Utorak, 30.12.2014.

11:58

Koliki obrtni moment razvija Tesla S P85D? (VIDEO)

Izvor: B92

Koliki obrtni moment razvija Tesla S P85D? (VIDEO) IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

Boost

pre 9 godina

Kada ce nasa drzava dozvoliti uvoz elektricnih vozila? 
Kada ce se omoguciti besplatna registracija? 
Kada ce se omoguciti da se ne placaju putarine za elektricna vozila? 
Kada ce se omoguciti da se zutom trakom krecu elektricna vozila? 
Neki dodatni finansijski podsticaj drzave? 
Ukinuti carinu mozda na vozila iz USA posto ocigledno se ta vozila tamo proizvode? 

Ja uvozim TESLA MODEL X prvi u Srbiji! Vec sam dao depozit ali cu ocigledno morati da se vozim na strane table posto nasa drzava nema sluha za nas koji necemo vise da zagadjujemo okolinu.
(Kalifornija, 31. decembar 2014 04:47)

Moraces da sacekas da nasi eksperti nadju nacin da nabodu akcize na izvor energije (gorivo?).
Zatim ces morati da dokazes da auto ispunjava Euro3 normu, dakle, sertifikat ces morati sam da platis kao da si proizvodjac auta (10 mil € po modelu).
I da, posto nije iz EU, racunaj na carinu, nemoj da ti padne na pamet da bude polovan jer ga nema u katalogu AMS, te neces imati osnovicu za placanje PDVa!!!
Zadovoljan?
Gradjani Srbije jesu, svi se zadovoljno smeskaju na sve nebuloze njihove vlade, tako da, sedi i cekaj neko drugo vreme!
Promene u Srbiji idu brzinom koju izaziva pas koji laje na zvezde, puno laveza, buke, smetnji al promena nema!

Boost

pre 9 godina

To je prednost EV, veliki obrtni momenat. Za obične ljude najvažnija stavka. Da može snažno da pobuče uz brdo, ili da ne osjeća kad mu se uključi klima.
(Equilibrium, 30. decembar 2014 19:43)

Pa, sad, elektromotor samo sa PWM (pulse wide modulation) kontrolom ili frekventnom kontrolom zadrzavajuci pogonski napon na maksimalnom može da zadrži obrtni momenat. Odatle i visoka cena auta sa elektropogonom jer su moduli koji regulisu te struje (A) u krv skupi.

Ivan

pre 9 godina

Teslu sa najvećom baterijom su testirali u AMS-u(njemačkom) i rezultat je bio razočaravajući. Na autoputu baterija izdrži oko 220km brzinom od 140 km/h. Ako vozite lokalnim cestama, dakle 70-90km/h trajat će oko 300km prije punjenja. Dosta razočaravajuće jer je baterija deklarirana za preko 400km dosega (što je očito samo teoretski). Zanimljivo da u gredu može prijeći 300km. Da postoji punjač na svakoj benzinskoj to ne bi bio problem. Ovako nije za vožnju dalje od 100km od kuće/firme. Razočeravajuće je i to što je ubrzanje 4,2 (prijašnji najjači model) dok je motor hladan, a 6,7s kada je motor ugrijan.
Električni motori su u svemu superiorni motorima sa unutrašnjim sagorjevanjem i daleko jednostavniji i pouzdaniji, jedino problem dometa još nije uspješno rješen. Tesla širi broj brzih punionica. Kada ih bude bilo barem 15 u RH bit će Tesla najbolje rješenje za luksuzni prijevoz.

Marko

pre 9 godina

@stavros84
Ne znam odakle ti informacija da ce baterija za 5 godina imati 20% kapaciteta. Kao prvo, kompletna garancija (ukljucujuci bateriju) je 8 godina bez ogranicenja kilometraze. Koji proizvodjac nudi takvu garanciju? A baterija ce trajati i duze od 8 godina, a moci ce da se zameni za novu uz ne bas preteranu doplatu. Uz to punjenje je besplatno, brzo punjenje traje 30 min. Koliko puta godisnje vozite 500 km bez pauze?

ne lupajte gluposti

pre 9 godina

@stavros - to sto smo mi VAN SVIH DESAVANJA u svetu je nas problem...po celoj EU i Americi vi vec sad imate TESLA SUPERCHARGER stanice gde imate dve mogucnosti -
1. dodjete na stanicu prikljucite se na punjac odete popijete kafu i za oko pola sata vas TESLA je napunjen do 95% kapaciteta baterije BESPLATNO
2. dodjete na stanicu i radnici vam zamene bateriju za novu za dva minuta i to platite nesto simbolicno (ova opcija nije moguca na svim SUPERCHARGER stanicama)

To sto smo mi jos uvek u 1980. pa TESLA ne moze ni da se registruje i to sto nam je najblizi SUPERCHARGER kod Beca je nasa stvar i nasa sramota

Kalifornija

pre 9 godina

Kada ce nasa drzava dozvoliti uvoz elektricnih vozila?
Kada ce se omoguciti besplatna registracija?
Kada ce se omoguciti da se ne placaju putarine za elektricna vozila?
Kada ce se omoguciti da se zutom trakom krecu elektricna vozila?
Neki dodatni finansijski podsticaj drzave?
Ukinuti carinu mozda na vozila iz USA posto ocigledno se ta vozila tamo proizvode?

Ja uvozim TESLA MODEL X prvi u Srbiji! Vec sam dao depozit ali cu ocigledno morati da se vozim na strane table posto nasa drzava nema sluha za nas koji necemo vise da zagadjujemo okolinu.

jungula bungula

pre 9 godina

bolest! moze da prica ko sta hoce o tesli, ali autombil je deceniju ispred vecine. Ako pogledate na nekim stranim sajtovima, npr mobile.de ili slicno videcete da ovaj automobil moze da se kupi za 70-80 hiljada evra (nov), sto za razliku od x6 q7 s klase panamere i slicno je i jeftinije. Sto se dometa tice autonomija mu je i vise nego odlicna, brzo punjenje baterija. Naravno sad se postavlja pitanje kako ovaj auto radi zimi zbog baterija, kako treba da se pri duzem putovanju prenoci da bi se napunio.. s obzirom da je domet novog modela oko 600km, najnormalnije je da ako idete na put duzi od te kilometraze prenocite negde zbog umora ili se eventualno odmorite, tako da punjenje nije problem. A sto se tice autonomije u zimskom periodu, i tome sto svi povlace ovo kao minus, prvo je bolje da se malo procita vise o autu pre nego sto se nesto kaze. Same baterije koje su smestene u kucistu, su oblozene specijalnim gelom koji se ponasa kao izolator. Zimi se toplota, koju baterije same proizvedu tokom rada automobila, apsorbuje u taj gel, koji ostaje na temperaturi daleko vecoj od nule, i tu temperaturu odrzavaju i do nekoliko dana, tako da ako koristite auto barem jednom nedeljno, zima nema apsolutno nikakvog uticaja na baterije, s obzirom da one ne mogu da osete temperaturu nizu od 15-20 stepeni jer su oblozene gelom.

nisam nikakav zaludjenik za teslu, niti volim nesto preterano amere, ali ljudi realno, kada ste poslednji put videli da je izaslo nesto ovoliko drugacije, ovoliko revolucionarno i sa ovoliko inovacija kao tesla s?? ne govorim samo o elektricnom pogonu i performansama nego o autu u celini, sa svim gadgetima i inovacijama u njemu. prosto je nerealno napravljen.

stavros84

pre 9 godina

Sve je to super ali krenes npr u Grcku na odmor, svratis u makedoniju i prespavas u hotelu da bi ga napunio jer je batery empty. Plus sto svi znamo koliki je vec baterija i koliko su skupe. Posle 5 godina kada bateriju budu skoro pri izdisaju i budu trajale 20% vremena kao nove onda se vatas za glavu kada trebas polovinu para sto si dao za auto da das i za nove baterije. To jednostavno nije buducnost.

Equilibrium

pre 9 godina

To je prednost EV, veliki obrtni momenat. Za obične ljude najvažnija stavka. Da može snažno da pobuče uz brdo, ili da ne osjeća kad mu se uključi klima.

Joca 011

pre 9 godina

Obrtni moment opisuje ’’silovitost’’ motora, tj. silu na nekom kraku delovanja, kao duži merenoj metrima, pa je zato jedinica momenta Nm. Vozač doživljava moment kao vučnu silu (ili kočionu silu, kada motor radi kao generator, proizvodeći el.energiju). Visok momenat je onaj koji ’’lepi za sedište’’.
Za vozne osobine vozila važnije od vrednosti ob. momenta koja se navodi (i koja je max ob. momenat koji motor može da ostvari), jeste njegova raspodeljenost po obrtajima – da li taj max na niskim (dizelskim) ili visokim obrtajima (OTO motorskim). El.motori primenjivani za vuču imaju najpovoljniju raspodeljenost momenta, tako što je on max tada kada je najpotrebniji, na vrlo niskim obrtajima. Tako da kome se sviđa dizelski momenat, el.motorni momenat će mu se svideti još bolje.
.

Marko

pre 9 godina

Da informacija bude potpunija: za razliku od SUS motora, elektromotori imaju trenutni odziv na gas i veliki obrtni moment je dostupan od samog starta. Lansiranje se desava bukvalno u trenutku pritiska papucice gasa. Zato oni koju su vozili ovaj auto i supersportske benzince kazu da Tesla ima silovitije ubrzanje iako je na papiru isto (3.2 sec).

Hefest

pre 9 godina

Ilon Mask vrlo dobro zna da je "obrtni moment" besmislen parametar kod električnog pogona, već samo snaga. On zapravo ne želi da dolazi u situaciju da neukim ljudima objašnjava o čemu se radi i voleo bih da saznam koje izuztetne kvalifikacije stoje iza onih koji su odlučili da pišu članak o tome i još da koriste dinamometre ne bi li svima pokazali da pojma nemaju o osnovama fizike.

Snaga je proizvod obrtnog momenta i brzine rotacije osovine.

Neka se oni koji su uvređeni ovim podsete da elektromotor u principu ostvaruje maksimalan obrtni moment na najmanjim obrtajima koji ostaje skoro isti sve do najviših obrtaja a smanjuje se samo za onaj deo koji se izgubi trenjem i dejstvom drugih efekata koji ovde nisu za raspravu.

s

pre 9 godina

Pa jednostavna stvar je u prenosu,razumite da nema brzine samo go gas i plus velika snaga koja se dobija iz ovog motora rezultat je ubitacan...

risus sardonicus

pre 9 godina

treba iskontrolisati taj moment... zamislite da nema kontrole proklizavanja i ostalih elektronskih pomagala, mislim da bi prakticno nemoguce bilo voziti ovakve automobile.

Iz prve ruke

pre 9 godina

To se zove Magnetizam! A gde ta sila umesa svoju upotrebu, to mora da bude bolje od mehanickih sklopova. Magnetizam je uvek bio pozitivan u takvim stvarima. Nema komplikovanih delova i njihova ogranicenost u obrtajima i delovanju... Jedna osovina sa rotorom, stator od spolja sa par kilograma bakarne zice i magneta, DC kontroler sa nekoliko tranzistora i kola, nekoliko dioda, otpornika i potenciometra... Sve to prikljuceno na par akomulatora i eto ti motor. Koga vise zanimaju svecice, dizne, karburatori, poveci broj klipova, klipnjace, bregaste osovine, turbine, ventili,zamajci, radilice, lezajevi i blokovi motora od 150 kila? Primitivno je o tome razgovarati u 21-om veku!

risus sardonicus

pre 9 godina

treba iskontrolisati taj moment... zamislite da nema kontrole proklizavanja i ostalih elektronskih pomagala, mislim da bi prakticno nemoguce bilo voziti ovakve automobile.

jungula bungula

pre 9 godina

bolest! moze da prica ko sta hoce o tesli, ali autombil je deceniju ispred vecine. Ako pogledate na nekim stranim sajtovima, npr mobile.de ili slicno videcete da ovaj automobil moze da se kupi za 70-80 hiljada evra (nov), sto za razliku od x6 q7 s klase panamere i slicno je i jeftinije. Sto se dometa tice autonomija mu je i vise nego odlicna, brzo punjenje baterija. Naravno sad se postavlja pitanje kako ovaj auto radi zimi zbog baterija, kako treba da se pri duzem putovanju prenoci da bi se napunio.. s obzirom da je domet novog modela oko 600km, najnormalnije je da ako idete na put duzi od te kilometraze prenocite negde zbog umora ili se eventualno odmorite, tako da punjenje nije problem. A sto se tice autonomije u zimskom periodu, i tome sto svi povlace ovo kao minus, prvo je bolje da se malo procita vise o autu pre nego sto se nesto kaze. Same baterije koje su smestene u kucistu, su oblozene specijalnim gelom koji se ponasa kao izolator. Zimi se toplota, koju baterije same proizvedu tokom rada automobila, apsorbuje u taj gel, koji ostaje na temperaturi daleko vecoj od nule, i tu temperaturu odrzavaju i do nekoliko dana, tako da ako koristite auto barem jednom nedeljno, zima nema apsolutno nikakvog uticaja na baterije, s obzirom da one ne mogu da osete temperaturu nizu od 15-20 stepeni jer su oblozene gelom.

nisam nikakav zaludjenik za teslu, niti volim nesto preterano amere, ali ljudi realno, kada ste poslednji put videli da je izaslo nesto ovoliko drugacije, ovoliko revolucionarno i sa ovoliko inovacija kao tesla s?? ne govorim samo o elektricnom pogonu i performansama nego o autu u celini, sa svim gadgetima i inovacijama u njemu. prosto je nerealno napravljen.

ne lupajte gluposti

pre 9 godina

@stavros - to sto smo mi VAN SVIH DESAVANJA u svetu je nas problem...po celoj EU i Americi vi vec sad imate TESLA SUPERCHARGER stanice gde imate dve mogucnosti -
1. dodjete na stanicu prikljucite se na punjac odete popijete kafu i za oko pola sata vas TESLA je napunjen do 95% kapaciteta baterije BESPLATNO
2. dodjete na stanicu i radnici vam zamene bateriju za novu za dva minuta i to platite nesto simbolicno (ova opcija nije moguca na svim SUPERCHARGER stanicama)

To sto smo mi jos uvek u 1980. pa TESLA ne moze ni da se registruje i to sto nam je najblizi SUPERCHARGER kod Beca je nasa stvar i nasa sramota

Marko

pre 9 godina

Da informacija bude potpunija: za razliku od SUS motora, elektromotori imaju trenutni odziv na gas i veliki obrtni moment je dostupan od samog starta. Lansiranje se desava bukvalno u trenutku pritiska papucice gasa. Zato oni koju su vozili ovaj auto i supersportske benzince kazu da Tesla ima silovitije ubrzanje iako je na papiru isto (3.2 sec).

Joca 011

pre 9 godina

Obrtni moment opisuje ’’silovitost’’ motora, tj. silu na nekom kraku delovanja, kao duži merenoj metrima, pa je zato jedinica momenta Nm. Vozač doživljava moment kao vučnu silu (ili kočionu silu, kada motor radi kao generator, proizvodeći el.energiju). Visok momenat je onaj koji ’’lepi za sedište’’.
Za vozne osobine vozila važnije od vrednosti ob. momenta koja se navodi (i koja je max ob. momenat koji motor može da ostvari), jeste njegova raspodeljenost po obrtajima – da li taj max na niskim (dizelskim) ili visokim obrtajima (OTO motorskim). El.motori primenjivani za vuču imaju najpovoljniju raspodeljenost momenta, tako što je on max tada kada je najpotrebniji, na vrlo niskim obrtajima. Tako da kome se sviđa dizelski momenat, el.motorni momenat će mu se svideti još bolje.
.

Iz prve ruke

pre 9 godina

To se zove Magnetizam! A gde ta sila umesa svoju upotrebu, to mora da bude bolje od mehanickih sklopova. Magnetizam je uvek bio pozitivan u takvim stvarima. Nema komplikovanih delova i njihova ogranicenost u obrtajima i delovanju... Jedna osovina sa rotorom, stator od spolja sa par kilograma bakarne zice i magneta, DC kontroler sa nekoliko tranzistora i kola, nekoliko dioda, otpornika i potenciometra... Sve to prikljuceno na par akomulatora i eto ti motor. Koga vise zanimaju svecice, dizne, karburatori, poveci broj klipova, klipnjace, bregaste osovine, turbine, ventili,zamajci, radilice, lezajevi i blokovi motora od 150 kila? Primitivno je o tome razgovarati u 21-om veku!

Kalifornija

pre 9 godina

Kada ce nasa drzava dozvoliti uvoz elektricnih vozila?
Kada ce se omoguciti besplatna registracija?
Kada ce se omoguciti da se ne placaju putarine za elektricna vozila?
Kada ce se omoguciti da se zutom trakom krecu elektricna vozila?
Neki dodatni finansijski podsticaj drzave?
Ukinuti carinu mozda na vozila iz USA posto ocigledno se ta vozila tamo proizvode?

Ja uvozim TESLA MODEL X prvi u Srbiji! Vec sam dao depozit ali cu ocigledno morati da se vozim na strane table posto nasa drzava nema sluha za nas koji necemo vise da zagadjujemo okolinu.

Marko

pre 9 godina

@stavros84
Ne znam odakle ti informacija da ce baterija za 5 godina imati 20% kapaciteta. Kao prvo, kompletna garancija (ukljucujuci bateriju) je 8 godina bez ogranicenja kilometraze. Koji proizvodjac nudi takvu garanciju? A baterija ce trajati i duze od 8 godina, a moci ce da se zameni za novu uz ne bas preteranu doplatu. Uz to punjenje je besplatno, brzo punjenje traje 30 min. Koliko puta godisnje vozite 500 km bez pauze?

s

pre 9 godina

Pa jednostavna stvar je u prenosu,razumite da nema brzine samo go gas i plus velika snaga koja se dobija iz ovog motora rezultat je ubitacan...

Hefest

pre 9 godina

Ilon Mask vrlo dobro zna da je "obrtni moment" besmislen parametar kod električnog pogona, već samo snaga. On zapravo ne želi da dolazi u situaciju da neukim ljudima objašnjava o čemu se radi i voleo bih da saznam koje izuztetne kvalifikacije stoje iza onih koji su odlučili da pišu članak o tome i još da koriste dinamometre ne bi li svima pokazali da pojma nemaju o osnovama fizike.

Snaga je proizvod obrtnog momenta i brzine rotacije osovine.

Neka se oni koji su uvređeni ovim podsete da elektromotor u principu ostvaruje maksimalan obrtni moment na najmanjim obrtajima koji ostaje skoro isti sve do najviših obrtaja a smanjuje se samo za onaj deo koji se izgubi trenjem i dejstvom drugih efekata koji ovde nisu za raspravu.

Equilibrium

pre 9 godina

To je prednost EV, veliki obrtni momenat. Za obične ljude najvažnija stavka. Da može snažno da pobuče uz brdo, ili da ne osjeća kad mu se uključi klima.

Boost

pre 9 godina

Kada ce nasa drzava dozvoliti uvoz elektricnih vozila? 
Kada ce se omoguciti besplatna registracija? 
Kada ce se omoguciti da se ne placaju putarine za elektricna vozila? 
Kada ce se omoguciti da se zutom trakom krecu elektricna vozila? 
Neki dodatni finansijski podsticaj drzave? 
Ukinuti carinu mozda na vozila iz USA posto ocigledno se ta vozila tamo proizvode? 

Ja uvozim TESLA MODEL X prvi u Srbiji! Vec sam dao depozit ali cu ocigledno morati da se vozim na strane table posto nasa drzava nema sluha za nas koji necemo vise da zagadjujemo okolinu.
(Kalifornija, 31. decembar 2014 04:47)

Moraces da sacekas da nasi eksperti nadju nacin da nabodu akcize na izvor energije (gorivo?).
Zatim ces morati da dokazes da auto ispunjava Euro3 normu, dakle, sertifikat ces morati sam da platis kao da si proizvodjac auta (10 mil € po modelu).
I da, posto nije iz EU, racunaj na carinu, nemoj da ti padne na pamet da bude polovan jer ga nema u katalogu AMS, te neces imati osnovicu za placanje PDVa!!!
Zadovoljan?
Gradjani Srbije jesu, svi se zadovoljno smeskaju na sve nebuloze njihove vlade, tako da, sedi i cekaj neko drugo vreme!
Promene u Srbiji idu brzinom koju izaziva pas koji laje na zvezde, puno laveza, buke, smetnji al promena nema!

stavros84

pre 9 godina

Sve je to super ali krenes npr u Grcku na odmor, svratis u makedoniju i prespavas u hotelu da bi ga napunio jer je batery empty. Plus sto svi znamo koliki je vec baterija i koliko su skupe. Posle 5 godina kada bateriju budu skoro pri izdisaju i budu trajale 20% vremena kao nove onda se vatas za glavu kada trebas polovinu para sto si dao za auto da das i za nove baterije. To jednostavno nije buducnost.

Ivan

pre 9 godina

Teslu sa najvećom baterijom su testirali u AMS-u(njemačkom) i rezultat je bio razočaravajući. Na autoputu baterija izdrži oko 220km brzinom od 140 km/h. Ako vozite lokalnim cestama, dakle 70-90km/h trajat će oko 300km prije punjenja. Dosta razočaravajuće jer je baterija deklarirana za preko 400km dosega (što je očito samo teoretski). Zanimljivo da u gredu može prijeći 300km. Da postoji punjač na svakoj benzinskoj to ne bi bio problem. Ovako nije za vožnju dalje od 100km od kuće/firme. Razočeravajuće je i to što je ubrzanje 4,2 (prijašnji najjači model) dok je motor hladan, a 6,7s kada je motor ugrijan.
Električni motori su u svemu superiorni motorima sa unutrašnjim sagorjevanjem i daleko jednostavniji i pouzdaniji, jedino problem dometa još nije uspješno rješen. Tesla širi broj brzih punionica. Kada ih bude bilo barem 15 u RH bit će Tesla najbolje rješenje za luksuzni prijevoz.

Boost

pre 9 godina

To je prednost EV, veliki obrtni momenat. Za obične ljude najvažnija stavka. Da može snažno da pobuče uz brdo, ili da ne osjeća kad mu se uključi klima.
(Equilibrium, 30. decembar 2014 19:43)

Pa, sad, elektromotor samo sa PWM (pulse wide modulation) kontrolom ili frekventnom kontrolom zadrzavajuci pogonski napon na maksimalnom može da zadrži obrtni momenat. Odatle i visoka cena auta sa elektropogonom jer su moduli koji regulisu te struje (A) u krv skupi.

stavros84

pre 9 godina

Sve je to super ali krenes npr u Grcku na odmor, svratis u makedoniju i prespavas u hotelu da bi ga napunio jer je batery empty. Plus sto svi znamo koliki je vec baterija i koliko su skupe. Posle 5 godina kada bateriju budu skoro pri izdisaju i budu trajale 20% vremena kao nove onda se vatas za glavu kada trebas polovinu para sto si dao za auto da das i za nove baterije. To jednostavno nije buducnost.

risus sardonicus

pre 9 godina

treba iskontrolisati taj moment... zamislite da nema kontrole proklizavanja i ostalih elektronskih pomagala, mislim da bi prakticno nemoguce bilo voziti ovakve automobile.

Ivan

pre 9 godina

Teslu sa najvećom baterijom su testirali u AMS-u(njemačkom) i rezultat je bio razočaravajući. Na autoputu baterija izdrži oko 220km brzinom od 140 km/h. Ako vozite lokalnim cestama, dakle 70-90km/h trajat će oko 300km prije punjenja. Dosta razočaravajuće jer je baterija deklarirana za preko 400km dosega (što je očito samo teoretski). Zanimljivo da u gredu može prijeći 300km. Da postoji punjač na svakoj benzinskoj to ne bi bio problem. Ovako nije za vožnju dalje od 100km od kuće/firme. Razočeravajuće je i to što je ubrzanje 4,2 (prijašnji najjači model) dok je motor hladan, a 6,7s kada je motor ugrijan.
Električni motori su u svemu superiorni motorima sa unutrašnjim sagorjevanjem i daleko jednostavniji i pouzdaniji, jedino problem dometa još nije uspješno rješen. Tesla širi broj brzih punionica. Kada ih bude bilo barem 15 u RH bit će Tesla najbolje rješenje za luksuzni prijevoz.

jungula bungula

pre 9 godina

bolest! moze da prica ko sta hoce o tesli, ali autombil je deceniju ispred vecine. Ako pogledate na nekim stranim sajtovima, npr mobile.de ili slicno videcete da ovaj automobil moze da se kupi za 70-80 hiljada evra (nov), sto za razliku od x6 q7 s klase panamere i slicno je i jeftinije. Sto se dometa tice autonomija mu je i vise nego odlicna, brzo punjenje baterija. Naravno sad se postavlja pitanje kako ovaj auto radi zimi zbog baterija, kako treba da se pri duzem putovanju prenoci da bi se napunio.. s obzirom da je domet novog modela oko 600km, najnormalnije je da ako idete na put duzi od te kilometraze prenocite negde zbog umora ili se eventualno odmorite, tako da punjenje nije problem. A sto se tice autonomije u zimskom periodu, i tome sto svi povlace ovo kao minus, prvo je bolje da se malo procita vise o autu pre nego sto se nesto kaze. Same baterije koje su smestene u kucistu, su oblozene specijalnim gelom koji se ponasa kao izolator. Zimi se toplota, koju baterije same proizvedu tokom rada automobila, apsorbuje u taj gel, koji ostaje na temperaturi daleko vecoj od nule, i tu temperaturu odrzavaju i do nekoliko dana, tako da ako koristite auto barem jednom nedeljno, zima nema apsolutno nikakvog uticaja na baterije, s obzirom da one ne mogu da osete temperaturu nizu od 15-20 stepeni jer su oblozene gelom.

nisam nikakav zaludjenik za teslu, niti volim nesto preterano amere, ali ljudi realno, kada ste poslednji put videli da je izaslo nesto ovoliko drugacije, ovoliko revolucionarno i sa ovoliko inovacija kao tesla s?? ne govorim samo o elektricnom pogonu i performansama nego o autu u celini, sa svim gadgetima i inovacijama u njemu. prosto je nerealno napravljen.

Hefest

pre 9 godina

Ilon Mask vrlo dobro zna da je "obrtni moment" besmislen parametar kod električnog pogona, već samo snaga. On zapravo ne želi da dolazi u situaciju da neukim ljudima objašnjava o čemu se radi i voleo bih da saznam koje izuztetne kvalifikacije stoje iza onih koji su odlučili da pišu članak o tome i još da koriste dinamometre ne bi li svima pokazali da pojma nemaju o osnovama fizike.

Snaga je proizvod obrtnog momenta i brzine rotacije osovine.

Neka se oni koji su uvređeni ovim podsete da elektromotor u principu ostvaruje maksimalan obrtni moment na najmanjim obrtajima koji ostaje skoro isti sve do najviših obrtaja a smanjuje se samo za onaj deo koji se izgubi trenjem i dejstvom drugih efekata koji ovde nisu za raspravu.

Kalifornija

pre 9 godina

Kada ce nasa drzava dozvoliti uvoz elektricnih vozila?
Kada ce se omoguciti besplatna registracija?
Kada ce se omoguciti da se ne placaju putarine za elektricna vozila?
Kada ce se omoguciti da se zutom trakom krecu elektricna vozila?
Neki dodatni finansijski podsticaj drzave?
Ukinuti carinu mozda na vozila iz USA posto ocigledno se ta vozila tamo proizvode?

Ja uvozim TESLA MODEL X prvi u Srbiji! Vec sam dao depozit ali cu ocigledno morati da se vozim na strane table posto nasa drzava nema sluha za nas koji necemo vise da zagadjujemo okolinu.

Equilibrium

pre 9 godina

To je prednost EV, veliki obrtni momenat. Za obične ljude najvažnija stavka. Da može snažno da pobuče uz brdo, ili da ne osjeća kad mu se uključi klima.

Iz prve ruke

pre 9 godina

To se zove Magnetizam! A gde ta sila umesa svoju upotrebu, to mora da bude bolje od mehanickih sklopova. Magnetizam je uvek bio pozitivan u takvim stvarima. Nema komplikovanih delova i njihova ogranicenost u obrtajima i delovanju... Jedna osovina sa rotorom, stator od spolja sa par kilograma bakarne zice i magneta, DC kontroler sa nekoliko tranzistora i kola, nekoliko dioda, otpornika i potenciometra... Sve to prikljuceno na par akomulatora i eto ti motor. Koga vise zanimaju svecice, dizne, karburatori, poveci broj klipova, klipnjace, bregaste osovine, turbine, ventili,zamajci, radilice, lezajevi i blokovi motora od 150 kila? Primitivno je o tome razgovarati u 21-om veku!

Joca 011

pre 9 godina

Obrtni moment opisuje ’’silovitost’’ motora, tj. silu na nekom kraku delovanja, kao duži merenoj metrima, pa je zato jedinica momenta Nm. Vozač doživljava moment kao vučnu silu (ili kočionu silu, kada motor radi kao generator, proizvodeći el.energiju). Visok momenat je onaj koji ’’lepi za sedište’’.
Za vozne osobine vozila važnije od vrednosti ob. momenta koja se navodi (i koja je max ob. momenat koji motor može da ostvari), jeste njegova raspodeljenost po obrtajima – da li taj max na niskim (dizelskim) ili visokim obrtajima (OTO motorskim). El.motori primenjivani za vuču imaju najpovoljniju raspodeljenost momenta, tako što je on max tada kada je najpotrebniji, na vrlo niskim obrtajima. Tako da kome se sviđa dizelski momenat, el.motorni momenat će mu se svideti još bolje.
.

ne lupajte gluposti

pre 9 godina

@stavros - to sto smo mi VAN SVIH DESAVANJA u svetu je nas problem...po celoj EU i Americi vi vec sad imate TESLA SUPERCHARGER stanice gde imate dve mogucnosti -
1. dodjete na stanicu prikljucite se na punjac odete popijete kafu i za oko pola sata vas TESLA je napunjen do 95% kapaciteta baterije BESPLATNO
2. dodjete na stanicu i radnici vam zamene bateriju za novu za dva minuta i to platite nesto simbolicno (ova opcija nije moguca na svim SUPERCHARGER stanicama)

To sto smo mi jos uvek u 1980. pa TESLA ne moze ni da se registruje i to sto nam je najblizi SUPERCHARGER kod Beca je nasa stvar i nasa sramota

Marko

pre 9 godina

@stavros84
Ne znam odakle ti informacija da ce baterija za 5 godina imati 20% kapaciteta. Kao prvo, kompletna garancija (ukljucujuci bateriju) je 8 godina bez ogranicenja kilometraze. Koji proizvodjac nudi takvu garanciju? A baterija ce trajati i duze od 8 godina, a moci ce da se zameni za novu uz ne bas preteranu doplatu. Uz to punjenje je besplatno, brzo punjenje traje 30 min. Koliko puta godisnje vozite 500 km bez pauze?

Marko

pre 9 godina

Da informacija bude potpunija: za razliku od SUS motora, elektromotori imaju trenutni odziv na gas i veliki obrtni moment je dostupan od samog starta. Lansiranje se desava bukvalno u trenutku pritiska papucice gasa. Zato oni koju su vozili ovaj auto i supersportske benzince kazu da Tesla ima silovitije ubrzanje iako je na papiru isto (3.2 sec).

Boost

pre 9 godina

To je prednost EV, veliki obrtni momenat. Za obične ljude najvažnija stavka. Da može snažno da pobuče uz brdo, ili da ne osjeća kad mu se uključi klima.
(Equilibrium, 30. decembar 2014 19:43)

Pa, sad, elektromotor samo sa PWM (pulse wide modulation) kontrolom ili frekventnom kontrolom zadrzavajuci pogonski napon na maksimalnom može da zadrži obrtni momenat. Odatle i visoka cena auta sa elektropogonom jer su moduli koji regulisu te struje (A) u krv skupi.

s

pre 9 godina

Pa jednostavna stvar je u prenosu,razumite da nema brzine samo go gas i plus velika snaga koja se dobija iz ovog motora rezultat je ubitacan...

Boost

pre 9 godina

Kada ce nasa drzava dozvoliti uvoz elektricnih vozila? 
Kada ce se omoguciti besplatna registracija? 
Kada ce se omoguciti da se ne placaju putarine za elektricna vozila? 
Kada ce se omoguciti da se zutom trakom krecu elektricna vozila? 
Neki dodatni finansijski podsticaj drzave? 
Ukinuti carinu mozda na vozila iz USA posto ocigledno se ta vozila tamo proizvode? 

Ja uvozim TESLA MODEL X prvi u Srbiji! Vec sam dao depozit ali cu ocigledno morati da se vozim na strane table posto nasa drzava nema sluha za nas koji necemo vise da zagadjujemo okolinu.
(Kalifornija, 31. decembar 2014 04:47)

Moraces da sacekas da nasi eksperti nadju nacin da nabodu akcize na izvor energije (gorivo?).
Zatim ces morati da dokazes da auto ispunjava Euro3 normu, dakle, sertifikat ces morati sam da platis kao da si proizvodjac auta (10 mil € po modelu).
I da, posto nije iz EU, racunaj na carinu, nemoj da ti padne na pamet da bude polovan jer ga nema u katalogu AMS, te neces imati osnovicu za placanje PDVa!!!
Zadovoljan?
Gradjani Srbije jesu, svi se zadovoljno smeskaju na sve nebuloze njihove vlade, tako da, sedi i cekaj neko drugo vreme!
Promene u Srbiji idu brzinom koju izaziva pas koji laje na zvezde, puno laveza, buke, smetnji al promena nema!