Bez dodatnih nameta na ugradnju TNG uređaja?

Početkom novembra iz Agencije za bezbednost saobraćaja stigla je najava da će od 1. januara 2015. vlasnici vozila koji nameravaju da ugrade uređaj za pogon na tečni naftni gas (TNG) morati prethodno da pribave odobrenje od Agencije za tu prepravku, uz nadoknadu od čak 20.000 dinara. Ova mera predviđena je odredbom Pravilnika o ispitivanju vozila iz 2012. godine, ali je njeno sprovođenje ranije odloženo.

Pošaljite komentar
 1. U ovoj drzavi nista ne moze da se uredi onako "kako bog zapoveda". Ovde neko namerno radi tako da se napravi haos i da se oguli koza svakome koji se uhvati u meredov. Zar je tesko napraviti sledece:
  1. svaki, ama bas svaki servis koji ugradjuje plinski uredjaj u automobile MORA imati licencu za tu vrstu posla (isto kao i svaka klinika, privatna ordinacija, advokatska kancelarija) i to je obaveza servisa koju mora da ima da bi mogao da se bavi tim poslom.
  2. Svako ko pozeli da ugradi plinski uredjaj u automobil znao bi odmah pre ugradnje da servis ima licencu za taj posao i da mu ugradnja u doticnom servisu GARANTUJE da su svi ugradjeni delovi homologovani i kao takvi odobreni nasim zakonom.
  3. Posle ugradnje ostaje da nadlezni izdaju atest za izvedenu ugradnju u automobil (Vinca, AMSS, Masinski fakultet) na odredjeni broj godina - u Evropi je na 10 koliko je bilo i kod nas pre nego je smanjeno na 5.
  4. Za kraj, promena podataka u saobracajnoj dozvoli.
  TO JE SVE STO BI TREBALO URADITI PO TOM PITANJU.
  I vlast bi trebala jednom shvatiti da troskovi ugradnje plinskog uredjaja u automobil podrazumevaju samo sledece troskove: cenu ugradnje uredjaja i cenu atesta. NISTA VISE. Pritisnite servise da samo oni sa licencom mogu da rade taj posao i mozete mirno da spavate. ... sem ako vam u cilju nije nesto drugo.
  (mikin, 1. decembar 2014 09:37)

  # Link komentara

 2. Ok, jasno je da treba da ima neke kontrole, samim time i vise kvaliteta prilikom ugradnje tng uredjaja. No, zasto serviseri lepo da ne plate za neki sertifikat? Sada ugradjju i cika pera i baba tonka tng uredjaje pa posle ajde daj 20.000! to nije pravilno!!!
   (realista, 24. novembar 2014 08:31)

  # Link komentara

 3. Joj srce moje,kako je to velikodusno od vas.. Pa kako vas nije sramota da tako nesto iti spominjete!? Najskuplji nam je gas,najvece akcize je drzava nabacila u evropi i svijetu,gas nam je najgori u evropi, servisi su ko vrbov klin,svi nesto palamude,niko ne poznaje materiju ali vi ipak ramatrate kako da zavalite jos ni manje ni vise nego 20 000 !!! pa da li ste vi ljudi normalni? Na gas se i tako vozi samo gologuzija,daj da im otmemo i to sto zakinu..ja sam plinski uredjaj izbacio pre deset godina..ne dam bagri da se bogati na moj racun.gorivo kupujem u bosni,iskljucivo.Nalijem pun rezervoar,isplati se i te kako otici do granice.
  (gojko, 23. novembar 2014 15:18)

  # Link komentara

 4. Ovo je poruka svima koji kukaju i traže smanjenje kojekakvih troškova atesta i akciza na TNG: "Šta kukate više, budite srećni što vam nećemo uvesti i nove namete!"
  (Veliki brat, 23. novembar 2014 13:04)

  # Link komentara

 5. Treba li veceg nameta od njegove bezobrazno visoke cene? To je sramota sta se u Srbiji radi, pa cak duplo je litar plina skuplji nego u krv-atskoj. Ali oni odgovor uvek imaju, tako imaju uvek odgovor i za poskupljenja benzina i dizela ili kad u svim zemljama pojeftini isti, onda imaju odgovor i zasto je u Srbiji ostala stara cena, tu su maheri da lazu narod, a kradu da pune budzet.
  (Don, 23. novembar 2014 12:54)

  # Link komentara

 6. Posebno CNG, nigde ne mogu da nađem tačnu proceduru za atestiranje vozila sa uređajem za vožnju na CNG. AMSS ne odgovara na mail, druge nisam ni hteo da pitam, bilo bi isto, verovatno.
  @ (driver, 21. novembar 2014 13:07)

  Masinski fakultet u Bgd. Oni su strucni za CNG.
  .
  (Joca 011, 22. novembar 2014 17:40)

  # Link komentara

 7. pre nego li počneš pričati o homologovanim delovima,prvo se probaj informisati.
  Ni jedan od proizvođača koje si spomenuo nemaju ceo sklop.Landi sadrži ECU koju je izradio AEB,injektore koje je izradio MED,prekidač AEB,njihov je samo reduktor,a na sve ostalo se lepe nalepnice.Ista priča je i za Zavoli,koji si spomenuo.
  Tako da,svaki komponent ima svoju homologacionu oznaku,što znači da je ispitan i odobren od nadležne institucije,a u skladu sa pravilnikom 67R(za TNG9 il 110R(za metan).
  Pozdrav-Ivica
  (TNG serviser, 21. novembar 2014 19:58)

  Jeste ivice, ali kad tio kupiš ceo paket od recimo landirenza u kome ima delova od različitih proizvodjača, taj paket je homologovan kao takav i to je ok. ali ako ti kao tng serviser kupiš 1000 dizni tamo gde su one najfetinije, 200 isparivača tamo gde su isparivači najeftiniji i tako za ostale komponente dobijaš "frankenštajna" kod koga su možda delovi ponaosob homologovanio ali kompletan "frankenštajn" nije. Valjda se sad bolje razumemo!

  Pozdrav
  (vlada, 22. novembar 2014 16:21)

  # Link komentara

 8. Super ja se slazem sa ovim,moze i neka godisnja taxa na TNG vozila,recimo 5000 din godisnje ali zato GOSPODO cenu TNG uskladite sa cenom u npr Bosni 50centi,Italiji 45 centi,Nemacka 49 centi,Holandija 38 centi,Belgija 33 centa......u Srbiji uskoro 90 centi
   (321, 22. novembar 2014 14:33)

  # Link komentara

 9. Posebno CNG, nigde ne mogu da nađem tačnu proceduru za atestiranje vozila sa uređajem za vožnju na CNG. AMSS ne odgovara na mail, druge nisam ni hteo da pitam, bilo bi isto, verovatno.
  @ (driver, 21. novembar 2014 13:07)

  Masinski fakultet u Bgd. Oni su strucni za CNG.
  .
  (Joca 011, 22. novembar 2014 14:18)

  # Link komentara

 10. Majko mila kakvi lopovi. U Engleskoj ako zelis da ugradis tng.Drzava ti daje subvenciju od 85% na ugradnju gasa,a kod nas deru kozu sa ledja.Sta treba da urade da bi se ovaj narod podigao u bunt?
  (mininova, 22. novembar 2014 06:23)

  # Link komentara

 11. Ugradio sam TNG uređaj u svoje vozilo i nemam nameru da ga atestiram. Uvek postoji neki tehnički pregled koji će "progledati kroz prste" samo da bi prodao polisu. Svake godine izmisle neki novi pravilnik kako bi i ono malo uštede koju ostvarimo vozeći se na gas obezvredili. TNG je sve lošiji,a sve skuplji,kontrole se vrše amaterski ili se uopšte ne vrše,a oni meni traže da ja uradim i platim sve po propisu. Dajte mi gospodo potvrdu da je gorivo 100% ispravno i da će snositi posledice proizvođači goriva ukoliko se utvrdi da je zbog njihove nestručnosti,javašluka ili pokušaja uštede za posledicu imao kvar automobila,ja ovog momenta idem da atestiram uređaj. A i svaka kazna je manja od cene atesta-to vam je odgovor kakva nam je država.
  (Brigar, 22. novembar 2014 01:58)

  # Link komentara

 12. u italiji subvencionisu ugradnju gasa a kod nas uvode razne namete kako bi uzeli sto vise para od nas, vozaci treba da se udruze i da stupe u generalni strajk dok god ne smanje akcize na gorivo i to bar za 80 posto, pa da vidimo sta ce da se desi posle 2 meseca kada ne budu imali nikakav prihod... sto mi vise budemo cutali i trpeli to ce nam biti gore... ovako znam i ja i moja baba da vodimo drzavu...
  (.ppp, 22. novembar 2014 01:02)

  # Link komentara

 13. Mislim da je TNG u Srbiji najskuplji ali zato imamo najmanje plate!
  (PAL, 21. novembar 2014 20:16)

  # Link komentara

 14. @Vlada
  pre nego li počneš pričati o homologovanim delovima,prvo se probaj informisati.
  Ni jedan od proizvođača koje si spomenuo nemaju ceo sklop.Landi sadrži ECU koju je izradio AEB,injektore koje je izradio MED,prekidač AEB,njihov je samo reduktor,a na sve ostalo se lepe nalepnice.Ista priča je i za Zavoli,koji si spomenuo.
  Tako da,svaki komponent ima svoju homologacionu oznaku,što znači da je ispitan i odobren od nadležne institucije,a u skladu sa pravilnikom 67R(za TNG9 il 110R(za metan).
  Pozdrav-Ivica
  (TNG serviser, 21. novembar 2014 19:58)

  # Link komentara

 15. Ja sam moj auto oterao na otpad. Jeftinije mi je bilo nego da mu radim reatest TNG-a i da mu plaćam ovoliku registraciju. Za te pare ima cela porodica da se vozi taksijem kad god zatreba.
  (Dragan, 21. novembar 2014 18:15)

  # Link komentara

 16. najbolje da prestanemo da vozimo na plin , najeftinija varijanta.
  (milan, 21. novembar 2014 18:10)

  # Link komentara

 17. realno gledano onaj vozac ko godisnje prelazi 3-4000 hiljada km njemu se i neisplati pogotovo kod novih benzinaca do 14oo kubika koji i ne trose mnogo bezina. O kvalitetu plina da ne pricam vozio sam punta na plin i nikad vise plin samo zbog toga sto je loseg kvaliteta.
   (Don Corleone, 21. novembar 2014 15:29)

  # Link komentara

 18. "Gostujuću u emisiji SAT na RTS-u, Zoran Alimpić iz Agencije izjavio je da će predložiti ukidanje sporne odredbe, a rešenje kojim bi se uveo red u ovu oblast, kako kaže, bilo bi da serviseri dobiju licence i počnu da ugrađuju homologovane uređaje. "


  A svi serviseriu, dobro uglavnom svi, ugradjuju homologovane uredjaje. Doduše baš ovaj Todorović to ne čini jer koliko znam on rad i u AC Rašić gde u glavnom ugradjuju instalaciju koja je sastavljen od različitih komponenti (najjeftinijihmahom) različitih proizvodjača (valtek dizne, tomaseto isparivač, Stag računar itd, mada i ta skalamerija lepo radi)... Kod nekog drugog kad ugradite on ugradi sve komplet Zavoli, Lovato, BRC, Landirenzo ili nešto slično, to su sve već homologovani uredjaji na tržištu evropa. Jedino ako ne bude morala posebna homologacija za državu srbiju da se uradi!
  (vlada, 21. novembar 2014 14:30)

  # Link komentara

 19. Pod hitno ukinuti agenciji za bezbednost sobracaja. Kolike su plate u doticnoj agenciji, a sta su uradili da bi povecali bezbednost. Sladunjave reklame na TV placene ko zna koliko, deljenje kaciga i tra, la,la,la price.
  Sa druge strane samo izmisljaju kako da od naroda i privrednika namaknu pare za svoje bahacenje. Dosta bre! Bezbednost se povecava dobrim i kvalitetnim putevima i strozim i postenim radom policije, a ne crvena da zaboravimo. Kamere i mikrofone u svako policijsko vozilo kao u SAD pa da vidis koliko ce para ici u budzet, a biti manje prekrsaja. Katanac na ovu agenciji!
  (Andrej, 21. novembar 2014 13:54)

  # Link komentara

 20. Ja se ne bih hvalio da imam neatestiran plin, verovato onda i ne registrovan auto posto ne mozes registrovati auto ako nemas atest, taj ko ti ga registruje moze da nadrlja. Jedino da skidas uredjaj pre registracije.

  A da je suloda cena plina vise nije vredno ni pricati a da ne pricamo o ekologiji.
  (dragan, 21. novembar 2014 13:52)

  # Link komentara

 21. Kupio sam na autoplacu polovan auto sa fabricki ugradjenim gasom. Nasima strani atesti nisu bili prihvatljivi i placao sam atest ponovo. Kad se samo setim one recenice "ako necete atestirati gas da upisemo da je auto na benzin". Sad se kajem sto sam uposte radio atest.
  (Aca, 21. novembar 2014 13:29)

  # Link komentara

 22. Vozač sam evo već 35 god, promenio sam puno automobila i pamtim sve kako je bilo.
  Isto, ali isto je bilo i pre 35 god, prvo bude jevtin gas pa svi krenu na to, onda drzava zategne pa krene da otima i na kraju svi odustanu. Prodje 5 god pa onda opet isti ciklus, evo ovo je sad sedmi ciklus i kad god dodje do toga slatko se nasmejem, ljudi stalno upadaju u jednu te istu zamku.
  (Lik, 21. novembar 2014 13:08)

  # Link komentara

 23. Sramota je što se ne stimuliše vožnja na ekološki čistija goriva. A još je veća što stalno dodatno komplikuju proces atestiranja. Posebno CNG, nigde ne mogu da nađem tačnu proceduru za atestiranje vozila sa uređajem za vožnju na CNG. AMSS ne odgovara na mail, druge nisam ni hteo da pitam, bilo bi isto, verovatno.
  (driver, 21. novembar 2014 13:07)

  # Link komentara

 24. Vozim neatestiran vec 4 godine... Policija me zaustavlja jednom nedeljno, nikad nisam imao problem oko toga... Pred svaku registraciju kao sad cu da ga atestiram i upisem u saobracajnu, ali cisto bacanje para...
  (Godo, 21. novembar 2014 12:50)

  # Link komentara

 25. namet na namet nameta, za namet nameta i sve to da bi agencija imala sto vise para za plate.Posao imisljene agencije je da konstantno smislja sto bolje nacine za otimanje para od naroda odnosno vozaca- ili mozda oni nisu deo naroda.to ide do te mere da se coveku ZGAdI i zivot i kola i kad ih uze i ova drzava u kjoj se nesretno rodih a pogotovo svi ti pohlepni debeli masni ljudi.Dokle vise.dokle vise cemo cekati da nam svane ?
  (namet na namet, 21. novembar 2014 12:39)

  # Link komentara

 26. А шта је као та Агенција за овај новац требало да ради, да она провери ТНГ уређај или мотор или шта!? Са којим квалификацијама, људима и опремом?? Идеја за безочну пљачку грађана, ништа друго...
   (popeye, 21. novembar 2014 12:29)

  # Link komentara

 27. Ova drzava vec godinama prezire svoje gradjane i konstantno ih sabotira potkradujuci ih.
  Ovo je bolesno ako urade.
  A mi smo jos gori ako precutimo!
  (hours of love, 21. novembar 2014 12:13)

  # Link komentara

 28. Treba neko da organizuje ljude da se skupi 100.000 potpisa i zatrazi ukidanje te Agencije. Kad vec ima udruzenje ljudi koji ugradjuju TNG sisteme, neka iscimaju sve svoje musterije za potpis. Tvrdim da ce odziv biti veliki.
  (drvobradi, 21. novembar 2014 12:05)

  # Link komentara

 29. Toliko o tome kako drzava brine o ekologiji.Umesto da maksimalno pojednostave i smanje cene atesta,jer TNG je jedno od najekoloskijih pogonskih goriva,oni rade sve suprotno.Bitno je samo narodu uzeti novac.Znam nekoliko njih koji su uvezli automobile iz EU sa fabricki ugradjenim pogonom na TNG,i kod nas nisu mogli da prodju atest,a ovamo pricaju kako mora da se usklade sa zakonima EU.I ko je sad tu lud? Ne skidaju cene goriva iako je pojeftinilo na berzama,poskupelo osiguranje u proseku nekih 45%,oko TNG-a stalno dodaju neke nove namete,ja stvarno ne znam sta jos treba da se desi,da se narod digne,jer ovo je stvarno prevrsilo svaku meru.
  (talicni tom, 21. novembar 2014 12:01)

  # Link komentara

 30. Ja atest nemam i necu da ga radim pre cu da skinem uredjaj ...
   (shot, 21. novembar 2014 11:54)

  # Link komentara

 31. Ekoloski prihvatljivije gorivo, na udaru sa taksama umesto sa stimulisanjem. Da li treba opet reci banana drzava :) ?
  (Sloter, 21. novembar 2014 11:48)

  # Link komentara

 32. Pre 10 godina TNG je bio zakon, jeftina ugradnja, gorivo 1/3 cene benzina, a vidi sad gde smo.
   (Sve dalje od pameti, 21. novembar 2014 11:42)

  # Link komentara

 33. Evo primera zašto država Srbija iritira Srbe. Umesto da se stane na put gladnim agencijama,
  tako što će da ih ukine, ona im dozvoljava da bujaju, bujaju... BUJAJU......
  Šta radi to ministarstvo saobraćaja ako ga baš briga za ove stvari?
  Tipičan primer birokratske države. Zato i neće s nama u biznis niko normalan.
  .
  (Joca 011, 21. novembar 2014 11:29)

  # Link komentara