Ponedeljak, 25.11.2013.

08:55

Šta vozači misle o pravilniku o zimskim gumama?

Izvor: B92

Šta vozaèi misle o pravilniku o zimskim gumama? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

Dragan

pre 7 godina

U Njujorku sam taxirao 5 godina i nikad niko nije cuo da tamo postoje zimske i letnje gume. Oni imaju stotine miliona vozila. Kazu da bi to bilo dobro za proizvodjace i vulkanizere, ali do danas niko to ne radi. voze neke univerzalne gume i cude se nasim propisima.
A pogotovu paljenju svetla u vedrim i vrelim letnjim danima.

Fandjo

pre 10 godina

Zimske gume OBAVEZNO,bilo da je sneg ili ne,jer na niskim temperaturama letnja guma nevredi nicemu.Kad ce nas narod shvatiti da za 4 nove gume dobijaju sigurniju voznju.Kao i za pojas,pa nije on napravljen da zulja,nego da pruzi sigurnost.

boris

pre 10 godina

@Aleksa Za tu namenu odlično se pokazala yokohama I/T (Ice/Teren). Imao na RAVu kad je cela Srbija bila pod ledom oko Nove 2006. Jedini izašao uzbrdo do hotela gde su bila deca. Jedan LC i jedan Pajero su ostali dole, jer nisu imali zimske gume. Yokohame više nema u Srbiji, pa sad imam BF goodrich.
Ono koji znaju zašto su kupili 4x4 auto znaju koje gume u kojoj prilici. Oni koji ne znaju, prođu kao što je opisano u jednom komentaru. Mnogi misle da je 4x4 dovoljan, a imaju kola bez ikakvih blokada pa se to često pretvori u 1x1 ili 0x0 pogon.
Lance imam uvek, ali ne stavljam tako često kao što je trebao na običnim kolima. Inače, ako ih imate na putu bez snega uništavate i njih i kola i asfalt. I nema preko 40km/h.
Gume sa spajkovima su kod nas zabranjene.

Vlada Rolovic

pre 10 godina

"....Ne zivim u Srbiji, ali ne mogu da verujem da morate da menjate gume dva puta godisnje. Pa, gde ih cuvate? U spajzu? Na terasi? Kupujete nove svakih 6 meseci?
Usporite po snegu i ako ima leda. Imajte lance ako vozite po planinama...
Gde je ovde zdrav razum?
(Aleksa, 26. novembar 2013 05:06)..."

Pitajte Fince,Norvezane,Dance,Svedjane da li oni voze samo jedan komplet guma. Ili su oni izgubili zdrav razum kao i mi?

Aleksa

pre 10 godina

Alo, soferi, voleo bih da mi neko preporuci gume ili lance koji ce spreciti proklizavanje na nizbrdici, po ledu. Tu ni all weather, ni zimske gume sa ekserima bas ne pomazu. Nego, ulice se ciste i posipaju solju. Posaljite 1% onih koji rade u javnom sektoru da ciste sneg i razbijaju led, dva dana u toku zime. Bicete puno bezbedniji.

justin

pre 10 godina

Pitao mog oca
-Milutine jer si imao zimske gume na Vespi -1952 - NE
-Milutine ,kad si dovezao VW Bubu 1958 sa spec iz Nemačke jel si imao zimske gume-NE
-Milutine kad si kupio NSU Princa 1968 ..zimske gume-NE
-Milutine za Stojadina 1971-NE
-Milutine za Yuga 1985-NE
-Milutine za Reno 5 1991-NE
pa ćale ja prosto ne znam kako ostasmo živi do sad.

Nikola

pre 10 godina

Ubedio sam tasta da kupi zimske gume. Juga je zamenio Korsom i hteo je da kupi all season gume ili letnje, pa da ne vozi po snegu, ali sam mu objasnio da ako moze nekako na rate da kupi zimske gume i da bude bezbedniji. Oni koji ne mogu da ih kupe, trebalo bi da budu obavesteni, da je i po suvom rizicnije sa letnjim. Dobro bi bilo da ne daju auto mladim vozacima (deci) da voze u tim uslovima. Valjala bi neka reklama na TV-u, obavestenje u vestima i sl. Kompromis na stetu bezbednosti ne bi trebalo da postoji, ali posto mnogi nemaju pare za gume, bar da znaju da po hladnom asfaltu losije koce letnje gume.

Nikola

pre 10 godina

Da se nadovezem na "Neko iz publike". Pre neku god. pri povratku sa Kopaonika, policija je zaustavljala sve i zahtevala montiranje lanaca (nisu kaznjavali) i samo su propustili jednog terenca 4x4, a iz mase se culo "ish, ovome ne trebaju lanci". Nastavili smo put i na nizbrdici ljudi masu da stanemo, kad iza krivine prevrnut autobus, bezao od terenca, a terenac nanizao kombi, kamioncic i 5 kola. 4 sata smo gurali i ispravljali vozila, da rascistimo put, a o steti na kolima niko nije ni razmisljao u situaciji gde je moglo biti mrtvih. Okliznuo sam se i seo i tako klizao 50ak metara do krivine i bankine, pa zamislite kako je neko ispao glup, da krene tuda bez lanaca.

Nenad Lukic

pre 10 godina

Kao i vecina zakona, uradjen na principu "moz' da bidne al' ne mora da znaci", mi nismo zemlja nego lakrdija.
Kako moze da se nekome ostavi na izbor da li ce da montira ili nece zimske gume posle datuma kada pocinje njihova upotreba? Ispada da covek ujutro krene sa letnjim gumama na put jer nema snega, posle 3 sata pocne sneg i njega zaustave i kazne? Ne sme da bude proizvoljnosti, onog datuma kada pocinje zimska sezona SVI treba da imaju zimske gume, bez izuzetka.
Tako treba da bude sa svim zakonima. Ovako ispada, placanje struje, TV pretplate, poreza je obavezno ali ako vi vidite da bas ne morate drzava ce vas pustiti pa vam onda dati mogucnost otplate na rate, bez zatezne kamate, oprostiti deo duga ako platite ostatak odmah, itd. Nasa izvrsna i zakonodavna vlast non-stop deli gradjane na glupe-koji postuju zakon i pametne-koji ga tumace kako njima odgovara.

Aleksa

pre 10 godina

Ne zivim u Srbiji, ali ne mogu da verujem da morate da menjate gume dva puta godisnje. Pa, gde ih cuvate? U spajzu? Na terasi? Kupujete nove svakih 6 meseci?
Usporite po snegu i ako ima leda. Imajte lance ako vozite po planinama...
Gde je ovde zdrav razum?

jovanSRB

pre 10 godina

ja sam se pre 4-5god opametio kada sam pri ~20km/s "gospodski" prosao kroz raskrsnicu nizbrdo i srecom ostali ucesnici su bili pribrani da vide da ne mogu da kontrolisem auto! tako da svakom savetujem zimske gume. jos bolje je kupiti jos cetiri celicne felne istih proporcija, i tako na duzi period ustedeti...

Mihalj

pre 10 godina

Ja mislim da su zimske gume izuzetno važne a pravilnik je po meni dobar. Prošle godine sam kupio dve zimske gume zato što je moglo a ove godine sam skupio para i za treću. Ako bog da do sledeće zime eto meni kompleta.

Verni navijač

pre 10 godina

Ja mislim da su lanci neophodni pogotovu u planinskim krajevima a i ja ih nosim iako sam Beograđanin svako malo zatreba na utakmici.

Kobajashi

pre 10 godina

Drugar prosle zime imao zimske napred a letnje pozadi i krenuo uvece u grad. U medjuvremenu napadalo malo snega, uhvatilo se na kolovozu, on se vracao, vozio 40 i prokliza zadnji deo i okrenuo se nekoliko puta pre nego sto je udario u drvo pokraj puta. Steta 400 eura. Da je imao zimske gume i nazad mnogo je manja verovatnoca da bi mu se to desilo. Sve 4 zimske i sve 4 letnje. Bogu bozije, Caru carevo.

Petar

pre 10 godina

Znam samo da sa kupljenim novim wintera tigar gumama, nemam poverenje u automobil. Lose koci,o lezanju i cviljenju da ne pricam. Danas sma dva puta imao neporijatno iznenajdjenje jer nisma ocekivao toliki zaustavnim put. Kvalitetna sportska letnja guma mi se po zimi ponasa bolje nego wintera, osim kad je bas sneg ( a to je 15 dana godisnje u BG).

boris

pre 10 godina

Strašno sam zabrinut zbog nekih komentara. Ako takvih razmišljanja ima među populcijom koja ume da napiše komentar, mogu predpostaviti kakav je prosek.

Svi "nostalgičari" zaboravljaju neke stvari. Ranije su kola bila mnogo manja, sa mnogo slabijim motorima (uporedite golfa "jednojku" i aktuelnog). Samim time gume su bile drugačije. Pođimo od dimenzija, što uže to bolje za zimu. Zbog mnogo slabijih performansi mogli su da prave veće kompromise, te su gume mogle da "posluže" i zimi. Zimske gume su tada obično bile "kramponke", a one se sada montiraju na offroudere za blato i neutaban sneg.
Danas je drugačija situacija, letnje moraju da odgovore mnogim izazovima (pa pogledajte samo brzinske indekse na gumama). Rekao bih da je veća krivica na proizvođačima automobila, jer ih industrija guma samo prati. I tu ne pomaže nikakva VOZAČKA VEŠTINA! Jednostavno ako nema trenja, nema ga, ne vrede ni polasci iz druge ni virtuoznost na kvačilu. Više će vam pomoći elektronika nego te stare veštine.
Plašim se tih JUNAKA sa UMEĆEM na letnjim gumama. Ili vremeplov pa 20 godina nazad ili prihvatite realnost ili odustanite od vožnje "jer nije ono što je bila".

Neko iz publike

pre 10 godina

Što se tiče guma, smatram da je dobro rešenje, možda bi još bolje bilo limitirati spoljnom temepraturom kada se moraju imati zimske gume. Što se tiče lanaca, smatram da ne bi trebalo kažnjavati vozače ako nemaju lance u gepeku, nego ako ih nemaju na TOČKOVIMA kada prilike na putu to zahtevaju. Zamislite sada planinski prevoj i zastoj na putu, jer je neki pametnjaković mislio da mu ne trebaju lanci na točkovima i sada ne može da se pomeri i blokira saobraćaj. Imao sam davno takav slučaj, zamisli na Iriškom vencu, i morao sam da se vratim i Frušku goru pređem drugim putem.
Što se tiče upotrebe zimskih guma, jedna stara: ko nije probao, ne možeš ga ubediti - ko je probao, ne moraš ništa da mu govoriš.

Aleksandar

pre 10 godina

@vozač:
Potpuno se slažem sa vama. U tolikoj smo manjini da se vrlo prijatno iznenadim kada pročitam da još neko misli da bi svetla trebalo da budu uvek upaljena. Nikada još nisam imao situaciju da sam lakše uočio auto bez svetala od onog sa upaljenim svetlima. U najgorem slučaju - isto, ali i to vrlo retko. Intenzitet raspoložive osvetljenosti druma nije uvek jednak, čak ni kada je sunce u zenitu. Jer, zašto bi policajac dozvolio sebi da se raspravlja sa nekim bezobzirnim vozačem npr. u ovo jesenje vreme da li je u 16 h već trebalo da upali svetla ili ne. Nema tu mesta nikakvom slobodnom uverenju. Manimo se onih priča o većem zagađenju i većoj potrošnji zbog upaljenih svetala. Bezbednost na drumu mora biti ispred svega. Mi smo zaista nacija koja češće u saobraćaju koristi sirenu nego migavac, a omiljena mi je ona sirena kada mi taksista svira jer se već upalilo žuto a ja još nisam krenuo. A što se tiče zimskih i letnjih guma, mislim da i tu u Zakonu sve lepo piše za pametne i pismene. Ipak, mislim da je na našim putevima trenutno veće zlo mobilni telefon nego vrsta gume. U suštini, problem je naša svest, a kada kažem naša, tu pre svih mislim na one koji bi trebalo da sprovode taj sasvim korektan Zakon o saobraćaju.

dejan

pre 10 godina

O zimskim pneumaticima razmisljam dzepom.
(Ja sam, 25. novembar 2013 09:54)

A o placanju stete izazvane sudarom zbog proklizavanja, ili ne daj boze stradanju, cime razmisljas? Ili po starom dobrom srpskom obicaju mislis "jbg. nece valjda bas meni da se desi"...

Joca 011

pre 10 godina

Ja sam od onih što voze 2 + 2 i premeštaju točkove sezonski – zimi zimske a leti letnje napred, na vučnu osovinu. Nesporno je rešenje sa četiri sezonska točka odn. gume, ali vozeći zimi oprezno ipak i ovo jeste prihvatljivo rešenje i mislim da bi ga trebalo ozakoniti, kao što je i bilo u prethodnom zakonu.
.

pametnjakovic

pre 10 godina

Znam samo da sam se pri brzini od 30 km/h zapucao u komsijinu ogradu jer sam imao ljetnje gume. Jednostavno,naisao na tanak sloj leda,krivina,proklizavanje ,bum,tras... Steta na autu 600€,na ogradi 100. Sa zimskim bi to bila 0. I ta tema je za mene zavrsena,za ubuduce.

Vozac

pre 10 godina

@(Alfista, 25. novembar 2013 09:32)

Od mene si dobio minus samo zbog ovoga sto si napisao za svetla po danu. Sve podrzavam sto si rekao, ali ovde apsolutno gresis. Toliko ima situacija kada su svetla i vise nego neophodna po danu, samo trebas malo da se pozabavis tom temom na npr. internetu, kad vec nisi imao do sad iskustva da te sunce toliko zaslepi na nekom putu koji je isprekidan sa suncevim zracima i senkom od drvoreda kada auto ne mozes da vidis uopste bez da ima upaljena svetla... Dao sam jedan primer, a ima ih milion...

Zabrinut

pre 10 godina

GODINAMA smo vozili bez guma, posebnih za "leto" i "zimu" pa nam NIŠTA nije smetalo.Broj nezgoda zbog "te činjenice" nije bio ništa veći od trenutka kada je primena "duplih" guma postala obavezna.
Naravno, da je neophodno da gume budu "zdrave", pa makar bile i "obične".Nije, dakle, vic " duplim gumama" već u VOZAČIMA ; ni najbolja guma ne može obuzdati nesavesne i bahate vozače kojima je vožnja avantura i način da istroše svoju energiju i svoju prepunjenu psihičku tenziju.
Sa druge strane,"potreba" da se nabave "duple gume" me asocira na "potrebu" nabavke, sada već čuvenih, VAKCINA ; znamo čitavu farsu oko toga !
I, konačno, ako drugde "u belom svetu", Kanadi na primer, "duple gume" nisu obavezne, zašto bi one bile neophodne u Srbiji ,u kojoj je klima znatno blaža ? Zašto bi se kažnjavali vozači koji tokom zime voze sa običnim gumama - po raščišćenim, centralnim gradskim ulicama ? ( ima nas i "takvih" koji vozimo isključivo po raščišćenim ulicama , na relaciji posao - kuća )

Vladica

pre 10 godina

Obaveza zimskih guma datumski je genijalna koliko i upaljeni farovi na letnjoj vrelini. Takodje - lanci su sasvim nuzno neophodni kada vozite Pancevo-Kikinda - ima dva nadvoznjaka na koje se sigurno necete popeti ako nemate lance. Lanci u brdsko-planinskim predelima su razumna stvar, ali da ih drzim u gepeku samo zbog policije ako ne idem dalje od Banata - totalna besmislica.

Sinko

pre 10 godina

--za Bojana

Broj pluseva na vas komentar je upravo zabrinjavajuci. Kao primer navodite bogate liberalne zemlje gde zakon ne juri gradjane, ali gde zbog recimo izazivanja saobracajne nesrece mozete ostati bez kuce i svega sto posedujete. Imam mnogo poznanika u Kanadi i ne znam nikoga ko vozi bez zimskih guma niti mu to pada na pamet. Nasi ljudi nose i prvu pomoc i jos kojesta. Svake godine placam za zdravstvo preko 500E od cega tecinu potrose povredjeni u saobracajnim nesrecama. Ako ce da kosta 200-300E nemam nista protiv ni da ABS bude obavezan. I na kraju zakon na zapadu ne propisuje prvu pomoc ne zato jer postoje mobilni telefoni vec zato sto 99% stanovnistva nema blage veze o pruznanju iste, niti ih iko moze naterati da nauce. Ako mislite da je linija lakseg otpora pametnija uzmite sledeci primer: isti tajfun je nadavno pogodio i Filipine i Vijetnam (doduse slabije). Na Filipinama je poginulo preko 5000 ljudi a u Vijetnamu manje od 100. Mozda zato jer u Vijetnamu imaju civilnu zastitu, znaju prvu pomoc i slusaju preporuke vlasti i pametnijih od sebe. Ljudski zivot (pogotovo moje familije) nema cenu i spreman sam da zrtvujem malo slobode i neodgovornosti da ga zastitim.

Alfista

pre 10 godina

@urke.
I ja sam bio ubedjen da je sve to sarena laza radi sticanja dobiti na taj nacin. A onda sam dosao do zakljucka da su to uradili prozvodjaci guma na bolji nacin - smanjivanjem performansi guma u periodu za koji nisu namenjene. Tj. letnja ne moze da se bezbedno korisiti zimi i obratno. Pre par godina kupio sam auto sa groznim i bukvalno raspalim zimskim gumama (stajao je na njim cetiri-pet godina). Nakon par sneznih dana voznje na njima, resio sam da ih zamenim kvalitetnijim letnjim (BF goodrich) poucen iskustvima od ranije kad nije bila tolika razlika izmedju letnjih i zimskih u zimskim uslovima. Mislio sam da ce biti tu negde po snegu. Bukvalno nisam mogao da krenem ni na najmanjim uzbrdicama. Kao da sam na skijama. Cak i najgora zimska je bila bolja od dobre letnje u zimskim uslovima. Realno mislim da smo mi kao konzumenti u dobitku kad se podvuce crta. Prosecnom vozacu ce gume trajati kad se vozi sa dva seta 4-5 do 6 godina uz nesto vecu bezbednost. Proizvodjaci-distributeri-trgovci ce imati veci promet samo dok se ljudi ne opreme sa dva seta. Onda se nastavlja promet uobicajenim ritmom.

hm

pre 10 godina

@(Bojan, 25. novembar 2013 10:07)

Znaci zbog toga sto su nam putevi losi ne treba da stavljamo zimske gume?! Da nije tuzno bilo bi smesno.

Ja sam

pre 10 godina

Najveci deo novog Zakona pisali su proizvodjaci auto delova, osiguravajuce kuce, uvoznici opreme za tehnicke preglede, pojedini prodavci magle na Saobracajnom fakultetu, autori TV emisija o aumobilima, AMS...
Zato je nedorecen, kontradiktoran, povrsan, opasan...

Igor

pre 10 godina

@(Bojan, 25. novembar 2013 10:07)
Putevi su takvi kakvi jesu. Putari rade svoje, a za bolje puteve i ulice jednostavno nema para. A zimi ce zimska guma svakako bolje ukociti na talasastom asfaltu nego letnja. To sto ti propovedas je cista glupost. Ako ti se asfalt ne svidja da vozis ti onda idi pesaka.

Bane NS

pre 10 godina

Mislim da je zakon potpuno jasan i ta sporna odredba po meni je dobra i praktična. Recimo ja auto koristim svaki dan, u skladu sa tim imam i drugi set zimskih točkova. Međutim čak i meni je ta odredba dobro došla jer zakon propisuje obaveznu upotrebu zimskih guma od 1. Novembra a ove godine smo imali slučaj da je 9. Novemembra temperatura bila 24 stepena, pa bi ja da nema te odredbe po mrtvom slovu zakona mogao da budem kažnjen po tom sunčanom danu od 24 stepena što nemam zimske gume, ovako čak i savesnim vozačima poput mene ostavlja se malo prostora da gume namontiraju kada i klimatski a ne samo kalendarski polako krenemo da ulazimo u zimski period. Takođe dosta je i onih koji auto inače a pogotovo zimi izuzetno retko koriste, odnosno isteruju ga samo u onim zimskim periodima, a znamo da skoro svake zime ima i takvih, kada naiđe neki topliji talas pa bude suvo vreme sa temperaturama od 10-15 stepeni, i uglavnom voze kratke relacije u naselju. Takvim ljudima ova odredba omogućava da i u zimskom periodu na bezbedan način upotrebe vozilo a da ne uđu u prekršaj. Po meni jedino treba tu odredbu malo doraditi u smislu da se upotreba letnjih guma i temperaturno ograniči, jer kada su temperature ispod 5 stepeni može se destiti da put generalno bude suv, što praktično omogućava upotrebu letnjih guma, a da na nekim mestima koja su u senkama, uvalama ili gde se zbog lošeg puta zadržava voda pojavi poledica. Tako da bih ja zabranio upotrebu letnjih guma na temperaturama ispod 5 stepeni.

urke

pre 10 godina

kada je pocela ta prica o zimskim i letnjim gumama? koliko mogu da se setim , pre se nisu menjale gume u zavisnosti od godisnjeg doba. sve mi deluje da su ovo izmislili trgovci!

Bojan

pre 10 godina

Da se razumemo, ne kažem da u zimskom periodu zimske gume nisu bolje od letnjih, ali...
Prednost zimskih guma po našim putevima ne može u kritičnim situacijama da mnogo pomogne jer su nam ulice i putevi talasasti i točak odskače sa neravnina i guma nema sve vreme kočenja potreban kontakt sa podlogom. Pre će i letnja guma bolje obaviti posao na ravnoj i kvalitetnoj podlozi nego zimska na našem asflatu i po našim ulicama i putevima.
Česta situacija su krivine sa kontra nagibom gde centrifugalna sila pri kočenju po snegu ili ledu manje iskusne vozače lako izbacuje sa puta.
ZAŠTO SE I PUTARI NE KAZNE PREVENTIVNO, unapred, zbog talasastog asfalta, udarnih rupa i kontra nagiba u krivinama i ostalog što da je kako treba smanjuje broj nesreća i ishode onih koje se dese?
Samo postojanje zimskih guma zakonodavac je iskoristio da ih učini obaveznima. To je harač za punjenje državne kase. Sutra može tako postojanje ABS sistema za kočenje postati obaveza jer smanjuje zaustavni put pri kočenju.
Obaveza posedovanja kompleta za prvu pomoć je recidiv iz prošlosti, kada nisu postojali mobilni telefoni. Sada se u razvijenim zemljama ne mora imati ovaj komplet. Mora se samo mobilnim telefonom pozvati hitna pomoć.
U Kanadi na primer, ne činite prekršaj ako zimi nemate zimske gume. To nije prekršaj i policija Vas neće kazniti. Međutim, ako napravite sudar, onda će to biti debelo naplaćeno kroz osiguranje.

ns posmatrac

pre 10 godina

Ovo resenje je u principu najoptimalnije stim da kontrole policije treba da su cesce zimi kako ovo resenje nebi ostalo mrtvo slovo na papiru.

Ko intezivno vozi zimi taj ce montirati zimske gume, ako samo povremno i tokada nema padavina koristi auto i to na kratkim relacijama (a takvih je prilicna broj) njima one nisu nuzno i obavezne.

Jos jedan bitan razlog protiv propisivanja obaveznog koriscenja zimskih guma (fiksni datumi) su klimatske promene gde ste ove godine imali skoro do kraja NOVEMBRA temperature oko 15+ stepeni.

U svakom slucaju ja svima preporucujem zimske gume kada temperatura padne i pocnu padavine.

Mladen

pre 10 godina

Samo mi jedan deo nije najjasniji - ako postoji znak koji kaze da je obavezna upotreba lanaca , policija zatekne vozilo bez namontiranih lanaca i ako vozac ne poseduje lance - 3.000 , a ako ih ima a nisu namontirani - 5.000 din. kazna . Ja bih ove sto nemaju lance van naselja kaznjavao sa 10.000 , sa druge strane ove sto imaju ipak samo opominjati i insistirati da nameste lance bez kazne . Kao na primer za neispravno svetlo - iskljuciti vozilo sa puta i ne dozvoliti da krene sve dok ne zameni sijalicu , a kazniti samo ako nema ili ne zna da zameni . Sto se tice teskasa - ne tolerisati vec obavezati zimske bar na pogonskim , koliko puta sam cuo vest da je se kamion/autobus poprecio na nekom brdu jer su zadnji tockovi vitlali u prazno .

mup

pre 10 godina

Ja sam se penjao sa procelavim gumama na Kopaonik,ali pripadam onoj starijoj gardi koja je vozila krseve po sistemu-popravi pa vozi.Danasnji mladi vozaci,o vozacicama da ne pricam,o kolima pojma nemaju.Kako radi SUS motor,transmisija,kocnice...Njima je sada najvaznije da imaju veliki displej sa koga ce dobijati besmislene informacije i jak stereo uredjaj.Zbog njih je ovaj zakon dobar jer te gume zaista cine voznju po snegu laksom i sigurnijom.Ja nabavljam mlade,polovne gume sa dobrom MS sarom i vise ih ne skidam dok se ne potrose,a onda kupujem druge.Nemam gde da cuvam drugi komplet guma,osim na mestu na terasi gde mi stoji bure za kupus.Toliku zrtvu vec ne bih mogao da podnesem.

Igor Gavran

pre 10 godina

Samo zimske gume vozi preko cele godine. Stajem odmah cim zeleno pocne da se gasi. U gradu vozim do 50 na sat. Uopste ne vozim ulicama gde ima kamera i zutih traka i gde se obicno nalazi policija. Nikad ne vozim brze od 80. Na autoputu vozim 110 do 120. Nikog ne preticem sem zapreznih vozila i traktora. Vezujem se pojasom, uvek upalim svetla. Nikad ne parkiram tamo gde pauk ordinira.

Sad im je ostalo ono sa pesackim prelazom: "ako je pesak iskazao nameru da zakoraci na pesacki prelaz". Jer znate, kako god da vozite tu ste u prekrsaju, jer mozda je covek u Pancevu iskazao nameru da zakoraci na pesacki u Surdulici. I opet kazne. Ocajni su, kad nemaju za sta da te kazne onda izmisle prekrsaj, a naravno na sudu - zna se kome se veruje.

Najbolje je da sedimo u kucama i ne izlazimo na ulicu.

Alfista

pre 10 godina

Po meni prvi put zakon za koji se moze reci da je neko malo upotrebio vijuge pre nego sto ga je napisao/doneo. Dosta ljudi ne vozi kada pada sneg (hvala im) i sto bi oni kupovali zimske gume kad izlaze u saobracaj samo kad su idealni uslovi. Samo kad bi jos malo preispitali postojeci zakon - voznja sa upaljenim farovima na plus 30c u podne, ogranicenje na auto-putu kad bi bilo 130km/h, poboljsali unutrasnju kontrolu saobracajne policije... Ima jos tu stvari, samo kad bi hteli da se malo posvete.

Cobe

pre 10 godina

Molim vas, kakve su ovo pausalne procene? Vozio sam strane univerzalke na manjem autu i gume su odlicne, daleko bolje od domace zimske, koja se strasno kliza po suvom.
---------------
A kada je reč o univerzalnim gumama koje su dozvoljene u zimskom periodu, prema mišljenju Damira Okanovića one nisu najbolje rešenje jer ni jedan proizvođač pneumatika do sada nije uspeo da proizvede gumu koja ispunjava zahteve i u letnjim i u zimskim uslova. Isto kao što je nemoguće iste odevne predmete nositi u julu i decembru. Slično mišljenje iznela je i Agencija za bezbednost saobraćaja.
---------------

Gradjanin

pre 10 godina

Ovima kojima nije jasan pravilnik treba oduzeti vozačku dozvolu. Ako nemaju intelektualnih kapaciteta da razumeju prilično jasan pravilnik od dve rečenice, teško da imaju intelektualnih kapaciteta da obavljaju prilično složenu radnju kakva je upravljanje motornim vozilom uz poznavanje i poštovanje saobraćajnih propisa.

mg011

pre 10 godina

Pravilnik je nakaradan, nestručno napisan i opasan za one koji ga se pridržavaju. Niske temperature i letnje gume ne idu zajedno. To je celom svetu jasno a kod nas se još uvek nešto pametuje. Kad krenem na put znam šta me očekuje samo prvih par metara ispred garaže, naročito zimi. Formulacija dal' ima/nema snega/leda na putu je uvredljiva. A možda i nije, imajući u vidu prosečan nivo ovdašnje svesti. Može policija da vas kazni, moš' misliti. A što možeš postati ubica, žrtva ili i jedno i drugo, nema veze. Odnos prema svojoj i tuđoj bezbednosti i poštovanje života su civilizacijsko pitanje a tu smo potpuno zaostali. I ne samo tu.

pametnjakovic

pre 10 godina

Znam samo da sam se pri brzini od 30 km/h zapucao u komsijinu ogradu jer sam imao ljetnje gume. Jednostavno,naisao na tanak sloj leda,krivina,proklizavanje ,bum,tras... Steta na autu 600€,na ogradi 100. Sa zimskim bi to bila 0. I ta tema je za mene zavrsena,za ubuduce.

Alfista

pre 10 godina

Po meni prvi put zakon za koji se moze reci da je neko malo upotrebio vijuge pre nego sto ga je napisao/doneo. Dosta ljudi ne vozi kada pada sneg (hvala im) i sto bi oni kupovali zimske gume kad izlaze u saobracaj samo kad su idealni uslovi. Samo kad bi jos malo preispitali postojeci zakon - voznja sa upaljenim farovima na plus 30c u podne, ogranicenje na auto-putu kad bi bilo 130km/h, poboljsali unutrasnju kontrolu saobracajne policije... Ima jos tu stvari, samo kad bi hteli da se malo posvete.

Gradjanin

pre 10 godina

Ovima kojima nije jasan pravilnik treba oduzeti vozačku dozvolu. Ako nemaju intelektualnih kapaciteta da razumeju prilično jasan pravilnik od dve rečenice, teško da imaju intelektualnih kapaciteta da obavljaju prilično složenu radnju kakva je upravljanje motornim vozilom uz poznavanje i poštovanje saobraćajnih propisa.

mup

pre 10 godina

Ja sam se penjao sa procelavim gumama na Kopaonik,ali pripadam onoj starijoj gardi koja je vozila krseve po sistemu-popravi pa vozi.Danasnji mladi vozaci,o vozacicama da ne pricam,o kolima pojma nemaju.Kako radi SUS motor,transmisija,kocnice...Njima je sada najvaznije da imaju veliki displej sa koga ce dobijati besmislene informacije i jak stereo uredjaj.Zbog njih je ovaj zakon dobar jer te gume zaista cine voznju po snegu laksom i sigurnijom.Ja nabavljam mlade,polovne gume sa dobrom MS sarom i vise ih ne skidam dok se ne potrose,a onda kupujem druge.Nemam gde da cuvam drugi komplet guma,osim na mestu na terasi gde mi stoji bure za kupus.Toliku zrtvu vec ne bih mogao da podnesem.

Bojan

pre 10 godina

Da se razumemo, ne kažem da u zimskom periodu zimske gume nisu bolje od letnjih, ali...
Prednost zimskih guma po našim putevima ne može u kritičnim situacijama da mnogo pomogne jer su nam ulice i putevi talasasti i točak odskače sa neravnina i guma nema sve vreme kočenja potreban kontakt sa podlogom. Pre će i letnja guma bolje obaviti posao na ravnoj i kvalitetnoj podlozi nego zimska na našem asflatu i po našim ulicama i putevima.
Česta situacija su krivine sa kontra nagibom gde centrifugalna sila pri kočenju po snegu ili ledu manje iskusne vozače lako izbacuje sa puta.
ZAŠTO SE I PUTARI NE KAZNE PREVENTIVNO, unapred, zbog talasastog asfalta, udarnih rupa i kontra nagiba u krivinama i ostalog što da je kako treba smanjuje broj nesreća i ishode onih koje se dese?
Samo postojanje zimskih guma zakonodavac je iskoristio da ih učini obaveznima. To je harač za punjenje državne kase. Sutra može tako postojanje ABS sistema za kočenje postati obaveza jer smanjuje zaustavni put pri kočenju.
Obaveza posedovanja kompleta za prvu pomoć je recidiv iz prošlosti, kada nisu postojali mobilni telefoni. Sada se u razvijenim zemljama ne mora imati ovaj komplet. Mora se samo mobilnim telefonom pozvati hitna pomoć.
U Kanadi na primer, ne činite prekršaj ako zimi nemate zimske gume. To nije prekršaj i policija Vas neće kazniti. Međutim, ako napravite sudar, onda će to biti debelo naplaćeno kroz osiguranje.

hm

pre 10 godina

@(Bojan, 25. novembar 2013 10:07)

Znaci zbog toga sto su nam putevi losi ne treba da stavljamo zimske gume?! Da nije tuzno bilo bi smesno.

mg011

pre 10 godina

Pravilnik je nakaradan, nestručno napisan i opasan za one koji ga se pridržavaju. Niske temperature i letnje gume ne idu zajedno. To je celom svetu jasno a kod nas se još uvek nešto pametuje. Kad krenem na put znam šta me očekuje samo prvih par metara ispred garaže, naročito zimi. Formulacija dal' ima/nema snega/leda na putu je uvredljiva. A možda i nije, imajući u vidu prosečan nivo ovdašnje svesti. Može policija da vas kazni, moš' misliti. A što možeš postati ubica, žrtva ili i jedno i drugo, nema veze. Odnos prema svojoj i tuđoj bezbednosti i poštovanje života su civilizacijsko pitanje a tu smo potpuno zaostali. I ne samo tu.

Zabrinut

pre 10 godina

GODINAMA smo vozili bez guma, posebnih za "leto" i "zimu" pa nam NIŠTA nije smetalo.Broj nezgoda zbog "te činjenice" nije bio ništa veći od trenutka kada je primena "duplih" guma postala obavezna.
Naravno, da je neophodno da gume budu "zdrave", pa makar bile i "obične".Nije, dakle, vic " duplim gumama" već u VOZAČIMA ; ni najbolja guma ne može obuzdati nesavesne i bahate vozače kojima je vožnja avantura i način da istroše svoju energiju i svoju prepunjenu psihičku tenziju.
Sa druge strane,"potreba" da se nabave "duple gume" me asocira na "potrebu" nabavke, sada već čuvenih, VAKCINA ; znamo čitavu farsu oko toga !
I, konačno, ako drugde "u belom svetu", Kanadi na primer, "duple gume" nisu obavezne, zašto bi one bile neophodne u Srbiji ,u kojoj je klima znatno blaža ? Zašto bi se kažnjavali vozači koji tokom zime voze sa običnim gumama - po raščišćenim, centralnim gradskim ulicama ? ( ima nas i "takvih" koji vozimo isključivo po raščišćenim ulicama , na relaciji posao - kuća )

Vozac

pre 10 godina

@(Alfista, 25. novembar 2013 09:32)

Od mene si dobio minus samo zbog ovoga sto si napisao za svetla po danu. Sve podrzavam sto si rekao, ali ovde apsolutno gresis. Toliko ima situacija kada su svetla i vise nego neophodna po danu, samo trebas malo da se pozabavis tom temom na npr. internetu, kad vec nisi imao do sad iskustva da te sunce toliko zaslepi na nekom putu koji je isprekidan sa suncevim zracima i senkom od drvoreda kada auto ne mozes da vidis uopste bez da ima upaljena svetla... Dao sam jedan primer, a ima ih milion...

ns posmatrac

pre 10 godina

Ovo resenje je u principu najoptimalnije stim da kontrole policije treba da su cesce zimi kako ovo resenje nebi ostalo mrtvo slovo na papiru.

Ko intezivno vozi zimi taj ce montirati zimske gume, ako samo povremno i tokada nema padavina koristi auto i to na kratkim relacijama (a takvih je prilicna broj) njima one nisu nuzno i obavezne.

Jos jedan bitan razlog protiv propisivanja obaveznog koriscenja zimskih guma (fiksni datumi) su klimatske promene gde ste ove godine imali skoro do kraja NOVEMBRA temperature oko 15+ stepeni.

U svakom slucaju ja svima preporucujem zimske gume kada temperatura padne i pocnu padavine.

Alfista

pre 10 godina

@urke.
I ja sam bio ubedjen da je sve to sarena laza radi sticanja dobiti na taj nacin. A onda sam dosao do zakljucka da su to uradili prozvodjaci guma na bolji nacin - smanjivanjem performansi guma u periodu za koji nisu namenjene. Tj. letnja ne moze da se bezbedno korisiti zimi i obratno. Pre par godina kupio sam auto sa groznim i bukvalno raspalim zimskim gumama (stajao je na njim cetiri-pet godina). Nakon par sneznih dana voznje na njima, resio sam da ih zamenim kvalitetnijim letnjim (BF goodrich) poucen iskustvima od ranije kad nije bila tolika razlika izmedju letnjih i zimskih u zimskim uslovima. Mislio sam da ce biti tu negde po snegu. Bukvalno nisam mogao da krenem ni na najmanjim uzbrdicama. Kao da sam na skijama. Cak i najgora zimska je bila bolja od dobre letnje u zimskim uslovima. Realno mislim da smo mi kao konzumenti u dobitku kad se podvuce crta. Prosecnom vozacu ce gume trajati kad se vozi sa dva seta 4-5 do 6 godina uz nesto vecu bezbednost. Proizvodjaci-distributeri-trgovci ce imati veci promet samo dok se ljudi ne opreme sa dva seta. Onda se nastavlja promet uobicajenim ritmom.

Sinko

pre 10 godina

--za Bojana

Broj pluseva na vas komentar je upravo zabrinjavajuci. Kao primer navodite bogate liberalne zemlje gde zakon ne juri gradjane, ali gde zbog recimo izazivanja saobracajne nesrece mozete ostati bez kuce i svega sto posedujete. Imam mnogo poznanika u Kanadi i ne znam nikoga ko vozi bez zimskih guma niti mu to pada na pamet. Nasi ljudi nose i prvu pomoc i jos kojesta. Svake godine placam za zdravstvo preko 500E od cega tecinu potrose povredjeni u saobracajnim nesrecama. Ako ce da kosta 200-300E nemam nista protiv ni da ABS bude obavezan. I na kraju zakon na zapadu ne propisuje prvu pomoc ne zato jer postoje mobilni telefoni vec zato sto 99% stanovnistva nema blage veze o pruznanju iste, niti ih iko moze naterati da nauce. Ako mislite da je linija lakseg otpora pametnija uzmite sledeci primer: isti tajfun je nadavno pogodio i Filipine i Vijetnam (doduse slabije). Na Filipinama je poginulo preko 5000 ljudi a u Vijetnamu manje od 100. Mozda zato jer u Vijetnamu imaju civilnu zastitu, znaju prvu pomoc i slusaju preporuke vlasti i pametnijih od sebe. Ljudski zivot (pogotovo moje familije) nema cenu i spreman sam da zrtvujem malo slobode i neodgovornosti da ga zastitim.

Vladica

pre 10 godina

Obaveza zimskih guma datumski je genijalna koliko i upaljeni farovi na letnjoj vrelini. Takodje - lanci su sasvim nuzno neophodni kada vozite Pancevo-Kikinda - ima dva nadvoznjaka na koje se sigurno necete popeti ako nemate lance. Lanci u brdsko-planinskim predelima su razumna stvar, ali da ih drzim u gepeku samo zbog policije ako ne idem dalje od Banata - totalna besmislica.

Igor

pre 10 godina

@(Bojan, 25. novembar 2013 10:07)
Putevi su takvi kakvi jesu. Putari rade svoje, a za bolje puteve i ulice jednostavno nema para. A zimi ce zimska guma svakako bolje ukociti na talasastom asfaltu nego letnja. To sto ti propovedas je cista glupost. Ako ti se asfalt ne svidja da vozis ti onda idi pesaka.

Bane NS

pre 10 godina

Mislim da je zakon potpuno jasan i ta sporna odredba po meni je dobra i praktična. Recimo ja auto koristim svaki dan, u skladu sa tim imam i drugi set zimskih točkova. Međutim čak i meni je ta odredba dobro došla jer zakon propisuje obaveznu upotrebu zimskih guma od 1. Novembra a ove godine smo imali slučaj da je 9. Novemembra temperatura bila 24 stepena, pa bi ja da nema te odredbe po mrtvom slovu zakona mogao da budem kažnjen po tom sunčanom danu od 24 stepena što nemam zimske gume, ovako čak i savesnim vozačima poput mene ostavlja se malo prostora da gume namontiraju kada i klimatski a ne samo kalendarski polako krenemo da ulazimo u zimski period. Takođe dosta je i onih koji auto inače a pogotovo zimi izuzetno retko koriste, odnosno isteruju ga samo u onim zimskim periodima, a znamo da skoro svake zime ima i takvih, kada naiđe neki topliji talas pa bude suvo vreme sa temperaturama od 10-15 stepeni, i uglavnom voze kratke relacije u naselju. Takvim ljudima ova odredba omogućava da i u zimskom periodu na bezbedan način upotrebe vozilo a da ne uđu u prekršaj. Po meni jedino treba tu odredbu malo doraditi u smislu da se upotreba letnjih guma i temperaturno ograniči, jer kada su temperature ispod 5 stepeni može se destiti da put generalno bude suv, što praktično omogućava upotrebu letnjih guma, a da na nekim mestima koja su u senkama, uvalama ili gde se zbog lošeg puta zadržava voda pojavi poledica. Tako da bih ja zabranio upotrebu letnjih guma na temperaturama ispod 5 stepeni.

jovanSRB

pre 10 godina

ja sam se pre 4-5god opametio kada sam pri ~20km/s "gospodski" prosao kroz raskrsnicu nizbrdo i srecom ostali ucesnici su bili pribrani da vide da ne mogu da kontrolisem auto! tako da svakom savetujem zimske gume. jos bolje je kupiti jos cetiri celicne felne istih proporcija, i tako na duzi period ustedeti...

urke

pre 10 godina

kada je pocela ta prica o zimskim i letnjim gumama? koliko mogu da se setim , pre se nisu menjale gume u zavisnosti od godisnjeg doba. sve mi deluje da su ovo izmislili trgovci!

dejan

pre 10 godina

O zimskim pneumaticima razmisljam dzepom.
(Ja sam, 25. novembar 2013 09:54)

A o placanju stete izazvane sudarom zbog proklizavanja, ili ne daj boze stradanju, cime razmisljas? Ili po starom dobrom srpskom obicaju mislis "jbg. nece valjda bas meni da se desi"...

boris

pre 10 godina

Strašno sam zabrinut zbog nekih komentara. Ako takvih razmišljanja ima među populcijom koja ume da napiše komentar, mogu predpostaviti kakav je prosek.

Svi "nostalgičari" zaboravljaju neke stvari. Ranije su kola bila mnogo manja, sa mnogo slabijim motorima (uporedite golfa "jednojku" i aktuelnog). Samim time gume su bile drugačije. Pođimo od dimenzija, što uže to bolje za zimu. Zbog mnogo slabijih performansi mogli su da prave veće kompromise, te su gume mogle da "posluže" i zimi. Zimske gume su tada obično bile "kramponke", a one se sada montiraju na offroudere za blato i neutaban sneg.
Danas je drugačija situacija, letnje moraju da odgovore mnogim izazovima (pa pogledajte samo brzinske indekse na gumama). Rekao bih da je veća krivica na proizvođačima automobila, jer ih industrija guma samo prati. I tu ne pomaže nikakva VOZAČKA VEŠTINA! Jednostavno ako nema trenja, nema ga, ne vrede ni polasci iz druge ni virtuoznost na kvačilu. Više će vam pomoći elektronika nego te stare veštine.
Plašim se tih JUNAKA sa UMEĆEM na letnjim gumama. Ili vremeplov pa 20 godina nazad ili prihvatite realnost ili odustanite od vožnje "jer nije ono što je bila".

Kobajashi

pre 10 godina

Drugar prosle zime imao zimske napred a letnje pozadi i krenuo uvece u grad. U medjuvremenu napadalo malo snega, uhvatilo se na kolovozu, on se vracao, vozio 40 i prokliza zadnji deo i okrenuo se nekoliko puta pre nego sto je udario u drvo pokraj puta. Steta 400 eura. Da je imao zimske gume i nazad mnogo je manja verovatnoca da bi mu se to desilo. Sve 4 zimske i sve 4 letnje. Bogu bozije, Caru carevo.

Mladen

pre 10 godina

Samo mi jedan deo nije najjasniji - ako postoji znak koji kaze da je obavezna upotreba lanaca , policija zatekne vozilo bez namontiranih lanaca i ako vozac ne poseduje lance - 3.000 , a ako ih ima a nisu namontirani - 5.000 din. kazna . Ja bih ove sto nemaju lance van naselja kaznjavao sa 10.000 , sa druge strane ove sto imaju ipak samo opominjati i insistirati da nameste lance bez kazne . Kao na primer za neispravno svetlo - iskljuciti vozilo sa puta i ne dozvoliti da krene sve dok ne zameni sijalicu , a kazniti samo ako nema ili ne zna da zameni . Sto se tice teskasa - ne tolerisati vec obavezati zimske bar na pogonskim , koliko puta sam cuo vest da je se kamion/autobus poprecio na nekom brdu jer su zadnji tockovi vitlali u prazno .

Cobe

pre 10 godina

Molim vas, kakve su ovo pausalne procene? Vozio sam strane univerzalke na manjem autu i gume su odlicne, daleko bolje od domace zimske, koja se strasno kliza po suvom.
---------------
A kada je reč o univerzalnim gumama koje su dozvoljene u zimskom periodu, prema mišljenju Damira Okanovića one nisu najbolje rešenje jer ni jedan proizvođač pneumatika do sada nije uspeo da proizvede gumu koja ispunjava zahteve i u letnjim i u zimskim uslova. Isto kao što je nemoguće iste odevne predmete nositi u julu i decembru. Slično mišljenje iznela je i Agencija za bezbednost saobraćaja.
---------------

Neko iz publike

pre 10 godina

Što se tiče guma, smatram da je dobro rešenje, možda bi još bolje bilo limitirati spoljnom temepraturom kada se moraju imati zimske gume. Što se tiče lanaca, smatram da ne bi trebalo kažnjavati vozače ako nemaju lance u gepeku, nego ako ih nemaju na TOČKOVIMA kada prilike na putu to zahtevaju. Zamislite sada planinski prevoj i zastoj na putu, jer je neki pametnjaković mislio da mu ne trebaju lanci na točkovima i sada ne može da se pomeri i blokira saobraćaj. Imao sam davno takav slučaj, zamisli na Iriškom vencu, i morao sam da se vratim i Frušku goru pređem drugim putem.
Što se tiče upotrebe zimskih guma, jedna stara: ko nije probao, ne možeš ga ubediti - ko je probao, ne moraš ništa da mu govoriš.

Vlada Rolovic

pre 10 godina

"....Ne zivim u Srbiji, ali ne mogu da verujem da morate da menjate gume dva puta godisnje. Pa, gde ih cuvate? U spajzu? Na terasi? Kupujete nove svakih 6 meseci?
Usporite po snegu i ako ima leda. Imajte lance ako vozite po planinama...
Gde je ovde zdrav razum?
(Aleksa, 26. novembar 2013 05:06)..."

Pitajte Fince,Norvezane,Dance,Svedjane da li oni voze samo jedan komplet guma. Ili su oni izgubili zdrav razum kao i mi?

Nikola

pre 10 godina

Ubedio sam tasta da kupi zimske gume. Juga je zamenio Korsom i hteo je da kupi all season gume ili letnje, pa da ne vozi po snegu, ali sam mu objasnio da ako moze nekako na rate da kupi zimske gume i da bude bezbedniji. Oni koji ne mogu da ih kupe, trebalo bi da budu obavesteni, da je i po suvom rizicnije sa letnjim. Dobro bi bilo da ne daju auto mladim vozacima (deci) da voze u tim uslovima. Valjala bi neka reklama na TV-u, obavestenje u vestima i sl. Kompromis na stetu bezbednosti ne bi trebalo da postoji, ali posto mnogi nemaju pare za gume, bar da znaju da po hladnom asfaltu losije koce letnje gume.

Nikola

pre 10 godina

Da se nadovezem na "Neko iz publike". Pre neku god. pri povratku sa Kopaonika, policija je zaustavljala sve i zahtevala montiranje lanaca (nisu kaznjavali) i samo su propustili jednog terenca 4x4, a iz mase se culo "ish, ovome ne trebaju lanci". Nastavili smo put i na nizbrdici ljudi masu da stanemo, kad iza krivine prevrnut autobus, bezao od terenca, a terenac nanizao kombi, kamioncic i 5 kola. 4 sata smo gurali i ispravljali vozila, da rascistimo put, a o steti na kolima niko nije ni razmisljao u situaciji gde je moglo biti mrtvih. Okliznuo sam se i seo i tako klizao 50ak metara do krivine i bankine, pa zamislite kako je neko ispao glup, da krene tuda bez lanaca.

justin

pre 10 godina

Pitao mog oca
-Milutine jer si imao zimske gume na Vespi -1952 - NE
-Milutine ,kad si dovezao VW Bubu 1958 sa spec iz Nemačke jel si imao zimske gume-NE
-Milutine kad si kupio NSU Princa 1968 ..zimske gume-NE
-Milutine za Stojadina 1971-NE
-Milutine za Yuga 1985-NE
-Milutine za Reno 5 1991-NE
pa ćale ja prosto ne znam kako ostasmo živi do sad.

Aleksandar

pre 10 godina

@vozač:
Potpuno se slažem sa vama. U tolikoj smo manjini da se vrlo prijatno iznenadim kada pročitam da još neko misli da bi svetla trebalo da budu uvek upaljena. Nikada još nisam imao situaciju da sam lakše uočio auto bez svetala od onog sa upaljenim svetlima. U najgorem slučaju - isto, ali i to vrlo retko. Intenzitet raspoložive osvetljenosti druma nije uvek jednak, čak ni kada je sunce u zenitu. Jer, zašto bi policajac dozvolio sebi da se raspravlja sa nekim bezobzirnim vozačem npr. u ovo jesenje vreme da li je u 16 h već trebalo da upali svetla ili ne. Nema tu mesta nikakvom slobodnom uverenju. Manimo se onih priča o većem zagađenju i većoj potrošnji zbog upaljenih svetala. Bezbednost na drumu mora biti ispred svega. Mi smo zaista nacija koja češće u saobraćaju koristi sirenu nego migavac, a omiljena mi je ona sirena kada mi taksista svira jer se već upalilo žuto a ja još nisam krenuo. A što se tiče zimskih i letnjih guma, mislim da i tu u Zakonu sve lepo piše za pametne i pismene. Ipak, mislim da je na našim putevima trenutno veće zlo mobilni telefon nego vrsta gume. U suštini, problem je naša svest, a kada kažem naša, tu pre svih mislim na one koji bi trebalo da sprovode taj sasvim korektan Zakon o saobraćaju.

Joca 011

pre 10 godina

Ja sam od onih što voze 2 + 2 i premeštaju točkove sezonski – zimi zimske a leti letnje napred, na vučnu osovinu. Nesporno je rešenje sa četiri sezonska točka odn. gume, ali vozeći zimi oprezno ipak i ovo jeste prihvatljivo rešenje i mislim da bi ga trebalo ozakoniti, kao što je i bilo u prethodnom zakonu.
.

Mihalj

pre 10 godina

Ja mislim da su zimske gume izuzetno važne a pravilnik je po meni dobar. Prošle godine sam kupio dve zimske gume zato što je moglo a ove godine sam skupio para i za treću. Ako bog da do sledeće zime eto meni kompleta.

Fandjo

pre 10 godina

Zimske gume OBAVEZNO,bilo da je sneg ili ne,jer na niskim temperaturama letnja guma nevredi nicemu.Kad ce nas narod shvatiti da za 4 nove gume dobijaju sigurniju voznju.Kao i za pojas,pa nije on napravljen da zulja,nego da pruzi sigurnost.

Igor Gavran

pre 10 godina

Samo zimske gume vozi preko cele godine. Stajem odmah cim zeleno pocne da se gasi. U gradu vozim do 50 na sat. Uopste ne vozim ulicama gde ima kamera i zutih traka i gde se obicno nalazi policija. Nikad ne vozim brze od 80. Na autoputu vozim 110 do 120. Nikog ne preticem sem zapreznih vozila i traktora. Vezujem se pojasom, uvek upalim svetla. Nikad ne parkiram tamo gde pauk ordinira.

Sad im je ostalo ono sa pesackim prelazom: "ako je pesak iskazao nameru da zakoraci na pesacki prelaz". Jer znate, kako god da vozite tu ste u prekrsaju, jer mozda je covek u Pancevu iskazao nameru da zakoraci na pesacki u Surdulici. I opet kazne. Ocajni su, kad nemaju za sta da te kazne onda izmisle prekrsaj, a naravno na sudu - zna se kome se veruje.

Najbolje je da sedimo u kucama i ne izlazimo na ulicu.

Nenad Lukic

pre 10 godina

Kao i vecina zakona, uradjen na principu "moz' da bidne al' ne mora da znaci", mi nismo zemlja nego lakrdija.
Kako moze da se nekome ostavi na izbor da li ce da montira ili nece zimske gume posle datuma kada pocinje njihova upotreba? Ispada da covek ujutro krene sa letnjim gumama na put jer nema snega, posle 3 sata pocne sneg i njega zaustave i kazne? Ne sme da bude proizvoljnosti, onog datuma kada pocinje zimska sezona SVI treba da imaju zimske gume, bez izuzetka.
Tako treba da bude sa svim zakonima. Ovako ispada, placanje struje, TV pretplate, poreza je obavezno ali ako vi vidite da bas ne morate drzava ce vas pustiti pa vam onda dati mogucnost otplate na rate, bez zatezne kamate, oprostiti deo duga ako platite ostatak odmah, itd. Nasa izvrsna i zakonodavna vlast non-stop deli gradjane na glupe-koji postuju zakon i pametne-koji ga tumace kako njima odgovara.

Aleksa

pre 10 godina

Alo, soferi, voleo bih da mi neko preporuci gume ili lance koji ce spreciti proklizavanje na nizbrdici, po ledu. Tu ni all weather, ni zimske gume sa ekserima bas ne pomazu. Nego, ulice se ciste i posipaju solju. Posaljite 1% onih koji rade u javnom sektoru da ciste sneg i razbijaju led, dva dana u toku zime. Bicete puno bezbedniji.

Verni navijač

pre 10 godina

Ja mislim da su lanci neophodni pogotovu u planinskim krajevima a i ja ih nosim iako sam Beograđanin svako malo zatreba na utakmici.

Aleksa

pre 10 godina

Ne zivim u Srbiji, ali ne mogu da verujem da morate da menjate gume dva puta godisnje. Pa, gde ih cuvate? U spajzu? Na terasi? Kupujete nove svakih 6 meseci?
Usporite po snegu i ako ima leda. Imajte lance ako vozite po planinama...
Gde je ovde zdrav razum?

boris

pre 10 godina

@Aleksa Za tu namenu odlično se pokazala yokohama I/T (Ice/Teren). Imao na RAVu kad je cela Srbija bila pod ledom oko Nove 2006. Jedini izašao uzbrdo do hotela gde su bila deca. Jedan LC i jedan Pajero su ostali dole, jer nisu imali zimske gume. Yokohame više nema u Srbiji, pa sad imam BF goodrich.
Ono koji znaju zašto su kupili 4x4 auto znaju koje gume u kojoj prilici. Oni koji ne znaju, prođu kao što je opisano u jednom komentaru. Mnogi misle da je 4x4 dovoljan, a imaju kola bez ikakvih blokada pa se to često pretvori u 1x1 ili 0x0 pogon.
Lance imam uvek, ali ne stavljam tako često kao što je trebao na običnim kolima. Inače, ako ih imate na putu bez snega uništavate i njih i kola i asfalt. I nema preko 40km/h.
Gume sa spajkovima su kod nas zabranjene.

Ja sam

pre 10 godina

Najveci deo novog Zakona pisali su proizvodjaci auto delova, osiguravajuce kuce, uvoznici opreme za tehnicke preglede, pojedini prodavci magle na Saobracajnom fakultetu, autori TV emisija o aumobilima, AMS...
Zato je nedorecen, kontradiktoran, povrsan, opasan...

Petar

pre 10 godina

Znam samo da sa kupljenim novim wintera tigar gumama, nemam poverenje u automobil. Lose koci,o lezanju i cviljenju da ne pricam. Danas sma dva puta imao neporijatno iznenajdjenje jer nisma ocekivao toliki zaustavnim put. Kvalitetna sportska letnja guma mi se po zimi ponasa bolje nego wintera, osim kad je bas sneg ( a to je 15 dana godisnje u BG).

Dragan

pre 7 godina

U Njujorku sam taxirao 5 godina i nikad niko nije cuo da tamo postoje zimske i letnje gume. Oni imaju stotine miliona vozila. Kazu da bi to bilo dobro za proizvodjace i vulkanizere, ali do danas niko to ne radi. voze neke univerzalne gume i cude se nasim propisima.
A pogotovu paljenju svetla u vedrim i vrelim letnjim danima.

Joca 011

pre 10 godina

Ja sam od onih što voze 2 + 2 i premeštaju točkove sezonski – zimi zimske a leti letnje napred, na vučnu osovinu. Nesporno je rešenje sa četiri sezonska točka odn. gume, ali vozeći zimi oprezno ipak i ovo jeste prihvatljivo rešenje i mislim da bi ga trebalo ozakoniti, kao što je i bilo u prethodnom zakonu.
.

Zabrinut

pre 10 godina

GODINAMA smo vozili bez guma, posebnih za "leto" i "zimu" pa nam NIŠTA nije smetalo.Broj nezgoda zbog "te činjenice" nije bio ništa veći od trenutka kada je primena "duplih" guma postala obavezna.
Naravno, da je neophodno da gume budu "zdrave", pa makar bile i "obične".Nije, dakle, vic " duplim gumama" već u VOZAČIMA ; ni najbolja guma ne može obuzdati nesavesne i bahate vozače kojima je vožnja avantura i način da istroše svoju energiju i svoju prepunjenu psihičku tenziju.
Sa druge strane,"potreba" da se nabave "duple gume" me asocira na "potrebu" nabavke, sada već čuvenih, VAKCINA ; znamo čitavu farsu oko toga !
I, konačno, ako drugde "u belom svetu", Kanadi na primer, "duple gume" nisu obavezne, zašto bi one bile neophodne u Srbiji ,u kojoj je klima znatno blaža ? Zašto bi se kažnjavali vozači koji tokom zime voze sa običnim gumama - po raščišćenim, centralnim gradskim ulicama ? ( ima nas i "takvih" koji vozimo isključivo po raščišćenim ulicama , na relaciji posao - kuća )

urke

pre 10 godina

kada je pocela ta prica o zimskim i letnjim gumama? koliko mogu da se setim , pre se nisu menjale gume u zavisnosti od godisnjeg doba. sve mi deluje da su ovo izmislili trgovci!

Bojan

pre 10 godina

Da se razumemo, ne kažem da u zimskom periodu zimske gume nisu bolje od letnjih, ali...
Prednost zimskih guma po našim putevima ne može u kritičnim situacijama da mnogo pomogne jer su nam ulice i putevi talasasti i točak odskače sa neravnina i guma nema sve vreme kočenja potreban kontakt sa podlogom. Pre će i letnja guma bolje obaviti posao na ravnoj i kvalitetnoj podlozi nego zimska na našem asflatu i po našim ulicama i putevima.
Česta situacija su krivine sa kontra nagibom gde centrifugalna sila pri kočenju po snegu ili ledu manje iskusne vozače lako izbacuje sa puta.
ZAŠTO SE I PUTARI NE KAZNE PREVENTIVNO, unapred, zbog talasastog asfalta, udarnih rupa i kontra nagiba u krivinama i ostalog što da je kako treba smanjuje broj nesreća i ishode onih koje se dese?
Samo postojanje zimskih guma zakonodavac je iskoristio da ih učini obaveznima. To je harač za punjenje državne kase. Sutra može tako postojanje ABS sistema za kočenje postati obaveza jer smanjuje zaustavni put pri kočenju.
Obaveza posedovanja kompleta za prvu pomoć je recidiv iz prošlosti, kada nisu postojali mobilni telefoni. Sada se u razvijenim zemljama ne mora imati ovaj komplet. Mora se samo mobilnim telefonom pozvati hitna pomoć.
U Kanadi na primer, ne činite prekršaj ako zimi nemate zimske gume. To nije prekršaj i policija Vas neće kazniti. Međutim, ako napravite sudar, onda će to biti debelo naplaćeno kroz osiguranje.

mup

pre 10 godina

Ja sam se penjao sa procelavim gumama na Kopaonik,ali pripadam onoj starijoj gardi koja je vozila krseve po sistemu-popravi pa vozi.Danasnji mladi vozaci,o vozacicama da ne pricam,o kolima pojma nemaju.Kako radi SUS motor,transmisija,kocnice...Njima je sada najvaznije da imaju veliki displej sa koga ce dobijati besmislene informacije i jak stereo uredjaj.Zbog njih je ovaj zakon dobar jer te gume zaista cine voznju po snegu laksom i sigurnijom.Ja nabavljam mlade,polovne gume sa dobrom MS sarom i vise ih ne skidam dok se ne potrose,a onda kupujem druge.Nemam gde da cuvam drugi komplet guma,osim na mestu na terasi gde mi stoji bure za kupus.Toliku zrtvu vec ne bih mogao da podnesem.

mg011

pre 10 godina

Pravilnik je nakaradan, nestručno napisan i opasan za one koji ga se pridržavaju. Niske temperature i letnje gume ne idu zajedno. To je celom svetu jasno a kod nas se još uvek nešto pametuje. Kad krenem na put znam šta me očekuje samo prvih par metara ispred garaže, naročito zimi. Formulacija dal' ima/nema snega/leda na putu je uvredljiva. A možda i nije, imajući u vidu prosečan nivo ovdašnje svesti. Može policija da vas kazni, moš' misliti. A što možeš postati ubica, žrtva ili i jedno i drugo, nema veze. Odnos prema svojoj i tuđoj bezbednosti i poštovanje života su civilizacijsko pitanje a tu smo potpuno zaostali. I ne samo tu.

Petar

pre 10 godina

Znam samo da sa kupljenim novim wintera tigar gumama, nemam poverenje u automobil. Lose koci,o lezanju i cviljenju da ne pricam. Danas sma dva puta imao neporijatno iznenajdjenje jer nisma ocekivao toliki zaustavnim put. Kvalitetna sportska letnja guma mi se po zimi ponasa bolje nego wintera, osim kad je bas sneg ( a to je 15 dana godisnje u BG).

Aleksa

pre 10 godina

Ne zivim u Srbiji, ali ne mogu da verujem da morate da menjate gume dva puta godisnje. Pa, gde ih cuvate? U spajzu? Na terasi? Kupujete nove svakih 6 meseci?
Usporite po snegu i ako ima leda. Imajte lance ako vozite po planinama...
Gde je ovde zdrav razum?

Cobe

pre 10 godina

Molim vas, kakve su ovo pausalne procene? Vozio sam strane univerzalke na manjem autu i gume su odlicne, daleko bolje od domace zimske, koja se strasno kliza po suvom.
---------------
A kada je reč o univerzalnim gumama koje su dozvoljene u zimskom periodu, prema mišljenju Damira Okanovića one nisu najbolje rešenje jer ni jedan proizvođač pneumatika do sada nije uspeo da proizvede gumu koja ispunjava zahteve i u letnjim i u zimskim uslova. Isto kao što je nemoguće iste odevne predmete nositi u julu i decembru. Slično mišljenje iznela je i Agencija za bezbednost saobraćaja.
---------------

Gradjanin

pre 10 godina

Ovima kojima nije jasan pravilnik treba oduzeti vozačku dozvolu. Ako nemaju intelektualnih kapaciteta da razumeju prilično jasan pravilnik od dve rečenice, teško da imaju intelektualnih kapaciteta da obavljaju prilično složenu radnju kakva je upravljanje motornim vozilom uz poznavanje i poštovanje saobraćajnih propisa.

Vladica

pre 10 godina

Obaveza zimskih guma datumski je genijalna koliko i upaljeni farovi na letnjoj vrelini. Takodje - lanci su sasvim nuzno neophodni kada vozite Pancevo-Kikinda - ima dva nadvoznjaka na koje se sigurno necete popeti ako nemate lance. Lanci u brdsko-planinskim predelima su razumna stvar, ali da ih drzim u gepeku samo zbog policije ako ne idem dalje od Banata - totalna besmislica.

Mladen

pre 10 godina

Samo mi jedan deo nije najjasniji - ako postoji znak koji kaze da je obavezna upotreba lanaca , policija zatekne vozilo bez namontiranih lanaca i ako vozac ne poseduje lance - 3.000 , a ako ih ima a nisu namontirani - 5.000 din. kazna . Ja bih ove sto nemaju lance van naselja kaznjavao sa 10.000 , sa druge strane ove sto imaju ipak samo opominjati i insistirati da nameste lance bez kazne . Kao na primer za neispravno svetlo - iskljuciti vozilo sa puta i ne dozvoliti da krene sve dok ne zameni sijalicu , a kazniti samo ako nema ili ne zna da zameni . Sto se tice teskasa - ne tolerisati vec obavezati zimske bar na pogonskim , koliko puta sam cuo vest da je se kamion/autobus poprecio na nekom brdu jer su zadnji tockovi vitlali u prazno .

justin

pre 10 godina

Pitao mog oca
-Milutine jer si imao zimske gume na Vespi -1952 - NE
-Milutine ,kad si dovezao VW Bubu 1958 sa spec iz Nemačke jel si imao zimske gume-NE
-Milutine kad si kupio NSU Princa 1968 ..zimske gume-NE
-Milutine za Stojadina 1971-NE
-Milutine za Yuga 1985-NE
-Milutine za Reno 5 1991-NE
pa ćale ja prosto ne znam kako ostasmo živi do sad.

Vozac

pre 10 godina

@(Alfista, 25. novembar 2013 09:32)

Od mene si dobio minus samo zbog ovoga sto si napisao za svetla po danu. Sve podrzavam sto si rekao, ali ovde apsolutno gresis. Toliko ima situacija kada su svetla i vise nego neophodna po danu, samo trebas malo da se pozabavis tom temom na npr. internetu, kad vec nisi imao do sad iskustva da te sunce toliko zaslepi na nekom putu koji je isprekidan sa suncevim zracima i senkom od drvoreda kada auto ne mozes da vidis uopste bez da ima upaljena svetla... Dao sam jedan primer, a ima ih milion...

Alfista

pre 10 godina

Po meni prvi put zakon za koji se moze reci da je neko malo upotrebio vijuge pre nego sto ga je napisao/doneo. Dosta ljudi ne vozi kada pada sneg (hvala im) i sto bi oni kupovali zimske gume kad izlaze u saobracaj samo kad su idealni uslovi. Samo kad bi jos malo preispitali postojeci zakon - voznja sa upaljenim farovima na plus 30c u podne, ogranicenje na auto-putu kad bi bilo 130km/h, poboljsali unutrasnju kontrolu saobracajne policije... Ima jos tu stvari, samo kad bi hteli da se malo posvete.

Nenad Lukic

pre 10 godina

Kao i vecina zakona, uradjen na principu "moz' da bidne al' ne mora da znaci", mi nismo zemlja nego lakrdija.
Kako moze da se nekome ostavi na izbor da li ce da montira ili nece zimske gume posle datuma kada pocinje njihova upotreba? Ispada da covek ujutro krene sa letnjim gumama na put jer nema snega, posle 3 sata pocne sneg i njega zaustave i kazne? Ne sme da bude proizvoljnosti, onog datuma kada pocinje zimska sezona SVI treba da imaju zimske gume, bez izuzetka.
Tako treba da bude sa svim zakonima. Ovako ispada, placanje struje, TV pretplate, poreza je obavezno ali ako vi vidite da bas ne morate drzava ce vas pustiti pa vam onda dati mogucnost otplate na rate, bez zatezne kamate, oprostiti deo duga ako platite ostatak odmah, itd. Nasa izvrsna i zakonodavna vlast non-stop deli gradjane na glupe-koji postuju zakon i pametne-koji ga tumace kako njima odgovara.

Igor

pre 10 godina

@(Bojan, 25. novembar 2013 10:07)
Putevi su takvi kakvi jesu. Putari rade svoje, a za bolje puteve i ulice jednostavno nema para. A zimi ce zimska guma svakako bolje ukociti na talasastom asfaltu nego letnja. To sto ti propovedas je cista glupost. Ako ti se asfalt ne svidja da vozis ti onda idi pesaka.

pametnjakovic

pre 10 godina

Znam samo da sam se pri brzini od 30 km/h zapucao u komsijinu ogradu jer sam imao ljetnje gume. Jednostavno,naisao na tanak sloj leda,krivina,proklizavanje ,bum,tras... Steta na autu 600€,na ogradi 100. Sa zimskim bi to bila 0. I ta tema je za mene zavrsena,za ubuduce.

Alfista

pre 10 godina

@urke.
I ja sam bio ubedjen da je sve to sarena laza radi sticanja dobiti na taj nacin. A onda sam dosao do zakljucka da su to uradili prozvodjaci guma na bolji nacin - smanjivanjem performansi guma u periodu za koji nisu namenjene. Tj. letnja ne moze da se bezbedno korisiti zimi i obratno. Pre par godina kupio sam auto sa groznim i bukvalno raspalim zimskim gumama (stajao je na njim cetiri-pet godina). Nakon par sneznih dana voznje na njima, resio sam da ih zamenim kvalitetnijim letnjim (BF goodrich) poucen iskustvima od ranije kad nije bila tolika razlika izmedju letnjih i zimskih u zimskim uslovima. Mislio sam da ce biti tu negde po snegu. Bukvalno nisam mogao da krenem ni na najmanjim uzbrdicama. Kao da sam na skijama. Cak i najgora zimska je bila bolja od dobre letnje u zimskim uslovima. Realno mislim da smo mi kao konzumenti u dobitku kad se podvuce crta. Prosecnom vozacu ce gume trajati kad se vozi sa dva seta 4-5 do 6 godina uz nesto vecu bezbednost. Proizvodjaci-distributeri-trgovci ce imati veci promet samo dok se ljudi ne opreme sa dva seta. Onda se nastavlja promet uobicajenim ritmom.

Bane NS

pre 10 godina

Mislim da je zakon potpuno jasan i ta sporna odredba po meni je dobra i praktična. Recimo ja auto koristim svaki dan, u skladu sa tim imam i drugi set zimskih točkova. Međutim čak i meni je ta odredba dobro došla jer zakon propisuje obaveznu upotrebu zimskih guma od 1. Novembra a ove godine smo imali slučaj da je 9. Novemembra temperatura bila 24 stepena, pa bi ja da nema te odredbe po mrtvom slovu zakona mogao da budem kažnjen po tom sunčanom danu od 24 stepena što nemam zimske gume, ovako čak i savesnim vozačima poput mene ostavlja se malo prostora da gume namontiraju kada i klimatski a ne samo kalendarski polako krenemo da ulazimo u zimski period. Takođe dosta je i onih koji auto inače a pogotovo zimi izuzetno retko koriste, odnosno isteruju ga samo u onim zimskim periodima, a znamo da skoro svake zime ima i takvih, kada naiđe neki topliji talas pa bude suvo vreme sa temperaturama od 10-15 stepeni, i uglavnom voze kratke relacije u naselju. Takvim ljudima ova odredba omogućava da i u zimskom periodu na bezbedan način upotrebe vozilo a da ne uđu u prekršaj. Po meni jedino treba tu odredbu malo doraditi u smislu da se upotreba letnjih guma i temperaturno ograniči, jer kada su temperature ispod 5 stepeni može se destiti da put generalno bude suv, što praktično omogućava upotrebu letnjih guma, a da na nekim mestima koja su u senkama, uvalama ili gde se zbog lošeg puta zadržava voda pojavi poledica. Tako da bih ja zabranio upotrebu letnjih guma na temperaturama ispod 5 stepeni.

Sinko

pre 10 godina

--za Bojana

Broj pluseva na vas komentar je upravo zabrinjavajuci. Kao primer navodite bogate liberalne zemlje gde zakon ne juri gradjane, ali gde zbog recimo izazivanja saobracajne nesrece mozete ostati bez kuce i svega sto posedujete. Imam mnogo poznanika u Kanadi i ne znam nikoga ko vozi bez zimskih guma niti mu to pada na pamet. Nasi ljudi nose i prvu pomoc i jos kojesta. Svake godine placam za zdravstvo preko 500E od cega tecinu potrose povredjeni u saobracajnim nesrecama. Ako ce da kosta 200-300E nemam nista protiv ni da ABS bude obavezan. I na kraju zakon na zapadu ne propisuje prvu pomoc ne zato jer postoje mobilni telefoni vec zato sto 99% stanovnistva nema blage veze o pruznanju iste, niti ih iko moze naterati da nauce. Ako mislite da je linija lakseg otpora pametnija uzmite sledeci primer: isti tajfun je nadavno pogodio i Filipine i Vijetnam (doduse slabije). Na Filipinama je poginulo preko 5000 ljudi a u Vijetnamu manje od 100. Mozda zato jer u Vijetnamu imaju civilnu zastitu, znaju prvu pomoc i slusaju preporuke vlasti i pametnijih od sebe. Ljudski zivot (pogotovo moje familije) nema cenu i spreman sam da zrtvujem malo slobode i neodgovornosti da ga zastitim.

ns posmatrac

pre 10 godina

Ovo resenje je u principu najoptimalnije stim da kontrole policije treba da su cesce zimi kako ovo resenje nebi ostalo mrtvo slovo na papiru.

Ko intezivno vozi zimi taj ce montirati zimske gume, ako samo povremno i tokada nema padavina koristi auto i to na kratkim relacijama (a takvih je prilicna broj) njima one nisu nuzno i obavezne.

Jos jedan bitan razlog protiv propisivanja obaveznog koriscenja zimskih guma (fiksni datumi) su klimatske promene gde ste ove godine imali skoro do kraja NOVEMBRA temperature oko 15+ stepeni.

U svakom slucaju ja svima preporucujem zimske gume kada temperatura padne i pocnu padavine.

hm

pre 10 godina

@(Bojan, 25. novembar 2013 10:07)

Znaci zbog toga sto su nam putevi losi ne treba da stavljamo zimske gume?! Da nije tuzno bilo bi smesno.

Aleksandar

pre 10 godina

@vozač:
Potpuno se slažem sa vama. U tolikoj smo manjini da se vrlo prijatno iznenadim kada pročitam da još neko misli da bi svetla trebalo da budu uvek upaljena. Nikada još nisam imao situaciju da sam lakše uočio auto bez svetala od onog sa upaljenim svetlima. U najgorem slučaju - isto, ali i to vrlo retko. Intenzitet raspoložive osvetljenosti druma nije uvek jednak, čak ni kada je sunce u zenitu. Jer, zašto bi policajac dozvolio sebi da se raspravlja sa nekim bezobzirnim vozačem npr. u ovo jesenje vreme da li je u 16 h već trebalo da upali svetla ili ne. Nema tu mesta nikakvom slobodnom uverenju. Manimo se onih priča o većem zagađenju i većoj potrošnji zbog upaljenih svetala. Bezbednost na drumu mora biti ispred svega. Mi smo zaista nacija koja češće u saobraćaju koristi sirenu nego migavac, a omiljena mi je ona sirena kada mi taksista svira jer se već upalilo žuto a ja još nisam krenuo. A što se tiče zimskih i letnjih guma, mislim da i tu u Zakonu sve lepo piše za pametne i pismene. Ipak, mislim da je na našim putevima trenutno veće zlo mobilni telefon nego vrsta gume. U suštini, problem je naša svest, a kada kažem naša, tu pre svih mislim na one koji bi trebalo da sprovode taj sasvim korektan Zakon o saobraćaju.

Kobajashi

pre 10 godina

Drugar prosle zime imao zimske napred a letnje pozadi i krenuo uvece u grad. U medjuvremenu napadalo malo snega, uhvatilo se na kolovozu, on se vracao, vozio 40 i prokliza zadnji deo i okrenuo se nekoliko puta pre nego sto je udario u drvo pokraj puta. Steta 400 eura. Da je imao zimske gume i nazad mnogo je manja verovatnoca da bi mu se to desilo. Sve 4 zimske i sve 4 letnje. Bogu bozije, Caru carevo.

Igor Gavran

pre 10 godina

Samo zimske gume vozi preko cele godine. Stajem odmah cim zeleno pocne da se gasi. U gradu vozim do 50 na sat. Uopste ne vozim ulicama gde ima kamera i zutih traka i gde se obicno nalazi policija. Nikad ne vozim brze od 80. Na autoputu vozim 110 do 120. Nikog ne preticem sem zapreznih vozila i traktora. Vezujem se pojasom, uvek upalim svetla. Nikad ne parkiram tamo gde pauk ordinira.

Sad im je ostalo ono sa pesackim prelazom: "ako je pesak iskazao nameru da zakoraci na pesacki prelaz". Jer znate, kako god da vozite tu ste u prekrsaju, jer mozda je covek u Pancevu iskazao nameru da zakoraci na pesacki u Surdulici. I opet kazne. Ocajni su, kad nemaju za sta da te kazne onda izmisle prekrsaj, a naravno na sudu - zna se kome se veruje.

Najbolje je da sedimo u kucama i ne izlazimo na ulicu.

boris

pre 10 godina

Strašno sam zabrinut zbog nekih komentara. Ako takvih razmišljanja ima među populcijom koja ume da napiše komentar, mogu predpostaviti kakav je prosek.

Svi "nostalgičari" zaboravljaju neke stvari. Ranije su kola bila mnogo manja, sa mnogo slabijim motorima (uporedite golfa "jednojku" i aktuelnog). Samim time gume su bile drugačije. Pođimo od dimenzija, što uže to bolje za zimu. Zbog mnogo slabijih performansi mogli su da prave veće kompromise, te su gume mogle da "posluže" i zimi. Zimske gume su tada obično bile "kramponke", a one se sada montiraju na offroudere za blato i neutaban sneg.
Danas je drugačija situacija, letnje moraju da odgovore mnogim izazovima (pa pogledajte samo brzinske indekse na gumama). Rekao bih da je veća krivica na proizvođačima automobila, jer ih industrija guma samo prati. I tu ne pomaže nikakva VOZAČKA VEŠTINA! Jednostavno ako nema trenja, nema ga, ne vrede ni polasci iz druge ni virtuoznost na kvačilu. Više će vam pomoći elektronika nego te stare veštine.
Plašim se tih JUNAKA sa UMEĆEM na letnjim gumama. Ili vremeplov pa 20 godina nazad ili prihvatite realnost ili odustanite od vožnje "jer nije ono što je bila".

Verni navijač

pre 10 godina

Ja mislim da su lanci neophodni pogotovu u planinskim krajevima a i ja ih nosim iako sam Beograđanin svako malo zatreba na utakmici.

Ja sam

pre 10 godina

Najveci deo novog Zakona pisali su proizvodjaci auto delova, osiguravajuce kuce, uvoznici opreme za tehnicke preglede, pojedini prodavci magle na Saobracajnom fakultetu, autori TV emisija o aumobilima, AMS...
Zato je nedorecen, kontradiktoran, povrsan, opasan...

dejan

pre 10 godina

O zimskim pneumaticima razmisljam dzepom.
(Ja sam, 25. novembar 2013 09:54)

A o placanju stete izazvane sudarom zbog proklizavanja, ili ne daj boze stradanju, cime razmisljas? Ili po starom dobrom srpskom obicaju mislis "jbg. nece valjda bas meni da se desi"...

Mihalj

pre 10 godina

Ja mislim da su zimske gume izuzetno važne a pravilnik je po meni dobar. Prošle godine sam kupio dve zimske gume zato što je moglo a ove godine sam skupio para i za treću. Ako bog da do sledeće zime eto meni kompleta.

Vlada Rolovic

pre 10 godina

"....Ne zivim u Srbiji, ali ne mogu da verujem da morate da menjate gume dva puta godisnje. Pa, gde ih cuvate? U spajzu? Na terasi? Kupujete nove svakih 6 meseci?
Usporite po snegu i ako ima leda. Imajte lance ako vozite po planinama...
Gde je ovde zdrav razum?
(Aleksa, 26. novembar 2013 05:06)..."

Pitajte Fince,Norvezane,Dance,Svedjane da li oni voze samo jedan komplet guma. Ili su oni izgubili zdrav razum kao i mi?

Fandjo

pre 10 godina

Zimske gume OBAVEZNO,bilo da je sneg ili ne,jer na niskim temperaturama letnja guma nevredi nicemu.Kad ce nas narod shvatiti da za 4 nove gume dobijaju sigurniju voznju.Kao i za pojas,pa nije on napravljen da zulja,nego da pruzi sigurnost.

Neko iz publike

pre 10 godina

Što se tiče guma, smatram da je dobro rešenje, možda bi još bolje bilo limitirati spoljnom temepraturom kada se moraju imati zimske gume. Što se tiče lanaca, smatram da ne bi trebalo kažnjavati vozače ako nemaju lance u gepeku, nego ako ih nemaju na TOČKOVIMA kada prilike na putu to zahtevaju. Zamislite sada planinski prevoj i zastoj na putu, jer je neki pametnjaković mislio da mu ne trebaju lanci na točkovima i sada ne može da se pomeri i blokira saobraćaj. Imao sam davno takav slučaj, zamisli na Iriškom vencu, i morao sam da se vratim i Frušku goru pređem drugim putem.
Što se tiče upotrebe zimskih guma, jedna stara: ko nije probao, ne možeš ga ubediti - ko je probao, ne moraš ništa da mu govoriš.

jovanSRB

pre 10 godina

ja sam se pre 4-5god opametio kada sam pri ~20km/s "gospodski" prosao kroz raskrsnicu nizbrdo i srecom ostali ucesnici su bili pribrani da vide da ne mogu da kontrolisem auto! tako da svakom savetujem zimske gume. jos bolje je kupiti jos cetiri celicne felne istih proporcija, i tako na duzi period ustedeti...

Nikola

pre 10 godina

Ubedio sam tasta da kupi zimske gume. Juga je zamenio Korsom i hteo je da kupi all season gume ili letnje, pa da ne vozi po snegu, ali sam mu objasnio da ako moze nekako na rate da kupi zimske gume i da bude bezbedniji. Oni koji ne mogu da ih kupe, trebalo bi da budu obavesteni, da je i po suvom rizicnije sa letnjim. Dobro bi bilo da ne daju auto mladim vozacima (deci) da voze u tim uslovima. Valjala bi neka reklama na TV-u, obavestenje u vestima i sl. Kompromis na stetu bezbednosti ne bi trebalo da postoji, ali posto mnogi nemaju pare za gume, bar da znaju da po hladnom asfaltu losije koce letnje gume.

Aleksa

pre 10 godina

Alo, soferi, voleo bih da mi neko preporuci gume ili lance koji ce spreciti proklizavanje na nizbrdici, po ledu. Tu ni all weather, ni zimske gume sa ekserima bas ne pomazu. Nego, ulice se ciste i posipaju solju. Posaljite 1% onih koji rade u javnom sektoru da ciste sneg i razbijaju led, dva dana u toku zime. Bicete puno bezbedniji.

Nikola

pre 10 godina

Da se nadovezem na "Neko iz publike". Pre neku god. pri povratku sa Kopaonika, policija je zaustavljala sve i zahtevala montiranje lanaca (nisu kaznjavali) i samo su propustili jednog terenca 4x4, a iz mase se culo "ish, ovome ne trebaju lanci". Nastavili smo put i na nizbrdici ljudi masu da stanemo, kad iza krivine prevrnut autobus, bezao od terenca, a terenac nanizao kombi, kamioncic i 5 kola. 4 sata smo gurali i ispravljali vozila, da rascistimo put, a o steti na kolima niko nije ni razmisljao u situaciji gde je moglo biti mrtvih. Okliznuo sam se i seo i tako klizao 50ak metara do krivine i bankine, pa zamislite kako je neko ispao glup, da krene tuda bez lanaca.

boris

pre 10 godina

@Aleksa Za tu namenu odlično se pokazala yokohama I/T (Ice/Teren). Imao na RAVu kad je cela Srbija bila pod ledom oko Nove 2006. Jedini izašao uzbrdo do hotela gde su bila deca. Jedan LC i jedan Pajero su ostali dole, jer nisu imali zimske gume. Yokohame više nema u Srbiji, pa sad imam BF goodrich.
Ono koji znaju zašto su kupili 4x4 auto znaju koje gume u kojoj prilici. Oni koji ne znaju, prođu kao što je opisano u jednom komentaru. Mnogi misle da je 4x4 dovoljan, a imaju kola bez ikakvih blokada pa se to često pretvori u 1x1 ili 0x0 pogon.
Lance imam uvek, ali ne stavljam tako često kao što je trebao na običnim kolima. Inače, ako ih imate na putu bez snega uništavate i njih i kola i asfalt. I nema preko 40km/h.
Gume sa spajkovima su kod nas zabranjene.

Dragan

pre 7 godina

U Njujorku sam taxirao 5 godina i nikad niko nije cuo da tamo postoje zimske i letnje gume. Oni imaju stotine miliona vozila. Kazu da bi to bilo dobro za proizvodjace i vulkanizere, ali do danas niko to ne radi. voze neke univerzalne gume i cude se nasim propisima.
A pogotovu paljenju svetla u vedrim i vrelim letnjim danima.