Sreda, 30.10.2013.

12:01

Auto-škole prestale sa radom

Izvor: B92

Auto-škole prestale sa radom IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

32 Komentari

Sortiraj po:

Pogrešan kontinent

pre 10 godina

Možda ja živim na pogrešnom kontinentu, ali mi iz ove perspektive mnoge stvari nisu jasne. Nakon položenih testova, budući vozač dobija "L" oznake za kola i može da sedne za volan uz nekoga ko ima vozačku dozvolu duži niz godina, ali uz ograničenja (nema drugih putnika, alkohola, noćne vožnje...). U isto vreme mu provere i vid i sluh: nikakav lekarski pregled, pročita slova i čuje zvuk iz slušalice. Tokom tog pripemnog perioda, vozač može da angažuje i instruktora ako to želi. Bilo za blok časova, ili samo 1-2 časa. Nakon mesec-dva dana, može da izađe na pokaganje vozačkog ispita. Polaže pred jednom osobom, a ta osoba nije pripadnik policije. Kada položi vozački, slikaju ga za dozvolu, može da vozi uz određena ograničenja. Nakon tri godine, može da polaže ponovo, malo složeniji vozački ispit, nakon toga više nema ograničenja.
Saobraćajne dozvole kao takve ne postoje, tablice dobijete u osiguravajućoj kompaniji, kada osigurate kola. Obavezan tehnički pregled ne postoji, što ne znači da policija nema pravo da vas isključi iz saobraćaja ako proceni da vozilo nije tehnički ispravno. U kolima nemam ni komplet prve pomoći, ni trougao, ni sajlu za vuču, ni rezervni točak.

Živim u gradu koji je dosta veći od Beograda, sa prosekom od više od dva automobila po domaćinstvu.

I sam sam prošao kod nas lekarski pregled, ispit prve pomoći, obuku u auto školi, polaganje pred komisijom... ali iz ove perspektive mi se nameće pitanje: ko je ovde lud?

Vladimir

pre 10 godina

Da se kladimo koo ce prvi, a verovatno i jedini da dobije licencu??
:D
Mislite o tome...
(Hint: jedino oni imaju dovoljno veliki poligon)

Ajta

pre 10 godina

"U tom periodu najveći broj auto-škola se primarno bavio osposobljavanjem novih kandidata i to su radili po ubrzanom procesu i zbog toga smo imali jako puno novih vozača", rekao je Rebić. Većina tih obuka, kaže Rebić, završene su po skraćenim procedurama, često i bez teoretske nastave i uz skraćenu praktičnu obuku, tako da sada postoji dosta neproverenih i problematičnih vozača." Kako je moguće da neko postane "neproveren vozač". Koliko se sećam, pre nego što sam dobio vozačku dozvolu, morao sam da položim, pored teoretskog, i praktični deo kojem je prisustvovao i pripadnik MUP-a koji je trebalo da PROVERI da li je bezbedno da samostalno budem uključen u saobraćaj. Znači, ako auto-škola kandidatu ne prenese potrebno znanje i veštinu, tu je pripadnik MUP-a koji proceni da kandidat ne ispunjava uslove za sticanje vozačke dozvole i... NEMA DOZVOLE. Iz ovoga se zaključuje da veliki deo krivice za tu "hiper-produkciju novih vozača" snosi sam MUP.

todos

pre 10 godina

Nisu problem strucnjaci. Problem je da ih treba platiti. Nece niko narocito onaj od koga firma u ovom slucaju auto skola da radi za 250-300 evra, potrebno je dati mnogo vise 500-700 pa posle ce i strucnjaci raditi za njih. Ali onda dolazimo da gazde auto skola ne mogu da letuju po egzoticnim ostrvima, kupuju bas najbolja kola za sebe i skoluju decu u inostranstvu, potrebno je podici cenu skolarina ali tu dolazimo do toga da nam je prosecna plata daleko manje od one prosecne republicke od koliko bese 40-42000 ali dinara.

smurph

pre 10 godina

ovaj ZOBS je zreo za smece, a kako je sklepan i ko ga je sastavljao (policija bez dogovora sa strucnjacima odredjenih oblasti) jos je i dobar. Ali ozbiljno, u smece, pa uzece neko iz EU da procita, smejace nam se ljudi, a nista smesno nije, budzet sve puniji, a sve vise poginulih. Kad bih poceo nabrajati sve besmislene odredbe, ne bi stalo u ovih 1600 karaktera.

kiza

pre 10 godina

Pre tri godine moja žena položila vozački ispit iz prvog pokušaja.Odemo tako kod kumova na Karaburmu i parkiram auto na malo većoj uzbrdici.Kada smo se vraćali dam joj ključeve da bi nas vratila kući.Normalno sela je samouverena i ???. 400 evra štete na novom meganu iza nas( o našem autu da ne govorim) zbog toga što je nisu obučili u auto-školi polazak pod ručnom.To je bio kraj njene vozačke karijere (o parkiranju da ne pričam)Zbog toga treba dobra obuka pa koliko košta da košta.Sve te jeftne i brze obuke plaćamo kasnije ili parama ili glavom.

nope.

pre 10 godina

@nick cekaj zar stvarno mislis da bi to kod nas uspesno radilo? pa i sa obukom i sve imamo maximalno ne strucne i bahate vozace...juhu ovo je srbija think about that....

relja

pre 10 godina

Sve ovo je posledica toga što je država (partije, poslanici) dozvolila policiji da piše zakon i zato što je država usvojila taj zakon, ne obazirući se na posledice.

Posao policije nije da nameće propise. Tačka.

Vreme je da se izdavanje vozačih i saobraćajnih dokumenata izmesti iz policije.
Činovnike sa šaltera na ulicu da pišu kazne za nepropisno parkiranje.

Nick

pre 10 godina

Pitanje koje je i odgovor: A zasto u mnogim zemljama (np. Canada) ne postoji obaveza da se ide u auto skolu, vec se moze uciti za test iz besplatnih knjiga i polagati voznja posle obuke npr. na bratovom ili ocevom automoblu uz uplatu samo za polaganje?

ATG

pre 10 godina

Mi stvarno nismo normalni. Mene zanima koji je razlog sto neko vozi 50km brze od dozvoljenog i pijani? Zato sto mu auto skola nije imala salu za 20 polaznika? Zato sto mu je poligon bio 6x8, a ne 8x8m. Zato sto nije odvozio jedan cas na autoputu i po noci? Ili mozda zato sto ih policija ne kaznjava. Mada ko vodi to ministarstvo nije ni cudo u kakvom je rasulu policija. Mada su svi ministri iz te stranke zasluzili ne keca nego nulu. Prosveta, saobracaj, zdravstvo, policija i ko zna sta jos drze, ali ono sto je u najgorem stanju uvek je njihovo.

Dragan

pre 10 godina

Da nije tužno i žalosno bilo bi smešno. Ne zanima me čija je greška u pitanju, ali da se dozvoli da u jednoj državi ne postoji mogućnost da se izvršava obuka vozača zato što balvani sa jedne i trupci sa druge strane nisu umeli da se usaglase i dogovore je, najblaže rečeno, skandalozno. Odakle im ideja da se ovakve stvari lome u jednom danu?

Neshvatljivo mi je da neko čije je osnovno zaduženje da unapredi kvalitet obuke svojim delovanjem dovede do njenog onemogućavanja.

logika

pre 10 godina

(dellboy, 30. oktobar 2013 14:12) u gradu su sve trake iste tezine, nije to autoput. Treba podhitno proveriti i sve ato vec imaju dozvolu. Kladim se da bi ih 95% palo na kruznom toku.

Zeljko

pre 10 godina

Kamo lepe srece kada bi i radnici MUP-a imali neke kriterijume... za pocetak:
test opste informisanosti, poznavanje svih oblika zloupotrebe sluzbenog polozaja i obim stomaka sluzbenika...

lds

pre 10 godina

samo nemojte da lazete narod da je sve to uradjeno da bi se ujednacili propisi sa EU! u UK postoje auto skole ali nisi obavezan da ides na kurs vec samouk ides na polaganje ako mislis dacsi dovoljno dobar. casove ti moze drzati bilo ko ko ima dozvolu preko 3 godine,25 ili 27 godina zivota,nalepnicu L i udri. lekarski pregled ne postoji vec te instruktor (koji nije policajac,jer policija nema nikakve veze sa saobracajem vec DVLA i DSA) pita da pricitas slova i brojeve registarske tablice sa dvadeset metara,pre nego sto sednete u kola da polazes voznju. normalno jedini uslov da polazes prakticni deo je taj da moras da polozish teorijski deo u nekim od centara za ispite a koji su deo gore pomenute DVLA.

mimi

pre 10 godina

danas ima svakakvih auto škola, i dobrih i užasnih.Dobre veze , muljanje sa brojem voženih časova, prepisivanja na ispitima....i dobijemo lošu bezbednost.Koliko puta sam video žene sa dozvolom koje ne znaju da parkiraju hodom nazad ?!rebus u kružnom toku ? rebus u raskrnici, ko ima prednost ?kako su dobili dozvolu ? Mora se jednom stati tome na put.Naravno da trebaju oštri zakoni, veća kontrola.Moraju se uklopiti u evropske zakone.Saobračćaj i bezbednost je ozbiljna stvar

obi van

pre 10 godina

mislim samo da drzava treba da ustraje u sprovodjenju zakona jer jedino tako se moze zavesti red. srbija jos uvijek ima previse poginulih u saobracaju zbog nepostovanja propisa. automobil je smrtonosno oruzije u rukama neukih

VOZAČ KG

pre 10 godina

DEMAGOGIJA, FARSA,...
MUP nije hteo da zajedno sa stručnjacima iz ove oblasti "zajedno skuva neki ukusan obrok" - pa neka sada taj bućkuriš koji su spremali od 2009.g. pojedu sami. Neke stvari definitivno "ne piju vodu", o čemu se ovde radi???
1. Po ZOBS-u, MUP je dužan da ima registar auto-škola; odakle u medijima saopštenja MUP-a: "...od 800; od 900; od 2000 auto škola u Srbiji...". Pa koliko ih je stvarno???
2. Po kojim Pravilnicima je trebalo da se auto-škole prilagode, po onim iz maja 2012. ili po ovim koji su se pojavili juče, u Službenom glasniku br. 93 od 25.10.2013.???
3. Uostalom kakvi su to Pravilnici bili, kada je posle stupanja na snagu istih, MUP auto-školama i svojim službenicima dostavio Objašnjenje za primenu istih, koje je bilo obimnije od Pravilnika???
4. Po starom "LOŠEM" ZOBS-u, do 2009. da položite teorijski ispit "B" bilo je potrebno min. 63 od 70 poena (90%), po novom ZOBS-u i dojučerašnjem Pravilniku: min. 80 od 100 poena (80%) a sada ponovo treba 90% (min. 90 od 100 poena). U proteklih godinu dana MUP je dozvolio da položi vozački ispit na hiljade kandidata "sa 20% neznanja".
KO JE ODGOVORAN ZA OVAKVO STANJE ???
U sledećem saopštenju MUP-a: "...ko drugi nego AUTO-ŠKOLE !!!!!!!!!!!!!!!"
Pozdrav! Odoh u WC, smučilo mi se.

mix

pre 10 godina

država srbija nema auto školu strašno!kandidati idite u albaniju da polazete! ko je tebe rebiću učio,dosta više tebe i dačića vratite se na kosovo! samo narod dok krene motke u ruke i napad,cela drzava strajkuje , haos doci ce i vama kraj!

др Сега-Мега Шојић

pre 10 godina

Зову се школама а буне се што им траже учионице, полигон, нова возила и "професоре".
И ја би да будем капетан беле лађе ако може у гуменом чамцу.

Vojvodjanin poslednji mohikanac

pre 10 godina

Ja bih za uslove postavio samo casove iz davanja zmigavaca i uslovnog zelenog. Posto to malo ko radi. I treba da vas zatvore.

CANE KURBLA KARDAŠIJAN

pre 10 godina

marko pa sta si čekao do sad, pre 2 godine odvozio časove a do danas nisi položio... onda i ne zaslužuješ da imas dozvolu.

STOP

pre 10 godina

Do pre neki dan je izvesna auto škola kod mene u kraju zauzomala parking prostor od zgrade uz sve potrebne dozvole nadležnih. Stanari su bili uskraćeni za parking mesta koja im inače pripadaju. Ja tu ne bih mnogo filozofirao ko je kriv ko piše zakone i ko je u pravu ali je izvesno da iz auto škola koje su obučavale vozače na parkinzima zgrada nije izašlo dobrih vozača na zalos to potvrđuje crna hronika. Mi se ustvari igramo države i propisa.

dellboy

pre 10 godina

E vala ako, nije volan za svaku stoku, a vi ste ih na tone izbacivali. Instruktor sa učenikom u levoj traci u Cvijićevoj, 30 kmh, desna traka prazna, iza njih haos, jel to auto škola?

Marko

pre 10 godina

Ovo je cist lopovluk odvozio sam casaove pre dve godine odvozio dodatne 4 puta placao zdravstvu za potvrdu i sta sad ?
Mislim da je krajnje vreme da svi koji su prosli kao ja treba da tuze drzavu a ima nas sigurno dosta !!!!

Rascia

pre 10 godina

Povoljno organizujem polaganje vozačkog ispita u RS, a i u CRO i HUN za one sa dvojnim ili višestrukim državljanstvom.
Posebna pogodnost: prijavite "gubitak" strane vozačke dozvole, pa je "slučajno" nađite, pa taj "nađeni" udomaćite, a onaj drugi zadržite za "nedajbože", ili čisto samo za razne mahinacije.

Semafor

pre 10 godina

Imamo saobracajni fakultet i poznajuci neke ljude koji su ga zavrsili daje solidne strucnjake. Takodje imamo veliki broj auto skola sa postojecom infrastrukturom. Imamo veliki broj vozaca koji imaju sve predispozicije da budu dobri vozaci ukljucujuci osecaj za prostor, motoriku i ostalo. Gde je onda problem. Problem je u sistemu gde neuki partijski kadrovi pisu zakone, propise i uredbe. Polaganje voznje je dovedeno do stanja naucne fantastike sa preko dve hiljade pitanja i kombinacija za spremanje teorijskog dela. Polaze se prva pomoc??? Obicni gradjani se hvataju za glavu od cena polaganja ispita za voznju. Pijane pevaljke i tatini sinovi kupuju vozacke dozvole i divljaju po gradu. Saobracajna policija se plasi da zaustavlja vozace dzipova ili skupih kola.

Zuki

pre 10 godina

Posao policije je da bude servis gradjana primenjujuci zakone i propise. Ne da pise iste.
Novi ZOBS je napisala policija i evo koji su rezultati. Ginemo ko misevi po putevima. Isto je i sa ovom uredbom. Dovela je do "ubrzane" obuke hiljada novih vozaca a sad i do blokade celog sistema obuke. Otvarajuci mnogo mogucnosti za korupciju.
Niti u jednoj civilizovanoj zemlji policija ne izdaje dozvole auto skolama za rad. Time se bave strucne sluzbe. Takodje se policija i ne bavi registracijom vozila. Samo u policijskim drzavama se funkcije centralizuju na nivou policije. Takva policija ne moze ni jednu svoju funkciju da obavlja dobro. Kao sto u ostalom imamo prilike da vidimo kod nas.

Semafor

pre 10 godina

Imamo saobracajni fakultet i poznajuci neke ljude koji su ga zavrsili daje solidne strucnjake. Takodje imamo veliki broj auto skola sa postojecom infrastrukturom. Imamo veliki broj vozaca koji imaju sve predispozicije da budu dobri vozaci ukljucujuci osecaj za prostor, motoriku i ostalo. Gde je onda problem. Problem je u sistemu gde neuki partijski kadrovi pisu zakone, propise i uredbe. Polaganje voznje je dovedeno do stanja naucne fantastike sa preko dve hiljade pitanja i kombinacija za spremanje teorijskog dela. Polaze se prva pomoc??? Obicni gradjani se hvataju za glavu od cena polaganja ispita za voznju. Pijane pevaljke i tatini sinovi kupuju vozacke dozvole i divljaju po gradu. Saobracajna policija se plasi da zaustavlja vozace dzipova ili skupih kola.

Zuki

pre 10 godina

Posao policije je da bude servis gradjana primenjujuci zakone i propise. Ne da pise iste.
Novi ZOBS je napisala policija i evo koji su rezultati. Ginemo ko misevi po putevima. Isto je i sa ovom uredbom. Dovela je do "ubrzane" obuke hiljada novih vozaca a sad i do blokade celog sistema obuke. Otvarajuci mnogo mogucnosti za korupciju.
Niti u jednoj civilizovanoj zemlji policija ne izdaje dozvole auto skolama za rad. Time se bave strucne sluzbe. Takodje se policija i ne bavi registracijom vozila. Samo u policijskim drzavama se funkcije centralizuju na nivou policije. Takva policija ne moze ni jednu svoju funkciju da obavlja dobro. Kao sto u ostalom imamo prilike da vidimo kod nas.

Marko

pre 10 godina

Ovo je cist lopovluk odvozio sam casaove pre dve godine odvozio dodatne 4 puta placao zdravstvu za potvrdu i sta sad ?
Mislim da je krajnje vreme da svi koji su prosli kao ja treba da tuze drzavu a ima nas sigurno dosta !!!!

STOP

pre 10 godina

Do pre neki dan je izvesna auto škola kod mene u kraju zauzomala parking prostor od zgrade uz sve potrebne dozvole nadležnih. Stanari su bili uskraćeni za parking mesta koja im inače pripadaju. Ja tu ne bih mnogo filozofirao ko je kriv ko piše zakone i ko je u pravu ali je izvesno da iz auto škola koje su obučavale vozače na parkinzima zgrada nije izašlo dobrih vozača na zalos to potvrđuje crna hronika. Mi se ustvari igramo države i propisa.

CANE KURBLA KARDAŠIJAN

pre 10 godina

marko pa sta si čekao do sad, pre 2 godine odvozio časove a do danas nisi položio... onda i ne zaslužuješ da imas dozvolu.

dellboy

pre 10 godina

E vala ako, nije volan za svaku stoku, a vi ste ih na tone izbacivali. Instruktor sa učenikom u levoj traci u Cvijićevoj, 30 kmh, desna traka prazna, iza njih haos, jel to auto škola?

Rascia

pre 10 godina

Povoljno organizujem polaganje vozačkog ispita u RS, a i u CRO i HUN za one sa dvojnim ili višestrukim državljanstvom.
Posebna pogodnost: prijavite "gubitak" strane vozačke dozvole, pa je "slučajno" nađite, pa taj "nađeni" udomaćite, a onaj drugi zadržite za "nedajbože", ili čisto samo za razne mahinacije.

Nick

pre 10 godina

Pitanje koje je i odgovor: A zasto u mnogim zemljama (np. Canada) ne postoji obaveza da se ide u auto skolu, vec se moze uciti za test iz besplatnih knjiga i polagati voznja posle obuke npr. na bratovom ili ocevom automoblu uz uplatu samo za polaganje?

ATG

pre 10 godina

Mi stvarno nismo normalni. Mene zanima koji je razlog sto neko vozi 50km brze od dozvoljenog i pijani? Zato sto mu auto skola nije imala salu za 20 polaznika? Zato sto mu je poligon bio 6x8, a ne 8x8m. Zato sto nije odvozio jedan cas na autoputu i po noci? Ili mozda zato sto ih policija ne kaznjava. Mada ko vodi to ministarstvo nije ni cudo u kakvom je rasulu policija. Mada su svi ministri iz te stranke zasluzili ne keca nego nulu. Prosveta, saobracaj, zdravstvo, policija i ko zna sta jos drze, ali ono sto je u najgorem stanju uvek je njihovo.

Dragan

pre 10 godina

Da nije tužno i žalosno bilo bi smešno. Ne zanima me čija je greška u pitanju, ali da se dozvoli da u jednoj državi ne postoji mogućnost da se izvršava obuka vozača zato što balvani sa jedne i trupci sa druge strane nisu umeli da se usaglase i dogovore je, najblaže rečeno, skandalozno. Odakle im ideja da se ovakve stvari lome u jednom danu?

Neshvatljivo mi je da neko čije je osnovno zaduženje da unapredi kvalitet obuke svojim delovanjem dovede do njenog onemogućavanja.

Zeljko

pre 10 godina

Kamo lepe srece kada bi i radnici MUP-a imali neke kriterijume... za pocetak:
test opste informisanosti, poznavanje svih oblika zloupotrebe sluzbenog polozaja i obim stomaka sluzbenika...

logika

pre 10 godina

(dellboy, 30. oktobar 2013 14:12) u gradu su sve trake iste tezine, nije to autoput. Treba podhitno proveriti i sve ato vec imaju dozvolu. Kladim se da bi ih 95% palo na kruznom toku.

др Сега-Мега Шојић

pre 10 godina

Зову се школама а буне се што им траже учионице, полигон, нова возила и "професоре".
И ја би да будем капетан беле лађе ако може у гуменом чамцу.

lds

pre 10 godina

samo nemojte da lazete narod da je sve to uradjeno da bi se ujednacili propisi sa EU! u UK postoje auto skole ali nisi obavezan da ides na kurs vec samouk ides na polaganje ako mislis dacsi dovoljno dobar. casove ti moze drzati bilo ko ko ima dozvolu preko 3 godine,25 ili 27 godina zivota,nalepnicu L i udri. lekarski pregled ne postoji vec te instruktor (koji nije policajac,jer policija nema nikakve veze sa saobracajem vec DVLA i DSA) pita da pricitas slova i brojeve registarske tablice sa dvadeset metara,pre nego sto sednete u kola da polazes voznju. normalno jedini uslov da polazes prakticni deo je taj da moras da polozish teorijski deo u nekim od centara za ispite a koji su deo gore pomenute DVLA.

Vojvodjanin poslednji mohikanac

pre 10 godina

Ja bih za uslove postavio samo casove iz davanja zmigavaca i uslovnog zelenog. Posto to malo ko radi. I treba da vas zatvore.

mix

pre 10 godina

država srbija nema auto školu strašno!kandidati idite u albaniju da polazete! ko je tebe rebiću učio,dosta više tebe i dačića vratite se na kosovo! samo narod dok krene motke u ruke i napad,cela drzava strajkuje , haos doci ce i vama kraj!

VOZAČ KG

pre 10 godina

DEMAGOGIJA, FARSA,...
MUP nije hteo da zajedno sa stručnjacima iz ove oblasti "zajedno skuva neki ukusan obrok" - pa neka sada taj bućkuriš koji su spremali od 2009.g. pojedu sami. Neke stvari definitivno "ne piju vodu", o čemu se ovde radi???
1. Po ZOBS-u, MUP je dužan da ima registar auto-škola; odakle u medijima saopštenja MUP-a: "...od 800; od 900; od 2000 auto škola u Srbiji...". Pa koliko ih je stvarno???
2. Po kojim Pravilnicima je trebalo da se auto-škole prilagode, po onim iz maja 2012. ili po ovim koji su se pojavili juče, u Službenom glasniku br. 93 od 25.10.2013.???
3. Uostalom kakvi su to Pravilnici bili, kada je posle stupanja na snagu istih, MUP auto-školama i svojim službenicima dostavio Objašnjenje za primenu istih, koje je bilo obimnije od Pravilnika???
4. Po starom "LOŠEM" ZOBS-u, do 2009. da položite teorijski ispit "B" bilo je potrebno min. 63 od 70 poena (90%), po novom ZOBS-u i dojučerašnjem Pravilniku: min. 80 od 100 poena (80%) a sada ponovo treba 90% (min. 90 od 100 poena). U proteklih godinu dana MUP je dozvolio da položi vozački ispit na hiljade kandidata "sa 20% neznanja".
KO JE ODGOVORAN ZA OVAKVO STANJE ???
U sledećem saopštenju MUP-a: "...ko drugi nego AUTO-ŠKOLE !!!!!!!!!!!!!!!"
Pozdrav! Odoh u WC, smučilo mi se.

mimi

pre 10 godina

danas ima svakakvih auto škola, i dobrih i užasnih.Dobre veze , muljanje sa brojem voženih časova, prepisivanja na ispitima....i dobijemo lošu bezbednost.Koliko puta sam video žene sa dozvolom koje ne znaju da parkiraju hodom nazad ?!rebus u kružnom toku ? rebus u raskrnici, ko ima prednost ?kako su dobili dozvolu ? Mora se jednom stati tome na put.Naravno da trebaju oštri zakoni, veća kontrola.Moraju se uklopiti u evropske zakone.Saobračćaj i bezbednost je ozbiljna stvar

relja

pre 10 godina

Sve ovo je posledica toga što je država (partije, poslanici) dozvolila policiji da piše zakon i zato što je država usvojila taj zakon, ne obazirući se na posledice.

Posao policije nije da nameće propise. Tačka.

Vreme je da se izdavanje vozačih i saobraćajnih dokumenata izmesti iz policije.
Činovnike sa šaltera na ulicu da pišu kazne za nepropisno parkiranje.

kiza

pre 10 godina

Pre tri godine moja žena položila vozački ispit iz prvog pokušaja.Odemo tako kod kumova na Karaburmu i parkiram auto na malo većoj uzbrdici.Kada smo se vraćali dam joj ključeve da bi nas vratila kući.Normalno sela je samouverena i ???. 400 evra štete na novom meganu iza nas( o našem autu da ne govorim) zbog toga što je nisu obučili u auto-školi polazak pod ručnom.To je bio kraj njene vozačke karijere (o parkiranju da ne pričam)Zbog toga treba dobra obuka pa koliko košta da košta.Sve te jeftne i brze obuke plaćamo kasnije ili parama ili glavom.

Ajta

pre 10 godina

"U tom periodu najveći broj auto-škola se primarno bavio osposobljavanjem novih kandidata i to su radili po ubrzanom procesu i zbog toga smo imali jako puno novih vozača", rekao je Rebić. Većina tih obuka, kaže Rebić, završene su po skraćenim procedurama, često i bez teoretske nastave i uz skraćenu praktičnu obuku, tako da sada postoji dosta neproverenih i problematičnih vozača." Kako je moguće da neko postane "neproveren vozač". Koliko se sećam, pre nego što sam dobio vozačku dozvolu, morao sam da položim, pored teoretskog, i praktični deo kojem je prisustvovao i pripadnik MUP-a koji je trebalo da PROVERI da li je bezbedno da samostalno budem uključen u saobraćaj. Znači, ako auto-škola kandidatu ne prenese potrebno znanje i veštinu, tu je pripadnik MUP-a koji proceni da kandidat ne ispunjava uslove za sticanje vozačke dozvole i... NEMA DOZVOLE. Iz ovoga se zaključuje da veliki deo krivice za tu "hiper-produkciju novih vozača" snosi sam MUP.

obi van

pre 10 godina

mislim samo da drzava treba da ustraje u sprovodjenju zakona jer jedino tako se moze zavesti red. srbija jos uvijek ima previse poginulih u saobracaju zbog nepostovanja propisa. automobil je smrtonosno oruzije u rukama neukih

Pogrešan kontinent

pre 10 godina

Možda ja živim na pogrešnom kontinentu, ali mi iz ove perspektive mnoge stvari nisu jasne. Nakon položenih testova, budući vozač dobija "L" oznake za kola i može da sedne za volan uz nekoga ko ima vozačku dozvolu duži niz godina, ali uz ograničenja (nema drugih putnika, alkohola, noćne vožnje...). U isto vreme mu provere i vid i sluh: nikakav lekarski pregled, pročita slova i čuje zvuk iz slušalice. Tokom tog pripemnog perioda, vozač može da angažuje i instruktora ako to želi. Bilo za blok časova, ili samo 1-2 časa. Nakon mesec-dva dana, može da izađe na pokaganje vozačkog ispita. Polaže pred jednom osobom, a ta osoba nije pripadnik policije. Kada položi vozački, slikaju ga za dozvolu, može da vozi uz određena ograničenja. Nakon tri godine, može da polaže ponovo, malo složeniji vozački ispit, nakon toga više nema ograničenja.
Saobraćajne dozvole kao takve ne postoje, tablice dobijete u osiguravajućoj kompaniji, kada osigurate kola. Obavezan tehnički pregled ne postoji, što ne znači da policija nema pravo da vas isključi iz saobraćaja ako proceni da vozilo nije tehnički ispravno. U kolima nemam ni komplet prve pomoći, ni trougao, ni sajlu za vuču, ni rezervni točak.

Živim u gradu koji je dosta veći od Beograda, sa prosekom od više od dva automobila po domaćinstvu.

I sam sam prošao kod nas lekarski pregled, ispit prve pomoći, obuku u auto školi, polaganje pred komisijom... ali iz ove perspektive mi se nameće pitanje: ko je ovde lud?

todos

pre 10 godina

Nisu problem strucnjaci. Problem je da ih treba platiti. Nece niko narocito onaj od koga firma u ovom slucaju auto skola da radi za 250-300 evra, potrebno je dati mnogo vise 500-700 pa posle ce i strucnjaci raditi za njih. Ali onda dolazimo da gazde auto skola ne mogu da letuju po egzoticnim ostrvima, kupuju bas najbolja kola za sebe i skoluju decu u inostranstvu, potrebno je podici cenu skolarina ali tu dolazimo do toga da nam je prosecna plata daleko manje od one prosecne republicke od koliko bese 40-42000 ali dinara.

nope.

pre 10 godina

@nick cekaj zar stvarno mislis da bi to kod nas uspesno radilo? pa i sa obukom i sve imamo maximalno ne strucne i bahate vozace...juhu ovo je srbija think about that....

smurph

pre 10 godina

ovaj ZOBS je zreo za smece, a kako je sklepan i ko ga je sastavljao (policija bez dogovora sa strucnjacima odredjenih oblasti) jos je i dobar. Ali ozbiljno, u smece, pa uzece neko iz EU da procita, smejace nam se ljudi, a nista smesno nije, budzet sve puniji, a sve vise poginulih. Kad bih poceo nabrajati sve besmislene odredbe, ne bi stalo u ovih 1600 karaktera.

Vladimir

pre 10 godina

Da se kladimo koo ce prvi, a verovatno i jedini da dobije licencu??
:D
Mislite o tome...
(Hint: jedino oni imaju dovoljno veliki poligon)

Marko

pre 10 godina

Ovo je cist lopovluk odvozio sam casaove pre dve godine odvozio dodatne 4 puta placao zdravstvu za potvrdu i sta sad ?
Mislim da je krajnje vreme da svi koji su prosli kao ja treba da tuze drzavu a ima nas sigurno dosta !!!!

dellboy

pre 10 godina

E vala ako, nije volan za svaku stoku, a vi ste ih na tone izbacivali. Instruktor sa učenikom u levoj traci u Cvijićevoj, 30 kmh, desna traka prazna, iza njih haos, jel to auto škola?

CANE KURBLA KARDAŠIJAN

pre 10 godina

marko pa sta si čekao do sad, pre 2 godine odvozio časove a do danas nisi položio... onda i ne zaslužuješ da imas dozvolu.

Semafor

pre 10 godina

Imamo saobracajni fakultet i poznajuci neke ljude koji su ga zavrsili daje solidne strucnjake. Takodje imamo veliki broj auto skola sa postojecom infrastrukturom. Imamo veliki broj vozaca koji imaju sve predispozicije da budu dobri vozaci ukljucujuci osecaj za prostor, motoriku i ostalo. Gde je onda problem. Problem je u sistemu gde neuki partijski kadrovi pisu zakone, propise i uredbe. Polaganje voznje je dovedeno do stanja naucne fantastike sa preko dve hiljade pitanja i kombinacija za spremanje teorijskog dela. Polaze se prva pomoc??? Obicni gradjani se hvataju za glavu od cena polaganja ispita za voznju. Pijane pevaljke i tatini sinovi kupuju vozacke dozvole i divljaju po gradu. Saobracajna policija se plasi da zaustavlja vozace dzipova ili skupih kola.

STOP

pre 10 godina

Do pre neki dan je izvesna auto škola kod mene u kraju zauzomala parking prostor od zgrade uz sve potrebne dozvole nadležnih. Stanari su bili uskraćeni za parking mesta koja im inače pripadaju. Ja tu ne bih mnogo filozofirao ko je kriv ko piše zakone i ko je u pravu ali je izvesno da iz auto škola koje su obučavale vozače na parkinzima zgrada nije izašlo dobrih vozača na zalos to potvrđuje crna hronika. Mi se ustvari igramo države i propisa.

Rascia

pre 10 godina

Povoljno organizujem polaganje vozačkog ispita u RS, a i u CRO i HUN za one sa dvojnim ili višestrukim državljanstvom.
Posebna pogodnost: prijavite "gubitak" strane vozačke dozvole, pa je "slučajno" nađite, pa taj "nađeni" udomaćite, a onaj drugi zadržite za "nedajbože", ili čisto samo za razne mahinacije.

др Сега-Мега Шојић

pre 10 godina

Зову се школама а буне се што им траже учионице, полигон, нова возила и "професоре".
И ја би да будем капетан беле лађе ако може у гуменом чамцу.

kiza

pre 10 godina

Pre tri godine moja žena položila vozački ispit iz prvog pokušaja.Odemo tako kod kumova na Karaburmu i parkiram auto na malo većoj uzbrdici.Kada smo se vraćali dam joj ključeve da bi nas vratila kući.Normalno sela je samouverena i ???. 400 evra štete na novom meganu iza nas( o našem autu da ne govorim) zbog toga što je nisu obučili u auto-školi polazak pod ručnom.To je bio kraj njene vozačke karijere (o parkiranju da ne pričam)Zbog toga treba dobra obuka pa koliko košta da košta.Sve te jeftne i brze obuke plaćamo kasnije ili parama ili glavom.

mimi

pre 10 godina

danas ima svakakvih auto škola, i dobrih i užasnih.Dobre veze , muljanje sa brojem voženih časova, prepisivanja na ispitima....i dobijemo lošu bezbednost.Koliko puta sam video žene sa dozvolom koje ne znaju da parkiraju hodom nazad ?!rebus u kružnom toku ? rebus u raskrnici, ko ima prednost ?kako su dobili dozvolu ? Mora se jednom stati tome na put.Naravno da trebaju oštri zakoni, veća kontrola.Moraju se uklopiti u evropske zakone.Saobračćaj i bezbednost je ozbiljna stvar

Nick

pre 10 godina

Pitanje koje je i odgovor: A zasto u mnogim zemljama (np. Canada) ne postoji obaveza da se ide u auto skolu, vec se moze uciti za test iz besplatnih knjiga i polagati voznja posle obuke npr. na bratovom ili ocevom automoblu uz uplatu samo za polaganje?

obi van

pre 10 godina

mislim samo da drzava treba da ustraje u sprovodjenju zakona jer jedino tako se moze zavesti red. srbija jos uvijek ima previse poginulih u saobracaju zbog nepostovanja propisa. automobil je smrtonosno oruzije u rukama neukih

nope.

pre 10 godina

@nick cekaj zar stvarno mislis da bi to kod nas uspesno radilo? pa i sa obukom i sve imamo maximalno ne strucne i bahate vozace...juhu ovo je srbija think about that....

Pogrešan kontinent

pre 10 godina

Možda ja živim na pogrešnom kontinentu, ali mi iz ove perspektive mnoge stvari nisu jasne. Nakon položenih testova, budući vozač dobija "L" oznake za kola i može da sedne za volan uz nekoga ko ima vozačku dozvolu duži niz godina, ali uz ograničenja (nema drugih putnika, alkohola, noćne vožnje...). U isto vreme mu provere i vid i sluh: nikakav lekarski pregled, pročita slova i čuje zvuk iz slušalice. Tokom tog pripemnog perioda, vozač može da angažuje i instruktora ako to želi. Bilo za blok časova, ili samo 1-2 časa. Nakon mesec-dva dana, može da izađe na pokaganje vozačkog ispita. Polaže pred jednom osobom, a ta osoba nije pripadnik policije. Kada položi vozački, slikaju ga za dozvolu, može da vozi uz određena ograničenja. Nakon tri godine, može da polaže ponovo, malo složeniji vozački ispit, nakon toga više nema ograničenja.
Saobraćajne dozvole kao takve ne postoje, tablice dobijete u osiguravajućoj kompaniji, kada osigurate kola. Obavezan tehnički pregled ne postoji, što ne znači da policija nema pravo da vas isključi iz saobraćaja ako proceni da vozilo nije tehnički ispravno. U kolima nemam ni komplet prve pomoći, ni trougao, ni sajlu za vuču, ni rezervni točak.

Živim u gradu koji je dosta veći od Beograda, sa prosekom od više od dva automobila po domaćinstvu.

I sam sam prošao kod nas lekarski pregled, ispit prve pomoći, obuku u auto školi, polaganje pred komisijom... ali iz ove perspektive mi se nameće pitanje: ko je ovde lud?

Zuki

pre 10 godina

Posao policije je da bude servis gradjana primenjujuci zakone i propise. Ne da pise iste.
Novi ZOBS je napisala policija i evo koji su rezultati. Ginemo ko misevi po putevima. Isto je i sa ovom uredbom. Dovela je do "ubrzane" obuke hiljada novih vozaca a sad i do blokade celog sistema obuke. Otvarajuci mnogo mogucnosti za korupciju.
Niti u jednoj civilizovanoj zemlji policija ne izdaje dozvole auto skolama za rad. Time se bave strucne sluzbe. Takodje se policija i ne bavi registracijom vozila. Samo u policijskim drzavama se funkcije centralizuju na nivou policije. Takva policija ne moze ni jednu svoju funkciju da obavlja dobro. Kao sto u ostalom imamo prilike da vidimo kod nas.

ATG

pre 10 godina

Mi stvarno nismo normalni. Mene zanima koji je razlog sto neko vozi 50km brze od dozvoljenog i pijani? Zato sto mu auto skola nije imala salu za 20 polaznika? Zato sto mu je poligon bio 6x8, a ne 8x8m. Zato sto nije odvozio jedan cas na autoputu i po noci? Ili mozda zato sto ih policija ne kaznjava. Mada ko vodi to ministarstvo nije ni cudo u kakvom je rasulu policija. Mada su svi ministri iz te stranke zasluzili ne keca nego nulu. Prosveta, saobracaj, zdravstvo, policija i ko zna sta jos drze, ali ono sto je u najgorem stanju uvek je njihovo.

Dragan

pre 10 godina

Da nije tužno i žalosno bilo bi smešno. Ne zanima me čija je greška u pitanju, ali da se dozvoli da u jednoj državi ne postoji mogućnost da se izvršava obuka vozača zato što balvani sa jedne i trupci sa druge strane nisu umeli da se usaglase i dogovore je, najblaže rečeno, skandalozno. Odakle im ideja da se ovakve stvari lome u jednom danu?

Neshvatljivo mi je da neko čije je osnovno zaduženje da unapredi kvalitet obuke svojim delovanjem dovede do njenog onemogućavanja.

Vladimir

pre 10 godina

Da se kladimo koo ce prvi, a verovatno i jedini da dobije licencu??
:D
Mislite o tome...
(Hint: jedino oni imaju dovoljno veliki poligon)

Vojvodjanin poslednji mohikanac

pre 10 godina

Ja bih za uslove postavio samo casove iz davanja zmigavaca i uslovnog zelenog. Posto to malo ko radi. I treba da vas zatvore.

mix

pre 10 godina

država srbija nema auto školu strašno!kandidati idite u albaniju da polazete! ko je tebe rebiću učio,dosta više tebe i dačića vratite se na kosovo! samo narod dok krene motke u ruke i napad,cela drzava strajkuje , haos doci ce i vama kraj!

lds

pre 10 godina

samo nemojte da lazete narod da je sve to uradjeno da bi se ujednacili propisi sa EU! u UK postoje auto skole ali nisi obavezan da ides na kurs vec samouk ides na polaganje ako mislis dacsi dovoljno dobar. casove ti moze drzati bilo ko ko ima dozvolu preko 3 godine,25 ili 27 godina zivota,nalepnicu L i udri. lekarski pregled ne postoji vec te instruktor (koji nije policajac,jer policija nema nikakve veze sa saobracajem vec DVLA i DSA) pita da pricitas slova i brojeve registarske tablice sa dvadeset metara,pre nego sto sednete u kola da polazes voznju. normalno jedini uslov da polazes prakticni deo je taj da moras da polozish teorijski deo u nekim od centara za ispite a koji su deo gore pomenute DVLA.

VOZAČ KG

pre 10 godina

DEMAGOGIJA, FARSA,...
MUP nije hteo da zajedno sa stručnjacima iz ove oblasti "zajedno skuva neki ukusan obrok" - pa neka sada taj bućkuriš koji su spremali od 2009.g. pojedu sami. Neke stvari definitivno "ne piju vodu", o čemu se ovde radi???
1. Po ZOBS-u, MUP je dužan da ima registar auto-škola; odakle u medijima saopštenja MUP-a: "...od 800; od 900; od 2000 auto škola u Srbiji...". Pa koliko ih je stvarno???
2. Po kojim Pravilnicima je trebalo da se auto-škole prilagode, po onim iz maja 2012. ili po ovim koji su se pojavili juče, u Službenom glasniku br. 93 od 25.10.2013.???
3. Uostalom kakvi su to Pravilnici bili, kada je posle stupanja na snagu istih, MUP auto-školama i svojim službenicima dostavio Objašnjenje za primenu istih, koje je bilo obimnije od Pravilnika???
4. Po starom "LOŠEM" ZOBS-u, do 2009. da položite teorijski ispit "B" bilo je potrebno min. 63 od 70 poena (90%), po novom ZOBS-u i dojučerašnjem Pravilniku: min. 80 od 100 poena (80%) a sada ponovo treba 90% (min. 90 od 100 poena). U proteklih godinu dana MUP je dozvolio da položi vozački ispit na hiljade kandidata "sa 20% neznanja".
KO JE ODGOVORAN ZA OVAKVO STANJE ???
U sledećem saopštenju MUP-a: "...ko drugi nego AUTO-ŠKOLE !!!!!!!!!!!!!!!"
Pozdrav! Odoh u WC, smučilo mi se.

relja

pre 10 godina

Sve ovo je posledica toga što je država (partije, poslanici) dozvolila policiji da piše zakon i zato što je država usvojila taj zakon, ne obazirući se na posledice.

Posao policije nije da nameće propise. Tačka.

Vreme je da se izdavanje vozačih i saobraćajnih dokumenata izmesti iz policije.
Činovnike sa šaltera na ulicu da pišu kazne za nepropisno parkiranje.

smurph

pre 10 godina

ovaj ZOBS je zreo za smece, a kako je sklepan i ko ga je sastavljao (policija bez dogovora sa strucnjacima odredjenih oblasti) jos je i dobar. Ali ozbiljno, u smece, pa uzece neko iz EU da procita, smejace nam se ljudi, a nista smesno nije, budzet sve puniji, a sve vise poginulih. Kad bih poceo nabrajati sve besmislene odredbe, ne bi stalo u ovih 1600 karaktera.

todos

pre 10 godina

Nisu problem strucnjaci. Problem je da ih treba platiti. Nece niko narocito onaj od koga firma u ovom slucaju auto skola da radi za 250-300 evra, potrebno je dati mnogo vise 500-700 pa posle ce i strucnjaci raditi za njih. Ali onda dolazimo da gazde auto skola ne mogu da letuju po egzoticnim ostrvima, kupuju bas najbolja kola za sebe i skoluju decu u inostranstvu, potrebno je podici cenu skolarina ali tu dolazimo do toga da nam je prosecna plata daleko manje od one prosecne republicke od koliko bese 40-42000 ali dinara.

Zeljko

pre 10 godina

Kamo lepe srece kada bi i radnici MUP-a imali neke kriterijume... za pocetak:
test opste informisanosti, poznavanje svih oblika zloupotrebe sluzbenog polozaja i obim stomaka sluzbenika...

logika

pre 10 godina

(dellboy, 30. oktobar 2013 14:12) u gradu su sve trake iste tezine, nije to autoput. Treba podhitno proveriti i sve ato vec imaju dozvolu. Kladim se da bi ih 95% palo na kruznom toku.

Ajta

pre 10 godina

"U tom periodu najveći broj auto-škola se primarno bavio osposobljavanjem novih kandidata i to su radili po ubrzanom procesu i zbog toga smo imali jako puno novih vozača", rekao je Rebić. Većina tih obuka, kaže Rebić, završene su po skraćenim procedurama, često i bez teoretske nastave i uz skraćenu praktičnu obuku, tako da sada postoji dosta neproverenih i problematičnih vozača." Kako je moguće da neko postane "neproveren vozač". Koliko se sećam, pre nego što sam dobio vozačku dozvolu, morao sam da položim, pored teoretskog, i praktični deo kojem je prisustvovao i pripadnik MUP-a koji je trebalo da PROVERI da li je bezbedno da samostalno budem uključen u saobraćaj. Znači, ako auto-škola kandidatu ne prenese potrebno znanje i veštinu, tu je pripadnik MUP-a koji proceni da kandidat ne ispunjava uslove za sticanje vozačke dozvole i... NEMA DOZVOLE. Iz ovoga se zaključuje da veliki deo krivice za tu "hiper-produkciju novih vozača" snosi sam MUP.