Nedelja, 09.06.2013.

16:59

Volkswagenov TSI proglašen 7. put za "Motor godine"

Izvor: B92

Volkswagenov TSI proglašen 7. put za "Motor godine" IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

Apple fan

pre 10 godina

@Zuki: mi se očigledno ne razumemo. Naravno da podržavam cenkanje, ali bih pre dobio 1.000 - 2.000€ popusta, ili metalik boju, ili barem navigaciju upola cene nego gratis patosnice od 30-50€. Tu nisu problem dileri, već proizvođači kod kojih će uskoro vazduh u kabini biti dodatna oprema. U borbi za kupce, ogoli se model toliko da niko ne želi da ga kupi u osnovnoj opremi, koja ima prihvatljivu cenu koja se kao takva reklamira. Sve onda postaje doplata, i na tome se zarađuje. Lično UVEK definišem šta želim da automobil ima, selektujem nekoliko njih i tražim ponude za željenu konfiguraciju. Tu su mi patosnice najmanji problem.

Zuki

pre 10 godina

@Apple fan

Jeste, veci problem je sto novi automobili izlaze bez obavezne opreme. Cak ih dileri i registruju na ime kupca a da nemaju obaveznu opremu.
Sto se famoznih patosnica tice, kad vec pitas u cemu je problem, da ti kazem da je problem u kupcima. Pristaju na svakojake uslove. Nijedan pametan diler te nece pustiti da odes kod nekog drugog zbog takvih sitnica kao sto su patosnice. Razmisli malo. Cenkas se na pijaci oko kile voca a neces kod dilera oko novog automobila koji i onako slabo idu u poslednje vreme.
Nego smo valjda navikli da nas sisa ko kako stigne, sta li?

Apple fan

pre 10 godina

@Zuki: do sada sam kupio 11 novih automobila od 8 različitih dilera, pa da podelim svoje iskustvo o patosnicama sa tobom. Samo jedan diler ima politiku davanja originalnih patosnica. Dva daju neke šivene ovde, kod ostalih dobijaš auto bez patosnica - ne znam šta ti je tu problem? Većina ima izbor od sve ili tri vrste za svaki model automobila. Po meni, problem predstavlja što većina ne daje zakonom definisanu obaveznu opremu, tako da iz salona u startu izvoziš auto za koji možeš da platiš kaznu.

Mladen

pre 10 godina

Citam price da deaktivacija cilindara smanjuje potrosnju . A u stvarnosti to nema veze sa mozgom zato sto povecavae kolicinu sagorevanja u preostalim klipovima , a 'deaktivirani' i dalje idu gore-dole kroz glavu motora , tako da i dalje je isto trenje u motoru . Opet , deljenja motora na dva gde bi se polovina odvajala nekim kvacilom bi bila losa zbog povecanja vibracije usled neizbalansiranosti . Prava usteda goriva bi bila kada bi se napravio takav sklop koji bi bolje iskoriscavao enerigju goriva . Jedanod njih je sestotakni motor , koji ima jos jedan krug gde ubrizgava hladnu lakoisparljivu materiju u cilindar , ona isparava i dodatno gura klip , posebnim ventilom je odvaja u drugu izduvnu granu i tamo je hladi i vraca nazad . Drugo resenje motor koji za svaki par normalnih klipova ima dodatni sireg precnika , u kome se vrsi dalja ekspanzija gasova i njihovo koriscenje . Pored ukidanja karburatora , uvodjenja sistema za prisilnu indukciju , Atkinsonov ciklus i viseventilnih sistem , nista znacajno nije radjeno na principu rada klipnog motora sa 4 takta jos od prvog automobila pre 130 godina . Gorivo poskuplje i nestaje , a niko se ne odricne bezbednosti i snage , tako da efikasniji motori su jedini put napretka .

Zuki

pre 10 godina

@joj

Da mi diler kaze da treba da doplatim za patosnice, samo bih se zahvalio i otisao da kupim neku drugu marku. Ej, patosnice!!!
Kada sam pre tri godine kupovao automobil mesec i po dana pre sajma, trazio sam da mi spuste cenu bar 500 evra i dobio trazeni popust.
Zato ne razumem nekoga ko bi kupio automobil od 10-15 hiljada evra bez patosnica!? A pri tome od reklama istog proizvodjaca ne mozes u wc na miru da odes. Da se niko ne uvredi ali mi na pamet pada jedna domaca zivotinja.

joj

pre 10 godina

patosnice od velura napred i pozadi su stavka dodatne opreme svugde u svetu, cak i na vecim audi modelima. jeste suludo, ali ne odlucuje diler sta ce bitu dodatna oprema, vec fabrika. ako si zaista vozac vw-a, to bi trebalo da znas. kontaktiraj nekog dilera u nemackoj, mailom, pa pitaj.

VW

pre 10 godina

Aman zaman! Volim VW kao automobil, vozim jedan primerak, odlicno me sluzi (nije bas da se ne kvari, a ni da trosi 4 litre kako vole da kazu neki vagenovci) ali ljudi... malo je previse. Prvo, VW nije jednako Golf mk2 sto se tice pouzdanosti, kojom je zacementirao misljenje o njegovoj gami kao neunistivoj. MK3 potpuni promasaj, mk4 bagovi na 1.8t i 2.0 motorima, mk5 gomila problema sa 2.0 tdi i siemens diznama, isto i sa pasatom b6. Procitajte malo sta ljudi misle o tim novim 1.4 motorima. Mene, kao kupca ne zanimaju njegove performanse u laboratorijskim uslovim i ispitivanjima vec dokazan, pouzdan motor na terenu, na drumu. Ako mi zvekne kais, turbina ili bilo sta ozbiljnije na 100k km, a to je 2-3 godine malo ozbiljnije voznje(kada se automobil kupuje da radi posao a ne da se vozikas po gradu sa kafe na kafu) ne bi me bas ubedili da opet kupim nesto iz njihove fabrike. A na stranu sto nazovi trgovci iz Autokomerca i Porsche-a racunaju patosnice i rezervni tocak kao dodatnu opremu?! Mogla bi malo fabrika da se pozabavi dilerima koji je predstavljaju. Ili ovde bas svako moze da radi sta god hoce?

alfista

pre 10 godina

Nagrada za motor godine i pouzdanost na duge staze nemaju ništa zajedničko. TSI je fantastičan motor po pitanju performansi, potrošnje i sličnih stvari, a to što je nepouzdan na 100.000 km u ovom izboru nema nikakve veze.

Isto kao što ni Izbor automobila godine nema veze sa njegovim stanjem nakon 150.000 km. Ja sam vozio 3 godine Alfu 147, koja je bila auto godine 2001. godine. I, zaista, to je fantastičan auto, brz, potentan, atraktivan, opremljen, odlično projektovan - ali, to ne znači da je etalon kvaliteta - iako je mene moja odlično služila, ne mogu reći da je baš neuništiva, prilično je osjetljiv auto i traži pažnju.

Bojan

pre 10 godina

vozim 1.2 tsi već 2,5 god.46000km bez ikakvog problema..komb.potrošnja 6L
(driver, 10. jun 2013 00:29)

Kad predjes jos toliko, javi nam da li se otegao lanac i motor poceo da zvekece ili nije ;)

Sta normalan covek da pomisli, sem da su ovi izbori namesteni? Ako cemo posteno, FIAT je izmislio dizele sa JTD i MJT motorima. Cuo sam da na nasim placevima zavrsavaju automobili koji su presli i po 600.000 km, a motor im jos nije otvaran.

Sto se benzinaca tice, BMW je tu tata.

Sasa

pre 10 godina

Ko ponovo napravi jednostavan traktorski dizel motor, kao sto je bio u golfu i mercedesu, zatvorice sve ostale. ‘‘menadzment cilindara‘‘.... Glupost za zaludjivanje.

realista

pre 10 godina

Ovde minuse udaraju samo oni koji nisu upoznati sa problemima! Skoro je Auto Bild pisao o problemu tfsi motora, koncern je pozvao klijente sa manje od 100k na remont. Oni koji su presli 100k da idu u servise sami.... Ipak, svaka losa vest treba da se zamaze na brzaka! Informisite se malo, ako uopste imate takav auto ili planirate kupovinu. Komentarisati po inerciji je glupo!!!

Бинср

pre 10 godina

Слажем се у вези четворкиног ТДИ мотора од 131 кс. Имам голфа са тим мотором још у ПД верзији и презадовољан сам, ауто је змај, стартан, јак, поуздан и просто ми је жао што ћу морати да га продам јер га већ возим 3 године и време му је продаје, а знам да му ови новији дизелаши нису ни до колена. Другар је имао петицу 2.0 ТДИ 140 кс и цркла му турбина, а мој голфић ради као сат и дан данас...

psiholog

pre 10 godina

Vidim opet se masa strucnjaka javlja da komentarise pogotovo motore koji se i ne pominju u tekstu npr dizel agregate...U mojoj firmi kao sluzbena vozila, tj agregati javljaju se fiatovi 1.3 jtd i renoov 1.5 dci i naravno 2.0 tdi.Prve dve klase su u gradskoj upotrebi sa ne bas neznim nogama na gasu..Trece pomenutog ja koristim i do sada je presao skoro 200 hiljada km.Svi imaju svoje specificnosti pocev od tezine, potrosnje, obrtnog momenta.. U sva tri je pazeno sta je sipano i redovni su servisni intervali vodjeni. tdi nije nista tu u inferiornom polozaju sem po potrosnji sto je i za ocekivati. Voleo bih da mi neko od ovih strucnjaka objasni sta je rak rana tdi motora pravljenih posle 2006 god. A sto se ne javlja kod drugih marki.Manite deco da ucite sa foruma i tjuba praksa je zakon. Izvinite na duzem komentaru.Hvala.

hendrix

pre 10 godina

ako cemo o golfu jedini motor novije generacije koji vredi je 1.6FSI, dizelazi su katastrofa, poslednji koji je valjao je na cetvorci 1.9TDI sa 131KS... Na ove danasnje dizelase ne bacajte pare...

Dusan

pre 10 godina

Svi automobilski mediji prenose ovu vest, a prevideli su da je VW objavio kako razmislja o povlacenju istog ovog motora zbog velikih problema koje su imali s njim. Samo kucajte u google "1.4 tsi problems".

Slicno kao sa npr 2.0 tdi, svaki drugi se raspadao. Ali eto, najvise se placa medijima, koji ceo brend dizu u nebesa...

Zuki

pre 10 godina

Konstrukcijski prekomplikovan motor a samim tim i ne previse pouzdan. A kvarovi skupi. Ovakve "titule" ne znace apsolutno nista normalnom kupcu koji nesto zna o automobilima.
Kako su kod nas silom prilika popularni polovnjaci, nije pametno kupovati automobile sa ovakvim "sofisticiranim" motorima. Dzaba perfromanse i potrosnja kad te popravka kvarova koji su sasvim izvesni na ovakvim motorima posle 100 i vise hiljada (turbine i kompresori su fabrciki predvidjeni za zamenu/remont na toj kilometrazi) kostaju ko kod sv. Petra popara. Ove "titule" su deo marketinga koji je naravno ukljucen u cenu vozila. Zato nikad ne bih kupio marku automobila koja se kiti tolikim titulama i ulaze previse u marketing. Necu da placam njihove reklame. Hvala Bogu, danas na internetu postoje lako dostupni nezavisni izvori sa podacima o broju i vrsti kvarova za svaki model automobila (i sam redovno dostavljam podatke o svom automobilu jednom takvom sajtu). Volkswagen je vec par godina pri dnu liste pouzdanosti i ekonomicnosti u eksploataciji. A odavno su prestali da budu "narodni auto".

Zuki

pre 10 godina

Konstrukcijski prekomplikovan motor a samim tim i ne previse pouzdan. A kvarovi skupi. Ovakve "titule" ne znace apsolutno nista normalnom kupcu koji nesto zna o automobilima.
Kako su kod nas silom prilika popularni polovnjaci, nije pametno kupovati automobile sa ovakvim "sofisticiranim" motorima. Dzaba perfromanse i potrosnja kad te popravka kvarova koji su sasvim izvesni na ovakvim motorima posle 100 i vise hiljada (turbine i kompresori su fabrciki predvidjeni za zamenu/remont na toj kilometrazi) kostaju ko kod sv. Petra popara. Ove "titule" su deo marketinga koji je naravno ukljucen u cenu vozila. Zato nikad ne bih kupio marku automobila koja se kiti tolikim titulama i ulaze previse u marketing. Necu da placam njihove reklame. Hvala Bogu, danas na internetu postoje lako dostupni nezavisni izvori sa podacima o broju i vrsti kvarova za svaki model automobila (i sam redovno dostavljam podatke o svom automobilu jednom takvom sajtu). Volkswagen je vec par godina pri dnu liste pouzdanosti i ekonomicnosti u eksploataciji. A odavno su prestali da budu "narodni auto".

Dusan

pre 10 godina

Svi automobilski mediji prenose ovu vest, a prevideli su da je VW objavio kako razmislja o povlacenju istog ovog motora zbog velikih problema koje su imali s njim. Samo kucajte u google "1.4 tsi problems".

Slicno kao sa npr 2.0 tdi, svaki drugi se raspadao. Ali eto, najvise se placa medijima, koji ceo brend dizu u nebesa...

realista

pre 10 godina

Ovde minuse udaraju samo oni koji nisu upoznati sa problemima! Skoro je Auto Bild pisao o problemu tfsi motora, koncern je pozvao klijente sa manje od 100k na remont. Oni koji su presli 100k da idu u servise sami.... Ipak, svaka losa vest treba da se zamaze na brzaka! Informisite se malo, ako uopste imate takav auto ili planirate kupovinu. Komentarisati po inerciji je glupo!!!

hendrix

pre 10 godina

ako cemo o golfu jedini motor novije generacije koji vredi je 1.6FSI, dizelazi su katastrofa, poslednji koji je valjao je na cetvorci 1.9TDI sa 131KS... Na ove danasnje dizelase ne bacajte pare...

VW

pre 10 godina

Aman zaman! Volim VW kao automobil, vozim jedan primerak, odlicno me sluzi (nije bas da se ne kvari, a ni da trosi 4 litre kako vole da kazu neki vagenovci) ali ljudi... malo je previse. Prvo, VW nije jednako Golf mk2 sto se tice pouzdanosti, kojom je zacementirao misljenje o njegovoj gami kao neunistivoj. MK3 potpuni promasaj, mk4 bagovi na 1.8t i 2.0 motorima, mk5 gomila problema sa 2.0 tdi i siemens diznama, isto i sa pasatom b6. Procitajte malo sta ljudi misle o tim novim 1.4 motorima. Mene, kao kupca ne zanimaju njegove performanse u laboratorijskim uslovim i ispitivanjima vec dokazan, pouzdan motor na terenu, na drumu. Ako mi zvekne kais, turbina ili bilo sta ozbiljnije na 100k km, a to je 2-3 godine malo ozbiljnije voznje(kada se automobil kupuje da radi posao a ne da se vozikas po gradu sa kafe na kafu) ne bi me bas ubedili da opet kupim nesto iz njihove fabrike. A na stranu sto nazovi trgovci iz Autokomerca i Porsche-a racunaju patosnice i rezervni tocak kao dodatnu opremu?! Mogla bi malo fabrika da se pozabavi dilerima koji je predstavljaju. Ili ovde bas svako moze da radi sta god hoce?

Bojan

pre 10 godina

vozim 1.2 tsi već 2,5 god.46000km bez ikakvog problema..komb.potrošnja 6L
(driver, 10. jun 2013 00:29)

Kad predjes jos toliko, javi nam da li se otegao lanac i motor poceo da zvekece ili nije ;)

Sta normalan covek da pomisli, sem da su ovi izbori namesteni? Ako cemo posteno, FIAT je izmislio dizele sa JTD i MJT motorima. Cuo sam da na nasim placevima zavrsavaju automobili koji su presli i po 600.000 km, a motor im jos nije otvaran.

Sto se benzinaca tice, BMW je tu tata.

Sasa

pre 10 godina

Ko ponovo napravi jednostavan traktorski dizel motor, kao sto je bio u golfu i mercedesu, zatvorice sve ostale. ‘‘menadzment cilindara‘‘.... Glupost za zaludjivanje.

alfista

pre 10 godina

Nagrada za motor godine i pouzdanost na duge staze nemaju ništa zajedničko. TSI je fantastičan motor po pitanju performansi, potrošnje i sličnih stvari, a to što je nepouzdan na 100.000 km u ovom izboru nema nikakve veze.

Isto kao što ni Izbor automobila godine nema veze sa njegovim stanjem nakon 150.000 km. Ja sam vozio 3 godine Alfu 147, koja je bila auto godine 2001. godine. I, zaista, to je fantastičan auto, brz, potentan, atraktivan, opremljen, odlično projektovan - ali, to ne znači da je etalon kvaliteta - iako je mene moja odlično služila, ne mogu reći da je baš neuništiva, prilično je osjetljiv auto i traži pažnju.

psiholog

pre 10 godina

Vidim opet se masa strucnjaka javlja da komentarise pogotovo motore koji se i ne pominju u tekstu npr dizel agregate...U mojoj firmi kao sluzbena vozila, tj agregati javljaju se fiatovi 1.3 jtd i renoov 1.5 dci i naravno 2.0 tdi.Prve dve klase su u gradskoj upotrebi sa ne bas neznim nogama na gasu..Trece pomenutog ja koristim i do sada je presao skoro 200 hiljada km.Svi imaju svoje specificnosti pocev od tezine, potrosnje, obrtnog momenta.. U sva tri je pazeno sta je sipano i redovni su servisni intervali vodjeni. tdi nije nista tu u inferiornom polozaju sem po potrosnji sto je i za ocekivati. Voleo bih da mi neko od ovih strucnjaka objasni sta je rak rana tdi motora pravljenih posle 2006 god. A sto se ne javlja kod drugih marki.Manite deco da ucite sa foruma i tjuba praksa je zakon. Izvinite na duzem komentaru.Hvala.

Бинср

pre 10 godina

Слажем се у вези четворкиног ТДИ мотора од 131 кс. Имам голфа са тим мотором још у ПД верзији и презадовољан сам, ауто је змај, стартан, јак, поуздан и просто ми је жао што ћу морати да га продам јер га већ возим 3 године и време му је продаје, а знам да му ови новији дизелаши нису ни до колена. Другар је имао петицу 2.0 ТДИ 140 кс и цркла му турбина, а мој голфић ради као сат и дан данас...

Zuki

pre 10 godina

@joj

Da mi diler kaze da treba da doplatim za patosnice, samo bih se zahvalio i otisao da kupim neku drugu marku. Ej, patosnice!!!
Kada sam pre tri godine kupovao automobil mesec i po dana pre sajma, trazio sam da mi spuste cenu bar 500 evra i dobio trazeni popust.
Zato ne razumem nekoga ko bi kupio automobil od 10-15 hiljada evra bez patosnica!? A pri tome od reklama istog proizvodjaca ne mozes u wc na miru da odes. Da se niko ne uvredi ali mi na pamet pada jedna domaca zivotinja.

Apple fan

pre 10 godina

@Zuki: do sada sam kupio 11 novih automobila od 8 različitih dilera, pa da podelim svoje iskustvo o patosnicama sa tobom. Samo jedan diler ima politiku davanja originalnih patosnica. Dva daju neke šivene ovde, kod ostalih dobijaš auto bez patosnica - ne znam šta ti je tu problem? Većina ima izbor od sve ili tri vrste za svaki model automobila. Po meni, problem predstavlja što većina ne daje zakonom definisanu obaveznu opremu, tako da iz salona u startu izvoziš auto za koji možeš da platiš kaznu.

joj

pre 10 godina

patosnice od velura napred i pozadi su stavka dodatne opreme svugde u svetu, cak i na vecim audi modelima. jeste suludo, ali ne odlucuje diler sta ce bitu dodatna oprema, vec fabrika. ako si zaista vozac vw-a, to bi trebalo da znas. kontaktiraj nekog dilera u nemackoj, mailom, pa pitaj.

Mladen

pre 10 godina

Citam price da deaktivacija cilindara smanjuje potrosnju . A u stvarnosti to nema veze sa mozgom zato sto povecavae kolicinu sagorevanja u preostalim klipovima , a 'deaktivirani' i dalje idu gore-dole kroz glavu motora , tako da i dalje je isto trenje u motoru . Opet , deljenja motora na dva gde bi se polovina odvajala nekim kvacilom bi bila losa zbog povecanja vibracije usled neizbalansiranosti . Prava usteda goriva bi bila kada bi se napravio takav sklop koji bi bolje iskoriscavao enerigju goriva . Jedanod njih je sestotakni motor , koji ima jos jedan krug gde ubrizgava hladnu lakoisparljivu materiju u cilindar , ona isparava i dodatno gura klip , posebnim ventilom je odvaja u drugu izduvnu granu i tamo je hladi i vraca nazad . Drugo resenje motor koji za svaki par normalnih klipova ima dodatni sireg precnika , u kome se vrsi dalja ekspanzija gasova i njihovo koriscenje . Pored ukidanja karburatora , uvodjenja sistema za prisilnu indukciju , Atkinsonov ciklus i viseventilnih sistem , nista znacajno nije radjeno na principu rada klipnog motora sa 4 takta jos od prvog automobila pre 130 godina . Gorivo poskuplje i nestaje , a niko se ne odricne bezbednosti i snage , tako da efikasniji motori su jedini put napretka .

Zuki

pre 10 godina

@Apple fan

Jeste, veci problem je sto novi automobili izlaze bez obavezne opreme. Cak ih dileri i registruju na ime kupca a da nemaju obaveznu opremu.
Sto se famoznih patosnica tice, kad vec pitas u cemu je problem, da ti kazem da je problem u kupcima. Pristaju na svakojake uslove. Nijedan pametan diler te nece pustiti da odes kod nekog drugog zbog takvih sitnica kao sto su patosnice. Razmisli malo. Cenkas se na pijaci oko kile voca a neces kod dilera oko novog automobila koji i onako slabo idu u poslednje vreme.
Nego smo valjda navikli da nas sisa ko kako stigne, sta li?

Apple fan

pre 10 godina

@Zuki: mi se očigledno ne razumemo. Naravno da podržavam cenkanje, ali bih pre dobio 1.000 - 2.000€ popusta, ili metalik boju, ili barem navigaciju upola cene nego gratis patosnice od 30-50€. Tu nisu problem dileri, već proizvođači kod kojih će uskoro vazduh u kabini biti dodatna oprema. U borbi za kupce, ogoli se model toliko da niko ne želi da ga kupi u osnovnoj opremi, koja ima prihvatljivu cenu koja se kao takva reklamira. Sve onda postaje doplata, i na tome se zarađuje. Lično UVEK definišem šta želim da automobil ima, selektujem nekoliko njih i tražim ponude za željenu konfiguraciju. Tu su mi patosnice najmanji problem.

hendrix

pre 10 godina

ako cemo o golfu jedini motor novije generacije koji vredi je 1.6FSI, dizelazi su katastrofa, poslednji koji je valjao je na cetvorci 1.9TDI sa 131KS... Na ove danasnje dizelase ne bacajte pare...

Zuki

pre 10 godina

Konstrukcijski prekomplikovan motor a samim tim i ne previse pouzdan. A kvarovi skupi. Ovakve "titule" ne znace apsolutno nista normalnom kupcu koji nesto zna o automobilima.
Kako su kod nas silom prilika popularni polovnjaci, nije pametno kupovati automobile sa ovakvim "sofisticiranim" motorima. Dzaba perfromanse i potrosnja kad te popravka kvarova koji su sasvim izvesni na ovakvim motorima posle 100 i vise hiljada (turbine i kompresori su fabrciki predvidjeni za zamenu/remont na toj kilometrazi) kostaju ko kod sv. Petra popara. Ove "titule" su deo marketinga koji je naravno ukljucen u cenu vozila. Zato nikad ne bih kupio marku automobila koja se kiti tolikim titulama i ulaze previse u marketing. Necu da placam njihove reklame. Hvala Bogu, danas na internetu postoje lako dostupni nezavisni izvori sa podacima o broju i vrsti kvarova za svaki model automobila (i sam redovno dostavljam podatke o svom automobilu jednom takvom sajtu). Volkswagen je vec par godina pri dnu liste pouzdanosti i ekonomicnosti u eksploataciji. A odavno su prestali da budu "narodni auto".

Dusan

pre 10 godina

Svi automobilski mediji prenose ovu vest, a prevideli su da je VW objavio kako razmislja o povlacenju istog ovog motora zbog velikih problema koje su imali s njim. Samo kucajte u google "1.4 tsi problems".

Slicno kao sa npr 2.0 tdi, svaki drugi se raspadao. Ali eto, najvise se placa medijima, koji ceo brend dizu u nebesa...

joj

pre 10 godina

patosnice od velura napred i pozadi su stavka dodatne opreme svugde u svetu, cak i na vecim audi modelima. jeste suludo, ali ne odlucuje diler sta ce bitu dodatna oprema, vec fabrika. ako si zaista vozac vw-a, to bi trebalo da znas. kontaktiraj nekog dilera u nemackoj, mailom, pa pitaj.

psiholog

pre 10 godina

Vidim opet se masa strucnjaka javlja da komentarise pogotovo motore koji se i ne pominju u tekstu npr dizel agregate...U mojoj firmi kao sluzbena vozila, tj agregati javljaju se fiatovi 1.3 jtd i renoov 1.5 dci i naravno 2.0 tdi.Prve dve klase su u gradskoj upotrebi sa ne bas neznim nogama na gasu..Trece pomenutog ja koristim i do sada je presao skoro 200 hiljada km.Svi imaju svoje specificnosti pocev od tezine, potrosnje, obrtnog momenta.. U sva tri je pazeno sta je sipano i redovni su servisni intervali vodjeni. tdi nije nista tu u inferiornom polozaju sem po potrosnji sto je i za ocekivati. Voleo bih da mi neko od ovih strucnjaka objasni sta je rak rana tdi motora pravljenih posle 2006 god. A sto se ne javlja kod drugih marki.Manite deco da ucite sa foruma i tjuba praksa je zakon. Izvinite na duzem komentaru.Hvala.

Бинср

pre 10 godina

Слажем се у вези четворкиног ТДИ мотора од 131 кс. Имам голфа са тим мотором још у ПД верзији и презадовољан сам, ауто је змај, стартан, јак, поуздан и просто ми је жао што ћу морати да га продам јер га већ возим 3 године и време му је продаје, а знам да му ови новији дизелаши нису ни до колена. Другар је имао петицу 2.0 ТДИ 140 кс и цркла му турбина, а мој голфић ради као сат и дан данас...

Sasa

pre 10 godina

Ko ponovo napravi jednostavan traktorski dizel motor, kao sto je bio u golfu i mercedesu, zatvorice sve ostale. ‘‘menadzment cilindara‘‘.... Glupost za zaludjivanje.

Bojan

pre 10 godina

vozim 1.2 tsi već 2,5 god.46000km bez ikakvog problema..komb.potrošnja 6L
(driver, 10. jun 2013 00:29)

Kad predjes jos toliko, javi nam da li se otegao lanac i motor poceo da zvekece ili nije ;)

Sta normalan covek da pomisli, sem da su ovi izbori namesteni? Ako cemo posteno, FIAT je izmislio dizele sa JTD i MJT motorima. Cuo sam da na nasim placevima zavrsavaju automobili koji su presli i po 600.000 km, a motor im jos nije otvaran.

Sto se benzinaca tice, BMW je tu tata.

realista

pre 10 godina

Ovde minuse udaraju samo oni koji nisu upoznati sa problemima! Skoro je Auto Bild pisao o problemu tfsi motora, koncern je pozvao klijente sa manje od 100k na remont. Oni koji su presli 100k da idu u servise sami.... Ipak, svaka losa vest treba da se zamaze na brzaka! Informisite se malo, ako uopste imate takav auto ili planirate kupovinu. Komentarisati po inerciji je glupo!!!

alfista

pre 10 godina

Nagrada za motor godine i pouzdanost na duge staze nemaju ništa zajedničko. TSI je fantastičan motor po pitanju performansi, potrošnje i sličnih stvari, a to što je nepouzdan na 100.000 km u ovom izboru nema nikakve veze.

Isto kao što ni Izbor automobila godine nema veze sa njegovim stanjem nakon 150.000 km. Ja sam vozio 3 godine Alfu 147, koja je bila auto godine 2001. godine. I, zaista, to je fantastičan auto, brz, potentan, atraktivan, opremljen, odlično projektovan - ali, to ne znači da je etalon kvaliteta - iako je mene moja odlično služila, ne mogu reći da je baš neuništiva, prilično je osjetljiv auto i traži pažnju.

VW

pre 10 godina

Aman zaman! Volim VW kao automobil, vozim jedan primerak, odlicno me sluzi (nije bas da se ne kvari, a ni da trosi 4 litre kako vole da kazu neki vagenovci) ali ljudi... malo je previse. Prvo, VW nije jednako Golf mk2 sto se tice pouzdanosti, kojom je zacementirao misljenje o njegovoj gami kao neunistivoj. MK3 potpuni promasaj, mk4 bagovi na 1.8t i 2.0 motorima, mk5 gomila problema sa 2.0 tdi i siemens diznama, isto i sa pasatom b6. Procitajte malo sta ljudi misle o tim novim 1.4 motorima. Mene, kao kupca ne zanimaju njegove performanse u laboratorijskim uslovim i ispitivanjima vec dokazan, pouzdan motor na terenu, na drumu. Ako mi zvekne kais, turbina ili bilo sta ozbiljnije na 100k km, a to je 2-3 godine malo ozbiljnije voznje(kada se automobil kupuje da radi posao a ne da se vozikas po gradu sa kafe na kafu) ne bi me bas ubedili da opet kupim nesto iz njihove fabrike. A na stranu sto nazovi trgovci iz Autokomerca i Porsche-a racunaju patosnice i rezervni tocak kao dodatnu opremu?! Mogla bi malo fabrika da se pozabavi dilerima koji je predstavljaju. Ili ovde bas svako moze da radi sta god hoce?

Zuki

pre 10 godina

@joj

Da mi diler kaze da treba da doplatim za patosnice, samo bih se zahvalio i otisao da kupim neku drugu marku. Ej, patosnice!!!
Kada sam pre tri godine kupovao automobil mesec i po dana pre sajma, trazio sam da mi spuste cenu bar 500 evra i dobio trazeni popust.
Zato ne razumem nekoga ko bi kupio automobil od 10-15 hiljada evra bez patosnica!? A pri tome od reklama istog proizvodjaca ne mozes u wc na miru da odes. Da se niko ne uvredi ali mi na pamet pada jedna domaca zivotinja.

Mladen

pre 10 godina

Citam price da deaktivacija cilindara smanjuje potrosnju . A u stvarnosti to nema veze sa mozgom zato sto povecavae kolicinu sagorevanja u preostalim klipovima , a 'deaktivirani' i dalje idu gore-dole kroz glavu motora , tako da i dalje je isto trenje u motoru . Opet , deljenja motora na dva gde bi se polovina odvajala nekim kvacilom bi bila losa zbog povecanja vibracije usled neizbalansiranosti . Prava usteda goriva bi bila kada bi se napravio takav sklop koji bi bolje iskoriscavao enerigju goriva . Jedanod njih je sestotakni motor , koji ima jos jedan krug gde ubrizgava hladnu lakoisparljivu materiju u cilindar , ona isparava i dodatno gura klip , posebnim ventilom je odvaja u drugu izduvnu granu i tamo je hladi i vraca nazad . Drugo resenje motor koji za svaki par normalnih klipova ima dodatni sireg precnika , u kome se vrsi dalja ekspanzija gasova i njihovo koriscenje . Pored ukidanja karburatora , uvodjenja sistema za prisilnu indukciju , Atkinsonov ciklus i viseventilnih sistem , nista znacajno nije radjeno na principu rada klipnog motora sa 4 takta jos od prvog automobila pre 130 godina . Gorivo poskuplje i nestaje , a niko se ne odricne bezbednosti i snage , tako da efikasniji motori su jedini put napretka .

Apple fan

pre 10 godina

@Zuki: do sada sam kupio 11 novih automobila od 8 različitih dilera, pa da podelim svoje iskustvo o patosnicama sa tobom. Samo jedan diler ima politiku davanja originalnih patosnica. Dva daju neke šivene ovde, kod ostalih dobijaš auto bez patosnica - ne znam šta ti je tu problem? Većina ima izbor od sve ili tri vrste za svaki model automobila. Po meni, problem predstavlja što većina ne daje zakonom definisanu obaveznu opremu, tako da iz salona u startu izvoziš auto za koji možeš da platiš kaznu.

Zuki

pre 10 godina

@Apple fan

Jeste, veci problem je sto novi automobili izlaze bez obavezne opreme. Cak ih dileri i registruju na ime kupca a da nemaju obaveznu opremu.
Sto se famoznih patosnica tice, kad vec pitas u cemu je problem, da ti kazem da je problem u kupcima. Pristaju na svakojake uslove. Nijedan pametan diler te nece pustiti da odes kod nekog drugog zbog takvih sitnica kao sto su patosnice. Razmisli malo. Cenkas se na pijaci oko kile voca a neces kod dilera oko novog automobila koji i onako slabo idu u poslednje vreme.
Nego smo valjda navikli da nas sisa ko kako stigne, sta li?

Apple fan

pre 10 godina

@Zuki: mi se očigledno ne razumemo. Naravno da podržavam cenkanje, ali bih pre dobio 1.000 - 2.000€ popusta, ili metalik boju, ili barem navigaciju upola cene nego gratis patosnice od 30-50€. Tu nisu problem dileri, već proizvođači kod kojih će uskoro vazduh u kabini biti dodatna oprema. U borbi za kupce, ogoli se model toliko da niko ne želi da ga kupi u osnovnoj opremi, koja ima prihvatljivu cenu koja se kao takva reklamira. Sve onda postaje doplata, i na tome se zarađuje. Lično UVEK definišem šta želim da automobil ima, selektujem nekoliko njih i tražim ponude za željenu konfiguraciju. Tu su mi patosnice najmanji problem.