Utorak, 23.04.2013.

14:44

Škoda Octavia III

Izvor: B92

Škoda Octavia III IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

52 Komentari

Sortiraj po:

boris

pre 10 godina

Sedeo unjemu u salonu, uradio test voznju i odusevio se, toliko elegntan a jednostavan automobil da je to za svaku pohvalu, porodicni automobil bez premca na trzistu, a o kvalitetu neci pricati jer je sve receno cak i cujem da je na trzistima nekih zapadnoevropskih zemalja proglasen za bestbuy ever sto potkrepljuje i popularnost u Srbiji.
Jos da dodam da sam uporedjivao cene u okruzenju tako da npr. Octavia 1.6 tdi ambition je 3500 eur skuplja bilo gde u okruzenju nego u Srbiji, ne znam kako je to moguce ali proverite samio tako da cena za ono sto dobijate definitivno "najbolja kupovina".
Ja posle 12 godina vozenja "francuza" prelazim na Skodu!

deki

pre 10 godina

Pre 3 nedelje prodao sam Oktaviju i kupio novu Kia Seed.Inace sam fan Skode posto vozim Superb a Okraviju je vozila supruga.Naravno da sam gledao i novu Oktaviju ali sam se razocarao.Kako je neko od prethodnika rekao ,nesto joj fali kad sednes na mesto vozaca.Posebno me je iznerviralo vesanje koje je ostalo staromodno a jedino taj 1.8l ima multi link.Verovatno sam vise ocekivao od nje,posto sam imao i prvu i drugu generaciju a mislio sam da ce sa ovom trecom da naprave bum ali ze mene totalno razocarenje.Kada sam prodavao prvu generaciju Oktavije i kupovao drugu,tada koreanci jos nisu dostigli taj nivo ali su ih u medjuvremenu presisali u toj klasi.

ArizonaOrtodox

pre 10 godina

1.2 motor za ovoliki auto??? kako to uopste ide??? Moj golf ima 2.5 motor i kad upalim klimu ne ide bas Bog zna kako, a teko mogu da zamislim sta se ovde desi u slicnoj situaciji

NNM

pre 10 godina

Ne sumnjam, tj. znam da je Oktavia jako kvalitetan auto, ali ja je lično nikada ne bih zbog toga samo kupio, jednostavno nema mi nešto što npr. imaju Mazda 3, C4, Sivik, nema dušu, nema neki vajb... :)

Željko

pre 10 godina

Sve je super, samo središnji stub između nogu,na zadnjim sedištima je toliko izbačen da samo dvoje mogu da sede pozadi? I zadnja sedišta su kratka! To kvari utisak o celom autu,dok je sve ostalo super. Mesta ima pozadi kao u višoj klasi auta(osim u sredini).

Dobro

pre 10 godina

Bogami, ovo je zabrinjavajuce.
Prosto je neverovatno kakvi hvalospevi o Skodi se cuju... i to ne samo iz Srbistana i Balkana, nego cak i iz Engleske i puno drugih, zapadnih zemalja.
Kako smo spali na to da auto za nas nije vise od prevoznog sredstva?
Kako je moguce da voznja nije dozivljaj nego premestanja od A do B?
Sta se desilo?
Od najdosadnijeg i najbezdusnijeg konglomerata po imenu VAG, ne ocekujem nista uzbudljivo vec godinama, ali ovo je dotaklo dno. Moze da bude i VW, i Audi, i Seat... sve isto sta god mu stavio na masku, sve moze da 'odigra'.
Zivi 'Kameleon' od auta !!!

Za decu predlazem igricu: 'uoci razlike', sa slikama Rapida i Oktavije.
Jadna deca, morace mnogo da se potrude pre nego sto nadju bilo sta.

Hocemo li se ikada osloboditi i izleciti od te bolesti koju nazivamo VAG grupom. Cuo sam i da se interesuju za Alfu... bice da su Svabe ukapirale sta im fali. Tehnika za desetku... ali tako hladno i dosadno ... i bas bezlicno do bola.

Ljudi, jednom se zivi.
Zaboravite ovaj auto i njemu slicne klonove u zadnjih 10 godina.

Zivot je prekratak za ovo !!!

Iz zemlje lala, uvek Vas

probao je

pre 10 godina

Nova Oktavija je stvarno extra auto i za sve osim za sedista imam samo reci hvale. Na zalost nije mi jasno sto su prednja sedista uradjena mnogo losije nego u prethodnoj generaciji Oktavije (dosta su tanja i neudobnija).

Nemanja

pre 10 godina

Nije mi bas najlepsi dizajn zadnjeg kraja vozila, a ne svidja mi se ni to sto previse lici na Rapid. Ali sve ostali je odlicno i za pohvalu. Narocito mi se svidja aplikacija na ekranu da prikazuje tokove vazduha prilikom hladjenja ili grejanja. Stvarno dobar auto.

Dejan L

pre 10 godina

Posle 3 Škode, izgleda opet Škoda. Zato što se nikad ne kvari.
Samo poneka sijalica i ništa, ništa više.
Ova stara Fabia 1.2 HTP 65ks sa TNG-om je naša najpametnija kupovina.
Imamo i 307SW, nemam zameraka ni na njega, ali je duplo skuplji za održavanje od recimo Oktavije. Moj iskren savet iz 17-o godišnjeg iskustva sa češkom markom je da bez predrasuda kupite Škodu.
Vratiće vam duplo

badza

pre 10 godina

Evo i trece generacije Octavije, ali, kada pogledam prednja sedista (ili kada na njih spustim donji deo ledja), polozaj nogu u odnosu na papucice, ne mogu da ne pomislim da me je neko "elegantno prevario".
(Zoran, 24. april 2013 22:06)

kakav položaj nogu u odnosu na papučice? Šta tu nije u redu?

Sale

pre 10 godina

Vozim Škodu. Ali to nije razlog da se ova ponuda diže u nebo. Testirati model u elegance paketu od 22k eura, a u tekst staviti cenu modela od 12k eura je jako glupo.
Dalje, za komentatore koji porede Hyundai i Kiu sa Škodom. Svaki Hyundai je veliko razočarenje, enterijer je krš neopevani, sa sve onim plastikama na zadnjim stranicama prednjih sedišta. To već kod Kie nije slučaj.
I zaključak: za 22k eura biram Accorda (pada jen :)), tu mi je srce.

kennedy

pre 10 godina

@ marko
F=ma = mv/t. Prema tome, ako je masa (m) konstantna (octavia uvijek ima stu masu) onda je potrebna veca sila (F) da se brzina uata (v) poveca u odredjenom vremenu (t). Sta ovdje nije jasno? Jesu li inzinjeri iz BMW-a ili Cadillac-a glupi pa stavljaju velike motore u teske karaserije? Postoje inzinjerski trikovi da se dobije velika snaga iz malog motora ali ti motori nemaju dug vijek trajanja i bez obzira na snagu lako se osjeti da se motor pati da povuce. Probaj jedan BMW od 3 litra i onda sjedu u octaviu pa ces shvatiti o cemu pricam.

turbo za bolje sutra€

pre 10 godina

Marko,ti u stvari zelis reci da se mali turbo motori masovno uvode iskljucivo za dorobit musterija?Zbog Boljih performansi,te da bi jadni kupci malo ustedeli na gorivu.Onda verovatno znas da su i dugovecniji od 2.0-3.0 atmosferaca.sigurno verujes da im i cena izrade(zbog kriptonita koji se koristi za izradu turbina)premasuje i cenu 3.0 v6 atmosferca.

Ivan

pre 10 godina

@(Marko, 24. april 2013 18:32)

Za po gradu je mnogo bolji atmosferski motor. Imao sam prilike da vozim 1.2 turbo 100hp od Renault i 1.33 od Toyote. Lakše se vozi po gradu sa atmosfercem jer odmah primi dok šta god radili, ti mali turbo motori još uvek imaju turbo rupu. Na otvorenom je 1.2 turbo bolji i lakši, manje bučan, itd...

pčelica Pavo

pre 10 godina

Kao porodičan čovek, nadao sam se u novu octaviu, da bi mogla da mi bude sledeća samohotka. Velika očekivanja sam imao. Jeste korak napred u odnosu na prethodnu, veći je Wb, može sada i pozadi da se sedne ( pre nikako ). "Merkao" sam je par puta detaljno u salonu, ali sam se baš razočarao u "doživljaj" u srednjem paketu - osetio sam unutra totalnu prazninu u duši ( za razliku od oduševljenja kada sednem u ceed-a ). A unutra ću i da sedim ako je kupim. Oprema jeste sada bolja, ali bolja je u svim kolima danas, tako da na tom polju nema neku prednost u odnosu na konkurente. Cena je posebna priča. Naizgled povoljna. Ali, recimo, ako zaista detaljno usporedite opremu golfa i octavie ( baš posvetite pažnju na sve elemente serijske opreme svakog paketa ), shvatićete da golf nije skup u odnosu na octaviu, ni ona jeftina prema njemu. Naravno, octavia cenom ( u svetlu opreme ) ne može da se poredi sa ceed-om ili i30 ( pre nego me neko "pljune", neka dobro sagleda ). Taj 1.2 TSI u prethodnoj verziji je imao baš gadne probleme ( neki neće priznati ), a da li će novi bolji ja ne bih da budem pokusni kunić. Ovaj novi 1.4 TSI je potencijalno kao "kašikara" sa svojim high-tech sistemima ( ko zna razmeće ). Vreme će da pokaže, a njega ionako kod nas nude samo uz DSG ( idiotizam ).
Tek, odavno nisam nešto tako jarko želeo, a tako se teško razočarao. Još ne mogu sebi da dodjem od tuge i muke. Mislio sam prethodno: "To mora da bude to". Kad ono, to je ...

Zoran

pre 10 godina

Evo i trece generacije Octavije, ali, kada pogledam prednja sedista (ili kada na njih spustim donji deo ledja), polozaj nogu u odnosu na papucice, ne mogu da ne pomislim da me je neko "elegantno prevario".

Milan

pre 10 godina

Marko@
Vidis, ja bi pre uzeo recimo Hyundai i40 benzinca 1.6/135ks, nego Skodu sa tim malim 1.2tsi/105ks. To sto ovaj ima neznatno brze ubrzanje, pa to mu je jedin prednost i NISTA vise, SVE ostalo je na strani novog atmosferskog motora koji ima respektabilnih 135ks.

Bob

pre 10 godina

Dobar clanak ali ovo nije bas tacno
"Ništa više od toga nije ostalo kod Škode - sa novom Oktavijom završena je jedna era, i od sada možete biti sigurni da je češki proizvođač kvalitetom, filozofijom i tehnologijom rame ..."
Skoda je bila jad ali naime to stoji za vreme socializma i diktata gazde dakle Rusa ALI
Skoda pre II svetskog je bila tata za VW pa cak donekle i za Auto Union, DKW dakle Audi
ne terba zaboraviti da je Ferdinand Porsche koncept bube em "posudio" od ceskog konstruktera Ledwinke
sto se ovde ne prica bas kako bi trebalo

vlada

pre 10 godina

Vozim Hondu, i veliki sam poštovalac japanskih automobila, ali ako se i desi da zamenim japance to će verovatno biti Škoda, octavia ili Rapid. pre bih rapida uzeo zato što je jeftiniji a dovoljno veliki auto, ali bih ponajviše voleo ovu ovu octaviu sa 1.8 tsijem koja nije ni preskupa (17000e), ili neku octaviu sa konvencionalnim benzinskim atmosfercem od 2.0 ili 1.8l ako ikada budu u ponudi.

Imao sam prilike da vozim rodjakovog glanc novog Yetija sa 1.4tsijem sa čini mi se 122ks. Od te snage realno nema ni 90konja, a nije nešto ni štedljiv auto po gradu, tako da nemam puno poverenja u te TSI motore. mada jat 1.4tsi je iz prvih serija tih motora pa se nadam da su ih malo popravili i da taj 1.4 ima stvarnih a ne virtuelnih 140ks.

Marko

pre 10 godina

@kennedy
Oktavia sa 1.2 tsi 105ks motorom do 100 ubrzava za 10 sekundi, a do 50 ispod 3.5, malo li je za porodicni auto? Takvi mali turbo motori su agilniji od dosta jacih 1.6 atmosferaca, pogotovo u gradu i na otvorenom gde ima uzbrdica. Uz to i manje trose. Kome je malo, 1.8tsi do 100 ubrzava za oko 7 sekundi ako se ne varam, a takvo ubrzanje su do nedavno imale limuzine od 3.000ccm.
@Nesh
Multi-link koji Ceed/i30 koriste nije blizu onog koji se koristi u Oktaviji 1.8 i Golfu, imaju samo zajednicko ime. Ceed-u se pri ostrom manevru na 60 km/h zadnji spoljni tocak podize u vazduh, toliko o superiornijem vesanju. Polu-kruto zadnje vesanje je sasvim dovoljno za male motore kod kojih nema ni s od sportske voznje, a za udobnost su bitniji opruge i amortizeri od same veze sa karoserijom. Inace u svakodnevnoj voznji se jako tesko moze uociti razlika.
Mislim da od Oktavije nema boljeg porodicnog auta u ''golf'' klasi, ako se gleda ulozeno-dobijeno.

boki (ljubitelj Škode)

pre 10 godina

Kao neko ko vozi Škodu, već nekoliko godina, mogu da kažem da je nova Octavia vrlo dobar automobil i svakako je bolja od odlazećeg modela. Ja je ne bih kupio samo zbog veličine (ipak je to predugačko vozilo, a i gepek od cca 600 ltr mi ne treba), a što se tiče svega ostalog, savetujem sve dobronamerne komentatore da odu do salona, sednu u ovaj auto (eventualno provozaju) i tek nakon toga daju svoj komentar.
Sve ostalo je "mlaćenje prazne slame".
A ja ću da sačekam novog Yetija....

kennedy

pre 10 godina

Ova oktavia sa slike izgleda jako lijepo ali mislim da za ovoliki auto treba malo jaci motor koji moze da bez "stenjanja" povuce ovoliku karaseriju i putnike u njoj. 6 cilindara i 2.5 litra bi bio dovoljan a 3 litara bi bio perfektan. Ovi mali motori se pate da povuku velike karaserije i pri tome trose mnogo vise goriva nego veliki motori koji to rade sa lakocom. Zato sve velike auto kompanije u svoje teske modele ugradjuju jake motore. To vam je cista fizika iz srednje skole F=ma.

Dusan

pre 10 godina

Lepo izgleda, ali... kao sto neko rece, koja je poenta automobila od 4,7 metara u bilo kom evropskom gradu, ukljucujuci Beograd ako ga cesto koristite. U savremenom svetu, trebalo bi logiku prvi auto/drugi auto, zameniti tako da vam je prvi auto manji, a drugi (ako ima mogucnosti) veci.

Ovaj auto se isplati jedino ukoliko imate garazu na poslu, garazu u kuci, dva mesta ispred kafica ili pak vam posao ukljucuje dosta vremena na medjugradskim relacijama.

Kako nisam vozio ovaj model, mogu da podelim iskustvo sa prethodnim (sluzbeni) koji sam povremeno vozio i uvek van grada. Komforni i racionalni, malo tvrdja plastika, ali medjuosovinsko rastojanje je bilo dosta krace (2.600) sto se dosta videlo na otvorenom putu, gde je lezao kao golf klasa (sto i jeste), a ni blizu kao pasat ili slicni sa kojima ih neko poredi.

Mc

pre 10 godina

Jos samo cekam komentar tipa: "Skoda ima bolje motore i bolje materijale od VW-a". hahahah A VW ima daje sve to, samo naravno slabijeg kvaliteta i izgleda. Naravno i imidza. :-)

Nesh

pre 10 godina

Dosta hvalospeva u komentarima.Da li je proradila notorna Srpska ljubav prema WV grupi?Da pogledamo malo realnije.Samo skupi 1.8 benz. ima multi-link vešanje,standard za mnoge automobile-čitaj Hyundai-Kia.Udarni benz.1.2 TSI i diesel 1.6 sa 5-to stepenim menjačima.Bazni 1.2 TSI sa 86 KS,za auto skoro 4.7 m.?!Nova MQB platforma u koju su upakovali Golf VII od 4,30 m.,a i Octaviu od 4,70 m.?!Dizajn,već viđeno kod kompanijskih blizanaca.Ako želite pristojan motor,recimo 1.4 TSI ili 1.6 diesel,sa boljom opremom-spremite najmanje 15.000 evra.Adut za Srpsko tržište - flotna prodaja,Javna preduzeća,Vlada,samouprava,udarači u telekomunikacijama.Neizbežno poređenje:enterijer,mehanika,dizajn i oprema Yeti-ja i Hyundai-a ix 35 - 20 i 21 vek.

sve u svemu vrlo, vrlo dobar auto

pre 10 godina

Što se tiče dizajna, prednji deo i lajne profila odlični, dok je po mom mišljenju najmanji pomak ostvaren u zadnjem delu.

MM

pre 10 godina

Znači VW je ostvario svoju pretnju da će dizajnerski obogaljiti nove Škodine modele da bi se sami VW modeli bolje prodavali. Prošla Octavia izgleda kao svemirski brod u odnosu na ovo ovde.

duki

pre 10 godina

Oduvek sam se lozio na octaviu zasto ne znam, verovatno zato sto su kumovi vozili octavie a finansijski su bas jaki i ne bi im bio problem da uzmu ni bmw-a 5, ali to su ljudi koji znaju svoje granice i da nije sve u kolima. Od tada je za mene octavia znak da si "uspeo" u zivotu. Ova nova je fantazija, na sajmu sam balavio za njom kolko je lepa i dobra

srbin

pre 10 godina

vozio sam oktaviju I 4 godine, bio sam zadovoljan tdi motorom, potrošnjom, servisom.. rezigniran tvrdoćom prednjih sedišta i nelogičnošću malim prostorom na zadnjim sedištima uprkos ogromnom prtljažniku. U oktaviji II sam se vozio par hiljada kilometara na proputovanju po Evropi, bilo je puno više mesta, udobnija je, tiša.. Imala je benzinski motor od 1,6l, koji po fabričkim deklaracijama "guta" litar motornog ulja na 1000km. Mi smo je vozili po auto putevima, trošila je i više od litra ulja na 1000km, po meni nezamislivo za auto koji je prešao tada 40.000km. Gledajući oktaviju III na sajmu video sam da je prevazišao i neke VW modele i konkurenciju,prelepo izgleda uživo, prostrana je i kvalitetno urađena, sa novim VW motorima odličan auto, za naše standarde i lošu kupovnu moć udaljila nam se po ceni, sada nam je rapid pristupačniji po ceni.

dovla

pre 10 godina

12500 wow, kad se setim je moja Cordoba pre 6 godina bila 13500 kad sam je kupovao. jeste jeftino ali teško da bih danas mogao skupiti toliko para. takođe model sa ovih slika je pre oko 20000. ko zna kakav je taj početni za 12500.

Dikh tu kava

pre 10 godina

Bio sam zagrejan da je kupim. Realno, sa sličnim (istim) nivoom opreme, adekvatan (novi) Leon je za oko 1000 evra skuplji, što je svojevrstan paradoks, imajući u vidu poziciju Seata trenutno.

Elem, ova Škoda odaje utisak perfektno uklopljenog automobila, plastika mekana na dodir, vozačka pozicija odlična, mesta na zadnjoj klupi kol'ko 'oćeš, gepek groteskno veliki, menjač odličan.. Neko bi rekao neprolazan klasičan dizajn, neko bi rekao dosadan, ja u svakom slučaju pripadam prvoj grupi mišljenja.

Međutim, ono zbog čega verovatno neću postati vlasnik iste, jeste što su neke od njenih komparativnih prednosti istovremeno i njene mane. Dakle, ovaj auto je ogroman. Skoro 4.7 metara dužine stavlja ga u non-friendly za svakodnevno korišćenje po Beogradu, bar po delovima po kojima se često krećem. Zatim, s obzirom da se u 95% slučajeva vozim sam, nemam čestu potrebu za odličnim prostorom pozadi i još boljim gepekom.
Mislim da je ovaj auto savršeno rešenje (skoro da nema bolje) za službeni auto i za ljude s porodicom koji imaju potrebu za velikim prtljažnim prostorom i ne kreću se često po uskim gradskim ulicama tražeći uvek nedostajući parking prostor, manevrišući između nepropisno parkiranih vozila kako se ne bi češali o ista... Na kraju sam shvatio da bi me kupovina ovog sjajnog auta više frustrirala nego radovala, pa zbog toga verovatno (na veliku žalost) odustajem od Octavia-e.. Osim ako se zbog iste ne preselim van grada.. ;-)

Бојан

pre 10 godina

Мислим да је добар балас између цијене и квалитета, једино ме је у њиховим досадашњим понудама нервирало распоред опреме. За неку нормалнију опрему мора се узети трећи или четврти пакет што доста диже цијену.

BOKI

pre 10 godina

Pogledao, vozio.
Utisci su: nova Oktavija je mnogo bolji auto od odlazeceg modela. Mnogo meksi, sofisticiraniji. Nema one karakteristicne krutosti i neudobnosti koja je bila karakteristicna za prethodni model. Auto mnogo bolje lezi na putu, bolje ide kroz krivine. Ponuda prostora u kabini i prtljazniku je izvanredna, materijali mnogo kvalitetniji nego ranije. Pored ovakve Oktavije, zaista neznam ko ce uzeti Golfa, koji je 3000 EUR skuplji.
Jedini problem su motori - sada su svi sa turbo punjacem, sto poskupljuje odrzavanje i povecava troskove eksploatacije na duzi rok.
1.2TSI su na losem glasu zbog nepouzdanosti, mislim da je bilo dobro ostaviti klasicni 1.6 benzinac kao pocetni izbor. Best buy je svakako 1.6TDI.

zgubidan

pre 10 godina

Celi tekst je toliko „afirmativan“ da me podsetilo na ono „o pokojniku sve najbolje“.
Mnogo sam očekivao od ovog automobila ( jer octaviu uvek svi hvale ) i mislio sam da mi to bude sledeće vozilo. A kada sam seo u nju i detaljno je pregledao u auto salonu ( srednji paket opreme ), jako sam se razočarao. Ali, baš jako. Jedini napredak vredan pomena ( i svake pohvale ) je veći Wb ( koji je pre bio sramno mali za C segment ) , pa sada i pozadi ima mesta za noge normalnog čoveka. Ali, sve ostalo je ( meni ) „ćorak“ i delom korak unazad. Jeste ona načelno ( u svakom paketu ) uglavnom bolje opremljena nego prethodna verzija ( i sva ostala su vozila danas bolje opremljena neko ranije ). Medjutim, tamo ( unutra, gde sedimo putnici i ja ) „nešto fali“ ( ne znam tačno šta ), a da se ne bismo osećali „jadno i jeftino“. Mislim, kada samo pogledam onaj „high tech“ radio ( pa i u najvišem paketu, u kom je isti kao u srednjem ), to je velika tuga. Taj osećaj ... Sedite u BILO KOJI ceed ( pa i onaj značajno jeftiniji od octavie ) i kažite kakav je osećaj. Mislio sam da samo ja imam problem sa „doživljajem“ nove octavie, ali mi je onda „X osoba“ reklo to isto. A tek cena octavie u svetlu opreme. Pogledajte šta od opreme ima bazni golf ili neki viši paket ( mada ga u životu ne bih imao, jer je „tudji auto“). Mada je nominalno cena golfa viša, ja mislim da je ekonomski golf bolja kupovina ( u svetlu opreme ).Octavia je čista pljačka. Ni sam ne znam. I dalje maštam o njoj, ali ...

Nikola

pre 10 godina

Otpozadi kao stari audi A6.. Napred kao pasat novi.. Vidi se da je volkswagen..u principu,skoda je postala mnogo dobar auto,verovatno i najbolji izbor cena kvalitet..

marko

pre 10 godina

Prelep auto, mislim da VW Jetta vise ne moze da se poredi sa njom. Sve stvari koje su me nervirale na staroj Octaviji (tipa B stubovi u boji karoserije), sve je to sad ispravljeno i upakovano u savremen i skladan dizajn koji nece skoro zastareti. Sve pohvale za Skodu!

Nikola

pre 10 godina

Otpozadi kao stari audi A6.. Napred kao pasat novi.. Vidi se da je volkswagen..u principu,skoda je postala mnogo dobar auto,verovatno i najbolji izbor cena kvalitet..

Dikh tu kava

pre 10 godina

Bio sam zagrejan da je kupim. Realno, sa sličnim (istim) nivoom opreme, adekvatan (novi) Leon je za oko 1000 evra skuplji, što je svojevrstan paradoks, imajući u vidu poziciju Seata trenutno.

Elem, ova Škoda odaje utisak perfektno uklopljenog automobila, plastika mekana na dodir, vozačka pozicija odlična, mesta na zadnjoj klupi kol'ko 'oćeš, gepek groteskno veliki, menjač odličan.. Neko bi rekao neprolazan klasičan dizajn, neko bi rekao dosadan, ja u svakom slučaju pripadam prvoj grupi mišljenja.

Međutim, ono zbog čega verovatno neću postati vlasnik iste, jeste što su neke od njenih komparativnih prednosti istovremeno i njene mane. Dakle, ovaj auto je ogroman. Skoro 4.7 metara dužine stavlja ga u non-friendly za svakodnevno korišćenje po Beogradu, bar po delovima po kojima se često krećem. Zatim, s obzirom da se u 95% slučajeva vozim sam, nemam čestu potrebu za odličnim prostorom pozadi i još boljim gepekom.
Mislim da je ovaj auto savršeno rešenje (skoro da nema bolje) za službeni auto i za ljude s porodicom koji imaju potrebu za velikim prtljažnim prostorom i ne kreću se često po uskim gradskim ulicama tražeći uvek nedostajući parking prostor, manevrišući između nepropisno parkiranih vozila kako se ne bi češali o ista... Na kraju sam shvatio da bi me kupovina ovog sjajnog auta više frustrirala nego radovala, pa zbog toga verovatno (na veliku žalost) odustajem od Octavia-e.. Osim ako se zbog iste ne preselim van grada.. ;-)

dovla

pre 10 godina

12500 wow, kad se setim je moja Cordoba pre 6 godina bila 13500 kad sam je kupovao. jeste jeftino ali teško da bih danas mogao skupiti toliko para. takođe model sa ovih slika je pre oko 20000. ko zna kakav je taj početni za 12500.

marko

pre 10 godina

Prelep auto, mislim da VW Jetta vise ne moze da se poredi sa njom. Sve stvari koje su me nervirale na staroj Octaviji (tipa B stubovi u boji karoserije), sve je to sad ispravljeno i upakovano u savremen i skladan dizajn koji nece skoro zastareti. Sve pohvale za Skodu!

BOKI

pre 10 godina

Pogledao, vozio.
Utisci su: nova Oktavija je mnogo bolji auto od odlazeceg modela. Mnogo meksi, sofisticiraniji. Nema one karakteristicne krutosti i neudobnosti koja je bila karakteristicna za prethodni model. Auto mnogo bolje lezi na putu, bolje ide kroz krivine. Ponuda prostora u kabini i prtljazniku je izvanredna, materijali mnogo kvalitetniji nego ranije. Pored ovakve Oktavije, zaista neznam ko ce uzeti Golfa, koji je 3000 EUR skuplji.
Jedini problem su motori - sada su svi sa turbo punjacem, sto poskupljuje odrzavanje i povecava troskove eksploatacije na duzi rok.
1.2TSI su na losem glasu zbog nepouzdanosti, mislim da je bilo dobro ostaviti klasicni 1.6 benzinac kao pocetni izbor. Best buy je svakako 1.6TDI.

Sale

pre 10 godina

Vozim Škodu. Ali to nije razlog da se ova ponuda diže u nebo. Testirati model u elegance paketu od 22k eura, a u tekst staviti cenu modela od 12k eura je jako glupo.
Dalje, za komentatore koji porede Hyundai i Kiu sa Škodom. Svaki Hyundai je veliko razočarenje, enterijer je krš neopevani, sa sve onim plastikama na zadnjim stranicama prednjih sedišta. To već kod Kie nije slučaj.
I zaključak: za 22k eura biram Accorda (pada jen :)), tu mi je srce.

duki

pre 10 godina

Oduvek sam se lozio na octaviu zasto ne znam, verovatno zato sto su kumovi vozili octavie a finansijski su bas jaki i ne bi im bio problem da uzmu ni bmw-a 5, ali to su ljudi koji znaju svoje granice i da nije sve u kolima. Od tada je za mene octavia znak da si "uspeo" u zivotu. Ova nova je fantazija, na sajmu sam balavio za njom kolko je lepa i dobra

srbin

pre 10 godina

vozio sam oktaviju I 4 godine, bio sam zadovoljan tdi motorom, potrošnjom, servisom.. rezigniran tvrdoćom prednjih sedišta i nelogičnošću malim prostorom na zadnjim sedištima uprkos ogromnom prtljažniku. U oktaviji II sam se vozio par hiljada kilometara na proputovanju po Evropi, bilo je puno više mesta, udobnija je, tiša.. Imala je benzinski motor od 1,6l, koji po fabričkim deklaracijama "guta" litar motornog ulja na 1000km. Mi smo je vozili po auto putevima, trošila je i više od litra ulja na 1000km, po meni nezamislivo za auto koji je prešao tada 40.000km. Gledajući oktaviju III na sajmu video sam da je prevazišao i neke VW modele i konkurenciju,prelepo izgleda uživo, prostrana je i kvalitetno urađena, sa novim VW motorima odličan auto, za naše standarde i lošu kupovnu moć udaljila nam se po ceni, sada nam je rapid pristupačniji po ceni.

Dobro

pre 10 godina

Bogami, ovo je zabrinjavajuce.
Prosto je neverovatno kakvi hvalospevi o Skodi se cuju... i to ne samo iz Srbistana i Balkana, nego cak i iz Engleske i puno drugih, zapadnih zemalja.
Kako smo spali na to da auto za nas nije vise od prevoznog sredstva?
Kako je moguce da voznja nije dozivljaj nego premestanja od A do B?
Sta se desilo?
Od najdosadnijeg i najbezdusnijeg konglomerata po imenu VAG, ne ocekujem nista uzbudljivo vec godinama, ali ovo je dotaklo dno. Moze da bude i VW, i Audi, i Seat... sve isto sta god mu stavio na masku, sve moze da 'odigra'.
Zivi 'Kameleon' od auta !!!

Za decu predlazem igricu: 'uoci razlike', sa slikama Rapida i Oktavije.
Jadna deca, morace mnogo da se potrude pre nego sto nadju bilo sta.

Hocemo li se ikada osloboditi i izleciti od te bolesti koju nazivamo VAG grupom. Cuo sam i da se interesuju za Alfu... bice da su Svabe ukapirale sta im fali. Tehnika za desetku... ali tako hladno i dosadno ... i bas bezlicno do bola.

Ljudi, jednom se zivi.
Zaboravite ovaj auto i njemu slicne klonove u zadnjih 10 godina.

Zivot je prekratak za ovo !!!

Iz zemlje lala, uvek Vas

Бојан

pre 10 godina

Мислим да је добар балас између цијене и квалитета, једино ме је у њиховим досадашњим понудама нервирало распоред опреме. За неку нормалнију опрему мора се узети трећи или четврти пакет што доста диже цијену.

Dejan L

pre 10 godina

Posle 3 Škode, izgleda opet Škoda. Zato što se nikad ne kvari.
Samo poneka sijalica i ništa, ništa više.
Ova stara Fabia 1.2 HTP 65ks sa TNG-om je naša najpametnija kupovina.
Imamo i 307SW, nemam zameraka ni na njega, ali je duplo skuplji za održavanje od recimo Oktavije. Moj iskren savet iz 17-o godišnjeg iskustva sa češkom markom je da bez predrasuda kupite Škodu.
Vratiće vam duplo

Bob

pre 10 godina

Dobar clanak ali ovo nije bas tacno
"Ništa više od toga nije ostalo kod Škode - sa novom Oktavijom završena je jedna era, i od sada možete biti sigurni da je češki proizvođač kvalitetom, filozofijom i tehnologijom rame ..."
Skoda je bila jad ali naime to stoji za vreme socializma i diktata gazde dakle Rusa ALI
Skoda pre II svetskog je bila tata za VW pa cak donekle i za Auto Union, DKW dakle Audi
ne terba zaboraviti da je Ferdinand Porsche koncept bube em "posudio" od ceskog konstruktera Ledwinke
sto se ovde ne prica bas kako bi trebalo

boki (ljubitelj Škode)

pre 10 godina

Kao neko ko vozi Škodu, već nekoliko godina, mogu da kažem da je nova Octavia vrlo dobar automobil i svakako je bolja od odlazećeg modela. Ja je ne bih kupio samo zbog veličine (ipak je to predugačko vozilo, a i gepek od cca 600 ltr mi ne treba), a što se tiče svega ostalog, savetujem sve dobronamerne komentatore da odu do salona, sednu u ovaj auto (eventualno provozaju) i tek nakon toga daju svoj komentar.
Sve ostalo je "mlaćenje prazne slame".
A ja ću da sačekam novog Yetija....

Nesh

pre 10 godina

Dosta hvalospeva u komentarima.Da li je proradila notorna Srpska ljubav prema WV grupi?Da pogledamo malo realnije.Samo skupi 1.8 benz. ima multi-link vešanje,standard za mnoge automobile-čitaj Hyundai-Kia.Udarni benz.1.2 TSI i diesel 1.6 sa 5-to stepenim menjačima.Bazni 1.2 TSI sa 86 KS,za auto skoro 4.7 m.?!Nova MQB platforma u koju su upakovali Golf VII od 4,30 m.,a i Octaviu od 4,70 m.?!Dizajn,već viđeno kod kompanijskih blizanaca.Ako želite pristojan motor,recimo 1.4 TSI ili 1.6 diesel,sa boljom opremom-spremite najmanje 15.000 evra.Adut za Srpsko tržište - flotna prodaja,Javna preduzeća,Vlada,samouprava,udarači u telekomunikacijama.Neizbežno poređenje:enterijer,mehanika,dizajn i oprema Yeti-ja i Hyundai-a ix 35 - 20 i 21 vek.

Marko

pre 10 godina

@kennedy
Oktavia sa 1.2 tsi 105ks motorom do 100 ubrzava za 10 sekundi, a do 50 ispod 3.5, malo li je za porodicni auto? Takvi mali turbo motori su agilniji od dosta jacih 1.6 atmosferaca, pogotovo u gradu i na otvorenom gde ima uzbrdica. Uz to i manje trose. Kome je malo, 1.8tsi do 100 ubrzava za oko 7 sekundi ako se ne varam, a takvo ubrzanje su do nedavno imale limuzine od 3.000ccm.
@Nesh
Multi-link koji Ceed/i30 koriste nije blizu onog koji se koristi u Oktaviji 1.8 i Golfu, imaju samo zajednicko ime. Ceed-u se pri ostrom manevru na 60 km/h zadnji spoljni tocak podize u vazduh, toliko o superiornijem vesanju. Polu-kruto zadnje vesanje je sasvim dovoljno za male motore kod kojih nema ni s od sportske voznje, a za udobnost su bitniji opruge i amortizeri od same veze sa karoserijom. Inace u svakodnevnoj voznji se jako tesko moze uociti razlika.
Mislim da od Oktavije nema boljeg porodicnog auta u ''golf'' klasi, ako se gleda ulozeno-dobijeno.

Dusan

pre 10 godina

Lepo izgleda, ali... kao sto neko rece, koja je poenta automobila od 4,7 metara u bilo kom evropskom gradu, ukljucujuci Beograd ako ga cesto koristite. U savremenom svetu, trebalo bi logiku prvi auto/drugi auto, zameniti tako da vam je prvi auto manji, a drugi (ako ima mogucnosti) veci.

Ovaj auto se isplati jedino ukoliko imate garazu na poslu, garazu u kuci, dva mesta ispred kafica ili pak vam posao ukljucuje dosta vremena na medjugradskim relacijama.

Kako nisam vozio ovaj model, mogu da podelim iskustvo sa prethodnim (sluzbeni) koji sam povremeno vozio i uvek van grada. Komforni i racionalni, malo tvrdja plastika, ali medjuosovinsko rastojanje je bilo dosta krace (2.600) sto se dosta videlo na otvorenom putu, gde je lezao kao golf klasa (sto i jeste), a ni blizu kao pasat ili slicni sa kojima ih neko poredi.

kennedy

pre 10 godina

@ marko
F=ma = mv/t. Prema tome, ako je masa (m) konstantna (octavia uvijek ima stu masu) onda je potrebna veca sila (F) da se brzina uata (v) poveca u odredjenom vremenu (t). Sta ovdje nije jasno? Jesu li inzinjeri iz BMW-a ili Cadillac-a glupi pa stavljaju velike motore u teske karaserije? Postoje inzinjerski trikovi da se dobije velika snaga iz malog motora ali ti motori nemaju dug vijek trajanja i bez obzira na snagu lako se osjeti da se motor pati da povuce. Probaj jedan BMW od 3 litra i onda sjedu u octaviu pa ces shvatiti o cemu pricam.

boris

pre 10 godina

Sedeo unjemu u salonu, uradio test voznju i odusevio se, toliko elegntan a jednostavan automobil da je to za svaku pohvalu, porodicni automobil bez premca na trzistu, a o kvalitetu neci pricati jer je sve receno cak i cujem da je na trzistima nekih zapadnoevropskih zemalja proglasen za bestbuy ever sto potkrepljuje i popularnost u Srbiji.
Jos da dodam da sam uporedjivao cene u okruzenju tako da npr. Octavia 1.6 tdi ambition je 3500 eur skuplja bilo gde u okruzenju nego u Srbiji, ne znam kako je to moguce ali proverite samio tako da cena za ono sto dobijate definitivno "najbolja kupovina".
Ja posle 12 godina vozenja "francuza" prelazim na Skodu!

pčelica Pavo

pre 10 godina

Kao porodičan čovek, nadao sam se u novu octaviu, da bi mogla da mi bude sledeća samohotka. Velika očekivanja sam imao. Jeste korak napred u odnosu na prethodnu, veći je Wb, može sada i pozadi da se sedne ( pre nikako ). "Merkao" sam je par puta detaljno u salonu, ali sam se baš razočarao u "doživljaj" u srednjem paketu - osetio sam unutra totalnu prazninu u duši ( za razliku od oduševljenja kada sednem u ceed-a ). A unutra ću i da sedim ako je kupim. Oprema jeste sada bolja, ali bolja je u svim kolima danas, tako da na tom polju nema neku prednost u odnosu na konkurente. Cena je posebna priča. Naizgled povoljna. Ali, recimo, ako zaista detaljno usporedite opremu golfa i octavie ( baš posvetite pažnju na sve elemente serijske opreme svakog paketa ), shvatićete da golf nije skup u odnosu na octaviu, ni ona jeftina prema njemu. Naravno, octavia cenom ( u svetlu opreme ) ne može da se poredi sa ceed-om ili i30 ( pre nego me neko "pljune", neka dobro sagleda ). Taj 1.2 TSI u prethodnoj verziji je imao baš gadne probleme ( neki neće priznati ), a da li će novi bolji ja ne bih da budem pokusni kunić. Ovaj novi 1.4 TSI je potencijalno kao "kašikara" sa svojim high-tech sistemima ( ko zna razmeće ). Vreme će da pokaže, a njega ionako kod nas nude samo uz DSG ( idiotizam ).
Tek, odavno nisam nešto tako jarko želeo, a tako se teško razočarao. Još ne mogu sebi da dodjem od tuge i muke. Mislio sam prethodno: "To mora da bude to". Kad ono, to je ...

badza

pre 10 godina

Evo i trece generacije Octavije, ali, kada pogledam prednja sedista (ili kada na njih spustim donji deo ledja), polozaj nogu u odnosu na papucice, ne mogu da ne pomislim da me je neko "elegantno prevario".
(Zoran, 24. april 2013 22:06)

kakav položaj nogu u odnosu na papučice? Šta tu nije u redu?

Nemanja

pre 10 godina

Nije mi bas najlepsi dizajn zadnjeg kraja vozila, a ne svidja mi se ni to sto previse lici na Rapid. Ali sve ostali je odlicno i za pohvalu. Narocito mi se svidja aplikacija na ekranu da prikazuje tokove vazduha prilikom hladjenja ili grejanja. Stvarno dobar auto.

sve u svemu vrlo, vrlo dobar auto

pre 10 godina

Što se tiče dizajna, prednji deo i lajne profila odlični, dok je po mom mišljenju najmanji pomak ostvaren u zadnjem delu.

Mc

pre 10 godina

Jos samo cekam komentar tipa: "Skoda ima bolje motore i bolje materijale od VW-a". hahahah A VW ima daje sve to, samo naravno slabijeg kvaliteta i izgleda. Naravno i imidza. :-)

vlada

pre 10 godina

Vozim Hondu, i veliki sam poštovalac japanskih automobila, ali ako se i desi da zamenim japance to će verovatno biti Škoda, octavia ili Rapid. pre bih rapida uzeo zato što je jeftiniji a dovoljno veliki auto, ali bih ponajviše voleo ovu ovu octaviu sa 1.8 tsijem koja nije ni preskupa (17000e), ili neku octaviu sa konvencionalnim benzinskim atmosfercem od 2.0 ili 1.8l ako ikada budu u ponudi.

Imao sam prilike da vozim rodjakovog glanc novog Yetija sa 1.4tsijem sa čini mi se 122ks. Od te snage realno nema ni 90konja, a nije nešto ni štedljiv auto po gradu, tako da nemam puno poverenja u te TSI motore. mada jat 1.4tsi je iz prvih serija tih motora pa se nadam da su ih malo popravili i da taj 1.4 ima stvarnih a ne virtuelnih 140ks.

Milan

pre 10 godina

Marko@
Vidis, ja bi pre uzeo recimo Hyundai i40 benzinca 1.6/135ks, nego Skodu sa tim malim 1.2tsi/105ks. To sto ovaj ima neznatno brze ubrzanje, pa to mu je jedin prednost i NISTA vise, SVE ostalo je na strani novog atmosferskog motora koji ima respektabilnih 135ks.

probao je

pre 10 godina

Nova Oktavija je stvarno extra auto i za sve osim za sedista imam samo reci hvale. Na zalost nije mi jasno sto su prednja sedista uradjena mnogo losije nego u prethodnoj generaciji Oktavije (dosta su tanja i neudobnija).

Ivan

pre 10 godina

@(Marko, 24. april 2013 18:32)

Za po gradu je mnogo bolji atmosferski motor. Imao sam prilike da vozim 1.2 turbo 100hp od Renault i 1.33 od Toyote. Lakše se vozi po gradu sa atmosfercem jer odmah primi dok šta god radili, ti mali turbo motori još uvek imaju turbo rupu. Na otvorenom je 1.2 turbo bolji i lakši, manje bučan, itd...

NNM

pre 10 godina

Ne sumnjam, tj. znam da je Oktavia jako kvalitetan auto, ali ja je lično nikada ne bih zbog toga samo kupio, jednostavno nema mi nešto što npr. imaju Mazda 3, C4, Sivik, nema dušu, nema neki vajb... :)

MM

pre 10 godina

Znači VW je ostvario svoju pretnju da će dizajnerski obogaljiti nove Škodine modele da bi se sami VW modeli bolje prodavali. Prošla Octavia izgleda kao svemirski brod u odnosu na ovo ovde.

kennedy

pre 10 godina

Ova oktavia sa slike izgleda jako lijepo ali mislim da za ovoliki auto treba malo jaci motor koji moze da bez "stenjanja" povuce ovoliku karaseriju i putnike u njoj. 6 cilindara i 2.5 litra bi bio dovoljan a 3 litara bi bio perfektan. Ovi mali motori se pate da povuku velike karaserije i pri tome trose mnogo vise goriva nego veliki motori koji to rade sa lakocom. Zato sve velike auto kompanije u svoje teske modele ugradjuju jake motore. To vam je cista fizika iz srednje skole F=ma.

Željko

pre 10 godina

Sve je super, samo središnji stub između nogu,na zadnjim sedištima je toliko izbačen da samo dvoje mogu da sede pozadi? I zadnja sedišta su kratka! To kvari utisak o celom autu,dok je sve ostalo super. Mesta ima pozadi kao u višoj klasi auta(osim u sredini).

zgubidan

pre 10 godina

Celi tekst je toliko „afirmativan“ da me podsetilo na ono „o pokojniku sve najbolje“.
Mnogo sam očekivao od ovog automobila ( jer octaviu uvek svi hvale ) i mislio sam da mi to bude sledeće vozilo. A kada sam seo u nju i detaljno je pregledao u auto salonu ( srednji paket opreme ), jako sam se razočarao. Ali, baš jako. Jedini napredak vredan pomena ( i svake pohvale ) je veći Wb ( koji je pre bio sramno mali za C segment ) , pa sada i pozadi ima mesta za noge normalnog čoveka. Ali, sve ostalo je ( meni ) „ćorak“ i delom korak unazad. Jeste ona načelno ( u svakom paketu ) uglavnom bolje opremljena nego prethodna verzija ( i sva ostala su vozila danas bolje opremljena neko ranije ). Medjutim, tamo ( unutra, gde sedimo putnici i ja ) „nešto fali“ ( ne znam tačno šta ), a da se ne bismo osećali „jadno i jeftino“. Mislim, kada samo pogledam onaj „high tech“ radio ( pa i u najvišem paketu, u kom je isti kao u srednjem ), to je velika tuga. Taj osećaj ... Sedite u BILO KOJI ceed ( pa i onaj značajno jeftiniji od octavie ) i kažite kakav je osećaj. Mislio sam da samo ja imam problem sa „doživljajem“ nove octavie, ali mi je onda „X osoba“ reklo to isto. A tek cena octavie u svetlu opreme. Pogledajte šta od opreme ima bazni golf ili neki viši paket ( mada ga u životu ne bih imao, jer je „tudji auto“). Mada je nominalno cena golfa viša, ja mislim da je ekonomski golf bolja kupovina ( u svetlu opreme ).Octavia je čista pljačka. Ni sam ne znam. I dalje maštam o njoj, ali ...

Zoran

pre 10 godina

Evo i trece generacije Octavije, ali, kada pogledam prednja sedista (ili kada na njih spustim donji deo ledja), polozaj nogu u odnosu na papucice, ne mogu da ne pomislim da me je neko "elegantno prevario".

turbo za bolje sutra€

pre 10 godina

Marko,ti u stvari zelis reci da se mali turbo motori masovno uvode iskljucivo za dorobit musterija?Zbog Boljih performansi,te da bi jadni kupci malo ustedeli na gorivu.Onda verovatno znas da su i dugovecniji od 2.0-3.0 atmosferaca.sigurno verujes da im i cena izrade(zbog kriptonita koji se koristi za izradu turbina)premasuje i cenu 3.0 v6 atmosferca.

deki

pre 10 godina

Pre 3 nedelje prodao sam Oktaviju i kupio novu Kia Seed.Inace sam fan Skode posto vozim Superb a Okraviju je vozila supruga.Naravno da sam gledao i novu Oktaviju ali sam se razocarao.Kako je neko od prethodnika rekao ,nesto joj fali kad sednes na mesto vozaca.Posebno me je iznerviralo vesanje koje je ostalo staromodno a jedino taj 1.8l ima multi link.Verovatno sam vise ocekivao od nje,posto sam imao i prvu i drugu generaciju a mislio sam da ce sa ovom trecom da naprave bum ali ze mene totalno razocarenje.Kada sam prodavao prvu generaciju Oktavije i kupovao drugu,tada koreanci jos nisu dostigli taj nivo ali su ih u medjuvremenu presisali u toj klasi.

ArizonaOrtodox

pre 10 godina

1.2 motor za ovoliki auto??? kako to uopste ide??? Moj golf ima 2.5 motor i kad upalim klimu ne ide bas Bog zna kako, a teko mogu da zamislim sta se ovde desi u slicnoj situaciji

Dobro

pre 10 godina

Bogami, ovo je zabrinjavajuce.
Prosto je neverovatno kakvi hvalospevi o Skodi se cuju... i to ne samo iz Srbistana i Balkana, nego cak i iz Engleske i puno drugih, zapadnih zemalja.
Kako smo spali na to da auto za nas nije vise od prevoznog sredstva?
Kako je moguce da voznja nije dozivljaj nego premestanja od A do B?
Sta se desilo?
Od najdosadnijeg i najbezdusnijeg konglomerata po imenu VAG, ne ocekujem nista uzbudljivo vec godinama, ali ovo je dotaklo dno. Moze da bude i VW, i Audi, i Seat... sve isto sta god mu stavio na masku, sve moze da 'odigra'.
Zivi 'Kameleon' od auta !!!

Za decu predlazem igricu: 'uoci razlike', sa slikama Rapida i Oktavije.
Jadna deca, morace mnogo da se potrude pre nego sto nadju bilo sta.

Hocemo li se ikada osloboditi i izleciti od te bolesti koju nazivamo VAG grupom. Cuo sam i da se interesuju za Alfu... bice da su Svabe ukapirale sta im fali. Tehnika za desetku... ali tako hladno i dosadno ... i bas bezlicno do bola.

Ljudi, jednom se zivi.
Zaboravite ovaj auto i njemu slicne klonove u zadnjih 10 godina.

Zivot je prekratak za ovo !!!

Iz zemlje lala, uvek Vas

ArizonaOrtodox

pre 10 godina

1.2 motor za ovoliki auto??? kako to uopste ide??? Moj golf ima 2.5 motor i kad upalim klimu ne ide bas Bog zna kako, a teko mogu da zamislim sta se ovde desi u slicnoj situaciji

NNM

pre 10 godina

Ne sumnjam, tj. znam da je Oktavia jako kvalitetan auto, ali ja je lično nikada ne bih zbog toga samo kupio, jednostavno nema mi nešto što npr. imaju Mazda 3, C4, Sivik, nema dušu, nema neki vajb... :)

kennedy

pre 10 godina

Ova oktavia sa slike izgleda jako lijepo ali mislim da za ovoliki auto treba malo jaci motor koji moze da bez "stenjanja" povuce ovoliku karaseriju i putnike u njoj. 6 cilindara i 2.5 litra bi bio dovoljan a 3 litara bi bio perfektan. Ovi mali motori se pate da povuku velike karaserije i pri tome trose mnogo vise goriva nego veliki motori koji to rade sa lakocom. Zato sve velike auto kompanije u svoje teske modele ugradjuju jake motore. To vam je cista fizika iz srednje skole F=ma.

Nesh

pre 10 godina

Dosta hvalospeva u komentarima.Da li je proradila notorna Srpska ljubav prema WV grupi?Da pogledamo malo realnije.Samo skupi 1.8 benz. ima multi-link vešanje,standard za mnoge automobile-čitaj Hyundai-Kia.Udarni benz.1.2 TSI i diesel 1.6 sa 5-to stepenim menjačima.Bazni 1.2 TSI sa 86 KS,za auto skoro 4.7 m.?!Nova MQB platforma u koju su upakovali Golf VII od 4,30 m.,a i Octaviu od 4,70 m.?!Dizajn,već viđeno kod kompanijskih blizanaca.Ako želite pristojan motor,recimo 1.4 TSI ili 1.6 diesel,sa boljom opremom-spremite najmanje 15.000 evra.Adut za Srpsko tržište - flotna prodaja,Javna preduzeća,Vlada,samouprava,udarači u telekomunikacijama.Neizbežno poređenje:enterijer,mehanika,dizajn i oprema Yeti-ja i Hyundai-a ix 35 - 20 i 21 vek.

MM

pre 10 godina

Znači VW je ostvario svoju pretnju da će dizajnerski obogaljiti nove Škodine modele da bi se sami VW modeli bolje prodavali. Prošla Octavia izgleda kao svemirski brod u odnosu na ovo ovde.

Mc

pre 10 godina

Jos samo cekam komentar tipa: "Skoda ima bolje motore i bolje materijale od VW-a". hahahah A VW ima daje sve to, samo naravno slabijeg kvaliteta i izgleda. Naravno i imidza. :-)

duki

pre 10 godina

Oduvek sam se lozio na octaviu zasto ne znam, verovatno zato sto su kumovi vozili octavie a finansijski su bas jaki i ne bi im bio problem da uzmu ni bmw-a 5, ali to su ljudi koji znaju svoje granice i da nije sve u kolima. Od tada je za mene octavia znak da si "uspeo" u zivotu. Ova nova je fantazija, na sajmu sam balavio za njom kolko je lepa i dobra

deki

pre 10 godina

Pre 3 nedelje prodao sam Oktaviju i kupio novu Kia Seed.Inace sam fan Skode posto vozim Superb a Okraviju je vozila supruga.Naravno da sam gledao i novu Oktaviju ali sam se razocarao.Kako je neko od prethodnika rekao ,nesto joj fali kad sednes na mesto vozaca.Posebno me je iznerviralo vesanje koje je ostalo staromodno a jedino taj 1.8l ima multi link.Verovatno sam vise ocekivao od nje,posto sam imao i prvu i drugu generaciju a mislio sam da ce sa ovom trecom da naprave bum ali ze mene totalno razocarenje.Kada sam prodavao prvu generaciju Oktavije i kupovao drugu,tada koreanci jos nisu dostigli taj nivo ali su ih u medjuvremenu presisali u toj klasi.

Sale

pre 10 godina

Vozim Škodu. Ali to nije razlog da se ova ponuda diže u nebo. Testirati model u elegance paketu od 22k eura, a u tekst staviti cenu modela od 12k eura je jako glupo.
Dalje, za komentatore koji porede Hyundai i Kiu sa Škodom. Svaki Hyundai je veliko razočarenje, enterijer je krš neopevani, sa sve onim plastikama na zadnjim stranicama prednjih sedišta. To već kod Kie nije slučaj.
I zaključak: za 22k eura biram Accorda (pada jen :)), tu mi je srce.

Marko

pre 10 godina

@kennedy
Oktavia sa 1.2 tsi 105ks motorom do 100 ubrzava za 10 sekundi, a do 50 ispod 3.5, malo li je za porodicni auto? Takvi mali turbo motori su agilniji od dosta jacih 1.6 atmosferaca, pogotovo u gradu i na otvorenom gde ima uzbrdica. Uz to i manje trose. Kome je malo, 1.8tsi do 100 ubrzava za oko 7 sekundi ako se ne varam, a takvo ubrzanje su do nedavno imale limuzine od 3.000ccm.
@Nesh
Multi-link koji Ceed/i30 koriste nije blizu onog koji se koristi u Oktaviji 1.8 i Golfu, imaju samo zajednicko ime. Ceed-u se pri ostrom manevru na 60 km/h zadnji spoljni tocak podize u vazduh, toliko o superiornijem vesanju. Polu-kruto zadnje vesanje je sasvim dovoljno za male motore kod kojih nema ni s od sportske voznje, a za udobnost su bitniji opruge i amortizeri od same veze sa karoserijom. Inace u svakodnevnoj voznji se jako tesko moze uociti razlika.
Mislim da od Oktavije nema boljeg porodicnog auta u ''golf'' klasi, ako se gleda ulozeno-dobijeno.

zgubidan

pre 10 godina

Celi tekst je toliko „afirmativan“ da me podsetilo na ono „o pokojniku sve najbolje“.
Mnogo sam očekivao od ovog automobila ( jer octaviu uvek svi hvale ) i mislio sam da mi to bude sledeće vozilo. A kada sam seo u nju i detaljno je pregledao u auto salonu ( srednji paket opreme ), jako sam se razočarao. Ali, baš jako. Jedini napredak vredan pomena ( i svake pohvale ) je veći Wb ( koji je pre bio sramno mali za C segment ) , pa sada i pozadi ima mesta za noge normalnog čoveka. Ali, sve ostalo je ( meni ) „ćorak“ i delom korak unazad. Jeste ona načelno ( u svakom paketu ) uglavnom bolje opremljena nego prethodna verzija ( i sva ostala su vozila danas bolje opremljena neko ranije ). Medjutim, tamo ( unutra, gde sedimo putnici i ja ) „nešto fali“ ( ne znam tačno šta ), a da se ne bismo osećali „jadno i jeftino“. Mislim, kada samo pogledam onaj „high tech“ radio ( pa i u najvišem paketu, u kom je isti kao u srednjem ), to je velika tuga. Taj osećaj ... Sedite u BILO KOJI ceed ( pa i onaj značajno jeftiniji od octavie ) i kažite kakav je osećaj. Mislio sam da samo ja imam problem sa „doživljajem“ nove octavie, ali mi je onda „X osoba“ reklo to isto. A tek cena octavie u svetlu opreme. Pogledajte šta od opreme ima bazni golf ili neki viši paket ( mada ga u životu ne bih imao, jer je „tudji auto“). Mada je nominalno cena golfa viša, ja mislim da je ekonomski golf bolja kupovina ( u svetlu opreme ).Octavia je čista pljačka. Ni sam ne znam. I dalje maštam o njoj, ali ...

pčelica Pavo

pre 10 godina

Kao porodičan čovek, nadao sam se u novu octaviu, da bi mogla da mi bude sledeća samohotka. Velika očekivanja sam imao. Jeste korak napred u odnosu na prethodnu, veći je Wb, može sada i pozadi da se sedne ( pre nikako ). "Merkao" sam je par puta detaljno u salonu, ali sam se baš razočarao u "doživljaj" u srednjem paketu - osetio sam unutra totalnu prazninu u duši ( za razliku od oduševljenja kada sednem u ceed-a ). A unutra ću i da sedim ako je kupim. Oprema jeste sada bolja, ali bolja je u svim kolima danas, tako da na tom polju nema neku prednost u odnosu na konkurente. Cena je posebna priča. Naizgled povoljna. Ali, recimo, ako zaista detaljno usporedite opremu golfa i octavie ( baš posvetite pažnju na sve elemente serijske opreme svakog paketa ), shvatićete da golf nije skup u odnosu na octaviu, ni ona jeftina prema njemu. Naravno, octavia cenom ( u svetlu opreme ) ne može da se poredi sa ceed-om ili i30 ( pre nego me neko "pljune", neka dobro sagleda ). Taj 1.2 TSI u prethodnoj verziji je imao baš gadne probleme ( neki neće priznati ), a da li će novi bolji ja ne bih da budem pokusni kunić. Ovaj novi 1.4 TSI je potencijalno kao "kašikara" sa svojim high-tech sistemima ( ko zna razmeće ). Vreme će da pokaže, a njega ionako kod nas nude samo uz DSG ( idiotizam ).
Tek, odavno nisam nešto tako jarko želeo, a tako se teško razočarao. Još ne mogu sebi da dodjem od tuge i muke. Mislio sam prethodno: "To mora da bude to". Kad ono, to je ...

Milan

pre 10 godina

Marko@
Vidis, ja bi pre uzeo recimo Hyundai i40 benzinca 1.6/135ks, nego Skodu sa tim malim 1.2tsi/105ks. To sto ovaj ima neznatno brze ubrzanje, pa to mu je jedin prednost i NISTA vise, SVE ostalo je na strani novog atmosferskog motora koji ima respektabilnih 135ks.

kennedy

pre 10 godina

@ marko
F=ma = mv/t. Prema tome, ako je masa (m) konstantna (octavia uvijek ima stu masu) onda je potrebna veca sila (F) da se brzina uata (v) poveca u odredjenom vremenu (t). Sta ovdje nije jasno? Jesu li inzinjeri iz BMW-a ili Cadillac-a glupi pa stavljaju velike motore u teske karaserije? Postoje inzinjerski trikovi da se dobije velika snaga iz malog motora ali ti motori nemaju dug vijek trajanja i bez obzira na snagu lako se osjeti da se motor pati da povuce. Probaj jedan BMW od 3 litra i onda sjedu u octaviu pa ces shvatiti o cemu pricam.

Zoran

pre 10 godina

Evo i trece generacije Octavije, ali, kada pogledam prednja sedista (ili kada na njih spustim donji deo ledja), polozaj nogu u odnosu na papucice, ne mogu da ne pomislim da me je neko "elegantno prevario".

Dikh tu kava

pre 10 godina

Bio sam zagrejan da je kupim. Realno, sa sličnim (istim) nivoom opreme, adekvatan (novi) Leon je za oko 1000 evra skuplji, što je svojevrstan paradoks, imajući u vidu poziciju Seata trenutno.

Elem, ova Škoda odaje utisak perfektno uklopljenog automobila, plastika mekana na dodir, vozačka pozicija odlična, mesta na zadnjoj klupi kol'ko 'oćeš, gepek groteskno veliki, menjač odličan.. Neko bi rekao neprolazan klasičan dizajn, neko bi rekao dosadan, ja u svakom slučaju pripadam prvoj grupi mišljenja.

Međutim, ono zbog čega verovatno neću postati vlasnik iste, jeste što su neke od njenih komparativnih prednosti istovremeno i njene mane. Dakle, ovaj auto je ogroman. Skoro 4.7 metara dužine stavlja ga u non-friendly za svakodnevno korišćenje po Beogradu, bar po delovima po kojima se često krećem. Zatim, s obzirom da se u 95% slučajeva vozim sam, nemam čestu potrebu za odličnim prostorom pozadi i još boljim gepekom.
Mislim da je ovaj auto savršeno rešenje (skoro da nema bolje) za službeni auto i za ljude s porodicom koji imaju potrebu za velikim prtljažnim prostorom i ne kreću se često po uskim gradskim ulicama tražeći uvek nedostajući parking prostor, manevrišući između nepropisno parkiranih vozila kako se ne bi češali o ista... Na kraju sam shvatio da bi me kupovina ovog sjajnog auta više frustrirala nego radovala, pa zbog toga verovatno (na veliku žalost) odustajem od Octavia-e.. Osim ako se zbog iste ne preselim van grada.. ;-)

turbo za bolje sutra€

pre 10 godina

Marko,ti u stvari zelis reci da se mali turbo motori masovno uvode iskljucivo za dorobit musterija?Zbog Boljih performansi,te da bi jadni kupci malo ustedeli na gorivu.Onda verovatno znas da su i dugovecniji od 2.0-3.0 atmosferaca.sigurno verujes da im i cena izrade(zbog kriptonita koji se koristi za izradu turbina)premasuje i cenu 3.0 v6 atmosferca.

Dejan L

pre 10 godina

Posle 3 Škode, izgleda opet Škoda. Zato što se nikad ne kvari.
Samo poneka sijalica i ništa, ništa više.
Ova stara Fabia 1.2 HTP 65ks sa TNG-om je naša najpametnija kupovina.
Imamo i 307SW, nemam zameraka ni na njega, ali je duplo skuplji za održavanje od recimo Oktavije. Moj iskren savet iz 17-o godišnjeg iskustva sa češkom markom je da bez predrasuda kupite Škodu.
Vratiće vam duplo

probao je

pre 10 godina

Nova Oktavija je stvarno extra auto i za sve osim za sedista imam samo reci hvale. Na zalost nije mi jasno sto su prednja sedista uradjena mnogo losije nego u prethodnoj generaciji Oktavije (dosta su tanja i neudobnija).

marko

pre 10 godina

Prelep auto, mislim da VW Jetta vise ne moze da se poredi sa njom. Sve stvari koje su me nervirale na staroj Octaviji (tipa B stubovi u boji karoserije), sve je to sad ispravljeno i upakovano u savremen i skladan dizajn koji nece skoro zastareti. Sve pohvale za Skodu!

Nikola

pre 10 godina

Otpozadi kao stari audi A6.. Napred kao pasat novi.. Vidi se da je volkswagen..u principu,skoda je postala mnogo dobar auto,verovatno i najbolji izbor cena kvalitet..

boki (ljubitelj Škode)

pre 10 godina

Kao neko ko vozi Škodu, već nekoliko godina, mogu da kažem da je nova Octavia vrlo dobar automobil i svakako je bolja od odlazećeg modela. Ja je ne bih kupio samo zbog veličine (ipak je to predugačko vozilo, a i gepek od cca 600 ltr mi ne treba), a što se tiče svega ostalog, savetujem sve dobronamerne komentatore da odu do salona, sednu u ovaj auto (eventualno provozaju) i tek nakon toga daju svoj komentar.
Sve ostalo je "mlaćenje prazne slame".
A ja ću da sačekam novog Yetija....

Ivan

pre 10 godina

@(Marko, 24. april 2013 18:32)

Za po gradu je mnogo bolji atmosferski motor. Imao sam prilike da vozim 1.2 turbo 100hp od Renault i 1.33 od Toyote. Lakše se vozi po gradu sa atmosfercem jer odmah primi dok šta god radili, ti mali turbo motori još uvek imaju turbo rupu. Na otvorenom je 1.2 turbo bolji i lakši, manje bučan, itd...

Željko

pre 10 godina

Sve je super, samo središnji stub između nogu,na zadnjim sedištima je toliko izbačen da samo dvoje mogu da sede pozadi? I zadnja sedišta su kratka! To kvari utisak o celom autu,dok je sve ostalo super. Mesta ima pozadi kao u višoj klasi auta(osim u sredini).

badza

pre 10 godina

Evo i trece generacije Octavije, ali, kada pogledam prednja sedista (ili kada na njih spustim donji deo ledja), polozaj nogu u odnosu na papucice, ne mogu da ne pomislim da me je neko "elegantno prevario".
(Zoran, 24. april 2013 22:06)

kakav položaj nogu u odnosu na papučice? Šta tu nije u redu?

Бојан

pre 10 godina

Мислим да је добар балас између цијене и квалитета, једино ме је у њиховим досадашњим понудама нервирало распоред опреме. За неку нормалнију опрему мора се узети трећи или четврти пакет што доста диже цијену.

sve u svemu vrlo, vrlo dobar auto

pre 10 godina

Što se tiče dizajna, prednji deo i lajne profila odlični, dok je po mom mišljenju najmanji pomak ostvaren u zadnjem delu.

srbin

pre 10 godina

vozio sam oktaviju I 4 godine, bio sam zadovoljan tdi motorom, potrošnjom, servisom.. rezigniran tvrdoćom prednjih sedišta i nelogičnošću malim prostorom na zadnjim sedištima uprkos ogromnom prtljažniku. U oktaviji II sam se vozio par hiljada kilometara na proputovanju po Evropi, bilo je puno više mesta, udobnija je, tiša.. Imala je benzinski motor od 1,6l, koji po fabričkim deklaracijama "guta" litar motornog ulja na 1000km. Mi smo je vozili po auto putevima, trošila je i više od litra ulja na 1000km, po meni nezamislivo za auto koji je prešao tada 40.000km. Gledajući oktaviju III na sajmu video sam da je prevazišao i neke VW modele i konkurenciju,prelepo izgleda uživo, prostrana je i kvalitetno urađena, sa novim VW motorima odličan auto, za naše standarde i lošu kupovnu moć udaljila nam se po ceni, sada nam je rapid pristupačniji po ceni.

BOKI

pre 10 godina

Pogledao, vozio.
Utisci su: nova Oktavija je mnogo bolji auto od odlazeceg modela. Mnogo meksi, sofisticiraniji. Nema one karakteristicne krutosti i neudobnosti koja je bila karakteristicna za prethodni model. Auto mnogo bolje lezi na putu, bolje ide kroz krivine. Ponuda prostora u kabini i prtljazniku je izvanredna, materijali mnogo kvalitetniji nego ranije. Pored ovakve Oktavije, zaista neznam ko ce uzeti Golfa, koji je 3000 EUR skuplji.
Jedini problem su motori - sada su svi sa turbo punjacem, sto poskupljuje odrzavanje i povecava troskove eksploatacije na duzi rok.
1.2TSI su na losem glasu zbog nepouzdanosti, mislim da je bilo dobro ostaviti klasicni 1.6 benzinac kao pocetni izbor. Best buy je svakako 1.6TDI.

Bob

pre 10 godina

Dobar clanak ali ovo nije bas tacno
"Ništa više od toga nije ostalo kod Škode - sa novom Oktavijom završena je jedna era, i od sada možete biti sigurni da je češki proizvođač kvalitetom, filozofijom i tehnologijom rame ..."
Skoda je bila jad ali naime to stoji za vreme socializma i diktata gazde dakle Rusa ALI
Skoda pre II svetskog je bila tata za VW pa cak donekle i za Auto Union, DKW dakle Audi
ne terba zaboraviti da je Ferdinand Porsche koncept bube em "posudio" od ceskog konstruktera Ledwinke
sto se ovde ne prica bas kako bi trebalo

Dusan

pre 10 godina

Lepo izgleda, ali... kao sto neko rece, koja je poenta automobila od 4,7 metara u bilo kom evropskom gradu, ukljucujuci Beograd ako ga cesto koristite. U savremenom svetu, trebalo bi logiku prvi auto/drugi auto, zameniti tako da vam je prvi auto manji, a drugi (ako ima mogucnosti) veci.

Ovaj auto se isplati jedino ukoliko imate garazu na poslu, garazu u kuci, dva mesta ispred kafica ili pak vam posao ukljucuje dosta vremena na medjugradskim relacijama.

Kako nisam vozio ovaj model, mogu da podelim iskustvo sa prethodnim (sluzbeni) koji sam povremeno vozio i uvek van grada. Komforni i racionalni, malo tvrdja plastika, ali medjuosovinsko rastojanje je bilo dosta krace (2.600) sto se dosta videlo na otvorenom putu, gde je lezao kao golf klasa (sto i jeste), a ni blizu kao pasat ili slicni sa kojima ih neko poredi.

vlada

pre 10 godina

Vozim Hondu, i veliki sam poštovalac japanskih automobila, ali ako se i desi da zamenim japance to će verovatno biti Škoda, octavia ili Rapid. pre bih rapida uzeo zato što je jeftiniji a dovoljno veliki auto, ali bih ponajviše voleo ovu ovu octaviu sa 1.8 tsijem koja nije ni preskupa (17000e), ili neku octaviu sa konvencionalnim benzinskim atmosfercem od 2.0 ili 1.8l ako ikada budu u ponudi.

Imao sam prilike da vozim rodjakovog glanc novog Yetija sa 1.4tsijem sa čini mi se 122ks. Od te snage realno nema ni 90konja, a nije nešto ni štedljiv auto po gradu, tako da nemam puno poverenja u te TSI motore. mada jat 1.4tsi je iz prvih serija tih motora pa se nadam da su ih malo popravili i da taj 1.4 ima stvarnih a ne virtuelnih 140ks.

dovla

pre 10 godina

12500 wow, kad se setim je moja Cordoba pre 6 godina bila 13500 kad sam je kupovao. jeste jeftino ali teško da bih danas mogao skupiti toliko para. takođe model sa ovih slika je pre oko 20000. ko zna kakav je taj početni za 12500.

Nemanja

pre 10 godina

Nije mi bas najlepsi dizajn zadnjeg kraja vozila, a ne svidja mi se ni to sto previse lici na Rapid. Ali sve ostali je odlicno i za pohvalu. Narocito mi se svidja aplikacija na ekranu da prikazuje tokove vazduha prilikom hladjenja ili grejanja. Stvarno dobar auto.

boris

pre 10 godina

Sedeo unjemu u salonu, uradio test voznju i odusevio se, toliko elegntan a jednostavan automobil da je to za svaku pohvalu, porodicni automobil bez premca na trzistu, a o kvalitetu neci pricati jer je sve receno cak i cujem da je na trzistima nekih zapadnoevropskih zemalja proglasen za bestbuy ever sto potkrepljuje i popularnost u Srbiji.
Jos da dodam da sam uporedjivao cene u okruzenju tako da npr. Octavia 1.6 tdi ambition je 3500 eur skuplja bilo gde u okruzenju nego u Srbiji, ne znam kako je to moguce ali proverite samio tako da cena za ono sto dobijate definitivno "najbolja kupovina".
Ja posle 12 godina vozenja "francuza" prelazim na Skodu!