Kako izbeći gužvu na granici?

Tokom proteklog vikenda na pojedinim graničnim prelazima čekalo se i po tri sata. S obzirom na predstojeći završetak letnje sezone i povratak većeg broja turista sa godišnjih odmora možemo očekivati povremene gužve sve do kraja avgusta.

Pošaljite komentar
 1. Svi se nešto pozivaju na AMSS - kao fora da su oni ekstra upućeni...iz iskustva pišem da pojma nemaju one koje sede za dežurnim telefonima.Konkretno: trebao mi je granični prelaz sa Hrvatskom a da to nisu Batrovci...naravno nisu bile upoznate... :D
  (Ime, 13. avgust 2015 22:30)

  # Link komentara

 2. za one koje putuju u madjarsku najbolje resenje je da idu preko Kelebije(subotica)...tu nema ni 3 minuta cekanja u oba pravca, stim sto ce te okolnim putem morati da se prikljucite autoputu u madjarskoj...ali i to je mozda 30 minuta, daleko krace nego cekanje po 3 sata
  (Goran, 22. avgust 2012 00:09)

  # Link komentara

 3. Ja imam da izjavim samo ovo:
  - cekanje na izlasku iz Srbije za Madjarsku: 15sek
  - cekanje na ulazak u Madjarsku iz Srbije: 15sek
  - cekanje na izlazak iz Madjarske u Srbiju: 15sek
  - cekanje na uzlazak u Srbiju iz Madjarske: 1 sat
  Dogadjaj se zbio na granicnom prelazu Horgos, pre 30 dana. Svaki dalji komentar ne nepotreban, kome nije jasno - neka procita par puta.
  (Realista, 21. avgust 2012 20:34)

  # Link komentara

 4. Ja sam i ove godine odlucio da cekam na ulaz na Horgos. Bar znam da ne gledaju prtljag, iako nikad nista ne nosim sem garderobe i hrane.

  Kelebija je odlican prelaz ako vas interesuje da vidite stanje kola ili motora umesto mehanicara u garazi. Do sada sam dva puta isao na kanal da kola pregledavaju od dole i od gore. Jednom sam im se i zahvalio jer sam video gde mi je ulje curilo a u garazi mi to nisu popravili.

  Baja je super ali dok dodjete do granice odrace vas i madjarska i srpska policija. 50 na sat svugde.

  Zato ili rano ujutro da predjete prelaz ili kasno uvece jer tada Turci i ostali spavaju. Naravno i sledece godine Horgos.
  (Marko, 21. avgust 2012 20:08)

  # Link komentara

 5. Dame i Gospodo iz B92 , jasam derzavlanin Austrie ovoga leta sam ja putovao na more u Cerno Gore tacno u HercegNovi,Budvi i Ulcinu, posle 10 dana u Albaniu potome se vratili na Kosovu gde smo ostali samo 1 dan ge smo nastavili prema Serbiju gde su nas Policia serbije nas vratila nazad samo zato da su sa nama bili dva putnika sa Kosova ali sa isto sa Austrisko derzavlansvo, ja koliko sam engleski pricao sa policistem rekoje da se mora putovati pervo u Serbiju a posle gde god hocete, za mene je to besmisleno i jedan nizan i Idiotski stil policie serbije,potome smo putovali pravac Makedonije pa ulazak u Serbiju bez ikvaproblem . Ako jedan derzavlanin Serbije putuje za Nemacku preko Mdarske potom za Cheske i u Nemacku a u poratku na granicu u Salzburgu nasa policija ga vrati kaze ti nisi usao preko Austrie i moras da se vratis odakle si dosao, jeli to Glupo i idiostki nacin .
  (dani 64, 21. avgust 2012 18:01)

  # Link komentara

 6. @021IS

  Nažalost, situacija je takva da je Srbija prva zemlja koja nije deo šengenskog prostora na putu od Berlina ka jugoistoku. Mada iskreno, malo me pogodilo kukanje nekog poljskog turiste na televiziji kako je, eto, kod nas strašno to sa gužvama na granici - čovek ima više nego dovoljno godina da se seća vremena i kada Poljska, Slovačka i Mađarska - zemlje kroz koje je prošao da bi došao do Srbije - nisu bile u Šengenu, nisu bile članice EU, ali su itekako bile deo Istočnog bloka gde se nije baš sasvim slobodno putovalo.

  Mi tu ništa ne možemo da promenimo - osim da radimo na tome da postanemo članica EU. Čak i da se mi odlučimo da ukinemo tu našu granicu, što je naravno sasvim pogrešno, Mađari bi i dalje držali svoju, jer ni oni, kao ni mi, oko te stvari nemaju puno izbora.
  (Miloš, 21. avgust 2012 16:29)

  # Link komentara

 7. @ 021IS: Nema potrebe ici do Mohaca, pa skelom. Mile je napisao koji je "pravi put" - iskljuci se na izlazu za Baju, pa onda oko 10 Km lokalnog puta do Baje, od Baje do Backog Brega oko 30 Km i onda dalje kao sto je Mile napisao. Lepo je voziti po Backoj, putevi su prilicno OK, blage krivine, ravnica... Trebace vam koji Km vise i nesto vise vremena, ali bar vozite i trosite mnogo manje goriva nego kad vozite po auto putu i cekate satima na Horgosu.
  (Driver, 21. avgust 2012 15:50)

  # Link komentara

 8. Granični prelazi u Hrvatskoj ...
  [link]
  (poznanik, 21. avgust 2012 15:16)

  # Link komentara

 9. Jeste da vam kazem pa da mi ukradete foru.
  (stipsa, 21. avgust 2012 13:26)

  # Link komentara

 10. pa,ulaskom Srbije u EU,ali i tu se (za sada) dugo ceka...
  (dobro raspolozenje, 21. avgust 2012 13:05)

  # Link komentara

 11. Samo 3 sata? Taman za trening, jer kako stoje stvari, čekaće se ponovo i po 7 - 8, kao devedesetih.
  (m, 21. avgust 2012 12:41)

  # Link komentara

 12. Ko dolazi sa zapada Evrope preko Budimpeste , preporuka je novi autoput M6 koji pocinje odmah na pocetku obilaznice oko Budimpeste pa njime sve do petlje Bataszek-Baja i preko Baje na granicni prelaz Backi Breg gde se nikad ne ceka duze od 15 minuta ili ni toliko za obe kontrole i nasu i madjarsku. Dalje preko Sombora i Kule do Vrbasa . Pa ko hoce moze dalje opet autoputem ka jugu ili starim putem ka Novom Sadu. Kilometara je cak i manje nego od Budimpeste preko Horgosa. Ko god je prosao tuda njie se pokajao u ovim letnjim guzvama. Istina, nije sve autoput ali se bar ide a ne stoji se satima u koloni na vrelom asavltu. Pozdrav putnicima.
  (mile, 21. avgust 2012 11:58)

  # Link komentara

 13. Ne zna bas kako izbeci guzvu,ali znam nacin kako da "utučete" vreme za cekanje. Na Horgosu mozete, recimo, da dok dugo cekate,odete u WC na granici i platite 120 dinara pisanje ili da se upisate ako cekate. Imam utisak da se vozila dugo zadrzavaju da bi se punio budzet preko "baba sera"! p.s. U evropi se ta usluga ili ne naplacuje ili se cena krece od 0,3-0,5 evra!
  (novosadjanka, 21. avgust 2012 10:05)

  # Link komentara

 14. Prosle nedelje sam se vratio sa puta i neposredno pre polaska sam saznao za visesatna cekanja na granici sa Madjarskom. Za one koji od cekanja dobijaju nervne slomove preporucujem novi autoput od Budimpeste do Mohaca odakle mozete skelom preci na grancini prelaz Backi Breg (ali samo do 19h) ili kao ja uci u HR i odmah nakon 15-tak km preko Bezdana ponovo uci u Srbiju. Pored toga sto sam bio jedini na granici, prednost ovog pravca je i to sto u potpunosti izbegavate obilaznicu oko Budimpeste na kojoj takodje mogu da budu ogromne guzve. Na zalost, tema o kojoj mi diskutujemo je potpuno nadrealna u normalnim zemljama jer sam se ja na primer od Berlina do nase granice jedino zaustavljao na pumpi da sipam gorivo a kada na primer putnik koji je u tranzitu kroz Srbiju sabere sate provedene na granici i naplatnim rampama ja ne mogu da shvatim sta je to sto bi ga nateralo da se ponovo vrati.
  (021IS, 21. avgust 2012 10:05)

  # Link komentara

 15. AMSS je veoma neažuran na podacima na svom sajtu. Jeste lepo za oči, ali bar u sezoni godišnjeg odmora trebalo bi češće da ažuriraju podatke. recimo prošle sedmice gledam u 19h stanje kod Horgoša i Kelebije (pitao kolega SMS-om dok se približavao granici) - ono podaci od 12h.
  (Novosadista, 21. avgust 2012 10:04)

  # Link komentara

 16. vrlo jednostavno putovati motociklom
  (nemanja, 21. avgust 2012 09:38)

  # Link komentara

 17. ''...Za sve koji se vraćaju iz Crne Gore, pored graničnog prelaza Brodarevo, aktuelan je i prelaz Jabuka, između Pljevalja i Prijepolja i Mehov krš, prema Novom Pazaru...''

  Ne znam zašto se u medijima, a i u izveštajima AMSS o zadržavanju na granici za granične prelaze sa CG pominju imena koja nisu zvanična za te prelaze.

  GP Brodarevo je bio policijski punkt još za vreme Srbije i Crne Gore u mestu Brodarevo, a granični prelaz je sada u mestu Gostun (oko 10km od Brodareva ka Bijelom Polju), te se i prelaz tako zove: GP Gostun.

  GP Mehov krš (iako sporadično i sada se koristi taj naziv) ima zvanično ime: GP Špiljani.
  (Brodarevac, 21. avgust 2012 09:29)

  # Link komentara

 18. pre par nedelja krenem za grcku u subotu oko podneva. dodjem na granicu, izlazim iz srbije, prvi na redu, vreme cekanja nula minuta.
  prodjem medjugranicni deo, a na ulazu u mk red od cetiri kolone sa po dvadesetak vozila u svakoj koloni.
   (lokalac, 21. avgust 2012 00:42)

  # Link komentara

 19. Како избећи гужву на Бубањ потоку викендом? То му дође као још један пункт за губљење времена. Када ће више да уведу те вињете, да се барем отарасимо рампи на ауто-путу...
  (Душан, 20. avgust 2012 23:25)

  # Link komentara

 20. upravo sam se vratio iz Madjarske i mogu da potvrdim da je infromacija od 3 sata potpuno netacna, za vreme dana se ceka od 1-2 sata na srpskoj plus oko 30 min na madjarskoj dok u vecernjim casovima se ceka mnogo vise od 3 sata, upravo iako je ponedeljak kolona je bila duga oko 5 kilometara..
  (Alen, 20. avgust 2012 21:05)

  # Link komentara

 21. Živeo sam u Segedinu 17 godina i ko zna koliko puta prelazio granicu,koristeći, zbog gužvi naravno, pored Horgoš/Röszke i granične prelaze Kelebija/Tompa i Đala/Tiszasziget, na putu ka Beogradu.
  Kada izveštavate da se, naprimer, za ulazak u Srbiju na prelazu Horgoš čeka 3 sata,taj podatak može i te kako da zavara. Jer, da bi se ušlo u Srbiju, prvo se mora izaći iz Madjarske, tj. proći njihove granične kućice.Od tih madjarskih kućica-kabina gde sedi njihova granična policija,pa do kabina gde sedi granična policija Srbije, ima oko 800 metara asfaltnog puta(deo auto-puta) širine 3 trake. U špicevima ( a to su svi vikendi tokom letnjih meseci te u vreme velikih verskih praznika)nekada je potrebno po 3 i više časova samo da bi se prešla ta razdaljina izmedju 2 granične linije, jer je vozila potpuno ispune, i to u 3 kolone. Niko ne računa vreme čekanja u kolonama i pred madjarskom granicom ( da bi se izašlo iz HU) tj. vreme dok vozilo ne prodje madjarske granične kabine, a i tu može da se otegne na par sati, ma da kod izlaska iz HU nema carinske kontrole, kao kod ulaska u SRB, što u mnogome usporava protok vozila. Zato je informacija ..da se na granici čeka i po 3 sata..uvek nepotpuna.
  (Ilija Dukić, 20. avgust 2012 19:12)

  # Link komentara

 22. nikako :-)
   (anonimnis, 20. avgust 2012 19:06)

  # Link komentara