Ponedeljak, 04.06.2012.

08:50

Prva vožnja: Toyota GT 86

Izvor: B92

Prva vožnja: Toyota GT 86 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

Ivan S

pre 11 godina

Fantastično je što su počeli da prave kola kao da su iz igrice. Japanci nikada nisu osvajali dizajnom pa tako ni ovoga puta. Kada pogledam štop svetla, setim se Đulijete. Pretpostavljam da je glavna prednost ovog modela kao uostalom i sa svim japancima, motor.

Neko je uskliknuo da su TT i Brera za ovo automobili. Ne bih se složio sa time. Teško je odrediti meru za dobar utomobil, doduše. Za nekog dobar auto je onaj koji dobro izgleda, pa iako se kvari nije problem ako se ima para i živaca da se popravlja unedogled. Za nekog je dobar auto, pouzdan auto sa njemu pristojnim performansama.

Ipak, uzimajući u obzir da po svim testovima u nazad deset godina, među deset automobila, japanska industrija ima učešće od 50% i više, ovo je sigurno odličan auto.

Laki

pre 11 godina

Šta su se vozači BMW-a toliko primili i porede babe i žabe?Kako misle da porede 2.0 dizel BMW I ovu Toyotu?Ovaj auto je napravljen za uživanje, a usput bi i pojeo navedene BMW dizelaše.Ja vozim Alfu GT koja ima manje konja od ove toyote, tačnije 166ks i ona je takođe brža od navedenih BMW-a.Težina igra veoma bitnu ulogu u ukupnim performansama automobila a to ovde mnogi zaboravljaju.

TataMata

pre 11 godina

Odlican automobil !!!
Spoj Subarua-motor i Toyota-sistem ubrizgavanja goriva je jednostavno odlican. Relativno jeftin a ostavlja utisak mnogo skupljeg sportskog automobila, ne treba ga porediti sa drugim npr.bmw to je glupo, ovo je auto za vozaca koji zeli da uziva u voznji i spreman je da se odrekne konfora zarad osecaja u voznji a to je ono najvaznije (ne luksuz, ili privlacenje paznje).
Vremenom ocekujem da se dalje razvija i ponude se jos neke opcije u snazi !

ns

pre 11 godina

negde sam procitao da ce kasnije ubacitiopciju 4x4 da se uzme, lepo izgleda toyotica, smekerski mali autic...subaru brz (b-boxer, r-rear wheel, z-zenit)

Radovan

pre 11 godina

Nisu ni krenuli da prodaju ove "autiće", već su počeli da pobeđuju na trkama.

Na 24 časa Nirburgringa, pobedili u dve kategorije vozila.
http://speedorock.com/toyota-gt86-takes-two-class-wins-in-adac-24-hours-nurburgring-race/

RS197

pre 11 godina

mili boze cuda velikoga, sve trkaci od semafora do semafora u bmw dizel limuzinama od 2 litra ( a, kako rece jedan, moze i karavan omg ).

prvo ozbiljno - svaka cast tojoti/subaruu na trudu da, u sve ekoloski sve zahtevnijem svetu gde svi mainstream proizvodjaci rade downsizing motora, naprave jedan pravi visokoturazni benzinac sa 100ks po litri...
ovaj auto bi trebao biti jako zanimljiv za voziti, sto zbog tog motora, sto zbog niskog tezista, sto zbog tojotine tradicije uspeha u motosportu.
ne sumnjam da je auto spakovan odlicno, jedino mu je cena od 30 hiljada malo visoka, ali valjda oni znaju sta rade...

ovaj auto nije napravljen da se trka od semafora do semafora sa cadjavcima, vec je napravljen da se vozi na nacin gde ce mu svi kvaliteti doci do izrazaja a ne samo snaga, dakle gde ce se i poneka krivina proci malo brze, gde ce se morati zakociti ostrije itd...
a siguran sam da se ne srami i medju semaforima, "protiv" auta sa 1250kg i 200ks medju semaforima nijedan dizel od 2 litre u autu velicine bmw serije 3 ili 5 ne moze ni da drzi tempo a kamoli nesto drugo.
posebna prica je voznja po magistrali...

sto se tice prolaska kroz krivine, reci da ce m3 proci duplo brze kroz neku krivinu nego recimo ovaj auto je da budem iskren smesno. razlika medju brzinama prolaska tih automobila je samo 5-10 posto zavisi od uslova. ovakva izjava samo govori koliko necija bmw masta moze svasta ( uz svako postovanje prema m3 ikoni )...

Radovan

pre 11 godina

Niže težište vozila, za nekih desetak santimetara u odnosu na celokupnu svetsku konkurenciju, zbog bokser motora, znači mnogo više u sportskoj vožnji nego da ima snažniji motor. Zakoni fizike su neumoljivi.
Snaga nije problem, lako će se dodati.
Ali prednosti koje donosi niže težište, ne može se nadoknaditi.
TOYOTA nije pogrešila što je odabrala bokser SUBARU.
Verovatno je namerno za određene aktivnosti u budućnosti?

Fizicar

pre 11 godina

@Nemanja
Veze ti prijatelju sa fizikom nemas.
Centrifugalna sila je uravnotezena silom trenja. Obe sile podjednako zavise od mase (ukoliko vozilo ne poseduje spojlere koji prave "downforce" a i onda je u sustini sila trenja 'Ftr=kmg' gde je k vece od 1) tako da se ona u jednacini za ravnotezu sila potire.
Drugim recima maksimalna brzina prolaska kroz krivinu apsolutno ne zavisi od mase vozila.

Zloća

pre 11 godina

Spolja Ok, enterijer blagi užas pa ipak treba i pogledati po kabini kada sediš u nekim kolima a to u ovim uopšte nije prijatno. I na kraju motor daleko ispod svakog proseka u vreme gde dizeli daju iste ili slične karakteristike po čemu su ova kola ispred drugih. Audi TT ili Alfa Romeo Brera jedno 2 svetlosne godine ispred.

Nemanja

pre 11 godina

@(BMW335is, 5. jun 2012 13:48)
Ja nisam pomenuo nigde M odeljenje. Pricao sam o 320d sa standardnim oslanjanjem. A sto se tice tih dodatnih aspekata, zato sam i stavio u zagradu da pretpostavljam da su i BMW i Toyota (za date modele i u okviru klase kojoj pripadaju) iskoristili zakone fizike do maksimuma. Inace ni M3 ne moze da prkosi fizici. Radi se samo o nizem tezistu jer je spusten, sa cvrscim oprugama (koje omogucavaju manji efekat prenosa tezine sto uslovljava manju inerciju), niskoprofilnim gumama (koje daju vecu krutost pri skretanju), raspodeli mase, spojlerima koji stvaraju pritisak... Ali kada se sve to sabere i uporede ta dva auta, sa istim gumama... mislim da brzina prolaska kroz krivinu, bez gubljenja stabilnosti nije mnogo veca u korist M3, a kamoli duplo. A da masa, pored brzine ima velikog uticaja mozes da vidis iz osnovne formule centrifugalne sile F=MV(na kvadrat)/R. M-masa, V-brzina, R-radijus krivine. Tako da ima znacajnog uticaja, inace se ne bi svi trudili da masu maksimalno smanje narocito kod sportskih modela. Zato i postoje sve one silne olaksane edicije takvih vozila.

uroš

pre 11 godina

Ovo je sjajan automobil, a posebno što je to u suštini subaru filozofija samo sa pogonom na zadnjim točkovima, ali mislim da sti odeljenje neće izdržati i ubaciti postojeći sti motor + pogon iz wrx sti impreze što je vrlo moguće jer to je ipak subaru - jednostavan u dizajnu i stvoren samo za vožnju i uživanje i ništa više, kao nekad alfe gulia, gulietta, spyder i nekadašnji bmw iz serija 2000 tii...
Mnogo mi se dopada.

Ovich

pre 11 godina

@pere

Turbo motori zapravo imaju vise obrtnog momenta, dalju osecaj mnogo veceg ubrzanja, bez da dodam da turbo motori dalju maksimalnu snagu vec na par hiljada obrtalja dok na obicnom motoru moras da cekas do kraja gasa da krene kako treba.


Ova toyota je ruzna, i nimalo mi se nesvidja.

dzigi

pre 11 godina

Očigledno nisam džabe pominjao odmorište za ruku. Evo i reči Tojotinog PR-a:
The plastics are very cheap and the two cup holders really tacky. Toyota’s press manager did say that they aren’t happy with the centre console and are looking to get it changed and improved asap. An armrest covering the storage space is what’s needed.

Ko je vozio kola sa "armrestom" zna koliko je to dobra stvar.

Legacy

pre 11 godina

Mnogo takozvanih poznavaoca koji nemaju blage veze o cemu pricaju.Ovaj automobil je uradjen u kooperaciji toyota subaru. Unutra je subaruov BOXER motor cijih 200 konjskih snaga ne moze da se uporedi sa 200 iz rednog ili V motora. Zbog komfiguracije motora ima 2 glave i minimalno 2 bregaste (subaru ugradjuje i 4 u 2.5 motor sa 4 cilindra), sto omogucuje ne samo cipovanje vec ugradjivanje turbo punjaca u obe glave motora tako da lako postaje BI-TURBO. Kao ljubitelj SUBARU-a, zao mi je sto BRZ nema pogon 4x4, vec su oba identicna samo razlicit znak imaju.

BMW335is

pre 11 godina

@ Nemanja:

Slazem se sa tobom u mnogim detaljima koje si naveo, osim za znanje fizike -- tezina i brzina u krivini. Evo prostog primera: M3. Tezi je od ove Toyote, a kroz krivinu moze da prodje u duplo vecoj brzini. Ja ne poredim ta dva automobila, samo dajem primer gde tvoja teorija ne pali. Mnogo vise detalja je u igri -- suspenzija, CG, balans, software...

bmw330d

pre 11 godina

Fin auto, moze se reci da je zanimljiv. Ne treba osporavati kvalitet Toyote, jer ipak je to proverena mehanika. Enterijer pomalo siromasno izgleda na slikama, i nedostatak naslona za ruku je razocaravajuc, to neko vec rece. Ja bih ovom autu ubacio jednog dizela, npr onog iz ,,is 220d" (177ks), ne zato sto se meni svidja, nego zato sto je trziste postalo strasno razmazeno. I na kraju najbitniji detalj, cena! S obzirom koja je platezna velesila neko sa 30 000 eura za kupovinu auta, bilo bi blago receno skandalozno ,,baciti" ih na ovaj auto .. Pogotovo kad se uzme u obzir trziste malo koriscenih automobila u Srbiji, za 30 soma, moze da se uzme stvarno mnogo toga. Dakle to implicira da ovaj auto, moze da kupi samo izraziti ljubitelj, sto opet govori da ovaj auto nije bas ,,pun pogodak" kao sto neki ukazuju.

Baja

pre 11 godina

(Nemanja, 4. jun 2012 16:48)
Celica ima ubrzanje ispod 7 sekundi (6.8), mislim da je na ovaj model dodato 50 ks, obraji su posebna prica, malo je tezi od celice(oko 100 kg)...sigurno je ispod 7 s.

pere

pre 11 godina

a da li taj bmw dizel moze da vam pruzi uzivanje u velikom obrtnom momentu kao ovaj benzinac?i bolje sto nema turbo jer se ne prenosi isti osecaj na vozaca sa turbinom.ovako je 200ks čiste snage i obrtnog momenta.ipak pre bi uzeo civik type r moj favorit.pozz

ФР

pre 11 godina

@џиги - ниси добро видео, погледај поново, десета фотографија одгоре. Сваки спортски аутомобил оваквог типа има одмориште за руку. Налази се тачно испред возача, округлог је облика, и називамо га "волан".

voleo bih da cujem da li je po vama opravdana cena od 30k

pre 11 godina

Jedno prosto pitanje za redakciju i voleo bih da cujem odgovor. Da li bi kupili Tojotu GT86 za 30.000 evra? Meni je ovaj automobil trenutno najveca zelja ali kad sednem i pocnem realno da razmisljam da li bih bio spreman da dam 30.000e za dvosed sa samo solidnim karakteristikama nisam siguran da li bih se na kraju stvarno i odlucio za to. Sa 200ks ovo nije bas pravi sportista za stazu, sto znaci vise je za svakodnevnu voznju, ali kako se onda u to uklapa auto za 2 osobe po ovoj ceni? Mislim da je cena morala da bude 20.000-25.000e jer realno toliko vredi na putu. Dodatak do 30k je vise zbog stvari koje vise imaju veze sa psihom kupaca i ocekivanjem ovog modela nego zbog onoga sto se realno dobija.

Nemanja

pre 11 godina

@(Milojko, 4. jun 2012 13:07)
I u mojoj porodici se vozi jedan 320d sa 184 ks i on ubrzava do 100, po fabrickim podacima za 7,5s. Ovde ne pise (ili ja nisam naso) koliko ova Toyota ubrzava, ali sam negde procitao da to iznosi otprilike isto toliko, oko 7,5, 7,6s. Ali kao sto je napisano, ovaj auto se ne vozi kroz brojke nego kroz osecaj. BMW je tezak oko 1500kg i, po zakonima fizike (a sigurno su ih maksimalno iskpristili i u Toyoti i u BMW-u) auto sa vecom masom ne moze da prodje istom brzinom kroz istu krivinu. I druga stvar ko voli sportske modele je zvuk. Ni jedan sportista se ne moze tako zvati dok ima dizel motor! Tako da, su u krivinama jako priblizni, slicno ubrzavaju, zvuk je bolji... Mada bih ja uvek pre kupio BMW 3 limuzinu jer mi cupe ne odgovara. Ali auto kosta daleko manje (sa slicnom opremom) a pruza otprilike iste performanse. BMW 5 ima sporije ubrzanje sa dizel motorom (2.0), ali da je ovo dobar auto samo za one koji voze Jugice i Yarise nije tacno...

dzigi

pre 11 godina

Besmisleno je porediti ovu Tojotu sa bilo kojom limuzinom. Tačno je da ima bržih limuzina ali to uopšte nije ista grupa.
Da pojednostavimo, ovo je lagani sportski kupe za zabavu, nešto kao Mazda MX-5 sa tvrdim krovom i jačim motorom. Iako mu je Genesis konkurent, ipak je jači po ceni, motoru, performansama, tako da ostaje samo jedno - da sačekamo neku jaču (turbo?) verziju Toyobara.
Btw, GT86 ima dve rupe za flašice a nema odmorište za ruku? Shvatam da ruka može da se drži i na flašicama ali ipak...

bolid

pre 11 godina

mnogi, izgleda, nisu shvatili poentu ovog automobila. ovo nije sminkerski auto niti auto sa kojim se trkas od semafora do semafora sa nekim dizelima, ovo nije ni auto za postizanje brzih vremena na stazi,pogotovo ne sa ovako uskim gumama a nije ni za tatine sinove koji bi da se pokazu u gradu. ovaj auto je za one koju bi da uzivaju u voznji preciznog, laganog auta sa zadnjom vucom i relativno slabim prijanjanjem, kroz krivine.

Ivan

pre 11 godina

Ja bih radije posedovao ovu Tojotu nego bilo koji BMW ikada napravljen. Samo naivci koji se loze na sirovu snagu a pojma nemaju sa voznjom mogu da prave poredjenja sa nekim limuzinama...

Milojko

pre 11 godina

Moj 320d ima 183 konja i skoro duplo veci obrtni moment - 380Nm.
A tezi je svega 200kg.
Do stotke stize za pola sekunde brze, maksimalna brzina je 30km veca, duplo je stedljiviji i neuporedivo bolje lezi u krivinama.
A usput isto kosta.
Sta reci sem da na ovako nesto mogu da se loze samo vozaci jugica, kia, hjundaia i jarisa...

Jojo

pre 11 godina

Naravno da bi bio bolji sa turbinom i 50-60 ks vise ali da ce de ga jede bmw 5 od 2000 kubika dizel je smesno ( vozim bmw dizela ). Ta serija 5 ima oko 1800 kg i 177 ks znaci nikako nije on ispred ove tojote.

mirkoaš

pre 11 godina

Oduševljen sam konceptom ovoga auta. I ubijeđen sam da je vrhunska zabava na 4 točka. Ipak dijelim mišljenje većine da je 200 ks malo. Nije 200 ks samo po sebi malo ali s obzirom da imaš opasan izgled, zvuk i pedigre, nije lijepo da te BMW serije 5 da dizel motorom od 2000 kubika opuva od osemafora do semafora. Još 50-tak konja je ipak potrebno, kao jača verzija. Onda će biti kompletan.
Mada je i ovako odličan :)

Marko

pre 11 godina

Ovaj motor vapi za turbinom ili kompresorom.
Jedan obicni BMW 320D (moze i karavan) je brzi od njega po pitanju ubrzanja, maksimalne brzine, a pogotovo medjuubrzanja. Ima slabiji motor i dosta vecu tezinu, a toliko bolje performanse i dosta manje trosi...

Kako bih voleo da ovo imam

pre 11 godina

Konačno i test. Nemam sad vremena da čitam ali vratiću se obavezno popodne da vidim i vaše utiske. Meni je trenutno sam da imam ovaj automobil (ili Genesis Coupe) i nadam se da ce moci za nekoliko godina da se nadje polovan za manje para sa malom kilometrazom i ostaje mi nada da cu za tih nekoliko godina moci da zaradim tih 20-tak hiljada.

Igor

pre 11 godina

Mislio sam da će ovaj automobil biti jos jedna malokrvna Toyota, ali koliko vidim, izgleda da su im najzad dozvolili da se opuste i da naprave auto za zabavu. Ovo nije isto sto i Hyundai genesis o kojem smo citali ovde, japanac je lak i slab, ali verujem da ce brze da obidje krug oko vecine staza od sirovog korejca.

Jos jednom, ljubomorni smo na uzitke koje imate priliku da iskusite!

Jojo

pre 11 godina

Naravno da bi bio bolji sa turbinom i 50-60 ks vise ali da ce de ga jede bmw 5 od 2000 kubika dizel je smesno ( vozim bmw dizela ). Ta serija 5 ima oko 1800 kg i 177 ks znaci nikako nije on ispred ove tojote.

Nemanja

pre 11 godina

@(Milojko, 4. jun 2012 13:07)
I u mojoj porodici se vozi jedan 320d sa 184 ks i on ubrzava do 100, po fabrickim podacima za 7,5s. Ovde ne pise (ili ja nisam naso) koliko ova Toyota ubrzava, ali sam negde procitao da to iznosi otprilike isto toliko, oko 7,5, 7,6s. Ali kao sto je napisano, ovaj auto se ne vozi kroz brojke nego kroz osecaj. BMW je tezak oko 1500kg i, po zakonima fizike (a sigurno su ih maksimalno iskpristili i u Toyoti i u BMW-u) auto sa vecom masom ne moze da prodje istom brzinom kroz istu krivinu. I druga stvar ko voli sportske modele je zvuk. Ni jedan sportista se ne moze tako zvati dok ima dizel motor! Tako da, su u krivinama jako priblizni, slicno ubrzavaju, zvuk je bolji... Mada bih ja uvek pre kupio BMW 3 limuzinu jer mi cupe ne odgovara. Ali auto kosta daleko manje (sa slicnom opremom) a pruza otprilike iste performanse. BMW 5 ima sporije ubrzanje sa dizel motorom (2.0), ali da je ovo dobar auto samo za one koji voze Jugice i Yarise nije tacno...

bolid

pre 11 godina

mnogi, izgleda, nisu shvatili poentu ovog automobila. ovo nije sminkerski auto niti auto sa kojim se trkas od semafora do semafora sa nekim dizelima, ovo nije ni auto za postizanje brzih vremena na stazi,pogotovo ne sa ovako uskim gumama a nije ni za tatine sinove koji bi da se pokazu u gradu. ovaj auto je za one koju bi da uzivaju u voznji preciznog, laganog auta sa zadnjom vucom i relativno slabim prijanjanjem, kroz krivine.

Ivan

pre 11 godina

Ja bih radije posedovao ovu Tojotu nego bilo koji BMW ikada napravljen. Samo naivci koji se loze na sirovu snagu a pojma nemaju sa voznjom mogu da prave poredjenja sa nekim limuzinama...

RS197

pre 11 godina

mili boze cuda velikoga, sve trkaci od semafora do semafora u bmw dizel limuzinama od 2 litra ( a, kako rece jedan, moze i karavan omg ).

prvo ozbiljno - svaka cast tojoti/subaruu na trudu da, u sve ekoloski sve zahtevnijem svetu gde svi mainstream proizvodjaci rade downsizing motora, naprave jedan pravi visokoturazni benzinac sa 100ks po litri...
ovaj auto bi trebao biti jako zanimljiv za voziti, sto zbog tog motora, sto zbog niskog tezista, sto zbog tojotine tradicije uspeha u motosportu.
ne sumnjam da je auto spakovan odlicno, jedino mu je cena od 30 hiljada malo visoka, ali valjda oni znaju sta rade...

ovaj auto nije napravljen da se trka od semafora do semafora sa cadjavcima, vec je napravljen da se vozi na nacin gde ce mu svi kvaliteti doci do izrazaja a ne samo snaga, dakle gde ce se i poneka krivina proci malo brze, gde ce se morati zakociti ostrije itd...
a siguran sam da se ne srami i medju semaforima, "protiv" auta sa 1250kg i 200ks medju semaforima nijedan dizel od 2 litre u autu velicine bmw serije 3 ili 5 ne moze ni da drzi tempo a kamoli nesto drugo.
posebna prica je voznja po magistrali...

sto se tice prolaska kroz krivine, reci da ce m3 proci duplo brze kroz neku krivinu nego recimo ovaj auto je da budem iskren smesno. razlika medju brzinama prolaska tih automobila je samo 5-10 posto zavisi od uslova. ovakva izjava samo govori koliko necija bmw masta moze svasta ( uz svako postovanje prema m3 ikoni )...

ФР

pre 11 godina

@џиги - ниси добро видео, погледај поново, десета фотографија одгоре. Сваки спортски аутомобил оваквог типа има одмориште за руку. Налази се тачно испред возача, округлог је облика, и називамо га "волан".

Igor

pre 11 godina

Mislio sam da će ovaj automobil biti jos jedna malokrvna Toyota, ali koliko vidim, izgleda da su im najzad dozvolili da se opuste i da naprave auto za zabavu. Ovo nije isto sto i Hyundai genesis o kojem smo citali ovde, japanac je lak i slab, ali verujem da ce brze da obidje krug oko vecine staza od sirovog korejca.

Jos jednom, ljubomorni smo na uzitke koje imate priliku da iskusite!

Kako bih voleo da ovo imam

pre 11 godina

Konačno i test. Nemam sad vremena da čitam ali vratiću se obavezno popodne da vidim i vaše utiske. Meni je trenutno sam da imam ovaj automobil (ili Genesis Coupe) i nadam se da ce moci za nekoliko godina da se nadje polovan za manje para sa malom kilometrazom i ostaje mi nada da cu za tih nekoliko godina moci da zaradim tih 20-tak hiljada.

mirkoaš

pre 11 godina

Oduševljen sam konceptom ovoga auta. I ubijeđen sam da je vrhunska zabava na 4 točka. Ipak dijelim mišljenje većine da je 200 ks malo. Nije 200 ks samo po sebi malo ali s obzirom da imaš opasan izgled, zvuk i pedigre, nije lijepo da te BMW serije 5 da dizel motorom od 2000 kubika opuva od osemafora do semafora. Još 50-tak konja je ipak potrebno, kao jača verzija. Onda će biti kompletan.
Mada je i ovako odličan :)

voleo bih da cujem da li je po vama opravdana cena od 30k

pre 11 godina

Jedno prosto pitanje za redakciju i voleo bih da cujem odgovor. Da li bi kupili Tojotu GT86 za 30.000 evra? Meni je ovaj automobil trenutno najveca zelja ali kad sednem i pocnem realno da razmisljam da li bih bio spreman da dam 30.000e za dvosed sa samo solidnim karakteristikama nisam siguran da li bih se na kraju stvarno i odlucio za to. Sa 200ks ovo nije bas pravi sportista za stazu, sto znaci vise je za svakodnevnu voznju, ali kako se onda u to uklapa auto za 2 osobe po ovoj ceni? Mislim da je cena morala da bude 20.000-25.000e jer realno toliko vredi na putu. Dodatak do 30k je vise zbog stvari koje vise imaju veze sa psihom kupaca i ocekivanjem ovog modela nego zbog onoga sto se realno dobija.

Radovan

pre 11 godina

Niže težište vozila, za nekih desetak santimetara u odnosu na celokupnu svetsku konkurenciju, zbog bokser motora, znači mnogo više u sportskoj vožnji nego da ima snažniji motor. Zakoni fizike su neumoljivi.
Snaga nije problem, lako će se dodati.
Ali prednosti koje donosi niže težište, ne može se nadoknaditi.
TOYOTA nije pogrešila što je odabrala bokser SUBARU.
Verovatno je namerno za određene aktivnosti u budućnosti?

Milojko

pre 11 godina

Moj 320d ima 183 konja i skoro duplo veci obrtni moment - 380Nm.
A tezi je svega 200kg.
Do stotke stize za pola sekunde brze, maksimalna brzina je 30km veca, duplo je stedljiviji i neuporedivo bolje lezi u krivinama.
A usput isto kosta.
Sta reci sem da na ovako nesto mogu da se loze samo vozaci jugica, kia, hjundaia i jarisa...

dzigi

pre 11 godina

Besmisleno je porediti ovu Tojotu sa bilo kojom limuzinom. Tačno je da ima bržih limuzina ali to uopšte nije ista grupa.
Da pojednostavimo, ovo je lagani sportski kupe za zabavu, nešto kao Mazda MX-5 sa tvrdim krovom i jačim motorom. Iako mu je Genesis konkurent, ipak je jači po ceni, motoru, performansama, tako da ostaje samo jedno - da sačekamo neku jaču (turbo?) verziju Toyobara.
Btw, GT86 ima dve rupe za flašice a nema odmorište za ruku? Shvatam da ruka može da se drži i na flašicama ali ipak...

Marko

pre 11 godina

Ovaj motor vapi za turbinom ili kompresorom.
Jedan obicni BMW 320D (moze i karavan) je brzi od njega po pitanju ubrzanja, maksimalne brzine, a pogotovo medjuubrzanja. Ima slabiji motor i dosta vecu tezinu, a toliko bolje performanse i dosta manje trosi...

Legacy

pre 11 godina

Mnogo takozvanih poznavaoca koji nemaju blage veze o cemu pricaju.Ovaj automobil je uradjen u kooperaciji toyota subaru. Unutra je subaruov BOXER motor cijih 200 konjskih snaga ne moze da se uporedi sa 200 iz rednog ili V motora. Zbog komfiguracije motora ima 2 glave i minimalno 2 bregaste (subaru ugradjuje i 4 u 2.5 motor sa 4 cilindra), sto omogucuje ne samo cipovanje vec ugradjivanje turbo punjaca u obe glave motora tako da lako postaje BI-TURBO. Kao ljubitelj SUBARU-a, zao mi je sto BRZ nema pogon 4x4, vec su oba identicna samo razlicit znak imaju.

uroš

pre 11 godina

Ovo je sjajan automobil, a posebno što je to u suštini subaru filozofija samo sa pogonom na zadnjim točkovima, ali mislim da sti odeljenje neće izdržati i ubaciti postojeći sti motor + pogon iz wrx sti impreze što je vrlo moguće jer to je ipak subaru - jednostavan u dizajnu i stvoren samo za vožnju i uživanje i ništa više, kao nekad alfe gulia, gulietta, spyder i nekadašnji bmw iz serija 2000 tii...
Mnogo mi se dopada.

Nemanja

pre 11 godina

@(BMW335is, 5. jun 2012 13:48)
Ja nisam pomenuo nigde M odeljenje. Pricao sam o 320d sa standardnim oslanjanjem. A sto se tice tih dodatnih aspekata, zato sam i stavio u zagradu da pretpostavljam da su i BMW i Toyota (za date modele i u okviru klase kojoj pripadaju) iskoristili zakone fizike do maksimuma. Inace ni M3 ne moze da prkosi fizici. Radi se samo o nizem tezistu jer je spusten, sa cvrscim oprugama (koje omogucavaju manji efekat prenosa tezine sto uslovljava manju inerciju), niskoprofilnim gumama (koje daju vecu krutost pri skretanju), raspodeli mase, spojlerima koji stvaraju pritisak... Ali kada se sve to sabere i uporede ta dva auta, sa istim gumama... mislim da brzina prolaska kroz krivinu, bez gubljenja stabilnosti nije mnogo veca u korist M3, a kamoli duplo. A da masa, pored brzine ima velikog uticaja mozes da vidis iz osnovne formule centrifugalne sile F=MV(na kvadrat)/R. M-masa, V-brzina, R-radijus krivine. Tako da ima znacajnog uticaja, inace se ne bi svi trudili da masu maksimalno smanje narocito kod sportskih modela. Zato i postoje sve one silne olaksane edicije takvih vozila.

Radovan

pre 11 godina

Nisu ni krenuli da prodaju ove "autiće", već su počeli da pobeđuju na trkama.

Na 24 časa Nirburgringa, pobedili u dve kategorije vozila.
http://speedorock.com/toyota-gt86-takes-two-class-wins-in-adac-24-hours-nurburgring-race/

TataMata

pre 11 godina

Odlican automobil !!!
Spoj Subarua-motor i Toyota-sistem ubrizgavanja goriva je jednostavno odlican. Relativno jeftin a ostavlja utisak mnogo skupljeg sportskog automobila, ne treba ga porediti sa drugim npr.bmw to je glupo, ovo je auto za vozaca koji zeli da uziva u voznji i spreman je da se odrekne konfora zarad osecaja u voznji a to je ono najvaznije (ne luksuz, ili privlacenje paznje).
Vremenom ocekujem da se dalje razvija i ponude se jos neke opcije u snazi !

Laki

pre 11 godina

Šta su se vozači BMW-a toliko primili i porede babe i žabe?Kako misle da porede 2.0 dizel BMW I ovu Toyotu?Ovaj auto je napravljen za uživanje, a usput bi i pojeo navedene BMW dizelaše.Ja vozim Alfu GT koja ima manje konja od ove toyote, tačnije 166ks i ona je takođe brža od navedenih BMW-a.Težina igra veoma bitnu ulogu u ukupnim performansama automobila a to ovde mnogi zaboravljaju.

pere

pre 11 godina

a da li taj bmw dizel moze da vam pruzi uzivanje u velikom obrtnom momentu kao ovaj benzinac?i bolje sto nema turbo jer se ne prenosi isti osecaj na vozaca sa turbinom.ovako je 200ks čiste snage i obrtnog momenta.ipak pre bi uzeo civik type r moj favorit.pozz

ns

pre 11 godina

negde sam procitao da ce kasnije ubacitiopciju 4x4 da se uzme, lepo izgleda toyotica, smekerski mali autic...subaru brz (b-boxer, r-rear wheel, z-zenit)

dzigi

pre 11 godina

Očigledno nisam džabe pominjao odmorište za ruku. Evo i reči Tojotinog PR-a:
The plastics are very cheap and the two cup holders really tacky. Toyota’s press manager did say that they aren’t happy with the centre console and are looking to get it changed and improved asap. An armrest covering the storage space is what’s needed.

Ko je vozio kola sa "armrestom" zna koliko je to dobra stvar.

Fizicar

pre 11 godina

@Nemanja
Veze ti prijatelju sa fizikom nemas.
Centrifugalna sila je uravnotezena silom trenja. Obe sile podjednako zavise od mase (ukoliko vozilo ne poseduje spojlere koji prave "downforce" a i onda je u sustini sila trenja 'Ftr=kmg' gde je k vece od 1) tako da se ona u jednacini za ravnotezu sila potire.
Drugim recima maksimalna brzina prolaska kroz krivinu apsolutno ne zavisi od mase vozila.

bmw330d

pre 11 godina

Fin auto, moze se reci da je zanimljiv. Ne treba osporavati kvalitet Toyote, jer ipak je to proverena mehanika. Enterijer pomalo siromasno izgleda na slikama, i nedostatak naslona za ruku je razocaravajuc, to neko vec rece. Ja bih ovom autu ubacio jednog dizela, npr onog iz ,,is 220d" (177ks), ne zato sto se meni svidja, nego zato sto je trziste postalo strasno razmazeno. I na kraju najbitniji detalj, cena! S obzirom koja je platezna velesila neko sa 30 000 eura za kupovinu auta, bilo bi blago receno skandalozno ,,baciti" ih na ovaj auto .. Pogotovo kad se uzme u obzir trziste malo koriscenih automobila u Srbiji, za 30 soma, moze da se uzme stvarno mnogo toga. Dakle to implicira da ovaj auto, moze da kupi samo izraziti ljubitelj, sto opet govori da ovaj auto nije bas ,,pun pogodak" kao sto neki ukazuju.

BMW335is

pre 11 godina

@ Nemanja:

Slazem se sa tobom u mnogim detaljima koje si naveo, osim za znanje fizike -- tezina i brzina u krivini. Evo prostog primera: M3. Tezi je od ove Toyote, a kroz krivinu moze da prodje u duplo vecoj brzini. Ja ne poredim ta dva automobila, samo dajem primer gde tvoja teorija ne pali. Mnogo vise detalja je u igri -- suspenzija, CG, balans, software...

Ovich

pre 11 godina

@pere

Turbo motori zapravo imaju vise obrtnog momenta, dalju osecaj mnogo veceg ubrzanja, bez da dodam da turbo motori dalju maksimalnu snagu vec na par hiljada obrtalja dok na obicnom motoru moras da cekas do kraja gasa da krene kako treba.


Ova toyota je ruzna, i nimalo mi se nesvidja.

Zloća

pre 11 godina

Spolja Ok, enterijer blagi užas pa ipak treba i pogledati po kabini kada sediš u nekim kolima a to u ovim uopšte nije prijatno. I na kraju motor daleko ispod svakog proseka u vreme gde dizeli daju iste ili slične karakteristike po čemu su ova kola ispred drugih. Audi TT ili Alfa Romeo Brera jedno 2 svetlosne godine ispred.

Ivan S

pre 11 godina

Fantastično je što su počeli da prave kola kao da su iz igrice. Japanci nikada nisu osvajali dizajnom pa tako ni ovoga puta. Kada pogledam štop svetla, setim se Đulijete. Pretpostavljam da je glavna prednost ovog modela kao uostalom i sa svim japancima, motor.

Neko je uskliknuo da su TT i Brera za ovo automobili. Ne bih se složio sa time. Teško je odrediti meru za dobar utomobil, doduše. Za nekog dobar auto je onaj koji dobro izgleda, pa iako se kvari nije problem ako se ima para i živaca da se popravlja unedogled. Za nekog je dobar auto, pouzdan auto sa njemu pristojnim performansama.

Ipak, uzimajući u obzir da po svim testovima u nazad deset godina, među deset automobila, japanska industrija ima učešće od 50% i više, ovo je sigurno odličan auto.

Baja

pre 11 godina

(Nemanja, 4. jun 2012 16:48)
Celica ima ubrzanje ispod 7 sekundi (6.8), mislim da je na ovaj model dodato 50 ks, obraji su posebna prica, malo je tezi od celice(oko 100 kg)...sigurno je ispod 7 s.

Milojko

pre 11 godina

Moj 320d ima 183 konja i skoro duplo veci obrtni moment - 380Nm.
A tezi je svega 200kg.
Do stotke stize za pola sekunde brze, maksimalna brzina je 30km veca, duplo je stedljiviji i neuporedivo bolje lezi u krivinama.
A usput isto kosta.
Sta reci sem da na ovako nesto mogu da se loze samo vozaci jugica, kia, hjundaia i jarisa...

Marko

pre 11 godina

Ovaj motor vapi za turbinom ili kompresorom.
Jedan obicni BMW 320D (moze i karavan) je brzi od njega po pitanju ubrzanja, maksimalne brzine, a pogotovo medjuubrzanja. Ima slabiji motor i dosta vecu tezinu, a toliko bolje performanse i dosta manje trosi...

Ovich

pre 11 godina

@pere

Turbo motori zapravo imaju vise obrtnog momenta, dalju osecaj mnogo veceg ubrzanja, bez da dodam da turbo motori dalju maksimalnu snagu vec na par hiljada obrtalja dok na obicnom motoru moras da cekas do kraja gasa da krene kako treba.


Ova toyota je ruzna, i nimalo mi se nesvidja.

Zloća

pre 11 godina

Spolja Ok, enterijer blagi užas pa ipak treba i pogledati po kabini kada sediš u nekim kolima a to u ovim uopšte nije prijatno. I na kraju motor daleko ispod svakog proseka u vreme gde dizeli daju iste ili slične karakteristike po čemu su ova kola ispred drugih. Audi TT ili Alfa Romeo Brera jedno 2 svetlosne godine ispred.

mirkoaš

pre 11 godina

Oduševljen sam konceptom ovoga auta. I ubijeđen sam da je vrhunska zabava na 4 točka. Ipak dijelim mišljenje većine da je 200 ks malo. Nije 200 ks samo po sebi malo ali s obzirom da imaš opasan izgled, zvuk i pedigre, nije lijepo da te BMW serije 5 da dizel motorom od 2000 kubika opuva od osemafora do semafora. Još 50-tak konja je ipak potrebno, kao jača verzija. Onda će biti kompletan.
Mada je i ovako odličan :)

bmw330d

pre 11 godina

Fin auto, moze se reci da je zanimljiv. Ne treba osporavati kvalitet Toyote, jer ipak je to proverena mehanika. Enterijer pomalo siromasno izgleda na slikama, i nedostatak naslona za ruku je razocaravajuc, to neko vec rece. Ja bih ovom autu ubacio jednog dizela, npr onog iz ,,is 220d" (177ks), ne zato sto se meni svidja, nego zato sto je trziste postalo strasno razmazeno. I na kraju najbitniji detalj, cena! S obzirom koja je platezna velesila neko sa 30 000 eura za kupovinu auta, bilo bi blago receno skandalozno ,,baciti" ih na ovaj auto .. Pogotovo kad se uzme u obzir trziste malo koriscenih automobila u Srbiji, za 30 soma, moze da se uzme stvarno mnogo toga. Dakle to implicira da ovaj auto, moze da kupi samo izraziti ljubitelj, sto opet govori da ovaj auto nije bas ,,pun pogodak" kao sto neki ukazuju.

BMW335is

pre 11 godina

@ Nemanja:

Slazem se sa tobom u mnogim detaljima koje si naveo, osim za znanje fizike -- tezina i brzina u krivini. Evo prostog primera: M3. Tezi je od ove Toyote, a kroz krivinu moze da prodje u duplo vecoj brzini. Ja ne poredim ta dva automobila, samo dajem primer gde tvoja teorija ne pali. Mnogo vise detalja je u igri -- suspenzija, CG, balans, software...

Ivan

pre 11 godina

Ja bih radije posedovao ovu Tojotu nego bilo koji BMW ikada napravljen. Samo naivci koji se loze na sirovu snagu a pojma nemaju sa voznjom mogu da prave poredjenja sa nekim limuzinama...

Fizicar

pre 11 godina

@Nemanja
Veze ti prijatelju sa fizikom nemas.
Centrifugalna sila je uravnotezena silom trenja. Obe sile podjednako zavise od mase (ukoliko vozilo ne poseduje spojlere koji prave "downforce" a i onda je u sustini sila trenja 'Ftr=kmg' gde je k vece od 1) tako da se ona u jednacini za ravnotezu sila potire.
Drugim recima maksimalna brzina prolaska kroz krivinu apsolutno ne zavisi od mase vozila.

pere

pre 11 godina

a da li taj bmw dizel moze da vam pruzi uzivanje u velikom obrtnom momentu kao ovaj benzinac?i bolje sto nema turbo jer se ne prenosi isti osecaj na vozaca sa turbinom.ovako je 200ks čiste snage i obrtnog momenta.ipak pre bi uzeo civik type r moj favorit.pozz

RS197

pre 11 godina

mili boze cuda velikoga, sve trkaci od semafora do semafora u bmw dizel limuzinama od 2 litra ( a, kako rece jedan, moze i karavan omg ).

prvo ozbiljno - svaka cast tojoti/subaruu na trudu da, u sve ekoloski sve zahtevnijem svetu gde svi mainstream proizvodjaci rade downsizing motora, naprave jedan pravi visokoturazni benzinac sa 100ks po litri...
ovaj auto bi trebao biti jako zanimljiv za voziti, sto zbog tog motora, sto zbog niskog tezista, sto zbog tojotine tradicije uspeha u motosportu.
ne sumnjam da je auto spakovan odlicno, jedino mu je cena od 30 hiljada malo visoka, ali valjda oni znaju sta rade...

ovaj auto nije napravljen da se trka od semafora do semafora sa cadjavcima, vec je napravljen da se vozi na nacin gde ce mu svi kvaliteti doci do izrazaja a ne samo snaga, dakle gde ce se i poneka krivina proci malo brze, gde ce se morati zakociti ostrije itd...
a siguran sam da se ne srami i medju semaforima, "protiv" auta sa 1250kg i 200ks medju semaforima nijedan dizel od 2 litre u autu velicine bmw serije 3 ili 5 ne moze ni da drzi tempo a kamoli nesto drugo.
posebna prica je voznja po magistrali...

sto se tice prolaska kroz krivine, reci da ce m3 proci duplo brze kroz neku krivinu nego recimo ovaj auto je da budem iskren smesno. razlika medju brzinama prolaska tih automobila je samo 5-10 posto zavisi od uslova. ovakva izjava samo govori koliko necija bmw masta moze svasta ( uz svako postovanje prema m3 ikoni )...

Nemanja

pre 11 godina

@(BMW335is, 5. jun 2012 13:48)
Ja nisam pomenuo nigde M odeljenje. Pricao sam o 320d sa standardnim oslanjanjem. A sto se tice tih dodatnih aspekata, zato sam i stavio u zagradu da pretpostavljam da su i BMW i Toyota (za date modele i u okviru klase kojoj pripadaju) iskoristili zakone fizike do maksimuma. Inace ni M3 ne moze da prkosi fizici. Radi se samo o nizem tezistu jer je spusten, sa cvrscim oprugama (koje omogucavaju manji efekat prenosa tezine sto uslovljava manju inerciju), niskoprofilnim gumama (koje daju vecu krutost pri skretanju), raspodeli mase, spojlerima koji stvaraju pritisak... Ali kada se sve to sabere i uporede ta dva auta, sa istim gumama... mislim da brzina prolaska kroz krivinu, bez gubljenja stabilnosti nije mnogo veca u korist M3, a kamoli duplo. A da masa, pored brzine ima velikog uticaja mozes da vidis iz osnovne formule centrifugalne sile F=MV(na kvadrat)/R. M-masa, V-brzina, R-radijus krivine. Tako da ima znacajnog uticaja, inace se ne bi svi trudili da masu maksimalno smanje narocito kod sportskih modela. Zato i postoje sve one silne olaksane edicije takvih vozila.

Baja

pre 11 godina

(Nemanja, 4. jun 2012 16:48)
Celica ima ubrzanje ispod 7 sekundi (6.8), mislim da je na ovaj model dodato 50 ks, obraji su posebna prica, malo je tezi od celice(oko 100 kg)...sigurno je ispod 7 s.

Jojo

pre 11 godina

Naravno da bi bio bolji sa turbinom i 50-60 ks vise ali da ce de ga jede bmw 5 od 2000 kubika dizel je smesno ( vozim bmw dizela ). Ta serija 5 ima oko 1800 kg i 177 ks znaci nikako nije on ispred ove tojote.

Nemanja

pre 11 godina

@(Milojko, 4. jun 2012 13:07)
I u mojoj porodici se vozi jedan 320d sa 184 ks i on ubrzava do 100, po fabrickim podacima za 7,5s. Ovde ne pise (ili ja nisam naso) koliko ova Toyota ubrzava, ali sam negde procitao da to iznosi otprilike isto toliko, oko 7,5, 7,6s. Ali kao sto je napisano, ovaj auto se ne vozi kroz brojke nego kroz osecaj. BMW je tezak oko 1500kg i, po zakonima fizike (a sigurno su ih maksimalno iskpristili i u Toyoti i u BMW-u) auto sa vecom masom ne moze da prodje istom brzinom kroz istu krivinu. I druga stvar ko voli sportske modele je zvuk. Ni jedan sportista se ne moze tako zvati dok ima dizel motor! Tako da, su u krivinama jako priblizni, slicno ubrzavaju, zvuk je bolji... Mada bih ja uvek pre kupio BMW 3 limuzinu jer mi cupe ne odgovara. Ali auto kosta daleko manje (sa slicnom opremom) a pruza otprilike iste performanse. BMW 5 ima sporije ubrzanje sa dizel motorom (2.0), ali da je ovo dobar auto samo za one koji voze Jugice i Yarise nije tacno...

dzigi

pre 11 godina

Besmisleno je porediti ovu Tojotu sa bilo kojom limuzinom. Tačno je da ima bržih limuzina ali to uopšte nije ista grupa.
Da pojednostavimo, ovo je lagani sportski kupe za zabavu, nešto kao Mazda MX-5 sa tvrdim krovom i jačim motorom. Iako mu je Genesis konkurent, ipak je jači po ceni, motoru, performansama, tako da ostaje samo jedno - da sačekamo neku jaču (turbo?) verziju Toyobara.
Btw, GT86 ima dve rupe za flašice a nema odmorište za ruku? Shvatam da ruka može da se drži i na flašicama ali ipak...

voleo bih da cujem da li je po vama opravdana cena od 30k

pre 11 godina

Jedno prosto pitanje za redakciju i voleo bih da cujem odgovor. Da li bi kupili Tojotu GT86 za 30.000 evra? Meni je ovaj automobil trenutno najveca zelja ali kad sednem i pocnem realno da razmisljam da li bih bio spreman da dam 30.000e za dvosed sa samo solidnim karakteristikama nisam siguran da li bih se na kraju stvarno i odlucio za to. Sa 200ks ovo nije bas pravi sportista za stazu, sto znaci vise je za svakodnevnu voznju, ali kako se onda u to uklapa auto za 2 osobe po ovoj ceni? Mislim da je cena morala da bude 20.000-25.000e jer realno toliko vredi na putu. Dodatak do 30k je vise zbog stvari koje vise imaju veze sa psihom kupaca i ocekivanjem ovog modela nego zbog onoga sto se realno dobija.

Legacy

pre 11 godina

Mnogo takozvanih poznavaoca koji nemaju blage veze o cemu pricaju.Ovaj automobil je uradjen u kooperaciji toyota subaru. Unutra je subaruov BOXER motor cijih 200 konjskih snaga ne moze da se uporedi sa 200 iz rednog ili V motora. Zbog komfiguracije motora ima 2 glave i minimalno 2 bregaste (subaru ugradjuje i 4 u 2.5 motor sa 4 cilindra), sto omogucuje ne samo cipovanje vec ugradjivanje turbo punjaca u obe glave motora tako da lako postaje BI-TURBO. Kao ljubitelj SUBARU-a, zao mi je sto BRZ nema pogon 4x4, vec su oba identicna samo razlicit znak imaju.

TataMata

pre 11 godina

Odlican automobil !!!
Spoj Subarua-motor i Toyota-sistem ubrizgavanja goriva je jednostavno odlican. Relativno jeftin a ostavlja utisak mnogo skupljeg sportskog automobila, ne treba ga porediti sa drugim npr.bmw to je glupo, ovo je auto za vozaca koji zeli da uziva u voznji i spreman je da se odrekne konfora zarad osecaja u voznji a to je ono najvaznije (ne luksuz, ili privlacenje paznje).
Vremenom ocekujem da se dalje razvija i ponude se jos neke opcije u snazi !

ФР

pre 11 godina

@џиги - ниси добро видео, погледај поново, десета фотографија одгоре. Сваки спортски аутомобил оваквог типа има одмориште за руку. Налази се тачно испред возача, округлог је облика, и називамо га "волан".

dzigi

pre 11 godina

Očigledno nisam džabe pominjao odmorište za ruku. Evo i reči Tojotinog PR-a:
The plastics are very cheap and the two cup holders really tacky. Toyota’s press manager did say that they aren’t happy with the centre console and are looking to get it changed and improved asap. An armrest covering the storage space is what’s needed.

Ko je vozio kola sa "armrestom" zna koliko je to dobra stvar.

Radovan

pre 11 godina

Nisu ni krenuli da prodaju ove "autiće", već su počeli da pobeđuju na trkama.

Na 24 časa Nirburgringa, pobedili u dve kategorije vozila.
http://speedorock.com/toyota-gt86-takes-two-class-wins-in-adac-24-hours-nurburgring-race/

Kako bih voleo da ovo imam

pre 11 godina

Konačno i test. Nemam sad vremena da čitam ali vratiću se obavezno popodne da vidim i vaše utiske. Meni je trenutno sam da imam ovaj automobil (ili Genesis Coupe) i nadam se da ce moci za nekoliko godina da se nadje polovan za manje para sa malom kilometrazom i ostaje mi nada da cu za tih nekoliko godina moci da zaradim tih 20-tak hiljada.

bolid

pre 11 godina

mnogi, izgleda, nisu shvatili poentu ovog automobila. ovo nije sminkerski auto niti auto sa kojim se trkas od semafora do semafora sa nekim dizelima, ovo nije ni auto za postizanje brzih vremena na stazi,pogotovo ne sa ovako uskim gumama a nije ni za tatine sinove koji bi da se pokazu u gradu. ovaj auto je za one koju bi da uzivaju u voznji preciznog, laganog auta sa zadnjom vucom i relativno slabim prijanjanjem, kroz krivine.

uroš

pre 11 godina

Ovo je sjajan automobil, a posebno što je to u suštini subaru filozofija samo sa pogonom na zadnjim točkovima, ali mislim da sti odeljenje neće izdržati i ubaciti postojeći sti motor + pogon iz wrx sti impreze što je vrlo moguće jer to je ipak subaru - jednostavan u dizajnu i stvoren samo za vožnju i uživanje i ništa više, kao nekad alfe gulia, gulietta, spyder i nekadašnji bmw iz serija 2000 tii...
Mnogo mi se dopada.

Radovan

pre 11 godina

Niže težište vozila, za nekih desetak santimetara u odnosu na celokupnu svetsku konkurenciju, zbog bokser motora, znači mnogo više u sportskoj vožnji nego da ima snažniji motor. Zakoni fizike su neumoljivi.
Snaga nije problem, lako će se dodati.
Ali prednosti koje donosi niže težište, ne može se nadoknaditi.
TOYOTA nije pogrešila što je odabrala bokser SUBARU.
Verovatno je namerno za određene aktivnosti u budućnosti?

ns

pre 11 godina

negde sam procitao da ce kasnije ubacitiopciju 4x4 da se uzme, lepo izgleda toyotica, smekerski mali autic...subaru brz (b-boxer, r-rear wheel, z-zenit)

Igor

pre 11 godina

Mislio sam da će ovaj automobil biti jos jedna malokrvna Toyota, ali koliko vidim, izgleda da su im najzad dozvolili da se opuste i da naprave auto za zabavu. Ovo nije isto sto i Hyundai genesis o kojem smo citali ovde, japanac je lak i slab, ali verujem da ce brze da obidje krug oko vecine staza od sirovog korejca.

Jos jednom, ljubomorni smo na uzitke koje imate priliku da iskusite!

Ivan S

pre 11 godina

Fantastično je što su počeli da prave kola kao da su iz igrice. Japanci nikada nisu osvajali dizajnom pa tako ni ovoga puta. Kada pogledam štop svetla, setim se Đulijete. Pretpostavljam da je glavna prednost ovog modela kao uostalom i sa svim japancima, motor.

Neko je uskliknuo da su TT i Brera za ovo automobili. Ne bih se složio sa time. Teško je odrediti meru za dobar utomobil, doduše. Za nekog dobar auto je onaj koji dobro izgleda, pa iako se kvari nije problem ako se ima para i živaca da se popravlja unedogled. Za nekog je dobar auto, pouzdan auto sa njemu pristojnim performansama.

Ipak, uzimajući u obzir da po svim testovima u nazad deset godina, među deset automobila, japanska industrija ima učešće od 50% i više, ovo je sigurno odličan auto.

Laki

pre 11 godina

Šta su se vozači BMW-a toliko primili i porede babe i žabe?Kako misle da porede 2.0 dizel BMW I ovu Toyotu?Ovaj auto je napravljen za uživanje, a usput bi i pojeo navedene BMW dizelaše.Ja vozim Alfu GT koja ima manje konja od ove toyote, tačnije 166ks i ona je takođe brža od navedenih BMW-a.Težina igra veoma bitnu ulogu u ukupnim performansama automobila a to ovde mnogi zaboravljaju.