Petak, 03.06.2011.

11:03

Prijave stigle na 654 adrese

Izvor: B92

Prijave stigle na 654 adrese IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

71 Komentari

Sortiraj po:

meni poznato

pre 12 godina

Zasto kazne za ovaj prekrsaj (zabelezile kamere) stizu sa 4 meseca zakasnjenja? Zasto se ne snima lice vozaca, cemu takav zakon koji tera ljude da ne posudjuju drugima auto, da beleze kada je neko od prijatelja vozio, da dodju u poziciju da se posvadjaju... ko se seca sta je bilo pre 4 meseca, i ko je vozio... Hebem te zemljo...

meni poznato

pre 12 godina

@ http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=516371#k5343830

pozicije sa kamerama treba da budu vidno obelezene, sve drugo je pljacka... ono sto je prekrsaj u vojvode misica kod ulaza na sajam nije prekrsaj i svako ko zdravo razumski razmislja (vozi sebe i druge i odgovoran je prema svom i zivotima drugih) ukljucice se ovde na nacin koji je kaznjiv zakonom. Koliko kosta ljudski zivot, 5000 din - u redu, platicu ;)

Milan

pre 12 godina

A mene zanima neshto drugo: sniumljen sam juna meseca kako vozim zhutom trakom u voj. Mishitja (ulaz na Sajam) po mrklom mraku i nema nikoga oko mene... a ja sam tu smao prelazio sa mosta i desne trake kroz zhutu i dve leve bele trake... ima li vajde da se zhalim? Nije malo 5000 din a nisam vozio niti sam imao potrebe da vozim tuda osim da predjem u "moje" trake sa leve strane...

poštovati znake

pre 12 godina

Razdaljina od mog mesta stanovanja do Beograda je nešto preko 100 km ali ukoliko se poštuju sva ograničenja stiglo bi se za 3,5 sata. Tačno tako 3 časa i 30 minuta a ima pravaca gde je ograničenje 60 a pravac nekoliko kilometara , put širok i dobar, nema pune linije. Nisam za brzu vožnju ali neka se očiste svi znakovi, polomljeni zamene novim i preispitaju sva ograničenja i to da li neki znak treba da stoji baš tu gde stoji....A mi ćemo voziti sa tehnički ispravnim vozilom i poštovati znake.

a ako napisem nesto "lose", hocete li mi trajno oduzeti racunar?

pre 12 godina

(XXI vek, a mi milimo 50 na sat, 5. jun 2011 10:25)

Jako mnogo pozitivnih preporuka, tek par negativnih - knjiski primer patologije razmisljanja u zemlji Srbiji, u pomenutom XXI veku. Ja pa ja i niko osim mene, znam, mislim, propisujem, kaznjavam, svi razliciti ste za oduzimanje dozvole. Danas vozacke, sutra i svake druge. Ne krecite se, ne postojite dok god ja kazem da se ne ponasate kako ja znam da treba.

Da pojasnim: da li su ogranicenja nebulozna? Jesu! Da li su krivi oni koji ih postuju? Ne bih rekao...

Svoju energiju sa onih koji postuju nebulozna ogranicenja preusmerite na one koji su tu nebulozu propisali - to je jedino ispravno.

citalac

pre 12 godina

Kao vozac koji striktno postuje ogranicenja brzine, nikada ne vozi zutom trakom, ne telefonira u voznji i slicno, ni sam ne verujem da cu ovo predloziti, ali me praksa na to primorava: voleo bih kada bi svi vozaci prihvatili da u jednom danu, koji bi bio dogovoren i unapred najavljen, postuju sva besmislena ogranicenja brzne - nasao bi kolaps, ali verujem da je to jedini nacin da se odgovorni razdrmaju i urade nesto sa svetlosnom signalizacijom i ogranicenjima.

Vozeci da Bul. M. Milankovica, i trudeci se da postujem sva ogranicenja brzine, jednostavno ulazim u crveni talas i stajem na cetiri (4) semafora koja su ocigledno nastelovani zeleni talas za 60km/h. Da li je ovo jednostavno propusteno da se koriguje (od pocetka godine!), ili vas prosto teraju da prekrsite brzinu, ne znam. Znam da sam kao savsetan vozac presao ovu deonicu za 10ak minuta, dok su oni koji ogranicenja nisu postovali, jednostavno "protrcali" za 1 minut.

Kada ce sve to je pogresno podeseno da se koriguje?

Pazite - da ne govorim o zagadjenju jer se ni od cegha pravi kreni-stani varijanta.

Inace, slazem se sa mnogim komentatorima koji su opleli po ekipi koja krsi pravila i jos to smatra svojim pravom. Ipak bih dodao da nikada, NIKADA nisam razmisljao slicno i da sam se uvek trudo da postujem svako pravilo. Medjutim, besmisao onih pravila koja su na vaznosti je zapanjujuc i prosto sam sebe uhvatio u razmisljanju kako da neka ogranicenja eskiviram.

Rezime: svi propisi koji korisnika inace sklonog njihovom potpunom postovanju, pretvaraju u nekoga ko pocinje da razmislja o krsenju su - POGRESNI!

Naravno, govorim samo o ogranicenju brzine, neusaglasenoscu sa semaforima, kao i o neusaglasenosti samih semafora - negde zeleno pre zutog trepce, negde ne, negde zuto traje sekund, negde 5 sekundi. Zute trake medjuitm nisu deo ove teme i svakoga ko smatra da ima pravo da se vozi tim delom kolovoza treba momentalno iskljuciti.

ime i prezime

pre 12 godina

neko je vec dole komentarisao ovo al bih hteo svoje vidjenje stvari da iznesem ...
po novom zakonu proci na zuto je isto kao i proci na crveno i to je u redu... ali zasto onda nisu sve semafore podesili da rade na isti nacin. Jedan semafor pali zuto bez treptuceg zelenog, dugi posle 2 treptaja, a treci posle 5... u eri tehnologije drzava ne moze da podesi sve semafore da npr. treptuce zeleno traje 5 sekundi, a zuto npr 3 sek...bitno da sprovode kaznenu politiku, a sto nisu odradili sa svoje strane sve sto su trebali to nema veze - placace gradjani njihove propuste ... jer kako ja da znam da li ce mi semafor promeniti u zuto posle jednog, dva ili pet treptaja ili bez treptaja uopste sem da kocim onako otprilike kao idiot - pa da me neko pukne od pozadi i tek onda krecu zavrzlame... ako vec hoce da urede saobracaj neka odrade sa njihove strane sve kako treba - prvo srede semafore pa onda pocnu da kaznjavaju, a ne ovako ...al nista cudno, nije to ni jedina ni najgora stvar koju drzava sprovodi na stetu gradjana, tako da...

mcmare

pre 12 godina

Raskrsnicu sa ovim sistemom u Srbiji je lako prepoznati... zaustavna linija je dobro obelezena da bi kamere lakse "kontale" kada neko predje istu, za razliku od drugih raskrsnica gde "ne mora nista biti obelezeno"...

Insajder

pre 12 godina

"načelnika Uprave saobraćajne policije MUP Srbije, tokom 24 sata, 1. juna ove godine, kamere nisu zabeležile prekoračenje brzine"

Pa dobro, majka mu stara, pa kako vas nije sramota da baš tako lažete? Kažite iskreno da ste dobili naređenje da ne gledate u prekoračenje brzine, jer za Beograd to neće važiti.

Nepukovnik nenačelnik

pre 12 godina

"...kazne se kreću od 15.000 do 30.000 dinara za fizička lica, dok će firme zbog bahatosti svojih vozača morati da plate od 100.000 do 800.000 dinara."

Pukovnik nije dobro pročitao zakon. Prolazak kroz crveno svetlo (član 142, stav 2), nasilnička vožnja (član 41, stav 2), kao i vožnja trakom za vozila javnog gradskog prevoza putnika, u zakonu nisu određeni kao prekršaj pravnog lica, niti kao prekršaj preduzetnika (niti kao privredni prestup). Pravno lice može samo da prekršajno odgovara ukoliko vozač autobusa ili teretnog vozila do 7,5 tona prekorači 80 km/h na putu van naselja, odnosno 100 km/h na autoputu. Za potonji prekršaj saobraćajnoj policiji nisu potrebne kamere, već samo jednostavan uvid u planirani i ostvareni red vožnje i poznavanje matematike za osnovnu školu.

Što se tiče novoaktiviranih "red light" kamera u gradovima, po Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, prekršajne prijave obuhvataju samo fizička lica, odn. vozače.

Marko

pre 12 godina

Toliko pricaju o ekologiji, pa gde je tu logika da se recimo vozi 50km/h celom ulicom Jurija Gagarina, to je samo primer ima mnogo ulica u kojima je nedopustivo takvo ogranicenje. Meni mnogo vise smeta buka od autobusa gradskog prevoza koja je nepodnosljiva kao i buka koja dolazi sa splavova i Ade. Kaznite gradsko saobracajno preduzece zato sto je nepodnosljivo putovati u takvim uslovima, necu da spominjem losu ventilaciju, dzeparose.... Slazem se da treba kaznjavati za voznju u zutoj traci, prelazak kroz crveno... ali trenutna ogranicenja brzine sa danasnjim vozilima je totalno idiotska. Posto u toj ulici ima dosta kamera, verovatno beleze njima i male rome koji se igraju, prose i sta ti ja znam sve ne rade na sred ulice, koje moze neko sasvim slucajno da povredi ili ne daj Bozu usmrti automobilom. Da li ce da vide i one kamione sto prodaju lubenie ciji se vlasnici tale sa lokanom policijom, sto blokiraju cele trake kada vozaci idu u kupovini. Kada To budete uradili ja vam skidam kapu. Treba da napravite puteve a ne da imamo ubedljivo najgore puteve.

Vlada

pre 12 godina

Dakle ljudska glupost je definitivno bezgranična. Ne mogu da shvatim ljude koji sve pokušaje da se urede određene svere života u ovoj zemlji uvek moraju da ocrnjuju. Da ima u tim pokušajima i promašaja i raznih drugih diskutabilnih situacija i suštinski treba ostati kritičan ali večiti sarkazam, traženje dlake u jajetu ili raznih teorija zavera, pa kada nema druge a ono barem da se sve radi samo zbog npr. punjenja budžeta je otrov koji kola ovom zemljom i zbog čega smo tu gde smo.

Npr. zašto se ne pušta da se ide žutim trakama. Pa žute trake su napravljene da bi vozila gradskog prevoza, taksija i hitnih službi po najvećoj gužvi mogli da idu zadovoljavajućom brzinom. Dakl u svakoj zemlji pa i u ovoj žute trake služe upravo da bi se olakašlo ovim vozilima a ne privatnim vozilima. Ko ovo ne razume neka ide u planinu da cepa drva, može da udara kojom god stranom sekire želi.
Ili ono za Beograd se zna gde su kamere a za druge gradove nije. Pa to je samo zato što u Bgd živi 2M ljudi i da su se među tolikima našli dovoljno zaludni da ih tačno popišu i objave gde su. Zatim to mediji preuzmu i to ide dalje. Ali ne, to se zapravo namerno radi od strane vlasti (verovatno je bilo i na Vladi, pre rasprave o g-dinu Mladiću i Kosovu, protestu poljoprivrednika i poplavama, ipak je ovo najbitnije, da bi deca tajkuna i političara mogla da izbegnu neprijatnosti). Suštinski sve što će se desiti da će iste ove kamere biti na meti nekih sledećih "mirnih" protestanata u Bgd., pošto se sada lepo zna gde su.
Onda rasprava o tome da li je vozio vlasnik ili ne. Pa zar nije rečeno da u roku od 8 dana može da se "zameni" na koga će glasiti kazna (zbog poena). Jel' to nije dosta, jel treba da Policija pokrene istragu, da se daje alibi da u vreme prekršaja vlasnik vozila nikako nije mogao biti na mestu dešavanja ili slično. Ali ne, ta dlaka u jajetu je ono što nas sprečava da postanemo demokratska i ekonomski prosperitetna zemlja.
Muka mi je od onih kojima je glavni sport da pređu sistem. Naravno, nikome nije zgodno kada ga kazne ali tada kažeš "da, zeznuo sam se", platiš i voziš dalje malo pažljivije, pa makar i samo zato da ne bi ponovo platio (nisu ni Nemci baš toliko samosvesni ali u odnosu na prosečnog Srbina ima mnogo zdraviju životnu logiku za razliku od naše patetike).

Milan

pre 12 godina

Ne znam kako bilo ko moze da ospori ovakve akcije. Jos ce da se bune sto ne smeju i pijani da voze! Samo po dzepu, pa cete ih lako prevaspitati.

udri milicijo

pre 12 godina

Ne znam zasto se ova akcija posebno najavljivala. Da li je nacinjen prekrsaj- jeste. Ima li uverljivih dokaza? Ima. Je li uopste bitno da li je prekrsaj videlo sluzbeno lice (policajac) vise ocevidaca ili kamera? A sto se tice toga ko je vozio, nemojte mi reci da ne znate ko i kada koristi vas auto. Ako u porodici ili medju bliskim prijateljima kojima najverovatnije pozajmljujete auto imate takvih koji ce krivicu prebaciti na vas, mislim stvarno... Sada po preporukama vidim da se naslo mnogo povredjenih , "sputanih" vozaca koji, koji, pobogu, ne mogu sada da iskazu svo svoje vozacko umece i satro kasne jer (od semafora do semafora) moraju da voze 50km/h. Ovolika sujeta i bezobrazluk su neverovatni.

SOTIR

pre 12 godina

Zakon treba da bude edukativan a ne represivan. Treba obeležiti znakom gde su kamere kao svuda u evropi. Pa valjda treba obavestiti vozača znakom na kameru da bi prilagodio vožnju a ne "pecati" ga negde iza ćoška i isprazniti novčanik. Mene je sad iskreno strah kad treba da sednem u auto zbog ovog "dranja kože". A sad odoh da odgledam poslednji put NACIONALNU KLASU i legendu FLOJDA...

Mr. Driver

pre 12 godina

Zivim na zapadu, kamere su svuda, ali me ovo spasava:

http://www.officestockusa.com/search.aspx?find=photoblocker&gclid=CI_ow5SIn6kCFcgZQgodrHQwuA

http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss?url=search-alias%3Daps&field-keywords=licance+plate+spray&x=0&y=0

Matija

pre 12 godina

Nisam pravnik, imam firmu i nikako da shvatim, zasto su kazne za pravna lica tolike i sta ja da radim sto je radnik napravio prekršaj, šta ja kao vlasnik imam sa tim osim da preko putnog naloga policiji dostavim ime vozača??? Neka mi neko objasni!!!

samo da se puni pandurska kasa

pre 12 godina

problem kamera je veliki ne zato sto su postavljenje nego sto mnogo toga nije reseno pre pustanja u rad istih!Navescu par primera:
1.Vecina semafora naglo prelazi iz zelenog u zuto i odmah u crveno! Samom tom cinjenicom nekada se desava da moras da prodjes na zuto jer onaj iza tebe nije dovoljno udaljen da bi i on zakocio! Ako to ne uradis ode ti zadnji deo! Po pravilu zeleno bi trebalo da blinkne dva tri puta pa onda zuto isto i na kraju crveno da se vozacu da mogucnost i sa brzinom ogranicenja da uspori i bezbedno se zaustavi bez straha da ce biti naguzen od strane drugog vozaca!
2.Vecina pesackih prelaza da ne kazem svi ove godine jedva da su obelezeni i jako se lose vide a sam znak pesackog ne govori da li je pesacki na pet ili metar od samogpesackog i time nekog vozaca moze kostati i robije koliko sam video po automatizmu se ide za pesacki u zatvor! Isto tako onaj sto nas snima moze da slobodnom procenom odredi jel pesak hteo da predje, da li je hteo da nas propusti pa da predje ili samo stoji i razmislja da li ce preci i ici tim putem ili nece!
3 Kamere koje snimaju prekrsaje su one kao sto su kod muzeja 25 maj ili postoje i drugi modeli, da li su i kamere CCTV namenjene da snimaju prekrsaje ili ne! Koliko sma vidoe na snimku onog idiotskog operativnog centra samo 20 kamera ima u gradu koje to snimaju i sve su manje vise poznate lokacije! Veliku nervozu unose vozacima kamere cctv koje nebi smele da snimaju prekrsaje jer su one samo za video nadzor !
4. Zasto policiji je omoguceno da odredjuje koga ce da kazni ili ne i zasto ne ide automatikom a ne da on kad vidi zeleno, zuto ili plavo svetlo pogleda na monitoru i onda resi koga ce ili nece da kazni! ISto tako kolika je tolerancija za brzinu jer prosto je nemoguce da radar i moj cajger budu uskladjeni i da su oba idealno bazdarena mozda je razlika plus minus 3kmh i zar ne bi trealo da postoje oni radari kao sto su bili kod skola koji mere i pokazuju brzinu kao prevenciju ! Zar to ne bi trebalo da je i u zoni kamera da bi vozac mogao da uskladi brzinu prema radaru tj da vidi da li njegov pokazivac je tacan kao onaj njihov! Ovako policija moze da radi sta zeli i da uzima pare kad pozeli! Ja sam postavio u kola malu video kameru koja snima moj cajger i put ispred mene pa ako stigne slika onda mogu lepo da pogledam snimak i ako sam vozio vise nego sto je trebalo uredu a ako ne onda ima da se teramo!
5 Veliki problem je i haos po Srbiji saobracajnih znakova Ibarska magistrala i put do CG je pravi primer! Na sto metara se smenjuje tri i vise znaka ogranicenja nema tabli za mesta pa kad ides ne znas sta je naseljeno mesto ili pustara! A policija to koristi i sve kalemi kao naseljeno mesto!
6 Sta je sa losom horizontalno signalizacijom koja ove godine nije obnovljna nista se ne vidi od srednje linije do pesackog prelaza ! Sta su vozaci neki vidovnjaci pa nagadju sta je gde je i da li je! Primer je gazela iz smera nis sve izbeldelo haos od znakova i vozac ne zna sta je sta i nikom nista! A da ne pricam o centru ili drugim delovima grada! Ja sam samo ovde godine video da je ulica Pere Velimirovica ofarbana ostalo je postalo nevidljivo!
6. koliko vas zna da su znakovi postavljeni na banderama nevazeci i da se oni obraju na sudu ? Da po pravilu zakona znak mora da ima svoj stub propisane visine bez improvizacije !
7.Ako prodajes auto onda lepo odes u opstinu napravis izjavu sa kupcem da od tog dana tj kad preuzme auto sva materijalna i pravna odgvornost je njegova i da od tog datuma ti sa tim nemas veze! Kosta 400 din ali mirna glava! Ja sam svoj stari auto prodao tako pre par godina i srecom to uzeo! Lik je prosao kroz crveno i pandur zapisao broj i meni poslali ja otisao do suda i lepo dao kopiju oni se izvinuli i nikad me vise nisu zvali!

XXI vek, a mi milimo 50 na sat

pre 12 godina

(Zr-Bg, 4. jun 2011 21:44)

Na tom putu postoje po dve trake za svaki smer (ukupno četiri trake) i na njemu je optimalna brzina oko 80km/h. A ja bih trajno oduzeo dozvolu svima koji, poštujući ova nebulozna ograničenja, vozite 50–60 na sat i time ometate normalno odvijanje saobraćaja.

Pera

pre 12 godina

Nemam nista protiv kaznjavanja onih koji prolaze na crveno i voze zutom trakom jer to rade svesno. Al imam protiva kaznjavanja prolaska na zuto ili voznje 7kmh iznad kretenskih 50kmh preko Brankovog mosta. A jutros sam blago izludeo i prvi put svesno prosao na crveno svetlo na uglu Gvozdiceve i Bul. K.Aleksandra (kod kafane Lipov Lad). Ko poznaje taj kraj razumece o cemu pricam jer crveno svetlo za one koji ulaze u bulevar traje preko 2 min. Pa, gospodo, prvo napravite odgovarajucu signalizaciju, dobre puteve, normalna ogranicenja pa onda udarajte po dzepu one koji ni to ne postuju. Lako je uzimati pare od nas koji vozimo normalno, a ginu i dalje oni sto divljaju posle ponoci a njih nikakve kamere ne mogu dovesti u red

Milos

pre 12 godina

Za ove što pametuju zašto treba da bude objavljen tačan spisak kamera, itd, itd. Pa pročitajte zakon, lepo piše da kamere moraju biti jasno označene i obeležene, što kod nas naravno nije slučaj, ali zato kazne stižu li stižu. Btw, kamera za žutu traku kod sajma je idiotski postavljena. Ko izlazi sa parkinga na sajmu, nije Hudini, već mora da se uključi u prvu najbližu traku (tako kažu pravila saobraćaja), a to je žuta, a ako je još i popodnevna gužva, onda jasno mora da blokira početak žute trake kako bi se uključio u srednju traku da ga kamera ne usnimi. Tragikomično

Zr-Bg

pre 12 godina

Mogli bi i kamere da postave na deonici od pancevackog mosta ka borci,odnosno na zrenjaninskom putu. Posto sam student tuda putujem do zrenjanina i nazad,i kad vozim 60km/h (sto je takodje prekrsaj) svi redom mi blickaju i trube ko da idem 10km/h!
Inace da napomenem da Beogradjani imaju malo averziju prema vozacima sa ne-bg tablama,jer kad istu tu deonicu vozim sa automobilom koji je kupljen preko lizinga (znaci BG table) apsolutno mi niko ne pravi problem ni kad vozim 50km/h koliko je i propisano.

Mike

pre 12 godina

Fazon je u sledecem: jos nebi nadlezni da kazu gde su sve kamere instalisani ili gde ce ih biti u buducnosti - da im barem oprema da se vrati ;-)) i dame i gospoda ispred LCD-a i to treba placati ;-)) Sto se cele teme tice pozdravljam, ali: ima tu jos sta da se licka i tehnicki deo i pravni deo itd. Nije sve jedno da li je vlasnik vozila ili clanovi njegove familije ili neko trece lice (rodbina, prijatelj,...itd.) ili (auto je vec prodato pa tako je novi vlasnik) nacinio prekrsaj. Brzina ubija i to treba da shvate pojedini koji ne znaju ni prvo slovo od fizike. Zalosno je ali je istinito. Pozdrav svima i zelim vam laksu desnu nogu! ;-))

pošteno, pa da ga vešamo

pre 12 godina

Hm, NEOPHODNO je kazniti VOZAČA za učinjeni prekršaj, a ne vlasnika vozila. Vlasnik automobila uopšte ne mora imati vozačku dozvolu. Takođe, ako mene neko uhvati da sam prošao kroz crveno, ko će me prema ovom rešenju sprečiti da dam nekom 200€ da kaže da je on to uradio - ako npr. taj neko uopšte ne vozi, kao što je slučaj sa mnogim pripadnicama lepšeg pola? Platim kaznu, dodam 200€, i ostane mi dozvola? Na žalost, oni koji bahato voze, imaju finansijsku moć za tako nešto... Tako kazne se privremenim oduzimanjem dozvole pomalo gube smisao, i neophodan je snimak vozača kako bi se barem malo ublažio problem. Zato su oni komentari sa babom za volanom, ukazuju na manjkavosti zakona, ne pljuju inače odlično rešenje. Naravno da se poziva vlasnik vozila da se izjasni o tome ko je upravljao vozilom, ali se ne može kazniti po automatizmu, niti mu se može dozvoliti da pronađe vozača kome dozvola nije bitna. Potpuno je nevažno da li su lokacije kamera javne ili tajne, mnogo bitnije je sprečiti da ljudi koji rade u kontrolnom centru mogu po nalogu brisati/korigovati snimke.

Dipl. Saob. Ing.

pre 12 godina

Uopste mi ne smetaju kamere, ali mi smeta to sto uvodimo sve evropske propise na nase puteve. Napravite put, ulicu, obelezite lepo, na vreme postavite znak koji ukazuje na prestrojavanja, obelezite svaku ulicu znakom koliko je max dozvoljena brzina. Omogucite normalno funkcionisanje i protok saobracaja pa onda udrite po dzepu koliko hocete.

Aircanada

pre 12 godina

sonebg,
U teoriji, ja se slazem s tobom. Imao sam prilike da vidim u inostranstvu upravo to o cemu ti pricas. Ne u Austriji, ali u Skotskoj. I ono sto je interesantno, ljudi postuju ogranicenje, barem njih 90%, bilo znaka za kameru ili ne. I da li mislis da svi koji se bune imaju na umu sigurnost? Ili ce tih 300m da voze 50, a onda ponovo 80 i vise, dok opet ne stignu do znaka za kameru. Nase vozace, one neoprezne, a njih je dosta treba staviti na kracu uzicu jer sami nece postovati nijedno pravilo. Znam dosta ljudi koji su se odselili negde preko i znam njihove utiske o nasoj saobracajnoj kulturi. Ono sto je najbojle je sto ih je taj neki evroposki saobracaj "rehabilitovao". Meni je samo zelja da bude mnoogo manje onih koji prekoracuju brzinu, mnogo manje pametnjakovica koji cepaju po zutoj traci i slicnih, a ne vidim drugi nacin nego ovaj.

Marko

pre 12 godina

U potpunosti podržavam kažnjavanje i mislim da kamera nema dovoljno. Istovremeno mislim da o saobraćaju u gradu vode računa neznalice, kao i o većini stvari u ovoj zemlji. Žuta traka svakako treba da postoji ali ne u pravcu ka periferiji, posebno ne na Brankovom mostu. Time se onemogućava velikom broju vozila da što pre napuste centar grada i pređu na Novi Beograd gde se u širokim bulevarima gužva brzo raščisti. Zbog žute tranke na mostu kolona se proteže kroz tunel do Dečanske, 29. Novembra... Isto važi i za Vojislava Ilića odakle se gužva proteže skoro do Slavije. Apelujem na nadležne da nešto učine po tom pitanju.

Zoran-Nemac

pre 12 godina

Kada bi ovi sto lupaju minuse dobrim komentarima tu istu uludo utroseno energiju usmerili u razmisljanje da se shvati da ce ovo sigurnosti njihovoj da sluzi,bilo bi sigurno bolje. Ovako,traze se samo nekakvi izgovori za prekrsioce.Cudno jer time nikome nece valjati,rezultati takvog
razmisljanja su porazavajuci.

MileNS

pre 12 godina

Juce stojim na crvenom, a pored mene prodje motor sa tablicom postavljenom duboko ispod blatobrana, ne vidi se broj ni iz kola, a kamoli sa stuba gde su kamere. Primetio sam da ima sve vise ovako postavljenih tablica na velikom motorima. Sta cemo sa njima?

madagaskar

pre 12 godina

Zelim da zakljucim zasto je vrlo bitno da se fotografije prave ceono kako bi se vinovnik osudio.Mozda zato da se ne bi Beogradski Fandjo vozio iz Porshea preko BMW pa ... i tako redom. ......a dozvola cista! Da li nije to toliko ocigledno dragi saborci?

mali privrednik

pre 12 godina

Čudi da niko ne komentariše enormne kazne za pravna lica, zamislite zaposlite nekog momka koji napravi taj prekršaj i stigne vam kazna od 800.000 dinara, to znači zatvaranje firme, jer tu kaznu verovatno zakonski ne možete tražiti da vam nadoknadi radnik a i sigurno je da nema taj novac. Da li je to cilj ovog propisa? I uostalom logično je da za prekršaj odgovara samo lice koje ga je napravilo jer su to odrasle osobe s položenim vozačkim ispitom.

Aca

pre 12 godina

Znate zasto kamere nisu "uhvatile" vozace koji prekorace brzinu, zato sto je Beograd vecito gradiliste gde se namerno odugovlaci izvodjenje radova, pa vozac nema ni priliku da prekoraci brzinu. Sve se svodi kreni stani.

savesni vozač

pre 12 godina

Sjajno. Neka policija kažnjava ove bandite za volanom. Polako, dovešće se ovaj sveopšti haos i ludnica u red, a ovo je jedan od najelegantnijih načina da se to dogodi. Ovde bi svi da pobegnu i uživaju u Beogradu, a sve bi preko reda. Pa ne može, budući da svi to hoće, onda da bi postojao iole nekakav red, kabadahije treba dovesti k poznaniju prava. Samo napred i postavljajte kamere svuda gde je moguće.

sonebg

pre 12 godina

Javno saopstenje gde su kamere? Sta ce vam to? Javni su saobracajni znaci, propisi. Ako ih postujete, sta vas briga gde su kamere?

Zao mi je sto nisam u mogucnosti da ti postavim fotografiju da vidis kako to izgleda u evropi. Ne samo da imas upozorenje za radar-kameru vec pise na koliko metara je i cak imas izmedju toga merac brzine da uskladis sa njihovim radarom a ne sa tvojim km-satom. To sam slikao na A-1 pre ulaska u Bec iz pravca Salzburga. Poenta toga je da se zastiti neka deonica od brze voznje a ne da se puni budzet kroz kazne. Budzet se puni porezom,putarinama kroz akcize na gorivo itd. A kamere sluze za BEZBEDNOST. I zato MORAJU javno da kazu gde su kamere za brzinu.
Posto deo kazni ide policiji moze se potegnuti i pitanje sukoba interesa.

Očigledno mnogo igraš igrice

pre 12 godina

''sa dokazane ilustracije se vidi da tablice imaju blur zbog prebrze voznje.
znaci da je oprema nije nastelovana i takve saradnike nece sankcionisati
(deda mraz ne postoji, 3. jun 2011 14:55)''

Jesi li ti kršten bre (upotrerbljavam izraz iz jednog našeg filma, nikako nemam nameru da vređam nekog na verskoj osnovi). Pa tablica na slici, koja je data kao primer, je namerno zamućena kako se ista ne bi bila prepoznatljiva.
Inače podržavam ovu akciju iako može lako da se desi da i meni stigne ''razglednica'' ali to je jedini način da se naučimo redu u saobraćaju.

Amazonka

pre 12 godina

Kada je prvi put pomenut novi zakon o saobraćaju, odmah su svi graknuli kako je to strašno i sramota i da to služi za punjenje budžeta. Da, možda i služi. Ali ako voziš po pravilima (a ako uopšte voziš PRETPOSTAVLJA SE da imaš položen vozački ispit, pa samim tim i znaš propise), onda te savršeno ne zanima kolika je visina kazne za koji prekršaj. Zakone mogu da menjaju, ali pešački prelaz, semafor, ograničenje brzine, saobraćajni znaci ostaju to što su. I koga uopšte briga gde su kamere?
Ali, ne! Važno je da, ako te uhvate kako praviš prekršaj, pokažeš prstom na nekog drugog ko nije uhvaćen, a ne da kažeš: "Priznajem, pogrešio sam." To je naša logika...

Japanac

pre 12 godina

Kaznjavati kretanje zutom trakom na Brankovom mostu u vreme dok na Gazeli funkcionisu samo 4 trake...to moze samo kod nas! A da niko nije prekoracio brzinu zapravo znaci da sistem za merenje brzine ne radi.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Shankly, 3. jun 2011 13:35)

Treba im oduzeti kola bre! U Japanu usred najvece katastrofe kada nuklearka preti da zbrise celu drzavu, gradjani mirno stoje u redu da dobiju svoje sledovanje hrane i vode, a mi vristimo ko Damjanov zelenko zato sto ne smemo da krsimo propise i idemo zutom trakom, jer Boze moj pa guzva je na mostovima, a fudbal pocinje za 10 minuta!!!?

OOUR

pre 12 godina

Mogli bi da se ugledamo na nemcko pravosudje koje uzima u obzir samo slike vozila u prekrsaju sa prepoznatljivim likom vozaca.time bi svakako sprecili situaciju da moja baba odgovara za prolazak na crveno ili prebrzu voznju.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (madagaskar, 3. jun 2011 13:40)

Ma da, a mogli bi da uvedemo i samoupravno kaznjavanje, pa da kucni savet glasa da li je komsija Pera zaista zasluzio da bude kaznjen, mislim jeste prosao kroz crveno, ali tako doooobar kiseli kupus pravi ...

bolid

pre 12 godina

aircanadaniko nema pravo da te snima bez tvog odobrenja, eventualno samo ako je JASNO naznaceno da je zona pod video / foto nadzorom, naravno za polu demokratske zemlje u tranziciji gde zakon nije dosegao potunost zastite ljudskih prava, ovo ne vazi.

iRobot

pre 12 godina

I vreme je bilo da se uvede red i da se bahati postave na svoje mesto. U zemljama sa vozackom kulturom se ostrije kaznjavaju javne licnosti koje naprave prekrsaj jer daju los primer, kao i oni koji se pozovu na imunitet, oni koji pokusaju da opravdaju svoju neracionalnu voznju se salju kod psihologa. A kod nas ti koji prave prekrsaje bleje po kaficima a onda kad sednu za volan kao uzasno zure, verovatno do sledeceg kafica. Mogla bi da se napise disertacija iz psihijatrije posmatrajuci ove nase bahate siledzije po putevima. Kladim se da vecina ima dijagnozu i treba da je institucionalizovana, ili im makar treba oduzeti dozvolu, dozivotno.

Shone

pre 12 godina

Drago mi je zbog ovoga, treba uvesti red u saobracaj, jer mnogo ljudi gine, zbog gresaka nekih maloumnika, npr. ovaj sa slike je mogao nekoga udariti, ni krivog ni duznog, a vi ostali postujte saobracajne oznake i necete morati da placate kaze! Ovako nesto postoji vec odavno u gradovima zapadne evrope..

pozz za sve ljude sa zdravim razmisljanjem sirom Srbije!

VladaNS

pre 12 godina

Vlada laf odgovara:

Druze rekonstruisimo tvoj primer:

Kupio si auto od mene, ja zadrzao svoje tablice a tebe ipak uhvatili u nekom prekrsaju sa mojim tablicama ?! Kako to ? Onda si mi ukrao tablice :-)i vozis neregistrovan auto... ili auto na tudje tablice?! Ajoooj ala ce ti stigne kazna :-)

VladaNS

pre 12 godina

E bre cudan smo mi narod ovde. Sve nam smeta. Nista nikad ne valja. Svi znamo vise nego ovaj drugi.

Pa sta ima veze ko je vozac vozila? Jel pise u saobracajnoj koje je vozilo i ko je vlasnik istog? Briga me ko vozi... ako je i dao/posudio vozilo, kazniti vlasnika pa kad ga rebnu 2-3 puta nece mu na pamet padati da opet ustupi vozilo tom nekom xyz. Sto to policiju treba da zanima... faca vozaca, da li je vlasnik ili nije. Pa da nece mozda i bris grla da mu rade.

I sto bi lokacije kamera morale da budu javne? Da necete mozda i da imate info servis kad je koja uslikala i koga? Aman bre Srbi ovde nece biti reda dok ljude ne pocnes po usima i dzepu da lupas.

citajte zakone cak i kad ne valjaju

pre 12 godina

(vlada, 3. jun 2011 11:44)

Vlado, lafe, po novom je ovako: kad prodajes auto, skidas tablice i one ostaju kod tebe. Nikakvim ugovorom se tablice ne prenose na drugoga, takod a ako napravi prekrsaj - ti si vlasnik, kazna je tvoja.

Ivan vRS

pre 12 godina

meni nije jasno zasto svi toliko pitaju gde su lokacije kamera? mislim, slazem se da kamere treba da budu obelezene znakovima, kao sto je praksa svuda u svetu, ali daleko od toga da su ove nase kamere skrivene po drvecu maskirane u golubove i veverice... naprotiv, uvek su vrlo primetne i upadljive, cak i bez tih znakova obavestenja... tako da kolege vozaci, ako ih vec do sada niste primetili na ulicama po kojima se krecete, onda je bolje pitanje: koliko uopste pridajete paznje onome sto se desava oko vas dok vozite???

deda mraz ne postoji

pre 12 godina

sa dokazane ilustracije se vidi da tablice imaju blur zbog prebrze voznje.
znaci da je oprema nije nastelovana i takve saradnike nece sankcionisati

madagaskar

pre 12 godina

Mogli bi da se ugledamo na nemcko pravosudje koje uzima u obzir samo slike vozila u prekrsaju sa prepoznatljivim likom vozaca.time bi svakako sprecili situaciju da moja baba odgovara za prolazak na crveno ili prebrzu voznju.

Morpheus

pre 12 godina

Zašto bi lokacije kamera bile javno poznate? Da možemo poštovati propise tamo gde znamo da postoji kamera, a ostatak vožnje po starom? Da se ja pitam, nijedna lokacija ne bi bila otkrivena u medijima, a svako otkrivanje lokacije kamere bi bilo smatrano krivičnim delom.

aaaa

pre 12 godina

Gde su te iste kamere postavljene u Novom Sadu? I u kojim to jos vecim gradovima? Zar ne bi trebalo da budu javno poznate lokacije kamera sa radarom ili je to jos jedna javna tajna?

Shankly

pre 12 godina

Kaznjavati kretanje zutom trakom na Brankovom mostu u vreme dok na Gazeli funkcionisu samo 4 trake...to moze samo kod nas! A da niko nije prekoracio brzinu zapravo znaci da sistem za merenje brzine ne radi.

mario

pre 12 godina

E ako i treba ovako! koliko puta prolazim samo kroz SR.Karlovce gde je ogranicenje 50km,ali ne mene svi obilaze misle da sam lud sto postujem ogranicenje brzine.E sad neka opletu po dzepu! pa da vidis kako ce srbi da se uce pameti!

Kursula

pre 12 godina

Prvi put da mi je drago sto je drzava zaobišla Niš i sto nismo dobili ove veličanstvene kamere koje služe za punjenje budžeta jer je vlast nesposobna!

jp

pre 12 godina

Ovo ce biti zanimljivo ljudima iz IT struke:
http://www.acartoofar.co.uk/wp-content/uploads/2010/03/SQL_Injection_-License_Plate.jpg

Ne bi me cudilo da je zapravo moguce :D

pera lozac

pre 12 godina

"Osim Beograda i Novog Sada, najnoviji sistem video-nadzora počeo je da radi u svim većim gradovima u zemlji"

Slucajno da ne objave gde su kamere u ostalim gradovima, bitno je da upozorimo Beogradjane i Novosadjane, a vi ostali po Srbiji e pa za vas ce to biti iznenadjenje.
Neki su jednakiji u ovoj zemlji.

Aleksandar

pre 12 godina

ocekivao sam i i dalje ocekujem da ce ove kamere ipak na kraju najvise parica da prikupe ode "nesavesnih" koji bulevarom voze 58, ali... dok se bahati malo ne priviknu, uopste mi nije zao ovih sto bi uvek da prevare sistem i budu najpametniji i da zuje zutom trakom! potpuno sam fasciniran ljudskom gluposcu i bezobrazlukom! mogu na svakoj prosecnoj internet stranici da nadju spisak lokacija svih kamera sa mapama, ali ne... ni to im nije dovoljno... pa izvol'te onda pa platite za svoju pamet...

vlada

pre 12 godina

Recimo prodam auto u Beograd i novi vlasnik napravi prekršaj sa tablicama koje su još na mene. Kome i kako ja to objašnjavam, kome pokazujem ugovor o prodaji?

Japanac

pre 12 godina

Kaznjavati kretanje zutom trakom na Brankovom mostu u vreme dok na Gazeli funkcionisu samo 4 trake...to moze samo kod nas! A da niko nije prekoracio brzinu zapravo znaci da sistem za merenje brzine ne radi.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Shankly, 3. jun 2011 13:35)

Treba im oduzeti kola bre! U Japanu usred najvece katastrofe kada nuklearka preti da zbrise celu drzavu, gradjani mirno stoje u redu da dobiju svoje sledovanje hrane i vode, a mi vristimo ko Damjanov zelenko zato sto ne smemo da krsimo propise i idemo zutom trakom, jer Boze moj pa guzva je na mostovima, a fudbal pocinje za 10 minuta!!!?

Shankly

pre 12 godina

Kaznjavati kretanje zutom trakom na Brankovom mostu u vreme dok na Gazeli funkcionisu samo 4 trake...to moze samo kod nas! A da niko nije prekoracio brzinu zapravo znaci da sistem za merenje brzine ne radi.

Kursula

pre 12 godina

Prvi put da mi je drago sto je drzava zaobišla Niš i sto nismo dobili ove veličanstvene kamere koje služe za punjenje budžeta jer je vlast nesposobna!

mario

pre 12 godina

E ako i treba ovako! koliko puta prolazim samo kroz SR.Karlovce gde je ogranicenje 50km,ali ne mene svi obilaze misle da sam lud sto postujem ogranicenje brzine.E sad neka opletu po dzepu! pa da vidis kako ce srbi da se uce pameti!

pera lozac

pre 12 godina

"Osim Beograda i Novog Sada, najnoviji sistem video-nadzora počeo je da radi u svim većim gradovima u zemlji"

Slucajno da ne objave gde su kamere u ostalim gradovima, bitno je da upozorimo Beogradjane i Novosadjane, a vi ostali po Srbiji e pa za vas ce to biti iznenadjenje.
Neki su jednakiji u ovoj zemlji.

mali privrednik

pre 12 godina

Čudi da niko ne komentariše enormne kazne za pravna lica, zamislite zaposlite nekog momka koji napravi taj prekršaj i stigne vam kazna od 800.000 dinara, to znači zatvaranje firme, jer tu kaznu verovatno zakonski ne možete tražiti da vam nadoknadi radnik a i sigurno je da nema taj novac. Da li je to cilj ovog propisa? I uostalom logično je da za prekršaj odgovara samo lice koje ga je napravilo jer su to odrasle osobe s položenim vozačkim ispitom.

aaaa

pre 12 godina

Gde su te iste kamere postavljene u Novom Sadu? I u kojim to jos vecim gradovima? Zar ne bi trebalo da budu javno poznate lokacije kamera sa radarom ili je to jos jedna javna tajna?

sonebg

pre 12 godina

Javno saopstenje gde su kamere? Sta ce vam to? Javni su saobracajni znaci, propisi. Ako ih postujete, sta vas briga gde su kamere?

Zao mi je sto nisam u mogucnosti da ti postavim fotografiju da vidis kako to izgleda u evropi. Ne samo da imas upozorenje za radar-kameru vec pise na koliko metara je i cak imas izmedju toga merac brzine da uskladis sa njihovim radarom a ne sa tvojim km-satom. To sam slikao na A-1 pre ulaska u Bec iz pravca Salzburga. Poenta toga je da se zastiti neka deonica od brze voznje a ne da se puni budzet kroz kazne. Budzet se puni porezom,putarinama kroz akcize na gorivo itd. A kamere sluze za BEZBEDNOST. I zato MORAJU javno da kazu gde su kamere za brzinu.
Posto deo kazni ide policiji moze se potegnuti i pitanje sukoba interesa.

Aleksandar

pre 12 godina

ocekivao sam i i dalje ocekujem da ce ove kamere ipak na kraju najvise parica da prikupe ode "nesavesnih" koji bulevarom voze 58, ali... dok se bahati malo ne priviknu, uopste mi nije zao ovih sto bi uvek da prevare sistem i budu najpametniji i da zuje zutom trakom! potpuno sam fasciniran ljudskom gluposcu i bezobrazlukom! mogu na svakoj prosecnoj internet stranici da nadju spisak lokacija svih kamera sa mapama, ali ne... ni to im nije dovoljno... pa izvol'te onda pa platite za svoju pamet...

jp

pre 12 godina

Ovo ce biti zanimljivo ljudima iz IT struke:
http://www.acartoofar.co.uk/wp-content/uploads/2010/03/SQL_Injection_-License_Plate.jpg

Ne bi me cudilo da je zapravo moguce :D

Morpheus

pre 12 godina

Zašto bi lokacije kamera bile javno poznate? Da možemo poštovati propise tamo gde znamo da postoji kamera, a ostatak vožnje po starom? Da se ja pitam, nijedna lokacija ne bi bila otkrivena u medijima, a svako otkrivanje lokacije kamere bi bilo smatrano krivičnim delom.

madagaskar

pre 12 godina

Mogli bi da se ugledamo na nemcko pravosudje koje uzima u obzir samo slike vozila u prekrsaju sa prepoznatljivim likom vozaca.time bi svakako sprecili situaciju da moja baba odgovara za prolazak na crveno ili prebrzu voznju.

MileNS

pre 12 godina

Juce stojim na crvenom, a pored mene prodje motor sa tablicom postavljenom duboko ispod blatobrana, ne vidi se broj ni iz kola, a kamoli sa stuba gde su kamere. Primetio sam da ima sve vise ovako postavljenih tablica na velikom motorima. Sta cemo sa njima?

iRobot

pre 12 godina

I vreme je bilo da se uvede red i da se bahati postave na svoje mesto. U zemljama sa vozackom kulturom se ostrije kaznjavaju javne licnosti koje naprave prekrsaj jer daju los primer, kao i oni koji se pozovu na imunitet, oni koji pokusaju da opravdaju svoju neracionalnu voznju se salju kod psihologa. A kod nas ti koji prave prekrsaje bleje po kaficima a onda kad sednu za volan kao uzasno zure, verovatno do sledeceg kafica. Mogla bi da se napise disertacija iz psihijatrije posmatrajuci ove nase bahate siledzije po putevima. Kladim se da vecina ima dijagnozu i treba da je institucionalizovana, ili im makar treba oduzeti dozvolu, dozivotno.

Dipl. Saob. Ing.

pre 12 godina

Uopste mi ne smetaju kamere, ali mi smeta to sto uvodimo sve evropske propise na nase puteve. Napravite put, ulicu, obelezite lepo, na vreme postavite znak koji ukazuje na prestrojavanja, obelezite svaku ulicu znakom koliko je max dozvoljena brzina. Omogucite normalno funkcionisanje i protok saobracaja pa onda udrite po dzepu koliko hocete.

Ivan vRS

pre 12 godina

meni nije jasno zasto svi toliko pitaju gde su lokacije kamera? mislim, slazem se da kamere treba da budu obelezene znakovima, kao sto je praksa svuda u svetu, ali daleko od toga da su ove nase kamere skrivene po drvecu maskirane u golubove i veverice... naprotiv, uvek su vrlo primetne i upadljive, cak i bez tih znakova obavestenja... tako da kolege vozaci, ako ih vec do sada niste primetili na ulicama po kojima se krecete, onda je bolje pitanje: koliko uopste pridajete paznje onome sto se desava oko vas dok vozite???

citajte zakone cak i kad ne valjaju

pre 12 godina

(vlada, 3. jun 2011 11:44)

Vlado, lafe, po novom je ovako: kad prodajes auto, skidas tablice i one ostaju kod tebe. Nikakvim ugovorom se tablice ne prenose na drugoga, takod a ako napravi prekrsaj - ti si vlasnik, kazna je tvoja.

Shone

pre 12 godina

Drago mi je zbog ovoga, treba uvesti red u saobracaj, jer mnogo ljudi gine, zbog gresaka nekih maloumnika, npr. ovaj sa slike je mogao nekoga udariti, ni krivog ni duznog, a vi ostali postujte saobracajne oznake i necete morati da placate kaze! Ovako nesto postoji vec odavno u gradovima zapadne evrope..

pozz za sve ljude sa zdravim razmisljanjem sirom Srbije!

Zoran-Nemac

pre 12 godina

Kada bi ovi sto lupaju minuse dobrim komentarima tu istu uludo utroseno energiju usmerili u razmisljanje da se shvati da ce ovo sigurnosti njihovoj da sluzi,bilo bi sigurno bolje. Ovako,traze se samo nekakvi izgovori za prekrsioce.Cudno jer time nikome nece valjati,rezultati takvog
razmisljanja su porazavajuci.

bolid

pre 12 godina

aircanadaniko nema pravo da te snima bez tvog odobrenja, eventualno samo ako je JASNO naznaceno da je zona pod video / foto nadzorom, naravno za polu demokratske zemlje u tranziciji gde zakon nije dosegao potunost zastite ljudskih prava, ovo ne vazi.

Mr. Driver

pre 12 godina

Zivim na zapadu, kamere su svuda, ali me ovo spasava:

http://www.officestockusa.com/search.aspx?find=photoblocker&gclid=CI_ow5SIn6kCFcgZQgodrHQwuA

http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss?url=search-alias%3Daps&field-keywords=licance+plate+spray&x=0&y=0

VladaNS

pre 12 godina

E bre cudan smo mi narod ovde. Sve nam smeta. Nista nikad ne valja. Svi znamo vise nego ovaj drugi.

Pa sta ima veze ko je vozac vozila? Jel pise u saobracajnoj koje je vozilo i ko je vlasnik istog? Briga me ko vozi... ako je i dao/posudio vozilo, kazniti vlasnika pa kad ga rebnu 2-3 puta nece mu na pamet padati da opet ustupi vozilo tom nekom xyz. Sto to policiju treba da zanima... faca vozaca, da li je vlasnik ili nije. Pa da nece mozda i bris grla da mu rade.

I sto bi lokacije kamera morale da budu javne? Da necete mozda i da imate info servis kad je koja uslikala i koga? Aman bre Srbi ovde nece biti reda dok ljude ne pocnes po usima i dzepu da lupas.

vlada

pre 12 godina

Recimo prodam auto u Beograd i novi vlasnik napravi prekršaj sa tablicama koje su još na mene. Kome i kako ja to objašnjavam, kome pokazujem ugovor o prodaji?

OOUR

pre 12 godina

Mogli bi da se ugledamo na nemcko pravosudje koje uzima u obzir samo slike vozila u prekrsaju sa prepoznatljivim likom vozaca.time bi svakako sprecili situaciju da moja baba odgovara za prolazak na crveno ili prebrzu voznju.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (madagaskar, 3. jun 2011 13:40)

Ma da, a mogli bi da uvedemo i samoupravno kaznjavanje, pa da kucni savet glasa da li je komsija Pera zaista zasluzio da bude kaznjen, mislim jeste prosao kroz crveno, ali tako doooobar kiseli kupus pravi ...

Zr-Bg

pre 12 godina

Mogli bi i kamere da postave na deonici od pancevackog mosta ka borci,odnosno na zrenjaninskom putu. Posto sam student tuda putujem do zrenjanina i nazad,i kad vozim 60km/h (sto je takodje prekrsaj) svi redom mi blickaju i trube ko da idem 10km/h!
Inace da napomenem da Beogradjani imaju malo averziju prema vozacima sa ne-bg tablama,jer kad istu tu deonicu vozim sa automobilom koji je kupljen preko lizinga (znaci BG table) apsolutno mi niko ne pravi problem ni kad vozim 50km/h koliko je i propisano.

Marko

pre 12 godina

Toliko pricaju o ekologiji, pa gde je tu logika da se recimo vozi 50km/h celom ulicom Jurija Gagarina, to je samo primer ima mnogo ulica u kojima je nedopustivo takvo ogranicenje. Meni mnogo vise smeta buka od autobusa gradskog prevoza koja je nepodnosljiva kao i buka koja dolazi sa splavova i Ade. Kaznite gradsko saobracajno preduzece zato sto je nepodnosljivo putovati u takvim uslovima, necu da spominjem losu ventilaciju, dzeparose.... Slazem se da treba kaznjavati za voznju u zutoj traci, prelazak kroz crveno... ali trenutna ogranicenja brzine sa danasnjim vozilima je totalno idiotska. Posto u toj ulici ima dosta kamera, verovatno beleze njima i male rome koji se igraju, prose i sta ti ja znam sve ne rade na sred ulice, koje moze neko sasvim slucajno da povredi ili ne daj Bozu usmrti automobilom. Da li ce da vide i one kamione sto prodaju lubenie ciji se vlasnici tale sa lokanom policijom, sto blokiraju cele trake kada vozaci idu u kupovini. Kada To budete uradili ja vam skidam kapu. Treba da napravite puteve a ne da imamo ubedljivo najgore puteve.

samo da se puni pandurska kasa

pre 12 godina

problem kamera je veliki ne zato sto su postavljenje nego sto mnogo toga nije reseno pre pustanja u rad istih!Navescu par primera:
1.Vecina semafora naglo prelazi iz zelenog u zuto i odmah u crveno! Samom tom cinjenicom nekada se desava da moras da prodjes na zuto jer onaj iza tebe nije dovoljno udaljen da bi i on zakocio! Ako to ne uradis ode ti zadnji deo! Po pravilu zeleno bi trebalo da blinkne dva tri puta pa onda zuto isto i na kraju crveno da se vozacu da mogucnost i sa brzinom ogranicenja da uspori i bezbedno se zaustavi bez straha da ce biti naguzen od strane drugog vozaca!
2.Vecina pesackih prelaza da ne kazem svi ove godine jedva da su obelezeni i jako se lose vide a sam znak pesackog ne govori da li je pesacki na pet ili metar od samogpesackog i time nekog vozaca moze kostati i robije koliko sam video po automatizmu se ide za pesacki u zatvor! Isto tako onaj sto nas snima moze da slobodnom procenom odredi jel pesak hteo da predje, da li je hteo da nas propusti pa da predje ili samo stoji i razmislja da li ce preci i ici tim putem ili nece!
3 Kamere koje snimaju prekrsaje su one kao sto su kod muzeja 25 maj ili postoje i drugi modeli, da li su i kamere CCTV namenjene da snimaju prekrsaje ili ne! Koliko sma vidoe na snimku onog idiotskog operativnog centra samo 20 kamera ima u gradu koje to snimaju i sve su manje vise poznate lokacije! Veliku nervozu unose vozacima kamere cctv koje nebi smele da snimaju prekrsaje jer su one samo za video nadzor !
4. Zasto policiji je omoguceno da odredjuje koga ce da kazni ili ne i zasto ne ide automatikom a ne da on kad vidi zeleno, zuto ili plavo svetlo pogleda na monitoru i onda resi koga ce ili nece da kazni! ISto tako kolika je tolerancija za brzinu jer prosto je nemoguce da radar i moj cajger budu uskladjeni i da su oba idealno bazdarena mozda je razlika plus minus 3kmh i zar ne bi trealo da postoje oni radari kao sto su bili kod skola koji mere i pokazuju brzinu kao prevenciju ! Zar to ne bi trebalo da je i u zoni kamera da bi vozac mogao da uskladi brzinu prema radaru tj da vidi da li njegov pokazivac je tacan kao onaj njihov! Ovako policija moze da radi sta zeli i da uzima pare kad pozeli! Ja sam postavio u kola malu video kameru koja snima moj cajger i put ispred mene pa ako stigne slika onda mogu lepo da pogledam snimak i ako sam vozio vise nego sto je trebalo uredu a ako ne onda ima da se teramo!
5 Veliki problem je i haos po Srbiji saobracajnih znakova Ibarska magistrala i put do CG je pravi primer! Na sto metara se smenjuje tri i vise znaka ogranicenja nema tabli za mesta pa kad ides ne znas sta je naseljeno mesto ili pustara! A policija to koristi i sve kalemi kao naseljeno mesto!
6 Sta je sa losom horizontalno signalizacijom koja ove godine nije obnovljna nista se ne vidi od srednje linije do pesackog prelaza ! Sta su vozaci neki vidovnjaci pa nagadju sta je gde je i da li je! Primer je gazela iz smera nis sve izbeldelo haos od znakova i vozac ne zna sta je sta i nikom nista! A da ne pricam o centru ili drugim delovima grada! Ja sam samo ovde godine video da je ulica Pere Velimirovica ofarbana ostalo je postalo nevidljivo!
6. koliko vas zna da su znakovi postavljeni na banderama nevazeci i da se oni obraju na sudu ? Da po pravilu zakona znak mora da ima svoj stub propisane visine bez improvizacije !
7.Ako prodajes auto onda lepo odes u opstinu napravis izjavu sa kupcem da od tog dana tj kad preuzme auto sva materijalna i pravna odgvornost je njegova i da od tog datuma ti sa tim nemas veze! Kosta 400 din ali mirna glava! Ja sam svoj stari auto prodao tako pre par godina i srecom to uzeo! Lik je prosao kroz crveno i pandur zapisao broj i meni poslali ja otisao do suda i lepo dao kopiju oni se izvinuli i nikad me vise nisu zvali!

savesni vozač

pre 12 godina

Sjajno. Neka policija kažnjava ove bandite za volanom. Polako, dovešće se ovaj sveopšti haos i ludnica u red, a ovo je jedan od najelegantnijih načina da se to dogodi. Ovde bi svi da pobegnu i uživaju u Beogradu, a sve bi preko reda. Pa ne može, budući da svi to hoće, onda da bi postojao iole nekakav red, kabadahije treba dovesti k poznaniju prava. Samo napred i postavljajte kamere svuda gde je moguće.

XXI vek, a mi milimo 50 na sat

pre 12 godina

(Zr-Bg, 4. jun 2011 21:44)

Na tom putu postoje po dve trake za svaki smer (ukupno četiri trake) i na njemu je optimalna brzina oko 80km/h. A ja bih trajno oduzeo dozvolu svima koji, poštujući ova nebulozna ograničenja, vozite 50–60 na sat i time ometate normalno odvijanje saobraćaja.

Matija

pre 12 godina

Nisam pravnik, imam firmu i nikako da shvatim, zasto su kazne za pravna lica tolike i sta ja da radim sto je radnik napravio prekršaj, šta ja kao vlasnik imam sa tim osim da preko putnog naloga policiji dostavim ime vozača??? Neka mi neko objasni!!!

pošteno, pa da ga vešamo

pre 12 godina

Hm, NEOPHODNO je kazniti VOZAČA za učinjeni prekršaj, a ne vlasnika vozila. Vlasnik automobila uopšte ne mora imati vozačku dozvolu. Takođe, ako mene neko uhvati da sam prošao kroz crveno, ko će me prema ovom rešenju sprečiti da dam nekom 200€ da kaže da je on to uradio - ako npr. taj neko uopšte ne vozi, kao što je slučaj sa mnogim pripadnicama lepšeg pola? Platim kaznu, dodam 200€, i ostane mi dozvola? Na žalost, oni koji bahato voze, imaju finansijsku moć za tako nešto... Tako kazne se privremenim oduzimanjem dozvole pomalo gube smisao, i neophodan je snimak vozača kako bi se barem malo ublažio problem. Zato su oni komentari sa babom za volanom, ukazuju na manjkavosti zakona, ne pljuju inače odlično rešenje. Naravno da se poziva vlasnik vozila da se izjasni o tome ko je upravljao vozilom, ali se ne može kazniti po automatizmu, niti mu se može dozvoliti da pronađe vozača kome dozvola nije bitna. Potpuno je nevažno da li su lokacije kamera javne ili tajne, mnogo bitnije je sprečiti da ljudi koji rade u kontrolnom centru mogu po nalogu brisati/korigovati snimke.

Pera

pre 12 godina

Nemam nista protiv kaznjavanja onih koji prolaze na crveno i voze zutom trakom jer to rade svesno. Al imam protiva kaznjavanja prolaska na zuto ili voznje 7kmh iznad kretenskih 50kmh preko Brankovog mosta. A jutros sam blago izludeo i prvi put svesno prosao na crveno svetlo na uglu Gvozdiceve i Bul. K.Aleksandra (kod kafane Lipov Lad). Ko poznaje taj kraj razumece o cemu pricam jer crveno svetlo za one koji ulaze u bulevar traje preko 2 min. Pa, gospodo, prvo napravite odgovarajucu signalizaciju, dobre puteve, normalna ogranicenja pa onda udarajte po dzepu one koji ni to ne postuju. Lako je uzimati pare od nas koji vozimo normalno, a ginu i dalje oni sto divljaju posle ponoci a njih nikakve kamere ne mogu dovesti u red

Milos

pre 12 godina

Za ove što pametuju zašto treba da bude objavljen tačan spisak kamera, itd, itd. Pa pročitajte zakon, lepo piše da kamere moraju biti jasno označene i obeležene, što kod nas naravno nije slučaj, ali zato kazne stižu li stižu. Btw, kamera za žutu traku kod sajma je idiotski postavljena. Ko izlazi sa parkinga na sajmu, nije Hudini, već mora da se uključi u prvu najbližu traku (tako kažu pravila saobraćaja), a to je žuta, a ako je još i popodnevna gužva, onda jasno mora da blokira početak žute trake kako bi se uključio u srednju traku da ga kamera ne usnimi. Tragikomično

Amazonka

pre 12 godina

Kada je prvi put pomenut novi zakon o saobraćaju, odmah su svi graknuli kako je to strašno i sramota i da to služi za punjenje budžeta. Da, možda i služi. Ali ako voziš po pravilima (a ako uopšte voziš PRETPOSTAVLJA SE da imaš položen vozački ispit, pa samim tim i znaš propise), onda te savršeno ne zanima kolika je visina kazne za koji prekršaj. Zakone mogu da menjaju, ali pešački prelaz, semafor, ograničenje brzine, saobraćajni znaci ostaju to što su. I koga uopšte briga gde su kamere?
Ali, ne! Važno je da, ako te uhvate kako praviš prekršaj, pokažeš prstom na nekog drugog ko nije uhvaćen, a ne da kažeš: "Priznajem, pogrešio sam." To je naša logika...

citalac

pre 12 godina

Kao vozac koji striktno postuje ogranicenja brzine, nikada ne vozi zutom trakom, ne telefonira u voznji i slicno, ni sam ne verujem da cu ovo predloziti, ali me praksa na to primorava: voleo bih kada bi svi vozaci prihvatili da u jednom danu, koji bi bio dogovoren i unapred najavljen, postuju sva besmislena ogranicenja brzne - nasao bi kolaps, ali verujem da je to jedini nacin da se odgovorni razdrmaju i urade nesto sa svetlosnom signalizacijom i ogranicenjima.

Vozeci da Bul. M. Milankovica, i trudeci se da postujem sva ogranicenja brzine, jednostavno ulazim u crveni talas i stajem na cetiri (4) semafora koja su ocigledno nastelovani zeleni talas za 60km/h. Da li je ovo jednostavno propusteno da se koriguje (od pocetka godine!), ili vas prosto teraju da prekrsite brzinu, ne znam. Znam da sam kao savsetan vozac presao ovu deonicu za 10ak minuta, dok su oni koji ogranicenja nisu postovali, jednostavno "protrcali" za 1 minut.

Kada ce sve to je pogresno podeseno da se koriguje?

Pazite - da ne govorim o zagadjenju jer se ni od cegha pravi kreni-stani varijanta.

Inace, slazem se sa mnogim komentatorima koji su opleli po ekipi koja krsi pravila i jos to smatra svojim pravom. Ipak bih dodao da nikada, NIKADA nisam razmisljao slicno i da sam se uvek trudo da postujem svako pravilo. Medjutim, besmisao onih pravila koja su na vaznosti je zapanjujuc i prosto sam sebe uhvatio u razmisljanju kako da neka ogranicenja eskiviram.

Rezime: svi propisi koji korisnika inace sklonog njihovom potpunom postovanju, pretvaraju u nekoga ko pocinje da razmislja o krsenju su - POGRESNI!

Naravno, govorim samo o ogranicenju brzine, neusaglasenoscu sa semaforima, kao i o neusaglasenosti samih semafora - negde zeleno pre zutog trepce, negde ne, negde zuto traje sekund, negde 5 sekundi. Zute trake medjuitm nisu deo ove teme i svakoga ko smatra da ima pravo da se vozi tim delom kolovoza treba momentalno iskljuciti.

Očigledno mnogo igraš igrice

pre 12 godina

''sa dokazane ilustracije se vidi da tablice imaju blur zbog prebrze voznje.
znaci da je oprema nije nastelovana i takve saradnike nece sankcionisati
(deda mraz ne postoji, 3. jun 2011 14:55)''

Jesi li ti kršten bre (upotrerbljavam izraz iz jednog našeg filma, nikako nemam nameru da vređam nekog na verskoj osnovi). Pa tablica na slici, koja je data kao primer, je namerno zamućena kako se ista ne bi bila prepoznatljiva.
Inače podržavam ovu akciju iako može lako da se desi da i meni stigne ''razglednica'' ali to je jedini način da se naučimo redu u saobraćaju.

Aca

pre 12 godina

Znate zasto kamere nisu "uhvatile" vozace koji prekorace brzinu, zato sto je Beograd vecito gradiliste gde se namerno odugovlaci izvodjenje radova, pa vozac nema ni priliku da prekoraci brzinu. Sve se svodi kreni stani.

Marko

pre 12 godina

U potpunosti podržavam kažnjavanje i mislim da kamera nema dovoljno. Istovremeno mislim da o saobraćaju u gradu vode računa neznalice, kao i o većini stvari u ovoj zemlji. Žuta traka svakako treba da postoji ali ne u pravcu ka periferiji, posebno ne na Brankovom mostu. Time se onemogućava velikom broju vozila da što pre napuste centar grada i pređu na Novi Beograd gde se u širokim bulevarima gužva brzo raščisti. Zbog žute tranke na mostu kolona se proteže kroz tunel do Dečanske, 29. Novembra... Isto važi i za Vojislava Ilića odakle se gužva proteže skoro do Slavije. Apelujem na nadležne da nešto učine po tom pitanju.

SOTIR

pre 12 godina

Zakon treba da bude edukativan a ne represivan. Treba obeležiti znakom gde su kamere kao svuda u evropi. Pa valjda treba obavestiti vozača znakom na kameru da bi prilagodio vožnju a ne "pecati" ga negde iza ćoška i isprazniti novčanik. Mene je sad iskreno strah kad treba da sednem u auto zbog ovog "dranja kože". A sad odoh da odgledam poslednji put NACIONALNU KLASU i legendu FLOJDA...

poštovati znake

pre 12 godina

Razdaljina od mog mesta stanovanja do Beograda je nešto preko 100 km ali ukoliko se poštuju sva ograničenja stiglo bi se za 3,5 sata. Tačno tako 3 časa i 30 minuta a ima pravaca gde je ograničenje 60 a pravac nekoliko kilometara , put širok i dobar, nema pune linije. Nisam za brzu vožnju ali neka se očiste svi znakovi, polomljeni zamene novim i preispitaju sva ograničenja i to da li neki znak treba da stoji baš tu gde stoji....A mi ćemo voziti sa tehnički ispravnim vozilom i poštovati znake.

Aircanada

pre 12 godina

sonebg,
U teoriji, ja se slazem s tobom. Imao sam prilike da vidim u inostranstvu upravo to o cemu ti pricas. Ne u Austriji, ali u Skotskoj. I ono sto je interesantno, ljudi postuju ogranicenje, barem njih 90%, bilo znaka za kameru ili ne. I da li mislis da svi koji se bune imaju na umu sigurnost? Ili ce tih 300m da voze 50, a onda ponovo 80 i vise, dok opet ne stignu do znaka za kameru. Nase vozace, one neoprezne, a njih je dosta treba staviti na kracu uzicu jer sami nece postovati nijedno pravilo. Znam dosta ljudi koji su se odselili negde preko i znam njihove utiske o nasoj saobracajnoj kulturi. Ono sto je najbojle je sto ih je taj neki evroposki saobracaj "rehabilitovao". Meni je samo zelja da bude mnoogo manje onih koji prekoracuju brzinu, mnogo manje pametnjakovica koji cepaju po zutoj traci i slicnih, a ne vidim drugi nacin nego ovaj.

VladaNS

pre 12 godina

Vlada laf odgovara:

Druze rekonstruisimo tvoj primer:

Kupio si auto od mene, ja zadrzao svoje tablice a tebe ipak uhvatili u nekom prekrsaju sa mojim tablicama ?! Kako to ? Onda si mi ukrao tablice :-)i vozis neregistrovan auto... ili auto na tudje tablice?! Ajoooj ala ce ti stigne kazna :-)

Vlada

pre 12 godina

Dakle ljudska glupost je definitivno bezgranična. Ne mogu da shvatim ljude koji sve pokušaje da se urede određene svere života u ovoj zemlji uvek moraju da ocrnjuju. Da ima u tim pokušajima i promašaja i raznih drugih diskutabilnih situacija i suštinski treba ostati kritičan ali večiti sarkazam, traženje dlake u jajetu ili raznih teorija zavera, pa kada nema druge a ono barem da se sve radi samo zbog npr. punjenja budžeta je otrov koji kola ovom zemljom i zbog čega smo tu gde smo.

Npr. zašto se ne pušta da se ide žutim trakama. Pa žute trake su napravljene da bi vozila gradskog prevoza, taksija i hitnih službi po najvećoj gužvi mogli da idu zadovoljavajućom brzinom. Dakl u svakoj zemlji pa i u ovoj žute trake služe upravo da bi se olakašlo ovim vozilima a ne privatnim vozilima. Ko ovo ne razume neka ide u planinu da cepa drva, može da udara kojom god stranom sekire želi.
Ili ono za Beograd se zna gde su kamere a za druge gradove nije. Pa to je samo zato što u Bgd živi 2M ljudi i da su se među tolikima našli dovoljno zaludni da ih tačno popišu i objave gde su. Zatim to mediji preuzmu i to ide dalje. Ali ne, to se zapravo namerno radi od strane vlasti (verovatno je bilo i na Vladi, pre rasprave o g-dinu Mladiću i Kosovu, protestu poljoprivrednika i poplavama, ipak je ovo najbitnije, da bi deca tajkuna i političara mogla da izbegnu neprijatnosti). Suštinski sve što će se desiti da će iste ove kamere biti na meti nekih sledećih "mirnih" protestanata u Bgd., pošto se sada lepo zna gde su.
Onda rasprava o tome da li je vozio vlasnik ili ne. Pa zar nije rečeno da u roku od 8 dana može da se "zameni" na koga će glasiti kazna (zbog poena). Jel' to nije dosta, jel treba da Policija pokrene istragu, da se daje alibi da u vreme prekršaja vlasnik vozila nikako nije mogao biti na mestu dešavanja ili slično. Ali ne, ta dlaka u jajetu je ono što nas sprečava da postanemo demokratska i ekonomski prosperitetna zemlja.
Muka mi je od onih kojima je glavni sport da pređu sistem. Naravno, nikome nije zgodno kada ga kazne ali tada kažeš "da, zeznuo sam se", platiš i voziš dalje malo pažljivije, pa makar i samo zato da ne bi ponovo platio (nisu ni Nemci baš toliko samosvesni ali u odnosu na prosečnog Srbina ima mnogo zdraviju životnu logiku za razliku od naše patetike).

ime i prezime

pre 12 godina

neko je vec dole komentarisao ovo al bih hteo svoje vidjenje stvari da iznesem ...
po novom zakonu proci na zuto je isto kao i proci na crveno i to je u redu... ali zasto onda nisu sve semafore podesili da rade na isti nacin. Jedan semafor pali zuto bez treptuceg zelenog, dugi posle 2 treptaja, a treci posle 5... u eri tehnologije drzava ne moze da podesi sve semafore da npr. treptuce zeleno traje 5 sekundi, a zuto npr 3 sek...bitno da sprovode kaznenu politiku, a sto nisu odradili sa svoje strane sve sto su trebali to nema veze - placace gradjani njihove propuste ... jer kako ja da znam da li ce mi semafor promeniti u zuto posle jednog, dva ili pet treptaja ili bez treptaja uopste sem da kocim onako otprilike kao idiot - pa da me neko pukne od pozadi i tek onda krecu zavrzlame... ako vec hoce da urede saobracaj neka odrade sa njihove strane sve kako treba - prvo srede semafore pa onda pocnu da kaznjavaju, a ne ovako ...al nista cudno, nije to ni jedina ni najgora stvar koju drzava sprovodi na stetu gradjana, tako da...

udri milicijo

pre 12 godina

Ne znam zasto se ova akcija posebno najavljivala. Da li je nacinjen prekrsaj- jeste. Ima li uverljivih dokaza? Ima. Je li uopste bitno da li je prekrsaj videlo sluzbeno lice (policajac) vise ocevidaca ili kamera? A sto se tice toga ko je vozio, nemojte mi reci da ne znate ko i kada koristi vas auto. Ako u porodici ili medju bliskim prijateljima kojima najverovatnije pozajmljujete auto imate takvih koji ce krivicu prebaciti na vas, mislim stvarno... Sada po preporukama vidim da se naslo mnogo povredjenih , "sputanih" vozaca koji, koji, pobogu, ne mogu sada da iskazu svo svoje vozacko umece i satro kasne jer (od semafora do semafora) moraju da voze 50km/h. Ovolika sujeta i bezobrazluk su neverovatni.

a ako napisem nesto "lose", hocete li mi trajno oduzeti racunar?

pre 12 godina

(XXI vek, a mi milimo 50 na sat, 5. jun 2011 10:25)

Jako mnogo pozitivnih preporuka, tek par negativnih - knjiski primer patologije razmisljanja u zemlji Srbiji, u pomenutom XXI veku. Ja pa ja i niko osim mene, znam, mislim, propisujem, kaznjavam, svi razliciti ste za oduzimanje dozvole. Danas vozacke, sutra i svake druge. Ne krecite se, ne postojite dok god ja kazem da se ne ponasate kako ja znam da treba.

Da pojasnim: da li su ogranicenja nebulozna? Jesu! Da li su krivi oni koji ih postuju? Ne bih rekao...

Svoju energiju sa onih koji postuju nebulozna ogranicenja preusmerite na one koji su tu nebulozu propisali - to je jedino ispravno.

Insajder

pre 12 godina

"načelnika Uprave saobraćajne policije MUP Srbije, tokom 24 sata, 1. juna ove godine, kamere nisu zabeležile prekoračenje brzine"

Pa dobro, majka mu stara, pa kako vas nije sramota da baš tako lažete? Kažite iskreno da ste dobili naređenje da ne gledate u prekoračenje brzine, jer za Beograd to neće važiti.

Milan

pre 12 godina

Ne znam kako bilo ko moze da ospori ovakve akcije. Jos ce da se bune sto ne smeju i pijani da voze! Samo po dzepu, pa cete ih lako prevaspitati.

deda mraz ne postoji

pre 12 godina

sa dokazane ilustracije se vidi da tablice imaju blur zbog prebrze voznje.
znaci da je oprema nije nastelovana i takve saradnike nece sankcionisati

madagaskar

pre 12 godina

Zelim da zakljucim zasto je vrlo bitno da se fotografije prave ceono kako bi se vinovnik osudio.Mozda zato da se ne bi Beogradski Fandjo vozio iz Porshea preko BMW pa ... i tako redom. ......a dozvola cista! Da li nije to toliko ocigledno dragi saborci?

Nepukovnik nenačelnik

pre 12 godina

"...kazne se kreću od 15.000 do 30.000 dinara za fizička lica, dok će firme zbog bahatosti svojih vozača morati da plate od 100.000 do 800.000 dinara."

Pukovnik nije dobro pročitao zakon. Prolazak kroz crveno svetlo (član 142, stav 2), nasilnička vožnja (član 41, stav 2), kao i vožnja trakom za vozila javnog gradskog prevoza putnika, u zakonu nisu određeni kao prekršaj pravnog lica, niti kao prekršaj preduzetnika (niti kao privredni prestup). Pravno lice može samo da prekršajno odgovara ukoliko vozač autobusa ili teretnog vozila do 7,5 tona prekorači 80 km/h na putu van naselja, odnosno 100 km/h na autoputu. Za potonji prekršaj saobraćajnoj policiji nisu potrebne kamere, već samo jednostavan uvid u planirani i ostvareni red vožnje i poznavanje matematike za osnovnu školu.

Što se tiče novoaktiviranih "red light" kamera u gradovima, po Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, prekršajne prijave obuhvataju samo fizička lica, odn. vozače.

Mike

pre 12 godina

Fazon je u sledecem: jos nebi nadlezni da kazu gde su sve kamere instalisani ili gde ce ih biti u buducnosti - da im barem oprema da se vrati ;-)) i dame i gospoda ispred LCD-a i to treba placati ;-)) Sto se cele teme tice pozdravljam, ali: ima tu jos sta da se licka i tehnicki deo i pravni deo itd. Nije sve jedno da li je vlasnik vozila ili clanovi njegove familije ili neko trece lice (rodbina, prijatelj,...itd.) ili (auto je vec prodato pa tako je novi vlasnik) nacinio prekrsaj. Brzina ubija i to treba da shvate pojedini koji ne znaju ni prvo slovo od fizike. Zalosno je ali je istinito. Pozdrav svima i zelim vam laksu desnu nogu! ;-))

mcmare

pre 12 godina

Raskrsnicu sa ovim sistemom u Srbiji je lako prepoznati... zaustavna linija je dobro obelezena da bi kamere lakse "kontale" kada neko predje istu, za razliku od drugih raskrsnica gde "ne mora nista biti obelezeno"...

meni poznato

pre 12 godina

@ http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=516371#k5343830

pozicije sa kamerama treba da budu vidno obelezene, sve drugo je pljacka... ono sto je prekrsaj u vojvode misica kod ulaza na sajam nije prekrsaj i svako ko zdravo razumski razmislja (vozi sebe i druge i odgovoran je prema svom i zivotima drugih) ukljucice se ovde na nacin koji je kaznjiv zakonom. Koliko kosta ljudski zivot, 5000 din - u redu, platicu ;)

Milan

pre 12 godina

A mene zanima neshto drugo: sniumljen sam juna meseca kako vozim zhutom trakom u voj. Mishitja (ulaz na Sajam) po mrklom mraku i nema nikoga oko mene... a ja sam tu smao prelazio sa mosta i desne trake kroz zhutu i dve leve bele trake... ima li vajde da se zhalim? Nije malo 5000 din a nisam vozio niti sam imao potrebe da vozim tuda osim da predjem u "moje" trake sa leve strane...

meni poznato

pre 12 godina

Zasto kazne za ovaj prekrsaj (zabelezile kamere) stizu sa 4 meseca zakasnjenja? Zasto se ne snima lice vozaca, cemu takav zakon koji tera ljude da ne posudjuju drugima auto, da beleze kada je neko od prijatelja vozio, da dodju u poziciju da se posvadjaju... ko se seca sta je bilo pre 4 meseca, i ko je vozio... Hebem te zemljo...

Japanac

pre 12 godina

Kaznjavati kretanje zutom trakom na Brankovom mostu u vreme dok na Gazeli funkcionisu samo 4 trake...to moze samo kod nas! A da niko nije prekoracio brzinu zapravo znaci da sistem za merenje brzine ne radi.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Shankly, 3. jun 2011 13:35)

Treba im oduzeti kola bre! U Japanu usred najvece katastrofe kada nuklearka preti da zbrise celu drzavu, gradjani mirno stoje u redu da dobiju svoje sledovanje hrane i vode, a mi vristimo ko Damjanov zelenko zato sto ne smemo da krsimo propise i idemo zutom trakom, jer Boze moj pa guzva je na mostovima, a fudbal pocinje za 10 minuta!!!?

mario

pre 12 godina

E ako i treba ovako! koliko puta prolazim samo kroz SR.Karlovce gde je ogranicenje 50km,ali ne mene svi obilaze misle da sam lud sto postujem ogranicenje brzine.E sad neka opletu po dzepu! pa da vidis kako ce srbi da se uce pameti!

Morpheus

pre 12 godina

Zašto bi lokacije kamera bile javno poznate? Da možemo poštovati propise tamo gde znamo da postoji kamera, a ostatak vožnje po starom? Da se ja pitam, nijedna lokacija ne bi bila otkrivena u medijima, a svako otkrivanje lokacije kamere bi bilo smatrano krivičnim delom.

Ivan vRS

pre 12 godina

meni nije jasno zasto svi toliko pitaju gde su lokacije kamera? mislim, slazem se da kamere treba da budu obelezene znakovima, kao sto je praksa svuda u svetu, ali daleko od toga da su ove nase kamere skrivene po drvecu maskirane u golubove i veverice... naprotiv, uvek su vrlo primetne i upadljive, cak i bez tih znakova obavestenja... tako da kolege vozaci, ako ih vec do sada niste primetili na ulicama po kojima se krecete, onda je bolje pitanje: koliko uopste pridajete paznje onome sto se desava oko vas dok vozite???

iRobot

pre 12 godina

I vreme je bilo da se uvede red i da se bahati postave na svoje mesto. U zemljama sa vozackom kulturom se ostrije kaznjavaju javne licnosti koje naprave prekrsaj jer daju los primer, kao i oni koji se pozovu na imunitet, oni koji pokusaju da opravdaju svoju neracionalnu voznju se salju kod psihologa. A kod nas ti koji prave prekrsaje bleje po kaficima a onda kad sednu za volan kao uzasno zure, verovatno do sledeceg kafica. Mogla bi da se napise disertacija iz psihijatrije posmatrajuci ove nase bahate siledzije po putevima. Kladim se da vecina ima dijagnozu i treba da je institucionalizovana, ili im makar treba oduzeti dozvolu, dozivotno.

Shone

pre 12 godina

Drago mi je zbog ovoga, treba uvesti red u saobracaj, jer mnogo ljudi gine, zbog gresaka nekih maloumnika, npr. ovaj sa slike je mogao nekoga udariti, ni krivog ni duznog, a vi ostali postujte saobracajne oznake i necete morati da placate kaze! Ovako nesto postoji vec odavno u gradovima zapadne evrope..

pozz za sve ljude sa zdravim razmisljanjem sirom Srbije!

VladaNS

pre 12 godina

E bre cudan smo mi narod ovde. Sve nam smeta. Nista nikad ne valja. Svi znamo vise nego ovaj drugi.

Pa sta ima veze ko je vozac vozila? Jel pise u saobracajnoj koje je vozilo i ko je vlasnik istog? Briga me ko vozi... ako je i dao/posudio vozilo, kazniti vlasnika pa kad ga rebnu 2-3 puta nece mu na pamet padati da opet ustupi vozilo tom nekom xyz. Sto to policiju treba da zanima... faca vozaca, da li je vlasnik ili nije. Pa da nece mozda i bris grla da mu rade.

I sto bi lokacije kamera morale da budu javne? Da necete mozda i da imate info servis kad je koja uslikala i koga? Aman bre Srbi ovde nece biti reda dok ljude ne pocnes po usima i dzepu da lupas.

Zoran-Nemac

pre 12 godina

Kada bi ovi sto lupaju minuse dobrim komentarima tu istu uludo utroseno energiju usmerili u razmisljanje da se shvati da ce ovo sigurnosti njihovoj da sluzi,bilo bi sigurno bolje. Ovako,traze se samo nekakvi izgovori za prekrsioce.Cudno jer time nikome nece valjati,rezultati takvog
razmisljanja su porazavajuci.

OOUR

pre 12 godina

Mogli bi da se ugledamo na nemcko pravosudje koje uzima u obzir samo slike vozila u prekrsaju sa prepoznatljivim likom vozaca.time bi svakako sprecili situaciju da moja baba odgovara za prolazak na crveno ili prebrzu voznju.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (madagaskar, 3. jun 2011 13:40)

Ma da, a mogli bi da uvedemo i samoupravno kaznjavanje, pa da kucni savet glasa da li je komsija Pera zaista zasluzio da bude kaznjen, mislim jeste prosao kroz crveno, ali tako doooobar kiseli kupus pravi ...

savesni vozač

pre 12 godina

Sjajno. Neka policija kažnjava ove bandite za volanom. Polako, dovešće se ovaj sveopšti haos i ludnica u red, a ovo je jedan od najelegantnijih načina da se to dogodi. Ovde bi svi da pobegnu i uživaju u Beogradu, a sve bi preko reda. Pa ne može, budući da svi to hoće, onda da bi postojao iole nekakav red, kabadahije treba dovesti k poznaniju prava. Samo napred i postavljajte kamere svuda gde je moguće.

Vlada

pre 12 godina

Dakle ljudska glupost je definitivno bezgranična. Ne mogu da shvatim ljude koji sve pokušaje da se urede određene svere života u ovoj zemlji uvek moraju da ocrnjuju. Da ima u tim pokušajima i promašaja i raznih drugih diskutabilnih situacija i suštinski treba ostati kritičan ali večiti sarkazam, traženje dlake u jajetu ili raznih teorija zavera, pa kada nema druge a ono barem da se sve radi samo zbog npr. punjenja budžeta je otrov koji kola ovom zemljom i zbog čega smo tu gde smo.

Npr. zašto se ne pušta da se ide žutim trakama. Pa žute trake su napravljene da bi vozila gradskog prevoza, taksija i hitnih službi po najvećoj gužvi mogli da idu zadovoljavajućom brzinom. Dakl u svakoj zemlji pa i u ovoj žute trake služe upravo da bi se olakašlo ovim vozilima a ne privatnim vozilima. Ko ovo ne razume neka ide u planinu da cepa drva, može da udara kojom god stranom sekire želi.
Ili ono za Beograd se zna gde su kamere a za druge gradove nije. Pa to je samo zato što u Bgd živi 2M ljudi i da su se među tolikima našli dovoljno zaludni da ih tačno popišu i objave gde su. Zatim to mediji preuzmu i to ide dalje. Ali ne, to se zapravo namerno radi od strane vlasti (verovatno je bilo i na Vladi, pre rasprave o g-dinu Mladiću i Kosovu, protestu poljoprivrednika i poplavama, ipak je ovo najbitnije, da bi deca tajkuna i političara mogla da izbegnu neprijatnosti). Suštinski sve što će se desiti da će iste ove kamere biti na meti nekih sledećih "mirnih" protestanata u Bgd., pošto se sada lepo zna gde su.
Onda rasprava o tome da li je vozio vlasnik ili ne. Pa zar nije rečeno da u roku od 8 dana može da se "zameni" na koga će glasiti kazna (zbog poena). Jel' to nije dosta, jel treba da Policija pokrene istragu, da se daje alibi da u vreme prekršaja vlasnik vozila nikako nije mogao biti na mestu dešavanja ili slično. Ali ne, ta dlaka u jajetu je ono što nas sprečava da postanemo demokratska i ekonomski prosperitetna zemlja.
Muka mi je od onih kojima je glavni sport da pređu sistem. Naravno, nikome nije zgodno kada ga kazne ali tada kažeš "da, zeznuo sam se", platiš i voziš dalje malo pažljivije, pa makar i samo zato da ne bi ponovo platio (nisu ni Nemci baš toliko samosvesni ali u odnosu na prosečnog Srbina ima mnogo zdraviju životnu logiku za razliku od naše patetike).

Očigledno mnogo igraš igrice

pre 12 godina

''sa dokazane ilustracije se vidi da tablice imaju blur zbog prebrze voznje.
znaci da je oprema nije nastelovana i takve saradnike nece sankcionisati
(deda mraz ne postoji, 3. jun 2011 14:55)''

Jesi li ti kršten bre (upotrerbljavam izraz iz jednog našeg filma, nikako nemam nameru da vređam nekog na verskoj osnovi). Pa tablica na slici, koja je data kao primer, je namerno zamućena kako se ista ne bi bila prepoznatljiva.
Inače podržavam ovu akciju iako može lako da se desi da i meni stigne ''razglednica'' ali to je jedini način da se naučimo redu u saobraćaju.

Amazonka

pre 12 godina

Kada je prvi put pomenut novi zakon o saobraćaju, odmah su svi graknuli kako je to strašno i sramota i da to služi za punjenje budžeta. Da, možda i služi. Ali ako voziš po pravilima (a ako uopšte voziš PRETPOSTAVLJA SE da imaš položen vozački ispit, pa samim tim i znaš propise), onda te savršeno ne zanima kolika je visina kazne za koji prekršaj. Zakone mogu da menjaju, ali pešački prelaz, semafor, ograničenje brzine, saobraćajni znaci ostaju to što su. I koga uopšte briga gde su kamere?
Ali, ne! Važno je da, ako te uhvate kako praviš prekršaj, pokažeš prstom na nekog drugog ko nije uhvaćen, a ne da kažeš: "Priznajem, pogrešio sam." To je naša logika...

Zr-Bg

pre 12 godina

Mogli bi i kamere da postave na deonici od pancevackog mosta ka borci,odnosno na zrenjaninskom putu. Posto sam student tuda putujem do zrenjanina i nazad,i kad vozim 60km/h (sto je takodje prekrsaj) svi redom mi blickaju i trube ko da idem 10km/h!
Inace da napomenem da Beogradjani imaju malo averziju prema vozacima sa ne-bg tablama,jer kad istu tu deonicu vozim sa automobilom koji je kupljen preko lizinga (znaci BG table) apsolutno mi niko ne pravi problem ni kad vozim 50km/h koliko je i propisano.

Aircanada

pre 12 godina

sonebg,
U teoriji, ja se slazem s tobom. Imao sam prilike da vidim u inostranstvu upravo to o cemu ti pricas. Ne u Austriji, ali u Skotskoj. I ono sto je interesantno, ljudi postuju ogranicenje, barem njih 90%, bilo znaka za kameru ili ne. I da li mislis da svi koji se bune imaju na umu sigurnost? Ili ce tih 300m da voze 50, a onda ponovo 80 i vise, dok opet ne stignu do znaka za kameru. Nase vozace, one neoprezne, a njih je dosta treba staviti na kracu uzicu jer sami nece postovati nijedno pravilo. Znam dosta ljudi koji su se odselili negde preko i znam njihove utiske o nasoj saobracajnoj kulturi. Ono sto je najbojle je sto ih je taj neki evroposki saobracaj "rehabilitovao". Meni je samo zelja da bude mnoogo manje onih koji prekoracuju brzinu, mnogo manje pametnjakovica koji cepaju po zutoj traci i slicnih, a ne vidim drugi nacin nego ovaj.

Kursula

pre 12 godina

Prvi put da mi je drago sto je drzava zaobišla Niš i sto nismo dobili ove veličanstvene kamere koje služe za punjenje budžeta jer je vlast nesposobna!

Milan

pre 12 godina

Ne znam kako bilo ko moze da ospori ovakve akcije. Jos ce da se bune sto ne smeju i pijani da voze! Samo po dzepu, pa cete ih lako prevaspitati.

Shankly

pre 12 godina

Kaznjavati kretanje zutom trakom na Brankovom mostu u vreme dok na Gazeli funkcionisu samo 4 trake...to moze samo kod nas! A da niko nije prekoracio brzinu zapravo znaci da sistem za merenje brzine ne radi.

pera lozac

pre 12 godina

"Osim Beograda i Novog Sada, najnoviji sistem video-nadzora počeo je da radi u svim većim gradovima u zemlji"

Slucajno da ne objave gde su kamere u ostalim gradovima, bitno je da upozorimo Beogradjane i Novosadjane, a vi ostali po Srbiji e pa za vas ce to biti iznenadjenje.
Neki su jednakiji u ovoj zemlji.

deda mraz ne postoji

pre 12 godina

sa dokazane ilustracije se vidi da tablice imaju blur zbog prebrze voznje.
znaci da je oprema nije nastelovana i takve saradnike nece sankcionisati

a ako napisem nesto "lose", hocete li mi trajno oduzeti racunar?

pre 12 godina

(XXI vek, a mi milimo 50 na sat, 5. jun 2011 10:25)

Jako mnogo pozitivnih preporuka, tek par negativnih - knjiski primer patologije razmisljanja u zemlji Srbiji, u pomenutom XXI veku. Ja pa ja i niko osim mene, znam, mislim, propisujem, kaznjavam, svi razliciti ste za oduzimanje dozvole. Danas vozacke, sutra i svake druge. Ne krecite se, ne postojite dok god ja kazem da se ne ponasate kako ja znam da treba.

Da pojasnim: da li su ogranicenja nebulozna? Jesu! Da li su krivi oni koji ih postuju? Ne bih rekao...

Svoju energiju sa onih koji postuju nebulozna ogranicenja preusmerite na one koji su tu nebulozu propisali - to je jedino ispravno.

madagaskar

pre 12 godina

Mogli bi da se ugledamo na nemcko pravosudje koje uzima u obzir samo slike vozila u prekrsaju sa prepoznatljivim likom vozaca.time bi svakako sprecili situaciju da moja baba odgovara za prolazak na crveno ili prebrzu voznju.

vlada

pre 12 godina

Recimo prodam auto u Beograd i novi vlasnik napravi prekršaj sa tablicama koje su još na mene. Kome i kako ja to objašnjavam, kome pokazujem ugovor o prodaji?

Mr. Driver

pre 12 godina

Zivim na zapadu, kamere su svuda, ali me ovo spasava:

http://www.officestockusa.com/search.aspx?find=photoblocker&gclid=CI_ow5SIn6kCFcgZQgodrHQwuA

http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss?url=search-alias%3Daps&field-keywords=licance+plate+spray&x=0&y=0

Mike

pre 12 godina

Fazon je u sledecem: jos nebi nadlezni da kazu gde su sve kamere instalisani ili gde ce ih biti u buducnosti - da im barem oprema da se vrati ;-)) i dame i gospoda ispred LCD-a i to treba placati ;-)) Sto se cele teme tice pozdravljam, ali: ima tu jos sta da se licka i tehnicki deo i pravni deo itd. Nije sve jedno da li je vlasnik vozila ili clanovi njegove familije ili neko trece lice (rodbina, prijatelj,...itd.) ili (auto je vec prodato pa tako je novi vlasnik) nacinio prekrsaj. Brzina ubija i to treba da shvate pojedini koji ne znaju ni prvo slovo od fizike. Zalosno je ali je istinito. Pozdrav svima i zelim vam laksu desnu nogu! ;-))

aaaa

pre 12 godina

Gde su te iste kamere postavljene u Novom Sadu? I u kojim to jos vecim gradovima? Zar ne bi trebalo da budu javno poznate lokacije kamera sa radarom ili je to jos jedna javna tajna?

udri milicijo

pre 12 godina

Ne znam zasto se ova akcija posebno najavljivala. Da li je nacinjen prekrsaj- jeste. Ima li uverljivih dokaza? Ima. Je li uopste bitno da li je prekrsaj videlo sluzbeno lice (policajac) vise ocevidaca ili kamera? A sto se tice toga ko je vozio, nemojte mi reci da ne znate ko i kada koristi vas auto. Ako u porodici ili medju bliskim prijateljima kojima najverovatnije pozajmljujete auto imate takvih koji ce krivicu prebaciti na vas, mislim stvarno... Sada po preporukama vidim da se naslo mnogo povredjenih , "sputanih" vozaca koji, koji, pobogu, ne mogu sada da iskazu svo svoje vozacko umece i satro kasne jer (od semafora do semafora) moraju da voze 50km/h. Ovolika sujeta i bezobrazluk su neverovatni.

bolid

pre 12 godina

aircanadaniko nema pravo da te snima bez tvog odobrenja, eventualno samo ako je JASNO naznaceno da je zona pod video / foto nadzorom, naravno za polu demokratske zemlje u tranziciji gde zakon nije dosegao potunost zastite ljudskih prava, ovo ne vazi.

Insajder

pre 12 godina

"načelnika Uprave saobraćajne policije MUP Srbije, tokom 24 sata, 1. juna ove godine, kamere nisu zabeležile prekoračenje brzine"

Pa dobro, majka mu stara, pa kako vas nije sramota da baš tako lažete? Kažite iskreno da ste dobili naređenje da ne gledate u prekoračenje brzine, jer za Beograd to neće važiti.

sonebg

pre 12 godina

Javno saopstenje gde su kamere? Sta ce vam to? Javni su saobracajni znaci, propisi. Ako ih postujete, sta vas briga gde su kamere?

Zao mi je sto nisam u mogucnosti da ti postavim fotografiju da vidis kako to izgleda u evropi. Ne samo da imas upozorenje za radar-kameru vec pise na koliko metara je i cak imas izmedju toga merac brzine da uskladis sa njihovim radarom a ne sa tvojim km-satom. To sam slikao na A-1 pre ulaska u Bec iz pravca Salzburga. Poenta toga je da se zastiti neka deonica od brze voznje a ne da se puni budzet kroz kazne. Budzet se puni porezom,putarinama kroz akcize na gorivo itd. A kamere sluze za BEZBEDNOST. I zato MORAJU javno da kazu gde su kamere za brzinu.
Posto deo kazni ide policiji moze se potegnuti i pitanje sukoba interesa.

madagaskar

pre 12 godina

Zelim da zakljucim zasto je vrlo bitno da se fotografije prave ceono kako bi se vinovnik osudio.Mozda zato da se ne bi Beogradski Fandjo vozio iz Porshea preko BMW pa ... i tako redom. ......a dozvola cista! Da li nije to toliko ocigledno dragi saborci?

VladaNS

pre 12 godina

Vlada laf odgovara:

Druze rekonstruisimo tvoj primer:

Kupio si auto od mene, ja zadrzao svoje tablice a tebe ipak uhvatili u nekom prekrsaju sa mojim tablicama ?! Kako to ? Onda si mi ukrao tablice :-)i vozis neregistrovan auto... ili auto na tudje tablice?! Ajoooj ala ce ti stigne kazna :-)

pošteno, pa da ga vešamo

pre 12 godina

Hm, NEOPHODNO je kazniti VOZAČA za učinjeni prekršaj, a ne vlasnika vozila. Vlasnik automobila uopšte ne mora imati vozačku dozvolu. Takođe, ako mene neko uhvati da sam prošao kroz crveno, ko će me prema ovom rešenju sprečiti da dam nekom 200€ da kaže da je on to uradio - ako npr. taj neko uopšte ne vozi, kao što je slučaj sa mnogim pripadnicama lepšeg pola? Platim kaznu, dodam 200€, i ostane mi dozvola? Na žalost, oni koji bahato voze, imaju finansijsku moć za tako nešto... Tako kazne se privremenim oduzimanjem dozvole pomalo gube smisao, i neophodan je snimak vozača kako bi se barem malo ublažio problem. Zato su oni komentari sa babom za volanom, ukazuju na manjkavosti zakona, ne pljuju inače odlično rešenje. Naravno da se poziva vlasnik vozila da se izjasni o tome ko je upravljao vozilom, ali se ne može kazniti po automatizmu, niti mu se može dozvoliti da pronađe vozača kome dozvola nije bitna. Potpuno je nevažno da li su lokacije kamera javne ili tajne, mnogo bitnije je sprečiti da ljudi koji rade u kontrolnom centru mogu po nalogu brisati/korigovati snimke.

XXI vek, a mi milimo 50 na sat

pre 12 godina

(Zr-Bg, 4. jun 2011 21:44)

Na tom putu postoje po dve trake za svaki smer (ukupno četiri trake) i na njemu je optimalna brzina oko 80km/h. A ja bih trajno oduzeo dozvolu svima koji, poštujući ova nebulozna ograničenja, vozite 50–60 na sat i time ometate normalno odvijanje saobraćaja.

SOTIR

pre 12 godina

Zakon treba da bude edukativan a ne represivan. Treba obeležiti znakom gde su kamere kao svuda u evropi. Pa valjda treba obavestiti vozača znakom na kameru da bi prilagodio vožnju a ne "pecati" ga negde iza ćoška i isprazniti novčanik. Mene je sad iskreno strah kad treba da sednem u auto zbog ovog "dranja kože". A sad odoh da odgledam poslednji put NACIONALNU KLASU i legendu FLOJDA...

Dipl. Saob. Ing.

pre 12 godina

Uopste mi ne smetaju kamere, ali mi smeta to sto uvodimo sve evropske propise na nase puteve. Napravite put, ulicu, obelezite lepo, na vreme postavite znak koji ukazuje na prestrojavanja, obelezite svaku ulicu znakom koliko je max dozvoljena brzina. Omogucite normalno funkcionisanje i protok saobracaja pa onda udrite po dzepu koliko hocete.

Marko

pre 12 godina

U potpunosti podržavam kažnjavanje i mislim da kamera nema dovoljno. Istovremeno mislim da o saobraćaju u gradu vode računa neznalice, kao i o većini stvari u ovoj zemlji. Žuta traka svakako treba da postoji ali ne u pravcu ka periferiji, posebno ne na Brankovom mostu. Time se onemogućava velikom broju vozila da što pre napuste centar grada i pređu na Novi Beograd gde se u širokim bulevarima gužva brzo raščisti. Zbog žute tranke na mostu kolona se proteže kroz tunel do Dečanske, 29. Novembra... Isto važi i za Vojislava Ilića odakle se gužva proteže skoro do Slavije. Apelujem na nadležne da nešto učine po tom pitanju.

jp

pre 12 godina

Ovo ce biti zanimljivo ljudima iz IT struke:
http://www.acartoofar.co.uk/wp-content/uploads/2010/03/SQL_Injection_-License_Plate.jpg

Ne bi me cudilo da je zapravo moguce :D

mali privrednik

pre 12 godina

Čudi da niko ne komentariše enormne kazne za pravna lica, zamislite zaposlite nekog momka koji napravi taj prekršaj i stigne vam kazna od 800.000 dinara, to znači zatvaranje firme, jer tu kaznu verovatno zakonski ne možete tražiti da vam nadoknadi radnik a i sigurno je da nema taj novac. Da li je to cilj ovog propisa? I uostalom logično je da za prekršaj odgovara samo lice koje ga je napravilo jer su to odrasle osobe s položenim vozačkim ispitom.

Aca

pre 12 godina

Znate zasto kamere nisu "uhvatile" vozace koji prekorace brzinu, zato sto je Beograd vecito gradiliste gde se namerno odugovlaci izvodjenje radova, pa vozac nema ni priliku da prekoraci brzinu. Sve se svodi kreni stani.

Matija

pre 12 godina

Nisam pravnik, imam firmu i nikako da shvatim, zasto su kazne za pravna lica tolike i sta ja da radim sto je radnik napravio prekršaj, šta ja kao vlasnik imam sa tim osim da preko putnog naloga policiji dostavim ime vozača??? Neka mi neko objasni!!!

citajte zakone cak i kad ne valjaju

pre 12 godina

(vlada, 3. jun 2011 11:44)

Vlado, lafe, po novom je ovako: kad prodajes auto, skidas tablice i one ostaju kod tebe. Nikakvim ugovorom se tablice ne prenose na drugoga, takod a ako napravi prekrsaj - ti si vlasnik, kazna je tvoja.

Aleksandar

pre 12 godina

ocekivao sam i i dalje ocekujem da ce ove kamere ipak na kraju najvise parica da prikupe ode "nesavesnih" koji bulevarom voze 58, ali... dok se bahati malo ne priviknu, uopste mi nije zao ovih sto bi uvek da prevare sistem i budu najpametniji i da zuje zutom trakom! potpuno sam fasciniran ljudskom gluposcu i bezobrazlukom! mogu na svakoj prosecnoj internet stranici da nadju spisak lokacija svih kamera sa mapama, ali ne... ni to im nije dovoljno... pa izvol'te onda pa platite za svoju pamet...

samo da se puni pandurska kasa

pre 12 godina

problem kamera je veliki ne zato sto su postavljenje nego sto mnogo toga nije reseno pre pustanja u rad istih!Navescu par primera:
1.Vecina semafora naglo prelazi iz zelenog u zuto i odmah u crveno! Samom tom cinjenicom nekada se desava da moras da prodjes na zuto jer onaj iza tebe nije dovoljno udaljen da bi i on zakocio! Ako to ne uradis ode ti zadnji deo! Po pravilu zeleno bi trebalo da blinkne dva tri puta pa onda zuto isto i na kraju crveno da se vozacu da mogucnost i sa brzinom ogranicenja da uspori i bezbedno se zaustavi bez straha da ce biti naguzen od strane drugog vozaca!
2.Vecina pesackih prelaza da ne kazem svi ove godine jedva da su obelezeni i jako se lose vide a sam znak pesackog ne govori da li je pesacki na pet ili metar od samogpesackog i time nekog vozaca moze kostati i robije koliko sam video po automatizmu se ide za pesacki u zatvor! Isto tako onaj sto nas snima moze da slobodnom procenom odredi jel pesak hteo da predje, da li je hteo da nas propusti pa da predje ili samo stoji i razmislja da li ce preci i ici tim putem ili nece!
3 Kamere koje snimaju prekrsaje su one kao sto su kod muzeja 25 maj ili postoje i drugi modeli, da li su i kamere CCTV namenjene da snimaju prekrsaje ili ne! Koliko sma vidoe na snimku onog idiotskog operativnog centra samo 20 kamera ima u gradu koje to snimaju i sve su manje vise poznate lokacije! Veliku nervozu unose vozacima kamere cctv koje nebi smele da snimaju prekrsaje jer su one samo za video nadzor !
4. Zasto policiji je omoguceno da odredjuje koga ce da kazni ili ne i zasto ne ide automatikom a ne da on kad vidi zeleno, zuto ili plavo svetlo pogleda na monitoru i onda resi koga ce ili nece da kazni! ISto tako kolika je tolerancija za brzinu jer prosto je nemoguce da radar i moj cajger budu uskladjeni i da su oba idealno bazdarena mozda je razlika plus minus 3kmh i zar ne bi trealo da postoje oni radari kao sto su bili kod skola koji mere i pokazuju brzinu kao prevenciju ! Zar to ne bi trebalo da je i u zoni kamera da bi vozac mogao da uskladi brzinu prema radaru tj da vidi da li njegov pokazivac je tacan kao onaj njihov! Ovako policija moze da radi sta zeli i da uzima pare kad pozeli! Ja sam postavio u kola malu video kameru koja snima moj cajger i put ispred mene pa ako stigne slika onda mogu lepo da pogledam snimak i ako sam vozio vise nego sto je trebalo uredu a ako ne onda ima da se teramo!
5 Veliki problem je i haos po Srbiji saobracajnih znakova Ibarska magistrala i put do CG je pravi primer! Na sto metara se smenjuje tri i vise znaka ogranicenja nema tabli za mesta pa kad ides ne znas sta je naseljeno mesto ili pustara! A policija to koristi i sve kalemi kao naseljeno mesto!
6 Sta je sa losom horizontalno signalizacijom koja ove godine nije obnovljna nista se ne vidi od srednje linije do pesackog prelaza ! Sta su vozaci neki vidovnjaci pa nagadju sta je gde je i da li je! Primer je gazela iz smera nis sve izbeldelo haos od znakova i vozac ne zna sta je sta i nikom nista! A da ne pricam o centru ili drugim delovima grada! Ja sam samo ovde godine video da je ulica Pere Velimirovica ofarbana ostalo je postalo nevidljivo!
6. koliko vas zna da su znakovi postavljeni na banderama nevazeci i da se oni obraju na sudu ? Da po pravilu zakona znak mora da ima svoj stub propisane visine bez improvizacije !
7.Ako prodajes auto onda lepo odes u opstinu napravis izjavu sa kupcem da od tog dana tj kad preuzme auto sva materijalna i pravna odgvornost je njegova i da od tog datuma ti sa tim nemas veze! Kosta 400 din ali mirna glava! Ja sam svoj stari auto prodao tako pre par godina i srecom to uzeo! Lik je prosao kroz crveno i pandur zapisao broj i meni poslali ja otisao do suda i lepo dao kopiju oni se izvinuli i nikad me vise nisu zvali!

Marko

pre 12 godina

Toliko pricaju o ekologiji, pa gde je tu logika da se recimo vozi 50km/h celom ulicom Jurija Gagarina, to je samo primer ima mnogo ulica u kojima je nedopustivo takvo ogranicenje. Meni mnogo vise smeta buka od autobusa gradskog prevoza koja je nepodnosljiva kao i buka koja dolazi sa splavova i Ade. Kaznite gradsko saobracajno preduzece zato sto je nepodnosljivo putovati u takvim uslovima, necu da spominjem losu ventilaciju, dzeparose.... Slazem se da treba kaznjavati za voznju u zutoj traci, prelazak kroz crveno... ali trenutna ogranicenja brzine sa danasnjim vozilima je totalno idiotska. Posto u toj ulici ima dosta kamera, verovatno beleze njima i male rome koji se igraju, prose i sta ti ja znam sve ne rade na sred ulice, koje moze neko sasvim slucajno da povredi ili ne daj Bozu usmrti automobilom. Da li ce da vide i one kamione sto prodaju lubenie ciji se vlasnici tale sa lokanom policijom, sto blokiraju cele trake kada vozaci idu u kupovini. Kada To budete uradili ja vam skidam kapu. Treba da napravite puteve a ne da imamo ubedljivo najgore puteve.

poštovati znake

pre 12 godina

Razdaljina od mog mesta stanovanja do Beograda je nešto preko 100 km ali ukoliko se poštuju sva ograničenja stiglo bi se za 3,5 sata. Tačno tako 3 časa i 30 minuta a ima pravaca gde je ograničenje 60 a pravac nekoliko kilometara , put širok i dobar, nema pune linije. Nisam za brzu vožnju ali neka se očiste svi znakovi, polomljeni zamene novim i preispitaju sva ograničenja i to da li neki znak treba da stoji baš tu gde stoji....A mi ćemo voziti sa tehnički ispravnim vozilom i poštovati znake.

MileNS

pre 12 godina

Juce stojim na crvenom, a pored mene prodje motor sa tablicom postavljenom duboko ispod blatobrana, ne vidi se broj ni iz kola, a kamoli sa stuba gde su kamere. Primetio sam da ima sve vise ovako postavljenih tablica na velikom motorima. Sta cemo sa njima?

Milos

pre 12 godina

Za ove što pametuju zašto treba da bude objavljen tačan spisak kamera, itd, itd. Pa pročitajte zakon, lepo piše da kamere moraju biti jasno označene i obeležene, što kod nas naravno nije slučaj, ali zato kazne stižu li stižu. Btw, kamera za žutu traku kod sajma je idiotski postavljena. Ko izlazi sa parkinga na sajmu, nije Hudini, već mora da se uključi u prvu najbližu traku (tako kažu pravila saobraćaja), a to je žuta, a ako je još i popodnevna gužva, onda jasno mora da blokira početak žute trake kako bi se uključio u srednju traku da ga kamera ne usnimi. Tragikomično

Pera

pre 12 godina

Nemam nista protiv kaznjavanja onih koji prolaze na crveno i voze zutom trakom jer to rade svesno. Al imam protiva kaznjavanja prolaska na zuto ili voznje 7kmh iznad kretenskih 50kmh preko Brankovog mosta. A jutros sam blago izludeo i prvi put svesno prosao na crveno svetlo na uglu Gvozdiceve i Bul. K.Aleksandra (kod kafane Lipov Lad). Ko poznaje taj kraj razumece o cemu pricam jer crveno svetlo za one koji ulaze u bulevar traje preko 2 min. Pa, gospodo, prvo napravite odgovarajucu signalizaciju, dobre puteve, normalna ogranicenja pa onda udarajte po dzepu one koji ni to ne postuju. Lako je uzimati pare od nas koji vozimo normalno, a ginu i dalje oni sto divljaju posle ponoci a njih nikakve kamere ne mogu dovesti u red

Nepukovnik nenačelnik

pre 12 godina

"...kazne se kreću od 15.000 do 30.000 dinara za fizička lica, dok će firme zbog bahatosti svojih vozača morati da plate od 100.000 do 800.000 dinara."

Pukovnik nije dobro pročitao zakon. Prolazak kroz crveno svetlo (član 142, stav 2), nasilnička vožnja (član 41, stav 2), kao i vožnja trakom za vozila javnog gradskog prevoza putnika, u zakonu nisu određeni kao prekršaj pravnog lica, niti kao prekršaj preduzetnika (niti kao privredni prestup). Pravno lice može samo da prekršajno odgovara ukoliko vozač autobusa ili teretnog vozila do 7,5 tona prekorači 80 km/h na putu van naselja, odnosno 100 km/h na autoputu. Za potonji prekršaj saobraćajnoj policiji nisu potrebne kamere, već samo jednostavan uvid u planirani i ostvareni red vožnje i poznavanje matematike za osnovnu školu.

Što se tiče novoaktiviranih "red light" kamera u gradovima, po Zakonu o bezbednosti saobraćaja na putevima, prekršajne prijave obuhvataju samo fizička lica, odn. vozače.

ime i prezime

pre 12 godina

neko je vec dole komentarisao ovo al bih hteo svoje vidjenje stvari da iznesem ...
po novom zakonu proci na zuto je isto kao i proci na crveno i to je u redu... ali zasto onda nisu sve semafore podesili da rade na isti nacin. Jedan semafor pali zuto bez treptuceg zelenog, dugi posle 2 treptaja, a treci posle 5... u eri tehnologije drzava ne moze da podesi sve semafore da npr. treptuce zeleno traje 5 sekundi, a zuto npr 3 sek...bitno da sprovode kaznenu politiku, a sto nisu odradili sa svoje strane sve sto su trebali to nema veze - placace gradjani njihove propuste ... jer kako ja da znam da li ce mi semafor promeniti u zuto posle jednog, dva ili pet treptaja ili bez treptaja uopste sem da kocim onako otprilike kao idiot - pa da me neko pukne od pozadi i tek onda krecu zavrzlame... ako vec hoce da urede saobracaj neka odrade sa njihove strane sve kako treba - prvo srede semafore pa onda pocnu da kaznjavaju, a ne ovako ...al nista cudno, nije to ni jedina ni najgora stvar koju drzava sprovodi na stetu gradjana, tako da...

citalac

pre 12 godina

Kao vozac koji striktno postuje ogranicenja brzine, nikada ne vozi zutom trakom, ne telefonira u voznji i slicno, ni sam ne verujem da cu ovo predloziti, ali me praksa na to primorava: voleo bih kada bi svi vozaci prihvatili da u jednom danu, koji bi bio dogovoren i unapred najavljen, postuju sva besmislena ogranicenja brzne - nasao bi kolaps, ali verujem da je to jedini nacin da se odgovorni razdrmaju i urade nesto sa svetlosnom signalizacijom i ogranicenjima.

Vozeci da Bul. M. Milankovica, i trudeci se da postujem sva ogranicenja brzine, jednostavno ulazim u crveni talas i stajem na cetiri (4) semafora koja su ocigledno nastelovani zeleni talas za 60km/h. Da li je ovo jednostavno propusteno da se koriguje (od pocetka godine!), ili vas prosto teraju da prekrsite brzinu, ne znam. Znam da sam kao savsetan vozac presao ovu deonicu za 10ak minuta, dok su oni koji ogranicenja nisu postovali, jednostavno "protrcali" za 1 minut.

Kada ce sve to je pogresno podeseno da se koriguje?

Pazite - da ne govorim o zagadjenju jer se ni od cegha pravi kreni-stani varijanta.

Inace, slazem se sa mnogim komentatorima koji su opleli po ekipi koja krsi pravila i jos to smatra svojim pravom. Ipak bih dodao da nikada, NIKADA nisam razmisljao slicno i da sam se uvek trudo da postujem svako pravilo. Medjutim, besmisao onih pravila koja su na vaznosti je zapanjujuc i prosto sam sebe uhvatio u razmisljanju kako da neka ogranicenja eskiviram.

Rezime: svi propisi koji korisnika inace sklonog njihovom potpunom postovanju, pretvaraju u nekoga ko pocinje da razmislja o krsenju su - POGRESNI!

Naravno, govorim samo o ogranicenju brzine, neusaglasenoscu sa semaforima, kao i o neusaglasenosti samih semafora - negde zeleno pre zutog trepce, negde ne, negde zuto traje sekund, negde 5 sekundi. Zute trake medjuitm nisu deo ove teme i svakoga ko smatra da ima pravo da se vozi tim delom kolovoza treba momentalno iskljuciti.

mcmare

pre 12 godina

Raskrsnicu sa ovim sistemom u Srbiji je lako prepoznati... zaustavna linija je dobro obelezena da bi kamere lakse "kontale" kada neko predje istu, za razliku od drugih raskrsnica gde "ne mora nista biti obelezeno"...

Milan

pre 12 godina

A mene zanima neshto drugo: sniumljen sam juna meseca kako vozim zhutom trakom u voj. Mishitja (ulaz na Sajam) po mrklom mraku i nema nikoga oko mene... a ja sam tu smao prelazio sa mosta i desne trake kroz zhutu i dve leve bele trake... ima li vajde da se zhalim? Nije malo 5000 din a nisam vozio niti sam imao potrebe da vozim tuda osim da predjem u "moje" trake sa leve strane...

meni poznato

pre 12 godina

@ http://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=516371#k5343830

pozicije sa kamerama treba da budu vidno obelezene, sve drugo je pljacka... ono sto je prekrsaj u vojvode misica kod ulaza na sajam nije prekrsaj i svako ko zdravo razumski razmislja (vozi sebe i druge i odgovoran je prema svom i zivotima drugih) ukljucice se ovde na nacin koji je kaznjiv zakonom. Koliko kosta ljudski zivot, 5000 din - u redu, platicu ;)

meni poznato

pre 12 godina

Zasto kazne za ovaj prekrsaj (zabelezile kamere) stizu sa 4 meseca zakasnjenja? Zasto se ne snima lice vozaca, cemu takav zakon koji tera ljude da ne posudjuju drugima auto, da beleze kada je neko od prijatelja vozio, da dodju u poziciju da se posvadjaju... ko se seca sta je bilo pre 4 meseca, i ko je vozio... Hebem te zemljo...