Sreda, 25.08.2010.

15:00

Renault Grand Scenic 1.5 dCi

Izvor: B92

Renault Grand Scenic 1.5 dCi IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

38 Komentari

Sortiraj po:

vetropir

pre 11 godina

Vozite Vi šta hoćete, ja sam se u životu navozao službenih kola i to: Opel, Tojota, Micubiši, Lada, Fiat, Reno, Nisan, Pežo neki su bili putnički a neki džipovi.
Izdvojio bi Opel kadet-kocka stara, Tojota-korola koje bi ocenio sa 9,5 svi ostali su dale ispod toga. Zadnjeg sam terao Nisana Terana II, ocena 6. Prešao sam preko 3 miliona km.
Privatno teram Ladu 112, prešla 110.000, bez ič problema, potrošnja u proseku 6,5 do 7,5 na 100 km. Jeftina za održavanje, zadovoljava sve potrebe a ocenio bi je sa jakom 7 u odnosu na sve ostale modele, kad uzmem odnos cene ostalih , Lada je zakon. Mislim da ću sledeći auto privatan kupiti Dačiju.

VLADAN

pre 11 godina

Ja sam nekad imao R4 i tome se limarija i sasija apsolutno raspala za 3god,ali zato vozim indijsku Maruti 22 god.koji ide kao nov i nema ni traga od rdje.Bezi od franc,kola k,o od kuge. Na sajtu cuvenog MEICa.hr apsolutno najvise kvarova i problema ima bas dizelas scenik. Pa Vi vidite. Kupi taj Scenic pa sedi i placi.Uvek citaj najatoritativniju Rang listu namackog drzavnog instituta TUV za pouzdanost. Prvo mesto: MAZDA,toyota,honda,suzuki. Najvaznija je pouzdanost!

Vladimir Kozomara

pre 11 godina

Vozim Scenic vec pola godine.Kupio sam ga u aprilu.Moram da kazem da sam prezadovoljan.Pre kupovine mi nije bio interesantan,cak sta vise bio mi je ruzan.Kad sam seo i probao to je druga prica.Sve je na svom mestu,menjac odlican,prostora kao u dvosobnom stanu.Ima poneku manu,u podu ostava za sitnice,krta plastika,ko nevodi racuna stane na poklopac i ona pukne.Menjac je idalan,nemogu da verujem da je nekome dalek za ruku.To mora da je neko dete testiralo vozilo.
Motor je odlican,mada ne trpi velike obrtaje,zvucna izolacija je losa.Kod mene je motor 1.9 dci od 120 konja.Neznam kako se ponasa 1.5 dci.?
Nikako mi nije jasno kako vozaci test vozila uspeju da smanje potrosnju,meni trosi od 8,2 do 8,6 po gradu

Korzikanac

pre 12 godina

Kada Francuz hoće da sa porodicom dođe na letovanje, on to čini sa Citroen C4 Grand Picasso. Nije bilo parkinga, reda na semaforu, kolone automobila, raskrsnice, gde nije bilo ovih modela. Senic - na nivou statističke greške. To je moje iskustvo sa Korzike.

brus

pre 12 godina

u sustini, dobra ideja ali losa izvedba. ergonomija je katastrofa, a i ubrzanje nije neko. vozio sam verziju 2.0 16V sa 6 brzina, uvoz iz svajcarske, kupljena od poznatog covjeka. zadnja sjedista su kao klupice isped prodavnice gdje kroneri piju pivo, a na prednjim se ne mogu ispruziti noge tako da se javlja zamor. vozacevo sjediste je ok. platforma je isto ok, lezi normalno u krivinama, ali nista posebno. dizel ne bih uzimao, jer uzasno trese, motor je ispred instrument table. ovi sto im je automobil dobar, vjerovatno su vozili juga ili keca, pa im sve dobro. znaci da sumiram, sve je lijepo osmisljeno, ali losa ergonomija i jos po nesto kvari sve. da su italijani napravili takav automobil sigurno bi bio dobar.

Ranko

pre 13 godina

Imam Grand Scenic 1.9dCi (mnogo bolji motor za ovaj auto) već 4 godine. Prosečno sam visok (180cm) i meni je menjač sasvim OK, samo što je visok u odnosu na neka druga kola, ali se navikneš posle par dana. Daleko je npr. menjač u Ladi Nivi, tamo ti treba ruka ko da si Vlade Divac.

Ne postoji natpis "check inspection", nego piše "check injection" i to se pali kad crkne grejač cilindra u motoru. Grejači crkavaju kao i na ostalim turbodizel motorima, dakle, ništa posebno. Ako vam se ovo upali, insistirajte da vam u servisu prvo provere grejače, da vam ne bi naplaćivali dijagnostiku.

Potrošnja je sasvim OK, meni je prosek na autoputevima i uglavnom ravničarskim gradovima u Evropi (puna kola stvari i 5 putnika) bila oko 5,5 litara; po Srbiji je prosek malo veći (lošiji putevi i krivine), a u gradu je oko 8-9 litara dizela.

Startan je, brz, lak za parkiranje (neverovatno, ali tako je). Sve u svemu, vrlo sam zadovoljan, ne bih ovaj auto menjao ni za jedan drugi.

@eto

pre 13 godina

Samo što taj tvoj nije prešao 145 kkm već 345 hiljada.

Svi bi auto do yaya, da košta ništa, a da ima sve od opreme i da je prešao ispod 100k. Aha.

DisciplinA

pre 13 godina

@Peki
Drugar nije francuska Srbija...
Auto koji se na lizing uzima odrzava se po datim fabrickim terminima!Ili nema lizinga! Znaci odrzavanje je 100 % u redu, uvek!
Dalje,nije tacno da firma uzimaju samo bele automobile,Imam firmin auto,crne boje, zena braon boje, privatni auto bele ;)

Lemi

pre 13 godina

Ja vozim ovaj auto od 2006 i presao sam cca 145kkm i crklo je:
...
sve u svemu djubre nad djubradima. malo trosi ali je djubre kakvog nema.
(eto, 26. avgust 2010 17:06)

Ja vozim ovaj auto od 2005. i crklo je ... NISTA! Apsolutno nista.
Vozim ga po gradu, po Srbiji, nekoliko puta do Grcke, dva puta do Slovenije, dva puta do Azurne obale ... nikakav problem.
Kupljen je nov, automatski menjac, 1.6 benzinac koji trosi malo vise (nema 5. brzinu), ali sem redovnog odrzavanja - nista na njemu pipano. Tacnije, jednom su xenoni 'pali' (rastelovalo se automatsko nivelisanje) - za pola sata su rekalibrirali u servisu i naplatili mi - nista.
Tvoj primerak mozda jeste djubre, ili si ti kriminalan vozac i vlasnik automobila, ali reci za sve primerke modela da su djubre je, u najmanju ruku - nezrelo.
Pozdrav.

Peki

pre 13 godina

Oni koji su mi udarili minus na komentar od 1 septembra, garantovano su dileri ovakvih automobila. Jos jednom ponavljam, radi se o vozilima sa ogromnom kilometrazom, lose odrzavanim, nedomacinski koriscenim i slabo opremljenim. Znam sta govorim par stotina takvih je proslo kroz moje ruke...

AlexM

pre 13 godina

Vozim, senika II 1.5 dci vise od dve godine (uvezeao sam ga 3 god starog sa 1kkm) i ovakva su iskustva:
1.Najudobniji auto u svojoj cenovnoj klasi
2.Trosi dizel kao upaljac
3.Problem mi je zadavala samo klima (i zvanicni servisi u NS... posle popravke klime isao sam 5 puta na reklamaciju...)
4.Cena malih i velikih servisa u neovlascenim servisima je stvarno OK
Procitah ovde da se ljudi zale na polozaj menjaca, prekidaca zmigavca i sl, izgleda da je pravljen za visoke ljude :-), ja imam 195 cm visine i sve mi je na super mestu...

Bube

pre 13 godina

Nisam siguran da cena odgovara kvalitetu.
Npr. http://www.polovnavozila.biz/polovni-automobili-pretraga/Renault/Scenic/godiste-2006/kilometraza-101900%20km/37.html

Za iste pare se moze dobiti Opel Astra 1.7 Dizel koji je bolji auto. http://www.polovnavozila.biz/polovni-automobili-pretraga/Opel/Astra/godiste-2006/kilometraza-103000%20km/45.html

ja

pre 13 godina

dejane, ja prodajem bas clio 1.5dci uvezao sam ga iz nemacke od prvog vlasnika, plavi... pa potrazi ga na polovniautomobili. vozim ga nesto manje od godinu dana i presao 15 000km i odlican auto, ali cu morati zbog nasih registracija da ga uskoro prodam :(

Peki

pre 13 godina

Dejane iz Cacka, bezi od tih belih automobila (Clio, Megan, Laguna Citroen Xsara...), radi se o automobilima za firme. Obicaj je na zapadu da se iznajmljuju na period od 3-5 godina (dakle lizing), pa kako ih u principu oni koji su ih koristili, ne zele otkupiti, prodaju se na javnoj licitaciji, za veoma malo para! Primera radi, jedan Clio 1.5dCi/70 ks, star 3-4 godine, sa troje vrata i samo prednjim sedistima, u Francuskoj kosta izmedu 2-3 hiljade evra, dok se isti takav, kod privatnih lica (dakle sa zadnjom klupom), prodaje duplo skuplje.
Dakle zbog toga sto su namenjeni firmama, na njih nije placen porez na promet, i zbog toga imaju samo prednja sedista. Zadnja se mogu kupiti ili ukrasti (meni su maznuli celu zadnju klupu sa naslonima na Meganu, sto kosta oko 1.500 evra sa ugradnjom), a kod nas je prave privatnici. U Francuskoj se ovakvi automibili ne mogu registrovati za vise od dve osobe, jer su kao takvi izbegli placanje spomenutog poreza. Uostalom ni nemaju pojaseve pozadi, pa ukoliko i kod nas zakon nalaze da se putnici pozadi moraju vezati, eto muke!
Drugo, njihovo stanje je cesto ocajno, tj nisu vozena nimalo domacinski. Cast sa izuzetkom, ali zaista treba obratiti paznju, posebno ukoliko imaju veliku kilometrazu. Normalno, svi su debelo prebacili 100.000 km, ukoliko pise manje, neko se poigrao kilometar satom...
Pozdrav

Vlada

pre 13 godina

@dejan
Potrazite automobil koji nije bio teretnjak.. Ima ih, skuplji su, ali vrede svaku paru.. Nije razlika i problem samo u sedistima, ima mnogo finesa..
na web adresi www.renaultklubsrbija.com/forum imate forum, registrujte se i saznace mnogo korisnog oko kupovine i kasnije odrzavanja ovog auta.. Nadam se da ce moderatori da dopuste objavljivanje sajta jer nije ni na koji nacin konkurentski.
Srdacan pozdra i hvala unapred.

dejan

pre 13 godina

Vec nekoliko dana obilazim placeve sa polovnjacima i nikako da se odlucim za neki auto. Gledam ove bele francuske automobile koji nisu imali zadnja sedista, i provaljujem da na vecini stavljena neka pravljena sedista. Interesuje me ima li neko iskustva sa tim?
Da li to moze da prodje tehnicki sa takvim sedistima i koliko su ona sigurna?
Prodavci kao prodavci garantuju da moze, ali ja se nesto kolebam, jer otkud znam da jednog dana nekome ne padne na pamet da trazi neki atest, s obzirom da su to bila teretna vozila. Mozda i da nece moci da prodje tehnicki ...

Unapred hvala i pozdrav svima iz Cacka

Vlada

pre 13 godina

Ja jos nisam cuo da neki auto "pisti" ako mu se krov/siber ne zatvori, zaista..
Grand Scenic je jako dobar auto za porodice sa decom, i do punog izrazaja dolazi u sezoni godisnjih odmora.. tada se prtljaznik olako napuni koficama i ostalim imobilijarom za plazu..
@eto
EGR ventil (kosta oko 170 evra, a ne 400) se normalno i menja nakon prolaska sestocifrene kilometraze, ili se bar ocisti.. Nista cudno i za grejace, bez kojih ovaj auto moze da upali i da radi malo grublje..
Inace, testirani auto je u expression paketu opreme (drugom od pocetka), sa doplatom za automatsku klimu i tempomatom..
I jedna opaska autoru.. Grand Scenic je dugacak 4.5 metara, a obican Scenic 4.259

eto

pre 13 godina

Jeste da krov nisam zatvorio, ali ukoliko ne dobijas upozorenje da krov nije zatvoren kada izadjes iz kola (a ne dobijas ga) i ako krov ostaje zatvoren i nakon sto kola zakljucas (a auto se tako ponasa) onda bi covek ocekivao da se kolima nece desiti nikakva havarija ako krov ostane otvoren i auto pokisne (inace nekako ocekujem da auto pocne da pravi neku buku na tu temu, kao sto drugi auti prave buku ako ostavis svetla).

Ja hocu da kazem da se radi o ociglednoj konstrukcionoj gresci, posto su mogli majku mu da izbuse dve rupice (ne jednu ispod druge) pa da ta voda nekuda iscuri ako ti se takvo sta desi.

Sto se grejanja motora tice, postoje stvarno neke 4 stvari koje verovatno nisu svecice, ali ih moj majstor (ovlasteni reno servis kojeg placam kao zuti) tako zove koje tome sluze (radi se dakle o dizelskom motoru, koji onda lepse radi, ako ga te svecice zagreju pre paljenja).

Inace auto sam kupio od renoa u garanciji sa 15kkm i vec je imao crknut nosac motora i da (zaboravio sam da napisem) vec je imao problema na komandnoj tabli klime kod kontrole dotoka vazduha u kabinu nisi mogao lepo da zaglavis prekidac u donji polozaj nego je iskakao.

Auto je moj poslovni i porodicni i iskljucivo ga ja vozim (doduse mnogo) i to velikom vecinom po evropskim autoputevima.

Ja samo pisem onako kako jeste, a na vama je da presudite da li da kupujete. Realno se nadam da se radi o tome da je 2004 godiste a da su oni poceli da ga proizvode 2003, tako da se radi o greskama koje su kasnije odklonili.

A da! I sijalice je skoro nemoguce zameniti osim u servisu.
Mozes da ih menjas sam, ali onda ih ispipas uzduz i popreko pa ti crknu jako brzo.

Peki

pre 13 godina

Veliko hvala za savet u vezi zamene sijalice, znao sam za tu "caku" ali nikako da nadem vremena i hrabrosti da se upustim u tako komlikovan zahvat...Cakam da me "vlast" zaustavi, pa da ih "zamolim" da to oni urade, jer sigurno je da ce zahtevati da to obavim na licu mesta, posto imam rezervu sijalicu! Boze za sta primaju platu odredeni izenjeri kod ovog i drugih proizvodaca, kada je za zamenu obicne sijalice neophodno toliko muke, osim ukoliko im nije savetovano da bas tako zakomplikuju, kako bi se moralo ici u ovlasceni servis (po mojim informacijama upravo je tako)....
Pozdrav
PS. Nego moze li se uspesna realizacija obilato zaliti francuskim crnim vinom, nekako mi poslednjih godina ono vise lezi od piva?

Upornost se isplati!

pre 13 godina

Peki, 26. avgust 2010 22:15)
Nisam siguran za Senika ali za Megane II sigurno.Evo recepta:Za desni far,smotaj volan pun desni ,iznad tocka na unutrasnjoj korubi tj. plastici imas jedan plasticni poklopac koji se jednostavno skida.Uvuci ruku kroz njega i idi ka faru.Naicices na okrugli plasticni poklopac.Zaokreni ga u jednu stranu (mislim u levo)i izvuci ga napolje.Ponovo gurni ruku na isto mesto i napipaces pocetak sijalice.Ostaje ti da skines metalnu oprugu koja fiksira sijalicu.Moras jako stisnuti kraj opruge da je otkacis.Izvadis sijalicu koja sada ispada sama,stavis drugu lagano ,vratis oprugu sto je mozda najtezi deo ,vratis poklopac koji mora da upadne tacno u zub i da se malo zaokrene(mislim da na njemu ima strelica "UP" koja ide gore na 12 sati).Drzi uklucene farove sve vreme da bi video da li sijalica gori.Ja sam na mom meganu II prvi put menjao bas desnu sijalicu nekih 30-40min.Ruka mi je bila sva crvena ali sam uspeo.Posle sam menjao levu za 10-15min.Jeste tesko prvi put ali se isplati itekako.Ako imas veliku saku batali i zovi nekog sa manjom sakom i tanjom rukom.
Posle uspesne zamene sve to zaliti velikom kolicinom piva u obliznjem kaficu.
Recept uzet iz Renoovog servisa Kragujevac.Ziveli!

NS

pre 13 godina

@Peki
Vozim Daciju Logan i nedavno mi je pred put za CG crklo poziciono svetlo. Posto mi se ranije desavalo da mi crkne kratko svetlo i kako sam se silno namucio da sam zamenim sijalicu, cim sam otvorio haubu i video gde je poziciona sijalica jasno mi je bilo da ja tu nemam sta da trazim. Stisnuo sam zube i otisao u Reno-ov servis u Podgorici. Iako sam trazio samo da mi zamene levo prednje poziciono svetlo, radnik za racunarom mi je uzeo sve moguce podatke zatim odstampao radni nalog na kome je u opisu poslova stajalo "Signalizacija" i koji sam naravno po proceduri servisa morao da potpisem. Na kraju kad su zavrsili posao i otisao da platim, racun je izneo 1 evro! Sa sve njihovom sijalicom iako sam imao rezervnu. Pa sad...

Djole

pre 13 godina

@eto
Cudno je da sa svojim porodicnim autom prelazis godisnje 36000km?Moj brat sluzbenim autom svakodnevno putuje po Srbiji,ide u Grcku na more i izvuce maksimalno tu kilometrazu.Ne mozes kriviti reno zbog toga sto nisi zatvorio krov pa ti je kisa unistila elektroniku.Koliko je auto presao pre tvojih 145000km?

Peki

pre 13 godina

Par dopuna u vezi problema koje je nako naveo.
Prvo, 130-140 hiljada kilometara je ogromna kilometraza (tri puta oko zemaljske kugle), pa su odredeni problemi opravdani.
Naprotiv, tacno je da previse "jede" gume, zatim i meni na Meganu, sa samo 65.000 km? klima curi u kabinski prostor. Samo klima uredaj se odrzava, i normalno je da se svakih par godina mora dopuniti i ocistiti.
Tacno je da su i drzaci motora slaba tacka, i kod mene su popustili vec nakon pedesetak hiljada, tako da su izrazene vibracije u leru.
E sad eklektronika jeste osetljiva, ali ukoliko se napuni vodom zbog zaboravljenog krova, to vec nije problem Renaulta...
Sigurno je da se oko njega cesto mora "majstorisati", trenutno mi je crkla sijalica na desnom faru, i tako vozim vec vise nedelja jer ju je nemuguce zemniti. Zapravo moguce je, ali mi treba par sati, ili da ga oteram u ovlasceni servis , gde to naplacuju stotinak evra (Francuska), jer navodno moraju da skinu prednji branik!!??
Sve u svemu problemi su direktno povezani sa godinama i kilometrazom, licno menjam automobil cim se priblizi cifri od 100.000 km.
Pozdrav svima

eto

pre 13 godina

Ja vozim ovaj auto od 2006 i presao sam cca 145kkm i crklo je:
1 i 2. Nosac motora - dva puta
3. Zadnji senzori
4. Podizac stakla kod vozaca
5. Elektronika u celom autu (imam stakleni krov, pa sam zaboravio da zatvorim i onda se ispod vozackog sedista napuni kutija sa nekim razvodnikom elektronike i sve ode u tri...)
6. RG ventil (400 EUR)
7. Zadnje gume mi trosi kao nenormalan tako da svake godine kupim novi par iako na renou tvrde da je to ok, samo moras da ih menjas prednje za zadnje svakih 10kkm
8. pumpa za stakla
9. zacepili su mi se neki odvodi za vodu, pa mi je curila voda po nogama dok vozim
10. klimu su mi punili barem 3x
11. menjali su mi ventil na klimi
12. guma na sofersajbni se odvojila (to vidim da se svima desava)
13. zvone mi konstantno plastikice u vratima (tamo gde neki modeli imaju automatsko otvaranje vrata)
14. sve svecice za grenjanje motora prilikom paljenja

ima toga sigurno jos, ovo sam se onako na moru setio.

sve u svemu djubre nad djubradima. malo trosi ali je djubre kakvog nema.

automatski cerupac pilica

pre 13 godina

Vec 14 meseci vozim Scenic 1,9dci iz 2004.goadine.Kupljen je sa 160000km na kilometarsatu.Posle predjenih 40000km i dalje sam zadovoljan kupovinom.Udoban i pregledan u voznji sa velikim prostorom za prtljag i gomilom pregrada za odlaganje sitnica.Gledano spolja auto je neznatno vece od auta srednje klase ali svako ko je usao unutra imao je isti komentar-koliko prostora.Prosecna potrosnja mu je oko 6l eurodizela.Sto se tice odrzavanja nabrojacu vam intervencije u ovih 14meseci pa procenite da li su francuska vozila skupa za odrzvanje-veliki servis(275e),2 mala servisa(2x50e),2 grejaca(2x25e) i zadnje kocnice(35e).Misljenja sam da je Scenic ima jako dobar odnos cene i kvaliteta koju za tu cenu pruza.

Djape

pre 13 godina

Imao priliku sluzbeno da vozim ovaj auto (mada nisam siguran koji je dizelash bio u pitanju) u Severnoj Irskoj. Auto ide kao metak, tako sam ga slatko vozao po onim neverovatnim Irskim putevima van naselja.

Slicnu kilometrazu preshao vikend kasnije sa A4 2.0TDI i ostao razocaran. Dakle Audi je potroshio DUPLO vishe dizela, a pritom je "uzitak" voznje kao da je neko ovogodishnjom predstavnicom Islanda u Eurosong-u pokusao da pobedi u slalomu! Onoliki auto i onoliko malo mesta na prednjim sedishtima, ostao sam zapanjen. Elektronike ne nedostaje, dapace, za dodatnih 20.000,00 EUR imate i automatske brisace vetrobranskog stakla, tu su i komande radija na volanu i slicna cuda tehnike koja zahtevaju toliku cenu!

SVe u svemu, Scenic je jedan fantastican auto, iako meni, kao nekome ko voli vishe sportski orjebntisane aute, ne bi bio izbor pri kupovini. Mozda neki nasvirani Megani ili Clio.

Peki

pre 13 godina

Do kraja 2005 godine, 1.5 dCi razvijao je 80 i 100, i bio je u paru sa petostepenim menjacem. Od 2006, snaga je povecana na 85 ks (i dalje petostepeni menjac), dok je verzija od 110 ks, dobila setostepeni, poreklom iz Nissana. Razlog; prvi nije mogao da podnese vise od 200 Nm, koliko tacni ima verzija od 100 ks, dok sestostepeni moze da istrpi 260 Nm. U svakom slucaju bolje je opredeliti se za ovaj, osim sto je precizniji i prijatniji za rukovanje, smanjuje "turbo rupu" u najnizim obrtajima.Uostalom 110 ks daleko bolje odgovaraju teskom Grande Scenicu, tako da nije pogresna ocena da je 1.9 dCi/130, bolje adaptiran ovolikoj kilazi.
Inace potrosnja svih verzija je zaista niska, kod 1.5 dCi/100, ipak je bliza cifri 6 lit u proseku...
Problemi koji se mogu sresti kod modela do 2005 god, vezani su za turbo punjac, tako da je nakon toga Renault promenio proizvodaca.

olga

pre 13 godina

Jedina "slaba tacka" je elektronska tabla. Auto je izvanredan. Vozim ga vec 3 godine i uvek me lepo iznenadi, narocito kod odlaska na letovanje.

Nikola

pre 13 godina

Imam ovaj auto vec 4 godine isto 1.5 DCI.Ja servise radim sam kod druga u garazi,izadje mi ukupno 3200 dinara,2200 4 litara polusintetike ELF ,300 din filter ulja ,700 dinar filter vazduha(filter goriva se menja na 60 000 na velikom servisu) i auto me odlicno sluzi sve to vreme.E sad zapitajte se svi koji 8700 dinara servisu tj skoro 5000 dinara vise za 10 minuta posla.
Auto em smesno trosi em me smesno kosta i za odrzavanje i moj je isto beo ali mi to ne smeta ni malo.Nije neki trkac medjutim ja volim da vozim lagano i da uzivam u voznji a kad treba da se pretekne onda nije nimalo kilav ,odlicno povlaci za tako mali motor u tolikom autu i nema apsolutno nikakvih problema sa preticanjem.

zelimir

pre 13 godina

Dobar je ovo auto. I za porodicu i za udobno putovanje, a bogami parking odradjuje na prosecnom parking prostoru. Neznam samo koliko je ovaj motor u praksi dovoljan, pogotovu ako je ukrcan maksimalan broj putnika, ali verzija 1.9 je provereno mali potrosac i ne manjka u snazi.

Lemi

pre 13 godina

Ja vozim ovaj auto od 2006 i presao sam cca 145kkm i crklo je:
...
sve u svemu djubre nad djubradima. malo trosi ali je djubre kakvog nema.
(eto, 26. avgust 2010 17:06)

Ja vozim ovaj auto od 2005. i crklo je ... NISTA! Apsolutno nista.
Vozim ga po gradu, po Srbiji, nekoliko puta do Grcke, dva puta do Slovenije, dva puta do Azurne obale ... nikakav problem.
Kupljen je nov, automatski menjac, 1.6 benzinac koji trosi malo vise (nema 5. brzinu), ali sem redovnog odrzavanja - nista na njemu pipano. Tacnije, jednom su xenoni 'pali' (rastelovalo se automatsko nivelisanje) - za pola sata su rekalibrirali u servisu i naplatili mi - nista.
Tvoj primerak mozda jeste djubre, ili si ti kriminalan vozac i vlasnik automobila, ali reci za sve primerke modela da su djubre je, u najmanju ruku - nezrelo.
Pozdrav.

Upornost se isplati!

pre 13 godina

Peki, 26. avgust 2010 22:15)
Nisam siguran za Senika ali za Megane II sigurno.Evo recepta:Za desni far,smotaj volan pun desni ,iznad tocka na unutrasnjoj korubi tj. plastici imas jedan plasticni poklopac koji se jednostavno skida.Uvuci ruku kroz njega i idi ka faru.Naicices na okrugli plasticni poklopac.Zaokreni ga u jednu stranu (mislim u levo)i izvuci ga napolje.Ponovo gurni ruku na isto mesto i napipaces pocetak sijalice.Ostaje ti da skines metalnu oprugu koja fiksira sijalicu.Moras jako stisnuti kraj opruge da je otkacis.Izvadis sijalicu koja sada ispada sama,stavis drugu lagano ,vratis oprugu sto je mozda najtezi deo ,vratis poklopac koji mora da upadne tacno u zub i da se malo zaokrene(mislim da na njemu ima strelica "UP" koja ide gore na 12 sati).Drzi uklucene farove sve vreme da bi video da li sijalica gori.Ja sam na mom meganu II prvi put menjao bas desnu sijalicu nekih 30-40min.Ruka mi je bila sva crvena ali sam uspeo.Posle sam menjao levu za 10-15min.Jeste tesko prvi put ali se isplati itekako.Ako imas veliku saku batali i zovi nekog sa manjom sakom i tanjom rukom.
Posle uspesne zamene sve to zaliti velikom kolicinom piva u obliznjem kaficu.
Recept uzet iz Renoovog servisa Kragujevac.Ziveli!

Nikola

pre 13 godina

Imam ovaj auto vec 4 godine isto 1.5 DCI.Ja servise radim sam kod druga u garazi,izadje mi ukupno 3200 dinara,2200 4 litara polusintetike ELF ,300 din filter ulja ,700 dinar filter vazduha(filter goriva se menja na 60 000 na velikom servisu) i auto me odlicno sluzi sve to vreme.E sad zapitajte se svi koji 8700 dinara servisu tj skoro 5000 dinara vise za 10 minuta posla.
Auto em smesno trosi em me smesno kosta i za odrzavanje i moj je isto beo ali mi to ne smeta ni malo.Nije neki trkac medjutim ja volim da vozim lagano i da uzivam u voznji a kad treba da se pretekne onda nije nimalo kilav ,odlicno povlaci za tako mali motor u tolikom autu i nema apsolutno nikakvih problema sa preticanjem.

zelimir

pre 13 godina

Dobar je ovo auto. I za porodicu i za udobno putovanje, a bogami parking odradjuje na prosecnom parking prostoru. Neznam samo koliko je ovaj motor u praksi dovoljan, pogotovu ako je ukrcan maksimalan broj putnika, ali verzija 1.9 je provereno mali potrosac i ne manjka u snazi.

@eto

pre 13 godina

Samo što taj tvoj nije prešao 145 kkm već 345 hiljada.

Svi bi auto do yaya, da košta ništa, a da ima sve od opreme i da je prešao ispod 100k. Aha.

AlexM

pre 13 godina

Vozim, senika II 1.5 dci vise od dve godine (uvezeao sam ga 3 god starog sa 1kkm) i ovakva su iskustva:
1.Najudobniji auto u svojoj cenovnoj klasi
2.Trosi dizel kao upaljac
3.Problem mi je zadavala samo klima (i zvanicni servisi u NS... posle popravke klime isao sam 5 puta na reklamaciju...)
4.Cena malih i velikih servisa u neovlascenim servisima je stvarno OK
Procitah ovde da se ljudi zale na polozaj menjaca, prekidaca zmigavca i sl, izgleda da je pravljen za visoke ljude :-), ja imam 195 cm visine i sve mi je na super mestu...

Peki

pre 13 godina

Oni koji su mi udarili minus na komentar od 1 septembra, garantovano su dileri ovakvih automobila. Jos jednom ponavljam, radi se o vozilima sa ogromnom kilometrazom, lose odrzavanim, nedomacinski koriscenim i slabo opremljenim. Znam sta govorim par stotina takvih je proslo kroz moje ruke...

Peki

pre 13 godina

Dejane iz Cacka, bezi od tih belih automobila (Clio, Megan, Laguna Citroen Xsara...), radi se o automobilima za firme. Obicaj je na zapadu da se iznajmljuju na period od 3-5 godina (dakle lizing), pa kako ih u principu oni koji su ih koristili, ne zele otkupiti, prodaju se na javnoj licitaciji, za veoma malo para! Primera radi, jedan Clio 1.5dCi/70 ks, star 3-4 godine, sa troje vrata i samo prednjim sedistima, u Francuskoj kosta izmedu 2-3 hiljade evra, dok se isti takav, kod privatnih lica (dakle sa zadnjom klupom), prodaje duplo skuplje.
Dakle zbog toga sto su namenjeni firmama, na njih nije placen porez na promet, i zbog toga imaju samo prednja sedista. Zadnja se mogu kupiti ili ukrasti (meni su maznuli celu zadnju klupu sa naslonima na Meganu, sto kosta oko 1.500 evra sa ugradnjom), a kod nas je prave privatnici. U Francuskoj se ovakvi automibili ne mogu registrovati za vise od dve osobe, jer su kao takvi izbegli placanje spomenutog poreza. Uostalom ni nemaju pojaseve pozadi, pa ukoliko i kod nas zakon nalaze da se putnici pozadi moraju vezati, eto muke!
Drugo, njihovo stanje je cesto ocajno, tj nisu vozena nimalo domacinski. Cast sa izuzetkom, ali zaista treba obratiti paznju, posebno ukoliko imaju veliku kilometrazu. Normalno, svi su debelo prebacili 100.000 km, ukoliko pise manje, neko se poigrao kilometar satom...
Pozdrav

Djole

pre 13 godina

@eto
Cudno je da sa svojim porodicnim autom prelazis godisnje 36000km?Moj brat sluzbenim autom svakodnevno putuje po Srbiji,ide u Grcku na more i izvuce maksimalno tu kilometrazu.Ne mozes kriviti reno zbog toga sto nisi zatvorio krov pa ti je kisa unistila elektroniku.Koliko je auto presao pre tvojih 145000km?

Djape

pre 13 godina

Imao priliku sluzbeno da vozim ovaj auto (mada nisam siguran koji je dizelash bio u pitanju) u Severnoj Irskoj. Auto ide kao metak, tako sam ga slatko vozao po onim neverovatnim Irskim putevima van naselja.

Slicnu kilometrazu preshao vikend kasnije sa A4 2.0TDI i ostao razocaran. Dakle Audi je potroshio DUPLO vishe dizela, a pritom je "uzitak" voznje kao da je neko ovogodishnjom predstavnicom Islanda u Eurosong-u pokusao da pobedi u slalomu! Onoliki auto i onoliko malo mesta na prednjim sedishtima, ostao sam zapanjen. Elektronike ne nedostaje, dapace, za dodatnih 20.000,00 EUR imate i automatske brisace vetrobranskog stakla, tu su i komande radija na volanu i slicna cuda tehnike koja zahtevaju toliku cenu!

SVe u svemu, Scenic je jedan fantastican auto, iako meni, kao nekome ko voli vishe sportski orjebntisane aute, ne bi bio izbor pri kupovini. Mozda neki nasvirani Megani ili Clio.

automatski cerupac pilica

pre 13 godina

Vec 14 meseci vozim Scenic 1,9dci iz 2004.goadine.Kupljen je sa 160000km na kilometarsatu.Posle predjenih 40000km i dalje sam zadovoljan kupovinom.Udoban i pregledan u voznji sa velikim prostorom za prtljag i gomilom pregrada za odlaganje sitnica.Gledano spolja auto je neznatno vece od auta srednje klase ali svako ko je usao unutra imao je isti komentar-koliko prostora.Prosecna potrosnja mu je oko 6l eurodizela.Sto se tice odrzavanja nabrojacu vam intervencije u ovih 14meseci pa procenite da li su francuska vozila skupa za odrzvanje-veliki servis(275e),2 mala servisa(2x50e),2 grejaca(2x25e) i zadnje kocnice(35e).Misljenja sam da je Scenic ima jako dobar odnos cene i kvaliteta koju za tu cenu pruza.

olga

pre 13 godina

Jedina "slaba tacka" je elektronska tabla. Auto je izvanredan. Vozim ga vec 3 godine i uvek me lepo iznenadi, narocito kod odlaska na letovanje.

eto

pre 13 godina

Ja vozim ovaj auto od 2006 i presao sam cca 145kkm i crklo je:
1 i 2. Nosac motora - dva puta
3. Zadnji senzori
4. Podizac stakla kod vozaca
5. Elektronika u celom autu (imam stakleni krov, pa sam zaboravio da zatvorim i onda se ispod vozackog sedista napuni kutija sa nekim razvodnikom elektronike i sve ode u tri...)
6. RG ventil (400 EUR)
7. Zadnje gume mi trosi kao nenormalan tako da svake godine kupim novi par iako na renou tvrde da je to ok, samo moras da ih menjas prednje za zadnje svakih 10kkm
8. pumpa za stakla
9. zacepili su mi se neki odvodi za vodu, pa mi je curila voda po nogama dok vozim
10. klimu su mi punili barem 3x
11. menjali su mi ventil na klimi
12. guma na sofersajbni se odvojila (to vidim da se svima desava)
13. zvone mi konstantno plastikice u vratima (tamo gde neki modeli imaju automatsko otvaranje vrata)
14. sve svecice za grenjanje motora prilikom paljenja

ima toga sigurno jos, ovo sam se onako na moru setio.

sve u svemu djubre nad djubradima. malo trosi ali je djubre kakvog nema.

DisciplinA

pre 13 godina

@Peki
Drugar nije francuska Srbija...
Auto koji se na lizing uzima odrzava se po datim fabrickim terminima!Ili nema lizinga! Znaci odrzavanje je 100 % u redu, uvek!
Dalje,nije tacno da firma uzimaju samo bele automobile,Imam firmin auto,crne boje, zena braon boje, privatni auto bele ;)

Ranko

pre 13 godina

Imam Grand Scenic 1.9dCi (mnogo bolji motor za ovaj auto) već 4 godine. Prosečno sam visok (180cm) i meni je menjač sasvim OK, samo što je visok u odnosu na neka druga kola, ali se navikneš posle par dana. Daleko je npr. menjač u Ladi Nivi, tamo ti treba ruka ko da si Vlade Divac.

Ne postoji natpis "check inspection", nego piše "check injection" i to se pali kad crkne grejač cilindra u motoru. Grejači crkavaju kao i na ostalim turbodizel motorima, dakle, ništa posebno. Ako vam se ovo upali, insistirajte da vam u servisu prvo provere grejače, da vam ne bi naplaćivali dijagnostiku.

Potrošnja je sasvim OK, meni je prosek na autoputevima i uglavnom ravničarskim gradovima u Evropi (puna kola stvari i 5 putnika) bila oko 5,5 litara; po Srbiji je prosek malo veći (lošiji putevi i krivine), a u gradu je oko 8-9 litara dizela.

Startan je, brz, lak za parkiranje (neverovatno, ali tako je). Sve u svemu, vrlo sam zadovoljan, ne bih ovaj auto menjao ni za jedan drugi.

Peki

pre 13 godina

Par dopuna u vezi problema koje je nako naveo.
Prvo, 130-140 hiljada kilometara je ogromna kilometraza (tri puta oko zemaljske kugle), pa su odredeni problemi opravdani.
Naprotiv, tacno je da previse "jede" gume, zatim i meni na Meganu, sa samo 65.000 km? klima curi u kabinski prostor. Samo klima uredaj se odrzava, i normalno je da se svakih par godina mora dopuniti i ocistiti.
Tacno je da su i drzaci motora slaba tacka, i kod mene su popustili vec nakon pedesetak hiljada, tako da su izrazene vibracije u leru.
E sad eklektronika jeste osetljiva, ali ukoliko se napuni vodom zbog zaboravljenog krova, to vec nije problem Renaulta...
Sigurno je da se oko njega cesto mora "majstorisati", trenutno mi je crkla sijalica na desnom faru, i tako vozim vec vise nedelja jer ju je nemuguce zemniti. Zapravo moguce je, ali mi treba par sati, ili da ga oteram u ovlasceni servis , gde to naplacuju stotinak evra (Francuska), jer navodno moraju da skinu prednji branik!!??
Sve u svemu problemi su direktno povezani sa godinama i kilometrazom, licno menjam automobil cim se priblizi cifri od 100.000 km.
Pozdrav svima

Peki

pre 13 godina

Do kraja 2005 godine, 1.5 dCi razvijao je 80 i 100, i bio je u paru sa petostepenim menjacem. Od 2006, snaga je povecana na 85 ks (i dalje petostepeni menjac), dok je verzija od 110 ks, dobila setostepeni, poreklom iz Nissana. Razlog; prvi nije mogao da podnese vise od 200 Nm, koliko tacni ima verzija od 100 ks, dok sestostepeni moze da istrpi 260 Nm. U svakom slucaju bolje je opredeliti se za ovaj, osim sto je precizniji i prijatniji za rukovanje, smanjuje "turbo rupu" u najnizim obrtajima.Uostalom 110 ks daleko bolje odgovaraju teskom Grande Scenicu, tako da nije pogresna ocena da je 1.9 dCi/130, bolje adaptiran ovolikoj kilazi.
Inace potrosnja svih verzija je zaista niska, kod 1.5 dCi/100, ipak je bliza cifri 6 lit u proseku...
Problemi koji se mogu sresti kod modela do 2005 god, vezani su za turbo punjac, tako da je nakon toga Renault promenio proizvodaca.

Vlada

pre 13 godina

Ja jos nisam cuo da neki auto "pisti" ako mu se krov/siber ne zatvori, zaista..
Grand Scenic je jako dobar auto za porodice sa decom, i do punog izrazaja dolazi u sezoni godisnjih odmora.. tada se prtljaznik olako napuni koficama i ostalim imobilijarom za plazu..
@eto
EGR ventil (kosta oko 170 evra, a ne 400) se normalno i menja nakon prolaska sestocifrene kilometraze, ili se bar ocisti.. Nista cudno i za grejace, bez kojih ovaj auto moze da upali i da radi malo grublje..
Inace, testirani auto je u expression paketu opreme (drugom od pocetka), sa doplatom za automatsku klimu i tempomatom..
I jedna opaska autoru.. Grand Scenic je dugacak 4.5 metara, a obican Scenic 4.259

Korzikanac

pre 12 godina

Kada Francuz hoće da sa porodicom dođe na letovanje, on to čini sa Citroen C4 Grand Picasso. Nije bilo parkinga, reda na semaforu, kolone automobila, raskrsnice, gde nije bilo ovih modela. Senic - na nivou statističke greške. To je moje iskustvo sa Korzike.

Peki

pre 13 godina

Veliko hvala za savet u vezi zamene sijalice, znao sam za tu "caku" ali nikako da nadem vremena i hrabrosti da se upustim u tako komlikovan zahvat...Cakam da me "vlast" zaustavi, pa da ih "zamolim" da to oni urade, jer sigurno je da ce zahtevati da to obavim na licu mesta, posto imam rezervu sijalicu! Boze za sta primaju platu odredeni izenjeri kod ovog i drugih proizvodaca, kada je za zamenu obicne sijalice neophodno toliko muke, osim ukoliko im nije savetovano da bas tako zakomplikuju, kako bi se moralo ici u ovlasceni servis (po mojim informacijama upravo je tako)....
Pozdrav
PS. Nego moze li se uspesna realizacija obilato zaliti francuskim crnim vinom, nekako mi poslednjih godina ono vise lezi od piva?

Vlada

pre 13 godina

@dejan
Potrazite automobil koji nije bio teretnjak.. Ima ih, skuplji su, ali vrede svaku paru.. Nije razlika i problem samo u sedistima, ima mnogo finesa..
na web adresi www.renaultklubsrbija.com/forum imate forum, registrujte se i saznace mnogo korisnog oko kupovine i kasnije odrzavanja ovog auta.. Nadam se da ce moderatori da dopuste objavljivanje sajta jer nije ni na koji nacin konkurentski.
Srdacan pozdra i hvala unapred.

dejan

pre 13 godina

Vec nekoliko dana obilazim placeve sa polovnjacima i nikako da se odlucim za neki auto. Gledam ove bele francuske automobile koji nisu imali zadnja sedista, i provaljujem da na vecini stavljena neka pravljena sedista. Interesuje me ima li neko iskustva sa tim?
Da li to moze da prodje tehnicki sa takvim sedistima i koliko su ona sigurna?
Prodavci kao prodavci garantuju da moze, ali ja se nesto kolebam, jer otkud znam da jednog dana nekome ne padne na pamet da trazi neki atest, s obzirom da su to bila teretna vozila. Mozda i da nece moci da prodje tehnicki ...

Unapred hvala i pozdrav svima iz Cacka

Vladimir Kozomara

pre 11 godina

Vozim Scenic vec pola godine.Kupio sam ga u aprilu.Moram da kazem da sam prezadovoljan.Pre kupovine mi nije bio interesantan,cak sta vise bio mi je ruzan.Kad sam seo i probao to je druga prica.Sve je na svom mestu,menjac odlican,prostora kao u dvosobnom stanu.Ima poneku manu,u podu ostava za sitnice,krta plastika,ko nevodi racuna stane na poklopac i ona pukne.Menjac je idalan,nemogu da verujem da je nekome dalek za ruku.To mora da je neko dete testiralo vozilo.
Motor je odlican,mada ne trpi velike obrtaje,zvucna izolacija je losa.Kod mene je motor 1.9 dci od 120 konja.Neznam kako se ponasa 1.5 dci.?
Nikako mi nije jasno kako vozaci test vozila uspeju da smanje potrosnju,meni trosi od 8,2 do 8,6 po gradu

brus

pre 12 godina

u sustini, dobra ideja ali losa izvedba. ergonomija je katastrofa, a i ubrzanje nije neko. vozio sam verziju 2.0 16V sa 6 brzina, uvoz iz svajcarske, kupljena od poznatog covjeka. zadnja sjedista su kao klupice isped prodavnice gdje kroneri piju pivo, a na prednjim se ne mogu ispruziti noge tako da se javlja zamor. vozacevo sjediste je ok. platforma je isto ok, lezi normalno u krivinama, ali nista posebno. dizel ne bih uzimao, jer uzasno trese, motor je ispred instrument table. ovi sto im je automobil dobar, vjerovatno su vozili juga ili keca, pa im sve dobro. znaci da sumiram, sve je lijepo osmisljeno, ali losa ergonomija i jos po nesto kvari sve. da su italijani napravili takav automobil sigurno bi bio dobar.

ja

pre 13 godina

dejane, ja prodajem bas clio 1.5dci uvezao sam ga iz nemacke od prvog vlasnika, plavi... pa potrazi ga na polovniautomobili. vozim ga nesto manje od godinu dana i presao 15 000km i odlican auto, ali cu morati zbog nasih registracija da ga uskoro prodam :(

eto

pre 13 godina

Jeste da krov nisam zatvorio, ali ukoliko ne dobijas upozorenje da krov nije zatvoren kada izadjes iz kola (a ne dobijas ga) i ako krov ostaje zatvoren i nakon sto kola zakljucas (a auto se tako ponasa) onda bi covek ocekivao da se kolima nece desiti nikakva havarija ako krov ostane otvoren i auto pokisne (inace nekako ocekujem da auto pocne da pravi neku buku na tu temu, kao sto drugi auti prave buku ako ostavis svetla).

Ja hocu da kazem da se radi o ociglednoj konstrukcionoj gresci, posto su mogli majku mu da izbuse dve rupice (ne jednu ispod druge) pa da ta voda nekuda iscuri ako ti se takvo sta desi.

Sto se grejanja motora tice, postoje stvarno neke 4 stvari koje verovatno nisu svecice, ali ih moj majstor (ovlasteni reno servis kojeg placam kao zuti) tako zove koje tome sluze (radi se dakle o dizelskom motoru, koji onda lepse radi, ako ga te svecice zagreju pre paljenja).

Inace auto sam kupio od renoa u garanciji sa 15kkm i vec je imao crknut nosac motora i da (zaboravio sam da napisem) vec je imao problema na komandnoj tabli klime kod kontrole dotoka vazduha u kabinu nisi mogao lepo da zaglavis prekidac u donji polozaj nego je iskakao.

Auto je moj poslovni i porodicni i iskljucivo ga ja vozim (doduse mnogo) i to velikom vecinom po evropskim autoputevima.

Ja samo pisem onako kako jeste, a na vama je da presudite da li da kupujete. Realno se nadam da se radi o tome da je 2004 godiste a da su oni poceli da ga proizvode 2003, tako da se radi o greskama koje su kasnije odklonili.

A da! I sijalice je skoro nemoguce zameniti osim u servisu.
Mozes da ih menjas sam, ali onda ih ispipas uzduz i popreko pa ti crknu jako brzo.

Bube

pre 13 godina

Nisam siguran da cena odgovara kvalitetu.
Npr. http://www.polovnavozila.biz/polovni-automobili-pretraga/Renault/Scenic/godiste-2006/kilometraza-101900%20km/37.html

Za iste pare se moze dobiti Opel Astra 1.7 Dizel koji je bolji auto. http://www.polovnavozila.biz/polovni-automobili-pretraga/Opel/Astra/godiste-2006/kilometraza-103000%20km/45.html

vetropir

pre 11 godina

Vozite Vi šta hoćete, ja sam se u životu navozao službenih kola i to: Opel, Tojota, Micubiši, Lada, Fiat, Reno, Nisan, Pežo neki su bili putnički a neki džipovi.
Izdvojio bi Opel kadet-kocka stara, Tojota-korola koje bi ocenio sa 9,5 svi ostali su dale ispod toga. Zadnjeg sam terao Nisana Terana II, ocena 6. Prešao sam preko 3 miliona km.
Privatno teram Ladu 112, prešla 110.000, bez ič problema, potrošnja u proseku 6,5 do 7,5 na 100 km. Jeftina za održavanje, zadovoljava sve potrebe a ocenio bi je sa jakom 7 u odnosu na sve ostale modele, kad uzmem odnos cene ostalih , Lada je zakon. Mislim da ću sledeći auto privatan kupiti Dačiju.

VLADAN

pre 11 godina

Ja sam nekad imao R4 i tome se limarija i sasija apsolutno raspala za 3god,ali zato vozim indijsku Maruti 22 god.koji ide kao nov i nema ni traga od rdje.Bezi od franc,kola k,o od kuge. Na sajtu cuvenog MEICa.hr apsolutno najvise kvarova i problema ima bas dizelas scenik. Pa Vi vidite. Kupi taj Scenic pa sedi i placi.Uvek citaj najatoritativniju Rang listu namackog drzavnog instituta TUV za pouzdanost. Prvo mesto: MAZDA,toyota,honda,suzuki. Najvaznija je pouzdanost!

NS

pre 13 godina

@Peki
Vozim Daciju Logan i nedavno mi je pred put za CG crklo poziciono svetlo. Posto mi se ranije desavalo da mi crkne kratko svetlo i kako sam se silno namucio da sam zamenim sijalicu, cim sam otvorio haubu i video gde je poziciona sijalica jasno mi je bilo da ja tu nemam sta da trazim. Stisnuo sam zube i otisao u Reno-ov servis u Podgorici. Iako sam trazio samo da mi zamene levo prednje poziciono svetlo, radnik za racunarom mi je uzeo sve moguce podatke zatim odstampao radni nalog na kome je u opisu poslova stajalo "Signalizacija" i koji sam naravno po proceduri servisa morao da potpisem. Na kraju kad su zavrsili posao i otisao da platim, racun je izneo 1 evro! Sa sve njihovom sijalicom iako sam imao rezervnu. Pa sad...

Bube

pre 13 godina

Nisam siguran da cena odgovara kvalitetu.
Npr. http://www.polovnavozila.biz/polovni-automobili-pretraga/Renault/Scenic/godiste-2006/kilometraza-101900%20km/37.html

Za iste pare se moze dobiti Opel Astra 1.7 Dizel koji je bolji auto. http://www.polovnavozila.biz/polovni-automobili-pretraga/Opel/Astra/godiste-2006/kilometraza-103000%20km/45.html

eto

pre 13 godina

Ja vozim ovaj auto od 2006 i presao sam cca 145kkm i crklo je:
1 i 2. Nosac motora - dva puta
3. Zadnji senzori
4. Podizac stakla kod vozaca
5. Elektronika u celom autu (imam stakleni krov, pa sam zaboravio da zatvorim i onda se ispod vozackog sedista napuni kutija sa nekim razvodnikom elektronike i sve ode u tri...)
6. RG ventil (400 EUR)
7. Zadnje gume mi trosi kao nenormalan tako da svake godine kupim novi par iako na renou tvrde da je to ok, samo moras da ih menjas prednje za zadnje svakih 10kkm
8. pumpa za stakla
9. zacepili su mi se neki odvodi za vodu, pa mi je curila voda po nogama dok vozim
10. klimu su mi punili barem 3x
11. menjali su mi ventil na klimi
12. guma na sofersajbni se odvojila (to vidim da se svima desava)
13. zvone mi konstantno plastikice u vratima (tamo gde neki modeli imaju automatsko otvaranje vrata)
14. sve svecice za grenjanje motora prilikom paljenja

ima toga sigurno jos, ovo sam se onako na moru setio.

sve u svemu djubre nad djubradima. malo trosi ali je djubre kakvog nema.

brus

pre 12 godina

u sustini, dobra ideja ali losa izvedba. ergonomija je katastrofa, a i ubrzanje nije neko. vozio sam verziju 2.0 16V sa 6 brzina, uvoz iz svajcarske, kupljena od poznatog covjeka. zadnja sjedista su kao klupice isped prodavnice gdje kroneri piju pivo, a na prednjim se ne mogu ispruziti noge tako da se javlja zamor. vozacevo sjediste je ok. platforma je isto ok, lezi normalno u krivinama, ali nista posebno. dizel ne bih uzimao, jer uzasno trese, motor je ispred instrument table. ovi sto im je automobil dobar, vjerovatno su vozili juga ili keca, pa im sve dobro. znaci da sumiram, sve je lijepo osmisljeno, ali losa ergonomija i jos po nesto kvari sve. da su italijani napravili takav automobil sigurno bi bio dobar.

vetropir

pre 11 godina

Vozite Vi šta hoćete, ja sam se u životu navozao službenih kola i to: Opel, Tojota, Micubiši, Lada, Fiat, Reno, Nisan, Pežo neki su bili putnički a neki džipovi.
Izdvojio bi Opel kadet-kocka stara, Tojota-korola koje bi ocenio sa 9,5 svi ostali su dale ispod toga. Zadnjeg sam terao Nisana Terana II, ocena 6. Prešao sam preko 3 miliona km.
Privatno teram Ladu 112, prešla 110.000, bez ič problema, potrošnja u proseku 6,5 do 7,5 na 100 km. Jeftina za održavanje, zadovoljava sve potrebe a ocenio bi je sa jakom 7 u odnosu na sve ostale modele, kad uzmem odnos cene ostalih , Lada je zakon. Mislim da ću sledeći auto privatan kupiti Dačiju.

Korzikanac

pre 12 godina

Kada Francuz hoće da sa porodicom dođe na letovanje, on to čini sa Citroen C4 Grand Picasso. Nije bilo parkinga, reda na semaforu, kolone automobila, raskrsnice, gde nije bilo ovih modela. Senic - na nivou statističke greške. To je moje iskustvo sa Korzike.

eto

pre 13 godina

Jeste da krov nisam zatvorio, ali ukoliko ne dobijas upozorenje da krov nije zatvoren kada izadjes iz kola (a ne dobijas ga) i ako krov ostaje zatvoren i nakon sto kola zakljucas (a auto se tako ponasa) onda bi covek ocekivao da se kolima nece desiti nikakva havarija ako krov ostane otvoren i auto pokisne (inace nekako ocekujem da auto pocne da pravi neku buku na tu temu, kao sto drugi auti prave buku ako ostavis svetla).

Ja hocu da kazem da se radi o ociglednoj konstrukcionoj gresci, posto su mogli majku mu da izbuse dve rupice (ne jednu ispod druge) pa da ta voda nekuda iscuri ako ti se takvo sta desi.

Sto se grejanja motora tice, postoje stvarno neke 4 stvari koje verovatno nisu svecice, ali ih moj majstor (ovlasteni reno servis kojeg placam kao zuti) tako zove koje tome sluze (radi se dakle o dizelskom motoru, koji onda lepse radi, ako ga te svecice zagreju pre paljenja).

Inace auto sam kupio od renoa u garanciji sa 15kkm i vec je imao crknut nosac motora i da (zaboravio sam da napisem) vec je imao problema na komandnoj tabli klime kod kontrole dotoka vazduha u kabinu nisi mogao lepo da zaglavis prekidac u donji polozaj nego je iskakao.

Auto je moj poslovni i porodicni i iskljucivo ga ja vozim (doduse mnogo) i to velikom vecinom po evropskim autoputevima.

Ja samo pisem onako kako jeste, a na vama je da presudite da li da kupujete. Realno se nadam da se radi o tome da je 2004 godiste a da su oni poceli da ga proizvode 2003, tako da se radi o greskama koje su kasnije odklonili.

A da! I sijalice je skoro nemoguce zameniti osim u servisu.
Mozes da ih menjas sam, ali onda ih ispipas uzduz i popreko pa ti crknu jako brzo.

VLADAN

pre 11 godina

Ja sam nekad imao R4 i tome se limarija i sasija apsolutno raspala za 3god,ali zato vozim indijsku Maruti 22 god.koji ide kao nov i nema ni traga od rdje.Bezi od franc,kola k,o od kuge. Na sajtu cuvenog MEICa.hr apsolutno najvise kvarova i problema ima bas dizelas scenik. Pa Vi vidite. Kupi taj Scenic pa sedi i placi.Uvek citaj najatoritativniju Rang listu namackog drzavnog instituta TUV za pouzdanost. Prvo mesto: MAZDA,toyota,honda,suzuki. Najvaznija je pouzdanost!

Lemi

pre 13 godina

Ja vozim ovaj auto od 2006 i presao sam cca 145kkm i crklo je:
...
sve u svemu djubre nad djubradima. malo trosi ali je djubre kakvog nema.
(eto, 26. avgust 2010 17:06)

Ja vozim ovaj auto od 2005. i crklo je ... NISTA! Apsolutno nista.
Vozim ga po gradu, po Srbiji, nekoliko puta do Grcke, dva puta do Slovenije, dva puta do Azurne obale ... nikakav problem.
Kupljen je nov, automatski menjac, 1.6 benzinac koji trosi malo vise (nema 5. brzinu), ali sem redovnog odrzavanja - nista na njemu pipano. Tacnije, jednom su xenoni 'pali' (rastelovalo se automatsko nivelisanje) - za pola sata su rekalibrirali u servisu i naplatili mi - nista.
Tvoj primerak mozda jeste djubre, ili si ti kriminalan vozac i vlasnik automobila, ali reci za sve primerke modela da su djubre je, u najmanju ruku - nezrelo.
Pozdrav.

Peki

pre 13 godina

Oni koji su mi udarili minus na komentar od 1 septembra, garantovano su dileri ovakvih automobila. Jos jednom ponavljam, radi se o vozilima sa ogromnom kilometrazom, lose odrzavanim, nedomacinski koriscenim i slabo opremljenim. Znam sta govorim par stotina takvih je proslo kroz moje ruke...

Nikola

pre 13 godina

Imam ovaj auto vec 4 godine isto 1.5 DCI.Ja servise radim sam kod druga u garazi,izadje mi ukupno 3200 dinara,2200 4 litara polusintetike ELF ,300 din filter ulja ,700 dinar filter vazduha(filter goriva se menja na 60 000 na velikom servisu) i auto me odlicno sluzi sve to vreme.E sad zapitajte se svi koji 8700 dinara servisu tj skoro 5000 dinara vise za 10 minuta posla.
Auto em smesno trosi em me smesno kosta i za odrzavanje i moj je isto beo ali mi to ne smeta ni malo.Nije neki trkac medjutim ja volim da vozim lagano i da uzivam u voznji a kad treba da se pretekne onda nije nimalo kilav ,odlicno povlaci za tako mali motor u tolikom autu i nema apsolutno nikakvih problema sa preticanjem.

DisciplinA

pre 13 godina

@Peki
Drugar nije francuska Srbija...
Auto koji se na lizing uzima odrzava se po datim fabrickim terminima!Ili nema lizinga! Znaci odrzavanje je 100 % u redu, uvek!
Dalje,nije tacno da firma uzimaju samo bele automobile,Imam firmin auto,crne boje, zena braon boje, privatni auto bele ;)

Peki

pre 13 godina

Dejane iz Cacka, bezi od tih belih automobila (Clio, Megan, Laguna Citroen Xsara...), radi se o automobilima za firme. Obicaj je na zapadu da se iznajmljuju na period od 3-5 godina (dakle lizing), pa kako ih u principu oni koji su ih koristili, ne zele otkupiti, prodaju se na javnoj licitaciji, za veoma malo para! Primera radi, jedan Clio 1.5dCi/70 ks, star 3-4 godine, sa troje vrata i samo prednjim sedistima, u Francuskoj kosta izmedu 2-3 hiljade evra, dok se isti takav, kod privatnih lica (dakle sa zadnjom klupom), prodaje duplo skuplje.
Dakle zbog toga sto su namenjeni firmama, na njih nije placen porez na promet, i zbog toga imaju samo prednja sedista. Zadnja se mogu kupiti ili ukrasti (meni su maznuli celu zadnju klupu sa naslonima na Meganu, sto kosta oko 1.500 evra sa ugradnjom), a kod nas je prave privatnici. U Francuskoj se ovakvi automibili ne mogu registrovati za vise od dve osobe, jer su kao takvi izbegli placanje spomenutog poreza. Uostalom ni nemaju pojaseve pozadi, pa ukoliko i kod nas zakon nalaze da se putnici pozadi moraju vezati, eto muke!
Drugo, njihovo stanje je cesto ocajno, tj nisu vozena nimalo domacinski. Cast sa izuzetkom, ali zaista treba obratiti paznju, posebno ukoliko imaju veliku kilometrazu. Normalno, svi su debelo prebacili 100.000 km, ukoliko pise manje, neko se poigrao kilometar satom...
Pozdrav

Djape

pre 13 godina

Imao priliku sluzbeno da vozim ovaj auto (mada nisam siguran koji je dizelash bio u pitanju) u Severnoj Irskoj. Auto ide kao metak, tako sam ga slatko vozao po onim neverovatnim Irskim putevima van naselja.

Slicnu kilometrazu preshao vikend kasnije sa A4 2.0TDI i ostao razocaran. Dakle Audi je potroshio DUPLO vishe dizela, a pritom je "uzitak" voznje kao da je neko ovogodishnjom predstavnicom Islanda u Eurosong-u pokusao da pobedi u slalomu! Onoliki auto i onoliko malo mesta na prednjim sedishtima, ostao sam zapanjen. Elektronike ne nedostaje, dapace, za dodatnih 20.000,00 EUR imate i automatske brisace vetrobranskog stakla, tu su i komande radija na volanu i slicna cuda tehnike koja zahtevaju toliku cenu!

SVe u svemu, Scenic je jedan fantastican auto, iako meni, kao nekome ko voli vishe sportski orjebntisane aute, ne bi bio izbor pri kupovini. Mozda neki nasvirani Megani ili Clio.

Peki

pre 13 godina

Par dopuna u vezi problema koje je nako naveo.
Prvo, 130-140 hiljada kilometara je ogromna kilometraza (tri puta oko zemaljske kugle), pa su odredeni problemi opravdani.
Naprotiv, tacno je da previse "jede" gume, zatim i meni na Meganu, sa samo 65.000 km? klima curi u kabinski prostor. Samo klima uredaj se odrzava, i normalno je da se svakih par godina mora dopuniti i ocistiti.
Tacno je da su i drzaci motora slaba tacka, i kod mene su popustili vec nakon pedesetak hiljada, tako da su izrazene vibracije u leru.
E sad eklektronika jeste osetljiva, ali ukoliko se napuni vodom zbog zaboravljenog krova, to vec nije problem Renaulta...
Sigurno je da se oko njega cesto mora "majstorisati", trenutno mi je crkla sijalica na desnom faru, i tako vozim vec vise nedelja jer ju je nemuguce zemniti. Zapravo moguce je, ali mi treba par sati, ili da ga oteram u ovlasceni servis , gde to naplacuju stotinak evra (Francuska), jer navodno moraju da skinu prednji branik!!??
Sve u svemu problemi su direktno povezani sa godinama i kilometrazom, licno menjam automobil cim se priblizi cifri od 100.000 km.
Pozdrav svima

AlexM

pre 13 godina

Vozim, senika II 1.5 dci vise od dve godine (uvezeao sam ga 3 god starog sa 1kkm) i ovakva su iskustva:
1.Najudobniji auto u svojoj cenovnoj klasi
2.Trosi dizel kao upaljac
3.Problem mi je zadavala samo klima (i zvanicni servisi u NS... posle popravke klime isao sam 5 puta na reklamaciju...)
4.Cena malih i velikih servisa u neovlascenim servisima je stvarno OK
Procitah ovde da se ljudi zale na polozaj menjaca, prekidaca zmigavca i sl, izgleda da je pravljen za visoke ljude :-), ja imam 195 cm visine i sve mi je na super mestu...

zelimir

pre 13 godina

Dobar je ovo auto. I za porodicu i za udobno putovanje, a bogami parking odradjuje na prosecnom parking prostoru. Neznam samo koliko je ovaj motor u praksi dovoljan, pogotovu ako je ukrcan maksimalan broj putnika, ali verzija 1.9 je provereno mali potrosac i ne manjka u snazi.

ja

pre 13 godina

dejane, ja prodajem bas clio 1.5dci uvezao sam ga iz nemacke od prvog vlasnika, plavi... pa potrazi ga na polovniautomobili. vozim ga nesto manje od godinu dana i presao 15 000km i odlican auto, ali cu morati zbog nasih registracija da ga uskoro prodam :(

Ranko

pre 13 godina

Imam Grand Scenic 1.9dCi (mnogo bolji motor za ovaj auto) već 4 godine. Prosečno sam visok (180cm) i meni je menjač sasvim OK, samo što je visok u odnosu na neka druga kola, ali se navikneš posle par dana. Daleko je npr. menjač u Ladi Nivi, tamo ti treba ruka ko da si Vlade Divac.

Ne postoji natpis "check inspection", nego piše "check injection" i to se pali kad crkne grejač cilindra u motoru. Grejači crkavaju kao i na ostalim turbodizel motorima, dakle, ništa posebno. Ako vam se ovo upali, insistirajte da vam u servisu prvo provere grejače, da vam ne bi naplaćivali dijagnostiku.

Potrošnja je sasvim OK, meni je prosek na autoputevima i uglavnom ravničarskim gradovima u Evropi (puna kola stvari i 5 putnika) bila oko 5,5 litara; po Srbiji je prosek malo veći (lošiji putevi i krivine), a u gradu je oko 8-9 litara dizela.

Startan je, brz, lak za parkiranje (neverovatno, ali tako je). Sve u svemu, vrlo sam zadovoljan, ne bih ovaj auto menjao ni za jedan drugi.

@eto

pre 13 godina

Samo što taj tvoj nije prešao 145 kkm već 345 hiljada.

Svi bi auto do yaya, da košta ništa, a da ima sve od opreme i da je prešao ispod 100k. Aha.

automatski cerupac pilica

pre 13 godina

Vec 14 meseci vozim Scenic 1,9dci iz 2004.goadine.Kupljen je sa 160000km na kilometarsatu.Posle predjenih 40000km i dalje sam zadovoljan kupovinom.Udoban i pregledan u voznji sa velikim prostorom za prtljag i gomilom pregrada za odlaganje sitnica.Gledano spolja auto je neznatno vece od auta srednje klase ali svako ko je usao unutra imao je isti komentar-koliko prostora.Prosecna potrosnja mu je oko 6l eurodizela.Sto se tice odrzavanja nabrojacu vam intervencije u ovih 14meseci pa procenite da li su francuska vozila skupa za odrzvanje-veliki servis(275e),2 mala servisa(2x50e),2 grejaca(2x25e) i zadnje kocnice(35e).Misljenja sam da je Scenic ima jako dobar odnos cene i kvaliteta koju za tu cenu pruza.

Peki

pre 13 godina

Veliko hvala za savet u vezi zamene sijalice, znao sam za tu "caku" ali nikako da nadem vremena i hrabrosti da se upustim u tako komlikovan zahvat...Cakam da me "vlast" zaustavi, pa da ih "zamolim" da to oni urade, jer sigurno je da ce zahtevati da to obavim na licu mesta, posto imam rezervu sijalicu! Boze za sta primaju platu odredeni izenjeri kod ovog i drugih proizvodaca, kada je za zamenu obicne sijalice neophodno toliko muke, osim ukoliko im nije savetovano da bas tako zakomplikuju, kako bi se moralo ici u ovlasceni servis (po mojim informacijama upravo je tako)....
Pozdrav
PS. Nego moze li se uspesna realizacija obilato zaliti francuskim crnim vinom, nekako mi poslednjih godina ono vise lezi od piva?

Djole

pre 13 godina

@eto
Cudno je da sa svojim porodicnim autom prelazis godisnje 36000km?Moj brat sluzbenim autom svakodnevno putuje po Srbiji,ide u Grcku na more i izvuce maksimalno tu kilometrazu.Ne mozes kriviti reno zbog toga sto nisi zatvorio krov pa ti je kisa unistila elektroniku.Koliko je auto presao pre tvojih 145000km?

Peki

pre 13 godina

Do kraja 2005 godine, 1.5 dCi razvijao je 80 i 100, i bio je u paru sa petostepenim menjacem. Od 2006, snaga je povecana na 85 ks (i dalje petostepeni menjac), dok je verzija od 110 ks, dobila setostepeni, poreklom iz Nissana. Razlog; prvi nije mogao da podnese vise od 200 Nm, koliko tacni ima verzija od 100 ks, dok sestostepeni moze da istrpi 260 Nm. U svakom slucaju bolje je opredeliti se za ovaj, osim sto je precizniji i prijatniji za rukovanje, smanjuje "turbo rupu" u najnizim obrtajima.Uostalom 110 ks daleko bolje odgovaraju teskom Grande Scenicu, tako da nije pogresna ocena da je 1.9 dCi/130, bolje adaptiran ovolikoj kilazi.
Inace potrosnja svih verzija je zaista niska, kod 1.5 dCi/100, ipak je bliza cifri 6 lit u proseku...
Problemi koji se mogu sresti kod modela do 2005 god, vezani su za turbo punjac, tako da je nakon toga Renault promenio proizvodaca.

Upornost se isplati!

pre 13 godina

Peki, 26. avgust 2010 22:15)
Nisam siguran za Senika ali za Megane II sigurno.Evo recepta:Za desni far,smotaj volan pun desni ,iznad tocka na unutrasnjoj korubi tj. plastici imas jedan plasticni poklopac koji se jednostavno skida.Uvuci ruku kroz njega i idi ka faru.Naicices na okrugli plasticni poklopac.Zaokreni ga u jednu stranu (mislim u levo)i izvuci ga napolje.Ponovo gurni ruku na isto mesto i napipaces pocetak sijalice.Ostaje ti da skines metalnu oprugu koja fiksira sijalicu.Moras jako stisnuti kraj opruge da je otkacis.Izvadis sijalicu koja sada ispada sama,stavis drugu lagano ,vratis oprugu sto je mozda najtezi deo ,vratis poklopac koji mora da upadne tacno u zub i da se malo zaokrene(mislim da na njemu ima strelica "UP" koja ide gore na 12 sati).Drzi uklucene farove sve vreme da bi video da li sijalica gori.Ja sam na mom meganu II prvi put menjao bas desnu sijalicu nekih 30-40min.Ruka mi je bila sva crvena ali sam uspeo.Posle sam menjao levu za 10-15min.Jeste tesko prvi put ali se isplati itekako.Ako imas veliku saku batali i zovi nekog sa manjom sakom i tanjom rukom.
Posle uspesne zamene sve to zaliti velikom kolicinom piva u obliznjem kaficu.
Recept uzet iz Renoovog servisa Kragujevac.Ziveli!

olga

pre 13 godina

Jedina "slaba tacka" je elektronska tabla. Auto je izvanredan. Vozim ga vec 3 godine i uvek me lepo iznenadi, narocito kod odlaska na letovanje.

Vlada

pre 13 godina

@dejan
Potrazite automobil koji nije bio teretnjak.. Ima ih, skuplji su, ali vrede svaku paru.. Nije razlika i problem samo u sedistima, ima mnogo finesa..
na web adresi www.renaultklubsrbija.com/forum imate forum, registrujte se i saznace mnogo korisnog oko kupovine i kasnije odrzavanja ovog auta.. Nadam se da ce moderatori da dopuste objavljivanje sajta jer nije ni na koji nacin konkurentski.
Srdacan pozdra i hvala unapred.

Vladimir Kozomara

pre 11 godina

Vozim Scenic vec pola godine.Kupio sam ga u aprilu.Moram da kazem da sam prezadovoljan.Pre kupovine mi nije bio interesantan,cak sta vise bio mi je ruzan.Kad sam seo i probao to je druga prica.Sve je na svom mestu,menjac odlican,prostora kao u dvosobnom stanu.Ima poneku manu,u podu ostava za sitnice,krta plastika,ko nevodi racuna stane na poklopac i ona pukne.Menjac je idalan,nemogu da verujem da je nekome dalek za ruku.To mora da je neko dete testiralo vozilo.
Motor je odlican,mada ne trpi velike obrtaje,zvucna izolacija je losa.Kod mene je motor 1.9 dci od 120 konja.Neznam kako se ponasa 1.5 dci.?
Nikako mi nije jasno kako vozaci test vozila uspeju da smanje potrosnju,meni trosi od 8,2 do 8,6 po gradu

Vlada

pre 13 godina

Ja jos nisam cuo da neki auto "pisti" ako mu se krov/siber ne zatvori, zaista..
Grand Scenic je jako dobar auto za porodice sa decom, i do punog izrazaja dolazi u sezoni godisnjih odmora.. tada se prtljaznik olako napuni koficama i ostalim imobilijarom za plazu..
@eto
EGR ventil (kosta oko 170 evra, a ne 400) se normalno i menja nakon prolaska sestocifrene kilometraze, ili se bar ocisti.. Nista cudno i za grejace, bez kojih ovaj auto moze da upali i da radi malo grublje..
Inace, testirani auto je u expression paketu opreme (drugom od pocetka), sa doplatom za automatsku klimu i tempomatom..
I jedna opaska autoru.. Grand Scenic je dugacak 4.5 metara, a obican Scenic 4.259

dejan

pre 13 godina

Vec nekoliko dana obilazim placeve sa polovnjacima i nikako da se odlucim za neki auto. Gledam ove bele francuske automobile koji nisu imali zadnja sedista, i provaljujem da na vecini stavljena neka pravljena sedista. Interesuje me ima li neko iskustva sa tim?
Da li to moze da prodje tehnicki sa takvim sedistima i koliko su ona sigurna?
Prodavci kao prodavci garantuju da moze, ali ja se nesto kolebam, jer otkud znam da jednog dana nekome ne padne na pamet da trazi neki atest, s obzirom da su to bila teretna vozila. Mozda i da nece moci da prodje tehnicki ...

Unapred hvala i pozdrav svima iz Cacka

NS

pre 13 godina

@Peki
Vozim Daciju Logan i nedavno mi je pred put za CG crklo poziciono svetlo. Posto mi se ranije desavalo da mi crkne kratko svetlo i kako sam se silno namucio da sam zamenim sijalicu, cim sam otvorio haubu i video gde je poziciona sijalica jasno mi je bilo da ja tu nemam sta da trazim. Stisnuo sam zube i otisao u Reno-ov servis u Podgorici. Iako sam trazio samo da mi zamene levo prednje poziciono svetlo, radnik za racunarom mi je uzeo sve moguce podatke zatim odstampao radni nalog na kome je u opisu poslova stajalo "Signalizacija" i koji sam naravno po proceduri servisa morao da potpisem. Na kraju kad su zavrsili posao i otisao da platim, racun je izneo 1 evro! Sa sve njihovom sijalicom iako sam imao rezervnu. Pa sad...