Četvrtak, 08.04.2010.

23:59

Audi Q5 quattro 2,0 TDI S-tronic

Izvor: B92

Audi Q5 quattro 2,0 TDI S-tronic IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

26 Komentari

Sortiraj po:

S Pesic

pre 6 godina

Q5 2.0 S tronic
Verovatno jedan od naj redovnije servisiranijih automobila.
U garantnom periodu bez primedbi.
Nakon garantnig roka RAZOCARENJE :
- PREGREVANJE MOTORA ;
- ZAMENA TURBINE ;
- LOSE VUCE ;
- PUCANJE NOVIH SRAFOVA POKLOPCA motora ;
- I PORED REDOVNOG SERVISA AUTO JE NE PREPOZNATLJIV ;
- PROIZVODJAC NE PRIZNAJE REKLAMACIJE.

Razocaran. Duplo

pre 13 godina

Mozda je kasno (u odnosu ne vreme objavljivanja clanka), ali ja sam tek sad imao prilike da vozim ovaj automobil...

Nisam siguran da li sam vise razocaran u Q5 ili ovaj clanak...

Presao sam s njim nesto vise od 1,600 km za 5 dana, i potpuno sam razocaran. Da se razumemo – znam tacno sta je Q5, i za sta je namenjen, ali to uopste ne umanjuje razocarenje. Inace, automobil je bio skoro nov, sa jedva 4,500 predjenih kilometara.
Prvo sto sam primetio je, po mom potpuno subjektivnom misljenju, nedovoljno snazno ’povlacenje’ – ovo je automobil sa 170 KS, i ’opasnim’ 7-stepenim S-tronic menjacem, a ja sam imao utisak da vozim nekog starog dizela velike zapremine sa cetvorostepenim menjacem. Znate ono – osecate da on ima snage, ali morate da mu date vremena. Ne znam sta me vise cudilo – neuobicajeno dugo vreme koje mu je potrebno da prebaci u odgovorajuci (nizi) stepen prenosa, ili neubedljivost kad pocne da ubrzava. Situacija je nesto bolja u manuelnom modu, ali i dalje nije na nivou ocekivanja. Dodatno neprijatno iznenadjenje je da u manuelnom modu, na 4,500 obrtaja, menjac sam prebacuje u visi stepen???? Sta je tu manuelno???? Zar nije mogla neka prosta blokada obrataja??
Pri ostrijoj voznji po brdovitom terenu, sa ’lepim’ krivinama prosto mi je doslo da se zapitam da li ja uopste znam da vozim. Sta god radio, kako god vozio, izlazak iz krivine pod gasom je uvek bio kombinacija neprijatnog ’turbo-laga’ i jos neprijatnijeg kratkotrajnog trzanja. Sto se mene tice, ovaj automobil je jednostavno nemoguce ’glatko’ ostrije voziti.

Za off-road performanse su ocekivanja bila daleko manja, ali ni to nije bilo dovoljno da se izbegne razocarenje. Morao sam da se okrenem i vratim na jednom brdskom putu. To mozda i ne zvuci tako strasno, ali, prvo smo posekli grane u duzini od nekih 150 metara kako ga ne bismo izgrebali, jer je teren izgledao dovoljno pitomo, i nije nam palo na pamet da necemo moci da prodjemo. Do posecenih grana nikad nismo stigli...

Vozio sam i skuplje i jeftinije automobile od ovoga. I one ’sa preciznijom namenom’, i one slicne ovome. Nista me nije toliko razocaralo kao Audi Q5.
Istina, ako ga vozite samo po gradu, ljudi vas primecuju vise nego obicno. Na autoputu su i brzine daleko iznad ogranicenja veoma tihe i udobne. Na magistrali mozete i da preticete, ali, sto se mene licno tice, odnos ulozenog (cena) i dobijenog (subjektivni osecaj) je da je ovo jedan od najlosijih automobila koje sam imao prilike da vozim.

A, autora teksta moram da pitam da li je siguran da je vozio Audi Q5 quattro 2,0 TDI S-tronic jer, uz najbolju volju ne mogu da zamislim kako bi ijedan automobilski orijentisan novinar koji drzi do sebe mogao da napise ovo:

„Upravo menjač je jedan od najvećih "krivaca" za izuzetne vozne karakteristike. Vožnja je tečna a motor uvek radi na optimalnom broju obrtaja, a menjač skoro da čita misli vozača. Promena brzina je trenutna i bestrzajna.“

OK, razumem ja da se u tekstovima cesto precuti poneka mana automobila, ali napisati nesto potpuno suprotno... Ili mozda autor nije imao prilike da proba automobile sa slicne ’konfiguracije’?

ZEKS

pre 14 godina

Kao prvo Q5 nije SUV, vec Crossover, ili kompaktni SUV, ili sto bi moj drug rekao wannabe SUV. Audijev odlican pokusaj da uzme 6 konja onima koji sanjaju o Q7...Povrh svefa, nastao je na bazi platforme A4.

Kvalitet motora ne sporim, za razliku od elektronike...a o ceni osiguranja mogu samo da mislim, s obzirom da je vrlo atraktivan za kradju.

Za te pare bih pre uzeo Mazdu CX7 i Golfa 6 pride za zenu da ima do pijace...

Oliver

pre 14 godina

Pitanje za B92,
Na slici unutrasnjosti gepeka se vidi zgrpkani deo tapacira sa leve strane rucice poklopca rezervnog tocka. Kako je do toga doslo na novom autu? Pozz.

Redakcija:
Moracemo da pitamo Auto Magazin, njihova je fotka : ) Meni najvise lici na los photoshop rad.

Pozdrav

milos

pre 14 godina

Neko je spomenuo Volvo XC60.
Skroz tacno. Klasa je ista,a dosta dosta bolji auto, pa i cenovno je u startu jeftiniji od Q5 za par hiljada. Lepsi i kvalitetniji! Ne pricam napamet, vozio sam oba modela. na kraju krajeva stvar ukusa, al Verujte da je Volvo objasnio u ovom slucaju. I nema tu poredjenje sa Ravom, to su babe i zabe.

posteno radim, ne kukam

pre 14 godina

samo koda nas na ovakve automobile stavljaju komentare: seljacki, cobanski, "nije pravi dzip"...ako ste iskompleksirani sto nemate novca, ili se prosto ne razumete u kola, bolje ne pokazujte to tako otvoreno, ovako vam se smejemo svi ;)))
audi inace podosta dize cenu, ali se koliko toliko Q5 dokazao, i raste mu prodaja. moze se cak reci: titpicno zenski, ili mladalacki suv. x3 je lider u klasi, rav4 bi mogao da bude ozbiljnija konkurencija kad bi toyota otpustila svoje dizajnere i zaposlila nekog sa ukusom. glk isto belezi uspehe mada je to samo zato sto je mali mercedes, pa svi misle da je bog zna sta.

Zoki

pre 14 godina

Uh al ste navalili dal je terenac ili suv ili ovaj ili onaj. A tek da li je za izlete u prirodu,ili pecanje ili guranje po gradu.Kao da sad imamo love da kupujemo auta za sve.Ja imam Passata karavana i sanjim sam stigao i na more i na skijanje i svakuda se u gradu parkirao,a stigao sam i u kupovinu,pa sam povezao i neka vrata za kucu,sto znaci da imam auto za sve.Sve to za nekih 10 000€. Ps ovaj Q5 je odlican,al za nas mnoge tek za par godina dostupan

Timer

pre 14 godina

Autor teksta je lepo primetio:
"Muškarci se sa njim poistovećuju, a žene u njemu traže zaštitu".Nazalost to je sustina preskupih automobila koje neko naziva premijum klasom,pruziti vlasniku iluziju da je bolji nego sto stvarno jeste,sarenu lazu za odrasle.Zar nekom treba veliki auto da bi se osecao snazno,zasticeno,samopouzdano,jednom recju dobro?
Inace za zo-a:ovo nije "auto za cobane ili druge profesije u brdovitim predelima" jer bi se vrlo brzo zaglavili u prvom blatu.

tax

pre 14 godina

Stvarno sjajan auto, oprema, performanse, ali jednom za svagda treba reći i shvatiti da ovo nije terenac. Ko je vozio prave terence zna o čemu pričam. Ovo je Sport Utility Vehicle, dobar za odlazak na pecanje, skijanje na Kopaoniku, pokazivanje u gradu, odlazak na plažu... pravi terenci stanuju negde drugde.
Srdačan pozdrav
(Saša Marjanović, 9. april 2010 00:13)

Cak nije ni "normalan" SUV, vec kompakt SUV. Neko je spomenuo i da je RAV4 bolji - to je potpuno tacno, em bolje performanse (sto on, sto kakve-takve offroad), em jeftiniji, kvalitetniji i manje trosi. Jedino nema tako "nasminkan" enterijer kao Audi i ne dolazi iz Nemacke, pa to kupcima iz Srbije predstavlja prepreku.

Bane NS

pre 14 godina

Smatram da SUV klasa kao i svaka druga ima svojih prednosti i mana.

SUV klasa prevashodno je namenjena prevazilaženju jaza između putničkog automobila i klasičnog terenca, jer kako znamo putnički automobil je vrlo nepraktičan za izlete u prirodu i sliče nešto nepristupačnije terene i zahtevnije podloge, dok sa druge strane klasičan terenac zbog svojih gabarita i zapremine motora nije praktičan za svakodnevno vozikanje, uske ulice, tesne parkinge, registraciju, održavanje, po potrošnji i sl. Iz toga se nameće zaključak da ako bi ste želeli da imate adekvatno vozilo u svakoj prilici vi morate da imate oba automobila, što je bez obzira na njihovu pojedinačnu cenu i troškove održavanja u ukupnom zbiru više nego što je cena i troškovi održavanja jednog SUV-a. Prema tome SUV bi teorijski trebao da bude ekonomičnije i praktičnije rešenje nego da imate i putnički i terenski automobil.

Međutim u praksi je nešto drugačija situacija, prvo napraviti jedan dobar SUV koji će se zaista na svim podlogama i u svim uslovima ponašati kao auto namenjen samo za tu potrebu nije nimalo lak zadatak, tako imamo neke SUV-ove koji se na putu ponašaju izvanredno, gotovo kao putnički ali su van puta gotovo neupotrebljivi, kao i one koji se odlično snalaze na nepristupačnim terenima ali se zato na autoputevima i po krivinama regionalnih puteva ponašaju kao klasični terenci, kao i oni koji se u oba slučaja ponašaju sasvim prosečno iako koštaju natprosečno.
I drugo, što u praksi ni jedan vozač nema odnos potrebe za vožnju putem i van puta 50:50, već recimo ukoliko živi u gradu 80% vozi po normalnim putevima, a jednom godišnje ode na zimovanje ili za 1. maj u prirodu, ili do vikendice i sl. Ili obrnuto, ako živi negde u planini gde je večito ili sneg ili blato naravno da će imati pravog i proverenog terenca.

Ove stvari su vrlo važne zbog cene, jer SUV klasa koliko se god trudila da bude praktična ima nepraktičnu cenu, jer ako se zaista izabere izvanredan automobil koji se u svim uslovima ponaša perfektno poput ovog Audija, koštaće kao auto i džip zajedno, dok sa druge strane za SUV prosečne cene treba opet izdvojiti znatno više novca nego za odlično opremljen putnički automobil, recimo za RAV4 treba izdvojiti preko 30.000 evra dok se Honda Akord može kupiti za 22-23.000 evra, tako da neko kome SUV zatreba 3 puta godišnje neće razmišljati o njemu.

E ali ako bi razlika u ceni bila manja svi bi ponovo razmislili.

Bane NS

pre 14 godina

Smatram da SUV klasa kao i svaka druga ima svojih prednosti i mana.

SUV klasa prevashodno je namenjena prevazilaženju jaza između putničkog automobila i klasičnog terenca, jer kako znamo putnički automobil je vrlo nepraktičan za izlete u prirodu i sliče nešto nepristupačnije terene i zahtevnije podloge, dok sa druge strane klasičan terenac zbog svojih gabarita i zapremine motora nije praktičan za svakodnevno vozikanje, uske ulice, tesne parkinge, registraciju, održavanje, po potrošnji i sl. Iz toga se nameće zaključak da ako bi ste želeli da imate adekvatno vozilo u svakoj prilici vi morate da imate oba automobila, što je bez obzira na njihovu pojedinačnu cenu i troškove održavanja u ukupnom zbiru više nego što je cena i troškovi održavanja jednog SUV-a. Prema tome SUV bi teorijski trebao da bude ekonomičnije i praktičnije rešenje nego da imate i putnički i terenski automobil.

Međutim u praksi je nešto drugačija situacija, prvo napraviti jedan dobar SUV koji će se zaista na svim podlogama i u svim uslovima ponašati kao auto namenjen samo za tu potrebu nije nimalo lak zadatak, tako imamo neke SUV-ove koji se na putu ponašaju izvanredno, gotovo kao putnički ali su van puta gotovo neupotrebljivi, kao i one koji se odlično snalaze na nepristupačnim terenima ali se zato na autoputevima i po krivinama regionalnih puteva ponašaju kao klasični terenci, kao i oni koji se u oba slučaja ponašaju sasvim prosečno iako koštaju natprosečno.
I drugo, što u praksi ni jedan vozač nema odnos potrebe za vožnju putem i van puta 50:50, već recimo ukoliko živi u gradu 80% vozi po normalnim putevima, a jednom godišnje ode na zimovanje ili za 1. maj u prirodu, ili do vikendice i sl. Ili obrnuto, ako živi negde u planini gde je večito ili sneg ili blato naravno da će imati pravog i proverenog terenca.

Ove stvari su vrlo važne zbog cene, jer SUV klasa koliko se god trudila da bude praktična ima nepraktičnu cenu, jer ako se zaista izabere izvanredan automobil koji se u svim uslovima ponaša perfektno poput ovog Audija, koštaće kao auto i džip zajedno, dok sa druge strane za SUV prosečne cene treba opet izdvojiti znatno više novca nego za odlično opremljen putnički automobil, recimo za RAV4 treba izdvojiti preko 30.000 evra dok se Honda Akord može kupiti za 22-23.000 evra, tako da neko kome SUV zatreba 3 puta godišnje neće razmišljati o njemu.

E ali ako bi razlika u ceni bila manja svi bi ponovo razmislili.

Drazen

pre 14 godina

Odličan auto i text. Zamerka je sledeća: mogli ste profesionalnije fotografije da napravite i okačite na sajt.

Ako imate nedoumice oko toga, možete me kontaktirati putem e-maila.

lazar bojanic

pre 14 godina

Dobar auto koji zaista razbija predrasude o SUV klasi.Pre njega sam pričao o SUV klasi kao o hiru trulog zapada, a posle njega kao o produktu napretka auto industrije ...


Sticajem okolonosti u protekla 4 meseca prevalio sam sa takvim istim samo sa manuelnim menjačem oko 10.000 Km i to po ciči zimi, velikom snegu i zavejanim drumovima Evrope i Srbije . Šta reći osim da je sve tiptop jedino potrošnja nije baš mala ali ne može se reći ni preterana za tu veličinu i težinu vozila.

Cena i "image" mafijaša su najveći minusi ovog lepotana, a suštinski sve ostalo je vrhunsko (prostor, izrada, materijali, zvučna izolacija, preglednost, oprema, motor je taman, quattro pogon je olala !)

Neko gore reče da je RAV4 bolji ...drugar koji vozi RAV4 službeno i koji je sa njim prešao preko 100.000 Km je posle prve vožnje rekao da je Q5 klasa iznad . Ja bi dodao da to tako i treba da buude jer je i 2x skuplji ...

Najzanimljiviji deo je vešanje i motor.Iako povišen auto je stabilan do granica ludila.Po snegu je max. neutralan i ne gubi kontrolu do veoma visokih brzina. Motor je neverovatno eleastičan i barem kod mene u odaje utisak benzinca (lako se vrti i preko 4000rpm)

Blago onima koji mogu sebi da priušte verziju sa V6 3.0 motorom i sedmostepeni automatik ...probao sam i ovu varijantu i prosto neverovatno sa kojom lakoćom taj motor gura karoseriju ...sa 2.200rpm idete 140Kmh a kod verzije sa 2.0 i 4 cilindra za tu istu brzinu treba vam celih 3.000rpm.Zvuči neverovatno ali veći motor na otvorenom putu troši manje !!!

Jedini problem je što dobro opremeljen Q5 sa 3.0 motorom dođe do skoro 60.000€ što je morate priznati prava sitnica za nas nebeski narod :)

Miki

pre 14 godina

Kad pogledate novi Volvo XC60 tek onda shvatite koliko je ovaj Audi precenjen. Volvo im je svima dao domaci zadatak kako se pravi fantastican model u ovom segmentu koji polako postaje sve interesantniji za kupovinu. Naravno jako je mali broj tih srecnika u Srbiji koji moze sebi da priusti auto od preko 30.000 eura.

Ja

pre 14 godina

Ja jedva skupim 12500 za neki iole veći ne-domaći auto, pa mi je 5x skuplji Audi kao nedostižan san. Ali dobro je što pišete i o njemu, pa bar mogu da maštam!

Saša Marjanović

pre 14 godina

Stvarno sjajan auto, oprema, performanse, ali jednom za svagda treba reći i shvatiti da ovo nije terenac. Ko je vozio prave terence zna o čemu pričam. Ovo je Sport Utility Vehicle, dobar za odlazak na pecanje, skijanje na Kopaoniku, pokazivanje u gradu, odlazak na plažu... pravi terenci stanuju negde drugde.
Srdačan pozdrav

Paja

pre 14 godina

Super pokusaj reklame. Ali, niti je ovo terenac (to je obican malo podignuti karavan) niti ima primerenu cenu. Pa cela prica pada u vodu. Ne, hvala. O losem imidzu da ne govorimo.

Dejan

pre 14 godina

EXTRA auto! Rado bih vozio Q5. Ali posto zivim u zemlji Srbiji treba da budem presrecan ako uspem da sakupim pare i kupim Sandero Stepway...

ralf

pre 14 godina

Bez dileme sjajan automobil od proverenog proizvođača. Ono što meni lično gubi svaki smisao kod ovakvih tekstova je što ovakav automobil sebi u Srbiji može da priušti jako mali broj ljudi. Mislim da je korisnije pisati o malim gradskim automobilima čija prodaja u Evropi premašuje sva očekivanja.

Dejan

pre 14 godina

EXTRA auto! Rado bih vozio Q5. Ali posto zivim u zemlji Srbiji treba da budem presrecan ako uspem da sakupim pare i kupim Sandero Stepway...

ralf

pre 14 godina

Bez dileme sjajan automobil od proverenog proizvođača. Ono što meni lično gubi svaki smisao kod ovakvih tekstova je što ovakav automobil sebi u Srbiji može da priušti jako mali broj ljudi. Mislim da je korisnije pisati o malim gradskim automobilima čija prodaja u Evropi premašuje sva očekivanja.

Saša Marjanović

pre 14 godina

Stvarno sjajan auto, oprema, performanse, ali jednom za svagda treba reći i shvatiti da ovo nije terenac. Ko je vozio prave terence zna o čemu pričam. Ovo je Sport Utility Vehicle, dobar za odlazak na pecanje, skijanje na Kopaoniku, pokazivanje u gradu, odlazak na plažu... pravi terenci stanuju negde drugde.
Srdačan pozdrav

lazar bojanic

pre 14 godina

Dobar auto koji zaista razbija predrasude o SUV klasi.Pre njega sam pričao o SUV klasi kao o hiru trulog zapada, a posle njega kao o produktu napretka auto industrije ...


Sticajem okolonosti u protekla 4 meseca prevalio sam sa takvim istim samo sa manuelnim menjačem oko 10.000 Km i to po ciči zimi, velikom snegu i zavejanim drumovima Evrope i Srbije . Šta reći osim da je sve tiptop jedino potrošnja nije baš mala ali ne može se reći ni preterana za tu veličinu i težinu vozila.

Cena i "image" mafijaša su najveći minusi ovog lepotana, a suštinski sve ostalo je vrhunsko (prostor, izrada, materijali, zvučna izolacija, preglednost, oprema, motor je taman, quattro pogon je olala !)

Neko gore reče da je RAV4 bolji ...drugar koji vozi RAV4 službeno i koji je sa njim prešao preko 100.000 Km je posle prve vožnje rekao da je Q5 klasa iznad . Ja bi dodao da to tako i treba da buude jer je i 2x skuplji ...

Najzanimljiviji deo je vešanje i motor.Iako povišen auto je stabilan do granica ludila.Po snegu je max. neutralan i ne gubi kontrolu do veoma visokih brzina. Motor je neverovatno eleastičan i barem kod mene u odaje utisak benzinca (lako se vrti i preko 4000rpm)

Blago onima koji mogu sebi da priušte verziju sa V6 3.0 motorom i sedmostepeni automatik ...probao sam i ovu varijantu i prosto neverovatno sa kojom lakoćom taj motor gura karoseriju ...sa 2.200rpm idete 140Kmh a kod verzije sa 2.0 i 4 cilindra za tu istu brzinu treba vam celih 3.000rpm.Zvuči neverovatno ali veći motor na otvorenom putu troši manje !!!

Jedini problem je što dobro opremeljen Q5 sa 3.0 motorom dođe do skoro 60.000€ što je morate priznati prava sitnica za nas nebeski narod :)

Paja

pre 14 godina

Super pokusaj reklame. Ali, niti je ovo terenac (to je obican malo podignuti karavan) niti ima primerenu cenu. Pa cela prica pada u vodu. Ne, hvala. O losem imidzu da ne govorimo.

Timer

pre 14 godina

Autor teksta je lepo primetio:
"Muškarci se sa njim poistovećuju, a žene u njemu traže zaštitu".Nazalost to je sustina preskupih automobila koje neko naziva premijum klasom,pruziti vlasniku iluziju da je bolji nego sto stvarno jeste,sarenu lazu za odrasle.Zar nekom treba veliki auto da bi se osecao snazno,zasticeno,samopouzdano,jednom recju dobro?
Inace za zo-a:ovo nije "auto za cobane ili druge profesije u brdovitim predelima" jer bi se vrlo brzo zaglavili u prvom blatu.

Ja

pre 14 godina

Ja jedva skupim 12500 za neki iole veći ne-domaći auto, pa mi je 5x skuplji Audi kao nedostižan san. Ali dobro je što pišete i o njemu, pa bar mogu da maštam!

Miki

pre 14 godina

Kad pogledate novi Volvo XC60 tek onda shvatite koliko je ovaj Audi precenjen. Volvo im je svima dao domaci zadatak kako se pravi fantastican model u ovom segmentu koji polako postaje sve interesantniji za kupovinu. Naravno jako je mali broj tih srecnika u Srbiji koji moze sebi da priusti auto od preko 30.000 eura.

Zoki

pre 14 godina

Uh al ste navalili dal je terenac ili suv ili ovaj ili onaj. A tek da li je za izlete u prirodu,ili pecanje ili guranje po gradu.Kao da sad imamo love da kupujemo auta za sve.Ja imam Passata karavana i sanjim sam stigao i na more i na skijanje i svakuda se u gradu parkirao,a stigao sam i u kupovinu,pa sam povezao i neka vrata za kucu,sto znaci da imam auto za sve.Sve to za nekih 10 000€. Ps ovaj Q5 je odlican,al za nas mnoge tek za par godina dostupan

milos

pre 14 godina

Neko je spomenuo Volvo XC60.
Skroz tacno. Klasa je ista,a dosta dosta bolji auto, pa i cenovno je u startu jeftiniji od Q5 za par hiljada. Lepsi i kvalitetniji! Ne pricam napamet, vozio sam oba modela. na kraju krajeva stvar ukusa, al Verujte da je Volvo objasnio u ovom slucaju. I nema tu poredjenje sa Ravom, to su babe i zabe.

Bane NS

pre 14 godina

Smatram da SUV klasa kao i svaka druga ima svojih prednosti i mana.

SUV klasa prevashodno je namenjena prevazilaženju jaza između putničkog automobila i klasičnog terenca, jer kako znamo putnički automobil je vrlo nepraktičan za izlete u prirodu i sliče nešto nepristupačnije terene i zahtevnije podloge, dok sa druge strane klasičan terenac zbog svojih gabarita i zapremine motora nije praktičan za svakodnevno vozikanje, uske ulice, tesne parkinge, registraciju, održavanje, po potrošnji i sl. Iz toga se nameće zaključak da ako bi ste želeli da imate adekvatno vozilo u svakoj prilici vi morate da imate oba automobila, što je bez obzira na njihovu pojedinačnu cenu i troškove održavanja u ukupnom zbiru više nego što je cena i troškovi održavanja jednog SUV-a. Prema tome SUV bi teorijski trebao da bude ekonomičnije i praktičnije rešenje nego da imate i putnički i terenski automobil.

Međutim u praksi je nešto drugačija situacija, prvo napraviti jedan dobar SUV koji će se zaista na svim podlogama i u svim uslovima ponašati kao auto namenjen samo za tu potrebu nije nimalo lak zadatak, tako imamo neke SUV-ove koji se na putu ponašaju izvanredno, gotovo kao putnički ali su van puta gotovo neupotrebljivi, kao i one koji se odlično snalaze na nepristupačnim terenima ali se zato na autoputevima i po krivinama regionalnih puteva ponašaju kao klasični terenci, kao i oni koji se u oba slučaja ponašaju sasvim prosečno iako koštaju natprosečno.
I drugo, što u praksi ni jedan vozač nema odnos potrebe za vožnju putem i van puta 50:50, već recimo ukoliko živi u gradu 80% vozi po normalnim putevima, a jednom godišnje ode na zimovanje ili za 1. maj u prirodu, ili do vikendice i sl. Ili obrnuto, ako živi negde u planini gde je večito ili sneg ili blato naravno da će imati pravog i proverenog terenca.

Ove stvari su vrlo važne zbog cene, jer SUV klasa koliko se god trudila da bude praktična ima nepraktičnu cenu, jer ako se zaista izabere izvanredan automobil koji se u svim uslovima ponaša perfektno poput ovog Audija, koštaće kao auto i džip zajedno, dok sa druge strane za SUV prosečne cene treba opet izdvojiti znatno više novca nego za odlično opremljen putnički automobil, recimo za RAV4 treba izdvojiti preko 30.000 evra dok se Honda Akord može kupiti za 22-23.000 evra, tako da neko kome SUV zatreba 3 puta godišnje neće razmišljati o njemu.

E ali ako bi razlika u ceni bila manja svi bi ponovo razmislili.

Razocaran. Duplo

pre 13 godina

Mozda je kasno (u odnosu ne vreme objavljivanja clanka), ali ja sam tek sad imao prilike da vozim ovaj automobil...

Nisam siguran da li sam vise razocaran u Q5 ili ovaj clanak...

Presao sam s njim nesto vise od 1,600 km za 5 dana, i potpuno sam razocaran. Da se razumemo – znam tacno sta je Q5, i za sta je namenjen, ali to uopste ne umanjuje razocarenje. Inace, automobil je bio skoro nov, sa jedva 4,500 predjenih kilometara.
Prvo sto sam primetio je, po mom potpuno subjektivnom misljenju, nedovoljno snazno ’povlacenje’ – ovo je automobil sa 170 KS, i ’opasnim’ 7-stepenim S-tronic menjacem, a ja sam imao utisak da vozim nekog starog dizela velike zapremine sa cetvorostepenim menjacem. Znate ono – osecate da on ima snage, ali morate da mu date vremena. Ne znam sta me vise cudilo – neuobicajeno dugo vreme koje mu je potrebno da prebaci u odgovorajuci (nizi) stepen prenosa, ili neubedljivost kad pocne da ubrzava. Situacija je nesto bolja u manuelnom modu, ali i dalje nije na nivou ocekivanja. Dodatno neprijatno iznenadjenje je da u manuelnom modu, na 4,500 obrtaja, menjac sam prebacuje u visi stepen???? Sta je tu manuelno???? Zar nije mogla neka prosta blokada obrataja??
Pri ostrijoj voznji po brdovitom terenu, sa ’lepim’ krivinama prosto mi je doslo da se zapitam da li ja uopste znam da vozim. Sta god radio, kako god vozio, izlazak iz krivine pod gasom je uvek bio kombinacija neprijatnog ’turbo-laga’ i jos neprijatnijeg kratkotrajnog trzanja. Sto se mene tice, ovaj automobil je jednostavno nemoguce ’glatko’ ostrije voziti.

Za off-road performanse su ocekivanja bila daleko manja, ali ni to nije bilo dovoljno da se izbegne razocarenje. Morao sam da se okrenem i vratim na jednom brdskom putu. To mozda i ne zvuci tako strasno, ali, prvo smo posekli grane u duzini od nekih 150 metara kako ga ne bismo izgrebali, jer je teren izgledao dovoljno pitomo, i nije nam palo na pamet da necemo moci da prodjemo. Do posecenih grana nikad nismo stigli...

Vozio sam i skuplje i jeftinije automobile od ovoga. I one ’sa preciznijom namenom’, i one slicne ovome. Nista me nije toliko razocaralo kao Audi Q5.
Istina, ako ga vozite samo po gradu, ljudi vas primecuju vise nego obicno. Na autoputu su i brzine daleko iznad ogranicenja veoma tihe i udobne. Na magistrali mozete i da preticete, ali, sto se mene licno tice, odnos ulozenog (cena) i dobijenog (subjektivni osecaj) je da je ovo jedan od najlosijih automobila koje sam imao prilike da vozim.

A, autora teksta moram da pitam da li je siguran da je vozio Audi Q5 quattro 2,0 TDI S-tronic jer, uz najbolju volju ne mogu da zamislim kako bi ijedan automobilski orijentisan novinar koji drzi do sebe mogao da napise ovo:

„Upravo menjač je jedan od najvećih "krivaca" za izuzetne vozne karakteristike. Vožnja je tečna a motor uvek radi na optimalnom broju obrtaja, a menjač skoro da čita misli vozača. Promena brzina je trenutna i bestrzajna.“

OK, razumem ja da se u tekstovima cesto precuti poneka mana automobila, ali napisati nesto potpuno suprotno... Ili mozda autor nije imao prilike da proba automobile sa slicne ’konfiguracije’?

posteno radim, ne kukam

pre 14 godina

samo koda nas na ovakve automobile stavljaju komentare: seljacki, cobanski, "nije pravi dzip"...ako ste iskompleksirani sto nemate novca, ili se prosto ne razumete u kola, bolje ne pokazujte to tako otvoreno, ovako vam se smejemo svi ;)))
audi inace podosta dize cenu, ali se koliko toliko Q5 dokazao, i raste mu prodaja. moze se cak reci: titpicno zenski, ili mladalacki suv. x3 je lider u klasi, rav4 bi mogao da bude ozbiljnija konkurencija kad bi toyota otpustila svoje dizajnere i zaposlila nekog sa ukusom. glk isto belezi uspehe mada je to samo zato sto je mali mercedes, pa svi misle da je bog zna sta.

ZEKS

pre 14 godina

Kao prvo Q5 nije SUV, vec Crossover, ili kompaktni SUV, ili sto bi moj drug rekao wannabe SUV. Audijev odlican pokusaj da uzme 6 konja onima koji sanjaju o Q7...Povrh svefa, nastao je na bazi platforme A4.

Kvalitet motora ne sporim, za razliku od elektronike...a o ceni osiguranja mogu samo da mislim, s obzirom da je vrlo atraktivan za kradju.

Za te pare bih pre uzeo Mazdu CX7 i Golfa 6 pride za zenu da ima do pijace...

tax

pre 14 godina

Stvarno sjajan auto, oprema, performanse, ali jednom za svagda treba reći i shvatiti da ovo nije terenac. Ko je vozio prave terence zna o čemu pričam. Ovo je Sport Utility Vehicle, dobar za odlazak na pecanje, skijanje na Kopaoniku, pokazivanje u gradu, odlazak na plažu... pravi terenci stanuju negde drugde.
Srdačan pozdrav
(Saša Marjanović, 9. april 2010 00:13)

Cak nije ni "normalan" SUV, vec kompakt SUV. Neko je spomenuo i da je RAV4 bolji - to je potpuno tacno, em bolje performanse (sto on, sto kakve-takve offroad), em jeftiniji, kvalitetniji i manje trosi. Jedino nema tako "nasminkan" enterijer kao Audi i ne dolazi iz Nemacke, pa to kupcima iz Srbije predstavlja prepreku.

Bane NS

pre 14 godina

Smatram da SUV klasa kao i svaka druga ima svojih prednosti i mana.

SUV klasa prevashodno je namenjena prevazilaženju jaza između putničkog automobila i klasičnog terenca, jer kako znamo putnički automobil je vrlo nepraktičan za izlete u prirodu i sliče nešto nepristupačnije terene i zahtevnije podloge, dok sa druge strane klasičan terenac zbog svojih gabarita i zapremine motora nije praktičan za svakodnevno vozikanje, uske ulice, tesne parkinge, registraciju, održavanje, po potrošnji i sl. Iz toga se nameće zaključak da ako bi ste želeli da imate adekvatno vozilo u svakoj prilici vi morate da imate oba automobila, što je bez obzira na njihovu pojedinačnu cenu i troškove održavanja u ukupnom zbiru više nego što je cena i troškovi održavanja jednog SUV-a. Prema tome SUV bi teorijski trebao da bude ekonomičnije i praktičnije rešenje nego da imate i putnički i terenski automobil.

Međutim u praksi je nešto drugačija situacija, prvo napraviti jedan dobar SUV koji će se zaista na svim podlogama i u svim uslovima ponašati kao auto namenjen samo za tu potrebu nije nimalo lak zadatak, tako imamo neke SUV-ove koji se na putu ponašaju izvanredno, gotovo kao putnički ali su van puta gotovo neupotrebljivi, kao i one koji se odlično snalaze na nepristupačnim terenima ali se zato na autoputevima i po krivinama regionalnih puteva ponašaju kao klasični terenci, kao i oni koji se u oba slučaja ponašaju sasvim prosečno iako koštaju natprosečno.
I drugo, što u praksi ni jedan vozač nema odnos potrebe za vožnju putem i van puta 50:50, već recimo ukoliko živi u gradu 80% vozi po normalnim putevima, a jednom godišnje ode na zimovanje ili za 1. maj u prirodu, ili do vikendice i sl. Ili obrnuto, ako živi negde u planini gde je večito ili sneg ili blato naravno da će imati pravog i proverenog terenca.

Ove stvari su vrlo važne zbog cene, jer SUV klasa koliko se god trudila da bude praktična ima nepraktičnu cenu, jer ako se zaista izabere izvanredan automobil koji se u svim uslovima ponaša perfektno poput ovog Audija, koštaće kao auto i džip zajedno, dok sa druge strane za SUV prosečne cene treba opet izdvojiti znatno više novca nego za odlično opremljen putnički automobil, recimo za RAV4 treba izdvojiti preko 30.000 evra dok se Honda Akord može kupiti za 22-23.000 evra, tako da neko kome SUV zatreba 3 puta godišnje neće razmišljati o njemu.

E ali ako bi razlika u ceni bila manja svi bi ponovo razmislili.

Drazen

pre 14 godina

Odličan auto i text. Zamerka je sledeća: mogli ste profesionalnije fotografije da napravite i okačite na sajt.

Ako imate nedoumice oko toga, možete me kontaktirati putem e-maila.

Oliver

pre 14 godina

Pitanje za B92,
Na slici unutrasnjosti gepeka se vidi zgrpkani deo tapacira sa leve strane rucice poklopca rezervnog tocka. Kako je do toga doslo na novom autu? Pozz.

Redakcija:
Moracemo da pitamo Auto Magazin, njihova je fotka : ) Meni najvise lici na los photoshop rad.

Pozdrav

S Pesic

pre 6 godina

Q5 2.0 S tronic
Verovatno jedan od naj redovnije servisiranijih automobila.
U garantnom periodu bez primedbi.
Nakon garantnig roka RAZOCARENJE :
- PREGREVANJE MOTORA ;
- ZAMENA TURBINE ;
- LOSE VUCE ;
- PUCANJE NOVIH SRAFOVA POKLOPCA motora ;
- I PORED REDOVNOG SERVISA AUTO JE NE PREPOZNATLJIV ;
- PROIZVODJAC NE PRIZNAJE REKLAMACIJE.

Paja

pre 14 godina

Super pokusaj reklame. Ali, niti je ovo terenac (to je obican malo podignuti karavan) niti ima primerenu cenu. Pa cela prica pada u vodu. Ne, hvala. O losem imidzu da ne govorimo.

tax

pre 14 godina

Stvarno sjajan auto, oprema, performanse, ali jednom za svagda treba reći i shvatiti da ovo nije terenac. Ko je vozio prave terence zna o čemu pričam. Ovo je Sport Utility Vehicle, dobar za odlazak na pecanje, skijanje na Kopaoniku, pokazivanje u gradu, odlazak na plažu... pravi terenci stanuju negde drugde.
Srdačan pozdrav
(Saša Marjanović, 9. april 2010 00:13)

Cak nije ni "normalan" SUV, vec kompakt SUV. Neko je spomenuo i da je RAV4 bolji - to je potpuno tacno, em bolje performanse (sto on, sto kakve-takve offroad), em jeftiniji, kvalitetniji i manje trosi. Jedino nema tako "nasminkan" enterijer kao Audi i ne dolazi iz Nemacke, pa to kupcima iz Srbije predstavlja prepreku.

Miki

pre 14 godina

Kad pogledate novi Volvo XC60 tek onda shvatite koliko je ovaj Audi precenjen. Volvo im je svima dao domaci zadatak kako se pravi fantastican model u ovom segmentu koji polako postaje sve interesantniji za kupovinu. Naravno jako je mali broj tih srecnika u Srbiji koji moze sebi da priusti auto od preko 30.000 eura.

milos

pre 14 godina

Neko je spomenuo Volvo XC60.
Skroz tacno. Klasa je ista,a dosta dosta bolji auto, pa i cenovno je u startu jeftiniji od Q5 za par hiljada. Lepsi i kvalitetniji! Ne pricam napamet, vozio sam oba modela. na kraju krajeva stvar ukusa, al Verujte da je Volvo objasnio u ovom slucaju. I nema tu poredjenje sa Ravom, to su babe i zabe.

Razocaran. Duplo

pre 13 godina

Mozda je kasno (u odnosu ne vreme objavljivanja clanka), ali ja sam tek sad imao prilike da vozim ovaj automobil...

Nisam siguran da li sam vise razocaran u Q5 ili ovaj clanak...

Presao sam s njim nesto vise od 1,600 km za 5 dana, i potpuno sam razocaran. Da se razumemo – znam tacno sta je Q5, i za sta je namenjen, ali to uopste ne umanjuje razocarenje. Inace, automobil je bio skoro nov, sa jedva 4,500 predjenih kilometara.
Prvo sto sam primetio je, po mom potpuno subjektivnom misljenju, nedovoljno snazno ’povlacenje’ – ovo je automobil sa 170 KS, i ’opasnim’ 7-stepenim S-tronic menjacem, a ja sam imao utisak da vozim nekog starog dizela velike zapremine sa cetvorostepenim menjacem. Znate ono – osecate da on ima snage, ali morate da mu date vremena. Ne znam sta me vise cudilo – neuobicajeno dugo vreme koje mu je potrebno da prebaci u odgovorajuci (nizi) stepen prenosa, ili neubedljivost kad pocne da ubrzava. Situacija je nesto bolja u manuelnom modu, ali i dalje nije na nivou ocekivanja. Dodatno neprijatno iznenadjenje je da u manuelnom modu, na 4,500 obrtaja, menjac sam prebacuje u visi stepen???? Sta je tu manuelno???? Zar nije mogla neka prosta blokada obrataja??
Pri ostrijoj voznji po brdovitom terenu, sa ’lepim’ krivinama prosto mi je doslo da se zapitam da li ja uopste znam da vozim. Sta god radio, kako god vozio, izlazak iz krivine pod gasom je uvek bio kombinacija neprijatnog ’turbo-laga’ i jos neprijatnijeg kratkotrajnog trzanja. Sto se mene tice, ovaj automobil je jednostavno nemoguce ’glatko’ ostrije voziti.

Za off-road performanse su ocekivanja bila daleko manja, ali ni to nije bilo dovoljno da se izbegne razocarenje. Morao sam da se okrenem i vratim na jednom brdskom putu. To mozda i ne zvuci tako strasno, ali, prvo smo posekli grane u duzini od nekih 150 metara kako ga ne bismo izgrebali, jer je teren izgledao dovoljno pitomo, i nije nam palo na pamet da necemo moci da prodjemo. Do posecenih grana nikad nismo stigli...

Vozio sam i skuplje i jeftinije automobile od ovoga. I one ’sa preciznijom namenom’, i one slicne ovome. Nista me nije toliko razocaralo kao Audi Q5.
Istina, ako ga vozite samo po gradu, ljudi vas primecuju vise nego obicno. Na autoputu su i brzine daleko iznad ogranicenja veoma tihe i udobne. Na magistrali mozete i da preticete, ali, sto se mene licno tice, odnos ulozenog (cena) i dobijenog (subjektivni osecaj) je da je ovo jedan od najlosijih automobila koje sam imao prilike da vozim.

A, autora teksta moram da pitam da li je siguran da je vozio Audi Q5 quattro 2,0 TDI S-tronic jer, uz najbolju volju ne mogu da zamislim kako bi ijedan automobilski orijentisan novinar koji drzi do sebe mogao da napise ovo:

„Upravo menjač je jedan od najvećih "krivaca" za izuzetne vozne karakteristike. Vožnja je tečna a motor uvek radi na optimalnom broju obrtaja, a menjač skoro da čita misli vozača. Promena brzina je trenutna i bestrzajna.“

OK, razumem ja da se u tekstovima cesto precuti poneka mana automobila, ali napisati nesto potpuno suprotno... Ili mozda autor nije imao prilike da proba automobile sa slicne ’konfiguracije’?

lazar bojanic

pre 14 godina

Dobar auto koji zaista razbija predrasude o SUV klasi.Pre njega sam pričao o SUV klasi kao o hiru trulog zapada, a posle njega kao o produktu napretka auto industrije ...


Sticajem okolonosti u protekla 4 meseca prevalio sam sa takvim istim samo sa manuelnim menjačem oko 10.000 Km i to po ciči zimi, velikom snegu i zavejanim drumovima Evrope i Srbije . Šta reći osim da je sve tiptop jedino potrošnja nije baš mala ali ne može se reći ni preterana za tu veličinu i težinu vozila.

Cena i "image" mafijaša su najveći minusi ovog lepotana, a suštinski sve ostalo je vrhunsko (prostor, izrada, materijali, zvučna izolacija, preglednost, oprema, motor je taman, quattro pogon je olala !)

Neko gore reče da je RAV4 bolji ...drugar koji vozi RAV4 službeno i koji je sa njim prešao preko 100.000 Km je posle prve vožnje rekao da je Q5 klasa iznad . Ja bi dodao da to tako i treba da buude jer je i 2x skuplji ...

Najzanimljiviji deo je vešanje i motor.Iako povišen auto je stabilan do granica ludila.Po snegu je max. neutralan i ne gubi kontrolu do veoma visokih brzina. Motor je neverovatno eleastičan i barem kod mene u odaje utisak benzinca (lako se vrti i preko 4000rpm)

Blago onima koji mogu sebi da priušte verziju sa V6 3.0 motorom i sedmostepeni automatik ...probao sam i ovu varijantu i prosto neverovatno sa kojom lakoćom taj motor gura karoseriju ...sa 2.200rpm idete 140Kmh a kod verzije sa 2.0 i 4 cilindra za tu istu brzinu treba vam celih 3.000rpm.Zvuči neverovatno ali veći motor na otvorenom putu troši manje !!!

Jedini problem je što dobro opremeljen Q5 sa 3.0 motorom dođe do skoro 60.000€ što je morate priznati prava sitnica za nas nebeski narod :)

posteno radim, ne kukam

pre 14 godina

samo koda nas na ovakve automobile stavljaju komentare: seljacki, cobanski, "nije pravi dzip"...ako ste iskompleksirani sto nemate novca, ili se prosto ne razumete u kola, bolje ne pokazujte to tako otvoreno, ovako vam se smejemo svi ;)))
audi inace podosta dize cenu, ali se koliko toliko Q5 dokazao, i raste mu prodaja. moze se cak reci: titpicno zenski, ili mladalacki suv. x3 je lider u klasi, rav4 bi mogao da bude ozbiljnija konkurencija kad bi toyota otpustila svoje dizajnere i zaposlila nekog sa ukusom. glk isto belezi uspehe mada je to samo zato sto je mali mercedes, pa svi misle da je bog zna sta.

Timer

pre 14 godina

Autor teksta je lepo primetio:
"Muškarci se sa njim poistovećuju, a žene u njemu traže zaštitu".Nazalost to je sustina preskupih automobila koje neko naziva premijum klasom,pruziti vlasniku iluziju da je bolji nego sto stvarno jeste,sarenu lazu za odrasle.Zar nekom treba veliki auto da bi se osecao snazno,zasticeno,samopouzdano,jednom recju dobro?
Inace za zo-a:ovo nije "auto za cobane ili druge profesije u brdovitim predelima" jer bi se vrlo brzo zaglavili u prvom blatu.

Drazen

pre 14 godina

Odličan auto i text. Zamerka je sledeća: mogli ste profesionalnije fotografije da napravite i okačite na sajt.

Ako imate nedoumice oko toga, možete me kontaktirati putem e-maila.

ZEKS

pre 14 godina

Kao prvo Q5 nije SUV, vec Crossover, ili kompaktni SUV, ili sto bi moj drug rekao wannabe SUV. Audijev odlican pokusaj da uzme 6 konja onima koji sanjaju o Q7...Povrh svefa, nastao je na bazi platforme A4.

Kvalitet motora ne sporim, za razliku od elektronike...a o ceni osiguranja mogu samo da mislim, s obzirom da je vrlo atraktivan za kradju.

Za te pare bih pre uzeo Mazdu CX7 i Golfa 6 pride za zenu da ima do pijace...

Dejan

pre 14 godina

EXTRA auto! Rado bih vozio Q5. Ali posto zivim u zemlji Srbiji treba da budem presrecan ako uspem da sakupim pare i kupim Sandero Stepway...

Oliver

pre 14 godina

Pitanje za B92,
Na slici unutrasnjosti gepeka se vidi zgrpkani deo tapacira sa leve strane rucice poklopca rezervnog tocka. Kako je do toga doslo na novom autu? Pozz.

Redakcija:
Moracemo da pitamo Auto Magazin, njihova je fotka : ) Meni najvise lici na los photoshop rad.

Pozdrav

ralf

pre 14 godina

Bez dileme sjajan automobil od proverenog proizvođača. Ono što meni lično gubi svaki smisao kod ovakvih tekstova je što ovakav automobil sebi u Srbiji može da priušti jako mali broj ljudi. Mislim da je korisnije pisati o malim gradskim automobilima čija prodaja u Evropi premašuje sva očekivanja.

Saša Marjanović

pre 14 godina

Stvarno sjajan auto, oprema, performanse, ali jednom za svagda treba reći i shvatiti da ovo nije terenac. Ko je vozio prave terence zna o čemu pričam. Ovo je Sport Utility Vehicle, dobar za odlazak na pecanje, skijanje na Kopaoniku, pokazivanje u gradu, odlazak na plažu... pravi terenci stanuju negde drugde.
Srdačan pozdrav

Bane NS

pre 14 godina

Smatram da SUV klasa kao i svaka druga ima svojih prednosti i mana.

SUV klasa prevashodno je namenjena prevazilaženju jaza između putničkog automobila i klasičnog terenca, jer kako znamo putnički automobil je vrlo nepraktičan za izlete u prirodu i sliče nešto nepristupačnije terene i zahtevnije podloge, dok sa druge strane klasičan terenac zbog svojih gabarita i zapremine motora nije praktičan za svakodnevno vozikanje, uske ulice, tesne parkinge, registraciju, održavanje, po potrošnji i sl. Iz toga se nameće zaključak da ako bi ste želeli da imate adekvatno vozilo u svakoj prilici vi morate da imate oba automobila, što je bez obzira na njihovu pojedinačnu cenu i troškove održavanja u ukupnom zbiru više nego što je cena i troškovi održavanja jednog SUV-a. Prema tome SUV bi teorijski trebao da bude ekonomičnije i praktičnije rešenje nego da imate i putnički i terenski automobil.

Međutim u praksi je nešto drugačija situacija, prvo napraviti jedan dobar SUV koji će se zaista na svim podlogama i u svim uslovima ponašati kao auto namenjen samo za tu potrebu nije nimalo lak zadatak, tako imamo neke SUV-ove koji se na putu ponašaju izvanredno, gotovo kao putnički ali su van puta gotovo neupotrebljivi, kao i one koji se odlično snalaze na nepristupačnim terenima ali se zato na autoputevima i po krivinama regionalnih puteva ponašaju kao klasični terenci, kao i oni koji se u oba slučaja ponašaju sasvim prosečno iako koštaju natprosečno.
I drugo, što u praksi ni jedan vozač nema odnos potrebe za vožnju putem i van puta 50:50, već recimo ukoliko živi u gradu 80% vozi po normalnim putevima, a jednom godišnje ode na zimovanje ili za 1. maj u prirodu, ili do vikendice i sl. Ili obrnuto, ako živi negde u planini gde je večito ili sneg ili blato naravno da će imati pravog i proverenog terenca.

Ove stvari su vrlo važne zbog cene, jer SUV klasa koliko se god trudila da bude praktična ima nepraktičnu cenu, jer ako se zaista izabere izvanredan automobil koji se u svim uslovima ponaša perfektno poput ovog Audija, koštaće kao auto i džip zajedno, dok sa druge strane za SUV prosečne cene treba opet izdvojiti znatno više novca nego za odlično opremljen putnički automobil, recimo za RAV4 treba izdvojiti preko 30.000 evra dok se Honda Akord može kupiti za 22-23.000 evra, tako da neko kome SUV zatreba 3 puta godišnje neće razmišljati o njemu.

E ali ako bi razlika u ceni bila manja svi bi ponovo razmislili.

Zoki

pre 14 godina

Uh al ste navalili dal je terenac ili suv ili ovaj ili onaj. A tek da li je za izlete u prirodu,ili pecanje ili guranje po gradu.Kao da sad imamo love da kupujemo auta za sve.Ja imam Passata karavana i sanjim sam stigao i na more i na skijanje i svakuda se u gradu parkirao,a stigao sam i u kupovinu,pa sam povezao i neka vrata za kucu,sto znaci da imam auto za sve.Sve to za nekih 10 000€. Ps ovaj Q5 je odlican,al za nas mnoge tek za par godina dostupan

Bane NS

pre 14 godina

Smatram da SUV klasa kao i svaka druga ima svojih prednosti i mana.

SUV klasa prevashodno je namenjena prevazilaženju jaza između putničkog automobila i klasičnog terenca, jer kako znamo putnički automobil je vrlo nepraktičan za izlete u prirodu i sliče nešto nepristupačnije terene i zahtevnije podloge, dok sa druge strane klasičan terenac zbog svojih gabarita i zapremine motora nije praktičan za svakodnevno vozikanje, uske ulice, tesne parkinge, registraciju, održavanje, po potrošnji i sl. Iz toga se nameće zaključak da ako bi ste želeli da imate adekvatno vozilo u svakoj prilici vi morate da imate oba automobila, što je bez obzira na njihovu pojedinačnu cenu i troškove održavanja u ukupnom zbiru više nego što je cena i troškovi održavanja jednog SUV-a. Prema tome SUV bi teorijski trebao da bude ekonomičnije i praktičnije rešenje nego da imate i putnički i terenski automobil.

Međutim u praksi je nešto drugačija situacija, prvo napraviti jedan dobar SUV koji će se zaista na svim podlogama i u svim uslovima ponašati kao auto namenjen samo za tu potrebu nije nimalo lak zadatak, tako imamo neke SUV-ove koji se na putu ponašaju izvanredno, gotovo kao putnički ali su van puta gotovo neupotrebljivi, kao i one koji se odlično snalaze na nepristupačnim terenima ali se zato na autoputevima i po krivinama regionalnih puteva ponašaju kao klasični terenci, kao i oni koji se u oba slučaja ponašaju sasvim prosečno iako koštaju natprosečno.
I drugo, što u praksi ni jedan vozač nema odnos potrebe za vožnju putem i van puta 50:50, već recimo ukoliko živi u gradu 80% vozi po normalnim putevima, a jednom godišnje ode na zimovanje ili za 1. maj u prirodu, ili do vikendice i sl. Ili obrnuto, ako živi negde u planini gde je večito ili sneg ili blato naravno da će imati pravog i proverenog terenca.

Ove stvari su vrlo važne zbog cene, jer SUV klasa koliko se god trudila da bude praktična ima nepraktičnu cenu, jer ako se zaista izabere izvanredan automobil koji se u svim uslovima ponaša perfektno poput ovog Audija, koštaće kao auto i džip zajedno, dok sa druge strane za SUV prosečne cene treba opet izdvojiti znatno više novca nego za odlično opremljen putnički automobil, recimo za RAV4 treba izdvojiti preko 30.000 evra dok se Honda Akord može kupiti za 22-23.000 evra, tako da neko kome SUV zatreba 3 puta godišnje neće razmišljati o njemu.

E ali ako bi razlika u ceni bila manja svi bi ponovo razmislili.

Ja

pre 14 godina

Ja jedva skupim 12500 za neki iole veći ne-domaći auto, pa mi je 5x skuplji Audi kao nedostižan san. Ali dobro je što pišete i o njemu, pa bar mogu da maštam!

S Pesic

pre 6 godina

Q5 2.0 S tronic
Verovatno jedan od naj redovnije servisiranijih automobila.
U garantnom periodu bez primedbi.
Nakon garantnig roka RAZOCARENJE :
- PREGREVANJE MOTORA ;
- ZAMENA TURBINE ;
- LOSE VUCE ;
- PUCANJE NOVIH SRAFOVA POKLOPCA motora ;
- I PORED REDOVNOG SERVISA AUTO JE NE PREPOZNATLJIV ;
- PROIZVODJAC NE PRIZNAJE REKLAMACIJE.