Ponedeljak, 15.12.2008.

13:00

Poslednji pozdrav - Yugo 55

Izvor: B92

Poslednji pozdrav - Yugo 55 IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

112 Komentari

Sortiraj po:

Bungi

pre 5 godina

Yugo Koral je trebalo redizajnirati najkasnije do 1992. godine kada se pojavio VW Golf 3.U odnosu na njegovog manjeg brata Pola ovaj naš je bio debelo zastario.Trebalo je da izgleda kao prototip na salonu automobila samo malo ljepši.Unutra je trebalo da dobije novu istrument tablu i prednju konzolu,normalna 4 otvora za vazduh,normalne prekidače ventilacije i grijanja,novi volan podesiv po visini sa vazdušnim jastukom i jastukom za suvozača.Manuelna klima je trebala da bude opcija za sva tržišta,centralna brava i el.podizači prozora,servo volan,ABS kočnice.Motor DMB 1116 i 1300 EFI su trebali da dobiju novu glavu sa 2 bregaste i 16 v.Verzije sa turbo motorom je trebala biti ponuđena mnogo prije ovog perioda.Karoserija je trebala da bude dodatno ojačana posebno u B stubu, vratima,bočnim stranama i nosačima amortizera napred i pozadi.Napred je oslanjanje trebalo modernizovati(MC Pherson ramena ojačati) i dodati samoventilirajuće diskove većeg promjera.Pozadi izbaciti poprečni lisnati gibanj,napraviti nova oscilujuća ramena na koja se oslanjaju amortizer i spiralna opruga odvojeni.2 zadnja oscilujuća ramena povezati bočnim nosačem radi bolje torzione čvrstoće.Dodati kočione diskove pozadi kao serijske za bolje opremljene verzije.Poboljšati antikorozivnu zaštitu i zvučnu izolaciju.Mnogo toga je Zastava propustila da uradi,ostalo su uradili ratovi i sankcije.Šteta.

Miroslav

pre 8 godina

Ne bih se bas slozio sa ovom pricom,pogotovo jer ni fijat se nije proslavio modelom zvanim punto.Ej,fabrika koja se bavi decenijama proizvodnjom automobila i koja je u drustvu super luksuznih automobila u svojoj domovini.Vozaci fijata i alfe romeo mogu samo da se pohvale cvrstim prijateljstvima sa majstorima u servisu jer su im redovne musterije.Koliko biste dali za veliki servis na svom zabarskom ljubimcu toliko provereno kostaju delovi za punu generalnu na zastavi.Vidjao sam automobile koji zadovoljavaju sve norme kako izgledaju nakon par godina voznje u uslovima u kojima se vozi zastava.Dinar jedan nije ulozen samo se sipa i vozi.Teret,makadam put,blato na karoseriji.Nakon takvog tretmana automobila kojeg ste platili 3000e polovnog ili 5000e mogu vam provereno reci da je udobnija voznja na kociji nekog cigana nego u tom automobilu.A i manje zveci.Vlasnik zastave nije zagrizen da svakodnevno pere i usisava svoj automobil i voza ga od servisa do servisa.Neretko za njega kupuje najjeftinije ulje i vozi ga uprkos nastalom kvaru jer nema racunar koji ce da vas onemoguci da startujete svoj automobil.U toj klasi juga je i sitroen saxo,punto,tojota jaris i jos mnogi.Natovarite njih za pijacu i sa 400-500kg tereta izadjite na auto put da vidimo kako su superiorni u odnosu na zastavu.Raspali bi se i procurili kao golf 3 kojeg je moj rodjak vozio.Koliko para toliko i muzike,budite malo realni.

marko

pre 8 godina

autor ovog teksta ne da je pristrasan nego kao da ga neko debelo placa za ovo blacenje. jeste auto nije bijo san snova ali u toj klasi za svoje vreme je bio zadovoljavajuci. imao sam 55ticu koja je prosla 237000 bez generalne uz besprekorno odrzavanje. sto se limarije tice za svoje godine je bio u zdravijem stanju od bilo kog kadeta ili vektre sa pocetka devedesetih.

Nikola

pre 8 godina

Prvi vlasnik sam sam modela Zastava Koral In 1.1 2008.god. auto radi i zavrasava posao uz redovno odrzavanje, ulje kvalitetno polusintetika, bosch filter, bosch svecice, pali a pomisao, u vanrednu situaciju na -20 C pali kao mina i ide po snegu tada po zakonu dozvoljenim letnjim gumama, sada ima kvalitene gume 165/70R13 i zadnje nemacke amortizere tvrdje od fabrickih, prednje plocice delphi i ima super kocenje i stabilnost. Potrosnja je na otvoreno 6-6.5l a u gradu 7.5l. Ide petom brzinom na 3000 obrt./min 100Km/h tj. 4500obrt./min 150Km/h, a moze i trecom brzinom opasno dobro da pretice i po dva tri puta skuplje modele 5000obrt./min 100Km/h. Sta reci, za ulozen novac je odlican i uz dobro koriscenje brzo vraca isti. Primer koleracije da motor renault u modelu laguna isto ide na 3000obrt./min. 100Km/h i tu se vidi koliko su bili pametni inzenjeri koji su svojevremeno konstruisali motor i menjac za zastavu tj. yugo. Brzina sagorenja benzina je vrednost koja zavisi od benzina, a iskoriscenje zavisi od tanja motora, i konstruktor motora za zastavu tj. fiat je rekao motori ne piju, nego disu. Nastelovana i odrzavana zastava sa lakim aluminijumskim komponetama u motoru itekako dobro ide i malo trosi i to je dokazano nebrojano puta. Okolne pratece elemente je lako odrzavati i popraviti na karoseriji. Dobra zastava se ne menja. Unapredjenja u vidu daljinskih komandi radio aparata na volanu je strano pomodarstvo. Ko zna koliko yugo dobar moze da bude, razume sta pricam tj. pisem.Poz!

Ph4ever

pre 9 godina

Kupio sam poslednjeg Juga 2008 novog i to mi je drugi Yugo u zivotu te sam bio spreman na sve probleme koje jugo nosi.
Svimsu me napadali sto to djubre kupujem ali u to vreme za 4.300 su se kupovali razni precenjeni polovnjaci, koji su presli brda kilometara a vec nesto bolje je bilo 6-7000 kao i sad realno. Sve u svemu presao sam po Beogradu 50.000km. Nakon 7godina auto mi je stao dva puta jednom brava kljuca crkla, drugi put puklo crevo, istina da sam se trudio redovno da ga servisiram sipam dobro ulje bla bla. Poslednji servis u kom sam izbacio svu elektriku od kablova, svecica, akumulatora... sve me je kostalo ukupno 15.000Rsd, far je i dalje 580RSD i sada opet kupujem neki drugi auto ali ovaj necu prodati. Akanje po gradu lupanje, potuna bezbriga, par puta sam ga zakljucao kasko mi je 6.000rsd godisnje. Slazem se da ima brda mana, mislim glupo ga je porediti sa bilo kojim autom ali za ovakvu situaciju u zemlji ovaj auto kida. I dalje ga vozim kada god treba da se bude svuda po gradu i kada se jasu rupe i ivicnjaci, i dalje sam prvi na semaforu, panduri nisu napisali nijednu prijavu ( kad vide juga...) za 7 godina a pravilo se prekrsaja po gradu. Krivo mi je kada sam citao ovo o yugu i ako je covek verovatno sve u pravu, zvao sam majstora koliko bi mi bio komplet servis da sve pocupam iz njega i stavim novo 280Eur e sada neka mi kazu gde to ima kod polovnjaka koji kostaju po 6-7000. Sve ima svoje ali za odnos ulozenog auto se isplatio vise puta. Toliko.

Ivan

pre 9 godina

Kada sam imao 6 ili 5 godina, moj prvi komšija je imao Zastavu 128. Bila je dobra, udobna I prduckala kad je bila pod gasom. Uvek ću se sećati tog auta-crvena limuzina jugoslovenske registracije sa onim Yugo felnama I srebrnim slovima YUGO iza prednjih točkova. Komšija je stalno ležao ispod nje. Bilo mi je drago što sam se vozio u takvom jednom autu. Jedino što ne mogu da mu oprostim je to što me nikad nije pustio da mu sednem u krilo I vozim je. Uvek sam voleo da joj sedim za volanom. E da mogu još jednom da je vidim. Jednog jutra on ju je prodao na otpad. Plakao sam te noći, mislim da nisam spavao. Kupio je novog Punta iz Kragujevac, ali šteta je prodavati auto koji se više ne proizvodi da bi kupio neki koji svuda možeš da kupiš. Završila je pod presom I ostavila prazno mesto na parkingu ispred naše zgrade. Sada želim da kupim neko Zastavino vozilo više od svega, a najradije bih kupio osmicu. Valjda će jednog dana ponovo početi proizvodnja "osmice" I "keca". Punto je odličan auto, ali nikakve performanse, komfor ili bilo šta drugo ne može kupiti taj užitak-vožnju u Zastavinom autu.

skene

pre 9 godina

Zastava 101 u njoj sam proveo detinjstvo i nastavio da je vozim. Redovno održavana, garažirana, slabo vožena u prvih 20 godina i danas sa 27 ide kao zmaj. Kilometraža na satu 60000. Nikad me nije izdala na putu, jeftini delovi, redovno održavanje, akanje po gradu, malo neoudobnija vožnja, jači zvuk pri većoj brzini, menjač od par hiljada dinara može da izdrži i najnespretniju žensku ruku. Sve u svemu, sada kada vozim bolji auto sećam se vremena provedenih u njemu. Naravno auto sada čeka nove vozače. Jer ko nauči na kecu taj stvarno zna da vozi.

bič božiji

pre 10 godina

Od zastavinih vozila nisam imao samo jugića! Kada sve stavimo na papir,cenu,delovi,izdržljivost i poredimo sa ovim današnjim dobijamo sve to samo malo zategnuto i 3-4 puta skuplje!! Razlika je što današnja vozila imaju klimu,a i u floridama su počeli da ugrađuju klime neki modeli,pa smo i tu negde kao ostatak Sveta! Jedino je potrosnja bila malo povećana nego kod današnjih modela vozila! Ali kada vidimo motore i kada je taj motor osmišljen onda to i ne čudi! Ja sam ima Floridu 1,3EFI 68ks i mogu reći da je za taj auto i tu karoseriju bio veoma živahan i brz 168km/h,a kamoli za jugića gde dobiješ još koji km/h! Ja sam u motor sipao Castrol i menjao na 10000km,BOSH-ove kablove,svećice,....sve po propisu! Auto sam kupio sa "95,000km",mada sedišta su bila propala kao da imaju minimum duplo km! Prodao sam ga sa "260,000" na satu,ne računam što me je predhodni vlasnik zavrnuo,imao je sigurno 350,000km samo sam karike promenuo i to 25,000 pre prodaje! I da vozio sam u taxiju,gde god sam krenuo nigde me nije ostavio! A posle toga kupim OCTAVIU i poslo tačno 4god i 172,500km,izašao iz garancije,zakuca motor kada sam vozio kupcu u Bujanovac na auto putu! ....i posle kažemo Zastava ne valja!! Eeee samo da se vrate ti dani!!!

traxus maximus

pre 11 godina

Poštovani autoru,
Ja sam vozač Forda Focusa. Juga sam imao kad sam studirao. Nikad nikakvih problema što se tiče pouzdanosti ali to je opet od auta do auta.
U tekstu ste naveli da je prvi prototip napravljen 1978. Ako opisujete yuga, prvo se vratite u to vreme, a ne posle trideset godina tehnološkog napretka pisati o potrošnji, snazi, performansama nekog.
Drugo, ako istražite statističke podatke primetićete da je prosečna visina populacije porasla sa 171cm na 182cm, zato se skratite 11cm pre nego diskutujete sedište iz sedamdeset i neke.
Treće, da je ta Zastava htela da ugrađuje kvalitetnije delove morala je da uvozi.Pitanje za Vas: Šta bi političari rekli na ideju da se zatvore u to vreme velike fabrike DMB Rakovica, Železare Ravne u Sloveniji, Motins Novi Sad,Jugoplastika Split i svi oni koju su upošljavali hiljade ljudi i hranili hiljade porodica zbog malog juga 45? Nije samo neko u Kragujevcu imao beneficije već gomila gradova i sela gde su ljudi radili pa od proste radne snage u jednoj do dve generacije u tim porodicama se dostizalo do diploma. Moja baba je bila nadničar, a ja sam dipl.maš.ing.
To nije bilo samo zbog Zastave. Tu su bili Ei Niš, Sever Subotica, PPT Trstenik, UNIS i Famos Sarajevo, Gorenje, IMT, IMR, ZMAJ....
Naši dedovi su nam napravili fabrike za mali auto, crno beli TV, veš mašinu sa progamatorom, poni biciklu,a mi da unapređujemo.Ipak smo ispali mnogo nesposobniji od svojih dedova.
Toliko.Hvala.
Igor
P.S. Sa kojim automobilom ste prvi put videli more?

schumacher

pre 11 godina

U zivotu sam imao tri juga od kojih je jedan bio 2000 godiste i kao nov. Bas taj, kada sam mu uradio motor, postao je perfektan auto. Stizao sam sa njim svugde i nikada me nije ostavio. Ne znam kakvu je kantu pisac ovoga teksta vozio. Auto se zanosi na sve strane pri kocenju, kako se to meni nije desavalo. Motor lenj i mnogo trosi, pa sta ocekujes od motora koji se u vise-manje neizmenjenom obliku proizvodi jos od 1969 godine (neka me neko ispravi ako gresim). Ja sam na mom jugentu imao dvogrli Weber karburator i auto je, kada se ukljuci drugo grlo, isao kao metak. A trosio je kako-kad, u gradu 10l, a na otvorenom oko 6,5 do 7l, u zavisnosti koliko ga cepas.
Svi znamo da je Fiat Punto iz 2003 godine (koji inace sada posedujem) savremeniji, ekonomicniji i brzi auto od juga, ali sam se neki dan, kada sam menjao set kvacila i radio mali servis na puntu (koji me je izasao oko 140 eura) podsetio koliko mi jugo nedostaje.
I jos nesto: svi kukaju na kvalitet juga, a kada bi menjali ulje na vreme, i sipali neko kvalitetnije, te stavljali kvalitetnije filtere, svecice, plocice, paknove i uopste kvalitetnije delove, videli bi kako i on moze da bude pouzdan auto.

djordje

pre 11 godina

Steta sto se nepravi imam ga i necu ga prodati a zasto zato sto nema kompijutera abesova mmssova i elektronike zivela zastava i JUGISA

Mita

pre 11 godina

Postovane kolege/nice vozaci, posle visegodisnjeg vozackog iskustva i promene 20+ automobila iste sam poceo da svrstavam u nekoliko grupa a to su , automobili ( BMW , Mercedes,Jauguar) alternativna vozila( Oplel, WV, FIAT Citroen, Peugeot,Renault,Japanski proizvodjaci)i prevozna sredstva Juzno korejska vozila i naravno Yugo.Odrzavanje svih osim Yuga je po svim pravilima i procedurana ( kupuju se samo skupa ulja originalne svecice i filteri odlazak u servis redovan i td. i td.)A kako to izgleda kod mucenog Yuga. Ulje se doliva,filtere ako ima - ima, svecice se ciste karburator se izduva ( kompresorom ),balansiranje tockova - pa kome to treba,pranje -na kisi i da ne nabrajam dalje shvatili ste poentu. Imam srecu uzivotu da poslednjih 10 tak godina vozim iskljucivo vozila BMW i to uglavnom top modele te sam slobodan da na opste zgrazavanje svih iznesem tvrdnju da je Yugo sasvim sigurno imajuci sve u vidu jedan od najboljih automobila( prevozno sredsvo) na svetu ikada napravljen .

boki IDO.RS

pre 11 godina

Vidim postoje i oni koji me pokusavaju ubijediti da je Yugo auto.Dugo sam se mucio sa njim to je proizvod koji ne posjeduje vrline.Poslije njega sam kupio polovni Opel Corsu 1984 godiste tada sam saznao da auto sa 1100 kubika moze ici 170 kmh i da je normalna potrosnja za tu kubikazu od 5,5 do 6,5 litara a ne kao Yugo 10.Ovo su dva automobila iste klase kada se usporede tek tada se vidi sta smo vozili corsu sam prodao kada je na satu imala nevjerovatnih 390,000 km o kvarovima na corsi nema sta da se prica a o yugovim mogu esej napisati fico je vozilo za yuga a dobro poznajem svaki saraf na oba vozila.

pera

pre 11 godina

Evo ponovo sam pročitao ovaj tekst posle nekoliko godina i mogu reći samo jedno: Stršljen ili nije vozio Juga ili se ne razume u automobile. Ceo članak je relikvija najjadnijih dana Vrelih Guma.
Naravno da je Jugo loš auto, stvoren kao donekle zastareo i nedovoljno kvalitetno sklapan - no ipak stavljati između ostalog zamerku na motor i kočnice je besmisleno! Pa i petnaestak godina konstrukcijski novija vozila u klasi nisu bila ništa bolja po ovom pitanju, naprotiv!
Neću da dužim, i ovako ispade hejtovanjem protiv hejtovanja...

Darko

pre 11 godina

Mislim da je problem u tome jer mi ocekujemo od auta od 3500e,klimu,kozna sedista i tako te gluposti.Auto koji ima sve to najmanje kosta oko 7000e sada, a kada je yugec prestao da se proizvodi mogao si kupiti(pa i sada )klot Punta koji je samo malo skuplja kanta a nema nista.Inace uvezli smo sav otpad sa zapada za koji kao prvo nemamo para da odrzavamo(svaki je na majke mi presao samo 150000)zato i gine toliko ljudi.Ko dozvoljava da se trule kante bez pola limarije registruju?Ja vozim yuga ali ga odrzavam i servisiram redovno.Kako sa platom od 35000-40000 da vozis auto za koji su nove gume 100e?U sustini najbolji auto je Novi auto.

Petar

pre 11 godina

Nije potrebno bacati kamenje po staroj drzavi (zaista ste trebali ostaviti politiku i fokusirati se na proizvod). Ona (SFRJ) je bar pokusala proizvesti nesto svojim snagama koliko je umela, cak je imala uspeha i u avio idustriji.

RALE

pre 11 godina

Ocigledno pisac ovog clanka se i ne razume u automobile i nije se vozio u dosta automobila da bi mogao da ocenjuje! Pa moj stari Yugo ima 100 puta laksi i bolji menjaj od novog Peugoet 206 sto sam uzeo. Jeste Peugeot udobniji, brzi, manje trosi ali ima toliko stvari koje mu fale a yugo ima.

Ivan 81

pre 11 godina

Imam i ja tu crnu rupu koja usisava novac, a zove se automobil skromne kategorije.Tesko da mesec dana moze da se sastavi a da ne moram nesto da mu zamenim upravo sam mu danas menjao prednju cev auspuha 1500 din.
I svaki mesec takva cifra za nesto.

Neka mi sluzi kao do sada da svrljam po gradu, ali kada bih se zaposlio i digao kredit za nesto sto lici na auto svecano bih ga sjurio u dunav.

slobodan

pre 13 godina

Bilo je zanimljivo citati sve ove misli nasih ljudi, kao i danas, poneka pametna misao i more gluposti.U nekim trenucima sam se pitao, gde zive "oni"?Znam da je tesko biti realan u ovo vreme povrsnosti i praznine, ali je ipak zapanjujuce kako pojedinci tumace yugo i celu pricu.Pitam se, da li je vecina "autora" svesna da su im dede i babe imale poljski wc, a ovde se prica o nekom 21 veku i masta se o "lepom" zivotu.Da ne davim, ili ti "smaram", to sto je taj auto pruzao nekada ljudima, vama nece pruziti ni najnoviji BMW, Mercedes ili bilo sta od tog arsenala.Pojam srece je za vecinu nepoznanica, ali neka, tako i treba da bude, svakom prema meri.

novi

pre 14 godina

Ha ljudi, ne zaboravite činjenicu da je Zastava tada (pre 40-50 godina) kako pominje novinar pravila licencne aute koji su bili konkurentni (primer ko da danas proizvodi licencno grande punto ili novi bravo). Znači nisu komunisti bili zastareli. Nisam komunista i nevozim juga već nekoliko godina ali svejedno tih godina kada se proizvodio (80-tih) te klase auta koji su bili? Fiat 127, posle uno, kadet kocka je već bila veća klasa. Gde su ti auti...odavno na otpadima i zašto. Isto je i sa yugom. Vreme ga odavno pregazilo. Pogledajte danas, vozim grande punta 4 godine starog i do 120000km imam 4 servisa koji koštaju skoro ko taj yugo. Koliko je koštalo održavanje yuga do te kilometraže? Sve u svemu za naš standar dobar auto (Bio).

prosecan srbin

pre 14 godina

Shvatam ogorcene komentare nas nostalgicara, decko ipak (mislim na autora) nije imao prilike da vozi yuga.
Neko je lepo primetio, da onaj ko je polagao (vozio) yuga, posle njega moze sve.
Imam pomenutog corala iz '89, jedino priznajem prolem s menjacem (prva i rikverc), ali vremenom se savlada (uostalom, lepo krece i iz druge na semaforima).
Nikad nisam imao zelju da kupim strano (citaj :novaca za bacanje), jer auto je tu da sluzi meni, a ne ja njemu.
Popravljam ga za 500 dinara, sipam i vozim. Ni jedna brava mu nije ispravna, ostavljam ga na ulici nezakljcanog i mirno spavam jer znam da nikome nije interesantan niti ce ko imati zelju da ga ogrebe u prolazu (iz inata) ekserom.

Aleksandar

pre 15 godina

Hmm... zamislite da imate 15 godina starog lovackog psa... dusa mu u nosu - a vi ga i dalje terate u lov... i jos se ljutite na njega kad 'oce tamo da umre :( E to je Jugo - auto koji je davno mrtav, a mi mu ne damo da umre. Zaista, kupovina Juga posle 90 nema nikakvog smisla, ali do tada - to je bio sasvim solidan auto. Neproduktivnost i neozbiljnost Zastave su druga tema, problem celog drustva, a ne Yuga. Nema potrebe pljuvati ga sada, svi znamo da je krs... Hvala Bogu da ga vise nece proizvoditi... sad ce ostati samo za ukras :)))

Corbe

pre 15 godina

Ништа Југу није фалило, ни онда ни данас. Уназадила га је чинњеница где се правио. Јефтин градски аутомобил, мало проблема у експлоатацији, јефтино одржавање, јааако добра стабилност по путу. Сада ћемо куповати неке јужнокорејске конзерве. Нису требали да га обуставе.
Само наложени клинци (о аутор овог текста)воле више половни ауди од новог Југа.
Ко хоће, може да убаци Фијатов мотор или Заставин 1300, па да лудује около за ситне паре

Bratislav Cvetanovic

pre 15 godina

Da je bilo sreće, davno bi bio zaboravljen.
Osim ako nisu vredni sećanja bezbrojni problemi sa kojima su se kupci Yuga suočavali od prvog dana vožnje.

Gox

pre 15 godina

Autor teksta je definitivno neki moderni napaljeni poznavalac automobila, bezrezervno nalozen na 2000+ kubika.
Mada, istini za volju, sve sto je rekao je tacno, posmatra li se sa aspekta automobilske industrije na pocetku 21. veka.
Kada bi autora mogli da stavimo u "time-machine" i vratimo kroz vreme u trenutku nastajanja tog automobila, on bi se osvrnuo oko sebe i video bi da je taj Yugo manje-vise isto ono sto i svi drugi prave.
...
E sad, to sto smo mi to pravili i vozili 30 godina - posledica je tako kompleksnog uticaja najrazlicitijih socijalno-ekonomsko-politickih faktora da je zaista iluzorno pokusavati dati objasnjenje krace od 50 strana gusto kucanog teksta.
P.S.
Vozio sam Yugo, danas vise ne.

Goran

pre 15 godina

Pre bih rekao za autora teksta da Yuga nije nikada ni vozio. Slusao covek price, a svi znamo kako Srbi vole da se ismevaju svome. Lino sam vozio Yuga/101/128, i moram da kazem da za te pare, mi stvarno nismo imali bolje. Nijedan auto me nije izneverio. Nisam ostao na putu. Nisu se kvarili, a i kad nesto "crkne", zbog jednostavne konstrukcije, vrlo lako si sam mogao popraviti. Pretpostvaljam da autor ne zna sta su klesta ili alat nikad nije koristio. Valjda covek moze sebi da priusti auto 21veka, i redovan servis. Nazalost Yugo ce mnogia nedostajati jos dugo, jer para za nesto "bolje i vece/udobnije" prosecan Srbin nece skoro imati.

srkis

pre 15 godina

Ovde su mnogi zaboravili, po meni, jako bitan problem. SVAKA kupovina novog Zastavinog vozila UVEK je bila kupovina macke u dzaku. Mogao je da vam se zalomi i ovakav i onakav komad. A problemi su mogli da budu od trivijalnih tipa rucice, prekidaci i sl. do kardinalnih (motor, menjac, korozija). Ovo je posledica vecitog i nepresusnog javasluka u samoj fabrici (i drustvu). Navozao sam se raznih Zastavinih kola i svakojakih sam se gluposti nagledao. Srecom, sluzbenih kola. 1991 iskoristio sam povoljan trenutak (stara cena, devalvacija)i kupio novog R-5 Campus koji me je fenomenalno posluzio svih ovih 17 god do letos kad sam ga u dobrom zdravlju i stanju lepo i prodao i kupio, na lizing, nesto primereno 21-om veku (KIA Rio).

Zastava? Daleko joj lepa kuca...

milanr

pre 15 godina

Yuga sam kupio 1991 godine i jos uvek ga vozim. Iskreno receno, sa njim sam imao probleme iskljucivo kada sam propustao da ga redovno odrzavam. S obzirom da smatram da automobil nije najvaznija stvar na svetu, sigurno cu ga voziti jos neko vreme.

Igor

pre 15 godina

E ,da ima istine u motu"da je auto prevozno sredstvo od tacke A do tacke B",vozili bi svi zaprezna kola danas...ili u boljem slucaju Ford Model T sa pocetka veka....

A jugo je sada vec iz PROSLOG veka....

I da je ovo normalna zemlja ,ne bi mogao da se proizvodi auto koji ide na OLOVNI benzin,NEMA KATALIZATOR,nema ABS,AIR BEGove,i ostale normalne stvari za bezbednost koje i jeftini automobili moraju da imaju u uredjenim zemljama...DACIJA za 7500evra ima taj minimum.
Po meni nema razlike izmedju JUGA i onih sklepanih mad-max vozila sto voze nasi sugradjani romi...e ,da ima...u jugu ipak ne pokisnes na kisi....ali ti stane u bari,zbog mokre razvodne kape,hahha...

Pero

pre 15 godina

Yugo nije bio auto nego kutija na tockovima, sve je gore stanje sa njima, ne treba da se proizvodi ako se ne nadje bar novi dizajn, ako nista drugo, a mogli bi za 100din da uzmemo projekte od lade i da pospesimo Yuga za dug zivotni vek, ovako nema nista od toga..

Ko kupi polovnog Yuga taj je lud, za iste pare moze da kupi 2-3 puta stariji auto koji ce ga sluziti duze i pouzdanije..kad se radi o kolima zbog bezbednosti ne treba da budu toliko jeftina, sudar sa motorciklom moze biti smrtonosan.
Pogledajmo Skodu Feliciju ima 20godina, motor iz golfa koji je jeftin i jak, ima tako jaku skoljku da sam u sudarima bolje prosao od novog BMW M3, M3 je iskrivio sve, a ja sam zakrpio naprsline na braniku, zamenio stop svetlo i prefarbao ogrebotine..

zeljko

pre 15 godina

Slazem se da Stari Yugo nije olicenje konfora i performansi,ali se ne slazem sa svima onima koji imaju tako lose misljenje o zastavinim automibiloma, pogotovo zato sto su to uglavnom oni koji nisu ni vozili zastave.Kao da komentarisete knjigu koju niste ni procitali.
O politici drzave i Zastave kao domaceg proizvodjaca, koja je uzgred imala svoj razvojni centar (samo neznam sta su razvijali), ne zelim da pricam, ali to nije razlog da se ospe paljba po automobilima . Ceo zivot vozim zastave, i zadovoljan sam. Prvi auto mi je bio fica 850, vizio sam ga desetak godina i nigde me nije ostavio. Imao je nadimak, sluzio me je, nikad nisam platio kaznu jer je bio neipravan, cak i na par vanrednih tehnickih pregleda nisam imao problema. Nego, tema je Yugo.Vozim Yuga par godina, devedeseto je godiste i sluzi me fantasticno.Ljudi, auto treba i odrzavati!A yugic je za to idealan, samo pravovremeno.Zimi nemam problema sa paljenjem, koci odlicno, ne guram srafcigere u prozore i sa suvozacem ne komuniciram preko SMS poruka.Znate kako, izduvni sistem treba povremeno i zameniti, ako je mehanizam za prozore pokvaren to se popravlja (mislim da autor teksta popravlja svoj auto,zar ne!
A odrzavanje nije skupo.Pomenuti su neki strani automobili, far za yuga 350 din, sajle po 150, deo preko 1000 din prakticno ne postoji.
Na kraju, stvar ukusa, nije lepo blatiti ono sto ti se licno ne svidja-svakome je svoja devojka najlepsa.
I jos nesto, stvar koja se zove ekonomija, ako postoje ljudi koji hoce da plate i voze juga ne treba prekinuti proizvodnju. Mnogi mladi ljudi hoce i dalje da voze juga, jednostavno mnogima je praktican.A to sto je star, pa ljudi voze i oldtajmere, pa?
Nekulturan, ruzan,nepristojan i krajnje los i pristrasan komentar na temu Yugo!Pogotovo sto se covek hvali da nije vozio i da se vrlo retko vozio u yugicu, svakog pristojnog bi bilo sramota!

Crki

pre 15 godina

Ovaj tekst je skoro pa obična glupost,moj prvi auto je bio jugo 55 1989.bio sam 15-16 vlasnik nisam ga ni ja održavao kako treba,imao sam ga 10 meseci,nikada nije stao,nije se kvario,jednostavno sipaj i vozi.Nisu svi mamini i tatini sinovi koji mogu da kupe zapadne automobile,već je više onih koji sami moraju pošteno da zarade i kupe,a ne da im ga neko kupi.A što se tiče bezbednosti,znaš šta voziš i tako voziš.Posle jugića vozio sam puno aiuta skočio mi je standard i sutra ako nebih mogao da kupim bolji auto kupio bih ga.Slažem se sa mišljenjem koliko para toliko muzike,ako se auto održava neče te ostaviti.

RAF

pre 15 godina

e da ali svi vi zaboravljate jednu stvar....neko ko je ucio voznju na jugu, taj moze da vozi ama bas svaki auto kasnije i to ono opusteno i bez zamora...a ajde da vidim nekog ko je ucio voznju na recimo golfu, skodi, opelu (da ne nabrajam neka jos skuplja vozila) da vidim ja takvog nekog da posle vozi juga, ma nema sanse, ima da poludi i pomislice da ne ume da vozi...

tako da...nije sve tako crno....

hvala ti jugo sto sam u auto skoli ucio voznju bas na tebi....

Igor

pre 15 godina

Replika na Novog,br 54....
Na tvoje pitanje da je vise stotina hiljada kupilo zastavino vozilo i da li su oni idioti,mogu da kazem da verovatno jesu....jer su to isti oni koji posle zbog tog Zastava krsa posle daju ogromne pare za prastare mercedese i golfove,sa motom"to su nemacka kola,idu doveka"....e to je rezultat frustracije zastavinim krsevima...a i voleo bih da znam-DA LI JE IKADA IKO,U ZASTAVI ili VAN NJE URADIO KRASH TEST???da li su oni svesni koliko je ljudi poginulo zbog njihovih krseva?

Ali zato kada se Jugo izvozio u Ameriku,posto tamo imaju sigurnosne norme,auto je morao biti doradjen bezbednosno,i zato je MNOGO bio bezbedniji od domaceg juga..
Toliko o patriotizmu,kada ti je rodjeni narod nevazan...
Slavim dan kada je Zastava prestala da proizvodi domacu sramotu....ALELUJA!

Drinko

pre 15 godina

Moj jugo je star 19 godina. Progutao je gorivo raznog kavaliteta. prešao sam oko 130 000 km bez nekog većeg kvara. moji sinovi voze evropske automobile. Svako malo sa njima se voze u servis. Moj jugo ne zna šta je servis. Sve popravljam sam. Kada sam u jednom društvu, 1980 g. rekao da ga treba redizajnirati, pojedinci, veliki komunisti su se obrušili na mene. Njihova teza je glasila: to je dobro za naše radnike. gde su sad ti pametnjakovići. gde su im radnici. Ono što sam tada rekao ponavljam i sada: što nije za svet nije ni za našeg čoveka. Samo sa proizvodima koji se mogu prodati u svetu svaki naš čovek može da bude građanin ne samo Evrope nego i sveta.

garwor

pre 15 godina

Imao sam yuga, da sam umesto njega imao neki drugi auto, ne bih ovoliko znao o autoindustriji, mehanici, jer suocen sa stalnim problemima na svom 'autu' morao sam visiti kod majstora i po autoforumima non stop. Dosta puta me izneverio nasred prometnih raskrsnica pa sam morao izlaziti da guram auto pracen podsmesljivim pogledima bivsih vlasnika yuga. Zimi na ispod -10 stepeni sam javljao u firmu da sam bolestan, jer moj 'auto' nije mogao da upali. Rdjao je lako. Dosta delova je crkavalo, nije to bilo mnogo skupo ali je zato bilo redovno i iritirajuce. Jedino sto je ima dobro, bilo je grejanje, grejao je kao nenormalan da se plastika oko potenciometara topila i smrdela, pa sam morao gasiti grejanje posle nekoliko minuta da mi se 'auto' ne zapali.
Bio je to yugo s kraja 97-me. Verovatno da su oni pre 91-ve bili bolji(jer gori ne mogu biti), ali realno, cak i da se yugo nije kvario uopste, opet bi to bilo jedno bucno neudobno nebezbedno tehnoloski zastarelo sokocalo sa velikom potrosnjom za prevoz od tacke A do tacke B (ako B nije previse udaljeno od A).
Nesrecan (ili bolje receno srecan) slucaj je hteo da yugo dozivi totalnu stetu, pa sam kupio normalan auto. Yugo u nasim zivotima ima slicnu funkciju kao JNA, odes tamo da te maltretiraju meko vreme i kad konacno izadjes sve ti je dobro u poredjenju sa vojskom. Zato ni yuga ne treba imati duze od godinu dana.

Dzoni

pre 15 godina

Zastava je ugradjivala delove proizvedene sirom srbije ,DMB je u beogradu ,zasto niko njima nista ne prebacuje a zastave je po nalogu vlade morala da ugradjuje njihove motore i kada su bili ispod svakog kvaliteta.Srbija je nazalost Beograd ,hocemo decentralizaciju,dok je Beograd svet i sve pare idu tamo mi ostali zivimo u 19 veku.Ovde neki nerazumeju ocigledno da vecina ljudi koji su juzno od bg-a a koji vecina imaju platu 15-17 000 din (kao moj otac ) sebi nemogu da priuste nijedan drugi auto pa i da ga neko pokloni.Komsija kupio Ford Mondeo star 4 godine ,pola plate mu ide za ratu ,posle 4 meseca crkao neki plivajuci zamajac ,deo manji od sake ,cena popravke 950 eura bez ruku,morao je da se pozajmi da bi ga popravio ,a to vecina ljudi juzno od BG ipak sebi nemoze da priusti.Kola se ne jedu

Bane

pre 15 godina

Sve ove komentare što sam pročitao pozdravljam svako ima svoje mišljenje i to je to. Moj prvi auto je bio Yugo 55 koral iz 1989 god. i još je u voznom stanju ima nekih 140000 km ali mu je već potrebna "generalka". Serije iz krajem osmadesetih su po meni i bile najkvalitetnije napravljene. Ja sam sa njim prošao oko 60000 hiljada km stvarno bez većih problema, ali kasnije su počeli veći kvarovi. Mane ovog auta su već svima poznate i neću to ponavljati, mene samo zanima ako već pomenuta Zastava nije imala sredstva za ulaganje u razvoj novih modela a znamo koliko je to para, zašto im je trebalo tri decenije da taj postojeći model juga pa i ostale ugrade savremenije instrument table i razna druga poboljšanja i što je vrhunac te priče za svaku tu šminku i sitnicu uglavnom plate nekom stručnjaku da to osmisli kao da je to neka velika stvar napraviti par plastičnih spojlera i lajsni. S obzirom na ovakvo poslovanje Zastave nije ni čudo što su propali i negativno poslovali a razliku u ceni je uvek plaćao naš siromašni građanin. Trebalo je ipak da se Zastava opredeli za proizvodnju oružja gde su bar imali nekog uspeha!

Alpine

pre 15 godina

Jedini "automobil" za koji mogu da tvrdim da je gori od yuga je trabant.Zaista uzasna masina bez skoro ikakvih instrumenata i pokazivaca i sa dvoklipnim motorom koji radi kao bager.
Inace najkvalitetniji jugici su se proizvodili od '86-'91.

vlada

pre 15 godina

to je problem sa nasim ljudima koji su ziveli 70tih 80tih. zastava yugoslovenima nije omogucila da osete sta je pravi auto. vecinom su se vozile zastave. i za drugo se nije znalo a takav dijapazon dobrih automobila je bilo...
da li je normalno da ja kupim bmw za 1500evra 85godiste sa motorom od 1800ccm (koji je da se ne lazemo krs posto je star 23godine), a da juga slicnih godina ili malo mladjeg ne mogu da kupim za manje od 1000evra. EEEj ljudi 1000evra!!! bmw trosi 11.5 litara po gradu a prosecan jugic 10, a jugo ima 55 konja, a bmw 113. o chemu prichamo!
a utacaj te iste zastave nam je u veselim devedesetim i prvim god 21 veka doneo taj jad da mi opet ne mozemo da osetimo sta je normalan auto jer tu su porez i carina i registracija i hiljadu procedura, samo da bi se "zastitila domaca autoindustrija"! pa ljudi moji to su bombe na tochkovima, a i dalje ima ljudi koji ostavljaju umobolne komentare tipa "moji jugo koji je star 18 godina radi ko svajcarski sat" i zanemare onaj deo priche, pa dobro idem svakih 15 dana kod majstora trosi ko bmw od 120 konja, kochnice su uzas ne dao ti bog da ti zatrebaju, ne moze da upali zimi, aponekad ni leti jer je jelte i visoka temperatura isto skodljiva ko i niska. i redovno se vade na to jeftin za odrzavanje i delovi se kupe na trafici! umobolnici jedni, mozda nemate para za bolje, ali bar nemojte prichati bajke o tome kako je on pouzdan auto odlichan za voznju po gradu i slichne fore...
a ljudi koji govore da je auto industrija najbolji vid industrije i zarade,su delimichno upravu. jedan od najboljih je sigurno (recimo farmaceutska industrija je mnogo profitabilnija). ali auto industrija ne moze biti profitabilna ni kad proizvodite 220000 automobila godisnje sa 40000 radnika (to je rekord, a iste te godine je fiat imaju jednu od slabijih godina, proizveli su svega 800000 automobila sa 18000 radnika ajte molim vas). ko je placao te radnike, vi, moj otac, narod, obichan gradjanin koji je verovatno za dve godine uplacivanja poreza trebao da dobije jednog stojadina na poklon, za sav taj porez koji je platio, svaka industrija je isplativa kad je racionalno organizovana, zastava to nikad nije bila, koliko mi ispastamo zbog jedne takve fabrike ljudi nisu ni svesni jer je bitno da JUGOSLAVIJA IMA AUOTOINDUSTRIJU! tako da vladimir i kompanija koji pametuju kako je zastava bila oslonac nase industrije neka se postide svog ne znanja!

R.i.P YUGO and never come again

p.s. nadam se da cu o jugu svojo deci prichati kao o bajci, a nadam se da necu morati ni da im pricham o jugu

Starac Foco od 100 ljeta

pre 15 godina

@ DeSoke
Spachek mi je uvek bio izuzetno interesantan. To je definitivno jedan od automobila koji su obelezili francusku auto industriju. Secam se da sam procitao negde da su pred konstruktore Spacheka postavljena 3 uslova koje je auto mora da ispuni:
1) da moze da se popravi u svakoj kovackoj radnji
2) da u njega komotno mogu da se voze 4 coveka sa polucilndrima
3) da na zadnjem sedistu moze da se preveze karton jaja preko oranice, a da se ni jedno ne slomi

I tako je nastao Citroen 2CV. Ipak zalim sto nikad nisam imao prilike da sednem u njega.
Izvinjavam se sto ovaj komentar nema vezu sa gorenavedenim tekstom o YUGO-u
Pozdrav

djox

pre 15 godina

Svako ko je kupovao NOVOG YUGA nakon odprilike 90-te i jeste za posmatranje. Uopste nije bitno to sto mnogi navode kao izgovor da za te pare...Uvek imate izbor, pa cak i u ovoj za ljubitelje kola nesrecnoj zemlji, jer uvek za te pare mozete napraviti MNOGO bolji izbor. Problem je sto kriterijum postavljaju neznalice kojima je jedini reper njihov 101 il Yugo, pa misle da ako s njihovom frekvencom kvarova i razlikom u ceni delova nista strano ne dolazi u obzir jer ce im osiromasiti dzep. E u tom cucu grmi zec! Licno sam posedovao jedan od mozda 2 jedina gora auta na svetu od Yuga, Aleka. Drugi je Trabant.
Po savetu iskusnijih sam belezio apsolutnu svaku stavku ulozenu u taj nazovi auto, pa kada sam isto uradio sa sledecim, dosao sam do sledece konstatacije: Aleka sam penzionisao sa 10 god starosti i 68 000 km, a kupio 17god satru Hondu Accord sa 275 000km (mislim da sam jedno 5-i vlasnik u BG-u, a dosao je 90-e iz Nemacke-valjda). Posle 5 god, ispostavilo se da me predjeni km tad vec 22g starom H kosta vise nego duplo manje nego sto je bio Alekov. A oni su dve apsolutne krajnosti, jer je Aleko najkvarljiviji, a H jedan od najpouzdanijih. Aleko je kupljen sa 34 000km, vozen 4 god, bukvalno u besprekornom stanju, dok je H izgledala potpuno neugledno, pa sam prosuo brdo para da je iole upristojim. Tacnije kupio sam je kao prelazno resenje naivno se nadajuci da ce vlasti pustiti neki uvoz. Ne usudjujem se da pisem o razlici u utiscima u voznji, posto su to apsolutne krajnosti.
E sad, Aleko s Ladinim motorom od 1.6, 78ks je (u centru grada zivim) trosio 13-15L, 8 na otvorenom (nikad preko 110km/h), a H 2.0, 122ks 10,8L u CENTRU, ispod 8L na otvorenom, al nikad ispod 140km/h. Inace ta H kosta kao 1/3 novog YUGA i iako punoletna, sahranice bar jos 2 nova! A sta sve tek u normalnim zemljama mozete kupiti za cenu novog YUGA, place mi se!
Jedino su Peglica, Fica i Trabi neudobniji od Yugoslava!

mix

pre 15 godina

OK svi ZNAMO da YUGO nije konkurencija svetskim modelima, ali sigurno nije bio ni namenjen da bude to je najbitnija stvar koju je autor teksta ispustio i zanemario, trebao je da sagleda taj automobil u mnogo sirem kontekstu nego sto jeste, mislim da je glupo porediti yugiceve nedostatke iz danasnje perspektive, za ficu je yugo bio odlican automobil. Druga stvar razvoj auto industrije je bitna stvar za svaku privredu u opste i po meni nije bila losa namera drzave u to vreme da finansira taj projekat drugo je to sada sta je posle bilo... Nasa privreda uskoro nece moci ni postenu biciklu da sastavi, za usvajanje novih tehnologija potrebano je znanje, novac i vreeemeeeee, tekst je mozda trebao da se bavi time sta je auto industrija imala od te tri stvari tada i sta ima sada?

Petar

pre 15 godina

Proslo leto sam sa kolegom strancem dosao u Srbiju. Kolega inace ima citav vozni park koji ukljucuje 2 porsea, 2 audija, i hondu. Poput mene je veliki zaljubljenik u automobili. Vozio je sve i svasta. Cisto iz zabave smo iznajmili Yugo - to je na neki nacin jedinstvena prilika.

Kad ga je probao, kolega mi je odmah rekao da ga jako podseca na njegov prvi auto Golf 1 - koji je u to vreme bio odlican. Za rane 80-te to je bio relativno dobar auto.

Nazalost, bili smo zaustavljeni u vremenu i prostoru skoro 20 godina i ostali sa starom tehnologijom. Kec je, cini mi se, 1975 bio u izboru za auto godine u evropi i zavrsio kao 2. ili 3. U to doba su pogon na prednje tockove, bregasta iznad glave motora, i 5-ta vrata zaista bile nove stvari. Poredjenja radi, Renaulut je u 4-ci i 5-ci imao bregastu ispod bloka. Kadet je imao zadnji pogon...

Znaci nije sve tako crno uvek bilo. Problem je da smo zaustavljeni u vremenu. Moje misljenje je da treba postovati istoriju ali se u isto vreme okrenuti buducnoti. Licno mislim da je sa malo vise postovanja prema proslosti i sa toplijim recima trebalo isplatiti vremenom pregazenog Yuga.

RAF

pre 15 godina

Iako nisam strucnjak za kola moram napisati svoja iskustva sa FLORIDOM, najluksunijim zastavinim vozilom.

Dakle otac dosa sluzbenom FLORIDOM do kuce i zamolio me da je preparkiram. Izadjem, dodjem do kola (poveo sam dva brata jer smo posle isli dalje) i prvo, nisam mogao da otvorim vozaceva vrata. jednostavno kljuc nije hteo da se okrene u bravi (nije bila zima). Posle 10 minuta pokusavanja na silu, nekako sam uspeo. Otvorio zadnja vrata da udje brat, ali vise ista nisam mogao da zatvorim jer se cuo neki zvuk udarac metal u metal. Pogledao sam vrata i video sam da ona kuka koja treba da se podigne kada se otvaraju vrata pa se ista zatvori kada se zatvore, jednostavno je ostala zatvorena. I nikako nisam mogao da je otvorim, osim naravno na silu sa srafcigerom. Vrata zatvorena.
Ukljucujem motor, treba da upalim svetla, ne znam kako. Vidim imaju neki klizeci prekidaci. Pomeram ih, nesto se desava ali svetla ne sijaju kako treba. Posle resavanja ove kombinatorike posle nekoliko minuta nalazim pravu kombinaciju za svetla i eto, rade.

Insturument tabla, kao da je neko dete obojilo temperama. Osvetljenje iste, jedna jaca sijalica koja sija belo ispod table. Hm......

Krenuo sam, menjac u trecu je nakako uspeo da upadne ali je vrlo brzo sam i ispao iz nje. Drzao sam se druge brzine jer ipak nisam hteo da rizikujem.

Volan, pa jednostavno se nije vracao u nulti polozaj. Sto sam shvatio tek kada sam zajasio ivicnjak u krivini posle skretanje jer sam pustio volan i ocekivao da ce sam ispraviti tockove...ok, to je moja zabluda.

I tako, dodjem kuci, pitam oca koliko je star taj auto kad je u tako ocajnom stanju, on mi kaze, pogledaj saobracajnu. Auto je bio star 2 dana, sa predjenih 103 km (sto sam video da pise na instr tabli ali sam mislio da je bar 3 4 puta neko okrenuo kilometrazu)

Toliko...

Neka pociva u miru.....

MARKO-VW

pre 15 godina

Svaki auto ako se pravilno održava može korektno da služi. Primer iz moje kuće: moja tetka je u zivotu vozila samo tri auta, i sva tri su Yugo. Prvi je bio 45 iz 1982, drugi 55 iz 1991, i ovaj poslednji 65 iz 2006. Sa prva dva je prešla po 120000 km, redovno ih servisirala, nije vozila preko 100km/h, a najveći kvar je bio probušeni rezervoar na modelu 55 iz 1991. Jednostavno, od njega ne treba očekivati ne znam šta. A to da je odavno trebalo prestati sa njegovom proizvodnjom, to je naša sramota i crna realnost.
I, molim vas, nemojte ga porediti sa Golfovima, možda ovo čita neko iz inostranstva, zar treba i dodatno da pravimo budale od sebe samih!?

dzigi

pre 15 godina

@ Novi: "Bolje je imati bilo kakvu proizvodnju u zemlji nego nikakvu" - vec je bilo reci o ovome, ali nisi citao prethodne komentare: Zastava je pravila gubitke, tome su sluzile subvencije. Dakle u slucaju Zastave - bolje je nemati nikakvu proizvodnju, jer ti se takva "proizvodnja" automatski odbija od dzepa (porez/budzet). I tu nema apsolutno nikakve koristi (u poslednjih 10 godina Zastavi je dato/poklonjeno/baceno 500 miliona eura. I to je zvanican podatak Vlade).

Starac Foco od 100 ljeta

pre 15 godina

I ja sam, kao i vecina sunarodnika, imao dosta dodira za Zastavinim vozilima i yugo-icima. Pored svih peripetija i zavrzlama koje su me pratile, najvise mi je ostalo u secanju ubacivanje u prvu, kod svih odredom!!! Ama nikako da ubode...I onda ono cuveno: prvo nazad u drugu, da okrene zupcanike, pa u prvu. Imao sam i starog Golfa 1, sa kako neko rece traktorskim dizelom, al to je bio auto: imao je oko 160.000 km, motor je bio EXTRA, a menjac - kao kroz sir...

Novi

pre 15 godina

U Srbiji je prodato nekoliko stotina hiljada zastavinih vozila, zar vi mislite da su svi oni idioti? Bolje je imati bilo kakvu proizvodnju u zemlji nego nikakvu, a to govori i konstantan spoljnotrgovinski defecit, koji ce sada biti jos veci. A sto se tice nepouzdanosti yuga kako objasnjavate to sto je veliki broj devojaka vozilo i dalje vozi yuga, pretpostavljam da se dobro razumeju u mehaniku i da mogu na licu mesta da rese svakodnevne progleme sa svojim automobilom. Treba biti malo objektivniji i realniji i sagledati stvar iz vise uglova

Denis

pre 15 godina

Svakoga ko brani Yuga moram da pitam - da li je ikad vozio to što brani???

Ne postoji ama baš ništa na tom automobilu što je zaista dobro. Da ponovim - ama baš ništa. Čak i ono što je bilo prihvatljivo pre ratova na ovim prostorima je samo to - prihvatljivo, a nikako dobro.
Odakle god da krenemo – za Y55 su u članku navedeni neki osonovni tehnički podaci, a a za Yugo 45 su bili: maks. snaga 45 KS pri, ako se ne varam 5,400 obrtaja, obrtni momenat 63 Nm pri 6,000 obrtaja (šes’ ’iljada, eeeeeeejjjj!!! pa Golfu bi se istopila bregasta [/cinizam]) Ako vam te brojke nešto znače, onda vam je jasno koliko je prosečan (pa i natprosečan) vozač često imao na raspolaganju ove maksimalne veličine. Potrošnja 7l/100 km, rezervoar 30l.
To je bio ponos našeg socijalističkog samoupravljanja. Pa nego šta je to nego inat komunističkih genija??? Da su hteli da urade nešto dobro za ovu zemlju, sklapali bi Renoa ili Golfa u malo većim „tiražima“ nego što se to radilo u Sarajevu i Novom Mestu (da ne zaboravim – bio je i Opel u Kikindi), pa bismo danas bili masovno sentimetalni prema nečemu što, pored motora sa unutrašnjim sagorevanjem, karoserije i četiri točka, ima još ponešto zajedničko sa reči „automobil“.

Pre nekih 18 meseci sam, na moju veliku nesreću, kupio Yuga. 1992. godište, ne znam koliko je prešao (na brojaču pisalo 67,000 – malo mi sumnjivo...). Lepo izgleda... Sa sve muzikom, alarmom i centralnom bravom sa daljinskim upravljačem. Nije bitno koliko sam ga platio. Kako nikad ranije za mojih skoro 20 godina vozačkog staža nisam imao prilike da se susretnem sa istim, pozovem mog dobrog druga sa povelikim iskustvom u održavanju raznih vozila. Njegove reči mi dan-danas odzvanjaju u ušima, parafraziram: „Najveća prednost su ti jeftini delovi, velika dostupnost istih, i na svakom ćošku imaš majstora koji ume da ga popravi. Najveća mana je što ćeš često biti kod istih.“ Nikad tačniji kratak opis za nešto nisam dobio.
U prvih 6 meseci dva puta me je „izdao“. Oba puta su u pitanju bili kvarovi koje su majstori rešili u roku od 5 min, i koštalo me manje od 1,000 din. (za poznavaoce materije – prvi put je pukla razvodna kapa, drugi put crk’o komutator). Za svakog ko je pomislio „pa dobro“ – DVA PUTA ZA 6 MESECI NISAM STIGAO GDE SAM NAUMIO ZBOG 1,000 DIN! ŠTA JE TU DOBRO????!!!!!
Srećom, jako kratko je bio jedino motorno vozilo kojim raspolažem, te je u poslednjih 12 meseci prešao manje od 4,000km.
O detaljima je suvišno pričati – popunio bih bar 7 „šlajfni“, a da ne zastanem da bih se setio još nečega.

Neko je spomenuo Clarksona jer pljuje po Roveru.

[cinik]Mora da mu je keva Srpkinja [/cinik]

s tim rolaj

pre 15 godina

Moj prvi auto, za razliku od vecine, nije bio Jugo nego Reno 4. Secam se da sam kad god sam sedao u Jugo bio neprijatno iznenadjen. A Reno 4 je model iz 60-tih.

bojan

pre 15 godina

Imao sam jednom juga 45, nije bio los, jer nisam imao izbora,ili para za bolji auto, al porediti ga sa mercedesom ili golfom ili renoom iz 82, pa to je totalno bez veze, mercedes 123,a posle njega 124, je jedan od najkvalitetnijih automobila ikad proizvedenih. Vise oni predju kilometara u rikverc, nego yugo napred. i dan danas. Al ne treba yugo pljuvati, nego one pametnjakovice koji za 30 godina nisu nista bitno promenili. Uzmire vrata od yuga iz 82 istavite ih na novog. Savrseno se uklapaju! Sta reci...

Dejan Petkovic

pre 15 godina

Kao vlasnik Skale iz '90 pa do kraja 2006,mogu samo da kazem da je najveci problem bio u majstorima koji su ga "popravljali" !!!Svaki put kad ga vratimo iz radionice nekog majstora morali smo ja i cale da doradimo nesto.
Inace radio je samo tako presao je oko 180000 sa svim tim nedacam kod majstora.Isao u cugu po 600 km.
Danas radim i osamostalio se,imam zajednicki auto(ford mondeo '96god)ali se razmisljam da nabavim jednog Yuga za sebe(novog).

Milos BG

pre 15 godina

Sve je relativno.

Ja sam 90-ih imao YUGA i to je bio vrh za mene tada, znao sam da postoje bolja kola ali YUGO mi je bio sasvim OK.

Onda je moja sestra imigrirala u USA pa su joj trebale pare za put i prodao sam YUGA.

Bio sam bez kola 5 godina.

I onda sam se zaposlio u dobroj firmi i ajde da kupim kola. Pa gledam oglase i dopao mi se

TRABANT

Znao sam sve o ovom automobilu i dopalo mi se sve to.

Za 6 godina sam promenio 4 trabanta (malo kosta, kratko traje) i bio sam odusevljen trabantom. I navikao sam se na njega. I nije mi smetalo smo vozim sigurno najgori auto na svetu, moze da me odveze od tacke A do tacke B, a moze i do Valjeva a bogami i do Uzica (dalje ipak nisam pokusavao).

Onda sam se ozenio, dete, i shvatio sam da trabant nije auto u koji smem da stavim dete, pod moze da otpadne, buka ... nije to za dete.

2006. sam kupio YUGA 55 novog, na kredit, dosta povoljno.

Kada sam seo u YUGA posle 5 godina zivota bez kola i jos 6 godina voznje trabanta (koji tesko da moze da se svrsta u prave autombile - motor od freze sa kartonskom sasijom, nesto kao recimo moped sa kisobranom) ... i kada sam seo u novi YUGO 55, pre nesto vise od 2 godine, pa gledam komandnu tablu, pa ima pokazivac goriva (trabant nema, sipka kao kada proveravas ulje), pa sam uzeo da citam knjigu YUGO 55 (ja sam masinski inzenjer), ma to je bio vrh vrhova!

Ne cujem motor (trabant pravi stravicnu buku), moze da ide preko 80 (cuo sam legende da su neki gazili trabija preko 100 ali ja nisam uspeo) ii to brate u trecoj, ma ludilo, pa krenes iz druge ladno...

Imam 40 godina, vozicu ovog YUGA bar jos 10 godina pa cu videti...

Na poslu, kolega koji vozi Opela Astru se dugo razmisljao da li da zeni kupi novog YUGA da eto ima dok ide na fakultet i odustao je, rekao je da ipak YUGO nije za nju, to je ipak, ne znam, krs... i kupio joj Punta.

Znaci, zavisi gde postavis standarde.

A sa autorom teksta se u potpunosti slazem, samo ja cu mog YUGA da vozim i dalje.

nemanja

pre 15 godina

Moj Yugo iz '89,55-ca mi je super sluzio...nov menjac,ofarban,felne,nove kocnice...ihhh..i prodao sam ga :((( A sada Yuga najvise pljuju ovi sto su uskocili u logane pa se loze da imaju limuzine,pre koju nedelju,po auto-putu me juri matorac u 1.6 loganu(to je valjda najjaci) ,cini mi se da je ostao bez daha na 160...zanimljivi su mi..
Yugo je najbolji auto za gradske guzve u paru sa TNG..ukoliko se poznaje neki posteniji majstor,Yugo je najrentabilniji auto.

mustang

pre 15 godina

Zastavina najveća greška, je da su prestali proizvodnju Fiće. Trebali su da ga modernizuju (motor spreda, crash testovi, kočnice, ventilacija). I koštao bi manje od Yuga ili 128. Bio bi #1!!! BTW, da ne pričam, da su alat za Fiće, koji koje koštao milijone $, istopili za staro željezo. A danas branik, vrata ili hauba za Fiću košta od 100-500 EU.

aleksa

pre 15 godina

Podelicu sa Vama moje iskustvo sa jugom. Kupili smo pocetkom '83. jugo 45 i bio je u porodici do '99. Za taj jugo kao i vecinu tih prvih imam samo reci hvale i motor i limarija su izdrzali 15 godina bez zamerke, da se razumemo nije golf nije bmw, ali rdje prakticno nije bilo, motor je radio sasvim dobro, auto se relativno retko kvario za sve te godine. ALI jugici godista '92.-'96. koje sam par puta probao su bili ocigledan skart, nisu mogli da se uporede sa onim 10 godina starijim, to je jednostavno sklepano i verujem da su njihovi vlasnici imali jako neprijatno iskustvo sa njima.
Da rezimiram
'82.-'91. sasvim korektan auto za toliko novca
'92.-'99. neverovatan skart
'00.-'08. sminkanje mrtvaca

Uz secanje na prve jugice, koji nikako ne zavredjuju ove teske reci.

Aleksandar

pre 15 godina

Prvo bih cestitao autoru na trudu da napise ozbiljnu analizu neceg toliko neozbiljnog. Kao i u svemu tako i u ovom slucaju mi imamo problem sa tajmingom. Naime u ozbiljnim zemljama su motore ubacivali u taljige, i tako pravili automobile, pocetkom xx veka, dok smo se mi odlucili da to ucinimo tek 1978. Ne bih mnogo trosio vremena oko tog nesretnog juga, sto neko rece bolje da je nestao jos 1990 kad i SFRJ, mada bi najbolje bilo da se nikada nije ni pojavio.
Inace da razjasnim autorovu nedoumicu oko porekla juga, nema tu nikakvih italijana on je plod domacih autora. Koliko sam ja upoznat pravio ga je Zastavin razvojni tim, njih oko 50-tak. Putovalo se svuda po svetu, naravno o nasem trosku, skupljale se razne ideje. I na kraju su kupili kompletnu karoseriju Golfa 1 od Inex Autokuce, tadasnjeg VW partnera. Malo je doradili, citaj upropastili,da bi na kraju zadivljenoj socijalistickoj radnickoj klasi ponudili cudo domace pameti i tehnike. Ostalo je istorija...

Dzoni

pre 15 godina

Zivim u Kg-u i ovde je od 3 automobila koji se vozi na ulici 2 su zastavina a mnogo cesce vidjam neke golfove ,kadete pa cak i modernije automobile koji stoje sa strane i nece da "upale".Ne vozim Yuga tj yuga sam vozio do 2003 a od tad clia ali ovi novi yugici nisu losi i sa normalnim motorom (ovim pezoovim) to je ok autic i znam mnogo koji su zadovoljni sa njim i ne zele da ga menjaju.Te yugice mogu da prave maksimalno 300-400 radnika i onda bi i cena bila verovatno oko 3500 eura bez ikakvih subvencija.Inace sve subvecncije su zastavu nisu isle u proozdvodnju nego na pomoc ljudima koji su otpusteni ranije

Branko Badrljica

pre 15 godina

Mislim, da si praviš Yugecu krivicu.

YUgo je bio auto, veše nego dobro primeren vremenu u kome je nastao i bio je VRLO koristan, kako za automobilizam tako i za našu industriju.

To što ga je Zastava vukla decenijama i što je bio sastavljan očajno, nije krivnja dizajnera.

U osnovi se radi kod Yuga o tačno istom problemu kao onom što je razbio Jugoslaviju:

Šta možeš da uradiš sa socialističkim radnikom, vrlo zaštićenim sa strane društva i kako to porediti sa proizvodom kapitalizma.

Tada smo se vozali relativno ofucanim autima ali smo se vozili. Danas nam nude sve i svašta ali šta to vredi, kad je plata nezaštićenog radnika mala.

Da se u inozemstvu više cene polovna kola, mi bi još uvek gledali u uvozna kola a vozili Yuga.

Što se ležanja na cesti tiče, to je ponajviše stvar amortizera. Daj na jugeca tvrde plince i ležaće kao "formula".

Sve u svemu, jugec je bio genialan koncept svog vremena i bio bi i danas sasvim fini "off-beat" autić, da mu kvalitet izrade nije očajno loš.

Stvarno, da se imalo trudila, Zastava je mogla da u tih koliko već 30-desetak godina upenali kvalitet tog "gokarda"

Naročito su slabi karoserija i dizajn motora. Ne mogu da ukapiram zašto ne mogu bar da ugrade kvalitetne klipove, karike, košuljice cilindara i ležajeve.

Razlika u ceni ne bi bila velika a razlika u krajnjem efektu...ohoho...

I stvarno puno troši. Ne kapiram kako može potrošnja da bude tako velika čak i u novoj reinkarnaciji sa elektronskim ubrizgavanjem...

branko

pre 15 godina

Vozio sam mnoge automobile.Nisam auto-mehaničar ali dosta znam oko održavanja pa i same opravke kola.Mnogo kilometara sam zgazio ali...........Nikada nisam video na "šlepu" Yuga a ostale....Yugo je pored svih mana mogao da se improvizuje,popravi kako tako(budž),ali definitivno nisam išao kod majstora."Šlep"je 1-1.2€/km;Zlatibor-Beograd 250-300€ plus opravka.I sad kada je Yugića manje jedino koga vidim da na autoputu šiba preko 100 po kiši je nekadašnji ponos Kragujevca.

Henry Ford BG

pre 15 godina

U ovakvim situacijama se najbolje vidi koliki su Srbi mazohisti i inadzije. Sto nas vise stezu - mi vise trpimo. E pa, gospodo draga iz Kragujevca, hvala Bogu da i tom djubretu koje nazivate automobilom Yugo konacno vidimo ledja! Dosta smo trpeli i taj auto, i vlast koja je trpela vas i dotirala vas od nasih para preko drakonskih poreza i nameta. Svoj prvi auto sam kupio tek skoro, a imam 26 godina. Mogao sam i ranije da kupim, ali nisam hteo Yuga. Nek je srpski jos 1000 puta, ali smece ne kupujem! A vama sto po Amerikama, Kanadama i Australijama vozite Honde, BMW-e i Mechke, a kukate sto Yugo odlazi u penziju, mogu samo da predlozim da se menjamo. Ne samo za auto, nego i za pasos.
Pozdrav svima.

Deny

pre 15 godina

Imao sam čast da se obucavam i polažem na njemu ali pre više od 19 godina. Danas sam ubeđen da je on odgvoran za moja obaranja(5). Vozačka obuka i ispit mogu da budu za neke jako traumatični a pretvara se u pakao kada dobiješ jugo u auto školi.(a šta bi drugo u to vreme) Doduše, sećem se, neko vreme u školi vozio sam peglicu, onakvu kakva je bila, bez poklopca na rezervoaru, brisači ne rade, nema rezervni točak, ali mi je nekako bolje ležala od juga. Kako da na ispitu kreneš pod ručnom kada ne možeš da ubaciš u prvu??..u komisiji njih trojica ne zna se ko je deblji a od njihovih kapa-šapki ništa da vidiš u retrovizoru...tako da i dan danas vidim polaganje na poligonu i jugiće. Jao kakva komedija!

Alfissimo

pre 15 godina

Kako napisati tekst o ½ponosu domaće autoindustrije½, a ostati do kraja realan i objektivan? Moja dugogodišnja iskustva sa vozilima iz Kragujevca daju mi za pravo da pokušam:
Davne 1982. godine otac je postao vlasnik Yuga, nakon što je rešio da se nakon mnogo godina oprosti od svog ½stojadina½. Taj Jugić je radio svoj posao, da bih ga nakon položenog vozačkog ispita 1989 godine (naravno, na Yugu) i ja zadužio. Mališa je bio u našem vlasništvu sve do 2003. godine kada sam konačno sebi priuštio nešto ozbiljnije – ono što se u svetu zaista smatra automobilom. U međuvremenu sam se susretao sa službenim Jugićima, ½osmicama½ i ½kečevima½, tako da sam kompletirao svoje iskustvo sa Zastavom.
Prvi utisak je da su se do tragičnih ratova na prostorima ex-Yu Zastavini modeli pravili kudikamo kvalitetnije. Taj naš Yugo beše iz onih prvih serija kada su kooperanti pravili delove širom stare Jugoslavije i kada je mališa imao mnogo više dodirnih tačaka sa uzorom na koga se ugledao – Fiatom. Epilog je da motor nikada nije pravio probleme i da nas taj auto (uz redovno održavanje) NIKADA nije ostavio na cedilu. Brave su radile normalno i kada je doživeo punoletstvo, a da ne govorim o otvaranju prozora i slično, obzirom da nikada i nigde nisam morao zaglavljivati šrafcigere. Kasnije je već pričana neka druga priča. Primer:
2003. godine sam lično poslat u Kragujevac da preuzmem novog službenog ½keca½. Čim sam izašao na autoput prema Beogradu i posetio benzinsku pumpu, shvatio sam da plovak ne valja i da automobil nikada neće pokazivati nivo goriva kako bi trebao. Beše zimsko vreme, a u naivnom pokušaju da otvorim prozor par dana kasnije (ne sećam se iz kojih razloga), isti je bukvalno ispao iz ležišta i propao! Nedugo potom isto se desilo sa suvozačkim prozorom, a vozačko sedište koje je jednom oboreno za potrebe izrazito visokog vozača više nikada nije vraćeno u svoj prirodni položaj. Problemi sa motorom i sklopovima kod istog automobila tokom narednih godina eksploatacije brojni su i nezahvalni za opisivanje.
Ako ćemo realno, stvari sa Yugom stoje ovako: Auto je tehnološki ne zastareo, već ga je odavno trebalo zabraniti za upotrebu da su okolnosti normalne. Bezbednost je kriminalna, počevši od limarije koja se tako gužva i prilikom manjih udaraca, da su putnici u tom modelu izloženi nemerljivo većem riziku nego u drugim automobilima. Kočnice su nedopustivo loše i vozač uvek mora poput kompjutera da proračunava da li će uspeti da se zaustavi, praveći kalkulacije između faktora ½razmak do sledećeg vozila½ i ½trenutna brzina vožnje½. Menjanje brzina u Yugu pretvaralo se u pravu avanturu, što zbog kamionski dugog hoda ručice, što zbog ½ubadanja½ u rikverc. Na onim prvim modelima trebalo je toliko snage i veštine, da je ta operacija mojoj supruzi uspevala samo uz mnogo truda i moju asistenciju.
Autor teksta je ukazao na mnoge boljke testiranog automobila i ne bi ih posebno apostrofirao obzirom da su iste većinom poznate, pre svega vlasnicima Yuga. Realno, za tu cenu se i nije moglo dobiti mnogo kvaliteta završne obrade, komfora i opremljenosti, tako da slobodno može da se primeni ona ½koliko para, toliko muzike½! Ponešto je ipak izluđivalo vlasnike, počevši od muke sa paljenjem vozila gde je čak i leti trebalo pripomagati saugom (i dan danas me bude komšije sa ½kecom½ i Floridom koje u zimskim danima ostave po 20 minuta da se zagrevaju dok oni u kući obavljaju doručak, a automobili napolju urlaju na punom gasu), pa do spominjanog magljenja prozora i ekstremno lošeg grejanja.
Lista bi bila podugačka, ali ako ćemo realno, ne može sve biti obojeno crnim nijansama. Za početak, motori u Yugo automobilima (čak i oni od 45 KS najstarije generacije), bejahu za to malo karoserije prilično živahni i do nekih 100 km/h nudili su relativno podnošljiva ubrzanja i pokretljivost. Visok klirens vozila za tu kategoriju i malo međuosovinsko rastojanje omogućavali su mu da bude okretan, da napada visoke ivičnjake na koje baš ne bih rado ½naterivao½ svoj Alfa Romeo, dok nije bilo previše glavobolje zbog vožnje po poslovično lošim i rupičastim putevima, čak ni zbog eventualnih izleta na zemljane i blatnjave staze. I pored malog prtljažnika, peta vrata i mogućnost obaranja sedišta davala su mu veću praktičnost za tovarenje i izlete u šoping centre nego što je slučaj kod nekih limuzina sa četvoro vrata. Preglednost je zbog obilja staklenih površina i kockaste forme bila fantastična, pogotovo za vožnju u rikverc i parkiranje u zagušenim gradovima. Konačno, jeftino održavanje, majstori i ½majstori½ na svakom ćošku, delova gde čovek poželi i sasvim prihvatljiva cena u velikoj meri osnažuju onaj drugi – pozitivni tas na vagi.
Smatram da polemika o istorijskim razlozima nastanka projekta Zastava i Yugo nije od velikog značaja za ovu priču. Istorija se desila i Yugo je naša gotovo četrdesetogodišnja realnost. Fakat je da je taj projekat potpomogao u velikoj meri proces motorizacije našeg tradicionalno siromašnog društva i to niko ne može osporiti. I pored svih mana i zamerki, mnogi od nas su se učili na Yugu i za njegovim volanom prošli kroz silne avanture.
Ono što najviše zameram nadležnima jeste nedostatak vizije i tavorenje zbog čega je jedan projekat koji u momentu nastanka i nije bio tako loš, danas postao predmet sprdnje. Za četiri decenije svet se jako promenio, tehnologija dohvatila neslućene visine, a naš Yugo ostao manje-više isti kao u momentu nastanka. Najviše zameram zanemarivanje bezbednosnog aspekta jer je bilo prostora da se na tom automobilu ozbiljnije pristupi unapređenju kočionog sistema, te da se ne izmišljajući toplu vodu primene neka ne tako komplikovana i skupa rešenja koja bi možda malo podigla cenu, ali istovremeno učinila Yugo bezbednijim i prihvatljivijim za novo doba.
Za kraj ostaju dva glavna pitanja koja su se vrzmala po glavi mnogih od nas, dovodeći pojedince u dilemu i dan danas:
1. Šta bi se desilo da projekta Zastava nikada nije bilo? Da li bi tada manje ljudi u ovoj zemlji iskusilo čari vožnje, ili bi možda situacija bila daleko povoljnija da je neki drugi automobil (možda Golf 1 ili Golf 2) postao ½nacionalno vozilo½, tako što bi izbegli ogromne carine i poreske dažbine štiteći domaće mezimče, odnosno da je strani (a kvalitetniji) automobil bio dostupniji srednjem staležu za sve ovo vreme?
2. Uvek prisutna dilema – da li kupiti novo Zastavino vozilo (po sistemu novo je uvek novo) ili polovnjak sa zapada sumnjivog porekla i stanja?
Odgovor na drugo pitanje sam dao tako što sam posegao za polovnim automobilom iz Italije čim su se za to stekli uslovi. Tvrdim da nisam pogrešio i uvek bih odabrao isto. Polovna Alfa 145 za oko 4.500 E (otprilike cena novog Yuga) ili Alfa 156 za 7.000 E moj su izbor zato što od automobila tražim mnogo više nego što je to puka vožnja od tačke A do tačke B. I uveren sam da će ovi polovnjaci trajati duže od novog Yuga (pogotovo kako su pravljeni poslednjih godina), biti prijateljskije nastrojeni prema životnoj sredini (katalizatori) i svakako nuditi nemerljivo veću bezbednost (aktivnu i pasivnu). O komforu i opremljenosti ne bih govorio.
Na pitanje broj jedan mogu samo dati krajnje subjektivan odgovor, iz neke lične perspektive. Moj odgovor je pozitivan, odnosno mišljenja sam da bi nam bez te avanture bilo danas bolje, ali dozvoljavam da neko izrazi i drugačiji stav – pre svega oni koji su decenijama radili i živeli od te Zastave.
Yugo je odavno trebao biti penzioner i to je epilog čitave priče, ali ukoliko zaista želimo biti objektivni i sagledati njegovu ulogu u našim životima, rekao bih da mališa ipak zaslužuje da ga sa ovog sveta ispratimo dostojanstveno, kao nekog daljeg, ali relativno simpatičnog i dragog rođaka.

top

pre 15 godina

Jugo je daleko bolji automobil od mnogih automobila iz vremena njegovog nastanka. On je i pravljem da bude konkurentan u vreme osamdesetih i devedesetih. Pogledajte samo šta je tada svet i Evropa proizvodila! Golf 1 pa i 2, Opeli kadeti 1 i 2, Reno "Cokula", Spaček, 123 mercedesi, svi oni imaju iste i nezamislive mane za sadašnje vreme! Što je normalno. Problem niju u Jugu, nego u tome što ga je vreme pravazišlo, Srbija nije imala mogućnost da unapređuje svoju tehnologiju i industriju zbog svima poznatih razloga. Zato smo ostali na tehnološkom nivu osamdesetih i devedesetih u svim oblastima privrede i društva uopšte.

Dobrica

pre 15 godina

@ Ivan: Mislim da stvarno treba da raskrstimo sa tim da "srbi pljuju po svojem..." i da "drugi to nikada ne rade..." Pogledaj bilo koju epizodu Top Gear pa ces videti da Jeremy Clarckson NAJVISE pljuje upravo po Roveru! Drugi (kako ih nazivas) kritikuju sa razlogom sve svoje sto ne valja, ali za razliku od nas imaju ljude koji na te kritike REAGUJU pa ispravljaju ono sto ne valja. Kod nas je to sve samo pljuvanje "zavidnih" i "trucanje o necemu sto se ne razume" i na tome se zavrsi. Moram da kazem da je pisac PREMALO kritikovao i pljuvao po jugicu koji NIKADA pa ni '78 nije bio dobar auto
@ Vladimir Pantic: Jeste, metalski kompleks donosi veliki profit, ali je daleko od toga da donosi najveci profit (pogledajte IT industriju) i jeste, u pravu ste, ne bi ni Nemacka ni Francuska bile to sto jesu da nisu imali tesku industriju, ali je stvarno mnogo bitno reci da su oni imali od samog starta nesto sto se zove trzisno orijentisana privreda koja se razvijala ka liberalnom kapitalizmu sa jakom socijalnom drzavom, dok smo mi imali dogovornu ekonomiju i samoupravljanje u kojoj su svi sve znali bolje od menadzera, tj. direktora, ekonomista i inzenjera. TU lezi pravi razlog propasti nase automobilske industrije a ne u tome da se socijalni mir kupovao 90-tih prezaposljavanjem u Zastavi. Svaki moj ozbiljniji kolega (Industrijski Menadzment) bi se ozbiljnije pozabavio i pitanjima kontrole kvaliteta, uredjenja proizvodnih procesa i osnovim pokazateljima proizvodnje (efikasnost, efektivnost, produktivnost) koji su u Zastavi ODUVEK bili podredjeni populizmu, politicarenju i otaljavanju posla.
Na kraju - nepobitno je da je narod kupovao Jugo, ali samo zbog toga sto je bio jeftin (o gubicima nastalim zbog toga ne zelim ni da govorim) a ne zbog toga sto je bio dobar. A ko god kaze drugacije ocigledno nikada nije bio u situaciji da vozi stvarno dobar auto ili makar bolji od Jugica. Bio - ne povratio se!!!

darkside

pre 15 godina

Autor teksta je bio suviše BLAG u svojim komentarima o ovoj najgoroj krntiji ikada proizvedenoj. A to što neko reče "ocrnjivanjem ovih kola se ocrnjuje narod" je 100% tačna konstatacija! Ako smo apsolutno nesposobni da proizvedemo bilo šta što izdaleka liči na proizvod, kako neko može da očekuje da budemo dobri u auto-industriji? SVAKA ČAST autoru teksta - pogođen u srce, tačno tamo gde najviše boli :=))

maki

pre 15 godina

da...bravo za toplu dusu..... mnogo mi je jada zadao mili jugic...ali ima dusu.....kad odustanem i od udaranja cekicem u onu ogromnu konzervu ispod haube....ja krenem da mu pevam.....i on krene....lepo, lako...kao da se nista nije dogodilo....ja promrzlih prstica....i sa osmehom ipak nastavim da pevam do zeljenog cilja....da se ne predomisli....a ima par omiljenih pesmica...to vec zavisi od godisnjeg doba.....

DC

pre 15 godina

Imao sam prilike da vozim vise Jugica, iako nikada nisam imao svoj. Vecina je bila uzasna i za voznju nista nalik slicnim (po velicini)evropskim automobilima iz 80-ih. U pozitivnom secanju mi je ostao jedino Jugo mog druga iz 88-e koji je bio vrlo pristojnog kvaliteta - sto je samo dokaz koliko je Zastavin standard varirao. Inace, Jugo, baziran na Fiatu 127 koji je poceo da se proizvodi pocetkom 70-ih, je bio tehnoloski zastareo cim je poceo da se proizvodi. Licno mislim da je Zastavin najveci uspeh 101. Fiat je poceo da proizvodi 128 1969-e i to je bio tehnicki izuzetan auto za to vreme. Zastava je samo 2-3 godine kasnije preuzela sve prednosti 128-ce i dodala peta vrata - resenje ispred svog vremena u toj klasi. VW je ponudio slican koncept 3-4 godine kasnije u vidu Golfa dok su Opel, Pezo Ford i co presli na hatchback i prednju vucu tek u osamdesetim. I dok je 101 koncepcijski bio auto ispred svog vremena, Zastava je uspela svojim kvalitetom izrade i nepostovanjem kupca da ucini da i taj auto mnogima ostane u losem secanju

s tim rolaj

pre 15 godina

Komentar da je Jugo dobar za svoju cenu ne stoji, jer njegovu ukupnu cenu čine ono što vam traže u prodavnici plus višedecenijsko subvencioniranje gubitaša koji sa 30.000 radnika proizvede 200.000 vozila za godinu dana. Taj odnos od 7 vozila po radniku godišnje ima još Aston Martin (kada mu je slaba prodaja) i možda Rolls-Royce, a proverite sami koliko ti automobili koštaju.

Alpine

pre 15 godina

Znate sta ,vidim mnogi su ovde ispljuvali yugo da bi ispali neke face i slicno.
Evo i ja cu da kazem da je Yugo jedan poprilicno los automobil,al to je nazalost nasa realnost da nije yuga sta bi smo mi posteni Srbi vozili?
Svaku stvar koju imate morate da odrzavate da bi radila ,pa tako i yugo,problem je sto se vlasnici yuga uglavnom vrlo lose odnose prema svom autu ne menjaju nista ,krljaju ga po rupama,menjaju brzine bez kvacila ,ne kontrolisu nista i onda kazu e ne sluzi me yugo najgori je,a ovi sto imaju bolje i novije automobile cim se upali lampa da ne radi far odma u servis nema cekanja jer je to toboze nov auto da se slucajno ne raspadne mozda !
Slazem se da je yugo uzrocnik mnogih neprijatnosti na putu,ali evo saveta za vlasnike :vodite malo racuna o njemu pa ce i on vama posluziti !

Nenad

pre 15 godina

Yugo mi je prvi auto, vozio sam ga 11 godina. "Jedno je sigurno - uz Yuga čoveku nikada nije bilo dosadno" je zaista istina, od prelepih trenutaka provedenih sa prijateljima, do ocaja prilikom startovanja na nekom od gradskih parkinga. Zanimljivo je da nikada nije 100% funkcionisao; dok promenim osigurac, pokvari se sirena, i tako redom...
I pored problema sa svim i svačim, počevši od kočnica, crkavanja osigurača, neispravne sirene i merača za gorivo, nije mi padalo na pamet da ga menjam za neki sličan auto (kasnije je ipak zamenjen nekim dosta boljim).
Medjutim verovali ili ne najveću glavobolju je predstavljala popularnost kod lopova sredinom `90 i činjenica da se sa obicnim srafcigerom sa malo iskustva vrlo lako otvara, sto me je koštalo par podizača prozora, ručica, police kod menjača i 3 kasetofona (posle zadnjeg sam batalio da kupujem druge i presao na MP3 player)
Mane, koje je autor u tekstu naveo, potvrdice vecina vlasnika "Yugica", ali i pored toga to je auto kojeg se uvek rado sećam i ostaće nešto posebno u vozačkoj karijeri!

Bata Lule

pre 15 godina

A sada najnovija vest! Svetska ekonomska kriza je tako gadno ubila Fijat, da je doticni Italijanski gigant u teskoj situaciji, i zbog toga Yugo ce se ponovo proizvoditi!

Plejada

pre 15 godina

Vozio me uzbrdo, nizbrdo, sam, sa devojkom. Hajte, molim vas, glupost je emotivno se vezivati za komad gvožđa, gume i plastike. Bolje kažite: poslužio je, odradio, otišao na otpad (i otpad istorije) i gotovo.

Auto proizveden '78. je možda bio dobar te i narednih pet godina. Ali taj model proizveden 2008. nikako, ponavljam nikako, ni po jednom kriterijumu ne može da bude dobar 30 godina posle. Tako da taj argument "za auto proizveden pre 30 godina..." otpada. A i tada je bio najbolji jer nijo bilo drugog. Lepo je imati izbor.


I šta imate problem što su Yuga prodavali u Americi za $4000? Dolar je sve do 2004. bio jači od Evra, a te godine daleko jači.

U firmi na parkingu imamo 10-tak Yuga, prošle godine smo rashodovali par komada. Mogu da bam pričam sve od kupovine do eksploatacije. Ali neću, nego ću povući paralelu - svi koji tvrde da je Yugo dobar auto, neka odmah kupe stari lampaški crno-beli televizor sa samo dva kanala, pa nek gledaju, uživaju i jeftino ga održavaju. Glupost.

zozon

pre 15 godina

Komentari koji brane juga su dokaz koliko smo licemeran narod. Znate moje dete je najpametnije i najlepse (doduse narkoman i kriminalac), ali ipak moje je pa je zato najpametnije i najlepse. Medjutim posebna prica su oni sto su otisli da zive preko bare i onda nam pricaju kako se u Srbiji lepo zivi sa 200$ mesecno i kako je jugo najbolji automobil na svetu, samo ne mogu da spavaju od nepravde sto isti ne mogu da kupe u USA. Al da ga ima u prodaji u Cikagu kupili bi ga majke mi. Gospodo da je tehnicki pregled u ovoj nasoj otadzbini kao u Nemackoj, 90% jugica ga ne bi preslo. To je istina svidelo se to nekom ili ne!

Jovan

pre 15 godina

Nadam se da ce se ovde naci i neki vlasnik novog Sparka, i10 ili Picanta. Nabavna cena sa transportom tih automobila je oko 3500 eur. Vlasnici to mogu da potvrde ukoliko su gledali inofakturu. A svi navedeni su svetlosnim godinama ispred juga. Tako da prica da je jugo jeftin...

Ja

pre 15 godina

Ja sam vozio Juga čitavih osam godina, a zatim sam prešao na Opel Corsu i to onu staru, kockastu, koja nije imala ni radio od opreme, pa sam se ipak osećao kao neko ko sa traktora sedne u Mercedes.

Inače, moj Yugo je radio sasvim dobro, bog da mu dušu prosti, pre nego što je počeo da prokuvava (istrunuo hladnjak), da urliče jer sam ga stalno držao pod saugom da se ne ugasi (raštelovalo se paljenje) a o krpi za brisanje prozora da ne pričam. Čim sednem sa devojkom u auto, stakla se zamagle i nema druge nego peškir pa briši. U to doba sam se zabavljao sa prilično sitnom devojkom, šta da se radi, za veću nije bilo mesta :)

Šalu na stranu, mislim da je autor teksta zapravo sa pravom ljut na našu pokojnu bivšu državu, koja se svim silama trudila da nam onemogući kupovinu normalnih i kvalitetnih automobila, dižući namete na jezivih 45%, tako da je velika većina Jugoslovena bila prosto primorana da vozi Zastave jer se za bolje, a novo, nije imalo para. I ja sam isto ljut na istu državu, a i na ove njene naslednice, iz istog razloga. Naše države su se uvek svojski trudile da pobede konkurenciju, ako ne kvalitetom, a ono barem zabranom ili otežavanjem uvoza stranog, a boljeg. I pri tome su još ispirale narodu mozak time kako je domaće dobro i kako je kupovina domaćeg dobra za - šta? našu pri-vre-du! (kao što kaže jedna glupa reklama na tv).

Zapravo, neka svako vozi šta voli, ali ako ja volim da vozim Pežoa ili Folksvagena, nemojte mi braniti. A to je upravo ono što je naša mila i draga država radila - branila mi da vozim bolje. Zato potpuno podržavam autora teksta jer shvatam njegov bes i znam da je na Yuga besan ne samo zato što je to Yugo, nego zato što je on simbol svih ovih loših stvari koje sam nabrojao.

chupavi 011

pre 15 godina

Veci deo svog radnog veka,oko 20 god,sam proveo u Beogradu.Polovinu sam proveo taksirajuci po Beogradu i zbog toga sto su komunisti stitili NEradnike zastave i njenih kooperanata nisam bio u mogucnosti da kupim polovan pristojan auto iz inostranstva.Neko je mislio na njihovu decu a totalno zaboravio na moju.Sada smo svi u Chicagu i ako ovde zaborave na mene i moju decu nece me toliko boleti.Apsolutno podrzavam sve sto je o yugu napisano i imao bih mnogo toga da dodam ali nema svrhe i ovo je vise nego dovoljno i istinito.PS mala slova su namerno stavljena tamo gde su komunisti i njihovi simpatizeri godinama stavljali PREvelika

Slobodan

pre 15 godina

Posle "Keca" sam vozio Marutija i imao sam utisak kao da sam seo u raketu. Kada sam posle par godina ponevo seo za volan "Stojadina" , najezio sam se...
Napokon da se ove krute,ruzne,potrosacke i nepouzdane krshine vise ne prave.

Milan

pre 15 godina

Mi smo mala zemlja i mali narod. Za bilo koji veci poduhvat a proizvoditi kvalitetno i konkurentno i uz to trajati jeste neizrecivo tezak zadatak. Cela Srbija mora stati iza projekta sa kojim se zeli biti deo ekonomije sveta. To nikad nije smelo da ostane samo na Kragujevcu. Puno ljudi se u ovoj zemlji ponasa i dela kao da su odrasli sa tudjim pasosem i avionskom kartom u pelenama.

Realan

pre 15 godina

Kada se uzme u obzir odnos cene i onoga što je jugo nudio, pogotovo u verziji 1.3i, ovakav stav autora u ovom članku je potpuno besmislen. Više je opisao sebe nego auto...

Igor

pre 15 godina

Autor se trebao raspitati,Zastavina vozila od 1990 ne trunu rapidno.A nekadašnji ponos motori su neviđeni krš.Generalna se radi na oko 50 000 a znam za zakucavanja u vožnji sa oko 20 000 i slične primere smo svi videli.A kod mene u firmi ima kec sa kraja 2003 sa pređenih 100 000 bez generalne,e to je raritet!Ali je zamenjeno: kompletan trap (neki delovi više puta) set kvačila,kočnice,letva volana,hladnjak,pumpa za gorivo,sinhron 4. i 5. brzine,gepek ne može da se zatvori,bilo je i popravki oko alnasera,ako sam nešto preskočio šta ću..Ali još ide i nije nigde truo i svaki put se dovukao do garaže-nikada nije ostao na putu.Redovno je održavan i vozi se svaki dan,do 80 km/h je OK,do 100km/h je već nezgodno, preko toga nije vožen jer postaje neupravljiv,sad kao veteran se prilično mazi.
Moj brat ima juga GV za Ameriku 88 godište oko 210 000km u perfektnom stanju motor bez potrošnje ulja,limarije bez truleži bilo je rđe na rubovima farbano ove godine.Sve na njemu radi čak i signal za vezivanje pojasa.Zvuk motora nije nalik Jugu za naše tržište,na bloku motora piše SEAT,vrata se zatvaraju kao na Golfu 2,pali perfektno ugrađen plin,sedišta nisu pocepana,ma bolji od svakog Kadeta ili Eskorta.Da su pravili taj kvalitet verovatno nebi završili kao subvencionorani gubitaš koji je trebao propasti odavno.
I da dodam da u firmi imamo i Z10 za 11 meseci preko 30 000km bez ijednog kvara.
Nadam se da će im to biti put u budućnosti.Ali da dodam za kraj da se na novoj vidi da vrata nisu dobro uklopljena kao na Fiatu Punto.

Zoran SM

pre 15 godina

Hej pa nemojte tako po autoru (mada ima malo offtopic). Nije baš da je pljuvao, ali Jugići su i dalje realnost i dalje se voze na putevima i dalje ljudi ginu zbog loših voznih i bezbednosnih karakteristika u istom. Da je valjao pre 20 godina OK, ali sada je totalno smeće samo sentimentani razlozi ga mogu nazvati autom i to je to. I kada je valjao bio je preskup za ono što je pružao. Kada sam kupio prvi Auto (Audi 80s) star 10 god koštao je 2000 dem. sa dažbinama u Sloveniji više nego novi Jugo, međutim mene je moj otac eto u tom momentu ubeđivao da kupim novog Juga i predpostavljate nisam se prevario. Nenormalna zemlja u kojoj smo tada živeli (a bogami i sada) primoravala te da voziš vozila Zastavinog programa, ko mi kaže da Jugo sa tehničkog, estetskog i bilo kog drugog aspekta sada valja, pa hmmm to nije ništa drugo nego ruganje zdravoj pameti. Šta je bilo pre 20 godina u ovo doba tehnologije me ne interesuje, (volio spectrum pa ipak sa njim ne surfam netom) hoćemo novo, bolje i jeftinije. A što srednji sloj našeg stanovništva nikada nije znao da digne glas protiv tiranije ovo nije mesto za tu temu.

MarkoCikago

pre 15 godina

Ne mogu da razumem apetit autora da toliko negativno pise o Zastavi, a indirektno i o narodu. Takodje se slazem sa jednim od komentara da time vredja i vlasnike zastavinih vozila. Zastave nisu bile bas toliko lose. "Tristaci," prvi "Kecevi," pa i Yugici su dobro radili i prelazili zavidnu kilometrazu u odnosu na cenu. Mnogi od nas su ziveli (i zive) u vrlo skromnim okolnostima i nismo imali novac za elitna vozila koja su takodja 70ih i 80ih bila opterecena izuzetnim porezom. Mimo svega - ne znam detalje proizvodnih troskova, zarade, itd. - zar nemamo ni malo prostora u srcu za sve "uspomene" koje nam je Yugic pruzao! Zanima me samo koliko puta "nas" je odvezao i vratio sa mora, preopterecen "gepekom" na krovu i prikolicama punim gradje pomagao da zidamo vikendice, nosimo namirnice sa sela da prezivimo sankcije, vozio na prvi sastanak sa devojkom, penjao se po planinama, stizao do mesta gde smo sa drustvom kampovali..... Ja zivim u inostranstvu ali jos uvek imam svoj prvi auto koga sam kupio od licno-zaradjenog novca....crveni Jugo 55c. Ceka me u BGu i vozim ga svaki put kada sam u Srbiji. Jos uvek se kotrlja a ja ga NIKADA necu prodati.....bas zato sto taj auto jednostavno "volim" mimo njegovih mnogobrojnih mana. A za one koji ce mozda da pomisle da sam lud, zelim da dodam da cu ga uskoro restaurirati da bude kao nov! :) Ziveli!

Ivan

pre 15 godina

Eto to je taj problem kod srba. Pljuju svoje pa pljuju. Nikad nećete druge tako čuti da pljuju svoje ko srbi.
Drugi tačno znaju svoje mane ali to ne potenciraju i prave budale od sebe za razliku od srba. Drugi bi recimo rekli : jedna od prednosti juga su jeftini delovi a ostalo bi prećutali.
Svi mi znamo sa je jugo loš auto alipobogu ljudi. Tako se to ne radi!
Neko je spomenuo koreance. Pa oni za svoj matrix kažu da je najbolji, najudobniji, naj,naj. Svi znamo da on to nije a i oni znaju ali ipak....
Treba još učiti...

XXX

pre 15 godina

Ne zelim da branim Yugo, ali njega najvise pljuju oni kojima su mama i tata mogli da kupe bolja kola, pa su time dokazivali svoj status i prezir prema "sirotinji". Sto se Yuga tice, koliko je kostao toliko je i valjao. Nadjite vi NOVA kola za te pare.

Ljiljana

pre 15 godina

E, pa preterao je! Moj Yugo ima 18 godina. I savrsen je za voznju po gradu, od kuce do posla i nazad. Mozda je i bolji od nekog drugog, strane proizvodnje a jednako starog.
Tekst je zabavan ali ne i tacan.

Hmmm

pre 15 godina

Tekst je realan,malo je preterano ali dobro. Yugo ipak za 1978 i nije bio los auto ali je to ubrzo postao jer je tehnologija napredovala a on nije.
Sam pristup tekstu je "bezobrazan". Prvo vecina ljudi je 70-tih 80-tih pa i 90-tih godina vozila zastave i bili su zadovoljni,nije bilo pljuvanja,mnogima je to prvi auto,mnogi su na njemu ucili da voze,mnogima je bio deo maldosti pa i autoru koji je verjuem kao klinac jedva cekao da i u takvog juga sedne i odvoza krug,neki,nazalost,i danas nemaju novca za nesto drugo pa kupuju novog yuga. Ovaj tekst je ismevanje svega toga pa i vlasnika tih automobila koji se indirektno nazivaju glupanima kao da oni ne znaju sta je dobar auto. Treba ipak imati u vidu standard i nemogucnost kupovine nekog modernijeg auta,nije neko zbog toga neznalica i glup. A i to da je do skora vecina vozila zastave sada odjednom pljuje juga,u kome su presli veci deo vozackog staza,kad su presli u druge automobile.

Vladimir

pre 15 godina

Pa kako to mislis, mnogo je pljuvao ? Ja sam ocekivao mnogo vise.. Juga koliko god da pljujes, neces se napljuvati .. Ja taj auto vise volim da zovem kovceg sa 4 tocka .. Najveca i najbitnija mana je njegovo ponasanje prilikom sudara sa drugim objektima .. a to je katastrofalno ..

Mirko

pre 15 godina

@Vladimir Pantic
Svaka Vam cast! Nikada nisam vozio zastavin auto, ali ljudi koji ne razumeju da auto-industrija drzi kompletnu evropsku ekonomiju, ne treba da pisu tekstove iz ove oblasti. Ili mozda ne znaju da je KIA (Juzna Koreja, a to valjda nisu komunisti) pre 30 godina sklapala "fiat 124" (tj. "ladu")? Jedina razlika je sto, za razliku od Srba, nisu bili cinicni, malodusni i brzopleti i dopustili da sve ode dodjavola, pa sada lepo proizvode "ceed"...

zozon

pre 15 godina

Vozio sam svojevremeno jugica nekih 8 godina, i mogu da kazem da je tekst veoma realan. Mada cini mi se da bi ja bio mnogo ostriji u kritikovanju juga.

Marko

pre 15 godina

Al' ga ocrni. Setimo se kad je Yugo izasao bio je veoma konkurentan. Naravno da je danas, 40 godina posle, krs. Imao sam 2 Yuga (~10 godina voznje istima) i mogu da nabrojim na prste jedne ruke koliko puta nas je ostavio na putu, znaci dobro su obavljali funkciju. Za te pare i tehnologiju iz 70-ih se ne moze nista bolje ocekivati. Pogledajmo starog Golfa, koliko je bio bolji od Yuga? Pa i nije bas mnogo. Da li bi se radije vozili u Yugu ili Golfu i to sa traktorskim dizelom od kojeg se poremeti cirkulacija i dobije se "vibraciona" bolest? :)

dzigi

pre 15 godina

vladimire, lepo je to sto je proizvedeno na stotine hiljada automobila (uz riplijevski nisku produktivnost: rekod od 220.000 automobila sa oko 30.000 radnika - 7 automobila godisnje po radniku), ali je tu proizvodnju placao - narod. kroz poreze, subvencije... naime, jedan yugo nije kostao 4000e (ili koliko vec), vec mnogo vise, ali tu razliku smo svi mi placali. kao i tu smesnu cenu od 3990 dolara u SAD. razliku do proizvodne cene smo mi dotirali.
u prevodu - zastava nije bila profitabilna, svaki komad automobila je automatski proizvodio gubitak.

VladimirNI

pre 15 godina

Ma i nije los tekst, zabavan za citanje. Jedino mi nije jasno zasto se autor trpa tamo gde mu nije mesto i pise demonstrirajuci predivno i vrlo utemeljeno neznanje. Pa da su komentari tipa, onaj nas je ubio i bie je protiv Srba, tacni mi bi odavno procvetali, jos od polovine 80-ih ili bar od pocetka 90-ih. Mislim, svako kod ociju to moze sam da vidi, nema veceg antisrbina od srbina (mislim, niko nam ne napravi vecu stetu od nas samih, apropo NATO bombardovanja koje je maslo Milosvica zarad produzenja svoje vlasti, ali je ova mala istina jos uvek blasfemija u Srbiji - odgovornost, nasa??? nikako!)... A Jugo, na jedan ili drugi nacin je ipak zauzeo svoje mesto u istoriji, cak i u holivudskoj. Pa ako, kao sto neko rece nema negaitvnog publiciteta, onda i nismo lose prosli sa njim. Uostalom, lepo je covek u komentaru 3 napisao...

Dr.Nele

pre 15 godina

Ubaci flasu vinjaka u pokretnu traku ako zelis dobar Jugo i proprati ga kroz montazu...Bio je cuveni savet Zastavinih radnika ako zelis da sa novim Jugom stignes do kuce.Strasno ,ali istinito na zalost.Nadam se da sad nece trebati da se ubacuje Vechia Romagna da bi se stiglo sigurno kuci...Eto,toliko.
Pozdrav iz Kragujevca

Vladimir Pantic

pre 15 godina

e pa ovako:
"Svakako ne treba ni zaboraviti da je ova proizvodnja nastala iz čistog inata komunističke klike na vlasti"
Hm, ovo može da kaže samo prilično neinteligentan čovek. Proizvodnja automobila je jedna od najprofitabilnijih grana privrede. To što je kod nas postojala planska privreda nije smetalo da proizvodimo stotine hiljada vozila i da uposlimo hiljade radnika, ipak je to bilo takvo vreme i takav sistem.
Nemam nameru da branim samoupravni socijalizam, već naprotiv da piscu ovog teksta ukažem da su predrasude o "komunističkoj privredi" dovele do toga da istu sada uopšte nemamo. Bilo koji ekonomista i analitičar će potvrditi da nema bržeg i većeg profita od proizvodnje u metalskom kompleksu. Pa sigurno je da će investitor više i brže zaraditi od proizvodnje automobila nego od kukuruza, svinja ili ne daj bože gaća i čarapa, u bilo kom sistemu.
E sad, zašto je Zastava propala, to svi znamo ... . proizvodnja posle 1989. godine nije bila zasnovana na tržišnim osnovama, broj zaposlenih se nerealno uvećavao radi kupovine socijalnog mira ... ali to je druga priča, i zato je sad otišla na doboš. Međutim, naglašavam, a molim i ostale čitaoce (koji se kud i kamo razumeju) da ovo potvrde, bez teške metalurgije teško bi Nemačka bila Nemačka,niti bi francuska bila tako jaka. A dok mi lupetamo o propaloj privredi Jugoslavije, Srbija polako postaje zemlja u kojoj se neće ništa proizvoditi, ali će zato građani brzo postati "korisni idioti" sa opsesijom šopinga po duplo većim cenama od onih koje su u razvijenom svetu.

blue rider

pre 15 godina

Tihi lament... Cestitam na hrabrosti da se postuje ovaj text. Kapiram da je bilo vrlo tesko napisati ga, a da stane u formu prikladnu za web. Pogotovo ako se krene po manama - za to ce svako dodati nesto konstruktivno. Ono sto je mozda izostavljeno a svakako prati vozace juga gde-god krenuli, je miris benzina. U jugu, skoro svakom u kome sam se vozio, smrdi gorivo kao djavo. Pa tako i vlasnik.
Ali poenta je da je za preko 20 godina koliko se ovo chudo proizvodi, niko nije pitao musterije sta zele, moda nesto da se isprai, popravi, dotegne. Ja sam vise puta bio u Zastavi, prosao sam ceo proces od nabavke preko proizvodnje do "kontakta sa musterijama". A on se vodi iskljucivo preko upitnika tipa: sta se pokvarilo! Ma da ne pricam dalje.
Neke stvari i treba da odu u istoriju. Jugic je trebao kad i zemlja nam, dakle 1991.

Vladimir Pantic

pre 15 godina

e pa ovako:
"Svakako ne treba ni zaboraviti da je ova proizvodnja nastala iz čistog inata komunističke klike na vlasti"
Hm, ovo može da kaže samo prilično neinteligentan čovek. Proizvodnja automobila je jedna od najprofitabilnijih grana privrede. To što je kod nas postojala planska privreda nije smetalo da proizvodimo stotine hiljada vozila i da uposlimo hiljade radnika, ipak je to bilo takvo vreme i takav sistem.
Nemam nameru da branim samoupravni socijalizam, već naprotiv da piscu ovog teksta ukažem da su predrasude o "komunističkoj privredi" dovele do toga da istu sada uopšte nemamo. Bilo koji ekonomista i analitičar će potvrditi da nema bržeg i većeg profita od proizvodnje u metalskom kompleksu. Pa sigurno je da će investitor više i brže zaraditi od proizvodnje automobila nego od kukuruza, svinja ili ne daj bože gaća i čarapa, u bilo kom sistemu.
E sad, zašto je Zastava propala, to svi znamo ... . proizvodnja posle 1989. godine nije bila zasnovana na tržišnim osnovama, broj zaposlenih se nerealno uvećavao radi kupovine socijalnog mira ... ali to je druga priča, i zato je sad otišla na doboš. Međutim, naglašavam, a molim i ostale čitaoce (koji se kud i kamo razumeju) da ovo potvrde, bez teške metalurgije teško bi Nemačka bila Nemačka,niti bi francuska bila tako jaka. A dok mi lupetamo o propaloj privredi Jugoslavije, Srbija polako postaje zemlja u kojoj se neće ništa proizvoditi, ali će zato građani brzo postati "korisni idioti" sa opsesijom šopinga po duplo većim cenama od onih koje su u razvijenom svetu.

Hmmm

pre 15 godina

Tekst je realan,malo je preterano ali dobro. Yugo ipak za 1978 i nije bio los auto ali je to ubrzo postao jer je tehnologija napredovala a on nije.
Sam pristup tekstu je "bezobrazan". Prvo vecina ljudi je 70-tih 80-tih pa i 90-tih godina vozila zastave i bili su zadovoljni,nije bilo pljuvanja,mnogima je to prvi auto,mnogi su na njemu ucili da voze,mnogima je bio deo maldosti pa i autoru koji je verjuem kao klinac jedva cekao da i u takvog juga sedne i odvoza krug,neki,nazalost,i danas nemaju novca za nesto drugo pa kupuju novog yuga. Ovaj tekst je ismevanje svega toga pa i vlasnika tih automobila koji se indirektno nazivaju glupanima kao da oni ne znaju sta je dobar auto. Treba ipak imati u vidu standard i nemogucnost kupovine nekog modernijeg auta,nije neko zbog toga neznalica i glup. A i to da je do skora vecina vozila zastave sada odjednom pljuje juga,u kome su presli veci deo vozackog staza,kad su presli u druge automobile.

MarkoCikago

pre 15 godina

Ne mogu da razumem apetit autora da toliko negativno pise o Zastavi, a indirektno i o narodu. Takodje se slazem sa jednim od komentara da time vredja i vlasnike zastavinih vozila. Zastave nisu bile bas toliko lose. "Tristaci," prvi "Kecevi," pa i Yugici su dobro radili i prelazili zavidnu kilometrazu u odnosu na cenu. Mnogi od nas su ziveli (i zive) u vrlo skromnim okolnostima i nismo imali novac za elitna vozila koja su takodja 70ih i 80ih bila opterecena izuzetnim porezom. Mimo svega - ne znam detalje proizvodnih troskova, zarade, itd. - zar nemamo ni malo prostora u srcu za sve "uspomene" koje nam je Yugic pruzao! Zanima me samo koliko puta "nas" je odvezao i vratio sa mora, preopterecen "gepekom" na krovu i prikolicama punim gradje pomagao da zidamo vikendice, nosimo namirnice sa sela da prezivimo sankcije, vozio na prvi sastanak sa devojkom, penjao se po planinama, stizao do mesta gde smo sa drustvom kampovali..... Ja zivim u inostranstvu ali jos uvek imam svoj prvi auto koga sam kupio od licno-zaradjenog novca....crveni Jugo 55c. Ceka me u BGu i vozim ga svaki put kada sam u Srbiji. Jos uvek se kotrlja a ja ga NIKADA necu prodati.....bas zato sto taj auto jednostavno "volim" mimo njegovih mnogobrojnih mana. A za one koji ce mozda da pomisle da sam lud, zelim da dodam da cu ga uskoro restaurirati da bude kao nov! :) Ziveli!

XXX

pre 15 godina

Ne zelim da branim Yugo, ali njega najvise pljuju oni kojima su mama i tata mogli da kupe bolja kola, pa su time dokazivali svoj status i prezir prema "sirotinji". Sto se Yuga tice, koliko je kostao toliko je i valjao. Nadjite vi NOVA kola za te pare.

slobodan

pre 13 godina

Bilo je zanimljivo citati sve ove misli nasih ljudi, kao i danas, poneka pametna misao i more gluposti.U nekim trenucima sam se pitao, gde zive "oni"?Znam da je tesko biti realan u ovo vreme povrsnosti i praznine, ali je ipak zapanjujuce kako pojedinci tumace yugo i celu pricu.Pitam se, da li je vecina "autora" svesna da su im dede i babe imale poljski wc, a ovde se prica o nekom 21 veku i masta se o "lepom" zivotu.Da ne davim, ili ti "smaram", to sto je taj auto pruzao nekada ljudima, vama nece pruziti ni najnoviji BMW, Mercedes ili bilo sta od tog arsenala.Pojam srece je za vecinu nepoznanica, ali neka, tako i treba da bude, svakom prema meri.

blue rider

pre 15 godina

Tihi lament... Cestitam na hrabrosti da se postuje ovaj text. Kapiram da je bilo vrlo tesko napisati ga, a da stane u formu prikladnu za web. Pogotovo ako se krene po manama - za to ce svako dodati nesto konstruktivno. Ono sto je mozda izostavljeno a svakako prati vozace juga gde-god krenuli, je miris benzina. U jugu, skoro svakom u kome sam se vozio, smrdi gorivo kao djavo. Pa tako i vlasnik.
Ali poenta je da je za preko 20 godina koliko se ovo chudo proizvodi, niko nije pitao musterije sta zele, moda nesto da se isprai, popravi, dotegne. Ja sam vise puta bio u Zastavi, prosao sam ceo proces od nabavke preko proizvodnje do "kontakta sa musterijama". A on se vodi iskljucivo preko upitnika tipa: sta se pokvarilo! Ma da ne pricam dalje.
Neke stvari i treba da odu u istoriju. Jugic je trebao kad i zemlja nam, dakle 1991.

prosecan srbin

pre 14 godina

Shvatam ogorcene komentare nas nostalgicara, decko ipak (mislim na autora) nije imao prilike da vozi yuga.
Neko je lepo primetio, da onaj ko je polagao (vozio) yuga, posle njega moze sve.
Imam pomenutog corala iz '89, jedino priznajem prolem s menjacem (prva i rikverc), ali vremenom se savlada (uostalom, lepo krece i iz druge na semaforima).
Nikad nisam imao zelju da kupim strano (citaj :novaca za bacanje), jer auto je tu da sluzi meni, a ne ja njemu.
Popravljam ga za 500 dinara, sipam i vozim. Ni jedna brava mu nije ispravna, ostavljam ga na ulici nezakljcanog i mirno spavam jer znam da nikome nije interesantan niti ce ko imati zelju da ga ogrebe u prolazu (iz inata) ekserom.

dzigi

pre 15 godina

vladimire, lepo je to sto je proizvedeno na stotine hiljada automobila (uz riplijevski nisku produktivnost: rekod od 220.000 automobila sa oko 30.000 radnika - 7 automobila godisnje po radniku), ali je tu proizvodnju placao - narod. kroz poreze, subvencije... naime, jedan yugo nije kostao 4000e (ili koliko vec), vec mnogo vise, ali tu razliku smo svi mi placali. kao i tu smesnu cenu od 3990 dolara u SAD. razliku do proizvodne cene smo mi dotirali.
u prevodu - zastava nije bila profitabilna, svaki komad automobila je automatski proizvodio gubitak.

Marko

pre 15 godina

Al' ga ocrni. Setimo se kad je Yugo izasao bio je veoma konkurentan. Naravno da je danas, 40 godina posle, krs. Imao sam 2 Yuga (~10 godina voznje istima) i mogu da nabrojim na prste jedne ruke koliko puta nas je ostavio na putu, znaci dobro su obavljali funkciju. Za te pare i tehnologiju iz 70-ih se ne moze nista bolje ocekivati. Pogledajmo starog Golfa, koliko je bio bolji od Yuga? Pa i nije bas mnogo. Da li bi se radije vozili u Yugu ili Golfu i to sa traktorskim dizelom od kojeg se poremeti cirkulacija i dobije se "vibraciona" bolest? :)

Alfissimo

pre 15 godina

Kako napisati tekst o ½ponosu domaće autoindustrije½, a ostati do kraja realan i objektivan? Moja dugogodišnja iskustva sa vozilima iz Kragujevca daju mi za pravo da pokušam:
Davne 1982. godine otac je postao vlasnik Yuga, nakon što je rešio da se nakon mnogo godina oprosti od svog ½stojadina½. Taj Jugić je radio svoj posao, da bih ga nakon položenog vozačkog ispita 1989 godine (naravno, na Yugu) i ja zadužio. Mališa je bio u našem vlasništvu sve do 2003. godine kada sam konačno sebi priuštio nešto ozbiljnije – ono što se u svetu zaista smatra automobilom. U međuvremenu sam se susretao sa službenim Jugićima, ½osmicama½ i ½kečevima½, tako da sam kompletirao svoje iskustvo sa Zastavom.
Prvi utisak je da su se do tragičnih ratova na prostorima ex-Yu Zastavini modeli pravili kudikamo kvalitetnije. Taj naš Yugo beše iz onih prvih serija kada su kooperanti pravili delove širom stare Jugoslavije i kada je mališa imao mnogo više dodirnih tačaka sa uzorom na koga se ugledao – Fiatom. Epilog je da motor nikada nije pravio probleme i da nas taj auto (uz redovno održavanje) NIKADA nije ostavio na cedilu. Brave su radile normalno i kada je doživeo punoletstvo, a da ne govorim o otvaranju prozora i slično, obzirom da nikada i nigde nisam morao zaglavljivati šrafcigere. Kasnije je već pričana neka druga priča. Primer:
2003. godine sam lično poslat u Kragujevac da preuzmem novog službenog ½keca½. Čim sam izašao na autoput prema Beogradu i posetio benzinsku pumpu, shvatio sam da plovak ne valja i da automobil nikada neće pokazivati nivo goriva kako bi trebao. Beše zimsko vreme, a u naivnom pokušaju da otvorim prozor par dana kasnije (ne sećam se iz kojih razloga), isti je bukvalno ispao iz ležišta i propao! Nedugo potom isto se desilo sa suvozačkim prozorom, a vozačko sedište koje je jednom oboreno za potrebe izrazito visokog vozača više nikada nije vraćeno u svoj prirodni položaj. Problemi sa motorom i sklopovima kod istog automobila tokom narednih godina eksploatacije brojni su i nezahvalni za opisivanje.
Ako ćemo realno, stvari sa Yugom stoje ovako: Auto je tehnološki ne zastareo, već ga je odavno trebalo zabraniti za upotrebu da su okolnosti normalne. Bezbednost je kriminalna, počevši od limarije koja se tako gužva i prilikom manjih udaraca, da su putnici u tom modelu izloženi nemerljivo većem riziku nego u drugim automobilima. Kočnice su nedopustivo loše i vozač uvek mora poput kompjutera da proračunava da li će uspeti da se zaustavi, praveći kalkulacije između faktora ½razmak do sledećeg vozila½ i ½trenutna brzina vožnje½. Menjanje brzina u Yugu pretvaralo se u pravu avanturu, što zbog kamionski dugog hoda ručice, što zbog ½ubadanja½ u rikverc. Na onim prvim modelima trebalo je toliko snage i veštine, da je ta operacija mojoj supruzi uspevala samo uz mnogo truda i moju asistenciju.
Autor teksta je ukazao na mnoge boljke testiranog automobila i ne bi ih posebno apostrofirao obzirom da su iste većinom poznate, pre svega vlasnicima Yuga. Realno, za tu cenu se i nije moglo dobiti mnogo kvaliteta završne obrade, komfora i opremljenosti, tako da slobodno može da se primeni ona ½koliko para, toliko muzike½! Ponešto je ipak izluđivalo vlasnike, počevši od muke sa paljenjem vozila gde je čak i leti trebalo pripomagati saugom (i dan danas me bude komšije sa ½kecom½ i Floridom koje u zimskim danima ostave po 20 minuta da se zagrevaju dok oni u kući obavljaju doručak, a automobili napolju urlaju na punom gasu), pa do spominjanog magljenja prozora i ekstremno lošeg grejanja.
Lista bi bila podugačka, ali ako ćemo realno, ne može sve biti obojeno crnim nijansama. Za početak, motori u Yugo automobilima (čak i oni od 45 KS najstarije generacije), bejahu za to malo karoserije prilično živahni i do nekih 100 km/h nudili su relativno podnošljiva ubrzanja i pokretljivost. Visok klirens vozila za tu kategoriju i malo međuosovinsko rastojanje omogućavali su mu da bude okretan, da napada visoke ivičnjake na koje baš ne bih rado ½naterivao½ svoj Alfa Romeo, dok nije bilo previše glavobolje zbog vožnje po poslovično lošim i rupičastim putevima, čak ni zbog eventualnih izleta na zemljane i blatnjave staze. I pored malog prtljažnika, peta vrata i mogućnost obaranja sedišta davala su mu veću praktičnost za tovarenje i izlete u šoping centre nego što je slučaj kod nekih limuzina sa četvoro vrata. Preglednost je zbog obilja staklenih površina i kockaste forme bila fantastična, pogotovo za vožnju u rikverc i parkiranje u zagušenim gradovima. Konačno, jeftino održavanje, majstori i ½majstori½ na svakom ćošku, delova gde čovek poželi i sasvim prihvatljiva cena u velikoj meri osnažuju onaj drugi – pozitivni tas na vagi.
Smatram da polemika o istorijskim razlozima nastanka projekta Zastava i Yugo nije od velikog značaja za ovu priču. Istorija se desila i Yugo je naša gotovo četrdesetogodišnja realnost. Fakat je da je taj projekat potpomogao u velikoj meri proces motorizacije našeg tradicionalno siromašnog društva i to niko ne može osporiti. I pored svih mana i zamerki, mnogi od nas su se učili na Yugu i za njegovim volanom prošli kroz silne avanture.
Ono što najviše zameram nadležnima jeste nedostatak vizije i tavorenje zbog čega je jedan projekat koji u momentu nastanka i nije bio tako loš, danas postao predmet sprdnje. Za četiri decenije svet se jako promenio, tehnologija dohvatila neslućene visine, a naš Yugo ostao manje-više isti kao u momentu nastanka. Najviše zameram zanemarivanje bezbednosnog aspekta jer je bilo prostora da se na tom automobilu ozbiljnije pristupi unapređenju kočionog sistema, te da se ne izmišljajući toplu vodu primene neka ne tako komplikovana i skupa rešenja koja bi možda malo podigla cenu, ali istovremeno učinila Yugo bezbednijim i prihvatljivijim za novo doba.
Za kraj ostaju dva glavna pitanja koja su se vrzmala po glavi mnogih od nas, dovodeći pojedince u dilemu i dan danas:
1. Šta bi se desilo da projekta Zastava nikada nije bilo? Da li bi tada manje ljudi u ovoj zemlji iskusilo čari vožnje, ili bi možda situacija bila daleko povoljnija da je neki drugi automobil (možda Golf 1 ili Golf 2) postao ½nacionalno vozilo½, tako što bi izbegli ogromne carine i poreske dažbine štiteći domaće mezimče, odnosno da je strani (a kvalitetniji) automobil bio dostupniji srednjem staležu za sve ovo vreme?
2. Uvek prisutna dilema – da li kupiti novo Zastavino vozilo (po sistemu novo je uvek novo) ili polovnjak sa zapada sumnjivog porekla i stanja?
Odgovor na drugo pitanje sam dao tako što sam posegao za polovnim automobilom iz Italije čim su se za to stekli uslovi. Tvrdim da nisam pogrešio i uvek bih odabrao isto. Polovna Alfa 145 za oko 4.500 E (otprilike cena novog Yuga) ili Alfa 156 za 7.000 E moj su izbor zato što od automobila tražim mnogo više nego što je to puka vožnja od tačke A do tačke B. I uveren sam da će ovi polovnjaci trajati duže od novog Yuga (pogotovo kako su pravljeni poslednjih godina), biti prijateljskije nastrojeni prema životnoj sredini (katalizatori) i svakako nuditi nemerljivo veću bezbednost (aktivnu i pasivnu). O komforu i opremljenosti ne bih govorio.
Na pitanje broj jedan mogu samo dati krajnje subjektivan odgovor, iz neke lične perspektive. Moj odgovor je pozitivan, odnosno mišljenja sam da bi nam bez te avanture bilo danas bolje, ali dozvoljavam da neko izrazi i drugačiji stav – pre svega oni koji su decenijama radili i živeli od te Zastave.
Yugo je odavno trebao biti penzioner i to je epilog čitave priče, ali ukoliko zaista želimo biti objektivni i sagledati njegovu ulogu u našim životima, rekao bih da mališa ipak zaslužuje da ga sa ovog sveta ispratimo dostojanstveno, kao nekog daljeg, ali relativno simpatičnog i dragog rođaka.

Dr.Nele

pre 15 godina

Ubaci flasu vinjaka u pokretnu traku ako zelis dobar Jugo i proprati ga kroz montazu...Bio je cuveni savet Zastavinih radnika ako zelis da sa novim Jugom stignes do kuce.Strasno ,ali istinito na zalost.Nadam se da sad nece trebati da se ubacuje Vechia Romagna da bi se stiglo sigurno kuci...Eto,toliko.
Pozdrav iz Kragujevca

Ljiljana

pre 15 godina

E, pa preterao je! Moj Yugo ima 18 godina. I savrsen je za voznju po gradu, od kuce do posla i nazad. Mozda je i bolji od nekog drugog, strane proizvodnje a jednako starog.
Tekst je zabavan ali ne i tacan.

Gox

pre 15 godina

Autor teksta je definitivno neki moderni napaljeni poznavalac automobila, bezrezervno nalozen na 2000+ kubika.
Mada, istini za volju, sve sto je rekao je tacno, posmatra li se sa aspekta automobilske industrije na pocetku 21. veka.
Kada bi autora mogli da stavimo u "time-machine" i vratimo kroz vreme u trenutku nastajanja tog automobila, on bi se osvrnuo oko sebe i video bi da je taj Yugo manje-vise isto ono sto i svi drugi prave.
...
E sad, to sto smo mi to pravili i vozili 30 godina - posledica je tako kompleksnog uticaja najrazlicitijih socijalno-ekonomsko-politickih faktora da je zaista iluzorno pokusavati dati objasnjenje krace od 50 strana gusto kucanog teksta.
P.S.
Vozio sam Yugo, danas vise ne.

zeljko

pre 15 godina

Slazem se da Stari Yugo nije olicenje konfora i performansi,ali se ne slazem sa svima onima koji imaju tako lose misljenje o zastavinim automibiloma, pogotovo zato sto su to uglavnom oni koji nisu ni vozili zastave.Kao da komentarisete knjigu koju niste ni procitali.
O politici drzave i Zastave kao domaceg proizvodjaca, koja je uzgred imala svoj razvojni centar (samo neznam sta su razvijali), ne zelim da pricam, ali to nije razlog da se ospe paljba po automobilima . Ceo zivot vozim zastave, i zadovoljan sam. Prvi auto mi je bio fica 850, vizio sam ga desetak godina i nigde me nije ostavio. Imao je nadimak, sluzio me je, nikad nisam platio kaznu jer je bio neipravan, cak i na par vanrednih tehnickih pregleda nisam imao problema. Nego, tema je Yugo.Vozim Yuga par godina, devedeseto je godiste i sluzi me fantasticno.Ljudi, auto treba i odrzavati!A yugic je za to idealan, samo pravovremeno.Zimi nemam problema sa paljenjem, koci odlicno, ne guram srafcigere u prozore i sa suvozacem ne komuniciram preko SMS poruka.Znate kako, izduvni sistem treba povremeno i zameniti, ako je mehanizam za prozore pokvaren to se popravlja (mislim da autor teksta popravlja svoj auto,zar ne!
A odrzavanje nije skupo.Pomenuti su neki strani automobili, far za yuga 350 din, sajle po 150, deo preko 1000 din prakticno ne postoji.
Na kraju, stvar ukusa, nije lepo blatiti ono sto ti se licno ne svidja-svakome je svoja devojka najlepsa.
I jos nesto, stvar koja se zove ekonomija, ako postoje ljudi koji hoce da plate i voze juga ne treba prekinuti proizvodnju. Mnogi mladi ljudi hoce i dalje da voze juga, jednostavno mnogima je praktican.A to sto je star, pa ljudi voze i oldtajmere, pa?
Nekulturan, ruzan,nepristojan i krajnje los i pristrasan komentar na temu Yugo!Pogotovo sto se covek hvali da nije vozio i da se vrlo retko vozio u yugicu, svakog pristojnog bi bilo sramota!

Mirko

pre 15 godina

@Vladimir Pantic
Svaka Vam cast! Nikada nisam vozio zastavin auto, ali ljudi koji ne razumeju da auto-industrija drzi kompletnu evropsku ekonomiju, ne treba da pisu tekstove iz ove oblasti. Ili mozda ne znaju da je KIA (Juzna Koreja, a to valjda nisu komunisti) pre 30 godina sklapala "fiat 124" (tj. "ladu")? Jedina razlika je sto, za razliku od Srba, nisu bili cinicni, malodusni i brzopleti i dopustili da sve ode dodjavola, pa sada lepo proizvode "ceed"...

Realan

pre 15 godina

Kada se uzme u obzir odnos cene i onoga što je jugo nudio, pogotovo u verziji 1.3i, ovakav stav autora u ovom članku je potpuno besmislen. Više je opisao sebe nego auto...

Goran

pre 15 godina

Pre bih rekao za autora teksta da Yuga nije nikada ni vozio. Slusao covek price, a svi znamo kako Srbi vole da se ismevaju svome. Lino sam vozio Yuga/101/128, i moram da kazem da za te pare, mi stvarno nismo imali bolje. Nijedan auto me nije izneverio. Nisam ostao na putu. Nisu se kvarili, a i kad nesto "crkne", zbog jednostavne konstrukcije, vrlo lako si sam mogao popraviti. Pretpostvaljam da autor ne zna sta su klesta ili alat nikad nije koristio. Valjda covek moze sebi da priusti auto 21veka, i redovan servis. Nazalost Yugo ce mnogia nedostajati jos dugo, jer para za nesto "bolje i vece/udobnije" prosecan Srbin nece skoro imati.

novi

pre 14 godina

Ha ljudi, ne zaboravite činjenicu da je Zastava tada (pre 40-50 godina) kako pominje novinar pravila licencne aute koji su bili konkurentni (primer ko da danas proizvodi licencno grande punto ili novi bravo). Znači nisu komunisti bili zastareli. Nisam komunista i nevozim juga već nekoliko godina ali svejedno tih godina kada se proizvodio (80-tih) te klase auta koji su bili? Fiat 127, posle uno, kadet kocka je već bila veća klasa. Gde su ti auti...odavno na otpadima i zašto. Isto je i sa yugom. Vreme ga odavno pregazilo. Pogledajte danas, vozim grande punta 4 godine starog i do 120000km imam 4 servisa koji koštaju skoro ko taj yugo. Koliko je koštalo održavanje yuga do te kilometraže? Sve u svemu za naš standar dobar auto (Bio).

aleksa

pre 15 godina

Podelicu sa Vama moje iskustvo sa jugom. Kupili smo pocetkom '83. jugo 45 i bio je u porodici do '99. Za taj jugo kao i vecinu tih prvih imam samo reci hvale i motor i limarija su izdrzali 15 godina bez zamerke, da se razumemo nije golf nije bmw, ali rdje prakticno nije bilo, motor je radio sasvim dobro, auto se relativno retko kvario za sve te godine. ALI jugici godista '92.-'96. koje sam par puta probao su bili ocigledan skart, nisu mogli da se uporede sa onim 10 godina starijim, to je jednostavno sklepano i verujem da su njihovi vlasnici imali jako neprijatno iskustvo sa njima.
Da rezimiram
'82.-'91. sasvim korektan auto za toliko novca
'92.-'99. neverovatan skart
'00.-'08. sminkanje mrtvaca

Uz secanje na prve jugice, koji nikako ne zavredjuju ove teske reci.

Corbe

pre 15 godina

Ништа Југу није фалило, ни онда ни данас. Уназадила га је чинњеница где се правио. Јефтин градски аутомобил, мало проблема у експлоатацији, јефтино одржавање, јааако добра стабилност по путу. Сада ћемо куповати неке јужнокорејске конзерве. Нису требали да га обуставе.
Само наложени клинци (о аутор овог текста)воле више половни ауди од новог Југа.
Ко хоће, може да убаци Фијатов мотор или Заставин 1300, па да лудује около за ситне паре

Petar

pre 15 godina

Proslo leto sam sa kolegom strancem dosao u Srbiju. Kolega inace ima citav vozni park koji ukljucuje 2 porsea, 2 audija, i hondu. Poput mene je veliki zaljubljenik u automobili. Vozio je sve i svasta. Cisto iz zabave smo iznajmili Yugo - to je na neki nacin jedinstvena prilika.

Kad ga je probao, kolega mi je odmah rekao da ga jako podseca na njegov prvi auto Golf 1 - koji je u to vreme bio odlican. Za rane 80-te to je bio relativno dobar auto.

Nazalost, bili smo zaustavljeni u vremenu i prostoru skoro 20 godina i ostali sa starom tehnologijom. Kec je, cini mi se, 1975 bio u izboru za auto godine u evropi i zavrsio kao 2. ili 3. U to doba su pogon na prednje tockove, bregasta iznad glave motora, i 5-ta vrata zaista bile nove stvari. Poredjenja radi, Renaulut je u 4-ci i 5-ci imao bregastu ispod bloka. Kadet je imao zadnji pogon...

Znaci nije sve tako crno uvek bilo. Problem je da smo zaustavljeni u vremenu. Moje misljenje je da treba postovati istoriju ali se u isto vreme okrenuti buducnoti. Licno mislim da je sa malo vise postovanja prema proslosti i sa toplijim recima trebalo isplatiti vremenom pregazenog Yuga.

traxus maximus

pre 11 godina

Poštovani autoru,
Ja sam vozač Forda Focusa. Juga sam imao kad sam studirao. Nikad nikakvih problema što se tiče pouzdanosti ali to je opet od auta do auta.
U tekstu ste naveli da je prvi prototip napravljen 1978. Ako opisujete yuga, prvo se vratite u to vreme, a ne posle trideset godina tehnološkog napretka pisati o potrošnji, snazi, performansama nekog.
Drugo, ako istražite statističke podatke primetićete da je prosečna visina populacije porasla sa 171cm na 182cm, zato se skratite 11cm pre nego diskutujete sedište iz sedamdeset i neke.
Treće, da je ta Zastava htela da ugrađuje kvalitetnije delove morala je da uvozi.Pitanje za Vas: Šta bi političari rekli na ideju da se zatvore u to vreme velike fabrike DMB Rakovica, Železare Ravne u Sloveniji, Motins Novi Sad,Jugoplastika Split i svi oni koju su upošljavali hiljade ljudi i hranili hiljade porodica zbog malog juga 45? Nije samo neko u Kragujevcu imao beneficije već gomila gradova i sela gde su ljudi radili pa od proste radne snage u jednoj do dve generacije u tim porodicama se dostizalo do diploma. Moja baba je bila nadničar, a ja sam dipl.maš.ing.
To nije bilo samo zbog Zastave. Tu su bili Ei Niš, Sever Subotica, PPT Trstenik, UNIS i Famos Sarajevo, Gorenje, IMT, IMR, ZMAJ....
Naši dedovi su nam napravili fabrike za mali auto, crno beli TV, veš mašinu sa progamatorom, poni biciklu,a mi da unapređujemo.Ipak smo ispali mnogo nesposobniji od svojih dedova.
Toliko.Hvala.
Igor
P.S. Sa kojim automobilom ste prvi put videli more?

VladimirNI

pre 15 godina

Ma i nije los tekst, zabavan za citanje. Jedino mi nije jasno zasto se autor trpa tamo gde mu nije mesto i pise demonstrirajuci predivno i vrlo utemeljeno neznanje. Pa da su komentari tipa, onaj nas je ubio i bie je protiv Srba, tacni mi bi odavno procvetali, jos od polovine 80-ih ili bar od pocetka 90-ih. Mislim, svako kod ociju to moze sam da vidi, nema veceg antisrbina od srbina (mislim, niko nam ne napravi vecu stetu od nas samih, apropo NATO bombardovanja koje je maslo Milosvica zarad produzenja svoje vlasti, ali je ova mala istina jos uvek blasfemija u Srbiji - odgovornost, nasa??? nikako!)... A Jugo, na jedan ili drugi nacin je ipak zauzeo svoje mesto u istoriji, cak i u holivudskoj. Pa ako, kao sto neko rece nema negaitvnog publiciteta, onda i nismo lose prosli sa njim. Uostalom, lepo je covek u komentaru 3 napisao...

Ja

pre 15 godina

Ja sam vozio Juga čitavih osam godina, a zatim sam prešao na Opel Corsu i to onu staru, kockastu, koja nije imala ni radio od opreme, pa sam se ipak osećao kao neko ko sa traktora sedne u Mercedes.

Inače, moj Yugo je radio sasvim dobro, bog da mu dušu prosti, pre nego što je počeo da prokuvava (istrunuo hladnjak), da urliče jer sam ga stalno držao pod saugom da se ne ugasi (raštelovalo se paljenje) a o krpi za brisanje prozora da ne pričam. Čim sednem sa devojkom u auto, stakla se zamagle i nema druge nego peškir pa briši. U to doba sam se zabavljao sa prilično sitnom devojkom, šta da se radi, za veću nije bilo mesta :)

Šalu na stranu, mislim da je autor teksta zapravo sa pravom ljut na našu pokojnu bivšu državu, koja se svim silama trudila da nam onemogući kupovinu normalnih i kvalitetnih automobila, dižući namete na jezivih 45%, tako da je velika većina Jugoslovena bila prosto primorana da vozi Zastave jer se za bolje, a novo, nije imalo para. I ja sam isto ljut na istu državu, a i na ove njene naslednice, iz istog razloga. Naše države su se uvek svojski trudile da pobede konkurenciju, ako ne kvalitetom, a ono barem zabranom ili otežavanjem uvoza stranog, a boljeg. I pri tome su još ispirale narodu mozak time kako je domaće dobro i kako je kupovina domaćeg dobra za - šta? našu pri-vre-du! (kao što kaže jedna glupa reklama na tv).

Zapravo, neka svako vozi šta voli, ali ako ja volim da vozim Pežoa ili Folksvagena, nemojte mi braniti. A to je upravo ono što je naša mila i draga država radila - branila mi da vozim bolje. Zato potpuno podržavam autora teksta jer shvatam njegov bes i znam da je na Yuga besan ne samo zato što je to Yugo, nego zato što je on simbol svih ovih loših stvari koje sam nabrojao.

Crki

pre 15 godina

Ovaj tekst je skoro pa obična glupost,moj prvi auto je bio jugo 55 1989.bio sam 15-16 vlasnik nisam ga ni ja održavao kako treba,imao sam ga 10 meseci,nikada nije stao,nije se kvario,jednostavno sipaj i vozi.Nisu svi mamini i tatini sinovi koji mogu da kupe zapadne automobile,već je više onih koji sami moraju pošteno da zarade i kupe,a ne da im ga neko kupi.A što se tiče bezbednosti,znaš šta voziš i tako voziš.Posle jugića vozio sam puno aiuta skočio mi je standard i sutra ako nebih mogao da kupim bolji auto kupio bih ga.Slažem se sa mišljenjem koliko para toliko muzike,ako se auto održava neče te ostaviti.

Dzoni

pre 15 godina

Zastava je ugradjivala delove proizvedene sirom srbije ,DMB je u beogradu ,zasto niko njima nista ne prebacuje a zastave je po nalogu vlade morala da ugradjuje njihove motore i kada su bili ispod svakog kvaliteta.Srbija je nazalost Beograd ,hocemo decentralizaciju,dok je Beograd svet i sve pare idu tamo mi ostali zivimo u 19 veku.Ovde neki nerazumeju ocigledno da vecina ljudi koji su juzno od bg-a a koji vecina imaju platu 15-17 000 din (kao moj otac ) sebi nemogu da priuste nijedan drugi auto pa i da ga neko pokloni.Komsija kupio Ford Mondeo star 4 godine ,pola plate mu ide za ratu ,posle 4 meseca crkao neki plivajuci zamajac ,deo manji od sake ,cena popravke 950 eura bez ruku,morao je da se pozajmi da bi ga popravio ,a to vecina ljudi juzno od BG ipak sebi nemoze da priusti.Kola se ne jedu

Mita

pre 11 godina

Postovane kolege/nice vozaci, posle visegodisnjeg vozackog iskustva i promene 20+ automobila iste sam poceo da svrstavam u nekoliko grupa a to su , automobili ( BMW , Mercedes,Jauguar) alternativna vozila( Oplel, WV, FIAT Citroen, Peugeot,Renault,Japanski proizvodjaci)i prevozna sredstva Juzno korejska vozila i naravno Yugo.Odrzavanje svih osim Yuga je po svim pravilima i procedurana ( kupuju se samo skupa ulja originalne svecice i filteri odlazak u servis redovan i td. i td.)A kako to izgleda kod mucenog Yuga. Ulje se doliva,filtere ako ima - ima, svecice se ciste karburator se izduva ( kompresorom ),balansiranje tockova - pa kome to treba,pranje -na kisi i da ne nabrajam dalje shvatili ste poentu. Imam srecu uzivotu da poslednjih 10 tak godina vozim iskljucivo vozila BMW i to uglavnom top modele te sam slobodan da na opste zgrazavanje svih iznesem tvrdnju da je Yugo sasvim sigurno imajuci sve u vidu jedan od najboljih automobila( prevozno sredsvo) na svetu ikada napravljen .

Ivan

pre 15 godina

Eto to je taj problem kod srba. Pljuju svoje pa pljuju. Nikad nećete druge tako čuti da pljuju svoje ko srbi.
Drugi tačno znaju svoje mane ali to ne potenciraju i prave budale od sebe za razliku od srba. Drugi bi recimo rekli : jedna od prednosti juga su jeftini delovi a ostalo bi prećutali.
Svi mi znamo sa je jugo loš auto alipobogu ljudi. Tako se to ne radi!
Neko je spomenuo koreance. Pa oni za svoj matrix kažu da je najbolji, najudobniji, naj,naj. Svi znamo da on to nije a i oni znaju ali ipak....
Treba još učiti...

Vladimir

pre 15 godina

Pa kako to mislis, mnogo je pljuvao ? Ja sam ocekivao mnogo vise.. Juga koliko god da pljujes, neces se napljuvati .. Ja taj auto vise volim da zovem kovceg sa 4 tocka .. Najveca i najbitnija mana je njegovo ponasanje prilikom sudara sa drugim objektima .. a to je katastrofalno ..

Igor

pre 15 godina

Autor se trebao raspitati,Zastavina vozila od 1990 ne trunu rapidno.A nekadašnji ponos motori su neviđeni krš.Generalna se radi na oko 50 000 a znam za zakucavanja u vožnji sa oko 20 000 i slične primere smo svi videli.A kod mene u firmi ima kec sa kraja 2003 sa pređenih 100 000 bez generalne,e to je raritet!Ali je zamenjeno: kompletan trap (neki delovi više puta) set kvačila,kočnice,letva volana,hladnjak,pumpa za gorivo,sinhron 4. i 5. brzine,gepek ne može da se zatvori,bilo je i popravki oko alnasera,ako sam nešto preskočio šta ću..Ali još ide i nije nigde truo i svaki put se dovukao do garaže-nikada nije ostao na putu.Redovno je održavan i vozi se svaki dan,do 80 km/h je OK,do 100km/h je već nezgodno, preko toga nije vožen jer postaje neupravljiv,sad kao veteran se prilično mazi.
Moj brat ima juga GV za Ameriku 88 godište oko 210 000km u perfektnom stanju motor bez potrošnje ulja,limarije bez truleži bilo je rđe na rubovima farbano ove godine.Sve na njemu radi čak i signal za vezivanje pojasa.Zvuk motora nije nalik Jugu za naše tržište,na bloku motora piše SEAT,vrata se zatvaraju kao na Golfu 2,pali perfektno ugrađen plin,sedišta nisu pocepana,ma bolji od svakog Kadeta ili Eskorta.Da su pravili taj kvalitet verovatno nebi završili kao subvencionorani gubitaš koji je trebao propasti odavno.
I da dodam da u firmi imamo i Z10 za 11 meseci preko 30 000km bez ijednog kvara.
Nadam se da će im to biti put u budućnosti.Ali da dodam za kraj da se na novoj vidi da vrata nisu dobro uklopljena kao na Fiatu Punto.

Milos BG

pre 15 godina

Sve je relativno.

Ja sam 90-ih imao YUGA i to je bio vrh za mene tada, znao sam da postoje bolja kola ali YUGO mi je bio sasvim OK.

Onda je moja sestra imigrirala u USA pa su joj trebale pare za put i prodao sam YUGA.

Bio sam bez kola 5 godina.

I onda sam se zaposlio u dobroj firmi i ajde da kupim kola. Pa gledam oglase i dopao mi se

TRABANT

Znao sam sve o ovom automobilu i dopalo mi se sve to.

Za 6 godina sam promenio 4 trabanta (malo kosta, kratko traje) i bio sam odusevljen trabantom. I navikao sam se na njega. I nije mi smetalo smo vozim sigurno najgori auto na svetu, moze da me odveze od tacke A do tacke B, a moze i do Valjeva a bogami i do Uzica (dalje ipak nisam pokusavao).

Onda sam se ozenio, dete, i shvatio sam da trabant nije auto u koji smem da stavim dete, pod moze da otpadne, buka ... nije to za dete.

2006. sam kupio YUGA 55 novog, na kredit, dosta povoljno.

Kada sam seo u YUGA posle 5 godina zivota bez kola i jos 6 godina voznje trabanta (koji tesko da moze da se svrsta u prave autombile - motor od freze sa kartonskom sasijom, nesto kao recimo moped sa kisobranom) ... i kada sam seo u novi YUGO 55, pre nesto vise od 2 godine, pa gledam komandnu tablu, pa ima pokazivac goriva (trabant nema, sipka kao kada proveravas ulje), pa sam uzeo da citam knjigu YUGO 55 (ja sam masinski inzenjer), ma to je bio vrh vrhova!

Ne cujem motor (trabant pravi stravicnu buku), moze da ide preko 80 (cuo sam legende da su neki gazili trabija preko 100 ali ja nisam uspeo) ii to brate u trecoj, ma ludilo, pa krenes iz druge ladno...

Imam 40 godina, vozicu ovog YUGA bar jos 10 godina pa cu videti...

Na poslu, kolega koji vozi Opela Astru se dugo razmisljao da li da zeni kupi novog YUGA da eto ima dok ide na fakultet i odustao je, rekao je da ipak YUGO nije za nju, to je ipak, ne znam, krs... i kupio joj Punta.

Znaci, zavisi gde postavis standarde.

A sa autorom teksta se u potpunosti slazem, samo ja cu mog YUGA da vozim i dalje.

zozon

pre 15 godina

Vozio sam svojevremeno jugica nekih 8 godina, i mogu da kazem da je tekst veoma realan. Mada cini mi se da bi ja bio mnogo ostriji u kritikovanju juga.

RAF

pre 15 godina

e da ali svi vi zaboravljate jednu stvar....neko ko je ucio voznju na jugu, taj moze da vozi ama bas svaki auto kasnije i to ono opusteno i bez zamora...a ajde da vidim nekog ko je ucio voznju na recimo golfu, skodi, opelu (da ne nabrajam neka jos skuplja vozila) da vidim ja takvog nekog da posle vozi juga, ma nema sanse, ima da poludi i pomislice da ne ume da vozi...

tako da...nije sve tako crno....

hvala ti jugo sto sam u auto skoli ucio voznju bas na tebi....

schumacher

pre 11 godina

U zivotu sam imao tri juga od kojih je jedan bio 2000 godiste i kao nov. Bas taj, kada sam mu uradio motor, postao je perfektan auto. Stizao sam sa njim svugde i nikada me nije ostavio. Ne znam kakvu je kantu pisac ovoga teksta vozio. Auto se zanosi na sve strane pri kocenju, kako se to meni nije desavalo. Motor lenj i mnogo trosi, pa sta ocekujes od motora koji se u vise-manje neizmenjenom obliku proizvodi jos od 1969 godine (neka me neko ispravi ako gresim). Ja sam na mom jugentu imao dvogrli Weber karburator i auto je, kada se ukljuci drugo grlo, isao kao metak. A trosio je kako-kad, u gradu 10l, a na otvorenom oko 6,5 do 7l, u zavisnosti koliko ga cepas.
Svi znamo da je Fiat Punto iz 2003 godine (koji inace sada posedujem) savremeniji, ekonomicniji i brzi auto od juga, ali sam se neki dan, kada sam menjao set kvacila i radio mali servis na puntu (koji me je izasao oko 140 eura) podsetio koliko mi jugo nedostaje.
I jos nesto: svi kukaju na kvalitet juga, a kada bi menjali ulje na vreme, i sipali neko kvalitetnije, te stavljali kvalitetnije filtere, svecice, plocice, paknove i uopste kvalitetnije delove, videli bi kako i on moze da bude pouzdan auto.

DC

pre 15 godina

Imao sam prilike da vozim vise Jugica, iako nikada nisam imao svoj. Vecina je bila uzasna i za voznju nista nalik slicnim (po velicini)evropskim automobilima iz 80-ih. U pozitivnom secanju mi je ostao jedino Jugo mog druga iz 88-e koji je bio vrlo pristojnog kvaliteta - sto je samo dokaz koliko je Zastavin standard varirao. Inace, Jugo, baziran na Fiatu 127 koji je poceo da se proizvodi pocetkom 70-ih, je bio tehnoloski zastareo cim je poceo da se proizvodi. Licno mislim da je Zastavin najveci uspeh 101. Fiat je poceo da proizvodi 128 1969-e i to je bio tehnicki izuzetan auto za to vreme. Zastava je samo 2-3 godine kasnije preuzela sve prednosti 128-ce i dodala peta vrata - resenje ispred svog vremena u toj klasi. VW je ponudio slican koncept 3-4 godine kasnije u vidu Golfa dok su Opel, Pezo Ford i co presli na hatchback i prednju vucu tek u osamdesetim. I dok je 101 koncepcijski bio auto ispred svog vremena, Zastava je uspela svojim kvalitetom izrade i nepostovanjem kupca da ucini da i taj auto mnogima ostane u losem secanju

Henry Ford BG

pre 15 godina

U ovakvim situacijama se najbolje vidi koliki su Srbi mazohisti i inadzije. Sto nas vise stezu - mi vise trpimo. E pa, gospodo draga iz Kragujevca, hvala Bogu da i tom djubretu koje nazivate automobilom Yugo konacno vidimo ledja! Dosta smo trpeli i taj auto, i vlast koja je trpela vas i dotirala vas od nasih para preko drakonskih poreza i nameta. Svoj prvi auto sam kupio tek skoro, a imam 26 godina. Mogao sam i ranije da kupim, ali nisam hteo Yuga. Nek je srpski jos 1000 puta, ali smece ne kupujem! A vama sto po Amerikama, Kanadama i Australijama vozite Honde, BMW-e i Mechke, a kukate sto Yugo odlazi u penziju, mogu samo da predlozim da se menjamo. Ne samo za auto, nego i za pasos.
Pozdrav svima.

djordje

pre 11 godina

Steta sto se nepravi imam ga i necu ga prodati a zasto zato sto nema kompijutera abesova mmssova i elektronike zivela zastava i JUGISA

Aleksandar

pre 15 godina

Hmm... zamislite da imate 15 godina starog lovackog psa... dusa mu u nosu - a vi ga i dalje terate u lov... i jos se ljutite na njega kad 'oce tamo da umre :( E to je Jugo - auto koji je davno mrtav, a mi mu ne damo da umre. Zaista, kupovina Juga posle 90 nema nikakvog smisla, ali do tada - to je bio sasvim solidan auto. Neproduktivnost i neozbiljnost Zastave su druga tema, problem celog drustva, a ne Yuga. Nema potrebe pljuvati ga sada, svi znamo da je krs... Hvala Bogu da ga vise nece proizvoditi... sad ce ostati samo za ukras :)))

Zoran SM

pre 15 godina

Hej pa nemojte tako po autoru (mada ima malo offtopic). Nije baš da je pljuvao, ali Jugići su i dalje realnost i dalje se voze na putevima i dalje ljudi ginu zbog loših voznih i bezbednosnih karakteristika u istom. Da je valjao pre 20 godina OK, ali sada je totalno smeće samo sentimentani razlozi ga mogu nazvati autom i to je to. I kada je valjao bio je preskup za ono što je pružao. Kada sam kupio prvi Auto (Audi 80s) star 10 god koštao je 2000 dem. sa dažbinama u Sloveniji više nego novi Jugo, međutim mene je moj otac eto u tom momentu ubeđivao da kupim novog Juga i predpostavljate nisam se prevario. Nenormalna zemlja u kojoj smo tada živeli (a bogami i sada) primoravala te da voziš vozila Zastavinog programa, ko mi kaže da Jugo sa tehničkog, estetskog i bilo kog drugog aspekta sada valja, pa hmmm to nije ništa drugo nego ruganje zdravoj pameti. Šta je bilo pre 20 godina u ovo doba tehnologije me ne interesuje, (volio spectrum pa ipak sa njim ne surfam netom) hoćemo novo, bolje i jeftinije. A što srednji sloj našeg stanovništva nikada nije znao da digne glas protiv tiranije ovo nije mesto za tu temu.

Petar

pre 11 godina

Nije potrebno bacati kamenje po staroj drzavi (zaista ste trebali ostaviti politiku i fokusirati se na proizvod). Ona (SFRJ) je bar pokusala proizvesti nesto svojim snagama koliko je umela, cak je imala uspeha i u avio idustriji.

pera

pre 11 godina

Evo ponovo sam pročitao ovaj tekst posle nekoliko godina i mogu reći samo jedno: Stršljen ili nije vozio Juga ili se ne razume u automobile. Ceo članak je relikvija najjadnijih dana Vrelih Guma.
Naravno da je Jugo loš auto, stvoren kao donekle zastareo i nedovoljno kvalitetno sklapan - no ipak stavljati između ostalog zamerku na motor i kočnice je besmisleno! Pa i petnaestak godina konstrukcijski novija vozila u klasi nisu bila ništa bolja po ovom pitanju, naprotiv!
Neću da dužim, i ovako ispade hejtovanjem protiv hejtovanja...

Plejada

pre 15 godina

Vozio me uzbrdo, nizbrdo, sam, sa devojkom. Hajte, molim vas, glupost je emotivno se vezivati za komad gvožđa, gume i plastike. Bolje kažite: poslužio je, odradio, otišao na otpad (i otpad istorije) i gotovo.

Auto proizveden '78. je možda bio dobar te i narednih pet godina. Ali taj model proizveden 2008. nikako, ponavljam nikako, ni po jednom kriterijumu ne može da bude dobar 30 godina posle. Tako da taj argument "za auto proizveden pre 30 godina..." otpada. A i tada je bio najbolji jer nijo bilo drugog. Lepo je imati izbor.


I šta imate problem što su Yuga prodavali u Americi za $4000? Dolar je sve do 2004. bio jači od Evra, a te godine daleko jači.

U firmi na parkingu imamo 10-tak Yuga, prošle godine smo rashodovali par komada. Mogu da bam pričam sve od kupovine do eksploatacije. Ali neću, nego ću povući paralelu - svi koji tvrde da je Yugo dobar auto, neka odmah kupe stari lampaški crno-beli televizor sa samo dva kanala, pa nek gledaju, uživaju i jeftino ga održavaju. Glupost.

zozon

pre 15 godina

Komentari koji brane juga su dokaz koliko smo licemeran narod. Znate moje dete je najpametnije i najlepse (doduse narkoman i kriminalac), ali ipak moje je pa je zato najpametnije i najlepse. Medjutim posebna prica su oni sto su otisli da zive preko bare i onda nam pricaju kako se u Srbiji lepo zivi sa 200$ mesecno i kako je jugo najbolji automobil na svetu, samo ne mogu da spavaju od nepravde sto isti ne mogu da kupe u USA. Al da ga ima u prodaji u Cikagu kupili bi ga majke mi. Gospodo da je tehnicki pregled u ovoj nasoj otadzbini kao u Nemackoj, 90% jugica ga ne bi preslo. To je istina svidelo se to nekom ili ne!

Dobrica

pre 15 godina

@ Ivan: Mislim da stvarno treba da raskrstimo sa tim da "srbi pljuju po svojem..." i da "drugi to nikada ne rade..." Pogledaj bilo koju epizodu Top Gear pa ces videti da Jeremy Clarckson NAJVISE pljuje upravo po Roveru! Drugi (kako ih nazivas) kritikuju sa razlogom sve svoje sto ne valja, ali za razliku od nas imaju ljude koji na te kritike REAGUJU pa ispravljaju ono sto ne valja. Kod nas je to sve samo pljuvanje "zavidnih" i "trucanje o necemu sto se ne razume" i na tome se zavrsi. Moram da kazem da je pisac PREMALO kritikovao i pljuvao po jugicu koji NIKADA pa ni '78 nije bio dobar auto
@ Vladimir Pantic: Jeste, metalski kompleks donosi veliki profit, ali je daleko od toga da donosi najveci profit (pogledajte IT industriju) i jeste, u pravu ste, ne bi ni Nemacka ni Francuska bile to sto jesu da nisu imali tesku industriju, ali je stvarno mnogo bitno reci da su oni imali od samog starta nesto sto se zove trzisno orijentisana privreda koja se razvijala ka liberalnom kapitalizmu sa jakom socijalnom drzavom, dok smo mi imali dogovornu ekonomiju i samoupravljanje u kojoj su svi sve znali bolje od menadzera, tj. direktora, ekonomista i inzenjera. TU lezi pravi razlog propasti nase automobilske industrije a ne u tome da se socijalni mir kupovao 90-tih prezaposljavanjem u Zastavi. Svaki moj ozbiljniji kolega (Industrijski Menadzment) bi se ozbiljnije pozabavio i pitanjima kontrole kvaliteta, uredjenja proizvodnih procesa i osnovim pokazateljima proizvodnje (efikasnost, efektivnost, produktivnost) koji su u Zastavi ODUVEK bili podredjeni populizmu, politicarenju i otaljavanju posla.
Na kraju - nepobitno je da je narod kupovao Jugo, ali samo zbog toga sto je bio jeftin (o gubicima nastalim zbog toga ne zelim ni da govorim) a ne zbog toga sto je bio dobar. A ko god kaze drugacije ocigledno nikada nije bio u situaciji da vozi stvarno dobar auto ili makar bolji od Jugica. Bio - ne povratio se!!!

Jovan

pre 15 godina

Nadam se da ce se ovde naci i neki vlasnik novog Sparka, i10 ili Picanta. Nabavna cena sa transportom tih automobila je oko 3500 eur. Vlasnici to mogu da potvrde ukoliko su gledali inofakturu. A svi navedeni su svetlosnim godinama ispred juga. Tako da prica da je jugo jeftin...

maki

pre 15 godina

da...bravo za toplu dusu..... mnogo mi je jada zadao mili jugic...ali ima dusu.....kad odustanem i od udaranja cekicem u onu ogromnu konzervu ispod haube....ja krenem da mu pevam.....i on krene....lepo, lako...kao da se nista nije dogodilo....ja promrzlih prstica....i sa osmehom ipak nastavim da pevam do zeljenog cilja....da se ne predomisli....a ima par omiljenih pesmica...to vec zavisi od godisnjeg doba.....

bojan

pre 15 godina

Imao sam jednom juga 45, nije bio los, jer nisam imao izbora,ili para za bolji auto, al porediti ga sa mercedesom ili golfom ili renoom iz 82, pa to je totalno bez veze, mercedes 123,a posle njega 124, je jedan od najkvalitetnijih automobila ikad proizvedenih. Vise oni predju kilometara u rikverc, nego yugo napred. i dan danas. Al ne treba yugo pljuvati, nego one pametnjakovice koji za 30 godina nisu nista bitno promenili. Uzmire vrata od yuga iz 82 istavite ih na novog. Savrseno se uklapaju! Sta reci...

milanr

pre 15 godina

Yuga sam kupio 1991 godine i jos uvek ga vozim. Iskreno receno, sa njim sam imao probleme iskljucivo kada sam propustao da ga redovno odrzavam. S obzirom da smatram da automobil nije najvaznija stvar na svetu, sigurno cu ga voziti jos neko vreme.

chupavi 011

pre 15 godina

Veci deo svog radnog veka,oko 20 god,sam proveo u Beogradu.Polovinu sam proveo taksirajuci po Beogradu i zbog toga sto su komunisti stitili NEradnike zastave i njenih kooperanata nisam bio u mogucnosti da kupim polovan pristojan auto iz inostranstva.Neko je mislio na njihovu decu a totalno zaboravio na moju.Sada smo svi u Chicagu i ako ovde zaborave na mene i moju decu nece me toliko boleti.Apsolutno podrzavam sve sto je o yugu napisano i imao bih mnogo toga da dodam ali nema svrhe i ovo je vise nego dovoljno i istinito.PS mala slova su namerno stavljena tamo gde su komunisti i njihovi simpatizeri godinama stavljali PREvelika

nemanja

pre 15 godina

Moj Yugo iz '89,55-ca mi je super sluzio...nov menjac,ofarban,felne,nove kocnice...ihhh..i prodao sam ga :((( A sada Yuga najvise pljuju ovi sto su uskocili u logane pa se loze da imaju limuzine,pre koju nedelju,po auto-putu me juri matorac u 1.6 loganu(to je valjda najjaci) ,cini mi se da je ostao bez daha na 160...zanimljivi su mi..
Yugo je najbolji auto za gradske guzve u paru sa TNG..ukoliko se poznaje neki posteniji majstor,Yugo je najrentabilniji auto.

Alpine

pre 15 godina

Jedini "automobil" za koji mogu da tvrdim da je gori od yuga je trabant.Zaista uzasna masina bez skoro ikakvih instrumenata i pokazivaca i sa dvoklipnim motorom koji radi kao bager.
Inace najkvalitetniji jugici su se proizvodili od '86-'91.

MARKO-VW

pre 15 godina

Svaki auto ako se pravilno održava može korektno da služi. Primer iz moje kuće: moja tetka je u zivotu vozila samo tri auta, i sva tri su Yugo. Prvi je bio 45 iz 1982, drugi 55 iz 1991, i ovaj poslednji 65 iz 2006. Sa prva dva je prešla po 120000 km, redovno ih servisirala, nije vozila preko 100km/h, a najveći kvar je bio probušeni rezervoar na modelu 55 iz 1991. Jednostavno, od njega ne treba očekivati ne znam šta. A to da je odavno trebalo prestati sa njegovom proizvodnjom, to je naša sramota i crna realnost.
I, molim vas, nemojte ga porediti sa Golfovima, možda ovo čita neko iz inostranstva, zar treba i dodatno da pravimo budale od sebe samih!?

Darko

pre 11 godina

Mislim da je problem u tome jer mi ocekujemo od auta od 3500e,klimu,kozna sedista i tako te gluposti.Auto koji ima sve to najmanje kosta oko 7000e sada, a kada je yugec prestao da se proizvodi mogao si kupiti(pa i sada )klot Punta koji je samo malo skuplja kanta a nema nista.Inace uvezli smo sav otpad sa zapada za koji kao prvo nemamo para da odrzavamo(svaki je na majke mi presao samo 150000)zato i gine toliko ljudi.Ko dozvoljava da se trule kante bez pola limarije registruju?Ja vozim yuga ali ga odrzavam i servisiram redovno.Kako sa platom od 35000-40000 da vozis auto za koji su nove gume 100e?U sustini najbolji auto je Novi auto.

darkside

pre 15 godina

Autor teksta je bio suviše BLAG u svojim komentarima o ovoj najgoroj krntiji ikada proizvedenoj. A to što neko reče "ocrnjivanjem ovih kola se ocrnjuje narod" je 100% tačna konstatacija! Ako smo apsolutno nesposobni da proizvedemo bilo šta što izdaleka liči na proizvod, kako neko može da očekuje da budemo dobri u auto-industriji? SVAKA ČAST autoru teksta - pogođen u srce, tačno tamo gde najviše boli :=))

Alpine

pre 15 godina

Znate sta ,vidim mnogi su ovde ispljuvali yugo da bi ispali neke face i slicno.
Evo i ja cu da kazem da je Yugo jedan poprilicno los automobil,al to je nazalost nasa realnost da nije yuga sta bi smo mi posteni Srbi vozili?
Svaku stvar koju imate morate da odrzavate da bi radila ,pa tako i yugo,problem je sto se vlasnici yuga uglavnom vrlo lose odnose prema svom autu ne menjaju nista ,krljaju ga po rupama,menjaju brzine bez kvacila ,ne kontrolisu nista i onda kazu e ne sluzi me yugo najgori je,a ovi sto imaju bolje i novije automobile cim se upali lampa da ne radi far odma u servis nema cekanja jer je to toboze nov auto da se slucajno ne raspadne mozda !
Slazem se da je yugo uzrocnik mnogih neprijatnosti na putu,ali evo saveta za vlasnike :vodite malo racuna o njemu pa ce i on vama posluziti !

RALE

pre 11 godina

Ocigledno pisac ovog clanka se i ne razume u automobile i nije se vozio u dosta automobila da bi mogao da ocenjuje! Pa moj stari Yugo ima 100 puta laksi i bolji menjaj od novog Peugoet 206 sto sam uzeo. Jeste Peugeot udobniji, brzi, manje trosi ali ima toliko stvari koje mu fale a yugo ima.

Nenad

pre 15 godina

Yugo mi je prvi auto, vozio sam ga 11 godina. "Jedno je sigurno - uz Yuga čoveku nikada nije bilo dosadno" je zaista istina, od prelepih trenutaka provedenih sa prijateljima, do ocaja prilikom startovanja na nekom od gradskih parkinga. Zanimljivo je da nikada nije 100% funkcionisao; dok promenim osigurac, pokvari se sirena, i tako redom...
I pored problema sa svim i svačim, počevši od kočnica, crkavanja osigurača, neispravne sirene i merača za gorivo, nije mi padalo na pamet da ga menjam za neki sličan auto (kasnije je ipak zamenjen nekim dosta boljim).
Medjutim verovali ili ne najveću glavobolju je predstavljala popularnost kod lopova sredinom `90 i činjenica da se sa obicnim srafcigerom sa malo iskustva vrlo lako otvara, sto me je koštalo par podizača prozora, ručica, police kod menjača i 3 kasetofona (posle zadnjeg sam batalio da kupujem druge i presao na MP3 player)
Mane, koje je autor u tekstu naveo, potvrdice vecina vlasnika "Yugica", ali i pored toga to je auto kojeg se uvek rado sećam i ostaće nešto posebno u vozačkoj karijeri!

mustang

pre 15 godina

Zastavina najveća greška, je da su prestali proizvodnju Fiće. Trebali su da ga modernizuju (motor spreda, crash testovi, kočnice, ventilacija). I koštao bi manje od Yuga ili 128. Bio bi #1!!! BTW, da ne pričam, da su alat za Fiće, koji koje koštao milijone $, istopili za staro željezo. A danas branik, vrata ili hauba za Fiću košta od 100-500 EU.

garwor

pre 15 godina

Imao sam yuga, da sam umesto njega imao neki drugi auto, ne bih ovoliko znao o autoindustriji, mehanici, jer suocen sa stalnim problemima na svom 'autu' morao sam visiti kod majstora i po autoforumima non stop. Dosta puta me izneverio nasred prometnih raskrsnica pa sam morao izlaziti da guram auto pracen podsmesljivim pogledima bivsih vlasnika yuga. Zimi na ispod -10 stepeni sam javljao u firmu da sam bolestan, jer moj 'auto' nije mogao da upali. Rdjao je lako. Dosta delova je crkavalo, nije to bilo mnogo skupo ali je zato bilo redovno i iritirajuce. Jedino sto je ima dobro, bilo je grejanje, grejao je kao nenormalan da se plastika oko potenciometara topila i smrdela, pa sam morao gasiti grejanje posle nekoliko minuta da mi se 'auto' ne zapali.
Bio je to yugo s kraja 97-me. Verovatno da su oni pre 91-ve bili bolji(jer gori ne mogu biti), ali realno, cak i da se yugo nije kvario uopste, opet bi to bilo jedno bucno neudobno nebezbedno tehnoloski zastarelo sokocalo sa velikom potrosnjom za prevoz od tacke A do tacke B (ako B nije previse udaljeno od A).
Nesrecan (ili bolje receno srecan) slucaj je hteo da yugo dozivi totalnu stetu, pa sam kupio normalan auto. Yugo u nasim zivotima ima slicnu funkciju kao JNA, odes tamo da te maltretiraju meko vreme i kad konacno izadjes sve ti je dobro u poredjenju sa vojskom. Zato ni yuga ne treba imati duze od godinu dana.

vlada

pre 15 godina

to je problem sa nasim ljudima koji su ziveli 70tih 80tih. zastava yugoslovenima nije omogucila da osete sta je pravi auto. vecinom su se vozile zastave. i za drugo se nije znalo a takav dijapazon dobrih automobila je bilo...
da li je normalno da ja kupim bmw za 1500evra 85godiste sa motorom od 1800ccm (koji je da se ne lazemo krs posto je star 23godine), a da juga slicnih godina ili malo mladjeg ne mogu da kupim za manje od 1000evra. EEEj ljudi 1000evra!!! bmw trosi 11.5 litara po gradu a prosecan jugic 10, a jugo ima 55 konja, a bmw 113. o chemu prichamo!
a utacaj te iste zastave nam je u veselim devedesetim i prvim god 21 veka doneo taj jad da mi opet ne mozemo da osetimo sta je normalan auto jer tu su porez i carina i registracija i hiljadu procedura, samo da bi se "zastitila domaca autoindustrija"! pa ljudi moji to su bombe na tochkovima, a i dalje ima ljudi koji ostavljaju umobolne komentare tipa "moji jugo koji je star 18 godina radi ko svajcarski sat" i zanemare onaj deo priche, pa dobro idem svakih 15 dana kod majstora trosi ko bmw od 120 konja, kochnice su uzas ne dao ti bog da ti zatrebaju, ne moze da upali zimi, aponekad ni leti jer je jelte i visoka temperatura isto skodljiva ko i niska. i redovno se vade na to jeftin za odrzavanje i delovi se kupe na trafici! umobolnici jedni, mozda nemate para za bolje, ali bar nemojte prichati bajke o tome kako je on pouzdan auto odlichan za voznju po gradu i slichne fore...
a ljudi koji govore da je auto industrija najbolji vid industrije i zarade,su delimichno upravu. jedan od najboljih je sigurno (recimo farmaceutska industrija je mnogo profitabilnija). ali auto industrija ne moze biti profitabilna ni kad proizvodite 220000 automobila godisnje sa 40000 radnika (to je rekord, a iste te godine je fiat imaju jednu od slabijih godina, proizveli su svega 800000 automobila sa 18000 radnika ajte molim vas). ko je placao te radnike, vi, moj otac, narod, obichan gradjanin koji je verovatno za dve godine uplacivanja poreza trebao da dobije jednog stojadina na poklon, za sav taj porez koji je platio, svaka industrija je isplativa kad je racionalno organizovana, zastava to nikad nije bila, koliko mi ispastamo zbog jedne takve fabrike ljudi nisu ni svesni jer je bitno da JUGOSLAVIJA IMA AUOTOINDUSTRIJU! tako da vladimir i kompanija koji pametuju kako je zastava bila oslonac nase industrije neka se postide svog ne znanja!

R.i.P YUGO and never come again

p.s. nadam se da cu o jugu svojo deci prichati kao o bajci, a nadam se da necu morati ni da im pricham o jugu

RAF

pre 15 godina

Iako nisam strucnjak za kola moram napisati svoja iskustva sa FLORIDOM, najluksunijim zastavinim vozilom.

Dakle otac dosa sluzbenom FLORIDOM do kuce i zamolio me da je preparkiram. Izadjem, dodjem do kola (poveo sam dva brata jer smo posle isli dalje) i prvo, nisam mogao da otvorim vozaceva vrata. jednostavno kljuc nije hteo da se okrene u bravi (nije bila zima). Posle 10 minuta pokusavanja na silu, nekako sam uspeo. Otvorio zadnja vrata da udje brat, ali vise ista nisam mogao da zatvorim jer se cuo neki zvuk udarac metal u metal. Pogledao sam vrata i video sam da ona kuka koja treba da se podigne kada se otvaraju vrata pa se ista zatvori kada se zatvore, jednostavno je ostala zatvorena. I nikako nisam mogao da je otvorim, osim naravno na silu sa srafcigerom. Vrata zatvorena.
Ukljucujem motor, treba da upalim svetla, ne znam kako. Vidim imaju neki klizeci prekidaci. Pomeram ih, nesto se desava ali svetla ne sijaju kako treba. Posle resavanja ove kombinatorike posle nekoliko minuta nalazim pravu kombinaciju za svetla i eto, rade.

Insturument tabla, kao da je neko dete obojilo temperama. Osvetljenje iste, jedna jaca sijalica koja sija belo ispod table. Hm......

Krenuo sam, menjac u trecu je nakako uspeo da upadne ali je vrlo brzo sam i ispao iz nje. Drzao sam se druge brzine jer ipak nisam hteo da rizikujem.

Volan, pa jednostavno se nije vracao u nulti polozaj. Sto sam shvatio tek kada sam zajasio ivicnjak u krivini posle skretanje jer sam pustio volan i ocekivao da ce sam ispraviti tockove...ok, to je moja zabluda.

I tako, dodjem kuci, pitam oca koliko je star taj auto kad je u tako ocajnom stanju, on mi kaze, pogledaj saobracajnu. Auto je bio star 2 dana, sa predjenih 103 km (sto sam video da pise na instr tabli ali sam mislio da je bar 3 4 puta neko okrenuo kilometrazu)

Toliko...

Neka pociva u miru.....

djox

pre 15 godina

Svako ko je kupovao NOVOG YUGA nakon odprilike 90-te i jeste za posmatranje. Uopste nije bitno to sto mnogi navode kao izgovor da za te pare...Uvek imate izbor, pa cak i u ovoj za ljubitelje kola nesrecnoj zemlji, jer uvek za te pare mozete napraviti MNOGO bolji izbor. Problem je sto kriterijum postavljaju neznalice kojima je jedini reper njihov 101 il Yugo, pa misle da ako s njihovom frekvencom kvarova i razlikom u ceni delova nista strano ne dolazi u obzir jer ce im osiromasiti dzep. E u tom cucu grmi zec! Licno sam posedovao jedan od mozda 2 jedina gora auta na svetu od Yuga, Aleka. Drugi je Trabant.
Po savetu iskusnijih sam belezio apsolutnu svaku stavku ulozenu u taj nazovi auto, pa kada sam isto uradio sa sledecim, dosao sam do sledece konstatacije: Aleka sam penzionisao sa 10 god starosti i 68 000 km, a kupio 17god satru Hondu Accord sa 275 000km (mislim da sam jedno 5-i vlasnik u BG-u, a dosao je 90-e iz Nemacke-valjda). Posle 5 god, ispostavilo se da me predjeni km tad vec 22g starom H kosta vise nego duplo manje nego sto je bio Alekov. A oni su dve apsolutne krajnosti, jer je Aleko najkvarljiviji, a H jedan od najpouzdanijih. Aleko je kupljen sa 34 000km, vozen 4 god, bukvalno u besprekornom stanju, dok je H izgledala potpuno neugledno, pa sam prosuo brdo para da je iole upristojim. Tacnije kupio sam je kao prelazno resenje naivno se nadajuci da ce vlasti pustiti neki uvoz. Ne usudjujem se da pisem o razlici u utiscima u voznji, posto su to apsolutne krajnosti.
E sad, Aleko s Ladinim motorom od 1.6, 78ks je (u centru grada zivim) trosio 13-15L, 8 na otvorenom (nikad preko 110km/h), a H 2.0, 122ks 10,8L u CENTRU, ispod 8L na otvorenom, al nikad ispod 140km/h. Inace ta H kosta kao 1/3 novog YUGA i iako punoletna, sahranice bar jos 2 nova! A sta sve tek u normalnim zemljama mozete kupiti za cenu novog YUGA, place mi se!
Jedino su Peglica, Fica i Trabi neudobniji od Yugoslava!

Drinko

pre 15 godina

Moj jugo je star 19 godina. Progutao je gorivo raznog kavaliteta. prešao sam oko 130 000 km bez nekog većeg kvara. moji sinovi voze evropske automobile. Svako malo sa njima se voze u servis. Moj jugo ne zna šta je servis. Sve popravljam sam. Kada sam u jednom društvu, 1980 g. rekao da ga treba redizajnirati, pojedinci, veliki komunisti su se obrušili na mene. Njihova teza je glasila: to je dobro za naše radnike. gde su sad ti pametnjakovići. gde su im radnici. Ono što sam tada rekao ponavljam i sada: što nije za svet nije ni za našeg čoveka. Samo sa proizvodima koji se mogu prodati u svetu svaki naš čovek može da bude građanin ne samo Evrope nego i sveta.

bič božiji

pre 10 godina

Od zastavinih vozila nisam imao samo jugića! Kada sve stavimo na papir,cenu,delovi,izdržljivost i poredimo sa ovim današnjim dobijamo sve to samo malo zategnuto i 3-4 puta skuplje!! Razlika je što današnja vozila imaju klimu,a i u floridama su počeli da ugrađuju klime neki modeli,pa smo i tu negde kao ostatak Sveta! Jedino je potrosnja bila malo povećana nego kod današnjih modela vozila! Ali kada vidimo motore i kada je taj motor osmišljen onda to i ne čudi! Ja sam ima Floridu 1,3EFI 68ks i mogu reći da je za taj auto i tu karoseriju bio veoma živahan i brz 168km/h,a kamoli za jugića gde dobiješ još koji km/h! Ja sam u motor sipao Castrol i menjao na 10000km,BOSH-ove kablove,svećice,....sve po propisu! Auto sam kupio sa "95,000km",mada sedišta su bila propala kao da imaju minimum duplo km! Prodao sam ga sa "260,000" na satu,ne računam što me je predhodni vlasnik zavrnuo,imao je sigurno 350,000km samo sam karike promenuo i to 25,000 pre prodaje! I da vozio sam u taxiju,gde god sam krenuo nigde me nije ostavio! A posle toga kupim OCTAVIU i poslo tačno 4god i 172,500km,izašao iz garancije,zakuca motor kada sam vozio kupcu u Bujanovac na auto putu! ....i posle kažemo Zastava ne valja!! Eeee samo da se vrate ti dani!!!

Slobodan

pre 15 godina

Posle "Keca" sam vozio Marutija i imao sam utisak kao da sam seo u raketu. Kada sam posle par godina ponevo seo za volan "Stojadina" , najezio sam se...
Napokon da se ove krute,ruzne,potrosacke i nepouzdane krshine vise ne prave.

Igor

pre 15 godina

E ,da ima istine u motu"da je auto prevozno sredstvo od tacke A do tacke B",vozili bi svi zaprezna kola danas...ili u boljem slucaju Ford Model T sa pocetka veka....

A jugo je sada vec iz PROSLOG veka....

I da je ovo normalna zemlja ,ne bi mogao da se proizvodi auto koji ide na OLOVNI benzin,NEMA KATALIZATOR,nema ABS,AIR BEGove,i ostale normalne stvari za bezbednost koje i jeftini automobili moraju da imaju u uredjenim zemljama...DACIJA za 7500evra ima taj minimum.
Po meni nema razlike izmedju JUGA i onih sklepanih mad-max vozila sto voze nasi sugradjani romi...e ,da ima...u jugu ipak ne pokisnes na kisi....ali ti stane u bari,zbog mokre razvodne kape,hahha...

Bane

pre 15 godina

Sve ove komentare što sam pročitao pozdravljam svako ima svoje mišljenje i to je to. Moj prvi auto je bio Yugo 55 koral iz 1989 god. i još je u voznom stanju ima nekih 140000 km ali mu je već potrebna "generalka". Serije iz krajem osmadesetih su po meni i bile najkvalitetnije napravljene. Ja sam sa njim prošao oko 60000 hiljada km stvarno bez većih problema, ali kasnije su počeli veći kvarovi. Mane ovog auta su već svima poznate i neću to ponavljati, mene samo zanima ako već pomenuta Zastava nije imala sredstva za ulaganje u razvoj novih modela a znamo koliko je to para, zašto im je trebalo tri decenije da taj postojeći model juga pa i ostale ugrade savremenije instrument table i razna druga poboljšanja i što je vrhunac te priče za svaku tu šminku i sitnicu uglavnom plate nekom stručnjaku da to osmisli kao da je to neka velika stvar napraviti par plastičnih spojlera i lajsni. S obzirom na ovakvo poslovanje Zastave nije ni čudo što su propali i negativno poslovali a razliku u ceni je uvek plaćao naš siromašni građanin. Trebalo je ipak da se Zastava opredeli za proizvodnju oružja gde su bar imali nekog uspeha!

Igor

pre 15 godina

Replika na Novog,br 54....
Na tvoje pitanje da je vise stotina hiljada kupilo zastavino vozilo i da li su oni idioti,mogu da kazem da verovatno jesu....jer su to isti oni koji posle zbog tog Zastava krsa posle daju ogromne pare za prastare mercedese i golfove,sa motom"to su nemacka kola,idu doveka"....e to je rezultat frustracije zastavinim krsevima...a i voleo bih da znam-DA LI JE IKADA IKO,U ZASTAVI ili VAN NJE URADIO KRASH TEST???da li su oni svesni koliko je ljudi poginulo zbog njihovih krseva?

Ali zato kada se Jugo izvozio u Ameriku,posto tamo imaju sigurnosne norme,auto je morao biti doradjen bezbednosno,i zato je MNOGO bio bezbedniji od domaceg juga..
Toliko o patriotizmu,kada ti je rodjeni narod nevazan...
Slavim dan kada je Zastava prestala da proizvodi domacu sramotu....ALELUJA!

s tim rolaj

pre 15 godina

Moj prvi auto, za razliku od vecine, nije bio Jugo nego Reno 4. Secam se da sam kad god sam sedao u Jugo bio neprijatno iznenadjen. A Reno 4 je model iz 60-tih.

Nikola

pre 8 godina

Prvi vlasnik sam sam modela Zastava Koral In 1.1 2008.god. auto radi i zavrasava posao uz redovno odrzavanje, ulje kvalitetno polusintetika, bosch filter, bosch svecice, pali a pomisao, u vanrednu situaciju na -20 C pali kao mina i ide po snegu tada po zakonu dozvoljenim letnjim gumama, sada ima kvalitene gume 165/70R13 i zadnje nemacke amortizere tvrdje od fabrickih, prednje plocice delphi i ima super kocenje i stabilnost. Potrosnja je na otvoreno 6-6.5l a u gradu 7.5l. Ide petom brzinom na 3000 obrt./min 100Km/h tj. 4500obrt./min 150Km/h, a moze i trecom brzinom opasno dobro da pretice i po dva tri puta skuplje modele 5000obrt./min 100Km/h. Sta reci, za ulozen novac je odlican i uz dobro koriscenje brzo vraca isti. Primer koleracije da motor renault u modelu laguna isto ide na 3000obrt./min. 100Km/h i tu se vidi koliko su bili pametni inzenjeri koji su svojevremeno konstruisali motor i menjac za zastavu tj. yugo. Brzina sagorenja benzina je vrednost koja zavisi od benzina, a iskoriscenje zavisi od tanja motora, i konstruktor motora za zastavu tj. fiat je rekao motori ne piju, nego disu. Nastelovana i odrzavana zastava sa lakim aluminijumskim komponetama u motoru itekako dobro ide i malo trosi i to je dokazano nebrojano puta. Okolne pratece elemente je lako odrzavati i popraviti na karoseriji. Dobra zastava se ne menja. Unapredjenja u vidu daljinskih komandi radio aparata na volanu je strano pomodarstvo. Ko zna koliko yugo dobar moze da bude, razume sta pricam tj. pisem.Poz!

branko

pre 15 godina

Vozio sam mnoge automobile.Nisam auto-mehaničar ali dosta znam oko održavanja pa i same opravke kola.Mnogo kilometara sam zgazio ali...........Nikada nisam video na "šlepu" Yuga a ostale....Yugo je pored svih mana mogao da se improvizuje,popravi kako tako(budž),ali definitivno nisam išao kod majstora."Šlep"je 1-1.2€/km;Zlatibor-Beograd 250-300€ plus opravka.I sad kada je Yugića manje jedino koga vidim da na autoputu šiba preko 100 po kiši je nekadašnji ponos Kragujevca.

Bata Lule

pre 15 godina

A sada najnovija vest! Svetska ekonomska kriza je tako gadno ubila Fijat, da je doticni Italijanski gigant u teskoj situaciji, i zbog toga Yugo ce se ponovo proizvoditi!

s tim rolaj

pre 15 godina

Komentar da je Jugo dobar za svoju cenu ne stoji, jer njegovu ukupnu cenu čine ono što vam traže u prodavnici plus višedecenijsko subvencioniranje gubitaša koji sa 30.000 radnika proizvede 200.000 vozila za godinu dana. Taj odnos od 7 vozila po radniku godišnje ima još Aston Martin (kada mu je slaba prodaja) i možda Rolls-Royce, a proverite sami koliko ti automobili koštaju.

srkis

pre 15 godina

Ovde su mnogi zaboravili, po meni, jako bitan problem. SVAKA kupovina novog Zastavinog vozila UVEK je bila kupovina macke u dzaku. Mogao je da vam se zalomi i ovakav i onakav komad. A problemi su mogli da budu od trivijalnih tipa rucice, prekidaci i sl. do kardinalnih (motor, menjac, korozija). Ovo je posledica vecitog i nepresusnog javasluka u samoj fabrici (i drustvu). Navozao sam se raznih Zastavinih kola i svakojakih sam se gluposti nagledao. Srecom, sluzbenih kola. 1991 iskoristio sam povoljan trenutak (stara cena, devalvacija)i kupio novog R-5 Campus koji me je fenomenalno posluzio svih ovih 17 god do letos kad sam ga u dobrom zdravlju i stanju lepo i prodao i kupio, na lizing, nesto primereno 21-om veku (KIA Rio).

Zastava? Daleko joj lepa kuca...

top

pre 15 godina

Jugo je daleko bolji automobil od mnogih automobila iz vremena njegovog nastanka. On je i pravljem da bude konkurentan u vreme osamdesetih i devedesetih. Pogledajte samo šta je tada svet i Evropa proizvodila! Golf 1 pa i 2, Opeli kadeti 1 i 2, Reno "Cokula", Spaček, 123 mercedesi, svi oni imaju iste i nezamislive mane za sadašnje vreme! Što je normalno. Problem niju u Jugu, nego u tome što ga je vreme pravazišlo, Srbija nije imala mogućnost da unapređuje svoju tehnologiju i industriju zbog svima poznatih razloga. Zato smo ostali na tehnološkom nivu osamdesetih i devedesetih u svim oblastima privrede i društva uopšte.

Ph4ever

pre 9 godina

Kupio sam poslednjeg Juga 2008 novog i to mi je drugi Yugo u zivotu te sam bio spreman na sve probleme koje jugo nosi.
Svimsu me napadali sto to djubre kupujem ali u to vreme za 4.300 su se kupovali razni precenjeni polovnjaci, koji su presli brda kilometara a vec nesto bolje je bilo 6-7000 kao i sad realno. Sve u svemu presao sam po Beogradu 50.000km. Nakon 7godina auto mi je stao dva puta jednom brava kljuca crkla, drugi put puklo crevo, istina da sam se trudio redovno da ga servisiram sipam dobro ulje bla bla. Poslednji servis u kom sam izbacio svu elektriku od kablova, svecica, akumulatora... sve me je kostalo ukupno 15.000Rsd, far je i dalje 580RSD i sada opet kupujem neki drugi auto ali ovaj necu prodati. Akanje po gradu lupanje, potuna bezbriga, par puta sam ga zakljucao kasko mi je 6.000rsd godisnje. Slazem se da ima brda mana, mislim glupo ga je porediti sa bilo kojim autom ali za ovakvu situaciju u zemlji ovaj auto kida. I dalje ga vozim kada god treba da se bude svuda po gradu i kada se jasu rupe i ivicnjaci, i dalje sam prvi na semaforu, panduri nisu napisali nijednu prijavu ( kad vide juga...) za 7 godina a pravilo se prekrsaja po gradu. Krivo mi je kada sam citao ovo o yugu i ako je covek verovatno sve u pravu, zvao sam majstora koliko bi mi bio komplet servis da sve pocupam iz njega i stavim novo 280Eur e sada neka mi kazu gde to ima kod polovnjaka koji kostaju po 6-7000. Sve ima svoje ali za odnos ulozenog auto se isplatio vise puta. Toliko.

Miroslav

pre 8 godina

Ne bih se bas slozio sa ovom pricom,pogotovo jer ni fijat se nije proslavio modelom zvanim punto.Ej,fabrika koja se bavi decenijama proizvodnjom automobila i koja je u drustvu super luksuznih automobila u svojoj domovini.Vozaci fijata i alfe romeo mogu samo da se pohvale cvrstim prijateljstvima sa majstorima u servisu jer su im redovne musterije.Koliko biste dali za veliki servis na svom zabarskom ljubimcu toliko provereno kostaju delovi za punu generalnu na zastavi.Vidjao sam automobile koji zadovoljavaju sve norme kako izgledaju nakon par godina voznje u uslovima u kojima se vozi zastava.Dinar jedan nije ulozen samo se sipa i vozi.Teret,makadam put,blato na karoseriji.Nakon takvog tretmana automobila kojeg ste platili 3000e polovnog ili 5000e mogu vam provereno reci da je udobnija voznja na kociji nekog cigana nego u tom automobilu.A i manje zveci.Vlasnik zastave nije zagrizen da svakodnevno pere i usisava svoj automobil i voza ga od servisa do servisa.Neretko za njega kupuje najjeftinije ulje i vozi ga uprkos nastalom kvaru jer nema racunar koji ce da vas onemoguci da startujete svoj automobil.U toj klasi juga je i sitroen saxo,punto,tojota jaris i jos mnogi.Natovarite njih za pijacu i sa 400-500kg tereta izadjite na auto put da vidimo kako su superiorni u odnosu na zastavu.Raspali bi se i procurili kao golf 3 kojeg je moj rodjak vozio.Koliko para toliko i muzike,budite malo realni.

mix

pre 15 godina

OK svi ZNAMO da YUGO nije konkurencija svetskim modelima, ali sigurno nije bio ni namenjen da bude to je najbitnija stvar koju je autor teksta ispustio i zanemario, trebao je da sagleda taj automobil u mnogo sirem kontekstu nego sto jeste, mislim da je glupo porediti yugiceve nedostatke iz danasnje perspektive, za ficu je yugo bio odlican automobil. Druga stvar razvoj auto industrije je bitna stvar za svaku privredu u opste i po meni nije bila losa namera drzave u to vreme da finansira taj projekat drugo je to sada sta je posle bilo... Nasa privreda uskoro nece moci ni postenu biciklu da sastavi, za usvajanje novih tehnologija potrebano je znanje, novac i vreeemeeeee, tekst je mozda trebao da se bavi time sta je auto industrija imala od te tri stvari tada i sta ima sada?

Starac Foco od 100 ljeta

pre 15 godina

I ja sam, kao i vecina sunarodnika, imao dosta dodira za Zastavinim vozilima i yugo-icima. Pored svih peripetija i zavrzlama koje su me pratile, najvise mi je ostalo u secanju ubacivanje u prvu, kod svih odredom!!! Ama nikako da ubode...I onda ono cuveno: prvo nazad u drugu, da okrene zupcanike, pa u prvu. Imao sam i starog Golfa 1, sa kako neko rece traktorskim dizelom, al to je bio auto: imao je oko 160.000 km, motor je bio EXTRA, a menjac - kao kroz sir...

Novi

pre 15 godina

U Srbiji je prodato nekoliko stotina hiljada zastavinih vozila, zar vi mislite da su svi oni idioti? Bolje je imati bilo kakvu proizvodnju u zemlji nego nikakvu, a to govori i konstantan spoljnotrgovinski defecit, koji ce sada biti jos veci. A sto se tice nepouzdanosti yuga kako objasnjavate to sto je veliki broj devojaka vozilo i dalje vozi yuga, pretpostavljam da se dobro razumeju u mehaniku i da mogu na licu mesta da rese svakodnevne progleme sa svojim automobilom. Treba biti malo objektivniji i realniji i sagledati stvar iz vise uglova

Dzoni

pre 15 godina

Zivim u Kg-u i ovde je od 3 automobila koji se vozi na ulici 2 su zastavina a mnogo cesce vidjam neke golfove ,kadete pa cak i modernije automobile koji stoje sa strane i nece da "upale".Ne vozim Yuga tj yuga sam vozio do 2003 a od tad clia ali ovi novi yugici nisu losi i sa normalnim motorom (ovim pezoovim) to je ok autic i znam mnogo koji su zadovoljni sa njim i ne zele da ga menjaju.Te yugice mogu da prave maksimalno 300-400 radnika i onda bi i cena bila verovatno oko 3500 eura bez ikakvih subvencija.Inace sve subvecncije su zastavu nisu isle u proozdvodnju nego na pomoc ljudima koji su otpusteni ranije

marko

pre 8 godina

autor ovog teksta ne da je pristrasan nego kao da ga neko debelo placa za ovo blacenje. jeste auto nije bijo san snova ali u toj klasi za svoje vreme je bio zadovoljavajuci. imao sam 55ticu koja je prosla 237000 bez generalne uz besprekorno odrzavanje. sto se limarije tice za svoje godine je bio u zdravijem stanju od bilo kog kadeta ili vektre sa pocetka devedesetih.

Deny

pre 15 godina

Imao sam čast da se obucavam i polažem na njemu ali pre više od 19 godina. Danas sam ubeđen da je on odgvoran za moja obaranja(5). Vozačka obuka i ispit mogu da budu za neke jako traumatični a pretvara se u pakao kada dobiješ jugo u auto školi.(a šta bi drugo u to vreme) Doduše, sećem se, neko vreme u školi vozio sam peglicu, onakvu kakva je bila, bez poklopca na rezervoaru, brisači ne rade, nema rezervni točak, ali mi je nekako bolje ležala od juga. Kako da na ispitu kreneš pod ručnom kada ne možeš da ubaciš u prvu??..u komisiji njih trojica ne zna se ko je deblji a od njihovih kapa-šapki ništa da vidiš u retrovizoru...tako da i dan danas vidim polaganje na poligonu i jugiće. Jao kakva komedija!

Bratislav Cvetanovic

pre 15 godina

Da je bilo sreće, davno bi bio zaboravljen.
Osim ako nisu vredni sećanja bezbrojni problemi sa kojima su se kupci Yuga suočavali od prvog dana vožnje.

Denis

pre 15 godina

Svakoga ko brani Yuga moram da pitam - da li je ikad vozio to što brani???

Ne postoji ama baš ništa na tom automobilu što je zaista dobro. Da ponovim - ama baš ništa. Čak i ono što je bilo prihvatljivo pre ratova na ovim prostorima je samo to - prihvatljivo, a nikako dobro.
Odakle god da krenemo – za Y55 su u članku navedeni neki osonovni tehnički podaci, a a za Yugo 45 su bili: maks. snaga 45 KS pri, ako se ne varam 5,400 obrtaja, obrtni momenat 63 Nm pri 6,000 obrtaja (šes’ ’iljada, eeeeeeejjjj!!! pa Golfu bi se istopila bregasta [/cinizam]) Ako vam te brojke nešto znače, onda vam je jasno koliko je prosečan (pa i natprosečan) vozač često imao na raspolaganju ove maksimalne veličine. Potrošnja 7l/100 km, rezervoar 30l.
To je bio ponos našeg socijalističkog samoupravljanja. Pa nego šta je to nego inat komunističkih genija??? Da su hteli da urade nešto dobro za ovu zemlju, sklapali bi Renoa ili Golfa u malo većim „tiražima“ nego što se to radilo u Sarajevu i Novom Mestu (da ne zaboravim – bio je i Opel u Kikindi), pa bismo danas bili masovno sentimetalni prema nečemu što, pored motora sa unutrašnjim sagorevanjem, karoserije i četiri točka, ima još ponešto zajedničko sa reči „automobil“.

Pre nekih 18 meseci sam, na moju veliku nesreću, kupio Yuga. 1992. godište, ne znam koliko je prešao (na brojaču pisalo 67,000 – malo mi sumnjivo...). Lepo izgleda... Sa sve muzikom, alarmom i centralnom bravom sa daljinskim upravljačem. Nije bitno koliko sam ga platio. Kako nikad ranije za mojih skoro 20 godina vozačkog staža nisam imao prilike da se susretnem sa istim, pozovem mog dobrog druga sa povelikim iskustvom u održavanju raznih vozila. Njegove reči mi dan-danas odzvanjaju u ušima, parafraziram: „Najveća prednost su ti jeftini delovi, velika dostupnost istih, i na svakom ćošku imaš majstora koji ume da ga popravi. Najveća mana je što ćeš često biti kod istih.“ Nikad tačniji kratak opis za nešto nisam dobio.
U prvih 6 meseci dva puta me je „izdao“. Oba puta su u pitanju bili kvarovi koje su majstori rešili u roku od 5 min, i koštalo me manje od 1,000 din. (za poznavaoce materije – prvi put je pukla razvodna kapa, drugi put crk’o komutator). Za svakog ko je pomislio „pa dobro“ – DVA PUTA ZA 6 MESECI NISAM STIGAO GDE SAM NAUMIO ZBOG 1,000 DIN! ŠTA JE TU DOBRO????!!!!!
Srećom, jako kratko je bio jedino motorno vozilo kojim raspolažem, te je u poslednjih 12 meseci prešao manje od 4,000km.
O detaljima je suvišno pričati – popunio bih bar 7 „šlajfni“, a da ne zastanem da bih se setio još nečega.

Neko je spomenuo Clarksona jer pljuje po Roveru.

[cinik]Mora da mu je keva Srpkinja [/cinik]

dzigi

pre 15 godina

@ Novi: "Bolje je imati bilo kakvu proizvodnju u zemlji nego nikakvu" - vec je bilo reci o ovome, ali nisi citao prethodne komentare: Zastava je pravila gubitke, tome su sluzile subvencije. Dakle u slucaju Zastave - bolje je nemati nikakvu proizvodnju, jer ti se takva "proizvodnja" automatski odbija od dzepa (porez/budzet). I tu nema apsolutno nikakve koristi (u poslednjih 10 godina Zastavi je dato/poklonjeno/baceno 500 miliona eura. I to je zvanican podatak Vlade).

skene

pre 9 godina

Zastava 101 u njoj sam proveo detinjstvo i nastavio da je vozim. Redovno održavana, garažirana, slabo vožena u prvih 20 godina i danas sa 27 ide kao zmaj. Kilometraža na satu 60000. Nikad me nije izdala na putu, jeftini delovi, redovno održavanje, akanje po gradu, malo neoudobnija vožnja, jači zvuk pri većoj brzini, menjač od par hiljada dinara može da izdrži i najnespretniju žensku ruku. Sve u svemu, sada kada vozim bolji auto sećam se vremena provedenih u njemu. Naravno auto sada čeka nove vozače. Jer ko nauči na kecu taj stvarno zna da vozi.

Starac Foco od 100 ljeta

pre 15 godina

@ DeSoke
Spachek mi je uvek bio izuzetno interesantan. To je definitivno jedan od automobila koji su obelezili francusku auto industriju. Secam se da sam procitao negde da su pred konstruktore Spacheka postavljena 3 uslova koje je auto mora da ispuni:
1) da moze da se popravi u svakoj kovackoj radnji
2) da u njega komotno mogu da se voze 4 coveka sa polucilndrima
3) da na zadnjem sedistu moze da se preveze karton jaja preko oranice, a da se ni jedno ne slomi

I tako je nastao Citroen 2CV. Ipak zalim sto nikad nisam imao prilike da sednem u njega.
Izvinjavam se sto ovaj komentar nema vezu sa gorenavedenim tekstom o YUGO-u
Pozdrav

boki IDO.RS

pre 11 godina

Vidim postoje i oni koji me pokusavaju ubijediti da je Yugo auto.Dugo sam se mucio sa njim to je proizvod koji ne posjeduje vrline.Poslije njega sam kupio polovni Opel Corsu 1984 godiste tada sam saznao da auto sa 1100 kubika moze ici 170 kmh i da je normalna potrosnja za tu kubikazu od 5,5 do 6,5 litara a ne kao Yugo 10.Ovo su dva automobila iste klase kada se usporede tek tada se vidi sta smo vozili corsu sam prodao kada je na satu imala nevjerovatnih 390,000 km o kvarovima na corsi nema sta da se prica a o yugovim mogu esej napisati fico je vozilo za yuga a dobro poznajem svaki saraf na oba vozila.

Branko Badrljica

pre 15 godina

Mislim, da si praviš Yugecu krivicu.

YUgo je bio auto, veše nego dobro primeren vremenu u kome je nastao i bio je VRLO koristan, kako za automobilizam tako i za našu industriju.

To što ga je Zastava vukla decenijama i što je bio sastavljan očajno, nije krivnja dizajnera.

U osnovi se radi kod Yuga o tačno istom problemu kao onom što je razbio Jugoslaviju:

Šta možeš da uradiš sa socialističkim radnikom, vrlo zaštićenim sa strane društva i kako to porediti sa proizvodom kapitalizma.

Tada smo se vozali relativno ofucanim autima ali smo se vozili. Danas nam nude sve i svašta ali šta to vredi, kad je plata nezaštićenog radnika mala.

Da se u inozemstvu više cene polovna kola, mi bi još uvek gledali u uvozna kola a vozili Yuga.

Što se ležanja na cesti tiče, to je ponajviše stvar amortizera. Daj na jugeca tvrde plince i ležaće kao "formula".

Sve u svemu, jugec je bio genialan koncept svog vremena i bio bi i danas sasvim fini "off-beat" autić, da mu kvalitet izrade nije očajno loš.

Stvarno, da se imalo trudila, Zastava je mogla da u tih koliko već 30-desetak godina upenali kvalitet tog "gokarda"

Naročito su slabi karoserija i dizajn motora. Ne mogu da ukapiram zašto ne mogu bar da ugrade kvalitetne klipove, karike, košuljice cilindara i ležajeve.

Razlika u ceni ne bi bila velika a razlika u krajnjem efektu...ohoho...

I stvarno puno troši. Ne kapiram kako može potrošnja da bude tako velika čak i u novoj reinkarnaciji sa elektronskim ubrizgavanjem...

Dejan Petkovic

pre 15 godina

Kao vlasnik Skale iz '90 pa do kraja 2006,mogu samo da kazem da je najveci problem bio u majstorima koji su ga "popravljali" !!!Svaki put kad ga vratimo iz radionice nekog majstora morali smo ja i cale da doradimo nesto.
Inace radio je samo tako presao je oko 180000 sa svim tim nedacam kod majstora.Isao u cugu po 600 km.
Danas radim i osamostalio se,imam zajednicki auto(ford mondeo '96god)ali se razmisljam da nabavim jednog Yuga za sebe(novog).

Aleksandar

pre 15 godina

Prvo bih cestitao autoru na trudu da napise ozbiljnu analizu neceg toliko neozbiljnog. Kao i u svemu tako i u ovom slucaju mi imamo problem sa tajmingom. Naime u ozbiljnim zemljama su motore ubacivali u taljige, i tako pravili automobile, pocetkom xx veka, dok smo se mi odlucili da to ucinimo tek 1978. Ne bih mnogo trosio vremena oko tog nesretnog juga, sto neko rece bolje da je nestao jos 1990 kad i SFRJ, mada bi najbolje bilo da se nikada nije ni pojavio.
Inace da razjasnim autorovu nedoumicu oko porekla juga, nema tu nikakvih italijana on je plod domacih autora. Koliko sam ja upoznat pravio ga je Zastavin razvojni tim, njih oko 50-tak. Putovalo se svuda po svetu, naravno o nasem trosku, skupljale se razne ideje. I na kraju su kupili kompletnu karoseriju Golfa 1 od Inex Autokuce, tadasnjeg VW partnera. Malo je doradili, citaj upropastili,da bi na kraju zadivljenoj socijalistickoj radnickoj klasi ponudili cudo domace pameti i tehnike. Ostalo je istorija...

Ivan 81

pre 11 godina

Imam i ja tu crnu rupu koja usisava novac, a zove se automobil skromne kategorije.Tesko da mesec dana moze da se sastavi a da ne moram nesto da mu zamenim upravo sam mu danas menjao prednju cev auspuha 1500 din.
I svaki mesec takva cifra za nesto.

Neka mi sluzi kao do sada da svrljam po gradu, ali kada bih se zaposlio i digao kredit za nesto sto lici na auto svecano bih ga sjurio u dunav.

Milan

pre 15 godina

Mi smo mala zemlja i mali narod. Za bilo koji veci poduhvat a proizvoditi kvalitetno i konkurentno i uz to trajati jeste neizrecivo tezak zadatak. Cela Srbija mora stati iza projekta sa kojim se zeli biti deo ekonomije sveta. To nikad nije smelo da ostane samo na Kragujevcu. Puno ljudi se u ovoj zemlji ponasa i dela kao da su odrasli sa tudjim pasosem i avionskom kartom u pelenama.

Ivan

pre 9 godina

Kada sam imao 6 ili 5 godina, moj prvi komšija je imao Zastavu 128. Bila je dobra, udobna I prduckala kad je bila pod gasom. Uvek ću se sećati tog auta-crvena limuzina jugoslovenske registracije sa onim Yugo felnama I srebrnim slovima YUGO iza prednjih točkova. Komšija je stalno ležao ispod nje. Bilo mi je drago što sam se vozio u takvom jednom autu. Jedino što ne mogu da mu oprostim je to što me nikad nije pustio da mu sednem u krilo I vozim je. Uvek sam voleo da joj sedim za volanom. E da mogu još jednom da je vidim. Jednog jutra on ju je prodao na otpad. Plakao sam te noći, mislim da nisam spavao. Kupio je novog Punta iz Kragujevac, ali šteta je prodavati auto koji se više ne proizvodi da bi kupio neki koji svuda možeš da kupiš. Završila je pod presom I ostavila prazno mesto na parkingu ispred naše zgrade. Sada želim da kupim neko Zastavino vozilo više od svega, a najradije bih kupio osmicu. Valjda će jednog dana ponovo početi proizvodnja "osmice" I "keca". Punto je odličan auto, ali nikakve performanse, komfor ili bilo šta drugo ne može kupiti taj užitak-vožnju u Zastavinom autu.

Bungi

pre 5 godina

Yugo Koral je trebalo redizajnirati najkasnije do 1992. godine kada se pojavio VW Golf 3.U odnosu na njegovog manjeg brata Pola ovaj naš je bio debelo zastario.Trebalo je da izgleda kao prototip na salonu automobila samo malo ljepši.Unutra je trebalo da dobije novu istrument tablu i prednju konzolu,normalna 4 otvora za vazduh,normalne prekidače ventilacije i grijanja,novi volan podesiv po visini sa vazdušnim jastukom i jastukom za suvozača.Manuelna klima je trebala da bude opcija za sva tržišta,centralna brava i el.podizači prozora,servo volan,ABS kočnice.Motor DMB 1116 i 1300 EFI su trebali da dobiju novu glavu sa 2 bregaste i 16 v.Verzije sa turbo motorom je trebala biti ponuđena mnogo prije ovog perioda.Karoserija je trebala da bude dodatno ojačana posebno u B stubu, vratima,bočnim stranama i nosačima amortizera napred i pozadi.Napred je oslanjanje trebalo modernizovati(MC Pherson ramena ojačati) i dodati samoventilirajuće diskove većeg promjera.Pozadi izbaciti poprečni lisnati gibanj,napraviti nova oscilujuća ramena na koja se oslanjaju amortizer i spiralna opruga odvojeni.2 zadnja oscilujuća ramena povezati bočnim nosačem radi bolje torzione čvrstoće.Dodati kočione diskove pozadi kao serijske za bolje opremljene verzije.Poboljšati antikorozivnu zaštitu i zvučnu izolaciju.Mnogo toga je Zastava propustila da uradi,ostalo su uradili ratovi i sankcije.Šteta.

Pero

pre 15 godina

Yugo nije bio auto nego kutija na tockovima, sve je gore stanje sa njima, ne treba da se proizvodi ako se ne nadje bar novi dizajn, ako nista drugo, a mogli bi za 100din da uzmemo projekte od lade i da pospesimo Yuga za dug zivotni vek, ovako nema nista od toga..

Ko kupi polovnog Yuga taj je lud, za iste pare moze da kupi 2-3 puta stariji auto koji ce ga sluziti duze i pouzdanije..kad se radi o kolima zbog bezbednosti ne treba da budu toliko jeftina, sudar sa motorciklom moze biti smrtonosan.
Pogledajmo Skodu Feliciju ima 20godina, motor iz golfa koji je jeftin i jak, ima tako jaku skoljku da sam u sudarima bolje prosao od novog BMW M3, M3 je iskrivio sve, a ja sam zakrpio naprsline na braniku, zamenio stop svetlo i prefarbao ogrebotine..

Vladimir Pantic

pre 15 godina

e pa ovako:
"Svakako ne treba ni zaboraviti da je ova proizvodnja nastala iz čistog inata komunističke klike na vlasti"
Hm, ovo može da kaže samo prilično neinteligentan čovek. Proizvodnja automobila je jedna od najprofitabilnijih grana privrede. To što je kod nas postojala planska privreda nije smetalo da proizvodimo stotine hiljada vozila i da uposlimo hiljade radnika, ipak je to bilo takvo vreme i takav sistem.
Nemam nameru da branim samoupravni socijalizam, već naprotiv da piscu ovog teksta ukažem da su predrasude o "komunističkoj privredi" dovele do toga da istu sada uopšte nemamo. Bilo koji ekonomista i analitičar će potvrditi da nema bržeg i većeg profita od proizvodnje u metalskom kompleksu. Pa sigurno je da će investitor više i brže zaraditi od proizvodnje automobila nego od kukuruza, svinja ili ne daj bože gaća i čarapa, u bilo kom sistemu.
E sad, zašto je Zastava propala, to svi znamo ... . proizvodnja posle 1989. godine nije bila zasnovana na tržišnim osnovama, broj zaposlenih se nerealno uvećavao radi kupovine socijalnog mira ... ali to je druga priča, i zato je sad otišla na doboš. Međutim, naglašavam, a molim i ostale čitaoce (koji se kud i kamo razumeju) da ovo potvrde, bez teške metalurgije teško bi Nemačka bila Nemačka,niti bi francuska bila tako jaka. A dok mi lupetamo o propaloj privredi Jugoslavije, Srbija polako postaje zemlja u kojoj se neće ništa proizvoditi, ali će zato građani brzo postati "korisni idioti" sa opsesijom šopinga po duplo većim cenama od onih koje su u razvijenom svetu.

Pero

pre 15 godina

Yugo nije bio auto nego kutija na tockovima, sve je gore stanje sa njima, ne treba da se proizvodi ako se ne nadje bar novi dizajn, ako nista drugo, a mogli bi za 100din da uzmemo projekte od lade i da pospesimo Yuga za dug zivotni vek, ovako nema nista od toga..

Ko kupi polovnog Yuga taj je lud, za iste pare moze da kupi 2-3 puta stariji auto koji ce ga sluziti duze i pouzdanije..kad se radi o kolima zbog bezbednosti ne treba da budu toliko jeftina, sudar sa motorciklom moze biti smrtonosan.
Pogledajmo Skodu Feliciju ima 20godina, motor iz golfa koji je jeftin i jak, ima tako jaku skoljku da sam u sudarima bolje prosao od novog BMW M3, M3 je iskrivio sve, a ja sam zakrpio naprsline na braniku, zamenio stop svetlo i prefarbao ogrebotine..

Igor

pre 15 godina

E ,da ima istine u motu"da je auto prevozno sredstvo od tacke A do tacke B",vozili bi svi zaprezna kola danas...ili u boljem slucaju Ford Model T sa pocetka veka....

A jugo je sada vec iz PROSLOG veka....

I da je ovo normalna zemlja ,ne bi mogao da se proizvodi auto koji ide na OLOVNI benzin,NEMA KATALIZATOR,nema ABS,AIR BEGove,i ostale normalne stvari za bezbednost koje i jeftini automobili moraju da imaju u uredjenim zemljama...DACIJA za 7500evra ima taj minimum.
Po meni nema razlike izmedju JUGA i onih sklepanih mad-max vozila sto voze nasi sugradjani romi...e ,da ima...u jugu ipak ne pokisnes na kisi....ali ti stane u bari,zbog mokre razvodne kape,hahha...

Marko

pre 15 godina

Al' ga ocrni. Setimo se kad je Yugo izasao bio je veoma konkurentan. Naravno da je danas, 40 godina posle, krs. Imao sam 2 Yuga (~10 godina voznje istima) i mogu da nabrojim na prste jedne ruke koliko puta nas je ostavio na putu, znaci dobro su obavljali funkciju. Za te pare i tehnologiju iz 70-ih se ne moze nista bolje ocekivati. Pogledajmo starog Golfa, koliko je bio bolji od Yuga? Pa i nije bas mnogo. Da li bi se radije vozili u Yugu ili Golfu i to sa traktorskim dizelom od kojeg se poremeti cirkulacija i dobije se "vibraciona" bolest? :)

Bratislav Cvetanovic

pre 15 godina

Da je bilo sreće, davno bi bio zaboravljen.
Osim ako nisu vredni sećanja bezbrojni problemi sa kojima su se kupci Yuga suočavali od prvog dana vožnje.

Ljiljana

pre 15 godina

E, pa preterao je! Moj Yugo ima 18 godina. I savrsen je za voznju po gradu, od kuce do posla i nazad. Mozda je i bolji od nekog drugog, strane proizvodnje a jednako starog.
Tekst je zabavan ali ne i tacan.

Henry Ford BG

pre 15 godina

U ovakvim situacijama se najbolje vidi koliki su Srbi mazohisti i inadzije. Sto nas vise stezu - mi vise trpimo. E pa, gospodo draga iz Kragujevca, hvala Bogu da i tom djubretu koje nazivate automobilom Yugo konacno vidimo ledja! Dosta smo trpeli i taj auto, i vlast koja je trpela vas i dotirala vas od nasih para preko drakonskih poreza i nameta. Svoj prvi auto sam kupio tek skoro, a imam 26 godina. Mogao sam i ranije da kupim, ali nisam hteo Yuga. Nek je srpski jos 1000 puta, ali smece ne kupujem! A vama sto po Amerikama, Kanadama i Australijama vozite Honde, BMW-e i Mechke, a kukate sto Yugo odlazi u penziju, mogu samo da predlozim da se menjamo. Ne samo za auto, nego i za pasos.
Pozdrav svima.

Vladimir

pre 15 godina

Pa kako to mislis, mnogo je pljuvao ? Ja sam ocekivao mnogo vise.. Juga koliko god da pljujes, neces se napljuvati .. Ja taj auto vise volim da zovem kovceg sa 4 tocka .. Najveca i najbitnija mana je njegovo ponasanje prilikom sudara sa drugim objektima .. a to je katastrofalno ..

boki IDO.RS

pre 11 godina

Vidim postoje i oni koji me pokusavaju ubijediti da je Yugo auto.Dugo sam se mucio sa njim to je proizvod koji ne posjeduje vrline.Poslije njega sam kupio polovni Opel Corsu 1984 godiste tada sam saznao da auto sa 1100 kubika moze ici 170 kmh i da je normalna potrosnja za tu kubikazu od 5,5 do 6,5 litara a ne kao Yugo 10.Ovo su dva automobila iste klase kada se usporede tek tada se vidi sta smo vozili corsu sam prodao kada je na satu imala nevjerovatnih 390,000 km o kvarovima na corsi nema sta da se prica a o yugovim mogu esej napisati fico je vozilo za yuga a dobro poznajem svaki saraf na oba vozila.

Corbe

pre 15 godina

Ништа Југу није фалило, ни онда ни данас. Уназадила га је чинњеница где се правио. Јефтин градски аутомобил, мало проблема у експлоатацији, јефтино одржавање, јааако добра стабилност по путу. Сада ћемо куповати неке јужнокорејске конзерве. Нису требали да га обуставе.
Само наложени клинци (о аутор овог текста)воле више половни ауди од новог Југа.
Ко хоће, може да убаци Фијатов мотор или Заставин 1300, па да лудује около за ситне паре

srkis

pre 15 godina

Ovde su mnogi zaboravili, po meni, jako bitan problem. SVAKA kupovina novog Zastavinog vozila UVEK je bila kupovina macke u dzaku. Mogao je da vam se zalomi i ovakav i onakav komad. A problemi su mogli da budu od trivijalnih tipa rucice, prekidaci i sl. do kardinalnih (motor, menjac, korozija). Ovo je posledica vecitog i nepresusnog javasluka u samoj fabrici (i drustvu). Navozao sam se raznih Zastavinih kola i svakojakih sam se gluposti nagledao. Srecom, sluzbenih kola. 1991 iskoristio sam povoljan trenutak (stara cena, devalvacija)i kupio novog R-5 Campus koji me je fenomenalno posluzio svih ovih 17 god do letos kad sam ga u dobrom zdravlju i stanju lepo i prodao i kupio, na lizing, nesto primereno 21-om veku (KIA Rio).

Zastava? Daleko joj lepa kuca...

MarkoCikago

pre 15 godina

Ne mogu da razumem apetit autora da toliko negativno pise o Zastavi, a indirektno i o narodu. Takodje se slazem sa jednim od komentara da time vredja i vlasnike zastavinih vozila. Zastave nisu bile bas toliko lose. "Tristaci," prvi "Kecevi," pa i Yugici su dobro radili i prelazili zavidnu kilometrazu u odnosu na cenu. Mnogi od nas su ziveli (i zive) u vrlo skromnim okolnostima i nismo imali novac za elitna vozila koja su takodja 70ih i 80ih bila opterecena izuzetnim porezom. Mimo svega - ne znam detalje proizvodnih troskova, zarade, itd. - zar nemamo ni malo prostora u srcu za sve "uspomene" koje nam je Yugic pruzao! Zanima me samo koliko puta "nas" je odvezao i vratio sa mora, preopterecen "gepekom" na krovu i prikolicama punim gradje pomagao da zidamo vikendice, nosimo namirnice sa sela da prezivimo sankcije, vozio na prvi sastanak sa devojkom, penjao se po planinama, stizao do mesta gde smo sa drustvom kampovali..... Ja zivim u inostranstvu ali jos uvek imam svoj prvi auto koga sam kupio od licno-zaradjenog novca....crveni Jugo 55c. Ceka me u BGu i vozim ga svaki put kada sam u Srbiji. Jos uvek se kotrlja a ja ga NIKADA necu prodati.....bas zato sto taj auto jednostavno "volim" mimo njegovih mnogobrojnih mana. A za one koji ce mozda da pomisle da sam lud, zelim da dodam da cu ga uskoro restaurirati da bude kao nov! :) Ziveli!

darkside

pre 15 godina

Autor teksta je bio suviše BLAG u svojim komentarima o ovoj najgoroj krntiji ikada proizvedenoj. A to što neko reče "ocrnjivanjem ovih kola se ocrnjuje narod" je 100% tačna konstatacija! Ako smo apsolutno nesposobni da proizvedemo bilo šta što izdaleka liči na proizvod, kako neko može da očekuje da budemo dobri u auto-industriji? SVAKA ČAST autoru teksta - pogođen u srce, tačno tamo gde najviše boli :=))

Ivan 81

pre 11 godina

Imam i ja tu crnu rupu koja usisava novac, a zove se automobil skromne kategorije.Tesko da mesec dana moze da se sastavi a da ne moram nesto da mu zamenim upravo sam mu danas menjao prednju cev auspuha 1500 din.
I svaki mesec takva cifra za nesto.

Neka mi sluzi kao do sada da svrljam po gradu, ali kada bih se zaposlio i digao kredit za nesto sto lici na auto svecano bih ga sjurio u dunav.

Hmmm

pre 15 godina

Tekst je realan,malo je preterano ali dobro. Yugo ipak za 1978 i nije bio los auto ali je to ubrzo postao jer je tehnologija napredovala a on nije.
Sam pristup tekstu je "bezobrazan". Prvo vecina ljudi je 70-tih 80-tih pa i 90-tih godina vozila zastave i bili su zadovoljni,nije bilo pljuvanja,mnogima je to prvi auto,mnogi su na njemu ucili da voze,mnogima je bio deo maldosti pa i autoru koji je verjuem kao klinac jedva cekao da i u takvog juga sedne i odvoza krug,neki,nazalost,i danas nemaju novca za nesto drugo pa kupuju novog yuga. Ovaj tekst je ismevanje svega toga pa i vlasnika tih automobila koji se indirektno nazivaju glupanima kao da oni ne znaju sta je dobar auto. Treba ipak imati u vidu standard i nemogucnost kupovine nekog modernijeg auta,nije neko zbog toga neznalica i glup. A i to da je do skora vecina vozila zastave sada odjednom pljuje juga,u kome su presli veci deo vozackog staza,kad su presli u druge automobile.

Ivan

pre 15 godina

Eto to je taj problem kod srba. Pljuju svoje pa pljuju. Nikad nećete druge tako čuti da pljuju svoje ko srbi.
Drugi tačno znaju svoje mane ali to ne potenciraju i prave budale od sebe za razliku od srba. Drugi bi recimo rekli : jedna od prednosti juga su jeftini delovi a ostalo bi prećutali.
Svi mi znamo sa je jugo loš auto alipobogu ljudi. Tako se to ne radi!
Neko je spomenuo koreance. Pa oni za svoj matrix kažu da je najbolji, najudobniji, naj,naj. Svi znamo da on to nije a i oni znaju ali ipak....
Treba još učiti...

Realan

pre 15 godina

Kada se uzme u obzir odnos cene i onoga što je jugo nudio, pogotovo u verziji 1.3i, ovakav stav autora u ovom članku je potpuno besmislen. Više je opisao sebe nego auto...

vlada

pre 15 godina

to je problem sa nasim ljudima koji su ziveli 70tih 80tih. zastava yugoslovenima nije omogucila da osete sta je pravi auto. vecinom su se vozile zastave. i za drugo se nije znalo a takav dijapazon dobrih automobila je bilo...
da li je normalno da ja kupim bmw za 1500evra 85godiste sa motorom od 1800ccm (koji je da se ne lazemo krs posto je star 23godine), a da juga slicnih godina ili malo mladjeg ne mogu da kupim za manje od 1000evra. EEEj ljudi 1000evra!!! bmw trosi 11.5 litara po gradu a prosecan jugic 10, a jugo ima 55 konja, a bmw 113. o chemu prichamo!
a utacaj te iste zastave nam je u veselim devedesetim i prvim god 21 veka doneo taj jad da mi opet ne mozemo da osetimo sta je normalan auto jer tu su porez i carina i registracija i hiljadu procedura, samo da bi se "zastitila domaca autoindustrija"! pa ljudi moji to su bombe na tochkovima, a i dalje ima ljudi koji ostavljaju umobolne komentare tipa "moji jugo koji je star 18 godina radi ko svajcarski sat" i zanemare onaj deo priche, pa dobro idem svakih 15 dana kod majstora trosi ko bmw od 120 konja, kochnice su uzas ne dao ti bog da ti zatrebaju, ne moze da upali zimi, aponekad ni leti jer je jelte i visoka temperatura isto skodljiva ko i niska. i redovno se vade na to jeftin za odrzavanje i delovi se kupe na trafici! umobolnici jedni, mozda nemate para za bolje, ali bar nemojte prichati bajke o tome kako je on pouzdan auto odlichan za voznju po gradu i slichne fore...
a ljudi koji govore da je auto industrija najbolji vid industrije i zarade,su delimichno upravu. jedan od najboljih je sigurno (recimo farmaceutska industrija je mnogo profitabilnija). ali auto industrija ne moze biti profitabilna ni kad proizvodite 220000 automobila godisnje sa 40000 radnika (to je rekord, a iste te godine je fiat imaju jednu od slabijih godina, proizveli su svega 800000 automobila sa 18000 radnika ajte molim vas). ko je placao te radnike, vi, moj otac, narod, obichan gradjanin koji je verovatno za dve godine uplacivanja poreza trebao da dobije jednog stojadina na poklon, za sav taj porez koji je platio, svaka industrija je isplativa kad je racionalno organizovana, zastava to nikad nije bila, koliko mi ispastamo zbog jedne takve fabrike ljudi nisu ni svesni jer je bitno da JUGOSLAVIJA IMA AUOTOINDUSTRIJU! tako da vladimir i kompanija koji pametuju kako je zastava bila oslonac nase industrije neka se postide svog ne znanja!

R.i.P YUGO and never come again

p.s. nadam se da cu o jugu svojo deci prichati kao o bajci, a nadam se da necu morati ni da im pricham o jugu

Igor

pre 15 godina

Replika na Novog,br 54....
Na tvoje pitanje da je vise stotina hiljada kupilo zastavino vozilo i da li su oni idioti,mogu da kazem da verovatno jesu....jer su to isti oni koji posle zbog tog Zastava krsa posle daju ogromne pare za prastare mercedese i golfove,sa motom"to su nemacka kola,idu doveka"....e to je rezultat frustracije zastavinim krsevima...a i voleo bih da znam-DA LI JE IKADA IKO,U ZASTAVI ili VAN NJE URADIO KRASH TEST???da li su oni svesni koliko je ljudi poginulo zbog njihovih krseva?

Ali zato kada se Jugo izvozio u Ameriku,posto tamo imaju sigurnosne norme,auto je morao biti doradjen bezbednosno,i zato je MNOGO bio bezbedniji od domaceg juga..
Toliko o patriotizmu,kada ti je rodjeni narod nevazan...
Slavim dan kada je Zastava prestala da proizvodi domacu sramotu....ALELUJA!

dzigi

pre 15 godina

vladimire, lepo je to sto je proizvedeno na stotine hiljada automobila (uz riplijevski nisku produktivnost: rekod od 220.000 automobila sa oko 30.000 radnika - 7 automobila godisnje po radniku), ali je tu proizvodnju placao - narod. kroz poreze, subvencije... naime, jedan yugo nije kostao 4000e (ili koliko vec), vec mnogo vise, ali tu razliku smo svi mi placali. kao i tu smesnu cenu od 3990 dolara u SAD. razliku do proizvodne cene smo mi dotirali.
u prevodu - zastava nije bila profitabilna, svaki komad automobila je automatski proizvodio gubitak.

top

pre 15 godina

Jugo je daleko bolji automobil od mnogih automobila iz vremena njegovog nastanka. On je i pravljem da bude konkurentan u vreme osamdesetih i devedesetih. Pogledajte samo šta je tada svet i Evropa proizvodila! Golf 1 pa i 2, Opeli kadeti 1 i 2, Reno "Cokula", Spaček, 123 mercedesi, svi oni imaju iste i nezamislive mane za sadašnje vreme! Što je normalno. Problem niju u Jugu, nego u tome što ga je vreme pravazišlo, Srbija nije imala mogućnost da unapređuje svoju tehnologiju i industriju zbog svima poznatih razloga. Zato smo ostali na tehnološkom nivu osamdesetih i devedesetih u svim oblastima privrede i društva uopšte.

Denis

pre 15 godina

Svakoga ko brani Yuga moram da pitam - da li je ikad vozio to što brani???

Ne postoji ama baš ništa na tom automobilu što je zaista dobro. Da ponovim - ama baš ništa. Čak i ono što je bilo prihvatljivo pre ratova na ovim prostorima je samo to - prihvatljivo, a nikako dobro.
Odakle god da krenemo – za Y55 su u članku navedeni neki osonovni tehnički podaci, a a za Yugo 45 su bili: maks. snaga 45 KS pri, ako se ne varam 5,400 obrtaja, obrtni momenat 63 Nm pri 6,000 obrtaja (šes’ ’iljada, eeeeeeejjjj!!! pa Golfu bi se istopila bregasta [/cinizam]) Ako vam te brojke nešto znače, onda vam je jasno koliko je prosečan (pa i natprosečan) vozač često imao na raspolaganju ove maksimalne veličine. Potrošnja 7l/100 km, rezervoar 30l.
To je bio ponos našeg socijalističkog samoupravljanja. Pa nego šta je to nego inat komunističkih genija??? Da su hteli da urade nešto dobro za ovu zemlju, sklapali bi Renoa ili Golfa u malo većim „tiražima“ nego što se to radilo u Sarajevu i Novom Mestu (da ne zaboravim – bio je i Opel u Kikindi), pa bismo danas bili masovno sentimetalni prema nečemu što, pored motora sa unutrašnjim sagorevanjem, karoserije i četiri točka, ima još ponešto zajedničko sa reči „automobil“.

Pre nekih 18 meseci sam, na moju veliku nesreću, kupio Yuga. 1992. godište, ne znam koliko je prešao (na brojaču pisalo 67,000 – malo mi sumnjivo...). Lepo izgleda... Sa sve muzikom, alarmom i centralnom bravom sa daljinskim upravljačem. Nije bitno koliko sam ga platio. Kako nikad ranije za mojih skoro 20 godina vozačkog staža nisam imao prilike da se susretnem sa istim, pozovem mog dobrog druga sa povelikim iskustvom u održavanju raznih vozila. Njegove reči mi dan-danas odzvanjaju u ušima, parafraziram: „Najveća prednost su ti jeftini delovi, velika dostupnost istih, i na svakom ćošku imaš majstora koji ume da ga popravi. Najveća mana je što ćeš često biti kod istih.“ Nikad tačniji kratak opis za nešto nisam dobio.
U prvih 6 meseci dva puta me je „izdao“. Oba puta su u pitanju bili kvarovi koje su majstori rešili u roku od 5 min, i koštalo me manje od 1,000 din. (za poznavaoce materije – prvi put je pukla razvodna kapa, drugi put crk’o komutator). Za svakog ko je pomislio „pa dobro“ – DVA PUTA ZA 6 MESECI NISAM STIGAO GDE SAM NAUMIO ZBOG 1,000 DIN! ŠTA JE TU DOBRO????!!!!!
Srećom, jako kratko je bio jedino motorno vozilo kojim raspolažem, te je u poslednjih 12 meseci prešao manje od 4,000km.
O detaljima je suvišno pričati – popunio bih bar 7 „šlajfni“, a da ne zastanem da bih se setio još nečega.

Neko je spomenuo Clarksona jer pljuje po Roveru.

[cinik]Mora da mu je keva Srpkinja [/cinik]

Novi

pre 15 godina

U Srbiji je prodato nekoliko stotina hiljada zastavinih vozila, zar vi mislite da su svi oni idioti? Bolje je imati bilo kakvu proizvodnju u zemlji nego nikakvu, a to govori i konstantan spoljnotrgovinski defecit, koji ce sada biti jos veci. A sto se tice nepouzdanosti yuga kako objasnjavate to sto je veliki broj devojaka vozilo i dalje vozi yuga, pretpostavljam da se dobro razumeju u mehaniku i da mogu na licu mesta da rese svakodnevne progleme sa svojim automobilom. Treba biti malo objektivniji i realniji i sagledati stvar iz vise uglova

blue rider

pre 15 godina

Tihi lament... Cestitam na hrabrosti da se postuje ovaj text. Kapiram da je bilo vrlo tesko napisati ga, a da stane u formu prikladnu za web. Pogotovo ako se krene po manama - za to ce svako dodati nesto konstruktivno. Ono sto je mozda izostavljeno a svakako prati vozace juga gde-god krenuli, je miris benzina. U jugu, skoro svakom u kome sam se vozio, smrdi gorivo kao djavo. Pa tako i vlasnik.
Ali poenta je da je za preko 20 godina koliko se ovo chudo proizvodi, niko nije pitao musterije sta zele, moda nesto da se isprai, popravi, dotegne. Ja sam vise puta bio u Zastavi, prosao sam ceo proces od nabavke preko proizvodnje do "kontakta sa musterijama". A on se vodi iskljucivo preko upitnika tipa: sta se pokvarilo! Ma da ne pricam dalje.
Neke stvari i treba da odu u istoriju. Jugic je trebao kad i zemlja nam, dakle 1991.

Aleksandar

pre 15 godina

Prvo bih cestitao autoru na trudu da napise ozbiljnu analizu neceg toliko neozbiljnog. Kao i u svemu tako i u ovom slucaju mi imamo problem sa tajmingom. Naime u ozbiljnim zemljama su motore ubacivali u taljige, i tako pravili automobile, pocetkom xx veka, dok smo se mi odlucili da to ucinimo tek 1978. Ne bih mnogo trosio vremena oko tog nesretnog juga, sto neko rece bolje da je nestao jos 1990 kad i SFRJ, mada bi najbolje bilo da se nikada nije ni pojavio.
Inace da razjasnim autorovu nedoumicu oko porekla juga, nema tu nikakvih italijana on je plod domacih autora. Koliko sam ja upoznat pravio ga je Zastavin razvojni tim, njih oko 50-tak. Putovalo se svuda po svetu, naravno o nasem trosku, skupljale se razne ideje. I na kraju su kupili kompletnu karoseriju Golfa 1 od Inex Autokuce, tadasnjeg VW partnera. Malo je doradili, citaj upropastili,da bi na kraju zadivljenoj socijalistickoj radnickoj klasi ponudili cudo domace pameti i tehnike. Ostalo je istorija...

zozon

pre 15 godina

Vozio sam svojevremeno jugica nekih 8 godina, i mogu da kazem da je tekst veoma realan. Mada cini mi se da bi ja bio mnogo ostriji u kritikovanju juga.

Mirko

pre 15 godina

@Vladimir Pantic
Svaka Vam cast! Nikada nisam vozio zastavin auto, ali ljudi koji ne razumeju da auto-industrija drzi kompletnu evropsku ekonomiju, ne treba da pisu tekstove iz ove oblasti. Ili mozda ne znaju da je KIA (Juzna Koreja, a to valjda nisu komunisti) pre 30 godina sklapala "fiat 124" (tj. "ladu")? Jedina razlika je sto, za razliku od Srba, nisu bili cinicni, malodusni i brzopleti i dopustili da sve ode dodjavola, pa sada lepo proizvode "ceed"...

RAF

pre 15 godina

Iako nisam strucnjak za kola moram napisati svoja iskustva sa FLORIDOM, najluksunijim zastavinim vozilom.

Dakle otac dosa sluzbenom FLORIDOM do kuce i zamolio me da je preparkiram. Izadjem, dodjem do kola (poveo sam dva brata jer smo posle isli dalje) i prvo, nisam mogao da otvorim vozaceva vrata. jednostavno kljuc nije hteo da se okrene u bravi (nije bila zima). Posle 10 minuta pokusavanja na silu, nekako sam uspeo. Otvorio zadnja vrata da udje brat, ali vise ista nisam mogao da zatvorim jer se cuo neki zvuk udarac metal u metal. Pogledao sam vrata i video sam da ona kuka koja treba da se podigne kada se otvaraju vrata pa se ista zatvori kada se zatvore, jednostavno je ostala zatvorena. I nikako nisam mogao da je otvorim, osim naravno na silu sa srafcigerom. Vrata zatvorena.
Ukljucujem motor, treba da upalim svetla, ne znam kako. Vidim imaju neki klizeci prekidaci. Pomeram ih, nesto se desava ali svetla ne sijaju kako treba. Posle resavanja ove kombinatorike posle nekoliko minuta nalazim pravu kombinaciju za svetla i eto, rade.

Insturument tabla, kao da je neko dete obojilo temperama. Osvetljenje iste, jedna jaca sijalica koja sija belo ispod table. Hm......

Krenuo sam, menjac u trecu je nakako uspeo da upadne ali je vrlo brzo sam i ispao iz nje. Drzao sam se druge brzine jer ipak nisam hteo da rizikujem.

Volan, pa jednostavno se nije vracao u nulti polozaj. Sto sam shvatio tek kada sam zajasio ivicnjak u krivini posle skretanje jer sam pustio volan i ocekivao da ce sam ispraviti tockove...ok, to je moja zabluda.

I tako, dodjem kuci, pitam oca koliko je star taj auto kad je u tako ocajnom stanju, on mi kaze, pogledaj saobracajnu. Auto je bio star 2 dana, sa predjenih 103 km (sto sam video da pise na instr tabli ali sam mislio da je bar 3 4 puta neko okrenuo kilometrazu)

Toliko...

Neka pociva u miru.....

XXX

pre 15 godina

Ne zelim da branim Yugo, ali njega najvise pljuju oni kojima su mama i tata mogli da kupe bolja kola, pa su time dokazivali svoj status i prezir prema "sirotinji". Sto se Yuga tice, koliko je kostao toliko je i valjao. Nadjite vi NOVA kola za te pare.

branko

pre 15 godina

Vozio sam mnoge automobile.Nisam auto-mehaničar ali dosta znam oko održavanja pa i same opravke kola.Mnogo kilometara sam zgazio ali...........Nikada nisam video na "šlepu" Yuga a ostale....Yugo je pored svih mana mogao da se improvizuje,popravi kako tako(budž),ali definitivno nisam išao kod majstora."Šlep"je 1-1.2€/km;Zlatibor-Beograd 250-300€ plus opravka.I sad kada je Yugića manje jedino koga vidim da na autoputu šiba preko 100 po kiši je nekadašnji ponos Kragujevca.

Aleksandar

pre 15 godina

Hmm... zamislite da imate 15 godina starog lovackog psa... dusa mu u nosu - a vi ga i dalje terate u lov... i jos se ljutite na njega kad 'oce tamo da umre :( E to je Jugo - auto koji je davno mrtav, a mi mu ne damo da umre. Zaista, kupovina Juga posle 90 nema nikakvog smisla, ali do tada - to je bio sasvim solidan auto. Neproduktivnost i neozbiljnost Zastave su druga tema, problem celog drustva, a ne Yuga. Nema potrebe pljuvati ga sada, svi znamo da je krs... Hvala Bogu da ga vise nece proizvoditi... sad ce ostati samo za ukras :)))

VladimirNI

pre 15 godina

Ma i nije los tekst, zabavan za citanje. Jedino mi nije jasno zasto se autor trpa tamo gde mu nije mesto i pise demonstrirajuci predivno i vrlo utemeljeno neznanje. Pa da su komentari tipa, onaj nas je ubio i bie je protiv Srba, tacni mi bi odavno procvetali, jos od polovine 80-ih ili bar od pocetka 90-ih. Mislim, svako kod ociju to moze sam da vidi, nema veceg antisrbina od srbina (mislim, niko nam ne napravi vecu stetu od nas samih, apropo NATO bombardovanja koje je maslo Milosvica zarad produzenja svoje vlasti, ali je ova mala istina jos uvek blasfemija u Srbiji - odgovornost, nasa??? nikako!)... A Jugo, na jedan ili drugi nacin je ipak zauzeo svoje mesto u istoriji, cak i u holivudskoj. Pa ako, kao sto neko rece nema negaitvnog publiciteta, onda i nismo lose prosli sa njim. Uostalom, lepo je covek u komentaru 3 napisao...

Milan

pre 15 godina

Mi smo mala zemlja i mali narod. Za bilo koji veci poduhvat a proizvoditi kvalitetno i konkurentno i uz to trajati jeste neizrecivo tezak zadatak. Cela Srbija mora stati iza projekta sa kojim se zeli biti deo ekonomije sveta. To nikad nije smelo da ostane samo na Kragujevcu. Puno ljudi se u ovoj zemlji ponasa i dela kao da su odrasli sa tudjim pasosem i avionskom kartom u pelenama.

Plejada

pre 15 godina

Vozio me uzbrdo, nizbrdo, sam, sa devojkom. Hajte, molim vas, glupost je emotivno se vezivati za komad gvožđa, gume i plastike. Bolje kažite: poslužio je, odradio, otišao na otpad (i otpad istorije) i gotovo.

Auto proizveden '78. je možda bio dobar te i narednih pet godina. Ali taj model proizveden 2008. nikako, ponavljam nikako, ni po jednom kriterijumu ne može da bude dobar 30 godina posle. Tako da taj argument "za auto proizveden pre 30 godina..." otpada. A i tada je bio najbolji jer nijo bilo drugog. Lepo je imati izbor.


I šta imate problem što su Yuga prodavali u Americi za $4000? Dolar je sve do 2004. bio jači od Evra, a te godine daleko jači.

U firmi na parkingu imamo 10-tak Yuga, prošle godine smo rashodovali par komada. Mogu da bam pričam sve od kupovine do eksploatacije. Ali neću, nego ću povući paralelu - svi koji tvrde da je Yugo dobar auto, neka odmah kupe stari lampaški crno-beli televizor sa samo dva kanala, pa nek gledaju, uživaju i jeftino ga održavaju. Glupost.

zozon

pre 15 godina

Komentari koji brane juga su dokaz koliko smo licemeran narod. Znate moje dete je najpametnije i najlepse (doduse narkoman i kriminalac), ali ipak moje je pa je zato najpametnije i najlepse. Medjutim posebna prica su oni sto su otisli da zive preko bare i onda nam pricaju kako se u Srbiji lepo zivi sa 200$ mesecno i kako je jugo najbolji automobil na svetu, samo ne mogu da spavaju od nepravde sto isti ne mogu da kupe u USA. Al da ga ima u prodaji u Cikagu kupili bi ga majke mi. Gospodo da je tehnicki pregled u ovoj nasoj otadzbini kao u Nemackoj, 90% jugica ga ne bi preslo. To je istina svidelo se to nekom ili ne!

Bata Lule

pre 15 godina

A sada najnovija vest! Svetska ekonomska kriza je tako gadno ubila Fijat, da je doticni Italijanski gigant u teskoj situaciji, i zbog toga Yugo ce se ponovo proizvoditi!

Alpine

pre 15 godina

Znate sta ,vidim mnogi su ovde ispljuvali yugo da bi ispali neke face i slicno.
Evo i ja cu da kazem da je Yugo jedan poprilicno los automobil,al to je nazalost nasa realnost da nije yuga sta bi smo mi posteni Srbi vozili?
Svaku stvar koju imate morate da odrzavate da bi radila ,pa tako i yugo,problem je sto se vlasnici yuga uglavnom vrlo lose odnose prema svom autu ne menjaju nista ,krljaju ga po rupama,menjaju brzine bez kvacila ,ne kontrolisu nista i onda kazu e ne sluzi me yugo najgori je,a ovi sto imaju bolje i novije automobile cim se upali lampa da ne radi far odma u servis nema cekanja jer je to toboze nov auto da se slucajno ne raspadne mozda !
Slazem se da je yugo uzrocnik mnogih neprijatnosti na putu,ali evo saveta za vlasnike :vodite malo racuna o njemu pa ce i on vama posluziti !

Deny

pre 15 godina

Imao sam čast da se obucavam i polažem na njemu ali pre više od 19 godina. Danas sam ubeđen da je on odgvoran za moja obaranja(5). Vozačka obuka i ispit mogu da budu za neke jako traumatični a pretvara se u pakao kada dobiješ jugo u auto školi.(a šta bi drugo u to vreme) Doduše, sećem se, neko vreme u školi vozio sam peglicu, onakvu kakva je bila, bez poklopca na rezervoaru, brisači ne rade, nema rezervni točak, ali mi je nekako bolje ležala od juga. Kako da na ispitu kreneš pod ručnom kada ne možeš da ubaciš u prvu??..u komisiji njih trojica ne zna se ko je deblji a od njihovih kapa-šapki ništa da vidiš u retrovizoru...tako da i dan danas vidim polaganje na poligonu i jugiće. Jao kakva komedija!

Dr.Nele

pre 15 godina

Ubaci flasu vinjaka u pokretnu traku ako zelis dobar Jugo i proprati ga kroz montazu...Bio je cuveni savet Zastavinih radnika ako zelis da sa novim Jugom stignes do kuce.Strasno ,ali istinito na zalost.Nadam se da sad nece trebati da se ubacuje Vechia Romagna da bi se stiglo sigurno kuci...Eto,toliko.
Pozdrav iz Kragujevca

Slobodan

pre 15 godina

Posle "Keca" sam vozio Marutija i imao sam utisak kao da sam seo u raketu. Kada sam posle par godina ponevo seo za volan "Stojadina" , najezio sam se...
Napokon da se ove krute,ruzne,potrosacke i nepouzdane krshine vise ne prave.

garwor

pre 15 godina

Imao sam yuga, da sam umesto njega imao neki drugi auto, ne bih ovoliko znao o autoindustriji, mehanici, jer suocen sa stalnim problemima na svom 'autu' morao sam visiti kod majstora i po autoforumima non stop. Dosta puta me izneverio nasred prometnih raskrsnica pa sam morao izlaziti da guram auto pracen podsmesljivim pogledima bivsih vlasnika yuga. Zimi na ispod -10 stepeni sam javljao u firmu da sam bolestan, jer moj 'auto' nije mogao da upali. Rdjao je lako. Dosta delova je crkavalo, nije to bilo mnogo skupo ali je zato bilo redovno i iritirajuce. Jedino sto je ima dobro, bilo je grejanje, grejao je kao nenormalan da se plastika oko potenciometara topila i smrdela, pa sam morao gasiti grejanje posle nekoliko minuta da mi se 'auto' ne zapali.
Bio je to yugo s kraja 97-me. Verovatno da su oni pre 91-ve bili bolji(jer gori ne mogu biti), ali realno, cak i da se yugo nije kvario uopste, opet bi to bilo jedno bucno neudobno nebezbedno tehnoloski zastarelo sokocalo sa velikom potrosnjom za prevoz od tacke A do tacke B (ako B nije previse udaljeno od A).
Nesrecan (ili bolje receno srecan) slucaj je hteo da yugo dozivi totalnu stetu, pa sam kupio normalan auto. Yugo u nasim zivotima ima slicnu funkciju kao JNA, odes tamo da te maltretiraju meko vreme i kad konacno izadjes sve ti je dobro u poredjenju sa vojskom. Zato ni yuga ne treba imati duze od godinu dana.

milanr

pre 15 godina

Yuga sam kupio 1991 godine i jos uvek ga vozim. Iskreno receno, sa njim sam imao probleme iskljucivo kada sam propustao da ga redovno odrzavam. S obzirom da smatram da automobil nije najvaznija stvar na svetu, sigurno cu ga voziti jos neko vreme.

chupavi 011

pre 15 godina

Veci deo svog radnog veka,oko 20 god,sam proveo u Beogradu.Polovinu sam proveo taksirajuci po Beogradu i zbog toga sto su komunisti stitili NEradnike zastave i njenih kooperanata nisam bio u mogucnosti da kupim polovan pristojan auto iz inostranstva.Neko je mislio na njihovu decu a totalno zaboravio na moju.Sada smo svi u Chicagu i ako ovde zaborave na mene i moju decu nece me toliko boleti.Apsolutno podrzavam sve sto je o yugu napisano i imao bih mnogo toga da dodam ali nema svrhe i ovo je vise nego dovoljno i istinito.PS mala slova su namerno stavljena tamo gde su komunisti i njihovi simpatizeri godinama stavljali PREvelika

zeljko

pre 15 godina

Slazem se da Stari Yugo nije olicenje konfora i performansi,ali se ne slazem sa svima onima koji imaju tako lose misljenje o zastavinim automibiloma, pogotovo zato sto su to uglavnom oni koji nisu ni vozili zastave.Kao da komentarisete knjigu koju niste ni procitali.
O politici drzave i Zastave kao domaceg proizvodjaca, koja je uzgred imala svoj razvojni centar (samo neznam sta su razvijali), ne zelim da pricam, ali to nije razlog da se ospe paljba po automobilima . Ceo zivot vozim zastave, i zadovoljan sam. Prvi auto mi je bio fica 850, vizio sam ga desetak godina i nigde me nije ostavio. Imao je nadimak, sluzio me je, nikad nisam platio kaznu jer je bio neipravan, cak i na par vanrednih tehnickih pregleda nisam imao problema. Nego, tema je Yugo.Vozim Yuga par godina, devedeseto je godiste i sluzi me fantasticno.Ljudi, auto treba i odrzavati!A yugic je za to idealan, samo pravovremeno.Zimi nemam problema sa paljenjem, koci odlicno, ne guram srafcigere u prozore i sa suvozacem ne komuniciram preko SMS poruka.Znate kako, izduvni sistem treba povremeno i zameniti, ako je mehanizam za prozore pokvaren to se popravlja (mislim da autor teksta popravlja svoj auto,zar ne!
A odrzavanje nije skupo.Pomenuti su neki strani automobili, far za yuga 350 din, sajle po 150, deo preko 1000 din prakticno ne postoji.
Na kraju, stvar ukusa, nije lepo blatiti ono sto ti se licno ne svidja-svakome je svoja devojka najlepsa.
I jos nesto, stvar koja se zove ekonomija, ako postoje ljudi koji hoce da plate i voze juga ne treba prekinuti proizvodnju. Mnogi mladi ljudi hoce i dalje da voze juga, jednostavno mnogima je praktican.A to sto je star, pa ljudi voze i oldtajmere, pa?
Nekulturan, ruzan,nepristojan i krajnje los i pristrasan komentar na temu Yugo!Pogotovo sto se covek hvali da nije vozio i da se vrlo retko vozio u yugicu, svakog pristojnog bi bilo sramota!

prosecan srbin

pre 14 godina

Shvatam ogorcene komentare nas nostalgicara, decko ipak (mislim na autora) nije imao prilike da vozi yuga.
Neko je lepo primetio, da onaj ko je polagao (vozio) yuga, posle njega moze sve.
Imam pomenutog corala iz '89, jedino priznajem prolem s menjacem (prva i rikverc), ali vremenom se savlada (uostalom, lepo krece i iz druge na semaforima).
Nikad nisam imao zelju da kupim strano (citaj :novaca za bacanje), jer auto je tu da sluzi meni, a ne ja njemu.
Popravljam ga za 500 dinara, sipam i vozim. Ni jedna brava mu nije ispravna, ostavljam ga na ulici nezakljcanog i mirno spavam jer znam da nikome nije interesantan niti ce ko imati zelju da ga ogrebe u prolazu (iz inata) ekserom.

RAF

pre 15 godina

e da ali svi vi zaboravljate jednu stvar....neko ko je ucio voznju na jugu, taj moze da vozi ama bas svaki auto kasnije i to ono opusteno i bez zamora...a ajde da vidim nekog ko je ucio voznju na recimo golfu, skodi, opelu (da ne nabrajam neka jos skuplja vozila) da vidim ja takvog nekog da posle vozi juga, ma nema sanse, ima da poludi i pomislice da ne ume da vozi...

tako da...nije sve tako crno....

hvala ti jugo sto sam u auto skoli ucio voznju bas na tebi....

nemanja

pre 15 godina

Moj Yugo iz '89,55-ca mi je super sluzio...nov menjac,ofarban,felne,nove kocnice...ihhh..i prodao sam ga :((( A sada Yuga najvise pljuju ovi sto su uskocili u logane pa se loze da imaju limuzine,pre koju nedelju,po auto-putu me juri matorac u 1.6 loganu(to je valjda najjaci) ,cini mi se da je ostao bez daha na 160...zanimljivi su mi..
Yugo je najbolji auto za gradske guzve u paru sa TNG..ukoliko se poznaje neki posteniji majstor,Yugo je najrentabilniji auto.

Zoran SM

pre 15 godina

Hej pa nemojte tako po autoru (mada ima malo offtopic). Nije baš da je pljuvao, ali Jugići su i dalje realnost i dalje se voze na putevima i dalje ljudi ginu zbog loših voznih i bezbednosnih karakteristika u istom. Da je valjao pre 20 godina OK, ali sada je totalno smeće samo sentimentani razlozi ga mogu nazvati autom i to je to. I kada je valjao bio je preskup za ono što je pružao. Kada sam kupio prvi Auto (Audi 80s) star 10 god koštao je 2000 dem. sa dažbinama u Sloveniji više nego novi Jugo, međutim mene je moj otac eto u tom momentu ubeđivao da kupim novog Juga i predpostavljate nisam se prevario. Nenormalna zemlja u kojoj smo tada živeli (a bogami i sada) primoravala te da voziš vozila Zastavinog programa, ko mi kaže da Jugo sa tehničkog, estetskog i bilo kog drugog aspekta sada valja, pa hmmm to nije ništa drugo nego ruganje zdravoj pameti. Šta je bilo pre 20 godina u ovo doba tehnologije me ne interesuje, (volio spectrum pa ipak sa njim ne surfam netom) hoćemo novo, bolje i jeftinije. A što srednji sloj našeg stanovništva nikada nije znao da digne glas protiv tiranije ovo nije mesto za tu temu.

Drinko

pre 15 godina

Moj jugo je star 19 godina. Progutao je gorivo raznog kavaliteta. prešao sam oko 130 000 km bez nekog većeg kvara. moji sinovi voze evropske automobile. Svako malo sa njima se voze u servis. Moj jugo ne zna šta je servis. Sve popravljam sam. Kada sam u jednom društvu, 1980 g. rekao da ga treba redizajnirati, pojedinci, veliki komunisti su se obrušili na mene. Njihova teza je glasila: to je dobro za naše radnike. gde su sad ti pametnjakovići. gde su im radnici. Ono što sam tada rekao ponavljam i sada: što nije za svet nije ni za našeg čoveka. Samo sa proizvodima koji se mogu prodati u svetu svaki naš čovek može da bude građanin ne samo Evrope nego i sveta.

novi

pre 14 godina

Ha ljudi, ne zaboravite činjenicu da je Zastava tada (pre 40-50 godina) kako pominje novinar pravila licencne aute koji su bili konkurentni (primer ko da danas proizvodi licencno grande punto ili novi bravo). Znači nisu komunisti bili zastareli. Nisam komunista i nevozim juga već nekoliko godina ali svejedno tih godina kada se proizvodio (80-tih) te klase auta koji su bili? Fiat 127, posle uno, kadet kocka je već bila veća klasa. Gde su ti auti...odavno na otpadima i zašto. Isto je i sa yugom. Vreme ga odavno pregazilo. Pogledajte danas, vozim grande punta 4 godine starog i do 120000km imam 4 servisa koji koštaju skoro ko taj yugo. Koliko je koštalo održavanje yuga do te kilometraže? Sve u svemu za naš standar dobar auto (Bio).

RALE

pre 11 godina

Ocigledno pisac ovog clanka se i ne razume u automobile i nije se vozio u dosta automobila da bi mogao da ocenjuje! Pa moj stari Yugo ima 100 puta laksi i bolji menjaj od novog Peugoet 206 sto sam uzeo. Jeste Peugeot udobniji, brzi, manje trosi ali ima toliko stvari koje mu fale a yugo ima.

Dzoni

pre 15 godina

Zivim u Kg-u i ovde je od 3 automobila koji se vozi na ulici 2 su zastavina a mnogo cesce vidjam neke golfove ,kadete pa cak i modernije automobile koji stoje sa strane i nece da "upale".Ne vozim Yuga tj yuga sam vozio do 2003 a od tad clia ali ovi novi yugici nisu losi i sa normalnim motorom (ovim pezoovim) to je ok autic i znam mnogo koji su zadovoljni sa njim i ne zele da ga menjaju.Te yugice mogu da prave maksimalno 300-400 radnika i onda bi i cena bila verovatno oko 3500 eura bez ikakvih subvencija.Inace sve subvecncije su zastavu nisu isle u proozdvodnju nego na pomoc ljudima koji su otpusteni ranije

Crki

pre 15 godina

Ovaj tekst je skoro pa obična glupost,moj prvi auto je bio jugo 55 1989.bio sam 15-16 vlasnik nisam ga ni ja održavao kako treba,imao sam ga 10 meseci,nikada nije stao,nije se kvario,jednostavno sipaj i vozi.Nisu svi mamini i tatini sinovi koji mogu da kupe zapadne automobile,već je više onih koji sami moraju pošteno da zarade i kupe,a ne da im ga neko kupi.A što se tiče bezbednosti,znaš šta voziš i tako voziš.Posle jugića vozio sam puno aiuta skočio mi je standard i sutra ako nebih mogao da kupim bolji auto kupio bih ga.Slažem se sa mišljenjem koliko para toliko muzike,ako se auto održava neče te ostaviti.

Jovan

pre 15 godina

Nadam se da ce se ovde naci i neki vlasnik novog Sparka, i10 ili Picanta. Nabavna cena sa transportom tih automobila je oko 3500 eur. Vlasnici to mogu da potvrde ukoliko su gledali inofakturu. A svi navedeni su svetlosnim godinama ispred juga. Tako da prica da je jugo jeftin...

djox

pre 15 godina

Svako ko je kupovao NOVOG YUGA nakon odprilike 90-te i jeste za posmatranje. Uopste nije bitno to sto mnogi navode kao izgovor da za te pare...Uvek imate izbor, pa cak i u ovoj za ljubitelje kola nesrecnoj zemlji, jer uvek za te pare mozete napraviti MNOGO bolji izbor. Problem je sto kriterijum postavljaju neznalice kojima je jedini reper njihov 101 il Yugo, pa misle da ako s njihovom frekvencom kvarova i razlikom u ceni delova nista strano ne dolazi u obzir jer ce im osiromasiti dzep. E u tom cucu grmi zec! Licno sam posedovao jedan od mozda 2 jedina gora auta na svetu od Yuga, Aleka. Drugi je Trabant.
Po savetu iskusnijih sam belezio apsolutnu svaku stavku ulozenu u taj nazovi auto, pa kada sam isto uradio sa sledecim, dosao sam do sledece konstatacije: Aleka sam penzionisao sa 10 god starosti i 68 000 km, a kupio 17god satru Hondu Accord sa 275 000km (mislim da sam jedno 5-i vlasnik u BG-u, a dosao je 90-e iz Nemacke-valjda). Posle 5 god, ispostavilo se da me predjeni km tad vec 22g starom H kosta vise nego duplo manje nego sto je bio Alekov. A oni su dve apsolutne krajnosti, jer je Aleko najkvarljiviji, a H jedan od najpouzdanijih. Aleko je kupljen sa 34 000km, vozen 4 god, bukvalno u besprekornom stanju, dok je H izgledala potpuno neugledno, pa sam prosuo brdo para da je iole upristojim. Tacnije kupio sam je kao prelazno resenje naivno se nadajuci da ce vlasti pustiti neki uvoz. Ne usudjujem se da pisem o razlici u utiscima u voznji, posto su to apsolutne krajnosti.
E sad, Aleko s Ladinim motorom od 1.6, 78ks je (u centru grada zivim) trosio 13-15L, 8 na otvorenom (nikad preko 110km/h), a H 2.0, 122ks 10,8L u CENTRU, ispod 8L na otvorenom, al nikad ispod 140km/h. Inace ta H kosta kao 1/3 novog YUGA i iako punoletna, sahranice bar jos 2 nova! A sta sve tek u normalnim zemljama mozete kupiti za cenu novog YUGA, place mi se!
Jedino su Peglica, Fica i Trabi neudobniji od Yugoslava!

Ja

pre 15 godina

Ja sam vozio Juga čitavih osam godina, a zatim sam prešao na Opel Corsu i to onu staru, kockastu, koja nije imala ni radio od opreme, pa sam se ipak osećao kao neko ko sa traktora sedne u Mercedes.

Inače, moj Yugo je radio sasvim dobro, bog da mu dušu prosti, pre nego što je počeo da prokuvava (istrunuo hladnjak), da urliče jer sam ga stalno držao pod saugom da se ne ugasi (raštelovalo se paljenje) a o krpi za brisanje prozora da ne pričam. Čim sednem sa devojkom u auto, stakla se zamagle i nema druge nego peškir pa briši. U to doba sam se zabavljao sa prilično sitnom devojkom, šta da se radi, za veću nije bilo mesta :)

Šalu na stranu, mislim da je autor teksta zapravo sa pravom ljut na našu pokojnu bivšu državu, koja se svim silama trudila da nam onemogući kupovinu normalnih i kvalitetnih automobila, dižući namete na jezivih 45%, tako da je velika većina Jugoslovena bila prosto primorana da vozi Zastave jer se za bolje, a novo, nije imalo para. I ja sam isto ljut na istu državu, a i na ove njene naslednice, iz istog razloga. Naše države su se uvek svojski trudile da pobede konkurenciju, ako ne kvalitetom, a ono barem zabranom ili otežavanjem uvoza stranog, a boljeg. I pri tome su još ispirale narodu mozak time kako je domaće dobro i kako je kupovina domaćeg dobra za - šta? našu pri-vre-du! (kao što kaže jedna glupa reklama na tv).

Zapravo, neka svako vozi šta voli, ali ako ja volim da vozim Pežoa ili Folksvagena, nemojte mi braniti. A to je upravo ono što je naša mila i draga država radila - branila mi da vozim bolje. Zato potpuno podržavam autora teksta jer shvatam njegov bes i znam da je na Yuga besan ne samo zato što je to Yugo, nego zato što je on simbol svih ovih loših stvari koje sam nabrojao.

Milos BG

pre 15 godina

Sve je relativno.

Ja sam 90-ih imao YUGA i to je bio vrh za mene tada, znao sam da postoje bolja kola ali YUGO mi je bio sasvim OK.

Onda je moja sestra imigrirala u USA pa su joj trebale pare za put i prodao sam YUGA.

Bio sam bez kola 5 godina.

I onda sam se zaposlio u dobroj firmi i ajde da kupim kola. Pa gledam oglase i dopao mi se

TRABANT

Znao sam sve o ovom automobilu i dopalo mi se sve to.

Za 6 godina sam promenio 4 trabanta (malo kosta, kratko traje) i bio sam odusevljen trabantom. I navikao sam se na njega. I nije mi smetalo smo vozim sigurno najgori auto na svetu, moze da me odveze od tacke A do tacke B, a moze i do Valjeva a bogami i do Uzica (dalje ipak nisam pokusavao).

Onda sam se ozenio, dete, i shvatio sam da trabant nije auto u koji smem da stavim dete, pod moze da otpadne, buka ... nije to za dete.

2006. sam kupio YUGA 55 novog, na kredit, dosta povoljno.

Kada sam seo u YUGA posle 5 godina zivota bez kola i jos 6 godina voznje trabanta (koji tesko da moze da se svrsta u prave autombile - motor od freze sa kartonskom sasijom, nesto kao recimo moped sa kisobranom) ... i kada sam seo u novi YUGO 55, pre nesto vise od 2 godine, pa gledam komandnu tablu, pa ima pokazivac goriva (trabant nema, sipka kao kada proveravas ulje), pa sam uzeo da citam knjigu YUGO 55 (ja sam masinski inzenjer), ma to je bio vrh vrhova!

Ne cujem motor (trabant pravi stravicnu buku), moze da ide preko 80 (cuo sam legende da su neki gazili trabija preko 100 ali ja nisam uspeo) ii to brate u trecoj, ma ludilo, pa krenes iz druge ladno...

Imam 40 godina, vozicu ovog YUGA bar jos 10 godina pa cu videti...

Na poslu, kolega koji vozi Opela Astru se dugo razmisljao da li da zeni kupi novog YUGA da eto ima dok ide na fakultet i odustao je, rekao je da ipak YUGO nije za nju, to je ipak, ne znam, krs... i kupio joj Punta.

Znaci, zavisi gde postavis standarde.

A sa autorom teksta se u potpunosti slazem, samo ja cu mog YUGA da vozim i dalje.

s tim rolaj

pre 15 godina

Moj prvi auto, za razliku od vecine, nije bio Jugo nego Reno 4. Secam se da sam kad god sam sedao u Jugo bio neprijatno iznenadjen. A Reno 4 je model iz 60-tih.

bič božiji

pre 10 godina

Od zastavinih vozila nisam imao samo jugića! Kada sve stavimo na papir,cenu,delovi,izdržljivost i poredimo sa ovim današnjim dobijamo sve to samo malo zategnuto i 3-4 puta skuplje!! Razlika je što današnja vozila imaju klimu,a i u floridama su počeli da ugrađuju klime neki modeli,pa smo i tu negde kao ostatak Sveta! Jedino je potrosnja bila malo povećana nego kod današnjih modela vozila! Ali kada vidimo motore i kada je taj motor osmišljen onda to i ne čudi! Ja sam ima Floridu 1,3EFI 68ks i mogu reći da je za taj auto i tu karoseriju bio veoma živahan i brz 168km/h,a kamoli za jugića gde dobiješ još koji km/h! Ja sam u motor sipao Castrol i menjao na 10000km,BOSH-ove kablove,svećice,....sve po propisu! Auto sam kupio sa "95,000km",mada sedišta su bila propala kao da imaju minimum duplo km! Prodao sam ga sa "260,000" na satu,ne računam što me je predhodni vlasnik zavrnuo,imao je sigurno 350,000km samo sam karike promenuo i to 25,000 pre prodaje! I da vozio sam u taxiju,gde god sam krenuo nigde me nije ostavio! A posle toga kupim OCTAVIU i poslo tačno 4god i 172,500km,izašao iz garancije,zakuca motor kada sam vozio kupcu u Bujanovac na auto putu! ....i posle kažemo Zastava ne valja!! Eeee samo da se vrate ti dani!!!

maki

pre 15 godina

da...bravo za toplu dusu..... mnogo mi je jada zadao mili jugic...ali ima dusu.....kad odustanem i od udaranja cekicem u onu ogromnu konzervu ispod haube....ja krenem da mu pevam.....i on krene....lepo, lako...kao da se nista nije dogodilo....ja promrzlih prstica....i sa osmehom ipak nastavim da pevam do zeljenog cilja....da se ne predomisli....a ima par omiljenih pesmica...to vec zavisi od godisnjeg doba.....

Alfissimo

pre 15 godina

Kako napisati tekst o ½ponosu domaće autoindustrije½, a ostati do kraja realan i objektivan? Moja dugogodišnja iskustva sa vozilima iz Kragujevca daju mi za pravo da pokušam:
Davne 1982. godine otac je postao vlasnik Yuga, nakon što je rešio da se nakon mnogo godina oprosti od svog ½stojadina½. Taj Jugić je radio svoj posao, da bih ga nakon položenog vozačkog ispita 1989 godine (naravno, na Yugu) i ja zadužio. Mališa je bio u našem vlasništvu sve do 2003. godine kada sam konačno sebi priuštio nešto ozbiljnije – ono što se u svetu zaista smatra automobilom. U međuvremenu sam se susretao sa službenim Jugićima, ½osmicama½ i ½kečevima½, tako da sam kompletirao svoje iskustvo sa Zastavom.
Prvi utisak je da su se do tragičnih ratova na prostorima ex-Yu Zastavini modeli pravili kudikamo kvalitetnije. Taj naš Yugo beše iz onih prvih serija kada su kooperanti pravili delove širom stare Jugoslavije i kada je mališa imao mnogo više dodirnih tačaka sa uzorom na koga se ugledao – Fiatom. Epilog je da motor nikada nije pravio probleme i da nas taj auto (uz redovno održavanje) NIKADA nije ostavio na cedilu. Brave su radile normalno i kada je doživeo punoletstvo, a da ne govorim o otvaranju prozora i slično, obzirom da nikada i nigde nisam morao zaglavljivati šrafcigere. Kasnije je već pričana neka druga priča. Primer:
2003. godine sam lično poslat u Kragujevac da preuzmem novog službenog ½keca½. Čim sam izašao na autoput prema Beogradu i posetio benzinsku pumpu, shvatio sam da plovak ne valja i da automobil nikada neće pokazivati nivo goriva kako bi trebao. Beše zimsko vreme, a u naivnom pokušaju da otvorim prozor par dana kasnije (ne sećam se iz kojih razloga), isti je bukvalno ispao iz ležišta i propao! Nedugo potom isto se desilo sa suvozačkim prozorom, a vozačko sedište koje je jednom oboreno za potrebe izrazito visokog vozača više nikada nije vraćeno u svoj prirodni položaj. Problemi sa motorom i sklopovima kod istog automobila tokom narednih godina eksploatacije brojni su i nezahvalni za opisivanje.
Ako ćemo realno, stvari sa Yugom stoje ovako: Auto je tehnološki ne zastareo, već ga je odavno trebalo zabraniti za upotrebu da su okolnosti normalne. Bezbednost je kriminalna, počevši od limarije koja se tako gužva i prilikom manjih udaraca, da su putnici u tom modelu izloženi nemerljivo većem riziku nego u drugim automobilima. Kočnice su nedopustivo loše i vozač uvek mora poput kompjutera da proračunava da li će uspeti da se zaustavi, praveći kalkulacije između faktora ½razmak do sledećeg vozila½ i ½trenutna brzina vožnje½. Menjanje brzina u Yugu pretvaralo se u pravu avanturu, što zbog kamionski dugog hoda ručice, što zbog ½ubadanja½ u rikverc. Na onim prvim modelima trebalo je toliko snage i veštine, da je ta operacija mojoj supruzi uspevala samo uz mnogo truda i moju asistenciju.
Autor teksta je ukazao na mnoge boljke testiranog automobila i ne bi ih posebno apostrofirao obzirom da su iste većinom poznate, pre svega vlasnicima Yuga. Realno, za tu cenu se i nije moglo dobiti mnogo kvaliteta završne obrade, komfora i opremljenosti, tako da slobodno može da se primeni ona ½koliko para, toliko muzike½! Ponešto je ipak izluđivalo vlasnike, počevši od muke sa paljenjem vozila gde je čak i leti trebalo pripomagati saugom (i dan danas me bude komšije sa ½kecom½ i Floridom koje u zimskim danima ostave po 20 minuta da se zagrevaju dok oni u kući obavljaju doručak, a automobili napolju urlaju na punom gasu), pa do spominjanog magljenja prozora i ekstremno lošeg grejanja.
Lista bi bila podugačka, ali ako ćemo realno, ne može sve biti obojeno crnim nijansama. Za početak, motori u Yugo automobilima (čak i oni od 45 KS najstarije generacije), bejahu za to malo karoserije prilično živahni i do nekih 100 km/h nudili su relativno podnošljiva ubrzanja i pokretljivost. Visok klirens vozila za tu kategoriju i malo međuosovinsko rastojanje omogućavali su mu da bude okretan, da napada visoke ivičnjake na koje baš ne bih rado ½naterivao½ svoj Alfa Romeo, dok nije bilo previše glavobolje zbog vožnje po poslovično lošim i rupičastim putevima, čak ni zbog eventualnih izleta na zemljane i blatnjave staze. I pored malog prtljažnika, peta vrata i mogućnost obaranja sedišta davala su mu veću praktičnost za tovarenje i izlete u šoping centre nego što je slučaj kod nekih limuzina sa četvoro vrata. Preglednost je zbog obilja staklenih površina i kockaste forme bila fantastična, pogotovo za vožnju u rikverc i parkiranje u zagušenim gradovima. Konačno, jeftino održavanje, majstori i ½majstori½ na svakom ćošku, delova gde čovek poželi i sasvim prihvatljiva cena u velikoj meri osnažuju onaj drugi – pozitivni tas na vagi.
Smatram da polemika o istorijskim razlozima nastanka projekta Zastava i Yugo nije od velikog značaja za ovu priču. Istorija se desila i Yugo je naša gotovo četrdesetogodišnja realnost. Fakat je da je taj projekat potpomogao u velikoj meri proces motorizacije našeg tradicionalno siromašnog društva i to niko ne može osporiti. I pored svih mana i zamerki, mnogi od nas su se učili na Yugu i za njegovim volanom prošli kroz silne avanture.
Ono što najviše zameram nadležnima jeste nedostatak vizije i tavorenje zbog čega je jedan projekat koji u momentu nastanka i nije bio tako loš, danas postao predmet sprdnje. Za četiri decenije svet se jako promenio, tehnologija dohvatila neslućene visine, a naš Yugo ostao manje-više isti kao u momentu nastanka. Najviše zameram zanemarivanje bezbednosnog aspekta jer je bilo prostora da se na tom automobilu ozbiljnije pristupi unapređenju kočionog sistema, te da se ne izmišljajući toplu vodu primene neka ne tako komplikovana i skupa rešenja koja bi možda malo podigla cenu, ali istovremeno učinila Yugo bezbednijim i prihvatljivijim za novo doba.
Za kraj ostaju dva glavna pitanja koja su se vrzmala po glavi mnogih od nas, dovodeći pojedince u dilemu i dan danas:
1. Šta bi se desilo da projekta Zastava nikada nije bilo? Da li bi tada manje ljudi u ovoj zemlji iskusilo čari vožnje, ili bi možda situacija bila daleko povoljnija da je neki drugi automobil (možda Golf 1 ili Golf 2) postao ½nacionalno vozilo½, tako što bi izbegli ogromne carine i poreske dažbine štiteći domaće mezimče, odnosno da je strani (a kvalitetniji) automobil bio dostupniji srednjem staležu za sve ovo vreme?
2. Uvek prisutna dilema – da li kupiti novo Zastavino vozilo (po sistemu novo je uvek novo) ili polovnjak sa zapada sumnjivog porekla i stanja?
Odgovor na drugo pitanje sam dao tako što sam posegao za polovnim automobilom iz Italije čim su se za to stekli uslovi. Tvrdim da nisam pogrešio i uvek bih odabrao isto. Polovna Alfa 145 za oko 4.500 E (otprilike cena novog Yuga) ili Alfa 156 za 7.000 E moj su izbor zato što od automobila tražim mnogo više nego što je to puka vožnja od tačke A do tačke B. I uveren sam da će ovi polovnjaci trajati duže od novog Yuga (pogotovo kako su pravljeni poslednjih godina), biti prijateljskije nastrojeni prema životnoj sredini (katalizatori) i svakako nuditi nemerljivo veću bezbednost (aktivnu i pasivnu). O komforu i opremljenosti ne bih govorio.
Na pitanje broj jedan mogu samo dati krajnje subjektivan odgovor, iz neke lične perspektive. Moj odgovor je pozitivan, odnosno mišljenja sam da bi nam bez te avanture bilo danas bolje, ali dozvoljavam da neko izrazi i drugačiji stav – pre svega oni koji su decenijama radili i živeli od te Zastave.
Yugo je odavno trebao biti penzioner i to je epilog čitave priče, ali ukoliko zaista želimo biti objektivni i sagledati njegovu ulogu u našim životima, rekao bih da mališa ipak zaslužuje da ga sa ovog sveta ispratimo dostojanstveno, kao nekog daljeg, ali relativno simpatičnog i dragog rođaka.

Branko Badrljica

pre 15 godina

Mislim, da si praviš Yugecu krivicu.

YUgo je bio auto, veše nego dobro primeren vremenu u kome je nastao i bio je VRLO koristan, kako za automobilizam tako i za našu industriju.

To što ga je Zastava vukla decenijama i što je bio sastavljan očajno, nije krivnja dizajnera.

U osnovi se radi kod Yuga o tačno istom problemu kao onom što je razbio Jugoslaviju:

Šta možeš da uradiš sa socialističkim radnikom, vrlo zaštićenim sa strane društva i kako to porediti sa proizvodom kapitalizma.

Tada smo se vozali relativno ofucanim autima ali smo se vozili. Danas nam nude sve i svašta ali šta to vredi, kad je plata nezaštićenog radnika mala.

Da se u inozemstvu više cene polovna kola, mi bi još uvek gledali u uvozna kola a vozili Yuga.

Što se ležanja na cesti tiče, to je ponajviše stvar amortizera. Daj na jugeca tvrde plince i ležaće kao "formula".

Sve u svemu, jugec je bio genialan koncept svog vremena i bio bi i danas sasvim fini "off-beat" autić, da mu kvalitet izrade nije očajno loš.

Stvarno, da se imalo trudila, Zastava je mogla da u tih koliko već 30-desetak godina upenali kvalitet tog "gokarda"

Naročito su slabi karoserija i dizajn motora. Ne mogu da ukapiram zašto ne mogu bar da ugrade kvalitetne klipove, karike, košuljice cilindara i ležajeve.

Razlika u ceni ne bi bila velika a razlika u krajnjem efektu...ohoho...

I stvarno puno troši. Ne kapiram kako može potrošnja da bude tako velika čak i u novoj reinkarnaciji sa elektronskim ubrizgavanjem...

Goran

pre 15 godina

Pre bih rekao za autora teksta da Yuga nije nikada ni vozio. Slusao covek price, a svi znamo kako Srbi vole da se ismevaju svome. Lino sam vozio Yuga/101/128, i moram da kazem da za te pare, mi stvarno nismo imali bolje. Nijedan auto me nije izneverio. Nisam ostao na putu. Nisu se kvarili, a i kad nesto "crkne", zbog jednostavne konstrukcije, vrlo lako si sam mogao popraviti. Pretpostvaljam da autor ne zna sta su klesta ili alat nikad nije koristio. Valjda covek moze sebi da priusti auto 21veka, i redovan servis. Nazalost Yugo ce mnogia nedostajati jos dugo, jer para za nesto "bolje i vece/udobnije" prosecan Srbin nece skoro imati.

Petar

pre 11 godina

Nije potrebno bacati kamenje po staroj drzavi (zaista ste trebali ostaviti politiku i fokusirati se na proizvod). Ona (SFRJ) je bar pokusala proizvesti nesto svojim snagama koliko je umela, cak je imala uspeha i u avio idustriji.

Mita

pre 11 godina

Postovane kolege/nice vozaci, posle visegodisnjeg vozackog iskustva i promene 20+ automobila iste sam poceo da svrstavam u nekoliko grupa a to su , automobili ( BMW , Mercedes,Jauguar) alternativna vozila( Oplel, WV, FIAT Citroen, Peugeot,Renault,Japanski proizvodjaci)i prevozna sredstva Juzno korejska vozila i naravno Yugo.Odrzavanje svih osim Yuga je po svim pravilima i procedurana ( kupuju se samo skupa ulja originalne svecice i filteri odlazak u servis redovan i td. i td.)A kako to izgleda kod mucenog Yuga. Ulje se doliva,filtere ako ima - ima, svecice se ciste karburator se izduva ( kompresorom ),balansiranje tockova - pa kome to treba,pranje -na kisi i da ne nabrajam dalje shvatili ste poentu. Imam srecu uzivotu da poslednjih 10 tak godina vozim iskljucivo vozila BMW i to uglavnom top modele te sam slobodan da na opste zgrazavanje svih iznesem tvrdnju da je Yugo sasvim sigurno imajuci sve u vidu jedan od najboljih automobila( prevozno sredsvo) na svetu ikada napravljen .

s tim rolaj

pre 15 godina

Komentar da je Jugo dobar za svoju cenu ne stoji, jer njegovu ukupnu cenu čine ono što vam traže u prodavnici plus višedecenijsko subvencioniranje gubitaša koji sa 30.000 radnika proizvede 200.000 vozila za godinu dana. Taj odnos od 7 vozila po radniku godišnje ima još Aston Martin (kada mu je slaba prodaja) i možda Rolls-Royce, a proverite sami koliko ti automobili koštaju.

dzigi

pre 15 godina

@ Novi: "Bolje je imati bilo kakvu proizvodnju u zemlji nego nikakvu" - vec je bilo reci o ovome, ali nisi citao prethodne komentare: Zastava je pravila gubitke, tome su sluzile subvencije. Dakle u slucaju Zastave - bolje je nemati nikakvu proizvodnju, jer ti se takva "proizvodnja" automatski odbija od dzepa (porez/budzet). I tu nema apsolutno nikakve koristi (u poslednjih 10 godina Zastavi je dato/poklonjeno/baceno 500 miliona eura. I to je zvanican podatak Vlade).

MARKO-VW

pre 15 godina

Svaki auto ako se pravilno održava može korektno da služi. Primer iz moje kuće: moja tetka je u zivotu vozila samo tri auta, i sva tri su Yugo. Prvi je bio 45 iz 1982, drugi 55 iz 1991, i ovaj poslednji 65 iz 2006. Sa prva dva je prešla po 120000 km, redovno ih servisirala, nije vozila preko 100km/h, a najveći kvar je bio probušeni rezervoar na modelu 55 iz 1991. Jednostavno, od njega ne treba očekivati ne znam šta. A to da je odavno trebalo prestati sa njegovom proizvodnjom, to je naša sramota i crna realnost.
I, molim vas, nemojte ga porediti sa Golfovima, možda ovo čita neko iz inostranstva, zar treba i dodatno da pravimo budale od sebe samih!?

Petar

pre 15 godina

Proslo leto sam sa kolegom strancem dosao u Srbiju. Kolega inace ima citav vozni park koji ukljucuje 2 porsea, 2 audija, i hondu. Poput mene je veliki zaljubljenik u automobili. Vozio je sve i svasta. Cisto iz zabave smo iznajmili Yugo - to je na neki nacin jedinstvena prilika.

Kad ga je probao, kolega mi je odmah rekao da ga jako podseca na njegov prvi auto Golf 1 - koji je u to vreme bio odlican. Za rane 80-te to je bio relativno dobar auto.

Nazalost, bili smo zaustavljeni u vremenu i prostoru skoro 20 godina i ostali sa starom tehnologijom. Kec je, cini mi se, 1975 bio u izboru za auto godine u evropi i zavrsio kao 2. ili 3. U to doba su pogon na prednje tockove, bregasta iznad glave motora, i 5-ta vrata zaista bile nove stvari. Poredjenja radi, Renaulut je u 4-ci i 5-ci imao bregastu ispod bloka. Kadet je imao zadnji pogon...

Znaci nije sve tako crno uvek bilo. Problem je da smo zaustavljeni u vremenu. Moje misljenje je da treba postovati istoriju ali se u isto vreme okrenuti buducnoti. Licno mislim da je sa malo vise postovanja prema proslosti i sa toplijim recima trebalo isplatiti vremenom pregazenog Yuga.

Starac Foco od 100 ljeta

pre 15 godina

@ DeSoke
Spachek mi je uvek bio izuzetno interesantan. To je definitivno jedan od automobila koji su obelezili francusku auto industriju. Secam se da sam procitao negde da su pred konstruktore Spacheka postavljena 3 uslova koje je auto mora da ispuni:
1) da moze da se popravi u svakoj kovackoj radnji
2) da u njega komotno mogu da se voze 4 coveka sa polucilndrima
3) da na zadnjem sedistu moze da se preveze karton jaja preko oranice, a da se ni jedno ne slomi

I tako je nastao Citroen 2CV. Ipak zalim sto nikad nisam imao prilike da sednem u njega.
Izvinjavam se sto ovaj komentar nema vezu sa gorenavedenim tekstom o YUGO-u
Pozdrav

Gox

pre 15 godina

Autor teksta je definitivno neki moderni napaljeni poznavalac automobila, bezrezervno nalozen na 2000+ kubika.
Mada, istini za volju, sve sto je rekao je tacno, posmatra li se sa aspekta automobilske industrije na pocetku 21. veka.
Kada bi autora mogli da stavimo u "time-machine" i vratimo kroz vreme u trenutku nastajanja tog automobila, on bi se osvrnuo oko sebe i video bi da je taj Yugo manje-vise isto ono sto i svi drugi prave.
...
E sad, to sto smo mi to pravili i vozili 30 godina - posledica je tako kompleksnog uticaja najrazlicitijih socijalno-ekonomsko-politickih faktora da je zaista iluzorno pokusavati dati objasnjenje krace od 50 strana gusto kucanog teksta.
P.S.
Vozio sam Yugo, danas vise ne.

Dobrica

pre 15 godina

@ Ivan: Mislim da stvarno treba da raskrstimo sa tim da "srbi pljuju po svojem..." i da "drugi to nikada ne rade..." Pogledaj bilo koju epizodu Top Gear pa ces videti da Jeremy Clarckson NAJVISE pljuje upravo po Roveru! Drugi (kako ih nazivas) kritikuju sa razlogom sve svoje sto ne valja, ali za razliku od nas imaju ljude koji na te kritike REAGUJU pa ispravljaju ono sto ne valja. Kod nas je to sve samo pljuvanje "zavidnih" i "trucanje o necemu sto se ne razume" i na tome se zavrsi. Moram da kazem da je pisac PREMALO kritikovao i pljuvao po jugicu koji NIKADA pa ni '78 nije bio dobar auto
@ Vladimir Pantic: Jeste, metalski kompleks donosi veliki profit, ali je daleko od toga da donosi najveci profit (pogledajte IT industriju) i jeste, u pravu ste, ne bi ni Nemacka ni Francuska bile to sto jesu da nisu imali tesku industriju, ali je stvarno mnogo bitno reci da su oni imali od samog starta nesto sto se zove trzisno orijentisana privreda koja se razvijala ka liberalnom kapitalizmu sa jakom socijalnom drzavom, dok smo mi imali dogovornu ekonomiju i samoupravljanje u kojoj su svi sve znali bolje od menadzera, tj. direktora, ekonomista i inzenjera. TU lezi pravi razlog propasti nase automobilske industrije a ne u tome da se socijalni mir kupovao 90-tih prezaposljavanjem u Zastavi. Svaki moj ozbiljniji kolega (Industrijski Menadzment) bi se ozbiljnije pozabavio i pitanjima kontrole kvaliteta, uredjenja proizvodnih procesa i osnovim pokazateljima proizvodnje (efikasnost, efektivnost, produktivnost) koji su u Zastavi ODUVEK bili podredjeni populizmu, politicarenju i otaljavanju posla.
Na kraju - nepobitno je da je narod kupovao Jugo, ali samo zbog toga sto je bio jeftin (o gubicima nastalim zbog toga ne zelim ni da govorim) a ne zbog toga sto je bio dobar. A ko god kaze drugacije ocigledno nikada nije bio u situaciji da vozi stvarno dobar auto ili makar bolji od Jugica. Bio - ne povratio se!!!

Starac Foco od 100 ljeta

pre 15 godina

I ja sam, kao i vecina sunarodnika, imao dosta dodira za Zastavinim vozilima i yugo-icima. Pored svih peripetija i zavrzlama koje su me pratile, najvise mi je ostalo u secanju ubacivanje u prvu, kod svih odredom!!! Ama nikako da ubode...I onda ono cuveno: prvo nazad u drugu, da okrene zupcanike, pa u prvu. Imao sam i starog Golfa 1, sa kako neko rece traktorskim dizelom, al to je bio auto: imao je oko 160.000 km, motor je bio EXTRA, a menjac - kao kroz sir...

Alpine

pre 15 godina

Jedini "automobil" za koji mogu da tvrdim da je gori od yuga je trabant.Zaista uzasna masina bez skoro ikakvih instrumenata i pokazivaca i sa dvoklipnim motorom koji radi kao bager.
Inace najkvalitetniji jugici su se proizvodili od '86-'91.

Igor

pre 15 godina

Autor se trebao raspitati,Zastavina vozila od 1990 ne trunu rapidno.A nekadašnji ponos motori su neviđeni krš.Generalna se radi na oko 50 000 a znam za zakucavanja u vožnji sa oko 20 000 i slične primere smo svi videli.A kod mene u firmi ima kec sa kraja 2003 sa pređenih 100 000 bez generalne,e to je raritet!Ali je zamenjeno: kompletan trap (neki delovi više puta) set kvačila,kočnice,letva volana,hladnjak,pumpa za gorivo,sinhron 4. i 5. brzine,gepek ne može da se zatvori,bilo je i popravki oko alnasera,ako sam nešto preskočio šta ću..Ali još ide i nije nigde truo i svaki put se dovukao do garaže-nikada nije ostao na putu.Redovno je održavan i vozi se svaki dan,do 80 km/h je OK,do 100km/h je već nezgodno, preko toga nije vožen jer postaje neupravljiv,sad kao veteran se prilično mazi.
Moj brat ima juga GV za Ameriku 88 godište oko 210 000km u perfektnom stanju motor bez potrošnje ulja,limarije bez truleži bilo je rđe na rubovima farbano ove godine.Sve na njemu radi čak i signal za vezivanje pojasa.Zvuk motora nije nalik Jugu za naše tržište,na bloku motora piše SEAT,vrata se zatvaraju kao na Golfu 2,pali perfektno ugrađen plin,sedišta nisu pocepana,ma bolji od svakog Kadeta ili Eskorta.Da su pravili taj kvalitet verovatno nebi završili kao subvencionorani gubitaš koji je trebao propasti odavno.
I da dodam da u firmi imamo i Z10 za 11 meseci preko 30 000km bez ijednog kvara.
Nadam se da će im to biti put u budućnosti.Ali da dodam za kraj da se na novoj vidi da vrata nisu dobro uklopljena kao na Fiatu Punto.

DC

pre 15 godina

Imao sam prilike da vozim vise Jugica, iako nikada nisam imao svoj. Vecina je bila uzasna i za voznju nista nalik slicnim (po velicini)evropskim automobilima iz 80-ih. U pozitivnom secanju mi je ostao jedino Jugo mog druga iz 88-e koji je bio vrlo pristojnog kvaliteta - sto je samo dokaz koliko je Zastavin standard varirao. Inace, Jugo, baziran na Fiatu 127 koji je poceo da se proizvodi pocetkom 70-ih, je bio tehnoloski zastareo cim je poceo da se proizvodi. Licno mislim da je Zastavin najveci uspeh 101. Fiat je poceo da proizvodi 128 1969-e i to je bio tehnicki izuzetan auto za to vreme. Zastava je samo 2-3 godine kasnije preuzela sve prednosti 128-ce i dodala peta vrata - resenje ispred svog vremena u toj klasi. VW je ponudio slican koncept 3-4 godine kasnije u vidu Golfa dok su Opel, Pezo Ford i co presli na hatchback i prednju vucu tek u osamdesetim. I dok je 101 koncepcijski bio auto ispred svog vremena, Zastava je uspela svojim kvalitetom izrade i nepostovanjem kupca da ucini da i taj auto mnogima ostane u losem secanju

mustang

pre 15 godina

Zastavina najveća greška, je da su prestali proizvodnju Fiće. Trebali su da ga modernizuju (motor spreda, crash testovi, kočnice, ventilacija). I koštao bi manje od Yuga ili 128. Bio bi #1!!! BTW, da ne pričam, da su alat za Fiće, koji koje koštao milijone $, istopili za staro željezo. A danas branik, vrata ili hauba za Fiću košta od 100-500 EU.

Dejan Petkovic

pre 15 godina

Kao vlasnik Skale iz '90 pa do kraja 2006,mogu samo da kazem da je najveci problem bio u majstorima koji su ga "popravljali" !!!Svaki put kad ga vratimo iz radionice nekog majstora morali smo ja i cale da doradimo nesto.
Inace radio je samo tako presao je oko 180000 sa svim tim nedacam kod majstora.Isao u cugu po 600 km.
Danas radim i osamostalio se,imam zajednicki auto(ford mondeo '96god)ali se razmisljam da nabavim jednog Yuga za sebe(novog).

mix

pre 15 godina

OK svi ZNAMO da YUGO nije konkurencija svetskim modelima, ali sigurno nije bio ni namenjen da bude to je najbitnija stvar koju je autor teksta ispustio i zanemario, trebao je da sagleda taj automobil u mnogo sirem kontekstu nego sto jeste, mislim da je glupo porediti yugiceve nedostatke iz danasnje perspektive, za ficu je yugo bio odlican automobil. Druga stvar razvoj auto industrije je bitna stvar za svaku privredu u opste i po meni nije bila losa namera drzave u to vreme da finansira taj projekat drugo je to sada sta je posle bilo... Nasa privreda uskoro nece moci ni postenu biciklu da sastavi, za usvajanje novih tehnologija potrebano je znanje, novac i vreeemeeeee, tekst je mozda trebao da se bavi time sta je auto industrija imala od te tri stvari tada i sta ima sada?

schumacher

pre 11 godina

U zivotu sam imao tri juga od kojih je jedan bio 2000 godiste i kao nov. Bas taj, kada sam mu uradio motor, postao je perfektan auto. Stizao sam sa njim svugde i nikada me nije ostavio. Ne znam kakvu je kantu pisac ovoga teksta vozio. Auto se zanosi na sve strane pri kocenju, kako se to meni nije desavalo. Motor lenj i mnogo trosi, pa sta ocekujes od motora koji se u vise-manje neizmenjenom obliku proizvodi jos od 1969 godine (neka me neko ispravi ako gresim). Ja sam na mom jugentu imao dvogrli Weber karburator i auto je, kada se ukljuci drugo grlo, isao kao metak. A trosio je kako-kad, u gradu 10l, a na otvorenom oko 6,5 do 7l, u zavisnosti koliko ga cepas.
Svi znamo da je Fiat Punto iz 2003 godine (koji inace sada posedujem) savremeniji, ekonomicniji i brzi auto od juga, ali sam se neki dan, kada sam menjao set kvacila i radio mali servis na puntu (koji me je izasao oko 140 eura) podsetio koliko mi jugo nedostaje.
I jos nesto: svi kukaju na kvalitet juga, a kada bi menjali ulje na vreme, i sipali neko kvalitetnije, te stavljali kvalitetnije filtere, svecice, plocice, paknove i uopste kvalitetnije delove, videli bi kako i on moze da bude pouzdan auto.

Nikola

pre 8 godina

Prvi vlasnik sam sam modela Zastava Koral In 1.1 2008.god. auto radi i zavrasava posao uz redovno odrzavanje, ulje kvalitetno polusintetika, bosch filter, bosch svecice, pali a pomisao, u vanrednu situaciju na -20 C pali kao mina i ide po snegu tada po zakonu dozvoljenim letnjim gumama, sada ima kvalitene gume 165/70R13 i zadnje nemacke amortizere tvrdje od fabrickih, prednje plocice delphi i ima super kocenje i stabilnost. Potrosnja je na otvoreno 6-6.5l a u gradu 7.5l. Ide petom brzinom na 3000 obrt./min 100Km/h tj. 4500obrt./min 150Km/h, a moze i trecom brzinom opasno dobro da pretice i po dva tri puta skuplje modele 5000obrt./min 100Km/h. Sta reci, za ulozen novac je odlican i uz dobro koriscenje brzo vraca isti. Primer koleracije da motor renault u modelu laguna isto ide na 3000obrt./min. 100Km/h i tu se vidi koliko su bili pametni inzenjeri koji su svojevremeno konstruisali motor i menjac za zastavu tj. yugo. Brzina sagorenja benzina je vrednost koja zavisi od benzina, a iskoriscenje zavisi od tanja motora, i konstruktor motora za zastavu tj. fiat je rekao motori ne piju, nego disu. Nastelovana i odrzavana zastava sa lakim aluminijumskim komponetama u motoru itekako dobro ide i malo trosi i to je dokazano nebrojano puta. Okolne pratece elemente je lako odrzavati i popraviti na karoseriji. Dobra zastava se ne menja. Unapredjenja u vidu daljinskih komandi radio aparata na volanu je strano pomodarstvo. Ko zna koliko yugo dobar moze da bude, razume sta pricam tj. pisem.Poz!

Nenad

pre 15 godina

Yugo mi je prvi auto, vozio sam ga 11 godina. "Jedno je sigurno - uz Yuga čoveku nikada nije bilo dosadno" je zaista istina, od prelepih trenutaka provedenih sa prijateljima, do ocaja prilikom startovanja na nekom od gradskih parkinga. Zanimljivo je da nikada nije 100% funkcionisao; dok promenim osigurac, pokvari se sirena, i tako redom...
I pored problema sa svim i svačim, počevši od kočnica, crkavanja osigurača, neispravne sirene i merača za gorivo, nije mi padalo na pamet da ga menjam za neki sličan auto (kasnije je ipak zamenjen nekim dosta boljim).
Medjutim verovali ili ne najveću glavobolju je predstavljala popularnost kod lopova sredinom `90 i činjenica da se sa obicnim srafcigerom sa malo iskustva vrlo lako otvara, sto me je koštalo par podizača prozora, ručica, police kod menjača i 3 kasetofona (posle zadnjeg sam batalio da kupujem druge i presao na MP3 player)
Mane, koje je autor u tekstu naveo, potvrdice vecina vlasnika "Yugica", ali i pored toga to je auto kojeg se uvek rado sećam i ostaće nešto posebno u vozačkoj karijeri!

bojan

pre 15 godina

Imao sam jednom juga 45, nije bio los, jer nisam imao izbora,ili para za bolji auto, al porediti ga sa mercedesom ili golfom ili renoom iz 82, pa to je totalno bez veze, mercedes 123,a posle njega 124, je jedan od najkvalitetnijih automobila ikad proizvedenih. Vise oni predju kilometara u rikverc, nego yugo napred. i dan danas. Al ne treba yugo pljuvati, nego one pametnjakovice koji za 30 godina nisu nista bitno promenili. Uzmire vrata od yuga iz 82 istavite ih na novog. Savrseno se uklapaju! Sta reci...

Bane

pre 15 godina

Sve ove komentare što sam pročitao pozdravljam svako ima svoje mišljenje i to je to. Moj prvi auto je bio Yugo 55 koral iz 1989 god. i još je u voznom stanju ima nekih 140000 km ali mu je već potrebna "generalka". Serije iz krajem osmadesetih su po meni i bile najkvalitetnije napravljene. Ja sam sa njim prošao oko 60000 hiljada km stvarno bez većih problema, ali kasnije su počeli veći kvarovi. Mane ovog auta su već svima poznate i neću to ponavljati, mene samo zanima ako već pomenuta Zastava nije imala sredstva za ulaganje u razvoj novih modela a znamo koliko je to para, zašto im je trebalo tri decenije da taj postojeći model juga pa i ostale ugrade savremenije instrument table i razna druga poboljšanja i što je vrhunac te priče za svaku tu šminku i sitnicu uglavnom plate nekom stručnjaku da to osmisli kao da je to neka velika stvar napraviti par plastičnih spojlera i lajsni. S obzirom na ovakvo poslovanje Zastave nije ni čudo što su propali i negativno poslovali a razliku u ceni je uvek plaćao naš siromašni građanin. Trebalo je ipak da se Zastava opredeli za proizvodnju oružja gde su bar imali nekog uspeha!

Dzoni

pre 15 godina

Zastava je ugradjivala delove proizvedene sirom srbije ,DMB je u beogradu ,zasto niko njima nista ne prebacuje a zastave je po nalogu vlade morala da ugradjuje njihove motore i kada su bili ispod svakog kvaliteta.Srbija je nazalost Beograd ,hocemo decentralizaciju,dok je Beograd svet i sve pare idu tamo mi ostali zivimo u 19 veku.Ovde neki nerazumeju ocigledno da vecina ljudi koji su juzno od bg-a a koji vecina imaju platu 15-17 000 din (kao moj otac ) sebi nemogu da priuste nijedan drugi auto pa i da ga neko pokloni.Komsija kupio Ford Mondeo star 4 godine ,pola plate mu ide za ratu ,posle 4 meseca crkao neki plivajuci zamajac ,deo manji od sake ,cena popravke 950 eura bez ruku,morao je da se pozajmi da bi ga popravio ,a to vecina ljudi juzno od BG ipak sebi nemoze da priusti.Kola se ne jedu

slobodan

pre 13 godina

Bilo je zanimljivo citati sve ove misli nasih ljudi, kao i danas, poneka pametna misao i more gluposti.U nekim trenucima sam se pitao, gde zive "oni"?Znam da je tesko biti realan u ovo vreme povrsnosti i praznine, ali je ipak zapanjujuce kako pojedinci tumace yugo i celu pricu.Pitam se, da li je vecina "autora" svesna da su im dede i babe imale poljski wc, a ovde se prica o nekom 21 veku i masta se o "lepom" zivotu.Da ne davim, ili ti "smaram", to sto je taj auto pruzao nekada ljudima, vama nece pruziti ni najnoviji BMW, Mercedes ili bilo sta od tog arsenala.Pojam srece je za vecinu nepoznanica, ali neka, tako i treba da bude, svakom prema meri.

Darko

pre 11 godina

Mislim da je problem u tome jer mi ocekujemo od auta od 3500e,klimu,kozna sedista i tako te gluposti.Auto koji ima sve to najmanje kosta oko 7000e sada, a kada je yugec prestao da se proizvodi mogao si kupiti(pa i sada )klot Punta koji je samo malo skuplja kanta a nema nista.Inace uvezli smo sav otpad sa zapada za koji kao prvo nemamo para da odrzavamo(svaki je na majke mi presao samo 150000)zato i gine toliko ljudi.Ko dozvoljava da se trule kante bez pola limarije registruju?Ja vozim yuga ali ga odrzavam i servisiram redovno.Kako sa platom od 35000-40000 da vozis auto za koji su nove gume 100e?U sustini najbolji auto je Novi auto.

pera

pre 11 godina

Evo ponovo sam pročitao ovaj tekst posle nekoliko godina i mogu reći samo jedno: Stršljen ili nije vozio Juga ili se ne razume u automobile. Ceo članak je relikvija najjadnijih dana Vrelih Guma.
Naravno da je Jugo loš auto, stvoren kao donekle zastareo i nedovoljno kvalitetno sklapan - no ipak stavljati između ostalog zamerku na motor i kočnice je besmisleno! Pa i petnaestak godina konstrukcijski novija vozila u klasi nisu bila ništa bolja po ovom pitanju, naprotiv!
Neću da dužim, i ovako ispade hejtovanjem protiv hejtovanja...

marko

pre 8 godina

autor ovog teksta ne da je pristrasan nego kao da ga neko debelo placa za ovo blacenje. jeste auto nije bijo san snova ali u toj klasi za svoje vreme je bio zadovoljavajuci. imao sam 55ticu koja je prosla 237000 bez generalne uz besprekorno odrzavanje. sto se limarije tice za svoje godine je bio u zdravijem stanju od bilo kog kadeta ili vektre sa pocetka devedesetih.

Miroslav

pre 8 godina

Ne bih se bas slozio sa ovom pricom,pogotovo jer ni fijat se nije proslavio modelom zvanim punto.Ej,fabrika koja se bavi decenijama proizvodnjom automobila i koja je u drustvu super luksuznih automobila u svojoj domovini.Vozaci fijata i alfe romeo mogu samo da se pohvale cvrstim prijateljstvima sa majstorima u servisu jer su im redovne musterije.Koliko biste dali za veliki servis na svom zabarskom ljubimcu toliko provereno kostaju delovi za punu generalnu na zastavi.Vidjao sam automobile koji zadovoljavaju sve norme kako izgledaju nakon par godina voznje u uslovima u kojima se vozi zastava.Dinar jedan nije ulozen samo se sipa i vozi.Teret,makadam put,blato na karoseriji.Nakon takvog tretmana automobila kojeg ste platili 3000e polovnog ili 5000e mogu vam provereno reci da je udobnija voznja na kociji nekog cigana nego u tom automobilu.A i manje zveci.Vlasnik zastave nije zagrizen da svakodnevno pere i usisava svoj automobil i voza ga od servisa do servisa.Neretko za njega kupuje najjeftinije ulje i vozi ga uprkos nastalom kvaru jer nema racunar koji ce da vas onemoguci da startujete svoj automobil.U toj klasi juga je i sitroen saxo,punto,tojota jaris i jos mnogi.Natovarite njih za pijacu i sa 400-500kg tereta izadjite na auto put da vidimo kako su superiorni u odnosu na zastavu.Raspali bi se i procurili kao golf 3 kojeg je moj rodjak vozio.Koliko para toliko i muzike,budite malo realni.

Bungi

pre 5 godina

Yugo Koral je trebalo redizajnirati najkasnije do 1992. godine kada se pojavio VW Golf 3.U odnosu na njegovog manjeg brata Pola ovaj naš je bio debelo zastario.Trebalo je da izgleda kao prototip na salonu automobila samo malo ljepši.Unutra je trebalo da dobije novu istrument tablu i prednju konzolu,normalna 4 otvora za vazduh,normalne prekidače ventilacije i grijanja,novi volan podesiv po visini sa vazdušnim jastukom i jastukom za suvozača.Manuelna klima je trebala da bude opcija za sva tržišta,centralna brava i el.podizači prozora,servo volan,ABS kočnice.Motor DMB 1116 i 1300 EFI su trebali da dobiju novu glavu sa 2 bregaste i 16 v.Verzije sa turbo motorom je trebala biti ponuđena mnogo prije ovog perioda.Karoserija je trebala da bude dodatno ojačana posebno u B stubu, vratima,bočnim stranama i nosačima amortizera napred i pozadi.Napred je oslanjanje trebalo modernizovati(MC Pherson ramena ojačati) i dodati samoventilirajuće diskove većeg promjera.Pozadi izbaciti poprečni lisnati gibanj,napraviti nova oscilujuća ramena na koja se oslanjaju amortizer i spiralna opruga odvojeni.2 zadnja oscilujuća ramena povezati bočnim nosačem radi bolje torzione čvrstoće.Dodati kočione diskove pozadi kao serijske za bolje opremljene verzije.Poboljšati antikorozivnu zaštitu i zvučnu izolaciju.Mnogo toga je Zastava propustila da uradi,ostalo su uradili ratovi i sankcije.Šteta.

djordje

pre 11 godina

Steta sto se nepravi imam ga i necu ga prodati a zasto zato sto nema kompijutera abesova mmssova i elektronike zivela zastava i JUGISA

traxus maximus

pre 11 godina

Poštovani autoru,
Ja sam vozač Forda Focusa. Juga sam imao kad sam studirao. Nikad nikakvih problema što se tiče pouzdanosti ali to je opet od auta do auta.
U tekstu ste naveli da je prvi prototip napravljen 1978. Ako opisujete yuga, prvo se vratite u to vreme, a ne posle trideset godina tehnološkog napretka pisati o potrošnji, snazi, performansama nekog.
Drugo, ako istražite statističke podatke primetićete da je prosečna visina populacije porasla sa 171cm na 182cm, zato se skratite 11cm pre nego diskutujete sedište iz sedamdeset i neke.
Treće, da je ta Zastava htela da ugrađuje kvalitetnije delove morala je da uvozi.Pitanje za Vas: Šta bi političari rekli na ideju da se zatvore u to vreme velike fabrike DMB Rakovica, Železare Ravne u Sloveniji, Motins Novi Sad,Jugoplastika Split i svi oni koju su upošljavali hiljade ljudi i hranili hiljade porodica zbog malog juga 45? Nije samo neko u Kragujevcu imao beneficije već gomila gradova i sela gde su ljudi radili pa od proste radne snage u jednoj do dve generacije u tim porodicama se dostizalo do diploma. Moja baba je bila nadničar, a ja sam dipl.maš.ing.
To nije bilo samo zbog Zastave. Tu su bili Ei Niš, Sever Subotica, PPT Trstenik, UNIS i Famos Sarajevo, Gorenje, IMT, IMR, ZMAJ....
Naši dedovi su nam napravili fabrike za mali auto, crno beli TV, veš mašinu sa progamatorom, poni biciklu,a mi da unapređujemo.Ipak smo ispali mnogo nesposobniji od svojih dedova.
Toliko.Hvala.
Igor
P.S. Sa kojim automobilom ste prvi put videli more?

Ivan

pre 9 godina

Kada sam imao 6 ili 5 godina, moj prvi komšija je imao Zastavu 128. Bila je dobra, udobna I prduckala kad je bila pod gasom. Uvek ću se sećati tog auta-crvena limuzina jugoslovenske registracije sa onim Yugo felnama I srebrnim slovima YUGO iza prednjih točkova. Komšija je stalno ležao ispod nje. Bilo mi je drago što sam se vozio u takvom jednom autu. Jedino što ne mogu da mu oprostim je to što me nikad nije pustio da mu sednem u krilo I vozim je. Uvek sam voleo da joj sedim za volanom. E da mogu još jednom da je vidim. Jednog jutra on ju je prodao na otpad. Plakao sam te noći, mislim da nisam spavao. Kupio je novog Punta iz Kragujevac, ali šteta je prodavati auto koji se više ne proizvodi da bi kupio neki koji svuda možeš da kupiš. Završila je pod presom I ostavila prazno mesto na parkingu ispred naše zgrade. Sada želim da kupim neko Zastavino vozilo više od svega, a najradije bih kupio osmicu. Valjda će jednog dana ponovo početi proizvodnja "osmice" I "keca". Punto je odličan auto, ali nikakve performanse, komfor ili bilo šta drugo ne može kupiti taj užitak-vožnju u Zastavinom autu.

Ph4ever

pre 9 godina

Kupio sam poslednjeg Juga 2008 novog i to mi je drugi Yugo u zivotu te sam bio spreman na sve probleme koje jugo nosi.
Svimsu me napadali sto to djubre kupujem ali u to vreme za 4.300 su se kupovali razni precenjeni polovnjaci, koji su presli brda kilometara a vec nesto bolje je bilo 6-7000 kao i sad realno. Sve u svemu presao sam po Beogradu 50.000km. Nakon 7godina auto mi je stao dva puta jednom brava kljuca crkla, drugi put puklo crevo, istina da sam se trudio redovno da ga servisiram sipam dobro ulje bla bla. Poslednji servis u kom sam izbacio svu elektriku od kablova, svecica, akumulatora... sve me je kostalo ukupno 15.000Rsd, far je i dalje 580RSD i sada opet kupujem neki drugi auto ali ovaj necu prodati. Akanje po gradu lupanje, potuna bezbriga, par puta sam ga zakljucao kasko mi je 6.000rsd godisnje. Slazem se da ima brda mana, mislim glupo ga je porediti sa bilo kojim autom ali za ovakvu situaciju u zemlji ovaj auto kida. I dalje ga vozim kada god treba da se bude svuda po gradu i kada se jasu rupe i ivicnjaci, i dalje sam prvi na semaforu, panduri nisu napisali nijednu prijavu ( kad vide juga...) za 7 godina a pravilo se prekrsaja po gradu. Krivo mi je kada sam citao ovo o yugu i ako je covek verovatno sve u pravu, zvao sam majstora koliko bi mi bio komplet servis da sve pocupam iz njega i stavim novo 280Eur e sada neka mi kazu gde to ima kod polovnjaka koji kostaju po 6-7000. Sve ima svoje ali za odnos ulozenog auto se isplatio vise puta. Toliko.

aleksa

pre 15 godina

Podelicu sa Vama moje iskustvo sa jugom. Kupili smo pocetkom '83. jugo 45 i bio je u porodici do '99. Za taj jugo kao i vecinu tih prvih imam samo reci hvale i motor i limarija su izdrzali 15 godina bez zamerke, da se razumemo nije golf nije bmw, ali rdje prakticno nije bilo, motor je radio sasvim dobro, auto se relativno retko kvario za sve te godine. ALI jugici godista '92.-'96. koje sam par puta probao su bili ocigledan skart, nisu mogli da se uporede sa onim 10 godina starijim, to je jednostavno sklepano i verujem da su njihovi vlasnici imali jako neprijatno iskustvo sa njima.
Da rezimiram
'82.-'91. sasvim korektan auto za toliko novca
'92.-'99. neverovatan skart
'00.-'08. sminkanje mrtvaca

Uz secanje na prve jugice, koji nikako ne zavredjuju ove teske reci.

skene

pre 9 godina

Zastava 101 u njoj sam proveo detinjstvo i nastavio da je vozim. Redovno održavana, garažirana, slabo vožena u prvih 20 godina i danas sa 27 ide kao zmaj. Kilometraža na satu 60000. Nikad me nije izdala na putu, jeftini delovi, redovno održavanje, akanje po gradu, malo neoudobnija vožnja, jači zvuk pri većoj brzini, menjač od par hiljada dinara može da izdrži i najnespretniju žensku ruku. Sve u svemu, sada kada vozim bolji auto sećam se vremena provedenih u njemu. Naravno auto sada čeka nove vozače. Jer ko nauči na kecu taj stvarno zna da vozi.