Utorak, 27.09.2022.

09:09

Test polovnjaka: Opel Astra H – može li da konkuriše Golfu? VIDEO

Izvor: B92

Test polovnjaka: Opel Astra H – može li da konkuriše Golfu? VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

98 Komentari

Sortiraj po:

Miki

pre 1 godinu

Golf je ipak kvalitetniji posebno nakon vece kilometraze i godina koriscenja.Imao sam i jednu i drugu marku i golf se pokazao kao mnogo kvalitetniji.Imao sam 1.9 tdi 130ks a astra je bila benzin 1.8 od 125ks.Na astri mi je crkavao alternator,problemi sa elektrikom,ravnao glavu motora...potrosnja isla od 10do 14l.Golf dizel necemo da komentarisemo sto se tice potrosnje.Oba auta sam redovno servisirao ali na astri sam imao veliki pad vrednosti sto se tice prodaje.Eto to su moja iskustva sa ove dve marke

Lada special

pre 1 godinu

Vozim Astru H 1.6 115 ks vec 12 godina, 225000 km. Kupljena nova. Do sada samo redovni servisi plus prednji stabilizatori jednom. Nije auto za sportsku voznju (moja je na 195/65x15) sto meni ni ne treba, ostalo je solidno ukljucujici i potrosnju od malo ispod 7l uglavnom regionalne voznje. Vrlo pozitivno je sto se auto ni u kom pogledu nije mnogo promijenio u odnosu na prvi dan. Pozdrav svima.

Aleksandar Markovic

pre 1 godinu

Istina je kao uvek negde u sredini .Opel sa Astrom dugo nije mogao da u svim segmentima isparira Golfu tako da se neke od prethodnih generacija astre ili imale problema sa korozijom (prva generacija i kadet naravno kao Astrin prethodnik) a sledeće recimo Astra H sa kvalitetom enterijera i plastikom koja nije bila u rangu golfa 5 te se sa njim nije mogao meriti.Opel je svo vreme imao motore koji su mogli parirati Folksvagenu .Prva Astra koja je do kraja isparirala Golfu je po meni Astra J ako ne i bolja od Golfa 6 koji se zbog stare slave malo uspavao iako i sama ima neke mane kao i već pomenuti golf .....

Komša sa prvog

pre 1 godinu

Imao sam Opel Astru H karavan 1.6 (115ks) automatski menjač EasyTronic.
Auto nas je 6 godina savršeno služio.
Motor je jednostavan i nema šta da se pokvari.
Menjač je isti kao manuelni, samo robot umesto vozača menja brzine i stiska kvačilo. 99% se vozi kao klasičan automatski menjac, tih 1% je razlika u tome da se pred samu promenu prenosa, pedela gasa popusti za 3mm unazad, tj kao kod manuelnog menjača.
Karavan ima 8cm duži medjuosovinski razmak, pa ima više mesta pozadi za putnike.
Astra H je par cm višlja od dole nego Golf i slična vozila, pa je dobra i za do vikendice, itd.
Korozije nema, to je mnogo bolje nego kod Golfa.

Jedina mana je nedostatak pokazivača temperature motora. Ali ako nešto krene po zlu, prvo se pojavi žuta lampica kao upozorenje pa ako nastavite vožnju, onda se pali crvena lampica. Tako je i na BMW. Nisam imao takvih problema.

Za normalnog korisnika automobila koji propisno odrzava auto,neće biti nikakvih problema.

mr

pre 1 godinu

Ko nije mogao sebi da priusti golfa, tesio se astrom.

Dzaba sva ostala prica.
(Realno, 28. septembar 2022 06:49)

Крај 90-тих и почетак 2000-тих је било златно доба за вожњу ауотмобила јер си могао да возиш шта пожелиш за смешне паре, и то стварно ново са неких максимум до 15 хиљада километара. Ко зна то доба зна зашто је то било тако. Имао сам среће да у то време пробам и возим неких сигруно једно 7-8 година скоро све од немаца. У друштву смо се ротирали са аутомобилима. И после толико година и пробаних сигурно једно 30 и више модела од целог друштва, буквално ни један од нас никад више није возио ништа из Волзбурга. Тако је и дан данас. Нећу да хвалим сада шта је најбоље, само тврдим да од нас 10-так, нико не вози ништа од Вагена. У то време су то били голф, пасат, и џета. Како је данас не знам и не интересује ме.

hm

pre 1 godinu

Da li se kod nas u auto kucama pri kupovini polovnog automobila dobija fiskalni racun i faktura za kupovinu? Pitam zbog povrata pdv-a i izvoza u susednu balkansku drzavu?
(Igor, 28. septembar 2022 01:18)

Na automobile samo prvi kupac plaća PDV. Polovni automobili se neprodaju sa pdv-om, već se plaća porez na prenos apsolutnih prava u visini od 2,5%. Zato na fakturi i fiskalnom računu ne može biti iskazan pdv.

Ivan ZG

pre 1 godinu

Opel je problematična marka jer je bio u vlasništvu GM-a, a njihova poslovna filozofija je bila ne ulaganje u razvoj. Tako je Opel ugrađivao 1.6 motor valjda 15 godina, a nije bio neko čudo tehnike ni kada je napravljen. Auti teški, a motor slab pa ga morate stiskati, a onda potrošnja ode u nebo. Auto ide slabo, ali zato troši kao lud.
1.8 benzinac je malo življi i još rastrošniji i teško ide normalno ispod 12 u gradu, a može i 14 zimi. Čak i na otvorenom teško ide ispod 8, a najčešće 9.
1.7 dizel od ISUZUA je dobar iako ima izraženu turbo rupu i jako grubi rad. Kao i svim dizelima treba mu dobrih 15 minuta da se ugrije i počne normalno raditi, a to znači da ste u gradu stigli skoro na svoje odredište dok se on zagrije. Vozi se bez većih problema sa motorom do 400.000 km.
Opel je ugrađivao jeftine čelične limove pa da bi ispunio norme pasivne sigurnosti auti su teški. Posljedica je toga veća potrošnja od normalne. Puno stvari crkava na autu od prekidača, struje, kilera, klime (propuštanje cijevi)... Po kvarljivosti u rangu francuza tog doba ili bolje rečeno na začelju po pouzdanosti.
Zadnju seriju auti koje su još imale znak Opela pod GM-om su razvili zajedno sa PSA koncernom tako da su samo motori bili njihovi.
Vozio sam tu zadnju seriju sa novim 1.6 dizelom i nije me oduševio.
Brunda hladan i troši 12 litara, nakon 3 minute 10, nakon 5 minuta 8 i nakon 20 minuta 7 u gradu. Pa vi sada računajte koliko je to vama u miksu. I naravno prvih 5 minuta ne grije.

Zoran Bolic

pre 1 godinu

Opel Astra H 1.7CDTI Cosmo paket
Vozam je vec 7g.
Drugi vlasnik
Sasvim fino povlaci sa obzirom na konjske snage
Redovan servis mali veliki sa malo kvalitetnijim delovima i sve ok.
Mala potrosnja i isplativ za odrzavanje.
-na otvorenom putu bucan preko 130km/h
-nema 6 brzinu
-Tvrd
-zadnja klupa nije udobna i nema ventilaciju manjak mesta za dugacke
-mora se paziti na temperaturu motora preko borda.

-Golfa sam malo vozio

navi

pre 1 godinu

Неозбиљно,у Немачкој пола аута на улици је VW,Oпел 2-3 %.
(Нс бој, 27. septembar 2022 20:07)
Ma jok,sad ce Srbende da te ubede kako je Opel bolji od VW,sta znaju Nemci sta valja. Ista prica bi bila i da je poredjenje sa A3. I tu bi Opel bio bolji....al zamalo.

Markus

pre 1 godinu

Ružna je do bola,spolja i iznutra,sem gtc.Ruzna je i astra J.Najteži auto u klasi,zovu je buljava žaba odnazad kao ford K,unutra 1000 dugmića ukrašenih srebrnom plastikom.Astra G koju sam dugo vozio je za obe miss univerzuma.Kvalitetna je bila .Posle sam prešao na Vw,to je osetna razlika u kvaliteti u svemu ,zato ga svi kupuju.Opel je propao.
(Seven, 28. septembar 2022 07:11)
O ukusima ne vredi raspravljati, ali prvi put čujem da je nekom Jota ružna i pogotovo to da je zovu buljava žaba. Jel znaš kako je Jota nazvana u Opelovom muzeju? "The designers piece". Sa izlaskom Insignije i Jote Opel je uspeo da ubode odlican dizajn. A ti dugmići se lako zamene velikom Tesla style multimedijom. Ali pošto vidiš buljave žabe gde ih nema, ne čudi da vozis VW.

Lav

pre 1 godinu

Ja imam traumu na Opel od deteta. Uvek me podseti na ćaletovog kolegu koji je popravljao krš od kadeta i posle morao da pere crne ruke Opal pastom. Ko vozi Opel pere ruke Opal pastom.

Seven

pre 1 godinu

Ružna je do bola,spolja i iznutra,sem gtc.Ruzna je i astra J.Najteži auto u klasi,zovu je buljava žaba odnazad kao ford K,unutra 1000 dugmića ukrašenih srebrnom plastikom.Astra G koju sam dugo vozio je za obe miss univerzuma.Kvalitetna je bila .Posle sam prešao na Vw,to je osetna razlika u kvaliteti u svemu ,zato ga svi kupuju.Opel je propao.

Mima

pre 1 godinu

Ono što je objektivno glasi ovako:

A zašto su propali ,ako su bili dobri ?
(Čeki opinionista del cazzo, 27. septembar 2022 22:51)
Stednja GM-a i isisavanje para iz Opela je dovela do lošeg kvaliteta. Početkom 80-tih su Audi i Opel bili istog kvaliteta.

zonbi

pre 1 godinu

“Od dobrih strana vlasnica istice bezbednost i udobnost”. Bezbednost auta iz 2007 je diskutabilna za danasnje standarde. Bez sigurnosnih asistencija, manje vazdusnih jastuka idr. Ako su prema naratoru zadnja sedista udobnija od prednjih, udobnost ovoj Astri nije jaca strana. Uostalom, udobnost je i kada sve radi u autu kako treba. Ako se naslon izmedju vozaca i suvozaca vezuje gumicom a poklopac piksle ne moze da se zatvori jer se pokvario, pisi propalo. Ocuvan jeste ali ga je vreme pregazilo.

Igor

pre 1 godinu

Da li se kod nas u auto kucama pri kupovini polovnog automobila dobija fiskalni racun i faktura za kupovinu? Pitam zbog povrata pdv-a i izvoza u susednu balkansku drzavu?

Milan

pre 1 godinu

@Zoran LFC
Samo zbog srba je najprodavaniji auto u evropi decenijama i čitava klasa se zove golf klasa? I posle se ljudi rugaju Deretiću.
Ne ulazim u raspravu golf vs ostali, to je pitanje pojedinačnih afiniteta ali proglašavanje srba kao trendsetera u automobilizmu može da uđe u legendarne komentare

Icarus

pre 1 godinu

Žena ima 1.4 benzinac, sa 5 brzina. Preslab auto u odnosu na njen stil vožnje, te planira da ga menja. Vozio sam ga, ne smem da se usudim na preticanja na otvorenom putu.
Auto je ovako skroz korektan. Lepo se vozi, ne trese, ne lupa ništa. Po gradu recimo i ja volim da ga provozam. Meni se recimo ne sviđa pozicija srednjeg retrovizora, jako je nisko i smeta mi. Po meni, mane su mu:
1. slab motor
2. pozicija retrovizora
3. nizak auto za mojih 190cm i 120kg, jedva ulazim u njega.

Petar

pre 1 godinu

Ne znam za astru, ali opel corsa je svemirski brod za vw polo, po svemu od motora do enterijera i opreme. VW je za ove kojima je poklonjena 2 iz fizike, a isli su na popravni iz srpskog.(takvo je stanje na putevima)

Dubrovnik

pre 1 godinu

Ako neko ima iskustva sa Astrom J benzin neka podeli. Gledam da kupim jer mi je prelepa ali ne znam koji motori su problematicni. hvala
Novu ovakvu sam uzeo 2005te,motor 1.6 105 konja. Ta je svašta vidjela u narednih 5 godina od renta cara i iznajmljivanja do pola Evrope sa mnom, i otišla je dalje sa 150000km ali taj motor je neuništiv. Potrošnja 8-9 litara, fali 6ta na auto putu.

Čeki opinionista del cazzo

pre 1 godinu

Kao klinac sam se ložio na " Opel".
Bilo je to vreme "Asconi, kadeta,manti,senatora,komodora ..."
Prelepih i moćnih mašina.

Odrastajući, prihvatio sam realnost da je samo "Ford" ( ovaj evropski, nemački) gori od "Opela"...

A zatim sam porastao i shvatio da sam i tu u krivu...

"Opel" ulazi u istoriju kao jedini auto koji me je ostavio na putu !

A ukoliko neko misli da zna šta je loš auto, treba da provoza "Merivu" !
Promeniće mišljenje , garant !
Mislim da bi zamrznuta fekalija sa 4 točka bila više auto nego što će "Meriva" ikada biti !

Normalno, sve izrečeno je subjektivno mišljenje...

Ono što je objektivno glasi ovako:

A zašto su propali ,ako su bili dobri ?

Bmb100

pre 1 godinu

Vozim opel astru H twintop kabriolet, benzinac 140hp u cosmo paketu opreme ( kozna sedista, grejaci sedista, el retrovizori, sport mod, automatska klima, itd). Za te pare kod golfa se dobije samo menjac i volan. Motor na astri radi super, ne cije se. Nije skup za odrzavanje. Redovno mu radim sve servise i samo sipaj i vozi. Za 3 meseca sam presao 8000 km lagano po evropi. Potrosnja na otvorenom 8 u gradu 12 zavisno od stila voznje.

autobloger

pre 1 godinu

@Challenger

Vozim drugu po redu astru j (sedan), 1.6 benzin, (i prva je bila sa istim motorom), pouzdana sa nesto vecom potrosnjom od ocekivane. Za voznju predvidiva, bez sportskih ambicija, osjeti se tezina vozila (ili slabasan motor). Sjedista dobra, automatik sporiji od konkurenata, ali nije problematican. Fali lampica na dnu vrata pri otvaranju (zbog uocljivosti nocu), mozda je hecbek ima. Robusna, 460 litara prtljaznik. U poredjenju sa oktavijom, oktavija ostavlja nesto bolji ukupni utisak, sto prati i cijena.

cosmo

pre 1 godinu

@challenger

Iako više volim benzin, mislim da je u Astri J najbolji izbor 1.7 CDTi - grub, ali dobar, standardni problemi dizela - zamajac, turbina i što je nalaženje dobre u rangu pronalaska jednoroga.

Benzinac 1.4 je preslab, 1.6 onako, odvešće te od A do B uz dobru potrošnju, ali prilično nepoderiv, takođe oldschool Opel. Preko toga su turbo motori, koliko znam 1.4T je dobar, ni 1.6T nije loš, ali ima nešto sa gomilanjem gareži - i potrošnja je visoka.

Samo zaobiđi 1.6 CDTi u širokom luku, koliko god povoljna i očuvana bila, lanac je razlog što su jeftine.

Inače, prelijep auto, bio sam blizu kupovine za oca, 1.7 CDTi (poslije iste takve H), ali nije bilo iole dobre na tržištu, sve su pregažene.

Srećno

Prizren549

pre 1 godinu

Imam Astru H GTC sa ovim motorom, 1.9 cdti (mjet) 150ks.
Auto ide kao nevreme. Letos smo bili za Grcku, ja i moj kolega sa Golfom 5 2.0TDi.
Probao ga, udobnost tu negde, ali Astra njega "jede" u vožnji, Brza startnija, manja potrošnja bila...

Мире

pre 1 godinu

Ako neko ima iskustva sa Astrom J benzin neka podeli. Gledam da kupim jer mi je prelepa ali ne znam koji motori su problematicni. hvala
(Challenger, 27. septembar 2022 20:05)
Астра Ј 1.6 16v. Атмосферац са сасвим довољно снаге од 116 коња. Није ракета, мора да се шалта у обртаје кад треба снаге, али изнад 3500 обртаја вуче одлично. Троши око 8,5 литара мешовите вожње. Град до 9, ван града на локалу око 6 литара на 80кмч. Ја имам караван. Простора има доста. Задња клупа је нешто тврђа. Немам пливајући, немам турбину, немам проблема. Мане су им стабилизатори који су пластични фабрички, али има да се замене са металним. Такође хоће да помеша уље у воду, али ако се на време примети замени се само дихтунг гумица на хладњаку уља и тераш даље без проблема. Возим је већ две године и задовољан сам скроз. А и ауто је после десет година и даље леп и модеран.

Astra h 1.7 2008

pre 1 godinu

Na tabli nepokazuje temperaturu i prokuvao mi je . Za 7 godina voznje 3 puta mi je crkao alternator , dva puta ciscen erg ventil . Kad ga opteretim na 3000 obrtaja zna da upali lampicu za proveru motora.

Apis

pre 1 godinu

Imao sam golfa6 diesel i Opela merivu 1,3 cdti. Golf samo popravke, opel sa ovim motorom je bolji izbor. Iskustvo iz prakse, skroz sam objektivan

faca011

pre 1 godinu

Ako neko ima iskustva sa Astrom J benzin neka podeli. Gledam da kupim jer mi je prelepa ali ne znam koji motori su problematicni. hvala
(Challenger, 27. septembar 2022 20:05)

uzmes 1.4 turbo benzin 140ks,ide odlicno,potrosnja dobra...i samo redovan servis...

Aleksandar

pre 1 godinu

Kod mene se ranije govorilo ako ces dizel onda VW a ako hoces benzin Opel. Nikada nisam voleo dizel pa i dan danas. Opel benzinac sa normalnom kilometrazom je za mene bolji izbor. Ja prelazim dosta i uvek ugradim TNG kod dobrog majstora i nikada se nisam pokajao. Ne kvari se cesto i kada se pokvari jako je jeftino, a i ne krade se kao VW pa se mirnije spava. Mozda je ali mozda za nijansu losiji ali razlika u ceni je prevelika. Pozdrav i svako dobro

Qwerty

pre 1 godinu

Izmedju ova dva ako je izbor dizel onda Golf, ako je izbor benzinac onda Astra H.
Vozio sam dugo astru F 1.8 116ks, pa zatim dosta dugo Astru H 1.8 125KS, presao preko 100k, trenutno na satu 280k, zaista odlican motor, samo redovni servisi.
Kod astre zameram nedostatak 6te brzine za autoput, to je bas veliki propust, pogotovo za motor od 140ks, nedostatak prekticnih pregrada za sitnice u kabini i standardno rdja.
U svakom slucaju, smatram je boljom kupovinom od golfa za one koji preferiraju benzinske motore.

ime moje

pre 1 godinu

Ako neko ima iskustva sa Astrom J benzin neka podeli. Gledam da kupim jer mi je prelepa ali ne znam koji motori su problematicni. hvala
(Challenger, 27. septembar 2022 20:05)

uzmi 1.6 115ks
ili ako volis ,,brzinu" onda 1.4 turbo

Challenger

pre 1 godinu

Ako neko ima iskustva sa Astrom J benzin neka podeli. Gledam da kupim jer mi je prelepa ali ne znam koji motori su problematicni. hvala

sportdetective

pre 1 godinu

Kupijo sam ovu astru 2009 1.9 cdti 150ks, vozijo je 4 godine brez problema, pa 2013 preso na golf 7 tdi 150ks, osetna razlika, bolji je golf ali je noviji. Posle 2 godine ukrali mi ga. Preso 33000 km. Sad vodzim audi a3 2015 184ks tdi, e ovo leti i po mom misljenju nijanse su u pitanju izmedju njega i golf 7. Motor u A3 je brutalan, mala potrosnja, a leti. Zivim u sloveniji pa kad kremen za srbiju, obozavam avtoput kroz HR. Brzinomer staje na 233km/h. Ipak mislim da je to prejak motor za tako mali avto. A i vidim da novi audi a3 nema jaci dizel od 35tdi, 150ks. Sto je po meni sasvim dovoljno za taj avto

Мики

pre 1 godinu

Vidim pogresne komentare. Poslednja prava, nemacka Astra je Astra G, do 2004 godista. Posle je to sve GM.
(Mrgud, 27. septembar 2022 18:07)
GM је био власник Опела од 1929 до 2017. Дакле сваки Кадет и Астра до ове задње су GM ако ћемо гледати ко је власник фабрике и бренда. Ова задња је онда чист PSA тј. Stelantis.

cosmo

pre 1 godinu

Mrgude, prijatelju, GM je od prije II rata. Ako misliš na badge-engineering, počev od Kadetta C, svi su prepakivani za US i Azijska tržišta pod ostalim brendovima GM-a. Uvijek je Opel projektovao. Doduše, G je manje prepakivana, ali je išla u Australiju, u Aziju, kao Holden, Chevrolet...

Bojan

pre 1 godinu

Ja vozim opel (lepo), ali ovu Astru H, ne bi ni dzabe. Kakav je to auto koji nema merac temperature? Znam, znam ima na bordu, pusti me borda, ko to jos gleda. H cesto prokuva, bas iz tog razloga i ode dihtungic.

mars

pre 1 godinu

Golf je uvek bolji izbor, za polovnjaka isto godište platiš 2000 eur više, a posle tu razliku i vratiš kad ga prodaješ. A sve vreme te služi, jeftini delovi i ostalo

Smuleco

pre 1 godinu

Ova Astra je bila promašaj. Zato je prva sledeća, lepotica, i spiolja i unutra:)
(Smuleco, 27. septembar 2022 09:59)
mislim da je tvoj komentar totalni promasaj
(pera, 27. septembar 2022 14:16)

Tvoja replika govori da nije.

Miki

pre 1 godinu

Imam je u Cosmo opremi 2006g 1.6, za 5 godina samo redovni servisi, kočnice, nešto malo oko trapa Potrošnja grad 9l na otvorenom 6l. Motor neuništiv, elektronika super, samo jedna sijalica.Najiskrenije jako sam zadovoljan Astrom H, kada je budem menjao opet Astra, samo J

Veliki brat

pre 1 godinu

Menjao egr elektronski (cene od 7-13 hiljade)...
(1127, 27. septembar 2022 13:13)

Jedino ako je totalno začepio, inače čak i kod Astre G benzinaca se zaprlja senzor EGR-a pa brljavi, tako da su od neke verzije softvera jednostavno isključili senzor i klapna/ventil radi normalno na osnovu upravljanja softvera ignorišući podatke sa senzora.
A ljudi davali po 450 evra za nov EGR (npr. kod Vektre) iako nije bilo potrebe za tim.
Dakle, nije loše ponekad otići u ovlašćeni da vam ubace najnoviji softver u ECU, jer su verovatno ispravili neke gluposti i greške, kao što se desilo komšiji sa autom nekog drugog brenda da mu stalno pokazuje da je prazan akumulator, obišao sve moguće majstore u gradu, da bi mu na kraju kad je otišao u ovlašćeni servis rekli "a, znamo za taj problem, to je do greške u softveru".
Inače, ja sam menjao ECU, koji sam poručio iz jednog ozbiljnog servisa iz Holandije koji se bavi reparacijom, i u opisu je bilo da je ubačena poslednja verzija softvera u kome je isključen senzor EGR-a.

Inače se slažem da G ima nekako bolju liniju od H, plus kod H mi je onaj srednji stub sa klimom i multimedijom gori nego kod G, a kod J je nekako baš taman za tu klasu.

Belogradjanin

pre 1 godinu

2010. kupio golf 5 sportline 2.0 140K u fullu sve fabrika na njemu, platio 10k za to vreme ogromna lova. Inace nikad nisam bio golfista niti ljubitelj VW. Hteo sam da uzmem Grande punto sportsku verziju i jedan kolega kaze jel si normalan,doplati jos 2-3 hiljade i mozes da uzmes Golfa, ja rekoh ma daj to nije realno, kakav Golf. I tako ja krenem da gledam petice i odusevim se, sve sto meni klincu treba, izgled, jak auto za tu karoseriju, sve super. Nego da skratim malo, posle godinu dana voznje odlucim da prodam jer sam mislio da sam zagrizao vise nego sto mogu da pojedem, nije se kvario ali nesto sam se istripovao i padne izbor na Astru H. Nadjem jednu sa plinom, to mi je bio izbor zbog ustede, stara 5 godina, jedva jeftinija 1000e za ono sto sam mogao da uzmem za Golfa u tom trenutku. Dodjem da pogledam, otvorim haubu, zatvorim puca lim, zatvaram vrata puca lim, kao juga da zatvaram, unutra sve kockasto, auto je jedva isao, nikakvo ubrzanje niti bilo sta sto bi bilo bar priblizno petici. Posle tog prvog gledanja sam odustao od svega i vozio istu peticu i narednih 11 godina. Tako da nikakvo poredjenje Astre H i petice, za novije modele ne mogu da komentarisem jer ne znam, ovo odgovorno tvrdim da je je petica za klasu iznad.

Dr. Miloš

pre 1 godinu

Bosch
Šta misliš da se ovde više kupuje, novo ili polovno?
Naravno kupuje se polovno i projektuje se šta duže izdržava u viđenom stanju uz minimalno ulaganje.
Novo može bilo šta.

Filip Belosevic

pre 1 godinu

Ja imam dve astre hetcbek i gtc obe 120ks jedna 16v druga 8v najjaci dizel motor koji postoji a auto je zver realno moze da oduva na ulici bilo kog golfa bmw-a, mecku, alfu iste snage.
odnos cena kvalitet nema bolje komforan auto i pre svega u klasi najbji sto se tice bezbednosti 5 zvezdica na nakap-u mene je primera radi udario vagen koji se kretao oko 60 na sat a ja se ukljucivao i od vagena nije ostalo nista a noja astra popravljena..pa vi kupujte vagena koji izgleda kao old tajmer a astra h ima vanvremensku liniju lepsa je i od g4 i g5

Miki

pre 1 godinu

Astra J, za te pare sto sam dao 6000e pre dve godine, sa brdo opreme unutra, sam mogao uzeti golfa i doplatiti za volan. do sad 80e neplaniranih troskova, ostalo servisi. neka ovce kupuju vw.
(mrk, 27. septembar 2022 14:25)
Isto uzeo pre dve godine Jotu karavana u Cosmo opremi sa AFL farovima, polukozni enterijer, brdo opreme, multimedija, Alu felne 18, benzinac sa 130.000km pravih. Platio isto 6000€. Kad staviš Golfa pored nje za te pare Golf je smešna klotara. O dizajnu da ne pričam.

Детелинара

pre 1 godinu

Последња права Опел Астра је Астра Ј. Тешка, стамена, повозна, са одличним опеловим моторима. После су К ставили на дијету, а ова задња Астра Л је чист Пежо са све ПСА моторима. Штета за Опел.

ArigoSaki

pre 1 godinu

Čak 3 poznanika su imali Astru G, možda izgleda pomalo jednostavan ali svi su prešli preko 300.000 km bez problema, dok se za Astru H ne može reći isto. Poznanik mijenjao G za H i doživio fijasko, Fiatov CDTI mu otišao nakon 160.000, klima mu brzo otišla, kočnice je bukvalno jeo. Istina, iznutra je puno ljepša izrada, stabilniji je na cesti, ali šta vrijedi kad se brzo kvari.

Giovanni

pre 1 godinu

Astra G je jedan od najlepših Opela koji se ikada pravio, lepa linija, kvalitetni materijali, solidan kvalitet. Dizajnom je bila evolucijski korak od isto tako lepih Kadeta (iako je izmedju bila Astra F). Astra H je buljavi kockasti plastikaner, koja je samo u nekim detaljima podsećala na slavne pretke.

Bosch

pre 1 godinu

Nikad mi nije bila jasna ta fama oko vw. Imao sam g2 g4 i g6 jedan službeni i dva privatno. Imao sam privatno Ford fokus, astru H. Jedino gde eventualno vw kola uopšteno imaju prednost je to što mogu da izguraju 500.000. Drug je imao a4 iz 2011 lično on prešao 370.000 plus ono što je bilo pre njega (cenim ne manje od 150.000) i jedino što je menjao mimo potrošnih delova je osovina uljne pumpe što je bilo 50 eur sa rukama. Ali do 300.000 svaki nemac, francuz, pa i italijan ce biti bolji od golfa, pritom sa više opreme, a cene i do 30% manje. I inače vw grupa može da, zahvali velikoj prodaji isključivo dobrim uslovima lizinga, a takvih automobila je najviše u eu.

mina

pre 1 godinu

Solidan je auto Astra , otprilike negde u sredini te nize srednje klase kojoj i pripada . Golf je ipak institucija , po kojoj je ta klasa i dobila ime “ golf klasa” .
T ako
D obar
I zbor

pera

pre 1 godinu

Ova Astra je bila promašaj. Zato je prva sledeća, lepotica, i spiolja i unutra:)
(Smuleco, 27. septembar 2022 09:59)
mislim da je tvoj komentar totalni promasaj

mrk

pre 1 godinu

Astra J, za te pare sto sam dao 6000e pre dve godine, sa brdo opreme unutra, sam mogao uzeti golfa i doplatiti za volan. do sad 80e neplaniranih troskova, ostalo servisi. neka ovce kupuju vw.

SAMCRO TS

pre 1 godinu

Као што неко написа доле за Хонду, потписујем! Ако хоћете најпоузданији ауто-узмите Хонду!!!

xxx

pre 1 godinu

Mislim da je Astra G, iako stariji model od Astre H, bolje i kvalitetnije izradjena od Astre H. Narocito je unutrasnjost kod Astre G pravljena od bolje plastike a i dizajn unutrasnjosti je lepsi.

1127

pre 1 godinu

3 godine vozim Astru H hecbek 1.3CDTI(fiatov 1.3 mjet) motor na lanac. 90ks,200nm. 6 brzina.Registracija 17.000. Potrosnja prosecna zimi 5.8,leti 4,8. Menjao egr elektronski (cene od 7-13 hiljade),hladnjak procureo(7-14 hiljade). U motor staje 3,2l ulja. Bez problema s elektronikom. Za hecbek ima veliki klirens pa nije potrebna preterana paznja.
Mane: tvrdo oslanjanje,tvrda sedista,udaram se zadnjim vratima zbog oblika,kratke brzine za gradsku voznju(na 120 km/ u 6-oj trosi 4,5l) oseti se manjak snage samo kad su u autu 5 putnika.

Djorke

pre 1 godinu

Imao sam par Opela u zivotu, dve Corsa C i jedna Corsa D tako da sam u principu zavovoljan sa markom. Najjeftiniji “nemac” koga mozes kupiti, a i dobijes sta si platio - pouzdani, jaki, malo tvrdji, ali udobni, za odrzavanje relativno povoljni (ako ih odrzavas kako treba, nisu bagatela bas kao sto ljudi misle).
Sa druge strane - ta “jeftinoca” zna da izbija iz svake pore, pa ume da nervira. Gruba plastika, buka kada predjes neku brzinu …. Dobijes sta si platio.

cosmo

pre 1 godinu

Dvije imao - obje 1.7 CDTI - jedna nova iz 2007 - vozena 15 godina, ukupno oko 200.000 km - nijednog kvara, besprijekorna. Druga, uvoz Italija sa nekih 140.000 km (vjerovatno bliže 250-300hkm) - vožena 4-5 godina, još nekih 90-100 hiljada - bez većih problema, ali je pred kraj zezao neki senzor.

Generalno, dobar auto, njemački tvrd - motor grub, ali nepoderiv i ima onu sirovu dizelsku snagu, što je posljednji put imao TDi PD - vozio sam i službenog Golfa V TDi prilično - iskreno, jeste Golf malo bolje složen auto, vozljiviji i kvalitetniji - ali, Astra je sasvim OK za novce.

Zadovoljan.

Kobaja Grande

pre 1 godinu

Ne moze. Ubedljivo najlosiji auto koji sam ikada imao. Za izbegavanje.
Lose upravljanje, los osecaj na volanu, neudobna, model 1.6b trosi 9 litara...
Ko bas zeli ovu Astru, neka kupi iskljucivo karavan sa Fiat motorom 1.9 dizel od 120ks. Jedan jedini model koji ce kako-tako raditi posao i biti koristan.

Kadet E

pre 1 godinu

Sećam se kad se pojavila, svi testovi kako je ispred golfa. Posle godinu dve kada više nisu "podmazivali" novinare testovi kako je nikad bliže ali nije na tom nivou i tako sve do sledeće generacije gde opet ista priča za novi model a za stari priznaju da je bio daleko iza. Posle ko zna koliko krugova i godina gubitaka konačno bankrotiraše. Sad bar ko kupi opel zna da vozi pežo sa svim manama i vrlinama.

Totalnonebitan

pre 1 godinu

Spolja lepa iznutra skroz neprakticna. Sto se tice servisa i delova malo skuplje od Astre G koja vazi za jeftin automobil za odrzavanje. Najveca boljka zamena sijalica mora sa strane tocka kod krila automobila. Inace benzinac 1.6 nepoderiva masina kojoj fali sesti stepen prenosa da bi bio ekonomican.

dzigi

pre 1 godinu

Vozio sam paralelno i nju i Golfa, u doba kad su bili aktuelni (službeni). Nije loša Astra ali je Golf ipak bio bolji, po svakom pitanju. U sledećoj generaciji je za razlika bila mnogo manja.

misko

pre 1 godinu

Imam ovaj auto i dan danas ,prvi sam vlasnik ,kupio sam ga 2006 god,presao 180 hiljida,cosmo oprema,1.8 benzinac,automatik.Super auto,jako konforan,stabilan..Jedino sto sam menjao do sada je akumulator,ostalo je sve kao iz fabrike i original,nikakve probleme nisam imao.Odnesem ga jednom godisnje u servis i kraj price.Vozio sam i Golfa 5 koji je konkurent Opelu doduse samo kao rentiran Golf ,i mogu reci da je opel bolji u svemu samo ne u opremi ostalo ga sije u svakom smislu.

C i n i k

pre 1 godinu

Sasvim ok auto za vreme kada je nastao ali je cinjenica da je danas ipak rec o oldtajmeru, Golf 5 takodje.
Opel se spasio bankrota tako sto je kupljen od PSA, i danas je ok opcija sa novim modelima..

andrej

pre 1 godinu

Nisam jos pogledao test, ali cu odmah reći. Kupio sam novu 1.9 cdti od 120 konja i za 10 godina presao 400 000 km. Nijedan kvar, nijednom me izdala, kap ulja nije trosio motor. Plivajući menjao na 280 000, slatko sam se navozio, obišao pola Evrope bez kompleksa sa tim autom. Naravno, nije premijum auto ali u tom godištu i u toj klasi, prezadovoljan sam!

1.6 twinport

pre 1 godinu

Vozim je vise od dve godine. Ne mogu da kazem da je losa, ali...elektronika zna da brljavi, puno senzora pa se ponekad upali nesto, a nema kvara. Sad se cuje prednji trap, treba da resim...ocena 7/10.

andrej

pre 1 godinu

Nisam jos pogledao test, ali cu odmah reći. Kupio sam novu 1.9 cdti od 120 konja i za 10 godina presao 400 000 km. Nijedan kvar, nijednom me izdala, kap ulja nije trosio motor. Plivajući menjao na 280 000, slatko sam se navozio, obišao pola Evrope bez kompleksa sa tim autom. Naravno, nije premijum auto ali u tom godištu i u toj klasi, prezadovoljan sam!

cosmo

pre 1 godinu

Dvije imao - obje 1.7 CDTI - jedna nova iz 2007 - vozena 15 godina, ukupno oko 200.000 km - nijednog kvara, besprijekorna. Druga, uvoz Italija sa nekih 140.000 km (vjerovatno bliže 250-300hkm) - vožena 4-5 godina, još nekih 90-100 hiljada - bez većih problema, ali je pred kraj zezao neki senzor.

Generalno, dobar auto, njemački tvrd - motor grub, ali nepoderiv i ima onu sirovu dizelsku snagu, što je posljednji put imao TDi PD - vozio sam i službenog Golfa V TDi prilično - iskreno, jeste Golf malo bolje složen auto, vozljiviji i kvalitetniji - ali, Astra je sasvim OK za novce.

Zadovoljan.

Totalnonebitan

pre 1 godinu

Spolja lepa iznutra skroz neprakticna. Sto se tice servisa i delova malo skuplje od Astre G koja vazi za jeftin automobil za odrzavanje. Najveca boljka zamena sijalica mora sa strane tocka kod krila automobila. Inace benzinac 1.6 nepoderiva masina kojoj fali sesti stepen prenosa da bi bio ekonomican.

dzigi

pre 1 godinu

Vozio sam paralelno i nju i Golfa, u doba kad su bili aktuelni (službeni). Nije loša Astra ali je Golf ipak bio bolji, po svakom pitanju. U sledećoj generaciji je za razlika bila mnogo manja.

1127

pre 1 godinu

3 godine vozim Astru H hecbek 1.3CDTI(fiatov 1.3 mjet) motor na lanac. 90ks,200nm. 6 brzina.Registracija 17.000. Potrosnja prosecna zimi 5.8,leti 4,8. Menjao egr elektronski (cene od 7-13 hiljade),hladnjak procureo(7-14 hiljade). U motor staje 3,2l ulja. Bez problema s elektronikom. Za hecbek ima veliki klirens pa nije potrebna preterana paznja.
Mane: tvrdo oslanjanje,tvrda sedista,udaram se zadnjim vratima zbog oblika,kratke brzine za gradsku voznju(na 120 km/ u 6-oj trosi 4,5l) oseti se manjak snage samo kad su u autu 5 putnika.

1.6 twinport

pre 1 godinu

Vozim je vise od dve godine. Ne mogu da kazem da je losa, ali...elektronika zna da brljavi, puno senzora pa se ponekad upali nesto, a nema kvara. Sad se cuje prednji trap, treba da resim...ocena 7/10.

mrk

pre 1 godinu

Astra J, za te pare sto sam dao 6000e pre dve godine, sa brdo opreme unutra, sam mogao uzeti golfa i doplatiti za volan. do sad 80e neplaniranih troskova, ostalo servisi. neka ovce kupuju vw.

pera

pre 1 godinu

Ova Astra je bila promašaj. Zato je prva sledeća, lepotica, i spiolja i unutra:)
(Smuleco, 27. septembar 2022 09:59)
mislim da je tvoj komentar totalni promasaj

Djorke

pre 1 godinu

Imao sam par Opela u zivotu, dve Corsa C i jedna Corsa D tako da sam u principu zavovoljan sa markom. Najjeftiniji “nemac” koga mozes kupiti, a i dobijes sta si platio - pouzdani, jaki, malo tvrdji, ali udobni, za odrzavanje relativno povoljni (ako ih odrzavas kako treba, nisu bagatela bas kao sto ljudi misle).
Sa druge strane - ta “jeftinoca” zna da izbija iz svake pore, pa ume da nervira. Gruba plastika, buka kada predjes neku brzinu …. Dobijes sta si platio.

Bosch

pre 1 godinu

Nikad mi nije bila jasna ta fama oko vw. Imao sam g2 g4 i g6 jedan službeni i dva privatno. Imao sam privatno Ford fokus, astru H. Jedino gde eventualno vw kola uopšteno imaju prednost je to što mogu da izguraju 500.000. Drug je imao a4 iz 2011 lično on prešao 370.000 plus ono što je bilo pre njega (cenim ne manje od 150.000) i jedino što je menjao mimo potrošnih delova je osovina uljne pumpe što je bilo 50 eur sa rukama. Ali do 300.000 svaki nemac, francuz, pa i italijan ce biti bolji od golfa, pritom sa više opreme, a cene i do 30% manje. I inače vw grupa može da, zahvali velikoj prodaji isključivo dobrim uslovima lizinga, a takvih automobila je najviše u eu.

misko

pre 1 godinu

Imam ovaj auto i dan danas ,prvi sam vlasnik ,kupio sam ga 2006 god,presao 180 hiljida,cosmo oprema,1.8 benzinac,automatik.Super auto,jako konforan,stabilan..Jedino sto sam menjao do sada je akumulator,ostalo je sve kao iz fabrike i original,nikakve probleme nisam imao.Odnesem ga jednom godisnje u servis i kraj price.Vozio sam i Golfa 5 koji je konkurent Opelu doduse samo kao rentiran Golf ,i mogu reci da je opel bolji u svemu samo ne u opremi ostalo ga sije u svakom smislu.

Kadet E

pre 1 godinu

Sećam se kad se pojavila, svi testovi kako je ispred golfa. Posle godinu dve kada više nisu "podmazivali" novinare testovi kako je nikad bliže ali nije na tom nivou i tako sve do sledeće generacije gde opet ista priča za novi model a za stari priznaju da je bio daleko iza. Posle ko zna koliko krugova i godina gubitaka konačno bankrotiraše. Sad bar ko kupi opel zna da vozi pežo sa svim manama i vrlinama.

Мики

pre 1 godinu

Vidim pogresne komentare. Poslednja prava, nemacka Astra je Astra G, do 2004 godista. Posle je to sve GM.
(Mrgud, 27. septembar 2022 18:07)
GM је био власник Опела од 1929 до 2017. Дакле сваки Кадет и Астра до ове задње су GM ако ћемо гледати ко је власник фабрике и бренда. Ова задња је онда чист PSA тј. Stelantis.

Kobaja Grande

pre 1 godinu

Ne moze. Ubedljivo najlosiji auto koji sam ikada imao. Za izbegavanje.
Lose upravljanje, los osecaj na volanu, neudobna, model 1.6b trosi 9 litara...
Ko bas zeli ovu Astru, neka kupi iskljucivo karavan sa Fiat motorom 1.9 dizel od 120ks. Jedan jedini model koji ce kako-tako raditi posao i biti koristan.

C i n i k

pre 1 godinu

Sasvim ok auto za vreme kada je nastao ali je cinjenica da je danas ipak rec o oldtajmeru, Golf 5 takodje.
Opel se spasio bankrota tako sto je kupljen od PSA, i danas je ok opcija sa novim modelima..

Petar

pre 1 godinu

Ne znam za astru, ali opel corsa je svemirski brod za vw polo, po svemu od motora do enterijera i opreme. VW je za ove kojima je poklonjena 2 iz fizike, a isli su na popravni iz srpskog.(takvo je stanje na putevima)

xxx

pre 1 godinu

Mislim da je Astra G, iako stariji model od Astre H, bolje i kvalitetnije izradjena od Astre H. Narocito je unutrasnjost kod Astre G pravljena od bolje plastike a i dizajn unutrasnjosti je lepsi.

Giovanni

pre 1 godinu

Astra G je jedan od najlepših Opela koji se ikada pravio, lepa linija, kvalitetni materijali, solidan kvalitet. Dizajnom je bila evolucijski korak od isto tako lepih Kadeta (iako je izmedju bila Astra F). Astra H je buljavi kockasti plastikaner, koja je samo u nekim detaljima podsećala na slavne pretke.

SAMCRO TS

pre 1 godinu

Као што неко написа доле за Хонду, потписујем! Ако хоћете најпоузданији ауто-узмите Хонду!!!

Детелинара

pre 1 godinu

Последња права Опел Астра је Астра Ј. Тешка, стамена, повозна, са одличним опеловим моторима. После су К ставили на дијету, а ова задња Астра Л је чист Пежо са све ПСА моторима. Штета за Опел.

Miki

pre 1 godinu

Imam je u Cosmo opremi 2006g 1.6, za 5 godina samo redovni servisi, kočnice, nešto malo oko trapa Potrošnja grad 9l na otvorenom 6l. Motor neuništiv, elektronika super, samo jedna sijalica.Najiskrenije jako sam zadovoljan Astrom H, kada je budem menjao opet Astra, samo J

Čeki opinionista del cazzo

pre 1 godinu

Kao klinac sam se ložio na " Opel".
Bilo je to vreme "Asconi, kadeta,manti,senatora,komodora ..."
Prelepih i moćnih mašina.

Odrastajući, prihvatio sam realnost da je samo "Ford" ( ovaj evropski, nemački) gori od "Opela"...

A zatim sam porastao i shvatio da sam i tu u krivu...

"Opel" ulazi u istoriju kao jedini auto koji me je ostavio na putu !

A ukoliko neko misli da zna šta je loš auto, treba da provoza "Merivu" !
Promeniće mišljenje , garant !
Mislim da bi zamrznuta fekalija sa 4 točka bila više auto nego što će "Meriva" ikada biti !

Normalno, sve izrečeno je subjektivno mišljenje...

Ono što je objektivno glasi ovako:

A zašto su propali ,ako su bili dobri ?

Мире

pre 1 godinu

Ako neko ima iskustva sa Astrom J benzin neka podeli. Gledam da kupim jer mi je prelepa ali ne znam koji motori su problematicni. hvala
(Challenger, 27. septembar 2022 20:05)
Астра Ј 1.6 16v. Атмосферац са сасвим довољно снаге од 116 коња. Није ракета, мора да се шалта у обртаје кад треба снаге, али изнад 3500 обртаја вуче одлично. Троши око 8,5 литара мешовите вожње. Град до 9, ван града на локалу око 6 литара на 80кмч. Ја имам караван. Простора има доста. Задња клупа је нешто тврђа. Немам пливајући, немам турбину, немам проблема. Мане су им стабилизатори који су пластични фабрички, али има да се замене са металним. Такође хоће да помеша уље у воду, али ако се на време примети замени се само дихтунг гумица на хладњаку уља и тераш даље без проблема. Возим је већ две године и задовољан сам скроз. А и ауто је после десет година и даље леп и модеран.

Mima

pre 1 godinu

Ono što je objektivno glasi ovako:

A zašto su propali ,ako su bili dobri ?
(Čeki opinionista del cazzo, 27. septembar 2022 22:51)
Stednja GM-a i isisavanje para iz Opela je dovela do lošeg kvaliteta. Početkom 80-tih su Audi i Opel bili istog kvaliteta.

Aleksandar

pre 1 godinu

Kod mene se ranije govorilo ako ces dizel onda VW a ako hoces benzin Opel. Nikada nisam voleo dizel pa i dan danas. Opel benzinac sa normalnom kilometrazom je za mene bolji izbor. Ja prelazim dosta i uvek ugradim TNG kod dobrog majstora i nikada se nisam pokajao. Ne kvari se cesto i kada se pokvari jako je jeftino, a i ne krade se kao VW pa se mirnije spava. Mozda je ali mozda za nijansu losiji ali razlika u ceni je prevelika. Pozdrav i svako dobro

ArigoSaki

pre 1 godinu

Čak 3 poznanika su imali Astru G, možda izgleda pomalo jednostavan ali svi su prešli preko 300.000 km bez problema, dok se za Astru H ne može reći isto. Poznanik mijenjao G za H i doživio fijasko, Fiatov CDTI mu otišao nakon 160.000, klima mu brzo otišla, kočnice je bukvalno jeo. Istina, iznutra je puno ljepša izrada, stabilniji je na cesti, ali šta vrijedi kad se brzo kvari.

cosmo

pre 1 godinu

Mrgude, prijatelju, GM je od prije II rata. Ako misliš na badge-engineering, počev od Kadetta C, svi su prepakivani za US i Azijska tržišta pod ostalim brendovima GM-a. Uvijek je Opel projektovao. Doduše, G je manje prepakivana, ali je išla u Australiju, u Aziju, kao Holden, Chevrolet...

Miki

pre 1 godinu

Astra J, za te pare sto sam dao 6000e pre dve godine, sa brdo opreme unutra, sam mogao uzeti golfa i doplatiti za volan. do sad 80e neplaniranih troskova, ostalo servisi. neka ovce kupuju vw.
(mrk, 27. septembar 2022 14:25)
Isto uzeo pre dve godine Jotu karavana u Cosmo opremi sa AFL farovima, polukozni enterijer, brdo opreme, multimedija, Alu felne 18, benzinac sa 130.000km pravih. Platio isto 6000€. Kad staviš Golfa pored nje za te pare Golf je smešna klotara. O dizajnu da ne pričam.

Bmb100

pre 1 godinu

Vozim opel astru H twintop kabriolet, benzinac 140hp u cosmo paketu opreme ( kozna sedista, grejaci sedista, el retrovizori, sport mod, automatska klima, itd). Za te pare kod golfa se dobije samo menjac i volan. Motor na astri radi super, ne cije se. Nije skup za odrzavanje. Redovno mu radim sve servise i samo sipaj i vozi. Za 3 meseca sam presao 8000 km lagano po evropi. Potrosnja na otvorenom 8 u gradu 12 zavisno od stila voznje.

Prizren549

pre 1 godinu

Imam Astru H GTC sa ovim motorom, 1.9 cdti (mjet) 150ks.
Auto ide kao nevreme. Letos smo bili za Grcku, ja i moj kolega sa Golfom 5 2.0TDi.
Probao ga, udobnost tu negde, ali Astra njega "jede" u vožnji, Brza startnija, manja potrošnja bila...

Dr. Miloš

pre 1 godinu

Bosch
Šta misliš da se ovde više kupuje, novo ili polovno?
Naravno kupuje se polovno i projektuje se šta duže izdržava u viđenom stanju uz minimalno ulaganje.
Novo može bilo šta.

Bojan

pre 1 godinu

Ja vozim opel (lepo), ali ovu Astru H, ne bi ni dzabe. Kakav je to auto koji nema merac temperature? Znam, znam ima na bordu, pusti me borda, ko to jos gleda. H cesto prokuva, bas iz tog razloga i ode dihtungic.

Dubrovnik

pre 1 godinu

Ako neko ima iskustva sa Astrom J benzin neka podeli. Gledam da kupim jer mi je prelepa ali ne znam koji motori su problematicni. hvala
Novu ovakvu sam uzeo 2005te,motor 1.6 105 konja. Ta je svašta vidjela u narednih 5 godina od renta cara i iznajmljivanja do pola Evrope sa mnom, i otišla je dalje sa 150000km ali taj motor je neuništiv. Potrošnja 8-9 litara, fali 6ta na auto putu.

Smuleco

pre 1 godinu

Ova Astra je bila promašaj. Zato je prva sledeća, lepotica, i spiolja i unutra:)
(Smuleco, 27. septembar 2022 09:59)
mislim da je tvoj komentar totalni promasaj
(pera, 27. septembar 2022 14:16)

Tvoja replika govori da nije.

cosmo

pre 1 godinu

@challenger

Iako više volim benzin, mislim da je u Astri J najbolji izbor 1.7 CDTi - grub, ali dobar, standardni problemi dizela - zamajac, turbina i što je nalaženje dobre u rangu pronalaska jednoroga.

Benzinac 1.4 je preslab, 1.6 onako, odvešće te od A do B uz dobru potrošnju, ali prilično nepoderiv, takođe oldschool Opel. Preko toga su turbo motori, koliko znam 1.4T je dobar, ni 1.6T nije loš, ali ima nešto sa gomilanjem gareži - i potrošnja je visoka.

Samo zaobiđi 1.6 CDTi u širokom luku, koliko god povoljna i očuvana bila, lanac je razlog što su jeftine.

Inače, prelijep auto, bio sam blizu kupovine za oca, 1.7 CDTi (poslije iste takve H), ali nije bilo iole dobre na tržištu, sve su pregažene.

Srećno

Komša sa prvog

pre 1 godinu

Imao sam Opel Astru H karavan 1.6 (115ks) automatski menjač EasyTronic.
Auto nas je 6 godina savršeno služio.
Motor je jednostavan i nema šta da se pokvari.
Menjač je isti kao manuelni, samo robot umesto vozača menja brzine i stiska kvačilo. 99% se vozi kao klasičan automatski menjac, tih 1% je razlika u tome da se pred samu promenu prenosa, pedela gasa popusti za 3mm unazad, tj kao kod manuelnog menjača.
Karavan ima 8cm duži medjuosovinski razmak, pa ima više mesta pozadi za putnike.
Astra H je par cm višlja od dole nego Golf i slična vozila, pa je dobra i za do vikendice, itd.
Korozije nema, to je mnogo bolje nego kod Golfa.

Jedina mana je nedostatak pokazivača temperature motora. Ali ako nešto krene po zlu, prvo se pojavi žuta lampica kao upozorenje pa ako nastavite vožnju, onda se pali crvena lampica. Tako je i na BMW. Nisam imao takvih problema.

Za normalnog korisnika automobila koji propisno odrzava auto,neće biti nikakvih problema.

Belogradjanin

pre 1 godinu

2010. kupio golf 5 sportline 2.0 140K u fullu sve fabrika na njemu, platio 10k za to vreme ogromna lova. Inace nikad nisam bio golfista niti ljubitelj VW. Hteo sam da uzmem Grande punto sportsku verziju i jedan kolega kaze jel si normalan,doplati jos 2-3 hiljade i mozes da uzmes Golfa, ja rekoh ma daj to nije realno, kakav Golf. I tako ja krenem da gledam petice i odusevim se, sve sto meni klincu treba, izgled, jak auto za tu karoseriju, sve super. Nego da skratim malo, posle godinu dana voznje odlucim da prodam jer sam mislio da sam zagrizao vise nego sto mogu da pojedem, nije se kvario ali nesto sam se istripovao i padne izbor na Astru H. Nadjem jednu sa plinom, to mi je bio izbor zbog ustede, stara 5 godina, jedva jeftinija 1000e za ono sto sam mogao da uzmem za Golfa u tom trenutku. Dodjem da pogledam, otvorim haubu, zatvorim puca lim, zatvaram vrata puca lim, kao juga da zatvaram, unutra sve kockasto, auto je jedva isao, nikakvo ubrzanje niti bilo sta sto bi bilo bar priblizno petici. Posle tog prvog gledanja sam odustao od svega i vozio istu peticu i narednih 11 godina. Tako da nikakvo poredjenje Astre H i petice, za novije modele ne mogu da komentarisem jer ne znam, ovo odgovorno tvrdim da je je petica za klasu iznad.

Qwerty

pre 1 godinu

Izmedju ova dva ako je izbor dizel onda Golf, ako je izbor benzinac onda Astra H.
Vozio sam dugo astru F 1.8 116ks, pa zatim dosta dugo Astru H 1.8 125KS, presao preko 100k, trenutno na satu 280k, zaista odlican motor, samo redovni servisi.
Kod astre zameram nedostatak 6te brzine za autoput, to je bas veliki propust, pogotovo za motor od 140ks, nedostatak prekticnih pregrada za sitnice u kabini i standardno rdja.
U svakom slucaju, smatram je boljom kupovinom od golfa za one koji preferiraju benzinske motore.

mina

pre 1 godinu

Solidan je auto Astra , otprilike negde u sredini te nize srednje klase kojoj i pripada . Golf je ipak institucija , po kojoj je ta klasa i dobila ime “ golf klasa” .
T ako
D obar
I zbor

mars

pre 1 godinu

Golf je uvek bolji izbor, za polovnjaka isto godište platiš 2000 eur više, a posle tu razliku i vratiš kad ga prodaješ. A sve vreme te služi, jeftini delovi i ostalo

Challenger

pre 1 godinu

Ako neko ima iskustva sa Astrom J benzin neka podeli. Gledam da kupim jer mi je prelepa ali ne znam koji motori su problematicni. hvala

autobloger

pre 1 godinu

@Challenger

Vozim drugu po redu astru j (sedan), 1.6 benzin, (i prva je bila sa istim motorom), pouzdana sa nesto vecom potrosnjom od ocekivane. Za voznju predvidiva, bez sportskih ambicija, osjeti se tezina vozila (ili slabasan motor). Sjedista dobra, automatik sporiji od konkurenata, ali nije problematican. Fali lampica na dnu vrata pri otvaranju (zbog uocljivosti nocu), mozda je hecbek ima. Robusna, 460 litara prtljaznik. U poredjenju sa oktavijom, oktavija ostavlja nesto bolji ukupni utisak, sto prati i cijena.

Markus

pre 1 godinu

Ružna je do bola,spolja i iznutra,sem gtc.Ruzna je i astra J.Najteži auto u klasi,zovu je buljava žaba odnazad kao ford K,unutra 1000 dugmića ukrašenih srebrnom plastikom.Astra G koju sam dugo vozio je za obe miss univerzuma.Kvalitetna je bila .Posle sam prešao na Vw,to je osetna razlika u kvaliteti u svemu ,zato ga svi kupuju.Opel je propao.
(Seven, 28. septembar 2022 07:11)
O ukusima ne vredi raspravljati, ali prvi put čujem da je nekom Jota ružna i pogotovo to da je zovu buljava žaba. Jel znaš kako je Jota nazvana u Opelovom muzeju? "The designers piece". Sa izlaskom Insignije i Jote Opel je uspeo da ubode odlican dizajn. A ti dugmići se lako zamene velikom Tesla style multimedijom. Ali pošto vidiš buljave žabe gde ih nema, ne čudi da vozis VW.

Astra h 1.7 2008

pre 1 godinu

Na tabli nepokazuje temperaturu i prokuvao mi je . Za 7 godina voznje 3 puta mi je crkao alternator , dva puta ciscen erg ventil . Kad ga opteretim na 3000 obrtaja zna da upali lampicu za proveru motora.

Milan

pre 1 godinu

@Zoran LFC
Samo zbog srba je najprodavaniji auto u evropi decenijama i čitava klasa se zove golf klasa? I posle se ljudi rugaju Deretiću.
Ne ulazim u raspravu golf vs ostali, to je pitanje pojedinačnih afiniteta ali proglašavanje srba kao trendsetera u automobilizmu može da uđe u legendarne komentare

ime moje

pre 1 godinu

Ako neko ima iskustva sa Astrom J benzin neka podeli. Gledam da kupim jer mi je prelepa ali ne znam koji motori su problematicni. hvala
(Challenger, 27. septembar 2022 20:05)

uzmi 1.6 115ks
ili ako volis ,,brzinu" onda 1.4 turbo

faca011

pre 1 godinu

Ako neko ima iskustva sa Astrom J benzin neka podeli. Gledam da kupim jer mi je prelepa ali ne znam koji motori su problematicni. hvala
(Challenger, 27. septembar 2022 20:05)

uzmes 1.4 turbo benzin 140ks,ide odlicno,potrosnja dobra...i samo redovan servis...

Apis

pre 1 godinu

Imao sam golfa6 diesel i Opela merivu 1,3 cdti. Golf samo popravke, opel sa ovim motorom je bolji izbor. Iskustvo iz prakse, skroz sam objektivan

mr

pre 1 godinu

Ko nije mogao sebi da priusti golfa, tesio se astrom.

Dzaba sva ostala prica.
(Realno, 28. septembar 2022 06:49)

Крај 90-тих и почетак 2000-тих је било златно доба за вожњу ауотмобила јер си могао да возиш шта пожелиш за смешне паре, и то стварно ново са неких максимум до 15 хиљада километара. Ко зна то доба зна зашто је то било тако. Имао сам среће да у то време пробам и возим неких сигруно једно 7-8 година скоро све од немаца. У друштву смо се ротирали са аутомобилима. И после толико година и пробаних сигурно једно 30 и више модела од целог друштва, буквално ни један од нас никад више није возио ништа из Волзбурга. Тако је и дан данас. Нећу да хвалим сада шта је најбоље, само тврдим да од нас 10-так, нико не вози ништа од Вагена. У то време су то били голф, пасат, и џета. Како је данас не знам и не интересује ме.

Filip Belosevic

pre 1 godinu

Ja imam dve astre hetcbek i gtc obe 120ks jedna 16v druga 8v najjaci dizel motor koji postoji a auto je zver realno moze da oduva na ulici bilo kog golfa bmw-a, mecku, alfu iste snage.
odnos cena kvalitet nema bolje komforan auto i pre svega u klasi najbji sto se tice bezbednosti 5 zvezdica na nakap-u mene je primera radi udario vagen koji se kretao oko 60 na sat a ja se ukljucivao i od vagena nije ostalo nista a noja astra popravljena..pa vi kupujte vagena koji izgleda kao old tajmer a astra h ima vanvremensku liniju lepsa je i od g4 i g5

Icarus

pre 1 godinu

Žena ima 1.4 benzinac, sa 5 brzina. Preslab auto u odnosu na njen stil vožnje, te planira da ga menja. Vozio sam ga, ne smem da se usudim na preticanja na otvorenom putu.
Auto je ovako skroz korektan. Lepo se vozi, ne trese, ne lupa ništa. Po gradu recimo i ja volim da ga provozam. Meni se recimo ne sviđa pozicija srednjeg retrovizora, jako je nisko i smeta mi. Po meni, mane su mu:
1. slab motor
2. pozicija retrovizora
3. nizak auto za mojih 190cm i 120kg, jedva ulazim u njega.

Seven

pre 1 godinu

Ružna je do bola,spolja i iznutra,sem gtc.Ruzna je i astra J.Najteži auto u klasi,zovu je buljava žaba odnazad kao ford K,unutra 1000 dugmića ukrašenih srebrnom plastikom.Astra G koju sam dugo vozio je za obe miss univerzuma.Kvalitetna je bila .Posle sam prešao na Vw,to je osetna razlika u kvaliteti u svemu ,zato ga svi kupuju.Opel je propao.

Lav

pre 1 godinu

Ja imam traumu na Opel od deteta. Uvek me podseti na ćaletovog kolegu koji je popravljao krš od kadeta i posle morao da pere crne ruke Opal pastom. Ko vozi Opel pere ruke Opal pastom.

navi

pre 1 godinu

Неозбиљно,у Немачкој пола аута на улици је VW,Oпел 2-3 %.
(Нс бој, 27. septembar 2022 20:07)
Ma jok,sad ce Srbende da te ubede kako je Opel bolji od VW,sta znaju Nemci sta valja. Ista prica bi bila i da je poredjenje sa A3. I tu bi Opel bio bolji....al zamalo.

Veliki brat

pre 1 godinu

Menjao egr elektronski (cene od 7-13 hiljade)...
(1127, 27. septembar 2022 13:13)

Jedino ako je totalno začepio, inače čak i kod Astre G benzinaca se zaprlja senzor EGR-a pa brljavi, tako da su od neke verzije softvera jednostavno isključili senzor i klapna/ventil radi normalno na osnovu upravljanja softvera ignorišući podatke sa senzora.
A ljudi davali po 450 evra za nov EGR (npr. kod Vektre) iako nije bilo potrebe za tim.
Dakle, nije loše ponekad otići u ovlašćeni da vam ubace najnoviji softver u ECU, jer su verovatno ispravili neke gluposti i greške, kao što se desilo komšiji sa autom nekog drugog brenda da mu stalno pokazuje da je prazan akumulator, obišao sve moguće majstore u gradu, da bi mu na kraju kad je otišao u ovlašćeni servis rekli "a, znamo za taj problem, to je do greške u softveru".
Inače, ja sam menjao ECU, koji sam poručio iz jednog ozbiljnog servisa iz Holandije koji se bavi reparacijom, i u opisu je bilo da je ubačena poslednja verzija softvera u kome je isključen senzor EGR-a.

Inače se slažem da G ima nekako bolju liniju od H, plus kod H mi je onaj srednji stub sa klimom i multimedijom gori nego kod G, a kod J je nekako baš taman za tu klasu.

sportdetective

pre 1 godinu

Kupijo sam ovu astru 2009 1.9 cdti 150ks, vozijo je 4 godine brez problema, pa 2013 preso na golf 7 tdi 150ks, osetna razlika, bolji je golf ali je noviji. Posle 2 godine ukrali mi ga. Preso 33000 km. Sad vodzim audi a3 2015 184ks tdi, e ovo leti i po mom misljenju nijanse su u pitanju izmedju njega i golf 7. Motor u A3 je brutalan, mala potrosnja, a leti. Zivim u sloveniji pa kad kremen za srbiju, obozavam avtoput kroz HR. Brzinomer staje na 233km/h. Ipak mislim da je to prejak motor za tako mali avto. A i vidim da novi audi a3 nema jaci dizel od 35tdi, 150ks. Sto je po meni sasvim dovoljno za taj avto

Zoran Bolic

pre 1 godinu

Opel Astra H 1.7CDTI Cosmo paket
Vozam je vec 7g.
Drugi vlasnik
Sasvim fino povlaci sa obzirom na konjske snage
Redovan servis mali veliki sa malo kvalitetnijim delovima i sve ok.
Mala potrosnja i isplativ za odrzavanje.
-na otvorenom putu bucan preko 130km/h
-nema 6 brzinu
-Tvrd
-zadnja klupa nije udobna i nema ventilaciju manjak mesta za dugacke
-mora se paziti na temperaturu motora preko borda.

-Golfa sam malo vozio

hm

pre 1 godinu

Da li se kod nas u auto kucama pri kupovini polovnog automobila dobija fiskalni racun i faktura za kupovinu? Pitam zbog povrata pdv-a i izvoza u susednu balkansku drzavu?
(Igor, 28. septembar 2022 01:18)

Na automobile samo prvi kupac plaća PDV. Polovni automobili se neprodaju sa pdv-om, već se plaća porez na prenos apsolutnih prava u visini od 2,5%. Zato na fakturi i fiskalnom računu ne može biti iskazan pdv.

Lada special

pre 1 godinu

Vozim Astru H 1.6 115 ks vec 12 godina, 225000 km. Kupljena nova. Do sada samo redovni servisi plus prednji stabilizatori jednom. Nije auto za sportsku voznju (moja je na 195/65x15) sto meni ni ne treba, ostalo je solidno ukljucujici i potrosnju od malo ispod 7l uglavnom regionalne voznje. Vrlo pozitivno je sto se auto ni u kom pogledu nije mnogo promijenio u odnosu na prvi dan. Pozdrav svima.

zonbi

pre 1 godinu

“Od dobrih strana vlasnica istice bezbednost i udobnost”. Bezbednost auta iz 2007 je diskutabilna za danasnje standarde. Bez sigurnosnih asistencija, manje vazdusnih jastuka idr. Ako su prema naratoru zadnja sedista udobnija od prednjih, udobnost ovoj Astri nije jaca strana. Uostalom, udobnost je i kada sve radi u autu kako treba. Ako se naslon izmedju vozaca i suvozaca vezuje gumicom a poklopac piksle ne moze da se zatvori jer se pokvario, pisi propalo. Ocuvan jeste ali ga je vreme pregazilo.

Ivan ZG

pre 1 godinu

Opel je problematična marka jer je bio u vlasništvu GM-a, a njihova poslovna filozofija je bila ne ulaganje u razvoj. Tako je Opel ugrađivao 1.6 motor valjda 15 godina, a nije bio neko čudo tehnike ni kada je napravljen. Auti teški, a motor slab pa ga morate stiskati, a onda potrošnja ode u nebo. Auto ide slabo, ali zato troši kao lud.
1.8 benzinac je malo življi i još rastrošniji i teško ide normalno ispod 12 u gradu, a može i 14 zimi. Čak i na otvorenom teško ide ispod 8, a najčešće 9.
1.7 dizel od ISUZUA je dobar iako ima izraženu turbo rupu i jako grubi rad. Kao i svim dizelima treba mu dobrih 15 minuta da se ugrije i počne normalno raditi, a to znači da ste u gradu stigli skoro na svoje odredište dok se on zagrije. Vozi se bez većih problema sa motorom do 400.000 km.
Opel je ugrađivao jeftine čelične limove pa da bi ispunio norme pasivne sigurnosti auti su teški. Posljedica je toga veća potrošnja od normalne. Puno stvari crkava na autu od prekidača, struje, kilera, klime (propuštanje cijevi)... Po kvarljivosti u rangu francuza tog doba ili bolje rečeno na začelju po pouzdanosti.
Zadnju seriju auti koje su još imale znak Opela pod GM-om su razvili zajedno sa PSA koncernom tako da su samo motori bili njihovi.
Vozio sam tu zadnju seriju sa novim 1.6 dizelom i nije me oduševio.
Brunda hladan i troši 12 litara, nakon 3 minute 10, nakon 5 minuta 8 i nakon 20 minuta 7 u gradu. Pa vi sada računajte koliko je to vama u miksu. I naravno prvih 5 minuta ne grije.

Aleksandar Markovic

pre 1 godinu

Istina je kao uvek negde u sredini .Opel sa Astrom dugo nije mogao da u svim segmentima isparira Golfu tako da se neke od prethodnih generacija astre ili imale problema sa korozijom (prva generacija i kadet naravno kao Astrin prethodnik) a sledeće recimo Astra H sa kvalitetom enterijera i plastikom koja nije bila u rangu golfa 5 te se sa njim nije mogao meriti.Opel je svo vreme imao motore koji su mogli parirati Folksvagenu .Prva Astra koja je do kraja isparirala Golfu je po meni Astra J ako ne i bolja od Golfa 6 koji se zbog stare slave malo uspavao iako i sama ima neke mane kao i već pomenuti golf .....

Igor

pre 1 godinu

Da li se kod nas u auto kucama pri kupovini polovnog automobila dobija fiskalni racun i faktura za kupovinu? Pitam zbog povrata pdv-a i izvoza u susednu balkansku drzavu?

Miki

pre 1 godinu

Golf je ipak kvalitetniji posebno nakon vece kilometraze i godina koriscenja.Imao sam i jednu i drugu marku i golf se pokazao kao mnogo kvalitetniji.Imao sam 1.9 tdi 130ks a astra je bila benzin 1.8 od 125ks.Na astri mi je crkavao alternator,problemi sa elektrikom,ravnao glavu motora...potrosnja isla od 10do 14l.Golf dizel necemo da komentarisemo sto se tice potrosnje.Oba auta sam redovno servisirao ali na astri sam imao veliki pad vrednosti sto se tice prodaje.Eto to su moja iskustva sa ove dve marke

mina

pre 1 godinu

Solidan je auto Astra , otprilike negde u sredini te nize srednje klase kojoj i pripada . Golf je ipak institucija , po kojoj je ta klasa i dobila ime “ golf klasa” .
T ako
D obar
I zbor

mars

pre 1 godinu

Golf je uvek bolji izbor, za polovnjaka isto godište platiš 2000 eur više, a posle tu razliku i vratiš kad ga prodaješ. A sve vreme te služi, jeftini delovi i ostalo

Kobaja Grande

pre 1 godinu

Ne moze. Ubedljivo najlosiji auto koji sam ikada imao. Za izbegavanje.
Lose upravljanje, los osecaj na volanu, neudobna, model 1.6b trosi 9 litara...
Ko bas zeli ovu Astru, neka kupi iskljucivo karavan sa Fiat motorom 1.9 dizel od 120ks. Jedan jedini model koji ce kako-tako raditi posao i biti koristan.

sportdetective

pre 1 godinu

Kupijo sam ovu astru 2009 1.9 cdti 150ks, vozijo je 4 godine brez problema, pa 2013 preso na golf 7 tdi 150ks, osetna razlika, bolji je golf ali je noviji. Posle 2 godine ukrali mi ga. Preso 33000 km. Sad vodzim audi a3 2015 184ks tdi, e ovo leti i po mom misljenju nijanse su u pitanju izmedju njega i golf 7. Motor u A3 je brutalan, mala potrosnja, a leti. Zivim u sloveniji pa kad kremen za srbiju, obozavam avtoput kroz HR. Brzinomer staje na 233km/h. Ipak mislim da je to prejak motor za tako mali avto. A i vidim da novi audi a3 nema jaci dizel od 35tdi, 150ks. Sto je po meni sasvim dovoljno za taj avto

Kadet E

pre 1 godinu

Sećam se kad se pojavila, svi testovi kako je ispred golfa. Posle godinu dve kada više nisu "podmazivali" novinare testovi kako je nikad bliže ali nije na tom nivou i tako sve do sledeće generacije gde opet ista priča za novi model a za stari priznaju da je bio daleko iza. Posle ko zna koliko krugova i godina gubitaka konačno bankrotiraše. Sad bar ko kupi opel zna da vozi pežo sa svim manama i vrlinama.

Seven

pre 1 godinu

Ružna je do bola,spolja i iznutra,sem gtc.Ruzna je i astra J.Najteži auto u klasi,zovu je buljava žaba odnazad kao ford K,unutra 1000 dugmića ukrašenih srebrnom plastikom.Astra G koju sam dugo vozio je za obe miss univerzuma.Kvalitetna je bila .Posle sam prešao na Vw,to je osetna razlika u kvaliteti u svemu ,zato ga svi kupuju.Opel je propao.

Lav

pre 1 godinu

Ja imam traumu na Opel od deteta. Uvek me podseti na ćaletovog kolegu koji je popravljao krš od kadeta i posle morao da pere crne ruke Opal pastom. Ko vozi Opel pere ruke Opal pastom.

Bojan

pre 1 godinu

Ja vozim opel (lepo), ali ovu Astru H, ne bi ni dzabe. Kakav je to auto koji nema merac temperature? Znam, znam ima na bordu, pusti me borda, ko to jos gleda. H cesto prokuva, bas iz tog razloga i ode dihtungic.

misko

pre 1 godinu

Imam ovaj auto i dan danas ,prvi sam vlasnik ,kupio sam ga 2006 god,presao 180 hiljida,cosmo oprema,1.8 benzinac,automatik.Super auto,jako konforan,stabilan..Jedino sto sam menjao do sada je akumulator,ostalo je sve kao iz fabrike i original,nikakve probleme nisam imao.Odnesem ga jednom godisnje u servis i kraj price.Vozio sam i Golfa 5 koji je konkurent Opelu doduse samo kao rentiran Golf ,i mogu reci da je opel bolji u svemu samo ne u opremi ostalo ga sije u svakom smislu.

Belogradjanin

pre 1 godinu

2010. kupio golf 5 sportline 2.0 140K u fullu sve fabrika na njemu, platio 10k za to vreme ogromna lova. Inace nikad nisam bio golfista niti ljubitelj VW. Hteo sam da uzmem Grande punto sportsku verziju i jedan kolega kaze jel si normalan,doplati jos 2-3 hiljade i mozes da uzmes Golfa, ja rekoh ma daj to nije realno, kakav Golf. I tako ja krenem da gledam petice i odusevim se, sve sto meni klincu treba, izgled, jak auto za tu karoseriju, sve super. Nego da skratim malo, posle godinu dana voznje odlucim da prodam jer sam mislio da sam zagrizao vise nego sto mogu da pojedem, nije se kvario ali nesto sam se istripovao i padne izbor na Astru H. Nadjem jednu sa plinom, to mi je bio izbor zbog ustede, stara 5 godina, jedva jeftinija 1000e za ono sto sam mogao da uzmem za Golfa u tom trenutku. Dodjem da pogledam, otvorim haubu, zatvorim puca lim, zatvaram vrata puca lim, kao juga da zatvaram, unutra sve kockasto, auto je jedva isao, nikakvo ubrzanje niti bilo sta sto bi bilo bar priblizno petici. Posle tog prvog gledanja sam odustao od svega i vozio istu peticu i narednih 11 godina. Tako da nikakvo poredjenje Astre H i petice, za novije modele ne mogu da komentarisem jer ne znam, ovo odgovorno tvrdim da je je petica za klasu iznad.

mrk

pre 1 godinu

Astra J, za te pare sto sam dao 6000e pre dve godine, sa brdo opreme unutra, sam mogao uzeti golfa i doplatiti za volan. do sad 80e neplaniranih troskova, ostalo servisi. neka ovce kupuju vw.

SAMCRO TS

pre 1 godinu

Као што неко написа доле за Хонду, потписујем! Ако хоћете најпоузданији ауто-узмите Хонду!!!

Smuleco

pre 1 godinu

Ova Astra je bila promašaj. Zato je prva sledeća, lepotica, i spiolja i unutra:)
(Smuleco, 27. septembar 2022 09:59)
mislim da je tvoj komentar totalni promasaj
(pera, 27. septembar 2022 14:16)

Tvoja replika govori da nije.

Icarus

pre 1 godinu

Žena ima 1.4 benzinac, sa 5 brzina. Preslab auto u odnosu na njen stil vožnje, te planira da ga menja. Vozio sam ga, ne smem da se usudim na preticanja na otvorenom putu.
Auto je ovako skroz korektan. Lepo se vozi, ne trese, ne lupa ništa. Po gradu recimo i ja volim da ga provozam. Meni se recimo ne sviđa pozicija srednjeg retrovizora, jako je nisko i smeta mi. Po meni, mane su mu:
1. slab motor
2. pozicija retrovizora
3. nizak auto za mojih 190cm i 120kg, jedva ulazim u njega.

Čeki opinionista del cazzo

pre 1 godinu

Kao klinac sam se ložio na " Opel".
Bilo je to vreme "Asconi, kadeta,manti,senatora,komodora ..."
Prelepih i moćnih mašina.

Odrastajući, prihvatio sam realnost da je samo "Ford" ( ovaj evropski, nemački) gori od "Opela"...

A zatim sam porastao i shvatio da sam i tu u krivu...

"Opel" ulazi u istoriju kao jedini auto koji me je ostavio na putu !

A ukoliko neko misli da zna šta je loš auto, treba da provoza "Merivu" !
Promeniće mišljenje , garant !
Mislim da bi zamrznuta fekalija sa 4 točka bila više auto nego što će "Meriva" ikada biti !

Normalno, sve izrečeno je subjektivno mišljenje...

Ono što je objektivno glasi ovako:

A zašto su propali ,ako su bili dobri ?

Giovanni

pre 1 godinu

Astra G je jedan od najlepših Opela koji se ikada pravio, lepa linija, kvalitetni materijali, solidan kvalitet. Dizajnom je bila evolucijski korak od isto tako lepih Kadeta (iako je izmedju bila Astra F). Astra H je buljavi kockasti plastikaner, koja je samo u nekim detaljima podsećala na slavne pretke.

Petar

pre 1 godinu

Ne znam za astru, ali opel corsa je svemirski brod za vw polo, po svemu od motora do enterijera i opreme. VW je za ove kojima je poklonjena 2 iz fizike, a isli su na popravni iz srpskog.(takvo je stanje na putevima)

ArigoSaki

pre 1 godinu

Čak 3 poznanika su imali Astru G, možda izgleda pomalo jednostavan ali svi su prešli preko 300.000 km bez problema, dok se za Astru H ne može reći isto. Poznanik mijenjao G za H i doživio fijasko, Fiatov CDTI mu otišao nakon 160.000, klima mu brzo otišla, kočnice je bukvalno jeo. Istina, iznutra je puno ljepša izrada, stabilniji je na cesti, ali šta vrijedi kad se brzo kvari.

Bosch

pre 1 godinu

Nikad mi nije bila jasna ta fama oko vw. Imao sam g2 g4 i g6 jedan službeni i dva privatno. Imao sam privatno Ford fokus, astru H. Jedino gde eventualno vw kola uopšteno imaju prednost je to što mogu da izguraju 500.000. Drug je imao a4 iz 2011 lično on prešao 370.000 plus ono što je bilo pre njega (cenim ne manje od 150.000) i jedino što je menjao mimo potrošnih delova je osovina uljne pumpe što je bilo 50 eur sa rukama. Ali do 300.000 svaki nemac, francuz, pa i italijan ce biti bolji od golfa, pritom sa više opreme, a cene i do 30% manje. I inače vw grupa može da, zahvali velikoj prodaji isključivo dobrim uslovima lizinga, a takvih automobila je najviše u eu.

Ivan ZG

pre 1 godinu

Opel je problematična marka jer je bio u vlasništvu GM-a, a njihova poslovna filozofija je bila ne ulaganje u razvoj. Tako je Opel ugrađivao 1.6 motor valjda 15 godina, a nije bio neko čudo tehnike ni kada je napravljen. Auti teški, a motor slab pa ga morate stiskati, a onda potrošnja ode u nebo. Auto ide slabo, ali zato troši kao lud.
1.8 benzinac je malo življi i još rastrošniji i teško ide normalno ispod 12 u gradu, a može i 14 zimi. Čak i na otvorenom teško ide ispod 8, a najčešće 9.
1.7 dizel od ISUZUA je dobar iako ima izraženu turbo rupu i jako grubi rad. Kao i svim dizelima treba mu dobrih 15 minuta da se ugrije i počne normalno raditi, a to znači da ste u gradu stigli skoro na svoje odredište dok se on zagrije. Vozi se bez većih problema sa motorom do 400.000 km.
Opel je ugrađivao jeftine čelične limove pa da bi ispunio norme pasivne sigurnosti auti su teški. Posljedica je toga veća potrošnja od normalne. Puno stvari crkava na autu od prekidača, struje, kilera, klime (propuštanje cijevi)... Po kvarljivosti u rangu francuza tog doba ili bolje rečeno na začelju po pouzdanosti.
Zadnju seriju auti koje su još imale znak Opela pod GM-om su razvili zajedno sa PSA koncernom tako da su samo motori bili njihovi.
Vozio sam tu zadnju seriju sa novim 1.6 dizelom i nije me oduševio.
Brunda hladan i troši 12 litara, nakon 3 minute 10, nakon 5 minuta 8 i nakon 20 minuta 7 u gradu. Pa vi sada računajte koliko je to vama u miksu. I naravno prvih 5 minuta ne grije.

pera

pre 1 godinu

Ova Astra je bila promašaj. Zato je prva sledeća, lepotica, i spiolja i unutra:)
(Smuleco, 27. septembar 2022 09:59)
mislim da je tvoj komentar totalni promasaj

navi

pre 1 godinu

Неозбиљно,у Немачкој пола аута на улици је VW,Oпел 2-3 %.
(Нс бој, 27. septembar 2022 20:07)
Ma jok,sad ce Srbende da te ubede kako je Opel bolji od VW,sta znaju Nemci sta valja. Ista prica bi bila i da je poredjenje sa A3. I tu bi Opel bio bolji....al zamalo.

dzigi

pre 1 godinu

Vozio sam paralelno i nju i Golfa, u doba kad su bili aktuelni (službeni). Nije loša Astra ali je Golf ipak bio bolji, po svakom pitanju. U sledećoj generaciji je za razlika bila mnogo manja.

xxx

pre 1 godinu

Mislim da je Astra G, iako stariji model od Astre H, bolje i kvalitetnije izradjena od Astre H. Narocito je unutrasnjost kod Astre G pravljena od bolje plastike a i dizajn unutrasnjosti je lepsi.

C i n i k

pre 1 godinu

Sasvim ok auto za vreme kada je nastao ali je cinjenica da je danas ipak rec o oldtajmeru, Golf 5 takodje.
Opel se spasio bankrota tako sto je kupljen od PSA, i danas je ok opcija sa novim modelima..

zonbi

pre 1 godinu

“Od dobrih strana vlasnica istice bezbednost i udobnost”. Bezbednost auta iz 2007 je diskutabilna za danasnje standarde. Bez sigurnosnih asistencija, manje vazdusnih jastuka idr. Ako su prema naratoru zadnja sedista udobnija od prednjih, udobnost ovoj Astri nije jaca strana. Uostalom, udobnost je i kada sve radi u autu kako treba. Ako se naslon izmedju vozaca i suvozaca vezuje gumicom a poklopac piksle ne moze da se zatvori jer se pokvario, pisi propalo. Ocuvan jeste ali ga je vreme pregazilo.

Filip Belosevic

pre 1 godinu

Ja imam dve astre hetcbek i gtc obe 120ks jedna 16v druga 8v najjaci dizel motor koji postoji a auto je zver realno moze da oduva na ulici bilo kog golfa bmw-a, mecku, alfu iste snage.
odnos cena kvalitet nema bolje komforan auto i pre svega u klasi najbji sto se tice bezbednosti 5 zvezdica na nakap-u mene je primera radi udario vagen koji se kretao oko 60 na sat a ja se ukljucivao i od vagena nije ostalo nista a noja astra popravljena..pa vi kupujte vagena koji izgleda kao old tajmer a astra h ima vanvremensku liniju lepsa je i od g4 i g5

andrej

pre 1 godinu

Nisam jos pogledao test, ali cu odmah reći. Kupio sam novu 1.9 cdti od 120 konja i za 10 godina presao 400 000 km. Nijedan kvar, nijednom me izdala, kap ulja nije trosio motor. Plivajući menjao na 280 000, slatko sam se navozio, obišao pola Evrope bez kompleksa sa tim autom. Naravno, nije premijum auto ali u tom godištu i u toj klasi, prezadovoljan sam!

Детелинара

pre 1 godinu

Последња права Опел Астра је Астра Ј. Тешка, стамена, повозна, са одличним опеловим моторима. После су К ставили на дијету, а ова задња Астра Л је чист Пежо са све ПСА моторима. Штета за Опел.

Prizren549

pre 1 godinu

Imam Astru H GTC sa ovim motorom, 1.9 cdti (mjet) 150ks.
Auto ide kao nevreme. Letos smo bili za Grcku, ja i moj kolega sa Golfom 5 2.0TDi.
Probao ga, udobnost tu negde, ali Astra njega "jede" u vožnji, Brza startnija, manja potrošnja bila...

1.6 twinport

pre 1 godinu

Vozim je vise od dve godine. Ne mogu da kazem da je losa, ali...elektronika zna da brljavi, puno senzora pa se ponekad upali nesto, a nema kvara. Sad se cuje prednji trap, treba da resim...ocena 7/10.

mr

pre 1 godinu

Ko nije mogao sebi da priusti golfa, tesio se astrom.

Dzaba sva ostala prica.
(Realno, 28. septembar 2022 06:49)

Крај 90-тих и почетак 2000-тих је било златно доба за вожњу ауотмобила јер си могао да возиш шта пожелиш за смешне паре, и то стварно ново са неких максимум до 15 хиљада километара. Ко зна то доба зна зашто је то било тако. Имао сам среће да у то време пробам и возим неких сигруно једно 7-8 година скоро све од немаца. У друштву смо се ротирали са аутомобилима. И после толико година и пробаних сигурно једно 30 и више модела од целог друштва, буквално ни један од нас никад више није возио ништа из Волзбурга. Тако је и дан данас. Нећу да хвалим сада шта је најбоље, само тврдим да од нас 10-так, нико не вози ништа од Вагена. У то време су то били голф, пасат, и џета. Како је данас не знам и не интересује ме.

Djorke

pre 1 godinu

Imao sam par Opela u zivotu, dve Corsa C i jedna Corsa D tako da sam u principu zavovoljan sa markom. Najjeftiniji “nemac” koga mozes kupiti, a i dobijes sta si platio - pouzdani, jaki, malo tvrdji, ali udobni, za odrzavanje relativno povoljni (ako ih odrzavas kako treba, nisu bagatela bas kao sto ljudi misle).
Sa druge strane - ta “jeftinoca” zna da izbija iz svake pore, pa ume da nervira. Gruba plastika, buka kada predjes neku brzinu …. Dobijes sta si platio.

Totalnonebitan

pre 1 godinu

Spolja lepa iznutra skroz neprakticna. Sto se tice servisa i delova malo skuplje od Astre G koja vazi za jeftin automobil za odrzavanje. Najveca boljka zamena sijalica mora sa strane tocka kod krila automobila. Inace benzinac 1.6 nepoderiva masina kojoj fali sesti stepen prenosa da bi bio ekonomican.

1127

pre 1 godinu

3 godine vozim Astru H hecbek 1.3CDTI(fiatov 1.3 mjet) motor na lanac. 90ks,200nm. 6 brzina.Registracija 17.000. Potrosnja prosecna zimi 5.8,leti 4,8. Menjao egr elektronski (cene od 7-13 hiljade),hladnjak procureo(7-14 hiljade). U motor staje 3,2l ulja. Bez problema s elektronikom. Za hecbek ima veliki klirens pa nije potrebna preterana paznja.
Mane: tvrdo oslanjanje,tvrda sedista,udaram se zadnjim vratima zbog oblika,kratke brzine za gradsku voznju(na 120 km/ u 6-oj trosi 4,5l) oseti se manjak snage samo kad su u autu 5 putnika.

Dubrovnik

pre 1 godinu

Ako neko ima iskustva sa Astrom J benzin neka podeli. Gledam da kupim jer mi je prelepa ali ne znam koji motori su problematicni. hvala
Novu ovakvu sam uzeo 2005te,motor 1.6 105 konja. Ta je svašta vidjela u narednih 5 godina od renta cara i iznajmljivanja do pola Evrope sa mnom, i otišla je dalje sa 150000km ali taj motor je neuništiv. Potrošnja 8-9 litara, fali 6ta na auto putu.

Markus

pre 1 godinu

Ružna je do bola,spolja i iznutra,sem gtc.Ruzna je i astra J.Najteži auto u klasi,zovu je buljava žaba odnazad kao ford K,unutra 1000 dugmića ukrašenih srebrnom plastikom.Astra G koju sam dugo vozio je za obe miss univerzuma.Kvalitetna je bila .Posle sam prešao na Vw,to je osetna razlika u kvaliteti u svemu ,zato ga svi kupuju.Opel je propao.
(Seven, 28. septembar 2022 07:11)
O ukusima ne vredi raspravljati, ali prvi put čujem da je nekom Jota ružna i pogotovo to da je zovu buljava žaba. Jel znaš kako je Jota nazvana u Opelovom muzeju? "The designers piece". Sa izlaskom Insignije i Jote Opel je uspeo da ubode odlican dizajn. A ti dugmići se lako zamene velikom Tesla style multimedijom. Ali pošto vidiš buljave žabe gde ih nema, ne čudi da vozis VW.

Miki

pre 1 godinu

Golf je ipak kvalitetniji posebno nakon vece kilometraze i godina koriscenja.Imao sam i jednu i drugu marku i golf se pokazao kao mnogo kvalitetniji.Imao sam 1.9 tdi 130ks a astra je bila benzin 1.8 od 125ks.Na astri mi je crkavao alternator,problemi sa elektrikom,ravnao glavu motora...potrosnja isla od 10do 14l.Golf dizel necemo da komentarisemo sto se tice potrosnje.Oba auta sam redovno servisirao ali na astri sam imao veliki pad vrednosti sto se tice prodaje.Eto to su moja iskustva sa ove dve marke

Apis

pre 1 godinu

Imao sam golfa6 diesel i Opela merivu 1,3 cdti. Golf samo popravke, opel sa ovim motorom je bolji izbor. Iskustvo iz prakse, skroz sam objektivan

cosmo

pre 1 godinu

Dvije imao - obje 1.7 CDTI - jedna nova iz 2007 - vozena 15 godina, ukupno oko 200.000 km - nijednog kvara, besprijekorna. Druga, uvoz Italija sa nekih 140.000 km (vjerovatno bliže 250-300hkm) - vožena 4-5 godina, još nekih 90-100 hiljada - bez većih problema, ali je pred kraj zezao neki senzor.

Generalno, dobar auto, njemački tvrd - motor grub, ali nepoderiv i ima onu sirovu dizelsku snagu, što je posljednji put imao TDi PD - vozio sam i službenog Golfa V TDi prilično - iskreno, jeste Golf malo bolje složen auto, vozljiviji i kvalitetniji - ali, Astra je sasvim OK za novce.

Zadovoljan.

Miki

pre 1 godinu

Astra J, za te pare sto sam dao 6000e pre dve godine, sa brdo opreme unutra, sam mogao uzeti golfa i doplatiti za volan. do sad 80e neplaniranih troskova, ostalo servisi. neka ovce kupuju vw.
(mrk, 27. septembar 2022 14:25)
Isto uzeo pre dve godine Jotu karavana u Cosmo opremi sa AFL farovima, polukozni enterijer, brdo opreme, multimedija, Alu felne 18, benzinac sa 130.000km pravih. Platio isto 6000€. Kad staviš Golfa pored nje za te pare Golf je smešna klotara. O dizajnu da ne pričam.

Miki

pre 1 godinu

Imam je u Cosmo opremi 2006g 1.6, za 5 godina samo redovni servisi, kočnice, nešto malo oko trapa Potrošnja grad 9l na otvorenom 6l. Motor neuništiv, elektronika super, samo jedna sijalica.Najiskrenije jako sam zadovoljan Astrom H, kada je budem menjao opet Astra, samo J

Challenger

pre 1 godinu

Ako neko ima iskustva sa Astrom J benzin neka podeli. Gledam da kupim jer mi je prelepa ali ne znam koji motori su problematicni. hvala

Veliki brat

pre 1 godinu

Menjao egr elektronski (cene od 7-13 hiljade)...
(1127, 27. septembar 2022 13:13)

Jedino ako je totalno začepio, inače čak i kod Astre G benzinaca se zaprlja senzor EGR-a pa brljavi, tako da su od neke verzije softvera jednostavno isključili senzor i klapna/ventil radi normalno na osnovu upravljanja softvera ignorišući podatke sa senzora.
A ljudi davali po 450 evra za nov EGR (npr. kod Vektre) iako nije bilo potrebe za tim.
Dakle, nije loše ponekad otići u ovlašćeni da vam ubace najnoviji softver u ECU, jer su verovatno ispravili neke gluposti i greške, kao što se desilo komšiji sa autom nekog drugog brenda da mu stalno pokazuje da je prazan akumulator, obišao sve moguće majstore u gradu, da bi mu na kraju kad je otišao u ovlašćeni servis rekli "a, znamo za taj problem, to je do greške u softveru".
Inače, ja sam menjao ECU, koji sam poručio iz jednog ozbiljnog servisa iz Holandije koji se bavi reparacijom, i u opisu je bilo da je ubačena poslednja verzija softvera u kome je isključen senzor EGR-a.

Inače se slažem da G ima nekako bolju liniju od H, plus kod H mi je onaj srednji stub sa klimom i multimedijom gori nego kod G, a kod J je nekako baš taman za tu klasu.

autobloger

pre 1 godinu

@Challenger

Vozim drugu po redu astru j (sedan), 1.6 benzin, (i prva je bila sa istim motorom), pouzdana sa nesto vecom potrosnjom od ocekivane. Za voznju predvidiva, bez sportskih ambicija, osjeti se tezina vozila (ili slabasan motor). Sjedista dobra, automatik sporiji od konkurenata, ali nije problematican. Fali lampica na dnu vrata pri otvaranju (zbog uocljivosti nocu), mozda je hecbek ima. Robusna, 460 litara prtljaznik. U poredjenju sa oktavijom, oktavija ostavlja nesto bolji ukupni utisak, sto prati i cijena.

Мире

pre 1 godinu

Ako neko ima iskustva sa Astrom J benzin neka podeli. Gledam da kupim jer mi je prelepa ali ne znam koji motori su problematicni. hvala
(Challenger, 27. septembar 2022 20:05)
Астра Ј 1.6 16v. Атмосферац са сасвим довољно снаге од 116 коња. Није ракета, мора да се шалта у обртаје кад треба снаге, али изнад 3500 обртаја вуче одлично. Троши око 8,5 литара мешовите вожње. Град до 9, ван града на локалу око 6 литара на 80кмч. Ја имам караван. Простора има доста. Задња клупа је нешто тврђа. Немам пливајући, немам турбину, немам проблема. Мане су им стабилизатори који су пластични фабрички, али има да се замене са металним. Такође хоће да помеша уље у воду, али ако се на време примети замени се само дихтунг гумица на хладњаку уља и тераш даље без проблема. Возим је већ две године и задовољан сам скроз. А и ауто је после десет година и даље леп и модеран.

Milan

pre 1 godinu

@Zoran LFC
Samo zbog srba je najprodavaniji auto u evropi decenijama i čitava klasa se zove golf klasa? I posle se ljudi rugaju Deretiću.
Ne ulazim u raspravu golf vs ostali, to je pitanje pojedinačnih afiniteta ali proglašavanje srba kao trendsetera u automobilizmu može da uđe u legendarne komentare

Mima

pre 1 godinu

Ono što je objektivno glasi ovako:

A zašto su propali ,ako su bili dobri ?
(Čeki opinionista del cazzo, 27. septembar 2022 22:51)
Stednja GM-a i isisavanje para iz Opela je dovela do lošeg kvaliteta. Početkom 80-tih su Audi i Opel bili istog kvaliteta.

cosmo

pre 1 godinu

Mrgude, prijatelju, GM je od prije II rata. Ako misliš na badge-engineering, počev od Kadetta C, svi su prepakivani za US i Azijska tržišta pod ostalim brendovima GM-a. Uvijek je Opel projektovao. Doduše, G je manje prepakivana, ali je išla u Australiju, u Aziju, kao Holden, Chevrolet...

Aleksandar

pre 1 godinu

Kod mene se ranije govorilo ako ces dizel onda VW a ako hoces benzin Opel. Nikada nisam voleo dizel pa i dan danas. Opel benzinac sa normalnom kilometrazom je za mene bolji izbor. Ja prelazim dosta i uvek ugradim TNG kod dobrog majstora i nikada se nisam pokajao. Ne kvari se cesto i kada se pokvari jako je jeftino, a i ne krade se kao VW pa se mirnije spava. Mozda je ali mozda za nijansu losiji ali razlika u ceni je prevelika. Pozdrav i svako dobro

Astra h 1.7 2008

pre 1 godinu

Na tabli nepokazuje temperaturu i prokuvao mi je . Za 7 godina voznje 3 puta mi je crkao alternator , dva puta ciscen erg ventil . Kad ga opteretim na 3000 obrtaja zna da upali lampicu za proveru motora.

Bmb100

pre 1 godinu

Vozim opel astru H twintop kabriolet, benzinac 140hp u cosmo paketu opreme ( kozna sedista, grejaci sedista, el retrovizori, sport mod, automatska klima, itd). Za te pare kod golfa se dobije samo menjac i volan. Motor na astri radi super, ne cije se. Nije skup za odrzavanje. Redovno mu radim sve servise i samo sipaj i vozi. Za 3 meseca sam presao 8000 km lagano po evropi. Potrosnja na otvorenom 8 u gradu 12 zavisno od stila voznje.

Qwerty

pre 1 godinu

Izmedju ova dva ako je izbor dizel onda Golf, ako je izbor benzinac onda Astra H.
Vozio sam dugo astru F 1.8 116ks, pa zatim dosta dugo Astru H 1.8 125KS, presao preko 100k, trenutno na satu 280k, zaista odlican motor, samo redovni servisi.
Kod astre zameram nedostatak 6te brzine za autoput, to je bas veliki propust, pogotovo za motor od 140ks, nedostatak prekticnih pregrada za sitnice u kabini i standardno rdja.
U svakom slucaju, smatram je boljom kupovinom od golfa za one koji preferiraju benzinske motore.

Igor

pre 1 godinu

Da li se kod nas u auto kucama pri kupovini polovnog automobila dobija fiskalni racun i faktura za kupovinu? Pitam zbog povrata pdv-a i izvoza u susednu balkansku drzavu?

hm

pre 1 godinu

Da li se kod nas u auto kucama pri kupovini polovnog automobila dobija fiskalni racun i faktura za kupovinu? Pitam zbog povrata pdv-a i izvoza u susednu balkansku drzavu?
(Igor, 28. septembar 2022 01:18)

Na automobile samo prvi kupac plaća PDV. Polovni automobili se neprodaju sa pdv-om, već se plaća porez na prenos apsolutnih prava u visini od 2,5%. Zato na fakturi i fiskalnom računu ne može biti iskazan pdv.

Komša sa prvog

pre 1 godinu

Imao sam Opel Astru H karavan 1.6 (115ks) automatski menjač EasyTronic.
Auto nas je 6 godina savršeno služio.
Motor je jednostavan i nema šta da se pokvari.
Menjač je isti kao manuelni, samo robot umesto vozača menja brzine i stiska kvačilo. 99% se vozi kao klasičan automatski menjac, tih 1% je razlika u tome da se pred samu promenu prenosa, pedela gasa popusti za 3mm unazad, tj kao kod manuelnog menjača.
Karavan ima 8cm duži medjuosovinski razmak, pa ima više mesta pozadi za putnike.
Astra H je par cm višlja od dole nego Golf i slična vozila, pa je dobra i za do vikendice, itd.
Korozije nema, to je mnogo bolje nego kod Golfa.

Jedina mana je nedostatak pokazivača temperature motora. Ali ako nešto krene po zlu, prvo se pojavi žuta lampica kao upozorenje pa ako nastavite vožnju, onda se pali crvena lampica. Tako je i na BMW. Nisam imao takvih problema.

Za normalnog korisnika automobila koji propisno odrzava auto,neće biti nikakvih problema.

Dr. Miloš

pre 1 godinu

Bosch
Šta misliš da se ovde više kupuje, novo ili polovno?
Naravno kupuje se polovno i projektuje se šta duže izdržava u viđenom stanju uz minimalno ulaganje.
Novo može bilo šta.

Мики

pre 1 godinu

Vidim pogresne komentare. Poslednja prava, nemacka Astra je Astra G, do 2004 godista. Posle je to sve GM.
(Mrgud, 27. septembar 2022 18:07)
GM је био власник Опела од 1929 до 2017. Дакле сваки Кадет и Астра до ове задње су GM ако ћемо гледати ко је власник фабрике и бренда. Ова задња је онда чист PSA тј. Stelantis.

faca011

pre 1 godinu

Ako neko ima iskustva sa Astrom J benzin neka podeli. Gledam da kupim jer mi je prelepa ali ne znam koji motori su problematicni. hvala
(Challenger, 27. septembar 2022 20:05)

uzmes 1.4 turbo benzin 140ks,ide odlicno,potrosnja dobra...i samo redovan servis...

cosmo

pre 1 godinu

@challenger

Iako više volim benzin, mislim da je u Astri J najbolji izbor 1.7 CDTi - grub, ali dobar, standardni problemi dizela - zamajac, turbina i što je nalaženje dobre u rangu pronalaska jednoroga.

Benzinac 1.4 je preslab, 1.6 onako, odvešće te od A do B uz dobru potrošnju, ali prilično nepoderiv, takođe oldschool Opel. Preko toga su turbo motori, koliko znam 1.4T je dobar, ni 1.6T nije loš, ali ima nešto sa gomilanjem gareži - i potrošnja je visoka.

Samo zaobiđi 1.6 CDTi u širokom luku, koliko god povoljna i očuvana bila, lanac je razlog što su jeftine.

Inače, prelijep auto, bio sam blizu kupovine za oca, 1.7 CDTi (poslije iste takve H), ali nije bilo iole dobre na tržištu, sve su pregažene.

Srećno

Zoran Bolic

pre 1 godinu

Opel Astra H 1.7CDTI Cosmo paket
Vozam je vec 7g.
Drugi vlasnik
Sasvim fino povlaci sa obzirom na konjske snage
Redovan servis mali veliki sa malo kvalitetnijim delovima i sve ok.
Mala potrosnja i isplativ za odrzavanje.
-na otvorenom putu bucan preko 130km/h
-nema 6 brzinu
-Tvrd
-zadnja klupa nije udobna i nema ventilaciju manjak mesta za dugacke
-mora se paziti na temperaturu motora preko borda.

-Golfa sam malo vozio

ime moje

pre 1 godinu

Ako neko ima iskustva sa Astrom J benzin neka podeli. Gledam da kupim jer mi je prelepa ali ne znam koji motori su problematicni. hvala
(Challenger, 27. septembar 2022 20:05)

uzmi 1.6 115ks
ili ako volis ,,brzinu" onda 1.4 turbo

Aleksandar Markovic

pre 1 godinu

Istina je kao uvek negde u sredini .Opel sa Astrom dugo nije mogao da u svim segmentima isparira Golfu tako da se neke od prethodnih generacija astre ili imale problema sa korozijom (prva generacija i kadet naravno kao Astrin prethodnik) a sledeće recimo Astra H sa kvalitetom enterijera i plastikom koja nije bila u rangu golfa 5 te se sa njim nije mogao meriti.Opel je svo vreme imao motore koji su mogli parirati Folksvagenu .Prva Astra koja je do kraja isparirala Golfu je po meni Astra J ako ne i bolja od Golfa 6 koji se zbog stare slave malo uspavao iako i sama ima neke mane kao i već pomenuti golf .....

Lada special

pre 1 godinu

Vozim Astru H 1.6 115 ks vec 12 godina, 225000 km. Kupljena nova. Do sada samo redovni servisi plus prednji stabilizatori jednom. Nije auto za sportsku voznju (moja je na 195/65x15) sto meni ni ne treba, ostalo je solidno ukljucujici i potrosnju od malo ispod 7l uglavnom regionalne voznje. Vrlo pozitivno je sto se auto ni u kom pogledu nije mnogo promijenio u odnosu na prvi dan. Pozdrav svima.