Subota, 13.08.2022.

13:15

Direktno ubrizgavanje benzina – blagoslov i kletva u isto vreme

Izvor: B92

Direktno ubrizgavanje benzina – blagoslov i kletva u isto vreme IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

Duci

pre 1 godinu

@ Srđan BL, 15. avgust 2022 16:11

Ne pada mi na pamet. Nek živi raja u zabludi kao i do sada. Tako je interesantnije. ;-)
I ovo sada ovde što se dopisujem je samo zato što ovih dana imam baš višak vremena. Bar sam tebe naučio da nikad nije postojao niti će postojati dizel motor koji gorivo ubrizgava pre usisnog ventila.

Pozdrav...

Neko iz mase

pre 1 godinu

"Da stvar bude gora, pokušava se i da se nametne da benzinci rade bez svećica kao dizeli. E, to je tek sačuvaj bože."
Ti si mašinski inženjer, specijalista za terodinamiku, pa nam objasni zašto je to loše.
(T, 15. avgust 2022 13:44)

Nisam masinski inzenjer, specijalista za termodinamiku, ali se bavim termodinamikom iz drugih aspekata, pa cu ti objasniti zasto to nije bas toliko dobro.

Da bi se gorivo (benzin) samo-zapaliko temparatura mora da bude veoma visoka, a sa time i visok pritisak u cilindru. U takvim uslovima gorenja se stvara velika kolicina NOx koja je pogubna za okolinu. Cadj nije toliko veliki problem zato sto je benzin mnogo 'cistije' gorivo od dizela.

Uz to veoma tesko je kontorlisati timing za paljenje kao i buku motora.

Dodatni problem je hladan start. Sve u svemu, nekolio firmi je radilo na dizajnu takvog motora i nijedan nije video dana.

Mazda nudi neku frankestajnsku verziju sa vrlo malo uspeha.

Srđan BL

pre 1 godinu

Duci
Pa ako je tako onda izmijeni sva ona tumacenja na netu ili Wiki koja kazu da postoji direktno ili indirektno ubrizgavanje... Samo mi se cini da se to odnosi da li dizna "gleda" pravo u klip ili je nesto izmedju... Ako je pretkomora izmedju, a to i dalje smatras direktnim, onda mijenjaj tumacenja, ne gubi vrijeme...

Duci

pre 1 godinu

@Srđan BL
Stari dizeli su zapravo imali pretkomoru u glavi i malu komoru u čelu klipa. Kod novih dizela je to objedinjeno u jednu veću komoru u čelu klipa. Praktično, promenjeno je mesto sagorevanja, a mesto ubrizgavanja je ostalo isto - direktno.

@T
Zato što bi takav benzinac mogao normalno da radi samo u određenim uslovima i režimima rada, kao što i ovi sa direktnim ubrizgavanjem rade lepo i to samo dok su novi.

Srđan BL

pre 1 godinu

Duci
Ne znam da li je marketinski trik ili ne, ali znam odavno za tu podjelu dizel motora na direktno ili indirektno ubrizgavanje... Kod direktnog dizna ubrizgava na celo klipa kod indirektnog u komoru u glavi motora. Valjda se zato i zove direktno i indirektno. Recimo cak je i FAP 13 koji je licenciran poslije 2svj. rata imao komoru u klipu...

T

pre 1 godinu

"Da stvar bude gora, pokušava se i da se nametne da benzinci rade bez svećica kao dizeli. E, to je tek sačuvaj bože."
Ti si mašinski inženjer, specijalista za terodinamiku, pa nam objasni zašto je to loše.

Duci

pre 1 godinu

@ Srđan BL, 14. avgust 2022 21:46

Ajde budi realan. Zar misliš da je moguće da dizel motor uopšte može da funkcioniše da mu se gorivo ubrizgava pre usisnog ventila?! Osnovni princip rada dizel motora je ubrizgavanje goriva u sabijeni vazduh, odnosno kada klip dođe u gornju mrtvu tačku, a tada usisni ventil mora biti zatvoren.

Direktno ubrizgavanje je za dizela, a ne za benzinca kao što se danas nameće. Da stvar bude gora, pokušava se i da se nametne da benzinci rade bez svećica kao dizeli. E, to je tek sačuvaj bože.

Ima svega

pre 1 godinu

H H
Ubuduće dodaj "ekstra ekstra,registrovan do oktombra".Meni jedino nije jasno zašto nešto nije dovoljno ekstra pa se riječ mora ponavljati.

Srđan BL

pre 1 godinu

Duci
Pa ne znam da je bas tako. Ako je ta komora bila u glavi i prije usisnog ventila onda to ne mozes nazvati direktnim ubrizgavanjem. Dosta starih atmosferskih dizel motora u teretnom programu je imalo komoru u "celu" klipa pa je samim tim to direktno ubrizgavanje. Samo je zadnjih 20ak godina postalo standardan oblik ubrizgavanja. Ne bih zelio poistovjetiti komoru u glavi sa komorom na vrhu klipa, pa samim tim indirektno sa direktnim ubrizgavanjem.

milos

pre 1 godinu

Nema auta bez Renaulta!?

Šta fali motoru 1330 ccm, 160 ks, 260 Nm!?
(kognitivna disonanca, 13. avgust 2022 17:44)
bas nista, imam ga u Nissanu, trosi bas malo a ide odlicno

Miki

pre 1 godinu

Nije problem direktno ubrizgavanje,čak suprotno.
Problem je EGR valve i kojekakvi filteri i senzori za emisiju gasova koji su naknadno dodati na te motore a koji nisu ni približno pouzdani kako bi trebali biti.

Duci

pre 1 godinu

"Na istom principu rade i dizel motori sa direktnim ubrizgavanjem i vec 20ak godina su u upotrebi, pa niko ne spominje ovakve probleme..."
(Srđan BL, 14. avgust 2022 11:58)

Dizel motori oduvek koriste direktno ubrizgavanje.
Pre 20-30 godina se desilo premeštanje komore za sagorevanje iz glave motora u klipove. U oba slučaja se dizel brizga direktno u kompresovani vazduh. To da je nekad kod dizela postojalo indirektno, a sad je direktno, je marketing patka.

fil

pre 1 godinu

H H a koji je tvoj problem bajo moj da pises o Superb? Jel to neki stpski konpleks? Tema ovde je audi bajo moj.
*mora li se Superb pominjati i gde treba i gde ne treba u negativni konteks i kada tema nema veze sa Skodom?

posmatrač izloga

pre 1 godinu

Vozim poslovno povremeno i 1,0 TSI 95, kupljen nov, sada ims oko 4 godine i 150 hiljada kilometara.
Ni najmanji problem oko motora ( samo jednom otišla špulna volana ).
Ako mene pitate, savremeni motori su skroz ok, bez razlike.
Ne bojte se ni direktnog ubrizgavanja.

fil

pre 1 godinu

Tonik jake li parodije pravi HH jace ne moze biti. Dosadni kao fraza pametnim dosta. U svakoj temi po jedan pametan i parodija majstor, a dosadni do bola.

H H

pre 1 godinu

@serbinko
U potpunosti se slazem. Problem je veliki sto smo mi, Srbi, toliko ubedjeni da smo najpametniji narod na svetu a da su svi ostali budale. Kome treba napredna tehnologija, kada je sve bolje, lakse a jeftinije ako se ta tehnologije eleminse, premosti ili nabudzi. Skoda SuperB (/:sjuprb - superioran-na, nadmocan-na) je sinonim za takve Srbe koji ne znaju ni kako se ozgovara ali je vazno da je ista i bolja od Pasaata (sa produzenim akcentom na a) ili Audija A6.
Nazalost, tu smo gde smo, sarkazam je oblik ukazivanja na odredjenu pojavu u drustvu koji ipak zahteva od druge strane da se malo mucne glavom. Obzirom na reakcije u komentarima,”pametnih” ima mnogo bise nego nas glupih, prema tome, prosto me je sramota koliko nam dobro ide.
Inace ne vozim Skodu, niti mi ne iko sa Skodom oteo devojku a ni zenu (za sada). Imam dva automobila, kojima smo zena i ja prvi vlasnici.
Ajd sada uzivajte, obecavam da vise necu biti toliko agresivan sa SuperB (citajte kako zelite).
Pozdrav.

Borko

pre 1 godinu

Dakle, ili da kupim trotinet, ili posten auto kao sto je elantra. Sve ostalo treba da se vozi na stazi za F1, da bi zadovoljio sve ventile i senzore, nikako u gradu.

Srđan BL

pre 1 godinu

Na istom principu rade i dizel motori sa direktnim ubrizgavanjem i vec 20ak godina su u upotrebi, pa niko ne spominje ovakve probleme... Kod njih, takodje, gorivo ide direkt u cilindar, pare iz kartera se vracaju na usis, EGR takodje vraca dio izduvnih gasova i nema takvih problema... Mozda je kod benzinaca "glava" motora pod vecim toplotnim opterecenjem pa se zato naslagle brze hvataju za ventile, ali mi to nije neko opravdanje...

Serbiko

pre 1 godinu

Meni je zao, sto se ovako dobre teme i jos bolji strucni tekst, ne komentarise, vec se bavite trolovanjem i njegovoj osudi!?
Iz ovog teksta ja mogu da izvucem zakljucak, da su, zapravo, obicni atmosferski motori sa MPI ubrizgavanjem, nesto najbolje za obicnog coveka, koji na jedan normalan nacin koristi kola. Naravno, taj cuveni eko lobi nam namece razne te inovacije, koje samo povecavaju troskove, kako kupovine vozila, tako i njegovog odrzavanja, a to, mozda ne smeta toliko tamo nekom bogatom Nemcu, ali nama, koji takav auto kasnije kupimo polovan, i tekako smeta. Prosle godine sam kupio novu Hyundai Elantru sa benzinskim 1.6 motorom i obicnim ubrizgavanjem MPI, i s obzirom da takvih automobila, skoro, pa vise i nema za kupiti, gledacu da ga vozim sto duze, i ako sam do sada cesto menjao automobile. Tri cilndra i hiljadu kubika sa turbinom me vise ne interesuju, probao, vozio 4 god i vise nikad.

Boris

pre 1 godinu

Skoda super be bajo moj tdi crveno i izvadijo Krle dpf blokiro eger zavarijo plivauci sve kostalo 500 jura al bajo moj svaki dinar vredi ide ko metak cupa asvalt nista netrosi ko nije vozijo nezna stae auto drugom stotka trecom pasulj izlazi na nos nikad problem zdizne nista
(H H, 13. avgust 2022 14:28)
@H H
Dosadan si bajo moj, škoda ti trn u oku, pretpostavljam da ti vozač takve jedne super be preoteo đevojku pa sad i škodu mrziš. Donekle razumljivo Bajo moj ali smaraš opet, idi nađi drugu đevojku, koga briga za kola Škode, Bmw.ee…. Uživaj

!!!

pre 1 godinu

Skoda super be bajo moj tdi crveno i izvadijo Krle dpf blokiro eger zavarijo plivauci sve kostalo 500 jura al bajo moj svaki dinar vredi ide ko metak cupa asvalt nista netrosi ko nije vozijo nezna stae auto drugom stotka trecom pasulj izlazi na nos nikad problem zdizne nista
(H H, 13. avgust 2022 14:28)

Možda tvoj auto nema problem ali ti ga imaš. I to veliki!

H H

pre 1 godinu

Aleksa78
Verujem da posedujes dovoljan nivo (koeficijent) inteligencije za sarkazam, koji je (nazalost) neophodan da bi se shvatio. Svi komentri pod H H (//ha ha ili //haha, kako zelis) na ovom sajtu su za sada autenticni, moji.
Ako je tebe sramota zbog tudjeg misljenja ili nacina izrazavanja, to je ozbiljniji problem, na srecu lece ga osrednji psiholozi. Razmisli o tome. Ako si nov, onda OK, sve ti je oprosteno.

Lep podzdrav budimi dobar bajo moj i samo gas superbe i nista drugo kupi dase vozis kocovek ane tamonke turcine na plin samo tdi scrveno i bajomoj ajuzdravlje dobra ova ljuta uhhhh

mg

pre 1 godinu

Gde su oni pametnjakovići čiji automobili ne troše ulje dakle ne stvaraju ni uljne pare te im ni motor nije ispravan.

--
Ako nema ulja ispod alfe - nema ga ni u alfi ;)

Alex

pre 1 godinu

Skoda super be bajo moj tdi crveno i izvadijo Krle dpf blokiro eger zavarijo plivauci sve kostalo 500 jura al bajo moj svaki dinar vredi ide ko metak cupa asvalt nista netrosi ko nije vozijo nezna stae auto drugom stotka trecom pasulj izlazi na nos nikad problem zdizne nista
(H H, 13. avgust 2022 14:28)

hospitalisation!

Djorke

pre 1 godinu

Ma super su ti sistemi, nista im ne fali dok su kola nova ili odrzavana. Problem je sto se kod nas kupuju izraubovani primerci, pa onda narod izvlaci naopake zakljucke.

Mislim - bolje ide, manje trosi … sta tu ima da ne valja.

XXL

pre 1 godinu

KONAČNO odgovor na moje davno postavljeno pitanje na ovim stranicama - čemu služe uljne pare? Gde su oni pametnjakovići čiji automobili ne troše ulje dakle ne stvaraju ni uljne pare te im ni motor nije ispravan.

H H

pre 1 godinu

Skoda super be bajo moj tdi crveno i izvadijo Krle dpf blokiro eger zavarijo plivauci sve kostalo 500 jura al bajo moj svaki dinar vredi ide ko metak cupa asvalt nista netrosi ko nije vozijo nezna stae auto drugom stotka trecom pasulj izlazi na nos nikad problem zdizne nista

H H

pre 1 godinu

Skoda super be bajo moj tdi crveno i izvadijo Krle dpf blokiro eger zavarijo plivauci sve kostalo 500 jura al bajo moj svaki dinar vredi ide ko metak cupa asvalt nista netrosi ko nije vozijo nezna stae auto drugom stotka trecom pasulj izlazi na nos nikad problem zdizne nista

Alex

pre 1 godinu

Skoda super be bajo moj tdi crveno i izvadijo Krle dpf blokiro eger zavarijo plivauci sve kostalo 500 jura al bajo moj svaki dinar vredi ide ko metak cupa asvalt nista netrosi ko nije vozijo nezna stae auto drugom stotka trecom pasulj izlazi na nos nikad problem zdizne nista
(H H, 13. avgust 2022 14:28)

hospitalisation!

Djorke

pre 1 godinu

Ma super su ti sistemi, nista im ne fali dok su kola nova ili odrzavana. Problem je sto se kod nas kupuju izraubovani primerci, pa onda narod izvlaci naopake zakljucke.

Mislim - bolje ide, manje trosi … sta tu ima da ne valja.

mg

pre 1 godinu

Gde su oni pametnjakovići čiji automobili ne troše ulje dakle ne stvaraju ni uljne pare te im ni motor nije ispravan.

--
Ako nema ulja ispod alfe - nema ga ni u alfi ;)

Serbiko

pre 1 godinu

Meni je zao, sto se ovako dobre teme i jos bolji strucni tekst, ne komentarise, vec se bavite trolovanjem i njegovoj osudi!?
Iz ovog teksta ja mogu da izvucem zakljucak, da su, zapravo, obicni atmosferski motori sa MPI ubrizgavanjem, nesto najbolje za obicnog coveka, koji na jedan normalan nacin koristi kola. Naravno, taj cuveni eko lobi nam namece razne te inovacije, koje samo povecavaju troskove, kako kupovine vozila, tako i njegovog odrzavanja, a to, mozda ne smeta toliko tamo nekom bogatom Nemcu, ali nama, koji takav auto kasnije kupimo polovan, i tekako smeta. Prosle godine sam kupio novu Hyundai Elantru sa benzinskim 1.6 motorom i obicnim ubrizgavanjem MPI, i s obzirom da takvih automobila, skoro, pa vise i nema za kupiti, gledacu da ga vozim sto duze, i ako sam do sada cesto menjao automobile. Tri cilndra i hiljadu kubika sa turbinom me vise ne interesuju, probao, vozio 4 god i vise nikad.

XXL

pre 1 godinu

KONAČNO odgovor na moje davno postavljeno pitanje na ovim stranicama - čemu služe uljne pare? Gde su oni pametnjakovići čiji automobili ne troše ulje dakle ne stvaraju ni uljne pare te im ni motor nije ispravan.

H H

pre 1 godinu

Aleksa78
Verujem da posedujes dovoljan nivo (koeficijent) inteligencije za sarkazam, koji je (nazalost) neophodan da bi se shvatio. Svi komentri pod H H (//ha ha ili //haha, kako zelis) na ovom sajtu su za sada autenticni, moji.
Ako je tebe sramota zbog tudjeg misljenja ili nacina izrazavanja, to je ozbiljniji problem, na srecu lece ga osrednji psiholozi. Razmisli o tome. Ako si nov, onda OK, sve ti je oprosteno.

Lep podzdrav budimi dobar bajo moj i samo gas superbe i nista drugo kupi dase vozis kocovek ane tamonke turcine na plin samo tdi scrveno i bajomoj ajuzdravlje dobra ova ljuta uhhhh

!!!

pre 1 godinu

Skoda super be bajo moj tdi crveno i izvadijo Krle dpf blokiro eger zavarijo plivauci sve kostalo 500 jura al bajo moj svaki dinar vredi ide ko metak cupa asvalt nista netrosi ko nije vozijo nezna stae auto drugom stotka trecom pasulj izlazi na nos nikad problem zdizne nista
(H H, 13. avgust 2022 14:28)

Možda tvoj auto nema problem ali ti ga imaš. I to veliki!

Srđan BL

pre 1 godinu

Na istom principu rade i dizel motori sa direktnim ubrizgavanjem i vec 20ak godina su u upotrebi, pa niko ne spominje ovakve probleme... Kod njih, takodje, gorivo ide direkt u cilindar, pare iz kartera se vracaju na usis, EGR takodje vraca dio izduvnih gasova i nema takvih problema... Mozda je kod benzinaca "glava" motora pod vecim toplotnim opterecenjem pa se zato naslagle brze hvataju za ventile, ali mi to nije neko opravdanje...

H H

pre 1 godinu

@serbinko
U potpunosti se slazem. Problem je veliki sto smo mi, Srbi, toliko ubedjeni da smo najpametniji narod na svetu a da su svi ostali budale. Kome treba napredna tehnologija, kada je sve bolje, lakse a jeftinije ako se ta tehnologije eleminse, premosti ili nabudzi. Skoda SuperB (/:sjuprb - superioran-na, nadmocan-na) je sinonim za takve Srbe koji ne znaju ni kako se ozgovara ali je vazno da je ista i bolja od Pasaata (sa produzenim akcentom na a) ili Audija A6.
Nazalost, tu smo gde smo, sarkazam je oblik ukazivanja na odredjenu pojavu u drustvu koji ipak zahteva od druge strane da se malo mucne glavom. Obzirom na reakcije u komentarima,”pametnih” ima mnogo bise nego nas glupih, prema tome, prosto me je sramota koliko nam dobro ide.
Inace ne vozim Skodu, niti mi ne iko sa Skodom oteo devojku a ni zenu (za sada). Imam dva automobila, kojima smo zena i ja prvi vlasnici.
Ajd sada uzivajte, obecavam da vise necu biti toliko agresivan sa SuperB (citajte kako zelite).
Pozdrav.

posmatrač izloga

pre 1 godinu

Vozim poslovno povremeno i 1,0 TSI 95, kupljen nov, sada ims oko 4 godine i 150 hiljada kilometara.
Ni najmanji problem oko motora ( samo jednom otišla špulna volana ).
Ako mene pitate, savremeni motori su skroz ok, bez razlike.
Ne bojte se ni direktnog ubrizgavanja.

Duci

pre 1 godinu

"Na istom principu rade i dizel motori sa direktnim ubrizgavanjem i vec 20ak godina su u upotrebi, pa niko ne spominje ovakve probleme..."
(Srđan BL, 14. avgust 2022 11:58)

Dizel motori oduvek koriste direktno ubrizgavanje.
Pre 20-30 godina se desilo premeštanje komore za sagorevanje iz glave motora u klipove. U oba slučaja se dizel brizga direktno u kompresovani vazduh. To da je nekad kod dizela postojalo indirektno, a sad je direktno, je marketing patka.

Miki

pre 1 godinu

Nije problem direktno ubrizgavanje,čak suprotno.
Problem je EGR valve i kojekakvi filteri i senzori za emisiju gasova koji su naknadno dodati na te motore a koji nisu ni približno pouzdani kako bi trebali biti.

Boris

pre 1 godinu

Skoda super be bajo moj tdi crveno i izvadijo Krle dpf blokiro eger zavarijo plivauci sve kostalo 500 jura al bajo moj svaki dinar vredi ide ko metak cupa asvalt nista netrosi ko nije vozijo nezna stae auto drugom stotka trecom pasulj izlazi na nos nikad problem zdizne nista
(H H, 13. avgust 2022 14:28)
@H H
Dosadan si bajo moj, škoda ti trn u oku, pretpostavljam da ti vozač takve jedne super be preoteo đevojku pa sad i škodu mrziš. Donekle razumljivo Bajo moj ali smaraš opet, idi nađi drugu đevojku, koga briga za kola Škode, Bmw.ee…. Uživaj

milos

pre 1 godinu

Nema auta bez Renaulta!?

Šta fali motoru 1330 ccm, 160 ks, 260 Nm!?
(kognitivna disonanca, 13. avgust 2022 17:44)
bas nista, imam ga u Nissanu, trosi bas malo a ide odlicno

Borko

pre 1 godinu

Dakle, ili da kupim trotinet, ili posten auto kao sto je elantra. Sve ostalo treba da se vozi na stazi za F1, da bi zadovoljio sve ventile i senzore, nikako u gradu.

fil

pre 1 godinu

H H a koji je tvoj problem bajo moj da pises o Superb? Jel to neki stpski konpleks? Tema ovde je audi bajo moj.
*mora li se Superb pominjati i gde treba i gde ne treba u negativni konteks i kada tema nema veze sa Skodom?

Neko iz mase

pre 1 godinu

"Da stvar bude gora, pokušava se i da se nametne da benzinci rade bez svećica kao dizeli. E, to je tek sačuvaj bože."
Ti si mašinski inženjer, specijalista za terodinamiku, pa nam objasni zašto je to loše.
(T, 15. avgust 2022 13:44)

Nisam masinski inzenjer, specijalista za termodinamiku, ali se bavim termodinamikom iz drugih aspekata, pa cu ti objasniti zasto to nije bas toliko dobro.

Da bi se gorivo (benzin) samo-zapaliko temparatura mora da bude veoma visoka, a sa time i visok pritisak u cilindru. U takvim uslovima gorenja se stvara velika kolicina NOx koja je pogubna za okolinu. Cadj nije toliko veliki problem zato sto je benzin mnogo 'cistije' gorivo od dizela.

Uz to veoma tesko je kontorlisati timing za paljenje kao i buku motora.

Dodatni problem je hladan start. Sve u svemu, nekolio firmi je radilo na dizajnu takvog motora i nijedan nije video dana.

Mazda nudi neku frankestajnsku verziju sa vrlo malo uspeha.

fil

pre 1 godinu

Tonik jake li parodije pravi HH jace ne moze biti. Dosadni kao fraza pametnim dosta. U svakoj temi po jedan pametan i parodija majstor, a dosadni do bola.

Srđan BL

pre 1 godinu

Duci
Pa ne znam da je bas tako. Ako je ta komora bila u glavi i prije usisnog ventila onda to ne mozes nazvati direktnim ubrizgavanjem. Dosta starih atmosferskih dizel motora u teretnom programu je imalo komoru u "celu" klipa pa je samim tim to direktno ubrizgavanje. Samo je zadnjih 20ak godina postalo standardan oblik ubrizgavanja. Ne bih zelio poistovjetiti komoru u glavi sa komorom na vrhu klipa, pa samim tim indirektno sa direktnim ubrizgavanjem.

Ima svega

pre 1 godinu

H H
Ubuduće dodaj "ekstra ekstra,registrovan do oktombra".Meni jedino nije jasno zašto nešto nije dovoljno ekstra pa se riječ mora ponavljati.

Duci

pre 1 godinu

@ Srđan BL, 14. avgust 2022 21:46

Ajde budi realan. Zar misliš da je moguće da dizel motor uopšte može da funkcioniše da mu se gorivo ubrizgava pre usisnog ventila?! Osnovni princip rada dizel motora je ubrizgavanje goriva u sabijeni vazduh, odnosno kada klip dođe u gornju mrtvu tačku, a tada usisni ventil mora biti zatvoren.

Direktno ubrizgavanje je za dizela, a ne za benzinca kao što se danas nameće. Da stvar bude gora, pokušava se i da se nametne da benzinci rade bez svećica kao dizeli. E, to je tek sačuvaj bože.

Srđan BL

pre 1 godinu

Duci
Pa ako je tako onda izmijeni sva ona tumacenja na netu ili Wiki koja kazu da postoji direktno ili indirektno ubrizgavanje... Samo mi se cini da se to odnosi da li dizna "gleda" pravo u klip ili je nesto izmedju... Ako je pretkomora izmedju, a to i dalje smatras direktnim, onda mijenjaj tumacenja, ne gubi vrijeme...

Duci

pre 1 godinu

@ Srđan BL, 15. avgust 2022 16:11

Ne pada mi na pamet. Nek živi raja u zabludi kao i do sada. Tako je interesantnije. ;-)
I ovo sada ovde što se dopisujem je samo zato što ovih dana imam baš višak vremena. Bar sam tebe naučio da nikad nije postojao niti će postojati dizel motor koji gorivo ubrizgava pre usisnog ventila.

Pozdrav...

Srđan BL

pre 1 godinu

Duci
Ne znam da li je marketinski trik ili ne, ali znam odavno za tu podjelu dizel motora na direktno ili indirektno ubrizgavanje... Kod direktnog dizna ubrizgava na celo klipa kod indirektnog u komoru u glavi motora. Valjda se zato i zove direktno i indirektno. Recimo cak je i FAP 13 koji je licenciran poslije 2svj. rata imao komoru u klipu...

Duci

pre 1 godinu

@Srđan BL
Stari dizeli su zapravo imali pretkomoru u glavi i malu komoru u čelu klipa. Kod novih dizela je to objedinjeno u jednu veću komoru u čelu klipa. Praktično, promenjeno je mesto sagorevanja, a mesto ubrizgavanja je ostalo isto - direktno.

@T
Zato što bi takav benzinac mogao normalno da radi samo u određenim uslovima i režimima rada, kao što i ovi sa direktnim ubrizgavanjem rade lepo i to samo dok su novi.

T

pre 1 godinu

"Da stvar bude gora, pokušava se i da se nametne da benzinci rade bez svećica kao dizeli. E, to je tek sačuvaj bože."
Ti si mašinski inženjer, specijalista za terodinamiku, pa nam objasni zašto je to loše.

H H

pre 1 godinu

Skoda super be bajo moj tdi crveno i izvadijo Krle dpf blokiro eger zavarijo plivauci sve kostalo 500 jura al bajo moj svaki dinar vredi ide ko metak cupa asvalt nista netrosi ko nije vozijo nezna stae auto drugom stotka trecom pasulj izlazi na nos nikad problem zdizne nista

Alex

pre 1 godinu

Skoda super be bajo moj tdi crveno i izvadijo Krle dpf blokiro eger zavarijo plivauci sve kostalo 500 jura al bajo moj svaki dinar vredi ide ko metak cupa asvalt nista netrosi ko nije vozijo nezna stae auto drugom stotka trecom pasulj izlazi na nos nikad problem zdizne nista
(H H, 13. avgust 2022 14:28)

hospitalisation!

!!!

pre 1 godinu

Skoda super be bajo moj tdi crveno i izvadijo Krle dpf blokiro eger zavarijo plivauci sve kostalo 500 jura al bajo moj svaki dinar vredi ide ko metak cupa asvalt nista netrosi ko nije vozijo nezna stae auto drugom stotka trecom pasulj izlazi na nos nikad problem zdizne nista
(H H, 13. avgust 2022 14:28)

Možda tvoj auto nema problem ali ti ga imaš. I to veliki!

mg

pre 1 godinu

Gde su oni pametnjakovići čiji automobili ne troše ulje dakle ne stvaraju ni uljne pare te im ni motor nije ispravan.

--
Ako nema ulja ispod alfe - nema ga ni u alfi ;)

XXL

pre 1 godinu

KONAČNO odgovor na moje davno postavljeno pitanje na ovim stranicama - čemu služe uljne pare? Gde su oni pametnjakovići čiji automobili ne troše ulje dakle ne stvaraju ni uljne pare te im ni motor nije ispravan.

Boris

pre 1 godinu

Skoda super be bajo moj tdi crveno i izvadijo Krle dpf blokiro eger zavarijo plivauci sve kostalo 500 jura al bajo moj svaki dinar vredi ide ko metak cupa asvalt nista netrosi ko nije vozijo nezna stae auto drugom stotka trecom pasulj izlazi na nos nikad problem zdizne nista
(H H, 13. avgust 2022 14:28)
@H H
Dosadan si bajo moj, škoda ti trn u oku, pretpostavljam da ti vozač takve jedne super be preoteo đevojku pa sad i škodu mrziš. Donekle razumljivo Bajo moj ali smaraš opet, idi nađi drugu đevojku, koga briga za kola Škode, Bmw.ee…. Uživaj

H H

pre 1 godinu

Aleksa78
Verujem da posedujes dovoljan nivo (koeficijent) inteligencije za sarkazam, koji je (nazalost) neophodan da bi se shvatio. Svi komentri pod H H (//ha ha ili //haha, kako zelis) na ovom sajtu su za sada autenticni, moji.
Ako je tebe sramota zbog tudjeg misljenja ili nacina izrazavanja, to je ozbiljniji problem, na srecu lece ga osrednji psiholozi. Razmisli o tome. Ako si nov, onda OK, sve ti je oprosteno.

Lep podzdrav budimi dobar bajo moj i samo gas superbe i nista drugo kupi dase vozis kocovek ane tamonke turcine na plin samo tdi scrveno i bajomoj ajuzdravlje dobra ova ljuta uhhhh

H H

pre 1 godinu

@serbinko
U potpunosti se slazem. Problem je veliki sto smo mi, Srbi, toliko ubedjeni da smo najpametniji narod na svetu a da su svi ostali budale. Kome treba napredna tehnologija, kada je sve bolje, lakse a jeftinije ako se ta tehnologije eleminse, premosti ili nabudzi. Skoda SuperB (/:sjuprb - superioran-na, nadmocan-na) je sinonim za takve Srbe koji ne znaju ni kako se ozgovara ali je vazno da je ista i bolja od Pasaata (sa produzenim akcentom na a) ili Audija A6.
Nazalost, tu smo gde smo, sarkazam je oblik ukazivanja na odredjenu pojavu u drustvu koji ipak zahteva od druge strane da se malo mucne glavom. Obzirom na reakcije u komentarima,”pametnih” ima mnogo bise nego nas glupih, prema tome, prosto me je sramota koliko nam dobro ide.
Inace ne vozim Skodu, niti mi ne iko sa Skodom oteo devojku a ni zenu (za sada). Imam dva automobila, kojima smo zena i ja prvi vlasnici.
Ajd sada uzivajte, obecavam da vise necu biti toliko agresivan sa SuperB (citajte kako zelite).
Pozdrav.

Borko

pre 1 godinu

Dakle, ili da kupim trotinet, ili posten auto kao sto je elantra. Sve ostalo treba da se vozi na stazi za F1, da bi zadovoljio sve ventile i senzore, nikako u gradu.

Djorke

pre 1 godinu

Ma super su ti sistemi, nista im ne fali dok su kola nova ili odrzavana. Problem je sto se kod nas kupuju izraubovani primerci, pa onda narod izvlaci naopake zakljucke.

Mislim - bolje ide, manje trosi … sta tu ima da ne valja.

Serbiko

pre 1 godinu

Meni je zao, sto se ovako dobre teme i jos bolji strucni tekst, ne komentarise, vec se bavite trolovanjem i njegovoj osudi!?
Iz ovog teksta ja mogu da izvucem zakljucak, da su, zapravo, obicni atmosferski motori sa MPI ubrizgavanjem, nesto najbolje za obicnog coveka, koji na jedan normalan nacin koristi kola. Naravno, taj cuveni eko lobi nam namece razne te inovacije, koje samo povecavaju troskove, kako kupovine vozila, tako i njegovog odrzavanja, a to, mozda ne smeta toliko tamo nekom bogatom Nemcu, ali nama, koji takav auto kasnije kupimo polovan, i tekako smeta. Prosle godine sam kupio novu Hyundai Elantru sa benzinskim 1.6 motorom i obicnim ubrizgavanjem MPI, i s obzirom da takvih automobila, skoro, pa vise i nema za kupiti, gledacu da ga vozim sto duze, i ako sam do sada cesto menjao automobile. Tri cilndra i hiljadu kubika sa turbinom me vise ne interesuju, probao, vozio 4 god i vise nikad.

fil

pre 1 godinu

H H a koji je tvoj problem bajo moj da pises o Superb? Jel to neki stpski konpleks? Tema ovde je audi bajo moj.
*mora li se Superb pominjati i gde treba i gde ne treba u negativni konteks i kada tema nema veze sa Skodom?

milos

pre 1 godinu

Nema auta bez Renaulta!?

Šta fali motoru 1330 ccm, 160 ks, 260 Nm!?
(kognitivna disonanca, 13. avgust 2022 17:44)
bas nista, imam ga u Nissanu, trosi bas malo a ide odlicno

posmatrač izloga

pre 1 godinu

Vozim poslovno povremeno i 1,0 TSI 95, kupljen nov, sada ims oko 4 godine i 150 hiljada kilometara.
Ni najmanji problem oko motora ( samo jednom otišla špulna volana ).
Ako mene pitate, savremeni motori su skroz ok, bez razlike.
Ne bojte se ni direktnog ubrizgavanja.

fil

pre 1 godinu

Tonik jake li parodije pravi HH jace ne moze biti. Dosadni kao fraza pametnim dosta. U svakoj temi po jedan pametan i parodija majstor, a dosadni do bola.

Duci

pre 1 godinu

@Srđan BL
Stari dizeli su zapravo imali pretkomoru u glavi i malu komoru u čelu klipa. Kod novih dizela je to objedinjeno u jednu veću komoru u čelu klipa. Praktično, promenjeno je mesto sagorevanja, a mesto ubrizgavanja je ostalo isto - direktno.

@T
Zato što bi takav benzinac mogao normalno da radi samo u određenim uslovima i režimima rada, kao što i ovi sa direktnim ubrizgavanjem rade lepo i to samo dok su novi.

Srđan BL

pre 1 godinu

Na istom principu rade i dizel motori sa direktnim ubrizgavanjem i vec 20ak godina su u upotrebi, pa niko ne spominje ovakve probleme... Kod njih, takodje, gorivo ide direkt u cilindar, pare iz kartera se vracaju na usis, EGR takodje vraca dio izduvnih gasova i nema takvih problema... Mozda je kod benzinaca "glava" motora pod vecim toplotnim opterecenjem pa se zato naslagle brze hvataju za ventile, ali mi to nije neko opravdanje...

Miki

pre 1 godinu

Nije problem direktno ubrizgavanje,čak suprotno.
Problem je EGR valve i kojekakvi filteri i senzori za emisiju gasova koji su naknadno dodati na te motore a koji nisu ni približno pouzdani kako bi trebali biti.

Srđan BL

pre 1 godinu

Duci
Pa ako je tako onda izmijeni sva ona tumacenja na netu ili Wiki koja kazu da postoji direktno ili indirektno ubrizgavanje... Samo mi se cini da se to odnosi da li dizna "gleda" pravo u klip ili je nesto izmedju... Ako je pretkomora izmedju, a to i dalje smatras direktnim, onda mijenjaj tumacenja, ne gubi vrijeme...

Duci

pre 1 godinu

"Na istom principu rade i dizel motori sa direktnim ubrizgavanjem i vec 20ak godina su u upotrebi, pa niko ne spominje ovakve probleme..."
(Srđan BL, 14. avgust 2022 11:58)

Dizel motori oduvek koriste direktno ubrizgavanje.
Pre 20-30 godina se desilo premeštanje komore za sagorevanje iz glave motora u klipove. U oba slučaja se dizel brizga direktno u kompresovani vazduh. To da je nekad kod dizela postojalo indirektno, a sad je direktno, je marketing patka.

Duci

pre 1 godinu

@ Srđan BL, 14. avgust 2022 21:46

Ajde budi realan. Zar misliš da je moguće da dizel motor uopšte može da funkcioniše da mu se gorivo ubrizgava pre usisnog ventila?! Osnovni princip rada dizel motora je ubrizgavanje goriva u sabijeni vazduh, odnosno kada klip dođe u gornju mrtvu tačku, a tada usisni ventil mora biti zatvoren.

Direktno ubrizgavanje je za dizela, a ne za benzinca kao što se danas nameće. Da stvar bude gora, pokušava se i da se nametne da benzinci rade bez svećica kao dizeli. E, to je tek sačuvaj bože.

T

pre 1 godinu

"Da stvar bude gora, pokušava se i da se nametne da benzinci rade bez svećica kao dizeli. E, to je tek sačuvaj bože."
Ti si mašinski inženjer, specijalista za terodinamiku, pa nam objasni zašto je to loše.

Duci

pre 1 godinu

@ Srđan BL, 15. avgust 2022 16:11

Ne pada mi na pamet. Nek živi raja u zabludi kao i do sada. Tako je interesantnije. ;-)
I ovo sada ovde što se dopisujem je samo zato što ovih dana imam baš višak vremena. Bar sam tebe naučio da nikad nije postojao niti će postojati dizel motor koji gorivo ubrizgava pre usisnog ventila.

Pozdrav...

Srđan BL

pre 1 godinu

Duci
Pa ne znam da je bas tako. Ako je ta komora bila u glavi i prije usisnog ventila onda to ne mozes nazvati direktnim ubrizgavanjem. Dosta starih atmosferskih dizel motora u teretnom programu je imalo komoru u "celu" klipa pa je samim tim to direktno ubrizgavanje. Samo je zadnjih 20ak godina postalo standardan oblik ubrizgavanja. Ne bih zelio poistovjetiti komoru u glavi sa komorom na vrhu klipa, pa samim tim indirektno sa direktnim ubrizgavanjem.

Neko iz mase

pre 1 godinu

"Da stvar bude gora, pokušava se i da se nametne da benzinci rade bez svećica kao dizeli. E, to je tek sačuvaj bože."
Ti si mašinski inženjer, specijalista za terodinamiku, pa nam objasni zašto je to loše.
(T, 15. avgust 2022 13:44)

Nisam masinski inzenjer, specijalista za termodinamiku, ali se bavim termodinamikom iz drugih aspekata, pa cu ti objasniti zasto to nije bas toliko dobro.

Da bi se gorivo (benzin) samo-zapaliko temparatura mora da bude veoma visoka, a sa time i visok pritisak u cilindru. U takvim uslovima gorenja se stvara velika kolicina NOx koja je pogubna za okolinu. Cadj nije toliko veliki problem zato sto je benzin mnogo 'cistije' gorivo od dizela.

Uz to veoma tesko je kontorlisati timing za paljenje kao i buku motora.

Dodatni problem je hladan start. Sve u svemu, nekolio firmi je radilo na dizajnu takvog motora i nijedan nije video dana.

Mazda nudi neku frankestajnsku verziju sa vrlo malo uspeha.

Ima svega

pre 1 godinu

H H
Ubuduće dodaj "ekstra ekstra,registrovan do oktombra".Meni jedino nije jasno zašto nešto nije dovoljno ekstra pa se riječ mora ponavljati.

Srđan BL

pre 1 godinu

Duci
Ne znam da li je marketinski trik ili ne, ali znam odavno za tu podjelu dizel motora na direktno ili indirektno ubrizgavanje... Kod direktnog dizna ubrizgava na celo klipa kod indirektnog u komoru u glavi motora. Valjda se zato i zove direktno i indirektno. Recimo cak je i FAP 13 koji je licenciran poslije 2svj. rata imao komoru u klipu...