Ponedeljak, 17.01.2022.

09:39

Test: Ford EcoSport 1.0 EcoBoost

Izvor: B92

Test: Ford EcoSport 1.0 EcoBoost IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

42 Komentari

Sortiraj po:

Marko

pre 2 godine

2017. godine ford focus u business paketu opreme, sa ovim motorom, platili smo 14,700. Taj ecosport je isprva koštao negde 15-16,000 (čini mi se), a i tada sam mislio da je to mnogo za auto na B platformi. Zašto, kako je ovaj motor trom - ne znam, u fokusu je super i jedan od glavnih razloga što 5 godina kasnije uživam u vožnji.

kole

pre 2 godine

@neko iz mase
Delimicno si u pravu. Ulje je Kastrolovo, ali na ambalazi lepo pise Ford, jer je ulje projektovano po zahtevima tog proizvodjaca vozila i motora.

ex

pre 2 godine

Što se navedene potrošnje tiče, velika je razlika između fabričkih podataka na kraju teksta i onoga što ste utvrdili u vožnji. Aferica na pomolu?

bivši vozač Dacie i krntija nemačkih

pre 2 godine

Iskompleksirani dacijevci i vozači polovnjaka od par soma eura navrzli se na ovaj simpatični mini suv.
Ipak kad izadješ iz Dacie na parkingu izlaziš is socijale a iz ovog slatkog autića izlaaziš kao punišić. Kad pak ulaziš u ovaj Ford onda skapiraš koliko je to viši nivo od Dacie.

Neko iz mase

pre 2 godine

@Kole:

"...Trpi isključivo fordovo originalno ulje..."

Obzirom da Ford ne proizvodi ulje, tvoj komentar je cista izmisljotina.

Звездан

pre 2 godine

Исти ауто као и прошле године. Дакле произведен 2021.г. Коштао је у титанијум опреми 16490€. 2022.г. Кошта минимум хиљаду Еура више... Требало би бити обрнуто да ауто појефтини а не поскупи... Ипак је прошле године произведен.

ja, 90210

pre 2 godine

Strašne pare za ova gradska kolica. Suzuki SX4 bolji izbor, pa i Swift. Ili da uzmeš auto godine Toyotu Yaris Cross 16.900, Corolla Sedan 18.400 ! Ubaci se u taj Sedan sa 1.5 atmosfercem (153 Nm, 125 KS). Gradska kola uopšte ne bi smela biti sa turbinom. Nit se sagrije a več gasiš.

Ford je bio Ford, za vreme Yuge, kad su došli gastoši sa Ford Scorpion a mi pakovali u Ladu. Imao klimu pre 1990 i brdo nekih lampica, dok u Ladi jedva šta gorelo. Al kažem, ozbiljno razmišljam na Ladu, za 9.10-000 ozbiljna kola. Samo mi fali rusko građanstvo. Uglavnom, ova kola ne vrede tih para, dao bi max 12 kEUR. Osim ako si strašan Ford fanatik.

Ivan ZG

pre 2 godine

Naravno da je ljudima puno dati 18.000 eura za ovakav autić jer se vrlo dobro sjećam da je prvi SX-4 koštao 11.000 eura u srednjoj opremi sa motorom od 107 KS. Dimenzije su im skoro identične, a o kvaliteti ne bi ovaj puta.
Oprema skoro ista osim centralnog ekrana (navigacija, parkirna kamera i sl.).
Prvi SX-4 je izašao negdje 2007. i bio pravi hit po prodaji. I danas ih valjda 90% vozi jer ih je u ZG pun grad.

Reziel

pre 2 godine

Gledali smo supruga i ja za drugi automobil Ecosport. I meni i njoj se dopada kako izgleda, i iznutra je skroz korektan, čak su neke stvari malo i iznad proseka za tu klasu automobila. Pozicija sedenja je super, pravi mali SUV, podignut ali ne previše. Udobnost je neočekivano dobra, mada smo mi gledali model sa 16" čeličnim felnama.

Konkretno, dobili smo ponudu od 17.900 eur za Ecosport 1.0 125ks FWD Titanium iz 2021. godine. Ima tempomat, grejane retrovizore, automatski klima uredjaj, sedišta sa kožnim umecima, veliki ekran multimedije itd. Sve to je uradjeno kvalitetno i dobro uklopljeno, nemate utisak luksuza, ali deluje jako izdržljivo.

Konkretna mana koju sam ja za tih pola sata razgledanja i probe je motor koji je nekako trom. Pod "nekako" mislim da u vožnji vi nemate utisak da je auto toliko spor, čak osećate i da je brz, ali kada krenete u preticanje, fali mu snage, koliko god čudno zvučalo za 125ks. OK, namera je bila da ga uzmemo za "po gradu" pa to i nije toliko bitno.

Ono što je subjektivna mana, jeste cena. 18.000 eur za taj automobil se nama činilo mnogo. Iskreno očekivali smo više. Gledali smo i Captur, sličan smo utisak imali, jednostavno cene automobila su toliko otišle gore da je to neverovatno. Kad smo došli kući oboje smo bili u fazonu, super je ali 18.000?! Na kraju nismo ništa ni kupili, gulimo SX4 matori, iskreno po ovim cenama zaista bih se osećao kao da me neko šiša kao ovcu za ovakav auto. Verujem da je to realnost danas, ali ja nekako nisam mogao da prelomim da izdvojim toliki novac za takav automobil.

ns ja

pre 2 godine

"Zanimljiv auto ali...., 17. januar 2022 23:06" - žao mi je, ali taj naš 500l cross ili ne, može od opreme da ima i dvorište sa česmom i ležaljkom ispred, kao i bazen sa šankom..itd, džaba jer NEMA, pazi, NEMA motor!!!

I nakon svih sugestija i istraživanja tržišta i vapaja nas budala, patriota, zainteresovanih kupaca,- oni NEĆE, pazi ej NEĆE(!!!) da stave motor u taj auto nego trpaju čuda lepih dodataka - koji bi bili super - EEe ali tek kada ispune prvi i osnovni uslov: MOTOR zaboga!!!

Tako i imamo reakciju tržišta na idiote koji su smislili da uguraju 1,4 lenjo kljuse.. Za ameriku su trpali 1,4 turbo multiair čudovišni agregat od 160ks - e tada bih ga odmah ženio i kući vodio..

O fordu iz članka, besmisleno trošiti reči: nije SUV, nema prostora, visok, troši, mali, skupa registracija, a košta kao pravi auto

Dacia jeste bolja od ovoga-ne znam šta je, jer je UPOTREBLJIVA kao ono za šta auto služi, ima više mesta, bolje leži, manje troši, jeftinija registracija..

Niko imućan neće poželeti "ovo", a ko je tanak s lovom-njemu treba auto, a ne kufer pun opreme - u koji ono osnovno ne može da stane: vozač i putnici (i prtljag) - a još manje da se lepo voze u "ovome"!!!

"Ovo" ovakvo može da ide samo za oko 10k eur koliko i košta u Indiji, neka se puste priče o "prilagođenosti EU standardima" i neka skinu gaće...možda neko i kupi ćerki za 18-ti rođendan

Ivan ZG

pre 2 godine

(prvi komšija, 18. januar 2022 09:55)

Iskreno mi nije jasno kako rade generalku na 4 godine kada možeš kupiti auto sa 5 godina garancije. Pa neka onda radi tvornica generalku kada je auto pod garacijom.
Ja sam jedno vrijeme vozio auto sa tim motorom koji je imao 150.000 km i nije uopće trošio ulje što znači da je motor odlično izdržao prvih 150.000 km.
Zamjena kuplunga (spojke) je malo skuplja, ali nije česta kada auto izdrži 180.000 km uglavnom gradske vožnje do prve promjene.
Mene je najviše smetala izražena turbo rupa jer ispod 2.000 okretaja ne radi turbo. Tako sam se vozio na 2.500 -3.000 okretaja u gradu što je oko 1.000 više nego standardno pa je i trošio 11-12 litara plina u gradu. Sve ostalo je bilo odlično.

prvi komšija

pre 2 godine

na tom suvremenom stroju iz dacie se radi veliki servis svake 4 godine moj dobri susjede kao i na svim dacijama do sada u Srbiji a ona verzija na plin im je opet dosta kvarljiva kao i ona prije ne samo u Srbiji već i kod tebe susjede
(prvi komšija, 17. januar 2022 19:02)

Dragi moj susjede. Da moj dobar prijatelj ne vozi taj Sandero na plin već 5 godina i da nije napravio već 180.000 km bez problema (nedavno je mijenjao kuplung ili spojku prvi puta), možda bi ti i povjerovao. Ovako to što se tvoj kvari možeš pripisati ili lošem plinu ili lošem vozaču.
Osim toga pitaj ove u taksi firmi zašto voze Daciju sa tim motorom i to do 400.000 km. Sigurno zato jer se puno kvari.
(Ivan ZG, 18. januar 2022 01:47)

Moj dobri susjede, dosta novih ECO-G dačija ima probleme i u Hrvatskoj a one ne voze na TNG koji se toči u Srbiji tako da nisam siguran da je i tu kod vas baš riječ o lošem plinu. Jeste loše. Ali nešto drugo.
A ako vi u Hrvatskoj riješite probleme sa ECO-G dačijama javite i nama u Srbiji da i mi znamo kako.

Ivan ZG

pre 2 godine

na tom suvremenom stroju iz dacie se radi veliki servis svake 4 godine moj dobri susjede kao i na svim dacijama do sada u Srbiji a ona verzija na plin im je opet dosta kvarljiva kao i ona prije ne samo u Srbiji već i kod tebe susjede
(prvi komšija, 17. januar 2022 19:02)

Dragi moj susjede. Da moj dobar prijatelj ne vozi taj Sandero na plin već 5 godina i da nije napravio već 180.000 km bez problema (nedavno je mijenjao kuplung ili spojku prvi puta), možda bi ti i povjerovao. Ovako to što se tvoj kvari možeš pripisati ili lošem plinu ili lošem vozaču.
Osim toga pitaj ove u taksi firmi zašto voze Daciju sa tim motorom i to do 400.000 km. Sigurno zato jer se puno kvari.

jo

pre 2 godine

@Zanimljiv auto ali... 500L i jeste najbolja kupovina za neke manje(normalne) novce, novi Cross odlicno izgleda u toj izvedbi, krcat je opremom cak i sa najslabijim motorom a posto je deo 500 porodice, koja je kod FIATa premijum,kvalitet materijala i enterijera dosta je bolji nego kod Dacije( koja jedina parira cenom).
Nemojmo se zavaravati da je stari 1.4 FIRE los motor- i drugi proizvodjaci da mogu zadovoljiti standarde po pitanju emisije- ne bi menjali svoje agregate!!! Mali turbo motori nisi doneli nista novo na polju mehanike, komlikovanije su konstrukcije i upitnog roka trajanja,a potrosnja il je ista ili neznatno manja od starije generacije motora, ugradnja TNGa na ovaj motor resava sve eko-nedoumice, ako ih neko ima, jednostavna je i jeftina- tako da je 500L sa lepom opremom u Cross varijanti odlicna kupovina...

Zanimljiv auto ali....

pre 2 godine

Ipak ima ih jos u toj klasi.

Ubedljivo najjeftiniji je 500L Cross. Uz reciklazu, dobija se za 13k. Istina sa 1.4 atmosfercem iz doba Tristaca, ali opremom prati pa i pobedjuje modernije konkurente. Dvozonska automatska klima, abs, esp, hill holder, 4 podizaca stakala, polukozna sedista, kozni multifunkcionalni volan, multimedia, senzori za parkiranje pozadi, naslon za ruku, podesavsnje volana po visini i dubini, pomeranje zadnjih sedista napred/nazad, alu felne, vazdusni jastuci i vazdusne zavese, city servo... Bezbednost je ok, karoserija je kruta, pogledajte snimke sudara na ncap testovima. Kabina se ne guzva koliko se guzva kod Dacie. Nema asistencije upozorenja na sudar ili napustanje trake, pa tu gubi bodove po novim ncap testiranjima.
Da ne bude da ciga hvali svoga konja, ima i mana. Pomenuti motor, koga delimicno vadi sestobrzinski menjac. Nekome trosi ulje, moj za 10k km potrosio 400ml. Potrosnja je za 1-1.5 litru veca od savremenih turbo motora. Ipak, jeftiniji je 3-5k evra od slicnih modela (sem Dacie), pa mu mane padaju u drugi plan. Garancija 2 godine opsta, 3 na boju i 8 na koroziju. Dokupio sam opstu garanciju od 5 godina za 600evra, pa sam miran.
Tu je i Sandero Stepvej. Po slicnoj ceni kao 500L, ali tesnji, sa losijim kvalitetom izrade i modernijim motorom. Moze se dobiti i sa plinom.
Zatim skuplji modeli: Renegade, 500X, Opel Crossland, Reno Capture, Skoda Kamiq,...
Pa sta je kome po volji i sta moze da priusti. Izbor je velik...

bojansimonovic

pre 2 godine

Cuj ti ovog Ivana sto poredi raspalu Daciu sa Fordom. Pa naravno da je ubrzanje slicno kada je ta serpa od Dacie 400 kg laksa. Ecosport je prazan 1359 kg. U udesu ti se sve samo kaze. Ecosport ima 6 jastuka plus jastuk za kolena vozaca. Svaki ima active city stop kocenje do 30mph ,to nije dobro navedeno u testu. Ko sve daje pravo sebi da komentarise,to je strasno. I zapamtite,kada je Ford pravio automobile,vecina je gurala rikse.

prvi komšija

pre 2 godine

To samo govori u prilog tome da je motor Sandera suvremeniji i bolji od nekada čuvenog 1.0 turbo motora od Forda.
(Ivan ZG, 17. januar 2022 17:40)

na tom suvremenom stroju iz dacie se radi veliki servis svake 4 godine moj dobri susjede kao i na svim dacijama do sada u Srbiji a ona verzija na plin im je opet dosta kvarljiva kao i ona prije ne samo u Srbiji već i kod tebe susjede

Budalastine

pre 2 godine

Kupio sam ovaj model 2018 god nov … Nevrijedi ni jednog eura … losi materijali … motorne karakteristike grozne prosto los model od forda … mozete misliti pokusao sam da ga zamjenim u fordu za drugi automobil i da doplatim ali prodavac je snizio cijenu mog auta sa obrazlozenjem to nece niko … isti taj mi je i prodao auto
(Radenko, 17. januar 2022 15:50

Koliki teletabis moras da budes da bi napisao ovako nesto. Unapred se izvinjavam ukoliko je bio sarkazam u pokusaju.

ford

pre 2 godine

dobar dan. vozim cmax sa istim motorom. 1.0 ,125 konja, 3 cilindra. 2019 godiste, kupio nov. na Motor nemam nikakve primedbe. potrosnja u letnjem periodu ,autoput do 130 6,5 lit, gradska voznja 7 lit. u zimskom periodu pola litre vise. Auto i motor od 125konja za svaku pohvalu. Pre toga vozio isti Model Ali sa 1,6 lit motorom i 4 cilindra. ukratko....nisam se pokajao:)

Kole

pre 2 godine

Ovaj mali trocilindraš od 1 litra je pored očekivanja da bude dovoljno brz i agilan u saobraćaju, dodatno opterećen uređajima i sistemima za smanjenje potrošnje i dostizanje ECO standarda. Zato je njegova glavna mana pregrevanje što dovodi do pojave mehurića u rashladnom sistemu i ekspanzionoj posudi, a to zna da izazove oštećenje dihtunga glave i oštećenje kako glave tako i bloka motora. Za ovaj motor je karakteristična i pojava potrošnje ulja posle 150.000 km. Inače ako se ne forsira na velikim obrtajima može da pređe velike kilometraže. Trpi isključivo fordovo originalno ulje. Ko kupuje polovnog Fokusa i hoće benzinca, toplo preporučujem 1.6 eco boost sa 4 cilindra i 150ks. Vozio sam ga i ponižavao BMW dizelčuge

Ivan ZG

pre 2 godine

Zaboravio sam napisati da Ford ima dosta kraći međuosovinski razmak što znači da ja Sandero prostraniji po pitanju prostora za koljena na zadnjoj klupi, a osim toga Sandero je i 10 cm širi auto od Forda.
To zajedno čini ovaj EcoSport bitno manje prostranim od Sandera.
Zanimljivo je i da motor Forda razvija 25 KS više, a da auti imaju skoro istu krajnju brzinu, a slabiji Sandero bolje ubrzava. To samo govori u prilog tome da je motor Sandera suvremeniji i bolji od nekada čuvenog 1.0 turbo motora od Forda.

nešto razmišljam ...

pre 2 godine

Ko normalan će dati 17,5 hiljada evara za ovo vozilo nakrcano opremom i sa 125 konjskih moći, kada kao najpametniji čovek za 15,5 hiljada može da kupi napucani sandero stepvej sa 90 ks i pri tome dobije ukupno 12 parking senzora umesto samo 8 kod forda. Možda, doduše, u paketu dobije i nešto nižu aktivnu i pasivnu bezbednost, ali zar je to uopšte bitno ako si mačka sa 9 života?

Radenko

pre 2 godine

Kupio sam ovaj model 2018 god nov … Nevrijedi ni jednog eura … losi materijali … motorne karakteristike grozne prosto los model od forda … mozete misliti pokusao sam da ga zamjenim u fordu za drugi automobil i da doplatim ali prodavac je snizio cijenu mog auta sa obrazlozenjem to nece niko … isti taj mi je i prodao auto

Ivan ZG

pre 2 godine

Ovaj auto je najbolji pokazatelj zašto Ford iz godine u godinu prodaje sve manje automobila i što će se taj trend nastaviti.
Ovaj auto je lako usporediti sa Daciom Sandero iz prethodnog testa. Jednake su veličine i imaju turbo motor od 1 litre. Ubrzanje je bolje kod Dacije za skoro sekundu, a potrošnja im je ista. Dacia bolje izgleda izvana i iznutra i udobnija je. Uz to ima automatsko kočenje i motor na plin. Ima genijalne krovne nosače i jeftinija je 4.000 eura.
Zbog svega toga Dacia je najprodavaniji auto u Europi, a EcoSport je na začelju prodaje.

vuk

pre 2 godine

Za okvirno 17500 eur, ima i Hyundai i30, Kia Stonic, Fiat 500x, Dacia Duster, Megane 1.0tce....takodje svi novi i na lageru.
Dakle daleko je ovaj Ford od povoljne kupovine....
Uzgred tekst je za rubriku PR a ne za Test.

Kobaja Grande

pre 2 godine

Ono, kad ti Indijci osmisle auto, a Rumuni ga proizvedu...
NE, na zalost, ovo nije pravi Ford. EcoSport je poceo da se dobro prodaje samo zato sto su svi ostali poskupeli, a on i dalje ima relativno nisku cenu i puno opreme.
Kome je do "SUV wanna be" vozila, bolje neka pogleda Ford Pumu ili Focus Active. Tu je i JEEP Renegade, Fiat 500X.

dzigi

pre 2 godine

Ispada da ovde mnogo konja donose samo veliku potrošnju... Bolje performanse, i manju potrošnju, ima Dačijin 35ks slabiji motor, takođe turbo.
Generalno, deluje da se za mnogo para ne dobija mnogo muzike.

Argon

pre 2 godine

Kazu,a i negdje sam procitao da se mnogo vlasnika zali na ovaj motor. Ne znam tacno sta je u pitanju, vrijeme ce pokazati, ali, Ford odusevljava sa novim Focusom. Prelijep auto, iznad konkurencije, posebno me iznenadilo da po prvi put od kako se proizvodi, sedan verzija je ljepsa od HB. Ni dosadan kao Golf, ni nakindjuren kao Megane, sve na svom mjestu!

Radenko

pre 2 godine

Kupio sam ovaj model 2018 god nov … Nevrijedi ni jednog eura … losi materijali … motorne karakteristike grozne prosto los model od forda … mozete misliti pokusao sam da ga zamjenim u fordu za drugi automobil i da doplatim ali prodavac je snizio cijenu mog auta sa obrazlozenjem to nece niko … isti taj mi je i prodao auto

vuk

pre 2 godine

Za okvirno 17500 eur, ima i Hyundai i30, Kia Stonic, Fiat 500x, Dacia Duster, Megane 1.0tce....takodje svi novi i na lageru.
Dakle daleko je ovaj Ford od povoljne kupovine....
Uzgred tekst je za rubriku PR a ne za Test.

Ivan ZG

pre 2 godine

Ovaj auto je najbolji pokazatelj zašto Ford iz godine u godinu prodaje sve manje automobila i što će se taj trend nastaviti.
Ovaj auto je lako usporediti sa Daciom Sandero iz prethodnog testa. Jednake su veličine i imaju turbo motor od 1 litre. Ubrzanje je bolje kod Dacije za skoro sekundu, a potrošnja im je ista. Dacia bolje izgleda izvana i iznutra i udobnija je. Uz to ima automatsko kočenje i motor na plin. Ima genijalne krovne nosače i jeftinija je 4.000 eura.
Zbog svega toga Dacia je najprodavaniji auto u Europi, a EcoSport je na začelju prodaje.

Reziel

pre 2 godine

Gledali smo supruga i ja za drugi automobil Ecosport. I meni i njoj se dopada kako izgleda, i iznutra je skroz korektan, čak su neke stvari malo i iznad proseka za tu klasu automobila. Pozicija sedenja je super, pravi mali SUV, podignut ali ne previše. Udobnost je neočekivano dobra, mada smo mi gledali model sa 16" čeličnim felnama.

Konkretno, dobili smo ponudu od 17.900 eur za Ecosport 1.0 125ks FWD Titanium iz 2021. godine. Ima tempomat, grejane retrovizore, automatski klima uredjaj, sedišta sa kožnim umecima, veliki ekran multimedije itd. Sve to je uradjeno kvalitetno i dobro uklopljeno, nemate utisak luksuza, ali deluje jako izdržljivo.

Konkretna mana koju sam ja za tih pola sata razgledanja i probe je motor koji je nekako trom. Pod "nekako" mislim da u vožnji vi nemate utisak da je auto toliko spor, čak osećate i da je brz, ali kada krenete u preticanje, fali mu snage, koliko god čudno zvučalo za 125ks. OK, namera je bila da ga uzmemo za "po gradu" pa to i nije toliko bitno.

Ono što je subjektivna mana, jeste cena. 18.000 eur za taj automobil se nama činilo mnogo. Iskreno očekivali smo više. Gledali smo i Captur, sličan smo utisak imali, jednostavno cene automobila su toliko otišle gore da je to neverovatno. Kad smo došli kući oboje smo bili u fazonu, super je ali 18.000?! Na kraju nismo ništa ni kupili, gulimo SX4 matori, iskreno po ovim cenama zaista bih se osećao kao da me neko šiša kao ovcu za ovakav auto. Verujem da je to realnost danas, ali ja nekako nisam mogao da prelomim da izdvojim toliki novac za takav automobil.

bojansimonovic

pre 2 godine

Cuj ti ovog Ivana sto poredi raspalu Daciu sa Fordom. Pa naravno da je ubrzanje slicno kada je ta serpa od Dacie 400 kg laksa. Ecosport je prazan 1359 kg. U udesu ti se sve samo kaze. Ecosport ima 6 jastuka plus jastuk za kolena vozaca. Svaki ima active city stop kocenje do 30mph ,to nije dobro navedeno u testu. Ko sve daje pravo sebi da komentarise,to je strasno. I zapamtite,kada je Ford pravio automobile,vecina je gurala rikse.

Kobaja Grande

pre 2 godine

Ono, kad ti Indijci osmisle auto, a Rumuni ga proizvedu...
NE, na zalost, ovo nije pravi Ford. EcoSport je poceo da se dobro prodaje samo zato sto su svi ostali poskupeli, a on i dalje ima relativno nisku cenu i puno opreme.
Kome je do "SUV wanna be" vozila, bolje neka pogleda Ford Pumu ili Focus Active. Tu je i JEEP Renegade, Fiat 500X.

Kole

pre 2 godine

Ovaj mali trocilindraš od 1 litra je pored očekivanja da bude dovoljno brz i agilan u saobraćaju, dodatno opterećen uređajima i sistemima za smanjenje potrošnje i dostizanje ECO standarda. Zato je njegova glavna mana pregrevanje što dovodi do pojave mehurića u rashladnom sistemu i ekspanzionoj posudi, a to zna da izazove oštećenje dihtunga glave i oštećenje kako glave tako i bloka motora. Za ovaj motor je karakteristična i pojava potrošnje ulja posle 150.000 km. Inače ako se ne forsira na velikim obrtajima može da pređe velike kilometraže. Trpi isključivo fordovo originalno ulje. Ko kupuje polovnog Fokusa i hoće benzinca, toplo preporučujem 1.6 eco boost sa 4 cilindra i 150ks. Vozio sam ga i ponižavao BMW dizelčuge

ford

pre 2 godine

dobar dan. vozim cmax sa istim motorom. 1.0 ,125 konja, 3 cilindra. 2019 godiste, kupio nov. na Motor nemam nikakve primedbe. potrosnja u letnjem periodu ,autoput do 130 6,5 lit, gradska voznja 7 lit. u zimskom periodu pola litre vise. Auto i motor od 125konja za svaku pohvalu. Pre toga vozio isti Model Ali sa 1,6 lit motorom i 4 cilindra. ukratko....nisam se pokajao:)

dzigi

pre 2 godine

Ispada da ovde mnogo konja donose samo veliku potrošnju... Bolje performanse, i manju potrošnju, ima Dačijin 35ks slabiji motor, takođe turbo.
Generalno, deluje da se za mnogo para ne dobija mnogo muzike.

Zanimljiv auto ali....

pre 2 godine

Ipak ima ih jos u toj klasi.

Ubedljivo najjeftiniji je 500L Cross. Uz reciklazu, dobija se za 13k. Istina sa 1.4 atmosfercem iz doba Tristaca, ali opremom prati pa i pobedjuje modernije konkurente. Dvozonska automatska klima, abs, esp, hill holder, 4 podizaca stakala, polukozna sedista, kozni multifunkcionalni volan, multimedia, senzori za parkiranje pozadi, naslon za ruku, podesavsnje volana po visini i dubini, pomeranje zadnjih sedista napred/nazad, alu felne, vazdusni jastuci i vazdusne zavese, city servo... Bezbednost je ok, karoserija je kruta, pogledajte snimke sudara na ncap testovima. Kabina se ne guzva koliko se guzva kod Dacie. Nema asistencije upozorenja na sudar ili napustanje trake, pa tu gubi bodove po novim ncap testiranjima.
Da ne bude da ciga hvali svoga konja, ima i mana. Pomenuti motor, koga delimicno vadi sestobrzinski menjac. Nekome trosi ulje, moj za 10k km potrosio 400ml. Potrosnja je za 1-1.5 litru veca od savremenih turbo motora. Ipak, jeftiniji je 3-5k evra od slicnih modela (sem Dacie), pa mu mane padaju u drugi plan. Garancija 2 godine opsta, 3 na boju i 8 na koroziju. Dokupio sam opstu garanciju od 5 godina za 600evra, pa sam miran.
Tu je i Sandero Stepvej. Po slicnoj ceni kao 500L, ali tesnji, sa losijim kvalitetom izrade i modernijim motorom. Moze se dobiti i sa plinom.
Zatim skuplji modeli: Renegade, 500X, Opel Crossland, Reno Capture, Skoda Kamiq,...
Pa sta je kome po volji i sta moze da priusti. Izbor je velik...

Argon

pre 2 godine

Kazu,a i negdje sam procitao da se mnogo vlasnika zali na ovaj motor. Ne znam tacno sta je u pitanju, vrijeme ce pokazati, ali, Ford odusevljava sa novim Focusom. Prelijep auto, iznad konkurencije, posebno me iznenadilo da po prvi put od kako se proizvodi, sedan verzija je ljepsa od HB. Ni dosadan kao Golf, ni nakindjuren kao Megane, sve na svom mjestu!

Ivan ZG

pre 2 godine

Naravno da je ljudima puno dati 18.000 eura za ovakav autić jer se vrlo dobro sjećam da je prvi SX-4 koštao 11.000 eura u srednjoj opremi sa motorom od 107 KS. Dimenzije su im skoro identične, a o kvaliteti ne bi ovaj puta.
Oprema skoro ista osim centralnog ekrana (navigacija, parkirna kamera i sl.).
Prvi SX-4 je izašao negdje 2007. i bio pravi hit po prodaji. I danas ih valjda 90% vozi jer ih je u ZG pun grad.

Звездан

pre 2 godine

Исти ауто као и прошле године. Дакле произведен 2021.г. Коштао је у титанијум опреми 16490€. 2022.г. Кошта минимум хиљаду Еура више... Требало би бити обрнуто да ауто појефтини а не поскупи... Ипак је прошле године произведен.

Ivan ZG

pre 2 godine

Zaboravio sam napisati da Ford ima dosta kraći međuosovinski razmak što znači da ja Sandero prostraniji po pitanju prostora za koljena na zadnjoj klupi, a osim toga Sandero je i 10 cm širi auto od Forda.
To zajedno čini ovaj EcoSport bitno manje prostranim od Sandera.
Zanimljivo je i da motor Forda razvija 25 KS više, a da auti imaju skoro istu krajnju brzinu, a slabiji Sandero bolje ubrzava. To samo govori u prilog tome da je motor Sandera suvremeniji i bolji od nekada čuvenog 1.0 turbo motora od Forda.

prvi komšija

pre 2 godine

To samo govori u prilog tome da je motor Sandera suvremeniji i bolji od nekada čuvenog 1.0 turbo motora od Forda.
(Ivan ZG, 17. januar 2022 17:40)

na tom suvremenom stroju iz dacie se radi veliki servis svake 4 godine moj dobri susjede kao i na svim dacijama do sada u Srbiji a ona verzija na plin im je opet dosta kvarljiva kao i ona prije ne samo u Srbiji već i kod tebe susjede

nešto razmišljam ...

pre 2 godine

Ko normalan će dati 17,5 hiljada evara za ovo vozilo nakrcano opremom i sa 125 konjskih moći, kada kao najpametniji čovek za 15,5 hiljada može da kupi napucani sandero stepvej sa 90 ks i pri tome dobije ukupno 12 parking senzora umesto samo 8 kod forda. Možda, doduše, u paketu dobije i nešto nižu aktivnu i pasivnu bezbednost, ali zar je to uopšte bitno ako si mačka sa 9 života?

jo

pre 2 godine

@Zanimljiv auto ali... 500L i jeste najbolja kupovina za neke manje(normalne) novce, novi Cross odlicno izgleda u toj izvedbi, krcat je opremom cak i sa najslabijim motorom a posto je deo 500 porodice, koja je kod FIATa premijum,kvalitet materijala i enterijera dosta je bolji nego kod Dacije( koja jedina parira cenom).
Nemojmo se zavaravati da je stari 1.4 FIRE los motor- i drugi proizvodjaci da mogu zadovoljiti standarde po pitanju emisije- ne bi menjali svoje agregate!!! Mali turbo motori nisi doneli nista novo na polju mehanike, komlikovanije su konstrukcije i upitnog roka trajanja,a potrosnja il je ista ili neznatno manja od starije generacije motora, ugradnja TNGa na ovaj motor resava sve eko-nedoumice, ako ih neko ima, jednostavna je i jeftina- tako da je 500L sa lepom opremom u Cross varijanti odlicna kupovina...

ns ja

pre 2 godine

"Zanimljiv auto ali...., 17. januar 2022 23:06" - žao mi je, ali taj naš 500l cross ili ne, može od opreme da ima i dvorište sa česmom i ležaljkom ispred, kao i bazen sa šankom..itd, džaba jer NEMA, pazi, NEMA motor!!!

I nakon svih sugestija i istraživanja tržišta i vapaja nas budala, patriota, zainteresovanih kupaca,- oni NEĆE, pazi ej NEĆE(!!!) da stave motor u taj auto nego trpaju čuda lepih dodataka - koji bi bili super - EEe ali tek kada ispune prvi i osnovni uslov: MOTOR zaboga!!!

Tako i imamo reakciju tržišta na idiote koji su smislili da uguraju 1,4 lenjo kljuse.. Za ameriku su trpali 1,4 turbo multiair čudovišni agregat od 160ks - e tada bih ga odmah ženio i kući vodio..

O fordu iz članka, besmisleno trošiti reči: nije SUV, nema prostora, visok, troši, mali, skupa registracija, a košta kao pravi auto

Dacia jeste bolja od ovoga-ne znam šta je, jer je UPOTREBLJIVA kao ono za šta auto služi, ima više mesta, bolje leži, manje troši, jeftinija registracija..

Niko imućan neće poželeti "ovo", a ko je tanak s lovom-njemu treba auto, a ne kufer pun opreme - u koji ono osnovno ne može da stane: vozač i putnici (i prtljag) - a još manje da se lepo voze u "ovome"!!!

"Ovo" ovakvo može da ide samo za oko 10k eur koliko i košta u Indiji, neka se puste priče o "prilagođenosti EU standardima" i neka skinu gaće...možda neko i kupi ćerki za 18-ti rođendan

ja, 90210

pre 2 godine

Strašne pare za ova gradska kolica. Suzuki SX4 bolji izbor, pa i Swift. Ili da uzmeš auto godine Toyotu Yaris Cross 16.900, Corolla Sedan 18.400 ! Ubaci se u taj Sedan sa 1.5 atmosfercem (153 Nm, 125 KS). Gradska kola uopšte ne bi smela biti sa turbinom. Nit se sagrije a več gasiš.

Ford je bio Ford, za vreme Yuge, kad su došli gastoši sa Ford Scorpion a mi pakovali u Ladu. Imao klimu pre 1990 i brdo nekih lampica, dok u Ladi jedva šta gorelo. Al kažem, ozbiljno razmišljam na Ladu, za 9.10-000 ozbiljna kola. Samo mi fali rusko građanstvo. Uglavnom, ova kola ne vrede tih para, dao bi max 12 kEUR. Osim ako si strašan Ford fanatik.

Budalastine

pre 2 godine

Kupio sam ovaj model 2018 god nov … Nevrijedi ni jednog eura … losi materijali … motorne karakteristike grozne prosto los model od forda … mozete misliti pokusao sam da ga zamjenim u fordu za drugi automobil i da doplatim ali prodavac je snizio cijenu mog auta sa obrazlozenjem to nece niko … isti taj mi je i prodao auto
(Radenko, 17. januar 2022 15:50

Koliki teletabis moras da budes da bi napisao ovako nesto. Unapred se izvinjavam ukoliko je bio sarkazam u pokusaju.

bivši vozač Dacie i krntija nemačkih

pre 2 godine

Iskompleksirani dacijevci i vozači polovnjaka od par soma eura navrzli se na ovaj simpatični mini suv.
Ipak kad izadješ iz Dacie na parkingu izlaziš is socijale a iz ovog slatkog autića izlaaziš kao punišić. Kad pak ulaziš u ovaj Ford onda skapiraš koliko je to viši nivo od Dacie.

Ivan ZG

pre 2 godine

na tom suvremenom stroju iz dacie se radi veliki servis svake 4 godine moj dobri susjede kao i na svim dacijama do sada u Srbiji a ona verzija na plin im je opet dosta kvarljiva kao i ona prije ne samo u Srbiji već i kod tebe susjede
(prvi komšija, 17. januar 2022 19:02)

Dragi moj susjede. Da moj dobar prijatelj ne vozi taj Sandero na plin već 5 godina i da nije napravio već 180.000 km bez problema (nedavno je mijenjao kuplung ili spojku prvi puta), možda bi ti i povjerovao. Ovako to što se tvoj kvari možeš pripisati ili lošem plinu ili lošem vozaču.
Osim toga pitaj ove u taksi firmi zašto voze Daciju sa tim motorom i to do 400.000 km. Sigurno zato jer se puno kvari.

prvi komšija

pre 2 godine

na tom suvremenom stroju iz dacie se radi veliki servis svake 4 godine moj dobri susjede kao i na svim dacijama do sada u Srbiji a ona verzija na plin im je opet dosta kvarljiva kao i ona prije ne samo u Srbiji već i kod tebe susjede
(prvi komšija, 17. januar 2022 19:02)

Dragi moj susjede. Da moj dobar prijatelj ne vozi taj Sandero na plin već 5 godina i da nije napravio već 180.000 km bez problema (nedavno je mijenjao kuplung ili spojku prvi puta), možda bi ti i povjerovao. Ovako to što se tvoj kvari možeš pripisati ili lošem plinu ili lošem vozaču.
Osim toga pitaj ove u taksi firmi zašto voze Daciju sa tim motorom i to do 400.000 km. Sigurno zato jer se puno kvari.
(Ivan ZG, 18. januar 2022 01:47)

Moj dobri susjede, dosta novih ECO-G dačija ima probleme i u Hrvatskoj a one ne voze na TNG koji se toči u Srbiji tako da nisam siguran da je i tu kod vas baš riječ o lošem plinu. Jeste loše. Ali nešto drugo.
A ako vi u Hrvatskoj riješite probleme sa ECO-G dačijama javite i nama u Srbiji da i mi znamo kako.

Marko

pre 2 godine

2017. godine ford focus u business paketu opreme, sa ovim motorom, platili smo 14,700. Taj ecosport je isprva koštao negde 15-16,000 (čini mi se), a i tada sam mislio da je to mnogo za auto na B platformi. Zašto, kako je ovaj motor trom - ne znam, u fokusu je super i jedan od glavnih razloga što 5 godina kasnije uživam u vožnji.

Ivan ZG

pre 2 godine

(prvi komšija, 18. januar 2022 09:55)

Iskreno mi nije jasno kako rade generalku na 4 godine kada možeš kupiti auto sa 5 godina garancije. Pa neka onda radi tvornica generalku kada je auto pod garacijom.
Ja sam jedno vrijeme vozio auto sa tim motorom koji je imao 150.000 km i nije uopće trošio ulje što znači da je motor odlično izdržao prvih 150.000 km.
Zamjena kuplunga (spojke) je malo skuplja, ali nije česta kada auto izdrži 180.000 km uglavnom gradske vožnje do prve promjene.
Mene je najviše smetala izražena turbo rupa jer ispod 2.000 okretaja ne radi turbo. Tako sam se vozio na 2.500 -3.000 okretaja u gradu što je oko 1.000 više nego standardno pa je i trošio 11-12 litara plina u gradu. Sve ostalo je bilo odlično.

Neko iz mase

pre 2 godine

@Kole:

"...Trpi isključivo fordovo originalno ulje..."

Obzirom da Ford ne proizvodi ulje, tvoj komentar je cista izmisljotina.

kole

pre 2 godine

@neko iz mase
Delimicno si u pravu. Ulje je Kastrolovo, ali na ambalazi lepo pise Ford, jer je ulje projektovano po zahtevima tog proizvodjaca vozila i motora.

ex

pre 2 godine

Što se navedene potrošnje tiče, velika je razlika između fabričkih podataka na kraju teksta i onoga što ste utvrdili u vožnji. Aferica na pomolu?

Budalastine

pre 2 godine

Kupio sam ovaj model 2018 god nov … Nevrijedi ni jednog eura … losi materijali … motorne karakteristike grozne prosto los model od forda … mozete misliti pokusao sam da ga zamjenim u fordu za drugi automobil i da doplatim ali prodavac je snizio cijenu mog auta sa obrazlozenjem to nece niko … isti taj mi je i prodao auto
(Radenko, 17. januar 2022 15:50

Koliki teletabis moras da budes da bi napisao ovako nesto. Unapred se izvinjavam ukoliko je bio sarkazam u pokusaju.

nešto razmišljam ...

pre 2 godine

Ko normalan će dati 17,5 hiljada evara za ovo vozilo nakrcano opremom i sa 125 konjskih moći, kada kao najpametniji čovek za 15,5 hiljada može da kupi napucani sandero stepvej sa 90 ks i pri tome dobije ukupno 12 parking senzora umesto samo 8 kod forda. Možda, doduše, u paketu dobije i nešto nižu aktivnu i pasivnu bezbednost, ali zar je to uopšte bitno ako si mačka sa 9 života?

bojansimonovic

pre 2 godine

Cuj ti ovog Ivana sto poredi raspalu Daciu sa Fordom. Pa naravno da je ubrzanje slicno kada je ta serpa od Dacie 400 kg laksa. Ecosport je prazan 1359 kg. U udesu ti se sve samo kaze. Ecosport ima 6 jastuka plus jastuk za kolena vozaca. Svaki ima active city stop kocenje do 30mph ,to nije dobro navedeno u testu. Ko sve daje pravo sebi da komentarise,to je strasno. I zapamtite,kada je Ford pravio automobile,vecina je gurala rikse.

Ivan ZG

pre 2 godine

Zaboravio sam napisati da Ford ima dosta kraći međuosovinski razmak što znači da ja Sandero prostraniji po pitanju prostora za koljena na zadnjoj klupi, a osim toga Sandero je i 10 cm širi auto od Forda.
To zajedno čini ovaj EcoSport bitno manje prostranim od Sandera.
Zanimljivo je i da motor Forda razvija 25 KS više, a da auti imaju skoro istu krajnju brzinu, a slabiji Sandero bolje ubrzava. To samo govori u prilog tome da je motor Sandera suvremeniji i bolji od nekada čuvenog 1.0 turbo motora od Forda.

Ivan ZG

pre 2 godine

Ovaj auto je najbolji pokazatelj zašto Ford iz godine u godinu prodaje sve manje automobila i što će se taj trend nastaviti.
Ovaj auto je lako usporediti sa Daciom Sandero iz prethodnog testa. Jednake su veličine i imaju turbo motor od 1 litre. Ubrzanje je bolje kod Dacije za skoro sekundu, a potrošnja im je ista. Dacia bolje izgleda izvana i iznutra i udobnija je. Uz to ima automatsko kočenje i motor na plin. Ima genijalne krovne nosače i jeftinija je 4.000 eura.
Zbog svega toga Dacia je najprodavaniji auto u Europi, a EcoSport je na začelju prodaje.

Argon

pre 2 godine

Kazu,a i negdje sam procitao da se mnogo vlasnika zali na ovaj motor. Ne znam tacno sta je u pitanju, vrijeme ce pokazati, ali, Ford odusevljava sa novim Focusom. Prelijep auto, iznad konkurencije, posebno me iznenadilo da po prvi put od kako se proizvodi, sedan verzija je ljepsa od HB. Ni dosadan kao Golf, ni nakindjuren kao Megane, sve na svom mjestu!

Radenko

pre 2 godine

Kupio sam ovaj model 2018 god nov … Nevrijedi ni jednog eura … losi materijali … motorne karakteristike grozne prosto los model od forda … mozete misliti pokusao sam da ga zamjenim u fordu za drugi automobil i da doplatim ali prodavac je snizio cijenu mog auta sa obrazlozenjem to nece niko … isti taj mi je i prodao auto

prvi komšija

pre 2 godine

To samo govori u prilog tome da je motor Sandera suvremeniji i bolji od nekada čuvenog 1.0 turbo motora od Forda.
(Ivan ZG, 17. januar 2022 17:40)

na tom suvremenom stroju iz dacie se radi veliki servis svake 4 godine moj dobri susjede kao i na svim dacijama do sada u Srbiji a ona verzija na plin im je opet dosta kvarljiva kao i ona prije ne samo u Srbiji već i kod tebe susjede

Kole

pre 2 godine

Ovaj mali trocilindraš od 1 litra je pored očekivanja da bude dovoljno brz i agilan u saobraćaju, dodatno opterećen uređajima i sistemima za smanjenje potrošnje i dostizanje ECO standarda. Zato je njegova glavna mana pregrevanje što dovodi do pojave mehurića u rashladnom sistemu i ekspanzionoj posudi, a to zna da izazove oštećenje dihtunga glave i oštećenje kako glave tako i bloka motora. Za ovaj motor je karakteristična i pojava potrošnje ulja posle 150.000 km. Inače ako se ne forsira na velikim obrtajima može da pređe velike kilometraže. Trpi isključivo fordovo originalno ulje. Ko kupuje polovnog Fokusa i hoće benzinca, toplo preporučujem 1.6 eco boost sa 4 cilindra i 150ks. Vozio sam ga i ponižavao BMW dizelčuge

vuk

pre 2 godine

Za okvirno 17500 eur, ima i Hyundai i30, Kia Stonic, Fiat 500x, Dacia Duster, Megane 1.0tce....takodje svi novi i na lageru.
Dakle daleko je ovaj Ford od povoljne kupovine....
Uzgred tekst je za rubriku PR a ne za Test.

Ivan ZG

pre 2 godine

(prvi komšija, 18. januar 2022 09:55)

Iskreno mi nije jasno kako rade generalku na 4 godine kada možeš kupiti auto sa 5 godina garancije. Pa neka onda radi tvornica generalku kada je auto pod garacijom.
Ja sam jedno vrijeme vozio auto sa tim motorom koji je imao 150.000 km i nije uopće trošio ulje što znači da je motor odlično izdržao prvih 150.000 km.
Zamjena kuplunga (spojke) je malo skuplja, ali nije česta kada auto izdrži 180.000 km uglavnom gradske vožnje do prve promjene.
Mene je najviše smetala izražena turbo rupa jer ispod 2.000 okretaja ne radi turbo. Tako sam se vozio na 2.500 -3.000 okretaja u gradu što je oko 1.000 više nego standardno pa je i trošio 11-12 litara plina u gradu. Sve ostalo je bilo odlično.

ford

pre 2 godine

dobar dan. vozim cmax sa istim motorom. 1.0 ,125 konja, 3 cilindra. 2019 godiste, kupio nov. na Motor nemam nikakve primedbe. potrosnja u letnjem periodu ,autoput do 130 6,5 lit, gradska voznja 7 lit. u zimskom periodu pola litre vise. Auto i motor od 125konja za svaku pohvalu. Pre toga vozio isti Model Ali sa 1,6 lit motorom i 4 cilindra. ukratko....nisam se pokajao:)

bivši vozač Dacie i krntija nemačkih

pre 2 godine

Iskompleksirani dacijevci i vozači polovnjaka od par soma eura navrzli se na ovaj simpatični mini suv.
Ipak kad izadješ iz Dacie na parkingu izlaziš is socijale a iz ovog slatkog autića izlaaziš kao punišić. Kad pak ulaziš u ovaj Ford onda skapiraš koliko je to viši nivo od Dacie.

dzigi

pre 2 godine

Ispada da ovde mnogo konja donose samo veliku potrošnju... Bolje performanse, i manju potrošnju, ima Dačijin 35ks slabiji motor, takođe turbo.
Generalno, deluje da se za mnogo para ne dobija mnogo muzike.

Zanimljiv auto ali....

pre 2 godine

Ipak ima ih jos u toj klasi.

Ubedljivo najjeftiniji je 500L Cross. Uz reciklazu, dobija se za 13k. Istina sa 1.4 atmosfercem iz doba Tristaca, ali opremom prati pa i pobedjuje modernije konkurente. Dvozonska automatska klima, abs, esp, hill holder, 4 podizaca stakala, polukozna sedista, kozni multifunkcionalni volan, multimedia, senzori za parkiranje pozadi, naslon za ruku, podesavsnje volana po visini i dubini, pomeranje zadnjih sedista napred/nazad, alu felne, vazdusni jastuci i vazdusne zavese, city servo... Bezbednost je ok, karoserija je kruta, pogledajte snimke sudara na ncap testovima. Kabina se ne guzva koliko se guzva kod Dacie. Nema asistencije upozorenja na sudar ili napustanje trake, pa tu gubi bodove po novim ncap testiranjima.
Da ne bude da ciga hvali svoga konja, ima i mana. Pomenuti motor, koga delimicno vadi sestobrzinski menjac. Nekome trosi ulje, moj za 10k km potrosio 400ml. Potrosnja je za 1-1.5 litru veca od savremenih turbo motora. Ipak, jeftiniji je 3-5k evra od slicnih modela (sem Dacie), pa mu mane padaju u drugi plan. Garancija 2 godine opsta, 3 na boju i 8 na koroziju. Dokupio sam opstu garanciju od 5 godina za 600evra, pa sam miran.
Tu je i Sandero Stepvej. Po slicnoj ceni kao 500L, ali tesnji, sa losijim kvalitetom izrade i modernijim motorom. Moze se dobiti i sa plinom.
Zatim skuplji modeli: Renegade, 500X, Opel Crossland, Reno Capture, Skoda Kamiq,...
Pa sta je kome po volji i sta moze da priusti. Izbor je velik...

ns ja

pre 2 godine

"Zanimljiv auto ali...., 17. januar 2022 23:06" - žao mi je, ali taj naš 500l cross ili ne, može od opreme da ima i dvorište sa česmom i ležaljkom ispred, kao i bazen sa šankom..itd, džaba jer NEMA, pazi, NEMA motor!!!

I nakon svih sugestija i istraživanja tržišta i vapaja nas budala, patriota, zainteresovanih kupaca,- oni NEĆE, pazi ej NEĆE(!!!) da stave motor u taj auto nego trpaju čuda lepih dodataka - koji bi bili super - EEe ali tek kada ispune prvi i osnovni uslov: MOTOR zaboga!!!

Tako i imamo reakciju tržišta na idiote koji su smislili da uguraju 1,4 lenjo kljuse.. Za ameriku su trpali 1,4 turbo multiair čudovišni agregat od 160ks - e tada bih ga odmah ženio i kući vodio..

O fordu iz članka, besmisleno trošiti reči: nije SUV, nema prostora, visok, troši, mali, skupa registracija, a košta kao pravi auto

Dacia jeste bolja od ovoga-ne znam šta je, jer je UPOTREBLJIVA kao ono za šta auto služi, ima više mesta, bolje leži, manje troši, jeftinija registracija..

Niko imućan neće poželeti "ovo", a ko je tanak s lovom-njemu treba auto, a ne kufer pun opreme - u koji ono osnovno ne može da stane: vozač i putnici (i prtljag) - a još manje da se lepo voze u "ovome"!!!

"Ovo" ovakvo može da ide samo za oko 10k eur koliko i košta u Indiji, neka se puste priče o "prilagođenosti EU standardima" i neka skinu gaće...možda neko i kupi ćerki za 18-ti rođendan

ja, 90210

pre 2 godine

Strašne pare za ova gradska kolica. Suzuki SX4 bolji izbor, pa i Swift. Ili da uzmeš auto godine Toyotu Yaris Cross 16.900, Corolla Sedan 18.400 ! Ubaci se u taj Sedan sa 1.5 atmosfercem (153 Nm, 125 KS). Gradska kola uopšte ne bi smela biti sa turbinom. Nit se sagrije a več gasiš.

Ford je bio Ford, za vreme Yuge, kad su došli gastoši sa Ford Scorpion a mi pakovali u Ladu. Imao klimu pre 1990 i brdo nekih lampica, dok u Ladi jedva šta gorelo. Al kažem, ozbiljno razmišljam na Ladu, za 9.10-000 ozbiljna kola. Samo mi fali rusko građanstvo. Uglavnom, ova kola ne vrede tih para, dao bi max 12 kEUR. Osim ako si strašan Ford fanatik.

jo

pre 2 godine

@Zanimljiv auto ali... 500L i jeste najbolja kupovina za neke manje(normalne) novce, novi Cross odlicno izgleda u toj izvedbi, krcat je opremom cak i sa najslabijim motorom a posto je deo 500 porodice, koja je kod FIATa premijum,kvalitet materijala i enterijera dosta je bolji nego kod Dacije( koja jedina parira cenom).
Nemojmo se zavaravati da je stari 1.4 FIRE los motor- i drugi proizvodjaci da mogu zadovoljiti standarde po pitanju emisije- ne bi menjali svoje agregate!!! Mali turbo motori nisi doneli nista novo na polju mehanike, komlikovanije su konstrukcije i upitnog roka trajanja,a potrosnja il je ista ili neznatno manja od starije generacije motora, ugradnja TNGa na ovaj motor resava sve eko-nedoumice, ako ih neko ima, jednostavna je i jeftina- tako da je 500L sa lepom opremom u Cross varijanti odlicna kupovina...

Ivan ZG

pre 2 godine

na tom suvremenom stroju iz dacie se radi veliki servis svake 4 godine moj dobri susjede kao i na svim dacijama do sada u Srbiji a ona verzija na plin im je opet dosta kvarljiva kao i ona prije ne samo u Srbiji već i kod tebe susjede
(prvi komšija, 17. januar 2022 19:02)

Dragi moj susjede. Da moj dobar prijatelj ne vozi taj Sandero na plin već 5 godina i da nije napravio već 180.000 km bez problema (nedavno je mijenjao kuplung ili spojku prvi puta), možda bi ti i povjerovao. Ovako to što se tvoj kvari možeš pripisati ili lošem plinu ili lošem vozaču.
Osim toga pitaj ove u taksi firmi zašto voze Daciju sa tim motorom i to do 400.000 km. Sigurno zato jer se puno kvari.

ex

pre 2 godine

Što se navedene potrošnje tiče, velika je razlika između fabričkih podataka na kraju teksta i onoga što ste utvrdili u vožnji. Aferica na pomolu?

prvi komšija

pre 2 godine

na tom suvremenom stroju iz dacie se radi veliki servis svake 4 godine moj dobri susjede kao i na svim dacijama do sada u Srbiji a ona verzija na plin im je opet dosta kvarljiva kao i ona prije ne samo u Srbiji već i kod tebe susjede
(prvi komšija, 17. januar 2022 19:02)

Dragi moj susjede. Da moj dobar prijatelj ne vozi taj Sandero na plin već 5 godina i da nije napravio već 180.000 km bez problema (nedavno je mijenjao kuplung ili spojku prvi puta), možda bi ti i povjerovao. Ovako to što se tvoj kvari možeš pripisati ili lošem plinu ili lošem vozaču.
Osim toga pitaj ove u taksi firmi zašto voze Daciju sa tim motorom i to do 400.000 km. Sigurno zato jer se puno kvari.
(Ivan ZG, 18. januar 2022 01:47)

Moj dobri susjede, dosta novih ECO-G dačija ima probleme i u Hrvatskoj a one ne voze na TNG koji se toči u Srbiji tako da nisam siguran da je i tu kod vas baš riječ o lošem plinu. Jeste loše. Ali nešto drugo.
A ako vi u Hrvatskoj riješite probleme sa ECO-G dačijama javite i nama u Srbiji da i mi znamo kako.

Kobaja Grande

pre 2 godine

Ono, kad ti Indijci osmisle auto, a Rumuni ga proizvedu...
NE, na zalost, ovo nije pravi Ford. EcoSport je poceo da se dobro prodaje samo zato sto su svi ostali poskupeli, a on i dalje ima relativno nisku cenu i puno opreme.
Kome je do "SUV wanna be" vozila, bolje neka pogleda Ford Pumu ili Focus Active. Tu je i JEEP Renegade, Fiat 500X.

Reziel

pre 2 godine

Gledali smo supruga i ja za drugi automobil Ecosport. I meni i njoj se dopada kako izgleda, i iznutra je skroz korektan, čak su neke stvari malo i iznad proseka za tu klasu automobila. Pozicija sedenja je super, pravi mali SUV, podignut ali ne previše. Udobnost je neočekivano dobra, mada smo mi gledali model sa 16" čeličnim felnama.

Konkretno, dobili smo ponudu od 17.900 eur za Ecosport 1.0 125ks FWD Titanium iz 2021. godine. Ima tempomat, grejane retrovizore, automatski klima uredjaj, sedišta sa kožnim umecima, veliki ekran multimedije itd. Sve to je uradjeno kvalitetno i dobro uklopljeno, nemate utisak luksuza, ali deluje jako izdržljivo.

Konkretna mana koju sam ja za tih pola sata razgledanja i probe je motor koji je nekako trom. Pod "nekako" mislim da u vožnji vi nemate utisak da je auto toliko spor, čak osećate i da je brz, ali kada krenete u preticanje, fali mu snage, koliko god čudno zvučalo za 125ks. OK, namera je bila da ga uzmemo za "po gradu" pa to i nije toliko bitno.

Ono što je subjektivna mana, jeste cena. 18.000 eur za taj automobil se nama činilo mnogo. Iskreno očekivali smo više. Gledali smo i Captur, sličan smo utisak imali, jednostavno cene automobila su toliko otišle gore da je to neverovatno. Kad smo došli kući oboje smo bili u fazonu, super je ali 18.000?! Na kraju nismo ništa ni kupili, gulimo SX4 matori, iskreno po ovim cenama zaista bih se osećao kao da me neko šiša kao ovcu za ovakav auto. Verujem da je to realnost danas, ali ja nekako nisam mogao da prelomim da izdvojim toliki novac za takav automobil.

Ivan ZG

pre 2 godine

Naravno da je ljudima puno dati 18.000 eura za ovakav autić jer se vrlo dobro sjećam da je prvi SX-4 koštao 11.000 eura u srednjoj opremi sa motorom od 107 KS. Dimenzije su im skoro identične, a o kvaliteti ne bi ovaj puta.
Oprema skoro ista osim centralnog ekrana (navigacija, parkirna kamera i sl.).
Prvi SX-4 je izašao negdje 2007. i bio pravi hit po prodaji. I danas ih valjda 90% vozi jer ih je u ZG pun grad.

Звездан

pre 2 godine

Исти ауто као и прошле године. Дакле произведен 2021.г. Коштао је у титанијум опреми 16490€. 2022.г. Кошта минимум хиљаду Еура више... Требало би бити обрнуто да ауто појефтини а не поскупи... Ипак је прошле године произведен.

Neko iz mase

pre 2 godine

@Kole:

"...Trpi isključivo fordovo originalno ulje..."

Obzirom da Ford ne proizvodi ulje, tvoj komentar je cista izmisljotina.

Marko

pre 2 godine

2017. godine ford focus u business paketu opreme, sa ovim motorom, platili smo 14,700. Taj ecosport je isprva koštao negde 15-16,000 (čini mi se), a i tada sam mislio da je to mnogo za auto na B platformi. Zašto, kako je ovaj motor trom - ne znam, u fokusu je super i jedan od glavnih razloga što 5 godina kasnije uživam u vožnji.

kole

pre 2 godine

@neko iz mase
Delimicno si u pravu. Ulje je Kastrolovo, ali na ambalazi lepo pise Ford, jer je ulje projektovano po zahtevima tog proizvodjaca vozila i motora.