1. @Sremčina
  Teško je vama da shvatite kako svet funkcioniše. U americi proizvođači ne prodaju automobile kupcima, nego trgovcims sa kojima imaju ugovore. Trgovac određuje cenu automobila, mešanje fabrike bi se smatralo kršenjem tržižne ekonomije.
  Najveći borac protiv sistema dilera je Tesla, oni bi da promene okoštali sistem koji je smišljen pre više od 100 godina.
  (Milan, 6. januar 2022 11:08)

  # Link komentara

 2. (Bojan, 05. januar 2022 23:50)

  Gde si kupio novu Hondu Accord? U Srbiji je nema godinama. Taj model se za trziste Srbije vise ne proizvodi
  (Ja, 6. januar 2022 01:22)

  # Link komentara

 3. Ja prosle godine, kupio Hondu Accord, novu iz salona, na kredit. Jeste da malo vise trosi, ali kakva škoda, kakav passat, kakav mercedes, ne moze prici Hondilaku. Savrsenstvo. Ne znam nista, sto se odrzavanja tice, jos se nista nije pokvarilo. Dobro, ajde ipak mu moze prici Toyota. Ne menjam, bar 10 godina.
  (Bojan, 5. januar 2022 23:50)

  # Link komentara

 4. Ja sam letos, ovde u Srbiji, kupio nov auto, bas u momentu kada je krenulo ludacko poskupljenje vozila, medjutim, imao sam uredan potpisan ugovor i datu kaparu, tako da nisu mogli da mi podizu cenu. Da su to uradili, morali bi da mi vrate kaparu sa zateznom kamatom, koja bi, verovatno, premasila razliku u tom poskupljenju, mada, tako nesto se nije ni spomenulo. Nisam siguran da je ovo moguce u SAD, vise mi deluje kao neka reklama za ovaj drugi automobil.
  (efendija, 5. januar 2022 22:51)

  # Link komentara

 5. @Korvin
  Gde si ti to pročitao u članku?
  Ajmo da uprostimo pa ćeš možda shvatiti.Proizvođač ima preporučenu maloprodajnu cenu koju diler (prodavac) može da poštuje ali i ne mora.Pošto je potražnja očigledno veća od ponude prodavci dižu svoju maržu (zaradu) kao besni.USA je ogromno tržište i to se dešava skoro svake godine sa nekim modelima automobila (corvette,bronco,raptor...) ali je ovde nekima verovatno to teže da shvate jer kod nas skoro da nije moguće.Mada,sada kada bi neki prodavac rekao kupcu plati još 3000 više i auto je tvoj za 7 dana umesto 7 meseci verovatno bi neko i pristao.
  (batica, 5. januar 2022 22:50)

  # Link komentara

 6. Izabrao si mnogo lepsi auto od te rugobe
  (ee, 5. januar 2022 22:39)

  # Link komentara

 7. Izgleda da ti patiš od funkcionalne nepismenosti. Lepo piše da ako Mercedes u nemačkoj podigne cenu za 40 posto diler u Americi mora isto tako da podigne cenu.
  (Korvin, 05. januar 2022 19:23)

  Gde to piše? Definitivno smo većinski funkcionalno nepismen narod. U tekstu nije nigde pomenuta ni Nemačka ni povećanje cene proizvođača od 40%. A i zašto bi, Merc se za američko tržište radi u USA.
  (Silvester, 5. januar 2022 22:37)

  # Link komentara

 8. Čuj ne sme da se meša Mercedes u cene Mercedesa. Pa ko treba da se meša ?? Lidl?? Nike ?? Zastava ??
  (Sremčina, 5. januar 2022 22:21)

  # Link komentara

 9. Isto iskustvo kao i drug… firma dala cklasu, pre toga BMW… nikad više mercedes…. U toj klasi BMW, audi pa mercedes…..
  (SrbinMusliman, 5. januar 2022 22:11)

  # Link komentara

 10. Nikad necu razumeti ovaj trend sa elektricnim. automobilima kao da ce to da resi pitanje zagadjenja planete
  (Zoran, 5. januar 2022 21:11)

  # Link komentara

 11. mora da nije vakcinisan ?! ko ? diler ,kupac , auto ? koga briga
  (inspektor nagib, 5. januar 2022 20:48)

  # Link komentara

 12. E vidis, ovo se meni ne moze desiti.
  (El Paso, 5. januar 2022 20:45)

  # Link komentara

 13. Isto tako ja u Nemačkoj, želeo da kupim stan.. Javio mi se prodavac kredita, koji ti nalazi najpovoljnije banke u celoj Nemačkoj i posalje mi ponudu... Bila je dobra ponuda, ja prihvatim i potpisem...Kada sam se vec opredelio za njega, pocne da odugovlaci namerno...Pet nedelja banka obrađuje kredit itd... kada je vec oterao konkurenciju, kada sam se opredelio za njega, nakon pet nedelja salje mi na potpis novu ponudu, mnogo nepovoljniju za mene. Kao, proslo je pet nedelja, banka sada ima druge kamate, znate to je normalno itd. kao, niste odmah imali svu dokumentaciju....a meni kako posalje mejl da treba nešto, tako za pola sata šaljem nazad.... Naravno, odustao sam od kupovine jer je ocigledna prevara, s tim da sam mogao da plaćam i taj drugi kredit, nepovoljniji, ali iz principa nisam hteo. Ali zato gde god da piše ime te žene koja prodaje kredite, pišu i moji komentari ispod da je u pitanju prevara. Nećeš ti nas srbe prevariti...:)
  (Marex, 5. januar 2022 20:45)

  # Link komentara

 14. @Korvin
  Gde to piše? S obzirom da diler plaća mercedesu, normalno je da ako mercedes poveća cenu onda i diler mora da smanji svoju zaradu ili poveća cenu. Ako mercedes spusti cenu diler može da radi šta hoće, prema američkom zakonu proizvođačima je zabranjeno da se mešaju u rad dilera. Mogu da raskinu ugovor kada istekne.
  Ovaj konkretan slučaj sam pratio preko engleskih medija i lepo je objašnjeno da se radi o sukobu dilera i kupca i da mercedes ima samo štetu od toga. Takođe, spomenuti su i problemi forda kome dileri podižu cenu električnog F-150 i do 40.000$. Dileri su trgovci i koriste priliku za enormnu zaradu zbog velike potražnje za nekim modelima.
  (Milan, 5. januar 2022 20:35)

  # Link komentara

 15. @nesrecni vlasnik mercedesa
  Potvrdjujem!
  Prijatelj morao da bira izmedju audija a4, bmw 3 i mercedesa C klase, jer mu je tako u firmi sledovalo, nije smeo ništa drugo (do tada vozio novu opel insigniu i bio prezadovoljan).
  Odabrao Mercedes i kuka ko ranjenik. Na 2000 km imao malo čukanje (udario ga Jugo otpozadi), 2 meseca cekao delove, vozio rent a car. Kad su ga konacno sredili nije mu radila klima, kao stradalo crevo. Pa kako stradalo, kaze on, to crevo je napred a ne pozadi? Ništa odgovor, opet čekanje... Sad mu je valjda sve ok.
  Inače, žalio se i na touch, kaže nepraktičan i težak za korišćenje, i na prostor (stvarno jeste sve usko, nekako je sav mali)
  (BDj, 5. januar 2022 20:15)

  # Link komentara

 16. Na žalost, Merc u Srbiji ne prodaje vozila direktno već preko ovlašćenog zastupnika. Pokušajte mailom da se žalite nekoj centrali za Jugoistočnu Evropu ili direktno u Štutgartu.
  (@Nesrecni vlasnik mercedesa,, 5. januar 2022 19:39)

  # Link komentara

 17. Jesi li pročitao vest? Jesi li razumeo pročitano? Nije mu mercedes podigao cenu, već diler.

  "Razočarani kupac javio se i u matični Mercedes-Benz USA, čiji je predstavnik odgovorio kako njihova politika nije da se mešaju u konačne maloprodajne cene i kako to ne smeju da rade."
  Neće ni kuga, ni kolera, ni promaja ubiti ovaj narod ali funkcionalna nepismenost definitivno hoće.
  (Silvester, 05. januar 2022 17:40)

  Izgleda da ti patiš od funkcionalne nepismenosti. Lepo piše da ako Mercedes u nemačkoj podigne cenu za 40 posto diler u Americi mora isto tako da podigne cenu.
  (Korvin, 5. januar 2022 19:23)

  # Link komentara

 18. Kupio Škodu Octaviu, i Zastavu 101, i gomilu delova, Sa Zastavom 101 ne zavisim od čipova, kompjutera, nabeđenih majstora i skupih servisa, pri tom uživam u vožnji, više nego čike u Merc benz. Nekad bio najbolji auto, a sad kvarljiva kompjutersko-senzorska gomila plastike, koju plaćate bogatstvom čikama pametnijim od vas.
  (Sava, 5. januar 2022 19:15)

  # Link komentara

 19. Ovo da proizvodjac ne moze da uradi nista po pitanju cene je BS. Mogu da limitiraju ovog dilera tako da vise ne moze da dobije porucena vozila. Diler je lice firme u javnosti i naravno da se MB USA pita.
  (Geometar, 05. januar 2022 17:41)
  Diler apsolutno nije kontrolisan sa proizvodjacem. Cak sta viseniedan diler moze da prodaje vise brendova. Oni formiraju cenu samo prema trzisti. Tako npr jedan mercedes diler moze da prodaje njihova vozila jeftinije od nekog drugog dilera.
  (achtwn, 5. januar 2022 19:08)

  # Link komentara

 20. Pojela ga inflacija.
  (XXL, 5. januar 2022 19:07)

  # Link komentara

 21. Nema nikakve sanse da mu je Mercedes promenio cenu nakon uplacenog depozita.
  (Dragan, 5. januar 2022 16:44)
  ---…--

  Nije mu Mercedes promenio cenu vec izlozbeno-prodajni salon. Mercedes je prodao auto salonu i salon ima pravo da trazi koliko god hoce za taj auto jer pripada njemu. Ista situacija koja "potresa" i Ford Bronco, ljudi su uplatili depozit jos pre 3+ godine, a sada kada su im konacno isporucena vozila saloni naplacuju i do 150% preko fabricke cene jer je potraznja daleko veca od ponude. Ako neces da ga kupis po takvoj ceni - nema problema, jer ima dosta drugih koji hoce.
  (The Unforgiven, 5. januar 2022 18:00)

  # Link komentara

 22. Ovo da proizvodjac ne moze da uradi nista po pitanju cene je BS. Mogu da limitiraju ovog dilera tako da vise ne moze da dobije porucena vozila. Diler je lice firme u javnosti i naravno da se MB USA pita.
  (Geometar, 5. januar 2022 17:41)

  # Link komentara

 23. @Nesrećni vlasnik Mercedesa: vozim c klasu uzetu novu u salonu u Bosni, 2015 godine. Prezadovoljan servisom, uslugom, transparentnošću, itd. Da su skupi - jesu, ali ako na to gledaš i ne odlučuješ se za Benc.
  Zbog toga me čudi tvoj komentar, znam pouzdano da MB Srbija "šefuje" MB-u u Bosni...
  (Gloria, 5. januar 2022 17:41)

  # Link komentara

 24. Dripački postupak, a verovatno i kršenje prava kupca.
  (sladoledsmesom, 05. januar 2022 15:53)

  Kršenje prava kupca nije, osim ako u ugovoru nije naglašeno drugačije.

  Profaktura, odnosno predračun, nije pravno obavezujuć dokument. Te I jedna i druga strana imaju pravo da odustanu bez obaveze davanja obrazloženja.
  (barglor, 5. januar 2022 17:41)

  # Link komentara

 25. Ocigledna reklama za Lucid i hajpovanje jos jedne savreme kaubojske balonske firme.

  Nema nikakve sanse da mu je Mercedes promenio cenu nakon uplacenog depozita.
  (Dragan, 05. januar 2022 16:44)

  Jesi li pročitao vest? Jesi li razumeo pročitano? Nije mu mercedes podigao cenu, već diler.

  "Razočarani kupac javio se i u matični Mercedes-Benz USA, čiji je predstavnik odgovorio kako njihova politika nije da se mešaju u konačne maloprodajne cene i kako to ne smeju da rade."

  Neće ni kuga, ni kolera, ni promaja ubiti ovaj narod ali funkcionalna nepismenost definitivno hoće.
  (Silvester, 5. januar 2022 17:40)

  # Link komentara

 26. Toga ima i ovde,bio je 22300 a mesec dana kasnije 24100.Ništa novo,može im se.
  (gile bg, 5. januar 2022 16:49)

  # Link komentara

 27. @Moje misljenje

  To se desava na trzistu koje drzava ne regulise ni u kom smislu. Naisao je neko ko je hteo da plati vise i onda su digli cenu originalnom kupcu na kraju krajeva nisu se obavezali ni na sta ako nisu potpisali kupoprodajni ugovor.
  (Vlada, 05. januar 2022 15:36)

  Ugovor je morao postojati, drugacije ne mozes naruciti auto. Sad, sta je u njemu pisalo, druga je stvar. To su standardizovani ugovori koje svi potpisujemo bez citanja. Ovaj je procitao kad su mu digli cenu, verovatno postoji i stavka da oni mogu to da cine, ali on moze u tom slucaju da se povuce. Gospodski je to ucinio, da vise ljudi sledi taj primer, drugacije bi se i dileri ponasali. Nekako mislim, ako lik kupuje auto za 100k nije do glave, prevozno sredstvo se moze nabaviti i za 7,8. Ne treba im dozvoliti da te za toliki novac zezaju, naravno ko je u mogucnosti. Normalno nigde ne zakeram, ali ako bih toliko platio, menjali bi mi menjac s automatskog na 5 brzina i vadili bi svu elektroniku iz auta, el. motor bi bio 6 cilindara benzinac, jer ja placam 100k
  (Splavar, 5. januar 2022 16:49)

  # Link komentara

 28. Ocigledna reklama za Lucid i hajpovanje jos jedne savreme kaubojske balonske firme.

  Nema nikakve sanse da mu je Mercedes promenio cenu nakon uplacenog depozita.
  (Dragan, 5. januar 2022 16:44)

  # Link komentara

 29. moze da ih tuzi
  (genijalac, 5. januar 2022 16:38)

  # Link komentara

 30. Ovi nasi u Srbiji su jos gori, ne daj boze da se prevarite i kupite nov automobil u mercedesu u Beogradu. Apsolutnu nikakvu podrsku nemate, nemaju delove za servis novog automobila evo 4 meseca vec, cak su prestali da se javljaju na telefone.
  (Nesrecni vlasnik mercedesa, 5. januar 2022 16:22)

  # Link komentara

 31. Meni isto rekli u Toyoti ovde u BG kad sam se raspitivao za novi auto da cena može da se poveća u odnosu na dogovorenu dok se čeka 4 do 6 meseci isporuka?!? Ne verujem da bi bilo 40% ali svakako nije prijatno ni 5%.
  (Ex apatrid, 5. januar 2022 16:13)

  # Link komentara

 32. Dripački postupak, a verovatno i kršenje prava kupca.
  (sladoledsmesom, 5. januar 2022 15:53)

  # Link komentara

 33. @Moje misljenje

  To se desava na trzistu koje drzava ne regulise ni u kom smislu. Naisao je neko ko je hteo da plati vise i onda su digli cenu originalnom kupcu na kraju krajeva nisu se obavezali ni na sta ako nisu potpisali kupoprodajni ugovor.
  (Vlada, 5. januar 2022 15:36)

  # Link komentara

 34. Vala, ako je to uradio, mislim da svako od nas treba da više ceni avoj novac.
  (Miloš, 5. januar 2022 15:30)

  # Link komentara

 35. Malo su pogrešili u prevodu, nije u pitanju povećanje cene, nego dilerska marža. E sad, ako je rezervisao vozilo po jednoj ceni, onda je trebalo da dogovori i tu maržu ranije.

  To su Ameri, imaju oni para da ih deru prodavci...
  (Kvarežma, 5. januar 2022 13:18)

  # Link komentara

 36. Ovo je bukvalno za Riplija. A s druge strane, u svom ovom haosu, posle cene i roka isporuke, postade normalno pitati da li je cena garantovana kad vozilo stigne.
  (Vozač, 5. januar 2022 12:56)

  # Link komentara

 37. Tužio bi on njih u USA, samo da može,
  jurili bi ga advokati, ali nema svrhe...
  (Pop, 5. januar 2022 12:44)

  # Link komentara

 38. Ovo je čisto najflagrantnije kršenje prava kupaca... Nema dalje...
  A sada eksperti mogu pravno tehnički da filosofiraju, i na kraju da dokažu da su eksperti.
  Ovaj, zaslužejemo sve ovo, a još nije ni počelo.
  (Moje mišljenje ne smrdi samo meni, 5. januar 2022 11:48)

  # Link komentara

 39. "Koliko košta kilo pistaća"?
  -"1000 din" .
  "Dajte pola kila".
  -"Izvolite, 900din".
  (Moje mišljenje ne smrdi samo meni, 5. januar 2022 11:44)

  # Link komentara