Četvrtak, 25.11.2021.

17:00

BMW na vrhu liste – kojim automobilima se najviše vraća kilometraža? FOTO

Izvor: B92

BMW na vrhu liste – kojim automobilima se najviše vraæa kilometraža? FOTO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

Reno_man

pre 2 godine

Neka procena kad god gledam auto, pogotovo iz uvoza, odometar je totalno nebitan, znam da su vracali km, koliko auto ima godina pa pomnozim lepo sa minimum 15-20.000km (iako znam da nekad automobili u Evropi predju i po 30.000km godisnje lagano), ali ovo je onako optimisticna procena, naravno stanje zavisi i od gomile ostalih faktora...

Kupio sam pre par godina na placu, Reno Senik 1,5dci 2,5 godine star sa pređenih 166000 km. Doteran iz Italije. Znači prelazio je blizu 70 hiljada kilometara godišnje. Nadam se da mu nije vraćena kilometraža.

Sozlza

pre 2 godine

Ja godišnje prelazim oko 5-6 hiljada kilometara. Mislim šta ima veze što ću kupiti neki benzinc auto koji je u realnosti prešao 350.000km, izdvojiću još 500-600 p i hiljadu evra za servis, i pošto ga neću svakako drnadi niti voziti svaki dan, zašto bih onda ulazio u lizing i bacao pare kad ovao sve ukupno koliko toliko pouzdan atmosferaca star 10ak godina mogu imati koliko bi me samo koštalo učešće za nov? Znam da nema 150.000km na satu već verovatno 300-400.000 pa šta za moje potrebe to je to. Svako treba spram svojih potreba da ceni ako godišnje zaista prelazite 50.000km onda mislim da treba da razmišljate o kupovini novih kola.

Mile

pre 2 godine

Često na oglasima vidim podatak da je auto "sa isteklog lizinga". Mogu da razumem kada je vozilo staro 4-5 godina, jer lizing obično traje 24-48 meseci, ali kada vidim da je vozilo staro 15 godina, a kupljeno od lizing kuće,tu je očigledno nešto sumnjivo.
Mislim da je preko 80% vozila na placevima sa skrivenim manama i vraćenim kilometražama. Italijani su srećni kada vide naše kupce, kada kupuju i tovare na kamion sve najjeftinije i havarisano. To se onda sredi sa dobro uigranim limarima da izgleda koliko toliko prihvatljivo, opere se unutrašnjost vozila i motor (a znamo da elektronika i voda nisu dobri prijatelji), pa onda prodaje ovde kao novo,novo,novo...

Nisam Englez

pre 2 godine

Izmišljas. Engleska reč za kilometar sat je odometer. Mileage clocking je termin koji predstavlja manipulacije sa kilometar satom.
(Guliver, 26. novembar 2021 16:42)

Odometer je izraz koji inzinjeri koriste u Fordovoj fabrici u kojoj radim, cisto da ne bi doslo do nedoumice. To je 100% ispravan tehnicki termin ali manje zastupljen u svakodnevnom govoru.
Kolokvijalno se koristi Mileage Clock, pa zato i Clocking za prevaru, inace bi bilo Odometering? Ne?
Komentator je pitao za izvor reci Clocking, a ne za tehnicki prevod za brojilo, pa je tako tvoj odgovor iako ispravan ustvari promasio temu. Za to se pre 30 godina, u staroj Jugoslaviji kad sam ja isao u skolu, dobijala ocena 1. Sad ne znam kako je, odavno nisam tu..

Srba

pre 2 godine

Mnogo se generalizuje to sa kilometražom na zapadu. Tačno je da ima automobila koji prelaze po 30.000-40.000km godišnje, čak sam vidjao i sa preko 50.000km. Ali postoje i automobili koji ne predju ni 5-6.000. Sve je individualno i stvar vlasnika za šta mu je trebao taj auto. Čak nema ni pravila da su velike luksuzne limuzine više prešle. Jedino što je vrlo očigledno je cena pa su oni sa stotinama hiljada km značajno jeftiniji od ovih drugih kojima nekada vlasnici često drže nenormalno visoku cenu. E ti jeftiniji završavaju kod nas, matematika je jednostavna kada uporedite godište i kilometražu da su na oglasima na Zapadu slični automobili iste cene ili čak i malo skuplji nego u Srbiji. Razlika je u km i havarijama.

Zizi

pre 2 godine

Mislim da prosecna kilometraza koju prelaze u npr. Nemackoj nije toliko vazna za nas. Uporedite cene sa nasih oglasa istih automobile, godista, opreme i kilometraze sa autoscouta ili mobile-a. Videcete da su tamo auti istih karakteristika ako ne slicne cene onda skuplji. Kako onda uvoznik da tamo kupi i ovde proda a i dalje ima jaku marzu? Samo ako uzme neki sa dosta kilometara i prepravi je. A nas narod misli nece mene, i to je sve sto kaze bez da razmisli o riziku. Isto je I kada voze decu van autosedista, na celavim gumama, kada pretice kolonu, vozi pijan, glasa na izborima...
Neki ne bas pametan narod sudeci po posledicama.

Geometar

pre 2 godine

koliko auto ima godina pa pomnozim lepo sa minimum 15-20.000km (iako znam da nekad automobili u Evropi predju i po 30.000km godisnje lagano)"

U kakvoj si ti zabludi druze. Auta na zapadu prelaze lagano od 30-40 k km godisnje kao neki minimum.Zato se i na zapadu kupuje dizel. Da ne pricam o flotnim automobilima sa licitacija, redovno sam ih gledao sa 70k km i vise godisnje.. Po tvome ispada da ako kupis auto staro 10 godina da ima oko 200 k km ?
Vjeruj mi kad ti kazem da ima debelo preko 400k i to je dobro ako ima samo toliko.
(svasta, 26. novembar 2021 10:50)

Na kom zapadu? Ima zapada i zapada. U gradu gde sam dugo ziveo prosecna godisnja kilometraza je ispod 10,000 km. Cesto mogu da se nadju kola 7-8 godina stara sa kilometrazom ispod 30,000 km. Moj zet koji jos uvek zivi u tom mestu je pred koronu kupio BMW iz 2013 sa kilometrazom od 27,000 km. Nije kilometraza lazirana, to reputabilnim dilerima ne pada na pamet. Uz to, auto je lokalno kupljen nov, odrzavan kod istog dilera (samo jedan BMW diler u gradu), lokalno ponovo prodat kod istog dilera.

peca

pre 2 godine

Pa Mercedes nije za sirotinju, takvima kao ti treba zabraniti da kupujete nemačke aute.
(zmaj, 26. novembar 2021 13:01

Lepo sam napisao da sam kupio Mercedes star 4 god. Pogledaj oglase koliko kosta sada takav auto star 4 god. pa ces videti da li sam sirotinja ili je siromasno tvoje razmisljanje!

igor_t

pre 2 godine

Sta znam, kod nas svaki auto ima 176423km na satu.
Osim ako je prodavac posten i domacin pa lepo prizna da ima pravih 230567km.

A automobili preko 250k jednostavno ne postoje.
(igor_t, 26. novembar 2021 09:05

Hahahahhaha nikad bolji komentar. Sve si u pravu, mi pošteni ih prodajemo sa 230 000, al majku mu niko ni da pogleda auto, svi hoće one sa 176 000, dzaba smo mi pošteni pa vratimo manje. Ziva istina!
(Andrej, 26. novembar 2021 11:26)

200k je taj magicni broj koji se ne sme preci :)

Vidi nas covek 170k, nov covece, kupuj odmah, dizi kredu.

180k dobar dobar, al ako moze neka zamena, ili malo da spusti, bar za registraciju.

215k au bezi dalje to je krs neki, ko zna koliko taj stvarno ima.

Guliver

pre 2 godine

Da li neko moze da objasni koren reci ili preklo? Da li je "cloaking" ili "overclocking" mada ni jedno nema veze sa kilometrazom?

Engleska rec za brojac kilometara je "Mileage Clock" (bukvalno sat za miljazu/kilometre). Za "stelovanje" sata oni kazu Clocking.
(Nisam Englez, 26. novembar 2021 10:06)

Izmišljas. Engleska reč za kilometar sat je odometer. Mileage clocking je termin koji predstavlja manipulacije sa kilometar satom.

zex1

pre 2 godine

@GM, odem u Jagodinu za auto, 230.000km ,po dogovoru sa vlasnikom da je sve u odlicnom stanju, neudaran, lanac zamenjen preventivno, dizne radjene prosle godine, motor prede, diskovi i plocice novi, lezajevi zamenjeni, gume od prosle godine, mali servis da se radi za 5.000km jedini kvar bravica na kaseti. Ozbiljan sam covek, porodican itd... na licu mesta auto presao 330.000 po satu,nije ni vlasnik, em prljav, em nema lajsna da nije pukla ni spolja ni unutra, gume stare, motor mlak. Pali ga da ga cujemo , on na 3klipa radi mada se javlja i 4ti... Kazaljka od obrtomera 200 ob varira. Kaze ovaj to je kaze super , sad je hladan nije paljen ceo dan, po njemu odlicno radi, da ga probam da se uverim...Kazem mlak bre motor bio -ma to sam samo dosao od jblg odakle... Sta je taj mislio, pa moja baba bi videla da ne valja nista. Ne razumem ni da precutis nesto sto se ne vidi tako lako a znas za problem , ali da za toliko toga ociglednog slazes i pravis se blesav... a sta tek reci za ove sto u auto nisu ni seli i provozali a prodaju ga...

zmaj

pre 2 godine

Od tada vozim iskljucivo nove "raspale korejance i japance" kako ovde ljudi vole da kazu, ali vozim, ne popravljam!
(peca, 26. novembar 2021 11:27)


Pa Mercedes nije za sirotinju, takvima kao ti treba zabraniti da kupujete nemačke aute.

peca

pre 2 godine

Svi mi to znamo, i opet kada kupujemo, bežimo od onih koji imaju km preko 200k na satu!? Mi, zapravo, pristajemo na laz, volimo da nam ispricaju one cuvene price. Ismejavamo ljude koji kupe novu Daciju, a mislimo da smo vece face od njih, jer kupimo Mecku, Audi, sa 420k, kao ja. A onda? Onda krece pakao, koji krijemo od prijatelja, menjamo zamajce, remontujemo turbine, lezajevi, spaneri, dpf, itd, itd, a komsija sa Dacijom, voziii. Evo, vrata do mene, svaki kvar na kolima zna cela zgrada! Deru se, tuku, svadjaju, lupaju vratima, psuje se majka, a stara zena....Kao sto vec rekoh, ja sam presekao pre nekoliko godina i kupujem iskljucivo nov auto. Jedu tu neke rate, ali nema iznenadjenja, sedim i vozim, novo, mirise, radi sve, nista ne lupa....

Pero

pre 2 godine

U Srbiji, na placevima nema uvezenog dizela kome nije vraćena kilometraža. Može se naći po koji benzinac i to je to.
Najgore od svega je što se kilometraža vraća i za po 300.000-400.000.

ludilo

pre 2 godine

firma u kojoj sam radio u Srbiji kupila je novu tojotu avensis-korolu, i za godinu ipo dana je presla 95000 km, e sad vi vidite koliko prelaze sluzbeni automobili po nemackoj, francuskoj, italiji.... to ispod 60000 godisnje nije pogotovo sluzbena, a privatna ispod 30000.

ivan

pre 2 godine

Imam oktaviu vrs 2001,400000 prešla, kupljena nova u Srbiji,kompletna servisna dokumentacija.Auto je neverovatan po pitanju stabilnosti,brzine i jeftinoće održavanja.
Stavio je na oglas,niko ni da pita.
Jedan lik pozvao,kaže jaka cena,mnogo prešla.Naravno poslao sam ga da kupi takav auto sa 200000km za manje para.
I da, škodilak sa 400000 se ne čuje u radu.
zanteresovani se mogu javiti na broj
nula šest nula šest četiri sedam sedam sedam tri osam
?

3210

pre 2 godine

Jedini nacin da 100% budete sigurni u kilometrazu je auto kupljen nov kod nas i da je odrzavan u ovlascenom servisu
(Trt, 26. novembar 2021 10:06)

Kada sam kupovao auto
pet komada sam preko broja šasije proverio na onoj aplikaciji
(ne pišem ime da je ne reklamiram).
Prva četiri bili sa vraćanom od čega dva i sa velikim havarijama.
Jedan prodavac mi se kunuo da je kilometraža 100% prava pokazivao mi overenu servisnu knjigu sa pečatom svakog servisa i da će ga predamnom zapaliti ako je kilometraža vraćena .
Demantovao sam ga slikama gde se jasno vidi da je pre dve godine na tehničkom pregledu imao 110 000 km više,zatim fotografijama oglasa iz Holandije gde se taj auto prodavao sa sve cenom po kojoj se prodavao ,kilometražom i slikama kao i slikom instrument table gde se jasno vidi kilometraža i slikom gde se vidi da je krov bio malo oštećen od grada.
Čovek je ostao bez teksta samo je slegao ramenima.
Prvi izveštaj platio 1800 din ostala četiri po 1200 din.
Nikad u životu nisam pametnije potrošio
55 eura.

Tek peti je bio sa tačnim podatcima kao u oglasu.
Radi se o većoj limuzini 2018 god.
Kupljen je u inistranstvu i uvežen u Srbiju sa jako malom kilometražom a kupila ga je i uvezla jedna naša auto kuća koja je u Srbiji i ovlašćeni uvoznik i serviser baš za tu marku.
U izveštaju sa te aplikacije sam dobio bukvalno sve od kilometraže kako se kretala i kako je rasla na poslednje dve registracije sa sve slikama auta i slikom manjeg oštećenja koje je auto pretrpeo i procenom štete od 1500 eura ( oštećen prednji branik i napukao jedan far)
Preko 20 slika od spoljašnosti auta, kompletna unutrašnjost čak i malo oguljena felna je dokumentovana slikom.

Tako da može se proveriti i auto iz inostranstva a ne samo kupljen nov u Srbiji.
Ne treba žaliti 10 - 15 eura i proveriti bilo koji auto pre kupovine.

Logikar

pre 2 godine

Svaki auto koji neovlašćeni auto saloni prodaju ima vraćenu kolometražu. Ili ajde da kažemo 80+%. To se skoro više ni ne krije nego se podrazumeva. Peglanje udubljenja, jer su skoro sva auta koje uvezu udarena (carina manja na njih), vraćanje kilometraže, pranje svana i iznutra, stavljanje ratkapni. Rupa od zemlje, rupa od zakona, rupa od ljudi i morala, rupa od auta, rupe po putevima. Rupa do rupe.

GM

pre 2 godine

Pre neki dan sam otisao na jedan auto plac, poprilicno opremljen, pored autoputa u Beogradu.

Auto za koji sam pitao, kazu da je presao 124 hiljade. I kao uzmite broj sasije i proverite ako hocete...

Da, uz broj sasije se proveri i ispostavi se da je poslednji servis u zvanicnom servisu radjen pre skoro 4 godine, na 209 hiljada kilometara. Pre prakticno 4 godine.

I kada sam im to rekao... oni kao, mi smo takav auto i dobili...

Jel neko moze da pomisli da autoplac koji uzima auto, ne proverava po broju sasije stanje i kilometrazu auta, odnosno sta oni ocekuju od poetencijalnog kupca, da mozda to nece proveravati nego uzeti auto preko slike ?!

Andrej

pre 2 godine

Sta znam, kod nas svaki auto ima 176423km na satu.
Osim ako je prodavac posten i domacin pa lepo prizna da ima pravih 230567km.

A automobili preko 250k jednostavno ne postoje.
(igor_t, 26. novembar 2021 09:05

Hahahahhaha nikad bolji komentar. Sve si u pravu, mi pošteni ih prodajemo sa 230 000, al majku mu niko ni da pogleda auto, svi hoće one sa 176 000, dzaba smo mi pošteni pa vratimo manje. Ziva istina!

peca

pre 2 godine

Pre desetak godina, kupim Mercedes e klasu, 4 god. star, prelep, nov, nov, nov, sreci mojoj nikad kraja. Nakon raznoraznih premijum kanturina, konacno ubodem ekstra auto. Da, tako sam mislio dok nisam poceo moje druzenje sa mehanicerem. Ubrzo, saznam preko zvanicnog servisa, da je moj nov nov auto imao poslednji servis u Hamburgu na 420 hiljada, znaci, minimum 100 hiljada godisnje su ga vozili! Druzili se ja i mehanicar, sve dok me nakon 3 godine nije pozvao na slavu, tada sam shvatio sta treba da uradim. Otisao na slavu, a nakon toga prodao kofu i lepo, kupio nov auto. Od tada vozim iskljucivo nove "raspale korejance i japance" kako ovde ljudi vole da kazu, ali vozim, ne popravljam!

Merk

pre 2 godine

Zbog toga se kupuje ili nov auto, ili polovan kupljen u Srbiji od prvog vlasnika sa kompletnom servisnom knjižicom u ovlašćenim servisima.

Djorke

pre 2 godine

@ Ko smanjivanje kilometraze zove klokovanje?

Da li neko moze da objasni koren reci ili preklo? Da li je "cloaking" ili "overclocking" mada ni jedno nema veze sa kilometrazom?
(sss, 25. novembar 2021 17:19)

Ne smanjivanje kilometraze kao takvo, nego petljanje oko (kilometar) sata. To je poreklo izraza.

realno

pre 2 godine

prica od mog poznanika koji radi sa autima, 2005 godina je bila, S klasa 2003 godiste S400 cdi, godinu i 4 meseca star auto je bio, uvezen sa pravih 125 hiljade km, znaci gazen skoro 10 hiljada kilometara mesecno, auto kao nov, prodao ga nekom liku iz Bg-a, on ga oterao u ovlasceni servis, zove ga posle par dana, kaze mu rodjeni, zadnji servis mu radjen u Italiji na 235 hiljade kilometara, drugar moj nije mogao da veruje, znaci auto je bio stvarno kao Nov, da je stavio da je presao 30 hiljada km lako je mogao proci, on je bio zacudjen kako je i 125 hiljada presao, stvarno ga nije on vracao, ali kupac je rekao da nema veze, auto i motor su u servisu utvrdili da su u stanju kao da je izasao iz Fabrike, sve mu merili, tako da, nebitno je koliko je auto presao, nego kako je odrzavan i kako se odrzava.. a svaki bez problema prelazi milion uz adrkvatno odrzavanje..

Neko preko

pre 2 godine

Neka procena kad god gledam auto, pogotovo iz uvoza, odometar je totalno nebitan, znam da su vracali km, koliko auto ima godina pa pomnozim lepo sa minimum 15-20.000km (iako znam da nekad automobili u Evropi predju i po 30.000km godisnje lagano), ali ovo je onako optimisticna procena, naravno stanje zavisi i od gomile ostalih faktora...
(dS>0, 26. novembar 2021 01:02) # Link komentara

I naravno pogresis u bar 40% slucajeva. Preko grane narod ima para pa ima puno porodica koje imaju drugi pa i treci automobil. I kao sto svako od nas ima svog favorita, jedan se vozi non stop a ostali mnogo manje, pa je vrlo realno da nadjes auto koji je prelazio 10.000km godisnje ali moras da imas nekog u inostranstvu da ode i da pogleda taj auto za svaki slucaj.

kide

pre 2 godine

SABACKA VEZA....umeju ljudi da lepo upisu 6 brojeva sa prvim pocetnim brojem na 1 (nikako na 2), ostali nisu bitni......prva ruka, jedan vlasnik, lizing, servis knjizica.itd.itd.. to je sigurno proveren recept za srpski miran san. Ko meni neveruje neka skokne do Sapca. Ja sam skoro bio, poverovao im, pazario, zaebo se, pa osetio potrebu da podelim sa vama! P.S. Tek da se zna da ovih "skolovanih" sto vuku GEN iz Sabca ima i u ostalim gradovima "lepe nase" Srbije!!! Navali narode.......

C i n i k

pre 2 godine

To je cinjenica, BMW je atraktivan auto, radi se o statusnom simbolu, nije zato cudo da se falsifikuje km, to je zapravo pravilo, ko sto se falsifikuje novac, iz istih motiva se radi i sa km..

Nisam Englez

pre 2 godine

Da li neko moze da objasni koren reci ili preklo? Da li je "cloaking" ili "overclocking" mada ni jedno nema veze sa kilometrazom?

Engleska rec za brojac kilometara je "Mileage Clock" (bukvalno sat za miljazu/kilometre). Za "stelovanje" sata oni kazu Clocking.

svasta

pre 2 godine

"koliko auto ima godina pa pomnozim lepo sa minimum 15-20.000km (iako znam da nekad automobili u Evropi predju i po 30.000km godisnje lagano)"

U kakvoj si ti zabludi druze. Auta na zapadu prelaze lagano od 30-40 k km godisnje kao neki minimum.Zato se i na zapadu kupuje dizel. Da ne pricam o flotnim automobilima sa licitacija, redovno sam ih gledao sa 70k km i vise godisnje.. Po tvome ispada da ako kupis auto staro 10 godina da ima oko 200 k km ?
Vjeruj mi kad ti kazem da ima debelo preko 400k i to je dobro ako ima samo toliko.

igor_t

pre 2 godine

Sta znam, kod nas svaki auto ima 176423km na satu.
Osim ako je prodavac posten i domacin pa lepo prizna da ima pravih 230567km.

A automobili preko 250k jednostavno ne postoje.

Pamet u glavu

pre 2 godine

Trebaš stvarno da budeš genije pa da kupiš "povoljno" M5.Zna se ko vozi takve automobile i lako je zaključiti da je neka prevara ako je ispod cijene.

dS>0

pre 2 godine

Neka procena kad god gledam auto, pogotovo iz uvoza, odometar je totalno nebitan, znam da su vracali km, koliko auto ima godina pa pomnozim lepo sa minimum 15-20.000km (iako znam da nekad automobili u Evropi predju i po 30.000km godisnje lagano), ali ovo je onako optimisticna procena, naravno stanje zavisi i od gomile ostalih faktora...

kralj

pre 2 godine

Mozda smanjuju kilometrazu u EU,nasi placevi sigurno ne pipaju nista,kod nas se uvoze sve polovnjaci sa lizinga I od prvog vlasnika sa kilometrazom oko 180k,bez obzira dal je auto star pet ili dvadeset godina.

sss

pre 2 godine

Ko smanjivanje kilometraze zove klokovanje?

Da li neko moze da objasni koren reci ili preklo? Da li je "cloaking" ili "overclocking" mada ni jedno nema veze sa kilometrazom?

kralj

pre 2 godine

Mozda smanjuju kilometrazu u EU,nasi placevi sigurno ne pipaju nista,kod nas se uvoze sve polovnjaci sa lizinga I od prvog vlasnika sa kilometrazom oko 180k,bez obzira dal je auto star pet ili dvadeset godina.

igor_t

pre 2 godine

Sta znam, kod nas svaki auto ima 176423km na satu.
Osim ako je prodavac posten i domacin pa lepo prizna da ima pravih 230567km.

A automobili preko 250k jednostavno ne postoje.

sss

pre 2 godine

Ko smanjivanje kilometraze zove klokovanje?

Da li neko moze da objasni koren reci ili preklo? Da li je "cloaking" ili "overclocking" mada ni jedno nema veze sa kilometrazom?

kide

pre 2 godine

SABACKA VEZA....umeju ljudi da lepo upisu 6 brojeva sa prvim pocetnim brojem na 1 (nikako na 2), ostali nisu bitni......prva ruka, jedan vlasnik, lizing, servis knjizica.itd.itd.. to je sigurno proveren recept za srpski miran san. Ko meni neveruje neka skokne do Sapca. Ja sam skoro bio, poverovao im, pazario, zaebo se, pa osetio potrebu da podelim sa vama! P.S. Tek da se zna da ovih "skolovanih" sto vuku GEN iz Sabca ima i u ostalim gradovima "lepe nase" Srbije!!! Navali narode.......

dS>0

pre 2 godine

Neka procena kad god gledam auto, pogotovo iz uvoza, odometar je totalno nebitan, znam da su vracali km, koliko auto ima godina pa pomnozim lepo sa minimum 15-20.000km (iako znam da nekad automobili u Evropi predju i po 30.000km godisnje lagano), ali ovo je onako optimisticna procena, naravno stanje zavisi i od gomile ostalih faktora...

svasta

pre 2 godine

"koliko auto ima godina pa pomnozim lepo sa minimum 15-20.000km (iako znam da nekad automobili u Evropi predju i po 30.000km godisnje lagano)"

U kakvoj si ti zabludi druze. Auta na zapadu prelaze lagano od 30-40 k km godisnje kao neki minimum.Zato se i na zapadu kupuje dizel. Da ne pricam o flotnim automobilima sa licitacija, redovno sam ih gledao sa 70k km i vise godisnje.. Po tvome ispada da ako kupis auto staro 10 godina da ima oko 200 k km ?
Vjeruj mi kad ti kazem da ima debelo preko 400k i to je dobro ako ima samo toliko.

peca

pre 2 godine

Pre desetak godina, kupim Mercedes e klasu, 4 god. star, prelep, nov, nov, nov, sreci mojoj nikad kraja. Nakon raznoraznih premijum kanturina, konacno ubodem ekstra auto. Da, tako sam mislio dok nisam poceo moje druzenje sa mehanicerem. Ubrzo, saznam preko zvanicnog servisa, da je moj nov nov auto imao poslednji servis u Hamburgu na 420 hiljada, znaci, minimum 100 hiljada godisnje su ga vozili! Druzili se ja i mehanicar, sve dok me nakon 3 godine nije pozvao na slavu, tada sam shvatio sta treba da uradim. Otisao na slavu, a nakon toga prodao kofu i lepo, kupio nov auto. Od tada vozim iskljucivo nove "raspale korejance i japance" kako ovde ljudi vole da kazu, ali vozim, ne popravljam!

realno

pre 2 godine

prica od mog poznanika koji radi sa autima, 2005 godina je bila, S klasa 2003 godiste S400 cdi, godinu i 4 meseca star auto je bio, uvezen sa pravih 125 hiljade km, znaci gazen skoro 10 hiljada kilometara mesecno, auto kao nov, prodao ga nekom liku iz Bg-a, on ga oterao u ovlasceni servis, zove ga posle par dana, kaze mu rodjeni, zadnji servis mu radjen u Italiji na 235 hiljade kilometara, drugar moj nije mogao da veruje, znaci auto je bio stvarno kao Nov, da je stavio da je presao 30 hiljada km lako je mogao proci, on je bio zacudjen kako je i 125 hiljada presao, stvarno ga nije on vracao, ali kupac je rekao da nema veze, auto i motor su u servisu utvrdili da su u stanju kao da je izasao iz Fabrike, sve mu merili, tako da, nebitno je koliko je auto presao, nego kako je odrzavan i kako se odrzava.. a svaki bez problema prelazi milion uz adrkvatno odrzavanje..

GM

pre 2 godine

Pre neki dan sam otisao na jedan auto plac, poprilicno opremljen, pored autoputa u Beogradu.

Auto za koji sam pitao, kazu da je presao 124 hiljade. I kao uzmite broj sasije i proverite ako hocete...

Da, uz broj sasije se proveri i ispostavi se da je poslednji servis u zvanicnom servisu radjen pre skoro 4 godine, na 209 hiljada kilometara. Pre prakticno 4 godine.

I kada sam im to rekao... oni kao, mi smo takav auto i dobili...

Jel neko moze da pomisli da autoplac koji uzima auto, ne proverava po broju sasije stanje i kilometrazu auta, odnosno sta oni ocekuju od poetencijalnog kupca, da mozda to nece proveravati nego uzeti auto preko slike ?!

Pamet u glavu

pre 2 godine

Trebaš stvarno da budeš genije pa da kupiš "povoljno" M5.Zna se ko vozi takve automobile i lako je zaključiti da je neka prevara ako je ispod cijene.

Neko preko

pre 2 godine

Neka procena kad god gledam auto, pogotovo iz uvoza, odometar je totalno nebitan, znam da su vracali km, koliko auto ima godina pa pomnozim lepo sa minimum 15-20.000km (iako znam da nekad automobili u Evropi predju i po 30.000km godisnje lagano), ali ovo je onako optimisticna procena, naravno stanje zavisi i od gomile ostalih faktora...
(dS>0, 26. novembar 2021 01:02) # Link komentara

I naravno pogresis u bar 40% slucajeva. Preko grane narod ima para pa ima puno porodica koje imaju drugi pa i treci automobil. I kao sto svako od nas ima svog favorita, jedan se vozi non stop a ostali mnogo manje, pa je vrlo realno da nadjes auto koji je prelazio 10.000km godisnje ali moras da imas nekog u inostranstvu da ode i da pogleda taj auto za svaki slucaj.

Andrej

pre 2 godine

Sta znam, kod nas svaki auto ima 176423km na satu.
Osim ako je prodavac posten i domacin pa lepo prizna da ima pravih 230567km.

A automobili preko 250k jednostavno ne postoje.
(igor_t, 26. novembar 2021 09:05

Hahahahhaha nikad bolji komentar. Sve si u pravu, mi pošteni ih prodajemo sa 230 000, al majku mu niko ni da pogleda auto, svi hoće one sa 176 000, dzaba smo mi pošteni pa vratimo manje. Ziva istina!

Logikar

pre 2 godine

Svaki auto koji neovlašćeni auto saloni prodaju ima vraćenu kolometražu. Ili ajde da kažemo 80+%. To se skoro više ni ne krije nego se podrazumeva. Peglanje udubljenja, jer su skoro sva auta koje uvezu udarena (carina manja na njih), vraćanje kilometraže, pranje svana i iznutra, stavljanje ratkapni. Rupa od zemlje, rupa od zakona, rupa od ljudi i morala, rupa od auta, rupe po putevima. Rupa do rupe.

Pero

pre 2 godine

U Srbiji, na placevima nema uvezenog dizela kome nije vraćena kilometraža. Može se naći po koji benzinac i to je to.
Najgore od svega je što se kilometraža vraća i za po 300.000-400.000.

3210

pre 2 godine

Jedini nacin da 100% budete sigurni u kilometrazu je auto kupljen nov kod nas i da je odrzavan u ovlascenom servisu
(Trt, 26. novembar 2021 10:06)

Kada sam kupovao auto
pet komada sam preko broja šasije proverio na onoj aplikaciji
(ne pišem ime da je ne reklamiram).
Prva četiri bili sa vraćanom od čega dva i sa velikim havarijama.
Jedan prodavac mi se kunuo da je kilometraža 100% prava pokazivao mi overenu servisnu knjigu sa pečatom svakog servisa i da će ga predamnom zapaliti ako je kilometraža vraćena .
Demantovao sam ga slikama gde se jasno vidi da je pre dve godine na tehničkom pregledu imao 110 000 km više,zatim fotografijama oglasa iz Holandije gde se taj auto prodavao sa sve cenom po kojoj se prodavao ,kilometražom i slikama kao i slikom instrument table gde se jasno vidi kilometraža i slikom gde se vidi da je krov bio malo oštećen od grada.
Čovek je ostao bez teksta samo je slegao ramenima.
Prvi izveštaj platio 1800 din ostala četiri po 1200 din.
Nikad u životu nisam pametnije potrošio
55 eura.

Tek peti je bio sa tačnim podatcima kao u oglasu.
Radi se o većoj limuzini 2018 god.
Kupljen je u inistranstvu i uvežen u Srbiju sa jako malom kilometražom a kupila ga je i uvezla jedna naša auto kuća koja je u Srbiji i ovlašćeni uvoznik i serviser baš za tu marku.
U izveštaju sa te aplikacije sam dobio bukvalno sve od kilometraže kako se kretala i kako je rasla na poslednje dve registracije sa sve slikama auta i slikom manjeg oštećenja koje je auto pretrpeo i procenom štete od 1500 eura ( oštećen prednji branik i napukao jedan far)
Preko 20 slika od spoljašnosti auta, kompletna unutrašnjost čak i malo oguljena felna je dokumentovana slikom.

Tako da može se proveriti i auto iz inostranstva a ne samo kupljen nov u Srbiji.
Ne treba žaliti 10 - 15 eura i proveriti bilo koji auto pre kupovine.

peca

pre 2 godine

Svi mi to znamo, i opet kada kupujemo, bežimo od onih koji imaju km preko 200k na satu!? Mi, zapravo, pristajemo na laz, volimo da nam ispricaju one cuvene price. Ismejavamo ljude koji kupe novu Daciju, a mislimo da smo vece face od njih, jer kupimo Mecku, Audi, sa 420k, kao ja. A onda? Onda krece pakao, koji krijemo od prijatelja, menjamo zamajce, remontujemo turbine, lezajevi, spaneri, dpf, itd, itd, a komsija sa Dacijom, voziii. Evo, vrata do mene, svaki kvar na kolima zna cela zgrada! Deru se, tuku, svadjaju, lupaju vratima, psuje se majka, a stara zena....Kao sto vec rekoh, ja sam presekao pre nekoliko godina i kupujem iskljucivo nov auto. Jedu tu neke rate, ali nema iznenadjenja, sedim i vozim, novo, mirise, radi sve, nista ne lupa....

Nisam Englez

pre 2 godine

Da li neko moze da objasni koren reci ili preklo? Da li je "cloaking" ili "overclocking" mada ni jedno nema veze sa kilometrazom?

Engleska rec za brojac kilometara je "Mileage Clock" (bukvalno sat za miljazu/kilometre). Za "stelovanje" sata oni kazu Clocking.

Merk

pre 2 godine

Zbog toga se kupuje ili nov auto, ili polovan kupljen u Srbiji od prvog vlasnika sa kompletnom servisnom knjižicom u ovlašćenim servisima.

zex1

pre 2 godine

@GM, odem u Jagodinu za auto, 230.000km ,po dogovoru sa vlasnikom da je sve u odlicnom stanju, neudaran, lanac zamenjen preventivno, dizne radjene prosle godine, motor prede, diskovi i plocice novi, lezajevi zamenjeni, gume od prosle godine, mali servis da se radi za 5.000km jedini kvar bravica na kaseti. Ozbiljan sam covek, porodican itd... na licu mesta auto presao 330.000 po satu,nije ni vlasnik, em prljav, em nema lajsna da nije pukla ni spolja ni unutra, gume stare, motor mlak. Pali ga da ga cujemo , on na 3klipa radi mada se javlja i 4ti... Kazaljka od obrtomera 200 ob varira. Kaze ovaj to je kaze super , sad je hladan nije paljen ceo dan, po njemu odlicno radi, da ga probam da se uverim...Kazem mlak bre motor bio -ma to sam samo dosao od jblg odakle... Sta je taj mislio, pa moja baba bi videla da ne valja nista. Ne razumem ni da precutis nesto sto se ne vidi tako lako a znas za problem , ali da za toliko toga ociglednog slazes i pravis se blesav... a sta tek reci za ove sto u auto nisu ni seli i provozali a prodaju ga...

peca

pre 2 godine

Pa Mercedes nije za sirotinju, takvima kao ti treba zabraniti da kupujete nemačke aute.
(zmaj, 26. novembar 2021 13:01

Lepo sam napisao da sam kupio Mercedes star 4 god. Pogledaj oglase koliko kosta sada takav auto star 4 god. pa ces videti da li sam sirotinja ili je siromasno tvoje razmisljanje!

Geometar

pre 2 godine

koliko auto ima godina pa pomnozim lepo sa minimum 15-20.000km (iako znam da nekad automobili u Evropi predju i po 30.000km godisnje lagano)"

U kakvoj si ti zabludi druze. Auta na zapadu prelaze lagano od 30-40 k km godisnje kao neki minimum.Zato se i na zapadu kupuje dizel. Da ne pricam o flotnim automobilima sa licitacija, redovno sam ih gledao sa 70k km i vise godisnje.. Po tvome ispada da ako kupis auto staro 10 godina da ima oko 200 k km ?
Vjeruj mi kad ti kazem da ima debelo preko 400k i to je dobro ako ima samo toliko.
(svasta, 26. novembar 2021 10:50)

Na kom zapadu? Ima zapada i zapada. U gradu gde sam dugo ziveo prosecna godisnja kilometraza je ispod 10,000 km. Cesto mogu da se nadju kola 7-8 godina stara sa kilometrazom ispod 30,000 km. Moj zet koji jos uvek zivi u tom mestu je pred koronu kupio BMW iz 2013 sa kilometrazom od 27,000 km. Nije kilometraza lazirana, to reputabilnim dilerima ne pada na pamet. Uz to, auto je lokalno kupljen nov, odrzavan kod istog dilera (samo jedan BMW diler u gradu), lokalno ponovo prodat kod istog dilera.

igor_t

pre 2 godine

Sta znam, kod nas svaki auto ima 176423km na satu.
Osim ako je prodavac posten i domacin pa lepo prizna da ima pravih 230567km.

A automobili preko 250k jednostavno ne postoje.
(igor_t, 26. novembar 2021 09:05

Hahahahhaha nikad bolji komentar. Sve si u pravu, mi pošteni ih prodajemo sa 230 000, al majku mu niko ni da pogleda auto, svi hoće one sa 176 000, dzaba smo mi pošteni pa vratimo manje. Ziva istina!
(Andrej, 26. novembar 2021 11:26)

200k je taj magicni broj koji se ne sme preci :)

Vidi nas covek 170k, nov covece, kupuj odmah, dizi kredu.

180k dobar dobar, al ako moze neka zamena, ili malo da spusti, bar za registraciju.

215k au bezi dalje to je krs neki, ko zna koliko taj stvarno ima.

Djorke

pre 2 godine

@ Ko smanjivanje kilometraze zove klokovanje?

Da li neko moze da objasni koren reci ili preklo? Da li je "cloaking" ili "overclocking" mada ni jedno nema veze sa kilometrazom?
(sss, 25. novembar 2021 17:19)

Ne smanjivanje kilometraze kao takvo, nego petljanje oko (kilometar) sata. To je poreklo izraza.

ludilo

pre 2 godine

firma u kojoj sam radio u Srbiji kupila je novu tojotu avensis-korolu, i za godinu ipo dana je presla 95000 km, e sad vi vidite koliko prelaze sluzbeni automobili po nemackoj, francuskoj, italiji.... to ispod 60000 godisnje nije pogotovo sluzbena, a privatna ispod 30000.

ivan

pre 2 godine

Imam oktaviu vrs 2001,400000 prešla, kupljena nova u Srbiji,kompletna servisna dokumentacija.Auto je neverovatan po pitanju stabilnosti,brzine i jeftinoće održavanja.
Stavio je na oglas,niko ni da pita.
Jedan lik pozvao,kaže jaka cena,mnogo prešla.Naravno poslao sam ga da kupi takav auto sa 200000km za manje para.
I da, škodilak sa 400000 se ne čuje u radu.
zanteresovani se mogu javiti na broj
nula šest nula šest četiri sedam sedam sedam tri osam
?

Nisam Englez

pre 2 godine

Izmišljas. Engleska reč za kilometar sat je odometer. Mileage clocking je termin koji predstavlja manipulacije sa kilometar satom.
(Guliver, 26. novembar 2021 16:42)

Odometer je izraz koji inzinjeri koriste u Fordovoj fabrici u kojoj radim, cisto da ne bi doslo do nedoumice. To je 100% ispravan tehnicki termin ali manje zastupljen u svakodnevnom govoru.
Kolokvijalno se koristi Mileage Clock, pa zato i Clocking za prevaru, inace bi bilo Odometering? Ne?
Komentator je pitao za izvor reci Clocking, a ne za tehnicki prevod za brojilo, pa je tako tvoj odgovor iako ispravan ustvari promasio temu. Za to se pre 30 godina, u staroj Jugoslaviji kad sam ja isao u skolu, dobijala ocena 1. Sad ne znam kako je, odavno nisam tu..

C i n i k

pre 2 godine

To je cinjenica, BMW je atraktivan auto, radi se o statusnom simbolu, nije zato cudo da se falsifikuje km, to je zapravo pravilo, ko sto se falsifikuje novac, iz istih motiva se radi i sa km..

Zizi

pre 2 godine

Mislim da prosecna kilometraza koju prelaze u npr. Nemackoj nije toliko vazna za nas. Uporedite cene sa nasih oglasa istih automobile, godista, opreme i kilometraze sa autoscouta ili mobile-a. Videcete da su tamo auti istih karakteristika ako ne slicne cene onda skuplji. Kako onda uvoznik da tamo kupi i ovde proda a i dalje ima jaku marzu? Samo ako uzme neki sa dosta kilometara i prepravi je. A nas narod misli nece mene, i to je sve sto kaze bez da razmisli o riziku. Isto je I kada voze decu van autosedista, na celavim gumama, kada pretice kolonu, vozi pijan, glasa na izborima...
Neki ne bas pametan narod sudeci po posledicama.

Srba

pre 2 godine

Mnogo se generalizuje to sa kilometražom na zapadu. Tačno je da ima automobila koji prelaze po 30.000-40.000km godišnje, čak sam vidjao i sa preko 50.000km. Ali postoje i automobili koji ne predju ni 5-6.000. Sve je individualno i stvar vlasnika za šta mu je trebao taj auto. Čak nema ni pravila da su velike luksuzne limuzine više prešle. Jedino što je vrlo očigledno je cena pa su oni sa stotinama hiljada km značajno jeftiniji od ovih drugih kojima nekada vlasnici često drže nenormalno visoku cenu. E ti jeftiniji završavaju kod nas, matematika je jednostavna kada uporedite godište i kilometražu da su na oglasima na Zapadu slični automobili iste cene ili čak i malo skuplji nego u Srbiji. Razlika je u km i havarijama.

zmaj

pre 2 godine

Od tada vozim iskljucivo nove "raspale korejance i japance" kako ovde ljudi vole da kazu, ali vozim, ne popravljam!
(peca, 26. novembar 2021 11:27)


Pa Mercedes nije za sirotinju, takvima kao ti treba zabraniti da kupujete nemačke aute.

Mile

pre 2 godine

Često na oglasima vidim podatak da je auto "sa isteklog lizinga". Mogu da razumem kada je vozilo staro 4-5 godina, jer lizing obično traje 24-48 meseci, ali kada vidim da je vozilo staro 15 godina, a kupljeno od lizing kuće,tu je očigledno nešto sumnjivo.
Mislim da je preko 80% vozila na placevima sa skrivenim manama i vraćenim kilometražama. Italijani su srećni kada vide naše kupce, kada kupuju i tovare na kamion sve najjeftinije i havarisano. To se onda sredi sa dobro uigranim limarima da izgleda koliko toliko prihvatljivo, opere se unutrašnjost vozila i motor (a znamo da elektronika i voda nisu dobri prijatelji), pa onda prodaje ovde kao novo,novo,novo...

Guliver

pre 2 godine

Da li neko moze da objasni koren reci ili preklo? Da li je "cloaking" ili "overclocking" mada ni jedno nema veze sa kilometrazom?

Engleska rec za brojac kilometara je "Mileage Clock" (bukvalno sat za miljazu/kilometre). Za "stelovanje" sata oni kazu Clocking.
(Nisam Englez, 26. novembar 2021 10:06)

Izmišljas. Engleska reč za kilometar sat je odometer. Mileage clocking je termin koji predstavlja manipulacije sa kilometar satom.

Sozlza

pre 2 godine

Ja godišnje prelazim oko 5-6 hiljada kilometara. Mislim šta ima veze što ću kupiti neki benzinc auto koji je u realnosti prešao 350.000km, izdvojiću još 500-600 p i hiljadu evra za servis, i pošto ga neću svakako drnadi niti voziti svaki dan, zašto bih onda ulazio u lizing i bacao pare kad ovao sve ukupno koliko toliko pouzdan atmosferaca star 10ak godina mogu imati koliko bi me samo koštalo učešće za nov? Znam da nema 150.000km na satu već verovatno 300-400.000 pa šta za moje potrebe to je to. Svako treba spram svojih potreba da ceni ako godišnje zaista prelazite 50.000km onda mislim da treba da razmišljate o kupovini novih kola.

Reno_man

pre 2 godine

Neka procena kad god gledam auto, pogotovo iz uvoza, odometar je totalno nebitan, znam da su vracali km, koliko auto ima godina pa pomnozim lepo sa minimum 15-20.000km (iako znam da nekad automobili u Evropi predju i po 30.000km godisnje lagano), ali ovo je onako optimisticna procena, naravno stanje zavisi i od gomile ostalih faktora...

Kupio sam pre par godina na placu, Reno Senik 1,5dci 2,5 godine star sa pređenih 166000 km. Doteran iz Italije. Znači prelazio je blizu 70 hiljada kilometara godišnje. Nadam se da mu nije vraćena kilometraža.

zmaj

pre 2 godine

Od tada vozim iskljucivo nove "raspale korejance i japance" kako ovde ljudi vole da kazu, ali vozim, ne popravljam!
(peca, 26. novembar 2021 11:27)


Pa Mercedes nije za sirotinju, takvima kao ti treba zabraniti da kupujete nemačke aute.

svasta

pre 2 godine

"koliko auto ima godina pa pomnozim lepo sa minimum 15-20.000km (iako znam da nekad automobili u Evropi predju i po 30.000km godisnje lagano)"

U kakvoj si ti zabludi druze. Auta na zapadu prelaze lagano od 30-40 k km godisnje kao neki minimum.Zato se i na zapadu kupuje dizel. Da ne pricam o flotnim automobilima sa licitacija, redovno sam ih gledao sa 70k km i vise godisnje.. Po tvome ispada da ako kupis auto staro 10 godina da ima oko 200 k km ?
Vjeruj mi kad ti kazem da ima debelo preko 400k i to je dobro ako ima samo toliko.

Neko preko

pre 2 godine

Neka procena kad god gledam auto, pogotovo iz uvoza, odometar je totalno nebitan, znam da su vracali km, koliko auto ima godina pa pomnozim lepo sa minimum 15-20.000km (iako znam da nekad automobili u Evropi predju i po 30.000km godisnje lagano), ali ovo je onako optimisticna procena, naravno stanje zavisi i od gomile ostalih faktora...
(dS>0, 26. novembar 2021 01:02) # Link komentara

I naravno pogresis u bar 40% slucajeva. Preko grane narod ima para pa ima puno porodica koje imaju drugi pa i treci automobil. I kao sto svako od nas ima svog favorita, jedan se vozi non stop a ostali mnogo manje, pa je vrlo realno da nadjes auto koji je prelazio 10.000km godisnje ali moras da imas nekog u inostranstvu da ode i da pogleda taj auto za svaki slucaj.

C i n i k

pre 2 godine

To je cinjenica, BMW je atraktivan auto, radi se o statusnom simbolu, nije zato cudo da se falsifikuje km, to je zapravo pravilo, ko sto se falsifikuje novac, iz istih motiva se radi i sa km..

sss

pre 2 godine

Ko smanjivanje kilometraze zove klokovanje?

Da li neko moze da objasni koren reci ili preklo? Da li je "cloaking" ili "overclocking" mada ni jedno nema veze sa kilometrazom?

peca

pre 2 godine

Pre desetak godina, kupim Mercedes e klasu, 4 god. star, prelep, nov, nov, nov, sreci mojoj nikad kraja. Nakon raznoraznih premijum kanturina, konacno ubodem ekstra auto. Da, tako sam mislio dok nisam poceo moje druzenje sa mehanicerem. Ubrzo, saznam preko zvanicnog servisa, da je moj nov nov auto imao poslednji servis u Hamburgu na 420 hiljada, znaci, minimum 100 hiljada godisnje su ga vozili! Druzili se ja i mehanicar, sve dok me nakon 3 godine nije pozvao na slavu, tada sam shvatio sta treba da uradim. Otisao na slavu, a nakon toga prodao kofu i lepo, kupio nov auto. Od tada vozim iskljucivo nove "raspale korejance i japance" kako ovde ljudi vole da kazu, ali vozim, ne popravljam!

dS>0

pre 2 godine

Neka procena kad god gledam auto, pogotovo iz uvoza, odometar je totalno nebitan, znam da su vracali km, koliko auto ima godina pa pomnozim lepo sa minimum 15-20.000km (iako znam da nekad automobili u Evropi predju i po 30.000km godisnje lagano), ali ovo je onako optimisticna procena, naravno stanje zavisi i od gomile ostalih faktora...

kralj

pre 2 godine

Mozda smanjuju kilometrazu u EU,nasi placevi sigurno ne pipaju nista,kod nas se uvoze sve polovnjaci sa lizinga I od prvog vlasnika sa kilometrazom oko 180k,bez obzira dal je auto star pet ili dvadeset godina.

realno

pre 2 godine

prica od mog poznanika koji radi sa autima, 2005 godina je bila, S klasa 2003 godiste S400 cdi, godinu i 4 meseca star auto je bio, uvezen sa pravih 125 hiljade km, znaci gazen skoro 10 hiljada kilometara mesecno, auto kao nov, prodao ga nekom liku iz Bg-a, on ga oterao u ovlasceni servis, zove ga posle par dana, kaze mu rodjeni, zadnji servis mu radjen u Italiji na 235 hiljade kilometara, drugar moj nije mogao da veruje, znaci auto je bio stvarno kao Nov, da je stavio da je presao 30 hiljada km lako je mogao proci, on je bio zacudjen kako je i 125 hiljada presao, stvarno ga nije on vracao, ali kupac je rekao da nema veze, auto i motor su u servisu utvrdili da su u stanju kao da je izasao iz Fabrike, sve mu merili, tako da, nebitno je koliko je auto presao, nego kako je odrzavan i kako se odrzava.. a svaki bez problema prelazi milion uz adrkvatno odrzavanje..

Nisam Englez

pre 2 godine

Da li neko moze da objasni koren reci ili preklo? Da li je "cloaking" ili "overclocking" mada ni jedno nema veze sa kilometrazom?

Engleska rec za brojac kilometara je "Mileage Clock" (bukvalno sat za miljazu/kilometre). Za "stelovanje" sata oni kazu Clocking.

Guliver

pre 2 godine

Da li neko moze da objasni koren reci ili preklo? Da li je "cloaking" ili "overclocking" mada ni jedno nema veze sa kilometrazom?

Engleska rec za brojac kilometara je "Mileage Clock" (bukvalno sat za miljazu/kilometre). Za "stelovanje" sata oni kazu Clocking.
(Nisam Englez, 26. novembar 2021 10:06)

Izmišljas. Engleska reč za kilometar sat je odometer. Mileage clocking je termin koji predstavlja manipulacije sa kilometar satom.

peca

pre 2 godine

Svi mi to znamo, i opet kada kupujemo, bežimo od onih koji imaju km preko 200k na satu!? Mi, zapravo, pristajemo na laz, volimo da nam ispricaju one cuvene price. Ismejavamo ljude koji kupe novu Daciju, a mislimo da smo vece face od njih, jer kupimo Mecku, Audi, sa 420k, kao ja. A onda? Onda krece pakao, koji krijemo od prijatelja, menjamo zamajce, remontujemo turbine, lezajevi, spaneri, dpf, itd, itd, a komsija sa Dacijom, voziii. Evo, vrata do mene, svaki kvar na kolima zna cela zgrada! Deru se, tuku, svadjaju, lupaju vratima, psuje se majka, a stara zena....Kao sto vec rekoh, ja sam presekao pre nekoliko godina i kupujem iskljucivo nov auto. Jedu tu neke rate, ali nema iznenadjenja, sedim i vozim, novo, mirise, radi sve, nista ne lupa....

Djorke

pre 2 godine

@ Ko smanjivanje kilometraze zove klokovanje?

Da li neko moze da objasni koren reci ili preklo? Da li je "cloaking" ili "overclocking" mada ni jedno nema veze sa kilometrazom?
(sss, 25. novembar 2021 17:19)

Ne smanjivanje kilometraze kao takvo, nego petljanje oko (kilometar) sata. To je poreklo izraza.

Logikar

pre 2 godine

Svaki auto koji neovlašćeni auto saloni prodaju ima vraćenu kolometražu. Ili ajde da kažemo 80+%. To se skoro više ni ne krije nego se podrazumeva. Peglanje udubljenja, jer su skoro sva auta koje uvezu udarena (carina manja na njih), vraćanje kilometraže, pranje svana i iznutra, stavljanje ratkapni. Rupa od zemlje, rupa od zakona, rupa od ljudi i morala, rupa od auta, rupe po putevima. Rupa do rupe.

Merk

pre 2 godine

Zbog toga se kupuje ili nov auto, ili polovan kupljen u Srbiji od prvog vlasnika sa kompletnom servisnom knjižicom u ovlašćenim servisima.

Pero

pre 2 godine

U Srbiji, na placevima nema uvezenog dizela kome nije vraćena kilometraža. Može se naći po koji benzinac i to je to.
Najgore od svega je što se kilometraža vraća i za po 300.000-400.000.

Geometar

pre 2 godine

koliko auto ima godina pa pomnozim lepo sa minimum 15-20.000km (iako znam da nekad automobili u Evropi predju i po 30.000km godisnje lagano)"

U kakvoj si ti zabludi druze. Auta na zapadu prelaze lagano od 30-40 k km godisnje kao neki minimum.Zato se i na zapadu kupuje dizel. Da ne pricam o flotnim automobilima sa licitacija, redovno sam ih gledao sa 70k km i vise godisnje.. Po tvome ispada da ako kupis auto staro 10 godina da ima oko 200 k km ?
Vjeruj mi kad ti kazem da ima debelo preko 400k i to je dobro ako ima samo toliko.
(svasta, 26. novembar 2021 10:50)

Na kom zapadu? Ima zapada i zapada. U gradu gde sam dugo ziveo prosecna godisnja kilometraza je ispod 10,000 km. Cesto mogu da se nadju kola 7-8 godina stara sa kilometrazom ispod 30,000 km. Moj zet koji jos uvek zivi u tom mestu je pred koronu kupio BMW iz 2013 sa kilometrazom od 27,000 km. Nije kilometraza lazirana, to reputabilnim dilerima ne pada na pamet. Uz to, auto je lokalno kupljen nov, odrzavan kod istog dilera (samo jedan BMW diler u gradu), lokalno ponovo prodat kod istog dilera.

ivan

pre 2 godine

Imam oktaviu vrs 2001,400000 prešla, kupljena nova u Srbiji,kompletna servisna dokumentacija.Auto je neverovatan po pitanju stabilnosti,brzine i jeftinoće održavanja.
Stavio je na oglas,niko ni da pita.
Jedan lik pozvao,kaže jaka cena,mnogo prešla.Naravno poslao sam ga da kupi takav auto sa 200000km za manje para.
I da, škodilak sa 400000 se ne čuje u radu.
zanteresovani se mogu javiti na broj
nula šest nula šest četiri sedam sedam sedam tri osam
?

Sozlza

pre 2 godine

Ja godišnje prelazim oko 5-6 hiljada kilometara. Mislim šta ima veze što ću kupiti neki benzinc auto koji je u realnosti prešao 350.000km, izdvojiću još 500-600 p i hiljadu evra za servis, i pošto ga neću svakako drnadi niti voziti svaki dan, zašto bih onda ulazio u lizing i bacao pare kad ovao sve ukupno koliko toliko pouzdan atmosferaca star 10ak godina mogu imati koliko bi me samo koštalo učešće za nov? Znam da nema 150.000km na satu već verovatno 300-400.000 pa šta za moje potrebe to je to. Svako treba spram svojih potreba da ceni ako godišnje zaista prelazite 50.000km onda mislim da treba da razmišljate o kupovini novih kola.

Pamet u glavu

pre 2 godine

Trebaš stvarno da budeš genije pa da kupiš "povoljno" M5.Zna se ko vozi takve automobile i lako je zaključiti da je neka prevara ako je ispod cijene.

igor_t

pre 2 godine

Sta znam, kod nas svaki auto ima 176423km na satu.
Osim ako je prodavac posten i domacin pa lepo prizna da ima pravih 230567km.

A automobili preko 250k jednostavno ne postoje.

kide

pre 2 godine

SABACKA VEZA....umeju ljudi da lepo upisu 6 brojeva sa prvim pocetnim brojem na 1 (nikako na 2), ostali nisu bitni......prva ruka, jedan vlasnik, lizing, servis knjizica.itd.itd.. to je sigurno proveren recept za srpski miran san. Ko meni neveruje neka skokne do Sapca. Ja sam skoro bio, poverovao im, pazario, zaebo se, pa osetio potrebu da podelim sa vama! P.S. Tek da se zna da ovih "skolovanih" sto vuku GEN iz Sabca ima i u ostalim gradovima "lepe nase" Srbije!!! Navali narode.......

GM

pre 2 godine

Pre neki dan sam otisao na jedan auto plac, poprilicno opremljen, pored autoputa u Beogradu.

Auto za koji sam pitao, kazu da je presao 124 hiljade. I kao uzmite broj sasije i proverite ako hocete...

Da, uz broj sasije se proveri i ispostavi se da je poslednji servis u zvanicnom servisu radjen pre skoro 4 godine, na 209 hiljada kilometara. Pre prakticno 4 godine.

I kada sam im to rekao... oni kao, mi smo takav auto i dobili...

Jel neko moze da pomisli da autoplac koji uzima auto, ne proverava po broju sasije stanje i kilometrazu auta, odnosno sta oni ocekuju od poetencijalnog kupca, da mozda to nece proveravati nego uzeti auto preko slike ?!

ludilo

pre 2 godine

firma u kojoj sam radio u Srbiji kupila je novu tojotu avensis-korolu, i za godinu ipo dana je presla 95000 km, e sad vi vidite koliko prelaze sluzbeni automobili po nemackoj, francuskoj, italiji.... to ispod 60000 godisnje nije pogotovo sluzbena, a privatna ispod 30000.

Srba

pre 2 godine

Mnogo se generalizuje to sa kilometražom na zapadu. Tačno je da ima automobila koji prelaze po 30.000-40.000km godišnje, čak sam vidjao i sa preko 50.000km. Ali postoje i automobili koji ne predju ni 5-6.000. Sve je individualno i stvar vlasnika za šta mu je trebao taj auto. Čak nema ni pravila da su velike luksuzne limuzine više prešle. Jedino što je vrlo očigledno je cena pa su oni sa stotinama hiljada km značajno jeftiniji od ovih drugih kojima nekada vlasnici često drže nenormalno visoku cenu. E ti jeftiniji završavaju kod nas, matematika je jednostavna kada uporedite godište i kilometražu da su na oglasima na Zapadu slični automobili iste cene ili čak i malo skuplji nego u Srbiji. Razlika je u km i havarijama.

Zizi

pre 2 godine

Mislim da prosecna kilometraza koju prelaze u npr. Nemackoj nije toliko vazna za nas. Uporedite cene sa nasih oglasa istih automobile, godista, opreme i kilometraze sa autoscouta ili mobile-a. Videcete da su tamo auti istih karakteristika ako ne slicne cene onda skuplji. Kako onda uvoznik da tamo kupi i ovde proda a i dalje ima jaku marzu? Samo ako uzme neki sa dosta kilometara i prepravi je. A nas narod misli nece mene, i to je sve sto kaze bez da razmisli o riziku. Isto je I kada voze decu van autosedista, na celavim gumama, kada pretice kolonu, vozi pijan, glasa na izborima...
Neki ne bas pametan narod sudeci po posledicama.

Nisam Englez

pre 2 godine

Izmišljas. Engleska reč za kilometar sat je odometer. Mileage clocking je termin koji predstavlja manipulacije sa kilometar satom.
(Guliver, 26. novembar 2021 16:42)

Odometer je izraz koji inzinjeri koriste u Fordovoj fabrici u kojoj radim, cisto da ne bi doslo do nedoumice. To je 100% ispravan tehnicki termin ali manje zastupljen u svakodnevnom govoru.
Kolokvijalno se koristi Mileage Clock, pa zato i Clocking za prevaru, inace bi bilo Odometering? Ne?
Komentator je pitao za izvor reci Clocking, a ne za tehnicki prevod za brojilo, pa je tako tvoj odgovor iako ispravan ustvari promasio temu. Za to se pre 30 godina, u staroj Jugoslaviji kad sam ja isao u skolu, dobijala ocena 1. Sad ne znam kako je, odavno nisam tu..

3210

pre 2 godine

Jedini nacin da 100% budete sigurni u kilometrazu je auto kupljen nov kod nas i da je odrzavan u ovlascenom servisu
(Trt, 26. novembar 2021 10:06)

Kada sam kupovao auto
pet komada sam preko broja šasije proverio na onoj aplikaciji
(ne pišem ime da je ne reklamiram).
Prva četiri bili sa vraćanom od čega dva i sa velikim havarijama.
Jedan prodavac mi se kunuo da je kilometraža 100% prava pokazivao mi overenu servisnu knjigu sa pečatom svakog servisa i da će ga predamnom zapaliti ako je kilometraža vraćena .
Demantovao sam ga slikama gde se jasno vidi da je pre dve godine na tehničkom pregledu imao 110 000 km više,zatim fotografijama oglasa iz Holandije gde se taj auto prodavao sa sve cenom po kojoj se prodavao ,kilometražom i slikama kao i slikom instrument table gde se jasno vidi kilometraža i slikom gde se vidi da je krov bio malo oštećen od grada.
Čovek je ostao bez teksta samo je slegao ramenima.
Prvi izveštaj platio 1800 din ostala četiri po 1200 din.
Nikad u životu nisam pametnije potrošio
55 eura.

Tek peti je bio sa tačnim podatcima kao u oglasu.
Radi se o većoj limuzini 2018 god.
Kupljen je u inistranstvu i uvežen u Srbiju sa jako malom kilometražom a kupila ga je i uvezla jedna naša auto kuća koja je u Srbiji i ovlašćeni uvoznik i serviser baš za tu marku.
U izveštaju sa te aplikacije sam dobio bukvalno sve od kilometraže kako se kretala i kako je rasla na poslednje dve registracije sa sve slikama auta i slikom manjeg oštećenja koje je auto pretrpeo i procenom štete od 1500 eura ( oštećen prednji branik i napukao jedan far)
Preko 20 slika od spoljašnosti auta, kompletna unutrašnjost čak i malo oguljena felna je dokumentovana slikom.

Tako da može se proveriti i auto iz inostranstva a ne samo kupljen nov u Srbiji.
Ne treba žaliti 10 - 15 eura i proveriti bilo koji auto pre kupovine.

Andrej

pre 2 godine

Sta znam, kod nas svaki auto ima 176423km na satu.
Osim ako je prodavac posten i domacin pa lepo prizna da ima pravih 230567km.

A automobili preko 250k jednostavno ne postoje.
(igor_t, 26. novembar 2021 09:05

Hahahahhaha nikad bolji komentar. Sve si u pravu, mi pošteni ih prodajemo sa 230 000, al majku mu niko ni da pogleda auto, svi hoće one sa 176 000, dzaba smo mi pošteni pa vratimo manje. Ziva istina!

zex1

pre 2 godine

@GM, odem u Jagodinu za auto, 230.000km ,po dogovoru sa vlasnikom da je sve u odlicnom stanju, neudaran, lanac zamenjen preventivno, dizne radjene prosle godine, motor prede, diskovi i plocice novi, lezajevi zamenjeni, gume od prosle godine, mali servis da se radi za 5.000km jedini kvar bravica na kaseti. Ozbiljan sam covek, porodican itd... na licu mesta auto presao 330.000 po satu,nije ni vlasnik, em prljav, em nema lajsna da nije pukla ni spolja ni unutra, gume stare, motor mlak. Pali ga da ga cujemo , on na 3klipa radi mada se javlja i 4ti... Kazaljka od obrtomera 200 ob varira. Kaze ovaj to je kaze super , sad je hladan nije paljen ceo dan, po njemu odlicno radi, da ga probam da se uverim...Kazem mlak bre motor bio -ma to sam samo dosao od jblg odakle... Sta je taj mislio, pa moja baba bi videla da ne valja nista. Ne razumem ni da precutis nesto sto se ne vidi tako lako a znas za problem , ali da za toliko toga ociglednog slazes i pravis se blesav... a sta tek reci za ove sto u auto nisu ni seli i provozali a prodaju ga...

igor_t

pre 2 godine

Sta znam, kod nas svaki auto ima 176423km na satu.
Osim ako je prodavac posten i domacin pa lepo prizna da ima pravih 230567km.

A automobili preko 250k jednostavno ne postoje.
(igor_t, 26. novembar 2021 09:05

Hahahahhaha nikad bolji komentar. Sve si u pravu, mi pošteni ih prodajemo sa 230 000, al majku mu niko ni da pogleda auto, svi hoće one sa 176 000, dzaba smo mi pošteni pa vratimo manje. Ziva istina!
(Andrej, 26. novembar 2021 11:26)

200k je taj magicni broj koji se ne sme preci :)

Vidi nas covek 170k, nov covece, kupuj odmah, dizi kredu.

180k dobar dobar, al ako moze neka zamena, ili malo da spusti, bar za registraciju.

215k au bezi dalje to je krs neki, ko zna koliko taj stvarno ima.

peca

pre 2 godine

Pa Mercedes nije za sirotinju, takvima kao ti treba zabraniti da kupujete nemačke aute.
(zmaj, 26. novembar 2021 13:01

Lepo sam napisao da sam kupio Mercedes star 4 god. Pogledaj oglase koliko kosta sada takav auto star 4 god. pa ces videti da li sam sirotinja ili je siromasno tvoje razmisljanje!

Mile

pre 2 godine

Često na oglasima vidim podatak da je auto "sa isteklog lizinga". Mogu da razumem kada je vozilo staro 4-5 godina, jer lizing obično traje 24-48 meseci, ali kada vidim da je vozilo staro 15 godina, a kupljeno od lizing kuće,tu je očigledno nešto sumnjivo.
Mislim da je preko 80% vozila na placevima sa skrivenim manama i vraćenim kilometražama. Italijani su srećni kada vide naše kupce, kada kupuju i tovare na kamion sve najjeftinije i havarisano. To se onda sredi sa dobro uigranim limarima da izgleda koliko toliko prihvatljivo, opere se unutrašnjost vozila i motor (a znamo da elektronika i voda nisu dobri prijatelji), pa onda prodaje ovde kao novo,novo,novo...

Reno_man

pre 2 godine

Neka procena kad god gledam auto, pogotovo iz uvoza, odometar je totalno nebitan, znam da su vracali km, koliko auto ima godina pa pomnozim lepo sa minimum 15-20.000km (iako znam da nekad automobili u Evropi predju i po 30.000km godisnje lagano), ali ovo je onako optimisticna procena, naravno stanje zavisi i od gomile ostalih faktora...

Kupio sam pre par godina na placu, Reno Senik 1,5dci 2,5 godine star sa pređenih 166000 km. Doteran iz Italije. Znači prelazio je blizu 70 hiljada kilometara godišnje. Nadam se da mu nije vraćena kilometraža.