1. @Zato staro ulje iz motora, transmisije, kocnica, pogonskih osovina…mozes odmah da popijes. Kazu eliksir mladosti. Nafta kad se izlije u okeane idealna je za prihranu ribe. Kise koje decenijama spiraju ulje sa asfalta ( skoro svaki auto u Srbiji ga nesebicno ispusta) odlicne su kao vestacko djubrivo za okolne useve. Nox gasovi oplemenjuju atmosferu, lece plucne bolesti. Kisele kise koje padnu odlicne su kao dodatak salati.
  (zonbi, 14. oktobar 2021 00:08) zaboravio si antifriz, to je super za osveženje
  (fensi_lik_vracar, 14. oktobar 2021 12:08)

  # Link komentara

 2. Nalupeta se dole jedan( jare) za sve pare. Kaze ima da bude zatvorenog strujnog kola!
  Pa da bi nesto "radilo" na struju onda električno kolo mora da bude zatvoreno.
  PS Obično su oni koji pojma nemaju ni o čemu i najglasniji.
  (Max, 13. oktobar 2021 17:48)

  srbo, pa potrebno je zatvoreno strujno kolo da bi poginuo. ili da se uzmeljiš.

  najgori su oni koji nemaju sposobnost da pročitaju nešto i shvate. a ima ih ko blata danas.
  (samo jaretina, 14. oktobar 2021 09:51)

  # Link komentara

 3. To da se ne sme desiti da vazduh prodre u ćeliju jer dolazi do samopaljenja.
  Ko taj problem najbolje reši taj je najbolji.
  (peksimit, 13. oktobar 2021 12:26)
  Tu prvu generaciju litijumskih baterija više niko ne koristi i ni za šta. Ostao samo mit, kao onaj o "formiranju" baterija za telefone.
  Pre svega je mit i fama sama ta priča o samozapaljivanju ćelija, čudno, samo u elektromobilima. Nikad se izgleda nikome nije zapalila baterija ručnog alata, a i laptopova, tableta, telefona retko. Posebno je čudno to za aku bušilice, brusilice i ostale takve alate čiji je režim punjenja i pražnjenja gori nego za baterije u automobilima, plus regulacija i zaštita slabija. Čak i ne govorim o renomiranim proizvođačima akumulatorskih alata tipa Makita, DeWalt/B&D, nego i o njihovim kineskim kopijama.
  Uzgred, ni u tim najjeftinijim aku alatima se odavno ne koriste one prve generacije koje zaista jesu burno i neugasivo gorele kada se probuše. Ne koriste se zato što ih niko više i ne pravi, a i zašto bi?
  (Joca, 14. oktobar 2021 01:17)

  # Link komentara

 4. Zaviri u otrov…. Baterija je najotrovniji deo EV, opasnije od svega poznatog. Izaziva rak
  (fensi_lik_vracar, 13. oktobar 2021 17:21)

  Zato staro ulje iz motora, transmisije, kocnica, pogonskih osovina…mozes odmah da popijes. Kazu eliksir mladosti. Nafta kad se izlije u okeane idealna je za prihranu ribe. Kise koje decenijama spiraju ulje sa asfalta ( skoro svaki auto u Srbiji ga nesebicno ispusta) odlicne su kao vestacko djubrivo za okolne useve. Nox gasovi oplemenjuju atmosferu, lece plucne bolesti. Kisele kise koje padnu odlicne su kao dodatak salati.
  (zonbi, 14. oktobar 2021 00:08)

  # Link komentara

 5. Nalupeta se dole jedan( jare) za sve pare. Kaze ima da bude zatvorenog strujnog kola!
  Pa da bi nesto "radilo" na struju onda električno kolo mora da bude zatvoreno.
  PS Obično su oni koji pojma nemaju ni o čemu i najglasniji.
  (Max, 13. oktobar 2021 17:48)

  # Link komentara

 6. Zaviri u otrov…. Baterija je najotrovniji deo EV, opasnije od svega poznatog. Izaziva rak
  (fensi_lik_vracar, 13. oktobar 2021 17:21)

  # Link komentara

 7. peksimit,
  nemoj ložiti srbe svojin neznanjem. kiseonik se najnormanije stvara u toku exploatacije Lion/LiPo baterija u samoj bateriji. izraubovane Lion/LiPo su često tzv: puffed ili swollen, prepune kiseonika unutar baterije. svako ko ima dron sa hobi baterijama je sigurno video takve baterije. baterija se ne pali zbog kiseonika već kiseonik pomaže procesu sagorevanja.

  a na pitanje koje su najbolje takođe previše filozofiraš kad je odgovor užasno prost. a to su one kojima je proizvođać ostavio rezervu, kako gornju tako i donju. Lion ima max voltažu 4.1v, LiPo 4.2v, LiPoHv 4.35v. prva će propasti LiPoHV. ukoliko proizvođač spusti max voltažu za 15%, to je doživotna baterija. naravno, i domet kola je onda min 20% manji. isto tako i donju voltažu treba podići...
  (samo jaretina, 13. oktobar 2021 16:40)

  # Link komentara

 8. (peksimit, 13. oktobar 2021 12:26)

  Ti onda nisi čuo za kinesku bateriju od BYD-a zove se Blade batery. Ona je nezapaljiva. Ima eksperiment gde buše tu bateriju bez ikakvih problema, ali kada su bušili običnu litijumsku ona je eksplodirala i zapalila se. Blade je najbezbednija baterija trenutno na tržištu i puni se na arhitekturi od 800 V. Takođe Tesla i Toyota će koristiti tu bateriju.
  (Dilema, 13. oktobar 2021 15:29)

  # Link komentara

 9. @(peksimit, 13. oktobar 2021 12:26)
  Pa ima tu jos bitnih faktora. Iako kineski, CATL je isto medju najboljim...

  Uglavnom, nije dovoljno samo uzeti baterije(celije) spakovati u kutiju i gurnuti u pod ili ispod sedista. Baterije moraju biti integralni deo automobila tj. strukturni... Zatim automatizovanje proizvodnje, itd...

  Sve se jako brzo odvija. Npr. 5 godina je veliki periodi ocekuje se jos puno poboljsanja itd. Nema granice za baterije( gledano kao skladiste elektricne energije). A tek ce cena da ide na dole...
  (evfreak, 13. oktobar 2021 15:25)

  # Link komentara

 10. Predlažem unifikaciju baterija za sve tipove EV, slično oktanima kod goriva i postavljenim stanicama za njih gde bi moglo da se promeni baterija u što kraćem roku...
  (Sun ce, 13. oktobar 2021 15:19)

  # Link komentara

 11. Pošto je najosetljiviji, i potencijalno najranjiviji, aspekt Li-ion ćelije kvalitet izrade, to je od krucijalne važnosti upravo ko i koliko odgovorno proizvodi ćelije. Panasonic je, koliko sam razumeo, najkvalitetniji, a LG nije baš. Cena prati kvalitet.
  Inače, šta je problem?
  To da se ne sme desiti da vazduh prodre u ćeliju jer dolazi do samopaljenja.
  Ko taj problem najbolje reši taj je najbolji.
  Potom ide postojanost kapaciteta sa vremenom, ili brojem ciklusa punjenja/pražnjenja baterije. I ovde Panasonic je No1 u svetu.
  (peksimit, 13. oktobar 2021 12:26)

  # Link komentara

 12. braćo, kada majstori krenu da "osvežavaju" bateriju na 170k km ima da bude zatvorenog strujnog kola koliko hoćeš. biće pogibija ko na solunskom frontu.
  (samo jaretina, 13. oktobar 2021 11:53)

  # Link komentara