Subota, 25.09.2021.

10:15

Narandžasta lampica u retrovizoru – da li je ovo najkorisniji sistem asistencije?

Izvor: Izvor: B92, Automobili.ba

Narandžasta lampica u retrovizoru – da li je ovo najkorisniji sistem asistencije? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

66 Komentari

Sortiraj po:

Alex

pre 2 godine

Još 2012 imao sam pasat b7, koji je posedovao sledeće asistencije: adaptivni tempomat, senzor mrtvog ugla, automatska duga svetla, senzor za prepoznavanje umora kod vozača, autopilot za parkiranje, asistent ta držanje saobraćajne trake. Mislio sam da je to sve bespotrebno i samo može da stvori glavobolju ako se pokvari. Međutim vremenom s shvatio da su sve te stvari vrlo korisne i olakšavaju vožnju.Pogotovo senzor mrtvog ugla. Zamislite loše vreme, kiša, sneg a noć i vi teško vidite ili čak ne vidite vozilo iza vas u retrovizoru a senzor nema šanse da ne detektuje. Koliko to samo može da spasi saobraćajnih udesa a možda i života. Korisne su to stvari.

Djovani

pre 2 godine

Kod nas totalno nepotreban jer niko ni ne gleda u retrovizor.
(Markone, 25. septembar 2021 12:08)

Iz tog razloga je ta lampica tu, da te natera da pogledas, a ne zato sto vec gledas.

todos

pre 2 godine

Za mene tempomat uopšte, bio adaptivni ili onaj običan. Pošto je auto sa običnim menjačem u drlovima grada gde je to moguće da brzina bude iznad 40kmh vozim uz pomoć tempomata. Na poslu sam profesionalni vozač kamiona u gradu i to mi je rutina sa automobilom.

Nucky Thompson

pre 2 godine

Po ko zna koji put mi ovim komentarima pokazujemo koliko smo zaoatali. Jos onaj mrtav ‘ladan rece- nema mrtvog ugla. Sta sve necu procitati. Ali to je napredak civilizacije, svako ima internet i potrebu da pise budalastine.

Филипинац

pre 2 godine

Није, продорни глас доминантне жене која смара возаче што нису укључили мигавац би био за наше тржиште. Таман за ову екипу у коментарима који не знају да подесе ретовизоре па им требају сензори како би радили слалом по Београду...

laki

pre 2 godine

po meni mnogo važnije je da se smisli sistem koji će bez obzira da li si dao migavac ili ne da te upozoramva da prilikom promene pravca imaš vozilo iza koje se ti se približava (vozi brže). Evo primera, voziš iza kamiona, čekaš pogodnu situaciju da pretekneš, kreneš u preticanje, ali je neko iz kolone već krenuo pre tebe i za tren oka eto sudara. Često se na dugačkim putovanjima ljudima dešava da jednosavno u ovakvim situacijama ne pogledaju u retrovizor. Nema tu mrtvog ugla, samo je stvar pada koncentracije, ili neiskustva.

dejan

pre 2 godine

Ti sto si polagao ‘65 na Jugu koji nije imao retrovizore, pa prosipas pamet..
Nacrtao sam ti kako da podesis i opet dzaba...
Nazalost, i meni je ostao “pogled preko ramena “ dok nisam naucio da podesim( kao sto ti nikad neces)
(aleksandar.veliki, 25. septembar 2021 20:11)
Jugo je serijski poceo da se proizvodi tek osamdesetih ;)
Elem, sve ove elektronik ei podesavanja i olaksavanja i moze ovo moze ono je kao kad plavusa sa IQ 89 uzme najnoviji Iphone jer iz nekog razloga misli da joj to treba i do sledeceg modela zna samo da opali selfi i pokoju sliku. Sustina svih tih mogucnosti je NULA. Niko to ne koristi. A svi popiju reklamu da im bas to treba. I plate tehnologiju koju niti znaju da upraznjavaju niti znaju sta bi sa njom sem onog osnovnog volan, migavac, levo desno. Arcenje resursa, konzumerizam bez ikakve poente i svrhe. I da se vratim na pocetak price. Dobro namesten i podesen jugo sa normalnim pogled preko levog ramena" vozecem je i bezbedniji i pozudaniji i podesniji od plavuse u cemu god hoces.

Obelix

pre 2 godine

Sjajna stvar. Dobio sam pre nekoliko meseci novi sluzbeni auto. Zbog neke papirologije, morao sam da cekam par dana da ga preuzmem. Za to vreme sam dobio zamensko vozilo u istom pametu opreme, samo je bio dizel. On je imao sa unutrasnje stra retrovizora lampicu za upozorenje. U pocetku nisam znao sta je to, ali sam brzo uvideo. Odusevio sam se kolimo je dobra stvar. Cim sam preuzeo moj auto, to je bila prva stvar koju sam pogledao da li ima. Na moju veliku zalost nisam dobio taj deo opreme i ako su barem po nazivu paketi isti. Prespostavljam da je to dodatak na taj paket.

Zole

pre 2 godine

Prijatno imati. Medjutim, kao i sva tehnika, podlozno kvarovima i ako se odlanjas isključivo na tehnologiju, kad zakaže si u ozbiljnom problemu. Sve u svemu, ako ti pokazije da je neko tu, super. Ako pokazuje da nema nikog, ti ipak proveri. Baci pogled preko ramena, za svaki slučaj..

qwerty

pre 2 godine

Sto rece neko na temu kamere, ko zna da vozi, njemu ne treba ni kamera ni retrovizor, kamoli lampice…
(ime, 25. septembar 2021 14:17) Ma ne treba mu ni auto :D

Picopevac

pre 2 godine

Sigurno koristan sistem,pogotovo za žene i ove kurkume razne.Normalan vozač uvek prati situaciju i zna gde mu je koje vozilo.Uočavanje pešaka po mraku je po meni extra i oduzimanje dozvola bahatim i pijanim vozačima.

aleksandar.veliki

pre 2 godine

@Aleksandar

Nisi bio na času kad su objašnjavali levo rame?
(Troll, 25. septembar 2021 16:47)

Ti sto si polagao ‘65 na Jugu koji nije imao retrovizore, pa prosipas pamet..
Nacrtao sam ti kako da podesis i opet dzaba...
Nazalost, i meni je ostao “pogled preko ramena “ dok nisam naucio da podesim( kao sto ti nikad neces)

Los Angeles

pre 2 godine

Okretanje preko levog ramena je zastarela, a i nebezbedna procedura. Uvek je bolje pomeriti glavu 20-30 cm unapred prema retrovizoru, dok je još uperena u vozila ispred vas na autoputu. Tako se promeni ugao gledanja i vidi se mrtvi ugao, a ne gubi se iz vida sta se desava ispred vas za sekund ili pola sekunde. Znam da ovo nema nekog preteranog smisla kod nas jer su nam autoputevi mali i realno bez neke prevelike gužve, ali u velikom svetu gde treba da se provlačite autoputevima sa po 5,6 traka, i gde redovi automobila ispred vas non stop staju u talasima, od 80-100 na sat, pa do stajanja, ovo je itekako važno. Naravno sve ovo samo za starije automobile, sve iznad 5 god starosti ima ili ovu lampicu senzor ili malo duplo ogledace koje pokazuje isto mrtvi ugao.

blab

pre 2 godine

@(Milojko, 25. septembar 2021 14:05)

Neću reći da lažeš, ali nešto tu debelo ne štima. U nemačkoj, barem na onim autoputevima na kojima sam ja vozio (jug, jugo-zapad zemlje), imaju zaustavnu traku koja je dovoljno široka da se njom bez problema može voziti. Tu još onda dolazi dodatno nekih pola metra pre nego što dođe zaštitna ograda. Pošto je ovaj sistem tako podešen da ti neće pokazati opasnost od auta koji vozi u traci ne odmah do tebe, a i čak i kad se vozi u skroz levoj traci, opet imaš više od metra odstojanja od ograde, pa se ne pojavljuje upozorenje. Ili je u tvom slučaju sistem bio pokvaren, ili si zaista uspeo da pronađeš autoput gde je ograda odmah do trake po kojoj je dozvoljeno da se vozi. Eventualno ako je zakrčenje na autoputu, pa voziš levom trakom i kulturno se skloniš ulevo spasilačkim službama da mogu da prođu, ali to je ipak specifičan slučaj.

Preletac

pre 2 godine

Koristan je sistem za one koji ne umeju da nameste retrovizore. Mrtav ugao ne postoji ako se retrovizori podese tako da se u njima ne vide delovi automobila kojim se upravlja.
(Pero, 25. septembar 2021 11:12)


Pero, u pravu si. Namjestim taman da vidim ivicu automobila i to je to - mrtvi ugao ne postoji.
Realno zadnji dio vaseg automobila vas nikad nece prestici ili ugroziti, zasto onda namjestate retrovizor da gledate taj dio lima? Samo vam je potreban milimetar da vidite i to je to. Ako vam treba vise - slobodno pomjerite glavu. Nevjerovatno - zar ne?

Jovan

pre 2 godine

Šta sve ovo vredi kad zakonom nije propisano da ih sva vozila imaju.
U USA tako svi imaju zadnju kameru zbog bezbednosti dece pri parkiranju . A u Srbiji je bilo ove godine pregazene dece pri voznji unazad.

Vlada

pre 2 godine

Meni je najkorisnija IC kamera uz pomoć koje možeš da uočiš opasnost van domašaja farova po mrklom mraku. Mene je spasila kod istrčavanja srndaća na put pa je verovatno baš zato za mene najkorisnija.

Комша

pre 2 godine

Ако ниси свестан свог окружења у сваком моменту када возиш, не треба ни да возиш. Лепо се учи у ауто школама да се прво увериш у ретровизор, а онда и преко рамена ако ниси 100% сигуран.

Dragan

pre 2 godine

Ne oslanjam se na ove sisteme jer kad lampica zataji mogu pomisliti da je sve ok i izazvati nesrecu. Senzore za mrtav ugao posmatram samo kao dodatak koji potvrdjuje moju vec donetu procenu. Nikako se ne oslanjajtebna sisteme koji mogu otkazati u svakom trenutku. Ja ne verujem ni migavcima jer mogu da otkazu, da vozac zaboravi da iakljuci ili zaboravi da ukljuci... Oprez u glavu i vozite odgovorno.

fensi_lik_vracar

pre 2 godine

@Eto ja ne znam kako je uopste bila moguca voznja pre 20,30 godina, ondasnjih automobila! Mrzim nove aute, mrzim tac skrin monitore, mrzim sve moguce asistente u autu...
(stankela, 25. septembar 2021 16:38) opusti se malo…

Žorž

pre 2 godine

Da je sreće,ovo bi bila osnovna oprema svakog novog automobila, s obzirom da utice direktno na sigurnost u saobraćaju. Bitno je da se montira sto veci TV ekran,a sve ostalo je manje vazno..

stankela

pre 2 godine

Eto ja ne znam kako je uopste bila moguca voznja pre 20,30 godina, ondasnjih automobila! Mrzim nove aute, mrzim tac skrin monitore, mrzim sve moguce asistente u autu...

dzigi

pre 2 godine

Ima da se kupi na poznatom kineskom sajtu, nije baš jeftino ali verujem da je korisno. Ali je tu i pitanje šta sa našim tehničkim, kako njima objasniti.

V for Vendeta

pre 2 godine

Najkorisniji i jedino koji bi stvarno trebao da bude obavezan sigurnosni mehanizam je ABS,

Pored njega bih stavio klimu kao obavezan deo komfora (sem u skandinavij), a buivalno sve ostalo - dizanje cene auta i pretvaranje vozaca u posmatraca uz blagoslov drzava koje sad uvrscuju gomilu gluposti u obavezne, a jos vise s* sad utice i na ocenu "bezbednosti"

Kad pijem nagarim

pre 2 godine

Najkorisniji su kočrnje kad neko izleti i održavanje u traci. Bukvalno možrte voziri pijani naguram dva promula i nagarim a čuvaju me ikona o retrovizoru i tehnologija....ajd uzdravlje upalilo se zeleni hih hik hik....

Silvester

pre 2 godine

Sva ta tehnika dovodi do toga da polako postajemo zatupljena masa koja nije sposobna da misli i pamti. Nekad sam znao sve brojeve telefona prijatelja i rodbine napamet, kad je kome rođendan, tekuće račune, matične brojeve i pibove klijenata, množio, delio, korenovao napamet, znao sve glavne gradove sveta, itd. itd. Sad kad podižem novac sa bankomata moram da pogledam u mobilni koji mi je pin, pasvorde redovno zaboravljam, a spisak za kupovinu žena mi šalje na viber jer nema šanse da popamtim više od par artikla. Suviše se oslanjamo na tehniku, biće jao kuku nama kad sve to pukne jednog dana, a pući će sigurno.

poz

pre 2 godine

Neverovatno je da u 21 veku i dalje postoji mrtav ugao. Ni jedan auto to nije resio. Postoje razni add on za retrovizor ali to sto je dodatno preko noci je uglavnom odneto. Tako da mrtav ugao i dalje postoji.

Nebitan Lik

pre 2 godine

Koristan je sistem za one koji ne umeju da nameste retrovizore. Mrtav ugao ne postoji ako se retrovizori podese tako da se u njima ne vide delovi automobila kojim se upravlja.
(Pero, 25. septembar 2021 11:12)
Ahahahahahahah

Milojko

pre 2 godine

Vozio sam jednu Toyotu auto putem u Nemačkoj desn9m trakom i u desnom retrovizoru sam uvek imao upozorenje auto u mrtvom uglu. Naravno sa desne strane nema automobila, bila betonska ograda.

Hfg

pre 2 godine

Od vrlo korisnih stvari izdvojio bih AEB, parking senzori napred i nazad i blind spot. 360 kamera je dobra stvar ali ako imas senzore napred i nazad malo beskorisna.

stef

pre 2 godine

Korisna, ali ne i najkorisnija. Najkorisnija je automatsko kocenje i upozoravanje na auto/pesaka ispred vas.
Parking senzori, automatsko kocenje, nenamerno prelazenje u suprotnu traku, vazdusni jastuci napred i sa strane za sva sedista... to bi sve trebalo da bude standardna oprema, bas dosta olaksava voznju i cini je bezbednijom. Cak i automatik menjac bi bio pozeljan. To svako zna ko ima ili se vozio nekim novijim autom.

aleksandar.veliki

pre 2 godine

Koristan je sistem za one koji ne umeju da nameste retrovizore. Mrtav ugao ne postoji ako se retrovizori podese tako da se u njima ne vide delovi automobila kojim se upravlja.
(Pero, 25. septembar 2021 11:12)

Kod parkiranja automobila unazad ti je potrebno da vidis barem mali deo automobila . I da, bas je to granica na kojoj bi se trebalo zaustaviti prilikom podesavanja retrovizora i tako skroz ponistiti mrtav ugao ( nije moguce kod ekstremno malih retrovizora)

Broj minusa na ovu tvoju, polovicno tacnu tvrdnju pokrepljuju cinjenicu koliko malo ljudi uopste zna da podesi retrovizore, pa samim tim misle da postoji mrtav ugao . Ukoliko se ovako podesi retrovizor, kod velike vecine automobila u trenutku izlaska automobila iz vidnog polja retrovizora, ulazi u polje perifernog vida .
Ali kome pricam, kad udjes kod nekoga u auto, iste visine kao ti, vidis da mu retrovizori gledaju pravo u njegov auto, toliko lose podeseni da mislim da on uopste ne vidi drugi auto prilikom prestrojavanja.. kako takvim objasniti podesavnje .

Takodje ovakvim podesavanjem se povecava ,mogucnost uocanja automobila kada se istovremeno prestrojavaju iz 3. I 1. trake u 2. Cest uzrok sudara je lose podesavanje retrovizora

idio...

pre 2 godine

Odlična stvar, olakšava vožnju. Šteta što nemaju sva kola na levom retrovizoru proširen vidni ugao sa onim zakrivljenjem uokvirenim tačkicama.

ja

pre 2 godine

Imam na insigniji 2016to.. I ako ljudi hejtuju ta pomagalo bas su korisna..npr upozorenje za sudar, kad Neko naglo uspori ili koci ispred uvek me upozori Dok ja jos I ne primetim, I cross traficc alert.. To Sam mislio da je bezveze I ne sluzi nicemu Ali na ovago dugackom autu bukvalno bas mnogo znaci I vidi aute Koje ja uopste ne vidim da dolaze

Pero

pre 2 godine

Koristan je sistem za one koji ne umeju da nameste retrovizore. Mrtav ugao ne postoji ako se retrovizori podese tako da se u njima ne vide delovi automobila kojim se upravlja.

xed

pre 2 godine

Moj auto ima svasta ali ovo nema, mislim da je to veliki minus. Jos bolji sistem je kamera koja se pali na ekranu i prikazuje snimak sa strane automobila za koju je korisnik upalio zmigavac.
Malo mi neshvatljivo zasto se ove tehnologije zasnovane na kamerama iekranima vise ne koriste sobzirom da je to prakticno svakodnevna tehnologija (telefoni).

stef

pre 2 godine

Korisna, ali ne i najkorisnija. Najkorisnija je automatsko kocenje i upozoravanje na auto/pesaka ispred vas.
Parking senzori, automatsko kocenje, nenamerno prelazenje u suprotnu traku, vazdusni jastuci napred i sa strane za sva sedista... to bi sve trebalo da bude standardna oprema, bas dosta olaksava voznju i cini je bezbednijom. Cak i automatik menjac bi bio pozeljan. To svako zna ko ima ili se vozio nekim novijim autom.

ja

pre 2 godine

Imam na insigniji 2016to.. I ako ljudi hejtuju ta pomagalo bas su korisna..npr upozorenje za sudar, kad Neko naglo uspori ili koci ispred uvek me upozori Dok ja jos I ne primetim, I cross traficc alert.. To Sam mislio da je bezveze I ne sluzi nicemu Ali na ovago dugackom autu bukvalno bas mnogo znaci I vidi aute Koje ja uopste ne vidim da dolaze

xed

pre 2 godine

Moj auto ima svasta ali ovo nema, mislim da je to veliki minus. Jos bolji sistem je kamera koja se pali na ekranu i prikazuje snimak sa strane automobila za koju je korisnik upalio zmigavac.
Malo mi neshvatljivo zasto se ove tehnologije zasnovane na kamerama iekranima vise ne koriste sobzirom da je to prakticno svakodnevna tehnologija (telefoni).

Silvester

pre 2 godine

Sva ta tehnika dovodi do toga da polako postajemo zatupljena masa koja nije sposobna da misli i pamti. Nekad sam znao sve brojeve telefona prijatelja i rodbine napamet, kad je kome rođendan, tekuće račune, matične brojeve i pibove klijenata, množio, delio, korenovao napamet, znao sve glavne gradove sveta, itd. itd. Sad kad podižem novac sa bankomata moram da pogledam u mobilni koji mi je pin, pasvorde redovno zaboravljam, a spisak za kupovinu žena mi šalje na viber jer nema šanse da popamtim više od par artikla. Suviše se oslanjamo na tehniku, biće jao kuku nama kad sve to pukne jednog dana, a pući će sigurno.

Vlada

pre 2 godine

Meni je najkorisnija IC kamera uz pomoć koje možeš da uočiš opasnost van domašaja farova po mrklom mraku. Mene je spasila kod istrčavanja srndaća na put pa je verovatno baš zato za mene najkorisnija.

Dragan

pre 2 godine

Ne oslanjam se na ove sisteme jer kad lampica zataji mogu pomisliti da je sve ok i izazvati nesrecu. Senzore za mrtav ugao posmatram samo kao dodatak koji potvrdjuje moju vec donetu procenu. Nikako se ne oslanjajtebna sisteme koji mogu otkazati u svakom trenutku. Ja ne verujem ni migavcima jer mogu da otkazu, da vozac zaboravi da iakljuci ili zaboravi da ukljuci... Oprez u glavu i vozite odgovorno.

fensi_lik_vracar

pre 2 godine

@Eto ja ne znam kako je uopste bila moguca voznja pre 20,30 godina, ondasnjih automobila! Mrzim nove aute, mrzim tac skrin monitore, mrzim sve moguce asistente u autu...
(stankela, 25. septembar 2021 16:38) opusti se malo…

Pero

pre 2 godine

Koristan je sistem za one koji ne umeju da nameste retrovizore. Mrtav ugao ne postoji ako se retrovizori podese tako da se u njima ne vide delovi automobila kojim se upravlja.

aleksandar.veliki

pre 2 godine

Koristan je sistem za one koji ne umeju da nameste retrovizore. Mrtav ugao ne postoji ako se retrovizori podese tako da se u njima ne vide delovi automobila kojim se upravlja.
(Pero, 25. septembar 2021 11:12)

Kod parkiranja automobila unazad ti je potrebno da vidis barem mali deo automobila . I da, bas je to granica na kojoj bi se trebalo zaustaviti prilikom podesavanja retrovizora i tako skroz ponistiti mrtav ugao ( nije moguce kod ekstremno malih retrovizora)

Broj minusa na ovu tvoju, polovicno tacnu tvrdnju pokrepljuju cinjenicu koliko malo ljudi uopste zna da podesi retrovizore, pa samim tim misle da postoji mrtav ugao . Ukoliko se ovako podesi retrovizor, kod velike vecine automobila u trenutku izlaska automobila iz vidnog polja retrovizora, ulazi u polje perifernog vida .
Ali kome pricam, kad udjes kod nekoga u auto, iste visine kao ti, vidis da mu retrovizori gledaju pravo u njegov auto, toliko lose podeseni da mislim da on uopste ne vidi drugi auto prilikom prestrojavanja.. kako takvim objasniti podesavnje .

Takodje ovakvim podesavanjem se povecava ,mogucnost uocanja automobila kada se istovremeno prestrojavaju iz 3. I 1. trake u 2. Cest uzrok sudara je lose podesavanje retrovizora

Žorž

pre 2 godine

Da je sreće,ovo bi bila osnovna oprema svakog novog automobila, s obzirom da utice direktno na sigurnost u saobraćaju. Bitno je da se montira sto veci TV ekran,a sve ostalo je manje vazno..

qwerty

pre 2 godine

Sto rece neko na temu kamere, ko zna da vozi, njemu ne treba ni kamera ni retrovizor, kamoli lampice…
(ime, 25. septembar 2021 14:17) Ma ne treba mu ni auto :D

idio...

pre 2 godine

Odlična stvar, olakšava vožnju. Šteta što nemaju sva kola na levom retrovizoru proširen vidni ugao sa onim zakrivljenjem uokvirenim tačkicama.

Nebitan Lik

pre 2 godine

Koristan je sistem za one koji ne umeju da nameste retrovizore. Mrtav ugao ne postoji ako se retrovizori podese tako da se u njima ne vide delovi automobila kojim se upravlja.
(Pero, 25. septembar 2021 11:12)
Ahahahahahahah

Zole

pre 2 godine

Prijatno imati. Medjutim, kao i sva tehnika, podlozno kvarovima i ako se odlanjas isključivo na tehnologiju, kad zakaže si u ozbiljnom problemu. Sve u svemu, ako ti pokazije da je neko tu, super. Ako pokazuje da nema nikog, ti ipak proveri. Baci pogled preko ramena, za svaki slučaj..

V for Vendeta

pre 2 godine

Najkorisniji i jedino koji bi stvarno trebao da bude obavezan sigurnosni mehanizam je ABS,

Pored njega bih stavio klimu kao obavezan deo komfora (sem u skandinavij), a buivalno sve ostalo - dizanje cene auta i pretvaranje vozaca u posmatraca uz blagoslov drzava koje sad uvrscuju gomilu gluposti u obavezne, a jos vise s* sad utice i na ocenu "bezbednosti"

stankela

pre 2 godine

Eto ja ne znam kako je uopste bila moguca voznja pre 20,30 godina, ondasnjih automobila! Mrzim nove aute, mrzim tac skrin monitore, mrzim sve moguce asistente u autu...

dzigi

pre 2 godine

Ima da se kupi na poznatom kineskom sajtu, nije baš jeftino ali verujem da je korisno. Ali je tu i pitanje šta sa našim tehničkim, kako njima objasniti.

Milojko

pre 2 godine

Vozio sam jednu Toyotu auto putem u Nemačkoj desn9m trakom i u desnom retrovizoru sam uvek imao upozorenje auto u mrtvom uglu. Naravno sa desne strane nema automobila, bila betonska ograda.

Hfg

pre 2 godine

Od vrlo korisnih stvari izdvojio bih AEB, parking senzori napred i nazad i blind spot. 360 kamera je dobra stvar ali ako imas senzore napred i nazad malo beskorisna.

Los Angeles

pre 2 godine

Okretanje preko levog ramena je zastarela, a i nebezbedna procedura. Uvek je bolje pomeriti glavu 20-30 cm unapred prema retrovizoru, dok je još uperena u vozila ispred vas na autoputu. Tako se promeni ugao gledanja i vidi se mrtvi ugao, a ne gubi se iz vida sta se desava ispred vas za sekund ili pola sekunde. Znam da ovo nema nekog preteranog smisla kod nas jer su nam autoputevi mali i realno bez neke prevelike gužve, ali u velikom svetu gde treba da se provlačite autoputevima sa po 5,6 traka, i gde redovi automobila ispred vas non stop staju u talasima, od 80-100 na sat, pa do stajanja, ovo je itekako važno. Naravno sve ovo samo za starije automobile, sve iznad 5 god starosti ima ili ovu lampicu senzor ili malo duplo ogledace koje pokazuje isto mrtvi ugao.

Obelix

pre 2 godine

Sjajna stvar. Dobio sam pre nekoliko meseci novi sluzbeni auto. Zbog neke papirologije, morao sam da cekam par dana da ga preuzmem. Za to vreme sam dobio zamensko vozilo u istom pametu opreme, samo je bio dizel. On je imao sa unutrasnje stra retrovizora lampicu za upozorenje. U pocetku nisam znao sta je to, ali sam brzo uvideo. Odusevio sam se kolimo je dobra stvar. Cim sam preuzeo moj auto, to je bila prva stvar koju sam pogledao da li ima. Na moju veliku zalost nisam dobio taj deo opreme i ako su barem po nazivu paketi isti. Prespostavljam da je to dodatak na taj paket.

laki

pre 2 godine

po meni mnogo važnije je da se smisli sistem koji će bez obzira da li si dao migavac ili ne da te upozoramva da prilikom promene pravca imaš vozilo iza koje se ti se približava (vozi brže). Evo primera, voziš iza kamiona, čekaš pogodnu situaciju da pretekneš, kreneš u preticanje, ali je neko iz kolone već krenuo pre tebe i za tren oka eto sudara. Često se na dugačkim putovanjima ljudima dešava da jednosavno u ovakvim situacijama ne pogledaju u retrovizor. Nema tu mrtvog ugla, samo je stvar pada koncentracije, ili neiskustva.

blab

pre 2 godine

@(Milojko, 25. septembar 2021 14:05)

Neću reći da lažeš, ali nešto tu debelo ne štima. U nemačkoj, barem na onim autoputevima na kojima sam ja vozio (jug, jugo-zapad zemlje), imaju zaustavnu traku koja je dovoljno široka da se njom bez problema može voziti. Tu još onda dolazi dodatno nekih pola metra pre nego što dođe zaštitna ograda. Pošto je ovaj sistem tako podešen da ti neće pokazati opasnost od auta koji vozi u traci ne odmah do tebe, a i čak i kad se vozi u skroz levoj traci, opet imaš više od metra odstojanja od ograde, pa se ne pojavljuje upozorenje. Ili je u tvom slučaju sistem bio pokvaren, ili si zaista uspeo da pronađeš autoput gde je ograda odmah do trake po kojoj je dozvoljeno da se vozi. Eventualno ako je zakrčenje na autoputu, pa voziš levom trakom i kulturno se skloniš ulevo spasilačkim službama da mogu da prođu, ali to je ipak specifičan slučaj.

dejan

pre 2 godine

Ti sto si polagao ‘65 na Jugu koji nije imao retrovizore, pa prosipas pamet..
Nacrtao sam ti kako da podesis i opet dzaba...
Nazalost, i meni je ostao “pogled preko ramena “ dok nisam naucio da podesim( kao sto ti nikad neces)
(aleksandar.veliki, 25. septembar 2021 20:11)
Jugo je serijski poceo da se proizvodi tek osamdesetih ;)
Elem, sve ove elektronik ei podesavanja i olaksavanja i moze ovo moze ono je kao kad plavusa sa IQ 89 uzme najnoviji Iphone jer iz nekog razloga misli da joj to treba i do sledeceg modela zna samo da opali selfi i pokoju sliku. Sustina svih tih mogucnosti je NULA. Niko to ne koristi. A svi popiju reklamu da im bas to treba. I plate tehnologiju koju niti znaju da upraznjavaju niti znaju sta bi sa njom sem onog osnovnog volan, migavac, levo desno. Arcenje resursa, konzumerizam bez ikakve poente i svrhe. I da se vratim na pocetak price. Dobro namesten i podesen jugo sa normalnim pogled preko levog ramena" vozecem je i bezbedniji i pozudaniji i podesniji od plavuse u cemu god hoces.

Jovan

pre 2 godine

Šta sve ovo vredi kad zakonom nije propisano da ih sva vozila imaju.
U USA tako svi imaju zadnju kameru zbog bezbednosti dece pri parkiranju . A u Srbiji je bilo ove godine pregazene dece pri voznji unazad.

Alex

pre 2 godine

Još 2012 imao sam pasat b7, koji je posedovao sledeće asistencije: adaptivni tempomat, senzor mrtvog ugla, automatska duga svetla, senzor za prepoznavanje umora kod vozača, autopilot za parkiranje, asistent ta držanje saobraćajne trake. Mislio sam da je to sve bespotrebno i samo može da stvori glavobolju ako se pokvari. Međutim vremenom s shvatio da su sve te stvari vrlo korisne i olakšavaju vožnju.Pogotovo senzor mrtvog ugla. Zamislite loše vreme, kiša, sneg a noć i vi teško vidite ili čak ne vidite vozilo iza vas u retrovizoru a senzor nema šanse da ne detektuje. Koliko to samo može da spasi saobraćajnih udesa a možda i života. Korisne su to stvari.

Preletac

pre 2 godine

Koristan je sistem za one koji ne umeju da nameste retrovizore. Mrtav ugao ne postoji ako se retrovizori podese tako da se u njima ne vide delovi automobila kojim se upravlja.
(Pero, 25. septembar 2021 11:12)


Pero, u pravu si. Namjestim taman da vidim ivicu automobila i to je to - mrtvi ugao ne postoji.
Realno zadnji dio vaseg automobila vas nikad nece prestici ili ugroziti, zasto onda namjestate retrovizor da gledate taj dio lima? Samo vam je potreban milimetar da vidite i to je to. Ako vam treba vise - slobodno pomjerite glavu. Nevjerovatno - zar ne?

poz

pre 2 godine

Neverovatno je da u 21 veku i dalje postoji mrtav ugao. Ni jedan auto to nije resio. Postoje razni add on za retrovizor ali to sto je dodatno preko noci je uglavnom odneto. Tako da mrtav ugao i dalje postoji.

Picopevac

pre 2 godine

Sigurno koristan sistem,pogotovo za žene i ove kurkume razne.Normalan vozač uvek prati situaciju i zna gde mu je koje vozilo.Uočavanje pešaka po mraku je po meni extra i oduzimanje dozvola bahatim i pijanim vozačima.

Kad pijem nagarim

pre 2 godine

Najkorisniji su kočrnje kad neko izleti i održavanje u traci. Bukvalno možrte voziri pijani naguram dva promula i nagarim a čuvaju me ikona o retrovizoru i tehnologija....ajd uzdravlje upalilo se zeleni hih hik hik....

Комша

pre 2 godine

Ако ниси свестан свог окружења у сваком моменту када возиш, не треба ни да возиш. Лепо се учи у ауто школама да се прво увериш у ретровизор, а онда и преко рамена ако ниси 100% сигуран.

Nucky Thompson

pre 2 godine

Po ko zna koji put mi ovim komentarima pokazujemo koliko smo zaoatali. Jos onaj mrtav ‘ladan rece- nema mrtvog ugla. Sta sve necu procitati. Ali to je napredak civilizacije, svako ima internet i potrebu da pise budalastine.

aleksandar.veliki

pre 2 godine

@Aleksandar

Nisi bio na času kad su objašnjavali levo rame?
(Troll, 25. septembar 2021 16:47)

Ti sto si polagao ‘65 na Jugu koji nije imao retrovizore, pa prosipas pamet..
Nacrtao sam ti kako da podesis i opet dzaba...
Nazalost, i meni je ostao “pogled preko ramena “ dok nisam naucio da podesim( kao sto ti nikad neces)

Djovani

pre 2 godine

Kod nas totalno nepotreban jer niko ni ne gleda u retrovizor.
(Markone, 25. septembar 2021 12:08)

Iz tog razloga je ta lampica tu, da te natera da pogledas, a ne zato sto vec gledas.

todos

pre 2 godine

Za mene tempomat uopšte, bio adaptivni ili onaj običan. Pošto je auto sa običnim menjačem u drlovima grada gde je to moguće da brzina bude iznad 40kmh vozim uz pomoć tempomata. Na poslu sam profesionalni vozač kamiona u gradu i to mi je rutina sa automobilom.

Филипинац

pre 2 godine

Није, продорни глас доминантне жене која смара возаче што нису укључили мигавац би био за наше тржиште. Таман за ову екипу у коментарима који не знају да подесе ретовизоре па им требају сензори како би радили слалом по Београду...

Pero

pre 2 godine

Koristan je sistem za one koji ne umeju da nameste retrovizore. Mrtav ugao ne postoji ako se retrovizori podese tako da se u njima ne vide delovi automobila kojim se upravlja.

aleksandar.veliki

pre 2 godine

Koristan je sistem za one koji ne umeju da nameste retrovizore. Mrtav ugao ne postoji ako se retrovizori podese tako da se u njima ne vide delovi automobila kojim se upravlja.
(Pero, 25. septembar 2021 11:12)

Kod parkiranja automobila unazad ti je potrebno da vidis barem mali deo automobila . I da, bas je to granica na kojoj bi se trebalo zaustaviti prilikom podesavanja retrovizora i tako skroz ponistiti mrtav ugao ( nije moguce kod ekstremno malih retrovizora)

Broj minusa na ovu tvoju, polovicno tacnu tvrdnju pokrepljuju cinjenicu koliko malo ljudi uopste zna da podesi retrovizore, pa samim tim misle da postoji mrtav ugao . Ukoliko se ovako podesi retrovizor, kod velike vecine automobila u trenutku izlaska automobila iz vidnog polja retrovizora, ulazi u polje perifernog vida .
Ali kome pricam, kad udjes kod nekoga u auto, iste visine kao ti, vidis da mu retrovizori gledaju pravo u njegov auto, toliko lose podeseni da mislim da on uopste ne vidi drugi auto prilikom prestrojavanja.. kako takvim objasniti podesavnje .

Takodje ovakvim podesavanjem se povecava ,mogucnost uocanja automobila kada se istovremeno prestrojavaju iz 3. I 1. trake u 2. Cest uzrok sudara je lose podesavanje retrovizora

stankela

pre 2 godine

Eto ja ne znam kako je uopste bila moguca voznja pre 20,30 godina, ondasnjih automobila! Mrzim nove aute, mrzim tac skrin monitore, mrzim sve moguce asistente u autu...

Kad pijem nagarim

pre 2 godine

Najkorisniji su kočrnje kad neko izleti i održavanje u traci. Bukvalno možrte voziri pijani naguram dva promula i nagarim a čuvaju me ikona o retrovizoru i tehnologija....ajd uzdravlje upalilo se zeleni hih hik hik....

Silvester

pre 2 godine

Sva ta tehnika dovodi do toga da polako postajemo zatupljena masa koja nije sposobna da misli i pamti. Nekad sam znao sve brojeve telefona prijatelja i rodbine napamet, kad je kome rođendan, tekuće račune, matične brojeve i pibove klijenata, množio, delio, korenovao napamet, znao sve glavne gradove sveta, itd. itd. Sad kad podižem novac sa bankomata moram da pogledam u mobilni koji mi je pin, pasvorde redovno zaboravljam, a spisak za kupovinu žena mi šalje na viber jer nema šanse da popamtim više od par artikla. Suviše se oslanjamo na tehniku, biće jao kuku nama kad sve to pukne jednog dana, a pući će sigurno.

dejan

pre 2 godine

Ti sto si polagao ‘65 na Jugu koji nije imao retrovizore, pa prosipas pamet..
Nacrtao sam ti kako da podesis i opet dzaba...
Nazalost, i meni je ostao “pogled preko ramena “ dok nisam naucio da podesim( kao sto ti nikad neces)
(aleksandar.veliki, 25. septembar 2021 20:11)
Jugo je serijski poceo da se proizvodi tek osamdesetih ;)
Elem, sve ove elektronik ei podesavanja i olaksavanja i moze ovo moze ono je kao kad plavusa sa IQ 89 uzme najnoviji Iphone jer iz nekog razloga misli da joj to treba i do sledeceg modela zna samo da opali selfi i pokoju sliku. Sustina svih tih mogucnosti je NULA. Niko to ne koristi. A svi popiju reklamu da im bas to treba. I plate tehnologiju koju niti znaju da upraznjavaju niti znaju sta bi sa njom sem onog osnovnog volan, migavac, levo desno. Arcenje resursa, konzumerizam bez ikakve poente i svrhe. I da se vratim na pocetak price. Dobro namesten i podesen jugo sa normalnim pogled preko levog ramena" vozecem je i bezbedniji i pozudaniji i podesniji od plavuse u cemu god hoces.

fensi_lik_vracar

pre 2 godine

@Eto ja ne znam kako je uopste bila moguca voznja pre 20,30 godina, ondasnjih automobila! Mrzim nove aute, mrzim tac skrin monitore, mrzim sve moguce asistente u autu...
(stankela, 25. septembar 2021 16:38) opusti se malo…

V for Vendeta

pre 2 godine

Najkorisniji i jedino koji bi stvarno trebao da bude obavezan sigurnosni mehanizam je ABS,

Pored njega bih stavio klimu kao obavezan deo komfora (sem u skandinavij), a buivalno sve ostalo - dizanje cene auta i pretvaranje vozaca u posmatraca uz blagoslov drzava koje sad uvrscuju gomilu gluposti u obavezne, a jos vise s* sad utice i na ocenu "bezbednosti"

Milojko

pre 2 godine

Vozio sam jednu Toyotu auto putem u Nemačkoj desn9m trakom i u desnom retrovizoru sam uvek imao upozorenje auto u mrtvom uglu. Naravno sa desne strane nema automobila, bila betonska ograda.

Preletac

pre 2 godine

Koristan je sistem za one koji ne umeju da nameste retrovizore. Mrtav ugao ne postoji ako se retrovizori podese tako da se u njima ne vide delovi automobila kojim se upravlja.
(Pero, 25. septembar 2021 11:12)


Pero, u pravu si. Namjestim taman da vidim ivicu automobila i to je to - mrtvi ugao ne postoji.
Realno zadnji dio vaseg automobila vas nikad nece prestici ili ugroziti, zasto onda namjestate retrovizor da gledate taj dio lima? Samo vam je potreban milimetar da vidite i to je to. Ako vam treba vise - slobodno pomjerite glavu. Nevjerovatno - zar ne?

aleksandar.veliki

pre 2 godine

@Aleksandar

Nisi bio na času kad su objašnjavali levo rame?
(Troll, 25. septembar 2021 16:47)

Ti sto si polagao ‘65 na Jugu koji nije imao retrovizore, pa prosipas pamet..
Nacrtao sam ti kako da podesis i opet dzaba...
Nazalost, i meni je ostao “pogled preko ramena “ dok nisam naucio da podesim( kao sto ti nikad neces)

Nebitan Lik

pre 2 godine

Koristan je sistem za one koji ne umeju da nameste retrovizore. Mrtav ugao ne postoji ako se retrovizori podese tako da se u njima ne vide delovi automobila kojim se upravlja.
(Pero, 25. septembar 2021 11:12)
Ahahahahahahah

poz

pre 2 godine

Neverovatno je da u 21 veku i dalje postoji mrtav ugao. Ni jedan auto to nije resio. Postoje razni add on za retrovizor ali to sto je dodatno preko noci je uglavnom odneto. Tako da mrtav ugao i dalje postoji.

Picopevac

pre 2 godine

Sigurno koristan sistem,pogotovo za žene i ove kurkume razne.Normalan vozač uvek prati situaciju i zna gde mu je koje vozilo.Uočavanje pešaka po mraku je po meni extra i oduzimanje dozvola bahatim i pijanim vozačima.

Dragan

pre 2 godine

Ne oslanjam se na ove sisteme jer kad lampica zataji mogu pomisliti da je sve ok i izazvati nesrecu. Senzore za mrtav ugao posmatram samo kao dodatak koji potvrdjuje moju vec donetu procenu. Nikako se ne oslanjajtebna sisteme koji mogu otkazati u svakom trenutku. Ja ne verujem ni migavcima jer mogu da otkazu, da vozac zaboravi da iakljuci ili zaboravi da ukljuci... Oprez u glavu i vozite odgovorno.

xed

pre 2 godine

Moj auto ima svasta ali ovo nema, mislim da je to veliki minus. Jos bolji sistem je kamera koja se pali na ekranu i prikazuje snimak sa strane automobila za koju je korisnik upalio zmigavac.
Malo mi neshvatljivo zasto se ove tehnologije zasnovane na kamerama iekranima vise ne koriste sobzirom da je to prakticno svakodnevna tehnologija (telefoni).

stef

pre 2 godine

Korisna, ali ne i najkorisnija. Najkorisnija je automatsko kocenje i upozoravanje na auto/pesaka ispred vas.
Parking senzori, automatsko kocenje, nenamerno prelazenje u suprotnu traku, vazdusni jastuci napred i sa strane za sva sedista... to bi sve trebalo da bude standardna oprema, bas dosta olaksava voznju i cini je bezbednijom. Cak i automatik menjac bi bio pozeljan. To svako zna ko ima ili se vozio nekim novijim autom.

Комша

pre 2 godine

Ако ниси свестан свог окружења у сваком моменту када возиш, не треба ни да возиш. Лепо се учи у ауто школама да се прво увериш у ретровизор, а онда и преко рамена ако ниси 100% сигуран.

laki

pre 2 godine

po meni mnogo važnije je da se smisli sistem koji će bez obzira da li si dao migavac ili ne da te upozoramva da prilikom promene pravca imaš vozilo iza koje se ti se približava (vozi brže). Evo primera, voziš iza kamiona, čekaš pogodnu situaciju da pretekneš, kreneš u preticanje, ali je neko iz kolone već krenuo pre tebe i za tren oka eto sudara. Često se na dugačkim putovanjima ljudima dešava da jednosavno u ovakvim situacijama ne pogledaju u retrovizor. Nema tu mrtvog ugla, samo je stvar pada koncentracije, ili neiskustva.

Hfg

pre 2 godine

Od vrlo korisnih stvari izdvojio bih AEB, parking senzori napred i nazad i blind spot. 360 kamera je dobra stvar ali ako imas senzore napred i nazad malo beskorisna.

Žorž

pre 2 godine

Da je sreće,ovo bi bila osnovna oprema svakog novog automobila, s obzirom da utice direktno na sigurnost u saobraćaju. Bitno je da se montira sto veci TV ekran,a sve ostalo je manje vazno..

qwerty

pre 2 godine

Sto rece neko na temu kamere, ko zna da vozi, njemu ne treba ni kamera ni retrovizor, kamoli lampice…
(ime, 25. septembar 2021 14:17) Ma ne treba mu ni auto :D

dzigi

pre 2 godine

Ima da se kupi na poznatom kineskom sajtu, nije baš jeftino ali verujem da je korisno. Ali je tu i pitanje šta sa našim tehničkim, kako njima objasniti.

Jovan

pre 2 godine

Šta sve ovo vredi kad zakonom nije propisano da ih sva vozila imaju.
U USA tako svi imaju zadnju kameru zbog bezbednosti dece pri parkiranju . A u Srbiji je bilo ove godine pregazene dece pri voznji unazad.

Los Angeles

pre 2 godine

Okretanje preko levog ramena je zastarela, a i nebezbedna procedura. Uvek je bolje pomeriti glavu 20-30 cm unapred prema retrovizoru, dok je još uperena u vozila ispred vas na autoputu. Tako se promeni ugao gledanja i vidi se mrtvi ugao, a ne gubi se iz vida sta se desava ispred vas za sekund ili pola sekunde. Znam da ovo nema nekog preteranog smisla kod nas jer su nam autoputevi mali i realno bez neke prevelike gužve, ali u velikom svetu gde treba da se provlačite autoputevima sa po 5,6 traka, i gde redovi automobila ispred vas non stop staju u talasima, od 80-100 na sat, pa do stajanja, ovo je itekako važno. Naravno sve ovo samo za starije automobile, sve iznad 5 god starosti ima ili ovu lampicu senzor ili malo duplo ogledace koje pokazuje isto mrtvi ugao.

ja

pre 2 godine

Imam na insigniji 2016to.. I ako ljudi hejtuju ta pomagalo bas su korisna..npr upozorenje za sudar, kad Neko naglo uspori ili koci ispred uvek me upozori Dok ja jos I ne primetim, I cross traficc alert.. To Sam mislio da je bezveze I ne sluzi nicemu Ali na ovago dugackom autu bukvalno bas mnogo znaci I vidi aute Koje ja uopste ne vidim da dolaze

Zole

pre 2 godine

Prijatno imati. Medjutim, kao i sva tehnika, podlozno kvarovima i ako se odlanjas isključivo na tehnologiju, kad zakaže si u ozbiljnom problemu. Sve u svemu, ako ti pokazije da je neko tu, super. Ako pokazuje da nema nikog, ti ipak proveri. Baci pogled preko ramena, za svaki slučaj..

Филипинац

pre 2 godine

Није, продорни глас доминантне жене која смара возаче што нису укључили мигавац би био за наше тржиште. Таман за ову екипу у коментарима који не знају да подесе ретовизоре па им требају сензори како би радили слалом по Београду...

idio...

pre 2 godine

Odlična stvar, olakšava vožnju. Šteta što nemaju sva kola na levom retrovizoru proširen vidni ugao sa onim zakrivljenjem uokvirenim tačkicama.

Nucky Thompson

pre 2 godine

Po ko zna koji put mi ovim komentarima pokazujemo koliko smo zaoatali. Jos onaj mrtav ‘ladan rece- nema mrtvog ugla. Sta sve necu procitati. Ali to je napredak civilizacije, svako ima internet i potrebu da pise budalastine.

Obelix

pre 2 godine

Sjajna stvar. Dobio sam pre nekoliko meseci novi sluzbeni auto. Zbog neke papirologije, morao sam da cekam par dana da ga preuzmem. Za to vreme sam dobio zamensko vozilo u istom pametu opreme, samo je bio dizel. On je imao sa unutrasnje stra retrovizora lampicu za upozorenje. U pocetku nisam znao sta je to, ali sam brzo uvideo. Odusevio sam se kolimo je dobra stvar. Cim sam preuzeo moj auto, to je bila prva stvar koju sam pogledao da li ima. Na moju veliku zalost nisam dobio taj deo opreme i ako su barem po nazivu paketi isti. Prespostavljam da je to dodatak na taj paket.

Vlada

pre 2 godine

Meni je najkorisnija IC kamera uz pomoć koje možeš da uočiš opasnost van domašaja farova po mrklom mraku. Mene je spasila kod istrčavanja srndaća na put pa je verovatno baš zato za mene najkorisnija.

blab

pre 2 godine

@(Milojko, 25. septembar 2021 14:05)

Neću reći da lažeš, ali nešto tu debelo ne štima. U nemačkoj, barem na onim autoputevima na kojima sam ja vozio (jug, jugo-zapad zemlje), imaju zaustavnu traku koja je dovoljno široka da se njom bez problema može voziti. Tu još onda dolazi dodatno nekih pola metra pre nego što dođe zaštitna ograda. Pošto je ovaj sistem tako podešen da ti neće pokazati opasnost od auta koji vozi u traci ne odmah do tebe, a i čak i kad se vozi u skroz levoj traci, opet imaš više od metra odstojanja od ograde, pa se ne pojavljuje upozorenje. Ili je u tvom slučaju sistem bio pokvaren, ili si zaista uspeo da pronađeš autoput gde je ograda odmah do trake po kojoj je dozvoljeno da se vozi. Eventualno ako je zakrčenje na autoputu, pa voziš levom trakom i kulturno se skloniš ulevo spasilačkim službama da mogu da prođu, ali to je ipak specifičan slučaj.

Alex

pre 2 godine

Još 2012 imao sam pasat b7, koji je posedovao sledeće asistencije: adaptivni tempomat, senzor mrtvog ugla, automatska duga svetla, senzor za prepoznavanje umora kod vozača, autopilot za parkiranje, asistent ta držanje saobraćajne trake. Mislio sam da je to sve bespotrebno i samo može da stvori glavobolju ako se pokvari. Međutim vremenom s shvatio da su sve te stvari vrlo korisne i olakšavaju vožnju.Pogotovo senzor mrtvog ugla. Zamislite loše vreme, kiša, sneg a noć i vi teško vidite ili čak ne vidite vozilo iza vas u retrovizoru a senzor nema šanse da ne detektuje. Koliko to samo može da spasi saobraćajnih udesa a možda i života. Korisne su to stvari.

todos

pre 2 godine

Za mene tempomat uopšte, bio adaptivni ili onaj običan. Pošto je auto sa običnim menjačem u drlovima grada gde je to moguće da brzina bude iznad 40kmh vozim uz pomoć tempomata. Na poslu sam profesionalni vozač kamiona u gradu i to mi je rutina sa automobilom.

Djovani

pre 2 godine

Kod nas totalno nepotreban jer niko ni ne gleda u retrovizor.
(Markone, 25. septembar 2021 12:08)

Iz tog razloga je ta lampica tu, da te natera da pogledas, a ne zato sto vec gledas.