Nedelja, 01.08.2021.

10:49

Zašto nije dobro preskakati stepene prenosa pri promeni "brzine"? VIDEO

Izvor: Izvor: B92, Index.hr

Zašto nije dobro preskakati stepene prenosa pri promeni "brzine"? VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

Kole

pre 2 godine

Kum je taksista u Štokholmu i uglavnom su to automatici. Ali ako je šestostepeni menjač, onda se menja; prva, druga, četvrta i šesta. Isto se tako i vrati nazad. Možda će neko misliti da je to pogrešno, ali treba prvo da provede 10 sati u gradskom saobraćaju menjajući brzine na hiljade puta, pa da donosi sud šta je pogrešno. Naročito ako auto nije vaš nego od kompanije.

Vujo032

pre 2 godine

Ja sam lagan i moj motor lagano krece drugom po ravnom.Kada sednem u auto (benz 1.4) cesto prebacujem iz trece u petu, pogotovo na pravcu, i uveren sam da to autu nista ne smeta, cak imam neko uverenje da ga tako rasterecujem.

Sančo Pansa

pre 2 godine

Moja Hondica 2.0 vtec redovno ide iz 5. u drugu. Nema lepseg osecaja za mene, a cini mi se kao i da mi ona svaki put kaze: Hvala ti! Navise ne preskacem.
(dexter-lab, 02. avgust 2021 20:53)

Pa ako voziš petom 70, pa vidiš na semaforu na 100 m da se pali crveno prikočiš na 30-40 km i hoćeš lagano da kočiš motorom, normalno ja da šaltuješ u drugu...

Dajc

pre 2 godine

@stole međugas: izbaciš iz više brzine u ler, pustiš kvačilo, dodaš mali gas, stisneš kvačilo i ubaciš u nižu brzinu.
Duplo kvačilo: izbaciš iz niže brzine u ler, pustiš kvačilo, stisneš kvačilo i ubaciš u višu brzinu.

Mile

pre 2 godine

Evo nek mi neko pojasni - npr vozim pravom ulicom , u daljini vidim crveno na semaforu, prebacim u ler kako bi auto “klizio” do semafora. Medjutim, dok se krećem na leru, u trenutku se promeni svetlo na semaforu u zeleno. Tada ubacim u brzinu za koju ocenim da je odgovarajuca u zavisnosti od toga koliko se brzo krećem po inerciji i dodam gas. Jel radim nešto pogrešno?

Srđan BL

pre 2 godine

Ne sjecam se kad sam preskakao vise stepene, a nize rijetko (mozda za jedan stepen)... Prazan kamion, kretanje drugom...
Kad procitam pojedine komentare i filozofiranje sa brzinama pomislim da je prva svetinja, da se ne "zahebavamo" sa brzinama... Ma nek' se sve topi...
Je'l prob'o iko iz pete u rikverc?

Josef

pre 2 godine

Mozete vi i iz 5-e u 1 ako su motor i mjenjac napravljeni od vrhunski kvalitetnih materijala, jasno kao dan. Ali zato sto danas su automobili nizerazredne kvalitete tada morate paziti cak i kada prebacivate u stepen nize ili vise. Pozz.

HanSolo

pre 2 godine

Moja Hondica 2.0 vtec redovno ide iz 5. u drugu. Nema lepseg osecaja za mene, a cini mi se kao i da mi ona svaki put kaze: Hvala ti! Navise ne preskacem.
(dexter-lab, 02. avgust 2021 20:53)

Tek ako imaš R-Type.. Jako lep zvuk motora!!

dexter-lab

pre 2 godine

Moja Hondica 2.0 vtec redovno ide iz 5. u drugu. Nema lepseg osecaja za mene, a cini mi se kao i da mi ona svaki put kaze: Hvala ti! Navise ne preskacem.

peca

pre 2 godine

Jedan od najboljih nacina da unistavate svoj motor, menjac, plivajuci zamajac, nosace motora, je upravo taj, voznja u neadekvatnom stepenu prenosa! Kako i zasto, ne mogu sad to da obrazlazem, imate sve na netu, a s obzirom da mnogi preskacu brzine, uopste mi onda nije jasno, zasto prezirete automatski menjac? Meni je odavno prestalo da bude zabavno menjanje brzina, pa iz tog razloga, evo, skoro 20 godina, vozim automatske menjace. Moje je da dam gas ili ga oduzmem, a on ce sam preskociti brzinu, promeniti, vratit, sta god, njegova stvar. Inace sam 28 god profesionalni vozac (kamion, autobus, putnicki), a dozvolu imam od '89. Cisto da ne mislite da sam neko ko vozi automatik, zato sto ne znam manuelni.

Sonsi

pre 2 godine

Necu da citam
Standard no menjam pri pteticanju
Tj.nakon tog brzog manevra
Iz tree u petu
Ili
Iz cetrte u sestru brzinu
Sta I'ma tu da smeta kad su putney brzine site
80 do 100

Hadžija

pre 2 godine

1) Danas sve manje ima manuelnih menjača;
2) Danas sve više ima EV.

Hvala na razumevanju!
(Sun ce, 1. avgust 2021 19:03)
Sva sranja koja možeš videti na ju tjubetu, su nastala zahvaljujući automatskom menjaču

Pantelija

pre 2 godine

Nisam procitao tekst. Naravno da cu u preticanju iz trece ili cetvrte ubaciti u petu ili sestu brzinu. Nikada nisam imao problem sa menjacem ili motorom a vozim i dizele i benzince.

Inženjeri seka-perse, nemaju pojma

pre 2 godine

Meni nije jasno zašto stavljaju tolike brzine, posebno u aute za Srpsko tržište? Druga nikome ne treba, a bogami ni peta. 😁

Lancia Delta

pre 2 godine

Za najsnaznije ubrzanje, pri preticanju npr, je uvek neophodno prebaciti u najmanji moguci stepen prenosa. Tada se dobija najveci moment na tocku. Nebitno je da li je dizel ili benzin, turbo ili atmo, da li si u 4oj, 5oj ili 6oj. Kod dizela uvek moze najmanje 2 stepena nize, kod benzinaca najmanje 3 stepena nize, jer imaju veci opseg radne brzine obrtanja. Ubacivanje u nizi stepen prenosa moze da se koristi i za usporavanje automobila, i tada vaze ista pravila, samo kada promenite brzinu, necete pritisnuti gas. Sto se demonstrira i na snimku, najnormalnije prebacivanje iz 5og u 2gi stepen prenosa. Samo je pozeljno dati medjugas. Kada se dobro izvede, ni ne oseti se prelaz

Mrzi me da ukljucim migavac i da menjam brzine

pre 2 godine

Razumem preskakanje brzina iz većih u manje, ne razumem da neko preskače brzinu iz manjih u veće? To može imati smisla samo na velikim nizbrdicama, nikako drugačije!
Gospodin koji "navrti" motor u trećoj da bi ubacio u petu opterećuje motor i lamelu a uz to troši gorivo, nije dobro ni za koga a pogotovo za budućeg vlasnika.

Aleksa Pufta

pre 2 godine

Iako uglavnom redom menjam brzine u gradu se moze nizbrdo kretati drugom, pogotovo sto moj SUV dizelas ima jako "kratku" prvu i onda rednom nastaviti. Moze se isto krenuti prvom i prebaciti u trecu ali opet po ravnom ili blagoj nizbrdici.
Drugo nesto nisam probao a ni ovo gore ne praktikujem cesto vec su me taksisti ucili da stedim menjac i kvacilo.

Lax

pre 2 godine

Ako imaš iskustva, poznaješ svoj auto (znaš ugrubo na koliko je obrtaja pri određenim brzinama), čuješ mu zvuk - onda tačno znaš u koju brzinu treba da ubaciš i da li može neka da se preskoči...

Guliver

pre 2 godine

Naročito se u auto školi uči kako voziti i u kojoj brzini , kad skoro nikad ne ubaciju u četvrtu, a kamoli u petu... A o brzini preko 60 mogu samo da sanjaju... I onda, kad dobiju dozvolu, neiskusni, krenu sa 50 četvrtom u preticanje... i ulete u makaze...
(Čiča Miloje, 1. avgust 2021 21:44)

Automatic glavu čuva...

Bku

pre 2 godine

Ne postoji ni jedan normalan razlog da se u gradu brzine koriste redom. Pogotovo ako vozite benzinca.
Prva za start, druga nakon 1 sekunde, do 5000 obrtaja i onda 4 obrtaji padnu na 2500 ili 3000 u zavisnosti od brzine. Dolazis na semafor vracas sa 4 u drugu, motor koci za tebe, pogotovo zimi. Kada izadjes na bulevar prebacis iz 4 u 5 i lagani kruz.
Potpuno uzivanje u jugu 65 ili u BMW 3.0 redno sa samaraljkama na volanu.
Kada udjes u spic stavis u D i cao.

supa

pre 2 godine

Ako je naviše, onda idem redom. Ako spuštam, zavisi da li usporavam ili mi treba zbog ubrzanja. U prvom slučaju opet redom, u drugom 2-3 niže odmah, na preskok. :)

Zivorad

pre 2 godine

@Vakcinisan
2-3 dole? Ako vozis dizel s dovoljno momenta i elasticnim motorom onda ti je svejedno jesi li u 4 ili 5 za vecinu preticanja. 2. i 3. koristim samo da dodjem do ovih navedenih.

V for Vendeta

pre 2 godine

ja sam na jednom autu mogao iz krstarenja 60 kmh u 4. ili čak 5. uz medjugas oko 4700 ladno u 2. koja je potezala od tih 60ak do 110 pri 6000 (crvene tačkice 6250, crveno 6500) i da izvedem preticanje za par sekundi. Nisam često to radio, ali na putevima gde je zona preticanja kratka, ovo je bila sjajna mogućnost za koju nisam primetio da je škodila ni menjaču ni motoru... i još zvuk rednog šestaka sa viskom... uh. noviji model sa 6 brzina je imao daleko kraću drugu brzinu.
Kada je dobro zagrejan motor, nije loše namerno poterati u više obrtaje da saznate odnose brzina vozila-obrtaji u 2-3-4 brzini.
Ako imate moderne kosilice od 900-1000ccm, nažalost radni opseg dobre snage i momenta vam je izuzetno uzak i jednostavno šta god radili nećete dobiti dobro ubrzanje.

Kod dizela, s obzirom da im je obrtni momenat na niskim obrtajima i crveno na 4000-4500 gde ni jedan nije vredelo terati preko 3500rpm, nikada nisam spuštao više od jednog stepena prenosa.

Gagi

pre 2 godine

Sad će neki klinac od 20god da nas uči kako se šalta. Nizbrdo obavezno po neko preslakanje 1-3, 2-4 ili 3-5 na benzincina i elastičnim motorima, dizeli malo teže...

Čiča Miloje

pre 2 godine

Naročito se u auto školi uči kako voziti i u kojoj brzini , kad skoro nikad ne ubaciju u četvrtu, a kamoli u petu... A o brzini preko 60 mogu samo da sanjaju... I onda, kad dobiju dozvolu, neiskusni, krenu sa 50 četvrtom u preticanje... i ulete u makaze...

Vakcinisan

pre 2 godine

Kada se menja stepen prenosa na više ide se jedan po jedan ali kada se menja na niže, radi preticanja, čak je i poželjno ići za 2-3 stepena dole. Više puta sam bio svedok udesa jer ljudi kreću u preticanje bez promene prenosa ili promene samo jedan na niže.

Brdjanin

pre 2 godine

Iskreno ništa novo nije rekao, što se već ne zna. Ja neretko kada sam na nizbrdici prebacujem iz 2. u 4. brzinu, samo je potrebno podići broj obrtaja dovoljno. Nema cimanja od strane motora ako se upari brzina sa brojem obrataja a na nizbrdicvi se to dosta lakše postiže.
Što se tiče iz većih brzina u manje ovaj slučaj koji je naveo da iz 5. prebaciš u 2... trebaš da budeš ozbiljna dijabola da to uradiš namerno pod izgovorom kako ubacuješ menjač u brzinu za narednu krivinu. Ne pričam o slučajnom mašenju brzina. Pa iako si na stazi, koristi brzine za kočenje motorom, znači šaltaš postepeno i koristiš svaku brzinu da dodatno (pored kočnica) usporavaš auto.
Što se tiče automatika, mislim da je napravio grešku, jer dosta novijih menjača sa dva kvačila, pogotovo kod sportskih mašina, šaltaju po 2 nekad i 3 brzine na dole kada se nabode gas a prethodno si krstario.

Čiča Miloje

pre 2 godine

Naročito se u auto školi uči kako voziti i u kojoj brzini , kad skoro nikad ne ubaciju u četvrtu, a kamoli u petu... A o brzini preko 60 mogu samo da sanjaju... I onda, kad dobiju dozvolu, neiskusni, krenu sa 50 četvrtom u preticanje... i ulete u makaze...

Lax

pre 2 godine

Ako imaš iskustva, poznaješ svoj auto (znaš ugrubo na koliko je obrtaja pri određenim brzinama), čuješ mu zvuk - onda tačno znaš u koju brzinu treba da ubaciš i da li može neka da se preskoči...

Gagi

pre 2 godine

Sad će neki klinac od 20god da nas uči kako se šalta. Nizbrdo obavezno po neko preslakanje 1-3, 2-4 ili 3-5 na benzincina i elastičnim motorima, dizeli malo teže...

Brdjanin

pre 2 godine

Iskreno ništa novo nije rekao, što se već ne zna. Ja neretko kada sam na nizbrdici prebacujem iz 2. u 4. brzinu, samo je potrebno podići broj obrtaja dovoljno. Nema cimanja od strane motora ako se upari brzina sa brojem obrataja a na nizbrdicvi se to dosta lakše postiže.
Što se tiče iz većih brzina u manje ovaj slučaj koji je naveo da iz 5. prebaciš u 2... trebaš da budeš ozbiljna dijabola da to uradiš namerno pod izgovorom kako ubacuješ menjač u brzinu za narednu krivinu. Ne pričam o slučajnom mašenju brzina. Pa iako si na stazi, koristi brzine za kočenje motorom, znači šaltaš postepeno i koristiš svaku brzinu da dodatno (pored kočnica) usporavaš auto.
Što se tiče automatika, mislim da je napravio grešku, jer dosta novijih menjača sa dva kvačila, pogotovo kod sportskih mašina, šaltaju po 2 nekad i 3 brzine na dole kada se nabode gas a prethodno si krstario.

Vakcinisan

pre 2 godine

Kada se menja stepen prenosa na više ide se jedan po jedan ali kada se menja na niže, radi preticanja, čak je i poželjno ići za 2-3 stepena dole. Više puta sam bio svedok udesa jer ljudi kreću u preticanje bez promene prenosa ili promene samo jedan na niže.

Mrzi me da ukljucim migavac i da menjam brzine

pre 2 godine

Razumem preskakanje brzina iz većih u manje, ne razumem da neko preskače brzinu iz manjih u veće? To može imati smisla samo na velikim nizbrdicama, nikako drugačije!
Gospodin koji "navrti" motor u trećoj da bi ubacio u petu opterećuje motor i lamelu a uz to troši gorivo, nije dobro ni za koga a pogotovo za budućeg vlasnika.

Lancia Delta

pre 2 godine

Za najsnaznije ubrzanje, pri preticanju npr, je uvek neophodno prebaciti u najmanji moguci stepen prenosa. Tada se dobija najveci moment na tocku. Nebitno je da li je dizel ili benzin, turbo ili atmo, da li si u 4oj, 5oj ili 6oj. Kod dizela uvek moze najmanje 2 stepena nize, kod benzinaca najmanje 3 stepena nize, jer imaju veci opseg radne brzine obrtanja. Ubacivanje u nizi stepen prenosa moze da se koristi i za usporavanje automobila, i tada vaze ista pravila, samo kada promenite brzinu, necete pritisnuti gas. Sto se demonstrira i na snimku, najnormalnije prebacivanje iz 5og u 2gi stepen prenosa. Samo je pozeljno dati medjugas. Kada se dobro izvede, ni ne oseti se prelaz

Guliver

pre 2 godine

Naročito se u auto školi uči kako voziti i u kojoj brzini , kad skoro nikad ne ubaciju u četvrtu, a kamoli u petu... A o brzini preko 60 mogu samo da sanjaju... I onda, kad dobiju dozvolu, neiskusni, krenu sa 50 četvrtom u preticanje... i ulete u makaze...
(Čiča Miloje, 1. avgust 2021 21:44)

Automatic glavu čuva...

peca

pre 2 godine

Jedan od najboljih nacina da unistavate svoj motor, menjac, plivajuci zamajac, nosace motora, je upravo taj, voznja u neadekvatnom stepenu prenosa! Kako i zasto, ne mogu sad to da obrazlazem, imate sve na netu, a s obzirom da mnogi preskacu brzine, uopste mi onda nije jasno, zasto prezirete automatski menjac? Meni je odavno prestalo da bude zabavno menjanje brzina, pa iz tog razloga, evo, skoro 20 godina, vozim automatske menjace. Moje je da dam gas ili ga oduzmem, a on ce sam preskociti brzinu, promeniti, vratit, sta god, njegova stvar. Inace sam 28 god profesionalni vozac (kamion, autobus, putnicki), a dozvolu imam od '89. Cisto da ne mislite da sam neko ko vozi automatik, zato sto ne znam manuelni.

Inženjeri seka-perse, nemaju pojma

pre 2 godine

Meni nije jasno zašto stavljaju tolike brzine, posebno u aute za Srpsko tržište? Druga nikome ne treba, a bogami ni peta. 😁

V for Vendeta

pre 2 godine

ja sam na jednom autu mogao iz krstarenja 60 kmh u 4. ili čak 5. uz medjugas oko 4700 ladno u 2. koja je potezala od tih 60ak do 110 pri 6000 (crvene tačkice 6250, crveno 6500) i da izvedem preticanje za par sekundi. Nisam često to radio, ali na putevima gde je zona preticanja kratka, ovo je bila sjajna mogućnost za koju nisam primetio da je škodila ni menjaču ni motoru... i još zvuk rednog šestaka sa viskom... uh. noviji model sa 6 brzina je imao daleko kraću drugu brzinu.
Kada je dobro zagrejan motor, nije loše namerno poterati u više obrtaje da saznate odnose brzina vozila-obrtaji u 2-3-4 brzini.
Ako imate moderne kosilice od 900-1000ccm, nažalost radni opseg dobre snage i momenta vam je izuzetno uzak i jednostavno šta god radili nećete dobiti dobro ubrzanje.

Kod dizela, s obzirom da im je obrtni momenat na niskim obrtajima i crveno na 4000-4500 gde ni jedan nije vredelo terati preko 3500rpm, nikada nisam spuštao više od jednog stepena prenosa.

Aleksa Pufta

pre 2 godine

Iako uglavnom redom menjam brzine u gradu se moze nizbrdo kretati drugom, pogotovo sto moj SUV dizelas ima jako "kratku" prvu i onda rednom nastaviti. Moze se isto krenuti prvom i prebaciti u trecu ali opet po ravnom ili blagoj nizbrdici.
Drugo nesto nisam probao a ni ovo gore ne praktikujem cesto vec su me taksisti ucili da stedim menjac i kvacilo.

Hadžija

pre 2 godine

1) Danas sve manje ima manuelnih menjača;
2) Danas sve više ima EV.

Hvala na razumevanju!
(Sun ce, 1. avgust 2021 19:03)
Sva sranja koja možeš videti na ju tjubetu, su nastala zahvaljujući automatskom menjaču

Mile

pre 2 godine

Evo nek mi neko pojasni - npr vozim pravom ulicom , u daljini vidim crveno na semaforu, prebacim u ler kako bi auto “klizio” do semafora. Medjutim, dok se krećem na leru, u trenutku se promeni svetlo na semaforu u zeleno. Tada ubacim u brzinu za koju ocenim da je odgovarajuca u zavisnosti od toga koliko se brzo krećem po inerciji i dodam gas. Jel radim nešto pogrešno?

Pantelija

pre 2 godine

Nisam procitao tekst. Naravno da cu u preticanju iz trece ili cetvrte ubaciti u petu ili sestu brzinu. Nikada nisam imao problem sa menjacem ili motorom a vozim i dizele i benzince.

supa

pre 2 godine

Ako je naviše, onda idem redom. Ako spuštam, zavisi da li usporavam ili mi treba zbog ubrzanja. U prvom slučaju opet redom, u drugom 2-3 niže odmah, na preskok. :)

Srđan BL

pre 2 godine

Ne sjecam se kad sam preskakao vise stepene, a nize rijetko (mozda za jedan stepen)... Prazan kamion, kretanje drugom...
Kad procitam pojedine komentare i filozofiranje sa brzinama pomislim da je prva svetinja, da se ne "zahebavamo" sa brzinama... Ma nek' se sve topi...
Je'l prob'o iko iz pete u rikverc?

Sonsi

pre 2 godine

Necu da citam
Standard no menjam pri pteticanju
Tj.nakon tog brzog manevra
Iz tree u petu
Ili
Iz cetrte u sestru brzinu
Sta I'ma tu da smeta kad su putney brzine site
80 do 100

dexter-lab

pre 2 godine

Moja Hondica 2.0 vtec redovno ide iz 5. u drugu. Nema lepseg osecaja za mene, a cini mi se kao i da mi ona svaki put kaze: Hvala ti! Navise ne preskacem.

HanSolo

pre 2 godine

Moja Hondica 2.0 vtec redovno ide iz 5. u drugu. Nema lepseg osecaja za mene, a cini mi se kao i da mi ona svaki put kaze: Hvala ti! Navise ne preskacem.
(dexter-lab, 02. avgust 2021 20:53)

Tek ako imaš R-Type.. Jako lep zvuk motora!!

Dajc

pre 2 godine

@stole međugas: izbaciš iz više brzine u ler, pustiš kvačilo, dodaš mali gas, stisneš kvačilo i ubaciš u nižu brzinu.
Duplo kvačilo: izbaciš iz niže brzine u ler, pustiš kvačilo, stisneš kvačilo i ubaciš u višu brzinu.

Zivorad

pre 2 godine

@Vakcinisan
2-3 dole? Ako vozis dizel s dovoljno momenta i elasticnim motorom onda ti je svejedno jesi li u 4 ili 5 za vecinu preticanja. 2. i 3. koristim samo da dodjem do ovih navedenih.

Josef

pre 2 godine

Mozete vi i iz 5-e u 1 ako su motor i mjenjac napravljeni od vrhunski kvalitetnih materijala, jasno kao dan. Ali zato sto danas su automobili nizerazredne kvalitete tada morate paziti cak i kada prebacivate u stepen nize ili vise. Pozz.

Sančo Pansa

pre 2 godine

Moja Hondica 2.0 vtec redovno ide iz 5. u drugu. Nema lepseg osecaja za mene, a cini mi se kao i da mi ona svaki put kaze: Hvala ti! Navise ne preskacem.
(dexter-lab, 02. avgust 2021 20:53)

Pa ako voziš petom 70, pa vidiš na semaforu na 100 m da se pali crveno prikočiš na 30-40 km i hoćeš lagano da kočiš motorom, normalno ja da šaltuješ u drugu...

Bku

pre 2 godine

Ne postoji ni jedan normalan razlog da se u gradu brzine koriste redom. Pogotovo ako vozite benzinca.
Prva za start, druga nakon 1 sekunde, do 5000 obrtaja i onda 4 obrtaji padnu na 2500 ili 3000 u zavisnosti od brzine. Dolazis na semafor vracas sa 4 u drugu, motor koci za tebe, pogotovo zimi. Kada izadjes na bulevar prebacis iz 4 u 5 i lagani kruz.
Potpuno uzivanje u jugu 65 ili u BMW 3.0 redno sa samaraljkama na volanu.
Kada udjes u spic stavis u D i cao.

Vujo032

pre 2 godine

Ja sam lagan i moj motor lagano krece drugom po ravnom.Kada sednem u auto (benz 1.4) cesto prebacujem iz trece u petu, pogotovo na pravcu, i uveren sam da to autu nista ne smeta, cak imam neko uverenje da ga tako rasterecujem.

Kole

pre 2 godine

Kum je taksista u Štokholmu i uglavnom su to automatici. Ali ako je šestostepeni menjač, onda se menja; prva, druga, četvrta i šesta. Isto se tako i vrati nazad. Možda će neko misliti da je to pogrešno, ali treba prvo da provede 10 sati u gradskom saobraćaju menjajući brzine na hiljade puta, pa da donosi sud šta je pogrešno. Naročito ako auto nije vaš nego od kompanije.

Bku

pre 2 godine

Ne postoji ni jedan normalan razlog da se u gradu brzine koriste redom. Pogotovo ako vozite benzinca.
Prva za start, druga nakon 1 sekunde, do 5000 obrtaja i onda 4 obrtaji padnu na 2500 ili 3000 u zavisnosti od brzine. Dolazis na semafor vracas sa 4 u drugu, motor koci za tebe, pogotovo zimi. Kada izadjes na bulevar prebacis iz 4 u 5 i lagani kruz.
Potpuno uzivanje u jugu 65 ili u BMW 3.0 redno sa samaraljkama na volanu.
Kada udjes u spic stavis u D i cao.

Vakcinisan

pre 2 godine

Kada se menja stepen prenosa na više ide se jedan po jedan ali kada se menja na niže, radi preticanja, čak je i poželjno ići za 2-3 stepena dole. Više puta sam bio svedok udesa jer ljudi kreću u preticanje bez promene prenosa ili promene samo jedan na niže.

Guliver

pre 2 godine

Naročito se u auto školi uči kako voziti i u kojoj brzini , kad skoro nikad ne ubaciju u četvrtu, a kamoli u petu... A o brzini preko 60 mogu samo da sanjaju... I onda, kad dobiju dozvolu, neiskusni, krenu sa 50 četvrtom u preticanje... i ulete u makaze...
(Čiča Miloje, 1. avgust 2021 21:44)

Automatic glavu čuva...

Mrzi me da ukljucim migavac i da menjam brzine

pre 2 godine

Razumem preskakanje brzina iz većih u manje, ne razumem da neko preskače brzinu iz manjih u veće? To može imati smisla samo na velikim nizbrdicama, nikako drugačije!
Gospodin koji "navrti" motor u trećoj da bi ubacio u petu opterećuje motor i lamelu a uz to troši gorivo, nije dobro ni za koga a pogotovo za budućeg vlasnika.

Gagi

pre 2 godine

Sad će neki klinac od 20god da nas uči kako se šalta. Nizbrdo obavezno po neko preslakanje 1-3, 2-4 ili 3-5 na benzincina i elastičnim motorima, dizeli malo teže...

Zivorad

pre 2 godine

@Vakcinisan
2-3 dole? Ako vozis dizel s dovoljno momenta i elasticnim motorom onda ti je svejedno jesi li u 4 ili 5 za vecinu preticanja. 2. i 3. koristim samo da dodjem do ovih navedenih.

V for Vendeta

pre 2 godine

ja sam na jednom autu mogao iz krstarenja 60 kmh u 4. ili čak 5. uz medjugas oko 4700 ladno u 2. koja je potezala od tih 60ak do 110 pri 6000 (crvene tačkice 6250, crveno 6500) i da izvedem preticanje za par sekundi. Nisam često to radio, ali na putevima gde je zona preticanja kratka, ovo je bila sjajna mogućnost za koju nisam primetio da je škodila ni menjaču ni motoru... i još zvuk rednog šestaka sa viskom... uh. noviji model sa 6 brzina je imao daleko kraću drugu brzinu.
Kada je dobro zagrejan motor, nije loše namerno poterati u više obrtaje da saznate odnose brzina vozila-obrtaji u 2-3-4 brzini.
Ako imate moderne kosilice od 900-1000ccm, nažalost radni opseg dobre snage i momenta vam je izuzetno uzak i jednostavno šta god radili nećete dobiti dobro ubrzanje.

Kod dizela, s obzirom da im je obrtni momenat na niskim obrtajima i crveno na 4000-4500 gde ni jedan nije vredelo terati preko 3500rpm, nikada nisam spuštao više od jednog stepena prenosa.

Lancia Delta

pre 2 godine

Za najsnaznije ubrzanje, pri preticanju npr, je uvek neophodno prebaciti u najmanji moguci stepen prenosa. Tada se dobija najveci moment na tocku. Nebitno je da li je dizel ili benzin, turbo ili atmo, da li si u 4oj, 5oj ili 6oj. Kod dizela uvek moze najmanje 2 stepena nize, kod benzinaca najmanje 3 stepena nize, jer imaju veci opseg radne brzine obrtanja. Ubacivanje u nizi stepen prenosa moze da se koristi i za usporavanje automobila, i tada vaze ista pravila, samo kada promenite brzinu, necete pritisnuti gas. Sto se demonstrira i na snimku, najnormalnije prebacivanje iz 5og u 2gi stepen prenosa. Samo je pozeljno dati medjugas. Kada se dobro izvede, ni ne oseti se prelaz

Čiča Miloje

pre 2 godine

Naročito se u auto školi uči kako voziti i u kojoj brzini , kad skoro nikad ne ubaciju u četvrtu, a kamoli u petu... A o brzini preko 60 mogu samo da sanjaju... I onda, kad dobiju dozvolu, neiskusni, krenu sa 50 četvrtom u preticanje... i ulete u makaze...

Pantelija

pre 2 godine

Nisam procitao tekst. Naravno da cu u preticanju iz trece ili cetvrte ubaciti u petu ili sestu brzinu. Nikada nisam imao problem sa menjacem ili motorom a vozim i dizele i benzince.

Hadžija

pre 2 godine

1) Danas sve manje ima manuelnih menjača;
2) Danas sve više ima EV.

Hvala na razumevanju!
(Sun ce, 1. avgust 2021 19:03)
Sva sranja koja možeš videti na ju tjubetu, su nastala zahvaljujući automatskom menjaču

Vujo032

pre 2 godine

Ja sam lagan i moj motor lagano krece drugom po ravnom.Kada sednem u auto (benz 1.4) cesto prebacujem iz trece u petu, pogotovo na pravcu, i uveren sam da to autu nista ne smeta, cak imam neko uverenje da ga tako rasterecujem.

peca

pre 2 godine

Jedan od najboljih nacina da unistavate svoj motor, menjac, plivajuci zamajac, nosace motora, je upravo taj, voznja u neadekvatnom stepenu prenosa! Kako i zasto, ne mogu sad to da obrazlazem, imate sve na netu, a s obzirom da mnogi preskacu brzine, uopste mi onda nije jasno, zasto prezirete automatski menjac? Meni je odavno prestalo da bude zabavno menjanje brzina, pa iz tog razloga, evo, skoro 20 godina, vozim automatske menjace. Moje je da dam gas ili ga oduzmem, a on ce sam preskociti brzinu, promeniti, vratit, sta god, njegova stvar. Inace sam 28 god profesionalni vozac (kamion, autobus, putnicki), a dozvolu imam od '89. Cisto da ne mislite da sam neko ko vozi automatik, zato sto ne znam manuelni.

Mile

pre 2 godine

Evo nek mi neko pojasni - npr vozim pravom ulicom , u daljini vidim crveno na semaforu, prebacim u ler kako bi auto “klizio” do semafora. Medjutim, dok se krećem na leru, u trenutku se promeni svetlo na semaforu u zeleno. Tada ubacim u brzinu za koju ocenim da je odgovarajuca u zavisnosti od toga koliko se brzo krećem po inerciji i dodam gas. Jel radim nešto pogrešno?

Brdjanin

pre 2 godine

Iskreno ništa novo nije rekao, što se već ne zna. Ja neretko kada sam na nizbrdici prebacujem iz 2. u 4. brzinu, samo je potrebno podići broj obrtaja dovoljno. Nema cimanja od strane motora ako se upari brzina sa brojem obrataja a na nizbrdicvi se to dosta lakše postiže.
Što se tiče iz većih brzina u manje ovaj slučaj koji je naveo da iz 5. prebaciš u 2... trebaš da budeš ozbiljna dijabola da to uradiš namerno pod izgovorom kako ubacuješ menjač u brzinu za narednu krivinu. Ne pričam o slučajnom mašenju brzina. Pa iako si na stazi, koristi brzine za kočenje motorom, znači šaltaš postepeno i koristiš svaku brzinu da dodatno (pored kočnica) usporavaš auto.
Što se tiče automatika, mislim da je napravio grešku, jer dosta novijih menjača sa dva kvačila, pogotovo kod sportskih mašina, šaltaju po 2 nekad i 3 brzine na dole kada se nabode gas a prethodno si krstario.

Inženjeri seka-perse, nemaju pojma

pre 2 godine

Meni nije jasno zašto stavljaju tolike brzine, posebno u aute za Srpsko tržište? Druga nikome ne treba, a bogami ni peta. 😁

dexter-lab

pre 2 godine

Moja Hondica 2.0 vtec redovno ide iz 5. u drugu. Nema lepseg osecaja za mene, a cini mi se kao i da mi ona svaki put kaze: Hvala ti! Navise ne preskacem.

Josef

pre 2 godine

Mozete vi i iz 5-e u 1 ako su motor i mjenjac napravljeni od vrhunski kvalitetnih materijala, jasno kao dan. Ali zato sto danas su automobili nizerazredne kvalitete tada morate paziti cak i kada prebacivate u stepen nize ili vise. Pozz.

Kole

pre 2 godine

Kum je taksista u Štokholmu i uglavnom su to automatici. Ali ako je šestostepeni menjač, onda se menja; prva, druga, četvrta i šesta. Isto se tako i vrati nazad. Možda će neko misliti da je to pogrešno, ali treba prvo da provede 10 sati u gradskom saobraćaju menjajući brzine na hiljade puta, pa da donosi sud šta je pogrešno. Naročito ako auto nije vaš nego od kompanije.

Lax

pre 2 godine

Ako imaš iskustva, poznaješ svoj auto (znaš ugrubo na koliko je obrtaja pri određenim brzinama), čuješ mu zvuk - onda tačno znaš u koju brzinu treba da ubaciš i da li može neka da se preskoči...

Sonsi

pre 2 godine

Necu da citam
Standard no menjam pri pteticanju
Tj.nakon tog brzog manevra
Iz tree u petu
Ili
Iz cetrte u sestru brzinu
Sta I'ma tu da smeta kad su putney brzine site
80 do 100

Srđan BL

pre 2 godine

Ne sjecam se kad sam preskakao vise stepene, a nize rijetko (mozda za jedan stepen)... Prazan kamion, kretanje drugom...
Kad procitam pojedine komentare i filozofiranje sa brzinama pomislim da je prva svetinja, da se ne "zahebavamo" sa brzinama... Ma nek' se sve topi...
Je'l prob'o iko iz pete u rikverc?

supa

pre 2 godine

Ako je naviše, onda idem redom. Ako spuštam, zavisi da li usporavam ili mi treba zbog ubrzanja. U prvom slučaju opet redom, u drugom 2-3 niže odmah, na preskok. :)

Aleksa Pufta

pre 2 godine

Iako uglavnom redom menjam brzine u gradu se moze nizbrdo kretati drugom, pogotovo sto moj SUV dizelas ima jako "kratku" prvu i onda rednom nastaviti. Moze se isto krenuti prvom i prebaciti u trecu ali opet po ravnom ili blagoj nizbrdici.
Drugo nesto nisam probao a ni ovo gore ne praktikujem cesto vec su me taksisti ucili da stedim menjac i kvacilo.

Dajc

pre 2 godine

@stole međugas: izbaciš iz više brzine u ler, pustiš kvačilo, dodaš mali gas, stisneš kvačilo i ubaciš u nižu brzinu.
Duplo kvačilo: izbaciš iz niže brzine u ler, pustiš kvačilo, stisneš kvačilo i ubaciš u višu brzinu.

Sančo Pansa

pre 2 godine

Moja Hondica 2.0 vtec redovno ide iz 5. u drugu. Nema lepseg osecaja za mene, a cini mi se kao i da mi ona svaki put kaze: Hvala ti! Navise ne preskacem.
(dexter-lab, 02. avgust 2021 20:53)

Pa ako voziš petom 70, pa vidiš na semaforu na 100 m da se pali crveno prikočiš na 30-40 km i hoćeš lagano da kočiš motorom, normalno ja da šaltuješ u drugu...

HanSolo

pre 2 godine

Moja Hondica 2.0 vtec redovno ide iz 5. u drugu. Nema lepseg osecaja za mene, a cini mi se kao i da mi ona svaki put kaze: Hvala ti! Navise ne preskacem.
(dexter-lab, 02. avgust 2021 20:53)

Tek ako imaš R-Type.. Jako lep zvuk motora!!