Četvrtak, 15.07.2021.

12:31

Nemci hoće na vrh: Kada će Volkswagen prestići Teslu?

Izvor: B92

Nemci hoæe na vrh: Kada æe Volkswagen prestiæi Teslu? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

45 Komentari

Sortiraj po:

era

pre 2 godine

Ko zna sta ce biti . Vozio sam naki dan auto sa slike . Definitivno stvar buducnosti sa nekim nedostacima koji ce se resiti ali naftaski kartel je prejak pa ne treba ocekivati da ce to biti uskoro . Cena je druga stvar. Treba uzeti u obzir da auto industrija moze drasticno povecati kvalitet sus motora i pratecih elemenata i davati garancije po 10 i vise godina ako treba .

Zok1

pre 2 godine

Nikada, a možda ni tada. U pitanju su dva koncepta, ali i dva različita domaća tržišta. Amerikanci daleko više žive u kućama i poseduju ih (na kredit) za razliku od Nemaca koji rentaju i štede. Solarni krovovi i baterije koje vam daju energetsku autonomiju na više od mesec dana i obezbeđuju punjenje automobila su na nivou 5% od vrednosti nekretnine. Tesla nema problema sa sindikatima, kada je Kalifornija počela da ga zeza - preselio se u Teksas. Tesla od starta proizvodi električni automobil i ne brine o snabdevačima koji će ostati bez posla, servisima, pumpama, itd. Prava konkurencija za Teslu nije VW, nego novi proizvođači koji se pojavljuju u Kini.

samo kažem

pre 2 godine

@Marko

Nemoj da mešaš SpaceX i Tesla Motors. To su dve odvojene kompanije.
Što se tiče Boring kompanije to je treća (isto odvojena), ona je više kao kompanija za igranje Elona Muska. To je i sam rekao. Ono što ih vezuje je Musk, ali pravno i finansijski nemaju veze jedna sa drugom.
Za Tesline fabrike si dobro rekao. Dzeri je verovatno samo načuo neke stvari. Istina je da Tesla za sada samo otvara nove fabrike (Gigafabrike kako ih zovu) i ni jednu nisu zatvorili. A i nema smisla da ih zatvaraju pošto im trebaju kapaciteti tj. ne mogu da proizvedu koliko mogu da prodaju.

T

pre 2 godine

"Tesla Nevada i dalje radi (tacnije, to je jedna od DVE Tesla fabrike koje trenutno prave EV). Druga je Giga Shanghai.
Dve su u zavrsnim fazama - Giga Austin u Teksasu i Giga Berlin u Nemackoj."
"Gigafactory" u Nevadi pravi baterije, automobili se sklapaju u Kaliforniji, u bivsoj Tojotinoj fabrici u Freemontu. Ostalo je kako si nabrojao - Sangaj vec pravi vozila, Teksas i Berlin pocinju uskoro; Njujork pravi solarne panele. Nevada ce u buducnosti praviti i Cyber Truck.

Marko

pre 2 godine

@dzeri - zasto iznosis neistine? Tesla Nevada i dalje radi (tacnije, to je jedna od DVE Tesla fabrike koje trenutno prave EV). Druga je Giga Shanghai.
Dve su u zavrsnim fazama - Giga Austin u Teksasu i Giga Berlin u Nemackoj.
Pored toga imaju i pogon za solare u drzavi Nju Jork.
I to je to za sad.
VW ce ove godine po pitanju proizvodnje EV biti "u dlaku" sa Teslom, ali vec od proleca Tesla ce opet da odskoci posto otvara Berlin i Austin.
Ove godine Tesli se predvidja oko milion EV, sledece godine oko 2 miliona.
Traze se lokacije za jos dve Giga fabrike (verovatno Indija i Madjarska).
Pored toga, uz postojece modele S, 3, X i Y treba da krene kamion Semi i Roadster. Pored toga imaju baterije gde samo za Powerpack imaju "kasnjenje" od 100.000 narudzbi!
Pored toga imaju solare.
Pored toga imaju softver.
Pored toga imaju Starlink satelitski internet.
Pored toga imaju SpaceX svemirski program gde su konacno vratili lansiranja USA raketa u Ameriku iz Kazahstana
Pored toga imaju Hyperloop sa Boring Machines.
Malo li je?

Mika

pre 2 godine

da smanje ulaganja u:
propagandnu masineriju
specijalne fondove koji pokrivaju menadzment od pravne odgovornosti

i pocnu da ozbiljno ulazu u nove tehnologije
(Preddy Baer, 16. jul 2021 09:48)

Odmah šaljite email kompaniji. Ovo može da ih spase. Verovatno oni nisu svesni ovoga, niti su se setili.

Danger

pre 2 godine

Ne znam samo ko će da kupuje. Fali infrastruktura. Gde će da se pune toliki automobili? Na ulici? Svi milioni i milioni automobila na ulicama? Nemci apsolutno ništa nisu učinili po tom pitanju. Ko nema kuću, može samo da se slika. A kuću ima mali broj bogatih. Norvežani jesu ulagali u infrastrukturu punjenja, na primer. Ali takvih je malo.

Lola

pre 2 godine

Kad će? Kad bude hteo. VW ima masu, a masa je mama, uvek i svugde. Stvarno je neprimereno porediti najveću fabriku kola na svetu, jedan od stubova Eu maltene, sa hype twiter budžetskim parazitom.
(Vozač, 15. jul 2021 15:47)

to su i za nokia pričali.
(souvlaki & tzatziki, 15. jul 2021 17:56)

Mislim da ne razumete značaj ove kompanije. Oni sa sobom vuku pola nemačke industrije. Ako oni padnu, ode Boš, ZF i slični. Iza njih je najmoćnija ekonomija Evrope. Nije Nemačka od juče pa da ostavi sve tržišnim prilika. Svi oni moraju da prežive tranziciju i ostanu u vrhu.

123

pre 2 godine

da smanje ulaganja u:
propagandnu masineriju
specijalne fondove koji pokrivaju menadzment od pravne odgovornosti

i pocnu da ozbiljno ulazu u nove tehnologije
(Preddy Baer, 16. jul 2021 09:48)

Bili ste u nekom upravnom odboru auto-giganta? Ako jeste, nemojte ovako rasipati besplatne savete. Dobar savet može da vredi milijarde.

Sebastijan

pre 2 godine

to su i za nokia pričali.
(souvlaki & tzatziki, 15. jul 2021 17:56)

Čuveni “Nokia” argument, korišćen u bukvalno svakoj raspravi, čak i kad ne postoji ni 1% analogije izmedju Nokie i predmeta diskusije. U konkretnom slučaju, porediti auto industriju i mobilne telefone je blago rečeno babe i žabe.

samo kažem

pre 2 godine

Cim bude vozilo imalo domet od 1000km + pristojne performanse i kosta oko 20000eur prelazim na elektriku.
(Marko, 16. jul 2021 01:25)

Mislim da se to neće desiti. 1000km i nije problem, ali cena od 20.000 EUR teško.
I sada imaš samo nekoliko SUS modela koji su jefitniji od toga, a imaju toliko malu potrošnju za 1000km + pristojne performanse.
Električni će imati mnogo više nego što SUS mogu da ponude i to će se odraziti i na cenu.

omniameamecumporto

pre 2 godine

Evo vam velike istine Teslino vozilo je zapravo skup poluproizvod ono što vrijedi to je softver i baterije. Na tom polju stiže ga Rimac u koji Europa i Volkswagen sa punim povjerenjem ulažu.
Dakle Njemačka premijum kvaliteta sa baterijama i softverom i Tesla nema što tražiti jer ne zna napraviti karoseiju.
Rimac će sa svojim tehnologijama i moćnim razvojnim laboratorijem zabiti čavao u kovčeg Tesli. Nijemci sigurno broj jedan vrlo brzo.

drvobradi

pre 2 godine

@Tdi
Tesla jos uvek nije ovladala osnovnim stvarima u vezi pravljenja automobila (na nivou KIA su iz ranih 90tih i to ne kriju bas), svaki automobil koji naprave je minus. Najvecu zaradu ostvaruju prodajom zelenih kredita. Sto se tice baterija, softvera, sta mislis zbog cega je napravljen dil VW sa Rimcem? Obrati paznju na VW grupaciju, izbacili su gomilu modela sto hibrid sto EV. Cak i Skoda ima EV sada, Enyaq, oko 35-40K eura kosta, domet na 85-90% modela 3.

Džeri

pre 2 godine

Biće to kad bude uložio u softver koliko i Tesla, kad bude imao svoju tehnoligiju i fabriku baterija i kad bude imao fabriku u SAD, a ne u Meksiku.
(Tdi, 16. jul 2021 07:50)

Jedino što se kod Tesle nikad ne zna gde im je tačno ta fabrika u SAD. Prvo je mega-podignu u Kaliforniji, pa je mega-napuste jerbo porezi, pa ajd’ sad mega u Teksasu, do sledeće odluke…

Priusom plug-in.

pre 2 godine

Sve ovo sa EV, još nije potpuno bistro. Npr. nije sigurno da će ljudi pristajati na česta čekanja na punjenja EV. Što hibridima plug-in ne treba.
Stoga...
polako s predviđanjima. Toyota npr., je vrlo ozbiljna; dugoročno i uspešno predviđa tržište, pa ne hrli ka EV već čuda pravi s najboljim hibridom

SRBIN

pre 2 godine

Kada ce Samsung da Prestigne Apple?
(021, 15. jul 2021 23:09)
Po glupostima nikad..Visoke cene, los kvalitet, lazne reklame....sve te gluposti i bezobrazluk pripada zapadu.

Preddy Baer

pre 2 godine

da smanje ulaganja u:
propagandnu masineriju
specijalne fondove koji pokrivaju menadzment od pravne odgovornosti

i pocnu da ozbiljno ulazu u nove tehnologije

trkac

pre 2 godine

Tesla je u prednosti dok god VW ne napravi svoju fabriku baterija. Tj dok ne bude imao konstantno i nezavisno snabdevanje istim. Mislim da sto se tehnologije tice da su tu negde. Kazu da Tesla i dalje ima najefikasnije motore, ali ostale komponente nisu na nivou ovih proizvodjaca automobila.
Sto se tehnologije tice uskoro ce svi oni biti egal. A baterije ce biti ono sto pravi razliku.

nn

pre 2 godine

Vlado,sine,tako nisu mislili ljudi,doduse retki,koji kupise akcie Tesla motorsa svojevremeno za desetak dolara.Kad izadje na berzu Space X,bice puno nevernika kao i ti.Kad procirkulise saobracaj sa Marsom vrednost ce porasti i do sto puuta,pa i vise.Dobro upamti i pazari na vreme...

souvlaki & tzatziki

pre 2 godine

kad bude imao fabriku u SAD, a ne u Meksiku.
(Tdi, 16. jul 2021 07:50)

ne daj bože, BMW iz USA su najgori BMW od svih. čokoladni uzme 3 šrafa, 1 zavrne, i ode da se žali na rasizam zato što je matica bila crna a šraf beo.

tesla iz kine je mnogo bolji auto nego tesla iz usa.

Tdi

pre 2 godine

Biće to kad bude uložio u softver koliko i Tesla, kad bude imao svoju tehnoligiju i fabriku baterija i kad bude imao fabriku u SAD, a ne u Meksiku.

xed

pre 2 godine

Industrija automobila u velikoj tranziciji. Ne bi me iznenadilo da za 5 godina polovina proizvodjaca nestane. Nisu samo el. vozila mnogovece stvari su na horizontu. Bojim se da je doba jeftine voznje za nama.

Joca

pre 2 godine

Nekada su pričali da neće nikada praviti električne automobile. Sada pričaju da će ih praviti više nego iko. Lagali su onda, lažu i sada. Lažu uvek.

Gradimir

pre 2 godine

Nisam siguran da je VW obezbedio kapacitete baterija za ove ciljeve. S druge strane, Tesla pored Panasonika započinje i sopstvenu proizvodnju a i drugi proizvođači se polomiše za ugovore sa Teslom. Već rade sa CATL-om i LG-em a izgleda da i Samsung treba da uđe u kombinaciju. E, sad, VW ima već neke započete fabrike baterija i dogovore za nove, pa ćemo videti kako će se razvijati stvari. Veliki kamen oko vrata VW i drugih brendova su postojeće fabrike prilagođene proizvodnji vozila sa SUS motorima. To su ogromne investicije uglavnom iz kredita. VW ima više obaveza prema kreditorima nego što vredi kompanija. Tesla je u skroz drugačijoj finansijskoj poziciji. U odnosu na vrednost kompanije su jako malo zaduženi, a ako im trebaju pare, dostupne su im koliko god požele. Biće interesantno sledećih par godina.

Vlada

pre 2 godine

@qq

Mozda sam glup, ali kako ce on tacno profitirati od toga? Ja tu vidim samo troskove. Pogotovo jer ce bar prva generacija biti osudjena da zivi na Marsu svoj ceo zivot(koliko god trajao). Lepice reklame na satlove? Da bi profitirao treba da ima prihod veci od rashoda, a od cega taj prihod kad salje ljude sa kartom u jednom pravcu na drugu planetu ne znam.

Josef

pre 2 godine

Muscic mozda ima 100 ili 200 milijardi, iako nije sve u kesu nego i u vrijednosti, on se ne moze takmiciti sa mega-kartelom iz Njemacke, oni su jednostavno preveliki za njega, on je premali za njih.

qq

pre 2 godine

Maska niko ne moze da zaustavi.Profit koji ce mu donositi SpaceX kada krene naseljavanje Marsa bice nemerljiv.Neke predikcije govore o cifri oko desetak hiljada milijardi dolara...

souvlaki & tzatziki

pre 2 godine

Kad će? Kad bude hteo. VW ima masu, a masa je mama, uvek i svugde. Stvarno je neprimereno porediti najveću fabriku kola na svetu, jedan od stubova Eu maltene, sa hype twiter budžetskim parazitom.
(Vozač, 15. jul 2021 15:47)

to su i za nokia pričali.

Vozač

pre 2 godine

Kad će? Kad bude hteo. VW ima masu, a masa je mama, uvek i svugde. Stvarno je neprimereno porediti najveću fabriku kola na svetu, jedan od stubova Eu maltene, sa hype twiter budžetskim parazitom.

samo kažem

pre 2 godine

Evo i brojeva:

Stvarna prodaja:
Tesla 2020: 0,5 miliona vozila
VW 2020: 9,5 miliona vozila

A ovo su planovi i procene:
Tesla 2025: 2,3 miliona vozila
VW 2025: Prestiže Teslu (minimum 2,4 miliona vozila)

Tesla 2030: 20 miliona vozila
VW 2030: polovina svoje proizvodnje (oko 4,75 miliona vozila)

Oboje se frljaju sa procenama, ali do sada su iz Tesle uvek ispunili što se tiče količina. Ne sumnjam da će nastaviti tako.
Mislim da će i VW ispuniti svoje brojeve. Usporava ih samo baterije koje moraju da nabavljaju na razne načine, dok Tesla pravi svoje.

souvlaki & tzatziki

pre 2 godine

Kad će? Kad bude hteo. VW ima masu, a masa je mama, uvek i svugde. Stvarno je neprimereno porediti najveću fabriku kola na svetu, jedan od stubova Eu maltene, sa hype twiter budžetskim parazitom.
(Vozač, 15. jul 2021 15:47)

to su i za nokia pričali.

Vozač

pre 2 godine

Kad će? Kad bude hteo. VW ima masu, a masa je mama, uvek i svugde. Stvarno je neprimereno porediti najveću fabriku kola na svetu, jedan od stubova Eu maltene, sa hype twiter budžetskim parazitom.

samo kažem

pre 2 godine

Evo i brojeva:

Stvarna prodaja:
Tesla 2020: 0,5 miliona vozila
VW 2020: 9,5 miliona vozila

A ovo su planovi i procene:
Tesla 2025: 2,3 miliona vozila
VW 2025: Prestiže Teslu (minimum 2,4 miliona vozila)

Tesla 2030: 20 miliona vozila
VW 2030: polovina svoje proizvodnje (oko 4,75 miliona vozila)

Oboje se frljaju sa procenama, ali do sada su iz Tesle uvek ispunili što se tiče količina. Ne sumnjam da će nastaviti tako.
Mislim da će i VW ispuniti svoje brojeve. Usporava ih samo baterije koje moraju da nabavljaju na razne načine, dok Tesla pravi svoje.

Joca

pre 2 godine

Nekada su pričali da neće nikada praviti električne automobile. Sada pričaju da će ih praviti više nego iko. Lagali su onda, lažu i sada. Lažu uvek.

Gradimir

pre 2 godine

Nisam siguran da je VW obezbedio kapacitete baterija za ove ciljeve. S druge strane, Tesla pored Panasonika započinje i sopstvenu proizvodnju a i drugi proizvođači se polomiše za ugovore sa Teslom. Već rade sa CATL-om i LG-em a izgleda da i Samsung treba da uđe u kombinaciju. E, sad, VW ima već neke započete fabrike baterija i dogovore za nove, pa ćemo videti kako će se razvijati stvari. Veliki kamen oko vrata VW i drugih brendova su postojeće fabrike prilagođene proizvodnji vozila sa SUS motorima. To su ogromne investicije uglavnom iz kredita. VW ima više obaveza prema kreditorima nego što vredi kompanija. Tesla je u skroz drugačijoj finansijskoj poziciji. U odnosu na vrednost kompanije su jako malo zaduženi, a ako im trebaju pare, dostupne su im koliko god požele. Biće interesantno sledećih par godina.

xed

pre 2 godine

Industrija automobila u velikoj tranziciji. Ne bi me iznenadilo da za 5 godina polovina proizvodjaca nestane. Nisu samo el. vozila mnogovece stvari su na horizontu. Bojim se da je doba jeftine voznje za nama.

Josef

pre 2 godine

Muscic mozda ima 100 ili 200 milijardi, iako nije sve u kesu nego i u vrijednosti, on se ne moze takmiciti sa mega-kartelom iz Njemacke, oni su jednostavno preveliki za njega, on je premali za njih.

Vlada

pre 2 godine

@qq

Mozda sam glup, ali kako ce on tacno profitirati od toga? Ja tu vidim samo troskove. Pogotovo jer ce bar prva generacija biti osudjena da zivi na Marsu svoj ceo zivot(koliko god trajao). Lepice reklame na satlove? Da bi profitirao treba da ima prihod veci od rashoda, a od cega taj prihod kad salje ljude sa kartom u jednom pravcu na drugu planetu ne znam.

Lola

pre 2 godine

Kad će? Kad bude hteo. VW ima masu, a masa je mama, uvek i svugde. Stvarno je neprimereno porediti najveću fabriku kola na svetu, jedan od stubova Eu maltene, sa hype twiter budžetskim parazitom.
(Vozač, 15. jul 2021 15:47)

to su i za nokia pričali.
(souvlaki & tzatziki, 15. jul 2021 17:56)

Mislim da ne razumete značaj ove kompanije. Oni sa sobom vuku pola nemačke industrije. Ako oni padnu, ode Boš, ZF i slični. Iza njih je najmoćnija ekonomija Evrope. Nije Nemačka od juče pa da ostavi sve tržišnim prilika. Svi oni moraju da prežive tranziciju i ostanu u vrhu.

Tdi

pre 2 godine

Biće to kad bude uložio u softver koliko i Tesla, kad bude imao svoju tehnoligiju i fabriku baterija i kad bude imao fabriku u SAD, a ne u Meksiku.

qq

pre 2 godine

Maska niko ne moze da zaustavi.Profit koji ce mu donositi SpaceX kada krene naseljavanje Marsa bice nemerljiv.Neke predikcije govore o cifri oko desetak hiljada milijardi dolara...

omniameamecumporto

pre 2 godine

Evo vam velike istine Teslino vozilo je zapravo skup poluproizvod ono što vrijedi to je softver i baterije. Na tom polju stiže ga Rimac u koji Europa i Volkswagen sa punim povjerenjem ulažu.
Dakle Njemačka premijum kvaliteta sa baterijama i softverom i Tesla nema što tražiti jer ne zna napraviti karoseiju.
Rimac će sa svojim tehnologijama i moćnim razvojnim laboratorijem zabiti čavao u kovčeg Tesli. Nijemci sigurno broj jedan vrlo brzo.

drvobradi

pre 2 godine

@Tdi
Tesla jos uvek nije ovladala osnovnim stvarima u vezi pravljenja automobila (na nivou KIA su iz ranih 90tih i to ne kriju bas), svaki automobil koji naprave je minus. Najvecu zaradu ostvaruju prodajom zelenih kredita. Sto se tice baterija, softvera, sta mislis zbog cega je napravljen dil VW sa Rimcem? Obrati paznju na VW grupaciju, izbacili su gomilu modela sto hibrid sto EV. Cak i Skoda ima EV sada, Enyaq, oko 35-40K eura kosta, domet na 85-90% modela 3.

SRBIN

pre 2 godine

Kada ce Samsung da Prestigne Apple?
(021, 15. jul 2021 23:09)
Po glupostima nikad..Visoke cene, los kvalitet, lazne reklame....sve te gluposti i bezobrazluk pripada zapadu.

Zok1

pre 2 godine

Nikada, a možda ni tada. U pitanju su dva koncepta, ali i dva različita domaća tržišta. Amerikanci daleko više žive u kućama i poseduju ih (na kredit) za razliku od Nemaca koji rentaju i štede. Solarni krovovi i baterije koje vam daju energetsku autonomiju na više od mesec dana i obezbeđuju punjenje automobila su na nivou 5% od vrednosti nekretnine. Tesla nema problema sa sindikatima, kada je Kalifornija počela da ga zeza - preselio se u Teksas. Tesla od starta proizvodi električni automobil i ne brine o snabdevačima koji će ostati bez posla, servisima, pumpama, itd. Prava konkurencija za Teslu nije VW, nego novi proizvođači koji se pojavljuju u Kini.

Mika

pre 2 godine

da smanje ulaganja u:
propagandnu masineriju
specijalne fondove koji pokrivaju menadzment od pravne odgovornosti

i pocnu da ozbiljno ulazu u nove tehnologije
(Preddy Baer, 16. jul 2021 09:48)

Odmah šaljite email kompaniji. Ovo može da ih spase. Verovatno oni nisu svesni ovoga, niti su se setili.

souvlaki & tzatziki

pre 2 godine

kad bude imao fabriku u SAD, a ne u Meksiku.
(Tdi, 16. jul 2021 07:50)

ne daj bože, BMW iz USA su najgori BMW od svih. čokoladni uzme 3 šrafa, 1 zavrne, i ode da se žali na rasizam zato što je matica bila crna a šraf beo.

tesla iz kine je mnogo bolji auto nego tesla iz usa.

Priusom plug-in.

pre 2 godine

Sve ovo sa EV, još nije potpuno bistro. Npr. nije sigurno da će ljudi pristajati na česta čekanja na punjenja EV. Što hibridima plug-in ne treba.
Stoga...
polako s predviđanjima. Toyota npr., je vrlo ozbiljna; dugoročno i uspešno predviđa tržište, pa ne hrli ka EV već čuda pravi s najboljim hibridom

samo kažem

pre 2 godine

Cim bude vozilo imalo domet od 1000km + pristojne performanse i kosta oko 20000eur prelazim na elektriku.
(Marko, 16. jul 2021 01:25)

Mislim da se to neće desiti. 1000km i nije problem, ali cena od 20.000 EUR teško.
I sada imaš samo nekoliko SUS modela koji su jefitniji od toga, a imaju toliko malu potrošnju za 1000km + pristojne performanse.
Električni će imati mnogo više nego što SUS mogu da ponude i to će se odraziti i na cenu.

Marko

pre 2 godine

@dzeri - zasto iznosis neistine? Tesla Nevada i dalje radi (tacnije, to je jedna od DVE Tesla fabrike koje trenutno prave EV). Druga je Giga Shanghai.
Dve su u zavrsnim fazama - Giga Austin u Teksasu i Giga Berlin u Nemackoj.
Pored toga imaju i pogon za solare u drzavi Nju Jork.
I to je to za sad.
VW ce ove godine po pitanju proizvodnje EV biti "u dlaku" sa Teslom, ali vec od proleca Tesla ce opet da odskoci posto otvara Berlin i Austin.
Ove godine Tesli se predvidja oko milion EV, sledece godine oko 2 miliona.
Traze se lokacije za jos dve Giga fabrike (verovatno Indija i Madjarska).
Pored toga, uz postojece modele S, 3, X i Y treba da krene kamion Semi i Roadster. Pored toga imaju baterije gde samo za Powerpack imaju "kasnjenje" od 100.000 narudzbi!
Pored toga imaju solare.
Pored toga imaju softver.
Pored toga imaju Starlink satelitski internet.
Pored toga imaju SpaceX svemirski program gde su konacno vratili lansiranja USA raketa u Ameriku iz Kazahstana
Pored toga imaju Hyperloop sa Boring Machines.
Malo li je?

Danger

pre 2 godine

Ne znam samo ko će da kupuje. Fali infrastruktura. Gde će da se pune toliki automobili? Na ulici? Svi milioni i milioni automobila na ulicama? Nemci apsolutno ništa nisu učinili po tom pitanju. Ko nema kuću, može samo da se slika. A kuću ima mali broj bogatih. Norvežani jesu ulagali u infrastrukturu punjenja, na primer. Ali takvih je malo.

Sebastijan

pre 2 godine

to su i za nokia pričali.
(souvlaki & tzatziki, 15. jul 2021 17:56)

Čuveni “Nokia” argument, korišćen u bukvalno svakoj raspravi, čak i kad ne postoji ni 1% analogije izmedju Nokie i predmeta diskusije. U konkretnom slučaju, porediti auto industriju i mobilne telefone je blago rečeno babe i žabe.

Džeri

pre 2 godine

Biće to kad bude uložio u softver koliko i Tesla, kad bude imao svoju tehnoligiju i fabriku baterija i kad bude imao fabriku u SAD, a ne u Meksiku.
(Tdi, 16. jul 2021 07:50)

Jedino što se kod Tesle nikad ne zna gde im je tačno ta fabrika u SAD. Prvo je mega-podignu u Kaliforniji, pa je mega-napuste jerbo porezi, pa ajd’ sad mega u Teksasu, do sledeće odluke…

123

pre 2 godine

da smanje ulaganja u:
propagandnu masineriju
specijalne fondove koji pokrivaju menadzment od pravne odgovornosti

i pocnu da ozbiljno ulazu u nove tehnologije
(Preddy Baer, 16. jul 2021 09:48)

Bili ste u nekom upravnom odboru auto-giganta? Ako jeste, nemojte ovako rasipati besplatne savete. Dobar savet može da vredi milijarde.

nn

pre 2 godine

Vlado,sine,tako nisu mislili ljudi,doduse retki,koji kupise akcie Tesla motorsa svojevremeno za desetak dolara.Kad izadje na berzu Space X,bice puno nevernika kao i ti.Kad procirkulise saobracaj sa Marsom vrednost ce porasti i do sto puuta,pa i vise.Dobro upamti i pazari na vreme...

Preddy Baer

pre 2 godine

da smanje ulaganja u:
propagandnu masineriju
specijalne fondove koji pokrivaju menadzment od pravne odgovornosti

i pocnu da ozbiljno ulazu u nove tehnologije

trkac

pre 2 godine

Tesla je u prednosti dok god VW ne napravi svoju fabriku baterija. Tj dok ne bude imao konstantno i nezavisno snabdevanje istim. Mislim da sto se tehnologije tice da su tu negde. Kazu da Tesla i dalje ima najefikasnije motore, ali ostale komponente nisu na nivou ovih proizvodjaca automobila.
Sto se tehnologije tice uskoro ce svi oni biti egal. A baterije ce biti ono sto pravi razliku.

T

pre 2 godine

"Tesla Nevada i dalje radi (tacnije, to je jedna od DVE Tesla fabrike koje trenutno prave EV). Druga je Giga Shanghai.
Dve su u zavrsnim fazama - Giga Austin u Teksasu i Giga Berlin u Nemackoj."
"Gigafactory" u Nevadi pravi baterije, automobili se sklapaju u Kaliforniji, u bivsoj Tojotinoj fabrici u Freemontu. Ostalo je kako si nabrojao - Sangaj vec pravi vozila, Teksas i Berlin pocinju uskoro; Njujork pravi solarne panele. Nevada ce u buducnosti praviti i Cyber Truck.

samo kažem

pre 2 godine

@Marko

Nemoj da mešaš SpaceX i Tesla Motors. To su dve odvojene kompanije.
Što se tiče Boring kompanije to je treća (isto odvojena), ona je više kao kompanija za igranje Elona Muska. To je i sam rekao. Ono što ih vezuje je Musk, ali pravno i finansijski nemaju veze jedna sa drugom.
Za Tesline fabrike si dobro rekao. Dzeri je verovatno samo načuo neke stvari. Istina je da Tesla za sada samo otvara nove fabrike (Gigafabrike kako ih zovu) i ni jednu nisu zatvorili. A i nema smisla da ih zatvaraju pošto im trebaju kapaciteti tj. ne mogu da proizvedu koliko mogu da prodaju.

era

pre 2 godine

Ko zna sta ce biti . Vozio sam naki dan auto sa slike . Definitivno stvar buducnosti sa nekim nedostacima koji ce se resiti ali naftaski kartel je prejak pa ne treba ocekivati da ce to biti uskoro . Cena je druga stvar. Treba uzeti u obzir da auto industrija moze drasticno povecati kvalitet sus motora i pratecih elemenata i davati garancije po 10 i vise godina ako treba .

qq

pre 2 godine

Maska niko ne moze da zaustavi.Profit koji ce mu donositi SpaceX kada krene naseljavanje Marsa bice nemerljiv.Neke predikcije govore o cifri oko desetak hiljada milijardi dolara...

Vozač

pre 2 godine

Kad će? Kad bude hteo. VW ima masu, a masa je mama, uvek i svugde. Stvarno je neprimereno porediti najveću fabriku kola na svetu, jedan od stubova Eu maltene, sa hype twiter budžetskim parazitom.

Josef

pre 2 godine

Muscic mozda ima 100 ili 200 milijardi, iako nije sve u kesu nego i u vrijednosti, on se ne moze takmiciti sa mega-kartelom iz Njemacke, oni su jednostavno preveliki za njega, on je premali za njih.

souvlaki & tzatziki

pre 2 godine

Kad će? Kad bude hteo. VW ima masu, a masa je mama, uvek i svugde. Stvarno je neprimereno porediti najveću fabriku kola na svetu, jedan od stubova Eu maltene, sa hype twiter budžetskim parazitom.
(Vozač, 15. jul 2021 15:47)

to su i za nokia pričali.

Tdi

pre 2 godine

Biće to kad bude uložio u softver koliko i Tesla, kad bude imao svoju tehnoligiju i fabriku baterija i kad bude imao fabriku u SAD, a ne u Meksiku.

omniameamecumporto

pre 2 godine

Evo vam velike istine Teslino vozilo je zapravo skup poluproizvod ono što vrijedi to je softver i baterije. Na tom polju stiže ga Rimac u koji Europa i Volkswagen sa punim povjerenjem ulažu.
Dakle Njemačka premijum kvaliteta sa baterijama i softverom i Tesla nema što tražiti jer ne zna napraviti karoseiju.
Rimac će sa svojim tehnologijama i moćnim razvojnim laboratorijem zabiti čavao u kovčeg Tesli. Nijemci sigurno broj jedan vrlo brzo.

samo kažem

pre 2 godine

Evo i brojeva:

Stvarna prodaja:
Tesla 2020: 0,5 miliona vozila
VW 2020: 9,5 miliona vozila

A ovo su planovi i procene:
Tesla 2025: 2,3 miliona vozila
VW 2025: Prestiže Teslu (minimum 2,4 miliona vozila)

Tesla 2030: 20 miliona vozila
VW 2030: polovina svoje proizvodnje (oko 4,75 miliona vozila)

Oboje se frljaju sa procenama, ali do sada su iz Tesle uvek ispunili što se tiče količina. Ne sumnjam da će nastaviti tako.
Mislim da će i VW ispuniti svoje brojeve. Usporava ih samo baterije koje moraju da nabavljaju na razne načine, dok Tesla pravi svoje.

Gradimir

pre 2 godine

Nisam siguran da je VW obezbedio kapacitete baterija za ove ciljeve. S druge strane, Tesla pored Panasonika započinje i sopstvenu proizvodnju a i drugi proizvođači se polomiše za ugovore sa Teslom. Već rade sa CATL-om i LG-em a izgleda da i Samsung treba da uđe u kombinaciju. E, sad, VW ima već neke započete fabrike baterija i dogovore za nove, pa ćemo videti kako će se razvijati stvari. Veliki kamen oko vrata VW i drugih brendova su postojeće fabrike prilagođene proizvodnji vozila sa SUS motorima. To su ogromne investicije uglavnom iz kredita. VW ima više obaveza prema kreditorima nego što vredi kompanija. Tesla je u skroz drugačijoj finansijskoj poziciji. U odnosu na vrednost kompanije su jako malo zaduženi, a ako im trebaju pare, dostupne su im koliko god požele. Biće interesantno sledećih par godina.

drvobradi

pre 2 godine

@Tdi
Tesla jos uvek nije ovladala osnovnim stvarima u vezi pravljenja automobila (na nivou KIA su iz ranih 90tih i to ne kriju bas), svaki automobil koji naprave je minus. Najvecu zaradu ostvaruju prodajom zelenih kredita. Sto se tice baterija, softvera, sta mislis zbog cega je napravljen dil VW sa Rimcem? Obrati paznju na VW grupaciju, izbacili su gomilu modela sto hibrid sto EV. Cak i Skoda ima EV sada, Enyaq, oko 35-40K eura kosta, domet na 85-90% modela 3.

Joca

pre 2 godine

Nekada su pričali da neće nikada praviti električne automobile. Sada pričaju da će ih praviti više nego iko. Lagali su onda, lažu i sada. Lažu uvek.

Sebastijan

pre 2 godine

to su i za nokia pričali.
(souvlaki & tzatziki, 15. jul 2021 17:56)

Čuveni “Nokia” argument, korišćen u bukvalno svakoj raspravi, čak i kad ne postoji ni 1% analogije izmedju Nokie i predmeta diskusije. U konkretnom slučaju, porediti auto industriju i mobilne telefone je blago rečeno babe i žabe.

SRBIN

pre 2 godine

Kada ce Samsung da Prestigne Apple?
(021, 15. jul 2021 23:09)
Po glupostima nikad..Visoke cene, los kvalitet, lazne reklame....sve te gluposti i bezobrazluk pripada zapadu.

Vlada

pre 2 godine

@qq

Mozda sam glup, ali kako ce on tacno profitirati od toga? Ja tu vidim samo troskove. Pogotovo jer ce bar prva generacija biti osudjena da zivi na Marsu svoj ceo zivot(koliko god trajao). Lepice reklame na satlove? Da bi profitirao treba da ima prihod veci od rashoda, a od cega taj prihod kad salje ljude sa kartom u jednom pravcu na drugu planetu ne znam.

nn

pre 2 godine

Vlado,sine,tako nisu mislili ljudi,doduse retki,koji kupise akcie Tesla motorsa svojevremeno za desetak dolara.Kad izadje na berzu Space X,bice puno nevernika kao i ti.Kad procirkulise saobracaj sa Marsom vrednost ce porasti i do sto puuta,pa i vise.Dobro upamti i pazari na vreme...

Lola

pre 2 godine

Kad će? Kad bude hteo. VW ima masu, a masa je mama, uvek i svugde. Stvarno je neprimereno porediti najveću fabriku kola na svetu, jedan od stubova Eu maltene, sa hype twiter budžetskim parazitom.
(Vozač, 15. jul 2021 15:47)

to su i za nokia pričali.
(souvlaki & tzatziki, 15. jul 2021 17:56)

Mislim da ne razumete značaj ove kompanije. Oni sa sobom vuku pola nemačke industrije. Ako oni padnu, ode Boš, ZF i slični. Iza njih je najmoćnija ekonomija Evrope. Nije Nemačka od juče pa da ostavi sve tržišnim prilika. Svi oni moraju da prežive tranziciju i ostanu u vrhu.

123

pre 2 godine

da smanje ulaganja u:
propagandnu masineriju
specijalne fondove koji pokrivaju menadzment od pravne odgovornosti

i pocnu da ozbiljno ulazu u nove tehnologije
(Preddy Baer, 16. jul 2021 09:48)

Bili ste u nekom upravnom odboru auto-giganta? Ako jeste, nemojte ovako rasipati besplatne savete. Dobar savet može da vredi milijarde.

souvlaki & tzatziki

pre 2 godine

kad bude imao fabriku u SAD, a ne u Meksiku.
(Tdi, 16. jul 2021 07:50)

ne daj bože, BMW iz USA su najgori BMW od svih. čokoladni uzme 3 šrafa, 1 zavrne, i ode da se žali na rasizam zato što je matica bila crna a šraf beo.

tesla iz kine je mnogo bolji auto nego tesla iz usa.

Džeri

pre 2 godine

Biće to kad bude uložio u softver koliko i Tesla, kad bude imao svoju tehnoligiju i fabriku baterija i kad bude imao fabriku u SAD, a ne u Meksiku.
(Tdi, 16. jul 2021 07:50)

Jedino što se kod Tesle nikad ne zna gde im je tačno ta fabrika u SAD. Prvo je mega-podignu u Kaliforniji, pa je mega-napuste jerbo porezi, pa ajd’ sad mega u Teksasu, do sledeće odluke…

Mika

pre 2 godine

da smanje ulaganja u:
propagandnu masineriju
specijalne fondove koji pokrivaju menadzment od pravne odgovornosti

i pocnu da ozbiljno ulazu u nove tehnologije
(Preddy Baer, 16. jul 2021 09:48)

Odmah šaljite email kompaniji. Ovo može da ih spase. Verovatno oni nisu svesni ovoga, niti su se setili.

Danger

pre 2 godine

Ne znam samo ko će da kupuje. Fali infrastruktura. Gde će da se pune toliki automobili? Na ulici? Svi milioni i milioni automobila na ulicama? Nemci apsolutno ništa nisu učinili po tom pitanju. Ko nema kuću, može samo da se slika. A kuću ima mali broj bogatih. Norvežani jesu ulagali u infrastrukturu punjenja, na primer. Ali takvih je malo.

xed

pre 2 godine

Industrija automobila u velikoj tranziciji. Ne bi me iznenadilo da za 5 godina polovina proizvodjaca nestane. Nisu samo el. vozila mnogovece stvari su na horizontu. Bojim se da je doba jeftine voznje za nama.

trkac

pre 2 godine

Tesla je u prednosti dok god VW ne napravi svoju fabriku baterija. Tj dok ne bude imao konstantno i nezavisno snabdevanje istim. Mislim da sto se tehnologije tice da su tu negde. Kazu da Tesla i dalje ima najefikasnije motore, ali ostale komponente nisu na nivou ovih proizvodjaca automobila.
Sto se tehnologije tice uskoro ce svi oni biti egal. A baterije ce biti ono sto pravi razliku.

samo kažem

pre 2 godine

Cim bude vozilo imalo domet od 1000km + pristojne performanse i kosta oko 20000eur prelazim na elektriku.
(Marko, 16. jul 2021 01:25)

Mislim da se to neće desiti. 1000km i nije problem, ali cena od 20.000 EUR teško.
I sada imaš samo nekoliko SUS modela koji su jefitniji od toga, a imaju toliko malu potrošnju za 1000km + pristojne performanse.
Električni će imati mnogo više nego što SUS mogu da ponude i to će se odraziti i na cenu.

Marko

pre 2 godine

@dzeri - zasto iznosis neistine? Tesla Nevada i dalje radi (tacnije, to je jedna od DVE Tesla fabrike koje trenutno prave EV). Druga je Giga Shanghai.
Dve su u zavrsnim fazama - Giga Austin u Teksasu i Giga Berlin u Nemackoj.
Pored toga imaju i pogon za solare u drzavi Nju Jork.
I to je to za sad.
VW ce ove godine po pitanju proizvodnje EV biti "u dlaku" sa Teslom, ali vec od proleca Tesla ce opet da odskoci posto otvara Berlin i Austin.
Ove godine Tesli se predvidja oko milion EV, sledece godine oko 2 miliona.
Traze se lokacije za jos dve Giga fabrike (verovatno Indija i Madjarska).
Pored toga, uz postojece modele S, 3, X i Y treba da krene kamion Semi i Roadster. Pored toga imaju baterije gde samo za Powerpack imaju "kasnjenje" od 100.000 narudzbi!
Pored toga imaju solare.
Pored toga imaju softver.
Pored toga imaju Starlink satelitski internet.
Pored toga imaju SpaceX svemirski program gde su konacno vratili lansiranja USA raketa u Ameriku iz Kazahstana
Pored toga imaju Hyperloop sa Boring Machines.
Malo li je?

samo kažem

pre 2 godine

@Marko

Nemoj da mešaš SpaceX i Tesla Motors. To su dve odvojene kompanije.
Što se tiče Boring kompanije to je treća (isto odvojena), ona je više kao kompanija za igranje Elona Muska. To je i sam rekao. Ono što ih vezuje je Musk, ali pravno i finansijski nemaju veze jedna sa drugom.
Za Tesline fabrike si dobro rekao. Dzeri je verovatno samo načuo neke stvari. Istina je da Tesla za sada samo otvara nove fabrike (Gigafabrike kako ih zovu) i ni jednu nisu zatvorili. A i nema smisla da ih zatvaraju pošto im trebaju kapaciteti tj. ne mogu da proizvedu koliko mogu da prodaju.

Zok1

pre 2 godine

Nikada, a možda ni tada. U pitanju su dva koncepta, ali i dva različita domaća tržišta. Amerikanci daleko više žive u kućama i poseduju ih (na kredit) za razliku od Nemaca koji rentaju i štede. Solarni krovovi i baterije koje vam daju energetsku autonomiju na više od mesec dana i obezbeđuju punjenje automobila su na nivou 5% od vrednosti nekretnine. Tesla nema problema sa sindikatima, kada je Kalifornija počela da ga zeza - preselio se u Teksas. Tesla od starta proizvodi električni automobil i ne brine o snabdevačima koji će ostati bez posla, servisima, pumpama, itd. Prava konkurencija za Teslu nije VW, nego novi proizvođači koji se pojavljuju u Kini.

Priusom plug-in.

pre 2 godine

Sve ovo sa EV, još nije potpuno bistro. Npr. nije sigurno da će ljudi pristajati na česta čekanja na punjenja EV. Što hibridima plug-in ne treba.
Stoga...
polako s predviđanjima. Toyota npr., je vrlo ozbiljna; dugoročno i uspešno predviđa tržište, pa ne hrli ka EV već čuda pravi s najboljim hibridom

Preddy Baer

pre 2 godine

da smanje ulaganja u:
propagandnu masineriju
specijalne fondove koji pokrivaju menadzment od pravne odgovornosti

i pocnu da ozbiljno ulazu u nove tehnologije

T

pre 2 godine

"Tesla Nevada i dalje radi (tacnije, to je jedna od DVE Tesla fabrike koje trenutno prave EV). Druga je Giga Shanghai.
Dve su u zavrsnim fazama - Giga Austin u Teksasu i Giga Berlin u Nemackoj."
"Gigafactory" u Nevadi pravi baterije, automobili se sklapaju u Kaliforniji, u bivsoj Tojotinoj fabrici u Freemontu. Ostalo je kako si nabrojao - Sangaj vec pravi vozila, Teksas i Berlin pocinju uskoro; Njujork pravi solarne panele. Nevada ce u buducnosti praviti i Cyber Truck.

era

pre 2 godine

Ko zna sta ce biti . Vozio sam naki dan auto sa slike . Definitivno stvar buducnosti sa nekim nedostacima koji ce se resiti ali naftaski kartel je prejak pa ne treba ocekivati da ce to biti uskoro . Cena je druga stvar. Treba uzeti u obzir da auto industrija moze drasticno povecati kvalitet sus motora i pratecih elemenata i davati garancije po 10 i vise godina ako treba .