Sreda, 30.06.2021.

09:20

Kada je vreme za nove metlice brisača?

Izvor: Izvor: B92, Revijahak.hr

Kada je vreme za nove metlice brisaèa? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

109 Komentari

Sortiraj po:

Hanibal

pre 2 godine

Moje iskustvo pokazalo je da brisači najčešće stradaju zimi ako ih koristite a da šoferka nije potpuno odleđena, kao i leti kada su izloženi sunčevim zracima. Konstrukcijski postoje modeli koji pružaju veću zaštitu od sunca sa oznakama Aero i slično, ali zavisi i od eksploatacije. Ja menjam brišače kada ostavljaju trag na staklu (liniju) iako su čisti a tada počiju i škriati obično, a uštedeo sam puno samo zamenom gumica brisača na kvalitetnim metlicama.

hehehe!

pre 2 godine

Koristim Wurth brisace. Odlicni, preporuka.
(Milan, 2. jul 2021 08:20)
Osobno, kad zagusti, koristim suprugine gače, a par novih brisalca imam uvek u gepeku! Takva mi je navika otkad sam počeo da vozim, ima 50+ godina!:)

r53

pre 2 godine

Ne treba ih uopšte menjati i izlagati se trošku. Samo ne voziti po kiši.
(Jovan V., 15. oktobar 2021 14:24)
Jos bolje, ne kupovati auto uopste. Takodje nikako ne izlaziti iz kuce jer su mamipare na sve strane. Internet isto ne placati jer navodi na online kupovinu.

Realan

pre 2 godine

Auto mi 2002.godiste.Jos 2005. mi trazili u ovlascenom servisu 2600 din za zadnju metlicu,tad bila velika lova.Evo brise originalna i dalje posle 16 godina,nista joj ne fali.A napred Mitutoyo,za te pare vrhunske.

Drajver

pre 2 godine

https://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1883592#k37509405

U sustini ne treba ali je sigurnije zbog promena kod odredjenih proizvodjaca itd. Ima modela koji su redizajnom dobili drugacije modele odnosno kacenja koja nisu ukljucena u sva pakovanja metlica itd.

Kupovina metlica je postala lutrija kod nas. :) Mada svakako kupovina kod ustaljenih prodava je preporucljiva jer ima falsifikata tu i tamo. Iz mog iskustva.

Miloje

pre 2 godine

Čujem da za original brisače za noviji auto sada treba broj šasije...? Da li je to tačno, šta kažu iskusni vozači...zna li ko?

Miloje

pre 2 godine

Imam valeo treću godinu... Od prvog dana pred svaku sezonu, a leti i češće namažem ih vazelinom. Niti škripe, niti ostavljaju tragove... Guma je uvek mekana, jer vazelin ne da da se ukrti...

ime

pre 2 godine

Mene buni akumalotor.
Sedam godina traje, koliko i auto.
Svake godine ga proveravam u ovlascenom i svaki put kazu- dobar, vozi.

Da ne prizivam zlo…

Z.Dj.

pre 2 godine

Većina nas retko kada čisti metlice. Probajte sledeće: uzmite neku staru magičnu krpu, koju ste prežalili, naprskajte WD40 na nju i time ocistite metlice. Začudićete se kad vidite koliko prljavštine će ostati na krpi.
(teorija zavere, 30. jun 2021 12:48)

Kakva prljavština?
To skidaš grafit sa metlice i posle će da ti škripe.
Sa metlica treba samo skidati lišće i nešto što ti se nakači na brisače i pravi linije prilikom brisanja.

Баки

pre 2 godine

Ја променим само гумице, мицутојо 2х700мм 250 кинти и миран две године а и 4 ако игноришем што направи покоји траг воде по шоферци, као већина нас ..

Neznanje je naša tragedija

pre 2 godine

Ja na godinu - dve. Jednom sam se zeznuo danas ću sutra ću, ispala metlica, zagrebao metal po staklu i ćao. Jeftinije zameniti brisače
(Brutus, 30. jun 2021 11:07)

Metal ne može da izgrebe staklo. Fizika 6-ti osnovne, sedi jedan.

srb

pre 2 godine

kupovao Bosch, Michelin, Valeo...
trenutno najbolje su se pokazale iz lidla.
Samo da ne unište kvalitet ko sa srafcigerima...
p.s - ostavite nešto i za druge nemoj po pet pari da kupujete ;)

Vozač

pre 2 godine

Metlice iz prve ugradnje kao i zamenske originalne iz ovlašćenog servisa traju 2-3 godine ili 40-60kkm, zavisi koliko kiše bude. Koštaju oko 6000 din par, što jeste skupo za auto donje srednje klase.

Eto

pre 2 godine

Ja sam imao valeo i zamenio sam ih nakon 5 godina. Sad imam napred wurth i ok su, a nazad sam prepakovao gumu sa brisaca od kineza od 200 din, posto nisam uspeo da nadjem tu dimenziju.

Skripa

pre 2 godine

Ako vam metlice lose brisu, skripe, lupkaju ili preskacu pri radu, ima resenja! Morate fizicki lagano da promenite ugao nalegnuca metlice i brisaca, ne sme da bude preostar ili pretup. U sustini, posao od 20s. Sve sam probao, silikonski WD, prao, cistio, bacao pare na metlice. Nista nije od toga! Samo nadjite dobar ugao izmedju vetrobranskog stakla i metlice.

Gagi

pre 2 godine

@navodar
Care, sa tobom vredi otići na pivo. Kad se nisam upišao od smeha!!!
(navodar, 01. jul 2021 01:19)

takvi što voze manje od 300km godišnje ne piju pivo....već samo vodu česmovaču

bane

pre 2 godine

Kupovao sam Mitutoyo kineske silikonske metlice za 500 din par i odlične su bile. Izdrže mi skoro 2 godine. Ove godine napravih grešku sa Michelin hibridnim brisačima koji jako škripe i udaraju. Platio sam ih oko 15 eur i zažalio. Vratiću se opet na Mitutoyo, jeftino a dobro.

navodar

pre 2 godine

@Ja na mom Yugu imam i dalje Jugodent fabrice,koje su dosle sa autom kad sam ga novog kupio u Zastava Prometu 1991. godine.Ne znam od cega su ih napravili ali brisu isto kao i prvog dana. (Doduse treba uzeti u obzir da je auto uvek garaziran u tamnoj i provetrenoj garazi i da je presao oko 47.000km)
(Zivko Srbinkov, 30. jun 2021 13:04) za 30 godine 47000 km…. Ti bas uzivas u zivotu…. Zivis punim plucima….
(fensi_lik_vracar, 30. jun 2021 14:36)

Care, sa tobom vredi otići na pivo. Kad se nisam upišao od smeha!!!

koronarius

pre 2 godine

Uvek sam kupovao Bosch ali poslednji put pre godinu dana uzeh dva para (za dva auta) i mogu reći da od prvog dana nisu dobro radili. Možda sam ubo neku lošu seriju ali sam svejedno razočaran

Takodje, kupio Bosch, skupo platio. Nikada nisu radile kako valja. Zemenio nekom no name markom sa pijace za 300 dindzi. Treca godina, rade besprekorno.

Čeki opinionista del cazzo

pre 2 godine

Strogo "Boš" brisači na 12 meseci, a svakog septembra premazivanje šofer-šajbne nano- emulzijama koje pomažu slivanju vode sa iste...

blicko

pre 2 godine

Kakve bre dve godine, od kamencica na putu treba menjati soferku na 2 godine.
(BrZ, 30. jun 2021 14:49)

Zalepi se jos autu ispred sebe pa ces da menjas na 1 god.

Srba

pre 2 godine

Ja ih menjam na oko 2,5 - 3 godine i do skoro sam uzimao Bosch samo ali realno i nisu bili nešto. Sada sam prešao na Contitnetal i sjajni su. I ne razumem o kakvih 40-50€ govorite, najskuplju metlicu koju sam našao u paru je bila 20ak evra ali su oko 15€ u proseku. E sada ja to naručujem online u inostranstvu (Nemačka) pa je možda u tome i razlika. Slično je i sa filterom klime - sa aktivnim ugljem Mann/Bosch/Mahle je 12-13€ online, a to kod naših majstora bez 20-30€ nije (a bude i 50€).

error404

pre 2 godine

@Kupio Sam auto 2018 godiste prosle godine I nema sanse nadjes brisace U Srbiji.. Uglavnom svi prodaju za starije polovnjake.. Za novije Malo skuplje nema nigde.. Svi kao mora se naruci iz inostranstva pa da cekam
(dzo, 30. jun 2021 12:44) Izgleda mi kao da hoces da kupis brisace marke automobila, npr brisaci merced a200. A znas da su ti brisaci u stvari bosh brisaci? Zasto kupovati u mercedes (npr) kad mogu u bosh i u roku od nedelju dana ih dobiju? I naravno da ce da ih naruce iz inostranstva. Druga stvar ako zelis kupiti brisace u tempo ili slicno, naravno da nema za novije automobile.

iks

pre 2 godine

@Tadija
Gde nabavljas original Champion?

Ja sam dugo koristio samo Champion. I onda mi uvaljase neke kopije tursko-kineske, pa odustah. Probao Bosch, Valeo i compact i silencio, neke goodyear, michelin, hella, ... svaki put pucao po 2-4k dinara za metlice i svaki put popizdeo kad ih prvi put ukljucim da rade. A toliko (~3.5k) me je kostala i bobina, koja je ipak nauka za brisace.
Zato sada iskljucivo Alca, par za 300 din. Ne brisu idealno, ali i nemam prevelika ocekivanja, a nisu me odrali za nikakve brisace.

Ivan ZG

pre 2 godine

Brisače kupim u proljeće i potraju do idućeg proljeća. Zimi uvijek dobiju oštećenja pa mi ostavljaju crte nakon brisanja. To je znak da je vrijeme za zamjenu. Već neko vrijeme mogu se kupiti solidni brisači za 10 eura za par tako da i nije neki trošak.
Mislim da sam najduže imao originalne od proizvođača. Čak godinu i po.
Samo su koštale 30 eura par pa sam odustao od njih.

iskusni korisnik vozila

pre 2 godine

Nijedne ne prežive zimu. U ostalim prilikama mogu trajati koliko hoćeš. Kvalitetne prije i poslije zime, na zimu nove jeftinjače koje se frkću u smeće 15. 03.

dzigi

pre 2 godine

Ako brišete gumice pa vidite da vam je krpa baš crna - to samo znači da ste skinuli sloj grafita, to je ono što sprečava gumice da škripe.
Dakle - nikad nemojte krpom preko gumica, samo bočne strane. Ovo je inače savet jednog prodavca auto-opreme pre mnogo godina, držim se toga pa mi i jeftine metlice dugo traju, bez škripanja.

Joksa

pre 2 godine

"a na mom Yugu imam i dalje Jugodent fabrice,koje su dosle sa autom kad sam ga novog kupio u Zastava Prometu 1991. godine.Ne znam od cega su ih napravili ali brisu isto kao i prvog dana. (Doduse treba uzeti u obzir da je auto uvek garaziran u tamnoj i provetrenoj garazi i da je presao oko 47.000km)"

Evo imam i ja gaće koje sam kupio pre 30 godina. I danas dan su bukvalno kao nove! Doduše, retko su kad napuštale orman. Obukao sam ih možda 3-4 puta.

Matori Kesa

pre 2 godine

Sa 45 godina iskustva mogu da kazem - imajte samo malo strpljenja, kada kisa pocne da pada nemojte bas odmah da ukljucite brisace - pustite da kisa malo natopi stakla i omeksa prasinu - ovo pomaze jer se brisaci na Suvo lako ostete !

fensi_lik_vracar

pre 2 godine

@Kupio Sam auto 2018 godiste prosle godine I nema sanse nadjes brisace U Srbiji.. Uglavnom svi prodaju za starije polovnjake.. Za novije Malo skuplje nema nigde.. Svi kao mora se naruci iz inostranstva pa da cekam
(dzo, 30. jun 2021 12:44) pa ne kupuju se brisaci u tempu i lidlu srbendooooooo…..

Nikola

pre 2 godine

Uvek sam kupovao Bosch ali poslednji put pre godinu dana uzeh dva para (za dva auta) i mogu reći da od prvog dana nisu dobro radili. Možda sam ubo neku lošu seriju ali sam svejedno razočaran

--

Isto, samo sto sam ja prvi put uzeo Bosch reko aj kvalitet je ali od prvog dana ostaje posle njih zamrljano i nekako ne sklone svu vodu, bas su lose

realan

pre 2 godine

Kupio Sam auto 2018 godiste prosle godine I nema sanse nadjes brisace U Srbiji.. Uglavnom svi prodaju za starije polovnjake.. Za novije Malo skuplje nema nigde.. Svi kao mora se naruci iz inostranstva pa da cekam
(dzo, 30. jun 2021 12:44)

Probajte u ovlascenom servisu

NS oldtajmer

pre 2 godine

dzo....
a da probas kod ovlascenog distributera/prodavca automobila ?. Ako ih nema na lageru - menjaj distributera/prodavca/servis..... a mozda i auto...... makar bio i Merc. Neki delovi koji se retko traze OK da nema na lageru.... ali metlice...

fensi_lik_vracar

pre 2 godine

Zavisi koje kupis… kupio bosch pre 4 godine, kostale 50 evra u mojoj dimenziji par, ali i dalje su besprekorne…. E sad ovo sto kupuju jeftine moraju dva puta godisnje a nikad nemaju normalno cista stakla.

fensi_lik_vracar

pre 2 godine

@Ja na mom Yugu imam i dalje Jugodent fabrice,koje su dosle sa autom kad sam ga novog kupio u Zastava Prometu 1991. godine.Ne znam od cega su ih napravili ali brisu isto kao i prvog dana. (Doduse treba uzeti u obzir da je auto uvek garaziran u tamnoj i provetrenoj garazi i da je presao oko 47.000km)
(Zivko Srbinkov, 30. jun 2021 13:04) za 30 godine 47000 km…. Ti bas uzivas u zivotu…. Zivis punim plucima….

flccc

pre 2 godine

Uvek sam kupovao Bosch ali poslednji put pre godinu dana uzeh dva para (za dva auta) i mogu reći da od prvog dana nisu dobro radili. Možda sam ubo neku lošu seriju ali sam svejedno razočaran

Zivko Srbinkov

pre 2 godine

Ja na mom Yugu imam i dalje Jugodent fabrice,koje su dosle sa autom kad sam ga novog kupio u Zastava Prometu 1991. godine.Ne znam od cega su ih napravili ali brisu isto kao i prvog dana. (Doduse treba uzeti u obzir da je auto uvek garaziran u tamnoj i provetrenoj garazi i da je presao oko 47.000km)

igor_t

pre 2 godine

Evo sesta godina, auto stoji napolju stalno.
Jeste da su bile skuplje pri kupovini, odnosno kvalitetnije, i sada cu uh menjati jel se na jednoj malo pocepala gumica, pa ne brisu skroz kako treba. Dok se to nije desilo, radile ocekivano.

Uh

pre 2 godine

“…isto vazi i za tecnosti za vetrobran, izbegavati balone od 200din u megamarketima probajte neki Sonax ili bar one sa benz.pumpi razlika je vise nego ocigledna i definitivno vredi razlike u ceni
(ckode, 30. jun 2021 11:21)

Ja nisam primetio razliku, možda je do dioptrije.

Ramon

pre 2 godine

Ne vodim evidenciju, menjam cim ne brisu kako treba. Ne mogu se zakleti, ali prilicno sam siguran da mi par metlica nikad nije trajao vise od godine dana. Mozete vi njih drzati na autu i 10 godina ko moj pokojni otac, ako ga koristite jednom mesecno po lepom vremenu. U pola noci, po kisi, na sporednom putu, ne zelite se zezati s takvim stvarima. Necu valjda zivote dovesti u opasnost da bi ustedeo na brisacima. Cim malo “preskoci” ili ostavi “trag” za sobom, menjajte to na prvoj pumpi do koje stignete

dzo

pre 2 godine

Kupio Sam auto 2018 godiste prosle godine I nema sanse nadjes brisace U Srbiji.. Uglavnom svi prodaju za starije polovnjake.. Za novije Malo skuplje nema nigde.. Svi kao mora se naruci iz inostranstva pa da cekam

Филипинац

pre 2 godine

Чистите их редовно и трајаће пуно дуже и немојте бити толики конформисти па да вас мрзи да скинете крупније ствари са стакла (лишће, грање, снег, лед...) нису они свемогући, нити ће очистити добро а само ћете их уништити. Бошом сам се частио за нов ауто пре две године, нисам био одушевљен мало се брзо стврдну при ниским температурама, али гурају и даље исто, а пре њих сам куповао оне на бувљаку Митутојо и тада су били одлични за те паре...

iph

pre 2 godine

Promenio pre neki dan. Prednje i zadnje. U ovlascenom. 4500din.
Inace su mi trajale koliko i auto. 6 godina.
Menjao ih jer su pocele da ostavljaju tragove…
Nije lose. Na 6 godina. Za 40ak e.

Isto s akumulatorom. 6 godina i jos nije za zamenu.

teorija zavere

pre 2 godine

Većina nas retko kada čisti metlice. Probajte sledeće: uzmite neku staru magičnu krpu, koju ste prežalili, naprskajte WD40 na nju i time ocistite metlice. Začudićete se kad vidite koliko prljavštine će ostati na krpi.

Deša

pre 2 godine

Gumice brisaca kostaju u paru 150din na auto pijaci u Nisu.Za desetak minuta pre svake zime zamenim gumice na brisacima i ne sekiram se puno.

samo kažem

pre 2 godine

Jedan mali trik: Ako je staklo čisto i namazano nekim sredstvom za odbijanje vode (tipa rain away), i jeftini brisači rade veoma dobro, a na većim brzinama ponakad ni ne moraju da se uključuju pošto strujanje vazduha uklanja kišu.
Samo što je muka održavati staklo na ovaj način. Ko će svakih par nedelja da detaljno očisti staklo i da namaže ponovo sredstvo... Mene mrzi i radim to samo pred neki put.

s' yuga

pre 2 godine

@vidoje
Ne znam koliko si u pravu. Prosle godine sam ovde u Nemackoj kupio Bosch aero twin, a na pakovanju pise made in Serbia. E sad jedino da pogon u Srbiji ima liniju za EU i drugu za Srbiju i ostale "trece" zemlje, ali iskreno sumnjam u to..

grgur

pre 2 godine

Obično ih menjam na proleće, jer se tokom zime oštete.
Jedna preporuka za one koji žele da uštede: na jednom kineskom portalu za kupovinu, možete poručiti za par dolara komplet za "potkresivanje" gume na brisačima. Malu alatku, kao rezač za olovke, prevučete preko gume brisača, i ona skine milimetar gume, pa dobijete novi sloj.

cicija

pre 2 godine

Imam Bosch aero brisace i menjam samo gume na njima. 300, 400 din u svakoj radnji auto delova, made in Germany (ako to jos nesto znaci danas). Zamena gume na brisacu maks 3 minuta.

A sam brisac je u dobrom stanju, ne vidim da mu nesto fali nakon 6 godina.

Mladen

pre 2 godine

Problem sa novim autima je što su kačenja za metlice tipska i razlikuju se po proizvođačima. Na starim autima je bila bitna samo dužina, a kačenja su bila tipska.

Petar

pre 2 godine

Dešava se da je jedno brisanje u zimskim uslovima da skloni led ili sneg i da posle toga moraju da se menjaju. Isto tako, trunje koje pada sa drveća ako se ne ukloni pre brisanja stakla, takođe može da ošteti gumu na brisaču, posle čega ostaju pruge od vode.
Skuplji brisači znaju da se izbore sa ovim stvarima, ali jeftini, samo jedno pogrešno brisanje i ćao.. mora novi.

Rodion Gataulin

pre 2 godine

@"... metlice zrele za promenu već nakon 24 meseca, odnosno 2 godine."
To mozda u Nemackoj. Kod nas u Srbiji ako izdrze i godinu smatram da sam dobro prosao. Kvalitet koji se prodaje kod nas je daleko nizi nego u Nemackoj.
(vidoje, 30. jun 2021 11:25)

Generalno se slažem što se tiče kvaliteta DE vs SRB, ali što se tiče metlica, stavio sam Bosch metlice PROIZVEDENE I KUPLJENE u Srbiji i OK su, guma je vrlo meka, što reče neko dole u komentarima, brišu i na suvo. I to mi nije prvi set (imao sam jedan i na prethodnom autu dok ga nisam zamenio), isto su bile odlične, ali sam taj auto prodao sa tim metlicama, tako da ne znam koliko traju, videćemo ovaj set. Za cenu se ne sećam, ali čini mi se da su nešto skuplje od proseka, ali ništa strašno.

Vladimir

pre 2 godine

Kad krene da muljavi vodu tada menjam, ne vidim razlog za menjanje ranije. Nekad se desi posle godinu dana a nekad i par godina, zavisi i da li vam auto stoji u garazi ili na suncu i vremenskim nepogodama...

vidoje

pre 2 godine

"... metlice zrele za promenu već nakon 24 meseca, odnosno 2 godine."
To mozda u Nemackoj. Kod nas u Srbiji ako izdrze i godinu smatram da sam dobro prosao. Kvalitet koji se prodaje kod nas je daleko nizi nego u Nemackoj.

Moje iskustvo

pre 2 godine

Kad počnu da ostavljaju linije posle brisanja. Otprilike na 3 godine ili 50.000 km. Od kad sam počeo da kupujem fabričke u ovlašćemom servisu, progledao sam. E sad, za ne premijum auto donje srednje klase su oko 6.000 dinara par, to je poprilično.

milenko

pre 2 godine

Menjao sam svake sezone dok sam kupovao jeftine, a onda sam stavio originalne VW i traju već šest godina.
I brišu jos uvek kao i nove...

ckode

pre 2 godine

nema neke filozofije oko ove teme
menjam kada vise nisu efikasni
kvalitetni traju 2-3 godine
ko kupuje brisace na pijaci mora da menja cesce
oko 3000din Hella, Bosch, Swf ili Valeo i mirni ste
kod ovlascenih servisera je to isto samo u pakovanjima auto brenda duplo skuplje
isto vazi i za tecnosti za vetrobran, izbegavati balone od 200din u megamarketima probajte neki Sonax ili bar one sa benz.pumpi razlika je vise nego ocigledna i definitivno vredi razlike u ceni

Brutus

pre 2 godine

Ja na godinu - dve. Jednom sam se zeznuo danas ću sutra ću, ispala metlica, zagrebao metal po staklu i ćao. Jeftinije zameniti brisače

Žarkovac

pre 2 godine

Čuj, kada ih treba menjati? Verovatno kada počnu da brljaju i preskaču delove šoferke.
Napišite u sledećem članku kada treba zameniti sijalicu!!!

Žarkovac

pre 2 godine

Čuj, kada ih treba menjati? Verovatno kada počnu da brljaju i preskaču delove šoferke.
Napišite u sledećem članku kada treba zameniti sijalicu!!!

vidoje

pre 2 godine

"... metlice zrele za promenu već nakon 24 meseca, odnosno 2 godine."
To mozda u Nemackoj. Kod nas u Srbiji ako izdrze i godinu smatram da sam dobro prosao. Kvalitet koji se prodaje kod nas je daleko nizi nego u Nemackoj.

Joksa

pre 2 godine

"a na mom Yugu imam i dalje Jugodent fabrice,koje su dosle sa autom kad sam ga novog kupio u Zastava Prometu 1991. godine.Ne znam od cega su ih napravili ali brisu isto kao i prvog dana. (Doduse treba uzeti u obzir da je auto uvek garaziran u tamnoj i provetrenoj garazi i da je presao oko 47.000km)"

Evo imam i ja gaće koje sam kupio pre 30 godina. I danas dan su bukvalno kao nove! Doduše, retko su kad napuštale orman. Obukao sam ih možda 3-4 puta.

Vladimir

pre 2 godine

Kad krene da muljavi vodu tada menjam, ne vidim razlog za menjanje ranije. Nekad se desi posle godinu dana a nekad i par godina, zavisi i da li vam auto stoji u garazi ili na suncu i vremenskim nepogodama...

Brutus

pre 2 godine

Ja na godinu - dve. Jednom sam se zeznuo danas ću sutra ću, ispala metlica, zagrebao metal po staklu i ćao. Jeftinije zameniti brisače

Matori Kesa

pre 2 godine

Sa 45 godina iskustva mogu da kazem - imajte samo malo strpljenja, kada kisa pocne da pada nemojte bas odmah da ukljucite brisace - pustite da kisa malo natopi stakla i omeksa prasinu - ovo pomaze jer se brisaci na Suvo lako ostete !

s' yuga

pre 2 godine

@vidoje
Ne znam koliko si u pravu. Prosle godine sam ovde u Nemackoj kupio Bosch aero twin, a na pakovanju pise made in Serbia. E sad jedino da pogon u Srbiji ima liniju za EU i drugu za Srbiju i ostale "trece" zemlje, ali iskreno sumnjam u to..

Uh

pre 2 godine

“…isto vazi i za tecnosti za vetrobran, izbegavati balone od 200din u megamarketima probajte neki Sonax ili bar one sa benz.pumpi razlika je vise nego ocigledna i definitivno vredi razlike u ceni
(ckode, 30. jun 2021 11:21)

Ja nisam primetio razliku, možda je do dioptrije.

fensi_lik_vracar

pre 2 godine

@Ja na mom Yugu imam i dalje Jugodent fabrice,koje su dosle sa autom kad sam ga novog kupio u Zastava Prometu 1991. godine.Ne znam od cega su ih napravili ali brisu isto kao i prvog dana. (Doduse treba uzeti u obzir da je auto uvek garaziran u tamnoj i provetrenoj garazi i da je presao oko 47.000km)
(Zivko Srbinkov, 30. jun 2021 13:04) za 30 godine 47000 km…. Ti bas uzivas u zivotu…. Zivis punim plucima….

Moje iskustvo

pre 2 godine

Kad počnu da ostavljaju linije posle brisanja. Otprilike na 3 godine ili 50.000 km. Od kad sam počeo da kupujem fabričke u ovlašćemom servisu, progledao sam. E sad, za ne premijum auto donje srednje klase su oko 6.000 dinara par, to je poprilično.

samo kažem

pre 2 godine

Jedan mali trik: Ako je staklo čisto i namazano nekim sredstvom za odbijanje vode (tipa rain away), i jeftini brisači rade veoma dobro, a na većim brzinama ponakad ni ne moraju da se uključuju pošto strujanje vazduha uklanja kišu.
Samo što je muka održavati staklo na ovaj način. Ko će svakih par nedelja da detaljno očisti staklo i da namaže ponovo sredstvo... Mene mrzi i radim to samo pred neki put.

ckode

pre 2 godine

nema neke filozofije oko ove teme
menjam kada vise nisu efikasni
kvalitetni traju 2-3 godine
ko kupuje brisace na pijaci mora da menja cesce
oko 3000din Hella, Bosch, Swf ili Valeo i mirni ste
kod ovlascenih servisera je to isto samo u pakovanjima auto brenda duplo skuplje
isto vazi i za tecnosti za vetrobran, izbegavati balone od 200din u megamarketima probajte neki Sonax ili bar one sa benz.pumpi razlika je vise nego ocigledna i definitivno vredi razlike u ceni

Petar

pre 2 godine

Dešava se da je jedno brisanje u zimskim uslovima da skloni led ili sneg i da posle toga moraju da se menjaju. Isto tako, trunje koje pada sa drveća ako se ne ukloni pre brisanja stakla, takođe može da ošteti gumu na brisaču, posle čega ostaju pruge od vode.
Skuplji brisači znaju da se izbore sa ovim stvarima, ali jeftini, samo jedno pogrešno brisanje i ćao.. mora novi.

Mladen

pre 2 godine

Problem sa novim autima je što su kačenja za metlice tipska i razlikuju se po proizvođačima. Na starim autima je bila bitna samo dužina, a kačenja su bila tipska.

Ramon

pre 2 godine

Ne vodim evidenciju, menjam cim ne brisu kako treba. Ne mogu se zakleti, ali prilicno sam siguran da mi par metlica nikad nije trajao vise od godine dana. Mozete vi njih drzati na autu i 10 godina ko moj pokojni otac, ako ga koristite jednom mesecno po lepom vremenu. U pola noci, po kisi, na sporednom putu, ne zelite se zezati s takvim stvarima. Necu valjda zivote dovesti u opasnost da bi ustedeo na brisacima. Cim malo “preskoci” ili ostavi “trag” za sobom, menjajte to na prvoj pumpi do koje stignete

Rodion Gataulin

pre 2 godine

@"... metlice zrele za promenu već nakon 24 meseca, odnosno 2 godine."
To mozda u Nemackoj. Kod nas u Srbiji ako izdrze i godinu smatram da sam dobro prosao. Kvalitet koji se prodaje kod nas je daleko nizi nego u Nemackoj.
(vidoje, 30. jun 2021 11:25)

Generalno se slažem što se tiče kvaliteta DE vs SRB, ali što se tiče metlica, stavio sam Bosch metlice PROIZVEDENE I KUPLJENE u Srbiji i OK su, guma je vrlo meka, što reče neko dole u komentarima, brišu i na suvo. I to mi nije prvi set (imao sam jedan i na prethodnom autu dok ga nisam zamenio), isto su bile odlične, ali sam taj auto prodao sa tim metlicama, tako da ne znam koliko traju, videćemo ovaj set. Za cenu se ne sećam, ali čini mi se da su nešto skuplje od proseka, ali ništa strašno.

Zivko Srbinkov

pre 2 godine

Ja na mom Yugu imam i dalje Jugodent fabrice,koje su dosle sa autom kad sam ga novog kupio u Zastava Prometu 1991. godine.Ne znam od cega su ih napravili ali brisu isto kao i prvog dana. (Doduse treba uzeti u obzir da je auto uvek garaziran u tamnoj i provetrenoj garazi i da je presao oko 47.000km)

realan

pre 2 godine

Kupio Sam auto 2018 godiste prosle godine I nema sanse nadjes brisace U Srbiji.. Uglavnom svi prodaju za starije polovnjake.. Za novije Malo skuplje nema nigde.. Svi kao mora se naruci iz inostranstva pa da cekam
(dzo, 30. jun 2021 12:44)

Probajte u ovlascenom servisu

navodar

pre 2 godine

@Ja na mom Yugu imam i dalje Jugodent fabrice,koje su dosle sa autom kad sam ga novog kupio u Zastava Prometu 1991. godine.Ne znam od cega su ih napravili ali brisu isto kao i prvog dana. (Doduse treba uzeti u obzir da je auto uvek garaziran u tamnoj i provetrenoj garazi i da je presao oko 47.000km)
(Zivko Srbinkov, 30. jun 2021 13:04) za 30 godine 47000 km…. Ti bas uzivas u zivotu…. Zivis punim plucima….
(fensi_lik_vracar, 30. jun 2021 14:36)

Care, sa tobom vredi otići na pivo. Kad se nisam upišao od smeha!!!

blicko

pre 2 godine

Kakve bre dve godine, od kamencica na putu treba menjati soferku na 2 godine.
(BrZ, 30. jun 2021 14:49)

Zalepi se jos autu ispred sebe pa ces da menjas na 1 god.

milenko

pre 2 godine

Menjao sam svake sezone dok sam kupovao jeftine, a onda sam stavio originalne VW i traju već šest godina.
I brišu jos uvek kao i nove...

NS oldtajmer

pre 2 godine

dzo....
a da probas kod ovlascenog distributera/prodavca automobila ?. Ako ih nema na lageru - menjaj distributera/prodavca/servis..... a mozda i auto...... makar bio i Merc. Neki delovi koji se retko traze OK da nema na lageru.... ali metlice...

dzigi

pre 2 godine

Ako brišete gumice pa vidite da vam je krpa baš crna - to samo znači da ste skinuli sloj grafita, to je ono što sprečava gumice da škripe.
Dakle - nikad nemojte krpom preko gumica, samo bočne strane. Ovo je inače savet jednog prodavca auto-opreme pre mnogo godina, držim se toga pa mi i jeftine metlice dugo traju, bez škripanja.

Z.Dj.

pre 2 godine

Većina nas retko kada čisti metlice. Probajte sledeće: uzmite neku staru magičnu krpu, koju ste prežalili, naprskajte WD40 na nju i time ocistite metlice. Začudićete se kad vidite koliko prljavštine će ostati na krpi.
(teorija zavere, 30. jun 2021 12:48)

Kakva prljavština?
To skidaš grafit sa metlice i posle će da ti škripe.
Sa metlica treba samo skidati lišće i nešto što ti se nakači na brisače i pravi linije prilikom brisanja.

iks

pre 2 godine

@Tadija
Gde nabavljas original Champion?

Ja sam dugo koristio samo Champion. I onda mi uvaljase neke kopije tursko-kineske, pa odustah. Probao Bosch, Valeo i compact i silencio, neke goodyear, michelin, hella, ... svaki put pucao po 2-4k dinara za metlice i svaki put popizdeo kad ih prvi put ukljucim da rade. A toliko (~3.5k) me je kostala i bobina, koja je ipak nauka za brisace.
Zato sada iskljucivo Alca, par za 300 din. Ne brisu idealno, ali i nemam prevelika ocekivanja, a nisu me odrali za nikakve brisace.

koronarius

pre 2 godine

Uvek sam kupovao Bosch ali poslednji put pre godinu dana uzeh dva para (za dva auta) i mogu reći da od prvog dana nisu dobro radili. Možda sam ubo neku lošu seriju ali sam svejedno razočaran

Takodje, kupio Bosch, skupo platio. Nikada nisu radile kako valja. Zemenio nekom no name markom sa pijace za 300 dindzi. Treca godina, rade besprekorno.

grgur

pre 2 godine

Obično ih menjam na proleće, jer se tokom zime oštete.
Jedna preporuka za one koji žele da uštede: na jednom kineskom portalu za kupovinu, možete poručiti za par dolara komplet za "potkresivanje" gume na brisačima. Malu alatku, kao rezač za olovke, prevučete preko gume brisača, i ona skine milimetar gume, pa dobijete novi sloj.

Филипинац

pre 2 godine

Чистите их редовно и трајаће пуно дуже и немојте бити толики конформисти па да вас мрзи да скинете крупније ствари са стакла (лишће, грање, снег, лед...) нису они свемогући, нити ће очистити добро а само ћете их уништити. Бошом сам се частио за нов ауто пре две године, нисам био одушевљен мало се брзо стврдну при ниским температурама, али гурају и даље исто, а пре њих сам куповао оне на бувљаку Митутојо и тада су били одлични за те паре...

flccc

pre 2 godine

Uvek sam kupovao Bosch ali poslednji put pre godinu dana uzeh dva para (za dva auta) i mogu reći da od prvog dana nisu dobro radili. Možda sam ubo neku lošu seriju ali sam svejedno razočaran

Nikola

pre 2 godine

Uvek sam kupovao Bosch ali poslednji put pre godinu dana uzeh dva para (za dva auta) i mogu reći da od prvog dana nisu dobro radili. Možda sam ubo neku lošu seriju ali sam svejedno razočaran

--

Isto, samo sto sam ja prvi put uzeo Bosch reko aj kvalitet je ali od prvog dana ostaje posle njih zamrljano i nekako ne sklone svu vodu, bas su lose

Ivan ZG

pre 2 godine

Brisače kupim u proljeće i potraju do idućeg proljeća. Zimi uvijek dobiju oštećenja pa mi ostavljaju crte nakon brisanja. To je znak da je vrijeme za zamjenu. Već neko vrijeme mogu se kupiti solidni brisači za 10 eura za par tako da i nije neki trošak.
Mislim da sam najduže imao originalne od proizvođača. Čak godinu i po.
Samo su koštale 30 eura par pa sam odustao od njih.

srb

pre 2 godine

kupovao Bosch, Michelin, Valeo...
trenutno najbolje su se pokazale iz lidla.
Samo da ne unište kvalitet ko sa srafcigerima...
p.s - ostavite nešto i za druge nemoj po pet pari da kupujete ;)

iskusni korisnik vozila

pre 2 godine

Nijedne ne prežive zimu. U ostalim prilikama mogu trajati koliko hoćeš. Kvalitetne prije i poslije zime, na zimu nove jeftinjače koje se frkću u smeće 15. 03.

Srba

pre 2 godine

Ja ih menjam na oko 2,5 - 3 godine i do skoro sam uzimao Bosch samo ali realno i nisu bili nešto. Sada sam prešao na Contitnetal i sjajni su. I ne razumem o kakvih 40-50€ govorite, najskuplju metlicu koju sam našao u paru je bila 20ak evra ali su oko 15€ u proseku. E sada ja to naručujem online u inostranstvu (Nemačka) pa je možda u tome i razlika. Slično je i sa filterom klime - sa aktivnim ugljem Mann/Bosch/Mahle je 12-13€ online, a to kod naših majstora bez 20-30€ nije (a bude i 50€).

Deša

pre 2 godine

Gumice brisaca kostaju u paru 150din na auto pijaci u Nisu.Za desetak minuta pre svake zime zamenim gumice na brisacima i ne sekiram se puno.

cicija

pre 2 godine

Imam Bosch aero brisace i menjam samo gume na njima. 300, 400 din u svakoj radnji auto delova, made in Germany (ako to jos nesto znaci danas). Zamena gume na brisacu maks 3 minuta.

A sam brisac je u dobrom stanju, ne vidim da mu nesto fali nakon 6 godina.

teorija zavere

pre 2 godine

Većina nas retko kada čisti metlice. Probajte sledeće: uzmite neku staru magičnu krpu, koju ste prežalili, naprskajte WD40 na nju i time ocistite metlice. Začudićete se kad vidite koliko prljavštine će ostati na krpi.

fensi_lik_vracar

pre 2 godine

@Kupio Sam auto 2018 godiste prosle godine I nema sanse nadjes brisace U Srbiji.. Uglavnom svi prodaju za starije polovnjake.. Za novije Malo skuplje nema nigde.. Svi kao mora se naruci iz inostranstva pa da cekam
(dzo, 30. jun 2021 12:44) pa ne kupuju se brisaci u tempu i lidlu srbendooooooo…..

Gagi

pre 2 godine

@navodar
Care, sa tobom vredi otići na pivo. Kad se nisam upišao od smeha!!!
(navodar, 01. jul 2021 01:19)

takvi što voze manje od 300km godišnje ne piju pivo....već samo vodu česmovaču

bane

pre 2 godine

Kupovao sam Mitutoyo kineske silikonske metlice za 500 din par i odlične su bile. Izdrže mi skoro 2 godine. Ove godine napravih grešku sa Michelin hibridnim brisačima koji jako škripe i udaraju. Platio sam ih oko 15 eur i zažalio. Vratiću se opet na Mitutoyo, jeftino a dobro.

Vozač

pre 2 godine

Metlice iz prve ugradnje kao i zamenske originalne iz ovlašćenog servisa traju 2-3 godine ili 40-60kkm, zavisi koliko kiše bude. Koštaju oko 6000 din par, što jeste skupo za auto donje srednje klase.

error404

pre 2 godine

@Kupio Sam auto 2018 godiste prosle godine I nema sanse nadjes brisace U Srbiji.. Uglavnom svi prodaju za starije polovnjake.. Za novije Malo skuplje nema nigde.. Svi kao mora se naruci iz inostranstva pa da cekam
(dzo, 30. jun 2021 12:44) Izgleda mi kao da hoces da kupis brisace marke automobila, npr brisaci merced a200. A znas da su ti brisaci u stvari bosh brisaci? Zasto kupovati u mercedes (npr) kad mogu u bosh i u roku od nedelju dana ih dobiju? I naravno da ce da ih naruce iz inostranstva. Druga stvar ako zelis kupiti brisace u tempo ili slicno, naravno da nema za novije automobile.

iph

pre 2 godine

Promenio pre neki dan. Prednje i zadnje. U ovlascenom. 4500din.
Inace su mi trajale koliko i auto. 6 godina.
Menjao ih jer su pocele da ostavljaju tragove…
Nije lose. Na 6 godina. Za 40ak e.

Isto s akumulatorom. 6 godina i jos nije za zamenu.

Miloje

pre 2 godine

Imam valeo treću godinu... Od prvog dana pred svaku sezonu, a leti i češće namažem ih vazelinom. Niti škripe, niti ostavljaju tragove... Guma je uvek mekana, jer vazelin ne da da se ukrti...

Eto

pre 2 godine

Ja sam imao valeo i zamenio sam ih nakon 5 godina. Sad imam napred wurth i ok su, a nazad sam prepakovao gumu sa brisaca od kineza od 200 din, posto nisam uspeo da nadjem tu dimenziju.

igor_t

pre 2 godine

Evo sesta godina, auto stoji napolju stalno.
Jeste da su bile skuplje pri kupovini, odnosno kvalitetnije, i sada cu uh menjati jel se na jednoj malo pocepala gumica, pa ne brisu skroz kako treba. Dok se to nije desilo, radile ocekivano.

Realan

pre 2 godine

Auto mi 2002.godiste.Jos 2005. mi trazili u ovlascenom servisu 2600 din za zadnju metlicu,tad bila velika lova.Evo brise originalna i dalje posle 16 godina,nista joj ne fali.A napred Mitutoyo,za te pare vrhunske.

Skripa

pre 2 godine

Ako vam metlice lose brisu, skripe, lupkaju ili preskacu pri radu, ima resenja! Morate fizicki lagano da promenite ugao nalegnuca metlice i brisaca, ne sme da bude preostar ili pretup. U sustini, posao od 20s. Sve sam probao, silikonski WD, prao, cistio, bacao pare na metlice. Nista nije od toga! Samo nadjite dobar ugao izmedju vetrobranskog stakla i metlice.

ime

pre 2 godine

Mene buni akumalotor.
Sedam godina traje, koliko i auto.
Svake godine ga proveravam u ovlascenom i svaki put kazu- dobar, vozi.

Da ne prizivam zlo…

fensi_lik_vracar

pre 2 godine

Zavisi koje kupis… kupio bosch pre 4 godine, kostale 50 evra u mojoj dimenziji par, ali i dalje su besprekorne…. E sad ovo sto kupuju jeftine moraju dva puta godisnje a nikad nemaju normalno cista stakla.

Miloje

pre 2 godine

Čujem da za original brisače za noviji auto sada treba broj šasije...? Da li je to tačno, šta kažu iskusni vozači...zna li ko?

r53

pre 2 godine

Ne treba ih uopšte menjati i izlagati se trošku. Samo ne voziti po kiši.
(Jovan V., 15. oktobar 2021 14:24)
Jos bolje, ne kupovati auto uopste. Takodje nikako ne izlaziti iz kuce jer su mamipare na sve strane. Internet isto ne placati jer navodi na online kupovinu.

dzo

pre 2 godine

Kupio Sam auto 2018 godiste prosle godine I nema sanse nadjes brisace U Srbiji.. Uglavnom svi prodaju za starije polovnjake.. Za novije Malo skuplje nema nigde.. Svi kao mora se naruci iz inostranstva pa da cekam

Čeki opinionista del cazzo

pre 2 godine

Strogo "Boš" brisači na 12 meseci, a svakog septembra premazivanje šofer-šajbne nano- emulzijama koje pomažu slivanju vode sa iste...

Баки

pre 2 godine

Ја променим само гумице, мицутојо 2х700мм 250 кинти и миран две године а и 4 ако игноришем што направи покоји траг воде по шоферци, као већина нас ..

Drajver

pre 2 godine

https://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1883592#k37509405

U sustini ne treba ali je sigurnije zbog promena kod odredjenih proizvodjaca itd. Ima modela koji su redizajnom dobili drugacije modele odnosno kacenja koja nisu ukljucena u sva pakovanja metlica itd.

Kupovina metlica je postala lutrija kod nas. :) Mada svakako kupovina kod ustaljenih prodava je preporucljiva jer ima falsifikata tu i tamo. Iz mog iskustva.

hehehe!

pre 2 godine

Koristim Wurth brisace. Odlicni, preporuka.
(Milan, 2. jul 2021 08:20)
Osobno, kad zagusti, koristim suprugine gače, a par novih brisalca imam uvek u gepeku! Takva mi je navika otkad sam počeo da vozim, ima 50+ godina!:)

Hanibal

pre 2 godine

Moje iskustvo pokazalo je da brisači najčešće stradaju zimi ako ih koristite a da šoferka nije potpuno odleđena, kao i leti kada su izloženi sunčevim zracima. Konstrukcijski postoje modeli koji pružaju veću zaštitu od sunca sa oznakama Aero i slično, ali zavisi i od eksploatacije. Ja menjam brišače kada ostavljaju trag na staklu (liniju) iako su čisti a tada počiju i škriati obično, a uštedeo sam puno samo zamenom gumica brisača na kvalitetnim metlicama.

Neznanje je naša tragedija

pre 2 godine

Ja na godinu - dve. Jednom sam se zeznuo danas ću sutra ću, ispala metlica, zagrebao metal po staklu i ćao. Jeftinije zameniti brisače
(Brutus, 30. jun 2021 11:07)

Metal ne može da izgrebe staklo. Fizika 6-ti osnovne, sedi jedan.

Neznanje je naša tragedija

pre 2 godine

Ja na godinu - dve. Jednom sam se zeznuo danas ću sutra ću, ispala metlica, zagrebao metal po staklu i ćao. Jeftinije zameniti brisače
(Brutus, 30. jun 2021 11:07)

Metal ne može da izgrebe staklo. Fizika 6-ti osnovne, sedi jedan.

Čeki opinionista del cazzo

pre 2 godine

Strogo "Boš" brisači na 12 meseci, a svakog septembra premazivanje šofer-šajbne nano- emulzijama koje pomažu slivanju vode sa iste...

fensi_lik_vracar

pre 2 godine

@Kupio Sam auto 2018 godiste prosle godine I nema sanse nadjes brisace U Srbiji.. Uglavnom svi prodaju za starije polovnjake.. Za novije Malo skuplje nema nigde.. Svi kao mora se naruci iz inostranstva pa da cekam
(dzo, 30. jun 2021 12:44) pa ne kupuju se brisaci u tempu i lidlu srbendooooooo…..

fensi_lik_vracar

pre 2 godine

Zavisi koje kupis… kupio bosch pre 4 godine, kostale 50 evra u mojoj dimenziji par, ali i dalje su besprekorne…. E sad ovo sto kupuju jeftine moraju dva puta godisnje a nikad nemaju normalno cista stakla.

Skripa

pre 2 godine

Ako vam metlice lose brisu, skripe, lupkaju ili preskacu pri radu, ima resenja! Morate fizicki lagano da promenite ugao nalegnuca metlice i brisaca, ne sme da bude preostar ili pretup. U sustini, posao od 20s. Sve sam probao, silikonski WD, prao, cistio, bacao pare na metlice. Nista nije od toga! Samo nadjite dobar ugao izmedju vetrobranskog stakla i metlice.

teorija zavere

pre 2 godine

Većina nas retko kada čisti metlice. Probajte sledeće: uzmite neku staru magičnu krpu, koju ste prežalili, naprskajte WD40 na nju i time ocistite metlice. Začudićete se kad vidite koliko prljavštine će ostati na krpi.

dzo

pre 2 godine

Kupio Sam auto 2018 godiste prosle godine I nema sanse nadjes brisace U Srbiji.. Uglavnom svi prodaju za starije polovnjake.. Za novije Malo skuplje nema nigde.. Svi kao mora se naruci iz inostranstva pa da cekam

Uh

pre 2 godine

“…isto vazi i za tecnosti za vetrobran, izbegavati balone od 200din u megamarketima probajte neki Sonax ili bar one sa benz.pumpi razlika je vise nego ocigledna i definitivno vredi razlike u ceni
(ckode, 30. jun 2021 11:21)

Ja nisam primetio razliku, možda je do dioptrije.

vidoje

pre 2 godine

"... metlice zrele za promenu već nakon 24 meseca, odnosno 2 godine."
To mozda u Nemackoj. Kod nas u Srbiji ako izdrze i godinu smatram da sam dobro prosao. Kvalitet koji se prodaje kod nas je daleko nizi nego u Nemackoj.

Gagi

pre 2 godine

@navodar
Care, sa tobom vredi otići na pivo. Kad se nisam upišao od smeha!!!
(navodar, 01. jul 2021 01:19)

takvi što voze manje od 300km godišnje ne piju pivo....već samo vodu česmovaču

Zivko Srbinkov

pre 2 godine

Ja na mom Yugu imam i dalje Jugodent fabrice,koje su dosle sa autom kad sam ga novog kupio u Zastava Prometu 1991. godine.Ne znam od cega su ih napravili ali brisu isto kao i prvog dana. (Doduse treba uzeti u obzir da je auto uvek garaziran u tamnoj i provetrenoj garazi i da je presao oko 47.000km)

milenko

pre 2 godine

Menjao sam svake sezone dok sam kupovao jeftine, a onda sam stavio originalne VW i traju već šest godina.
I brišu jos uvek kao i nove...

fensi_lik_vracar

pre 2 godine

@Ja na mom Yugu imam i dalje Jugodent fabrice,koje su dosle sa autom kad sam ga novog kupio u Zastava Prometu 1991. godine.Ne znam od cega su ih napravili ali brisu isto kao i prvog dana. (Doduse treba uzeti u obzir da je auto uvek garaziran u tamnoj i provetrenoj garazi i da je presao oko 47.000km)
(Zivko Srbinkov, 30. jun 2021 13:04) za 30 godine 47000 km…. Ti bas uzivas u zivotu…. Zivis punim plucima….

navodar

pre 2 godine

@Ja na mom Yugu imam i dalje Jugodent fabrice,koje su dosle sa autom kad sam ga novog kupio u Zastava Prometu 1991. godine.Ne znam od cega su ih napravili ali brisu isto kao i prvog dana. (Doduse treba uzeti u obzir da je auto uvek garaziran u tamnoj i provetrenoj garazi i da je presao oko 47.000km)
(Zivko Srbinkov, 30. jun 2021 13:04) za 30 godine 47000 km…. Ti bas uzivas u zivotu…. Zivis punim plucima….
(fensi_lik_vracar, 30. jun 2021 14:36)

Care, sa tobom vredi otići na pivo. Kad se nisam upišao od smeha!!!

grgur

pre 2 godine

Obično ih menjam na proleće, jer se tokom zime oštete.
Jedna preporuka za one koji žele da uštede: na jednom kineskom portalu za kupovinu, možete poručiti za par dolara komplet za "potkresivanje" gume na brisačima. Malu alatku, kao rezač za olovke, prevučete preko gume brisača, i ona skine milimetar gume, pa dobijete novi sloj.

ckode

pre 2 godine

nema neke filozofije oko ove teme
menjam kada vise nisu efikasni
kvalitetni traju 2-3 godine
ko kupuje brisace na pijaci mora da menja cesce
oko 3000din Hella, Bosch, Swf ili Valeo i mirni ste
kod ovlascenih servisera je to isto samo u pakovanjima auto brenda duplo skuplje
isto vazi i za tecnosti za vetrobran, izbegavati balone od 200din u megamarketima probajte neki Sonax ili bar one sa benz.pumpi razlika je vise nego ocigledna i definitivno vredi razlike u ceni

Matori Kesa

pre 2 godine

Sa 45 godina iskustva mogu da kazem - imajte samo malo strpljenja, kada kisa pocne da pada nemojte bas odmah da ukljucite brisace - pustite da kisa malo natopi stakla i omeksa prasinu - ovo pomaze jer se brisaci na Suvo lako ostete !

Moje iskustvo

pre 2 godine

Kad počnu da ostavljaju linije posle brisanja. Otprilike na 3 godine ili 50.000 km. Od kad sam počeo da kupujem fabričke u ovlašćemom servisu, progledao sam. E sad, za ne premijum auto donje srednje klase su oko 6.000 dinara par, to je poprilično.

s' yuga

pre 2 godine

@vidoje
Ne znam koliko si u pravu. Prosle godine sam ovde u Nemackoj kupio Bosch aero twin, a na pakovanju pise made in Serbia. E sad jedino da pogon u Srbiji ima liniju za EU i drugu za Srbiju i ostale "trece" zemlje, ali iskreno sumnjam u to..

realan

pre 2 godine

Kupio Sam auto 2018 godiste prosle godine I nema sanse nadjes brisace U Srbiji.. Uglavnom svi prodaju za starije polovnjake.. Za novije Malo skuplje nema nigde.. Svi kao mora se naruci iz inostranstva pa da cekam
(dzo, 30. jun 2021 12:44)

Probajte u ovlascenom servisu

Joksa

pre 2 godine

"a na mom Yugu imam i dalje Jugodent fabrice,koje su dosle sa autom kad sam ga novog kupio u Zastava Prometu 1991. godine.Ne znam od cega su ih napravili ali brisu isto kao i prvog dana. (Doduse treba uzeti u obzir da je auto uvek garaziran u tamnoj i provetrenoj garazi i da je presao oko 47.000km)"

Evo imam i ja gaće koje sam kupio pre 30 godina. I danas dan su bukvalno kao nove! Doduše, retko su kad napuštale orman. Obukao sam ih možda 3-4 puta.

blicko

pre 2 godine

Kakve bre dve godine, od kamencica na putu treba menjati soferku na 2 godine.
(BrZ, 30. jun 2021 14:49)

Zalepi se jos autu ispred sebe pa ces da menjas na 1 god.

igor_t

pre 2 godine

Evo sesta godina, auto stoji napolju stalno.
Jeste da su bile skuplje pri kupovini, odnosno kvalitetnije, i sada cu uh menjati jel se na jednoj malo pocepala gumica, pa ne brisu skroz kako treba. Dok se to nije desilo, radile ocekivano.

Ramon

pre 2 godine

Ne vodim evidenciju, menjam cim ne brisu kako treba. Ne mogu se zakleti, ali prilicno sam siguran da mi par metlica nikad nije trajao vise od godine dana. Mozete vi njih drzati na autu i 10 godina ko moj pokojni otac, ako ga koristite jednom mesecno po lepom vremenu. U pola noci, po kisi, na sporednom putu, ne zelite se zezati s takvim stvarima. Necu valjda zivote dovesti u opasnost da bi ustedeo na brisacima. Cim malo “preskoci” ili ostavi “trag” za sobom, menjajte to na prvoj pumpi do koje stignete

Ivan ZG

pre 2 godine

Brisače kupim u proljeće i potraju do idućeg proljeća. Zimi uvijek dobiju oštećenja pa mi ostavljaju crte nakon brisanja. To je znak da je vrijeme za zamjenu. Već neko vrijeme mogu se kupiti solidni brisači za 10 eura za par tako da i nije neki trošak.
Mislim da sam najduže imao originalne od proizvođača. Čak godinu i po.
Samo su koštale 30 eura par pa sam odustao od njih.

Petar

pre 2 godine

Dešava se da je jedno brisanje u zimskim uslovima da skloni led ili sneg i da posle toga moraju da se menjaju. Isto tako, trunje koje pada sa drveća ako se ne ukloni pre brisanja stakla, takođe može da ošteti gumu na brisaču, posle čega ostaju pruge od vode.
Skuplji brisači znaju da se izbore sa ovim stvarima, ali jeftini, samo jedno pogrešno brisanje i ćao.. mora novi.

Deša

pre 2 godine

Gumice brisaca kostaju u paru 150din na auto pijaci u Nisu.Za desetak minuta pre svake zime zamenim gumice na brisacima i ne sekiram se puno.

Srba

pre 2 godine

Ja ih menjam na oko 2,5 - 3 godine i do skoro sam uzimao Bosch samo ali realno i nisu bili nešto. Sada sam prešao na Contitnetal i sjajni su. I ne razumem o kakvih 40-50€ govorite, najskuplju metlicu koju sam našao u paru je bila 20ak evra ali su oko 15€ u proseku. E sada ja to naručujem online u inostranstvu (Nemačka) pa je možda u tome i razlika. Slično je i sa filterom klime - sa aktivnim ugljem Mann/Bosch/Mahle je 12-13€ online, a to kod naših majstora bez 20-30€ nije (a bude i 50€).

iks

pre 2 godine

@Tadija
Gde nabavljas original Champion?

Ja sam dugo koristio samo Champion. I onda mi uvaljase neke kopije tursko-kineske, pa odustah. Probao Bosch, Valeo i compact i silencio, neke goodyear, michelin, hella, ... svaki put pucao po 2-4k dinara za metlice i svaki put popizdeo kad ih prvi put ukljucim da rade. A toliko (~3.5k) me je kostala i bobina, koja je ipak nauka za brisace.
Zato sada iskljucivo Alca, par za 300 din. Ne brisu idealno, ali i nemam prevelika ocekivanja, a nisu me odrali za nikakve brisace.

error404

pre 2 godine

@Kupio Sam auto 2018 godiste prosle godine I nema sanse nadjes brisace U Srbiji.. Uglavnom svi prodaju za starije polovnjake.. Za novije Malo skuplje nema nigde.. Svi kao mora se naruci iz inostranstva pa da cekam
(dzo, 30. jun 2021 12:44) Izgleda mi kao da hoces da kupis brisace marke automobila, npr brisaci merced a200. A znas da su ti brisaci u stvari bosh brisaci? Zasto kupovati u mercedes (npr) kad mogu u bosh i u roku od nedelju dana ih dobiju? I naravno da ce da ih naruce iz inostranstva. Druga stvar ako zelis kupiti brisace u tempo ili slicno, naravno da nema za novije automobile.

koronarius

pre 2 godine

Uvek sam kupovao Bosch ali poslednji put pre godinu dana uzeh dva para (za dva auta) i mogu reći da od prvog dana nisu dobro radili. Možda sam ubo neku lošu seriju ali sam svejedno razočaran

Takodje, kupio Bosch, skupo platio. Nikada nisu radile kako valja. Zemenio nekom no name markom sa pijace za 300 dindzi. Treca godina, rade besprekorno.

Eto

pre 2 godine

Ja sam imao valeo i zamenio sam ih nakon 5 godina. Sad imam napred wurth i ok su, a nazad sam prepakovao gumu sa brisaca od kineza od 200 din, posto nisam uspeo da nadjem tu dimenziju.

Brutus

pre 2 godine

Ja na godinu - dve. Jednom sam se zeznuo danas ću sutra ću, ispala metlica, zagrebao metal po staklu i ćao. Jeftinije zameniti brisače

Žarkovac

pre 2 godine

Čuj, kada ih treba menjati? Verovatno kada počnu da brljaju i preskaču delove šoferke.
Napišite u sledećem članku kada treba zameniti sijalicu!!!

Mladen

pre 2 godine

Problem sa novim autima je što su kačenja za metlice tipska i razlikuju se po proizvođačima. Na starim autima je bila bitna samo dužina, a kačenja su bila tipska.

iph

pre 2 godine

Promenio pre neki dan. Prednje i zadnje. U ovlascenom. 4500din.
Inace su mi trajale koliko i auto. 6 godina.
Menjao ih jer su pocele da ostavljaju tragove…
Nije lose. Na 6 godina. Za 40ak e.

Isto s akumulatorom. 6 godina i jos nije za zamenu.

dzigi

pre 2 godine

Ako brišete gumice pa vidite da vam je krpa baš crna - to samo znači da ste skinuli sloj grafita, to je ono što sprečava gumice da škripe.
Dakle - nikad nemojte krpom preko gumica, samo bočne strane. Ovo je inače savet jednog prodavca auto-opreme pre mnogo godina, držim se toga pa mi i jeftine metlice dugo traju, bez škripanja.

bane

pre 2 godine

Kupovao sam Mitutoyo kineske silikonske metlice za 500 din par i odlične su bile. Izdrže mi skoro 2 godine. Ove godine napravih grešku sa Michelin hibridnim brisačima koji jako škripe i udaraju. Platio sam ih oko 15 eur i zažalio. Vratiću se opet na Mitutoyo, jeftino a dobro.

Vladimir

pre 2 godine

Kad krene da muljavi vodu tada menjam, ne vidim razlog za menjanje ranije. Nekad se desi posle godinu dana a nekad i par godina, zavisi i da li vam auto stoji u garazi ili na suncu i vremenskim nepogodama...

samo kažem

pre 2 godine

Jedan mali trik: Ako je staklo čisto i namazano nekim sredstvom za odbijanje vode (tipa rain away), i jeftini brisači rade veoma dobro, a na većim brzinama ponakad ni ne moraju da se uključuju pošto strujanje vazduha uklanja kišu.
Samo što je muka održavati staklo na ovaj način. Ko će svakih par nedelja da detaljno očisti staklo i da namaže ponovo sredstvo... Mene mrzi i radim to samo pred neki put.

srb

pre 2 godine

kupovao Bosch, Michelin, Valeo...
trenutno najbolje su se pokazale iz lidla.
Samo da ne unište kvalitet ko sa srafcigerima...
p.s - ostavite nešto i za druge nemoj po pet pari da kupujete ;)

Miloje

pre 2 godine

Čujem da za original brisače za noviji auto sada treba broj šasije...? Da li je to tačno, šta kažu iskusni vozači...zna li ko?

hehehe!

pre 2 godine

Koristim Wurth brisace. Odlicni, preporuka.
(Milan, 2. jul 2021 08:20)
Osobno, kad zagusti, koristim suprugine gače, a par novih brisalca imam uvek u gepeku! Takva mi je navika otkad sam počeo da vozim, ima 50+ godina!:)

Филипинац

pre 2 godine

Чистите их редовно и трајаће пуно дуже и немојте бити толики конформисти па да вас мрзи да скинете крупније ствари са стакла (лишће, грање, снег, лед...) нису они свемогући, нити ће очистити добро а само ћете их уништити. Бошом сам се частио за нов ауто пре две године, нисам био одушевљен мало се брзо стврдну при ниским температурама, али гурају и даље исто, а пре њих сам куповао оне на бувљаку Митутојо и тада су били одлични за те паре...

iskusni korisnik vozila

pre 2 godine

Nijedne ne prežive zimu. U ostalim prilikama mogu trajati koliko hoćeš. Kvalitetne prije i poslije zime, na zimu nove jeftinjače koje se frkću u smeće 15. 03.

Realan

pre 2 godine

Auto mi 2002.godiste.Jos 2005. mi trazili u ovlascenom servisu 2600 din za zadnju metlicu,tad bila velika lova.Evo brise originalna i dalje posle 16 godina,nista joj ne fali.A napred Mitutoyo,za te pare vrhunske.

r53

pre 2 godine

Ne treba ih uopšte menjati i izlagati se trošku. Samo ne voziti po kiši.
(Jovan V., 15. oktobar 2021 14:24)
Jos bolje, ne kupovati auto uopste. Takodje nikako ne izlaziti iz kuce jer su mamipare na sve strane. Internet isto ne placati jer navodi na online kupovinu.

Rodion Gataulin

pre 2 godine

@"... metlice zrele za promenu već nakon 24 meseca, odnosno 2 godine."
To mozda u Nemackoj. Kod nas u Srbiji ako izdrze i godinu smatram da sam dobro prosao. Kvalitet koji se prodaje kod nas je daleko nizi nego u Nemackoj.
(vidoje, 30. jun 2021 11:25)

Generalno se slažem što se tiče kvaliteta DE vs SRB, ali što se tiče metlica, stavio sam Bosch metlice PROIZVEDENE I KUPLJENE u Srbiji i OK su, guma je vrlo meka, što reče neko dole u komentarima, brišu i na suvo. I to mi nije prvi set (imao sam jedan i na prethodnom autu dok ga nisam zamenio), isto su bile odlične, ali sam taj auto prodao sa tim metlicama, tako da ne znam koliko traju, videćemo ovaj set. Za cenu se ne sećam, ali čini mi se da su nešto skuplje od proseka, ali ništa strašno.

cicija

pre 2 godine

Imam Bosch aero brisace i menjam samo gume na njima. 300, 400 din u svakoj radnji auto delova, made in Germany (ako to jos nesto znaci danas). Zamena gume na brisacu maks 3 minuta.

A sam brisac je u dobrom stanju, ne vidim da mu nesto fali nakon 6 godina.

Miloje

pre 2 godine

Imam valeo treću godinu... Od prvog dana pred svaku sezonu, a leti i češće namažem ih vazelinom. Niti škripe, niti ostavljaju tragove... Guma je uvek mekana, jer vazelin ne da da se ukrti...

flccc

pre 2 godine

Uvek sam kupovao Bosch ali poslednji put pre godinu dana uzeh dva para (za dva auta) i mogu reći da od prvog dana nisu dobro radili. Možda sam ubo neku lošu seriju ali sam svejedno razočaran

Nikola

pre 2 godine

Uvek sam kupovao Bosch ali poslednji put pre godinu dana uzeh dva para (za dva auta) i mogu reći da od prvog dana nisu dobro radili. Možda sam ubo neku lošu seriju ali sam svejedno razočaran

--

Isto, samo sto sam ja prvi put uzeo Bosch reko aj kvalitet je ali od prvog dana ostaje posle njih zamrljano i nekako ne sklone svu vodu, bas su lose

NS oldtajmer

pre 2 godine

dzo....
a da probas kod ovlascenog distributera/prodavca automobila ?. Ako ih nema na lageru - menjaj distributera/prodavca/servis..... a mozda i auto...... makar bio i Merc. Neki delovi koji se retko traze OK da nema na lageru.... ali metlice...

Vozač

pre 2 godine

Metlice iz prve ugradnje kao i zamenske originalne iz ovlašćenog servisa traju 2-3 godine ili 40-60kkm, zavisi koliko kiše bude. Koštaju oko 6000 din par, što jeste skupo za auto donje srednje klase.

Баки

pre 2 godine

Ја променим само гумице, мицутојо 2х700мм 250 кинти и миран две године а и 4 ако игноришем што направи покоји траг воде по шоферци, као већина нас ..

ime

pre 2 godine

Mene buni akumalotor.
Sedam godina traje, koliko i auto.
Svake godine ga proveravam u ovlascenom i svaki put kazu- dobar, vozi.

Da ne prizivam zlo…

Drajver

pre 2 godine

https://www.b92.net/automobili/komentari.php?nav_id=1883592#k37509405

U sustini ne treba ali je sigurnije zbog promena kod odredjenih proizvodjaca itd. Ima modela koji su redizajnom dobili drugacije modele odnosno kacenja koja nisu ukljucena u sva pakovanja metlica itd.

Kupovina metlica je postala lutrija kod nas. :) Mada svakako kupovina kod ustaljenih prodava je preporucljiva jer ima falsifikata tu i tamo. Iz mog iskustva.

Hanibal

pre 2 godine

Moje iskustvo pokazalo je da brisači najčešće stradaju zimi ako ih koristite a da šoferka nije potpuno odleđena, kao i leti kada su izloženi sunčevim zracima. Konstrukcijski postoje modeli koji pružaju veću zaštitu od sunca sa oznakama Aero i slično, ali zavisi i od eksploatacije. Ja menjam brišače kada ostavljaju trag na staklu (liniju) iako su čisti a tada počiju i škriati obično, a uštedeo sam puno samo zamenom gumica brisača na kvalitetnim metlicama.

Z.Dj.

pre 2 godine

Većina nas retko kada čisti metlice. Probajte sledeće: uzmite neku staru magičnu krpu, koju ste prežalili, naprskajte WD40 na nju i time ocistite metlice. Začudićete se kad vidite koliko prljavštine će ostati na krpi.
(teorija zavere, 30. jun 2021 12:48)

Kakva prljavština?
To skidaš grafit sa metlice i posle će da ti škripe.
Sa metlica treba samo skidati lišće i nešto što ti se nakači na brisače i pravi linije prilikom brisanja.