Sreda, 21.04.2021.

15:00

Šta je sa cenama polovnih automobila

Izvor: B92

Šta je sa cenama polovnih automobila IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

67 Komentari

Sortiraj po:

Auto union

pre 2 godine

Vi što vam je sve skupo, što ste našli audija u nemačkoj 2008 za 1000e, što pratite oglase po dve godine a ne kupujete. Svi pravac u Nemačku da dobijete kola džabe i da vas niko ne vaćari ovde.

Moca

pre 2 godine

@Kobaja grande Razumem šta ste napisali ali mislim da je u pitanu lažna dilema. Hoću da kažem, neko ko razmišlja od automobilu do max 5-6 hiljada evra jednostavno ne može sebi da priušti bilo šta sa spiska, iako su to sasvim korektne cene. Možda i može uz ulazak u kredit na minimum 5 godina a koliko ljudi u našoj zemlji može da kaže da je siguran u svoj posao u tom periodu?

Pedja

pre 2 godine

@Djape
Pa vidis praksa mi je da sacuvam oglase cak i kada je cena previsoka iz prostog razloga sto zelim da izvucem prosek po kojoj ceni i koliko brzo pojedini modeli odlaze. Ako automobil ode dva dana nakon objave, onda znam da je to dobra cena i imam zapamceno u listi. A cak i kada se proda auto ostaje u listi sto opet olaksava poredjenja.
A dobra stvar kada zapratis oglas jeste da ti na mail stize sve, i kada padne i kada poraste cena. Tako da uopste i ne moras da gledas svoju listu svako malo.
Toga verovatno nije svestan neko ko spusta pa podize cenu kao sto je slucaj sa ovom Hondom.

PankPinter

pre 2 godine

@(Gagi, 22. april 2021 20:40)

Promeni pos'o pa ces manje da prelazis. Ja u sred korone promenio i sad prelazim privatno 10 do 15hiljada, a ranije sam znao i do 30hiljada godisnje(posao + privatno). I mnogo se bolje osecam, a iste pare zaradjujem. Nema stresa sa budaletinama u saobracaju toliko vise.

Radijator

pre 2 godine

Zašto niko ne kaže da je Subotica pukla i da će zato da poskupe polovnjaci, a ne kao što je neko ovde napisao da su skočile dažbine???
(ignjacio bale, 21. april 2021 21:40)

Sustina price. Stigao novi direktor carine I dok ne dobije svoj deo kolaca, nema niko da radi.
Dogovorice se oni...kao I uvek, ovo sad je samo cenjkanje...zato niko ni ne uvozi..svi cekaju da se to resi.

Gagi

pre 2 godine

@ns ja
(5 godina star auto sa 70.000km)
i ti nama pričaš o vožnji, toliko retko ideš na pumpu da ćeš i zaboraviti gde je.
Ja svake sedmice sipam u pun, a u službeni i svaki drugi dan.
Da vozimo Dačiju i Fiat trajali bi godinu-dve max jer im pregaze 100.000 raspadnu se.

NIKOLA

pre 2 godine

Po meni kad bi oduzeli troškove novotarija ili onog što je ranije bila dodatna oprema a sad je u osnovnoj opet cena novih vozila je skočila lepo zadnjih 5-7 godina i to pre Korone.Usled ove ogromne svetske krize kad su i SAD i EU uputile bilione pomoći privredi i stanovništvu će da vidimo a mislim da po cenovnicima se već vidi.Još ovde pride što su mnogi vlasnici mladjih polovnjaka sa manjim kilometražama povukli ručnu i za razliku od ranije kad su ih po automatizmu prodavali bez obzira na kilometražu sad slabije.E sad kao laiku nešto mi ipak nije jasno ovi drugi ne moraju da prodaju a ovi prvi mogu da poskupljuju ali ko će da kupuje ako zarade,penzije itd ne prate poskupljenja.

drvobradi

pre 2 godine

Moguće je i da rastu, novac u poslednjih 10g rapidno gubi vrednost, zahvaljujući upumpavanju para od strane centralnih banaka. Pogledajte samo cene svih namirnica. Jedina stvar koja nije drastično poskupela je pivo, ali naustrb kvaliteta.

iks

pre 2 godine

@CryptoYaretina
Ne sekiraj se ti za mene. Moja plata je od 2014. cetvorocifrena. Vozim auto, koji ako slupam danas, sutra mogu da kupim isti bez razmisljanja. I dalje ne smatram pametnim da ulazem u precenjene metalne kontejnere sa par senzora vise i cenom visom za 4000-5000 evra.
Da pojasnim: ABS koristi iste senzore koje i ASR/TCS. Uvek se radi o obrtanju svakog pojedinacnog tocka, i regulaciji obrtanja svakog. Znaci samo dorada softvera i isti hardver radi dva/tri i vise poslova. A cena gore.
Jedan senzor ja licno kupujem za 10-20-30 evra. A fabrika za milion senzora placa komad 1-2-3 evra.

Gandi je to lepo objasnio: "Na planeti Zemlji je dovoljno resursa da se zadovolje ljudske potrebe, ali ne i pohlepa"

Pedja

pre 2 godine

Slatko sam se nasmejao pre neki dan. Honda Civic na oglasima spustana sa 4500e na 4444e, pa na 4200e pa onda na 4000e. A onda je lik procitao da ce cene polovnjaka mozda skociti pa je sada digao cenu na 4700e. Jos je u opis stavio kako je to sada jelte super cena pa da se pozuri sa kupovinom posto ce jos poskupeti. E moj rodjace...

T

pre 2 godine

"moj srbi, život će vam proći a najosnovnije nećete naučiti: zarađujte više! ako svake godine nemate minimum +20% na trocifrene (u €) plate onda i trebate da šljakate za tih 300€, za bolje ni niste."
Rece nam covek koji ne zna da je trocifrena plata (u €) svega 100 evra.

pera

pre 2 godine

poskupece cene kod nas ali iz razloga koji nije naveden ovde. Spedicije trenutno ne zele da carine nista zbog vecih osnovica za pdv ( ko je u tome,zna o cemu pricam)

ns ja

pre 2 godine

Gagi, 22. april 2021 10:56, mnogo si omanuo prijatelju, pomnoži te cifre za novog fijata sa dva i tu si negde.

Pri čemu su i dacia i fijat kad se kupe novi opcija 100 u glavu za ove zagitovane seljane sa krstom na retrovizoru i pola miliona km.

Naravno razumi me, meni auto služi kao svakodnevna potreba, a ne kao gitovani mamopic za izlazak vikendom iza ćoška do pab-a, a sipam uvek pun rezervoar, a ne iz kantice 5 litara samo da preguram izlazak! (ej ne isplati vam se u te krševe ni pun rezervoar da sipate, jer svakih par dana visite po šupama na servisu, bojite se možda vam majstor izvuče gorivo!?

AA matoori??

Da me neko ne shvati pogrešno: svako ko 10.000eur da za krš sa placa nije sirotinja i ne treba ga žaliti! Obožavam sa takvim jadnicima da se sprdam - moj komentar gore se upravo odnosi na takve kompleksaše - koji štekaju čak i na crvenoj za benzin jer ne znaju dokle će im starudija trajati pa im žao da ulože u nju i dinar suviše

Robi

pre 2 godine

Neka im stoje i trule na placu za te povecane cene. Necu da kupim kola od celavaca svercera NOV NOV maksimalno utegnutog na trapu (malo morgen). Svaki ima neku falinku,zato je i tamo,pobegla kola iz svapske livnice/prese. Ima sad dobrih novih kola da se pazare,a ja licno ne patim od marki...

Milan

pre 2 godine

Vec par meseci pratim oglase o prodaji audia a6 i a5 (2012-2015) na mobile.de i ta vozila nisu poskupela ni evro ali im ni cena nije padala a prodaju se izuzetno slabo 1 ili 2 nedeljno, pojedini su na oglasima vec par meseci tako da ne verujem da ce cene da skacu, jedino moze da poskupi ta carina i porez

CryptoYaretina

pre 2 godine

U celoj prici mi nije jasno poskupljenje novih benzinaca/dizelasa za nekih 4-5k evra (pricam o klasi 10k evra - skocila na 15k, a ona sto je bila 15k je sada od 20k). Jel' to poslednji trzaj da osisaju dok jos mogu ili sta? Svakako su automobili sve nekvalitetniji, sve plasticniji, sa odlicno proracunatim otkazivanjima nakon garancije.
(iks, 21. april 2021 21:41)

pa kako si otkrio zaveru protiv srba, onda lepo kreni da praviš automobile i da obavezno pojeftiniš svake godine. mislim, šta tu ima novo kod fosila, treba da su jeftiniji svake godine. javi kako si prošao za koju godinu.

moj srbi, život će vam proći a najosnovnije nećete naučiti: zarađujte više! ako svake godine nemate minimum +20% na trocifrene (u €) plate onda i trebate da šljakate za tih 300€, za bolje ni niste.

počnite da zarađujete već jednom, ovo nije zlatno doba. možda i jeste, ali kako za koga.

od prevaranta

pre 2 godine

@(na ime kupca, 22. april 2021 00:04)

Pa dobro, eto prilike da se uvoze jos veci krsevi iz poplava, sudara, sa preko 500 hiljada km, lepo se ulickaju, vrati se kilometraza 300-400 hiljada km i svi srecni i zadovoljni. Osim kupca posle par meseci, godinu dana.

strucnost ispred politike

pre 2 godine

@hours of love

2500e Audi 2008 ni na otpadu neces naci, danas svi imamo google tako da te price tvojima u selu koji cekaju evre od prrdsednika.

Vozač

pre 2 godine

@ Kobaja grande
Vaš komentar treba da stoji kao zaglavlje u auto rubrici.
Dodao bih da se Astra mogla svojevremeno kupiti bez učešća, tj, za 23.000 dinara mesečno nov sedan c segmenta sa 140 ks.

Gagi

pre 2 godine

@ns ja
Placevi širom Srbije prepuni i pretrpani automobilima! Svi krševi, a svi uglancani, mame svojim raskošnim i luksuznim izgledom!
Sad još samo valja pospešiti prodaju, u stilu "ajmo, ajmo, još malo pa nestalo"!!!
(Dođe mi da svoj 5 godina star auto sa 70.000km i gomilom ogrebotinica i kvrcanja od vrata i kamenčića, kojeg sam kupio novog, zamenim za lepšeg i uglancanog audija sa samo 179.000km na satu, a u stvari 479.000km i ko zna kojim sve skrivenim jadima i havarijama!!!)

alo je taj tvoj Dačija ili Fiat bolje zameni
(ns ja, 22. april 2021 09:31)

ns ja

pre 2 godine

Placevi širom Srbije prepuni i pretrpani automobilima! Svi krševi, a svi uglancani, mame svojim raskošnim i luksuznim izgledom!
Sad još samo valja pospešiti prodaju, u stilu "ajmo, ajmo, još malo pa nestalo"!!!
(Dođe mi da svoj 5 godina star auto sa 70.000km i gomilom ogrebotinica i kvrcanja od vrata i kamenčića, kojeg sam kupio novog, zamenim za lepšeg i uglancanog audija sa samo 179.000km na satu, a u stvari 479.000km i ko zna kojim sve skrivenim jadima i havarijama!!!)

Stepski vuk

pre 2 godine

@iks

Novi automobili poskupljuju jer je sve vise opreme obavezno. Ranije je bilo da moras samo da imas ABS a sada ima to u ESP i jos par nekih stvari vezanih za sigurnost. Da li to vredi 5 hiljada, ne znam, ali nije bas da samo podizu cenu jer im se prhtelo.

Deša

pre 2 godine

Pravi drzava od nas sirotinju.Kupovace se sve jeftinija kola,sipa se ionako najskuplje gorivo,najgori putevi kao i strucnjaci iz sns ergele.

Reziel

pre 2 godine

Mislim da je početak teksta ključ. "Prosečna cena polovnjaka u Nemačkoj je prešla 22.400 eura".
Polovnjaci koji čine 70% prodaje u Srbiji su do 10.000 eura (po istraživanju sajta polovniautomobili od pre dve godine), a slede do 15.000, pa do 20.000 na koje zajedno otpadne jos 25%. Svega 5% polovnjaka koji se prodaju u Srbiji ima cenu preko 20.000 eura.
Vecina vozila koja dolaze do nas, najčešće se ne mogu ni prodati u EU - za kupce su isuviše stari, u lošem stanju, ili ne ispunjavaju ekološke norme. Njihova cena neće skakati. Takodje, da bi cena rasla, i kupci treba da imaju više novca, a čak i u najboljim scenarijima svega četvrtina gradjana ove zemlje bi mogla da prebaci 10.000 eur za automobil (ako bi to i hteli naravno).
Sudeći po izgledu placeva za prodaju automobila, gde i dalje stoje automobili od 2, 3, 5.000 eura po godinu dana, nešto nisam ubedjen u ovu priču.

CJC

pre 2 godine

Smejurija, na auto placevima isti automobili na istim mestima stoje vec po godinu dana, 214 sloj prašine skidaju s njega... Dao bi ga za hiljadu samo da neko hoće.

na ime kupca

pre 2 godine

@gap konačno jedan normalan i pre svega tačan komentar bez sujete. Meriva 1.6 benz 2005. carina i ams 400e u 2020. Sada po novom, 600e, pa vi vidite. Senik II 1.6 nabavljao u Švici u 2020 za 800-900 chf u super stanju, benzinac naravno, sa fabričkim normama za izduvne gasove na tehničkom. Sada nema nijedan ispod 2.000 chf u celoj Švici. Većina ovde iz sujete ne veruje tekstu, a i ne poznaje osnovne principe ekonomije.

iks

pre 2 godine

@Pera Realno

Bravo Pero, pravo u metu. 2015. kupim puntica za po gradu, rekoh vozacu ga 4-5 godina pa cu ga zameniti. Sada mi na pamet ne pada da ulazem u nesto sto je pitanje kakvu buducnost ima. Naziru se lomovi u auto industriji, neko ce biti kaznjen sto vozi ono sto 'ne bi smelo', a nagradjivani klimaci glavom sto voze nametnuto. Sada se opredeliti za dizel/benzin, moze kasnije da kosta. Da vidimo narednih 4-5 godina hoce li elektro bajka da opstane i kako. Ili ce neki novi pravac da vaskrsne. Nije vreme ni po pitanju finansijske stabilnosti, ni po pitanju raskrsca na kojem je autoindustrija.

U celoj prici mi nije jasno poskupljenje novih benzinaca/dizelasa za nekih 4-5k evra (pricam o klasi 10k evra - skocila na 15k, a ona sto je bila 15k je sada od 20k). Jel' to poslednji trzaj da osisaju dok jos mogu ili sta? Svakako su automobili sve nekvalitetniji, sve plasticniji, sa odlicno proracunatim otkazivanjima nakon garancije.

Rape

pre 2 godine

Šta je trenutno na tržištu? Novi SUV benzinci sa motorićem od 1000-1200ccm turbo napumpani, koji ne mogu da prebace 150.000 km. Jer niko i ne računa da će se benzinci i dizeli voziti posle 2030.te. Zato ljudi i odlažu kupovinu novih automobila čekajući unapređenje tehnologije elektro ili hibridnih vozila.
(Pera Realno, 21. april 2021 20:02)

Evo vozim jednog takvog napumpanog benzinca koji ne može da prebaci
150 000 km samo izgleda da je moj sa nekom fabričkom greškom čim je dogurao evo već 245 000 km
(kupio ga sa 140 000 km možda je neko digao kilometražu)

ignjacio bale

pre 2 godine

Zašto niko ne kaže da je Subotica pukla i da će zato da poskupe polovnjaci, a ne kao što je neko ovde napisao da su skočile dažbine???

gap

pre 2 godine

Niko ne spominje da su dazbine pri uvozu polovnih automobila poskupele i to prilicno,recimo ako je za neki a4 2008 recimo to sve kostalo 800-900 eura sad ce to da kosta 1200-1300,a za recimo a4 2018 ako je bilo 2500 eura sad ce to biti 5000 tako da mislim da ce poskupeti,a i zbog podizanja daznina tek sad ce da udje najjevtiniji krs sa zapada zato sto ce uvoznici gledati da plate sto manje auto.

Pera Realno

pre 2 godine

Šta je trenutno na tržištu? Novi SUV benzinci sa motorićem od 1000-1200ccm turbo napumpani, koji ne mogu da prebace 150.000 km. Jer niko i ne računa da će se benzinci i dizeli voziti posle 2030.te. Zato ljudi i odlažu kupovinu novih automobila čekajući unapređenje tehnologije elektro ili hibridnih vozila.

sempervivum

pre 2 godine

Већ годину и по дана редовно пратим ауто огласе. Приметио сам две ствари:

1. Да на плацевима још увек стоје неки аутомобили који у целом том периоду још увек нису продати (само је датум објаве огласа ажуриран). Продато је само оно што је било добро и повољно.

2. С друге стране, примећујем да је понуда за моделе које гледам бар 20% мања и да се ређе појављују нови огласи.

Е сад, како ће то да се одрази на цене - не могу да будем паметан.

Kobaja Grande

pre 2 godine

Novi automobili u Srbiji, bez cekanja:
1) Fiat 500L 1.4 Cross 12.000eur
2) Opel Astra Classic 1.4turbo 140ks 13.000eur
3) Fiat Tipo Hatchback 1.0turbo 12.000eur
4) Dacia Logan 100ks sa LPG 12.000eur
5) Hyundai i20 13.000eur
6) Skoda Scala 1.0 95ks 13.500eur

Dakle - ima i novo za razumne pare, samo treba sujetu ostaviti sa strane. Garancija, znas da nije vracana kilometraza, nema velikog servisa narednih 10 godina, nema korozije, nema zamajca, senzora, cuda.
Platis, sednes, vozis.

nesvrstana haiku poezija

pre 2 godine

U svetlu dolazećih promena za registraciju i tehnički pregled od jula, ja sam odložio kupovinu novijeg polovnjaka za još godinu dana, sredio i registrovao aktuelnu starudiju. Ko može da garantuje prolaz na novom tehničkom bilo kojem (sumnjivom) polovnjaku ako ostanu isti kriterijumi: izduvni gasovi, ovalnost
diskova....

grobar

pre 2 godine

Vreme ce pokazati, ali mislim da je moguce poskupljenje eventualno novijih i skupljih polovnjaka, koji privlace platezno jace kupce, a tesko da ce poskupeti gotovo punoletni golf 5 ili astra h od 2600 evra, jer ti ljudi (vecina nas) koji su jedva za to skrpili tesko da ce podneti neki skok cena pa ne znam kome ce prodavci da ih prodaju tako poskupele..

milanče

pre 2 godine

U fazi sam kupovine novog odnosno polovnog auta.
Na svu sreću rešio sam se svoje dizel rage sa 290 000 km koja je malo trošila ali mi poslednje dve godine izbila 1500 eura iz džepa a da sam pokušao da vratim DPF i vratim fabričku mapu to bi me koštalo još toliko.

Sada u obzir dolazi samo mali turbo benzinac po mogućnosti do 50 - 60 000 km i bog da me vidi.

samo kažem

pre 2 godine

Ako polovni poskupe onda ću skuplje da prodam svoj. Imaću više za učešće za nov sada kada su povoljni krediti. Izgleda da trenutno ima manje smisla kupiti polovan automobil nego plaćati ratu za nov.

hours of love

pre 2 godine

Okej, ovo je iz prve ruke.

Svojim ocima video u Minhenu Audi a4 2008, automatik, karavan.
Cena 2900, nije fiksna.

I sad taj isti Audi ce da kupe za 2500 i ocarine za dodatnih 700evra maks, a naravno na oglasu ce biti 6500 i kao spustice jos 200 evra ako kod njih uradis veliki i mali servis.

Tako da price "tamo je poskupelo, moramo da dignemo cenu" mogu da prodaju nekima koji nisu stigli jos uvek da izadju iz svog sela.

Uostalom, mogu da povecaju cene i po 2000 evra po autu, ali da vidim ko ce da kupi...

shomyana

pre 2 godine

Po zakonu ponude i potraznje, kako ke u clanku navedeno sve se manje kupuju novi automobili, pa onda cene polovnacima rastu - logicno.
Znaci, posto potraznja za novim automobolima opada, trebalo bi i cena da pada na dole ! Opet logicno.
Znaci , sacekaj pa skrpi pare za nov , pa makar i najjeftiniji.
Demagogija sa auto placeva opet pada u vodu.

Bljuzgo Drpović

pre 2 godine

Kupuju od lizing kuca,kako da ne.Takva auta su papreno skupa ali dobra a cene ovdasnjih govore da su izvucena ispod prese u zadnjem minutu.

mare

pre 2 godine

ma šta lažete....puni vam placevi, niko ne kupuje auta....za par meseci davaćete ih za bagatelu. vijate ljude koji vam dođu na plac i za 1000 eura spuštate cene...

Momir Jakovljevic

pre 2 godine

Ako ljudi zadrzavaju svoj stari automobil, onda valjda ne kupuju polovne. Pa kome ovi na placevima dizu cenu? Obicna propaganda.

Tor

pre 2 godine

Pa evo, konkretno, moje razmisljanje je da ce kod nas sve da se zavrsi time sto ce dosta opasti prodaja vozila na placevima. Ja sam pre par godina kupio automobil sedam godina star. U nekim normalnim okolnostima bih ga posle tri godine provedene kod mene prodavao, a sad mi imajuci sve u vidu ne pada na pamet. Neka ga bar jedno pet godina kod mene, pogotovo jer se za sada jako lepo ponasa.

jataganac

pre 2 godine

Ovo je klasican spin, od prodavava polovnih automobila, tj. od placeva. Ljudi sirom sveta imaju sve manje novca, i velikoj vecini ne pada napamet zamena automobila, ili kupovina. Svugde u Evropi su autoplacevi prepuni, a niko ne kupuje. I onda oni izadju sa pricom da poskupljuju polovnjaci, da bi se ljudi zaleteli i pazarili polovna kola dok jos “cene miruju”.. Pazite se ljudi, slobodno se cenkajte, ponudite zadnju cenu i za 20% manje, garantujem da ce poslodavac da popusti.. jer, opet, nema toliko potraznje kao sto ima ponude.. nedaj te se namagarciti.. Pozdrav svima

hours of love

pre 2 godine

Okej, ovo je iz prve ruke.

Svojim ocima video u Minhenu Audi a4 2008, automatik, karavan.
Cena 2900, nije fiksna.

I sad taj isti Audi ce da kupe za 2500 i ocarine za dodatnih 700evra maks, a naravno na oglasu ce biti 6500 i kao spustice jos 200 evra ako kod njih uradis veliki i mali servis.

Tako da price "tamo je poskupelo, moramo da dignemo cenu" mogu da prodaju nekima koji nisu stigli jos uvek da izadju iz svog sela.

Uostalom, mogu da povecaju cene i po 2000 evra po autu, ali da vidim ko ce da kupi...

Kobaja Grande

pre 2 godine

Novi automobili u Srbiji, bez cekanja:
1) Fiat 500L 1.4 Cross 12.000eur
2) Opel Astra Classic 1.4turbo 140ks 13.000eur
3) Fiat Tipo Hatchback 1.0turbo 12.000eur
4) Dacia Logan 100ks sa LPG 12.000eur
5) Hyundai i20 13.000eur
6) Skoda Scala 1.0 95ks 13.500eur

Dakle - ima i novo za razumne pare, samo treba sujetu ostaviti sa strane. Garancija, znas da nije vracana kilometraza, nema velikog servisa narednih 10 godina, nema korozije, nema zamajca, senzora, cuda.
Platis, sednes, vozis.

jataganac

pre 2 godine

Ovo je klasican spin, od prodavava polovnih automobila, tj. od placeva. Ljudi sirom sveta imaju sve manje novca, i velikoj vecini ne pada napamet zamena automobila, ili kupovina. Svugde u Evropi su autoplacevi prepuni, a niko ne kupuje. I onda oni izadju sa pricom da poskupljuju polovnjaci, da bi se ljudi zaleteli i pazarili polovna kola dok jos “cene miruju”.. Pazite se ljudi, slobodno se cenkajte, ponudite zadnju cenu i za 20% manje, garantujem da ce poslodavac da popusti.. jer, opet, nema toliko potraznje kao sto ima ponude.. nedaj te se namagarciti.. Pozdrav svima

mare

pre 2 godine

ma šta lažete....puni vam placevi, niko ne kupuje auta....za par meseci davaćete ih za bagatelu. vijate ljude koji vam dođu na plac i za 1000 eura spuštate cene...

Momir Jakovljevic

pre 2 godine

Ako ljudi zadrzavaju svoj stari automobil, onda valjda ne kupuju polovne. Pa kome ovi na placevima dizu cenu? Obicna propaganda.

Bljuzgo Drpović

pre 2 godine

Kupuju od lizing kuca,kako da ne.Takva auta su papreno skupa ali dobra a cene ovdasnjih govore da su izvucena ispod prese u zadnjem minutu.

samo kažem

pre 2 godine

Ako polovni poskupe onda ću skuplje da prodam svoj. Imaću više za učešće za nov sada kada su povoljni krediti. Izgleda da trenutno ima manje smisla kupiti polovan automobil nego plaćati ratu za nov.

Rape

pre 2 godine

Šta je trenutno na tržištu? Novi SUV benzinci sa motorićem od 1000-1200ccm turbo napumpani, koji ne mogu da prebace 150.000 km. Jer niko i ne računa da će se benzinci i dizeli voziti posle 2030.te. Zato ljudi i odlažu kupovinu novih automobila čekajući unapređenje tehnologije elektro ili hibridnih vozila.
(Pera Realno, 21. april 2021 20:02)

Evo vozim jednog takvog napumpanog benzinca koji ne može da prebaci
150 000 km samo izgleda da je moj sa nekom fabričkom greškom čim je dogurao evo već 245 000 km
(kupio ga sa 140 000 km možda je neko digao kilometražu)

shomyana

pre 2 godine

Po zakonu ponude i potraznje, kako ke u clanku navedeno sve se manje kupuju novi automobili, pa onda cene polovnacima rastu - logicno.
Znaci, posto potraznja za novim automobolima opada, trebalo bi i cena da pada na dole ! Opet logicno.
Znaci , sacekaj pa skrpi pare za nov , pa makar i najjeftiniji.
Demagogija sa auto placeva opet pada u vodu.

iks

pre 2 godine

@Pera Realno

Bravo Pero, pravo u metu. 2015. kupim puntica za po gradu, rekoh vozacu ga 4-5 godina pa cu ga zameniti. Sada mi na pamet ne pada da ulazem u nesto sto je pitanje kakvu buducnost ima. Naziru se lomovi u auto industriji, neko ce biti kaznjen sto vozi ono sto 'ne bi smelo', a nagradjivani klimaci glavom sto voze nametnuto. Sada se opredeliti za dizel/benzin, moze kasnije da kosta. Da vidimo narednih 4-5 godina hoce li elektro bajka da opstane i kako. Ili ce neki novi pravac da vaskrsne. Nije vreme ni po pitanju finansijske stabilnosti, ni po pitanju raskrsca na kojem je autoindustrija.

U celoj prici mi nije jasno poskupljenje novih benzinaca/dizelasa za nekih 4-5k evra (pricam o klasi 10k evra - skocila na 15k, a ona sto je bila 15k je sada od 20k). Jel' to poslednji trzaj da osisaju dok jos mogu ili sta? Svakako su automobili sve nekvalitetniji, sve plasticniji, sa odlicno proracunatim otkazivanjima nakon garancije.

Tor

pre 2 godine

Pa evo, konkretno, moje razmisljanje je da ce kod nas sve da se zavrsi time sto ce dosta opasti prodaja vozila na placevima. Ja sam pre par godina kupio automobil sedam godina star. U nekim normalnim okolnostima bih ga posle tri godine provedene kod mene prodavao, a sad mi imajuci sve u vidu ne pada na pamet. Neka ga bar jedno pet godina kod mene, pogotovo jer se za sada jako lepo ponasa.

sempervivum

pre 2 godine

Већ годину и по дана редовно пратим ауто огласе. Приметио сам две ствари:

1. Да на плацевима још увек стоје неки аутомобили који у целом том периоду још увек нису продати (само је датум објаве огласа ажуриран). Продато је само оно што је било добро и повољно.

2. С друге стране, примећујем да је понуда за моделе које гледам бар 20% мања и да се ређе појављују нови огласи.

Е сад, како ће то да се одрази на цене - не могу да будем паметан.

iks

pre 2 godine

@CryptoYaretina
Ne sekiraj se ti za mene. Moja plata je od 2014. cetvorocifrena. Vozim auto, koji ako slupam danas, sutra mogu da kupim isti bez razmisljanja. I dalje ne smatram pametnim da ulazem u precenjene metalne kontejnere sa par senzora vise i cenom visom za 4000-5000 evra.
Da pojasnim: ABS koristi iste senzore koje i ASR/TCS. Uvek se radi o obrtanju svakog pojedinacnog tocka, i regulaciji obrtanja svakog. Znaci samo dorada softvera i isti hardver radi dva/tri i vise poslova. A cena gore.
Jedan senzor ja licno kupujem za 10-20-30 evra. A fabrika za milion senzora placa komad 1-2-3 evra.

Gandi je to lepo objasnio: "Na planeti Zemlji je dovoljno resursa da se zadovolje ljudske potrebe, ali ne i pohlepa"

ignjacio bale

pre 2 godine

Zašto niko ne kaže da je Subotica pukla i da će zato da poskupe polovnjaci, a ne kao što je neko ovde napisao da su skočile dažbine???

Reziel

pre 2 godine

Mislim da je početak teksta ključ. "Prosečna cena polovnjaka u Nemačkoj je prešla 22.400 eura".
Polovnjaci koji čine 70% prodaje u Srbiji su do 10.000 eura (po istraživanju sajta polovniautomobili od pre dve godine), a slede do 15.000, pa do 20.000 na koje zajedno otpadne jos 25%. Svega 5% polovnjaka koji se prodaju u Srbiji ima cenu preko 20.000 eura.
Vecina vozila koja dolaze do nas, najčešće se ne mogu ni prodati u EU - za kupce su isuviše stari, u lošem stanju, ili ne ispunjavaju ekološke norme. Njihova cena neće skakati. Takodje, da bi cena rasla, i kupci treba da imaju više novca, a čak i u najboljim scenarijima svega četvrtina gradjana ove zemlje bi mogla da prebaci 10.000 eur za automobil (ako bi to i hteli naravno).
Sudeći po izgledu placeva za prodaju automobila, gde i dalje stoje automobili od 2, 3, 5.000 eura po godinu dana, nešto nisam ubedjen u ovu priču.

Deša

pre 2 godine

Pravi drzava od nas sirotinju.Kupovace se sve jeftinija kola,sipa se ionako najskuplje gorivo,najgori putevi kao i strucnjaci iz sns ergele.

nesvrstana haiku poezija

pre 2 godine

U svetlu dolazećih promena za registraciju i tehnički pregled od jula, ja sam odložio kupovinu novijeg polovnjaka za još godinu dana, sredio i registrovao aktuelnu starudiju. Ko može da garantuje prolaz na novom tehničkom bilo kojem (sumnjivom) polovnjaku ako ostanu isti kriterijumi: izduvni gasovi, ovalnost
diskova....

Robi

pre 2 godine

Neka im stoje i trule na placu za te povecane cene. Necu da kupim kola od celavaca svercera NOV NOV maksimalno utegnutog na trapu (malo morgen). Svaki ima neku falinku,zato je i tamo,pobegla kola iz svapske livnice/prese. Ima sad dobrih novih kola da se pazare,a ja licno ne patim od marki...

Pedja

pre 2 godine

Slatko sam se nasmejao pre neki dan. Honda Civic na oglasima spustana sa 4500e na 4444e, pa na 4200e pa onda na 4000e. A onda je lik procitao da ce cene polovnjaka mozda skociti pa je sada digao cenu na 4700e. Jos je u opis stavio kako je to sada jelte super cena pa da se pozuri sa kupovinom posto ce jos poskupeti. E moj rodjace...

gap

pre 2 godine

Niko ne spominje da su dazbine pri uvozu polovnih automobila poskupele i to prilicno,recimo ako je za neki a4 2008 recimo to sve kostalo 800-900 eura sad ce to da kosta 1200-1300,a za recimo a4 2018 ako je bilo 2500 eura sad ce to biti 5000 tako da mislim da ce poskupeti,a i zbog podizanja daznina tek sad ce da udje najjevtiniji krs sa zapada zato sto ce uvoznici gledati da plate sto manje auto.

ns ja

pre 2 godine

Placevi širom Srbije prepuni i pretrpani automobilima! Svi krševi, a svi uglancani, mame svojim raskošnim i luksuznim izgledom!
Sad još samo valja pospešiti prodaju, u stilu "ajmo, ajmo, još malo pa nestalo"!!!
(Dođe mi da svoj 5 godina star auto sa 70.000km i gomilom ogrebotinica i kvrcanja od vrata i kamenčića, kojeg sam kupio novog, zamenim za lepšeg i uglancanog audija sa samo 179.000km na satu, a u stvari 479.000km i ko zna kojim sve skrivenim jadima i havarijama!!!)

CJC

pre 2 godine

Smejurija, na auto placevima isti automobili na istim mestima stoje vec po godinu dana, 214 sloj prašine skidaju s njega... Dao bi ga za hiljadu samo da neko hoće.

grobar

pre 2 godine

Vreme ce pokazati, ali mislim da je moguce poskupljenje eventualno novijih i skupljih polovnjaka, koji privlace platezno jace kupce, a tesko da ce poskupeti gotovo punoletni golf 5 ili astra h od 2600 evra, jer ti ljudi (vecina nas) koji su jedva za to skrpili tesko da ce podneti neki skok cena pa ne znam kome ce prodavci da ih prodaju tako poskupele..

milanče

pre 2 godine

U fazi sam kupovine novog odnosno polovnog auta.
Na svu sreću rešio sam se svoje dizel rage sa 290 000 km koja je malo trošila ali mi poslednje dve godine izbila 1500 eura iz džepa a da sam pokušao da vratim DPF i vratim fabričku mapu to bi me koštalo još toliko.

Sada u obzir dolazi samo mali turbo benzinac po mogućnosti do 50 - 60 000 km i bog da me vidi.

Radijator

pre 2 godine

Zašto niko ne kaže da je Subotica pukla i da će zato da poskupe polovnjaci, a ne kao što je neko ovde napisao da su skočile dažbine???
(ignjacio bale, 21. april 2021 21:40)

Sustina price. Stigao novi direktor carine I dok ne dobije svoj deo kolaca, nema niko da radi.
Dogovorice se oni...kao I uvek, ovo sad je samo cenjkanje...zato niko ni ne uvozi..svi cekaju da se to resi.

Milan

pre 2 godine

Vec par meseci pratim oglase o prodaji audia a6 i a5 (2012-2015) na mobile.de i ta vozila nisu poskupela ni evro ali im ni cena nije padala a prodaju se izuzetno slabo 1 ili 2 nedeljno, pojedini su na oglasima vec par meseci tako da ne verujem da ce cene da skacu, jedino moze da poskupi ta carina i porez

T

pre 2 godine

"moj srbi, život će vam proći a najosnovnije nećete naučiti: zarađujte više! ako svake godine nemate minimum +20% na trocifrene (u €) plate onda i trebate da šljakate za tih 300€, za bolje ni niste."
Rece nam covek koji ne zna da je trocifrena plata (u €) svega 100 evra.

drvobradi

pre 2 godine

Moguće je i da rastu, novac u poslednjih 10g rapidno gubi vrednost, zahvaljujući upumpavanju para od strane centralnih banaka. Pogledajte samo cene svih namirnica. Jedina stvar koja nije drastično poskupela je pivo, ali naustrb kvaliteta.

pera

pre 2 godine

poskupece cene kod nas ali iz razloga koji nije naveden ovde. Spedicije trenutno ne zele da carine nista zbog vecih osnovica za pdv ( ko je u tome,zna o cemu pricam)

ns ja

pre 2 godine

Gagi, 22. april 2021 10:56, mnogo si omanuo prijatelju, pomnoži te cifre za novog fijata sa dva i tu si negde.

Pri čemu su i dacia i fijat kad se kupe novi opcija 100 u glavu za ove zagitovane seljane sa krstom na retrovizoru i pola miliona km.

Naravno razumi me, meni auto služi kao svakodnevna potreba, a ne kao gitovani mamopic za izlazak vikendom iza ćoška do pab-a, a sipam uvek pun rezervoar, a ne iz kantice 5 litara samo da preguram izlazak! (ej ne isplati vam se u te krševe ni pun rezervoar da sipate, jer svakih par dana visite po šupama na servisu, bojite se možda vam majstor izvuče gorivo!?

AA matoori??

Da me neko ne shvati pogrešno: svako ko 10.000eur da za krš sa placa nije sirotinja i ne treba ga žaliti! Obožavam sa takvim jadnicima da se sprdam - moj komentar gore se upravo odnosi na takve kompleksaše - koji štekaju čak i na crvenoj za benzin jer ne znaju dokle će im starudija trajati pa im žao da ulože u nju i dinar suviše

strucnost ispred politike

pre 2 godine

@hours of love

2500e Audi 2008 ni na otpadu neces naci, danas svi imamo google tako da te price tvojima u selu koji cekaju evre od prrdsednika.

od prevaranta

pre 2 godine

@(na ime kupca, 22. april 2021 00:04)

Pa dobro, eto prilike da se uvoze jos veci krsevi iz poplava, sudara, sa preko 500 hiljada km, lepo se ulickaju, vrati se kilometraza 300-400 hiljada km i svi srecni i zadovoljni. Osim kupca posle par meseci, godinu dana.

Vozač

pre 2 godine

@ Kobaja grande
Vaš komentar treba da stoji kao zaglavlje u auto rubrici.
Dodao bih da se Astra mogla svojevremeno kupiti bez učešća, tj, za 23.000 dinara mesečno nov sedan c segmenta sa 140 ks.

Pera Realno

pre 2 godine

Šta je trenutno na tržištu? Novi SUV benzinci sa motorićem od 1000-1200ccm turbo napumpani, koji ne mogu da prebace 150.000 km. Jer niko i ne računa da će se benzinci i dizeli voziti posle 2030.te. Zato ljudi i odlažu kupovinu novih automobila čekajući unapređenje tehnologije elektro ili hibridnih vozila.

na ime kupca

pre 2 godine

@gap konačno jedan normalan i pre svega tačan komentar bez sujete. Meriva 1.6 benz 2005. carina i ams 400e u 2020. Sada po novom, 600e, pa vi vidite. Senik II 1.6 nabavljao u Švici u 2020 za 800-900 chf u super stanju, benzinac naravno, sa fabričkim normama za izduvne gasove na tehničkom. Sada nema nijedan ispod 2.000 chf u celoj Švici. Većina ovde iz sujete ne veruje tekstu, a i ne poznaje osnovne principe ekonomije.

PankPinter

pre 2 godine

@(Gagi, 22. april 2021 20:40)

Promeni pos'o pa ces manje da prelazis. Ja u sred korone promenio i sad prelazim privatno 10 do 15hiljada, a ranije sam znao i do 30hiljada godisnje(posao + privatno). I mnogo se bolje osecam, a iste pare zaradjujem. Nema stresa sa budaletinama u saobracaju toliko vise.

Stepski vuk

pre 2 godine

@iks

Novi automobili poskupljuju jer je sve vise opreme obavezno. Ranije je bilo da moras samo da imas ABS a sada ima to u ESP i jos par nekih stvari vezanih za sigurnost. Da li to vredi 5 hiljada, ne znam, ali nije bas da samo podizu cenu jer im se prhtelo.

NIKOLA

pre 2 godine

Po meni kad bi oduzeli troškove novotarija ili onog što je ranije bila dodatna oprema a sad je u osnovnoj opet cena novih vozila je skočila lepo zadnjih 5-7 godina i to pre Korone.Usled ove ogromne svetske krize kad su i SAD i EU uputile bilione pomoći privredi i stanovništvu će da vidimo a mislim da po cenovnicima se već vidi.Još ovde pride što su mnogi vlasnici mladjih polovnjaka sa manjim kilometražama povukli ručnu i za razliku od ranije kad su ih po automatizmu prodavali bez obzira na kilometražu sad slabije.E sad kao laiku nešto mi ipak nije jasno ovi drugi ne moraju da prodaju a ovi prvi mogu da poskupljuju ali ko će da kupuje ako zarade,penzije itd ne prate poskupljenja.

CryptoYaretina

pre 2 godine

U celoj prici mi nije jasno poskupljenje novih benzinaca/dizelasa za nekih 4-5k evra (pricam o klasi 10k evra - skocila na 15k, a ona sto je bila 15k je sada od 20k). Jel' to poslednji trzaj da osisaju dok jos mogu ili sta? Svakako su automobili sve nekvalitetniji, sve plasticniji, sa odlicno proracunatim otkazivanjima nakon garancije.
(iks, 21. april 2021 21:41)

pa kako si otkrio zaveru protiv srba, onda lepo kreni da praviš automobile i da obavezno pojeftiniš svake godine. mislim, šta tu ima novo kod fosila, treba da su jeftiniji svake godine. javi kako si prošao za koju godinu.

moj srbi, život će vam proći a najosnovnije nećete naučiti: zarađujte više! ako svake godine nemate minimum +20% na trocifrene (u €) plate onda i trebate da šljakate za tih 300€, za bolje ni niste.

počnite da zarađujete već jednom, ovo nije zlatno doba. možda i jeste, ali kako za koga.

Auto union

pre 2 godine

Vi što vam je sve skupo, što ste našli audija u nemačkoj 2008 za 1000e, što pratite oglase po dve godine a ne kupujete. Svi pravac u Nemačku da dobijete kola džabe i da vas niko ne vaćari ovde.

Pedja

pre 2 godine

@Djape
Pa vidis praksa mi je da sacuvam oglase cak i kada je cena previsoka iz prostog razloga sto zelim da izvucem prosek po kojoj ceni i koliko brzo pojedini modeli odlaze. Ako automobil ode dva dana nakon objave, onda znam da je to dobra cena i imam zapamceno u listi. A cak i kada se proda auto ostaje u listi sto opet olaksava poredjenja.
A dobra stvar kada zapratis oglas jeste da ti na mail stize sve, i kada padne i kada poraste cena. Tako da uopste i ne moras da gledas svoju listu svako malo.
Toga verovatno nije svestan neko ko spusta pa podize cenu kao sto je slucaj sa ovom Hondom.

Gagi

pre 2 godine

@ns ja
Placevi širom Srbije prepuni i pretrpani automobilima! Svi krševi, a svi uglancani, mame svojim raskošnim i luksuznim izgledom!
Sad još samo valja pospešiti prodaju, u stilu "ajmo, ajmo, još malo pa nestalo"!!!
(Dođe mi da svoj 5 godina star auto sa 70.000km i gomilom ogrebotinica i kvrcanja od vrata i kamenčića, kojeg sam kupio novog, zamenim za lepšeg i uglancanog audija sa samo 179.000km na satu, a u stvari 479.000km i ko zna kojim sve skrivenim jadima i havarijama!!!)

alo je taj tvoj Dačija ili Fiat bolje zameni
(ns ja, 22. april 2021 09:31)

Moca

pre 2 godine

@Kobaja grande Razumem šta ste napisali ali mislim da je u pitanu lažna dilema. Hoću da kažem, neko ko razmišlja od automobilu do max 5-6 hiljada evra jednostavno ne može sebi da priušti bilo šta sa spiska, iako su to sasvim korektne cene. Možda i može uz ulazak u kredit na minimum 5 godina a koliko ljudi u našoj zemlji može da kaže da je siguran u svoj posao u tom periodu?

Gagi

pre 2 godine

@ns ja
(5 godina star auto sa 70.000km)
i ti nama pričaš o vožnji, toliko retko ideš na pumpu da ćeš i zaboraviti gde je.
Ja svake sedmice sipam u pun, a u službeni i svaki drugi dan.
Da vozimo Dačiju i Fiat trajali bi godinu-dve max jer im pregaze 100.000 raspadnu se.

Pera Realno

pre 2 godine

Šta je trenutno na tržištu? Novi SUV benzinci sa motorićem od 1000-1200ccm turbo napumpani, koji ne mogu da prebace 150.000 km. Jer niko i ne računa da će se benzinci i dizeli voziti posle 2030.te. Zato ljudi i odlažu kupovinu novih automobila čekajući unapređenje tehnologije elektro ili hibridnih vozila.

CryptoYaretina

pre 2 godine

U celoj prici mi nije jasno poskupljenje novih benzinaca/dizelasa za nekih 4-5k evra (pricam o klasi 10k evra - skocila na 15k, a ona sto je bila 15k je sada od 20k). Jel' to poslednji trzaj da osisaju dok jos mogu ili sta? Svakako su automobili sve nekvalitetniji, sve plasticniji, sa odlicno proracunatim otkazivanjima nakon garancije.
(iks, 21. april 2021 21:41)

pa kako si otkrio zaveru protiv srba, onda lepo kreni da praviš automobile i da obavezno pojeftiniš svake godine. mislim, šta tu ima novo kod fosila, treba da su jeftiniji svake godine. javi kako si prošao za koju godinu.

moj srbi, život će vam proći a najosnovnije nećete naučiti: zarađujte više! ako svake godine nemate minimum +20% na trocifrene (u €) plate onda i trebate da šljakate za tih 300€, za bolje ni niste.

počnite da zarađujete već jednom, ovo nije zlatno doba. možda i jeste, ali kako za koga.

Gagi

pre 2 godine

@ns ja
Placevi širom Srbije prepuni i pretrpani automobilima! Svi krševi, a svi uglancani, mame svojim raskošnim i luksuznim izgledom!
Sad još samo valja pospešiti prodaju, u stilu "ajmo, ajmo, još malo pa nestalo"!!!
(Dođe mi da svoj 5 godina star auto sa 70.000km i gomilom ogrebotinica i kvrcanja od vrata i kamenčića, kojeg sam kupio novog, zamenim za lepšeg i uglancanog audija sa samo 179.000km na satu, a u stvari 479.000km i ko zna kojim sve skrivenim jadima i havarijama!!!)

alo je taj tvoj Dačija ili Fiat bolje zameni
(ns ja, 22. april 2021 09:31)

Gagi

pre 2 godine

@ns ja
(5 godina star auto sa 70.000km)
i ti nama pričaš o vožnji, toliko retko ideš na pumpu da ćeš i zaboraviti gde je.
Ja svake sedmice sipam u pun, a u službeni i svaki drugi dan.
Da vozimo Dačiju i Fiat trajali bi godinu-dve max jer im pregaze 100.000 raspadnu se.

na ime kupca

pre 2 godine

@gap konačno jedan normalan i pre svega tačan komentar bez sujete. Meriva 1.6 benz 2005. carina i ams 400e u 2020. Sada po novom, 600e, pa vi vidite. Senik II 1.6 nabavljao u Švici u 2020 za 800-900 chf u super stanju, benzinac naravno, sa fabričkim normama za izduvne gasove na tehničkom. Sada nema nijedan ispod 2.000 chf u celoj Švici. Većina ovde iz sujete ne veruje tekstu, a i ne poznaje osnovne principe ekonomije.

gap

pre 2 godine

Niko ne spominje da su dazbine pri uvozu polovnih automobila poskupele i to prilicno,recimo ako je za neki a4 2008 recimo to sve kostalo 800-900 eura sad ce to da kosta 1200-1300,a za recimo a4 2018 ako je bilo 2500 eura sad ce to biti 5000 tako da mislim da ce poskupeti,a i zbog podizanja daznina tek sad ce da udje najjevtiniji krs sa zapada zato sto ce uvoznici gledati da plate sto manje auto.

hours of love

pre 2 godine

Okej, ovo je iz prve ruke.

Svojim ocima video u Minhenu Audi a4 2008, automatik, karavan.
Cena 2900, nije fiksna.

I sad taj isti Audi ce da kupe za 2500 i ocarine za dodatnih 700evra maks, a naravno na oglasu ce biti 6500 i kao spustice jos 200 evra ako kod njih uradis veliki i mali servis.

Tako da price "tamo je poskupelo, moramo da dignemo cenu" mogu da prodaju nekima koji nisu stigli jos uvek da izadju iz svog sela.

Uostalom, mogu da povecaju cene i po 2000 evra po autu, ali da vidim ko ce da kupi...

milanče

pre 2 godine

U fazi sam kupovine novog odnosno polovnog auta.
Na svu sreću rešio sam se svoje dizel rage sa 290 000 km koja je malo trošila ali mi poslednje dve godine izbila 1500 eura iz džepa a da sam pokušao da vratim DPF i vratim fabričku mapu to bi me koštalo još toliko.

Sada u obzir dolazi samo mali turbo benzinac po mogućnosti do 50 - 60 000 km i bog da me vidi.

Stepski vuk

pre 2 godine

@iks

Novi automobili poskupljuju jer je sve vise opreme obavezno. Ranije je bilo da moras samo da imas ABS a sada ima to u ESP i jos par nekih stvari vezanih za sigurnost. Da li to vredi 5 hiljada, ne znam, ali nije bas da samo podizu cenu jer im se prhtelo.

jataganac

pre 2 godine

Ovo je klasican spin, od prodavava polovnih automobila, tj. od placeva. Ljudi sirom sveta imaju sve manje novca, i velikoj vecini ne pada napamet zamena automobila, ili kupovina. Svugde u Evropi su autoplacevi prepuni, a niko ne kupuje. I onda oni izadju sa pricom da poskupljuju polovnjaci, da bi se ljudi zaleteli i pazarili polovna kola dok jos “cene miruju”.. Pazite se ljudi, slobodno se cenkajte, ponudite zadnju cenu i za 20% manje, garantujem da ce poslodavac da popusti.. jer, opet, nema toliko potraznje kao sto ima ponude.. nedaj te se namagarciti.. Pozdrav svima

Kobaja Grande

pre 2 godine

Novi automobili u Srbiji, bez cekanja:
1) Fiat 500L 1.4 Cross 12.000eur
2) Opel Astra Classic 1.4turbo 140ks 13.000eur
3) Fiat Tipo Hatchback 1.0turbo 12.000eur
4) Dacia Logan 100ks sa LPG 12.000eur
5) Hyundai i20 13.000eur
6) Skoda Scala 1.0 95ks 13.500eur

Dakle - ima i novo za razumne pare, samo treba sujetu ostaviti sa strane. Garancija, znas da nije vracana kilometraza, nema velikog servisa narednih 10 godina, nema korozije, nema zamajca, senzora, cuda.
Platis, sednes, vozis.

mare

pre 2 godine

ma šta lažete....puni vam placevi, niko ne kupuje auta....za par meseci davaćete ih za bagatelu. vijate ljude koji vam dođu na plac i za 1000 eura spuštate cene...

shomyana

pre 2 godine

Po zakonu ponude i potraznje, kako ke u clanku navedeno sve se manje kupuju novi automobili, pa onda cene polovnacima rastu - logicno.
Znaci, posto potraznja za novim automobolima opada, trebalo bi i cena da pada na dole ! Opet logicno.
Znaci , sacekaj pa skrpi pare za nov , pa makar i najjeftiniji.
Demagogija sa auto placeva opet pada u vodu.

iks

pre 2 godine

@Pera Realno

Bravo Pero, pravo u metu. 2015. kupim puntica za po gradu, rekoh vozacu ga 4-5 godina pa cu ga zameniti. Sada mi na pamet ne pada da ulazem u nesto sto je pitanje kakvu buducnost ima. Naziru se lomovi u auto industriji, neko ce biti kaznjen sto vozi ono sto 'ne bi smelo', a nagradjivani klimaci glavom sto voze nametnuto. Sada se opredeliti za dizel/benzin, moze kasnije da kosta. Da vidimo narednih 4-5 godina hoce li elektro bajka da opstane i kako. Ili ce neki novi pravac da vaskrsne. Nije vreme ni po pitanju finansijske stabilnosti, ni po pitanju raskrsca na kojem je autoindustrija.

U celoj prici mi nije jasno poskupljenje novih benzinaca/dizelasa za nekih 4-5k evra (pricam o klasi 10k evra - skocila na 15k, a ona sto je bila 15k je sada od 20k). Jel' to poslednji trzaj da osisaju dok jos mogu ili sta? Svakako su automobili sve nekvalitetniji, sve plasticniji, sa odlicno proracunatim otkazivanjima nakon garancije.

ignjacio bale

pre 2 godine

Zašto niko ne kaže da je Subotica pukla i da će zato da poskupe polovnjaci, a ne kao što je neko ovde napisao da su skočile dažbine???

Rape

pre 2 godine

Šta je trenutno na tržištu? Novi SUV benzinci sa motorićem od 1000-1200ccm turbo napumpani, koji ne mogu da prebace 150.000 km. Jer niko i ne računa da će se benzinci i dizeli voziti posle 2030.te. Zato ljudi i odlažu kupovinu novih automobila čekajući unapređenje tehnologije elektro ili hibridnih vozila.
(Pera Realno, 21. april 2021 20:02)

Evo vozim jednog takvog napumpanog benzinca koji ne može da prebaci
150 000 km samo izgleda da je moj sa nekom fabričkom greškom čim je dogurao evo već 245 000 km
(kupio ga sa 140 000 km možda je neko digao kilometražu)

Robi

pre 2 godine

Neka im stoje i trule na placu za te povecane cene. Necu da kupim kola od celavaca svercera NOV NOV maksimalno utegnutog na trapu (malo morgen). Svaki ima neku falinku,zato je i tamo,pobegla kola iz svapske livnice/prese. Ima sad dobrih novih kola da se pazare,a ja licno ne patim od marki...

Bljuzgo Drpović

pre 2 godine

Kupuju od lizing kuca,kako da ne.Takva auta su papreno skupa ali dobra a cene ovdasnjih govore da su izvucena ispod prese u zadnjem minutu.

ns ja

pre 2 godine

Gagi, 22. april 2021 10:56, mnogo si omanuo prijatelju, pomnoži te cifre za novog fijata sa dva i tu si negde.

Pri čemu su i dacia i fijat kad se kupe novi opcija 100 u glavu za ove zagitovane seljane sa krstom na retrovizoru i pola miliona km.

Naravno razumi me, meni auto služi kao svakodnevna potreba, a ne kao gitovani mamopic za izlazak vikendom iza ćoška do pab-a, a sipam uvek pun rezervoar, a ne iz kantice 5 litara samo da preguram izlazak! (ej ne isplati vam se u te krševe ni pun rezervoar da sipate, jer svakih par dana visite po šupama na servisu, bojite se možda vam majstor izvuče gorivo!?

AA matoori??

Da me neko ne shvati pogrešno: svako ko 10.000eur da za krš sa placa nije sirotinja i ne treba ga žaliti! Obožavam sa takvim jadnicima da se sprdam - moj komentar gore se upravo odnosi na takve kompleksaše - koji štekaju čak i na crvenoj za benzin jer ne znaju dokle će im starudija trajati pa im žao da ulože u nju i dinar suviše

T

pre 2 godine

"moj srbi, život će vam proći a najosnovnije nećete naučiti: zarađujte više! ako svake godine nemate minimum +20% na trocifrene (u €) plate onda i trebate da šljakate za tih 300€, za bolje ni niste."
Rece nam covek koji ne zna da je trocifrena plata (u €) svega 100 evra.

Momir Jakovljevic

pre 2 godine

Ako ljudi zadrzavaju svoj stari automobil, onda valjda ne kupuju polovne. Pa kome ovi na placevima dizu cenu? Obicna propaganda.

CJC

pre 2 godine

Smejurija, na auto placevima isti automobili na istim mestima stoje vec po godinu dana, 214 sloj prašine skidaju s njega... Dao bi ga za hiljadu samo da neko hoće.

strucnost ispred politike

pre 2 godine

@hours of love

2500e Audi 2008 ni na otpadu neces naci, danas svi imamo google tako da te price tvojima u selu koji cekaju evre od prrdsednika.

Reziel

pre 2 godine

Mislim da je početak teksta ključ. "Prosečna cena polovnjaka u Nemačkoj je prešla 22.400 eura".
Polovnjaci koji čine 70% prodaje u Srbiji su do 10.000 eura (po istraživanju sajta polovniautomobili od pre dve godine), a slede do 15.000, pa do 20.000 na koje zajedno otpadne jos 25%. Svega 5% polovnjaka koji se prodaju u Srbiji ima cenu preko 20.000 eura.
Vecina vozila koja dolaze do nas, najčešće se ne mogu ni prodati u EU - za kupce su isuviše stari, u lošem stanju, ili ne ispunjavaju ekološke norme. Njihova cena neće skakati. Takodje, da bi cena rasla, i kupci treba da imaju više novca, a čak i u najboljim scenarijima svega četvrtina gradjana ove zemlje bi mogla da prebaci 10.000 eur za automobil (ako bi to i hteli naravno).
Sudeći po izgledu placeva za prodaju automobila, gde i dalje stoje automobili od 2, 3, 5.000 eura po godinu dana, nešto nisam ubedjen u ovu priču.

ns ja

pre 2 godine

Placevi širom Srbije prepuni i pretrpani automobilima! Svi krševi, a svi uglancani, mame svojim raskošnim i luksuznim izgledom!
Sad još samo valja pospešiti prodaju, u stilu "ajmo, ajmo, još malo pa nestalo"!!!
(Dođe mi da svoj 5 godina star auto sa 70.000km i gomilom ogrebotinica i kvrcanja od vrata i kamenčića, kojeg sam kupio novog, zamenim za lepšeg i uglancanog audija sa samo 179.000km na satu, a u stvari 479.000km i ko zna kojim sve skrivenim jadima i havarijama!!!)

iks

pre 2 godine

@CryptoYaretina
Ne sekiraj se ti za mene. Moja plata je od 2014. cetvorocifrena. Vozim auto, koji ako slupam danas, sutra mogu da kupim isti bez razmisljanja. I dalje ne smatram pametnim da ulazem u precenjene metalne kontejnere sa par senzora vise i cenom visom za 4000-5000 evra.
Da pojasnim: ABS koristi iste senzore koje i ASR/TCS. Uvek se radi o obrtanju svakog pojedinacnog tocka, i regulaciji obrtanja svakog. Znaci samo dorada softvera i isti hardver radi dva/tri i vise poslova. A cena gore.
Jedan senzor ja licno kupujem za 10-20-30 evra. A fabrika za milion senzora placa komad 1-2-3 evra.

Gandi je to lepo objasnio: "Na planeti Zemlji je dovoljno resursa da se zadovolje ljudske potrebe, ali ne i pohlepa"

Tor

pre 2 godine

Pa evo, konkretno, moje razmisljanje je da ce kod nas sve da se zavrsi time sto ce dosta opasti prodaja vozila na placevima. Ja sam pre par godina kupio automobil sedam godina star. U nekim normalnim okolnostima bih ga posle tri godine provedene kod mene prodavao, a sad mi imajuci sve u vidu ne pada na pamet. Neka ga bar jedno pet godina kod mene, pogotovo jer se za sada jako lepo ponasa.

samo kažem

pre 2 godine

Ako polovni poskupe onda ću skuplje da prodam svoj. Imaću više za učešće za nov sada kada su povoljni krediti. Izgleda da trenutno ima manje smisla kupiti polovan automobil nego plaćati ratu za nov.

Deša

pre 2 godine

Pravi drzava od nas sirotinju.Kupovace se sve jeftinija kola,sipa se ionako najskuplje gorivo,najgori putevi kao i strucnjaci iz sns ergele.

nesvrstana haiku poezija

pre 2 godine

U svetlu dolazećih promena za registraciju i tehnički pregled od jula, ja sam odložio kupovinu novijeg polovnjaka za još godinu dana, sredio i registrovao aktuelnu starudiju. Ko može da garantuje prolaz na novom tehničkom bilo kojem (sumnjivom) polovnjaku ako ostanu isti kriterijumi: izduvni gasovi, ovalnost
diskova....

grobar

pre 2 godine

Vreme ce pokazati, ali mislim da je moguce poskupljenje eventualno novijih i skupljih polovnjaka, koji privlace platezno jace kupce, a tesko da ce poskupeti gotovo punoletni golf 5 ili astra h od 2600 evra, jer ti ljudi (vecina nas) koji su jedva za to skrpili tesko da ce podneti neki skok cena pa ne znam kome ce prodavci da ih prodaju tako poskupele..

sempervivum

pre 2 godine

Већ годину и по дана редовно пратим ауто огласе. Приметио сам две ствари:

1. Да на плацевима још увек стоје неки аутомобили који у целом том периоду још увек нису продати (само је датум објаве огласа ажуриран). Продато је само оно што је било добро и повољно.

2. С друге стране, примећујем да је понуда за моделе које гледам бар 20% мања и да се ређе појављују нови огласи.

Е сад, како ће то да се одрази на цене - не могу да будем паметан.

Vozač

pre 2 godine

@ Kobaja grande
Vaš komentar treba da stoji kao zaglavlje u auto rubrici.
Dodao bih da se Astra mogla svojevremeno kupiti bez učešća, tj, za 23.000 dinara mesečno nov sedan c segmenta sa 140 ks.

od prevaranta

pre 2 godine

@(na ime kupca, 22. april 2021 00:04)

Pa dobro, eto prilike da se uvoze jos veci krsevi iz poplava, sudara, sa preko 500 hiljada km, lepo se ulickaju, vrati se kilometraza 300-400 hiljada km i svi srecni i zadovoljni. Osim kupca posle par meseci, godinu dana.

pera

pre 2 godine

poskupece cene kod nas ali iz razloga koji nije naveden ovde. Spedicije trenutno ne zele da carine nista zbog vecih osnovica za pdv ( ko je u tome,zna o cemu pricam)

drvobradi

pre 2 godine

Moguće je i da rastu, novac u poslednjih 10g rapidno gubi vrednost, zahvaljujući upumpavanju para od strane centralnih banaka. Pogledajte samo cene svih namirnica. Jedina stvar koja nije drastično poskupela je pivo, ali naustrb kvaliteta.

Pedja

pre 2 godine

Slatko sam se nasmejao pre neki dan. Honda Civic na oglasima spustana sa 4500e na 4444e, pa na 4200e pa onda na 4000e. A onda je lik procitao da ce cene polovnjaka mozda skociti pa je sada digao cenu na 4700e. Jos je u opis stavio kako je to sada jelte super cena pa da se pozuri sa kupovinom posto ce jos poskupeti. E moj rodjace...

Pedja

pre 2 godine

@Djape
Pa vidis praksa mi je da sacuvam oglase cak i kada je cena previsoka iz prostog razloga sto zelim da izvucem prosek po kojoj ceni i koliko brzo pojedini modeli odlaze. Ako automobil ode dva dana nakon objave, onda znam da je to dobra cena i imam zapamceno u listi. A cak i kada se proda auto ostaje u listi sto opet olaksava poredjenja.
A dobra stvar kada zapratis oglas jeste da ti na mail stize sve, i kada padne i kada poraste cena. Tako da uopste i ne moras da gledas svoju listu svako malo.
Toga verovatno nije svestan neko ko spusta pa podize cenu kao sto je slucaj sa ovom Hondom.

Auto union

pre 2 godine

Vi što vam je sve skupo, što ste našli audija u nemačkoj 2008 za 1000e, što pratite oglase po dve godine a ne kupujete. Svi pravac u Nemačku da dobijete kola džabe i da vas niko ne vaćari ovde.

Milan

pre 2 godine

Vec par meseci pratim oglase o prodaji audia a6 i a5 (2012-2015) na mobile.de i ta vozila nisu poskupela ni evro ali im ni cena nije padala a prodaju se izuzetno slabo 1 ili 2 nedeljno, pojedini su na oglasima vec par meseci tako da ne verujem da ce cene da skacu, jedino moze da poskupi ta carina i porez

NIKOLA

pre 2 godine

Po meni kad bi oduzeli troškove novotarija ili onog što je ranije bila dodatna oprema a sad je u osnovnoj opet cena novih vozila je skočila lepo zadnjih 5-7 godina i to pre Korone.Usled ove ogromne svetske krize kad su i SAD i EU uputile bilione pomoći privredi i stanovništvu će da vidimo a mislim da po cenovnicima se već vidi.Još ovde pride što su mnogi vlasnici mladjih polovnjaka sa manjim kilometražama povukli ručnu i za razliku od ranije kad su ih po automatizmu prodavali bez obzira na kilometražu sad slabije.E sad kao laiku nešto mi ipak nije jasno ovi drugi ne moraju da prodaju a ovi prvi mogu da poskupljuju ali ko će da kupuje ako zarade,penzije itd ne prate poskupljenja.

Radijator

pre 2 godine

Zašto niko ne kaže da je Subotica pukla i da će zato da poskupe polovnjaci, a ne kao što je neko ovde napisao da su skočile dažbine???
(ignjacio bale, 21. april 2021 21:40)

Sustina price. Stigao novi direktor carine I dok ne dobije svoj deo kolaca, nema niko da radi.
Dogovorice se oni...kao I uvek, ovo sad je samo cenjkanje...zato niko ni ne uvozi..svi cekaju da se to resi.

PankPinter

pre 2 godine

@(Gagi, 22. april 2021 20:40)

Promeni pos'o pa ces manje da prelazis. Ja u sred korone promenio i sad prelazim privatno 10 do 15hiljada, a ranije sam znao i do 30hiljada godisnje(posao + privatno). I mnogo se bolje osecam, a iste pare zaradjujem. Nema stresa sa budaletinama u saobracaju toliko vise.

Moca

pre 2 godine

@Kobaja grande Razumem šta ste napisali ali mislim da je u pitanu lažna dilema. Hoću da kažem, neko ko razmišlja od automobilu do max 5-6 hiljada evra jednostavno ne može sebi da priušti bilo šta sa spiska, iako su to sasvim korektne cene. Možda i može uz ulazak u kredit na minimum 5 godina a koliko ljudi u našoj zemlji može da kaže da je siguran u svoj posao u tom periodu?