Kamioni na vodonik – budućnost odvoženja smeća

Jedna nemačka firma uskoro pušta u pogon prva vozila za odvoženje otpada koja se kreću na električnu energiju dobijenu iz vodoničnih gorivnih ćelija. Takva vozila prihvatljivija su za klimu i od klasičnih elektroautomobila.

Izvor: DW
Pošaljite komentar
 1. vodonik se koristi u proizvodnji Metanola, zato se benzinski auti po fabrici MSK u Kikindi često voze i na metanol, jer nemaju hidrogenske motore. Ako se vodonik obrađuje biće jeftiniji, a time će se smanjiti i upotreba nafte. Hidrogen je jako eksplozivan, pa ga nauka nikad nije smatrala za energent, dok je istrazivala nuklearnu energiju iza koje ostaje "nuklearnii otpad". U budućnosti vidim da će glavno gorivo biti voda.
  (vodonik, 21. april 2021 07:55)

  # Link komentara

 2. Vodonik nikada neće biti ekonomičan za korišćenje u automobilima, ali može da bude za kamione, radne mašine, pogotovo za brodove i druga vodena plovila, a možda i za avione. Uglavnom za mašine kojima se i sada gorivo doprema zasebnim sistemima. Vodonik je zapravo pogon na gas, samo sa još jednim stepenom konverzije koji višestruko komplikuje i snižava stepen efikasnosti celog sistema, povećava cenu, povećava opasnost i jedino nudi manje zagađenje. Mnogo manje, ali i dalje ne potpuno jer vodonik bilo sa gorivim ćelijama ili u SUS varijanti motora (još nepostojećeg) troši kiseonik iz atmosfere, za razliku od baterijsko-elektromotornog pogona koji je jedino stvarno "zero emission".

  Jedino ako bi bila realizovana nuklearna fuzija, pa da se vodonik dobija elektrolizom vode, ceo sistem bi bio uravnotežen. Inače dokle god se dobija iz gasa, to je iz fosilnih goriva kao i nafta. Ali ako bi se to desilo, onda bi i vožnja baterijskih automobila bila praktično besplatna jer struja ne bi morala (nepotrebno) da se transformiše u vodonik ni elektrolizom. To je sve još utopija, a vodonik je utopija unutar utopije. Znači, zaživeće u automobilima otprilike tamo negde nikad.
  (Joca, 21. april 2021 02:55)

  # Link komentara

 3. @ misa
  или са ”штедљивим” сијалицама пре ових најновијих ЛЕД, које су гуране свуда прописима ЕУ а биле много отровније од обичних сијалица.
  (Удаљени од живота, 20. april 2021 23:00)

  # Link komentara

 4. Vodonik? Jel bio i hidrogen?

  To je fantazija, ako bude masovna proizvodnja, inače preskupo...

  ...ali veliki su to prelazi, postepeno idu, zato valjda?

  Do tada, plinara je sasvim ok!
  (Pop, 20. april 2021 22:03)

  # Link komentara

 5. definitivno je buducnost.Sa elektricnim vozilima je isti sistem kao sto je nekad bilo sa dizelima.Dizu se u sva nebesa a u jednom momentu ce da se toliko ocrne da bi se preslo na vodonik ili gorive celije.
  Zivi bili pa videli.
  (misa, 20. april 2021 16:29)

  # Link komentara