Sreda, 07.04.2021.

09:10

Hrvati menjaju saobraćajne propise, tiče se i naših vozača koji se zapute u tu zemlju

Izvor: B92

Hrvati menjaju saobraæajne propise, tièe se i naših vozaèa koji se zapute u tu zemlju IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

76 Komentari

Sortiraj po:

Alex

pre 3 godine

Стварно не знам где се то путује а да мора да се иде кроз Хрватску? Да су они на месту Мађарске то би био проблем, а овако могу и џабе путарину да ставе, и да брзина буде ко у Немачкој, опет ћу ићи преко Мађарске
(mr, 07. april 2021 19:59)

Kad god mogu izbegavam Madjare (čitaj uvek). Ne treba niko da mi titra j..ca ali neki kulturan odnos se podrazumeva - dobar dan/ hvala / srećan put. To kod njih to ne postoji. Vrlo nevaspitani i neljubazni, gledaju na svaki način da vas oderu za koji €. I nije mi uopšte problem platiti koji € više za putarinu u Hrvatskoj. Nikad problema sa njima nisam imao, iako uzimajući u obzir medjusobnu istoriju, mogli su. Sa Madjarima gotovo svaki put. Daleko im lepa kuća.

BockyBG

pre 3 godine

Tih 10 km/h na autoputu sigurno čini razliku u destinama hiljada poginulih...

U Mariboru u sred grada je ograničenje 70km/h. Zašto? Zato što sa strane postoji ogromna biciklistička i pešačka staza. Gde toga nema, ograničenje 50km/h.

Što se istraživanja tiče, istraživanja mogu da pokažu da na svakih 10km/h manje, raste šansa udarenog pešaka da preživi. Logično i jasno da je tako.

Međutim, tako možemo da doteramo i do maksimalne brzine od 10km/h po gradu gde će svi biti bezbedni, a u tom slučaju je legitimno pitanje šta će nam automobili. Putovaćemo peške na posao 2 do 3 sata, biti na poslu 8 sati, vraćati se još toliko i sve će biti odlično.

mariozg

pre 3 godine

Pera, matematika je bila sljedeća ; dozvoljena brzina je 130 km/h plus 10 km/h tolerancije i plus 10% extra tolerancije na auto cesti . Na normalnim cestama je samo 10 km/h tolerancije

zeljko

pre 3 godine

ovo je prazna priča priča nesposobnih činovnika. neka oni izađu prbo sa podacima o uzrocima svih saobraćajnih nezgoda , ukupna kolicina pa % od ukupnog broja vozaca pa % od ukupnog broja vožnji, pa da vidimo koji su uzroci , koja starosna grupa je dovela do nesrece, itd. da se to prvo proanalizira i de se donesu konkretne mere po uzrocima a ne ovako pausalno smanji brzinu..pokradose pare iz budzeta ne razvijaju putnu mrezu ne povecavaju količinu traka niti kolicinu puteva a onda mi da sa danasnjim masinama sa danasnjim gumama i kocnicama i upravljajućim mehanizmima vozimo 120 ili 100 km na sat kao i pre 50 godina sa tristacem ili jugom i na starom autoputu Bratstvo i kedinstvo!!! Glupost.

Zacvo

pre 3 godine

Što kažu antivakseri kako ja koji vozim sa 2 promila alkohola ugrožavam tebe ako si ti u svom autu sa erbegovima i uredno vezan. To je ista logika kao i pitanje kako ja nevakcinisan ugrožavam tebe vakcinisanog

miloš

pre 3 godine

Naravno alkohol ubija. Uvesti kazne za korišćenje mobilnog od minimum 500 evra a profesionalnim vozačima tj.vozačima kamiona a pogotovo autobusa duplo i za ponovljeni prestup oduzimanje dozvole. Jednostavno ljudi više drže mobilni u rukama nego volan.

Nikola

pre 3 godine

Mene su zaustavili sa 53 na sat i uredno napisali kaznu. Ja se pozvao na toleranciju, a oni mi rekose da to vise ne postoji. To se dogodilo jos 2008. izmedju Mladenovca i Topole. Kada je otisao civil u Jugu, policajac mi se izvinio sto me je kaznio i da me ne bi ni zaustavio za toliko, ali je morao jer je civil iz Juga bio unutrasnja kontrola.
Pre 15 dana su presretaci kaznili mog brata za voznju 133 na sat na AP Milos Veliki. Voze srednjom trakom i snimaju levu, preticajnu i vozili su ispred kamiona i ne vide se. Kaze policajac da ga nije on zaustavio, kazna bi mu stigla na kucnu adresu. Inace, na tom mestu je ogranicenje 120, tako da znate da se i to kaznjava.

Vozač

pre 3 godine

На 51кмч иде казна па ти види.
(Павић, 7. april 2021 11:12)

Kad vozila idu sa varnih 51 km/h cajger ti pokazuje 54-55 km/h. Zašto bi vozio po cajgeru 54-55 km/h kad je ograničenje 50? Seoski običaj? Nikad nisam kapirao likove koji to rade.

pera

pre 3 godine

A onih 0.5 promila bit trebalo svesti na apsolutnu 0 uz drakonske kazne (oduzimanje vozila, prisilna sterilizacija...). Nema razloga tetošiti pijandure.
(EU Citizen^2, april 2021 22:21)
izgleda da smo svi zaboravili da je do pre 5,6 godina bilo dozvoljeno 0.5 promila i da je to vazilo i u doba sfrj i nikom nista nije falilo. Danas su i automobili sigurniji i ne vidim sta znaci 0.2 ili 0,samo tretiraju vozace kao stoku

gulag

pre 3 godine

A onih 0.5 promila bit trebalo svesti na apsolutnu 0 uz drakonske kazne (oduzimanje vozila, prisilna sterilizacija...). Nema razloga tetošiti pijandure.
(EU Citizen^2, april 2021 22:21)

Trebalo bi i sve gojazne kaznjavati jer mogu dobiti infarkt tokom voznje, neka manje jedu.

Petar

pre 3 godine

Po meni je logično 10 % tolerancije, jer čovek zatrenutak zaboravi na brzinu i malo prekorači slučajno, bolje nek smanje ograničenje na 120 a da ima malo tolerancije, ipak ljudska mozak nije kompjuter, a nemamo svi tempomat a nekad u gužvi nije za upotrebu.

Socijalni eksperiment

pre 3 godine

@Mikica Kada proizvođaču uvedeš neko ograničenje oni ga usvoje i pažnju okrenu nečem drugom. Ako na primer proizvođači motora automobila ne moraju da brinu za maksimalne brzine, svoju pažnju mogu da okrenu optimizaciji performansi motora za brzine u kojima se auto najčešće koristi. Po mom on board kompjuteru, moja prosečna brzina kretanja je 25km/h za poslednje 5 godine! Iako sam vozio i po auto putu, veći deo je u gradu a tamo je retko da se nađe mesto gde na 200-500 m nema neki semafor, ukrštanje, pešački prelaz, gužva u špicu...

Rynchinoi

pre 3 godine

@Miki: na zapadu kroz većinu sela od 20:00 ili 22:00 do 06:00 je ograničenje 30.
Tih 6 km/h pri udaru u pešaka može biti život ili smrt. A da ne pominjem da ti je auto pokazivao 60km/h, a ograničenje je do 50km/h

Rynchinoi

pre 3 godine

@Makarije: sa 0.2 je jedna čaša/čašica nečega. Sa 0.3 već svi uzimaju i drugu, dok sa 0.5 i po 4-5.
Onaj ko će da sedne pripit i pijan, možeš i 0.0 da staviš, on će opet da bude pripit i pijan

Tako je to kada divljak pobesni

pre 3 godine

Verovatno pripremali neki "stručnjaci", u prevodu, komunjare i aktivisti koji bi najradije ukinuli automobile, ili barem, smanjili brzinu na 20 u gradu i 70 na autoputu :))) Kad padne neomarksistička diktatura ovde u EU, barem u nekim zemljama na to se neće dugo čekati, mafa podrazumeva izlazak iz tamnice naroda, naravno, prvi potez čistka takvog ološa iz državnih institucija i sa državnih umiverziteta, dosta su trovali i pravili štetu.
(EU Citizen, 7. april 2021 20:54)

Ne mogu cak ni da zamislim svu tvoju frustraciju zivljenja u uredjenoj drzavi.

Kinesce

pre 3 godine

Volio bih da kad se iznose činjenice da one onda budu barem argumentirane i točne,,, netko je u komentaru napisao kako je prosječna starost automobila u RH 14.1 god,, što definitivno ne odgovara istini,, prosječna starost je 12 god a na nivou EU je 10.9 god,,to nas svrstava u sredinu ljestvice EU,, najstarije automobile voze grci 15,7 g,, Litva,, estonija,, Rumunjska,, Bugrska etc, etc,, najmlađi flotu ima luxemburg cca 8 god,,Njemačka 8.7,,Austrija 8.7,,što se brzine tiće dobro je da se radi na nultoj toleranciji prekoračenja brzine kao i na alkoholu,,pa ti ak hočeš cugat i vozit 200 na sat,,, izvoli,,, kad te policija klepi s kaznom od 3 tisuće eura nema problema
(Robert, 7. april 2021 18:08)

Je istina je,prosjecna starost auta u HR je 14.1god. Pricas gluposti kako i za starost auta,tako i za toleranciju na brzinu,tolerancija mora postojati,sve i da hocemo ne mozemo voziti na tempomat jer imamo krntije od auta koje to ni nemaju. Ne mozes buljit i drzat oci na brzinomjeru svake sekunde da nebi presao 1km/h slucajno,to je puno opasnije. Da vozis i 20 ispod ogranicenja,u pretjecanju ces preci ogranicenje sigurno,ili ti pretjeces 3 gladne godine s 5km/h vecom od toga kojeg pretjeces i ugrozavas takvim pretjecanjem promet iz suprotne trake? Najbolje da nam ukinu aute i da se biciklima vozimo jel? Glup si kad usporedujes 200km/h i toleranciju od 10%. Apsolutno nikakvih argumenata nema za uvodit ovakve idiotske zakone osim punjenja blagajne da se prikrije nesposobnost vlade.

Миле

pre 3 godine

Много си бре глуп.

(r53, 7. april 2021 23:40)
Ево ја последњих 15 година путујем лети из Београда у Ровињ и, замисли, морам да возим кроз Хрватску. Још који месец и ето ме поново.

Bulidza

pre 3 godine

Mozda nekog uvredi, ali evo i mog poredjenja HR i HU : hrvatski policaj i i carinici vrlo profesio al i, ljubazni, uvek pozdrave i pozele “ sretan put “, a hrvatski narod kako ko, ima onih koji ne vole Srbe, onih koji nas mrze i onih kojima je svejedno ko smo ( bas taj redosled ), a sto se tice madjara 100% im je svejedno ko smo, a sto se tice policije, carine, sluzbenih lica vrlo su primitivni, prosti, gledaju sa nas oplackaju na svaki nacin, tako da uvek idem preko Hrvatske, kada idem na zapad. I slovenacki policajci i catinici su nesto slicno madjarskim. Ratovali smo sa hrvatima, ali su korektniji od svih oko nas, uz izuzetak Rumuna koji su najprijatniji.

rebro

pre 3 godine

@mr, ja ću iz Praga sa suprugom i sinom da dođem u Istru na letovanje, ali mi ograničenje brzine nikada nije bio problem. Ako piše 50km/h ja vozim 48 i briga me za radare. Probaj i ti.

C i n i k

pre 3 godine

Svakako kada putujem za Srbiju i nazad, Hrvatsku i Sloveniju izbegavam u sirokom luku iz mnogo razloga ovo je jos jedan vise.
(riki.fr, 07. april 2021 18:56

Ispravno..

rebro

pre 3 godine

@Павић, a ti vozi 48, 49 ili 50km/h i newće puniti budžet. Nikad mi nije bilo jasno kako to da srpski vozači poštuiju zakone drugih država kada tamo voze, a u Srbiji samo udri po gasu.

r53

pre 3 godine

Стварно не знам где се то путује а да мора да се иде кроз Хрватску? Да су они на месту Мађарске то би био проблем, а овако могу и џабе путарину да ставе, и да брзина буде ко у Немачкој, опет ћу ићи преко Мађарске
(mr, 07. april 2021 19:59)
Ево ја последњих 15 година путујем лети из Београда у Ровињ и, замисли, морам да возим кроз Хрватску. До Загреба је досадно, после углавном прелепо, кривудави аутопут до Ријеке па истарски Ипсилон. Подсећа ме и на период 80-их кад сам туда ишао с родитељима. Још који месец и ето ме поново.

Pera

pre 3 godine

U Hrvatskoj se tolerisalo do 154 na sat ako se dobro sećam. Imaju neku zanimljivu matematiku pa subpresretacibjurili samo one koji voze brže od 154 na sat.

Dakle, nije 143.

EU Citizen^2

pre 3 godine

Verovatno pripremali neki "stručnjaci", u prevodu, komunjare i aktivisti koji bi najradije ukinuli automobile, ili barem, smanjili brzinu na 20 u gradu i 70 na autoputu :))) Kad padne neomarksistička diktatura ovde u EU, barem u nekim zemljama na to se neće dugo čekati, mafa podrazumeva izlazak iz tamnice naroda, naravno, prvi potez čistka takvog ološa iz državnih institucija i sa državnih umiverziteta, dosta su trovali i pravili štetu.
(EU Citizen, 7. april 2021 20:54)

Automobile treba svesti na najmanji mogući broj. I posle masovnije upotrebe električnih automobila, automobili i njihova proizvodnja, kao i sve oko automobila će ostati jedan od najvećih i zagđivača kao i potrošnje prirodnih resursa.
Za to ne treba biti "komunjara" već imati zdrav razum.
Uz obaveznu sterilizaciju oba roditelja posle prvog deteta takve mere bi dale šanse planeti da se oporavi.
A onih 0.5 promila bit trebalo svesti na apsolutnu 0 uz drakonske kazne (oduzimanje vozila, prisilna sterilizacija...). Nema razloga tetošiti pijandure.

T

pre 3 godine

"naplaćivati kazne za 51kmh u zoni gde je ograničenje 50 također je idiotski, neka tolerancija bi trebala da postoji tipa do 5kmh"
Pa onda 50 postaje 55, koja je razlika? Onda mogu da kazu da je ogranicenje 45 da bi kaznjavali 50 i vise. Zar onda nije logicnije da ogranicenje zaista bude ogranicenje? Svede ti se na isto, bar ne moras da racunas u glavi sta je "pravo" ogranicenje.

EU Citizen

pre 3 godine

Verovatno pripremali neki "stručnjaci", u prevodu, komunjare i aktivisti koji bi najradije ukinuli automobile, ili barem, smanjili brzinu na 20 u gradu i 70 na autoputu :))) Kad padne neomarksistička diktatura ovde u EU, barem u nekim zemljama na to se neće dugo čekati, mafa podrazumeva izlazak iz tamnice naroda, naravno, prvi potez čistka takvog ološa iz državnih institucija i sa državnih umiverziteta, dosta su trovali i pravili štetu.

Bane

pre 3 godine

Kad sam počinjao da vozim, automobili nisu imali vazdušne jastuke, ABS, ESP, pojaseve pozadi. Zimske gume nisu bile obavezne a radara na putevima je bilo jako retko. Uživalo se u vožnji a vozači su pre svega bili odgovorni prema sebi i drugim učesnicima u saobraćaju. Kakvo je stanje danas, znate i sami.
(Vakcinisan, 07. april 2021 11:30)

I ja sam poceo da vozim otprilike u to vreme, samo zaboravljas da se tada auto preko 100 ks smatrao sportskim autom. Golf 2 GTI ili Opel suza GSI imali po 115 ks.

Automobili od 80-90ks smatrali se ozbiljnim automobilima, Mercedes w124 200d imao 75 ks, u prvih par brzina kada polazis iz mesta standardno se vozio sa papucicom pritisnutom do poda.

Danas se podsmevaju autima koji nemaju bar 140 ks.

mr

pre 3 godine

Стварно не знам где се то путује а да мора да се иде кроз Хрватску? Да су они на месту Мађарске то би био проблем, а овако могу и џабе путарину да ставе, и да брзина буде ко у Немачкој, опет ћу ићи преко Мађарске

Coyote

pre 3 godine

(Sitna Slova, 07. april 2021 12:03) Ljudima koji sami ne razumeju očigledno se ne isplati bilo sta objasnjavati. Mediokriteti ce držati svoju poziciju “postuj ograničenje brzine” po svaku cenu.

Robert

pre 3 godine

Volio bih da kad se iznose činjenice da one onda budu barem argumentirane i točne,,, netko je u komentaru napisao kako je prosječna starost automobila u RH 14.1 god,, što definitivno ne odgovara istini,, prosječna starost je 12 god a na nivou EU je 10.9 god,,to nas svrstava u sredinu ljestvice EU,, najstarije automobile voze grci 15,7 g,, Litva,, estonija,, Rumunjska,, Bugrska etc, etc,, najmlađi flotu ima luxemburg cca 8 god,,Njemačka 8.7,,Austrija 8.7,,što se brzine tiće dobro je da se radi na nultoj toleranciji prekoračenja brzine kao i na alkoholu,,pa ti ak hočeš cugat i vozit 200 na sat,,, izvoli,,, kad te policija klepi s kaznom od 3 tisuće eura nema problema

deki

pre 3 godine

Баш бих волио да видим свеобухватно истраживање на основу кога је граница за алкохол смањена са 0,3 на 0,2 промила.
Шта нама све продају...
Prvo bih voleo da saznam na osnovu čega je smanjeno sa 0,5 na 0,3:)
Ništa se nije promenilo ni kada je sa 0,5 smanjeno na 0,3 promila neće ni ako se smanji na 0,2 a bogami neće ako bude bilo 0...Uvek ispaštaju normalne osobe koje bi popile (iz nekog razloga) , do dva piva, do dve čaše vina ili do dve čašice žestine...

cvrko

pre 3 godine

Mkd@
Moj necak je u Švajcarskoj platio 1700 SFR i još su mu rekli da je imao srece,da je bio brzi za samo 10km/h onda bi sledilo oduzimanje auta :(

Dr. Sokrates

pre 3 godine

Neki kažu da radari imaju grešku od +/-3%. Možda oni stari, ovi novi su na 1%. Ali to je nebitno, brzinomer na automobilu uvek pokazuje 4-5 km/h veću brzinu a brzinomer je jedini merodavan za vozača. Sve ostalo je kalkulacija i namerno kršenje propisa. Nema potrebe da se ljutite ako su vas uhvatili, namerno ste i svesno kršili propise. Ako imate veće točkove na automobilu od propisanih proizvođačem, izbaždarite brzinomer za te točkove kad ste već promenili fabričke karakteristike automobila. Svaka toleranicija na brzinu je dobra volja države. U nekim državama ne postoji i nemaju problema za obaranjem kazni na sudu, zakonski se sve to vrlo lako rešava.

GlasBrisela

pre 3 godine

Najvise me zabole srce, kada procitah da to vredi i za vozace iz Srbije, a ne samo za vozace iz EU i ostalog sveta!! Opet nesto novo protiv Srba! Hrvatska nas ne pusta na miru!

zasto englezi voze pogresnom stranom

pre 3 godine

@...Saobraćajna pravila ne mogu da menjaju države, to je međunarodni zakon.
A to koliko će da progledaju kroz prste.. mogu da menjaju svaki dan. I to zavisi od mnogo čega.
(Mister, 07. april 2021 13:41)

Odakle ti ta ideja o medjunarodnom zakonu. Tacno da postoje neke medjunarodne konvencije koje zemlje potpisnice moraju da ispostuju, ali svakako da drzave imaju svoje zakone koje mogu menjati po svojim potrebama. Ne znam da li EU ima neki jedinstven propis za svoje clanice, ali univerzalno prihvacen medjunarodni zakon ne postoji, niti postoji zakonodavno telo koje bi ga moglo doneti

Čeki opinionista del cazzo

pre 3 godine

Pozdravljam inicijativu za nultu toleranciju.Ali ne samo alkohola, već i težih lekova i droge.
To već važi za profesionalne vozače ,ali džabe nama naša trezvenost kada dođe pijano-drogirani-tabletaš i ubije te.
Koliko se sećam zadnji "Saab-ovi" su imali neki senzor koji nije dozvoljavao startovanje motora ako je čovek pijan. Šta je bilo sa time?Da li to neko još ugrađuje? Meni je to imalo smisla...

Miki

pre 3 godine

Kaznili su me zbog vožnje vrzinom od 56km/č na mestu gde je ograničenje 50. Na ravnom putu kroz selo u Vojvodini. U 23:30, kada nema žive duše na putu. BG registracija, prosto mami lokalne saobraćajce da nešto naplate... kao da nama pare rastu na grani.

Mikica

pre 3 godine

@socijalni eksperiment
Maksimalna brzina automobila koja daleko premašuje maksimalno dozvoljenu brzinu na auto putu je posledica snage motora. Ugradnja motora velike snage nema za cilj postizanje velikih brzina već ubrzanja.
Američke vlasti su 80-tih razmišljale kao ti pa su zabranile prodaju automobila koji na brzinometru imaju ispisane veće brzine nego što je to bili dozvoljeno na njihovim auto putevima. Vozači tako nisu mogli da znaju koliko su prekoračili max dozvoljenu brzinu. Od tog propisa su posle odustali.
Nemci da bi podržali svoju auto industriju skupih premijum vozila uporno istrajavaju na neograničenoj brzini na nekim deonicama njihovih auto puteva. Nema nikakvih do?aza da se zbog toga na tim deonica dešava više nesreća.

Rade, ZG

pre 3 godine

To nema nikakve veze sa sigurnošću nego sa otimačinom lopovske države. Imamo više općina od Velike Britanije samo da bi uhljebili svoje birače i nije im dosta.

Макарије

pre 3 godine

Баш бих волио да видим свеобухватно истраживање на основу кога је граница за алкохол смањена са 0,3 на 0,2 промила.
Шта нама све продају...
А можда су и осигурања потплатила неке "експерте" да то изгурају, ко би се тога сјетио.
Главни проблем у саобраћају је што прашинари жицкају Вајферта и онда сваки главоња зна да ће се вјероватно извући.
Кад у делиријуму покосе људе на аутобуској станици, онда се сви питају откуд овакво понашање.

Joca

pre 3 godine

Prazna blagajna pa uvode koje kakve zakone,namete da uredno isplacuju place nepotrebnom ogromnom drzavnom aparatu.To je istina.Da im je stalo do sigurnosti u prometu smanjili bi ogrome namete,poreze pri kupovini novog auta.Prosjecna atarost auta u hr 14.1 god

Toni

pre 3 godine

Koliko pratim ovu problematiku, skapirao sam da je u većini fatalnih slučajeva problem bio alkohol (ili druge psihoaktivne supstance). Brzina tu i tamo, 10% bi svakako trebalo biti prihvatljivo.

Slavko_Malmö

pre 3 godine

U Svedskoj je tolerancia na alkohol nula. Zato je kod njih u prosloj godini poginulo samo 190 ljudi u saobracaju, dok u Srbiji toliko pogine za mesec dana

Socijalni eksperiment

pre 3 godine

Nikad mi neće biti jasno zašto države dozvoljavaju prodaju automobila koji prelaze maksimalne dozvoljene brzine kretanja unutar njih samih. Maksimalna brzina kretanja je u 99.9 % država ograničena na 120-130 km/h a prosečni automobil danas bez problema može da razvije i do 220 km/h.
U čemu je problem da se fabrički ograniči maksimalna brzina automobila na 130 km/h? Samo jedan propis je dovoljan za to. Tako da moram da se složim sa onima koji u ovome vide jeftin način za popunu budžeta uvijen u brigu za ljudske živote.

Bgd

pre 3 godine

nisam protiv zakona ali ono sto zele i ono sto se radi nema veze jedno sa drugim, osim punjenja budzeta.
saobracajna nekultura i neozbiljnost je problem a to se ne pravi sa ovim kaznama.
(kojot, 7. april 2021 11:41)

Nego kako se rešava? Kultura ponašanja i ozbiljnost se nose iz kuće, nije država dužna da te vaspitava već da te natera da poštuješ zakon. Ako nisi dovoljno zreo i ozbiljan da to razumeš onda ćeš snositi posledice. Prestanite da filozofirate i poštujte zakon. Ako je ograničenje 130 na autoputu a ti voziš 150 logično je da ćeš platiti kaznu i logično je da se iz toga puni budžet, ne znam šta očekuješ? Nagradu možda? Ja vas ljudi ne razumem, vozim skoro 20 godina i svaki put kad me je policija zaustavila i kazne koje sam platio bile su sa razlogom.

Mkd

pre 3 godine

Tema je Hrvatska ali da kazem za Makedoniju da policija i ovde pocinje da meri brzinu na autoputevima u oba pravca prema Grckoj ima barem dve kontrole dnevno .Rekli su mi da toleriraju do 20 kmh iznad znaci na autoputu do 140 max .Mene su kaznili sa 141kmh nisam se bunio jer je kazna blaga 20 evra ako je platite u roku od 8 dana 10 evra.Samo ne vidim poentu u tome to sam i njima rekao da Cela Evropa na autoputevima tolerishe do okolo 150 kmh. Tako da cisto za informaciju budite oprezni i vozite bezbedno .

Mister

pre 3 godine

Kada sam pročitao naslov, mislio sam da su poludeli kao naši.
Saobraćajna pravila ne mogu da menjaju države, to je međunarodni zakon.
A to koliko će da progledaju kroz prste.. mogu da menjaju svaki dan. I to zavisi od mnogo čega.

T

pre 3 godine

@Vakcinisan Broj ljudi koji gine u saobracajnim nesrecama u svim zemljama, pa i Srbiji opada, pogotovo ako se uzme u obzir broj predjenih kilometara koji svuda raste. Tako da ne vidim sta su vazdusni jastuci, pojasevi, ABS i ostale stvari pokvarile u voznji. Mozda ti smeta pojas, ali mi vazdusni jastuk npr. ne smeta jer mi se (srecom) do sada nije aktivirao nikada. Slicno vazi i za ostala pomagala. A i dalje nije zabranjeno voziti auto koji nema ta pomagala. Kupi neki stari auto i slobodno ga vozi.

mario

pre 3 godine

Punjenje budzeta Nema alternativu - samo kaznjavaju - narod cuti - Pa neka cuti !
(Stanko -obicaji su stariji od zakona !, 7. april 2021 10:19)
Znaći po tebi trrebalo dopustiti da radi tko šta hoće i da voze pijani itd i da se zbog toga ne kažnjava.?Nikada nisam mogao shvatiti taj mentalitet da tebi neko hoće zlo jer te kaznio što si ti vozio više od dopuštene brzine ili pijan ćudo je ovaj balkanski mentalitet.

dexter

pre 3 godine

Ako je dozvoljeno 0,5 promila alkohola pri vožnji, što je oko 1-2 piva, trebali bi da tolerišu i 1-2 buksne pri vožnji! Napušen retko izaziva probleme, pijan uvek. Pijan i napušen je van kategorije.

Sitna Slova

pre 3 godine

Kad god se pomene neki zakonski propis, komentari budu punjenje budzeta. Pa zar vas neko tera da prekoracite brzinu i platite kaznu. Sa druge strane ako vozite recimo 15- 20 kmh ispod ogranicenja brzine, da prodjete hrvatsku od srbije do slovenije trebace vam nekih maksimum pola sata vise, a na potrosnji goriva ustedecete trecinu cene putarine.

Rodion Gataulin

pre 3 godine

Ako već pitate, lično se slažem sanultom tolerancijom na alkohol u potpunosti, to nema nikakve veze sa "popunjavanjem budžeta", već samo da li je vozač neogovorna stoka ili nije. Što se tiče ograničenja brzine, naplaćivati kazne za 51kmh u zoni gde je ograničenje 50 također je idiotski, neka tolerancija bi trebala da postoji tipa do 5kmh (bez obzira na ograničenje) jer ne vozimo non-stop na cruise control ili speed limiter nego nekad možda i pređemo malo iznad npr pri preticanju.

kojot

pre 3 godine

nisam protiv zakona ali ono sto zele i ono sto se radi nema veze jedno sa drugim, osim punjenja budzeta.
saobracajna nekultura i neozbiljnost je problem a to se ne pravi sa ovim kaznama.

hmmmm

pre 3 godine

Punjenje budzeta Nema alternativu - samo kaznjavaju - narod cuti - Pa neka cuti !
(Stanko -obicaji su stariji od zakona !, 07. april 2021 10:19)

Kako će se to tačno budžet puniti ako se ljudi pridržavaju propisa i ne voze preko ograničenja ili pod dejstvom alkohola?

Ili je bolje ne kažnjavati uopšte i dozvoliti da svako vozi kako hoće? I nemojte da mi spominjete Nemačku i autoban - i tamo postoje rigorozna ograničenja izuzev na nekim delovima autobana.

A što se tiče podatka da se u Evropi toleriše 10 ili 20% preko ograničenja - to je mit. Par puta sam platio kaznu od 2-3 km preko ograničenja na 80 i 100 km/h. Nisu drastične kazne za ta mala prekoračenja (oko 100 eura, 50 ako platiš u roku od nedelju dana) ali su kazne.

Vakcinisan

pre 3 godine

Kad sam počinjao da vozim, automobili nisu imali vazdušne jastuke, ABS, ESP, pojaseve pozadi. Zimske gume nisu bile obavezne a radara na putevima je bilo jako retko. Uživalo se u vožnji a vozači su pre svega bili odgovorni prema sebi i drugim učesnicima u saobraćaju. Kakvo je stanje danas, znate i sami.

Neko iz mase

pre 3 godine

Saobraćajni zakoni su stvarno problem. Jer se i kod kos i kod susjeda vrlo selektivno primenjuju. Inače su prilično dobri ali ih treba kvalitetno i pošteno sprovoditi.
Mislim da je probna dozvola od dve godine besmislica, baš zbog onih kojima se može i koji će da divljaju u svakom slučaju. Takođe je nulta tolerancija problem jer i neka jela mogu da pokažu alkohol u krvi. Ali ne treba relaksirati dosadašnja pravila u svakom slučaju. Tolerancija prekoračenja brzine od par procenata je nešto što bi moralo da se uvede.

procenat ovde, procenat tamo i eto bogatstva

pre 3 godine

Vidim da je većini komentara promakla informacija "da bi se mera sprovela, potrebno je da lokalne samouprave nabave nove uređaje za merenje brzine." što će reći da će opet neko da "omrsi brke". Mogu oni tako svakih 5 godina da menjaju zakone za "dobrobit gradjana" ali kad se nabavlja oprema zna se ko tu zaradjuje.

praher

pre 3 godine

Ova mera otvara mogućnost zloupotrebe od strane saobracajne policije. Mora postojati bar minimalna tolerancija jer ni jedan merni uredjaj nije perfektan, kao ni kilometar sat. Veći profil, prečnik, različit pritisak pneumatika kao i drugi elementi mogu uticati i na merenu vrednost brzine. Apsolutno sam za postovanje propisa, ali ovo je put u proizvoljno kažnjavanje.

Павић

pre 3 godine

Код нас нема никакве толеранције. На 51кмч иде казна па ти види. Буџет мора да се пуни. За алкохол се слажем. Ту не сме бити толеранције. Ако ћеш да лочеш иди кући таксијем.

uniBIH

pre 3 godine

Danas niža ogranicenja na mnogo boljim cestama i neuporedivo sigurnijim automobilima nego prije 20 godina.
Hajde da podrzim u gradu ogranicenja, hajde i medjugradsko maltretiranke sa cestim ogranicenjima 60, ali cemu ogranicenje na bezbjednim dionicama auto-puta? AP se i pravi da bi se brzo i bezbjedno putovalo, danasnja vozila krecu se neosjetno 150 kmh na auto-putu. Treba ukinuti ogranicenje brzine na AP, nisu germani ludi, a striktno kontrolisati u gradu i u zonama skole.

Totalnonebitan

pre 3 godine

Ne postoji apsolutno tacan radar, odstupanja su +/- 3% od izmerene brzine. Apsolutna 0 kod alkohola i to je tesko. Vec su imali slucaj sa covekom 0.1 zbog voca koje je pojeo, islo i do Stazbura.

Павић

pre 3 godine

Код нас нема никакве толеранције. На 51кмч иде казна па ти види. Буџет мора да се пуни. За алкохол се слажем. Ту не сме бити толеранције. Ако ћеш да лочеш иди кући таксијем.

praher

pre 3 godine

Ova mera otvara mogućnost zloupotrebe od strane saobracajne policije. Mora postojati bar minimalna tolerancija jer ni jedan merni uredjaj nije perfektan, kao ni kilometar sat. Veći profil, prečnik, različit pritisak pneumatika kao i drugi elementi mogu uticati i na merenu vrednost brzine. Apsolutno sam za postovanje propisa, ali ovo je put u proizvoljno kažnjavanje.

uniBIH

pre 3 godine

Danas niža ogranicenja na mnogo boljim cestama i neuporedivo sigurnijim automobilima nego prije 20 godina.
Hajde da podrzim u gradu ogranicenja, hajde i medjugradsko maltretiranke sa cestim ogranicenjima 60, ali cemu ogranicenje na bezbjednim dionicama auto-puta? AP se i pravi da bi se brzo i bezbjedno putovalo, danasnja vozila krecu se neosjetno 150 kmh na auto-putu. Treba ukinuti ogranicenje brzine na AP, nisu germani ludi, a striktno kontrolisati u gradu i u zonama skole.

Sitna Slova

pre 3 godine

Kad god se pomene neki zakonski propis, komentari budu punjenje budzeta. Pa zar vas neko tera da prekoracite brzinu i platite kaznu. Sa druge strane ako vozite recimo 15- 20 kmh ispod ogranicenja brzine, da prodjete hrvatsku od srbije do slovenije trebace vam nekih maksimum pola sata vise, a na potrosnji goriva ustedecete trecinu cene putarine.

Totalnonebitan

pre 3 godine

Ne postoji apsolutno tacan radar, odstupanja su +/- 3% od izmerene brzine. Apsolutna 0 kod alkohola i to je tesko. Vec su imali slucaj sa covekom 0.1 zbog voca koje je pojeo, islo i do Stazbura.

Vakcinisan

pre 3 godine

Kad sam počinjao da vozim, automobili nisu imali vazdušne jastuke, ABS, ESP, pojaseve pozadi. Zimske gume nisu bile obavezne a radara na putevima je bilo jako retko. Uživalo se u vožnji a vozači su pre svega bili odgovorni prema sebi i drugim učesnicima u saobraćaju. Kakvo je stanje danas, znate i sami.

hmmmm

pre 3 godine

Punjenje budzeta Nema alternativu - samo kaznjavaju - narod cuti - Pa neka cuti !
(Stanko -obicaji su stariji od zakona !, 07. april 2021 10:19)

Kako će se to tačno budžet puniti ako se ljudi pridržavaju propisa i ne voze preko ograničenja ili pod dejstvom alkohola?

Ili je bolje ne kažnjavati uopšte i dozvoliti da svako vozi kako hoće? I nemojte da mi spominjete Nemačku i autoban - i tamo postoje rigorozna ograničenja izuzev na nekim delovima autobana.

A što se tiče podatka da se u Evropi toleriše 10 ili 20% preko ograničenja - to je mit. Par puta sam platio kaznu od 2-3 km preko ograničenja na 80 i 100 km/h. Nisu drastične kazne za ta mala prekoračenja (oko 100 eura, 50 ako platiš u roku od nedelju dana) ali su kazne.

Rade, ZG

pre 3 godine

To nema nikakve veze sa sigurnošću nego sa otimačinom lopovske države. Imamo više općina od Velike Britanije samo da bi uhljebili svoje birače i nije im dosta.

Bgd

pre 3 godine

nisam protiv zakona ali ono sto zele i ono sto se radi nema veze jedno sa drugim, osim punjenja budzeta.
saobracajna nekultura i neozbiljnost je problem a to se ne pravi sa ovim kaznama.
(kojot, 7. april 2021 11:41)

Nego kako se rešava? Kultura ponašanja i ozbiljnost se nose iz kuće, nije država dužna da te vaspitava već da te natera da poštuješ zakon. Ako nisi dovoljno zreo i ozbiljan da to razumeš onda ćeš snositi posledice. Prestanite da filozofirate i poštujte zakon. Ako je ograničenje 130 na autoputu a ti voziš 150 logično je da ćeš platiti kaznu i logično je da se iz toga puni budžet, ne znam šta očekuješ? Nagradu možda? Ja vas ljudi ne razumem, vozim skoro 20 godina i svaki put kad me je policija zaustavila i kazne koje sam platio bile su sa razlogom.

Slavko_Malmö

pre 3 godine

U Svedskoj je tolerancia na alkohol nula. Zato je kod njih u prosloj godini poginulo samo 190 ljudi u saobracaju, dok u Srbiji toliko pogine za mesec dana

procenat ovde, procenat tamo i eto bogatstva

pre 3 godine

Vidim da je većini komentara promakla informacija "da bi se mera sprovela, potrebno je da lokalne samouprave nabave nove uređaje za merenje brzine." što će reći da će opet neko da "omrsi brke". Mogu oni tako svakih 5 godina da menjaju zakone za "dobrobit gradjana" ali kad se nabavlja oprema zna se ko tu zaradjuje.

Miki

pre 3 godine

Kaznili su me zbog vožnje vrzinom od 56km/č na mestu gde je ograničenje 50. Na ravnom putu kroz selo u Vojvodini. U 23:30, kada nema žive duše na putu. BG registracija, prosto mami lokalne saobraćajce da nešto naplate... kao da nama pare rastu na grani.

Neko iz mase

pre 3 godine

Saobraćajni zakoni su stvarno problem. Jer se i kod kos i kod susjeda vrlo selektivno primenjuju. Inače su prilično dobri ali ih treba kvalitetno i pošteno sprovoditi.
Mislim da je probna dozvola od dve godine besmislica, baš zbog onih kojima se može i koji će da divljaju u svakom slučaju. Takođe je nulta tolerancija problem jer i neka jela mogu da pokažu alkohol u krvi. Ali ne treba relaksirati dosadašnja pravila u svakom slučaju. Tolerancija prekoračenja brzine od par procenata je nešto što bi moralo da se uvede.

mario

pre 3 godine

Punjenje budzeta Nema alternativu - samo kaznjavaju - narod cuti - Pa neka cuti !
(Stanko -obicaji su stariji od zakona !, 7. april 2021 10:19)
Znaći po tebi trrebalo dopustiti da radi tko šta hoće i da voze pijani itd i da se zbog toga ne kažnjava.?Nikada nisam mogao shvatiti taj mentalitet da tebi neko hoće zlo jer te kaznio što si ti vozio više od dopuštene brzine ili pijan ćudo je ovaj balkanski mentalitet.

Rodion Gataulin

pre 3 godine

Ako već pitate, lično se slažem sanultom tolerancijom na alkohol u potpunosti, to nema nikakve veze sa "popunjavanjem budžeta", već samo da li je vozač neogovorna stoka ili nije. Što se tiče ograničenja brzine, naplaćivati kazne za 51kmh u zoni gde je ograničenje 50 također je idiotski, neka tolerancija bi trebala da postoji tipa do 5kmh (bez obzira na ograničenje) jer ne vozimo non-stop na cruise control ili speed limiter nego nekad možda i pređemo malo iznad npr pri preticanju.

GlasBrisela

pre 3 godine

Najvise me zabole srce, kada procitah da to vredi i za vozace iz Srbije, a ne samo za vozace iz EU i ostalog sveta!! Opet nesto novo protiv Srba! Hrvatska nas ne pusta na miru!

Bane

pre 3 godine

Kad sam počinjao da vozim, automobili nisu imali vazdušne jastuke, ABS, ESP, pojaseve pozadi. Zimske gume nisu bile obavezne a radara na putevima je bilo jako retko. Uživalo se u vožnji a vozači su pre svega bili odgovorni prema sebi i drugim učesnicima u saobraćaju. Kakvo je stanje danas, znate i sami.
(Vakcinisan, 07. april 2021 11:30)

I ja sam poceo da vozim otprilike u to vreme, samo zaboravljas da se tada auto preko 100 ks smatrao sportskim autom. Golf 2 GTI ili Opel suza GSI imali po 115 ks.

Automobili od 80-90ks smatrali se ozbiljnim automobilima, Mercedes w124 200d imao 75 ks, u prvih par brzina kada polazis iz mesta standardno se vozio sa papucicom pritisnutom do poda.

Danas se podsmevaju autima koji nemaju bar 140 ks.

r53

pre 3 godine

Стварно не знам где се то путује а да мора да се иде кроз Хрватску? Да су они на месту Мађарске то би био проблем, а овако могу и џабе путарину да ставе, и да брзина буде ко у Немачкој, опет ћу ићи преко Мађарске
(mr, 07. april 2021 19:59)
Ево ја последњих 15 година путујем лети из Београда у Ровињ и, замисли, морам да возим кроз Хрватску. До Загреба је досадно, после углавном прелепо, кривудави аутопут до Ријеке па истарски Ипсилон. Подсећа ме и на период 80-их кад сам туда ишао с родитељима. Још који месец и ето ме поново.

Socijalni eksperiment

pre 3 godine

Nikad mi neće biti jasno zašto države dozvoljavaju prodaju automobila koji prelaze maksimalne dozvoljene brzine kretanja unutar njih samih. Maksimalna brzina kretanja je u 99.9 % država ograničena na 120-130 km/h a prosečni automobil danas bez problema može da razvije i do 220 km/h.
U čemu je problem da se fabrički ograniči maksimalna brzina automobila na 130 km/h? Samo jedan propis je dovoljan za to. Tako da moram da se složim sa onima koji u ovome vide jeftin način za popunu budžeta uvijen u brigu za ljudske živote.

Toni

pre 3 godine

Koliko pratim ovu problematiku, skapirao sam da je u većini fatalnih slučajeva problem bio alkohol (ili druge psihoaktivne supstance). Brzina tu i tamo, 10% bi svakako trebalo biti prihvatljivo.

Mkd

pre 3 godine

Tema je Hrvatska ali da kazem za Makedoniju da policija i ovde pocinje da meri brzinu na autoputevima u oba pravca prema Grckoj ima barem dve kontrole dnevno .Rekli su mi da toleriraju do 20 kmh iznad znaci na autoputu do 140 max .Mene su kaznili sa 141kmh nisam se bunio jer je kazna blaga 20 evra ako je platite u roku od 8 dana 10 evra.Samo ne vidim poentu u tome to sam i njima rekao da Cela Evropa na autoputevima tolerishe do okolo 150 kmh. Tako da cisto za informaciju budite oprezni i vozite bezbedno .

Макарије

pre 3 godine

Баш бих волио да видим свеобухватно истраживање на основу кога је граница за алкохол смањена са 0,3 на 0,2 промила.
Шта нама све продају...
А можда су и осигурања потплатила неке "експерте" да то изгурају, ко би се тога сјетио.
Главни проблем у саобраћају је што прашинари жицкају Вајферта и онда сваки главоња зна да ће се вјероватно извући.
Кад у делиријуму покосе људе на аутобуској станици, онда се сви питају откуд овакво понашање.

Robert

pre 3 godine

Volio bih da kad se iznose činjenice da one onda budu barem argumentirane i točne,,, netko je u komentaru napisao kako je prosječna starost automobila u RH 14.1 god,, što definitivno ne odgovara istini,, prosječna starost je 12 god a na nivou EU je 10.9 god,,to nas svrstava u sredinu ljestvice EU,, najstarije automobile voze grci 15,7 g,, Litva,, estonija,, Rumunjska,, Bugrska etc, etc,, najmlađi flotu ima luxemburg cca 8 god,,Njemačka 8.7,,Austrija 8.7,,što se brzine tiće dobro je da se radi na nultoj toleranciji prekoračenja brzine kao i na alkoholu,,pa ti ak hočeš cugat i vozit 200 na sat,,, izvoli,,, kad te policija klepi s kaznom od 3 tisuće eura nema problema

Joca

pre 3 godine

Prazna blagajna pa uvode koje kakve zakone,namete da uredno isplacuju place nepotrebnom ogromnom drzavnom aparatu.To je istina.Da im je stalo do sigurnosti u prometu smanjili bi ogrome namete,poreze pri kupovini novog auta.Prosjecna atarost auta u hr 14.1 god

deki

pre 3 godine

Баш бих волио да видим свеобухватно истраживање на основу кога је граница за алкохол смањена са 0,3 на 0,2 промила.
Шта нама све продају...
Prvo bih voleo da saznam na osnovu čega je smanjeno sa 0,5 na 0,3:)
Ništa se nije promenilo ni kada je sa 0,5 smanjeno na 0,3 promila neće ni ako se smanji na 0,2 a bogami neće ako bude bilo 0...Uvek ispaštaju normalne osobe koje bi popile (iz nekog razloga) , do dva piva, do dve čaše vina ili do dve čašice žestine...

cvrko

pre 3 godine

Mkd@
Moj necak je u Švajcarskoj platio 1700 SFR i još su mu rekli da je imao srece,da je bio brzi za samo 10km/h onda bi sledilo oduzimanje auta :(

rebro

pre 3 godine

@Павић, a ti vozi 48, 49 ili 50km/h i newće puniti budžet. Nikad mi nije bilo jasno kako to da srpski vozači poštuiju zakone drugih država kada tamo voze, a u Srbiji samo udri po gasu.

T

pre 3 godine

@Vakcinisan Broj ljudi koji gine u saobracajnim nesrecama u svim zemljama, pa i Srbiji opada, pogotovo ako se uzme u obzir broj predjenih kilometara koji svuda raste. Tako da ne vidim sta su vazdusni jastuci, pojasevi, ABS i ostale stvari pokvarile u voznji. Mozda ti smeta pojas, ali mi vazdusni jastuk npr. ne smeta jer mi se (srecom) do sada nije aktivirao nikada. Slicno vazi i za ostala pomagala. A i dalje nije zabranjeno voziti auto koji nema ta pomagala. Kupi neki stari auto i slobodno ga vozi.

Bulidza

pre 3 godine

Mozda nekog uvredi, ali evo i mog poredjenja HR i HU : hrvatski policaj i i carinici vrlo profesio al i, ljubazni, uvek pozdrave i pozele “ sretan put “, a hrvatski narod kako ko, ima onih koji ne vole Srbe, onih koji nas mrze i onih kojima je svejedno ko smo ( bas taj redosled ), a sto se tice madjara 100% im je svejedno ko smo, a sto se tice policije, carine, sluzbenih lica vrlo su primitivni, prosti, gledaju sa nas oplackaju na svaki nacin, tako da uvek idem preko Hrvatske, kada idem na zapad. I slovenacki policajci i catinici su nesto slicno madjarskim. Ratovali smo sa hrvatima, ali su korektniji od svih oko nas, uz izuzetak Rumuna koji su najprijatniji.

gulag

pre 3 godine

A onih 0.5 promila bit trebalo svesti na apsolutnu 0 uz drakonske kazne (oduzimanje vozila, prisilna sterilizacija...). Nema razloga tetošiti pijandure.
(EU Citizen^2, april 2021 22:21)

Trebalo bi i sve gojazne kaznjavati jer mogu dobiti infarkt tokom voznje, neka manje jedu.

Tako je to kada divljak pobesni

pre 3 godine

Verovatno pripremali neki "stručnjaci", u prevodu, komunjare i aktivisti koji bi najradije ukinuli automobile, ili barem, smanjili brzinu na 20 u gradu i 70 na autoputu :))) Kad padne neomarksistička diktatura ovde u EU, barem u nekim zemljama na to se neće dugo čekati, mafa podrazumeva izlazak iz tamnice naroda, naravno, prvi potez čistka takvog ološa iz državnih institucija i sa državnih umiverziteta, dosta su trovali i pravili štetu.
(EU Citizen, 7. april 2021 20:54)

Ne mogu cak ni da zamislim svu tvoju frustraciju zivljenja u uredjenoj drzavi.

Pera

pre 3 godine

U Hrvatskoj se tolerisalo do 154 na sat ako se dobro sećam. Imaju neku zanimljivu matematiku pa subpresretacibjurili samo one koji voze brže od 154 na sat.

Dakle, nije 143.

zasto englezi voze pogresnom stranom

pre 3 godine

@...Saobraćajna pravila ne mogu da menjaju države, to je međunarodni zakon.
A to koliko će da progledaju kroz prste.. mogu da menjaju svaki dan. I to zavisi od mnogo čega.
(Mister, 07. april 2021 13:41)

Odakle ti ta ideja o medjunarodnom zakonu. Tacno da postoje neke medjunarodne konvencije koje zemlje potpisnice moraju da ispostuju, ali svakako da drzave imaju svoje zakone koje mogu menjati po svojim potrebama. Ne znam da li EU ima neki jedinstven propis za svoje clanice, ali univerzalno prihvacen medjunarodni zakon ne postoji, niti postoji zakonodavno telo koje bi ga moglo doneti

kojot

pre 3 godine

nisam protiv zakona ali ono sto zele i ono sto se radi nema veze jedno sa drugim, osim punjenja budzeta.
saobracajna nekultura i neozbiljnost je problem a to se ne pravi sa ovim kaznama.

Dr. Sokrates

pre 3 godine

Neki kažu da radari imaju grešku od +/-3%. Možda oni stari, ovi novi su na 1%. Ali to je nebitno, brzinomer na automobilu uvek pokazuje 4-5 km/h veću brzinu a brzinomer je jedini merodavan za vozača. Sve ostalo je kalkulacija i namerno kršenje propisa. Nema potrebe da se ljutite ako su vas uhvatili, namerno ste i svesno kršili propise. Ako imate veće točkove na automobilu od propisanih proizvođačem, izbaždarite brzinomer za te točkove kad ste već promenili fabričke karakteristike automobila. Svaka toleranicija na brzinu je dobra volja države. U nekim državama ne postoji i nemaju problema za obaranjem kazni na sudu, zakonski se sve to vrlo lako rešava.

T

pre 3 godine

"naplaćivati kazne za 51kmh u zoni gde je ograničenje 50 također je idiotski, neka tolerancija bi trebala da postoji tipa do 5kmh"
Pa onda 50 postaje 55, koja je razlika? Onda mogu da kazu da je ogranicenje 45 da bi kaznjavali 50 i vise. Zar onda nije logicnije da ogranicenje zaista bude ogranicenje? Svede ti se na isto, bar ne moras da racunas u glavi sta je "pravo" ogranicenje.

mr

pre 3 godine

Стварно не знам где се то путује а да мора да се иде кроз Хрватску? Да су они на месту Мађарске то би био проблем, а овако могу и џабе путарину да ставе, и да брзина буде ко у Немачкој, опет ћу ићи преко Мађарске

rebro

pre 3 godine

@mr, ja ću iz Praga sa suprugom i sinom da dođem u Istru na letovanje, ali mi ograničenje brzine nikada nije bio problem. Ako piše 50km/h ja vozim 48 i briga me za radare. Probaj i ti.

Kinesce

pre 3 godine

Volio bih da kad se iznose činjenice da one onda budu barem argumentirane i točne,,, netko je u komentaru napisao kako je prosječna starost automobila u RH 14.1 god,, što definitivno ne odgovara istini,, prosječna starost je 12 god a na nivou EU je 10.9 god,,to nas svrstava u sredinu ljestvice EU,, najstarije automobile voze grci 15,7 g,, Litva,, estonija,, Rumunjska,, Bugrska etc, etc,, najmlađi flotu ima luxemburg cca 8 god,,Njemačka 8.7,,Austrija 8.7,,što se brzine tiće dobro je da se radi na nultoj toleranciji prekoračenja brzine kao i na alkoholu,,pa ti ak hočeš cugat i vozit 200 na sat,,, izvoli,,, kad te policija klepi s kaznom od 3 tisuće eura nema problema
(Robert, 7. april 2021 18:08)

Je istina je,prosjecna starost auta u HR je 14.1god. Pricas gluposti kako i za starost auta,tako i za toleranciju na brzinu,tolerancija mora postojati,sve i da hocemo ne mozemo voziti na tempomat jer imamo krntije od auta koje to ni nemaju. Ne mozes buljit i drzat oci na brzinomjeru svake sekunde da nebi presao 1km/h slucajno,to je puno opasnije. Da vozis i 20 ispod ogranicenja,u pretjecanju ces preci ogranicenje sigurno,ili ti pretjeces 3 gladne godine s 5km/h vecom od toga kojeg pretjeces i ugrozavas takvim pretjecanjem promet iz suprotne trake? Najbolje da nam ukinu aute i da se biciklima vozimo jel? Glup si kad usporedujes 200km/h i toleranciju od 10%. Apsolutno nikakvih argumenata nema za uvodit ovakve idiotske zakone osim punjenja blagajne da se prikrije nesposobnost vlade.

Mikica

pre 3 godine

@socijalni eksperiment
Maksimalna brzina automobila koja daleko premašuje maksimalno dozvoljenu brzinu na auto putu je posledica snage motora. Ugradnja motora velike snage nema za cilj postizanje velikih brzina već ubrzanja.
Američke vlasti su 80-tih razmišljale kao ti pa su zabranile prodaju automobila koji na brzinometru imaju ispisane veće brzine nego što je to bili dozvoljeno na njihovim auto putevima. Vozači tako nisu mogli da znaju koliko su prekoračili max dozvoljenu brzinu. Od tog propisa su posle odustali.
Nemci da bi podržali svoju auto industriju skupih premijum vozila uporno istrajavaju na neograničenoj brzini na nekim deonicama njihovih auto puteva. Nema nikakvih do?aza da se zbog toga na tim deonica dešava više nesreća.

Čeki opinionista del cazzo

pre 3 godine

Pozdravljam inicijativu za nultu toleranciju.Ali ne samo alkohola, već i težih lekova i droge.
To već važi za profesionalne vozače ,ali džabe nama naša trezvenost kada dođe pijano-drogirani-tabletaš i ubije te.
Koliko se sećam zadnji "Saab-ovi" su imali neki senzor koji nije dozvoljavao startovanje motora ako je čovek pijan. Šta je bilo sa time?Da li to neko još ugrađuje? Meni je to imalo smisla...

Mister

pre 3 godine

Kada sam pročitao naslov, mislio sam da su poludeli kao naši.
Saobraćajna pravila ne mogu da menjaju države, to je međunarodni zakon.
A to koliko će da progledaju kroz prste.. mogu da menjaju svaki dan. I to zavisi od mnogo čega.

EU Citizen

pre 3 godine

Verovatno pripremali neki "stručnjaci", u prevodu, komunjare i aktivisti koji bi najradije ukinuli automobile, ili barem, smanjili brzinu na 20 u gradu i 70 na autoputu :))) Kad padne neomarksistička diktatura ovde u EU, barem u nekim zemljama na to se neće dugo čekati, mafa podrazumeva izlazak iz tamnice naroda, naravno, prvi potez čistka takvog ološa iz državnih institucija i sa državnih umiverziteta, dosta su trovali i pravili štetu.

Vozač

pre 3 godine

На 51кмч иде казна па ти види.
(Павић, 7. april 2021 11:12)

Kad vozila idu sa varnih 51 km/h cajger ti pokazuje 54-55 km/h. Zašto bi vozio po cajgeru 54-55 km/h kad je ograničenje 50? Seoski običaj? Nikad nisam kapirao likove koji to rade.

dexter

pre 3 godine

Ako je dozvoljeno 0,5 promila alkohola pri vožnji, što je oko 1-2 piva, trebali bi da tolerišu i 1-2 buksne pri vožnji! Napušen retko izaziva probleme, pijan uvek. Pijan i napušen je van kategorije.

Coyote

pre 3 godine

(Sitna Slova, 07. april 2021 12:03) Ljudima koji sami ne razumeju očigledno se ne isplati bilo sta objasnjavati. Mediokriteti ce držati svoju poziciju “postuj ograničenje brzine” po svaku cenu.

Rynchinoi

pre 3 godine

@Miki: na zapadu kroz većinu sela od 20:00 ili 22:00 do 06:00 je ograničenje 30.
Tih 6 km/h pri udaru u pešaka može biti život ili smrt. A da ne pominjem da ti je auto pokazivao 60km/h, a ograničenje je do 50km/h

Zacvo

pre 3 godine

Što kažu antivakseri kako ja koji vozim sa 2 promila alkohola ugrožavam tebe ako si ti u svom autu sa erbegovima i uredno vezan. To je ista logika kao i pitanje kako ja nevakcinisan ugrožavam tebe vakcinisanog

Миле

pre 3 godine

Много си бре глуп.

(r53, 7. april 2021 23:40)
Ево ја последњих 15 година путујем лети из Београда у Ровињ и, замисли, морам да возим кроз Хрватску. Још који месец и ето ме поново.

Rynchinoi

pre 3 godine

@Makarije: sa 0.2 je jedna čaša/čašica nečega. Sa 0.3 već svi uzimaju i drugu, dok sa 0.5 i po 4-5.
Onaj ko će da sedne pripit i pijan, možeš i 0.0 da staviš, on će opet da bude pripit i pijan

EU Citizen^2

pre 3 godine

Verovatno pripremali neki "stručnjaci", u prevodu, komunjare i aktivisti koji bi najradije ukinuli automobile, ili barem, smanjili brzinu na 20 u gradu i 70 na autoputu :))) Kad padne neomarksistička diktatura ovde u EU, barem u nekim zemljama na to se neće dugo čekati, mafa podrazumeva izlazak iz tamnice naroda, naravno, prvi potez čistka takvog ološa iz državnih institucija i sa državnih umiverziteta, dosta su trovali i pravili štetu.
(EU Citizen, 7. april 2021 20:54)

Automobile treba svesti na najmanji mogući broj. I posle masovnije upotrebe električnih automobila, automobili i njihova proizvodnja, kao i sve oko automobila će ostati jedan od najvećih i zagđivača kao i potrošnje prirodnih resursa.
Za to ne treba biti "komunjara" već imati zdrav razum.
Uz obaveznu sterilizaciju oba roditelja posle prvog deteta takve mere bi dale šanse planeti da se oporavi.
A onih 0.5 promila bit trebalo svesti na apsolutnu 0 uz drakonske kazne (oduzimanje vozila, prisilna sterilizacija...). Nema razloga tetošiti pijandure.

C i n i k

pre 3 godine

Svakako kada putujem za Srbiju i nazad, Hrvatsku i Sloveniju izbegavam u sirokom luku iz mnogo razloga ovo je jos jedan vise.
(riki.fr, 07. april 2021 18:56

Ispravno..

Petar

pre 3 godine

Po meni je logično 10 % tolerancije, jer čovek zatrenutak zaboravi na brzinu i malo prekorači slučajno, bolje nek smanje ograničenje na 120 a da ima malo tolerancije, ipak ljudska mozak nije kompjuter, a nemamo svi tempomat a nekad u gužvi nije za upotrebu.

miloš

pre 3 godine

Naravno alkohol ubija. Uvesti kazne za korišćenje mobilnog od minimum 500 evra a profesionalnim vozačima tj.vozačima kamiona a pogotovo autobusa duplo i za ponovljeni prestup oduzimanje dozvole. Jednostavno ljudi više drže mobilni u rukama nego volan.

Alex

pre 3 godine

Стварно не знам где се то путује а да мора да се иде кроз Хрватску? Да су они на месту Мађарске то би био проблем, а овако могу и џабе путарину да ставе, и да брзина буде ко у Немачкој, опет ћу ићи преко Мађарске
(mr, 07. april 2021 19:59)

Kad god mogu izbegavam Madjare (čitaj uvek). Ne treba niko da mi titra j..ca ali neki kulturan odnos se podrazumeva - dobar dan/ hvala / srećan put. To kod njih to ne postoji. Vrlo nevaspitani i neljubazni, gledaju na svaki način da vas oderu za koji €. I nije mi uopšte problem platiti koji € više za putarinu u Hrvatskoj. Nikad problema sa njima nisam imao, iako uzimajući u obzir medjusobnu istoriju, mogli su. Sa Madjarima gotovo svaki put. Daleko im lepa kuća.

Socijalni eksperiment

pre 3 godine

@Mikica Kada proizvođaču uvedeš neko ograničenje oni ga usvoje i pažnju okrenu nečem drugom. Ako na primer proizvođači motora automobila ne moraju da brinu za maksimalne brzine, svoju pažnju mogu da okrenu optimizaciji performansi motora za brzine u kojima se auto najčešće koristi. Po mom on board kompjuteru, moja prosečna brzina kretanja je 25km/h za poslednje 5 godine! Iako sam vozio i po auto putu, veći deo je u gradu a tamo je retko da se nađe mesto gde na 200-500 m nema neki semafor, ukrštanje, pešački prelaz, gužva u špicu...

Nikola

pre 3 godine

Mene su zaustavili sa 53 na sat i uredno napisali kaznu. Ja se pozvao na toleranciju, a oni mi rekose da to vise ne postoji. To se dogodilo jos 2008. izmedju Mladenovca i Topole. Kada je otisao civil u Jugu, policajac mi se izvinio sto me je kaznio i da me ne bi ni zaustavio za toliko, ali je morao jer je civil iz Juga bio unutrasnja kontrola.
Pre 15 dana su presretaci kaznili mog brata za voznju 133 na sat na AP Milos Veliki. Voze srednjom trakom i snimaju levu, preticajnu i vozili su ispred kamiona i ne vide se. Kaze policajac da ga nije on zaustavio, kazna bi mu stigla na kucnu adresu. Inace, na tom mestu je ogranicenje 120, tako da znate da se i to kaznjava.

pera

pre 3 godine

A onih 0.5 promila bit trebalo svesti na apsolutnu 0 uz drakonske kazne (oduzimanje vozila, prisilna sterilizacija...). Nema razloga tetošiti pijandure.
(EU Citizen^2, april 2021 22:21)
izgleda da smo svi zaboravili da je do pre 5,6 godina bilo dozvoljeno 0.5 promila i da je to vazilo i u doba sfrj i nikom nista nije falilo. Danas su i automobili sigurniji i ne vidim sta znaci 0.2 ili 0,samo tretiraju vozace kao stoku

BockyBG

pre 3 godine

Tih 10 km/h na autoputu sigurno čini razliku u destinama hiljada poginulih...

U Mariboru u sred grada je ograničenje 70km/h. Zašto? Zato što sa strane postoji ogromna biciklistička i pešačka staza. Gde toga nema, ograničenje 50km/h.

Što se istraživanja tiče, istraživanja mogu da pokažu da na svakih 10km/h manje, raste šansa udarenog pešaka da preživi. Logično i jasno da je tako.

Međutim, tako možemo da doteramo i do maksimalne brzine od 10km/h po gradu gde će svi biti bezbedni, a u tom slučaju je legitimno pitanje šta će nam automobili. Putovaćemo peške na posao 2 do 3 sata, biti na poslu 8 sati, vraćati se još toliko i sve će biti odlično.

mariozg

pre 3 godine

Pera, matematika je bila sljedeća ; dozvoljena brzina je 130 km/h plus 10 km/h tolerancije i plus 10% extra tolerancije na auto cesti . Na normalnim cestama je samo 10 km/h tolerancije

zeljko

pre 3 godine

ovo je prazna priča priča nesposobnih činovnika. neka oni izađu prbo sa podacima o uzrocima svih saobraćajnih nezgoda , ukupna kolicina pa % od ukupnog broja vozaca pa % od ukupnog broja vožnji, pa da vidimo koji su uzroci , koja starosna grupa je dovela do nesrece, itd. da se to prvo proanalizira i de se donesu konkretne mere po uzrocima a ne ovako pausalno smanji brzinu..pokradose pare iz budzeta ne razvijaju putnu mrezu ne povecavaju količinu traka niti kolicinu puteva a onda mi da sa danasnjim masinama sa danasnjim gumama i kocnicama i upravljajućim mehanizmima vozimo 120 ili 100 km na sat kao i pre 50 godina sa tristacem ili jugom i na starom autoputu Bratstvo i kedinstvo!!! Glupost.

mr

pre 3 godine

Стварно не знам где се то путује а да мора да се иде кроз Хрватску? Да су они на месту Мађарске то би био проблем, а овако могу и џабе путарину да ставе, и да брзина буде ко у Немачкој, опет ћу ићи преко Мађарске

dexter

pre 3 godine

Ako je dozvoljeno 0,5 promila alkohola pri vožnji, što je oko 1-2 piva, trebali bi da tolerišu i 1-2 buksne pri vožnji! Napušen retko izaziva probleme, pijan uvek. Pijan i napušen je van kategorije.

kojot

pre 3 godine

nisam protiv zakona ali ono sto zele i ono sto se radi nema veze jedno sa drugim, osim punjenja budzeta.
saobracajna nekultura i neozbiljnost je problem a to se ne pravi sa ovim kaznama.

uniBIH

pre 3 godine

Danas niža ogranicenja na mnogo boljim cestama i neuporedivo sigurnijim automobilima nego prije 20 godina.
Hajde da podrzim u gradu ogranicenja, hajde i medjugradsko maltretiranke sa cestim ogranicenjima 60, ali cemu ogranicenje na bezbjednim dionicama auto-puta? AP se i pravi da bi se brzo i bezbjedno putovalo, danasnja vozila krecu se neosjetno 150 kmh na auto-putu. Treba ukinuti ogranicenje brzine na AP, nisu germani ludi, a striktno kontrolisati u gradu i u zonama skole.

Socijalni eksperiment

pre 3 godine

Nikad mi neće biti jasno zašto države dozvoljavaju prodaju automobila koji prelaze maksimalne dozvoljene brzine kretanja unutar njih samih. Maksimalna brzina kretanja je u 99.9 % država ograničena na 120-130 km/h a prosečni automobil danas bez problema može da razvije i do 220 km/h.
U čemu je problem da se fabrički ograniči maksimalna brzina automobila na 130 km/h? Samo jedan propis je dovoljan za to. Tako da moram da se složim sa onima koji u ovome vide jeftin način za popunu budžeta uvijen u brigu za ljudske živote.

Sitna Slova

pre 3 godine

Kad god se pomene neki zakonski propis, komentari budu punjenje budzeta. Pa zar vas neko tera da prekoracite brzinu i platite kaznu. Sa druge strane ako vozite recimo 15- 20 kmh ispod ogranicenja brzine, da prodjete hrvatsku od srbije do slovenije trebace vam nekih maksimum pola sata vise, a na potrosnji goriva ustedecete trecinu cene putarine.

EU Citizen^2

pre 3 godine

Verovatno pripremali neki "stručnjaci", u prevodu, komunjare i aktivisti koji bi najradije ukinuli automobile, ili barem, smanjili brzinu na 20 u gradu i 70 na autoputu :))) Kad padne neomarksistička diktatura ovde u EU, barem u nekim zemljama na to se neće dugo čekati, mafa podrazumeva izlazak iz tamnice naroda, naravno, prvi potez čistka takvog ološa iz državnih institucija i sa državnih umiverziteta, dosta su trovali i pravili štetu.
(EU Citizen, 7. april 2021 20:54)

Automobile treba svesti na najmanji mogući broj. I posle masovnije upotrebe električnih automobila, automobili i njihova proizvodnja, kao i sve oko automobila će ostati jedan od najvećih i zagđivača kao i potrošnje prirodnih resursa.
Za to ne treba biti "komunjara" već imati zdrav razum.
Uz obaveznu sterilizaciju oba roditelja posle prvog deteta takve mere bi dale šanse planeti da se oporavi.
A onih 0.5 promila bit trebalo svesti na apsolutnu 0 uz drakonske kazne (oduzimanje vozila, prisilna sterilizacija...). Nema razloga tetošiti pijandure.

Joca

pre 3 godine

Prazna blagajna pa uvode koje kakve zakone,namete da uredno isplacuju place nepotrebnom ogromnom drzavnom aparatu.To je istina.Da im je stalo do sigurnosti u prometu smanjili bi ogrome namete,poreze pri kupovini novog auta.Prosjecna atarost auta u hr 14.1 god

Miki

pre 3 godine

Kaznili su me zbog vožnje vrzinom od 56km/č na mestu gde je ograničenje 50. Na ravnom putu kroz selo u Vojvodini. U 23:30, kada nema žive duše na putu. BG registracija, prosto mami lokalne saobraćajce da nešto naplate... kao da nama pare rastu na grani.

EU Citizen

pre 3 godine

Verovatno pripremali neki "stručnjaci", u prevodu, komunjare i aktivisti koji bi najradije ukinuli automobile, ili barem, smanjili brzinu na 20 u gradu i 70 na autoputu :))) Kad padne neomarksistička diktatura ovde u EU, barem u nekim zemljama na to se neće dugo čekati, mafa podrazumeva izlazak iz tamnice naroda, naravno, prvi potez čistka takvog ološa iz državnih institucija i sa državnih umiverziteta, dosta su trovali i pravili štetu.

T

pre 3 godine

"naplaćivati kazne za 51kmh u zoni gde je ograničenje 50 također je idiotski, neka tolerancija bi trebala da postoji tipa do 5kmh"
Pa onda 50 postaje 55, koja je razlika? Onda mogu da kazu da je ogranicenje 45 da bi kaznjavali 50 i vise. Zar onda nije logicnije da ogranicenje zaista bude ogranicenje? Svede ti se na isto, bar ne moras da racunas u glavi sta je "pravo" ogranicenje.

Mister

pre 3 godine

Kada sam pročitao naslov, mislio sam da su poludeli kao naši.
Saobraćajna pravila ne mogu da menjaju države, to je međunarodni zakon.
A to koliko će da progledaju kroz prste.. mogu da menjaju svaki dan. I to zavisi od mnogo čega.

Rade, ZG

pre 3 godine

To nema nikakve veze sa sigurnošću nego sa otimačinom lopovske države. Imamo više općina od Velike Britanije samo da bi uhljebili svoje birače i nije im dosta.

hmmmm

pre 3 godine

Punjenje budzeta Nema alternativu - samo kaznjavaju - narod cuti - Pa neka cuti !
(Stanko -obicaji su stariji od zakona !, 07. april 2021 10:19)

Kako će se to tačno budžet puniti ako se ljudi pridržavaju propisa i ne voze preko ograničenja ili pod dejstvom alkohola?

Ili je bolje ne kažnjavati uopšte i dozvoliti da svako vozi kako hoće? I nemojte da mi spominjete Nemačku i autoban - i tamo postoje rigorozna ograničenja izuzev na nekim delovima autobana.

A što se tiče podatka da se u Evropi toleriše 10 ili 20% preko ograničenja - to je mit. Par puta sam platio kaznu od 2-3 km preko ograničenja na 80 i 100 km/h. Nisu drastične kazne za ta mala prekoračenja (oko 100 eura, 50 ako platiš u roku od nedelju dana) ali su kazne.

Vakcinisan

pre 3 godine

Kad sam počinjao da vozim, automobili nisu imali vazdušne jastuke, ABS, ESP, pojaseve pozadi. Zimske gume nisu bile obavezne a radara na putevima je bilo jako retko. Uživalo se u vožnji a vozači su pre svega bili odgovorni prema sebi i drugim učesnicima u saobraćaju. Kakvo je stanje danas, znate i sami.

C i n i k

pre 3 godine

Svakako kada putujem za Srbiju i nazad, Hrvatsku i Sloveniju izbegavam u sirokom luku iz mnogo razloga ovo je jos jedan vise.
(riki.fr, 07. april 2021 18:56

Ispravno..

r53

pre 3 godine

Стварно не знам где се то путује а да мора да се иде кроз Хрватску? Да су они на месту Мађарске то би био проблем, а овако могу и џабе путарину да ставе, и да брзина буде ко у Немачкој, опет ћу ићи преко Мађарске
(mr, 07. april 2021 19:59)
Ево ја последњих 15 година путујем лети из Београда у Ровињ и, замисли, морам да возим кроз Хрватску. До Загреба је досадно, после углавном прелепо, кривудави аутопут до Ријеке па истарски Ипсилон. Подсећа ме и на период 80-их кад сам туда ишао с родитељима. Још који месец и ето ме поново.

praher

pre 3 godine

Ova mera otvara mogućnost zloupotrebe od strane saobracajne policije. Mora postojati bar minimalna tolerancija jer ni jedan merni uredjaj nije perfektan, kao ni kilometar sat. Veći profil, prečnik, različit pritisak pneumatika kao i drugi elementi mogu uticati i na merenu vrednost brzine. Apsolutno sam za postovanje propisa, ali ovo je put u proizvoljno kažnjavanje.

Slavko_Malmö

pre 3 godine

U Svedskoj je tolerancia na alkohol nula. Zato je kod njih u prosloj godini poginulo samo 190 ljudi u saobracaju, dok u Srbiji toliko pogine za mesec dana

GlasBrisela

pre 3 godine

Najvise me zabole srce, kada procitah da to vredi i za vozace iz Srbije, a ne samo za vozace iz EU i ostalog sveta!! Opet nesto novo protiv Srba! Hrvatska nas ne pusta na miru!

Coyote

pre 3 godine

(Sitna Slova, 07. april 2021 12:03) Ljudima koji sami ne razumeju očigledno se ne isplati bilo sta objasnjavati. Mediokriteti ce držati svoju poziciju “postuj ograničenje brzine” po svaku cenu.

Павић

pre 3 godine

Код нас нема никакве толеранције. На 51кмч иде казна па ти види. Буџет мора да се пуни. За алкохол се слажем. Ту не сме бити толеранције. Ако ћеш да лочеш иди кући таксијем.

mario

pre 3 godine

Punjenje budzeta Nema alternativu - samo kaznjavaju - narod cuti - Pa neka cuti !
(Stanko -obicaji su stariji od zakona !, 7. april 2021 10:19)
Znaći po tebi trrebalo dopustiti da radi tko šta hoće i da voze pijani itd i da se zbog toga ne kažnjava.?Nikada nisam mogao shvatiti taj mentalitet da tebi neko hoće zlo jer te kaznio što si ti vozio više od dopuštene brzine ili pijan ćudo je ovaj balkanski mentalitet.

Bgd

pre 3 godine

nisam protiv zakona ali ono sto zele i ono sto se radi nema veze jedno sa drugim, osim punjenja budzeta.
saobracajna nekultura i neozbiljnost je problem a to se ne pravi sa ovim kaznama.
(kojot, 7. april 2021 11:41)

Nego kako se rešava? Kultura ponašanja i ozbiljnost se nose iz kuće, nije država dužna da te vaspitava već da te natera da poštuješ zakon. Ako nisi dovoljno zreo i ozbiljan da to razumeš onda ćeš snositi posledice. Prestanite da filozofirate i poštujte zakon. Ako je ograničenje 130 na autoputu a ti voziš 150 logično je da ćeš platiti kaznu i logično je da se iz toga puni budžet, ne znam šta očekuješ? Nagradu možda? Ja vas ljudi ne razumem, vozim skoro 20 godina i svaki put kad me je policija zaustavila i kazne koje sam platio bile su sa razlogom.

Mkd

pre 3 godine

Tema je Hrvatska ali da kazem za Makedoniju da policija i ovde pocinje da meri brzinu na autoputevima u oba pravca prema Grckoj ima barem dve kontrole dnevno .Rekli su mi da toleriraju do 20 kmh iznad znaci na autoputu do 140 max .Mene su kaznili sa 141kmh nisam se bunio jer je kazna blaga 20 evra ako je platite u roku od 8 dana 10 evra.Samo ne vidim poentu u tome to sam i njima rekao da Cela Evropa na autoputevima tolerishe do okolo 150 kmh. Tako da cisto za informaciju budite oprezni i vozite bezbedno .

Robert

pre 3 godine

Volio bih da kad se iznose činjenice da one onda budu barem argumentirane i točne,,, netko je u komentaru napisao kako je prosječna starost automobila u RH 14.1 god,, što definitivno ne odgovara istini,, prosječna starost je 12 god a na nivou EU je 10.9 god,,to nas svrstava u sredinu ljestvice EU,, najstarije automobile voze grci 15,7 g,, Litva,, estonija,, Rumunjska,, Bugrska etc, etc,, najmlađi flotu ima luxemburg cca 8 god,,Njemačka 8.7,,Austrija 8.7,,što se brzine tiće dobro je da se radi na nultoj toleranciji prekoračenja brzine kao i na alkoholu,,pa ti ak hočeš cugat i vozit 200 na sat,,, izvoli,,, kad te policija klepi s kaznom od 3 tisuće eura nema problema

Totalnonebitan

pre 3 godine

Ne postoji apsolutno tacan radar, odstupanja su +/- 3% od izmerene brzine. Apsolutna 0 kod alkohola i to je tesko. Vec su imali slucaj sa covekom 0.1 zbog voca koje je pojeo, islo i do Stazbura.

procenat ovde, procenat tamo i eto bogatstva

pre 3 godine

Vidim da je većini komentara promakla informacija "da bi se mera sprovela, potrebno je da lokalne samouprave nabave nove uređaje za merenje brzine." što će reći da će opet neko da "omrsi brke". Mogu oni tako svakih 5 godina da menjaju zakone za "dobrobit gradjana" ali kad se nabavlja oprema zna se ko tu zaradjuje.

Rodion Gataulin

pre 3 godine

Ako već pitate, lično se slažem sanultom tolerancijom na alkohol u potpunosti, to nema nikakve veze sa "popunjavanjem budžeta", već samo da li je vozač neogovorna stoka ili nije. Što se tiče ograničenja brzine, naplaćivati kazne za 51kmh u zoni gde je ograničenje 50 također je idiotski, neka tolerancija bi trebala da postoji tipa do 5kmh (bez obzira na ograničenje) jer ne vozimo non-stop na cruise control ili speed limiter nego nekad možda i pređemo malo iznad npr pri preticanju.

Petar

pre 3 godine

Po meni je logično 10 % tolerancije, jer čovek zatrenutak zaboravi na brzinu i malo prekorači slučajno, bolje nek smanje ograničenje na 120 a da ima malo tolerancije, ipak ljudska mozak nije kompjuter, a nemamo svi tempomat a nekad u gužvi nije za upotrebu.

Neko iz mase

pre 3 godine

Saobraćajni zakoni su stvarno problem. Jer se i kod kos i kod susjeda vrlo selektivno primenjuju. Inače su prilično dobri ali ih treba kvalitetno i pošteno sprovoditi.
Mislim da je probna dozvola od dve godine besmislica, baš zbog onih kojima se može i koji će da divljaju u svakom slučaju. Takođe je nulta tolerancija problem jer i neka jela mogu da pokažu alkohol u krvi. Ali ne treba relaksirati dosadašnja pravila u svakom slučaju. Tolerancija prekoračenja brzine od par procenata je nešto što bi moralo da se uvede.

Макарије

pre 3 godine

Баш бих волио да видим свеобухватно истраживање на основу кога је граница за алкохол смањена са 0,3 на 0,2 промила.
Шта нама све продају...
А можда су и осигурања потплатила неке "експерте" да то изгурају, ко би се тога сјетио.
Главни проблем у саобраћају је што прашинари жицкају Вајферта и онда сваки главоња зна да ће се вјероватно извући.
Кад у делиријуму покосе људе на аутобуској станици, онда се сви питају откуд овакво понашање.

deki

pre 3 godine

Баш бих волио да видим свеобухватно истраживање на основу кога је граница за алкохол смањена са 0,3 на 0,2 промила.
Шта нама све продају...
Prvo bih voleo da saznam na osnovu čega je smanjeno sa 0,5 na 0,3:)
Ništa se nije promenilo ni kada je sa 0,5 smanjeno na 0,3 promila neće ni ako se smanji na 0,2 a bogami neće ako bude bilo 0...Uvek ispaštaju normalne osobe koje bi popile (iz nekog razloga) , do dva piva, do dve čaše vina ili do dve čašice žestine...

Toni

pre 3 godine

Koliko pratim ovu problematiku, skapirao sam da je u većini fatalnih slučajeva problem bio alkohol (ili druge psihoaktivne supstance). Brzina tu i tamo, 10% bi svakako trebalo biti prihvatljivo.

Čeki opinionista del cazzo

pre 3 godine

Pozdravljam inicijativu za nultu toleranciju.Ali ne samo alkohola, već i težih lekova i droge.
To već važi za profesionalne vozače ,ali džabe nama naša trezvenost kada dođe pijano-drogirani-tabletaš i ubije te.
Koliko se sećam zadnji "Saab-ovi" su imali neki senzor koji nije dozvoljavao startovanje motora ako je čovek pijan. Šta je bilo sa time?Da li to neko još ugrađuje? Meni je to imalo smisla...

gulag

pre 3 godine

A onih 0.5 promila bit trebalo svesti na apsolutnu 0 uz drakonske kazne (oduzimanje vozila, prisilna sterilizacija...). Nema razloga tetošiti pijandure.
(EU Citizen^2, april 2021 22:21)

Trebalo bi i sve gojazne kaznjavati jer mogu dobiti infarkt tokom voznje, neka manje jedu.

T

pre 3 godine

@Vakcinisan Broj ljudi koji gine u saobracajnim nesrecama u svim zemljama, pa i Srbiji opada, pogotovo ako se uzme u obzir broj predjenih kilometara koji svuda raste. Tako da ne vidim sta su vazdusni jastuci, pojasevi, ABS i ostale stvari pokvarile u voznji. Mozda ti smeta pojas, ali mi vazdusni jastuk npr. ne smeta jer mi se (srecom) do sada nije aktivirao nikada. Slicno vazi i za ostala pomagala. A i dalje nije zabranjeno voziti auto koji nema ta pomagala. Kupi neki stari auto i slobodno ga vozi.

rebro

pre 3 godine

@Павић, a ti vozi 48, 49 ili 50km/h i newće puniti budžet. Nikad mi nije bilo jasno kako to da srpski vozači poštuiju zakone drugih država kada tamo voze, a u Srbiji samo udri po gasu.

Kinesce

pre 3 godine

Volio bih da kad se iznose činjenice da one onda budu barem argumentirane i točne,,, netko je u komentaru napisao kako je prosječna starost automobila u RH 14.1 god,, što definitivno ne odgovara istini,, prosječna starost je 12 god a na nivou EU je 10.9 god,,to nas svrstava u sredinu ljestvice EU,, najstarije automobile voze grci 15,7 g,, Litva,, estonija,, Rumunjska,, Bugrska etc, etc,, najmlađi flotu ima luxemburg cca 8 god,,Njemačka 8.7,,Austrija 8.7,,što se brzine tiće dobro je da se radi na nultoj toleranciji prekoračenja brzine kao i na alkoholu,,pa ti ak hočeš cugat i vozit 200 na sat,,, izvoli,,, kad te policija klepi s kaznom od 3 tisuće eura nema problema
(Robert, 7. april 2021 18:08)

Je istina je,prosjecna starost auta u HR je 14.1god. Pricas gluposti kako i za starost auta,tako i za toleranciju na brzinu,tolerancija mora postojati,sve i da hocemo ne mozemo voziti na tempomat jer imamo krntije od auta koje to ni nemaju. Ne mozes buljit i drzat oci na brzinomjeru svake sekunde da nebi presao 1km/h slucajno,to je puno opasnije. Da vozis i 20 ispod ogranicenja,u pretjecanju ces preci ogranicenje sigurno,ili ti pretjeces 3 gladne godine s 5km/h vecom od toga kojeg pretjeces i ugrozavas takvim pretjecanjem promet iz suprotne trake? Najbolje da nam ukinu aute i da se biciklima vozimo jel? Glup si kad usporedujes 200km/h i toleranciju od 10%. Apsolutno nikakvih argumenata nema za uvodit ovakve idiotske zakone osim punjenja blagajne da se prikrije nesposobnost vlade.

Rynchinoi

pre 3 godine

@Miki: na zapadu kroz većinu sela od 20:00 ili 22:00 do 06:00 je ograničenje 30.
Tih 6 km/h pri udaru u pešaka može biti život ili smrt. A da ne pominjem da ti je auto pokazivao 60km/h, a ograničenje je do 50km/h

Dr. Sokrates

pre 3 godine

Neki kažu da radari imaju grešku od +/-3%. Možda oni stari, ovi novi su na 1%. Ali to je nebitno, brzinomer na automobilu uvek pokazuje 4-5 km/h veću brzinu a brzinomer je jedini merodavan za vozača. Sve ostalo je kalkulacija i namerno kršenje propisa. Nema potrebe da se ljutite ako su vas uhvatili, namerno ste i svesno kršili propise. Ako imate veće točkove na automobilu od propisanih proizvođačem, izbaždarite brzinomer za te točkove kad ste već promenili fabričke karakteristike automobila. Svaka toleranicija na brzinu je dobra volja države. U nekim državama ne postoji i nemaju problema za obaranjem kazni na sudu, zakonski se sve to vrlo lako rešava.

cvrko

pre 3 godine

Mkd@
Moj necak je u Švajcarskoj platio 1700 SFR i još su mu rekli da je imao srece,da je bio brzi za samo 10km/h onda bi sledilo oduzimanje auta :(

Миле

pre 3 godine

Много си бре глуп.

(r53, 7. april 2021 23:40)
Ево ја последњих 15 година путујем лети из Београда у Ровињ и, замисли, морам да возим кроз Хрватску. Још који месец и ето ме поново.

Vozač

pre 3 godine

На 51кмч иде казна па ти види.
(Павић, 7. april 2021 11:12)

Kad vozila idu sa varnih 51 km/h cajger ti pokazuje 54-55 km/h. Zašto bi vozio po cajgeru 54-55 km/h kad je ograničenje 50? Seoski običaj? Nikad nisam kapirao likove koji to rade.

pera

pre 3 godine

A onih 0.5 promila bit trebalo svesti na apsolutnu 0 uz drakonske kazne (oduzimanje vozila, prisilna sterilizacija...). Nema razloga tetošiti pijandure.
(EU Citizen^2, april 2021 22:21)
izgleda da smo svi zaboravili da je do pre 5,6 godina bilo dozvoljeno 0.5 promila i da je to vazilo i u doba sfrj i nikom nista nije falilo. Danas su i automobili sigurniji i ne vidim sta znaci 0.2 ili 0,samo tretiraju vozace kao stoku

Zacvo

pre 3 godine

Što kažu antivakseri kako ja koji vozim sa 2 promila alkohola ugrožavam tebe ako si ti u svom autu sa erbegovima i uredno vezan. To je ista logika kao i pitanje kako ja nevakcinisan ugrožavam tebe vakcinisanog

zeljko

pre 3 godine

ovo je prazna priča priča nesposobnih činovnika. neka oni izađu prbo sa podacima o uzrocima svih saobraćajnih nezgoda , ukupna kolicina pa % od ukupnog broja vozaca pa % od ukupnog broja vožnji, pa da vidimo koji su uzroci , koja starosna grupa je dovela do nesrece, itd. da se to prvo proanalizira i de se donesu konkretne mere po uzrocima a ne ovako pausalno smanji brzinu..pokradose pare iz budzeta ne razvijaju putnu mrezu ne povecavaju količinu traka niti kolicinu puteva a onda mi da sa danasnjim masinama sa danasnjim gumama i kocnicama i upravljajućim mehanizmima vozimo 120 ili 100 km na sat kao i pre 50 godina sa tristacem ili jugom i na starom autoputu Bratstvo i kedinstvo!!! Glupost.

Pera

pre 3 godine

U Hrvatskoj se tolerisalo do 154 na sat ako se dobro sećam. Imaju neku zanimljivu matematiku pa subpresretacibjurili samo one koji voze brže od 154 na sat.

Dakle, nije 143.

rebro

pre 3 godine

@mr, ja ću iz Praga sa suprugom i sinom da dođem u Istru na letovanje, ali mi ograničenje brzine nikada nije bio problem. Ako piše 50km/h ja vozim 48 i briga me za radare. Probaj i ti.

BockyBG

pre 3 godine

Tih 10 km/h na autoputu sigurno čini razliku u destinama hiljada poginulih...

U Mariboru u sred grada je ograničenje 70km/h. Zašto? Zato što sa strane postoji ogromna biciklistička i pešačka staza. Gde toga nema, ograničenje 50km/h.

Što se istraživanja tiče, istraživanja mogu da pokažu da na svakih 10km/h manje, raste šansa udarenog pešaka da preživi. Logično i jasno da je tako.

Međutim, tako možemo da doteramo i do maksimalne brzine od 10km/h po gradu gde će svi biti bezbedni, a u tom slučaju je legitimno pitanje šta će nam automobili. Putovaćemo peške na posao 2 do 3 sata, biti na poslu 8 sati, vraćati se još toliko i sve će biti odlično.

Mikica

pre 3 godine

@socijalni eksperiment
Maksimalna brzina automobila koja daleko premašuje maksimalno dozvoljenu brzinu na auto putu je posledica snage motora. Ugradnja motora velike snage nema za cilj postizanje velikih brzina već ubrzanja.
Američke vlasti su 80-tih razmišljale kao ti pa su zabranile prodaju automobila koji na brzinometru imaju ispisane veće brzine nego što je to bili dozvoljeno na njihovim auto putevima. Vozači tako nisu mogli da znaju koliko su prekoračili max dozvoljenu brzinu. Od tog propisa su posle odustali.
Nemci da bi podržali svoju auto industriju skupih premijum vozila uporno istrajavaju na neograničenoj brzini na nekim deonicama njihovih auto puteva. Nema nikakvih do?aza da se zbog toga na tim deonica dešava više nesreća.

Bane

pre 3 godine

Kad sam počinjao da vozim, automobili nisu imali vazdušne jastuke, ABS, ESP, pojaseve pozadi. Zimske gume nisu bile obavezne a radara na putevima je bilo jako retko. Uživalo se u vožnji a vozači su pre svega bili odgovorni prema sebi i drugim učesnicima u saobraćaju. Kakvo je stanje danas, znate i sami.
(Vakcinisan, 07. april 2021 11:30)

I ja sam poceo da vozim otprilike u to vreme, samo zaboravljas da se tada auto preko 100 ks smatrao sportskim autom. Golf 2 GTI ili Opel suza GSI imali po 115 ks.

Automobili od 80-90ks smatrali se ozbiljnim automobilima, Mercedes w124 200d imao 75 ks, u prvih par brzina kada polazis iz mesta standardno se vozio sa papucicom pritisnutom do poda.

Danas se podsmevaju autima koji nemaju bar 140 ks.

Tako je to kada divljak pobesni

pre 3 godine

Verovatno pripremali neki "stručnjaci", u prevodu, komunjare i aktivisti koji bi najradije ukinuli automobile, ili barem, smanjili brzinu na 20 u gradu i 70 na autoputu :))) Kad padne neomarksistička diktatura ovde u EU, barem u nekim zemljama na to se neće dugo čekati, mafa podrazumeva izlazak iz tamnice naroda, naravno, prvi potez čistka takvog ološa iz državnih institucija i sa državnih umiverziteta, dosta su trovali i pravili štetu.
(EU Citizen, 7. april 2021 20:54)

Ne mogu cak ni da zamislim svu tvoju frustraciju zivljenja u uredjenoj drzavi.

zasto englezi voze pogresnom stranom

pre 3 godine

@...Saobraćajna pravila ne mogu da menjaju države, to je međunarodni zakon.
A to koliko će da progledaju kroz prste.. mogu da menjaju svaki dan. I to zavisi od mnogo čega.
(Mister, 07. april 2021 13:41)

Odakle ti ta ideja o medjunarodnom zakonu. Tacno da postoje neke medjunarodne konvencije koje zemlje potpisnice moraju da ispostuju, ali svakako da drzave imaju svoje zakone koje mogu menjati po svojim potrebama. Ne znam da li EU ima neki jedinstven propis za svoje clanice, ali univerzalno prihvacen medjunarodni zakon ne postoji, niti postoji zakonodavno telo koje bi ga moglo doneti

Bulidza

pre 3 godine

Mozda nekog uvredi, ali evo i mog poredjenja HR i HU : hrvatski policaj i i carinici vrlo profesio al i, ljubazni, uvek pozdrave i pozele “ sretan put “, a hrvatski narod kako ko, ima onih koji ne vole Srbe, onih koji nas mrze i onih kojima je svejedno ko smo ( bas taj redosled ), a sto se tice madjara 100% im je svejedno ko smo, a sto se tice policije, carine, sluzbenih lica vrlo su primitivni, prosti, gledaju sa nas oplackaju na svaki nacin, tako da uvek idem preko Hrvatske, kada idem na zapad. I slovenacki policajci i catinici su nesto slicno madjarskim. Ratovali smo sa hrvatima, ali su korektniji od svih oko nas, uz izuzetak Rumuna koji su najprijatniji.

Rynchinoi

pre 3 godine

@Makarije: sa 0.2 je jedna čaša/čašica nečega. Sa 0.3 već svi uzimaju i drugu, dok sa 0.5 i po 4-5.
Onaj ko će da sedne pripit i pijan, možeš i 0.0 da staviš, on će opet da bude pripit i pijan

Socijalni eksperiment

pre 3 godine

@Mikica Kada proizvođaču uvedeš neko ograničenje oni ga usvoje i pažnju okrenu nečem drugom. Ako na primer proizvođači motora automobila ne moraju da brinu za maksimalne brzine, svoju pažnju mogu da okrenu optimizaciji performansi motora za brzine u kojima se auto najčešće koristi. Po mom on board kompjuteru, moja prosečna brzina kretanja je 25km/h za poslednje 5 godine! Iako sam vozio i po auto putu, veći deo je u gradu a tamo je retko da se nađe mesto gde na 200-500 m nema neki semafor, ukrštanje, pešački prelaz, gužva u špicu...

miloš

pre 3 godine

Naravno alkohol ubija. Uvesti kazne za korišćenje mobilnog od minimum 500 evra a profesionalnim vozačima tj.vozačima kamiona a pogotovo autobusa duplo i za ponovljeni prestup oduzimanje dozvole. Jednostavno ljudi više drže mobilni u rukama nego volan.

Nikola

pre 3 godine

Mene su zaustavili sa 53 na sat i uredno napisali kaznu. Ja se pozvao na toleranciju, a oni mi rekose da to vise ne postoji. To se dogodilo jos 2008. izmedju Mladenovca i Topole. Kada je otisao civil u Jugu, policajac mi se izvinio sto me je kaznio i da me ne bi ni zaustavio za toliko, ali je morao jer je civil iz Juga bio unutrasnja kontrola.
Pre 15 dana su presretaci kaznili mog brata za voznju 133 na sat na AP Milos Veliki. Voze srednjom trakom i snimaju levu, preticajnu i vozili su ispred kamiona i ne vide se. Kaze policajac da ga nije on zaustavio, kazna bi mu stigla na kucnu adresu. Inace, na tom mestu je ogranicenje 120, tako da znate da se i to kaznjava.

mariozg

pre 3 godine

Pera, matematika je bila sljedeća ; dozvoljena brzina je 130 km/h plus 10 km/h tolerancije i plus 10% extra tolerancije na auto cesti . Na normalnim cestama je samo 10 km/h tolerancije

Alex

pre 3 godine

Стварно не знам где се то путује а да мора да се иде кроз Хрватску? Да су они на месту Мађарске то би био проблем, а овако могу и џабе путарину да ставе, и да брзина буде ко у Немачкој, опет ћу ићи преко Мађарске
(mr, 07. april 2021 19:59)

Kad god mogu izbegavam Madjare (čitaj uvek). Ne treba niko da mi titra j..ca ali neki kulturan odnos se podrazumeva - dobar dan/ hvala / srećan put. To kod njih to ne postoji. Vrlo nevaspitani i neljubazni, gledaju na svaki način da vas oderu za koji €. I nije mi uopšte problem platiti koji € više za putarinu u Hrvatskoj. Nikad problema sa njima nisam imao, iako uzimajući u obzir medjusobnu istoriju, mogli su. Sa Madjarima gotovo svaki put. Daleko im lepa kuća.