Četvrtak, 18.03.2021.

13:44

Stigao je: Novi Peugeot 308! FOTO/VIDEO

Izvor: B92

Stigao je: Novi Peugeot 308! FOTO/VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

100 Komentari

Sortiraj po:

Igor

pre 3 godine

Kakvih sam se prica naslusao o francuzima te kvare se te ovo te ono , onda kupim pezoa 308 i shvatim da su to sve gluposti,auto je neunistiv a osecaj u voznji za klasu iznad golfa

Robi

pre 3 godine

Ovi sto kazu da je bolji od Golfa,ne znam da li ste ikada seli na zadnju klupu-taj Golf je kralj prostora. Seo sam u 308 SW iza sebe samog (188cm) i nemam mesta za noge,ljudi pa sta ce mi takav auto,ogroman spolja,tezak za parkiranje po gradu,a ne mogu da se smestim...i sad da poredimo Seat Leon ST i ovo?! Pa ja zelim da platim dobar auto,ali i hocu zauzvrat prostor.'Ajde videcemo ovaj novi kakav ce biti.(Pezo tehniku ne kritikujem,tu su ok,cak i sa 3 cilindra. Sem odvratnog tableta i volana u krilu,ej-a to tek ne volem).

Nemanja

pre 3 godine

Odlicno izgleda! Pravi takmac Golfu, od koga je mnogo zanimljiviji i originalniji i ostalim automobilima iz grha klase. Bravo za Peugeot sto ne kopira ostale proizvodjace i istrajava na originalnosti.

Micko

pre 3 godine

vozio nedelju dana na rent a caru 308 sw pre dve godine.
šanse nema da bih u ono opet seo za volan.
onaj mali volan i oni instrumenti su najveća glupost auto industrije poslednje decenije

dejan_taxi

pre 3 godine

Vidim svi se nesto uhvatili da negativno izkomentarisu mali volan. Ja sam na taxiju u Beogradu punih 20 godina. Za taj period izmenjao sam jako puno automobila i vozio sam svasta. Odnos cene i kvaliteta, mislim da francuzi tu imaju prednost. Dosta stranaka kada prvi put sedne u moj auto oduseve se enterijerom za pocetak, pa onda se prosto zacude da je to u stvari peugeot.
Od svih vozenih automobila, peugeot ima prednost.
Imao sam 308 sw, 2015 god, 1.6 hdi, 120 ks, full automatic (eat6) menjac je pravi pravcati automatski, AISIN japan. Nikakvi roboti i slicno. Odlican je. Zato sam sada kupio potpuno novi 308 sw, 2021 god, sa novim motorom 1.5 hdi, ali sa 130 ks i naravno opet full automatic (eat8) ovog puta. Auto vozim evo vec nedelju dana. Utisci ... savrseni. Mislim da je mnogo bolje upasovan ovaj motor sa ovim 8-stepenim menjacem. Jeste da je motor smanjen sa 1.6 na 1.5, ali je zato pojacan, sa 120 ks na 130 ks. Poredjenje, prethodni i ovaj - nebo i zemlja. Izuzetno vidna razlika u snazi. Neko bi rekao, pa ima 10 ks vise. Tako je, ali nije samo to. Onaj je bio 8v, a ovaj je 16v. A sto se tice automatskog menjaca, oba su istog proizvodjaca, prethodni je bio odlican, a ovaj je skoro pa savrsen.
A poceo sam bio od volana. Po meni, volan je najbolji ikada. Bas zato zbog svojih dimenzija. Dakle, za sve koji ne znaju, volan se montira skroz nisko dole, a instrument tabla se gleda iznad volana, a ne kroz volan. Ako ne budem morao, vise nikada se necu vratiti na veliki volan.

naj realno

pre 3 godine

@(Ono sto se desava na ovom svetu nije istina, 18. mart 2021 20:21)

Sta te briga ako je njima lepo. Nemoj svoje komplekse drugima da nabijas. Drugo, BMW ima i model i3 koji je bas mali...

Dejan

pre 3 godine

@E-75 Bezlican dizajn? Jesi ti to upravo napisao da Pezo ima bezlicni dizajn? Pa ako oni imaju bezlican dizajn kakav onda dizajn imao vw..

Deka

pre 3 godine

Lep, lep automobil!
Ne verujem da će biti manje pouzdan od sad već stare 308 koju posedujem, 2016 godište, prešla 176.000 kilometara bez kvara, samo sa redovnim servisima i zamenama potrošnih delova (pločice, garnitura diskova...).
Ovima što im smeta mali volan i iCockpit preporučio bi da nauče da čitaju uputstava gde je i slikovno prikazano kako se namešta položaj vozačkog sedišta. Poučno i ako nemate ovakav auto.
Meni lično je ovo odlično rešenje, kad pređem ponekad na sinovljev Megan volan mi se čini ogroman iako sam ga ja vozio skoro 10 godina. Lično bi voleo da je veličine kao na volanima za PC, jedino što bi u enterijeru izgledao malecak. Ja sam 60+ godina, pa ako sam se ja navikao nisu mi jasni oni koji misle da to nisu u stanju.

prolaznik

pre 3 godine

Još uvek se traži vozač koji je uspeo da namesti volan, a da vidi instrument tablu. Sve mi se sviđa, ali taj položaj tabla-volan je katastrofa
(Đuro, 19. mart 2021 06:12)

Kod 308 mk2 ja to nikada nisam uspeo i zato ga nisam ni kupio.
Kod njihovih ostalih mk2 modela nisam imao tako izražen problem (da vidim tablu), ali, generalno, jako mi je i kod njih neprijatan položaj volana i samih instrumenata (iako ih vidim kod 208, 2008, 3008 i 5008, sve mk2).
Kod 508 mk2 takodje ne vidim instrumente.

jo

pre 3 godine

Ovaj Pezo za sada nema konkurenta u C- segmentu, ubedljivo vodi i sto se tice motorizacije a i dizajna jer ovako lep auto nije predstavljen u ovoj klasi jos od Giuliete. Ako je i kvalitet materijala ispratio dizajn stvarno mu nece biti ravnog u klasi, motore da ne komentarisem, oni su sada nuzno zlo, samnjeni i sa po 3 klipa max i to je isto kod svih proizvodjaca- ako predju na FCA Firefly nece imati konkurenciju. Nova Astra je 'downgradeovana' u odnosu na 308, tako da se ceka nova Giulieta, na ovoj mehanici, kao nesto najbolje u klasi...

danijel

pre 3 godine

Sve pohvale za dizajn kapa dole u ovom full izdanju izgleda brutalno ali kao sto je vec neko napisao bas me zanima kako ce da izgledaju slabije verzije unutra. Ipak da biram auto iz ove klase vjerovatno ga ne bih uzeo i to iz jednog samo razloga polazaja instrument table i volana, a za ostalo sve pohvale, i da ne bi bilo komentara tipa ne pricaj napamet nisi vozi itd vozio sam jedan model i sjedio u vise njih na sajmovima tako da meni licno nikako to ne lezi

Mikica018

pre 3 godine

Kao neko ko 15ak godina vozi Pezoe, mogu da kazem da me je ovaj model bas razocarao. Prateci iz prve ruke evoluciju 308ice, ocekivao sam da ce zadrzati malo vise tog sarma i jedinstvenosti koji su imali modeli do ovog. Svaki model je imao, pored implementiranja neizbeznih stilskih "inovacija", nesto od aure onih starijih klasika, nesto gospodski, razlicito u moru istih masina. Ovo me podseca na neki hibrid Kie i Alfe, usiljeno sportski i futuristicki, besno i nadrndano. Mozda ce utisak uzivo da mi promeni misljenje, ali nekako mi se na prvi pogled ne svidja. Inace, motorom, performansamani kompletnim ugodjajem u aktuelnoj 308ci sam i vise nego zadovoljan, enterijer je prelep, moderan, sa ukusom. U toj cenovnoj klasi nisam imao ni najmanju dilemu sta kupiti. Nadam se da Pezo nece postati jedan od onih koje necu moci da prepoznam dok se ne priblizim. To ih je do sada razlikovalo.

Mandrak

pre 3 godine

Još uvek se traži vozač koji je uspeo da namesti volan, a da vidi instrument tablu. Sve mi se sviđa, ali taj položaj tabla-volan je katastrofa
(Đuro, 19. mart 2021 06:12)

Imam auto od nekog drugog brenda, ali sam jednom prilikom sedam dana vozio 308icu kao rentacar. Meni mali volan i cijeli taj kokpit se super svidio, nisam imao problema da vidim instrumente preko volana (visok sam 181). Posle kad sam opet sjeo u svoj auto imao sam osjecaj kao da vozim kamion.

Pera kojot

pre 3 godine

vozim 508 vec 6 godina, uz3o polovan star 1 god, naravno zamenio plivajuci 1k€, ali prezadovoljan sam sa autom, vi koji mislite da vozite kola i da je jedini trosak benzin, vi idite prevozom ili taksijem, a o ukusima ne treba raspravljati. Meni su svi novi pezoi brutalni, pikirao sam novi 5008 zbog prosirenja porodice, i mislim da je savrsen. Kada vidim npr. rav 4 2018 god. sa radiom bez multimedije (navigacije) najezim se, mazde su naravno simpa ali opet za npr. mazdu 6 multimedija fazon 5 inch. sto mi je iskreno nedovoljno a fino drze cenu, a vise i francuzi nisu sto su bili kao skup za odrzavanje, sve je u normali i podnosljivo, a sto se tice volana i inst. table, stvar navike...

Petar

pre 3 godine

Još uvek se traži vozač koji je uspeo da namesti volan, a da vidi instrument tablu. Sve mi se sviđa, ali taj položaj tabla-volan je katastrofa
(Đuro, 19. mart 2021 06:12)

Molim vas, stvarno vas sve molim da prestanete da govorite napamet.
Vozim 308 već dve godine, i nikada nisam više uživao u vožnji.
Položaj je savršen, mali volan je savršen.
Sada kad sednem u neki drugi auto sa velikim volanom kroz koji gledam tablu, imam osećaj da sam seo u traktor.

milan

pre 3 godine

Nije lako u Srbiji, zemlji gde preovlađuje navijački mentalitet, tj. neobjektivnost i infantilnost,izneti lični stav.
Mislim da je dizajn Pežoa,ozbiljna, ali i namerna regresija.
Tolika opčinjenost VW u doba sumraka klasične autoindustrije i rasčišćavanje tržišta kupovinom posustalih marki, teško može izaći na dobro.

www

pre 3 godine

Imajući u vidu želju menadžmenta, da Peugeot vozila "guraju" u luksuzniji segment, ovaj auto neće "startovati" sa cenom ispod 21-22.000€ što je previše, pogotovo ako se imaju u vidu bezobrazne cene ostalih modela kod uvoznika za Srbiju.

Đuro

pre 3 godine

Još uvek se traži vozač koji je uspeo da namesti volan, a da vidi instrument tablu. Sve mi se sviđa, ali taj položaj tabla-volan je katastrofa

NikNS

pre 3 godine

Sta znam, ukusi variraju... Meni se, recimo, najvise svidjaju pezoovi dizajni iz 2000-2010 (207, prvi 208, prvi 308, 407), onaj zaobljeni period, a ovo mi izgleda suvise "nabudzeno"... kljove mi se ne svidjaju (mislim da su im uspele na 208 i SUV-ovima, ali ovde i na 508, moglo je bez njih...)

Sa druge strane, vidim da se vecini komentatora ovaj dizajnerski pravac svidja, a da je najmanje popularan onaj zaobljeni iz 2000-2010, koji je meni najlepsi...

Ko sto rekoh, ukusi variraju :D

Auto.BOY

pre 3 godine

Jako je lep. Mozda su malkice pogresili u dve stvari na eksterijeru. Recimo nazad su ona dva lazna auspuha primakli ka centru zarad onih svetala. Ta svetla su lepo dizajnirali da ne budu standardne kockice ili ona ogavna linija kod audija, ali nisu zbog toga morali ove lazne otovore aupsuha promicati, jer njihova jedina funkcija je estetska, a za to je bas poenta da budu blize ivici karoserije da bi izgledali mocnije i sportski. Druga sitnica koja mi malko kvari utisak, je solidan prepust napred. Ali OK, sve u svemu jako je lep ovaj novi model. Cenim da ce biti i karavan verzija. Samo da ne urade neki glup detalj koji ce odbijati. Cekamo :)

Pajp

pre 3 godine

Čini mi se da se povijest ponavlja!!Ovaj auto će sigurno biti jedan od najprodavanijih u klasi,ali treba sačekati cijene i koliko će biti “realne”.
Dizajn prodaje automobil,a ovaj auto izgleda brutalno,lijepo,ma vrh..Kada su se slegli dojmovi,hajmo na mane;Opet ista priča sa digitalizacijom interijera(klimatizacija npr),dobra stvar je ta sto je sada to sve malo brze i fluidnije.Fejk auspusi ili izduvi kako god,užas ali ne može sve bit savršeno da ga jebes).Podrška za 1.5 HDi ,svaka čast .
Koliko vidim povećan je međuosovinski razmak sto znaci vise mjesta pozadi,bravo pezo.
Treba sačekati recenzije,vidjet auto ,pregledati sve.Ali početak obećava,dugo ljepši auto nisam vidio.

Ono sto se desava na ovom svetu nije istina

pre 3 godine

Ukusi su različiti, ali kad sam prvi put seo za volan nove 3008 odmah sam se navikao na mali volan i sad mi je neobično kada sednem u ženin BMW. Tako da mislim da je neozbiljno davati negativne izjave za mali volan, pa ljudi ne vozite FAP bez serva da vam treba veliki volan kada motate po gradu kamion.
(Vozač 3008, 18. mart 2021 15:32)


Ja vozim BMW serije 5, a zena Fiat Punto Evo. Kod tebe se zna ko nosi pantalone. ?

Toronto

pre 3 godine

@(kako da ne, 18. mart 2021 16:41)

Ne znam kako je u Evropi to organizovano, ali svi dealerships/servisi ovde su franchise. Vlasnik "salona" plaća vlasniku brenda izvesnu cifru za otvaranje i neki stalni procenat (royalty). Mislim da je kod vas to ovlašćeni servis i sl. Nema tu proizvodjač mnogo troška. Za reklamu da, ali to se isplati. Pokušali su Francuzi davno da se ubace na sev. američko tržište, ali nisu prošli dobro. Danas je tu možda na snazi neki deal oko tržišta ili tako nešto, ko zna. Šteta za Peugeot, imaju neke uzbudljive modele koji bi sigurno imali prodju.

man

pre 3 godine

Nikada nisam imao auto mladji od 10godina pa jel sam tolika beda da ne mogu ni novi Peugeot da kupim? Rado bi ga kupio a meni nedostizan kao da je Ferrari.

kimi R

pre 3 godine

Očekivano,za broj veći 208 i za broj manji 508 znači bez iznenađenja poptpuno očekivano.U skladu sa ostalim proizvođačima gde svi modeli iz kuće liče jedni na druge.

Stole

pre 3 godine

@Pera: Potpisujem sve što ste rekli, i meni se Pežoovi automobili sviđaju ali samo eksterijer, znači spoljni izgled. Unutra su užas. Bar za mene.
Ja više volim klasičnu instrument tablu, uglavnom onaku kakve su donedavno bile Audijeve. Analogne, jasne, pregledne. Možda je to zbog mojih srednjih godina ko zna. U svakom slučaju, u moju garažu Pežo neće ući.

Sasa

pre 3 godine

Sta kazu braca Francuzi, kakav mu je plivajuci? Posto ce bizi registracija? Jel lupan, ili je u izvornom stanju? Sve to treba da se napise pre nego svaki prosecan Srbin kao ja kupi ta kola!
(oscar, 18. mart 2021 17:38)
Da ti pomognem , nema plivajući , menjac je automatik (Asisin) nije poluautomatski sa duplim kvačicom da bi imao plivajuci .
Ovo ostalo ne bih znao.

Petar

pre 3 godine

Vozio Golfa 7 pa prešao na 308. Kao da sam seo u avion posle Golfa. Udobnost pre svega.
(Milos, 18. mart 2021 16:31)

Upravo tako. Ja uporedo vozim oba, jer u porodici imam aktuelnu 308-cu i Golf 7.
Tako da govorim iz prve ruke.
308 je mnogo lepše voziti. Jednostavno bolji auto u svakom pogledu.

Boki

pre 3 godine

Polozaj volana/i sata je uzasan, vozio vise puta sestrin 2008 i za mene je to promasaj, nikako ne mogu da se namestim, sve je “naopako”.

Srćko

pre 3 godine

Ovako..što se tiče "i cockpita" pa ne gledaš u njega svo vreme vožnje ..više služi za orijentaciju, valjda gledaš kud voziš..svi znaci upozorenja su i zvučni, tako da..wtf ...između ostalog "I cockpit" skraćuje vreme gledanja sa druma na tablu..(jako poželjno) sve u svemu radi svoj posao odlično..(ukoliko stil vožnje nije kao kod F1 ležeći) takve vozače ne podnosim (logike radi) za svaki deo auta rade timovi dizajnera itd tako da, jako lep udoban i funkcionalan auto.. not long ago there is no vw any more

Mare026

pre 3 godine

Peugeot 308, pozatiji kao ubica Golfa!
(King of Snake, 18. mart 2021 15:34)
Pa koliko zivota ima taj famozni Golf? Pokusavaju da ga ubiju i Megan i Fokus i 307/308 i ceed i i30 i nikako da ga ubiju. Isto kao sto su i mnoge limuzine poznate i kao ubice pasata, pa neke od njih izvrsise samoubistvo (npr Latitude i Talisman). Postoji samo jedan ubica Golfa i Pasata, a to je VW.
A sto se ovog Pezoa tice, jako lepo izgleda, makar u ovoj napucanoj verziji.

iq85

pre 3 godine

Lep, ne sumnjam u kvalitet, ali iz nekog razloga nikad nisam voleo francuske automobile. Iako, kao sto rekoh, nema sumnje da su kvalitetni.

Pera Realno

pre 3 godine

Mogu da kažem odlično. Nastavljaju tragom velikog uspeha prethodne generacije. Pežo mora da zaboravi na dizajnerski ćorsokak od 2000-2010.
208, 508,2008, 3008, 5008, se prodaju ne može bolje, a vidi se i zašto. Unutra je 21.vek a spolja sa velikim LED lavljim zubima svemir.

pera

pre 3 godine

auh sta je Pezo botova da lupaju minuse. Pa kazite i vi neku realnu pohvalu,nemojte samo po naredbi lupati minuse na realne kritikem Eto npr kazu neki da je grdoba. Ja bas mislim da je lepo uradjen,spolja. Ali unutra pvaj vokan i tabla jednostavno nisu prakticni niti su ikad bili i cudi me da u Pezou ne odustaju. Vi koji lupate minuse na takve komentare jednostavno fa nikad niste ni vozili svaki dan. Ja jesam i tvrdim da se pola table od volana ne vidi a vi kako hocete

oscar

pre 3 godine

Sta kazu braca Francuzi, kakav mu je plivajuci? Posto ce bizi registracija? Jel lupan, ili je u izvornom stanju? Sve to treba da se napise pre nego svaki prosecan Srbin kao ja kupi ta kola!

Milan

pre 3 godine

@kako da ne
Kako da ne! Isti segment, takmiči se i sa fokusom a da neće sa oktavijom, mada jeste za kupce koji više polažu na imidž ta mu je konkurent No.1 Golf 8

Djordjije

pre 3 godine

Peugeot 308, pozatiji kao ubica Golfa!
(King of Snake, 18. mart 2021 15:34)

Internet, poznatiji kao mesto gde najveće gluposti dobijaju pluseve.

kako da ne

pre 3 godine

@Bljuzgo Drpovic
Peugeotu nije trenutno niti zadnjih godina prioritet Americko trziste. Tj severna Amerika. Jer u Mexico ih ima i u juznoj Americi. Nije to samo ‘ajde prodajemo’. Trebas da ulozis stotine i stotine miliona dolara u marketing i trebas da ulozis jos vise u salone, servise, obuku radnika itd ima cela logistika i prica. Nije to samo ‘aj prodajemo’ hehe. To košta par milijardi. Jeste cudno ‘milijarda’, ali kosta vise milijardi. Samo marketing 300-400 miliona za pocetak, gde je ostatak. Lako je Lexusu bilo kada se pojavio. Tojota saloni, servisi. Acura Hondina isto i da ne duzim. Kosta sve to puno. Planiraju sada kako se udruzili sa Fiatom, imace barem dosta toga bez ulaganja. Audi takodje sve dobio od vec prisutnog VW tamo. Samo uloze u marketing. Genesis sada.

kako da ne

pre 3 godine

@Kobaja Grande
On se ne takmici sa Oktavijom. Bice solidno skuplji i to sa razlogom. Mnogo bolji auto i pre svega mnogo kvalitetnije uradjen u enterijeru, bolji materijali, vise luksuza itd.

batica

pre 3 godine

Očekivano su nastavili dizajn sa 208ce i meni je to skroz Ok.Što se volana i položaja instrument table tiče to ipak zavisi od visine vozača i navike.Meni je skroz prihvatljivo u nekim njihovim modelima dok u nekim nisam mogao da nađem normalni položaj.Nisam ubeđen da je ovo najbolje rešenje još uvek kao što nisam ni ubeđen da jedino Pežo ima najbolju ergonomiju vozačke pozicije.Naravno, daću im šansu da me ubede makar na par dana.

kako da ne

pre 3 godine

@totalnonebitan
Spolja je vise Peugeot. Prethodna 308 malo produzen i malo druge linije tj napucaniji. Pozadi dosta lici na novi DS4 crossback. Unutra lepse odradjen od Golfa, a znak je inace staaaari znak Peugeota. Lambo nije postojao

Marko

pre 3 godine

Tojota Korola hečbek! Meni svi automobili liče jedni na druge!
(Фактор мира стабилности, 18. mart 2021 15:06)

Bas tako, svaki ima 4 tocka, volan, menjac...

Totalnonebitan

pre 3 godine

Spolja Alfa-BMW iznutra novi Golf8, znak podseca kombinaciju Porshe- Lambo, kako god bice lepo ovo voziti za jedno pet do sedam godina.

Kobaja Grande

pre 3 godine

Nekako mi neuskladjeno deluju detalji na karoseriji...valjda zato sto je na slikama GT paket, a i boje su jake. Tek treba da vidimo kako izgledaju bazni modeli.
Karavan 308 ce biti jako interesantan, ali da pomrsi konce Oktaviji 2.0TDI...tesko.

Rodion Gataulin

pre 3 godine

Spolja stvarno izuzetan, za klasu iznad Golfa, mnogo skladniji i lepši iz svih uglova. ALI...

Dokle će više da guraju onaj neupotrebljivi i-cockpit, stvarno ne razumem, da kupiš nešto za više desetina hiljada Eura, da ga koristiš možda i 10 godina, a da te NERVIRA SVAKI DAN, e to nikad neću moći da shvatim... Da su odustali od tog i-cockpita, uništili bi konkurenciju sa prodajom...

surovo realan

pre 3 godine

Lep je bas ali je Peugeot sa cenama u poslednje vreme blizi BMW takodje 508 novi mi je na slikama bio ludilo dok je u prirodi nedorecen po ceni kojoj se nudi... ovaj gt line sto su prikazali nece biti ispod 30K

ekonomista

pre 3 godine

Lepo izgleda na slici, nadam se da su bolje rešili dimenzije kokpita, u aktuelnom modelu sam se osećao kao da vozim karting. Možda je za nekog nižeg od mene?

151819

pre 3 godine

Plug-in (PHEV) je, u ovoj sada situaciji sa el. punjačima, bolja varijanta od full elektro, baterijske varijante (BEV). 60 km vožnje na struju "usutu" iz sopstvene garažne priključnice, dovoljno je za jednodnevnu gradsku vožnju, čime se troškovi pređenog km presedmostručuju. Samo da sav taj sistem bude dobrog i dugovekog zdravlja i auto je super.
Naročito mi se sviđa vrlo veliko međuosovinsko rastojanje u odnosu na dužinu vozila, što donosi udobnije putovanje.

zikapn

pre 3 godine

Da je lep, lep je, da ima dobru motorizaciju, ima, ima sve, cak i dobar dizel sto je retkost danas, ali da mu je instrument tabla neprakticna i upitna sto se tice pronalazenja idealne pozije za volanom tacno je i to, nema sumnje, tako da ono, kao i svi, mora nesto da ima sto ti se ne svidja, obrni okreni, to vazi za svaki auto, zato i postoji izbor..

xboxer

pre 3 godine

Lep je ali je ipak...Pežo. Jednom sam imao 207-icu, kupio ga novu (ja budala), i rešio ga se u roku od 2 godine, više bio u servisu nego kod mene. Od tada samo i isključivo Mazda.

Vozač 3008

pre 3 godine

Ukusi su različiti, ali kad sam prvi put seo za volan nove 3008 odmah sam se navikao na mali volan i sad mi je neobično kada sednem u ženin BMW. Tako da mislim da je neozbiljno davati negativne izjave za mali volan, pa ljudi ne vozite FAP bez serva da vam treba veliki volan kada motate po gradu kamion.

molerajska družina

pre 3 godine

Lep je da komšija kupi. Izgled spolja je dobar, interesantan ali volan prečnika 15cm u krilu i pogled na na tablu iznad volana mi je bezveze i na prošloj generaciji.

Vozač 3008

pre 3 godine

Ukusi su različiti, ali kad sam prvi put seo za volan nove 3008 odmah sam se navikao na mali volan i sad mi je neobično kada sednem u ženin BMW. Tako da mislim da je neozbiljno davati negativne izjave za mali volan, pa ljudi ne vozite FAP bez serva da vam treba veliki volan kada motate po gradu kamion.

Marko

pre 3 godine

Tojota Korola hečbek! Meni svi automobili liče jedni na druge!
(Фактор мира стабилности, 18. mart 2021 15:06)

Bas tako, svaki ima 4 tocka, volan, menjac...

151819

pre 3 godine

Plug-in (PHEV) je, u ovoj sada situaciji sa el. punjačima, bolja varijanta od full elektro, baterijske varijante (BEV). 60 km vožnje na struju "usutu" iz sopstvene garažne priključnice, dovoljno je za jednodnevnu gradsku vožnju, čime se troškovi pređenog km presedmostručuju. Samo da sav taj sistem bude dobrog i dugovekog zdravlja i auto je super.
Naročito mi se sviđa vrlo veliko međuosovinsko rastojanje u odnosu na dužinu vozila, što donosi udobnije putovanje.

molerajska družina

pre 3 godine

Lep je da komšija kupi. Izgled spolja je dobar, interesantan ali volan prečnika 15cm u krilu i pogled na na tablu iznad volana mi je bezveze i na prošloj generaciji.

Petar

pre 3 godine

Vozio Golfa 7 pa prešao na 308. Kao da sam seo u avion posle Golfa. Udobnost pre svega.
(Milos, 18. mart 2021 16:31)

Upravo tako. Ja uporedo vozim oba, jer u porodici imam aktuelnu 308-cu i Golf 7.
Tako da govorim iz prve ruke.
308 je mnogo lepše voziti. Jednostavno bolji auto u svakom pogledu.

Pajp

pre 3 godine

Čini mi se da se povijest ponavlja!!Ovaj auto će sigurno biti jedan od najprodavanijih u klasi,ali treba sačekati cijene i koliko će biti “realne”.
Dizajn prodaje automobil,a ovaj auto izgleda brutalno,lijepo,ma vrh..Kada su se slegli dojmovi,hajmo na mane;Opet ista priča sa digitalizacijom interijera(klimatizacija npr),dobra stvar je ta sto je sada to sve malo brze i fluidnije.Fejk auspusi ili izduvi kako god,užas ali ne može sve bit savršeno da ga jebes).Podrška za 1.5 HDi ,svaka čast .
Koliko vidim povećan je međuosovinski razmak sto znaci vise mjesta pozadi,bravo pezo.
Treba sačekati recenzije,vidjet auto ,pregledati sve.Ali početak obećava,dugo ljepši auto nisam vidio.

NikNS

pre 3 godine

Sta znam, ukusi variraju... Meni se, recimo, najvise svidjaju pezoovi dizajni iz 2000-2010 (207, prvi 208, prvi 308, 407), onaj zaobljeni period, a ovo mi izgleda suvise "nabudzeno"... kljove mi se ne svidjaju (mislim da su im uspele na 208 i SUV-ovima, ali ovde i na 508, moglo je bez njih...)

Sa druge strane, vidim da se vecini komentatora ovaj dizajnerski pravac svidja, a da je najmanje popularan onaj zaobljeni iz 2000-2010, koji je meni najlepsi...

Ko sto rekoh, ukusi variraju :D

ekonomista

pre 3 godine

Lepo izgleda na slici, nadam se da su bolje rešili dimenzije kokpita, u aktuelnom modelu sam se osećao kao da vozim karting. Možda je za nekog nižeg od mene?

batica

pre 3 godine

Očekivano su nastavili dizajn sa 208ce i meni je to skroz Ok.Što se volana i položaja instrument table tiče to ipak zavisi od visine vozača i navike.Meni je skroz prihvatljivo u nekim njihovim modelima dok u nekim nisam mogao da nađem normalni položaj.Nisam ubeđen da je ovo najbolje rešenje još uvek kao što nisam ni ubeđen da jedino Pežo ima najbolju ergonomiju vozačke pozicije.Naravno, daću im šansu da me ubede makar na par dana.

kako da ne

pre 3 godine

@Kobaja Grande
On se ne takmici sa Oktavijom. Bice solidno skuplji i to sa razlogom. Mnogo bolji auto i pre svega mnogo kvalitetnije uradjen u enterijeru, bolji materijali, vise luksuza itd.

dejan_taxi

pre 3 godine

Vidim svi se nesto uhvatili da negativno izkomentarisu mali volan. Ja sam na taxiju u Beogradu punih 20 godina. Za taj period izmenjao sam jako puno automobila i vozio sam svasta. Odnos cene i kvaliteta, mislim da francuzi tu imaju prednost. Dosta stranaka kada prvi put sedne u moj auto oduseve se enterijerom za pocetak, pa onda se prosto zacude da je to u stvari peugeot.
Od svih vozenih automobila, peugeot ima prednost.
Imao sam 308 sw, 2015 god, 1.6 hdi, 120 ks, full automatic (eat6) menjac je pravi pravcati automatski, AISIN japan. Nikakvi roboti i slicno. Odlican je. Zato sam sada kupio potpuno novi 308 sw, 2021 god, sa novim motorom 1.5 hdi, ali sa 130 ks i naravno opet full automatic (eat8) ovog puta. Auto vozim evo vec nedelju dana. Utisci ... savrseni. Mislim da je mnogo bolje upasovan ovaj motor sa ovim 8-stepenim menjacem. Jeste da je motor smanjen sa 1.6 na 1.5, ali je zato pojacan, sa 120 ks na 130 ks. Poredjenje, prethodni i ovaj - nebo i zemlja. Izuzetno vidna razlika u snazi. Neko bi rekao, pa ima 10 ks vise. Tako je, ali nije samo to. Onaj je bio 8v, a ovaj je 16v. A sto se tice automatskog menjaca, oba su istog proizvodjaca, prethodni je bio odlican, a ovaj je skoro pa savrsen.
A poceo sam bio od volana. Po meni, volan je najbolji ikada. Bas zato zbog svojih dimenzija. Dakle, za sve koji ne znaju, volan se montira skroz nisko dole, a instrument tabla se gleda iznad volana, a ne kroz volan. Ako ne budem morao, vise nikada se necu vratiti na veliki volan.

kako da ne

pre 3 godine

@Bljuzgo Drpovic
Peugeotu nije trenutno niti zadnjih godina prioritet Americko trziste. Tj severna Amerika. Jer u Mexico ih ima i u juznoj Americi. Nije to samo ‘ajde prodajemo’. Trebas da ulozis stotine i stotine miliona dolara u marketing i trebas da ulozis jos vise u salone, servise, obuku radnika itd ima cela logistika i prica. Nije to samo ‘aj prodajemo’ hehe. To košta par milijardi. Jeste cudno ‘milijarda’, ali kosta vise milijardi. Samo marketing 300-400 miliona za pocetak, gde je ostatak. Lako je Lexusu bilo kada se pojavio. Tojota saloni, servisi. Acura Hondina isto i da ne duzim. Kosta sve to puno. Planiraju sada kako se udruzili sa Fiatom, imace barem dosta toga bez ulaganja. Audi takodje sve dobio od vec prisutnog VW tamo. Samo uloze u marketing. Genesis sada.

Djordjije

pre 3 godine

Peugeot 308, pozatiji kao ubica Golfa!
(King of Snake, 18. mart 2021 15:34)

Internet, poznatiji kao mesto gde najveće gluposti dobijaju pluseve.

Pera Realno

pre 3 godine

Mogu da kažem odlično. Nastavljaju tragom velikog uspeha prethodne generacije. Pežo mora da zaboravi na dizajnerski ćorsokak od 2000-2010.
208, 508,2008, 3008, 5008, se prodaju ne može bolje, a vidi se i zašto. Unutra je 21.vek a spolja sa velikim LED lavljim zubima svemir.

man

pre 3 godine

Nikada nisam imao auto mladji od 10godina pa jel sam tolika beda da ne mogu ni novi Peugeot da kupim? Rado bi ga kupio a meni nedostizan kao da je Ferrari.

Mare026

pre 3 godine

Peugeot 308, pozatiji kao ubica Golfa!
(King of Snake, 18. mart 2021 15:34)
Pa koliko zivota ima taj famozni Golf? Pokusavaju da ga ubiju i Megan i Fokus i 307/308 i ceed i i30 i nikako da ga ubiju. Isto kao sto su i mnoge limuzine poznate i kao ubice pasata, pa neke od njih izvrsise samoubistvo (npr Latitude i Talisman). Postoji samo jedan ubica Golfa i Pasata, a to je VW.
A sto se ovog Pezoa tice, jako lepo izgleda, makar u ovoj napucanoj verziji.

Srćko

pre 3 godine

Ovako..što se tiče "i cockpita" pa ne gledaš u njega svo vreme vožnje ..više služi za orijentaciju, valjda gledaš kud voziš..svi znaci upozorenja su i zvučni, tako da..wtf ...između ostalog "I cockpit" skraćuje vreme gledanja sa druma na tablu..(jako poželjno) sve u svemu radi svoj posao odlično..(ukoliko stil vožnje nije kao kod F1 ležeći) takve vozače ne podnosim (logike radi) za svaki deo auta rade timovi dizajnera itd tako da, jako lep udoban i funkcionalan auto.. not long ago there is no vw any more

Dejan

pre 3 godine

@E-75 Bezlican dizajn? Jesi ti to upravo napisao da Pezo ima bezlicni dizajn? Pa ako oni imaju bezlican dizajn kakav onda dizajn imao vw..

xboxer

pre 3 godine

Lep je ali je ipak...Pežo. Jednom sam imao 207-icu, kupio ga novu (ja budala), i rešio ga se u roku od 2 godine, više bio u servisu nego kod mene. Od tada samo i isključivo Mazda.

Totalnonebitan

pre 3 godine

Spolja Alfa-BMW iznutra novi Golf8, znak podseca kombinaciju Porshe- Lambo, kako god bice lepo ovo voziti za jedno pet do sedam godina.

Petar

pre 3 godine

Još uvek se traži vozač koji je uspeo da namesti volan, a da vidi instrument tablu. Sve mi se sviđa, ali taj položaj tabla-volan je katastrofa
(Đuro, 19. mart 2021 06:12)

Molim vas, stvarno vas sve molim da prestanete da govorite napamet.
Vozim 308 već dve godine, i nikada nisam više uživao u vožnji.
Položaj je savršen, mali volan je savršen.
Sada kad sednem u neki drugi auto sa velikim volanom kroz koji gledam tablu, imam osećaj da sam seo u traktor.

Nemanja

pre 3 godine

Odlicno izgleda! Pravi takmac Golfu, od koga je mnogo zanimljiviji i originalniji i ostalim automobilima iz grha klase. Bravo za Peugeot sto ne kopira ostale proizvodjace i istrajava na originalnosti.

www

pre 3 godine

Imajući u vidu želju menadžmenta, da Peugeot vozila "guraju" u luksuzniji segment, ovaj auto neće "startovati" sa cenom ispod 21-22.000€ što je previše, pogotovo ako se imaju u vidu bezobrazne cene ostalih modela kod uvoznika za Srbiju.

zikapn

pre 3 godine

Da je lep, lep je, da ima dobru motorizaciju, ima, ima sve, cak i dobar dizel sto je retkost danas, ali da mu je instrument tabla neprakticna i upitna sto se tice pronalazenja idealne pozije za volanom tacno je i to, nema sumnje, tako da ono, kao i svi, mora nesto da ima sto ti se ne svidja, obrni okreni, to vazi za svaki auto, zato i postoji izbor..

kako da ne

pre 3 godine

@totalnonebitan
Spolja je vise Peugeot. Prethodna 308 malo produzen i malo druge linije tj napucaniji. Pozadi dosta lici na novi DS4 crossback. Unutra lepse odradjen od Golfa, a znak je inace staaaari znak Peugeota. Lambo nije postojao

pera

pre 3 godine

auh sta je Pezo botova da lupaju minuse. Pa kazite i vi neku realnu pohvalu,nemojte samo po naredbi lupati minuse na realne kritikem Eto npr kazu neki da je grdoba. Ja bas mislim da je lepo uradjen,spolja. Ali unutra pvaj vokan i tabla jednostavno nisu prakticni niti su ikad bili i cudi me da u Pezou ne odustaju. Vi koji lupate minuse na takve komentare jednostavno fa nikad niste ni vozili svaki dan. Ja jesam i tvrdim da se pola table od volana ne vidi a vi kako hocete

Ono sto se desava na ovom svetu nije istina

pre 3 godine

Ukusi su različiti, ali kad sam prvi put seo za volan nove 3008 odmah sam se navikao na mali volan i sad mi je neobično kada sednem u ženin BMW. Tako da mislim da je neozbiljno davati negativne izjave za mali volan, pa ljudi ne vozite FAP bez serva da vam treba veliki volan kada motate po gradu kamion.
(Vozač 3008, 18. mart 2021 15:32)


Ja vozim BMW serije 5, a zena Fiat Punto Evo. Kod tebe se zna ko nosi pantalone. ?

Mandrak

pre 3 godine

Još uvek se traži vozač koji je uspeo da namesti volan, a da vidi instrument tablu. Sve mi se sviđa, ali taj položaj tabla-volan je katastrofa
(Đuro, 19. mart 2021 06:12)

Imam auto od nekog drugog brenda, ali sam jednom prilikom sedam dana vozio 308icu kao rentacar. Meni mali volan i cijeli taj kokpit se super svidio, nisam imao problema da vidim instrumente preko volana (visok sam 181). Posle kad sam opet sjeo u svoj auto imao sam osjecaj kao da vozim kamion.

surovo realan

pre 3 godine

Lep je bas ali je Peugeot sa cenama u poslednje vreme blizi BMW takodje 508 novi mi je na slikama bio ludilo dok je u prirodi nedorecen po ceni kojoj se nudi... ovaj gt line sto su prikazali nece biti ispod 30K

iq85

pre 3 godine

Lep, ne sumnjam u kvalitet, ali iz nekog razloga nikad nisam voleo francuske automobile. Iako, kao sto rekoh, nema sumnje da su kvalitetni.

Toronto

pre 3 godine

@(kako da ne, 18. mart 2021 16:41)

Ne znam kako je u Evropi to organizovano, ali svi dealerships/servisi ovde su franchise. Vlasnik "salona" plaća vlasniku brenda izvesnu cifru za otvaranje i neki stalni procenat (royalty). Mislim da je kod vas to ovlašćeni servis i sl. Nema tu proizvodjač mnogo troška. Za reklamu da, ali to se isplati. Pokušali su Francuzi davno da se ubace na sev. američko tržište, ali nisu prošli dobro. Danas je tu možda na snazi neki deal oko tržišta ili tako nešto, ko zna. Šteta za Peugeot, imaju neke uzbudljive modele koji bi sigurno imali prodju.

Deka

pre 3 godine

Lep, lep automobil!
Ne verujem da će biti manje pouzdan od sad već stare 308 koju posedujem, 2016 godište, prešla 176.000 kilometara bez kvara, samo sa redovnim servisima i zamenama potrošnih delova (pločice, garnitura diskova...).
Ovima što im smeta mali volan i iCockpit preporučio bi da nauče da čitaju uputstava gde je i slikovno prikazano kako se namešta položaj vozačkog sedišta. Poučno i ako nemate ovakav auto.
Meni lično je ovo odlično rešenje, kad pređem ponekad na sinovljev Megan volan mi se čini ogroman iako sam ga ja vozio skoro 10 godina. Lično bi voleo da je veličine kao na volanima za PC, jedino što bi u enterijeru izgledao malecak. Ja sam 60+ godina, pa ako sam se ja navikao nisu mi jasni oni koji misle da to nisu u stanju.

Pera kojot

pre 3 godine

vozim 508 vec 6 godina, uz3o polovan star 1 god, naravno zamenio plivajuci 1k€, ali prezadovoljan sam sa autom, vi koji mislite da vozite kola i da je jedini trosak benzin, vi idite prevozom ili taksijem, a o ukusima ne treba raspravljati. Meni su svi novi pezoi brutalni, pikirao sam novi 5008 zbog prosirenja porodice, i mislim da je savrsen. Kada vidim npr. rav 4 2018 god. sa radiom bez multimedije (navigacije) najezim se, mazde su naravno simpa ali opet za npr. mazdu 6 multimedija fazon 5 inch. sto mi je iskreno nedovoljno a fino drze cenu, a vise i francuzi nisu sto su bili kao skup za odrzavanje, sve je u normali i podnosljivo, a sto se tice volana i inst. table, stvar navike...

Rodion Gataulin

pre 3 godine

Spolja stvarno izuzetan, za klasu iznad Golfa, mnogo skladniji i lepši iz svih uglova. ALI...

Dokle će više da guraju onaj neupotrebljivi i-cockpit, stvarno ne razumem, da kupiš nešto za više desetina hiljada Eura, da ga koristiš možda i 10 godina, a da te NERVIRA SVAKI DAN, e to nikad neću moći da shvatim... Da su odustali od tog i-cockpita, uništili bi konkurenciju sa prodajom...

Sasa

pre 3 godine

Sta kazu braca Francuzi, kakav mu je plivajuci? Posto ce bizi registracija? Jel lupan, ili je u izvornom stanju? Sve to treba da se napise pre nego svaki prosecan Srbin kao ja kupi ta kola!
(oscar, 18. mart 2021 17:38)
Da ti pomognem , nema plivajući , menjac je automatik (Asisin) nije poluautomatski sa duplim kvačicom da bi imao plivajuci .
Ovo ostalo ne bih znao.

Đuro

pre 3 godine

Još uvek se traži vozač koji je uspeo da namesti volan, a da vidi instrument tablu. Sve mi se sviđa, ali taj položaj tabla-volan je katastrofa

Igor

pre 3 godine

Kakvih sam se prica naslusao o francuzima te kvare se te ovo te ono , onda kupim pezoa 308 i shvatim da su to sve gluposti,auto je neunistiv a osecaj u voznji za klasu iznad golfa

jo

pre 3 godine

Ovaj Pezo za sada nema konkurenta u C- segmentu, ubedljivo vodi i sto se tice motorizacije a i dizajna jer ovako lep auto nije predstavljen u ovoj klasi jos od Giuliete. Ako je i kvalitet materijala ispratio dizajn stvarno mu nece biti ravnog u klasi, motore da ne komentarisem, oni su sada nuzno zlo, samnjeni i sa po 3 klipa max i to je isto kod svih proizvodjaca- ako predju na FCA Firefly nece imati konkurenciju. Nova Astra je 'downgradeovana' u odnosu na 308, tako da se ceka nova Giulieta, na ovoj mehanici, kao nesto najbolje u klasi...

Auto.BOY

pre 3 godine

Jako je lep. Mozda su malkice pogresili u dve stvari na eksterijeru. Recimo nazad su ona dva lazna auspuha primakli ka centru zarad onih svetala. Ta svetla su lepo dizajnirali da ne budu standardne kockice ili ona ogavna linija kod audija, ali nisu zbog toga morali ove lazne otovore aupsuha promicati, jer njihova jedina funkcija je estetska, a za to je bas poenta da budu blize ivici karoserije da bi izgledali mocnije i sportski. Druga sitnica koja mi malko kvari utisak, je solidan prepust napred. Ali OK, sve u svemu jako je lep ovaj novi model. Cenim da ce biti i karavan verzija. Samo da ne urade neki glup detalj koji ce odbijati. Cekamo :)

milan

pre 3 godine

Nije lako u Srbiji, zemlji gde preovlađuje navijački mentalitet, tj. neobjektivnost i infantilnost,izneti lični stav.
Mislim da je dizajn Pežoa,ozbiljna, ali i namerna regresija.
Tolika opčinjenost VW u doba sumraka klasične autoindustrije i rasčišćavanje tržišta kupovinom posustalih marki, teško može izaći na dobro.

oscar

pre 3 godine

Sta kazu braca Francuzi, kakav mu je plivajuci? Posto ce bizi registracija? Jel lupan, ili je u izvornom stanju? Sve to treba da se napise pre nego svaki prosecan Srbin kao ja kupi ta kola!

Kobaja Grande

pre 3 godine

Nekako mi neuskladjeno deluju detalji na karoseriji...valjda zato sto je na slikama GT paket, a i boje su jake. Tek treba da vidimo kako izgledaju bazni modeli.
Karavan 308 ce biti jako interesantan, ali da pomrsi konce Oktaviji 2.0TDI...tesko.

Milan

pre 3 godine

@kako da ne
Kako da ne! Isti segment, takmiči se i sa fokusom a da neće sa oktavijom, mada jeste za kupce koji više polažu na imidž ta mu je konkurent No.1 Golf 8

Micko

pre 3 godine

vozio nedelju dana na rent a caru 308 sw pre dve godine.
šanse nema da bih u ono opet seo za volan.
onaj mali volan i oni instrumenti su najveća glupost auto industrije poslednje decenije

kimi R

pre 3 godine

Očekivano,za broj veći 208 i za broj manji 508 znači bez iznenađenja poptpuno očekivano.U skladu sa ostalim proizvođačima gde svi modeli iz kuće liče jedni na druge.

Boki

pre 3 godine

Polozaj volana/i sata je uzasan, vozio vise puta sestrin 2008 i za mene je to promasaj, nikako ne mogu da se namestim, sve je “naopako”.

Stole

pre 3 godine

@Pera: Potpisujem sve što ste rekli, i meni se Pežoovi automobili sviđaju ali samo eksterijer, znači spoljni izgled. Unutra su užas. Bar za mene.
Ja više volim klasičnu instrument tablu, uglavnom onaku kakve su donedavno bile Audijeve. Analogne, jasne, pregledne. Možda je to zbog mojih srednjih godina ko zna. U svakom slučaju, u moju garažu Pežo neće ući.

Robi

pre 3 godine

Ovi sto kazu da je bolji od Golfa,ne znam da li ste ikada seli na zadnju klupu-taj Golf je kralj prostora. Seo sam u 308 SW iza sebe samog (188cm) i nemam mesta za noge,ljudi pa sta ce mi takav auto,ogroman spolja,tezak za parkiranje po gradu,a ne mogu da se smestim...i sad da poredimo Seat Leon ST i ovo?! Pa ja zelim da platim dobar auto,ali i hocu zauzvrat prostor.'Ajde videcemo ovaj novi kakav ce biti.(Pezo tehniku ne kritikujem,tu su ok,cak i sa 3 cilindra. Sem odvratnog tableta i volana u krilu,ej-a to tek ne volem).

prolaznik

pre 3 godine

Još uvek se traži vozač koji je uspeo da namesti volan, a da vidi instrument tablu. Sve mi se sviđa, ali taj položaj tabla-volan je katastrofa
(Đuro, 19. mart 2021 06:12)

Kod 308 mk2 ja to nikada nisam uspeo i zato ga nisam ni kupio.
Kod njihovih ostalih mk2 modela nisam imao tako izražen problem (da vidim tablu), ali, generalno, jako mi je i kod njih neprijatan položaj volana i samih instrumenata (iako ih vidim kod 208, 2008, 3008 i 5008, sve mk2).
Kod 508 mk2 takodje ne vidim instrumente.

Mikica018

pre 3 godine

Kao neko ko 15ak godina vozi Pezoe, mogu da kazem da me je ovaj model bas razocarao. Prateci iz prve ruke evoluciju 308ice, ocekivao sam da ce zadrzati malo vise tog sarma i jedinstvenosti koji su imali modeli do ovog. Svaki model je imao, pored implementiranja neizbeznih stilskih "inovacija", nesto od aure onih starijih klasika, nesto gospodski, razlicito u moru istih masina. Ovo me podseca na neki hibrid Kie i Alfe, usiljeno sportski i futuristicki, besno i nadrndano. Mozda ce utisak uzivo da mi promeni misljenje, ali nekako mi se na prvi pogled ne svidja. Inace, motorom, performansamani kompletnim ugodjajem u aktuelnoj 308ci sam i vise nego zadovoljan, enterijer je prelep, moderan, sa ukusom. U toj cenovnoj klasi nisam imao ni najmanju dilemu sta kupiti. Nadam se da Pezo nece postati jedan od onih koje necu moci da prepoznam dok se ne priblizim. To ih je do sada razlikovalo.

danijel

pre 3 godine

Sve pohvale za dizajn kapa dole u ovom full izdanju izgleda brutalno ali kao sto je vec neko napisao bas me zanima kako ce da izgledaju slabije verzije unutra. Ipak da biram auto iz ove klase vjerovatno ga ne bih uzeo i to iz jednog samo razloga polazaja instrument table i volana, a za ostalo sve pohvale, i da ne bi bilo komentara tipa ne pricaj napamet nisi vozi itd vozio sam jedan model i sjedio u vise njih na sajmovima tako da meni licno nikako to ne lezi

naj realno

pre 3 godine

@(Ono sto se desava na ovom svetu nije istina, 18. mart 2021 20:21)

Sta te briga ako je njima lepo. Nemoj svoje komplekse drugima da nabijas. Drugo, BMW ima i model i3 koji je bas mali...

molerajska družina

pre 3 godine

Lep je da komšija kupi. Izgled spolja je dobar, interesantan ali volan prečnika 15cm u krilu i pogled na na tablu iznad volana mi je bezveze i na prošloj generaciji.

xboxer

pre 3 godine

Lep je ali je ipak...Pežo. Jednom sam imao 207-icu, kupio ga novu (ja budala), i rešio ga se u roku od 2 godine, više bio u servisu nego kod mene. Od tada samo i isključivo Mazda.

Ono sto se desava na ovom svetu nije istina

pre 3 godine

Ukusi su različiti, ali kad sam prvi put seo za volan nove 3008 odmah sam se navikao na mali volan i sad mi je neobično kada sednem u ženin BMW. Tako da mislim da je neozbiljno davati negativne izjave za mali volan, pa ljudi ne vozite FAP bez serva da vam treba veliki volan kada motate po gradu kamion.
(Vozač 3008, 18. mart 2021 15:32)


Ja vozim BMW serije 5, a zena Fiat Punto Evo. Kod tebe se zna ko nosi pantalone. ?

Djordjije

pre 3 godine

Peugeot 308, pozatiji kao ubica Golfa!
(King of Snake, 18. mart 2021 15:34)

Internet, poznatiji kao mesto gde najveće gluposti dobijaju pluseve.

Kobaja Grande

pre 3 godine

Nekako mi neuskladjeno deluju detalji na karoseriji...valjda zato sto je na slikama GT paket, a i boje su jake. Tek treba da vidimo kako izgledaju bazni modeli.
Karavan 308 ce biti jako interesantan, ali da pomrsi konce Oktaviji 2.0TDI...tesko.

pera

pre 3 godine

auh sta je Pezo botova da lupaju minuse. Pa kazite i vi neku realnu pohvalu,nemojte samo po naredbi lupati minuse na realne kritikem Eto npr kazu neki da je grdoba. Ja bas mislim da je lepo uradjen,spolja. Ali unutra pvaj vokan i tabla jednostavno nisu prakticni niti su ikad bili i cudi me da u Pezou ne odustaju. Vi koji lupate minuse na takve komentare jednostavno fa nikad niste ni vozili svaki dan. Ja jesam i tvrdim da se pola table od volana ne vidi a vi kako hocete

Micko

pre 3 godine

vozio nedelju dana na rent a caru 308 sw pre dve godine.
šanse nema da bih u ono opet seo za volan.
onaj mali volan i oni instrumenti su najveća glupost auto industrije poslednje decenije

Rodion Gataulin

pre 3 godine

Spolja stvarno izuzetan, za klasu iznad Golfa, mnogo skladniji i lepši iz svih uglova. ALI...

Dokle će više da guraju onaj neupotrebljivi i-cockpit, stvarno ne razumem, da kupiš nešto za više desetina hiljada Eura, da ga koristiš možda i 10 godina, a da te NERVIRA SVAKI DAN, e to nikad neću moći da shvatim... Da su odustali od tog i-cockpita, uništili bi konkurenciju sa prodajom...

Totalnonebitan

pre 3 godine

Spolja Alfa-BMW iznutra novi Golf8, znak podseca kombinaciju Porshe- Lambo, kako god bice lepo ovo voziti za jedno pet do sedam godina.

Mare026

pre 3 godine

Peugeot 308, pozatiji kao ubica Golfa!
(King of Snake, 18. mart 2021 15:34)
Pa koliko zivota ima taj famozni Golf? Pokusavaju da ga ubiju i Megan i Fokus i 307/308 i ceed i i30 i nikako da ga ubiju. Isto kao sto su i mnoge limuzine poznate i kao ubice pasata, pa neke od njih izvrsise samoubistvo (npr Latitude i Talisman). Postoji samo jedan ubica Golfa i Pasata, a to je VW.
A sto se ovog Pezoa tice, jako lepo izgleda, makar u ovoj napucanoj verziji.

Đuro

pre 3 godine

Još uvek se traži vozač koji je uspeo da namesti volan, a da vidi instrument tablu. Sve mi se sviđa, ali taj položaj tabla-volan je katastrofa

Boki

pre 3 godine

Polozaj volana/i sata je uzasan, vozio vise puta sestrin 2008 i za mene je to promasaj, nikako ne mogu da se namestim, sve je “naopako”.

Petar

pre 3 godine

Još uvek se traži vozač koji je uspeo da namesti volan, a da vidi instrument tablu. Sve mi se sviđa, ali taj položaj tabla-volan je katastrofa
(Đuro, 19. mart 2021 06:12)

Molim vas, stvarno vas sve molim da prestanete da govorite napamet.
Vozim 308 već dve godine, i nikada nisam više uživao u vožnji.
Položaj je savršen, mali volan je savršen.
Sada kad sednem u neki drugi auto sa velikim volanom kroz koji gledam tablu, imam osećaj da sam seo u traktor.

Pera Realno

pre 3 godine

Mogu da kažem odlično. Nastavljaju tragom velikog uspeha prethodne generacije. Pežo mora da zaboravi na dizajnerski ćorsokak od 2000-2010.
208, 508,2008, 3008, 5008, se prodaju ne može bolje, a vidi se i zašto. Unutra je 21.vek a spolja sa velikim LED lavljim zubima svemir.

Robi

pre 3 godine

Ovi sto kazu da je bolji od Golfa,ne znam da li ste ikada seli na zadnju klupu-taj Golf je kralj prostora. Seo sam u 308 SW iza sebe samog (188cm) i nemam mesta za noge,ljudi pa sta ce mi takav auto,ogroman spolja,tezak za parkiranje po gradu,a ne mogu da se smestim...i sad da poredimo Seat Leon ST i ovo?! Pa ja zelim da platim dobar auto,ali i hocu zauzvrat prostor.'Ajde videcemo ovaj novi kakav ce biti.(Pezo tehniku ne kritikujem,tu su ok,cak i sa 3 cilindra. Sem odvratnog tableta i volana u krilu,ej-a to tek ne volem).

Stole

pre 3 godine

@Pera: Potpisujem sve što ste rekli, i meni se Pežoovi automobili sviđaju ali samo eksterijer, znači spoljni izgled. Unutra su užas. Bar za mene.
Ja više volim klasičnu instrument tablu, uglavnom onaku kakve su donedavno bile Audijeve. Analogne, jasne, pregledne. Možda je to zbog mojih srednjih godina ko zna. U svakom slučaju, u moju garažu Pežo neće ući.

ekonomista

pre 3 godine

Lepo izgleda na slici, nadam se da su bolje rešili dimenzije kokpita, u aktuelnom modelu sam se osećao kao da vozim karting. Možda je za nekog nižeg od mene?

oscar

pre 3 godine

Sta kazu braca Francuzi, kakav mu je plivajuci? Posto ce bizi registracija? Jel lupan, ili je u izvornom stanju? Sve to treba da se napise pre nego svaki prosecan Srbin kao ja kupi ta kola!

iq85

pre 3 godine

Lep, ne sumnjam u kvalitet, ali iz nekog razloga nikad nisam voleo francuske automobile. Iako, kao sto rekoh, nema sumnje da su kvalitetni.

Mikica018

pre 3 godine

Kao neko ko 15ak godina vozi Pezoe, mogu da kazem da me je ovaj model bas razocarao. Prateci iz prve ruke evoluciju 308ice, ocekivao sam da ce zadrzati malo vise tog sarma i jedinstvenosti koji su imali modeli do ovog. Svaki model je imao, pored implementiranja neizbeznih stilskih "inovacija", nesto od aure onih starijih klasika, nesto gospodski, razlicito u moru istih masina. Ovo me podseca na neki hibrid Kie i Alfe, usiljeno sportski i futuristicki, besno i nadrndano. Mozda ce utisak uzivo da mi promeni misljenje, ali nekako mi se na prvi pogled ne svidja. Inace, motorom, performansamani kompletnim ugodjajem u aktuelnoj 308ci sam i vise nego zadovoljan, enterijer je prelep, moderan, sa ukusom. U toj cenovnoj klasi nisam imao ni najmanju dilemu sta kupiti. Nadam se da Pezo nece postati jedan od onih koje necu moci da prepoznam dok se ne priblizim. To ih je do sada razlikovalo.

zikapn

pre 3 godine

Da je lep, lep je, da ima dobru motorizaciju, ima, ima sve, cak i dobar dizel sto je retkost danas, ali da mu je instrument tabla neprakticna i upitna sto se tice pronalazenja idealne pozije za volanom tacno je i to, nema sumnje, tako da ono, kao i svi, mora nesto da ima sto ti se ne svidja, obrni okreni, to vazi za svaki auto, zato i postoji izbor..

milan

pre 3 godine

Nije lako u Srbiji, zemlji gde preovlađuje navijački mentalitet, tj. neobjektivnost i infantilnost,izneti lični stav.
Mislim da je dizajn Pežoa,ozbiljna, ali i namerna regresija.
Tolika opčinjenost VW u doba sumraka klasične autoindustrije i rasčišćavanje tržišta kupovinom posustalih marki, teško može izaći na dobro.

Vozač 3008

pre 3 godine

Ukusi su različiti, ali kad sam prvi put seo za volan nove 3008 odmah sam se navikao na mali volan i sad mi je neobično kada sednem u ženin BMW. Tako da mislim da je neozbiljno davati negativne izjave za mali volan, pa ljudi ne vozite FAP bez serva da vam treba veliki volan kada motate po gradu kamion.

kako da ne

pre 3 godine

@Kobaja Grande
On se ne takmici sa Oktavijom. Bice solidno skuplji i to sa razlogom. Mnogo bolji auto i pre svega mnogo kvalitetnije uradjen u enterijeru, bolji materijali, vise luksuza itd.

Auto.BOY

pre 3 godine

Jako je lep. Mozda su malkice pogresili u dve stvari na eksterijeru. Recimo nazad su ona dva lazna auspuha primakli ka centru zarad onih svetala. Ta svetla su lepo dizajnirali da ne budu standardne kockice ili ona ogavna linija kod audija, ali nisu zbog toga morali ove lazne otovore aupsuha promicati, jer njihova jedina funkcija je estetska, a za to je bas poenta da budu blize ivici karoserije da bi izgledali mocnije i sportski. Druga sitnica koja mi malko kvari utisak, je solidan prepust napred. Ali OK, sve u svemu jako je lep ovaj novi model. Cenim da ce biti i karavan verzija. Samo da ne urade neki glup detalj koji ce odbijati. Cekamo :)

Srćko

pre 3 godine

Ovako..što se tiče "i cockpita" pa ne gledaš u njega svo vreme vožnje ..više služi za orijentaciju, valjda gledaš kud voziš..svi znaci upozorenja su i zvučni, tako da..wtf ...između ostalog "I cockpit" skraćuje vreme gledanja sa druma na tablu..(jako poželjno) sve u svemu radi svoj posao odlično..(ukoliko stil vožnje nije kao kod F1 ležeći) takve vozače ne podnosim (logike radi) za svaki deo auta rade timovi dizajnera itd tako da, jako lep udoban i funkcionalan auto.. not long ago there is no vw any more

surovo realan

pre 3 godine

Lep je bas ali je Peugeot sa cenama u poslednje vreme blizi BMW takodje 508 novi mi je na slikama bio ludilo dok je u prirodi nedorecen po ceni kojoj se nudi... ovaj gt line sto su prikazali nece biti ispod 30K

Pajp

pre 3 godine

Čini mi se da se povijest ponavlja!!Ovaj auto će sigurno biti jedan od najprodavanijih u klasi,ali treba sačekati cijene i koliko će biti “realne”.
Dizajn prodaje automobil,a ovaj auto izgleda brutalno,lijepo,ma vrh..Kada su se slegli dojmovi,hajmo na mane;Opet ista priča sa digitalizacijom interijera(klimatizacija npr),dobra stvar je ta sto je sada to sve malo brze i fluidnije.Fejk auspusi ili izduvi kako god,užas ali ne može sve bit savršeno da ga jebes).Podrška za 1.5 HDi ,svaka čast .
Koliko vidim povećan je međuosovinski razmak sto znaci vise mjesta pozadi,bravo pezo.
Treba sačekati recenzije,vidjet auto ,pregledati sve.Ali početak obećava,dugo ljepši auto nisam vidio.

Pera kojot

pre 3 godine

vozim 508 vec 6 godina, uz3o polovan star 1 god, naravno zamenio plivajuci 1k€, ali prezadovoljan sam sa autom, vi koji mislite da vozite kola i da je jedini trosak benzin, vi idite prevozom ili taksijem, a o ukusima ne treba raspravljati. Meni su svi novi pezoi brutalni, pikirao sam novi 5008 zbog prosirenja porodice, i mislim da je savrsen. Kada vidim npr. rav 4 2018 god. sa radiom bez multimedije (navigacije) najezim se, mazde su naravno simpa ali opet za npr. mazdu 6 multimedija fazon 5 inch. sto mi je iskreno nedovoljno a fino drze cenu, a vise i francuzi nisu sto su bili kao skup za odrzavanje, sve je u normali i podnosljivo, a sto se tice volana i inst. table, stvar navike...

Dejan

pre 3 godine

@E-75 Bezlican dizajn? Jesi ti to upravo napisao da Pezo ima bezlicni dizajn? Pa ako oni imaju bezlican dizajn kakav onda dizajn imao vw..

151819

pre 3 godine

Plug-in (PHEV) je, u ovoj sada situaciji sa el. punjačima, bolja varijanta od full elektro, baterijske varijante (BEV). 60 km vožnje na struju "usutu" iz sopstvene garažne priključnice, dovoljno je za jednodnevnu gradsku vožnju, čime se troškovi pređenog km presedmostručuju. Samo da sav taj sistem bude dobrog i dugovekog zdravlja i auto je super.
Naročito mi se sviđa vrlo veliko međuosovinsko rastojanje u odnosu na dužinu vozila, što donosi udobnije putovanje.

dejan_taxi

pre 3 godine

Vidim svi se nesto uhvatili da negativno izkomentarisu mali volan. Ja sam na taxiju u Beogradu punih 20 godina. Za taj period izmenjao sam jako puno automobila i vozio sam svasta. Odnos cene i kvaliteta, mislim da francuzi tu imaju prednost. Dosta stranaka kada prvi put sedne u moj auto oduseve se enterijerom za pocetak, pa onda se prosto zacude da je to u stvari peugeot.
Od svih vozenih automobila, peugeot ima prednost.
Imao sam 308 sw, 2015 god, 1.6 hdi, 120 ks, full automatic (eat6) menjac je pravi pravcati automatski, AISIN japan. Nikakvi roboti i slicno. Odlican je. Zato sam sada kupio potpuno novi 308 sw, 2021 god, sa novim motorom 1.5 hdi, ali sa 130 ks i naravno opet full automatic (eat8) ovog puta. Auto vozim evo vec nedelju dana. Utisci ... savrseni. Mislim da je mnogo bolje upasovan ovaj motor sa ovim 8-stepenim menjacem. Jeste da je motor smanjen sa 1.6 na 1.5, ali je zato pojacan, sa 120 ks na 130 ks. Poredjenje, prethodni i ovaj - nebo i zemlja. Izuzetno vidna razlika u snazi. Neko bi rekao, pa ima 10 ks vise. Tako je, ali nije samo to. Onaj je bio 8v, a ovaj je 16v. A sto se tice automatskog menjaca, oba su istog proizvodjaca, prethodni je bio odlican, a ovaj je skoro pa savrsen.
A poceo sam bio od volana. Po meni, volan je najbolji ikada. Bas zato zbog svojih dimenzija. Dakle, za sve koji ne znaju, volan se montira skroz nisko dole, a instrument tabla se gleda iznad volana, a ne kroz volan. Ako ne budem morao, vise nikada se necu vratiti na veliki volan.

Nemanja

pre 3 godine

Odlicno izgleda! Pravi takmac Golfu, od koga je mnogo zanimljiviji i originalniji i ostalim automobilima iz grha klase. Bravo za Peugeot sto ne kopira ostale proizvodjace i istrajava na originalnosti.

NikNS

pre 3 godine

Sta znam, ukusi variraju... Meni se, recimo, najvise svidjaju pezoovi dizajni iz 2000-2010 (207, prvi 208, prvi 308, 407), onaj zaobljeni period, a ovo mi izgleda suvise "nabudzeno"... kljove mi se ne svidjaju (mislim da su im uspele na 208 i SUV-ovima, ali ovde i na 508, moglo je bez njih...)

Sa druge strane, vidim da se vecini komentatora ovaj dizajnerski pravac svidja, a da je najmanje popularan onaj zaobljeni iz 2000-2010, koji je meni najlepsi...

Ko sto rekoh, ukusi variraju :D

jo

pre 3 godine

Ovaj Pezo za sada nema konkurenta u C- segmentu, ubedljivo vodi i sto se tice motorizacije a i dizajna jer ovako lep auto nije predstavljen u ovoj klasi jos od Giuliete. Ako je i kvalitet materijala ispratio dizajn stvarno mu nece biti ravnog u klasi, motore da ne komentarisem, oni su sada nuzno zlo, samnjeni i sa po 3 klipa max i to je isto kod svih proizvodjaca- ako predju na FCA Firefly nece imati konkurenciju. Nova Astra je 'downgradeovana' u odnosu na 308, tako da se ceka nova Giulieta, na ovoj mehanici, kao nesto najbolje u klasi...

kimi R

pre 3 godine

Očekivano,za broj veći 208 i za broj manji 508 znači bez iznenađenja poptpuno očekivano.U skladu sa ostalim proizvođačima gde svi modeli iz kuće liče jedni na druge.

Deka

pre 3 godine

Lep, lep automobil!
Ne verujem da će biti manje pouzdan od sad već stare 308 koju posedujem, 2016 godište, prešla 176.000 kilometara bez kvara, samo sa redovnim servisima i zamenama potrošnih delova (pločice, garnitura diskova...).
Ovima što im smeta mali volan i iCockpit preporučio bi da nauče da čitaju uputstava gde je i slikovno prikazano kako se namešta položaj vozačkog sedišta. Poučno i ako nemate ovakav auto.
Meni lično je ovo odlično rešenje, kad pređem ponekad na sinovljev Megan volan mi se čini ogroman iako sam ga ja vozio skoro 10 godina. Lično bi voleo da je veličine kao na volanima za PC, jedino što bi u enterijeru izgledao malecak. Ja sam 60+ godina, pa ako sam se ja navikao nisu mi jasni oni koji misle da to nisu u stanju.

batica

pre 3 godine

Očekivano su nastavili dizajn sa 208ce i meni je to skroz Ok.Što se volana i položaja instrument table tiče to ipak zavisi od visine vozača i navike.Meni je skroz prihvatljivo u nekim njihovim modelima dok u nekim nisam mogao da nađem normalni položaj.Nisam ubeđen da je ovo najbolje rešenje još uvek kao što nisam ni ubeđen da jedino Pežo ima najbolju ergonomiju vozačke pozicije.Naravno, daću im šansu da me ubede makar na par dana.

kako da ne

pre 3 godine

@Bljuzgo Drpovic
Peugeotu nije trenutno niti zadnjih godina prioritet Americko trziste. Tj severna Amerika. Jer u Mexico ih ima i u juznoj Americi. Nije to samo ‘ajde prodajemo’. Trebas da ulozis stotine i stotine miliona dolara u marketing i trebas da ulozis jos vise u salone, servise, obuku radnika itd ima cela logistika i prica. Nije to samo ‘aj prodajemo’ hehe. To košta par milijardi. Jeste cudno ‘milijarda’, ali kosta vise milijardi. Samo marketing 300-400 miliona za pocetak, gde je ostatak. Lako je Lexusu bilo kada se pojavio. Tojota saloni, servisi. Acura Hondina isto i da ne duzim. Kosta sve to puno. Planiraju sada kako se udruzili sa Fiatom, imace barem dosta toga bez ulaganja. Audi takodje sve dobio od vec prisutnog VW tamo. Samo uloze u marketing. Genesis sada.

Petar

pre 3 godine

Vozio Golfa 7 pa prešao na 308. Kao da sam seo u avion posle Golfa. Udobnost pre svega.
(Milos, 18. mart 2021 16:31)

Upravo tako. Ja uporedo vozim oba, jer u porodici imam aktuelnu 308-cu i Golf 7.
Tako da govorim iz prve ruke.
308 je mnogo lepše voziti. Jednostavno bolji auto u svakom pogledu.

prolaznik

pre 3 godine

Još uvek se traži vozač koji je uspeo da namesti volan, a da vidi instrument tablu. Sve mi se sviđa, ali taj položaj tabla-volan je katastrofa
(Đuro, 19. mart 2021 06:12)

Kod 308 mk2 ja to nikada nisam uspeo i zato ga nisam ni kupio.
Kod njihovih ostalih mk2 modela nisam imao tako izražen problem (da vidim tablu), ali, generalno, jako mi je i kod njih neprijatan položaj volana i samih instrumenata (iako ih vidim kod 208, 2008, 3008 i 5008, sve mk2).
Kod 508 mk2 takodje ne vidim instrumente.

danijel

pre 3 godine

Sve pohvale za dizajn kapa dole u ovom full izdanju izgleda brutalno ali kao sto je vec neko napisao bas me zanima kako ce da izgledaju slabije verzije unutra. Ipak da biram auto iz ove klase vjerovatno ga ne bih uzeo i to iz jednog samo razloga polazaja instrument table i volana, a za ostalo sve pohvale, i da ne bi bilo komentara tipa ne pricaj napamet nisi vozi itd vozio sam jedan model i sjedio u vise njih na sajmovima tako da meni licno nikako to ne lezi

kako da ne

pre 3 godine

@totalnonebitan
Spolja je vise Peugeot. Prethodna 308 malo produzen i malo druge linije tj napucaniji. Pozadi dosta lici na novi DS4 crossback. Unutra lepse odradjen od Golfa, a znak je inace staaaari znak Peugeota. Lambo nije postojao

Marko

pre 3 godine

Tojota Korola hečbek! Meni svi automobili liče jedni na druge!
(Фактор мира стабилности, 18. mart 2021 15:06)

Bas tako, svaki ima 4 tocka, volan, menjac...

Mandrak

pre 3 godine

Još uvek se traži vozač koji je uspeo da namesti volan, a da vidi instrument tablu. Sve mi se sviđa, ali taj položaj tabla-volan je katastrofa
(Đuro, 19. mart 2021 06:12)

Imam auto od nekog drugog brenda, ali sam jednom prilikom sedam dana vozio 308icu kao rentacar. Meni mali volan i cijeli taj kokpit se super svidio, nisam imao problema da vidim instrumente preko volana (visok sam 181). Posle kad sam opet sjeo u svoj auto imao sam osjecaj kao da vozim kamion.

Sasa

pre 3 godine

Sta kazu braca Francuzi, kakav mu je plivajuci? Posto ce bizi registracija? Jel lupan, ili je u izvornom stanju? Sve to treba da se napise pre nego svaki prosecan Srbin kao ja kupi ta kola!
(oscar, 18. mart 2021 17:38)
Da ti pomognem , nema plivajući , menjac je automatik (Asisin) nije poluautomatski sa duplim kvačicom da bi imao plivajuci .
Ovo ostalo ne bih znao.

Toronto

pre 3 godine

@(kako da ne, 18. mart 2021 16:41)

Ne znam kako je u Evropi to organizovano, ali svi dealerships/servisi ovde su franchise. Vlasnik "salona" plaća vlasniku brenda izvesnu cifru za otvaranje i neki stalni procenat (royalty). Mislim da je kod vas to ovlašćeni servis i sl. Nema tu proizvodjač mnogo troška. Za reklamu da, ali to se isplati. Pokušali su Francuzi davno da se ubace na sev. američko tržište, ali nisu prošli dobro. Danas je tu možda na snazi neki deal oko tržišta ili tako nešto, ko zna. Šteta za Peugeot, imaju neke uzbudljive modele koji bi sigurno imali prodju.

Igor

pre 3 godine

Kakvih sam se prica naslusao o francuzima te kvare se te ovo te ono , onda kupim pezoa 308 i shvatim da su to sve gluposti,auto je neunistiv a osecaj u voznji za klasu iznad golfa

Milan

pre 3 godine

@kako da ne
Kako da ne! Isti segment, takmiči se i sa fokusom a da neće sa oktavijom, mada jeste za kupce koji više polažu na imidž ta mu je konkurent No.1 Golf 8

man

pre 3 godine

Nikada nisam imao auto mladji od 10godina pa jel sam tolika beda da ne mogu ni novi Peugeot da kupim? Rado bi ga kupio a meni nedostizan kao da je Ferrari.

www

pre 3 godine

Imajući u vidu želju menadžmenta, da Peugeot vozila "guraju" u luksuzniji segment, ovaj auto neće "startovati" sa cenom ispod 21-22.000€ što je previše, pogotovo ako se imaju u vidu bezobrazne cene ostalih modela kod uvoznika za Srbiju.

naj realno

pre 3 godine

@(Ono sto se desava na ovom svetu nije istina, 18. mart 2021 20:21)

Sta te briga ako je njima lepo. Nemoj svoje komplekse drugima da nabijas. Drugo, BMW ima i model i3 koji je bas mali...