Nedelja, 07.03.2021.

13:30

Izraelci razvili novu bateriju za električne automobile – puni se za pet minuta

Izvor: Izvor: B92, Index.hr

Izraelci razvili novu bateriju za elektriène automobile – puni se za pet minuta IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

28 Komentari

Sortiraj po:

Toronto

pre 3 godine

Bavim se distribucijom industrijskih baterija u Jugoistočnoj Evropi od 2008. godine, posećujem/pratim sve svetske forume i događaje u vezi baterija pa verujem da znam malo više o tome, bez obzira što voziš Teslu i što živiš "tamo" a ja "ovde".

Ukratko - tehnologija za recikliranje Litijum-jonskih baterija trenutno NE POSTOJI! Jedino se olovne baterije recikliraju u potpunosti (98%), dok za li-ion nema još uvek rešenja. Neke kompanije su izbacile rešenje za pojedine komponente/materijale, ali ne i za potpuno zatvoreni sistem reciklaže Li.ION baterija...

(Distributer baterija SEE, 08. mart 2021 10:25)

Gospodine, ne znam kakve baterije distribuirate i kako se uopšte bavite svojim poslom kad ne znate za recikliranje li-ion baterija i ko se time bavi. Evo nekoliko najvećih kompanija u svetu koje se bave time, možda unapredite vaš biznis:
Umicore (Belgija)
Glencore International AG (Švajcarska)
Akkuser (Finska)
Fortum (Finska)
Accurec (Nemačka)
International Metals Reclamation Company, LLC /INMETCO (US)
Retriev Technologies (US)
Raw Materials Company (Canada) 
U Kini: Brunp, Huayou Cobalt, GEM.
Ja nisam u ovom biznisu, ali jesam poslovao sa nekim od ovih kompanija. Eto malo surfujte po njihovim sajtovima pa se informišite šta se sve izdešavalo u proteklih 20 godina.

Guliver

pre 3 godine

@djorke:

"Can lithium be extracted from old batteries?
As of 2019, the recycling of Li-Ion batteries in most cases does not extract lithium since lithium-ion battery technology continuously changes and processes to recycle these batteries can thus be outdated in a couple of years."

Ukratko, moze ali to skoro niko vise ne radi zbog nesiplativosti.

EZeljko

pre 3 godine

@ Distributer baterija SEE

Evo vam podatak za Teslu, kompanija mora po zaokonu da reciklira proizvedene baterije i Tesla ima u planu da sam reciklira iste, isplati mu se jer proizvodi ogromnu kolicinu baterija, vise nego svi ostali zajedno.
Inace @Toronto bravo za komentar. Treba biti uporan i kad god se ima vremena iznositi prave istinite podatke o e-automobilima. Nazalost javnost u Srbiji je jako malo informisana o tome. Ja vozim Camy hybrid 2015g. i baterija je kao nova i NECE se menjati NIKADA. Pre ce auto da stane sa MUS motorom i da izrdja nego sto ce baterija da crkne. Ona moze da izgubi na kapacitetu posle 10-15 godina ali i dalje ce da radi. ja imam garanciju Toyote na 8g.

EZeljko

pre 3 godine

https://spectrum.ieee.org/energy/batteries-storage/lithiumion-battery-recycling-finally-takes-off-in-north-america-and-europe

@ Distrubuter Baterija SSE

Pa samo ste delimicno u pravu. Pogledajte link i procitajte tekst. Naime ja stvarno ne smem da TVRDIM da se te baterije NIGDE ne recikliraju jer u Severnoj Americi NESMETE baciti bateriju u smece. Jugoistocna Evropa NE Reciklira skoro NISTA i gusi se u smecu. Evropa nema puno ovih vozila i baterije se iz Nissan Leaf-a koriste kao skladiste struje kad se zamane ali sam skoro 100% siguran da ce Evropa takodje vrlo brzo reciklirati Litujum baterije ako to vec neko ne radi. Dakle to nije nikakav problem.

Djorke

pre 3 godine

@ Distributer baterija SEE

Laik sam, pa oprostite na glupom pitanju.
Ako se litijum vadi iz rudnika, dakle kamenje, zemlja i verivatno 1001 jedinjenje (mislim - ne vade table litijuma iz zemlje :)) ), zasto je toliki problem da se ponovo izvadi litijum iz baterije ? Mislim - ne moras da kopas ili tako nesto, da izvlacis iz 0.1% rude itd, imas bateriju pred nosem sa, lupam sad, 20% litijuma. Sta pravi komplikaciju ?

Za faktor mira

pre 3 godine

@faktor mira i stabilnosti - jeste, nece elektro auta biti bitna jos 50 godina, zato SVI proizvodjaci (VW, Mercedes, Audi, Ford, Fiat, Opel...) planiraju od 50-100% prodaje samo EV u roku od 9 godina :)))
Ma sta oni znaju!
I to sa ovim andrljavim polugotovim LiIon baterijama :))

Distributer baterija SEE

pre 3 godine

(Toronto, 7. mart 2021 19:31)

Bavim se distribucijom industrijskih baterija u Jugoistočnoj Evropi od 2008. godine, posećujem/pratim sve svetske forume i događaje u vezi baterija pa verujem da znam malo više o tome, bez obzira što voziš Teslu i što živiš "tamo" a ja "ovde".

Ukratko - tehnologija za recikliranje Litijum-jonskih baterija trenutno NE POSTOJI! Jedino se olovne baterije recikliraju u potpunosti (98%), dok za li-ion nema još uvek rešenja. Neke kompanije su izbacile rešenje za pojedine komponente/materijale, ali ne i za potpuno zatvoreni sistem reciklaže Li.ION baterija.

P.S. To što neko kod vas možda prikuplja korišćene Li.ION baterije, ne znači da ih reciklira već ih najverovatnije samo skladišti (po propisima) ili ih nekome drugom prosleđuje na skladištenje. Inače, skladištenje Li.Ion baterija je dosta zahtevno i skupo jer su veoma nestabilne i opasne (zavisno od tehnologije-hemije). Mislim da će u budućnosti naplaćivati prikupljanje Litijum-Jonskih baterija, jer će troškovi skladištenja da odu u nebo sa širenjem elektro-mobilnosti. A to vam nisu rekli kada ste kupovali auto...

sim

pre 3 godine

Francuzi imali test. Vozili Teslu po Francuskoj i punili samo na komercijalnim punjačima mahom na autoputu. Izašlo ih kao da su vozili benzinca koji troši 18L/100km. Tako će verovatno i ovde da bude. Zagađenje će se izmestiti van gradova ali će ga biti i to čak više. Termoelektrane.

Beli

pre 3 godine

Problem je infrastruktura. Treba imati svuda tako jake punjače da za 5 minuta napune te baterije.
(Bojan, 07. mart 2021 15:24)
Isto kao i sada pumpe! Sve sto nosi zaradu brzo se napravi

Azteca

pre 3 godine

Od tih baterija nema ništa ! Radi se o grejanju unutar nagle potrošnje baterije i implozije iste . Baterije su za sada trakcione . Niste u toku ali na ovim baterijama se radi već možda jače od 7 godina u Japanu. Izraelci nisu ni blizu uspeha baterija gabarita za automobile a kaskaju za Japanom svetlosnu godinu.
Ovim tempom Japan možda dođe do stabilne baterije tek za desetak godina.

Zvrndov

pre 3 godine

Електро аутомобили неће бад још педесет година заживети, јер нема довољно електро енергије.
(Фактор мира стабилности, 7. mart 2021 20:43)
Jeste. Električna energija se dobija u rudnicima struje i jako je komplikovano njeno vađenje jer se kopa gumenim pijucima. Mnogi ti rudnici su zatvoreni jer su ostali bez "žice". Nešto se dobija iz površinskih kopova, ali niskog napona što nije upotrebljivo osim za okolno osvetljenje. Kvalitetna struja (za automobile) je tek ona sa kilometar i veće dubine, ali svi takvi izvori su presušili ili čkilje, pa nije isplativo.
Ali objasni ti ljudima da se struja ne dobija iz zida, kako veliki broj njih misli, pa se samo utakne! Velika je muka to iskopati, očistiti od uzemljenja i ostalih nečistoća i dopremiti do utičnica. Za trofaznu još triput teže jer se transportuje svaka faza posebno. Bilo je lako nekad dok je struje bilo na svakom koraku, samo je trebalo paziti da se ne nagazi. Ali, to je potrošeno i sada nema.

Фактор мира стабилности

pre 3 godine

Електро аутомобили неће бад још педесет година заживети, јер нема довољно електро енергије.

466453

pre 3 godine

"Međutim, recikliranje tih baterija ostaje problem. Svaka ima životni vek od 3.000 do 3.500 punjenja."

Nek je 500km radijusa i sa 3000 punjenja tj 1.500.000 km kasnije, stvarno je problem njihovo recikliranje, NOT!!!
Nije sada već je za tada a to su godine i godine u pitanju za ostvarivanje cilja koji će kojom brzinom napreduje tehnologija biti najmanji problem.

466453

pre 3 godine

Silicijum omogućava uz dupli katodni smer dvosmerni protok, punjenje i pražnjenje. Kristalne strukture te imun na termičke faktore, uvek će biti isti razmak između elektroda. U tome je "tajna". Elem nema je. Ne shvatam da ovo nije probao ranije. :/

Toronto

pre 3 godine

Naravno, recikaza je najveci problem a posto je radni vek baterije negde izmedju 8-10 godina trovanje ocekujemo tek tada.
(BG, 7. mart 2021 14:59)

Stvarno ne znam odakle vam ta cifra da je vek baterija 8-10 godina? Odakle vam uopšte ta ideja? To se neko na ovom sajtu nalupetao a vi se primili, i ne samo vi. Ja imam garanciju 8 godina na bateriju i da za tih 8 godina kapacitet neće pasti ispod 70%. Kada sam kupio auto nije bilo ograničenja kilometraže, ali je sada za model S 150k milja. Za nešto malo preko četiri godine kapacitet nije ni malo opao, prešao sam oko 70k. Što se tiče recikliranja, tehnologija postoji i reciklira se skoro u potpunosti. Postoji gomila kompanija koje imaju tehnologiju ali je problem u tome što nemaju sirovine, tj. nemaju dotrajalih auto baterija u većim količinama. Recikliraju sve ostale baterije.
Dajte ljudi, umesto što se bavite internet demagogijom uključite se malo u svet.

duga godina

pre 3 godine

Naravno, recikaza je najveci problem a posto je radni vek baterije negde izmedju 8-10 godina trovanje ocekujemo tek tada.
(BG, 7. mart 2021 14:59)

Da znas razliku izmedju
1. reciklaze
2. bacanja
3. nepropisnog bacanja koje vodi trovanju

ni ti ni ja ne bi pisali ove komentare

nema ništa od toga...

pre 3 godine

U gradu moguće dobiti priključak od nekoliko megavata za punionicu ali van grada megapunjači traže izgradnju trafo stanica i dalekovoda u svakom selu što je neisplativo zato što su se svi preselili u gradove pa bi ta mreža služila samo za punjenje automobila.

Čeki opinionista del cazzo

pre 3 godine

Sa obzirom na to ko su investitori (Mercedes,TDK,Samsung,BP) ovo je ozbiljna priča...Cilj je 800-1000 km dometa i punjenje za 5 min.U tom slučaju bi razuverili i skeptike kakav sam i ja,a oni sami bi postali veći od "Toyote"...

C i n i k

pre 3 godine

Prosecan zivotni vek baterije je cca 3000 punjenja, sto jeste na prvi pogled ok, medjutim ovo se smanjuje sistemom exploatacije i cestim brzim punjenjima baterije, ona se brze razgradjuje kad se puni na brzim punjacima, sem toga cena 1 nove zamenske za EV je velika i dostize cca 1/2 vrednosti novog EV.
Znm da ce mnogi da pisu kako je Ilon Musk obecao da ce sniziti cene baterija ali to ne cini , a i nece jer izgleda da nma razloga..
Cena ce biti niza samo ako se pojavi vise fabrika i cena exploatacije minerala i pravljenja celija bude niza, a to se nce desiti brzo..
Sm toga mnogi placaju cca 60.000$ bz problema za Tesla/u..eto citamo to je cca 2.5% na svetu EV..
Sto se tice ove vesti, nzn bilo bi dobro da to uspe sa kremenom ( silicium) jer ga ima u izobilju na planeti, ali ajde da sacekamo..
A i ako uspe ova prica to nce smanjiti cenu baterije koja je najskuplja stvar na EV..

Martin

pre 3 godine

Već godinama se priča o tim baterijama a još niko nije napravio jeftinu, brzo punjivu, velikim dometom i malom masom bateriju.Ima tu još mnogo prostora za unapredjenje da bi ušlo u masovnu upotrebu e vozila.

Djorke

pre 3 godine

Ovo ako upali i udje u proizvodnju po nekoj normalnoj ceni menja utakmicu skroz. Ne treba mi autonomija veca od 300 km ako se puni za 5 minuta, tolika mi je neka realna autonomija na LPG, a isto mu treba par minuta da se napuni. U redovnoj voznji ga punis kuci, verovatno par sati jer je "slaba" stuja, a kada krenes negde dalje platis brzi punjac i ciao.

Djorke

pre 3 godine

Ovo ako upali i udje u proizvodnju po nekoj normalnoj ceni menja utakmicu skroz. Ne treba mi autonomija veca od 300 km ako se puni za 5 minuta, tolika mi je neka realna autonomija na LPG, a isto mu treba par minuta da se napuni. U redovnoj voznji ga punis kuci, verovatno par sati jer je "slaba" stuja, a kada krenes negde dalje platis brzi punjac i ciao.

duga godina

pre 3 godine

Naravno, recikaza je najveci problem a posto je radni vek baterije negde izmedju 8-10 godina trovanje ocekujemo tek tada.
(BG, 7. mart 2021 14:59)

Da znas razliku izmedju
1. reciklaze
2. bacanja
3. nepropisnog bacanja koje vodi trovanju

ni ti ni ja ne bi pisali ove komentare

Toronto

pre 3 godine

Naravno, recikaza je najveci problem a posto je radni vek baterije negde izmedju 8-10 godina trovanje ocekujemo tek tada.
(BG, 7. mart 2021 14:59)

Stvarno ne znam odakle vam ta cifra da je vek baterija 8-10 godina? Odakle vam uopšte ta ideja? To se neko na ovom sajtu nalupetao a vi se primili, i ne samo vi. Ja imam garanciju 8 godina na bateriju i da za tih 8 godina kapacitet neće pasti ispod 70%. Kada sam kupio auto nije bilo ograničenja kilometraže, ali je sada za model S 150k milja. Za nešto malo preko četiri godine kapacitet nije ni malo opao, prešao sam oko 70k. Što se tiče recikliranja, tehnologija postoji i reciklira se skoro u potpunosti. Postoji gomila kompanija koje imaju tehnologiju ali je problem u tome što nemaju sirovine, tj. nemaju dotrajalih auto baterija u većim količinama. Recikliraju sve ostale baterije.
Dajte ljudi, umesto što se bavite internet demagogijom uključite se malo u svet.

Martin

pre 3 godine

Već godinama se priča o tim baterijama a još niko nije napravio jeftinu, brzo punjivu, velikim dometom i malom masom bateriju.Ima tu još mnogo prostora za unapredjenje da bi ušlo u masovnu upotrebu e vozila.

Čeki opinionista del cazzo

pre 3 godine

Sa obzirom na to ko su investitori (Mercedes,TDK,Samsung,BP) ovo je ozbiljna priča...Cilj je 800-1000 km dometa i punjenje za 5 min.U tom slučaju bi razuverili i skeptike kakav sam i ja,a oni sami bi postali veći od "Toyote"...

Zvrndov

pre 3 godine

Електро аутомобили неће бад још педесет година заживети, јер нема довољно електро енергије.
(Фактор мира стабилности, 7. mart 2021 20:43)
Jeste. Električna energija se dobija u rudnicima struje i jako je komplikovano njeno vađenje jer se kopa gumenim pijucima. Mnogi ti rudnici su zatvoreni jer su ostali bez "žice". Nešto se dobija iz površinskih kopova, ali niskog napona što nije upotrebljivo osim za okolno osvetljenje. Kvalitetna struja (za automobile) je tek ona sa kilometar i veće dubine, ali svi takvi izvori su presušili ili čkilje, pa nije isplativo.
Ali objasni ti ljudima da se struja ne dobija iz zida, kako veliki broj njih misli, pa se samo utakne! Velika je muka to iskopati, očistiti od uzemljenja i ostalih nečistoća i dopremiti do utičnica. Za trofaznu još triput teže jer se transportuje svaka faza posebno. Bilo je lako nekad dok je struje bilo na svakom koraku, samo je trebalo paziti da se ne nagazi. Ali, to je potrošeno i sada nema.

466453

pre 3 godine

"Međutim, recikliranje tih baterija ostaje problem. Svaka ima životni vek od 3.000 do 3.500 punjenja."

Nek je 500km radijusa i sa 3000 punjenja tj 1.500.000 km kasnije, stvarno je problem njihovo recikliranje, NOT!!!
Nije sada već je za tada a to su godine i godine u pitanju za ostvarivanje cilja koji će kojom brzinom napreduje tehnologija biti najmanji problem.

Beli

pre 3 godine

Problem je infrastruktura. Treba imati svuda tako jake punjače da za 5 minuta napune te baterije.
(Bojan, 07. mart 2021 15:24)
Isto kao i sada pumpe! Sve sto nosi zaradu brzo se napravi

nema ništa od toga...

pre 3 godine

U gradu moguće dobiti priključak od nekoliko megavata za punionicu ali van grada megapunjači traže izgradnju trafo stanica i dalekovoda u svakom selu što je neisplativo zato što su se svi preselili u gradove pa bi ta mreža služila samo za punjenje automobila.

466453

pre 3 godine

Silicijum omogućava uz dupli katodni smer dvosmerni protok, punjenje i pražnjenje. Kristalne strukture te imun na termičke faktore, uvek će biti isti razmak između elektroda. U tome je "tajna". Elem nema je. Ne shvatam da ovo nije probao ranije. :/

sim

pre 3 godine

Francuzi imali test. Vozili Teslu po Francuskoj i punili samo na komercijalnim punjačima mahom na autoputu. Izašlo ih kao da su vozili benzinca koji troši 18L/100km. Tako će verovatno i ovde da bude. Zagađenje će se izmestiti van gradova ali će ga biti i to čak više. Termoelektrane.

Azteca

pre 3 godine

Od tih baterija nema ništa ! Radi se o grejanju unutar nagle potrošnje baterije i implozije iste . Baterije su za sada trakcione . Niste u toku ali na ovim baterijama se radi već možda jače od 7 godina u Japanu. Izraelci nisu ni blizu uspeha baterija gabarita za automobile a kaskaju za Japanom svetlosnu godinu.
Ovim tempom Japan možda dođe do stabilne baterije tek za desetak godina.

Фактор мира стабилности

pre 3 godine

Електро аутомобили неће бад још педесет година заживети, јер нема довољно електро енергије.

Distributer baterija SEE

pre 3 godine

(Toronto, 7. mart 2021 19:31)

Bavim se distribucijom industrijskih baterija u Jugoistočnoj Evropi od 2008. godine, posećujem/pratim sve svetske forume i događaje u vezi baterija pa verujem da znam malo više o tome, bez obzira što voziš Teslu i što živiš "tamo" a ja "ovde".

Ukratko - tehnologija za recikliranje Litijum-jonskih baterija trenutno NE POSTOJI! Jedino se olovne baterije recikliraju u potpunosti (98%), dok za li-ion nema još uvek rešenja. Neke kompanije su izbacile rešenje za pojedine komponente/materijale, ali ne i za potpuno zatvoreni sistem reciklaže Li.ION baterija.

P.S. To što neko kod vas možda prikuplja korišćene Li.ION baterije, ne znači da ih reciklira već ih najverovatnije samo skladišti (po propisima) ili ih nekome drugom prosleđuje na skladištenje. Inače, skladištenje Li.Ion baterija je dosta zahtevno i skupo jer su veoma nestabilne i opasne (zavisno od tehnologije-hemije). Mislim da će u budućnosti naplaćivati prikupljanje Litijum-Jonskih baterija, jer će troškovi skladištenja da odu u nebo sa širenjem elektro-mobilnosti. A to vam nisu rekli kada ste kupovali auto...

Djorke

pre 3 godine

@ Distributer baterija SEE

Laik sam, pa oprostite na glupom pitanju.
Ako se litijum vadi iz rudnika, dakle kamenje, zemlja i verivatno 1001 jedinjenje (mislim - ne vade table litijuma iz zemlje :)) ), zasto je toliki problem da se ponovo izvadi litijum iz baterije ? Mislim - ne moras da kopas ili tako nesto, da izvlacis iz 0.1% rude itd, imas bateriju pred nosem sa, lupam sad, 20% litijuma. Sta pravi komplikaciju ?

C i n i k

pre 3 godine

Prosecan zivotni vek baterije je cca 3000 punjenja, sto jeste na prvi pogled ok, medjutim ovo se smanjuje sistemom exploatacije i cestim brzim punjenjima baterije, ona se brze razgradjuje kad se puni na brzim punjacima, sem toga cena 1 nove zamenske za EV je velika i dostize cca 1/2 vrednosti novog EV.
Znm da ce mnogi da pisu kako je Ilon Musk obecao da ce sniziti cene baterija ali to ne cini , a i nece jer izgleda da nma razloga..
Cena ce biti niza samo ako se pojavi vise fabrika i cena exploatacije minerala i pravljenja celija bude niza, a to se nce desiti brzo..
Sm toga mnogi placaju cca 60.000$ bz problema za Tesla/u..eto citamo to je cca 2.5% na svetu EV..
Sto se tice ove vesti, nzn bilo bi dobro da to uspe sa kremenom ( silicium) jer ga ima u izobilju na planeti, ali ajde da sacekamo..
A i ako uspe ova prica to nce smanjiti cenu baterije koja je najskuplja stvar na EV..

Toronto

pre 3 godine

Bavim se distribucijom industrijskih baterija u Jugoistočnoj Evropi od 2008. godine, posećujem/pratim sve svetske forume i događaje u vezi baterija pa verujem da znam malo više o tome, bez obzira što voziš Teslu i što živiš "tamo" a ja "ovde".

Ukratko - tehnologija za recikliranje Litijum-jonskih baterija trenutno NE POSTOJI! Jedino se olovne baterije recikliraju u potpunosti (98%), dok za li-ion nema još uvek rešenja. Neke kompanije su izbacile rešenje za pojedine komponente/materijale, ali ne i za potpuno zatvoreni sistem reciklaže Li.ION baterija...

(Distributer baterija SEE, 08. mart 2021 10:25)

Gospodine, ne znam kakve baterije distribuirate i kako se uopšte bavite svojim poslom kad ne znate za recikliranje li-ion baterija i ko se time bavi. Evo nekoliko najvećih kompanija u svetu koje se bave time, možda unapredite vaš biznis:
Umicore (Belgija)
Glencore International AG (Švajcarska)
Akkuser (Finska)
Fortum (Finska)
Accurec (Nemačka)
International Metals Reclamation Company, LLC /INMETCO (US)
Retriev Technologies (US)
Raw Materials Company (Canada) 
U Kini: Brunp, Huayou Cobalt, GEM.
Ja nisam u ovom biznisu, ali jesam poslovao sa nekim od ovih kompanija. Eto malo surfujte po njihovim sajtovima pa se informišite šta se sve izdešavalo u proteklih 20 godina.

Za faktor mira

pre 3 godine

@faktor mira i stabilnosti - jeste, nece elektro auta biti bitna jos 50 godina, zato SVI proizvodjaci (VW, Mercedes, Audi, Ford, Fiat, Opel...) planiraju od 50-100% prodaje samo EV u roku od 9 godina :)))
Ma sta oni znaju!
I to sa ovim andrljavim polugotovim LiIon baterijama :))

EZeljko

pre 3 godine

https://spectrum.ieee.org/energy/batteries-storage/lithiumion-battery-recycling-finally-takes-off-in-north-america-and-europe

@ Distrubuter Baterija SSE

Pa samo ste delimicno u pravu. Pogledajte link i procitajte tekst. Naime ja stvarno ne smem da TVRDIM da se te baterije NIGDE ne recikliraju jer u Severnoj Americi NESMETE baciti bateriju u smece. Jugoistocna Evropa NE Reciklira skoro NISTA i gusi se u smecu. Evropa nema puno ovih vozila i baterije se iz Nissan Leaf-a koriste kao skladiste struje kad se zamane ali sam skoro 100% siguran da ce Evropa takodje vrlo brzo reciklirati Litujum baterije ako to vec neko ne radi. Dakle to nije nikakav problem.

EZeljko

pre 3 godine

@ Distributer baterija SEE

Evo vam podatak za Teslu, kompanija mora po zaokonu da reciklira proizvedene baterije i Tesla ima u planu da sam reciklira iste, isplati mu se jer proizvodi ogromnu kolicinu baterija, vise nego svi ostali zajedno.
Inace @Toronto bravo za komentar. Treba biti uporan i kad god se ima vremena iznositi prave istinite podatke o e-automobilima. Nazalost javnost u Srbiji je jako malo informisana o tome. Ja vozim Camy hybrid 2015g. i baterija je kao nova i NECE se menjati NIKADA. Pre ce auto da stane sa MUS motorom i da izrdja nego sto ce baterija da crkne. Ona moze da izgubi na kapacitetu posle 10-15 godina ali i dalje ce da radi. ja imam garanciju Toyote na 8g.

Guliver

pre 3 godine

@djorke:

"Can lithium be extracted from old batteries?
As of 2019, the recycling of Li-Ion batteries in most cases does not extract lithium since lithium-ion battery technology continuously changes and processes to recycle these batteries can thus be outdated in a couple of years."

Ukratko, moze ali to skoro niko vise ne radi zbog nesiplativosti.

Фактор мира стабилности

pre 3 godine

Електро аутомобили неће бад још педесет година заживети, јер нема довољно електро енергије.

C i n i k

pre 3 godine

Prosecan zivotni vek baterije je cca 3000 punjenja, sto jeste na prvi pogled ok, medjutim ovo se smanjuje sistemom exploatacije i cestim brzim punjenjima baterije, ona se brze razgradjuje kad se puni na brzim punjacima, sem toga cena 1 nove zamenske za EV je velika i dostize cca 1/2 vrednosti novog EV.
Znm da ce mnogi da pisu kako je Ilon Musk obecao da ce sniziti cene baterija ali to ne cini , a i nece jer izgleda da nma razloga..
Cena ce biti niza samo ako se pojavi vise fabrika i cena exploatacije minerala i pravljenja celija bude niza, a to se nce desiti brzo..
Sm toga mnogi placaju cca 60.000$ bz problema za Tesla/u..eto citamo to je cca 2.5% na svetu EV..
Sto se tice ove vesti, nzn bilo bi dobro da to uspe sa kremenom ( silicium) jer ga ima u izobilju na planeti, ali ajde da sacekamo..
A i ako uspe ova prica to nce smanjiti cenu baterije koja je najskuplja stvar na EV..

sim

pre 3 godine

Francuzi imali test. Vozili Teslu po Francuskoj i punili samo na komercijalnim punjačima mahom na autoputu. Izašlo ih kao da su vozili benzinca koji troši 18L/100km. Tako će verovatno i ovde da bude. Zagađenje će se izmestiti van gradova ali će ga biti i to čak više. Termoelektrane.

Azteca

pre 3 godine

Od tih baterija nema ništa ! Radi se o grejanju unutar nagle potrošnje baterije i implozije iste . Baterije su za sada trakcione . Niste u toku ali na ovim baterijama se radi već možda jače od 7 godina u Japanu. Izraelci nisu ni blizu uspeha baterija gabarita za automobile a kaskaju za Japanom svetlosnu godinu.
Ovim tempom Japan možda dođe do stabilne baterije tek za desetak godina.

nema ništa od toga...

pre 3 godine

U gradu moguće dobiti priključak od nekoliko megavata za punionicu ali van grada megapunjači traže izgradnju trafo stanica i dalekovoda u svakom selu što je neisplativo zato što su se svi preselili u gradove pa bi ta mreža služila samo za punjenje automobila.

Martin

pre 3 godine

Već godinama se priča o tim baterijama a još niko nije napravio jeftinu, brzo punjivu, velikim dometom i malom masom bateriju.Ima tu još mnogo prostora za unapredjenje da bi ušlo u masovnu upotrebu e vozila.

Zvrndov

pre 3 godine

Електро аутомобили неће бад још педесет година заживети, јер нема довољно електро енергије.
(Фактор мира стабилности, 7. mart 2021 20:43)
Jeste. Električna energija se dobija u rudnicima struje i jako je komplikovano njeno vađenje jer se kopa gumenim pijucima. Mnogi ti rudnici su zatvoreni jer su ostali bez "žice". Nešto se dobija iz površinskih kopova, ali niskog napona što nije upotrebljivo osim za okolno osvetljenje. Kvalitetna struja (za automobile) je tek ona sa kilometar i veće dubine, ali svi takvi izvori su presušili ili čkilje, pa nije isplativo.
Ali objasni ti ljudima da se struja ne dobija iz zida, kako veliki broj njih misli, pa se samo utakne! Velika je muka to iskopati, očistiti od uzemljenja i ostalih nečistoća i dopremiti do utičnica. Za trofaznu još triput teže jer se transportuje svaka faza posebno. Bilo je lako nekad dok je struje bilo na svakom koraku, samo je trebalo paziti da se ne nagazi. Ali, to je potrošeno i sada nema.

Djorke

pre 3 godine

Ovo ako upali i udje u proizvodnju po nekoj normalnoj ceni menja utakmicu skroz. Ne treba mi autonomija veca od 300 km ako se puni za 5 minuta, tolika mi je neka realna autonomija na LPG, a isto mu treba par minuta da se napuni. U redovnoj voznji ga punis kuci, verovatno par sati jer je "slaba" stuja, a kada krenes negde dalje platis brzi punjac i ciao.

duga godina

pre 3 godine

Naravno, recikaza je najveci problem a posto je radni vek baterije negde izmedju 8-10 godina trovanje ocekujemo tek tada.
(BG, 7. mart 2021 14:59)

Da znas razliku izmedju
1. reciklaze
2. bacanja
3. nepropisnog bacanja koje vodi trovanju

ni ti ni ja ne bi pisali ove komentare

Toronto

pre 3 godine

Naravno, recikaza je najveci problem a posto je radni vek baterije negde izmedju 8-10 godina trovanje ocekujemo tek tada.
(BG, 7. mart 2021 14:59)

Stvarno ne znam odakle vam ta cifra da je vek baterija 8-10 godina? Odakle vam uopšte ta ideja? To se neko na ovom sajtu nalupetao a vi se primili, i ne samo vi. Ja imam garanciju 8 godina na bateriju i da za tih 8 godina kapacitet neće pasti ispod 70%. Kada sam kupio auto nije bilo ograničenja kilometraže, ali je sada za model S 150k milja. Za nešto malo preko četiri godine kapacitet nije ni malo opao, prešao sam oko 70k. Što se tiče recikliranja, tehnologija postoji i reciklira se skoro u potpunosti. Postoji gomila kompanija koje imaju tehnologiju ali je problem u tome što nemaju sirovine, tj. nemaju dotrajalih auto baterija u većim količinama. Recikliraju sve ostale baterije.
Dajte ljudi, umesto što se bavite internet demagogijom uključite se malo u svet.

Distributer baterija SEE

pre 3 godine

(Toronto, 7. mart 2021 19:31)

Bavim se distribucijom industrijskih baterija u Jugoistočnoj Evropi od 2008. godine, posećujem/pratim sve svetske forume i događaje u vezi baterija pa verujem da znam malo više o tome, bez obzira što voziš Teslu i što živiš "tamo" a ja "ovde".

Ukratko - tehnologija za recikliranje Litijum-jonskih baterija trenutno NE POSTOJI! Jedino se olovne baterije recikliraju u potpunosti (98%), dok za li-ion nema još uvek rešenja. Neke kompanije su izbacile rešenje za pojedine komponente/materijale, ali ne i za potpuno zatvoreni sistem reciklaže Li.ION baterija.

P.S. To što neko kod vas možda prikuplja korišćene Li.ION baterije, ne znači da ih reciklira već ih najverovatnije samo skladišti (po propisima) ili ih nekome drugom prosleđuje na skladištenje. Inače, skladištenje Li.Ion baterija je dosta zahtevno i skupo jer su veoma nestabilne i opasne (zavisno od tehnologije-hemije). Mislim da će u budućnosti naplaćivati prikupljanje Litijum-Jonskih baterija, jer će troškovi skladištenja da odu u nebo sa širenjem elektro-mobilnosti. A to vam nisu rekli kada ste kupovali auto...

466453

pre 3 godine

"Međutim, recikliranje tih baterija ostaje problem. Svaka ima životni vek od 3.000 do 3.500 punjenja."

Nek je 500km radijusa i sa 3000 punjenja tj 1.500.000 km kasnije, stvarno je problem njihovo recikliranje, NOT!!!
Nije sada već je za tada a to su godine i godine u pitanju za ostvarivanje cilja koji će kojom brzinom napreduje tehnologija biti najmanji problem.

466453

pre 3 godine

Silicijum omogućava uz dupli katodni smer dvosmerni protok, punjenje i pražnjenje. Kristalne strukture te imun na termičke faktore, uvek će biti isti razmak između elektroda. U tome je "tajna". Elem nema je. Ne shvatam da ovo nije probao ranije. :/

Beli

pre 3 godine

Problem je infrastruktura. Treba imati svuda tako jake punjače da za 5 minuta napune te baterije.
(Bojan, 07. mart 2021 15:24)
Isto kao i sada pumpe! Sve sto nosi zaradu brzo se napravi

EZeljko

pre 3 godine

@ Distributer baterija SEE

Evo vam podatak za Teslu, kompanija mora po zaokonu da reciklira proizvedene baterije i Tesla ima u planu da sam reciklira iste, isplati mu se jer proizvodi ogromnu kolicinu baterija, vise nego svi ostali zajedno.
Inace @Toronto bravo za komentar. Treba biti uporan i kad god se ima vremena iznositi prave istinite podatke o e-automobilima. Nazalost javnost u Srbiji je jako malo informisana o tome. Ja vozim Camy hybrid 2015g. i baterija je kao nova i NECE se menjati NIKADA. Pre ce auto da stane sa MUS motorom i da izrdja nego sto ce baterija da crkne. Ona moze da izgubi na kapacitetu posle 10-15 godina ali i dalje ce da radi. ja imam garanciju Toyote na 8g.

Čeki opinionista del cazzo

pre 3 godine

Sa obzirom na to ko su investitori (Mercedes,TDK,Samsung,BP) ovo je ozbiljna priča...Cilj je 800-1000 km dometa i punjenje za 5 min.U tom slučaju bi razuverili i skeptike kakav sam i ja,a oni sami bi postali veći od "Toyote"...

Toronto

pre 3 godine

Bavim se distribucijom industrijskih baterija u Jugoistočnoj Evropi od 2008. godine, posećujem/pratim sve svetske forume i događaje u vezi baterija pa verujem da znam malo više o tome, bez obzira što voziš Teslu i što živiš "tamo" a ja "ovde".

Ukratko - tehnologija za recikliranje Litijum-jonskih baterija trenutno NE POSTOJI! Jedino se olovne baterije recikliraju u potpunosti (98%), dok za li-ion nema još uvek rešenja. Neke kompanije su izbacile rešenje za pojedine komponente/materijale, ali ne i za potpuno zatvoreni sistem reciklaže Li.ION baterija...

(Distributer baterija SEE, 08. mart 2021 10:25)

Gospodine, ne znam kakve baterije distribuirate i kako se uopšte bavite svojim poslom kad ne znate za recikliranje li-ion baterija i ko se time bavi. Evo nekoliko najvećih kompanija u svetu koje se bave time, možda unapredite vaš biznis:
Umicore (Belgija)
Glencore International AG (Švajcarska)
Akkuser (Finska)
Fortum (Finska)
Accurec (Nemačka)
International Metals Reclamation Company, LLC /INMETCO (US)
Retriev Technologies (US)
Raw Materials Company (Canada) 
U Kini: Brunp, Huayou Cobalt, GEM.
Ja nisam u ovom biznisu, ali jesam poslovao sa nekim od ovih kompanija. Eto malo surfujte po njihovim sajtovima pa se informišite šta se sve izdešavalo u proteklih 20 godina.

EZeljko

pre 3 godine

https://spectrum.ieee.org/energy/batteries-storage/lithiumion-battery-recycling-finally-takes-off-in-north-america-and-europe

@ Distrubuter Baterija SSE

Pa samo ste delimicno u pravu. Pogledajte link i procitajte tekst. Naime ja stvarno ne smem da TVRDIM da se te baterije NIGDE ne recikliraju jer u Severnoj Americi NESMETE baciti bateriju u smece. Jugoistocna Evropa NE Reciklira skoro NISTA i gusi se u smecu. Evropa nema puno ovih vozila i baterije se iz Nissan Leaf-a koriste kao skladiste struje kad se zamane ali sam skoro 100% siguran da ce Evropa takodje vrlo brzo reciklirati Litujum baterije ako to vec neko ne radi. Dakle to nije nikakav problem.

Za faktor mira

pre 3 godine

@faktor mira i stabilnosti - jeste, nece elektro auta biti bitna jos 50 godina, zato SVI proizvodjaci (VW, Mercedes, Audi, Ford, Fiat, Opel...) planiraju od 50-100% prodaje samo EV u roku od 9 godina :)))
Ma sta oni znaju!
I to sa ovim andrljavim polugotovim LiIon baterijama :))

Djorke

pre 3 godine

@ Distributer baterija SEE

Laik sam, pa oprostite na glupom pitanju.
Ako se litijum vadi iz rudnika, dakle kamenje, zemlja i verivatno 1001 jedinjenje (mislim - ne vade table litijuma iz zemlje :)) ), zasto je toliki problem da se ponovo izvadi litijum iz baterije ? Mislim - ne moras da kopas ili tako nesto, da izvlacis iz 0.1% rude itd, imas bateriju pred nosem sa, lupam sad, 20% litijuma. Sta pravi komplikaciju ?

Guliver

pre 3 godine

@djorke:

"Can lithium be extracted from old batteries?
As of 2019, the recycling of Li-Ion batteries in most cases does not extract lithium since lithium-ion battery technology continuously changes and processes to recycle these batteries can thus be outdated in a couple of years."

Ukratko, moze ali to skoro niko vise ne radi zbog nesiplativosti.