Sreda, 20.01.2021.

14:00

Lancia postaje premijum brend

Izvor: B92

Lancia postaje premijum brend IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

78 Komentari

Sortiraj po:

Srđan BL

pre 3 godine

Radovan
Na Wiki se nigdje ne spominje najsavremenija fabrika motora za Mercedesove potrebe. Vec fabrika koju je Merc izgradio da bi proizvodio automobile Auto Uniona i svoj niskobudzetni model, ali to nije bilo posebno interesantno, jer do tada vec ugazili u luksuzni segment. Osnova je bio Mercedesov m118 motor i nista vise.
Poznato je kako je Auto Union bio u losem stanju nakon rata i veci dio ostao na istocnoj strani pa je prebacen za zapadnu, ali i poznato je da se nekada prije 2.svj. rata u Auto Unionu proizvodjeni i luksuzni i sportski automobili. Znaci da je bilo tradicije i iskustva.
Po vama ispada da je tu Mercedes trebao proizvoditi sve svoje motore, a Mercedes jos od pocetka proslog vijeka svoje motore proizvodi na drugoj lokaciji i do dan danas...
Za uspjeh Audija mozda najvise zasluga ima Ludwig Kraus, kao Mercedesov inzinjer koji je krisom razvijao Audi 100, bez kojeg bi bila upitna Audije buducnost pod VW-om.
Ne znam sta u "fabrikanskom" smislu znaci isti blok, ali znam da Audijev i Mercov petak niti slice iznutra niti izvana. Pogotovu sto je Mercedes tada vec prozvodio motore vece zapremine. Taj cetverocilindricni motor mozda moze imati slicnosti sa 1,7 benzincem koji je nastao za projekat Mercedesove "bube" (model 170H) koji je opet razvijao Porsche jos prije rata i prije nastanka VW-a...
Recimo cak i kod starog VW 1.6 dizela je bilo izmjena u uljnim kanalima u bloku pa recimo blok i glava nisu isti 100% kod Golf 1 i 2... Isto tako blokovi se razlikuju izmedju 1.9 tdi (G3, G4, G5)...
Sto se tice EU, nisam bas siguran... Postoje USA, Kina, Rusija, a za EU nisam siguran. Cini mi se da EU ispada iz igre (zapravo da je i igrala po tudjim zeljama citav prosli vijek)... Znam da Njemacku smtrate pod EU, ali ja ovdje mislim na citavu Evropu...

Radovan

pre 3 godine

(Srđan BL, 23. januar 2021 18:03)

Taj redni MERC 4-cil motor poslužio je za razvoj 5-cil. MERC. motora koji su oni koristili i u mnogim takmičenjima. AUTOUNION i skupina, posle rata nisu bili nizašta sposobni. Ima na AUDI Wikipedija nešto informacija o MERC-AUDI-VW.
Blok motora je najdugovečnija stvar u projektovanju motora. Decenije prolaze, auti se menjaju, a on je konstantan jer je najskuplja stvar. Treba da vam radi vaša metalurgija (modelarnica,livnica),obrada,montaža i ispitivanje. Samo za motor potrebne su 4 komplikovana postrojenja. AUDI to nikada nije imao.
Gruden je bio šef odeljenja za usis vazduha, koliko se sećam. Manje složen posao.

Fabriku VW nije napravila nemačka država i ona ne upravlja njima već EU.
EU je nedavno smenila svoje ljude (Piech, kroz dizel aferu) jer nisu hteli da prave e-aute zbog skupoće. Narod i država će finansirati e-projekat. Ništa se ne pitaju narod i država. Tako to ide, a ne država da nešto odlučuje. Države su odumrele. Na planeti postoje samo EU i Rusija.

Srđan BL

pre 3 godine

Radovan
To jeste bitna razlika u odnosu na Italiju sto Njemacka drzava naredi i podstice svoje proizvodjace...
Znam da je redni petak, ali za njega se svagdje tvrdi da je nastao iz cetvraka koji je Mercedes razvio... Cak i neki unutranji dijelovi motora Audijevih petaka su slicni sa cetvrtacima.
Znam i za to vojno vozilo sa kog je preuzet kvatro pogon, spomenuo sam sve to u dva komentara koja nisu objavljena... Neko kaze da ga je razvio VW, a neko da je Audi. U svako slucaju nije prosao na tenderu za vozilo oruzanih snaga.
Taj podatak da je Mercedes prodao i savremen pogon ne nadjoh na netu, a bio bih vam zahvalan da nadjete nekakav link da mi posaljete. Jedino to da je motor razvio Mercedes za vojno vozilo, pa ga odbacio...
Opet ponavljam da bih vam bio zahvalan na nekom konkretnom linku.
Svaki inzinjer hvali svog poslodavca, pa recimo bas ovih dana procitah interviju sa profesorom Dusanom Grudenom, a po njemu je Porse razvijao motore za mnoge proizvodjace...

Radovan

pre 3 godine

(Srđan BL, 23. januar 2021 13:35)

Nemačka država naredila je Mercedesu da preuzme skupinu AUDIO UNION i ostali, kako bi ga oporavila i postavila na noge, posle 2.Svetskog rata. Kada je Mercedes to uradio i napravio najmoderniju fabriku motora za svoje potrebe, onda je nemačka država pomogla VW da "kupi" AUDI, koji je onda, a i danas samo karoserista na VW i PORSCHE šasijama i motorima, koji u stvari dolaze iz VW, odnosno MERCEDES.

Jedan od nemačkih projektanata AUDI Quatro je priznao da mu je uzor bio nemački vojni kamion 4x4. Ali je veoma bitna stavka da su promenjena pravila u reli šampionatu da se može koristiti 4x4 pogon, i najbrži je bio karoserista AUDI. Napraviti karoseriju nije neki problem ali šasiju, to je već malo ozbiljniji i skuplji posao, kao i motor.

Razvoj motora ne ide tako brzo kao što se misli, i za Quatro je uzet redni 5-cil. Mercedesov motor, gde se Ferdinand Piech hvalio da ga je on projektovao. I FIAT je kupovao licence za motore od MERCEDES. Blokovi motora ne menjaju se već decenijama u mnogim autima. Samo sitne prepravke.
A celokupnu motornu industriju u Evropi od 1933. god. izgradile su američke firme FORD, GENERAL MOTORS, DETROIT DIESEL,itd, kao i male i srednje motore za poljoprivredu,stacionarne pogone,kamionete,kamione,itd.

Ima u knjigama ozbiljnih naučnika koji su opisali sve ovo, a ima i na internetu.

Srđan BL

pre 3 godine

sim
Mislim da sam bio jasan na koji period mislim, tj. B grupu od '82.-'86. dok se Audi takmicio. Nista prije, nista poslije... U tom periodu je sve jasno. Lancia S4 je bila mrtvacki sanduk i trojica su platili glavom, pa ne cudi sto je B grupa ukinuta... Audi je takodje navlacio do 1000KS, za Pikes Peak...

Srđan BL

pre 3 godine

Radovan
Po uzoru, jer je iz serijskog automobila napravljen reli automobil sa 4x4 pogonom... Za razliku od prethodnika koji su bili ''bolidi'' cijevaste konstrukcije sa centralnim motorom i zadnjim pogonom... Nadam se da sam jasniji sada.
Mercedes je ulagao u Audi prije nego ga je kupio VW i taj motor je nastao iz cetverocilindrasa razvijanog za vojne potrebe koji je Mercedes kontruisao, ali je odbacen... Niko nigdje ne spominje fabriku, osim vas...
Pisao sam o eri B grupe, ne o desavanjima prije i poslije, to se Lanciji ne moze osporiti.
Ako iz serijskog automobila razvijes reli auto sa 4x4 pogonom kakve to ima veze sa marketingom? Cinjenica je da su Audi S1 i Delta integrale po tom pitanju slicni. Polozaj motora i kombinaciju pogona ne diskutujem niti sam pominjao...

Lancia Delta

pre 3 godine

To je taj nemacki marketing u autoindustriji o kom stalno pricam. Misliti da je jedna Lancia kopirala tehnicko resenje Audia u konstrukciji 4x4 pogona je posledica iskljucivo sumanute promocije reci 'quattro'. Marketing i samopromocija su definitivno segmenti u kojima su Nemci najbolji. Da citiram jedan nas film 'Nemacka medicina je najbolja na svetu... die beste'. Da ne pricamo o tome sto pojava quattro pogona koincidira sa menjanjem pravila u B grupi. Kakva slucajnost

Radovan

pre 3 godine

Tako da je Lancia Delta integrale konstruisana po uzoru na Audi S1, svidjelo se ljubiteljima Lancie ili ne. Lancia je proizvodjac koji je dao najvise autoindustriji i zasluzuje svako postovanje, ali treba biti realan oko nekih stvari...
(Srđan BL, 22. januar 2021 22:30)

Nije baš tako. Ali da krenemo.
U reli takmičenjima 70-tih, LANCIA je bila neprikosnovena pogotovo sa modelom Stratos (zadnja vuča i 4-cilind. motor), osvojena 3 Šampionska kupa zaredom, 74,75 i ...
U međuvremenu, menjaju pravila i dozvoljavaju 4x4 pogon, kade se gle čuda, pojavljuje AUDI Quatro(italijanska reč) sa 5-cilind. motorom (koji nije AUDI već MERCEDES, pisao sam već o tome kako je VW došao u posed Mercedesove najmodernije fabrike motora), motor postavljen uzdužno sa transmisionom šemom gde je menjač postavljen centralno zajedno sa centralnim diferencijalom i razvodnikom pogona na prednji i zadnji difer sa poluosovinama.
Sve ovo se pripisuje Ferdinandu Piechu, sportskom direktoru u VW grupaciji. Oni su samo ugradili već postojeće stvari u novu karoseriju.
Nakon ovoga, LANCIA pravi Deltu sa poprečno postavljenim motorom napred, zajedno motor sa menjačem,dva diferencijala (centralni i prednji),razvodnikom pogona iznad prednje osovine i zadnjim diferencijalom.
Vide se ogromne razlike u projektu i realizaciji novog rešenja.
Vozio sam taj auto, FIAT Tempra SW 4x4 sa blokadom zadnjeg. difer.
Debelo brdo pod snegom je bilo mačji kašalj. Najbolji auto ikada za sneg.

sim

pre 3 godine

Rally takmičenje u Lancijinoj isotriji zauzima posebno mesto. Nekada je bilo mnogo popuklarnije nego sada.
Grupa B je bila posebno interesantna jer se praktično nije bilo ograničenja (sredinom osamdesetih). Zbog toga, za to kratko vreme postojanja grupe B napredak iz godine u godinu bio ogroman.
Audi je u ovu grupu uveo 4x4 pogon i imao početnu prednost. Lanca je tada pobeđivala sa zadnjim pogonom a razvijali su 4x4 koji je startovao u kasnoj fazi grupe B. Lancia se takmičila sa najjačim Rally automobilom ikada Delta S4 (550-1000KS u zavisnosti od setupa). Ubrzanje na makadamu bilo je oko 2,5S od 0-100. Dve turbine + kompresor i samo 1750 cm3. Predzadnje godine grupe B Audi je pobedio samo jednom, a zadnje nijednom. Nije mogao da se nosi sa jačima. Pobeđivali Lancia i Peugeot. Lanciji je oduzeta titula zadnje sezone grupe B 1986., posle žalbe Peugeota. Posle zabrane grupe B Audi se povukao jer nisu mogli da opravdaju najveći budžet i loše rezultate. Lanca nastavila da se takmiči i sa Deltom Integrale i osvojila još 6 titula za redom do povlaćenja 1995. Kada se podvuče crta Lancia 73 pobede Audi 24. 4x4 pogin je ustvari proslavio Lanciu više nego Audi. Audi je svoj quttro pogon samo maksimalno izreklamirao za razliku od Lancije koja nije nikada imala nikakav marketing. Što neko reče treba biti realan.

Srđan BL

pre 3 godine

sim
Lancia je tokom ere B grupe u reliju uzela jednu titulu kao tim 1983., dok je Audi 1982. i 1984. (i vozacku). Od 1982.-1986. koliko je grupa B postojala na 67 relija Lancia je pobjedila na 6 relija i bila je samo brza na asfaltu od Audija, dok je Audi bio brzi na snijegu i sljunku. Zbog dvije tragedije Lancije u kojima je poginula jedna posada, a u drugoj vozac grupa B je ukinuta. Audi je ucestvovao samo u B grupi do zabrane 1986.god., a S1 ostao najjaci reli auto i postavio standard za buduce reli aute sa pogonom na sva cetiri tocka kakvi su i danas u WRC-u. Tako da je Lancia Delta integrale konstruisana po uzoru na Audi S1, svidjelo se ljubiteljima Lancie ili ne. Lancia je proizvodjac koji je dao najvise autoindustriji i zasluzuje svako postovanje, ali treba biti realan oko nekih stvari...

sim

pre 3 godine

Zaboravio sam da napišem da je moćni Quattro turbo pobeđivala Lacia sa samo zadnjim pogonom i bez turba. Na asfaltu redovno a na makadamu oovremeno. Kakva je to mašina bila 037. Zadnji pogon uzeo titulu quattru 1983. Posle su rešili da ih tuku njihovim oružijem 4*4 pogonom.

Srđan BL

pre 3 godine

sim
Zaboravili ste napenuti da su Delta S4 i Peugeot 205T16 nastali kao odgovor na Audi S1, koji je postavio standarde reli automobila pocetkom '80tih. Oba auta su bila sa centralno postavljenim motorom za razliku od Audija. Poslije tragedije posade u Lanciji grupa B relija je zabranjena. Postujem Lanciju i jeste mozda i najinovativniji proizvodjac, ali budute malo realniji u komentarima... Osim toga Audi je u drugoj polovini 80-tih postavljao rekorde na Pikes Peak-u...

best buy

pre 3 godine

@Niko bitan
potvrdjujem sve sto si napisao, vrv ima i jos.. ali ko nije probao ne vredi ni pricati.. ja je i dalje vozim, kao drugi auto, i sad mi vise stoji nego sto se vozi tokom korone, al mi zao da je prodam.. jedan od najpotcenjenijih automobila ikada. taj odnos ulozeno/dobijeno ne postoji ni sa jednim drugim automobilom. posto je dugo vozim, svako malo mi se svidi nesto drugo, i pocnem da razmisljam da je prodam i svaki put kako razmislim vise od 2 minuta, odustanem.

sim

pre 3 godine

Čitam komentare i vidim da mnogi o brendu i automobilizmu blage veze nemaju, sećanje im doseže do 5 godina u nazad kada se prodavao Golf VI.
Lanca postoji od 1906. Koroz dugi niz godina izbacili su gomilu patenata i inovacija bez kojih se ne može zamisliti moderan automobil.
Imali su male serije luksuznih automobila koji se sada prodaju aukcijski za a cena dostiže više sottina hiljada eur (tako se postaje premium).
Osim toga učestvovali su Rally šampionatu sveta od samog nastanka do 1995. Koliko su bili uspeš ni govori opodatak da su još uvek najtrofejniji brand u tom sportu. Audi Quttro S1 od 600ks je bio prespor kada je izašla Delta S4 i Peugeot 205T16.

Ferrari na izdisaju i druge mudrosti kilavog menagera

pre 3 godine

windows/office) je svet na nivou na kome jeste i uživamo u svim blagodetima koje vidite. ne neka lanča, da oni nisu ni postojali kola bi bila 99% identična danas. bez ovo četvoro 20% vas koji ste ovo pročitali bi bili u rudnicima sada.
(jaretina, ako se plašite tehničkog u junu, za vas je ba(j)s, 21. januar 2021 09:41)

Miruj, miruj, srce moje - na 3000 obrtaja

Trol

pre 3 godine

@J.

I ja sam tako mislio, ali je zapravo po pravopisu Č i Đ. Dakle Đorđo, Đenova, Đankarlo, Čezena, Leče, Guči. I meni je u mnogim slučajevima Ć prirodnije, ali pravopis kaže da je Č. Stoga je u ovom slučaju Lanča. Lančija ne bih komentarisao.

dubrovnik

pre 3 godine

zanimalo me je kako kažu pa sam na YT poslušo talijane, oni ovu marku zovu LANSIJA a ne lanćia, lanča iako već i englezi je zovu tako. ima bit da je to kako se đe uvati - u nas je lanća

Radovan

pre 3 godine

Kada cete da shvatite da se niko ne udruzuje da bi kupac dobio nizu cenu, vec da zarada bude veca za proizvodjaca.
(Menadzer, 21. januar 2021 09:36)

slab si ti neki menadžer.
udružuješ se zbog smanjenja troškova i masovne proizvodnje.
kad imaš niže troškove, možeš i da spustiš cenu, i da imaš veću zaradu.
(jaretina, ako se plašite tehničkog u junu, za vas je ba(j)s, 21. januar 2021 11:13)

To što si rekao važi u manufakturi i pojedinačnoj proizvodnji. U industriji spuštanje prodajne cene znači "smrt u dugotrajnim mukama". Već viđeno u istoriji.
Pa evo vam primer zadnjih godina, gde se troškovi smanjuju kroz udruživanja, ugradnjom loših konstrukcionih rešenja, jeftinih materijala zamaskiranih spoljnim sjajem da bi se dobio utisak "premijuma", a prodajne cene idu u nebesa.

"Opstaće samo one firme kojih bude 6 na planeti, koje budu proizvodile 6 modela u preko 6 miliona i prodavale u 6 carinskih regiona" - reči Sergia Markionea na početku svoje karijere u FIAT-u.
Ja bih samo dodao da će opstati one firme koje budu imale samo jednu šasiju i dva motora za sve svoje modele i karavanske varijante.
Šasija je ta koja je najskuplja.

Čeki opinionista del cazzo

pre 3 godine

Vidim da ima ovde fanova i poslednje "Delte"...Zadnje serije su po auto-salonima bile 2014 god.One sa 1.9 bi -turbo motorom i 190 ks. su bile u dve varijante: "Momo-dizajn" sa dvo-kolornom karoserijom i "All black" sa kombinacijom blistavo crne i mat crne boje...nakrcane opremom i drugačijom maskom preko hladnjaka...Ako se ne varam cena im je bila oko 28k eura.Lepe kao lutke,pomislio sam da to nije puno novca za takve aute...

jo

pre 3 godine

Ja se bas radujem zbog Lancie i nadam se da ce preziveti ali sam misljenja da se trebaju okrenuti manjim gradskim automobilima, SUVa i limitiranim izvedbama sportskih automobila. Ne treba da se guraju u vise segmente limuzina, SUVa jer su izgradili reputaciju urbanih, dopadljivih i pouzdanih auta sa Ypsilonom i sad sa novom mehanikom Pezoa u tom segmentu samo treba da ponude vise varijacija na istu temu. Ako se ukaze sansa, vremenom, bice mesta i za novu Deltu, Themu, Betu, Monte Carlo i ostale legendarne modele.
Ko ne zna koliki je doprinos Lancije automobilizmu, firmu koja je napravila prvu samonosecu karoseriju, prvi V6 motor, kao i V. Lancije koji je dosao na ideju da karoserija treba da izgleda 'lepo' a ne da bude puko parce lima preko mehanike, neka izgugla, jer da nije bilo Lancije svi bi auti i dan danas bili kao Ford T...

Niko bitan

pre 3 godine

Odlicna vest,samo da je uspesno ostvare. I do sada je Lancia imala tu premium notu. Poslednji model Delta iz 2014 je jos uvek nesto najelegantnije u toj klasi. Mesto na zadnjoj klupi je premium,i ta su sedista bila cak sa pomeranjem i naslona i sedalnog dela,sto retko ko ima. Takodje,dobar provereni 1.4 T-jet jos sa fabrickom LPG instalacijom,sta je trebalo vise?! Imali i 1.9tdi biturbo,kasnije i provereni 2.0 jtdm. Najudobniji i najelegantniji bio od te klase uopste.
(Robi, 21. januar 2021 07:29)

U pravu si... Par godina sam vozio Deltu, i sada mi je zao sto sam je prodao. Unutra mesta koliko hoces, auto isao kao nevreme, smesna potrosnja, udobna. Na zadnjoj klupi mesta i vise nego dovoljno, podesavanje i zadnjeg naslona, pomeranje zadnje klupe. Enterijer na svoj nacin poseban i lep. Spolja prelep, mada to misljenje ne dele svi, nekom je ruzan auto. Cena velikog servisa i malog smesna, odrzavanje u granicama normale. Ne pricam o limariji, farovima itd. Osigurate auto i nemate problema, mada mislim da su i za to cene pale. Ono najbitnije, vazdusnih jastuka nisam ni mogao prebrojati koliko je imala, od jastuka za kolena, bocnih, zadnjih, prednjih. Stvarno auto za svaku preporuku iako su mnogi kukali da nema nista zajednickog sem imena sa prvom Deltom,mene je taj auto odusevljavao i voznjom i udobnoscu. Nije lezanje u krivinama kao kod Alfe, ali je i vise nego zadovoljavajuce.

J.

pre 3 godine

"J.
Lančija i ćao, kakva sad Lanća?! Kao što Rim ne zovemo Roma, kao što Beograd oni zovu Belgrado..."
(mada koga je briga,
Jedna stvar je imati u maternjem jeziku ime za nešto, a druga stvar je pogrešno izgovarati.
Npr. vlastito ime Steven, na srpskom je Stefan, a na engleskom se izgovara Stiven. Ako ga izgovoris Steven, nisi ga izgovorio na srpskom, samo si ga pogrešno izgovorio.
Lancia nema srpsko ime, pa je pravilan izgovor lanća, a ne lanća. Kao Leće, a ne Leče, kao Đenova, a ne Dženova. Capisci?

jaretina, ako se plašite tehničkog u junu, za vas je ba(j)s

pre 3 godine

Kada cete da shvatite da se niko ne udruzuje da bi kupac dobio nizu cenu, vec da zarada bude veca za proizvodjaca.
(Menadzer, 21. januar 2021 09:36)

slab si ti neki menadžer.
udružuješ se zbog smanjenja troškova i masovne proizvodnje.
kad imaš niže troškove, možeš i da spustiš cenu, i da imaš veću zaradu.

DA

pre 3 godine

@Inače premijum se postaje tako što neko odluči. Nije uspeo ni Maserati sa delovima enterijera iz Fiata, nažalost neće ni Lanča.
(Vozač, 20. januar 2021 19:24)

Lupi i osta ziv. Slusacemo tebe gde Maserati nije premium brend jer ima delove enterijera iz Fiata.
Tako onda isto ni npr Bentley Bentayga ili Lamborghini Urus ili Huracan nije premium jer koristi iste ablendere i druge delove kao sto su u Audiju tj. VW.
Cuti molim te.

Pravedni

pre 3 godine

@ tata
U teoriji deljenje troskova treba da dovede do smanjenja cena vozila po jedinici mere (komad).
A u stvari, smanjice troskove, a cene pad krajnje nece osetiti kupac.
Ni do sada nikad nije toga bilo u udruzivanju.
Cena vozila je skakala cak i kad su 3 brenda delila troskove. Samo ce da zaradjuju vise po prodatom komadu.
Npr: A+B+C+D=E
A znanje
B materijal
C rad (plate ranika)
D zarada po komadu
E cena
Samo ce D da bude vece.
E nece biti manje.
Istorija pokazala vise hiljada puta, da je bitan D, a ne samanjeje E cinioca.
Taj kajmak skidaju menadzeri i sebe velicaju pred upravnim odborom, sebi daju milionske plate, a niti povecaju plate, niti snize cene.

jaretina, ako se plašite tehničkog u junu, za vas je ba(j)s

pre 3 godine

Ko ne veruje neka svrati u muzej u ulici Majke Jevrosime u Beogradu. Lanća iz 1925-te, bregasta u glavi i hidraulično kočenje, pa niko tada nije imao ni u najavi tako nešto!
(izhlapjeli starac, 21. januar 2021 00:21)

pa šta?

commodore, mašina koja je spustila kompjutere u kuću, najpodavajini model C64 u svetu, prva mašina sa zvukom koji nije biper, i razlog zašto su ljudi počeli da uče programiranje.
amiga, prva ozbiljna grafika u eri crno-belih pc mašina, audio čip na kome je bilo napisano 20% muzike u to vreme, jedini OS (workbench) koji je dozvoljavao live update bez reseta, video toaster dodatak koji se nalazio u 98% TV stanica - nema osobe na svetu koja nije devedesetih videla rezultat video toaster-a (iako to nije znala), amige radile u NASA-i još 10 godina posle bankrota...

ako je nešto mrtvo, ne treba ga veštački dizati. to što je neki analitičar tržišta osmislio da će se to isplatiti, to nema veze sa firmom koja je mrtva. svaki pokušaj vaksrsavanja mrtvaca je narušavanje statusa legende, jer frankeštajn nikada neće biti isto što živa osoba od koje je nastao.

i još nešto, ako nekome treba da se klanjate i da spominjete, to nije lanča nego commodore/amiga. zbog njih (zajedno sa windows/office) je svet na nivou na kome jeste i uživamo u svim blagodetima koje vidite. ne neka lanča, da oni nisu ni postojali kola bi bila 99% identična danas. bez ovo četvoro 20% vas koji ste ovo pročitali bi bili u rudnicima sada.

Aleksandar

pre 3 godine

Vozio sam par godina Lanču Y 2003 god 1.2 benzinca i veoma je udoban automobil i parkiraš ga u gradu, pa gotovo svud. Povoljan za održavanje a unutra baš ima mesta (i napred i pozadi). Klupa mu je klizna pa se gepek po potrebi malo poveća. Zbog kupolaste karoserije nije za autoput (ali se bori) što zbog max brzine, što zbog bočnog vetra.

Тата

pre 3 godine

Можете ли пре коментарисања да мало размислите о прочитаном? Можете и још негде нешто да пронађете и да прочитате па тек онда да пишете. Циљ ове групације је уштеда кроз дељење платформи а не гашење брендова. На пример Пежо 308, Астра,Делта,..... ће делити платформе и тако уштедети уместо да свако развија своју. Само да се потруде да квалитет буде пресудан и биће то супер.

Halo Bing

pre 3 godine

Lancia definitivno ima još uvek veliko ime u svetu automobilizma, ali ova nova alijansa ima previše brendova, sami sebi su konkurencija u nekim segmentima. Mislim da im je najpametnije da prodaju nekom ceo brend, zna se i kome, Volvo je primer.

Robi

pre 3 godine

Odlicna vest,samo da je uspesno ostvare. I do sada je Lancia imala tu premium notu. Poslednji model Delta iz 2014 je jos uvek nesto najelegantnije u toj klasi. Mesto na zadnjoj klupi je premium,i ta su sedista bila cak sa pomeranjem i naslona i sedalnog dela,sto retko ko ima. Takodje,dobar provereni 1.4 T-jet jos sa fabrickom LPG instalacijom,sta je trebalo vise?! Imali i 1.9tdi biturbo,kasnije i provereni 2.0 jtdm. Najudobniji i najelegantniji bio od te klase uopste.

Blake

pre 3 godine

Vidim brdo komentara koji se iz nekog razloga smeju, a jedino cudniji mi je sam naslov. Lancia od pocetka 90ih i jeste premium brend, kada su je (nazalost) raskrstili od reli (sportskih) automobila i popunili rupu koja fali izmedju Fiata i Maseratija. Ne zove se za dzabe Italijanski mercedes. Mali podsetnik da je nekada Lancia u nekim top modelima imala Ferarijeve motore (za neupucene i vise detalja googlajte), a ovi sto se smeju ruku dajem da je u najboljem slucaju jedan komentator provozao Lanciju, a usta im puna predrasuda i komentara. Reci da je Lancia isto sto i Fiat je bukvalno isto kao reci da je Audi Volkswagen. Generalno jeste donekle tacno, al i nije jer se i u Lanciu i u Audi ugradjuju kvalitetniji (premium) materijali(plastika, koza, bolja dodatna oprema itd).

izhlapjeli starac

pre 3 godine

Volim da čitam naše komentare. Mi, Srbi, operisani od lepote i dizajna, čuveni motači kablova, sa stokholmskim sindromom prema nemcima i njihovim automobilima, komentarišemo brend koji je ispisivao istoriju automobilizma. Komentarišemo automobile koji su prepoznatljivi u okeanu istih i sličnih a ne umemo da odaberemo ni kamen za kupus.
Stvarno, ćutanje jeste zlato ponekad.
Ko ne veruje neka svrati u muzej u ulici Majke Jevrosime u Beogradu. Lanća iz 1925-te, bregasta u glavi i hidraulično kočenje, pa niko tada nije imao ni u najavi tako nešto!

boki

pre 3 godine

Kad može Volvo da bude premium sa PSA motorima i Ford mehanikom zašto ne bi i Lancia...
(Gagi, 20. januar 2021 18:51)

Kad neko lupi i ostane ziv....

Vlada

pre 3 godine

@dubrovnik

Prijatelju to da se pitas oterao bi ih u bankrot u roku od godinu dana. Od 4 forme karoserija 3 su ti sa malom prodajom. Da popijes casicu rakije svaki put kad vidis kabrio na ulici nikada te ne bi iskljucili iz saobracaja zbog alkohola, toliko ih ima. Kupe automobile uglavnom voze mladji ljudi bez porodice kojima ne treba puno mesta(ali oni voze polovnjake) , nove uglavnom kupuju bogati ljudi srednjih godina kao 2 ili 3 auto. Znaci vec polovina tvoje predlozene game je ne neprofitabilna, nego crna rupa za novac. Limuzina ima smisla svaka luksuzna marka sem Land Rovera i supersportaka ima limuzine kao tradiciju ali tu je konkurencija strasna BMW 3, 5, 7. Audi 4, 6, 8. Mercedes C, E, S i njihove M, S, RS i AMG izvedbe. Jaguar XE, XF, XJ. Volvo S60, S90. Mnogi su odustali od klasicnih limuzina, sad su neki hatchback hibridi(govori koliko je tesko opstati u klasi) Mondeo, Insignia, Peugeot 508, Superb ni jedan auto nije sedan sve su prakticno hatchbackovi sa 5oro vrata i linijom sedana. SUV definitivno ima kupce ali isto tako najvecu konkurenciju ubedljivo svi moguci ih prave mnogi po vise modela. Nije samo pravi nesto nego nadji ciljanu klasu i grupu ljudi i potrudi se da razbijes, ako ne napravis bum pojesce te trziste i propasces pre nego sto pocnes.

☢ Иду дани...☢

pre 3 godine

Грешка.Нема шта Ланчија да ради у том луксузном сегменту.Једва и Алфа тамо преживљава.Ланчија треба да се позиционира као спортски бренд.Имају славну историју,већина их препознаје као спортски бренд захваљујући успјесима у рели шампионату и треба то максимално да искористе.

Имали су они модел Тезис који је био у том премијум сегменту и пропала им је та идеја.Ван Италије питање да ли су игдје могли да га утрапе.

Са једном Делтом,оживљеним Стратосом и 037-ом,једном спортски настројеној (Абарт) Ипсилон верзији верујем да би имали шта да понуде купцима.

Coyote

pre 3 godine

Lanciu prodati BMW-u. Samo oni od nje mogu da naprave premium a da ne poremete slavnu tradiciju. Samo cekam kako ce rukovodstvo Stell..(kako god) da postavi prednji pogon na neku nezgrapnu sasiju koju deli sa nekom americkom grdobom i okaci slavnu značku Lancie

C i n i k

pre 3 godine

Nzn, mozda, al misim da je malo dockan za tu nameru, premium segment komponente su mnogo skuplje u prvoj ugradnji, podrazumeva se da su i delovi u servisu skuplji, misim da su karte u premium prici podeljene, MB i BMW su tu neprikosnoveni globalno, tako da slutim da Alfa i Lancia sa nkim cenama koje vaze za tu klasu tesko mogu da naprave uspeh, ali ajde da sacekamo..

zikapn

pre 3 godine

(jaretina, ako se plašite tehničkog u junu, za vas je ba(j)s

mozda sam "nov" ovde kako ti kazes, sta god to znacilo, ali nisam nov po pitanju teme koju ovde obradjujemo..par puta sam procitao tvoj komentar i zasluzeno si mi skrenuo paznju na sebe, u dobrom a i u losem smislu, pa s tim u vezi bih voleo da vidim o kome ili o cemu se radi, zato te i pitam da bih mogao na dalje da te ispratim, koji auto vozis, odnosno koji je auto vredan tvoje percepcije stvari za koju uporno tvrdis da se razumes..hvala jos jednom..

dubrovnik

pre 3 godine

volio bi da spase ovu legendarnu marku, jedan kabriolet i kupe, limuzina i SUV. imaju ime, novac i platforme.
da se mene pita jedan hot hatchback, turbo 2 litre, 350 konja, pogon 4x4 i ime Delta ali sve mi smrdi na neku struju i bzzzzzzz

Milan

pre 3 godine

U komentaru na vest o formiranju stelantisa najavio sam ovakav rasplet. Meni je potpuno logičan jer od tuceta brendova samo lančija ispunjava uslove za premijum brend sa tradicijom.

Talijanka

pre 3 godine

Valjda imaju toliko mudrosti da naprave novu Deltu na bazi dolazeceg Peugeot-a 308. Ostre ivice, motorizacija 360ks iz Peugeot 508 SportEngineering i to je to. Ubace fancy unutrasnjost sa koznim sedistima i detaljima od drveta, italijanski sarm...ej, pokidali bi u ovom moru sivila.

Čeki opinionista del cazzo

pre 3 godine

E, ovo jeste preokret. Kladim se da do pre par dana niko nije ni u ludilu pomislio da je ovo moguće...Možda je rezon bio da i ovako prave samo"Ipsilon",ugase to ,što i nije neka šteta i kreću od početka sa novim linijama i novim modelima... Ko zna,mo¿da izbace novu "Deltu, Temu,Fulviu...".Videćemo .

jaretina, ako se plašite tehničkog u junu, za vas je bajs/bas

pre 3 godine

a predvodnik premiuma - ipsilon.
majko moja, ova stela od početka obećava. i bolje nego što sam se nadao.

Pravedni

pre 3 godine

Sam naslov govori koliko se menadzeri (ekonomisti finansija) razumeju u automobilske marke.
Jednoj Alfi sporo ide da se vrati medju premijume, a bas ce Lancija (Lanča) da uspe.
Sta ce premijum Lancija, kad PSA vec ima DS liniju premijum vozila?
Kome treba jos 1 premijum.
Mercedes, BMW, Audi, Lexus, Infniti, Jaguar, Acura, Alfa Romeo, Volvo, Maserati pa sad jos i Lancija.
VW je lepo podelio uloge.
Audi, VW, Seat sportski, Skoda mejnstrim.
Nije pravio 3 premijuma u porodici.
Stellantis ce znaci imati 3 premijuma, Alfu, DS i Lanciju.
A Fiat 500 linija ce da bude sta?
kazu zadrzace samo liniju 500.
A pandu koja ubija u A klasi da ukinu?
Zarad cega? Zarad 108 i C1 ?
Ova grupa Stellantis je osudjena na propast.
Odluke su dno dna

Milovan

pre 3 godine

Iskreno raduje ova vest, vozio sam AR 145, vozim AR 156 i vozicu Alfu, za koju cu u buducnosti imati mogucnosti to cu tek videti... Ogromno postovanje za Lanciu i njeno nasledje i nadam se lepim desavanjima... Pozz, uzivajte u voznji...

gloria

pre 3 godine

Znači tako to ide, samoproglasiš se od sutra premium brendom i to je to...
MB & BMW se vjerovatno tresu od straha pred novom konkurencijom (od sutra) :-)

Talijanka

pre 3 godine

Valjda imaju toliko mudrosti da naprave novu Deltu na bazi dolazeceg Peugeot-a 308. Ostre ivice, motorizacija 360ks iz Peugeot 508 SportEngineering i to je to. Ubace fancy unutrasnjost sa koznim sedistima i detaljima od drveta, italijanski sarm...ej, pokidali bi u ovom moru sivila.

Milovan

pre 3 godine

Iskreno raduje ova vest, vozio sam AR 145, vozim AR 156 i vozicu Alfu, za koju cu u buducnosti imati mogucnosti to cu tek videti... Ogromno postovanje za Lanciu i njeno nasledje i nadam se lepim desavanjima... Pozz, uzivajte u voznji...

dubrovnik

pre 3 godine

volio bi da spase ovu legendarnu marku, jedan kabriolet i kupe, limuzina i SUV. imaju ime, novac i platforme.
da se mene pita jedan hot hatchback, turbo 2 litre, 350 konja, pogon 4x4 i ime Delta ali sve mi smrdi na neku struju i bzzzzzzz

Milan

pre 3 godine

U komentaru na vest o formiranju stelantisa najavio sam ovakav rasplet. Meni je potpuno logičan jer od tuceta brendova samo lančija ispunjava uslove za premijum brend sa tradicijom.

DA

pre 3 godine

@Inače premijum se postaje tako što neko odluči. Nije uspeo ni Maserati sa delovima enterijera iz Fiata, nažalost neće ni Lanča.
(Vozač, 20. januar 2021 19:24)

Lupi i osta ziv. Slusacemo tebe gde Maserati nije premium brend jer ima delove enterijera iz Fiata.
Tako onda isto ni npr Bentley Bentayga ili Lamborghini Urus ili Huracan nije premium jer koristi iste ablendere i druge delove kao sto su u Audiju tj. VW.
Cuti molim te.

Čeki opinionista del cazzo

pre 3 godine

E, ovo jeste preokret. Kladim se da do pre par dana niko nije ni u ludilu pomislio da je ovo moguće...Možda je rezon bio da i ovako prave samo"Ipsilon",ugase to ,što i nije neka šteta i kreću od početka sa novim linijama i novim modelima... Ko zna,mo¿da izbace novu "Deltu, Temu,Fulviu...".Videćemo .

boki

pre 3 godine

Kad može Volvo da bude premium sa PSA motorima i Ford mehanikom zašto ne bi i Lancia...
(Gagi, 20. januar 2021 18:51)

Kad neko lupi i ostane ziv....

Vlada

pre 3 godine

@dubrovnik

Prijatelju to da se pitas oterao bi ih u bankrot u roku od godinu dana. Od 4 forme karoserija 3 su ti sa malom prodajom. Da popijes casicu rakije svaki put kad vidis kabrio na ulici nikada te ne bi iskljucili iz saobracaja zbog alkohola, toliko ih ima. Kupe automobile uglavnom voze mladji ljudi bez porodice kojima ne treba puno mesta(ali oni voze polovnjake) , nove uglavnom kupuju bogati ljudi srednjih godina kao 2 ili 3 auto. Znaci vec polovina tvoje predlozene game je ne neprofitabilna, nego crna rupa za novac. Limuzina ima smisla svaka luksuzna marka sem Land Rovera i supersportaka ima limuzine kao tradiciju ali tu je konkurencija strasna BMW 3, 5, 7. Audi 4, 6, 8. Mercedes C, E, S i njihove M, S, RS i AMG izvedbe. Jaguar XE, XF, XJ. Volvo S60, S90. Mnogi su odustali od klasicnih limuzina, sad su neki hatchback hibridi(govori koliko je tesko opstati u klasi) Mondeo, Insignia, Peugeot 508, Superb ni jedan auto nije sedan sve su prakticno hatchbackovi sa 5oro vrata i linijom sedana. SUV definitivno ima kupce ali isto tako najvecu konkurenciju ubedljivo svi moguci ih prave mnogi po vise modela. Nije samo pravi nesto nego nadji ciljanu klasu i grupu ljudi i potrudi se da razbijes, ako ne napravis bum pojesce te trziste i propasces pre nego sto pocnes.

izhlapjeli starac

pre 3 godine

Volim da čitam naše komentare. Mi, Srbi, operisani od lepote i dizajna, čuveni motači kablova, sa stokholmskim sindromom prema nemcima i njihovim automobilima, komentarišemo brend koji je ispisivao istoriju automobilizma. Komentarišemo automobile koji su prepoznatljivi u okeanu istih i sličnih a ne umemo da odaberemo ni kamen za kupus.
Stvarno, ćutanje jeste zlato ponekad.
Ko ne veruje neka svrati u muzej u ulici Majke Jevrosime u Beogradu. Lanća iz 1925-te, bregasta u glavi i hidraulično kočenje, pa niko tada nije imao ni u najavi tako nešto!

Blake

pre 3 godine

Vidim brdo komentara koji se iz nekog razloga smeju, a jedino cudniji mi je sam naslov. Lancia od pocetka 90ih i jeste premium brend, kada su je (nazalost) raskrstili od reli (sportskih) automobila i popunili rupu koja fali izmedju Fiata i Maseratija. Ne zove se za dzabe Italijanski mercedes. Mali podsetnik da je nekada Lancia u nekim top modelima imala Ferarijeve motore (za neupucene i vise detalja googlajte), a ovi sto se smeju ruku dajem da je u najboljem slucaju jedan komentator provozao Lanciju, a usta im puna predrasuda i komentara. Reci da je Lancia isto sto i Fiat je bukvalno isto kao reci da je Audi Volkswagen. Generalno jeste donekle tacno, al i nije jer se i u Lanciu i u Audi ugradjuju kvalitetniji (premium) materijali(plastika, koza, bolja dodatna oprema itd).

gloria

pre 3 godine

Znači tako to ide, samoproglasiš se od sutra premium brendom i to je to...
MB & BMW se vjerovatno tresu od straha pred novom konkurencijom (od sutra) :-)

Niko bitan

pre 3 godine

Odlicna vest,samo da je uspesno ostvare. I do sada je Lancia imala tu premium notu. Poslednji model Delta iz 2014 je jos uvek nesto najelegantnije u toj klasi. Mesto na zadnjoj klupi je premium,i ta su sedista bila cak sa pomeranjem i naslona i sedalnog dela,sto retko ko ima. Takodje,dobar provereni 1.4 T-jet jos sa fabrickom LPG instalacijom,sta je trebalo vise?! Imali i 1.9tdi biturbo,kasnije i provereni 2.0 jtdm. Najudobniji i najelegantniji bio od te klase uopste.
(Robi, 21. januar 2021 07:29)

U pravu si... Par godina sam vozio Deltu, i sada mi je zao sto sam je prodao. Unutra mesta koliko hoces, auto isao kao nevreme, smesna potrosnja, udobna. Na zadnjoj klupi mesta i vise nego dovoljno, podesavanje i zadnjeg naslona, pomeranje zadnje klupe. Enterijer na svoj nacin poseban i lep. Spolja prelep, mada to misljenje ne dele svi, nekom je ruzan auto. Cena velikog servisa i malog smesna, odrzavanje u granicama normale. Ne pricam o limariji, farovima itd. Osigurate auto i nemate problema, mada mislim da su i za to cene pale. Ono najbitnije, vazdusnih jastuka nisam ni mogao prebrojati koliko je imala, od jastuka za kolena, bocnih, zadnjih, prednjih. Stvarno auto za svaku preporuku iako su mnogi kukali da nema nista zajednickog sem imena sa prvom Deltom,mene je taj auto odusevljavao i voznjom i udobnoscu. Nije lezanje u krivinama kao kod Alfe, ali je i vise nego zadovoljavajuce.

zikapn

pre 3 godine

(jaretina, ako se plašite tehničkog u junu, za vas je ba(j)s

mozda sam "nov" ovde kako ti kazes, sta god to znacilo, ali nisam nov po pitanju teme koju ovde obradjujemo..par puta sam procitao tvoj komentar i zasluzeno si mi skrenuo paznju na sebe, u dobrom a i u losem smislu, pa s tim u vezi bih voleo da vidim o kome ili o cemu se radi, zato te i pitam da bih mogao na dalje da te ispratim, koji auto vozis, odnosno koji je auto vredan tvoje percepcije stvari za koju uporno tvrdis da se razumes..hvala jos jednom..

Тата

pre 3 godine

Можете ли пре коментарисања да мало размислите о прочитаном? Можете и још негде нешто да пронађете и да прочитате па тек онда да пишете. Циљ ове групације је уштеда кроз дељење платформи а не гашење брендова. На пример Пежо 308, Астра,Делта,..... ће делити платформе и тако уштедети уместо да свако развија своју. Само да се потруде да квалитет буде пресудан и биће то супер.

Čeki opinionista del cazzo

pre 3 godine

Vidim da ima ovde fanova i poslednje "Delte"...Zadnje serije su po auto-salonima bile 2014 god.One sa 1.9 bi -turbo motorom i 190 ks. su bile u dve varijante: "Momo-dizajn" sa dvo-kolornom karoserijom i "All black" sa kombinacijom blistavo crne i mat crne boje...nakrcane opremom i drugačijom maskom preko hladnjaka...Ako se ne varam cena im je bila oko 28k eura.Lepe kao lutke,pomislio sam da to nije puno novca za takve aute...

Robi

pre 3 godine

Odlicna vest,samo da je uspesno ostvare. I do sada je Lancia imala tu premium notu. Poslednji model Delta iz 2014 je jos uvek nesto najelegantnije u toj klasi. Mesto na zadnjoj klupi je premium,i ta su sedista bila cak sa pomeranjem i naslona i sedalnog dela,sto retko ko ima. Takodje,dobar provereni 1.4 T-jet jos sa fabrickom LPG instalacijom,sta je trebalo vise?! Imali i 1.9tdi biturbo,kasnije i provereni 2.0 jtdm. Najudobniji i najelegantniji bio od te klase uopste.

Pravedni

pre 3 godine

@ tata
U teoriji deljenje troskova treba da dovede do smanjenja cena vozila po jedinici mere (komad).
A u stvari, smanjice troskove, a cene pad krajnje nece osetiti kupac.
Ni do sada nikad nije toga bilo u udruzivanju.
Cena vozila je skakala cak i kad su 3 brenda delila troskove. Samo ce da zaradjuju vise po prodatom komadu.
Npr: A+B+C+D=E
A znanje
B materijal
C rad (plate ranika)
D zarada po komadu
E cena
Samo ce D da bude vece.
E nece biti manje.
Istorija pokazala vise hiljada puta, da je bitan D, a ne samanjeje E cinioca.
Taj kajmak skidaju menadzeri i sebe velicaju pred upravnim odborom, sebi daju milionske plate, a niti povecaju plate, niti snize cene.

jo

pre 3 godine

Ja se bas radujem zbog Lancie i nadam se da ce preziveti ali sam misljenja da se trebaju okrenuti manjim gradskim automobilima, SUVa i limitiranim izvedbama sportskih automobila. Ne treba da se guraju u vise segmente limuzina, SUVa jer su izgradili reputaciju urbanih, dopadljivih i pouzdanih auta sa Ypsilonom i sad sa novom mehanikom Pezoa u tom segmentu samo treba da ponude vise varijacija na istu temu. Ako se ukaze sansa, vremenom, bice mesta i za novu Deltu, Themu, Betu, Monte Carlo i ostale legendarne modele.
Ko ne zna koliki je doprinos Lancije automobilizmu, firmu koja je napravila prvu samonosecu karoseriju, prvi V6 motor, kao i V. Lancije koji je dosao na ideju da karoserija treba da izgleda 'lepo' a ne da bude puko parce lima preko mehanike, neka izgugla, jer da nije bilo Lancije svi bi auti i dan danas bili kao Ford T...

sim

pre 3 godine

Čitam komentare i vidim da mnogi o brendu i automobilizmu blage veze nemaju, sećanje im doseže do 5 godina u nazad kada se prodavao Golf VI.
Lanca postoji od 1906. Koroz dugi niz godina izbacili su gomilu patenata i inovacija bez kojih se ne može zamisliti moderan automobil.
Imali su male serije luksuznih automobila koji se sada prodaju aukcijski za a cena dostiže više sottina hiljada eur (tako se postaje premium).
Osim toga učestvovali su Rally šampionatu sveta od samog nastanka do 1995. Koliko su bili uspeš ni govori opodatak da su još uvek najtrofejniji brand u tom sportu. Audi Quttro S1 od 600ks je bio prespor kada je izašla Delta S4 i Peugeot 205T16.

sim

pre 3 godine

Zaboravio sam da napišem da je moćni Quattro turbo pobeđivala Lacia sa samo zadnjim pogonom i bez turba. Na asfaltu redovno a na makadamu oovremeno. Kakva je to mašina bila 037. Zadnji pogon uzeo titulu quattru 1983. Posle su rešili da ih tuku njihovim oružijem 4*4 pogonom.

Aleksandar

pre 3 godine

Vozio sam par godina Lanču Y 2003 god 1.2 benzinca i veoma je udoban automobil i parkiraš ga u gradu, pa gotovo svud. Povoljan za održavanje a unutra baš ima mesta (i napred i pozadi). Klupa mu je klizna pa se gepek po potrebi malo poveća. Zbog kupolaste karoserije nije za autoput (ali se bori) što zbog max brzine, što zbog bočnog vetra.

☢ Иду дани...☢

pre 3 godine

Грешка.Нема шта Ланчија да ради у том луксузном сегменту.Једва и Алфа тамо преживљава.Ланчија треба да се позиционира као спортски бренд.Имају славну историју,већина их препознаје као спортски бренд захваљујући успјесима у рели шампионату и треба то максимално да искористе.

Имали су они модел Тезис који је био у том премијум сегменту и пропала им је та идеја.Ван Италије питање да ли су игдје могли да га утрапе.

Са једном Делтом,оживљеним Стратосом и 037-ом,једном спортски настројеној (Абарт) Ипсилон верзији верујем да би имали шта да понуде купцима.

Radovan

pre 3 godine

Kada cete da shvatite da se niko ne udruzuje da bi kupac dobio nizu cenu, vec da zarada bude veca za proizvodjaca.
(Menadzer, 21. januar 2021 09:36)

slab si ti neki menadžer.
udružuješ se zbog smanjenja troškova i masovne proizvodnje.
kad imaš niže troškove, možeš i da spustiš cenu, i da imaš veću zaradu.
(jaretina, ako se plašite tehničkog u junu, za vas je ba(j)s, 21. januar 2021 11:13)

To što si rekao važi u manufakturi i pojedinačnoj proizvodnji. U industriji spuštanje prodajne cene znači "smrt u dugotrajnim mukama". Već viđeno u istoriji.
Pa evo vam primer zadnjih godina, gde se troškovi smanjuju kroz udruživanja, ugradnjom loših konstrukcionih rešenja, jeftinih materijala zamaskiranih spoljnim sjajem da bi se dobio utisak "premijuma", a prodajne cene idu u nebesa.

"Opstaće samo one firme kojih bude 6 na planeti, koje budu proizvodile 6 modela u preko 6 miliona i prodavale u 6 carinskih regiona" - reči Sergia Markionea na početku svoje karijere u FIAT-u.
Ja bih samo dodao da će opstati one firme koje budu imale samo jednu šasiju i dva motora za sve svoje modele i karavanske varijante.
Šasija je ta koja je najskuplja.

Pravedni

pre 3 godine

Sam naslov govori koliko se menadzeri (ekonomisti finansija) razumeju u automobilske marke.
Jednoj Alfi sporo ide da se vrati medju premijume, a bas ce Lancija (Lanča) da uspe.
Sta ce premijum Lancija, kad PSA vec ima DS liniju premijum vozila?
Kome treba jos 1 premijum.
Mercedes, BMW, Audi, Lexus, Infniti, Jaguar, Acura, Alfa Romeo, Volvo, Maserati pa sad jos i Lancija.
VW je lepo podelio uloge.
Audi, VW, Seat sportski, Skoda mejnstrim.
Nije pravio 3 premijuma u porodici.
Stellantis ce znaci imati 3 premijuma, Alfu, DS i Lanciju.
A Fiat 500 linija ce da bude sta?
kazu zadrzace samo liniju 500.
A pandu koja ubija u A klasi da ukinu?
Zarad cega? Zarad 108 i C1 ?
Ova grupa Stellantis je osudjena na propast.
Odluke su dno dna

jaretina, ako se plašite tehničkog u junu, za vas je bajs/bas

pre 3 godine

a predvodnik premiuma - ipsilon.
majko moja, ova stela od početka obećava. i bolje nego što sam se nadao.

Coyote

pre 3 godine

Lanciu prodati BMW-u. Samo oni od nje mogu da naprave premium a da ne poremete slavnu tradiciju. Samo cekam kako ce rukovodstvo Stell..(kako god) da postavi prednji pogon na neku nezgrapnu sasiju koju deli sa nekom americkom grdobom i okaci slavnu značku Lancie

C i n i k

pre 3 godine

Nzn, mozda, al misim da je malo dockan za tu nameru, premium segment komponente su mnogo skuplje u prvoj ugradnji, podrazumeva se da su i delovi u servisu skuplji, misim da su karte u premium prici podeljene, MB i BMW su tu neprikosnoveni globalno, tako da slutim da Alfa i Lancia sa nkim cenama koje vaze za tu klasu tesko mogu da naprave uspeh, ali ajde da sacekamo..

Ferrari na izdisaju i druge mudrosti kilavog menagera

pre 3 godine

windows/office) je svet na nivou na kome jeste i uživamo u svim blagodetima koje vidite. ne neka lanča, da oni nisu ni postojali kola bi bila 99% identična danas. bez ovo četvoro 20% vas koji ste ovo pročitali bi bili u rudnicima sada.
(jaretina, ako se plašite tehničkog u junu, za vas je ba(j)s, 21. januar 2021 09:41)

Miruj, miruj, srce moje - na 3000 obrtaja

jaretina, ako se plašite tehničkog u junu, za vas je ba(j)s

pre 3 godine

Ko ne veruje neka svrati u muzej u ulici Majke Jevrosime u Beogradu. Lanća iz 1925-te, bregasta u glavi i hidraulično kočenje, pa niko tada nije imao ni u najavi tako nešto!
(izhlapjeli starac, 21. januar 2021 00:21)

pa šta?

commodore, mašina koja je spustila kompjutere u kuću, najpodavajini model C64 u svetu, prva mašina sa zvukom koji nije biper, i razlog zašto su ljudi počeli da uče programiranje.
amiga, prva ozbiljna grafika u eri crno-belih pc mašina, audio čip na kome je bilo napisano 20% muzike u to vreme, jedini OS (workbench) koji je dozvoljavao live update bez reseta, video toaster dodatak koji se nalazio u 98% TV stanica - nema osobe na svetu koja nije devedesetih videla rezultat video toaster-a (iako to nije znala), amige radile u NASA-i još 10 godina posle bankrota...

ako je nešto mrtvo, ne treba ga veštački dizati. to što je neki analitičar tržišta osmislio da će se to isplatiti, to nema veze sa firmom koja je mrtva. svaki pokušaj vaksrsavanja mrtvaca je narušavanje statusa legende, jer frankeštajn nikada neće biti isto što živa osoba od koje je nastao.

i još nešto, ako nekome treba da se klanjate i da spominjete, to nije lanča nego commodore/amiga. zbog njih (zajedno sa windows/office) je svet na nivou na kome jeste i uživamo u svim blagodetima koje vidite. ne neka lanča, da oni nisu ni postojali kola bi bila 99% identična danas. bez ovo četvoro 20% vas koji ste ovo pročitali bi bili u rudnicima sada.

Halo Bing

pre 3 godine

Lancia definitivno ima još uvek veliko ime u svetu automobilizma, ali ova nova alijansa ima previše brendova, sami sebi su konkurencija u nekim segmentima. Mislim da im je najpametnije da prodaju nekom ceo brend, zna se i kome, Volvo je primer.

best buy

pre 3 godine

@Niko bitan
potvrdjujem sve sto si napisao, vrv ima i jos.. ali ko nije probao ne vredi ni pricati.. ja je i dalje vozim, kao drugi auto, i sad mi vise stoji nego sto se vozi tokom korone, al mi zao da je prodam.. jedan od najpotcenjenijih automobila ikada. taj odnos ulozeno/dobijeno ne postoji ni sa jednim drugim automobilom. posto je dugo vozim, svako malo mi se svidi nesto drugo, i pocnem da razmisljam da je prodam i svaki put kako razmislim vise od 2 minuta, odustanem.

Lancia Delta

pre 3 godine

To je taj nemacki marketing u autoindustriji o kom stalno pricam. Misliti da je jedna Lancia kopirala tehnicko resenje Audia u konstrukciji 4x4 pogona je posledica iskljucivo sumanute promocije reci 'quattro'. Marketing i samopromocija su definitivno segmenti u kojima su Nemci najbolji. Da citiram jedan nas film 'Nemacka medicina je najbolja na svetu... die beste'. Da ne pricamo o tome sto pojava quattro pogona koincidira sa menjanjem pravila u B grupi. Kakva slucajnost

J.

pre 3 godine

"J.
Lančija i ćao, kakva sad Lanća?! Kao što Rim ne zovemo Roma, kao što Beograd oni zovu Belgrado..."
(mada koga je briga,
Jedna stvar je imati u maternjem jeziku ime za nešto, a druga stvar je pogrešno izgovarati.
Npr. vlastito ime Steven, na srpskom je Stefan, a na engleskom se izgovara Stiven. Ako ga izgovoris Steven, nisi ga izgovorio na srpskom, samo si ga pogrešno izgovorio.
Lancia nema srpsko ime, pa je pravilan izgovor lanća, a ne lanća. Kao Leće, a ne Leče, kao Đenova, a ne Dženova. Capisci?

sim

pre 3 godine

Rally takmičenje u Lancijinoj isotriji zauzima posebno mesto. Nekada je bilo mnogo popuklarnije nego sada.
Grupa B je bila posebno interesantna jer se praktično nije bilo ograničenja (sredinom osamdesetih). Zbog toga, za to kratko vreme postojanja grupe B napredak iz godine u godinu bio ogroman.
Audi je u ovu grupu uveo 4x4 pogon i imao početnu prednost. Lanca je tada pobeđivala sa zadnjim pogonom a razvijali su 4x4 koji je startovao u kasnoj fazi grupe B. Lancia se takmičila sa najjačim Rally automobilom ikada Delta S4 (550-1000KS u zavisnosti od setupa). Ubrzanje na makadamu bilo je oko 2,5S od 0-100. Dve turbine + kompresor i samo 1750 cm3. Predzadnje godine grupe B Audi je pobedio samo jednom, a zadnje nijednom. Nije mogao da se nosi sa jačima. Pobeđivali Lancia i Peugeot. Lanciji je oduzeta titula zadnje sezone grupe B 1986., posle žalbe Peugeota. Posle zabrane grupe B Audi se povukao jer nisu mogli da opravdaju najveći budžet i loše rezultate. Lanca nastavila da se takmiči i sa Deltom Integrale i osvojila još 6 titula za redom do povlaćenja 1995. Kada se podvuče crta Lancia 73 pobede Audi 24. 4x4 pogin je ustvari proslavio Lanciu više nego Audi. Audi je svoj quttro pogon samo maksimalno izreklamirao za razliku od Lancije koja nije nikada imala nikakav marketing. Što neko reče treba biti realan.

Trol

pre 3 godine

@J.

I ja sam tako mislio, ali je zapravo po pravopisu Č i Đ. Dakle Đorđo, Đenova, Đankarlo, Čezena, Leče, Guči. I meni je u mnogim slučajevima Ć prirodnije, ali pravopis kaže da je Č. Stoga je u ovom slučaju Lanča. Lančija ne bih komentarisao.

Radovan

pre 3 godine

Tako da je Lancia Delta integrale konstruisana po uzoru na Audi S1, svidjelo se ljubiteljima Lancie ili ne. Lancia je proizvodjac koji je dao najvise autoindustriji i zasluzuje svako postovanje, ali treba biti realan oko nekih stvari...
(Srđan BL, 22. januar 2021 22:30)

Nije baš tako. Ali da krenemo.
U reli takmičenjima 70-tih, LANCIA je bila neprikosnovena pogotovo sa modelom Stratos (zadnja vuča i 4-cilind. motor), osvojena 3 Šampionska kupa zaredom, 74,75 i ...
U međuvremenu, menjaju pravila i dozvoljavaju 4x4 pogon, kade se gle čuda, pojavljuje AUDI Quatro(italijanska reč) sa 5-cilind. motorom (koji nije AUDI već MERCEDES, pisao sam već o tome kako je VW došao u posed Mercedesove najmodernije fabrike motora), motor postavljen uzdužno sa transmisionom šemom gde je menjač postavljen centralno zajedno sa centralnim diferencijalom i razvodnikom pogona na prednji i zadnji difer sa poluosovinama.
Sve ovo se pripisuje Ferdinandu Piechu, sportskom direktoru u VW grupaciji. Oni su samo ugradili već postojeće stvari u novu karoseriju.
Nakon ovoga, LANCIA pravi Deltu sa poprečno postavljenim motorom napred, zajedno motor sa menjačem,dva diferencijala (centralni i prednji),razvodnikom pogona iznad prednje osovine i zadnjim diferencijalom.
Vide se ogromne razlike u projektu i realizaciji novog rešenja.
Vozio sam taj auto, FIAT Tempra SW 4x4 sa blokadom zadnjeg. difer.
Debelo brdo pod snegom je bilo mačji kašalj. Najbolji auto ikada za sneg.

jaretina, ako se plašite tehničkog u junu, za vas je ba(j)s

pre 3 godine

Kada cete da shvatite da se niko ne udruzuje da bi kupac dobio nizu cenu, vec da zarada bude veca za proizvodjaca.
(Menadzer, 21. januar 2021 09:36)

slab si ti neki menadžer.
udružuješ se zbog smanjenja troškova i masovne proizvodnje.
kad imaš niže troškove, možeš i da spustiš cenu, i da imaš veću zaradu.

Srđan BL

pre 3 godine

sim
Zaboravili ste napenuti da su Delta S4 i Peugeot 205T16 nastali kao odgovor na Audi S1, koji je postavio standarde reli automobila pocetkom '80tih. Oba auta su bila sa centralno postavljenim motorom za razliku od Audija. Poslije tragedije posade u Lanciji grupa B relija je zabranjena. Postujem Lanciju i jeste mozda i najinovativniji proizvodjac, ali budute malo realniji u komentarima... Osim toga Audi je u drugoj polovini 80-tih postavljao rekorde na Pikes Peak-u...

dubrovnik

pre 3 godine

zanimalo me je kako kažu pa sam na YT poslušo talijane, oni ovu marku zovu LANSIJA a ne lanćia, lanča iako već i englezi je zovu tako. ima bit da je to kako se đe uvati - u nas je lanća

Radovan

pre 3 godine

(Srđan BL, 23. januar 2021 13:35)

Nemačka država naredila je Mercedesu da preuzme skupinu AUDIO UNION i ostali, kako bi ga oporavila i postavila na noge, posle 2.Svetskog rata. Kada je Mercedes to uradio i napravio najmoderniju fabriku motora za svoje potrebe, onda je nemačka država pomogla VW da "kupi" AUDI, koji je onda, a i danas samo karoserista na VW i PORSCHE šasijama i motorima, koji u stvari dolaze iz VW, odnosno MERCEDES.

Jedan od nemačkih projektanata AUDI Quatro je priznao da mu je uzor bio nemački vojni kamion 4x4. Ali je veoma bitna stavka da su promenjena pravila u reli šampionatu da se može koristiti 4x4 pogon, i najbrži je bio karoserista AUDI. Napraviti karoseriju nije neki problem ali šasiju, to je već malo ozbiljniji i skuplji posao, kao i motor.

Razvoj motora ne ide tako brzo kao što se misli, i za Quatro je uzet redni 5-cil. Mercedesov motor, gde se Ferdinand Piech hvalio da ga je on projektovao. I FIAT je kupovao licence za motore od MERCEDES. Blokovi motora ne menjaju se već decenijama u mnogim autima. Samo sitne prepravke.
A celokupnu motornu industriju u Evropi od 1933. god. izgradile su američke firme FORD, GENERAL MOTORS, DETROIT DIESEL,itd, kao i male i srednje motore za poljoprivredu,stacionarne pogone,kamionete,kamione,itd.

Ima u knjigama ozbiljnih naučnika koji su opisali sve ovo, a ima i na internetu.

Srđan BL

pre 3 godine

Radovan
To jeste bitna razlika u odnosu na Italiju sto Njemacka drzava naredi i podstice svoje proizvodjace...
Znam da je redni petak, ali za njega se svagdje tvrdi da je nastao iz cetvraka koji je Mercedes razvio... Cak i neki unutranji dijelovi motora Audijevih petaka su slicni sa cetvrtacima.
Znam i za to vojno vozilo sa kog je preuzet kvatro pogon, spomenuo sam sve to u dva komentara koja nisu objavljena... Neko kaze da ga je razvio VW, a neko da je Audi. U svako slucaju nije prosao na tenderu za vozilo oruzanih snaga.
Taj podatak da je Mercedes prodao i savremen pogon ne nadjoh na netu, a bio bih vam zahvalan da nadjete nekakav link da mi posaljete. Jedino to da je motor razvio Mercedes za vojno vozilo, pa ga odbacio...
Opet ponavljam da bih vam bio zahvalan na nekom konkretnom linku.
Svaki inzinjer hvali svog poslodavca, pa recimo bas ovih dana procitah interviju sa profesorom Dusanom Grudenom, a po njemu je Porse razvijao motore za mnoge proizvodjace...

Radovan

pre 3 godine

(Srđan BL, 23. januar 2021 18:03)

Taj redni MERC 4-cil motor poslužio je za razvoj 5-cil. MERC. motora koji su oni koristili i u mnogim takmičenjima. AUTOUNION i skupina, posle rata nisu bili nizašta sposobni. Ima na AUDI Wikipedija nešto informacija o MERC-AUDI-VW.
Blok motora je najdugovečnija stvar u projektovanju motora. Decenije prolaze, auti se menjaju, a on je konstantan jer je najskuplja stvar. Treba da vam radi vaša metalurgija (modelarnica,livnica),obrada,montaža i ispitivanje. Samo za motor potrebne su 4 komplikovana postrojenja. AUDI to nikada nije imao.
Gruden je bio šef odeljenja za usis vazduha, koliko se sećam. Manje složen posao.

Fabriku VW nije napravila nemačka država i ona ne upravlja njima već EU.
EU je nedavno smenila svoje ljude (Piech, kroz dizel aferu) jer nisu hteli da prave e-aute zbog skupoće. Narod i država će finansirati e-projekat. Ništa se ne pitaju narod i država. Tako to ide, a ne država da nešto odlučuje. Države su odumrele. Na planeti postoje samo EU i Rusija.

Srđan BL

pre 3 godine

Radovan
Na Wiki se nigdje ne spominje najsavremenija fabrika motora za Mercedesove potrebe. Vec fabrika koju je Merc izgradio da bi proizvodio automobile Auto Uniona i svoj niskobudzetni model, ali to nije bilo posebno interesantno, jer do tada vec ugazili u luksuzni segment. Osnova je bio Mercedesov m118 motor i nista vise.
Poznato je kako je Auto Union bio u losem stanju nakon rata i veci dio ostao na istocnoj strani pa je prebacen za zapadnu, ali i poznato je da se nekada prije 2.svj. rata u Auto Unionu proizvodjeni i luksuzni i sportski automobili. Znaci da je bilo tradicije i iskustva.
Po vama ispada da je tu Mercedes trebao proizvoditi sve svoje motore, a Mercedes jos od pocetka proslog vijeka svoje motore proizvodi na drugoj lokaciji i do dan danas...
Za uspjeh Audija mozda najvise zasluga ima Ludwig Kraus, kao Mercedesov inzinjer koji je krisom razvijao Audi 100, bez kojeg bi bila upitna Audije buducnost pod VW-om.
Ne znam sta u "fabrikanskom" smislu znaci isti blok, ali znam da Audijev i Mercov petak niti slice iznutra niti izvana. Pogotovu sto je Mercedes tada vec prozvodio motore vece zapremine. Taj cetverocilindricni motor mozda moze imati slicnosti sa 1,7 benzincem koji je nastao za projekat Mercedesove "bube" (model 170H) koji je opet razvijao Porsche jos prije rata i prije nastanka VW-a...
Recimo cak i kod starog VW 1.6 dizela je bilo izmjena u uljnim kanalima u bloku pa recimo blok i glava nisu isti 100% kod Golf 1 i 2... Isto tako blokovi se razlikuju izmedju 1.9 tdi (G3, G4, G5)...
Sto se tice EU, nisam bas siguran... Postoje USA, Kina, Rusija, a za EU nisam siguran. Cini mi se da EU ispada iz igre (zapravo da je i igrala po tudjim zeljama citav prosli vijek)... Znam da Njemacku smtrate pod EU, ali ja ovdje mislim na citavu Evropu...

Srđan BL

pre 3 godine

sim
Lancia je tokom ere B grupe u reliju uzela jednu titulu kao tim 1983., dok je Audi 1982. i 1984. (i vozacku). Od 1982.-1986. koliko je grupa B postojala na 67 relija Lancia je pobjedila na 6 relija i bila je samo brza na asfaltu od Audija, dok je Audi bio brzi na snijegu i sljunku. Zbog dvije tragedije Lancije u kojima je poginula jedna posada, a u drugoj vozac grupa B je ukinuta. Audi je ucestvovao samo u B grupi do zabrane 1986.god., a S1 ostao najjaci reli auto i postavio standard za buduce reli aute sa pogonom na sva cetiri tocka kakvi su i danas u WRC-u. Tako da je Lancia Delta integrale konstruisana po uzoru na Audi S1, svidjelo se ljubiteljima Lancie ili ne. Lancia je proizvodjac koji je dao najvise autoindustriji i zasluzuje svako postovanje, ali treba biti realan oko nekih stvari...

Srđan BL

pre 3 godine

Radovan
Po uzoru, jer je iz serijskog automobila napravljen reli automobil sa 4x4 pogonom... Za razliku od prethodnika koji su bili ''bolidi'' cijevaste konstrukcije sa centralnim motorom i zadnjim pogonom... Nadam se da sam jasniji sada.
Mercedes je ulagao u Audi prije nego ga je kupio VW i taj motor je nastao iz cetverocilindrasa razvijanog za vojne potrebe koji je Mercedes kontruisao, ali je odbacen... Niko nigdje ne spominje fabriku, osim vas...
Pisao sam o eri B grupe, ne o desavanjima prije i poslije, to se Lanciji ne moze osporiti.
Ako iz serijskog automobila razvijes reli auto sa 4x4 pogonom kakve to ima veze sa marketingom? Cinjenica je da su Audi S1 i Delta integrale po tom pitanju slicni. Polozaj motora i kombinaciju pogona ne diskutujem niti sam pominjao...

Srđan BL

pre 3 godine

sim
Mislim da sam bio jasan na koji period mislim, tj. B grupu od '82.-'86. dok se Audi takmicio. Nista prije, nista poslije... U tom periodu je sve jasno. Lancia S4 je bila mrtvacki sanduk i trojica su platili glavom, pa ne cudi sto je B grupa ukinuta... Audi je takodje navlacio do 1000KS, za Pikes Peak...

gloria

pre 3 godine

Znači tako to ide, samoproglasiš se od sutra premium brendom i to je to...
MB & BMW se vjerovatno tresu od straha pred novom konkurencijom (od sutra) :-)

jaretina, ako se plašite tehničkog u junu, za vas je bajs/bas

pre 3 godine

a predvodnik premiuma - ipsilon.
majko moja, ova stela od početka obećava. i bolje nego što sam se nadao.

Pravedni

pre 3 godine

Sam naslov govori koliko se menadzeri (ekonomisti finansija) razumeju u automobilske marke.
Jednoj Alfi sporo ide da se vrati medju premijume, a bas ce Lancija (Lanča) da uspe.
Sta ce premijum Lancija, kad PSA vec ima DS liniju premijum vozila?
Kome treba jos 1 premijum.
Mercedes, BMW, Audi, Lexus, Infniti, Jaguar, Acura, Alfa Romeo, Volvo, Maserati pa sad jos i Lancija.
VW je lepo podelio uloge.
Audi, VW, Seat sportski, Skoda mejnstrim.
Nije pravio 3 premijuma u porodici.
Stellantis ce znaci imati 3 premijuma, Alfu, DS i Lanciju.
A Fiat 500 linija ce da bude sta?
kazu zadrzace samo liniju 500.
A pandu koja ubija u A klasi da ukinu?
Zarad cega? Zarad 108 i C1 ?
Ova grupa Stellantis je osudjena na propast.
Odluke su dno dna

jaretina, ako se plašite tehničkog u junu, za vas je ba(j)s

pre 3 godine

Ko ne veruje neka svrati u muzej u ulici Majke Jevrosime u Beogradu. Lanća iz 1925-te, bregasta u glavi i hidraulično kočenje, pa niko tada nije imao ni u najavi tako nešto!
(izhlapjeli starac, 21. januar 2021 00:21)

pa šta?

commodore, mašina koja je spustila kompjutere u kuću, najpodavajini model C64 u svetu, prva mašina sa zvukom koji nije biper, i razlog zašto su ljudi počeli da uče programiranje.
amiga, prva ozbiljna grafika u eri crno-belih pc mašina, audio čip na kome je bilo napisano 20% muzike u to vreme, jedini OS (workbench) koji je dozvoljavao live update bez reseta, video toaster dodatak koji se nalazio u 98% TV stanica - nema osobe na svetu koja nije devedesetih videla rezultat video toaster-a (iako to nije znala), amige radile u NASA-i još 10 godina posle bankrota...

ako je nešto mrtvo, ne treba ga veštački dizati. to što je neki analitičar tržišta osmislio da će se to isplatiti, to nema veze sa firmom koja je mrtva. svaki pokušaj vaksrsavanja mrtvaca je narušavanje statusa legende, jer frankeštajn nikada neće biti isto što živa osoba od koje je nastao.

i još nešto, ako nekome treba da se klanjate i da spominjete, to nije lanča nego commodore/amiga. zbog njih (zajedno sa windows/office) je svet na nivou na kome jeste i uživamo u svim blagodetima koje vidite. ne neka lanča, da oni nisu ni postojali kola bi bila 99% identična danas. bez ovo četvoro 20% vas koji ste ovo pročitali bi bili u rudnicima sada.

Coyote

pre 3 godine

Lanciu prodati BMW-u. Samo oni od nje mogu da naprave premium a da ne poremete slavnu tradiciju. Samo cekam kako ce rukovodstvo Stell..(kako god) da postavi prednji pogon na neku nezgrapnu sasiju koju deli sa nekom americkom grdobom i okaci slavnu značku Lancie

boki

pre 3 godine

Kad može Volvo da bude premium sa PSA motorima i Ford mehanikom zašto ne bi i Lancia...
(Gagi, 20. januar 2021 18:51)

Kad neko lupi i ostane ziv....

Srđan BL

pre 3 godine

sim
Zaboravili ste napenuti da su Delta S4 i Peugeot 205T16 nastali kao odgovor na Audi S1, koji je postavio standarde reli automobila pocetkom '80tih. Oba auta su bila sa centralno postavljenim motorom za razliku od Audija. Poslije tragedije posade u Lanciji grupa B relija je zabranjena. Postujem Lanciju i jeste mozda i najinovativniji proizvodjac, ali budute malo realniji u komentarima... Osim toga Audi je u drugoj polovini 80-tih postavljao rekorde na Pikes Peak-u...

Talijanka

pre 3 godine

Valjda imaju toliko mudrosti da naprave novu Deltu na bazi dolazeceg Peugeot-a 308. Ostre ivice, motorizacija 360ks iz Peugeot 508 SportEngineering i to je to. Ubace fancy unutrasnjost sa koznim sedistima i detaljima od drveta, italijanski sarm...ej, pokidali bi u ovom moru sivila.

☢ Иду дани...☢

pre 3 godine

Грешка.Нема шта Ланчија да ради у том луксузном сегменту.Једва и Алфа тамо преживљава.Ланчија треба да се позиционира као спортски бренд.Имају славну историју,већина их препознаје као спортски бренд захваљујући успјесима у рели шампионату и треба то максимално да искористе.

Имали су они модел Тезис који је био у том премијум сегменту и пропала им је та идеја.Ван Италије питање да ли су игдје могли да га утрапе.

Са једном Делтом,оживљеним Стратосом и 037-ом,једном спортски настројеној (Абарт) Ипсилон верзији верујем да би имали шта да понуде купцима.

J.

pre 3 godine

"J.
Lančija i ćao, kakva sad Lanća?! Kao što Rim ne zovemo Roma, kao što Beograd oni zovu Belgrado..."
(mada koga je briga,
Jedna stvar je imati u maternjem jeziku ime za nešto, a druga stvar je pogrešno izgovarati.
Npr. vlastito ime Steven, na srpskom je Stefan, a na engleskom se izgovara Stiven. Ako ga izgovoris Steven, nisi ga izgovorio na srpskom, samo si ga pogrešno izgovorio.
Lancia nema srpsko ime, pa je pravilan izgovor lanća, a ne lanća. Kao Leće, a ne Leče, kao Đenova, a ne Dženova. Capisci?

Milan

pre 3 godine

U komentaru na vest o formiranju stelantisa najavio sam ovakav rasplet. Meni je potpuno logičan jer od tuceta brendova samo lančija ispunjava uslove za premijum brend sa tradicijom.

Halo Bing

pre 3 godine

Lancia definitivno ima još uvek veliko ime u svetu automobilizma, ali ova nova alijansa ima previše brendova, sami sebi su konkurencija u nekim segmentima. Mislim da im je najpametnije da prodaju nekom ceo brend, zna se i kome, Volvo je primer.

jaretina, ako se plašite tehničkog u junu, za vas je ba(j)s

pre 3 godine

Kada cete da shvatite da se niko ne udruzuje da bi kupac dobio nizu cenu, vec da zarada bude veca za proizvodjaca.
(Menadzer, 21. januar 2021 09:36)

slab si ti neki menadžer.
udružuješ se zbog smanjenja troškova i masovne proizvodnje.
kad imaš niže troškove, možeš i da spustiš cenu, i da imaš veću zaradu.

izhlapjeli starac

pre 3 godine

Volim da čitam naše komentare. Mi, Srbi, operisani od lepote i dizajna, čuveni motači kablova, sa stokholmskim sindromom prema nemcima i njihovim automobilima, komentarišemo brend koji je ispisivao istoriju automobilizma. Komentarišemo automobile koji su prepoznatljivi u okeanu istih i sličnih a ne umemo da odaberemo ni kamen za kupus.
Stvarno, ćutanje jeste zlato ponekad.
Ko ne veruje neka svrati u muzej u ulici Majke Jevrosime u Beogradu. Lanća iz 1925-te, bregasta u glavi i hidraulično kočenje, pa niko tada nije imao ni u najavi tako nešto!

dubrovnik

pre 3 godine

zanimalo me je kako kažu pa sam na YT poslušo talijane, oni ovu marku zovu LANSIJA a ne lanćia, lanča iako već i englezi je zovu tako. ima bit da je to kako se đe uvati - u nas je lanća

Trol

pre 3 godine

@J.

I ja sam tako mislio, ali je zapravo po pravopisu Č i Đ. Dakle Đorđo, Đenova, Đankarlo, Čezena, Leče, Guči. I meni je u mnogim slučajevima Ć prirodnije, ali pravopis kaže da je Č. Stoga je u ovom slučaju Lanča. Lančija ne bih komentarisao.

dubrovnik

pre 3 godine

volio bi da spase ovu legendarnu marku, jedan kabriolet i kupe, limuzina i SUV. imaju ime, novac i platforme.
da se mene pita jedan hot hatchback, turbo 2 litre, 350 konja, pogon 4x4 i ime Delta ali sve mi smrdi na neku struju i bzzzzzzz

Vlada

pre 3 godine

@dubrovnik

Prijatelju to da se pitas oterao bi ih u bankrot u roku od godinu dana. Od 4 forme karoserija 3 su ti sa malom prodajom. Da popijes casicu rakije svaki put kad vidis kabrio na ulici nikada te ne bi iskljucili iz saobracaja zbog alkohola, toliko ih ima. Kupe automobile uglavnom voze mladji ljudi bez porodice kojima ne treba puno mesta(ali oni voze polovnjake) , nove uglavnom kupuju bogati ljudi srednjih godina kao 2 ili 3 auto. Znaci vec polovina tvoje predlozene game je ne neprofitabilna, nego crna rupa za novac. Limuzina ima smisla svaka luksuzna marka sem Land Rovera i supersportaka ima limuzine kao tradiciju ali tu je konkurencija strasna BMW 3, 5, 7. Audi 4, 6, 8. Mercedes C, E, S i njihove M, S, RS i AMG izvedbe. Jaguar XE, XF, XJ. Volvo S60, S90. Mnogi su odustali od klasicnih limuzina, sad su neki hatchback hibridi(govori koliko je tesko opstati u klasi) Mondeo, Insignia, Peugeot 508, Superb ni jedan auto nije sedan sve su prakticno hatchbackovi sa 5oro vrata i linijom sedana. SUV definitivno ima kupce ali isto tako najvecu konkurenciju ubedljivo svi moguci ih prave mnogi po vise modela. Nije samo pravi nesto nego nadji ciljanu klasu i grupu ljudi i potrudi se da razbijes, ako ne napravis bum pojesce te trziste i propasces pre nego sto pocnes.

Srđan BL

pre 3 godine

sim
Lancia je tokom ere B grupe u reliju uzela jednu titulu kao tim 1983., dok je Audi 1982. i 1984. (i vozacku). Od 1982.-1986. koliko je grupa B postojala na 67 relija Lancia je pobjedila na 6 relija i bila je samo brza na asfaltu od Audija, dok je Audi bio brzi na snijegu i sljunku. Zbog dvije tragedije Lancije u kojima je poginula jedna posada, a u drugoj vozac grupa B je ukinuta. Audi je ucestvovao samo u B grupi do zabrane 1986.god., a S1 ostao najjaci reli auto i postavio standard za buduce reli aute sa pogonom na sva cetiri tocka kakvi su i danas u WRC-u. Tako da je Lancia Delta integrale konstruisana po uzoru na Audi S1, svidjelo se ljubiteljima Lancie ili ne. Lancia je proizvodjac koji je dao najvise autoindustriji i zasluzuje svako postovanje, ali treba biti realan oko nekih stvari...

Milovan

pre 3 godine

Iskreno raduje ova vest, vozio sam AR 145, vozim AR 156 i vozicu Alfu, za koju cu u buducnosti imati mogucnosti to cu tek videti... Ogromno postovanje za Lanciu i njeno nasledje i nadam se lepim desavanjima... Pozz, uzivajte u voznji...

DA

pre 3 godine

@Inače premijum se postaje tako što neko odluči. Nije uspeo ni Maserati sa delovima enterijera iz Fiata, nažalost neće ni Lanča.
(Vozač, 20. januar 2021 19:24)

Lupi i osta ziv. Slusacemo tebe gde Maserati nije premium brend jer ima delove enterijera iz Fiata.
Tako onda isto ni npr Bentley Bentayga ili Lamborghini Urus ili Huracan nije premium jer koristi iste ablendere i druge delove kao sto su u Audiju tj. VW.
Cuti molim te.

C i n i k

pre 3 godine

Nzn, mozda, al misim da je malo dockan za tu nameru, premium segment komponente su mnogo skuplje u prvoj ugradnji, podrazumeva se da su i delovi u servisu skuplji, misim da su karte u premium prici podeljene, MB i BMW su tu neprikosnoveni globalno, tako da slutim da Alfa i Lancia sa nkim cenama koje vaze za tu klasu tesko mogu da naprave uspeh, ali ajde da sacekamo..

Robi

pre 3 godine

Odlicna vest,samo da je uspesno ostvare. I do sada je Lancia imala tu premium notu. Poslednji model Delta iz 2014 je jos uvek nesto najelegantnije u toj klasi. Mesto na zadnjoj klupi je premium,i ta su sedista bila cak sa pomeranjem i naslona i sedalnog dela,sto retko ko ima. Takodje,dobar provereni 1.4 T-jet jos sa fabrickom LPG instalacijom,sta je trebalo vise?! Imali i 1.9tdi biturbo,kasnije i provereni 2.0 jtdm. Najudobniji i najelegantniji bio od te klase uopste.

Blake

pre 3 godine

Vidim brdo komentara koji se iz nekog razloga smeju, a jedino cudniji mi je sam naslov. Lancia od pocetka 90ih i jeste premium brend, kada su je (nazalost) raskrstili od reli (sportskih) automobila i popunili rupu koja fali izmedju Fiata i Maseratija. Ne zove se za dzabe Italijanski mercedes. Mali podsetnik da je nekada Lancia u nekim top modelima imala Ferarijeve motore (za neupucene i vise detalja googlajte), a ovi sto se smeju ruku dajem da je u najboljem slucaju jedan komentator provozao Lanciju, a usta im puna predrasuda i komentara. Reci da je Lancia isto sto i Fiat je bukvalno isto kao reci da je Audi Volkswagen. Generalno jeste donekle tacno, al i nije jer se i u Lanciu i u Audi ugradjuju kvalitetniji (premium) materijali(plastika, koza, bolja dodatna oprema itd).

Čeki opinionista del cazzo

pre 3 godine

E, ovo jeste preokret. Kladim se da do pre par dana niko nije ni u ludilu pomislio da je ovo moguće...Možda je rezon bio da i ovako prave samo"Ipsilon",ugase to ,što i nije neka šteta i kreću od početka sa novim linijama i novim modelima... Ko zna,mo¿da izbace novu "Deltu, Temu,Fulviu...".Videćemo .

Тата

pre 3 godine

Можете ли пре коментарисања да мало размислите о прочитаном? Можете и још негде нешто да пронађете и да прочитате па тек онда да пишете. Циљ ове групације је уштеда кроз дељење платформи а не гашење брендова. На пример Пежо 308, Астра,Делта,..... ће делити платформе и тако уштедети уместо да свако развија своју. Само да се потруде да квалитет буде пресудан и биће то супер.

Radovan

pre 3 godine

Kada cete da shvatite da se niko ne udruzuje da bi kupac dobio nizu cenu, vec da zarada bude veca za proizvodjaca.
(Menadzer, 21. januar 2021 09:36)

slab si ti neki menadžer.
udružuješ se zbog smanjenja troškova i masovne proizvodnje.
kad imaš niže troškove, možeš i da spustiš cenu, i da imaš veću zaradu.
(jaretina, ako se plašite tehničkog u junu, za vas je ba(j)s, 21. januar 2021 11:13)

To što si rekao važi u manufakturi i pojedinačnoj proizvodnji. U industriji spuštanje prodajne cene znači "smrt u dugotrajnim mukama". Već viđeno u istoriji.
Pa evo vam primer zadnjih godina, gde se troškovi smanjuju kroz udruživanja, ugradnjom loših konstrukcionih rešenja, jeftinih materijala zamaskiranih spoljnim sjajem da bi se dobio utisak "premijuma", a prodajne cene idu u nebesa.

"Opstaće samo one firme kojih bude 6 na planeti, koje budu proizvodile 6 modela u preko 6 miliona i prodavale u 6 carinskih regiona" - reči Sergia Markionea na početku svoje karijere u FIAT-u.
Ja bih samo dodao da će opstati one firme koje budu imale samo jednu šasiju i dva motora za sve svoje modele i karavanske varijante.
Šasija je ta koja je najskuplja.

Srđan BL

pre 3 godine

sim
Mislim da sam bio jasan na koji period mislim, tj. B grupu od '82.-'86. dok se Audi takmicio. Nista prije, nista poslije... U tom periodu je sve jasno. Lancia S4 je bila mrtvacki sanduk i trojica su platili glavom, pa ne cudi sto je B grupa ukinuta... Audi je takodje navlacio do 1000KS, za Pikes Peak...

zikapn

pre 3 godine

(jaretina, ako se plašite tehničkog u junu, za vas je ba(j)s

mozda sam "nov" ovde kako ti kazes, sta god to znacilo, ali nisam nov po pitanju teme koju ovde obradjujemo..par puta sam procitao tvoj komentar i zasluzeno si mi skrenuo paznju na sebe, u dobrom a i u losem smislu, pa s tim u vezi bih voleo da vidim o kome ili o cemu se radi, zato te i pitam da bih mogao na dalje da te ispratim, koji auto vozis, odnosno koji je auto vredan tvoje percepcije stvari za koju uporno tvrdis da se razumes..hvala jos jednom..

Čeki opinionista del cazzo

pre 3 godine

Vidim da ima ovde fanova i poslednje "Delte"...Zadnje serije su po auto-salonima bile 2014 god.One sa 1.9 bi -turbo motorom i 190 ks. su bile u dve varijante: "Momo-dizajn" sa dvo-kolornom karoserijom i "All black" sa kombinacijom blistavo crne i mat crne boje...nakrcane opremom i drugačijom maskom preko hladnjaka...Ako se ne varam cena im je bila oko 28k eura.Lepe kao lutke,pomislio sam da to nije puno novca za takve aute...

Pravedni

pre 3 godine

@ tata
U teoriji deljenje troskova treba da dovede do smanjenja cena vozila po jedinici mere (komad).
A u stvari, smanjice troskove, a cene pad krajnje nece osetiti kupac.
Ni do sada nikad nije toga bilo u udruzivanju.
Cena vozila je skakala cak i kad su 3 brenda delila troskove. Samo ce da zaradjuju vise po prodatom komadu.
Npr: A+B+C+D=E
A znanje
B materijal
C rad (plate ranika)
D zarada po komadu
E cena
Samo ce D da bude vece.
E nece biti manje.
Istorija pokazala vise hiljada puta, da je bitan D, a ne samanjeje E cinioca.
Taj kajmak skidaju menadzeri i sebe velicaju pred upravnim odborom, sebi daju milionske plate, a niti povecaju plate, niti snize cene.

Niko bitan

pre 3 godine

Odlicna vest,samo da je uspesno ostvare. I do sada je Lancia imala tu premium notu. Poslednji model Delta iz 2014 je jos uvek nesto najelegantnije u toj klasi. Mesto na zadnjoj klupi je premium,i ta su sedista bila cak sa pomeranjem i naslona i sedalnog dela,sto retko ko ima. Takodje,dobar provereni 1.4 T-jet jos sa fabrickom LPG instalacijom,sta je trebalo vise?! Imali i 1.9tdi biturbo,kasnije i provereni 2.0 jtdm. Najudobniji i najelegantniji bio od te klase uopste.
(Robi, 21. januar 2021 07:29)

U pravu si... Par godina sam vozio Deltu, i sada mi je zao sto sam je prodao. Unutra mesta koliko hoces, auto isao kao nevreme, smesna potrosnja, udobna. Na zadnjoj klupi mesta i vise nego dovoljno, podesavanje i zadnjeg naslona, pomeranje zadnje klupe. Enterijer na svoj nacin poseban i lep. Spolja prelep, mada to misljenje ne dele svi, nekom je ruzan auto. Cena velikog servisa i malog smesna, odrzavanje u granicama normale. Ne pricam o limariji, farovima itd. Osigurate auto i nemate problema, mada mislim da su i za to cene pale. Ono najbitnije, vazdusnih jastuka nisam ni mogao prebrojati koliko je imala, od jastuka za kolena, bocnih, zadnjih, prednjih. Stvarno auto za svaku preporuku iako su mnogi kukali da nema nista zajednickog sem imena sa prvom Deltom,mene je taj auto odusevljavao i voznjom i udobnoscu. Nije lezanje u krivinama kao kod Alfe, ali je i vise nego zadovoljavajuce.

Srđan BL

pre 3 godine

Radovan
Po uzoru, jer je iz serijskog automobila napravljen reli automobil sa 4x4 pogonom... Za razliku od prethodnika koji su bili ''bolidi'' cijevaste konstrukcije sa centralnim motorom i zadnjim pogonom... Nadam se da sam jasniji sada.
Mercedes je ulagao u Audi prije nego ga je kupio VW i taj motor je nastao iz cetverocilindrasa razvijanog za vojne potrebe koji je Mercedes kontruisao, ali je odbacen... Niko nigdje ne spominje fabriku, osim vas...
Pisao sam o eri B grupe, ne o desavanjima prije i poslije, to se Lanciji ne moze osporiti.
Ako iz serijskog automobila razvijes reli auto sa 4x4 pogonom kakve to ima veze sa marketingom? Cinjenica je da su Audi S1 i Delta integrale po tom pitanju slicni. Polozaj motora i kombinaciju pogona ne diskutujem niti sam pominjao...

Aleksandar

pre 3 godine

Vozio sam par godina Lanču Y 2003 god 1.2 benzinca i veoma je udoban automobil i parkiraš ga u gradu, pa gotovo svud. Povoljan za održavanje a unutra baš ima mesta (i napred i pozadi). Klupa mu je klizna pa se gepek po potrebi malo poveća. Zbog kupolaste karoserije nije za autoput (ali se bori) što zbog max brzine, što zbog bočnog vetra.

jo

pre 3 godine

Ja se bas radujem zbog Lancie i nadam se da ce preziveti ali sam misljenja da se trebaju okrenuti manjim gradskim automobilima, SUVa i limitiranim izvedbama sportskih automobila. Ne treba da se guraju u vise segmente limuzina, SUVa jer su izgradili reputaciju urbanih, dopadljivih i pouzdanih auta sa Ypsilonom i sad sa novom mehanikom Pezoa u tom segmentu samo treba da ponude vise varijacija na istu temu. Ako se ukaze sansa, vremenom, bice mesta i za novu Deltu, Themu, Betu, Monte Carlo i ostale legendarne modele.
Ko ne zna koliki je doprinos Lancije automobilizmu, firmu koja je napravila prvu samonosecu karoseriju, prvi V6 motor, kao i V. Lancije koji je dosao na ideju da karoserija treba da izgleda 'lepo' a ne da bude puko parce lima preko mehanike, neka izgugla, jer da nije bilo Lancije svi bi auti i dan danas bili kao Ford T...

Ferrari na izdisaju i druge mudrosti kilavog menagera

pre 3 godine

windows/office) je svet na nivou na kome jeste i uživamo u svim blagodetima koje vidite. ne neka lanča, da oni nisu ni postojali kola bi bila 99% identična danas. bez ovo četvoro 20% vas koji ste ovo pročitali bi bili u rudnicima sada.
(jaretina, ako se plašite tehničkog u junu, za vas je ba(j)s, 21. januar 2021 09:41)

Miruj, miruj, srce moje - na 3000 obrtaja

sim

pre 3 godine

Čitam komentare i vidim da mnogi o brendu i automobilizmu blage veze nemaju, sećanje im doseže do 5 godina u nazad kada se prodavao Golf VI.
Lanca postoji od 1906. Koroz dugi niz godina izbacili su gomilu patenata i inovacija bez kojih se ne može zamisliti moderan automobil.
Imali su male serije luksuznih automobila koji se sada prodaju aukcijski za a cena dostiže više sottina hiljada eur (tako se postaje premium).
Osim toga učestvovali su Rally šampionatu sveta od samog nastanka do 1995. Koliko su bili uspeš ni govori opodatak da su još uvek najtrofejniji brand u tom sportu. Audi Quttro S1 od 600ks je bio prespor kada je izašla Delta S4 i Peugeot 205T16.

best buy

pre 3 godine

@Niko bitan
potvrdjujem sve sto si napisao, vrv ima i jos.. ali ko nije probao ne vredi ni pricati.. ja je i dalje vozim, kao drugi auto, i sad mi vise stoji nego sto se vozi tokom korone, al mi zao da je prodam.. jedan od najpotcenjenijih automobila ikada. taj odnos ulozeno/dobijeno ne postoji ni sa jednim drugim automobilom. posto je dugo vozim, svako malo mi se svidi nesto drugo, i pocnem da razmisljam da je prodam i svaki put kako razmislim vise od 2 minuta, odustanem.

sim

pre 3 godine

Rally takmičenje u Lancijinoj isotriji zauzima posebno mesto. Nekada je bilo mnogo popuklarnije nego sada.
Grupa B je bila posebno interesantna jer se praktično nije bilo ograničenja (sredinom osamdesetih). Zbog toga, za to kratko vreme postojanja grupe B napredak iz godine u godinu bio ogroman.
Audi je u ovu grupu uveo 4x4 pogon i imao početnu prednost. Lanca je tada pobeđivala sa zadnjim pogonom a razvijali su 4x4 koji je startovao u kasnoj fazi grupe B. Lancia se takmičila sa najjačim Rally automobilom ikada Delta S4 (550-1000KS u zavisnosti od setupa). Ubrzanje na makadamu bilo je oko 2,5S od 0-100. Dve turbine + kompresor i samo 1750 cm3. Predzadnje godine grupe B Audi je pobedio samo jednom, a zadnje nijednom. Nije mogao da se nosi sa jačima. Pobeđivali Lancia i Peugeot. Lanciji je oduzeta titula zadnje sezone grupe B 1986., posle žalbe Peugeota. Posle zabrane grupe B Audi se povukao jer nisu mogli da opravdaju najveći budžet i loše rezultate. Lanca nastavila da se takmiči i sa Deltom Integrale i osvojila još 6 titula za redom do povlaćenja 1995. Kada se podvuče crta Lancia 73 pobede Audi 24. 4x4 pogin je ustvari proslavio Lanciu više nego Audi. Audi je svoj quttro pogon samo maksimalno izreklamirao za razliku od Lancije koja nije nikada imala nikakav marketing. Što neko reče treba biti realan.

Radovan

pre 3 godine

Tako da je Lancia Delta integrale konstruisana po uzoru na Audi S1, svidjelo se ljubiteljima Lancie ili ne. Lancia je proizvodjac koji je dao najvise autoindustriji i zasluzuje svako postovanje, ali treba biti realan oko nekih stvari...
(Srđan BL, 22. januar 2021 22:30)

Nije baš tako. Ali da krenemo.
U reli takmičenjima 70-tih, LANCIA je bila neprikosnovena pogotovo sa modelom Stratos (zadnja vuča i 4-cilind. motor), osvojena 3 Šampionska kupa zaredom, 74,75 i ...
U međuvremenu, menjaju pravila i dozvoljavaju 4x4 pogon, kade se gle čuda, pojavljuje AUDI Quatro(italijanska reč) sa 5-cilind. motorom (koji nije AUDI već MERCEDES, pisao sam već o tome kako je VW došao u posed Mercedesove najmodernije fabrike motora), motor postavljen uzdužno sa transmisionom šemom gde je menjač postavljen centralno zajedno sa centralnim diferencijalom i razvodnikom pogona na prednji i zadnji difer sa poluosovinama.
Sve ovo se pripisuje Ferdinandu Piechu, sportskom direktoru u VW grupaciji. Oni su samo ugradili već postojeće stvari u novu karoseriju.
Nakon ovoga, LANCIA pravi Deltu sa poprečno postavljenim motorom napred, zajedno motor sa menjačem,dva diferencijala (centralni i prednji),razvodnikom pogona iznad prednje osovine i zadnjim diferencijalom.
Vide se ogromne razlike u projektu i realizaciji novog rešenja.
Vozio sam taj auto, FIAT Tempra SW 4x4 sa blokadom zadnjeg. difer.
Debelo brdo pod snegom je bilo mačji kašalj. Najbolji auto ikada za sneg.

Radovan

pre 3 godine

(Srđan BL, 23. januar 2021 13:35)

Nemačka država naredila je Mercedesu da preuzme skupinu AUDIO UNION i ostali, kako bi ga oporavila i postavila na noge, posle 2.Svetskog rata. Kada je Mercedes to uradio i napravio najmoderniju fabriku motora za svoje potrebe, onda je nemačka država pomogla VW da "kupi" AUDI, koji je onda, a i danas samo karoserista na VW i PORSCHE šasijama i motorima, koji u stvari dolaze iz VW, odnosno MERCEDES.

Jedan od nemačkih projektanata AUDI Quatro je priznao da mu je uzor bio nemački vojni kamion 4x4. Ali je veoma bitna stavka da su promenjena pravila u reli šampionatu da se može koristiti 4x4 pogon, i najbrži je bio karoserista AUDI. Napraviti karoseriju nije neki problem ali šasiju, to je već malo ozbiljniji i skuplji posao, kao i motor.

Razvoj motora ne ide tako brzo kao što se misli, i za Quatro je uzet redni 5-cil. Mercedesov motor, gde se Ferdinand Piech hvalio da ga je on projektovao. I FIAT je kupovao licence za motore od MERCEDES. Blokovi motora ne menjaju se već decenijama u mnogim autima. Samo sitne prepravke.
A celokupnu motornu industriju u Evropi od 1933. god. izgradile su američke firme FORD, GENERAL MOTORS, DETROIT DIESEL,itd, kao i male i srednje motore za poljoprivredu,stacionarne pogone,kamionete,kamione,itd.

Ima u knjigama ozbiljnih naučnika koji su opisali sve ovo, a ima i na internetu.

Srđan BL

pre 3 godine

Radovan
To jeste bitna razlika u odnosu na Italiju sto Njemacka drzava naredi i podstice svoje proizvodjace...
Znam da je redni petak, ali za njega se svagdje tvrdi da je nastao iz cetvraka koji je Mercedes razvio... Cak i neki unutranji dijelovi motora Audijevih petaka su slicni sa cetvrtacima.
Znam i za to vojno vozilo sa kog je preuzet kvatro pogon, spomenuo sam sve to u dva komentara koja nisu objavljena... Neko kaze da ga je razvio VW, a neko da je Audi. U svako slucaju nije prosao na tenderu za vozilo oruzanih snaga.
Taj podatak da je Mercedes prodao i savremen pogon ne nadjoh na netu, a bio bih vam zahvalan da nadjete nekakav link da mi posaljete. Jedino to da je motor razvio Mercedes za vojno vozilo, pa ga odbacio...
Opet ponavljam da bih vam bio zahvalan na nekom konkretnom linku.
Svaki inzinjer hvali svog poslodavca, pa recimo bas ovih dana procitah interviju sa profesorom Dusanom Grudenom, a po njemu je Porse razvijao motore za mnoge proizvodjace...

Srđan BL

pre 3 godine

Radovan
Na Wiki se nigdje ne spominje najsavremenija fabrika motora za Mercedesove potrebe. Vec fabrika koju je Merc izgradio da bi proizvodio automobile Auto Uniona i svoj niskobudzetni model, ali to nije bilo posebno interesantno, jer do tada vec ugazili u luksuzni segment. Osnova je bio Mercedesov m118 motor i nista vise.
Poznato je kako je Auto Union bio u losem stanju nakon rata i veci dio ostao na istocnoj strani pa je prebacen za zapadnu, ali i poznato je da se nekada prije 2.svj. rata u Auto Unionu proizvodjeni i luksuzni i sportski automobili. Znaci da je bilo tradicije i iskustva.
Po vama ispada da je tu Mercedes trebao proizvoditi sve svoje motore, a Mercedes jos od pocetka proslog vijeka svoje motore proizvodi na drugoj lokaciji i do dan danas...
Za uspjeh Audija mozda najvise zasluga ima Ludwig Kraus, kao Mercedesov inzinjer koji je krisom razvijao Audi 100, bez kojeg bi bila upitna Audije buducnost pod VW-om.
Ne znam sta u "fabrikanskom" smislu znaci isti blok, ali znam da Audijev i Mercov petak niti slice iznutra niti izvana. Pogotovu sto je Mercedes tada vec prozvodio motore vece zapremine. Taj cetverocilindricni motor mozda moze imati slicnosti sa 1,7 benzincem koji je nastao za projekat Mercedesove "bube" (model 170H) koji je opet razvijao Porsche jos prije rata i prije nastanka VW-a...
Recimo cak i kod starog VW 1.6 dizela je bilo izmjena u uljnim kanalima u bloku pa recimo blok i glava nisu isti 100% kod Golf 1 i 2... Isto tako blokovi se razlikuju izmedju 1.9 tdi (G3, G4, G5)...
Sto se tice EU, nisam bas siguran... Postoje USA, Kina, Rusija, a za EU nisam siguran. Cini mi se da EU ispada iz igre (zapravo da je i igrala po tudjim zeljama citav prosli vijek)... Znam da Njemacku smtrate pod EU, ali ja ovdje mislim na citavu Evropu...

sim

pre 3 godine

Zaboravio sam da napišem da je moćni Quattro turbo pobeđivala Lacia sa samo zadnjim pogonom i bez turba. Na asfaltu redovno a na makadamu oovremeno. Kakva je to mašina bila 037. Zadnji pogon uzeo titulu quattru 1983. Posle su rešili da ih tuku njihovim oružijem 4*4 pogonom.

Lancia Delta

pre 3 godine

To je taj nemacki marketing u autoindustriji o kom stalno pricam. Misliti da je jedna Lancia kopirala tehnicko resenje Audia u konstrukciji 4x4 pogona je posledica iskljucivo sumanute promocije reci 'quattro'. Marketing i samopromocija su definitivno segmenti u kojima su Nemci najbolji. Da citiram jedan nas film 'Nemacka medicina je najbolja na svetu... die beste'. Da ne pricamo o tome sto pojava quattro pogona koincidira sa menjanjem pravila u B grupi. Kakva slucajnost

Radovan

pre 3 godine

(Srđan BL, 23. januar 2021 18:03)

Taj redni MERC 4-cil motor poslužio je za razvoj 5-cil. MERC. motora koji su oni koristili i u mnogim takmičenjima. AUTOUNION i skupina, posle rata nisu bili nizašta sposobni. Ima na AUDI Wikipedija nešto informacija o MERC-AUDI-VW.
Blok motora je najdugovečnija stvar u projektovanju motora. Decenije prolaze, auti se menjaju, a on je konstantan jer je najskuplja stvar. Treba da vam radi vaša metalurgija (modelarnica,livnica),obrada,montaža i ispitivanje. Samo za motor potrebne su 4 komplikovana postrojenja. AUDI to nikada nije imao.
Gruden je bio šef odeljenja za usis vazduha, koliko se sećam. Manje složen posao.

Fabriku VW nije napravila nemačka država i ona ne upravlja njima već EU.
EU je nedavno smenila svoje ljude (Piech, kroz dizel aferu) jer nisu hteli da prave e-aute zbog skupoće. Narod i država će finansirati e-projekat. Ništa se ne pitaju narod i država. Tako to ide, a ne država da nešto odlučuje. Države su odumrele. Na planeti postoje samo EU i Rusija.