Petak, 01.01.2021.

15:00

Test: Toyota Corolla 1.6 Valvematic Sol

Izvor: B92

Test: Toyota Corolla 1.6 Valvematic Sol IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

184 Komentari

Sortiraj po:

hmm

pre 3 godine

@Alex
Deceniju i po sam vozio dva Toyotina 2.0 d4d i u gradu nikada nijedan nije prešao 7,2 l/100km. Više ne vozim te automobile (ne zato što su bili loši, već sam prešao na hibrid) i nemam baš nikakvu potrebu da ovde iznosim netačne podatke.

Alex

pre 3 godine

Svašta čovek ovde može da pročita pa i to da dizel od 2000 kubika u gradskim uslovima troši od 6 do 7 lit. na 100km. Ljudi, nismo veverice i zaista ne znam zašto to radite jer nema potrebe. Vozio sam Lagunu 1.9 dci, Pasata 2.0 tdi, Oktaviju 1.6 tdi, sada Reno Senik 1.6 dci. Jedino mi je Oktavija trošila 7 lit. na 100 km, svi ostali izmedju 8 i 9 lit. po gradu. To je prosečna potrošnja, ne neka trenutna koju postignete na nekoliko kilometara kad nema gužve itd. Benzinci od 1.6 do 2.0 , troše po gradu od 9-13 lit. i to je to. Nema tog dizela od 2000 kubika koji će u gradu , za jednu zimu da potroši manje i to treba znati.

Zoki

pre 3 godine

@posmatrac
Ne znam za Oktaviju,mozda je tako kod Oktavije.Meni su Pezo i Golf trosili 6 u gradu,a A4 nikad preko 7 u gradu.Doduse,Audi i VW su bolji automobili od Skode :)

posmatrač

pre 3 godine

@Zoki
Ne znam zaista na osnovu čega se u mom komentaru može izvući zaključak da vozim dizelaše od "milion" kilometara, pošto se onda sigurno ne bih ni uključivao u ovu diskusiju. Ovde se valjda priča o aktuelnoj situaciji. A da bih eto izgledao "ozbiljnije", navešću još samo da se radi o Oktaviji 1.6 tdi (5 M) iz 2016. sa pređenih 89k, i Oktaviji 2.0 tdi (7 DSG) iz 2019. sa pređenih 8k. Ovaj 2.0 motor zaista drastično bolje ubrzava u odnosu na 1.6, lepi za sedište, i razlika je primetna, ali primećujem i da su cifre trenutne potrošnje koju prikazuje više. Nije mi se namestilo do sada da čitav rezervoar potrošim u gradu, tako da ne mogu da tvrdim koliko troši, dok za 1.6 znam da mi je prosečna potrošnja oko 6,7 - od toga oko 6,2 van grada (najviše auto put), i oko 7,3 po gradu. Naglašavam, sa mojim stilom vožnje, a to je ono što mene logično najviše i interesuje. Naravno da može manje da troši, ali ta priča mene ne interesuje. Naime, ima ovde jedan ili više komentara koji opisuju kako njegov auto 2.0 tdi kida, ide k'o lud i slično, u smislu uživanje je tako voziti i tako to, a onda navode potrošnju od 6 litara, pa mislim stvarno, nismo deca. Te dve stvari nikako ne idu zajedno, valjda je to svima jasno, stvari su ili-ili. I generalno, nekad je ovde moglo da se pročita i neko korisno lično iskustvo vozača konkretnih modela, a danas možda imaju 2-3 korisna komentara među stotinak ostalih koje kače razni ljubitelji/hejteri ili i zaposleni iz salona, verovatno.

kole

pre 3 godine

@Karuga
Jel ste Vi Nidžo,pa se javljate ili ste Vi ustvari i Nidžo,i Karuga ko zna sve još ko?To da vozite baš taj auto je kao da ja vozim Ferarija.Hoćete da me ubedite da je TDI posle 100.000 maltene za bacanje?Možda,ali je onda i turbo benzinac koji ustvari Vi vozite takav već posle 50.000 km.Ne bi Vi kupili novu Oktaviju i posle se žalili da je loša,nema šanse.Svi ovde imaju ogromnu sujetu pogotovo ovi koji su kupili novu Tojotu gde su ih ložili da će im auto u gradu da trošiti 7 litara i da je brz kao munja,a on u stvarnosti troši 9 litara,a o brzini neću ni da pričam jer nije vredna ni pomena.Dakle,kao što je neko rekao,novi dizeli ili stari par godina su generalno bolji od benzinca,zato su i skuplji.Ako kupujete starudiju,a prelazite malo,onda je bolji benzinac.Svi sve to znaju i shvataju,sem ovih koji kupe nov auto,pa onda zbog sujte neće da priznaju da su pogrešili.Sve je to ljudski i svi greše,ali da prizna neće niko.

Karuga

pre 3 godine

@ Kvarežma
Razlika izmedju 1.5TSI od 110kw i 2.0TDI 85kw je skoro €1,500 a za 2.0TDI od isto 110kw treba da doplatis skoro €3,000

@kole
Taj koji ide do stotke 8.7 i trosi 6l po gradu je klotara sa DSG menjacem koja nema airbagove za kolena niti bocne zavese. U nekoj pristojnoj opremi sa velikim felnama i da ne gasis klimu, radio leti ti ide potrosnja 7.5 bez polemike. Zimi ti trosi preko 8. A to ubraznje ti traje prvih 60,000km posle popusta kompresija i vec na 100,000 auto ti je znatno sporiji. Kako znam? Pa zato sto vozim taj 2.0 TDI od 150 konja sa automatikom i tacno kako predjeni kilometri na satu odmicu auto postaje sve manje startniji.

Zoki

pre 3 godine

@(posmatrač, 20. januar 2021 15:14)
Dobra je ta lovačka priča,ali budimo realni.Vi očigledno vozite dizela koji je prešao milion kilometara,pa shodno tome troši malo više ili ste ustvari fan benzinca,mada je to sve nebitno.Niste napisali ni koji je auto u pitanju da ste iole ozbiljni.Ja sam vozio Pežo 307 1.6 tdi i Golfa 6 1.6 tdi i oba su trošila u gradu (od čepa do čepa) oko 6 litara,na putu 5.Takođe sam vozio i Audi A4 2.0 tdi i on je u gradu trošio oko 7 da ga voziš kao Šumaher.Dakle,toliko troše prosečni dizelaši 1.6 ili 2.0 i to će vam reći svako ko vozi dizel.Turbo benzince nisam vozio,ali sam čuo od drugara da ako se voze normalno da troše oko 9 litara,ovi 1.6.Imao sam benzinca Astru 1.6 i on je u gradu trošio 10 litara,kao i svaki drugi atmosferski benzinac te kubikaže,eventualno možda 9.Dakle pričam o normalnoj vožnji,a ne o vožnji u petoj ili šestoj 50 km/h i to je otprilike prosečna potrošnja.Svi ovde kupuju više dizele jer se svaki dizel lakše proda i to je jasno kao dan,jedino što moramo da slušamo komentare isfrustriranih i sujetnih ljudi,koji ne trpe normalnu kritiku.Sve u svemu,najbolji su novi ili dizeli stari par godina,a ne ove starudije i oni se jedino se isplate ako prelazite bar 20.000 km jer tada ušteda pokrpi kvarove.Ako vozite manje,a vozite starudiju,onda je naravno bolji benzinac i to je sva mudrolija ove teme...

goran

pre 3 godine

samo kad im vidim ove presvlake za sedista i rukonaslon, prljavi, sugavi na novom automobilu, najjeftinija tkanina, 21. vek je ljudi. inace sam fan tojote, upravo trazim avensis karavan

posmatrač

pre 3 godine

Za turbo benzince zaista ne znam koliko troše, pošto još uvek nisam vozio ni jednog, tako da ne znam da li su istiniti navodi nekih od komentatora ovde, ali za tdi dobro znam koliko troši, pošto jedan 1.6 vozim, a nešto manje vozim i jedan drugi 2.0. Muka mi je od ovih lovačkih priča, kako troše 6 litara po gradu (pogotovo ovaj jači). To naravno može, ali samo ako ga vozi ona baba iz Nemačke, nedeljom do crkve. Meni 1.6 tdi po Beogradu troši oko 7,3-7,4 po gradu, i za to znam sigurno, a za ovaj 2.0 tdi, znam samo da troši više, samo što još uvek nisam siguran baš koliko, pošto ga nisam dovoljno vozio po gradu, u cugu, nego je to uvek bio neki miks sa vožnjom van grada. Naravno, ovo se sve odnosi na neki moj stil vožnje, a to znači da uvek vozim opušteno, a ne da bih štedeo. I podrazumeva se, naravno ne po kompjuteru, nego mereno od čepa do čepa, pošto po kompu prikazuje 10% manju potrošnju.

Kvarežma

pre 3 godine

Kolika je razlika između registracije 2.0 TDI Oktavije vs 1.5 TSI? Ugrubo oko 200 EUR više za dizelaša, 202-215 dinara više potrošnja na 100km za TSI. Ukratko odluka o kupovini zavisi od kilometraže i ekološke svesti. Lično vagen mi otpada jer se krade, a zbog auta ne želim da gubim san.

kole

pre 3 godine

@nidžo
Škoda Oktavia 2.0 TDI 150 konja.
0-100 8,7 sekundi, 340 obrtni moment.
Max brzina 228 km/h.Potrošnja u gradu prosek 6 litara.
Sve u svemu auto ti samo sprinta bolje do 100 za 0,3 stotinke.
Dizel troši 1,5 litar manje,o obrtnom momentu neću di pričam jer je dosta veći kod dizela,dakle preticanje duplo brže,a o trajanju turbo benzinca i turbo dizela je glupo i pričati jer dizelaši prelaze bar 3x veću kilometražu.Dakle,hvala i doviđenja.
Pozdrav.

vicse_lemi

pre 3 godine

Vozim ovaj automobil i zakljucak je: neverovatno udoban, siguran, prostran, uzasno trom (pod uslovom da ne menjate brzine kao na reliju), a potrosnja je oko 8l po gradu (normalna voznja), nesto malo manje na otvorenom. Vozio sam kao zamenski, isti ovaj automobil sa automatskim menjacem (levi podizaci prozora su crkli posle 10 dana na mom automobilu, toliko o Toyota-i?!), po meni mnogo bolja varijanta, sa neznatno vecom potrosnjom.

nidžo

pre 3 godine

škoda octavia 1,5 tsi 150 konja (+ ja), benzinac
0-100km/h 8,4 sec, 250 nm obrtni momenat
vozim isključivo po gradu (zagreb), oko 7,5/100 km troši.
hvala i doviđenja

drvobradi

pre 3 godine

Meni je ovaj auto skroz ok, pogotovo ako bi hibrid uleteo na nekoj akciji. Prethodna Corolla mi je bila u uzem izboru kada sam kupovao auto, da je ne uzmem presudile su 2 stvari: nema 5 vrata i prodavac tj zastupnik je bio uzasno nefleksibilan.
Ovo drugo je prelomilo, auto je bio na nekoj akciji (iz fonda za marketing + beskamatni kredit na 7000), trazio sam da mi samo dodaju zadnje podizace uz doplatu, placam kes bez kredita (idiotski paketi opreme kod Japanaca/Korejaca). Rekose moze, ali onda auto nije na akciji, pa ispade da me zadnji podizaci stakala kostaju 3000 eura. Na ukazivanje nelogicnosti gledali me belo, na kraju digoh ruke i otisao kod drugog proizvodjaca.

miloš

pre 3 godine

@kole
Znači poredimo neki izmišljeni dizel koji troši u proseku 4 litre i nekog, ko zna kog, benzinca koji troši 11 u proseku. Super

kole

pre 3 godine

@bora
Znam da Boro tebi nije lako i razumem tvoju frustraciju.Nije lako placati 100 km 1500 dinara,a mozes 600,a pri tom ti je auto tezi za voznju jer moras vredno da saltas i naravno treba ti vecnost na obilazenju....Nije ti lako.Skroz te razumem.

Mita

pre 3 godine

@bora
E,noj boro,nisi ti seo u auto bolji od juga kada očigledno nemaš pojma automobilima.Proveri ubrzanja od 80 km/h do 120 km/h sa približno istih snaga dizela i benzinca,pa ćeš shvatiti čudesnu moć obrtnog momenta,što je za tebe Špansko selo.Uzivaj kada te deru pumpadžije i majstori..

R2D2

pre 3 godine

@Kiza

A što je u startu dizel auto skuplji 2-2500 evra i što je održavanje istog skuplje... posle koliko stotina hiljada kilometara se isplati?
Ja ne prelazim 35-40 hiljada godišnje niti ga kupujem da bi ga vozio 15-20 godina.
Nemam računicu.
Pozdrav.

Kiza

pre 3 godine

@Ime nije vazno
Ne mogu ljudi da podnesu da nesto placaju duplo skuplje,a pritom su im masine sporije i traju tri puta krace.Ali,ok ko je srecan sto placa 1500 dinara 100 km,a moze 700,ok neka uziva,ali nek ne zamajava druge.

Manijak za volanom

pre 3 godine

Ako uzmemo u predpostavku da kimi, mare, janko voze automobile tipa dzeta, megan sedan sa dizelom i šestostepenim menjačem onda njihova percepcija brzine je nešto drugačija. Ako je za njih zadovoljavajuće da pretiču sa 70 na sat u šestoj overdrive brzini u dizelu od cirka sto konja i da ne spuštaju u nižu brzinu onda bi savim bili zadovoljni dok to isto rade u atmosferskom benzincu u Tojota ili Mazdi.

ime nije važno

pre 3 godine

Dizel me asocira na neku seljanu... traktor, tamić, dizel lokomotiva, golf2... benzinski motor je tih, kad treba zaurla ali nema tika-taka, nema da trese... Nekako gospodski.
Srećan Božić svima.

Mare

pre 3 godine

@Bob
Jel ste Vi ikada vozili neki auto kada imate takav stav.Pa,naravno da je brze.Kako su ljudi tvrdoglavi,neverovatno,cak kada i grese.

Kole

pre 3 godine

@Bob
Naravno da moze,ali vi ste malo vozili,pa to ne znate.Da,dizeli zbog duplo veceg obrtnog momenta(bolje vuku iz niskih obrtaja) imaju mnogo bolja medju ubrzanja.Ako ne verujete probajte,pa cete videti.Uzmite ovu Korolu i recimo Megana 1.5 tdci (130 ks),pa cete koliko je laksa voznja sa Meganom.

Bob

pre 3 godine

Jel ovde stvarno neko misli da sa 1.5 dizelom od 115 konja može da obiđe kamion u 6oj brzini brže od Korole? Naravno da ne može, može samo da uštedi gorivo dok zaobilazi u odnosu na Korolu dok zaobilazi.

ns ja

pre 3 godine

(Nikola, 5. januar 2021 13:06)
Ono sto niko ne pominje je, da je auto jako nizak. Pored niskog klirensa i branici su jako niski, odnosno ne podizu pod uglom, pa tako moze biti problema parkiranjem. Desavalo se da paralelno parkiram na regularan parking, a da ne mogu da otvorim vrata, jer kace trotoar ili da na parkinzima koji zahtevaju da branik naidje na ivicnjak, on zakaci.
Zimi sam imao problem da se sneg zalepi za resetku branika i da se deaktiviraju svi pametni sistemi dok se ne otopi.
Za mene je Corolla odlican auto, ali sa pojedinim manama i daleko je od premijum klase.
Tačno! Upravo to me je veoma odvratilo od ovog lepog automobila. Veoma je nizak i ima veoma mali klirens još u salonu parkiran na ravnom mermeru, me je veoma zabrinulo na šta bi to ličilo u vožnji po gradu: češanje o bankinu prilikom svakog parkiranja, a ovaj vaš komentar me dodatno rastužuje nikada mi na pamet ne bi palo kakve još probleme može da izazove tako nizak auto.
Komentarisati neku vožnju po neasfaltirnim putevima odlazak na vikendicu, ne smem ni da zamislim..zaista šteta- od tog klirensa nismo ni došli do kritike motorizacije, auto je otpao u startu iz razmatranja

Mita

pre 3 godine

@R2D2
Ne tacno.Dizelasi se vise kupuju u EU u odnosu na benzince,pogotovo u Nemackoj koji su izmislili dizel.I tako ce i biti dok ne budu automobili isli na struju.
Zabranjuju se i dizeli i benzinci,ali trenutno se dizeli vise kupuju.

Mile

pre 3 godine

@bora
Ako niste znali za preticanje je najvazniji obrtni moment,a njega svi dizeli imaju duplo vise od benzinca.Znaci samo gas i pretice se.Jel tako lakse i brze ili saltati na dole,pa pun gas,pa sta nam Bog da?

Taraba

pre 3 godine

@(Mita, 6. januar 2021 03:09)

Pa da, to kad uzmes benzinca od pre 10 godina i najnovijeg dizelasa. Recimo 2.0 dizelas od pre 10godina je u bg trosio bez problema 8l na 100km. Danasnji benzinci trose mnogo manje jer je drugacija tehnologija u odnosu na pre 10god. Direktno ubrizgavanje vs multiport itd. Znaci 1.6 moze da trosi u gradu 7, ali moze i 10, zavisi najvise od uslova voznje, ali i od proizvodjaca. Mali turbaci ce trositi manje dok ih ne na nagazis. Razlika u potrosnji je od litar do 3 litar u gradskoj voznji u korist dizela, mnogo faktora je tu u igri.

bora

pre 3 godine

@Mile
Evo ja sam imao dizelaša pa sad vozim benzinca i opet bih kupio benzinca. Ne bih da objašnjavam jer su poznate prednosti benzinca o kojima ti ne govoriš. Jedina prednost dizelaša je potrošnja. Samo bih te pitao: zbog čega bih se molio prilikom preticanja, zar mi nije lakše da vratim u brzinu dve manje i da uz lepi zvuk benzinskog motora lako završim radnju preticanja?

Mare

pre 3 godine

@dok ne stigne fasada i kanalizacija
Nije puno 9-12 litara?Nije puno jedino ako imate platu 2.000 evra ili ako godisnje prelazite 2.000 km.

Mita

pre 3 godine

@dok ne stigne fasada i kanalizacija
Potrosnja u gradu nije ista jer dizelasi trose 5-6 litara,eventualno 7 neki 2.0,a benzinci bar 9 i to 1.6,dakle maltene duplo.Benzinci 2.0 trose od 11,pa na vise.Kako je to slicno?Maksimanle brzine i ubrzanje do 100 jesu priblizno slicni,ali ubrzanja na preticanju su mnogo veca kod dizelasa jer svi imaju bar duplo veci obrtni moment.Cista fizika i matematika.
A,da ne pricam sto dizelasi prelaze 3x vise kilometara do generalke...
Generalno svi i kupuju vise dizelase.

Mita

pre 3 godine

@dok ne stigne fasada i kanalizacija
Imao sam Korolu 1.6 2014 godiste.Prodao sam je,pa sam uzeo Fokusa 2017 godiste 2.0 tdci sa 150ks.Realno,nebo i zemlja u svemu.Jeste jaci motor,ali i sve ostalo je bolje.Korola u gradu 9,a Fokus 6,5,a da ne pricam koliko bolje ide i kako se vozi Fokus.Korola jedino ima malo veci gepek.

Mile

pre 3 godine

Ne znam čoveka koji je vozio dizel,a da je prešao na benzinca,a znam gomilu ljudi koji su posle benzinca prešli na dizel i niko se nije vratio na benzinca.Pogledajte prodaju bilo kog auta i odmah ćete shvatiti koliko se dizelaši više kupuju i lakše prodaju.Motori iste kubikaže,dizelaši i benzinci imaju približno iste brzine u ubrzanja do 100,ali caka je u obrtnom momentu.Dizelaši mnogo lakše pretiču jer svi imaju duplo veći obrtni moment i to je jasno kao dan.Dakle,kada pretičete sa dizelašem samo dodate gas i gotova stvar,ne morate da vraćate brzine.Dizelaši bolje pretiču,a troše maltene duplo manje,pa stvarno ne znam šta je bolje.Što se tiče zagađenja to je maltene isto.Hibridi su prelazno rešenje koje u suštini ne znače ništa.Jedino pravo rešenje u smislu zagađenja su vozila na struju.Problem je samo što su ljudi sujetni,pa lažu na prvom mestu samog sebe.Ako im je lepo da plaćaju duplo više para na pumpi,a pritom mole Boga kada pretiču i to im se sviđa,onda ok i neka uživaju u toj divoti.Ja nisam toliki mazohista i niko nije,ali priznati grešku je teže nego maltretirati samog sebe...

Nikola

pre 3 godine

(Komadant Ljubo, 5. januar 2021 16:33)
Preko borda, zamara me da računam iskreno, mada sam jednom prilikom to radio i otprilike to je bio to. Razlog je prost, motor je dovoljno snažan i ideš konstatnom brzinom koja se vrti oko 3000 obrtaja koja mu ne predstavlja opterećenje ni sa uključenom klimom. Bez problema se vozi i preko 150, mada to i nije pravih 150 realno, naravno sa većom potrošnjom. Na magistrali toga nema,jer je put opterećen, ima dosta šlepera, kamiona, svako preticanje, situacije stan kreni utiče na povećavanje potrošnje. Da se razumemo,auto ima svojih mana i ne želim da ga uzdižem niti lažno prikazujem neke podatke. Neki su ovde već potvrdili moje reči, ali sa ovom cenom je po meni best bay za uloženo. Za druge možda nije ali i to je njihovo pravo..toliko od mene

dok ne stigne fasada i kanalizacija

pre 3 godine

vidim ovde ljudi na osnovu pukih brojeva ocenjuju automobile. Auto od 140ks i to benzinac je odlican i brz auto u odnosu na vecinu danasnje motorizacije koja je uglavnom do 110ks. Svaki dizel od 130 do 140 ks je sporiji od ekvivalentnog benzinca, ali manje trosi to je istina. Po gradu za kratke relacije potrosnja je skoro pa ista mozda litar razlikebali i benzin je doata jeftiniji. Ova korolantrosi bas kolikobtreba i 9-12 litara gradske voznje realno nije puno, vozio sam stilo 1.9 116ks 2004 godiste kupio ga 2007 sa 98000km i potrosnja mi jebtada bila nikada ispod 9 litara dizela u Beogradskim guzvama po centru. Ko ocekije od 1.6 benzinca manje od 9liyara po gradu taj bolje da juri nesto od 999ccm oko 70ks u malom autu kao sto je npr peugeot 107 pa ce i potrosnja biti oko 5 litara.

dok ne stigne fasada i kanalizacija

pre 3 godine

@mita... ja neznam sta ti vozis ali stari auris hibrid iz 2017 koji vozim ide odlicno sa 136ks i 344Nm 10.5 do stotke od 80-120 oko 8 sekundi sto je u rangu dizela od 150ks jeste da je max brzina 195kmh ali meni ne treba nikada vise od 180. Prostora dosta a prosek u zadnje 4 godine i skoro
80 000km je 5.2 litre sve ukupno. Vodim evidenciju kroz aplikaciju. Ono sto je najbolja stvar je to sto od 0-50kmh ubrzava za 3 sekunde sto je totalno nenormalno ubrzanje ali posle toga jako uspori ali za startove sa semafora ako je baterija puna i ovi fensi skuteri tesko drze korak. Kvarova nula garancija jos 7 godina na hibridni sistem i bateriju.

Komadant Ljubo

pre 3 godine

Meni ove dve brojke nisu logične, magistrala (brzine od 60 do 100km/h) i autoput sa klimom na 130km/h. Razlika mora biti veća.
(Komdant Ljubo, 5. januar 2021 07:30)
Ако се агресивније вози, мада никада ми није била већа од 5.7 на магистрали,тако да сам претерао са цифром од 6 литара. Деоницу од Крагујевца до Пријепоља сам стизао и са 5 литара потрошње са нормалном вожњом.
(Nikola, 5. januar 2021 13:16)

Nije sporno tih 5.7. Meni je sporno da ako troši 5.0 - 5.7 na magistrali, od KG do PP nema nigde preko 80km/h, kako na 130km/h sa klimom troši samo 6.5.
I pitanje da li je to potrošnja sa borda računara ili ručno merena, proveravana.

F31

pre 3 godine

Ivan ZG, 4. januar 2021 10:55
Ne znam šta bih rekao na ovo.. Svojevremeno (2011-12) sam imao duži test Yaris 1.3 Sport, baš taj 1.3 99ks 6MT. To realno ne ide NIKAKO. Stisneš gas, on ništa.. Pri čemu sam tada vozio Fabiju 1.4 16v 100, koja apsolutno nije bog zna šta, ali za taj Yaris je direktno došla sa Le Mana. I sad, ti ovde nama hvalis Turcina sa istim motorom i ko zna koliko težim, kako ne ide loše? Skoro 13 s do stotke?
Ako stvarno misliš to što pišeš, onda nemamo zaista o čemu dalje da diskutujemo, zapravo, nemamo nikakvih dodirnih tačaka po pitanju automobila.
Ako pišeš to što pišeš u okviru radne obaveze, onda je to veoma perfidno i opasno ("Motor pristojno vuče, glatko ubrzava..") i zaslužuje osudu.
Svako dobro.

Nikola

pre 3 godine

Meni ove dve brojke nisu logične, magistrala (brzine od 60 do 100km/h) i autoput sa klimom na 130km/h. Razlika mora biti veća.
(Komdant Ljubo, 5. januar 2021 07:30)
Ако се агресивније вози, мада никада ми није била већа од 5.7 на магистрали,тако да сам претерао са цифром од 6 литара. Деоницу од Крагујевца до Пријепоља сам стизао и са 5 литара потрошње са нормалном вожњом.

Aman vise

pre 3 godine

@(Kole, 3. januar 2021 15:40)

Benzin, uvek. Jednog dana cu da probam i hibride i elektro, pa cu mozda promeniti misljenje, do tad benzin.

Nikola

pre 3 godine

Vozim ovaj auto godinu i po dana. Jos uvek sam ispod 20.000, ali imam neka iskustva. Potrosnja je 7,29 upisivano u aplikaciju pri svakom sipanju. Auto vozim jako strpljivo, bez bespotrebnih jakih ubrzanja itd. Ovo se odnosi na potpuno kombinovano vuznju gde je bilo svega, gradske i vangradske voznje, autoputa, planinskog krivudavog itd. Potrosnja pri 120 na sat je 6l. U gradu je uvek diskutabilno sta je grad, ali od 8 do 11. (ne ispod 8 kako pise u tekstu). Auto se ne vozi kao turbo benzinac, vec kao dobar atmosferski kubikaze 1600. Posto sam vozio i prethodnu generaciju Aurisa, Corolla je daleko udobnija, stabilnija, po rupama i lezecim je stvarno kao auto vise klase. Zavrsna obrada je ne priblizava visoj klasi, kako pise u tekstu, jer su vrata od tvrde plastike, kao i rucice za podesavanje sedista, pretinac itd. Gornji deo instrument table je oblozen i mekan, ali to ima vecina kola iz C segmenta. Ono sto niko ne pominje je, da je auto jako nizak. Pored niskog klirensa i branici su jako niski, odnosno ne podizu pod uglom, pa tako moze biti problema parkiranjem. Desavalo se da paralelno parkiram na regularan parking, a da ne mogu da otvorim vrata, jer kace trotoar ili da na parkinzima koji zahtevaju da branik naidje na ivicnjak, on zakaci.
Zimi sam imao problem da se sneg zalepi za resetku branika i da se deaktiviraju svi pametni sistemi dok se ne otopi.
Za mene je Corolla odlican auto, ali sa pojedinim manama i daleko je od premijum klase.

Tami

pre 3 godine

@(Mita, 4. januar 2021 10:04)

Sve u svemu ispao si smesan vise puta. Razumem da volis dizel, mala potrosnja, Nm dostupni prakticno uvek itd. Ali nije sve u Nm, nesto je i u obrtajima.

Djole

pre 3 godine

@Aman vise
Svakoga ko kupuje auto pitajte da li bi radijw benzinca ili dizela?Sa robovima brenda se ne vresi raspravljati.
(Kole, 3. januar 2021 15:40)

Ako se kupuje nov automobil, onda može dizel. Ako se kupuje automobil 10 i više godina star onda dizel nikako.Kad dizel počne da se kvari nema tu vise pomoci...

Mita

pre 3 godine

@Milan
Hibridi nestaju i oni su prelazno resenje koje ne valja,,a da ne pricam o kancerogenim baterijama.Auto na struju,ok,ali hibrid...I ovde pricamo o atmosferkom benzincu.U ovoj koroli izbor motora je nula i to je svima jasno.Ali,sujeta je najgora osobina i ko god je pogresio sa ovim motorom,toga je svestan,ali zbog sujete nece da prizna.

Komdant Ljubo

pre 3 godine

ако се вози нормално 5,5 до 6 литара. На ауто путу са 130 км и са укљученом климом 6.50
(Nikola, 4. januar 2021 23:24)

Meni ove dve brojke nisu logične, magistrala (brzine od 60 do 100km/h) i autoput sa klimom na 130km/h. Razlika mora biti veća.

Bole

pre 3 godine

Sve u svemu rasprava je otisla svuda sem u sustinu,a sustina je da Tojota nema nikakav izbor motora za ovaj auto.Cak i Dacija ima bolji izbor motora.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mita, 4. januar 2021 10:04)

Rasprava je otisla u pravcu da je motor trom i prespor i da je turbodizel mocniji a uceloj klasi ovakvih automobila turbodizeli su istih performansi kao ovaj 1.6 iz Korole. Svi su mrtvi do jednog. Reno Megan GC ima izbor od dva benzinca i dva ili tri dizela kojima treba skoro dve sekunde vise do stotke od benzinaca. Najbrzi benzinac ima identicno ubrzanje kao ova Korola a svi dizeli sporije. Pezo 301 ima samo jedan motor dizel performansi kao ova Korola. Skoda Oktavia slabiji dizel iste performanse kao ova Korola.

Poenta dizel motora u ovoj klasi nisu nikakve performanse vec ultra mala potrosnja. A kamion cete zaobici istom brzinom kao i sa ovom Korolom.

Srđan BL

pre 3 godine

koronarius
Tehnika medjugasa i duplo kvacilo nema veze sa tim o cemu pises. Kod starijih asinhronih mjenjaca ta se tehnika koristila radi izjednacavanja brzine okretanja zupcanika u mjenjacu (ulazno i izlazno).
Samo je fora, pri ubacivanju u nizi stepen prenosa, da izbacis iz vise i otpustis kvacilo, pa na otpusteno kvacilo dajes gas. Na taj nacin zavrtis zupcanike preko ulaznog vratila i izjednacis im brzinu sa izlazim koji ubrzanje dobijaju preko tockova, pa potom saltas nizi stepen.
To sto dajes gas na stisnuto kvacilo nema veze sa mjenjecam, jer je veza sa mjenjacem prekinuta drzanjem stisnutog kvacila.
Kod promjene u visu brzinu ide samo duplo kvacilo, jer iz nize u visu brzinu lakse "uzube" zupcanici kada izbacis iz nize brzine i pustis kvacilo. Naime, kada pustis kvacilo na izbacenu brzinu motor na leru uspori zupcanike u mjenjacu i izjednaci im brzinu za visi stepen, jer je visa brzina sporija u odnosu na nizu. Potom saltas visu brzinu.
Ukratko, iz vise u nizu ide gas (na pusteno kvacilo) da ubrazas zupcanike, a iz nize u visu samo duplo kvacilo da usporis zupcanike...
Davanje gasa na stisnuto kvacilo nije nikakav "medjugas" u pravom smislu te rijeci. To se moralo, nekada davno, raditi zbog saltanja bez krcanja mjenjaca, a i sto mjenjac drugacije nije primao promjenu brzine (recimo kao na FAP-u 13ki). Medjugas je kao tehnika promjene (a i pojam) nastao davno radi asinhronih mjenjaca iskljucivo...

Nikola

pre 3 godine

Власник сам короле, купио сам је нову 2017 године. Јако сам задовољан, породичан ауто, довољно простора унутра, велики гепек, није велики потрошач, просечна потрошња ми је око 7, мада ако се констно вози по граду иде до 9, али зато по магистрали се спушта и до 5 ако се пензионерски вози, ако се вози нормално 5,5 до 6 литара. На ауто путу са 130 км и са укљученом климом 6.50. Нисам имао никаквих проблема са аутом, поуздан је, направљен да се вози 500 хиљада км без проблема. Што се тиче мотора, има сасвим довољно снаге, има више од декларисаних 132 коња, тако су измерили једном приликом у емеисији САТ, тако да приликом вожње нема проблема на ауту путу и већим успонима. Једини проблем што ме је у старту нервирало је што код претицања на магистрали ако сте у колони, ако хоћете да одмах добијете довољну снагу морате да враћате ручицу назад јер најбоље убрзање почиње од 3000 обртаја, али зато заузврат добијате чак и спортски звук мотора.После неког времена сам и ја стекао рутину, а и мотор се разрадио па ми је сада и интересатно, али да се разумемо ово није тркачки аутомобил. Све када саберете, за те паре комфоран и безбедан породични ауто са бољом опремом нећете наћи, поготово сада када су убацили још додатне безбедосне опреме.

Milan

pre 3 godine

elsticnost.Ovaj motor je toliko trom da mu treba vecnost za preticanje,a motor u gradu trosi 9 litara.Imam ovaj auto.Uzeo sam ga novog i na zalost vozim ga sve manje zbog potrosnje.Placem na pumpi.Ali,sta je tu je,greska se placa.A,tek ovaj hibrid za preko 20.000 je tek sou.Ko ce to tek da kupi.Najveca greska Korole je nedostatak dizela.Zato je u Evropi nema nigde,bas kao i Sivika.
(Mita, 01. januar 2021 16:18)

Mito bekrijo, sve si pare popio...
Kazes tek ovaj hybrid je sou.
Ja binrekaonda si ti sou, lupetas, a nisi ga video ni u salonu, da ga nisi vozio to tek necu da pricam.
Kolega u Svedskoj (gde inace zivim) uzeo novi Camry 2.5 hybrid.
Vozio sam se i vozio sam ga vise puta, motor je fantazija, ubrzanja, elasticnost, potrosnja...sve je u superlativima.
Obilazenje kamiona i autobusa na magistralnim putevima su prava zezanja, potrosnja na autoputu pri 140 kmh oko 7,5 litara, po gradu 4-5 litara.
Jedina "mana" ako se to moze smatrati manom je blokada motora na 195kmh kada jednostavno kao da zakoci, da nema blokade isao bi sigurno preko 220kmh. Samo ko nije provozao neki novi hybrid moze da lupa gluposti kao ti, ali takvima kao tebi je vrhunac snova neki dizel koji trosi 3 litre, a dizeli nestaju kao dinosaurusi u svetu i to je cinjenica.

Mita

pre 3 godine

Sve u svemu rasprava je otisla svuda sem u sustinu,a sustina je da Tojota nema nikakav izbor motora za ovaj auto.Cak i Dacija ima bolji izbor motora.

Ivan ZG

pre 3 godine

Nisam vozio ovu zadnju generaciju Corole, ali sam vozio prošlu i oduševila me.
Čak je i motor bio najmanji 1,3 sa 100 KS. Motor pristojno vuče, glatko ubrzava i nevjerojatno je tih sve do najviših okretaja, a i tada je buka vrlo umjerena i ugodna. Vibracija nikakvih nema kao da vozite šestocindarski motor. Savršeno izbalansiran.
Još ugodnije iznenađenje je bio potpuni izostanak buke iz podvozja. Prolazak preko manjih i srednjih rupa i šahtova se ne osjeti niti ne čuje!? Tek preko izrazito velikih rupa se čuje vrlo prigušen zvuk i kao u daljini. Auto se minimalno zatrese u odnosu na 90% drugih preko istih graba i rupa.
Potrošnja se kretala od 5 litara po sporednim cestma izvan grada do 7,5 u gradu. Potrošnja na autocesti je vrlo umjerena i kreće se od 6-7 za brzine oko 120-140, a ujedno tiha i ugodna.
Ubrzanje je na razini 12-13 sekundi do 100, ali u vožnji djeluje puno poletnija i vrlo laku ju je voziti. Unutra je vrlo komforna i na stražnjim sjedalima, ali je prepuna sjajne plastike koja djeluje dosta jeftino.
Sve u svemu, po meni, jedan jako ugodan auto za obitelj čak i sa tim malim motorom.
Ovi koji bi pretjecali šlepere prije zavoja neka bolje kupe Maserati. Ili nešto jače.

bora

pre 3 godine

@Mita
Da, i zato je poznato da su dizelaši pobednici na svim automobilskim trkama, posebno brdskim gde pretiču benzince. Ili je možda upravo suprotno.

Milan

pre 3 godine

@koronarius
Koliko vi imate godina, baš me zanima? Međugas se ne koristi od kada su izmislili sinhrone, a to je ceo moj život. O međugasu sam slušao samo od oca koji je polagao 1960-ih. Napredak tehnike jednostavno eliminiše potrebe za nekim "tehnikama", moj DSG reaguje brže od vaših ruku. Poštujem što vi uživate u menjanju brzina, i moj otac još uvek uživa u svojoj veštini upravljanja konjem ali to nikako nije relevantno za današnji saobraćaj.
Ako ste mlađi, dočekaće vas i EV, a tu menjača nema.

koronarius

pre 3 godine

koja mu je potrosnja takvog saltanja?
(Tika, 03. januar 2021 15:36)
Pa, potrosi sve sto mu sipas. Ali ona brojka na bordu ne prelazi preko 8,5 leti i 9,7 zimi.

Neki čobanin budala

pre 3 godine

@Kole

Ne, nego znam da vozim sve što mi daju. Od 55 do 300 konja. Ne treba mi obrtni moment od 1000 da preteknem autobus. Razlika između dobrih i loših vozača.

Mare

pre 3 godine

@Boki B
E,ako su taksisiti rekli...Nikom od nas ne trebaju reklame.Ljudi su se ovde zalili na potrosnju i na kilavost istog.Dakle,motor.Da je to tako dobar motor,ne bi ga prodavali na vrlo malom broju trzista.Danas kada svi automobili grizu kako idu,a trose 5 ili 6 litara,tvrditi da je super masina,kako da ne.Mozda je to odlican motor u odnosu na Daciju benzinca.Gledajte malo dalje od svog pogleda.

Mita

pre 3 godine

@no name
Nisam ocekivao 4 litre,ali ni 9.Potrosnja ajde,ali preticanje je katastrofa.Ovo samo pricam da ostali ne bi pogresili,kao ja.Svaki normalan auto novinar ce vam reci da izbor motora za ovaj auto su uzas.A,raspravljati se sa ljudima koji su robovi brenda je beskorisno....

dok ne stigne fasada i kanalizacija

pre 3 godine

koliko predrasuda ima ovde. Moje iskustvo nije vezano za 1.6 motor koji svakako nije staromodan ako je euro6 vec bas suprotno. Mi imamo auris hibrid i savrsen je za sad, jeftin za servis (od 12-19000dinara) potrosnja smesna ispod 6 litara konstantno prosek. Vozili smo i lexus taj je bio 3500ccm benzinac hibrid sa 350ks i potrosnja je bila prosek konstantno ispod 10litara benzina. Toyota je dosadan auto, lepota to je u oku posmatraca ali ono sto ostaje je ta dosadna ispravnost, nema adrenalina kao ranije kad nam se malo malo palile kojekakve lampice u automobilima koje smo ranije imali. Vozili smo dizele, mercedes i bmw polovnjake od 2004-2017 godine.

Boki B.

pre 3 godine

Sada odgledah emisiju SAT,RTS Alvirović,i u jednom prilogu gde su taksisti vozili pojedine automobile i ocenjivali ukupan dojam o automobilu rezultat je sledeći. 27 testiranih automobila su odabrani sa cenom od 13 000 eura do 17 000 eura i rezultat je: 1. Tojota Corolla sedan 1,6 l, 2. Hjundaiji Tuson, 3. Reno Megan.Ako su taksisti tako glasali,a provode veći deo života za volanom,šta reći onima koji slepo mrze Japance.
PS.Vozio sam Tojotu Corolu 1991god. punih 22,5 godina i prodao čoveku koji se baš navozao sa njom bez nekih većih problema.Sada vozim Citroena,zadovoljan, bez opterećenja koliko auto ima konja,za koliko ubrzava,koliko može da juri i sl.

dok ne stigne fasada i kanalizacija

pre 3 godine

@Ajme ...za pare koliko kosta taj bmw 116 u srednjem paketu sa 16" felnama mozes da uzmes korolu hibrid karavan sa preko 180ks i 340nm

koronarius

pre 3 godine

Ukratko:
Medjugas: u onom trenutku kada je medjac u leru izmedju recimo 4. I 3. brzine das gas do nekih 3-4000 obrtaja, tako da kad prebacis u 3. on te vec ceka na 5000 obrtaja.
Peta - prsti je slozenija tehnika i otprilike podrazumeva da prstima desne noge kocis, a petom dodajes gas i punis obrtaje, tako da kada je proces kocenja zavrsen, auto ima spremne visoke obrtaje i moze da grune u trenutku.

no name

pre 3 godine

Dobra vam je prica za potrosnju i za elsticnost.Ovaj motor je toliko trom da mu treba vecnost za preticanje,a motor u gradu trosi 9 litara.Imam ovaj auto.Uzeo sam ga novog i na zalost vozim ga sve manje zbog potrosnje.Placem na pumpi.Ali,sta je tu je,greska se placa.A,tek ovaj hibrid za preko 20.000 je tek sou.Ko ce to tek da kupi.Najveca greska Korole je nedostatak dizela.Zato je u Evropi nema nigde,bas kao i Sivika.
(Mita, 01. januar 2021 16:18)
Pa ako nemas pare za benzin prodaj ga i idi peske. Sta si mislio, da ce da trosi 4 litre?

cobe

pre 3 godine

Imam taj motor u Aurisu. Sto se mene tice nit je stedljiv, nit je jak. Pritom ga poredim sa drugim benzincima koje takodje posedujem i koji imaju i manje konja. nije to neka katastrofa, ali nikako ne deluje da ima 130ks.

Aman vise

pre 3 godine

@(Kole, 2. januar 2021 23:08)

Jesi ti prijatelju cuo za visoke obrtaje kod benzinaca? Ne? Toplo preporucujem da isprobas, a stavi i jedan dizelas slicne konjaze pored, pa uporedi.

Neki čobanin budala

pre 3 godine

@Kole

Ne, nije spor na preticanju, nego ste vi što vozite traktore zaboravili da vozite, ako ste ikad i znali. Ja sa autom od 75 konja i mnogo manjim obrtnim momentom od ovog nikad nisam imao problem pri preticanju, a ovaj će da ima problem. Niži stepen prenosa ili dva i gas, nije bauk.

koronarius

pre 3 godine

Za par dana mi stize CRV 2.0 pa eto cisto sam znatizeljan na sta se to tacno odnosi, da vidim gde sam gresio pre kada sam terao atmosferce. Hvala, poyy :)
(mosha, 02. januar 2021 19:36)
Pa evo, kao vlasnik akorda sa istim motorom koji ces imati u CRV-u, mogu ti reci da taj crv i ne moze nesto da ide bez obzira kako ga teras. Probao sam ga i neverovatno je da iako je od akorda tezi samo 80kg, taj ivtec jednostavno ne moze da se oseti. Dal zbog 4x4 ili zbog aerodinamike, pojma nemam. Kod akorda je to drugacije. Ivtec se desava na 4500 do obrtaja pa navise, dakle Hondu slobodno vozi 50-60 u drugoj brzini. Kad spustas prenos, savladaj tehniku medjuubrzanja, pa jos ako si malo entuzijasta i uvezbas tehniku peta-prsti, Honda je pravo blago za voznju. One vole bas visoke obrtaje. Ovo sve pod uslovom da nisi uzeo crva sa automatskim menjacem. U tom slucaju se spremi za gospodsku penzionersku voznju.

bora

pre 3 godine

@Kole
Ma nije tačno. Spustiš u četvrtu ili treću podigneš obrtaje ako treba i na 5000, što atmosferskom benzinskim motoru ne smeta, i pretekneš brzo i bezbedno.

Kole

pre 3 godine

@Bora
Taj motor ima mali obrtni momenta i on je spor na preticanju.Ovo drugo je ok,ali kada pretices tu je spor i pomolis se bogu prilikom istog.

Ivan ZG

pre 3 godine

ciga
Da li je moguće da ne možeš jednu rečenicu napisati o bilo kojem autu?
Imaš li ti vozačku? Ili imaš 10 godina pa voziš trotinet?

Vidim da svo ovdje voze aute sa 200+ konja koja idu za 5 sekundi do 100, nikada se ne kvare, koštaju nova ispod 10.000 eura i troše manje od 5 litara po gradu u gužvi. Na otvorenom ispod 3 litre i to na autocesti pri 180 km/h jer tko normalan uopće sporije vozi.Auti su turbo i razvijaju maskimalni okretni moment na 500 okr./min. U slučaju da ne točite dizel auto može ići i ulje iz friteze ili na ugljen koji koate iza kuće.
I tako je sve bilo idealno dok se niste probudili. Pa opet na trotinet.

Robi

pre 3 godine

Kao nov auto,ko ga kupi,ovo je super. Ja se uvek radujem kad vidim da neko kupi sebi pravi novi auto i raduje mu se,tad se i ja radujem i puno mi srce srece,jer znam kako je to super. I vise se radujem ovom,nego kad neko kupi neku izandjalu starudiju pobeglu ispod neke prese sa zapada...

Milan

pre 3 godine

Tema za razmišljanje: 10.000 evra razlike benzinac vs hybrid? Koliko godina treba voziti da bi se to isplatilo?
BTW, samo nemojte o očuvanju životne okoline jer razlike i nema, ne izbacuje hybrid cveće nego produkte sagorevanja

Milan

pre 3 godine

Osnovni razlog zašto bi iko uzeo ovaj auto sa ovim motorom je odnos cena/prostor- kvalitet i niski troškovi održavanja na duge staze. Ko uzima ovakav auto ne planira brzu prodaju već eksploataciju bar deceniju.

Dokle vise

pre 3 godine

@(Sasa, 2. januar 2021 18:04)

Nase trziste ne meri emisiju CO2 i NOx i ne naplacuje dodatno tj ne oporezuje dodatno motore koji emituju vise. Znaci kad kod nas uvedu, merimo svaki gram, videces kako ce ovakvi motori nestati u roku od pola godine.

mosha

pre 3 godine

Pozz! Vidim dole da je par njih reklo kako bi se trebalo znati kako da se vozi atmosferac, uskladiti ruku i noge, gas i menjanje... Moze li neko da objasni tacno kako bi se trebao voziti pravi atmosferac? Za par dana mi stize CRV 2.0 pa eto cisto sam znatizeljan na sta se to tacno odnosi, da vidim gde sam gresio pre kada sam terao atmosferce. Hvala, poyy :)

katalozi i cenovnici ...

pre 3 godine

"Godinama vozim klasicni benzinac bez turbo punjaca i prezadovoljan sam.
Citam i slusam nocne more o DPF filterima, zapusenim katalizatorima, sondama, plivajucim zamajcima...i slatko se smejem. Sve sta radim od servisa je zamena filtera, ulja i svecica.
Da sutra kupujem novi auto, opet bi bio klasicni benzinac - istina, malo ih je ostalo:
- Mazda 3 2.0
- Toyota Corolla 1.6
- Ford Focus 1.5
- Kia Ceed 1.4
- Hyundai Elantra 1.6
(Kobaja Grande, 2. januar 2021 10:42)

Ne zameri, i ja se smejem na to što pišeš. Trenutno privatno imam turbo benzinca (Euro6) i turbo dizela (Euro5), a poslovno vozim turbo benzinca i atmosferskog benzica (oba Euro 6, jedan je Toyotin), pri čemu dizele privatno vozim poslednjih 16 godina, za koje vreme nisam probleme koje pominješ. Veruj - ne veruj. Tvoja sloboda.
Ne moraš takodje da veruješ ni da u ovlašćenom servisu manje košta redovno održavanje tog dizela nego Toyotinog benzinca. Razlika nije velika, ali, pogrešno je mišljenje (neupućenih) da su aktuelni/savremeni atmosferski benzinci jeftniji za održavanje. Nisu. Sve zavisi, mada je to i nevažno.
Da se razumemo, sve može da se vozi. I atmosferski, i turbo benzinac, i dizel. Užitak u vožnji je stvar ukusa. Neko više voli atmosferca, neko turbaša. Pri čemu sve to dosta zavisi i od potreba čoveka i uslova u kojima vozilo koristi. A i potrebe i uslovi se često i kasnije promene.

Guliver

pre 3 godine

Za razliku od turbo dizela koji ide dobro i kada ga vozi curica pocetnica, atmo benzinac zahteva odredjena vozacka umeca i dobru koordinaciju obe noge sa desnom rukom. Ako je to ispunjeno, auto se sadvim lepo vozi. E sad, neke vozace mrzi da o tome razmisljaju, a neki uzivaju u tome.
(koronarius, 2. januar 2021 11:10)

Automatik ima bolju koordinaciju od svih nas zajedno.

bora

pre 3 godine

@Kole
Kako je spor auto koji ide 200 na sat i do 100 kilometara na sat dođe za manje od deset sekundi? Naravno da postoje brži automobili, ali to ne znači da je korola sa ovim motorom spora.

jaretina, doneti zakon: vozač sa skinutim DPF = ubistvo sa predumišljajem; skidač DPF = saučesnik u ubistvu

pre 3 godine

Dakle auto je ok,a motor je zastareo,trosadzija i spor.I to je svima jasno sem Tojota botovima.
(Kole, 02. januar 2021 18:06)

mislim da me niko me može svrstati u tojota botove na osnovu prethodnih komentara. stoga ću ti reći sledeće:

ovaj motor će te odlično služiti i uvek odvesti gde treba. ne sipaju svi za jednu crvenu i ne voze do 1600rpm. neki od kola hoće pouzdanost i da im porodica preživi u slučaju najgoreg. nismo baš svi radnici za 300€, jbg.

ono što si mogao napisati je da su fosilni motori zastareli i da umesto ovoga treba uzeti EV, sa tim bih se složio.

Kole

pre 3 godine

Ovde pricamo o ovom motoru,vise nego o autu.Dakle auto je ok,a motor je zastareo,trosadzija i spor.I to je svima jasno sem Tojota botovima.

ser žile

pre 3 godine

@Mita

Poenta je da zaposleni raznih auto salona ovom prilikom lažu čitaoce zarad svojih ciljeva.
I ja tvrdim da pomenuti auto u kombinovanoj vožnji ni u ludilu ne troši 9 litara, maksimalno 7,5.

Sonsi

pre 3 godine

Niko se od lazi nije udavio.
Ni sami ne verujete sta pisete.
Strasno vasi testovi sto neko nedavno napisa su reklama
Smehotresna.
Idealno sve imalu koja manica barem mala zamerka

Mita

pre 3 godine

@Jaretina
Ako mi je ista jasno sta ste napisali.Ne razumem tu frustraciju,ako neko kaze sta misli.I kakvi ispucani airbegovi?Ovaj motor je zastareo i ne koristi ga skoro niko sem u ovakvim autima za siromasna trzista.Pricam o motoru,a auto je ok.Dakle motor je zastareo,spor i neekonomican.I to je svima jasno,sem onima koji vide samo brend i nista vise.

Mita

pre 3 godine

@xxx
Poenta prica da auto mnogo trosi za kakve perfromanse pruza.I valjda svako ima pravo na svoje misljenje ili cemo odmah da pocnemo da se vredjamo?

EZeljko

pre 3 godine

Corolla 2003, 320,000km. Prosecna potrosnja leti oko 8L kombinovano, zimi malo vise, blizu 9l. Motor 1.8L, 4 cil. 129ks. Hteo da je vozim do 500,000. Nazalost doziveo udes i nije bilo isplativo popravljati. Nije trosila ni gram ulja. Sipao sintetiku samo. Nikada nista radio nisam osim zamenu startera 2X. I redovno odrzavanje. Automatic nikad ulje u menjacu zamenjeno nije. Svecice jednom na 180,000. Jednom Toyota. Uvek Toyota. Nikad me ostavila nije.

cigo

pre 3 godine

Ovo nevalja ništa. Moj auto (neću da kažem koji) sa 270.000 km pravih ide bolje od ovog novog. Troši 5 litara kada je puno saobraćaja. Vuče ko vo od 1500 u drugoj. Izvadio sam DPF i katalizator. Sada dobro vuče. A plato sam ga 3.000.
Nikad neču da vozim japansko smeće.

Markoo

pre 3 godine

Zadovoljan sam novom corolom 1.6 benz.
Pre toga sam vozio auris 2015 god 1.3 benz+plin, kupljen nov. Auris je presao 270 000km bez ijednog kvara, sve je na autu fabricki. Pregorela je jedna sijalica u faru i cifra je 4000din u ovlascenom servisu.. Mislim da malo automobila moze da se pohvali ovakvim odnosom cena-kvalitet.

jaretina, doneti zakon: vozač sa skinutim DPF = ubistvo sa predumišljajem; skidač DPF = saučesnik u ubistvu

pre 3 godine

Realno,kako moze ljudi da vole auto koji trosi 9 litara u gradu,a treba mu vecnost da obidje nekog?
(Mita, 02. januar 2021 13:56)

ah vi vozači leševa do 1600 rpm sa sindromom traktorska noga i jedna crvena.

a kako ti možeš da sedneš u nešto gde su svi airbags ispucani a lampica za iste isključena sa table? zašto mrziš sebe i svoju porodicu?

mile

pre 3 godine

@Sofija
Tek ovi što mrze Nemce a pale se na Japance nisu realni,pogotovo što 90% tih paljevina čak ni ne vozi Japance nego su negde nešto pročitali.

Prle

pre 3 godine

(Ajme, 1. januar 2021 22:52)

Taj BMW 116d o kom pričaš ima istu opremu kao Corolla Luna a ne kao Sol što je na testu. Znači skoro €10,000 je skuplji. Motor mu je isto mrtav kao Corollin 1.6 samo što troši manje. Ali gledaj ovaj kik sad, da bi na 116d imao alu felne 16tice moraš da uzmeš sledeći veći paket i to je već preko €30,000

dex

pre 3 godine

Kada sam kupovao auto na prolece 2019 tad se pojavila i Korola.Hecbek je lepsi i turbak je a ovaj sedan je atmosferac i ako se ne varam proizvodi se u Brazilu sto mozda i znaci da je jefiniji.Kakav je ne znam ali trend sedan vozila je uzdrman barem u EU i nije mi se svidela unutrasnjost auta ali o ukusima ne treba polemisati.

Sofija

pre 3 godine

Moj komšija kaže "Njemačko auto je Njemačko"... i tu je kraj svim pričama o drugim automobilima.Tako i ovde, ovi što mrze Japance stvarno nisu realni.Šta prosečan Srbin očekuje od automobila je veliko pitanje kada mnogi još ne znaju da postoje klase automobila i da nije logično upoređivati automobile različiti klasa i cenovnog ranga.Evo primera iz boksa gde posroje kategorije: laka,pero laka, srednja,teška,super teška...možda će sada nekima biti jasnine ali za većinu sumnjam.

koronarius

pre 3 godine

Za razliku od turbo dizela koji ide dobro i kada ga vozi curica pocetnica, atmo benzinac zahteva odredjena vozacka umeca i dobru koordinaciju obe noge sa desnom rukom. Ako je to ispunjeno, auto se sadvim lepo vozi. E sad, neke vozace mrzi da o tome razmisljaju, a neki uzivaju u tome.

Kobaja Grande

pre 3 godine

Godinama vozim klasicni benzinac bez turbo punjaca i prezadovoljan sam.
Citam i slusam nocne more o DPF filterima, zapusenim katalizatorima, sondama, plivajucim zamajcima...i slatko se smejem. Sve sta radim od servisa je zamena filtera, ulja i svecica.
Da sutra kupujem novi auto, opet bi bio klasicni benzinac - istina, malo ih je ostalo:
- Mazda 3 2.0
- Toyota Corolla 1.6
- Ford Focus 1.5
- Kia Ceed 1.4
- Hyundai Elantra 1.6

koki

pre 3 godine

Imam ovaj 1.6 motor u Aurisu 2017. Šta je uopšte potrošnja u gradu ? Može da se kreće od 5,6 do 15 lit, zavisi koliku razdaljinu prelaziš i koliko imaš kreni - stani situacija. Na autoputu na 120 troši nešto ispod 7, na 130, nešto iznad 7 lit, ako idete 150 biće oko 8. Uzbrdo uz Bubanj potok četvrtom možeš s punim autom i uključenom klimom da povećaš sa 100 na 120 ko od šale a da obrtaji ne odu na više od 4500. Tih rad motora, koga god sam vozio mislio je da je hibrid, udoban i pozadi. Idealan za nekog ko kao ja uglavnom vozi autoputem. Ako vozite magistralnim putevima, naročito brdskim predelima, kupite dizela, ovaj motor je trom za vas.

superhik

pre 3 godine

Najveci oroblem je prostor za osobe koje su vec od 180cm. Ja imam 205cm i nikako nisam mogao ni teoretski da se ubacim u auto i odustao sam od kupovine. Japanci generalno prave automobile za ljude max 180cm i to je to. Za ljude malo vise ostaju evropska vozila.

qwertz

pre 3 godine

A šta će nama na ovim prostorima sa platama od 300-400 evra uopšte i jači motor od ovog. Ovaj motor je sasvim dovoljan za normalnu vožnju, kad treba ume lepo i da povuče, samo treba znati menjati brzine, ništa više. Nema skupih kvarova, idealan auto za Srbina. O izgledu mislim da ne treba komentarisati jer su ukusi različiti, nekom se svidja a nekom ne. Meni iskreno ovaj auto uopste ne izgleda ružno, sasvim normalan izgled.

bora

pre 3 godine

Vozim korolu sa ovim benzinskim motorom više od tri godine. Auto ide sasvim pristojno. Prilikom preticanja se spusti za jednu ili dve brzine i preticanje je sasvim lako. Uzbrdo isto tako, i do sada uopšte nisam bio blizu crvenog polja. Potrošnja je u proseku 8 litara benzina sa najviše gradske beogradske vožnje. Motor je nečujan i vozi se lako i tečno kao da je igračka. Do sada nisam imao nikakav kvar. Jedino što meni smeta je da je prilično nizak.

qwertz

pre 3 godine

Trosi 7 na 130/kmh... megan trosi 4 l.... pametnom dosta
(fensi_lik_vracar, 1. januar 2021 16:20)

Ma taj megan proizvodi gorivo, svaki drugi dan ideš na NIS da im prodaš gorivo..

Ajme

pre 3 godine

Ovaj auto je opasno ruzan unutra. Spolja moze i da prodje. Ali opsti utisak je da za ovo na bih dao vise od 15 hiljada.
26400 je bmw 116i koji izgleda kao spejs satl spolja i iznutra.

Tehnicar

pre 3 godine

U Oktobru sam kupio isti ovakav auto u Toyoti Čačak. Iako pre toga nisam ni seo u Toyotu a kamoli vozio istu, sa autom sam više nego zadovoljan. Lepo ide i u gradu i na otvorenom putu, motor mu se ne čuje pri radu, a spolja izgleda prelepo. Potrošnja očekivana za tu kubikazu 7.1L kombimovano. Za te pare (plaćen 18500) svaka preporuka...

fensi_lik_vracar

pre 3 godine

@Trosi 7 na 130/kmh... megan trosi 4 l.... pametnom dosta
(fensi_lik_vracar, 1. januar 2021 16:20)

Ne valja ti taj Megan. Moj trosi 1 litru na 130 (nizbrdo).
(Baronisanje, 01. januar 2021 17:46)
Probaj jednom megana ... izadji iz tog punta 1998...

C i n i k

pre 3 godine

moja ne troši vise od 6 l. Otvoreni put je 5.8-5.9 a po gradu redko vozim, ali više od 6.1 nisam nikad imao. Da bi dobio 8 l možda samo u BG, kotrljanje preko brankovog.
(ja, 90210, 01. januar 2021 20:36

1.6 benzinac sa 132 KS ti trosi 6.1 u Bgd?!
Nzn sto su uopste izmisljali diesel motore...

ime

pre 3 godine

(makao, 01. januar 2021 20:39)

Istina. Motor je necujan.
Nekad imam osecaj da vozim elektricni trotinet jer moram da sviram pesacima u uskim zemunskim ulicama, jer me uopste ne cuju.

Ovi sto pricaju o performansama motora... ne znam da li da se osecm iskompleksiranim sto ima toliko Sumahera, al ja pojma nemam o cemu vi pricate i kakve zahteve imate. I najvaznije, gde vozite?

Ja u Srbiji. Tu o performansama nema govora. Ako izbegnes udarnu rupu, neobelezeni lezeci, cesanje u kruznom toku... pa ti si majstor.

profesor

pre 3 godine

Kakvi pojedini komentari ? Jedan place zbog potrosnje ,drugome 132ks malo ,treci se zali na tromost auta ? Pa sta vi ljudi uopste vozite ,zverine od najmanje 200 ks koje trose 5 litara ? Verovatno su dosta vas profesionalci ,probni vozaci ,vozite po pistama ,na trkama ,sta vec ? Za mene licno ,ovo je odlican porodicni auto ,pre svega pouzdan ,udoban sa kojim cete imati najmanje problema i koji ce vas posle niza godina kada sve saberete najmanje kostati.

Petar

pre 3 godine

Mislim da na ovom modelu, toliko hvaljena japanska preciznost izrade i kvalitet prosto nije na tom nivou.Gledao sam ovaj auto kada je dosao u salone, ali preciznost izrade je daleko od japanske.Materijal poda pozadi je tako bio lose postavljen da je na prost dodir ruke bio kao da je montiran u nekoj maloj srpskoj radionici.Unutrasnjost sa tim montiranim ekranom je vrlo neispirativna, ali ovaj auto i nije napravljen da vam se dopadne nego verovatno da izveze mnogo kilometara, a da vam ne izvuce previse novca na servise i odrzavanje.Dakle ovo je neka vrsta radnika koji ne kosta previse, a radi dosta i obavlja pouzdano prevoz za koji je i napravljen.Ne trazite ovde zavodljivost, uzbudjenje i sl.

makao

pre 3 godine

Ja sam vozio Auris sa ovim motorom. Sto se mene tice, ne trosi puno i lepo ide. Saltanje brzinu, dve dole kod preticanja je normalno za benzince. Stvar navike.

Ono sto je najveci kvalitet ovog motora je tih i miran rad. Na semaforu se ne cuje i ne trese uopste. Kao da je ugasen. U voznji nikakve vibracije ne prenosi u kabinu, sta god mu radili.

Taja

pre 3 godine

Odlican automobil i dobar pouzdan motor. Malo vozackog umeca sa menjacem, medjugasom i kvacilom garantuju finu voznju sa njim. Korola je najprodavaniji model na svetu a kome se ovde dopada ili ne bas i nije tako vazno.

Putnik

pre 3 godine

Na YouTube-u ima mnogo putopisa iz celog sveta. Odete, pogledate i uverite se da je u Severnoj, Juznoj i Centralnoj Americi, Aziji, Africi najcesci auto na ulicama Toyota. U Iranu je Pezo najzastupljeniji ali iz drugih razloga. (Spiclov, 1. januar 2021 17:00)

Sumnjam da su u tim drzavama cene goriva kao kod nas npr. 150 dinara za litru goriva.

ja, 90210

pre 3 godine

moja ne troši vise od 6 l. Otvoreni put je 5.8-5.9 a po gradu redko vozim, ali više od 6.1 nisam nikad imao. Da bi dobio 8 l možda samo u BG, kotrljanje preko brankovog.

rile

pre 3 godine

@Totalnodrukcijioddrugih Ne, ne misli. Misli na novu Corollu sa 1.5 atmo motorom i 123 ks. Ta Corolla sa 1.2 motorom, koja se prodaje kod nas, ima turbo.

katalozi i cenovnici ...

pre 3 godine

Mogli ste reći i da paket opreme sa LED farovima košta 24.750 € i/ili da osam redovnih servisa za 120 kkm košta 1.413 € (ako filter klime po planu održavanja menjate tek svake dve godine) i/ili da zimski alu set sa gumama BRIDGESTONE 225/45 R17 91H LM005 BLIZZAK košta 1622 €.

rani

pre 3 godine

@Rani Postovani da li mislite na vec postojeci 1.2 motor. Imao sam priliku sa vozim Corolu sa tim motorom, pristojno ide. Istina kad ga silite ide i potrosnja, ovako opustena voznja je poprilicno mali potrosac.
(Totalnodrukcijioddrugih, 01. januar 2021 18:26)

Pa, ne. Bio sam sa kolegom u salonu Mag i rekli su nam da ne primaju vise uplate za ovu Korolu jer izlazi restajling sa motorom od 1500ccm sa 3 cilindra! To je verovatno nesto potpuno novo, iskreno, nisam ulazio u dalju pricu.
@C i n i k
Ne, ne mislim da je to nesto lose, samo nema veze sa ovim sto se predstavllja! Bice tu i druga cena, verovatno i odrzavanje nije kao kod obicnog atmosferca, a i novotarija, a iz licnog iskustva vise ne kupujem neproverenu stvar!

auu

pre 3 godine

Kvalitetan auyo, kvalitetan motor ,jednostavan i nezahtevan za odrzavanje.
Ali isto tako, 1.0 tsi je komforniji za voznju od ovog i to neosporivo.
Jedina prednost atmosferca je zvuk na 6 000 obrtaja do kojih skoro pa moras da se priblizis ako ides uzbrdo. Kod turbo motora (nevezano za tip goriva) to sve ide komfornije uz manje buke i napetosti.
Svako ima svoje misljenje i potrebe i to stoji.
Meni licno vise odgovaraju turbo motori jer vozim atmosferca od 110ks privatno i 1.5dci od 75ks sluzbeno. I zadovoljniji sam dizelasem. Ne zelim da mi motor ide u crveno kad idem uzbrdo ili kada zelim da preticem.

xxx

pre 3 godine

@Pop
Vi izgleda ne znate vozite. Imam ovaj model od marta 2019, 75 % pređeno u gradskoj vožnji, potrošnja ravno 7, 0 l. Da mogu, uz ovaj komentar bi prikačio sliku table. Oduševljen sam potrošnjom jer je prethodna Corolla sa 1.4 97 ks trošila kombinovano 8,3.

Totalnodrukcijioddrugih

pre 3 godine

@Rani Postovani da li mislite na vec postojeci 1.2 motor. Imao sam priliku sa vozim Corolu sa tim motorom, pristojno ide. Istina kad ga silite ide i potrosnja, ovako opustena voznja je poprilicno mali potrosac.

ime

pre 3 godine

Istina je da trosi 9l u gradu.
Imam Aurisa 2015. sa istim motorom.
Jedina obaveza prema autu je godisnji servis i zamena guma 2x godisnje. Meni je to najvaznije.
Naravno, pored izgleda i kvaliteta, a Auris je top!
U najjacoj opremi...

ciga

pre 3 godine

@Miki
Tvoj komentar pokazuje svu apsurdnost ovdašnjih komentara.Ti pretpostavljaš da je ona bolja,znači NE ZNAŠ da li je to tako?Pretpostavljaš da je taj motor slab što znači da NE ZNAŠ da li je tako ? I sve ostalo su ti pretpostavke,ali ti na svoje očito NEZNANJE koje i sam priznaješ dobijaš pluseve.Znači od ljudi koji takoše NE ZNAJU,ali pretpostavljaju i na osnovu toga nešto komentarišu,sve u stilu susjeda Ivana iz ZG.E tugo tugo

spartanac

pre 3 godine

Kao vozač tojote auris black edition razočaran sam izgledom unutrašnjosti nove tojote corole.Izrada I funkcionalnost korak unazad u odnosu Na auris 2018,nabudzeni displej ispred vozača kičerica.Tojota može mnogo kvalitetnije.Cena za tojotu od 25000 eura sramota.Pogledajte šta nudi konkurencija za taj novac. Kao brend kvalitetni vozljivi udovi.Pozdrav svima izneo sam moje malo zapazanje

Sale_SU

pre 3 godine

Da li ce redakcija ikada realno i nepristrasno predstaviti bilo koji automobil? Vozim Toyotu Auris 2014 god. kupljen nov u Srbiji sa mozemo reci ovim motorom 1.6vvti(ne verujem da se mnogo tu sta promenilo). Autom sam zaista zadovoljan, radi sve sto od njega ocekujem, pouzdan je i generalno kvalitetan, ali ja nisam zahtevan vozac niti mi je auto ljubimac ili “bebica”. Ovaj motor je pristojan za svakodnenu voznju i to je to, a pisati da je neverovatno elastican i da se vozi kao turbo benzinac je smesno. Sam auto i motor ispunjavaju moje trenutne potrebe i to je to, za neke ljude sa drugim potrebama i okolnostima je ovaj motor slab sto je potpuno razumljivo. Kod 1,6 atm. benzinskog motora bilo kog proizvodjaca u ovom segmentu(C) nema tu sta posebno da se ocekuje od motora u vidu performansi.
Citajuci tekst ovo je savrsen automobil, naravno bez mane gde mu u nekim stavkama i Lexus zavidi. Molim vas...
Srecna nova svima!

Baronisanje

pre 3 godine

Trosi 7 na 130/kmh... megan trosi 4 l.... pametnom dosta
(fensi_lik_vracar, 1. januar 2021 16:20)

Ne valja ti taj Megan. Moj trosi 1 litru na 130 (nizbrdo).

profa

pre 3 godine

Meni su ti atmo benzinci skroz ok varijanta...
I ja mislim da je realno 9 litara grad,dizel je 7 realno za neku manju kubikazu...sa manjom cenom benzina u odnosu na dizel i trenutnom cenom dođemo do cifre od 190 dinara razlike,da kažemo 200 DIN...
Razlika je ista i na auto putu...dizel 6 benzin 8 na 130...
Sve u svemu na 10 hkm razlika je 20000 DIN a održavanje mnogo jeftinije i potencijalni kvarovi mnogo manji na strani benzina...a tehnicki od jula posebna priča...
O samom osecaju vožnje i izostanku buke da ne pričam...kako izgleda šaltati na 5-6000 rpm kad imas želju...neprocenljivo...samo mora se znati kako sa menjacem i gasom...
Sve sam vozio i mislim da je atmo benzin dobitna kombinacija trenutno...

Dior

pre 3 godine

@b1321 Džaba to ovde pišeš. 90% ljudi sa ovog portala se lože da kupe novi auto sa "neuništivim" motorom za do 10000 evra sa ful opremom koji je bolji od Audija Mercedesa i BMWa. Samo benzinac atmosferac 1.6, to se ne kvari nikad. Kakav 3.0 tdi ili tfsi, ništa to ne valja, te turbo, te se kvari...

Spiclov

pre 3 godine

Na YouTube-u ima mnogo putopisa iz celog sveta. Odete, pogledate i uverite se da je u Severnoj, Juznoj i Centralnoj Americi, Aziji, Africi najcesci auto na ulicama Toyota. U Iranu je Pezo najzastupljeniji ali iz drugih razloga.

matori

pre 3 godine

vidim dole dosta njih se žali na slab motor, a ima 132 KS.
narode, pa to je atmosferski benzinac...
to treba znati voziti i nema problema. to nije turbo motor ( nebitno benzin ili dizel). kada naučite da vozite, nećete imati problema sa preticanjem ili uzbrdo. vozio sam i slabije atmo benzince 20 godina, a i sad imam Punto, pa se brže počnem uz brdo od jačih automobila. vozim ja i dva turbo dizela, ali to se drugačije vozi...
a potrošnju neću da komentarišem...

pop

pre 3 godine

imam ovaj auto kao sluzbeni. sa dosta otvorene voznje prosek potrosnje mu je 8.5 litara. apsolutno smo svi u shoku. dobro ne bas svi, samo oni koji su ga birali.. nesumnjivo je to dobar auto, za sluzbeni moze da mu se oprosti svaka mana, nisu velike, ali za licnu kupovinu, osim ako niste bas taj pofil vozaca i ako nije u pitanju neka ekstra akcija, tesko da moze do masovne prodaje.. ide on dobro, kad drugi sipa horivo pa drzis papucicu na 3/4. al nije to poenta, naporna je to voznja.

rani

pre 3 godine

I niste naveli jednu veoma vaznu stvar! Ne primaju vise uplate, vec samo raspordaju vozila sa lagera, zato sto izlazi restajling, koji nece imati taj motor, vec trocilindricni turbo, mislim, ako sam ih dobro razumeo, od 1.5ccm! A to vise nije to!

C i n i k

pre 3 godine

I niste naveli jednu veoma vaznu stvar! Ne primaju vise uplate, vec samo raspordaju vozila sa lagera, zato sto izlazi restajling, koji nece imati taj motor, vec trocilindricni turbo, mislim, ako sam ih dobro razumeo, od 1.5ccm! A to vise nije to!
(rani, 01. januar 2021 16:32)

Nzn sto mislite da 3 cilindarski motor nije dobar?
Npr onaj toyota/daihatsu 3.cilindraski iz Pezoa 107, tj Aigoa ili C1 se pokazao do sada u exploataciji vec decenijama umazad, izvanrednim, takodje Hyundai 1.5 crdi sa 3 cilindra, tako da po meni, ntrba sumnjati u te motore, to su proverena resenja..

Dejan

pre 3 godine

Potrosnja ovog automobila je preko 8l u gradu, realno 8.5l.
Nedostaje mu snage definitivno, naročito vozačima koji su vozili savremene dizele.
Prednost je što nije komplikovan i ima dovoljno mesta u kabini.
Razmišljao sam o kupovini Korole od 5 god., ali sam se ipak odlučio za nemačkog dizela.

Miki

pre 3 godine

Nesumnjivo dobar i kvalitetan auto.Verovatno pouzdaniji od Nemackih proizvodjaca.Ipak mislim da mu je jedina mana slaba paleta motora.Ovaj 1.6 cini se nekako slab.Bila bi prava mera neki 1.8 ili 2.0 motor.Ili da taj od 1.6 ima bar 160ks

Sun ce

pre 3 godine

Prema testu ovaj automobil je odličan za duže relacije i autoput (potrošnja). Cenom je niži od hibrida nema dodatnu bateriju pa je možda i bolje rešenje od naprednijih tehnologija?

Boki

pre 3 godine

Super automobil za skromnog nenapadnog vozaca, za od tacke A do tacke B a imate i kvalitetan automobil. Po meni pored Oktavie i Corole ostali nemaju sta da traze u ovoj klasi. Nisu ni blizu.

Mita

pre 3 godine

Dobra vam je prica za potrosnju i za elsticnost.Ovaj motor je toliko trom da mu treba vecnost za preticanje,a motor u gradu trosi 9 litara.Imam ovaj auto.Uzeo sam ga novog i na zalost vozim ga sve manje zbog potrosnje.Placem na pumpi.Ali,sta je tu je,greska se placa.A,tek ovaj hibrid za preko 20.000 je tek sou.Ko ce to tek da kupi.Najveca greska Korole je nedostatak dizela.Zato je u Evropi nema nigde,bas kao i Sivika.

C i n i k

pre 3 godine

Nije skupa corolla 15.000 je sasvim ok cena, pristupacna je cena, ali ja nsm nkd mogao da svarim tu japansku filosofiju pravljenja auta, svako naravno kupuje sta hoce za svoje pare samo primecujem da japanci nisu mnogo odmakli od 70.godina proslog veka, narocito kad je enterijer u pitanju..

b1321

pre 3 godine

Dajte malo objektivnosti! Jeste motor neuništiv, ali govoriti o nekom višku snage za preticanje, a ne pomenuti da da bi se to ikakve snage došlo mora da se spusti jedna do dve brzine, je smešno. Motor koji se nudi samo na tržištima u razvoju, čak se nije nudio ni u prošloj generaciji Aurisa u "normalnim" državama.
Sve govorim iz iskustva, tako da Toyotobotovi mogu da me zaobiđu!

Transformer

pre 3 godine

Citajuci tekst pomislih da je Majbah:) Spartanski ruzni enterijer i 1.6 atmo motor koji samo moze na plac da tjera i zbog potrosnje i zbog performansi. Kad vidim da neko vozi Toyotu, pa jos sa osnovnin atmo motorom, uvijek pomislim kako kupuje gaće koje žuljaju jer su 1euro jeftinije:)

Sale_SU

pre 3 godine

Da li ce redakcija ikada realno i nepristrasno predstaviti bilo koji automobil? Vozim Toyotu Auris 2014 god. kupljen nov u Srbiji sa mozemo reci ovim motorom 1.6vvti(ne verujem da se mnogo tu sta promenilo). Autom sam zaista zadovoljan, radi sve sto od njega ocekujem, pouzdan je i generalno kvalitetan, ali ja nisam zahtevan vozac niti mi je auto ljubimac ili “bebica”. Ovaj motor je pristojan za svakodnenu voznju i to je to, a pisati da je neverovatno elastican i da se vozi kao turbo benzinac je smesno. Sam auto i motor ispunjavaju moje trenutne potrebe i to je to, za neke ljude sa drugim potrebama i okolnostima je ovaj motor slab sto je potpuno razumljivo. Kod 1,6 atm. benzinskog motora bilo kog proizvodjaca u ovom segmentu(C) nema tu sta posebno da se ocekuje od motora u vidu performansi.
Citajuci tekst ovo je savrsen automobil, naravno bez mane gde mu u nekim stavkama i Lexus zavidi. Molim vas...
Srecna nova svima!

Baronisanje

pre 3 godine

Trosi 7 na 130/kmh... megan trosi 4 l.... pametnom dosta
(fensi_lik_vracar, 1. januar 2021 16:20)

Ne valja ti taj Megan. Moj trosi 1 litru na 130 (nizbrdo).

profesor

pre 3 godine

Kakvi pojedini komentari ? Jedan place zbog potrosnje ,drugome 132ks malo ,treci se zali na tromost auta ? Pa sta vi ljudi uopste vozite ,zverine od najmanje 200 ks koje trose 5 litara ? Verovatno su dosta vas profesionalci ,probni vozaci ,vozite po pistama ,na trkama ,sta vec ? Za mene licno ,ovo je odlican porodicni auto ,pre svega pouzdan ,udoban sa kojim cete imati najmanje problema i koji ce vas posle niza godina kada sve saberete najmanje kostati.

makao

pre 3 godine

Ja sam vozio Auris sa ovim motorom. Sto se mene tice, ne trosi puno i lepo ide. Saltanje brzinu, dve dole kod preticanja je normalno za benzince. Stvar navike.

Ono sto je najveci kvalitet ovog motora je tih i miran rad. Na semaforu se ne cuje i ne trese uopste. Kao da je ugasen. U voznji nikakve vibracije ne prenosi u kabinu, sta god mu radili.

b1321

pre 3 godine

Dajte malo objektivnosti! Jeste motor neuništiv, ali govoriti o nekom višku snage za preticanje, a ne pomenuti da da bi se to ikakve snage došlo mora da se spusti jedna do dve brzine, je smešno. Motor koji se nudi samo na tržištima u razvoju, čak se nije nudio ni u prošloj generaciji Aurisa u "normalnim" državama.
Sve govorim iz iskustva, tako da Toyotobotovi mogu da me zaobiđu!

ime

pre 3 godine

(makao, 01. januar 2021 20:39)

Istina. Motor je necujan.
Nekad imam osecaj da vozim elektricni trotinet jer moram da sviram pesacima u uskim zemunskim ulicama, jer me uopste ne cuju.

Ovi sto pricaju o performansama motora... ne znam da li da se osecm iskompleksiranim sto ima toliko Sumahera, al ja pojma nemam o cemu vi pricate i kakve zahteve imate. I najvaznije, gde vozite?

Ja u Srbiji. Tu o performansama nema govora. Ako izbegnes udarnu rupu, neobelezeni lezeci, cesanje u kruznom toku... pa ti si majstor.

rani

pre 3 godine

I niste naveli jednu veoma vaznu stvar! Ne primaju vise uplate, vec samo raspordaju vozila sa lagera, zato sto izlazi restajling, koji nece imati taj motor, vec trocilindricni turbo, mislim, ako sam ih dobro razumeo, od 1.5ccm! A to vise nije to!

profa

pre 3 godine

Meni su ti atmo benzinci skroz ok varijanta...
I ja mislim da je realno 9 litara grad,dizel je 7 realno za neku manju kubikazu...sa manjom cenom benzina u odnosu na dizel i trenutnom cenom dođemo do cifre od 190 dinara razlike,da kažemo 200 DIN...
Razlika je ista i na auto putu...dizel 6 benzin 8 na 130...
Sve u svemu na 10 hkm razlika je 20000 DIN a održavanje mnogo jeftinije i potencijalni kvarovi mnogo manji na strani benzina...a tehnicki od jula posebna priča...
O samom osecaju vožnje i izostanku buke da ne pričam...kako izgleda šaltati na 5-6000 rpm kad imas želju...neprocenljivo...samo mora se znati kako sa menjacem i gasom...
Sve sam vozio i mislim da je atmo benzin dobitna kombinacija trenutno...

qwertz

pre 3 godine

Trosi 7 na 130/kmh... megan trosi 4 l.... pametnom dosta
(fensi_lik_vracar, 1. januar 2021 16:20)

Ma taj megan proizvodi gorivo, svaki drugi dan ideš na NIS da im prodaš gorivo..

matori

pre 3 godine

vidim dole dosta njih se žali na slab motor, a ima 132 KS.
narode, pa to je atmosferski benzinac...
to treba znati voziti i nema problema. to nije turbo motor ( nebitno benzin ili dizel). kada naučite da vozite, nećete imati problema sa preticanjem ili uzbrdo. vozio sam i slabije atmo benzince 20 godina, a i sad imam Punto, pa se brže počnem uz brdo od jačih automobila. vozim ja i dva turbo dizela, ali to se drugačije vozi...
a potrošnju neću da komentarišem...

Tehnicar

pre 3 godine

U Oktobru sam kupio isti ovakav auto u Toyoti Čačak. Iako pre toga nisam ni seo u Toyotu a kamoli vozio istu, sa autom sam više nego zadovoljan. Lepo ide i u gradu i na otvorenom putu, motor mu se ne čuje pri radu, a spolja izgleda prelepo. Potrošnja očekivana za tu kubikazu 7.1L kombimovano. Za te pare (plaćen 18500) svaka preporuka...

ime

pre 3 godine

Istina je da trosi 9l u gradu.
Imam Aurisa 2015. sa istim motorom.
Jedina obaveza prema autu je godisnji servis i zamena guma 2x godisnje. Meni je to najvaznije.
Naravno, pored izgleda i kvaliteta, a Auris je top!
U najjacoj opremi...

Taja

pre 3 godine

Odlican automobil i dobar pouzdan motor. Malo vozackog umeca sa menjacem, medjugasom i kvacilom garantuju finu voznju sa njim. Korola je najprodavaniji model na svetu a kome se ovde dopada ili ne bas i nije tako vazno.

qwertz

pre 3 godine

A šta će nama na ovim prostorima sa platama od 300-400 evra uopšte i jači motor od ovog. Ovaj motor je sasvim dovoljan za normalnu vožnju, kad treba ume lepo i da povuče, samo treba znati menjati brzine, ništa više. Nema skupih kvarova, idealan auto za Srbina. O izgledu mislim da ne treba komentarisati jer su ukusi različiti, nekom se svidja a nekom ne. Meni iskreno ovaj auto uopste ne izgleda ružno, sasvim normalan izgled.

Boki

pre 3 godine

Super automobil za skromnog nenapadnog vozaca, za od tacke A do tacke B a imate i kvalitetan automobil. Po meni pored Oktavie i Corole ostali nemaju sta da traze u ovoj klasi. Nisu ni blizu.

Mita

pre 3 godine

Dobra vam je prica za potrosnju i za elsticnost.Ovaj motor je toliko trom da mu treba vecnost za preticanje,a motor u gradu trosi 9 litara.Imam ovaj auto.Uzeo sam ga novog i na zalost vozim ga sve manje zbog potrosnje.Placem na pumpi.Ali,sta je tu je,greska se placa.A,tek ovaj hibrid za preko 20.000 je tek sou.Ko ce to tek da kupi.Najveca greska Korole je nedostatak dizela.Zato je u Evropi nema nigde,bas kao i Sivika.

C i n i k

pre 3 godine

moja ne troši vise od 6 l. Otvoreni put je 5.8-5.9 a po gradu redko vozim, ali više od 6.1 nisam nikad imao. Da bi dobio 8 l možda samo u BG, kotrljanje preko brankovog.
(ja, 90210, 01. januar 2021 20:36

1.6 benzinac sa 132 KS ti trosi 6.1 u Bgd?!
Nzn sto su uopste izmisljali diesel motore...

koki

pre 3 godine

Imam ovaj 1.6 motor u Aurisu 2017. Šta je uopšte potrošnja u gradu ? Može da se kreće od 5,6 do 15 lit, zavisi koliku razdaljinu prelaziš i koliko imaš kreni - stani situacija. Na autoputu na 120 troši nešto ispod 7, na 130, nešto iznad 7 lit, ako idete 150 biće oko 8. Uzbrdo uz Bubanj potok četvrtom možeš s punim autom i uključenom klimom da povećaš sa 100 na 120 ko od šale a da obrtaji ne odu na više od 4500. Tih rad motora, koga god sam vozio mislio je da je hibrid, udoban i pozadi. Idealan za nekog ko kao ja uglavnom vozi autoputem. Ako vozite magistralnim putevima, naročito brdskim predelima, kupite dizela, ovaj motor je trom za vas.

ciga

pre 3 godine

@Miki
Tvoj komentar pokazuje svu apsurdnost ovdašnjih komentara.Ti pretpostavljaš da je ona bolja,znači NE ZNAŠ da li je to tako?Pretpostavljaš da je taj motor slab što znači da NE ZNAŠ da li je tako ? I sve ostalo su ti pretpostavke,ali ti na svoje očito NEZNANJE koje i sam priznaješ dobijaš pluseve.Znači od ljudi koji takoše NE ZNAJU,ali pretpostavljaju i na osnovu toga nešto komentarišu,sve u stilu susjeda Ivana iz ZG.E tugo tugo

Kobaja Grande

pre 3 godine

Godinama vozim klasicni benzinac bez turbo punjaca i prezadovoljan sam.
Citam i slusam nocne more o DPF filterima, zapusenim katalizatorima, sondama, plivajucim zamajcima...i slatko se smejem. Sve sta radim od servisa je zamena filtera, ulja i svecica.
Da sutra kupujem novi auto, opet bi bio klasicni benzinac - istina, malo ih je ostalo:
- Mazda 3 2.0
- Toyota Corolla 1.6
- Ford Focus 1.5
- Kia Ceed 1.4
- Hyundai Elantra 1.6

bora

pre 3 godine

@Kole
Kako je spor auto koji ide 200 na sat i do 100 kilometara na sat dođe za manje od deset sekundi? Naravno da postoje brži automobili, ali to ne znači da je korola sa ovim motorom spora.

katalozi i cenovnici ...

pre 3 godine

Mogli ste reći i da paket opreme sa LED farovima košta 24.750 € i/ili da osam redovnih servisa za 120 kkm košta 1.413 € (ako filter klime po planu održavanja menjate tek svake dve godine) i/ili da zimski alu set sa gumama BRIDGESTONE 225/45 R17 91H LM005 BLIZZAK košta 1622 €.

ja, 90210

pre 3 godine

moja ne troši vise od 6 l. Otvoreni put je 5.8-5.9 a po gradu redko vozim, ali više od 6.1 nisam nikad imao. Da bi dobio 8 l možda samo u BG, kotrljanje preko brankovog.

bora

pre 3 godine

Vozim korolu sa ovim benzinskim motorom više od tri godine. Auto ide sasvim pristojno. Prilikom preticanja se spusti za jednu ili dve brzine i preticanje je sasvim lako. Uzbrdo isto tako, i do sada uopšte nisam bio blizu crvenog polja. Potrošnja je u proseku 8 litara benzina sa najviše gradske beogradske vožnje. Motor je nečujan i vozi se lako i tečno kao da je igračka. Do sada nisam imao nikakav kvar. Jedino što meni smeta je da je prilično nizak.

koronarius

pre 3 godine

Za razliku od turbo dizela koji ide dobro i kada ga vozi curica pocetnica, atmo benzinac zahteva odredjena vozacka umeca i dobru koordinaciju obe noge sa desnom rukom. Ako je to ispunjeno, auto se sadvim lepo vozi. E sad, neke vozace mrzi da o tome razmisljaju, a neki uzivaju u tome.

Robi

pre 3 godine

Kao nov auto,ko ga kupi,ovo je super. Ja se uvek radujem kad vidim da neko kupi sebi pravi novi auto i raduje mu se,tad se i ja radujem i puno mi srce srece,jer znam kako je to super. I vise se radujem ovom,nego kad neko kupi neku izandjalu starudiju pobeglu ispod neke prese sa zapada...

no name

pre 3 godine

Dobra vam je prica za potrosnju i za elsticnost.Ovaj motor je toliko trom da mu treba vecnost za preticanje,a motor u gradu trosi 9 litara.Imam ovaj auto.Uzeo sam ga novog i na zalost vozim ga sve manje zbog potrosnje.Placem na pumpi.Ali,sta je tu je,greska se placa.A,tek ovaj hibrid za preko 20.000 je tek sou.Ko ce to tek da kupi.Najveca greska Korole je nedostatak dizela.Zato je u Evropi nema nigde,bas kao i Sivika.
(Mita, 01. januar 2021 16:18)
Pa ako nemas pare za benzin prodaj ga i idi peske. Sta si mislio, da ce da trosi 4 litre?

xxx

pre 3 godine

@Pop
Vi izgleda ne znate vozite. Imam ovaj model od marta 2019, 75 % pređeno u gradskoj vožnji, potrošnja ravno 7, 0 l. Da mogu, uz ovaj komentar bi prikačio sliku table. Oduševljen sam potrošnjom jer je prethodna Corolla sa 1.4 97 ks trošila kombinovano 8,3.

Petar

pre 3 godine

Mislim da na ovom modelu, toliko hvaljena japanska preciznost izrade i kvalitet prosto nije na tom nivou.Gledao sam ovaj auto kada je dosao u salone, ali preciznost izrade je daleko od japanske.Materijal poda pozadi je tako bio lose postavljen da je na prost dodir ruke bio kao da je montiran u nekoj maloj srpskoj radionici.Unutrasnjost sa tim montiranim ekranom je vrlo neispirativna, ali ovaj auto i nije napravljen da vam se dopadne nego verovatno da izveze mnogo kilometara, a da vam ne izvuce previse novca na servise i odrzavanje.Dakle ovo je neka vrsta radnika koji ne kosta previse, a radi dosta i obavlja pouzdano prevoz za koji je i napravljen.Ne trazite ovde zavodljivost, uzbudjenje i sl.

Milan

pre 3 godine

Osnovni razlog zašto bi iko uzeo ovaj auto sa ovim motorom je odnos cena/prostor- kvalitet i niski troškovi održavanja na duge staze. Ko uzima ovakav auto ne planira brzu prodaju već eksploataciju bar deceniju.

Sun ce

pre 3 godine

Prema testu ovaj automobil je odličan za duže relacije i autoput (potrošnja). Cenom je niži od hibrida nema dodatnu bateriju pa je možda i bolje rešenje od naprednijih tehnologija?

Miki

pre 3 godine

Nesumnjivo dobar i kvalitetan auto.Verovatno pouzdaniji od Nemackih proizvodjaca.Ipak mislim da mu je jedina mana slaba paleta motora.Ovaj 1.6 cini se nekako slab.Bila bi prava mera neki 1.8 ili 2.0 motor.Ili da taj od 1.6 ima bar 160ks

Ivan ZG

pre 3 godine

ciga
Da li je moguće da ne možeš jednu rečenicu napisati o bilo kojem autu?
Imaš li ti vozačku? Ili imaš 10 godina pa voziš trotinet?

Vidim da svo ovdje voze aute sa 200+ konja koja idu za 5 sekundi do 100, nikada se ne kvare, koštaju nova ispod 10.000 eura i troše manje od 5 litara po gradu u gužvi. Na otvorenom ispod 3 litre i to na autocesti pri 180 km/h jer tko normalan uopće sporije vozi.Auti su turbo i razvijaju maskimalni okretni moment na 500 okr./min. U slučaju da ne točite dizel auto može ići i ulje iz friteze ili na ugljen koji koate iza kuće.
I tako je sve bilo idealno dok se niste probudili. Pa opet na trotinet.

pop

pre 3 godine

imam ovaj auto kao sluzbeni. sa dosta otvorene voznje prosek potrosnje mu je 8.5 litara. apsolutno smo svi u shoku. dobro ne bas svi, samo oni koji su ga birali.. nesumnjivo je to dobar auto, za sluzbeni moze da mu se oprosti svaka mana, nisu velike, ali za licnu kupovinu, osim ako niste bas taj pofil vozaca i ako nije u pitanju neka ekstra akcija, tesko da moze do masovne prodaje.. ide on dobro, kad drugi sipa horivo pa drzis papucicu na 3/4. al nije to poenta, naporna je to voznja.

Spiclov

pre 3 godine

Na YouTube-u ima mnogo putopisa iz celog sveta. Odete, pogledate i uverite se da je u Severnoj, Juznoj i Centralnoj Americi, Aziji, Africi najcesci auto na ulicama Toyota. U Iranu je Pezo najzastupljeniji ali iz drugih razloga.

Sofija

pre 3 godine

Moj komšija kaže "Njemačko auto je Njemačko"... i tu je kraj svim pričama o drugim automobilima.Tako i ovde, ovi što mrze Japance stvarno nisu realni.Šta prosečan Srbin očekuje od automobila je veliko pitanje kada mnogi još ne znaju da postoje klase automobila i da nije logično upoređivati automobile različiti klasa i cenovnog ranga.Evo primera iz boksa gde posroje kategorije: laka,pero laka, srednja,teška,super teška...možda će sada nekima biti jasnine ali za većinu sumnjam.

Prle

pre 3 godine

(Ajme, 1. januar 2021 22:52)

Taj BMW 116d o kom pričaš ima istu opremu kao Corolla Luna a ne kao Sol što je na testu. Znači skoro €10,000 je skuplji. Motor mu je isto mrtav kao Corollin 1.6 samo što troši manje. Ali gledaj ovaj kik sad, da bi na 116d imao alu felne 16tice moraš da uzmeš sledeći veći paket i to je već preko €30,000

jaretina, doneti zakon: vozač sa skinutim DPF = ubistvo sa predumišljajem; skidač DPF = saučesnik u ubistvu

pre 3 godine

Realno,kako moze ljudi da vole auto koji trosi 9 litara u gradu,a treba mu vecnost da obidje nekog?
(Mita, 02. januar 2021 13:56)

ah vi vozači leševa do 1600 rpm sa sindromom traktorska noga i jedna crvena.

a kako ti možeš da sedneš u nešto gde su svi airbags ispucani a lampica za iste isključena sa table? zašto mrziš sebe i svoju porodicu?

Dejan

pre 3 godine

Potrosnja ovog automobila je preko 8l u gradu, realno 8.5l.
Nedostaje mu snage definitivno, naročito vozačima koji su vozili savremene dizele.
Prednost je što nije komplikovan i ima dovoljno mesta u kabini.
Razmišljao sam o kupovini Korole od 5 god., ali sam se ipak odlučio za nemačkog dizela.

Transformer

pre 3 godine

Citajuci tekst pomislih da je Majbah:) Spartanski ruzni enterijer i 1.6 atmo motor koji samo moze na plac da tjera i zbog potrosnje i zbog performansi. Kad vidim da neko vozi Toyotu, pa jos sa osnovnin atmo motorom, uvijek pomislim kako kupuje gaće koje žuljaju jer su 1euro jeftinije:)

spartanac

pre 3 godine

Kao vozač tojote auris black edition razočaran sam izgledom unutrašnjosti nove tojote corole.Izrada I funkcionalnost korak unazad u odnosu Na auris 2018,nabudzeni displej ispred vozača kičerica.Tojota može mnogo kvalitetnije.Cena za tojotu od 25000 eura sramota.Pogledajte šta nudi konkurencija za taj novac. Kao brend kvalitetni vozljivi udovi.Pozdrav svima izneo sam moje malo zapazanje

Boki B.

pre 3 godine

Sada odgledah emisiju SAT,RTS Alvirović,i u jednom prilogu gde su taksisti vozili pojedine automobile i ocenjivali ukupan dojam o automobilu rezultat je sledeći. 27 testiranih automobila su odabrani sa cenom od 13 000 eura do 17 000 eura i rezultat je: 1. Tojota Corolla sedan 1,6 l, 2. Hjundaiji Tuson, 3. Reno Megan.Ako su taksisti tako glasali,a provode veći deo života za volanom,šta reći onima koji slepo mrze Japance.
PS.Vozio sam Tojotu Corolu 1991god. punih 22,5 godina i prodao čoveku koji se baš navozao sa njom bez nekih većih problema.Sada vozim Citroena,zadovoljan, bez opterećenja koliko auto ima konja,za koliko ubrzava,koliko može da juri i sl.

Neki čobanin budala

pre 3 godine

@Kole

Ne, nije spor na preticanju, nego ste vi što vozite traktore zaboravili da vozite, ako ste ikad i znali. Ja sa autom od 75 konja i mnogo manjim obrtnim momentom od ovog nikad nisam imao problem pri preticanju, a ovaj će da ima problem. Niži stepen prenosa ili dva i gas, nije bauk.

Markoo

pre 3 godine

Zadovoljan sam novom corolom 1.6 benz.
Pre toga sam vozio auris 2015 god 1.3 benz+plin, kupljen nov. Auris je presao 270 000km bez ijednog kvara, sve je na autu fabricki. Pregorela je jedna sijalica u faru i cifra je 4000din u ovlascenom servisu.. Mislim da malo automobila moze da se pohvali ovakvim odnosom cena-kvalitet.

EZeljko

pre 3 godine

Corolla 2003, 320,000km. Prosecna potrosnja leti oko 8L kombinovano, zimi malo vise, blizu 9l. Motor 1.8L, 4 cil. 129ks. Hteo da je vozim do 500,000. Nazalost doziveo udes i nije bilo isplativo popravljati. Nije trosila ni gram ulja. Sipao sintetiku samo. Nikada nista radio nisam osim zamenu startera 2X. I redovno odrzavanje. Automatic nikad ulje u menjacu zamenjeno nije. Svecice jednom na 180,000. Jednom Toyota. Uvek Toyota. Nikad me ostavila nije.

katalozi i cenovnici ...

pre 3 godine

"Godinama vozim klasicni benzinac bez turbo punjaca i prezadovoljan sam.
Citam i slusam nocne more o DPF filterima, zapusenim katalizatorima, sondama, plivajucim zamajcima...i slatko se smejem. Sve sta radim od servisa je zamena filtera, ulja i svecica.
Da sutra kupujem novi auto, opet bi bio klasicni benzinac - istina, malo ih je ostalo:
- Mazda 3 2.0
- Toyota Corolla 1.6
- Ford Focus 1.5
- Kia Ceed 1.4
- Hyundai Elantra 1.6
(Kobaja Grande, 2. januar 2021 10:42)

Ne zameri, i ja se smejem na to što pišeš. Trenutno privatno imam turbo benzinca (Euro6) i turbo dizela (Euro5), a poslovno vozim turbo benzinca i atmosferskog benzica (oba Euro 6, jedan je Toyotin), pri čemu dizele privatno vozim poslednjih 16 godina, za koje vreme nisam probleme koje pominješ. Veruj - ne veruj. Tvoja sloboda.
Ne moraš takodje da veruješ ni da u ovlašćenom servisu manje košta redovno održavanje tog dizela nego Toyotinog benzinca. Razlika nije velika, ali, pogrešno je mišljenje (neupućenih) da su aktuelni/savremeni atmosferski benzinci jeftniji za održavanje. Nisu. Sve zavisi, mada je to i nevažno.
Da se razumemo, sve može da se vozi. I atmosferski, i turbo benzinac, i dizel. Užitak u vožnji je stvar ukusa. Neko više voli atmosferca, neko turbaša. Pri čemu sve to dosta zavisi i od potreba čoveka i uslova u kojima vozilo koristi. A i potrebe i uslovi se često i kasnije promene.

Neki čobanin budala

pre 3 godine

@Kole

Ne, nego znam da vozim sve što mi daju. Od 55 do 300 konja. Ne treba mi obrtni moment od 1000 da preteknem autobus. Razlika između dobrih i loših vozača.

Nikola

pre 3 godine

Vozim ovaj auto godinu i po dana. Jos uvek sam ispod 20.000, ali imam neka iskustva. Potrosnja je 7,29 upisivano u aplikaciju pri svakom sipanju. Auto vozim jako strpljivo, bez bespotrebnih jakih ubrzanja itd. Ovo se odnosi na potpuno kombinovano vuznju gde je bilo svega, gradske i vangradske voznje, autoputa, planinskog krivudavog itd. Potrosnja pri 120 na sat je 6l. U gradu je uvek diskutabilno sta je grad, ali od 8 do 11. (ne ispod 8 kako pise u tekstu). Auto se ne vozi kao turbo benzinac, vec kao dobar atmosferski kubikaze 1600. Posto sam vozio i prethodnu generaciju Aurisa, Corolla je daleko udobnija, stabilnija, po rupama i lezecim je stvarno kao auto vise klase. Zavrsna obrada je ne priblizava visoj klasi, kako pise u tekstu, jer su vrata od tvrde plastike, kao i rucice za podesavanje sedista, pretinac itd. Gornji deo instrument table je oblozen i mekan, ali to ima vecina kola iz C segmenta. Ono sto niko ne pominje je, da je auto jako nizak. Pored niskog klirensa i branici su jako niski, odnosno ne podizu pod uglom, pa tako moze biti problema parkiranjem. Desavalo se da paralelno parkiram na regularan parking, a da ne mogu da otvorim vrata, jer kace trotoar ili da na parkinzima koji zahtevaju da branik naidje na ivicnjak, on zakaci.
Zimi sam imao problem da se sneg zalepi za resetku branika i da se deaktiviraju svi pametni sistemi dok se ne otopi.
Za mene je Corolla odlican auto, ali sa pojedinim manama i daleko je od premijum klase.

Totalnodrukcijioddrugih

pre 3 godine

@Rani Postovani da li mislite na vec postojeci 1.2 motor. Imao sam priliku sa vozim Corolu sa tim motorom, pristojno ide. Istina kad ga silite ide i potrosnja, ovako opustena voznja je poprilicno mali potrosac.

C i n i k

pre 3 godine

Nije skupa corolla 15.000 je sasvim ok cena, pristupacna je cena, ali ja nsm nkd mogao da svarim tu japansku filosofiju pravljenja auta, svako naravno kupuje sta hoce za svoje pare samo primecujem da japanci nisu mnogo odmakli od 70.godina proslog veka, narocito kad je enterijer u pitanju..

ime nije važno

pre 3 godine

Dizel me asocira na neku seljanu... traktor, tamić, dizel lokomotiva, golf2... benzinski motor je tih, kad treba zaurla ali nema tika-taka, nema da trese... Nekako gospodski.
Srećan Božić svima.

Putnik

pre 3 godine

Na YouTube-u ima mnogo putopisa iz celog sveta. Odete, pogledate i uverite se da je u Severnoj, Juznoj i Centralnoj Americi, Aziji, Africi najcesci auto na ulicama Toyota. U Iranu je Pezo najzastupljeniji ali iz drugih razloga. (Spiclov, 1. januar 2021 17:00)

Sumnjam da su u tim drzavama cene goriva kao kod nas npr. 150 dinara za litru goriva.

jaretina, doneti zakon: vozač sa skinutim DPF = ubistvo sa predumišljajem; skidač DPF = saučesnik u ubistvu

pre 3 godine

Dakle auto je ok,a motor je zastareo,trosadzija i spor.I to je svima jasno sem Tojota botovima.
(Kole, 02. januar 2021 18:06)

mislim da me niko me može svrstati u tojota botove na osnovu prethodnih komentara. stoga ću ti reći sledeće:

ovaj motor će te odlično služiti i uvek odvesti gde treba. ne sipaju svi za jednu crvenu i ne voze do 1600rpm. neki od kola hoće pouzdanost i da im porodica preživi u slučaju najgoreg. nismo baš svi radnici za 300€, jbg.

ono što si mogao napisati je da su fosilni motori zastareli i da umesto ovoga treba uzeti EV, sa tim bih se složio.

bora

pre 3 godine

@Kole
Ma nije tačno. Spustiš u četvrtu ili treću podigneš obrtaje ako treba i na 5000, što atmosferskom benzinskim motoru ne smeta, i pretekneš brzo i bezbedno.

Ivan ZG

pre 3 godine

Nisam vozio ovu zadnju generaciju Corole, ali sam vozio prošlu i oduševila me.
Čak je i motor bio najmanji 1,3 sa 100 KS. Motor pristojno vuče, glatko ubrzava i nevjerojatno je tih sve do najviših okretaja, a i tada je buka vrlo umjerena i ugodna. Vibracija nikakvih nema kao da vozite šestocindarski motor. Savršeno izbalansiran.
Još ugodnije iznenađenje je bio potpuni izostanak buke iz podvozja. Prolazak preko manjih i srednjih rupa i šahtova se ne osjeti niti ne čuje!? Tek preko izrazito velikih rupa se čuje vrlo prigušen zvuk i kao u daljini. Auto se minimalno zatrese u odnosu na 90% drugih preko istih graba i rupa.
Potrošnja se kretala od 5 litara po sporednim cestma izvan grada do 7,5 u gradu. Potrošnja na autocesti je vrlo umjerena i kreće se od 6-7 za brzine oko 120-140, a ujedno tiha i ugodna.
Ubrzanje je na razini 12-13 sekundi do 100, ali u vožnji djeluje puno poletnija i vrlo laku ju je voziti. Unutra je vrlo komforna i na stražnjim sjedalima, ali je prepuna sjajne plastike koja djeluje dosta jeftino.
Sve u svemu, po meni, jedan jako ugodan auto za obitelj čak i sa tim malim motorom.
Ovi koji bi pretjecali šlepere prije zavoja neka bolje kupe Maserati. Ili nešto jače.

Nikola

pre 3 godine

Власник сам короле, купио сам је нову 2017 године. Јако сам задовољан, породичан ауто, довољно простора унутра, велики гепек, није велики потрошач, просечна потрошња ми је око 7, мада ако се констно вози по граду иде до 9, али зато по магистрали се спушта и до 5 ако се пензионерски вози, ако се вози нормално 5,5 до 6 литара. На ауто путу са 130 км и са укљученом климом 6.50. Нисам имао никаквих проблема са аутом, поуздан је, направљен да се вози 500 хиљада км без проблема. Што се тиче мотора, има сасвим довољно снаге, има више од декларисаних 132 коња, тако су измерили једном приликом у емеисији САТ, тако да приликом вожње нема проблема на ауту путу и већим успонима. Једини проблем што ме је у старту нервирало је што код претицања на магистрали ако сте у колони, ако хоћете да одмах добијете довољну снагу морате да враћате ручицу назад јер најбоље убрзање почиње од 3000 обртаја, али зато заузврат добијате чак и спортски звук мотора.После неког времена сам и ја стекао рутину, а и мотор се разрадио па ми је сада и интересатно, али да се разумемо ово није тркачки аутомобил. Све када саберете, за те паре комфоран и безбедан породични ауто са бољом опремом нећете наћи, поготово сада када су убацили још додатне безбедосне опреме.

Dior

pre 3 godine

@b1321 Džaba to ovde pišeš. 90% ljudi sa ovog portala se lože da kupe novi auto sa "neuništivim" motorom za do 10000 evra sa ful opremom koji je bolji od Audija Mercedesa i BMWa. Samo benzinac atmosferac 1.6, to se ne kvari nikad. Kakav 3.0 tdi ili tfsi, ništa to ne valja, te turbo, te se kvari...

fensi_lik_vracar

pre 3 godine

@Trosi 7 na 130/kmh... megan trosi 4 l.... pametnom dosta
(fensi_lik_vracar, 1. januar 2021 16:20)

Ne valja ti taj Megan. Moj trosi 1 litru na 130 (nizbrdo).
(Baronisanje, 01. januar 2021 17:46)
Probaj jednom megana ... izadji iz tog punta 1998...

superhik

pre 3 godine

Najveci oroblem je prostor za osobe koje su vec od 180cm. Ja imam 205cm i nikako nisam mogao ni teoretski da se ubacim u auto i odustao sam od kupovine. Japanci generalno prave automobile za ljude max 180cm i to je to. Za ljude malo vise ostaju evropska vozila.

Aman vise

pre 3 godine

@(Kole, 2. januar 2021 23:08)

Jesi ti prijatelju cuo za visoke obrtaje kod benzinaca? Ne? Toplo preporucujem da isprobas, a stavi i jedan dizelas slicne konjaze pored, pa uporedi.

rani

pre 3 godine

@Rani Postovani da li mislite na vec postojeci 1.2 motor. Imao sam priliku sa vozim Corolu sa tim motorom, pristojno ide. Istina kad ga silite ide i potrosnja, ovako opustena voznja je poprilicno mali potrosac.
(Totalnodrukcijioddrugih, 01. januar 2021 18:26)

Pa, ne. Bio sam sa kolegom u salonu Mag i rekli su nam da ne primaju vise uplate za ovu Korolu jer izlazi restajling sa motorom od 1500ccm sa 3 cilindra! To je verovatno nesto potpuno novo, iskreno, nisam ulazio u dalju pricu.
@C i n i k
Ne, ne mislim da je to nesto lose, samo nema veze sa ovim sto se predstavllja! Bice tu i druga cena, verovatno i odrzavanje nije kao kod obicnog atmosferca, a i novotarija, a iz licnog iskustva vise ne kupujem neproverenu stvar!

C i n i k

pre 3 godine

I niste naveli jednu veoma vaznu stvar! Ne primaju vise uplate, vec samo raspordaju vozila sa lagera, zato sto izlazi restajling, koji nece imati taj motor, vec trocilindricni turbo, mislim, ako sam ih dobro razumeo, od 1.5ccm! A to vise nije to!
(rani, 01. januar 2021 16:32)

Nzn sto mislite da 3 cilindarski motor nije dobar?
Npr onaj toyota/daihatsu 3.cilindraski iz Pezoa 107, tj Aigoa ili C1 se pokazao do sada u exploataciji vec decenijama umazad, izvanrednim, takodje Hyundai 1.5 crdi sa 3 cilindra, tako da po meni, ntrba sumnjati u te motore, to su proverena resenja..

rile

pre 3 godine

@Totalnodrukcijioddrugih Ne, ne misli. Misli na novu Corollu sa 1.5 atmo motorom i 123 ks. Ta Corolla sa 1.2 motorom, koja se prodaje kod nas, ima turbo.

auu

pre 3 godine

Kvalitetan auyo, kvalitetan motor ,jednostavan i nezahtevan za odrzavanje.
Ali isto tako, 1.0 tsi je komforniji za voznju od ovog i to neosporivo.
Jedina prednost atmosferca je zvuk na 6 000 obrtaja do kojih skoro pa moras da se priblizis ako ides uzbrdo. Kod turbo motora (nevezano za tip goriva) to sve ide komfornije uz manje buke i napetosti.
Svako ima svoje misljenje i potrebe i to stoji.
Meni licno vise odgovaraju turbo motori jer vozim atmosferca od 110ks privatno i 1.5dci od 75ks sluzbeno. I zadovoljniji sam dizelasem. Ne zelim da mi motor ide u crveno kad idem uzbrdo ili kada zelim da preticem.

Milan

pre 3 godine

Tema za razmišljanje: 10.000 evra razlike benzinac vs hybrid? Koliko godina treba voziti da bi se to isplatilo?
BTW, samo nemojte o očuvanju životne okoline jer razlike i nema, ne izbacuje hybrid cveće nego produkte sagorevanja

cobe

pre 3 godine

Imam taj motor u Aurisu. Sto se mene tice nit je stedljiv, nit je jak. Pritom ga poredim sa drugim benzincima koje takodje posedujem i koji imaju i manje konja. nije to neka katastrofa, ali nikako ne deluje da ima 130ks.

Alex

pre 3 godine

Svašta čovek ovde može da pročita pa i to da dizel od 2000 kubika u gradskim uslovima troši od 6 do 7 lit. na 100km. Ljudi, nismo veverice i zaista ne znam zašto to radite jer nema potrebe. Vozio sam Lagunu 1.9 dci, Pasata 2.0 tdi, Oktaviju 1.6 tdi, sada Reno Senik 1.6 dci. Jedino mi je Oktavija trošila 7 lit. na 100 km, svi ostali izmedju 8 i 9 lit. po gradu. To je prosečna potrošnja, ne neka trenutna koju postignete na nekoliko kilometara kad nema gužve itd. Benzinci od 1.6 do 2.0 , troše po gradu od 9-13 lit. i to je to. Nema tog dizela od 2000 kubika koji će u gradu , za jednu zimu da potroši manje i to treba znati.

dok ne stigne fasada i kanalizacija

pre 3 godine

koliko predrasuda ima ovde. Moje iskustvo nije vezano za 1.6 motor koji svakako nije staromodan ako je euro6 vec bas suprotno. Mi imamo auris hibrid i savrsen je za sad, jeftin za servis (od 12-19000dinara) potrosnja smesna ispod 6 litara konstantno prosek. Vozili smo i lexus taj je bio 3500ccm benzinac hibrid sa 350ks i potrosnja je bila prosek konstantno ispod 10litara benzina. Toyota je dosadan auto, lepota to je u oku posmatraca ali ono sto ostaje je ta dosadna ispravnost, nema adrenalina kao ranije kad nam se malo malo palile kojekakve lampice u automobilima koje smo ranije imali. Vozili smo dizele, mercedes i bmw polovnjake od 2004-2017 godine.

Milan

pre 3 godine

elsticnost.Ovaj motor je toliko trom da mu treba vecnost za preticanje,a motor u gradu trosi 9 litara.Imam ovaj auto.Uzeo sam ga novog i na zalost vozim ga sve manje zbog potrosnje.Placem na pumpi.Ali,sta je tu je,greska se placa.A,tek ovaj hibrid za preko 20.000 je tek sou.Ko ce to tek da kupi.Najveca greska Korole je nedostatak dizela.Zato je u Evropi nema nigde,bas kao i Sivika.
(Mita, 01. januar 2021 16:18)

Mito bekrijo, sve si pare popio...
Kazes tek ovaj hybrid je sou.
Ja binrekaonda si ti sou, lupetas, a nisi ga video ni u salonu, da ga nisi vozio to tek necu da pricam.
Kolega u Svedskoj (gde inace zivim) uzeo novi Camry 2.5 hybrid.
Vozio sam se i vozio sam ga vise puta, motor je fantazija, ubrzanja, elasticnost, potrosnja...sve je u superlativima.
Obilazenje kamiona i autobusa na magistralnim putevima su prava zezanja, potrosnja na autoputu pri 140 kmh oko 7,5 litara, po gradu 4-5 litara.
Jedina "mana" ako se to moze smatrati manom je blokada motora na 195kmh kada jednostavno kao da zakoci, da nema blokade isao bi sigurno preko 220kmh. Samo ko nije provozao neki novi hybrid moze da lupa gluposti kao ti, ali takvima kao tebi je vrhunac snova neki dizel koji trosi 3 litre, a dizeli nestaju kao dinosaurusi u svetu i to je cinjenica.

Kole

pre 3 godine

Ovde pricamo o ovom motoru,vise nego o autu.Dakle auto je ok,a motor je zastareo,trosadzija i spor.I to je svima jasno sem Tojota botovima.

Milan

pre 3 godine

@koronarius
Koliko vi imate godina, baš me zanima? Međugas se ne koristi od kada su izmislili sinhrone, a to je ceo moj život. O međugasu sam slušao samo od oca koji je polagao 1960-ih. Napredak tehnike jednostavno eliminiše potrebe za nekim "tehnikama", moj DSG reaguje brže od vaših ruku. Poštujem što vi uživate u menjanju brzina, i moj otac još uvek uživa u svojoj veštini upravljanja konjem ali to nikako nije relevantno za današnji saobraćaj.
Ako ste mlađi, dočekaće vas i EV, a tu menjača nema.

bora

pre 3 godine

@Mita
Da, i zato je poznato da su dizelaši pobednici na svim automobilskim trkama, posebno brdskim gde pretiču benzince. Ili je možda upravo suprotno.

ser žile

pre 3 godine

@Mita

Poenta je da zaposleni raznih auto salona ovom prilikom lažu čitaoce zarad svojih ciljeva.
I ja tvrdim da pomenuti auto u kombinovanoj vožnji ni u ludilu ne troši 9 litara, maksimalno 7,5.

R2D2

pre 3 godine

@Kiza

A što je u startu dizel auto skuplji 2-2500 evra i što je održavanje istog skuplje... posle koliko stotina hiljada kilometara se isplati?
Ja ne prelazim 35-40 hiljada godišnje niti ga kupujem da bi ga vozio 15-20 godina.
Nemam računicu.
Pozdrav.

Bob

pre 3 godine

Jel ovde stvarno neko misli da sa 1.5 dizelom od 115 konja može da obiđe kamion u 6oj brzini brže od Korole? Naravno da ne može, može samo da uštedi gorivo dok zaobilazi u odnosu na Korolu dok zaobilazi.

dex

pre 3 godine

Kada sam kupovao auto na prolece 2019 tad se pojavila i Korola.Hecbek je lepsi i turbak je a ovaj sedan je atmosferac i ako se ne varam proizvodi se u Brazilu sto mozda i znaci da je jefiniji.Kakav je ne znam ali trend sedan vozila je uzdrman barem u EU i nije mi se svidela unutrasnjost auta ali o ukusima ne treba polemisati.

dok ne stigne fasada i kanalizacija

pre 3 godine

@Ajme ...za pare koliko kosta taj bmw 116 u srednjem paketu sa 16" felnama mozes da uzmes korolu hibrid karavan sa preko 180ks i 340nm

Bole

pre 3 godine

Sve u svemu rasprava je otisla svuda sem u sustinu,a sustina je da Tojota nema nikakav izbor motora za ovaj auto.Cak i Dacija ima bolji izbor motora.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mita, 4. januar 2021 10:04)

Rasprava je otisla u pravcu da je motor trom i prespor i da je turbodizel mocniji a uceloj klasi ovakvih automobila turbodizeli su istih performansi kao ovaj 1.6 iz Korole. Svi su mrtvi do jednog. Reno Megan GC ima izbor od dva benzinca i dva ili tri dizela kojima treba skoro dve sekunde vise do stotke od benzinaca. Najbrzi benzinac ima identicno ubrzanje kao ova Korola a svi dizeli sporije. Pezo 301 ima samo jedan motor dizel performansi kao ova Korola. Skoda Oktavia slabiji dizel iste performanse kao ova Korola.

Poenta dizel motora u ovoj klasi nisu nikakve performanse vec ultra mala potrosnja. A kamion cete zaobici istom brzinom kao i sa ovom Korolom.

mosha

pre 3 godine

Pozz! Vidim dole da je par njih reklo kako bi se trebalo znati kako da se vozi atmosferac, uskladiti ruku i noge, gas i menjanje... Moze li neko da objasni tacno kako bi se trebao voziti pravi atmosferac? Za par dana mi stize CRV 2.0 pa eto cisto sam znatizeljan na sta se to tacno odnosi, da vidim gde sam gresio pre kada sam terao atmosferce. Hvala, poyy :)

mile

pre 3 godine

@Sofija
Tek ovi što mrze Nemce a pale se na Japance nisu realni,pogotovo što 90% tih paljevina čak ni ne vozi Japance nego su negde nešto pročitali.

cigo

pre 3 godine

Ovo nevalja ništa. Moj auto (neću da kažem koji) sa 270.000 km pravih ide bolje od ovog novog. Troši 5 litara kada je puno saobraćaja. Vuče ko vo od 1500 u drugoj. Izvadio sam DPF i katalizator. Sada dobro vuče. A plato sam ga 3.000.
Nikad neču da vozim japansko smeće.

Ajme

pre 3 godine

Ovaj auto je opasno ruzan unutra. Spolja moze i da prodje. Ali opsti utisak je da za ovo na bih dao vise od 15 hiljada.
26400 je bmw 116i koji izgleda kao spejs satl spolja i iznutra.

Mita

pre 3 godine

@Jaretina
Ako mi je ista jasno sta ste napisali.Ne razumem tu frustraciju,ako neko kaze sta misli.I kakvi ispucani airbegovi?Ovaj motor je zastareo i ne koristi ga skoro niko sem u ovakvim autima za siromasna trzista.Pricam o motoru,a auto je ok.Dakle motor je zastareo,spor i neekonomican.I to je svima jasno,sem onima koji vide samo brend i nista vise.

koronarius

pre 3 godine

Za par dana mi stize CRV 2.0 pa eto cisto sam znatizeljan na sta se to tacno odnosi, da vidim gde sam gresio pre kada sam terao atmosferce. Hvala, poyy :)
(mosha, 02. januar 2021 19:36)
Pa evo, kao vlasnik akorda sa istim motorom koji ces imati u CRV-u, mogu ti reci da taj crv i ne moze nesto da ide bez obzira kako ga teras. Probao sam ga i neverovatno je da iako je od akorda tezi samo 80kg, taj ivtec jednostavno ne moze da se oseti. Dal zbog 4x4 ili zbog aerodinamike, pojma nemam. Kod akorda je to drugacije. Ivtec se desava na 4500 do obrtaja pa navise, dakle Hondu slobodno vozi 50-60 u drugoj brzini. Kad spustas prenos, savladaj tehniku medjuubrzanja, pa jos ako si malo entuzijasta i uvezbas tehniku peta-prsti, Honda je pravo blago za voznju. One vole bas visoke obrtaje. Ovo sve pod uslovom da nisi uzeo crva sa automatskim menjacem. U tom slucaju se spremi za gospodsku penzionersku voznju.

Srđan BL

pre 3 godine

koronarius
Tehnika medjugasa i duplo kvacilo nema veze sa tim o cemu pises. Kod starijih asinhronih mjenjaca ta se tehnika koristila radi izjednacavanja brzine okretanja zupcanika u mjenjacu (ulazno i izlazno).
Samo je fora, pri ubacivanju u nizi stepen prenosa, da izbacis iz vise i otpustis kvacilo, pa na otpusteno kvacilo dajes gas. Na taj nacin zavrtis zupcanike preko ulaznog vratila i izjednacis im brzinu sa izlazim koji ubrzanje dobijaju preko tockova, pa potom saltas nizi stepen.
To sto dajes gas na stisnuto kvacilo nema veze sa mjenjecam, jer je veza sa mjenjacem prekinuta drzanjem stisnutog kvacila.
Kod promjene u visu brzinu ide samo duplo kvacilo, jer iz nize u visu brzinu lakse "uzube" zupcanici kada izbacis iz nize brzine i pustis kvacilo. Naime, kada pustis kvacilo na izbacenu brzinu motor na leru uspori zupcanike u mjenjacu i izjednaci im brzinu za visi stepen, jer je visa brzina sporija u odnosu na nizu. Potom saltas visu brzinu.
Ukratko, iz vise u nizu ide gas (na pusteno kvacilo) da ubrazas zupcanike, a iz nize u visu samo duplo kvacilo da usporis zupcanike...
Davanje gasa na stisnuto kvacilo nije nikakav "medjugas" u pravom smislu te rijeci. To se moralo, nekada davno, raditi zbog saltanja bez krcanja mjenjaca, a i sto mjenjac drugacije nije primao promjenu brzine (recimo kao na FAP-u 13ki). Medjugas je kao tehnika promjene (a i pojam) nastao davno radi asinhronih mjenjaca iskljucivo...

dok ne stigne fasada i kanalizacija

pre 3 godine

vidim ovde ljudi na osnovu pukih brojeva ocenjuju automobile. Auto od 140ks i to benzinac je odlican i brz auto u odnosu na vecinu danasnje motorizacije koja je uglavnom do 110ks. Svaki dizel od 130 do 140 ks je sporiji od ekvivalentnog benzinca, ali manje trosi to je istina. Po gradu za kratke relacije potrosnja je skoro pa ista mozda litar razlikebali i benzin je doata jeftiniji. Ova korolantrosi bas kolikobtreba i 9-12 litara gradske voznje realno nije puno, vozio sam stilo 1.9 116ks 2004 godiste kupio ga 2007 sa 98000km i potrosnja mi jebtada bila nikada ispod 9 litara dizela u Beogradskim guzvama po centru. Ko ocekije od 1.6 benzinca manje od 9liyara po gradu taj bolje da juri nesto od 999ccm oko 70ks u malom autu kao sto je npr peugeot 107 pa ce i potrosnja biti oko 5 litara.

ns ja

pre 3 godine

(Nikola, 5. januar 2021 13:06)
Ono sto niko ne pominje je, da je auto jako nizak. Pored niskog klirensa i branici su jako niski, odnosno ne podizu pod uglom, pa tako moze biti problema parkiranjem. Desavalo se da paralelno parkiram na regularan parking, a da ne mogu da otvorim vrata, jer kace trotoar ili da na parkinzima koji zahtevaju da branik naidje na ivicnjak, on zakaci.
Zimi sam imao problem da se sneg zalepi za resetku branika i da se deaktiviraju svi pametni sistemi dok se ne otopi.
Za mene je Corolla odlican auto, ali sa pojedinim manama i daleko je od premijum klase.
Tačno! Upravo to me je veoma odvratilo od ovog lepog automobila. Veoma je nizak i ima veoma mali klirens još u salonu parkiran na ravnom mermeru, me je veoma zabrinulo na šta bi to ličilo u vožnji po gradu: češanje o bankinu prilikom svakog parkiranja, a ovaj vaš komentar me dodatno rastužuje nikada mi na pamet ne bi palo kakve još probleme može da izazove tako nizak auto.
Komentarisati neku vožnju po neasfaltirnim putevima odlazak na vikendicu, ne smem ni da zamislim..zaista šteta- od tog klirensa nismo ni došli do kritike motorizacije, auto je otpao u startu iz razmatranja

posmatrač

pre 3 godine

@Zoki
Ne znam zaista na osnovu čega se u mom komentaru može izvući zaključak da vozim dizelaše od "milion" kilometara, pošto se onda sigurno ne bih ni uključivao u ovu diskusiju. Ovde se valjda priča o aktuelnoj situaciji. A da bih eto izgledao "ozbiljnije", navešću još samo da se radi o Oktaviji 1.6 tdi (5 M) iz 2016. sa pređenih 89k, i Oktaviji 2.0 tdi (7 DSG) iz 2019. sa pređenih 8k. Ovaj 2.0 motor zaista drastično bolje ubrzava u odnosu na 1.6, lepi za sedište, i razlika je primetna, ali primećujem i da su cifre trenutne potrošnje koju prikazuje više. Nije mi se namestilo do sada da čitav rezervoar potrošim u gradu, tako da ne mogu da tvrdim koliko troši, dok za 1.6 znam da mi je prosečna potrošnja oko 6,7 - od toga oko 6,2 van grada (najviše auto put), i oko 7,3 po gradu. Naglašavam, sa mojim stilom vožnje, a to je ono što mene logično najviše i interesuje. Naravno da može manje da troši, ali ta priča mene ne interesuje. Naime, ima ovde jedan ili više komentara koji opisuju kako njegov auto 2.0 tdi kida, ide k'o lud i slično, u smislu uživanje je tako voziti i tako to, a onda navode potrošnju od 6 litara, pa mislim stvarno, nismo deca. Te dve stvari nikako ne idu zajedno, valjda je to svima jasno, stvari su ili-ili. I generalno, nekad je ovde moglo da se pročita i neko korisno lično iskustvo vozača konkretnih modela, a danas možda imaju 2-3 korisna komentara među stotinak ostalih koje kače razni ljubitelji/hejteri ili i zaposleni iz salona, verovatno.

Mita

pre 3 godine

@no name
Nisam ocekivao 4 litre,ali ni 9.Potrosnja ajde,ali preticanje je katastrofa.Ovo samo pricam da ostali ne bi pogresili,kao ja.Svaki normalan auto novinar ce vam reci da izbor motora za ovaj auto su uzas.A,raspravljati se sa ljudima koji su robovi brenda je beskorisno....

Dokle vise

pre 3 godine

@(Sasa, 2. januar 2021 18:04)

Nase trziste ne meri emisiju CO2 i NOx i ne naplacuje dodatno tj ne oporezuje dodatno motore koji emituju vise. Znaci kad kod nas uvedu, merimo svaki gram, videces kako ce ovakvi motori nestati u roku od pola godine.

Komdant Ljubo

pre 3 godine

ако се вози нормално 5,5 до 6 литара. На ауто путу са 130 км и са укљученом климом 6.50
(Nikola, 4. januar 2021 23:24)

Meni ove dve brojke nisu logične, magistrala (brzine od 60 do 100km/h) i autoput sa klimom na 130km/h. Razlika mora biti veća.

Nikola

pre 3 godine

(Komadant Ljubo, 5. januar 2021 16:33)
Preko borda, zamara me da računam iskreno, mada sam jednom prilikom to radio i otprilike to je bio to. Razlog je prost, motor je dovoljno snažan i ideš konstatnom brzinom koja se vrti oko 3000 obrtaja koja mu ne predstavlja opterećenje ni sa uključenom klimom. Bez problema se vozi i preko 150, mada to i nije pravih 150 realno, naravno sa većom potrošnjom. Na magistrali toga nema,jer je put opterećen, ima dosta šlepera, kamiona, svako preticanje, situacije stan kreni utiče na povećavanje potrošnje. Da se razumemo,auto ima svojih mana i ne želim da ga uzdižem niti lažno prikazujem neke podatke. Neki su ovde već potvrdili moje reči, ali sa ovom cenom je po meni best bay za uloženo. Za druge možda nije ali i to je njihovo pravo..toliko od mene

bora

pre 3 godine

@Mile
Evo ja sam imao dizelaša pa sad vozim benzinca i opet bih kupio benzinca. Ne bih da objašnjavam jer su poznate prednosti benzinca o kojima ti ne govoriš. Jedina prednost dizelaša je potrošnja. Samo bih te pitao: zbog čega bih se molio prilikom preticanja, zar mi nije lakše da vratim u brzinu dve manje i da uz lepi zvuk benzinskog motora lako završim radnju preticanja?

Guliver

pre 3 godine

Za razliku od turbo dizela koji ide dobro i kada ga vozi curica pocetnica, atmo benzinac zahteva odredjena vozacka umeca i dobru koordinaciju obe noge sa desnom rukom. Ako je to ispunjeno, auto se sadvim lepo vozi. E sad, neke vozace mrzi da o tome razmisljaju, a neki uzivaju u tome.
(koronarius, 2. januar 2021 11:10)

Automatik ima bolju koordinaciju od svih nas zajedno.

koronarius

pre 3 godine

Ukratko:
Medjugas: u onom trenutku kada je medjac u leru izmedju recimo 4. I 3. brzine das gas do nekih 3-4000 obrtaja, tako da kad prebacis u 3. on te vec ceka na 5000 obrtaja.
Peta - prsti je slozenija tehnika i otprilike podrazumeva da prstima desne noge kocis, a petom dodajes gas i punis obrtaje, tako da kada je proces kocenja zavrsen, auto ima spremne visoke obrtaje i moze da grune u trenutku.

Mita

pre 3 godine

Sve u svemu rasprava je otisla svuda sem u sustinu,a sustina je da Tojota nema nikakav izbor motora za ovaj auto.Cak i Dacija ima bolji izbor motora.

koronarius

pre 3 godine

koja mu je potrosnja takvog saltanja?
(Tika, 03. januar 2021 15:36)
Pa, potrosi sve sto mu sipas. Ali ona brojka na bordu ne prelazi preko 8,5 leti i 9,7 zimi.

Manijak za volanom

pre 3 godine

Ako uzmemo u predpostavku da kimi, mare, janko voze automobile tipa dzeta, megan sedan sa dizelom i šestostepenim menjačem onda njihova percepcija brzine je nešto drugačija. Ako je za njih zadovoljavajuće da pretiču sa 70 na sat u šestoj overdrive brzini u dizelu od cirka sto konja i da ne spuštaju u nižu brzinu onda bi savim bili zadovoljni dok to isto rade u atmosferskom benzincu u Tojota ili Mazdi.

Sonsi

pre 3 godine

Niko se od lazi nije udavio.
Ni sami ne verujete sta pisete.
Strasno vasi testovi sto neko nedavno napisa su reklama
Smehotresna.
Idealno sve imalu koja manica barem mala zamerka

Komadant Ljubo

pre 3 godine

Meni ove dve brojke nisu logične, magistrala (brzine od 60 do 100km/h) i autoput sa klimom na 130km/h. Razlika mora biti veća.
(Komdant Ljubo, 5. januar 2021 07:30)
Ако се агресивније вози, мада никада ми није била већа од 5.7 на магистрали,тако да сам претерао са цифром од 6 литара. Деоницу од Крагујевца до Пријепоља сам стизао и са 5 литара потрошње са нормалном вожњом.
(Nikola, 5. januar 2021 13:16)

Nije sporno tih 5.7. Meni je sporno da ako troši 5.0 - 5.7 na magistrali, od KG do PP nema nigde preko 80km/h, kako na 130km/h sa klimom troši samo 6.5.
I pitanje da li je to potrošnja sa borda računara ili ručno merena, proveravana.

posmatrač

pre 3 godine

Za turbo benzince zaista ne znam koliko troše, pošto još uvek nisam vozio ni jednog, tako da ne znam da li su istiniti navodi nekih od komentatora ovde, ali za tdi dobro znam koliko troši, pošto jedan 1.6 vozim, a nešto manje vozim i jedan drugi 2.0. Muka mi je od ovih lovačkih priča, kako troše 6 litara po gradu (pogotovo ovaj jači). To naravno može, ali samo ako ga vozi ona baba iz Nemačke, nedeljom do crkve. Meni 1.6 tdi po Beogradu troši oko 7,3-7,4 po gradu, i za to znam sigurno, a za ovaj 2.0 tdi, znam samo da troši više, samo što još uvek nisam siguran baš koliko, pošto ga nisam dovoljno vozio po gradu, u cugu, nego je to uvek bio neki miks sa vožnjom van grada. Naravno, ovo se sve odnosi na neki moj stil vožnje, a to znači da uvek vozim opušteno, a ne da bih štedeo. I podrazumeva se, naravno ne po kompjuteru, nego mereno od čepa do čepa, pošto po kompu prikazuje 10% manju potrošnju.

Mita

pre 3 godine

@xxx
Poenta prica da auto mnogo trosi za kakve perfromanse pruza.I valjda svako ima pravo na svoje misljenje ili cemo odmah da pocnemo da se vredjamo?

F31

pre 3 godine

Ivan ZG, 4. januar 2021 10:55
Ne znam šta bih rekao na ovo.. Svojevremeno (2011-12) sam imao duži test Yaris 1.3 Sport, baš taj 1.3 99ks 6MT. To realno ne ide NIKAKO. Stisneš gas, on ništa.. Pri čemu sam tada vozio Fabiju 1.4 16v 100, koja apsolutno nije bog zna šta, ali za taj Yaris je direktno došla sa Le Mana. I sad, ti ovde nama hvalis Turcina sa istim motorom i ko zna koliko težim, kako ne ide loše? Skoro 13 s do stotke?
Ako stvarno misliš to što pišeš, onda nemamo zaista o čemu dalje da diskutujemo, zapravo, nemamo nikakvih dodirnih tačaka po pitanju automobila.
Ako pišeš to što pišeš u okviru radne obaveze, onda je to veoma perfidno i opasno ("Motor pristojno vuče, glatko ubrzava..") i zaslužuje osudu.
Svako dobro.

Mita

pre 3 godine

@dok ne stigne fasada i kanalizacija
Imao sam Korolu 1.6 2014 godiste.Prodao sam je,pa sam uzeo Fokusa 2017 godiste 2.0 tdci sa 150ks.Realno,nebo i zemlja u svemu.Jeste jaci motor,ali i sve ostalo je bolje.Korola u gradu 9,a Fokus 6,5,a da ne pricam koliko bolje ide i kako se vozi Fokus.Korola jedino ima malo veci gepek.

Taraba

pre 3 godine

@(Mita, 6. januar 2021 03:09)

Pa da, to kad uzmes benzinca od pre 10 godina i najnovijeg dizelasa. Recimo 2.0 dizelas od pre 10godina je u bg trosio bez problema 8l na 100km. Danasnji benzinci trose mnogo manje jer je drugacija tehnologija u odnosu na pre 10god. Direktno ubrizgavanje vs multiport itd. Znaci 1.6 moze da trosi u gradu 7, ali moze i 10, zavisi najvise od uslova voznje, ali i od proizvodjaca. Mali turbaci ce trositi manje dok ih ne na nagazis. Razlika u potrosnji je od litar do 3 litar u gradskoj voznji u korist dizela, mnogo faktora je tu u igri.

drvobradi

pre 3 godine

Meni je ovaj auto skroz ok, pogotovo ako bi hibrid uleteo na nekoj akciji. Prethodna Corolla mi je bila u uzem izboru kada sam kupovao auto, da je ne uzmem presudile su 2 stvari: nema 5 vrata i prodavac tj zastupnik je bio uzasno nefleksibilan.
Ovo drugo je prelomilo, auto je bio na nekoj akciji (iz fonda za marketing + beskamatni kredit na 7000), trazio sam da mi samo dodaju zadnje podizace uz doplatu, placam kes bez kredita (idiotski paketi opreme kod Japanaca/Korejaca). Rekose moze, ali onda auto nije na akciji, pa ispade da me zadnji podizaci stakala kostaju 3000 eura. Na ukazivanje nelogicnosti gledali me belo, na kraju digoh ruke i otisao kod drugog proizvodjaca.

nidžo

pre 3 godine

škoda octavia 1,5 tsi 150 konja (+ ja), benzinac
0-100km/h 8,4 sec, 250 nm obrtni momenat
vozim isključivo po gradu (zagreb), oko 7,5/100 km troši.
hvala i doviđenja

Kole

pre 3 godine

@Bora
Taj motor ima mali obrtni momenta i on je spor na preticanju.Ovo drugo je ok,ali kada pretices tu je spor i pomolis se bogu prilikom istog.

Kvarežma

pre 3 godine

Kolika je razlika između registracije 2.0 TDI Oktavije vs 1.5 TSI? Ugrubo oko 200 EUR više za dizelaša, 202-215 dinara više potrošnja na 100km za TSI. Ukratko odluka o kupovini zavisi od kilometraže i ekološke svesti. Lično vagen mi otpada jer se krade, a zbog auta ne želim da gubim san.

Tami

pre 3 godine

@(Mita, 4. januar 2021 10:04)

Sve u svemu ispao si smesan vise puta. Razumem da volis dizel, mala potrosnja, Nm dostupni prakticno uvek itd. Ali nije sve u Nm, nesto je i u obrtajima.

dok ne stigne fasada i kanalizacija

pre 3 godine

@mita... ja neznam sta ti vozis ali stari auris hibrid iz 2017 koji vozim ide odlicno sa 136ks i 344Nm 10.5 do stotke od 80-120 oko 8 sekundi sto je u rangu dizela od 150ks jeste da je max brzina 195kmh ali meni ne treba nikada vise od 180. Prostora dosta a prosek u zadnje 4 godine i skoro
80 000km je 5.2 litre sve ukupno. Vodim evidenciju kroz aplikaciju. Ono sto je najbolja stvar je to sto od 0-50kmh ubrzava za 3 sekunde sto je totalno nenormalno ubrzanje ali posle toga jako uspori ali za startove sa semafora ako je baterija puna i ovi fensi skuteri tesko drze korak. Kvarova nula garancija jos 7 godina na hibridni sistem i bateriju.

Mare

pre 3 godine

@Boki B
E,ako su taksisiti rekli...Nikom od nas ne trebaju reklame.Ljudi su se ovde zalili na potrosnju i na kilavost istog.Dakle,motor.Da je to tako dobar motor,ne bi ga prodavali na vrlo malom broju trzista.Danas kada svi automobili grizu kako idu,a trose 5 ili 6 litara,tvrditi da je super masina,kako da ne.Mozda je to odlican motor u odnosu na Daciju benzinca.Gledajte malo dalje od svog pogleda.

Djole

pre 3 godine

@Aman vise
Svakoga ko kupuje auto pitajte da li bi radijw benzinca ili dizela?Sa robovima brenda se ne vresi raspravljati.
(Kole, 3. januar 2021 15:40)

Ako se kupuje nov automobil, onda može dizel. Ako se kupuje automobil 10 i više godina star onda dizel nikako.Kad dizel počne da se kvari nema tu vise pomoci...

Aman vise

pre 3 godine

@(Kole, 3. januar 2021 15:40)

Benzin, uvek. Jednog dana cu da probam i hibride i elektro, pa cu mozda promeniti misljenje, do tad benzin.

Mare

pre 3 godine

@dok ne stigne fasada i kanalizacija
Nije puno 9-12 litara?Nije puno jedino ako imate platu 2.000 evra ili ako godisnje prelazite 2.000 km.

goran

pre 3 godine

samo kad im vidim ove presvlake za sedista i rukonaslon, prljavi, sugavi na novom automobilu, najjeftinija tkanina, 21. vek je ljudi. inace sam fan tojote, upravo trazim avensis karavan

kole

pre 3 godine

@Karuga
Jel ste Vi Nidžo,pa se javljate ili ste Vi ustvari i Nidžo,i Karuga ko zna sve još ko?To da vozite baš taj auto je kao da ja vozim Ferarija.Hoćete da me ubedite da je TDI posle 100.000 maltene za bacanje?Možda,ali je onda i turbo benzinac koji ustvari Vi vozite takav već posle 50.000 km.Ne bi Vi kupili novu Oktaviju i posle se žalili da je loša,nema šanse.Svi ovde imaju ogromnu sujetu pogotovo ovi koji su kupili novu Tojotu gde su ih ložili da će im auto u gradu da trošiti 7 litara i da je brz kao munja,a on u stvarnosti troši 9 litara,a o brzini neću ni da pričam jer nije vredna ni pomena.Dakle,kao što je neko rekao,novi dizeli ili stari par godina su generalno bolji od benzinca,zato su i skuplji.Ako kupujete starudiju,a prelazite malo,onda je bolji benzinac.Svi sve to znaju i shvataju,sem ovih koji kupe nov auto,pa onda zbog sujte neće da priznaju da su pogrešili.Sve je to ljudski i svi greše,ali da prizna neće niko.

Mita

pre 3 godine

@R2D2
Ne tacno.Dizelasi se vise kupuju u EU u odnosu na benzince,pogotovo u Nemackoj koji su izmislili dizel.I tako ce i biti dok ne budu automobili isli na struju.
Zabranjuju se i dizeli i benzinci,ali trenutno se dizeli vise kupuju.

Kole

pre 3 godine

@Bob
Naravno da moze,ali vi ste malo vozili,pa to ne znate.Da,dizeli zbog duplo veceg obrtnog momenta(bolje vuku iz niskih obrtaja) imaju mnogo bolja medju ubrzanja.Ako ne verujete probajte,pa cete videti.Uzmite ovu Korolu i recimo Megana 1.5 tdci (130 ks),pa cete koliko je laksa voznja sa Meganom.

Zoki

pre 3 godine

@posmatrac
Ne znam za Oktaviju,mozda je tako kod Oktavije.Meni su Pezo i Golf trosili 6 u gradu,a A4 nikad preko 7 u gradu.Doduse,Audi i VW su bolji automobili od Skode :)

Mita

pre 3 godine

@dok ne stigne fasada i kanalizacija
Potrosnja u gradu nije ista jer dizelasi trose 5-6 litara,eventualno 7 neki 2.0,a benzinci bar 9 i to 1.6,dakle maltene duplo.Benzinci 2.0 trose od 11,pa na vise.Kako je to slicno?Maksimanle brzine i ubrzanje do 100 jesu priblizno slicni,ali ubrzanja na preticanju su mnogo veca kod dizelasa jer svi imaju bar duplo veci obrtni moment.Cista fizika i matematika.
A,da ne pricam sto dizelasi prelaze 3x vise kilometara do generalke...
Generalno svi i kupuju vise dizelase.

Mile

pre 3 godine

@bora
Ako niste znali za preticanje je najvazniji obrtni moment,a njega svi dizeli imaju duplo vise od benzinca.Znaci samo gas i pretice se.Jel tako lakse i brze ili saltati na dole,pa pun gas,pa sta nam Bog da?

Zoki

pre 3 godine

@(posmatrač, 20. januar 2021 15:14)
Dobra je ta lovačka priča,ali budimo realni.Vi očigledno vozite dizela koji je prešao milion kilometara,pa shodno tome troši malo više ili ste ustvari fan benzinca,mada je to sve nebitno.Niste napisali ni koji je auto u pitanju da ste iole ozbiljni.Ja sam vozio Pežo 307 1.6 tdi i Golfa 6 1.6 tdi i oba su trošila u gradu (od čepa do čepa) oko 6 litara,na putu 5.Takođe sam vozio i Audi A4 2.0 tdi i on je u gradu trošio oko 7 da ga voziš kao Šumaher.Dakle,toliko troše prosečni dizelaši 1.6 ili 2.0 i to će vam reći svako ko vozi dizel.Turbo benzince nisam vozio,ali sam čuo od drugara da ako se voze normalno da troše oko 9 litara,ovi 1.6.Imao sam benzinca Astru 1.6 i on je u gradu trošio 10 litara,kao i svaki drugi atmosferski benzinac te kubikaže,eventualno možda 9.Dakle pričam o normalnoj vožnji,a ne o vožnji u petoj ili šestoj 50 km/h i to je otprilike prosečna potrošnja.Svi ovde kupuju više dizele jer se svaki dizel lakše proda i to je jasno kao dan,jedino što moramo da slušamo komentare isfrustriranih i sujetnih ljudi,koji ne trpe normalnu kritiku.Sve u svemu,najbolji su novi ili dizeli stari par godina,a ne ove starudije i oni se jedino se isplate ako prelazite bar 20.000 km jer tada ušteda pokrpi kvarove.Ako vozite manje,a vozite starudiju,onda je naravno bolji benzinac i to je sva mudrolija ove teme...

miloš

pre 3 godine

@kole
Znači poredimo neki izmišljeni dizel koji troši u proseku 4 litre i nekog, ko zna kog, benzinca koji troši 11 u proseku. Super

vicse_lemi

pre 3 godine

Vozim ovaj automobil i zakljucak je: neverovatno udoban, siguran, prostran, uzasno trom (pod uslovom da ne menjate brzine kao na reliju), a potrosnja je oko 8l po gradu (normalna voznja), nesto malo manje na otvorenom. Vozio sam kao zamenski, isti ovaj automobil sa automatskim menjacem (levi podizaci prozora su crkli posle 10 dana na mom automobilu, toliko o Toyota-i?!), po meni mnogo bolja varijanta, sa neznatno vecom potrosnjom.

Karuga

pre 3 godine

@ Kvarežma
Razlika izmedju 1.5TSI od 110kw i 2.0TDI 85kw je skoro €1,500 a za 2.0TDI od isto 110kw treba da doplatis skoro €3,000

@kole
Taj koji ide do stotke 8.7 i trosi 6l po gradu je klotara sa DSG menjacem koja nema airbagove za kolena niti bocne zavese. U nekoj pristojnoj opremi sa velikim felnama i da ne gasis klimu, radio leti ti ide potrosnja 7.5 bez polemike. Zimi ti trosi preko 8. A to ubraznje ti traje prvih 60,000km posle popusta kompresija i vec na 100,000 auto ti je znatno sporiji. Kako znam? Pa zato sto vozim taj 2.0 TDI od 150 konja sa automatikom i tacno kako predjeni kilometri na satu odmicu auto postaje sve manje startniji.

hmm

pre 3 godine

@Alex
Deceniju i po sam vozio dva Toyotina 2.0 d4d i u gradu nikada nijedan nije prešao 7,2 l/100km. Više ne vozim te automobile (ne zato što su bili loši, već sam prešao na hibrid) i nemam baš nikakvu potrebu da ovde iznosim netačne podatke.

Mita

pre 3 godine

@Milan
Hibridi nestaju i oni su prelazno resenje koje ne valja,,a da ne pricam o kancerogenim baterijama.Auto na struju,ok,ali hibrid...I ovde pricamo o atmosferkom benzincu.U ovoj koroli izbor motora je nula i to je svima jasno.Ali,sujeta je najgora osobina i ko god je pogresio sa ovim motorom,toga je svestan,ali zbog sujete nece da prizna.

Mile

pre 3 godine

Ne znam čoveka koji je vozio dizel,a da je prešao na benzinca,a znam gomilu ljudi koji su posle benzinca prešli na dizel i niko se nije vratio na benzinca.Pogledajte prodaju bilo kog auta i odmah ćete shvatiti koliko se dizelaši više kupuju i lakše prodaju.Motori iste kubikaže,dizelaši i benzinci imaju približno iste brzine u ubrzanja do 100,ali caka je u obrtnom momentu.Dizelaši mnogo lakše pretiču jer svi imaju duplo veći obrtni moment i to je jasno kao dan.Dakle,kada pretičete sa dizelašem samo dodate gas i gotova stvar,ne morate da vraćate brzine.Dizelaši bolje pretiču,a troše maltene duplo manje,pa stvarno ne znam šta je bolje.Što se tiče zagađenja to je maltene isto.Hibridi su prelazno rešenje koje u suštini ne znače ništa.Jedino pravo rešenje u smislu zagađenja su vozila na struju.Problem je samo što su ljudi sujetni,pa lažu na prvom mestu samog sebe.Ako im je lepo da plaćaju duplo više para na pumpi,a pritom mole Boga kada pretiču i to im se sviđa,onda ok i neka uživaju u toj divoti.Ja nisam toliki mazohista i niko nije,ali priznati grešku je teže nego maltretirati samog sebe...

Mare

pre 3 godine

@Bob
Jel ste Vi ikada vozili neki auto kada imate takav stav.Pa,naravno da je brze.Kako su ljudi tvrdoglavi,neverovatno,cak kada i grese.

Kiza

pre 3 godine

@Ime nije vazno
Ne mogu ljudi da podnesu da nesto placaju duplo skuplje,a pritom su im masine sporije i traju tri puta krace.Ali,ok ko je srecan sto placa 1500 dinara 100 km,a moze 700,ok neka uziva,ali nek ne zamajava druge.

kole

pre 3 godine

@bora
Znam da Boro tebi nije lako i razumem tvoju frustraciju.Nije lako placati 100 km 1500 dinara,a mozes 600,a pri tom ti je auto tezi za voznju jer moras vredno da saltas i naravno treba ti vecnost na obilazenju....Nije ti lako.Skroz te razumem.

Mita

pre 3 godine

@bora
E,noj boro,nisi ti seo u auto bolji od juga kada očigledno nemaš pojma automobilima.Proveri ubrzanja od 80 km/h do 120 km/h sa približno istih snaga dizela i benzinca,pa ćeš shvatiti čudesnu moć obrtnog momenta,što je za tebe Špansko selo.Uzivaj kada te deru pumpadžije i majstori..

kole

pre 3 godine

@nidžo
Škoda Oktavia 2.0 TDI 150 konja.
0-100 8,7 sekundi, 340 obrtni moment.
Max brzina 228 km/h.Potrošnja u gradu prosek 6 litara.
Sve u svemu auto ti samo sprinta bolje do 100 za 0,3 stotinke.
Dizel troši 1,5 litar manje,o obrtnom momentu neću di pričam jer je dosta veći kod dizela,dakle preticanje duplo brže,a o trajanju turbo benzinca i turbo dizela je glupo i pričati jer dizelaši prelaze bar 3x veću kilometražu.Dakle,hvala i doviđenja.
Pozdrav.

Nikola

pre 3 godine

Meni ove dve brojke nisu logične, magistrala (brzine od 60 do 100km/h) i autoput sa klimom na 130km/h. Razlika mora biti veća.
(Komdant Ljubo, 5. januar 2021 07:30)
Ако се агресивније вози, мада никада ми није била већа од 5.7 на магистрали,тако да сам претерао са цифром од 6 литара. Деоницу од Крагујевца до Пријепоља сам стизао и са 5 литара потрошње са нормалном вожњом.

Mita

pre 3 godine

Dobra vam je prica za potrosnju i za elsticnost.Ovaj motor je toliko trom da mu treba vecnost za preticanje,a motor u gradu trosi 9 litara.Imam ovaj auto.Uzeo sam ga novog i na zalost vozim ga sve manje zbog potrosnje.Placem na pumpi.Ali,sta je tu je,greska se placa.A,tek ovaj hibrid za preko 20.000 je tek sou.Ko ce to tek da kupi.Najveca greska Korole je nedostatak dizela.Zato je u Evropi nema nigde,bas kao i Sivika.

Transformer

pre 3 godine

Citajuci tekst pomislih da je Majbah:) Spartanski ruzni enterijer i 1.6 atmo motor koji samo moze na plac da tjera i zbog potrosnje i zbog performansi. Kad vidim da neko vozi Toyotu, pa jos sa osnovnin atmo motorom, uvijek pomislim kako kupuje gaće koje žuljaju jer su 1euro jeftinije:)

Ajme

pre 3 godine

Ovaj auto je opasno ruzan unutra. Spolja moze i da prodje. Ali opsti utisak je da za ovo na bih dao vise od 15 hiljada.
26400 je bmw 116i koji izgleda kao spejs satl spolja i iznutra.

b1321

pre 3 godine

Dajte malo objektivnosti! Jeste motor neuništiv, ali govoriti o nekom višku snage za preticanje, a ne pomenuti da da bi se to ikakve snage došlo mora da se spusti jedna do dve brzine, je smešno. Motor koji se nudi samo na tržištima u razvoju, čak se nije nudio ni u prošloj generaciji Aurisa u "normalnim" državama.
Sve govorim iz iskustva, tako da Toyotobotovi mogu da me zaobiđu!

cigo

pre 3 godine

Ovo nevalja ništa. Moj auto (neću da kažem koji) sa 270.000 km pravih ide bolje od ovog novog. Troši 5 litara kada je puno saobraćaja. Vuče ko vo od 1500 u drugoj. Izvadio sam DPF i katalizator. Sada dobro vuče. A plato sam ga 3.000.
Nikad neču da vozim japansko smeće.

Miki

pre 3 godine

Nesumnjivo dobar i kvalitetan auto.Verovatno pouzdaniji od Nemackih proizvodjaca.Ipak mislim da mu je jedina mana slaba paleta motora.Ovaj 1.6 cini se nekako slab.Bila bi prava mera neki 1.8 ili 2.0 motor.Ili da taj od 1.6 ima bar 160ks

C i n i k

pre 3 godine

Nije skupa corolla 15.000 je sasvim ok cena, pristupacna je cena, ali ja nsm nkd mogao da svarim tu japansku filosofiju pravljenja auta, svako naravno kupuje sta hoce za svoje pare samo primecujem da japanci nisu mnogo odmakli od 70.godina proslog veka, narocito kad je enterijer u pitanju..

pop

pre 3 godine

imam ovaj auto kao sluzbeni. sa dosta otvorene voznje prosek potrosnje mu je 8.5 litara. apsolutno smo svi u shoku. dobro ne bas svi, samo oni koji su ga birali.. nesumnjivo je to dobar auto, za sluzbeni moze da mu se oprosti svaka mana, nisu velike, ali za licnu kupovinu, osim ako niste bas taj pofil vozaca i ako nije u pitanju neka ekstra akcija, tesko da moze do masovne prodaje.. ide on dobro, kad drugi sipa horivo pa drzis papucicu na 3/4. al nije to poenta, naporna je to voznja.

Dior

pre 3 godine

@b1321 Džaba to ovde pišeš. 90% ljudi sa ovog portala se lože da kupe novi auto sa "neuništivim" motorom za do 10000 evra sa ful opremom koji je bolji od Audija Mercedesa i BMWa. Samo benzinac atmosferac 1.6, to se ne kvari nikad. Kakav 3.0 tdi ili tfsi, ništa to ne valja, te turbo, te se kvari...

fensi_lik_vracar

pre 3 godine

@Trosi 7 na 130/kmh... megan trosi 4 l.... pametnom dosta
(fensi_lik_vracar, 1. januar 2021 16:20)

Ne valja ti taj Megan. Moj trosi 1 litru na 130 (nizbrdo).
(Baronisanje, 01. januar 2021 17:46)
Probaj jednom megana ... izadji iz tog punta 1998...

auu

pre 3 godine

Kvalitetan auyo, kvalitetan motor ,jednostavan i nezahtevan za odrzavanje.
Ali isto tako, 1.0 tsi je komforniji za voznju od ovog i to neosporivo.
Jedina prednost atmosferca je zvuk na 6 000 obrtaja do kojih skoro pa moras da se priblizis ako ides uzbrdo. Kod turbo motora (nevezano za tip goriva) to sve ide komfornije uz manje buke i napetosti.
Svako ima svoje misljenje i potrebe i to stoji.
Meni licno vise odgovaraju turbo motori jer vozim atmosferca od 110ks privatno i 1.5dci od 75ks sluzbeno. I zadovoljniji sam dizelasem. Ne zelim da mi motor ide u crveno kad idem uzbrdo ili kada zelim da preticem.

Dejan

pre 3 godine

Potrosnja ovog automobila je preko 8l u gradu, realno 8.5l.
Nedostaje mu snage definitivno, naročito vozačima koji su vozili savremene dizele.
Prednost je što nije komplikovan i ima dovoljno mesta u kabini.
Razmišljao sam o kupovini Korole od 5 god., ali sam se ipak odlučio za nemačkog dizela.

C i n i k

pre 3 godine

I niste naveli jednu veoma vaznu stvar! Ne primaju vise uplate, vec samo raspordaju vozila sa lagera, zato sto izlazi restajling, koji nece imati taj motor, vec trocilindricni turbo, mislim, ako sam ih dobro razumeo, od 1.5ccm! A to vise nije to!
(rani, 01. januar 2021 16:32)

Nzn sto mislite da 3 cilindarski motor nije dobar?
Npr onaj toyota/daihatsu 3.cilindraski iz Pezoa 107, tj Aigoa ili C1 se pokazao do sada u exploataciji vec decenijama umazad, izvanrednim, takodje Hyundai 1.5 crdi sa 3 cilindra, tako da po meni, ntrba sumnjati u te motore, to su proverena resenja..

Kole

pre 3 godine

@Bora
Taj motor ima mali obrtni momenta i on je spor na preticanju.Ovo drugo je ok,ali kada pretices tu je spor i pomolis se bogu prilikom istog.

spartanac

pre 3 godine

Kao vozač tojote auris black edition razočaran sam izgledom unutrašnjosti nove tojote corole.Izrada I funkcionalnost korak unazad u odnosu Na auris 2018,nabudzeni displej ispred vozača kičerica.Tojota može mnogo kvalitetnije.Cena za tojotu od 25000 eura sramota.Pogledajte šta nudi konkurencija za taj novac. Kao brend kvalitetni vozljivi udovi.Pozdrav svima izneo sam moje malo zapazanje

mile

pre 3 godine

@Sofija
Tek ovi što mrze Nemce a pale se na Japance nisu realni,pogotovo što 90% tih paljevina čak ni ne vozi Japance nego su negde nešto pročitali.

Kole

pre 3 godine

Ovde pricamo o ovom motoru,vise nego o autu.Dakle auto je ok,a motor je zastareo,trosadzija i spor.I to je svima jasno sem Tojota botovima.

C i n i k

pre 3 godine

moja ne troši vise od 6 l. Otvoreni put je 5.8-5.9 a po gradu redko vozim, ali više od 6.1 nisam nikad imao. Da bi dobio 8 l možda samo u BG, kotrljanje preko brankovog.
(ja, 90210, 01. januar 2021 20:36

1.6 benzinac sa 132 KS ti trosi 6.1 u Bgd?!
Nzn sto su uopste izmisljali diesel motore...

Mare

pre 3 godine

@Boki B
E,ako su taksisiti rekli...Nikom od nas ne trebaju reklame.Ljudi su se ovde zalili na potrosnju i na kilavost istog.Dakle,motor.Da je to tako dobar motor,ne bi ga prodavali na vrlo malom broju trzista.Danas kada svi automobili grizu kako idu,a trose 5 ili 6 litara,tvrditi da je super masina,kako da ne.Mozda je to odlican motor u odnosu na Daciju benzinca.Gledajte malo dalje od svog pogleda.

ja, 90210

pre 3 godine

moja ne troši vise od 6 l. Otvoreni put je 5.8-5.9 a po gradu redko vozim, ali više od 6.1 nisam nikad imao. Da bi dobio 8 l možda samo u BG, kotrljanje preko brankovog.

Mile

pre 3 godine

Ne znam čoveka koji je vozio dizel,a da je prešao na benzinca,a znam gomilu ljudi koji su posle benzinca prešli na dizel i niko se nije vratio na benzinca.Pogledajte prodaju bilo kog auta i odmah ćete shvatiti koliko se dizelaši više kupuju i lakše prodaju.Motori iste kubikaže,dizelaši i benzinci imaju približno iste brzine u ubrzanja do 100,ali caka je u obrtnom momentu.Dizelaši mnogo lakše pretiču jer svi imaju duplo veći obrtni moment i to je jasno kao dan.Dakle,kada pretičete sa dizelašem samo dodate gas i gotova stvar,ne morate da vraćate brzine.Dizelaši bolje pretiču,a troše maltene duplo manje,pa stvarno ne znam šta je bolje.Što se tiče zagađenja to je maltene isto.Hibridi su prelazno rešenje koje u suštini ne znače ništa.Jedino pravo rešenje u smislu zagađenja su vozila na struju.Problem je samo što su ljudi sujetni,pa lažu na prvom mestu samog sebe.Ako im je lepo da plaćaju duplo više para na pumpi,a pritom mole Boga kada pretiču i to im se sviđa,onda ok i neka uživaju u toj divoti.Ja nisam toliki mazohista i niko nije,ali priznati grešku je teže nego maltretirati samog sebe...

Guliver

pre 3 godine

Za razliku od turbo dizela koji ide dobro i kada ga vozi curica pocetnica, atmo benzinac zahteva odredjena vozacka umeca i dobru koordinaciju obe noge sa desnom rukom. Ako je to ispunjeno, auto se sadvim lepo vozi. E sad, neke vozace mrzi da o tome razmisljaju, a neki uzivaju u tome.
(koronarius, 2. januar 2021 11:10)

Automatik ima bolju koordinaciju od svih nas zajedno.

Ivan ZG

pre 3 godine

Nisam vozio ovu zadnju generaciju Corole, ali sam vozio prošlu i oduševila me.
Čak je i motor bio najmanji 1,3 sa 100 KS. Motor pristojno vuče, glatko ubrzava i nevjerojatno je tih sve do najviših okretaja, a i tada je buka vrlo umjerena i ugodna. Vibracija nikakvih nema kao da vozite šestocindarski motor. Savršeno izbalansiran.
Još ugodnije iznenađenje je bio potpuni izostanak buke iz podvozja. Prolazak preko manjih i srednjih rupa i šahtova se ne osjeti niti ne čuje!? Tek preko izrazito velikih rupa se čuje vrlo prigušen zvuk i kao u daljini. Auto se minimalno zatrese u odnosu na 90% drugih preko istih graba i rupa.
Potrošnja se kretala od 5 litara po sporednim cestma izvan grada do 7,5 u gradu. Potrošnja na autocesti je vrlo umjerena i kreće se od 6-7 za brzine oko 120-140, a ujedno tiha i ugodna.
Ubrzanje je na razini 12-13 sekundi do 100, ali u vožnji djeluje puno poletnija i vrlo laku ju je voziti. Unutra je vrlo komforna i na stražnjim sjedalima, ali je prepuna sjajne plastike koja djeluje dosta jeftino.
Sve u svemu, po meni, jedan jako ugodan auto za obitelj čak i sa tim malim motorom.
Ovi koji bi pretjecali šlepere prije zavoja neka bolje kupe Maserati. Ili nešto jače.

Boki

pre 3 godine

Super automobil za skromnog nenapadnog vozaca, za od tacke A do tacke B a imate i kvalitetan automobil. Po meni pored Oktavie i Corole ostali nemaju sta da traze u ovoj klasi. Nisu ni blizu.

katalozi i cenovnici ...

pre 3 godine

Mogli ste reći i da paket opreme sa LED farovima košta 24.750 € i/ili da osam redovnih servisa za 120 kkm košta 1.413 € (ako filter klime po planu održavanja menjate tek svake dve godine) i/ili da zimski alu set sa gumama BRIDGESTONE 225/45 R17 91H LM005 BLIZZAK košta 1622 €.

Mile

pre 3 godine

@bora
Ako niste znali za preticanje je najvazniji obrtni moment,a njega svi dizeli imaju duplo vise od benzinca.Znaci samo gas i pretice se.Jel tako lakse i brze ili saltati na dole,pa pun gas,pa sta nam Bog da?

matori

pre 3 godine

vidim dole dosta njih se žali na slab motor, a ima 132 KS.
narode, pa to je atmosferski benzinac...
to treba znati voziti i nema problema. to nije turbo motor ( nebitno benzin ili dizel). kada naučite da vozite, nećete imati problema sa preticanjem ili uzbrdo. vozio sam i slabije atmo benzince 20 godina, a i sad imam Punto, pa se brže počnem uz brdo od jačih automobila. vozim ja i dva turbo dizela, ali to se drugačije vozi...
a potrošnju neću da komentarišem...

ciga

pre 3 godine

@Miki
Tvoj komentar pokazuje svu apsurdnost ovdašnjih komentara.Ti pretpostavljaš da je ona bolja,znači NE ZNAŠ da li je to tako?Pretpostavljaš da je taj motor slab što znači da NE ZNAŠ da li je tako ? I sve ostalo su ti pretpostavke,ali ti na svoje očito NEZNANJE koje i sam priznaješ dobijaš pluseve.Znači od ljudi koji takoše NE ZNAJU,ali pretpostavljaju i na osnovu toga nešto komentarišu,sve u stilu susjeda Ivana iz ZG.E tugo tugo

jaretina, doneti zakon: vozač sa skinutim DPF = ubistvo sa predumišljajem; skidač DPF = saučesnik u ubistvu

pre 3 godine

Dakle auto je ok,a motor je zastareo,trosadzija i spor.I to je svima jasno sem Tojota botovima.
(Kole, 02. januar 2021 18:06)

mislim da me niko me može svrstati u tojota botove na osnovu prethodnih komentara. stoga ću ti reći sledeće:

ovaj motor će te odlično služiti i uvek odvesti gde treba. ne sipaju svi za jednu crvenu i ne voze do 1600rpm. neki od kola hoće pouzdanost i da im porodica preživi u slučaju najgoreg. nismo baš svi radnici za 300€, jbg.

ono što si mogao napisati je da su fosilni motori zastareli i da umesto ovoga treba uzeti EV, sa tim bih se složio.

koronarius

pre 3 godine

Ukratko:
Medjugas: u onom trenutku kada je medjac u leru izmedju recimo 4. I 3. brzine das gas do nekih 3-4000 obrtaja, tako da kad prebacis u 3. on te vec ceka na 5000 obrtaja.
Peta - prsti je slozenija tehnika i otprilike podrazumeva da prstima desne noge kocis, a petom dodajes gas i punis obrtaje, tako da kada je proces kocenja zavrsen, auto ima spremne visoke obrtaje i moze da grune u trenutku.

superhik

pre 3 godine

Najveci oroblem je prostor za osobe koje su vec od 180cm. Ja imam 205cm i nikako nisam mogao ni teoretski da se ubacim u auto i odustao sam od kupovine. Japanci generalno prave automobile za ljude max 180cm i to je to. Za ljude malo vise ostaju evropska vozila.

kole

pre 3 godine

@nidžo
Škoda Oktavia 2.0 TDI 150 konja.
0-100 8,7 sekundi, 340 obrtni moment.
Max brzina 228 km/h.Potrošnja u gradu prosek 6 litara.
Sve u svemu auto ti samo sprinta bolje do 100 za 0,3 stotinke.
Dizel troši 1,5 litar manje,o obrtnom momentu neću di pričam jer je dosta veći kod dizela,dakle preticanje duplo brže,a o trajanju turbo benzinca i turbo dizela je glupo i pričati jer dizelaši prelaze bar 3x veću kilometražu.Dakle,hvala i doviđenja.
Pozdrav.

Mita

pre 3 godine

@no name
Nisam ocekivao 4 litre,ali ni 9.Potrosnja ajde,ali preticanje je katastrofa.Ovo samo pricam da ostali ne bi pogresili,kao ja.Svaki normalan auto novinar ce vam reci da izbor motora za ovaj auto su uzas.A,raspravljati se sa ljudima koji su robovi brenda je beskorisno....

Mita

pre 3 godine

@dok ne stigne fasada i kanalizacija
Potrosnja u gradu nije ista jer dizelasi trose 5-6 litara,eventualno 7 neki 2.0,a benzinci bar 9 i to 1.6,dakle maltene duplo.Benzinci 2.0 trose od 11,pa na vise.Kako je to slicno?Maksimanle brzine i ubrzanje do 100 jesu priblizno slicni,ali ubrzanja na preticanju su mnogo veca kod dizelasa jer svi imaju bar duplo veci obrtni moment.Cista fizika i matematika.
A,da ne pricam sto dizelasi prelaze 3x vise kilometara do generalke...
Generalno svi i kupuju vise dizelase.

Mita

pre 3 godine

@Jaretina
Ako mi je ista jasno sta ste napisali.Ne razumem tu frustraciju,ako neko kaze sta misli.I kakvi ispucani airbegovi?Ovaj motor je zastareo i ne koristi ga skoro niko sem u ovakvim autima za siromasna trzista.Pricam o motoru,a auto je ok.Dakle motor je zastareo,spor i neekonomican.I to je svima jasno,sem onima koji vide samo brend i nista vise.

profesor

pre 3 godine

Kakvi pojedini komentari ? Jedan place zbog potrosnje ,drugome 132ks malo ,treci se zali na tromost auta ? Pa sta vi ljudi uopste vozite ,zverine od najmanje 200 ks koje trose 5 litara ? Verovatno su dosta vas profesionalci ,probni vozaci ,vozite po pistama ,na trkama ,sta vec ? Za mene licno ,ovo je odlican porodicni auto ,pre svega pouzdan ,udoban sa kojim cete imati najmanje problema i koji ce vas posle niza godina kada sve saberete najmanje kostati.

Petar

pre 3 godine

Mislim da na ovom modelu, toliko hvaljena japanska preciznost izrade i kvalitet prosto nije na tom nivou.Gledao sam ovaj auto kada je dosao u salone, ali preciznost izrade je daleko od japanske.Materijal poda pozadi je tako bio lose postavljen da je na prost dodir ruke bio kao da je montiran u nekoj maloj srpskoj radionici.Unutrasnjost sa tim montiranim ekranom je vrlo neispirativna, ali ovaj auto i nije napravljen da vam se dopadne nego verovatno da izveze mnogo kilometara, a da vam ne izvuce previse novca na servise i odrzavanje.Dakle ovo je neka vrsta radnika koji ne kosta previse, a radi dosta i obavlja pouzdano prevoz za koji je i napravljen.Ne trazite ovde zavodljivost, uzbudjenje i sl.

qwertz

pre 3 godine

A šta će nama na ovim prostorima sa platama od 300-400 evra uopšte i jači motor od ovog. Ovaj motor je sasvim dovoljan za normalnu vožnju, kad treba ume lepo i da povuče, samo treba znati menjati brzine, ništa više. Nema skupih kvarova, idealan auto za Srbina. O izgledu mislim da ne treba komentarisati jer su ukusi različiti, nekom se svidja a nekom ne. Meni iskreno ovaj auto uopste ne izgleda ružno, sasvim normalan izgled.

Mita

pre 3 godine

Sve u svemu rasprava je otisla svuda sem u sustinu,a sustina je da Tojota nema nikakav izbor motora za ovaj auto.Cak i Dacija ima bolji izbor motora.

Mita

pre 3 godine

@Milan
Hibridi nestaju i oni su prelazno resenje koje ne valja,,a da ne pricam o kancerogenim baterijama.Auto na struju,ok,ali hibrid...I ovde pricamo o atmosferkom benzincu.U ovoj koroli izbor motora je nula i to je svima jasno.Ali,sujeta je najgora osobina i ko god je pogresio sa ovim motorom,toga je svestan,ali zbog sujete nece da prizna.

Baronisanje

pre 3 godine

Trosi 7 na 130/kmh... megan trosi 4 l.... pametnom dosta
(fensi_lik_vracar, 1. januar 2021 16:20)

Ne valja ti taj Megan. Moj trosi 1 litru na 130 (nizbrdo).

profa

pre 3 godine

Meni su ti atmo benzinci skroz ok varijanta...
I ja mislim da je realno 9 litara grad,dizel je 7 realno za neku manju kubikazu...sa manjom cenom benzina u odnosu na dizel i trenutnom cenom dođemo do cifre od 190 dinara razlike,da kažemo 200 DIN...
Razlika je ista i na auto putu...dizel 6 benzin 8 na 130...
Sve u svemu na 10 hkm razlika je 20000 DIN a održavanje mnogo jeftinije i potencijalni kvarovi mnogo manji na strani benzina...a tehnicki od jula posebna priča...
O samom osecaju vožnje i izostanku buke da ne pričam...kako izgleda šaltati na 5-6000 rpm kad imas želju...neprocenljivo...samo mora se znati kako sa menjacem i gasom...
Sve sam vozio i mislim da je atmo benzin dobitna kombinacija trenutno...

Putnik

pre 3 godine

Na YouTube-u ima mnogo putopisa iz celog sveta. Odete, pogledate i uverite se da je u Severnoj, Juznoj i Centralnoj Americi, Aziji, Africi najcesci auto na ulicama Toyota. U Iranu je Pezo najzastupljeniji ali iz drugih razloga. (Spiclov, 1. januar 2021 17:00)

Sumnjam da su u tim drzavama cene goriva kao kod nas npr. 150 dinara za litru goriva.

xxx

pre 3 godine

@Pop
Vi izgleda ne znate vozite. Imam ovaj model od marta 2019, 75 % pređeno u gradskoj vožnji, potrošnja ravno 7, 0 l. Da mogu, uz ovaj komentar bi prikačio sliku table. Oduševljen sam potrošnjom jer je prethodna Corolla sa 1.4 97 ks trošila kombinovano 8,3.

jaretina, doneti zakon: vozač sa skinutim DPF = ubistvo sa predumišljajem; skidač DPF = saučesnik u ubistvu

pre 3 godine

Realno,kako moze ljudi da vole auto koji trosi 9 litara u gradu,a treba mu vecnost da obidje nekog?
(Mita, 02. januar 2021 13:56)

ah vi vozači leševa do 1600 rpm sa sindromom traktorska noga i jedna crvena.

a kako ti možeš da sedneš u nešto gde su svi airbags ispucani a lampica za iste isključena sa table? zašto mrziš sebe i svoju porodicu?

Mita

pre 3 godine

@R2D2
Ne tacno.Dizelasi se vise kupuju u EU u odnosu na benzince,pogotovo u Nemackoj koji su izmislili dizel.I tako ce i biti dok ne budu automobili isli na struju.
Zabranjuju se i dizeli i benzinci,ali trenutno se dizeli vise kupuju.

qwertz

pre 3 godine

Trosi 7 na 130/kmh... megan trosi 4 l.... pametnom dosta
(fensi_lik_vracar, 1. januar 2021 16:20)

Ma taj megan proizvodi gorivo, svaki drugi dan ideš na NIS da im prodaš gorivo..

koronarius

pre 3 godine

Za razliku od turbo dizela koji ide dobro i kada ga vozi curica pocetnica, atmo benzinac zahteva odredjena vozacka umeca i dobru koordinaciju obe noge sa desnom rukom. Ako je to ispunjeno, auto se sadvim lepo vozi. E sad, neke vozace mrzi da o tome razmisljaju, a neki uzivaju u tome.

Sofija

pre 3 godine

Moj komšija kaže "Njemačko auto je Njemačko"... i tu je kraj svim pričama o drugim automobilima.Tako i ovde, ovi što mrze Japance stvarno nisu realni.Šta prosečan Srbin očekuje od automobila je veliko pitanje kada mnogi još ne znaju da postoje klase automobila i da nije logično upoređivati automobile različiti klasa i cenovnog ranga.Evo primera iz boksa gde posroje kategorije: laka,pero laka, srednja,teška,super teška...možda će sada nekima biti jasnine ali za većinu sumnjam.

Zoki

pre 3 godine

@(posmatrač, 20. januar 2021 15:14)
Dobra je ta lovačka priča,ali budimo realni.Vi očigledno vozite dizela koji je prešao milion kilometara,pa shodno tome troši malo više ili ste ustvari fan benzinca,mada je to sve nebitno.Niste napisali ni koji je auto u pitanju da ste iole ozbiljni.Ja sam vozio Pežo 307 1.6 tdi i Golfa 6 1.6 tdi i oba su trošila u gradu (od čepa do čepa) oko 6 litara,na putu 5.Takođe sam vozio i Audi A4 2.0 tdi i on je u gradu trošio oko 7 da ga voziš kao Šumaher.Dakle,toliko troše prosečni dizelaši 1.6 ili 2.0 i to će vam reći svako ko vozi dizel.Turbo benzince nisam vozio,ali sam čuo od drugara da ako se voze normalno da troše oko 9 litara,ovi 1.6.Imao sam benzinca Astru 1.6 i on je u gradu trošio 10 litara,kao i svaki drugi atmosferski benzinac te kubikaže,eventualno možda 9.Dakle pričam o normalnoj vožnji,a ne o vožnji u petoj ili šestoj 50 km/h i to je otprilike prosečna potrošnja.Svi ovde kupuju više dizele jer se svaki dizel lakše proda i to je jasno kao dan,jedino što moramo da slušamo komentare isfrustriranih i sujetnih ljudi,koji ne trpe normalnu kritiku.Sve u svemu,najbolji su novi ili dizeli stari par godina,a ne ove starudije i oni se jedino se isplate ako prelazite bar 20.000 km jer tada ušteda pokrpi kvarove.Ako vozite manje,a vozite starudiju,onda je naravno bolji benzinac i to je sva mudrolija ove teme...

Zoki

pre 3 godine

@posmatrac
Ne znam za Oktaviju,mozda je tako kod Oktavije.Meni su Pezo i Golf trosili 6 u gradu,a A4 nikad preko 7 u gradu.Doduse,Audi i VW su bolji automobili od Skode :)

ime

pre 3 godine

Istina je da trosi 9l u gradu.
Imam Aurisa 2015. sa istim motorom.
Jedina obaveza prema autu je godisnji servis i zamena guma 2x godisnje. Meni je to najvaznije.
Naravno, pored izgleda i kvaliteta, a Auris je top!
U najjacoj opremi...

Tehnicar

pre 3 godine

U Oktobru sam kupio isti ovakav auto u Toyoti Čačak. Iako pre toga nisam ni seo u Toyotu a kamoli vozio istu, sa autom sam više nego zadovoljan. Lepo ide i u gradu i na otvorenom putu, motor mu se ne čuje pri radu, a spolja izgleda prelepo. Potrošnja očekivana za tu kubikazu 7.1L kombimovano. Za te pare (plaćen 18500) svaka preporuka...

dex

pre 3 godine

Kada sam kupovao auto na prolece 2019 tad se pojavila i Korola.Hecbek je lepsi i turbak je a ovaj sedan je atmosferac i ako se ne varam proizvodi se u Brazilu sto mozda i znaci da je jefiniji.Kakav je ne znam ali trend sedan vozila je uzdrman barem u EU i nije mi se svidela unutrasnjost auta ali o ukusima ne treba polemisati.

EZeljko

pre 3 godine

Corolla 2003, 320,000km. Prosecna potrosnja leti oko 8L kombinovano, zimi malo vise, blizu 9l. Motor 1.8L, 4 cil. 129ks. Hteo da je vozim do 500,000. Nazalost doziveo udes i nije bilo isplativo popravljati. Nije trosila ni gram ulja. Sipao sintetiku samo. Nikada nista radio nisam osim zamenu startera 2X. I redovno odrzavanje. Automatic nikad ulje u menjacu zamenjeno nije. Svecice jednom na 180,000. Jednom Toyota. Uvek Toyota. Nikad me ostavila nije.

katalozi i cenovnici ...

pre 3 godine

"Godinama vozim klasicni benzinac bez turbo punjaca i prezadovoljan sam.
Citam i slusam nocne more o DPF filterima, zapusenim katalizatorima, sondama, plivajucim zamajcima...i slatko se smejem. Sve sta radim od servisa je zamena filtera, ulja i svecica.
Da sutra kupujem novi auto, opet bi bio klasicni benzinac - istina, malo ih je ostalo:
- Mazda 3 2.0
- Toyota Corolla 1.6
- Ford Focus 1.5
- Kia Ceed 1.4
- Hyundai Elantra 1.6
(Kobaja Grande, 2. januar 2021 10:42)

Ne zameri, i ja se smejem na to što pišeš. Trenutno privatno imam turbo benzinca (Euro6) i turbo dizela (Euro5), a poslovno vozim turbo benzinca i atmosferskog benzica (oba Euro 6, jedan je Toyotin), pri čemu dizele privatno vozim poslednjih 16 godina, za koje vreme nisam probleme koje pominješ. Veruj - ne veruj. Tvoja sloboda.
Ne moraš takodje da veruješ ni da u ovlašćenom servisu manje košta redovno održavanje tog dizela nego Toyotinog benzinca. Razlika nije velika, ali, pogrešno je mišljenje (neupućenih) da su aktuelni/savremeni atmosferski benzinci jeftniji za održavanje. Nisu. Sve zavisi, mada je to i nevažno.
Da se razumemo, sve može da se vozi. I atmosferski, i turbo benzinac, i dizel. Užitak u vožnji je stvar ukusa. Neko više voli atmosferca, neko turbaša. Pri čemu sve to dosta zavisi i od potreba čoveka i uslova u kojima vozilo koristi. A i potrebe i uslovi se često i kasnije promene.

Neki čobanin budala

pre 3 godine

@Kole

Ne, nije spor na preticanju, nego ste vi što vozite traktore zaboravili da vozite, ako ste ikad i znali. Ja sa autom od 75 konja i mnogo manjim obrtnim momentom od ovog nikad nisam imao problem pri preticanju, a ovaj će da ima problem. Niži stepen prenosa ili dva i gas, nije bauk.

Kiza

pre 3 godine

@Ime nije vazno
Ne mogu ljudi da podnesu da nesto placaju duplo skuplje,a pritom su im masine sporije i traju tri puta krace.Ali,ok ko je srecan sto placa 1500 dinara 100 km,a moze 700,ok neka uziva,ali nek ne zamajava druge.

Spiclov

pre 3 godine

Na YouTube-u ima mnogo putopisa iz celog sveta. Odete, pogledate i uverite se da je u Severnoj, Juznoj i Centralnoj Americi, Aziji, Africi najcesci auto na ulicama Toyota. U Iranu je Pezo najzastupljeniji ali iz drugih razloga.

ser žile

pre 3 godine

@Mita

Poenta je da zaposleni raznih auto salona ovom prilikom lažu čitaoce zarad svojih ciljeva.
I ja tvrdim da pomenuti auto u kombinovanoj vožnji ni u ludilu ne troši 9 litara, maksimalno 7,5.

F31

pre 3 godine

Ivan ZG, 4. januar 2021 10:55
Ne znam šta bih rekao na ovo.. Svojevremeno (2011-12) sam imao duži test Yaris 1.3 Sport, baš taj 1.3 99ks 6MT. To realno ne ide NIKAKO. Stisneš gas, on ništa.. Pri čemu sam tada vozio Fabiju 1.4 16v 100, koja apsolutno nije bog zna šta, ali za taj Yaris je direktno došla sa Le Mana. I sad, ti ovde nama hvalis Turcina sa istim motorom i ko zna koliko težim, kako ne ide loše? Skoro 13 s do stotke?
Ako stvarno misliš to što pišeš, onda nemamo zaista o čemu dalje da diskutujemo, zapravo, nemamo nikakvih dodirnih tačaka po pitanju automobila.
Ako pišeš to što pišeš u okviru radne obaveze, onda je to veoma perfidno i opasno ("Motor pristojno vuče, glatko ubrzava..") i zaslužuje osudu.
Svako dobro.

Kole

pre 3 godine

@Bob
Naravno da moze,ali vi ste malo vozili,pa to ne znate.Da,dizeli zbog duplo veceg obrtnog momenta(bolje vuku iz niskih obrtaja) imaju mnogo bolja medju ubrzanja.Ako ne verujete probajte,pa cete videti.Uzmite ovu Korolu i recimo Megana 1.5 tdci (130 ks),pa cete koliko je laksa voznja sa Meganom.

rani

pre 3 godine

I niste naveli jednu veoma vaznu stvar! Ne primaju vise uplate, vec samo raspordaju vozila sa lagera, zato sto izlazi restajling, koji nece imati taj motor, vec trocilindricni turbo, mislim, ako sam ih dobro razumeo, od 1.5ccm! A to vise nije to!

Taja

pre 3 godine

Odlican automobil i dobar pouzdan motor. Malo vozackog umeca sa menjacem, medjugasom i kvacilom garantuju finu voznju sa njim. Korola je najprodavaniji model na svetu a kome se ovde dopada ili ne bas i nije tako vazno.

Mita

pre 3 godine

@xxx
Poenta prica da auto mnogo trosi za kakve perfromanse pruza.I valjda svako ima pravo na svoje misljenje ili cemo odmah da pocnemo da se vredjamo?

Milan

pre 3 godine

@koronarius
Koliko vi imate godina, baš me zanima? Međugas se ne koristi od kada su izmislili sinhrone, a to je ceo moj život. O međugasu sam slušao samo od oca koji je polagao 1960-ih. Napredak tehnike jednostavno eliminiše potrebe za nekim "tehnikama", moj DSG reaguje brže od vaših ruku. Poštujem što vi uživate u menjanju brzina, i moj otac još uvek uživa u svojoj veštini upravljanja konjem ali to nikako nije relevantno za današnji saobraćaj.
Ako ste mlađi, dočekaće vas i EV, a tu menjača nema.

Milan

pre 3 godine

elsticnost.Ovaj motor je toliko trom da mu treba vecnost za preticanje,a motor u gradu trosi 9 litara.Imam ovaj auto.Uzeo sam ga novog i na zalost vozim ga sve manje zbog potrosnje.Placem na pumpi.Ali,sta je tu je,greska se placa.A,tek ovaj hibrid za preko 20.000 je tek sou.Ko ce to tek da kupi.Najveca greska Korole je nedostatak dizela.Zato je u Evropi nema nigde,bas kao i Sivika.
(Mita, 01. januar 2021 16:18)

Mito bekrijo, sve si pare popio...
Kazes tek ovaj hybrid je sou.
Ja binrekaonda si ti sou, lupetas, a nisi ga video ni u salonu, da ga nisi vozio to tek necu da pricam.
Kolega u Svedskoj (gde inace zivim) uzeo novi Camry 2.5 hybrid.
Vozio sam se i vozio sam ga vise puta, motor je fantazija, ubrzanja, elasticnost, potrosnja...sve je u superlativima.
Obilazenje kamiona i autobusa na magistralnim putevima su prava zezanja, potrosnja na autoputu pri 140 kmh oko 7,5 litara, po gradu 4-5 litara.
Jedina "mana" ako se to moze smatrati manom je blokada motora na 195kmh kada jednostavno kao da zakoci, da nema blokade isao bi sigurno preko 220kmh. Samo ko nije provozao neki novi hybrid moze da lupa gluposti kao ti, ali takvima kao tebi je vrhunac snova neki dizel koji trosi 3 litre, a dizeli nestaju kao dinosaurusi u svetu i to je cinjenica.

Sale_SU

pre 3 godine

Da li ce redakcija ikada realno i nepristrasno predstaviti bilo koji automobil? Vozim Toyotu Auris 2014 god. kupljen nov u Srbiji sa mozemo reci ovim motorom 1.6vvti(ne verujem da se mnogo tu sta promenilo). Autom sam zaista zadovoljan, radi sve sto od njega ocekujem, pouzdan je i generalno kvalitetan, ali ja nisam zahtevan vozac niti mi je auto ljubimac ili “bebica”. Ovaj motor je pristojan za svakodnenu voznju i to je to, a pisati da je neverovatno elastican i da se vozi kao turbo benzinac je smesno. Sam auto i motor ispunjavaju moje trenutne potrebe i to je to, za neke ljude sa drugim potrebama i okolnostima je ovaj motor slab sto je potpuno razumljivo. Kod 1,6 atm. benzinskog motora bilo kog proizvodjaca u ovom segmentu(C) nema tu sta posebno da se ocekuje od motora u vidu performansi.
Citajuci tekst ovo je savrsen automobil, naravno bez mane gde mu u nekim stavkama i Lexus zavidi. Molim vas...
Srecna nova svima!

makao

pre 3 godine

Ja sam vozio Auris sa ovim motorom. Sto se mene tice, ne trosi puno i lepo ide. Saltanje brzinu, dve dole kod preticanja je normalno za benzince. Stvar navike.

Ono sto je najveci kvalitet ovog motora je tih i miran rad. Na semaforu se ne cuje i ne trese uopste. Kao da je ugasen. U voznji nikakve vibracije ne prenosi u kabinu, sta god mu radili.

koki

pre 3 godine

Imam ovaj 1.6 motor u Aurisu 2017. Šta je uopšte potrošnja u gradu ? Može da se kreće od 5,6 do 15 lit, zavisi koliku razdaljinu prelaziš i koliko imaš kreni - stani situacija. Na autoputu na 120 troši nešto ispod 7, na 130, nešto iznad 7 lit, ako idete 150 biće oko 8. Uzbrdo uz Bubanj potok četvrtom možeš s punim autom i uključenom klimom da povećaš sa 100 na 120 ko od šale a da obrtaji ne odu na više od 4500. Tih rad motora, koga god sam vozio mislio je da je hibrid, udoban i pozadi. Idealan za nekog ko kao ja uglavnom vozi autoputem. Ako vozite magistralnim putevima, naročito brdskim predelima, kupite dizela, ovaj motor je trom za vas.

Kobaja Grande

pre 3 godine

Godinama vozim klasicni benzinac bez turbo punjaca i prezadovoljan sam.
Citam i slusam nocne more o DPF filterima, zapusenim katalizatorima, sondama, plivajucim zamajcima...i slatko se smejem. Sve sta radim od servisa je zamena filtera, ulja i svecica.
Da sutra kupujem novi auto, opet bi bio klasicni benzinac - istina, malo ih je ostalo:
- Mazda 3 2.0
- Toyota Corolla 1.6
- Ford Focus 1.5
- Kia Ceed 1.4
- Hyundai Elantra 1.6

no name

pre 3 godine

Dobra vam je prica za potrosnju i za elsticnost.Ovaj motor je toliko trom da mu treba vecnost za preticanje,a motor u gradu trosi 9 litara.Imam ovaj auto.Uzeo sam ga novog i na zalost vozim ga sve manje zbog potrosnje.Placem na pumpi.Ali,sta je tu je,greska se placa.A,tek ovaj hibrid za preko 20.000 je tek sou.Ko ce to tek da kupi.Najveca greska Korole je nedostatak dizela.Zato je u Evropi nema nigde,bas kao i Sivika.
(Mita, 01. januar 2021 16:18)
Pa ako nemas pare za benzin prodaj ga i idi peske. Sta si mislio, da ce da trosi 4 litre?

Bob

pre 3 godine

Jel ovde stvarno neko misli da sa 1.5 dizelom od 115 konja može da obiđe kamion u 6oj brzini brže od Korole? Naravno da ne može, može samo da uštedi gorivo dok zaobilazi u odnosu na Korolu dok zaobilazi.

Aman vise

pre 3 godine

@(Kole, 2. januar 2021 23:08)

Jesi ti prijatelju cuo za visoke obrtaje kod benzinaca? Ne? Toplo preporucujem da isprobas, a stavi i jedan dizelas slicne konjaze pored, pa uporedi.

bora

pre 3 godine

@Mita
Da, i zato je poznato da su dizelaši pobednici na svim automobilskim trkama, posebno brdskim gde pretiču benzince. Ili je možda upravo suprotno.

Mare

pre 3 godine

@dok ne stigne fasada i kanalizacija
Nije puno 9-12 litara?Nije puno jedino ako imate platu 2.000 evra ili ako godisnje prelazite 2.000 km.

Taraba

pre 3 godine

@(Mita, 6. januar 2021 03:09)

Pa da, to kad uzmes benzinca od pre 10 godina i najnovijeg dizelasa. Recimo 2.0 dizelas od pre 10godina je u bg trosio bez problema 8l na 100km. Danasnji benzinci trose mnogo manje jer je drugacija tehnologija u odnosu na pre 10god. Direktno ubrizgavanje vs multiport itd. Znaci 1.6 moze da trosi u gradu 7, ali moze i 10, zavisi najvise od uslova voznje, ali i od proizvodjaca. Mali turbaci ce trositi manje dok ih ne na nagazis. Razlika u potrosnji je od litar do 3 litar u gradskoj voznji u korist dizela, mnogo faktora je tu u igri.

bora

pre 3 godine

Vozim korolu sa ovim benzinskim motorom više od tri godine. Auto ide sasvim pristojno. Prilikom preticanja se spusti za jednu ili dve brzine i preticanje je sasvim lako. Uzbrdo isto tako, i do sada uopšte nisam bio blizu crvenog polja. Potrošnja je u proseku 8 litara benzina sa najviše gradske beogradske vožnje. Motor je nečujan i vozi se lako i tečno kao da je igračka. Do sada nisam imao nikakav kvar. Jedino što meni smeta je da je prilično nizak.

Markoo

pre 3 godine

Zadovoljan sam novom corolom 1.6 benz.
Pre toga sam vozio auris 2015 god 1.3 benz+plin, kupljen nov. Auris je presao 270 000km bez ijednog kvara, sve je na autu fabricki. Pregorela je jedna sijalica u faru i cifra je 4000din u ovlascenom servisu.. Mislim da malo automobila moze da se pohvali ovakvim odnosom cena-kvalitet.

dok ne stigne fasada i kanalizacija

pre 3 godine

vidim ovde ljudi na osnovu pukih brojeva ocenjuju automobile. Auto od 140ks i to benzinac je odlican i brz auto u odnosu na vecinu danasnje motorizacije koja je uglavnom do 110ks. Svaki dizel od 130 do 140 ks je sporiji od ekvivalentnog benzinca, ali manje trosi to je istina. Po gradu za kratke relacije potrosnja je skoro pa ista mozda litar razlikebali i benzin je doata jeftiniji. Ova korolantrosi bas kolikobtreba i 9-12 litara gradske voznje realno nije puno, vozio sam stilo 1.9 116ks 2004 godiste kupio ga 2007 sa 98000km i potrosnja mi jebtada bila nikada ispod 9 litara dizela u Beogradskim guzvama po centru. Ko ocekije od 1.6 benzinca manje od 9liyara po gradu taj bolje da juri nesto od 999ccm oko 70ks u malom autu kao sto je npr peugeot 107 pa ce i potrosnja biti oko 5 litara.

Mita

pre 3 godine

@dok ne stigne fasada i kanalizacija
Imao sam Korolu 1.6 2014 godiste.Prodao sam je,pa sam uzeo Fokusa 2017 godiste 2.0 tdci sa 150ks.Realno,nebo i zemlja u svemu.Jeste jaci motor,ali i sve ostalo je bolje.Korola u gradu 9,a Fokus 6,5,a da ne pricam koliko bolje ide i kako se vozi Fokus.Korola jedino ima malo veci gepek.

bora

pre 3 godine

@Mile
Evo ja sam imao dizelaša pa sad vozim benzinca i opet bih kupio benzinca. Ne bih da objašnjavam jer su poznate prednosti benzinca o kojima ti ne govoriš. Jedina prednost dizelaša je potrošnja. Samo bih te pitao: zbog čega bih se molio prilikom preticanja, zar mi nije lakše da vratim u brzinu dve manje i da uz lepi zvuk benzinskog motora lako završim radnju preticanja?

ns ja

pre 3 godine

(Nikola, 5. januar 2021 13:06)
Ono sto niko ne pominje je, da je auto jako nizak. Pored niskog klirensa i branici su jako niski, odnosno ne podizu pod uglom, pa tako moze biti problema parkiranjem. Desavalo se da paralelno parkiram na regularan parking, a da ne mogu da otvorim vrata, jer kace trotoar ili da na parkinzima koji zahtevaju da branik naidje na ivicnjak, on zakaci.
Zimi sam imao problem da se sneg zalepi za resetku branika i da se deaktiviraju svi pametni sistemi dok se ne otopi.
Za mene je Corolla odlican auto, ali sa pojedinim manama i daleko je od premijum klase.
Tačno! Upravo to me je veoma odvratilo od ovog lepog automobila. Veoma je nizak i ima veoma mali klirens još u salonu parkiran na ravnom mermeru, me je veoma zabrinulo na šta bi to ličilo u vožnji po gradu: češanje o bankinu prilikom svakog parkiranja, a ovaj vaš komentar me dodatno rastužuje nikada mi na pamet ne bi palo kakve još probleme može da izazove tako nizak auto.
Komentarisati neku vožnju po neasfaltirnim putevima odlazak na vikendicu, ne smem ni da zamislim..zaista šteta- od tog klirensa nismo ni došli do kritike motorizacije, auto je otpao u startu iz razmatranja

Mare

pre 3 godine

@Bob
Jel ste Vi ikada vozili neki auto kada imate takav stav.Pa,naravno da je brze.Kako su ljudi tvrdoglavi,neverovatno,cak kada i grese.

ime nije važno

pre 3 godine

Dizel me asocira na neku seljanu... traktor, tamić, dizel lokomotiva, golf2... benzinski motor je tih, kad treba zaurla ali nema tika-taka, nema da trese... Nekako gospodski.
Srećan Božić svima.

Karuga

pre 3 godine

@ Kvarežma
Razlika izmedju 1.5TSI od 110kw i 2.0TDI 85kw je skoro €1,500 a za 2.0TDI od isto 110kw treba da doplatis skoro €3,000

@kole
Taj koji ide do stotke 8.7 i trosi 6l po gradu je klotara sa DSG menjacem koja nema airbagove za kolena niti bocne zavese. U nekoj pristojnoj opremi sa velikim felnama i da ne gasis klimu, radio leti ti ide potrosnja 7.5 bez polemike. Zimi ti trosi preko 8. A to ubraznje ti traje prvih 60,000km posle popusta kompresija i vec na 100,000 auto ti je znatno sporiji. Kako znam? Pa zato sto vozim taj 2.0 TDI od 150 konja sa automatikom i tacno kako predjeni kilometri na satu odmicu auto postaje sve manje startniji.

Sun ce

pre 3 godine

Prema testu ovaj automobil je odličan za duže relacije i autoput (potrošnja). Cenom je niži od hibrida nema dodatnu bateriju pa je možda i bolje rešenje od naprednijih tehnologija?

Totalnodrukcijioddrugih

pre 3 godine

@Rani Postovani da li mislite na vec postojeci 1.2 motor. Imao sam priliku sa vozim Corolu sa tim motorom, pristojno ide. Istina kad ga silite ide i potrosnja, ovako opustena voznja je poprilicno mali potrosac.

rani

pre 3 godine

@Rani Postovani da li mislite na vec postojeci 1.2 motor. Imao sam priliku sa vozim Corolu sa tim motorom, pristojno ide. Istina kad ga silite ide i potrosnja, ovako opustena voznja je poprilicno mali potrosac.
(Totalnodrukcijioddrugih, 01. januar 2021 18:26)

Pa, ne. Bio sam sa kolegom u salonu Mag i rekli su nam da ne primaju vise uplate za ovu Korolu jer izlazi restajling sa motorom od 1500ccm sa 3 cilindra! To je verovatno nesto potpuno novo, iskreno, nisam ulazio u dalju pricu.
@C i n i k
Ne, ne mislim da je to nesto lose, samo nema veze sa ovim sto se predstavllja! Bice tu i druga cena, verovatno i odrzavanje nije kao kod obicnog atmosferca, a i novotarija, a iz licnog iskustva vise ne kupujem neproverenu stvar!

rile

pre 3 godine

@Totalnodrukcijioddrugih Ne, ne misli. Misli na novu Corollu sa 1.5 atmo motorom i 123 ks. Ta Corolla sa 1.2 motorom, koja se prodaje kod nas, ima turbo.

ime

pre 3 godine

(makao, 01. januar 2021 20:39)

Istina. Motor je necujan.
Nekad imam osecaj da vozim elektricni trotinet jer moram da sviram pesacima u uskim zemunskim ulicama, jer me uopste ne cuju.

Ovi sto pricaju o performansama motora... ne znam da li da se osecm iskompleksiranim sto ima toliko Sumahera, al ja pojma nemam o cemu vi pricate i kakve zahteve imate. I najvaznije, gde vozite?

Ja u Srbiji. Tu o performansama nema govora. Ako izbegnes udarnu rupu, neobelezeni lezeci, cesanje u kruznom toku... pa ti si majstor.

Milan

pre 3 godine

Tema za razmišljanje: 10.000 evra razlike benzinac vs hybrid? Koliko godina treba voziti da bi se to isplatilo?
BTW, samo nemojte o očuvanju životne okoline jer razlike i nema, ne izbacuje hybrid cveće nego produkte sagorevanja

koronarius

pre 3 godine

Za par dana mi stize CRV 2.0 pa eto cisto sam znatizeljan na sta se to tacno odnosi, da vidim gde sam gresio pre kada sam terao atmosferce. Hvala, poyy :)
(mosha, 02. januar 2021 19:36)
Pa evo, kao vlasnik akorda sa istim motorom koji ces imati u CRV-u, mogu ti reci da taj crv i ne moze nesto da ide bez obzira kako ga teras. Probao sam ga i neverovatno je da iako je od akorda tezi samo 80kg, taj ivtec jednostavno ne moze da se oseti. Dal zbog 4x4 ili zbog aerodinamike, pojma nemam. Kod akorda je to drugacije. Ivtec se desava na 4500 do obrtaja pa navise, dakle Hondu slobodno vozi 50-60 u drugoj brzini. Kad spustas prenos, savladaj tehniku medjuubrzanja, pa jos ako si malo entuzijasta i uvezbas tehniku peta-prsti, Honda je pravo blago za voznju. One vole bas visoke obrtaje. Ovo sve pod uslovom da nisi uzeo crva sa automatskim menjacem. U tom slucaju se spremi za gospodsku penzionersku voznju.

dok ne stigne fasada i kanalizacija

pre 3 godine

@Ajme ...za pare koliko kosta taj bmw 116 u srednjem paketu sa 16" felnama mozes da uzmes korolu hibrid karavan sa preko 180ks i 340nm

Neki čobanin budala

pre 3 godine

@Kole

Ne, nego znam da vozim sve što mi daju. Od 55 do 300 konja. Ne treba mi obrtni moment od 1000 da preteknem autobus. Razlika između dobrih i loših vozača.

Djole

pre 3 godine

@Aman vise
Svakoga ko kupuje auto pitajte da li bi radijw benzinca ili dizela?Sa robovima brenda se ne vresi raspravljati.
(Kole, 3. januar 2021 15:40)

Ako se kupuje nov automobil, onda može dizel. Ako se kupuje automobil 10 i više godina star onda dizel nikako.Kad dizel počne da se kvari nema tu vise pomoci...

Prle

pre 3 godine

(Ajme, 1. januar 2021 22:52)

Taj BMW 116d o kom pričaš ima istu opremu kao Corolla Luna a ne kao Sol što je na testu. Znači skoro €10,000 je skuplji. Motor mu je isto mrtav kao Corollin 1.6 samo što troši manje. Ali gledaj ovaj kik sad, da bi na 116d imao alu felne 16tice moraš da uzmeš sledeći veći paket i to je već preko €30,000

Robi

pre 3 godine

Kao nov auto,ko ga kupi,ovo je super. Ja se uvek radujem kad vidim da neko kupi sebi pravi novi auto i raduje mu se,tad se i ja radujem i puno mi srce srece,jer znam kako je to super. I vise se radujem ovom,nego kad neko kupi neku izandjalu starudiju pobeglu ispod neke prese sa zapada...

cobe

pre 3 godine

Imam taj motor u Aurisu. Sto se mene tice nit je stedljiv, nit je jak. Pritom ga poredim sa drugim benzincima koje takodje posedujem i koji imaju i manje konja. nije to neka katastrofa, ali nikako ne deluje da ima 130ks.

Boki B.

pre 3 godine

Sada odgledah emisiju SAT,RTS Alvirović,i u jednom prilogu gde su taksisti vozili pojedine automobile i ocenjivali ukupan dojam o automobilu rezultat je sledeći. 27 testiranih automobila su odabrani sa cenom od 13 000 eura do 17 000 eura i rezultat je: 1. Tojota Corolla sedan 1,6 l, 2. Hjundaiji Tuson, 3. Reno Megan.Ako su taksisti tako glasali,a provode veći deo života za volanom,šta reći onima koji slepo mrze Japance.
PS.Vozio sam Tojotu Corolu 1991god. punih 22,5 godina i prodao čoveku koji se baš navozao sa njom bez nekih većih problema.Sada vozim Citroena,zadovoljan, bez opterećenja koliko auto ima konja,za koliko ubrzava,koliko može da juri i sl.

dok ne stigne fasada i kanalizacija

pre 3 godine

koliko predrasuda ima ovde. Moje iskustvo nije vezano za 1.6 motor koji svakako nije staromodan ako je euro6 vec bas suprotno. Mi imamo auris hibrid i savrsen je za sad, jeftin za servis (od 12-19000dinara) potrosnja smesna ispod 6 litara konstantno prosek. Vozili smo i lexus taj je bio 3500ccm benzinac hibrid sa 350ks i potrosnja je bila prosek konstantno ispod 10litara benzina. Toyota je dosadan auto, lepota to je u oku posmatraca ali ono sto ostaje je ta dosadna ispravnost, nema adrenalina kao ranije kad nam se malo malo palile kojekakve lampice u automobilima koje smo ranije imali. Vozili smo dizele, mercedes i bmw polovnjake od 2004-2017 godine.

koronarius

pre 3 godine

koja mu je potrosnja takvog saltanja?
(Tika, 03. januar 2021 15:36)
Pa, potrosi sve sto mu sipas. Ali ona brojka na bordu ne prelazi preko 8,5 leti i 9,7 zimi.

Tami

pre 3 godine

@(Mita, 4. januar 2021 10:04)

Sve u svemu ispao si smesan vise puta. Razumem da volis dizel, mala potrosnja, Nm dostupni prakticno uvek itd. Ali nije sve u Nm, nesto je i u obrtajima.

kole

pre 3 godine

@bora
Znam da Boro tebi nije lako i razumem tvoju frustraciju.Nije lako placati 100 km 1500 dinara,a mozes 600,a pri tom ti je auto tezi za voznju jer moras vredno da saltas i naravno treba ti vecnost na obilazenju....Nije ti lako.Skroz te razumem.

nidžo

pre 3 godine

škoda octavia 1,5 tsi 150 konja (+ ja), benzinac
0-100km/h 8,4 sec, 250 nm obrtni momenat
vozim isključivo po gradu (zagreb), oko 7,5/100 km troši.
hvala i doviđenja

Sonsi

pre 3 godine

Niko se od lazi nije udavio.
Ni sami ne verujete sta pisete.
Strasno vasi testovi sto neko nedavno napisa su reklama
Smehotresna.
Idealno sve imalu koja manica barem mala zamerka

mosha

pre 3 godine

Pozz! Vidim dole da je par njih reklo kako bi se trebalo znati kako da se vozi atmosferac, uskladiti ruku i noge, gas i menjanje... Moze li neko da objasni tacno kako bi se trebao voziti pravi atmosferac? Za par dana mi stize CRV 2.0 pa eto cisto sam znatizeljan na sta se to tacno odnosi, da vidim gde sam gresio pre kada sam terao atmosferce. Hvala, poyy :)

Dokle vise

pre 3 godine

@(Sasa, 2. januar 2021 18:04)

Nase trziste ne meri emisiju CO2 i NOx i ne naplacuje dodatno tj ne oporezuje dodatno motore koji emituju vise. Znaci kad kod nas uvedu, merimo svaki gram, videces kako ce ovakvi motori nestati u roku od pola godine.

Nikola

pre 3 godine

Власник сам короле, купио сам је нову 2017 године. Јако сам задовољан, породичан ауто, довољно простора унутра, велики гепек, није велики потрошач, просечна потрошња ми је око 7, мада ако се констно вози по граду иде до 9, али зато по магистрали се спушта и до 5 ако се пензионерски вози, ако се вози нормално 5,5 до 6 литара. На ауто путу са 130 км и са укљученом климом 6.50. Нисам имао никаквих проблема са аутом, поуздан је, направљен да се вози 500 хиљада км без проблема. Што се тиче мотора, има сасвим довољно снаге, има више од декларисаних 132 коња, тако су измерили једном приликом у емеисији САТ, тако да приликом вожње нема проблема на ауту путу и већим успонима. Једини проблем што ме је у старту нервирало је што код претицања на магистрали ако сте у колони, ако хоћете да одмах добијете довољну снагу морате да враћате ручицу назад јер најбоље убрзање почиње од 3000 обртаја, али зато заузврат добијате чак и спортски звук мотора.После неког времена сам и ја стекао рутину, а и мотор се разрадио па ми је сада и интересатно, али да се разумемо ово није тркачки аутомобил. Све када саберете, за те паре комфоран и безбедан породични ауто са бољом опремом нећете наћи, поготово сада када су убацили још додатне безбедосне опреме.

Bole

pre 3 godine

Sve u svemu rasprava je otisla svuda sem u sustinu,a sustina je da Tojota nema nikakav izbor motora za ovaj auto.Cak i Dacija ima bolji izbor motora.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Mita, 4. januar 2021 10:04)

Rasprava je otisla u pravcu da je motor trom i prespor i da je turbodizel mocniji a uceloj klasi ovakvih automobila turbodizeli su istih performansi kao ovaj 1.6 iz Korole. Svi su mrtvi do jednog. Reno Megan GC ima izbor od dva benzinca i dva ili tri dizela kojima treba skoro dve sekunde vise do stotke od benzinaca. Najbrzi benzinac ima identicno ubrzanje kao ova Korola a svi dizeli sporije. Pezo 301 ima samo jedan motor dizel performansi kao ova Korola. Skoda Oktavia slabiji dizel iste performanse kao ova Korola.

Poenta dizel motora u ovoj klasi nisu nikakve performanse vec ultra mala potrosnja. A kamion cete zaobici istom brzinom kao i sa ovom Korolom.

Komdant Ljubo

pre 3 godine

ако се вози нормално 5,5 до 6 литара. На ауто путу са 130 км и са укљученом климом 6.50
(Nikola, 4. januar 2021 23:24)

Meni ove dve brojke nisu logične, magistrala (brzine od 60 do 100km/h) i autoput sa klimom na 130km/h. Razlika mora biti veća.

Nikola

pre 3 godine

Meni ove dve brojke nisu logične, magistrala (brzine od 60 do 100km/h) i autoput sa klimom na 130km/h. Razlika mora biti veća.
(Komdant Ljubo, 5. januar 2021 07:30)
Ако се агресивније вози, мада никада ми није била већа од 5.7 на магистрали,тако да сам претерао са цифром од 6 литара. Деоницу од Крагујевца до Пријепоља сам стизао и са 5 литара потрошње са нормалном вожњом.

Nikola

pre 3 godine

(Komadant Ljubo, 5. januar 2021 16:33)
Preko borda, zamara me da računam iskreno, mada sam jednom prilikom to radio i otprilike to je bio to. Razlog je prost, motor je dovoljno snažan i ideš konstatnom brzinom koja se vrti oko 3000 obrtaja koja mu ne predstavlja opterećenje ni sa uključenom klimom. Bez problema se vozi i preko 150, mada to i nije pravih 150 realno, naravno sa većom potrošnjom. Na magistrali toga nema,jer je put opterećen, ima dosta šlepera, kamiona, svako preticanje, situacije stan kreni utiče na povećavanje potrošnje. Da se razumemo,auto ima svojih mana i ne želim da ga uzdižem niti lažno prikazujem neke podatke. Neki su ovde već potvrdili moje reči, ali sa ovom cenom je po meni best bay za uloženo. Za druge možda nije ali i to je njihovo pravo..toliko od mene

Kvarežma

pre 3 godine

Kolika je razlika između registracije 2.0 TDI Oktavije vs 1.5 TSI? Ugrubo oko 200 EUR više za dizelaša, 202-215 dinara više potrošnja na 100km za TSI. Ukratko odluka o kupovini zavisi od kilometraže i ekološke svesti. Lično vagen mi otpada jer se krade, a zbog auta ne želim da gubim san.

Ivan ZG

pre 3 godine

ciga
Da li je moguće da ne možeš jednu rečenicu napisati o bilo kojem autu?
Imaš li ti vozačku? Ili imaš 10 godina pa voziš trotinet?

Vidim da svo ovdje voze aute sa 200+ konja koja idu za 5 sekundi do 100, nikada se ne kvare, koštaju nova ispod 10.000 eura i troše manje od 5 litara po gradu u gužvi. Na otvorenom ispod 3 litre i to na autocesti pri 180 km/h jer tko normalan uopće sporije vozi.Auti su turbo i razvijaju maskimalni okretni moment na 500 okr./min. U slučaju da ne točite dizel auto može ići i ulje iz friteze ili na ugljen koji koate iza kuće.
I tako je sve bilo idealno dok se niste probudili. Pa opet na trotinet.

Milan

pre 3 godine

Osnovni razlog zašto bi iko uzeo ovaj auto sa ovim motorom je odnos cena/prostor- kvalitet i niski troškovi održavanja na duge staze. Ko uzima ovakav auto ne planira brzu prodaju već eksploataciju bar deceniju.

bora

pre 3 godine

@Kole
Ma nije tačno. Spustiš u četvrtu ili treću podigneš obrtaje ako treba i na 5000, što atmosferskom benzinskim motoru ne smeta, i pretekneš brzo i bezbedno.

R2D2

pre 3 godine

@Kiza

A što je u startu dizel auto skuplji 2-2500 evra i što je održavanje istog skuplje... posle koliko stotina hiljada kilometara se isplati?
Ja ne prelazim 35-40 hiljada godišnje niti ga kupujem da bi ga vozio 15-20 godina.
Nemam računicu.
Pozdrav.

miloš

pre 3 godine

@kole
Znači poredimo neki izmišljeni dizel koji troši u proseku 4 litre i nekog, ko zna kog, benzinca koji troši 11 u proseku. Super

vicse_lemi

pre 3 godine

Vozim ovaj automobil i zakljucak je: neverovatno udoban, siguran, prostran, uzasno trom (pod uslovom da ne menjate brzine kao na reliju), a potrosnja je oko 8l po gradu (normalna voznja), nesto malo manje na otvorenom. Vozio sam kao zamenski, isti ovaj automobil sa automatskim menjacem (levi podizaci prozora su crkli posle 10 dana na mom automobilu, toliko o Toyota-i?!), po meni mnogo bolja varijanta, sa neznatno vecom potrosnjom.

kole

pre 3 godine

@Karuga
Jel ste Vi Nidžo,pa se javljate ili ste Vi ustvari i Nidžo,i Karuga ko zna sve još ko?To da vozite baš taj auto je kao da ja vozim Ferarija.Hoćete da me ubedite da je TDI posle 100.000 maltene za bacanje?Možda,ali je onda i turbo benzinac koji ustvari Vi vozite takav već posle 50.000 km.Ne bi Vi kupili novu Oktaviju i posle se žalili da je loša,nema šanse.Svi ovde imaju ogromnu sujetu pogotovo ovi koji su kupili novu Tojotu gde su ih ložili da će im auto u gradu da trošiti 7 litara i da je brz kao munja,a on u stvarnosti troši 9 litara,a o brzini neću ni da pričam jer nije vredna ni pomena.Dakle,kao što je neko rekao,novi dizeli ili stari par godina su generalno bolji od benzinca,zato su i skuplji.Ako kupujete starudiju,a prelazite malo,onda je bolji benzinac.Svi sve to znaju i shvataju,sem ovih koji kupe nov auto,pa onda zbog sujte neće da priznaju da su pogrešili.Sve je to ljudski i svi greše,ali da prizna neće niko.

Alex

pre 3 godine

Svašta čovek ovde može da pročita pa i to da dizel od 2000 kubika u gradskim uslovima troši od 6 do 7 lit. na 100km. Ljudi, nismo veverice i zaista ne znam zašto to radite jer nema potrebe. Vozio sam Lagunu 1.9 dci, Pasata 2.0 tdi, Oktaviju 1.6 tdi, sada Reno Senik 1.6 dci. Jedino mi je Oktavija trošila 7 lit. na 100 km, svi ostali izmedju 8 i 9 lit. po gradu. To je prosečna potrošnja, ne neka trenutna koju postignete na nekoliko kilometara kad nema gužve itd. Benzinci od 1.6 do 2.0 , troše po gradu od 9-13 lit. i to je to. Nema tog dizela od 2000 kubika koji će u gradu , za jednu zimu da potroši manje i to treba znati.

hmm

pre 3 godine

@Alex
Deceniju i po sam vozio dva Toyotina 2.0 d4d i u gradu nikada nijedan nije prešao 7,2 l/100km. Više ne vozim te automobile (ne zato što su bili loši, već sam prešao na hibrid) i nemam baš nikakvu potrebu da ovde iznosim netačne podatke.

Srđan BL

pre 3 godine

koronarius
Tehnika medjugasa i duplo kvacilo nema veze sa tim o cemu pises. Kod starijih asinhronih mjenjaca ta se tehnika koristila radi izjednacavanja brzine okretanja zupcanika u mjenjacu (ulazno i izlazno).
Samo je fora, pri ubacivanju u nizi stepen prenosa, da izbacis iz vise i otpustis kvacilo, pa na otpusteno kvacilo dajes gas. Na taj nacin zavrtis zupcanike preko ulaznog vratila i izjednacis im brzinu sa izlazim koji ubrzanje dobijaju preko tockova, pa potom saltas nizi stepen.
To sto dajes gas na stisnuto kvacilo nema veze sa mjenjecam, jer je veza sa mjenjacem prekinuta drzanjem stisnutog kvacila.
Kod promjene u visu brzinu ide samo duplo kvacilo, jer iz nize u visu brzinu lakse "uzube" zupcanici kada izbacis iz nize brzine i pustis kvacilo. Naime, kada pustis kvacilo na izbacenu brzinu motor na leru uspori zupcanike u mjenjacu i izjednaci im brzinu za visi stepen, jer je visa brzina sporija u odnosu na nizu. Potom saltas visu brzinu.
Ukratko, iz vise u nizu ide gas (na pusteno kvacilo) da ubrazas zupcanike, a iz nize u visu samo duplo kvacilo da usporis zupcanike...
Davanje gasa na stisnuto kvacilo nije nikakav "medjugas" u pravom smislu te rijeci. To se moralo, nekada davno, raditi zbog saltanja bez krcanja mjenjaca, a i sto mjenjac drugacije nije primao promjenu brzine (recimo kao na FAP-u 13ki). Medjugas je kao tehnika promjene (a i pojam) nastao davno radi asinhronih mjenjaca iskljucivo...

Nikola

pre 3 godine

Vozim ovaj auto godinu i po dana. Jos uvek sam ispod 20.000, ali imam neka iskustva. Potrosnja je 7,29 upisivano u aplikaciju pri svakom sipanju. Auto vozim jako strpljivo, bez bespotrebnih jakih ubrzanja itd. Ovo se odnosi na potpuno kombinovano vuznju gde je bilo svega, gradske i vangradske voznje, autoputa, planinskog krivudavog itd. Potrosnja pri 120 na sat je 6l. U gradu je uvek diskutabilno sta je grad, ali od 8 do 11. (ne ispod 8 kako pise u tekstu). Auto se ne vozi kao turbo benzinac, vec kao dobar atmosferski kubikaze 1600. Posto sam vozio i prethodnu generaciju Aurisa, Corolla je daleko udobnija, stabilnija, po rupama i lezecim je stvarno kao auto vise klase. Zavrsna obrada je ne priblizava visoj klasi, kako pise u tekstu, jer su vrata od tvrde plastike, kao i rucice za podesavanje sedista, pretinac itd. Gornji deo instrument table je oblozen i mekan, ali to ima vecina kola iz C segmenta. Ono sto niko ne pominje je, da je auto jako nizak. Pored niskog klirensa i branici su jako niski, odnosno ne podizu pod uglom, pa tako moze biti problema parkiranjem. Desavalo se da paralelno parkiram na regularan parking, a da ne mogu da otvorim vrata, jer kace trotoar ili da na parkinzima koji zahtevaju da branik naidje na ivicnjak, on zakaci.
Zimi sam imao problem da se sneg zalepi za resetku branika i da se deaktiviraju svi pametni sistemi dok se ne otopi.
Za mene je Corolla odlican auto, ali sa pojedinim manama i daleko je od premijum klase.

Aman vise

pre 3 godine

@(Kole, 3. januar 2021 15:40)

Benzin, uvek. Jednog dana cu da probam i hibride i elektro, pa cu mozda promeniti misljenje, do tad benzin.

dok ne stigne fasada i kanalizacija

pre 3 godine

@mita... ja neznam sta ti vozis ali stari auris hibrid iz 2017 koji vozim ide odlicno sa 136ks i 344Nm 10.5 do stotke od 80-120 oko 8 sekundi sto je u rangu dizela od 150ks jeste da je max brzina 195kmh ali meni ne treba nikada vise od 180. Prostora dosta a prosek u zadnje 4 godine i skoro
80 000km je 5.2 litre sve ukupno. Vodim evidenciju kroz aplikaciju. Ono sto je najbolja stvar je to sto od 0-50kmh ubrzava za 3 sekunde sto je totalno nenormalno ubrzanje ali posle toga jako uspori ali za startove sa semafora ako je baterija puna i ovi fensi skuteri tesko drze korak. Kvarova nula garancija jos 7 godina na hibridni sistem i bateriju.

Manijak za volanom

pre 3 godine

Ako uzmemo u predpostavku da kimi, mare, janko voze automobile tipa dzeta, megan sedan sa dizelom i šestostepenim menjačem onda njihova percepcija brzine je nešto drugačija. Ako je za njih zadovoljavajuće da pretiču sa 70 na sat u šestoj overdrive brzini u dizelu od cirka sto konja i da ne spuštaju u nižu brzinu onda bi savim bili zadovoljni dok to isto rade u atmosferskom benzincu u Tojota ili Mazdi.

Mita

pre 3 godine

@bora
E,noj boro,nisi ti seo u auto bolji od juga kada očigledno nemaš pojma automobilima.Proveri ubrzanja od 80 km/h do 120 km/h sa približno istih snaga dizela i benzinca,pa ćeš shvatiti čudesnu moć obrtnog momenta,što je za tebe Špansko selo.Uzivaj kada te deru pumpadžije i majstori..

posmatrač

pre 3 godine

Za turbo benzince zaista ne znam koliko troše, pošto još uvek nisam vozio ni jednog, tako da ne znam da li su istiniti navodi nekih od komentatora ovde, ali za tdi dobro znam koliko troši, pošto jedan 1.6 vozim, a nešto manje vozim i jedan drugi 2.0. Muka mi je od ovih lovačkih priča, kako troše 6 litara po gradu (pogotovo ovaj jači). To naravno može, ali samo ako ga vozi ona baba iz Nemačke, nedeljom do crkve. Meni 1.6 tdi po Beogradu troši oko 7,3-7,4 po gradu, i za to znam sigurno, a za ovaj 2.0 tdi, znam samo da troši više, samo što još uvek nisam siguran baš koliko, pošto ga nisam dovoljno vozio po gradu, u cugu, nego je to uvek bio neki miks sa vožnjom van grada. Naravno, ovo se sve odnosi na neki moj stil vožnje, a to znači da uvek vozim opušteno, a ne da bih štedeo. I podrazumeva se, naravno ne po kompjuteru, nego mereno od čepa do čepa, pošto po kompu prikazuje 10% manju potrošnju.

goran

pre 3 godine

samo kad im vidim ove presvlake za sedista i rukonaslon, prljavi, sugavi na novom automobilu, najjeftinija tkanina, 21. vek je ljudi. inace sam fan tojote, upravo trazim avensis karavan

posmatrač

pre 3 godine

@Zoki
Ne znam zaista na osnovu čega se u mom komentaru može izvući zaključak da vozim dizelaše od "milion" kilometara, pošto se onda sigurno ne bih ni uključivao u ovu diskusiju. Ovde se valjda priča o aktuelnoj situaciji. A da bih eto izgledao "ozbiljnije", navešću još samo da se radi o Oktaviji 1.6 tdi (5 M) iz 2016. sa pređenih 89k, i Oktaviji 2.0 tdi (7 DSG) iz 2019. sa pređenih 8k. Ovaj 2.0 motor zaista drastično bolje ubrzava u odnosu na 1.6, lepi za sedište, i razlika je primetna, ali primećujem i da su cifre trenutne potrošnje koju prikazuje više. Nije mi se namestilo do sada da čitav rezervoar potrošim u gradu, tako da ne mogu da tvrdim koliko troši, dok za 1.6 znam da mi je prosečna potrošnja oko 6,7 - od toga oko 6,2 van grada (najviše auto put), i oko 7,3 po gradu. Naglašavam, sa mojim stilom vožnje, a to je ono što mene logično najviše i interesuje. Naravno da može manje da troši, ali ta priča mene ne interesuje. Naime, ima ovde jedan ili više komentara koji opisuju kako njegov auto 2.0 tdi kida, ide k'o lud i slično, u smislu uživanje je tako voziti i tako to, a onda navode potrošnju od 6 litara, pa mislim stvarno, nismo deca. Te dve stvari nikako ne idu zajedno, valjda je to svima jasno, stvari su ili-ili. I generalno, nekad je ovde moglo da se pročita i neko korisno lično iskustvo vozača konkretnih modela, a danas možda imaju 2-3 korisna komentara među stotinak ostalih koje kače razni ljubitelji/hejteri ili i zaposleni iz salona, verovatno.

bora

pre 3 godine

@Kole
Kako je spor auto koji ide 200 na sat i do 100 kilometara na sat dođe za manje od deset sekundi? Naravno da postoje brži automobili, ali to ne znači da je korola sa ovim motorom spora.

Komadant Ljubo

pre 3 godine

Meni ove dve brojke nisu logične, magistrala (brzine od 60 do 100km/h) i autoput sa klimom na 130km/h. Razlika mora biti veća.
(Komdant Ljubo, 5. januar 2021 07:30)
Ако се агресивније вози, мада никада ми није била већа од 5.7 на магистрали,тако да сам претерао са цифром од 6 литара. Деоницу од Крагујевца до Пријепоља сам стизао и са 5 литара потрошње са нормалном вожњом.
(Nikola, 5. januar 2021 13:16)

Nije sporno tih 5.7. Meni je sporno da ako troši 5.0 - 5.7 na magistrali, od KG do PP nema nigde preko 80km/h, kako na 130km/h sa klimom troši samo 6.5.
I pitanje da li je to potrošnja sa borda računara ili ručno merena, proveravana.

drvobradi

pre 3 godine

Meni je ovaj auto skroz ok, pogotovo ako bi hibrid uleteo na nekoj akciji. Prethodna Corolla mi je bila u uzem izboru kada sam kupovao auto, da je ne uzmem presudile su 2 stvari: nema 5 vrata i prodavac tj zastupnik je bio uzasno nefleksibilan.
Ovo drugo je prelomilo, auto je bio na nekoj akciji (iz fonda za marketing + beskamatni kredit na 7000), trazio sam da mi samo dodaju zadnje podizace uz doplatu, placam kes bez kredita (idiotski paketi opreme kod Japanaca/Korejaca). Rekose moze, ali onda auto nije na akciji, pa ispade da me zadnji podizaci stakala kostaju 3000 eura. Na ukazivanje nelogicnosti gledali me belo, na kraju digoh ruke i otisao kod drugog proizvodjaca.