Nova električna platforma – 500km iz punjenja

Grupacija Hyundai Motor Group (HMG) je predstavila novu platformu namenjenu isključivo električnim vozilima (EV), koju zovu električna globalna modularna platforma (E-GMP - Electric-Global Modular Platform).

SN
Pošaljite komentar
 1. @Rasim
  Interesantno. Ne mogu da kažem da mi je potpuno nov ugao posmatranja. Jednostavno, plašimo se nuklearne energije. Zamisli nuklearnu elektranu u Srbiji i da svaka nova vlast postavi svog "strućnjaka" da je vodi. Jesam za nuklearnu energiju, ali bih radije fuziju kad stigne ili torijumske reaktore. Bolje je da rizika nema, nego da se uzdamo u ljudsku kontrolu.
  (Gradimir, 4. decembar 2020 13:14)

  # Link komentara

 2. @Gradimir
  Nije sporno to što vi pričate, već brzina kojom to može da se dogodi. Postoje ograničenja koja prevazilaze želje kompanija i vlada. Da li ste vi svesni da se godišnje proizvede preko 90 miliona automobila, da je na putevima trenutno preko milijarde? Samo mali deo od tih 90 miliona su EV a već nema dovoljno litijuma. Fabrike baterija se brzo prave, ali će stajati ako nema sirovine, a za otvaranje rudnika su potrebne godine. Prema jednoj analizi za prelazak svih automobila na baterije, za prelazak na obnovljive izvore i za to potrebne baterije uopšte NEMA dovoljno potvrđenih rezervi litijuma na planeti zemlji. Možda ćete reći da tehnologija napreduje i da za buduće generacije baterija nije potreban litijum, ali jesu potrebni neki drugi materijali kojih takođe trenutno nema ( grafen na pr.)
  Jedno poređenje: ni prelazak sa konja na SUS se nije odigrao preko noći. Ford je počeo masovnu proizvodnju automobila 1908, a recimo još 1941 je najmotorizovanija vojska sveta - Nemačka, imala samo 10% motorizovanih divizija. U invaziju na SSSR je krenulo preko tri miliona nemačkih vojnika, preko 3000 tenkova ali i preko 2 miliona konja! Govorimo o periodu od 30 godina nakon početka masovne proizvodnje automobila. Mi smo danas na početku
  masovne proizvodnje EV. Da li je realno očekivati potpuni prelazak pre 2050?
   (Milan, 4. decembar 2020 12:21)

  # Link komentara

 3. Ma sve ce to za hrabre, biti smesno. GAIA TECHNOLOGY, Nemacka kompanija, vec ispituje dva uredjaja za proizvodnju neogranicene energije. Jedan je od 25 KW. Drugi je od Muamera Yildiza, čisto samo magnetni pokretac. Samo nedostaje kojih par meseci da se ugradi u vozilo a jos i sa pojacanim kapacitetom (naravmo, vec vidjeno i ranije ali javnost ne veruje...dok se pojedini voze li voze). Pa zatim Guy Negre-ovo vozilo na vazduh (koristi ga vec Indija i francuska posta, neki aerodromi). Tek sada, sloboda i mastovitost individualnih pronalazaca zaista dolazi do izražaja. Samo ko bude bio hrabar. I ova električna na baterije - vec prevazidjeno. Samo ce mozda iskoristiti neka tehnicka resenja.
  (Milivoje, 4. decembar 2020 09:53)

  # Link komentara

 4. @Milan
  Nastavak:
  EV je nova tehnologija koja u prvom momentu jeste inferiorna u odnosu na SUS u mnogim aspektima, ali se ubrzano razvija i vremenom će biti sve očiglednije da je SUS prevaziđen. Mnogi auto proizvođači su to uvideli. Ko prekasno odreaguje - nestaće. Pogledajte primere za nove tehnologije koje su pregazile postojeće. Ukucajte u pretraživač "disruptive inovation". Među svežijim primerima su Nokia i Kodak koji su svoje dominantne pozicije izgubili jer nisu shvatili predstojeće promene. EV su školski primer za disruptivnu inovaciju. Svi koraci su tu: nova kompanija sa novim pristupom, ignorisanje postojećih proizvođača jer novi proizvod ne nudi bolje karakteristike (previđaju potencijal), novi igrač razvija svoj proizvod bez opterećenja starih tehnologija i procesa, stari počinju da obraćaju pažnju, ali minimalno jer im postojeći proizvodi donose profit kog se ne mogu odreći, novi igrač i dalje unapređuje svoj proizvod i tržišni procenat raste. Kada stari igrači počinju ozbiljnije da ulažu, novi je već nekoliko generacija odmakao i tržišno učešće će zavisiti najviše od kapaciteta i mogućnosti da se zadovolje zahtevi.
  (Gradimir, 4. decembar 2020 08:36)

  # Link komentara

 5. @Milan
  Milane, onaj ko vozi Leaf prve generacije, BMW i3, Zoe 22 kWh ili E-Golf neće mnogo voziti van grada. Sa druge strane vlasnici Tesli, Kone, E-Nira, E-Trona voze duge relacije non stop. Glavni preduslov, pored dobrog dometa je dobra mreža punjača. Čak ni štedljivost nije presudna. E-Tron i Taycan svoju veliku potrošnju nadomešćuju velikim brzinama punjenja. Domet od 400-500 km, pa i manje na autoputu je sasvim dovoljan uz dobro raspoređene brze punjače. Ko smatra da bez 1000 km nema sigurnosti imaće uskoro novi Nio sa tim dometom. Verovatno će imati bateriju od 150 kWh, ali to je uslov za tih 1000 km u gradu ili na magistrali. Na autoputu će verovatno moći da pređe oko 600-700 u cugu.
  EV je nova tehnologija koja u prvom momentu jeste inferiorna u odnosu na SUS u mnogim aspektima, ali se ubrzano razvija i vremenom će biti sve očiglednije da je SUS prevaziđen. Mnogi auto proizvođači su to uvideli. Ko prekasno odreaguje - nestaće. Pogledajte primere za nove tehnologije koje su pregazile postojeće. Ukucajte u pretraživač "disruptive inovation". Među svežijim primerima su Nokia i Kodak koji su svoje dominantne pozicije izgubili jer nisu shvatili predstojeće promene.
  (Gradimir, 4. decembar 2020 08:34)

  # Link komentara

 6. @Gradimir
  [link]
  (Rasim, 4. decembar 2020 08:32)

  # Link komentara

 7. Nisam objašnjavao u detalje, ali da bi punili el. auto direktno iz solarnih panela trebala bi vam vječnost.
  Ili se struja skladišti u stacionarnim akumulatorima pa iz njih u el. auto ili imate dvosmjerno brojilo i struju iz panela puštate u mrežu, a iz mreže punite el. auto. Plaćate razliku ili vama plaćaju ovisi što bude više.
  U skoroj budućnosti će biti različita cijena struje tokom dana pa će vam se isplatiti puštati struju u vrijeme najveće potrošnje u mrežu da bi dobili možda i 50% više struje po noći kada punite el. auto.
  Kod nas najavljuju takva brojila već za dvije godine tako da to nije nako daleka budućnost. A dvosmjerna brojila do određenog iznosa kW može ugraditi svatko. Tako da budućnost je tu iza ćoška...
  (Ivan ZG, 4. decembar 2020 00:59)

  # Link komentara

 8. @Gradimir
  Sve pišete sa stanovišta da je već rešen problem dometa EV. A nije, problem je da obećavaju već 5-6 godina ali pomaka nema. Spominjete gustinu energije od 300Wh/ kg, hajde onda za poređenje da kažemo da je gustina energije benzina 48.000wh/kg. Da li je iz ovog podatka jasno o kolikoj disproporciji govorimo?
  EV su spremni da zamene male gradske automobile i sportska vozila, ali su još daleko od zamene ozbiljnih transportnih sistema.
   (Milan, 3. decembar 2020 23:03)

  # Link komentara

 9. Da dodam par stvari:
  - EV i SUS slične cene nisu uporedivi kroz ceo period upotrebe, jer EV ima mnogo niže troškove. Za sada je to nama još skupo, ali na zapadu Tesla 3 uzima dobar % tržišta BMW trojci na primer, u cenovno sličnoj kategoriji. BMW bi mnogima bio bolji izbor, ali neko će prednost dati tehnologiji a ne zazorima, kvalitetu farbe i osećaju u vožnji. Renault Zoe sa subvencijama u GER i FRA ulazi u atar Clia. Sa daljim padom cena kWh baterije, subvencije postaju sve nepotrebnije
  - sledeća generacija Teslinih baterija će imati gustinu od 300 Wh/Kg, a na 400 već postaje opravdana masovnija elektrifikacija avio saobraćaja. Drugi proizvođači će morati da pruže korak.
  - Tesla ima profit po vozilu od 25-30% na Modelu 3, dakle desetak hiljada $. Pretpostavlja se da njih 1 kWh trenutno košta 100 $, a druge proizvođače par desetina više. Treba očekivati da se vremenom spuste u nižu cenovnu kategoriju, zahvaljujući novim baterijama i planiranom manjem modelu. Taj novi auto sa cenom od 25.000 eur bi bio sasvim konkurentan SUS vozilu od 15-ak hiljada na period od 10-ak godina, čak i bez subvencija, zahvaljujući nižim troškovima i većoj preostaloj vrednosti na kraju.
  - treba očekivati jeftinije EV drugih proizvođača. Najpametnije bi bilo napraviti EV modela koji se najviše prodaju: Golf, Fiesta, Clio... Projektovati ih od nule da se iskoriste sve pogodnosti platforme, sa baterijama u podu i dobrim kabinskim prostorom. Sa cenom od 15.000 eur za osnovni model, išao bi ko alva.
  (Gradimir, 3. decembar 2020 12:58)

  # Link komentara

 10. Kažeš odgledao si emisiju na televiziji gde se brinu sto sirotinja ne može da priušti električne automobile.
  Objasni mi kako, kada je Renault Zoe lease 79 evra mesečno?!
  Objasni mi kako ne mogu kada je Smart EQ 29 evra?!
  Znači ili ti ne razumeš francuski ili (te) lažu/lažeš.
  (Alo Bing?, 3. decembar 2020 06:35)

  Bezobrazan si s poslednjom recenicom, ali posto ja ne razumem Francuski i lazem ili me lazu, ti mi reci sta kazu posto je emisija dostupna online. Tema o automobilima je na 27m45s ovog snimka [link]/
  (Petar, 3. decembar 2020 12:10)

  # Link komentara

 11. @antiprotivan

  Sve si u pravu, tako danas rade električni viljuškari, imamo ih dosta u firmi. Jedini problem je da su takvi viljuškari i jeftiniji.
  Kako je EV Yznatno jednostavniji od klasičnog automobila, odvajanjem baterije i punjenja od proizvođača automobila se sužava prostor za zaradu. Šta onda proizvođač automobila da naplati 30.000€? Gume, lim i muziku može da proizvede bilo ko za 10.000€.
  Stalno slušamo kako se EV skupi zbog baterija, a cena baterija pada ispod 100$ po kwh. Ako je prosečna baterija 70 kwh ispada da baterija na ID4 košta 7000$, prodajna cena osnovnog modela u americi je 39.900$. Sad zamislite profit od 32.000$ za auto bez, motora, menjača...20.000$ je nešto što ostaje čisto proizvođaču, a što nikako ne može da ostvari ako su baterije dostupne.
   (Milan, 3. decembar 2020 11:01)

  # Link komentara

 12. Ovde se svi uvek pitaju kako sa 5 minuta pauze i jednim punjenjem da stignu do Lisabona, a 70% građana Srbije nikad nije prešlo granicu...
  (Miloš, 03. decembar 2020 00:38

  Ma jok, 99% nije preslo granicu..
  Ajde brte malo opusti se..
  (C i n i k, 3. decembar 2020 10:47)

  # Link komentara

 13. EV je budućnost, hteo to neko da prihvati ili ne. Baterijama se u proseku svakih 10 godina duplira kapacitet. Ako se nastavi taj trend, za 20 godina automobili će prelaziti između 1000 i 2000 kilometara sa jednim punjenjem. Naravno i onda će se naći neko ko će se žaliti da ne može sa jednim punjenjem da stigne do Vladivostoka...
  (Locutus, 2. decembar 2020 23:05)
  Litijum je ograničen resurs, ne može se previše napredovati sa postojećom tehnologijom. Procene su da nakon 2035 godine neće više biti dovoljno litijuma da pokrije potrebe tržišta. Drugi veliki problem litijuma o kojem vam niko ne govori - još uvek nije rešeno recikliranje, tako da ćete se sami snalaziti sa otpadom (istrošenim baterijama) koje ne smete baciti u regularan otpad.
  Pre će biti da ćemo za 10-ak godina svedočiti novoj tehnologiji baterija.
  (Distributer baterija, 3. decembar 2020 10:34)

  # Link komentara

 14. @Locutus

  Gde se bre dupliraju kapaciteti baterija? Ako mislite na telefone, dupliraju se tako što su ih povećali do veličine nekadašnjih tableta. A svakako su duplo teži. Brže se pune, to da, ali opet po ceni bržeg opadanja kapaciteta, nema telefona kome posle 2-3 godine nije potrebna zamena baterije. Nema sa ovom tehnologijom baterija budućnosti, a nove ni na vidiku. Doduše čitamo svake godina o nekim epohalno novim tehnologijama i posle ni reč više o tome.
  A ovi što spominju pijenje kafe dok puniš auto su smešni. Te računice bi mogle da funkcionišu kad bi imali rezervisan super punjač na svoje ime i samo vas da čeka. A šta će ako stignemo do 50% EV. Dođete na "pumpu" a ispred svakog punjača po 5 vozila, i za svaki besni vlasnici ispijaju svoju sedmu-osmu kafu, i ručaju po treći put. Pa sad sa ovom brzinom punjenja i raspostranjenisti benzinskih pumpi se ponekad čeka 15 i više minuta ako je gužva.
  ...
  (only fools and horses, 3. decembar 2020 09:16)

  Toliko besmislica u tako kratkom tekstu.

  Čuveni General Motorsov EV1 koji se proizvodio od 1996 do 1999 koristio je NiMH baterije gustine od oko 90Wh/Kg. Danas Tesla koristi baterije od oko 260 Wh/Kg. Postoje ozbiljne analize na temu razvoja baterija na internetu pa guglaj...
  (Locutus, 3. decembar 2020 10:33)

  # Link komentara

 15. Pazi ovako. Cela priča sa EV se lako prodaje jer ljudi ne vide izduvne gasove kod istih u odnosu na običan motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Ali, proizvodnja "goriva" i zagađenje ne nestaje sa korišćenjem EV, već se samo seli na neko udaljeno mesto neku termo, nuklearnu, hidro elektranu. Ok, biće tu i malo vetrenjača i malo solarnih panela, ali to je sve svetlosnim godinama daleko od prave ekološke energije. A da ne pričamo o užasno prljavoj proizvodnji baterija i posle njihove zamene i odlaganja nakon 5 godina. Nisam bas ubeđen da su automobili ti koji izazivaju masovno zagađenje i da se odatle menjanu stvari. Pre ce biti da je nesto drugo. Al ajd, lakše je maltretirati obične ljude, nego promeniti prljavu industriju. Hibridi su sasvim dovoljni za sada.
   (Milojica, 3. decembar 2020 10:13)

  # Link komentara

 16. za duza putovanja, rentas prikolicu koja ima SUS motor i generator
  (peki, 3. decembar 2020 10:10)

  # Link komentara

 17. Cini mi se da su elektro automobili trenutno resenje samo za nekoga ko opusteno moze da odvoji 40.000 eura za manji auto i ima kucu (ne pricam o Kaliforniji gde su punjaci svuda). Prica kako je jeftinija stuja vazi sada, kada svi budu vozili el.automobile struja ce biti 3x skuplja. Ne samo zbog potrosnje vec i zbog ukidanja uglja koje predstoji i deo je zelenog paketa. Tada i da cena automobila padne (sto sumnjam da znacajno hoce) i dalje eksploatacija nece biti jeftina. Bolji jesu kada je zagadjenje u gradovima u pitanju i to je to.
   (Pragmatic, 3. decembar 2020 09:43)

  # Link komentara

 18. @Locutus

  Gde se bre dupliraju kapaciteti baterija? Ako mislite na telefone, dupliraju se tako što su ih povećali do veličine nekadašnjih tableta. A svakako su duplo teži. Brže se pune, to da, ali opet po ceni bržeg opadanja kapaciteta, nema telefona kome posle 2-3 godine nije potrebna zamena baterije. Nema sa ovom tehnologijom baterija budućnosti, a nove ni na vidiku. Doduše čitamo svake godina o nekim epohalno novim tehnologijama i posle ni reč više o tome.
  A ovi što spominju pijenje kafe dok puniš auto su smešni. Te računice bi mogle da funkcionišu kad bi imali rezervisan super punjač na svoje ime i samo vas da čeka. A šta će ako stignemo do 50% EV. Dođete na "pumpu" a ispred svakog punjača po 5 vozila, i za svaki besni vlasnici ispijaju svoju sedmu-osmu kafu, i ručaju po treći put. Pa sad sa ovom brzinom punjenja i raspostranjenisti benzinskih pumpi se ponekad čeka 15 i više minuta ako je gužva.
  Ja razumem, ljudi žele nove tehnologije, napredak. Ali el. vozila nisu novina, elektromotor nije novina, stariji je od benzijskog. Prvo hibridno vozilo je Porše naoravio pre više od 100 godina. Mene ova priča sa elektrovozilima strašno iritira jer mislim da zaustavlja razvoj nečeg što bi možda bilo stvarno novo, što bi donelo neki pravi napredak. Ovo to nije nikako.
   (only fools and horses, 3. decembar 2020 09:16)

  # Link komentara

 19. Par stvari nasumice:
  - 500 km nije malo, jer je bitnija mreža za punjenje
  - trenutni bolji EV su sasvim upotrebljivi za putovanja. Ljudi to rade non-stop. 1000 km je moguće preći za oko 10 sati, a skoro su u SAD prešli 2000 za 21 sat. Preduslove sam spomenuo.
  - 400 ili 800 V? Punjači za 800 su skuplji, baterija se na većim strujama više greje i veći su gubici pri punjenju. Sa 400 V je moguće puniti do 250 kw, što u praksi znači 200 km za 15-20 minuta
  - Ionity finansira više firmi, pre svega VW, a drugi su se priključili. Na toj mreži je punjenje skupo i često se koristi kao primer kako su EV skupi za upotrebu. Za redovne korisnike, kad plate 20-ak EUR pretplate, cena je mnogo niža, ali treba ih dosta koristiti da bi se isplatilo.
  - dosadašnja iskustva kažu da vlasnici EV najveći procenat punjenja obavljaju na sporim punjačima: kući, u tržnim centrima, na parkinzima, u javnim garažama... Takve uslove je i najjeftinije obezbediti. Retko vam treba brzo punjenje, a i za bateriju je bolje sporo.
  - kao i kad smo dobili Smart telefone, ko hoće novu tehnologiju mora malo da promeni navike. Prilagođavanje izgleda nije problem, jer retko koji vlasnik EV ima nameru da se vrati SUS vozilima
  - količina struje ne može da bude problem za iole normalnu zemlju. Prelazak će svakako ići postepeno, a proizvođači bi morali da jedva dočekaju da im profit poraste, naročito kada je najjednostavniji način za povećanje kapaciteta postao i najjeftiniji po kWh - solarni paneli.
  Pozdrav svima!
  (Gradimir, 3. decembar 2020 08:57)

  # Link komentara

 20. Moje komšije se bune zato što sam izvukao produžni kabal sa trećeg sprata, ne znaju budale da je stigao napredak i revolucija! Jedino mi malo pravi problem ako ne nadjem parking blizu zgrade.
  (Elektro Nisan, 2. decembar 2020 20:47)

  Ja sam uhvatio komšiju kako mi krade struju, mangup se preko noći priključio na moj produžni.
  (Pošten, 3. decembar 2020 08:43)

  # Link komentara

 21. Cccc KO je to ražalostio našeg prijatelja komentatora @jaretinu sa sve prilozi da se onako tužno oseća? Ove rubrike 'ostavite komentar' su osmišljene da nas zabave i da iznesemo svoje mišljenje i komentar na pisanu temu. Međutim ima čitalaca koji se nalože na komentare pa se prime kao da je ovde mesto za ozbiljnu raspravu te se traži od komentatora da je precizan k'o da piše za Wikipediju. Eto ja nikad nisam bio besan samo malko poludim kad moram da tumačim moj komentar nekom takvom pa mi se omakne da ga nazovem 'tupson' te se izvinjavam njima mislim tupsonima. Naravno i ovaj komentar našeg prijatelja @jaretine je da nas zabavi i malo zabrine ovim komentarom da razmislimo jedni o drugima kako međusobno komuniciramo. Zato jedan pozz za njega ...
   (XXL, 3. decembar 2020 08:13)

  # Link komentara

 22. Koliko paranoje da bi mogli svi zajedno osnovati klub paranoičara.
  Uvijek se javi neki pametnjaković kojem nedostaje struje. Ja bi mu predložio da gurne čavle u utičnicu da provjeri da li je nestalo. Ili je nestalo ili smo rješili problem.
  Onda kaže drugi pametnjaković da je njegovo vrijeme pre dragocjeno da čeka na punjaču dok se napuni baterija. Čovjek nije rekao, ali ja mislim da radi za Apple kao predsjednik uprave i zarađuje 500 eura po minuti. Zato je njegovo vrijeme jako dragocjeno.
  Za one normalne možda i nije tako strašno to punjenje. Kažu da će punjači puniti bateriju 5 minuta za 100 km vožnje. Prosječan vozač vozi 1500 km mjesečno što je 75 minuta mjesečno za punjenje. Vjerojatno 3 puta po 25 minuta što je otprilike 3 kave.
  Ovo punjenje sa 800V je izmislio Rimac jer je tako puno brže napuniti veće baterije. Kako su Porshe (VW) i Hyundai suvlasnici Rimac kompanije oni su prihvatili bolje rješenje od punjenja sa 400V jer je dosta sporo i teško može biti bitno brže.
  Tko misli da će struja drastično poskupjeti neka kupi solarne panele i baš ga briga za cijenu struje. 5.000 eura panela na krov i nikad više računa za struju.
  (Ivan ZG, 02. decembar 2020 21:12)

  Stvarno misliš da panel od 5000 evra može da puni bateriju auta u razumnom roku?! Šališ se garant...
   (JOBAH, 3. decembar 2020 07:59)

  # Link komentara

 23. Svrbo druze, eno ti Tesla pa vozi tih 1500 km od Norveske pa do Plovdiva sve ti je pokriveno superpunjacima, imas dva i u Srbiji.
  Da objasnim slikovito - krenes na primer iz Beca za Nis preko Peste.
  U Becu puna baterija. Kod Peste svratis na punjac na 20 minuta, kod Segedina 40, kod BG-a (lokacija Ikea) na 30 i kod Aleksinca jos 20-ak i stigao si u Nis. To ti je na toliki put 110 minuta na punjacu. Moja pretpostavka je da bi svejedno na tolikoj duzini puta barem dva puta stao. Jednom samo u WC, jednom da jedes. Tako da se tih 110 minuta savrseno uklapa.

  Isto ti vec dodje i sa "obicnim" EV. Eno Kona nova naprimer, u cugu predje 400 km na autoputu ali punjenje duze traje. Racunaj da ces potrositi oko 180 minuta na punjenje. Nije idealno ali nije ni strasno
  (Svrbo svrbo, 02. decembar 2020 21:11)

  Jeste, samo nisi uzeo u obzir ako nemaš slobodan punjac kad ćeš da stigneš na red...
   (JOBAH, 3. decembar 2020 07:57)

  # Link komentara

 24. лепо,можеш на основу да слажеш коју хоћеш шасију
  још да се договоре и унифицирају па као Лего,саставиш кола.Батеријски модул од једног,шасија од другог
   (лудоје, 3. decembar 2020 07:41)

  # Link komentara

 25. @Petar
  Kažeš odgledao si emisiju na televiziji gde se brinu sto sirotinja ne može da priušti električne automobile.
  Objasni mi kako, kada je Renault Zoe lease 79 evra mesečno?!
  Objasni mi kako ne mogu kada je Smart EQ 29 evra?!
  Znači ili ti ne razumeš francuski ili (te) lažu/lažeš.
  (Alo Bing?, 3. decembar 2020 06:35)

  # Link komentara

 26. EV je budućnost, hteo to neko da prihvati ili ne. Baterijama se u proseku svakih 10 godina duplira kapacitet. Ako se nastavi taj trend, za 20 godina automobili će prelaziti između 1000 i 2000 kilometara sa jednim punjenjem. Naravno i onda će se naći neko ko će se žaliti da ne može sa jednim punjenjem da stigne do Vladivostoka...
  (Locutus, 2. decembar 2020 23:05)

  Onda ništa...obzirom da ću zog starosti i fizičkih mana za 20 godina izgubiti pravo na vozačku dozvolu odo' sutra da kupim neki dizlo pa nek' ide dokle ide.
  (crna ovca, 3. decembar 2020 05:46)

  # Link komentara

 27. meni nije jasno zašto baterije moraju da se pune, zar ne bi bilo lakše da se jednostavno zamene? na "pumpi" izvadis praznu i stavis punu, pa je oni lepo dopune i vrate u neki drugi auto itd. onda bi se razvijao jedan standard baterija i ne bi morale da imaju sulude kapacitete i ludacke napone za ultra brzo punjenje, sto je realno i najveci rizik i dilbrejker trenutno. dovoljno je da mozes da voziš 200-300km do sledece zamene, koja bi opet trajala par minuta. a imalo bi smisla i da se neka takva baterija nosi kao rezervna u gepeku.
   (antiprotivan, 3. decembar 2020 04:30)

  # Link komentara

 28. Sa EV nikada neću doživeti onaj miris dizela/benzina kada sipam gorivo u rezervoar. Nezamenljiv dogadjaj za mene ?
   (Aca, 3. decembar 2020 03:48)

  # Link komentara

 29. @kakav crni elektromobil

  nema tog adrenalina i naleta da ne kažem pika testosterona kad zagrmi bembara benzinjara sa duplim remusima i 250 konja
  (bembara, 02. decembar 2020 22:28)

  Ma idi.. pa jos kad se krst zaljulja sa retvozora u krivina, ludilo potpuno!
   (Lars, 3. decembar 2020 03:01)

  # Link komentara

 30. EV i nije izmisljen za prosecnog Srbina gde polovina stanovnistva zivi u Beogradu i gura se u jednosobnim stanovima. To je za gospodu iz unutrasnjosti koja ima kucu i dvoriste. Vi ostali cekirajte karte u GSB-u i slobodno preskocite vesti o elektricnim autima.
  (Spiclov, 3. decembar 2020 02:29)

  # Link komentara

 31. A naš čoek neće da kupi ništa iz Kine jer je kao lošeg kvaliteta
   (Pera Ždera, 3. decembar 2020 01:37)

  # Link komentara

 32. Ovde se svi uvek pitaju kako sa 5 minuta pauze i jednim punjenjem da stignu do Lisabona, a 70% građana Srbije nikad nije prešlo granicu...
  (Miloš, 3. decembar 2020 00:38)

  # Link komentara

 33. Bas odgledao jednu emisiju na Francuskoj televiziji. Kazu da je svaki cetvri automobil koji je prodat u novembru bio elektricni ili hibridni. Posle su pricali o "dve Francuske", jedna bogata koja sebi moze da priusti elektricne automobile, koji su cak i sa drzavnim subvencijama preskupi (da ne ulazimo u domet, punjace itd.) i druga koja jedva ima i za novi obican auto. Izbacili su podatak da je danas prosecna starost automobila u Francuskoj 10 godina, a da je 1990. bila 6 godina. Trenutno je 1/3 automobila ili 10 miliona mladja od 10 godina, a 2/3 automobila ili 20 miliona automobila starije od 15 godina. Postavljaju pitanje, ako ovih 20 miliona Francuza nemaju ni za jednu Daciu, kako li ce tek imati za elektricni auto.
  (Petar, 2. decembar 2020 23:54)

  # Link komentara

 34. EV je budućnost, hteo to neko da prihvati ili ne. Baterijama se u proseku svakih 10 godina duplira kapacitet. Ako se nastavi taj trend, za 20 godina automobili će prelaziti između 1000 i 2000 kilometara sa jednim punjenjem. Naravno i onda će se naći neko ko će se žaliti da ne može sa jednim punjenjem da stigne do Vladivostoka...
  (Locutus, 2. decembar 2020 23:05)

  # Link komentara

 35. Za sada, i verovatno će tako biti još 10-tak god., EV su za dugačka putovanja inferiorna prema SUSV. Jedini EV koji za sada mogu da im pariraju su Hibridi. PHEV (Plig-in Hybrid EV) je odličan za gradske potrebe, kada vozi samo na struju, 50 do 100 km.
  Za dugačka putovanja dobar je serijski hibrid. Mazda je nagovestila interesantan takav hibrid. Pogon je uvek sa el. motorom, iz baterija, s tim da se baterije pune preko ugrađenog SUS motora tipa Vankel. Vankel je posebno pogodan za takvu upotrebu pošto je po prirodi malih dimenzija.
  (karburator, 2. decembar 2020 22:41)

  # Link komentara

 36. Za sad i DALJE neprakticno. Prvo manji domet. Ne zelim da gubim vreme cekajuci da se napuni. Ovaj sto je racunao koliko je to kafa i wc-a na 1500km je neki komunista- zna teoriju ali u praksi to tako ne ide. Sta ako mi se ne pije kafa? Ocu li da pijem kafu pola sata? Gluposti. Drugo - ko nema kucu sa garazom, moze da zaboravi. Ne pada mi napamet da se drndam, dolazim uvece umoran autom s posla i treba da ga punim? Gde da nadjem punjac? Treba da cekam negde jos sat vremena posle posla da bi ujutro mogao ponovo na posao? Ma zdravo dovidjenja! Trece, znamo dobro da sve za baterije lazu. I za noutbukove i za telefone. Ni jedan ne izdrzi koliko je kao napisao proizvodjac, zasto bi ovde bilo drugacije. A o "cistoj" energiji necu ni da trosim reci. U to veruju samo neo-marksisti.
  (DaLanik, 2. decembar 2020 22:31)

  # Link komentara

 37. kakav crni elektromobil

  nema tog adrenalina i naleta da ne kažem pika testosterona kad zagrmi bembara benzinjara sa duplim remusima i 250 konja
  (bembara, 2. decembar 2020 22:28)

  # Link komentara

 38. Odlican video i uporedjivanje dobrih i losih stvari kod par el. automobila koji su sad u prodaji.
  [link]
  (Djordje, 2. decembar 2020 22:14)

  # Link komentara

 39. Šta je popularna tema u Srbiji? Koji dobar polovnjak uzeti za ne više od dve-tri hiljade evra. Kao trenutno najbolji u Evropi u vreme ove krize možda ovo zaživi (počne da se koristi) kod nas kroz dve, eventualno tri godine:). Sve je ovo lepo, ali koliko smo mi finansijski i infrastrukturom blizu neke masovnije primene ovakvih platformi i vozila u Srbiji?
  (Kimi, 2. decembar 2020 22:08)

  # Link komentara

 40. Pa ovo i nije tako lose.
  Ja sa mojim V6 motorom i 255ks ne mogu da predjem vise od 500 km.
  Jedino sto brze napunim rezervoar za razliku od ovog elektricnog,bar za sada😁
  (Elektrika, 2. decembar 2020 21:40)

  # Link komentara

 41. E, sledeća generacija ovoga, za jedno deset godina, sa par fundamemtalnijih proboja i verovatno nekom potpuno drugom vrstom baterija ili kapacitora, biće verovatno dovršeno, udobno i kršteno vozilo poput današnjih SUS vozila, sa dometom preko hiljadu kilometara, čak i kada je ispod nule i imate upaljeno sve živo, i punjenjem od blizu nule do sto za maksimalno 10-15 minuta. Tada ću, blago meni, ja kupiti eleltrični automobil, a dotle neka ih kupuje onaj ko mora ili naloženi ideološki jadnici :)))
   (EU Citizen, 2. decembar 2020 21:19)

  # Link komentara

 42. Ev jesu buducnost ,ali ne u ovom obliku.
  Naime,el. motori su daleko efikasniji od SUS motora,ali kod vozila oni nisu ni najmanji problem,vec baterije koje ih napajaju,koje su sve modernije,sve veceg kapaciteta,ali imaju problem sa tezinom i gabaritima,kao i sa vremenom punjenja,zbog fizickih ogranicenja.
  D abi bateriju od npr. 30 kw napunio za sat vremena,potreban ti je punjac koji daje vecu struju za najmanje 20 %,koju treba isporuciti preko provodnika do baterije,pri cemu resiti problem toplote ,koja moze dovesti do paljenja baterije,sto je veoma opasno kada su u pitanju baterije velikog kapaciteta. Znamo da je to skoro reseno,ali vreme punjenja je i dalje veoma dugacko i na najjačim punjacima nije manje od pola sata.

  Drugi aspekt o kome niko ne razmislja je cena struje ,koja na postojecim punjacima,izuzev na Teslinim,nije uopste mala i izadje cak i skuplje nego gorivo,a kako potrosnja bude rasla,nece padati.

  Ono sto je najveci problem EV vozila,nisu sama vozila,vec proizvodnja energije koju trose i primarni cilj mora biti resavanje fosilnih goriva i pronalazenje adekvatnih i cistih izvora energije,sto trenutno jedino nudi nuklearna energija,za koju znamo da je u perspektivi opasna,ako dodje do havarija,a imao problem i sa otpadom.
  (Mirko Pantic, 2. decembar 2020 21:17)

  # Link komentara

 43. Koliko paranoje da bi mogli svi zajedno osnovati klub paranoičara.
  Uvijek se javi neki pametnjaković kojem nedostaje struje. Ja bi mu predložio da gurne čavle u utičnicu da provjeri da li je nestalo. Ili je nestalo ili smo rješili problem.
  Onda kaže drugi pametnjaković da je njegovo vrijeme pre dragocjeno da čeka na punjaču dok se napuni baterija. Čovjek nije rekao, ali ja mislim da radi za Apple kao predsjednik uprave i zarađuje 500 eura po minuti. Zato je njegovo vrijeme jako dragocjeno.
  Za one normalne možda i nije tako strašno to punjenje. Kažu da će punjači puniti bateriju 5 minuta za 100 km vožnje. Prosječan vozač vozi 1500 km mjesečno što je 75 minuta mjesečno za punjenje. Vjerojatno 3 puta po 25 minuta što je otprilike 3 kave.
  Ovo punjenje sa 800V je izmislio Rimac jer je tako puno brže napuniti veće baterije. Kako su Porshe (VW) i Hyundai suvlasnici Rimac kompanije oni su prihvatili bolje rješenje od punjenja sa 400V jer je dosta sporo i teško može biti bitno brže.
  Tko misli da će struja drastično poskupjeti neka kupi solarne panele i baš ga briga za cijenu struje. 5.000 eura panela na krov i nikad više računa za struju.
  (Ivan ZG, 2. decembar 2020 21:12)

  # Link komentara

 44. Svrbo druze, eno ti Tesla pa vozi tih 1500 km od Norveske pa do Plovdiva sve ti je pokriveno superpunjacima, imas dva i u Srbiji.
  Da objasnim slikovito - krenes na primer iz Beca za Nis preko Peste.
  U Becu puna baterija. Kod Peste svratis na punjac na 20 minuta, kod Segedina 40, kod BG-a (lokacija Ikea) na 30 i kod Aleksinca jos 20-ak i stigao si u Nis. To ti je na toliki put 110 minuta na punjacu. Moja pretpostavka je da bi svejedno na tolikoj duzini puta barem dva puta stao. Jednom samo u WC, jednom da jedes. Tako da se tih 110 minuta savrseno uklapa.

  Isto ti vec dodje i sa "obicnim" EV. Eno Kona nova naprimer, u cugu predje 400 km na autoputu ali punjenje duze traje. Racunaj da ces potrositi oko 180 minuta na punjenje. Nije idealno ali nije ni strasno
  (Svrbo svrbo, 2. decembar 2020 21:11)

  # Link komentara

 45. pošto moji komentari izazivaju bes kod pojedinih,odlučio sam da javno kažem nešto.kao prvo nemam elantru,vozim ćaletovu zastavu 128 a ovog prvog vozi moj šef kojeg obožavam,jer je faca i ima frizuru kao ljuba aličić 1986.u svojim komentarima se trudim da zvučim kao da sam iz kruga dvojke ali sam pasionirani glasač aktuelne vlasti i volim predsednika više nego što ga voli ministar stefanović.ložim se na električne automobile jer jedan vozi devojka koja mi se sviđa,ali ne smem da joj priđem.volim da pišem zajedljive komentare jer sam jadan i niko me ne voli,a želim samo malo pažnje od srba koje obožavam a oni mene i ne toliko.tata vozi traktor i zbog toga sam ljut na sve dizelaše jer me je sramota njegove sramote.eto,toliko od mene.hvala što ste pročitali moju iskrenu i inteligentnu ispovest.tražim od vas oproštaj kao mustafa stojković od grobara: oprostite mi moju ružnu prošlost.
  (jaretina-prava istina o meni, 2. decembar 2020 20:55)

  # Link komentara

 46. Moje komšije se bune zato što sam izvukao produžni kabal sa trećeg sprata, ne znaju budale da je stigao napredak i revolucija! Jedino mi malo pravi problem ako ne nadjem parking blizu zgrade.
  (Elektro Nisan, 2. decembar 2020 20:47)

  # Link komentara

 47. Taman da zamenim Leafa kad mi istekne garancija 2023. god. :)
   (Brada, 2. decembar 2020 20:40)

  # Link komentara

 48. @(Panac, 02. decembar 2020 20:06)
  Pa jedino je moguće iz obnovljivih izvora energije. Možda se malo opameti ovaj svet i shvati da prljava energija može da nas uništi.
   (uzimam.kokice, 2. decembar 2020 20:35)

  # Link komentara

 49. Pitanje glasi... kada 50% vozila budu elektricna.... potražnja za el. energijom će jako porasti...kako će se proizvoditi toliko el.energ?
   (Panac, 2. decembar 2020 20:06)

  # Link komentara

 50. EV je dobra stvar za grad, i ako imas garazu sa strujom ili dvoriste..
  A sve ce biti ok dok jos nma mnogo EV jer cim to krene u masovnu stvar a punjaca nikad dosta nzn na sta ce da lici cekanje u redovima po pola h za 80% napunjenosti baterije?
  Nzn i za iole dalji x kako ce to da se isplati i na sta ce da lici, i sada postoji ponuda i polovnih i novih EV ali realno, nije prakticno jos uvek i nece biti prakticno jos dugi niz godina..
  (C i n i k, 2. decembar 2020 19:43)

  # Link komentara

 51. Grozanu eksplodirala baterija, to je izazvalo pozar... pametnom dosta
  (fensi_lik_vracar, 2. decembar 2020 19:41)

  # Link komentara

 52. Kao i kod mob telefona, racunajte u pola manje od navedenog. Ako obecavaju 500km, znajte da je plafon 250km u realnim uslovima i to bez jaceg gasa.
   (Milan, 2. decembar 2020 18:47)

  # Link komentara

 53. Od samog starta problem nisu automobili nego infrastruktura. Ko ima kuci i dvoriste, sve ok. Ko nema, ovo za njega nije opcija jer sve vise EV a punjaci ne prate pa vec sada kada EV cine 3-5% prodaje, morate ponekad da cekate na brzim punjacima. Dodatni, najveci problem su ponudjaci koji imaju 100 prikljucaka, svaki ima svoju aplikaciju itd, pa ako nemate pravi kabl i aplikaciju, ne mozete da punite kod njih.

  Tesla je to resila sjajno, ali samo za svoja vozila, ostali nisu hteli da se prikljuce iz zavisti od profita i sad imamo haos sa prikljuccima, kablovima i aplikacijama.

  Po meni, hibridi su buducnost za narednih 10-20 godina, dok infrastruktura uhvati korak, ako ikada bude.
   (Aleksandar, 2. decembar 2020 18:29)

  # Link komentara

 54. Kad bude mogao da pređe od 800 do 1000 km sa punjenjem i baterije se napune vremenski isto kao kad točiš benzin, onda priznajem električne aute. Zamisli kreneš kući iz inostranstva 1500 km primera radi. Koje bi to čekanje na električnim stanicama bilo da recimo ispred tebe imaš dva auta, čekanje najmanje 3 sata. Drugo radius kretanja zimi se zbog hladnoće smanjuje minimum 300 km, znam iz prve ruke ( rekao mi je lik koji vozi teslu) Tako da budućnost auta nisu električni auti, možda hibridi ili auti na vodonik. A i ta glupost da mi utičemo na klimu ne pije vodu. Živi i zdravi bili videćete!!!
   (svrba, 2. decembar 2020 18:23)

  # Link komentara

 55. Koliko sam razumeo prave se posebni punjači za ovaj brend? Da li će svaka auto grupacija imati svoj punjač ili će u budućnosti to biti unificirano, kao što je to sada benzin ili dizel?
  (Džej, 2. decembar 2020 18:18)

  # Link komentara

 56. Kad svima poskupi struja za deset puta u stanu plakate o za automobilima na gas.
   (Zoran Rokić, 2. decembar 2020 17:56)

  # Link komentara

 57. Zvuči vrlo ozbiljno. Kao što sam očekivao: razvoj električnih vozila će pokrenuti i promenu naponskog standarda takozvane niskonaponske mreže. Standard od 110/220V je naprosto previše zastareo i mora da se podigne na minimum 1kV i zbog sigurnosti, i zbog utroška bakra i zbog ukupnih manjih gubitaka. Dodatna pozitivna okolnost je što trofazni sistem distribucije postaje i potpuno nepotreban. Automobil je samo prvi od takvih potrošača kojima se u potpunosti ostvaruje i ideja "inteligentne mreže".

  Kao što su naftni motori oblikovali gradove i život ljudi, isto će i električni. I to je neizbežno.
  (Joca, 2. decembar 2020 17:53)

  # Link komentara

 58. Po performansama "prepisan" Teslin Model S, jedino što ne spominju cenu EVa baziranog na njihovoj platformi!!
   (autošovinista, 2. decembar 2020 17:46)

  # Link komentara

 59. jos jedan ekser u kovceg...
  (peki, 2. decembar 2020 17:39)

  # Link komentara

 60. Za 10 godina neces moci da kupis nov klasican auto
  (alex, 2. decembar 2020 17:23)

  # Link komentara

 61. Lepo nema sta..
   (miki, 2. decembar 2020 17:16)

  # Link komentara