Ponedeljak, 30.11.2020.

13:00

Jugo 45 slavi 40. rođendan

Izvor: SN

Jugo 45 slavi 40. roðendan IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

117 Komentari

Sortiraj po:

Jugo

pre 3 godine

Jugo da je imao upravu sa ciljem, a ne šojić-pantić, mogao je vrlo malo da evoluira i da nude odličan mali, a jeftin auto koji bi sad preplavljivao naše puteve.

Ja sam ga vozio, ali sam vozio i gore aute - nissan micra -očaj, fiat siecento i još gomila auta u toj klasi koja je ipak bila lošija, a skuplja od juga. Čak i neki chevrolet sam vozio koji je uzbrdo morao prvom da izlazi, sećam se.

Ništa ti auti nisu bolji, ali su lepši i imali su ljude kojima je stalo da firma posluje, a ne da dobiju plate i odu kući.

A jugo da je malo iradio redizajn, malo abs, airbagovi, klima, i da su mu zakrpljene mane koje su svi imali još iz fabrike (ona guma što se odlepljivala na menjaču pa moraš da je zanituješ da se to ne dešava), sad bi bio nacionalni auto. Posebno s ovim platama

Šta ja znam

pre 3 godine

Evo vam moja računica za juga 2005o, kupljenog 2008 i prodatog 2014. Prešao sam za to vreme oko 70-80.000 km njime.

Korpa i lamela oko 80e beše
4 nove gume recimo 150e
Guma dole na menjaču 80din, pa zanitovano i rešeno zanavek.
Sajla kvačila 200din
Raznitovana sajla gasa - džabe
Sijalice i to sitno ne znam, možda 30ak evra
10 malih servisa oko 200e
Kočnice lucas beše oko 20e, možda 2x ili 3x. Dakle 40-60e.
Diskovi nešto jeftino, 2500din beše
Auspuh 3000 din ili tako nešto.
Registracije jedno 700e npr sve.
Aj nek sam zaboravio još nešto, 100e.

Dakle, sve zajedno, bez goriva, jedno 1400e je amortizacija za juga za 80.000km i skoro 6 godina.

To jest 2 din po kilometru. Plus gorivo.

Sad imam bolji auto, manje ga vozim a košta me oko 400e amortizacija godišnje (registracija plus servisi), za 5.000km godišnje. Dakle oko 10din/km. Bez goriva.

Nije mene jugo izdao nikad inače. Ali je bio održavan redovno.

Dušan

pre 3 godine

Proizvodnja automobila u Zastavi je projekat koji je znatno prevazilazio sve ove priče o (ne)kvalitetu jednog od modela. Naravno da se jugo kvario, nije ni predviđen da traje večno, kao ni bilo koje drugo Zastavino vozilo. Ali je zauzvrat ta proizvodnja omogućila motorizaciju celokupnog društva, što je imalo blagotvorne efekte na razvoj drugih grana privrede, turizma, a posebno je značajan i nemerljiv doprinos bio po pitanju kvaliteta života i osećaja sreće. Mnogima su Zastavini modeli bili prvi i jedini novi automobili koje su mogli da kupe za taj iznos i služili su ih godinama. I danas, naročito van Beograda, mnogi voze Zastavina vozila. Da li je to zavera dece komunista i jugonostalgičara?

Delovi za Zastavina vozila su se proizvodili širom Jugoslavije, kako i treba da bude u državi kojoj je stalo do ravnomernog ekonomskog razvitka. Pritom, sva ta preduzeća su prozvodila još nešto, izvozila, zapošljavala, hranila. I fabrika u Rakovici i Motins u Novom Sadu, Čajevec u Bosni, Saturnus u Sloveniji, HTD u Makedoniji, U Prištini se proizvodili amortizeri, a da ni ne spominjem fabrike kao što su Teleoptik ili IPM. Neki pričaju o zdravoj privredi, a zapravo samo misle na tržište i ponavljaju neoliberalne mantre. Nije zdrava ona privreda koja stimuliše uvoz jeftinih proizvoda iz inostranstva, bilo da je reč o malinama, bojlerima, automobilima.

Na kvarove juga je uticalo i to što su korisnici uvek (i danas) štedeli i na ulju i na delovima i na servisu, a habali ga do besvesti.

Svedok dogadjanja

pre 3 godine

"Yugo je auto s kraja 70-ih i praktično nikada nije bio unapređivan (to je katastrofalna greška inherentna komunističkim firmama), pa ga treba upoređivati sa automobilima iz tog perioda i iz iste klase. Ako se to gleda, odgovorno tvrdim da nije postojao bolji auto od Yuga."

Yugo se prodavao zakljucno sa 2008 godinom pa ga onda treba uporedjivati sa automobilima tih godista. Dotucen do nogu.

"Da ne bi onih nesrećnih 90-ih i da su Zapadnjaci ulagali u Zastavu umesto u Škodu i Dačiju, danas bi svaki 5. auto na evropskim putevima bila Zastava..."

To je moglo biti, ali ne krivi zapadnjake, mi smo srbovali do mile volje, prezirali "takozvani" svet, gordo i prkosno odbijali prikljucenje civilizaciji, svaki predlog, svaki plan nazivan je antisrpskim, a danas mastamo o planu Z-4 i o Rambujeu, jer sve sto nam je nudjeno tada, danas bi prihvatili bez razmisljanja. Da ne govorim o milijardama koje su nudjene SFRJ da udje ekspresno u EU, a znas ko nije hteo? Sloba i oni za cije interese je on radio.

Yugo 45 treće mesto na trci oko kalemegdana

pre 3 godine

Imao sam juga dva puta u životu. Prvi put je to bio moj prvi auto i ponos a drugi put nisam imao para za bolje. Oba puta sam "preplatio" (prvi 2300DM a drugi 650 eura) polovne jugiće i oba puta su me služili desetine hiljada kilometara bez kvara (sem čuvene boljke gumeni birač brzina i nosač motora). Šta da kažem nije to auto vredan hvale u bilo kom smislu. Ali u odnosu na cene tadašnjih stranih polovnih automobila to je bio auto za malo para. Jedino se rešim kad mi je juče drug poslao snimak iz fabrike, kako su na haubi i maski Nemci zazore štelovali guranjem nogom dok se rukama drže za karoseriju kako bi se bolje zatvarala hauba trabanta, i letvicom i opet guranjem vrata štelovali zazor na vratima. Sad zamislite podelite jedan narod na dve države i jedna pravi simbol auto industrije (Mercedes) poznati po preciznosti kao i Japanci a u drugoj državi istog naroda neko pravi trabant i wartburg i vidiš kako radnik nonšanlanto zaključuje da je dobro obavio posao i prilazi da is kontroliše sledeći auto i ponavlja iste operacije što znači da im je to bio standard u doštelovavanju. Komunizam je po nešto dobro i doneo ljudima ali napredak sigurno nije.

Zastava

pre 3 godine

Sluzbeno vozio sam se mercedesom, audi, oktavija. Privatno uvek i uvek sam imao zastavino vozilo 128, 101, Yugo.Presao sam oko 500000 km of 1980 g.Nikada ni leti ni zimi nisu me ostavila na putu i uvek sam bio siguran da cu stici tamo gde sam krenuo.Znao sam sve o njima , jednostavan motor i lak za odrzavanje po principu sam svoj majstor i ako nisam mehanicar. Menjao sam redovno ulje, zamenio nekoliko akumulatora i gume ostalo skoro nista.I danas imam zastavu i nebi je menjao za ove zapadne krseve cije je odrzavanje preskupo.Da mogu uzeti novi Yugo nebi uopste razmisljao.

seljadin

pre 3 godine

nisam nikada smatrao jugu za smeće, elem 2007me sam kupio Jugu teretnog za firmu, 4.300 evra, i bio je sav nov, mirisao na novo, utegnut... Tad su mi mnogi govorili da sam se prešao, da me sažaljevaju, jer su oni pazarili Škodu Roomster za 12.500 evra. U prvih 10 godina uloženo je u delove oko 150 evra, za redovne servise smo sami menjali ulje, cena mu je pala za 2000 evra, dok je njihova Škoda izgubila 10.000 evra, za Škodu uložili su u servise 3000 evra, u popravke još 2000 evra. I na kraju sam izračunao da sam bio dobar za 15.000 evra tokom 10 godina, malo li je ?
Jugo i danas služi, problem je limarija, vozio se zimi, bio je sve vreme napolju, i mislim da se može voziti još jedno 2 godine, posle toga se računa da je trul, to znači ukupno 15 godina je služio, malo li je ?
Da se pravi, ponovo bih kupio novog.

zvezdarac

pre 3 godine

"Ali nije mu otkazivala pumpa, dizne, lambda sonda, DPF filter, ležajevi, silen blokovi, turbina"

Pumpa za gorivo je otkazivala itekako. A koštala je malo jer nije bila ni za šta.
Ko nije ugradio napred sanke taj nije vozio jugo.
Iberlauf posle 10 hiljada km, korozija posle 2 godine, na 45ici štelovanje ventila na 5000km...
Takođe, pucanje prednje izduvne cevi na kolenu ispod motora pa veži prednju cev da ne ore po putu...
Brava vrata koja se razglavi posle nekoliko godina...
2006. u firmi kupimo dva juga van (onaj bez zadnjeg sedišta, vodi se kao teretno vozilo, povrat pdv-a itd.). Dobili smo čep za gorivo kao za teglu. Čep na ključ smo morali da kupujemo u prodavnici auto delova.
zadnji glavni kočioni cilindar koji blokira posle 6 meseci, doboši koji se krive itd.
Karoserija ni blizu današnjih standarda, ako te neko "stigne" čak i od pozadi, mrtav si.
Nemam dovoljno prostora za sve što je moglo da ne radi na tom autu. Kad je počeo da se proizvodi bio je zastareo.

Nik

pre 3 godine

Ja sam se navozao kao car sa Yugicem. Kupio ga novog, presao 130.000km bez ikakvih problema. Vozio glumce po celoj Srbiji na predstave. Za to vreme auto je bio odlican. Najbitnije je bilo razraditi ga kao novog prvih 8.000km...

ja

pre 3 godine

Ovakvi članici izazovu milion (uglavnom) negativnih ili setnih komentara - dakle, suštinski, emocionalnih. Ja bih voleo da ljudi malo objektivnije posmatraju stvari:

1. Yugo je auto s kraja 70-ih i praktično nikada nije bio unapređivan (to je katastrofalna greška inherentna komunističkim firmama), pa ga treba upoređivati sa automobilima iz tog perioda i iz iste klase. Ako se to gleda, odgovorno tvrdim da nije postojao bolji auto od Yuga. Njegov parnjak je bila npr. prva Corsa. Yugo je šije po svim parametrima. Uzmite pa uporedite sami. Ne možete? Ne postoji nijedna Corsa iz tog perioda, a ima milion Yugića? To dovoljno govori o pouzdanosti...

2. Od ukupne proizvodnje Yuga od 750.000, TREĆINA je završila na američkom tržištu. Koji proizvod mi danas izvozimo u SAD? Mislite o tome...

3. Nije samo izvoz bio u SAD. Zastava je izvozila širom (zapadne) Evrope i sveta. Npr. u V.Britaniji je prodato 80.000 Zastavinih vozila...

4. Zastava, koliko god bilo zaostalo njeno upravljanje, je bila ozbiljna firma. 40.000 zaposlenih, kompletan proizvodni proces, mreža servisa i prodaja autodelova širom sveta. Gigant u pravom smislu te reči - i u globalnim okvirima, a ne samo u istočnom lageru. Npr. početkom 90-ih, Škoda je proizvodima 57.000 automobila godišnje, Dačija još manje, dok je Zastava, samo Yugića, štancovala 100+ hiljada. Da ne bi onih nesrećnih 90-ih i da su Zapadnjaci ulagali u Zastavu umesto u Škodu i Dačiju, danas bi svaki 5. auto na evropskim putevima bila Zastava...

shenlook

pre 3 godine

imao 45icu, 90.god.
sa 12 god naucio da ga vozim, sa 18 ga nasledio i vozio jos 15 godina. isao s njim vise puta u bosnu i u cg na more. terao i kamp kucicu(poljaka) s njim, pre mora prokuva na onim planincugama, ohladim ga malo i nastavim. sta ces, kamp kucica duplo veca od njega, ko ne bi prokuvao.
navozio se s njim, osim sitnih kvarova nikad nista. nikad me ostavio na pola puta nije. a nije da ga nisam maltretirao. jedino sto me zezao, ubacivanje u rikverc. pustis kvacilo, stisnes opet i tad ubaci normalno. nikad nisam provalio sto to tako.
prodao ga jednom dedi pre 5 godina, eno vidim ga po nekad, jos ide. mislim se, nadziveces ti dedu sigurno. mozda ces i mene,ko ce ga znati. srecan ti rodjus.

milenko jedinac

pre 3 godine

Ako kupis novog, zamenihls amortizere i ramena, stavis gumice od floride, doskove pozadi od Una turba, balans stanglu narucis iz Amerike jer tamo ima i sad da se kupi stangla za pozadi, sprengujes gibanj, ugradis servo od seicento, dodas dvogrli veber na 1.1 motor a prethodno ga rasturis i ubacis hilzne i kvalitetne i skupe karike taj auto moze da predje mnogo. Jos je bolje ako ugradis sanke i sipku preko motora pa stavis 1.6 motor od lancie onda ide preko 200 ali moras tcrde opruge i dobre amortizere. moze se od juga napraviti auto ali treba bar jos 7 k evra a za te pare kupis polovan bmw i vozis se. E sad im tu jos jedna stvar ako si polzio 91 I sve ovo uradio 92 onda si car jer si sa takvim yugom drao skoro sve golfove i bmw do 2500 po gradskim trkama u vreme kad nije bilo kamera i radara kao sad na svakom cosku. U vreme slobode da mozes da modifikujes Uto 8 da ga regostrujes kao da zivis u normalnoj zemlji. yugo i kec su bili realno jadna kola ali ako ulozis pare u njih postaju legla formule sto znaci da leze kao pegla a idu kao formula. s obzirom na to da si sve mogao da kupis kod nas u biko kojoj prodavnici ili na oglas ije to bilo mnogo tesko. U italiji si mogao da kupis najkvalitetnije delove sveta. od cetvorostrukih 40 dcoe karburatoea preko gvogrkih do trapova opriga stelujucih amorrizera. sve je kostalo ali kad to sve namontiras i utegnes deres svaka bolja kola tog vremen. Tvrdim da bi odrao vecinu sadasnjih auttomobila te klase. Svaki sport kosta pa i ovaj. sa druge strane '91. kupis bmw 323i iz '81 i za deset hiljada maraka, njega doradis za jos deset i imas raketu. Mladost ludost. To moze i sad kuois neki auto 2007 na primer neki 2.5 ili 2.4 I lepo ga doradis, karoseriju dovedes u fabricko stanje spolja sve serijski, motor, kocnixe i ogibljenje pojacas stavis najskuplje i da vidis srece. To kosta kao da si kupio nov auto u prodavnici.

Јабучило

pre 3 godine

Како у Немачкој проверавају да ли кола дихтују?
- Убаце увече мачку у кола. Ако се угуши до јутра, кола дихтују.

А како у Крагујевцу проверавају да ли кола дихтују?
- Убаце увече мачку у кола. Ако не побегне до јутра, кола дихтују.

Виц из тог доба :)

duke nukem

pre 3 godine

U auto skoli gde sam polagao 2007-me dobili novog juga. Km 0. Ja skidam celofane sa sedista, volana, menjaca. Da ubacim u prvu grrrr i eto nas u trecoj, ugasi se. znaci iz fabrike nastelovan da ne valja. Tezak krsh.

Јабучило

pre 3 godine

Država da, kola ne. Emocije vezane za prvi spoj, i razgibavanje svih ekstremiteta ne računam.

Па ни држава. Трајала отприлике колико и југо.

Dejan slavi kada ga se resio

pre 3 godine

Imao sam ga...Kada bi neko hteo da rezira film o mojim dogodovstinama sa njim potukao bi sve rekorde gledanosti....Neka mi se obrati neka filmska ekipa pa da zapocnemo pricu...

Matori Kesa

pre 3 godine

Vozio ga 17 godina, presao 360000 km. Trosio ulje pa sam redovno dolivao, zamenjivao na 15000 ulje i filter! Isao solidno trosio 6-7 l benzina ako pazis ! Moja petoclana porodica je vozena a da ni jednom nije izdao kada su deca bila u njemu. Kvalitet rezervnih delova je bio svakakav ! Nek mu je laka otpadna presa !

Vladimir

pre 3 godine

Na YUGU sam polagao vozački ispit, davne 1995 godine, krem bela boja. Mislio sam da nikada nećemo u Srbiji voziti bolje od YUGO Floride ili LADA Rive.
A danas posle promenjenih nekoliko automobila iz uvoza i 25 vgodina vozačkog staža mogu samo da kažem da YUGO nije pružao ništa od onoga što današnji automobili niže srednje klase B segmneta nude. Toliko je bilo loš da je bukvano pri udesu mogao i biciklista da vas povredi. Ali nije mu otkazivala pumpa, dizne, lambda sonda, DPF filter, ležajevi, silen blokovi, turbina...jer je bio kloća ALI je služio svrsi i bio potreba koja je bila najotimalnija moguća. Skuplji mi je skuter za održavanje nego komšinj YUGO. Volim taj auto, jer me podseća na vremena kada su otac i majka radili u državnim firmama, pravili kuću, živeli kao podstanari, išli redovno na zimovanja i letovanja i nikada se egzistencija nije dovodila u pitanje. A danas, vozim polovan auto star 10 godina koji sam platio 5000 Evra, imam novca taman od 1 do 1 u mesecu i pored redovnih režija i obaveza molim Boga da mi nešto ne crkne na autu jer automatski budžet je kraći. Tako da toliko o YUGU, rado ga se sećam, tj. vremena u kojem je postojao jedan YUGO.

aman zaman

pre 3 godine

Meni su fenomenalne ove svako malo vijesti o "nasem" Jugu. Jugo je u stvari italijanski auto iz 1969. To sto je Zastava radila nesta novo za Jugo je realno mali dio inzenjeringa (ukljucujuci i proizvodnju). E sad, kad je on poslat sredinom '80-ih da se takmici sa recimo Honda Civic to je bio nekih 15 godina zastario dizajn. Sam auto nije bio los kvalitetom, i vjerovatno je bio bolji od italijanskog originala FIAT 128 iz 1969. Zasto to kazem? Uvoznik za SAD je trazio redizajn preko 300 komponenti da bi radili izvoz. Dalje, Jugo iz tih doba, bar onaj za Amere, je odskakako kvalitetom od ostalih Zastavinih (polu)proizvoda. Za pocetak, uopste nije tako trulio, ako i uopste. Nategla se dobro Zastava da ga stvarno utegne do kraja- ali je problem broj jedan bio i ostao sto je to bio mnogo zastario dizajn (citaj: mnogo se kvari) da se nadmece sa modernim kolima u SAD. Kao dijete od 10-ak godina znao da ce Yugo biti fijasko (pa i sam FIAT se vec povukao sa trzista). Filozofija je drugacija. U Jugi je svako drugi u ulici "znao nesta" oko popravke, a dijelovi su bili jeftini. U SAD je popravka jako skupa jer iako su dijelovi za Yuga bili prakticno za dzabe, ono mnogo bitnije je da je cijena rada jako skupa. Npr. neko se na ovoj vijesti valjda hvali da je sa Yugom sa predjenih 240,000km mijenjao lamelu 3 puta. Ovako, kada sam htio promijeniti lamelu u Kanadi na Golfu od 9 godina, mijenjanje lamele je kostalo vise od vrijednosti auta (onda sam nasao naseg covjeka koji je to sredio).

Zastava101Specijal

pre 3 godine

Kolika je tolika je, moja je.. Sto je rekao Spasoje Coletu u maloj nocnoj muzici.. Sa danasnje tacke gledišta izgleda smesno, ali je tih godina sluzio svrsi..
(Privatni detektiv Djido Mova, 30. novembar 2020 22:35)

Bogami kad pogledaš drumovima služi svrsi i dalje.

WillyWonka

pre 3 godine

Emotivno sam vezan za ovaj auto, polozžio sam vozački na njemu. Tad nisam mogao procijeniti da li je dobar ili nije, meni je bio najbolji, pošto prije nisam ništa vozio. Mnogo kasnije sam imao nesreću da vozim službeni yugo, koji je bio skoro nov. E onda sam se uvjerio da se radi o običnom kršu, koji je više vremena provodio kod majstora nego na cesti. Bila su u upotrebi dva, oba problematična, tako da nije riječ o maleru, nego o pravilu.
Emocije su jedno, uvijek će mi srce zaigrati kad vidim tu malu kutiju, a realnost je nešto sasvim drugo.

Aca

pre 3 godine

Bolje da mu dajete pomen nego mu slavite rodjendan. Ako toliko volite yuga sto ga ne kupite? Sad polovan yugo kosta kao i prosecan bicikl pa navali narode.

profesor Dušan

pre 3 godine

11.11.2008g. poslednji Yugo, zauvek je napustio naša srećna srca, sišao je s prizvodne trake i odneli su ga iz fabrike, svi smo plakali, najzad je s ovom sramotom i kršem gotovo zauvek, hvala bogu.
Na srećnu sahranu pózivamo vas da u zdravlju i veselju proslavimo kraj najgoreg poslovnog projekta ikad. Da ga ljudski sahranimo pošto nam je naneo mnogo muka, boli i moždanog silovanja, bez imalo lepote, stila, snage i pouzdanosti i sigurosti, dođite na sahranu da ga ispratimo i stavimo jedan kameni blok od 10 tona preko da se slučajno ne povampiri.

Sahrana će se održati ispred fabrike 11.11.2008g.
pozivamo sve napaćene duše koji su imali nesreću da voze ovaj krš.
trubači ,hrana i piće gratis.
ulaz slobodan.

dblagoje

pre 3 godine

Sranje od auta.Ali je Yugo bio u odnosu na ficu ,ajzdaja .Zastava imala 40,000 radnika.Nekada zaborave da zaviju poneki sraf, spvaju po klupama za vreme rafa,pijani....Nosac motora u mom slucaju.Sva creva popucala,prokuvao motor...

Privatni detektiv Djido Mova

pre 3 godine

Kolika je tolika je, moja je.. Sto je rekao Spasoje Coletu u maloj nocnoj muzici.. Sa danasnje tacke gledišta izgleda smesno, ali je tih godina sluzio svrsi..

Si

pre 3 godine

Slavi rodjendan a 'mrtav" je tj. ne proizvodi se odavno. Imao sam ga i uopste ne osecam empatiju prema Jugu zbog konstantnih kvarova ,koji su me dovodili do ludila a ni potrebu da ga secam. Danas za svaki slucaj, na miru vozim Tojotu.

Toronto

pre 3 godine

Ja sam imao Yugo 88godiste iz lose serije, budale su mu stavili bosch elektronsko palenje koje se nije nikad kvarilo a karoseriju su nesto zeznuli pa 15 godina nije trulio. jednom sam mu menjo lamelu i to je bio najveci kvar za 300.000km koliko sam presao sa njim.
(Croat, 30. novembar 2020 14:06)

Yugo je bio dobar auto tokom osamdesetih. Do 89-90 godine je bio dobar kvalitet. Moj otac je kupio nov 45 sredinom osamdesetih. Prešao je preko 250k, nikada nije ostavio na putu i nikada se ništa nije pokvarilo.. osim onih glupih plastičnih ručica za otvaranje stakala. Promenjeno barem 20-30 puta. Uvek smo par komada rezervnih držali u gepeku. Posle 1990. god kvalitet je postao katastrofalan. Kvalitet delova je bio užasan, sve mala privreda devedesetih. Sećam se ljudi kojima je otošao motor na ~ 30k. Trebalo je '90. prekinuti proizvodnju, medjutim to nije bila solucija tada. Miloševićev režim je morao održati socijalni mir u Kragujevcu koji je zavisio od Zastave (a i dan danas zavisi od Fiata), jer bi mu se još tada desilo ono što mu se desilo sa Kolubarom.

Veliki brat

pre 3 godine

redizajniran Yugo bi bio pravi pogodak.
Sa niskom cenom kostanja i cenom odrzavanja mogao je da bude pristojno auto za nas.
(Neko, 30. novembar 2020 13:52)

Kojom "niskom cenom koštanja", pa znaš li da je model sa Pežoovim motorom koštao preko 6000 evra, dakle maltene kao stari Fiat Punto u klot opremi.

Yugo je imao smisla do početka 90-ih kad su uvozni automobili bili preskupi zbog carina i poreza, pa se sećam da je jedan od najjeftinijih bio Daihatsu Charade, mada bih svakako radije tada kupio Daihatsu Applause, ali mislim da je cena bila tipa 13-14.000 DEM, dok je Yugo koštao 7.000 (cena Floride je bila 9.000 DEM, a Zastava 101 oko 8-8500 DEM).

Međutim, postepenim smanjivanjem carina do praktičnog ukidanja za vozila iz EU, došli smo u situaciju da nismo konkurentni, jer čak ni takvog Juga ne možemo da napravimo da bude jeftiniji od Fabije ili Punta.

Ukratko, loše organizovana i neefikasna proizvodnja, isuviše male serije da bi proizvodnja bila isplativa i da bi se nešto zaradilo... sve u svemu, funkcionisalo u SFRJ sa 22.000.000 stanovnika i jakom kontrolom uvoza (strani auto mogao da se kupi samo za devize, kojih je imalo samo kod gastabajtera, drugi način su bili modeli koji su se sklapali kod nas, a čija cena je bila nekoliko puta veća od cene tog Juga ili Stojadina).

Nema ni Švajcarska autoindustriju, pa im ništa ne fali, bolje i ne pokušavati razvoj nekog sektora nego potraćiti novac i na kraju odustati.

?

pre 3 godine

trauma oko menjanja brzina...ozbiljna...automobili iz Evrope pravljeni 30 godina ranije su bili pojam za "mitski auto"...hoćete primer?...Buba

Pragmatic

pre 3 godine

@Milan,
Bravo, pravo u metu. Kad se pojavio Yugo, pojavio se i Hyundai i Kia, bili su podjednakog kvaliteta. Ali ovi ulagali dalje.

Crvena zastava

pre 3 godine

Jeftin, jeftiniji, Jugo. E zato su i Fića i Stojadin i Jugo voljeni, jer su smešno jeftini za održavanje. I ne treba kompjuteri, skalamerija i neki nabeđeni majstori- pardon, serviseri. Treba ti par drvenih letvi, bolja čarapa i šrafciger i sam ga popraviš očas posla. Idi begaj prijatelju:D

Bivši vlasnik

pre 3 godine

Moj jugo koral L, 2004o god, 4.8 van grada, u petoj pri 80-85kmh. I to na 117.500km kad sam ga prodao. Nije tražio nikakvu generalku o kojoj pričaju da oni traže na 100.000. mali servisi rađeni na 7-10.000km.

U gradu, pak, verovatno plus beskonačno. 10 recimo.

Ali zato mali servis 20e, a sve što crkne košta 200din.

Jedino što je jednom nedeljno crkavalo nešto od 200din. 🙂

Šta ja znam, drag mi je bio, žao mi je što ga nisam negde sačuvao.

w77w

pre 3 godine

Ja sam u auto skoli vozio Jugo. Verovali ili ne iščupao sam mu menjač sa sve federima. Instruktor mi je tada rekao: „ Došao si mu glave”. Uzeo ga je zašrafio i nastavili smo dalje. Stari dobri Jugo.

Deki

pre 3 godine

Najbolji su ovi što komentarišu da je yugo malo trošio???
Moj yugo 55, 1991. godište, trošio je 13-14 litara po gradu.:-)
Doduše, to je bila potrošnja posle pređenih 100.000 km.
Dok je bio nov, trošio je 9-10 litara po gradu. Na otvorenom 7 lit.

Petar

pre 3 godine

@Pišu ljudi kao da je taj auto nestao sa ulica, kao da ga nema ali on se i dalje drži.Još uvek nije izumreo.
(viva72, 30. novembar 2020 17:44)

Kamo srece da odumre, bio bi znak da smo bar malo izasli iz bule.

//,

pre 3 godine

poslednjih 5 godina sam promenio tri službena juga na poslu koji su bili oko 2000 godista i svaki se kvario da im svi kvarovi ne bi stali na list formata a4. verovatno je bio konkurentan osamdesetih ali ga je vreme pregazilo odavno
(djibril,

Ma sjecam se, skidali se dijelovi sa sluzbenih pa prebacivali na privatna.
To je bila najjeftinija varijanta popravke "uradi sam"

igor

pre 3 godine

jugo 45,1989.godiste, za 350 eura koliko je plaćen,gazi planinske puteve,ne staje,ide onde gde ovi bolji ostavljaju auspuhe i probijaju kartere...

Conditional

pre 3 godine

Kakva ironija, 40 godina od nastanka i 12 godina od nestanka. Da je bilo srece sada bi se proizvodio neki simpaticni yugo 7 sa savremenom opremom i materijalima. S obzirom da yugo nikada nije maknuo od prve verzije pamticemo ga kao prihvatljivo vozilo u 80-im godinama. Primerci proizvedeni kasnije su po dizajnu i kvalitetu vec znacajno zaostajali za konkurencijom.

MikiBg

pre 3 godine

Slave se pobede a ne porazi. Ali ovo je Srbija, ovde se stalno prave neki mitovi koji veze sa realnošću nemaju, samo nas skupo koštaju. Tako postoji i mit o "domaćoj" auto industriji, za kojom se lamentira decenijama. Da ne pričamo o tome što je godinama veštački održavana u životu na štetu zdrave privrede. Šta je ta auto industrija stvarno proizvodila? Motore uvozili, sklapali sve po nekim licencama, i opet pravili nebezbedne, nepouzdane krševe koji su samo služili za sprdačinu u normalnim zemljama.

Bob

pre 3 godine

slavi se početak proizvodnje jednog iz top tri najgorih auta ikad, svašta
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (gen 69, 30. novembar 2020 15:58)

E da si ti svestan koliko je riba proslo kroz njega. Vozili smo se i po 9 u njemu, okretali pod rucnom, po losim putevima, rupama. Presao sam sa njim 200000 bez ikakvih problema. Kasnije kupio nemacki, i doziveo totalno razocarenje.

Saul Goodman

pre 3 godine

I dan danas postoje ljudi u Srbiji koji smatraju da je najveća greška bila što je ovaj model prestao da se proizvodi... E zato smo tu gde jesmo, baš zbog takvih...

Milo

pre 3 godine

Meni jos traje jugo koral 60 1989 godiste kupljen nov.
Radio motor,limariju jos ne, tacka na rubu samo...
Stoji pod nadstresnicom od 1997...
Znaci ne garaza...
Menjao sam vozacevo sediste od enterijera,komplet auspuh tri puta, generalna jednom nije bas da je morala, alnaser radjen jednom, alternator dva puta, lamela tri puta, automat zmigavca cetiri puta. Ne mogu da se setim jos nekih sitnica...
Treci je auto sad u porodici i malo se vozi...Ali sa generalom sam presao 240000

Niko bitan

pre 3 godine

Sve u svoje vreme... To je isto kao sad nekom detetu od 7 ili 10 god dati fiksni telefon sa brojcanikom. Pa ne bi znalo sta ga snaslo. Tako je i jugic u to vreme većini gradjana Yuge valjao, ili nisu znali i imali za bolje. Iskreno, malo da se modernizuje, malo poradi na sigurnosti, sta ce bolji auto za grad. Mali, jeftin, malo trosi, mozes ga parkirati gde god pozelis. E sad, ne kazem da ne bi npr neki vagen, pezo, fiat, citroen itd ne bi bio lepsi, kvalitetniji pozeljniji, ali sam siguram da bi mnogi uzeli jugica za po gradu kao drugi auto, ili bar vozacu pocetniku.

Srb

pre 3 godine

eee kakva su to kola bila.... a i drzava...
(sugo, 30. novembar 2020 13:05)

Kakva je drzava bila tako se i raspala,
znači nije bila nikakva

tuga

pre 3 godine

Yugo-tugo, vozio sam ga 8 godina,ne ponovilo se, noćna mora od auta, ako se ovakva šklopocija uopšte može računati u automobile. Bolje ići peške nego se voziti u ovakvom kršu. Totalno nepouzdan i nebezbedan auto. Sve sam morao da popravljam na njemu...

Croat

pre 3 godine

Ja sam imao Yugo 88godiste iz lose serije, budale su mu stavili bosch elektronsko palenje koje se nije nikad kvarilo a karoseriju su nesto zeznuli pa 15 godina nije trulio. jednom sam mu menjo lamelu i to je bio najveci kvar za 300.000km koliko sam presao sa njim.

da

pre 3 godine

Najgori auto u univerzumu. Imao sam ga, ne ponovilo se. Molim da emocije stavite na stranu, mozda ste vezani za taj auto iz kog god razloga ali da je bio krs, da, jeste. Ne bih da navodim sta mu je sve falilo, nema dovoljno karaktera.

djibril

pre 3 godine

poslednjih 5 godina sam promenio tri službena juga na poslu koji su bili oko 2000 godista i svaki se kvario da im svi kvarovi ne bi stali na list formata a4. verovatno je bio konkurentan osamdesetih ali ga je vreme pregazilo odavno

Keops

pre 3 godine

Zamerke na kvalitet? Pa kako očekujete visok kvalitet automobila koji treba da je jeftin, ide na benzin, malo troši i ima niske troškove održavanja?

Bane

pre 3 godine

Da ne diram u emocije yugo nostalgičara, ovaj auto se ne proizvodi od 2008-me godine, tako ne možemo da mu slavimo rođendan, možemo samo da mu dajemo 12-godišnji pomen.

boban,nis

pre 3 godine

U vreme kad se pojavio nije bio toliko los.Medjutim dok su se drugi usavrsavali i pravili nove modele,nas se zaglibio sa tim jednim modelom,pa je postao predmet ismejavanja i to s pravom.

Velibor

pre 3 godine

Pozdrav svima!
Neka mu je srećan rođendan!
Ipak je dosta nas prve vozačke korake steklo sa njim
Naravno, imao je i vrline i mane.
Samo molim komentatore što (u snu) vože M3 ili S6 da ga ne vređaju previše

Vot iss yo nem

pre 3 godine

eee kakva su to kola bila.... a i drzava...
(sugo, 30. novembar 2020 13:05)

Država da, kola ne. Emocije vezane za prvi spoj, i razgibavanje svih ekstremiteta ne računam.

statističar

pre 3 godine

Meni je bio ODLIČAN. Jeste da je na njemu pisalo Inoćenti, odnosno da je bio za italijansko tržite i da sam jedan u milion imao kompletnu crnu instrument tablu, ali prvih 7 godina se NIJEDNOM nije pokvario. Samo zamena ulja, filtera, svećica, kočnih pločica i pneumatika. Kako sam bio klinac od 18 godina - motoru sam dušu vadio ali je bio fantastičan. Zato je DMB FAM Rakovica izvezao za vreme sankcija 150.000 motora za Fijat Poljsku za model SEIĆENTO, 50.000 motora za Tavriju i 22.000 motora za egipatsku verziju modela fijat 101.
Hvala ti jugo, meni si trajao dugo. Dakle, naša autoindustrija nije bila mnogo zaostala kako se decenijama priča nego su kvalitetniji delovi ugrađivani za izvoz i bila je stroža kontrola svih sklopova i na kraju kompletnog automobila. A zašto su ugrađivali na primer rumunske delove, pa da bi se UGRADILI direktori iz Zastave. Zašto Đinđić i niko posle njega nije proverio koliko su JUGA POKLONILI rukovodioci Zastava Automobila za vreme sankcija i kome???

Matija Micic Bucic

pre 3 godine

@Velibor

Lep i neutralan komentar.

Jugic ima prednosti i mane, razni cinioci su uticali na njegove karakteristike, sto opravdani, sto neopravdani. Od komponentasa, raznih radnika koji su radili odlicno, kao i oni koji su svoje smene odradjivali katastrofalno i neprofesionalno, do znamo vec kakvih vremena od 1992. godine.

A stvarno, oni koji voze u svojim glavama najnovije Bentlije itd. molim da ne preteruju u blacenju kola, koja su bila projektovana za osnovni prevoz.

samo kažem

pre 3 godine

Sajam automobila 2002., na štandu Zastave vrti se supertest SAT-a za Yuga In sa 1100ccm motorom iz Pežoa. Između ostalog, spisak kvarova koje je tada redakcija iznela bili su:

1. Pokazivač nivoa goriva u rezervoaru nekontrolisano šeta od praznog do punog bez obzira na količinu goriva u rezervoaru
2. Brava vrata prtljažnika potpuno otkazala za vreme testa, i to dvaput
3. Potpuno otkazivanje alternatora

Šta reći, koju poruku poslati?

Neko

pre 3 godine

Nista on ne slavi , unisten je kao i ona drzava u kojoj je nastao.Nikad pa ni danas nemamo sluha i osecaja za nesto nase.
Osudjen na propast od samog pocetka zbog naseg kompleksa da imamo bolja kola nego li standard.Kad se setim samo kad je krenula najezda krseva iz EU da se uvozi jeza me hvata i danas kad pomislim na ona vozila po 15 - 20 godina stara sto su se uvozila tad.Nikad nikom nije palo na pamet da modernizije Yuga da mi ugrade malo sigurnosne opreme , da se pojaca sasija , mozda ac da se ugradi.
Umesto toga sve nase vlasti su gladale samo kako da se naplati sto vise poreza na kola i da se uvoze strani krsevi.Nikad nisam bio protiv uvoza istih ali za obicnog siromasnog Srbina ( skoro svi smo takvi) redizajniran Yugo bi bio pravi pogodak.
Sa niskom cenom kostanja i cenom odrzavanja mogao je da bude pristojno auto za nas.
Ovako ostaje samo secanje na neka druga vremena , kad smo imali cak i proizvodnju automobila u nasoj zemlji.

Velibor

pre 3 godine

Pozdrav svima!
Neka mu je srećan rođendan!
Ipak je dosta nas prve vozačke korake steklo sa njim
Naravno, imao je i vrline i mane.
Samo molim komentatore što (u snu) vože M3 ili S6 da ga ne vređaju previše

Croat

pre 3 godine

Ja sam imao Yugo 88godiste iz lose serije, budale su mu stavili bosch elektronsko palenje koje se nije nikad kvarilo a karoseriju su nesto zeznuli pa 15 godina nije trulio. jednom sam mu menjo lamelu i to je bio najveci kvar za 300.000km koliko sam presao sa njim.

Bane

pre 3 godine

Da ne diram u emocije yugo nostalgičara, ovaj auto se ne proizvodi od 2008-me godine, tako ne možemo da mu slavimo rođendan, možemo samo da mu dajemo 12-godišnji pomen.

statističar

pre 3 godine

Meni je bio ODLIČAN. Jeste da je na njemu pisalo Inoćenti, odnosno da je bio za italijansko tržite i da sam jedan u milion imao kompletnu crnu instrument tablu, ali prvih 7 godina se NIJEDNOM nije pokvario. Samo zamena ulja, filtera, svećica, kočnih pločica i pneumatika. Kako sam bio klinac od 18 godina - motoru sam dušu vadio ali je bio fantastičan. Zato je DMB FAM Rakovica izvezao za vreme sankcija 150.000 motora za Fijat Poljsku za model SEIĆENTO, 50.000 motora za Tavriju i 22.000 motora za egipatsku verziju modela fijat 101.
Hvala ti jugo, meni si trajao dugo. Dakle, naša autoindustrija nije bila mnogo zaostala kako se decenijama priča nego su kvalitetniji delovi ugrađivani za izvoz i bila je stroža kontrola svih sklopova i na kraju kompletnog automobila. A zašto su ugrađivali na primer rumunske delove, pa da bi se UGRADILI direktori iz Zastave. Zašto Đinđić i niko posle njega nije proverio koliko su JUGA POKLONILI rukovodioci Zastava Automobila za vreme sankcija i kome???

boban,nis

pre 3 godine

U vreme kad se pojavio nije bio toliko los.Medjutim dok su se drugi usavrsavali i pravili nove modele,nas se zaglibio sa tim jednim modelom,pa je postao predmet ismejavanja i to s pravom.

Neko

pre 3 godine

Nista on ne slavi , unisten je kao i ona drzava u kojoj je nastao.Nikad pa ni danas nemamo sluha i osecaja za nesto nase.
Osudjen na propast od samog pocetka zbog naseg kompleksa da imamo bolja kola nego li standard.Kad se setim samo kad je krenula najezda krseva iz EU da se uvozi jeza me hvata i danas kad pomislim na ona vozila po 15 - 20 godina stara sto su se uvozila tad.Nikad nikom nije palo na pamet da modernizije Yuga da mi ugrade malo sigurnosne opreme , da se pojaca sasija , mozda ac da se ugradi.
Umesto toga sve nase vlasti su gladale samo kako da se naplati sto vise poreza na kola i da se uvoze strani krsevi.Nikad nisam bio protiv uvoza istih ali za obicnog siromasnog Srbina ( skoro svi smo takvi) redizajniran Yugo bi bio pravi pogodak.
Sa niskom cenom kostanja i cenom odrzavanja mogao je da bude pristojno auto za nas.
Ovako ostaje samo secanje na neka druga vremena , kad smo imali cak i proizvodnju automobila u nasoj zemlji.

samo kažem

pre 3 godine

Sajam automobila 2002., na štandu Zastave vrti se supertest SAT-a za Yuga In sa 1100ccm motorom iz Pežoa. Između ostalog, spisak kvarova koje je tada redakcija iznela bili su:

1. Pokazivač nivoa goriva u rezervoaru nekontrolisano šeta od praznog do punog bez obzira na količinu goriva u rezervoaru
2. Brava vrata prtljažnika potpuno otkazala za vreme testa, i to dvaput
3. Potpuno otkazivanje alternatora

Šta reći, koju poruku poslati?

Keops

pre 3 godine

Zamerke na kvalitet? Pa kako očekujete visok kvalitet automobila koji treba da je jeftin, ide na benzin, malo troši i ima niske troškove održavanja?

Conditional

pre 3 godine

Kakva ironija, 40 godina od nastanka i 12 godina od nestanka. Da je bilo srece sada bi se proizvodio neki simpaticni yugo 7 sa savremenom opremom i materijalima. S obzirom da yugo nikada nije maknuo od prve verzije pamticemo ga kao prihvatljivo vozilo u 80-im godinama. Primerci proizvedeni kasnije su po dizajnu i kvalitetu vec znacajno zaostajali za konkurencijom.

Matija Micic Bucic

pre 3 godine

@Velibor

Lep i neutralan komentar.

Jugic ima prednosti i mane, razni cinioci su uticali na njegove karakteristike, sto opravdani, sto neopravdani. Od komponentasa, raznih radnika koji su radili odlicno, kao i oni koji su svoje smene odradjivali katastrofalno i neprofesionalno, do znamo vec kakvih vremena od 1992. godine.

A stvarno, oni koji voze u svojim glavama najnovije Bentlije itd. molim da ne preteruju u blacenju kola, koja su bila projektovana za osnovni prevoz.

Bob

pre 3 godine

slavi se početak proizvodnje jednog iz top tri najgorih auta ikad, svašta
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (gen 69, 30. novembar 2020 15:58)

E da si ti svestan koliko je riba proslo kroz njega. Vozili smo se i po 9 u njemu, okretali pod rucnom, po losim putevima, rupama. Presao sam sa njim 200000 bez ikakvih problema. Kasnije kupio nemacki, i doziveo totalno razocarenje.

w77w

pre 3 godine

Ja sam u auto skoli vozio Jugo. Verovali ili ne iščupao sam mu menjač sa sve federima. Instruktor mi je tada rekao: „ Došao si mu glave”. Uzeo ga je zašrafio i nastavili smo dalje. Stari dobri Jugo.

Deki

pre 3 godine

Najbolji su ovi što komentarišu da je yugo malo trošio???
Moj yugo 55, 1991. godište, trošio je 13-14 litara po gradu.:-)
Doduše, to je bila potrošnja posle pređenih 100.000 km.
Dok je bio nov, trošio je 9-10 litara po gradu. Na otvorenom 7 lit.

da

pre 3 godine

Najgori auto u univerzumu. Imao sam ga, ne ponovilo se. Molim da emocije stavite na stranu, mozda ste vezani za taj auto iz kog god razloga ali da je bio krs, da, jeste. Ne bih da navodim sta mu je sve falilo, nema dovoljno karaktera.

Srb

pre 3 godine

eee kakva su to kola bila.... a i drzava...
(sugo, 30. novembar 2020 13:05)

Kakva je drzava bila tako se i raspala,
znači nije bila nikakva

Milo

pre 3 godine

Meni jos traje jugo koral 60 1989 godiste kupljen nov.
Radio motor,limariju jos ne, tacka na rubu samo...
Stoji pod nadstresnicom od 1997...
Znaci ne garaza...
Menjao sam vozacevo sediste od enterijera,komplet auspuh tri puta, generalna jednom nije bas da je morala, alnaser radjen jednom, alternator dva puta, lamela tri puta, automat zmigavca cetiri puta. Ne mogu da se setim jos nekih sitnica...
Treci je auto sad u porodici i malo se vozi...Ali sa generalom sam presao 240000

Niko bitan

pre 3 godine

Sve u svoje vreme... To je isto kao sad nekom detetu od 7 ili 10 god dati fiksni telefon sa brojcanikom. Pa ne bi znalo sta ga snaslo. Tako je i jugic u to vreme većini gradjana Yuge valjao, ili nisu znali i imali za bolje. Iskreno, malo da se modernizuje, malo poradi na sigurnosti, sta ce bolji auto za grad. Mali, jeftin, malo trosi, mozes ga parkirati gde god pozelis. E sad, ne kazem da ne bi npr neki vagen, pezo, fiat, citroen itd ne bi bio lepsi, kvalitetniji pozeljniji, ali sam siguram da bi mnogi uzeli jugica za po gradu kao drugi auto, ili bar vozacu pocetniku.

Saul Goodman

pre 3 godine

I dan danas postoje ljudi u Srbiji koji smatraju da je najveća greška bila što je ovaj model prestao da se proizvodi... E zato smo tu gde jesmo, baš zbog takvih...

Crvena zastava

pre 3 godine

Jeftin, jeftiniji, Jugo. E zato su i Fića i Stojadin i Jugo voljeni, jer su smešno jeftini za održavanje. I ne treba kompjuteri, skalamerija i neki nabeđeni majstori- pardon, serviseri. Treba ti par drvenih letvi, bolja čarapa i šrafciger i sam ga popraviš očas posla. Idi begaj prijatelju:D

MikiBg

pre 3 godine

Slave se pobede a ne porazi. Ali ovo je Srbija, ovde se stalno prave neki mitovi koji veze sa realnošću nemaju, samo nas skupo koštaju. Tako postoji i mit o "domaćoj" auto industriji, za kojom se lamentira decenijama. Da ne pričamo o tome što je godinama veštački održavana u životu na štetu zdrave privrede. Šta je ta auto industrija stvarno proizvodila? Motore uvozili, sklapali sve po nekim licencama, i opet pravili nebezbedne, nepouzdane krševe koji su samo služili za sprdačinu u normalnim zemljama.

Bivši vlasnik

pre 3 godine

Moj jugo koral L, 2004o god, 4.8 van grada, u petoj pri 80-85kmh. I to na 117.500km kad sam ga prodao. Nije tražio nikakvu generalku o kojoj pričaju da oni traže na 100.000. mali servisi rađeni na 7-10.000km.

U gradu, pak, verovatno plus beskonačno. 10 recimo.

Ali zato mali servis 20e, a sve što crkne košta 200din.

Jedino što je jednom nedeljno crkavalo nešto od 200din. 🙂

Šta ja znam, drag mi je bio, žao mi je što ga nisam negde sačuvao.

//,

pre 3 godine

poslednjih 5 godina sam promenio tri službena juga na poslu koji su bili oko 2000 godista i svaki se kvario da im svi kvarovi ne bi stali na list formata a4. verovatno je bio konkurentan osamdesetih ali ga je vreme pregazilo odavno
(djibril,

Ma sjecam se, skidali se dijelovi sa sluzbenih pa prebacivali na privatna.
To je bila najjeftinija varijanta popravke "uradi sam"

Veliki brat

pre 3 godine

redizajniran Yugo bi bio pravi pogodak.
Sa niskom cenom kostanja i cenom odrzavanja mogao je da bude pristojno auto za nas.
(Neko, 30. novembar 2020 13:52)

Kojom "niskom cenom koštanja", pa znaš li da je model sa Pežoovim motorom koštao preko 6000 evra, dakle maltene kao stari Fiat Punto u klot opremi.

Yugo je imao smisla do početka 90-ih kad su uvozni automobili bili preskupi zbog carina i poreza, pa se sećam da je jedan od najjeftinijih bio Daihatsu Charade, mada bih svakako radije tada kupio Daihatsu Applause, ali mislim da je cena bila tipa 13-14.000 DEM, dok je Yugo koštao 7.000 (cena Floride je bila 9.000 DEM, a Zastava 101 oko 8-8500 DEM).

Međutim, postepenim smanjivanjem carina do praktičnog ukidanja za vozila iz EU, došli smo u situaciju da nismo konkurentni, jer čak ni takvog Juga ne možemo da napravimo da bude jeftiniji od Fabije ili Punta.

Ukratko, loše organizovana i neefikasna proizvodnja, isuviše male serije da bi proizvodnja bila isplativa i da bi se nešto zaradilo... sve u svemu, funkcionisalo u SFRJ sa 22.000.000 stanovnika i jakom kontrolom uvoza (strani auto mogao da se kupi samo za devize, kojih je imalo samo kod gastabajtera, drugi način su bili modeli koji su se sklapali kod nas, a čija cena je bila nekoliko puta veća od cene tog Juga ili Stojadina).

Nema ni Švajcarska autoindustriju, pa im ništa ne fali, bolje i ne pokušavati razvoj nekog sektora nego potraćiti novac i na kraju odustati.

djibril

pre 3 godine

poslednjih 5 godina sam promenio tri službena juga na poslu koji su bili oko 2000 godista i svaki se kvario da im svi kvarovi ne bi stali na list formata a4. verovatno je bio konkurentan osamdesetih ali ga je vreme pregazilo odavno

Vot iss yo nem

pre 3 godine

eee kakva su to kola bila.... a i drzava...
(sugo, 30. novembar 2020 13:05)

Država da, kola ne. Emocije vezane za prvi spoj, i razgibavanje svih ekstremiteta ne računam.

igor

pre 3 godine

jugo 45,1989.godiste, za 350 eura koliko je plaćen,gazi planinske puteve,ne staje,ide onde gde ovi bolji ostavljaju auspuhe i probijaju kartere...

Toronto

pre 3 godine

Ja sam imao Yugo 88godiste iz lose serije, budale su mu stavili bosch elektronsko palenje koje se nije nikad kvarilo a karoseriju su nesto zeznuli pa 15 godina nije trulio. jednom sam mu menjo lamelu i to je bio najveci kvar za 300.000km koliko sam presao sa njim.
(Croat, 30. novembar 2020 14:06)

Yugo je bio dobar auto tokom osamdesetih. Do 89-90 godine je bio dobar kvalitet. Moj otac je kupio nov 45 sredinom osamdesetih. Prešao je preko 250k, nikada nije ostavio na putu i nikada se ništa nije pokvarilo.. osim onih glupih plastičnih ručica za otvaranje stakala. Promenjeno barem 20-30 puta. Uvek smo par komada rezervnih držali u gepeku. Posle 1990. god kvalitet je postao katastrofalan. Kvalitet delova je bio užasan, sve mala privreda devedesetih. Sećam se ljudi kojima je otošao motor na ~ 30k. Trebalo je '90. prekinuti proizvodnju, medjutim to nije bila solucija tada. Miloševićev režim je morao održati socijalni mir u Kragujevcu koji je zavisio od Zastave (a i dan danas zavisi od Fiata), jer bi mu se još tada desilo ono što mu se desilo sa Kolubarom.

Petar

pre 3 godine

@Pišu ljudi kao da je taj auto nestao sa ulica, kao da ga nema ali on se i dalje drži.Još uvek nije izumreo.
(viva72, 30. novembar 2020 17:44)

Kamo srece da odumre, bio bi znak da smo bar malo izasli iz bule.

tuga

pre 3 godine

Yugo-tugo, vozio sam ga 8 godina,ne ponovilo se, noćna mora od auta, ako se ovakva šklopocija uopšte može računati u automobile. Bolje ići peške nego se voziti u ovakvom kršu. Totalno nepouzdan i nebezbedan auto. Sve sam morao da popravljam na njemu...

?

pre 3 godine

trauma oko menjanja brzina...ozbiljna...automobili iz Evrope pravljeni 30 godina ranije su bili pojam za "mitski auto"...hoćete primer?...Buba

Aca

pre 3 godine

Bolje da mu dajete pomen nego mu slavite rodjendan. Ako toliko volite yuga sto ga ne kupite? Sad polovan yugo kosta kao i prosecan bicikl pa navali narode.

dblagoje

pre 3 godine

Sranje od auta.Ali je Yugo bio u odnosu na ficu ,ajzdaja .Zastava imala 40,000 radnika.Nekada zaborave da zaviju poneki sraf, spvaju po klupama za vreme rafa,pijani....Nosac motora u mom slucaju.Sva creva popucala,prokuvao motor...

WillyWonka

pre 3 godine

Emotivno sam vezan za ovaj auto, polozžio sam vozački na njemu. Tad nisam mogao procijeniti da li je dobar ili nije, meni je bio najbolji, pošto prije nisam ništa vozio. Mnogo kasnije sam imao nesreću da vozim službeni yugo, koji je bio skoro nov. E onda sam se uvjerio da se radi o običnom kršu, koji je više vremena provodio kod majstora nego na cesti. Bila su u upotrebi dva, oba problematična, tako da nije riječ o maleru, nego o pravilu.
Emocije su jedno, uvijek će mi srce zaigrati kad vidim tu malu kutiju, a realnost je nešto sasvim drugo.

Vladimir

pre 3 godine

Na YUGU sam polagao vozački ispit, davne 1995 godine, krem bela boja. Mislio sam da nikada nećemo u Srbiji voziti bolje od YUGO Floride ili LADA Rive.
A danas posle promenjenih nekoliko automobila iz uvoza i 25 vgodina vozačkog staža mogu samo da kažem da YUGO nije pružao ništa od onoga što današnji automobili niže srednje klase B segmneta nude. Toliko je bilo loš da je bukvano pri udesu mogao i biciklista da vas povredi. Ali nije mu otkazivala pumpa, dizne, lambda sonda, DPF filter, ležajevi, silen blokovi, turbina...jer je bio kloća ALI je služio svrsi i bio potreba koja je bila najotimalnija moguća. Skuplji mi je skuter za održavanje nego komšinj YUGO. Volim taj auto, jer me podseća na vremena kada su otac i majka radili u državnim firmama, pravili kuću, živeli kao podstanari, išli redovno na zimovanja i letovanja i nikada se egzistencija nije dovodila u pitanje. A danas, vozim polovan auto star 10 godina koji sam platio 5000 Evra, imam novca taman od 1 do 1 u mesecu i pored redovnih režija i obaveza molim Boga da mi nešto ne crkne na autu jer automatski budžet je kraći. Tako da toliko o YUGU, rado ga se sećam, tj. vremena u kojem je postojao jedan YUGO.

Pragmatic

pre 3 godine

@Milan,
Bravo, pravo u metu. Kad se pojavio Yugo, pojavio se i Hyundai i Kia, bili su podjednakog kvaliteta. Ali ovi ulagali dalje.

Si

pre 3 godine

Slavi rodjendan a 'mrtav" je tj. ne proizvodi se odavno. Imao sam ga i uopste ne osecam empatiju prema Jugu zbog konstantnih kvarova ,koji su me dovodili do ludila a ni potrebu da ga secam. Danas za svaki slucaj, na miru vozim Tojotu.

Zastava101Specijal

pre 3 godine

Kolika je tolika je, moja je.. Sto je rekao Spasoje Coletu u maloj nocnoj muzici.. Sa danasnje tacke gledišta izgleda smesno, ali je tih godina sluzio svrsi..
(Privatni detektiv Djido Mova, 30. novembar 2020 22:35)

Bogami kad pogledaš drumovima služi svrsi i dalje.

duke nukem

pre 3 godine

U auto skoli gde sam polagao 2007-me dobili novog juga. Km 0. Ja skidam celofane sa sedista, volana, menjaca. Da ubacim u prvu grrrr i eto nas u trecoj, ugasi se. znaci iz fabrike nastelovan da ne valja. Tezak krsh.

Matori Kesa

pre 3 godine

Vozio ga 17 godina, presao 360000 km. Trosio ulje pa sam redovno dolivao, zamenjivao na 15000 ulje i filter! Isao solidno trosio 6-7 l benzina ako pazis ! Moja petoclana porodica je vozena a da ni jednom nije izdao kada su deca bila u njemu. Kvalitet rezervnih delova je bio svakakav ! Nek mu je laka otpadna presa !

profesor Dušan

pre 3 godine

11.11.2008g. poslednji Yugo, zauvek je napustio naša srećna srca, sišao je s prizvodne trake i odneli su ga iz fabrike, svi smo plakali, najzad je s ovom sramotom i kršem gotovo zauvek, hvala bogu.
Na srećnu sahranu pózivamo vas da u zdravlju i veselju proslavimo kraj najgoreg poslovnog projekta ikad. Da ga ljudski sahranimo pošto nam je naneo mnogo muka, boli i moždanog silovanja, bez imalo lepote, stila, snage i pouzdanosti i sigurosti, dođite na sahranu da ga ispratimo i stavimo jedan kameni blok od 10 tona preko da se slučajno ne povampiri.

Sahrana će se održati ispred fabrike 11.11.2008g.
pozivamo sve napaćene duše koji su imali nesreću da voze ovaj krš.
trubači ,hrana i piće gratis.
ulaz slobodan.

seljadin

pre 3 godine

nisam nikada smatrao jugu za smeće, elem 2007me sam kupio Jugu teretnog za firmu, 4.300 evra, i bio je sav nov, mirisao na novo, utegnut... Tad su mi mnogi govorili da sam se prešao, da me sažaljevaju, jer su oni pazarili Škodu Roomster za 12.500 evra. U prvih 10 godina uloženo je u delove oko 150 evra, za redovne servise smo sami menjali ulje, cena mu je pala za 2000 evra, dok je njihova Škoda izgubila 10.000 evra, za Škodu uložili su u servise 3000 evra, u popravke još 2000 evra. I na kraju sam izračunao da sam bio dobar za 15.000 evra tokom 10 godina, malo li je ?
Jugo i danas služi, problem je limarija, vozio se zimi, bio je sve vreme napolju, i mislim da se može voziti još jedno 2 godine, posle toga se računa da je trul, to znači ukupno 15 godina je služio, malo li je ?
Da se pravi, ponovo bih kupio novog.

Privatni detektiv Djido Mova

pre 3 godine

Kolika je tolika je, moja je.. Sto je rekao Spasoje Coletu u maloj nocnoj muzici.. Sa danasnje tacke gledišta izgleda smesno, ali je tih godina sluzio svrsi..

shenlook

pre 3 godine

imao 45icu, 90.god.
sa 12 god naucio da ga vozim, sa 18 ga nasledio i vozio jos 15 godina. isao s njim vise puta u bosnu i u cg na more. terao i kamp kucicu(poljaka) s njim, pre mora prokuva na onim planincugama, ohladim ga malo i nastavim. sta ces, kamp kucica duplo veca od njega, ko ne bi prokuvao.
navozio se s njim, osim sitnih kvarova nikad nista. nikad me ostavio na pola puta nije. a nije da ga nisam maltretirao. jedino sto me zezao, ubacivanje u rikverc. pustis kvacilo, stisnes opet i tad ubaci normalno. nikad nisam provalio sto to tako.
prodao ga jednom dedi pre 5 godina, eno vidim ga po nekad, jos ide. mislim se, nadziveces ti dedu sigurno. mozda ces i mene,ko ce ga znati. srecan ti rodjus.

Yugo 45 treće mesto na trci oko kalemegdana

pre 3 godine

Imao sam juga dva puta u životu. Prvi put je to bio moj prvi auto i ponos a drugi put nisam imao para za bolje. Oba puta sam "preplatio" (prvi 2300DM a drugi 650 eura) polovne jugiće i oba puta su me služili desetine hiljada kilometara bez kvara (sem čuvene boljke gumeni birač brzina i nosač motora). Šta da kažem nije to auto vredan hvale u bilo kom smislu. Ali u odnosu na cene tadašnjih stranih polovnih automobila to je bio auto za malo para. Jedino se rešim kad mi je juče drug poslao snimak iz fabrike, kako su na haubi i maski Nemci zazore štelovali guranjem nogom dok se rukama drže za karoseriju kako bi se bolje zatvarala hauba trabanta, i letvicom i opet guranjem vrata štelovali zazor na vratima. Sad zamislite podelite jedan narod na dve države i jedna pravi simbol auto industrije (Mercedes) poznati po preciznosti kao i Japanci a u drugoj državi istog naroda neko pravi trabant i wartburg i vidiš kako radnik nonšanlanto zaključuje da je dobro obavio posao i prilazi da is kontroliše sledeći auto i ponavlja iste operacije što znači da im je to bio standard u doštelovavanju. Komunizam je po nešto dobro i doneo ljudima ali napredak sigurno nije.

aman zaman

pre 3 godine

Meni su fenomenalne ove svako malo vijesti o "nasem" Jugu. Jugo je u stvari italijanski auto iz 1969. To sto je Zastava radila nesta novo za Jugo je realno mali dio inzenjeringa (ukljucujuci i proizvodnju). E sad, kad je on poslat sredinom '80-ih da se takmici sa recimo Honda Civic to je bio nekih 15 godina zastario dizajn. Sam auto nije bio los kvalitetom, i vjerovatno je bio bolji od italijanskog originala FIAT 128 iz 1969. Zasto to kazem? Uvoznik za SAD je trazio redizajn preko 300 komponenti da bi radili izvoz. Dalje, Jugo iz tih doba, bar onaj za Amere, je odskakako kvalitetom od ostalih Zastavinih (polu)proizvoda. Za pocetak, uopste nije tako trulio, ako i uopste. Nategla se dobro Zastava da ga stvarno utegne do kraja- ali je problem broj jedan bio i ostao sto je to bio mnogo zastario dizajn (citaj: mnogo se kvari) da se nadmece sa modernim kolima u SAD. Kao dijete od 10-ak godina znao da ce Yugo biti fijasko (pa i sam FIAT se vec povukao sa trzista). Filozofija je drugacija. U Jugi je svako drugi u ulici "znao nesta" oko popravke, a dijelovi su bili jeftini. U SAD je popravka jako skupa jer iako su dijelovi za Yuga bili prakticno za dzabe, ono mnogo bitnije je da je cijena rada jako skupa. Npr. neko se na ovoj vijesti valjda hvali da je sa Yugom sa predjenih 240,000km mijenjao lamelu 3 puta. Ovako, kada sam htio promijeniti lamelu u Kanadi na Golfu od 9 godina, mijenjanje lamele je kostalo vise od vrijednosti auta (onda sam nasao naseg covjeka koji je to sredio).

Zastava

pre 3 godine

Sluzbeno vozio sam se mercedesom, audi, oktavija. Privatno uvek i uvek sam imao zastavino vozilo 128, 101, Yugo.Presao sam oko 500000 km of 1980 g.Nikada ni leti ni zimi nisu me ostavila na putu i uvek sam bio siguran da cu stici tamo gde sam krenuo.Znao sam sve o njima , jednostavan motor i lak za odrzavanje po principu sam svoj majstor i ako nisam mehanicar. Menjao sam redovno ulje, zamenio nekoliko akumulatora i gume ostalo skoro nista.I danas imam zastavu i nebi je menjao za ove zapadne krseve cije je odrzavanje preskupo.Da mogu uzeti novi Yugo nebi uopste razmisljao.

Јабучило

pre 3 godine

Како у Немачкој проверавају да ли кола дихтују?
- Убаце увече мачку у кола. Ако се угуши до јутра, кола дихтују.

А како у Крагујевцу проверавају да ли кола дихтују?
- Убаце увече мачку у кола. Ако не побегне до јутра, кола дихтују.

Виц из тог доба :)

Nik

pre 3 godine

Ja sam se navozao kao car sa Yugicem. Kupio ga novog, presao 130.000km bez ikakvih problema. Vozio glumce po celoj Srbiji na predstave. Za to vreme auto je bio odlican. Najbitnije je bilo razraditi ga kao novog prvih 8.000km...

ja

pre 3 godine

Ovakvi članici izazovu milion (uglavnom) negativnih ili setnih komentara - dakle, suštinski, emocionalnih. Ja bih voleo da ljudi malo objektivnije posmatraju stvari:

1. Yugo je auto s kraja 70-ih i praktično nikada nije bio unapređivan (to je katastrofalna greška inherentna komunističkim firmama), pa ga treba upoređivati sa automobilima iz tog perioda i iz iste klase. Ako se to gleda, odgovorno tvrdim da nije postojao bolji auto od Yuga. Njegov parnjak je bila npr. prva Corsa. Yugo je šije po svim parametrima. Uzmite pa uporedite sami. Ne možete? Ne postoji nijedna Corsa iz tog perioda, a ima milion Yugića? To dovoljno govori o pouzdanosti...

2. Od ukupne proizvodnje Yuga od 750.000, TREĆINA je završila na američkom tržištu. Koji proizvod mi danas izvozimo u SAD? Mislite o tome...

3. Nije samo izvoz bio u SAD. Zastava je izvozila širom (zapadne) Evrope i sveta. Npr. u V.Britaniji je prodato 80.000 Zastavinih vozila...

4. Zastava, koliko god bilo zaostalo njeno upravljanje, je bila ozbiljna firma. 40.000 zaposlenih, kompletan proizvodni proces, mreža servisa i prodaja autodelova širom sveta. Gigant u pravom smislu te reči - i u globalnim okvirima, a ne samo u istočnom lageru. Npr. početkom 90-ih, Škoda je proizvodima 57.000 automobila godišnje, Dačija još manje, dok je Zastava, samo Yugića, štancovala 100+ hiljada. Da ne bi onih nesrećnih 90-ih i da su Zapadnjaci ulagali u Zastavu umesto u Škodu i Dačiju, danas bi svaki 5. auto na evropskim putevima bila Zastava...

Svedok dogadjanja

pre 3 godine

"Yugo je auto s kraja 70-ih i praktično nikada nije bio unapređivan (to je katastrofalna greška inherentna komunističkim firmama), pa ga treba upoređivati sa automobilima iz tog perioda i iz iste klase. Ako se to gleda, odgovorno tvrdim da nije postojao bolji auto od Yuga."

Yugo se prodavao zakljucno sa 2008 godinom pa ga onda treba uporedjivati sa automobilima tih godista. Dotucen do nogu.

"Da ne bi onih nesrećnih 90-ih i da su Zapadnjaci ulagali u Zastavu umesto u Škodu i Dačiju, danas bi svaki 5. auto na evropskim putevima bila Zastava..."

To je moglo biti, ali ne krivi zapadnjake, mi smo srbovali do mile volje, prezirali "takozvani" svet, gordo i prkosno odbijali prikljucenje civilizaciji, svaki predlog, svaki plan nazivan je antisrpskim, a danas mastamo o planu Z-4 i o Rambujeu, jer sve sto nam je nudjeno tada, danas bi prihvatili bez razmisljanja. Da ne govorim o milijardama koje su nudjene SFRJ da udje ekspresno u EU, a znas ko nije hteo? Sloba i oni za cije interese je on radio.

Jugo

pre 3 godine

Jugo da je imao upravu sa ciljem, a ne šojić-pantić, mogao je vrlo malo da evoluira i da nude odličan mali, a jeftin auto koji bi sad preplavljivao naše puteve.

Ja sam ga vozio, ali sam vozio i gore aute - nissan micra -očaj, fiat siecento i još gomila auta u toj klasi koja je ipak bila lošija, a skuplja od juga. Čak i neki chevrolet sam vozio koji je uzbrdo morao prvom da izlazi, sećam se.

Ništa ti auti nisu bolji, ali su lepši i imali su ljude kojima je stalo da firma posluje, a ne da dobiju plate i odu kući.

A jugo da je malo iradio redizajn, malo abs, airbagovi, klima, i da su mu zakrpljene mane koje su svi imali još iz fabrike (ona guma što se odlepljivala na menjaču pa moraš da je zanituješ da se to ne dešava), sad bi bio nacionalni auto. Posebno s ovim platama

milenko jedinac

pre 3 godine

Ako kupis novog, zamenihls amortizere i ramena, stavis gumice od floride, doskove pozadi od Una turba, balans stanglu narucis iz Amerike jer tamo ima i sad da se kupi stangla za pozadi, sprengujes gibanj, ugradis servo od seicento, dodas dvogrli veber na 1.1 motor a prethodno ga rasturis i ubacis hilzne i kvalitetne i skupe karike taj auto moze da predje mnogo. Jos je bolje ako ugradis sanke i sipku preko motora pa stavis 1.6 motor od lancie onda ide preko 200 ali moras tcrde opruge i dobre amortizere. moze se od juga napraviti auto ali treba bar jos 7 k evra a za te pare kupis polovan bmw i vozis se. E sad im tu jos jedna stvar ako si polzio 91 I sve ovo uradio 92 onda si car jer si sa takvim yugom drao skoro sve golfove i bmw do 2500 po gradskim trkama u vreme kad nije bilo kamera i radara kao sad na svakom cosku. U vreme slobode da mozes da modifikujes Uto 8 da ga regostrujes kao da zivis u normalnoj zemlji. yugo i kec su bili realno jadna kola ali ako ulozis pare u njih postaju legla formule sto znaci da leze kao pegla a idu kao formula. s obzirom na to da si sve mogao da kupis kod nas u biko kojoj prodavnici ili na oglas ije to bilo mnogo tesko. U italiji si mogao da kupis najkvalitetnije delove sveta. od cetvorostrukih 40 dcoe karburatoea preko gvogrkih do trapova opriga stelujucih amorrizera. sve je kostalo ali kad to sve namontiras i utegnes deres svaka bolja kola tog vremen. Tvrdim da bi odrao vecinu sadasnjih auttomobila te klase. Svaki sport kosta pa i ovaj. sa druge strane '91. kupis bmw 323i iz '81 i za deset hiljada maraka, njega doradis za jos deset i imas raketu. Mladost ludost. To moze i sad kuois neki auto 2007 na primer neki 2.5 ili 2.4 I lepo ga doradis, karoseriju dovedes u fabricko stanje spolja sve serijski, motor, kocnixe i ogibljenje pojacas stavis najskuplje i da vidis srece. To kosta kao da si kupio nov auto u prodavnici.

zvezdarac

pre 3 godine

"Ali nije mu otkazivala pumpa, dizne, lambda sonda, DPF filter, ležajevi, silen blokovi, turbina"

Pumpa za gorivo je otkazivala itekako. A koštala je malo jer nije bila ni za šta.
Ko nije ugradio napred sanke taj nije vozio jugo.
Iberlauf posle 10 hiljada km, korozija posle 2 godine, na 45ici štelovanje ventila na 5000km...
Takođe, pucanje prednje izduvne cevi na kolenu ispod motora pa veži prednju cev da ne ore po putu...
Brava vrata koja se razglavi posle nekoliko godina...
2006. u firmi kupimo dva juga van (onaj bez zadnjeg sedišta, vodi se kao teretno vozilo, povrat pdv-a itd.). Dobili smo čep za gorivo kao za teglu. Čep na ključ smo morali da kupujemo u prodavnici auto delova.
zadnji glavni kočioni cilindar koji blokira posle 6 meseci, doboši koji se krive itd.
Karoserija ni blizu današnjih standarda, ako te neko "stigne" čak i od pozadi, mrtav si.
Nemam dovoljno prostora za sve što je moglo da ne radi na tom autu. Kad je počeo da se proizvodi bio je zastareo.

Dušan

pre 3 godine

Proizvodnja automobila u Zastavi je projekat koji je znatno prevazilazio sve ove priče o (ne)kvalitetu jednog od modela. Naravno da se jugo kvario, nije ni predviđen da traje večno, kao ni bilo koje drugo Zastavino vozilo. Ali je zauzvrat ta proizvodnja omogućila motorizaciju celokupnog društva, što je imalo blagotvorne efekte na razvoj drugih grana privrede, turizma, a posebno je značajan i nemerljiv doprinos bio po pitanju kvaliteta života i osećaja sreće. Mnogima su Zastavini modeli bili prvi i jedini novi automobili koje su mogli da kupe za taj iznos i služili su ih godinama. I danas, naročito van Beograda, mnogi voze Zastavina vozila. Da li je to zavera dece komunista i jugonostalgičara?

Delovi za Zastavina vozila su se proizvodili širom Jugoslavije, kako i treba da bude u državi kojoj je stalo do ravnomernog ekonomskog razvitka. Pritom, sva ta preduzeća su prozvodila još nešto, izvozila, zapošljavala, hranila. I fabrika u Rakovici i Motins u Novom Sadu, Čajevec u Bosni, Saturnus u Sloveniji, HTD u Makedoniji, U Prištini se proizvodili amortizeri, a da ni ne spominjem fabrike kao što su Teleoptik ili IPM. Neki pričaju o zdravoj privredi, a zapravo samo misle na tržište i ponavljaju neoliberalne mantre. Nije zdrava ona privreda koja stimuliše uvoz jeftinih proizvoda iz inostranstva, bilo da je reč o malinama, bojlerima, automobilima.

Na kvarove juga je uticalo i to što su korisnici uvek (i danas) štedeli i na ulju i na delovima i na servisu, a habali ga do besvesti.

Šta ja znam

pre 3 godine

Evo vam moja računica za juga 2005o, kupljenog 2008 i prodatog 2014. Prešao sam za to vreme oko 70-80.000 km njime.

Korpa i lamela oko 80e beše
4 nove gume recimo 150e
Guma dole na menjaču 80din, pa zanitovano i rešeno zanavek.
Sajla kvačila 200din
Raznitovana sajla gasa - džabe
Sijalice i to sitno ne znam, možda 30ak evra
10 malih servisa oko 200e
Kočnice lucas beše oko 20e, možda 2x ili 3x. Dakle 40-60e.
Diskovi nešto jeftino, 2500din beše
Auspuh 3000 din ili tako nešto.
Registracije jedno 700e npr sve.
Aj nek sam zaboravio još nešto, 100e.

Dakle, sve zajedno, bez goriva, jedno 1400e je amortizacija za juga za 80.000km i skoro 6 godina.

To jest 2 din po kilometru. Plus gorivo.

Sad imam bolji auto, manje ga vozim a košta me oko 400e amortizacija godišnje (registracija plus servisi), za 5.000km godišnje. Dakle oko 10din/km. Bez goriva.

Nije mene jugo izdao nikad inače. Ali je bio održavan redovno.

Јабучило

pre 3 godine

Država da, kola ne. Emocije vezane za prvi spoj, i razgibavanje svih ekstremiteta ne računam.

Па ни држава. Трајала отприлике колико и југо.

Dejan slavi kada ga se resio

pre 3 godine

Imao sam ga...Kada bi neko hteo da rezira film o mojim dogodovstinama sa njim potukao bi sve rekorde gledanosti....Neka mi se obrati neka filmska ekipa pa da zapocnemo pricu...

tuga

pre 3 godine

Yugo-tugo, vozio sam ga 8 godina,ne ponovilo se, noćna mora od auta, ako se ovakva šklopocija uopšte može računati u automobile. Bolje ići peške nego se voziti u ovakvom kršu. Totalno nepouzdan i nebezbedan auto. Sve sam morao da popravljam na njemu...

da

pre 3 godine

Najgori auto u univerzumu. Imao sam ga, ne ponovilo se. Molim da emocije stavite na stranu, mozda ste vezani za taj auto iz kog god razloga ali da je bio krs, da, jeste. Ne bih da navodim sta mu je sve falilo, nema dovoljno karaktera.

samo kažem

pre 3 godine

Sajam automobila 2002., na štandu Zastave vrti se supertest SAT-a za Yuga In sa 1100ccm motorom iz Pežoa. Između ostalog, spisak kvarova koje je tada redakcija iznela bili su:

1. Pokazivač nivoa goriva u rezervoaru nekontrolisano šeta od praznog do punog bez obzira na količinu goriva u rezervoaru
2. Brava vrata prtljažnika potpuno otkazala za vreme testa, i to dvaput
3. Potpuno otkazivanje alternatora

Šta reći, koju poruku poslati?

profesor Dušan

pre 3 godine

11.11.2008g. poslednji Yugo, zauvek je napustio naša srećna srca, sišao je s prizvodne trake i odneli su ga iz fabrike, svi smo plakali, najzad je s ovom sramotom i kršem gotovo zauvek, hvala bogu.
Na srećnu sahranu pózivamo vas da u zdravlju i veselju proslavimo kraj najgoreg poslovnog projekta ikad. Da ga ljudski sahranimo pošto nam je naneo mnogo muka, boli i moždanog silovanja, bez imalo lepote, stila, snage i pouzdanosti i sigurosti, dođite na sahranu da ga ispratimo i stavimo jedan kameni blok od 10 tona preko da se slučajno ne povampiri.

Sahrana će se održati ispred fabrike 11.11.2008g.
pozivamo sve napaćene duše koji su imali nesreću da voze ovaj krš.
trubači ,hrana i piće gratis.
ulaz slobodan.

Saul Goodman

pre 3 godine

I dan danas postoje ljudi u Srbiji koji smatraju da je najveća greška bila što je ovaj model prestao da se proizvodi... E zato smo tu gde jesmo, baš zbog takvih...

Petar

pre 3 godine

@Pišu ljudi kao da je taj auto nestao sa ulica, kao da ga nema ali on se i dalje drži.Još uvek nije izumreo.
(viva72, 30. novembar 2020 17:44)

Kamo srece da odumre, bio bi znak da smo bar malo izasli iz bule.

Bane

pre 3 godine

Da ne diram u emocije yugo nostalgičara, ovaj auto se ne proizvodi od 2008-me godine, tako ne možemo da mu slavimo rođendan, možemo samo da mu dajemo 12-godišnji pomen.

Srb

pre 3 godine

eee kakva su to kola bila.... a i drzava...
(sugo, 30. novembar 2020 13:05)

Kakva je drzava bila tako se i raspala,
znači nije bila nikakva

Vot iss yo nem

pre 3 godine

eee kakva su to kola bila.... a i drzava...
(sugo, 30. novembar 2020 13:05)

Država da, kola ne. Emocije vezane za prvi spoj, i razgibavanje svih ekstremiteta ne računam.

Aca

pre 3 godine

Bolje da mu dajete pomen nego mu slavite rodjendan. Ako toliko volite yuga sto ga ne kupite? Sad polovan yugo kosta kao i prosecan bicikl pa navali narode.

djibril

pre 3 godine

poslednjih 5 godina sam promenio tri službena juga na poslu koji su bili oko 2000 godista i svaki se kvario da im svi kvarovi ne bi stali na list formata a4. verovatno je bio konkurentan osamdesetih ali ga je vreme pregazilo odavno

Neko

pre 3 godine

Nista on ne slavi , unisten je kao i ona drzava u kojoj je nastao.Nikad pa ni danas nemamo sluha i osecaja za nesto nase.
Osudjen na propast od samog pocetka zbog naseg kompleksa da imamo bolja kola nego li standard.Kad se setim samo kad je krenula najezda krseva iz EU da se uvozi jeza me hvata i danas kad pomislim na ona vozila po 15 - 20 godina stara sto su se uvozila tad.Nikad nikom nije palo na pamet da modernizije Yuga da mi ugrade malo sigurnosne opreme , da se pojaca sasija , mozda ac da se ugradi.
Umesto toga sve nase vlasti su gladale samo kako da se naplati sto vise poreza na kola i da se uvoze strani krsevi.Nikad nisam bio protiv uvoza istih ali za obicnog siromasnog Srbina ( skoro svi smo takvi) redizajniran Yugo bi bio pravi pogodak.
Sa niskom cenom kostanja i cenom odrzavanja mogao je da bude pristojno auto za nas.
Ovako ostaje samo secanje na neka druga vremena , kad smo imali cak i proizvodnju automobila u nasoj zemlji.

statističar

pre 3 godine

Meni je bio ODLIČAN. Jeste da je na njemu pisalo Inoćenti, odnosno da je bio za italijansko tržite i da sam jedan u milion imao kompletnu crnu instrument tablu, ali prvih 7 godina se NIJEDNOM nije pokvario. Samo zamena ulja, filtera, svećica, kočnih pločica i pneumatika. Kako sam bio klinac od 18 godina - motoru sam dušu vadio ali je bio fantastičan. Zato je DMB FAM Rakovica izvezao za vreme sankcija 150.000 motora za Fijat Poljsku za model SEIĆENTO, 50.000 motora za Tavriju i 22.000 motora za egipatsku verziju modela fijat 101.
Hvala ti jugo, meni si trajao dugo. Dakle, naša autoindustrija nije bila mnogo zaostala kako se decenijama priča nego su kvalitetniji delovi ugrađivani za izvoz i bila je stroža kontrola svih sklopova i na kraju kompletnog automobila. A zašto su ugrađivali na primer rumunske delove, pa da bi se UGRADILI direktori iz Zastave. Zašto Đinđić i niko posle njega nije proverio koliko su JUGA POKLONILI rukovodioci Zastava Automobila za vreme sankcija i kome???

MikiBg

pre 3 godine

Slave se pobede a ne porazi. Ali ovo je Srbija, ovde se stalno prave neki mitovi koji veze sa realnošću nemaju, samo nas skupo koštaju. Tako postoji i mit o "domaćoj" auto industriji, za kojom se lamentira decenijama. Da ne pričamo o tome što je godinama veštački održavana u životu na štetu zdrave privrede. Šta je ta auto industrija stvarno proizvodila? Motore uvozili, sklapali sve po nekim licencama, i opet pravili nebezbedne, nepouzdane krševe koji su samo služili za sprdačinu u normalnim zemljama.

Bob

pre 3 godine

slavi se početak proizvodnje jednog iz top tri najgorih auta ikad, svašta
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (gen 69, 30. novembar 2020 15:58)

E da si ti svestan koliko je riba proslo kroz njega. Vozili smo se i po 9 u njemu, okretali pod rucnom, po losim putevima, rupama. Presao sam sa njim 200000 bez ikakvih problema. Kasnije kupio nemacki, i doziveo totalno razocarenje.

Croat

pre 3 godine

Ja sam imao Yugo 88godiste iz lose serije, budale su mu stavili bosch elektronsko palenje koje se nije nikad kvarilo a karoseriju su nesto zeznuli pa 15 godina nije trulio. jednom sam mu menjo lamelu i to je bio najveci kvar za 300.000km koliko sam presao sa njim.

Deki

pre 3 godine

Najbolji su ovi što komentarišu da je yugo malo trošio???
Moj yugo 55, 1991. godište, trošio je 13-14 litara po gradu.:-)
Doduše, to je bila potrošnja posle pređenih 100.000 km.
Dok je bio nov, trošio je 9-10 litara po gradu. Na otvorenom 7 lit.

Velibor

pre 3 godine

Pozdrav svima!
Neka mu je srećan rođendan!
Ipak je dosta nas prve vozačke korake steklo sa njim
Naravno, imao je i vrline i mane.
Samo molim komentatore što (u snu) vože M3 ili S6 da ga ne vređaju previše

Si

pre 3 godine

Slavi rodjendan a 'mrtav" je tj. ne proizvodi se odavno. Imao sam ga i uopste ne osecam empatiju prema Jugu zbog konstantnih kvarova ,koji su me dovodili do ludila a ni potrebu da ga secam. Danas za svaki slucaj, na miru vozim Tojotu.

Keops

pre 3 godine

Zamerke na kvalitet? Pa kako očekujete visok kvalitet automobila koji treba da je jeftin, ide na benzin, malo troši i ima niske troškove održavanja?

?

pre 3 godine

trauma oko menjanja brzina...ozbiljna...automobili iz Evrope pravljeni 30 godina ranije su bili pojam za "mitski auto"...hoćete primer?...Buba

dblagoje

pre 3 godine

Sranje od auta.Ali je Yugo bio u odnosu na ficu ,ajzdaja .Zastava imala 40,000 radnika.Nekada zaborave da zaviju poneki sraf, spvaju po klupama za vreme rafa,pijani....Nosac motora u mom slucaju.Sva creva popucala,prokuvao motor...

duke nukem

pre 3 godine

U auto skoli gde sam polagao 2007-me dobili novog juga. Km 0. Ja skidam celofane sa sedista, volana, menjaca. Da ubacim u prvu grrrr i eto nas u trecoj, ugasi se. znaci iz fabrike nastelovan da ne valja. Tezak krsh.

Niko bitan

pre 3 godine

Sve u svoje vreme... To je isto kao sad nekom detetu od 7 ili 10 god dati fiksni telefon sa brojcanikom. Pa ne bi znalo sta ga snaslo. Tako je i jugic u to vreme većini gradjana Yuge valjao, ili nisu znali i imali za bolje. Iskreno, malo da se modernizuje, malo poradi na sigurnosti, sta ce bolji auto za grad. Mali, jeftin, malo trosi, mozes ga parkirati gde god pozelis. E sad, ne kazem da ne bi npr neki vagen, pezo, fiat, citroen itd ne bi bio lepsi, kvalitetniji pozeljniji, ali sam siguram da bi mnogi uzeli jugica za po gradu kao drugi auto, ili bar vozacu pocetniku.

WillyWonka

pre 3 godine

Emotivno sam vezan za ovaj auto, polozžio sam vozački na njemu. Tad nisam mogao procijeniti da li je dobar ili nije, meni je bio najbolji, pošto prije nisam ništa vozio. Mnogo kasnije sam imao nesreću da vozim službeni yugo, koji je bio skoro nov. E onda sam se uvjerio da se radi o običnom kršu, koji je više vremena provodio kod majstora nego na cesti. Bila su u upotrebi dva, oba problematična, tako da nije riječ o maleru, nego o pravilu.
Emocije su jedno, uvijek će mi srce zaigrati kad vidim tu malu kutiju, a realnost je nešto sasvim drugo.

Matija Micic Bucic

pre 3 godine

@Velibor

Lep i neutralan komentar.

Jugic ima prednosti i mane, razni cinioci su uticali na njegove karakteristike, sto opravdani, sto neopravdani. Od komponentasa, raznih radnika koji su radili odlicno, kao i oni koji su svoje smene odradjivali katastrofalno i neprofesionalno, do znamo vec kakvih vremena od 1992. godine.

A stvarno, oni koji voze u svojim glavama najnovije Bentlije itd. molim da ne preteruju u blacenju kola, koja su bila projektovana za osnovni prevoz.

w77w

pre 3 godine

Ja sam u auto skoli vozio Jugo. Verovali ili ne iščupao sam mu menjač sa sve federima. Instruktor mi je tada rekao: „ Došao si mu glave”. Uzeo ga je zašrafio i nastavili smo dalje. Stari dobri Jugo.

Crvena zastava

pre 3 godine

Jeftin, jeftiniji, Jugo. E zato su i Fića i Stojadin i Jugo voljeni, jer su smešno jeftini za održavanje. I ne treba kompjuteri, skalamerija i neki nabeđeni majstori- pardon, serviseri. Treba ti par drvenih letvi, bolja čarapa i šrafciger i sam ga popraviš očas posla. Idi begaj prijatelju:D

ja

pre 3 godine

Ovakvi članici izazovu milion (uglavnom) negativnih ili setnih komentara - dakle, suštinski, emocionalnih. Ja bih voleo da ljudi malo objektivnije posmatraju stvari:

1. Yugo je auto s kraja 70-ih i praktično nikada nije bio unapređivan (to je katastrofalna greška inherentna komunističkim firmama), pa ga treba upoređivati sa automobilima iz tog perioda i iz iste klase. Ako se to gleda, odgovorno tvrdim da nije postojao bolji auto od Yuga. Njegov parnjak je bila npr. prva Corsa. Yugo je šije po svim parametrima. Uzmite pa uporedite sami. Ne možete? Ne postoji nijedna Corsa iz tog perioda, a ima milion Yugića? To dovoljno govori o pouzdanosti...

2. Od ukupne proizvodnje Yuga od 750.000, TREĆINA je završila na američkom tržištu. Koji proizvod mi danas izvozimo u SAD? Mislite o tome...

3. Nije samo izvoz bio u SAD. Zastava je izvozila širom (zapadne) Evrope i sveta. Npr. u V.Britaniji je prodato 80.000 Zastavinih vozila...

4. Zastava, koliko god bilo zaostalo njeno upravljanje, je bila ozbiljna firma. 40.000 zaposlenih, kompletan proizvodni proces, mreža servisa i prodaja autodelova širom sveta. Gigant u pravom smislu te reči - i u globalnim okvirima, a ne samo u istočnom lageru. Npr. početkom 90-ih, Škoda je proizvodima 57.000 automobila godišnje, Dačija još manje, dok je Zastava, samo Yugića, štancovala 100+ hiljada. Da ne bi onih nesrećnih 90-ih i da su Zapadnjaci ulagali u Zastavu umesto u Škodu i Dačiju, danas bi svaki 5. auto na evropskim putevima bila Zastava...

Zastava

pre 3 godine

Sluzbeno vozio sam se mercedesom, audi, oktavija. Privatno uvek i uvek sam imao zastavino vozilo 128, 101, Yugo.Presao sam oko 500000 km of 1980 g.Nikada ni leti ni zimi nisu me ostavila na putu i uvek sam bio siguran da cu stici tamo gde sam krenuo.Znao sam sve o njima , jednostavan motor i lak za odrzavanje po principu sam svoj majstor i ako nisam mehanicar. Menjao sam redovno ulje, zamenio nekoliko akumulatora i gume ostalo skoro nista.I danas imam zastavu i nebi je menjao za ove zapadne krseve cije je odrzavanje preskupo.Da mogu uzeti novi Yugo nebi uopste razmisljao.

igor

pre 3 godine

jugo 45,1989.godiste, za 350 eura koliko je plaćen,gazi planinske puteve,ne staje,ide onde gde ovi bolji ostavljaju auspuhe i probijaju kartere...

Zastava101Specijal

pre 3 godine

Kolika je tolika je, moja je.. Sto je rekao Spasoje Coletu u maloj nocnoj muzici.. Sa danasnje tacke gledišta izgleda smesno, ali je tih godina sluzio svrsi..
(Privatni detektiv Djido Mova, 30. novembar 2020 22:35)

Bogami kad pogledaš drumovima služi svrsi i dalje.

zvezdarac

pre 3 godine

"Ali nije mu otkazivala pumpa, dizne, lambda sonda, DPF filter, ležajevi, silen blokovi, turbina"

Pumpa za gorivo je otkazivala itekako. A koštala je malo jer nije bila ni za šta.
Ko nije ugradio napred sanke taj nije vozio jugo.
Iberlauf posle 10 hiljada km, korozija posle 2 godine, na 45ici štelovanje ventila na 5000km...
Takođe, pucanje prednje izduvne cevi na kolenu ispod motora pa veži prednju cev da ne ore po putu...
Brava vrata koja se razglavi posle nekoliko godina...
2006. u firmi kupimo dva juga van (onaj bez zadnjeg sedišta, vodi se kao teretno vozilo, povrat pdv-a itd.). Dobili smo čep za gorivo kao za teglu. Čep na ključ smo morali da kupujemo u prodavnici auto delova.
zadnji glavni kočioni cilindar koji blokira posle 6 meseci, doboši koji se krive itd.
Karoserija ni blizu današnjih standarda, ako te neko "stigne" čak i od pozadi, mrtav si.
Nemam dovoljno prostora za sve što je moglo da ne radi na tom autu. Kad je počeo da se proizvodi bio je zastareo.

boban,nis

pre 3 godine

U vreme kad se pojavio nije bio toliko los.Medjutim dok su se drugi usavrsavali i pravili nove modele,nas se zaglibio sa tim jednim modelom,pa je postao predmet ismejavanja i to s pravom.

Veliki brat

pre 3 godine

redizajniran Yugo bi bio pravi pogodak.
Sa niskom cenom kostanja i cenom odrzavanja mogao je da bude pristojno auto za nas.
(Neko, 30. novembar 2020 13:52)

Kojom "niskom cenom koštanja", pa znaš li da je model sa Pežoovim motorom koštao preko 6000 evra, dakle maltene kao stari Fiat Punto u klot opremi.

Yugo je imao smisla do početka 90-ih kad su uvozni automobili bili preskupi zbog carina i poreza, pa se sećam da je jedan od najjeftinijih bio Daihatsu Charade, mada bih svakako radije tada kupio Daihatsu Applause, ali mislim da je cena bila tipa 13-14.000 DEM, dok je Yugo koštao 7.000 (cena Floride je bila 9.000 DEM, a Zastava 101 oko 8-8500 DEM).

Međutim, postepenim smanjivanjem carina do praktičnog ukidanja za vozila iz EU, došli smo u situaciju da nismo konkurentni, jer čak ni takvog Juga ne možemo da napravimo da bude jeftiniji od Fabije ili Punta.

Ukratko, loše organizovana i neefikasna proizvodnja, isuviše male serije da bi proizvodnja bila isplativa i da bi se nešto zaradilo... sve u svemu, funkcionisalo u SFRJ sa 22.000.000 stanovnika i jakom kontrolom uvoza (strani auto mogao da se kupi samo za devize, kojih je imalo samo kod gastabajtera, drugi način su bili modeli koji su se sklapali kod nas, a čija cena je bila nekoliko puta veća od cene tog Juga ili Stojadina).

Nema ni Švajcarska autoindustriju, pa im ništa ne fali, bolje i ne pokušavati razvoj nekog sektora nego potraćiti novac i na kraju odustati.

Privatni detektiv Djido Mova

pre 3 godine

Kolika je tolika je, moja je.. Sto je rekao Spasoje Coletu u maloj nocnoj muzici.. Sa danasnje tacke gledišta izgleda smesno, ali je tih godina sluzio svrsi..

Bivši vlasnik

pre 3 godine

Moj jugo koral L, 2004o god, 4.8 van grada, u petoj pri 80-85kmh. I to na 117.500km kad sam ga prodao. Nije tražio nikakvu generalku o kojoj pričaju da oni traže na 100.000. mali servisi rađeni na 7-10.000km.

U gradu, pak, verovatno plus beskonačno. 10 recimo.

Ali zato mali servis 20e, a sve što crkne košta 200din.

Jedino što je jednom nedeljno crkavalo nešto od 200din. 🙂

Šta ja znam, drag mi je bio, žao mi je što ga nisam negde sačuvao.

Milo

pre 3 godine

Meni jos traje jugo koral 60 1989 godiste kupljen nov.
Radio motor,limariju jos ne, tacka na rubu samo...
Stoji pod nadstresnicom od 1997...
Znaci ne garaza...
Menjao sam vozacevo sediste od enterijera,komplet auspuh tri puta, generalna jednom nije bas da je morala, alnaser radjen jednom, alternator dva puta, lamela tri puta, automat zmigavca cetiri puta. Ne mogu da se setim jos nekih sitnica...
Treci je auto sad u porodici i malo se vozi...Ali sa generalom sam presao 240000

Vladimir

pre 3 godine

Na YUGU sam polagao vozački ispit, davne 1995 godine, krem bela boja. Mislio sam da nikada nećemo u Srbiji voziti bolje od YUGO Floride ili LADA Rive.
A danas posle promenjenih nekoliko automobila iz uvoza i 25 vgodina vozačkog staža mogu samo da kažem da YUGO nije pružao ništa od onoga što današnji automobili niže srednje klase B segmneta nude. Toliko je bilo loš da je bukvano pri udesu mogao i biciklista da vas povredi. Ali nije mu otkazivala pumpa, dizne, lambda sonda, DPF filter, ležajevi, silen blokovi, turbina...jer je bio kloća ALI je služio svrsi i bio potreba koja je bila najotimalnija moguća. Skuplji mi je skuter za održavanje nego komšinj YUGO. Volim taj auto, jer me podseća na vremena kada su otac i majka radili u državnim firmama, pravili kuću, živeli kao podstanari, išli redovno na zimovanja i letovanja i nikada se egzistencija nije dovodila u pitanje. A danas, vozim polovan auto star 10 godina koji sam platio 5000 Evra, imam novca taman od 1 do 1 u mesecu i pored redovnih režija i obaveza molim Boga da mi nešto ne crkne na autu jer automatski budžet je kraći. Tako da toliko o YUGU, rado ga se sećam, tj. vremena u kojem je postojao jedan YUGO.

Šta ja znam

pre 3 godine

Evo vam moja računica za juga 2005o, kupljenog 2008 i prodatog 2014. Prešao sam za to vreme oko 70-80.000 km njime.

Korpa i lamela oko 80e beše
4 nove gume recimo 150e
Guma dole na menjaču 80din, pa zanitovano i rešeno zanavek.
Sajla kvačila 200din
Raznitovana sajla gasa - džabe
Sijalice i to sitno ne znam, možda 30ak evra
10 malih servisa oko 200e
Kočnice lucas beše oko 20e, možda 2x ili 3x. Dakle 40-60e.
Diskovi nešto jeftino, 2500din beše
Auspuh 3000 din ili tako nešto.
Registracije jedno 700e npr sve.
Aj nek sam zaboravio još nešto, 100e.

Dakle, sve zajedno, bez goriva, jedno 1400e je amortizacija za juga za 80.000km i skoro 6 godina.

To jest 2 din po kilometru. Plus gorivo.

Sad imam bolji auto, manje ga vozim a košta me oko 400e amortizacija godišnje (registracija plus servisi), za 5.000km godišnje. Dakle oko 10din/km. Bez goriva.

Nije mene jugo izdao nikad inače. Ali je bio održavan redovno.

//,

pre 3 godine

poslednjih 5 godina sam promenio tri službena juga na poslu koji su bili oko 2000 godista i svaki se kvario da im svi kvarovi ne bi stali na list formata a4. verovatno je bio konkurentan osamdesetih ali ga je vreme pregazilo odavno
(djibril,

Ma sjecam se, skidali se dijelovi sa sluzbenih pa prebacivali na privatna.
To je bila najjeftinija varijanta popravke "uradi sam"

milenko jedinac

pre 3 godine

Ako kupis novog, zamenihls amortizere i ramena, stavis gumice od floride, doskove pozadi od Una turba, balans stanglu narucis iz Amerike jer tamo ima i sad da se kupi stangla za pozadi, sprengujes gibanj, ugradis servo od seicento, dodas dvogrli veber na 1.1 motor a prethodno ga rasturis i ubacis hilzne i kvalitetne i skupe karike taj auto moze da predje mnogo. Jos je bolje ako ugradis sanke i sipku preko motora pa stavis 1.6 motor od lancie onda ide preko 200 ali moras tcrde opruge i dobre amortizere. moze se od juga napraviti auto ali treba bar jos 7 k evra a za te pare kupis polovan bmw i vozis se. E sad im tu jos jedna stvar ako si polzio 91 I sve ovo uradio 92 onda si car jer si sa takvim yugom drao skoro sve golfove i bmw do 2500 po gradskim trkama u vreme kad nije bilo kamera i radara kao sad na svakom cosku. U vreme slobode da mozes da modifikujes Uto 8 da ga regostrujes kao da zivis u normalnoj zemlji. yugo i kec su bili realno jadna kola ali ako ulozis pare u njih postaju legla formule sto znaci da leze kao pegla a idu kao formula. s obzirom na to da si sve mogao da kupis kod nas u biko kojoj prodavnici ili na oglas ije to bilo mnogo tesko. U italiji si mogao da kupis najkvalitetnije delove sveta. od cetvorostrukih 40 dcoe karburatoea preko gvogrkih do trapova opriga stelujucih amorrizera. sve je kostalo ali kad to sve namontiras i utegnes deres svaka bolja kola tog vremen. Tvrdim da bi odrao vecinu sadasnjih auttomobila te klase. Svaki sport kosta pa i ovaj. sa druge strane '91. kupis bmw 323i iz '81 i za deset hiljada maraka, njega doradis za jos deset i imas raketu. Mladost ludost. To moze i sad kuois neki auto 2007 na primer neki 2.5 ili 2.4 I lepo ga doradis, karoseriju dovedes u fabricko stanje spolja sve serijski, motor, kocnixe i ogibljenje pojacas stavis najskuplje i da vidis srece. To kosta kao da si kupio nov auto u prodavnici.

Conditional

pre 3 godine

Kakva ironija, 40 godina od nastanka i 12 godina od nestanka. Da je bilo srece sada bi se proizvodio neki simpaticni yugo 7 sa savremenom opremom i materijalima. S obzirom da yugo nikada nije maknuo od prve verzije pamticemo ga kao prihvatljivo vozilo u 80-im godinama. Primerci proizvedeni kasnije su po dizajnu i kvalitetu vec znacajno zaostajali za konkurencijom.

Toronto

pre 3 godine

Ja sam imao Yugo 88godiste iz lose serije, budale su mu stavili bosch elektronsko palenje koje se nije nikad kvarilo a karoseriju su nesto zeznuli pa 15 godina nije trulio. jednom sam mu menjo lamelu i to je bio najveci kvar za 300.000km koliko sam presao sa njim.
(Croat, 30. novembar 2020 14:06)

Yugo je bio dobar auto tokom osamdesetih. Do 89-90 godine je bio dobar kvalitet. Moj otac je kupio nov 45 sredinom osamdesetih. Prešao je preko 250k, nikada nije ostavio na putu i nikada se ništa nije pokvarilo.. osim onih glupih plastičnih ručica za otvaranje stakala. Promenjeno barem 20-30 puta. Uvek smo par komada rezervnih držali u gepeku. Posle 1990. god kvalitet je postao katastrofalan. Kvalitet delova je bio užasan, sve mala privreda devedesetih. Sećam se ljudi kojima je otošao motor na ~ 30k. Trebalo je '90. prekinuti proizvodnju, medjutim to nije bila solucija tada. Miloševićev režim je morao održati socijalni mir u Kragujevcu koji je zavisio od Zastave (a i dan danas zavisi od Fiata), jer bi mu se još tada desilo ono što mu se desilo sa Kolubarom.

aman zaman

pre 3 godine

Meni su fenomenalne ove svako malo vijesti o "nasem" Jugu. Jugo je u stvari italijanski auto iz 1969. To sto je Zastava radila nesta novo za Jugo je realno mali dio inzenjeringa (ukljucujuci i proizvodnju). E sad, kad je on poslat sredinom '80-ih da se takmici sa recimo Honda Civic to je bio nekih 15 godina zastario dizajn. Sam auto nije bio los kvalitetom, i vjerovatno je bio bolji od italijanskog originala FIAT 128 iz 1969. Zasto to kazem? Uvoznik za SAD je trazio redizajn preko 300 komponenti da bi radili izvoz. Dalje, Jugo iz tih doba, bar onaj za Amere, je odskakako kvalitetom od ostalih Zastavinih (polu)proizvoda. Za pocetak, uopste nije tako trulio, ako i uopste. Nategla se dobro Zastava da ga stvarno utegne do kraja- ali je problem broj jedan bio i ostao sto je to bio mnogo zastario dizajn (citaj: mnogo se kvari) da se nadmece sa modernim kolima u SAD. Kao dijete od 10-ak godina znao da ce Yugo biti fijasko (pa i sam FIAT se vec povukao sa trzista). Filozofija je drugacija. U Jugi je svako drugi u ulici "znao nesta" oko popravke, a dijelovi su bili jeftini. U SAD je popravka jako skupa jer iako su dijelovi za Yuga bili prakticno za dzabe, ono mnogo bitnije je da je cijena rada jako skupa. Npr. neko se na ovoj vijesti valjda hvali da je sa Yugom sa predjenih 240,000km mijenjao lamelu 3 puta. Ovako, kada sam htio promijeniti lamelu u Kanadi na Golfu od 9 godina, mijenjanje lamele je kostalo vise od vrijednosti auta (onda sam nasao naseg covjeka koji je to sredio).

Dejan slavi kada ga se resio

pre 3 godine

Imao sam ga...Kada bi neko hteo da rezira film o mojim dogodovstinama sa njim potukao bi sve rekorde gledanosti....Neka mi se obrati neka filmska ekipa pa da zapocnemo pricu...

Yugo 45 treće mesto na trci oko kalemegdana

pre 3 godine

Imao sam juga dva puta u životu. Prvi put je to bio moj prvi auto i ponos a drugi put nisam imao para za bolje. Oba puta sam "preplatio" (prvi 2300DM a drugi 650 eura) polovne jugiće i oba puta su me služili desetine hiljada kilometara bez kvara (sem čuvene boljke gumeni birač brzina i nosač motora). Šta da kažem nije to auto vredan hvale u bilo kom smislu. Ali u odnosu na cene tadašnjih stranih polovnih automobila to je bio auto za malo para. Jedino se rešim kad mi je juče drug poslao snimak iz fabrike, kako su na haubi i maski Nemci zazore štelovali guranjem nogom dok se rukama drže za karoseriju kako bi se bolje zatvarala hauba trabanta, i letvicom i opet guranjem vrata štelovali zazor na vratima. Sad zamislite podelite jedan narod na dve države i jedna pravi simbol auto industrije (Mercedes) poznati po preciznosti kao i Japanci a u drugoj državi istog naroda neko pravi trabant i wartburg i vidiš kako radnik nonšanlanto zaključuje da je dobro obavio posao i prilazi da is kontroliše sledeći auto i ponavlja iste operacije što znači da im je to bio standard u doštelovavanju. Komunizam je po nešto dobro i doneo ljudima ali napredak sigurno nije.

Svedok dogadjanja

pre 3 godine

"Yugo je auto s kraja 70-ih i praktično nikada nije bio unapređivan (to je katastrofalna greška inherentna komunističkim firmama), pa ga treba upoređivati sa automobilima iz tog perioda i iz iste klase. Ako se to gleda, odgovorno tvrdim da nije postojao bolji auto od Yuga."

Yugo se prodavao zakljucno sa 2008 godinom pa ga onda treba uporedjivati sa automobilima tih godista. Dotucen do nogu.

"Da ne bi onih nesrećnih 90-ih i da su Zapadnjaci ulagali u Zastavu umesto u Škodu i Dačiju, danas bi svaki 5. auto na evropskim putevima bila Zastava..."

To je moglo biti, ali ne krivi zapadnjake, mi smo srbovali do mile volje, prezirali "takozvani" svet, gordo i prkosno odbijali prikljucenje civilizaciji, svaki predlog, svaki plan nazivan je antisrpskim, a danas mastamo o planu Z-4 i o Rambujeu, jer sve sto nam je nudjeno tada, danas bi prihvatili bez razmisljanja. Da ne govorim o milijardama koje su nudjene SFRJ da udje ekspresno u EU, a znas ko nije hteo? Sloba i oni za cije interese je on radio.

Pragmatic

pre 3 godine

@Milan,
Bravo, pravo u metu. Kad se pojavio Yugo, pojavio se i Hyundai i Kia, bili su podjednakog kvaliteta. Ali ovi ulagali dalje.

Matori Kesa

pre 3 godine

Vozio ga 17 godina, presao 360000 km. Trosio ulje pa sam redovno dolivao, zamenjivao na 15000 ulje i filter! Isao solidno trosio 6-7 l benzina ako pazis ! Moja petoclana porodica je vozena a da ni jednom nije izdao kada su deca bila u njemu. Kvalitet rezervnih delova je bio svakakav ! Nek mu je laka otpadna presa !

Јабучило

pre 3 godine

Država da, kola ne. Emocije vezane za prvi spoj, i razgibavanje svih ekstremiteta ne računam.

Па ни држава. Трајала отприлике колико и југо.

Јабучило

pre 3 godine

Како у Немачкој проверавају да ли кола дихтују?
- Убаце увече мачку у кола. Ако се угуши до јутра, кола дихтују.

А како у Крагујевцу проверавају да ли кола дихтују?
- Убаце увече мачку у кола. Ако не побегне до јутра, кола дихтују.

Виц из тог доба :)

seljadin

pre 3 godine

nisam nikada smatrao jugu za smeće, elem 2007me sam kupio Jugu teretnog za firmu, 4.300 evra, i bio je sav nov, mirisao na novo, utegnut... Tad su mi mnogi govorili da sam se prešao, da me sažaljevaju, jer su oni pazarili Škodu Roomster za 12.500 evra. U prvih 10 godina uloženo je u delove oko 150 evra, za redovne servise smo sami menjali ulje, cena mu je pala za 2000 evra, dok je njihova Škoda izgubila 10.000 evra, za Škodu uložili su u servise 3000 evra, u popravke još 2000 evra. I na kraju sam izračunao da sam bio dobar za 15.000 evra tokom 10 godina, malo li je ?
Jugo i danas služi, problem je limarija, vozio se zimi, bio je sve vreme napolju, i mislim da se može voziti još jedno 2 godine, posle toga se računa da je trul, to znači ukupno 15 godina je služio, malo li je ?
Da se pravi, ponovo bih kupio novog.

shenlook

pre 3 godine

imao 45icu, 90.god.
sa 12 god naucio da ga vozim, sa 18 ga nasledio i vozio jos 15 godina. isao s njim vise puta u bosnu i u cg na more. terao i kamp kucicu(poljaka) s njim, pre mora prokuva na onim planincugama, ohladim ga malo i nastavim. sta ces, kamp kucica duplo veca od njega, ko ne bi prokuvao.
navozio se s njim, osim sitnih kvarova nikad nista. nikad me ostavio na pola puta nije. a nije da ga nisam maltretirao. jedino sto me zezao, ubacivanje u rikverc. pustis kvacilo, stisnes opet i tad ubaci normalno. nikad nisam provalio sto to tako.
prodao ga jednom dedi pre 5 godina, eno vidim ga po nekad, jos ide. mislim se, nadziveces ti dedu sigurno. mozda ces i mene,ko ce ga znati. srecan ti rodjus.

Nik

pre 3 godine

Ja sam se navozao kao car sa Yugicem. Kupio ga novog, presao 130.000km bez ikakvih problema. Vozio glumce po celoj Srbiji na predstave. Za to vreme auto je bio odlican. Najbitnije je bilo razraditi ga kao novog prvih 8.000km...

Dušan

pre 3 godine

Proizvodnja automobila u Zastavi je projekat koji je znatno prevazilazio sve ove priče o (ne)kvalitetu jednog od modela. Naravno da se jugo kvario, nije ni predviđen da traje večno, kao ni bilo koje drugo Zastavino vozilo. Ali je zauzvrat ta proizvodnja omogućila motorizaciju celokupnog društva, što je imalo blagotvorne efekte na razvoj drugih grana privrede, turizma, a posebno je značajan i nemerljiv doprinos bio po pitanju kvaliteta života i osećaja sreće. Mnogima su Zastavini modeli bili prvi i jedini novi automobili koje su mogli da kupe za taj iznos i služili su ih godinama. I danas, naročito van Beograda, mnogi voze Zastavina vozila. Da li je to zavera dece komunista i jugonostalgičara?

Delovi za Zastavina vozila su se proizvodili širom Jugoslavije, kako i treba da bude u državi kojoj je stalo do ravnomernog ekonomskog razvitka. Pritom, sva ta preduzeća su prozvodila još nešto, izvozila, zapošljavala, hranila. I fabrika u Rakovici i Motins u Novom Sadu, Čajevec u Bosni, Saturnus u Sloveniji, HTD u Makedoniji, U Prištini se proizvodili amortizeri, a da ni ne spominjem fabrike kao što su Teleoptik ili IPM. Neki pričaju o zdravoj privredi, a zapravo samo misle na tržište i ponavljaju neoliberalne mantre. Nije zdrava ona privreda koja stimuliše uvoz jeftinih proizvoda iz inostranstva, bilo da je reč o malinama, bojlerima, automobilima.

Na kvarove juga je uticalo i to što su korisnici uvek (i danas) štedeli i na ulju i na delovima i na servisu, a habali ga do besvesti.

Jugo

pre 3 godine

Jugo da je imao upravu sa ciljem, a ne šojić-pantić, mogao je vrlo malo da evoluira i da nude odličan mali, a jeftin auto koji bi sad preplavljivao naše puteve.

Ja sam ga vozio, ali sam vozio i gore aute - nissan micra -očaj, fiat siecento i još gomila auta u toj klasi koja je ipak bila lošija, a skuplja od juga. Čak i neki chevrolet sam vozio koji je uzbrdo morao prvom da izlazi, sećam se.

Ništa ti auti nisu bolji, ali su lepši i imali su ljude kojima je stalo da firma posluje, a ne da dobiju plate i odu kući.

A jugo da je malo iradio redizajn, malo abs, airbagovi, klima, i da su mu zakrpljene mane koje su svi imali još iz fabrike (ona guma što se odlepljivala na menjaču pa moraš da je zanituješ da se to ne dešava), sad bi bio nacionalni auto. Posebno s ovim platama