1. Molim cenjene komentatore za informaciju da li neko poznaje dobrog auto-lakirera majstora keramičara otpala keramika sa mog FIAT-a 'turčina' (Tempra 1,6s) sa krova i zadnjeg gepeka? Hvala.
   (XXL, 7. novembar 2020 08:46)

  # Link komentara

 2. @ Toronto, 06. novembar 2020 19:35)

  Pojma ti nemaš...drži se ti projektovanja i teorije a praksu prepusti majstorima.
   (veki, 7. novembar 2020 02:10)

  # Link komentara

 3. ok, ti bolje znaš od čoveka ko radi u zvaničnom servisu. lepo mi je rekao, ide na 150c zato što se tada menja svojstvo farbe, minimalna temp da se farba pretvara u keramiku.

  takođe sam naveo da su u pitanju kršteni automobili, obrati malo pažnju na detalje, znam da je komplikovano.

  ali srbin bolje zna od čoveka koji ceo život radi svoj posao i ne učestvuje na b92 komentarima.
  (jaretina, zimi lakša hrana, 06. novembar 2020 15:20)

  Blago vama sa vašim stručnim majstorom u zvaničnom servisu, koji je završio dvonedeljni kurs da zavrće orginalne šrafove, daleko ćete dogurati. Pazite samo kada vam zafarbava auto da poskida sve plastične i gumene delove pre nego ga stavi u rernu, da se ne istope. A možete mu pereneti da se keramika formira od gline na temperaturama od ~980° C pa do ~1400°C pa može malo i da pojača temperaturu. Imam, eto, malo iskustva sa različitim materijalima (ali ne toliko kao vi i vaš majstor), jer jmoja firma eto samo projektuje neke delove za neke tamo letelice što prevoze ljude i tako malo pravimo i po neki prototip pa ga ispitujemo. Ali dobro šta zna dvadesetak vrhunskih inženjera u odnosu na vas i vašeg majstora, samo vi farbajte aute sa keramikom, ali pazite da mu posle udarite i dobru glazuru da ne propušta vodu.
   (Toronto, 6. novembar 2020 19:35)

  # Link komentara

 4. Interesantno - 2 auta i stalno ispod drveca - ogroman lesnik i orah - 30 godina i NIKADA mi se nije zacepio odvod ili bio problem zbog lisca !? Bice da je to sto imam 2 prava auta - Gol 2 1.8 gti i Opel Corsu 2. I seru ptice bez milosti - a zaista nemam problem - te vase gradske za.ebane !
  (MrsiMudoje, 6. novembar 2020 18:56)

  # Link komentara

 5. već se zagreva školjka automobila na oko 140 °C pre farbanja kako bi se farba brže osušila a ne da se promeni fizičko svojstvo farbe.
  (Toronto, 6. novembar 2020 14:21)

  ok, ti bolje znaš od čoveka ko radi u zvaničnom servisu. lepo mi je rekao, ide na 150c zato što se tada menja svojstvo farbe, minimalna temp da se farba pretvara u keramiku.

  takođe sam naveo da su u pitanju kršteni automobili, obrati malo pažnju na detalje, znam da je komplikovano.

  ali srbin bolje zna od čoveka koji ceo život radi svoj posao i ne učestvuje na b92 komentarima.
  (jaretina, zimi lakša hrana, 6. novembar 2020 15:20)

  # Link komentara

 6. @toronto

  Pa jaretina se meša u sve jer je, nasuprot sopstvenim komentarima, arhetip tipičnog Srbende.
   (pukovnik Bjelajac, 6. novembar 2020 14:41)

  # Link komentara

 7. kakav lak???
  moderna kola se farbaju i peku na 150c, a ta moderna farba na toj temp dobija svojstva keramike. samo fizički je možeš oštetiti.
  (jaretina, zimi lakša hrana, 06. novembar 2020 09:28)

  Većina modernih farbi za automobile su akrilni poliuretanski lakovi. Osnovni premaz sa bojom i završni transparentni premaz. I ne, ne peče se farba već se zagreva školjka automobila na oko 140 °C pre farbanja kako bi se farba brže osušila a ne da se promeni fizičko svojstvo farbe. I moderne farbe su podložne hemijskim uticajima, uv zračenju i sl. I da, ptičiji izmet može oštetiti modernu farbu jer sadrži urinsku kiselinu koja je veoma korozivna.
  Nije mi jasna jedna stvar. Zbog čega se uvek mešate u nešto o čemu nemate nikakvih znanja?
   (Toronto, 6. novembar 2020 14:21)

  # Link komentara

 8. Lisce zna da zapusi te odvode za klimu i ventilaciju i onda ce vam auto magliti non stop iznutra.. Treba to ocistiti detaljno negde..
  (Carter, 6. novembar 2020 14:18)

  # Link komentara

 9. @јаретина
  сурово али и тачно што је најтужније...
  таква нам је и судбина земље...сурова и тужна...
  (профа, 6. novembar 2020 13:19)

  # Link komentara

 10. Juče osčistio jutros rek'o ma bjaaaaži.
  (Pedja, 6. novembar 2020 12:46)

  # Link komentara

 11. kakav lak???
  moderna kola se farbaju i peku na 150c, a ta moderna farba na toj temp dobija svojstva keramike. samo fizički je možeš oštetiti.
  (jaretina, zimi lakša hrana, 6. novembar 2020 09:28
  Idi objasni kako nova kola nemaju lak mom prijatelju koji ima Pasata 2016. i kome se posle dve nedelje stajanja ispod drveta ostetio lak od pticijeg izmeta
  (Misa, 6. novembar 2020 12:37)

  # Link komentara

 12. Kako prevaspitati debile koji ti vratima skidaju lak, lišće uopšte nije problem.
  (Nikola, 06. novembar 2020 09:51)

  Nikako, jedino da okačiš par guma da ti vise sa jedne i sa druge strane kao barijera. Šalu na stranu, imam isti problem druže ali nema tu leka. Em su automobili sve širi, em su parkinzi sve uži i uži a gospoda vozači postadoše invalidi jer koriste samo jednu ruku pošto je u drugoj uvek telefon!
   (statuskan, 6. novembar 2020 12:37)

  # Link komentara

 13. Moze li se popraviti osteceni lak od pticijeg izmeta?
  (zeka, 6. novembar 2020 10:12)

  ne postoji lak na krštenim automobilima.
  zadnje što treba da vas brine je ptičiji izmet.

  ono što treba da vas brine je ljudski izmet u kome plivate nakon kiša u borči, ovči, kaluđerici. pozlaćeno doba u bgd.
  (jaretina, zimi lakša hrana, 6. novembar 2020 12:26)

  # Link komentara

 14. @Mile Bar jednom godišnje čistim odvodne kanale, a na zaštitnoj plastici sam stavio još finiju mrežicu ispod plastične rešetke. Srećom, učio sam iz tuđih iskustava. :-)
   (Ha, 6. novembar 2020 12:17)

  # Link komentara

 15. Imao sam takav problem na autu, lisce zapusilo odvode, napunio se odeljak vodom(tu inace viri vrh solja i amorta) prelivalo pod haubu tacno na UHC (kutiju sa relejima i osiguracima).
  Poceo da brljavi zestoko. Ceh 100e, morala polovna kutija.
  Evo cim opadne svo lisce idem da ocistim.
  Naravno renault ali clio.
   (Bracalic, 6. novembar 2020 12:14)

  # Link komentara

 16. @Zeka Zapekli izmet najbolje benzinom, ostecenja mozda poliranjem(mora limar da pogleda)
   (Bracalic, 6. novembar 2020 12:09)

  # Link komentara

 17. Cccc ispred moje zgrade na parkingu uvek ima dva slobodna mesta. Ne zbog blizine drveta i lišća što vam zatrpa auto već zbog par ptica koje tu obitavaju, a to su SOVE. Jooj kad se one unerede na automobil .... još ako se najedu sitnih glodara pa kad vidite na automobilu gomilicu sivu sutradan svi izbegavaju to mesto. Smatramo ih našim stanarima tako da im je sve oprošteno.
   (XXL, 6. novembar 2020 12:03)

  # Link komentara

 18. @mile
  na lancia y 2002 godiste isti problem, samo sto je ventilacija pocela da usisava vodu i izbacuje lagano kao fajtalicom maglu. 3 minuta posla su resila problem
   (Dule, 6. novembar 2020 11:53)

  # Link komentara

 19. Meni se desilo da je lisce zapusilo odvodni kanal koji odvodi visak vode sa sofersajbne. Kod Renault Scenic je boljka da u nivou iznad desnog tocka dodje do prelivanja i voda se nekako sliva u kabinu i puni bunker ispod nogu suvozaca. Meni je bunker bio pun do vrha i mokra patosnica dok nisam ispraznio vodu i ocistio kanal sajlom.
  (Mile, 6. novembar 2020 09:51)

  Mile, ti si super prošao, a objasniću ti i zašto...

  Isti auto, isti problem uz jednu sitnu (i bitnu) razliku - prelilo mi je u bunker levo, tj. ispod vozačevih nogu, a tu se nalaze svi mogući konektori za struju (veza prednji - zadnji deo auta).
  Provalio sam da nešto ozbiljno nije u redu tako što je drugar slučajno video da mi se pale štop svetla u vožnji i bar 3-4 puta sam ozbiljno viknuo na sina da ne otvara zadnji prozor u vožnji zimi, a on me zbunjeno gledao.
  U servisu su bukvalno precvikali sve kablove koji su išli u i iz konektora, zamenili buksnice na krajevima, zamenili konektor i izmestili ga na viši položaj (više nije na dnu podne pregrade)... da se ne ponovi.

  Od tada religijski čistim sve te gluposti (lišće, granje, žirevi koje svrake ispuštaju, itd.), ne bih opet da se bakćem sa problemom.
  (Deki, 6. novembar 2020 11:35)

  # Link komentara

 20. Ja sam posle svih ovih clanaka i komentara o gumama, akumulatoru i sada liscu na autu, resio da deciju sobu pretvorim u garazu. Neka ga limeni ljubimac unutra, na sigurnom, suvom i toplom, a klinci napolje ispred zgrade da se celice. Nekada je auto sluzio da se ljudi prevezu njime do zeljenog mesta, a danas ... pa nemam pojma, verovatno da nam oduzme i to malo slobodnog vremena i viska novca koji imamo.
  (koronarius, 6. novembar 2020 11:12)

  # Link komentara

 21. kakav lak???
  moderna kola se farbaju i peku na 150c, a ta moderna farba na toj temp dobija svojstva keramike. samo fizički je možeš oštetiti.
  (jaretina, zimi lakša hrana, 6. novembar 2020 09:28)

  Vidiš šta piše, ako ne čistiš lišće sa kola poješće ti auto. Za dve, tri godine možeš da ga baciš. Šalu na stranu, čak i da mokro lišće ispušta kiselinu, to je zanemarljivo koliko i da vam golub maše krilima oko kola. "Ako ne terate golubove oko svog automobila, a oni mašu krilima, posle nekog vremena ulubiće vam se karoserija".
  (Zoka "Zbrojovka", 6. novembar 2020 10:40)

  # Link komentara

 22. Ok lisce kiselina ostavlja posledice, imam drugo pitanje. Moze li se popraviti osteceni lak od pticijeg izmeta? Da izuzmemo komplet farbanje ima li drugog leka ako neko zna? Hvala unapred
   (zeka, 6. novembar 2020 10:12)

  # Link komentara

 23. Lisce zapusi odvode za vodu, pa se vrati u kabinu.
   (nek se svako trese, 6. novembar 2020 10:11)

  # Link komentara

 24. Meni se desilo da je lisce zapusilo odvodni kanal koji odvodi visak vode sa sofersajbne. Kod Renault Scenic je boljka da u nivou iznad desnog tocka dodje do prelivanja i voda se nekako sliva u kabinu i puni bunker ispod nogu suvozaca. Meni je bunker bio pun do vrha i mokra patosnica dok nisam ispraznio vodu i ocistio kanal sajlom.
  (Mile, 6. novembar 2020 09:51)

  # Link komentara

 25. Kako prevaspitati debile koji ti vratima skidaju lak, lišće uopšte nije problem.
   (Nikola, 6. novembar 2020 09:51)

  # Link komentara

 26. Ja sam ovo i slicno smatrao beznacajnim. Prosle zime pocela voda kod suvozacevog sedista, upalim ventilaciju cuje se voda....Naravno, prva pomisao pametnih majstora je hladnjak grejanja. Kako god ja nisam smeo da krenem svojim autom na vazan put. Ali na svu srecu sacekam i odem kod proverenog i on prvo sto je uradio produvao te odvodne kanale....svasta je izaslo. Od tada obavezno barem jednom godisnje ocistim odvode i kompresorom izduvam.
   (petak, 6. novembar 2020 09:49)

  # Link komentara

 27. kakav lak???
  moderna kola se farbaju i peku na 150c, a ta moderna farba na toj temp dobija svojstva keramike. samo fizički je možeš oštetiti.
  (jaretina, zimi lakša hrana, 6. novembar 2020 09:28)

  # Link komentara

 28. Da bi ljubimac izgledao lepo.
  (zuuz, 6. novembar 2020 09:20)

  # Link komentara

 29. Ja to lišće čistim samo zbog šoferšajbne da mi ne isprlja staklo kada rade brisači. Ostatak lišća sam otpadne sa kola u toku vožnje, zbog strujanja vazduha.
  (Zoka "Zbrojovka", 6. novembar 2020 09:18)

  # Link komentara