"Mali broj punjača koči prelazak na električna vozila"

Izgradnja mreže punjača za električna vozila na Starom kontinentu zaostaje za prodajom, navodi udruženje proizvođača automobila i upozorava da bi nedostatak infrastrukture mogao da ugrozi prelazak na vozila sa niskim emisijama ugljen-dioksida.

Izvor: B92, Index.hr
Pošaljite komentar
 1. U Evropi ne žive svi u stanovima. Veći deo živi u individualnim kućama i najčešće imaju i garaže. O stanju u USA i da ne govorimo. U svojim garažama mogu da pune električne automobile iz elektro mreže ili iz drugih izvora ako ih imaju, kao što su solarni paneli na krovovima.
  (Dragan, 29. oktobar 2020 11:35)
  Ja imam solarne panele na kuci u Naperville IL i Model X. Ne punim ga sa solarnim panelima nego struja koju paneli proizvode se ubacuje u grid a ja dobijam kredit od distribucije za kolicinu steujw koji ubacim u grid. Tako to radi.
  (achtwn, 4. novembar 2020 04:41)

  # Link komentara

 2. @Za Avaya
  A kad nema vetra hocete da vi vrtite pedale da se vetrenjace okrecu?
  Svestan sam da se placa veca cena za napredne tehnologije i da ako potrosaci ne uloze pare tesko da ce biti ubrzanih inovacija ali rokove za zamenu kola treba postaviti u realnim okvirima
  (Aleksa Pufta, 2. novembar 2020 14:27)

  # Link komentara

 3. Kad bi sav dostupni litijum bio raspoloživ za elektroautomobile ne bi ga bilo dovoljno za zamenu svih postojećih vozila! A litijum se koristi i za baterije punjača kao i za baterije ekološki prihvatlivih izvora struje koji nemaju ujednačenu produkciju tokom 24h ( sunce i vrtar). Znači ništa od vožnje dok ne izmisle bolje baterije bez litijuma
   (Litijum, 31. oktobar 2020 15:09)

  # Link komentara

 4. @za kimi r
  Wauuu blago nama kad je život tako jednostavan.
  (kimi R, 31. oktobar 2020 14:58)

  # Link komentara

 5. Previše se hvatate za najviše brojke kod punjenja. Iskustva sa zapada kažu da 80 do 90 posto punjenja obavi na sporim AC punjačima, a brzi punjači se koriste na dužim putovanjima. To je i za dugotrajnost baterije najbolje. Mnogo se ponavljam u ovim komentarima, ali i predubeđenja se ponavljaju svakim tekstom o ev. Proizvođači EV imaju OBAVEZU da organizuju reciklažu, a EB Straubel, bivši Elonov najbliži saradnik je otišao iz Tesle da bi se ozbiljnije pozabavio baš reciklažom, jer je cilj da se NIŠTA ne baca. to je još uvek na početku, jer baterije iz EV obično dobijaju dvostruki život, kao kućni akumulatori za kuće sa solarnim panelima, ili za elektrifikaciju SUS vozila. Još jedna činjenica, rezultat ozbiljne naučne analize nekiliko decenija potrošnje energije u SAD: kada bi svu energija potrebnu za proizvodnju, preradu i transport nafte ukinuli, to je dovoljno za preko 50% potrebne energije za kompletan saobraćaj na struju u SAD.
  (Gradimir, 31. oktobar 2020 12:38)

  # Link komentara

 6. Moraju punjaci da budu na svakom parkingu. Barem obicni trofazni za 6 kW kao za TA pecku.
  (Marko, 30. oktobar 2020 21:41)

  # Link komentara

 7. @kimi r- tako je. Toliko je jednostavno. Zabodemo vetrenjace. I kraj. Okej, vetar ne duva non stop ali shvatas poentu. "Najkomplikovaniji" problemi cesto imaju jako jednostavna resenja koja su nam cesto pred ocima ali ih ne vidimo
  (Za kimi r, 30. oktobar 2020 21:38)

  # Link komentara

 8. Necu da vozim elektro kantu i tacka i ne mogu da me nateraju nema sanse ima da vozim dizela dok ne pocnu da streljaju za to...
   (ne znam, 30. oktobar 2020 21:21)

  # Link komentara

 9. @za Avaya
  Znači zabodemo pet vetrenjača i problem rešen,sutra možemo svi na struju ?
  (kimi R, 30. oktobar 2020 17:43)

  # Link komentara

 10. @avaya-vec je odradjen proracun za Srbiju. Trebace nam dodatnih 700 MW kapaciteta da se svi auti pune kad bi svi odjednom presli na EV.
  A to je proracun da svaki auto predje svaki dan 50 km. Sto nikad nije slucaj. Ali je 700 MW uzeto kao bafer da ipak bude malo vise.
  Znate li vi, postovani, koliko je 700 MW? To je 140 vetrenjaca od 5 MW! Te vetrenjace mogu da se smeste u ataru nedne jedine opstine (novi projekat kod Subotice je upravo 700 MW)
  Tako da ta prica kako nece biti struje, ne pije vodu
  (Za Avaya, 30. oktobar 2020 16:00)

  # Link komentara

 11. @jaretina - Сачекај само када се почну мењати батерије на овим аутима, где им направити место за одлагање или за рециклажу... Сама производња истих је веома опасна, јел мислиш да је ликвидација истих "чиста технологија"? А последице саобраћајних удеса, или пожара на овим возилима? У ЕУ ватрогасци полако почињу да набављају опрему за овакве случајеве (ту је и посебан базен где се ауто ставља на 48-72 сата од пожара да би остао безбедан), где је Србија у томе? То што код нас дизел-шоу траје како траје је питање државе и куповина социјалног мира, у ЕУ су дизели који се возе у много бољем стању него код нас, а и продаје се све мање и мање таквих возила. За ЕВ људи не размишљају да су последице исте као и за атомске централе - споља све супер и лепо, нема загађења и сличног, али када загребеш испод, куку мајко, толико проблема и опасности да се поставља питање а чему све то? 1% од укупно продатих возила које се продају у ЕУ у задњих пар година је превише мали број да би се ти проблеми уочили, а пажљиво се крију да се не би одбили купци и еко залуђеници, по мени је водоник или бензин произведен од других сировина горива будућности, струја на овај начин је слепи пут - већ сада се лимитира производња услед мањка батерија, једноставно није могуће направити толико батерија колико тржиште тренутно захтева, а још смо веома далеко од те масовности која је планирана. Како мисле да то надоместе? Или ћемо као Флинстони, да табанамо ногама и вичемо "Јаба даба ду?"
  (Avaya, 30. oktobar 2020 15:52)

  # Link komentara

 12. Какав ће ово шоу да буде за коју годину...
  (Avaya, 30. oktobar 2020 10:50)

  svrati do onkologije.
  dizlo šou traje li traje, samo ne vidiš jer ti niko u familiji nije fasovao. a možda je vreme da se upoznaš sa time?
  (jaretina, priprema se zimski menu, 30. oktobar 2020 11:29)

  # Link komentara

 13. Do sad nisam viđao produžne kablove preko 30m, a sad će se pojaviti i preko 200m do mogu oni koji žive u zgradi da pune ?
   (Stručnjak, 30. oktobar 2020 11:03)

  # Link komentara

 14. Занимљиво, зар не? Једино нису рекли одакле ће да долази та силна струја за та возила? Ко ће да их произведе? И где? Мислите да ако возите електрична возила (ЕВ) да нема СО2? Грешите и те како, просечно ЕВ данас избацује мало мање СО2 од класичних мотора. Како? Па струју углавном праве коришћењем угља, тако да остаје питање шта је боље. Са Еуро 7 дозвољена граница је ваљда 95г/км СО2, а ЕВ данас имају преко 100 - на примеру Чешке: за произвоњу 1 kWh електричне енергије треба 428г СО2, за ауто са просечном потрошњом од 25kWh/100км долази се на просек од 107г/км (подаци су од јануара 2020). Наравно, тамо где се више користи атомска или енергија ветра/сунца, величина СО2 ће бити мања, али у великом броју земаља планирају гашење атомских централа, које ће хтели или не макар на неки период морати заменити оним на угаљ. Остаје питање ко ће успети да произведе толико струје? Порше аута без проблема могу да се прикључе на мреже од 50kWh или јаче у току пуњења - 1000 таквих прикључено истовремено захтева минимум 50MWh у том тренутку - наш ТЕНТ има инсталисан максимално 3.286 MW капацитета (или 36% све производње). Британија већ разматра закон којем би електро компаније могле да искључе приватне потрошаче (физичка лица) у случају преоптерећења мреже, чиме би пуњење код куће могло да буде велики ризик, ти мислиш ауто се напунио, а оно ујутру он празан јер је био искључен са мреже... Какав ће ово шоу да буде за коју годину...
  (Avaya, 30. oktobar 2020 10:50)

  # Link komentara

 15. @Ivan ZG
  Ništa ja ne znam, samo prepisuje od tebe pošto si ti popio svu pamet ovog sveta. Drugi deo tvog pitanja, gde sam ja davao odgovor na Teslu i proizvodnju struje? Činjenica je da ne podnosim tu priču, ali odgovore nisam dao. Tako da ne s... Dok voz stoji
   (ciga, 30. oktobar 2020 10:49)

  # Link komentara

 16. "Inače, cena za 100 km je oko 30 dinara po noćnoj tarifi. Toliko je povoljno da iako je auto dosta skuplji u startu, isplati se uzeti ga na kredit tako da mesečna rata izađe kao koliko ste ranije davali za gorivo."

  u ovoj prvoj rečenici je sadržano kompletno objašnjenje srpske fascinacije i euforije oko električnih vozila.
  još ako su samovozeći, sa svom opremom koja se ugrađuje recimo u s klasu i sve to za cenu do 10.000 evra, bukvalno srpski san. maltene sami svojim željama ostvarujete preCednikovu mantru da živite u zlatnom dobu i da je manje u stvari više.
  na stranu što nikoga ne interesuje ni e od ekologije ili brige o životnoj sredini, ako ćemo da vozimo 100km samo za 30 dinara, daj odmah i dva električna (ali da su do 10.000e) da se jedan vozi dok se drugi puni. nije ni bitno da li ima punjača, lako će se izvući struja sa prve bandere.

  onom mučenom jaretini se svašta može zameriti, ali za jedno je sasvim u pravu - dok god svodite, kratite i uklapate svoj život na onih 300-500e mesečno, takvi će vam biti i snovi i želje, nerealni i neostvarivi.
   (covid apokalipsa, 30. oktobar 2020 09:19)

  # Link komentara

 17. a gdebda ga punim?
  I ko ce da ceka satima da se napuni? sta da radim do tada?
  (Radmilo, 29. oktobar 2020 20:17)

  može neka šljaka da se odradi dok čekaš satima.
  iskopaš neki kanal, ili smotaš kablove. može čak i moleraj.

  vidi kako je to super, zaradiš pare dok čekaš.
  (jaretina, priprema se zimski menu, 30. oktobar 2020 08:50)

  # Link komentara

 18. A ja se zabrinuo kako će se rješiti problem.
  Kada ono ciga sve rješio. On zna sve. Kakav Tesla kada ciga ima ovako genijalna rješenja. Blago nama što živimo u isto vrijeme kao ciga. Čovjek koji zna sve. I više od toga. I šire.
  A daj mi reci kako ti radiš struju? U fušu? Pošto kila?
  (Ivan ZG, 30. oktobar 2020 00:11)

  # Link komentara

 19. Ma nista od toga. Sto ne zazivi po Americi kad vec tamo prave Teslu. Vidis ih ponekad, to je sve. Ljudi s privatnim kucama koji mogu postaviti punjac, vise i voze, pa im ne odgovara. U gradovima nema punjaca, niti ce ko izgraditi dovoljno pre nego sto se tolika auta prodaju. Pa sad dolazimo do toga, sta je starije, kokoska il jaje. Hocete li ga kupiti bez punjaca, ili ce ko investirati u infrastrukturu bez potrosaca iste. Jednostavno neprakticno resenje, propasce ko i razne druge nerealne ideje
  (White trash, 29. oktobar 2020 23:17)

  # Link komentara

 20. a gdebda ga punim?
  I ko ce da ceka satima da se napuni? sta da radim do tada?
   (Radmilo, 29. oktobar 2020 20:17)

  # Link komentara

 21. @Miloš
  Alo zemljak,velika većina ljudi u gradovima živi u stanovima i to blokovima po par hiljada stanovnika.Takav jedan je sretan ako uopšte uspe da priđe zgradi da bi se parkirao.Onda nekako i uspe da priđe,ali živi na 17 spratu.Zašto se takve realne svakodnevne stvari ignorišu kada se priča o EV vozilima ? Stalno je ona romantična priča o garaži i jeftinom punjenju preko noći.Da jeste,ali je to dostupno daleko manjem broju ljudi.Znači dolazimo do toga da su EV samo za bogatije ljude što kod nas što u svetu.
  (mile, 29. oktobar 2020 19:25)

  # Link komentara

 22. @Krle
  Ako bi gledali ekonomsko opravdanje, 90% savremene ekonomije bi bilo izbrisano. Ne treba mi bankarstvo, ne treba mi letovanje ni zimovanje, ni termostat namešten na 24C u kući, ne treba mi odlazak u pozorište ili bioskop. Ništa od toga ne donosi novac ali me usrećuje i čini život udobnim. Isto tako mi život čini udobnim da i ja i žena imamo auto i uopšte ne razmišljam koliko me košta. Jednom se živi i volim osećaj ulaska u automobil koji je samo moj i znam ko se vozio u njemu. Verujem da je tako i kod većine ostalih a da su gradski prevoz, taxi i deljenje automobila samo za one koji sebi ne mogu da priušte komfor.
   (Milan, 29. oktobar 2020 18:27)

  # Link komentara

 23. @Miloš
  potpuno se slažem sa vama. EV su za sada odličan izbor za vožnju po gradu. Ko piseduje dva automobila, drugi može biti na struju, pošto za duži put uvek stoji na raspolaganju, obično prvi veći automobil. Ukoliko posedujete samo jedan automobil onda se stvari već komplikuju jer skoro svakom zatreba auto za neki put koji je izazov za EV. Dovoljno je da poželite odlazak na planinu, kopaonik, tara ili stara planina su već problem za EV ali ne bi bili ako bi imali punjače gotovo svuda. Po meni jedini izlaz iz ove situacije je da se na svakoj benzinskoj pumpi postave po nekoliko brzih punjača a da uslovi prodaje budu takvi da se isplate pumpadžijama.
  Na žalost rešenje za punjenje po gradovima se još ne nazire. Meni je lako, živim u novoizgrađenoj kući i ostavio sam priključak u garaži, samo još čekam da kupovina EV postane isplativa.
   (Milan, 29. oktobar 2020 18:16)

  # Link komentara

 24. Za 10 godina slušaćemo priče o velikom zagađenju zbog porasta potrošnje struje od velikog broja električnih vozila.
  (Mićoo, 29. oktobar 2020 10:57)

  Elektromotor ima jako vekiki stepen iskorištenja, što znači da preko 90% el. energije se toši na koristan rad, a mali deo se gubi kao toplota usled mehaničkog trenja i otpora u el. sistemu (kod tesle se i ta toplota koristi za zagrevanje bateija). Relativno su mali gubici prenosa el. energije, kao i pri punjenju baterija. Kod sus motora, realni stepen iskorištenja energije je od 20 -25%, ostalo se gubi na toplotu. I da se benzin i dizel koriste u termoelektranama za proizvodnju el. energije manje bi zagadjenje bilo nego sada i veći bi bio stepen iskorišćenja energije, tj. mnogo više bi se energije dobilo od iste količine goriva (ne bi se veći deo energije gubio kao toplota kod automobila, već bi se u parnim turbinama pretvarala u el. energiju)
  Što se tiče punjenja EV, četiri godine već vozim teslu i na superchargeru sam punio samo kada putujem negde. Punim auto u garaži uglavnom jednom nedeljno.
   (Toronto, 29. oktobar 2020 17:23)

  # Link komentara

 25. Druga stvar, za takav način korišćenja auta uopšte nije bitno koliko se dugo puni, jer se puni noću dok spavaš, a svako jutro se probudiš sa punim rezervoarom. Ne samo da nema gubljenja vremena sa odlaskom do pumpe, nego je čak punjenje električnog auta brže (!) nego benzinskog, jer ti samo ubodeš kabl u njega (što traje 15 sekundi) i odeš! Ujutro samo izvadiš kabl (još 15 sekundi) i ti si na punjenje potrošio 30 sekundi svog života.
  (Miloš, 29. oktobar 2020 14:42)

  Izvini druže, a gde se to puni noću dok spavaš? Na parkingu ispred zgrade?

  Da li je moguće da napišeš sve sto si napisao i prosto se napraviš lud na prosto pitanje - gde stoji auto dok se puni? U dvorištu porodične kuće? Koliki procenat ljudi poznajes da imaju kuću sa dvorištem?

  Jednostavno izostaviš tu sitnicu, važno se samo da se "utakne kabl sto traje 15 sekundi".

  I konačno - cela noć na utičnici nije brze od 2 minuta na pumpi. Duže je za desetak sati. i tako svaku noć...
   (petarP, 29. oktobar 2020 17:18)

  # Link komentara

 26. @ Miloš
  Zahvaljujem na detaljnom objašnjenju. Proveriću vaše tvrdnje detaljno, mislio sam da je vožnja na struju mnogo skuplja.
  (Vozač, 29. oktobar 2020 17:05)

  # Link komentara

 27. @Milos

  Ima nas koji zivimo u stanovima bez centralnog i grejemo se na struju. Decembar, Januar, Februar smo na granici sa crvenom zonom, a poslednje dve godine nas oderu za januar zbog duzeg obracunskog perioda pa zagazimo lepo u crvenu zonu. Racuni za 50% veci.
  (Keratin, 29. oktobar 2020 15:53)

  # Link komentara

 28. Пуњачи испред кладионице, ето решења!
  Оно као "па не вреди ми да палим док се не напуни".
  (Босфор, 29. oktobar 2020 14:57)

  # Link komentara

 29. Automobil se kupuje da služi svrsi. A ja svrhu ne vidim ako nije stalno na raspolaganju. Drugim rečima - bar, BAR 800 km autonomije na otvorenom (rezervoar jednog srednjeg benzinca), i maksimum 5 minuta za potpuno punjene. Do tada, srećno sa ekološkim parolama (koje podržavam), ali ja auto imam da bih se njime vozio.
  (petarP, 29. oktobar 2020 12:49)

  Zašto je toliko teško ukapirati da ne koriste svi automobil na isti način? To što ti često ideš na neka dugačka putovanja ne znači da je svima takav život. Za tebe je bolji SUS za sada i kraj. Mnogi voze stalno samo po gradu i prelaze 10-50 km dnevno. Ili voze do obližnjeg naselja i nazad, što je npr. 100-200 km dnevno. Za takve potrebe električni automobil je savršen, ne postoji kvalitetniji i jeftiniji način prevoza.

  Druga stvar, za takav način korišćenja auta uopšte nije bitno koliko se dugo puni, jer se puni noću dok spavaš, a svako jutro se probudiš sa punim rezervoarom. Ne samo da nema gubljenja vremena sa odlaskom do pumpe, nego je čak punjenje električnog auta brže (!) nego benzinskog, jer ti samo ubodeš kabl u njega (što traje 15 sekundi) i odeš! Ujutro samo izvadiš kabl (još 15 sekundi) i ti si na punjenje potrošio 30 sekundi svog života.
   (Miloš, 29. oktobar 2020 14:42)

  # Link komentara

 30. Cena nabavke me koči još više. A i cena struje u crvenoj zoni kad bih ga punio samo kući.
  (Vozač, 29. oktobar 2020 11:32)

  Crvena zona počinje preko 1600 kWh mesečno. Recimo da trenutno trošiš 400 kWh. Znači da auto možeš da puniš za 1200 kWh mesečno i da i dalje budeš u plavoj zoni. Električni automobili troše oko 15-20 kWh na 100 km. Znači da treba da prelaziš više od 7.000 km mesečno (84.000 godišnje) samo da bi izašao iz plave zone! A i neće ti račun biti značajno veći ako samo zakačiš crvenu zonu, nego da si debelo u njoj. A to znači bar nekih 100.000 km godišnje. Vozači EV uglavnom prelaze oko 5.000-20.000 km godišnje, jer uglavnom voze u gradu.

  Inače, cena za 100 km je oko 30 dinara po noćnoj tarifi. Toliko je povoljno da iako je auto dosta skuplji u startu, isplati se uzeti ga na kredit tako da mesečna rata izađe kao koliko ste ranije davali za gorivo.
   (Miloš, 29. oktobar 2020 14:35)

  # Link komentara

 31. Kad su zavarili baterije za šasiju pa ne mogu da se zamene usput ,za veće, za manje,za pune ,za tuđe...možda su bolje !?
   (GPS, 29. oktobar 2020 14:14)

  # Link komentara

 32. EUREKA! Električni automobili idu na struju, ali MORAJU DA SE PUNE. To su izgleda prodavci zaboravili da pomenu...
  Dok ne izmisle perpetum mobile ima da se jede prasetina i voze dizelaši.
   (Cile Mile, 29. oktobar 2020 14:09)

  # Link komentara

 33. Nema tu leba pa se vi još više natežite sa vašim elektro autićima,jednostavno ne ide.
   (Jeste....farbamo, 29. oktobar 2020 13:57)

  # Link komentara

 34. Što se mene tiče, naslov bi mogao da glasi “Mali broj keša koči prelaz na električna vozila.”
  (Miloš, 29. oktobar 2020 13:52)

  # Link komentara

 35. Nikakav problem, u gradovima će stanovnici dobijati produžene uz kupljena kola pod uslovom da u krugu od 1 do 2km od stana može da parkira svoja kola i da je niži od 10 tog sprata.
   (ciga, 29. oktobar 2020 13:11)

  # Link komentara

 36. Omasovljavanjem proizvodnje najpre u Kini pasce cena proizvodnje,elektro auto ima mnogo manje komponenti nego obican auto i u variajnti bez baterije mora biti jeftiniji u proizvodnji...Bateriju treba posmatrati kao deo troskova za gorivo.Razvoj punjaca uveliko traje i uskoro ce biti ugradjeni kao invertori napona u sam auto tako da ce na kucnoj mrezi moci da pune za nekoliko sati.

  Ali sve to nije cilj....cilj je da se uvede robot taxi jer u mnogim gradovima postaje neizdrzivo,Tesla ima misiju da prvo proda ogroman broj vozila i zatim im omoguci nivo 5 samoupravljanja a onda ukljuci vlasnike u program deljenja voznje tako ce vozila umesto da stoje na parkingu i cekaju na suncu svog vlasnika napraviti nekoliko voznji za to vreme a posle punjenja mogu da odrade i drugu i trecu smenu...Sada imamo situaciju da svaka porodica ima po dva tri auta a to nema nikakvo ekonomsko opravdanje.
  (Krle, 29. oktobar 2020 13:05)

  # Link komentara

 37. U Evropi ne žive svi u stanovima. Veći deo živi u individualnim kućama i najčešće imaju i garaže. .....

  (Dragan, 29. oktobar 2020 11:35)

  Da, naočito svi žive u kućama u Rimu, Parizu, Londonu, Barseloni, Berlinu... Koliko se sećam i Istanbul je Evropa, tamo takođe svako ima garažu... U Moskvi kažu svako ima instalacije za superpunjač u svom dvorištu...

  Dajte ljudi...

  Npr: pokloni neko Teslu čoveku koji živi u blokovima na NBG, zgradi u Nišu, Paraćinu.... Može li on da funkcioniše? Kabl preko terase pa na parking? Može, samo mu treba garantovano mesto ispod terase, i dug kabl ako živi na, recimo, 11tom spratu....

  I drugo, ne manje važno: šta sa dometom? Zima, krenuli ste do Novog Sada. Hoće li izdržati? Pa valjda hoće za tolko, a?
  A da ne pominjem put od, recimo 300 km u jednom pravcu, što je normalna razdaljina (ne govorim o poslovnim putovanjima kojih neko ima i po par nedeljno). Kada sam tada napisao da za takav put treba prespavati da bi se auto dopunio, bilo je - pa za taj jedan put godišnje može se i autobusom..
  To bi, pretpostavljam značilo, auto na struju samo za grad, uz prilagođavanje čitavog načina života njegovom punjenju.

  Automobil se kupuje da služi svrsi. A ja svrhu ne vidim ako nije stalno na raspolaganju. Drugim rečima - bar, BAR 800 km autonomije na otvorenom (rezervoar jednog srednjeg benzinca), i maksimum 5 minuta za potpuno punjene. Do tada, srećno sa ekološkim parolama (koje podržavam), ali ja auto imam da bih se njime vozio.
  (petarP, 29. oktobar 2020 12:49)

  # Link komentara

 38. "u poslednjih dve decenije mreža prenapregnuta zbog rasta potrošnje kućnih uređaja (sve je na struju)"

  Potrosnja struje u razvijenim zemljama zapravo opada, jer su uredjaju i industrija energetski efikasniji nego ranije.
  (T, 29. oktobar 2020 12:45)

  # Link komentara

 39. Naravoučenije sve dok ne bude dovoljan broj punjača nosite sa sobom na put prenosivi punjač, kabal, kanister sa 3-5 lit. benzina mešavine i jednu hoklicu. Zašto hoklicu? Pa da sedite dok punite automobil, a zatekli ste se u nekoj vukojebini... ah da i prenosivi frižider sa sendvičima i hranom za pola dana potrebe ... nego da se neko ko je malo 'kratak' ne nalepi ovo nije sarkazam već tako kako je ili idite bez tih potrepština (pametnjaković) i vozite se na duže destinacije bez prenosivog punjača i demantujte ovo naklapanje - srećno Vam bilo na grčkoj obali mora.
   (XXL, 29. oktobar 2020 12:17)

  # Link komentara

 40. a proizvodnja baterija ne zagadjuje... litijum se bere sa krosnji drveta... a u srbiji struja cveta narocito iz uglja
   (kaboom, 29. oktobar 2020 12:10)

  # Link komentara

 41. nisu problemi punjaci, problem je njihov realan domet.. da mogu da predju 600- 800 km po punjenju ne bi bilo problema, ovako 200-300 km po hladnom vremenu nije bas razumljivo, a uz to postaje i punjenje skuplje od goriva na vecini brzih stanica...
   (magla svuda oko nas, 29. oktobar 2020 11:40)

  # Link komentara

 42. Konačno bitan tekst sa najvažnijom činjenicom. Da bi u GRADOVIMA gde živi oko 80 odsto populacije Zapada, bilo dovoljno punjača - moraju da se kopaju ulice i postavljaju novi električni kablovi. Jer, je u poslednjih dve decenije mreža prenapregnuta zbog rasta potrošnje kućnih uređaja (sve je na struju), značajno većeg broja IT uređaja, 4G mreže, uličnog osvetljenja itd. Na jednoj konferenciji pre četiri ili pet godina jedan od direktora EPS-a je izjavio da Beograd ima slobodno još 20 odsto kapaciteta pre nego što će morati da pojačava električnu mrežu. Zapadni gradovi nemaju ni približno toliko jer su tehnološki napredniji od Beograda. Eto ponekad kada se malo zakasni, ispostavi se da to ima velikih prednosti. Beograd samo treba da postavi punjače a elektroautomobile, ali nema žurbe jer nam je broj E-vozila statistička greška (što je dobro jer zagađuju okolinu kao i npr. benzinci).
  (Urednik Đ.H.S., 29. oktobar 2020 11:36)

  # Link komentara

 43. U Evropi ne žive svi u stanovima. Veći deo živi u individualnim kućama i najčešće imaju i garaže. O stanju u USA i da ne govorimo. U svojim garažama mogu da pune električne automobile iz elektro mreže ili iz drugih izvora ako ih imaju, kao što su solarni paneli na krovovima.

  Samo neka proizvođači prave što više električnih vozila i neka budu što jeftinija, a vozači će se već snaći.

  Što se tiče ukupnog opterećenja elekto mreže, ni to za sada nije kritično, jer se elektro automobili uglavnom pune noću u vreme najmanjeg vršnog opterećenja elektro mreže, tako da, za sada, nema potrebe za povećanjem kapaciteta proizvodnje električne energije.
  (Dragan, 29. oktobar 2020 11:35)

  # Link komentara

 44. Cena nabavke me koči još više. A i cena struje u crvenoj zoni kad bih ga punio samo kući.
  (Vozač, 29. oktobar 2020 11:32)

  # Link komentara

 45. moja EU, jel se sećate onog retardiranog propisa koji ste doneli dok se primali šušku od minhenskih "profesora" stručnjaka: punjač se može izgraditi samo ako ga napaja 100% renewable energija?

  jeste li oterali te profesore u ćorku a pare vratili? niste? e zato ćete da radite u tesla EU fabrikama. obična šljaka, ne inženjerski posao.
   (jaretina, priprema se zimski menu, 29. oktobar 2020 11:27)

  # Link komentara

 46. Kad bude masovno pitam se kako će vozači iz zgrada puniti vozila, jer većina stanovnika i živi u zgradama. Zamišljam scenu, ženo odoh da napunim auto i vraćam se za 5 sati.
   (Stručnjak, 29. oktobar 2020 11:12)

  # Link komentara

 47. Ne isplati im se ne mogu da drpaju akcizu. Lopurde
   (IT zivi, 29. oktobar 2020 11:04)

  # Link komentara

 48. Dakle, Plug-In hibridi su resenje. Moze i na benzin i na struju. Ali skupo, brate.
   (Kobaja Grande, 29. oktobar 2020 11:01)

  # Link komentara

 49. Za 10 godina slušaćemo priče o velikom zagađenju zbog porasta potrošnje struje od velikog broja električnih vozila.
   (Mićoo, 29. oktobar 2020 10:57)

  # Link komentara