Ponedeljak, 21.09.2020.

10:17

Šta su Amerikanci zaista mislili o Yugu i koliko se razlikovao od onog za naše tržište?

Izvor: Izvor: B92, Index.hr

Šta su Amerikanci zaista mislili o Yugu i koliko se razlikovao od onog za naše tržište? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

110 Komentari

Sortiraj po:

TurboNator

pre 3 godine

Negde u USA tokom ‘80-ih kaže ćale sinu: alo, ako se ne popraviš u školi kupicu ti Yugo pa će ceo grad da ti se smeje...

ccc

pre 3 godine

Vi koji pisete da je danas to zastareo nebezbedan auto, bas ste nam otvorili oci, naravno da jeste, niko ne prica o danasnjim vremenima. Najnebezbedniji auto a kosta 2,3 miliona Porsche 965 Spider, Kobra, Mustanzi, Korvete, Barakude, Mante, itd.itd. znamo da su to svi stari automobili bez servo upravljaca, airbag ova, kontrole stabilnosti itd,itd, itd. Ali u ono vreme Srbija je odrasla na Jugicu, 128, Reno4, Ficama, mnogo sam mladji da se valjano secam tih vremena, ali dedine, caltove price o tim vozilima i radoscu sa kojim ih se secaju meni bude neku nostalgiju. Ja se jedino secam svog prvog automobila a ostalo su samo prevozna sredstva, u to vreme je bila ljubav za tim vozilima. Sada za 5000 mozes da kupis sta zelis, kabriolet, kupe, limuzinu,Dzip, ma sta ti padne na pamet, i nekako to nema tu draz...Svakako je bolje sto imamo mogucnost da za relativno normalne pare kupimo bezbedan i pouzdan auto ali... Stari automobili imaju smek, dusu i nekako ih mnogo vise volim nego danasnja. Kada malo razmislim nisam siguran da mi i jedan automobil predstavlja kategoriju ikone za 40,50 godina...

Nikola

pre 3 godine

Na tom autu je najkvalitetnije uradjena zuta lampica za rezervu goriva,vecito ga vozio sa upaljenom lampicom i nikad nije crkla :)

Yugo mi je bio prvi auto

pre 3 godine

Prvo moram da kažem da mi je ovaj užasno dug članak veoma iritantan. Razlog za to je sto se bavi mnogim irelevantim detaljima, a najmanje onim o čemu je trebalo da nas informiše. Sto se tiče Yuge, to mi je bio prvi auto i kao sto su neki već komentarisali, Yugo treba da se gleda iz perspektive nečijeg prvog auta, pristupačne cene, za svoje vreme sasvim dobrog kvaliteta posebno kada se cena uzme u obzir. Porediti ga sa današnjim automobilima bi bilo kao kada bi poredili prve mobilne telefone sa današnjim.

Matori Kesa

pre 3 godine

Ono sto zaista vredja je cinjenica da smo ga poklanjali bogatim Amerima a nas su derali ko svinje u Banatu ! Vozio sam 45icu 17 godina - popravke non stop pa sam usput postao i mehanicar. Dok nisam seo u svastikin Suzuki Sfift mislio sam - a onda sam prestao i opsovao ... ! Dobro je neko komentarisao - da je napravljen 1965 bio bi pogodak ali vec u vreme kada je bio nije se moglo sa takvim autom u svet OSIM u varijanti Najjeftiniji auto u USA ! Odredjeni ljudi nisu mogli da sami smisle nesto pametno a bili su i suvise .lupi da iskopiraju dobra resenja, malo ih modifikuju i teraj ! I sada vozi Ne Bog zna kakav auto ( Opel Corsa B ) ali za Yuga je 15 u CELO !

Sale

pre 3 godine

Polupismeni i komunjare...
Ovaj automobil je u svoje vreme dao mogućnost mnogima da uživaju u prijateljima,devojkama..uopšte životu.naravno bilo je i boljih automobila..i mnogo lošijih ali TAD (i tako samo treba posmatrati,tad)to je bio ,pogotovo za mladje kao što sam ja tad bio....auto sa muzikom ,mogućnost da odem negde sa srednjoškolskim dzeparcem..
Morate bre da shvatite da mnogi to tako posmatraju a ne kao...
Što je Evropljanin rekao...polupismeni...
U pitanju je poštovanje predaka koji su mu omogućili da postane CZ Evrope...
Kućno vaspitanje ne može da se kupi u to Evropi...

Sve je to lepo, ali...

pre 3 godine

Sve nas vezuju lepe uspomene za Jugiće, ali treba biti realan.U današnje vreme, to je tehnološki potpuno zastareo auto,nepouzdan, nebezbedan, sa motorima koji previše troše i zagađuju. U svoje sveme, bio je solidan auto, ali u današnje vreme to voziti... jedino ko baš ima vrlo skroman budžet i ko ne ide na duža putovanja.

EU Citizen

pre 3 godine

Taj nesretni krš je i opevan u Americi, legendarni Raš Limbo (Rush Limbaugh) i njegov kolega Pol Šenklin (Shanklin) koji decenijama na radiju vade mast američkim komunjarama, imali su satiričnu pesmicu In a Yugo, o dvoje mladih komunaca koji "s ponosom" kupe Jugića i razmaže ih kamion na autoputu, :)) svakako može da se nađe na netu, Jugo je tu simbol malolitražnog evropskog ultrakrša koji kupuju samo polusumanute komunjare i ekofašisti, mada su ga, istini za volju, koliko ja znam od raznih američkih drugara, dosta kupovali i klincima da ga unište dok se uče da voze :)))

Stole

pre 3 godine

Sa Yugom imam mnogo iskustva jer sam ih vozio nekoliko u firmi. Zapravo, moja firma ih je imala 5 komada u peridou od 2000-2010 godine. Jedan je bio 45-tica tri 55-tice i jeda 65-tica. Yugo 45 je bio katastrofa, stalno se kvario slab motor.. Yugo 55 je bio malo bolji ali ništa posebno. 65-tica je bio najbolji prešo je puno a nije se ni kvario često kao ostali. I uopšte moj utisak je da je motor od 1300 kubika bio prava mera za Yugo.

Komunalni inspektor u pokusaju

pre 3 godine

Kada je Tito prodao svemirski program Amerikancima,koji nije radio,trazili su nazad ogroman novac koji je Tito dobio i izgradio celu Yugoslaviju.
Tada im je ponudio automobil.Napravili Yuga,kada je Tito video sta su napravili,znao je da smo gotovi.Tako su nas i razvalili...Imate sve na Youtube.
(samo da kazem, 22. septembar 2020 09:23)

Druze, naseo si na poentu filma :-)
Odmah na pocetku filma imas Slavoja Zizeka koji govori o tome. Probaj da pogledas ponovo samo tu uvodnu sekvencu, ali nikako ceo film, jer ces se verovatno opet upecati :-)

bora

pre 3 godine

@genijalac
Pa ako je SFRJ bila dobra, otkud tih domaćih elemenata? Što ti izvana ne rasture Bugarsku, Grčku, Rumuniju ili Albanija? A možda zbog toga što recimo u tim državama nije moguće pronaći dovoljno domaćih elemenata kao u SFRJ.

mostarac

pre 3 godine

Kada je Tito prodao svemirski program Amerikancima,koji nije radio,trazili su nazad ogroman novac koji je Tito dobio i izgradio celu Yugoslaviju.
Tada im je ponudio automobil.Napravili Yuga,kada je Tito video sta su napravili,znao je da smo gotovi.Tako su nas i razvalili...Imate sve na Youtube.
(samo da kazem, 22. septembar 2020 09:23)

Da si ti živ i zdrav ali Tito je, u vrh glave, mogao da vidi samo prototip Juga. A što se tog svemirskog programa tiče, Jugoslavija je PVO rakete kupovala od SSSR ili pravila po njihovoj licenci. Avione G2, G4 i Orao su pogonili Rolls Royce motori. Da smo imali svemirski program, valjda bismo prvo trebali da znamo konstruisati i napraviti PVO raketu. Ni mlazni motor nismo proizvodili. Imali smo solidnu industriju ali je sve bilo po stranoj licenci: Sloboda Čačak - Siemens, Zastava-Fiat, RIZ-Telefunken, Gorenje RTV tehnika - Korting, Končar-Zanussi, Obodin-Bauknecht, Saturnus-Hella itd. Okani se školovanja preko YouTube.

Pamtim

pre 3 godine

Mozda si pogresio u kucanju, prvi JUGO je napravljen 1980. Mozda si ga '85 dobio na poklon.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Hrundi Bakshi, 22. septembar 2020 09:50)
U pravu si. S tim što se isporuka čekala godinu dana. Znam jer sam toliko i čekao. A onda još godinu dana doterivao fabričke nedostatke, neke nikad.
...
Zastava nikada nije zarađivala od Yugo Amerika nego od nas. Samo obavezan katalizator za "amerikanca" je koštao pola auta. Zarada je dolazila od šticovanja deviza jer su Hrvati i Slovenci počeli da ucenjuju Srbiju kursom deviza. Od pozamašnog izvoza Srbije u Rusiju nije bilo vajde jer je to bilo gotovo 100% klirinški izvoz, roba za robu ili na dug.
Neposredno pred raspad SSSR Rusi su počeli da traže plaćanje nafte u kešu, ne priznajući klirinški dug za plaćanje nafte. Uzgred, to je i dovelo do raspada SSSR. Rusku naftu je Srbija morala da plaća kao onu iz Roterdama (jeftinije, ali jednako samo za keš). Opet, isto kao i ostale sovjetske republike koje nisu imale svoju naftu.
Realan kurs je postao nekoliko puta veći od zvaničnog. U Srbiji samo je "Bogoljub Karić" (čitaj: UDBA) dobijala devize po zvaničnom kursu NB. Gle čuda, Bogoljub se naglo obogatio, a inflacija je krenula u nebo.

Izvoz Juga u USA NIKADA nije bio ekonomski projekat. I dozvola od USA da se Jugo prodaje u Americi bila je isključivo politička kako bi se Srbija otrgla od Rusije. Kao što znamo, to nije uspelo.

Dragan

pre 3 godine

Jugisa je otisao u istoriju. Bilo bi super da zastava automobili( fiat) ponovo izbaci model kao direktni naslednik Juga,sa potpunim izmenjenim dizajnom i motorom novije generacije.

Bob

pre 3 godine

Nije isti Jugo za nas i za Amerikance. Nas ni jedan model nije imao kockaste zmigavce, spojlere, stakla na dugme, obrtometar, pa cak i klimu. Inace imao sam koral 45, i bio sam prezadovoljan. Koliko sam samo riba prevezao u njemu. Za svoje vreme, i za nas dzep je bio dobar.

Mr Majestyk

pre 3 godine

Yugo - You go car stays
(q77q, 21. septembar 2020 17:04)

You go, it doesn't.

A onaj što je iščupao menjač, nadam se da je ipak samo ručicu...

Mr Majestyk

pre 3 godine

Kada je Tito prodao svemirski program Amerikancima,koji nije radio,trazili su nazad ogroman novac ......Imate sve na Youtube.
(samo da kazem, 22. septembar 2020 09:23)

Nisi ti razumeo to što si gledao, ali si zato dokazao tezu filma koji si gledao.

mighty banana

pre 3 godine

Kupiš auto za šerpu ribe i hoćeš da ima sve što ima i npr neki Mercedes od 100k evra i da je isti osećaj vožnje i smeta ti što škripi plastika, što nije baš najudobniji itd... Hoće to rođače, hoće...

Manje lazi molim

pre 3 godine

americki auto kartel je u ono doba diktirao sve sfere zivota ,jugo su zgazili na prvu da im ne ulazi u teritoriju. nista puno kvalitetniji nisu bili americki auti a daleko skuplji. (genijalac, 22. septembar 2020 10:16)

Nije istina da su Jugo zgazili na prvu "zli Amerikanci" pa 170.000 vozila je uslo u Ameriku. Projekat izvoza je unistila nasa nesposobnost da Jugo unapredjujemo, i nasa sposobnost da ratujemo, a u ratu strada proizvodnja i ekonomija.

Zoran

pre 3 godine

Prvobitno nisu ni znali gde je Srbija i trebalo im je dosta godina da pronađu na karti, a onda su zaposlili najpismenijeg među njima, poreklom iz Srbije i odlučili da nas bombarduju... Nakon kapitulacije, na sve moguće načine rade na tome da nam promene istoriju, genetiku i svaki drugi spektar zdravog ponašanja i razuma. Tako je sa svime što je Srpsko a doveli su nas do te mere da nam ništa sopstveno nije drago i sveto.....Ceni sebe i drugi će te ceniti!
(Nikola, 22. septembar 2020 00:43)

Teško da ovde ima stručnjaka sa kojim bi ti trebalo da porazgovaraš i da ti prepiše terapiju. Zbrisali svi na truli Zapad da sačuvaju genetiku...

genijalac

pre 3 godine

americki auto kartel je u ono doba diktirao sve sfere zivota ,jugo su zgazili na prvu da im ne ulazi u teritoriju. nista puno kvalitetniji nisu bili americki auti a daleko skuplji.

mng

pre 3 godine

Imao sam yugo 65 sa 1300 kubika u miljama graviran za americko trziste. Tad je bio solidan auto, pocetak 90-tih. Ono sto je zanimljivo, taj yugic je promenio vise vlasnika i danas je u voznom stanju. Drugari koji su tad imali Aleko, Skodu, Ladu ili neki slican auto kazu da je ovaj za njihov bio klasa. To dokazuje i cinjenica da su ta auta odavno istrulila, nisu u voznom stanju vec vise od 10-15 godina a yugic i dalje ziv:)
Tako da za te novce, to je bio odlican auto. Sad da pitas potrosace u Srbiji da li bi za 4000 eur kupili nov auto ili vozili raspadnutog stranca mislim da bi i danas odgovor bio nov auto. Ali, vise takvih auta nema.

Komša

pre 3 godine

Ideja je bila dobra - da se na tržiste od 20 miliona ljudi izbaci mali auto dostupan svima.
Kao kada bi sada Zastava izbacila neki mali autić koji mozda ne bi mogao da se meri sa konkurencijom ali bi kostao 3-4000 evra nov i bio jednostavan za odrzavanje.
Da li je bio dobar - nikako.Da li je bio prihvatljiv - ljudima koji su isli do Trsta da bi kupili farmerke ,koji zbog ogromnih carina nisu mogli da sanjaju o pravom autu,svskako jeste.
Bilo je to vreme kada si pasaricu Vodičanku ili Istranku (čamac od 5 metara sa kabinom) mogao da kupiš u robnoj kuci,tomos automatik za smesne pare ili tomos 4 pentu ...
Pokusaj da se zadovolji trziste ,pruzi nesto za sta bi prosečan Jugos rekao - pa dobro,koliko para toliko muzike.
Pre njega je to bio fikus - i možda je izazivao vece odusevljenje nego Jugo.
Kod Juga smo vec bili svesni sta kupujemo i da smo osudjeni na njega.

genijalac

pre 3 godine

Toliko je bila dobra SFRJ da se u krvi raspala! Iluzija na koju se Srbi i danas pale.
(Rile, 22. septembar 2020 08:07)

juga je rasturena izvana druze uz pomoc domacih elemenata, nesto sto mozes danas videti u siriji,libiji,belorusiji. tvz narandzaste revolucije. nas otpor je firma koja specijalizira takve revolucije i usko suradjuje sa zapadnim obavestajnim agencijama.

Hrundi Bakshi

pre 3 godine

Nije sustina u tome da li je yugo bio dobar ili ne, vec u tome da se 100% svih delova za njega, proizvodilo u Jugoslaviji - najvise u Srbiji!

U toj drzavi proizvodili su se i traktori, kombajni, autobusi, tramvaji, kamioni, tenkovi...... pa i mlazni avioni.

A danas u Srbiji ne mozemo ni bicikl da napravimo. Sve se uvozi, pa cak i plasticni trotineti za decu.

Mnogo smo jadni!
(Yugocinik, 21. septembar 2020 21:12)

Ovim si sve rekao!! Pravo u sustinu, u centar

samo da kazem

pre 3 godine

Kada je Tito prodao svemirski program Amerikancima,koji nije radio,trazili su nazad ogroman novac koji je Tito dobio i izgradio celu Yugoslaviju.
Tada im je ponudio automobil.Napravili Yuga,kada je Tito video sta su napravili,znao je da smo gotovi.Tako su nas i razvalili...Imate sve na Youtube.

Hrundi Bakshi

pre 3 godine

Prvi automobil koji mi je kupila baba za 18 rođendan je bio Jugo 45. Bilo je to davne 1975. Još mi stoji u garaži. Radio sam neke sitne popravke ali većina stvari je fabrička....

(Mile Dodik, 22. septembar 2020 00:28)

Mozda si pogresio u kucanju, prvi JUGO je napravljen 1980. Mozda si ga '85 dobio na poklon.

Rile

pre 3 godine

Vrlo često se u komentarima može pročitati kako je SFRJ bila ozbiljna zemlja koja je proizvodila i izvozila sve i svašta. E pa, ne postoji bolji izvozni proizvod u istoriji SFRJ od Zastavinih automobila - skoro 4 milijarde dolara (15 mlrd u današnjim parama) je ušlo u zemlju zahvaljujući prodaji Zastavinih automobila...
(ja, 21. septembar 2020 12:24)
Toliko je bila dobra SFRJ da se u krvi raspala! Iluzija na koju se Srbi i danas pale.

Provansa

pre 3 godine

Kada pricate o "jugiću",imajte na umu da je to auto koji je proizveden prije 40 god.,pa kada vratite sve svjetske proizvođače automobila u to vrijeme, shvatićete da nisu mnogo odskakali,a za one koji jesu, za to se morala platiti 5-10 puta veća cijena.Da,za danasnje uslove mozda i jeste kanta,ali u tom periodu sasvim solidan autić ,prilagođen standardu balkanaca prije svega,pa tek onda sireg okruženja.

Smuleco

pre 3 godine

Nije bio najgori. Za trabanta koji je takodje iz tog vremena je bio pojam. Nista losiji od wartburg-a ili pezejca. Ni skode iz tog vremena nisu bolje. Kako god. Bio je nas. Steta sto zastave vise nema. Makar da je ime ostalo. Nesto poput dacije. GV je bio cak i lijep, sa prosirenim branicima i oko vrata one plastike. Nesto poput keca gti. Barem izgledom. Radnik je mogao makar nesto kupiti novo. Sad se teraju krsevi iz eu. Ono sto svabo vise nece, doveze se na balkanski otpad. Da ga mi jos izvozemo 10tak godina.
(prager, 21. septembar 2020 22:05)

U pravu si u principu u vezi svega, a najtačnije je to, da Jugo nije bio ništa gori od "pezejca" , "tristaća", Trabanta, Warburga, raznih Škoda. Može se čak reći, da je u celini bio bolji od svih predhodno navedenih, iako je npr. bio manji po gabaritima. Uostalom, pravljen je da bude mali gradski auto, i u tom kontekstu se odlično pokazao:)

прле

pre 3 godine

Исти смо као Руси, оружје знамо квалитетно изумити и направити!
Међутим ауто, само да је јефтино!
Па бре, направите један јефтини један скупљи модел па нека људи бирају како могу!

Dasti Dvorzak

pre 3 godine

Veoma je nepoznat podatak da je Yugo bio sponzor američke muške odbojkaške reprezentacije, najbolje ekipe na svetu u to vreme.

Volej u rašlje

pre 3 godine

Moj ćale je 2003. kupio novi yugo 1.3. Prešli smo sa njim 255.000km, putovali i leti i zimi. Na skijanje sam išao sa njim, znam da svaki put kad su se drugi zaglavljivali, prolazio sam bez problema. Ugradili plin poslednjih par godina i jednom prilikom je ćale sam "sređivao" neke šrafofe na uređaju za ubacivanje plina u morot. Tada sam uspeo na autoputu da ga poteram rekordnih 150km/h. Vozači okolo nisu mogli da veruju. Jeste da je zvuk u kabini bio kao da sam seo u avion iz WWI... :-))) Dušu smo mu izvadili, nas 4 od po 100+ kg, pun gepek, galerija i gomila stvari na njoj, pa na put. Redovno mi je služio za ljubavisanje, mada su se lakše i bolje spuštala sedišta u kecu. Možda mnogi smatraju da je bio krš, ali je meni bio izuzetno drag i gomilu stvari na njemu sam mogao sam da popravim iako nisam mehaničar. Samo su me dve stvari nervirale na njemu, što nema klimu i što može da se otvori i upali šrafcigerom ili turpijom za nokte.

Aca

pre 3 godine

Ma Yugo je zakon,u ono vreme bio odlican jer bolje u tom segmentu nije postajalo.Koji auto je bio u to vreme?Reno 4...ono je smejurija od auta kao neka igracka,Varburg...ma da,Golf 1 je bio dobar al on je iznad svih klasa i dan danas mislim u svojoj klasi,mada i Yugo ne spada u tu klasu Golfa jer je opet manji auto,Yugo spada u klasu malih gradskih auta.Da vam kazem nesto...ja sam imao svojevremeno vozio Golfa 1 iz 1984 1.6D a brat Yuga 1.1 i mogu da vam kazem da je bio udobniji bolje peglao rupe,mnogo al mnogo tisiji u radu,mislim...sta ima bucnije od 1.6D koga tolko hvale...mozda Hilti je bucniji,sto u gradu sto na Leru,a taj 1.6D se kupovao u ono vreme sto je trosio malo i nafta bila pa 40% jeftinija al na ustrb buke ljudi su trpeli tu buku.Mada i danasnji Dizeli se cuje jeste manje al se cuju.I gde je Yugo mogo da ide pa to je strasno,po koje kaldrme smo ga vozili i koja brda i kamenje nikad zakacio nije,mozda je bolje da je prodavan kao mali Dzip jer tu bi bio neprikosnoven.E sad ljudi uporedjuju Yuga i onda sednu u mnogo noviji auto i onda kaljuju Yuga kako je sranje a nije bio sranje al realno, nego los markenting mrzeli ga druge zemlje jer je bio solidno dobar.Dok ga je brat vizio a vizio ga dugo preso je snjim pa bogami preko 150000km i nije imao nekih posebnih problema snjim sve ono standardno kao i svaki auto sto je cudno ni gram ulja nije trosio.Samo se setite sto Yugo nije napredovao...pa zato sto smo ratovali 10 god.a i posle rata jos 10god a mozda i vise nismo mogli da se povratimo,i dan danas nije ekstra al idemo ka boljem,samo zdravlje.

baban gida

pre 3 godine

Realno uzasan auto, mogao da posluzi i sluzio je na ovim bednim prostorima jer su ljudi bili mahom beda i to im je bilo jedino dostupno.Tada je Jugoslavija stitila autoindustriju pa su carine i takse na strana vozila bile preko 100 % tako da je samo bogat mogao da kupi strani auto. Iako sam imao Yuga kao i mnogi i u nama budi neka lepa secanja, realno veoma los auto. Amerikanci su na svim zamerkama u pravu.

Corto

pre 3 godine

Moji su kupili Korala 55,to je bio u ono vrijeme anjc A auto,kolegu s gofom 2 sam ostaviu u prašini samo sam zaboravio da mi dolazi zavoj od 90 stupnjeva i tu sam otklizao i udario u betonski prilaz odbio sve kotače,policija je izmjerila da sam bio u krošnjama akacije na 3.5 metara i svatko ko je vidio togmog "jadnog"juga nije mogao vjerovati da je netko ostao živ u njemu,a ja sam dobio "samo" 12 šavova i opomenu od Boga da dalje vozim polako!

Ogorčeni

pre 3 godine

Vozio sam Juga jedno 3 puta:
- tetkinu kršinu koju sam doduše samo preparkiravao u dvorištu, sa groznim i nepreciznim menjačem,
- zetovu konzervu po Beogradu, koji jeste išao dobro, ali sam se osećao ekstremno nesigurno (kao da bi se samo zbog jačeg vetra raspao),
- noviji Jugo druga iz Skoplja sa kojim sam, u odnosu na ova dva, bio prijatno iznenađen završnim kvalitetom (koji, naravno, nije bio ni blizu nivou zapadnih modela ali svakako za poštovanje u odnosu namprethodna dva) i voznim karakteristikama.

Ali to je to. Mislim da je tom automobilu mesto bilo u 70-im i 80-im godinama prošlog veka, a da je sve dalje vilo jahanje mrtvog konja.

Vozio sam, primera radi, i Moskvič Aleko. Realno taj je bio daleko ispred juga i za početak 90-ih (a ja sam ga vozio početkom 2000-ih) sasvim solidan auto.

Bivši vlasnik i vožač Yuga 55

pre 3 godine

Šmešno je što većinu komentara su ostavili ljudi koji nisu ni vozili Yuga. Ljudi to je meni bio prvi auto kada sam položio vozački i sa 18 godina počeo da vozim i izlazim u grad Yugicem, kada se gorivo sipalo iz flaše ili kante, a ne na benzinskoj pumpi. S njim se tada išlo na koncerte, na pecanje, kampovanje, sa devojkom u neki šumarak, takoreći svugde. Nisu tada svi imali para ni za benzin, a kamo li za neki drugi, tj skuplji auto. Daleko od toga da je bio odličan auto, ali za tadašnje uslove, rata, sankcija i svega ostalog, taj auto je ostavio dubok trag u našim životima. Dovoljan dokaz tome je to što se o njemu i dalje priča i diskutuje. Taj auto se proizvodio oko 30 godina, a da na njemu od prototipa pa do zadnjeg proizvedenog komada, suštinski ništa nije promenjeno, modifikovno, modernizovano, sem mozda neke lajsne ili slično. A treba uzeti u obzir i to kada je prvi Yugic napravljen, kako su izgledali drugi automobili, koliko su koštali i koliko su opstali da se proizvode isto kao prvog dana i poslednjeg. Nije bio idealan, čak daleko od toga, ali taj auto je deo naše istorije, taj auto je obeležio dobar deo naših života i još mnogo toga. Slično kao što je buba bila u Nemačkoj, auto za široke narodne mase. Da nije bilo Yuga u ono vreme, mnogi bi tada išli peške ili eventualno biciklom, skoro svi su ga vozili, a sada ga ismevaju. Licemerno sa njihove strane

Mile Dodik

pre 3 godine

Prvi automobil koji mi je kupila baba za 18 rođendan je bio Jugo 45. Bilo je to davne 1975. Još mi stoji u garaži. Radio sam neke sitne popravke ali većina stvari je fabrička i još je u voznom stanju. Tih godina sa Jugom sam bio glavni baja od Babušnice do Kragujevca. Normalno, jer su u Beogradu već vozili Jugo 55. Beograd je uvek prednjačio od nas u Babušnici što je tužno za ravnopravnost jedne države.

Nikola

pre 3 godine

Prvobitno nisu ni znali gde je Srbija i trebalo im je dosta godina da pronađu na karti, a onda su zaposlili najpismenijeg među njima, poreklom iz Srbije i odlučili da nas bombarduju... Nakon kapitulacije, na sve moguće načine rade na tome da nam promene istoriju, genetiku i svaki drugi spektar zdravog ponašanja i razuma. Tako je sa svime što je Srpsko a doveli su nas do te mere da nam ništa sopstveno nije drago i sveto.....Ceni sebe i drugi će te ceniti!

Ipsilon

pre 3 godine

Srafciger industrija podrazumeva uvoz svih delova, koje ti samo 'srafis'.
Jugu je motor proizvodjen u IMRu, gume u Tigru, limarija u Zastavi,...
Sve u nekada nasoj zemlji.
(iks, 21. septembar 2020 22:43)

Bolji bi bio da se samo stafio ...

Pored skc-a prolazim i vidim neku gomilu

pre 3 godine

Mene Yugo asocira na mladost i camel trophy-je po Kosutnjaku, Uscu, mracnim parkinzima.
Premda pamtim i babinog Ficu, to mi je prvi auto a za cemel trophy sam morao na zadnje sediste i da prednja oborim.

iks

pre 3 godine

Srafciger industrija podrazumeva uvoz svih delova, koje ti samo 'srafis'.
Jugu je motor proizvodjen u IMRu, gume u Tigru, limarija u Zastavi,...
Sve u nekada nasoj zemlji.
Za razliku od 'domaceg' 500L, gde se sve uvozi, a ovde samo srafi.

prager

pre 3 godine

Nije bio najgori. Za trabanta koji je takodje iz tog vremena je bio pojam. Nista losiji od wartburg-a ili pezejca. Ni skode iz tog vremena nisu bolje. Kako god. Bio je nas. Steta sto zastave vise nema. Makar da je ime ostalo. Nesto poput dacije. GV je bio cak i lijep, sa prosirenim branicima i oko vrata one plastike. Nesto poput keca gti. Barem izgledom. Radnik je mogao makar nesto kupiti novo. Sad se teraju krsevi iz eu. Ono sto svabo vise nece, doveze se na balkanski otpad. Da ga mi jos izvozemo 10tak godina.

bio video otisao

pre 3 godine

Evo malo za ove sa jeftinijim kartama par informacija. Nije Zastava ulagala nista u razvoj posto razvoj nije ni imala , nije Zastava razvila Yugo , vec je kupila licencu od FIAT. Cela SFRJ je bila srafciger industrija kao i sada posto sa radnom snagom gde 50% ima osnovnu skolu i manje a samo 5% ima neki fakultet nema dovoljno ljudi za razvoj - niti ima dovoljno univerziteta ni instituta. Isti problemi koji su postojali onda postoje i danas , tako da nema sta da se zalite kako ucite i koje skole zavrsavate tako ide celoj drzavi. Yugo danas ne bi ni mogao da se proda - nema airbag, ABS i sl. I tada su bile serije bez pojaseva pozadi - bezbednost 0 zvezdica. Cena Yuga koji se prodavao u USA je bila ispod proizvodne cene , razliku su placali kroz one sto se prodaju u SFRJ , cilj je bio da se kako tako smanji spoljnotrgoviski deficit. Kafe nije bilo , banane se nosile na poklon u goste. Komunisti su 1945 znali kakvu su drzavu preuzeli pa su cak i probali sa masovnim opismenjavanjem stanovnistva pa posle i obrazovanjem ali su tu negde krajem 70 ih digli ruke videvsi da je vecina populacije polupismeni buzdovani.

Yugocinik

pre 3 godine

Nije sustina u tome da li je yugo bio dobar ili ne, vec u tome da se 100% svih delova za njega, proizvodilo u Jugoslaviji - najvise u Srbiji!

U toj drzavi proizvodili su se i traktori, kombajni, autobusi, tramvaji, kamioni, tenkovi...... pa i mlazni avioni.

A danas u Srbiji ne mozemo ni bicikl da napravimo. Sve se uvozi, pa cak i plasticni trotineti za decu.

Mnogo smo jadni!

Straight Outta München

pre 3 godine

Када погледате нпр корејске аутомобиле из тог периода у Америци, ништа бољи нису били од Југа, али данас након 30 година исти ти Корејци су развили ауто индустрију да могу да се такмиче са осталим аутомобилима.
Да није било рата, и да је постојао континуитет у развоју технике ко зна шта би било.
(Ђенерал, 21. septembar 2020 12:49

Bilo bi to da imamo manje vise isti modela sa podizacima stakala, da se ne lazemo.

boki

pre 3 godine

Platu primao 56 crvendaca a sa nepuna 3 crvendaca odem taksijem do madjarske sa burezerom da rucam,castim osoblje,odemo na zenske i vratim se a danas to ne bi mogao sa celom platom..tada je jugo bio odnos sa golfom 1 kao sada pasat i oktavia..zalosno je samo kad mi stariji pomremo sto ce ova otrovana omladina (sa youtuba) pricati kako tada nista nije valjalo i nista nismo imali a ni sami nisu bili ni zaceti u to vreme...

Dragan sd

pre 3 godine

Pa drugi su ljubomorni na nas, jer smo uboli jugica iz prve pa nismo morali da ga menjemo 30 godina, a ne ko ostali sveke godine novi model 🤣

Petar Prvi

pre 3 godine

Moj prvi auto je bio kombi Zastava 435k, 850 cm3. Pravio se na kraju moje ulice. Doterao sam ga direktno iz fabrike kuci, ali jedva, zbog problema sa kvacilom i paljenjem. Kvarovi su odmah popravljeni. Sa tim autom sam sa drustvom nekoliko puta obisao Evropu, od Azurne obale do Skotske i Svedske. Spavali smo u njemu, a i na njemu - u satoru koji sam napravio na krovu. Kombi stoji u garazi vise od 30 godina, ceka red da se restaurira. Pre nekoliko godina sam uzeo Yugo Koral. Jednom prilikom "majstor" je izgleda bio "zaboravio" da dopuni ulje u menjacu, pa je pred samom Tatabanjom, gde smo nas cetvoro isli, nesto dole puklo i pocelo gadno da skripi. Auto je skrgutao i poskakivao u 1,2,3 i 4 brzini, a u 5 je isao dobro. Stigli smo nekako do Tatabanje, to je blizu austrijske granice. Ondasnji majstor nije mogao nista da uradi, rekao je da dospem ulju u menjac sto sam i uradio. Po zavrsetku posete resili smo da krenemo nazad kuci pa sta Bog da. Bog je dao, auto je skakao i skrgutao, ali smo uspeli preci 240 km i vratiti se kuci. To je bilo pred Novu Godinu, majstori nisu radili, a trebalo je 1 Jan ujutro u 5 sati sacekati jos jednog clana familije na aerodromu udaljenom nekih 160 km. Posto je auto bio pokvaren, pogodili smo taksi. Medjutim, taksista nas je nekih par sati pre polaska obavestio da je cena usluge poskupela..."Domaci biznismen". Otkacio sam, seo sam sa zenom u pokvarenog Yuga, uspeli smo otici do aerodroma i vratiti se nazad. Menjac je posle tog zamenjen.

JPR24

pre 3 godine

Kako god, Yugo je poslužio veliki broj Jugoslovena ! Stigao je i na Američko tržište, sto kao sto neko reče izgleda kao naučna fantastika, i čak je dospeo i u Die Hard 3 sa Brusom Vilisom i Samuel L Džeksonom !!!

duke nukem

pre 3 godine

Zasto ga samo nisu unapredili unesto da uvozimo krseve iz eu? Menjac, katalizator, el ubrizgavanje, klima. Nije spejs satl, nego posao za 5 inzenjera, ionako ispod haube ima mesta da sakrijes coveka.

iks

pre 3 godine

Do devedesetih su motori bili odlicni. Ko je u njega sipao polusintetiku 10w40 i menjao ulje na 5-6kkm, prelazio je sa istim bez problema 200kkm. Ja sipao Mobil 2000 i niti ga je trosio niti su se videli predjeni kilometri na motoru.
Situacija se promenila sankcijama, gde je kvalitet poceo da pada. Motori pravljeni od odlivaka, koji nisu odlezali ni dan... Moj iz '89 je bio bolji nego drugarov 2007. (mnogo mnogo manje problema kod mene). Sta reci nego - presao u par godina 60.000km sa ukupno 1500 dinara kvarova (regler, ... ), od kojih me ni jedan nije ostavio na putu.

Nikola

pre 3 godine

Moze da se pljuje ali sta imamo danas..sve je u stranom vlastnistvu ili vlasnistvu nekim krimosa..provozajte se po Srbiji..necete videti na putu traktor mladji od 30 godina ..seljaci i dalje svi voze traktore proizvede u SFRJ jer vise ni to ne proizvodimo.
Yugo je bio auto za to doba..moj deda je kupio Yuga 45 1982 godine..i vozio mene i sestru po jadranskom moru svud redom sa njim svako leto i raznim ostrvima ..svaki trece nedelje dosao bi u petak po nas smestio u Yuga i vozio kod njega i babe kod njih u drugu republiku a u nedelju bi nas vratio..nikad nisam imao osecaj da je taj Yugo nesto lose ..valjda nisi znao za bolje.

Saša

pre 3 godine

Problem većine ljudi koji ovde komentarišu je taj što su mladjih dobi i svako poređenje je u odnosu na današnja vozila, pa i ona koja su stara 20 i kusur godina, zaboravljajući da su i kao takva napravljena godinama posle kraja životnog veka Juga.Jugo završava svoju priču oko 1991 godine, sve posle toga se ne računa. Kreću ratovi,inflacija,život staje,bombardovanje, dok drugi napreduju.Tehnika naročito. Osamdesetih godina je to bio za nas sasvim prihvatljiv auto, u kome sam voleo mnoge devojke, išao u Grčku na more, na planine,a krajem 80tih u Minhen lagano.Poređena radi,prolazeći tada kroz Mađarsku,osećao sam se kao da vozim Ferari pored njihovig krševa. Danas su oni daleko ispred nas.

masina zvana jugo 45

pre 3 godine

Moj deda je u jugu terao drva. Samo spusti zadnja sedista i iscepana drva slozi dok ne legne. Uzeo mu je dusu sto se kaze, ali ga je posluzio i dosta jeftin u to vreme za odrzavanje. Steta je sto nisu radili na unapredjivanju modela. Ali jasno je da ne moze svaka zemlja biti igrac i konkurent u autoindustriji. Ali smo mogli proizvoditi bar za nase podneblje i ne uvoziti skupe polovnjake.

Koji je smisao?

pre 3 godine

Čemu vodi ovo nostalgisanje? Ljudi, 2020. godina, automobili voze sami a mi se kao sećamo nekih tzv. starih dobrih vremena.Nemamo mi ništa od uspomena. Treba gledati u budućnost. Kakav crni Jugo, daleko mu lepa kuća.

kladzom do bola

pre 3 godine

Yugo 90 - te , kupio ga pokojni cale . Vozio ga do smrti 2011 . Nikad ozbiljan kvar . Onda ga preuzela moja sestra do 2017 kad je prodat za 450 eura ( Ona kupila punta) . Sadasnji vlasnik ga i dalje krlja i zadovoljan je . Mozda retka serija ali se dobro pokazao . Nisam ljuditelj njega , ali da sam neki penzos i da zivim negde na selu , za odlazak do grada , obilazak prodavnica , lekara , itd sasvim ok vozilo .

Dejan

pre 3 godine

@ja
Sve zvuci lepo kad se gleda sa te strane.
Ali, u najboljoj godini, Zastava je napravila oko 200000 automobila. Te godine, imala je 20000 zaposlenih. Da li stvarno mislite da je sve to bilo isplativo?

Braankooo

pre 3 godine

Naivni samo mogu da misle da je Yugo tek tako išao u Ameriku i Englesku.
Pa ni Nemci ne mogu tako lako da izvoze u USA auta ako ne igraju kao im se kaže. Odmah bude Dizelgejt.

Javni detektiv Dodji Vamo

pre 3 godine

Mozete vi da kakite koliko hocete,... (Tajni detektiv Djido Mova, 21. septembar 2020 16:14)

...Jugo je uvek kakio vise i bolje.

Džoni

pre 3 godine

Moj prvi auto je bio jugo koral 55 '90 godište, ćaletov, kupljen nov. Išao kao vetar, bio živahan, mnogi koje sam vozio nisu mogli da veruju kako je išao(naravno za tih 55ks). Nikada se ništa na njemu nije pokvarilo za 30 godina koliko je bio u porodici, ali je redovno i kvalitetno održavan. Posle ga je korozija pojela pa smo ga prodali, ali mi ga je i sada žao. Da li smo mi sa njim uboli, ili je dobro razrađen i održavan, ali uvek kažem da mi je samo da me bilo koji drugi auto služi kao jugo, gde bi mi kraj bio? Kupio sam u međuvremenu mnogo "bolji" i noviji auto iz više klase, ali sam sa njim imao nekoliko kvarova i dok je bio u servisu vraćao sam se jugiću koji nikada nije izneverio ni mene ni ćaleta.

Braankooo

pre 3 godine

Suština ja bila da ne prodajemo tenk 84 po svetu i da im ne ulazimo u to tržište gde su velike pare i ogromne marže pa je bolje da im prodamo koliko god možemo jugića da napravimo. A kad su oni održali svoje tržište i zaštitili svoje interese onda smo već bili lak plen i tako nas iscepali deo po deo.

123

pre 3 godine

Autošovinisti i ostali mogu da pljuju Jugo i Zastavu do mile volje, ali jedino što se Zastavi može opravdano prigovoriti je to što nije ulagala u razvoj novih modela. Jugo koji se svih decenija proizvodio, nije bio unapređen u odnosu na osnovnu verziju s kraja 70-ih godina.


Samo? Pa to je ključna stvar. Svako može da napravi (jedan) auto. Ali da napravi kontinuitet u automobilskoj industriju u globalizovanom svetu može samo 10-tak zemalja.

LosmiBgd

pre 3 godine

Naucio sam, u autoskoli, da vozim na Jugu 55, i jos je isao na plin. Inace sam ucio da vozim po brdovitom Vozdovcu. Posle toga, svaki auto je avion! Jugo je jedino dobar za voznju po snegu, naravno uz neke iole normalne gume.

Суперхик

pre 3 godine

Текст из 1986 ! Пустите тог Југа да оде у историју , Свет се потпуно окренуо наопако ,а ви као плоча ,Југо па југо,не би ли га ,ми читаоци, још мало облатили !

Duca

pre 3 godine

Da neko stariji, ko se seća tih vremena kaže nešto bitno. Jugo je u JSFRJ koštao 4.000$, a u Ameriku se izvozio za 2.000$. Znači, ko god u SFRJ kupi juga, kupi i jedan za Amerikance, tu je osnovni problem, koji niko i ne spomenu.

The Unforgiven

pre 3 godine

Када погледате нпр корејске аутомобиле из тог периода у Америци, ништа бољи нису били од Југа
(Ђенерал, 21. septembar 2020 12:49)

Daleko od toga da nisu bili bolji od Yuga. Hyundai Excel je prodat u vise primeraka u debi godini nego Yugo u svih 7 godina zajedno poslovanja u Americi.

ozbiljna krsina

pre 3 godine

@ cika boki
takodje kupion novog tempa 1.1 2000godine.
prvi put otisao kom majstora posle predjenih 150km drugi sa 800km.

da ti ne pricam dalje

Pera

pre 3 godine

Moj stari je imao Koral 55, '90 godiste i vozio ga je do 2012. Presao je malo vise od 300k bez vecih problema. Naravno, uvek je morao da ima razvodnu ruku i kapu negde pri ruci :)

samo kažem

pre 3 godine

Januar 1990., otac kupuje nov Koral 55. Prodaje ga u julu iste godine i uzima Golf 2 1.6d starog 4 godine. Dobra odluka u svakom pogledu.

War Inside My Head

pre 3 godine

Obrni,okreni,koliko god Jugo bio upitan automobil po kvalitetu,ipak je nekako dospio na američko tržište,a priznaćemo da to danas zvuči,kao naučno-fantastični film.

Bracalic

pre 3 godine

Moj prvi auto, vozio ga vise od 10 godina. Koska, sanke, jos ojacanja, opruge i amortizeri kraci, jaci motor ugradjen. Ostavio me na putu samo jednom na - 20, doduse blizu kuce. Par puta prokuvo, pre promene termostata sipaj vodu i teraj dalje. Ko se iole razume j automobile popravlja ga vrlo lako i jedno vreme bukvalno za dzabe. Nakon prekida prozivodnje, krecu da se prodaju delovi male privrede, skupi i loseg kvaliteta, tako da je sada isplativost upitna. Sad je vise za entuzijaste.

čika Boki

pre 3 godine

Imam Yugo Tempo 1.1. 2000.godište.
Prešao s njim 185.000 km.
Na 84.000 izgoreo jedan klip. Tada je ugrađen plin. Na putu mi se za 20 godina kvario 2 puta. Prvi put 2013. izgorela razvodna ruka, drugi put 2016.pukla guma na spojci poluge menjača ispod vozila.
Auto sam sada izbacio iz upotrebe zbog korozije pragova i poprečne letve, a i motor je stigao za generalku. Da sam mu sipao kvalitetno ulje, a ne supervisk, motor bi izdržao još 100.000 km garantovano!
Ko je kupio, kao ja novog, i redovno održavao mora biti zadovoljan, jer je jeftin za kupiti, jeftin za održavanje, pouzdan i gazi sneg do visine poda bez lanaca. Ima odlično grejanje, dobru preglednost, upravljivost, kočnice. Sve u svemu, jako sam zadovoljan.

Ђенерал

pre 3 godine

Када погледате нпр корејске аутомобиле из тог периода у Америци, ништа бољи нису били од Југа, али данас након 30 година исти ти Корејци су развили ауто индустрију да могу да се такмиче са осталим аутомобилима.
Да није било рата, и да је постојао континуитет у развоју технике ко зна шта би било.

ja

pre 3 godine

Autošovinisti i ostali mogu da pljuju Jugo i Zastavu do mile volje, ali jedino što se Zastavi može opravdano prigovoriti je to što nije ulagala u razvoj novih modela. Jugo koji se svih decenija proizvodio, nije bio unapređen u odnosu na osnovnu verziju s kraja 70-ih godina. Dakle, ako se Jugo želi upoređivati sa nekim automobilima, to se može činiti sa onima iz perioda s kraja 70-ih (a sve njih Jugo jede za doručak, po svim mogućim parametrima), a ne sa onima koji su došli na tržište 2-3 decenije posle njega.

Kako god bilo, Zastava je bila izuzetno ozbiljna firma i ne postoji nijedna koja bi se dan-danas mogla uporediti sa njom, na ovim prostorima, ni 30 godina nakon što je propala. Ta Zastava je, za vreme dok je postojala, proizvodela 4 miliona vozila, od kojih je 650.000 otišlo u izvoz. Dakle, svako 6. vozilo koje je sišlo sa fabričkih traka, otišlo je u inostranstvo. I to ne u istočni lager - u SAD je prodato 115.000 Jugića, a u Englesku je otišlo 80.000 Zastavinih automobila. Danas ne bismo mogli toliko jabuka da izvezemo u ove dve zemlje, a kamoli ozbiljan industrijski proizvod kakav je automobil.

Vrlo često se u komentarima može pročitati kako je SFRJ bila ozbiljna zemlja koja je proizvodila i izvozila sve i svašta. E pa, ne postoji bolji izvozni proizvod u istoriji SFRJ od Zastavinih automobila - skoro 4 milijarde dolara (15 mlrd u današnjim parama) je ušlo u zemlju zahvaljujući prodaji Zastavinih automobila...

Yugo Košutnjak majstor je majstor

pre 3 godine

Mogu oni da pričaju šta hoće. Još ima puno vozila na kojima piše Made in Yugoslavia ali država nije preživela. Yugo je moj prvi auto i voleo sam ga. Mnoge fabrike iz tadašnje Jugoslavije su propale. I jedan Ikarbus je opstao do prošle godine kad je prodat Yilongu pa ugašen a sad čekam da vidim kako će tu neki tajkun a ne Yilong da zida šta mu se hoće. No vratimo se Yugu. Sve po malo nije valjalo ali je skoro svako znao većinu sitnih kvarova sam da otkloni uz minimum alata a sve je i bilo peistupačno. A delovi jeftini. Danas na kolima ni sijalicu sam ne možeš da zameniš. A majstori nisu jeftini.

XXL

pre 3 godine

Nisam ljubitelj toga auta al' mi je ostala scena iz serije 'Bandi' kada njegova sestra kupuje automobil. Kad na placu kod dilera sivi YUGO. Diler dolazi i pokazuje joj automobil i kaže "Y(O)U GO". No dobro voleli ga mi ili ne kao i amerikanci ALI to je jedini automobil koji se vozio masovno u scanama filma "Ko je ubio Monu". Eto ko je svojevremeno kupio YUGO vozio ga je dugo, a da je kupio ALEKO stigao bi daleko.

Cinique

pre 3 godine

Jugo je bio kao prva riba, obično takođe polovnjača koju nije vozio samo onaj koji je išao autobusom. Vrlo često baš i u takvoj Zastavi, Jugu, Kecu ili makar i Fići, bilo čemu što ima prozore koji se što pre zamagle. I auto i ženska u autu su bili stariji od mene. Jeste, duva na sve strane, tesno je svuda tamo gde ne treba da bude, ali ipak stigneš gde si naumio.
Danas takvo šta ne bih ni pogledao, ali tada je to bio avion, samo nek je u voznom stanju. Danas imam na raspolaganju mnogo luksuzniji model, ali to danas samo održavaju majstori koje plaćam.

Kažu "Danas samo sipaš i voziš". Jeste, ali danas sipaš na sto rupa, i neke koje nekada nisam ni znao da postoje ili pogrešno mislio za šta služe.

Bivsi vlasnik Juga (nikad vise, moja sreca)

pre 3 godine

Kao bivsi vlasnik Juga, zalim dan kad sam ga kupio, stalno se nesto kvarilo iako je auto bio svega 7 godina star, nisam mesec sastavio bez neke intervencije, mozda dva puta za dve godine. Nekvalitetan, bucan, neudoban, smesan menjac koji nije imao centralnu poziciju, kvarljiv, tezak volan koji nije ni postavljen centralno u odnosu na vozaca, prosto auto je bio prevazidjen od prvog dana.

Xox

pre 3 godine

bio sam dete ali secam se da je nas jugo imao neki kvar na ventilaciji, zimi je hladio a leti grijao...jednog vrelog leta je otac zaustavio auto i poceo da cupa sve kablove od besa :)

Yugocinik

pre 3 godine

Nije sustina u tome da li je yugo bio dobar ili ne, vec u tome da se 100% svih delova za njega, proizvodilo u Jugoslaviji - najvise u Srbiji!

U toj drzavi proizvodili su se i traktori, kombajni, autobusi, tramvaji, kamioni, tenkovi...... pa i mlazni avioni.

A danas u Srbiji ne mozemo ni bicikl da napravimo. Sve se uvozi, pa cak i plasticni trotineti za decu.

Mnogo smo jadni!

Duca

pre 3 godine

Da neko stariji, ko se seća tih vremena kaže nešto bitno. Jugo je u JSFRJ koštao 4.000$, a u Ameriku se izvozio za 2.000$. Znači, ko god u SFRJ kupi juga, kupi i jedan za Amerikance, tu je osnovni problem, koji niko i ne spomenu.

Xox

pre 3 godine

bio sam dete ali secam se da je nas jugo imao neki kvar na ventilaciji, zimi je hladio a leti grijao...jednog vrelog leta je otac zaustavio auto i poceo da cupa sve kablove od besa :)

Ђенерал

pre 3 godine

Када погледате нпр корејске аутомобиле из тог периода у Америци, ништа бољи нису били од Југа, али данас након 30 година исти ти Корејци су развили ауто индустрију да могу да се такмиче са осталим аутомобилима.
Да није било рата, и да је постојао континуитет у развоју технике ко зна шта би било.

War Inside My Head

pre 3 godine

Obrni,okreni,koliko god Jugo bio upitan automobil po kvalitetu,ipak je nekako dospio na američko tržište,a priznaćemo da to danas zvuči,kao naučno-fantastični film.

ja

pre 3 godine

Autošovinisti i ostali mogu da pljuju Jugo i Zastavu do mile volje, ali jedino što se Zastavi može opravdano prigovoriti je to što nije ulagala u razvoj novih modela. Jugo koji se svih decenija proizvodio, nije bio unapređen u odnosu na osnovnu verziju s kraja 70-ih godina. Dakle, ako se Jugo želi upoređivati sa nekim automobilima, to se može činiti sa onima iz perioda s kraja 70-ih (a sve njih Jugo jede za doručak, po svim mogućim parametrima), a ne sa onima koji su došli na tržište 2-3 decenije posle njega.

Kako god bilo, Zastava je bila izuzetno ozbiljna firma i ne postoji nijedna koja bi se dan-danas mogla uporediti sa njom, na ovim prostorima, ni 30 godina nakon što je propala. Ta Zastava je, za vreme dok je postojala, proizvodela 4 miliona vozila, od kojih je 650.000 otišlo u izvoz. Dakle, svako 6. vozilo koje je sišlo sa fabričkih traka, otišlo je u inostranstvo. I to ne u istočni lager - u SAD je prodato 115.000 Jugića, a u Englesku je otišlo 80.000 Zastavinih automobila. Danas ne bismo mogli toliko jabuka da izvezemo u ove dve zemlje, a kamoli ozbiljan industrijski proizvod kakav je automobil.

Vrlo često se u komentarima može pročitati kako je SFRJ bila ozbiljna zemlja koja je proizvodila i izvozila sve i svašta. E pa, ne postoji bolji izvozni proizvod u istoriji SFRJ od Zastavinih automobila - skoro 4 milijarde dolara (15 mlrd u današnjim parama) je ušlo u zemlju zahvaljujući prodaji Zastavinih automobila...

Bivsi vlasnik Juga (nikad vise, moja sreca)

pre 3 godine

Kao bivsi vlasnik Juga, zalim dan kad sam ga kupio, stalno se nesto kvarilo iako je auto bio svega 7 godina star, nisam mesec sastavio bez neke intervencije, mozda dva puta za dve godine. Nekvalitetan, bucan, neudoban, smesan menjac koji nije imao centralnu poziciju, kvarljiv, tezak volan koji nije ni postavljen centralno u odnosu na vozaca, prosto auto je bio prevazidjen od prvog dana.

Cinique

pre 3 godine

Jugo je bio kao prva riba, obično takođe polovnjača koju nije vozio samo onaj koji je išao autobusom. Vrlo često baš i u takvoj Zastavi, Jugu, Kecu ili makar i Fići, bilo čemu što ima prozore koji se što pre zamagle. I auto i ženska u autu su bili stariji od mene. Jeste, duva na sve strane, tesno je svuda tamo gde ne treba da bude, ali ipak stigneš gde si naumio.
Danas takvo šta ne bih ni pogledao, ali tada je to bio avion, samo nek je u voznom stanju. Danas imam na raspolaganju mnogo luksuzniji model, ali to danas samo održavaju majstori koje plaćam.

Kažu "Danas samo sipaš i voziš". Jeste, ali danas sipaš na sto rupa, i neke koje nekada nisam ni znao da postoje ili pogrešno mislio za šta služe.

čika Boki

pre 3 godine

Imam Yugo Tempo 1.1. 2000.godište.
Prešao s njim 185.000 km.
Na 84.000 izgoreo jedan klip. Tada je ugrađen plin. Na putu mi se za 20 godina kvario 2 puta. Prvi put 2013. izgorela razvodna ruka, drugi put 2016.pukla guma na spojci poluge menjača ispod vozila.
Auto sam sada izbacio iz upotrebe zbog korozije pragova i poprečne letve, a i motor je stigao za generalku. Da sam mu sipao kvalitetno ulje, a ne supervisk, motor bi izdržao još 100.000 km garantovano!
Ko je kupio, kao ja novog, i redovno održavao mora biti zadovoljan, jer je jeftin za kupiti, jeftin za održavanje, pouzdan i gazi sneg do visine poda bez lanaca. Ima odlično grejanje, dobru preglednost, upravljivost, kočnice. Sve u svemu, jako sam zadovoljan.

Saša

pre 3 godine

Problem većine ljudi koji ovde komentarišu je taj što su mladjih dobi i svako poređenje je u odnosu na današnja vozila, pa i ona koja su stara 20 i kusur godina, zaboravljajući da su i kao takva napravljena godinama posle kraja životnog veka Juga.Jugo završava svoju priču oko 1991 godine, sve posle toga se ne računa. Kreću ratovi,inflacija,život staje,bombardovanje, dok drugi napreduju.Tehnika naročito. Osamdesetih godina je to bio za nas sasvim prihvatljiv auto, u kome sam voleo mnoge devojke, išao u Grčku na more, na planine,a krajem 80tih u Minhen lagano.Poređena radi,prolazeći tada kroz Mađarsku,osećao sam se kao da vozim Ferari pored njihovig krševa. Danas su oni daleko ispred nas.

Yugo Košutnjak majstor je majstor

pre 3 godine

Mogu oni da pričaju šta hoće. Još ima puno vozila na kojima piše Made in Yugoslavia ali država nije preživela. Yugo je moj prvi auto i voleo sam ga. Mnoge fabrike iz tadašnje Jugoslavije su propale. I jedan Ikarbus je opstao do prošle godine kad je prodat Yilongu pa ugašen a sad čekam da vidim kako će tu neki tajkun a ne Yilong da zida šta mu se hoće. No vratimo se Yugu. Sve po malo nije valjalo ali je skoro svako znao većinu sitnih kvarova sam da otkloni uz minimum alata a sve je i bilo peistupačno. A delovi jeftini. Danas na kolima ni sijalicu sam ne možeš da zameniš. A majstori nisu jeftini.

bio video otisao

pre 3 godine

Evo malo za ove sa jeftinijim kartama par informacija. Nije Zastava ulagala nista u razvoj posto razvoj nije ni imala , nije Zastava razvila Yugo , vec je kupila licencu od FIAT. Cela SFRJ je bila srafciger industrija kao i sada posto sa radnom snagom gde 50% ima osnovnu skolu i manje a samo 5% ima neki fakultet nema dovoljno ljudi za razvoj - niti ima dovoljno univerziteta ni instituta. Isti problemi koji su postojali onda postoje i danas , tako da nema sta da se zalite kako ucite i koje skole zavrsavate tako ide celoj drzavi. Yugo danas ne bi ni mogao da se proda - nema airbag, ABS i sl. I tada su bile serije bez pojaseva pozadi - bezbednost 0 zvezdica. Cena Yuga koji se prodavao u USA je bila ispod proizvodne cene , razliku su placali kroz one sto se prodaju u SFRJ , cilj je bio da se kako tako smanji spoljnotrgoviski deficit. Kafe nije bilo , banane se nosile na poklon u goste. Komunisti su 1945 znali kakvu su drzavu preuzeli pa su cak i probali sa masovnim opismenjavanjem stanovnistva pa posle i obrazovanjem ali su tu negde krajem 70 ih digli ruke videvsi da je vecina populacije polupismeni buzdovani.

samo kažem

pre 3 godine

Januar 1990., otac kupuje nov Koral 55. Prodaje ga u julu iste godine i uzima Golf 2 1.6d starog 4 godine. Dobra odluka u svakom pogledu.

kladzom do bola

pre 3 godine

Yugo 90 - te , kupio ga pokojni cale . Vozio ga do smrti 2011 . Nikad ozbiljan kvar . Onda ga preuzela moja sestra do 2017 kad je prodat za 450 eura ( Ona kupila punta) . Sadasnji vlasnik ga i dalje krlja i zadovoljan je . Mozda retka serija ali se dobro pokazao . Nisam ljuditelj njega , ali da sam neki penzos i da zivim negde na selu , za odlazak do grada , obilazak prodavnica , lekara , itd sasvim ok vozilo .

Nikola

pre 3 godine

Moze da se pljuje ali sta imamo danas..sve je u stranom vlastnistvu ili vlasnistvu nekim krimosa..provozajte se po Srbiji..necete videti na putu traktor mladji od 30 godina ..seljaci i dalje svi voze traktore proizvede u SFRJ jer vise ni to ne proizvodimo.
Yugo je bio auto za to doba..moj deda je kupio Yuga 45 1982 godine..i vozio mene i sestru po jadranskom moru svud redom sa njim svako leto i raznim ostrvima ..svaki trece nedelje dosao bi u petak po nas smestio u Yuga i vozio kod njega i babe kod njih u drugu republiku a u nedelju bi nas vratio..nikad nisam imao osecaj da je taj Yugo nesto lose ..valjda nisi znao za bolje.

Bracalic

pre 3 godine

Moj prvi auto, vozio ga vise od 10 godina. Koska, sanke, jos ojacanja, opruge i amortizeri kraci, jaci motor ugradjen. Ostavio me na putu samo jednom na - 20, doduse blizu kuce. Par puta prokuvo, pre promene termostata sipaj vodu i teraj dalje. Ko se iole razume j automobile popravlja ga vrlo lako i jedno vreme bukvalno za dzabe. Nakon prekida prozivodnje, krecu da se prodaju delovi male privrede, skupi i loseg kvaliteta, tako da je sada isplativost upitna. Sad je vise za entuzijaste.

Pera

pre 3 godine

Moj stari je imao Koral 55, '90 godiste i vozio ga je do 2012. Presao je malo vise od 300k bez vecih problema. Naravno, uvek je morao da ima razvodnu ruku i kapu negde pri ruci :)

boki

pre 3 godine

Platu primao 56 crvendaca a sa nepuna 3 crvendaca odem taksijem do madjarske sa burezerom da rucam,castim osoblje,odemo na zenske i vratim se a danas to ne bi mogao sa celom platom..tada je jugo bio odnos sa golfom 1 kao sada pasat i oktavia..zalosno je samo kad mi stariji pomremo sto ce ova otrovana omladina (sa youtuba) pricati kako tada nista nije valjalo i nista nismo imali a ni sami nisu bili ni zaceti u to vreme...

Суперхик

pre 3 godine

Текст из 1986 ! Пустите тог Југа да оде у историју , Свет се потпуно окренуо наопако ,а ви као плоча ,Југо па југо,не би ли га ,ми читаоци, још мало облатили !

prager

pre 3 godine

Nije bio najgori. Za trabanta koji je takodje iz tog vremena je bio pojam. Nista losiji od wartburg-a ili pezejca. Ni skode iz tog vremena nisu bolje. Kako god. Bio je nas. Steta sto zastave vise nema. Makar da je ime ostalo. Nesto poput dacije. GV je bio cak i lijep, sa prosirenim branicima i oko vrata one plastike. Nesto poput keca gti. Barem izgledom. Radnik je mogao makar nesto kupiti novo. Sad se teraju krsevi iz eu. Ono sto svabo vise nece, doveze se na balkanski otpad. Da ga mi jos izvozemo 10tak godina.

Džoni

pre 3 godine

Moj prvi auto je bio jugo koral 55 '90 godište, ćaletov, kupljen nov. Išao kao vetar, bio živahan, mnogi koje sam vozio nisu mogli da veruju kako je išao(naravno za tih 55ks). Nikada se ništa na njemu nije pokvarilo za 30 godina koliko je bio u porodici, ali je redovno i kvalitetno održavan. Posle ga je korozija pojela pa smo ga prodali, ali mi ga je i sada žao. Da li smo mi sa njim uboli, ili je dobro razrađen i održavan, ali uvek kažem da mi je samo da me bilo koji drugi auto služi kao jugo, gde bi mi kraj bio? Kupio sam u međuvremenu mnogo "bolji" i noviji auto iz više klase, ali sam sa njim imao nekoliko kvarova i dok je bio u servisu vraćao sam se jugiću koji nikada nije izneverio ni mene ni ćaleta.

Dragan sd

pre 3 godine

Pa drugi su ljubomorni na nas, jer smo uboli jugica iz prve pa nismo morali da ga menjemo 30 godina, a ne ko ostali sveke godine novi model 🤣

Petar Prvi

pre 3 godine

Moj prvi auto je bio kombi Zastava 435k, 850 cm3. Pravio se na kraju moje ulice. Doterao sam ga direktno iz fabrike kuci, ali jedva, zbog problema sa kvacilom i paljenjem. Kvarovi su odmah popravljeni. Sa tim autom sam sa drustvom nekoliko puta obisao Evropu, od Azurne obale do Skotske i Svedske. Spavali smo u njemu, a i na njemu - u satoru koji sam napravio na krovu. Kombi stoji u garazi vise od 30 godina, ceka red da se restaurira. Pre nekoliko godina sam uzeo Yugo Koral. Jednom prilikom "majstor" je izgleda bio "zaboravio" da dopuni ulje u menjacu, pa je pred samom Tatabanjom, gde smo nas cetvoro isli, nesto dole puklo i pocelo gadno da skripi. Auto je skrgutao i poskakivao u 1,2,3 i 4 brzini, a u 5 je isao dobro. Stigli smo nekako do Tatabanje, to je blizu austrijske granice. Ondasnji majstor nije mogao nista da uradi, rekao je da dospem ulju u menjac sto sam i uradio. Po zavrsetku posete resili smo da krenemo nazad kuci pa sta Bog da. Bog je dao, auto je skakao i skrgutao, ali smo uspeli preci 240 km i vratiti se kuci. To je bilo pred Novu Godinu, majstori nisu radili, a trebalo je 1 Jan ujutro u 5 sati sacekati jos jednog clana familije na aerodromu udaljenom nekih 160 km. Posto je auto bio pokvaren, pogodili smo taksi. Medjutim, taksista nas je nekih par sati pre polaska obavestio da je cena usluge poskupela..."Domaci biznismen". Otkacio sam, seo sam sa zenom u pokvarenog Yuga, uspeli smo otici do aerodroma i vratiti se nazad. Menjac je posle tog zamenjen.

XXL

pre 3 godine

Nisam ljubitelj toga auta al' mi je ostala scena iz serije 'Bandi' kada njegova sestra kupuje automobil. Kad na placu kod dilera sivi YUGO. Diler dolazi i pokazuje joj automobil i kaže "Y(O)U GO". No dobro voleli ga mi ili ne kao i amerikanci ALI to je jedini automobil koji se vozio masovno u scanama filma "Ko je ubio Monu". Eto ko je svojevremeno kupio YUGO vozio ga je dugo, a da je kupio ALEKO stigao bi daleko.

duke nukem

pre 3 godine

Zasto ga samo nisu unapredili unesto da uvozimo krseve iz eu? Menjac, katalizator, el ubrizgavanje, klima. Nije spejs satl, nego posao za 5 inzenjera, ionako ispod haube ima mesta da sakrijes coveka.

masina zvana jugo 45

pre 3 godine

Moj deda je u jugu terao drva. Samo spusti zadnja sedista i iscepana drva slozi dok ne legne. Uzeo mu je dusu sto se kaze, ali ga je posluzio i dosta jeftin u to vreme za odrzavanje. Steta je sto nisu radili na unapredjivanju modela. Ali jasno je da ne moze svaka zemlja biti igrac i konkurent u autoindustriji. Ali smo mogli proizvoditi bar za nase podneblje i ne uvoziti skupe polovnjake.

123

pre 3 godine

Autošovinisti i ostali mogu da pljuju Jugo i Zastavu do mile volje, ali jedino što se Zastavi može opravdano prigovoriti je to što nije ulagala u razvoj novih modela. Jugo koji se svih decenija proizvodio, nije bio unapređen u odnosu na osnovnu verziju s kraja 70-ih godina.


Samo? Pa to je ključna stvar. Svako može da napravi (jedan) auto. Ali da napravi kontinuitet u automobilskoj industriju u globalizovanom svetu može samo 10-tak zemalja.

JPR24

pre 3 godine

Kako god, Yugo je poslužio veliki broj Jugoslovena ! Stigao je i na Američko tržište, sto kao sto neko reče izgleda kao naučna fantastika, i čak je dospeo i u Die Hard 3 sa Brusom Vilisom i Samuel L Džeksonom !!!

iks

pre 3 godine

Srafciger industrija podrazumeva uvoz svih delova, koje ti samo 'srafis'.
Jugu je motor proizvodjen u IMRu, gume u Tigru, limarija u Zastavi,...
Sve u nekada nasoj zemlji.
Za razliku od 'domaceg' 500L, gde se sve uvozi, a ovde samo srafi.

iks

pre 3 godine

Do devedesetih su motori bili odlicni. Ko je u njega sipao polusintetiku 10w40 i menjao ulje na 5-6kkm, prelazio je sa istim bez problema 200kkm. Ja sipao Mobil 2000 i niti ga je trosio niti su se videli predjeni kilometri na motoru.
Situacija se promenila sankcijama, gde je kvalitet poceo da pada. Motori pravljeni od odlivaka, koji nisu odlezali ni dan... Moj iz '89 je bio bolji nego drugarov 2007. (mnogo mnogo manje problema kod mene). Sta reci nego - presao u par godina 60.000km sa ukupno 1500 dinara kvarova (regler, ... ), od kojih me ni jedan nije ostavio na putu.

Dejan

pre 3 godine

@ja
Sve zvuci lepo kad se gleda sa te strane.
Ali, u najboljoj godini, Zastava je napravila oko 200000 automobila. Te godine, imala je 20000 zaposlenih. Da li stvarno mislite da je sve to bilo isplativo?

Koji je smisao?

pre 3 godine

Čemu vodi ovo nostalgisanje? Ljudi, 2020. godina, automobili voze sami a mi se kao sećamo nekih tzv. starih dobrih vremena.Nemamo mi ništa od uspomena. Treba gledati u budućnost. Kakav crni Jugo, daleko mu lepa kuća.

The Unforgiven

pre 3 godine

Када погледате нпр корејске аутомобиле из тог периода у Америци, ништа бољи нису били од Југа
(Ђенерал, 21. septembar 2020 12:49)

Daleko od toga da nisu bili bolji od Yuga. Hyundai Excel je prodat u vise primeraka u debi godini nego Yugo u svih 7 godina zajedno poslovanja u Americi.

Straight Outta München

pre 3 godine

Када погледате нпр корејске аутомобиле из тог периода у Америци, ништа бољи нису били од Југа, али данас након 30 година исти ти Корејци су развили ауто индустрију да могу да се такмиче са осталим аутомобилима.
Да није било рата, и да је постојао континуитет у развоју технике ко зна шта би било.
(Ђенерал, 21. septembar 2020 12:49

Bilo bi to da imamo manje vise isti modela sa podizacima stakala, da se ne lazemo.

ozbiljna krsina

pre 3 godine

@ cika boki
takodje kupion novog tempa 1.1 2000godine.
prvi put otisao kom majstora posle predjenih 150km drugi sa 800km.

da ti ne pricam dalje

Hrundi Bakshi

pre 3 godine

Nije sustina u tome da li je yugo bio dobar ili ne, vec u tome da se 100% svih delova za njega, proizvodilo u Jugoslaviji - najvise u Srbiji!

U toj drzavi proizvodili su se i traktori, kombajni, autobusi, tramvaji, kamioni, tenkovi...... pa i mlazni avioni.

A danas u Srbiji ne mozemo ni bicikl da napravimo. Sve se uvozi, pa cak i plasticni trotineti za decu.

Mnogo smo jadni!
(Yugocinik, 21. septembar 2020 21:12)

Ovim si sve rekao!! Pravo u sustinu, u centar

Braankooo

pre 3 godine

Naivni samo mogu da misle da je Yugo tek tako išao u Ameriku i Englesku.
Pa ni Nemci ne mogu tako lako da izvoze u USA auta ako ne igraju kao im se kaže. Odmah bude Dizelgejt.

LosmiBgd

pre 3 godine

Naucio sam, u autoskoli, da vozim na Jugu 55, i jos je isao na plin. Inace sam ucio da vozim po brdovitom Vozdovcu. Posle toga, svaki auto je avion! Jugo je jedino dobar za voznju po snegu, naravno uz neke iole normalne gume.

Provansa

pre 3 godine

Kada pricate o "jugiću",imajte na umu da je to auto koji je proizveden prije 40 god.,pa kada vratite sve svjetske proizvođače automobila u to vrijeme, shvatićete da nisu mnogo odskakali,a za one koji jesu, za to se morala platiti 5-10 puta veća cijena.Da,za danasnje uslove mozda i jeste kanta,ali u tom periodu sasvim solidan autić ,prilagođen standardu balkanaca prije svega,pa tek onda sireg okruženja.

Pored skc-a prolazim i vidim neku gomilu

pre 3 godine

Mene Yugo asocira na mladost i camel trophy-je po Kosutnjaku, Uscu, mracnim parkinzima.
Premda pamtim i babinog Ficu, to mi je prvi auto a za cemel trophy sam morao na zadnje sediste i da prednja oborim.

Smuleco

pre 3 godine

Nije bio najgori. Za trabanta koji je takodje iz tog vremena je bio pojam. Nista losiji od wartburg-a ili pezejca. Ni skode iz tog vremena nisu bolje. Kako god. Bio je nas. Steta sto zastave vise nema. Makar da je ime ostalo. Nesto poput dacije. GV je bio cak i lijep, sa prosirenim branicima i oko vrata one plastike. Nesto poput keca gti. Barem izgledom. Radnik je mogao makar nesto kupiti novo. Sad se teraju krsevi iz eu. Ono sto svabo vise nece, doveze se na balkanski otpad. Da ga mi jos izvozemo 10tak godina.
(prager, 21. septembar 2020 22:05)

U pravu si u principu u vezi svega, a najtačnije je to, da Jugo nije bio ništa gori od "pezejca" , "tristaća", Trabanta, Warburga, raznih Škoda. Može se čak reći, da je u celini bio bolji od svih predhodno navedenih, iako je npr. bio manji po gabaritima. Uostalom, pravljen je da bude mali gradski auto, i u tom kontekstu se odlično pokazao:)

Braankooo

pre 3 godine

Suština ja bila da ne prodajemo tenk 84 po svetu i da im ne ulazimo u to tržište gde su velike pare i ogromne marže pa je bolje da im prodamo koliko god možemo jugića da napravimo. A kad su oni održali svoje tržište i zaštitili svoje interese onda smo već bili lak plen i tako nas iscepali deo po deo.

Javni detektiv Dodji Vamo

pre 3 godine

Mozete vi da kakite koliko hocete,... (Tajni detektiv Djido Mova, 21. septembar 2020 16:14)

...Jugo je uvek kakio vise i bolje.

Volej u rašlje

pre 3 godine

Moj ćale je 2003. kupio novi yugo 1.3. Prešli smo sa njim 255.000km, putovali i leti i zimi. Na skijanje sam išao sa njim, znam da svaki put kad su se drugi zaglavljivali, prolazio sam bez problema. Ugradili plin poslednjih par godina i jednom prilikom je ćale sam "sređivao" neke šrafofe na uređaju za ubacivanje plina u morot. Tada sam uspeo na autoputu da ga poteram rekordnih 150km/h. Vozači okolo nisu mogli da veruju. Jeste da je zvuk u kabini bio kao da sam seo u avion iz WWI... :-))) Dušu smo mu izvadili, nas 4 od po 100+ kg, pun gepek, galerija i gomila stvari na njoj, pa na put. Redovno mi je služio za ljubavisanje, mada su se lakše i bolje spuštala sedišta u kecu. Možda mnogi smatraju da je bio krš, ali je meni bio izuzetno drag i gomilu stvari na njemu sam mogao sam da popravim iako nisam mehaničar. Samo su me dve stvari nervirale na njemu, što nema klimu i što može da se otvori i upali šrafcigerom ili turpijom za nokte.

mng

pre 3 godine

Imao sam yugo 65 sa 1300 kubika u miljama graviran za americko trziste. Tad je bio solidan auto, pocetak 90-tih. Ono sto je zanimljivo, taj yugic je promenio vise vlasnika i danas je u voznom stanju. Drugari koji su tad imali Aleko, Skodu, Ladu ili neki slican auto kazu da je ovaj za njihov bio klasa. To dokazuje i cinjenica da su ta auta odavno istrulila, nisu u voznom stanju vec vise od 10-15 godina a yugic i dalje ziv:)
Tako da za te novce, to je bio odlican auto. Sad da pitas potrosace u Srbiji da li bi za 4000 eur kupili nov auto ili vozili raspadnutog stranca mislim da bi i danas odgovor bio nov auto. Ali, vise takvih auta nema.

Dasti Dvorzak

pre 3 godine

Veoma je nepoznat podatak da je Yugo bio sponzor američke muške odbojkaške reprezentacije, najbolje ekipe na svetu u to vreme.

Komša

pre 3 godine

Ideja je bila dobra - da se na tržiste od 20 miliona ljudi izbaci mali auto dostupan svima.
Kao kada bi sada Zastava izbacila neki mali autić koji mozda ne bi mogao da se meri sa konkurencijom ali bi kostao 3-4000 evra nov i bio jednostavan za odrzavanje.
Da li je bio dobar - nikako.Da li je bio prihvatljiv - ljudima koji su isli do Trsta da bi kupili farmerke ,koji zbog ogromnih carina nisu mogli da sanjaju o pravom autu,svskako jeste.
Bilo je to vreme kada si pasaricu Vodičanku ili Istranku (čamac od 5 metara sa kabinom) mogao da kupiš u robnoj kuci,tomos automatik za smesne pare ili tomos 4 pentu ...
Pokusaj da se zadovolji trziste ,pruzi nesto za sta bi prosečan Jugos rekao - pa dobro,koliko para toliko muzike.
Pre njega je to bio fikus - i možda je izazivao vece odusevljenje nego Jugo.
Kod Juga smo vec bili svesni sta kupujemo i da smo osudjeni na njega.

Ipsilon

pre 3 godine

Srafciger industrija podrazumeva uvoz svih delova, koje ti samo 'srafis'.
Jugu je motor proizvodjen u IMRu, gume u Tigru, limarija u Zastavi,...
Sve u nekada nasoj zemlji.
(iks, 21. septembar 2020 22:43)

Bolji bi bio da se samo stafio ...

Hrundi Bakshi

pre 3 godine

Prvi automobil koji mi je kupila baba za 18 rođendan je bio Jugo 45. Bilo je to davne 1975. Još mi stoji u garaži. Radio sam neke sitne popravke ali većina stvari je fabrička....

(Mile Dodik, 22. septembar 2020 00:28)

Mozda si pogresio u kucanju, prvi JUGO je napravljen 1980. Mozda si ga '85 dobio na poklon.

Bivši vlasnik i vožač Yuga 55

pre 3 godine

Šmešno je što većinu komentara su ostavili ljudi koji nisu ni vozili Yuga. Ljudi to je meni bio prvi auto kada sam položio vozački i sa 18 godina počeo da vozim i izlazim u grad Yugicem, kada se gorivo sipalo iz flaše ili kante, a ne na benzinskoj pumpi. S njim se tada išlo na koncerte, na pecanje, kampovanje, sa devojkom u neki šumarak, takoreći svugde. Nisu tada svi imali para ni za benzin, a kamo li za neki drugi, tj skuplji auto. Daleko od toga da je bio odličan auto, ali za tadašnje uslove, rata, sankcija i svega ostalog, taj auto je ostavio dubok trag u našim životima. Dovoljan dokaz tome je to što se o njemu i dalje priča i diskutuje. Taj auto se proizvodio oko 30 godina, a da na njemu od prototipa pa do zadnjeg proizvedenog komada, suštinski ništa nije promenjeno, modifikovno, modernizovano, sem mozda neke lajsne ili slično. A treba uzeti u obzir i to kada je prvi Yugic napravljen, kako su izgledali drugi automobili, koliko su koštali i koliko su opstali da se proizvode isto kao prvog dana i poslednjeg. Nije bio idealan, čak daleko od toga, ali taj auto je deo naše istorije, taj auto je obeležio dobar deo naših života i još mnogo toga. Slično kao što je buba bila u Nemačkoj, auto za široke narodne mase. Da nije bilo Yuga u ono vreme, mnogi bi tada išli peške ili eventualno biciklom, skoro svi su ga vozili, a sada ga ismevaju. Licemerno sa njihove strane

Aca

pre 3 godine

Ma Yugo je zakon,u ono vreme bio odlican jer bolje u tom segmentu nije postajalo.Koji auto je bio u to vreme?Reno 4...ono je smejurija od auta kao neka igracka,Varburg...ma da,Golf 1 je bio dobar al on je iznad svih klasa i dan danas mislim u svojoj klasi,mada i Yugo ne spada u tu klasu Golfa jer je opet manji auto,Yugo spada u klasu malih gradskih auta.Da vam kazem nesto...ja sam imao svojevremeno vozio Golfa 1 iz 1984 1.6D a brat Yuga 1.1 i mogu da vam kazem da je bio udobniji bolje peglao rupe,mnogo al mnogo tisiji u radu,mislim...sta ima bucnije od 1.6D koga tolko hvale...mozda Hilti je bucniji,sto u gradu sto na Leru,a taj 1.6D se kupovao u ono vreme sto je trosio malo i nafta bila pa 40% jeftinija al na ustrb buke ljudi su trpeli tu buku.Mada i danasnji Dizeli se cuje jeste manje al se cuju.I gde je Yugo mogo da ide pa to je strasno,po koje kaldrme smo ga vozili i koja brda i kamenje nikad zakacio nije,mozda je bolje da je prodavan kao mali Dzip jer tu bi bio neprikosnoven.E sad ljudi uporedjuju Yuga i onda sednu u mnogo noviji auto i onda kaljuju Yuga kako je sranje a nije bio sranje al realno, nego los markenting mrzeli ga druge zemlje jer je bio solidno dobar.Dok ga je brat vizio a vizio ga dugo preso je snjim pa bogami preko 150000km i nije imao nekih posebnih problema snjim sve ono standardno kao i svaki auto sto je cudno ni gram ulja nije trosio.Samo se setite sto Yugo nije napredovao...pa zato sto smo ratovali 10 god.a i posle rata jos 10god a mozda i vise nismo mogli da se povratimo,i dan danas nije ekstra al idemo ka boljem,samo zdravlje.

Mr Majestyk

pre 3 godine

Kada je Tito prodao svemirski program Amerikancima,koji nije radio,trazili su nazad ogroman novac ......Imate sve na Youtube.
(samo da kazem, 22. septembar 2020 09:23)

Nisi ti razumeo to što si gledao, ali si zato dokazao tezu filma koji si gledao.

mostarac

pre 3 godine

Kada je Tito prodao svemirski program Amerikancima,koji nije radio,trazili su nazad ogroman novac koji je Tito dobio i izgradio celu Yugoslaviju.
Tada im je ponudio automobil.Napravili Yuga,kada je Tito video sta su napravili,znao je da smo gotovi.Tako su nas i razvalili...Imate sve na Youtube.
(samo da kazem, 22. septembar 2020 09:23)

Da si ti živ i zdrav ali Tito je, u vrh glave, mogao da vidi samo prototip Juga. A što se tog svemirskog programa tiče, Jugoslavija je PVO rakete kupovala od SSSR ili pravila po njihovoj licenci. Avione G2, G4 i Orao su pogonili Rolls Royce motori. Da smo imali svemirski program, valjda bismo prvo trebali da znamo konstruisati i napraviti PVO raketu. Ni mlazni motor nismo proizvodili. Imali smo solidnu industriju ali je sve bilo po stranoj licenci: Sloboda Čačak - Siemens, Zastava-Fiat, RIZ-Telefunken, Gorenje RTV tehnika - Korting, Končar-Zanussi, Obodin-Bauknecht, Saturnus-Hella itd. Okani se školovanja preko YouTube.

mighty banana

pre 3 godine

Kupiš auto za šerpu ribe i hoćeš da ima sve što ima i npr neki Mercedes od 100k evra i da je isti osećaj vožnje i smeta ti što škripi plastika, što nije baš najudobniji itd... Hoće to rođače, hoće...

Corto

pre 3 godine

Moji su kupili Korala 55,to je bio u ono vrijeme anjc A auto,kolegu s gofom 2 sam ostaviu u prašini samo sam zaboravio da mi dolazi zavoj od 90 stupnjeva i tu sam otklizao i udario u betonski prilaz odbio sve kotače,policija je izmjerila da sam bio u krošnjama akacije na 3.5 metara i svatko ko je vidio togmog "jadnog"juga nije mogao vjerovati da je netko ostao živ u njemu,a ja sam dobio "samo" 12 šavova i opomenu od Boga da dalje vozim polako!

Bob

pre 3 godine

Nije isti Jugo za nas i za Amerikance. Nas ni jedan model nije imao kockaste zmigavce, spojlere, stakla na dugme, obrtometar, pa cak i klimu. Inace imao sam koral 45, i bio sam prezadovoljan. Koliko sam samo riba prevezao u njemu. Za svoje vreme, i za nas dzep je bio dobar.

Manje lazi molim

pre 3 godine

americki auto kartel je u ono doba diktirao sve sfere zivota ,jugo su zgazili na prvu da im ne ulazi u teritoriju. nista puno kvalitetniji nisu bili americki auti a daleko skuplji. (genijalac, 22. septembar 2020 10:16)

Nije istina da su Jugo zgazili na prvu "zli Amerikanci" pa 170.000 vozila je uslo u Ameriku. Projekat izvoza je unistila nasa nesposobnost da Jugo unapredjujemo, i nasa sposobnost da ratujemo, a u ratu strada proizvodnja i ekonomija.

Pamtim

pre 3 godine

Mozda si pogresio u kucanju, prvi JUGO je napravljen 1980. Mozda si ga '85 dobio na poklon.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Hrundi Bakshi, 22. septembar 2020 09:50)
U pravu si. S tim što se isporuka čekala godinu dana. Znam jer sam toliko i čekao. A onda još godinu dana doterivao fabričke nedostatke, neke nikad.
...
Zastava nikada nije zarađivala od Yugo Amerika nego od nas. Samo obavezan katalizator za "amerikanca" je koštao pola auta. Zarada je dolazila od šticovanja deviza jer su Hrvati i Slovenci počeli da ucenjuju Srbiju kursom deviza. Od pozamašnog izvoza Srbije u Rusiju nije bilo vajde jer je to bilo gotovo 100% klirinški izvoz, roba za robu ili na dug.
Neposredno pred raspad SSSR Rusi su počeli da traže plaćanje nafte u kešu, ne priznajući klirinški dug za plaćanje nafte. Uzgred, to je i dovelo do raspada SSSR. Rusku naftu je Srbija morala da plaća kao onu iz Roterdama (jeftinije, ali jednako samo za keš). Opet, isto kao i ostale sovjetske republike koje nisu imale svoju naftu.
Realan kurs je postao nekoliko puta veći od zvaničnog. U Srbiji samo je "Bogoljub Karić" (čitaj: UDBA) dobijala devize po zvaničnom kursu NB. Gle čuda, Bogoljub se naglo obogatio, a inflacija je krenula u nebo.

Izvoz Juga u USA NIKADA nije bio ekonomski projekat. I dozvola od USA da se Jugo prodaje u Americi bila je isključivo politička kako bi se Srbija otrgla od Rusije. Kao što znamo, to nije uspelo.

Rile

pre 3 godine

Vrlo često se u komentarima može pročitati kako je SFRJ bila ozbiljna zemlja koja je proizvodila i izvozila sve i svašta. E pa, ne postoji bolji izvozni proizvod u istoriji SFRJ od Zastavinih automobila - skoro 4 milijarde dolara (15 mlrd u današnjim parama) je ušlo u zemlju zahvaljujući prodaji Zastavinih automobila...
(ja, 21. septembar 2020 12:24)
Toliko je bila dobra SFRJ da se u krvi raspala! Iluzija na koju se Srbi i danas pale.

Zoran

pre 3 godine

Prvobitno nisu ni znali gde je Srbija i trebalo im je dosta godina da pronađu na karti, a onda su zaposlili najpismenijeg među njima, poreklom iz Srbije i odlučili da nas bombarduju... Nakon kapitulacije, na sve moguće načine rade na tome da nam promene istoriju, genetiku i svaki drugi spektar zdravog ponašanja i razuma. Tako je sa svime što je Srpsko a doveli su nas do te mere da nam ništa sopstveno nije drago i sveto.....Ceni sebe i drugi će te ceniti!
(Nikola, 22. septembar 2020 00:43)

Teško da ovde ima stručnjaka sa kojim bi ti trebalo da porazgovaraš i da ti prepiše terapiju. Zbrisali svi na truli Zapad da sačuvaju genetiku...

Dragan

pre 3 godine

Jugisa je otisao u istoriju. Bilo bi super da zastava automobili( fiat) ponovo izbaci model kao direktni naslednik Juga,sa potpunim izmenjenim dizajnom i motorom novije generacije.

genijalac

pre 3 godine

Toliko je bila dobra SFRJ da se u krvi raspala! Iluzija na koju se Srbi i danas pale.
(Rile, 22. septembar 2020 08:07)

juga je rasturena izvana druze uz pomoc domacih elemenata, nesto sto mozes danas videti u siriji,libiji,belorusiji. tvz narandzaste revolucije. nas otpor je firma koja specijalizira takve revolucije i usko suradjuje sa zapadnim obavestajnim agencijama.

baban gida

pre 3 godine

Realno uzasan auto, mogao da posluzi i sluzio je na ovim bednim prostorima jer su ljudi bili mahom beda i to im je bilo jedino dostupno.Tada je Jugoslavija stitila autoindustriju pa su carine i takse na strana vozila bile preko 100 % tako da je samo bogat mogao da kupi strani auto. Iako sam imao Yuga kao i mnogi i u nama budi neka lepa secanja, realno veoma los auto. Amerikanci su na svim zamerkama u pravu.

прле

pre 3 godine

Исти смо као Руси, оружје знамо квалитетно изумити и направити!
Међутим ауто, само да је јефтино!
Па бре, направите један јефтини један скупљи модел па нека људи бирају како могу!

Ogorčeni

pre 3 godine

Vozio sam Juga jedno 3 puta:
- tetkinu kršinu koju sam doduše samo preparkiravao u dvorištu, sa groznim i nepreciznim menjačem,
- zetovu konzervu po Beogradu, koji jeste išao dobro, ali sam se osećao ekstremno nesigurno (kao da bi se samo zbog jačeg vetra raspao),
- noviji Jugo druga iz Skoplja sa kojim sam, u odnosu na ova dva, bio prijatno iznenađen završnim kvalitetom (koji, naravno, nije bio ni blizu nivou zapadnih modela ali svakako za poštovanje u odnosu namprethodna dva) i voznim karakteristikama.

Ali to je to. Mislim da je tom automobilu mesto bilo u 70-im i 80-im godinama prošlog veka, a da je sve dalje vilo jahanje mrtvog konja.

Vozio sam, primera radi, i Moskvič Aleko. Realno taj je bio daleko ispred juga i za početak 90-ih (a ja sam ga vozio početkom 2000-ih) sasvim solidan auto.

Mr Majestyk

pre 3 godine

Yugo - You go car stays
(q77q, 21. septembar 2020 17:04)

You go, it doesn't.

A onaj što je iščupao menjač, nadam se da je ipak samo ručicu...

genijalac

pre 3 godine

americki auto kartel je u ono doba diktirao sve sfere zivota ,jugo su zgazili na prvu da im ne ulazi u teritoriju. nista puno kvalitetniji nisu bili americki auti a daleko skuplji.

Stole

pre 3 godine

Sa Yugom imam mnogo iskustva jer sam ih vozio nekoliko u firmi. Zapravo, moja firma ih je imala 5 komada u peridou od 2000-2010 godine. Jedan je bio 45-tica tri 55-tice i jeda 65-tica. Yugo 45 je bio katastrofa, stalno se kvario slab motor.. Yugo 55 je bio malo bolji ali ništa posebno. 65-tica je bio najbolji prešo je puno a nije se ni kvario često kao ostali. I uopšte moj utisak je da je motor od 1300 kubika bio prava mera za Yugo.

Komunalni inspektor u pokusaju

pre 3 godine

Kada je Tito prodao svemirski program Amerikancima,koji nije radio,trazili su nazad ogroman novac koji je Tito dobio i izgradio celu Yugoslaviju.
Tada im je ponudio automobil.Napravili Yuga,kada je Tito video sta su napravili,znao je da smo gotovi.Tako su nas i razvalili...Imate sve na Youtube.
(samo da kazem, 22. septembar 2020 09:23)

Druze, naseo si na poentu filma :-)
Odmah na pocetku filma imas Slavoja Zizeka koji govori o tome. Probaj da pogledas ponovo samo tu uvodnu sekvencu, ali nikako ceo film, jer ces se verovatno opet upecati :-)

Nikola

pre 3 godine

Prvobitno nisu ni znali gde je Srbija i trebalo im je dosta godina da pronađu na karti, a onda su zaposlili najpismenijeg među njima, poreklom iz Srbije i odlučili da nas bombarduju... Nakon kapitulacije, na sve moguće načine rade na tome da nam promene istoriju, genetiku i svaki drugi spektar zdravog ponašanja i razuma. Tako je sa svime što je Srpsko a doveli su nas do te mere da nam ništa sopstveno nije drago i sveto.....Ceni sebe i drugi će te ceniti!

Sve je to lepo, ali...

pre 3 godine

Sve nas vezuju lepe uspomene za Jugiće, ali treba biti realan.U današnje vreme, to je tehnološki potpuno zastareo auto,nepouzdan, nebezbedan, sa motorima koji previše troše i zagađuju. U svoje sveme, bio je solidan auto, ali u današnje vreme to voziti... jedino ko baš ima vrlo skroman budžet i ko ne ide na duža putovanja.

Nikola

pre 3 godine

Na tom autu je najkvalitetnije uradjena zuta lampica za rezervu goriva,vecito ga vozio sa upaljenom lampicom i nikad nije crkla :)

Yugo mi je bio prvi auto

pre 3 godine

Prvo moram da kažem da mi je ovaj užasno dug članak veoma iritantan. Razlog za to je sto se bavi mnogim irelevantim detaljima, a najmanje onim o čemu je trebalo da nas informiše. Sto se tiče Yuge, to mi je bio prvi auto i kao sto su neki već komentarisali, Yugo treba da se gleda iz perspektive nečijeg prvog auta, pristupačne cene, za svoje vreme sasvim dobrog kvaliteta posebno kada se cena uzme u obzir. Porediti ga sa današnjim automobilima bi bilo kao kada bi poredili prve mobilne telefone sa današnjim.

Mile Dodik

pre 3 godine

Prvi automobil koji mi je kupila baba za 18 rođendan je bio Jugo 45. Bilo je to davne 1975. Još mi stoji u garaži. Radio sam neke sitne popravke ali većina stvari je fabrička i još je u voznom stanju. Tih godina sa Jugom sam bio glavni baja od Babušnice do Kragujevca. Normalno, jer su u Beogradu već vozili Jugo 55. Beograd je uvek prednjačio od nas u Babušnici što je tužno za ravnopravnost jedne države.

bora

pre 3 godine

@genijalac
Pa ako je SFRJ bila dobra, otkud tih domaćih elemenata? Što ti izvana ne rasture Bugarsku, Grčku, Rumuniju ili Albanija? A možda zbog toga što recimo u tim državama nije moguće pronaći dovoljno domaćih elemenata kao u SFRJ.

Sale

pre 3 godine

Polupismeni i komunjare...
Ovaj automobil je u svoje vreme dao mogućnost mnogima da uživaju u prijateljima,devojkama..uopšte životu.naravno bilo je i boljih automobila..i mnogo lošijih ali TAD (i tako samo treba posmatrati,tad)to je bio ,pogotovo za mladje kao što sam ja tad bio....auto sa muzikom ,mogućnost da odem negde sa srednjoškolskim dzeparcem..
Morate bre da shvatite da mnogi to tako posmatraju a ne kao...
Što je Evropljanin rekao...polupismeni...
U pitanju je poštovanje predaka koji su mu omogućili da postane CZ Evrope...
Kućno vaspitanje ne može da se kupi u to Evropi...

samo da kazem

pre 3 godine

Kada je Tito prodao svemirski program Amerikancima,koji nije radio,trazili su nazad ogroman novac koji je Tito dobio i izgradio celu Yugoslaviju.
Tada im je ponudio automobil.Napravili Yuga,kada je Tito video sta su napravili,znao je da smo gotovi.Tako su nas i razvalili...Imate sve na Youtube.

EU Citizen

pre 3 godine

Taj nesretni krš je i opevan u Americi, legendarni Raš Limbo (Rush Limbaugh) i njegov kolega Pol Šenklin (Shanklin) koji decenijama na radiju vade mast američkim komunjarama, imali su satiričnu pesmicu In a Yugo, o dvoje mladih komunaca koji "s ponosom" kupe Jugića i razmaže ih kamion na autoputu, :)) svakako može da se nađe na netu, Jugo je tu simbol malolitražnog evropskog ultrakrša koji kupuju samo polusumanute komunjare i ekofašisti, mada su ga, istini za volju, koliko ja znam od raznih američkih drugara, dosta kupovali i klincima da ga unište dok se uče da voze :)))

Matori Kesa

pre 3 godine

Ono sto zaista vredja je cinjenica da smo ga poklanjali bogatim Amerima a nas su derali ko svinje u Banatu ! Vozio sam 45icu 17 godina - popravke non stop pa sam usput postao i mehanicar. Dok nisam seo u svastikin Suzuki Sfift mislio sam - a onda sam prestao i opsovao ... ! Dobro je neko komentarisao - da je napravljen 1965 bio bi pogodak ali vec u vreme kada je bio nije se moglo sa takvim autom u svet OSIM u varijanti Najjeftiniji auto u USA ! Odredjeni ljudi nisu mogli da sami smisle nesto pametno a bili su i suvise .lupi da iskopiraju dobra resenja, malo ih modifikuju i teraj ! I sada vozi Ne Bog zna kakav auto ( Opel Corsa B ) ali za Yuga je 15 u CELO !

ccc

pre 3 godine

Vi koji pisete da je danas to zastareo nebezbedan auto, bas ste nam otvorili oci, naravno da jeste, niko ne prica o danasnjim vremenima. Najnebezbedniji auto a kosta 2,3 miliona Porsche 965 Spider, Kobra, Mustanzi, Korvete, Barakude, Mante, itd.itd. znamo da su to svi stari automobili bez servo upravljaca, airbag ova, kontrole stabilnosti itd,itd, itd. Ali u ono vreme Srbija je odrasla na Jugicu, 128, Reno4, Ficama, mnogo sam mladji da se valjano secam tih vremena, ali dedine, caltove price o tim vozilima i radoscu sa kojim ih se secaju meni bude neku nostalgiju. Ja se jedino secam svog prvog automobila a ostalo su samo prevozna sredstva, u to vreme je bila ljubav za tim vozilima. Sada za 5000 mozes da kupis sta zelis, kabriolet, kupe, limuzinu,Dzip, ma sta ti padne na pamet, i nekako to nema tu draz...Svakako je bolje sto imamo mogucnost da za relativno normalne pare kupimo bezbedan i pouzdan auto ali... Stari automobili imaju smek, dusu i nekako ih mnogo vise volim nego danasnja. Kada malo razmislim nisam siguran da mi i jedan automobil predstavlja kategoriju ikone za 40,50 godina...

TurboNator

pre 3 godine

Negde u USA tokom ‘80-ih kaže ćale sinu: alo, ako se ne popraviš u školi kupicu ti Yugo pa će ceo grad da ti se smeje...

Bivsi vlasnik Juga (nikad vise, moja sreca)

pre 3 godine

Kao bivsi vlasnik Juga, zalim dan kad sam ga kupio, stalno se nesto kvarilo iako je auto bio svega 7 godina star, nisam mesec sastavio bez neke intervencije, mozda dva puta za dve godine. Nekvalitetan, bucan, neudoban, smesan menjac koji nije imao centralnu poziciju, kvarljiv, tezak volan koji nije ni postavljen centralno u odnosu na vozaca, prosto auto je bio prevazidjen od prvog dana.

Koji je smisao?

pre 3 godine

Čemu vodi ovo nostalgisanje? Ljudi, 2020. godina, automobili voze sami a mi se kao sećamo nekih tzv. starih dobrih vremena.Nemamo mi ništa od uspomena. Treba gledati u budućnost. Kakav crni Jugo, daleko mu lepa kuća.

bio video otisao

pre 3 godine

Evo malo za ove sa jeftinijim kartama par informacija. Nije Zastava ulagala nista u razvoj posto razvoj nije ni imala , nije Zastava razvila Yugo , vec je kupila licencu od FIAT. Cela SFRJ je bila srafciger industrija kao i sada posto sa radnom snagom gde 50% ima osnovnu skolu i manje a samo 5% ima neki fakultet nema dovoljno ljudi za razvoj - niti ima dovoljno univerziteta ni instituta. Isti problemi koji su postojali onda postoje i danas , tako da nema sta da se zalite kako ucite i koje skole zavrsavate tako ide celoj drzavi. Yugo danas ne bi ni mogao da se proda - nema airbag, ABS i sl. I tada su bile serije bez pojaseva pozadi - bezbednost 0 zvezdica. Cena Yuga koji se prodavao u USA je bila ispod proizvodne cene , razliku su placali kroz one sto se prodaju u SFRJ , cilj je bio da se kako tako smanji spoljnotrgoviski deficit. Kafe nije bilo , banane se nosile na poklon u goste. Komunisti su 1945 znali kakvu su drzavu preuzeli pa su cak i probali sa masovnim opismenjavanjem stanovnistva pa posle i obrazovanjem ali su tu negde krajem 70 ih digli ruke videvsi da je vecina populacije polupismeni buzdovani.

Ipsilon

pre 3 godine

Srafciger industrija podrazumeva uvoz svih delova, koje ti samo 'srafis'.
Jugu je motor proizvodjen u IMRu, gume u Tigru, limarija u Zastavi,...
Sve u nekada nasoj zemlji.
(iks, 21. septembar 2020 22:43)

Bolji bi bio da se samo stafio ...

ja

pre 3 godine

Autošovinisti i ostali mogu da pljuju Jugo i Zastavu do mile volje, ali jedino što se Zastavi može opravdano prigovoriti je to što nije ulagala u razvoj novih modela. Jugo koji se svih decenija proizvodio, nije bio unapređen u odnosu na osnovnu verziju s kraja 70-ih godina. Dakle, ako se Jugo želi upoređivati sa nekim automobilima, to se može činiti sa onima iz perioda s kraja 70-ih (a sve njih Jugo jede za doručak, po svim mogućim parametrima), a ne sa onima koji su došli na tržište 2-3 decenije posle njega.

Kako god bilo, Zastava je bila izuzetno ozbiljna firma i ne postoji nijedna koja bi se dan-danas mogla uporediti sa njom, na ovim prostorima, ni 30 godina nakon što je propala. Ta Zastava je, za vreme dok je postojala, proizvodela 4 miliona vozila, od kojih je 650.000 otišlo u izvoz. Dakle, svako 6. vozilo koje je sišlo sa fabričkih traka, otišlo je u inostranstvo. I to ne u istočni lager - u SAD je prodato 115.000 Jugića, a u Englesku je otišlo 80.000 Zastavinih automobila. Danas ne bismo mogli toliko jabuka da izvezemo u ove dve zemlje, a kamoli ozbiljan industrijski proizvod kakav je automobil.

Vrlo često se u komentarima može pročitati kako je SFRJ bila ozbiljna zemlja koja je proizvodila i izvozila sve i svašta. E pa, ne postoji bolji izvozni proizvod u istoriji SFRJ od Zastavinih automobila - skoro 4 milijarde dolara (15 mlrd u današnjim parama) je ušlo u zemlju zahvaljujući prodaji Zastavinih automobila...

Ђенерал

pre 3 godine

Када погледате нпр корејске аутомобиле из тог периода у Америци, ништа бољи нису били од Југа, али данас након 30 година исти ти Корејци су развили ауто индустрију да могу да се такмиче са осталим аутомобилима.
Да није било рата, и да је постојао континуитет у развоју технике ко зна шта би било.

Xox

pre 3 godine

bio sam dete ali secam se da je nas jugo imao neki kvar na ventilaciji, zimi je hladio a leti grijao...jednog vrelog leta je otac zaustavio auto i poceo da cupa sve kablove od besa :)

Duca

pre 3 godine

Da neko stariji, ko se seća tih vremena kaže nešto bitno. Jugo je u JSFRJ koštao 4.000$, a u Ameriku se izvozio za 2.000$. Znači, ko god u SFRJ kupi juga, kupi i jedan za Amerikance, tu je osnovni problem, koji niko i ne spomenu.

Rile

pre 3 godine

Vrlo često se u komentarima može pročitati kako je SFRJ bila ozbiljna zemlja koja je proizvodila i izvozila sve i svašta. E pa, ne postoji bolji izvozni proizvod u istoriji SFRJ od Zastavinih automobila - skoro 4 milijarde dolara (15 mlrd u današnjim parama) je ušlo u zemlju zahvaljujući prodaji Zastavinih automobila...
(ja, 21. septembar 2020 12:24)
Toliko je bila dobra SFRJ da se u krvi raspala! Iluzija na koju se Srbi i danas pale.

samo da kazem

pre 3 godine

Kada je Tito prodao svemirski program Amerikancima,koji nije radio,trazili su nazad ogroman novac koji je Tito dobio i izgradio celu Yugoslaviju.
Tada im je ponudio automobil.Napravili Yuga,kada je Tito video sta su napravili,znao je da smo gotovi.Tako su nas i razvalili...Imate sve na Youtube.

samo kažem

pre 3 godine

Januar 1990., otac kupuje nov Koral 55. Prodaje ga u julu iste godine i uzima Golf 2 1.6d starog 4 godine. Dobra odluka u svakom pogledu.

Суперхик

pre 3 godine

Текст из 1986 ! Пустите тог Југа да оде у историју , Свет се потпуно окренуо наопако ,а ви као плоча ,Југо па југо,не би ли га ,ми читаоци, још мало облатили !

čika Boki

pre 3 godine

Imam Yugo Tempo 1.1. 2000.godište.
Prešao s njim 185.000 km.
Na 84.000 izgoreo jedan klip. Tada je ugrađen plin. Na putu mi se za 20 godina kvario 2 puta. Prvi put 2013. izgorela razvodna ruka, drugi put 2016.pukla guma na spojci poluge menjača ispod vozila.
Auto sam sada izbacio iz upotrebe zbog korozije pragova i poprečne letve, a i motor je stigao za generalku. Da sam mu sipao kvalitetno ulje, a ne supervisk, motor bi izdržao još 100.000 km garantovano!
Ko je kupio, kao ja novog, i redovno održavao mora biti zadovoljan, jer je jeftin za kupiti, jeftin za održavanje, pouzdan i gazi sneg do visine poda bez lanaca. Ima odlično grejanje, dobru preglednost, upravljivost, kočnice. Sve u svemu, jako sam zadovoljan.

Straight Outta München

pre 3 godine

Када погледате нпр корејске аутомобиле из тог периода у Америци, ништа бољи нису били од Југа, али данас након 30 година исти ти Корејци су развили ауто индустрију да могу да се такмиче са осталим аутомобилима.
Да није било рата, и да је постојао континуитет у развоју технике ко зна шта би било.
(Ђенерал, 21. septembar 2020 12:49

Bilo bi to da imamo manje vise isti modela sa podizacima stakala, da se ne lazemo.

The Unforgiven

pre 3 godine

Када погледате нпр корејске аутомобиле из тог периода у Америци, ништа бољи нису били од Југа
(Ђенерал, 21. septembar 2020 12:49)

Daleko od toga da nisu bili bolji od Yuga. Hyundai Excel je prodat u vise primeraka u debi godini nego Yugo u svih 7 godina zajedno poslovanja u Americi.

boki

pre 3 godine

Platu primao 56 crvendaca a sa nepuna 3 crvendaca odem taksijem do madjarske sa burezerom da rucam,castim osoblje,odemo na zenske i vratim se a danas to ne bi mogao sa celom platom..tada je jugo bio odnos sa golfom 1 kao sada pasat i oktavia..zalosno je samo kad mi stariji pomremo sto ce ova otrovana omladina (sa youtuba) pricati kako tada nista nije valjalo i nista nismo imali a ni sami nisu bili ni zaceti u to vreme...

Cinique

pre 3 godine

Jugo je bio kao prva riba, obično takođe polovnjača koju nije vozio samo onaj koji je išao autobusom. Vrlo često baš i u takvoj Zastavi, Jugu, Kecu ili makar i Fići, bilo čemu što ima prozore koji se što pre zamagle. I auto i ženska u autu su bili stariji od mene. Jeste, duva na sve strane, tesno je svuda tamo gde ne treba da bude, ali ipak stigneš gde si naumio.
Danas takvo šta ne bih ni pogledao, ali tada je to bio avion, samo nek je u voznom stanju. Danas imam na raspolaganju mnogo luksuzniji model, ali to danas samo održavaju majstori koje plaćam.

Kažu "Danas samo sipaš i voziš". Jeste, ali danas sipaš na sto rupa, i neke koje nekada nisam ni znao da postoje ili pogrešno mislio za šta služe.

baban gida

pre 3 godine

Realno uzasan auto, mogao da posluzi i sluzio je na ovim bednim prostorima jer su ljudi bili mahom beda i to im je bilo jedino dostupno.Tada je Jugoslavija stitila autoindustriju pa su carine i takse na strana vozila bile preko 100 % tako da je samo bogat mogao da kupi strani auto. Iako sam imao Yuga kao i mnogi i u nama budi neka lepa secanja, realno veoma los auto. Amerikanci su na svim zamerkama u pravu.

prager

pre 3 godine

Nije bio najgori. Za trabanta koji je takodje iz tog vremena je bio pojam. Nista losiji od wartburg-a ili pezejca. Ni skode iz tog vremena nisu bolje. Kako god. Bio je nas. Steta sto zastave vise nema. Makar da je ime ostalo. Nesto poput dacije. GV je bio cak i lijep, sa prosirenim branicima i oko vrata one plastike. Nesto poput keca gti. Barem izgledom. Radnik je mogao makar nesto kupiti novo. Sad se teraju krsevi iz eu. Ono sto svabo vise nece, doveze se na balkanski otpad. Da ga mi jos izvozemo 10tak godina.

Braankooo

pre 3 godine

Suština ja bila da ne prodajemo tenk 84 po svetu i da im ne ulazimo u to tržište gde su velike pare i ogromne marže pa je bolje da im prodamo koliko god možemo jugića da napravimo. A kad su oni održali svoje tržište i zaštitili svoje interese onda smo već bili lak plen i tako nas iscepali deo po deo.

Javni detektiv Dodji Vamo

pre 3 godine

Mozete vi da kakite koliko hocete,... (Tajni detektiv Djido Mova, 21. septembar 2020 16:14)

...Jugo je uvek kakio vise i bolje.

Yugo Košutnjak majstor je majstor

pre 3 godine

Mogu oni da pričaju šta hoće. Još ima puno vozila na kojima piše Made in Yugoslavia ali država nije preživela. Yugo je moj prvi auto i voleo sam ga. Mnoge fabrike iz tadašnje Jugoslavije su propale. I jedan Ikarbus je opstao do prošle godine kad je prodat Yilongu pa ugašen a sad čekam da vidim kako će tu neki tajkun a ne Yilong da zida šta mu se hoće. No vratimo se Yugu. Sve po malo nije valjalo ali je skoro svako znao većinu sitnih kvarova sam da otkloni uz minimum alata a sve je i bilo peistupačno. A delovi jeftini. Danas na kolima ni sijalicu sam ne možeš da zameniš. A majstori nisu jeftini.

Yugocinik

pre 3 godine

Nije sustina u tome da li je yugo bio dobar ili ne, vec u tome da se 100% svih delova za njega, proizvodilo u Jugoslaviji - najvise u Srbiji!

U toj drzavi proizvodili su se i traktori, kombajni, autobusi, tramvaji, kamioni, tenkovi...... pa i mlazni avioni.

A danas u Srbiji ne mozemo ni bicikl da napravimo. Sve se uvozi, pa cak i plasticni trotineti za decu.

Mnogo smo jadni!

123

pre 3 godine

Autošovinisti i ostali mogu da pljuju Jugo i Zastavu do mile volje, ali jedino što se Zastavi može opravdano prigovoriti je to što nije ulagala u razvoj novih modela. Jugo koji se svih decenija proizvodio, nije bio unapređen u odnosu na osnovnu verziju s kraja 70-ih godina.


Samo? Pa to je ključna stvar. Svako može da napravi (jedan) auto. Ali da napravi kontinuitet u automobilskoj industriju u globalizovanom svetu može samo 10-tak zemalja.

Braankooo

pre 3 godine

Naivni samo mogu da misle da je Yugo tek tako išao u Ameriku i Englesku.
Pa ni Nemci ne mogu tako lako da izvoze u USA auta ako ne igraju kao im se kaže. Odmah bude Dizelgejt.

kladzom do bola

pre 3 godine

Yugo 90 - te , kupio ga pokojni cale . Vozio ga do smrti 2011 . Nikad ozbiljan kvar . Onda ga preuzela moja sestra do 2017 kad je prodat za 450 eura ( Ona kupila punta) . Sadasnji vlasnik ga i dalje krlja i zadovoljan je . Mozda retka serija ali se dobro pokazao . Nisam ljuditelj njega , ali da sam neki penzos i da zivim negde na selu , za odlazak do grada , obilazak prodavnica , lekara , itd sasvim ok vozilo .

genijalac

pre 3 godine

americki auto kartel je u ono doba diktirao sve sfere zivota ,jugo su zgazili na prvu da im ne ulazi u teritoriju. nista puno kvalitetniji nisu bili americki auti a daleko skuplji.

Dejan

pre 3 godine

@ja
Sve zvuci lepo kad se gleda sa te strane.
Ali, u najboljoj godini, Zastava je napravila oko 200000 automobila. Te godine, imala je 20000 zaposlenih. Da li stvarno mislite da je sve to bilo isplativo?

Mile Dodik

pre 3 godine

Prvi automobil koji mi je kupila baba za 18 rođendan je bio Jugo 45. Bilo je to davne 1975. Još mi stoji u garaži. Radio sam neke sitne popravke ali većina stvari je fabrička i još je u voznom stanju. Tih godina sa Jugom sam bio glavni baja od Babušnice do Kragujevca. Normalno, jer su u Beogradu već vozili Jugo 55. Beograd je uvek prednjačio od nas u Babušnici što je tužno za ravnopravnost jedne države.

ozbiljna krsina

pre 3 godine

@ cika boki
takodje kupion novog tempa 1.1 2000godine.
prvi put otisao kom majstora posle predjenih 150km drugi sa 800km.

da ti ne pricam dalje

Nikola

pre 3 godine

Prvobitno nisu ni znali gde je Srbija i trebalo im je dosta godina da pronađu na karti, a onda su zaposlili najpismenijeg među njima, poreklom iz Srbije i odlučili da nas bombarduju... Nakon kapitulacije, na sve moguće načine rade na tome da nam promene istoriju, genetiku i svaki drugi spektar zdravog ponašanja i razuma. Tako je sa svime što je Srpsko a doveli su nas do te mere da nam ništa sopstveno nije drago i sveto.....Ceni sebe i drugi će te ceniti!

Džoni

pre 3 godine

Moj prvi auto je bio jugo koral 55 '90 godište, ćaletov, kupljen nov. Išao kao vetar, bio živahan, mnogi koje sam vozio nisu mogli da veruju kako je išao(naravno za tih 55ks). Nikada se ništa na njemu nije pokvarilo za 30 godina koliko je bio u porodici, ali je redovno i kvalitetno održavan. Posle ga je korozija pojela pa smo ga prodali, ali mi ga je i sada žao. Da li smo mi sa njim uboli, ili je dobro razrađen i održavan, ali uvek kažem da mi je samo da me bilo koji drugi auto služi kao jugo, gde bi mi kraj bio? Kupio sam u međuvremenu mnogo "bolji" i noviji auto iz više klase, ali sam sa njim imao nekoliko kvarova i dok je bio u servisu vraćao sam se jugiću koji nikada nije izneverio ni mene ni ćaleta.

прле

pre 3 godine

Исти смо као Руси, оружје знамо квалитетно изумити и направити!
Међутим ауто, само да је јефтино!
Па бре, направите један јефтини један скупљи модел па нека људи бирају како могу!

genijalac

pre 3 godine

Toliko je bila dobra SFRJ da se u krvi raspala! Iluzija na koju se Srbi i danas pale.
(Rile, 22. septembar 2020 08:07)

juga je rasturena izvana druze uz pomoc domacih elemenata, nesto sto mozes danas videti u siriji,libiji,belorusiji. tvz narandzaste revolucije. nas otpor je firma koja specijalizira takve revolucije i usko suradjuje sa zapadnim obavestajnim agencijama.

EU Citizen

pre 3 godine

Taj nesretni krš je i opevan u Americi, legendarni Raš Limbo (Rush Limbaugh) i njegov kolega Pol Šenklin (Shanklin) koji decenijama na radiju vade mast američkim komunjarama, imali su satiričnu pesmicu In a Yugo, o dvoje mladih komunaca koji "s ponosom" kupe Jugića i razmaže ih kamion na autoputu, :)) svakako može da se nađe na netu, Jugo je tu simbol malolitražnog evropskog ultrakrša koji kupuju samo polusumanute komunjare i ekofašisti, mada su ga, istini za volju, koliko ja znam od raznih američkih drugara, dosta kupovali i klincima da ga unište dok se uče da voze :)))

Nikola

pre 3 godine

Moze da se pljuje ali sta imamo danas..sve je u stranom vlastnistvu ili vlasnistvu nekim krimosa..provozajte se po Srbiji..necete videti na putu traktor mladji od 30 godina ..seljaci i dalje svi voze traktore proizvede u SFRJ jer vise ni to ne proizvodimo.
Yugo je bio auto za to doba..moj deda je kupio Yuga 45 1982 godine..i vozio mene i sestru po jadranskom moru svud redom sa njim svako leto i raznim ostrvima ..svaki trece nedelje dosao bi u petak po nas smestio u Yuga i vozio kod njega i babe kod njih u drugu republiku a u nedelju bi nas vratio..nikad nisam imao osecaj da je taj Yugo nesto lose ..valjda nisi znao za bolje.

XXL

pre 3 godine

Nisam ljubitelj toga auta al' mi je ostala scena iz serije 'Bandi' kada njegova sestra kupuje automobil. Kad na placu kod dilera sivi YUGO. Diler dolazi i pokazuje joj automobil i kaže "Y(O)U GO". No dobro voleli ga mi ili ne kao i amerikanci ALI to je jedini automobil koji se vozio masovno u scanama filma "Ko je ubio Monu". Eto ko je svojevremeno kupio YUGO vozio ga je dugo, a da je kupio ALEKO stigao bi daleko.

War Inside My Head

pre 3 godine

Obrni,okreni,koliko god Jugo bio upitan automobil po kvalitetu,ipak je nekako dospio na američko tržište,a priznaćemo da to danas zvuči,kao naučno-fantastični film.

Saša

pre 3 godine

Problem većine ljudi koji ovde komentarišu je taj što su mladjih dobi i svako poređenje je u odnosu na današnja vozila, pa i ona koja su stara 20 i kusur godina, zaboravljajući da su i kao takva napravljena godinama posle kraja životnog veka Juga.Jugo završava svoju priču oko 1991 godine, sve posle toga se ne računa. Kreću ratovi,inflacija,život staje,bombardovanje, dok drugi napreduju.Tehnika naročito. Osamdesetih godina je to bio za nas sasvim prihvatljiv auto, u kome sam voleo mnoge devojke, išao u Grčku na more, na planine,a krajem 80tih u Minhen lagano.Poređena radi,prolazeći tada kroz Mađarsku,osećao sam se kao da vozim Ferari pored njihovig krševa. Danas su oni daleko ispred nas.

Aca

pre 3 godine

Ma Yugo je zakon,u ono vreme bio odlican jer bolje u tom segmentu nije postajalo.Koji auto je bio u to vreme?Reno 4...ono je smejurija od auta kao neka igracka,Varburg...ma da,Golf 1 je bio dobar al on je iznad svih klasa i dan danas mislim u svojoj klasi,mada i Yugo ne spada u tu klasu Golfa jer je opet manji auto,Yugo spada u klasu malih gradskih auta.Da vam kazem nesto...ja sam imao svojevremeno vozio Golfa 1 iz 1984 1.6D a brat Yuga 1.1 i mogu da vam kazem da je bio udobniji bolje peglao rupe,mnogo al mnogo tisiji u radu,mislim...sta ima bucnije od 1.6D koga tolko hvale...mozda Hilti je bucniji,sto u gradu sto na Leru,a taj 1.6D se kupovao u ono vreme sto je trosio malo i nafta bila pa 40% jeftinija al na ustrb buke ljudi su trpeli tu buku.Mada i danasnji Dizeli se cuje jeste manje al se cuju.I gde je Yugo mogo da ide pa to je strasno,po koje kaldrme smo ga vozili i koja brda i kamenje nikad zakacio nije,mozda je bolje da je prodavan kao mali Dzip jer tu bi bio neprikosnoven.E sad ljudi uporedjuju Yuga i onda sednu u mnogo noviji auto i onda kaljuju Yuga kako je sranje a nije bio sranje al realno, nego los markenting mrzeli ga druge zemlje jer je bio solidno dobar.Dok ga je brat vizio a vizio ga dugo preso je snjim pa bogami preko 150000km i nije imao nekih posebnih problema snjim sve ono standardno kao i svaki auto sto je cudno ni gram ulja nije trosio.Samo se setite sto Yugo nije napredovao...pa zato sto smo ratovali 10 god.a i posle rata jos 10god a mozda i vise nismo mogli da se povratimo,i dan danas nije ekstra al idemo ka boljem,samo zdravlje.

Petar Prvi

pre 3 godine

Moj prvi auto je bio kombi Zastava 435k, 850 cm3. Pravio se na kraju moje ulice. Doterao sam ga direktno iz fabrike kuci, ali jedva, zbog problema sa kvacilom i paljenjem. Kvarovi su odmah popravljeni. Sa tim autom sam sa drustvom nekoliko puta obisao Evropu, od Azurne obale do Skotske i Svedske. Spavali smo u njemu, a i na njemu - u satoru koji sam napravio na krovu. Kombi stoji u garazi vise od 30 godina, ceka red da se restaurira. Pre nekoliko godina sam uzeo Yugo Koral. Jednom prilikom "majstor" je izgleda bio "zaboravio" da dopuni ulje u menjacu, pa je pred samom Tatabanjom, gde smo nas cetvoro isli, nesto dole puklo i pocelo gadno da skripi. Auto je skrgutao i poskakivao u 1,2,3 i 4 brzini, a u 5 je isao dobro. Stigli smo nekako do Tatabanje, to je blizu austrijske granice. Ondasnji majstor nije mogao nista da uradi, rekao je da dospem ulju u menjac sto sam i uradio. Po zavrsetku posete resili smo da krenemo nazad kuci pa sta Bog da. Bog je dao, auto je skakao i skrgutao, ali smo uspeli preci 240 km i vratiti se kuci. To je bilo pred Novu Godinu, majstori nisu radili, a trebalo je 1 Jan ujutro u 5 sati sacekati jos jednog clana familije na aerodromu udaljenom nekih 160 km. Posto je auto bio pokvaren, pogodili smo taksi. Medjutim, taksista nas je nekih par sati pre polaska obavestio da je cena usluge poskupela..."Domaci biznismen". Otkacio sam, seo sam sa zenom u pokvarenog Yuga, uspeli smo otici do aerodroma i vratiti se nazad. Menjac je posle tog zamenjen.

Dragan

pre 3 godine

Jugisa je otisao u istoriju. Bilo bi super da zastava automobili( fiat) ponovo izbaci model kao direktni naslednik Juga,sa potpunim izmenjenim dizajnom i motorom novije generacije.

LosmiBgd

pre 3 godine

Naucio sam, u autoskoli, da vozim na Jugu 55, i jos je isao na plin. Inace sam ucio da vozim po brdovitom Vozdovcu. Posle toga, svaki auto je avion! Jugo je jedino dobar za voznju po snegu, naravno uz neke iole normalne gume.

masina zvana jugo 45

pre 3 godine

Moj deda je u jugu terao drva. Samo spusti zadnja sedista i iscepana drva slozi dok ne legne. Uzeo mu je dusu sto se kaze, ali ga je posluzio i dosta jeftin u to vreme za odrzavanje. Steta je sto nisu radili na unapredjivanju modela. Ali jasno je da ne moze svaka zemlja biti igrac i konkurent u autoindustriji. Ali smo mogli proizvoditi bar za nase podneblje i ne uvoziti skupe polovnjake.

Bracalic

pre 3 godine

Moj prvi auto, vozio ga vise od 10 godina. Koska, sanke, jos ojacanja, opruge i amortizeri kraci, jaci motor ugradjen. Ostavio me na putu samo jednom na - 20, doduse blizu kuce. Par puta prokuvo, pre promene termostata sipaj vodu i teraj dalje. Ko se iole razume j automobile popravlja ga vrlo lako i jedno vreme bukvalno za dzabe. Nakon prekida prozivodnje, krecu da se prodaju delovi male privrede, skupi i loseg kvaliteta, tako da je sada isplativost upitna. Sad je vise za entuzijaste.

duke nukem

pre 3 godine

Zasto ga samo nisu unapredili unesto da uvozimo krseve iz eu? Menjac, katalizator, el ubrizgavanje, klima. Nije spejs satl, nego posao za 5 inzenjera, ionako ispod haube ima mesta da sakrijes coveka.

Volej u rašlje

pre 3 godine

Moj ćale je 2003. kupio novi yugo 1.3. Prešli smo sa njim 255.000km, putovali i leti i zimi. Na skijanje sam išao sa njim, znam da svaki put kad su se drugi zaglavljivali, prolazio sam bez problema. Ugradili plin poslednjih par godina i jednom prilikom je ćale sam "sređivao" neke šrafofe na uređaju za ubacivanje plina u morot. Tada sam uspeo na autoputu da ga poteram rekordnih 150km/h. Vozači okolo nisu mogli da veruju. Jeste da je zvuk u kabini bio kao da sam seo u avion iz WWI... :-))) Dušu smo mu izvadili, nas 4 od po 100+ kg, pun gepek, galerija i gomila stvari na njoj, pa na put. Redovno mi je služio za ljubavisanje, mada su se lakše i bolje spuštala sedišta u kecu. Možda mnogi smatraju da je bio krš, ali je meni bio izuzetno drag i gomilu stvari na njemu sam mogao sam da popravim iako nisam mehaničar. Samo su me dve stvari nervirale na njemu, što nema klimu i što može da se otvori i upali šrafcigerom ili turpijom za nokte.

Bob

pre 3 godine

Nije isti Jugo za nas i za Amerikance. Nas ni jedan model nije imao kockaste zmigavce, spojlere, stakla na dugme, obrtometar, pa cak i klimu. Inace imao sam koral 45, i bio sam prezadovoljan. Koliko sam samo riba prevezao u njemu. Za svoje vreme, i za nas dzep je bio dobar.

iks

pre 3 godine

Do devedesetih su motori bili odlicni. Ko je u njega sipao polusintetiku 10w40 i menjao ulje na 5-6kkm, prelazio je sa istim bez problema 200kkm. Ja sipao Mobil 2000 i niti ga je trosio niti su se videli predjeni kilometri na motoru.
Situacija se promenila sankcijama, gde je kvalitet poceo da pada. Motori pravljeni od odlivaka, koji nisu odlezali ni dan... Moj iz '89 je bio bolji nego drugarov 2007. (mnogo mnogo manje problema kod mene). Sta reci nego - presao u par godina 60.000km sa ukupno 1500 dinara kvarova (regler, ... ), od kojih me ni jedan nije ostavio na putu.

Dragan sd

pre 3 godine

Pa drugi su ljubomorni na nas, jer smo uboli jugica iz prve pa nismo morali da ga menjemo 30 godina, a ne ko ostali sveke godine novi model 🤣

Pored skc-a prolazim i vidim neku gomilu

pre 3 godine

Mene Yugo asocira na mladost i camel trophy-je po Kosutnjaku, Uscu, mracnim parkinzima.
Premda pamtim i babinog Ficu, to mi je prvi auto a za cemel trophy sam morao na zadnje sediste i da prednja oborim.

iks

pre 3 godine

Srafciger industrija podrazumeva uvoz svih delova, koje ti samo 'srafis'.
Jugu je motor proizvodjen u IMRu, gume u Tigru, limarija u Zastavi,...
Sve u nekada nasoj zemlji.
Za razliku od 'domaceg' 500L, gde se sve uvozi, a ovde samo srafi.

Ogorčeni

pre 3 godine

Vozio sam Juga jedno 3 puta:
- tetkinu kršinu koju sam doduše samo preparkiravao u dvorištu, sa groznim i nepreciznim menjačem,
- zetovu konzervu po Beogradu, koji jeste išao dobro, ali sam se osećao ekstremno nesigurno (kao da bi se samo zbog jačeg vetra raspao),
- noviji Jugo druga iz Skoplja sa kojim sam, u odnosu na ova dva, bio prijatno iznenađen završnim kvalitetom (koji, naravno, nije bio ni blizu nivou zapadnih modela ali svakako za poštovanje u odnosu namprethodna dva) i voznim karakteristikama.

Ali to je to. Mislim da je tom automobilu mesto bilo u 70-im i 80-im godinama prošlog veka, a da je sve dalje vilo jahanje mrtvog konja.

Vozio sam, primera radi, i Moskvič Aleko. Realno taj je bio daleko ispred juga i za početak 90-ih (a ja sam ga vozio početkom 2000-ih) sasvim solidan auto.

Corto

pre 3 godine

Moji su kupili Korala 55,to je bio u ono vrijeme anjc A auto,kolegu s gofom 2 sam ostaviu u prašini samo sam zaboravio da mi dolazi zavoj od 90 stupnjeva i tu sam otklizao i udario u betonski prilaz odbio sve kotače,policija je izmjerila da sam bio u krošnjama akacije na 3.5 metara i svatko ko je vidio togmog "jadnog"juga nije mogao vjerovati da je netko ostao živ u njemu,a ja sam dobio "samo" 12 šavova i opomenu od Boga da dalje vozim polako!

mng

pre 3 godine

Imao sam yugo 65 sa 1300 kubika u miljama graviran za americko trziste. Tad je bio solidan auto, pocetak 90-tih. Ono sto je zanimljivo, taj yugic je promenio vise vlasnika i danas je u voznom stanju. Drugari koji su tad imali Aleko, Skodu, Ladu ili neki slican auto kazu da je ovaj za njihov bio klasa. To dokazuje i cinjenica da su ta auta odavno istrulila, nisu u voznom stanju vec vise od 10-15 godina a yugic i dalje ziv:)
Tako da za te novce, to je bio odlican auto. Sad da pitas potrosace u Srbiji da li bi za 4000 eur kupili nov auto ili vozili raspadnutog stranca mislim da bi i danas odgovor bio nov auto. Ali, vise takvih auta nema.

Zoran

pre 3 godine

Prvobitno nisu ni znali gde je Srbija i trebalo im je dosta godina da pronađu na karti, a onda su zaposlili najpismenijeg među njima, poreklom iz Srbije i odlučili da nas bombarduju... Nakon kapitulacije, na sve moguće načine rade na tome da nam promene istoriju, genetiku i svaki drugi spektar zdravog ponašanja i razuma. Tako je sa svime što je Srpsko a doveli su nas do te mere da nam ništa sopstveno nije drago i sveto.....Ceni sebe i drugi će te ceniti!
(Nikola, 22. septembar 2020 00:43)

Teško da ovde ima stručnjaka sa kojim bi ti trebalo da porazgovaraš i da ti prepiše terapiju. Zbrisali svi na truli Zapad da sačuvaju genetiku...

mighty banana

pre 3 godine

Kupiš auto za šerpu ribe i hoćeš da ima sve što ima i npr neki Mercedes od 100k evra i da je isti osećaj vožnje i smeta ti što škripi plastika, što nije baš najudobniji itd... Hoće to rođače, hoće...

Provansa

pre 3 godine

Kada pricate o "jugiću",imajte na umu da je to auto koji je proizveden prije 40 god.,pa kada vratite sve svjetske proizvođače automobila u to vrijeme, shvatićete da nisu mnogo odskakali,a za one koji jesu, za to se morala platiti 5-10 puta veća cijena.Da,za danasnje uslove mozda i jeste kanta,ali u tom periodu sasvim solidan autić ,prilagođen standardu balkanaca prije svega,pa tek onda sireg okruženja.

Smuleco

pre 3 godine

Nije bio najgori. Za trabanta koji je takodje iz tog vremena je bio pojam. Nista losiji od wartburg-a ili pezejca. Ni skode iz tog vremena nisu bolje. Kako god. Bio je nas. Steta sto zastave vise nema. Makar da je ime ostalo. Nesto poput dacije. GV je bio cak i lijep, sa prosirenim branicima i oko vrata one plastike. Nesto poput keca gti. Barem izgledom. Radnik je mogao makar nesto kupiti novo. Sad se teraju krsevi iz eu. Ono sto svabo vise nece, doveze se na balkanski otpad. Da ga mi jos izvozemo 10tak godina.
(prager, 21. septembar 2020 22:05)

U pravu si u principu u vezi svega, a najtačnije je to, da Jugo nije bio ništa gori od "pezejca" , "tristaća", Trabanta, Warburga, raznih Škoda. Može se čak reći, da je u celini bio bolji od svih predhodno navedenih, iako je npr. bio manji po gabaritima. Uostalom, pravljen je da bude mali gradski auto, i u tom kontekstu se odlično pokazao:)

JPR24

pre 3 godine

Kako god, Yugo je poslužio veliki broj Jugoslovena ! Stigao je i na Američko tržište, sto kao sto neko reče izgleda kao naučna fantastika, i čak je dospeo i u Die Hard 3 sa Brusom Vilisom i Samuel L Džeksonom !!!

Bivši vlasnik i vožač Yuga 55

pre 3 godine

Šmešno je što većinu komentara su ostavili ljudi koji nisu ni vozili Yuga. Ljudi to je meni bio prvi auto kada sam položio vozački i sa 18 godina počeo da vozim i izlazim u grad Yugicem, kada se gorivo sipalo iz flaše ili kante, a ne na benzinskoj pumpi. S njim se tada išlo na koncerte, na pecanje, kampovanje, sa devojkom u neki šumarak, takoreći svugde. Nisu tada svi imali para ni za benzin, a kamo li za neki drugi, tj skuplji auto. Daleko od toga da je bio odličan auto, ali za tadašnje uslove, rata, sankcija i svega ostalog, taj auto je ostavio dubok trag u našim životima. Dovoljan dokaz tome je to što se o njemu i dalje priča i diskutuje. Taj auto se proizvodio oko 30 godina, a da na njemu od prototipa pa do zadnjeg proizvedenog komada, suštinski ništa nije promenjeno, modifikovno, modernizovano, sem mozda neke lajsne ili slično. A treba uzeti u obzir i to kada je prvi Yugic napravljen, kako su izgledali drugi automobili, koliko su koštali i koliko su opstali da se proizvode isto kao prvog dana i poslednjeg. Nije bio idealan, čak daleko od toga, ali taj auto je deo naše istorije, taj auto je obeležio dobar deo naših života i još mnogo toga. Slično kao što je buba bila u Nemačkoj, auto za široke narodne mase. Da nije bilo Yuga u ono vreme, mnogi bi tada išli peške ili eventualno biciklom, skoro svi su ga vozili, a sada ga ismevaju. Licemerno sa njihove strane

Hrundi Bakshi

pre 3 godine

Nije sustina u tome da li je yugo bio dobar ili ne, vec u tome da se 100% svih delova za njega, proizvodilo u Jugoslaviji - najvise u Srbiji!

U toj drzavi proizvodili su se i traktori, kombajni, autobusi, tramvaji, kamioni, tenkovi...... pa i mlazni avioni.

A danas u Srbiji ne mozemo ni bicikl da napravimo. Sve se uvozi, pa cak i plasticni trotineti za decu.

Mnogo smo jadni!
(Yugocinik, 21. septembar 2020 21:12)

Ovim si sve rekao!! Pravo u sustinu, u centar

Dasti Dvorzak

pre 3 godine

Veoma je nepoznat podatak da je Yugo bio sponzor američke muške odbojkaške reprezentacije, najbolje ekipe na svetu u to vreme.

bora

pre 3 godine

@genijalac
Pa ako je SFRJ bila dobra, otkud tih domaćih elemenata? Što ti izvana ne rasture Bugarsku, Grčku, Rumuniju ili Albanija? A možda zbog toga što recimo u tim državama nije moguće pronaći dovoljno domaćih elemenata kao u SFRJ.

Pera

pre 3 godine

Moj stari je imao Koral 55, '90 godiste i vozio ga je do 2012. Presao je malo vise od 300k bez vecih problema. Naravno, uvek je morao da ima razvodnu ruku i kapu negde pri ruci :)

Hrundi Bakshi

pre 3 godine

Prvi automobil koji mi je kupila baba za 18 rođendan je bio Jugo 45. Bilo je to davne 1975. Još mi stoji u garaži. Radio sam neke sitne popravke ali većina stvari je fabrička....

(Mile Dodik, 22. septembar 2020 00:28)

Mozda si pogresio u kucanju, prvi JUGO je napravljen 1980. Mozda si ga '85 dobio na poklon.

Manje lazi molim

pre 3 godine

americki auto kartel je u ono doba diktirao sve sfere zivota ,jugo su zgazili na prvu da im ne ulazi u teritoriju. nista puno kvalitetniji nisu bili americki auti a daleko skuplji. (genijalac, 22. septembar 2020 10:16)

Nije istina da su Jugo zgazili na prvu "zli Amerikanci" pa 170.000 vozila je uslo u Ameriku. Projekat izvoza je unistila nasa nesposobnost da Jugo unapredjujemo, i nasa sposobnost da ratujemo, a u ratu strada proizvodnja i ekonomija.

Sale

pre 3 godine

Polupismeni i komunjare...
Ovaj automobil je u svoje vreme dao mogućnost mnogima da uživaju u prijateljima,devojkama..uopšte životu.naravno bilo je i boljih automobila..i mnogo lošijih ali TAD (i tako samo treba posmatrati,tad)to je bio ,pogotovo za mladje kao što sam ja tad bio....auto sa muzikom ,mogućnost da odem negde sa srednjoškolskim dzeparcem..
Morate bre da shvatite da mnogi to tako posmatraju a ne kao...
Što je Evropljanin rekao...polupismeni...
U pitanju je poštovanje predaka koji su mu omogućili da postane CZ Evrope...
Kućno vaspitanje ne može da se kupi u to Evropi...

Matori Kesa

pre 3 godine

Ono sto zaista vredja je cinjenica da smo ga poklanjali bogatim Amerima a nas su derali ko svinje u Banatu ! Vozio sam 45icu 17 godina - popravke non stop pa sam usput postao i mehanicar. Dok nisam seo u svastikin Suzuki Sfift mislio sam - a onda sam prestao i opsovao ... ! Dobro je neko komentarisao - da je napravljen 1965 bio bi pogodak ali vec u vreme kada je bio nije se moglo sa takvim autom u svet OSIM u varijanti Najjeftiniji auto u USA ! Odredjeni ljudi nisu mogli da sami smisle nesto pametno a bili su i suvise .lupi da iskopiraju dobra resenja, malo ih modifikuju i teraj ! I sada vozi Ne Bog zna kakav auto ( Opel Corsa B ) ali za Yuga je 15 u CELO !

TurboNator

pre 3 godine

Negde u USA tokom ‘80-ih kaže ćale sinu: alo, ako se ne popraviš u školi kupicu ti Yugo pa će ceo grad da ti se smeje...

Mr Majestyk

pre 3 godine

Kada je Tito prodao svemirski program Amerikancima,koji nije radio,trazili su nazad ogroman novac ......Imate sve na Youtube.
(samo da kazem, 22. septembar 2020 09:23)

Nisi ti razumeo to što si gledao, ali si zato dokazao tezu filma koji si gledao.

Mr Majestyk

pre 3 godine

Yugo - You go car stays
(q77q, 21. septembar 2020 17:04)

You go, it doesn't.

A onaj što je iščupao menjač, nadam se da je ipak samo ručicu...

Pamtim

pre 3 godine

Mozda si pogresio u kucanju, prvi JUGO je napravljen 1980. Mozda si ga '85 dobio na poklon.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Hrundi Bakshi, 22. septembar 2020 09:50)
U pravu si. S tim što se isporuka čekala godinu dana. Znam jer sam toliko i čekao. A onda još godinu dana doterivao fabričke nedostatke, neke nikad.
...
Zastava nikada nije zarađivala od Yugo Amerika nego od nas. Samo obavezan katalizator za "amerikanca" je koštao pola auta. Zarada je dolazila od šticovanja deviza jer su Hrvati i Slovenci počeli da ucenjuju Srbiju kursom deviza. Od pozamašnog izvoza Srbije u Rusiju nije bilo vajde jer je to bilo gotovo 100% klirinški izvoz, roba za robu ili na dug.
Neposredno pred raspad SSSR Rusi su počeli da traže plaćanje nafte u kešu, ne priznajući klirinški dug za plaćanje nafte. Uzgred, to je i dovelo do raspada SSSR. Rusku naftu je Srbija morala da plaća kao onu iz Roterdama (jeftinije, ali jednako samo za keš). Opet, isto kao i ostale sovjetske republike koje nisu imale svoju naftu.
Realan kurs je postao nekoliko puta veći od zvaničnog. U Srbiji samo je "Bogoljub Karić" (čitaj: UDBA) dobijala devize po zvaničnom kursu NB. Gle čuda, Bogoljub se naglo obogatio, a inflacija je krenula u nebo.

Izvoz Juga u USA NIKADA nije bio ekonomski projekat. I dozvola od USA da se Jugo prodaje u Americi bila je isključivo politička kako bi se Srbija otrgla od Rusije. Kao što znamo, to nije uspelo.

Stole

pre 3 godine

Sa Yugom imam mnogo iskustva jer sam ih vozio nekoliko u firmi. Zapravo, moja firma ih je imala 5 komada u peridou od 2000-2010 godine. Jedan je bio 45-tica tri 55-tice i jeda 65-tica. Yugo 45 je bio katastrofa, stalno se kvario slab motor.. Yugo 55 je bio malo bolji ali ništa posebno. 65-tica je bio najbolji prešo je puno a nije se ni kvario često kao ostali. I uopšte moj utisak je da je motor od 1300 kubika bio prava mera za Yugo.

ccc

pre 3 godine

Vi koji pisete da je danas to zastareo nebezbedan auto, bas ste nam otvorili oci, naravno da jeste, niko ne prica o danasnjim vremenima. Najnebezbedniji auto a kosta 2,3 miliona Porsche 965 Spider, Kobra, Mustanzi, Korvete, Barakude, Mante, itd.itd. znamo da su to svi stari automobili bez servo upravljaca, airbag ova, kontrole stabilnosti itd,itd, itd. Ali u ono vreme Srbija je odrasla na Jugicu, 128, Reno4, Ficama, mnogo sam mladji da se valjano secam tih vremena, ali dedine, caltove price o tim vozilima i radoscu sa kojim ih se secaju meni bude neku nostalgiju. Ja se jedino secam svog prvog automobila a ostalo su samo prevozna sredstva, u to vreme je bila ljubav za tim vozilima. Sada za 5000 mozes da kupis sta zelis, kabriolet, kupe, limuzinu,Dzip, ma sta ti padne na pamet, i nekako to nema tu draz...Svakako je bolje sto imamo mogucnost da za relativno normalne pare kupimo bezbedan i pouzdan auto ali... Stari automobili imaju smek, dusu i nekako ih mnogo vise volim nego danasnja. Kada malo razmislim nisam siguran da mi i jedan automobil predstavlja kategoriju ikone za 40,50 godina...

Komša

pre 3 godine

Ideja je bila dobra - da se na tržiste od 20 miliona ljudi izbaci mali auto dostupan svima.
Kao kada bi sada Zastava izbacila neki mali autić koji mozda ne bi mogao da se meri sa konkurencijom ali bi kostao 3-4000 evra nov i bio jednostavan za odrzavanje.
Da li je bio dobar - nikako.Da li je bio prihvatljiv - ljudima koji su isli do Trsta da bi kupili farmerke ,koji zbog ogromnih carina nisu mogli da sanjaju o pravom autu,svskako jeste.
Bilo je to vreme kada si pasaricu Vodičanku ili Istranku (čamac od 5 metara sa kabinom) mogao da kupiš u robnoj kuci,tomos automatik za smesne pare ili tomos 4 pentu ...
Pokusaj da se zadovolji trziste ,pruzi nesto za sta bi prosečan Jugos rekao - pa dobro,koliko para toliko muzike.
Pre njega je to bio fikus - i možda je izazivao vece odusevljenje nego Jugo.
Kod Juga smo vec bili svesni sta kupujemo i da smo osudjeni na njega.

mostarac

pre 3 godine

Kada je Tito prodao svemirski program Amerikancima,koji nije radio,trazili su nazad ogroman novac koji je Tito dobio i izgradio celu Yugoslaviju.
Tada im je ponudio automobil.Napravili Yuga,kada je Tito video sta su napravili,znao je da smo gotovi.Tako su nas i razvalili...Imate sve na Youtube.
(samo da kazem, 22. septembar 2020 09:23)

Da si ti živ i zdrav ali Tito je, u vrh glave, mogao da vidi samo prototip Juga. A što se tog svemirskog programa tiče, Jugoslavija je PVO rakete kupovala od SSSR ili pravila po njihovoj licenci. Avione G2, G4 i Orao su pogonili Rolls Royce motori. Da smo imali svemirski program, valjda bismo prvo trebali da znamo konstruisati i napraviti PVO raketu. Ni mlazni motor nismo proizvodili. Imali smo solidnu industriju ali je sve bilo po stranoj licenci: Sloboda Čačak - Siemens, Zastava-Fiat, RIZ-Telefunken, Gorenje RTV tehnika - Korting, Končar-Zanussi, Obodin-Bauknecht, Saturnus-Hella itd. Okani se školovanja preko YouTube.

Komunalni inspektor u pokusaju

pre 3 godine

Kada je Tito prodao svemirski program Amerikancima,koji nije radio,trazili su nazad ogroman novac koji je Tito dobio i izgradio celu Yugoslaviju.
Tada im je ponudio automobil.Napravili Yuga,kada je Tito video sta su napravili,znao je da smo gotovi.Tako su nas i razvalili...Imate sve na Youtube.
(samo da kazem, 22. septembar 2020 09:23)

Druze, naseo si na poentu filma :-)
Odmah na pocetku filma imas Slavoja Zizeka koji govori o tome. Probaj da pogledas ponovo samo tu uvodnu sekvencu, ali nikako ceo film, jer ces se verovatno opet upecati :-)

Sve je to lepo, ali...

pre 3 godine

Sve nas vezuju lepe uspomene za Jugiće, ali treba biti realan.U današnje vreme, to je tehnološki potpuno zastareo auto,nepouzdan, nebezbedan, sa motorima koji previše troše i zagađuju. U svoje sveme, bio je solidan auto, ali u današnje vreme to voziti... jedino ko baš ima vrlo skroman budžet i ko ne ide na duža putovanja.

Yugo mi je bio prvi auto

pre 3 godine

Prvo moram da kažem da mi je ovaj užasno dug članak veoma iritantan. Razlog za to je sto se bavi mnogim irelevantim detaljima, a najmanje onim o čemu je trebalo da nas informiše. Sto se tiče Yuge, to mi je bio prvi auto i kao sto su neki već komentarisali, Yugo treba da se gleda iz perspektive nečijeg prvog auta, pristupačne cene, za svoje vreme sasvim dobrog kvaliteta posebno kada se cena uzme u obzir. Porediti ga sa današnjim automobilima bi bilo kao kada bi poredili prve mobilne telefone sa današnjim.

Nikola

pre 3 godine

Na tom autu je najkvalitetnije uradjena zuta lampica za rezervu goriva,vecito ga vozio sa upaljenom lampicom i nikad nije crkla :)