Petak, 11.09.2020.

09:00

Gde je mesto električnim trotinetima – na ulici ili trotoaru?

Izvor: Izvor: B92, RTS

Gde je mesto elektriènim trotinetima – na ulici ili trotoaru? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

194 Komentari

Sortiraj po:

е

pre 3 godine

U Holandiji su biciklistićke staze ugrađene uz većinu puteva na nivou puta, posecno obojene staze a i semafori se posebno pale kada propušzaju bicikliste i vozače trotineta. Cenim da će to u Srbiji zaživeti za oko 50 godina.

Nenad

pre 3 godine

Mesto im je, zajedno sa biciklistima, na posebnoj stazi (biciklistickoj, trotinetskoj, nazovite je kako god, uz ogranicenje brzine na nivou bicikla). Ni jednima ni drugima mesto nije ni na pesackoj stazi ni na kolovozu. Isto tako, ni pesacima nije mesto na toj, biciklistickoj stazi. I da, uvesti polaganje ispita i za vozace trotineta i bicikla, zajedno sa registrovanjem njihovih vozila koja ce, kao i automobili, moci da se slikaju i kaznjavanju zbog ucestalih prekrsaja, prolaska na crveno i sl.

Nemanja

pre 3 godine

Vozim trotinet zato što je praktična stvar, ne zato što nešto posebno uživam u tome. Sigurnije i bolje je voziti na kolovozu nego na trotoaru. Svuda ima rizika, ali malo manje na ulic nago po trotoaru.

Lemi

pre 3 godine

Ne prave buku, nemaju izduvne gasove, ne blokiraju ulice, a opet nekim ljudima i dalje nesto smeta kod trotineta. Ocigledno u glavi postoji neki problem, kao i uvek.

1100 km na trotinetu

pre 3 godine

Cinique, 12. septembar 2020 10:46

E to malo bezebrazluka i balkanskog prostakluka, vredjas nekog ko drugacije misli. Tu se vidi razlika onih finih pristojnih koji jezde na svojim el. trotinetima i vas.

sve je relativno

pre 3 godine

...U Beogradu je zagadjenje vazduha postao ozbiljan problem. Ovo je jedno od resenja koje bi pomoglo da vazduh bude cistiji. E-trotinet

Ovo nije rešenje što se tiče uticaja na smanjenja zagađenja. Uostalom, da su automobili glavni zagađivači u Beogradu, ne bi za vreme policijskog časa u vanrednom stanju vazduh vikendom bio najzagađeniji. Lepo je napuniti trotinet na struju, a onda od Kostolca i Obrenovca udišemo rezultat tog ekološkog punjenja.

Što se tiče trotineta, ja bih to rešio na sledeći način:
1) minimalno 14 godina za upravljanje
2) vožnja po biciklističkim stazama i širokim trotoarima, gde postoje uslovi, npr. Novi Beograd, Novi Sad...
3) u centru grada vožnja po kolovozu, ali samo tamo gde ne idu linije gradskog prevoza (Npr. Vračar, centar i sl.)
4) Ukoliko se vozi po saobraćajnicama, mora se polagati PSP ili posedovati vozačka dozvola za neku od kategorija
5) svaka lokalna samouprava ponaosob može preciznije i detaljnije regulisati dodatne uslove, ograničenja ili dozvole u zavisnosti od infrastrukture, i sl.
6) istaknuti svuda znakove o obavezama, dozvolama, zabranama
7) obavezno osvetljenje, zvono i kaciga, a noću na kolovozu i prsluk

Ovo pod se 7. je jako važno, i odnosi se i na bicikliste. Nisu mu jasni ljudi koji za par stotina dinara ne stave osvetljenje da budu uočljivi, ne samo automobilima nego i pešacima. Za to kažnjavati bez pardona, ali nisam čuo da je policija ikad nekoga kaznila.

Treba reći i da je dosta pešaka ili šetača strahovito bahato pa iako imaju 3-5 m gde se mogu kretati (Novi Beograd) oni vole šetati po biciklističkoj stazi.

Što se tiče šaljivog komentara na visinu dozvoljene količinu alkohola u krvi za vožnju trotinetom u Austriji, koliko god izgledalo glupo, ima logike. Ako se neko ne može kontrolisati ili zna da će piti alkohol, bolje da vozi trotinet nego automobil. Manje je opasan za druge, a za svoju neodgovornost će potencijalno sam najviše nadrljati.

Cinique

pre 3 godine

Moses da crtas slobodno, to se zove "rupa" u zakonu.
(1100 km na trotinetu, 12. septembar 2020 09:30)
Ne postoji "rupa u zakonu", samo rupa u mozgu. Bilo onoga koji je pisao zakon, ili češće onoga koji tumači. U ovom slučaju rupa je u tvom mozgu, ali i saobraćajne policije koja najradije ne radi svoj posao.

1100 km na trotinetu

pre 3 godine

Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sladoledsmesom, 12. septembar 2020 08:36)

Moses da crtas slobodno, to se zove "rupa" u zakonu.

Lemi NS

pre 3 godine

Juce igram kosarku na popularnom basket igralistu u Oslu, 2 momka i ja igrali na izbacivanje po poen i lepo druzenje....ja ispod kosa, sa strane kosu voze po celom linijom dva mala kretena ( bili su tinejdzeri ) voze to sranje ne obaziruci se sto mi igramo...epilog naleteli na mene, udarili me sa tim sranje po zglobu ( ja bio kod kosa ?!?!?!?! pri tome lagano nastavili da voze dok ja nisam u sekundi dosao sebi i gurno ih dole jer bi face lagano se odvezle po principu nikome nista ili ja mogu da vozim gde zelim!

Mozda sam nerazuman ali cemu poenta da vozis nesto a nemas pojma gde mozes, kako, zastita...ista?!?!?! To se pod hitno mora regisati sranje...mrzim ga.

pratilac

pre 3 godine

Trotonet je opasan isto kao i bajs i kola ako se voze bahato brzo tako da ne vidim razliku auto ne ugrozava druge u saobracaju ako vozi bahato biciklista isto trotinet je jako korisno prevozno sredstvo ako se koristi kako treba stim sto treba mozda ograniciti za decu jer se nacickaju po 2 pa voze ulicom stazom ...25km..

sladoledsmesom

pre 3 godine

Ok , neka je auto put (mada je to diskutabilno) covek izvezo el trotinet na isti i vozi 80 km. Zakon o bezbednosti u saobracaju nigde ne spominje da el trotineti ne mogu da se voze po auto putu.
Zakonodavac kaza da vozila koja ne mogu da razviju brzinu vecu od 45km/h (traktori,moto-kultivatori bicikli sa pomocnim motorom...) ne smeju da koriste auto put.
Iz ovog mozes da zakljucis da je covek je sasvim legalno provozao el trotinet auto putem vozeci 80 km/h.
(1100 km na trotinetu, 11. septembar 2020 22:12)

Netačno. Trotinet nema status vozila i kazna za kretanje istim po autoputu je od 20000 do 40000rsd. Jel jasnije ili mora da se crta i dalje?

Gorki

pre 3 godine

da je za ulicu zvao bi se uliconet, a ne trotinet.
(dude,

Da. Kada se gurao NOGOM. Ali sada je ELEKTRIČNI. Što znaci da ima motor. Što dalje znači da je za put ili ulicu a ne trotoar.

Vladimir NS

pre 3 godine

Nekad su se kažnjavati biciklisti koji voze po pešačkoj zoni u centru Novog Sada, sad tuda opušten voze bicikle, skutere i električne motore, ne možeš više dete pustiti da šeta opušteno.

Moja skromna analiza

pre 3 godine

"(Moja skromna analiza, 11. septembar 2020 10:19)

Mislim da bi trebao da ideš na terapiju kontrole besa.
eko taliban"

Mislim da bi trebalo da obnoviš pravopis.

saško dete teško

pre 3 godine

nemam problem da voze po trotoaru ukoliko ne divljaju i voze polako...po meni je idealno sredstvo za prevoz na kratkim relacijama...

Miloš

pre 3 godine

Obavezan psp ako ide motornim putem, zabrana izlaska na autoput i pešačke zone, minimum 16 god starosti. A isto uvesti i za bicikliste.
(Da da, 11. septembar 2020 09:54)

Mislim da bismo bili prva zemlja na svetu koja je zabranila deci da voze bicikl. Čestitam na ideji.

UnrealEngine

pre 3 godine

Drug, ti voziš kola stojećki? Imaš li i neku super moć da prečistiš vazduh od silnog dima koji si ostavio za sobom za samo nekoliko kilometara prevoza po gradu?
(Stanko, 11. septembar 2020 19:32) 

# Link komentara


Gospodin, ne loži ljude, što kaže omladina. Sedamdeset% svetskog zagađenja načini 100 najprofitabilnijih kompanija na planeti. Ostalih 30% otpada na sve ostalo! Avione kamione tenkove bombe freone iz rashladnih uređaja i metana iz kravljih gasova - pa i automobile, ali i one u indiji, kini... ne samo oko beograda. U svemu tome moj automobil mu dođe kao boks cigara u amazoniji.

Ne branim da je dobro terati fauve star 20 i kusur godina, iz kog bije dim kao da biraju papu, ali načelno mislim da je ta čitava priča oko odgovornosti prosečnog pojedinca za zagađenje vazduha upravo ovo s početka - loženje. Da bi onda te iste top100 kompanije pravile "zelene prevoze" i ostali zeleniš, nastavljajući da drže svojih 70%, a ti hajduče Stanko nastavi da budeš savestan građanin planete :)

živ bio

UnrealEngine

pre 3 godine

Kao racionalna osoba, verujem da će vremenom nastati nešto slično današnjim biciklističkim stazama, koliko god da sada zvuči nemoguće i preterano, a verujem da je sličan pogled bio i na biciklistima u početku.

Ali, kao građanin mogu samo da kažem - nigde! Nestanite, kao rolšue.
Trotineti, mislim, ne vozači.

Kotur

pre 3 godine

Moj poštar u Zemunu, divlja kako vozi trotinet kroz Prvomajsku ulicu. Jel imaju oni neku unutrašnju kontrolu kako im se ponašaju poštari?

Drnda

pre 3 godine

Jel neko primetio da su nase 'biciklisticke staze' na trotoaru? Tj deo trotoara otet i iscrtan da lici na stazu za bicike redovno sa sve pesacima opusteno...zna se kako se staze za to rade u svetu...ali ne ovde ...ovde su samo represivne mere na snazi vazda!

1100 km na trotinetu

pre 3 godine

Jeste auto put, madjunarodna oznaka e75. Na svakom ukljucenju u gradu ti znak to pokazuje. Sem toga u nadleznosti je republike. Da je bulevar bio bi u nadleznosti grada, max dozvoljena brzina bi bila 50 a ne 80. To sto su mu na nekoliko mesta nadenuli razlicita imena ne cini ga obicnom gradskom saobracajnicom. Bulevar nema zaustavnu traku.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sladoledsmesom, 11. septembar 2020 15:28

Ok , neka je auto put (mada je to diskutabilno) covek izvezo el trotinet na isti i vozi 80 km. Zakon o bezbednosti u saobracaju nigde ne spominje da el trotineti ne mogu da se voze po auto putu.
Zakonodavac kaza da vozila koja ne mogu da razviju brzinu vecu od 45km/h (traktori,moto-kultivatori bicikli sa pomocnim motorom...) ne smeju da koriste auto put.
Iz ovog mozes da zakljucis da je covek je sasvim legalno provozao el trotinet auto putem vozeci 80 km/h.

Bubuleja

pre 3 godine

Ne znam gde im je mesto. Na trotoaru nije! Ne čuju se,
voze brzo, opasni su i za sebe i za pešake. Parkirana vozila, bicikle, trotineti, bašte...počećemo po drveću da se veremo!

dd

pre 3 godine

Beogradjani.. Elektricni bicikl, elektricni trotinet, kola za sva rastojanja duza od 100m..
?
Jos da imaju elekticne noge pa da ne moraju ni do vozila..

Milos

pre 3 godine

@Cvele, 11. septembar 2020 19:09
U Srbiji ne postoji rent-a-trotinet, tako da je bespredmetno porediti to.
Ovde ljudi kupuju svoj licni trotinet i ne bacaju ga po ulici.

Jovan

pre 3 godine

@јел сте луди
на улици наравно
тротоари су за пешаке
(лудоје, 11. septembar 2020 10:19)

U Srbiji su trotoari parkinzi za automobile. Kamo srece da su za pesake. Ovako i pesaci i biciklisti i trotinetisti treba da dobiju pravo da idu kolovozom, jer mesta na trotoaru nema zbog parkiranih automobila.

magla svuda oko nas

pre 3 godine

ljudi, zivite na selu, mozete da se parkirate gde hocete, da vozite kuda zelite, da radite sta zelite u svojoj kuci, bezite od tih betonskih zatvora gde vam nadrndani degenerici odlucuju o sudbini... pravila, pravila, pravila, retardiran i tuzan je to zivot..

Stanko

pre 3 godine

Ko zeli da se vozi elektricnim trotinetom umesto da koristi sopstvene noge i hoda, bolje da kupi elektricna invalidska kolica. Tu barem i sedi !
(Car, 11. septembar 2020 19:08)

Drug, ti voziš kola stojećki? Imaš li i neku super moć da prečistiš vazduh od silnog dima koji si ostavio za sobom za samo nekoliko kilometara prevoza po gradu?

Cvele

pre 3 godine

Evo vam sikustvo iz zemlje gde je gotovo sve uredjeno. kopenhagen, raj za bicikliste, biciklisticke staze gotovo svuda. Pojavljuju se el trotineti. Odmah se donese zakon o brzini i da oni smeju da voze samo po biciklstickim stazama. Domaci su uglavnom disciplinovani, ali nekom se eto omakne, a turisti misle da mogu i po trgu i po trotoaru....sve dok ne naleti policija i odvali im 200 evra kazne a ako se pokaze da si pijan na trotinetu a imas vozacku za auto, pozdravi se sa vozackom i spremi 1000 evra za novi vozacki. To je momentalno urazumilo domace ali divljanje turista je ipak dovelo da ujutro moze da se vidi scena gde su gradjani iz kvarta pokupili sve trotinete za iznajmljivanje koje su firme rasporedile po raznim mestima i pobacalo ih na gomilu na jednom parkingu. Vecina gradjanstva ne zeli trotinet za iznajmljivanje u gradu. Morace da imaju punktove za parkiranje jer ovako uzimanje teotineta i ostavljanje svuda jednostavno ne ide, nemoguce je kontrolisati. Mogu misliti kakav haos je u vezi ovoga u Srbiji, tu ljudi i auta ostavljaju svuda.

Car

pre 3 godine

Ko zeli da se vozi elektricnim trotinetom umesto da koristi sopstvene noge i hoda, bolje da kupi elektricna invalidska kolica. Tu barem i sedi !

Pozdrav iz normalne zemlje

pre 3 godine

Neverovatna je mrznja i primitivnost koju iskazuju komentatori protiv ovog novog prevoznog sredstva. Ko li vam je isprao mozak?

Petar

pre 3 godine

Naravno trotoar jer je manji rizik i za pešake i vozače trotineta. Dovoljno je da te neki nesavestan vozač na kolovozu sa 80 blago dokači, pa ti onda bacaj kockicu i dobij šest da ostaneš u životu. Koliko god ljudi bili kivni, vozači trotineta su savesniji, a to polazi od toga da se u većini slučajeva ti ljudi odlučuju za trotinet iz razloga ekonomičnosti, a ne hipsterizma, kakvo obično mišljenje vlada ovde. “To je samo trend” - je nepromišljena izjava. To su jedina priuštiva električna vozila ovde trenutno. Treba da diskutujemo o tome zašto nema više biciklističkih staza širom Srbije i zašto se ne radi na tome, a ne da gledamo u svoje pozadine i slepo pratimo pravila koja već postoje. Da su biciklističke staze valjano uspostavljene apsolutno bih bio za vožnju trotineta po njima. Ovako bih radije da što više ljudi ostane živo i bezbednije. Samo napred trotinetaši :’)

Nebojša

pre 3 godine

Ja nevidim nijedan problem da se stave u istu kategoriju kao i bicikl (sem ako je neka ekstremna verzija koja ide brže od 25km/h), isto kao i bicikl nije mu mesto na trotoaru jedino ako se gura, na biciklističkoj stazi ukoliko je ima, ukoliko je nema na kolovozu uz desnu stranu puta, a neka polaganja zaštitne opreme i ostalo su gluposti pa ni za bicikl netreba i dobar procenat biciklista isto tako nezna osnove saobraćaja niti pola znakova šta znače pa su opet na kolovozu.
Ali mi deluje da je ta kategorija e-bike i trotineta primamljiva za našu državu i da želi na neki način uzme lovu od građana registracija, polaganje....
Bolje bi bilo da adaptiraju postojeće biciklističke staze i grade nove pa ko želi taj vid transporta da ima adekvatne uslove, ali opet ni to neide na ruku države manja potrošnja goriva manje para u budžetu od akciza.....

Buci buci kiki

pre 3 godine

Ubedljivo najjaci komentar je onaj u kome se kaze ljubomorni su oni koji nemaju para za trotinet.Momce pa nije ti tata kupio avion nego igracku.Ali dobro za par godina ces moci da polazes za vozacku dozvolu

max

pre 3 godine

Problem je sto se ne moze sve sto dolazi iz razvijenog sveta tako lako primeniti i kod nas jer mi nemamo toliko novca i mogucnosti da brzo resimo posebnu infrastrukturu. Kod nas je reseno kretanje automobila i pesaka ali su veliki problem ti trotineti koji predstavljaju nesto izmedju, niti su bezbedni za pesake niti su oni bezbedni od automobila. Mi imamo problem i sa biciklima a kamoli sada za ovim trotinetima. Takodje, u modernim americkim i kineskim gradovima je pravljenje posebnih staza daleko lakse nego u starim evropskim gradovima. Lako je npr na Novom Beogradu praviti posebne staze i trake ali kako ih napraviti u starom delu? I sada se jedva pronalazi prostor za automobile i pesake. Ucrtane biciklisticke staze na trotoarima uopste nisu prakticne. Izmedju pesaka i bicikliste koji juri 30 km/h je samo nacrtana linija a cesto im se putevi i ukrstaju.

Sasa

pre 3 godine

zakon o smanjenju poreza na upotrebu motornih vozila ne mogu da usaglase 5 godina (formirana radna grupa) ....i dalje je Seseljeva globa na snazi....mozda je i logicno da ne smeju da diraju nista od ucitelja. Verovatno ce sada biti drasticno efikasniji - represija i kaznjavanje je uvek bitnije....

Milutin

pre 3 godine

Opet menjaju zakon o bezbednosti saobracaja? Znaci posle Nove godine eto nama uvecanih kazni za sve prekrsaje koji su ionako vec na nivou 2 prosecne plate u proseku. Mora nekako da se vrate pare koje su date gradjanima u vidu pomoci od 100e i minimalca za firme...

Trovach

pre 3 godine

Vec odavno postoje elektricne bicikle i tamo bih uvrstio i sve trotinete, kao i obicne bicikle. Dakle, samo na biciklistickoj stazi, a ako ona ne postoji, na kolovozu, maksimalno 1m od ivice.

mmjnnvnb

pre 3 godine

na biciklistickoj stazi i radar treba uvesti ako vozi više od 20 i alkotest obavezno kaciga isto posebno odelo propisano zakonom pp aparat, prva pomoć i dozvola, pa neka se vozaju.

sladoledsmesom

pre 3 godine

Po komentarima znas da si na Balkanu tj Haemus Mons-u.

E da, i to nije auto put vec Bulevar tako da covek nije prekrsio nijedan saob. zakon.
(1100 km na trotinetu, 11. septembar 2020 13:28)

Jeste auto put, madjunarodna oznaka e75. Na svakom ukljucenju u gradu ti znak to pokazuje. Sem toga u nadleznosti je republike. Da je bulevar bio bi u nadleznosti grada, max dozvoljena brzina bi bila 50 a ne 80. To sto su mu na nekoliko mesta nadenuli razlicita imena ne cini ga obicnom gradskom saobracajnicom. Bulevar nema zaustavnu traku.

box

pre 3 godine

Oni sto ga voze po ulici ce reci da je za ulicu, a oni sto ga voze po trotoaru ce reci da je za trotoar. Ovi koji ga ne voze mrse tu i ovo i ono al kad ga kupe pricice onom misljenju koje im odgovara. Takav mentalitet ovde, ne postoji svest o javnom interesu, a za njega se pojedinac zalaze iskljucivo kad se poklopi sa licnim.

mikica

pre 3 godine

@Sumadinac
PO tvom misljenju razlika izmedju e trotineta i mopeda je u velicini tockova?

Ovaj trotinet na slici ima vece tockove od mopeda koji su registrovani na zute tablice. Verovatno ima i jaci motor.

Vidjao sam i trotinete sa sedistima i signalizacijom.

Kad se gleda sa pravno tehnicke strane, jako je tesko utvrditi razliku izmedju mopeda i e trotineta.

pex

pre 3 godine

u jednom trenutku ona meni:
tata, jel da da je glupo što ima automobila, zar ne bi bilo bolje da svi vozimo bajs ili trotinet.mislim se, ćerkice moja mala, imaš 9 godina a pametnija si od većine srbalja.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (jaretina, zečetina, vruće prasence. goveđi pršut, dimljena adidaska, pastrmka na žaru. šopska salata, pohovani vrganj, pekarski krompir i bog da te vidi, 11. septembar 2020 12:36)

Srce malo, pametna na tatu. Mi glupi smo naucili decu da postoje razlicita godisnja doba, tereti, invalidi, ljudi koji fizicki ne mogu da stoje, majke sa decom, penzioneri a bogme mnoga mala deca su i zaceta upravo u kolima, tesko da ce se to desiti na trotinetu.

Dobrivoje

pre 3 godine

I na ulici(kao bicikl), a na trotoaru samo ako se kreću brzinom najsporijih pešaka(deca, nemoćne osobe). Idealno na bicikl. stazama.

BC

pre 3 godine

Posto vecina pominje ovog sto je vozio 80km/h(treba da se zakonski kazni max po meni) isto tako vokalni budite da se zabrane automobili kad procitate da je neko na autoputi vozio 200+ km/h
Regulacija kao bicikla i to je to... Ko je bio na zapadu zna da su gradovi puni el trotineta i bicikla...

30PAH

pre 3 godine

Ne razumem zašto trotinet ne bi mogao da ide kolovozom, ako može bicikl koji ide sporije. Jasno je da autoputem ne može da se vozi trotinet, ne može ni traktor, ni kultivator, ni bicikl, ali po običnom putu apsolutno ne vidim razlog zašto ne bi mogao.
I biciklisti voze po putu, pa malo usporiš i zaobiđeš ga kada je bezbedno. Isto bi bilo i sa trotinetom.
Nemam trotinet, ali mi ne bi smetali na kolovozu. Samo da obavezno nose kacige, kao motociklisti i biciklisti i problem je rešen.

banacanin

pre 3 godine

i to hocete da oporezujete i uvedete registraciju kao za mopede koje ste vi bitange neverovatno pa kolio brzo moze da ide bicikl i sa njim mozes udariti i ozlediti nekoga.ja imam bicikl na struju ide do 30km na cas predje 35 km.kupio sam ga zato sto mi netreba kaciga i nemoram da ga registrujem svake godine kao mog pokojnog apenca ako uvedu i za eletricna vozila male snage i brzine registracije zatvor mi ne gine dinara vam necu dati

x

pre 3 godine

Problem je što u zadnje vreme e trotinete voze deca od 8-9-10 godina, jure po ulicama i po Bulevaru, koji je glavna magistrala za trotinete u Beogradu, a ni ovi stariji ne zaostaju za njima u brzini. E to je problem, i poginuće neko...

peki

pre 3 godine

Po cemu je e-trotinet napredak? JEste novotarija, ali napredak nije, sto se tice ekologije i zdravlja mnogo napredniji je bicikl. Osim za invalide.

pesak

pre 3 godine

Na put. Nikako na trotoar. Sobzirom da se trotinet krece na el. pogon tj. ima neku vrstu motora(el.motor) onda ih treba svrstati u vozila koja se krecu putem a ne trotoarom. Neka im se uvede polaganje poznavanja saobracajnih propisa, neka budu propisno obrlezeni, pa na put. Neka oni onda brinu svoju brigu o svojoj bezbednosti a ne da se pesaci brinu brigu i o svojoj i njihovoj bezbednosti, i to sve zbog njih !!!

_zdz

pre 3 godine

Na trotoaru im sigurno nije mesto, jer bez obzira na sve jurcaju... i sudaraće se sa pešacima.
Trotoarom kada idu, treba da ga guraju, ne piše nigde da isključivo mora da se vozi, u svakom trenutku.

Mesto im je na biciklističkoj stazi, uz ograničenje, a gde ne postoji biciklistička staza, desna ivica kolovoza...

trotinetista :)

pre 3 godine

Mesto im je na biciklistickim stazama (koje nemamo) ili na putu... voznja do max 30km/h. Nikako na trotoaru.

Trotinet nema poentu ako se ogranici na 10km/h.

Ne mora vozacki ispit (min 14god starosti).

Pozdrav,
„Aktivni Trotinetista“

Ja

pre 3 godine

Pesaci najbolje da nauce da lete, posto od auta i bicikli vec ne mogu normalno da se krecu po trotoaru, samo su jos falili trotineti! Kad vidim biciklistu na trotoaru, jos kad mi zvoni da mu se sklonim, a ja guram kolica sa detetom ili nosim torbetine iz nabavke, redovno dobijem zelju da isprobam da li sam jos u formi sto se tice nekih skilova...

sava

pre 3 godine

Не ка забране прво бициклисте и њихове дво точкаше. Ето у мој град јуче човек са бициклу ударио дете. А сметају им тротинети на струју. Ни је не го.
(Срб, 11. septembar 2020 11:08)

Eto Srb ima auto, pa misli da je bogom dan...
Nisi rekao koliko ima bahatih vazača koji su ne samo udarili već i usmrtili iste te dvotočkaše - biciklista( nači prvo da pišeš! )

John

pre 3 godine

"Šta vi mislite - gde je mesto električni trotinetima? Na ulici, među automobilima, ili na trotoaru, uz pešake?"

Ako biciklima NIJE mesto na trotoaru, vec moraju da voze kolovozom ukoliko nema biciklistickih staza (a kod nas ih uglavnom nema), onda ni trotinetima nije mesto na trotoaru.
Bicikli mogu na kolovoz. Trotineti idu brze od bicikala. Sto ne bi i oni mogli na kolovoz? Tacnije, ne da bi trebali, vec bi i morali.
Svakako da im treba ograniciti maksimalnu brzinu. Zbog svih - kako zbog samih "trotinetdzija" tako i zbog ostalih ucesnika u saobracaju. U normalnim zemljama su ogranicili brzinu na 25-45 km/h (zavisi koje).

Moravac

pre 3 godine

Може ли неко да ми објасни у чему се тротинет функционално разликује од мопеда, сем у томе што не смрдља и не урла?
(Шумадинац, 11. septembar 2020 10:19)

Evo ja bih probao da objasnim iz mog ugla. Vozio sam trotinet kao dete. Potom presao na biciklu. Kako sam rastao bicikla je bivala sve veca (veci tockovi takodje). U jednom periodu sam mogao da vozim i manju i vecu biciklu. Neverovatno je koliko je bicikla sa vecim tockovima stabilnija i manje osetljivija na prepreke na putu. Kasnije sam vozio i moped (skuter) dok nije trebala dozvola. Inace imam dozvolu B kategorije poduzi period. Moped mi je odmah bio cudan u voznji (citaj nestabilan) bas zbog malih tockova. Trotinet ima, poredeci sve prethodno navedeno, tockove mikro velicine. Kamen ili grana ili nevelika rupa ga mogu oboriti. Tacno je da ne zagadjuje direktno, ali zagadjuje indirektno. Najveci deo struje Srbija dobija od termo elektrana - ali to sa zagadjenjem se i da resiti. Ovo sa malim tockovima nikako, osim ako trotinet nije kao ovaj na slici, a takve ne vidjam kod nas u Srbiji. O bahatostima vozaca trotineta i potencijalnim opasnostima (posledicama) vec ima dosta komentara.

acakrpa

pre 3 godine

Sve to treba na trotoar pa udri po pesacima.Pa ce onda pesaci udri po njima.Izbice opste sibanje na radost policije koja ce cekati da se sve zavrsi pa onda sve u bajbok.I tockase i pesake.

Jovan

pre 3 godine

Ovako. Trotineti su dosli da ostanu, prosto nema racionalnijeg i pametnijeg načina ličnog transporta u gradskim sredinama. Razloga je više, od energije koja se ne rasipa kao u automobilu, cene koštanja po km, potrebe za parkingom, lakoće izbegavanja gužvi, širine potrebnih saobraćajnica, buke, zagađenja, svega..
Ono što grad kao što je Beograd - pogotovo balkanski deo grada i Zemun- mogu da urade je da obeleže postojeće saobraćajnice sa jasno obeleženim trakama širine 1m na kojima e-mobility platforme za individualni transport imaju prednost. Dakle, da se definišu koridori, na tim koridorima ucrtaju staze i na tim stazama prioritizuju e-trotineti, e-bicikli, obični bicikli, e-skejtovi. Prioritizacija bi trajala od 01.03-15.11 u godini, ostatak godine prioritizacija ne važi. Grad bi bukvalno prodisao, broj automobila na ulicama drastično smanjio jer bi bilo iracionalno voziti automobil do kancelarije ili faksa, vozači automobila bi znali gde treba da obrate posebnu pažnju, pešaci gde da gledaju pre nego što istrče na ulicu umesto da se oslanjaju na sluh.

NIKOLA

pre 3 godine

Ovde u Austriji zabranjeno trotoarom, tretira se kao bicikla i svud gde moze biciklom moze i sa e skuter. Jedino max 600w i max brzina 30 km/h i da ima svetla refletori zvono kao i na biciklu.

1100 km na trotinetu

pre 3 godine

Po komentarima znas da si na Balkanu tj Haemus Mons-u.

E da, i to nije auto put vec Bulevar tako da covek nije prekrsio nijedan saob. zakon.

Ivan Milovanovic

pre 3 godine

Spustimo loptu ljudi. Trotineti su fenomenalna stvar. Za guzve i zagadjenje najbolje resenje, jos se i rimuje. Kao pesak i vozac ne volom kad mi iskacu oko kola ili necujno prozuje pored mene, ali ni trotinetistima nije svejedno kada moze bahati vozac da ga odnese ili pesak penzioner nenadano da se u zaru price cimne i stranu ili rasiri ruke objasnjavajuci nesto i opali ga po grudima. Niko od nas nije kriv sto zakon nije spremno to docekao, ali niko nije ocekivao ovakav bum. Hajde da lepo smislimo sta i kako i da za trotinete i bicikle i rolere napravimo stimulativni zakon. Voziti trotinet 6km/h je idiotizam, treba da to bude brze nego pesice. Gde su ulice uske obojiti kolovoz uz ivicnjak crvenom bojom i tu su dvotockasi zakon i imaju prednost.

XXL

pre 3 godine

Pošto je taj električni trotinet (ET)? Evo dođoh iz mog grada na Dunavu do rodnog grada na Mlavi pa do Kraljeva sa mojim 'turčinom' i padoh u krevet od silne vožnje. Mislim de možda je taj ET udobniji jer sa ovim dobih giht na levi palac noge od stiskanja kvačila ... i budimo inovativni ... bolje da stojim i uživam u vožnji ...

marica, kriv, razumevanje...

pre 3 godine

staza za bicikliste ili kolovoz, kao i bajs - medju pesacima na trotoaru im nije mesto, pogotovo ako se krecu brzinama navedenim u tekstu

profesor Dušan

pre 3 godine

Iskreno mesto im je u garaži (ili prodati na otpadu) i da se ne voze uopšte evo i zašto.
1. Ne jede se sve što leti
2. Biciklizam je zdraviji od trotinetizma :))
3. Podstiče se lenjost jer lakše je voziti njega nego biciklu što će uticati i na zdravlje i na gojaznost, dakle nezdrav je.
4. Nije osvetljen uopšte ( većina modela ) ili imaju minijaturno mačije oko pri dnu asfalta što je loše uočljivo, trebalo bi staviti neku šipku pozadi visoku jedno 70cm i trepćuće svetlo.
5. Nemaju žmigavce i jako je nebezbedno za onog ko upravlja da rukom daje znak da će skrenuti jer gubi upravljivost i ravnotežu , što je biciklistima daleko lakše.
6. slab domet , ne možeš da pređep 40km, biciklom možeš i 100km ako želiš.
7. Trotinet ne može uzbrdo i to blago , biciklom možeš i na Kopaonik.
8. lična kultura i poznavanje saobraćaja i kultura vožnje bilo na putu ili trotoaru mora postojati kod svih učesnika to se podrazumeva.

Goran

pre 3 godine

(Moja skromna analiza, 11. septembar 2020 10:19)

Primer kako razmišlja neko ko gleda samo sebe, za koga ne postoje stari, bolesni, siromašni, za koga ne postoji zima, kiša, hitan posao, prevoz porodice, prevoz stvari, sigurnost i sve ostalo zbog čega ljudi širom sveta i dalje voze automobile i van grada i u centru grada, u metropolama koje imaju metro i fantastične opcije za prevoz, a kamoli u jednom Beogradu gde je sve tesno, gde nema metroa, trotoari su razvaljeni, neravni i opasni, a biciklističke staze u starom delu grada su skoro nepostojeće. Prvo mora da se napravi infrastruktura, da se obezbedi ljudima bolja alternativa, a onda će oni sami preći na to. Mi koji vozimo trotinete ne radimo to iz obesti nego iz ogromne nužde i svako treba da nam bude zahvalan jer ne koristimo automobile u centru, a većina nas ih sigurno ima.

jaretina, zečetina, vruće prasence. goveđi pršut, dimljena adidaska, pastrmka na žaru. šopska salata, pohovani vrganj, pekarski krompir i bog da te vidi

pre 3 godine

vozim se pre neko veče sa ćerkicom po kraju, ona bajs ja trotinet.
trotoara na kojima niko nije parkiran malo, a tamo gde ne parkiraju ili uzan ili uništen. svaki čas na ulicu izlazimo i ja joj govorim da čekamo da prođe neki auto non stop.

u jednom trenutku ona meni:
tata, jel da da je glupo što ima automobila, zar ne bi bilo bolje da svi vozimo bajs ili trotinet.

mislim se, ćerkice moja mala, imaš 9 godina a pametnija si od većine srbalja.

RobinHoodisGood

pre 3 godine

@lola
To sto ti imas nov automobil, ne mora da znaci da umes i da ga vozis. Mozda te ljudi kritikuju jer si u saobracaju slabo pismena !?

vlada

pre 3 godine

Ne vidim problem u trotinetima, i bicikla isto ide 25km/h i za pesake je isto toliko rizicna. Drzavu boli jer ne moze da naplati voznju trotineta, to je problem za drzavu. Ne zanima njih bezbednost pesaka.

Mile

pre 3 godine

Kupio sam jedan pre par meseci i ovo je sprava za svaku preporuku, u BGu vam auto više neće ni trebati. Furam malo trotoarom, malo kolovozom, zavisi gde je bolji asfalt...Ima nadrdanih pešaka i vozača, ali samo srednji prst i gas...Za uske ulice treba zakonom zabraniti saobraćaj automobilima, osim stanara i dostave.

bole

pre 3 godine

"Sve što može da bude u krugu od da kažemo možda tri kilometra ja bih rekao da je bolje trotinetom nego bilo čim drugim."

Zar ljudi kupuju trotinet zbog 3 kilometra? Pa sve u krugu od 3 kilometra treba da prelazimo pjeske, a ne nekim prevoznim sredstvom, koje god ono bilo. Ovo se pogotovo odnosi na ljude koji su zaposleni pa po cijeli dan sjede, najzdravije je kuci se vratiti pjeske.

Vremenski putnik

pre 3 godine

U Kini u gradovima na kolovozu u vecim bulevarima i ulicama izdvojena je jedna kolovozna traka u svakom pravcu samo za e-bikeove, bicikle i sad trotinete. Trotoari su samo za pesake a ostali delovi kolovoza za ostali saobracaj. U manjim ulicama ebikevi i bicikli se krecu zajedno sa ostalim saobracajem ali opet vise drze desnu stranu kolovoza. Trotineti ne mogu ici sa malom brzinom tipa 6-10km to je besmisleno. Oni moraju van pesacke staze ali u posebnim trakama.
Oni se moraju smatrati u slicnoj kategoriji kao i ebike ali su manji, lagani i fleksibilniji.

Lemi

pre 3 godine

Mislio sam da su biciklisti najgori i najbahatiji ucesnici u saobracaju, oh kako su me trotinetasi razuverili. Najnepazljivije i najbahatije ponasanje, jurenje trotoarom, semafor se prelazi cas kao vozilo cas kao pesak, ne cujes ih kada ti prilaze sa ledja. Biciklisti imaju barem trunku kulture pa ako ti prilaze s ledja ili viknu ili zazvone da skocis u kanal da oni prodju, ali ne udare tebe ili dete koje vodis.
(PunoImeIPrezime, 11. septembar 2020 10:05) To za bicikliste je samo ako im hodaš po biciklističkoj stazi, što kod nas ljudi često rade, bez ikakve pažnje. Ako se biciklista zaleće po neobeleženom trotoaru i zvoni onda je to bezobrazno. Što se tiče bicikla koji voze po kolovozu, to ne volim i smatram da je izuzetno nebezbeno i da mora biti zabranjeno. Za trotinete samo primeniti isto kao i za bicikle i to je to.

jastaman

pre 3 godine

Kom trotoaru? U Pirotu ih imamo samo u centru i blokirani su penzionerima koji ne znaju gde biju. Trotinetima je mesto na biciklističkim stazama. Tačka

x

pre 3 godine

Ja sam biciklista iz starog dela Beograda i mesto im je sa nama. Dok smo diskriminisani od strane vlasti to znaci mirnim ulicama kolovozom normalnom brzinom, a po graqdskom jezgru tek nesto brzinom vecom od brzine pesaka uz stajanje kad prolaze stari ili mala deca. Nazalost, skoro niko se ne pridrzava bontona.

Iggy

pre 3 godine

Jedino i iskljucivo na biciklistickoj stazi, ili na istim mestima gde bicikli mogu da se krecu. Obavezati ih na trotoare je van pameti.

yxcvbnm

pre 3 godine

Opasni su i na cesti i na trotoaru.
Ali zaista, nemam nista protiv inovacija, medjutim ne vidim gdje bi bili bezbjedni i oni i ostali ucesnici saobracaja.

Chiko

pre 3 godine

Biciklisticka staza i ulica, uvek se štite slabiji u saobraćaju. Ni u kom slučaju da se pesak pita gde može da me nešto opali, hajde da su samo odrasli na trotoaru, ima i dece. Mora svest da se podigne kod svih ucesnika u saobraćaju, i to ne može odjednom da se dovede u red. Posle postoje el. trotineti odredjene jačine, nije svaki za bicikilisticku stazu ali nijedan nije za trotoar. Na ulici će se morati više gledati od strane motornih vozila. U velikim gradovima je uvek teško za upravljati ( iz ličnog iskustva), moraš da pazis na motore, bicikliste, trotinetiste i pešake a svako svoju politiku vodi. Samo hrabro, pažljivo i oprezno( kao ježevi u akciji )

B

pre 3 godine

Koje god da bude rešenje problem neće biti ljudi koji se ponašaju normalno i odgvorno. Zapravo, uz kraće objašnjenje pravila normalom čoveku ne treba restrikcija.

Problem su ljudi koji se ponašaju neogdovorno, sebično, bezobrazno, pa i ludački (80 km/h auto putem ne vozi normalan covek). U tom slučaju je nebitno da li je u pitanju trotinet, bicikl, električni bicikl, motor, automobil... Ljudi su opasni i za sebe i za druge. Zapravo, na trotinetu su opasni prvenstveno za sebe i za pešake, skoro isto ko i biciklisti.

Po meni treba da je u rangu sa biciklom, uz ograničenje brzine i kontrolu sa masnim kaznama. Ja kroz grad biciklom mogu i 40-45 km/h na biciklističkoj ili putu i sa tim niko nema problem. Da je bezopasno nije, treba paziti, posebno na raskrsnicama i pešačkim prelazima. Preko 50 je već opasno zbog drugih učesnika u saobraćaju, ipak je to preko 10m /s, ljudi ne očekuju. Tako je i granica za mopede 50 km/h ako se ne varam. Jeste da za moped treba dokument i registracija, ali je trotinet više bicikl i električni bicikl bez obzira na brzinu. Naravno, obavezno kaciga i svetla, a noću i prsluk.

Dik

pre 3 godine

... svuda, jer Srbija skoro da i nema biciklističke staze, zato skuterima mora da se omogući da mogu svuda od auto puta do pešačkih staza dok ne naprave posebne staze za skutere i bicikle za par desetina leta !

Огњен

pre 3 godine

Нема ту шта да се мисли. Тротоар је за пешаке и тачка. Тротинети могу само на бициклистичким стазама или на коловоз и да им се одвоји метар уз десну страну, тамо где нема бициклистичке стазе.

Jovan

pre 3 godine

Na trotoarima nikako. Ako idu na kolovoz onda treba da zadovolje sve uslove kao i druga vozila: osvetljenje, signalizaciju, dozvolu - poznavanje saobraćajnih propisa, registraciju vozila, polisu osiguranja. Šta ako napravi ozbiljan prekršaj, a nema registraciju, pobegne, kako ćete ga naći? I još toga...

NNN

pre 3 godine

Za trotoar su opasni po pešake jer su brzi i nečujni.
Za ulice su mali, "osetljivi" u odnosu na ostala vozila na ulici i jako nestbilni. Nagle promene pravca ne trpe nikako i u slučaju kritične situacije, odmah se napravi još veće s...nje.
Da ima veće točkove, onda bi bilo zgodnije za ulicu, kao bicik. Ovako... nit ovamo nit onamo. Veoma diskutabilna tema.

HanSolo

pre 3 godine

Na ulici ili stazama za bicikle.. Treba kazniti vožnju na pešačkim prostorijama! Užasno su opasni,A mladi voze bez glave.. Neko će poginuti skoro..

ZNBg

pre 3 godine

El trotinetima dozvoliti kretanje po trotoaru brzinom do 15 km/h, uz obavezu poštovanja pešaka. Zabraniti vožnju pešačkim zonama kao što je Knez Mihajlova. U nekim sporednim ulicama u centru zabraniti motori saobraćaj i tu dozvoliti trotinete.

Ko hoće da ide po bic. stazi neka kupi el bicikl.

Ko hoće da ide brže i to po putu neka kupi el motocikl, naravno mora da ima dozvolu.

Najvažnije, pojačati javni gradski prevoz.

Izgraditi nove bic staze i rekonstruisati postojeće, kao i trotoare. U mnogim ulicama se ne zna šta je u gorem stanju, pa se pešaci i biciklisti mešaju. Pokušati da se deo trotoara za pešake jasnije odvoji od bic staze i eventualne staze za trotinete.

ime

pre 3 godine

Ja samo znam da ću i dalje da idem na posao sa autom, iako mi je posao udaljen 1.5 km od stana, što je idealna razdaljina za el. trotinet. A razlog je zato što tamo gde živim parking se plaća od 6h do 15h, vikendom se ne plaća, a ja radim od 7h do 15h, vikendom ne radim. Krećem sa autom u 6:50, u tih 50 minuta nikada nema redara, prerano je, a vraćam se malo posle 15h, a pred firmom imam džaba parking. Tako da, više mi se isplati svaki dan upaliti auto zbog ta 3 km u oba pravca nego plaćati mesečni ili godišnji parking. Dam još jedan trotinet za parking. Mislim da nisam jedini koji tako razmišlja, možda bi u tome moglo ležati rešenje problema gužve po gradovima, delimično.

Sunce Slobode

pre 3 godine

Mnogo vas je jako nesigurnih na trotinetima. Vidi se i po kontroli istog i po stavu. Ili niste za to ili vam treba još dosta prakse. Na sve to agresivno prolazite trotoarima, očekujete da vam se svako sklanja. Kakav god zakon da se donese ne može da vas zaštiti od vašeg neznanja. Kako sada vidim svaku grešku koju platite novcem jeftino ste prošli. Daj Bože da ne bude žrtava.

Срб

pre 3 godine

Не ка забране прво бициклисте и њихове дво точкаше. Ето у мој град јуче човек са бициклу ударио дете. А сметају им тротинети на струју. Ни је не го.

chupavi

pre 3 godine

Mesto im je u kontejneru. Prvo zato sto ih ne cujes, samo zuji pored tebe pa moze da se sudari sa pesakom i teze ga povredi. Drugo, gledao sam kako jure preko trga pa se okliznu i razbiju o pod...

delboj

pre 3 godine

Ni na ulicu ni na trotoar. Za trotoar nisu jer su opasni za pjesake, necujni, relativno velike brzine i tezine u odnosu na biciklo...
U principu to je motocikl ali za kolovoz im treba zmigavac, retrovizor, sirena... mada bi im trebalo svakako, ne samo za kolovoz.

mimara

pre 3 godine

Mesto im je na ulici. Krecu se prebrzo za stazu i trotoar.

Smanjiti brzinu saobracaja u gradu na 30km/h u svim sporednim ulicama i prebaciti tamo bicikle i trotinete.

ghost

pre 3 godine

Posao gradskih vlasti je da ovezbede prostor za bicikl i trotinet. Ako su loše planirali i nisu širinom ulice obezvedili adekvatan prostor, gradske vlasti treba da plate kaznu svakom vozaču trotineta.
(pravedan, 11. septembar 2020 09:29)

Cuj kaznu, dozivotna apanaza i penzija cim neko kupi trotinet, a kada za deset godina ponovo izmisle neku "trendi" spravicu, obavezno porusiti grad i napraviti sve iznova, posebno ove zgrade starije od 80-90 godina. Tvojom logikom, 70% centralnih gradskih oblasti u Evropi bi trebalo da "placa kazne" vozacima trotineta.

Bubu

pre 3 godine

Umesto da podrzimo napredak i guramo ga napred samo trazimo dlaku u jaje... Za sve koji kritikuju bahate vozace trotineta:koliko puta vas je iseko, proso na crveno ili izleteo sa nepaznjom vozac automobila ili neceg drugog?! Ne generalizujte aman! Bicikla ide realno brze od trotineta a trotineti su problem? Regulisati kao bicikle i primenjivati zakon! Kacige! Govori se o voznji na trotoaru, trotoar je za pesake! A u kakvom su stanju mnogi ga pesaci i izbegavaju.... Kada se donosi zakon treba imati u vidu da vazi za celu Srbiju ne samo Bg. Nigde juzno nema biciklistickih staza, trotoari su UZASNI ako uopste i postoje... Imam osecaj da sve sto je novo odma odbacujemo... Na ulice kao bicikle i diskusija zavrsena. I konacno naterati sve dvotockase da nose kacige!

markoni

pre 3 godine

E Vukane Terziću, ako ti za 2 do 3 km treba prevoz, onda se ti ne baviš nikakvim sportskim aktivnostima. 2 do 3 km peške je odlična aktivnost od 15 minuta, taman zagrevanje za taratanu. Problem nastaje kada treba preneti kabasti teret (vešmašina, orman, itd) na 2 do 3 km, a tu ni e-trotinet ni bicikl ne pomaže.Kada bi naš čovek manje tražio pomagala, a više se kretao peške, manje bi ljudi bilo u domovima zdravlja.

pešak

pre 3 godine

Urediti državu tako što će se uvesti zakon da ne može ulica da se napravi i pusti u saobraćaj bez trotoara minimalne širine 2m u gradskoj sredini i 1m u ruralnim sredinama. Dok ne budu postojeći trotoari oslobođeni od automobila i dok se ne uredi taj segment, ne može se neko naterati da koristi trotoar, kada trotoar ne megu da koriste ni pešaci, a kamoli trotineti.

Moja skromna analiza

pre 3 godine

Trotinetu je mesto na ulici i biciklističkoj stazi, a mi treba da se potrudimo da imamo što više biciklističkih staza i to tako što bi se oduzimali delovi kolovoza. U velikom broju ulica dati prednost mikro prevoznim sredstvima (trotineti, bicikli, ebicikli), ohrabriti ljude da ih voze ulicom. Treba uhvatimo tokove civilizovanog sveta, vozikanje po gradu preteškom ogromnim automobilima koji rasipaju energiju, gaze ljude i unose nemir i stres u svakog živog stvora - to treba da postane prošlost. Mi treba da se napokon urazumimo i da shvatimo da smo sav javni prostor u naseljenim mestima dali automobilima, da nemamo niakakvih ograničenaj vezanih za posedovanje istih. Treba da shvatimo da posedovanje po dva tri automobila po stanu-porodici u gusto naseljenom gradu, kao i neumereno korišćenje istih - je čist idiotizam! Treba da shvatimo da nam je vozač neopravdano postao sveta krava, da mi je nama najbitnije da nekom obezbedimo da može da se vozika onako, bez veze, od fast fuda do perionice recimo i da mu stvorimo parking i ispred jednog i drugog, a sve drugo treba da trpi? Deca treba da paze kao nenormalna zbog te silne količine automobila? Roditelji da imaju glavni strah u životu da im neko ne zgazi dete? Pametan čovek koji shvata da je nehumano da vozi automobil kroz LJUDE i odluči se za trotinet ili bicikl, treba da bude smatran budalom? Smanjiti broj autobila i obuzdati buzdovane ta volanom istih. To prvo uraditi, pa onda reći bezazlenim trotinetimda da idu ulicom.

Denis

pre 3 godine

Niti na ulici niti na trotuaru jer su te saobracajnoce napravljene za poseban vid saobracaja kojem trotint ne pripada. Njemu treba posebna saobracajnica kao posebnom prevoznom sredstvu ali to nije fizicki moguce obrzbjediti. Mozda je rjesenje da koriste biciklisticke trake jer tu su nekako najslicniji po konstrukciji i brzini. Iako trotineti redovno prestizu bicikliste koji to ne ocekuju u uskoj traci. Ljudi mogu izmisliti svasta ali nema ti prostora niti vremena da se svasta koristi

Dodole

pre 3 godine

Uvesti kategorije kao za motor. Pa do 15km/h ne treba dozvola, do 15-25 testovi. ne znam, kacige obavezne.... ne moze po ulici samo trotoar i biciklisticke staze. Zamisli 1000 ludaka koji nista ne znaju o voznji voze pored automobila, koja je poenta onda dizvole za automobil??

Nikola

pre 3 godine

O trotoarima mozemo pricati samo u pojedinim delovima Novog Beograda. Skoro svi ostali trotoari, kako u Beogradu tako i u ostatku Srbije su postali parking mesta.

lola

pre 3 godine

Vozaci automobila se prave kao da su sveci a ustvari voze sumnjivo ispravne automobila bahato i bezobzirno i kritikuju nas koji vozimo NOVA vozila pazljivo... Ironija

Go

pre 3 godine

Velika vecina nas je odgovorna u saobracaju, postujemo sve znake i ne juri prebrzo jer ne mozemo, trotineti nisi toliko brzi. X puta me je pretekao biciklista(verovatno stosa radi). Pojedince kazniti, kao i sto se radi u saobracaju a generalizovari celu kategoriju. Katekarizovovati kao bicikli i konacno izforsirati kacigu za bicikliste i trotinete.

PunoImeIPrezime

pre 3 godine

Mislio sam da su biciklisti najgori i najbahatiji ucesnici u saobracaju, oh kako su me trotinetasi razuverili. Najnepazljivije i najbahatije ponasanje, jurenje trotoarom, semafor se prelazi cas kao vozilo cas kao pesak, ne cujes ih kada ti prilaze sa ledja. Biciklisti imaju barem trunku kulture pa ako ti prilaze s ledja ili viknu ili zazvone da skocis u kanal da oni prodju, ali ne udare tebe ili dete koje vodis.

Владе

pre 3 godine

Кад покушаваш да измислиш топлу воду. Закон већ постоји и он препознаје сва превозна средства. Не пише стриктно "тротинет" али је наш закон универзалан и класу превозног средства дефиниша на основу броја точкова и снаге мотора изражене у kw. Дакле, врло је лако дефинисати у коју категорију спада превозно средство са два точка и мотором снаге 250w. Као друго, ако желите да унапредите закон, па побогу, погледајте шта су урадиле земље које имају буквално хиљаду х више тротинета од нас. Нема потребе од муве правити магарца и измишљати топлу воду.

Edin

pre 3 godine

Nigde. Ometaju vozila, ometaju pesake. Malopre me neka budala zamalo zakucala na Slaviji, nisam ni video u retrovizoru kad je prisao.

Imate snimak od prekjuce gde neki lik vozi 80 na sat NA AUTOPUTU na izlazu iz Bg-a. To sto ce da uniste svoj zivot i nije toliko strasno koliko ce da uniste zivot ostalima ako dodje do nesrece.. Sta bi bilo da je ovaj prekjuce pao pri toj brzini? Najlogicnije ili da ga neko pregazi ili lancani sudar iza, a mozda i oboje.

Ovo treba zabraniti osim na biciklistickim stazama uz ogranicenje brzine..

Шумадинац

pre 3 godine

Може ли неко да ми објасни у чему се тротинет функционално разликује од мопеда, сем у томе што не смрдља и не урла? Мени делује да се не разликује, па не видим шта ће на тротоару. Дакле, на улицу, са таблицама и осигурањем. Возач да полаже ПСП. Кад ми поломе дете, да знамо ко је, и полиција и ја.

Да се разумемо, волео бих да тротинет и бицикл буду главни начин превоза по граду. Тротинет решава проблем туширања на послу, може да се вози у сукњици и штиклама. Кола ограничити на "велике" улице, а у споредним дозволити саобраћај само станарима (забранити и радницима у канцеларијама у тим улицама) и достављачима. Ко не може пешке, нек вози тротинет споредним улицама. Биће безбедно, јер ће саобраћај кола бити редак.

Totalnodrukcijioddrugih

pre 3 godine

Mesto mu je kao i biciklisti na biciklistickoj stazi. Jedino sto treba uvesti da nije mladji od 15god uz obavezan test PSP. Sva pravila za bicikl da vaze i za ovo cudo. Sto se tice osiguranja samo na licnu odgovornost. Sto se tice kacige ko hoce hoce, ko nece dok ne lupu glavu..... sam ce shvatiti. Sad sto nema staza u centru zahvalite se vec znate kome. Zato imamo Sokolovo oko...

White trash

pre 3 godine

@Posao gradskih vlasti je da ovezbede prostor za bicikl i trotinet. Ako su loše planirali i nisu širinom ulice obezvedili adekvatan prostor, gradske vlasti treba da plate kaznu svakom vozaču trotineta.
(pravedan, 11. septembar 2020 09:29)
Pobedio si, davno nisam gluplji komentar procitao

Суперхик

pre 3 godine

У сећању - са балонима ,млазним скејтовима и бетмен-ходалицама по зидовима ! Нема везе што је брз кад је опасан и јако нестабилан ! Могао би проћи на сопственој стази (само тротинети) ,али и њих има као и бицикала - хиљаду разних па не могу ни сви заједно ! Не могу ни замислити испит за тротинет (као за мопед) !

manko

pre 3 godine

ljudi vozim trotinet jer kolima se nigde ne moze!!! strasne su guzve u Bg, o parkingu i da ne pričam. Bolje da drzava subvencionise (kao u nekim eu zemljama) kupovinu trotineta i bicikli i da se pojavi mnogo na ulicama nego automobila. naravno obezbediti i izgradati sto vise biciklistickih staza koje bi ta vozila koristila a ne ulicu ili trotoar

Halo Bing

pre 3 godine

Na kolovozu, uz obavezno nošenje kacige i neke vrste položenog ispita. Starosna granica, tipa 16 godina minimum. Bez ograničenja brzine.

kralj

pre 3 godine

Ne sumnjam da ce strucnjaci iz bezbednosti saobracaja da napisu zakon koji je sve,samo nije bezbedan za nijednog ucesnika u saobracaju.Kazne ce da budu novcane,vrlo visoke,ali nece da bude ni b od bezbednosti.

B

pre 3 godine

Da imam biciklisticke staze ne bi bilo diskusije uopste. Ovako na ulice kao i bicikle. Obeleziti znacima ulice gde je zabranjeno kao i biciklama. Nema potrebe kretati se po trotoaru. Ogromna vecina ljudi ih koristi kao prevozno sredstvo do posla i nazad, da zavrsi nesto na brzinu po gradu i ne muce se parkingom... Preko 95% ide do 25km/h,sto i nije velika brzina, biciklista moze i brze da ide od toga... Potrebno PSP, kaciga i to je to... Ne treba izmisljati toplu vodu vec gurati napred alternative kolima.

WTF

pre 3 godine

Sa biciklom vozim 30 po biciklistickoj stazi i gazim toga sto ce da vozi 10 ispred mene sa trotinetom. Napravite mu trotinet stazu pa neka se vozi. I gde ce da se vozi elektricni skate board, gde roleri, gde onaj na jedan tocak ?

xyz

pre 3 godine

Ako pricamo o Beogradu, trotinet bih kupio samo ako zivim na Novom Bg i ako mi se najveci deo dnevnih aktivnost (posao, prijatelji, sport...) nalazi na istom. Siroki trotoari, vecina ima biciklisticke staze, uglavnom nema parkiranih automobila na njima. U takvim uslovima moze, inace svi ostali delovi grada - neka hvala, pre cu ici peske.

Vrohot

pre 3 godine

na ulici uz zastitnu opremu, osvetljenje, reg tablice za one koji idu brze od 25km/h
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (nemanja, 11. septembar 2020 09:24)

Znači I za biciklove tablice, jer se njima lagano ide preko 30, sportisti biciklisti mogu i do 50

ajdared

pre 3 godine

Mesto im je u našem sećanju. Iritantna naprava, tj. ljudi koji ih voze i zamišljaju da imaju sva prava u saobraćaju. Kao malo sam pešak, malo sam bajs, kako im se svidja

Da da

pre 3 godine

Obavezan psp ako ide motornim putem, zabrana izlaska na autoput i pešačke zone, minimum 16 god starosti.

A isto uvesti i za bicikliste.

Svi koji nemaju 16 i psp, izvolte na livadu pa vozite.

Oliver

pre 3 godine

Mesto im je na trotoaru. Za ulicu je električni bicikl i to samo ako može da razvije brzinu od 50km/h. Sve ostalo samo koči i usporava i ovako spor saobraćaj...

Dali Bocek

pre 3 godine

@pravedan NIJE obaveza gradskih vlasti da obezbedi staze za trotinete i bicikle. Tek kada bufmo nesto placali u vidu neke registracije i taksi, tada ce biti obaveza. Do tada, to je sam dobra volja. Inace, vozim bicikl. A trotinet ima mtor, tako da...

pravedan

pre 3 godine

Posao gradskih vlasti je da ovezbede prostor za bicikl i trotinet. Ako su loše planirali i nisu širinom ulice obezvedili adekvatan prostor, gradske vlasti treba da plate kaznu svakom vozaču trotineta.

E-Trotinet

pre 3 godine

Elektricni trotineti su nesto najbolje sto se desilo u poslednje vreme, gradovi gde se vecina vozi sama u automobilima koji ispustaju izduvne gasove ispod prozora i svi to udisemo. Mislim da treba da se odvoji deo kolovozne trake da bude za e trotinete. Ako budemo promovisali a ne ogranicavali, ako budemo nasli resenje da ih integrisemo u postojecu infrastrukturu, svima ce biti bolje. U Beogradu je zagadjenje vazduha postao ozbiljan problem. Ovo je jedno od resenja koje bi pomoglo da vazduh bude cistiji.
Na trotoaru bi trebalo da im bude ogranicena brzina, ali 10km/h je smesno, ja trcim 16km/h na tom istom trotoaru, a bicikli se na biciklistickoj stazi krecu oko 20 km/h a nekada i brze. Treba omoguciti deo trake kolovozne za e-Trotinete ili na trotoaru naparviti deo trotoara koji je za ovu namenu.
Napisali ste za Francusku, u Holandiji je ista traka i za pesake, trkace i mopede do 50 kubika, naravno i za e-trotinete. Brzina im nije ogranicena.

igor

pre 3 godine

Na biciklistickoj max 25, na trotoaru max 10, na ulici ne, osim ako nema ovo dvoje napred. Problem resen. Sve drugo restriktivnije ima skrivenu pozadinu. Naftni lobi, budzet lobi i dr. koji bi to da ukinu ili da se opare na tome.

xyz

pre 3 godine

Ako pricamo o Beogradu, trotinet bih kupio samo ako zivim na Novom Bg i ako mi se najveci deo dnevnih aktivnost (posao, prijatelji, sport...) nalazi na istom. Siroki trotoari, vecina ima biciklisticke staze, uglavnom nema parkiranih automobila na njima. U takvim uslovima moze, inace svi ostali delovi grada - neka hvala, pre cu ici peske.

B

pre 3 godine

Da imam biciklisticke staze ne bi bilo diskusije uopste. Ovako na ulice kao i bicikle. Obeleziti znacima ulice gde je zabranjeno kao i biciklama. Nema potrebe kretati se po trotoaru. Ogromna vecina ljudi ih koristi kao prevozno sredstvo do posla i nazad, da zavrsi nesto na brzinu po gradu i ne muce se parkingom... Preko 95% ide do 25km/h,sto i nije velika brzina, biciklista moze i brze da ide od toga... Potrebno PSP, kaciga i to je to... Ne treba izmisljati toplu vodu vec gurati napred alternative kolima.

ajdared

pre 3 godine

Mesto im je u našem sećanju. Iritantna naprava, tj. ljudi koji ih voze i zamišljaju da imaju sva prava u saobraćaju. Kao malo sam pešak, malo sam bajs, kako im se svidja

kralj

pre 3 godine

Ne sumnjam da ce strucnjaci iz bezbednosti saobracaja da napisu zakon koji je sve,samo nije bezbedan za nijednog ucesnika u saobracaju.Kazne ce da budu novcane,vrlo visoke,ali nece da bude ni b od bezbednosti.

Владе

pre 3 godine

Кад покушаваш да измислиш топлу воду. Закон већ постоји и он препознаје сва превозна средства. Не пише стриктно "тротинет" али је наш закон универзалан и класу превозног средства дефиниша на основу броја точкова и снаге мотора изражене у kw. Дакле, врло је лако дефинисати у коју категорију спада превозно средство са два точка и мотором снаге 250w. Као друго, ако желите да унапредите закон, па побогу, погледајте шта су урадиле земље које имају буквално хиљаду х више тротинета од нас. Нема потребе од муве правити магарца и измишљати топлу воду.

PunoImeIPrezime

pre 3 godine

Mislio sam da su biciklisti najgori i najbahatiji ucesnici u saobracaju, oh kako su me trotinetasi razuverili. Najnepazljivije i najbahatije ponasanje, jurenje trotoarom, semafor se prelazi cas kao vozilo cas kao pesak, ne cujes ih kada ti prilaze sa ledja. Biciklisti imaju barem trunku kulture pa ako ti prilaze s ledja ili viknu ili zazvone da skocis u kanal da oni prodju, ali ne udare tebe ili dete koje vodis.

Moja skromna analiza

pre 3 godine

Trotinetu je mesto na ulici i biciklističkoj stazi, a mi treba da se potrudimo da imamo što više biciklističkih staza i to tako što bi se oduzimali delovi kolovoza. U velikom broju ulica dati prednost mikro prevoznim sredstvima (trotineti, bicikli, ebicikli), ohrabriti ljude da ih voze ulicom. Treba uhvatimo tokove civilizovanog sveta, vozikanje po gradu preteškom ogromnim automobilima koji rasipaju energiju, gaze ljude i unose nemir i stres u svakog živog stvora - to treba da postane prošlost. Mi treba da se napokon urazumimo i da shvatimo da smo sav javni prostor u naseljenim mestima dali automobilima, da nemamo niakakvih ograničenaj vezanih za posedovanje istih. Treba da shvatimo da posedovanje po dva tri automobila po stanu-porodici u gusto naseljenom gradu, kao i neumereno korišćenje istih - je čist idiotizam! Treba da shvatimo da nam je vozač neopravdano postao sveta krava, da mi je nama najbitnije da nekom obezbedimo da može da se vozika onako, bez veze, od fast fuda do perionice recimo i da mu stvorimo parking i ispred jednog i drugog, a sve drugo treba da trpi? Deca treba da paze kao nenormalna zbog te silne količine automobila? Roditelji da imaju glavni strah u životu da im neko ne zgazi dete? Pametan čovek koji shvata da je nehumano da vozi automobil kroz LJUDE i odluči se za trotinet ili bicikl, treba da bude smatran budalom? Smanjiti broj autobila i obuzdati buzdovane ta volanom istih. To prvo uraditi, pa onda reći bezazlenim trotinetimda da idu ulicom.

Dodole

pre 3 godine

Uvesti kategorije kao za motor. Pa do 15km/h ne treba dozvola, do 15-25 testovi. ne znam, kacige obavezne.... ne moze po ulici samo trotoar i biciklisticke staze. Zamisli 1000 ludaka koji nista ne znaju o voznji voze pored automobila, koja je poenta onda dizvole za automobil??

Cvele

pre 3 godine

Evo vam sikustvo iz zemlje gde je gotovo sve uredjeno. kopenhagen, raj za bicikliste, biciklisticke staze gotovo svuda. Pojavljuju se el trotineti. Odmah se donese zakon o brzini i da oni smeju da voze samo po biciklstickim stazama. Domaci su uglavnom disciplinovani, ali nekom se eto omakne, a turisti misle da mogu i po trgu i po trotoaru....sve dok ne naleti policija i odvali im 200 evra kazne a ako se pokaze da si pijan na trotinetu a imas vozacku za auto, pozdravi se sa vozackom i spremi 1000 evra za novi vozacki. To je momentalno urazumilo domace ali divljanje turista je ipak dovelo da ujutro moze da se vidi scena gde su gradjani iz kvarta pokupili sve trotinete za iznajmljivanje koje su firme rasporedile po raznim mestima i pobacalo ih na gomilu na jednom parkingu. Vecina gradjanstva ne zeli trotinet za iznajmljivanje u gradu. Morace da imaju punktove za parkiranje jer ovako uzimanje teotineta i ostavljanje svuda jednostavno ne ide, nemoguce je kontrolisati. Mogu misliti kakav haos je u vezi ovoga u Srbiji, tu ljudi i auta ostavljaju svuda.

Buci buci kiki

pre 3 godine

Ubedljivo najjaci komentar je onaj u kome se kaze ljubomorni su oni koji nemaju para za trotinet.Momce pa nije ti tata kupio avion nego igracku.Ali dobro za par godina ces moci da polazes za vozacku dozvolu

pex

pre 3 godine

u jednom trenutku ona meni:
tata, jel da da je glupo što ima automobila, zar ne bi bilo bolje da svi vozimo bajs ili trotinet.mislim se, ćerkice moja mala, imaš 9 godina a pametnija si od većine srbalja.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (jaretina, zečetina, vruće prasence. goveđi pršut, dimljena adidaska, pastrmka na žaru. šopska salata, pohovani vrganj, pekarski krompir i bog da te vidi, 11. septembar 2020 12:36)

Srce malo, pametna na tatu. Mi glupi smo naucili decu da postoje razlicita godisnja doba, tereti, invalidi, ljudi koji fizicki ne mogu da stoje, majke sa decom, penzioneri a bogme mnoga mala deca su i zaceta upravo u kolima, tesko da ce se to desiti na trotinetu.

magla svuda oko nas

pre 3 godine

ljudi, zivite na selu, mozete da se parkirate gde hocete, da vozite kuda zelite, da radite sta zelite u svojoj kuci, bezite od tih betonskih zatvora gde vam nadrndani degenerici odlucuju o sudbini... pravila, pravila, pravila, retardiran i tuzan je to zivot..

Trovach

pre 3 godine

Vec odavno postoje elektricne bicikle i tamo bih uvrstio i sve trotinete, kao i obicne bicikle. Dakle, samo na biciklistickoj stazi, a ako ona ne postoji, na kolovozu, maksimalno 1m od ivice.

vlada

pre 3 godine

Ne vidim problem u trotinetima, i bicikla isto ide 25km/h i za pesake je isto toliko rizicna. Drzavu boli jer ne moze da naplati voznju trotineta, to je problem za drzavu. Ne zanima njih bezbednost pesaka.

Nikola

pre 3 godine

O trotoarima mozemo pricati samo u pojedinim delovima Novog Beograda. Skoro svi ostali trotoari, kako u Beogradu tako i u ostatku Srbije su postali parking mesta.

ghost

pre 3 godine

Posao gradskih vlasti je da ovezbede prostor za bicikl i trotinet. Ako su loše planirali i nisu širinom ulice obezvedili adekvatan prostor, gradske vlasti treba da plate kaznu svakom vozaču trotineta.
(pravedan, 11. septembar 2020 09:29)

Cuj kaznu, dozivotna apanaza i penzija cim neko kupi trotinet, a kada za deset godina ponovo izmisle neku "trendi" spravicu, obavezno porusiti grad i napraviti sve iznova, posebno ove zgrade starije od 80-90 godina. Tvojom logikom, 70% centralnih gradskih oblasti u Evropi bi trebalo da "placa kazne" vozacima trotineta.

Jovan

pre 3 godine

@јел сте луди
на улици наравно
тротоари су за пешаке
(лудоје, 11. septembar 2020 10:19)

U Srbiji su trotoari parkinzi za automobile. Kamo srece da su za pesake. Ovako i pesaci i biciklisti i trotinetisti treba da dobiju pravo da idu kolovozom, jer mesta na trotoaru nema zbog parkiranih automobila.

Da da

pre 3 godine

Obavezan psp ako ide motornim putem, zabrana izlaska na autoput i pešačke zone, minimum 16 god starosti.

A isto uvesti i za bicikliste.

Svi koji nemaju 16 i psp, izvolte na livadu pa vozite.

Ja

pre 3 godine

Pesaci najbolje da nauce da lete, posto od auta i bicikli vec ne mogu normalno da se krecu po trotoaru, samo su jos falili trotineti! Kad vidim biciklistu na trotoaru, jos kad mi zvoni da mu se sklonim, a ja guram kolica sa detetom ili nosim torbetine iz nabavke, redovno dobijem zelju da isprobam da li sam jos u formi sto se tice nekih skilova...

Edin

pre 3 godine

Nigde. Ometaju vozila, ometaju pesake. Malopre me neka budala zamalo zakucala na Slaviji, nisam ni video u retrovizoru kad je prisao.

Imate snimak od prekjuce gde neki lik vozi 80 na sat NA AUTOPUTU na izlazu iz Bg-a. To sto ce da uniste svoj zivot i nije toliko strasno koliko ce da uniste zivot ostalima ako dodje do nesrece.. Sta bi bilo da je ovaj prekjuce pao pri toj brzini? Najlogicnije ili da ga neko pregazi ili lancani sudar iza, a mozda i oboje.

Ovo treba zabraniti osim na biciklistickim stazama uz ogranicenje brzine..

Bubuleja

pre 3 godine

Ne znam gde im je mesto. Na trotoaru nije! Ne čuju se,
voze brzo, opasni su i za sebe i za pešake. Parkirana vozila, bicikle, trotineti, bašte...počećemo po drveću da se veremo!

peki

pre 3 godine

Po cemu je e-trotinet napredak? JEste novotarija, ali napredak nije, sto se tice ekologije i zdravlja mnogo napredniji je bicikl. Osim za invalide.

pravedan

pre 3 godine

Posao gradskih vlasti je da ovezbede prostor za bicikl i trotinet. Ako su loše planirali i nisu širinom ulice obezvedili adekvatan prostor, gradske vlasti treba da plate kaznu svakom vozaču trotineta.

Nebojša

pre 3 godine

Ja nevidim nijedan problem da se stave u istu kategoriju kao i bicikl (sem ako je neka ekstremna verzija koja ide brže od 25km/h), isto kao i bicikl nije mu mesto na trotoaru jedino ako se gura, na biciklističkoj stazi ukoliko je ima, ukoliko je nema na kolovozu uz desnu stranu puta, a neka polaganja zaštitne opreme i ostalo su gluposti pa ni za bicikl netreba i dobar procenat biciklista isto tako nezna osnove saobraćaja niti pola znakova šta znače pa su opet na kolovozu.
Ali mi deluje da je ta kategorija e-bike i trotineta primamljiva za našu državu i da želi na neki način uzme lovu od građana registracija, polaganje....
Bolje bi bilo da adaptiraju postojeće biciklističke staze i grade nove pa ko želi taj vid transporta da ima adekvatne uslove, ali opet ni to neide na ruku države manja potrošnja goriva manje para u budžetu od akciza.....

profesor Dušan

pre 3 godine

Iskreno mesto im je u garaži (ili prodati na otpadu) i da se ne voze uopšte evo i zašto.
1. Ne jede se sve što leti
2. Biciklizam je zdraviji od trotinetizma :))
3. Podstiče se lenjost jer lakše je voziti njega nego biciklu što će uticati i na zdravlje i na gojaznost, dakle nezdrav je.
4. Nije osvetljen uopšte ( većina modela ) ili imaju minijaturno mačije oko pri dnu asfalta što je loše uočljivo, trebalo bi staviti neku šipku pozadi visoku jedno 70cm i trepćuće svetlo.
5. Nemaju žmigavce i jako je nebezbedno za onog ko upravlja da rukom daje znak da će skrenuti jer gubi upravljivost i ravnotežu , što je biciklistima daleko lakše.
6. slab domet , ne možeš da pređep 40km, biciklom možeš i 100km ako želiš.
7. Trotinet ne može uzbrdo i to blago , biciklom možeš i na Kopaonik.
8. lična kultura i poznavanje saobraćaja i kultura vožnje bilo na putu ili trotoaru mora postojati kod svih učesnika to se podrazumeva.

Pozdrav iz normalne zemlje

pre 3 godine

Neverovatna je mrznja i primitivnost koju iskazuju komentatori protiv ovog novog prevoznog sredstva. Ko li vam je isprao mozak?

Drnda

pre 3 godine

Jel neko primetio da su nase 'biciklisticke staze' na trotoaru? Tj deo trotoara otet i iscrtan da lici na stazu za bicike redovno sa sve pesacima opusteno...zna se kako se staze za to rade u svetu...ali ne ovde ...ovde su samo represivne mere na snazi vazda!

Car

pre 3 godine

Ko zeli da se vozi elektricnim trotinetom umesto da koristi sopstvene noge i hoda, bolje da kupi elektricna invalidska kolica. Tu barem i sedi !

E-Trotinet

pre 3 godine

Elektricni trotineti su nesto najbolje sto se desilo u poslednje vreme, gradovi gde se vecina vozi sama u automobilima koji ispustaju izduvne gasove ispod prozora i svi to udisemo. Mislim da treba da se odvoji deo kolovozne trake da bude za e trotinete. Ako budemo promovisali a ne ogranicavali, ako budemo nasli resenje da ih integrisemo u postojecu infrastrukturu, svima ce biti bolje. U Beogradu je zagadjenje vazduha postao ozbiljan problem. Ovo je jedno od resenja koje bi pomoglo da vazduh bude cistiji.
Na trotoaru bi trebalo da im bude ogranicena brzina, ali 10km/h je smesno, ja trcim 16km/h na tom istom trotoaru, a bicikli se na biciklistickoj stazi krecu oko 20 km/h a nekada i brze. Treba omoguciti deo trake kolovozne za e-Trotinete ili na trotoaru naparviti deo trotoara koji je za ovu namenu.
Napisali ste za Francusku, u Holandiji je ista traka i za pesake, trkace i mopede do 50 kubika, naravno i za e-trotinete. Brzina im nije ogranicena.

Шумадинац

pre 3 godine

Може ли неко да ми објасни у чему се тротинет функционално разликује од мопеда, сем у томе што не смрдља и не урла? Мени делује да се не разликује, па не видим шта ће на тротоару. Дакле, на улицу, са таблицама и осигурањем. Возач да полаже ПСП. Кад ми поломе дете, да знамо ко је, и полиција и ја.

Да се разумемо, волео бих да тротинет и бицикл буду главни начин превоза по граду. Тротинет решава проблем туширања на послу, може да се вози у сукњици и штиклама. Кола ограничити на "велике" улице, а у споредним дозволити саобраћај само станарима (забранити и радницима у канцеларијама у тим улицама) и достављачима. Ко не може пешке, нек вози тротинет споредним улицама. Биће безбедно, јер ће саобраћај кола бити редак.

sava

pre 3 godine

Не ка забране прво бициклисте и њихове дво точкаше. Ето у мој град јуче човек са бициклу ударио дете. А сметају им тротинети на струју. Ни је не го.
(Срб, 11. septembar 2020 11:08)

Eto Srb ima auto, pa misli da je bogom dan...
Nisi rekao koliko ima bahatih vazača koji su ne samo udarili već i usmrtili iste te dvotočkaše - biciklista( nači prvo da pišeš! )

NIKOLA

pre 3 godine

Ovde u Austriji zabranjeno trotoarom, tretira se kao bicikla i svud gde moze biciklom moze i sa e skuter. Jedino max 600w i max brzina 30 km/h i da ima svetla refletori zvono kao i na biciklu.

BC

pre 3 godine

Posto vecina pominje ovog sto je vozio 80km/h(treba da se zakonski kazni max po meni) isto tako vokalni budite da se zabrane automobili kad procitate da je neko na autoputi vozio 200+ km/h
Regulacija kao bicikla i to je to... Ko je bio na zapadu zna da su gradovi puni el trotineta i bicikla...

manko

pre 3 godine

ljudi vozim trotinet jer kolima se nigde ne moze!!! strasne su guzve u Bg, o parkingu i da ne pričam. Bolje da drzava subvencionise (kao u nekim eu zemljama) kupovinu trotineta i bicikli i da se pojavi mnogo na ulicama nego automobila. naravno obezbediti i izgradati sto vise biciklistickih staza koje bi ta vozila koristila a ne ulicu ili trotoar

jastaman

pre 3 godine

Kom trotoaru? U Pirotu ih imamo samo u centru i blokirani su penzionerima koji ne znaju gde biju. Trotinetima je mesto na biciklističkim stazama. Tačka

Stanko

pre 3 godine

Ko zeli da se vozi elektricnim trotinetom umesto da koristi sopstvene noge i hoda, bolje da kupi elektricna invalidska kolica. Tu barem i sedi !
(Car, 11. septembar 2020 19:08)

Drug, ti voziš kola stojećki? Imaš li i neku super moć da prečistiš vazduh od silnog dima koji si ostavio za sobom za samo nekoliko kilometara prevoza po gradu?

sladoledsmesom

pre 3 godine

Po komentarima znas da si na Balkanu tj Haemus Mons-u.

E da, i to nije auto put vec Bulevar tako da covek nije prekrsio nijedan saob. zakon.
(1100 km na trotinetu, 11. septembar 2020 13:28)

Jeste auto put, madjunarodna oznaka e75. Na svakom ukljucenju u gradu ti znak to pokazuje. Sem toga u nadleznosti je republike. Da je bulevar bio bi u nadleznosti grada, max dozvoljena brzina bi bila 50 a ne 80. To sto su mu na nekoliko mesta nadenuli razlicita imena ne cini ga obicnom gradskom saobracajnicom. Bulevar nema zaustavnu traku.

acakrpa

pre 3 godine

Sve to treba na trotoar pa udri po pesacima.Pa ce onda pesaci udri po njima.Izbice opste sibanje na radost policije koja ce cekati da se sve zavrsi pa onda sve u bajbok.I tockase i pesake.

Milutin

pre 3 godine

Opet menjaju zakon o bezbednosti saobracaja? Znaci posle Nove godine eto nama uvecanih kazni za sve prekrsaje koji su ionako vec na nivou 2 prosecne plate u proseku. Mora nekako da se vrate pare koje su date gradjanima u vidu pomoci od 100e i minimalca za firme...

_zdz

pre 3 godine

Na trotoaru im sigurno nije mesto, jer bez obzira na sve jurcaju... i sudaraće se sa pešacima.
Trotoarom kada idu, treba da ga guraju, ne piše nigde da isključivo mora da se vozi, u svakom trenutku.

Mesto im je na biciklističkoj stazi, uz ograničenje, a gde ne postoji biciklistička staza, desna ivica kolovoza...

dd

pre 3 godine

Beogradjani.. Elektricni bicikl, elektricni trotinet, kola za sva rastojanja duza od 100m..
?
Jos da imaju elekticne noge pa da ne moraju ni do vozila..

Iggy

pre 3 godine

Jedino i iskljucivo na biciklistickoj stazi, ili na istim mestima gde bicikli mogu da se krecu. Obavezati ih na trotoare je van pameti.

Jovan

pre 3 godine

Ovako. Trotineti su dosli da ostanu, prosto nema racionalnijeg i pametnijeg načina ličnog transporta u gradskim sredinama. Razloga je više, od energije koja se ne rasipa kao u automobilu, cene koštanja po km, potrebe za parkingom, lakoće izbegavanja gužvi, širine potrebnih saobraćajnica, buke, zagađenja, svega..
Ono što grad kao što je Beograd - pogotovo balkanski deo grada i Zemun- mogu da urade je da obeleže postojeće saobraćajnice sa jasno obeleženim trakama širine 1m na kojima e-mobility platforme za individualni transport imaju prednost. Dakle, da se definišu koridori, na tim koridorima ucrtaju staze i na tim stazama prioritizuju e-trotineti, e-bicikli, obični bicikli, e-skejtovi. Prioritizacija bi trajala od 01.03-15.11 u godini, ostatak godine prioritizacija ne važi. Grad bi bukvalno prodisao, broj automobila na ulicama drastično smanjio jer bi bilo iracionalno voziti automobil do kancelarije ili faksa, vozači automobila bi znali gde treba da obrate posebnu pažnju, pešaci gde da gledaju pre nego što istrče na ulicu umesto da se oslanjaju na sluh.

box

pre 3 godine

Oni sto ga voze po ulici ce reci da je za ulicu, a oni sto ga voze po trotoaru ce reci da je za trotoar. Ovi koji ga ne voze mrse tu i ovo i ono al kad ga kupe pricice onom misljenju koje im odgovara. Takav mentalitet ovde, ne postoji svest o javnom interesu, a za njega se pojedinac zalaze iskljucivo kad se poklopi sa licnim.

pešak

pre 3 godine

Urediti državu tako što će se uvesti zakon da ne može ulica da se napravi i pusti u saobraćaj bez trotoara minimalne širine 2m u gradskoj sredini i 1m u ruralnim sredinama. Dok ne budu postojeći trotoari oslobođeni od automobila i dok se ne uredi taj segment, ne može se neko naterati da koristi trotoar, kada trotoar ne megu da koriste ni pešaci, a kamoli trotineti.

trotinetista :)

pre 3 godine

Mesto im je na biciklistickim stazama (koje nemamo) ili na putu... voznja do max 30km/h. Nikako na trotoaru.

Trotinet nema poentu ako se ogranici na 10km/h.

Ne mora vozacki ispit (min 14god starosti).

Pozdrav,
„Aktivni Trotinetista“

x

pre 3 godine

Ja sam biciklista iz starog dela Beograda i mesto im je sa nama. Dok smo diskriminisani od strane vlasti to znaci mirnim ulicama kolovozom normalnom brzinom, a po graqdskom jezgru tek nesto brzinom vecom od brzine pesaka uz stajanje kad prolaze stari ili mala deca. Nazalost, skoro niko se ne pridrzava bontona.

marica, kriv, razumevanje...

pre 3 godine

staza za bicikliste ili kolovoz, kao i bajs - medju pesacima na trotoaru im nije mesto, pogotovo ako se krecu brzinama navedenim u tekstu

Sasa

pre 3 godine

zakon o smanjenju poreza na upotrebu motornih vozila ne mogu da usaglase 5 godina (formirana radna grupa) ....i dalje je Seseljeva globa na snazi....mozda je i logicno da ne smeju da diraju nista od ucitelja. Verovatno ce sada biti drasticno efikasniji - represija i kaznjavanje je uvek bitnije....

bole

pre 3 godine

"Sve što može da bude u krugu od da kažemo možda tri kilometra ja bih rekao da je bolje trotinetom nego bilo čim drugim."

Zar ljudi kupuju trotinet zbog 3 kilometra? Pa sve u krugu od 3 kilometra treba da prelazimo pjeske, a ne nekim prevoznim sredstvom, koje god ono bilo. Ovo se pogotovo odnosi na ljude koji su zaposleni pa po cijeli dan sjede, najzdravije je kuci se vratiti pjeske.

chupavi

pre 3 godine

Mesto im je u kontejneru. Prvo zato sto ih ne cujes, samo zuji pored tebe pa moze da se sudari sa pesakom i teze ga povredi. Drugo, gledao sam kako jure preko trga pa se okliznu i razbiju o pod...

Огњен

pre 3 godine

Нема ту шта да се мисли. Тротоар је за пешаке и тачка. Тротинети могу само на бициклистичким стазама или на коловоз и да им се одвоји метар уз десну страну, тамо где нема бициклистичке стазе.

max

pre 3 godine

Problem je sto se ne moze sve sto dolazi iz razvijenog sveta tako lako primeniti i kod nas jer mi nemamo toliko novca i mogucnosti da brzo resimo posebnu infrastrukturu. Kod nas je reseno kretanje automobila i pesaka ali su veliki problem ti trotineti koji predstavljaju nesto izmedju, niti su bezbedni za pesake niti su oni bezbedni od automobila. Mi imamo problem i sa biciklima a kamoli sada za ovim trotinetima. Takodje, u modernim americkim i kineskim gradovima je pravljenje posebnih staza daleko lakse nego u starim evropskim gradovima. Lako je npr na Novom Beogradu praviti posebne staze i trake ali kako ih napraviti u starom delu? I sada se jedva pronalazi prostor za automobile i pesake. Ucrtane biciklisticke staze na trotoarima uopste nisu prakticne. Izmedju pesaka i bicikliste koji juri 30 km/h je samo nacrtana linija a cesto im se putevi i ukrstaju.

Kotur

pre 3 godine

Moj poštar u Zemunu, divlja kako vozi trotinet kroz Prvomajsku ulicu. Jel imaju oni neku unutrašnju kontrolu kako im se ponašaju poštari?

markoni

pre 3 godine

E Vukane Terziću, ako ti za 2 do 3 km treba prevoz, onda se ti ne baviš nikakvim sportskim aktivnostima. 2 do 3 km peške je odlična aktivnost od 15 minuta, taman zagrevanje za taratanu. Problem nastaje kada treba preneti kabasti teret (vešmašina, orman, itd) na 2 do 3 km, a tu ni e-trotinet ni bicikl ne pomaže.Kada bi naš čovek manje tražio pomagala, a više se kretao peške, manje bi ljudi bilo u domovima zdravlja.

yxcvbnm

pre 3 godine

Opasni su i na cesti i na trotoaru.
Ali zaista, nemam nista protiv inovacija, medjutim ne vidim gdje bi bili bezbjedni i oni i ostali ucesnici saobracaja.

Petar

pre 3 godine

Naravno trotoar jer je manji rizik i za pešake i vozače trotineta. Dovoljno je da te neki nesavestan vozač na kolovozu sa 80 blago dokači, pa ti onda bacaj kockicu i dobij šest da ostaneš u životu. Koliko god ljudi bili kivni, vozači trotineta su savesniji, a to polazi od toga da se u većini slučajeva ti ljudi odlučuju za trotinet iz razloga ekonomičnosti, a ne hipsterizma, kakvo obično mišljenje vlada ovde. “To je samo trend” - je nepromišljena izjava. To su jedina priuštiva električna vozila ovde trenutno. Treba da diskutujemo o tome zašto nema više biciklističkih staza širom Srbije i zašto se ne radi na tome, a ne da gledamo u svoje pozadine i slepo pratimo pravila koja već postoje. Da su biciklističke staze valjano uspostavljene apsolutno bih bio za vožnju trotineta po njima. Ovako bih radije da što više ljudi ostane živo i bezbednije. Samo napred trotinetaši :’)

pesak

pre 3 godine

Na put. Nikako na trotoar. Sobzirom da se trotinet krece na el. pogon tj. ima neku vrstu motora(el.motor) onda ih treba svrstati u vozila koja se krecu putem a ne trotoarom. Neka im se uvede polaganje poznavanja saobracajnih propisa, neka budu propisno obrlezeni, pa na put. Neka oni onda brinu svoju brigu o svojoj bezbednosti a ne da se pesaci brinu brigu i o svojoj i njihovoj bezbednosti, i to sve zbog njih !!!

Moravac

pre 3 godine

Може ли неко да ми објасни у чему се тротинет функционално разликује од мопеда, сем у томе што не смрдља и не урла?
(Шумадинац, 11. septembar 2020 10:19)

Evo ja bih probao da objasnim iz mog ugla. Vozio sam trotinet kao dete. Potom presao na biciklu. Kako sam rastao bicikla je bivala sve veca (veci tockovi takodje). U jednom periodu sam mogao da vozim i manju i vecu biciklu. Neverovatno je koliko je bicikla sa vecim tockovima stabilnija i manje osetljivija na prepreke na putu. Kasnije sam vozio i moped (skuter) dok nije trebala dozvola. Inace imam dozvolu B kategorije poduzi period. Moped mi je odmah bio cudan u voznji (citaj nestabilan) bas zbog malih tockova. Trotinet ima, poredeci sve prethodno navedeno, tockove mikro velicine. Kamen ili grana ili nevelika rupa ga mogu oboriti. Tacno je da ne zagadjuje direktno, ali zagadjuje indirektno. Najveci deo struje Srbija dobija od termo elektrana - ali to sa zagadjenjem se i da resiti. Ovo sa malim tockovima nikako, osim ako trotinet nije kao ovaj na slici, a takve ne vidjam kod nas u Srbiji. O bahatostima vozaca trotineta i potencijalnim opasnostima (posledicama) vec ima dosta komentara.

John

pre 3 godine

"Šta vi mislite - gde je mesto električni trotinetima? Na ulici, među automobilima, ili na trotoaru, uz pešake?"

Ako biciklima NIJE mesto na trotoaru, vec moraju da voze kolovozom ukoliko nema biciklistickih staza (a kod nas ih uglavnom nema), onda ni trotinetima nije mesto na trotoaru.
Bicikli mogu na kolovoz. Trotineti idu brze od bicikala. Sto ne bi i oni mogli na kolovoz? Tacnije, ne da bi trebali, vec bi i morali.
Svakako da im treba ograniciti maksimalnu brzinu. Zbog svih - kako zbog samih "trotinetdzija" tako i zbog ostalih ucesnika u saobracaju. U normalnim zemljama su ogranicili brzinu na 25-45 km/h (zavisi koje).

x

pre 3 godine

Problem je što u zadnje vreme e trotinete voze deca od 8-9-10 godina, jure po ulicama i po Bulevaru, koji je glavna magistrala za trotinete u Beogradu, a ni ovi stariji ne zaostaju za njima u brzini. E to je problem, i poginuće neko...

Sunce Slobode

pre 3 godine

Mnogo vas je jako nesigurnih na trotinetima. Vidi se i po kontroli istog i po stavu. Ili niste za to ili vam treba još dosta prakse. Na sve to agresivno prolazite trotoarima, očekujete da vam se svako sklanja. Kakav god zakon da se donese ne može da vas zaštiti od vašeg neznanja. Kako sada vidim svaku grešku koju platite novcem jeftino ste prošli. Daj Bože da ne bude žrtava.

mmjnnvnb

pre 3 godine

na biciklistickoj stazi i radar treba uvesti ako vozi više od 20 i alkotest obavezno kaciga isto posebno odelo propisano zakonom pp aparat, prva pomoć i dozvola, pa neka se vozaju.

Dali Bocek

pre 3 godine

@pravedan NIJE obaveza gradskih vlasti da obezbedi staze za trotinete i bicikle. Tek kada bufmo nesto placali u vidu neke registracije i taksi, tada ce biti obaveza. Do tada, to je sam dobra volja. Inace, vozim bicikl. A trotinet ima mtor, tako da...

30PAH

pre 3 godine

Ne razumem zašto trotinet ne bi mogao da ide kolovozom, ako može bicikl koji ide sporije. Jasno je da autoputem ne može da se vozi trotinet, ne može ni traktor, ni kultivator, ni bicikl, ali po običnom putu apsolutno ne vidim razlog zašto ne bi mogao.
I biciklisti voze po putu, pa malo usporiš i zaobiđeš ga kada je bezbedno. Isto bi bilo i sa trotinetom.
Nemam trotinet, ali mi ne bi smetali na kolovozu. Samo da obavezno nose kacige, kao motociklisti i biciklisti i problem je rešen.

NNN

pre 3 godine

Za trotoar su opasni po pešake jer su brzi i nečujni.
Za ulice su mali, "osetljivi" u odnosu na ostala vozila na ulici i jako nestbilni. Nagle promene pravca ne trpe nikako i u slučaju kritične situacije, odmah se napravi još veće s...nje.
Da ima veće točkove, onda bi bilo zgodnije za ulicu, kao bicik. Ovako... nit ovamo nit onamo. Veoma diskutabilna tema.

1100 km na trotinetu

pre 3 godine

Jeste auto put, madjunarodna oznaka e75. Na svakom ukljucenju u gradu ti znak to pokazuje. Sem toga u nadleznosti je republike. Da je bulevar bio bi u nadleznosti grada, max dozvoljena brzina bi bila 50 a ne 80. To sto su mu na nekoliko mesta nadenuli razlicita imena ne cini ga obicnom gradskom saobracajnicom. Bulevar nema zaustavnu traku.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sladoledsmesom, 11. septembar 2020 15:28

Ok , neka je auto put (mada je to diskutabilno) covek izvezo el trotinet na isti i vozi 80 km. Zakon o bezbednosti u saobracaju nigde ne spominje da el trotineti ne mogu da se voze po auto putu.
Zakonodavac kaza da vozila koja ne mogu da razviju brzinu vecu od 45km/h (traktori,moto-kultivatori bicikli sa pomocnim motorom...) ne smeju da koriste auto put.
Iz ovog mozes da zakljucis da je covek je sasvim legalno provozao el trotinet auto putem vozeci 80 km/h.

Lemi NS

pre 3 godine

Juce igram kosarku na popularnom basket igralistu u Oslu, 2 momka i ja igrali na izbacivanje po poen i lepo druzenje....ja ispod kosa, sa strane kosu voze po celom linijom dva mala kretena ( bili su tinejdzeri ) voze to sranje ne obaziruci se sto mi igramo...epilog naleteli na mene, udarili me sa tim sranje po zglobu ( ja bio kod kosa ?!?!?!?! pri tome lagano nastavili da voze dok ja nisam u sekundi dosao sebi i gurno ih dole jer bi face lagano se odvezle po principu nikome nista ili ja mogu da vozim gde zelim!

Mozda sam nerazuman ali cemu poenta da vozis nesto a nemas pojma gde mozes, kako, zastita...ista?!?!?! To se pod hitno mora regisati sranje...mrzim ga.

Go

pre 3 godine

Velika vecina nas je odgovorna u saobracaju, postujemo sve znake i ne juri prebrzo jer ne mozemo, trotineti nisi toliko brzi. X puta me je pretekao biciklista(verovatno stosa radi). Pojedince kazniti, kao i sto se radi u saobracaju a generalizovari celu kategoriju. Katekarizovovati kao bicikli i konacno izforsirati kacigu za bicikliste i trotinete.

White trash

pre 3 godine

@Posao gradskih vlasti je da ovezbede prostor za bicikl i trotinet. Ako su loše planirali i nisu širinom ulice obezvedili adekvatan prostor, gradske vlasti treba da plate kaznu svakom vozaču trotineta.
(pravedan, 11. septembar 2020 09:29)
Pobedio si, davno nisam gluplji komentar procitao

Jovan

pre 3 godine

Na trotoarima nikako. Ako idu na kolovoz onda treba da zadovolje sve uslove kao i druga vozila: osvetljenje, signalizaciju, dozvolu - poznavanje saobraćajnih propisa, registraciju vozila, polisu osiguranja. Šta ako napravi ozbiljan prekršaj, a nema registraciju, pobegne, kako ćete ga naći? I još toga...

mimara

pre 3 godine

Mesto im je na ulici. Krecu se prebrzo za stazu i trotoar.

Smanjiti brzinu saobracaja u gradu na 30km/h u svim sporednim ulicama i prebaciti tamo bicikle i trotinete.

Bubu

pre 3 godine

Umesto da podrzimo napredak i guramo ga napred samo trazimo dlaku u jaje... Za sve koji kritikuju bahate vozace trotineta:koliko puta vas je iseko, proso na crveno ili izleteo sa nepaznjom vozac automobila ili neceg drugog?! Ne generalizujte aman! Bicikla ide realno brze od trotineta a trotineti su problem? Regulisati kao bicikle i primenjivati zakon! Kacige! Govori se o voznji na trotoaru, trotoar je za pesake! A u kakvom su stanju mnogi ga pesaci i izbegavaju.... Kada se donosi zakon treba imati u vidu da vazi za celu Srbiju ne samo Bg. Nigde juzno nema biciklistickih staza, trotoari su UZASNI ako uopste i postoje... Imam osecaj da sve sto je novo odma odbacujemo... Na ulice kao bicikle i diskusija zavrsena. I konacno naterati sve dvotockase da nose kacige!

Totalnodrukcijioddrugih

pre 3 godine

Mesto mu je kao i biciklisti na biciklistickoj stazi. Jedino sto treba uvesti da nije mladji od 15god uz obavezan test PSP. Sva pravila za bicikl da vaze i za ovo cudo. Sto se tice osiguranja samo na licnu odgovornost. Sto se tice kacige ko hoce hoce, ko nece dok ne lupu glavu..... sam ce shvatiti. Sad sto nema staza u centru zahvalite se vec znate kome. Zato imamo Sokolovo oko...

Vrohot

pre 3 godine

na ulici uz zastitnu opremu, osvetljenje, reg tablice za one koji idu brze od 25km/h
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (nemanja, 11. septembar 2020 09:24)

Znači I za biciklove tablice, jer se njima lagano ide preko 30, sportisti biciklisti mogu i do 50

sladoledsmesom

pre 3 godine

Ok , neka je auto put (mada je to diskutabilno) covek izvezo el trotinet na isti i vozi 80 km. Zakon o bezbednosti u saobracaju nigde ne spominje da el trotineti ne mogu da se voze po auto putu.
Zakonodavac kaza da vozila koja ne mogu da razviju brzinu vecu od 45km/h (traktori,moto-kultivatori bicikli sa pomocnim motorom...) ne smeju da koriste auto put.
Iz ovog mozes da zakljucis da je covek je sasvim legalno provozao el trotinet auto putem vozeci 80 km/h.
(1100 km na trotinetu, 11. septembar 2020 22:12)

Netačno. Trotinet nema status vozila i kazna za kretanje istim po autoputu je od 20000 do 40000rsd. Jel jasnije ili mora da se crta i dalje?

Goran

pre 3 godine

(Moja skromna analiza, 11. septembar 2020 10:19)

Primer kako razmišlja neko ko gleda samo sebe, za koga ne postoje stari, bolesni, siromašni, za koga ne postoji zima, kiša, hitan posao, prevoz porodice, prevoz stvari, sigurnost i sve ostalo zbog čega ljudi širom sveta i dalje voze automobile i van grada i u centru grada, u metropolama koje imaju metro i fantastične opcije za prevoz, a kamoli u jednom Beogradu gde je sve tesno, gde nema metroa, trotoari su razvaljeni, neravni i opasni, a biciklističke staze u starom delu grada su skoro nepostojeće. Prvo mora da se napravi infrastruktura, da se obezbedi ljudima bolja alternativa, a onda će oni sami preći na to. Mi koji vozimo trotinete ne radimo to iz obesti nego iz ogromne nužde i svako treba da nam bude zahvalan jer ne koristimo automobile u centru, a većina nas ih sigurno ima.

Vladimir NS

pre 3 godine

Nekad su se kažnjavati biciklisti koji voze po pešačkoj zoni u centru Novog Sada, sad tuda opušten voze bicikle, skutere i električne motore, ne možeš više dete pustiti da šeta opušteno.

Halo Bing

pre 3 godine

Na kolovozu, uz obavezno nošenje kacige i neke vrste položenog ispita. Starosna granica, tipa 16 godina minimum. Bez ograničenja brzine.

Chiko

pre 3 godine

Biciklisticka staza i ulica, uvek se štite slabiji u saobraćaju. Ni u kom slučaju da se pesak pita gde može da me nešto opali, hajde da su samo odrasli na trotoaru, ima i dece. Mora svest da se podigne kod svih ucesnika u saobraćaju, i to ne može odjednom da se dovede u red. Posle postoje el. trotineti odredjene jačine, nije svaki za bicikilisticku stazu ali nijedan nije za trotoar. Na ulici će se morati više gledati od strane motornih vozila. U velikim gradovima je uvek teško za upravljati ( iz ličnog iskustva), moraš da pazis na motore, bicikliste, trotinetiste i pešake a svako svoju politiku vodi. Samo hrabro, pažljivo i oprezno( kao ježevi u akciji )

Lemi

pre 3 godine

Ne prave buku, nemaju izduvne gasove, ne blokiraju ulice, a opet nekim ljudima i dalje nesto smeta kod trotineta. Ocigledno u glavi postoji neki problem, kao i uvek.

lola

pre 3 godine

Vozaci automobila se prave kao da su sveci a ustvari voze sumnjivo ispravne automobila bahato i bezobzirno i kritikuju nas koji vozimo NOVA vozila pazljivo... Ironija

Lemi

pre 3 godine

Mislio sam da su biciklisti najgori i najbahatiji ucesnici u saobracaju, oh kako su me trotinetasi razuverili. Najnepazljivije i najbahatije ponasanje, jurenje trotoarom, semafor se prelazi cas kao vozilo cas kao pesak, ne cujes ih kada ti prilaze sa ledja. Biciklisti imaju barem trunku kulture pa ako ti prilaze s ledja ili viknu ili zazvone da skocis u kanal da oni prodju, ali ne udare tebe ili dete koje vodis.
(PunoImeIPrezime, 11. septembar 2020 10:05) To za bicikliste je samo ako im hodaš po biciklističkoj stazi, što kod nas ljudi često rade, bez ikakve pažnje. Ako se biciklista zaleće po neobeleženom trotoaru i zvoni onda je to bezobrazno. Što se tiče bicikla koji voze po kolovozu, to ne volim i smatram da je izuzetno nebezbeno i da mora biti zabranjeno. Za trotinete samo primeniti isto kao i za bicikle i to je to.

Ivan Milovanovic

pre 3 godine

Spustimo loptu ljudi. Trotineti su fenomenalna stvar. Za guzve i zagadjenje najbolje resenje, jos se i rimuje. Kao pesak i vozac ne volom kad mi iskacu oko kola ili necujno prozuje pored mene, ali ni trotinetistima nije svejedno kada moze bahati vozac da ga odnese ili pesak penzioner nenadano da se u zaru price cimne i stranu ili rasiri ruke objasnjavajuci nesto i opali ga po grudima. Niko od nas nije kriv sto zakon nije spremno to docekao, ali niko nije ocekivao ovakav bum. Hajde da lepo smislimo sta i kako i da za trotinete i bicikle i rolere napravimo stimulativni zakon. Voziti trotinet 6km/h je idiotizam, treba da to bude brze nego pesice. Gde su ulice uske obojiti kolovoz uz ivicnjak crvenom bojom i tu su dvotockasi zakon i imaju prednost.

sve je relativno

pre 3 godine

...U Beogradu je zagadjenje vazduha postao ozbiljan problem. Ovo je jedno od resenja koje bi pomoglo da vazduh bude cistiji. E-trotinet

Ovo nije rešenje što se tiče uticaja na smanjenja zagađenja. Uostalom, da su automobili glavni zagađivači u Beogradu, ne bi za vreme policijskog časa u vanrednom stanju vazduh vikendom bio najzagađeniji. Lepo je napuniti trotinet na struju, a onda od Kostolca i Obrenovca udišemo rezultat tog ekološkog punjenja.

Što se tiče trotineta, ja bih to rešio na sledeći način:
1) minimalno 14 godina za upravljanje
2) vožnja po biciklističkim stazama i širokim trotoarima, gde postoje uslovi, npr. Novi Beograd, Novi Sad...
3) u centru grada vožnja po kolovozu, ali samo tamo gde ne idu linije gradskog prevoza (Npr. Vračar, centar i sl.)
4) Ukoliko se vozi po saobraćajnicama, mora se polagati PSP ili posedovati vozačka dozvola za neku od kategorija
5) svaka lokalna samouprava ponaosob može preciznije i detaljnije regulisati dodatne uslove, ograničenja ili dozvole u zavisnosti od infrastrukture, i sl.
6) istaknuti svuda znakove o obavezama, dozvolama, zabranama
7) obavezno osvetljenje, zvono i kaciga, a noću na kolovozu i prsluk

Ovo pod se 7. je jako važno, i odnosi se i na bicikliste. Nisu mu jasni ljudi koji za par stotina dinara ne stave osvetljenje da budu uočljivi, ne samo automobilima nego i pešacima. Za to kažnjavati bez pardona, ali nisam čuo da je policija ikad nekoga kaznila.

Treba reći i da je dosta pešaka ili šetača strahovito bahato pa iako imaju 3-5 m gde se mogu kretati (Novi Beograd) oni vole šetati po biciklističkoj stazi.

Što se tiče šaljivog komentara na visinu dozvoljene količinu alkohola u krvi za vožnju trotinetom u Austriji, koliko god izgledalo glupo, ima logike. Ako se neko ne može kontrolisati ili zna da će piti alkohol, bolje da vozi trotinet nego automobil. Manje je opasan za druge, a za svoju neodgovornost će potencijalno sam najviše nadrljati.

WTF

pre 3 godine

Sa biciklom vozim 30 po biciklistickoj stazi i gazim toga sto ce da vozi 10 ispred mene sa trotinetom. Napravite mu trotinet stazu pa neka se vozi. I gde ce da se vozi elektricni skate board, gde roleri, gde onaj na jedan tocak ?

HanSolo

pre 3 godine

Na ulici ili stazama za bicikle.. Treba kazniti vožnju na pešačkim prostorijama! Užasno su opasni,A mladi voze bez glave.. Neko će poginuti skoro..

jaretina, zečetina, vruće prasence. goveđi pršut, dimljena adidaska, pastrmka na žaru. šopska salata, pohovani vrganj, pekarski krompir i bog da te vidi

pre 3 godine

vozim se pre neko veče sa ćerkicom po kraju, ona bajs ja trotinet.
trotoara na kojima niko nije parkiran malo, a tamo gde ne parkiraju ili uzan ili uništen. svaki čas na ulicu izlazimo i ja joj govorim da čekamo da prođe neki auto non stop.

u jednom trenutku ona meni:
tata, jel da da je glupo što ima automobila, zar ne bi bilo bolje da svi vozimo bajs ili trotinet.

mislim se, ćerkice moja mala, imaš 9 godina a pametnija si od većine srbalja.

igor

pre 3 godine

Na biciklistickoj max 25, na trotoaru max 10, na ulici ne, osim ako nema ovo dvoje napred. Problem resen. Sve drugo restriktivnije ima skrivenu pozadinu. Naftni lobi, budzet lobi i dr. koji bi to da ukinu ili da se opare na tome.

Oliver

pre 3 godine

Mesto im je na trotoaru. Za ulicu je električni bicikl i to samo ako može da razvije brzinu od 50km/h. Sve ostalo samo koči i usporava i ovako spor saobraćaj...

RobinHoodisGood

pre 3 godine

@lola
To sto ti imas nov automobil, ne mora da znaci da umes i da ga vozis. Mozda te ljudi kritikuju jer si u saobracaju slabo pismena !?

mikica

pre 3 godine

@Sumadinac
PO tvom misljenju razlika izmedju e trotineta i mopeda je u velicini tockova?

Ovaj trotinet na slici ima vece tockove od mopeda koji su registrovani na zute tablice. Verovatno ima i jaci motor.

Vidjao sam i trotinete sa sedistima i signalizacijom.

Kad se gleda sa pravno tehnicke strane, jako je tesko utvrditi razliku izmedju mopeda i e trotineta.

Gorki

pre 3 godine

da je za ulicu zvao bi se uliconet, a ne trotinet.
(dude,

Da. Kada se gurao NOGOM. Ali sada je ELEKTRIČNI. Što znaci da ima motor. Što dalje znači da je za put ili ulicu a ne trotoar.

delboj

pre 3 godine

Ni na ulicu ni na trotoar. Za trotoar nisu jer su opasni za pjesake, necujni, relativno velike brzine i tezine u odnosu na biciklo...
U principu to je motocikl ali za kolovoz im treba zmigavac, retrovizor, sirena... mada bi im trebalo svakako, ne samo za kolovoz.

banacanin

pre 3 godine

i to hocete da oporezujete i uvedete registraciju kao za mopede koje ste vi bitange neverovatno pa kolio brzo moze da ide bicikl i sa njim mozes udariti i ozlediti nekoga.ja imam bicikl na struju ide do 30km na cas predje 35 km.kupio sam ga zato sto mi netreba kaciga i nemoram da ga registrujem svake godine kao mog pokojnog apenca ako uvedu i za eletricna vozila male snage i brzine registracije zatvor mi ne gine dinara vam necu dati

Milos

pre 3 godine

@Cvele, 11. septembar 2020 19:09
U Srbiji ne postoji rent-a-trotinet, tako da je bespredmetno porediti to.
Ovde ljudi kupuju svoj licni trotinet i ne bacaju ga po ulici.

UnrealEngine

pre 3 godine

Drug, ti voziš kola stojećki? Imaš li i neku super moć da prečistiš vazduh od silnog dima koji si ostavio za sobom za samo nekoliko kilometara prevoza po gradu?
(Stanko, 11. septembar 2020 19:32) 

# Link komentara


Gospodin, ne loži ljude, što kaže omladina. Sedamdeset% svetskog zagađenja načini 100 najprofitabilnijih kompanija na planeti. Ostalih 30% otpada na sve ostalo! Avione kamione tenkove bombe freone iz rashladnih uređaja i metana iz kravljih gasova - pa i automobile, ali i one u indiji, kini... ne samo oko beograda. U svemu tome moj automobil mu dođe kao boks cigara u amazoniji.

Ne branim da je dobro terati fauve star 20 i kusur godina, iz kog bije dim kao da biraju papu, ali načelno mislim da je ta čitava priča oko odgovornosti prosečnog pojedinca za zagađenje vazduha upravo ovo s početka - loženje. Da bi onda te iste top100 kompanije pravile "zelene prevoze" i ostali zeleniš, nastavljajući da drže svojih 70%, a ti hajduče Stanko nastavi da budeš savestan građanin planete :)

živ bio

Miloš

pre 3 godine

Obavezan psp ako ide motornim putem, zabrana izlaska na autoput i pešačke zone, minimum 16 god starosti. A isto uvesti i za bicikliste.
(Da da, 11. septembar 2020 09:54)

Mislim da bismo bili prva zemlja na svetu koja je zabranila deci da voze bicikl. Čestitam na ideji.

Mile

pre 3 godine

Kupio sam jedan pre par meseci i ovo je sprava za svaku preporuku, u BGu vam auto više neće ni trebati. Furam malo trotoarom, malo kolovozom, zavisi gde je bolji asfalt...Ima nadrdanih pešaka i vozača, ali samo srednji prst i gas...Za uske ulice treba zakonom zabraniti saobraćaj automobilima, osim stanara i dostave.

Dobrivoje

pre 3 godine

I na ulici(kao bicikl), a na trotoaru samo ako se kreću brzinom najsporijih pešaka(deca, nemoćne osobe). Idealno na bicikl. stazama.

Срб

pre 3 godine

Не ка забране прво бициклисте и њихове дво точкаше. Ето у мој град јуче човек са бициклу ударио дете. А сметају им тротинети на струју. Ни је не го.

Vremenski putnik

pre 3 godine

U Kini u gradovima na kolovozu u vecim bulevarima i ulicama izdvojena je jedna kolovozna traka u svakom pravcu samo za e-bikeove, bicikle i sad trotinete. Trotoari su samo za pesake a ostali delovi kolovoza za ostali saobracaj. U manjim ulicama ebikevi i bicikli se krecu zajedno sa ostalim saobracajem ali opet vise drze desnu stranu kolovoza. Trotineti ne mogu ici sa malom brzinom tipa 6-10km to je besmisleno. Oni moraju van pesacke staze ali u posebnim trakama.
Oni se moraju smatrati u slicnoj kategoriji kao i ebike ali su manji, lagani i fleksibilniji.

UnrealEngine

pre 3 godine

Kao racionalna osoba, verujem da će vremenom nastati nešto slično današnjim biciklističkim stazama, koliko god da sada zvuči nemoguće i preterano, a verujem da je sličan pogled bio i na biciklistima u početku.

Ali, kao građanin mogu samo da kažem - nigde! Nestanite, kao rolšue.
Trotineti, mislim, ne vozači.

saško dete teško

pre 3 godine

nemam problem da voze po trotoaru ukoliko ne divljaju i voze polako...po meni je idealno sredstvo za prevoz na kratkim relacijama...

1100 km na trotinetu

pre 3 godine

Cinique, 12. septembar 2020 10:46

E to malo bezebrazluka i balkanskog prostakluka, vredjas nekog ko drugacije misli. Tu se vidi razlika onih finih pristojnih koji jezde na svojim el. trotinetima i vas.

ZNBg

pre 3 godine

El trotinetima dozvoliti kretanje po trotoaru brzinom do 15 km/h, uz obavezu poštovanja pešaka. Zabraniti vožnju pešačkim zonama kao što je Knez Mihajlova. U nekim sporednim ulicama u centru zabraniti motori saobraćaj i tu dozvoliti trotinete.

Ko hoće da ide po bic. stazi neka kupi el bicikl.

Ko hoće da ide brže i to po putu neka kupi el motocikl, naravno mora da ima dozvolu.

Najvažnije, pojačati javni gradski prevoz.

Izgraditi nove bic staze i rekonstruisati postojeće, kao i trotoare. U mnogim ulicama se ne zna šta je u gorem stanju, pa se pešaci i biciklisti mešaju. Pokušati da se deo trotoara za pešake jasnije odvoji od bic staze i eventualne staze za trotinete.

Dik

pre 3 godine

... svuda, jer Srbija skoro da i nema biciklističke staze, zato skuterima mora da se omogući da mogu svuda od auto puta do pešačkih staza dok ne naprave posebne staze za skutere i bicikle za par desetina leta !

B

pre 3 godine

Koje god da bude rešenje problem neće biti ljudi koji se ponašaju normalno i odgvorno. Zapravo, uz kraće objašnjenje pravila normalom čoveku ne treba restrikcija.

Problem su ljudi koji se ponašaju neogdovorno, sebično, bezobrazno, pa i ludački (80 km/h auto putem ne vozi normalan covek). U tom slučaju je nebitno da li je u pitanju trotinet, bicikl, električni bicikl, motor, automobil... Ljudi su opasni i za sebe i za druge. Zapravo, na trotinetu su opasni prvenstveno za sebe i za pešake, skoro isto ko i biciklisti.

Po meni treba da je u rangu sa biciklom, uz ograničenje brzine i kontrolu sa masnim kaznama. Ja kroz grad biciklom mogu i 40-45 km/h na biciklističkoj ili putu i sa tim niko nema problem. Da je bezopasno nije, treba paziti, posebno na raskrsnicama i pešačkim prelazima. Preko 50 je već opasno zbog drugih učesnika u saobraćaju, ipak je to preko 10m /s, ljudi ne očekuju. Tako je i granica za mopede 50 km/h ako se ne varam. Jeste da za moped treba dokument i registracija, ali je trotinet više bicikl i električni bicikl bez obzira na brzinu. Naravno, obavezno kaciga i svetla, a noću i prsluk.

1100 km na trotinetu

pre 3 godine

Po komentarima znas da si na Balkanu tj Haemus Mons-u.

E da, i to nije auto put vec Bulevar tako da covek nije prekrsio nijedan saob. zakon.

Denis

pre 3 godine

Niti na ulici niti na trotuaru jer su te saobracajnoce napravljene za poseban vid saobracaja kojem trotint ne pripada. Njemu treba posebna saobracajnica kao posebnom prevoznom sredstvu ali to nije fizicki moguce obrzbjediti. Mozda je rjesenje da koriste biciklisticke trake jer tu su nekako najslicniji po konstrukciji i brzini. Iako trotineti redovno prestizu bicikliste koji to ne ocekuju u uskoj traci. Ljudi mogu izmisliti svasta ali nema ti prostora niti vremena da se svasta koristi

Суперхик

pre 3 godine

У сећању - са балонима ,млазним скејтовима и бетмен-ходалицама по зидовима ! Нема везе што је брз кад је опасан и јако нестабилан ! Могао би проћи на сопственој стази (само тротинети) ,али и њих има као и бицикала - хиљаду разних па не могу ни сви заједно ! Не могу ни замислити испит за тротинет (као за мопед) !

Moja skromna analiza

pre 3 godine

"(Moja skromna analiza, 11. septembar 2020 10:19)

Mislim da bi trebao da ideš na terapiju kontrole besa.
eko taliban"

Mislim da bi trebalo da obnoviš pravopis.

pratilac

pre 3 godine

Trotonet je opasan isto kao i bajs i kola ako se voze bahato brzo tako da ne vidim razliku auto ne ugrozava druge u saobracaju ako vozi bahato biciklista isto trotinet je jako korisno prevozno sredstvo ako se koristi kako treba stim sto treba mozda ograniciti za decu jer se nacickaju po 2 pa voze ulicom stazom ...25km..

XXL

pre 3 godine

Pošto je taj električni trotinet (ET)? Evo dođoh iz mog grada na Dunavu do rodnog grada na Mlavi pa do Kraljeva sa mojim 'turčinom' i padoh u krevet od silne vožnje. Mislim de možda je taj ET udobniji jer sa ovim dobih giht na levi palac noge od stiskanja kvačila ... i budimo inovativni ... bolje da stojim i uživam u vožnji ...

Cinique

pre 3 godine

Moses da crtas slobodno, to se zove "rupa" u zakonu.
(1100 km na trotinetu, 12. septembar 2020 09:30)
Ne postoji "rupa u zakonu", samo rupa u mozgu. Bilo onoga koji je pisao zakon, ili češće onoga koji tumači. U ovom slučaju rupa je u tvom mozgu, ali i saobraćajne policije koja najradije ne radi svoj posao.

ime

pre 3 godine

Ja samo znam da ću i dalje da idem na posao sa autom, iako mi je posao udaljen 1.5 km od stana, što je idealna razdaljina za el. trotinet. A razlog je zato što tamo gde živim parking se plaća od 6h do 15h, vikendom se ne plaća, a ja radim od 7h do 15h, vikendom ne radim. Krećem sa autom u 6:50, u tih 50 minuta nikada nema redara, prerano je, a vraćam se malo posle 15h, a pred firmom imam džaba parking. Tako da, više mi se isplati svaki dan upaliti auto zbog ta 3 km u oba pravca nego plaćati mesečni ili godišnji parking. Dam još jedan trotinet za parking. Mislim da nisam jedini koji tako razmišlja, možda bi u tome moglo ležati rešenje problema gužve po gradovima, delimično.

Nemanja

pre 3 godine

Vozim trotinet zato što je praktična stvar, ne zato što nešto posebno uživam u tome. Sigurnije i bolje je voziti na kolovozu nego na trotoaru. Svuda ima rizika, ali malo manje na ulic nago po trotoaru.

е

pre 3 godine

U Holandiji su biciklistićke staze ugrađene uz većinu puteva na nivou puta, posecno obojene staze a i semafori se posebno pale kada propušzaju bicikliste i vozače trotineta. Cenim da će to u Srbiji zaživeti za oko 50 godina.

Nenad

pre 3 godine

Mesto im je, zajedno sa biciklistima, na posebnoj stazi (biciklistickoj, trotinetskoj, nazovite je kako god, uz ogranicenje brzine na nivou bicikla). Ni jednima ni drugima mesto nije ni na pesackoj stazi ni na kolovozu. Isto tako, ni pesacima nije mesto na toj, biciklistickoj stazi. I da, uvesti polaganje ispita i za vozace trotineta i bicikla, zajedno sa registrovanjem njihovih vozila koja ce, kao i automobili, moci da se slikaju i kaznjavanju zbog ucestalih prekrsaja, prolaska na crveno i sl.

1100 km na trotinetu

pre 3 godine

Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sladoledsmesom, 12. septembar 2020 08:36)

Moses da crtas slobodno, to se zove "rupa" u zakonu.

ajdared

pre 3 godine

Mesto im je u našem sećanju. Iritantna naprava, tj. ljudi koji ih voze i zamišljaju da imaju sva prava u saobraćaju. Kao malo sam pešak, malo sam bajs, kako im se svidja

pravedan

pre 3 godine

Posao gradskih vlasti je da ovezbede prostor za bicikl i trotinet. Ako su loše planirali i nisu širinom ulice obezvedili adekvatan prostor, gradske vlasti treba da plate kaznu svakom vozaču trotineta.

jaretina, zečetina, vruće prasence. goveđi pršut, dimljena adidaska, pastrmka na žaru. šopska salata, pohovani vrganj, pekarski krompir i bog da te vidi

pre 3 godine

vozim se pre neko veče sa ćerkicom po kraju, ona bajs ja trotinet.
trotoara na kojima niko nije parkiran malo, a tamo gde ne parkiraju ili uzan ili uništen. svaki čas na ulicu izlazimo i ja joj govorim da čekamo da prođe neki auto non stop.

u jednom trenutku ona meni:
tata, jel da da je glupo što ima automobila, zar ne bi bilo bolje da svi vozimo bajs ili trotinet.

mislim se, ćerkice moja mala, imaš 9 godina a pametnija si od većine srbalja.

Mile

pre 3 godine

Kupio sam jedan pre par meseci i ovo je sprava za svaku preporuku, u BGu vam auto više neće ni trebati. Furam malo trotoarom, malo kolovozom, zavisi gde je bolji asfalt...Ima nadrdanih pešaka i vozača, ali samo srednji prst i gas...Za uske ulice treba zakonom zabraniti saobraćaj automobilima, osim stanara i dostave.

Petar

pre 3 godine

Naravno trotoar jer je manji rizik i za pešake i vozače trotineta. Dovoljno je da te neki nesavestan vozač na kolovozu sa 80 blago dokači, pa ti onda bacaj kockicu i dobij šest da ostaneš u životu. Koliko god ljudi bili kivni, vozači trotineta su savesniji, a to polazi od toga da se u većini slučajeva ti ljudi odlučuju za trotinet iz razloga ekonomičnosti, a ne hipsterizma, kakvo obično mišljenje vlada ovde. “To je samo trend” - je nepromišljena izjava. To su jedina priuštiva električna vozila ovde trenutno. Treba da diskutujemo o tome zašto nema više biciklističkih staza širom Srbije i zašto se ne radi na tome, a ne da gledamo u svoje pozadine i slepo pratimo pravila koja već postoje. Da su biciklističke staze valjano uspostavljene apsolutno bih bio za vožnju trotineta po njima. Ovako bih radije da što više ljudi ostane živo i bezbednije. Samo napred trotinetaši :’)

PunoImeIPrezime

pre 3 godine

Mislio sam da su biciklisti najgori i najbahatiji ucesnici u saobracaju, oh kako su me trotinetasi razuverili. Najnepazljivije i najbahatije ponasanje, jurenje trotoarom, semafor se prelazi cas kao vozilo cas kao pesak, ne cujes ih kada ti prilaze sa ledja. Biciklisti imaju barem trunku kulture pa ako ti prilaze s ledja ili viknu ili zazvone da skocis u kanal da oni prodju, ali ne udare tebe ili dete koje vodis.

Pozdrav iz normalne zemlje

pre 3 godine

Neverovatna je mrznja i primitivnost koju iskazuju komentatori protiv ovog novog prevoznog sredstva. Ko li vam je isprao mozak?

Oliver

pre 3 godine

Mesto im je na trotoaru. Za ulicu je električni bicikl i to samo ako može da razvije brzinu od 50km/h. Sve ostalo samo koči i usporava i ovako spor saobraćaj...

mmjnnvnb

pre 3 godine

na biciklistickoj stazi i radar treba uvesti ako vozi više od 20 i alkotest obavezno kaciga isto posebno odelo propisano zakonom pp aparat, prva pomoć i dozvola, pa neka se vozaju.

Car

pre 3 godine

Ko zeli da se vozi elektricnim trotinetom umesto da koristi sopstvene noge i hoda, bolje da kupi elektricna invalidska kolica. Tu barem i sedi !

E-Trotinet

pre 3 godine

Elektricni trotineti su nesto najbolje sto se desilo u poslednje vreme, gradovi gde se vecina vozi sama u automobilima koji ispustaju izduvne gasove ispod prozora i svi to udisemo. Mislim da treba da se odvoji deo kolovozne trake da bude za e trotinete. Ako budemo promovisali a ne ogranicavali, ako budemo nasli resenje da ih integrisemo u postojecu infrastrukturu, svima ce biti bolje. U Beogradu je zagadjenje vazduha postao ozbiljan problem. Ovo je jedno od resenja koje bi pomoglo da vazduh bude cistiji.
Na trotoaru bi trebalo da im bude ogranicena brzina, ali 10km/h je smesno, ja trcim 16km/h na tom istom trotoaru, a bicikli se na biciklistickoj stazi krecu oko 20 km/h a nekada i brze. Treba omoguciti deo trake kolovozne za e-Trotinete ili na trotoaru naparviti deo trotoara koji je za ovu namenu.
Napisali ste za Francusku, u Holandiji je ista traka i za pesake, trkace i mopede do 50 kubika, naravno i za e-trotinete. Brzina im nije ogranicena.

trotinetista :)

pre 3 godine

Mesto im je na biciklistickim stazama (koje nemamo) ili na putu... voznja do max 30km/h. Nikako na trotoaru.

Trotinet nema poentu ako se ogranici na 10km/h.

Ne mora vozacki ispit (min 14god starosti).

Pozdrav,
„Aktivni Trotinetista“

Срб

pre 3 godine

Не ка забране прво бициклисте и њихове дво точкаше. Ето у мој град јуче човек са бициклу ударио дете. А сметају им тротинети на струју. Ни је не го.

ime

pre 3 godine

Ja samo znam da ću i dalje da idem na posao sa autom, iako mi je posao udaljen 1.5 km od stana, što je idealna razdaljina za el. trotinet. A razlog je zato što tamo gde živim parking se plaća od 6h do 15h, vikendom se ne plaća, a ja radim od 7h do 15h, vikendom ne radim. Krećem sa autom u 6:50, u tih 50 minuta nikada nema redara, prerano je, a vraćam se malo posle 15h, a pred firmom imam džaba parking. Tako da, više mi se isplati svaki dan upaliti auto zbog ta 3 km u oba pravca nego plaćati mesečni ili godišnji parking. Dam još jedan trotinet za parking. Mislim da nisam jedini koji tako razmišlja, možda bi u tome moglo ležati rešenje problema gužve po gradovima, delimično.

B

pre 3 godine

Da imam biciklisticke staze ne bi bilo diskusije uopste. Ovako na ulice kao i bicikle. Obeleziti znacima ulice gde je zabranjeno kao i biciklama. Nema potrebe kretati se po trotoaru. Ogromna vecina ljudi ih koristi kao prevozno sredstvo do posla i nazad, da zavrsi nesto na brzinu po gradu i ne muce se parkingom... Preko 95% ide do 25km/h,sto i nije velika brzina, biciklista moze i brze da ide od toga... Potrebno PSP, kaciga i to je to... Ne treba izmisljati toplu vodu vec gurati napred alternative kolima.

chupavi

pre 3 godine

Mesto im je u kontejneru. Prvo zato sto ih ne cujes, samo zuji pored tebe pa moze da se sudari sa pesakom i teze ga povredi. Drugo, gledao sam kako jure preko trga pa se okliznu i razbiju o pod...

Edin

pre 3 godine

Nigde. Ometaju vozila, ometaju pesake. Malopre me neka budala zamalo zakucala na Slaviji, nisam ni video u retrovizoru kad je prisao.

Imate snimak od prekjuce gde neki lik vozi 80 na sat NA AUTOPUTU na izlazu iz Bg-a. To sto ce da uniste svoj zivot i nije toliko strasno koliko ce da uniste zivot ostalima ako dodje do nesrece.. Sta bi bilo da je ovaj prekjuce pao pri toj brzini? Najlogicnije ili da ga neko pregazi ili lancani sudar iza, a mozda i oboje.

Ovo treba zabraniti osim na biciklistickim stazama uz ogranicenje brzine..

1100 km na trotinetu

pre 3 godine

Po komentarima znas da si na Balkanu tj Haemus Mons-u.

E da, i to nije auto put vec Bulevar tako da covek nije prekrsio nijedan saob. zakon.

profesor Dušan

pre 3 godine

Iskreno mesto im je u garaži (ili prodati na otpadu) i da se ne voze uopšte evo i zašto.
1. Ne jede se sve što leti
2. Biciklizam je zdraviji od trotinetizma :))
3. Podstiče se lenjost jer lakše je voziti njega nego biciklu što će uticati i na zdravlje i na gojaznost, dakle nezdrav je.
4. Nije osvetljen uopšte ( većina modela ) ili imaju minijaturno mačije oko pri dnu asfalta što je loše uočljivo, trebalo bi staviti neku šipku pozadi visoku jedno 70cm i trepćuće svetlo.
5. Nemaju žmigavce i jako je nebezbedno za onog ko upravlja da rukom daje znak da će skrenuti jer gubi upravljivost i ravnotežu , što je biciklistima daleko lakše.
6. slab domet , ne možeš da pređep 40km, biciklom možeš i 100km ako želiš.
7. Trotinet ne može uzbrdo i to blago , biciklom možeš i na Kopaonik.
8. lična kultura i poznavanje saobraćaja i kultura vožnje bilo na putu ili trotoaru mora postojati kod svih učesnika to se podrazumeva.

1100 km na trotinetu

pre 3 godine

Jeste auto put, madjunarodna oznaka e75. Na svakom ukljucenju u gradu ti znak to pokazuje. Sem toga u nadleznosti je republike. Da je bulevar bio bi u nadleznosti grada, max dozvoljena brzina bi bila 50 a ne 80. To sto su mu na nekoliko mesta nadenuli razlicita imena ne cini ga obicnom gradskom saobracajnicom. Bulevar nema zaustavnu traku.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sladoledsmesom, 11. septembar 2020 15:28

Ok , neka je auto put (mada je to diskutabilno) covek izvezo el trotinet na isti i vozi 80 km. Zakon o bezbednosti u saobracaju nigde ne spominje da el trotineti ne mogu da se voze po auto putu.
Zakonodavac kaza da vozila koja ne mogu da razviju brzinu vecu od 45km/h (traktori,moto-kultivatori bicikli sa pomocnim motorom...) ne smeju da koriste auto put.
Iz ovog mozes da zakljucis da je covek je sasvim legalno provozao el trotinet auto putem vozeci 80 km/h.

Stanko

pre 3 godine

Ko zeli da se vozi elektricnim trotinetom umesto da koristi sopstvene noge i hoda, bolje da kupi elektricna invalidska kolica. Tu barem i sedi !
(Car, 11. septembar 2020 19:08)

Drug, ti voziš kola stojećki? Imaš li i neku super moć da prečistiš vazduh od silnog dima koji si ostavio za sobom za samo nekoliko kilometara prevoza po gradu?

WTF

pre 3 godine

Sa biciklom vozim 30 po biciklistickoj stazi i gazim toga sto ce da vozi 10 ispred mene sa trotinetom. Napravite mu trotinet stazu pa neka se vozi. I gde ce da se vozi elektricni skate board, gde roleri, gde onaj na jedan tocak ?

Moja skromna analiza

pre 3 godine

Trotinetu je mesto na ulici i biciklističkoj stazi, a mi treba da se potrudimo da imamo što više biciklističkih staza i to tako što bi se oduzimali delovi kolovoza. U velikom broju ulica dati prednost mikro prevoznim sredstvima (trotineti, bicikli, ebicikli), ohrabriti ljude da ih voze ulicom. Treba uhvatimo tokove civilizovanog sveta, vozikanje po gradu preteškom ogromnim automobilima koji rasipaju energiju, gaze ljude i unose nemir i stres u svakog živog stvora - to treba da postane prošlost. Mi treba da se napokon urazumimo i da shvatimo da smo sav javni prostor u naseljenim mestima dali automobilima, da nemamo niakakvih ograničenaj vezanih za posedovanje istih. Treba da shvatimo da posedovanje po dva tri automobila po stanu-porodici u gusto naseljenom gradu, kao i neumereno korišćenje istih - je čist idiotizam! Treba da shvatimo da nam je vozač neopravdano postao sveta krava, da mi je nama najbitnije da nekom obezbedimo da može da se vozika onako, bez veze, od fast fuda do perionice recimo i da mu stvorimo parking i ispred jednog i drugog, a sve drugo treba da trpi? Deca treba da paze kao nenormalna zbog te silne količine automobila? Roditelji da imaju glavni strah u životu da im neko ne zgazi dete? Pametan čovek koji shvata da je nehumano da vozi automobil kroz LJUDE i odluči se za trotinet ili bicikl, treba da bude smatran budalom? Smanjiti broj autobila i obuzdati buzdovane ta volanom istih. To prvo uraditi, pa onda reći bezazlenim trotinetimda da idu ulicom.

Шумадинац

pre 3 godine

Може ли неко да ми објасни у чему се тротинет функционално разликује од мопеда, сем у томе што не смрдља и не урла? Мени делује да се не разликује, па не видим шта ће на тротоару. Дакле, на улицу, са таблицама и осигурањем. Возач да полаже ПСП. Кад ми поломе дете, да знамо ко је, и полиција и ја.

Да се разумемо, волео бих да тротинет и бицикл буду главни начин превоза по граду. Тротинет решава проблем туширања на послу, може да се вози у сукњици и штиклама. Кола ограничити на "велике" улице, а у споредним дозволити саобраћај само станарима (забранити и радницима у канцеларијама у тим улицама) и достављачима. Ко не може пешке, нек вози тротинет споредним улицама. Биће безбедно, јер ће саобраћај кола бити редак.

mimara

pre 3 godine

Mesto im je na ulici. Krecu se prebrzo za stazu i trotoar.

Smanjiti brzinu saobracaja u gradu na 30km/h u svim sporednim ulicama i prebaciti tamo bicikle i trotinete.

ghost

pre 3 godine

Posao gradskih vlasti je da ovezbede prostor za bicikl i trotinet. Ako su loše planirali i nisu širinom ulice obezvedili adekvatan prostor, gradske vlasti treba da plate kaznu svakom vozaču trotineta.
(pravedan, 11. septembar 2020 09:29)

Cuj kaznu, dozivotna apanaza i penzija cim neko kupi trotinet, a kada za deset godina ponovo izmisle neku "trendi" spravicu, obavezno porusiti grad i napraviti sve iznova, posebno ove zgrade starije od 80-90 godina. Tvojom logikom, 70% centralnih gradskih oblasti u Evropi bi trebalo da "placa kazne" vozacima trotineta.

Buci buci kiki

pre 3 godine

Ubedljivo najjaci komentar je onaj u kome se kaze ljubomorni su oni koji nemaju para za trotinet.Momce pa nije ti tata kupio avion nego igracku.Ali dobro za par godina ces moci da polazes za vozacku dozvolu

XXL

pre 3 godine

Pošto je taj električni trotinet (ET)? Evo dođoh iz mog grada na Dunavu do rodnog grada na Mlavi pa do Kraljeva sa mojim 'turčinom' i padoh u krevet od silne vožnje. Mislim de možda je taj ET udobniji jer sa ovim dobih giht na levi palac noge od stiskanja kvačila ... i budimo inovativni ... bolje da stojim i uživam u vožnji ...

pex

pre 3 godine

u jednom trenutku ona meni:
tata, jel da da je glupo što ima automobila, zar ne bi bilo bolje da svi vozimo bajs ili trotinet.mislim se, ćerkice moja mala, imaš 9 godina a pametnija si od većine srbalja.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (jaretina, zečetina, vruće prasence. goveđi pršut, dimljena adidaska, pastrmka na žaru. šopska salata, pohovani vrganj, pekarski krompir i bog da te vidi, 11. septembar 2020 12:36)

Srce malo, pametna na tatu. Mi glupi smo naucili decu da postoje razlicita godisnja doba, tereti, invalidi, ljudi koji fizicki ne mogu da stoje, majke sa decom, penzioneri a bogme mnoga mala deca su i zaceta upravo u kolima, tesko da ce se to desiti na trotinetu.

lola

pre 3 godine

Vozaci automobila se prave kao da su sveci a ustvari voze sumnjivo ispravne automobila bahato i bezobzirno i kritikuju nas koji vozimo NOVA vozila pazljivo... Ironija

Dik

pre 3 godine

... svuda, jer Srbija skoro da i nema biciklističke staze, zato skuterima mora da se omogući da mogu svuda od auto puta do pešačkih staza dok ne naprave posebne staze za skutere i bicikle za par desetina leta !

xyz

pre 3 godine

Ako pricamo o Beogradu, trotinet bih kupio samo ako zivim na Novom Bg i ako mi se najveci deo dnevnih aktivnost (posao, prijatelji, sport...) nalazi na istom. Siroki trotoari, vecina ima biciklisticke staze, uglavnom nema parkiranih automobila na njima. U takvim uslovima moze, inace svi ostali delovi grada - neka hvala, pre cu ici peske.

peki

pre 3 godine

Po cemu je e-trotinet napredak? JEste novotarija, ali napredak nije, sto se tice ekologije i zdravlja mnogo napredniji je bicikl. Osim za invalide.

Da da

pre 3 godine

Obavezan psp ako ide motornim putem, zabrana izlaska na autoput i pešačke zone, minimum 16 god starosti.

A isto uvesti i za bicikliste.

Svi koji nemaju 16 i psp, izvolte na livadu pa vozite.

30PAH

pre 3 godine

Ne razumem zašto trotinet ne bi mogao da ide kolovozom, ako može bicikl koji ide sporije. Jasno je da autoputem ne može da se vozi trotinet, ne može ni traktor, ni kultivator, ni bicikl, ali po običnom putu apsolutno ne vidim razlog zašto ne bi mogao.
I biciklisti voze po putu, pa malo usporiš i zaobiđeš ga kada je bezbedno. Isto bi bilo i sa trotinetom.
Nemam trotinet, ali mi ne bi smetali na kolovozu. Samo da obavezno nose kacige, kao motociklisti i biciklisti i problem je rešen.

dd

pre 3 godine

Beogradjani.. Elektricni bicikl, elektricni trotinet, kola za sva rastojanja duza od 100m..
?
Jos da imaju elekticne noge pa da ne moraju ni do vozila..

igor

pre 3 godine

Na biciklistickoj max 25, na trotoaru max 10, na ulici ne, osim ako nema ovo dvoje napred. Problem resen. Sve drugo restriktivnije ima skrivenu pozadinu. Naftni lobi, budzet lobi i dr. koji bi to da ukinu ili da se opare na tome.

Jovan

pre 3 godine

Na trotoarima nikako. Ako idu na kolovoz onda treba da zadovolje sve uslove kao i druga vozila: osvetljenje, signalizaciju, dozvolu - poznavanje saobraćajnih propisa, registraciju vozila, polisu osiguranja. Šta ako napravi ozbiljan prekršaj, a nema registraciju, pobegne, kako ćete ga naći? I još toga...

Milos

pre 3 godine

@Cvele, 11. septembar 2020 19:09
U Srbiji ne postoji rent-a-trotinet, tako da je bespredmetno porediti to.
Ovde ljudi kupuju svoj licni trotinet i ne bacaju ga po ulici.

ZNBg

pre 3 godine

El trotinetima dozvoliti kretanje po trotoaru brzinom do 15 km/h, uz obavezu poštovanja pešaka. Zabraniti vožnju pešačkim zonama kao što je Knez Mihajlova. U nekim sporednim ulicama u centru zabraniti motori saobraćaj i tu dozvoliti trotinete.

Ko hoće da ide po bic. stazi neka kupi el bicikl.

Ko hoće da ide brže i to po putu neka kupi el motocikl, naravno mora da ima dozvolu.

Najvažnije, pojačati javni gradski prevoz.

Izgraditi nove bic staze i rekonstruisati postojeće, kao i trotoare. U mnogim ulicama se ne zna šta je u gorem stanju, pa se pešaci i biciklisti mešaju. Pokušati da se deo trotoara za pešake jasnije odvoji od bic staze i eventualne staze za trotinete.

Dodole

pre 3 godine

Uvesti kategorije kao za motor. Pa do 15km/h ne treba dozvola, do 15-25 testovi. ne znam, kacige obavezne.... ne moze po ulici samo trotoar i biciklisticke staze. Zamisli 1000 ludaka koji nista ne znaju o voznji voze pored automobila, koja je poenta onda dizvole za automobil??

HanSolo

pre 3 godine

Na ulici ili stazama za bicikle.. Treba kazniti vožnju na pešačkim prostorijama! Užasno su opasni,A mladi voze bez glave.. Neko će poginuti skoro..

magla svuda oko nas

pre 3 godine

ljudi, zivite na selu, mozete da se parkirate gde hocete, da vozite kuda zelite, da radite sta zelite u svojoj kuci, bezite od tih betonskih zatvora gde vam nadrndani degenerici odlucuju o sudbini... pravila, pravila, pravila, retardiran i tuzan je to zivot..

Bubuleja

pre 3 godine

Ne znam gde im je mesto. Na trotoaru nije! Ne čuju se,
voze brzo, opasni su i za sebe i za pešake. Parkirana vozila, bicikle, trotineti, bašte...počećemo po drveću da se veremo!

Halo Bing

pre 3 godine

Na kolovozu, uz obavezno nošenje kacige i neke vrste položenog ispita. Starosna granica, tipa 16 godina minimum. Bez ograničenja brzine.

markoni

pre 3 godine

E Vukane Terziću, ako ti za 2 do 3 km treba prevoz, onda se ti ne baviš nikakvim sportskim aktivnostima. 2 do 3 km peške je odlična aktivnost od 15 minuta, taman zagrevanje za taratanu. Problem nastaje kada treba preneti kabasti teret (vešmašina, orman, itd) na 2 do 3 km, a tu ni e-trotinet ni bicikl ne pomaže.Kada bi naš čovek manje tražio pomagala, a više se kretao peške, manje bi ljudi bilo u domovima zdravlja.

Bubu

pre 3 godine

Umesto da podrzimo napredak i guramo ga napred samo trazimo dlaku u jaje... Za sve koji kritikuju bahate vozace trotineta:koliko puta vas je iseko, proso na crveno ili izleteo sa nepaznjom vozac automobila ili neceg drugog?! Ne generalizujte aman! Bicikla ide realno brze od trotineta a trotineti su problem? Regulisati kao bicikle i primenjivati zakon! Kacige! Govori se o voznji na trotoaru, trotoar je za pesake! A u kakvom su stanju mnogi ga pesaci i izbegavaju.... Kada se donosi zakon treba imati u vidu da vazi za celu Srbiju ne samo Bg. Nigde juzno nema biciklistickih staza, trotoari su UZASNI ako uopste i postoje... Imam osecaj da sve sto je novo odma odbacujemo... Na ulice kao bicikle i diskusija zavrsena. I konacno naterati sve dvotockase da nose kacige!

Goran

pre 3 godine

(Moja skromna analiza, 11. septembar 2020 10:19)

Primer kako razmišlja neko ko gleda samo sebe, za koga ne postoje stari, bolesni, siromašni, za koga ne postoji zima, kiša, hitan posao, prevoz porodice, prevoz stvari, sigurnost i sve ostalo zbog čega ljudi širom sveta i dalje voze automobile i van grada i u centru grada, u metropolama koje imaju metro i fantastične opcije za prevoz, a kamoli u jednom Beogradu gde je sve tesno, gde nema metroa, trotoari su razvaljeni, neravni i opasni, a biciklističke staze u starom delu grada su skoro nepostojeće. Prvo mora da se napravi infrastruktura, da se obezbedi ljudima bolja alternativa, a onda će oni sami preći na to. Mi koji vozimo trotinete ne radimo to iz obesti nego iz ogromne nužde i svako treba da nam bude zahvalan jer ne koristimo automobile u centru, a većina nas ih sigurno ima.

manko

pre 3 godine

ljudi vozim trotinet jer kolima se nigde ne moze!!! strasne su guzve u Bg, o parkingu i da ne pričam. Bolje da drzava subvencionise (kao u nekim eu zemljama) kupovinu trotineta i bicikli i da se pojavi mnogo na ulicama nego automobila. naravno obezbediti i izgradati sto vise biciklistickih staza koje bi ta vozila koristila a ne ulicu ili trotoar

White trash

pre 3 godine

@Posao gradskih vlasti je da ovezbede prostor za bicikl i trotinet. Ako su loše planirali i nisu širinom ulice obezvedili adekvatan prostor, gradske vlasti treba da plate kaznu svakom vozaču trotineta.
(pravedan, 11. septembar 2020 09:29)
Pobedio si, davno nisam gluplji komentar procitao

BC

pre 3 godine

Posto vecina pominje ovog sto je vozio 80km/h(treba da se zakonski kazni max po meni) isto tako vokalni budite da se zabrane automobili kad procitate da je neko na autoputi vozio 200+ km/h
Regulacija kao bicikla i to je to... Ko je bio na zapadu zna da su gradovi puni el trotineta i bicikla...

Dali Bocek

pre 3 godine

@pravedan NIJE obaveza gradskih vlasti da obezbedi staze za trotinete i bicikle. Tek kada bufmo nesto placali u vidu neke registracije i taksi, tada ce biti obaveza. Do tada, to je sam dobra volja. Inace, vozim bicikl. A trotinet ima mtor, tako da...

Vrohot

pre 3 godine

na ulici uz zastitnu opremu, osvetljenje, reg tablice za one koji idu brze od 25km/h
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (nemanja, 11. septembar 2020 09:24)

Znači I za biciklove tablice, jer se njima lagano ide preko 30, sportisti biciklisti mogu i do 50

sava

pre 3 godine

Не ка забране прво бициклисте и њихове дво точкаше. Ето у мој град јуче човек са бициклу ударио дете. А сметају им тротинети на струју. Ни је не го.
(Срб, 11. septembar 2020 11:08)

Eto Srb ima auto, pa misli da je bogom dan...
Nisi rekao koliko ima bahatih vazača koji su ne samo udarili već i usmrtili iste te dvotočkaše - biciklista( nači prvo da pišeš! )

Ivan Milovanovic

pre 3 godine

Spustimo loptu ljudi. Trotineti su fenomenalna stvar. Za guzve i zagadjenje najbolje resenje, jos se i rimuje. Kao pesak i vozac ne volom kad mi iskacu oko kola ili necujno prozuje pored mene, ali ni trotinetistima nije svejedno kada moze bahati vozac da ga odnese ili pesak penzioner nenadano da se u zaru price cimne i stranu ili rasiri ruke objasnjavajuci nesto i opali ga po grudima. Niko od nas nije kriv sto zakon nije spremno to docekao, ali niko nije ocekivao ovakav bum. Hajde da lepo smislimo sta i kako i da za trotinete i bicikle i rolere napravimo stimulativni zakon. Voziti trotinet 6km/h je idiotizam, treba da to bude brze nego pesice. Gde su ulice uske obojiti kolovoz uz ivicnjak crvenom bojom i tu su dvotockasi zakon i imaju prednost.

banacanin

pre 3 godine

i to hocete da oporezujete i uvedete registraciju kao za mopede koje ste vi bitange neverovatno pa kolio brzo moze da ide bicikl i sa njim mozes udariti i ozlediti nekoga.ja imam bicikl na struju ide do 30km na cas predje 35 km.kupio sam ga zato sto mi netreba kaciga i nemoram da ga registrujem svake godine kao mog pokojnog apenca ako uvedu i za eletricna vozila male snage i brzine registracije zatvor mi ne gine dinara vam necu dati

Nebojša

pre 3 godine

Ja nevidim nijedan problem da se stave u istu kategoriju kao i bicikl (sem ako je neka ekstremna verzija koja ide brže od 25km/h), isto kao i bicikl nije mu mesto na trotoaru jedino ako se gura, na biciklističkoj stazi ukoliko je ima, ukoliko je nema na kolovozu uz desnu stranu puta, a neka polaganja zaštitne opreme i ostalo su gluposti pa ni za bicikl netreba i dobar procenat biciklista isto tako nezna osnove saobraćaja niti pola znakova šta znače pa su opet na kolovozu.
Ali mi deluje da je ta kategorija e-bike i trotineta primamljiva za našu državu i da želi na neki način uzme lovu od građana registracija, polaganje....
Bolje bi bilo da adaptiraju postojeće biciklističke staze i grade nove pa ko želi taj vid transporta da ima adekvatne uslove, ali opet ni to neide na ruku države manja potrošnja goriva manje para u budžetu od akciza.....

kralj

pre 3 godine

Ne sumnjam da ce strucnjaci iz bezbednosti saobracaja da napisu zakon koji je sve,samo nije bezbedan za nijednog ucesnika u saobracaju.Kazne ce da budu novcane,vrlo visoke,ali nece da bude ni b od bezbednosti.

delboj

pre 3 godine

Ni na ulicu ni na trotoar. Za trotoar nisu jer su opasni za pjesake, necujni, relativno velike brzine i tezine u odnosu na biciklo...
U principu to je motocikl ali za kolovoz im treba zmigavac, retrovizor, sirena... mada bi im trebalo svakako, ne samo za kolovoz.

Суперхик

pre 3 godine

У сећању - са балонима ,млазним скејтовима и бетмен-ходалицама по зидовима ! Нема везе што је брз кад је опасан и јако нестабилан ! Могао би проћи на сопственој стази (само тротинети) ,али и њих има као и бицикала - хиљаду разних па не могу ни сви заједно ! Не могу ни замислити испит за тротинет (као за мопед) !

Lemi

pre 3 godine

Mislio sam da su biciklisti najgori i najbahatiji ucesnici u saobracaju, oh kako su me trotinetasi razuverili. Najnepazljivije i najbahatije ponasanje, jurenje trotoarom, semafor se prelazi cas kao vozilo cas kao pesak, ne cujes ih kada ti prilaze sa ledja. Biciklisti imaju barem trunku kulture pa ako ti prilaze s ledja ili viknu ili zazvone da skocis u kanal da oni prodju, ali ne udare tebe ili dete koje vodis.
(PunoImeIPrezime, 11. septembar 2020 10:05) To za bicikliste je samo ako im hodaš po biciklističkoj stazi, što kod nas ljudi često rade, bez ikakve pažnje. Ako se biciklista zaleće po neobeleženom trotoaru i zvoni onda je to bezobrazno. Što se tiče bicikla koji voze po kolovozu, to ne volim i smatram da je izuzetno nebezbeno i da mora biti zabranjeno. Za trotinete samo primeniti isto kao i za bicikle i to je to.

bole

pre 3 godine

"Sve što može da bude u krugu od da kažemo možda tri kilometra ja bih rekao da je bolje trotinetom nego bilo čim drugim."

Zar ljudi kupuju trotinet zbog 3 kilometra? Pa sve u krugu od 3 kilometra treba da prelazimo pjeske, a ne nekim prevoznim sredstvom, koje god ono bilo. Ovo se pogotovo odnosi na ljude koji su zaposleni pa po cijeli dan sjede, najzdravije je kuci se vratiti pjeske.

Iggy

pre 3 godine

Jedino i iskljucivo na biciklistickoj stazi, ili na istim mestima gde bicikli mogu da se krecu. Obavezati ih na trotoare je van pameti.

Moravac

pre 3 godine

Може ли неко да ми објасни у чему се тротинет функционално разликује од мопеда, сем у томе што не смрдља и не урла?
(Шумадинац, 11. septembar 2020 10:19)

Evo ja bih probao da objasnim iz mog ugla. Vozio sam trotinet kao dete. Potom presao na biciklu. Kako sam rastao bicikla je bivala sve veca (veci tockovi takodje). U jednom periodu sam mogao da vozim i manju i vecu biciklu. Neverovatno je koliko je bicikla sa vecim tockovima stabilnija i manje osetljivija na prepreke na putu. Kasnije sam vozio i moped (skuter) dok nije trebala dozvola. Inace imam dozvolu B kategorije poduzi period. Moped mi je odmah bio cudan u voznji (citaj nestabilan) bas zbog malih tockova. Trotinet ima, poredeci sve prethodno navedeno, tockove mikro velicine. Kamen ili grana ili nevelika rupa ga mogu oboriti. Tacno je da ne zagadjuje direktno, ali zagadjuje indirektno. Najveci deo struje Srbija dobija od termo elektrana - ali to sa zagadjenjem se i da resiti. Ovo sa malim tockovima nikako, osim ako trotinet nije kao ovaj na slici, a takve ne vidjam kod nas u Srbiji. O bahatostima vozaca trotineta i potencijalnim opasnostima (posledicama) vec ima dosta komentara.

Jovan

pre 3 godine

Ovako. Trotineti su dosli da ostanu, prosto nema racionalnijeg i pametnijeg načina ličnog transporta u gradskim sredinama. Razloga je više, od energije koja se ne rasipa kao u automobilu, cene koštanja po km, potrebe za parkingom, lakoće izbegavanja gužvi, širine potrebnih saobraćajnica, buke, zagađenja, svega..
Ono što grad kao što je Beograd - pogotovo balkanski deo grada i Zemun- mogu da urade je da obeleže postojeće saobraćajnice sa jasno obeleženim trakama širine 1m na kojima e-mobility platforme za individualni transport imaju prednost. Dakle, da se definišu koridori, na tim koridorima ucrtaju staze i na tim stazama prioritizuju e-trotineti, e-bicikli, obični bicikli, e-skejtovi. Prioritizacija bi trajala od 01.03-15.11 u godini, ostatak godine prioritizacija ne važi. Grad bi bukvalno prodisao, broj automobila na ulicama drastično smanjio jer bi bilo iracionalno voziti automobil do kancelarije ili faksa, vozači automobila bi znali gde treba da obrate posebnu pažnju, pešaci gde da gledaju pre nego što istrče na ulicu umesto da se oslanjaju na sluh.

Ja

pre 3 godine

Pesaci najbolje da nauce da lete, posto od auta i bicikli vec ne mogu normalno da se krecu po trotoaru, samo su jos falili trotineti! Kad vidim biciklistu na trotoaru, jos kad mi zvoni da mu se sklonim, a ja guram kolica sa detetom ili nosim torbetine iz nabavke, redovno dobijem zelju da isprobam da li sam jos u formi sto se tice nekih skilova...

Trovach

pre 3 godine

Vec odavno postoje elektricne bicikle i tamo bih uvrstio i sve trotinete, kao i obicne bicikle. Dakle, samo na biciklistickoj stazi, a ako ona ne postoji, na kolovozu, maksimalno 1m od ivice.

Kotur

pre 3 godine

Moj poštar u Zemunu, divlja kako vozi trotinet kroz Prvomajsku ulicu. Jel imaju oni neku unutrašnju kontrolu kako im se ponašaju poštari?

UnrealEngine

pre 3 godine

Kao racionalna osoba, verujem da će vremenom nastati nešto slično današnjim biciklističkim stazama, koliko god da sada zvuči nemoguće i preterano, a verujem da je sličan pogled bio i na biciklistima u početku.

Ali, kao građanin mogu samo da kažem - nigde! Nestanite, kao rolšue.
Trotineti, mislim, ne vozači.

1100 km na trotinetu

pre 3 godine

Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (sladoledsmesom, 12. septembar 2020 08:36)

Moses da crtas slobodno, to se zove "rupa" u zakonu.

Go

pre 3 godine

Velika vecina nas je odgovorna u saobracaju, postujemo sve znake i ne juri prebrzo jer ne mozemo, trotineti nisi toliko brzi. X puta me je pretekao biciklista(verovatno stosa radi). Pojedince kazniti, kao i sto se radi u saobracaju a generalizovari celu kategoriju. Katekarizovovati kao bicikli i konacno izforsirati kacigu za bicikliste i trotinete.

Denis

pre 3 godine

Niti na ulici niti na trotuaru jer su te saobracajnoce napravljene za poseban vid saobracaja kojem trotint ne pripada. Njemu treba posebna saobracajnica kao posebnom prevoznom sredstvu ali to nije fizicki moguce obrzbjediti. Mozda je rjesenje da koriste biciklisticke trake jer tu su nekako najslicniji po konstrukciji i brzini. Iako trotineti redovno prestizu bicikliste koji to ne ocekuju u uskoj traci. Ljudi mogu izmisliti svasta ali nema ti prostora niti vremena da se svasta koristi

vlada

pre 3 godine

Ne vidim problem u trotinetima, i bicikla isto ide 25km/h i za pesake je isto toliko rizicna. Drzavu boli jer ne moze da naplati voznju trotineta, to je problem za drzavu. Ne zanima njih bezbednost pesaka.

jastaman

pre 3 godine

Kom trotoaru? U Pirotu ih imamo samo u centru i blokirani su penzionerima koji ne znaju gde biju. Trotinetima je mesto na biciklističkim stazama. Tačka

Drnda

pre 3 godine

Jel neko primetio da su nase 'biciklisticke staze' na trotoaru? Tj deo trotoara otet i iscrtan da lici na stazu za bicike redovno sa sve pesacima opusteno...zna se kako se staze za to rade u svetu...ali ne ovde ...ovde su samo represivne mere na snazi vazda!

Nenad

pre 3 godine

Mesto im je, zajedno sa biciklistima, na posebnoj stazi (biciklistickoj, trotinetskoj, nazovite je kako god, uz ogranicenje brzine na nivou bicikla). Ni jednima ni drugima mesto nije ni na pesackoj stazi ni na kolovozu. Isto tako, ni pesacima nije mesto na toj, biciklistickoj stazi. I da, uvesti polaganje ispita i za vozace trotineta i bicikla, zajedno sa registrovanjem njihovih vozila koja ce, kao i automobili, moci da se slikaju i kaznjavanju zbog ucestalih prekrsaja, prolaska na crveno i sl.

Владе

pre 3 godine

Кад покушаваш да измислиш топлу воду. Закон већ постоји и он препознаје сва превозна средства. Не пише стриктно "тротинет" али је наш закон универзалан и класу превозног средства дефиниша на основу броја точкова и снаге мотора изражене у kw. Дакле, врло је лако дефинисати у коју категорију спада превозно средство са два точка и мотором снаге 250w. Као друго, ако желите да унапредите закон, па побогу, погледајте шта су урадиле земље које имају буквално хиљаду х више тротинета од нас. Нема потребе од муве правити магарца и измишљати топлу воду.

Огњен

pre 3 godine

Нема ту шта да се мисли. Тротоар је за пешаке и тачка. Тротинети могу само на бициклистичким стазама или на коловоз и да им се одвоји метар уз десну страну, тамо где нема бициклистичке стазе.

yxcvbnm

pre 3 godine

Opasni su i na cesti i na trotoaru.
Ali zaista, nemam nista protiv inovacija, medjutim ne vidim gdje bi bili bezbjedni i oni i ostali ucesnici saobracaja.

Jovan

pre 3 godine

@јел сте луди
на улици наравно
тротоари су за пешаке
(лудоје, 11. septembar 2020 10:19)

U Srbiji su trotoari parkinzi za automobile. Kamo srece da su za pesake. Ovako i pesaci i biciklisti i trotinetisti treba da dobiju pravo da idu kolovozom, jer mesta na trotoaru nema zbog parkiranih automobila.

Miloš

pre 3 godine

Obavezan psp ako ide motornim putem, zabrana izlaska na autoput i pešačke zone, minimum 16 god starosti. A isto uvesti i za bicikliste.
(Da da, 11. septembar 2020 09:54)

Mislim da bismo bili prva zemlja na svetu koja je zabranila deci da voze bicikl. Čestitam na ideji.

Lemi NS

pre 3 godine

Juce igram kosarku na popularnom basket igralistu u Oslu, 2 momka i ja igrali na izbacivanje po poen i lepo druzenje....ja ispod kosa, sa strane kosu voze po celom linijom dva mala kretena ( bili su tinejdzeri ) voze to sranje ne obaziruci se sto mi igramo...epilog naleteli na mene, udarili me sa tim sranje po zglobu ( ja bio kod kosa ?!?!?!?! pri tome lagano nastavili da voze dok ja nisam u sekundi dosao sebi i gurno ih dole jer bi face lagano se odvezle po principu nikome nista ili ja mogu da vozim gde zelim!

Mozda sam nerazuman ali cemu poenta da vozis nesto a nemas pojma gde mozes, kako, zastita...ista?!?!?! To se pod hitno mora regisati sranje...mrzim ga.

pešak

pre 3 godine

Urediti državu tako što će se uvesti zakon da ne može ulica da se napravi i pusti u saobraćaj bez trotoara minimalne širine 2m u gradskoj sredini i 1m u ruralnim sredinama. Dok ne budu postojeći trotoari oslobođeni od automobila i dok se ne uredi taj segment, ne može se neko naterati da koristi trotoar, kada trotoar ne megu da koriste ni pešaci, a kamoli trotineti.

Sunce Slobode

pre 3 godine

Mnogo vas je jako nesigurnih na trotinetima. Vidi se i po kontroli istog i po stavu. Ili niste za to ili vam treba još dosta prakse. Na sve to agresivno prolazite trotoarima, očekujete da vam se svako sklanja. Kakav god zakon da se donese ne može da vas zaštiti od vašeg neznanja. Kako sada vidim svaku grešku koju platite novcem jeftino ste prošli. Daj Bože da ne bude žrtava.

x

pre 3 godine

Ja sam biciklista iz starog dela Beograda i mesto im je sa nama. Dok smo diskriminisani od strane vlasti to znaci mirnim ulicama kolovozom normalnom brzinom, a po graqdskom jezgru tek nesto brzinom vecom od brzine pesaka uz stajanje kad prolaze stari ili mala deca. Nazalost, skoro niko se ne pridrzava bontona.

Milutin

pre 3 godine

Opet menjaju zakon o bezbednosti saobracaja? Znaci posle Nove godine eto nama uvecanih kazni za sve prekrsaje koji su ionako vec na nivou 2 prosecne plate u proseku. Mora nekako da se vrate pare koje su date gradjanima u vidu pomoci od 100e i minimalca za firme...

Sasa

pre 3 godine

zakon o smanjenju poreza na upotrebu motornih vozila ne mogu da usaglase 5 godina (formirana radna grupa) ....i dalje je Seseljeva globa na snazi....mozda je i logicno da ne smeju da diraju nista od ucitelja. Verovatno ce sada biti drasticno efikasniji - represija i kaznjavanje je uvek bitnije....

Gorki

pre 3 godine

da je za ulicu zvao bi se uliconet, a ne trotinet.
(dude,

Da. Kada se gurao NOGOM. Ali sada je ELEKTRIČNI. Što znaci da ima motor. Što dalje znači da je za put ili ulicu a ne trotoar.

sve je relativno

pre 3 godine

...U Beogradu je zagadjenje vazduha postao ozbiljan problem. Ovo je jedno od resenja koje bi pomoglo da vazduh bude cistiji. E-trotinet

Ovo nije rešenje što se tiče uticaja na smanjenja zagađenja. Uostalom, da su automobili glavni zagađivači u Beogradu, ne bi za vreme policijskog časa u vanrednom stanju vazduh vikendom bio najzagađeniji. Lepo je napuniti trotinet na struju, a onda od Kostolca i Obrenovca udišemo rezultat tog ekološkog punjenja.

Što se tiče trotineta, ja bih to rešio na sledeći način:
1) minimalno 14 godina za upravljanje
2) vožnja po biciklističkim stazama i širokim trotoarima, gde postoje uslovi, npr. Novi Beograd, Novi Sad...
3) u centru grada vožnja po kolovozu, ali samo tamo gde ne idu linije gradskog prevoza (Npr. Vračar, centar i sl.)
4) Ukoliko se vozi po saobraćajnicama, mora se polagati PSP ili posedovati vozačka dozvola za neku od kategorija
5) svaka lokalna samouprava ponaosob može preciznije i detaljnije regulisati dodatne uslove, ograničenja ili dozvole u zavisnosti od infrastrukture, i sl.
6) istaknuti svuda znakove o obavezama, dozvolama, zabranama
7) obavezno osvetljenje, zvono i kaciga, a noću na kolovozu i prsluk

Ovo pod se 7. je jako važno, i odnosi se i na bicikliste. Nisu mu jasni ljudi koji za par stotina dinara ne stave osvetljenje da budu uočljivi, ne samo automobilima nego i pešacima. Za to kažnjavati bez pardona, ali nisam čuo da je policija ikad nekoga kaznila.

Treba reći i da je dosta pešaka ili šetača strahovito bahato pa iako imaju 3-5 m gde se mogu kretati (Novi Beograd) oni vole šetati po biciklističkoj stazi.

Što se tiče šaljivog komentara na visinu dozvoljene količinu alkohola u krvi za vožnju trotinetom u Austriji, koliko god izgledalo glupo, ima logike. Ako se neko ne može kontrolisati ili zna da će piti alkohol, bolje da vozi trotinet nego automobil. Manje je opasan za druge, a za svoju neodgovornost će potencijalno sam najviše nadrljati.

Cinique

pre 3 godine

Moses da crtas slobodno, to se zove "rupa" u zakonu.
(1100 km na trotinetu, 12. septembar 2020 09:30)
Ne postoji "rupa u zakonu", samo rupa u mozgu. Bilo onoga koji je pisao zakon, ili češće onoga koji tumači. U ovom slučaju rupa je u tvom mozgu, ali i saobraćajne policije koja najradije ne radi svoj posao.

Lemi

pre 3 godine

Ne prave buku, nemaju izduvne gasove, ne blokiraju ulice, a opet nekim ljudima i dalje nesto smeta kod trotineta. Ocigledno u glavi postoji neki problem, kao i uvek.

acakrpa

pre 3 godine

Sve to treba na trotoar pa udri po pesacima.Pa ce onda pesaci udri po njima.Izbice opste sibanje na radost policije koja ce cekati da se sve zavrsi pa onda sve u bajbok.I tockase i pesake.

mikica

pre 3 godine

@Sumadinac
PO tvom misljenju razlika izmedju e trotineta i mopeda je u velicini tockova?

Ovaj trotinet na slici ima vece tockove od mopeda koji su registrovani na zute tablice. Verovatno ima i jaci motor.

Vidjao sam i trotinete sa sedistima i signalizacijom.

Kad se gleda sa pravno tehnicke strane, jako je tesko utvrditi razliku izmedju mopeda i e trotineta.

Cvele

pre 3 godine

Evo vam sikustvo iz zemlje gde je gotovo sve uredjeno. kopenhagen, raj za bicikliste, biciklisticke staze gotovo svuda. Pojavljuju se el trotineti. Odmah se donese zakon o brzini i da oni smeju da voze samo po biciklstickim stazama. Domaci su uglavnom disciplinovani, ali nekom se eto omakne, a turisti misle da mogu i po trgu i po trotoaru....sve dok ne naleti policija i odvali im 200 evra kazne a ako se pokaze da si pijan na trotinetu a imas vozacku za auto, pozdravi se sa vozackom i spremi 1000 evra za novi vozacki. To je momentalno urazumilo domace ali divljanje turista je ipak dovelo da ujutro moze da se vidi scena gde su gradjani iz kvarta pokupili sve trotinete za iznajmljivanje koje su firme rasporedile po raznim mestima i pobacalo ih na gomilu na jednom parkingu. Vecina gradjanstva ne zeli trotinet za iznajmljivanje u gradu. Morace da imaju punktove za parkiranje jer ovako uzimanje teotineta i ostavljanje svuda jednostavno ne ide, nemoguce je kontrolisati. Mogu misliti kakav haos je u vezi ovoga u Srbiji, tu ljudi i auta ostavljaju svuda.

UnrealEngine

pre 3 godine

Drug, ti voziš kola stojećki? Imaš li i neku super moć da prečistiš vazduh od silnog dima koji si ostavio za sobom za samo nekoliko kilometara prevoza po gradu?
(Stanko, 11. septembar 2020 19:32) 

# Link komentara


Gospodin, ne loži ljude, što kaže omladina. Sedamdeset% svetskog zagađenja načini 100 najprofitabilnijih kompanija na planeti. Ostalih 30% otpada na sve ostalo! Avione kamione tenkove bombe freone iz rashladnih uređaja i metana iz kravljih gasova - pa i automobile, ali i one u indiji, kini... ne samo oko beograda. U svemu tome moj automobil mu dođe kao boks cigara u amazoniji.

Ne branim da je dobro terati fauve star 20 i kusur godina, iz kog bije dim kao da biraju papu, ali načelno mislim da je ta čitava priča oko odgovornosti prosečnog pojedinca za zagađenje vazduha upravo ovo s početka - loženje. Da bi onda te iste top100 kompanije pravile "zelene prevoze" i ostali zeleniš, nastavljajući da drže svojih 70%, a ti hajduče Stanko nastavi da budeš savestan građanin planete :)

živ bio

sladoledsmesom

pre 3 godine

Ok , neka je auto put (mada je to diskutabilno) covek izvezo el trotinet na isti i vozi 80 km. Zakon o bezbednosti u saobracaju nigde ne spominje da el trotineti ne mogu da se voze po auto putu.
Zakonodavac kaza da vozila koja ne mogu da razviju brzinu vecu od 45km/h (traktori,moto-kultivatori bicikli sa pomocnim motorom...) ne smeju da koriste auto put.
Iz ovog mozes da zakljucis da je covek je sasvim legalno provozao el trotinet auto putem vozeci 80 km/h.
(1100 km na trotinetu, 11. septembar 2020 22:12)

Netačno. Trotinet nema status vozila i kazna za kretanje istim po autoputu je od 20000 do 40000rsd. Jel jasnije ili mora da se crta i dalje?

1100 km na trotinetu

pre 3 godine

Cinique, 12. septembar 2020 10:46

E to malo bezebrazluka i balkanskog prostakluka, vredjas nekog ko drugacije misli. Tu se vidi razlika onih finih pristojnih koji jezde na svojim el. trotinetima i vas.

Nemanja

pre 3 godine

Vozim trotinet zato što je praktična stvar, ne zato što nešto posebno uživam u tome. Sigurnije i bolje je voziti na kolovozu nego na trotoaru. Svuda ima rizika, ali malo manje na ulic nago po trotoaru.

Totalnodrukcijioddrugih

pre 3 godine

Mesto mu je kao i biciklisti na biciklistickoj stazi. Jedino sto treba uvesti da nije mladji od 15god uz obavezan test PSP. Sva pravila za bicikl da vaze i za ovo cudo. Sto se tice osiguranja samo na licnu odgovornost. Sto se tice kacige ko hoce hoce, ko nece dok ne lupu glavu..... sam ce shvatiti. Sad sto nema staza u centru zahvalite se vec znate kome. Zato imamo Sokolovo oko...

RobinHoodisGood

pre 3 godine

@lola
To sto ti imas nov automobil, ne mora da znaci da umes i da ga vozis. Mozda te ljudi kritikuju jer si u saobracaju slabo pismena !?

pesak

pre 3 godine

Na put. Nikako na trotoar. Sobzirom da se trotinet krece na el. pogon tj. ima neku vrstu motora(el.motor) onda ih treba svrstati u vozila koja se krecu putem a ne trotoarom. Neka im se uvede polaganje poznavanja saobracajnih propisa, neka budu propisno obrlezeni, pa na put. Neka oni onda brinu svoju brigu o svojoj bezbednosti a ne da se pesaci brinu brigu i o svojoj i njihovoj bezbednosti, i to sve zbog njih !!!

Dobrivoje

pre 3 godine

I na ulici(kao bicikl), a na trotoaru samo ako se kreću brzinom najsporijih pešaka(deca, nemoćne osobe). Idealno na bicikl. stazama.

sladoledsmesom

pre 3 godine

Po komentarima znas da si na Balkanu tj Haemus Mons-u.

E da, i to nije auto put vec Bulevar tako da covek nije prekrsio nijedan saob. zakon.
(1100 km na trotinetu, 11. septembar 2020 13:28)

Jeste auto put, madjunarodna oznaka e75. Na svakom ukljucenju u gradu ti znak to pokazuje. Sem toga u nadleznosti je republike. Da je bulevar bio bi u nadleznosti grada, max dozvoljena brzina bi bila 50 a ne 80. To sto su mu na nekoliko mesta nadenuli razlicita imena ne cini ga obicnom gradskom saobracajnicom. Bulevar nema zaustavnu traku.

max

pre 3 godine

Problem je sto se ne moze sve sto dolazi iz razvijenog sveta tako lako primeniti i kod nas jer mi nemamo toliko novca i mogucnosti da brzo resimo posebnu infrastrukturu. Kod nas je reseno kretanje automobila i pesaka ali su veliki problem ti trotineti koji predstavljaju nesto izmedju, niti su bezbedni za pesake niti su oni bezbedni od automobila. Mi imamo problem i sa biciklima a kamoli sada za ovim trotinetima. Takodje, u modernim americkim i kineskim gradovima je pravljenje posebnih staza daleko lakse nego u starim evropskim gradovima. Lako je npr na Novom Beogradu praviti posebne staze i trake ali kako ih napraviti u starom delu? I sada se jedva pronalazi prostor za automobile i pesake. Ucrtane biciklisticke staze na trotoarima uopste nisu prakticne. Izmedju pesaka i bicikliste koji juri 30 km/h je samo nacrtana linija a cesto im se putevi i ukrstaju.

Vladimir NS

pre 3 godine

Nekad su se kažnjavati biciklisti koji voze po pešačkoj zoni u centru Novog Sada, sad tuda opušten voze bicikle, skutere i električne motore, ne možeš više dete pustiti da šeta opušteno.

е

pre 3 godine

U Holandiji su biciklistićke staze ugrađene uz većinu puteva na nivou puta, posecno obojene staze a i semafori se posebno pale kada propušzaju bicikliste i vozače trotineta. Cenim da će to u Srbiji zaživeti za oko 50 godina.

Nikola

pre 3 godine

O trotoarima mozemo pricati samo u pojedinim delovima Novog Beograda. Skoro svi ostali trotoari, kako u Beogradu tako i u ostatku Srbije su postali parking mesta.

B

pre 3 godine

Koje god da bude rešenje problem neće biti ljudi koji se ponašaju normalno i odgvorno. Zapravo, uz kraće objašnjenje pravila normalom čoveku ne treba restrikcija.

Problem su ljudi koji se ponašaju neogdovorno, sebično, bezobrazno, pa i ludački (80 km/h auto putem ne vozi normalan covek). U tom slučaju je nebitno da li je u pitanju trotinet, bicikl, električni bicikl, motor, automobil... Ljudi su opasni i za sebe i za druge. Zapravo, na trotinetu su opasni prvenstveno za sebe i za pešake, skoro isto ko i biciklisti.

Po meni treba da je u rangu sa biciklom, uz ograničenje brzine i kontrolu sa masnim kaznama. Ja kroz grad biciklom mogu i 40-45 km/h na biciklističkoj ili putu i sa tim niko nema problem. Da je bezopasno nije, treba paziti, posebno na raskrsnicama i pešačkim prelazima. Preko 50 je već opasno zbog drugih učesnika u saobraćaju, ipak je to preko 10m /s, ljudi ne očekuju. Tako je i granica za mopede 50 km/h ako se ne varam. Jeste da za moped treba dokument i registracija, ali je trotinet više bicikl i električni bicikl bez obzira na brzinu. Naravno, obavezno kaciga i svetla, a noću i prsluk.

NNN

pre 3 godine

Za trotoar su opasni po pešake jer su brzi i nečujni.
Za ulice su mali, "osetljivi" u odnosu na ostala vozila na ulici i jako nestbilni. Nagle promene pravca ne trpe nikako i u slučaju kritične situacije, odmah se napravi još veće s...nje.
Da ima veće točkove, onda bi bilo zgodnije za ulicu, kao bicik. Ovako... nit ovamo nit onamo. Veoma diskutabilna tema.

Chiko

pre 3 godine

Biciklisticka staza i ulica, uvek se štite slabiji u saobraćaju. Ni u kom slučaju da se pesak pita gde može da me nešto opali, hajde da su samo odrasli na trotoaru, ima i dece. Mora svest da se podigne kod svih ucesnika u saobraćaju, i to ne može odjednom da se dovede u red. Posle postoje el. trotineti odredjene jačine, nije svaki za bicikilisticku stazu ali nijedan nije za trotoar. Na ulici će se morati više gledati od strane motornih vozila. U velikim gradovima je uvek teško za upravljati ( iz ličnog iskustva), moraš da pazis na motore, bicikliste, trotinetiste i pešake a svako svoju politiku vodi. Samo hrabro, pažljivo i oprezno( kao ježevi u akciji )

_zdz

pre 3 godine

Na trotoaru im sigurno nije mesto, jer bez obzira na sve jurcaju... i sudaraće se sa pešacima.
Trotoarom kada idu, treba da ga guraju, ne piše nigde da isključivo mora da se vozi, u svakom trenutku.

Mesto im je na biciklističkoj stazi, uz ograničenje, a gde ne postoji biciklistička staza, desna ivica kolovoza...

x

pre 3 godine

Problem je što u zadnje vreme e trotinete voze deca od 8-9-10 godina, jure po ulicama i po Bulevaru, koji je glavna magistrala za trotinete u Beogradu, a ni ovi stariji ne zaostaju za njima u brzini. E to je problem, i poginuće neko...

pratilac

pre 3 godine

Trotonet je opasan isto kao i bajs i kola ako se voze bahato brzo tako da ne vidim razliku auto ne ugrozava druge u saobracaju ako vozi bahato biciklista isto trotinet je jako korisno prevozno sredstvo ako se koristi kako treba stim sto treba mozda ograniciti za decu jer se nacickaju po 2 pa voze ulicom stazom ...25km..

Vremenski putnik

pre 3 godine

U Kini u gradovima na kolovozu u vecim bulevarima i ulicama izdvojena je jedna kolovozna traka u svakom pravcu samo za e-bikeove, bicikle i sad trotinete. Trotoari su samo za pesake a ostali delovi kolovoza za ostali saobracaj. U manjim ulicama ebikevi i bicikli se krecu zajedno sa ostalim saobracajem ali opet vise drze desnu stranu kolovoza. Trotineti ne mogu ici sa malom brzinom tipa 6-10km to je besmisleno. Oni moraju van pesacke staze ali u posebnim trakama.
Oni se moraju smatrati u slicnoj kategoriji kao i ebike ali su manji, lagani i fleksibilniji.

John

pre 3 godine

"Šta vi mislite - gde je mesto električni trotinetima? Na ulici, među automobilima, ili na trotoaru, uz pešake?"

Ako biciklima NIJE mesto na trotoaru, vec moraju da voze kolovozom ukoliko nema biciklistickih staza (a kod nas ih uglavnom nema), onda ni trotinetima nije mesto na trotoaru.
Bicikli mogu na kolovoz. Trotineti idu brze od bicikala. Sto ne bi i oni mogli na kolovoz? Tacnije, ne da bi trebali, vec bi i morali.
Svakako da im treba ograniciti maksimalnu brzinu. Zbog svih - kako zbog samih "trotinetdzija" tako i zbog ostalih ucesnika u saobracaju. U normalnim zemljama su ogranicili brzinu na 25-45 km/h (zavisi koje).

NIKOLA

pre 3 godine

Ovde u Austriji zabranjeno trotoarom, tretira se kao bicikla i svud gde moze biciklom moze i sa e skuter. Jedino max 600w i max brzina 30 km/h i da ima svetla refletori zvono kao i na biciklu.

marica, kriv, razumevanje...

pre 3 godine

staza za bicikliste ili kolovoz, kao i bajs - medju pesacima na trotoaru im nije mesto, pogotovo ako se krecu brzinama navedenim u tekstu

saško dete teško

pre 3 godine

nemam problem da voze po trotoaru ukoliko ne divljaju i voze polako...po meni je idealno sredstvo za prevoz na kratkim relacijama...

Moja skromna analiza

pre 3 godine

"(Moja skromna analiza, 11. septembar 2020 10:19)

Mislim da bi trebao da ideš na terapiju kontrole besa.
eko taliban"

Mislim da bi trebalo da obnoviš pravopis.

box

pre 3 godine

Oni sto ga voze po ulici ce reci da je za ulicu, a oni sto ga voze po trotoaru ce reci da je za trotoar. Ovi koji ga ne voze mrse tu i ovo i ono al kad ga kupe pricice onom misljenju koje im odgovara. Takav mentalitet ovde, ne postoji svest o javnom interesu, a za njega se pojedinac zalaze iskljucivo kad se poklopi sa licnim.