Sreda, 29.07.2020.

12:00

Kakva je ponuda električnih i hibridnih automobila u Srbiji, a kakav je odziv kupaca?

Izvor: B92

Kakva je ponuda elektriènih i hibridnih automobila u Srbiji, a kakav je odziv kupaca? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

57 Komentari

Sortiraj po:

Zoki

pre 3 godine

Električni automobili su skuplji, ali su održavanje i troškovi vožnje daleko manji. Npr. na Tesli jednom godišnje proverite ulje za kočnice i rotirate točkove kao na bilo kojem drugom automobilu. Sve ostalo je u intervalima 2 ili više godina. Nema zamene ulja i antifriza. Tesla je skup ali postoji gomila kineskih proizvođača koji prave sasvim pristojne automobile po pristupačnim cenama. Država bi mogla da dovede jednog od njih da ovde sklapa jeftine automobile za srpsko tržište, a verovatno i za okolne zemlje. Ceo svet se kreće u pravcu električnih automobila i to je proces koji se ne može zaustaviti. Jedino je pitanje da će Srbija uložiti napore da bude među prvima, ili će preći na električne automobile kada više ne bude polovnih dizelaša po Evropi. Pored svega ostalog, Srbija ima dodatni motiv da se što pre oslobodi SUS motora, a to je niska ekološka svest. Koliko puta ste videli ljude da menjaju ulje na ulici, pa ono staro ode u kanalizaciju? Potrovaćemo se kao pacovi, posle će nam đavo biti kriv. Ako se stvari postave na pravo mesto i utvrdi da je strateški interes države da uvozimo manje nafte i udišemo čistiji vazduh, onda se svi problemi mogu rešiti.

mazohista

pre 3 godine

Neko je izneo pogresnu cenu za corolla TS, nova hybrid u SOL opremi je 26300 eur.
A cene krecu od 23.300 tako da je to super cena.
(ja, 29. jul 2020 23:53)
Taj neko je lepo napisao 2.0, a ti gledas 1.8 motor. U tome je razlika.
(slk, 30. jul 2020 08:43)

Ta corolla za 23.300 je baš "bogate opreme". Izmedju ostalog, taj paket opreme (Terra) nema "tablet", nema ni kameru za vožnju unazad. Čelične felne od 15" za 23.300 bih joj još i oprostio. "Luna" je zaista po mnogo čemu već korak napred, ali je i činjenica da zaista sve dostupne sisteme aktivne bezbednosti dobijaš tek u poslednjem (petom) paketu opreme. Uostalom, kao i to, i lumbalna podrška za ledja vozača kod karavana sa 1,8 tek u paketu od 32.300 (za taj paket nema čak ni popusta).

Radoje

pre 3 godine

@Sajber Danilo Ima hibrida i za tebe. Peugeot 3008 2013. Odličan automobil. Dizel hibrid. Malo malo pa se ugazi motor a ti ides. Kad dodjes na registraciju smeškaš se ceo dan. Jedini ti je problem što te ne čuju ljudi kada voziš po parkingu pa se ne sklanjaju dok ne zatrubiš.

vruća jaretina, topi se u ustima

pre 3 godine

ok, a gde da ga punim i koliko traje punjenje?
Samo ako imas kucu ili garazu sa uticnicom...
(Drule, 30. jul 2020 08:59)

na poslu besplatno, ako ičemu vrediš kao radnik.
dok si u šopingu u merkatoru, a uskoro i ušće.

eto, možeš besplatno da se voziš, srpski san, a?
naravno, mora da si neko na koga firma računa.

Jare u mleku

pre 3 godine

Sx kros bio17000e (1.4 140ks) u dobroj opremi. Najavili su hibrid i da će biti 1000e skuplji.Znači 18000e minus subvencija i to je to. Oni nabili cenu preko 20000 a subvencije nema jer je blagi hibrid. I druga 2 modela ista priča. Taman me naložili kad ono...

Milica

pre 3 godine

Da se bogatima ostavi neki dinar u džepu. Oni već voze dobra kola sa Euro 6 motorom. Treba dati stimulaciju da se većina krševa koja zagađuje okolinu zameni za noviji auto.

slk

pre 3 godine

Neko je izneo pogresnu cenu za corolla TS, nova hybrid u SOL opremi je 26300 eur.
A cene krecu od 23.300 tako da je to super cena.
(ja, 29. jul 2020 23:53)
Taj neko je lepo napisao 2.0, a ti gledas 1.8 motor. U tome je razlika.

Milan

pre 3 godine

Potpuno besmislena odluka da se subvencionišu automobili čija je cena u proseku preko 25000Evra. Prosečnom Srbinu, sa platom od oko 500Evra, to je potpuno nedostupno.
Druga stvar je što su dozvolili auto dilerima da, pre stupanja Zakona na snagu, podignu cene automobila za iznos subvencije, tako da subvencija ide u kasu prodavaca automobila. Tu su se neki zastupnici i preračunali, kao na primer Eurosumar, koji je podigao cene za Vitaru i S-Cross za oko 3000Evra, a Zakon za njihove blage hibride nije obuhvatio subvenciju.
Po mom mišljenju, imajući u vidu koliko smo siromašni i šta se sve vozi našim putevima, subvenciju treba uvesti za bilo koji novi automobil, a iznos subvencije ne mora biti fiksni već zavisiti od količine izduvnih gasova.

EV

pre 3 godine

Koliko uopšte može da izdrži kućni i javni sistem snabdevanja el energijom nove potrošače tj el vozila , posebno na brzim punjačima, kad osigurači padaju kad se rerna okrene do kraja.
Gde odlagati razbijene i istrošene baterije sa vozila?
(Kapetan Kuk, 29. jul 2020 20:19)

EV na normalnoj utičnici ne vuče jaču struju nego rerna, česta zabluda. Čak rerna vuče više kW ako je na trofaznoj, a EV na jednofaznoj utičnici. Takođe, EV se pune tokom noći kad nema drugih potrošača, štaviše korisno je za mrežu da neko upotrebljava struju tad.

Još jedna česta zabluda je da se baterije tek tako negde "odlažu" i da se uopšte kvare ili "istroše". Samo im se veoma sporo smanjuje kapacitet vremenom, pa npr. posle 10 godina auto ima 85% dometa koji je imao na početku, što je i dalje potpuno upotrebljivo. A npr. iz slupanih električnih automobila ili kod kojih vlasnik baš želi novu bateriju, baterije se reupotrebljavaju za kućnu i komercijalnu upotrebu. Imaš primer kako su baterije iz Renault Zoe-a iskorišćene da se napaja neki stadion.

EV

pre 3 godine

Treba napomenuti da se kod hibrida pri registraciji racuna kubikaza+snaga+snaga el. motora, pa izadje puno.
(drLaki, 29. jul 2020 19:26)

Za tebe i ostale neinformisane koji su ti dali pluseve, svi hibridi su od 1. januara potpuno oslobođeni od plaćanja poreza na upotrebu motornih vozila. Evo link ka B92 članku:
https://www.b92.net/automobili/aktuelno.php?yyyy=2019&mm=10&nav_id=1605599

Kapetan Kuk

pre 3 godine

Pored kotlarnica na ugalj, dizelaša i paljevine, voleo bih stvarno da mi neko objasni svrhu električnih vozila u Srbiji?
Zemlja koja totalno neplanski vodi svoju energetsku i ekološku politiku od 1945!
Da li će biti zabranjeno sagorevanje uglja i drva i njihova prodaja?
Da li će prirodni gas zameniti ove energente ili el energija?
Da li će na tržištu biti prodavan isključivo ekološki dizel od domaćih ulja proizveden?
Koliko uopšte može da izdrži kućni i javni sistem snabdevanja el energijom nove potrošače tj el vozila , posebno na brzim punjačima, kad osigurači padaju kad se rerna okrene do kraja.
Gde odlagati razbijene i istrošene baterije sa vozila?
Da li država ima ijedan odgovor i zakon koji reguliše ovih par stvari , a ne još sve ostalo oko energetike i ekologije!

jovo

pre 3 godine

Realno, moci ce za 4 do 5 godina da se kupe polovnjaci VW ID.3 za 10ak hiljada eura. Ko voli da uzme Zoe ili Peugeot e208 polovnjak. Posto ce baterije najzad trajati posteno uskoro zbog novije hemije, isplatice se nekima koji voze preko 25k km godisnje. Inace vozim Leaf-a i moj sledeci ce isto biti elektricni ali sigurno polovnjak ovog puta :)

ИБАРСКА ЛАСИЦА

pre 3 godine

Ова држава не гледа екологију, већ да наметне разне таксе и таксе, да бих сваки нормалан човек одустао

Igor

pre 3 godine

A kako da ga popnem na treći sprat da ga punim ?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Caki, 29. jul 2020 16:46)

Pa liftom!

Kvarežma

pre 3 godine

1.6 benzinjara, pa teraj dok radi. Nit ima parkinga, nit može da se vozi od gužvi izazvane radovima, niti ima krštenog autoputa, pa da negde stigneš. Ovo sve ostalo je bacanje para, no svakom prema zaslugama...

Miloš

pre 3 godine

Jel ovo vest za onih 2% stanovnika ? Koji se vrv takodje pitaju gde bi bilo gde van Bg-a mogli da napune auto.
(Alisland, 29. jul 2020 15:16)

E, ali vidi, tih 2% prave barem 20% prometa bilo kog auto dilera, ako ne i više, pa su samim tim vrlo relevantna grupa... A van BG ima svašta, eno ti Plugshare pa gledaj.

Sajber Danilo

pre 3 godine

E, ne bih ti ja vozio hibrid, nema šanse. Samo u obzir dolaze TDI motori, eventualno TSI. Tu nema nikakve diskusije, pitao sam i komšiju majstora kakvi su to motori jer sam od strica čuo sve najlepše o njima i on je rekao da su ok. Ne znam sad u koja kola sve idu ti motori, ali nije ni važno. Pitaću strica, on vozi golfa i zna sve o kolima. On kaže da je hibrid za žene, a da pravi muškarci treba da teraju TDI.

rani

pre 3 godine

Tojota Corola hibrid je fantastican automobil, a u to sam imao prilike licno da se uverim! Nazalost, za mene je tih 24-25 hiljada evra bas previse, pa sam sebe pocastio sa malo jeftinijim autom, ali sam siguran da cu u buducnosti, ako to bude moguce, imati neki hibrid ili elektricni automobil! Lepo je i to sto drzava omogucava subvencije, ali sam siguran da ako im je stvarno stalo do ekologije, mogu da smanje cenu plina za 10-15 din. jer u ovoj zemlji ima mnogo onih koji ne mogu sebi da priuste nov hibrid, ali zato imaju plinski uredjaj u vozilu! Verujem da bi tako mnogi presli na gas, umesto da voze raspale dizele, ali ovde kod nas, nekako, te logicne stvari nikako da se dese!

lose

pre 3 godine

U SRB je potpuno nemoguce da krenete da pravite svoj elektro ( ili bilo kakav drugi auto ) i da ga registrujete.
Umesto da se definisu uslovi koje vozilo mora da ispuni ( kocnice, tezina, visina, duzina, test ponasanja u sudaru, maks brzina ) nasi zakoni kazu da to mora da odgovara EU homologaciji i nema dalje. NASI zakoni nas definisu kao bedno trziste kojima VW kaze sta valja i ne valja. Ovi sto su stare skoljke od juga i pezoa 205 prepravili u ---onako-- elektromobile ( ali svakako cistije od originalnih verijzija) -nisu mogli da ih registruju - jer AMS nema tabele a nemaju ni kubikazu za to. FUJ
Tesla da je rodjen u Srbiji bi verovatno zavrsio kao Djura Jaksic - a to je bas zalosno

marsovac

pre 3 godine

Za grad mi se el. auto čini kao odlično rešenje ali ipak za neki dalji put baš i ne. Znači tu već dolazimo do toga da se pored već skupih el. automobila mora kupiti još jedan auto što je ne moguća misija.
(Ivan, 29. jul 2020 12:25)

Za one pismenije od tebe NIJE NEMOGUCA misija!

vruća jaretina, topi se u ustima

pre 3 godine

I dalje je napovoljnija voznja na plin ili metan, sto je dostupno za nas dzep p moze malo subvencije i u tom smeru
(miki, 29. jul 2020 15:01)

ti baš ne posećuješ AUTO ?

Kobaja Grande

pre 3 godine

Jedva cekam jesen i pocetak prodaje 3 modela u Srbiji:
1) Renault Clio 1.6 plug-in hibrid
2) nova Dacia Sandero i Logan 1.6 plug-in hibrid
3) Citroen Ami electric. Njegova cena bez subvencije je oko 12.000eur...dodajte subvenciju 5000eur i u Srbiji bi trebao da kosta 7000eur. Domet 70km, max brzina 45kmh...dovoljno za grad.

Vlade

pre 3 godine

Niste spomenuli da se prodaje i Fiat 500 hibrid po ceni od 13.500 evra, što uz subvenciju od 3.500 e iznosi 10 hiljada, ubedljivo najpovoljnija ponuda na našem tržištu. U Americi se prodaje i potpuno električna verzija ovog autića, moj drugar ga vozi već godinama i zadovoljan je. Ne razumem zašto ga nisu ponudili i srpskom tržištu. Osim toga, povoljan je i električni Renault Twizy, oko 11.500 evra puna cena, ali se ne prodaje kod nas. Na Ali Babi nude stotine modela kineskih električnih automobila koji koštaju od 1.000 do 5.000 evra, ali pitanje je kako to uvesti kod nas i šta od toga valja.

Sankcije

pre 3 godine

@mazohista
Apsolutno si u pravu. Uvek ista prica prilikom subvencionisanja kupovine od strane drzave. Bez obzira da li se radi o poljoprivrednoj mehanizaciji ili elektricnim vozilima subvencija pripadne prodavcu umesto kupcu. Svaki put malo ranije podignu cene za iznos subvencije. Kako znaju kada ce i koliko da bude?

Djole

pre 3 godine

Videcemo kako ce se realizacija odvijati u praksi. Nisam siguran da ce ova mera mnogo pomoci ako su u ponudi vecinski vozila od 35 i vise hiljada evra. Kupce takvih automobila prilikom konacnog izbora ne zanima previse olaksica od par hiljada evra. Takodje ne znam koliko je u interesu budzeta smanjenje potrosnje goriva kada se vec tako lepo puni narastajucim cenama derivata. Kada vidimo jeftinije hibride i EV na nasem trzistu kao i razvijenu mrezu za punjenje istih znacemo da je ozbiljna namera prelaska na cistiju energiju. U ovim momentu meni sve deluje vise deklarativno i u domenu teorije.

Slavko

pre 3 godine

Euro Sumar, pre oko mesec dana, kafno podigao cenu za Suzuki Swiftt hybrid za 1100€
Pošteno!

Suzuki modeli su minihibridi, nemaju elektromotor i ne podležu subvencijama.

Bgd

pre 3 godine

Niste spomenuli da se prodaje i Fiat 500 hibrid po ceni od 13.500 evra, što uz subvenciju od 3.500 e iznosi 10 hiljada, ubedljivo najpovoljnija ponuda na našem tržištu. U Americi se prodaje i potpuno električna verzija ovog autića, moj drugar ga vozi već godinama i zadovoljan je. Ne razumem zašto ga nisu ponudili i srpskom tržištu. Osim toga, povoljan je i električni Renault Twizy, oko 11.500 evra puna cena, ali se ne prodaje kod nas. Na Ali Babi nude stotine modela kineskih električnih automobila koji koštaju od 1.000 do 5.000 evra, ali pitanje je kako to uvesti kod nas i šta od toga valja.
(Vlade, 29. jul 2020 14:08)

Fiat 500 hybrid je mild hybrid, a za njih ne vaze subvencije jer ne mogu da se krecu koristeci samo elektro motor, kako je definisano po zakonu. To isto vazi i za Suzuki Swift. Za mild hybride vaze samo olaksice koje postoje za hibridna vozila prilikom registracije.

Poznavalac

pre 3 godine

Ponuda je dobra, rok isporuke loš.
Subvencije se prema Uredbi daju samo za hibride sa autonomnim kretanjem na struju, a takva vozila ima npr Tojota ali nema npr. Suzuki. A to kako se ostvaruje pravo na subvenciju je posebna priča: Zahtev se šalje ministarstvu preporučenom pošiljkom! Postprodajne olakšice su skoro nikakve, nema skoro ničega što ima u Evropi, od besplatnog parkinga, popusta na putarinu,a i broj punjača za električna vozila je u Srbiji manji nego bilo gde u Evropi.... I tako dalje...

vruća jaretina, topi se u ustima

pre 3 godine

jer od nas sirotinje pune kasu !
(dik, 29. jul 2020 12:28)

ne sekiraj se, nikad u istoriji ni jedna država nije punila kasu od sirotinje.

kupujete kradeno dizlo, kupujete na ulici bez fiskalnog, mizeriju uplaćujete u zdravstvo/pio, država vas plaća i do 10.000€ stranom investitoru, palite 5G antene, gomila neregistrovanih kola, tražite besplatne vaučere, besplatna letovanja, palma vam deli državne pare (2k din za gospodina)...

naučite već jednom da ste vi čist trošak državi.

Ivan

pre 3 godine

Za grad mi se el. auto čini kao odlično rešenje ali ipak za neki dalji put baš i ne. Znači tu već dolazimo do toga da se pored već skupih el. automobila mora kupiti još jedan auto što je ne moguća misija.

XXL

pre 3 godine

Kod nas 'raste' interesovanje za ta vozila po onoj našoj "... i niko kao JA la-la-la ..." ... samo da me vide da JA vozim prvi, a zašto ne znam ...

mazohista

pre 3 godine

"Uvoznici i prodavci automobila u Srbiji su spremno dočekali Vladinu Uredbu,"

Istina.

Prošle godine, kada nije bilo subvencija, Corolla TS 2,0 hibrid SOL je (sa "popustom") bila 25.600. Toliko ste plaćali dileru za nova kola "bez boje", da biste ih preuzeli, registrovali posle na svoje ime.

Sada, za Corollu TS 2,0 hibrid SOL, "bez boje" (a sa "popustom") plaćate dileru cenu od 28.000. Toliko je cena za vas, da biste ih preuzeli.

Pre 25.600 (sa popustom), sada 28.000 (sa popustom).

Ako posle uspete od države da dobijete subvenciju (2.500), ta kola će vas "na kraju" danas doći 25.500.

Uz napomenu da ne postoji javno dostupna statistika o tome koliko je ukupno podneto zahteva za isplatu te subvencije, a po koliko je tih zahteva subvencija zaista i isplaćena. Pa ne znamo da li je subvenciju dobilo 5, 15 ili 25% tražilaca subvencije za hibrid. Ono što je sigurno, jeste da nije izvesno da ćete dobiti subvenciju. Nije, znači, izvesno da će vas ona corolla na kraju "doći" 25.500, već će vas na kraju možda i koštati 28.000 (koliko ste i platili dileru).

Tako da je istina što u tekstu piše - "Uvoznici i prodavci automobila u Srbiji su spremno dočekali Vladinu Uredbu". Digli su cenu hibrida taman za iznos potencijalne, ali i potpuno neizvesne subvencije.

dik

pre 3 godine

... kakve su cene još dugo čemo voziti dizele (euro 4) naravno sa naštimovanim merenjem izduva na tehničkom uz blagoslov države jer od nas sirotinje pune kasu !

XXL

pre 3 godine

@GT - nasmeja me brate tvoj komentar, a sad biće problem kad kod tehničkog pregleda ne prođeš test na izduvne gasove. Počni da se raspituješ već sad da se ne iznenadiš kad dođeš na tehnički pregled od naše birokratije. Pozz.

mazohista

pre 3 godine

"Uvoznici i prodavci automobila u Srbiji su spremno dočekali Vladinu Uredbu,"

Istina.

Prošle godine, kada nije bilo subvencija, Corolla TS 2,0 hibrid SOL je (sa "popustom") bila 25.600. Toliko ste plaćali dileru za nova kola "bez boje", da biste ih preuzeli, registrovali posle na svoje ime.

Sada, za Corollu TS 2,0 hibrid SOL, "bez boje" (a sa "popustom") plaćate dileru cenu od 28.000. Toliko je cena za vas, da biste ih preuzeli.

Pre 25.600 (sa popustom), sada 28.000 (sa popustom).

Ako posle uspete od države da dobijete subvenciju (2.500), ta kola će vas "na kraju" danas doći 25.500.

Uz napomenu da ne postoji javno dostupna statistika o tome koliko je ukupno podneto zahteva za isplatu te subvencije, a po koliko je tih zahteva subvencija zaista i isplaćena. Pa ne znamo da li je subvenciju dobilo 5, 15 ili 25% tražilaca subvencije za hibrid. Ono što je sigurno, jeste da nije izvesno da ćete dobiti subvenciju. Nije, znači, izvesno da će vas ona corolla na kraju "doći" 25.500, već će vas na kraju možda i koštati 28.000 (koliko ste i platili dileru).

Tako da je istina što u tekstu piše - "Uvoznici i prodavci automobila u Srbiji su spremno dočekali Vladinu Uredbu". Digli su cenu hibrida taman za iznos potencijalne, ali i potpuno neizvesne subvencije.

lose

pre 3 godine

U SRB je potpuno nemoguce da krenete da pravite svoj elektro ( ili bilo kakav drugi auto ) i da ga registrujete.
Umesto da se definisu uslovi koje vozilo mora da ispuni ( kocnice, tezina, visina, duzina, test ponasanja u sudaru, maks brzina ) nasi zakoni kazu da to mora da odgovara EU homologaciji i nema dalje. NASI zakoni nas definisu kao bedno trziste kojima VW kaze sta valja i ne valja. Ovi sto su stare skoljke od juga i pezoa 205 prepravili u ---onako-- elektromobile ( ali svakako cistije od originalnih verijzija) -nisu mogli da ih registruju - jer AMS nema tabele a nemaju ni kubikazu za to. FUJ
Tesla da je rodjen u Srbiji bi verovatno zavrsio kao Djura Jaksic - a to je bas zalosno

dik

pre 3 godine

... kakve su cene još dugo čemo voziti dizele (euro 4) naravno sa naštimovanim merenjem izduva na tehničkom uz blagoslov države jer od nas sirotinje pune kasu !

rani

pre 3 godine

Tojota Corola hibrid je fantastican automobil, a u to sam imao prilike licno da se uverim! Nazalost, za mene je tih 24-25 hiljada evra bas previse, pa sam sebe pocastio sa malo jeftinijim autom, ali sam siguran da cu u buducnosti, ako to bude moguce, imati neki hibrid ili elektricni automobil! Lepo je i to sto drzava omogucava subvencije, ali sam siguran da ako im je stvarno stalo do ekologije, mogu da smanje cenu plina za 10-15 din. jer u ovoj zemlji ima mnogo onih koji ne mogu sebi da priuste nov hibrid, ali zato imaju plinski uredjaj u vozilu! Verujem da bi tako mnogi presli na gas, umesto da voze raspale dizele, ali ovde kod nas, nekako, te logicne stvari nikako da se dese!

Sankcije

pre 3 godine

@mazohista
Apsolutno si u pravu. Uvek ista prica prilikom subvencionisanja kupovine od strane drzave. Bez obzira da li se radi o poljoprivrednoj mehanizaciji ili elektricnim vozilima subvencija pripadne prodavcu umesto kupcu. Svaki put malo ranije podignu cene za iznos subvencije. Kako znaju kada ce i koliko da bude?

Igor

pre 3 godine

A kako da ga popnem na treći sprat da ga punim ?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Caki, 29. jul 2020 16:46)

Pa liftom!

vruća jaretina, topi se u ustima

pre 3 godine

jer od nas sirotinje pune kasu !
(dik, 29. jul 2020 12:28)

ne sekiraj se, nikad u istoriji ni jedna država nije punila kasu od sirotinje.

kupujete kradeno dizlo, kupujete na ulici bez fiskalnog, mizeriju uplaćujete u zdravstvo/pio, država vas plaća i do 10.000€ stranom investitoru, palite 5G antene, gomila neregistrovanih kola, tražite besplatne vaučere, besplatna letovanja, palma vam deli državne pare (2k din za gospodina)...

naučite već jednom da ste vi čist trošak državi.

Poznavalac

pre 3 godine

Ponuda je dobra, rok isporuke loš.
Subvencije se prema Uredbi daju samo za hibride sa autonomnim kretanjem na struju, a takva vozila ima npr Tojota ali nema npr. Suzuki. A to kako se ostvaruje pravo na subvenciju je posebna priča: Zahtev se šalje ministarstvu preporučenom pošiljkom! Postprodajne olakšice su skoro nikakve, nema skoro ničega što ima u Evropi, od besplatnog parkinga, popusta na putarinu,a i broj punjača za električna vozila je u Srbiji manji nego bilo gde u Evropi.... I tako dalje...

Sajber Danilo

pre 3 godine

E, ne bih ti ja vozio hibrid, nema šanse. Samo u obzir dolaze TDI motori, eventualno TSI. Tu nema nikakve diskusije, pitao sam i komšiju majstora kakvi su to motori jer sam od strica čuo sve najlepše o njima i on je rekao da su ok. Ne znam sad u koja kola sve idu ti motori, ali nije ni važno. Pitaću strica, on vozi golfa i zna sve o kolima. On kaže da je hibrid za žene, a da pravi muškarci treba da teraju TDI.

Bgd

pre 3 godine

Niste spomenuli da se prodaje i Fiat 500 hibrid po ceni od 13.500 evra, što uz subvenciju od 3.500 e iznosi 10 hiljada, ubedljivo najpovoljnija ponuda na našem tržištu. U Americi se prodaje i potpuno električna verzija ovog autića, moj drugar ga vozi već godinama i zadovoljan je. Ne razumem zašto ga nisu ponudili i srpskom tržištu. Osim toga, povoljan je i električni Renault Twizy, oko 11.500 evra puna cena, ali se ne prodaje kod nas. Na Ali Babi nude stotine modela kineskih električnih automobila koji koštaju od 1.000 do 5.000 evra, ali pitanje je kako to uvesti kod nas i šta od toga valja.
(Vlade, 29. jul 2020 14:08)

Fiat 500 hybrid je mild hybrid, a za njih ne vaze subvencije jer ne mogu da se krecu koristeci samo elektro motor, kako je definisano po zakonu. To isto vazi i za Suzuki Swift. Za mild hybride vaze samo olaksice koje postoje za hibridna vozila prilikom registracije.

Ivan

pre 3 godine

Za grad mi se el. auto čini kao odlično rešenje ali ipak za neki dalji put baš i ne. Znači tu već dolazimo do toga da se pored već skupih el. automobila mora kupiti još jedan auto što je ne moguća misija.

Kobaja Grande

pre 3 godine

Jedva cekam jesen i pocetak prodaje 3 modela u Srbiji:
1) Renault Clio 1.6 plug-in hibrid
2) nova Dacia Sandero i Logan 1.6 plug-in hibrid
3) Citroen Ami electric. Njegova cena bez subvencije je oko 12.000eur...dodajte subvenciju 5000eur i u Srbiji bi trebao da kosta 7000eur. Domet 70km, max brzina 45kmh...dovoljno za grad.

ИБАРСКА ЛАСИЦА

pre 3 godine

Ова држава не гледа екологију, већ да наметне разне таксе и таксе, да бих сваки нормалан човек одустао

Kapetan Kuk

pre 3 godine

Pored kotlarnica na ugalj, dizelaša i paljevine, voleo bih stvarno da mi neko objasni svrhu električnih vozila u Srbiji?
Zemlja koja totalno neplanski vodi svoju energetsku i ekološku politiku od 1945!
Da li će biti zabranjeno sagorevanje uglja i drva i njihova prodaja?
Da li će prirodni gas zameniti ove energente ili el energija?
Da li će na tržištu biti prodavan isključivo ekološki dizel od domaćih ulja proizveden?
Koliko uopšte može da izdrži kućni i javni sistem snabdevanja el energijom nove potrošače tj el vozila , posebno na brzim punjačima, kad osigurači padaju kad se rerna okrene do kraja.
Gde odlagati razbijene i istrošene baterije sa vozila?
Da li država ima ijedan odgovor i zakon koji reguliše ovih par stvari , a ne još sve ostalo oko energetike i ekologije!

XXL

pre 3 godine

@GT - nasmeja me brate tvoj komentar, a sad biće problem kad kod tehničkog pregleda ne prođeš test na izduvne gasove. Počni da se raspituješ već sad da se ne iznenadiš kad dođeš na tehnički pregled od naše birokratije. Pozz.

Kvarežma

pre 3 godine

1.6 benzinjara, pa teraj dok radi. Nit ima parkinga, nit može da se vozi od gužvi izazvane radovima, niti ima krštenog autoputa, pa da negde stigneš. Ovo sve ostalo je bacanje para, no svakom prema zaslugama...

Slavko

pre 3 godine

Euro Sumar, pre oko mesec dana, kafno podigao cenu za Suzuki Swiftt hybrid za 1100€
Pošteno!

Suzuki modeli su minihibridi, nemaju elektromotor i ne podležu subvencijama.

Djole

pre 3 godine

Videcemo kako ce se realizacija odvijati u praksi. Nisam siguran da ce ova mera mnogo pomoci ako su u ponudi vecinski vozila od 35 i vise hiljada evra. Kupce takvih automobila prilikom konacnog izbora ne zanima previse olaksica od par hiljada evra. Takodje ne znam koliko je u interesu budzeta smanjenje potrosnje goriva kada se vec tako lepo puni narastajucim cenama derivata. Kada vidimo jeftinije hibride i EV na nasem trzistu kao i razvijenu mrezu za punjenje istih znacemo da je ozbiljna namera prelaska na cistiju energiju. U ovim momentu meni sve deluje vise deklarativno i u domenu teorije.

Miloš

pre 3 godine

Jel ovo vest za onih 2% stanovnika ? Koji se vrv takodje pitaju gde bi bilo gde van Bg-a mogli da napune auto.
(Alisland, 29. jul 2020 15:16)

E, ali vidi, tih 2% prave barem 20% prometa bilo kog auto dilera, ako ne i više, pa su samim tim vrlo relevantna grupa... A van BG ima svašta, eno ti Plugshare pa gledaj.

Vlade

pre 3 godine

Niste spomenuli da se prodaje i Fiat 500 hibrid po ceni od 13.500 evra, što uz subvenciju od 3.500 e iznosi 10 hiljada, ubedljivo najpovoljnija ponuda na našem tržištu. U Americi se prodaje i potpuno električna verzija ovog autića, moj drugar ga vozi već godinama i zadovoljan je. Ne razumem zašto ga nisu ponudili i srpskom tržištu. Osim toga, povoljan je i električni Renault Twizy, oko 11.500 evra puna cena, ali se ne prodaje kod nas. Na Ali Babi nude stotine modela kineskih električnih automobila koji koštaju od 1.000 do 5.000 evra, ali pitanje je kako to uvesti kod nas i šta od toga valja.

EV

pre 3 godine

Koliko uopšte može da izdrži kućni i javni sistem snabdevanja el energijom nove potrošače tj el vozila , posebno na brzim punjačima, kad osigurači padaju kad se rerna okrene do kraja.
Gde odlagati razbijene i istrošene baterije sa vozila?
(Kapetan Kuk, 29. jul 2020 20:19)

EV na normalnoj utičnici ne vuče jaču struju nego rerna, česta zabluda. Čak rerna vuče više kW ako je na trofaznoj, a EV na jednofaznoj utičnici. Takođe, EV se pune tokom noći kad nema drugih potrošača, štaviše korisno je za mrežu da neko upotrebljava struju tad.

Još jedna česta zabluda je da se baterije tek tako negde "odlažu" i da se uopšte kvare ili "istroše". Samo im se veoma sporo smanjuje kapacitet vremenom, pa npr. posle 10 godina auto ima 85% dometa koji je imao na početku, što je i dalje potpuno upotrebljivo. A npr. iz slupanih električnih automobila ili kod kojih vlasnik baš želi novu bateriju, baterije se reupotrebljavaju za kućnu i komercijalnu upotrebu. Imaš primer kako su baterije iz Renault Zoe-a iskorišćene da se napaja neki stadion.

marsovac

pre 3 godine

Za grad mi se el. auto čini kao odlično rešenje ali ipak za neki dalji put baš i ne. Znači tu već dolazimo do toga da se pored već skupih el. automobila mora kupiti još jedan auto što je ne moguća misija.
(Ivan, 29. jul 2020 12:25)

Za one pismenije od tebe NIJE NEMOGUCA misija!

EV

pre 3 godine

Treba napomenuti da se kod hibrida pri registraciji racuna kubikaza+snaga+snaga el. motora, pa izadje puno.
(drLaki, 29. jul 2020 19:26)

Za tebe i ostale neinformisane koji su ti dali pluseve, svi hibridi su od 1. januara potpuno oslobođeni od plaćanja poreza na upotrebu motornih vozila. Evo link ka B92 članku:
https://www.b92.net/automobili/aktuelno.php?yyyy=2019&mm=10&nav_id=1605599

XXL

pre 3 godine

Kod nas 'raste' interesovanje za ta vozila po onoj našoj "... i niko kao JA la-la-la ..." ... samo da me vide da JA vozim prvi, a zašto ne znam ...

jovo

pre 3 godine

Realno, moci ce za 4 do 5 godina da se kupe polovnjaci VW ID.3 za 10ak hiljada eura. Ko voli da uzme Zoe ili Peugeot e208 polovnjak. Posto ce baterije najzad trajati posteno uskoro zbog novije hemije, isplatice se nekima koji voze preko 25k km godisnje. Inace vozim Leaf-a i moj sledeci ce isto biti elektricni ali sigurno polovnjak ovog puta :)

vruća jaretina, topi se u ustima

pre 3 godine

I dalje je napovoljnija voznja na plin ili metan, sto je dostupno za nas dzep p moze malo subvencije i u tom smeru
(miki, 29. jul 2020 15:01)

ti baš ne posećuješ AUTO ?

Milan

pre 3 godine

Potpuno besmislena odluka da se subvencionišu automobili čija je cena u proseku preko 25000Evra. Prosečnom Srbinu, sa platom od oko 500Evra, to je potpuno nedostupno.
Druga stvar je što su dozvolili auto dilerima da, pre stupanja Zakona na snagu, podignu cene automobila za iznos subvencije, tako da subvencija ide u kasu prodavaca automobila. Tu su se neki zastupnici i preračunali, kao na primer Eurosumar, koji je podigao cene za Vitaru i S-Cross za oko 3000Evra, a Zakon za njihove blage hibride nije obuhvatio subvenciju.
Po mom mišljenju, imajući u vidu koliko smo siromašni i šta se sve vozi našim putevima, subvenciju treba uvesti za bilo koji novi automobil, a iznos subvencije ne mora biti fiksni već zavisiti od količine izduvnih gasova.

Zoki

pre 3 godine

Električni automobili su skuplji, ali su održavanje i troškovi vožnje daleko manji. Npr. na Tesli jednom godišnje proverite ulje za kočnice i rotirate točkove kao na bilo kojem drugom automobilu. Sve ostalo je u intervalima 2 ili više godina. Nema zamene ulja i antifriza. Tesla je skup ali postoji gomila kineskih proizvođača koji prave sasvim pristojne automobile po pristupačnim cenama. Država bi mogla da dovede jednog od njih da ovde sklapa jeftine automobile za srpsko tržište, a verovatno i za okolne zemlje. Ceo svet se kreće u pravcu električnih automobila i to je proces koji se ne može zaustaviti. Jedino je pitanje da će Srbija uložiti napore da bude među prvima, ili će preći na električne automobile kada više ne bude polovnih dizelaša po Evropi. Pored svega ostalog, Srbija ima dodatni motiv da se što pre oslobodi SUS motora, a to je niska ekološka svest. Koliko puta ste videli ljude da menjaju ulje na ulici, pa ono staro ode u kanalizaciju? Potrovaćemo se kao pacovi, posle će nam đavo biti kriv. Ako se stvari postave na pravo mesto i utvrdi da je strateški interes države da uvozimo manje nafte i udišemo čistiji vazduh, onda se svi problemi mogu rešiti.

Milica

pre 3 godine

Da se bogatima ostavi neki dinar u džepu. Oni već voze dobra kola sa Euro 6 motorom. Treba dati stimulaciju da se većina krševa koja zagađuje okolinu zameni za noviji auto.

Jare u mleku

pre 3 godine

Sx kros bio17000e (1.4 140ks) u dobroj opremi. Najavili su hibrid i da će biti 1000e skuplji.Znači 18000e minus subvencija i to je to. Oni nabili cenu preko 20000 a subvencije nema jer je blagi hibrid. I druga 2 modela ista priča. Taman me naložili kad ono...

slk

pre 3 godine

Neko je izneo pogresnu cenu za corolla TS, nova hybrid u SOL opremi je 26300 eur.
A cene krecu od 23.300 tako da je to super cena.
(ja, 29. jul 2020 23:53)
Taj neko je lepo napisao 2.0, a ti gledas 1.8 motor. U tome je razlika.

mazohista

pre 3 godine

Neko je izneo pogresnu cenu za corolla TS, nova hybrid u SOL opremi je 26300 eur.
A cene krecu od 23.300 tako da je to super cena.
(ja, 29. jul 2020 23:53)
Taj neko je lepo napisao 2.0, a ti gledas 1.8 motor. U tome je razlika.
(slk, 30. jul 2020 08:43)

Ta corolla za 23.300 je baš "bogate opreme". Izmedju ostalog, taj paket opreme (Terra) nema "tablet", nema ni kameru za vožnju unazad. Čelične felne od 15" za 23.300 bih joj još i oprostio. "Luna" je zaista po mnogo čemu već korak napred, ali je i činjenica da zaista sve dostupne sisteme aktivne bezbednosti dobijaš tek u poslednjem (petom) paketu opreme. Uostalom, kao i to, i lumbalna podrška za ledja vozača kod karavana sa 1,8 tek u paketu od 32.300 (za taj paket nema čak ni popusta).

vruća jaretina, topi se u ustima

pre 3 godine

ok, a gde da ga punim i koliko traje punjenje?
Samo ako imas kucu ili garazu sa uticnicom...
(Drule, 30. jul 2020 08:59)

na poslu besplatno, ako ičemu vrediš kao radnik.
dok si u šopingu u merkatoru, a uskoro i ušće.

eto, možeš besplatno da se voziš, srpski san, a?
naravno, mora da si neko na koga firma računa.

Radoje

pre 3 godine

@Sajber Danilo Ima hibrida i za tebe. Peugeot 3008 2013. Odličan automobil. Dizel hibrid. Malo malo pa se ugazi motor a ti ides. Kad dodjes na registraciju smeškaš se ceo dan. Jedini ti je problem što te ne čuju ljudi kada voziš po parkingu pa se ne sklanjaju dok ne zatrubiš.

vruća jaretina, topi se u ustima

pre 3 godine

jer od nas sirotinje pune kasu !
(dik, 29. jul 2020 12:28)

ne sekiraj se, nikad u istoriji ni jedna država nije punila kasu od sirotinje.

kupujete kradeno dizlo, kupujete na ulici bez fiskalnog, mizeriju uplaćujete u zdravstvo/pio, država vas plaća i do 10.000€ stranom investitoru, palite 5G antene, gomila neregistrovanih kola, tražite besplatne vaučere, besplatna letovanja, palma vam deli državne pare (2k din za gospodina)...

naučite već jednom da ste vi čist trošak državi.

Sajber Danilo

pre 3 godine

E, ne bih ti ja vozio hibrid, nema šanse. Samo u obzir dolaze TDI motori, eventualno TSI. Tu nema nikakve diskusije, pitao sam i komšiju majstora kakvi su to motori jer sam od strica čuo sve najlepše o njima i on je rekao da su ok. Ne znam sad u koja kola sve idu ti motori, ali nije ni važno. Pitaću strica, on vozi golfa i zna sve o kolima. On kaže da je hibrid za žene, a da pravi muškarci treba da teraju TDI.

XXL

pre 3 godine

Kod nas 'raste' interesovanje za ta vozila po onoj našoj "... i niko kao JA la-la-la ..." ... samo da me vide da JA vozim prvi, a zašto ne znam ...

Kobaja Grande

pre 3 godine

Jedva cekam jesen i pocetak prodaje 3 modela u Srbiji:
1) Renault Clio 1.6 plug-in hibrid
2) nova Dacia Sandero i Logan 1.6 plug-in hibrid
3) Citroen Ami electric. Njegova cena bez subvencije je oko 12.000eur...dodajte subvenciju 5000eur i u Srbiji bi trebao da kosta 7000eur. Domet 70km, max brzina 45kmh...dovoljno za grad.

vruća jaretina, topi se u ustima

pre 3 godine

I dalje je napovoljnija voznja na plin ili metan, sto je dostupno za nas dzep p moze malo subvencije i u tom smeru
(miki, 29. jul 2020 15:01)

ti baš ne posećuješ AUTO ?

marsovac

pre 3 godine

Za grad mi se el. auto čini kao odlično rešenje ali ipak za neki dalji put baš i ne. Znači tu već dolazimo do toga da se pored već skupih el. automobila mora kupiti još jedan auto što je ne moguća misija.
(Ivan, 29. jul 2020 12:25)

Za one pismenije od tebe NIJE NEMOGUCA misija!

Vlade

pre 3 godine

Niste spomenuli da se prodaje i Fiat 500 hibrid po ceni od 13.500 evra, što uz subvenciju od 3.500 e iznosi 10 hiljada, ubedljivo najpovoljnija ponuda na našem tržištu. U Americi se prodaje i potpuno električna verzija ovog autića, moj drugar ga vozi već godinama i zadovoljan je. Ne razumem zašto ga nisu ponudili i srpskom tržištu. Osim toga, povoljan je i električni Renault Twizy, oko 11.500 evra puna cena, ali se ne prodaje kod nas. Na Ali Babi nude stotine modela kineskih električnih automobila koji koštaju od 1.000 do 5.000 evra, ali pitanje je kako to uvesti kod nas i šta od toga valja.

Ivan

pre 3 godine

Za grad mi se el. auto čini kao odlično rešenje ali ipak za neki dalji put baš i ne. Znači tu već dolazimo do toga da se pored već skupih el. automobila mora kupiti još jedan auto što je ne moguća misija.

Kapetan Kuk

pre 3 godine

Pored kotlarnica na ugalj, dizelaša i paljevine, voleo bih stvarno da mi neko objasni svrhu električnih vozila u Srbiji?
Zemlja koja totalno neplanski vodi svoju energetsku i ekološku politiku od 1945!
Da li će biti zabranjeno sagorevanje uglja i drva i njihova prodaja?
Da li će prirodni gas zameniti ove energente ili el energija?
Da li će na tržištu biti prodavan isključivo ekološki dizel od domaćih ulja proizveden?
Koliko uopšte može da izdrži kućni i javni sistem snabdevanja el energijom nove potrošače tj el vozila , posebno na brzim punjačima, kad osigurači padaju kad se rerna okrene do kraja.
Gde odlagati razbijene i istrošene baterije sa vozila?
Da li država ima ijedan odgovor i zakon koji reguliše ovih par stvari , a ne još sve ostalo oko energetike i ekologije!

lose

pre 3 godine

U SRB je potpuno nemoguce da krenete da pravite svoj elektro ( ili bilo kakav drugi auto ) i da ga registrujete.
Umesto da se definisu uslovi koje vozilo mora da ispuni ( kocnice, tezina, visina, duzina, test ponasanja u sudaru, maks brzina ) nasi zakoni kazu da to mora da odgovara EU homologaciji i nema dalje. NASI zakoni nas definisu kao bedno trziste kojima VW kaze sta valja i ne valja. Ovi sto su stare skoljke od juga i pezoa 205 prepravili u ---onako-- elektromobile ( ali svakako cistije od originalnih verijzija) -nisu mogli da ih registruju - jer AMS nema tabele a nemaju ni kubikazu za to. FUJ
Tesla da je rodjen u Srbiji bi verovatno zavrsio kao Djura Jaksic - a to je bas zalosno

Kvarežma

pre 3 godine

1.6 benzinjara, pa teraj dok radi. Nit ima parkinga, nit može da se vozi od gužvi izazvane radovima, niti ima krštenog autoputa, pa da negde stigneš. Ovo sve ostalo je bacanje para, no svakom prema zaslugama...

mazohista

pre 3 godine

"Uvoznici i prodavci automobila u Srbiji su spremno dočekali Vladinu Uredbu,"

Istina.

Prošle godine, kada nije bilo subvencija, Corolla TS 2,0 hibrid SOL je (sa "popustom") bila 25.600. Toliko ste plaćali dileru za nova kola "bez boje", da biste ih preuzeli, registrovali posle na svoje ime.

Sada, za Corollu TS 2,0 hibrid SOL, "bez boje" (a sa "popustom") plaćate dileru cenu od 28.000. Toliko je cena za vas, da biste ih preuzeli.

Pre 25.600 (sa popustom), sada 28.000 (sa popustom).

Ako posle uspete od države da dobijete subvenciju (2.500), ta kola će vas "na kraju" danas doći 25.500.

Uz napomenu da ne postoji javno dostupna statistika o tome koliko je ukupno podneto zahteva za isplatu te subvencije, a po koliko je tih zahteva subvencija zaista i isplaćena. Pa ne znamo da li je subvenciju dobilo 5, 15 ili 25% tražilaca subvencije za hibrid. Ono što je sigurno, jeste da nije izvesno da ćete dobiti subvenciju. Nije, znači, izvesno da će vas ona corolla na kraju "doći" 25.500, već će vas na kraju možda i koštati 28.000 (koliko ste i platili dileru).

Tako da je istina što u tekstu piše - "Uvoznici i prodavci automobila u Srbiji su spremno dočekali Vladinu Uredbu". Digli su cenu hibrida taman za iznos potencijalne, ali i potpuno neizvesne subvencije.

Miloš

pre 3 godine

Jel ovo vest za onih 2% stanovnika ? Koji se vrv takodje pitaju gde bi bilo gde van Bg-a mogli da napune auto.
(Alisland, 29. jul 2020 15:16)

E, ali vidi, tih 2% prave barem 20% prometa bilo kog auto dilera, ako ne i više, pa su samim tim vrlo relevantna grupa... A van BG ima svašta, eno ti Plugshare pa gledaj.

EV

pre 3 godine

Koliko uopšte može da izdrži kućni i javni sistem snabdevanja el energijom nove potrošače tj el vozila , posebno na brzim punjačima, kad osigurači padaju kad se rerna okrene do kraja.
Gde odlagati razbijene i istrošene baterije sa vozila?
(Kapetan Kuk, 29. jul 2020 20:19)

EV na normalnoj utičnici ne vuče jaču struju nego rerna, česta zabluda. Čak rerna vuče više kW ako je na trofaznoj, a EV na jednofaznoj utičnici. Takođe, EV se pune tokom noći kad nema drugih potrošača, štaviše korisno je za mrežu da neko upotrebljava struju tad.

Još jedna česta zabluda je da se baterije tek tako negde "odlažu" i da se uopšte kvare ili "istroše". Samo im se veoma sporo smanjuje kapacitet vremenom, pa npr. posle 10 godina auto ima 85% dometa koji je imao na početku, što je i dalje potpuno upotrebljivo. A npr. iz slupanih električnih automobila ili kod kojih vlasnik baš želi novu bateriju, baterije se reupotrebljavaju za kućnu i komercijalnu upotrebu. Imaš primer kako su baterije iz Renault Zoe-a iskorišćene da se napaja neki stadion.

dik

pre 3 godine

... kakve su cene još dugo čemo voziti dizele (euro 4) naravno sa naštimovanim merenjem izduva na tehničkom uz blagoslov države jer od nas sirotinje pune kasu !

XXL

pre 3 godine

@GT - nasmeja me brate tvoj komentar, a sad biće problem kad kod tehničkog pregleda ne prođeš test na izduvne gasove. Počni da se raspituješ već sad da se ne iznenadiš kad dođeš na tehnički pregled od naše birokratije. Pozz.

Slavko

pre 3 godine

Euro Sumar, pre oko mesec dana, kafno podigao cenu za Suzuki Swiftt hybrid za 1100€
Pošteno!

Suzuki modeli su minihibridi, nemaju elektromotor i ne podležu subvencijama.

Djole

pre 3 godine

Videcemo kako ce se realizacija odvijati u praksi. Nisam siguran da ce ova mera mnogo pomoci ako su u ponudi vecinski vozila od 35 i vise hiljada evra. Kupce takvih automobila prilikom konacnog izbora ne zanima previse olaksica od par hiljada evra. Takodje ne znam koliko je u interesu budzeta smanjenje potrosnje goriva kada se vec tako lepo puni narastajucim cenama derivata. Kada vidimo jeftinije hibride i EV na nasem trzistu kao i razvijenu mrezu za punjenje istih znacemo da je ozbiljna namera prelaska na cistiju energiju. U ovim momentu meni sve deluje vise deklarativno i u domenu teorije.

jovo

pre 3 godine

Realno, moci ce za 4 do 5 godina da se kupe polovnjaci VW ID.3 za 10ak hiljada eura. Ko voli da uzme Zoe ili Peugeot e208 polovnjak. Posto ce baterije najzad trajati posteno uskoro zbog novije hemije, isplatice se nekima koji voze preko 25k km godisnje. Inace vozim Leaf-a i moj sledeci ce isto biti elektricni ali sigurno polovnjak ovog puta :)

vruća jaretina, topi se u ustima

pre 3 godine

ok, a gde da ga punim i koliko traje punjenje?
Samo ako imas kucu ili garazu sa uticnicom...
(Drule, 30. jul 2020 08:59)

na poslu besplatno, ako ičemu vrediš kao radnik.
dok si u šopingu u merkatoru, a uskoro i ušće.

eto, možeš besplatno da se voziš, srpski san, a?
naravno, mora da si neko na koga firma računa.

Igor

pre 3 godine

A kako da ga popnem na treći sprat da ga punim ?
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Caki, 29. jul 2020 16:46)

Pa liftom!

Sankcije

pre 3 godine

@mazohista
Apsolutno si u pravu. Uvek ista prica prilikom subvencionisanja kupovine od strane drzave. Bez obzira da li se radi o poljoprivrednoj mehanizaciji ili elektricnim vozilima subvencija pripadne prodavcu umesto kupcu. Svaki put malo ranije podignu cene za iznos subvencije. Kako znaju kada ce i koliko da bude?

rani

pre 3 godine

Tojota Corola hibrid je fantastican automobil, a u to sam imao prilike licno da se uverim! Nazalost, za mene je tih 24-25 hiljada evra bas previse, pa sam sebe pocastio sa malo jeftinijim autom, ali sam siguran da cu u buducnosti, ako to bude moguce, imati neki hibrid ili elektricni automobil! Lepo je i to sto drzava omogucava subvencije, ali sam siguran da ako im je stvarno stalo do ekologije, mogu da smanje cenu plina za 10-15 din. jer u ovoj zemlji ima mnogo onih koji ne mogu sebi da priuste nov hibrid, ali zato imaju plinski uredjaj u vozilu! Verujem da bi tako mnogi presli na gas, umesto da voze raspale dizele, ali ovde kod nas, nekako, te logicne stvari nikako da se dese!

EV

pre 3 godine

Treba napomenuti da se kod hibrida pri registraciji racuna kubikaza+snaga+snaga el. motora, pa izadje puno.
(drLaki, 29. jul 2020 19:26)

Za tebe i ostale neinformisane koji su ti dali pluseve, svi hibridi su od 1. januara potpuno oslobođeni od plaćanja poreza na upotrebu motornih vozila. Evo link ka B92 članku:
https://www.b92.net/automobili/aktuelno.php?yyyy=2019&mm=10&nav_id=1605599

Bgd

pre 3 godine

Niste spomenuli da se prodaje i Fiat 500 hibrid po ceni od 13.500 evra, što uz subvenciju od 3.500 e iznosi 10 hiljada, ubedljivo najpovoljnija ponuda na našem tržištu. U Americi se prodaje i potpuno električna verzija ovog autića, moj drugar ga vozi već godinama i zadovoljan je. Ne razumem zašto ga nisu ponudili i srpskom tržištu. Osim toga, povoljan je i električni Renault Twizy, oko 11.500 evra puna cena, ali se ne prodaje kod nas. Na Ali Babi nude stotine modela kineskih električnih automobila koji koštaju od 1.000 do 5.000 evra, ali pitanje je kako to uvesti kod nas i šta od toga valja.
(Vlade, 29. jul 2020 14:08)

Fiat 500 hybrid je mild hybrid, a za njih ne vaze subvencije jer ne mogu da se krecu koristeci samo elektro motor, kako je definisano po zakonu. To isto vazi i za Suzuki Swift. Za mild hybride vaze samo olaksice koje postoje za hibridna vozila prilikom registracije.

ИБАРСКА ЛАСИЦА

pre 3 godine

Ова држава не гледа екологију, већ да наметне разне таксе и таксе, да бих сваки нормалан човек одустао

Milan

pre 3 godine

Potpuno besmislena odluka da se subvencionišu automobili čija je cena u proseku preko 25000Evra. Prosečnom Srbinu, sa platom od oko 500Evra, to je potpuno nedostupno.
Druga stvar je što su dozvolili auto dilerima da, pre stupanja Zakona na snagu, podignu cene automobila za iznos subvencije, tako da subvencija ide u kasu prodavaca automobila. Tu su se neki zastupnici i preračunali, kao na primer Eurosumar, koji je podigao cene za Vitaru i S-Cross za oko 3000Evra, a Zakon za njihove blage hibride nije obuhvatio subvenciju.
Po mom mišljenju, imajući u vidu koliko smo siromašni i šta se sve vozi našim putevima, subvenciju treba uvesti za bilo koji novi automobil, a iznos subvencije ne mora biti fiksni već zavisiti od količine izduvnih gasova.

Jare u mleku

pre 3 godine

Sx kros bio17000e (1.4 140ks) u dobroj opremi. Najavili su hibrid i da će biti 1000e skuplji.Znači 18000e minus subvencija i to je to. Oni nabili cenu preko 20000 a subvencije nema jer je blagi hibrid. I druga 2 modela ista priča. Taman me naložili kad ono...

Poznavalac

pre 3 godine

Ponuda je dobra, rok isporuke loš.
Subvencije se prema Uredbi daju samo za hibride sa autonomnim kretanjem na struju, a takva vozila ima npr Tojota ali nema npr. Suzuki. A to kako se ostvaruje pravo na subvenciju je posebna priča: Zahtev se šalje ministarstvu preporučenom pošiljkom! Postprodajne olakšice su skoro nikakve, nema skoro ničega što ima u Evropi, od besplatnog parkinga, popusta na putarinu,a i broj punjača za električna vozila je u Srbiji manji nego bilo gde u Evropi.... I tako dalje...

Milica

pre 3 godine

Da se bogatima ostavi neki dinar u džepu. Oni već voze dobra kola sa Euro 6 motorom. Treba dati stimulaciju da se većina krševa koja zagađuje okolinu zameni za noviji auto.

mazohista

pre 3 godine

Neko je izneo pogresnu cenu za corolla TS, nova hybrid u SOL opremi je 26300 eur.
A cene krecu od 23.300 tako da je to super cena.
(ja, 29. jul 2020 23:53)
Taj neko je lepo napisao 2.0, a ti gledas 1.8 motor. U tome je razlika.
(slk, 30. jul 2020 08:43)

Ta corolla za 23.300 je baš "bogate opreme". Izmedju ostalog, taj paket opreme (Terra) nema "tablet", nema ni kameru za vožnju unazad. Čelične felne od 15" za 23.300 bih joj još i oprostio. "Luna" je zaista po mnogo čemu već korak napred, ali je i činjenica da zaista sve dostupne sisteme aktivne bezbednosti dobijaš tek u poslednjem (petom) paketu opreme. Uostalom, kao i to, i lumbalna podrška za ledja vozača kod karavana sa 1,8 tek u paketu od 32.300 (za taj paket nema čak ni popusta).

Zoki

pre 3 godine

Električni automobili su skuplji, ali su održavanje i troškovi vožnje daleko manji. Npr. na Tesli jednom godišnje proverite ulje za kočnice i rotirate točkove kao na bilo kojem drugom automobilu. Sve ostalo je u intervalima 2 ili više godina. Nema zamene ulja i antifriza. Tesla je skup ali postoji gomila kineskih proizvođača koji prave sasvim pristojne automobile po pristupačnim cenama. Država bi mogla da dovede jednog od njih da ovde sklapa jeftine automobile za srpsko tržište, a verovatno i za okolne zemlje. Ceo svet se kreće u pravcu električnih automobila i to je proces koji se ne može zaustaviti. Jedino je pitanje da će Srbija uložiti napore da bude među prvima, ili će preći na električne automobile kada više ne bude polovnih dizelaša po Evropi. Pored svega ostalog, Srbija ima dodatni motiv da se što pre oslobodi SUS motora, a to je niska ekološka svest. Koliko puta ste videli ljude da menjaju ulje na ulici, pa ono staro ode u kanalizaciju? Potrovaćemo se kao pacovi, posle će nam đavo biti kriv. Ako se stvari postave na pravo mesto i utvrdi da je strateški interes države da uvozimo manje nafte i udišemo čistiji vazduh, onda se svi problemi mogu rešiti.

slk

pre 3 godine

Neko je izneo pogresnu cenu za corolla TS, nova hybrid u SOL opremi je 26300 eur.
A cene krecu od 23.300 tako da je to super cena.
(ja, 29. jul 2020 23:53)
Taj neko je lepo napisao 2.0, a ti gledas 1.8 motor. U tome je razlika.

Radoje

pre 3 godine

@Sajber Danilo Ima hibrida i za tebe. Peugeot 3008 2013. Odličan automobil. Dizel hibrid. Malo malo pa se ugazi motor a ti ides. Kad dodjes na registraciju smeškaš se ceo dan. Jedini ti je problem što te ne čuju ljudi kada voziš po parkingu pa se ne sklanjaju dok ne zatrubiš.