Utorak, 02.06.2020.

15:00

Lista automobila za izbegavanje

Izvor: SN

Lista automobila za izbegavanje IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

76 Komentari

Sortiraj po:

HanSolo

pre 3 godine

HanSolo
Da, Auto Union nisu bili nista posebno u to vrijeme, ni ne tvrdim da jesu. Samo sa polemiku vodio oko toga sta bi VW bio bez Audija...
Danasnji Audi dijeli komponente sa VW-om i to je istina, a naravno da su Mercedes i BMW svoji na svom u odnosu na Audi. Ali u dosta tih komponenti kod pravih Audija ja vidim vise Audi nego VW (oko toga se sporimo)... Ovo sto se kotrlja na Golfovoj platformi za mene i nije Audi.
(Srđan BL, 05. jun 2020 19:05)

U tom se slažem majstore. Uvek volim diskutovali sa ljudima koji umeju da stvarno diskotuju demokratski. Imaj dobar dan gospodine.

Srđan BL

pre 3 godine

HanSolo
Da, Auto Union nisu bili nista posebno u to vrijeme, ni ne tvrdim da jesu. Samo sa polemiku vodio oko toga sta bi VW bio bez Audija...
Danasnji Audi dijeli komponente sa VW-om i to je istina, a naravno da su Mercedes i BMW svoji na svom u odnosu na Audi. Ali u dosta tih komponenti kod pravih Audija ja vidim vise Audi nego VW (oko toga se sporimo)... Ovo sto se kotrlja na Golfovoj platformi za mene i nije Audi.

HanSolo

pre 3 godine

Srđan BL, 05. jun 2020 10:42

Sve je to tačno.. Razumem s? svim šta želiš da kažeš.. Ali kao da ne želiš da razumeš o čemu ja pišem.. Samo kratko..
Ne vredi biti vizioner ako ne umeš da staviš svoje ciljeve u praktiku..

A da se razumemo.. U ta doba suštinom ni jedan brend nije bio baš jako tehnički razvijen.. Par brenda su imali dobru tehniku poput Mercedesa i BMWa.. Većina su imale jako male četvorocilindraše.. Zato u mojim očima ne može se reći da su Autounijon bili nešto specijalno u odnosu sa drugim markama..
Činjenica je da je VW zarađivao pare i video je mogućnost da brzo promeni svoju gamu automobila i to jeftino.. U tome je majstorija.. A za motore i šasije.. Nije da VW nebi mogli da naprave to.. Sve druge današnje marke su uspeli da razviju svoje motore pošto da se razumemo.. Motor je ustvari ista konstrukcija već ogromnih godina..

Hoću da kažem da treba da se zna šta da se uradi sa napravljenim produktu.. Tu je Autounijon bio očajan.. Mi možemo da dižemo Audi u nebo ali je činjenica da ogromna količina delova su isti na VW, Audi, Škoda i Seat.. To znači da je taj skup današnji Audi jedan kompromis od Auta.. BMW i Mercedes napravi unikatan deo za svoj auto i tako ga naprave najboljeg kako možu.. Audi je zato u mojim očima polupremijum samo, I ne može nikad biti bolji od tog..

Srđan BL

pre 3 godine

HanSolo
Naravno da je sve to biznis i bitna je samo cista racunica inace nema opstanka. Ostaje cinjenica da je Auto Unionovo naslijedje VW-u omogucilo da ga dobro iskoristi u narednim godinama. Upravo to naslijedje je odredilo VW-ov dalji pravac u auto industriji, jer je pametno iskoristio svu infrastrukturu, potom tehnicka rijesenja, ali i ljudske resurse Audija... Kupovina Audija nije bila poput Skode ili Seata od kojih je imao koristi samo od znaka. Seat i Skoda su samo dodatno otvorili trziste, a u tehnickom smislu ne vidim nekakvu posebnu korist.
Kada na necija vozila, platforme i motore stavis svoj znak, a nisi imao uticaja na razvoj (osim sto si dao novac i brinuo da racunica bude pozitivna) nije bas realno u tome vidjeti samo VW amblem. Ne dozivljam ga tako, meni taj znak samo na Bubi stoji, a na ovima poslije ispod mi izbijaju 4 prstena... Da, osim toga ima i Mercedesovih zasluga zbog ulaganja i razvoja novog motora prije VW-a.
Poznato mi je i to oko nastanka Audija 100, koji nikada ne bi postojao da se VW pitalo. Nastao je tajno iz revolta g-dina Krausa prema VW-u i njegovoj politici prema Audiju. Da kojim slucajem nije bilo 100tke pitanje je i kojem bi pravcu otisao Audi, jer su Krausa htjeli da udalje od daljeg razvoja Audi automobila.
To za Lanciju je zalosno, i prilicno mi poznato sto se tice njenog doprinosa izgledu danasnjeg automobila. Daleko uticajnijem od AR (koja je pravila samo lijepe i brze automobile).
U reliju je Audi napravio revoluciju, a to mu je bio dobar marketinski potez i nacin da dobro testira tehniku quattro pogona za neki naredni period. Od tada nije ni ponudio nesto tako revolucionarno sto bi povuklo i druge u tom smijeru, kao sto je bio slucaj u reliju. U dosta manjoj mjeri imao je uticaj u LeMan seriji sa dizel motorima gdje je povukao za sobom i francuze sa HDI motorima... Naravno sve je bilo u svrhu testiranja tehnike i marketinga... Tesko da ce ista novo i ponuditi zbog krize u VW-u izazvane dizel aferom, jer svi planovi za F1 idu u zaborav...
Zato opet ponavljam da mi ispod danasnjeg amblema VW izbijaju Audijeva 4 prstena, a tebi ne moraju to je tvoja stvar. Uvjek cu ponoviti sve ove argumente za te tvrdnje, jer cinjenica ostaje da VW-e ne bio ovdje danas bez Auto Uniona (odnosno Audija sa kojim ga cesto poistovjecujem)...

HanSolo

pre 3 godine

HanSolo
Pa ako krenes od Horcha, Audija, DKW-a, AutoUniona sve je to jako isprepletno i ima kontinuitet nakon preuzimanja od strane VW-a (Horch je utemeljio uzduzno postavljen motor i prednji pogon sto se prenijelo na Audi). Kako bi VW i u kom obliku opstao to je diskutabilno. Vozim VW, ali ne zelim omalovazati Audi na nacin kako to Cinik pise. Imas pravo na svoje misljenje, ali si i sam napisao cinjenice koje dokazuju jak uticaj Audija na VW. Mercedesu je Auto Union bio teret, jer nije imao posebne koristi od njega, a VW-u je dao tehnicku osnovu za novu buducnost. Sumnjam da bi bilo i D1 platforme i Phaetona uopste da nije doslo do preuzimanja Audija...
Da se ne ponavljam stalno, al' imam 50 god. staru Bubu, Golfa 1 starog skoro 40 god (osim tog imao jos jednog), pa Golf 3, 5, 6... sada 7... Vozim Vagene, al postujem Audi jer ovakvih VW-a kakvi su danas ne bi bilo bez Audija.
p.s.
Nisu Rusi glupi, al' su imali dobre razloge da im vrate za prethodne 4 godine...
(Srđan BL, 04. jun 2020 22:22)

Ja ne umalozavam ulogu Audia ali isto tako ne može se reći da je Audi "spasio" VW ili da on živi sa znakom VW.. Te platforme koje su Audi imali tad je VW izkoristio za svoje ciljeve.. To je sve biznis.. Jeftinije i brže je bilo VW da kupe Autounijon i izkoriste te platforme.. Ipak te platforme nemaju blage veze sa današnjim..
U vremenu kad je Mercedes bio vlasnik mislim da se tajno razvijala šasija Audija 100 od strane radnika u Audiju.. Znaći Bez Mercedesa bi Audi teško preživeo.. A taj Audi 100 Coupe je na primer meni najlepši Audi ikad pravljen.. Lep ko suza..

A za to što je Audi imao kontinuitet sa nekoj tehniki nije ništa unikatno u Auto industriji..
Ima mnogih brendova kroz iztoriju koji su pravili dobre stvari ali nisu uspeli da zarađuju na to..

Evo jedan pasus. Bez Toyote bi Porsche teško preživeo pošto su jako loše planirali proizvodnju njihovih kola pre nego što ih je Toyota naučila da efikasno sklapaju Porscheje.. To mnogi ne znaju.. Ali danas vrlo poznat kvalitativni sistem za rad kao 5S i SixSigma potiče iz Toyote..

Jednom je Audi imao jednog antagonistu kojeg je jako teško pobeđivao u Reli trkama.. Marka koja je uzela 5 svetskih titula uzastopno i posle se povukla.. Već tad zbog loše ekonomije.. Marka koja je iztrebila Audijevu dominantno sa Audi Quattrom.. Jedna marka koja je isto kao Autouninon pravila vrlo napredne konstrukcije.. Koji su u suštini napravili modernog auta kako danas izgleda.. Jedni od prvih su napravili samodržaću šasiju.. Ne kao američka kola i dan danas gde se karoserija zašrafi za "vagon šasiji".. Prednja I zadnja osovina su se vešali direktno u karoseriji.. Moderno baš kao danas.. Ta marka je danas blizu gašenja i ako je možda jedna od najuticajnijih auto brendova kroz iztoriju.. Pravi li su mnogo gluposti a isto tako su pravili jednih od najlepših auta u iztoriji automobilisma.. Već si verovatno ukapirao o kojoj marki pišem.. Isto kao Autounion je ostala ta marka nemoćna da nađe svoj put u svetu i ako je jednom bila izuzetno inovativna.. Audi i Autounion je imala sreću što je postojao VW koji su bili mnogo pametniji pošto su videli mogučnosti koji Audi nije mogao očigleno.. Lancia verovatno neće još dugo na moju žalost.. Lancia je imala nesreću što ih je Fiat "spasio"..

Ja sam 55g.. Supruga mi vozi E-Golfa.. Ja sam imao baš ovakvog Audia 2010 2.0 Tfsi sa S-line Opremom Quattro.. Taj motor je trošio ulje užasno.. Hvala bogu pa sam ga uzeo na preduzeće.. Električna ručna se pokvarila jednom.. Pitam kolko bi koštalo da se popravi ako nebi imao garanciju.. Oni mi odgovaraju 2100 Evra.. 3 puta odpada boja na zadnjem braniku.. Otarasio sam se njega i uzeo jeftiniji Passat 2013.. Manje više isti osećaj auta.. Ništa specijalno ni Audi ni Passat..
Pre ovih auta sam uvek vozio Volvo.. Posle Passata sam se vratio "kući" u Volvo V90.. Volvo je sa svim druga klasa u svemu kad se poredi i Audi i Passat.. Audi je na prvim pogledu malo više "cool" za mlade.. Ali u Volvo je sve dobro i logično izmišljeno.. Sve ima što je važno a ništa što je nepotrebno.. Sad sam naručio XC40 Recharge..
Jedva čekam.. Ma da je i ženin E-Golf interesantan.. Ide ko metak..

A za ruse.. Ipak mislim da su sa istokom sve užasno uradili.. Mogli su da ih kao druga strana uključe u proizvodnju i da zarađuju na plačanju poreza.. Mnogo više bi rusi zaradili na to nega da kratkoročno samo opljačkaju sve.. Zato su tako voljeni danas na žalost.. Ali to je već druga priča..

Srđan BL

pre 3 godine

HanSolo
Pa ako krenes od Horcha, Audija, DKW-a, AutoUniona sve je to jako isprepletno i ima kontinuitet nakon preuzimanja od strane VW-a (Horch je utemeljio uzduzno postavljen motor i prednji pogon sto se prenijelo na Audi). Kako bi VW i u kom obliku opstao to je diskutabilno. Vozim VW, ali ne zelim omalovazati Audi na nacin kako to Cinik pise. Imas pravo na svoje misljenje, ali si i sam napisao cinjenice koje dokazuju jak uticaj Audija na VW. Mercedesu je Auto Union bio teret, jer nije imao posebne koristi od njega, a VW-u je dao tehnicku osnovu za novu buducnost. Sumnjam da bi bilo i D1 platforme i Phaetona uopste da nije doslo do preuzimanja Audija...
Da se ne ponavljam stalno, al' imam 50 god. staru Bubu, Golfa 1 starog skoro 40 god (osim tog imao jos jednog), pa Golf 3, 5, 6... sada 7... Vozim Vagene, al postujem Audi jer ovakvih VW-a kakvi su danas ne bi bilo bez Audija.
p.s.
Nisu Rusi glupi, al' su imali dobre razloge da im vrate za prethodne 4 godine...

EU Citizen

pre 3 godine

Od ovoga samo Wrangler na nešto liči (znam sve, i nikad ga nisam vozio, niti volim SUV-je ali presladak je vizuelno, a meni je to u životu najbitnije, da sam fan terenaca, bio bi on, ili Stelvio, ili Mazda :) ), a i to ne znam zašto bih kupovao model iz 2006., pobogu, ne planiram da se selim nazad u Srbiju :)))

HanSolo

pre 3 godine

HanSolo
Postavio sam pitanje doticnom da li zna koje su sve marke cinile Audi ili ti Auto Union. Tako da nemas potrebe praviti se posebno ''pametan''... Moze i za tebe par pitanja:
1. koji je automobil postao platforma za Pasaata?
2.koji je model Audija preimenovan u VW?
3.koji je motor Audija (davno prije zvanog Horch) ili ti ga Auto Uniona posluzio kao osnova svih VW motora i ko je ulozio u njegov razvoj?
4. sta je posluzilo kao osnova VW-u za razvoj modela Phaeton-a, odnosno SUV modela vise klase?
5.koji automobile je VW konstruisao prije kupovine Audija, a koje poslije?
Ako mogu konkretni odgovori, bez ''vrdanja''?
(Srđan BL, 04. jun 2020 09:04)

Nema tu nikakvih tajni niti vređanja.. Samo činjenice..
1. Chassije je bila ista kao tadašnji Audi 80.
2. Audi 50=VW Polo a posle samo par(ne sećam se kolko) godina se ugasio i izašao sa svim nov Derby mislim..
3. Mercedes je kupio Autounion i ulagao ogromne pare za pogone fabrike i razvijanje motora koji je ostavio dvotaktiku.. Može se reći da je Mercedes "spasao" VW i Audi..
4. Mnogi misle da je ista platforma kao A8 ali Phaethon je pravljen na svojoj platformi po broju D1.. Bentley je isto pravljen na toj platformi a i Porsche Panamera kasnije.. Samo što je na Panamera par stvari novije unapređeni..
5. VW je pravio Bubu, model Fastback, Variant I fantastičnu u Karman Ghiu.. Pa posle 41i 412

Sve u svemu su nemačke marke trpele ogromne probleme posle rata.. Autounion je bio u istočnom nemačkom i posle rata su upali kod glupih rusa koji su popljačkali fabrike.. VW se našao kod Britanaca(Amerike) i oni su ih pustili da počnu da prave vozila ali prvih 5g su samo smeli da prave 10% od prodaje iz 1936.. Kao kaznu nemačkoj.. Moj stav se ni malo ne pomera ako to misliš.. Audi I Autounion je bio pred zatvaranju i to da su imali platformu za na primer prvi Passat ništa ne menja.. Oni su pravili staromodno tehniku jako dugo u to vreme.. VW je ZARAĐIVAO pare a i ako su i oni imali staru tehniku imali su 4taktni bokser koji je daleko bolji od onih sranja koji je Audi imao.. VW je naravno bio mnogo pametniji i kad su kupili Autounion oni su imali plan za novi Mercedesov Motor..Mercedes ih je prodao samo posle 4 ili 5g zato što je ekonomija bila u punom padu.. Zato su ih u kupili.. Opet kažem.. Svi patenti od tad na ovamo je na račun VW.. Imali su pamet da benefituju od pazarenja Autouniona.. Autounion su bili nemoćni, i ako VW nebi ušao VW bi preživeo i ako je i on bio staromodan, a Autounion bi bila još veća iztorija nego što jeste..

lux

pre 3 godine

@mare026
Imao sam audi a6 2.0 tdi 2006. God, cak cipovan, nikad nikakvi problem od 2009. do 2017 (period koji je bio kod mene). Kod majstora pored redovnih servisa, menjao set kvacila i nosace motora.

Srđan BL

pre 3 godine

HanSolo
Postavio sam pitanje doticnom da li zna koje su sve marke cinile Audi ili ti Auto Union. Tako da nemas potrebe praviti se posebno ''pametan''... Moze i za tebe par pitanja:
1. koji je automobil postao platforma za Pasaata?
2.koji je model Audija preimenovan u VW?
3.koji je motor Audija (davno prije zvanog Horch) ili ti ga Auto Uniona posluzio kao osnova svih VW motora i ko je ulozio u njegov razvoj?
4. sta je posluzilo kao osnova VW-u za razvoj modela Phaeton-a, odnosno SUV modela vise klase?
5.koji automobile je VW konstruisao prije kupovine Audija, a koje poslije?
Ako mogu konkretni odgovori, bez ''vrdanja''?

HanSolo

pre 3 godine

Cinik
Znas da Audi samostalno ne postoji vec 50 godina, a ne znas tacno kada ga je VW kupio, niti sta je cinilo Audi prije VW-a. Ne znam u kom si ''fazonu''? Kao neko ko voli VW, pa Audi smatra za levate koje je VW napravio ovim sto su danas ili generalno ne volis VW grupaciju pa ti sve od njih smeta... Cinjenica je da je Audi dao sve VW-u da bi VW postao to sto je danas. Vozila zasnovana na Bubi su pravili 30 godina prije Audija, a nakon njegovog preuzimanja poceo je uspon VW grupacije. Ako malo bolje sagledas stvari dodjes do zakljucka da je VW zapravo postao Audi... Audi danas zivi u VW-u, a znacka je samo VW-ova... Buba se prestala proizvoditi u Evropi prije 50ak godina i tada je zvanicno umro VW kakav je zamisljen 30 i kusur godina ranije. Provjeri od cega su nastali Polo i Passat, pa cak i Golf? Njihova benzinska i dizelska motorizacija?
(Srđan BL, 03. jun 2020 22:05)

Jao al si ovde izlupao stvari pa ostao živ.. Jer znaš šta znače ta 4 kruga i zašto audijev znak tako izgleda? 4 spojene marke koje su bile za bacanje u đubre.. Wanderer, Audi, DKW I NSU.. Ako pričamo o nekom nasledstvu onda je to od NSU od koga je nastao VW K70.. Audi nije imao baš ništa za nasledstvo.. Onda bi Audi kupio VW, a ne obratno.. Samo neko sa nenormalnim odnosu prema Audiju može napisati da ta propala marka je "spasila" VW.. Pa sve dostignuće I dan danas se piše na vw račun.. Svaki patent stoji na VW.. Jedino Audievo dostignuće je to da se nove stvari prvo ugrađuje u njihova kola da bi ih prodavali kompleksašima skuplje nego od VW.. Pa godinu dana kasnije stigne u VW.. 2g kasnije stižu u Škodu i Seat..

Srđan BL

pre 3 godine

Cinik
Znas da Audi samostalno ne postoji vec 50 godina, a ne znas tacno kada ga je VW kupio, niti sta je cinilo Audi prije VW-a. Ne znam u kom si ''fazonu''? Kao neko ko voli VW, pa Audi smatra za levate koje je VW napravio ovim sto su danas ili generalno ne volis VW grupaciju pa ti sve od njih smeta... Cinjenica je da je Audi dao sve VW-u da bi VW postao to sto je danas. Vozila zasnovana na Bubi su pravili 30 godina prije Audija, a nakon njegovog preuzimanja poceo je uspon VW grupacije. Ako malo bolje sagledas stvari dodjes do zakljucka da je VW zapravo postao Audi... Audi danas zivi u VW-u, a znacka je samo VW-ova... Buba se prestala proizvoditi u Evropi prije 50ak godina i tada je zvanicno umro VW kakav je zamisljen 30 i kusur godina ranije. Provjeri od cega su nastali Polo i Passat, pa cak i Golf? Njihova benzinska i dizelska motorizacija?

kele®

pre 3 godine

(Mare026, 03. jun 2020 08:31)
Mali ispravak. 2.0 TDI motori su za izbjegavanje sve do 2009. godine, tj do verzije koja koristi Common rail tehnologiju.

ns ja

pre 3 godine

Ja pomislio da ću pročitati nešto pametno, kad ono spisak krševa izraubovanih (koji ne valjaju)? Koga zabole za audi iz 2009-10? ili neki tamo krš proizveden 2001 godine?? Hej, pa to su izvozani automobili koji sada idu pod presu ili u Srbiju na placeve.
Konkretan članak se odnosi na američko tržište, ali sve postaje identično za svaki automobil koji je prevalio 200tinak hiljada km i više.. U slučaju kupovine ovakvih krševa kupcima ionako nije važno da im auto bude u voznom stanju, nego više im je da komšiluk vidi da i oni imaju "neki dobar auto"

Bolesni skot

pre 3 godine

ssss
Ksenonku na audiju za 15 evra...!?
E jak si mi ti, misliš na one sijalice što blješte i zaslepljuju, a ne osvetljavaju put! To djubre uvaljuju dilejama kao ksenon...

da

pre 3 godine

@U Srbiji je lista za izbegavanje sledeća:
1. Dacija
2. Fijat
3. Reno
4. Pežo
5. Citroen

Ne postoje gori automobili od onih sklopljenih u Francuskoj i Italiji. Ne zna se šta je užasnije - motori, kvalitet enterijera, vozne osobine, elektronika...
(Djuro, 2. jun 2020 19:49) # Link komentara


Druze tvoj subjektivni osecaj ostavi po strani, s`obzirom da MJTD i HDI motori su uzeli brdo nagrada i pokazali se po pouzdanosti i velikoj kilomentrazi, a upravo su sklopljeni u Italiji i Francuskoj.

Escobar

pre 3 godine

Imao sam raznih marki vozila koliko vozim. Dosta menjam vozila, nisam svercer ali ono da kazem zaludjenik.
Nemci, japanci spanci italijani francuzi... Svaki je auto bio dobar na svoj nacin. U zavisnosti kako je odrzavan. Najmanjih problema sam imao sa Francuzima ( 2x 407, 2x Megana3, Scenik3) i sa Fiatovim modelima (Stilo 2x, Grande Punto i Freemont) i japancima (Toyota Corolla 2010 i Rav4 2006)
Bez ikakvih ulaganja.
Sa WV imao Bubu iz 2004 takodje bez problema. Seat Alteu 2007 takodje bez problema. BMW e46, e90 ( Sa e90 je bilo skupih popravki)... Sve je zavisi kako ih "ubodete".

kele®

pre 3 godine

(ssss, 02. jun 2020 23:48)
Da mi je vidjeti mozak debila koji da 12.000 evra za taj automobil. Vjerojatno dvije žice što drže uši da ne otpadnu.

Mare026

pre 3 godine

Ne samo Audi,treba izbegavati bilo koji VW od 2007 do 2011 sa motorom 2.0 Tdi a znam i da su neki VW benzinci pravili velike probleme.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (C i n i k, 2. jun 2020 21:47)

Nisi u pravu za godine. Treba izbegavati 2.0 tdi od 2004-2007. Ti su bili problematicni i otuda i ovolika mrznja u Srba prema 2.0 tdi. A motori posle 2007 nisu problematicni. Naravno, i kod njih se desavaju kvarovi (kao i kod bilo kog drugog motora), ali ne u tolikoj meri kao kod ovih prvih 2004-2007.

bm

pre 3 godine

koju tojotu vozis (providan si) i pogledaj molim te spisak,ima tu i tojote,leksusa itd...
(pcelica maja, 02. jun 2020 22:52)
Koje tojote, kog lexusa...... Tolika zaslepljenost i mržnja prema pouzdanijim automobilima da se previdi ili nedovoljno znanje elementarnog engleskog prosečnog vagenovca je da su to "alternative bez problema" kao kod tog modela, pčelice majo, samo one se pametne.

pit

pre 3 godine

Nije bas sve ovo tacno. Iz prve ruke vam kazem da je pt cruiser jako pouzdan, motor 2.0 141ks. Nisu ovde napisali koji to chryslerov motor prelazi samo 100000. Cista izmisljotina.

ssss

pre 3 godine

Kupio nov Audi 4 2009-e 2.0 Diesel. Servis svakih 15000km i evo sad sam ga prodao za 12000€ bez ijednog najmanjeg kvara. Al ijednog! Jednu xenonku promenio samo prednju i to je bio trosak od 15€ na celom autu u 11 godina.sada ima 189000km

pcelica maja

pre 3 godine

Tržište SAD-a je odličan pokazatelj kvalitete jer zbog velike kilometraže problemi na pojedinim modelima, motorima ili markama automobila brzo iskrsnu. Prosječan amerikanac napravi godišnje 40-50.000 km i kod njih su loši auti oni koji ne mogu bez većih problema "okrenuti" 400-500.000 km. Ovi koji crkavaju na manjoj kilometraži su ocjenjeni kao smeće.
Tako se Toyote sa 200.000 km prodaju u roku keks jer se zna da su se tek dobro razradile. 2.0 motor se smatra malim, a normalni motori počinju sa zapreminom od 2,4 litre. Naročito dobrima se smatraju 3.0 motori. Tu vlada Nissan, Honda, Toyota... Europski auti sa garancijama od 2 godine ispadaju smiješni u odnosu na japance i koreance.
(Ivan ZG, 02. jun 2020 22:22

koju tojotu vozis (providan si) i pogledaj molim te spisak,ima tu i tojote,leksusa itd...

Ivan ZG

pre 3 godine

Tržište SAD-a je odličan pokazatelj kvalitete jer zbog velike kilometraže problemi na pojedinim modelima, motorima ili markama automobila brzo iskrsnu. Prosječan amerikanac napravi godišnje 40-50.000 km i kod njih su loši auti oni koji ne mogu bez većih problema "okrenuti" 400-500.000 km. Ovi koji crkavaju na manjoj kilometraži su ocjenjeni kao smeće.
Tako se Toyote sa 200.000 km prodaju u roku keks jer se zna da su se tek dobro razradile. 2.0 motor se smatra malim, a normalni motori počinju sa zapreminom od 2,4 litre. Naročito dobrima se smatraju 3.0 motori. Tu vlada Nissan, Honda, Toyota... Europski auti sa garancijama od 2 godine ispadaju smiješni u odnosu na japance i koreance.

Petar

pre 3 godine

Samo atmosferci.... ZAKON. Milion km lagano. Majstora ne poznajete...
(Chill out, 02. jun 2020 19:27)

Milion kilometara sa jednim autom?
Zašto? Čemu?

C i n i k

pre 3 godine

Pozdrav svim petrolhedsima.
(Audi TT Mk2 2.0TFSI ,Alfa 156 2.0TS,Chevrolet Captiva 2.0D AWD, 02. jun 2020 19:55)



To uopste nije "audijev motor" nego VW.
Audi kao samostalna firma ne postoji,ima bar 50 godina...

Toronto

pre 3 godine

Jedna od najčešćih predrasuda kod nas je kako u inostranstvu svi voze nova auta i menjaju svake 3g. To uglavnom menjaju ovi što voze polovne.
(Eldorado, 02. jun 2020 20:16)

Potpuno tačan komentar, osim poslednje rečenice. Automobili kupljeni polovni se uglavnom voze dok ne propadnu ili dok ne počnu da prave ozbiljne probleme. Na tri godine se menjaju novi autonobili uzeti na lizing, uglavnom za firme jer je taj oblik finansiranja skup i neisplativ za privatna lica.
Što se tiče liste, koliko vidim problemi se javljaju tek na oko 200-300.000 km. Kod svih benzinskih motora počinju da se javljaju problemi na ovim kilometražama.

C i n i k

pre 3 godine

Ne samo Audi,treba izbegavati bilo koji VW od 2007 do 2011 sa motorom 2.0 Tdi a znam i da su neki VW benzinci pravili velike probleme.

sladoledsmesom

pre 3 godine

U Srbiji je lista za izbegavanje sledeća:
1. Dacija
2. Fijat
3. Reno
4. Pežo
5. Citroen

Ne postoje gori automobili od onih sklopljenih u Francuskoj i Italiji. Ne zna se šta je užasnije - motori, kvalitet enterijera, vozne osobine, elektronika...
(Djuro, 02. jun 2020 19:49)

A Golf dizlo jel valja bona jaro?

jaretina

pre 3 godine

Jedna od najčešćih predrasuda kod nas je kako u inostranstvu svi voze nova auta i menjaju svake 3g. To uglavnom menjaju ovi što voze polovne.
(Eldorado, 2. jun 2020 20:16)

ono što ti ne razumeš je da treba 100 novih vozila da digne prosek zbog jednog usa oldtajmera iz 70-tih kojih ima ko blata.

tamo voze stara zato što su očuvani, ovde se vozi stari raspad zato što se nema za bolji.

Eldorado

pre 3 godine

Kakve su ovo kante, ovde nema mladjeg vozila od 2010. godišta. Pa to je i za naše tržište matoro, a za Američko je oldtajmer.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Časlav, 2. jun 2020 17:35)

Pa i nije baš:
"The average age of cars on America's roads went up again, report says"
Iz istog članka:
"The current average for vehicles in the Western US is 12.4 years -- significantly higher than the 10.9 years of vehicles from the Northeast."
Što se tiče Evrope, najmlađa auta voze Britanci, 8godina. EU prosek 10,8

Jedna od najčešćih predrasuda kod nas je kako u inostranstvu svi voze nova auta i menjaju svake 3g. To uglavnom menjaju ovi što voze polovne.

B. Z.

pre 3 godine

Nebitni automobili za nas.
Sve alternative su toyota i lexus, nesto mi smrdi tu.
Acura i honda ispadose nepouzdani, i tu mi nesto smrdi.
A tek mi smrdi da je audijev 2.0 los motor, nznm dal ima neki model iz vw grupacije da se ne ugradjuje taj motor. Da je los propao bi vw odavno a ne bi se po svetu kretalo miliom tih motora.

Dizel je zakon

pre 3 godine

U Evropi je obrnuta situacija, najvise zahvaljujuci tome sto se skoro 70 % voze automobili sa dizel motorima koji su uz normalno odrzavanje bukalno neunistivi

Japanci

pre 3 godine

@ (Stevan, 2. jun 2020 18:55)

To je realnost koju ljudi sa Balkana, koji nisu napustili ovaj prostor, jako teško prihvataju. Ja sam već komentarisao ali ponovo ću... Da li vi shvatate da u SAD recimo Subaru drastično bolje drži cenu nego nemačka premijum trojka? To ide dotle da maltene možete naći godinu ili dve stariju E klasu koja košta kao Subaru Forester. Naravno, kada su bili novi, takav Mercedes je koštao 60-ak hiljada dolara a Subaru 30-ak. Nisu bajka i mitovi pouzdanost japanaca nego su se dokazali u realnim uslovima eksploatacije svuda u svetu.

Djuro

pre 3 godine

U Srbiji je lista za izbegavanje sledeća:
1. Dacija
2. Fijat
3. Reno
4. Pežo
5. Citroen

Ne postoje gori automobili od onih sklopljenih u Francuskoj i Italiji. Ne zna se šta je užasnije - motori, kvalitet enterijera, vozne osobine, elektronika...

Frank Vercauteren

pre 3 godine

Auh, "odlična" lista, baš vam "hvala" stvarno je izuzetno "relevantna" za naše ili uopšte Evropsko tržište sa nekakvim acura i buick automobilima. A audi A4 B8 sa benzinskim 2.0T motorom se kod nas javlja u tragovima, možda se stvarno i kvari ko će ga znati, ali znam (a i sve relevantne liste pouzdanosti dokazuju - KOGA NE MRZI NEKA GUGLA A NE DA MI OPET TRAŽI LINKOVE) da 2.0tdi euro 5 i 6 predstavljaju neke od najpouzdanijih motora ikad sastavljenih na površini ove planete.

Audi TT Mk2 2.0TFSI ,Alfa 156 2.0TS,Chevrolet Captiva 2.0D AWD

pre 3 godine

Da pojasnimo,zašto izbegavati...u pitanju je audijev problematični benzinski motor 2.0 TFSI 211ks,benzinac sa lancem,u ponudi od 2008.godine,mada su najpodležniji kvarovima oni pravljeni tokom 2009. i 2010 godine.
Savet: ako želite 2.0TFSI kupujete dokazani,sa kaišem,kodna oznaka BWA,zavisnosti od modela u TT-u npr.korišćen do 2010.god.
Ili ako želite noviji gledajte samo modele od 2011 pa na dalje...

Pozdrav svim petrolhedsima.

gord

pre 3 godine

Ovaj audi je imao onaj 1.8t benzinac koji se pokazao los ali u garantnom roku ih je vecina popravljena. Ali 2.0tdi kod njega znam da vecina ljudi hval. Prijatelj je imao A4 iz 2008, 260.000 presao kupljen je 2010 znaci drugi vlasnik. Bez mana kod njega, prije godinu dana prodao radi kupovine novijeg.

...

pre 3 godine

Haha...osim Audia većina nije čula a ni vidjela većinu ostalih modela.
Dajte neku listu sa VW, Renault, Skoda i slicnim brendovima.
Ovo je samo za dijasporu iz Chicaga :D
(Nikola B.Luka, 02. jun 2020 17:41) Reno, Skoda i slicni se ni ne prodaju u Severnoj Americi. Eto koliko su tamo “jaki” evropski brendovi, cast izuzecima. Azijski i americki brendovi neprikosnoveno vladaju tim trzistem.

Alex

pre 3 godine

Nije to samo u USA ,to je i u Evropi tako,što se tiče Audija. Od kad živim u Nemačkoj,toliko sam se toga nagledao kod Audija i VW -a da njihovi auti u moju kuću neće dok sam živ. Od otkaza turbina,uljnih pumpi, automatskih menjača ,preko otkaza elektronike i upravljačkih jedinica. A kvarovi po par hiljada evra.Ni BMW nije mnogo bolji. Osim 6-to cilindraša, ni oni nemaju motor kako treba. Ljudi u Srbiji imaju pogrešnu predstavu o tim automobilima i pod uticajem su propagande nemačkih proizvođača i auto magazina koji rade za iste.Prava slika je mnoooogo drugačija.Ljudi,pamet u glavu, samo Japan ili Koreja eventualno i nemate brige.Pozdrav iz Bavarske.

mini cooper 2013

pre 3 godine

Ovo za Mini model R56 je tačno, od 2007 do 2010 zbog čestog pucanja lanca motor N14 je za izbegavanje, ali onaj koji voli i želi kupiti Mini, i pri tome samo malo gugla tražit će N16 i N18 od 2011 do 2013 na kojem je taj problem rešen.

Majstor

pre 3 godine

Ovo su sve benzinci, zato kupis fino auto sa dizel motorom, po mogucstvu 2.0 TDI, i nemas nikakvih problema minimum narednih 500.000 km ! Samo redovan i kvalitetan servis

Ivan ZG

pre 3 godine

VW uspije od gotovog napraviti veresiju. Koja je ovo antireklama za Audi. Tih 2.0 turbo motora ima u sto varijanti i za sve sam znao da troše ulje i da turbo relativno kratko traje (oko 100.000 km), ali da se motori mijenjaju na 150-200.000 km to je ravno katastrofi. Kada još sve iskombinirate sa PDK mjenjačem sa 6 brzina propast u najavi.
Ne čudi me ni za Ford jer mu kvaliteta nije neka. Ipak ga vozim već dosta godina. Sva sreća ova grdosija se ne prodaje u Europi.
Pogledajte koja tj. čija vozila su navedena kao nekvarljiva. Skoro svagdje se pojavljuje Lexus.

Stevan

pre 3 godine

Kakva plaćena lista... Alternative sve Toyota... Nije da mislim da je Toyota loša, čak naprotiv, ali malo je previše (gde nije Toyota/Lexus su opet japanski brendovi).

Ali Baba

pre 3 godine

Audi quatro, 2009,10, vrh liste najgore investicije, iako prelepo izgledaju za cenu od 7,8 hiljada dolara. Konstantni problemi sa senzorima. Dodao par hiljada i kupio Subaru, benzin, ulje i redovno odrzavanje, ne boli glava. I da, i u Americi se voze stariji auti, verovatno vise nego igde drugo, ali ih i odrzavamo, nisu to krsine. Sta god treba menjati odmah narucujem originalan deo, zato mi svaki auto dogura do 20ak godina pred skartiranje. Verovali ili ne, vecina Amerikanaca dobro poznaje polovne aute

Nikola B.Luka

pre 3 godine

Haha...osim Audia većina nije čula a ni vidjela većinu ostalih modela.
Dajte neku listu sa VW, Renault, Skoda i slicnim brendovima.
Ovo je samo za dijasporu iz Chicaga :D

R1

pre 3 godine

Audi je jako slab sa prodajom u USA i iz ovog razloga. Skoro duplo manje prodaju u odnosu na BMW i Mercedes.
Audi proda A8 u USA za godinu dana koliko BMW 7-icu za dva meseca.

Nikola B.Luka

pre 3 godine

Haha...osim Audia većina nije čula a ni vidjela većinu ostalih modela.
Dajte neku listu sa VW, Renault, Skoda i slicnim brendovima.
Ovo je samo za dijasporu iz Chicaga :D

sladoledsmesom

pre 3 godine

U Srbiji je lista za izbegavanje sledeća:
1. Dacija
2. Fijat
3. Reno
4. Pežo
5. Citroen

Ne postoje gori automobili od onih sklopljenih u Francuskoj i Italiji. Ne zna se šta je užasnije - motori, kvalitet enterijera, vozne osobine, elektronika...
(Djuro, 02. jun 2020 19:49)

A Golf dizlo jel valja bona jaro?

Ali Baba

pre 3 godine

Audi quatro, 2009,10, vrh liste najgore investicije, iako prelepo izgledaju za cenu od 7,8 hiljada dolara. Konstantni problemi sa senzorima. Dodao par hiljada i kupio Subaru, benzin, ulje i redovno odrzavanje, ne boli glava. I da, i u Americi se voze stariji auti, verovatno vise nego igde drugo, ali ih i odrzavamo, nisu to krsine. Sta god treba menjati odmah narucujem originalan deo, zato mi svaki auto dogura do 20ak godina pred skartiranje. Verovali ili ne, vecina Amerikanaca dobro poznaje polovne aute

Alex

pre 3 godine

Nije to samo u USA ,to je i u Evropi tako,što se tiče Audija. Od kad živim u Nemačkoj,toliko sam se toga nagledao kod Audija i VW -a da njihovi auti u moju kuću neće dok sam živ. Od otkaza turbina,uljnih pumpi, automatskih menjača ,preko otkaza elektronike i upravljačkih jedinica. A kvarovi po par hiljada evra.Ni BMW nije mnogo bolji. Osim 6-to cilindraša, ni oni nemaju motor kako treba. Ljudi u Srbiji imaju pogrešnu predstavu o tim automobilima i pod uticajem su propagande nemačkih proizvođača i auto magazina koji rade za iste.Prava slika je mnoooogo drugačija.Ljudi,pamet u glavu, samo Japan ili Koreja eventualno i nemate brige.Pozdrav iz Bavarske.

R1

pre 3 godine

Audi je jako slab sa prodajom u USA i iz ovog razloga. Skoro duplo manje prodaju u odnosu na BMW i Mercedes.
Audi proda A8 u USA za godinu dana koliko BMW 7-icu za dva meseca.

Japanci

pre 3 godine

@ (Stevan, 2. jun 2020 18:55)

To je realnost koju ljudi sa Balkana, koji nisu napustili ovaj prostor, jako teško prihvataju. Ja sam već komentarisao ali ponovo ću... Da li vi shvatate da u SAD recimo Subaru drastično bolje drži cenu nego nemačka premijum trojka? To ide dotle da maltene možete naći godinu ili dve stariju E klasu koja košta kao Subaru Forester. Naravno, kada su bili novi, takav Mercedes je koštao 60-ak hiljada dolara a Subaru 30-ak. Nisu bajka i mitovi pouzdanost japanaca nego su se dokazali u realnim uslovima eksploatacije svuda u svetu.

Ivan ZG

pre 3 godine

Tržište SAD-a je odličan pokazatelj kvalitete jer zbog velike kilometraže problemi na pojedinim modelima, motorima ili markama automobila brzo iskrsnu. Prosječan amerikanac napravi godišnje 40-50.000 km i kod njih su loši auti oni koji ne mogu bez većih problema "okrenuti" 400-500.000 km. Ovi koji crkavaju na manjoj kilometraži su ocjenjeni kao smeće.
Tako se Toyote sa 200.000 km prodaju u roku keks jer se zna da su se tek dobro razradile. 2.0 motor se smatra malim, a normalni motori počinju sa zapreminom od 2,4 litre. Naročito dobrima se smatraju 3.0 motori. Tu vlada Nissan, Honda, Toyota... Europski auti sa garancijama od 2 godine ispadaju smiješni u odnosu na japance i koreance.

Ivan ZG

pre 3 godine

VW uspije od gotovog napraviti veresiju. Koja je ovo antireklama za Audi. Tih 2.0 turbo motora ima u sto varijanti i za sve sam znao da troše ulje i da turbo relativno kratko traje (oko 100.000 km), ali da se motori mijenjaju na 150-200.000 km to je ravno katastrofi. Kada još sve iskombinirate sa PDK mjenjačem sa 6 brzina propast u najavi.
Ne čudi me ni za Ford jer mu kvaliteta nije neka. Ipak ga vozim već dosta godina. Sva sreća ova grdosija se ne prodaje u Europi.
Pogledajte koja tj. čija vozila su navedena kao nekvarljiva. Skoro svagdje se pojavljuje Lexus.

Eldorado

pre 3 godine

Kakve su ovo kante, ovde nema mladjeg vozila od 2010. godišta. Pa to je i za naše tržište matoro, a za Američko je oldtajmer.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Časlav, 2. jun 2020 17:35)

Pa i nije baš:
"The average age of cars on America's roads went up again, report says"
Iz istog članka:
"The current average for vehicles in the Western US is 12.4 years -- significantly higher than the 10.9 years of vehicles from the Northeast."
Što se tiče Evrope, najmlađa auta voze Britanci, 8godina. EU prosek 10,8

Jedna od najčešćih predrasuda kod nas je kako u inostranstvu svi voze nova auta i menjaju svake 3g. To uglavnom menjaju ovi što voze polovne.

Audi TT Mk2 2.0TFSI ,Alfa 156 2.0TS,Chevrolet Captiva 2.0D AWD

pre 3 godine

Da pojasnimo,zašto izbegavati...u pitanju je audijev problematični benzinski motor 2.0 TFSI 211ks,benzinac sa lancem,u ponudi od 2008.godine,mada su najpodležniji kvarovima oni pravljeni tokom 2009. i 2010 godine.
Savet: ako želite 2.0TFSI kupujete dokazani,sa kaišem,kodna oznaka BWA,zavisnosti od modela u TT-u npr.korišćen do 2010.god.
Ili ako želite noviji gledajte samo modele od 2011 pa na dalje...

Pozdrav svim petrolhedsima.

...

pre 3 godine

Haha...osim Audia većina nije čula a ni vidjela većinu ostalih modela.
Dajte neku listu sa VW, Renault, Skoda i slicnim brendovima.
Ovo je samo za dijasporu iz Chicaga :D
(Nikola B.Luka, 02. jun 2020 17:41) Reno, Skoda i slicni se ni ne prodaju u Severnoj Americi. Eto koliko su tamo “jaki” evropski brendovi, cast izuzecima. Azijski i americki brendovi neprikosnoveno vladaju tim trzistem.

da

pre 3 godine

@U Srbiji je lista za izbegavanje sledeća:
1. Dacija
2. Fijat
3. Reno
4. Pežo
5. Citroen

Ne postoje gori automobili od onih sklopljenih u Francuskoj i Italiji. Ne zna se šta je užasnije - motori, kvalitet enterijera, vozne osobine, elektronika...
(Djuro, 2. jun 2020 19:49) # Link komentara


Druze tvoj subjektivni osecaj ostavi po strani, s`obzirom da MJTD i HDI motori su uzeli brdo nagrada i pokazali se po pouzdanosti i velikoj kilomentrazi, a upravo su sklopljeni u Italiji i Francuskoj.

jaretina

pre 3 godine

Jedna od najčešćih predrasuda kod nas je kako u inostranstvu svi voze nova auta i menjaju svake 3g. To uglavnom menjaju ovi što voze polovne.
(Eldorado, 2. jun 2020 20:16)

ono što ti ne razumeš je da treba 100 novih vozila da digne prosek zbog jednog usa oldtajmera iz 70-tih kojih ima ko blata.

tamo voze stara zato što su očuvani, ovde se vozi stari raspad zato što se nema za bolji.

ssss

pre 3 godine

Kupio nov Audi 4 2009-e 2.0 Diesel. Servis svakih 15000km i evo sad sam ga prodao za 12000€ bez ijednog najmanjeg kvara. Al ijednog! Jednu xenonku promenio samo prednju i to je bio trosak od 15€ na celom autu u 11 godina.sada ima 189000km

Djuro

pre 3 godine

U Srbiji je lista za izbegavanje sledeća:
1. Dacija
2. Fijat
3. Reno
4. Pežo
5. Citroen

Ne postoje gori automobili od onih sklopljenih u Francuskoj i Italiji. Ne zna se šta je užasnije - motori, kvalitet enterijera, vozne osobine, elektronika...

Petar

pre 3 godine

Samo atmosferci.... ZAKON. Milion km lagano. Majstora ne poznajete...
(Chill out, 02. jun 2020 19:27)

Milion kilometara sa jednim autom?
Zašto? Čemu?

C i n i k

pre 3 godine

Ne samo Audi,treba izbegavati bilo koji VW od 2007 do 2011 sa motorom 2.0 Tdi a znam i da su neki VW benzinci pravili velike probleme.

C i n i k

pre 3 godine

Pozdrav svim petrolhedsima.
(Audi TT Mk2 2.0TFSI ,Alfa 156 2.0TS,Chevrolet Captiva 2.0D AWD, 02. jun 2020 19:55)



To uopste nije "audijev motor" nego VW.
Audi kao samostalna firma ne postoji,ima bar 50 godina...

Escobar

pre 3 godine

Imao sam raznih marki vozila koliko vozim. Dosta menjam vozila, nisam svercer ali ono da kazem zaludjenik.
Nemci, japanci spanci italijani francuzi... Svaki je auto bio dobar na svoj nacin. U zavisnosti kako je odrzavan. Najmanjih problema sam imao sa Francuzima ( 2x 407, 2x Megana3, Scenik3) i sa Fiatovim modelima (Stilo 2x, Grande Punto i Freemont) i japancima (Toyota Corolla 2010 i Rav4 2006)
Bez ikakvih ulaganja.
Sa WV imao Bubu iz 2004 takodje bez problema. Seat Alteu 2007 takodje bez problema. BMW e46, e90 ( Sa e90 je bilo skupih popravki)... Sve je zavisi kako ih "ubodete".

Toronto

pre 3 godine

Jedna od najčešćih predrasuda kod nas je kako u inostranstvu svi voze nova auta i menjaju svake 3g. To uglavnom menjaju ovi što voze polovne.
(Eldorado, 02. jun 2020 20:16)

Potpuno tačan komentar, osim poslednje rečenice. Automobili kupljeni polovni se uglavnom voze dok ne propadnu ili dok ne počnu da prave ozbiljne probleme. Na tri godine se menjaju novi autonobili uzeti na lizing, uglavnom za firme jer je taj oblik finansiranja skup i neisplativ za privatna lica.
Što se tiče liste, koliko vidim problemi se javljaju tek na oko 200-300.000 km. Kod svih benzinskih motora počinju da se javljaju problemi na ovim kilometražama.

mini cooper 2013

pre 3 godine

Ovo za Mini model R56 je tačno, od 2007 do 2010 zbog čestog pucanja lanca motor N14 je za izbegavanje, ali onaj koji voli i želi kupiti Mini, i pri tome samo malo gugla tražit će N16 i N18 od 2011 do 2013 na kojem je taj problem rešen.

Dizel je zakon

pre 3 godine

U Evropi je obrnuta situacija, najvise zahvaljujuci tome sto se skoro 70 % voze automobili sa dizel motorima koji su uz normalno odrzavanje bukalno neunistivi

Frank Vercauteren

pre 3 godine

Auh, "odlična" lista, baš vam "hvala" stvarno je izuzetno "relevantna" za naše ili uopšte Evropsko tržište sa nekakvim acura i buick automobilima. A audi A4 B8 sa benzinskim 2.0T motorom se kod nas javlja u tragovima, možda se stvarno i kvari ko će ga znati, ali znam (a i sve relevantne liste pouzdanosti dokazuju - KOGA NE MRZI NEKA GUGLA A NE DA MI OPET TRAŽI LINKOVE) da 2.0tdi euro 5 i 6 predstavljaju neke od najpouzdanijih motora ikad sastavljenih na površini ove planete.

kele®

pre 3 godine

(ssss, 02. jun 2020 23:48)
Da mi je vidjeti mozak debila koji da 12.000 evra za taj automobil. Vjerojatno dvije žice što drže uši da ne otpadnu.

Bolesni skot

pre 3 godine

ssss
Ksenonku na audiju za 15 evra...!?
E jak si mi ti, misliš na one sijalice što blješte i zaslepljuju, a ne osvetljavaju put! To djubre uvaljuju dilejama kao ksenon...

Majstor

pre 3 godine

Ovo su sve benzinci, zato kupis fino auto sa dizel motorom, po mogucstvu 2.0 TDI, i nemas nikakvih problema minimum narednih 500.000 km ! Samo redovan i kvalitetan servis

Mare026

pre 3 godine

Ne samo Audi,treba izbegavati bilo koji VW od 2007 do 2011 sa motorom 2.0 Tdi a znam i da su neki VW benzinci pravili velike probleme.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (C i n i k, 2. jun 2020 21:47)

Nisi u pravu za godine. Treba izbegavati 2.0 tdi od 2004-2007. Ti su bili problematicni i otuda i ovolika mrznja u Srba prema 2.0 tdi. A motori posle 2007 nisu problematicni. Naravno, i kod njih se desavaju kvarovi (kao i kod bilo kog drugog motora), ali ne u tolikoj meri kao kod ovih prvih 2004-2007.

B. Z.

pre 3 godine

Nebitni automobili za nas.
Sve alternative su toyota i lexus, nesto mi smrdi tu.
Acura i honda ispadose nepouzdani, i tu mi nesto smrdi.
A tek mi smrdi da je audijev 2.0 los motor, nznm dal ima neki model iz vw grupacije da se ne ugradjuje taj motor. Da je los propao bi vw odavno a ne bi se po svetu kretalo miliom tih motora.

gord

pre 3 godine

Ovaj audi je imao onaj 1.8t benzinac koji se pokazao los ali u garantnom roku ih je vecina popravljena. Ali 2.0tdi kod njega znam da vecina ljudi hval. Prijatelj je imao A4 iz 2008, 260.000 presao kupljen je 2010 znaci drugi vlasnik. Bez mana kod njega, prije godinu dana prodao radi kupovine novijeg.

Stevan

pre 3 godine

Kakva plaćena lista... Alternative sve Toyota... Nije da mislim da je Toyota loša, čak naprotiv, ali malo je previše (gde nije Toyota/Lexus su opet japanski brendovi).

ns ja

pre 3 godine

Ja pomislio da ću pročitati nešto pametno, kad ono spisak krševa izraubovanih (koji ne valjaju)? Koga zabole za audi iz 2009-10? ili neki tamo krš proizveden 2001 godine?? Hej, pa to su izvozani automobili koji sada idu pod presu ili u Srbiju na placeve.
Konkretan članak se odnosi na američko tržište, ali sve postaje identično za svaki automobil koji je prevalio 200tinak hiljada km i više.. U slučaju kupovine ovakvih krševa kupcima ionako nije važno da im auto bude u voznom stanju, nego više im je da komšiluk vidi da i oni imaju "neki dobar auto"

bm

pre 3 godine

koju tojotu vozis (providan si) i pogledaj molim te spisak,ima tu i tojote,leksusa itd...
(pcelica maja, 02. jun 2020 22:52)
Koje tojote, kog lexusa...... Tolika zaslepljenost i mržnja prema pouzdanijim automobilima da se previdi ili nedovoljno znanje elementarnog engleskog prosečnog vagenovca je da su to "alternative bez problema" kao kod tog modela, pčelice majo, samo one se pametne.

HanSolo

pre 3 godine

Cinik
Znas da Audi samostalno ne postoji vec 50 godina, a ne znas tacno kada ga je VW kupio, niti sta je cinilo Audi prije VW-a. Ne znam u kom si ''fazonu''? Kao neko ko voli VW, pa Audi smatra za levate koje je VW napravio ovim sto su danas ili generalno ne volis VW grupaciju pa ti sve od njih smeta... Cinjenica je da je Audi dao sve VW-u da bi VW postao to sto je danas. Vozila zasnovana na Bubi su pravili 30 godina prije Audija, a nakon njegovog preuzimanja poceo je uspon VW grupacije. Ako malo bolje sagledas stvari dodjes do zakljucka da je VW zapravo postao Audi... Audi danas zivi u VW-u, a znacka je samo VW-ova... Buba se prestala proizvoditi u Evropi prije 50ak godina i tada je zvanicno umro VW kakav je zamisljen 30 i kusur godina ranije. Provjeri od cega su nastali Polo i Passat, pa cak i Golf? Njihova benzinska i dizelska motorizacija?
(Srđan BL, 03. jun 2020 22:05)

Jao al si ovde izlupao stvari pa ostao živ.. Jer znaš šta znače ta 4 kruga i zašto audijev znak tako izgleda? 4 spojene marke koje su bile za bacanje u đubre.. Wanderer, Audi, DKW I NSU.. Ako pričamo o nekom nasledstvu onda je to od NSU od koga je nastao VW K70.. Audi nije imao baš ništa za nasledstvo.. Onda bi Audi kupio VW, a ne obratno.. Samo neko sa nenormalnim odnosu prema Audiju može napisati da ta propala marka je "spasila" VW.. Pa sve dostignuće I dan danas se piše na vw račun.. Svaki patent stoji na VW.. Jedino Audievo dostignuće je to da se nove stvari prvo ugrađuje u njihova kola da bi ih prodavali kompleksašima skuplje nego od VW.. Pa godinu dana kasnije stigne u VW.. 2g kasnije stižu u Škodu i Seat..

Srđan BL

pre 3 godine

Cinik
Znas da Audi samostalno ne postoji vec 50 godina, a ne znas tacno kada ga je VW kupio, niti sta je cinilo Audi prije VW-a. Ne znam u kom si ''fazonu''? Kao neko ko voli VW, pa Audi smatra za levate koje je VW napravio ovim sto su danas ili generalno ne volis VW grupaciju pa ti sve od njih smeta... Cinjenica je da je Audi dao sve VW-u da bi VW postao to sto je danas. Vozila zasnovana na Bubi su pravili 30 godina prije Audija, a nakon njegovog preuzimanja poceo je uspon VW grupacije. Ako malo bolje sagledas stvari dodjes do zakljucka da je VW zapravo postao Audi... Audi danas zivi u VW-u, a znacka je samo VW-ova... Buba se prestala proizvoditi u Evropi prije 50ak godina i tada je zvanicno umro VW kakav je zamisljen 30 i kusur godina ranije. Provjeri od cega su nastali Polo i Passat, pa cak i Golf? Njihova benzinska i dizelska motorizacija?

pcelica maja

pre 3 godine

Tržište SAD-a je odličan pokazatelj kvalitete jer zbog velike kilometraže problemi na pojedinim modelima, motorima ili markama automobila brzo iskrsnu. Prosječan amerikanac napravi godišnje 40-50.000 km i kod njih su loši auti oni koji ne mogu bez većih problema "okrenuti" 400-500.000 km. Ovi koji crkavaju na manjoj kilometraži su ocjenjeni kao smeće.
Tako se Toyote sa 200.000 km prodaju u roku keks jer se zna da su se tek dobro razradile. 2.0 motor se smatra malim, a normalni motori počinju sa zapreminom od 2,4 litre. Naročito dobrima se smatraju 3.0 motori. Tu vlada Nissan, Honda, Toyota... Europski auti sa garancijama od 2 godine ispadaju smiješni u odnosu na japance i koreance.
(Ivan ZG, 02. jun 2020 22:22

koju tojotu vozis (providan si) i pogledaj molim te spisak,ima tu i tojote,leksusa itd...

pit

pre 3 godine

Nije bas sve ovo tacno. Iz prve ruke vam kazem da je pt cruiser jako pouzdan, motor 2.0 141ks. Nisu ovde napisali koji to chryslerov motor prelazi samo 100000. Cista izmisljotina.

kele®

pre 3 godine

(Mare026, 03. jun 2020 08:31)
Mali ispravak. 2.0 TDI motori su za izbjegavanje sve do 2009. godine, tj do verzije koja koristi Common rail tehnologiju.

Srđan BL

pre 3 godine

HanSolo
Postavio sam pitanje doticnom da li zna koje su sve marke cinile Audi ili ti Auto Union. Tako da nemas potrebe praviti se posebno ''pametan''... Moze i za tebe par pitanja:
1. koji je automobil postao platforma za Pasaata?
2.koji je model Audija preimenovan u VW?
3.koji je motor Audija (davno prije zvanog Horch) ili ti ga Auto Uniona posluzio kao osnova svih VW motora i ko je ulozio u njegov razvoj?
4. sta je posluzilo kao osnova VW-u za razvoj modela Phaeton-a, odnosno SUV modela vise klase?
5.koji automobile je VW konstruisao prije kupovine Audija, a koje poslije?
Ako mogu konkretni odgovori, bez ''vrdanja''?

EU Citizen

pre 3 godine

Od ovoga samo Wrangler na nešto liči (znam sve, i nikad ga nisam vozio, niti volim SUV-je ali presladak je vizuelno, a meni je to u životu najbitnije, da sam fan terenaca, bio bi on, ili Stelvio, ili Mazda :) ), a i to ne znam zašto bih kupovao model iz 2006., pobogu, ne planiram da se selim nazad u Srbiju :)))

HanSolo

pre 3 godine

HanSolo
Postavio sam pitanje doticnom da li zna koje su sve marke cinile Audi ili ti Auto Union. Tako da nemas potrebe praviti se posebno ''pametan''... Moze i za tebe par pitanja:
1. koji je automobil postao platforma za Pasaata?
2.koji je model Audija preimenovan u VW?
3.koji je motor Audija (davno prije zvanog Horch) ili ti ga Auto Uniona posluzio kao osnova svih VW motora i ko je ulozio u njegov razvoj?
4. sta je posluzilo kao osnova VW-u za razvoj modela Phaeton-a, odnosno SUV modela vise klase?
5.koji automobile je VW konstruisao prije kupovine Audija, a koje poslije?
Ako mogu konkretni odgovori, bez ''vrdanja''?
(Srđan BL, 04. jun 2020 09:04)

Nema tu nikakvih tajni niti vređanja.. Samo činjenice..
1. Chassije je bila ista kao tadašnji Audi 80.
2. Audi 50=VW Polo a posle samo par(ne sećam se kolko) godina se ugasio i izašao sa svim nov Derby mislim..
3. Mercedes je kupio Autounion i ulagao ogromne pare za pogone fabrike i razvijanje motora koji je ostavio dvotaktiku.. Može se reći da je Mercedes "spasao" VW i Audi..
4. Mnogi misle da je ista platforma kao A8 ali Phaethon je pravljen na svojoj platformi po broju D1.. Bentley je isto pravljen na toj platformi a i Porsche Panamera kasnije.. Samo što je na Panamera par stvari novije unapređeni..
5. VW je pravio Bubu, model Fastback, Variant I fantastičnu u Karman Ghiu.. Pa posle 41i 412

Sve u svemu su nemačke marke trpele ogromne probleme posle rata.. Autounion je bio u istočnom nemačkom i posle rata su upali kod glupih rusa koji su popljačkali fabrike.. VW se našao kod Britanaca(Amerike) i oni su ih pustili da počnu da prave vozila ali prvih 5g su samo smeli da prave 10% od prodaje iz 1936.. Kao kaznu nemačkoj.. Moj stav se ni malo ne pomera ako to misliš.. Audi I Autounion je bio pred zatvaranju i to da su imali platformu za na primer prvi Passat ništa ne menja.. Oni su pravili staromodno tehniku jako dugo u to vreme.. VW je ZARAĐIVAO pare a i ako su i oni imali staru tehniku imali su 4taktni bokser koji je daleko bolji od onih sranja koji je Audi imao.. VW je naravno bio mnogo pametniji i kad su kupili Autounion oni su imali plan za novi Mercedesov Motor..Mercedes ih je prodao samo posle 4 ili 5g zato što je ekonomija bila u punom padu.. Zato su ih u kupili.. Opet kažem.. Svi patenti od tad na ovamo je na račun VW.. Imali su pamet da benefituju od pazarenja Autouniona.. Autounion su bili nemoćni, i ako VW nebi ušao VW bi preživeo i ako je i on bio staromodan, a Autounion bi bila još veća iztorija nego što jeste..

lux

pre 3 godine

@mare026
Imao sam audi a6 2.0 tdi 2006. God, cak cipovan, nikad nikakvi problem od 2009. do 2017 (period koji je bio kod mene). Kod majstora pored redovnih servisa, menjao set kvacila i nosace motora.

HanSolo

pre 3 godine

HanSolo
Pa ako krenes od Horcha, Audija, DKW-a, AutoUniona sve je to jako isprepletno i ima kontinuitet nakon preuzimanja od strane VW-a (Horch je utemeljio uzduzno postavljen motor i prednji pogon sto se prenijelo na Audi). Kako bi VW i u kom obliku opstao to je diskutabilno. Vozim VW, ali ne zelim omalovazati Audi na nacin kako to Cinik pise. Imas pravo na svoje misljenje, ali si i sam napisao cinjenice koje dokazuju jak uticaj Audija na VW. Mercedesu je Auto Union bio teret, jer nije imao posebne koristi od njega, a VW-u je dao tehnicku osnovu za novu buducnost. Sumnjam da bi bilo i D1 platforme i Phaetona uopste da nije doslo do preuzimanja Audija...
Da se ne ponavljam stalno, al' imam 50 god. staru Bubu, Golfa 1 starog skoro 40 god (osim tog imao jos jednog), pa Golf 3, 5, 6... sada 7... Vozim Vagene, al postujem Audi jer ovakvih VW-a kakvi su danas ne bi bilo bez Audija.
p.s.
Nisu Rusi glupi, al' su imali dobre razloge da im vrate za prethodne 4 godine...
(Srđan BL, 04. jun 2020 22:22)

Ja ne umalozavam ulogu Audia ali isto tako ne može se reći da je Audi "spasio" VW ili da on živi sa znakom VW.. Te platforme koje su Audi imali tad je VW izkoristio za svoje ciljeve.. To je sve biznis.. Jeftinije i brže je bilo VW da kupe Autounijon i izkoriste te platforme.. Ipak te platforme nemaju blage veze sa današnjim..
U vremenu kad je Mercedes bio vlasnik mislim da se tajno razvijala šasija Audija 100 od strane radnika u Audiju.. Znaći Bez Mercedesa bi Audi teško preživeo.. A taj Audi 100 Coupe je na primer meni najlepši Audi ikad pravljen.. Lep ko suza..

A za to što je Audi imao kontinuitet sa nekoj tehniki nije ništa unikatno u Auto industriji..
Ima mnogih brendova kroz iztoriju koji su pravili dobre stvari ali nisu uspeli da zarađuju na to..

Evo jedan pasus. Bez Toyote bi Porsche teško preživeo pošto su jako loše planirali proizvodnju njihovih kola pre nego što ih je Toyota naučila da efikasno sklapaju Porscheje.. To mnogi ne znaju.. Ali danas vrlo poznat kvalitativni sistem za rad kao 5S i SixSigma potiče iz Toyote..

Jednom je Audi imao jednog antagonistu kojeg je jako teško pobeđivao u Reli trkama.. Marka koja je uzela 5 svetskih titula uzastopno i posle se povukla.. Već tad zbog loše ekonomije.. Marka koja je iztrebila Audijevu dominantno sa Audi Quattrom.. Jedna marka koja je isto kao Autouninon pravila vrlo napredne konstrukcije.. Koji su u suštini napravili modernog auta kako danas izgleda.. Jedni od prvih su napravili samodržaću šasiju.. Ne kao američka kola i dan danas gde se karoserija zašrafi za "vagon šasiji".. Prednja I zadnja osovina su se vešali direktno u karoseriji.. Moderno baš kao danas.. Ta marka je danas blizu gašenja i ako je možda jedna od najuticajnijih auto brendova kroz iztoriju.. Pravi li su mnogo gluposti a isto tako su pravili jednih od najlepših auta u iztoriji automobilisma.. Već si verovatno ukapirao o kojoj marki pišem.. Isto kao Autounion je ostala ta marka nemoćna da nađe svoj put u svetu i ako je jednom bila izuzetno inovativna.. Audi i Autounion je imala sreću što je postojao VW koji su bili mnogo pametniji pošto su videli mogučnosti koji Audi nije mogao očigleno.. Lancia verovatno neće još dugo na moju žalost.. Lancia je imala nesreću što ih je Fiat "spasio"..

Ja sam 55g.. Supruga mi vozi E-Golfa.. Ja sam imao baš ovakvog Audia 2010 2.0 Tfsi sa S-line Opremom Quattro.. Taj motor je trošio ulje užasno.. Hvala bogu pa sam ga uzeo na preduzeće.. Električna ručna se pokvarila jednom.. Pitam kolko bi koštalo da se popravi ako nebi imao garanciju.. Oni mi odgovaraju 2100 Evra.. 3 puta odpada boja na zadnjem braniku.. Otarasio sam se njega i uzeo jeftiniji Passat 2013.. Manje više isti osećaj auta.. Ništa specijalno ni Audi ni Passat..
Pre ovih auta sam uvek vozio Volvo.. Posle Passata sam se vratio "kući" u Volvo V90.. Volvo je sa svim druga klasa u svemu kad se poredi i Audi i Passat.. Audi je na prvim pogledu malo više "cool" za mlade.. Ali u Volvo je sve dobro i logično izmišljeno.. Sve ima što je važno a ništa što je nepotrebno.. Sad sam naručio XC40 Recharge..
Jedva čekam.. Ma da je i ženin E-Golf interesantan.. Ide ko metak..

A za ruse.. Ipak mislim da su sa istokom sve užasno uradili.. Mogli su da ih kao druga strana uključe u proizvodnju i da zarađuju na plačanju poreza.. Mnogo više bi rusi zaradili na to nega da kratkoročno samo opljačkaju sve.. Zato su tako voljeni danas na žalost.. Ali to je već druga priča..

Srđan BL

pre 3 godine

HanSolo
Naravno da je sve to biznis i bitna je samo cista racunica inace nema opstanka. Ostaje cinjenica da je Auto Unionovo naslijedje VW-u omogucilo da ga dobro iskoristi u narednim godinama. Upravo to naslijedje je odredilo VW-ov dalji pravac u auto industriji, jer je pametno iskoristio svu infrastrukturu, potom tehnicka rijesenja, ali i ljudske resurse Audija... Kupovina Audija nije bila poput Skode ili Seata od kojih je imao koristi samo od znaka. Seat i Skoda su samo dodatno otvorili trziste, a u tehnickom smislu ne vidim nekakvu posebnu korist.
Kada na necija vozila, platforme i motore stavis svoj znak, a nisi imao uticaja na razvoj (osim sto si dao novac i brinuo da racunica bude pozitivna) nije bas realno u tome vidjeti samo VW amblem. Ne dozivljam ga tako, meni taj znak samo na Bubi stoji, a na ovima poslije ispod mi izbijaju 4 prstena... Da, osim toga ima i Mercedesovih zasluga zbog ulaganja i razvoja novog motora prije VW-a.
Poznato mi je i to oko nastanka Audija 100, koji nikada ne bi postojao da se VW pitalo. Nastao je tajno iz revolta g-dina Krausa prema VW-u i njegovoj politici prema Audiju. Da kojim slucajem nije bilo 100tke pitanje je i kojem bi pravcu otisao Audi, jer su Krausa htjeli da udalje od daljeg razvoja Audi automobila.
To za Lanciju je zalosno, i prilicno mi poznato sto se tice njenog doprinosa izgledu danasnjeg automobila. Daleko uticajnijem od AR (koja je pravila samo lijepe i brze automobile).
U reliju je Audi napravio revoluciju, a to mu je bio dobar marketinski potez i nacin da dobro testira tehniku quattro pogona za neki naredni period. Od tada nije ni ponudio nesto tako revolucionarno sto bi povuklo i druge u tom smijeru, kao sto je bio slucaj u reliju. U dosta manjoj mjeri imao je uticaj u LeMan seriji sa dizel motorima gdje je povukao za sobom i francuze sa HDI motorima... Naravno sve je bilo u svrhu testiranja tehnike i marketinga... Tesko da ce ista novo i ponuditi zbog krize u VW-u izazvane dizel aferom, jer svi planovi za F1 idu u zaborav...
Zato opet ponavljam da mi ispod danasnjeg amblema VW izbijaju Audijeva 4 prstena, a tebi ne moraju to je tvoja stvar. Uvjek cu ponoviti sve ove argumente za te tvrdnje, jer cinjenica ostaje da VW-e ne bio ovdje danas bez Auto Uniona (odnosno Audija sa kojim ga cesto poistovjecujem)...

Srđan BL

pre 3 godine

HanSolo
Da, Auto Union nisu bili nista posebno u to vrijeme, ni ne tvrdim da jesu. Samo sa polemiku vodio oko toga sta bi VW bio bez Audija...
Danasnji Audi dijeli komponente sa VW-om i to je istina, a naravno da su Mercedes i BMW svoji na svom u odnosu na Audi. Ali u dosta tih komponenti kod pravih Audija ja vidim vise Audi nego VW (oko toga se sporimo)... Ovo sto se kotrlja na Golfovoj platformi za mene i nije Audi.

Srđan BL

pre 3 godine

HanSolo
Pa ako krenes od Horcha, Audija, DKW-a, AutoUniona sve je to jako isprepletno i ima kontinuitet nakon preuzimanja od strane VW-a (Horch je utemeljio uzduzno postavljen motor i prednji pogon sto se prenijelo na Audi). Kako bi VW i u kom obliku opstao to je diskutabilno. Vozim VW, ali ne zelim omalovazati Audi na nacin kako to Cinik pise. Imas pravo na svoje misljenje, ali si i sam napisao cinjenice koje dokazuju jak uticaj Audija na VW. Mercedesu je Auto Union bio teret, jer nije imao posebne koristi od njega, a VW-u je dao tehnicku osnovu za novu buducnost. Sumnjam da bi bilo i D1 platforme i Phaetona uopste da nije doslo do preuzimanja Audija...
Da se ne ponavljam stalno, al' imam 50 god. staru Bubu, Golfa 1 starog skoro 40 god (osim tog imao jos jednog), pa Golf 3, 5, 6... sada 7... Vozim Vagene, al postujem Audi jer ovakvih VW-a kakvi su danas ne bi bilo bez Audija.
p.s.
Nisu Rusi glupi, al' su imali dobre razloge da im vrate za prethodne 4 godine...

HanSolo

pre 3 godine

Srđan BL, 05. jun 2020 10:42

Sve je to tačno.. Razumem s? svim šta želiš da kažeš.. Ali kao da ne želiš da razumeš o čemu ja pišem.. Samo kratko..
Ne vredi biti vizioner ako ne umeš da staviš svoje ciljeve u praktiku..

A da se razumemo.. U ta doba suštinom ni jedan brend nije bio baš jako tehnički razvijen.. Par brenda su imali dobru tehniku poput Mercedesa i BMWa.. Većina su imale jako male četvorocilindraše.. Zato u mojim očima ne može se reći da su Autounijon bili nešto specijalno u odnosu sa drugim markama..
Činjenica je da je VW zarađivao pare i video je mogućnost da brzo promeni svoju gamu automobila i to jeftino.. U tome je majstorija.. A za motore i šasije.. Nije da VW nebi mogli da naprave to.. Sve druge današnje marke su uspeli da razviju svoje motore pošto da se razumemo.. Motor je ustvari ista konstrukcija već ogromnih godina..

Hoću da kažem da treba da se zna šta da se uradi sa napravljenim produktu.. Tu je Autounijon bio očajan.. Mi možemo da dižemo Audi u nebo ali je činjenica da ogromna količina delova su isti na VW, Audi, Škoda i Seat.. To znači da je taj skup današnji Audi jedan kompromis od Auta.. BMW i Mercedes napravi unikatan deo za svoj auto i tako ga naprave najboljeg kako možu.. Audi je zato u mojim očima polupremijum samo, I ne može nikad biti bolji od tog..

HanSolo

pre 3 godine

HanSolo
Da, Auto Union nisu bili nista posebno u to vrijeme, ni ne tvrdim da jesu. Samo sa polemiku vodio oko toga sta bi VW bio bez Audija...
Danasnji Audi dijeli komponente sa VW-om i to je istina, a naravno da su Mercedes i BMW svoji na svom u odnosu na Audi. Ali u dosta tih komponenti kod pravih Audija ja vidim vise Audi nego VW (oko toga se sporimo)... Ovo sto se kotrlja na Golfovoj platformi za mene i nije Audi.
(Srđan BL, 05. jun 2020 19:05)

U tom se slažem majstore. Uvek volim diskutovali sa ljudima koji umeju da stvarno diskotuju demokratski. Imaj dobar dan gospodine.

Djuro

pre 3 godine

U Srbiji je lista za izbegavanje sledeća:
1. Dacija
2. Fijat
3. Reno
4. Pežo
5. Citroen

Ne postoje gori automobili od onih sklopljenih u Francuskoj i Italiji. Ne zna se šta je užasnije - motori, kvalitet enterijera, vozne osobine, elektronika...

Majstor

pre 3 godine

Ovo su sve benzinci, zato kupis fino auto sa dizel motorom, po mogucstvu 2.0 TDI, i nemas nikakvih problema minimum narednih 500.000 km ! Samo redovan i kvalitetan servis

pcelica maja

pre 3 godine

Tržište SAD-a je odličan pokazatelj kvalitete jer zbog velike kilometraže problemi na pojedinim modelima, motorima ili markama automobila brzo iskrsnu. Prosječan amerikanac napravi godišnje 40-50.000 km i kod njih su loši auti oni koji ne mogu bez većih problema "okrenuti" 400-500.000 km. Ovi koji crkavaju na manjoj kilometraži su ocjenjeni kao smeće.
Tako se Toyote sa 200.000 km prodaju u roku keks jer se zna da su se tek dobro razradile. 2.0 motor se smatra malim, a normalni motori počinju sa zapreminom od 2,4 litre. Naročito dobrima se smatraju 3.0 motori. Tu vlada Nissan, Honda, Toyota... Europski auti sa garancijama od 2 godine ispadaju smiješni u odnosu na japance i koreance.
(Ivan ZG, 02. jun 2020 22:22

koju tojotu vozis (providan si) i pogledaj molim te spisak,ima tu i tojote,leksusa itd...

Stevan

pre 3 godine

Kakva plaćena lista... Alternative sve Toyota... Nije da mislim da je Toyota loša, čak naprotiv, ali malo je previše (gde nije Toyota/Lexus su opet japanski brendovi).

Frank Vercauteren

pre 3 godine

Auh, "odlična" lista, baš vam "hvala" stvarno je izuzetno "relevantna" za naše ili uopšte Evropsko tržište sa nekakvim acura i buick automobilima. A audi A4 B8 sa benzinskim 2.0T motorom se kod nas javlja u tragovima, možda se stvarno i kvari ko će ga znati, ali znam (a i sve relevantne liste pouzdanosti dokazuju - KOGA NE MRZI NEKA GUGLA A NE DA MI OPET TRAŽI LINKOVE) da 2.0tdi euro 5 i 6 predstavljaju neke od najpouzdanijih motora ikad sastavljenih na površini ove planete.

B. Z.

pre 3 godine

Nebitni automobili za nas.
Sve alternative su toyota i lexus, nesto mi smrdi tu.
Acura i honda ispadose nepouzdani, i tu mi nesto smrdi.
A tek mi smrdi da je audijev 2.0 los motor, nznm dal ima neki model iz vw grupacije da se ne ugradjuje taj motor. Da je los propao bi vw odavno a ne bi se po svetu kretalo miliom tih motora.

Dizel je zakon

pre 3 godine

U Evropi je obrnuta situacija, najvise zahvaljujuci tome sto se skoro 70 % voze automobili sa dizel motorima koji su uz normalno odrzavanje bukalno neunistivi

sladoledsmesom

pre 3 godine

U Srbiji je lista za izbegavanje sledeća:
1. Dacija
2. Fijat
3. Reno
4. Pežo
5. Citroen

Ne postoje gori automobili od onih sklopljenih u Francuskoj i Italiji. Ne zna se šta je užasnije - motori, kvalitet enterijera, vozne osobine, elektronika...
(Djuro, 02. jun 2020 19:49)

A Golf dizlo jel valja bona jaro?

Alex

pre 3 godine

Nije to samo u USA ,to je i u Evropi tako,što se tiče Audija. Od kad živim u Nemačkoj,toliko sam se toga nagledao kod Audija i VW -a da njihovi auti u moju kuću neće dok sam živ. Od otkaza turbina,uljnih pumpi, automatskih menjača ,preko otkaza elektronike i upravljačkih jedinica. A kvarovi po par hiljada evra.Ni BMW nije mnogo bolji. Osim 6-to cilindraša, ni oni nemaju motor kako treba. Ljudi u Srbiji imaju pogrešnu predstavu o tim automobilima i pod uticajem su propagande nemačkih proizvođača i auto magazina koji rade za iste.Prava slika je mnoooogo drugačija.Ljudi,pamet u glavu, samo Japan ili Koreja eventualno i nemate brige.Pozdrav iz Bavarske.

ssss

pre 3 godine

Kupio nov Audi 4 2009-e 2.0 Diesel. Servis svakih 15000km i evo sad sam ga prodao za 12000€ bez ijednog najmanjeg kvara. Al ijednog! Jednu xenonku promenio samo prednju i to je bio trosak od 15€ na celom autu u 11 godina.sada ima 189000km

Petar

pre 3 godine

Samo atmosferci.... ZAKON. Milion km lagano. Majstora ne poznajete...
(Chill out, 02. jun 2020 19:27)

Milion kilometara sa jednim autom?
Zašto? Čemu?

C i n i k

pre 3 godine

Pozdrav svim petrolhedsima.
(Audi TT Mk2 2.0TFSI ,Alfa 156 2.0TS,Chevrolet Captiva 2.0D AWD, 02. jun 2020 19:55)



To uopste nije "audijev motor" nego VW.
Audi kao samostalna firma ne postoji,ima bar 50 godina...

C i n i k

pre 3 godine

Ne samo Audi,treba izbegavati bilo koji VW od 2007 do 2011 sa motorom 2.0 Tdi a znam i da su neki VW benzinci pravili velike probleme.

Nikola B.Luka

pre 3 godine

Haha...osim Audia većina nije čula a ni vidjela većinu ostalih modela.
Dajte neku listu sa VW, Renault, Skoda i slicnim brendovima.
Ovo je samo za dijasporu iz Chicaga :D

R1

pre 3 godine

Audi je jako slab sa prodajom u USA i iz ovog razloga. Skoro duplo manje prodaju u odnosu na BMW i Mercedes.
Audi proda A8 u USA za godinu dana koliko BMW 7-icu za dva meseca.

...

pre 3 godine

Haha...osim Audia većina nije čula a ni vidjela većinu ostalih modela.
Dajte neku listu sa VW, Renault, Skoda i slicnim brendovima.
Ovo je samo za dijasporu iz Chicaga :D
(Nikola B.Luka, 02. jun 2020 17:41) Reno, Skoda i slicni se ni ne prodaju u Severnoj Americi. Eto koliko su tamo “jaki” evropski brendovi, cast izuzecima. Azijski i americki brendovi neprikosnoveno vladaju tim trzistem.

Ivan ZG

pre 3 godine

Tržište SAD-a je odličan pokazatelj kvalitete jer zbog velike kilometraže problemi na pojedinim modelima, motorima ili markama automobila brzo iskrsnu. Prosječan amerikanac napravi godišnje 40-50.000 km i kod njih su loši auti oni koji ne mogu bez većih problema "okrenuti" 400-500.000 km. Ovi koji crkavaju na manjoj kilometraži su ocjenjeni kao smeće.
Tako se Toyote sa 200.000 km prodaju u roku keks jer se zna da su se tek dobro razradile. 2.0 motor se smatra malim, a normalni motori počinju sa zapreminom od 2,4 litre. Naročito dobrima se smatraju 3.0 motori. Tu vlada Nissan, Honda, Toyota... Europski auti sa garancijama od 2 godine ispadaju smiješni u odnosu na japance i koreance.

da

pre 3 godine

@U Srbiji je lista za izbegavanje sledeća:
1. Dacija
2. Fijat
3. Reno
4. Pežo
5. Citroen

Ne postoje gori automobili od onih sklopljenih u Francuskoj i Italiji. Ne zna se šta je užasnije - motori, kvalitet enterijera, vozne osobine, elektronika...
(Djuro, 2. jun 2020 19:49) # Link komentara


Druze tvoj subjektivni osecaj ostavi po strani, s`obzirom da MJTD i HDI motori su uzeli brdo nagrada i pokazali se po pouzdanosti i velikoj kilomentrazi, a upravo su sklopljeni u Italiji i Francuskoj.

ns ja

pre 3 godine

Ja pomislio da ću pročitati nešto pametno, kad ono spisak krševa izraubovanih (koji ne valjaju)? Koga zabole za audi iz 2009-10? ili neki tamo krš proizveden 2001 godine?? Hej, pa to su izvozani automobili koji sada idu pod presu ili u Srbiju na placeve.
Konkretan članak se odnosi na američko tržište, ali sve postaje identično za svaki automobil koji je prevalio 200tinak hiljada km i više.. U slučaju kupovine ovakvih krševa kupcima ionako nije važno da im auto bude u voznom stanju, nego više im je da komšiluk vidi da i oni imaju "neki dobar auto"

kele®

pre 3 godine

(ssss, 02. jun 2020 23:48)
Da mi je vidjeti mozak debila koji da 12.000 evra za taj automobil. Vjerojatno dvije žice što drže uši da ne otpadnu.

Ivan ZG

pre 3 godine

VW uspije od gotovog napraviti veresiju. Koja je ovo antireklama za Audi. Tih 2.0 turbo motora ima u sto varijanti i za sve sam znao da troše ulje i da turbo relativno kratko traje (oko 100.000 km), ali da se motori mijenjaju na 150-200.000 km to je ravno katastrofi. Kada još sve iskombinirate sa PDK mjenjačem sa 6 brzina propast u najavi.
Ne čudi me ni za Ford jer mu kvaliteta nije neka. Ipak ga vozim već dosta godina. Sva sreća ova grdosija se ne prodaje u Europi.
Pogledajte koja tj. čija vozila su navedena kao nekvarljiva. Skoro svagdje se pojavljuje Lexus.

gord

pre 3 godine

Ovaj audi je imao onaj 1.8t benzinac koji se pokazao los ali u garantnom roku ih je vecina popravljena. Ali 2.0tdi kod njega znam da vecina ljudi hval. Prijatelj je imao A4 iz 2008, 260.000 presao kupljen je 2010 znaci drugi vlasnik. Bez mana kod njega, prije godinu dana prodao radi kupovine novijeg.

HanSolo

pre 3 godine

Cinik
Znas da Audi samostalno ne postoji vec 50 godina, a ne znas tacno kada ga je VW kupio, niti sta je cinilo Audi prije VW-a. Ne znam u kom si ''fazonu''? Kao neko ko voli VW, pa Audi smatra za levate koje je VW napravio ovim sto su danas ili generalno ne volis VW grupaciju pa ti sve od njih smeta... Cinjenica je da je Audi dao sve VW-u da bi VW postao to sto je danas. Vozila zasnovana na Bubi su pravili 30 godina prije Audija, a nakon njegovog preuzimanja poceo je uspon VW grupacije. Ako malo bolje sagledas stvari dodjes do zakljucka da je VW zapravo postao Audi... Audi danas zivi u VW-u, a znacka je samo VW-ova... Buba se prestala proizvoditi u Evropi prije 50ak godina i tada je zvanicno umro VW kakav je zamisljen 30 i kusur godina ranije. Provjeri od cega su nastali Polo i Passat, pa cak i Golf? Njihova benzinska i dizelska motorizacija?
(Srđan BL, 03. jun 2020 22:05)

Jao al si ovde izlupao stvari pa ostao živ.. Jer znaš šta znače ta 4 kruga i zašto audijev znak tako izgleda? 4 spojene marke koje su bile za bacanje u đubre.. Wanderer, Audi, DKW I NSU.. Ako pričamo o nekom nasledstvu onda je to od NSU od koga je nastao VW K70.. Audi nije imao baš ništa za nasledstvo.. Onda bi Audi kupio VW, a ne obratno.. Samo neko sa nenormalnim odnosu prema Audiju može napisati da ta propala marka je "spasila" VW.. Pa sve dostignuće I dan danas se piše na vw račun.. Svaki patent stoji na VW.. Jedino Audievo dostignuće je to da se nove stvari prvo ugrađuje u njihova kola da bi ih prodavali kompleksašima skuplje nego od VW.. Pa godinu dana kasnije stigne u VW.. 2g kasnije stižu u Škodu i Seat..

jaretina

pre 3 godine

Jedna od najčešćih predrasuda kod nas je kako u inostranstvu svi voze nova auta i menjaju svake 3g. To uglavnom menjaju ovi što voze polovne.
(Eldorado, 2. jun 2020 20:16)

ono što ti ne razumeš je da treba 100 novih vozila da digne prosek zbog jednog usa oldtajmera iz 70-tih kojih ima ko blata.

tamo voze stara zato što su očuvani, ovde se vozi stari raspad zato što se nema za bolji.

pit

pre 3 godine

Nije bas sve ovo tacno. Iz prve ruke vam kazem da je pt cruiser jako pouzdan, motor 2.0 141ks. Nisu ovde napisali koji to chryslerov motor prelazi samo 100000. Cista izmisljotina.

Japanci

pre 3 godine

@ (Stevan, 2. jun 2020 18:55)

To je realnost koju ljudi sa Balkana, koji nisu napustili ovaj prostor, jako teško prihvataju. Ja sam već komentarisao ali ponovo ću... Da li vi shvatate da u SAD recimo Subaru drastično bolje drži cenu nego nemačka premijum trojka? To ide dotle da maltene možete naći godinu ili dve stariju E klasu koja košta kao Subaru Forester. Naravno, kada su bili novi, takav Mercedes je koštao 60-ak hiljada dolara a Subaru 30-ak. Nisu bajka i mitovi pouzdanost japanaca nego su se dokazali u realnim uslovima eksploatacije svuda u svetu.

Audi TT Mk2 2.0TFSI ,Alfa 156 2.0TS,Chevrolet Captiva 2.0D AWD

pre 3 godine

Da pojasnimo,zašto izbegavati...u pitanju je audijev problematični benzinski motor 2.0 TFSI 211ks,benzinac sa lancem,u ponudi od 2008.godine,mada su najpodležniji kvarovima oni pravljeni tokom 2009. i 2010 godine.
Savet: ako želite 2.0TFSI kupujete dokazani,sa kaišem,kodna oznaka BWA,zavisnosti od modela u TT-u npr.korišćen do 2010.god.
Ili ako želite noviji gledajte samo modele od 2011 pa na dalje...

Pozdrav svim petrolhedsima.

Srđan BL

pre 3 godine

Cinik
Znas da Audi samostalno ne postoji vec 50 godina, a ne znas tacno kada ga je VW kupio, niti sta je cinilo Audi prije VW-a. Ne znam u kom si ''fazonu''? Kao neko ko voli VW, pa Audi smatra za levate koje je VW napravio ovim sto su danas ili generalno ne volis VW grupaciju pa ti sve od njih smeta... Cinjenica je da je Audi dao sve VW-u da bi VW postao to sto je danas. Vozila zasnovana na Bubi su pravili 30 godina prije Audija, a nakon njegovog preuzimanja poceo je uspon VW grupacije. Ako malo bolje sagledas stvari dodjes do zakljucka da je VW zapravo postao Audi... Audi danas zivi u VW-u, a znacka je samo VW-ova... Buba se prestala proizvoditi u Evropi prije 50ak godina i tada je zvanicno umro VW kakav je zamisljen 30 i kusur godina ranije. Provjeri od cega su nastali Polo i Passat, pa cak i Golf? Njihova benzinska i dizelska motorizacija?

Toronto

pre 3 godine

Jedna od najčešćih predrasuda kod nas je kako u inostranstvu svi voze nova auta i menjaju svake 3g. To uglavnom menjaju ovi što voze polovne.
(Eldorado, 02. jun 2020 20:16)

Potpuno tačan komentar, osim poslednje rečenice. Automobili kupljeni polovni se uglavnom voze dok ne propadnu ili dok ne počnu da prave ozbiljne probleme. Na tri godine se menjaju novi autonobili uzeti na lizing, uglavnom za firme jer je taj oblik finansiranja skup i neisplativ za privatna lica.
Što se tiče liste, koliko vidim problemi se javljaju tek na oko 200-300.000 km. Kod svih benzinskih motora počinju da se javljaju problemi na ovim kilometražama.

bm

pre 3 godine

koju tojotu vozis (providan si) i pogledaj molim te spisak,ima tu i tojote,leksusa itd...
(pcelica maja, 02. jun 2020 22:52)
Koje tojote, kog lexusa...... Tolika zaslepljenost i mržnja prema pouzdanijim automobilima da se previdi ili nedovoljno znanje elementarnog engleskog prosečnog vagenovca je da su to "alternative bez problema" kao kod tog modela, pčelice majo, samo one se pametne.

Mare026

pre 3 godine

Ne samo Audi,treba izbegavati bilo koji VW od 2007 do 2011 sa motorom 2.0 Tdi a znam i da su neki VW benzinci pravili velike probleme.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (C i n i k, 2. jun 2020 21:47)

Nisi u pravu za godine. Treba izbegavati 2.0 tdi od 2004-2007. Ti su bili problematicni i otuda i ovolika mrznja u Srba prema 2.0 tdi. A motori posle 2007 nisu problematicni. Naravno, i kod njih se desavaju kvarovi (kao i kod bilo kog drugog motora), ali ne u tolikoj meri kao kod ovih prvih 2004-2007.

Bolesni skot

pre 3 godine

ssss
Ksenonku na audiju za 15 evra...!?
E jak si mi ti, misliš na one sijalice što blješte i zaslepljuju, a ne osvetljavaju put! To djubre uvaljuju dilejama kao ksenon...

Ali Baba

pre 3 godine

Audi quatro, 2009,10, vrh liste najgore investicije, iako prelepo izgledaju za cenu od 7,8 hiljada dolara. Konstantni problemi sa senzorima. Dodao par hiljada i kupio Subaru, benzin, ulje i redovno odrzavanje, ne boli glava. I da, i u Americi se voze stariji auti, verovatno vise nego igde drugo, ali ih i odrzavamo, nisu to krsine. Sta god treba menjati odmah narucujem originalan deo, zato mi svaki auto dogura do 20ak godina pred skartiranje. Verovali ili ne, vecina Amerikanaca dobro poznaje polovne aute

Eldorado

pre 3 godine

Kakve su ovo kante, ovde nema mladjeg vozila od 2010. godišta. Pa to je i za naše tržište matoro, a za Američko je oldtajmer.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Časlav, 2. jun 2020 17:35)

Pa i nije baš:
"The average age of cars on America's roads went up again, report says"
Iz istog članka:
"The current average for vehicles in the Western US is 12.4 years -- significantly higher than the 10.9 years of vehicles from the Northeast."
Što se tiče Evrope, najmlađa auta voze Britanci, 8godina. EU prosek 10,8

Jedna od najčešćih predrasuda kod nas je kako u inostranstvu svi voze nova auta i menjaju svake 3g. To uglavnom menjaju ovi što voze polovne.

Escobar

pre 3 godine

Imao sam raznih marki vozila koliko vozim. Dosta menjam vozila, nisam svercer ali ono da kazem zaludjenik.
Nemci, japanci spanci italijani francuzi... Svaki je auto bio dobar na svoj nacin. U zavisnosti kako je odrzavan. Najmanjih problema sam imao sa Francuzima ( 2x 407, 2x Megana3, Scenik3) i sa Fiatovim modelima (Stilo 2x, Grande Punto i Freemont) i japancima (Toyota Corolla 2010 i Rav4 2006)
Bez ikakvih ulaganja.
Sa WV imao Bubu iz 2004 takodje bez problema. Seat Alteu 2007 takodje bez problema. BMW e46, e90 ( Sa e90 je bilo skupih popravki)... Sve je zavisi kako ih "ubodete".

kele®

pre 3 godine

(Mare026, 03. jun 2020 08:31)
Mali ispravak. 2.0 TDI motori su za izbjegavanje sve do 2009. godine, tj do verzije koja koristi Common rail tehnologiju.

Srđan BL

pre 3 godine

HanSolo
Postavio sam pitanje doticnom da li zna koje su sve marke cinile Audi ili ti Auto Union. Tako da nemas potrebe praviti se posebno ''pametan''... Moze i za tebe par pitanja:
1. koji je automobil postao platforma za Pasaata?
2.koji je model Audija preimenovan u VW?
3.koji je motor Audija (davno prije zvanog Horch) ili ti ga Auto Uniona posluzio kao osnova svih VW motora i ko je ulozio u njegov razvoj?
4. sta je posluzilo kao osnova VW-u za razvoj modela Phaeton-a, odnosno SUV modela vise klase?
5.koji automobile je VW konstruisao prije kupovine Audija, a koje poslije?
Ako mogu konkretni odgovori, bez ''vrdanja''?

HanSolo

pre 3 godine

Srđan BL, 05. jun 2020 10:42

Sve je to tačno.. Razumem s? svim šta želiš da kažeš.. Ali kao da ne želiš da razumeš o čemu ja pišem.. Samo kratko..
Ne vredi biti vizioner ako ne umeš da staviš svoje ciljeve u praktiku..

A da se razumemo.. U ta doba suštinom ni jedan brend nije bio baš jako tehnički razvijen.. Par brenda su imali dobru tehniku poput Mercedesa i BMWa.. Većina su imale jako male četvorocilindraše.. Zato u mojim očima ne može se reći da su Autounijon bili nešto specijalno u odnosu sa drugim markama..
Činjenica je da je VW zarađivao pare i video je mogućnost da brzo promeni svoju gamu automobila i to jeftino.. U tome je majstorija.. A za motore i šasije.. Nije da VW nebi mogli da naprave to.. Sve druge današnje marke su uspeli da razviju svoje motore pošto da se razumemo.. Motor je ustvari ista konstrukcija već ogromnih godina..

Hoću da kažem da treba da se zna šta da se uradi sa napravljenim produktu.. Tu je Autounijon bio očajan.. Mi možemo da dižemo Audi u nebo ali je činjenica da ogromna količina delova su isti na VW, Audi, Škoda i Seat.. To znači da je taj skup današnji Audi jedan kompromis od Auta.. BMW i Mercedes napravi unikatan deo za svoj auto i tako ga naprave najboljeg kako možu.. Audi je zato u mojim očima polupremijum samo, I ne može nikad biti bolji od tog..

Srđan BL

pre 3 godine

HanSolo
Da, Auto Union nisu bili nista posebno u to vrijeme, ni ne tvrdim da jesu. Samo sa polemiku vodio oko toga sta bi VW bio bez Audija...
Danasnji Audi dijeli komponente sa VW-om i to je istina, a naravno da su Mercedes i BMW svoji na svom u odnosu na Audi. Ali u dosta tih komponenti kod pravih Audija ja vidim vise Audi nego VW (oko toga se sporimo)... Ovo sto se kotrlja na Golfovoj platformi za mene i nije Audi.

lux

pre 3 godine

@mare026
Imao sam audi a6 2.0 tdi 2006. God, cak cipovan, nikad nikakvi problem od 2009. do 2017 (period koji je bio kod mene). Kod majstora pored redovnih servisa, menjao set kvacila i nosace motora.

EU Citizen

pre 3 godine

Od ovoga samo Wrangler na nešto liči (znam sve, i nikad ga nisam vozio, niti volim SUV-je ali presladak je vizuelno, a meni je to u životu najbitnije, da sam fan terenaca, bio bi on, ili Stelvio, ili Mazda :) ), a i to ne znam zašto bih kupovao model iz 2006., pobogu, ne planiram da se selim nazad u Srbiju :)))

mini cooper 2013

pre 3 godine

Ovo za Mini model R56 je tačno, od 2007 do 2010 zbog čestog pucanja lanca motor N14 je za izbegavanje, ali onaj koji voli i želi kupiti Mini, i pri tome samo malo gugla tražit će N16 i N18 od 2011 do 2013 na kojem je taj problem rešen.

HanSolo

pre 3 godine

HanSolo
Postavio sam pitanje doticnom da li zna koje su sve marke cinile Audi ili ti Auto Union. Tako da nemas potrebe praviti se posebno ''pametan''... Moze i za tebe par pitanja:
1. koji je automobil postao platforma za Pasaata?
2.koji je model Audija preimenovan u VW?
3.koji je motor Audija (davno prije zvanog Horch) ili ti ga Auto Uniona posluzio kao osnova svih VW motora i ko je ulozio u njegov razvoj?
4. sta je posluzilo kao osnova VW-u za razvoj modela Phaeton-a, odnosno SUV modela vise klase?
5.koji automobile je VW konstruisao prije kupovine Audija, a koje poslije?
Ako mogu konkretni odgovori, bez ''vrdanja''?
(Srđan BL, 04. jun 2020 09:04)

Nema tu nikakvih tajni niti vređanja.. Samo činjenice..
1. Chassije je bila ista kao tadašnji Audi 80.
2. Audi 50=VW Polo a posle samo par(ne sećam se kolko) godina se ugasio i izašao sa svim nov Derby mislim..
3. Mercedes je kupio Autounion i ulagao ogromne pare za pogone fabrike i razvijanje motora koji je ostavio dvotaktiku.. Može se reći da je Mercedes "spasao" VW i Audi..
4. Mnogi misle da je ista platforma kao A8 ali Phaethon je pravljen na svojoj platformi po broju D1.. Bentley je isto pravljen na toj platformi a i Porsche Panamera kasnije.. Samo što je na Panamera par stvari novije unapređeni..
5. VW je pravio Bubu, model Fastback, Variant I fantastičnu u Karman Ghiu.. Pa posle 41i 412

Sve u svemu su nemačke marke trpele ogromne probleme posle rata.. Autounion je bio u istočnom nemačkom i posle rata su upali kod glupih rusa koji su popljačkali fabrike.. VW se našao kod Britanaca(Amerike) i oni su ih pustili da počnu da prave vozila ali prvih 5g su samo smeli da prave 10% od prodaje iz 1936.. Kao kaznu nemačkoj.. Moj stav se ni malo ne pomera ako to misliš.. Audi I Autounion je bio pred zatvaranju i to da su imali platformu za na primer prvi Passat ništa ne menja.. Oni su pravili staromodno tehniku jako dugo u to vreme.. VW je ZARAĐIVAO pare a i ako su i oni imali staru tehniku imali su 4taktni bokser koji je daleko bolji od onih sranja koji je Audi imao.. VW je naravno bio mnogo pametniji i kad su kupili Autounion oni su imali plan za novi Mercedesov Motor..Mercedes ih je prodao samo posle 4 ili 5g zato što je ekonomija bila u punom padu.. Zato su ih u kupili.. Opet kažem.. Svi patenti od tad na ovamo je na račun VW.. Imali su pamet da benefituju od pazarenja Autouniona.. Autounion su bili nemoćni, i ako VW nebi ušao VW bi preživeo i ako je i on bio staromodan, a Autounion bi bila još veća iztorija nego što jeste..

Srđan BL

pre 3 godine

HanSolo
Pa ako krenes od Horcha, Audija, DKW-a, AutoUniona sve je to jako isprepletno i ima kontinuitet nakon preuzimanja od strane VW-a (Horch je utemeljio uzduzno postavljen motor i prednji pogon sto se prenijelo na Audi). Kako bi VW i u kom obliku opstao to je diskutabilno. Vozim VW, ali ne zelim omalovazati Audi na nacin kako to Cinik pise. Imas pravo na svoje misljenje, ali si i sam napisao cinjenice koje dokazuju jak uticaj Audija na VW. Mercedesu je Auto Union bio teret, jer nije imao posebne koristi od njega, a VW-u je dao tehnicku osnovu za novu buducnost. Sumnjam da bi bilo i D1 platforme i Phaetona uopste da nije doslo do preuzimanja Audija...
Da se ne ponavljam stalno, al' imam 50 god. staru Bubu, Golfa 1 starog skoro 40 god (osim tog imao jos jednog), pa Golf 3, 5, 6... sada 7... Vozim Vagene, al postujem Audi jer ovakvih VW-a kakvi su danas ne bi bilo bez Audija.
p.s.
Nisu Rusi glupi, al' su imali dobre razloge da im vrate za prethodne 4 godine...

HanSolo

pre 3 godine

HanSolo
Pa ako krenes od Horcha, Audija, DKW-a, AutoUniona sve je to jako isprepletno i ima kontinuitet nakon preuzimanja od strane VW-a (Horch je utemeljio uzduzno postavljen motor i prednji pogon sto se prenijelo na Audi). Kako bi VW i u kom obliku opstao to je diskutabilno. Vozim VW, ali ne zelim omalovazati Audi na nacin kako to Cinik pise. Imas pravo na svoje misljenje, ali si i sam napisao cinjenice koje dokazuju jak uticaj Audija na VW. Mercedesu je Auto Union bio teret, jer nije imao posebne koristi od njega, a VW-u je dao tehnicku osnovu za novu buducnost. Sumnjam da bi bilo i D1 platforme i Phaetona uopste da nije doslo do preuzimanja Audija...
Da se ne ponavljam stalno, al' imam 50 god. staru Bubu, Golfa 1 starog skoro 40 god (osim tog imao jos jednog), pa Golf 3, 5, 6... sada 7... Vozim Vagene, al postujem Audi jer ovakvih VW-a kakvi su danas ne bi bilo bez Audija.
p.s.
Nisu Rusi glupi, al' su imali dobre razloge da im vrate za prethodne 4 godine...
(Srđan BL, 04. jun 2020 22:22)

Ja ne umalozavam ulogu Audia ali isto tako ne može se reći da je Audi "spasio" VW ili da on živi sa znakom VW.. Te platforme koje su Audi imali tad je VW izkoristio za svoje ciljeve.. To je sve biznis.. Jeftinije i brže je bilo VW da kupe Autounijon i izkoriste te platforme.. Ipak te platforme nemaju blage veze sa današnjim..
U vremenu kad je Mercedes bio vlasnik mislim da se tajno razvijala šasija Audija 100 od strane radnika u Audiju.. Znaći Bez Mercedesa bi Audi teško preživeo.. A taj Audi 100 Coupe je na primer meni najlepši Audi ikad pravljen.. Lep ko suza..

A za to što je Audi imao kontinuitet sa nekoj tehniki nije ništa unikatno u Auto industriji..
Ima mnogih brendova kroz iztoriju koji su pravili dobre stvari ali nisu uspeli da zarađuju na to..

Evo jedan pasus. Bez Toyote bi Porsche teško preživeo pošto su jako loše planirali proizvodnju njihovih kola pre nego što ih je Toyota naučila da efikasno sklapaju Porscheje.. To mnogi ne znaju.. Ali danas vrlo poznat kvalitativni sistem za rad kao 5S i SixSigma potiče iz Toyote..

Jednom je Audi imao jednog antagonistu kojeg je jako teško pobeđivao u Reli trkama.. Marka koja je uzela 5 svetskih titula uzastopno i posle se povukla.. Već tad zbog loše ekonomije.. Marka koja je iztrebila Audijevu dominantno sa Audi Quattrom.. Jedna marka koja je isto kao Autouninon pravila vrlo napredne konstrukcije.. Koji su u suštini napravili modernog auta kako danas izgleda.. Jedni od prvih su napravili samodržaću šasiju.. Ne kao američka kola i dan danas gde se karoserija zašrafi za "vagon šasiji".. Prednja I zadnja osovina su se vešali direktno u karoseriji.. Moderno baš kao danas.. Ta marka je danas blizu gašenja i ako je možda jedna od najuticajnijih auto brendova kroz iztoriju.. Pravi li su mnogo gluposti a isto tako su pravili jednih od najlepših auta u iztoriji automobilisma.. Već si verovatno ukapirao o kojoj marki pišem.. Isto kao Autounion je ostala ta marka nemoćna da nađe svoj put u svetu i ako je jednom bila izuzetno inovativna.. Audi i Autounion je imala sreću što je postojao VW koji su bili mnogo pametniji pošto su videli mogučnosti koji Audi nije mogao očigleno.. Lancia verovatno neće još dugo na moju žalost.. Lancia je imala nesreću što ih je Fiat "spasio"..

Ja sam 55g.. Supruga mi vozi E-Golfa.. Ja sam imao baš ovakvog Audia 2010 2.0 Tfsi sa S-line Opremom Quattro.. Taj motor je trošio ulje užasno.. Hvala bogu pa sam ga uzeo na preduzeće.. Električna ručna se pokvarila jednom.. Pitam kolko bi koštalo da se popravi ako nebi imao garanciju.. Oni mi odgovaraju 2100 Evra.. 3 puta odpada boja na zadnjem braniku.. Otarasio sam se njega i uzeo jeftiniji Passat 2013.. Manje više isti osećaj auta.. Ništa specijalno ni Audi ni Passat..
Pre ovih auta sam uvek vozio Volvo.. Posle Passata sam se vratio "kući" u Volvo V90.. Volvo je sa svim druga klasa u svemu kad se poredi i Audi i Passat.. Audi je na prvim pogledu malo više "cool" za mlade.. Ali u Volvo je sve dobro i logično izmišljeno.. Sve ima što je važno a ništa što je nepotrebno.. Sad sam naručio XC40 Recharge..
Jedva čekam.. Ma da je i ženin E-Golf interesantan.. Ide ko metak..

A za ruse.. Ipak mislim da su sa istokom sve užasno uradili.. Mogli su da ih kao druga strana uključe u proizvodnju i da zarađuju na plačanju poreza.. Mnogo više bi rusi zaradili na to nega da kratkoročno samo opljačkaju sve.. Zato su tako voljeni danas na žalost.. Ali to je već druga priča..

Srđan BL

pre 3 godine

HanSolo
Naravno da je sve to biznis i bitna je samo cista racunica inace nema opstanka. Ostaje cinjenica da je Auto Unionovo naslijedje VW-u omogucilo da ga dobro iskoristi u narednim godinama. Upravo to naslijedje je odredilo VW-ov dalji pravac u auto industriji, jer je pametno iskoristio svu infrastrukturu, potom tehnicka rijesenja, ali i ljudske resurse Audija... Kupovina Audija nije bila poput Skode ili Seata od kojih je imao koristi samo od znaka. Seat i Skoda su samo dodatno otvorili trziste, a u tehnickom smislu ne vidim nekakvu posebnu korist.
Kada na necija vozila, platforme i motore stavis svoj znak, a nisi imao uticaja na razvoj (osim sto si dao novac i brinuo da racunica bude pozitivna) nije bas realno u tome vidjeti samo VW amblem. Ne dozivljam ga tako, meni taj znak samo na Bubi stoji, a na ovima poslije ispod mi izbijaju 4 prstena... Da, osim toga ima i Mercedesovih zasluga zbog ulaganja i razvoja novog motora prije VW-a.
Poznato mi je i to oko nastanka Audija 100, koji nikada ne bi postojao da se VW pitalo. Nastao je tajno iz revolta g-dina Krausa prema VW-u i njegovoj politici prema Audiju. Da kojim slucajem nije bilo 100tke pitanje je i kojem bi pravcu otisao Audi, jer su Krausa htjeli da udalje od daljeg razvoja Audi automobila.
To za Lanciju je zalosno, i prilicno mi poznato sto se tice njenog doprinosa izgledu danasnjeg automobila. Daleko uticajnijem od AR (koja je pravila samo lijepe i brze automobile).
U reliju je Audi napravio revoluciju, a to mu je bio dobar marketinski potez i nacin da dobro testira tehniku quattro pogona za neki naredni period. Od tada nije ni ponudio nesto tako revolucionarno sto bi povuklo i druge u tom smijeru, kao sto je bio slucaj u reliju. U dosta manjoj mjeri imao je uticaj u LeMan seriji sa dizel motorima gdje je povukao za sobom i francuze sa HDI motorima... Naravno sve je bilo u svrhu testiranja tehnike i marketinga... Tesko da ce ista novo i ponuditi zbog krize u VW-u izazvane dizel aferom, jer svi planovi za F1 idu u zaborav...
Zato opet ponavljam da mi ispod danasnjeg amblema VW izbijaju Audijeva 4 prstena, a tebi ne moraju to je tvoja stvar. Uvjek cu ponoviti sve ove argumente za te tvrdnje, jer cinjenica ostaje da VW-e ne bio ovdje danas bez Auto Uniona (odnosno Audija sa kojim ga cesto poistovjecujem)...

HanSolo

pre 3 godine

HanSolo
Da, Auto Union nisu bili nista posebno u to vrijeme, ni ne tvrdim da jesu. Samo sa polemiku vodio oko toga sta bi VW bio bez Audija...
Danasnji Audi dijeli komponente sa VW-om i to je istina, a naravno da su Mercedes i BMW svoji na svom u odnosu na Audi. Ali u dosta tih komponenti kod pravih Audija ja vidim vise Audi nego VW (oko toga se sporimo)... Ovo sto se kotrlja na Golfovoj platformi za mene i nije Audi.
(Srđan BL, 05. jun 2020 19:05)

U tom se slažem majstore. Uvek volim diskutovali sa ljudima koji umeju da stvarno diskotuju demokratski. Imaj dobar dan gospodine.