Ponedeljak, 01.06.2020.

08:00

Test: Audi Q3 35 TFSI S tronic

Izvor: B92

Test: Audi Q3 35 TFSI S tronic IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

60 Komentari

Sortiraj po:

Kursula

pre 3 godine

@radovan:

Kakve veze ima sinteticko ulje sa propalim karikama? Da li vi uopste imate pojma sta je sinteticko ulje i koje su mu karakteristike?

Ko to jos menja karike za 150 evra?


@covid apokalipsa:

Ja prelazim oko 4,500 km godisnje. I zasto je to malo? Na posao dok sam isao koristio sam javni saobracaj.

Ivan ZG

pre 3 godine

covid apokalipsa

Pa ne stoje baš stvari kako si ih ti postavio. 280.000 km ovaj Audi neće prijeći samo sa redovnim servisom. Prije će biti da će trošak popravaka koštati između 4 i 10.000 eura. Jedino ako kupiš japanca ili koreanca prođeš sa 2-4.000.
Kod ovog Audija veliko je pitanje ovaj motor 1.5 turbo. Bilo je do sada problema sa isključivanjem cilindara koje se pokvari pa te auto ostavi na cesti. Audi nije napravio pošteni turbo benzinac nikada jer je i ovaj 2.0 problematičan i progašen u USA jednim od 10 najgorih motora. Nisu rijetke generakne havarije na manje od 200.000 km!(čitaj kupi novi motor).
Učestala je velika potrošnja ulja kod Audi turbo benzinaca i problemi sa turbinom. Za ovaj automatski mjenjač sa 7 brzina nisam siguran, ali prethodnik sa 6 brzina je bio najkvarljiviji mjenjač u povjesti Audija. Popravak nije bio moguć već samo kompletna zamjena koja košta 3.000 eura!
Dakle, kupnja ovog auta od 40.000 eura je više avantura nego siguran pogodak.

Autoindustrija je napredovala najviše u pogledu sigurnosti. Auti su u odnosu na one od prije 20 i više godina nemjerljivo sigurniji po pitanju pasivne sigurnosti (kostrukcije karoserije i kombinacije više i manje čvrstih čelika) i aktivne (od ABS-a, ESP-a, do zračnih jastuka, automatskog kočenja, zadržavanja auta u traci, detekcije umora vozača do aktivnog tempomata).
Pouzdanost je generalno bolja iako je danas i premijum - konfekcija koja više blješti nego što ima kvalitetu kojom opravdava naziv - premijum

Gojko/PFC

pre 3 godine

Da se razumemo, audi je moj izbor. Al su najskrtiji od od svih!! Kad vidim nove a tako i starije medele u s line opremi i nema elektronskog podesavanja sedista il memorije muka me uhvati. Trazio sam godinu dana a6 c7 2015g da ima u isto vreme i grejace u sedistima i memori sedista, il ima jedno il drugo a u 50% slucajeva ni jedno!! Sramota za tako kvalitetnu kompaniju. Kod mecke i bmw u m opremi i amg opremi to je standard.

Sone

pre 3 godine

Po komentarima se stice utisak, kao da se svi voze minimalno 150km/h sa ovakvim automobilima (auto-put ogranicenje 130km/h), pa im treba taj neki eksta feel. U stvari je opravdavanje cene koji auto ima, status kod materijalisticki nastrojene populacije koju uziva ili nedostupnost za vecinu ljudi pa je time i predmet >obozavanja

saša

pre 3 godine

Ajd ovako. Kupio prošle godine u maju , nov. Cena 43.690 , S line 150 KS S tronic , sa brdom dodatne opreme. Škoda bila sa tom opremom 37.000 KIA 38.000
Posle godinu dana i 30000 km , prosek potrošnje 7,7.Grad 8,5 Auto put -tempomat 135 7 Regionalni putevi tempomat 100 5,2. Zadovoljan.

covid apokalipsa

pre 3 godine

@radovane, crni radovane

koliko se sećam, mašinski fakultet ima smer motora i smer motornih vozila. ovo tvoje "inženjer teške automobilske industrije" jako zvuči kao neka titula sa megatrenda. nešto zvučno, jakog naziva, ali potpuno besmisleno, kao recimo diplomirani menadžer.
na stranu to što si pričao sa inostranim ljudima (za razliku od ovostranih ljudi? stvarno ne razumem koncept), kako ti uopšte možeš sebe da nazivaš inžinjerom, ako ti je želja za progresom i napretkom stala negde na polovini prošlog veka? zašto onda ne uzmeš plajvaz, presaviješ tabak, pa napišeš neki komentar lokalnim novinama i pošalješ poštom. šta će tebi kompjuter i internet i telekomunikacije i tehnološki napredak?
tek ne znam šta da kažem za ovih 280.000km za 29 godina? čak i ako uzmemo u obzir 3-4 godine sankcija, malo je to radovane. em je malo, em si maltene radio polu-generalnu zbog tih karika. moderni automobili pređu tu kilometražu za 5-6 godina, uz redovan servis, a da se ni ne primeti na njima, kamoli da se motor otvara.
i čemu toliko potenciranje prirodnih materijala u tvom autu, jer se ne radi o koži italijanskih bivolica i mahagoniju u nekom raritetnom modelu, već o najobičnijoj žimi i platnu. a s obzirom na opis, taj auto, koji nazivaš kanta, je verovatno neka lada (cenim 2104/5/7 varijanta). nije ni čudo što kažeš da ti je gas bogom dan, jer te lajke troše kao da imaju gasnu turbinu umesto oto motora. ali ajde što troše, nego su pokretna gasna komora za okolinu, jer motori u tim ladama nisu zadovoljavali ni euro 1 standard. o bezbednosti neću ni da pričam, sami rusi su joj dali 0 (i slovima: nula) zvezdica za sigurnost, još pre 20 godina, verovatno zato što je čitav auto na bazi automobilske tehnologije iz šezdesetih godina prošlog veka. doduše, čak i ako sam omašio u pretpostavci, (zastareli) ruski auto na bazi (još zastarelije) italijanske tehnologije, taman bi se divno uklopio u tvoje viđenje sveta i stavove koje voliš ovde da forsiraš.

p.s. ako je stvarno lada u pitanju, onda nemaš ni klimu, ali je verovatno tako i bolje. klima uređaj je sigurno tvorevina nekog direktora željenog profita, daleko bilo da nekom pravovernom inženjeru padne na pamet đavolja rabota poput klime.

Milos

pre 3 godine

@Land Rover Discovery line je veoma problematican automobil. Motor (i benzinski i dizel), menjac, i elektronika. Osim enterijera, sve ostalo je pod znakom pitanja. Garancija je produzena na 7 godina zbog velikog pritiska vlasnika i legalnih problema koju su nadneli na proizvodjaca. U Srbiji vlasnici Land Rover/Jaguar brenda mogu da se slikaju u koloru.
(Milos, 01. jun 2020 18:19)
A voziš Ladu Nivu e moj decko. Ja pazario i vrh je, prodam ga za 5 godina i milina. Pri tom ima strasno upecatljivu pojavu kao da košta 80.000€. Srbinu je Jaguar i Land Rover loš bahahahaaa. Postali smo kao šiptari.
(Sendvicar, 2. jun 2020 09:48)

Ja sam bio veom zaintersovan za Land Rover ali na kraju digao ruke. Zavrsio sa X5. I X5 ima upecatljivu pojavu i vredi $80K. I da se razumemo, ja jesam Srbin ali ne i Srbenda - svinjsko pecenje i kiseli kupus nisu vrh kulinarstva...

Radovan

pre 3 godine

Tendencije u auto-industriji i auto-tehnici su jeftina konstrukciona rešenja i jeftini materijali,sa proizvodnjom novih generacija visoko produktivnih mašina, koji se danas skupo prodaju.

Zaboravili ste MERCEDES A klase koji se prevrnuo zbog izbacivanja klasičnog elementa vešanja, da bi se ostvarila ušteda, otprilike 8 kg i 15€ proizvodne cene.
Nekada je točak otpadao sa vozila posle 30 godina korišćenja, a sada u toku garantnog roka, ima u novinama horor kupca premijum vozila.

Na mojoj kanti od auta, postoje brisači za farove, zavesice iza točkova da ne bacaju kišnu maglu iza sebe, pa onda moraš da uključuješ brisače vetrobrana i farova, dvostruka trouglasta ramena na prednjoj osovini koji imaju jedino sporstka vozila, a ne McFerson vešanje koje predstavlja jeftino rešenje.

Jedino u kolima nemam video igraonicu i video bioskop koji današnji moderni auti imaju. Kilometraža mog vozila je zbog sankcija 90-tih i manjka benzina, ali auto nikada nije imao problema sa gorivom.

Napredak je ostvaren u masovnoj jeftinoj proizvodnji sa novim mašinama, jeftinih delova koja se ugrađuju u sva vozila sveta. Nema razlike, samo neko kupi osiromašenu varijantu pa nije "premijum".

Plivajuci Plin Registracija Šabac

pre 3 godine

I ko ima premijum auto.
Vi što plaćate nepotrebne troškove super kvalitetnih auta ili ja koji imam viška para?
(Radovan, 2. jun 2020 22:20)

Pa mi, Radovane, mi imamo premijum auto. Pritom i mi imamo viska para.
Sustinska razlika izmedju “nas” i tebe, Radovane, je u tome sto nama auto predje 280000Km za 10 godina a da pri tome nikada nismo culi za te delove koje ti pominjes (osim mozda fara).
Da se razumemo, ja sam ljubitelj klasicnih automobila, ali to su ipak krsevi (obradio ih je cak i Top Gir u nekoj epizodi pre par dana na B92, pa pogledaj ako imas premotavanje).

Transformer

pre 3 godine

Radovane, tom logikom ako idemo, još bi se u kočijama vozili, jer na njima ima manje šta da se pokvari nego na toj vašoj nebezbjednoj, staroj mašini (šta god bilo). Prosto je nevjerovatno da jedan inženjer napiše ovoliko nelogičnosti i to uperenih protiv inovacija i progresa.

Radovan

pre 3 godine

i onda ti dođeš da prosipaš neke kvazi-inženjerske "bitno da je nekad bilo lepo" mudrosti, bukvalno mi nije jasno odakle crpiš inspiraciju.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (covid apokalipsa, 2. jun 2020 18:26)

Inženjer mašinstva iz teške auto-industrije, sada u penziji.
Obilazio međunarodne sajmove auto-tehnike i razgovarao sa mnogim inostranim ljudima. Nisu cvećke.
Poznati su mi mašinstvo,elektronika,auto-tehnika i auto-industrija.
Ime je znamen.

Radovan

pre 3 godine

[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (covid apokalipsa, 2. jun 2020 18:26)

Imam auto kome se ne menja:vodena pumpa,lanac,kvačilo.
Farovi od stakla, koji ne matiraju. Ako se staklo razbije, što mi se jednom desilo od kamena, izvadim ga, stavim novo i zalepim, nema novi far od 50.000 dinara. Sijalicu nisam nikada menjao ali se to može uraditi za 2 minuta umesto da se auto šlepa u servis.
Izduvne lonce sam menjao u 15,16 i 17 godini. Auto ima skoro 29 godina i 280.000 km. Jeste da sam menjao karike jer je otac sipao sintetičko ulje, a ne mineralno, i dalje je u fabričkoj specijali na granici, zamena karika (japanske,najbolje) me je koštala sve ukupno 120 €.
Imam auto gas od 60.000 km. Gas je od boga došao.
Kraći su prenosi u menjaču i mogu da vučem prikolicu bez problema, dok današnji auti imaju problema, a motor od 75 KS. Krećem iz druge brzine.
Bakarni hladnjak koji efikasnije hladi motor.
Mazalice na zglobovima vešanja.
Felna čelična manjeg prečnika sa balonkama tako da je vožnja udobnija i gume jeftinije.
I tako dalje, i tako dalje.
A da, sedišta su od prirodnih materijala.

I ko ima premijum auto.
Vi što plaćate nepotrebne troškove super kvalitetnih auta ili ja koji imam viška para?

lul

pre 3 godine

@covid apokalipsa Sa svime se slažem, a još da dodamo da su ti stari automobili izdržljiviji jer su im motori bili jednostavniji i imali mnogo manje konja.

covid apokalipsa

pre 3 godine

@radovan

ne mogu da shvatim da neko, sa ovoliko samouverenosti, može da piše ovakve gluposti.
alkantara je mešavina poliestera i poliuretana, a ne poliproilena. i nije je izmislio nikakav direktor, već ju je napravio naučnik iz japanske hemijske kompanije. sam naziv alkantara potiče od naziva fabrike (alcantara s.p.a.) koju su japanci osnovali zajedno sa italijanskim eni-jem, jer je italijanska auto-industrija počela među prvima da je masovno koristi (baš oni italijani koje non-stop bezrazložno hvališ). a za razliku od te hepo kockice koju zoveš sedište, alkantara se proizvodi i kao materijal koji zaustavlja gorenje i takva se ugrađuje svuda gde je potrebna takva zaštita (uključujući i auto industriju).
na sve to, moderni automobili su kvalitetniji, pouzdaniji i dugotrajniji nego što su ikada bili. pre 40 godina, bila je neverovatna vest da je neki mercedes prešao 500.000km bez generalke, jer je stojadinu trebala bar treća specijala da dobaci toliko, ako se u međuvremenu nije raspao od rđe ili pretvorio u trigerovu metlu od popravki i zamena.
danas dačije i škode pređu 500.000km bez problema, automobili imaju pocinkovane karoserije, niko više i ne obraća pažnju na takve stvari, jer polovnjaci sa 250.000km često stvarno izgledaju kao da nisu prešli više od 100.000km.
pored toga, automobili su sve sigurniji, pametniji i nikad manji potrošači resursa (baš zahvaljujući toj reciklaži koju pljuješ). na sve to, nikad u istoriji nisu bili pristupačniji široj grupi ljudi, bukvalno imamo automobilski komunizam i socijalizam u najboljem obliku.

i onda ti dođeš da prosipaš neke kvazi-inženjerske "bitno da je nekad bilo lepo" mudrosti, bukvalno mi nije jasno odakle crpiš inspiraciju.

Reziel

pre 3 godine

(Sendvicar, 2. jun 2020 09:48)

Bez uvrede, čovek je mislio i u prvom komentaru lepo napisao da misli na Land Rover Discovery Sport koji cenom jeste u rangu ovog Q3. Samo treba čitati pre nego što slava i bogatstvo udare u glavu.

Inače, Jaguar Land Rover je ponovo u finansijskim problemima, a njihovi automobili iako odlično izgledaju i spolja i iznutra, godinama unazad krase dno svih lista pouzdanosti.

Sendvicar

pre 3 godine

@Land Rover Discovery line je veoma problematican automobil. Motor (i benzinski i dizel), menjac, i elektronika. Osim enterijera, sve ostalo je pod znakom pitanja. Garancija je produzena na 7 godina zbog velikog pritiska vlasnika i legalnih problema koju su nadneli na proizvodjaca. U Srbiji vlasnici Land Rover/Jaguar brenda mogu da se slikaju u koloru.
(Milos, 01. jun 2020 18:19)
A voziš Ladu Nivu e moj decko. Ja pazario i vrh je, prodam ga za 5 godina i milina. Pri tom ima strasno upecatljivu pojavu kao da košta 80.000€. Srbinu je Jaguar i Land Rover loš bahahahaaa. Postali smo kao šiptari.

Simpa

pre 3 godine

Ljudi kad spoznas novi premium i koristiš ga pa predjes na novu Opel Insigniu u fullu tad ti bude sve jasno. Krcka lupka sve živo, oce koči neće koči, upravljivost na 190 kmh vrlo diskutabilna jer povremeno iskljucuje servo pumpu za volan a u servisu ti kažu cimni malo volan da aktiviraš servo motor. Kad im objasniš da je to na 190 kmh oni ti kažu pa to je mnogo brzo. Farba loša, delovi tkanine u gepeku cvile kad se otvara kao kod Lade Rive. Za sve ovo kažu znamo to je fabricki samo teraj, ali avaj to nije moje ocekivanje, ja sam zeleo da sve pasuje savršeno idealno kao u nemačkoj trojci.

Transformer

pre 3 godine

K1m2 veruj u sta hoces. Ja sam izneo svoje iskustvo. Q3 je odlican, ali previse skup za to što nudi. Pa čoveče za manje para imam masazere u sedištu. Vec 8 godina ne kupujem vozila vec vozim na lizing.
Vec 12godina zivim i radim u Nemackoj kao lekar i za razliku od tebe, Audi ne moram da gledam samo na slikama.
A takodje me ne rade kompleksi pa da placam brend a ne ono sto mi treba.
(Delija od uvek, za uvek, 01. jun 2020 12:59)
Ovo je samo jedan način gledanja na stvari - manje realan. Tebi su bitni masažeri, ali da sve dtaviš na papir vidio bi da će u odnosu na premium često da hvali: neki najnoviji bezbjednosni sistem ili inovacija koja se ne "osjeća" i vidi; 5-10.000€ u preprodajnoj vrijednosti; imidž koji nosi upotreba proizvoda koji odiše kvalitetom; ili ćeš da imaš viška: 100-200kg zbog upotrebe jeftinijih legura ili jeftinije (često i starije) tehnologije; 0,5 sec u radu start-stop sistema; vremena da se odazove infotainment; raznih zvikova u kabini. Nije ovo sve uvijek različito kod ne-premium marki, ali jeste uvijek po nešto. Kada se tome doda uvijek lošija farba, uvijek manje kvalitetna unutrašnjost, uvijek veći izbor opcija opreme i motora, uvijek kvalitetnije gume, onome ko voli automobile je razlika u cijeni jasna, a ona za identičnu opremu i nije toliko velika (jer se ovdje uporedjuju Kie i sl. koje ni u najvećem paketu opreme nemaju neke stvari koje dodju serijski u nekim premium modelima; da ne pričamo da top model Kia Sportage ima motor losijeg kvaliteta i performansi od osnovnog Q3).

Radovan

pre 3 godine

@Radovan

Alkantara je da se lože oni koji nemaju pojma
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Kajetano Lopez, 1. jun 2020 15:51)

Mogu ja još, pa da vam se "premium" još više dopadnu.
Zaslugu za ovo imaju visoko pozicionirani rukovodioci, koji nikada nisu imali znanja i rezultata u svom radu, već su samo "lovili načine" kako da smanje troškove svojih brljotina i promašaja.
Kada su tehnički obrazovana lica vodila auto-industriju, uspeh i napredak je bio evidentan, i kupci su to znali da cene i nagrade.
Danas se uspeh postiže, jer su proizvodnja porasli 2x, a trgovina 5x, odnosno to nije uspeh već samo fizičko povećanje prometa zbog povećanog broja stanovništva u gradovima i lakšeg pristupa parama(krediti) za kupovinu, dok je kvalitet otišao nizbrdo, jer u industriji se ništa ne baca, sve se koristi samo da je jeftinije od onog prethodno jeftinog.

Meka plastika koju obožavate, je obična reciklirana plastika iz mora i otpada, kojoj se dodaju omekšivači, izrazito kancerogene materije, a tekstura (spoljni reljef) se dobija putem obrade na mašinama.
A tek laminirana plastika, odnosno ojačana, odnosno razni fiberi.
Plastika je dobra za branike i blatobrane.

Zato pamet u glavu, svoju napravljenu rakiju smeštajte u staklene flaše, a ne u plastične.

ljAXE

pre 3 godine

K1m2 veruj u sta hoces. Ja sam izneo svoje iskustvo. Q3 je odlican, ali previse skup za to što nudi. Pa čoveče za manje para imam masazere u sedištu. Vec 8 godina ne kupujem vozila vec vozim na lizing.
Vec 12godina zivim i radim u Nemackoj kao lekar i za razliku od tebe, Audi ne moram da gledam samo na slikama.
A takodje me ne rade kompleksi pa da placam brend a ne ono sto mi treba.
(Delija od uvek, za uvek, 01. jun 2020 12:59)

Kako ti ne rade kompleksi kada ti je komentar pun kompleksa? Samo pitam.

hulk

pre 3 godine

@jaretina na minimalacu

Prvo, koji bih interes imao da ne govorim istinu kao anonimni komentator.

Drugo, nemam nameru da ulazim u diskusiju, nego da iznesem svoje misljenje i procitam ostale komentare, te pokusam da oplemenim svoje znanje ako je to moguce.

Trziste kaze da Audi moze da proda A3 za 35k, a Toyota Corolla za 20k. Dve legitimne strategije, jedna ide na vecu dobit po komadu, jedna na ukupnu dobit.

Gde smo mi tu kao potrosaci. Pa u ovom trenutku mi to sto premium Nemci nude nije dovoljno bolje od onog sto nudi recimo Ford. Sa druge strane, u obrnutom odnosu, deluje mi da ima smisla dati vise novca za Forda, nego za Kia ili Hyundai.

A sto se tice cokolada, verujte, iz prve ruke Vam garantujem da nije moguce napraviti cokoladu istog kvaliteta za mnogo manje novca. Sirovine su skuplje za male proizvodjace i nemaju tehnologiju da to rese. Tako je u svakoj industriji

Milos

pre 3 godine

Best buy u premium segmentu je Land Rover Discovey Sport 2.0d automatik...35000eur. Ima i Jaguar za te pare.
Ko bi da ne potrosi toliko, uvek ima Kia Sportage 1.6d 4x4 za 25000eur.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Kobaja Grande, 1. jun 2020 12:24)

Land Rover Discovery line je veoma problematican automobil. Motor (i benzinski i dizel), menjac, i elektronika. Osim enterijera, sve ostalo je pod znakom pitanja. Garancija je produzena na 7 godina zbog velikog pritiska vlasnika i legalnih problema koju su nadneli na proizvodjaca. U Srbiji vlasnici Land Rover/Jaguar brenda mogu da se slikaju u koloru.

Simpa

pre 3 godine

@3008, u gt line opremi sa eat 8 menjacem i 1.5 motorom za 28k taj eat 8 menjač sam pojede 40 konja. Probao sam i ja sve ali S tronic je neuporediv ni sa cim osim sa ZF8.
Slažem se da je realno Audi skup ali sada zbog CoVid19 svi rade popuste od 10-20 k€. Volvo je najludji sa popustima.
Ovaj Q3 je OK ali je Q3 sportback mnogo lepši.
Sto se potrošnje tiče je nebitno jer merak nema cenu, merenje potrošnje mi je kao da pijem pivo i kupujem jeftinije da manje potrošim. Jednostavno kupcu auta od 20+ k€ nije potrošnja u prvih 5 stvari.

jaretina na minimalacu

pre 3 godine

Radim vec desetak godina na visokim menadzerskim pozicijama, te ceo koncept jasno razumem. Recimo kada probas Kinder Bueno, jasno je da je duplo skuplji, ali i duplo bolji od nekog no name bara. Tako da tu razumem razliku u ceni. Ovde toga nema.
(hulk, 01. jun 2020 15:31)

pokušavam da ti verujem da si na visokim menadžerskim pozicijama, ali ovaj primer koji si naveo nema veze sa logikom čoveka koji tvrdi da je to što jeste.

prvo, šta ti znači duplo bolji? za mene je to odsustvo aditiva i hemije. Da li sam ubeđen da postoji kompatibilan slatkiš koji je "bolji" od kinder bueno a pritom jeftiniji ili isto? apsolutno da, mada ne nogu da ti navedem ime, jer nisam ljubitelj industrijskih slatkiša, već samo crnih čokolada iz malih manufaktura.

drugo, da li si stvarno ubeđen da cena govori nešto o kvalitetu ili odnosu kvaliteta nekih proizvoda? razočarao bi me ako stojiš iz toga.

Radovan

pre 3 godine

Alkantara je sintetički materijal nastao od polimera, dobijenih iz nafte.
U stvari, to je mikrofiber, mešavina poliestera i polipropilena.
Od mikrofibera se pravi i sjajna glatka koža na sedištima vozila.
Mikrofiber krpe, sa vodom, su odlične za čišćenje prljavih površina.

Kod mene, u mojoj kanti od vozila, sedišta su od pamučnog platna, ispuna od kokosove slame (antigljivična i antibakterijska), a ispod žičana mreža,armatura, koja je mekana i udobna za sedenje.

Mikica

pre 3 godine

SUV sa samo prednjom vučom? Mali motor 1500 cc (sa čak 150 ks) , a menjač 7 brzina veći i skuplji od motora. Ima li ovaj auto ikakvog smisla? Služi samo (kao i svi drugi SUV) da neveštom vozaču omogući da posmatra gradski saobraćaj sa veće visine i da ne polomi branik kada pogazi neko pseto lutalicu.

hulk

pre 3 godine

@Veliki brat

Radim vec desetak godina na visokim menadzerskim pozicijama, te ceo koncept jasno razumem. Recimo kada probas Kinder Bueno, jasno je da je duplo skuplji, ali i duplo bolji od nekog no name bara. Tako da tu razumem razliku u ceni. Ovde toga nema.

goran

pre 3 godine

@šta misliš koliko je koštala obična zaprega, a koliko neki luksuzan fijaker i da li je taj fijaker stvarno koštao toliko u proizvodnji (ne znam kakvo drvo, koža na sedištima...)?
(Veliki brat, 01. jun 2020 13:51)

Verovatno nikada nisi u zivotu video zaprezna recimo volujska kola i gospodski fijaker pa vrsis poredjenje u ceni koze itd.. Tako ti je i sa premijum automobilima nema poredjenja razumes, ili imas pare pa kupis i dalje nemrsis, ili kupis drugi automobil.

jaretina na minimalcu

pre 3 godine

Godinama su svi tekstovi isti za svaki model...samo pohvale i nigde mana.
Eventualno neka cisto radi reda...tek da bude da je kao objektivno.
(Radijator, 1. jun 2020 13:05)

kako nemaju mana, evo, uvek navedu kada flaša vode od 1.5l ne može da stane u vrata vozača, ili kada 1l ne može da stane između vozača i suvozača.
takođe navedu kada 2m pozadi ne sedi baš udobno, i možda da nedostaje neki detalj.

ali da, ovakvi testovi su smeće, i služe da se puni views na YT.

najbolji testovi su na YT: "model X - 1 year later". ili par tipova koji prave 2-3 sata review.

kejt winslet

pre 3 godine

K1m2 veruj u sta hoces. Ja sam izneo svoje iskustvo. Q3 je odlican, ali previse skup za to što nudi. Pa čoveče za manje para imam masazere u sedištu. Vec 8 godina ne kupujem vozila vec vozim na lizing.
Vec 12godina zivim i radim u Nemackoj kao lekar i za razliku od tebe, Audi ne moram da gledam samo na slikama.
A takodje me ne rade kompleksi pa da placam brend a ne ono sto mi treba.
(Delija od uvek, za uvek, 01. jun 2020 12:59)

E izvini doktore iz nemacke, nismo te prepoznali

kimi R

pre 3 godine

Alo stručnjaci precenjeno je nešto što se ne prodaje po traženoj ceni, a kao što i vi u vašim ograničenim i mržnjom zaslepljenim mozgovima znate da Audi nema problem sa tim. Pravi primer precenjenosti vam je Alfa jer je niko neće po ceni koju traže. Znam da boli, ali to su mrtve činjenice.

Radijator

pre 3 godine

Godinama su svi tekstovi isti za svaki model...samo pohvale i nigde mana.
Eventualno neka cisto radi reda...tek da bude da je kao objektivno.
Ja znam da morate od necega da zivite i da ne smete da budete ostri...ali onda stavite PR u prefiksu teksta i molim lepo.
Da svi znamo o cemu se radi.

Veliki brat

pre 3 godine

Upravo tako. Isao sam nedavno da testiram Audi, Mercedes i BMW u tom cenovnom rangu. Vozim novog Focus-a i iskreno sve mi to deluje precenjeno.
(hulk, 1. jun 2020 11:06)

Pa u tome i jeste poenta proizvoda koji je namenjen relativno bogatima, da na njima zaradiš više nego na običnoj sirotinji, i tako je uvek bilo, šta misliš koliko je koštala obična zaprega, a koliko neki luksuzan fijaker i da li je taj fijaker stvarno koštao toliko u proizvodnji (ne znam kakvo drvo, koža na sedištima...)?

Tako i ovde, Audi će da tera sa tim cenama, jer mu se može. Kome je skupo, ima Peugeto, Kia, Hyundai, itd.

Meni lično, novi RAV izgleda moćno u nekim tamnim bojama i pre bih uzeo njega. Ali neki "kontraverzni biznismen" će pre uzeti ovo nego bilo šta drugo, osim možda BMW X i Mercedes GLC/E, a veličina modela zavisi od toga da li će samo za sebe, samo za ženu ili za oboje.

Delija od uvek, za uvek

pre 3 godine

K1m2 veruj u sta hoces. Ja sam izneo svoje iskustvo. Q3 je odlican, ali previse skup za to što nudi. Pa čoveče za manje para imam masazere u sedištu. Vec 8 godina ne kupujem vozila vec vozim na lizing.
Vec 12godina zivim i radim u Nemackoj kao lekar i za razliku od tebe, Audi ne moram da gledam samo na slikama.
A takodje me ne rade kompleksi pa da placam brend a ne ono sto mi treba.

K1M2

pre 3 godine

3008, u gt line opremi sa eat 8 menjacem i 1.5 motorom za 28k.
ODVALJIVANJE OD KVALITETA I OSECAJA!
Provozao q3, provozao 3008... Momentalno uzeo 3008
(Delija od uvek, za uvek, 01. jun 2020 10:33)

neka si ti vozao oba....a u stvari Audia si vidio na slikama....

aiiii

pre 3 godine

Jeste skupo ali ima razlike u odnosu na jeftinije varijante drugih proizvođača.Valjda njihov menadžment zna za koliko nešto može prodati!?

Kobaja Grande

pre 3 godine

Best buy u premium segmentu je Land Rover Discovey Sport 2.0d automatik...35000eur. Ima i Jaguar za te pare.
Ko bi da ne potrosi toliko, uvek ima Kia Sportage 1.6d 4x4 za 25000eur.

mazohista

pre 3 godine

"Best buy u premium segmentu je Land Rover Discovey Sport 2.0d automatik...35000eur. Ima i Jaguar za te pare.
Ko bi da ne potrosi toliko, uvek ima Kia Sportage 1.6d 4x4 za 25000eur."
(Kobaja Grande, 1. jun 2020 12:24 )

Koliko košta NAJJEFTNIJI taj dizel 4X4 Sportage koji SERIJSKI ima ACC, a da je godina PROIZVODNJE 2020 ?
Ja mislim da je LEPO IZNAD 30 hiljada. I to BAŠ DEBELO iznad 30.000. Jer, oni ACC nude samo uz AT. I samo serijski u poslednjem paketu.
Pa, košta (sa popustom, da je sa lagera, iz 2019) jedno 35.000? Ili grešim? A da je godina proizvodenje 2020, nemaš taj popust od 2.000, pa je cena još veća ...

hulk

pre 3 godine

@Milos Radunkovic

Upravo tako. Isao sam nedavno da testiram Audi, Mercedes i BMW u tom cenovnom rangu. Vozim novog Focus-a i iskreno sve mi to deluje precenjeno. Realna cena za recimo A3 koji ce da izadje u SLine paketu je 25k, a u salonu kazu da ce biti 35k. Super je to auto, ali svakako ne vredi 15 hiljada vise od napucanog Focus-a, Megan-a, Octavia-e ili sta vec neko preferira.

R2D2

pre 3 godine

Nisam ljubitelj Audi, ali mi se ovaj Q3 svidja. Lepo su ga uradili, enterijer jako lepo uskladjen. Cini mi se da je uzivanje voziti ga. E sada, cenu ne bih komentarisao, jer su cene automobila otisle u nebesa zadnjih deset godina, nov auto je jednostavno preskup, koji god da je u pitanju. Ne samo za nas standard, već i za mnoge razvijenije ekonomije.
Sve u svemu, iako nisam ljubitelj Audi brenda, ovaj auto mi je jako lep.

Delija od uvek, za uvek

pre 3 godine

3008, u gt line opremi sa eat 8 menjacem i 1.5 motorom za 28k.
ODVALJIVANJE OD KVALITETA I OSECAJA!
Provozao q3, provozao 3008... Momentalno uzeo 3008

Js

pre 3 godine

Moj rodjak ga ima kao sluzbeni (Svedska). Ima tako dobra i udobna sedista i komande su kao u nekoj letilici (ima prava dugmad, nije sve na dodir) Jos on dobio nasviranu verziju, na autoputu sam prilagodjava sporiju brzinu od one koje mu zadate, ako ispred neko vozi sporije, posle sam poveca na zadatu kada nema niko ispred.

Srbin u Americi

pre 3 godine

Kupili prošle godine S Line full paket.
2.0 motor sa 228ks (ili tako nešto).
20inča su gume.
Za sve ostalo, odličan tekst jedino što ovaj moj troši mnogo više nego ovaj sa testa. U gradu do 12 a na otvorenom oko 9.5 l.

Jako je udoban i sjajan za vožnju, gepek je odličan jer je auto maltene isti kao Q5 predhodne generacije.
Mana je potrošnja jer imamo i drugi SUV - X5 koji je dve klase veći a troši samo malo više. Takođe imali smo zimus problema sa softverom jer se na minusu zadnja kamera gasila sama plus nekoliko puta u samoj vožnji auto sam stane i prijavi check engine.
Ugasiš pa upališ i problema nema. U servisu nam rekli da ćemo dobiti softver update kad Audi pošalje jer nema drugih problema.

Jedino što nema je grejanje volana.

Sve u svemu, odličan auto ali ne i najbolji.

Milos Radunkovic

pre 3 godine

Preskup, okreni-obrni precenjen je za 30-40%. Gledao sam skoro da kupim jedan ovakav, i to sa 2.0 tsi motorom, i pošto sam detaljno izvrsio porodjenja sa ostalim automobilima, videlo se veoma lako da premijum brendovi, pored kvaliteta, prodaju i zaradjuju najviše na imenu brenda. Teško je samo pobrojati koliko ima puno boljih automobila, po svim segmentima za toliko novca. Napominjem, da mogu sebi da priuštim kupovinu ovakvog automobila bez nekih problema ( ovo kažem isključivo iz razloga jer sam anoniman), ali jednostavno rečeno osećao bih se glupo kao čovek koji je svesno pristao da bude nasamaren.

Vozač

pre 3 godine

Niste napisali šta se dobija u klotari od 35.000 evra. Fale slike čoveka koji sedi pozadi uz podatak koliko je čovek visok. Ove pr fotke sa naslonima prednjih sedišta pomerenim skroz napred ne služe ničem. Alkantara je vrsta plastike koja izgleda kao prevrnuta koža, tako da je doplata neverovatno skupa.Da nema slika pomislio bih da ste Bentajgu vozili.

Vozač

pre 3 godine

Niste napisali šta se dobija u klotari od 35.000 evra. Fale slike čoveka koji sedi pozadi uz podatak koliko je čovek visok. Ove pr fotke sa naslonima prednjih sedišta pomerenim skroz napred ne služe ničem. Alkantara je vrsta plastike koja izgleda kao prevrnuta koža, tako da je doplata neverovatno skupa.Da nema slika pomislio bih da ste Bentajgu vozili.

Milos Radunkovic

pre 3 godine

Preskup, okreni-obrni precenjen je za 30-40%. Gledao sam skoro da kupim jedan ovakav, i to sa 2.0 tsi motorom, i pošto sam detaljno izvrsio porodjenja sa ostalim automobilima, videlo se veoma lako da premijum brendovi, pored kvaliteta, prodaju i zaradjuju najviše na imenu brenda. Teško je samo pobrojati koliko ima puno boljih automobila, po svim segmentima za toliko novca. Napominjem, da mogu sebi da priuštim kupovinu ovakvog automobila bez nekih problema ( ovo kažem isključivo iz razloga jer sam anoniman), ali jednostavno rečeno osećao bih se glupo kao čovek koji je svesno pristao da bude nasamaren.

R2D2

pre 3 godine

Nisam ljubitelj Audi, ali mi se ovaj Q3 svidja. Lepo su ga uradili, enterijer jako lepo uskladjen. Cini mi se da je uzivanje voziti ga. E sada, cenu ne bih komentarisao, jer su cene automobila otisle u nebesa zadnjih deset godina, nov auto je jednostavno preskup, koji god da je u pitanju. Ne samo za nas standard, već i za mnoge razvijenije ekonomije.
Sve u svemu, iako nisam ljubitelj Audi brenda, ovaj auto mi je jako lep.

Srbin u Americi

pre 3 godine

Kupili prošle godine S Line full paket.
2.0 motor sa 228ks (ili tako nešto).
20inča su gume.
Za sve ostalo, odličan tekst jedino što ovaj moj troši mnogo više nego ovaj sa testa. U gradu do 12 a na otvorenom oko 9.5 l.

Jako je udoban i sjajan za vožnju, gepek je odličan jer je auto maltene isti kao Q5 predhodne generacije.
Mana je potrošnja jer imamo i drugi SUV - X5 koji je dve klase veći a troši samo malo više. Takođe imali smo zimus problema sa softverom jer se na minusu zadnja kamera gasila sama plus nekoliko puta u samoj vožnji auto sam stane i prijavi check engine.
Ugasiš pa upališ i problema nema. U servisu nam rekli da ćemo dobiti softver update kad Audi pošalje jer nema drugih problema.

Jedino što nema je grejanje volana.

Sve u svemu, odličan auto ali ne i najbolji.

hulk

pre 3 godine

@Milos Radunkovic

Upravo tako. Isao sam nedavno da testiram Audi, Mercedes i BMW u tom cenovnom rangu. Vozim novog Focus-a i iskreno sve mi to deluje precenjeno. Realna cena za recimo A3 koji ce da izadje u SLine paketu je 25k, a u salonu kazu da ce biti 35k. Super je to auto, ali svakako ne vredi 15 hiljada vise od napucanog Focus-a, Megan-a, Octavia-e ili sta vec neko preferira.

Delija od uvek, za uvek

pre 3 godine

3008, u gt line opremi sa eat 8 menjacem i 1.5 motorom za 28k.
ODVALJIVANJE OD KVALITETA I OSECAJA!
Provozao q3, provozao 3008... Momentalno uzeo 3008

Radijator

pre 3 godine

Godinama su svi tekstovi isti za svaki model...samo pohvale i nigde mana.
Eventualno neka cisto radi reda...tek da bude da je kao objektivno.
Ja znam da morate od necega da zivite i da ne smete da budete ostri...ali onda stavite PR u prefiksu teksta i molim lepo.
Da svi znamo o cemu se radi.

Milos

pre 3 godine

Best buy u premium segmentu je Land Rover Discovey Sport 2.0d automatik...35000eur. Ima i Jaguar za te pare.
Ko bi da ne potrosi toliko, uvek ima Kia Sportage 1.6d 4x4 za 25000eur.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Kobaja Grande, 1. jun 2020 12:24)

Land Rover Discovery line je veoma problematican automobil. Motor (i benzinski i dizel), menjac, i elektronika. Osim enterijera, sve ostalo je pod znakom pitanja. Garancija je produzena na 7 godina zbog velikog pritiska vlasnika i legalnih problema koju su nadneli na proizvodjaca. U Srbiji vlasnici Land Rover/Jaguar brenda mogu da se slikaju u koloru.

kimi R

pre 3 godine

Alo stručnjaci precenjeno je nešto što se ne prodaje po traženoj ceni, a kao što i vi u vašim ograničenim i mržnjom zaslepljenim mozgovima znate da Audi nema problem sa tim. Pravi primer precenjenosti vam je Alfa jer je niko neće po ceni koju traže. Znam da boli, ali to su mrtve činjenice.

Radovan

pre 3 godine

Alkantara je sintetički materijal nastao od polimera, dobijenih iz nafte.
U stvari, to je mikrofiber, mešavina poliestera i polipropilena.
Od mikrofibera se pravi i sjajna glatka koža na sedištima vozila.
Mikrofiber krpe, sa vodom, su odlične za čišćenje prljavih površina.

Kod mene, u mojoj kanti od vozila, sedišta su od pamučnog platna, ispuna od kokosove slame (antigljivična i antibakterijska), a ispod žičana mreža,armatura, koja je mekana i udobna za sedenje.

K1M2

pre 3 godine

3008, u gt line opremi sa eat 8 menjacem i 1.5 motorom za 28k.
ODVALJIVANJE OD KVALITETA I OSECAJA!
Provozao q3, provozao 3008... Momentalno uzeo 3008
(Delija od uvek, za uvek, 01. jun 2020 10:33)

neka si ti vozao oba....a u stvari Audia si vidio na slikama....

kejt winslet

pre 3 godine

K1m2 veruj u sta hoces. Ja sam izneo svoje iskustvo. Q3 je odlican, ali previse skup za to što nudi. Pa čoveče za manje para imam masazere u sedištu. Vec 8 godina ne kupujem vozila vec vozim na lizing.
Vec 12godina zivim i radim u Nemackoj kao lekar i za razliku od tebe, Audi ne moram da gledam samo na slikama.
A takodje me ne rade kompleksi pa da placam brend a ne ono sto mi treba.
(Delija od uvek, za uvek, 01. jun 2020 12:59)

E izvini doktore iz nemacke, nismo te prepoznali

mazohista

pre 3 godine

"Best buy u premium segmentu je Land Rover Discovey Sport 2.0d automatik...35000eur. Ima i Jaguar za te pare.
Ko bi da ne potrosi toliko, uvek ima Kia Sportage 1.6d 4x4 za 25000eur."
(Kobaja Grande, 1. jun 2020 12:24 )

Koliko košta NAJJEFTNIJI taj dizel 4X4 Sportage koji SERIJSKI ima ACC, a da je godina PROIZVODNJE 2020 ?
Ja mislim da je LEPO IZNAD 30 hiljada. I to BAŠ DEBELO iznad 30.000. Jer, oni ACC nude samo uz AT. I samo serijski u poslednjem paketu.
Pa, košta (sa popustom, da je sa lagera, iz 2019) jedno 35.000? Ili grešim? A da je godina proizvodenje 2020, nemaš taj popust od 2.000, pa je cena još veća ...

Delija od uvek, za uvek

pre 3 godine

K1m2 veruj u sta hoces. Ja sam izneo svoje iskustvo. Q3 je odlican, ali previse skup za to što nudi. Pa čoveče za manje para imam masazere u sedištu. Vec 8 godina ne kupujem vozila vec vozim na lizing.
Vec 12godina zivim i radim u Nemackoj kao lekar i za razliku od tebe, Audi ne moram da gledam samo na slikama.
A takodje me ne rade kompleksi pa da placam brend a ne ono sto mi treba.

hulk

pre 3 godine

@jaretina na minimalacu

Prvo, koji bih interes imao da ne govorim istinu kao anonimni komentator.

Drugo, nemam nameru da ulazim u diskusiju, nego da iznesem svoje misljenje i procitam ostale komentare, te pokusam da oplemenim svoje znanje ako je to moguce.

Trziste kaze da Audi moze da proda A3 za 35k, a Toyota Corolla za 20k. Dve legitimne strategije, jedna ide na vecu dobit po komadu, jedna na ukupnu dobit.

Gde smo mi tu kao potrosaci. Pa u ovom trenutku mi to sto premium Nemci nude nije dovoljno bolje od onog sto nudi recimo Ford. Sa druge strane, u obrnutom odnosu, deluje mi da ima smisla dati vise novca za Forda, nego za Kia ili Hyundai.

A sto se tice cokolada, verujte, iz prve ruke Vam garantujem da nije moguce napraviti cokoladu istog kvaliteta za mnogo manje novca. Sirovine su skuplje za male proizvodjace i nemaju tehnologiju da to rese. Tako je u svakoj industriji

Js

pre 3 godine

Moj rodjak ga ima kao sluzbeni (Svedska). Ima tako dobra i udobna sedista i komande su kao u nekoj letilici (ima prava dugmad, nije sve na dodir) Jos on dobio nasviranu verziju, na autoputu sam prilagodjava sporiju brzinu od one koje mu zadate, ako ispred neko vozi sporije, posle sam poveca na zadatu kada nema niko ispred.

Veliki brat

pre 3 godine

Upravo tako. Isao sam nedavno da testiram Audi, Mercedes i BMW u tom cenovnom rangu. Vozim novog Focus-a i iskreno sve mi to deluje precenjeno.
(hulk, 1. jun 2020 11:06)

Pa u tome i jeste poenta proizvoda koji je namenjen relativno bogatima, da na njima zaradiš više nego na običnoj sirotinji, i tako je uvek bilo, šta misliš koliko je koštala obična zaprega, a koliko neki luksuzan fijaker i da li je taj fijaker stvarno koštao toliko u proizvodnji (ne znam kakvo drvo, koža na sedištima...)?

Tako i ovde, Audi će da tera sa tim cenama, jer mu se može. Kome je skupo, ima Peugeto, Kia, Hyundai, itd.

Meni lično, novi RAV izgleda moćno u nekim tamnim bojama i pre bih uzeo njega. Ali neki "kontraverzni biznismen" će pre uzeti ovo nego bilo šta drugo, osim možda BMW X i Mercedes GLC/E, a veličina modela zavisi od toga da li će samo za sebe, samo za ženu ili za oboje.

covid apokalipsa

pre 3 godine

@radovan

ne mogu da shvatim da neko, sa ovoliko samouverenosti, može da piše ovakve gluposti.
alkantara je mešavina poliestera i poliuretana, a ne poliproilena. i nije je izmislio nikakav direktor, već ju je napravio naučnik iz japanske hemijske kompanije. sam naziv alkantara potiče od naziva fabrike (alcantara s.p.a.) koju su japanci osnovali zajedno sa italijanskim eni-jem, jer je italijanska auto-industrija počela među prvima da je masovno koristi (baš oni italijani koje non-stop bezrazložno hvališ). a za razliku od te hepo kockice koju zoveš sedište, alkantara se proizvodi i kao materijal koji zaustavlja gorenje i takva se ugrađuje svuda gde je potrebna takva zaštita (uključujući i auto industriju).
na sve to, moderni automobili su kvalitetniji, pouzdaniji i dugotrajniji nego što su ikada bili. pre 40 godina, bila je neverovatna vest da je neki mercedes prešao 500.000km bez generalke, jer je stojadinu trebala bar treća specijala da dobaci toliko, ako se u međuvremenu nije raspao od rđe ili pretvorio u trigerovu metlu od popravki i zamena.
danas dačije i škode pređu 500.000km bez problema, automobili imaju pocinkovane karoserije, niko više i ne obraća pažnju na takve stvari, jer polovnjaci sa 250.000km često stvarno izgledaju kao da nisu prešli više od 100.000km.
pored toga, automobili su sve sigurniji, pametniji i nikad manji potrošači resursa (baš zahvaljujući toj reciklaži koju pljuješ). na sve to, nikad u istoriji nisu bili pristupačniji široj grupi ljudi, bukvalno imamo automobilski komunizam i socijalizam u najboljem obliku.

i onda ti dođeš da prosipaš neke kvazi-inženjerske "bitno da je nekad bilo lepo" mudrosti, bukvalno mi nije jasno odakle crpiš inspiraciju.

Reziel

pre 3 godine

(Sendvicar, 2. jun 2020 09:48)

Bez uvrede, čovek je mislio i u prvom komentaru lepo napisao da misli na Land Rover Discovery Sport koji cenom jeste u rangu ovog Q3. Samo treba čitati pre nego što slava i bogatstvo udare u glavu.

Inače, Jaguar Land Rover je ponovo u finansijskim problemima, a njihovi automobili iako odlično izgledaju i spolja i iznutra, godinama unazad krase dno svih lista pouzdanosti.

jaretina na minimalcu

pre 3 godine

Godinama su svi tekstovi isti za svaki model...samo pohvale i nigde mana.
Eventualno neka cisto radi reda...tek da bude da je kao objektivno.
(Radijator, 1. jun 2020 13:05)

kako nemaju mana, evo, uvek navedu kada flaša vode od 1.5l ne može da stane u vrata vozača, ili kada 1l ne može da stane između vozača i suvozača.
takođe navedu kada 2m pozadi ne sedi baš udobno, i možda da nedostaje neki detalj.

ali da, ovakvi testovi su smeće, i služe da se puni views na YT.

najbolji testovi su na YT: "model X - 1 year later". ili par tipova koji prave 2-3 sata review.

Simpa

pre 3 godine

@3008, u gt line opremi sa eat 8 menjacem i 1.5 motorom za 28k taj eat 8 menjač sam pojede 40 konja. Probao sam i ja sve ali S tronic je neuporediv ni sa cim osim sa ZF8.
Slažem se da je realno Audi skup ali sada zbog CoVid19 svi rade popuste od 10-20 k€. Volvo je najludji sa popustima.
Ovaj Q3 je OK ali je Q3 sportback mnogo lepši.
Sto se potrošnje tiče je nebitno jer merak nema cenu, merenje potrošnje mi je kao da pijem pivo i kupujem jeftinije da manje potrošim. Jednostavno kupcu auta od 20+ k€ nije potrošnja u prvih 5 stvari.

Kobaja Grande

pre 3 godine

Best buy u premium segmentu je Land Rover Discovey Sport 2.0d automatik...35000eur. Ima i Jaguar za te pare.
Ko bi da ne potrosi toliko, uvek ima Kia Sportage 1.6d 4x4 za 25000eur.

goran

pre 3 godine

@šta misliš koliko je koštala obična zaprega, a koliko neki luksuzan fijaker i da li je taj fijaker stvarno koštao toliko u proizvodnji (ne znam kakvo drvo, koža na sedištima...)?
(Veliki brat, 01. jun 2020 13:51)

Verovatno nikada nisi u zivotu video zaprezna recimo volujska kola i gospodski fijaker pa vrsis poredjenje u ceni koze itd.. Tako ti je i sa premijum automobilima nema poredjenja razumes, ili imas pare pa kupis i dalje nemrsis, ili kupis drugi automobil.

jaretina na minimalacu

pre 3 godine

Radim vec desetak godina na visokim menadzerskim pozicijama, te ceo koncept jasno razumem. Recimo kada probas Kinder Bueno, jasno je da je duplo skuplji, ali i duplo bolji od nekog no name bara. Tako da tu razumem razliku u ceni. Ovde toga nema.
(hulk, 01. jun 2020 15:31)

pokušavam da ti verujem da si na visokim menadžerskim pozicijama, ali ovaj primer koji si naveo nema veze sa logikom čoveka koji tvrdi da je to što jeste.

prvo, šta ti znači duplo bolji? za mene je to odsustvo aditiva i hemije. Da li sam ubeđen da postoji kompatibilan slatkiš koji je "bolji" od kinder bueno a pritom jeftiniji ili isto? apsolutno da, mada ne nogu da ti navedem ime, jer nisam ljubitelj industrijskih slatkiša, već samo crnih čokolada iz malih manufaktura.

drugo, da li si stvarno ubeđen da cena govori nešto o kvalitetu ili odnosu kvaliteta nekih proizvoda? razočarao bi me ako stojiš iz toga.

Mikica

pre 3 godine

SUV sa samo prednjom vučom? Mali motor 1500 cc (sa čak 150 ks) , a menjač 7 brzina veći i skuplji od motora. Ima li ovaj auto ikakvog smisla? Služi samo (kao i svi drugi SUV) da neveštom vozaču omogući da posmatra gradski saobraćaj sa veće visine i da ne polomi branik kada pogazi neko pseto lutalicu.

Radovan

pre 3 godine

@Radovan

Alkantara je da se lože oni koji nemaju pojma
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Kajetano Lopez, 1. jun 2020 15:51)

Mogu ja još, pa da vam se "premium" još više dopadnu.
Zaslugu za ovo imaju visoko pozicionirani rukovodioci, koji nikada nisu imali znanja i rezultata u svom radu, već su samo "lovili načine" kako da smanje troškove svojih brljotina i promašaja.
Kada su tehnički obrazovana lica vodila auto-industriju, uspeh i napredak je bio evidentan, i kupci su to znali da cene i nagrade.
Danas se uspeh postiže, jer su proizvodnja porasli 2x, a trgovina 5x, odnosno to nije uspeh već samo fizičko povećanje prometa zbog povećanog broja stanovništva u gradovima i lakšeg pristupa parama(krediti) za kupovinu, dok je kvalitet otišao nizbrdo, jer u industriji se ništa ne baca, sve se koristi samo da je jeftinije od onog prethodno jeftinog.

Meka plastika koju obožavate, je obična reciklirana plastika iz mora i otpada, kojoj se dodaju omekšivači, izrazito kancerogene materije, a tekstura (spoljni reljef) se dobija putem obrade na mašinama.
A tek laminirana plastika, odnosno ojačana, odnosno razni fiberi.
Plastika je dobra za branike i blatobrane.

Zato pamet u glavu, svoju napravljenu rakiju smeštajte u staklene flaše, a ne u plastične.

Simpa

pre 3 godine

Ljudi kad spoznas novi premium i koristiš ga pa predjes na novu Opel Insigniu u fullu tad ti bude sve jasno. Krcka lupka sve živo, oce koči neće koči, upravljivost na 190 kmh vrlo diskutabilna jer povremeno iskljucuje servo pumpu za volan a u servisu ti kažu cimni malo volan da aktiviraš servo motor. Kad im objasniš da je to na 190 kmh oni ti kažu pa to je mnogo brzo. Farba loša, delovi tkanine u gepeku cvile kad se otvara kao kod Lade Rive. Za sve ovo kažu znamo to je fabricki samo teraj, ali avaj to nije moje ocekivanje, ja sam zeleo da sve pasuje savršeno idealno kao u nemačkoj trojci.

covid apokalipsa

pre 3 godine

@radovane, crni radovane

koliko se sećam, mašinski fakultet ima smer motora i smer motornih vozila. ovo tvoje "inženjer teške automobilske industrije" jako zvuči kao neka titula sa megatrenda. nešto zvučno, jakog naziva, ali potpuno besmisleno, kao recimo diplomirani menadžer.
na stranu to što si pričao sa inostranim ljudima (za razliku od ovostranih ljudi? stvarno ne razumem koncept), kako ti uopšte možeš sebe da nazivaš inžinjerom, ako ti je želja za progresom i napretkom stala negde na polovini prošlog veka? zašto onda ne uzmeš plajvaz, presaviješ tabak, pa napišeš neki komentar lokalnim novinama i pošalješ poštom. šta će tebi kompjuter i internet i telekomunikacije i tehnološki napredak?
tek ne znam šta da kažem za ovih 280.000km za 29 godina? čak i ako uzmemo u obzir 3-4 godine sankcija, malo je to radovane. em je malo, em si maltene radio polu-generalnu zbog tih karika. moderni automobili pređu tu kilometražu za 5-6 godina, uz redovan servis, a da se ni ne primeti na njima, kamoli da se motor otvara.
i čemu toliko potenciranje prirodnih materijala u tvom autu, jer se ne radi o koži italijanskih bivolica i mahagoniju u nekom raritetnom modelu, već o najobičnijoj žimi i platnu. a s obzirom na opis, taj auto, koji nazivaš kanta, je verovatno neka lada (cenim 2104/5/7 varijanta). nije ni čudo što kažeš da ti je gas bogom dan, jer te lajke troše kao da imaju gasnu turbinu umesto oto motora. ali ajde što troše, nego su pokretna gasna komora za okolinu, jer motori u tim ladama nisu zadovoljavali ni euro 1 standard. o bezbednosti neću ni da pričam, sami rusi su joj dali 0 (i slovima: nula) zvezdica za sigurnost, još pre 20 godina, verovatno zato što je čitav auto na bazi automobilske tehnologije iz šezdesetih godina prošlog veka. doduše, čak i ako sam omašio u pretpostavci, (zastareli) ruski auto na bazi (još zastarelije) italijanske tehnologije, taman bi se divno uklopio u tvoje viđenje sveta i stavove koje voliš ovde da forsiraš.

p.s. ako je stvarno lada u pitanju, onda nemaš ni klimu, ali je verovatno tako i bolje. klima uređaj je sigurno tvorevina nekog direktora željenog profita, daleko bilo da nekom pravovernom inženjeru padne na pamet đavolja rabota poput klime.

Transformer

pre 3 godine

Radovane, tom logikom ako idemo, još bi se u kočijama vozili, jer na njima ima manje šta da se pokvari nego na toj vašoj nebezbjednoj, staroj mašini (šta god bilo). Prosto je nevjerovatno da jedan inženjer napiše ovoliko nelogičnosti i to uperenih protiv inovacija i progresa.

hulk

pre 3 godine

@Veliki brat

Radim vec desetak godina na visokim menadzerskim pozicijama, te ceo koncept jasno razumem. Recimo kada probas Kinder Bueno, jasno je da je duplo skuplji, ali i duplo bolji od nekog no name bara. Tako da tu razumem razliku u ceni. Ovde toga nema.

saša

pre 3 godine

Ajd ovako. Kupio prošle godine u maju , nov. Cena 43.690 , S line 150 KS S tronic , sa brdom dodatne opreme. Škoda bila sa tom opremom 37.000 KIA 38.000
Posle godinu dana i 30000 km , prosek potrošnje 7,7.Grad 8,5 Auto put -tempomat 135 7 Regionalni putevi tempomat 100 5,2. Zadovoljan.

Transformer

pre 3 godine

K1m2 veruj u sta hoces. Ja sam izneo svoje iskustvo. Q3 je odlican, ali previse skup za to što nudi. Pa čoveče za manje para imam masazere u sedištu. Vec 8 godina ne kupujem vozila vec vozim na lizing.
Vec 12godina zivim i radim u Nemackoj kao lekar i za razliku od tebe, Audi ne moram da gledam samo na slikama.
A takodje me ne rade kompleksi pa da placam brend a ne ono sto mi treba.
(Delija od uvek, za uvek, 01. jun 2020 12:59)
Ovo je samo jedan način gledanja na stvari - manje realan. Tebi su bitni masažeri, ali da sve dtaviš na papir vidio bi da će u odnosu na premium često da hvali: neki najnoviji bezbjednosni sistem ili inovacija koja se ne "osjeća" i vidi; 5-10.000€ u preprodajnoj vrijednosti; imidž koji nosi upotreba proizvoda koji odiše kvalitetom; ili ćeš da imaš viška: 100-200kg zbog upotrebe jeftinijih legura ili jeftinije (često i starije) tehnologije; 0,5 sec u radu start-stop sistema; vremena da se odazove infotainment; raznih zvikova u kabini. Nije ovo sve uvijek različito kod ne-premium marki, ali jeste uvijek po nešto. Kada se tome doda uvijek lošija farba, uvijek manje kvalitetna unutrašnjost, uvijek veći izbor opcija opreme i motora, uvijek kvalitetnije gume, onome ko voli automobile je razlika u cijeni jasna, a ona za identičnu opremu i nije toliko velika (jer se ovdje uporedjuju Kie i sl. koje ni u najvećem paketu opreme nemaju neke stvari koje dodju serijski u nekim premium modelima; da ne pričamo da top model Kia Sportage ima motor losijeg kvaliteta i performansi od osnovnog Q3).

Milos

pre 3 godine

@Land Rover Discovery line je veoma problematican automobil. Motor (i benzinski i dizel), menjac, i elektronika. Osim enterijera, sve ostalo je pod znakom pitanja. Garancija je produzena na 7 godina zbog velikog pritiska vlasnika i legalnih problema koju su nadneli na proizvodjaca. U Srbiji vlasnici Land Rover/Jaguar brenda mogu da se slikaju u koloru.
(Milos, 01. jun 2020 18:19)
A voziš Ladu Nivu e moj decko. Ja pazario i vrh je, prodam ga za 5 godina i milina. Pri tom ima strasno upecatljivu pojavu kao da košta 80.000€. Srbinu je Jaguar i Land Rover loš bahahahaaa. Postali smo kao šiptari.
(Sendvicar, 2. jun 2020 09:48)

Ja sam bio veom zaintersovan za Land Rover ali na kraju digao ruke. Zavrsio sa X5. I X5 ima upecatljivu pojavu i vredi $80K. I da se razumemo, ja jesam Srbin ali ne i Srbenda - svinjsko pecenje i kiseli kupus nisu vrh kulinarstva...

aiiii

pre 3 godine

Jeste skupo ali ima razlike u odnosu na jeftinije varijante drugih proizvođača.Valjda njihov menadžment zna za koliko nešto može prodati!?

Plivajuci Plin Registracija Šabac

pre 3 godine

I ko ima premijum auto.
Vi što plaćate nepotrebne troškove super kvalitetnih auta ili ja koji imam viška para?
(Radovan, 2. jun 2020 22:20)

Pa mi, Radovane, mi imamo premijum auto. Pritom i mi imamo viska para.
Sustinska razlika izmedju “nas” i tebe, Radovane, je u tome sto nama auto predje 280000Km za 10 godina a da pri tome nikada nismo culi za te delove koje ti pominjes (osim mozda fara).
Da se razumemo, ja sam ljubitelj klasicnih automobila, ali to su ipak krsevi (obradio ih je cak i Top Gir u nekoj epizodi pre par dana na B92, pa pogledaj ako imas premotavanje).

Gojko/PFC

pre 3 godine

Da se razumemo, audi je moj izbor. Al su najskrtiji od od svih!! Kad vidim nove a tako i starije medele u s line opremi i nema elektronskog podesavanja sedista il memorije muka me uhvati. Trazio sam godinu dana a6 c7 2015g da ima u isto vreme i grejace u sedistima i memori sedista, il ima jedno il drugo a u 50% slucajeva ni jedno!! Sramota za tako kvalitetnu kompaniju. Kod mecke i bmw u m opremi i amg opremi to je standard.

ljAXE

pre 3 godine

K1m2 veruj u sta hoces. Ja sam izneo svoje iskustvo. Q3 je odlican, ali previse skup za to što nudi. Pa čoveče za manje para imam masazere u sedištu. Vec 8 godina ne kupujem vozila vec vozim na lizing.
Vec 12godina zivim i radim u Nemackoj kao lekar i za razliku od tebe, Audi ne moram da gledam samo na slikama.
A takodje me ne rade kompleksi pa da placam brend a ne ono sto mi treba.
(Delija od uvek, za uvek, 01. jun 2020 12:59)

Kako ti ne rade kompleksi kada ti je komentar pun kompleksa? Samo pitam.

Radovan

pre 3 godine

[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (covid apokalipsa, 2. jun 2020 18:26)

Imam auto kome se ne menja:vodena pumpa,lanac,kvačilo.
Farovi od stakla, koji ne matiraju. Ako se staklo razbije, što mi se jednom desilo od kamena, izvadim ga, stavim novo i zalepim, nema novi far od 50.000 dinara. Sijalicu nisam nikada menjao ali se to može uraditi za 2 minuta umesto da se auto šlepa u servis.
Izduvne lonce sam menjao u 15,16 i 17 godini. Auto ima skoro 29 godina i 280.000 km. Jeste da sam menjao karike jer je otac sipao sintetičko ulje, a ne mineralno, i dalje je u fabričkoj specijali na granici, zamena karika (japanske,najbolje) me je koštala sve ukupno 120 €.
Imam auto gas od 60.000 km. Gas je od boga došao.
Kraći su prenosi u menjaču i mogu da vučem prikolicu bez problema, dok današnji auti imaju problema, a motor od 75 KS. Krećem iz druge brzine.
Bakarni hladnjak koji efikasnije hladi motor.
Mazalice na zglobovima vešanja.
Felna čelična manjeg prečnika sa balonkama tako da je vožnja udobnija i gume jeftinije.
I tako dalje, i tako dalje.
A da, sedišta su od prirodnih materijala.

I ko ima premijum auto.
Vi što plaćate nepotrebne troškove super kvalitetnih auta ili ja koji imam viška para?

Radovan

pre 3 godine

Tendencije u auto-industriji i auto-tehnici su jeftina konstrukciona rešenja i jeftini materijali,sa proizvodnjom novih generacija visoko produktivnih mašina, koji se danas skupo prodaju.

Zaboravili ste MERCEDES A klase koji se prevrnuo zbog izbacivanja klasičnog elementa vešanja, da bi se ostvarila ušteda, otprilike 8 kg i 15€ proizvodne cene.
Nekada je točak otpadao sa vozila posle 30 godina korišćenja, a sada u toku garantnog roka, ima u novinama horor kupca premijum vozila.

Na mojoj kanti od auta, postoje brisači za farove, zavesice iza točkova da ne bacaju kišnu maglu iza sebe, pa onda moraš da uključuješ brisače vetrobrana i farova, dvostruka trouglasta ramena na prednjoj osovini koji imaju jedino sporstka vozila, a ne McFerson vešanje koje predstavlja jeftino rešenje.

Jedino u kolima nemam video igraonicu i video bioskop koji današnji moderni auti imaju. Kilometraža mog vozila je zbog sankcija 90-tih i manjka benzina, ali auto nikada nije imao problema sa gorivom.

Napredak je ostvaren u masovnoj jeftinoj proizvodnji sa novim mašinama, jeftinih delova koja se ugrađuju u sva vozila sveta. Nema razlike, samo neko kupi osiromašenu varijantu pa nije "premijum".

Sendvicar

pre 3 godine

@Land Rover Discovery line je veoma problematican automobil. Motor (i benzinski i dizel), menjac, i elektronika. Osim enterijera, sve ostalo je pod znakom pitanja. Garancija je produzena na 7 godina zbog velikog pritiska vlasnika i legalnih problema koju su nadneli na proizvodjaca. U Srbiji vlasnici Land Rover/Jaguar brenda mogu da se slikaju u koloru.
(Milos, 01. jun 2020 18:19)
A voziš Ladu Nivu e moj decko. Ja pazario i vrh je, prodam ga za 5 godina i milina. Pri tom ima strasno upecatljivu pojavu kao da košta 80.000€. Srbinu je Jaguar i Land Rover loš bahahahaaa. Postali smo kao šiptari.

Sone

pre 3 godine

Po komentarima se stice utisak, kao da se svi voze minimalno 150km/h sa ovakvim automobilima (auto-put ogranicenje 130km/h), pa im treba taj neki eksta feel. U stvari je opravdavanje cene koji auto ima, status kod materijalisticki nastrojene populacije koju uziva ili nedostupnost za vecinu ljudi pa je time i predmet >obozavanja

Ivan ZG

pre 3 godine

covid apokalipsa

Pa ne stoje baš stvari kako si ih ti postavio. 280.000 km ovaj Audi neće prijeći samo sa redovnim servisom. Prije će biti da će trošak popravaka koštati između 4 i 10.000 eura. Jedino ako kupiš japanca ili koreanca prođeš sa 2-4.000.
Kod ovog Audija veliko je pitanje ovaj motor 1.5 turbo. Bilo je do sada problema sa isključivanjem cilindara koje se pokvari pa te auto ostavi na cesti. Audi nije napravio pošteni turbo benzinac nikada jer je i ovaj 2.0 problematičan i progašen u USA jednim od 10 najgorih motora. Nisu rijetke generakne havarije na manje od 200.000 km!(čitaj kupi novi motor).
Učestala je velika potrošnja ulja kod Audi turbo benzinaca i problemi sa turbinom. Za ovaj automatski mjenjač sa 7 brzina nisam siguran, ali prethodnik sa 6 brzina je bio najkvarljiviji mjenjač u povjesti Audija. Popravak nije bio moguć već samo kompletna zamjena koja košta 3.000 eura!
Dakle, kupnja ovog auta od 40.000 eura je više avantura nego siguran pogodak.

Autoindustrija je napredovala najviše u pogledu sigurnosti. Auti su u odnosu na one od prije 20 i više godina nemjerljivo sigurniji po pitanju pasivne sigurnosti (kostrukcije karoserije i kombinacije više i manje čvrstih čelika) i aktivne (od ABS-a, ESP-a, do zračnih jastuka, automatskog kočenja, zadržavanja auta u traci, detekcije umora vozača do aktivnog tempomata).
Pouzdanost je generalno bolja iako je danas i premijum - konfekcija koja više blješti nego što ima kvalitetu kojom opravdava naziv - premijum

Radovan

pre 3 godine

i onda ti dođeš da prosipaš neke kvazi-inženjerske "bitno da je nekad bilo lepo" mudrosti, bukvalno mi nije jasno odakle crpiš inspiraciju.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (covid apokalipsa, 2. jun 2020 18:26)

Inženjer mašinstva iz teške auto-industrije, sada u penziji.
Obilazio međunarodne sajmove auto-tehnike i razgovarao sa mnogim inostranim ljudima. Nisu cvećke.
Poznati su mi mašinstvo,elektronika,auto-tehnika i auto-industrija.
Ime je znamen.

lul

pre 3 godine

@covid apokalipsa Sa svime se slažem, a još da dodamo da su ti stari automobili izdržljiviji jer su im motori bili jednostavniji i imali mnogo manje konja.

Kursula

pre 3 godine

@radovan:

Kakve veze ima sinteticko ulje sa propalim karikama? Da li vi uopste imate pojma sta je sinteticko ulje i koje su mu karakteristike?

Ko to jos menja karike za 150 evra?


@covid apokalipsa:

Ja prelazim oko 4,500 km godisnje. I zasto je to malo? Na posao dok sam isao koristio sam javni saobracaj.

K1M2

pre 3 godine

3008, u gt line opremi sa eat 8 menjacem i 1.5 motorom za 28k.
ODVALJIVANJE OD KVALITETA I OSECAJA!
Provozao q3, provozao 3008... Momentalno uzeo 3008
(Delija od uvek, za uvek, 01. jun 2020 10:33)

neka si ti vozao oba....a u stvari Audia si vidio na slikama....

Milos Radunkovic

pre 3 godine

Preskup, okreni-obrni precenjen je za 30-40%. Gledao sam skoro da kupim jedan ovakav, i to sa 2.0 tsi motorom, i pošto sam detaljno izvrsio porodjenja sa ostalim automobilima, videlo se veoma lako da premijum brendovi, pored kvaliteta, prodaju i zaradjuju najviše na imenu brenda. Teško je samo pobrojati koliko ima puno boljih automobila, po svim segmentima za toliko novca. Napominjem, da mogu sebi da priuštim kupovinu ovakvog automobila bez nekih problema ( ovo kažem isključivo iz razloga jer sam anoniman), ali jednostavno rečeno osećao bih se glupo kao čovek koji je svesno pristao da bude nasamaren.

Js

pre 3 godine

Moj rodjak ga ima kao sluzbeni (Svedska). Ima tako dobra i udobna sedista i komande su kao u nekoj letilici (ima prava dugmad, nije sve na dodir) Jos on dobio nasviranu verziju, na autoputu sam prilagodjava sporiju brzinu od one koje mu zadate, ako ispred neko vozi sporije, posle sam poveca na zadatu kada nema niko ispred.

Kobaja Grande

pre 3 godine

Best buy u premium segmentu je Land Rover Discovey Sport 2.0d automatik...35000eur. Ima i Jaguar za te pare.
Ko bi da ne potrosi toliko, uvek ima Kia Sportage 1.6d 4x4 za 25000eur.

Delija od uvek, za uvek

pre 3 godine

3008, u gt line opremi sa eat 8 menjacem i 1.5 motorom za 28k.
ODVALJIVANJE OD KVALITETA I OSECAJA!
Provozao q3, provozao 3008... Momentalno uzeo 3008

kejt winslet

pre 3 godine

K1m2 veruj u sta hoces. Ja sam izneo svoje iskustvo. Q3 je odlican, ali previse skup za to što nudi. Pa čoveče za manje para imam masazere u sedištu. Vec 8 godina ne kupujem vozila vec vozim na lizing.
Vec 12godina zivim i radim u Nemackoj kao lekar i za razliku od tebe, Audi ne moram da gledam samo na slikama.
A takodje me ne rade kompleksi pa da placam brend a ne ono sto mi treba.
(Delija od uvek, za uvek, 01. jun 2020 12:59)

E izvini doktore iz nemacke, nismo te prepoznali

Radovan

pre 3 godine

[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (covid apokalipsa, 2. jun 2020 18:26)

Imam auto kome se ne menja:vodena pumpa,lanac,kvačilo.
Farovi od stakla, koji ne matiraju. Ako se staklo razbije, što mi se jednom desilo od kamena, izvadim ga, stavim novo i zalepim, nema novi far od 50.000 dinara. Sijalicu nisam nikada menjao ali se to može uraditi za 2 minuta umesto da se auto šlepa u servis.
Izduvne lonce sam menjao u 15,16 i 17 godini. Auto ima skoro 29 godina i 280.000 km. Jeste da sam menjao karike jer je otac sipao sintetičko ulje, a ne mineralno, i dalje je u fabričkoj specijali na granici, zamena karika (japanske,najbolje) me je koštala sve ukupno 120 €.
Imam auto gas od 60.000 km. Gas je od boga došao.
Kraći su prenosi u menjaču i mogu da vučem prikolicu bez problema, dok današnji auti imaju problema, a motor od 75 KS. Krećem iz druge brzine.
Bakarni hladnjak koji efikasnije hladi motor.
Mazalice na zglobovima vešanja.
Felna čelična manjeg prečnika sa balonkama tako da je vožnja udobnija i gume jeftinije.
I tako dalje, i tako dalje.
A da, sedišta su od prirodnih materijala.

I ko ima premijum auto.
Vi što plaćate nepotrebne troškove super kvalitetnih auta ili ja koji imam viška para?

Sendvicar

pre 3 godine

@Land Rover Discovery line je veoma problematican automobil. Motor (i benzinski i dizel), menjac, i elektronika. Osim enterijera, sve ostalo je pod znakom pitanja. Garancija je produzena na 7 godina zbog velikog pritiska vlasnika i legalnih problema koju su nadneli na proizvodjaca. U Srbiji vlasnici Land Rover/Jaguar brenda mogu da se slikaju u koloru.
(Milos, 01. jun 2020 18:19)
A voziš Ladu Nivu e moj decko. Ja pazario i vrh je, prodam ga za 5 godina i milina. Pri tom ima strasno upecatljivu pojavu kao da košta 80.000€. Srbinu je Jaguar i Land Rover loš bahahahaaa. Postali smo kao šiptari.

Vozač

pre 3 godine

Niste napisali šta se dobija u klotari od 35.000 evra. Fale slike čoveka koji sedi pozadi uz podatak koliko je čovek visok. Ove pr fotke sa naslonima prednjih sedišta pomerenim skroz napred ne služe ničem. Alkantara je vrsta plastike koja izgleda kao prevrnuta koža, tako da je doplata neverovatno skupa.Da nema slika pomislio bih da ste Bentajgu vozili.

Delija od uvek, za uvek

pre 3 godine

K1m2 veruj u sta hoces. Ja sam izneo svoje iskustvo. Q3 je odlican, ali previse skup za to što nudi. Pa čoveče za manje para imam masazere u sedištu. Vec 8 godina ne kupujem vozila vec vozim na lizing.
Vec 12godina zivim i radim u Nemackoj kao lekar i za razliku od tebe, Audi ne moram da gledam samo na slikama.
A takodje me ne rade kompleksi pa da placam brend a ne ono sto mi treba.

hulk

pre 3 godine

@Veliki brat

Radim vec desetak godina na visokim menadzerskim pozicijama, te ceo koncept jasno razumem. Recimo kada probas Kinder Bueno, jasno je da je duplo skuplji, ali i duplo bolji od nekog no name bara. Tako da tu razumem razliku u ceni. Ovde toga nema.

Radovan

pre 3 godine

i onda ti dođeš da prosipaš neke kvazi-inženjerske "bitno da je nekad bilo lepo" mudrosti, bukvalno mi nije jasno odakle crpiš inspiraciju.
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (covid apokalipsa, 2. jun 2020 18:26)

Inženjer mašinstva iz teške auto-industrije, sada u penziji.
Obilazio međunarodne sajmove auto-tehnike i razgovarao sa mnogim inostranim ljudima. Nisu cvećke.
Poznati su mi mašinstvo,elektronika,auto-tehnika i auto-industrija.
Ime je znamen.

Transformer

pre 3 godine

K1m2 veruj u sta hoces. Ja sam izneo svoje iskustvo. Q3 je odlican, ali previse skup za to što nudi. Pa čoveče za manje para imam masazere u sedištu. Vec 8 godina ne kupujem vozila vec vozim na lizing.
Vec 12godina zivim i radim u Nemackoj kao lekar i za razliku od tebe, Audi ne moram da gledam samo na slikama.
A takodje me ne rade kompleksi pa da placam brend a ne ono sto mi treba.
(Delija od uvek, za uvek, 01. jun 2020 12:59)
Ovo je samo jedan način gledanja na stvari - manje realan. Tebi su bitni masažeri, ali da sve dtaviš na papir vidio bi da će u odnosu na premium često da hvali: neki najnoviji bezbjednosni sistem ili inovacija koja se ne "osjeća" i vidi; 5-10.000€ u preprodajnoj vrijednosti; imidž koji nosi upotreba proizvoda koji odiše kvalitetom; ili ćeš da imaš viška: 100-200kg zbog upotrebe jeftinijih legura ili jeftinije (često i starije) tehnologije; 0,5 sec u radu start-stop sistema; vremena da se odazove infotainment; raznih zvikova u kabini. Nije ovo sve uvijek različito kod ne-premium marki, ali jeste uvijek po nešto. Kada se tome doda uvijek lošija farba, uvijek manje kvalitetna unutrašnjost, uvijek veći izbor opcija opreme i motora, uvijek kvalitetnije gume, onome ko voli automobile je razlika u cijeni jasna, a ona za identičnu opremu i nije toliko velika (jer se ovdje uporedjuju Kie i sl. koje ni u najvećem paketu opreme nemaju neke stvari koje dodju serijski u nekim premium modelima; da ne pričamo da top model Kia Sportage ima motor losijeg kvaliteta i performansi od osnovnog Q3).

Srbin u Americi

pre 3 godine

Kupili prošle godine S Line full paket.
2.0 motor sa 228ks (ili tako nešto).
20inča su gume.
Za sve ostalo, odličan tekst jedino što ovaj moj troši mnogo više nego ovaj sa testa. U gradu do 12 a na otvorenom oko 9.5 l.

Jako je udoban i sjajan za vožnju, gepek je odličan jer je auto maltene isti kao Q5 predhodne generacije.
Mana je potrošnja jer imamo i drugi SUV - X5 koji je dve klase veći a troši samo malo više. Takođe imali smo zimus problema sa softverom jer se na minusu zadnja kamera gasila sama plus nekoliko puta u samoj vožnji auto sam stane i prijavi check engine.
Ugasiš pa upališ i problema nema. U servisu nam rekli da ćemo dobiti softver update kad Audi pošalje jer nema drugih problema.

Jedino što nema je grejanje volana.

Sve u svemu, odličan auto ali ne i najbolji.

hulk

pre 3 godine

@Milos Radunkovic

Upravo tako. Isao sam nedavno da testiram Audi, Mercedes i BMW u tom cenovnom rangu. Vozim novog Focus-a i iskreno sve mi to deluje precenjeno. Realna cena za recimo A3 koji ce da izadje u SLine paketu je 25k, a u salonu kazu da ce biti 35k. Super je to auto, ali svakako ne vredi 15 hiljada vise od napucanog Focus-a, Megan-a, Octavia-e ili sta vec neko preferira.

kimi R

pre 3 godine

Alo stručnjaci precenjeno je nešto što se ne prodaje po traženoj ceni, a kao što i vi u vašim ograničenim i mržnjom zaslepljenim mozgovima znate da Audi nema problem sa tim. Pravi primer precenjenosti vam je Alfa jer je niko neće po ceni koju traže. Znam da boli, ali to su mrtve činjenice.

Mikica

pre 3 godine

SUV sa samo prednjom vučom? Mali motor 1500 cc (sa čak 150 ks) , a menjač 7 brzina veći i skuplji od motora. Ima li ovaj auto ikakvog smisla? Služi samo (kao i svi drugi SUV) da neveštom vozaču omogući da posmatra gradski saobraćaj sa veće visine i da ne polomi branik kada pogazi neko pseto lutalicu.

Radovan

pre 3 godine

Tendencije u auto-industriji i auto-tehnici su jeftina konstrukciona rešenja i jeftini materijali,sa proizvodnjom novih generacija visoko produktivnih mašina, koji se danas skupo prodaju.

Zaboravili ste MERCEDES A klase koji se prevrnuo zbog izbacivanja klasičnog elementa vešanja, da bi se ostvarila ušteda, otprilike 8 kg i 15€ proizvodne cene.
Nekada je točak otpadao sa vozila posle 30 godina korišćenja, a sada u toku garantnog roka, ima u novinama horor kupca premijum vozila.

Na mojoj kanti od auta, postoje brisači za farove, zavesice iza točkova da ne bacaju kišnu maglu iza sebe, pa onda moraš da uključuješ brisače vetrobrana i farova, dvostruka trouglasta ramena na prednjoj osovini koji imaju jedino sporstka vozila, a ne McFerson vešanje koje predstavlja jeftino rešenje.

Jedino u kolima nemam video igraonicu i video bioskop koji današnji moderni auti imaju. Kilometraža mog vozila je zbog sankcija 90-tih i manjka benzina, ali auto nikada nije imao problema sa gorivom.

Napredak je ostvaren u masovnoj jeftinoj proizvodnji sa novim mašinama, jeftinih delova koja se ugrađuju u sva vozila sveta. Nema razlike, samo neko kupi osiromašenu varijantu pa nije "premijum".

jaretina na minimalacu

pre 3 godine

Radim vec desetak godina na visokim menadzerskim pozicijama, te ceo koncept jasno razumem. Recimo kada probas Kinder Bueno, jasno je da je duplo skuplji, ali i duplo bolji od nekog no name bara. Tako da tu razumem razliku u ceni. Ovde toga nema.
(hulk, 01. jun 2020 15:31)

pokušavam da ti verujem da si na visokim menadžerskim pozicijama, ali ovaj primer koji si naveo nema veze sa logikom čoveka koji tvrdi da je to što jeste.

prvo, šta ti znači duplo bolji? za mene je to odsustvo aditiva i hemije. Da li sam ubeđen da postoji kompatibilan slatkiš koji je "bolji" od kinder bueno a pritom jeftiniji ili isto? apsolutno da, mada ne nogu da ti navedem ime, jer nisam ljubitelj industrijskih slatkiša, već samo crnih čokolada iz malih manufaktura.

drugo, da li si stvarno ubeđen da cena govori nešto o kvalitetu ili odnosu kvaliteta nekih proizvoda? razočarao bi me ako stojiš iz toga.

ljAXE

pre 3 godine

K1m2 veruj u sta hoces. Ja sam izneo svoje iskustvo. Q3 je odlican, ali previse skup za to što nudi. Pa čoveče za manje para imam masazere u sedištu. Vec 8 godina ne kupujem vozila vec vozim na lizing.
Vec 12godina zivim i radim u Nemackoj kao lekar i za razliku od tebe, Audi ne moram da gledam samo na slikama.
A takodje me ne rade kompleksi pa da placam brend a ne ono sto mi treba.
(Delija od uvek, za uvek, 01. jun 2020 12:59)

Kako ti ne rade kompleksi kada ti je komentar pun kompleksa? Samo pitam.

R2D2

pre 3 godine

Nisam ljubitelj Audi, ali mi se ovaj Q3 svidja. Lepo su ga uradili, enterijer jako lepo uskladjen. Cini mi se da je uzivanje voziti ga. E sada, cenu ne bih komentarisao, jer su cene automobila otisle u nebesa zadnjih deset godina, nov auto je jednostavno preskup, koji god da je u pitanju. Ne samo za nas standard, već i za mnoge razvijenije ekonomije.
Sve u svemu, iako nisam ljubitelj Audi brenda, ovaj auto mi je jako lep.

Radovan

pre 3 godine

@Radovan

Alkantara je da se lože oni koji nemaju pojma
[Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0)] (Kajetano Lopez, 1. jun 2020 15:51)

Mogu ja još, pa da vam se "premium" još više dopadnu.
Zaslugu za ovo imaju visoko pozicionirani rukovodioci, koji nikada nisu imali znanja i rezultata u svom radu, već su samo "lovili načine" kako da smanje troškove svojih brljotina i promašaja.
Kada su tehnički obrazovana lica vodila auto-industriju, uspeh i napredak je bio evidentan, i kupci su to znali da cene i nagrade.
Danas se uspeh postiže, jer su proizvodnja porasli 2x, a trgovina 5x, odnosno to nije uspeh već samo fizičko povećanje prometa zbog povećanog broja stanovništva u gradovima i lakšeg pristupa parama(krediti) za kupovinu, dok je kvalitet otišao nizbrdo, jer u industriji se ništa ne baca, sve se koristi samo da je jeftinije od onog prethodno jeftinog.

Meka plastika koju obožavate, je obična reciklirana plastika iz mora i otpada, kojoj se dodaju omekšivači, izrazito kancerogene materije, a tekstura (spoljni reljef) se dobija putem obrade na mašinama.
A tek laminirana plastika, odnosno ojačana, odnosno razni fiberi.
Plastika je dobra za branike i blatobrane.

Zato pamet u glavu, svoju napravljenu rakiju smeštajte u staklene flaše, a ne u plastične.

Radovan

pre 3 godine

Alkantara je sintetički materijal nastao od polimera, dobijenih iz nafte.
U stvari, to je mikrofiber, mešavina poliestera i polipropilena.
Od mikrofibera se pravi i sjajna glatka koža na sedištima vozila.
Mikrofiber krpe, sa vodom, su odlične za čišćenje prljavih površina.

Kod mene, u mojoj kanti od vozila, sedišta su od pamučnog platna, ispuna od kokosove slame (antigljivična i antibakterijska), a ispod žičana mreža,armatura, koja je mekana i udobna za sedenje.

mazohista

pre 3 godine

"Best buy u premium segmentu je Land Rover Discovey Sport 2.0d automatik...35000eur. Ima i Jaguar za te pare.
Ko bi da ne potrosi toliko, uvek ima Kia Sportage 1.6d 4x4 za 25000eur."
(Kobaja Grande, 1. jun 2020 12:24 )

Koliko košta NAJJEFTNIJI taj dizel 4X4 Sportage koji SERIJSKI ima ACC, a da je godina PROIZVODNJE 2020 ?
Ja mislim da je LEPO IZNAD 30 hiljada. I to BAŠ DEBELO iznad 30.000. Jer, oni ACC nude samo uz AT. I samo serijski u poslednjem paketu.
Pa, košta (sa popustom, da je sa lagera, iz 2019) jedno 35.000? Ili grešim? A da je godina proizvodenje 2020, nemaš taj popust od 2.000, pa je cena još veća ...

jaretina na minimalcu

pre 3 godine

Godinama su svi tekstovi isti za svaki model...samo pohvale i nigde mana.
Eventualno neka cisto radi reda...tek da bude da je kao objektivno.
(Radijator, 1. jun 2020 13:05)

kako nemaju mana, evo, uvek navedu kada flaša vode od 1.5l ne može da stane u vrata vozača, ili kada 1l ne može da stane između vozača i suvozača.
takođe navedu kada 2m pozadi ne sedi baš udobno, i možda da nedostaje neki detalj.

ali da, ovakvi testovi su smeće, i služe da se puni views na YT.

najbolji testovi su na YT: "model X - 1 year later". ili par tipova koji prave 2-3 sata review.

Simpa

pre 3 godine

@3008, u gt line opremi sa eat 8 menjacem i 1.5 motorom za 28k taj eat 8 menjač sam pojede 40 konja. Probao sam i ja sve ali S tronic je neuporediv ni sa cim osim sa ZF8.
Slažem se da je realno Audi skup ali sada zbog CoVid19 svi rade popuste od 10-20 k€. Volvo je najludji sa popustima.
Ovaj Q3 je OK ali je Q3 sportback mnogo lepši.
Sto se potrošnje tiče je nebitno jer merak nema cenu, merenje potrošnje mi je kao da pijem pivo i kupujem jeftinije da manje potrošim. Jednostavno kupcu auta od 20+ k€ nije potrošnja u prvih 5 stvari.

Simpa

pre 3 godine

Ljudi kad spoznas novi premium i koristiš ga pa predjes na novu Opel Insigniu u fullu tad ti bude sve jasno. Krcka lupka sve živo, oce koči neće koči, upravljivost na 190 kmh vrlo diskutabilna jer povremeno iskljucuje servo pumpu za volan a u servisu ti kažu cimni malo volan da aktiviraš servo motor. Kad im objasniš da je to na 190 kmh oni ti kažu pa to je mnogo brzo. Farba loša, delovi tkanine u gepeku cvile kad se otvara kao kod Lade Rive. Za sve ovo kažu znamo to je fabricki samo teraj, ali avaj to nije moje ocekivanje, ja sam zeleo da sve pasuje savršeno idealno kao u nemačkoj trojci.

Sone

pre 3 godine

Po komentarima se stice utisak, kao da se svi voze minimalno 150km/h sa ovakvim automobilima (auto-put ogranicenje 130km/h), pa im treba taj neki eksta feel. U stvari je opravdavanje cene koji auto ima, status kod materijalisticki nastrojene populacije koju uziva ili nedostupnost za vecinu ljudi pa je time i predmet >obozavanja

aiiii

pre 3 godine

Jeste skupo ali ima razlike u odnosu na jeftinije varijante drugih proizvođača.Valjda njihov menadžment zna za koliko nešto može prodati!?

Milos

pre 3 godine

Best buy u premium segmentu je Land Rover Discovey Sport 2.0d automatik...35000eur. Ima i Jaguar za te pare.
Ko bi da ne potrosi toliko, uvek ima Kia Sportage 1.6d 4x4 za 25000eur.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Kobaja Grande, 1. jun 2020 12:24)

Land Rover Discovery line je veoma problematican automobil. Motor (i benzinski i dizel), menjac, i elektronika. Osim enterijera, sve ostalo je pod znakom pitanja. Garancija je produzena na 7 godina zbog velikog pritiska vlasnika i legalnih problema koju su nadneli na proizvodjaca. U Srbiji vlasnici Land Rover/Jaguar brenda mogu da se slikaju u koloru.

lul

pre 3 godine

@covid apokalipsa Sa svime se slažem, a još da dodamo da su ti stari automobili izdržljiviji jer su im motori bili jednostavniji i imali mnogo manje konja.

Ivan ZG

pre 3 godine

covid apokalipsa

Pa ne stoje baš stvari kako si ih ti postavio. 280.000 km ovaj Audi neće prijeći samo sa redovnim servisom. Prije će biti da će trošak popravaka koštati između 4 i 10.000 eura. Jedino ako kupiš japanca ili koreanca prođeš sa 2-4.000.
Kod ovog Audija veliko je pitanje ovaj motor 1.5 turbo. Bilo je do sada problema sa isključivanjem cilindara koje se pokvari pa te auto ostavi na cesti. Audi nije napravio pošteni turbo benzinac nikada jer je i ovaj 2.0 problematičan i progašen u USA jednim od 10 najgorih motora. Nisu rijetke generakne havarije na manje od 200.000 km!(čitaj kupi novi motor).
Učestala je velika potrošnja ulja kod Audi turbo benzinaca i problemi sa turbinom. Za ovaj automatski mjenjač sa 7 brzina nisam siguran, ali prethodnik sa 6 brzina je bio najkvarljiviji mjenjač u povjesti Audija. Popravak nije bio moguć već samo kompletna zamjena koja košta 3.000 eura!
Dakle, kupnja ovog auta od 40.000 eura je više avantura nego siguran pogodak.

Autoindustrija je napredovala najviše u pogledu sigurnosti. Auti su u odnosu na one od prije 20 i više godina nemjerljivo sigurniji po pitanju pasivne sigurnosti (kostrukcije karoserije i kombinacije više i manje čvrstih čelika) i aktivne (od ABS-a, ESP-a, do zračnih jastuka, automatskog kočenja, zadržavanja auta u traci, detekcije umora vozača do aktivnog tempomata).
Pouzdanost je generalno bolja iako je danas i premijum - konfekcija koja više blješti nego što ima kvalitetu kojom opravdava naziv - premijum

Veliki brat

pre 3 godine

Upravo tako. Isao sam nedavno da testiram Audi, Mercedes i BMW u tom cenovnom rangu. Vozim novog Focus-a i iskreno sve mi to deluje precenjeno.
(hulk, 1. jun 2020 11:06)

Pa u tome i jeste poenta proizvoda koji je namenjen relativno bogatima, da na njima zaradiš više nego na običnoj sirotinji, i tako je uvek bilo, šta misliš koliko je koštala obična zaprega, a koliko neki luksuzan fijaker i da li je taj fijaker stvarno koštao toliko u proizvodnji (ne znam kakvo drvo, koža na sedištima...)?

Tako i ovde, Audi će da tera sa tim cenama, jer mu se može. Kome je skupo, ima Peugeto, Kia, Hyundai, itd.

Meni lično, novi RAV izgleda moćno u nekim tamnim bojama i pre bih uzeo njega. Ali neki "kontraverzni biznismen" će pre uzeti ovo nego bilo šta drugo, osim možda BMW X i Mercedes GLC/E, a veličina modela zavisi od toga da li će samo za sebe, samo za ženu ili za oboje.

covid apokalipsa

pre 3 godine

@radovan

ne mogu da shvatim da neko, sa ovoliko samouverenosti, može da piše ovakve gluposti.
alkantara je mešavina poliestera i poliuretana, a ne poliproilena. i nije je izmislio nikakav direktor, već ju je napravio naučnik iz japanske hemijske kompanije. sam naziv alkantara potiče od naziva fabrike (alcantara s.p.a.) koju su japanci osnovali zajedno sa italijanskim eni-jem, jer je italijanska auto-industrija počela među prvima da je masovno koristi (baš oni italijani koje non-stop bezrazložno hvališ). a za razliku od te hepo kockice koju zoveš sedište, alkantara se proizvodi i kao materijal koji zaustavlja gorenje i takva se ugrađuje svuda gde je potrebna takva zaštita (uključujući i auto industriju).
na sve to, moderni automobili su kvalitetniji, pouzdaniji i dugotrajniji nego što su ikada bili. pre 40 godina, bila je neverovatna vest da je neki mercedes prešao 500.000km bez generalke, jer je stojadinu trebala bar treća specijala da dobaci toliko, ako se u međuvremenu nije raspao od rđe ili pretvorio u trigerovu metlu od popravki i zamena.
danas dačije i škode pređu 500.000km bez problema, automobili imaju pocinkovane karoserije, niko više i ne obraća pažnju na takve stvari, jer polovnjaci sa 250.000km često stvarno izgledaju kao da nisu prešli više od 100.000km.
pored toga, automobili su sve sigurniji, pametniji i nikad manji potrošači resursa (baš zahvaljujući toj reciklaži koju pljuješ). na sve to, nikad u istoriji nisu bili pristupačniji široj grupi ljudi, bukvalno imamo automobilski komunizam i socijalizam u najboljem obliku.

i onda ti dođeš da prosipaš neke kvazi-inženjerske "bitno da je nekad bilo lepo" mudrosti, bukvalno mi nije jasno odakle crpiš inspiraciju.

Milos

pre 3 godine

@Land Rover Discovery line je veoma problematican automobil. Motor (i benzinski i dizel), menjac, i elektronika. Osim enterijera, sve ostalo je pod znakom pitanja. Garancija je produzena na 7 godina zbog velikog pritiska vlasnika i legalnih problema koju su nadneli na proizvodjaca. U Srbiji vlasnici Land Rover/Jaguar brenda mogu da se slikaju u koloru.
(Milos, 01. jun 2020 18:19)
A voziš Ladu Nivu e moj decko. Ja pazario i vrh je, prodam ga za 5 godina i milina. Pri tom ima strasno upecatljivu pojavu kao da košta 80.000€. Srbinu je Jaguar i Land Rover loš bahahahaaa. Postali smo kao šiptari.
(Sendvicar, 2. jun 2020 09:48)

Ja sam bio veom zaintersovan za Land Rover ali na kraju digao ruke. Zavrsio sa X5. I X5 ima upecatljivu pojavu i vredi $80K. I da se razumemo, ja jesam Srbin ali ne i Srbenda - svinjsko pecenje i kiseli kupus nisu vrh kulinarstva...

covid apokalipsa

pre 3 godine

@radovane, crni radovane

koliko se sećam, mašinski fakultet ima smer motora i smer motornih vozila. ovo tvoje "inženjer teške automobilske industrije" jako zvuči kao neka titula sa megatrenda. nešto zvučno, jakog naziva, ali potpuno besmisleno, kao recimo diplomirani menadžer.
na stranu to što si pričao sa inostranim ljudima (za razliku od ovostranih ljudi? stvarno ne razumem koncept), kako ti uopšte možeš sebe da nazivaš inžinjerom, ako ti je želja za progresom i napretkom stala negde na polovini prošlog veka? zašto onda ne uzmeš plajvaz, presaviješ tabak, pa napišeš neki komentar lokalnim novinama i pošalješ poštom. šta će tebi kompjuter i internet i telekomunikacije i tehnološki napredak?
tek ne znam šta da kažem za ovih 280.000km za 29 godina? čak i ako uzmemo u obzir 3-4 godine sankcija, malo je to radovane. em je malo, em si maltene radio polu-generalnu zbog tih karika. moderni automobili pređu tu kilometražu za 5-6 godina, uz redovan servis, a da se ni ne primeti na njima, kamoli da se motor otvara.
i čemu toliko potenciranje prirodnih materijala u tvom autu, jer se ne radi o koži italijanskih bivolica i mahagoniju u nekom raritetnom modelu, već o najobičnijoj žimi i platnu. a s obzirom na opis, taj auto, koji nazivaš kanta, je verovatno neka lada (cenim 2104/5/7 varijanta). nije ni čudo što kažeš da ti je gas bogom dan, jer te lajke troše kao da imaju gasnu turbinu umesto oto motora. ali ajde što troše, nego su pokretna gasna komora za okolinu, jer motori u tim ladama nisu zadovoljavali ni euro 1 standard. o bezbednosti neću ni da pričam, sami rusi su joj dali 0 (i slovima: nula) zvezdica za sigurnost, još pre 20 godina, verovatno zato što je čitav auto na bazi automobilske tehnologije iz šezdesetih godina prošlog veka. doduše, čak i ako sam omašio u pretpostavci, (zastareli) ruski auto na bazi (još zastarelije) italijanske tehnologije, taman bi se divno uklopio u tvoje viđenje sveta i stavove koje voliš ovde da forsiraš.

p.s. ako je stvarno lada u pitanju, onda nemaš ni klimu, ali je verovatno tako i bolje. klima uređaj je sigurno tvorevina nekog direktora željenog profita, daleko bilo da nekom pravovernom inženjeru padne na pamet đavolja rabota poput klime.

Radijator

pre 3 godine

Godinama su svi tekstovi isti za svaki model...samo pohvale i nigde mana.
Eventualno neka cisto radi reda...tek da bude da je kao objektivno.
Ja znam da morate od necega da zivite i da ne smete da budete ostri...ali onda stavite PR u prefiksu teksta i molim lepo.
Da svi znamo o cemu se radi.

goran

pre 3 godine

@šta misliš koliko je koštala obična zaprega, a koliko neki luksuzan fijaker i da li je taj fijaker stvarno koštao toliko u proizvodnji (ne znam kakvo drvo, koža na sedištima...)?
(Veliki brat, 01. jun 2020 13:51)

Verovatno nikada nisi u zivotu video zaprezna recimo volujska kola i gospodski fijaker pa vrsis poredjenje u ceni koze itd.. Tako ti je i sa premijum automobilima nema poredjenja razumes, ili imas pare pa kupis i dalje nemrsis, ili kupis drugi automobil.

Transformer

pre 3 godine

Radovane, tom logikom ako idemo, još bi se u kočijama vozili, jer na njima ima manje šta da se pokvari nego na toj vašoj nebezbjednoj, staroj mašini (šta god bilo). Prosto je nevjerovatno da jedan inženjer napiše ovoliko nelogičnosti i to uperenih protiv inovacija i progresa.

Plivajuci Plin Registracija Šabac

pre 3 godine

I ko ima premijum auto.
Vi što plaćate nepotrebne troškove super kvalitetnih auta ili ja koji imam viška para?
(Radovan, 2. jun 2020 22:20)

Pa mi, Radovane, mi imamo premijum auto. Pritom i mi imamo viska para.
Sustinska razlika izmedju “nas” i tebe, Radovane, je u tome sto nama auto predje 280000Km za 10 godina a da pri tome nikada nismo culi za te delove koje ti pominjes (osim mozda fara).
Da se razumemo, ja sam ljubitelj klasicnih automobila, ali to su ipak krsevi (obradio ih je cak i Top Gir u nekoj epizodi pre par dana na B92, pa pogledaj ako imas premotavanje).

saša

pre 3 godine

Ajd ovako. Kupio prošle godine u maju , nov. Cena 43.690 , S line 150 KS S tronic , sa brdom dodatne opreme. Škoda bila sa tom opremom 37.000 KIA 38.000
Posle godinu dana i 30000 km , prosek potrošnje 7,7.Grad 8,5 Auto put -tempomat 135 7 Regionalni putevi tempomat 100 5,2. Zadovoljan.

Gojko/PFC

pre 3 godine

Da se razumemo, audi je moj izbor. Al su najskrtiji od od svih!! Kad vidim nove a tako i starije medele u s line opremi i nema elektronskog podesavanja sedista il memorije muka me uhvati. Trazio sam godinu dana a6 c7 2015g da ima u isto vreme i grejace u sedistima i memori sedista, il ima jedno il drugo a u 50% slucajeva ni jedno!! Sramota za tako kvalitetnu kompaniju. Kod mecke i bmw u m opremi i amg opremi to je standard.

hulk

pre 3 godine

@jaretina na minimalacu

Prvo, koji bih interes imao da ne govorim istinu kao anonimni komentator.

Drugo, nemam nameru da ulazim u diskusiju, nego da iznesem svoje misljenje i procitam ostale komentare, te pokusam da oplemenim svoje znanje ako je to moguce.

Trziste kaze da Audi moze da proda A3 za 35k, a Toyota Corolla za 20k. Dve legitimne strategije, jedna ide na vecu dobit po komadu, jedna na ukupnu dobit.

Gde smo mi tu kao potrosaci. Pa u ovom trenutku mi to sto premium Nemci nude nije dovoljno bolje od onog sto nudi recimo Ford. Sa druge strane, u obrnutom odnosu, deluje mi da ima smisla dati vise novca za Forda, nego za Kia ili Hyundai.

A sto se tice cokolada, verujte, iz prve ruke Vam garantujem da nije moguce napraviti cokoladu istog kvaliteta za mnogo manje novca. Sirovine su skuplje za male proizvodjace i nemaju tehnologiju da to rese. Tako je u svakoj industriji

Reziel

pre 3 godine

(Sendvicar, 2. jun 2020 09:48)

Bez uvrede, čovek je mislio i u prvom komentaru lepo napisao da misli na Land Rover Discovery Sport koji cenom jeste u rangu ovog Q3. Samo treba čitati pre nego što slava i bogatstvo udare u glavu.

Inače, Jaguar Land Rover je ponovo u finansijskim problemima, a njihovi automobili iako odlično izgledaju i spolja i iznutra, godinama unazad krase dno svih lista pouzdanosti.

Kursula

pre 3 godine

@radovan:

Kakve veze ima sinteticko ulje sa propalim karikama? Da li vi uopste imate pojma sta je sinteticko ulje i koje su mu karakteristike?

Ko to jos menja karike za 150 evra?


@covid apokalipsa:

Ja prelazim oko 4,500 km godisnje. I zasto je to malo? Na posao dok sam isao koristio sam javni saobracaj.