Sreda, 20.05.2020.

09:10

Zašto obavezno treba da uradite prenos vlasništva vozila? VIDEO

Izvor: B92

Zašto obavezno treba da uradite prenos vlasništva vozila? VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

30 Komentari

Sortiraj po:

Slovenac

pre 3 godine

@zorizoro: i sta ti to govori? Da ako ne zavrsis ceo postupak prenosa vlasnistva, ukljucujuci i unos u registar, da taj pravni postupak nije zavrsen, ako to ne uradis, jel? Bas ce ti pomoci ugovor, ako neko pravi prekrsaje sa tvojim auto ili ako vlasnik umre i sud auto automatski prepise familiji. Jer ugovor nije potvrdjen u registru.

Porez u nedogled

pre 3 godine

Ni u jednoj normalnoj drzavi na svetu se ne placa porez na kupoprodaju polovnih automobila i to svaki put kada vozilo promeni vlasnika ?!! Samo se prvi put plati porez, kada se kupi nov automobil i to je to ! Zato u Srbiji ima dosta vlasnika vozila koji voze na ovlascenja !

Mad Max

pre 3 godine

Pre par godina kolega je kupi auto koji nije preveo na sebe vec vozio na ovlascenje. Kada je trebao da registruje automobil to je trebao vlasnik da zavrsi jer je ovlascenje glasilo da moze samo da upravlja a ne da registruje i proda auto. Problem je nastao kada je shvatio da covek sa tom imenom i prezimenom ne postoji. Na kraju je rasturio auto u delove i tako ga prodao.

sremac

pre 3 godine

Još veći problem je neko "opterećenje" koje auto ima. Odradiš kupoprodajni ugovor u agenciji, overiš kod notara i platiš porez, pa dođeš kod policije i oni ti kažu: ne možeš registrovati jer je izvršitelj stavio "šapu" na njega, pritom ostaneš bez auta, ako se ti troškovi ne izmire. Agencija pravi kupoprodajni ugovor i za to uzima pare, ali tu stvar ne proverava. Takođe notari overavaju ugovor i za to uzimaju pare, ali isto to ne proveravaju. Znači ti kao kupac si je..na stranka, kako god okreneš.

tomy bgd

pre 3 godine

Pljacka, nigde kao u SRB. Jos malo bice porez na vazduh.
(Deda Kreza, 20. maj 2020 13:26)
prijatelju pre komentara malo treba mrdnuti iz sela .....
u italiji prenos kosta od 400 € pa do cak 1000€

zori zoro

pre 3 godine

Upis promene vlasnika u Registar motornih vozila nije uslov punovažnosti ugovora. Takav propis ne postoji. Ali upis u taj registar, u zavisnosti od okolnosti, je uslov za dobijanje registarske tablice i saobraćajne dozvole, čime se omogućava zakonito korišćenje motornog vozila.

CheChe

pre 3 godine

Meni se dogodilo da sam 2005 prodao vozilo da bi 2012 stigla kazna za isto, da je vozeno neregistrovano i da moram da platim kaznu ja kao vlasnik sto tablice nisam vratio kad je istekla registracija. I to u Boru, nikad nisam ni bio u Boru. Iskopam negde kupoprodajni ugovor, odem kod sudije i objasnim sve, ona kaze sve ok. Za mesec dana mi stigne da svakako moram da platim kaznu i sudiju itd. Kako ja mogu da nateram tamo nekog, probao sam da nadjem ko, ali niko nece da mi daa podatke kod koga je vozilo, da prevede na svoje ime kad su se na ugovore ko zna kolko vlasnika promenilo. Ja sam ispeo da nadjem 2-3 i posle tamo taj nema dalje kontakt tom sto je prodao. Platio sam nesto 7-8 hiljada kaznu. Sta cu. molim Boga da ne naprave opet nesto. A sto je najgore ja ne mogu ni da nateram ni da nadjem ko je da bi taj neko preveo na svoje ime.

Bane

pre 3 godine

Za moj auto taj "prenos" to se sada zove porez na dobit,treba da plati prodavac,ali to kod nas jos uvek placa kupac,platio sam 4300 dinara,zavrsio sve papire za 7 dana i mirna mi glava.Pamet u glavu.
(vozač, 20. maj 2020 09:56)

Prvo, ne zove se porez na dobit nego porez na prenos apsolutnih prava.
Drugo, i kod nas i dalje taj porez državi plaća prodavac, samo prodavac taj trošak traži da naplati od kupca. Kao kad izdaješ račun, na računu je iskazan PDV, ja koji sam izdao račun sam obvezik tog PDV-a prema državi i moram da ga platim državi ali ćeš ti kao kupac meni platiti taj trošak kada platiš račun na kome je i taj PDV.

Treće, kao i kod kupovine nepokretnosti tako i kod auta, kupoprodajni ugovor je neophodan da bi se promena izvršila u registu ali su ti registri kod nas konstitutivnog tipa, odnosno dok ne izvršiš promenu vlasništva nad nepokretnosti u katastru ili promenu vlasništva nad vozilom u MUP-u nisi to pravo iz ugovora konstituisao.

Zakonska obaveza je da u roku od 14 dana od potpisivanja kp ugovora izvršiš promenu, ugovorom se može definisati da li će trošak poreza na prenos ići na teret prodavca, kupca ili će podeliti trošak. Da ne bude zabune, poreska obaveza je uvek na teret prodavca ali ko će na kraju snositi trošak te obaveze može se definisati ugovorom.

Znači uvek treba insistirati na tome da se izvrši promena vlasništva nad autom, a troškovi mogu biti predmet dogovora.

zeljko88

pre 3 godine

Ja sam imao problem sa automobilom, bez obzira što sam uradio sve što je do mene. Auto registrovan na mene, BG tablice, prodat, potpisan kupoprodajni ugovor, plaćen porez na prenos. Pošto je prodat u BG, ostalo je na kupcu da uradi prenos u MUP-u. Tablice nisu odjavljivane, s obzirom da se radi prodaja u istom mestu. Kupac nije preveo auto na sebe, i ako je plaćen porez i potpisan kupoprodajni, već je vozio tako. Automobilu istekla registracija u septembru, on nastavio da vozi, a meni stizale kazne. I ako sam uradio sve što je do mene, kupac nije preveo auto u MUP-u na sebe i eto problema. Kontaktirao MUP oni su savetovali da platim kazne, i da se dogovorim sa kupcem, jer oni ništa ne mogu da urade... Nakon mukotrpnih pregovora, kupac je konačno doneo tablice od automobila kako bih mogao da odjavim (tada već godinu dana posle isteka tablica). Nikad više. Svaka sledeća prodaja automobila, obavezno odjavljivanje tablica, bez obzira odakle je. Spuštam cenu automobila za 50e, za nove tablice, ali ne prodajem više na reč ni bratu rodjenom.

era

pre 3 godine

U inotranstvu (uae) gde sam ziveo procedura je ovakva.
kupac i prodavac dodju u servis policije za prodaju automobila, izvade licnu kartu i vozacku da se proveri da nemaju nekih kazni. potpisu . istog momenta se izda nova saobracajna i dovidjenja . U Srbiji ajde sto kostaju ti porezi i sta god vec treba 5 radnih dana i kupca i prodavca. Mucenje

srdjan1984

pre 3 godine

Komplikovano!! Kod nas u BiH dovoljno je napraviti kupoprodajni ugovor koji košta od 5e do 10e. Prodavac odjavi vozilo nakon čega kupac radi tehnički pregled i registruje vozilo na sebe. Tablice ostaju na vozilu. Sve ovo se završi za nekih 3 sata. Eto i mi nekada da budemo svjetliji primjer.

zori zoro

pre 3 godine

Niko da pokrene pitanje uspostave takve organizacije da se ugovor o prodaji auta šalje Policiji isto kao i za nepokretnost. Ili možda na neki još efikasniji i sigurniji način. Neće ili ne sme niko da tako nešto pokrene...

Marko

pre 3 godine

Pre 15 god prodamo 101 za 150 cisto da ga sklonimo sa parkinga posto smo imali jos 2 druga auto i nije nam bio potreban. Nismo prebacili vaslnistvo kupcu. Sreca pojavi se kupac nakon 5 dana i odemo do notara prebacimo auto na ime kupca. Nakon mesec dana dodje policija da trazi oca kao vlasnik auta koji je udario coveka i pobegao sa mesta. Mi smo im rekli auto je prodan i pokazali dokument i dali podatke policiji.Da nije se vratio kupac, za nikakvih 150eu otac bi mogao da zaglavi u zatvor ni kriv ni duzan. Savet,nikada ne prodavajte auto bez da prebacite na ime kupca jer bi to mozda kostalo i zatvora u najlosem slucaju

jaretina

pre 3 godine

a nije sramota i prepisati po nesto od savremenih drzava...
(brrrm, 20. maj 2020 09:59)

I prepisuju, ali samo kada donosi dodatne pare. kada trebaju ukinuti neki namet, odjednom amnezija.

Slovenac

pre 3 godine

@zorizoro: ne, nije. Kako moze nesto biti zakljuceno, ako nisi predao ugovor na upisivanje u registar? Ti bi i stan kupio, a da ne predas ugovor u katastar?

stres

pre 3 godine

Prenos vlasništva je izvršen zaključenjem ugovora, problem je evidencija Policije. Policija ne zna da je došlo do prenosa vlasništva na motornom vozilu, jer nema automatizma kao kod prenosa svojine na nepokretnostima.
(zori zoro, 20. maj 2020 10:11)
Prenos je izvršen kada se obavi izmena u registru motornih vozila u MUP-u.

nije nego jeste nego

pre 3 godine

prenos sam zavrsila odmah baš zato što sam čitala komentare ovde. te prodavca jure izvršitelji, te kupac počne da brljavi, te ima teret na vozilu...
imate pare da kupite auto a nemate za nove tablice i saobraćajnu? svaki prodavac spusti cenu za visinu tih troškova, tako da nema filozofije.
2 puta do sada je prenos završen misteriozno bez mog prisustva jer "imam ja nekog drugara u sudu". mi smo skandal

икодије

pre 3 godine

Ovo bi trebalo da bude obavezno prilikom svake promene vlasnika ali u nasoj drzavi je sve nakaradno... I mogli bi da spuste malo cenu troskova jer je to najvece odbijanje...!

zori zoro

pre 3 godine

Prenos vlasništva je izvršen zaključenjem ugovora, problem je evidencija Policije. Policija ne zna da je došlo do prenosa vlasništva na motornom vozilu, jer nema automatizma kao kod prenosa svojine na nepokretnostima.

brrrm

pre 3 godine

Ako sve to uporedimo sa Njemackim pravilima, ovo izgleda neverovatno komplikovano i oduzima previse vremena. Dakle, zakoni na Balkanu su zastareli i potrebno ih je ažurirati u skladu sa vremenom, a nije sramota i prepisati po nesto od savremenih drzava...

Mirko

pre 3 godine

Ja sam prodao auto na ovlašćenje oni ga posle prodali još dva puta, počele da dolaze kazne.
Na kraju sam morao da prijavim auto u policiji da ne bi ja plaćao kazne.

vozač

pre 3 godine

Prenos treba uraditi odmah nakon kupovine,kao sto sam i ja odmah uradio.
Mislim da je i zakonski rok od 14 dana.Ko ima ovlascenje,nisam siguran,mislim da zakonski vazi godinu dana,plus sto moze vlasnik uvek da ga ponisti.
Licno znam kako su se lose proveli moj Zet i brat od ujaka.Cesto menjali automobile,pa pocele da stizu kazne,pa bio je cak i ozbiljan udes,pa sudjenja,pa veliki problemi.
Da,drug je ostao bez auta,na ovlascenje,posle trece godine,vlasnik otvorio nesto,stavio auto u zalog,propao posao,dosli izvrsitelji i uzeli auto.Izgubio je 3000 evra.
Vi kako hocete,ali zbog par hiljada dinara da imate probleme ili da ostanete bez auta,to ne razumem.Znaci das 1500-3000 ili 4-5000 evra,kupio si polovan auto a nije tvoj,sve dok ga ne preneses na sebe,tek tada si vlasnik.
Za moj auto taj "prenos" to se sada zove porez na dobit,treba da plati prodavac,ali to kod nas jos uvek placa kupac,platio sam 4300 dinara,zavrsio sve papire za 7 dana i mirna mi glava.Pamet u glavu.

brrrm

pre 3 godine

Ako sve to uporedimo sa Njemackim pravilima, ovo izgleda neverovatno komplikovano i oduzima previse vremena. Dakle, zakoni na Balkanu su zastareli i potrebno ih je ažurirati u skladu sa vremenom, a nije sramota i prepisati po nesto od savremenih drzava...

era

pre 3 godine

U inotranstvu (uae) gde sam ziveo procedura je ovakva.
kupac i prodavac dodju u servis policije za prodaju automobila, izvade licnu kartu i vozacku da se proveri da nemaju nekih kazni. potpisu . istog momenta se izda nova saobracajna i dovidjenja . U Srbiji ajde sto kostaju ti porezi i sta god vec treba 5 radnih dana i kupca i prodavca. Mucenje

zori zoro

pre 3 godine

Prenos vlasništva je izvršen zaključenjem ugovora, problem je evidencija Policije. Policija ne zna da je došlo do prenosa vlasništva na motornom vozilu, jer nema automatizma kao kod prenosa svojine na nepokretnostima.

икодије

pre 3 godine

Ovo bi trebalo da bude obavezno prilikom svake promene vlasnika ali u nasoj drzavi je sve nakaradno... I mogli bi da spuste malo cenu troskova jer je to najvece odbijanje...!

srdjan1984

pre 3 godine

Komplikovano!! Kod nas u BiH dovoljno je napraviti kupoprodajni ugovor koji košta od 5e do 10e. Prodavac odjavi vozilo nakon čega kupac radi tehnički pregled i registruje vozilo na sebe. Tablice ostaju na vozilu. Sve ovo se završi za nekih 3 sata. Eto i mi nekada da budemo svjetliji primjer.

jaretina

pre 3 godine

a nije sramota i prepisati po nesto od savremenih drzava...
(brrrm, 20. maj 2020 09:59)

I prepisuju, ali samo kada donosi dodatne pare. kada trebaju ukinuti neki namet, odjednom amnezija.

vozač

pre 3 godine

Prenos treba uraditi odmah nakon kupovine,kao sto sam i ja odmah uradio.
Mislim da je i zakonski rok od 14 dana.Ko ima ovlascenje,nisam siguran,mislim da zakonski vazi godinu dana,plus sto moze vlasnik uvek da ga ponisti.
Licno znam kako su se lose proveli moj Zet i brat od ujaka.Cesto menjali automobile,pa pocele da stizu kazne,pa bio je cak i ozbiljan udes,pa sudjenja,pa veliki problemi.
Da,drug je ostao bez auta,na ovlascenje,posle trece godine,vlasnik otvorio nesto,stavio auto u zalog,propao posao,dosli izvrsitelji i uzeli auto.Izgubio je 3000 evra.
Vi kako hocete,ali zbog par hiljada dinara da imate probleme ili da ostanete bez auta,to ne razumem.Znaci das 1500-3000 ili 4-5000 evra,kupio si polovan auto a nije tvoj,sve dok ga ne preneses na sebe,tek tada si vlasnik.
Za moj auto taj "prenos" to se sada zove porez na dobit,treba da plati prodavac,ali to kod nas jos uvek placa kupac,platio sam 4300 dinara,zavrsio sve papire za 7 dana i mirna mi glava.Pamet u glavu.

Mirko

pre 3 godine

Ja sam prodao auto na ovlašćenje oni ga posle prodali još dva puta, počele da dolaze kazne.
Na kraju sam morao da prijavim auto u policiji da ne bi ja plaćao kazne.

nije nego jeste nego

pre 3 godine

prenos sam zavrsila odmah baš zato što sam čitala komentare ovde. te prodavca jure izvršitelji, te kupac počne da brljavi, te ima teret na vozilu...
imate pare da kupite auto a nemate za nove tablice i saobraćajnu? svaki prodavac spusti cenu za visinu tih troškova, tako da nema filozofije.
2 puta do sada je prenos završen misteriozno bez mog prisustva jer "imam ja nekog drugara u sudu". mi smo skandal

stres

pre 3 godine

Prenos vlasništva je izvršen zaključenjem ugovora, problem je evidencija Policije. Policija ne zna da je došlo do prenosa vlasništva na motornom vozilu, jer nema automatizma kao kod prenosa svojine na nepokretnostima.
(zori zoro, 20. maj 2020 10:11)
Prenos je izvršen kada se obavi izmena u registru motornih vozila u MUP-u.

Marko

pre 3 godine

Pre 15 god prodamo 101 za 150 cisto da ga sklonimo sa parkinga posto smo imali jos 2 druga auto i nije nam bio potreban. Nismo prebacili vaslnistvo kupcu. Sreca pojavi se kupac nakon 5 dana i odemo do notara prebacimo auto na ime kupca. Nakon mesec dana dodje policija da trazi oca kao vlasnik auta koji je udario coveka i pobegao sa mesta. Mi smo im rekli auto je prodan i pokazali dokument i dali podatke policiji.Da nije se vratio kupac, za nikakvih 150eu otac bi mogao da zaglavi u zatvor ni kriv ni duzan. Savet,nikada ne prodavajte auto bez da prebacite na ime kupca jer bi to mozda kostalo i zatvora u najlosem slucaju

zeljko88

pre 3 godine

Ja sam imao problem sa automobilom, bez obzira što sam uradio sve što je do mene. Auto registrovan na mene, BG tablice, prodat, potpisan kupoprodajni ugovor, plaćen porez na prenos. Pošto je prodat u BG, ostalo je na kupcu da uradi prenos u MUP-u. Tablice nisu odjavljivane, s obzirom da se radi prodaja u istom mestu. Kupac nije preveo auto na sebe, i ako je plaćen porez i potpisan kupoprodajni, već je vozio tako. Automobilu istekla registracija u septembru, on nastavio da vozi, a meni stizale kazne. I ako sam uradio sve što je do mene, kupac nije preveo auto u MUP-u na sebe i eto problema. Kontaktirao MUP oni su savetovali da platim kazne, i da se dogovorim sa kupcem, jer oni ništa ne mogu da urade... Nakon mukotrpnih pregovora, kupac je konačno doneo tablice od automobila kako bih mogao da odjavim (tada već godinu dana posle isteka tablica). Nikad više. Svaka sledeća prodaja automobila, obavezno odjavljivanje tablica, bez obzira odakle je. Spuštam cenu automobila za 50e, za nove tablice, ali ne prodajem više na reč ni bratu rodjenom.

Bane

pre 3 godine

Za moj auto taj "prenos" to se sada zove porez na dobit,treba da plati prodavac,ali to kod nas jos uvek placa kupac,platio sam 4300 dinara,zavrsio sve papire za 7 dana i mirna mi glava.Pamet u glavu.
(vozač, 20. maj 2020 09:56)

Prvo, ne zove se porez na dobit nego porez na prenos apsolutnih prava.
Drugo, i kod nas i dalje taj porez državi plaća prodavac, samo prodavac taj trošak traži da naplati od kupca. Kao kad izdaješ račun, na računu je iskazan PDV, ja koji sam izdao račun sam obvezik tog PDV-a prema državi i moram da ga platim državi ali ćeš ti kao kupac meni platiti taj trošak kada platiš račun na kome je i taj PDV.

Treće, kao i kod kupovine nepokretnosti tako i kod auta, kupoprodajni ugovor je neophodan da bi se promena izvršila u registu ali su ti registri kod nas konstitutivnog tipa, odnosno dok ne izvršiš promenu vlasništva nad nepokretnosti u katastru ili promenu vlasništva nad vozilom u MUP-u nisi to pravo iz ugovora konstituisao.

Zakonska obaveza je da u roku od 14 dana od potpisivanja kp ugovora izvršiš promenu, ugovorom se može definisati da li će trošak poreza na prenos ići na teret prodavca, kupca ili će podeliti trošak. Da ne bude zabune, poreska obaveza je uvek na teret prodavca ali ko će na kraju snositi trošak te obaveze može se definisati ugovorom.

Znači uvek treba insistirati na tome da se izvrši promena vlasništva nad autom, a troškovi mogu biti predmet dogovora.

sremac

pre 3 godine

Još veći problem je neko "opterećenje" koje auto ima. Odradiš kupoprodajni ugovor u agenciji, overiš kod notara i platiš porez, pa dođeš kod policije i oni ti kažu: ne možeš registrovati jer je izvršitelj stavio "šapu" na njega, pritom ostaneš bez auta, ako se ti troškovi ne izmire. Agencija pravi kupoprodajni ugovor i za to uzima pare, ali tu stvar ne proverava. Takođe notari overavaju ugovor i za to uzimaju pare, ali isto to ne proveravaju. Znači ti kao kupac si je..na stranka, kako god okreneš.

CheChe

pre 3 godine

Meni se dogodilo da sam 2005 prodao vozilo da bi 2012 stigla kazna za isto, da je vozeno neregistrovano i da moram da platim kaznu ja kao vlasnik sto tablice nisam vratio kad je istekla registracija. I to u Boru, nikad nisam ni bio u Boru. Iskopam negde kupoprodajni ugovor, odem kod sudije i objasnim sve, ona kaze sve ok. Za mesec dana mi stigne da svakako moram da platim kaznu i sudiju itd. Kako ja mogu da nateram tamo nekog, probao sam da nadjem ko, ali niko nece da mi daa podatke kod koga je vozilo, da prevede na svoje ime kad su se na ugovore ko zna kolko vlasnika promenilo. Ja sam ispeo da nadjem 2-3 i posle tamo taj nema dalje kontakt tom sto je prodao. Platio sam nesto 7-8 hiljada kaznu. Sta cu. molim Boga da ne naprave opet nesto. A sto je najgore ja ne mogu ni da nateram ni da nadjem ko je da bi taj neko preveo na svoje ime.

Slovenac

pre 3 godine

@zorizoro: ne, nije. Kako moze nesto biti zakljuceno, ako nisi predao ugovor na upisivanje u registar? Ti bi i stan kupio, a da ne predas ugovor u katastar?

zori zoro

pre 3 godine

Niko da pokrene pitanje uspostave takve organizacije da se ugovor o prodaji auta šalje Policiji isto kao i za nepokretnost. Ili možda na neki još efikasniji i sigurniji način. Neće ili ne sme niko da tako nešto pokrene...

Porez u nedogled

pre 3 godine

Ni u jednoj normalnoj drzavi na svetu se ne placa porez na kupoprodaju polovnih automobila i to svaki put kada vozilo promeni vlasnika ?!! Samo se prvi put plati porez, kada se kupi nov automobil i to je to ! Zato u Srbiji ima dosta vlasnika vozila koji voze na ovlascenja !

Mad Max

pre 3 godine

Pre par godina kolega je kupi auto koji nije preveo na sebe vec vozio na ovlascenje. Kada je trebao da registruje automobil to je trebao vlasnik da zavrsi jer je ovlascenje glasilo da moze samo da upravlja a ne da registruje i proda auto. Problem je nastao kada je shvatio da covek sa tom imenom i prezimenom ne postoji. Na kraju je rasturio auto u delove i tako ga prodao.

zori zoro

pre 3 godine

Upis promene vlasnika u Registar motornih vozila nije uslov punovažnosti ugovora. Takav propis ne postoji. Ali upis u taj registar, u zavisnosti od okolnosti, je uslov za dobijanje registarske tablice i saobraćajne dozvole, čime se omogućava zakonito korišćenje motornog vozila.

tomy bgd

pre 3 godine

Pljacka, nigde kao u SRB. Jos malo bice porez na vazduh.
(Deda Kreza, 20. maj 2020 13:26)
prijatelju pre komentara malo treba mrdnuti iz sela .....
u italiji prenos kosta od 400 € pa do cak 1000€

Slovenac

pre 3 godine

@zorizoro: i sta ti to govori? Da ako ne zavrsis ceo postupak prenosa vlasnistva, ukljucujuci i unos u registar, da taj pravni postupak nije zavrsen, ako to ne uradis, jel? Bas ce ti pomoci ugovor, ako neko pravi prekrsaje sa tvojim auto ili ako vlasnik umre i sud auto automatski prepise familiji. Jer ugovor nije potvrdjen u registru.

tomy bgd

pre 3 godine

Pljacka, nigde kao u SRB. Jos malo bice porez na vazduh.
(Deda Kreza, 20. maj 2020 13:26)
prijatelju pre komentara malo treba mrdnuti iz sela .....
u italiji prenos kosta od 400 € pa do cak 1000€

zori zoro

pre 3 godine

Prenos vlasništva je izvršen zaključenjem ugovora, problem je evidencija Policije. Policija ne zna da je došlo do prenosa vlasništva na motornom vozilu, jer nema automatizma kao kod prenosa svojine na nepokretnostima.

vozač

pre 3 godine

Prenos treba uraditi odmah nakon kupovine,kao sto sam i ja odmah uradio.
Mislim da je i zakonski rok od 14 dana.Ko ima ovlascenje,nisam siguran,mislim da zakonski vazi godinu dana,plus sto moze vlasnik uvek da ga ponisti.
Licno znam kako su se lose proveli moj Zet i brat od ujaka.Cesto menjali automobile,pa pocele da stizu kazne,pa bio je cak i ozbiljan udes,pa sudjenja,pa veliki problemi.
Da,drug je ostao bez auta,na ovlascenje,posle trece godine,vlasnik otvorio nesto,stavio auto u zalog,propao posao,dosli izvrsitelji i uzeli auto.Izgubio je 3000 evra.
Vi kako hocete,ali zbog par hiljada dinara da imate probleme ili da ostanete bez auta,to ne razumem.Znaci das 1500-3000 ili 4-5000 evra,kupio si polovan auto a nije tvoj,sve dok ga ne preneses na sebe,tek tada si vlasnik.
Za moj auto taj "prenos" to se sada zove porez na dobit,treba da plati prodavac,ali to kod nas jos uvek placa kupac,platio sam 4300 dinara,zavrsio sve papire za 7 dana i mirna mi glava.Pamet u glavu.

Slovenac

pre 3 godine

@zorizoro: ne, nije. Kako moze nesto biti zakljuceno, ako nisi predao ugovor na upisivanje u registar? Ti bi i stan kupio, a da ne predas ugovor u katastar?

stres

pre 3 godine

Prenos vlasništva je izvršen zaključenjem ugovora, problem je evidencija Policije. Policija ne zna da je došlo do prenosa vlasništva na motornom vozilu, jer nema automatizma kao kod prenosa svojine na nepokretnostima.
(zori zoro, 20. maj 2020 10:11)
Prenos je izvršen kada se obavi izmena u registru motornih vozila u MUP-u.

Mirko

pre 3 godine

Ja sam prodao auto na ovlašćenje oni ga posle prodali još dva puta, počele da dolaze kazne.
Na kraju sam morao da prijavim auto u policiji da ne bi ja plaćao kazne.

brrrm

pre 3 godine

Ako sve to uporedimo sa Njemackim pravilima, ovo izgleda neverovatno komplikovano i oduzima previse vremena. Dakle, zakoni na Balkanu su zastareli i potrebno ih je ažurirati u skladu sa vremenom, a nije sramota i prepisati po nesto od savremenih drzava...

икодије

pre 3 godine

Ovo bi trebalo da bude obavezno prilikom svake promene vlasnika ali u nasoj drzavi je sve nakaradno... I mogli bi da spuste malo cenu troskova jer je to najvece odbijanje...!

nije nego jeste nego

pre 3 godine

prenos sam zavrsila odmah baš zato što sam čitala komentare ovde. te prodavca jure izvršitelji, te kupac počne da brljavi, te ima teret na vozilu...
imate pare da kupite auto a nemate za nove tablice i saobraćajnu? svaki prodavac spusti cenu za visinu tih troškova, tako da nema filozofije.
2 puta do sada je prenos završen misteriozno bez mog prisustva jer "imam ja nekog drugara u sudu". mi smo skandal

era

pre 3 godine

U inotranstvu (uae) gde sam ziveo procedura je ovakva.
kupac i prodavac dodju u servis policije za prodaju automobila, izvade licnu kartu i vozacku da se proveri da nemaju nekih kazni. potpisu . istog momenta se izda nova saobracajna i dovidjenja . U Srbiji ajde sto kostaju ti porezi i sta god vec treba 5 radnih dana i kupca i prodavca. Mucenje

Marko

pre 3 godine

Pre 15 god prodamo 101 za 150 cisto da ga sklonimo sa parkinga posto smo imali jos 2 druga auto i nije nam bio potreban. Nismo prebacili vaslnistvo kupcu. Sreca pojavi se kupac nakon 5 dana i odemo do notara prebacimo auto na ime kupca. Nakon mesec dana dodje policija da trazi oca kao vlasnik auta koji je udario coveka i pobegao sa mesta. Mi smo im rekli auto je prodan i pokazali dokument i dali podatke policiji.Da nije se vratio kupac, za nikakvih 150eu otac bi mogao da zaglavi u zatvor ni kriv ni duzan. Savet,nikada ne prodavajte auto bez da prebacite na ime kupca jer bi to mozda kostalo i zatvora u najlosem slucaju

jaretina

pre 3 godine

a nije sramota i prepisati po nesto od savremenih drzava...
(brrrm, 20. maj 2020 09:59)

I prepisuju, ali samo kada donosi dodatne pare. kada trebaju ukinuti neki namet, odjednom amnezija.

sremac

pre 3 godine

Još veći problem je neko "opterećenje" koje auto ima. Odradiš kupoprodajni ugovor u agenciji, overiš kod notara i platiš porez, pa dođeš kod policije i oni ti kažu: ne možeš registrovati jer je izvršitelj stavio "šapu" na njega, pritom ostaneš bez auta, ako se ti troškovi ne izmire. Agencija pravi kupoprodajni ugovor i za to uzima pare, ali tu stvar ne proverava. Takođe notari overavaju ugovor i za to uzimaju pare, ali isto to ne proveravaju. Znači ti kao kupac si je..na stranka, kako god okreneš.

CheChe

pre 3 godine

Meni se dogodilo da sam 2005 prodao vozilo da bi 2012 stigla kazna za isto, da je vozeno neregistrovano i da moram da platim kaznu ja kao vlasnik sto tablice nisam vratio kad je istekla registracija. I to u Boru, nikad nisam ni bio u Boru. Iskopam negde kupoprodajni ugovor, odem kod sudije i objasnim sve, ona kaze sve ok. Za mesec dana mi stigne da svakako moram da platim kaznu i sudiju itd. Kako ja mogu da nateram tamo nekog, probao sam da nadjem ko, ali niko nece da mi daa podatke kod koga je vozilo, da prevede na svoje ime kad su se na ugovore ko zna kolko vlasnika promenilo. Ja sam ispeo da nadjem 2-3 i posle tamo taj nema dalje kontakt tom sto je prodao. Platio sam nesto 7-8 hiljada kaznu. Sta cu. molim Boga da ne naprave opet nesto. A sto je najgore ja ne mogu ni da nateram ni da nadjem ko je da bi taj neko preveo na svoje ime.

zori zoro

pre 3 godine

Niko da pokrene pitanje uspostave takve organizacije da se ugovor o prodaji auta šalje Policiji isto kao i za nepokretnost. Ili možda na neki još efikasniji i sigurniji način. Neće ili ne sme niko da tako nešto pokrene...

Mad Max

pre 3 godine

Pre par godina kolega je kupi auto koji nije preveo na sebe vec vozio na ovlascenje. Kada je trebao da registruje automobil to je trebao vlasnik da zavrsi jer je ovlascenje glasilo da moze samo da upravlja a ne da registruje i proda auto. Problem je nastao kada je shvatio da covek sa tom imenom i prezimenom ne postoji. Na kraju je rasturio auto u delove i tako ga prodao.

srdjan1984

pre 3 godine

Komplikovano!! Kod nas u BiH dovoljno je napraviti kupoprodajni ugovor koji košta od 5e do 10e. Prodavac odjavi vozilo nakon čega kupac radi tehnički pregled i registruje vozilo na sebe. Tablice ostaju na vozilu. Sve ovo se završi za nekih 3 sata. Eto i mi nekada da budemo svjetliji primjer.

Bane

pre 3 godine

Za moj auto taj "prenos" to se sada zove porez na dobit,treba da plati prodavac,ali to kod nas jos uvek placa kupac,platio sam 4300 dinara,zavrsio sve papire za 7 dana i mirna mi glava.Pamet u glavu.
(vozač, 20. maj 2020 09:56)

Prvo, ne zove se porez na dobit nego porez na prenos apsolutnih prava.
Drugo, i kod nas i dalje taj porez državi plaća prodavac, samo prodavac taj trošak traži da naplati od kupca. Kao kad izdaješ račun, na računu je iskazan PDV, ja koji sam izdao račun sam obvezik tog PDV-a prema državi i moram da ga platim državi ali ćeš ti kao kupac meni platiti taj trošak kada platiš račun na kome je i taj PDV.

Treće, kao i kod kupovine nepokretnosti tako i kod auta, kupoprodajni ugovor je neophodan da bi se promena izvršila u registu ali su ti registri kod nas konstitutivnog tipa, odnosno dok ne izvršiš promenu vlasništva nad nepokretnosti u katastru ili promenu vlasništva nad vozilom u MUP-u nisi to pravo iz ugovora konstituisao.

Zakonska obaveza je da u roku od 14 dana od potpisivanja kp ugovora izvršiš promenu, ugovorom se može definisati da li će trošak poreza na prenos ići na teret prodavca, kupca ili će podeliti trošak. Da ne bude zabune, poreska obaveza je uvek na teret prodavca ali ko će na kraju snositi trošak te obaveze može se definisati ugovorom.

Znači uvek treba insistirati na tome da se izvrši promena vlasništva nad autom, a troškovi mogu biti predmet dogovora.

zeljko88

pre 3 godine

Ja sam imao problem sa automobilom, bez obzira što sam uradio sve što je do mene. Auto registrovan na mene, BG tablice, prodat, potpisan kupoprodajni ugovor, plaćen porez na prenos. Pošto je prodat u BG, ostalo je na kupcu da uradi prenos u MUP-u. Tablice nisu odjavljivane, s obzirom da se radi prodaja u istom mestu. Kupac nije preveo auto na sebe, i ako je plaćen porez i potpisan kupoprodajni, već je vozio tako. Automobilu istekla registracija u septembru, on nastavio da vozi, a meni stizale kazne. I ako sam uradio sve što je do mene, kupac nije preveo auto u MUP-u na sebe i eto problema. Kontaktirao MUP oni su savetovali da platim kazne, i da se dogovorim sa kupcem, jer oni ništa ne mogu da urade... Nakon mukotrpnih pregovora, kupac je konačno doneo tablice od automobila kako bih mogao da odjavim (tada već godinu dana posle isteka tablica). Nikad više. Svaka sledeća prodaja automobila, obavezno odjavljivanje tablica, bez obzira odakle je. Spuštam cenu automobila za 50e, za nove tablice, ali ne prodajem više na reč ni bratu rodjenom.

zori zoro

pre 3 godine

Upis promene vlasnika u Registar motornih vozila nije uslov punovažnosti ugovora. Takav propis ne postoji. Ali upis u taj registar, u zavisnosti od okolnosti, je uslov za dobijanje registarske tablice i saobraćajne dozvole, čime se omogućava zakonito korišćenje motornog vozila.

Porez u nedogled

pre 3 godine

Ni u jednoj normalnoj drzavi na svetu se ne placa porez na kupoprodaju polovnih automobila i to svaki put kada vozilo promeni vlasnika ?!! Samo se prvi put plati porez, kada se kupi nov automobil i to je to ! Zato u Srbiji ima dosta vlasnika vozila koji voze na ovlascenja !

Slovenac

pre 3 godine

@zorizoro: i sta ti to govori? Da ako ne zavrsis ceo postupak prenosa vlasnistva, ukljucujuci i unos u registar, da taj pravni postupak nije zavrsen, ako to ne uradis, jel? Bas ce ti pomoci ugovor, ako neko pravi prekrsaje sa tvojim auto ili ako vlasnik umre i sud auto automatski prepise familiji. Jer ugovor nije potvrdjen u registru.