Petak, 27.03.2020.

14:30

Opet se nisu proslavili kontrolom kvaliteta – mnogo primedbi na auto od 50.000 dolara VIDEO

Izvor: B92

Opet se nisu proslavili kontrolom kvaliteta – mnogo primedbi na auto od 50.000 dolara VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

53 Komentari

Sortiraj po:

alkc

pre 4 godine

Mislim da ovakve propuste ni Yugo nije imao...
(Miloš, 28. mart 2020 10:25)
Ovo je obicno preuvelcavanje. Svaki auto kad se bombarduje kaim svetlom ce imati mazgele i slicne trice koje se lako sredjuju poliranjem i ceramic coating.
Evo npr probajte google “mercedes paint issues” pa cete naci slicnih problema. Cak je bio i slucaj na sudu zbog bubbling paint na benz-u itd.

EZeljko

pre 4 godine

Kao sto sam vec napisao u jednom od komentara. Tesla je u model Y ugradio HP (heat pump) sto je velika novost za Teslu a moguce je i da ce i novi modeli 3 slediti model Y pogotovu sto su na istoj platformi. Nisam neki strucnjak ali koliko sam uspeo da razumem ovaj sistem grejanja i hladjenja i baterije i kabine daleko manje snage trosi iz baterije i time pivecava autonomiju. Naravno postoji i negativna strana a to je da se kabina greje manje efikasno ali su tu grejaci sedusta i volana koji to nadopunjuju. Model 3 je imao kalsicne grejace koji su efikasniji ali i koji trose vise energije iz baterije. To je se isrtilo najvise u gubitku autonomije u hladnim uslovima.

Vlada

pre 4 godine

Tesla Model Y 4756 mm
BMW X3 G01 serija 4708 mm
BMW X5 4922 mm.

Samim tim, model Y je u klasi /samo po dimenzijama/ sa X3, a ne X5.

Bari

pre 4 godine

Ma kakva TESLA to je cisti plastikaner kad ga vozis celi se trese klama BMW bilo koji je izmisljotina za tesu nebi nikada preporucio za kupovinu tesle neka zivi BMW Mini Audi

s4

pre 4 godine

meni vise smeta sto kosta triput vise od jednog golfa a imaju manje djelova od dizelasa. pritom nema uopste taj premium osecaj. ne vidim osnovu da kosta toliko.

id

pre 4 godine

Zastava je '91. otpustila zaposlene u kontroli kvaliteta pa je svako uz nova kola dobijao tefter da beleži nedostatke i posle godinu dana je mogao da dođe u fabriku da se sve otkloni. Da li je Tesla preuzeo model poslovanja iz Kragujevca?

saki6

pre 4 godine

Vizir za sunce, ko caletov maksimalno neodrzavan seat unutra star 15 god. A ovi sto misle da su ev superiorniji nek malo poslusaju npr bmw e39 m5 ili s63 amg 2009. god recimo...

Eldorado

pre 4 godine

Ne kaže niko da je kvalitetniji od Bmwa ili Mercedesa.
ALi ovaj auto je po dimenzijama bliži X5 i GLE a u cenovnom rangu se takmiči sa GLC i X3.
Na tu cenu kod BMWa i Mercedesa dodajte par desetina hiljada € jer kod "premiuma" se sve doplaćuje. Sećam se prethodnog X3 u osnovnoj verziji, unutra sve crna i siva plastika, sedišta tanka kao da su za decu, klima manuelna a volan bez komandi.
Da bi izgledao kao onaj što gledate na promo materijalu morate dodati jedno 15000€ minimum. I onda lako dođete do cene od 80000€ za kompaktni SUV za 4cilidričnim motorom.

ИБАРСКА ЛАСИЦА

pre 4 godine

Купим кућу или стан за те паре..... Ауто је добар било какав за превоз

Miloš Radunović

pre 4 godine

Dobar tekst za sve one naše ljude koji su u stanju da Tesla automibile , ne samo porede, nego i favorizuju ispred Mercedesa.

EZeljko

pre 4 godine

E, sad necu da ga kupim.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nis Bre, 27. mart 2020 16:45)

BRAVO CARE!

Marko

pre 4 godine

Ja mislim da je što se tiče kontrole kvaliteta Nissan Xtrail 2.0 Tekna najgori. Dobićete "mnogo je lep" auto sa neopisivo i nedopustivo mnogo nedostataka za puno para.

srbin

pre 4 godine

Uzas krsevi. Lojalnost kupaca 88 posto ne zato sto su dobri nego zato sto su kupci razmazeni bogatasi koji se takmice i sad je kao neki prestiz imati u dvoristu teslu i da vide svi da se puni ispred kuce ma uzas je to zivim u inostranstvu i gledam to svaki dan kao sad su oni nesto bitni cuvaju okolinu gluma cista i na kraju bezobrazluk koji sirotinja placa

Mikica

pre 4 godine

To je ono što pravi razliku između kompanija sa 100 godišnjim tradicijom i novokomponovanih mangupskih kompanija za proizvodnju auta. Oni hvataju kupce na ekološku propagandu podržanu prikrivenim geopolitičkim interesima vlada koje daju subvencije za elektromobile. Elektromobili nisu nikakav tehnološki iskorak u ondnosu na automobile na fosilna goriva. To je ogromno tehnološko nazadovanje koje za posledicu ima smanjenje komfora i nezavisnosti vlasnika tih vozila. Zar neko misli da elektromotori i baterije nisu postojali pre 50 i više godina. Zar neko misli da su litijumske baterije neka savremena i visoka tehnologija. Sve se to sa lakoćom moglo napraviti i pre 60÷70 godina ali to onda niko ko drži do sebe ne bi kupio i vozio. To je služilo za golf terene, zabavne parkove, fabričke hale itd. Sad su interesi moćnika drugačiji a propagandna mašinerija radi svoj deo posla, a poslovni mangupi traže priliku da se brzo obogate njihovom fuš proizvodnjom.

Vlada

pre 4 godine

@Zoki sm

Kakva kontrola kvaliteta? Ljudi ne shvataju da je Tesla daleeeko od profitabilne kompanije. Samo u prvom kvartalu 2019 su izgubili 700 miliona dolara. Zive od subvencija i investicija. Moraju da stampaju automobile u sto vecem broju inace ce uskoro i najveci zaljubljenici poceti da odustaju od podrske i pocece investitori da prodaju akcije a ako se to desi srozace cenu akcija i raspasce se kompanija. Pored lose obradjenih automobila imaju velikih problema sa pouzdanoscu(a navodno malo pokretnih delova, ultra pouzdano itd) a pored svega vlasnici cekaju po nekad i vise od 2 meseca na popravku.

Bole

pre 4 godine

Za koga je i dobro je. Od koga je Jos bolje je. Video sam Teslin auto nov novcijat u komsiluku gde zivim. Uvek parkiran na ulici. Zaista je izgledao fenomenalno kada je kupljen. Tri godine kasnije vise ne izgleda tako. Farovi su mu vec postali zamagljeni. Ne potpuno naravno ali izgleda kao neka jeftina plastika. Iako stoji na ulici ali nekako brzo je propao za tri godine iako nema fizickih ostecenja.

lul

pre 4 godine

Hahhahahha najveća prevara u istoriji autoindustrije. Bolje lagati o zagađenju nego praviti auto od 50000$ sa kvalitetom enterijera iz Forda Fieste...

zoki sm

pre 4 godine

Na stranu ekologija, voleli ili mrzeli Teslu ali ako ste odgledali video i videli ivice na haubi i unutra vizir za sunce koji je ne katastrofalno nego užasno odrađeno nije mi stvarno jasno kako.....gde im je QS i ko im to radi, šimpanze?! Kakvi su ostali delovi?

Gradimir

pre 4 godine

Sve je ovo poznato svima koji su iole upoznati sa Teslom. I pored svega toga, lojalnost Teslinih kupaca je 88%. Kolika bi tek bila da je sklapanje i farbanje bar na nivou Tojote? Kad ne bude postojao taj razlog za omalovažavanje male kompanije koja postoji tek desetak godina na tržištu a tehnološki je predvodnik i pokretač cele jedne industrije u novom smeru, šta onda? EV su toliko superiorni u odnosu na SUS da se iznenadim kad neko ko iole duže vreme provede koristeći EV poželi da se vrati SUS vozilima. Obično je komentar: nikad više! Mislite o tome dok vam se ne ukaže prilika da probate EV iskustvo. Ja jedva čekam!

NikolaKodCura

pre 4 godine

Evo ja kao veliki "fan" Tesle i Ilona Maska, smatram da ovo nije "cool".
Sve oni to posle isprave u okviru garancije, ali se gubi vreme obostrano.
Tehnološki su 5 godina ispred ali u sklapanju su 10 godina iza.
Eto Teslin "sektaš" ovako misli...

ledenjak

pre 4 godine

kupio mami pola u porsche 2008 hauba nije ofarbana u ivicama, branik nije uklopljen kazu to je ok. 2012 kupio golfa zadnji branik strci na sve strane, kazu opet do 5% odstupanja je ok.

scorpio

pre 4 godine

ne verujem da im smeta, vecina njih vozi taj auto zbog ekologije i ne znam cega jos,a samo vozilo im je potpuno nebitno. Niti ih interesuje sta voze ,niti kako to vozilo izgleda, vec bitno da se kotrlja. potpuno je nebitno dal je sitno izgrebano ili oljusceno , krcka ili sta god...a kvalitet ne bi trebali da poredimo sa cenovno slicnim vozilima jer je najveci deo cene baterija i elektronika,poslednja je rec tehnike i tehnologije, a kad bi pogon bio benzinac znatno bi bilo jeftinije... tojota hybrid je 10.000 odmah skuplja a ona nije bas sinonim za vrhunsku izradu i zavrsnu obradu... kao i ostali u tom rangu...

Ivan

pre 4 godine

Da li je ikad iko čuo da neko analizira neki Teslin auto kao bilo koji drugi? Ne, nikad niko ne priča o enterijeru, gepeku, sedištima, preglednosti, pojasevima, tapacirunzima. Tesla je kao žvake, 70% cene je marketing. Videli bogati jedni od drugih...

Prndjoza

pre 4 godine

Zato su na BMW od 80K evra pucali lanci ko oblande. Ali boze moj. Uz Teslu ne mozes da se mrstis i upases trenerku. To je Srbima veci problem od izguljene farbe.

bronix

pre 4 godine

Траже длаку у јајету... ко каже да није намерно подметнуто?!?
Све исто и горе може да се нађе у премиум сегменту и то за 100хиљ. и више.

EU Citizen

pre 4 godine

Za one koji to kupuju, dakle, ekofašiste, cronyije, imućnije hipstere, virtue signallere svih vrsta i ostale komunjate i slučajeve, odličo je :)))

19701

pre 4 godine

Педесет хиљада за овај фуш? Кад сам 2007. године купио новог Југа за 4000 евра, било је отприлике овако. Али нисам се ни мало нервирао...

Karmen

pre 4 godine

Molim da ne sekirate članove kulta ovakvim člancima, trebaće im "safe space" i psihološka pomoć. Nije humano. Veliki Vrač će već sve objasniti na tviteru, do tada, strpimo se, imajmo milosti prema sektašima.

Karmen

pre 4 godine

Molim da ne sekirate članove kulta ovakvim člancima, trebaće im "safe space" i psihološka pomoć. Nije humano. Veliki Vrač će već sve objasniti na tviteru, do tada, strpimo se, imajmo milosti prema sektašima.

NikolaKodCura

pre 4 godine

Evo ja kao veliki "fan" Tesle i Ilona Maska, smatram da ovo nije "cool".
Sve oni to posle isprave u okviru garancije, ali se gubi vreme obostrano.
Tehnološki su 5 godina ispred ali u sklapanju su 10 godina iza.
Eto Teslin "sektaš" ovako misli...

19701

pre 4 godine

Педесет хиљада за овај фуш? Кад сам 2007. године купио новог Југа за 4000 евра, било је отприлике овако. Али нисам се ни мало нервирао...

zoki sm

pre 4 godine

Na stranu ekologija, voleli ili mrzeli Teslu ali ako ste odgledali video i videli ivice na haubi i unutra vizir za sunce koji je ne katastrofalno nego užasno odrađeno nije mi stvarno jasno kako.....gde im je QS i ko im to radi, šimpanze?! Kakvi su ostali delovi?

Ivan

pre 4 godine

Da li je ikad iko čuo da neko analizira neki Teslin auto kao bilo koji drugi? Ne, nikad niko ne priča o enterijeru, gepeku, sedištima, preglednosti, pojasevima, tapacirunzima. Tesla je kao žvake, 70% cene je marketing. Videli bogati jedni od drugih...

Prndjoza

pre 4 godine

Zato su na BMW od 80K evra pucali lanci ko oblande. Ali boze moj. Uz Teslu ne mozes da se mrstis i upases trenerku. To je Srbima veci problem od izguljene farbe.

EU Citizen

pre 4 godine

Za one koji to kupuju, dakle, ekofašiste, cronyije, imućnije hipstere, virtue signallere svih vrsta i ostale komunjate i slučajeve, odličo je :)))

Mikica

pre 4 godine

To je ono što pravi razliku između kompanija sa 100 godišnjim tradicijom i novokomponovanih mangupskih kompanija za proizvodnju auta. Oni hvataju kupce na ekološku propagandu podržanu prikrivenim geopolitičkim interesima vlada koje daju subvencije za elektromobile. Elektromobili nisu nikakav tehnološki iskorak u ondnosu na automobile na fosilna goriva. To je ogromno tehnološko nazadovanje koje za posledicu ima smanjenje komfora i nezavisnosti vlasnika tih vozila. Zar neko misli da elektromotori i baterije nisu postojali pre 50 i više godina. Zar neko misli da su litijumske baterije neka savremena i visoka tehnologija. Sve se to sa lakoćom moglo napraviti i pre 60÷70 godina ali to onda niko ko drži do sebe ne bi kupio i vozio. To je služilo za golf terene, zabavne parkove, fabričke hale itd. Sad su interesi moćnika drugačiji a propagandna mašinerija radi svoj deo posla, a poslovni mangupi traže priliku da se brzo obogate njihovom fuš proizvodnjom.

ledenjak

pre 4 godine

kupio mami pola u porsche 2008 hauba nije ofarbana u ivicama, branik nije uklopljen kazu to je ok. 2012 kupio golfa zadnji branik strci na sve strane, kazu opet do 5% odstupanja je ok.

srbin

pre 4 godine

Uzas krsevi. Lojalnost kupaca 88 posto ne zato sto su dobri nego zato sto su kupci razmazeni bogatasi koji se takmice i sad je kao neki prestiz imati u dvoristu teslu i da vide svi da se puni ispred kuce ma uzas je to zivim u inostranstvu i gledam to svaki dan kao sad su oni nesto bitni cuvaju okolinu gluma cista i na kraju bezobrazluk koji sirotinja placa

ИБАРСКА ЛАСИЦА

pre 4 godine

Купим кућу или стан за те паре..... Ауто је добар било какав за превоз

lul

pre 4 godine

Hahhahahha najveća prevara u istoriji autoindustrije. Bolje lagati o zagađenju nego praviti auto od 50000$ sa kvalitetom enterijera iz Forda Fieste...

Bole

pre 4 godine

Za koga je i dobro je. Od koga je Jos bolje je. Video sam Teslin auto nov novcijat u komsiluku gde zivim. Uvek parkiran na ulici. Zaista je izgledao fenomenalno kada je kupljen. Tri godine kasnije vise ne izgleda tako. Farovi su mu vec postali zamagljeni. Ne potpuno naravno ali izgleda kao neka jeftina plastika. Iako stoji na ulici ali nekako brzo je propao za tri godine iako nema fizickih ostecenja.

EZeljko

pre 4 godine

E, sad necu da ga kupim.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nis Bre, 27. mart 2020 16:45)

BRAVO CARE!

Eldorado

pre 4 godine

Ne kaže niko da je kvalitetniji od Bmwa ili Mercedesa.
ALi ovaj auto je po dimenzijama bliži X5 i GLE a u cenovnom rangu se takmiči sa GLC i X3.
Na tu cenu kod BMWa i Mercedesa dodajte par desetina hiljada € jer kod "premiuma" se sve doplaćuje. Sećam se prethodnog X3 u osnovnoj verziji, unutra sve crna i siva plastika, sedišta tanka kao da su za decu, klima manuelna a volan bez komandi.
Da bi izgledao kao onaj što gledate na promo materijalu morate dodati jedno 15000€ minimum. I onda lako dođete do cene od 80000€ za kompaktni SUV za 4cilidričnim motorom.

Vlada

pre 4 godine

@Zoki sm

Kakva kontrola kvaliteta? Ljudi ne shvataju da je Tesla daleeeko od profitabilne kompanije. Samo u prvom kvartalu 2019 su izgubili 700 miliona dolara. Zive od subvencija i investicija. Moraju da stampaju automobile u sto vecem broju inace ce uskoro i najveci zaljubljenici poceti da odustaju od podrske i pocece investitori da prodaju akcije a ako se to desi srozace cenu akcija i raspasce se kompanija. Pored lose obradjenih automobila imaju velikih problema sa pouzdanoscu(a navodno malo pokretnih delova, ultra pouzdano itd) a pored svega vlasnici cekaju po nekad i vise od 2 meseca na popravku.

Miloš Radunović

pre 4 godine

Dobar tekst za sve one naše ljude koji su u stanju da Tesla automibile , ne samo porede, nego i favorizuju ispred Mercedesa.

Gradimir

pre 4 godine

Sve je ovo poznato svima koji su iole upoznati sa Teslom. I pored svega toga, lojalnost Teslinih kupaca je 88%. Kolika bi tek bila da je sklapanje i farbanje bar na nivou Tojote? Kad ne bude postojao taj razlog za omalovažavanje male kompanije koja postoji tek desetak godina na tržištu a tehnološki je predvodnik i pokretač cele jedne industrije u novom smeru, šta onda? EV su toliko superiorni u odnosu na SUS da se iznenadim kad neko ko iole duže vreme provede koristeći EV poželi da se vrati SUS vozilima. Obično je komentar: nikad više! Mislite o tome dok vam se ne ukaže prilika da probate EV iskustvo. Ja jedva čekam!

id

pre 4 godine

Zastava je '91. otpustila zaposlene u kontroli kvaliteta pa je svako uz nova kola dobijao tefter da beleži nedostatke i posle godinu dana je mogao da dođe u fabriku da se sve otkloni. Da li je Tesla preuzeo model poslovanja iz Kragujevca?

saki6

pre 4 godine

Vizir za sunce, ko caletov maksimalno neodrzavan seat unutra star 15 god. A ovi sto misle da su ev superiorniji nek malo poslusaju npr bmw e39 m5 ili s63 amg 2009. god recimo...

Marko

pre 4 godine

Ja mislim da je što se tiče kontrole kvaliteta Nissan Xtrail 2.0 Tekna najgori. Dobićete "mnogo je lep" auto sa neopisivo i nedopustivo mnogo nedostataka za puno para.

bronix

pre 4 godine

Траже длаку у јајету... ко каже да није намерно подметнуто?!?
Све исто и горе може да се нађе у премиум сегменту и то за 100хиљ. и више.

s4

pre 4 godine

meni vise smeta sto kosta triput vise od jednog golfa a imaju manje djelova od dizelasa. pritom nema uopste taj premium osecaj. ne vidim osnovu da kosta toliko.

scorpio

pre 4 godine

ne verujem da im smeta, vecina njih vozi taj auto zbog ekologije i ne znam cega jos,a samo vozilo im je potpuno nebitno. Niti ih interesuje sta voze ,niti kako to vozilo izgleda, vec bitno da se kotrlja. potpuno je nebitno dal je sitno izgrebano ili oljusceno , krcka ili sta god...a kvalitet ne bi trebali da poredimo sa cenovno slicnim vozilima jer je najveci deo cene baterija i elektronika,poslednja je rec tehnike i tehnologije, a kad bi pogon bio benzinac znatno bi bilo jeftinije... tojota hybrid je 10.000 odmah skuplja a ona nije bas sinonim za vrhunsku izradu i zavrsnu obradu... kao i ostali u tom rangu...

EZeljko

pre 4 godine

Kao sto sam vec napisao u jednom od komentara. Tesla je u model Y ugradio HP (heat pump) sto je velika novost za Teslu a moguce je i da ce i novi modeli 3 slediti model Y pogotovu sto su na istoj platformi. Nisam neki strucnjak ali koliko sam uspeo da razumem ovaj sistem grejanja i hladjenja i baterije i kabine daleko manje snage trosi iz baterije i time pivecava autonomiju. Naravno postoji i negativna strana a to je da se kabina greje manje efikasno ali su tu grejaci sedusta i volana koji to nadopunjuju. Model 3 je imao kalsicne grejace koji su efikasniji ali i koji trose vise energije iz baterije. To je se isrtilo najvise u gubitku autonomije u hladnim uslovima.

Bari

pre 4 godine

Ma kakva TESLA to je cisti plastikaner kad ga vozis celi se trese klama BMW bilo koji je izmisljotina za tesu nebi nikada preporucio za kupovinu tesle neka zivi BMW Mini Audi

Vlada

pre 4 godine

Tesla Model Y 4756 mm
BMW X3 G01 serija 4708 mm
BMW X5 4922 mm.

Samim tim, model Y je u klasi /samo po dimenzijama/ sa X3, a ne X5.

alkc

pre 4 godine

Mislim da ovakve propuste ni Yugo nije imao...
(Miloš, 28. mart 2020 10:25)
Ovo je obicno preuvelcavanje. Svaki auto kad se bombarduje kaim svetlom ce imati mazgele i slicne trice koje se lako sredjuju poliranjem i ceramic coating.
Evo npr probajte google “mercedes paint issues” pa cete naci slicnih problema. Cak je bio i slucaj na sudu zbog bubbling paint na benz-u itd.

bronix

pre 4 godine

Траже длаку у јајету... ко каже да није намерно подметнуто?!?
Све исто и горе може да се нађе у премиум сегменту и то за 100хиљ. и више.

Prndjoza

pre 4 godine

Zato su na BMW od 80K evra pucali lanci ko oblande. Ali boze moj. Uz Teslu ne mozes da se mrstis i upases trenerku. To je Srbima veci problem od izguljene farbe.

scorpio

pre 4 godine

ne verujem da im smeta, vecina njih vozi taj auto zbog ekologije i ne znam cega jos,a samo vozilo im je potpuno nebitno. Niti ih interesuje sta voze ,niti kako to vozilo izgleda, vec bitno da se kotrlja. potpuno je nebitno dal je sitno izgrebano ili oljusceno , krcka ili sta god...a kvalitet ne bi trebali da poredimo sa cenovno slicnim vozilima jer je najveci deo cene baterija i elektronika,poslednja je rec tehnike i tehnologije, a kad bi pogon bio benzinac znatno bi bilo jeftinije... tojota hybrid je 10.000 odmah skuplja a ona nije bas sinonim za vrhunsku izradu i zavrsnu obradu... kao i ostali u tom rangu...

Gradimir

pre 4 godine

Sve je ovo poznato svima koji su iole upoznati sa Teslom. I pored svega toga, lojalnost Teslinih kupaca je 88%. Kolika bi tek bila da je sklapanje i farbanje bar na nivou Tojote? Kad ne bude postojao taj razlog za omalovažavanje male kompanije koja postoji tek desetak godina na tržištu a tehnološki je predvodnik i pokretač cele jedne industrije u novom smeru, šta onda? EV su toliko superiorni u odnosu na SUS da se iznenadim kad neko ko iole duže vreme provede koristeći EV poželi da se vrati SUS vozilima. Obično je komentar: nikad više! Mislite o tome dok vam se ne ukaže prilika da probate EV iskustvo. Ja jedva čekam!

EU Citizen

pre 4 godine

Za one koji to kupuju, dakle, ekofašiste, cronyije, imućnije hipstere, virtue signallere svih vrsta i ostale komunjate i slučajeve, odličo je :)))

Karmen

pre 4 godine

Molim da ne sekirate članove kulta ovakvim člancima, trebaće im "safe space" i psihološka pomoć. Nije humano. Veliki Vrač će već sve objasniti na tviteru, do tada, strpimo se, imajmo milosti prema sektašima.

ledenjak

pre 4 godine

kupio mami pola u porsche 2008 hauba nije ofarbana u ivicama, branik nije uklopljen kazu to je ok. 2012 kupio golfa zadnji branik strci na sve strane, kazu opet do 5% odstupanja je ok.

Mikica

pre 4 godine

To je ono što pravi razliku između kompanija sa 100 godišnjim tradicijom i novokomponovanih mangupskih kompanija za proizvodnju auta. Oni hvataju kupce na ekološku propagandu podržanu prikrivenim geopolitičkim interesima vlada koje daju subvencije za elektromobile. Elektromobili nisu nikakav tehnološki iskorak u ondnosu na automobile na fosilna goriva. To je ogromno tehnološko nazadovanje koje za posledicu ima smanjenje komfora i nezavisnosti vlasnika tih vozila. Zar neko misli da elektromotori i baterije nisu postojali pre 50 i više godina. Zar neko misli da su litijumske baterije neka savremena i visoka tehnologija. Sve se to sa lakoćom moglo napraviti i pre 60÷70 godina ali to onda niko ko drži do sebe ne bi kupio i vozio. To je služilo za golf terene, zabavne parkove, fabričke hale itd. Sad su interesi moćnika drugačiji a propagandna mašinerija radi svoj deo posla, a poslovni mangupi traže priliku da se brzo obogate njihovom fuš proizvodnjom.

srbin

pre 4 godine

Uzas krsevi. Lojalnost kupaca 88 posto ne zato sto su dobri nego zato sto su kupci razmazeni bogatasi koji se takmice i sad je kao neki prestiz imati u dvoristu teslu i da vide svi da se puni ispred kuce ma uzas je to zivim u inostranstvu i gledam to svaki dan kao sad su oni nesto bitni cuvaju okolinu gluma cista i na kraju bezobrazluk koji sirotinja placa

Ivan

pre 4 godine

Da li je ikad iko čuo da neko analizira neki Teslin auto kao bilo koji drugi? Ne, nikad niko ne priča o enterijeru, gepeku, sedištima, preglednosti, pojasevima, tapacirunzima. Tesla je kao žvake, 70% cene je marketing. Videli bogati jedni od drugih...

Eldorado

pre 4 godine

Ne kaže niko da je kvalitetniji od Bmwa ili Mercedesa.
ALi ovaj auto je po dimenzijama bliži X5 i GLE a u cenovnom rangu se takmiči sa GLC i X3.
Na tu cenu kod BMWa i Mercedesa dodajte par desetina hiljada € jer kod "premiuma" se sve doplaćuje. Sećam se prethodnog X3 u osnovnoj verziji, unutra sve crna i siva plastika, sedišta tanka kao da su za decu, klima manuelna a volan bez komandi.
Da bi izgledao kao onaj što gledate na promo materijalu morate dodati jedno 15000€ minimum. I onda lako dođete do cene od 80000€ za kompaktni SUV za 4cilidričnim motorom.

lul

pre 4 godine

Hahhahahha najveća prevara u istoriji autoindustrije. Bolje lagati o zagađenju nego praviti auto od 50000$ sa kvalitetom enterijera iz Forda Fieste...

saki6

pre 4 godine

Vizir za sunce, ko caletov maksimalno neodrzavan seat unutra star 15 god. A ovi sto misle da su ev superiorniji nek malo poslusaju npr bmw e39 m5 ili s63 amg 2009. god recimo...

19701

pre 4 godine

Педесет хиљада за овај фуш? Кад сам 2007. године купио новог Југа за 4000 евра, било је отприлике овако. Али нисам се ни мало нервирао...

NikolaKodCura

pre 4 godine

Evo ja kao veliki "fan" Tesle i Ilona Maska, smatram da ovo nije "cool".
Sve oni to posle isprave u okviru garancije, ali se gubi vreme obostrano.
Tehnološki su 5 godina ispred ali u sklapanju su 10 godina iza.
Eto Teslin "sektaš" ovako misli...

Marko

pre 4 godine

Ja mislim da je što se tiče kontrole kvaliteta Nissan Xtrail 2.0 Tekna najgori. Dobićete "mnogo je lep" auto sa neopisivo i nedopustivo mnogo nedostataka za puno para.

Miloš Radunović

pre 4 godine

Dobar tekst za sve one naše ljude koji su u stanju da Tesla automibile , ne samo porede, nego i favorizuju ispred Mercedesa.

Vlada

pre 4 godine

@Zoki sm

Kakva kontrola kvaliteta? Ljudi ne shvataju da je Tesla daleeeko od profitabilne kompanije. Samo u prvom kvartalu 2019 su izgubili 700 miliona dolara. Zive od subvencija i investicija. Moraju da stampaju automobile u sto vecem broju inace ce uskoro i najveci zaljubljenici poceti da odustaju od podrske i pocece investitori da prodaju akcije a ako se to desi srozace cenu akcija i raspasce se kompanija. Pored lose obradjenih automobila imaju velikih problema sa pouzdanoscu(a navodno malo pokretnih delova, ultra pouzdano itd) a pored svega vlasnici cekaju po nekad i vise od 2 meseca na popravku.

Bari

pre 4 godine

Ma kakva TESLA to je cisti plastikaner kad ga vozis celi se trese klama BMW bilo koji je izmisljotina za tesu nebi nikada preporucio za kupovinu tesle neka zivi BMW Mini Audi

Bole

pre 4 godine

Za koga je i dobro je. Od koga je Jos bolje je. Video sam Teslin auto nov novcijat u komsiluku gde zivim. Uvek parkiran na ulici. Zaista je izgledao fenomenalno kada je kupljen. Tri godine kasnije vise ne izgleda tako. Farovi su mu vec postali zamagljeni. Ne potpuno naravno ali izgleda kao neka jeftina plastika. Iako stoji na ulici ali nekako brzo je propao za tri godine iako nema fizickih ostecenja.

alkc

pre 4 godine

Mislim da ovakve propuste ni Yugo nije imao...
(Miloš, 28. mart 2020 10:25)
Ovo je obicno preuvelcavanje. Svaki auto kad se bombarduje kaim svetlom ce imati mazgele i slicne trice koje se lako sredjuju poliranjem i ceramic coating.
Evo npr probajte google “mercedes paint issues” pa cete naci slicnih problema. Cak je bio i slucaj na sudu zbog bubbling paint na benz-u itd.

zoki sm

pre 4 godine

Na stranu ekologija, voleli ili mrzeli Teslu ali ako ste odgledali video i videli ivice na haubi i unutra vizir za sunce koji je ne katastrofalno nego užasno odrađeno nije mi stvarno jasno kako.....gde im je QS i ko im to radi, šimpanze?! Kakvi su ostali delovi?

ИБАРСКА ЛАСИЦА

pre 4 godine

Купим кућу или стан за те паре..... Ауто је добар било какав за превоз

s4

pre 4 godine

meni vise smeta sto kosta triput vise od jednog golfa a imaju manje djelova od dizelasa. pritom nema uopste taj premium osecaj. ne vidim osnovu da kosta toliko.

EZeljko

pre 4 godine

Kao sto sam vec napisao u jednom od komentara. Tesla je u model Y ugradio HP (heat pump) sto je velika novost za Teslu a moguce je i da ce i novi modeli 3 slediti model Y pogotovu sto su na istoj platformi. Nisam neki strucnjak ali koliko sam uspeo da razumem ovaj sistem grejanja i hladjenja i baterije i kabine daleko manje snage trosi iz baterije i time pivecava autonomiju. Naravno postoji i negativna strana a to je da se kabina greje manje efikasno ali su tu grejaci sedusta i volana koji to nadopunjuju. Model 3 je imao kalsicne grejace koji su efikasniji ali i koji trose vise energije iz baterije. To je se isrtilo najvise u gubitku autonomije u hladnim uslovima.

EZeljko

pre 4 godine

E, sad necu da ga kupim.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Nis Bre, 27. mart 2020 16:45)

BRAVO CARE!

id

pre 4 godine

Zastava je '91. otpustila zaposlene u kontroli kvaliteta pa je svako uz nova kola dobijao tefter da beleži nedostatke i posle godinu dana je mogao da dođe u fabriku da se sve otkloni. Da li je Tesla preuzeo model poslovanja iz Kragujevca?

Vlada

pre 4 godine

Tesla Model Y 4756 mm
BMW X3 G01 serija 4708 mm
BMW X5 4922 mm.

Samim tim, model Y je u klasi /samo po dimenzijama/ sa X3, a ne X5.