Nedelja, 19.01.2020.

16:34

Volkswagen: Samo da ne prođemo kao Nokia

Izvor: SN

Volkswagen: Samo da ne proðemo kao Nokia IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

43 Komentari

Sortiraj po:

Keke

pre 4 godine

Ne može da prođe vest a da se ne jave komentatori zastrašeni električnim automobilima. Ne brinite se, struja iz vetrenjača je mnogo jeftinija od uglja, a da ne govorimo koliko je zdravija za stanovništvo i za očuvanje prirode. Što pre SUS motori prestanu da se proizvode, to bolje. VW očigledno shvata da se mora prilagoditi. Za razliku od BMW, koji ima odlične planove da još 300 godina prave benzinske motore, kao što je Kodak mislio da će da pravi foto aparate sa filmom zauvek, pa i pravili su zauvek, sve dok nisu bankrotirali. Tradicionalni proizvodjači će morati drastično da se promene, jer ih neće biti. Nije čudo da se opiru, vide i sami svoju skoru propast. Tesla je potpuno drugi nivo, automobil kao softver, to je budućnost.

Srđan BL

pre 4 godine

Ako se, vec, spominje pomoc drzave auto proizvodjacima valjalo bi prosiriti pricu i na neke druge slucajeve pomoci. Recimo pomoc americkog kongresa od oko 80milijardi dolara za GM, Chrysler, Ford u periodu od 2008.-2014.god... Takodje su i juznokorejski proizvodjaci prije par godina dobili pomoc od oko 3 milijarde dolara od strane drzave. Nema tu nista novo, vec samo potvrdjuje znacaj ocuvanja lanca industrije i radnih mjesta. Ako se nesto vadi iz sireg konteksta, nije bas korektan prikaz (realnog) stanja.

Radovan

pre 4 godine

Pogrešno posmatrate stvari.
Nisu bitne firme i njihovi proizvodi.
Bitne su države koje će morati svoje građane nagovoriti da skuplje plaćaju: "nove potrošače energije" i energente za te iste potrošače.
A najvažnije je onaj koji prodaje energiju. Ne proizvođač i ne prenosnik već onaj koji prodaje.

Istorija sveta je uvek bila prodaja energije. Ljudska,mehanička,hemijska,električna,gasna,hidraulična,solarna,nuklearna,itd.

Neće VW propasti nego "ubeđuju građane" da se mora preći na novi vid potrošnje energije.
Dobiće svu potrebnu dokumentaciju od Amera ako ubede nemačke građane da pređu na e-aute. Proizvodnja struje može da zadovolji ako ceo svet odmah pređe na e-aute. Malo će se buniti proizvođači, ali čim dobiju veće cene, eto struje u izobilju.

VW nikada nije imala svoje znanje. Sve su dobili od EU.

Ivan ZG

pre 4 godine

2008. je prvo Njemačka intervenirala kako bi izvukla VW iz krize. Davali su 2.000€ kupcima novog auta tako da su na otkupnu cijenu starog auta dodavali toliki iznos. Nijemci su naravno reagirali tako što su povećali prodaju najviše svojih automobila, uglavnom VW i nešto Opela. Iz krize 2008. tako je VW na umjetan način izašao jači nego ikad.
I onda, umjesto da te novce ulaže u razvoj i postanu lideri oni su pribjegli varanju. I platili visoku cijenu od preko 15 milijardi. Uz bezgraničnu pomoć države preživjeli su, ali su svjesni da je razvoj trpio jer za njega novca nema. Zato se sada recikliraju stare ideje i živi na staroj slavi, ali to je sve tanje i tanje. Audi zaostaje za BMW-om i Mercedesom po prodajnim brojkama naročito u SAD-u. Po broju kvarova ispred njega su mnogi ne luksuzni brendovi. Još ga drži prodaja u Kini. Svaki 3 Audi prodan je u Kini! Kada su oni malo zakašljali zaljuljao se VW. Uz to ih u SAD-u prestigao Lexus, a nadire i Genesis.
Teški dani dolaze za VW. Za opstanak treba puno para za nove tvornice i modele, a para nema dovoljno.
Zato je jedan T-Roc u najjeftinijem izdanju 23.000€. Sa motorom 1.0 i 115 KS i brdom tvrde plastike, ručnom klimom i baznom opremom koja je sve nego na izgled unutrašnjosti - očaravajuća. Za to treba posegnuti u džep još najmanje nekoliko tisuća €. I mnogim nijemcima je to previše.

Auto.BOY

pre 4 godine

UH, daj Boze, da se oslobodimo jarma izvikanih i njihovog laznog kvaliteta. Mada treba primetiti da to pricaju nakon sto im je gospodja merkel poklonila silne milijarde nemackog naroda. Ako vucic ovo cuje i on ce dati par milijardi u kragujevac da se sklapa i Fiat Panda i to da se sklapa u pelenama u tri smene, a onda ce izaci na tv i reci nesto slicno ovome gospodinu: "samo da ne prodjemo kao Nokia, jer zlikovac djilas na sve nacine opstruise proizvodnju pozivajuci da se prekine sa praksom rada u pelenama". To je ta logika.

Cinique

pre 4 godine

A da li ikome nedostaje Nokia, osim onako sentimentalno kao jedan od najvećih evropskih proizvođača telefona? Da li to što Evropa više praktično i ne proizvodi telefone znači da evropljani nemaju mobilne telefone? Možda baš naprotiv imaju bolje i jeftinije jer ne moraju da plaćaju razne stavke nametnutog monopola?
Svaka sličnost sa VW je naravno sasvim namerna.

Coyote

pre 4 godine

@Drnch nije covek mislio jeftino za srpsko tržište. Mislim, mi jesmo prebitno tržište automobila ali ovog puta nije mislio na nas.

Cinique

pre 4 godine

Nekada su pojam kvaliteta bili Filips, Blaupunkt, Telefunken, Oliveti... stotine takvih brendova koji se danas objedinjeno nazivaju "Nokia sindrom". Zar stvarno neko misli da su ti brendovi otišli u zaborav samo zato što su ih vodili nesposobnjakoviči i lažovi?
Na delu je nikad veća kriza kapitalizma, kapitalizam je uspešan samo tamo gde ga nikada nije bilo. Kapitalizam više ne može da opstane bez diktature da mu obezbedi logistiku i besplatnu infrastrukturu, uključujući i stručnu radnu snagu. Folksvagen je bukvalno i stvoren u takvim uslovima. Folksvagen još bukvalno i opstaje jer je "preveliki da bi propao" iako je svima jasno da će jednom morati. To nije ni dobro ni loše, odnosno jeste i dobro i loše, odnosno je samo neminovno.
Folksvagen ima velike zasluge što evropska automobilska industrija nije propala kao industrija elektronike. Umesto da umre časno, pribegli su laganju kako bi opstali na lovorikama. Time su postigli samo da Folksvagen umre nečasno. A da je vreme za umiranje, izgleda da je i njima jasno.

Da, nema to nikakve veze sa Teslom. Tesla im je naprotiv ponudio slamku spasa i dovoljno vremena da se dozovu pameti. Nisu. I treba dumru.

zimbabwe

pre 4 godine

@Nije strah VW od Tesla-e vec od kompanija iz Azije(pre svega Kine)...Bukvalno smo na pragu pocetka velike ofanzive kineskih auto proizvodjaca na ostatak sveta. Svoje trziste su potpuno osvojili, vrlo brzo krenuce i dalje.Ali je primetno da je u Americi opala prodaja VW modela koji su u klasi Tesle...(i ne samo VW vec i Bmw, Merc...)
(evfreak, 20. januar 2020 11:13) iz kine se kupuju maske za telefone i produzni kablovi a ne automobili

asd

pre 4 godine

vw nece propasti, dizelgejt ih je naterao da za 180 stepeni promene razmisljanje, i oni ce svakako biti jedan od najvecih igraca i u eri elektroautomobila. Ulazu ogromne pare, krenuli su na vreme, tehnolosku bazu imaju, ulazu 15 milijardi evra u istrazivanje svake godine.
Sa druge strane motori sa unutrasnjim sagorevanjem ostace vecina do 2050 ako ne i posle po svim relevantnim predvidjanjima.

evfreak

pre 4 godine

Nije strah VW od Tesla-e vec od kompanija iz Azije(pre svega Kine)...
Bukvalno smo na pragu pocetka velike ofanzive kineskih auto proizvodjaca na ostatak sveta. Svoje trziste su potpuno osvojili, vrlo brzo krenuce i dalje.
Ali je primetno da je u Americi opala prodaja VW modela koji su u klasi Tesle...(i ne samo VW vec i Bmw, Merc...)

jaretina

pre 4 godine

a ne zaboravimo to sto su u Americi obestetili sve do jednog kupca sa pomenutim dizelima (5.000-10.000)dolara a za Evropu koju su ostetili i vise nece da daju ni cent.
(ceki opinionista del cazzo, 20. januar 2020 00:05)

zato što je USA ozbiljna država. EU je banana koja se sagne kada neko kaže: "zatvoriću fabriku", i sve se lepo zataška.
ali još dugo će proganjati njih ovo, evo, čak i u hrvatskoj su vlasnici pokrenuli class action lawsuit, pa će lepo hrvati da broje pare kada ih dobiju, a srbistanac i dalje misli kako je ovo nepravedno prema napaćenom vw. taj srbistanski ponizni podanički mentalitet koji je utkan u dnk je meni neopisiv.

Gagi

pre 4 godine

Nokija se preorjentisala isključivo za opremu koju koriste mobilni operateri, tek što će da zarade na 5G, može i VW da se preorjentiše na traktore, tu tehnologiju već imaju.

abchotto

pre 4 godine

Nemojte ,Vi mnogi, da brinete za WV , oni već prave ogromnu fabriku za proizvodnju električnih automobila u Tenesiju!Pozdrav...
(istina, 19. januar 2020 23:07)
Pravljenje fabrike ne resava problem da su njihove tehnologije i ev sofware platvorma vec sad zakasnili. Sklapati auta u fabrici je jedno ali dizajnirsri efiksni elektricni auto sa integrisanom sofwerskom platformom kao u tesli, je sasvim drugi

srx

pre 4 godine

Polako i nepovratno se gase.
Slamka spasa ce biti ukrupnjavanje i spajanje s Opelom, Alfom i sl.
Al kraj se nazire...
(ime, 19. januar 2020 21:50)

Volkswagen je vec grupacija kojoj pripadaju Audi, Lamborghini, Bentley a da ne pominjem Porsche koji je vise vlasnik nego deo Volkswagen grupe. Tu je i vise manjih brendova. Da bi se sa nekim jednakim ujedinili to bi morala da bude Toyota ili sa Fiat Chrysler posle ujedinjenja sa Renault Nissan-om. Opel pripada Peugeot Citroen-u, a Alfa pripada Fiat-u.

EZeljko

pre 4 godine

Dobro dosli u 21 vek. Tesla je ni izcega postao svetski lider u proizvodnji vozila koja ce definitivno ovladati ovim stoljecem. Onda tu su Kinezi i Korejanci. Jaki bas u proizvodnji baterija. Tu je kljuc ali cak ni to nije najbaznije. Mreza punjaca upravo cini Teslu najmocnijom kompabijom na svetu. Sta mislite zasto su im Nemvi zabranili postavljanje istih. Kao zastita kupaca. Nije nego. Niko id evropskih proizvodjaca nema sanse ukoliko se ozbiljni ne baci na ove dve stvari i to odmah. Jer izgradnom fabrike u Berlinu pada celokupna proizvodnja svih evropskih brendova. Odlaze u istoriju jer je definitivno jedno: a to je kraj motora na unuttasnje sagorevanje. Vec za 10g. Svima ce to biti mnogo jasnije a za neke ce to biti kraj. Inace u Santjagu je pobedio BMW u trci E-formule. To daje nadu da ce Mercedes, Renault i Bmw ipak nekako preziveti. Ali da bi se to desilo potrebna je ozbiljna revilucija u proizvodnji energije obnovljivih resursa kao i skladistenje iste. Covecanstve ce da se promeni ili propasti. Nema druge. Daleko smo minod rudarenja van ive planete a ovu smo zagadili i iskoristili preko svake mere.

ceki opinionista del cazzo

pre 4 godine

Od propasti nece biti nista,iako bih to iskreno voleo.Sve dok su gazde u Skodi i Audiju plivace oni dalje.Neko napisa da nisu toliko losi koliko su skupi.A ja sam misljenja da im je cena obrnuto proporcionalna kvalitetu.Ono sto me nervira kod njih je to sto vec godinama vuku sve za nos.Skrenuli su mi paznju jos kasnih 90-tih. kada su na uporedne testove slali auta sa vecom konjazom od konkurenata i onda ih kao izdominiraju u svemu.Ovaj lik koji je dao ovu izjavu je uz Porseovog unuka jedan od glavnih u upravnom odboru vw-a.Za dizelgate su namestili Vinterkorna da dobije nogu(otpremnina oko 28 miliona eura),a oni i tim od 120 inzinjera koji je softver impementirao su jos uvek tamo.Mozda su umesto sefa Audija trebali njih da izvedu iz biroa sa lisicama na rukama.Na kraju svega bilo bi i istorijske pravde u tome da nestane firma koju je A.Hitler promovisao i cak sta vise krstio. p.s.Da ne zaboravimo to sto su u Americi obestetili sve do jednog kupca sa pomenutim dizelima (5.000-10.000)dolara a za Evropu koju su ostetili i vise nece da daju ni cent.

Jovan

pre 4 godine

@Dok je balkanaca postojacete i vi:)
(ivan lazic, 19. januar 2020 21:25)

Mozda kao muzejski primerci, posto ionako VW na Balkanu su sve polovnjaci. Ici ce se na Balkan kao na Kubu da se vide stari americki automobili, koje niko nigde vise ne vozi.

Mozda pametan

pre 4 godine

Nisi ti VW papar u nosu US kao sto je bila Nokia nemas ti orude kojim mozes da nadzires skoro ceo svet dakle komunikator boducnosti u rukama i 70% udjela na svetu po prodaji a nisi iz US dakle nemas ni SW ini HW iz US pa tako US ne moze bas tako lako da nadzire svet preko tvojih sprava.

Maltezer

pre 4 godine

"Propast VW-a bi bila propast Evrope, a to niko od nas 900.000.000 Evropljana ne bi voleo da vidi, ma šta mislili o njihovim kolima.
(Vozač, 19. januar 2020 20:29)"

Jednom, davno, Fiat je bio glavni igrač u autoindustriji. Danas ga nema nigde. A Evropa je još tu. Tako i VW, ako padne u 20-30 godina, neće boleti nikog osim njih samih.

Gagi

pre 4 godine

Šta fali NOKIJI oni su jedan od najvećih proizvođača baznih stanica za telekominikacije, pogotovo sad privelegovani u Americi i Evropi za ugradnju 5G, zgrću pare lopatom. Ako ne proizvode više mobilne telefone ne znači da su propali.

jaretina

pre 4 godine

ako ne naprave nekoliko ozbiljnih EV modela dok se gradi teslina fabrika u nemačkoj, proći će kao nokia. isto važi za sve nemačke brendove. lako se braniš od uvoza, ali kada ti je fabrika u srcu nemačke, sve pada u vodu, moraš imati konkurentan proizvod tesli. a sada ga nemaju.

Vozač

pre 4 godine

Neverovatno da čovek ovakve biografije priča takve gluposti. Propast VW-a bi bila propast Evrope, a to niko od nas 900.000.000 Evropljana ne bi voleo da vidi, ma šta mislili o njihovim kolima.

Maltezer

pre 4 godine

"Propast VW-a bi bila propast Evrope, a to niko od nas 900.000.000 Evropljana ne bi voleo da vidi, ma šta mislili o njihovim kolima.
(Vozač, 19. januar 2020 20:29)"

Jednom, davno, Fiat je bio glavni igrač u autoindustriji. Danas ga nema nigde. A Evropa je još tu. Tako i VW, ako padne u 20-30 godina, neće boleti nikog osim njih samih.

Gagi

pre 4 godine

Šta fali NOKIJI oni su jedan od najvećih proizvođača baznih stanica za telekominikacije, pogotovo sad privelegovani u Americi i Evropi za ugradnju 5G, zgrću pare lopatom. Ako ne proizvode više mobilne telefone ne znači da su propali.

Jovan

pre 4 godine

@Dok je balkanaca postojacete i vi:)
(ivan lazic, 19. januar 2020 21:25)

Mozda kao muzejski primerci, posto ionako VW na Balkanu su sve polovnjaci. Ici ce se na Balkan kao na Kubu da se vide stari americki automobili, koje niko nigde vise ne vozi.

jaretina

pre 4 godine

ako ne naprave nekoliko ozbiljnih EV modela dok se gradi teslina fabrika u nemačkoj, proći će kao nokia. isto važi za sve nemačke brendove. lako se braniš od uvoza, ali kada ti je fabrika u srcu nemačke, sve pada u vodu, moraš imati konkurentan proizvod tesli. a sada ga nemaju.

Gagi

pre 4 godine

Nokija se preorjentisala isključivo za opremu koju koriste mobilni operateri, tek što će da zarade na 5G, može i VW da se preorjentiše na traktore, tu tehnologiju već imaju.

jaretina

pre 4 godine

a ne zaboravimo to sto su u Americi obestetili sve do jednog kupca sa pomenutim dizelima (5.000-10.000)dolara a za Evropu koju su ostetili i vise nece da daju ni cent.
(ceki opinionista del cazzo, 20. januar 2020 00:05)

zato što je USA ozbiljna država. EU je banana koja se sagne kada neko kaže: "zatvoriću fabriku", i sve se lepo zataška.
ali još dugo će proganjati njih ovo, evo, čak i u hrvatskoj su vlasnici pokrenuli class action lawsuit, pa će lepo hrvati da broje pare kada ih dobiju, a srbistanac i dalje misli kako je ovo nepravedno prema napaćenom vw. taj srbistanski ponizni podanički mentalitet koji je utkan u dnk je meni neopisiv.

ceki opinionista del cazzo

pre 4 godine

Od propasti nece biti nista,iako bih to iskreno voleo.Sve dok su gazde u Skodi i Audiju plivace oni dalje.Neko napisa da nisu toliko losi koliko su skupi.A ja sam misljenja da im je cena obrnuto proporcionalna kvalitetu.Ono sto me nervira kod njih je to sto vec godinama vuku sve za nos.Skrenuli su mi paznju jos kasnih 90-tih. kada su na uporedne testove slali auta sa vecom konjazom od konkurenata i onda ih kao izdominiraju u svemu.Ovaj lik koji je dao ovu izjavu je uz Porseovog unuka jedan od glavnih u upravnom odboru vw-a.Za dizelgate su namestili Vinterkorna da dobije nogu(otpremnina oko 28 miliona eura),a oni i tim od 120 inzinjera koji je softver impementirao su jos uvek tamo.Mozda su umesto sefa Audija trebali njih da izvedu iz biroa sa lisicama na rukama.Na kraju svega bilo bi i istorijske pravde u tome da nestane firma koju je A.Hitler promovisao i cak sta vise krstio. p.s.Da ne zaboravimo to sto su u Americi obestetili sve do jednog kupca sa pomenutim dizelima (5.000-10.000)dolara a za Evropu koju su ostetili i vise nece da daju ni cent.

abchotto

pre 4 godine

Nemojte ,Vi mnogi, da brinete za WV , oni već prave ogromnu fabriku za proizvodnju električnih automobila u Tenesiju!Pozdrav...
(istina, 19. januar 2020 23:07)
Pravljenje fabrike ne resava problem da su njihove tehnologije i ev sofware platvorma vec sad zakasnili. Sklapati auta u fabrici je jedno ali dizajnirsri efiksni elektricni auto sa integrisanom sofwerskom platformom kao u tesli, je sasvim drugi

Cinique

pre 4 godine

Nekada su pojam kvaliteta bili Filips, Blaupunkt, Telefunken, Oliveti... stotine takvih brendova koji se danas objedinjeno nazivaju "Nokia sindrom". Zar stvarno neko misli da su ti brendovi otišli u zaborav samo zato što su ih vodili nesposobnjakoviči i lažovi?
Na delu je nikad veća kriza kapitalizma, kapitalizam je uspešan samo tamo gde ga nikada nije bilo. Kapitalizam više ne može da opstane bez diktature da mu obezbedi logistiku i besplatnu infrastrukturu, uključujući i stručnu radnu snagu. Folksvagen je bukvalno i stvoren u takvim uslovima. Folksvagen još bukvalno i opstaje jer je "preveliki da bi propao" iako je svima jasno da će jednom morati. To nije ni dobro ni loše, odnosno jeste i dobro i loše, odnosno je samo neminovno.
Folksvagen ima velike zasluge što evropska automobilska industrija nije propala kao industrija elektronike. Umesto da umre časno, pribegli su laganju kako bi opstali na lovorikama. Time su postigli samo da Folksvagen umre nečasno. A da je vreme za umiranje, izgleda da je i njima jasno.

Da, nema to nikakve veze sa Teslom. Tesla im je naprotiv ponudio slamku spasa i dovoljno vremena da se dozovu pameti. Nisu. I treba dumru.

EZeljko

pre 4 godine

Dobro dosli u 21 vek. Tesla je ni izcega postao svetski lider u proizvodnji vozila koja ce definitivno ovladati ovim stoljecem. Onda tu su Kinezi i Korejanci. Jaki bas u proizvodnji baterija. Tu je kljuc ali cak ni to nije najbaznije. Mreza punjaca upravo cini Teslu najmocnijom kompabijom na svetu. Sta mislite zasto su im Nemvi zabranili postavljanje istih. Kao zastita kupaca. Nije nego. Niko id evropskih proizvodjaca nema sanse ukoliko se ozbiljni ne baci na ove dve stvari i to odmah. Jer izgradnom fabrike u Berlinu pada celokupna proizvodnja svih evropskih brendova. Odlaze u istoriju jer je definitivno jedno: a to je kraj motora na unuttasnje sagorevanje. Vec za 10g. Svima ce to biti mnogo jasnije a za neke ce to biti kraj. Inace u Santjagu je pobedio BMW u trci E-formule. To daje nadu da ce Mercedes, Renault i Bmw ipak nekako preziveti. Ali da bi se to desilo potrebna je ozbiljna revilucija u proizvodnji energije obnovljivih resursa kao i skladistenje iste. Covecanstve ce da se promeni ili propasti. Nema druge. Daleko smo minod rudarenja van ive planete a ovu smo zagadili i iskoristili preko svake mere.

Vozač

pre 4 godine

Neverovatno da čovek ovakve biografije priča takve gluposti. Propast VW-a bi bila propast Evrope, a to niko od nas 900.000.000 Evropljana ne bi voleo da vidi, ma šta mislili o njihovim kolima.

zimbabwe

pre 4 godine

@Nije strah VW od Tesla-e vec od kompanija iz Azije(pre svega Kine)...Bukvalno smo na pragu pocetka velike ofanzive kineskih auto proizvodjaca na ostatak sveta. Svoje trziste su potpuno osvojili, vrlo brzo krenuce i dalje.Ali je primetno da je u Americi opala prodaja VW modela koji su u klasi Tesle...(i ne samo VW vec i Bmw, Merc...)
(evfreak, 20. januar 2020 11:13) iz kine se kupuju maske za telefone i produzni kablovi a ne automobili

srx

pre 4 godine

Polako i nepovratno se gase.
Slamka spasa ce biti ukrupnjavanje i spajanje s Opelom, Alfom i sl.
Al kraj se nazire...
(ime, 19. januar 2020 21:50)

Volkswagen je vec grupacija kojoj pripadaju Audi, Lamborghini, Bentley a da ne pominjem Porsche koji je vise vlasnik nego deo Volkswagen grupe. Tu je i vise manjih brendova. Da bi se sa nekim jednakim ujedinili to bi morala da bude Toyota ili sa Fiat Chrysler posle ujedinjenja sa Renault Nissan-om. Opel pripada Peugeot Citroen-u, a Alfa pripada Fiat-u.

evfreak

pre 4 godine

Nije strah VW od Tesla-e vec od kompanija iz Azije(pre svega Kine)...
Bukvalno smo na pragu pocetka velike ofanzive kineskih auto proizvodjaca na ostatak sveta. Svoje trziste su potpuno osvojili, vrlo brzo krenuce i dalje.
Ali je primetno da je u Americi opala prodaja VW modela koji su u klasi Tesle...(i ne samo VW vec i Bmw, Merc...)

Coyote

pre 4 godine

@Drnch nije covek mislio jeftino za srpsko tržište. Mislim, mi jesmo prebitno tržište automobila ali ovog puta nije mislio na nas.

Cinique

pre 4 godine

A da li ikome nedostaje Nokia, osim onako sentimentalno kao jedan od najvećih evropskih proizvođača telefona? Da li to što Evropa više praktično i ne proizvodi telefone znači da evropljani nemaju mobilne telefone? Možda baš naprotiv imaju bolje i jeftinije jer ne moraju da plaćaju razne stavke nametnutog monopola?
Svaka sličnost sa VW je naravno sasvim namerna.

Ivan ZG

pre 4 godine

2008. je prvo Njemačka intervenirala kako bi izvukla VW iz krize. Davali su 2.000€ kupcima novog auta tako da su na otkupnu cijenu starog auta dodavali toliki iznos. Nijemci su naravno reagirali tako što su povećali prodaju najviše svojih automobila, uglavnom VW i nešto Opela. Iz krize 2008. tako je VW na umjetan način izašao jači nego ikad.
I onda, umjesto da te novce ulaže u razvoj i postanu lideri oni su pribjegli varanju. I platili visoku cijenu od preko 15 milijardi. Uz bezgraničnu pomoć države preživjeli su, ali su svjesni da je razvoj trpio jer za njega novca nema. Zato se sada recikliraju stare ideje i živi na staroj slavi, ali to je sve tanje i tanje. Audi zaostaje za BMW-om i Mercedesom po prodajnim brojkama naročito u SAD-u. Po broju kvarova ispred njega su mnogi ne luksuzni brendovi. Još ga drži prodaja u Kini. Svaki 3 Audi prodan je u Kini! Kada su oni malo zakašljali zaljuljao se VW. Uz to ih u SAD-u prestigao Lexus, a nadire i Genesis.
Teški dani dolaze za VW. Za opstanak treba puno para za nove tvornice i modele, a para nema dovoljno.
Zato je jedan T-Roc u najjeftinijem izdanju 23.000€. Sa motorom 1.0 i 115 KS i brdom tvrde plastike, ručnom klimom i baznom opremom koja je sve nego na izgled unutrašnjosti - očaravajuća. Za to treba posegnuti u džep još najmanje nekoliko tisuća €. I mnogim nijemcima je to previše.

Mozda pametan

pre 4 godine

Nisi ti VW papar u nosu US kao sto je bila Nokia nemas ti orude kojim mozes da nadzires skoro ceo svet dakle komunikator boducnosti u rukama i 70% udjela na svetu po prodaji a nisi iz US dakle nemas ni SW ini HW iz US pa tako US ne moze bas tako lako da nadzire svet preko tvojih sprava.

Auto.BOY

pre 4 godine

UH, daj Boze, da se oslobodimo jarma izvikanih i njihovog laznog kvaliteta. Mada treba primetiti da to pricaju nakon sto im je gospodja merkel poklonila silne milijarde nemackog naroda. Ako vucic ovo cuje i on ce dati par milijardi u kragujevac da se sklapa i Fiat Panda i to da se sklapa u pelenama u tri smene, a onda ce izaci na tv i reci nesto slicno ovome gospodinu: "samo da ne prodjemo kao Nokia, jer zlikovac djilas na sve nacine opstruise proizvodnju pozivajuci da se prekine sa praksom rada u pelenama". To je ta logika.

asd

pre 4 godine

vw nece propasti, dizelgejt ih je naterao da za 180 stepeni promene razmisljanje, i oni ce svakako biti jedan od najvecih igraca i u eri elektroautomobila. Ulazu ogromne pare, krenuli su na vreme, tehnolosku bazu imaju, ulazu 15 milijardi evra u istrazivanje svake godine.
Sa druge strane motori sa unutrasnjim sagorevanjem ostace vecina do 2050 ako ne i posle po svim relevantnim predvidjanjima.

Keke

pre 4 godine

Ne može da prođe vest a da se ne jave komentatori zastrašeni električnim automobilima. Ne brinite se, struja iz vetrenjača je mnogo jeftinija od uglja, a da ne govorimo koliko je zdravija za stanovništvo i za očuvanje prirode. Što pre SUS motori prestanu da se proizvode, to bolje. VW očigledno shvata da se mora prilagoditi. Za razliku od BMW, koji ima odlične planove da još 300 godina prave benzinske motore, kao što je Kodak mislio da će da pravi foto aparate sa filmom zauvek, pa i pravili su zauvek, sve dok nisu bankrotirali. Tradicionalni proizvodjači će morati drastično da se promene, jer ih neće biti. Nije čudo da se opiru, vide i sami svoju skoru propast. Tesla je potpuno drugi nivo, automobil kao softver, to je budućnost.

Radovan

pre 4 godine

Pogrešno posmatrate stvari.
Nisu bitne firme i njihovi proizvodi.
Bitne su države koje će morati svoje građane nagovoriti da skuplje plaćaju: "nove potrošače energije" i energente za te iste potrošače.
A najvažnije je onaj koji prodaje energiju. Ne proizvođač i ne prenosnik već onaj koji prodaje.

Istorija sveta je uvek bila prodaja energije. Ljudska,mehanička,hemijska,električna,gasna,hidraulična,solarna,nuklearna,itd.

Neće VW propasti nego "ubeđuju građane" da se mora preći na novi vid potrošnje energije.
Dobiće svu potrebnu dokumentaciju od Amera ako ubede nemačke građane da pređu na e-aute. Proizvodnja struje može da zadovolji ako ceo svet odmah pređe na e-aute. Malo će se buniti proizvođači, ali čim dobiju veće cene, eto struje u izobilju.

VW nikada nije imala svoje znanje. Sve su dobili od EU.

Srđan BL

pre 4 godine

Ako se, vec, spominje pomoc drzave auto proizvodjacima valjalo bi prosiriti pricu i na neke druge slucajeve pomoci. Recimo pomoc americkog kongresa od oko 80milijardi dolara za GM, Chrysler, Ford u periodu od 2008.-2014.god... Takodje su i juznokorejski proizvodjaci prije par godina dobili pomoc od oko 3 milijarde dolara od strane drzave. Nema tu nista novo, vec samo potvrdjuje znacaj ocuvanja lanca industrije i radnih mjesta. Ako se nesto vadi iz sireg konteksta, nije bas korektan prikaz (realnog) stanja.

Vozač

pre 4 godine

Neverovatno da čovek ovakve biografije priča takve gluposti. Propast VW-a bi bila propast Evrope, a to niko od nas 900.000.000 Evropljana ne bi voleo da vidi, ma šta mislili o njihovim kolima.

Mozda pametan

pre 4 godine

Nisi ti VW papar u nosu US kao sto je bila Nokia nemas ti orude kojim mozes da nadzires skoro ceo svet dakle komunikator boducnosti u rukama i 70% udjela na svetu po prodaji a nisi iz US dakle nemas ni SW ini HW iz US pa tako US ne moze bas tako lako da nadzire svet preko tvojih sprava.

zimbabwe

pre 4 godine

@Nije strah VW od Tesla-e vec od kompanija iz Azije(pre svega Kine)...Bukvalno smo na pragu pocetka velike ofanzive kineskih auto proizvodjaca na ostatak sveta. Svoje trziste su potpuno osvojili, vrlo brzo krenuce i dalje.Ali je primetno da je u Americi opala prodaja VW modela koji su u klasi Tesle...(i ne samo VW vec i Bmw, Merc...)
(evfreak, 20. januar 2020 11:13) iz kine se kupuju maske za telefone i produzni kablovi a ne automobili

Gagi

pre 4 godine

Šta fali NOKIJI oni su jedan od najvećih proizvođača baznih stanica za telekominikacije, pogotovo sad privelegovani u Americi i Evropi za ugradnju 5G, zgrću pare lopatom. Ako ne proizvode više mobilne telefone ne znači da su propali.

jaretina

pre 4 godine

ako ne naprave nekoliko ozbiljnih EV modela dok se gradi teslina fabrika u nemačkoj, proći će kao nokia. isto važi za sve nemačke brendove. lako se braniš od uvoza, ali kada ti je fabrika u srcu nemačke, sve pada u vodu, moraš imati konkurentan proizvod tesli. a sada ga nemaju.

jaretina

pre 4 godine

a ne zaboravimo to sto su u Americi obestetili sve do jednog kupca sa pomenutim dizelima (5.000-10.000)dolara a za Evropu koju su ostetili i vise nece da daju ni cent.
(ceki opinionista del cazzo, 20. januar 2020 00:05)

zato što je USA ozbiljna država. EU je banana koja se sagne kada neko kaže: "zatvoriću fabriku", i sve se lepo zataška.
ali još dugo će proganjati njih ovo, evo, čak i u hrvatskoj su vlasnici pokrenuli class action lawsuit, pa će lepo hrvati da broje pare kada ih dobiju, a srbistanac i dalje misli kako je ovo nepravedno prema napaćenom vw. taj srbistanski ponizni podanički mentalitet koji je utkan u dnk je meni neopisiv.

asd

pre 4 godine

vw nece propasti, dizelgejt ih je naterao da za 180 stepeni promene razmisljanje, i oni ce svakako biti jedan od najvecih igraca i u eri elektroautomobila. Ulazu ogromne pare, krenuli su na vreme, tehnolosku bazu imaju, ulazu 15 milijardi evra u istrazivanje svake godine.
Sa druge strane motori sa unutrasnjim sagorevanjem ostace vecina do 2050 ako ne i posle po svim relevantnim predvidjanjima.

Maltezer

pre 4 godine

"Propast VW-a bi bila propast Evrope, a to niko od nas 900.000.000 Evropljana ne bi voleo da vidi, ma šta mislili o njihovim kolima.
(Vozač, 19. januar 2020 20:29)"

Jednom, davno, Fiat je bio glavni igrač u autoindustriji. Danas ga nema nigde. A Evropa je još tu. Tako i VW, ako padne u 20-30 godina, neće boleti nikog osim njih samih.

Cinique

pre 4 godine

Nekada su pojam kvaliteta bili Filips, Blaupunkt, Telefunken, Oliveti... stotine takvih brendova koji se danas objedinjeno nazivaju "Nokia sindrom". Zar stvarno neko misli da su ti brendovi otišli u zaborav samo zato što su ih vodili nesposobnjakoviči i lažovi?
Na delu je nikad veća kriza kapitalizma, kapitalizam je uspešan samo tamo gde ga nikada nije bilo. Kapitalizam više ne može da opstane bez diktature da mu obezbedi logistiku i besplatnu infrastrukturu, uključujući i stručnu radnu snagu. Folksvagen je bukvalno i stvoren u takvim uslovima. Folksvagen još bukvalno i opstaje jer je "preveliki da bi propao" iako je svima jasno da će jednom morati. To nije ni dobro ni loše, odnosno jeste i dobro i loše, odnosno je samo neminovno.
Folksvagen ima velike zasluge što evropska automobilska industrija nije propala kao industrija elektronike. Umesto da umre časno, pribegli su laganju kako bi opstali na lovorikama. Time su postigli samo da Folksvagen umre nečasno. A da je vreme za umiranje, izgleda da je i njima jasno.

Da, nema to nikakve veze sa Teslom. Tesla im je naprotiv ponudio slamku spasa i dovoljno vremena da se dozovu pameti. Nisu. I treba dumru.

abchotto

pre 4 godine

Nemojte ,Vi mnogi, da brinete za WV , oni već prave ogromnu fabriku za proizvodnju električnih automobila u Tenesiju!Pozdrav...
(istina, 19. januar 2020 23:07)
Pravljenje fabrike ne resava problem da su njihove tehnologije i ev sofware platvorma vec sad zakasnili. Sklapati auta u fabrici je jedno ali dizajnirsri efiksni elektricni auto sa integrisanom sofwerskom platformom kao u tesli, je sasvim drugi

ceki opinionista del cazzo

pre 4 godine

Od propasti nece biti nista,iako bih to iskreno voleo.Sve dok su gazde u Skodi i Audiju plivace oni dalje.Neko napisa da nisu toliko losi koliko su skupi.A ja sam misljenja da im je cena obrnuto proporcionalna kvalitetu.Ono sto me nervira kod njih je to sto vec godinama vuku sve za nos.Skrenuli su mi paznju jos kasnih 90-tih. kada su na uporedne testove slali auta sa vecom konjazom od konkurenata i onda ih kao izdominiraju u svemu.Ovaj lik koji je dao ovu izjavu je uz Porseovog unuka jedan od glavnih u upravnom odboru vw-a.Za dizelgate su namestili Vinterkorna da dobije nogu(otpremnina oko 28 miliona eura),a oni i tim od 120 inzinjera koji je softver impementirao su jos uvek tamo.Mozda su umesto sefa Audija trebali njih da izvedu iz biroa sa lisicama na rukama.Na kraju svega bilo bi i istorijske pravde u tome da nestane firma koju je A.Hitler promovisao i cak sta vise krstio. p.s.Da ne zaboravimo to sto su u Americi obestetili sve do jednog kupca sa pomenutim dizelima (5.000-10.000)dolara a za Evropu koju su ostetili i vise nece da daju ni cent.

Ivan ZG

pre 4 godine

2008. je prvo Njemačka intervenirala kako bi izvukla VW iz krize. Davali su 2.000€ kupcima novog auta tako da su na otkupnu cijenu starog auta dodavali toliki iznos. Nijemci su naravno reagirali tako što su povećali prodaju najviše svojih automobila, uglavnom VW i nešto Opela. Iz krize 2008. tako je VW na umjetan način izašao jači nego ikad.
I onda, umjesto da te novce ulaže u razvoj i postanu lideri oni su pribjegli varanju. I platili visoku cijenu od preko 15 milijardi. Uz bezgraničnu pomoć države preživjeli su, ali su svjesni da je razvoj trpio jer za njega novca nema. Zato se sada recikliraju stare ideje i živi na staroj slavi, ali to je sve tanje i tanje. Audi zaostaje za BMW-om i Mercedesom po prodajnim brojkama naročito u SAD-u. Po broju kvarova ispred njega su mnogi ne luksuzni brendovi. Još ga drži prodaja u Kini. Svaki 3 Audi prodan je u Kini! Kada su oni malo zakašljali zaljuljao se VW. Uz to ih u SAD-u prestigao Lexus, a nadire i Genesis.
Teški dani dolaze za VW. Za opstanak treba puno para za nove tvornice i modele, a para nema dovoljno.
Zato je jedan T-Roc u najjeftinijem izdanju 23.000€. Sa motorom 1.0 i 115 KS i brdom tvrde plastike, ručnom klimom i baznom opremom koja je sve nego na izgled unutrašnjosti - očaravajuća. Za to treba posegnuti u džep još najmanje nekoliko tisuća €. I mnogim nijemcima je to previše.

Keke

pre 4 godine

Ne može da prođe vest a da se ne jave komentatori zastrašeni električnim automobilima. Ne brinite se, struja iz vetrenjača je mnogo jeftinija od uglja, a da ne govorimo koliko je zdravija za stanovništvo i za očuvanje prirode. Što pre SUS motori prestanu da se proizvode, to bolje. VW očigledno shvata da se mora prilagoditi. Za razliku od BMW, koji ima odlične planove da još 300 godina prave benzinske motore, kao što je Kodak mislio da će da pravi foto aparate sa filmom zauvek, pa i pravili su zauvek, sve dok nisu bankrotirali. Tradicionalni proizvodjači će morati drastično da se promene, jer ih neće biti. Nije čudo da se opiru, vide i sami svoju skoru propast. Tesla je potpuno drugi nivo, automobil kao softver, to je budućnost.

Jovan

pre 4 godine

@Dok je balkanaca postojacete i vi:)
(ivan lazic, 19. januar 2020 21:25)

Mozda kao muzejski primerci, posto ionako VW na Balkanu su sve polovnjaci. Ici ce se na Balkan kao na Kubu da se vide stari americki automobili, koje niko nigde vise ne vozi.

EZeljko

pre 4 godine

Dobro dosli u 21 vek. Tesla je ni izcega postao svetski lider u proizvodnji vozila koja ce definitivno ovladati ovim stoljecem. Onda tu su Kinezi i Korejanci. Jaki bas u proizvodnji baterija. Tu je kljuc ali cak ni to nije najbaznije. Mreza punjaca upravo cini Teslu najmocnijom kompabijom na svetu. Sta mislite zasto su im Nemvi zabranili postavljanje istih. Kao zastita kupaca. Nije nego. Niko id evropskih proizvodjaca nema sanse ukoliko se ozbiljni ne baci na ove dve stvari i to odmah. Jer izgradnom fabrike u Berlinu pada celokupna proizvodnja svih evropskih brendova. Odlaze u istoriju jer je definitivno jedno: a to je kraj motora na unuttasnje sagorevanje. Vec za 10g. Svima ce to biti mnogo jasnije a za neke ce to biti kraj. Inace u Santjagu je pobedio BMW u trci E-formule. To daje nadu da ce Mercedes, Renault i Bmw ipak nekako preziveti. Ali da bi se to desilo potrebna je ozbiljna revilucija u proizvodnji energije obnovljivih resursa kao i skladistenje iste. Covecanstve ce da se promeni ili propasti. Nema druge. Daleko smo minod rudarenja van ive planete a ovu smo zagadili i iskoristili preko svake mere.

Gagi

pre 4 godine

Nokija se preorjentisala isključivo za opremu koju koriste mobilni operateri, tek što će da zarade na 5G, može i VW da se preorjentiše na traktore, tu tehnologiju već imaju.

evfreak

pre 4 godine

Nije strah VW od Tesla-e vec od kompanija iz Azije(pre svega Kine)...
Bukvalno smo na pragu pocetka velike ofanzive kineskih auto proizvodjaca na ostatak sveta. Svoje trziste su potpuno osvojili, vrlo brzo krenuce i dalje.
Ali je primetno da je u Americi opala prodaja VW modela koji su u klasi Tesle...(i ne samo VW vec i Bmw, Merc...)

Radovan

pre 4 godine

Pogrešno posmatrate stvari.
Nisu bitne firme i njihovi proizvodi.
Bitne su države koje će morati svoje građane nagovoriti da skuplje plaćaju: "nove potrošače energije" i energente za te iste potrošače.
A najvažnije je onaj koji prodaje energiju. Ne proizvođač i ne prenosnik već onaj koji prodaje.

Istorija sveta je uvek bila prodaja energije. Ljudska,mehanička,hemijska,električna,gasna,hidraulična,solarna,nuklearna,itd.

Neće VW propasti nego "ubeđuju građane" da se mora preći na novi vid potrošnje energije.
Dobiće svu potrebnu dokumentaciju od Amera ako ubede nemačke građane da pređu na e-aute. Proizvodnja struje može da zadovolji ako ceo svet odmah pređe na e-aute. Malo će se buniti proizvođači, ali čim dobiju veće cene, eto struje u izobilju.

VW nikada nije imala svoje znanje. Sve su dobili od EU.

Auto.BOY

pre 4 godine

UH, daj Boze, da se oslobodimo jarma izvikanih i njihovog laznog kvaliteta. Mada treba primetiti da to pricaju nakon sto im je gospodja merkel poklonila silne milijarde nemackog naroda. Ako vucic ovo cuje i on ce dati par milijardi u kragujevac da se sklapa i Fiat Panda i to da se sklapa u pelenama u tri smene, a onda ce izaci na tv i reci nesto slicno ovome gospodinu: "samo da ne prodjemo kao Nokia, jer zlikovac djilas na sve nacine opstruise proizvodnju pozivajuci da se prekine sa praksom rada u pelenama". To je ta logika.

srx

pre 4 godine

Polako i nepovratno se gase.
Slamka spasa ce biti ukrupnjavanje i spajanje s Opelom, Alfom i sl.
Al kraj se nazire...
(ime, 19. januar 2020 21:50)

Volkswagen je vec grupacija kojoj pripadaju Audi, Lamborghini, Bentley a da ne pominjem Porsche koji je vise vlasnik nego deo Volkswagen grupe. Tu je i vise manjih brendova. Da bi se sa nekim jednakim ujedinili to bi morala da bude Toyota ili sa Fiat Chrysler posle ujedinjenja sa Renault Nissan-om. Opel pripada Peugeot Citroen-u, a Alfa pripada Fiat-u.

Cinique

pre 4 godine

A da li ikome nedostaje Nokia, osim onako sentimentalno kao jedan od najvećih evropskih proizvođača telefona? Da li to što Evropa više praktično i ne proizvodi telefone znači da evropljani nemaju mobilne telefone? Možda baš naprotiv imaju bolje i jeftinije jer ne moraju da plaćaju razne stavke nametnutog monopola?
Svaka sličnost sa VW je naravno sasvim namerna.

Coyote

pre 4 godine

@Drnch nije covek mislio jeftino za srpsko tržište. Mislim, mi jesmo prebitno tržište automobila ali ovog puta nije mislio na nas.

Srđan BL

pre 4 godine

Ako se, vec, spominje pomoc drzave auto proizvodjacima valjalo bi prosiriti pricu i na neke druge slucajeve pomoci. Recimo pomoc americkog kongresa od oko 80milijardi dolara za GM, Chrysler, Ford u periodu od 2008.-2014.god... Takodje su i juznokorejski proizvodjaci prije par godina dobili pomoc od oko 3 milijarde dolara od strane drzave. Nema tu nista novo, vec samo potvrdjuje znacaj ocuvanja lanca industrije i radnih mjesta. Ako se nesto vadi iz sireg konteksta, nije bas korektan prikaz (realnog) stanja.