Sreda, 08.01.2020.

19:30

Zašto se EV u Nemačkoj slabo prodaju?

Izvor: SN

Zašto se EV u Nemaèkoj slabo prodaju? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

50 Komentari

Sortiraj po:

Avaya

pre 4 godine

Људи заборављају пар битних чинилаца у вези возила и погона. Наиме сада многе државе дају стимулацију за куповину ЕВ са циљем да се таква возила више купују, оног тренутка када куповина таквог возила постане масовна, држава ће морати да затвори стимулацију јер ће превише да је кошта, па са тим ће цене опет да оду горе. Такође, оног тренутка када број ЕВ достигне критичну масу, приход државе од пореза и акција на погонска горива има да буде све мањи и мањи и то држава има да осети, јер се гомила ствари финансира од тога. У том случају држави не преостаје ништа друго или да уведе нове порезе и акцизе на струју, да наметне велике порезе на ЕВ, да се забрани пуњење преко кућних мрежа (тј. пуњење на званичин пунионицама са великим ценама за KW) и оно о чему многи и не размишљају данас, велике таксе за рециклажу тих возила (поготову део везан за батерије). Држава једноставно ће бити принуђена да надомести губитак средстава које данас добија од нафтиних деривата на разне начине. И да, не заборавите врло могуће много веће цене осигурања јер ова возила су осим што су скупа за поправке (колико кошта нови сет батерија после неког јачег судара?), она су и пожарно опасна - тренутно ни у ЕУ не постоји јасна стратегија како тачно приступати гашењу пожара на ЕВ, везано за батерије, јер је технологија производње истих различита, тако до представља велики проблем за ватрогасне бригаде

Milan

pre 4 godine

@Dejan
Izgleda ti ne voziš autobanom. Upravo stigoh posle 240km autobanom u bavarskoj i jedino što si ispravno napisao je za brzine preko 200. Ja u srbiji kad vozim 130 ( pravih 130 po GPS) obilazim 90% vozača, a ovde u bavarskoj 15-20% ( kamione kojih je mnogo ne računam). Imam utisak da 70% vozi 130 do 160 ili malo više. U pitanju je redovan autoput sa samo dve trake, Minhen - Deggendorf, ograničenja su 120-130km/h.

Rhynchinoi

pre 4 godine

Redakcijo a da vi lepo napišete početnu cenu tog automobila! Zašto bi neko za C klasu dao 70,000 € ? GLC počinje već od tridesetak hiljada. GLC kupuju penzioneri, žene i eventualno kao porodični automobil gde deca već imaju vozačke dozvole i svoje manje automobile.
Zašto bi neko dao 70 hiljada za klot varijantu, koja usput već ozbiljno tehnički zaostaje za S klasom koja će biti prikazana za par meseci?

Helios

pre 4 godine

@EUcitizen
Popovi su vekovima imali holistički pristup takođe. Ako valja onda je Bog a ako ne onda je zbog Đavola. I SVE su "objasnili" time. Holizam 200%. Boljševici takođe: ako valja to je zbog Tite, ako ne zbog buržoaziije. Ili neka Borka Pavićević: sve ovde ne valja zbog Nacionalizma. I glumac je upucao u kafeu ali nije kriv on nego nacionalizam. Ili nekome ide jer ima dobar ugao Sunca i Venere a onom baš i ne jer mu je Saturn u kvadratu. SVE objašnjava! Vremena se menjaju ali ne i taj kalup "holističkih" genijalaca. Crno-beli svet, imenovan bilo kako, u domenu im IQa.
Pa je tako tim holističkim pristupom i monopolizam i etatizam i korupcija i podvala lažnim liberalizmom i sve drugo za vas - "boljševizam". I e-kola ne valjaju zbog - komunjara?! Pošto boljševike iskonski prezirem nemam nikakve simpatije ni prema onima koji im pomažu smesom arogancije i gluposti. Cenim kao vidno nadmoćni spram mene nećete to uzeti za zlo.

p.s. ne čitam tabloide, ne znam šta ima u njima

EU Citizen

pre 4 godine

@Helios
Izvinite, ali iz svake vaše rečenice se vidi da ste ekonomski i politički analfabeta koji shvata savremeni svet na nivou lokalnih srpskih tabloida, ja stvarno ne znam odakle da počnem, jer vidim da bi to morale da budu ekonomija i politologija 101 što kažu Amerikanci, pa ću odgovor potpuno preskočiti, jer je, na kraju krajeva, ovo deo B92 posvećen automobilima, i već smo debelo zabrazdili u neke priče koje većini ljudi koji žele da čitaju o automobilima verovatno nisu interesantne, a da bi se kako-tako objasnile onima koji se nisu njima bavili, bile bi potrebne hiljade karaktera a ne ovih 1500 :)) Nije trebalo da uopšte ulazim u tu priču, ali Dejan me je malo povukao za jezik, a ja imam holistički pristup stvarnosti i volim da svaki povod, pa makar i banalan, kao prodaja nekakvih automobila u Nemačkoj, uklopim u neku širu sliku sveta i stvari, barem onako kako ih ja na osnovu svog iskustva i obrazovanja vidim :))

Ajme

pre 4 godine

Procitah sve komentare al niko ne pominje koliko struja kosta u Nemackoj. Od 2010 do 2018 otislo sa 0.24 na 0.31 evra po kwh. Ovim tempom 2030 ce biti 0.40.

Beba

pre 4 godine

Zato sto su elektro automobili cista prevara i glupost. Smisljeno ih forsiraju krugovi koji zele da se na ovome jos vise obogate i popljackaju kupce. Ali, kupci nisu tako glupi. Trziste to jasno pokazuje. A lazna prica o ocuvanju covekove zivotne sredine prosto ne opstaje.

Helios

pre 4 godine

@EUcitizen - buahahaha...
dakle bez dopisivanja sopstvenih konfabulacija:

Cela struktura savremenog kapitalizma počiva na iluziji liberalnog kapitalizma dok u realnosti svi hitaju ka Monopolu. Pa su onda kad to ostvare kao pametni, uspešni i pošteni. A ovi drugi su bedni jer kao nisu kvalitet ko ovi Monopolisti.
A monopol se ostvaruje nasilnim nametanjem. Od kojih je najvidljivije divljanje zla zvanog NATO pakt - ali to ćemo da preskočimo, jer nam ne odgovara za plasiranje sopstvene konfabulacije. Dočim manje vidljivo interno monopol se ostvaruje nakaradnim državnim regulacijama, štampanjem lažnog novca, kruženjem korupcije, sumanutim i dirigovanim narudbama države, ideološkim trovačima itd. E to ćemo onda da zovemo "crony" - ali, iako među hiljdama tih glodara nema nijednog jedinog sa "b" od boljševizma zvaćemo ih i "boljševicima". Jer tako kaže konfabulacija u glavi.
Boljševičke su džukele prečicom u predkapitalističkim državama pohitale ka tome - eno ga nakaradni Novi Beograd i sve drugo njihovo nakaradno a oni na Dedinju i drže lokale na Terazijama ili su Cetinje-Dedinje. Ali to veze nema sa prevarom modernog neo-kolonijalnog kvazi-liberalizma.
Otprilike ima koliko i elektro-šminka auta sa pravom Ekologijom.
Nisu to boljševici. To su džukele i hoće monpol. Tamo monopol ide kroz Crony a drugde kroz Partiju. Nisi ih ti provalio nego si sebe kroz takvu glupost izprojektovao. Ko hipster kad kupi taj glupi e-Mercedes.

1,5 D-4D

pre 4 godine

Pošto ja nova kola plaćam iz svoga džepa, i kupujem ih "danas" (a ne u nekoj dalekoj budućnosti ), ja "danas" biram ono što mi "danas" odgovara".
A to "ni pod razno" nije EV. "Jednog dana" - ko zna. Ali, "danas" - apsolutno znam. Nikakav EV.

EU Citizen

pre 4 godine

@Dejan
Dejane, vi ste baš naivni :)) Cela struktura sadašnje neomarksističke diktature počiva na tri crony-korporatna stuba, bankama i finansijskom sektoru koji su kupljeni privilegovanim pristupom lažnom fiat novcu koji državne komunjare štampaju i trulim bailoutima, jer su, za razliku od nas običnih smrtnika, "to big to fail", oružarskim,. infrastrukturno-saobraćajnim i dveloperskim kompanijama koje su kupljene državnim projektima i narudžbinama i sisanjem budžeta sa manje ili više diskretnim i sofistikovanim kickbackobima (manje diskretnim u primitivmijim državama na jugu i istoku, a veoma diskretmim i sofistikovanim u zemljama poput Nemačke, skandinavskih država ili SAD) i, komačno, medijskim, zabavnim i IT kompanija, zaduženim u tom dilu za špikunažu, cenzuru, ispiranje. mozga i agitprop, koji su kupljeni kako državnim narudžbima, tako, pretežno, raznim zakonskim privilegijama, na čelu sa fiktivnom "intelektualnom svojinom". Niko nema ništa protiv električmih vozila ili solarnih panela, bože. me sačubak, poenta je samo i tome da ih nameću silom. pre nego šćo su tehnoški usavršeni za upotrebu kao deo cele zelene agende laži, manipulacija i ispiranja mozga, koja ima za cilj očuvanje zahbaljukući internetu i prodoru slobodnijih informacija do. širih slojeva poljuljanih pozicija levičara i njihovih crony-megakorporacija i nastavljamje kontrole i pljačke.

Nemanja

pre 4 godine

Zato sto su, do sada, vecina proizvodjaca "promasili temu": kao sto neko dole napisa, 99% modela tradicionalnih prozivodjaca su samo "elektromotori u klasicnim automobilima". Sem Tesle, jedino Zoe i Leaf i dalekoistocnjaci koji slabo stoje u Evropi.
"Cetvorka" slabo kapira da je Tesla kompletno korisnicko iskustvo a ne samo automobil na struju. Ne kapiraju da su prosecni kupci iste pre toga vozili neki prilicno jeftin porodicni automobil i da nisu davali 70+k za isti ne zato sto ih nemaju nego zato sto ih to nije privlacilo. A onda ih je Mask "ub'o gde treba" sa Teslom i evo ti odjednom ciljne grupe i trzista.
Licno, ne bih nista imao protiv ove Mecke, kao ni protiv iPace-a, ali da vadim 70+k iz dzepa za auto, bez razmisljanja bih uzeo Teslu.

kele®

pre 4 godine

Baterija 625kg? I 4 odrasla čovjeka sa prtljagom, ode na 1100kg. Kakav li je to ovjes u pitanju. 4 elektromotora su vjerujem barem 200kg koliko teži sus motor i pripadajući mjenjač.

Gradimir

pre 4 godine

"EV vozila će jednom pružati sve one korisničke ugodjaje koje danas kupcima pružaju SUS vozila. Videćete."
OVO NISAM JA NAPISAO. Nisam do sada video da se ovako koristi moj potpis. Ako mislite da imamo konstruktivnu komunikaciju ovo ne treba da radite. Da ne bude da samo repliciram, da dodam da se trenutno u Nemačkoj prodaje oko 10.000 Modela 3 mesečno, tako da je to Teslino najveće tržište posle USA, a do skoro je to bila Norveška. Uskoro će Kina verovatno postati to, zbog fabrike koja je tamo počela da radi. Inače da, vozim dizela, i nadam se da je ovo poslednji SUS koji vozim. Ne znam šta ću moći da kupim od EV-a za koju godinu - verovatno neki polovni. Planiram da uložim 15-ak hiljada eur, naravno na kredit, a rate za kredit ne bi smele da mi pređu previše cifru koju sada dajem na gorivo, a ako još padnu cene ja to vidim kao priliku da najzad vozim i nov auto.

achitwn

pre 4 godine

Ev je sinonim za startape tipa Tesla i Rivan i kupci ovih vozila hoce experience i solucije koje nude ovi proizvodjaci. Vecina toga je ostvarena sofwerskom platformom koju tesla ima. Sa druge strane postojeci proizvodjaci ne umeju da se preurede u takvu vrstu kompanije. Njihova ev vozila su defacto postojece platforme sa baterijama, software i celokupni evosistem koji teala ima je u drugom planu.

Dejan

pre 4 godine

Zivim u Nemackoj i sam sam veliki ekolog i ljubitelj zdrave zivotne sredine ali da kupim elektroauto za 35 ili 40 iljada evra ne mogu sve i da hocu. Preskupo i neracionalno. Putujem svaki dan dva pravca autoputem 70km ukupno. Za mene je nazalost dizel jos uvek najrealnija opcija. Punjaca nema nigde sem na pumpama i zivim u zgradi-kako da punim auto? Za 20000 kupim normalan auto, i za razliku novca se vozim i jos mi ostane. Nemci nisu budale.
(Night Rider, 08. januar 2020 21:31)

Za manje od tih 20.000 možeš da kupiš polovan npr. e-Golf i da se voziš skoro za džabe u odnosu na tog tvog dizelaša, plus nema održavanja ni kvarova. Još si ti idealan korisnik EV-a kad prelaziš 70 km dnevno. Sve se može kad se hoće, lako je tražiti izgovor.

Dejan

pre 4 godine

u DE kao nigde drugo vozaci obozavaju autoban i voznju bez ogranicenja
(C i n i k, 08. januar 2020 22:36)

Ne znam da li ste stvarno vozili na autobanu, 70% njih vozi oko 100-130, 25% oko 130-160 i 5% 160-200. Gotovo je nemoguće videti nekog da vozi brže od 200.

Gradimir

pre 4 godine

Mislim da ste svi promašili temu. Nemci će masovnije kupovati EV tek kada ga Nemci budu i proizvodili. Patriotizam i ubeđenje da je nemački proizvod najbolji su presudni. Trenutne karakteristike dobrih EV zadovoljavaju 95% potreba većine kupaca. Problem je što nema dobrih nemačkih EV. Audi E-tron, Mercedes EQC, E-Golf, pa i Jaguar I-Pace, koji je u vlasništvu BMW-a su podbacili. Dobri EV su, pored Teslinih modela, Kia Niro i Soul, Hyundai Kona i Ioniq, novi Leaf, Renault Zoe... Videćemo ove godine Corsu i 208 kako će se pokazati. VW Id3 će kasniti jer VW opet ima problema sa softverom :)

Dejan

pre 4 godine

crony
(EU Citizen, 08. januar 2020 20:14)

U skoro svakom komentaru pominješ ovu reč, a izgleda da ne znaš šta znači. Jer baš naprotiv crony su upravo ljudi u naftnom lobiju, dok su ljudi koji podržavaju električne automobile sve osim toga, oni se upravo bore protiv korumpiranosti i monopola. EV su najbolji način da se čovečanstvo decentralizuje i prestane da bude zavisno od naftnog lobija. Struju možeš i sam da proizvodiš kod kuće i da ne zavisiš ni od elektrodistribucije. Zato su EV i solarni paneli jedna od najboljih stvari koje su nam se desile, kao i Bitcoin kada je novac u pitanju.

Milan

pre 4 godine

Mislim da je EU Citizen dosta realno opisao stanje. Osnovni razlog je cena u odnosu na ono što automobil pruža. Lep/ ružan ne igra ulogu, ima i SUS ružnih pa se prodaju. Onaj ko kupuje auto od 70.000 evra ne živi u zgradi. Evo gledam komšiju preko puta u ML, ima tri garaže i sigurno može da puni, ali svakog vikenda tovari bicikla na ML i ide na vožnju po planinama. Verovatno ne želi da razmišlja gde da ga napuni u šumi.
EV su trenutno dobra za grad i za sportske automobile, zato se dobro prodaju taycan i leaf. Tesla je specifičan, to je sada pomodno life style vozilo i kupovina nije motivisana racionalnim razlozima

jedan momak iz predgradja Stokholma

pre 4 godine

1. preskupi su (u odnosu na dizel modele npr.)
2. Baterija se brzo potrosi i onda moras da cekas mnogo duze da se napuni, u odnosu na vreme punjenja dizelasa ili benzica
3. Elektricna vozila su jos uvek u razvoju, baterije nisu toliko savrsene kao sto su klasicni motori
Sve u svemu za cenu elektricnog automobila mozes kupiti odlican dizelas...ni punjenje na struju nije besplatno (barem ne u Svedskoj)

C i n i k

pre 4 godine

Pre svega ovaj je MB na slici, ruzan do bola.
Drugo, skupi su extra i za DE prilike.
Trece, u DE kao nigde drugo vozaci obozavaju autoban i voznju bez ogranicenja sto nmz sa EV, jer ako vozis pola h 150 ode baterija..
I na kraju, EV ima smisla za strogo gradsku voznju, a y DE nemci vole svako malo da obilaze autom Evropu,sto je sa EV nemoguce kao kad bi vozio na diesel.

Todor

pre 4 godine

Limitirana brzina, limitiran radijus, limitirano punjenje... Zato ih Nemci neće! Na 180 na sat baterija se jako brzo prazni, plus multimedija i svetla noću. Ne možeš iz Berlina do Dortmunda (oko 500 km) iz cuga brzo sa jednim punjenjem. Na tankštelima ima po deset, 20 pumpi za točenje, a točenje traje 5-6 minuta... A kad dodješ do utikača, ono čeka njih deset... po deset minuta, pa ti vidi... Kolaj rabota, batice! A za Nemca autoban je zakon!

Gradimir

pre 4 godine

Taxi kompanija Free Now, u koju su zajedno investirali BMW i Daimler oko 1 milijardu Eur prošle godine, je naručila 60 EV od TESLE! Da su im dobri njihovi EV kupili bi ih za svoju taxi kompaniju, a ne bi od konkurenta uzimali. Što neki komentatori vole često da ubace na kraju dubokoumnog komentara: "pametnom dosta!".

rani

pre 4 godine

Mozda zato sto je mnogo skup i sto nema gde da ga utaknu! Gde, bre da ga punim, ako zivim u zgradi, kao velika vecina ljudi? Da bacam produzni preko terase?

Eldorado

pre 4 godine

EQC je u suštini elektro verzija GLC po ceni solidno opremljenog većeg GLE.
Verujem da će nemci više kupovati EV kada se pojave pristupačniji modeli...

Night Rider

pre 4 godine

@EU Citizen-ima istine u tome sto govorite. Zivim u Nemackoj i sam sam veliki ekolog i ljubitelj zdrave zivotne sredine ali da kupim elektroauto za 35 ili 40 iljada evra ne mogu sve i da hocu. Preskupo i neracionalno. Putujem svaki dan dva pravca autoputem 70km ukupno. Za mene je nazalost dizel jos uvek najrealnija opcija. Punjaca nema nigde sem na pumpama i zivim u zgradi-kako da punim auto? Za 20000 kupim normalan auto, i za razliku novca se vozim i jos mi ostane. Nemci nisu budale.

Majkl Džondar

pre 4 godine

Ma da, običan narod zna da l' su neke komponente slabije odrađene. Neće bre da kupe, baš i ih briga za klimu. Skupo im je i oko toga se uglavnom sve vrti, oko para.

EU Citizen

pre 4 godine

Zato što u Nemačkoj, osim gomile ekofašističkih i neokomunističkih ludaka i štetočina, koji, međutim, uglavnom nemaju para za još uvek skupa eleltrična vozila, ima dosta racionalnih ljudi koji vide očiglednu istinu, za čoveka koji prelazi dosta kilometraže, dakle nije pijačna baba ili ekofašističko-hipsterski pozer, a to je u Nemačkoj sa dobrom mrežom puteva čest sličaj, ljudi dosta često rade u susednom gradu ili žive u dalekim predgrađima i satelitskim naseljima, električna vozila u kojima problem pogona, baterija i punjenja još uvek prosto nije tehnološki rešen na zapdovljavajući način, nisu nimalo dobra varijanta, i tu neprestana masaža plaćeničkih crony i državnih medija i maltretiranja proizvođača i vozača i deformacije tržišta koje sprovodi kriminalna socijalističko-ekofašistička nemačka država, prosto nisu dovoljni :))

ggg

pre 4 godine

...zato sto je prica o EV automobilima i njihovoj cistoci naduvana. Danasnji nov automobil i motor u njemu bilo dizel ili benzin je toliko usavrsen i cist. Dok se proizvede taj E auto vise se tako zagadi vazduh. Stoji cinjenica da su ev auta ekonomicna u gradu u varijanti kuca-posao

javalabash

pre 4 godine

Zato što je jeftinije derati ljude uvođenjem finije kože, udobnijih sedišta i tableta nego izmišljati potpuno nov pogon. Plus zarada na održavanju dizel sistema sa filterima, katalizatorima, sondama, plivajućim zamajcima, turbinama, egr ventilima, blue aditivima, duplim kvačilima itd. Treba priznati da se nemačka kola odlično voze ali po veliku cenu po novčanik a i životnu sredinu.

Najgore je što svojim uticajem oni i ostali evropski proizvođači guše uvoz tuđih hibrida i električnih auta: japanskih, američkih pa i kineskih.

I naravno nemci će tek sad davati ozbiljnije subvencije pošto i sami kreću da ih prave. Udaviće nas reklamom kao da su oni izmislili ev i kao da im ostali ne beže 10 godina.

Naravno kapa dole zemljama kao što je norveška gde je već pola auta na struju.

vlada

pre 4 godine

Auto je izuzetno nedopadljiv. Ne znam zbog cega se proizvodjaci trude da naprave sto ruzniji model kada su u pitanju elektricna vozila. Jasno je da automobil mora da bude sto aerodinamicniji, da ne sme da ima previse krivina na prednjem delu ali ovo je previse, ne moze da prodje sa ovakvim dizajnom prednjeg dela.

Night Rider

pre 4 godine

@EU Citizen-ima istine u tome sto govorite. Zivim u Nemackoj i sam sam veliki ekolog i ljubitelj zdrave zivotne sredine ali da kupim elektroauto za 35 ili 40 iljada evra ne mogu sve i da hocu. Preskupo i neracionalno. Putujem svaki dan dva pravca autoputem 70km ukupno. Za mene je nazalost dizel jos uvek najrealnija opcija. Punjaca nema nigde sem na pumpama i zivim u zgradi-kako da punim auto? Za 20000 kupim normalan auto, i za razliku novca se vozim i jos mi ostane. Nemci nisu budale.

Majkl Džondar

pre 4 godine

Ma da, običan narod zna da l' su neke komponente slabije odrađene. Neće bre da kupe, baš i ih briga za klimu. Skupo im je i oko toga se uglavnom sve vrti, oko para.

rani

pre 4 godine

Mozda zato sto je mnogo skup i sto nema gde da ga utaknu! Gde, bre da ga punim, ako zivim u zgradi, kao velika vecina ljudi? Da bacam produzni preko terase?

EU Citizen

pre 4 godine

Zato što u Nemačkoj, osim gomile ekofašističkih i neokomunističkih ludaka i štetočina, koji, međutim, uglavnom nemaju para za još uvek skupa eleltrična vozila, ima dosta racionalnih ljudi koji vide očiglednu istinu, za čoveka koji prelazi dosta kilometraže, dakle nije pijačna baba ili ekofašističko-hipsterski pozer, a to je u Nemačkoj sa dobrom mrežom puteva čest sličaj, ljudi dosta često rade u susednom gradu ili žive u dalekim predgrađima i satelitskim naseljima, električna vozila u kojima problem pogona, baterija i punjenja još uvek prosto nije tehnološki rešen na zapdovljavajući način, nisu nimalo dobra varijanta, i tu neprestana masaža plaćeničkih crony i državnih medija i maltretiranja proizvođača i vozača i deformacije tržišta koje sprovodi kriminalna socijalističko-ekofašistička nemačka država, prosto nisu dovoljni :))

Todor

pre 4 godine

Limitirana brzina, limitiran radijus, limitirano punjenje... Zato ih Nemci neće! Na 180 na sat baterija se jako brzo prazni, plus multimedija i svetla noću. Ne možeš iz Berlina do Dortmunda (oko 500 km) iz cuga brzo sa jednim punjenjem. Na tankštelima ima po deset, 20 pumpi za točenje, a točenje traje 5-6 minuta... A kad dodješ do utikača, ono čeka njih deset... po deset minuta, pa ti vidi... Kolaj rabota, batice! A za Nemca autoban je zakon!

Gradimir

pre 4 godine

Taxi kompanija Free Now, u koju su zajedno investirali BMW i Daimler oko 1 milijardu Eur prošle godine, je naručila 60 EV od TESLE! Da su im dobri njihovi EV kupili bi ih za svoju taxi kompaniju, a ne bi od konkurenta uzimali. Što neki komentatori vole često da ubace na kraju dubokoumnog komentara: "pametnom dosta!".

Milan

pre 4 godine

Mislim da je EU Citizen dosta realno opisao stanje. Osnovni razlog je cena u odnosu na ono što automobil pruža. Lep/ ružan ne igra ulogu, ima i SUS ružnih pa se prodaju. Onaj ko kupuje auto od 70.000 evra ne živi u zgradi. Evo gledam komšiju preko puta u ML, ima tri garaže i sigurno može da puni, ali svakog vikenda tovari bicikla na ML i ide na vožnju po planinama. Verovatno ne želi da razmišlja gde da ga napuni u šumi.
EV su trenutno dobra za grad i za sportske automobile, zato se dobro prodaju taycan i leaf. Tesla je specifičan, to je sada pomodno life style vozilo i kupovina nije motivisana racionalnim razlozima

Eldorado

pre 4 godine

EQC je u suštini elektro verzija GLC po ceni solidno opremljenog većeg GLE.
Verujem da će nemci više kupovati EV kada se pojave pristupačniji modeli...

jedan momak iz predgradja Stokholma

pre 4 godine

1. preskupi su (u odnosu na dizel modele npr.)
2. Baterija se brzo potrosi i onda moras da cekas mnogo duze da se napuni, u odnosu na vreme punjenja dizelasa ili benzica
3. Elektricna vozila su jos uvek u razvoju, baterije nisu toliko savrsene kao sto su klasicni motori
Sve u svemu za cenu elektricnog automobila mozes kupiti odlican dizelas...ni punjenje na struju nije besplatno (barem ne u Svedskoj)

ggg

pre 4 godine

...zato sto je prica o EV automobilima i njihovoj cistoci naduvana. Danasnji nov automobil i motor u njemu bilo dizel ili benzin je toliko usavrsen i cist. Dok se proizvede taj E auto vise se tako zagadi vazduh. Stoji cinjenica da su ev auta ekonomicna u gradu u varijanti kuca-posao

C i n i k

pre 4 godine

Pre svega ovaj je MB na slici, ruzan do bola.
Drugo, skupi su extra i za DE prilike.
Trece, u DE kao nigde drugo vozaci obozavaju autoban i voznju bez ogranicenja sto nmz sa EV, jer ako vozis pola h 150 ode baterija..
I na kraju, EV ima smisla za strogo gradsku voznju, a y DE nemci vole svako malo da obilaze autom Evropu,sto je sa EV nemoguce kao kad bi vozio na diesel.

javalabash

pre 4 godine

Zato što je jeftinije derati ljude uvođenjem finije kože, udobnijih sedišta i tableta nego izmišljati potpuno nov pogon. Plus zarada na održavanju dizel sistema sa filterima, katalizatorima, sondama, plivajućim zamajcima, turbinama, egr ventilima, blue aditivima, duplim kvačilima itd. Treba priznati da se nemačka kola odlično voze ali po veliku cenu po novčanik a i životnu sredinu.

Najgore je što svojim uticajem oni i ostali evropski proizvođači guše uvoz tuđih hibrida i električnih auta: japanskih, američkih pa i kineskih.

I naravno nemci će tek sad davati ozbiljnije subvencije pošto i sami kreću da ih prave. Udaviće nas reklamom kao da su oni izmislili ev i kao da im ostali ne beže 10 godina.

Naravno kapa dole zemljama kao što je norveška gde je već pola auta na struju.

vlada

pre 4 godine

Auto je izuzetno nedopadljiv. Ne znam zbog cega se proizvodjaci trude da naprave sto ruzniji model kada su u pitanju elektricna vozila. Jasno je da automobil mora da bude sto aerodinamicniji, da ne sme da ima previse krivina na prednjem delu ali ovo je previse, ne moze da prodje sa ovakvim dizajnom prednjeg dela.

Gradimir

pre 4 godine

Mislim da ste svi promašili temu. Nemci će masovnije kupovati EV tek kada ga Nemci budu i proizvodili. Patriotizam i ubeđenje da je nemački proizvod najbolji su presudni. Trenutne karakteristike dobrih EV zadovoljavaju 95% potreba većine kupaca. Problem je što nema dobrih nemačkih EV. Audi E-tron, Mercedes EQC, E-Golf, pa i Jaguar I-Pace, koji je u vlasništvu BMW-a su podbacili. Dobri EV su, pored Teslinih modela, Kia Niro i Soul, Hyundai Kona i Ioniq, novi Leaf, Renault Zoe... Videćemo ove godine Corsu i 208 kako će se pokazati. VW Id3 će kasniti jer VW opet ima problema sa softverom :)

Dejan

pre 4 godine

u DE kao nigde drugo vozaci obozavaju autoban i voznju bez ogranicenja
(C i n i k, 08. januar 2020 22:36)

Ne znam da li ste stvarno vozili na autobanu, 70% njih vozi oko 100-130, 25% oko 130-160 i 5% 160-200. Gotovo je nemoguće videti nekog da vozi brže od 200.

Dejan

pre 4 godine

crony
(EU Citizen, 08. januar 2020 20:14)

U skoro svakom komentaru pominješ ovu reč, a izgleda da ne znaš šta znači. Jer baš naprotiv crony su upravo ljudi u naftnom lobiju, dok su ljudi koji podržavaju električne automobile sve osim toga, oni se upravo bore protiv korumpiranosti i monopola. EV su najbolji način da se čovečanstvo decentralizuje i prestane da bude zavisno od naftnog lobija. Struju možeš i sam da proizvodiš kod kuće i da ne zavisiš ni od elektrodistribucije. Zato su EV i solarni paneli jedna od najboljih stvari koje su nam se desile, kao i Bitcoin kada je novac u pitanju.

Dejan

pre 4 godine

Zivim u Nemackoj i sam sam veliki ekolog i ljubitelj zdrave zivotne sredine ali da kupim elektroauto za 35 ili 40 iljada evra ne mogu sve i da hocu. Preskupo i neracionalno. Putujem svaki dan dva pravca autoputem 70km ukupno. Za mene je nazalost dizel jos uvek najrealnija opcija. Punjaca nema nigde sem na pumpama i zivim u zgradi-kako da punim auto? Za 20000 kupim normalan auto, i za razliku novca se vozim i jos mi ostane. Nemci nisu budale.
(Night Rider, 08. januar 2020 21:31)

Za manje od tih 20.000 možeš da kupiš polovan npr. e-Golf i da se voziš skoro za džabe u odnosu na tog tvog dizelaša, plus nema održavanja ni kvarova. Još si ti idealan korisnik EV-a kad prelaziš 70 km dnevno. Sve se može kad se hoće, lako je tražiti izgovor.

Nemanja

pre 4 godine

Zato sto su, do sada, vecina proizvodjaca "promasili temu": kao sto neko dole napisa, 99% modela tradicionalnih prozivodjaca su samo "elektromotori u klasicnim automobilima". Sem Tesle, jedino Zoe i Leaf i dalekoistocnjaci koji slabo stoje u Evropi.
"Cetvorka" slabo kapira da je Tesla kompletno korisnicko iskustvo a ne samo automobil na struju. Ne kapiraju da su prosecni kupci iste pre toga vozili neki prilicno jeftin porodicni automobil i da nisu davali 70+k za isti ne zato sto ih nemaju nego zato sto ih to nije privlacilo. A onda ih je Mask "ub'o gde treba" sa Teslom i evo ti odjednom ciljne grupe i trzista.
Licno, ne bih nista imao protiv ove Mecke, kao ni protiv iPace-a, ali da vadim 70+k iz dzepa za auto, bez razmisljanja bih uzeo Teslu.

1,5 D-4D

pre 4 godine

Pošto ja nova kola plaćam iz svoga džepa, i kupujem ih "danas" (a ne u nekoj dalekoj budućnosti ), ja "danas" biram ono što mi "danas" odgovara".
A to "ni pod razno" nije EV. "Jednog dana" - ko zna. Ali, "danas" - apsolutno znam. Nikakav EV.

Ajme

pre 4 godine

Procitah sve komentare al niko ne pominje koliko struja kosta u Nemackoj. Od 2010 do 2018 otislo sa 0.24 na 0.31 evra po kwh. Ovim tempom 2030 ce biti 0.40.

Beba

pre 4 godine

Zato sto su elektro automobili cista prevara i glupost. Smisljeno ih forsiraju krugovi koji zele da se na ovome jos vise obogate i popljackaju kupce. Ali, kupci nisu tako glupi. Trziste to jasno pokazuje. A lazna prica o ocuvanju covekove zivotne sredine prosto ne opstaje.

Gradimir

pre 4 godine

"EV vozila će jednom pružati sve one korisničke ugodjaje koje danas kupcima pružaju SUS vozila. Videćete."
OVO NISAM JA NAPISAO. Nisam do sada video da se ovako koristi moj potpis. Ako mislite da imamo konstruktivnu komunikaciju ovo ne treba da radite. Da ne bude da samo repliciram, da dodam da se trenutno u Nemačkoj prodaje oko 10.000 Modela 3 mesečno, tako da je to Teslino najveće tržište posle USA, a do skoro je to bila Norveška. Uskoro će Kina verovatno postati to, zbog fabrike koja je tamo počela da radi. Inače da, vozim dizela, i nadam se da je ovo poslednji SUS koji vozim. Ne znam šta ću moći da kupim od EV-a za koju godinu - verovatno neki polovni. Planiram da uložim 15-ak hiljada eur, naravno na kredit, a rate za kredit ne bi smele da mi pređu previše cifru koju sada dajem na gorivo, a ako još padnu cene ja to vidim kao priliku da najzad vozim i nov auto.

achitwn

pre 4 godine

Ev je sinonim za startape tipa Tesla i Rivan i kupci ovih vozila hoce experience i solucije koje nude ovi proizvodjaci. Vecina toga je ostvarena sofwerskom platformom koju tesla ima. Sa druge strane postojeci proizvodjaci ne umeju da se preurede u takvu vrstu kompanije. Njihova ev vozila su defacto postojece platforme sa baterijama, software i celokupni evosistem koji teala ima je u drugom planu.

kele®

pre 4 godine

Baterija 625kg? I 4 odrasla čovjeka sa prtljagom, ode na 1100kg. Kakav li je to ovjes u pitanju. 4 elektromotora su vjerujem barem 200kg koliko teži sus motor i pripadajući mjenjač.

Helios

pre 4 godine

@EUcitizen
Popovi su vekovima imali holistički pristup takođe. Ako valja onda je Bog a ako ne onda je zbog Đavola. I SVE su "objasnili" time. Holizam 200%. Boljševici takođe: ako valja to je zbog Tite, ako ne zbog buržoaziije. Ili neka Borka Pavićević: sve ovde ne valja zbog Nacionalizma. I glumac je upucao u kafeu ali nije kriv on nego nacionalizam. Ili nekome ide jer ima dobar ugao Sunca i Venere a onom baš i ne jer mu je Saturn u kvadratu. SVE objašnjava! Vremena se menjaju ali ne i taj kalup "holističkih" genijalaca. Crno-beli svet, imenovan bilo kako, u domenu im IQa.
Pa je tako tim holističkim pristupom i monopolizam i etatizam i korupcija i podvala lažnim liberalizmom i sve drugo za vas - "boljševizam". I e-kola ne valjaju zbog - komunjara?! Pošto boljševike iskonski prezirem nemam nikakve simpatije ni prema onima koji im pomažu smesom arogancije i gluposti. Cenim kao vidno nadmoćni spram mene nećete to uzeti za zlo.

p.s. ne čitam tabloide, ne znam šta ima u njima

EU Citizen

pre 4 godine

@Dejan
Dejane, vi ste baš naivni :)) Cela struktura sadašnje neomarksističke diktature počiva na tri crony-korporatna stuba, bankama i finansijskom sektoru koji su kupljeni privilegovanim pristupom lažnom fiat novcu koji državne komunjare štampaju i trulim bailoutima, jer su, za razliku od nas običnih smrtnika, "to big to fail", oružarskim,. infrastrukturno-saobraćajnim i dveloperskim kompanijama koje su kupljene državnim projektima i narudžbinama i sisanjem budžeta sa manje ili više diskretnim i sofistikovanim kickbackobima (manje diskretnim u primitivmijim državama na jugu i istoku, a veoma diskretmim i sofistikovanim u zemljama poput Nemačke, skandinavskih država ili SAD) i, komačno, medijskim, zabavnim i IT kompanija, zaduženim u tom dilu za špikunažu, cenzuru, ispiranje. mozga i agitprop, koji su kupljeni kako državnim narudžbima, tako, pretežno, raznim zakonskim privilegijama, na čelu sa fiktivnom "intelektualnom svojinom". Niko nema ništa protiv električmih vozila ili solarnih panela, bože. me sačubak, poenta je samo i tome da ih nameću silom. pre nego šćo su tehnoški usavršeni za upotrebu kao deo cele zelene agende laži, manipulacija i ispiranja mozga, koja ima za cilj očuvanje zahbaljukući internetu i prodoru slobodnijih informacija do. širih slojeva poljuljanih pozicija levičara i njihovih crony-megakorporacija i nastavljamje kontrole i pljačke.

Avaya

pre 4 godine

Људи заборављају пар битних чинилаца у вези возила и погона. Наиме сада многе државе дају стимулацију за куповину ЕВ са циљем да се таква возила више купују, оног тренутка када куповина таквог возила постане масовна, држава ће морати да затвори стимулацију јер ће превише да је кошта, па са тим ће цене опет да оду горе. Такође, оног тренутка када број ЕВ достигне критичну масу, приход државе од пореза и акција на погонска горива има да буде све мањи и мањи и то држава има да осети, јер се гомила ствари финансира од тога. У том случају држави не преостаје ништа друго или да уведе нове порезе и акцизе на струју, да наметне велике порезе на ЕВ, да се забрани пуњење преко кућних мрежа (тј. пуњење на званичин пунионицама са великим ценама за KW) и оно о чему многи и не размишљају данас, велике таксе за рециклажу тих возила (поготову део везан за батерије). Држава једноставно ће бити принуђена да надомести губитак средстава које данас добија од нафтиних деривата на разне начине. И да, не заборавите врло могуће много веће цене осигурања јер ова возила су осим што су скупа за поправке (колико кошта нови сет батерија после неког јачег судара?), она су и пожарно опасна - тренутно ни у ЕУ не постоји јасна стратегија како тачно приступати гашењу пожара на ЕВ, везано за батерије, јер је технологија производње истих различита, тако до представља велики проблем за ватрогасне бригаде

Helios

pre 4 godine

@EUcitizen - buahahaha...
dakle bez dopisivanja sopstvenih konfabulacija:

Cela struktura savremenog kapitalizma počiva na iluziji liberalnog kapitalizma dok u realnosti svi hitaju ka Monopolu. Pa su onda kad to ostvare kao pametni, uspešni i pošteni. A ovi drugi su bedni jer kao nisu kvalitet ko ovi Monopolisti.
A monopol se ostvaruje nasilnim nametanjem. Od kojih je najvidljivije divljanje zla zvanog NATO pakt - ali to ćemo da preskočimo, jer nam ne odgovara za plasiranje sopstvene konfabulacije. Dočim manje vidljivo interno monopol se ostvaruje nakaradnim državnim regulacijama, štampanjem lažnog novca, kruženjem korupcije, sumanutim i dirigovanim narudbama države, ideološkim trovačima itd. E to ćemo onda da zovemo "crony" - ali, iako među hiljdama tih glodara nema nijednog jedinog sa "b" od boljševizma zvaćemo ih i "boljševicima". Jer tako kaže konfabulacija u glavi.
Boljševičke su džukele prečicom u predkapitalističkim državama pohitale ka tome - eno ga nakaradni Novi Beograd i sve drugo njihovo nakaradno a oni na Dedinju i drže lokale na Terazijama ili su Cetinje-Dedinje. Ali to veze nema sa prevarom modernog neo-kolonijalnog kvazi-liberalizma.
Otprilike ima koliko i elektro-šminka auta sa pravom Ekologijom.
Nisu to boljševici. To su džukele i hoće monpol. Tamo monopol ide kroz Crony a drugde kroz Partiju. Nisi ih ti provalio nego si sebe kroz takvu glupost izprojektovao. Ko hipster kad kupi taj glupi e-Mercedes.

Milan

pre 4 godine

@Dejan
Izgleda ti ne voziš autobanom. Upravo stigoh posle 240km autobanom u bavarskoj i jedino što si ispravno napisao je za brzine preko 200. Ja u srbiji kad vozim 130 ( pravih 130 po GPS) obilazim 90% vozača, a ovde u bavarskoj 15-20% ( kamione kojih je mnogo ne računam). Imam utisak da 70% vozi 130 do 160 ili malo više. U pitanju je redovan autoput sa samo dve trake, Minhen - Deggendorf, ograničenja su 120-130km/h.

EU Citizen

pre 4 godine

@Helios
Izvinite, ali iz svake vaše rečenice se vidi da ste ekonomski i politički analfabeta koji shvata savremeni svet na nivou lokalnih srpskih tabloida, ja stvarno ne znam odakle da počnem, jer vidim da bi to morale da budu ekonomija i politologija 101 što kažu Amerikanci, pa ću odgovor potpuno preskočiti, jer je, na kraju krajeva, ovo deo B92 posvećen automobilima, i već smo debelo zabrazdili u neke priče koje većini ljudi koji žele da čitaju o automobilima verovatno nisu interesantne, a da bi se kako-tako objasnile onima koji se nisu njima bavili, bile bi potrebne hiljade karaktera a ne ovih 1500 :)) Nije trebalo da uopšte ulazim u tu priču, ali Dejan me je malo povukao za jezik, a ja imam holistički pristup stvarnosti i volim da svaki povod, pa makar i banalan, kao prodaja nekakvih automobila u Nemačkoj, uklopim u neku širu sliku sveta i stvari, barem onako kako ih ja na osnovu svog iskustva i obrazovanja vidim :))

Rhynchinoi

pre 4 godine

Redakcijo a da vi lepo napišete početnu cenu tog automobila! Zašto bi neko za C klasu dao 70,000 € ? GLC počinje već od tridesetak hiljada. GLC kupuju penzioneri, žene i eventualno kao porodični automobil gde deca već imaju vozačke dozvole i svoje manje automobile.
Zašto bi neko dao 70 hiljada za klot varijantu, koja usput već ozbiljno tehnički zaostaje za S klasom koja će biti prikazana za par meseci?

EU Citizen

pre 4 godine

Zato što u Nemačkoj, osim gomile ekofašističkih i neokomunističkih ludaka i štetočina, koji, međutim, uglavnom nemaju para za još uvek skupa eleltrična vozila, ima dosta racionalnih ljudi koji vide očiglednu istinu, za čoveka koji prelazi dosta kilometraže, dakle nije pijačna baba ili ekofašističko-hipsterski pozer, a to je u Nemačkoj sa dobrom mrežom puteva čest sličaj, ljudi dosta često rade u susednom gradu ili žive u dalekim predgrađima i satelitskim naseljima, električna vozila u kojima problem pogona, baterija i punjenja još uvek prosto nije tehnološki rešen na zapdovljavajući način, nisu nimalo dobra varijanta, i tu neprestana masaža plaćeničkih crony i državnih medija i maltretiranja proizvođača i vozača i deformacije tržišta koje sprovodi kriminalna socijalističko-ekofašistička nemačka država, prosto nisu dovoljni :))

ggg

pre 4 godine

...zato sto je prica o EV automobilima i njihovoj cistoci naduvana. Danasnji nov automobil i motor u njemu bilo dizel ili benzin je toliko usavrsen i cist. Dok se proizvede taj E auto vise se tako zagadi vazduh. Stoji cinjenica da su ev auta ekonomicna u gradu u varijanti kuca-posao

Dejan

pre 4 godine

Zivim u Nemackoj i sam sam veliki ekolog i ljubitelj zdrave zivotne sredine ali da kupim elektroauto za 35 ili 40 iljada evra ne mogu sve i da hocu. Preskupo i neracionalno. Putujem svaki dan dva pravca autoputem 70km ukupno. Za mene je nazalost dizel jos uvek najrealnija opcija. Punjaca nema nigde sem na pumpama i zivim u zgradi-kako da punim auto? Za 20000 kupim normalan auto, i za razliku novca se vozim i jos mi ostane. Nemci nisu budale.
(Night Rider, 08. januar 2020 21:31)

Za manje od tih 20.000 možeš da kupiš polovan npr. e-Golf i da se voziš skoro za džabe u odnosu na tog tvog dizelaša, plus nema održavanja ni kvarova. Još si ti idealan korisnik EV-a kad prelaziš 70 km dnevno. Sve se može kad se hoće, lako je tražiti izgovor.

javalabash

pre 4 godine

Zato što je jeftinije derati ljude uvođenjem finije kože, udobnijih sedišta i tableta nego izmišljati potpuno nov pogon. Plus zarada na održavanju dizel sistema sa filterima, katalizatorima, sondama, plivajućim zamajcima, turbinama, egr ventilima, blue aditivima, duplim kvačilima itd. Treba priznati da se nemačka kola odlično voze ali po veliku cenu po novčanik a i životnu sredinu.

Najgore je što svojim uticajem oni i ostali evropski proizvođači guše uvoz tuđih hibrida i električnih auta: japanskih, američkih pa i kineskih.

I naravno nemci će tek sad davati ozbiljnije subvencije pošto i sami kreću da ih prave. Udaviće nas reklamom kao da su oni izmislili ev i kao da im ostali ne beže 10 godina.

Naravno kapa dole zemljama kao što je norveška gde je već pola auta na struju.

vlada

pre 4 godine

Auto je izuzetno nedopadljiv. Ne znam zbog cega se proizvodjaci trude da naprave sto ruzniji model kada su u pitanju elektricna vozila. Jasno je da automobil mora da bude sto aerodinamicniji, da ne sme da ima previse krivina na prednjem delu ali ovo je previse, ne moze da prodje sa ovakvim dizajnom prednjeg dela.

Dejan

pre 4 godine

crony
(EU Citizen, 08. januar 2020 20:14)

U skoro svakom komentaru pominješ ovu reč, a izgleda da ne znaš šta znači. Jer baš naprotiv crony su upravo ljudi u naftnom lobiju, dok su ljudi koji podržavaju električne automobile sve osim toga, oni se upravo bore protiv korumpiranosti i monopola. EV su najbolji način da se čovečanstvo decentralizuje i prestane da bude zavisno od naftnog lobija. Struju možeš i sam da proizvodiš kod kuće i da ne zavisiš ni od elektrodistribucije. Zato su EV i solarni paneli jedna od najboljih stvari koje su nam se desile, kao i Bitcoin kada je novac u pitanju.

Dejan

pre 4 godine

u DE kao nigde drugo vozaci obozavaju autoban i voznju bez ogranicenja
(C i n i k, 08. januar 2020 22:36)

Ne znam da li ste stvarno vozili na autobanu, 70% njih vozi oko 100-130, 25% oko 130-160 i 5% 160-200. Gotovo je nemoguće videti nekog da vozi brže od 200.

Gradimir

pre 4 godine

"EV vozila će jednom pružati sve one korisničke ugodjaje koje danas kupcima pružaju SUS vozila. Videćete."
OVO NISAM JA NAPISAO. Nisam do sada video da se ovako koristi moj potpis. Ako mislite da imamo konstruktivnu komunikaciju ovo ne treba da radite. Da ne bude da samo repliciram, da dodam da se trenutno u Nemačkoj prodaje oko 10.000 Modela 3 mesečno, tako da je to Teslino najveće tržište posle USA, a do skoro je to bila Norveška. Uskoro će Kina verovatno postati to, zbog fabrike koja je tamo počela da radi. Inače da, vozim dizela, i nadam se da je ovo poslednji SUS koji vozim. Ne znam šta ću moći da kupim od EV-a za koju godinu - verovatno neki polovni. Planiram da uložim 15-ak hiljada eur, naravno na kredit, a rate za kredit ne bi smele da mi pređu previše cifru koju sada dajem na gorivo, a ako još padnu cene ja to vidim kao priliku da najzad vozim i nov auto.

Beba

pre 4 godine

Zato sto su elektro automobili cista prevara i glupost. Smisljeno ih forsiraju krugovi koji zele da se na ovome jos vise obogate i popljackaju kupce. Ali, kupci nisu tako glupi. Trziste to jasno pokazuje. A lazna prica o ocuvanju covekove zivotne sredine prosto ne opstaje.

Gradimir

pre 4 godine

Taxi kompanija Free Now, u koju su zajedno investirali BMW i Daimler oko 1 milijardu Eur prošle godine, je naručila 60 EV od TESLE! Da su im dobri njihovi EV kupili bi ih za svoju taxi kompaniju, a ne bi od konkurenta uzimali. Što neki komentatori vole često da ubace na kraju dubokoumnog komentara: "pametnom dosta!".

achitwn

pre 4 godine

Ev je sinonim za startape tipa Tesla i Rivan i kupci ovih vozila hoce experience i solucije koje nude ovi proizvodjaci. Vecina toga je ostvarena sofwerskom platformom koju tesla ima. Sa druge strane postojeci proizvodjaci ne umeju da se preurede u takvu vrstu kompanije. Njihova ev vozila su defacto postojece platforme sa baterijama, software i celokupni evosistem koji teala ima je u drugom planu.

EU Citizen

pre 4 godine

@Dejan
Dejane, vi ste baš naivni :)) Cela struktura sadašnje neomarksističke diktature počiva na tri crony-korporatna stuba, bankama i finansijskom sektoru koji su kupljeni privilegovanim pristupom lažnom fiat novcu koji državne komunjare štampaju i trulim bailoutima, jer su, za razliku od nas običnih smrtnika, "to big to fail", oružarskim,. infrastrukturno-saobraćajnim i dveloperskim kompanijama koje su kupljene državnim projektima i narudžbinama i sisanjem budžeta sa manje ili više diskretnim i sofistikovanim kickbackobima (manje diskretnim u primitivmijim državama na jugu i istoku, a veoma diskretmim i sofistikovanim u zemljama poput Nemačke, skandinavskih država ili SAD) i, komačno, medijskim, zabavnim i IT kompanija, zaduženim u tom dilu za špikunažu, cenzuru, ispiranje. mozga i agitprop, koji su kupljeni kako državnim narudžbima, tako, pretežno, raznim zakonskim privilegijama, na čelu sa fiktivnom "intelektualnom svojinom". Niko nema ništa protiv električmih vozila ili solarnih panela, bože. me sačubak, poenta je samo i tome da ih nameću silom. pre nego šćo su tehnoški usavršeni za upotrebu kao deo cele zelene agende laži, manipulacija i ispiranja mozga, koja ima za cilj očuvanje zahbaljukući internetu i prodoru slobodnijih informacija do. širih slojeva poljuljanih pozicija levičara i njihovih crony-megakorporacija i nastavljamje kontrole i pljačke.

Helios

pre 4 godine

@EUcitizen - buahahaha...
dakle bez dopisivanja sopstvenih konfabulacija:

Cela struktura savremenog kapitalizma počiva na iluziji liberalnog kapitalizma dok u realnosti svi hitaju ka Monopolu. Pa su onda kad to ostvare kao pametni, uspešni i pošteni. A ovi drugi su bedni jer kao nisu kvalitet ko ovi Monopolisti.
A monopol se ostvaruje nasilnim nametanjem. Od kojih je najvidljivije divljanje zla zvanog NATO pakt - ali to ćemo da preskočimo, jer nam ne odgovara za plasiranje sopstvene konfabulacije. Dočim manje vidljivo interno monopol se ostvaruje nakaradnim državnim regulacijama, štampanjem lažnog novca, kruženjem korupcije, sumanutim i dirigovanim narudbama države, ideološkim trovačima itd. E to ćemo onda da zovemo "crony" - ali, iako među hiljdama tih glodara nema nijednog jedinog sa "b" od boljševizma zvaćemo ih i "boljševicima". Jer tako kaže konfabulacija u glavi.
Boljševičke su džukele prečicom u predkapitalističkim državama pohitale ka tome - eno ga nakaradni Novi Beograd i sve drugo njihovo nakaradno a oni na Dedinju i drže lokale na Terazijama ili su Cetinje-Dedinje. Ali to veze nema sa prevarom modernog neo-kolonijalnog kvazi-liberalizma.
Otprilike ima koliko i elektro-šminka auta sa pravom Ekologijom.
Nisu to boljševici. To su džukele i hoće monpol. Tamo monopol ide kroz Crony a drugde kroz Partiju. Nisi ih ti provalio nego si sebe kroz takvu glupost izprojektovao. Ko hipster kad kupi taj glupi e-Mercedes.

C i n i k

pre 4 godine

Pre svega ovaj je MB na slici, ruzan do bola.
Drugo, skupi su extra i za DE prilike.
Trece, u DE kao nigde drugo vozaci obozavaju autoban i voznju bez ogranicenja sto nmz sa EV, jer ako vozis pola h 150 ode baterija..
I na kraju, EV ima smisla za strogo gradsku voznju, a y DE nemci vole svako malo da obilaze autom Evropu,sto je sa EV nemoguce kao kad bi vozio na diesel.

kele®

pre 4 godine

Baterija 625kg? I 4 odrasla čovjeka sa prtljagom, ode na 1100kg. Kakav li je to ovjes u pitanju. 4 elektromotora su vjerujem barem 200kg koliko teži sus motor i pripadajući mjenjač.

Milan

pre 4 godine

Mislim da je EU Citizen dosta realno opisao stanje. Osnovni razlog je cena u odnosu na ono što automobil pruža. Lep/ ružan ne igra ulogu, ima i SUS ružnih pa se prodaju. Onaj ko kupuje auto od 70.000 evra ne živi u zgradi. Evo gledam komšiju preko puta u ML, ima tri garaže i sigurno može da puni, ali svakog vikenda tovari bicikla na ML i ide na vožnju po planinama. Verovatno ne želi da razmišlja gde da ga napuni u šumi.
EV su trenutno dobra za grad i za sportske automobile, zato se dobro prodaju taycan i leaf. Tesla je specifičan, to je sada pomodno life style vozilo i kupovina nije motivisana racionalnim razlozima

Night Rider

pre 4 godine

@EU Citizen-ima istine u tome sto govorite. Zivim u Nemackoj i sam sam veliki ekolog i ljubitelj zdrave zivotne sredine ali da kupim elektroauto za 35 ili 40 iljada evra ne mogu sve i da hocu. Preskupo i neracionalno. Putujem svaki dan dva pravca autoputem 70km ukupno. Za mene je nazalost dizel jos uvek najrealnija opcija. Punjaca nema nigde sem na pumpama i zivim u zgradi-kako da punim auto? Za 20000 kupim normalan auto, i za razliku novca se vozim i jos mi ostane. Nemci nisu budale.

rani

pre 4 godine

Mozda zato sto je mnogo skup i sto nema gde da ga utaknu! Gde, bre da ga punim, ako zivim u zgradi, kao velika vecina ljudi? Da bacam produzni preko terase?

EU Citizen

pre 4 godine

@Helios
Izvinite, ali iz svake vaše rečenice se vidi da ste ekonomski i politički analfabeta koji shvata savremeni svet na nivou lokalnih srpskih tabloida, ja stvarno ne znam odakle da počnem, jer vidim da bi to morale da budu ekonomija i politologija 101 što kažu Amerikanci, pa ću odgovor potpuno preskočiti, jer je, na kraju krajeva, ovo deo B92 posvećen automobilima, i već smo debelo zabrazdili u neke priče koje većini ljudi koji žele da čitaju o automobilima verovatno nisu interesantne, a da bi se kako-tako objasnile onima koji se nisu njima bavili, bile bi potrebne hiljade karaktera a ne ovih 1500 :)) Nije trebalo da uopšte ulazim u tu priču, ali Dejan me je malo povukao za jezik, a ja imam holistički pristup stvarnosti i volim da svaki povod, pa makar i banalan, kao prodaja nekakvih automobila u Nemačkoj, uklopim u neku širu sliku sveta i stvari, barem onako kako ih ja na osnovu svog iskustva i obrazovanja vidim :))

1,5 D-4D

pre 4 godine

Pošto ja nova kola plaćam iz svoga džepa, i kupujem ih "danas" (a ne u nekoj dalekoj budućnosti ), ja "danas" biram ono što mi "danas" odgovara".
A to "ni pod razno" nije EV. "Jednog dana" - ko zna. Ali, "danas" - apsolutno znam. Nikakav EV.

Eldorado

pre 4 godine

EQC je u suštini elektro verzija GLC po ceni solidno opremljenog većeg GLE.
Verujem da će nemci više kupovati EV kada se pojave pristupačniji modeli...

Todor

pre 4 godine

Limitirana brzina, limitiran radijus, limitirano punjenje... Zato ih Nemci neće! Na 180 na sat baterija se jako brzo prazni, plus multimedija i svetla noću. Ne možeš iz Berlina do Dortmunda (oko 500 km) iz cuga brzo sa jednim punjenjem. Na tankštelima ima po deset, 20 pumpi za točenje, a točenje traje 5-6 minuta... A kad dodješ do utikača, ono čeka njih deset... po deset minuta, pa ti vidi... Kolaj rabota, batice! A za Nemca autoban je zakon!

jedan momak iz predgradja Stokholma

pre 4 godine

1. preskupi su (u odnosu na dizel modele npr.)
2. Baterija se brzo potrosi i onda moras da cekas mnogo duze da se napuni, u odnosu na vreme punjenja dizelasa ili benzica
3. Elektricna vozila su jos uvek u razvoju, baterije nisu toliko savrsene kao sto su klasicni motori
Sve u svemu za cenu elektricnog automobila mozes kupiti odlican dizelas...ni punjenje na struju nije besplatno (barem ne u Svedskoj)

Gradimir

pre 4 godine

Mislim da ste svi promašili temu. Nemci će masovnije kupovati EV tek kada ga Nemci budu i proizvodili. Patriotizam i ubeđenje da je nemački proizvod najbolji su presudni. Trenutne karakteristike dobrih EV zadovoljavaju 95% potreba većine kupaca. Problem je što nema dobrih nemačkih EV. Audi E-tron, Mercedes EQC, E-Golf, pa i Jaguar I-Pace, koji je u vlasništvu BMW-a su podbacili. Dobri EV su, pored Teslinih modela, Kia Niro i Soul, Hyundai Kona i Ioniq, novi Leaf, Renault Zoe... Videćemo ove godine Corsu i 208 kako će se pokazati. VW Id3 će kasniti jer VW opet ima problema sa softverom :)

Nemanja

pre 4 godine

Zato sto su, do sada, vecina proizvodjaca "promasili temu": kao sto neko dole napisa, 99% modela tradicionalnih prozivodjaca su samo "elektromotori u klasicnim automobilima". Sem Tesle, jedino Zoe i Leaf i dalekoistocnjaci koji slabo stoje u Evropi.
"Cetvorka" slabo kapira da je Tesla kompletno korisnicko iskustvo a ne samo automobil na struju. Ne kapiraju da su prosecni kupci iste pre toga vozili neki prilicno jeftin porodicni automobil i da nisu davali 70+k za isti ne zato sto ih nemaju nego zato sto ih to nije privlacilo. A onda ih je Mask "ub'o gde treba" sa Teslom i evo ti odjednom ciljne grupe i trzista.
Licno, ne bih nista imao protiv ove Mecke, kao ni protiv iPace-a, ali da vadim 70+k iz dzepa za auto, bez razmisljanja bih uzeo Teslu.

Majkl Džondar

pre 4 godine

Ma da, običan narod zna da l' su neke komponente slabije odrađene. Neće bre da kupe, baš i ih briga za klimu. Skupo im je i oko toga se uglavnom sve vrti, oko para.

Avaya

pre 4 godine

Људи заборављају пар битних чинилаца у вези возила и погона. Наиме сада многе државе дају стимулацију за куповину ЕВ са циљем да се таква возила више купују, оног тренутка када куповина таквог возила постане масовна, држава ће морати да затвори стимулацију јер ће превише да је кошта, па са тим ће цене опет да оду горе. Такође, оног тренутка када број ЕВ достигне критичну масу, приход државе од пореза и акција на погонска горива има да буде све мањи и мањи и то држава има да осети, јер се гомила ствари финансира од тога. У том случају држави не преостаје ништа друго или да уведе нове порезе и акцизе на струју, да наметне велике порезе на ЕВ, да се забрани пуњење преко кућних мрежа (тј. пуњење на званичин пунионицама са великим ценама за KW) и оно о чему многи и не размишљају данас, велике таксе за рециклажу тих возила (поготову део везан за батерије). Држава једноставно ће бити принуђена да надомести губитак средстава које данас добија од нафтиних деривата на разне начине. И да, не заборавите врло могуће много веће цене осигурања јер ова возила су осим што су скупа за поправке (колико кошта нови сет батерија после неког јачег судара?), она су и пожарно опасна - тренутно ни у ЕУ не постоји јасна стратегија како тачно приступати гашењу пожара на ЕВ, везано за батерије, јер је технологија производње истих различита, тако до представља велики проблем за ватрогасне бригаде

Helios

pre 4 godine

@EUcitizen
Popovi su vekovima imali holistički pristup takođe. Ako valja onda je Bog a ako ne onda je zbog Đavola. I SVE su "objasnili" time. Holizam 200%. Boljševici takođe: ako valja to je zbog Tite, ako ne zbog buržoaziije. Ili neka Borka Pavićević: sve ovde ne valja zbog Nacionalizma. I glumac je upucao u kafeu ali nije kriv on nego nacionalizam. Ili nekome ide jer ima dobar ugao Sunca i Venere a onom baš i ne jer mu je Saturn u kvadratu. SVE objašnjava! Vremena se menjaju ali ne i taj kalup "holističkih" genijalaca. Crno-beli svet, imenovan bilo kako, u domenu im IQa.
Pa je tako tim holističkim pristupom i monopolizam i etatizam i korupcija i podvala lažnim liberalizmom i sve drugo za vas - "boljševizam". I e-kola ne valjaju zbog - komunjara?! Pošto boljševike iskonski prezirem nemam nikakve simpatije ni prema onima koji im pomažu smesom arogancije i gluposti. Cenim kao vidno nadmoćni spram mene nećete to uzeti za zlo.

p.s. ne čitam tabloide, ne znam šta ima u njima

Milan

pre 4 godine

@Dejan
Izgleda ti ne voziš autobanom. Upravo stigoh posle 240km autobanom u bavarskoj i jedino što si ispravno napisao je za brzine preko 200. Ja u srbiji kad vozim 130 ( pravih 130 po GPS) obilazim 90% vozača, a ovde u bavarskoj 15-20% ( kamione kojih je mnogo ne računam). Imam utisak da 70% vozi 130 do 160 ili malo više. U pitanju je redovan autoput sa samo dve trake, Minhen - Deggendorf, ograničenja su 120-130km/h.

Ajme

pre 4 godine

Procitah sve komentare al niko ne pominje koliko struja kosta u Nemackoj. Od 2010 do 2018 otislo sa 0.24 na 0.31 evra po kwh. Ovim tempom 2030 ce biti 0.40.

Rhynchinoi

pre 4 godine

Redakcijo a da vi lepo napišete početnu cenu tog automobila! Zašto bi neko za C klasu dao 70,000 € ? GLC počinje već od tridesetak hiljada. GLC kupuju penzioneri, žene i eventualno kao porodični automobil gde deca već imaju vozačke dozvole i svoje manje automobile.
Zašto bi neko dao 70 hiljada za klot varijantu, koja usput već ozbiljno tehnički zaostaje za S klasom koja će biti prikazana za par meseci?