Sreda, 01.01.2020.

13:38

Automobilska 2019: Uspon električnih vozila, nastavak progona dizelaša

Izvor: B92

Automobilska 2019: Uspon elektriènih vozila, nastavak progona dizelaša IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

52 Komentari

Sortiraj po:

Dijalektika Materijalizma

pre 4 godine

Kancerogeni azotni oksidi su glavni problem, pa tek onda CO2. Ipak, forsira se priča o CO2 jer nemačko-francuski dizel lobi namerno izbegava tu, po njih, katastrofalnu priču. S druge strane, nema svrhe da se potpuno prelazi na električni pogon dok se struja dobija iz termoelektrana i nuklearki. Samo se zagađenje premešta u drugi sektor. Hibridi jesu najbolje rešenje danas, ali i za duži period, sve dok vetro-parkovi i solarne elektrane ne postanu dominantan način proizvodnje.

Bojan

pre 4 godine

Zivim u Holandiji, ovdje punjenje 1kWh kosta oko 30 centi. Uzmite da vam malo auto trosi oko 20kWh/100km, to je oko 6€. To je ekvivalent oko 4.5l dizela na 100 km. Jeftinije je ako punite kuci, ali i tu je cijena struje preko 20 centi = 4,5€/100km.

Uzmimo poredjenje dva modela istog proizvodjaca.

Nissan leaf koji prelazi 200km kosta oko 37.000€. Punjenje kuci traje oko 7h. 100km na kucno punjenje kosta 4,7€ (22ct*21kWh wltp prosjek), na komercijalno kosta oko 7€, a moze i skuplje, zavisi u koje doba dana i na kojoj lokaciji punite.

Nissan qashkai kosta oko 30.000€. Gorivo na 100km kosta oko 11,2€ (7l * 1,6€).

Nakon 20.000km na kucno punjenje dolazimo do cca 1000€ troska za leaf i 2200€ za qashkai, tj benzin je skuplji 1100€ na 10.000km racunajuci samo gorivo. Razlika u cijeni ev modela se po tome isplati nakon 6 godina.

Treba uzeti u obzir jos i poreze, koji su nizi za EV, i cinjenicu da ce baterija EV za 6-10 god zavrsiti svoju karijeru. Ne znam koliko ce kostati baterija za leaf za 10 god ali znam da danas kosta bar 7-10.000€ (neki clanci upucuju i na 30.000€!).

Ako je okvirna cijena amorzizacije baterije na 10.000€ oko 1000€, onda benzin i ev izadju na slicno.

Radovan

pre 4 godine

Kada struja poskupi, kajaćete se što ste kupili EV.
Nećete imati za sijalice u kući.

Isto tako je bilo i sa dizelom.
Samo tražite, desiće vam se. Jeftino nikada više neće biti.

Od biogoriva se odustalo jer bi hrana drastično poskupela. Struja se pokazala prihvatljivija jer ne utiče vidljivo na opstanak života pojedinca.

Svaki novi vid energije u početku je bio jeftin, a potrošač skup. Kada se narod navukao, energija je poskupela, a potrošač postajao dostupniji širokim slojevima.

Tokom civilizacije, svaki vid energije je bio skup, da bi se skupo naplaćivala, a životna energija koja je najskuplja, plaćana je bedno.

Transformer

pre 4 godine

@Dani SUS su odbrojaniPod komforom smatram što sam juče ujutro seo u auto u NS a sinoć večerao u bavarskoj, bez da se brinem gde ću i kada da pravim pauze. To sa EV još uvek nije moguće.To što nemate EV znači da niste naseli na kampanju. I ja ću ga posedovati, ali kada mi bude isplativ i za šta mi bude isplativ ( za početak drugo vozilo za gradsku vožnju). Performanse? Da, to jeste trenutni domet tehnologije EV, za entuzijaste koji traže performanse i za gradska vozila.
(Milan, 03. januar 2020 12:01) To je trenutno stanje, koje će se ovim tempom promijeniti za godinu, dvije. Norveška izgleda prelazi potpuno na EV. Ja volim dizele ali me trenutno strah da uložim u dobar dizel auto, jer se bojim da za 5 god neće vrijedjeti ništa (iako ne mislim da će na Balkanu ni za 10god zavladati EV, bojim se da će zapad da dampa svoje zalihe ovdje).

Dani SUS su odbrojani

pre 4 godine

@Milan, hvala vam na objašnjenju šta za vas znači "komfor". Da, svakako razumem za takvu upotrebu kao što pominjete, ako treba voziti 12 sati bez prestanka, električni automobili još nisu spremni, ali uskoro će biti. Što se mene lično tiče možda mi jednom u tri godine dođe situacija da treba odjednom da vozim 300km, a to bi i sadašnja tehnologija baterija izdržala. Što se tiče toga da nisam podlegao kampanji pa zato ne vozim EV, to nije tačno. Cena je isključivi razlog zašto već ne posedujem električni auto, mene stvarno odbija komplikovanost i prljavština SUS motora i verujte mi, jedva čekam da za par godina predjem na struju i da zaboravim SUS za sva vremena.

EZeljko

pre 4 godine

@mazohista
Ja se slazem da, u zavisnosti gde ko zivi, treba ici na cisto elektricni auto ali: Oni jesu skupi. Hundai Kona je u Kanadi $44K a Corolla Hybrid (4.5L/100km kombinovano) je $24K NETO. To znaci da kao hoces da vozis E auto sa minimalnom autonomijom od 400km leti sto je zimi oko 220km u Kanadskim uslovima treba da platis duplo. Ako ides na kompromis sa Hybridom on kosta vise za oko $3K NETO i to se isplati za oko 3 do 4 godine u zavisnosti koliko se km prelazi a ovde se prelazi u proseku oko 20,000/godisnje. Odrzavanje Hybrida je kao i benzinca, elektro mnogo jeftinije ako se ima srece jer je nova tehnologija. Tesla 3 je u osnovnoj verziji $54K NETO i to je jako puno para za vecinu pogotovu ako drzava ne daje subvencije. Sve u svemu jos je rano pricati o elektrifikaciji cak i za Zaadni deo sveta jer je to pristupacno srednjoj visoj klasi koja nije toliko velika. Jedina nada su nove baterije 2 generacije koje bi trebalo da budu bar 30% jeftinije sto je najvazije za nas kao kupce. Za to ce se malo sacekati mada neki najavljuju da Tesla sprema iznenadjenje vec u 2020 negde u Maju kada se poaze izvestaj o poslovanju investitorima. Ja mislim da je to rano ali ajde sacekajmo koji mesec. Jedno je izvesno a to je da je kraj SUS motora jako blizu i NEMINOVAN.

Milan

pre 4 godine

@Dani SUS su odbrojani
Pod komforom smatram što sam juče ujutro seo u auto u NS a sinoć večerao u bavarskoj, bez da se brinem gde ću i kada da pravim pauze. To sa EV još uvek nije moguće.
To što nemate EV znači da niste naseli na kampanju. I ja ću ga posedovati, ali kada mi bude isplativ i za šta mi bude isplativ ( za početak drugo vozilo za gradsku vožnju).
Performanse? Da, to jeste trenutni domet tehnologije EV, za entuzijaste koji traže performanse i za gradska vozila.

Lobi

pre 4 godine

Mislim i da resimo problem baterija, cena izdrzljivost, odakle da nabavimo tu silnu struju koja treba da pogoni automobile na elektricni pogon. Trenutno realnoat je da se forsiraju automobili na zemni gas, ali to niko ne radi u EU zato sto tog energenta nema dovoljno u zemljama koje guraju razvoj el. Automobila.
Zato bi, kao sto kaze jedan covek u Srbiji nezavisnoj zemlji, mogli da iz ekoloskih razloga poguraju ugradnju uredjaja na alternativni pogon, lpg, cng, hho...

Dani SUS su odbrojani

pre 4 godine

@Milan, tačno je, EV su još uvek skuplji, ali onog trenutka kad postanu jeftiniji, gotovo je sa SUS motorima, biće ih samo na izložbama oldtajmera. Ne znam šta je po vama pitanje komfora, ali ja zamišljam da mi je mnogo komfornije da nikad ne moram da stajem da sipam neko gorivo nego mi se auto puni stalno dok je parkiran. Što se tiče agresivne kampanje, ja to nešto nisam primetio, mada živim u EU. Ja bih voleo da imam EV, ali je to još uvek preskupo za mene. Kolege i prijatelji koji imaju EV kažu da apsolutno nema šanse da više ikada požele a kamo li kupe auto sa SUS motorom. Te performanse i tišina se ne mogu ostvariti sa SUS motorima, bar ne sa ovima koje obični smrtnici mogu da kupe.

mazohista

pre 4 godine

"Cast izuzecima ali ne mogu da verujem koliko gluposti se i dalje pise. Izdvaja se jedan koji kaze da mu sin savetuje da kupi Hibrid ali on se ipak odlucuje za benzinac, mankupio bibdizel ali se taj model ne pravi kao dizel? Pa onda cisti izduvni gasovi, alo? Ako su cisti sto se ne zatvorite u garazu sa upaljenim motorm da vidite kako su cisti?! Nema cistih motora sa unutrasnjim sagorevanjem jer ono sto oni ispustaju ubija sve oko sebe. To vam je valjda jasno?"
(EZeljko, 2. januar 2020 17:16

Moj sin je bio za hibrid jer je mislio da je to sveukupno isplativije, a da pri tome istovremeno i manje zagadjuje (na stranu to što je ta corolla TS tada dostizala cenu od 32k bez opcionala (a kao MY2020 je ubrzo dosta poskupela)).
Ali, kada sam sinu objasnio da hibrid ne troši manje i ne zagadjuje manje u uobičajenoj vangradskoj vožnji i/ili na auto putu (već samo u gradu ili sličnim uslovima (tj, samo pri stalnim naizmeničnim ubrzanjima i osporenjima), za šta nam i nije potreban), ni on sam nije mogao da razume zašto bismo onda za njega doplatili toliko više, a uopšte ne bismo zagadjivali manje.
Tako se i on ohladio od hibrida kao ekološko-ekonomske ideje.
Osim toga, održavanje hibrida uopšte nije jeftinije kako to mnogi ovde sviraju, niti su uslovi Toyota garancije (pa i na hibride) onakvi kakvi se reklamiraju navodjenjem samo pojedinih činjenica, a svesnim zanemarivenjem (prećutkivanjem) nekih krucijalnih okolnosti.

Reziel

pre 4 godine

Prvi i jedini električni automobil koji sam probao je BMW i3. Vozio od Stare Pazove do Beograda, po Beogradu i nazad.
Ono je zaista drugi način vožnje, prvo ubrzanje do 100 je fenomenalano za tako mali auto, takvog oblika. Unutrašnjost je totalno originalna, navikao bih se na nju ali ako moram da biram, ipak sam za nešto konvencionalnije varijante.
Ono što niko ne priča je to da el. automobili kako silovito ubrzavaju, tako i usporavaju. Dovoljno je da podignete nogu sa papučice za gas, on usporava kao da ste osrednje pritisnuli kočnicu na običnom automobilu.
S druge strane, ako nemate kuću ili garažu, ne znam kako ćete ga puniti u Srbiji. U Ušću? Već sad imate tonu dzibera koji sa običnim automobilima staju na ta mesta. Drugo, cena novog automobila je zaista visoka, iako se na duže definitivno isplati jer se vozite za oko 100 din 100km.

Milan

pre 4 godine

@Dani SUS su odbrojani
U potpunosti ste u pravu, ipak ima jedna začkoljica: EV još uvek nisu jeftiniji, a pogotovo nisu komforniji za upotrebu a u međuvremenu neko treba da finansira razvoj EV. Etaj razvoj sada finansira mali broj entuzijasta i mnogo veći broj kupaca zavedenih preagresivnom kampanjom za upotrebu EV. Ide se čak i do granica ljudskih sloboda i kršenja slobode tržišta što za krajnju posledicu ima izazivanje otpora upotrebi EV. Bojim se da je pređena granica dobrog ukusa i da se sada više odmaže EV. Na žalost jedna kina sada može da posluži kao uzor kako se uvode nove tehnologije.

Dejan

pre 4 godine

Godisnje prelazim preko 30k km . Kako da to ostvarujem bez plina ili dizela , a da ne bankrotiram ?
(milan, 02. januar 2020 12:19)

Na struju bi te svih tih 30k km koštalo 80€ ako puniš noću ili 300€ ako puniš danju...

Milan

pre 4 godine

@evfreak
Molim vas samo da dopunite informaciju sa podatkom koliki je bio domet Tesla S iz 2013 sa baterijom 663$ a koliki iz 2019 sa baterijom 156$?
Hvala unapred!

Dani SUS su odbrojani

pre 4 godine

Ja volim parne lokomotive, njihov zvuk i miris, ali vreme ih je pregazilo. Ista sudbina čeka motore sa unutrašnjim sagorevanjem. Tehnologija baterija se razvija ogromnom brizonom. Uskoro ćemo imati ogromne kapacitete i brzo punjenje i pristupačnu cenu. Kad električni automobili budu jeftiniji da se kupe (za vožnju su već oko 5 puta jeftiniji od SUS), niko više neće hteti da kupuje automobile na benzin i to je kraj priče.

Tasa

pre 4 godine

To o cemu ti pricas mozda, ali samo mozda vazi za USA i EU. 85% sveta je nerazvijeno! 50% nema struju. Izvadi glavu iz peska, pogledaj malo oko sebe. Nije svet USA i EU.
(wc, 2. januar 2020 14:00)

Sto se trzista novih automobila tice svet su Kina, USA, EU i Japan.
Svi ostali siromasi su nebitni makar ih bilo i 10x vise kada se sav profit pravi drugde. Pogledaj cifre za prodaju.
Auto kompanije rade za profit, nisu socijalne sluzbe. Sta njih briga sta misle tamo neki Srbi kada ce 1 od 50 da kupi nov auto jednom u zivotu, mnogo je bitnija USA gde ce svaki drugi da kupi 10 autmobila za zivota.

C i n i k

pre 4 godine

Kod nas diesel nkd nce biti progonjen,realno i nma potrebe.
To sa strujom je malo prenaduvana stvar,ok je za neki grad ali mimo gradske voznje nma sanse.
Sem toga, najjeftiniji VW Id.3 ce kostati 25 000 €?
A to je tipican gradski auto..
Zar nije pomalo nenormalno?

Bojan

pre 4 godine

Ja licno mislim da ce nekoliko glavnih pogona i dalje biti zastupljeno za 10-20 god, tako da cemo imati diverzifikovaniju sliku od danasnje. Pored SUS, EV i hibrida, imacemo i vozila na vodonik, koja se vec nalaze u prodaji i probnoj eksploataciji. Za razliku od baterija koje su i dalje skupe, ne previse efikasne, traze rijetke materijale i ostavljaju nezanemariv ekoloski otisak, hidrogenski pogon nudi dodatne prednosti sa manje nedostataka. Npr Toyota Mirai koristi hidrogen koji pokrece elektromotor. Rezeorvar se puni za 3-5 minuta i prelazi 500km sa jednim punjenjem. Trenutno je cijena problem ali ce i to za nekoliko godina dozivjeti revoluciju slicno kao hibridi i EV.

EZeljko

pre 4 godine

Cast izuzecima ali ne mogu da verujem koliko gluposti se i dalje pise. Izdvaja se jedan koji kaze da mu sin savetuje da kupi Hibrid ali on se ipak odlucuje za benzinac, mankupio bibdizel ali se taj model ne pravi kao dizel? Pa onda cisti izduvni gasovi, alo? Ako su cisti sto se ne zatvorite u garazu sa upaljenim motorm da vidite kako su cisti?! Nema cistih motora sa unutrasnjim sagorevanjem jer ono sto oni ispustaju ubija sve oko sebe. To vam je valjda jasno?

Milanus - muzicki urednik fontane

pre 4 godine

@Tannhauser
potrosnja fosilnih goriva je 5l-7l na 100km, to drasticno menja kalkulaciju :-)
Ostaje pitanje koje je resenje najbolje za zivotnu sredinu. Tesko je reci, jer je vecina istrazivanja pristrasna, a imamo jednu veliku nepoznanicu - sta cemo raditi sa baterijama elektro automobila.
Po meni je trenutno idealno gorivo gas (pod bilo kojim imenom - prirodni, LPG, CNG, ...).
Elektro automobili bi bili najbolje resenje ako bi se najveci procenat elektricne energije proizvodio ili u nuklearnim elektranama ili iz obnovljivih izvora.

Gradimir

pre 4 godine

@Tannhauser
Deo te struje se potroši i na proizvodnju nafte. Matematika je egzaktna nauka, a najbolja primena kod kupovine automobila je da ubacite troškove za 5 godina u Excel i saberete koliko vas auto stvarno košta. Već danas je potpuno ekonomski neisplativo kupiti bilo šta drugo u odnosu na EV, ali u malo normalnijim krajevima, gde institucije brže i pametnije reaguju nego u Srbiji. Samo infrastruktura, koja se kod nas sporo razvija, je minus za posedovanje EV. Cena upotrebe je neuporedivo manja nego SUS.

Tannhauser

pre 4 godine

Ja ne verujem nikom nego volim sve sam da izračunam.
Svetska proizvodnja nafte: 80E6 barela/dan = 12.7E9 litara/dan
Svetska proizvodnja struje: 27E12kWh/god = 74E9kWh/dan
Broj automobila u svetu: 1E9

Ako prosečan auto pređe 20000km godišnje i troši 10l/100km (električni 20kWh/100km) onda
svi automobili na svetu potroše 5.5E9 litara/dan, to je 43% svetske proizvodnje nafte.
Ako sutra svi pređemo na električne automobile, oni će trošiti 11E9kWh/dan što je 15% svetske proizvodnje struje.

Smanjenje potrošnje nafte za 43% i povećanje potrošnje struje za 15% nije uopšte loše, pogotovo što će promena trajati decenijama.
Ovo je odokativni proračun ali daje zanimljive rezultate.

evfreak

pre 4 godine

@(wc, 2. januar 2020 14:00)

U automobilskoj industriji svet je USA i Kina! Ostalo je buranija za njih, ako cemo tako! Ugavnom dovoljno je da vecina bogatih amera i kineza predje na EV i polako razvijene zemlje Evrope i to je ogroman korak! Ali iskreno, nema razloga da u sledecoj deceniji cak i siromasne zemlje ne predju masovnije na EV! Na granici smo da budu jeftiniji od Sus!!!(vec su jeftiniji za proizvodnju u visem segmentu!)
Jedina prava prepreka je nedostatak kapaciteta ali to je samo zato sto velike kompanije ne zele promenu!!!
Potraznja za EV, pomoc drzave u postavljanju infrastrukture,(punjaci, obnovljivi izvori energije) i bili bi primorani da se prilagode!!!

Jedna molba za redakciju ako je moguce:
Uradite detaljnu reportazu o Holandiji i svemu sto rade na promociji EV. Inace, je kod njih usvojeno da od 2030god. svaki novi auto mora biti ili EV ili na vodonik! Ne hibrid i slicne prevare... Koliko ljudi uopste zna za to!? To je samo 10god!!!

Lele

pre 4 godine

Ovi što će da voze benzinske motore i za 50 godina me podsećaju na one koji su rekli da će da nastave da koriste VHS i da neće nikad prihvatiti te DVD novotarije.

wc

pre 4 godine

(evfreak, 02. januar 2020 12:32)

To o cemu ti pricas mozda, ali samo mozda vazi za USA i EU. 85% sveta je nerazvijeno! 50% nema struju. Izvadi glavu iz peska, pogledaj malo oko sebe. Nije svet USA i EU.

wc

pre 4 godine

(D.R, 02. januar 2020 10:10)

Nisam automehanicar nego ekonomista. Sve ovo je borba za ekonomsku prevlast u svetu. Ekologija i ocuvanje zivotne sredine sa ovim nemaju nista. Vreme ce pokazati sve. Hibridi su zakon. Uzivajte u praznicima!

laku noć

pre 4 godine

Ljudi imate internet pa se informišite. Elektroauto je zbog baterija ekološka smrt i nekoliko puta gori od savremenih dizela. Elektroautomobil kao pogon odličan ali baterije su jedna opšta katastrofa. Trenutno za mene postoji automobil daleko bolji od Tesai co. a zove se Toyota Mirai

Melita Sandić

pre 4 godine

Opet ovde gluposti sa primesama teorija zavere. Napisao sam i stojim na tome, sadašnje baterije ne pružaji dovoljno autonomije, izađite na auto put i vozite 130-150 km/h da vidim dokle ćete da stignete? Ako bismo sad svi prešli na EV na stanicama za punjnje bi nastao opšti kolaps. Dok se nepostigne veći kapacitet uz brže punjenje nema masovnog prelaska na ev.

Mikica

pre 4 godine

Električni automobili nikada ali nikada neće biti i ne mogu biti zamena za automobile sa SUS motorima. oni mogu biti samo ograničena zamena ili dopuna i to pre svega za uslove gradske eksploatacije i zabavu u bližoj okolini grada. Za sve ostalo su ne podesni ograničeni ne pouzdani i ne isplativi. Nove generacije benzinskih motora su zaista dobre i po potrošnji i po jednostavnosti i po ekološkim standardima, još ako se koriste na plin ne može im se uputiti ni najmanja zamerka u pogledu čistoće izduvnih gasova.

kukuriku

pre 4 godine

Jeste...
Al zato kad vidis vlasnike EV kako cupkaju dok cekaju da dopune baterije a jos nema mesta za sve odjednom pa moraju da cekaju, muka.
Dobar je meni dizel sa euro 6, vozice se to jos.

Ahtung

pre 4 godine

Pomodna ludost, kao šimike i zvoncarke. Bio je potreban čitav jedan vek da se razviju naftna i elektro industrija, a sad vajbi futurolozi maštaju da to može da se napravi iznova za pet godina.

evfreak

pre 4 godine

Kakva gomila gl#$& u komentarima :) izgleda da se taj trend nastavlja u 2020 :)
Barel $20!? Skupa nafta a barel $66?! Hibrid najbolje resenje!? Baterije nisu razvijene dovoljno!? 50god Sus motori primarni!? OMG

Samo da iznesem jednu cinjenicu ljudima koji mozda mogu da je shvate: celije baterija + pakovanje = $663 za kwh u 2013!(kada je Tesla izbacio model s!)
Na kraju 2019 $156!!! 4x su pojeftinile!!! Magicna cena je $100 za kwh i tada su EV jeftiniji za proizvodnju od Sus!!! To je bukvalno mozda vec 2020 ali realno 2021god!
Tesla nece obarati cenu svojih vozila jer su tako u mogucnosti! Njihov cilj je flota autonomnih vozila koji rade kao Uber. Veci deo cene ide na razvoj autonomije! Sta rade ostali? Pa usporavaju razvoj EV jer sta ce sa trenutnom tehnologijom??? Shvatite to...
Tehnologija baterija u 2020 je dovoljna za 80% ljudi. Pogon, pouzdanost, performanse su superiorne u odnosu na Sus. Ne gledajte samo Srbiju jer smo mi siromasni i ne razvijeni... Zamislite da svi koji mogu da priuste predju na EV! To je ogroman broj!

Куп је битан

pre 4 godine

Све док се ратује због нафте, заборавите на превласт електричних возила. Нафта није само гориво, већ и сировина за хемијску индустрију.

Melita Sandić

pre 4 godine

Cena ev zbog baterija je prenaduvana, pritom baterije nisu dostigle neophodan kvalitet niti su još uvek na nivou razvoja koji se zahteva za uvođenje nove tehnologije, bar kad su automobili u pitanju. U trci s vremenom i za profitom žrtve su naravno potrošači. S obzirom da mi nismo bogato i razvijeno društo teško je očekivati da ljudi kupuju nešto što je u fazi razvoja.

sibke

pre 4 godine

Prošla godina počela je tvrdnjom stručnjaka da je prodaja automobila koji za pogon koriste motore sa unutrašnjim sagorevanjem (SUS) dostigla istorijski maksimum još u 2018. i da će ubuduće beležiti samo pad.

Slažem se sa stručnjacima. USA po prvi put nakon nekoliko decenija izvozi naftu, svesni da će joj cena padati svake godine. Ovaj rast cene nafte je samo zbog kartelskog udruživanja OPEC+, Rusija. Ali ni oni ne mogu doveka da smanjuju količinu koju pumpaju. Oni smanjuju USA, Brazil i ostali povećavaju a elektro automobila je sve više. U jednom trenutku desiće se potop. Tad će cena nafte tipa Brent pasti ispod 20$ za Barel i nikad se više cena neće oporaviti na današnjih 66.3$.
(Energetski konsultant, 02. januar 2020 10:30)

A jel ti nije palo na pamet da ce se nafta koristiti u proizvodnji struje mozda?

biciklista

pre 4 godine

Nedavno poručih automobil. Dok sam sagledavao šta bih, kod onih modela koji su imali u ponudi i dizel i benzin, dosta sam se lomio oko toga šta bih odabrao kao pogonsko gorivo. Privatno dugo vozim dizele, službeno benzince i sve to ima neke sitne prednosti i sitne mane. Ali, "eko terorizam" i "neizvesna budućnost" oko mogućih daljih ograničenja upotrebe tih vozila pri povremneom putu u inostranstvo, me je nekako terao od dizela.
Kod onih modela koji imaju običan SUS i hibrid, dete me je nabedjivalo na hibrida, a što bih možda i prihvatio (na mladjima svet ostaje i on to verovatno bolje gleda od mene), ali, baš to vozilo nije imalo i neke druge za mene veoma bitne parametre (pa je motor u celoj priči, a i sam model, postao nebitan).
Na kraju sam odabrao benzinca. U stvari, nisam odabrao motor, već samo model, jer taj, na žalost, i ne postoji kao dizel. A taj benzinski "čistunac" emituje jedno 30-40 gr CO2 više nego moj prastari (DPF) dizel.
Generalno, mislim da je hajka na (savremene, Euro 6d) dizele preterana. I da je sve otišlo u tri lepe od kada je ovaj strujni lobi ovako ojačao ... Nisam protiv "strujomobila", ali, kao nečeg što je stvar izbora, a ne prinude, a sve oko struje na to sve više liči.

www

pre 4 godine

Energetski konsultant@ A kako će se proizvesti tolika količina struje da bi nafta postala "ne tražena" roba? Iz obnovljivih izvora možda? Ili će možda ponovo neki lobi da kaže "znate treba nam puno električne energije da bi smo izbacili zagađivače od SUS motora a rešenje za to je da ponovo pravimo nuklearne elektrane, a eto mi baš imamo odlično i povoljno rešenje" ili imamo hroničan nedostatak električne energije i on mora da obavezno poskupi? To licemerstvo se više puta videlo. Super primer je savremena Formula 1, gde su uvedeni hibridi jer su "ekološki prihvatljivi", dok recimo kamioni koji nose opremu za F1 timove potroše više goriva od onoga što svi F1 bolidi potroše u toku jedne sezone! Licemerstvo vrhunskog nivoa. Pa onda "forsiranje" razvoja dizel malolitražnih motora, pa sada njihovo proterivanje i downsize-ing benzinskih motora uz ugradnju turbo punjača. Rezime je da ovo neko "debelo" gura zbog ličnog interesa a ne zbog "ekološke svesti". VW je "forsirao dizele" dok ih nisu uhvatili "u kratkim pantalonama" u Americi i onda naprasno VW postaje "ekološki svestan". Istovremeno započinje ofanzivu električnih modela što pojačava uz pompezno povlačenje iz svih fabričkih trkaćih angažmana gde su u upotrebi SUS motori, kako za VW tako i za Audi (primer WTCR). I ovaj sajt, kao i pojedini komentatori, intenzivno "lobiraju" za potpuno izbacivanje dizel motora i te informacije nam na vrlo perfidan način serviraju.

Rover

pre 4 godine

I nastavice se tako dok dizel potpuno ne nestane. Ne sto obican covek tako zeli nego sto mocnici tako zele. Ustvari demokratija ce da odluci, a demokratija funkcionise ovako. Imas izbor, niko te ne tera da vozis elektricni. Samo na elektricni registracija dzaba i nemas poreze, a na dizel registracija 2 plate i jos ti ubacimo neki porezcic mesecno.

Ivan

pre 4 godine

Meni je hibridni sistem nešto fantastično. Ubedljivo najbolje rešenje za trenutnu situaciju. U tekstu je lepo rečeno šta treba tek da usledi da bi čista struja krenula masovnije da osvaja kontinent.
A što se dizela tiče, proći će još mnogo, mnogo vremena pre nego što se on za ozbiljnije izbaci iz ponude, pre svega u Evropi. Nemačka trojka će ih gurati sve dok bude mogla. Postoji jako dobar razlog za to, "ponos" nemačke nacije i to što je tvorac tog motora gle čuda upravo Rudolf Diesel, iz Nemačke.

Keke

pre 4 godine

SUS motora će za 50 godina biti samo u muzejima. Na pragu smo da tehnologija dostigne prag razvoja da cena E automobila bude na nivou SUS motora. Tog trenutka je gotova priča za SUS motore, zauvek.

Domaćin

pre 4 godine

@energetski konsultant: počni da tražiš drugi posao jer ako se baviš ovim iz potpisa, nema ti budućnosti pošto ne znaš da se svega 26% proizvodnje nafte troši na putnička vozila, tako da to o čemu ti pričaš ne može da se desi pa taman da od sutra više ne postoji ni jedan automobil sa SUS motorom. Sve neki segamega stručnjaci, od ministra do komentatora...

https://theconversation.com/how-electric-vehicles-could-take-a-bite-out-of-the-oil-market-81081

Energetski konsultant

pre 4 godine

Prošla godina počela je tvrdnjom stručnjaka da je prodaja automobila koji za pogon koriste motore sa unutrašnjim sagorevanjem (SUS) dostigla istorijski maksimum još u 2018. i da će ubuduće beležiti samo pad.

Slažem se sa stručnjacima. USA po prvi put nakon nekoliko decenija izvozi naftu, svesni da će joj cena padati svake godine. Ovaj rast cene nafte je samo zbog kartelskog udruživanja OPEC+, Rusija. Ali ni oni ne mogu doveka da smanjuju količinu koju pumpaju. Oni smanjuju USA, Brazil i ostali povećavaju a elektro automobila je sve više. U jednom trenutku desiće se potop. Tad će cena nafte tipa Brent pasti ispod 20$ za Barel i nikad se više cena neće oporaviti na današnjih 66.3$.

wc

pre 4 godine

SUS motori ce biti dominantni jos 50 godina. Hibridi ce preuzimati primat. Primoravanje na koriscenje E vozila na duzi period nece uraditi nista dobro. Treba naci meru u svemu pa i u tom pogledu. Srecna nova godina!

Gradimir

pre 4 godine

Što više pratim vesti po netu, to mi je očiglednije ovo što piše u tekstu. SUS prodaja može samo da pada, a EV samo da raste. Jasno mi je da mnogi ne žele EV, da vole zvuk SUS motora, miris benzina i brundanje. Ko razmišlja o isplativosti, pouzdanosti, jednostavnosti, sve više će se okretati EV. Ovo će postati sve izraženije masovnijom pojavom EV starih proizvođača. Neki kupci su jednostavno verni nekoj marki i kupiće EV samo u okviru tog brenda. Za tako nešto najveći problem su i dalje baterije, a za same kupce i mreža punjača. Tu je Tesla daleko odmakao. Trenutno su na nivou godišnje proizvodnje od 35 gWh, plan je da uskoro dostignu 57, a konačni kapacitet je projektovan na 105 gWh. To je dovoljno za proizvodnju oko 1,5 miliona vozila kapaciteta 60-ak kWh. Drugi proizvođači strašno kasne na tom polju, tako da ja još ne očekujem pravu navalu EV. Izuzetak mogu da budu Kinezi, koji mogu brzo da povećaju kapacitete. Od Nemaca, Francuza, Korejaca i Japanaca možemo očekivati poneki relativno uspešan model, koji će se, ako bude iole pogođen ukus kupaca, prodavati koliko kapaciteti baterija dozvole. I za postojeće modele koji važe za dobre EV postoje liste čekanja.

Ivan

pre 4 godine

Meni je hibridni sistem nešto fantastično. Ubedljivo najbolje rešenje za trenutnu situaciju. U tekstu je lepo rečeno šta treba tek da usledi da bi čista struja krenula masovnije da osvaja kontinent.
A što se dizela tiče, proći će još mnogo, mnogo vremena pre nego što se on za ozbiljnije izbaci iz ponude, pre svega u Evropi. Nemačka trojka će ih gurati sve dok bude mogla. Postoji jako dobar razlog za to, "ponos" nemačke nacije i to što je tvorac tog motora gle čuda upravo Rudolf Diesel, iz Nemačke.

Keke

pre 4 godine

SUS motora će za 50 godina biti samo u muzejima. Na pragu smo da tehnologija dostigne prag razvoja da cena E automobila bude na nivou SUS motora. Tog trenutka je gotova priča za SUS motore, zauvek.

wc

pre 4 godine

SUS motori ce biti dominantni jos 50 godina. Hibridi ce preuzimati primat. Primoravanje na koriscenje E vozila na duzi period nece uraditi nista dobro. Treba naci meru u svemu pa i u tom pogledu. Srecna nova godina!

Gradimir

pre 4 godine

Što više pratim vesti po netu, to mi je očiglednije ovo što piše u tekstu. SUS prodaja može samo da pada, a EV samo da raste. Jasno mi je da mnogi ne žele EV, da vole zvuk SUS motora, miris benzina i brundanje. Ko razmišlja o isplativosti, pouzdanosti, jednostavnosti, sve više će se okretati EV. Ovo će postati sve izraženije masovnijom pojavom EV starih proizvođača. Neki kupci su jednostavno verni nekoj marki i kupiće EV samo u okviru tog brenda. Za tako nešto najveći problem su i dalje baterije, a za same kupce i mreža punjača. Tu je Tesla daleko odmakao. Trenutno su na nivou godišnje proizvodnje od 35 gWh, plan je da uskoro dostignu 57, a konačni kapacitet je projektovan na 105 gWh. To je dovoljno za proizvodnju oko 1,5 miliona vozila kapaciteta 60-ak kWh. Drugi proizvođači strašno kasne na tom polju, tako da ja još ne očekujem pravu navalu EV. Izuzetak mogu da budu Kinezi, koji mogu brzo da povećaju kapacitete. Od Nemaca, Francuza, Korejaca i Japanaca možemo očekivati poneki relativno uspešan model, koji će se, ako bude iole pogođen ukus kupaca, prodavati koliko kapaciteti baterija dozvole. I za postojeće modele koji važe za dobre EV postoje liste čekanja.

Tannhauser

pre 4 godine

Ja ne verujem nikom nego volim sve sam da izračunam.
Svetska proizvodnja nafte: 80E6 barela/dan = 12.7E9 litara/dan
Svetska proizvodnja struje: 27E12kWh/god = 74E9kWh/dan
Broj automobila u svetu: 1E9

Ako prosečan auto pređe 20000km godišnje i troši 10l/100km (električni 20kWh/100km) onda
svi automobili na svetu potroše 5.5E9 litara/dan, to je 43% svetske proizvodnje nafte.
Ako sutra svi pređemo na električne automobile, oni će trošiti 11E9kWh/dan što je 15% svetske proizvodnje struje.

Smanjenje potrošnje nafte za 43% i povećanje potrošnje struje za 15% nije uopšte loše, pogotovo što će promena trajati decenijama.
Ovo je odokativni proračun ali daje zanimljive rezultate.

evfreak

pre 4 godine

Kakva gomila gl#$& u komentarima :) izgleda da se taj trend nastavlja u 2020 :)
Barel $20!? Skupa nafta a barel $66?! Hibrid najbolje resenje!? Baterije nisu razvijene dovoljno!? 50god Sus motori primarni!? OMG

Samo da iznesem jednu cinjenicu ljudima koji mozda mogu da je shvate: celije baterija + pakovanje = $663 za kwh u 2013!(kada je Tesla izbacio model s!)
Na kraju 2019 $156!!! 4x su pojeftinile!!! Magicna cena je $100 za kwh i tada su EV jeftiniji za proizvodnju od Sus!!! To je bukvalno mozda vec 2020 ali realno 2021god!
Tesla nece obarati cenu svojih vozila jer su tako u mogucnosti! Njihov cilj je flota autonomnih vozila koji rade kao Uber. Veci deo cene ide na razvoj autonomije! Sta rade ostali? Pa usporavaju razvoj EV jer sta ce sa trenutnom tehnologijom??? Shvatite to...
Tehnologija baterija u 2020 je dovoljna za 80% ljudi. Pogon, pouzdanost, performanse su superiorne u odnosu na Sus. Ne gledajte samo Srbiju jer smo mi siromasni i ne razvijeni... Zamislite da svi koji mogu da priuste predju na EV! To je ogroman broj!

Domaćin

pre 4 godine

@energetski konsultant: počni da tražiš drugi posao jer ako se baviš ovim iz potpisa, nema ti budućnosti pošto ne znaš da se svega 26% proizvodnje nafte troši na putnička vozila, tako da to o čemu ti pričaš ne može da se desi pa taman da od sutra više ne postoji ni jedan automobil sa SUS motorom. Sve neki segamega stručnjaci, od ministra do komentatora...

https://theconversation.com/how-electric-vehicles-could-take-a-bite-out-of-the-oil-market-81081

Melita Sandić

pre 4 godine

Cena ev zbog baterija je prenaduvana, pritom baterije nisu dostigle neophodan kvalitet niti su još uvek na nivou razvoja koji se zahteva za uvođenje nove tehnologije, bar kad su automobili u pitanju. U trci s vremenom i za profitom žrtve su naravno potrošači. S obzirom da mi nismo bogato i razvijeno društo teško je očekivati da ljudi kupuju nešto što je u fazi razvoja.

Rover

pre 4 godine

I nastavice se tako dok dizel potpuno ne nestane. Ne sto obican covek tako zeli nego sto mocnici tako zele. Ustvari demokratija ce da odluci, a demokratija funkcionise ovako. Imas izbor, niko te ne tera da vozis elektricni. Samo na elektricni registracija dzaba i nemas poreze, a na dizel registracija 2 plate i jos ti ubacimo neki porezcic mesecno.

sibke

pre 4 godine

Prošla godina počela je tvrdnjom stručnjaka da je prodaja automobila koji za pogon koriste motore sa unutrašnjim sagorevanjem (SUS) dostigla istorijski maksimum još u 2018. i da će ubuduće beležiti samo pad.

Slažem se sa stručnjacima. USA po prvi put nakon nekoliko decenija izvozi naftu, svesni da će joj cena padati svake godine. Ovaj rast cene nafte je samo zbog kartelskog udruživanja OPEC+, Rusija. Ali ni oni ne mogu doveka da smanjuju količinu koju pumpaju. Oni smanjuju USA, Brazil i ostali povećavaju a elektro automobila je sve više. U jednom trenutku desiće se potop. Tad će cena nafte tipa Brent pasti ispod 20$ za Barel i nikad se više cena neće oporaviti na današnjih 66.3$.
(Energetski konsultant, 02. januar 2020 10:30)

A jel ti nije palo na pamet da ce se nafta koristiti u proizvodnji struje mozda?

biciklista

pre 4 godine

Nedavno poručih automobil. Dok sam sagledavao šta bih, kod onih modela koji su imali u ponudi i dizel i benzin, dosta sam se lomio oko toga šta bih odabrao kao pogonsko gorivo. Privatno dugo vozim dizele, službeno benzince i sve to ima neke sitne prednosti i sitne mane. Ali, "eko terorizam" i "neizvesna budućnost" oko mogućih daljih ograničenja upotrebe tih vozila pri povremneom putu u inostranstvo, me je nekako terao od dizela.
Kod onih modela koji imaju običan SUS i hibrid, dete me je nabedjivalo na hibrida, a što bih možda i prihvatio (na mladjima svet ostaje i on to verovatno bolje gleda od mene), ali, baš to vozilo nije imalo i neke druge za mene veoma bitne parametre (pa je motor u celoj priči, a i sam model, postao nebitan).
Na kraju sam odabrao benzinca. U stvari, nisam odabrao motor, već samo model, jer taj, na žalost, i ne postoji kao dizel. A taj benzinski "čistunac" emituje jedno 30-40 gr CO2 više nego moj prastari (DPF) dizel.
Generalno, mislim da je hajka na (savremene, Euro 6d) dizele preterana. I da je sve otišlo u tri lepe od kada je ovaj strujni lobi ovako ojačao ... Nisam protiv "strujomobila", ali, kao nečeg što je stvar izbora, a ne prinude, a sve oko struje na to sve više liči.

Lele

pre 4 godine

Ovi što će da voze benzinske motore i za 50 godina me podsećaju na one koji su rekli da će da nastave da koriste VHS i da neće nikad prihvatiti te DVD novotarije.

Куп је битан

pre 4 godine

Све док се ратује због нафте, заборавите на превласт електричних возила. Нафта није само гориво, већ и сировина за хемијску индустрију.

Melita Sandić

pre 4 godine

Opet ovde gluposti sa primesama teorija zavere. Napisao sam i stojim na tome, sadašnje baterije ne pružaji dovoljno autonomije, izađite na auto put i vozite 130-150 km/h da vidim dokle ćete da stignete? Ako bismo sad svi prešli na EV na stanicama za punjnje bi nastao opšti kolaps. Dok se nepostigne veći kapacitet uz brže punjenje nema masovnog prelaska na ev.

kukuriku

pre 4 godine

Jeste...
Al zato kad vidis vlasnike EV kako cupkaju dok cekaju da dopune baterije a jos nema mesta za sve odjednom pa moraju da cekaju, muka.
Dobar je meni dizel sa euro 6, vozice se to jos.

wc

pre 4 godine

(evfreak, 02. januar 2020 12:32)

To o cemu ti pricas mozda, ali samo mozda vazi za USA i EU. 85% sveta je nerazvijeno! 50% nema struju. Izvadi glavu iz peska, pogledaj malo oko sebe. Nije svet USA i EU.

www

pre 4 godine

Energetski konsultant@ A kako će se proizvesti tolika količina struje da bi nafta postala "ne tražena" roba? Iz obnovljivih izvora možda? Ili će možda ponovo neki lobi da kaže "znate treba nam puno električne energije da bi smo izbacili zagađivače od SUS motora a rešenje za to je da ponovo pravimo nuklearne elektrane, a eto mi baš imamo odlično i povoljno rešenje" ili imamo hroničan nedostatak električne energije i on mora da obavezno poskupi? To licemerstvo se više puta videlo. Super primer je savremena Formula 1, gde su uvedeni hibridi jer su "ekološki prihvatljivi", dok recimo kamioni koji nose opremu za F1 timove potroše više goriva od onoga što svi F1 bolidi potroše u toku jedne sezone! Licemerstvo vrhunskog nivoa. Pa onda "forsiranje" razvoja dizel malolitražnih motora, pa sada njihovo proterivanje i downsize-ing benzinskih motora uz ugradnju turbo punjača. Rezime je da ovo neko "debelo" gura zbog ličnog interesa a ne zbog "ekološke svesti". VW je "forsirao dizele" dok ih nisu uhvatili "u kratkim pantalonama" u Americi i onda naprasno VW postaje "ekološki svestan". Istovremeno započinje ofanzivu električnih modela što pojačava uz pompezno povlačenje iz svih fabričkih trkaćih angažmana gde su u upotrebi SUS motori, kako za VW tako i za Audi (primer WTCR). I ovaj sajt, kao i pojedini komentatori, intenzivno "lobiraju" za potpuno izbacivanje dizel motora i te informacije nam na vrlo perfidan način serviraju.

Energetski konsultant

pre 4 godine

Prošla godina počela je tvrdnjom stručnjaka da je prodaja automobila koji za pogon koriste motore sa unutrašnjim sagorevanjem (SUS) dostigla istorijski maksimum još u 2018. i da će ubuduće beležiti samo pad.

Slažem se sa stručnjacima. USA po prvi put nakon nekoliko decenija izvozi naftu, svesni da će joj cena padati svake godine. Ovaj rast cene nafte je samo zbog kartelskog udruživanja OPEC+, Rusija. Ali ni oni ne mogu doveka da smanjuju količinu koju pumpaju. Oni smanjuju USA, Brazil i ostali povećavaju a elektro automobila je sve više. U jednom trenutku desiće se potop. Tad će cena nafte tipa Brent pasti ispod 20$ za Barel i nikad se više cena neće oporaviti na današnjih 66.3$.

wc

pre 4 godine

(D.R, 02. januar 2020 10:10)

Nisam automehanicar nego ekonomista. Sve ovo je borba za ekonomsku prevlast u svetu. Ekologija i ocuvanje zivotne sredine sa ovim nemaju nista. Vreme ce pokazati sve. Hibridi su zakon. Uzivajte u praznicima!

EZeljko

pre 4 godine

Cast izuzecima ali ne mogu da verujem koliko gluposti se i dalje pise. Izdvaja se jedan koji kaze da mu sin savetuje da kupi Hibrid ali on se ipak odlucuje za benzinac, mankupio bibdizel ali se taj model ne pravi kao dizel? Pa onda cisti izduvni gasovi, alo? Ako su cisti sto se ne zatvorite u garazu sa upaljenim motorm da vidite kako su cisti?! Nema cistih motora sa unutrasnjim sagorevanjem jer ono sto oni ispustaju ubija sve oko sebe. To vam je valjda jasno?

Ahtung

pre 4 godine

Pomodna ludost, kao šimike i zvoncarke. Bio je potreban čitav jedan vek da se razviju naftna i elektro industrija, a sad vajbi futurolozi maštaju da to može da se napravi iznova za pet godina.

Dani SUS su odbrojani

pre 4 godine

Ja volim parne lokomotive, njihov zvuk i miris, ali vreme ih je pregazilo. Ista sudbina čeka motore sa unutrašnjim sagorevanjem. Tehnologija baterija se razvija ogromnom brizonom. Uskoro ćemo imati ogromne kapacitete i brzo punjenje i pristupačnu cenu. Kad električni automobili budu jeftiniji da se kupe (za vožnju su već oko 5 puta jeftiniji od SUS), niko više neće hteti da kupuje automobile na benzin i to je kraj priče.

Mikica

pre 4 godine

Električni automobili nikada ali nikada neće biti i ne mogu biti zamena za automobile sa SUS motorima. oni mogu biti samo ograničena zamena ili dopuna i to pre svega za uslove gradske eksploatacije i zabavu u bližoj okolini grada. Za sve ostalo su ne podesni ograničeni ne pouzdani i ne isplativi. Nove generacije benzinskih motora su zaista dobre i po potrošnji i po jednostavnosti i po ekološkim standardima, još ako se koriste na plin ne može im se uputiti ni najmanja zamerka u pogledu čistoće izduvnih gasova.

Gradimir

pre 4 godine

@Tannhauser
Deo te struje se potroši i na proizvodnju nafte. Matematika je egzaktna nauka, a najbolja primena kod kupovine automobila je da ubacite troškove za 5 godina u Excel i saberete koliko vas auto stvarno košta. Već danas je potpuno ekonomski neisplativo kupiti bilo šta drugo u odnosu na EV, ali u malo normalnijim krajevima, gde institucije brže i pametnije reaguju nego u Srbiji. Samo infrastruktura, koja se kod nas sporo razvija, je minus za posedovanje EV. Cena upotrebe je neuporedivo manja nego SUS.

evfreak

pre 4 godine

@(wc, 2. januar 2020 14:00)

U automobilskoj industriji svet je USA i Kina! Ostalo je buranija za njih, ako cemo tako! Ugavnom dovoljno je da vecina bogatih amera i kineza predje na EV i polako razvijene zemlje Evrope i to je ogroman korak! Ali iskreno, nema razloga da u sledecoj deceniji cak i siromasne zemlje ne predju masovnije na EV! Na granici smo da budu jeftiniji od Sus!!!(vec su jeftiniji za proizvodnju u visem segmentu!)
Jedina prava prepreka je nedostatak kapaciteta ali to je samo zato sto velike kompanije ne zele promenu!!!
Potraznja za EV, pomoc drzave u postavljanju infrastrukture,(punjaci, obnovljivi izvori energije) i bili bi primorani da se prilagode!!!

Jedna molba za redakciju ako je moguce:
Uradite detaljnu reportazu o Holandiji i svemu sto rade na promociji EV. Inace, je kod njih usvojeno da od 2030god. svaki novi auto mora biti ili EV ili na vodonik! Ne hibrid i slicne prevare... Koliko ljudi uopste zna za to!? To je samo 10god!!!

Tasa

pre 4 godine

To o cemu ti pricas mozda, ali samo mozda vazi za USA i EU. 85% sveta je nerazvijeno! 50% nema struju. Izvadi glavu iz peska, pogledaj malo oko sebe. Nije svet USA i EU.
(wc, 2. januar 2020 14:00)

Sto se trzista novih automobila tice svet su Kina, USA, EU i Japan.
Svi ostali siromasi su nebitni makar ih bilo i 10x vise kada se sav profit pravi drugde. Pogledaj cifre za prodaju.
Auto kompanije rade za profit, nisu socijalne sluzbe. Sta njih briga sta misle tamo neki Srbi kada ce 1 od 50 da kupi nov auto jednom u zivotu, mnogo je bitnija USA gde ce svaki drugi da kupi 10 autmobila za zivota.

laku noć

pre 4 godine

Ljudi imate internet pa se informišite. Elektroauto je zbog baterija ekološka smrt i nekoliko puta gori od savremenih dizela. Elektroautomobil kao pogon odličan ali baterije su jedna opšta katastrofa. Trenutno za mene postoji automobil daleko bolji od Tesai co. a zove se Toyota Mirai

Reziel

pre 4 godine

Prvi i jedini električni automobil koji sam probao je BMW i3. Vozio od Stare Pazove do Beograda, po Beogradu i nazad.
Ono je zaista drugi način vožnje, prvo ubrzanje do 100 je fenomenalano za tako mali auto, takvog oblika. Unutrašnjost je totalno originalna, navikao bih se na nju ali ako moram da biram, ipak sam za nešto konvencionalnije varijante.
Ono što niko ne priča je to da el. automobili kako silovito ubrzavaju, tako i usporavaju. Dovoljno je da podignete nogu sa papučice za gas, on usporava kao da ste osrednje pritisnuli kočnicu na običnom automobilu.
S druge strane, ako nemate kuću ili garažu, ne znam kako ćete ga puniti u Srbiji. U Ušću? Već sad imate tonu dzibera koji sa običnim automobilima staju na ta mesta. Drugo, cena novog automobila je zaista visoka, iako se na duže definitivno isplati jer se vozite za oko 100 din 100km.

Milanus - muzicki urednik fontane

pre 4 godine

@Tannhauser
potrosnja fosilnih goriva je 5l-7l na 100km, to drasticno menja kalkulaciju :-)
Ostaje pitanje koje je resenje najbolje za zivotnu sredinu. Tesko je reci, jer je vecina istrazivanja pristrasna, a imamo jednu veliku nepoznanicu - sta cemo raditi sa baterijama elektro automobila.
Po meni je trenutno idealno gorivo gas (pod bilo kojim imenom - prirodni, LPG, CNG, ...).
Elektro automobili bi bili najbolje resenje ako bi se najveci procenat elektricne energije proizvodio ili u nuklearnim elektranama ili iz obnovljivih izvora.

C i n i k

pre 4 godine

Kod nas diesel nkd nce biti progonjen,realno i nma potrebe.
To sa strujom je malo prenaduvana stvar,ok je za neki grad ali mimo gradske voznje nma sanse.
Sem toga, najjeftiniji VW Id.3 ce kostati 25 000 €?
A to je tipican gradski auto..
Zar nije pomalo nenormalno?

mazohista

pre 4 godine

"Cast izuzecima ali ne mogu da verujem koliko gluposti se i dalje pise. Izdvaja se jedan koji kaze da mu sin savetuje da kupi Hibrid ali on se ipak odlucuje za benzinac, mankupio bibdizel ali se taj model ne pravi kao dizel? Pa onda cisti izduvni gasovi, alo? Ako su cisti sto se ne zatvorite u garazu sa upaljenim motorm da vidite kako su cisti?! Nema cistih motora sa unutrasnjim sagorevanjem jer ono sto oni ispustaju ubija sve oko sebe. To vam je valjda jasno?"
(EZeljko, 2. januar 2020 17:16

Moj sin je bio za hibrid jer je mislio da je to sveukupno isplativije, a da pri tome istovremeno i manje zagadjuje (na stranu to što je ta corolla TS tada dostizala cenu od 32k bez opcionala (a kao MY2020 je ubrzo dosta poskupela)).
Ali, kada sam sinu objasnio da hibrid ne troši manje i ne zagadjuje manje u uobičajenoj vangradskoj vožnji i/ili na auto putu (već samo u gradu ili sličnim uslovima (tj, samo pri stalnim naizmeničnim ubrzanjima i osporenjima), za šta nam i nije potreban), ni on sam nije mogao da razume zašto bismo onda za njega doplatili toliko više, a uopšte ne bismo zagadjivali manje.
Tako se i on ohladio od hibrida kao ekološko-ekonomske ideje.
Osim toga, održavanje hibrida uopšte nije jeftinije kako to mnogi ovde sviraju, niti su uslovi Toyota garancije (pa i na hibride) onakvi kakvi se reklamiraju navodjenjem samo pojedinih činjenica, a svesnim zanemarivenjem (prećutkivanjem) nekih krucijalnih okolnosti.

Dani SUS su odbrojani

pre 4 godine

@Milan, tačno je, EV su još uvek skuplji, ali onog trenutka kad postanu jeftiniji, gotovo je sa SUS motorima, biće ih samo na izložbama oldtajmera. Ne znam šta je po vama pitanje komfora, ali ja zamišljam da mi je mnogo komfornije da nikad ne moram da stajem da sipam neko gorivo nego mi se auto puni stalno dok je parkiran. Što se tiče agresivne kampanje, ja to nešto nisam primetio, mada živim u EU. Ja bih voleo da imam EV, ali je to još uvek preskupo za mene. Kolege i prijatelji koji imaju EV kažu da apsolutno nema šanse da više ikada požele a kamo li kupe auto sa SUS motorom. Te performanse i tišina se ne mogu ostvariti sa SUS motorima, bar ne sa ovima koje obični smrtnici mogu da kupe.

Bojan

pre 4 godine

Ja licno mislim da ce nekoliko glavnih pogona i dalje biti zastupljeno za 10-20 god, tako da cemo imati diverzifikovaniju sliku od danasnje. Pored SUS, EV i hibrida, imacemo i vozila na vodonik, koja se vec nalaze u prodaji i probnoj eksploataciji. Za razliku od baterija koje su i dalje skupe, ne previse efikasne, traze rijetke materijale i ostavljaju nezanemariv ekoloski otisak, hidrogenski pogon nudi dodatne prednosti sa manje nedostataka. Npr Toyota Mirai koristi hidrogen koji pokrece elektromotor. Rezeorvar se puni za 3-5 minuta i prelazi 500km sa jednim punjenjem. Trenutno je cijena problem ali ce i to za nekoliko godina dozivjeti revoluciju slicno kao hibridi i EV.

Dejan

pre 4 godine

Godisnje prelazim preko 30k km . Kako da to ostvarujem bez plina ili dizela , a da ne bankrotiram ?
(milan, 02. januar 2020 12:19)

Na struju bi te svih tih 30k km koštalo 80€ ako puniš noću ili 300€ ako puniš danju...

Milan

pre 4 godine

@Dani SUS su odbrojani
Pod komforom smatram što sam juče ujutro seo u auto u NS a sinoć večerao u bavarskoj, bez da se brinem gde ću i kada da pravim pauze. To sa EV još uvek nije moguće.
To što nemate EV znači da niste naseli na kampanju. I ja ću ga posedovati, ali kada mi bude isplativ i za šta mi bude isplativ ( za početak drugo vozilo za gradsku vožnju).
Performanse? Da, to jeste trenutni domet tehnologije EV, za entuzijaste koji traže performanse i za gradska vozila.

Dani SUS su odbrojani

pre 4 godine

@Milan, hvala vam na objašnjenju šta za vas znači "komfor". Da, svakako razumem za takvu upotrebu kao što pominjete, ako treba voziti 12 sati bez prestanka, električni automobili još nisu spremni, ali uskoro će biti. Što se mene lično tiče možda mi jednom u tri godine dođe situacija da treba odjednom da vozim 300km, a to bi i sadašnja tehnologija baterija izdržala. Što se tiče toga da nisam podlegao kampanji pa zato ne vozim EV, to nije tačno. Cena je isključivi razlog zašto već ne posedujem električni auto, mene stvarno odbija komplikovanost i prljavština SUS motora i verujte mi, jedva čekam da za par godina predjem na struju i da zaboravim SUS za sva vremena.

Milan

pre 4 godine

@Dani SUS su odbrojani
U potpunosti ste u pravu, ipak ima jedna začkoljica: EV još uvek nisu jeftiniji, a pogotovo nisu komforniji za upotrebu a u međuvremenu neko treba da finansira razvoj EV. Etaj razvoj sada finansira mali broj entuzijasta i mnogo veći broj kupaca zavedenih preagresivnom kampanjom za upotrebu EV. Ide se čak i do granica ljudskih sloboda i kršenja slobode tržišta što za krajnju posledicu ima izazivanje otpora upotrebi EV. Bojim se da je pređena granica dobrog ukusa i da se sada više odmaže EV. Na žalost jedna kina sada može da posluži kao uzor kako se uvode nove tehnologije.

Milan

pre 4 godine

@evfreak
Molim vas samo da dopunite informaciju sa podatkom koliki je bio domet Tesla S iz 2013 sa baterijom 663$ a koliki iz 2019 sa baterijom 156$?
Hvala unapred!

Lobi

pre 4 godine

Mislim i da resimo problem baterija, cena izdrzljivost, odakle da nabavimo tu silnu struju koja treba da pogoni automobile na elektricni pogon. Trenutno realnoat je da se forsiraju automobili na zemni gas, ali to niko ne radi u EU zato sto tog energenta nema dovoljno u zemljama koje guraju razvoj el. Automobila.
Zato bi, kao sto kaze jedan covek u Srbiji nezavisnoj zemlji, mogli da iz ekoloskih razloga poguraju ugradnju uredjaja na alternativni pogon, lpg, cng, hho...

Radovan

pre 4 godine

Kada struja poskupi, kajaćete se što ste kupili EV.
Nećete imati za sijalice u kući.

Isto tako je bilo i sa dizelom.
Samo tražite, desiće vam se. Jeftino nikada više neće biti.

Od biogoriva se odustalo jer bi hrana drastično poskupela. Struja se pokazala prihvatljivija jer ne utiče vidljivo na opstanak života pojedinca.

Svaki novi vid energije u početku je bio jeftin, a potrošač skup. Kada se narod navukao, energija je poskupela, a potrošač postajao dostupniji širokim slojevima.

Tokom civilizacije, svaki vid energije je bio skup, da bi se skupo naplaćivala, a životna energija koja je najskuplja, plaćana je bedno.

Transformer

pre 4 godine

@Dani SUS su odbrojaniPod komforom smatram što sam juče ujutro seo u auto u NS a sinoć večerao u bavarskoj, bez da se brinem gde ću i kada da pravim pauze. To sa EV još uvek nije moguće.To što nemate EV znači da niste naseli na kampanju. I ja ću ga posedovati, ali kada mi bude isplativ i za šta mi bude isplativ ( za početak drugo vozilo za gradsku vožnju). Performanse? Da, to jeste trenutni domet tehnologije EV, za entuzijaste koji traže performanse i za gradska vozila.
(Milan, 03. januar 2020 12:01) To je trenutno stanje, koje će se ovim tempom promijeniti za godinu, dvije. Norveška izgleda prelazi potpuno na EV. Ja volim dizele ali me trenutno strah da uložim u dobar dizel auto, jer se bojim da za 5 god neće vrijedjeti ništa (iako ne mislim da će na Balkanu ni za 10god zavladati EV, bojim se da će zapad da dampa svoje zalihe ovdje).

EZeljko

pre 4 godine

@mazohista
Ja se slazem da, u zavisnosti gde ko zivi, treba ici na cisto elektricni auto ali: Oni jesu skupi. Hundai Kona je u Kanadi $44K a Corolla Hybrid (4.5L/100km kombinovano) je $24K NETO. To znaci da kao hoces da vozis E auto sa minimalnom autonomijom od 400km leti sto je zimi oko 220km u Kanadskim uslovima treba da platis duplo. Ako ides na kompromis sa Hybridom on kosta vise za oko $3K NETO i to se isplati za oko 3 do 4 godine u zavisnosti koliko se km prelazi a ovde se prelazi u proseku oko 20,000/godisnje. Odrzavanje Hybrida je kao i benzinca, elektro mnogo jeftinije ako se ima srece jer je nova tehnologija. Tesla 3 je u osnovnoj verziji $54K NETO i to je jako puno para za vecinu pogotovu ako drzava ne daje subvencije. Sve u svemu jos je rano pricati o elektrifikaciji cak i za Zaadni deo sveta jer je to pristupacno srednjoj visoj klasi koja nije toliko velika. Jedina nada su nove baterije 2 generacije koje bi trebalo da budu bar 30% jeftinije sto je najvazije za nas kao kupce. Za to ce se malo sacekati mada neki najavljuju da Tesla sprema iznenadjenje vec u 2020 negde u Maju kada se poaze izvestaj o poslovanju investitorima. Ja mislim da je to rano ali ajde sacekajmo koji mesec. Jedno je izvesno a to je da je kraj SUS motora jako blizu i NEMINOVAN.

Bojan

pre 4 godine

Zivim u Holandiji, ovdje punjenje 1kWh kosta oko 30 centi. Uzmite da vam malo auto trosi oko 20kWh/100km, to je oko 6€. To je ekvivalent oko 4.5l dizela na 100 km. Jeftinije je ako punite kuci, ali i tu je cijena struje preko 20 centi = 4,5€/100km.

Uzmimo poredjenje dva modela istog proizvodjaca.

Nissan leaf koji prelazi 200km kosta oko 37.000€. Punjenje kuci traje oko 7h. 100km na kucno punjenje kosta 4,7€ (22ct*21kWh wltp prosjek), na komercijalno kosta oko 7€, a moze i skuplje, zavisi u koje doba dana i na kojoj lokaciji punite.

Nissan qashkai kosta oko 30.000€. Gorivo na 100km kosta oko 11,2€ (7l * 1,6€).

Nakon 20.000km na kucno punjenje dolazimo do cca 1000€ troska za leaf i 2200€ za qashkai, tj benzin je skuplji 1100€ na 10.000km racunajuci samo gorivo. Razlika u cijeni ev modela se po tome isplati nakon 6 godina.

Treba uzeti u obzir jos i poreze, koji su nizi za EV, i cinjenicu da ce baterija EV za 6-10 god zavrsiti svoju karijeru. Ne znam koliko ce kostati baterija za leaf za 10 god ali znam da danas kosta bar 7-10.000€ (neki clanci upucuju i na 30.000€!).

Ako je okvirna cijena amorzizacije baterije na 10.000€ oko 1000€, onda benzin i ev izadju na slicno.

Dijalektika Materijalizma

pre 4 godine

Kancerogeni azotni oksidi su glavni problem, pa tek onda CO2. Ipak, forsira se priča o CO2 jer nemačko-francuski dizel lobi namerno izbegava tu, po njih, katastrofalnu priču. S druge strane, nema svrhe da se potpuno prelazi na električni pogon dok se struja dobija iz termoelektrana i nuklearki. Samo se zagađenje premešta u drugi sektor. Hibridi jesu najbolje rešenje danas, ali i za duži period, sve dok vetro-parkovi i solarne elektrane ne postanu dominantan način proizvodnje.

wc

pre 4 godine

SUS motori ce biti dominantni jos 50 godina. Hibridi ce preuzimati primat. Primoravanje na koriscenje E vozila na duzi period nece uraditi nista dobro. Treba naci meru u svemu pa i u tom pogledu. Srecna nova godina!

Mikica

pre 4 godine

Električni automobili nikada ali nikada neće biti i ne mogu biti zamena za automobile sa SUS motorima. oni mogu biti samo ograničena zamena ili dopuna i to pre svega za uslove gradske eksploatacije i zabavu u bližoj okolini grada. Za sve ostalo su ne podesni ograničeni ne pouzdani i ne isplativi. Nove generacije benzinskih motora su zaista dobre i po potrošnji i po jednostavnosti i po ekološkim standardima, još ako se koriste na plin ne može im se uputiti ni najmanja zamerka u pogledu čistoće izduvnih gasova.

Keke

pre 4 godine

SUS motora će za 50 godina biti samo u muzejima. Na pragu smo da tehnologija dostigne prag razvoja da cena E automobila bude na nivou SUS motora. Tog trenutka je gotova priča za SUS motore, zauvek.

Energetski konsultant

pre 4 godine

Prošla godina počela je tvrdnjom stručnjaka da je prodaja automobila koji za pogon koriste motore sa unutrašnjim sagorevanjem (SUS) dostigla istorijski maksimum još u 2018. i da će ubuduće beležiti samo pad.

Slažem se sa stručnjacima. USA po prvi put nakon nekoliko decenija izvozi naftu, svesni da će joj cena padati svake godine. Ovaj rast cene nafte je samo zbog kartelskog udruživanja OPEC+, Rusija. Ali ni oni ne mogu doveka da smanjuju količinu koju pumpaju. Oni smanjuju USA, Brazil i ostali povećavaju a elektro automobila je sve više. U jednom trenutku desiće se potop. Tad će cena nafte tipa Brent pasti ispod 20$ za Barel i nikad se više cena neće oporaviti na današnjih 66.3$.

kukuriku

pre 4 godine

Jeste...
Al zato kad vidis vlasnike EV kako cupkaju dok cekaju da dopune baterije a jos nema mesta za sve odjednom pa moraju da cekaju, muka.
Dobar je meni dizel sa euro 6, vozice se to jos.

laku noć

pre 4 godine

Ljudi imate internet pa se informišite. Elektroauto je zbog baterija ekološka smrt i nekoliko puta gori od savremenih dizela. Elektroautomobil kao pogon odličan ali baterije su jedna opšta katastrofa. Trenutno za mene postoji automobil daleko bolji od Tesai co. a zove se Toyota Mirai

evfreak

pre 4 godine

Kakva gomila gl#$& u komentarima :) izgleda da se taj trend nastavlja u 2020 :)
Barel $20!? Skupa nafta a barel $66?! Hibrid najbolje resenje!? Baterije nisu razvijene dovoljno!? 50god Sus motori primarni!? OMG

Samo da iznesem jednu cinjenicu ljudima koji mozda mogu da je shvate: celije baterija + pakovanje = $663 za kwh u 2013!(kada je Tesla izbacio model s!)
Na kraju 2019 $156!!! 4x su pojeftinile!!! Magicna cena je $100 za kwh i tada su EV jeftiniji za proizvodnju od Sus!!! To je bukvalno mozda vec 2020 ali realno 2021god!
Tesla nece obarati cenu svojih vozila jer su tako u mogucnosti! Njihov cilj je flota autonomnih vozila koji rade kao Uber. Veci deo cene ide na razvoj autonomije! Sta rade ostali? Pa usporavaju razvoj EV jer sta ce sa trenutnom tehnologijom??? Shvatite to...
Tehnologija baterija u 2020 je dovoljna za 80% ljudi. Pogon, pouzdanost, performanse su superiorne u odnosu na Sus. Ne gledajte samo Srbiju jer smo mi siromasni i ne razvijeni... Zamislite da svi koji mogu da priuste predju na EV! To je ogroman broj!

Melita Sandić

pre 4 godine

Opet ovde gluposti sa primesama teorija zavere. Napisao sam i stojim na tome, sadašnje baterije ne pružaji dovoljno autonomije, izađite na auto put i vozite 130-150 km/h da vidim dokle ćete da stignete? Ako bismo sad svi prešli na EV na stanicama za punjnje bi nastao opšti kolaps. Dok se nepostigne veći kapacitet uz brže punjenje nema masovnog prelaska na ev.

Ahtung

pre 4 godine

Pomodna ludost, kao šimike i zvoncarke. Bio je potreban čitav jedan vek da se razviju naftna i elektro industrija, a sad vajbi futurolozi maštaju da to može da se napravi iznova za pet godina.

Ivan

pre 4 godine

Meni je hibridni sistem nešto fantastično. Ubedljivo najbolje rešenje za trenutnu situaciju. U tekstu je lepo rečeno šta treba tek da usledi da bi čista struja krenula masovnije da osvaja kontinent.
A što se dizela tiče, proći će još mnogo, mnogo vremena pre nego što se on za ozbiljnije izbaci iz ponude, pre svega u Evropi. Nemačka trojka će ih gurati sve dok bude mogla. Postoji jako dobar razlog za to, "ponos" nemačke nacije i to što je tvorac tog motora gle čuda upravo Rudolf Diesel, iz Nemačke.

sibke

pre 4 godine

Prošla godina počela je tvrdnjom stručnjaka da je prodaja automobila koji za pogon koriste motore sa unutrašnjim sagorevanjem (SUS) dostigla istorijski maksimum još u 2018. i da će ubuduće beležiti samo pad.

Slažem se sa stručnjacima. USA po prvi put nakon nekoliko decenija izvozi naftu, svesni da će joj cena padati svake godine. Ovaj rast cene nafte je samo zbog kartelskog udruživanja OPEC+, Rusija. Ali ni oni ne mogu doveka da smanjuju količinu koju pumpaju. Oni smanjuju USA, Brazil i ostali povećavaju a elektro automobila je sve više. U jednom trenutku desiće se potop. Tad će cena nafte tipa Brent pasti ispod 20$ za Barel i nikad se više cena neće oporaviti na današnjih 66.3$.
(Energetski konsultant, 02. januar 2020 10:30)

A jel ti nije palo na pamet da ce se nafta koristiti u proizvodnji struje mozda?

biciklista

pre 4 godine

Nedavno poručih automobil. Dok sam sagledavao šta bih, kod onih modela koji su imali u ponudi i dizel i benzin, dosta sam se lomio oko toga šta bih odabrao kao pogonsko gorivo. Privatno dugo vozim dizele, službeno benzince i sve to ima neke sitne prednosti i sitne mane. Ali, "eko terorizam" i "neizvesna budućnost" oko mogućih daljih ograničenja upotrebe tih vozila pri povremneom putu u inostranstvo, me je nekako terao od dizela.
Kod onih modela koji imaju običan SUS i hibrid, dete me je nabedjivalo na hibrida, a što bih možda i prihvatio (na mladjima svet ostaje i on to verovatno bolje gleda od mene), ali, baš to vozilo nije imalo i neke druge za mene veoma bitne parametre (pa je motor u celoj priči, a i sam model, postao nebitan).
Na kraju sam odabrao benzinca. U stvari, nisam odabrao motor, već samo model, jer taj, na žalost, i ne postoji kao dizel. A taj benzinski "čistunac" emituje jedno 30-40 gr CO2 više nego moj prastari (DPF) dizel.
Generalno, mislim da je hajka na (savremene, Euro 6d) dizele preterana. I da je sve otišlo u tri lepe od kada je ovaj strujni lobi ovako ojačao ... Nisam protiv "strujomobila", ali, kao nečeg što je stvar izbora, a ne prinude, a sve oko struje na to sve više liči.

EZeljko

pre 4 godine

Cast izuzecima ali ne mogu da verujem koliko gluposti se i dalje pise. Izdvaja se jedan koji kaze da mu sin savetuje da kupi Hibrid ali on se ipak odlucuje za benzinac, mankupio bibdizel ali se taj model ne pravi kao dizel? Pa onda cisti izduvni gasovi, alo? Ako su cisti sto se ne zatvorite u garazu sa upaljenim motorm da vidite kako su cisti?! Nema cistih motora sa unutrasnjim sagorevanjem jer ono sto oni ispustaju ubija sve oko sebe. To vam je valjda jasno?

C i n i k

pre 4 godine

Kod nas diesel nkd nce biti progonjen,realno i nma potrebe.
To sa strujom je malo prenaduvana stvar,ok je za neki grad ali mimo gradske voznje nma sanse.
Sem toga, najjeftiniji VW Id.3 ce kostati 25 000 €?
A to je tipican gradski auto..
Zar nije pomalo nenormalno?

www

pre 4 godine

Energetski konsultant@ A kako će se proizvesti tolika količina struje da bi nafta postala "ne tražena" roba? Iz obnovljivih izvora možda? Ili će možda ponovo neki lobi da kaže "znate treba nam puno električne energije da bi smo izbacili zagađivače od SUS motora a rešenje za to je da ponovo pravimo nuklearne elektrane, a eto mi baš imamo odlično i povoljno rešenje" ili imamo hroničan nedostatak električne energije i on mora da obavezno poskupi? To licemerstvo se više puta videlo. Super primer je savremena Formula 1, gde su uvedeni hibridi jer su "ekološki prihvatljivi", dok recimo kamioni koji nose opremu za F1 timove potroše više goriva od onoga što svi F1 bolidi potroše u toku jedne sezone! Licemerstvo vrhunskog nivoa. Pa onda "forsiranje" razvoja dizel malolitražnih motora, pa sada njihovo proterivanje i downsize-ing benzinskih motora uz ugradnju turbo punjača. Rezime je da ovo neko "debelo" gura zbog ličnog interesa a ne zbog "ekološke svesti". VW je "forsirao dizele" dok ih nisu uhvatili "u kratkim pantalonama" u Americi i onda naprasno VW postaje "ekološki svestan". Istovremeno započinje ofanzivu električnih modela što pojačava uz pompezno povlačenje iz svih fabričkih trkaćih angažmana gde su u upotrebi SUS motori, kako za VW tako i za Audi (primer WTCR). I ovaj sajt, kao i pojedini komentatori, intenzivno "lobiraju" za potpuno izbacivanje dizel motora i te informacije nam na vrlo perfidan način serviraju.

Gradimir

pre 4 godine

Što više pratim vesti po netu, to mi je očiglednije ovo što piše u tekstu. SUS prodaja može samo da pada, a EV samo da raste. Jasno mi je da mnogi ne žele EV, da vole zvuk SUS motora, miris benzina i brundanje. Ko razmišlja o isplativosti, pouzdanosti, jednostavnosti, sve više će se okretati EV. Ovo će postati sve izraženije masovnijom pojavom EV starih proizvođača. Neki kupci su jednostavno verni nekoj marki i kupiće EV samo u okviru tog brenda. Za tako nešto najveći problem su i dalje baterije, a za same kupce i mreža punjača. Tu je Tesla daleko odmakao. Trenutno su na nivou godišnje proizvodnje od 35 gWh, plan je da uskoro dostignu 57, a konačni kapacitet je projektovan na 105 gWh. To je dovoljno za proizvodnju oko 1,5 miliona vozila kapaciteta 60-ak kWh. Drugi proizvođači strašno kasne na tom polju, tako da ja još ne očekujem pravu navalu EV. Izuzetak mogu da budu Kinezi, koji mogu brzo da povećaju kapacitete. Od Nemaca, Francuza, Korejaca i Japanaca možemo očekivati poneki relativno uspešan model, koji će se, ako bude iole pogođen ukus kupaca, prodavati koliko kapaciteti baterija dozvole. I za postojeće modele koji važe za dobre EV postoje liste čekanja.

Melita Sandić

pre 4 godine

Cena ev zbog baterija je prenaduvana, pritom baterije nisu dostigle neophodan kvalitet niti su još uvek na nivou razvoja koji se zahteva za uvođenje nove tehnologije, bar kad su automobili u pitanju. U trci s vremenom i za profitom žrtve su naravno potrošači. S obzirom da mi nismo bogato i razvijeno društo teško je očekivati da ljudi kupuju nešto što je u fazi razvoja.

wc

pre 4 godine

(D.R, 02. januar 2020 10:10)

Nisam automehanicar nego ekonomista. Sve ovo je borba za ekonomsku prevlast u svetu. Ekologija i ocuvanje zivotne sredine sa ovim nemaju nista. Vreme ce pokazati sve. Hibridi su zakon. Uzivajte u praznicima!

wc

pre 4 godine

(evfreak, 02. januar 2020 12:32)

To o cemu ti pricas mozda, ali samo mozda vazi za USA i EU. 85% sveta je nerazvijeno! 50% nema struju. Izvadi glavu iz peska, pogledaj malo oko sebe. Nije svet USA i EU.

Tannhauser

pre 4 godine

Ja ne verujem nikom nego volim sve sam da izračunam.
Svetska proizvodnja nafte: 80E6 barela/dan = 12.7E9 litara/dan
Svetska proizvodnja struje: 27E12kWh/god = 74E9kWh/dan
Broj automobila u svetu: 1E9

Ako prosečan auto pređe 20000km godišnje i troši 10l/100km (električni 20kWh/100km) onda
svi automobili na svetu potroše 5.5E9 litara/dan, to je 43% svetske proizvodnje nafte.
Ako sutra svi pređemo na električne automobile, oni će trošiti 11E9kWh/dan što je 15% svetske proizvodnje struje.

Smanjenje potrošnje nafte za 43% i povećanje potrošnje struje za 15% nije uopšte loše, pogotovo što će promena trajati decenijama.
Ovo je odokativni proračun ali daje zanimljive rezultate.

Lele

pre 4 godine

Ovi što će da voze benzinske motore i za 50 godina me podsećaju na one koji su rekli da će da nastave da koriste VHS i da neće nikad prihvatiti te DVD novotarije.

Rover

pre 4 godine

I nastavice se tako dok dizel potpuno ne nestane. Ne sto obican covek tako zeli nego sto mocnici tako zele. Ustvari demokratija ce da odluci, a demokratija funkcionise ovako. Imas izbor, niko te ne tera da vozis elektricni. Samo na elektricni registracija dzaba i nemas poreze, a na dizel registracija 2 plate i jos ti ubacimo neki porezcic mesecno.

Bojan

pre 4 godine

Ja licno mislim da ce nekoliko glavnih pogona i dalje biti zastupljeno za 10-20 god, tako da cemo imati diverzifikovaniju sliku od danasnje. Pored SUS, EV i hibrida, imacemo i vozila na vodonik, koja se vec nalaze u prodaji i probnoj eksploataciji. Za razliku od baterija koje su i dalje skupe, ne previse efikasne, traze rijetke materijale i ostavljaju nezanemariv ekoloski otisak, hidrogenski pogon nudi dodatne prednosti sa manje nedostataka. Npr Toyota Mirai koristi hidrogen koji pokrece elektromotor. Rezeorvar se puni za 3-5 minuta i prelazi 500km sa jednim punjenjem. Trenutno je cijena problem ali ce i to za nekoliko godina dozivjeti revoluciju slicno kao hibridi i EV.

evfreak

pre 4 godine

@(wc, 2. januar 2020 14:00)

U automobilskoj industriji svet je USA i Kina! Ostalo je buranija za njih, ako cemo tako! Ugavnom dovoljno je da vecina bogatih amera i kineza predje na EV i polako razvijene zemlje Evrope i to je ogroman korak! Ali iskreno, nema razloga da u sledecoj deceniji cak i siromasne zemlje ne predju masovnije na EV! Na granici smo da budu jeftiniji od Sus!!!(vec su jeftiniji za proizvodnju u visem segmentu!)
Jedina prava prepreka je nedostatak kapaciteta ali to je samo zato sto velike kompanije ne zele promenu!!!
Potraznja za EV, pomoc drzave u postavljanju infrastrukture,(punjaci, obnovljivi izvori energije) i bili bi primorani da se prilagode!!!

Jedna molba za redakciju ako je moguce:
Uradite detaljnu reportazu o Holandiji i svemu sto rade na promociji EV. Inace, je kod njih usvojeno da od 2030god. svaki novi auto mora biti ili EV ili na vodonik! Ne hibrid i slicne prevare... Koliko ljudi uopste zna za to!? To je samo 10god!!!

Domaćin

pre 4 godine

@energetski konsultant: počni da tražiš drugi posao jer ako se baviš ovim iz potpisa, nema ti budućnosti pošto ne znaš da se svega 26% proizvodnje nafte troši na putnička vozila, tako da to o čemu ti pričaš ne može da se desi pa taman da od sutra više ne postoji ni jedan automobil sa SUS motorom. Sve neki segamega stručnjaci, od ministra do komentatora...

https://theconversation.com/how-electric-vehicles-could-take-a-bite-out-of-the-oil-market-81081

Gradimir

pre 4 godine

@Tannhauser
Deo te struje se potroši i na proizvodnju nafte. Matematika je egzaktna nauka, a najbolja primena kod kupovine automobila je da ubacite troškove za 5 godina u Excel i saberete koliko vas auto stvarno košta. Već danas je potpuno ekonomski neisplativo kupiti bilo šta drugo u odnosu na EV, ali u malo normalnijim krajevima, gde institucije brže i pametnije reaguju nego u Srbiji. Samo infrastruktura, koja se kod nas sporo razvija, je minus za posedovanje EV. Cena upotrebe je neuporedivo manja nego SUS.

Dani SUS su odbrojani

pre 4 godine

Ja volim parne lokomotive, njihov zvuk i miris, ali vreme ih je pregazilo. Ista sudbina čeka motore sa unutrašnjim sagorevanjem. Tehnologija baterija se razvija ogromnom brizonom. Uskoro ćemo imati ogromne kapacitete i brzo punjenje i pristupačnu cenu. Kad električni automobili budu jeftiniji da se kupe (za vožnju su već oko 5 puta jeftiniji od SUS), niko više neće hteti da kupuje automobile na benzin i to je kraj priče.

Dani SUS su odbrojani

pre 4 godine

@Milan, tačno je, EV su još uvek skuplji, ali onog trenutka kad postanu jeftiniji, gotovo je sa SUS motorima, biće ih samo na izložbama oldtajmera. Ne znam šta je po vama pitanje komfora, ali ja zamišljam da mi je mnogo komfornije da nikad ne moram da stajem da sipam neko gorivo nego mi se auto puni stalno dok je parkiran. Što se tiče agresivne kampanje, ja to nešto nisam primetio, mada živim u EU. Ja bih voleo da imam EV, ali je to još uvek preskupo za mene. Kolege i prijatelji koji imaju EV kažu da apsolutno nema šanse da više ikada požele a kamo li kupe auto sa SUS motorom. Te performanse i tišina se ne mogu ostvariti sa SUS motorima, bar ne sa ovima koje obični smrtnici mogu da kupe.

Куп је битан

pre 4 godine

Све док се ратује због нафте, заборавите на превласт електричних возила. Нафта није само гориво, већ и сировина за хемијску индустрију.

Dejan

pre 4 godine

Godisnje prelazim preko 30k km . Kako da to ostvarujem bez plina ili dizela , a da ne bankrotiram ?
(milan, 02. januar 2020 12:19)

Na struju bi te svih tih 30k km koštalo 80€ ako puniš noću ili 300€ ako puniš danju...

Milan

pre 4 godine

@Dani SUS su odbrojani
U potpunosti ste u pravu, ipak ima jedna začkoljica: EV još uvek nisu jeftiniji, a pogotovo nisu komforniji za upotrebu a u međuvremenu neko treba da finansira razvoj EV. Etaj razvoj sada finansira mali broj entuzijasta i mnogo veći broj kupaca zavedenih preagresivnom kampanjom za upotrebu EV. Ide se čak i do granica ljudskih sloboda i kršenja slobode tržišta što za krajnju posledicu ima izazivanje otpora upotrebi EV. Bojim se da je pređena granica dobrog ukusa i da se sada više odmaže EV. Na žalost jedna kina sada može da posluži kao uzor kako se uvode nove tehnologije.

Milan

pre 4 godine

@evfreak
Molim vas samo da dopunite informaciju sa podatkom koliki je bio domet Tesla S iz 2013 sa baterijom 663$ a koliki iz 2019 sa baterijom 156$?
Hvala unapred!

mazohista

pre 4 godine

"Cast izuzecima ali ne mogu da verujem koliko gluposti se i dalje pise. Izdvaja se jedan koji kaze da mu sin savetuje da kupi Hibrid ali on se ipak odlucuje za benzinac, mankupio bibdizel ali se taj model ne pravi kao dizel? Pa onda cisti izduvni gasovi, alo? Ako su cisti sto se ne zatvorite u garazu sa upaljenim motorm da vidite kako su cisti?! Nema cistih motora sa unutrasnjim sagorevanjem jer ono sto oni ispustaju ubija sve oko sebe. To vam je valjda jasno?"
(EZeljko, 2. januar 2020 17:16

Moj sin je bio za hibrid jer je mislio da je to sveukupno isplativije, a da pri tome istovremeno i manje zagadjuje (na stranu to što je ta corolla TS tada dostizala cenu od 32k bez opcionala (a kao MY2020 je ubrzo dosta poskupela)).
Ali, kada sam sinu objasnio da hibrid ne troši manje i ne zagadjuje manje u uobičajenoj vangradskoj vožnji i/ili na auto putu (već samo u gradu ili sličnim uslovima (tj, samo pri stalnim naizmeničnim ubrzanjima i osporenjima), za šta nam i nije potreban), ni on sam nije mogao da razume zašto bismo onda za njega doplatili toliko više, a uopšte ne bismo zagadjivali manje.
Tako se i on ohladio od hibrida kao ekološko-ekonomske ideje.
Osim toga, održavanje hibrida uopšte nije jeftinije kako to mnogi ovde sviraju, niti su uslovi Toyota garancije (pa i na hibride) onakvi kakvi se reklamiraju navodjenjem samo pojedinih činjenica, a svesnim zanemarivenjem (prećutkivanjem) nekih krucijalnih okolnosti.

Lobi

pre 4 godine

Mislim i da resimo problem baterija, cena izdrzljivost, odakle da nabavimo tu silnu struju koja treba da pogoni automobile na elektricni pogon. Trenutno realnoat je da se forsiraju automobili na zemni gas, ali to niko ne radi u EU zato sto tog energenta nema dovoljno u zemljama koje guraju razvoj el. Automobila.
Zato bi, kao sto kaze jedan covek u Srbiji nezavisnoj zemlji, mogli da iz ekoloskih razloga poguraju ugradnju uredjaja na alternativni pogon, lpg, cng, hho...

Radovan

pre 4 godine

Kada struja poskupi, kajaćete se što ste kupili EV.
Nećete imati za sijalice u kući.

Isto tako je bilo i sa dizelom.
Samo tražite, desiće vam se. Jeftino nikada više neće biti.

Od biogoriva se odustalo jer bi hrana drastično poskupela. Struja se pokazala prihvatljivija jer ne utiče vidljivo na opstanak života pojedinca.

Svaki novi vid energije u početku je bio jeftin, a potrošač skup. Kada se narod navukao, energija je poskupela, a potrošač postajao dostupniji širokim slojevima.

Tokom civilizacije, svaki vid energije je bio skup, da bi se skupo naplaćivala, a životna energija koja je najskuplja, plaćana je bedno.

Milan

pre 4 godine

@Dani SUS su odbrojani
Pod komforom smatram što sam juče ujutro seo u auto u NS a sinoć večerao u bavarskoj, bez da se brinem gde ću i kada da pravim pauze. To sa EV još uvek nije moguće.
To što nemate EV znači da niste naseli na kampanju. I ja ću ga posedovati, ali kada mi bude isplativ i za šta mi bude isplativ ( za početak drugo vozilo za gradsku vožnju).
Performanse? Da, to jeste trenutni domet tehnologije EV, za entuzijaste koji traže performanse i za gradska vozila.

EZeljko

pre 4 godine

@mazohista
Ja se slazem da, u zavisnosti gde ko zivi, treba ici na cisto elektricni auto ali: Oni jesu skupi. Hundai Kona je u Kanadi $44K a Corolla Hybrid (4.5L/100km kombinovano) je $24K NETO. To znaci da kao hoces da vozis E auto sa minimalnom autonomijom od 400km leti sto je zimi oko 220km u Kanadskim uslovima treba da platis duplo. Ako ides na kompromis sa Hybridom on kosta vise za oko $3K NETO i to se isplati za oko 3 do 4 godine u zavisnosti koliko se km prelazi a ovde se prelazi u proseku oko 20,000/godisnje. Odrzavanje Hybrida je kao i benzinca, elektro mnogo jeftinije ako se ima srece jer je nova tehnologija. Tesla 3 je u osnovnoj verziji $54K NETO i to je jako puno para za vecinu pogotovu ako drzava ne daje subvencije. Sve u svemu jos je rano pricati o elektrifikaciji cak i za Zaadni deo sveta jer je to pristupacno srednjoj visoj klasi koja nije toliko velika. Jedina nada su nove baterije 2 generacije koje bi trebalo da budu bar 30% jeftinije sto je najvazije za nas kao kupce. Za to ce se malo sacekati mada neki najavljuju da Tesla sprema iznenadjenje vec u 2020 negde u Maju kada se poaze izvestaj o poslovanju investitorima. Ja mislim da je to rano ali ajde sacekajmo koji mesec. Jedno je izvesno a to je da je kraj SUS motora jako blizu i NEMINOVAN.

Dani SUS su odbrojani

pre 4 godine

@Milan, hvala vam na objašnjenju šta za vas znači "komfor". Da, svakako razumem za takvu upotrebu kao što pominjete, ako treba voziti 12 sati bez prestanka, električni automobili još nisu spremni, ali uskoro će biti. Što se mene lično tiče možda mi jednom u tri godine dođe situacija da treba odjednom da vozim 300km, a to bi i sadašnja tehnologija baterija izdržala. Što se tiče toga da nisam podlegao kampanji pa zato ne vozim EV, to nije tačno. Cena je isključivi razlog zašto već ne posedujem električni auto, mene stvarno odbija komplikovanost i prljavština SUS motora i verujte mi, jedva čekam da za par godina predjem na struju i da zaboravim SUS za sva vremena.

Milanus - muzicki urednik fontane

pre 4 godine

@Tannhauser
potrosnja fosilnih goriva je 5l-7l na 100km, to drasticno menja kalkulaciju :-)
Ostaje pitanje koje je resenje najbolje za zivotnu sredinu. Tesko je reci, jer je vecina istrazivanja pristrasna, a imamo jednu veliku nepoznanicu - sta cemo raditi sa baterijama elektro automobila.
Po meni je trenutno idealno gorivo gas (pod bilo kojim imenom - prirodni, LPG, CNG, ...).
Elektro automobili bi bili najbolje resenje ako bi se najveci procenat elektricne energije proizvodio ili u nuklearnim elektranama ili iz obnovljivih izvora.

Dijalektika Materijalizma

pre 4 godine

Kancerogeni azotni oksidi su glavni problem, pa tek onda CO2. Ipak, forsira se priča o CO2 jer nemačko-francuski dizel lobi namerno izbegava tu, po njih, katastrofalnu priču. S druge strane, nema svrhe da se potpuno prelazi na električni pogon dok se struja dobija iz termoelektrana i nuklearki. Samo se zagađenje premešta u drugi sektor. Hibridi jesu najbolje rešenje danas, ali i za duži period, sve dok vetro-parkovi i solarne elektrane ne postanu dominantan način proizvodnje.

Tasa

pre 4 godine

To o cemu ti pricas mozda, ali samo mozda vazi za USA i EU. 85% sveta je nerazvijeno! 50% nema struju. Izvadi glavu iz peska, pogledaj malo oko sebe. Nije svet USA i EU.
(wc, 2. januar 2020 14:00)

Sto se trzista novih automobila tice svet su Kina, USA, EU i Japan.
Svi ostali siromasi su nebitni makar ih bilo i 10x vise kada se sav profit pravi drugde. Pogledaj cifre za prodaju.
Auto kompanije rade za profit, nisu socijalne sluzbe. Sta njih briga sta misle tamo neki Srbi kada ce 1 od 50 da kupi nov auto jednom u zivotu, mnogo je bitnija USA gde ce svaki drugi da kupi 10 autmobila za zivota.

Reziel

pre 4 godine

Prvi i jedini električni automobil koji sam probao je BMW i3. Vozio od Stare Pazove do Beograda, po Beogradu i nazad.
Ono je zaista drugi način vožnje, prvo ubrzanje do 100 je fenomenalano za tako mali auto, takvog oblika. Unutrašnjost je totalno originalna, navikao bih se na nju ali ako moram da biram, ipak sam za nešto konvencionalnije varijante.
Ono što niko ne priča je to da el. automobili kako silovito ubrzavaju, tako i usporavaju. Dovoljno je da podignete nogu sa papučice za gas, on usporava kao da ste osrednje pritisnuli kočnicu na običnom automobilu.
S druge strane, ako nemate kuću ili garažu, ne znam kako ćete ga puniti u Srbiji. U Ušću? Već sad imate tonu dzibera koji sa običnim automobilima staju na ta mesta. Drugo, cena novog automobila je zaista visoka, iako se na duže definitivno isplati jer se vozite za oko 100 din 100km.

Transformer

pre 4 godine

@Dani SUS su odbrojaniPod komforom smatram što sam juče ujutro seo u auto u NS a sinoć večerao u bavarskoj, bez da se brinem gde ću i kada da pravim pauze. To sa EV još uvek nije moguće.To što nemate EV znači da niste naseli na kampanju. I ja ću ga posedovati, ali kada mi bude isplativ i za šta mi bude isplativ ( za početak drugo vozilo za gradsku vožnju). Performanse? Da, to jeste trenutni domet tehnologije EV, za entuzijaste koji traže performanse i za gradska vozila.
(Milan, 03. januar 2020 12:01) To je trenutno stanje, koje će se ovim tempom promijeniti za godinu, dvije. Norveška izgleda prelazi potpuno na EV. Ja volim dizele ali me trenutno strah da uložim u dobar dizel auto, jer se bojim da za 5 god neće vrijedjeti ništa (iako ne mislim da će na Balkanu ni za 10god zavladati EV, bojim se da će zapad da dampa svoje zalihe ovdje).

Bojan

pre 4 godine

Zivim u Holandiji, ovdje punjenje 1kWh kosta oko 30 centi. Uzmite da vam malo auto trosi oko 20kWh/100km, to je oko 6€. To je ekvivalent oko 4.5l dizela na 100 km. Jeftinije je ako punite kuci, ali i tu je cijena struje preko 20 centi = 4,5€/100km.

Uzmimo poredjenje dva modela istog proizvodjaca.

Nissan leaf koji prelazi 200km kosta oko 37.000€. Punjenje kuci traje oko 7h. 100km na kucno punjenje kosta 4,7€ (22ct*21kWh wltp prosjek), na komercijalno kosta oko 7€, a moze i skuplje, zavisi u koje doba dana i na kojoj lokaciji punite.

Nissan qashkai kosta oko 30.000€. Gorivo na 100km kosta oko 11,2€ (7l * 1,6€).

Nakon 20.000km na kucno punjenje dolazimo do cca 1000€ troska za leaf i 2200€ za qashkai, tj benzin je skuplji 1100€ na 10.000km racunajuci samo gorivo. Razlika u cijeni ev modela se po tome isplati nakon 6 godina.

Treba uzeti u obzir jos i poreze, koji su nizi za EV, i cinjenicu da ce baterija EV za 6-10 god zavrsiti svoju karijeru. Ne znam koliko ce kostati baterija za leaf za 10 god ali znam da danas kosta bar 7-10.000€ (neki clanci upucuju i na 30.000€!).

Ako je okvirna cijena amorzizacije baterije na 10.000€ oko 1000€, onda benzin i ev izadju na slicno.