Ponedeljak, 16.12.2019.

13:30

Da li električni automobili zaista emituju više ugljen-dioksida od onih sa dizel motorom?

Izvor: Izvor: klima101.rs

Da li elektrièni automobili zaista emituju više ugljen-dioksida od onih sa dizel motorom? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

76 Komentari

Sortiraj po:

ne znam

pre 4 godine

Ja ne videh ove ekologe na vescu da su Majkrosoft Epl i TESLA dobili tuzbu od porodica iz Afrike tacnije Konga cija su deca dobro citajte deca umrla radeci u rudnicima Kobalta koji se koristi za proizvodnju litijumskih baterija za elektricna auta i da su te iste kompanije znale da deca tamo rade a pravili su se blesavi ajde sad J.... i kompanija da vas vidim, molim za objasnjenje?... kako je uopste moguce da je bezgresni svemocni Mask ovo u stanju da uradi revolucionar 21 veka izumitelj vizionar i sta ja znam koje mu jos opisne prideve dodajete...

Камичак

pre 4 godine

"Стручњаче", да ли ти можеш да схватиш о којем се реду величина говори? У Србији има 2.000.000 регистрованих аутомобила. Колико траје пуњење са "обичним" пуњачима а колико са брзим? Како год да рачунаш увек мораш да рачунаш са истом количином енергије. Ако се батерије пуне 12 сати са "спорим', са " брзим" ће требати 4-6 саги, зависно од снаге. По твојој логици би требало негде око 300.000 таквих "брзих" пуњача. Како год, за 2.000.000 аутомобила треба још барем 7.000 MW производње. Ту снагу треба и довести до пуњача. И када смо код урбаних делова као што су блокови на НБГ, где би ти поставио барем 60.000 "брзих" пуњача?

Jovan

pre 4 godine

Ne razmisljam o EV niti bih ga uzeo besplatno, tako da nisam se ni informisao, ali...
Samo dva pitanja u slucaju da svi predjemo na struju. Prvo sta da u ovo vrijeme praznika svi krenemo sa elektricnim vozilima i stanemo da ih punimo?
Drugo kako ce drzave ubirati poreze za phteve i slicno, kao sto sad uzimaju od goriva?

EU Citizen

pre 4 godine

Da, da,. neko se usudio da naoadne svetu kravu neomarksističko-ekofašističkog lobija, i. odmah ga treba proglasiti. prevarantom i olaćenikom, čime bi se drugo, uostalom, stvarni prevaranti i plaćenici bavili? :)

Nemanja

pre 4 godine

@Камичак
Tvoj komentar treba postaviti kao ilustraciju vesti, cisto da se vidi mentalni sklop "strucnjaka" protivnika EV...
Ne znam kako ti je uspelo da shvatis da "купиш батерије које напуниш кући па снесеш до кола а онда напуниш батерије на колима", mozda zato sto sam princip rada super/fast chargera poredio sa powerbankom za telefone jer JESTE isti.
Dakle, svi, ali svi takvi punjaci za EV (a ima ih vec desetine hiljada po svetu) rade tako sto imaju svoje baterije koje pune redovnom strujom iz mreze i tek tako napunjeni predaju tu struju daleko vecim intenzitetom EVu koji se puni. Da ne mislis mozda da su Teslini punjaci po gradovima Zapadne Evrope i Amerike nakaceni direktno na dalekovode ili podzemne vodove?!? U tom slucaju bi stvarno trebao svaki od njih da ima svoju elektranu sto naravno nije slucaj. Cela logika superchargera i jeste u tome sto ima svoje baterije, i to niko pre Tesle nije implementirao, koliko znam. Na taj nacin su resena dva problema - trajanje punjenja strujom iz mreze i moguce preopterecenje iste. Inace, punjaci se obicno postavljaju po vise komada (4-6...) jer je cesto po jedan "offline", tj, u tom trenutku puni svoju bateriju.
Over & out.

Mario Marengo

pre 4 godine

Naučne analize se pišu po potrebi zainteresovanih. U njima, često, nema ni "n" od nauke. Ima jedna konstanta: živa bića remete okolinu u ovom ili onom obliku da bi preživela a i zaradila. Samo svemir je beskonačan a život ima početak i kraj.

Abrakadabra

pre 4 godine

Već sam se duboko zabrinuo, zbog ove "analize" (a i zbog nekih komentara)...
Očekujem da će uskoro neko "utvrditi" i "naučno" dokazati da svi naši aparati na struju (štednjaci, bojleri, frižideri, televizori, veš mašine, ventilatori, mobilni telefoni, i sijaset drugih) - strahovito zagađuju okolinu, jer se sva struja proizvodi na nekakav (industrijski) zagađujući način, a tek proizvodnja svih tih stvari još dodatno vrši katastrofalno zagađenje...
U poređenju sa svim tim "štetočinama" za celo čovečanstvo, ovih par stotina miliona raznoraznih prevoznih sredstava (koja sva koriste prerađena fosilna goriva), ustvari su zanemarljivi zagađivači!
Usput, nekome još i donose enormne količine profita...

Камичак

pre 4 godine

(Nemanja, 17. decembar 2019 14:51)

Ух, добро је да ниси инжењер. Да су били такви као што си ти, још увек би јахали коње ради превоза.
Шта кажеш, купиш батерије које напуниш кући па снесеш до кола а онда напуниш батерије на колима. Даш за те екстерне батерије једно 20.000 Евра, и онда са 11 спрата тих 500 кг батерија часком спустиш до кола. И тако сваки дан. Генијално, браво!

el.ing

pre 4 godine

Nikakvo cudo nece biti ako jednog dana osvane negde neka "analiza" da Nikola Tesla i nije neki naucnik jer je srpskog porekla,sto nam govori o strahu mocnih korporacija da ce izgubiti primat u proizvodnji klasicnih auta,a znamo da je daljinsko koriscenje ele.energije moguce i da je elektromagnetizam buducnost covecansva i nadam se prestanak "srceparajucih analiza" "poslusnih naucnika".
(Novica Randjelovic, 17. decembar 2019 11:32)

Da ti odgovorim kao neko ko je studirao el.tehniku upravo zbog ideala Nikole Tesle. Nikola Tesla je genijalni naučnik koji je svetu podario 3-fazni sistem proizvodnje, prenosa i upotrebe naizmenične el.energije. Kopao sam i čitao Tesline radove i patente vezane za bežični prenos el.energije. Ideja jeste bila genijalna, hteo je da koristi jonosferu i Zemljinu površinu kao provodnike od izvora do potrošača. Ono što sam ja ustanovio računarskim modelovanjem sistema je da je ideja neupotrebljiva. Gubici u prenosu su toliko veliki da bi do potrošača stizao tek jedan veoma mali deo enrgije. Ostatak bi samo zagrevao Zemljinu površinu. Za bilo kakva vozila, situacija je još gora jer bi morali da imaju dobar kontakt sa zemljom. Šta bi to značilo? Čelične šine po putevima. Već postoje takva prevozna sredstva na elektromotorni pogon. Zovu se: voz, metro, tramvaj...

Nemanja

pre 4 godine

Vecito se ubacuje "cinjenica" da struja koja se koristi za punjenje EV potice uglavnom od "prljavih" izvora (TE). A niko da upali mozak na deset sekundi i razmisli da buduce "pumpe" za punjenje struje mogu imati sopstvenu, zatvorenu i odvojenu mrezu samo za tu namenu gde bi se struja proizvodila na mnogo cistiji nacin. Kako? Pa tako sto svaki bogovetni fast/super chager za EV ima svoju bateriju koja se prvo napuni pa tek onda predaje tu ludacki veliku struju EVu (potpuno isto kao power bank za telefone). Da nije tako, svi Teslini superchargeri bi morali da imaju svoju elektranu na 50 metara udaljenosti. Dakle, prvo se napuni punjac, pa tek onda EV iz njega. Nigde ne pise da da se punjac ne moze dopunjavati u isto vreme sa vetrenjace, MHE (naravno, tipa "potocare" a ne iz cevi), generatora na metan i sa solarnih ploca. Uz inicijalno ulaganje, dugorocono se buducim "pumpadzijama" smesi lepa kolicina profita od prodaje "svoje" struje. Punjnenje u urbanim sredinama ne predstavlja ama bas nikakav problem - charger uzima struju u regulisanoj kolicini da napuni svoju bateriju i tek onda predaje istu EVu. I da se ukljuce desetine hiljada EVa na punjenje u isto vreme, ne bi se nista desilo mrezi.

Dejan

pre 4 godine

Da, dobro si rekao, prilikom upotrebe. Proizvodnju ćemo zanemariti...
(nowave7, 16. decembar 2019 18:42)

Isto kao što se zanemaruje proizvodnja SUS vozila, pa se uvek poredi samo ono što izlazi na auspuh sa celokupnim procesom proizvodnje EV...

Камичак

pre 4 godine

Ради објективности потребно је сагледати још неке чињенице које нису наведене у чланку.
У Србији се око 75% ел.енергије производи у термоелектранама. Загађење које настаје сагоревањем лигнита није само у емисији CO2. Пепео је такође огроман проблем због свог хемијског састава.
Србија тренутно има око 7000 MW инсталираних производних капацитета и одговарајућу прносну и дистрибутивну мрежу. Замислимо да се сутра пробудимо у "идеално зеленој" Србији где сви возе електричне аутомобиле. Према броју аутомобила било би нам потребно још 14000 MW за пуњење свих тих аутомобила ноћу. Тада не могу да раде било какве соларне електране, а јачина ветра ноћу је слабијег интезитета него дању. Пуњење обичним пуњачем, који се добија уз кола траје од 8 до 12 сати. Истовременост пуњења би била веома велика. Али претпоставимо да је идеалних 50%.
Значи, нама треба да удвостручимо и производне капацитете и преносне и дистрибутивне. На крају, замислимо пуњење електричних аутомобила у блоковима на Новом Београду. Весела слика!

Miloš

pre 4 godine

Padne mi mrak na oči kada čitam komentare ovog nabodubnog na "J"...
Inače, lično sam mišljenja da je lakše kontrolisati zagađenje iz TE nego miliona vozila sa SUS motorom.

Novica Randjelovic

pre 4 godine

Ocevidno narucena "analiza" zagadjenja EV sa vozilima sa dizel i benzinskim motorima je potpun dilitantizam korumpiranih naucnika ciji je cilj zbunjivanje kupaca novih hibridnih ili ele.auta.Nikakvo cudo nece biti ako jednog dana osvane negde neka "analiza" da Nikola Tesla i nije neki naucnik jer je srpskog porekla,sto nam govori o strahu mocnih korporacija da ce izgubiti primat u proizvodnji klasicnih auta,a znamo da je daljinsko koriscenje ele.energije moguce i da je elektromagnetizam buducnost covecansva i nadam se prestanak "srceparajucih analiza" "poslusnih naucnika".

Miloš Radunović

pre 4 godine

A kako se došlo do nafte? Preradom takodje, ili se samo vadi i sipa u rezervoar ? Daleko,daleko manje je zagadjenje kada automobile pokreće energija iz baterije.

Toronto

pre 4 godine

Tipično naručeno "isražicanje". Proizvodnja pogonskog sus agregata (motor i menjač) zahteva više desetina puta više energije od proizvodnje pogonskog agregata EV. Skoro svi delovi sus agregata moraju se precizno mašinski obraditi. Veliki broj delova se mora obraditi termički i/ili hemijski. Ne prave se motori od čistog gvoždja. Potrebne su razne vrste kvalitetnog čelika, aluminijum i sl. a sve to zahteva energiju. Zatim je tu i čitavi procesi proizvodnje goriva, maziva i tečnosti za hladjenje. Još pričaju kako je proizvodnja litijuma štetna po okolinu. Da li je neko uopšte video rudnik gvoždja ili neku železaru? Raspitajte se malo kako se proizvodi aluminijum. Ne radi se ovde samo o električnim vozilima i tradicionalnoj auto industriji. Reč je o čitavom jednom kompleksu industrija koje bi bile ili potpuno uništene ili ozbiljno uzdrmane. Šta mislite šta bi se desilo sa proizvodjačima antifriza, recimo, ili ulja i maziva itd.? U pitanju su čitave ekonomije pojedinih država. Prelaz na ev mora biti postepen da dozvoli industriji da se preorijentiše i prilagodi. Otuda i ova fake istraživanja i mit o tobože ogromnom zagadjenju ev.

Zubar

pre 4 godine

Električna vozila su budućnost Oto i dizel nestaju ko parne mašine sve ima svoj rok punicemo ih na vetrenjače morske talase reke teslin generator za 200 godina će naši automobili biti ko konjska zaprega danas

Vlada

pre 4 godine

Pogledajte na Elektro Balkanu emisiju u kojoj je objašnjena računica iza koje stoji Agencija za energetiku USA i po kojoj u proseku električni automobil oko 60% manje zagađuje od vozila sa SUS motorima. Da, čak i tamo gde se struja dobija gotovo isključivo iz uglja je električno vozilo zelenije... https://youtu.be/GyjhhXS2I0g

T

pre 4 godine

Interesantno je kako u jednačinu nikad ne ubace koliko ugljen dioksida nastane dok se nafta ne izvadi iz zemlje, preveze do rafinerije, preradi u benzin. Kao da benzin nastane pokretom čarobnog štapića.

EV vs. Benzin/dizel

pre 4 godine

Pre svega u pitanju su dva totalno različita koncepta vozila. Da bi se napravilo adekvatno ispitivanje trebalo bi ustanoviti neki parametar po kome bi se vozila poredila. Sam koncept električnog vozila je takav da zahteva manji broj delova, izlazna momentna kriva je gotovo idealna onome što vozilo može da prenese na podlogu, stepen iskorišćenja je izuzetno visok i sa dinamičkim koeficijentom jednakim jedinici. Životni vek električnog vozila je zbog toga (ukoliko se izuzme baterijski paket) daleko veći od životnog veka vozila na benzinski ili dizel pogon. Vozilo na benzinski ili dizel pogon ima znatno veći broj delova od električnog, a oni takođe moraju da se proizvedu. Takođe, električna vozila ne zahtevaju neko ozbiljnije održavanje što dalje znači i nepostojanje ulja, maziva i ostalih naftnih derivata koji isto moraju da se proizvedu, i to tehnologijom za koju sumnjam da je ekološki čistija od proizvodnje litijuma. Sve u svemu sva ta naučna istraživanja nisu osnovana i kompletna, tj. bazirana na kompletnim podacima kako bi poređenje ovih koncepcijsko različtih vozila bilo adekvatno.

Gde je pečat?

pre 4 godine

Konkretno u Tesla automobilima kobalt čini samo 3% od ukupnog materijala baterije, a kad izbace novi model, njegova baterija će imati 0% kobalta.

[link]/
(Dejan, 16. decembar 2019 18:27)

Zanimljiva vest. Nadam se da će i ostali proizvodjači da urade istu stvar.

Milan

pre 4 godine

@jaretina
čestitam, to što vi tvrdite da može zove se perpetum mobile i san je čovečanstva od postanka. Ako prijavite patent dobijate nekoliko nobelovih nagrada sigurno.
Nijedna reciklaža ne može da ide beskonačno, reciklažom se smanjuje potreba za "svežom" materijom koja zagađuje ali se ne ukida samo zagađenje. Jedini način da plastika ne zagađuje planetu je da se ista NE KORISTI. Sve drugo je zamajavanje javnosti.

B

pre 4 godine

Prvo da definisemo da se govori o automobilima, ne o kamionima i slicno. Zavisno od toga da li je auto hibrid ili potpuno na struju, koji je izvor energije upotrebljen za stvaranje struje za njegovo punjenje, tipa sus motora koji se voze (americki velika kubikaza ili dizel npr.), roka trajanja baterija i njene zamene i reciklaze, klimatskog podneblja gde se kola voze, matematika je ocigledno komplikovana. Prema nekim procenama, elektricno vozilo "pocinje da stedi na zagadjenju" bilo gde izmedju 2 i 10-te godine eksploatacije, gde je najverovatniji period oko 5 godina. Ima toga na Internetu, pretrazite malo.

HanSolo

pre 4 godine

Gluposti industrije ulja.. U nemačkoj se ovakve stvari pišu zato što su skoro svi nemački brendovi iza i tesle a i azijskih brenda.. Videćete iduće godine kad izađe ID3.. Onda će opet biti najbolje.. Ali se i ovde isto "bori" protiv fakata da će biti puno nezaposlenih u nemačkoj autoindustriji.. Ne mora da se pravi motori i menjaće na isti način.. Dizelaš NIKAD ne može biti bolji od EV:a.. Prosto ko pasulj..

Marko

pre 4 godine

Nije u tekstu pomenuto koliko je toksican i skup proces unistavanja i prerade iskoriscenih baterija. Ali ipak je vec sve jasno: elektro automobili su dobri za gusto naseljena mesta i gradove gde uticu na smanjenje zagadjenja. Za duza putovanja su pogodna vozila sa klasicnim pogonom. Ili kao zakljucak- treba razvijati hibride i to pre svega sa ekonomicnim dizel motorima kojima je, kao u novom Golfu, drasticno smanjena emisija stetnih gasova.

Nik

pre 4 godine

A sta motori ,limarija, se ne proizvode u zeljezarama,a one su cista ekologija.A sta je sa plastikom,kablovima,akumulatorima koji su od olova .A olovo je znate strasno zdravo.Cist dokaz da su njemacki "naucnici"uzeli mito.

Locutus

pre 4 godine

Interesantno je kako navode koliko se energije potrši za pravljenje baterija, a ne navode da svaki auto na svetu ima "bateriju". Drugo, klasični automobili su mnogo komplikovaniji i imaju nekoliko puta više delova. Koliko se energije potroši dok se napravi menjač, pa turbina, pa boš pumpa, pa motor, itd. To niko ne računa...

Dilema

pre 4 godine

To bi bilo možda, ali samo možda tako kada bi se automobili punili na struju koja je proizvedena iz nafte i uglja. Većina elektrana su hidro, vetro, solarne pa čak i nuklearne od kojih nema zagađenja (nuklearne samo kada se desi nesreća). Ljudi će početi u narednom periodu sve više da stavljaju solarne panele i vetrenjače na svom imanju kako bi dobijali besplatnu energiju i to je budućnost. Ove priče naftnog lobija kako se struja dobija iz nafte i ugla su usmerene ka tome da diskredituju Električna Vozila zbog toga što će im to oduzeti jedan deo kolača. Šatro senaftaši brinu za životnu sredinu, njima je bitno da im lova i dalje kaplje. Da se arapi i ameri bahate sa tim parama. Živeo Tesla! Živela struja i automobili na baterije! :)

Dovolina

pre 4 godine

Ovaj tekst je maksimalno fanbojevski i ne obradjuje realne podatke. Postoje 2 struje, pro-ICE i pro-EV, i mislim da i jedni i drugi lazu. Moguce da su ipak gori prvi jer je ipak nemoguce izracunati koliko je krvi proliveno zbog nafte i ostalih neobnovljivih resursa, sto zbog ratova, sto zbog bolesti. Ali, opet, litijum jonske baterije su prava mini katastrofa za podrucja bogata rudama koje se koriste za izradu ovih baterija. Izuzetno je tesko izolovati i ekstraktovati cist litijum i za to se koristi suluda kolicina vode i raznih hemikalija, koje kasnije odu u podzemne vode i katastrofa se propagira dalje. Tako da savrseno resenje jos uvek ne postoji, ali je ipak glupo reci da dizel manje zagadjuje nego EV, ili da EV uopste ne zagadjuje...

Josip

pre 4 godine

Ah, Švabe, da ih nema, trebalo bi ih izmisliti. Tako dobro zamaskirati nacionalizam i/ili ksenofobiju, to samo oni mogu.

Pa što nisu istraživali u usporedbi recimo Audija E-tron i Mercedesa C220?
A ne ovako - Tesla.
Prestigli su vas Ameri, osramotili sa Dieselgateom i prihvatite porazm

Dejan

pre 4 godine

Auto mora da zagađuje kako god okreneš.
(Bole, 16. decembar 2019 16:40)

Već postoji na desetine hiljada domaćinstava koja imaju kuću, solarne panele na krovu, kućne baterije i električni auto. Taj električni auto uopšte, ali uopšte ne zagađuje prilikom upotrebe...

Dejan

pre 4 godine

Nije sve ružičasto što se tiče elektro automobila. Važna komponenta u proizvodnji baterija je kobalt.Najveće zalihe kobalta nalaze se u Republici Kongo gde odrasli i deca skupljaju rudu kobalta, koja je jako opasna,sa površine zemlje. Veliki procenat oboli od raznih vrsta kancera i drugih oboljenja ali izgleda to i nije toliko bitno,važno je da gradovi na zapadu dobiju čistiji vazduh.
(Gde je pečat?, 16. decembar 2019 17:51)

Konkretno u Tesla automobilima kobalt čini samo 3% od ukupnog materijala baterije, a kad izbace novi model, njegova baterija će imati 0% kobalta.

https://cleantechnica.com/2018/06/17/teslas-cobalt-usage-to-drop-from-3-today-to-0-elon-commits/

е

pre 4 godine

Jednostavno rešenje ali izuzetno skupo. Ukoliko bi zavrnuli slavine lopovima i korupciji to bi bilo skupo, ali ne izuzetno skupo. Imati petlju i izgraditi atomske centrale i evo energije u izobilju.Ovako dobijenu energiju pametno koristiti podjednako za napajanja el. automobila ali i mak. snagu za razvoj zelene enerbije iz obnovljivih izvora.Dalje: Obzirom da tako prestaje upotreba uglja i fosilnih goriva preorjentisati toplane na struju a najviše sve kuće u gradovima i selima umrežiti sa novim toplanama. Emisija štetnih gasova bi bilo prošlo vreme. Ako bi nastavili sa stalnim povećanjima obnovljivim energijama mogli bi postepeno smanjivati el. energiju iz atomskih centrala do konačnog ukidanja. Veoma sve skupo ali izvodljivo zbog opstanska bioloških vtsta na našoj planeti.

jaretina

pre 4 godine

Bice veselje kad se nakupi baterija za reciklazu.Gde,kada,kako,uz koliko zagadjenje?
(Nebitan lik, 16. decembar 2019 17:53)

reciklaža srbine, reciklaža.
ubaciš staru, dobiješ novu.
ta reciklaža je nekako strašna stvar za srbe, mora da su to đavola posla, kako to, ubaciš staro dobiješ novo ?!

Gde je pečat?

pre 4 godine

Nije sve ružičasto što se tiče elektro automobila. Važna komponenta u proizvodnji baterija je kobalt.Najveće zalihe kobalta nalaze se u Republici Kongo gde odrasli i deca skupljaju rudu kobalta, koja je jako opasna,sa površine zemlje. Veliki procenat oboli od raznih vrsta kancera i drugih oboljenja ali izgleda to i nije toliko bitno,važno je da gradovi na zapadu dobiju čistiji vazduh.

The Spatula

pre 4 godine

(Bole, 16. decembar 2019 16:40)
Vidis Bole, u mom gradu nema metro, nema tramvaja , sinobusa, cak i za gradski prevoz mozes da bacas pasulj, da bi znao kad ce naici. Nismo svi u Beogradu, nazalost. E sad, meni bi licno mnogo bilo lakse i jeftinije da kad krenem ka gradu, udjem u gradski i svercujem, tj ne platim kartu kao vecina beogradjana. Em ne bih trosio benzin, naftu, em me ne bi koštalo nista, em ne bih placao parking, koji kosta vise nego u centru Bg. Tako da sam ja svestan toga da zagadjujem, ali ne vredi prijatelju, ne mogu peske, a ni biciklom. Ali isto tako sam svestan pa ne bacam kese, djubre, opuske po ulici, ne pljujem, ne vrsim nuzdu po ulici itd. Ali zato djubreta na sve strane. Po mom gradu posekose silno drvece, parkove ce pretvoriti u zgdradetine. A niko drvo da posadi.

Misa

pre 4 godine

Zanimljivo niko ne pominje takozvanu " zelenu "struju?Holandjani explatisu vec decenijama...Takodje severna Nemacka ..vidljive su stotine vetrenjaca s obe strane puta Berlin -Dortmund... gratis ...

Pero

pre 4 godine

Koje je ovo ispiranje mozgova. . . I sa jedne i sa druge strane. Zivimo u svetu gde se nezna ko vise laze i iz kojih razloga. . . A sto setice ekologije, cak i ti cisti izvori energije nisu bas ako ekoloski prihvatljivi jer mejaju celokupni ekosistem. Pogledajte samo slike okolisa gde se grade mini centrale, pre i posle njihove izgradnje. . .
Pravi sa zivot sa prirodom i ekoloski prihvatljiv zivot ce biti kad covek pocne masovno da se seli u manje gradove i sela, a megapolisi i svi gradovi sa vise od milion stanovnika kad ne stanu. . .

XXS-iq

pre 4 godine

U energetskim drustvu u kojem zivimo sve se obracunava u energiju pa i od 50000 E cene C220 i 12000 koliko potrosi , yagadjujemo okolinu na kraju sa 62000 E. U postenergetskom druistvu kojem tezimo nesto drugo ce biti merilo vrednosti. U principu svaku stvar koju platite i energetskom drustvu ode na zagadjene od privatnog aviona predsednika kompanije do proiyvodnje vetrogeneratora ili eksplooataciju litijuma. U ybiru globalnom ako ne sedis na krovu i pijes pivo na dan, kao u filmu "kad porastem bicu kengur" zagadjujes.
A elektricna vozila su druga prica, jer ce relativno skoro nastati post naftno drustvo, ali i dalje energetsko, pa cemo na drugi nacin zagadjivati planetu

Sremčina

pre 4 godine

Bole brate i svi ostali. Nemam ja ništa protiv struje i sutra ću kupiti Teslu ili nešto čim mi dozvoli kinta..
Ali danas se vožnja autom ne smatra vožnjom nego prevoz od A do B. U 80% slučajeva se voziš da obaviš nešto. Retko ko samo bleji sa autom a i taj broj će biti sve manji. Konkretno ja počinjem da radim od 05:00 ujutru i tada nemam javnog prevoza do posla ?? Kad završim imam prevoz do kuće ali postavlja se pitanje kako ću sledeći dan na posao ako ne vratim auto kući ??

milos

pre 4 godine

ima propusta u tekstu, vecina podataka je rekla-kazala i prepucavanja. Takodje podatak da struja dolazi iz obnovljivih izvora energije je smesna, tacno se zna koja kolicina struje po drzavi dolazi iz takvih izvora.
Pominjanje nuklerne elekrtane koja sa sobom vuce radioaktivni otpad je genijalno, za "zelene" elektro automobile..

Hydrogen

pre 4 godine

Budućnost je u decentralizovanoj proizvodnji vodonika tj. hidrolizi uz pomoć solarne energije na već postojećim pumpama, čime se redukuju velika ulaganja u infrastrukturu. Nekoliko pumpi je već opremljeno takvim sistemima. To samo koče oni kojima je u interesu da pogon na vodonik ne postane br.1

Zoki

pre 4 godine

Istina je negde između. Termoelektrane na prirodni gas imaju potencijal da budu manji zagađivači. One na ugalj su katastrofa. Sve ovo sa obnovljivim izvorima energije je kap u moru, a hidroelektrane i one na vetar takođe imaju negativan učinak na prirodu. Solarna energija neće biti dovoljna sve dok se ne nađe način da se električna energija skladišti na efikasan način. Pod uslovom da ne dođe do katastrofa, nuklearna energija bi bila verovatno najčistiji način za proizvodnju el. energije. Problemi kojih se ova studija nije dotakla su ostali štetni gasovi koje emituju motori sa unutrašnjim sagorevanjem (posebno dizel!) i ekološke posledice litijumskih baterija. Sama ekspolatacija litijuma je veoma prljava tehnologija, a odlaganje baterija je potencijalna ekološka katastrofa. Inače, baterije se trenutno ne recikliraju.

Nikola

pre 4 godine

Ono nasta svi zaboravljaju je da bi se dobio 1L benzina potrebno je preko 4KW/h energije. U to spada busenje nafte, skladistenje, transport, prerada u rafineriji, transport do pumpe...

Tesla model 3 sa 4KW/h predje oko 25KM.

Toliko.

bob

pre 4 godine

"Naredni razlog za kritiku je emisija gasova sa efektom staklene bašte tokom proizvodnje baterija. Da bi se napravile baterije, potrebna je energija, što dovodi do emisije ugljen-dioksida, ali je pitanje u kojoj količini. Kompanije ne objavljuju javno detalje proizvodnog procesa zbog konkurencije, a podaci iz naučne literature su često zastareli."

I ovo ste uzeli kao jedan od sigurnih argumenata koji potvrdjuje da proizvodnja baterija ne zagadjuje mnogo. Tekst je obicno lobiranje, kao i oni koji promovisu dizel.

Bole

pre 4 godine

Pa što kaže direktor Renoa "nije problem da napravimo auto koji na papiru ne zagađuje uopšte, nego da to u praksi stvarno ne zagađuje ništa. Električni auto ima smisla samo ako se struja za njegovo pokretanje dobija iz obnovljivih izvora". Da ne pišem po 12-i put, Dizel/ Benzinac/ Električni/ ovakav/ onakav... Auto mora da zagađuje kako god okreneš. Kako ja sad da znam da li je ovo lobi "sus" proizvođača ili ovih električnih kad oni zajedno ulažu milijarde u elektrifikaciju. Kao što svi lažiraju podatke o potrošnji/zagađenju tako će i ovi za baterije. Masa hejtera se obradovala kad je Vagen priznao da su varali na testovima verujući da njihov X brend koji pritom ima isto snage i isto goriva troši, ne zagađuje ništa. Ljudi ne žele da veruju da njihov mezimac zagađuje isto tako. Ljudi koji veruju u ozbiljnost tih testova su isti oni ljudi koji veruju da se sportisti ne dopinguju, naivni i lakoverni, nemam ja njima šta da objašnjavam. Manite me tih priča "moj auto je čist"ako ti je do ekologije nemoj ga voziti. Ipak si ti kao krajnji korisnik krivac za zagađenje i kad ne bi vozio auto "samo do prodavnice" bilo bi većih rezultata. Niko od vas neće priznati da je i on sam saučesnik u zagađenju nego će celokupnu odgovornost prebaciti na proizvođača. "Smanjite norme zagađenja za 30%" kao da se to postiže čarobnim štapićem. Ja vozim auto i redovno zagađujem, kad bi ovo sami sebi priznali shvatilibi da mi sami trujemo našu decu. Alje teško sebi priznati da si kriv, uvek je neko drugi.

C i n i k

pre 4 godine

Zvuci vrlo logucno.
Znci da bi se u fabrici napravila baterija i jos drugih elemenata za EV mora da se potrosi neka energija/struja, koja se mahom dobija iz elektrana na ugalj.
Pogotovo u Kini je tako, posto u Evropi sem te 1 fabrike koju Nemci grade, kolko znm, ne postoji nka druga fabrika baterija, pogotovo ne postoji a da struju dobija iz vetroelektrana.

Hehe

pre 4 godine

Sprdnja. Verujem da je to i cilj. Platis masno strucnjake da odrade studiju, zanemarujuci sto sta bitno u toj studiji i onda se drzis toga kao pijan plota. Cela Nemacka drzava pociva na autoindustriji, tj. na njihovom cistom dizelu. Mnogo je tu novca ulozeno da bi se tek tako odredkli istog. U celoj prici najgore je sto se mnogo novca ulaze u ova lobiranja na obe strane, umesto u razvoj novih tehnologija i u obnovljive izvore energije.

nowave7

pre 4 godine

@Deša

Pa gospodo, donesite takve zakone i takvu kulturu da tako nesto bude nemoguce ucitnit, pa nece vasa deca udisati taj zagadjeni vazduh. Kao da sve od njih zavisi a od vas nista!?

bane

pre 4 godine

(Dušan Kragujevac)
U budućnosti videćemo jer još uvek nemamo tehnološki nivo za tzv.obnovljive izvore energije itd itd.

crni jovane, pre 80 godina gradili smo hidroelektane. a onda dodje zlatno doba, od 90tih pa na dalje. vidi se da je kragujevac NAPREDAN.

jaretina

pre 4 godine

... od dizel vozila odgovorno za oko 5.000 preuranjenih smrti u Evropi godišnje ...

u onolikoj evropi dizlo ubije 5.000 godišnje, a u srbijici 6.000 godišnje. vozimo tehnički ispravna kola, a srbi? bando bedna.
svakog sa skinutim particle filterom bih tretirao kao pokušaj ubistva sa predumišljajem, pa kad prvih 10 ode na po 10 god robije, da vidite kako bi svi sutra montirali sve što su poskidali.

lol

pre 4 godine

najcistiji je vodonik, pa plin, pa benzin, i to je jedina istina, plin nije prihvacen a vodonika se plase svi, i naftni karteli i ovi hipsterski sa baterijama, a najjace od svega mi je sto se oni pozivaju na ocuvanje planete za decu nase dece, pretpostavljam da ce nasi unuci sa veseljem da se kupaju u otpadu koji ce ostati iza svih tih baterija...

Keke

pre 4 godine

Ma da, naftna industrija je čista, i vlasnici naftne industrije su dobričine altruisti kojima je jedino interes čovečanstva na srcu. Istovremeno, ovi histerični koji hoće svež vazduh, to je sve plaćeno od Soroša.

Džej

pre 4 godine

Iz priloga se zaključuje da se ovde vodi kampanja u korist EV, kao nešto što bi trebalo da postane normalnost u budućnosti. Meni kao laiku ništa ne znače navedena imena iz pomenutog priloga koja su uključena u ovu studiju, tako da mi ostaje samo to da verujem ili jednima ili drugima, a što ni sam ne mogu da razlučim. Toliko o tome... Hvala!

Dušan Kragujevac

pre 4 godine

Trenutno je jedino pravo resenje vozilo na metan(prirodni gas).Ko to ne razume neka ide ponovo u osnovnu skolu,srednju i na mašinski fakultet.U budućnosti videćemo jer još uvek nemamo tehnološki nivo za tzv.obnovljive izvore energije itd itd.

XXL

pre 4 godine

Eto. Onomad pre neki dan sam naveo u komentaru da će se ovo dogoditi (još uvek je postavljen). Ali je trebalo do toga da dođe za 3-5.g. i sad opet imamo eko-bombu na točkovima kada dođe do zamene akomulatora tj. te baterije i njeno skladištenje tj. odlaganje uz recikliranje sa otpadnim materijama.

Kapetan Kuk

pre 4 godine

Nisu uzeti u obzir ni podaci koliko petrohemijska industrija zagađuje u procesu proizvodnje , goriva i ulja, a jedni su od najvećih.

zoran sarić

pre 4 godine

Kolika je efikasnost termoelektrana napišite i ne lažite narod. Više je napisano tekstova o električnim vozilima nego što je napravljeno. O baterijama i ekologiji ne smete ni da pišete

Joca

pre 4 godine

Aferom "Folksvagen" uopšte nisu pogođeni oni koji su bili na platnom spisku Folksvagena dugi niz godina, oni koji su njihove laži sprovodili "u delo". Počev od "nezavisnih stručnjaka", preko "nezavisnih komentatora" pa do političara i "nezavisnih poslanika nemačkog i EU parlamenta". Ljudi su već zaboravili da je i EU parlament donosio restriktivne odredbe protiv električnih automobila čime je poprilično apsurdno razvoj elektromobila u Evropi drastično zaostajao i još uvek zaostaje za na primer Amerikom gde je benzin kudikamo jeftiniji, a rastojanja uglavnom veća.
To da električni automobili zagađuju više je utemeljeno taman koliko i da Folksvagenovi dizeli ne zagađuju ništa. Ovi što tvrde ono prvo, po pravilu su bili najglasniji šireći i ovo drugo. U Folksvagenu rezonuju, "Okej, uhvatili su nas u jednoj laži, to samo znači da to treba bolje". Sa njihovog gledišta i to je samo pragmatično.

Deša

pre 4 godine

Sve je ovo tacno.Napravice oni pogone u Srbiji da nasa deca udisu otrove.Takva vozila ce se voziti u Nemackoj,Belgiji i Svajcarskoj.A za trziste Usa tu je nekakav Honduras ili Bolivija!

Kapetan Kuk

pre 4 godine

Nisu uzeti u obzir ni podaci koliko petrohemijska industrija zagađuje u procesu proizvodnje , goriva i ulja, a jedni su od najvećih.

Deša

pre 4 godine

Sve je ovo tacno.Napravice oni pogone u Srbiji da nasa deca udisu otrove.Takva vozila ce se voziti u Nemackoj,Belgiji i Svajcarskoj.A za trziste Usa tu je nekakav Honduras ili Bolivija!

Joca

pre 4 godine

Aferom "Folksvagen" uopšte nisu pogođeni oni koji su bili na platnom spisku Folksvagena dugi niz godina, oni koji su njihove laži sprovodili "u delo". Počev od "nezavisnih stručnjaka", preko "nezavisnih komentatora" pa do političara i "nezavisnih poslanika nemačkog i EU parlamenta". Ljudi su već zaboravili da je i EU parlament donosio restriktivne odredbe protiv električnih automobila čime je poprilično apsurdno razvoj elektromobila u Evropi drastično zaostajao i još uvek zaostaje za na primer Amerikom gde je benzin kudikamo jeftiniji, a rastojanja uglavnom veća.
To da električni automobili zagađuju više je utemeljeno taman koliko i da Folksvagenovi dizeli ne zagađuju ništa. Ovi što tvrde ono prvo, po pravilu su bili najglasniji šireći i ovo drugo. U Folksvagenu rezonuju, "Okej, uhvatili su nas u jednoj laži, to samo znači da to treba bolje". Sa njihovog gledišta i to je samo pragmatično.

Bole

pre 4 godine

Pa što kaže direktor Renoa "nije problem da napravimo auto koji na papiru ne zagađuje uopšte, nego da to u praksi stvarno ne zagađuje ništa. Električni auto ima smisla samo ako se struja za njegovo pokretanje dobija iz obnovljivih izvora". Da ne pišem po 12-i put, Dizel/ Benzinac/ Električni/ ovakav/ onakav... Auto mora da zagađuje kako god okreneš. Kako ja sad da znam da li je ovo lobi "sus" proizvođača ili ovih električnih kad oni zajedno ulažu milijarde u elektrifikaciju. Kao što svi lažiraju podatke o potrošnji/zagađenju tako će i ovi za baterije. Masa hejtera se obradovala kad je Vagen priznao da su varali na testovima verujući da njihov X brend koji pritom ima isto snage i isto goriva troši, ne zagađuje ništa. Ljudi ne žele da veruju da njihov mezimac zagađuje isto tako. Ljudi koji veruju u ozbiljnost tih testova su isti oni ljudi koji veruju da se sportisti ne dopinguju, naivni i lakoverni, nemam ja njima šta da objašnjavam. Manite me tih priča "moj auto je čist"ako ti je do ekologije nemoj ga voziti. Ipak si ti kao krajnji korisnik krivac za zagađenje i kad ne bi vozio auto "samo do prodavnice" bilo bi većih rezultata. Niko od vas neće priznati da je i on sam saučesnik u zagađenju nego će celokupnu odgovornost prebaciti na proizvođača. "Smanjite norme zagađenja za 30%" kao da se to postiže čarobnim štapićem. Ja vozim auto i redovno zagađujem, kad bi ovo sami sebi priznali shvatilibi da mi sami trujemo našu decu. Alje teško sebi priznati da si kriv, uvek je neko drugi.

Gde je pečat?

pre 4 godine

Nije sve ružičasto što se tiče elektro automobila. Važna komponenta u proizvodnji baterija je kobalt.Najveće zalihe kobalta nalaze se u Republici Kongo gde odrasli i deca skupljaju rudu kobalta, koja je jako opasna,sa površine zemlje. Veliki procenat oboli od raznih vrsta kancera i drugih oboljenja ali izgleda to i nije toliko bitno,važno je da gradovi na zapadu dobiju čistiji vazduh.

The Spatula

pre 4 godine

(Bole, 16. decembar 2019 16:40)
Vidis Bole, u mom gradu nema metro, nema tramvaja , sinobusa, cak i za gradski prevoz mozes da bacas pasulj, da bi znao kad ce naici. Nismo svi u Beogradu, nazalost. E sad, meni bi licno mnogo bilo lakse i jeftinije da kad krenem ka gradu, udjem u gradski i svercujem, tj ne platim kartu kao vecina beogradjana. Em ne bih trosio benzin, naftu, em me ne bi koštalo nista, em ne bih placao parking, koji kosta vise nego u centru Bg. Tako da sam ja svestan toga da zagadjujem, ali ne vredi prijatelju, ne mogu peske, a ni biciklom. Ali isto tako sam svestan pa ne bacam kese, djubre, opuske po ulici, ne pljujem, ne vrsim nuzdu po ulici itd. Ali zato djubreta na sve strane. Po mom gradu posekose silno drvece, parkove ce pretvoriti u zgdradetine. A niko drvo da posadi.

Dušan Kragujevac

pre 4 godine

Trenutno je jedino pravo resenje vozilo na metan(prirodni gas).Ko to ne razume neka ide ponovo u osnovnu skolu,srednju i na mašinski fakultet.U budućnosti videćemo jer još uvek nemamo tehnološki nivo za tzv.obnovljive izvore energije itd itd.

zoran sarić

pre 4 godine

Kolika je efikasnost termoelektrana napišite i ne lažite narod. Više je napisano tekstova o električnim vozilima nego što je napravljeno. O baterijama i ekologiji ne smete ni da pišete

bane

pre 4 godine

(Dušan Kragujevac)
U budućnosti videćemo jer još uvek nemamo tehnološki nivo za tzv.obnovljive izvore energije itd itd.

crni jovane, pre 80 godina gradili smo hidroelektane. a onda dodje zlatno doba, od 90tih pa na dalje. vidi se da je kragujevac NAPREDAN.

jaretina

pre 4 godine

... od dizel vozila odgovorno za oko 5.000 preuranjenih smrti u Evropi godišnje ...

u onolikoj evropi dizlo ubije 5.000 godišnje, a u srbijici 6.000 godišnje. vozimo tehnički ispravna kola, a srbi? bando bedna.
svakog sa skinutim particle filterom bih tretirao kao pokušaj ubistva sa predumišljajem, pa kad prvih 10 ode na po 10 god robije, da vidite kako bi svi sutra montirali sve što su poskidali.

Pero

pre 4 godine

Koje je ovo ispiranje mozgova. . . I sa jedne i sa druge strane. Zivimo u svetu gde se nezna ko vise laze i iz kojih razloga. . . A sto setice ekologije, cak i ti cisti izvori energije nisu bas ako ekoloski prihvatljivi jer mejaju celokupni ekosistem. Pogledajte samo slike okolisa gde se grade mini centrale, pre i posle njihove izgradnje. . .
Pravi sa zivot sa prirodom i ekoloski prihvatljiv zivot ce biti kad covek pocne masovno da se seli u manje gradove i sela, a megapolisi i svi gradovi sa vise od milion stanovnika kad ne stanu. . .

Džej

pre 4 godine

Iz priloga se zaključuje da se ovde vodi kampanja u korist EV, kao nešto što bi trebalo da postane normalnost u budućnosti. Meni kao laiku ništa ne znače navedena imena iz pomenutog priloga koja su uključena u ovu studiju, tako da mi ostaje samo to da verujem ili jednima ili drugima, a što ni sam ne mogu da razlučim. Toliko o tome... Hvala!

T

pre 4 godine

Interesantno je kako u jednačinu nikad ne ubace koliko ugljen dioksida nastane dok se nafta ne izvadi iz zemlje, preveze do rafinerije, preradi u benzin. Kao da benzin nastane pokretom čarobnog štapića.

Hydrogen

pre 4 godine

Budućnost je u decentralizovanoj proizvodnji vodonika tj. hidrolizi uz pomoć solarne energije na već postojećim pumpama, čime se redukuju velika ulaganja u infrastrukturu. Nekoliko pumpi je već opremljeno takvim sistemima. To samo koče oni kojima je u interesu da pogon na vodonik ne postane br.1

Josip

pre 4 godine

Ah, Švabe, da ih nema, trebalo bi ih izmisliti. Tako dobro zamaskirati nacionalizam i/ili ksenofobiju, to samo oni mogu.

Pa što nisu istraživali u usporedbi recimo Audija E-tron i Mercedesa C220?
A ne ovako - Tesla.
Prestigli su vas Ameri, osramotili sa Dieselgateom i prihvatite porazm

Sremčina

pre 4 godine

Bole brate i svi ostali. Nemam ja ništa protiv struje i sutra ću kupiti Teslu ili nešto čim mi dozvoli kinta..
Ali danas se vožnja autom ne smatra vožnjom nego prevoz od A do B. U 80% slučajeva se voziš da obaviš nešto. Retko ko samo bleji sa autom a i taj broj će biti sve manji. Konkretno ja počinjem da radim od 05:00 ujutru i tada nemam javnog prevoza do posla ?? Kad završim imam prevoz do kuće ali postavlja se pitanje kako ću sledeći dan na posao ako ne vratim auto kući ??

Dovolina

pre 4 godine

Ovaj tekst je maksimalno fanbojevski i ne obradjuje realne podatke. Postoje 2 struje, pro-ICE i pro-EV, i mislim da i jedni i drugi lazu. Moguce da su ipak gori prvi jer je ipak nemoguce izracunati koliko je krvi proliveno zbog nafte i ostalih neobnovljivih resursa, sto zbog ratova, sto zbog bolesti. Ali, opet, litijum jonske baterije su prava mini katastrofa za podrucja bogata rudama koje se koriste za izradu ovih baterija. Izuzetno je tesko izolovati i ekstraktovati cist litijum i za to se koristi suluda kolicina vode i raznih hemikalija, koje kasnije odu u podzemne vode i katastrofa se propagira dalje. Tako da savrseno resenje jos uvek ne postoji, ali je ipak glupo reci da dizel manje zagadjuje nego EV, ili da EV uopste ne zagadjuje...

Milan

pre 4 godine

@jaretina
čestitam, to što vi tvrdite da može zove se perpetum mobile i san je čovečanstva od postanka. Ako prijavite patent dobijate nekoliko nobelovih nagrada sigurno.
Nijedna reciklaža ne može da ide beskonačno, reciklažom se smanjuje potreba za "svežom" materijom koja zagađuje ali se ne ukida samo zagađenje. Jedini način da plastika ne zagađuje planetu je da se ista NE KORISTI. Sve drugo je zamajavanje javnosti.

Keke

pre 4 godine

Ma da, naftna industrija je čista, i vlasnici naftne industrije su dobričine altruisti kojima je jedino interes čovečanstva na srcu. Istovremeno, ovi histerični koji hoće svež vazduh, to je sve plaćeno od Soroša.

EV vs. Benzin/dizel

pre 4 godine

Pre svega u pitanju su dva totalno različita koncepta vozila. Da bi se napravilo adekvatno ispitivanje trebalo bi ustanoviti neki parametar po kome bi se vozila poredila. Sam koncept električnog vozila je takav da zahteva manji broj delova, izlazna momentna kriva je gotovo idealna onome što vozilo može da prenese na podlogu, stepen iskorišćenja je izuzetno visok i sa dinamičkim koeficijentom jednakim jedinici. Životni vek električnog vozila je zbog toga (ukoliko se izuzme baterijski paket) daleko veći od životnog veka vozila na benzinski ili dizel pogon. Vozilo na benzinski ili dizel pogon ima znatno veći broj delova od električnog, a oni takođe moraju da se proizvedu. Takođe, električna vozila ne zahtevaju neko ozbiljnije održavanje što dalje znači i nepostojanje ulja, maziva i ostalih naftnih derivata koji isto moraju da se proizvedu, i to tehnologijom za koju sumnjam da je ekološki čistija od proizvodnje litijuma. Sve u svemu sva ta naučna istraživanja nisu osnovana i kompletna, tj. bazirana na kompletnim podacima kako bi poređenje ovih koncepcijsko različtih vozila bilo adekvatno.

Hehe

pre 4 godine

Sprdnja. Verujem da je to i cilj. Platis masno strucnjake da odrade studiju, zanemarujuci sto sta bitno u toj studiji i onda se drzis toga kao pijan plota. Cela Nemacka drzava pociva na autoindustriji, tj. na njihovom cistom dizelu. Mnogo je tu novca ulozeno da bi se tek tako odredkli istog. U celoj prici najgore je sto se mnogo novca ulaze u ova lobiranja na obe strane, umesto u razvoj novih tehnologija i u obnovljive izvore energije.

lol

pre 4 godine

najcistiji je vodonik, pa plin, pa benzin, i to je jedina istina, plin nije prihvacen a vodonika se plase svi, i naftni karteli i ovi hipsterski sa baterijama, a najjace od svega mi je sto se oni pozivaju na ocuvanje planete za decu nase dece, pretpostavljam da ce nasi unuci sa veseljem da se kupaju u otpadu koji ce ostati iza svih tih baterija...

Dejan

pre 4 godine

Auto mora da zagađuje kako god okreneš.
(Bole, 16. decembar 2019 16:40)

Već postoji na desetine hiljada domaćinstava koja imaju kuću, solarne panele na krovu, kućne baterije i električni auto. Taj električni auto uopšte, ali uopšte ne zagađuje prilikom upotrebe...

Nikola

pre 4 godine

Ono nasta svi zaboravljaju je da bi se dobio 1L benzina potrebno je preko 4KW/h energije. U to spada busenje nafte, skladistenje, transport, prerada u rafineriji, transport do pumpe...

Tesla model 3 sa 4KW/h predje oko 25KM.

Toliko.

Locutus

pre 4 godine

Interesantno je kako navode koliko se energije potrši za pravljenje baterija, a ne navode da svaki auto na svetu ima "bateriju". Drugo, klasični automobili su mnogo komplikovaniji i imaju nekoliko puta više delova. Koliko se energije potroši dok se napravi menjač, pa turbina, pa boš pumpa, pa motor, itd. To niko ne računa...

Toronto

pre 4 godine

Tipično naručeno "isražicanje". Proizvodnja pogonskog sus agregata (motor i menjač) zahteva više desetina puta više energije od proizvodnje pogonskog agregata EV. Skoro svi delovi sus agregata moraju se precizno mašinski obraditi. Veliki broj delova se mora obraditi termički i/ili hemijski. Ne prave se motori od čistog gvoždja. Potrebne su razne vrste kvalitetnog čelika, aluminijum i sl. a sve to zahteva energiju. Zatim je tu i čitavi procesi proizvodnje goriva, maziva i tečnosti za hladjenje. Još pričaju kako je proizvodnja litijuma štetna po okolinu. Da li je neko uopšte video rudnik gvoždja ili neku železaru? Raspitajte se malo kako se proizvodi aluminijum. Ne radi se ovde samo o električnim vozilima i tradicionalnoj auto industriji. Reč je o čitavom jednom kompleksu industrija koje bi bile ili potpuno uništene ili ozbiljno uzdrmane. Šta mislite šta bi se desilo sa proizvodjačima antifriza, recimo, ili ulja i maziva itd.? U pitanju su čitave ekonomije pojedinih država. Prelaz na ev mora biti postepen da dozvoli industriji da se preorijentiše i prilagodi. Otuda i ova fake istraživanja i mit o tobože ogromnom zagadjenju ev.

Zoki

pre 4 godine

Istina je negde između. Termoelektrane na prirodni gas imaju potencijal da budu manji zagađivači. One na ugalj su katastrofa. Sve ovo sa obnovljivim izvorima energije je kap u moru, a hidroelektrane i one na vetar takođe imaju negativan učinak na prirodu. Solarna energija neće biti dovoljna sve dok se ne nađe način da se električna energija skladišti na efikasan način. Pod uslovom da ne dođe do katastrofa, nuklearna energija bi bila verovatno najčistiji način za proizvodnju el. energije. Problemi kojih se ova studija nije dotakla su ostali štetni gasovi koje emituju motori sa unutrašnjim sagorevanjem (posebno dizel!) i ekološke posledice litijumskih baterija. Sama ekspolatacija litijuma je veoma prljava tehnologija, a odlaganje baterija je potencijalna ekološka katastrofa. Inače, baterije se trenutno ne recikliraju.

bob

pre 4 godine

"Naredni razlog za kritiku je emisija gasova sa efektom staklene bašte tokom proizvodnje baterija. Da bi se napravile baterije, potrebna je energija, što dovodi do emisije ugljen-dioksida, ali je pitanje u kojoj količini. Kompanije ne objavljuju javno detalje proizvodnog procesa zbog konkurencije, a podaci iz naučne literature su često zastareli."

I ovo ste uzeli kao jedan od sigurnih argumenata koji potvrdjuje da proizvodnja baterija ne zagadjuje mnogo. Tekst je obicno lobiranje, kao i oni koji promovisu dizel.

milos

pre 4 godine

ima propusta u tekstu, vecina podataka je rekla-kazala i prepucavanja. Takodje podatak da struja dolazi iz obnovljivih izvora energije je smesna, tacno se zna koja kolicina struje po drzavi dolazi iz takvih izvora.
Pominjanje nuklerne elekrtane koja sa sobom vuce radioaktivni otpad je genijalno, za "zelene" elektro automobile..

XXS-iq

pre 4 godine

U energetskim drustvu u kojem zivimo sve se obracunava u energiju pa i od 50000 E cene C220 i 12000 koliko potrosi , yagadjujemo okolinu na kraju sa 62000 E. U postenergetskom druistvu kojem tezimo nesto drugo ce biti merilo vrednosti. U principu svaku stvar koju platite i energetskom drustvu ode na zagadjene od privatnog aviona predsednika kompanije do proiyvodnje vetrogeneratora ili eksplooataciju litijuma. U ybiru globalnom ako ne sedis na krovu i pijes pivo na dan, kao u filmu "kad porastem bicu kengur" zagadjujes.
A elektricna vozila su druga prica, jer ce relativno skoro nastati post naftno drustvo, ali i dalje energetsko, pa cemo na drugi nacin zagadjivati planetu

C i n i k

pre 4 godine

Zvuci vrlo logucno.
Znci da bi se u fabrici napravila baterija i jos drugih elemenata za EV mora da se potrosi neka energija/struja, koja se mahom dobija iz elektrana na ugalj.
Pogotovo u Kini je tako, posto u Evropi sem te 1 fabrike koju Nemci grade, kolko znm, ne postoji nka druga fabrika baterija, pogotovo ne postoji a da struju dobija iz vetroelektrana.

jaretina

pre 4 godine

Bice veselje kad se nakupi baterija za reciklazu.Gde,kada,kako,uz koliko zagadjenje?
(Nebitan lik, 16. decembar 2019 17:53)

reciklaža srbine, reciklaža.
ubaciš staru, dobiješ novu.
ta reciklaža je nekako strašna stvar za srbe, mora da su to đavola posla, kako to, ubaciš staro dobiješ novo ?!

HanSolo

pre 4 godine

Gluposti industrije ulja.. U nemačkoj se ovakve stvari pišu zato što su skoro svi nemački brendovi iza i tesle a i azijskih brenda.. Videćete iduće godine kad izađe ID3.. Onda će opet biti najbolje.. Ali se i ovde isto "bori" protiv fakata da će biti puno nezaposlenih u nemačkoj autoindustriji.. Ne mora da se pravi motori i menjaće na isti način.. Dizelaš NIKAD ne može biti bolji od EV:a.. Prosto ko pasulj..

Dilema

pre 4 godine

To bi bilo možda, ali samo možda tako kada bi se automobili punili na struju koja je proizvedena iz nafte i uglja. Većina elektrana su hidro, vetro, solarne pa čak i nuklearne od kojih nema zagađenja (nuklearne samo kada se desi nesreća). Ljudi će početi u narednom periodu sve više da stavljaju solarne panele i vetrenjače na svom imanju kako bi dobijali besplatnu energiju i to je budućnost. Ove priče naftnog lobija kako se struja dobija iz nafte i ugla su usmerene ka tome da diskredituju Električna Vozila zbog toga što će im to oduzeti jedan deo kolača. Šatro senaftaši brinu za životnu sredinu, njima je bitno da im lova i dalje kaplje. Da se arapi i ameri bahate sa tim parama. Živeo Tesla! Živela struja i automobili na baterije! :)

Камичак

pre 4 godine

Ради објективности потребно је сагледати још неке чињенице које нису наведене у чланку.
У Србији се око 75% ел.енергије производи у термоелектранама. Загађење које настаје сагоревањем лигнита није само у емисији CO2. Пепео је такође огроман проблем због свог хемијског састава.
Србија тренутно има око 7000 MW инсталираних производних капацитета и одговарајућу прносну и дистрибутивну мрежу. Замислимо да се сутра пробудимо у "идеално зеленој" Србији где сви возе електричне аутомобиле. Према броју аутомобила било би нам потребно још 14000 MW за пуњење свих тих аутомобила ноћу. Тада не могу да раде било какве соларне електране, а јачина ветра ноћу је слабијег интезитета него дању. Пуњење обичним пуњачем, који се добија уз кола траје од 8 до 12 сати. Истовременост пуњења би била веома велика. Али претпоставимо да је идеалних 50%.
Значи, нама треба да удвостручимо и производне капацитете и преносне и дистрибутивне. На крају, замислимо пуњење електричних аутомобила у блоковима на Новом Београду. Весела слика!

Marko

pre 4 godine

Nije u tekstu pomenuto koliko je toksican i skup proces unistavanja i prerade iskoriscenih baterija. Ali ipak je vec sve jasno: elektro automobili su dobri za gusto naseljena mesta i gradove gde uticu na smanjenje zagadjenja. Za duza putovanja su pogodna vozila sa klasicnim pogonom. Ili kao zakljucak- treba razvijati hibride i to pre svega sa ekonomicnim dizel motorima kojima je, kao u novom Golfu, drasticno smanjena emisija stetnih gasova.

XXL

pre 4 godine

Eto. Onomad pre neki dan sam naveo u komentaru da će se ovo dogoditi (još uvek je postavljen). Ali je trebalo do toga da dođe za 3-5.g. i sad opet imamo eko-bombu na točkovima kada dođe do zamene akomulatora tj. te baterije i njeno skladištenje tj. odlaganje uz recikliranje sa otpadnim materijama.

Камичак

pre 4 godine

(Nemanja, 17. decembar 2019 14:51)

Ух, добро је да ниси инжењер. Да су били такви као што си ти, још увек би јахали коње ради превоза.
Шта кажеш, купиш батерије које напуниш кући па снесеш до кола а онда напуниш батерије на колима. Даш за те екстерне батерије једно 20.000 Евра, и онда са 11 спрата тих 500 кг батерија часком спустиш до кола. И тако сваки дан. Генијално, браво!

Misa

pre 4 godine

Zanimljivo niko ne pominje takozvanu " zelenu "struju?Holandjani explatisu vec decenijama...Takodje severna Nemacka ..vidljive su stotine vetrenjaca s obe strane puta Berlin -Dortmund... gratis ...

Miloš Radunović

pre 4 godine

A kako se došlo do nafte? Preradom takodje, ili se samo vadi i sipa u rezervoar ? Daleko,daleko manje je zagadjenje kada automobile pokreće energija iz baterije.

el.ing

pre 4 godine

Nikakvo cudo nece biti ako jednog dana osvane negde neka "analiza" da Nikola Tesla i nije neki naucnik jer je srpskog porekla,sto nam govori o strahu mocnih korporacija da ce izgubiti primat u proizvodnji klasicnih auta,a znamo da je daljinsko koriscenje ele.energije moguce i da je elektromagnetizam buducnost covecansva i nadam se prestanak "srceparajucih analiza" "poslusnih naucnika".
(Novica Randjelovic, 17. decembar 2019 11:32)

Da ti odgovorim kao neko ko je studirao el.tehniku upravo zbog ideala Nikole Tesle. Nikola Tesla je genijalni naučnik koji je svetu podario 3-fazni sistem proizvodnje, prenosa i upotrebe naizmenične el.energije. Kopao sam i čitao Tesline radove i patente vezane za bežični prenos el.energije. Ideja jeste bila genijalna, hteo je da koristi jonosferu i Zemljinu površinu kao provodnike od izvora do potrošača. Ono što sam ja ustanovio računarskim modelovanjem sistema je da je ideja neupotrebljiva. Gubici u prenosu su toliko veliki da bi do potrošača stizao tek jedan veoma mali deo enrgije. Ostatak bi samo zagrevao Zemljinu površinu. Za bilo kakva vozila, situacija je još gora jer bi morali da imaju dobar kontakt sa zemljom. Šta bi to značilo? Čelične šine po putevima. Već postoje takva prevozna sredstva na elektromotorni pogon. Zovu se: voz, metro, tramvaj...

Gde je pečat?

pre 4 godine

Konkretno u Tesla automobilima kobalt čini samo 3% od ukupnog materijala baterije, a kad izbace novi model, njegova baterija će imati 0% kobalta.

[link]/
(Dejan, 16. decembar 2019 18:27)

Zanimljiva vest. Nadam se da će i ostali proizvodjači da urade istu stvar.

nowave7

pre 4 godine

@Deša

Pa gospodo, donesite takve zakone i takvu kulturu da tako nesto bude nemoguce ucitnit, pa nece vasa deca udisati taj zagadjeni vazduh. Kao da sve od njih zavisi a od vas nista!?

Dejan

pre 4 godine

Nije sve ružičasto što se tiče elektro automobila. Važna komponenta u proizvodnji baterija je kobalt.Najveće zalihe kobalta nalaze se u Republici Kongo gde odrasli i deca skupljaju rudu kobalta, koja je jako opasna,sa površine zemlje. Veliki procenat oboli od raznih vrsta kancera i drugih oboljenja ali izgleda to i nije toliko bitno,važno je da gradovi na zapadu dobiju čistiji vazduh.
(Gde je pečat?, 16. decembar 2019 17:51)

Konkretno u Tesla automobilima kobalt čini samo 3% od ukupnog materijala baterije, a kad izbace novi model, njegova baterija će imati 0% kobalta.

https://cleantechnica.com/2018/06/17/teslas-cobalt-usage-to-drop-from-3-today-to-0-elon-commits/

Vlada

pre 4 godine

Pogledajte na Elektro Balkanu emisiju u kojoj je objašnjena računica iza koje stoji Agencija za energetiku USA i po kojoj u proseku električni automobil oko 60% manje zagađuje od vozila sa SUS motorima. Da, čak i tamo gde se struja dobija gotovo isključivo iz uglja je električno vozilo zelenije... https://youtu.be/GyjhhXS2I0g

е

pre 4 godine

Jednostavno rešenje ali izuzetno skupo. Ukoliko bi zavrnuli slavine lopovima i korupciji to bi bilo skupo, ali ne izuzetno skupo. Imati petlju i izgraditi atomske centrale i evo energije u izobilju.Ovako dobijenu energiju pametno koristiti podjednako za napajanja el. automobila ali i mak. snagu za razvoj zelene enerbije iz obnovljivih izvora.Dalje: Obzirom da tako prestaje upotreba uglja i fosilnih goriva preorjentisati toplane na struju a najviše sve kuće u gradovima i selima umrežiti sa novim toplanama. Emisija štetnih gasova bi bilo prošlo vreme. Ako bi nastavili sa stalnim povećanjima obnovljivim energijama mogli bi postepeno smanjivati el. energiju iz atomskih centrala do konačnog ukidanja. Veoma sve skupo ali izvodljivo zbog opstanska bioloških vtsta na našoj planeti.

Nik

pre 4 godine

A sta motori ,limarija, se ne proizvode u zeljezarama,a one su cista ekologija.A sta je sa plastikom,kablovima,akumulatorima koji su od olova .A olovo je znate strasno zdravo.Cist dokaz da su njemacki "naucnici"uzeli mito.

Miloš

pre 4 godine

Padne mi mrak na oči kada čitam komentare ovog nabodubnog na "J"...
Inače, lično sam mišljenja da je lakše kontrolisati zagađenje iz TE nego miliona vozila sa SUS motorom.

Zubar

pre 4 godine

Električna vozila su budućnost Oto i dizel nestaju ko parne mašine sve ima svoj rok punicemo ih na vetrenjače morske talase reke teslin generator za 200 godina će naši automobili biti ko konjska zaprega danas

Камичак

pre 4 godine

"Стручњаче", да ли ти можеш да схватиш о којем се реду величина говори? У Србији има 2.000.000 регистрованих аутомобила. Колико траје пуњење са "обичним" пуњачима а колико са брзим? Како год да рачунаш увек мораш да рачунаш са истом количином енергије. Ако се батерије пуне 12 сати са "спорим', са " брзим" ће требати 4-6 саги, зависно од снаге. По твојој логици би требало негде око 300.000 таквих "брзих" пуњача. Како год, за 2.000.000 аутомобила треба још барем 7.000 MW производње. Ту снагу треба и довести до пуњача. И када смо код урбаних делова као што су блокови на НБГ, где би ти поставио барем 60.000 "брзих" пуњача?

B

pre 4 godine

Prvo da definisemo da se govori o automobilima, ne o kamionima i slicno. Zavisno od toga da li je auto hibrid ili potpuno na struju, koji je izvor energije upotrebljen za stvaranje struje za njegovo punjenje, tipa sus motora koji se voze (americki velika kubikaza ili dizel npr.), roka trajanja baterija i njene zamene i reciklaze, klimatskog podneblja gde se kola voze, matematika je ocigledno komplikovana. Prema nekim procenama, elektricno vozilo "pocinje da stedi na zagadjenju" bilo gde izmedju 2 i 10-te godine eksploatacije, gde je najverovatniji period oko 5 godina. Ima toga na Internetu, pretrazite malo.

Nemanja

pre 4 godine

Vecito se ubacuje "cinjenica" da struja koja se koristi za punjenje EV potice uglavnom od "prljavih" izvora (TE). A niko da upali mozak na deset sekundi i razmisli da buduce "pumpe" za punjenje struje mogu imati sopstvenu, zatvorenu i odvojenu mrezu samo za tu namenu gde bi se struja proizvodila na mnogo cistiji nacin. Kako? Pa tako sto svaki bogovetni fast/super chager za EV ima svoju bateriju koja se prvo napuni pa tek onda predaje tu ludacki veliku struju EVu (potpuno isto kao power bank za telefone). Da nije tako, svi Teslini superchargeri bi morali da imaju svoju elektranu na 50 metara udaljenosti. Dakle, prvo se napuni punjac, pa tek onda EV iz njega. Nigde ne pise da da se punjac ne moze dopunjavati u isto vreme sa vetrenjace, MHE (naravno, tipa "potocare" a ne iz cevi), generatora na metan i sa solarnih ploca. Uz inicijalno ulaganje, dugorocono se buducim "pumpadzijama" smesi lepa kolicina profita od prodaje "svoje" struje. Punjnenje u urbanim sredinama ne predstavlja ama bas nikakav problem - charger uzima struju u regulisanoj kolicini da napuni svoju bateriju i tek onda predaje istu EVu. I da se ukljuce desetine hiljada EVa na punjenje u isto vreme, ne bi se nista desilo mrezi.

EU Citizen

pre 4 godine

Da, da,. neko se usudio da naoadne svetu kravu neomarksističko-ekofašističkog lobija, i. odmah ga treba proglasiti. prevarantom i olaćenikom, čime bi se drugo, uostalom, stvarni prevaranti i plaćenici bavili? :)

Nemanja

pre 4 godine

@Камичак
Tvoj komentar treba postaviti kao ilustraciju vesti, cisto da se vidi mentalni sklop "strucnjaka" protivnika EV...
Ne znam kako ti je uspelo da shvatis da "купиш батерије које напуниш кући па снесеш до кола а онда напуниш батерије на колима", mozda zato sto sam princip rada super/fast chargera poredio sa powerbankom za telefone jer JESTE isti.
Dakle, svi, ali svi takvi punjaci za EV (a ima ih vec desetine hiljada po svetu) rade tako sto imaju svoje baterije koje pune redovnom strujom iz mreze i tek tako napunjeni predaju tu struju daleko vecim intenzitetom EVu koji se puni. Da ne mislis mozda da su Teslini punjaci po gradovima Zapadne Evrope i Amerike nakaceni direktno na dalekovode ili podzemne vodove?!? U tom slucaju bi stvarno trebao svaki od njih da ima svoju elektranu sto naravno nije slucaj. Cela logika superchargera i jeste u tome sto ima svoje baterije, i to niko pre Tesle nije implementirao, koliko znam. Na taj nacin su resena dva problema - trajanje punjenja strujom iz mreze i moguce preopterecenje iste. Inace, punjaci se obicno postavljaju po vise komada (4-6...) jer je cesto po jedan "offline", tj, u tom trenutku puni svoju bateriju.
Over & out.

Dejan

pre 4 godine

Da, dobro si rekao, prilikom upotrebe. Proizvodnju ćemo zanemariti...
(nowave7, 16. decembar 2019 18:42)

Isto kao što se zanemaruje proizvodnja SUS vozila, pa se uvek poredi samo ono što izlazi na auspuh sa celokupnim procesom proizvodnje EV...

Mario Marengo

pre 4 godine

Naučne analize se pišu po potrebi zainteresovanih. U njima, često, nema ni "n" od nauke. Ima jedna konstanta: živa bića remete okolinu u ovom ili onom obliku da bi preživela a i zaradila. Samo svemir je beskonačan a život ima početak i kraj.

Novica Randjelovic

pre 4 godine

Ocevidno narucena "analiza" zagadjenja EV sa vozilima sa dizel i benzinskim motorima je potpun dilitantizam korumpiranih naucnika ciji je cilj zbunjivanje kupaca novih hibridnih ili ele.auta.Nikakvo cudo nece biti ako jednog dana osvane negde neka "analiza" da Nikola Tesla i nije neki naucnik jer je srpskog porekla,sto nam govori o strahu mocnih korporacija da ce izgubiti primat u proizvodnji klasicnih auta,a znamo da je daljinsko koriscenje ele.energije moguce i da je elektromagnetizam buducnost covecansva i nadam se prestanak "srceparajucih analiza" "poslusnih naucnika".

Abrakadabra

pre 4 godine

Već sam se duboko zabrinuo, zbog ove "analize" (a i zbog nekih komentara)...
Očekujem da će uskoro neko "utvrditi" i "naučno" dokazati da svi naši aparati na struju (štednjaci, bojleri, frižideri, televizori, veš mašine, ventilatori, mobilni telefoni, i sijaset drugih) - strahovito zagađuju okolinu, jer se sva struja proizvodi na nekakav (industrijski) zagađujući način, a tek proizvodnja svih tih stvari još dodatno vrši katastrofalno zagađenje...
U poređenju sa svim tim "štetočinama" za celo čovečanstvo, ovih par stotina miliona raznoraznih prevoznih sredstava (koja sva koriste prerađena fosilna goriva), ustvari su zanemarljivi zagađivači!
Usput, nekome još i donose enormne količine profita...

ne znam

pre 4 godine

Ja ne videh ove ekologe na vescu da su Majkrosoft Epl i TESLA dobili tuzbu od porodica iz Afrike tacnije Konga cija su deca dobro citajte deca umrla radeci u rudnicima Kobalta koji se koristi za proizvodnju litijumskih baterija za elektricna auta i da su te iste kompanije znale da deca tamo rade a pravili su se blesavi ajde sad J.... i kompanija da vas vidim, molim za objasnjenje?... kako je uopste moguce da je bezgresni svemocni Mask ovo u stanju da uradi revolucionar 21 veka izumitelj vizionar i sta ja znam koje mu jos opisne prideve dodajete...

Jovan

pre 4 godine

Ne razmisljam o EV niti bih ga uzeo besplatno, tako da nisam se ni informisao, ali...
Samo dva pitanja u slucaju da svi predjemo na struju. Prvo sta da u ovo vrijeme praznika svi krenemo sa elektricnim vozilima i stanemo da ih punimo?
Drugo kako ce drzave ubirati poreze za phteve i slicno, kao sto sad uzimaju od goriva?

XXL

pre 4 godine

Eto. Onomad pre neki dan sam naveo u komentaru da će se ovo dogoditi (još uvek je postavljen). Ali je trebalo do toga da dođe za 3-5.g. i sad opet imamo eko-bombu na točkovima kada dođe do zamene akomulatora tj. te baterije i njeno skladištenje tj. odlaganje uz recikliranje sa otpadnim materijama.

Dejan

pre 4 godine

Auto mora da zagađuje kako god okreneš.
(Bole, 16. decembar 2019 16:40)

Već postoji na desetine hiljada domaćinstava koja imaju kuću, solarne panele na krovu, kućne baterije i električni auto. Taj električni auto uopšte, ali uopšte ne zagađuje prilikom upotrebe...

zoran sarić

pre 4 godine

Kolika je efikasnost termoelektrana napišite i ne lažite narod. Više je napisano tekstova o električnim vozilima nego što je napravljeno. O baterijama i ekologiji ne smete ni da pišete

Dušan Kragujevac

pre 4 godine

Trenutno je jedino pravo resenje vozilo na metan(prirodni gas).Ko to ne razume neka ide ponovo u osnovnu skolu,srednju i na mašinski fakultet.U budućnosti videćemo jer još uvek nemamo tehnološki nivo za tzv.obnovljive izvore energije itd itd.

jaretina

pre 4 godine

Bice veselje kad se nakupi baterija za reciklazu.Gde,kada,kako,uz koliko zagadjenje?
(Nebitan lik, 16. decembar 2019 17:53)

reciklaža srbine, reciklaža.
ubaciš staru, dobiješ novu.
ta reciklaža je nekako strašna stvar za srbe, mora da su to đavola posla, kako to, ubaciš staro dobiješ novo ?!

jaretina

pre 4 godine

... od dizel vozila odgovorno za oko 5.000 preuranjenih smrti u Evropi godišnje ...

u onolikoj evropi dizlo ubije 5.000 godišnje, a u srbijici 6.000 godišnje. vozimo tehnički ispravna kola, a srbi? bando bedna.
svakog sa skinutim particle filterom bih tretirao kao pokušaj ubistva sa predumišljajem, pa kad prvih 10 ode na po 10 god robije, da vidite kako bi svi sutra montirali sve što su poskidali.

Nikola

pre 4 godine

Ono nasta svi zaboravljaju je da bi se dobio 1L benzina potrebno je preko 4KW/h energije. U to spada busenje nafte, skladistenje, transport, prerada u rafineriji, transport do pumpe...

Tesla model 3 sa 4KW/h predje oko 25KM.

Toliko.

lol

pre 4 godine

najcistiji je vodonik, pa plin, pa benzin, i to je jedina istina, plin nije prihvacen a vodonika se plase svi, i naftni karteli i ovi hipsterski sa baterijama, a najjace od svega mi je sto se oni pozivaju na ocuvanje planete za decu nase dece, pretpostavljam da ce nasi unuci sa veseljem da se kupaju u otpadu koji ce ostati iza svih tih baterija...

HanSolo

pre 4 godine

Gluposti industrije ulja.. U nemačkoj se ovakve stvari pišu zato što su skoro svi nemački brendovi iza i tesle a i azijskih brenda.. Videćete iduće godine kad izađe ID3.. Onda će opet biti najbolje.. Ali se i ovde isto "bori" protiv fakata da će biti puno nezaposlenih u nemačkoj autoindustriji.. Ne mora da se pravi motori i menjaće na isti način.. Dizelaš NIKAD ne može biti bolji od EV:a.. Prosto ko pasulj..

Misa

pre 4 godine

Zanimljivo niko ne pominje takozvanu " zelenu "struju?Holandjani explatisu vec decenijama...Takodje severna Nemacka ..vidljive su stotine vetrenjaca s obe strane puta Berlin -Dortmund... gratis ...

Hydrogen

pre 4 godine

Budućnost je u decentralizovanoj proizvodnji vodonika tj. hidrolizi uz pomoć solarne energije na već postojećim pumpama, čime se redukuju velika ulaganja u infrastrukturu. Nekoliko pumpi je već opremljeno takvim sistemima. To samo koče oni kojima je u interesu da pogon na vodonik ne postane br.1

Gde je pečat?

pre 4 godine

Nije sve ružičasto što se tiče elektro automobila. Važna komponenta u proizvodnji baterija je kobalt.Najveće zalihe kobalta nalaze se u Republici Kongo gde odrasli i deca skupljaju rudu kobalta, koja je jako opasna,sa površine zemlje. Veliki procenat oboli od raznih vrsta kancera i drugih oboljenja ali izgleda to i nije toliko bitno,važno je da gradovi na zapadu dobiju čistiji vazduh.

Josip

pre 4 godine

Ah, Švabe, da ih nema, trebalo bi ih izmisliti. Tako dobro zamaskirati nacionalizam i/ili ksenofobiju, to samo oni mogu.

Pa što nisu istraživali u usporedbi recimo Audija E-tron i Mercedesa C220?
A ne ovako - Tesla.
Prestigli su vas Ameri, osramotili sa Dieselgateom i prihvatite porazm

milos

pre 4 godine

ima propusta u tekstu, vecina podataka je rekla-kazala i prepucavanja. Takodje podatak da struja dolazi iz obnovljivih izvora energije je smesna, tacno se zna koja kolicina struje po drzavi dolazi iz takvih izvora.
Pominjanje nuklerne elekrtane koja sa sobom vuce radioaktivni otpad je genijalno, za "zelene" elektro automobile..

Dilema

pre 4 godine

To bi bilo možda, ali samo možda tako kada bi se automobili punili na struju koja je proizvedena iz nafte i uglja. Većina elektrana su hidro, vetro, solarne pa čak i nuklearne od kojih nema zagađenja (nuklearne samo kada se desi nesreća). Ljudi će početi u narednom periodu sve više da stavljaju solarne panele i vetrenjače na svom imanju kako bi dobijali besplatnu energiju i to je budućnost. Ove priče naftnog lobija kako se struja dobija iz nafte i ugla su usmerene ka tome da diskredituju Električna Vozila zbog toga što će im to oduzeti jedan deo kolača. Šatro senaftaši brinu za životnu sredinu, njima je bitno da im lova i dalje kaplje. Da se arapi i ameri bahate sa tim parama. Živeo Tesla! Živela struja i automobili na baterije! :)

Joca

pre 4 godine

Aferom "Folksvagen" uopšte nisu pogođeni oni koji su bili na platnom spisku Folksvagena dugi niz godina, oni koji su njihove laži sprovodili "u delo". Počev od "nezavisnih stručnjaka", preko "nezavisnih komentatora" pa do političara i "nezavisnih poslanika nemačkog i EU parlamenta". Ljudi su već zaboravili da je i EU parlament donosio restriktivne odredbe protiv električnih automobila čime je poprilično apsurdno razvoj elektromobila u Evropi drastično zaostajao i još uvek zaostaje za na primer Amerikom gde je benzin kudikamo jeftiniji, a rastojanja uglavnom veća.
To da električni automobili zagađuju više je utemeljeno taman koliko i da Folksvagenovi dizeli ne zagađuju ništa. Ovi što tvrde ono prvo, po pravilu su bili najglasniji šireći i ovo drugo. U Folksvagenu rezonuju, "Okej, uhvatili su nas u jednoj laži, to samo znači da to treba bolje". Sa njihovog gledišta i to je samo pragmatično.

Keke

pre 4 godine

Ma da, naftna industrija je čista, i vlasnici naftne industrije su dobričine altruisti kojima je jedino interes čovečanstva na srcu. Istovremeno, ovi histerični koji hoće svež vazduh, to je sve plaćeno od Soroša.

C i n i k

pre 4 godine

Zvuci vrlo logucno.
Znci da bi se u fabrici napravila baterija i jos drugih elemenata za EV mora da se potrosi neka energija/struja, koja se mahom dobija iz elektrana na ugalj.
Pogotovo u Kini je tako, posto u Evropi sem te 1 fabrike koju Nemci grade, kolko znm, ne postoji nka druga fabrika baterija, pogotovo ne postoji a da struju dobija iz vetroelektrana.

Deša

pre 4 godine

Sve je ovo tacno.Napravice oni pogone u Srbiji da nasa deca udisu otrove.Takva vozila ce se voziti u Nemackoj,Belgiji i Svajcarskoj.A za trziste Usa tu je nekakav Honduras ili Bolivija!

Džej

pre 4 godine

Iz priloga se zaključuje da se ovde vodi kampanja u korist EV, kao nešto što bi trebalo da postane normalnost u budućnosti. Meni kao laiku ništa ne znače navedena imena iz pomenutog priloga koja su uključena u ovu studiju, tako da mi ostaje samo to da verujem ili jednima ili drugima, a što ni sam ne mogu da razlučim. Toliko o tome... Hvala!

Marko

pre 4 godine

Nije u tekstu pomenuto koliko je toksican i skup proces unistavanja i prerade iskoriscenih baterija. Ali ipak je vec sve jasno: elektro automobili su dobri za gusto naseljena mesta i gradove gde uticu na smanjenje zagadjenja. Za duza putovanja su pogodna vozila sa klasicnim pogonom. Ili kao zakljucak- treba razvijati hibride i to pre svega sa ekonomicnim dizel motorima kojima je, kao u novom Golfu, drasticno smanjena emisija stetnih gasova.

Nemanja

pre 4 godine

Vecito se ubacuje "cinjenica" da struja koja se koristi za punjenje EV potice uglavnom od "prljavih" izvora (TE). A niko da upali mozak na deset sekundi i razmisli da buduce "pumpe" za punjenje struje mogu imati sopstvenu, zatvorenu i odvojenu mrezu samo za tu namenu gde bi se struja proizvodila na mnogo cistiji nacin. Kako? Pa tako sto svaki bogovetni fast/super chager za EV ima svoju bateriju koja se prvo napuni pa tek onda predaje tu ludacki veliku struju EVu (potpuno isto kao power bank za telefone). Da nije tako, svi Teslini superchargeri bi morali da imaju svoju elektranu na 50 metara udaljenosti. Dakle, prvo se napuni punjac, pa tek onda EV iz njega. Nigde ne pise da da se punjac ne moze dopunjavati u isto vreme sa vetrenjace, MHE (naravno, tipa "potocare" a ne iz cevi), generatora na metan i sa solarnih ploca. Uz inicijalno ulaganje, dugorocono se buducim "pumpadzijama" smesi lepa kolicina profita od prodaje "svoje" struje. Punjnenje u urbanim sredinama ne predstavlja ama bas nikakav problem - charger uzima struju u regulisanoj kolicini da napuni svoju bateriju i tek onda predaje istu EVu. I da se ukljuce desetine hiljada EVa na punjenje u isto vreme, ne bi se nista desilo mrezi.

Pero

pre 4 godine

Koje je ovo ispiranje mozgova. . . I sa jedne i sa druge strane. Zivimo u svetu gde se nezna ko vise laze i iz kojih razloga. . . A sto setice ekologije, cak i ti cisti izvori energije nisu bas ako ekoloski prihvatljivi jer mejaju celokupni ekosistem. Pogledajte samo slike okolisa gde se grade mini centrale, pre i posle njihove izgradnje. . .
Pravi sa zivot sa prirodom i ekoloski prihvatljiv zivot ce biti kad covek pocne masovno da se seli u manje gradove i sela, a megapolisi i svi gradovi sa vise od milion stanovnika kad ne stanu. . .

Kapetan Kuk

pre 4 godine

Nisu uzeti u obzir ni podaci koliko petrohemijska industrija zagađuje u procesu proizvodnje , goriva i ulja, a jedni su od najvećih.

Bole

pre 4 godine

Pa što kaže direktor Renoa "nije problem da napravimo auto koji na papiru ne zagađuje uopšte, nego da to u praksi stvarno ne zagađuje ništa. Električni auto ima smisla samo ako se struja za njegovo pokretanje dobija iz obnovljivih izvora". Da ne pišem po 12-i put, Dizel/ Benzinac/ Električni/ ovakav/ onakav... Auto mora da zagađuje kako god okreneš. Kako ja sad da znam da li je ovo lobi "sus" proizvođača ili ovih električnih kad oni zajedno ulažu milijarde u elektrifikaciju. Kao što svi lažiraju podatke o potrošnji/zagađenju tako će i ovi za baterije. Masa hejtera se obradovala kad je Vagen priznao da su varali na testovima verujući da njihov X brend koji pritom ima isto snage i isto goriva troši, ne zagađuje ništa. Ljudi ne žele da veruju da njihov mezimac zagađuje isto tako. Ljudi koji veruju u ozbiljnost tih testova su isti oni ljudi koji veruju da se sportisti ne dopinguju, naivni i lakoverni, nemam ja njima šta da objašnjavam. Manite me tih priča "moj auto je čist"ako ti je do ekologije nemoj ga voziti. Ipak si ti kao krajnji korisnik krivac za zagađenje i kad ne bi vozio auto "samo do prodavnice" bilo bi većih rezultata. Niko od vas neće priznati da je i on sam saučesnik u zagađenju nego će celokupnu odgovornost prebaciti na proizvođača. "Smanjite norme zagađenja za 30%" kao da se to postiže čarobnim štapićem. Ja vozim auto i redovno zagađujem, kad bi ovo sami sebi priznali shvatilibi da mi sami trujemo našu decu. Alje teško sebi priznati da si kriv, uvek je neko drugi.

Nik

pre 4 godine

A sta motori ,limarija, se ne proizvode u zeljezarama,a one su cista ekologija.A sta je sa plastikom,kablovima,akumulatorima koji su od olova .A olovo je znate strasno zdravo.Cist dokaz da su njemacki "naucnici"uzeli mito.

е

pre 4 godine

Jednostavno rešenje ali izuzetno skupo. Ukoliko bi zavrnuli slavine lopovima i korupciji to bi bilo skupo, ali ne izuzetno skupo. Imati petlju i izgraditi atomske centrale i evo energije u izobilju.Ovako dobijenu energiju pametno koristiti podjednako za napajanja el. automobila ali i mak. snagu za razvoj zelene enerbije iz obnovljivih izvora.Dalje: Obzirom da tako prestaje upotreba uglja i fosilnih goriva preorjentisati toplane na struju a najviše sve kuće u gradovima i selima umrežiti sa novim toplanama. Emisija štetnih gasova bi bilo prošlo vreme. Ako bi nastavili sa stalnim povećanjima obnovljivim energijama mogli bi postepeno smanjivati el. energiju iz atomskih centrala do konačnog ukidanja. Veoma sve skupo ali izvodljivo zbog opstanska bioloških vtsta na našoj planeti.

Locutus

pre 4 godine

Interesantno je kako navode koliko se energije potrši za pravljenje baterija, a ne navode da svaki auto na svetu ima "bateriju". Drugo, klasični automobili su mnogo komplikovaniji i imaju nekoliko puta više delova. Koliko se energije potroši dok se napravi menjač, pa turbina, pa boš pumpa, pa motor, itd. To niko ne računa...

bob

pre 4 godine

"Naredni razlog za kritiku je emisija gasova sa efektom staklene bašte tokom proizvodnje baterija. Da bi se napravile baterije, potrebna je energija, što dovodi do emisije ugljen-dioksida, ali je pitanje u kojoj količini. Kompanije ne objavljuju javno detalje proizvodnog procesa zbog konkurencije, a podaci iz naučne literature su često zastareli."

I ovo ste uzeli kao jedan od sigurnih argumenata koji potvrdjuje da proizvodnja baterija ne zagadjuje mnogo. Tekst je obicno lobiranje, kao i oni koji promovisu dizel.

Sremčina

pre 4 godine

Bole brate i svi ostali. Nemam ja ništa protiv struje i sutra ću kupiti Teslu ili nešto čim mi dozvoli kinta..
Ali danas se vožnja autom ne smatra vožnjom nego prevoz od A do B. U 80% slučajeva se voziš da obaviš nešto. Retko ko samo bleji sa autom a i taj broj će biti sve manji. Konkretno ja počinjem da radim od 05:00 ujutru i tada nemam javnog prevoza do posla ?? Kad završim imam prevoz do kuće ali postavlja se pitanje kako ću sledeći dan na posao ako ne vratim auto kući ??

Dejan

pre 4 godine

Nije sve ružičasto što se tiče elektro automobila. Važna komponenta u proizvodnji baterija je kobalt.Najveće zalihe kobalta nalaze se u Republici Kongo gde odrasli i deca skupljaju rudu kobalta, koja je jako opasna,sa površine zemlje. Veliki procenat oboli od raznih vrsta kancera i drugih oboljenja ali izgleda to i nije toliko bitno,važno je da gradovi na zapadu dobiju čistiji vazduh.
(Gde je pečat?, 16. decembar 2019 17:51)

Konkretno u Tesla automobilima kobalt čini samo 3% od ukupnog materijala baterije, a kad izbace novi model, njegova baterija će imati 0% kobalta.

https://cleantechnica.com/2018/06/17/teslas-cobalt-usage-to-drop-from-3-today-to-0-elon-commits/

Abrakadabra

pre 4 godine

Već sam se duboko zabrinuo, zbog ove "analize" (a i zbog nekih komentara)...
Očekujem da će uskoro neko "utvrditi" i "naučno" dokazati da svi naši aparati na struju (štednjaci, bojleri, frižideri, televizori, veš mašine, ventilatori, mobilni telefoni, i sijaset drugih) - strahovito zagađuju okolinu, jer se sva struja proizvodi na nekakav (industrijski) zagađujući način, a tek proizvodnja svih tih stvari još dodatno vrši katastrofalno zagađenje...
U poređenju sa svim tim "štetočinama" za celo čovečanstvo, ovih par stotina miliona raznoraznih prevoznih sredstava (koja sva koriste prerađena fosilna goriva), ustvari su zanemarljivi zagađivači!
Usput, nekome još i donose enormne količine profita...

Nemanja

pre 4 godine

@Камичак
Tvoj komentar treba postaviti kao ilustraciju vesti, cisto da se vidi mentalni sklop "strucnjaka" protivnika EV...
Ne znam kako ti je uspelo da shvatis da "купиш батерије које напуниш кући па снесеш до кола а онда напуниш батерије на колима", mozda zato sto sam princip rada super/fast chargera poredio sa powerbankom za telefone jer JESTE isti.
Dakle, svi, ali svi takvi punjaci za EV (a ima ih vec desetine hiljada po svetu) rade tako sto imaju svoje baterije koje pune redovnom strujom iz mreze i tek tako napunjeni predaju tu struju daleko vecim intenzitetom EVu koji se puni. Da ne mislis mozda da su Teslini punjaci po gradovima Zapadne Evrope i Amerike nakaceni direktno na dalekovode ili podzemne vodove?!? U tom slucaju bi stvarno trebao svaki od njih da ima svoju elektranu sto naravno nije slucaj. Cela logika superchargera i jeste u tome sto ima svoje baterije, i to niko pre Tesle nije implementirao, koliko znam. Na taj nacin su resena dva problema - trajanje punjenja strujom iz mreze i moguce preopterecenje iste. Inace, punjaci se obicno postavljaju po vise komada (4-6...) jer je cesto po jedan "offline", tj, u tom trenutku puni svoju bateriju.
Over & out.

Dovolina

pre 4 godine

Ovaj tekst je maksimalno fanbojevski i ne obradjuje realne podatke. Postoje 2 struje, pro-ICE i pro-EV, i mislim da i jedni i drugi lazu. Moguce da su ipak gori prvi jer je ipak nemoguce izracunati koliko je krvi proliveno zbog nafte i ostalih neobnovljivih resursa, sto zbog ratova, sto zbog bolesti. Ali, opet, litijum jonske baterije su prava mini katastrofa za podrucja bogata rudama koje se koriste za izradu ovih baterija. Izuzetno je tesko izolovati i ekstraktovati cist litijum i za to se koristi suluda kolicina vode i raznih hemikalija, koje kasnije odu u podzemne vode i katastrofa se propagira dalje. Tako da savrseno resenje jos uvek ne postoji, ali je ipak glupo reci da dizel manje zagadjuje nego EV, ili da EV uopste ne zagadjuje...

EV vs. Benzin/dizel

pre 4 godine

Pre svega u pitanju su dva totalno različita koncepta vozila. Da bi se napravilo adekvatno ispitivanje trebalo bi ustanoviti neki parametar po kome bi se vozila poredila. Sam koncept električnog vozila je takav da zahteva manji broj delova, izlazna momentna kriva je gotovo idealna onome što vozilo može da prenese na podlogu, stepen iskorišćenja je izuzetno visok i sa dinamičkim koeficijentom jednakim jedinici. Životni vek električnog vozila je zbog toga (ukoliko se izuzme baterijski paket) daleko veći od životnog veka vozila na benzinski ili dizel pogon. Vozilo na benzinski ili dizel pogon ima znatno veći broj delova od električnog, a oni takođe moraju da se proizvedu. Takođe, električna vozila ne zahtevaju neko ozbiljnije održavanje što dalje znači i nepostojanje ulja, maziva i ostalih naftnih derivata koji isto moraju da se proizvedu, i to tehnologijom za koju sumnjam da je ekološki čistija od proizvodnje litijuma. Sve u svemu sva ta naučna istraživanja nisu osnovana i kompletna, tj. bazirana na kompletnim podacima kako bi poređenje ovih koncepcijsko različtih vozila bilo adekvatno.

Камичак

pre 4 godine

Ради објективности потребно је сагледати још неке чињенице које нису наведене у чланку.
У Србији се око 75% ел.енергије производи у термоелектранама. Загађење које настаје сагоревањем лигнита није само у емисији CO2. Пепео је такође огроман проблем због свог хемијског састава.
Србија тренутно има око 7000 MW инсталираних производних капацитета и одговарајућу прносну и дистрибутивну мрежу. Замислимо да се сутра пробудимо у "идеално зеленој" Србији где сви возе електричне аутомобиле. Према броју аутомобила било би нам потребно још 14000 MW за пуњење свих тих аутомобила ноћу. Тада не могу да раде било какве соларне електране, а јачина ветра ноћу је слабијег интезитета него дању. Пуњење обичним пуњачем, који се добија уз кола траје од 8 до 12 сати. Истовременост пуњења би била веома велика. Али претпоставимо да је идеалних 50%.
Значи, нама треба да удвостручимо и производне капацитете и преносне и дистрибутивне. На крају, замислимо пуњење електричних аутомобила у блоковима на Новом Београду. Весела слика!

EU Citizen

pre 4 godine

Da, da,. neko se usudio da naoadne svetu kravu neomarksističko-ekofašističkog lobija, i. odmah ga treba proglasiti. prevarantom i olaćenikom, čime bi se drugo, uostalom, stvarni prevaranti i plaćenici bavili? :)

Hehe

pre 4 godine

Sprdnja. Verujem da je to i cilj. Platis masno strucnjake da odrade studiju, zanemarujuci sto sta bitno u toj studiji i onda se drzis toga kao pijan plota. Cela Nemacka drzava pociva na autoindustriji, tj. na njihovom cistom dizelu. Mnogo je tu novca ulozeno da bi se tek tako odredkli istog. U celoj prici najgore je sto se mnogo novca ulaze u ova lobiranja na obe strane, umesto u razvoj novih tehnologija i u obnovljive izvore energije.

bane

pre 4 godine

(Dušan Kragujevac)
U budućnosti videćemo jer još uvek nemamo tehnološki nivo za tzv.obnovljive izvore energije itd itd.

crni jovane, pre 80 godina gradili smo hidroelektane. a onda dodje zlatno doba, od 90tih pa na dalje. vidi se da je kragujevac NAPREDAN.

Zoki

pre 4 godine

Istina je negde između. Termoelektrane na prirodni gas imaju potencijal da budu manji zagađivači. One na ugalj su katastrofa. Sve ovo sa obnovljivim izvorima energije je kap u moru, a hidroelektrane i one na vetar takođe imaju negativan učinak na prirodu. Solarna energija neće biti dovoljna sve dok se ne nađe način da se električna energija skladišti na efikasan način. Pod uslovom da ne dođe do katastrofa, nuklearna energija bi bila verovatno najčistiji način za proizvodnju el. energije. Problemi kojih se ova studija nije dotakla su ostali štetni gasovi koje emituju motori sa unutrašnjim sagorevanjem (posebno dizel!) i ekološke posledice litijumskih baterija. Sama ekspolatacija litijuma je veoma prljava tehnologija, a odlaganje baterija je potencijalna ekološka katastrofa. Inače, baterije se trenutno ne recikliraju.

Vlada

pre 4 godine

Pogledajte na Elektro Balkanu emisiju u kojoj je objašnjena računica iza koje stoji Agencija za energetiku USA i po kojoj u proseku električni automobil oko 60% manje zagađuje od vozila sa SUS motorima. Da, čak i tamo gde se struja dobija gotovo isključivo iz uglja je električno vozilo zelenije... https://youtu.be/GyjhhXS2I0g

Toronto

pre 4 godine

Tipično naručeno "isražicanje". Proizvodnja pogonskog sus agregata (motor i menjač) zahteva više desetina puta više energije od proizvodnje pogonskog agregata EV. Skoro svi delovi sus agregata moraju se precizno mašinski obraditi. Veliki broj delova se mora obraditi termički i/ili hemijski. Ne prave se motori od čistog gvoždja. Potrebne su razne vrste kvalitetnog čelika, aluminijum i sl. a sve to zahteva energiju. Zatim je tu i čitavi procesi proizvodnje goriva, maziva i tečnosti za hladjenje. Još pričaju kako je proizvodnja litijuma štetna po okolinu. Da li je neko uopšte video rudnik gvoždja ili neku železaru? Raspitajte se malo kako se proizvodi aluminijum. Ne radi se ovde samo o električnim vozilima i tradicionalnoj auto industriji. Reč je o čitavom jednom kompleksu industrija koje bi bile ili potpuno uništene ili ozbiljno uzdrmane. Šta mislite šta bi se desilo sa proizvodjačima antifriza, recimo, ili ulja i maziva itd.? U pitanju su čitave ekonomije pojedinih država. Prelaz na ev mora biti postepen da dozvoli industriji da se preorijentiše i prilagodi. Otuda i ova fake istraživanja i mit o tobože ogromnom zagadjenju ev.

ne znam

pre 4 godine

Ja ne videh ove ekologe na vescu da su Majkrosoft Epl i TESLA dobili tuzbu od porodica iz Afrike tacnije Konga cija su deca dobro citajte deca umrla radeci u rudnicima Kobalta koji se koristi za proizvodnju litijumskih baterija za elektricna auta i da su te iste kompanije znale da deca tamo rade a pravili su se blesavi ajde sad J.... i kompanija da vas vidim, molim za objasnjenje?... kako je uopste moguce da je bezgresni svemocni Mask ovo u stanju da uradi revolucionar 21 veka izumitelj vizionar i sta ja znam koje mu jos opisne prideve dodajete...

The Spatula

pre 4 godine

(Bole, 16. decembar 2019 16:40)
Vidis Bole, u mom gradu nema metro, nema tramvaja , sinobusa, cak i za gradski prevoz mozes da bacas pasulj, da bi znao kad ce naici. Nismo svi u Beogradu, nazalost. E sad, meni bi licno mnogo bilo lakse i jeftinije da kad krenem ka gradu, udjem u gradski i svercujem, tj ne platim kartu kao vecina beogradjana. Em ne bih trosio benzin, naftu, em me ne bi koštalo nista, em ne bih placao parking, koji kosta vise nego u centru Bg. Tako da sam ja svestan toga da zagadjujem, ali ne vredi prijatelju, ne mogu peske, a ni biciklom. Ali isto tako sam svestan pa ne bacam kese, djubre, opuske po ulici, ne pljujem, ne vrsim nuzdu po ulici itd. Ali zato djubreta na sve strane. Po mom gradu posekose silno drvece, parkove ce pretvoriti u zgdradetine. A niko drvo da posadi.

B

pre 4 godine

Prvo da definisemo da se govori o automobilima, ne o kamionima i slicno. Zavisno od toga da li je auto hibrid ili potpuno na struju, koji je izvor energije upotrebljen za stvaranje struje za njegovo punjenje, tipa sus motora koji se voze (americki velika kubikaza ili dizel npr.), roka trajanja baterija i njene zamene i reciklaze, klimatskog podneblja gde se kola voze, matematika je ocigledno komplikovana. Prema nekim procenama, elektricno vozilo "pocinje da stedi na zagadjenju" bilo gde izmedju 2 i 10-te godine eksploatacije, gde je najverovatniji period oko 5 godina. Ima toga na Internetu, pretrazite malo.

T

pre 4 godine

Interesantno je kako u jednačinu nikad ne ubace koliko ugljen dioksida nastane dok se nafta ne izvadi iz zemlje, preveze do rafinerije, preradi u benzin. Kao da benzin nastane pokretom čarobnog štapića.

Miloš Radunović

pre 4 godine

A kako se došlo do nafte? Preradom takodje, ili se samo vadi i sipa u rezervoar ? Daleko,daleko manje je zagadjenje kada automobile pokreće energija iz baterije.

Novica Randjelovic

pre 4 godine

Ocevidno narucena "analiza" zagadjenja EV sa vozilima sa dizel i benzinskim motorima je potpun dilitantizam korumpiranih naucnika ciji je cilj zbunjivanje kupaca novih hibridnih ili ele.auta.Nikakvo cudo nece biti ako jednog dana osvane negde neka "analiza" da Nikola Tesla i nije neki naucnik jer je srpskog porekla,sto nam govori o strahu mocnih korporacija da ce izgubiti primat u proizvodnji klasicnih auta,a znamo da je daljinsko koriscenje ele.energije moguce i da je elektromagnetizam buducnost covecansva i nadam se prestanak "srceparajucih analiza" "poslusnih naucnika".

Milan

pre 4 godine

@jaretina
čestitam, to što vi tvrdite da može zove se perpetum mobile i san je čovečanstva od postanka. Ako prijavite patent dobijate nekoliko nobelovih nagrada sigurno.
Nijedna reciklaža ne može da ide beskonačno, reciklažom se smanjuje potreba za "svežom" materijom koja zagađuje ali se ne ukida samo zagađenje. Jedini način da plastika ne zagađuje planetu je da se ista NE KORISTI. Sve drugo je zamajavanje javnosti.

Gde je pečat?

pre 4 godine

Konkretno u Tesla automobilima kobalt čini samo 3% od ukupnog materijala baterije, a kad izbace novi model, njegova baterija će imati 0% kobalta.

[link]/
(Dejan, 16. decembar 2019 18:27)

Zanimljiva vest. Nadam se da će i ostali proizvodjači da urade istu stvar.

Zubar

pre 4 godine

Električna vozila su budućnost Oto i dizel nestaju ko parne mašine sve ima svoj rok punicemo ih na vetrenjače morske talase reke teslin generator za 200 godina će naši automobili biti ko konjska zaprega danas

Dejan

pre 4 godine

Da, dobro si rekao, prilikom upotrebe. Proizvodnju ćemo zanemariti...
(nowave7, 16. decembar 2019 18:42)

Isto kao što se zanemaruje proizvodnja SUS vozila, pa se uvek poredi samo ono što izlazi na auspuh sa celokupnim procesom proizvodnje EV...

Камичак

pre 4 godine

(Nemanja, 17. decembar 2019 14:51)

Ух, добро је да ниси инжењер. Да су били такви као што си ти, још увек би јахали коње ради превоза.
Шта кажеш, купиш батерије које напуниш кући па снесеш до кола а онда напуниш батерије на колима. Даш за те екстерне батерије једно 20.000 Евра, и онда са 11 спрата тих 500 кг батерија часком спустиш до кола. И тако сваки дан. Генијално, браво!

Jovan

pre 4 godine

Ne razmisljam o EV niti bih ga uzeo besplatno, tako da nisam se ni informisao, ali...
Samo dva pitanja u slucaju da svi predjemo na struju. Prvo sta da u ovo vrijeme praznika svi krenemo sa elektricnim vozilima i stanemo da ih punimo?
Drugo kako ce drzave ubirati poreze za phteve i slicno, kao sto sad uzimaju od goriva?

XXS-iq

pre 4 godine

U energetskim drustvu u kojem zivimo sve se obracunava u energiju pa i od 50000 E cene C220 i 12000 koliko potrosi , yagadjujemo okolinu na kraju sa 62000 E. U postenergetskom druistvu kojem tezimo nesto drugo ce biti merilo vrednosti. U principu svaku stvar koju platite i energetskom drustvu ode na zagadjene od privatnog aviona predsednika kompanije do proiyvodnje vetrogeneratora ili eksplooataciju litijuma. U ybiru globalnom ako ne sedis na krovu i pijes pivo na dan, kao u filmu "kad porastem bicu kengur" zagadjujes.
A elektricna vozila su druga prica, jer ce relativno skoro nastati post naftno drustvo, ali i dalje energetsko, pa cemo na drugi nacin zagadjivati planetu

Miloš

pre 4 godine

Padne mi mrak na oči kada čitam komentare ovog nabodubnog na "J"...
Inače, lično sam mišljenja da je lakše kontrolisati zagađenje iz TE nego miliona vozila sa SUS motorom.

Mario Marengo

pre 4 godine

Naučne analize se pišu po potrebi zainteresovanih. U njima, često, nema ni "n" od nauke. Ima jedna konstanta: živa bića remete okolinu u ovom ili onom obliku da bi preživela a i zaradila. Samo svemir je beskonačan a život ima početak i kraj.

Камичак

pre 4 godine

"Стручњаче", да ли ти можеш да схватиш о којем се реду величина говори? У Србији има 2.000.000 регистрованих аутомобила. Колико траје пуњење са "обичним" пуњачима а колико са брзим? Како год да рачунаш увек мораш да рачунаш са истом количином енергије. Ако се батерије пуне 12 сати са "спорим', са " брзим" ће требати 4-6 саги, зависно од снаге. По твојој логици би требало негде око 300.000 таквих "брзих" пуњача. Како год, за 2.000.000 аутомобила треба још барем 7.000 MW производње. Ту снагу треба и довести до пуњача. И када смо код урбаних делова као што су блокови на НБГ, где би ти поставио барем 60.000 "брзих" пуњача?

nowave7

pre 4 godine

@Deša

Pa gospodo, donesite takve zakone i takvu kulturu da tako nesto bude nemoguce ucitnit, pa nece vasa deca udisati taj zagadjeni vazduh. Kao da sve od njih zavisi a od vas nista!?

el.ing

pre 4 godine

Nikakvo cudo nece biti ako jednog dana osvane negde neka "analiza" da Nikola Tesla i nije neki naucnik jer je srpskog porekla,sto nam govori o strahu mocnih korporacija da ce izgubiti primat u proizvodnji klasicnih auta,a znamo da je daljinsko koriscenje ele.energije moguce i da je elektromagnetizam buducnost covecansva i nadam se prestanak "srceparajucih analiza" "poslusnih naucnika".
(Novica Randjelovic, 17. decembar 2019 11:32)

Da ti odgovorim kao neko ko je studirao el.tehniku upravo zbog ideala Nikole Tesle. Nikola Tesla je genijalni naučnik koji je svetu podario 3-fazni sistem proizvodnje, prenosa i upotrebe naizmenične el.energije. Kopao sam i čitao Tesline radove i patente vezane za bežični prenos el.energije. Ideja jeste bila genijalna, hteo je da koristi jonosferu i Zemljinu površinu kao provodnike od izvora do potrošača. Ono što sam ja ustanovio računarskim modelovanjem sistema je da je ideja neupotrebljiva. Gubici u prenosu su toliko veliki da bi do potrošača stizao tek jedan veoma mali deo enrgije. Ostatak bi samo zagrevao Zemljinu površinu. Za bilo kakva vozila, situacija je još gora jer bi morali da imaju dobar kontakt sa zemljom. Šta bi to značilo? Čelične šine po putevima. Već postoje takva prevozna sredstva na elektromotorni pogon. Zovu se: voz, metro, tramvaj...