Sreda, 20.11.2019.

11:59

Sve što ste želeli da znate o hibridima

Izvor: B92

Sve što ste želeli da znate o hibridima IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

40 Komentari

Sortiraj po:

Ivan

pre 4 godine

@dzoni... i ja imam toyotu hibrid i nikada pa cak ni zimi kad mnogo vise radi na benzin ne mogu da naguram do 8 litara BENZINA a auto 140ks. Nema dizela koji tako malo trosi a da ima toliko konja a da se vozi zimi po krugu dvojke na kratkim relacijama.

Ivan

pre 4 godine

@ priprema za radio...garancija osnovna je 5 godina ili 100000km a toyota Srbija preko wiener isiguranja produzava na 5 godina 500000km a za hibride ako u 5 godina ne predjete 250000km svake sledece godine dobijate po 16000km do 10 godina starosti e to je cela kvaka. I meni to odgovara jer cu posle 5 godina prodati auto ispod 250000km a novi vlasnik ima mogucnost jos 5 godina da produzi po 16000km godisnje. za drugi auto za po gradu fantazija kao polovnjak.

Brut

pre 4 godine

Kako nema? Stoji na zvanicnom sajtu da je Camry održavanje 1600 eura ili tako nešto sve sa servisnim intervalima.

Najveću uštedu ćete videti u eksplotaciji pogotovo ako koristite dizel za isključivo gradsku vožnju, tu hibrid ima prednost jer nema dpf, nema problem sa diznama, nehaba motor zbog nepostignute radne temperature zbog gradske vožnje itd. Ako je vaš auto na autoputu non stop onda je dizel bolja opcija.

priprema za radio®

pre 4 godine

Misha, 22. novembar 2019 17:27

Malo se (dodatno) informišite. Toyota u ovom trenutku u Proace Verso koristi 1,5 i 2,0 BlueHDI ( "do juče" 1,6 i 2,0 BlueHDI), a na primeru CHR-a i Proace Vesro se na sajtu Toyote.rs jasno vidi da je održavanje za 120 hiljada km za taj manji HDI (1.679e) jeftinije nego za 1,8 Hybrid ( 1.771e) ili 1,2 turbo (1.842e).
To su zaista neznatne razlike (koga briga za 150 evra razlike na 120 kkm), ali, neistina je onda (i zlonamerno) ovde kao papagaj ponavljati kako je održavanje za taj hibrid jeftinije. Jer - nije.
Kao što na tom sajtu jasno i piše kolika je garancija na hibridni pogonski sklop ( 5 godina ili 100 kkm, šta pre nastupi).

p.s. za RAV4 hybrid ili Camry hybrid na sajtu Toyota.rs nema podatak o ceni održavanja. Pa da ne komentarišemo ono za šta nisu javno dostupni podaci.

Misha

pre 4 godine

(priprema za radio®, 22. novembar 2019 12:46)

Tamo tacno lepo i pise da se garancija na bateriju produzava po godinu dana do 10 godina ili ukupno 175,000km ako svake godine radite kod njih proveru hibridnog sistema.

Za odrzavanje dizela stvarno ne znam jer Toyota ne nudi model koji ima opciju i dizela i hibridnog benzinca a mislim da ga nikad nije ni nudila. Zadnji dizel ako se ne varam je bio Avensis koji je prestao da se prodaje '18 ali on nije imao PSA dizele vec BMW kao Proace Verso. Koliko kosta odrzavanje Proace Verso sa BMW dizelom mozete videti na sajtu i 1.6 kosta isto koliko i Camry Hybrid ali najvecu razliku u ceni tokom odrzavanja pravi ulje tj koliko je fino i koliko treba da se sipa. Ostalo je sve manje vise isto.

I ne nisam Toyota prodavac, cak sta vise mislim da su regionalne cene Toyote katastrofa sem nekih akcija pocetnih paketa opreme tipa Korole. Ko normalan bi dao 27 hiljada za 1.6 Korolu sedan ili 1.2 turbo hecbek? Sto je bezobrazno bezobrazno je. Supra kod nas 10 soma skuplja nego u Svabiji.

Ministar

pre 4 godine

Postoji jedna jako bitna razlika izmedju Toyota/Honda hibrida (nebitno da li su klasicni ili PHEV) i nemackih MB, BMW, Audi PHEV hibrida. Razlika je ogromna u radu samog automobila. Nemci nikad nisu imali redovnu hibrid tehnologiju i odmah su uskocili na PHEV kao neki stopgap za BEV u buducnosti. Pokusali su da urade klasicne hibride i Audi A6 i BMW 3 ali nije bas uspelo, imali lepe performanse ali usteda nije bila tu.

Njihovi PHEV hibridi nemaju ni blizu toliko efikasnu sinergiju komponenti za ustedu goriva. Jeste imaju vecu litijumsku bateriju i samim tim vecu autonomiju na elektricni pogon od obicnih Toyota/Honda hibrida ali kada se to potrosi efikasnost i performanse padaju dole. Drugim recima Nemci koriste elektricni motor i vecu litijum bateriju kao dodatak motoru umesto kao integrisani deo pogona. Sustina njihovog postojanja je izbegavanje taksi za ulazak u neke centre gradova.

Na papiru to sve zvuci jako slicno i jako lepo ali nije isto. Outlander PHEV kao i novi RAV4 PHEV su automobili koji imaju klasican integrisani efikasni hibrid sistem sa litijum baterijom veceg kapaciteta zbog bolje autonomije na struju i samim tim su najbolji kompromis.

Inace usteda na klasicnom hibridu je i te kako realna. Toyotin 2.5 Hybrid trosi 6.5 litara u Kamriju i isto toliko u Leksusima, a 3.5 V6 varijanta 8.5 na prednji pogon i 9.5 na zadnji pogon. A najveca novcana usteda je upravo u eksplataciji i odrzavanju napsram dizela.

priprema za radio®

pre 4 godine

Ovi navalentni Toyota prodajni savetnici su zaista smešni sa svojim komentarima, koji se ovde ponavljaju u nedogled.

Ako već Toyota hybridni sklop nema sve one delove koje ima klasičan SUV, zašto je redovno održavanje za toyota hybrid skuplje nego za PSA dizel koji dolazi u Toyota vozilima?

Ako je Toyota hybrid tako pouzdan, zašto je garancija na hybridni sklop 5 godina ili 100 kkm, koji uslov se pre ispuni ?

Sve to lepo piše na sajtu Toyota.rs. Samo pročitate zvanične Toyota podatke. I tu je kraj svim bajkama koje se ovde neistinito iznose ...

rani

pre 4 godine

Svaka cast na tekstu, napokon da neko objasni detaljno ovu pojavu! Ja sam taksista i po prirodi posla, ozbiljno razmisljam o hibridu vec neko vreme, a ono sto me vise fascinira od potrosnje, je da, recimo, Prius, nema anlaser, alternator, kaiseve, spanere, rolere, DPF, EGR, cuveni plivajuci zamajac zbog koga u Srbiji pucaju brakovi, i sve ostalo sto pravi glavobolju svima nama! Tacno je da je pun, nama nepoznate elekteonike, ali tacno je i to da se i ne kvari, ili je barem prava retkost. Taksisti sirom sveta voze Prius i prelaze ogromne kilometraze, a dovoljan primer je Njujork, gde gotovo da nema vise Fordova, vec voze iskljucivo Tojote. Dobro, nisu svi taksisti i ne treba svakom auto koji moze puno da predje, ali, ovo je definitivno buducnost, a i treba razmisljati o plucima nase dece!

e

pre 4 godine

Tekst o hibridima je prezentovan lepo ali nije uzet u obzir mercedes plug in hibrid. Radi informacije koju sam pročitao u blicu mercedes je izbacio 2 tipa plug in.GLE 350de i E300e. Kako fabrika kaže prvi troši 1,0 l dizela na 100km. a drugi 3-4 l benzina . Kod prvog domet samo na struju 106km, mac brzina 160km/h a max. brzina upareno struja i dizel 220km/h.a drugog 50km, a mac brzina uperena 220km/h.

drvobradi

pre 4 godine

@miloš
Znaci taksisti po Nisu voze bombe na tockovima. Kad god su novine pisale o eksplozijama na hibridima, uglavnom je bilo zato sto je neko budzio na njima plin i slicne gluposti https://www.autoevolution.com/news/toyota-prius-taxi-on-aftermarket-lpg-explodes-in-barcelona-video-70524.html

ludzbunjenog

pre 4 godine

Za par meseci sam na taxiju prešao 20-tak hiljada km Priusom 3. generacije sa ugrađenim plinskim uređajem. Neverovatno niska potrošnja u gradu (400-500 din na 100 km), na otvorenom putu nešto viša(benzinski motor uvek radi). Udoban i prostran, jako kvalitetan auto, ima dosta dodatne opreme. Fantastično među ubrzanje kao i od 0-100. Iole oštrija vožnja u velikoj meri utiče na potrošnju, vožnja samo na elektro pogon je moguća do 70 km/h za šta mu treba oko 20 sekundi i baterija je prazna već posle 2-3 km, dakle, pravilnom kombinacjom oba pogona koje regulšete pritiskanjem papučice gasa i mirnijom vožnjom dobijate dosta jeftin prevoz. Treba se navići i na čudan zvuk benzinskih motora prilikom "gasiranja", zvuči kao tele koje rove u štali. Prilikom kupovine ovog auta jako važno obratiti pažnju na stanje baterije!

achitwn

pre 4 godine

Pa nigde ne pomenuste Mitsubishi outlander koji je ujedno i najprodavaniji hybrid ovde u Norge. Ja ga imam i auto je super. E sad sve je stvar navike ali na dobro se čoek lako navikne samo na ovdašnje vremenske uslove i ljude koji ovde žive nikada :) pozz
(zoki naravoucjenije, 21. novembar 2019 16:43
Sto da ga pomenu kad je statisticka greska. Zezno si se dude pravo.

achitwn

pre 4 godine

u evropi 50% taxi je hybrid ili elektricni...
(gigs, 21. novembar 2019 15:42)
Tako je. U USA masovno taxisti vozw Prius. A to je neki znak oni prolaze 100ne hiljada km i gledaju da ustede na gorivu. Znaci odlicna kupivina.

Kralj Ibi

pre 4 godine

Srba@ a obicna kola se naprave sama bez zagadjenja, benzin koji trose se sam stvori u kolima , ulje koje trose isto tako..nema busenja , izlivanja nafte , nema prerade , nista od toga zar ne? Skroz cisto samo eto kad se vozi onda zagadjuje a elektricna kola sve zaprljase sa tim baterijama. E moj narode , zato ste tu gde ste, na zalost.

Dejan

pre 4 godine

Elektro je verovatno još bolji, ali nemaju svi 100.000€/$ za Teslu...
(Eldorado, 21. novembar 2019 19:10)

Polovni Leaf, Zoe i Up koštaju ispod 10.000€...

andrak

pre 4 godine

.... pišite o motorima i vozilima koje pokreće komprimovani vazduh... tvorci ovih rešenja su ugnjeteni od strane ... ovih što žive od prodaje fosilnih goriva...

pedja

pre 4 godine

Meni nije jasna ova nasa drzava. Umesto da ukine registraciju za ev i da da neke subvencije, oni nabili glavu u pesak. Alo majstori pa kod nas za 10 godina nece biti vise od hiljadu ev. A ovako bi bili kao ekoloski osvesceni. Za hibride je skroz ok ukidanje takse na luksuz, mada bi mogli dati i neku subvenciju.

dzoni

pre 4 godine

Hybrid je neprevaziđen za gradsku vožnju. Pratio sam ranije čoveka iz Hrvatske što vozi Yaris hybrid, troši mu 2-3l u gradu.
Elektro je verovatno još bolji, ali nemaju svi 100.000€/$ za Teslu...
(Eldorado, 21. novembar 2019 19:10)

Jel moze da se laze jos Malo.. Klasicni hibridi koji nisu plug in nemaju nikakav smisao.. Baterija nije dovoljna ni za par km tako da su ustede smesne a uglavom ih I nema jer nosis dodatnu masu hibridnog pogona.. Moj komsija iz zgrade ima Novu tojotu hybrid koja kosta trenutno 25000 eura.. Trosi mu realnih 8 litra u gradu.. Perpetu mobile ne postoji.
Jedino ima smisla plug in hybrid jer tu mozes da napunis bateriju kuci I Onda mozes da se vozis tih 50tak km na bateriju.. Dovoljno po gradu.. Ali takvi mogu u Srbiji da se nabroje na prste.

Cile Mile

pre 4 godine

TNG, to mene zanima, zašto se ovo alternativno gorivo kod nas ne pominje iako je mnogo dostupnije od hibrida. I zašto je plin najskuplji kod nas, i nemamo povlastice kod registracije, a država nas maltretira sa suludom papirologijom, atestima, reatestima...
Čisto da se zna, zagađenje vazduha kod TNG-a je manje nego kod hibrida, jer je to u praksi osnovno pogonsko gorivo, nije alternativno!

Eldorado

pre 4 godine

Hybrid je neprevaziđen za gradsku vožnju. Pratio sam ranije čoveka iz Hrvatske što vozi Yaris hybrid, troši mu 2-3l u gradu.
Elektro je verovatno još bolji, ali nemaju svi 100.000€/$ za Teslu...

miloš

pre 4 godine

Ne mora se ići do skandinavije, verovali ili ne, dovoljno je otići do niša. Skoro sva taksi vozila Toyota hibridi, a na to im još i ugradili plin. Taksi drugačije radi od beograda, vozač nije vlasnik automobila, već je vlasnik onaj što drži taksi udruženje, vozač vozi smenu od 12h,a onda 12h drugi kolega. Automobili se ne gase, minimum 120000km godišnje i za par godina dođu do pola miliona a nijedan se ne žali na kvarove. Cene niske, zagađenje minimalno, gotovo nepostojeće, jer imaju plin umesto benzina. Jedino što mene nervira je što će sad oni koji su do sad s pravom plaćali porez na luksuz, sa ovim zakonom moći da ga ne plate zahvaljujući jednom malom elektromotoru...

Jocović

pre 4 godine

Snobovi "vidi šta sve od novih sistema imam" za 3... 2... 1...

Ništa protiv hibrida, za ovaj tehnološko prelazni period su idealno rešenje.

ALI, auto mi služi da, što je moguće bezbednije i jeftinije, pređem iz tačke A u tačku B, da ne bih išao peške.

Biološke ili psihičke nedostatke neće vam nadomestiti nijedan auto.

А. Петров

pre 4 godine

“Neki hibridi, kao npr. Prius, uopšte nemaju uobičajeni automatski menjač, već elektromehanički prenosni sistem koji ima višestruku ulogu, ali vozač će teško primetiti razliku”

>>>>>>

Возио сам Пријус 4 године. Итекако има разлике између CVT мењача и класичног аутоматског. CVT је гладак као свила, али урла као да сте у леру дали гас до даске.

zoki naravoucjenije

pre 4 godine

Pa nigde ne pomenuste Mitsubishi outlander koji je ujedno i najprodavaniji hybrid ovde u Norge. Ja ga imam i auto je super. E sad sve je stvar navike ali na dobro se čoek lako navikne samo na ovdašnje vremenske uslove i ljude koji ovde žive nikada :) pozz

jaretina

pre 4 godine

EV je jedina alternativa Sus motorima, sve ostalo je budzenje...
(Mvp, 21. novembar 2019 12:14)

agree.
frankeštajn koga ni zvanični servis neće umeti da popravlja.
tj. umeće, ali neće vaditi deo koji ode, nego blok delova, što je sigurno, sigurno je, šta znaju deca.

Mvp

pre 4 godine

@(Slobo Spasenović, 21. novembar 2019 14:16)

Procitajte jos jednom tekst! Ako drzava ne daje nikakve subvencije i ne vozite 90% po gradu i nemate kuci punjac za PHEV, cemu onda sve to? Preskupo je! Za nase taksiste je metan majka...(nekad bio plin!)
Skandinavija je nesto sasvim drugo...

Slobo Spasenović

pre 4 godine

Koliko god da se trude pojedini postavljaci komentara na ovome sajtu da dokazu da su hibridi losi, narod nije pao sa duda. Pa ko god da je bio u skandinaviji, holandiji, belgiji, luksenburgu, svajcarskoj je video da taksisti u 80% slucajeva voze tojote hibride. Ovde o japancima najvise kleveta, verovatno zato sto su losi

Mvp

pre 4 godine

@(Alexandar, 21. novembar 2019 11:19)
Gomila gluposti! Itekako je komplikovaniji i skuplji za odrzavanje, sto nije toliki problem dok je u garanciji i ako kupujete nov! Bezite od polovnog hibrida, to ovde nece imati ko da popravlja osim ovlascenih servisa a tamo ce da deru sa cenama i cesto ce se cekati rezervni delovi!

Dobar je tekst, svuda isticete oprez i realno sagledavanje situacije. Kao npr. sa potrosnjom koja zavisi od mnogo faktora... Jedino sto ste mozda mogli da budete hrabriji i da napisete neka vasa ocekivanja po pitanju autonomije na cisto elektricni pogon ;)
Dodao bih za one koji mastaju o regeneraciji prilikom kocenja. Hibridi imaju jako mali kapacitet baterija u odnosu na EV i zbog toga je regeneracija zapravo izuzetno mala! Jos ako uracunate da vozite PHEV i krecete sa punom baterijom prakticno i nema regenracije dok se baterija malo ne isprazni!!!
EV je jedina alternativa Sus motorima, sve ostalo je budzenje...

Sub-Zero

pre 4 godine

svaka cast Izhapljeli starac, donekle se slazemo, ni ja ne volim digitalne table ispred vozaca, ali volim ekrane za multimediju, presao sam na elektricni automobil i mogu reci da sam odusevljen!

Alexandar

pre 4 godine

Na prvom mestu je usteda u odrzavanju automobila,kojeg u opste nema u odnosu na obican auto,a tek na drugom je potrosnja. Toyota nema ni jedan remenik na motoru,ni jedan zatezac ili spaner,nema velikog servisa,nema anlaser,alternator,servo volan,vodena pumpa je elektricna i takodje klima kompresor radi na struju. Toyota hybrid je prakticno neunistiv stotinama hiljada km.

priprema za radio®

pre 4 godine

"Sve što ste želeli da znate o hibridima"?

Recimo, želeo bih znati zašto je yaris stella hibrid skuplji oko 7.800 evra od yarisa stella 1,5?

Želim znati zašto Ioniq hibrid 1,6 ima bolje ubrzanje od corolle 1,8 hibrid?

Ili, da li je bolje uz hibrid imati DCT (kao Ioniq) ili e-CVT?

Takodje, što se ne plaća carina na corollu sedan hibrid 1,8 Executive, ali se carina plaća na sve ostale verzije?

Želim znati zašto iz javno dostupnih podataka sa sajta Toyota.rs sledi da je održavanje za 120 kkm za aktuelnu Toyotu Proace Verso sa HDI 120 jeftinije ( 1.679e ) nego za neke 1,8 hibride (CHR 1.771e) ili za 1,2 turbaše (CHR 1.842e), a u ovom tekstu se tvrdi drugačije.

Da li je bolja hibridna garancija na sajtu Toyota.rs/Deo za vlasnike/Garancija ( "5-godišnja garancije na hibridne delove pokriva određene komponente hibridnog pogona. Ona važi 5 godina ili 100,000 km, šta pre nastupi." ) ili na sajtu Hyundai.rs (tamo u cenovniku za Ioniq hybrid piše "5+2 godine, neograničena kilometraža")?

Imam dosta tih hibridnih pitanja ...

Izhlapjeli starac

pre 4 godine

Sve to deluje isuviše komplikovano. Možda zato što sam ishlapjeli starac.
Ipak, najviše volim ključ za startovanje a ne kartice i telefone, tablet u autu mrzim i prezirem. Volim i klasične, okrugle "cajgere" a ne digitalne gluposti. Većina pomagala mi se čine kao besmislice, kad ne budem umeo da upalim brisače ili svetla, ostaviću volan.

priprema za radio®

pre 4 godine

"Sve što ste želeli da znate o hibridima"?

Recimo, želeo bih znati zašto je yaris stella hibrid skuplji oko 7.800 evra od yarisa stella 1,5?

Želim znati zašto Ioniq hibrid 1,6 ima bolje ubrzanje od corolle 1,8 hibrid?

Ili, da li je bolje uz hibrid imati DCT (kao Ioniq) ili e-CVT?

Takodje, što se ne plaća carina na corollu sedan hibrid 1,8 Executive, ali se carina plaća na sve ostale verzije?

Želim znati zašto iz javno dostupnih podataka sa sajta Toyota.rs sledi da je održavanje za 120 kkm za aktuelnu Toyotu Proace Verso sa HDI 120 jeftinije ( 1.679e ) nego za neke 1,8 hibride (CHR 1.771e) ili za 1,2 turbaše (CHR 1.842e), a u ovom tekstu se tvrdi drugačije.

Da li je bolja hibridna garancija na sajtu Toyota.rs/Deo za vlasnike/Garancija ( "5-godišnja garancije na hibridne delove pokriva određene komponente hibridnog pogona. Ona važi 5 godina ili 100,000 km, šta pre nastupi." ) ili na sajtu Hyundai.rs (tamo u cenovniku za Ioniq hybrid piše "5+2 godine, neograničena kilometraža")?

Imam dosta tih hibridnih pitanja ...

Alexandar

pre 4 godine

Na prvom mestu je usteda u odrzavanju automobila,kojeg u opste nema u odnosu na obican auto,a tek na drugom je potrosnja. Toyota nema ni jedan remenik na motoru,ni jedan zatezac ili spaner,nema velikog servisa,nema anlaser,alternator,servo volan,vodena pumpa je elektricna i takodje klima kompresor radi na struju. Toyota hybrid je prakticno neunistiv stotinama hiljada km.

Slobo Spasenović

pre 4 godine

Koliko god da se trude pojedini postavljaci komentara na ovome sajtu da dokazu da su hibridi losi, narod nije pao sa duda. Pa ko god da je bio u skandinaviji, holandiji, belgiji, luksenburgu, svajcarskoj je video da taksisti u 80% slucajeva voze tojote hibride. Ovde o japancima najvise kleveta, verovatno zato sto su losi

Cile Mile

pre 4 godine

TNG, to mene zanima, zašto se ovo alternativno gorivo kod nas ne pominje iako je mnogo dostupnije od hibrida. I zašto je plin najskuplji kod nas, i nemamo povlastice kod registracije, a država nas maltretira sa suludom papirologijom, atestima, reatestima...
Čisto da se zna, zagađenje vazduha kod TNG-a je manje nego kod hibrida, jer je to u praksi osnovno pogonsko gorivo, nije alternativno!

Izhlapjeli starac

pre 4 godine

Sve to deluje isuviše komplikovano. Možda zato što sam ishlapjeli starac.
Ipak, najviše volim ključ za startovanje a ne kartice i telefone, tablet u autu mrzim i prezirem. Volim i klasične, okrugle "cajgere" a ne digitalne gluposti. Većina pomagala mi se čine kao besmislice, kad ne budem umeo da upalim brisače ili svetla, ostaviću volan.

miloš

pre 4 godine

Ne mora se ići do skandinavije, verovali ili ne, dovoljno je otići do niša. Skoro sva taksi vozila Toyota hibridi, a na to im još i ugradili plin. Taksi drugačije radi od beograda, vozač nije vlasnik automobila, već je vlasnik onaj što drži taksi udruženje, vozač vozi smenu od 12h,a onda 12h drugi kolega. Automobili se ne gase, minimum 120000km godišnje i za par godina dođu do pola miliona a nijedan se ne žali na kvarove. Cene niske, zagađenje minimalno, gotovo nepostojeće, jer imaju plin umesto benzina. Jedino što mene nervira je što će sad oni koji su do sad s pravom plaćali porez na luksuz, sa ovim zakonom moći da ga ne plate zahvaljujući jednom malom elektromotoru...

Sub-Zero

pre 4 godine

svaka cast Izhapljeli starac, donekle se slazemo, ni ja ne volim digitalne table ispred vozaca, ali volim ekrane za multimediju, presao sam na elektricni automobil i mogu reci da sam odusevljen!

dzoni

pre 4 godine

Hybrid je neprevaziđen za gradsku vožnju. Pratio sam ranije čoveka iz Hrvatske što vozi Yaris hybrid, troši mu 2-3l u gradu.
Elektro je verovatno još bolji, ali nemaju svi 100.000€/$ za Teslu...
(Eldorado, 21. novembar 2019 19:10)

Jel moze da se laze jos Malo.. Klasicni hibridi koji nisu plug in nemaju nikakav smisao.. Baterija nije dovoljna ni za par km tako da su ustede smesne a uglavom ih I nema jer nosis dodatnu masu hibridnog pogona.. Moj komsija iz zgrade ima Novu tojotu hybrid koja kosta trenutno 25000 eura.. Trosi mu realnih 8 litra u gradu.. Perpetu mobile ne postoji.
Jedino ima smisla plug in hybrid jer tu mozes da napunis bateriju kuci I Onda mozes da se vozis tih 50tak km na bateriju.. Dovoljno po gradu.. Ali takvi mogu u Srbiji da se nabroje na prste.

Mvp

pre 4 godine

@(Slobo Spasenović, 21. novembar 2019 14:16)

Procitajte jos jednom tekst! Ako drzava ne daje nikakve subvencije i ne vozite 90% po gradu i nemate kuci punjac za PHEV, cemu onda sve to? Preskupo je! Za nase taksiste je metan majka...(nekad bio plin!)
Skandinavija je nesto sasvim drugo...

А. Петров

pre 4 godine

“Neki hibridi, kao npr. Prius, uopšte nemaju uobičajeni automatski menjač, već elektromehanički prenosni sistem koji ima višestruku ulogu, ali vozač će teško primetiti razliku”

>>>>>>

Возио сам Пријус 4 године. Итекако има разлике између CVT мењача и класичног аутоматског. CVT је гладак као свила, али урла као да сте у леру дали гас до даске.

Jocović

pre 4 godine

Snobovi "vidi šta sve od novih sistema imam" za 3... 2... 1...

Ništa protiv hibrida, za ovaj tehnološko prelazni period su idealno rešenje.

ALI, auto mi služi da, što je moguće bezbednije i jeftinije, pređem iz tačke A u tačku B, da ne bih išao peške.

Biološke ili psihičke nedostatke neće vam nadomestiti nijedan auto.

zoki naravoucjenije

pre 4 godine

Pa nigde ne pomenuste Mitsubishi outlander koji je ujedno i najprodavaniji hybrid ovde u Norge. Ja ga imam i auto je super. E sad sve je stvar navike ali na dobro se čoek lako navikne samo na ovdašnje vremenske uslove i ljude koji ovde žive nikada :) pozz

pedja

pre 4 godine

Meni nije jasna ova nasa drzava. Umesto da ukine registraciju za ev i da da neke subvencije, oni nabili glavu u pesak. Alo majstori pa kod nas za 10 godina nece biti vise od hiljadu ev. A ovako bi bili kao ekoloski osvesceni. Za hibride je skroz ok ukidanje takse na luksuz, mada bi mogli dati i neku subvenciju.

Eldorado

pre 4 godine

Hybrid je neprevaziđen za gradsku vožnju. Pratio sam ranije čoveka iz Hrvatske što vozi Yaris hybrid, troši mu 2-3l u gradu.
Elektro je verovatno još bolji, ali nemaju svi 100.000€/$ za Teslu...

rani

pre 4 godine

Svaka cast na tekstu, napokon da neko objasni detaljno ovu pojavu! Ja sam taksista i po prirodi posla, ozbiljno razmisljam o hibridu vec neko vreme, a ono sto me vise fascinira od potrosnje, je da, recimo, Prius, nema anlaser, alternator, kaiseve, spanere, rolere, DPF, EGR, cuveni plivajuci zamajac zbog koga u Srbiji pucaju brakovi, i sve ostalo sto pravi glavobolju svima nama! Tacno je da je pun, nama nepoznate elekteonike, ali tacno je i to da se i ne kvari, ili je barem prava retkost. Taksisti sirom sveta voze Prius i prelaze ogromne kilometraze, a dovoljan primer je Njujork, gde gotovo da nema vise Fordova, vec voze iskljucivo Tojote. Dobro, nisu svi taksisti i ne treba svakom auto koji moze puno da predje, ali, ovo je definitivno buducnost, a i treba razmisljati o plucima nase dece!

jaretina

pre 4 godine

EV je jedina alternativa Sus motorima, sve ostalo je budzenje...
(Mvp, 21. novembar 2019 12:14)

agree.
frankeštajn koga ni zvanični servis neće umeti da popravlja.
tj. umeće, ali neće vaditi deo koji ode, nego blok delova, što je sigurno, sigurno je, šta znaju deca.

andrak

pre 4 godine

.... pišite o motorima i vozilima koje pokreće komprimovani vazduh... tvorci ovih rešenja su ugnjeteni od strane ... ovih što žive od prodaje fosilnih goriva...

Mvp

pre 4 godine

@(Alexandar, 21. novembar 2019 11:19)
Gomila gluposti! Itekako je komplikovaniji i skuplji za odrzavanje, sto nije toliki problem dok je u garanciji i ako kupujete nov! Bezite od polovnog hibrida, to ovde nece imati ko da popravlja osim ovlascenih servisa a tamo ce da deru sa cenama i cesto ce se cekati rezervni delovi!

Dobar je tekst, svuda isticete oprez i realno sagledavanje situacije. Kao npr. sa potrosnjom koja zavisi od mnogo faktora... Jedino sto ste mozda mogli da budete hrabriji i da napisete neka vasa ocekivanja po pitanju autonomije na cisto elektricni pogon ;)
Dodao bih za one koji mastaju o regeneraciji prilikom kocenja. Hibridi imaju jako mali kapacitet baterija u odnosu na EV i zbog toga je regeneracija zapravo izuzetno mala! Jos ako uracunate da vozite PHEV i krecete sa punom baterijom prakticno i nema regenracije dok se baterija malo ne isprazni!!!
EV je jedina alternativa Sus motorima, sve ostalo je budzenje...

Dejan

pre 4 godine

Elektro je verovatno još bolji, ali nemaju svi 100.000€/$ za Teslu...
(Eldorado, 21. novembar 2019 19:10)

Polovni Leaf, Zoe i Up koštaju ispod 10.000€...

ludzbunjenog

pre 4 godine

Za par meseci sam na taxiju prešao 20-tak hiljada km Priusom 3. generacije sa ugrađenim plinskim uređajem. Neverovatno niska potrošnja u gradu (400-500 din na 100 km), na otvorenom putu nešto viša(benzinski motor uvek radi). Udoban i prostran, jako kvalitetan auto, ima dosta dodatne opreme. Fantastično među ubrzanje kao i od 0-100. Iole oštrija vožnja u velikoj meri utiče na potrošnju, vožnja samo na elektro pogon je moguća do 70 km/h za šta mu treba oko 20 sekundi i baterija je prazna već posle 2-3 km, dakle, pravilnom kombinacjom oba pogona koje regulšete pritiskanjem papučice gasa i mirnijom vožnjom dobijate dosta jeftin prevoz. Treba se navići i na čudan zvuk benzinskih motora prilikom "gasiranja", zvuči kao tele koje rove u štali. Prilikom kupovine ovog auta jako važno obratiti pažnju na stanje baterije!

Kralj Ibi

pre 4 godine

Srba@ a obicna kola se naprave sama bez zagadjenja, benzin koji trose se sam stvori u kolima , ulje koje trose isto tako..nema busenja , izlivanja nafte , nema prerade , nista od toga zar ne? Skroz cisto samo eto kad se vozi onda zagadjuje a elektricna kola sve zaprljase sa tim baterijama. E moj narode , zato ste tu gde ste, na zalost.

achitwn

pre 4 godine

u evropi 50% taxi je hybrid ili elektricni...
(gigs, 21. novembar 2019 15:42)
Tako je. U USA masovno taxisti vozw Prius. A to je neki znak oni prolaze 100ne hiljada km i gledaju da ustede na gorivu. Znaci odlicna kupivina.

Ministar

pre 4 godine

Postoji jedna jako bitna razlika izmedju Toyota/Honda hibrida (nebitno da li su klasicni ili PHEV) i nemackih MB, BMW, Audi PHEV hibrida. Razlika je ogromna u radu samog automobila. Nemci nikad nisu imali redovnu hibrid tehnologiju i odmah su uskocili na PHEV kao neki stopgap za BEV u buducnosti. Pokusali su da urade klasicne hibride i Audi A6 i BMW 3 ali nije bas uspelo, imali lepe performanse ali usteda nije bila tu.

Njihovi PHEV hibridi nemaju ni blizu toliko efikasnu sinergiju komponenti za ustedu goriva. Jeste imaju vecu litijumsku bateriju i samim tim vecu autonomiju na elektricni pogon od obicnih Toyota/Honda hibrida ali kada se to potrosi efikasnost i performanse padaju dole. Drugim recima Nemci koriste elektricni motor i vecu litijum bateriju kao dodatak motoru umesto kao integrisani deo pogona. Sustina njihovog postojanja je izbegavanje taksi za ulazak u neke centre gradova.

Na papiru to sve zvuci jako slicno i jako lepo ali nije isto. Outlander PHEV kao i novi RAV4 PHEV su automobili koji imaju klasican integrisani efikasni hibrid sistem sa litijum baterijom veceg kapaciteta zbog bolje autonomije na struju i samim tim su najbolji kompromis.

Inace usteda na klasicnom hibridu je i te kako realna. Toyotin 2.5 Hybrid trosi 6.5 litara u Kamriju i isto toliko u Leksusima, a 3.5 V6 varijanta 8.5 na prednji pogon i 9.5 na zadnji pogon. A najveca novcana usteda je upravo u eksplataciji i odrzavanju napsram dizela.

Ivan

pre 4 godine

@ priprema za radio...garancija osnovna je 5 godina ili 100000km a toyota Srbija preko wiener isiguranja produzava na 5 godina 500000km a za hibride ako u 5 godina ne predjete 250000km svake sledece godine dobijate po 16000km do 10 godina starosti e to je cela kvaka. I meni to odgovara jer cu posle 5 godina prodati auto ispod 250000km a novi vlasnik ima mogucnost jos 5 godina da produzi po 16000km godisnje. za drugi auto za po gradu fantazija kao polovnjak.

Ivan

pre 4 godine

@dzoni... i ja imam toyotu hibrid i nikada pa cak ni zimi kad mnogo vise radi na benzin ne mogu da naguram do 8 litara BENZINA a auto 140ks. Nema dizela koji tako malo trosi a da ima toliko konja a da se vozi zimi po krugu dvojke na kratkim relacijama.

priprema za radio®

pre 4 godine

Ovi navalentni Toyota prodajni savetnici su zaista smešni sa svojim komentarima, koji se ovde ponavljaju u nedogled.

Ako već Toyota hybridni sklop nema sve one delove koje ima klasičan SUV, zašto je redovno održavanje za toyota hybrid skuplje nego za PSA dizel koji dolazi u Toyota vozilima?

Ako je Toyota hybrid tako pouzdan, zašto je garancija na hybridni sklop 5 godina ili 100 kkm, koji uslov se pre ispuni ?

Sve to lepo piše na sajtu Toyota.rs. Samo pročitate zvanične Toyota podatke. I tu je kraj svim bajkama koje se ovde neistinito iznose ...

Misha

pre 4 godine

(priprema za radio®, 22. novembar 2019 12:46)

Tamo tacno lepo i pise da se garancija na bateriju produzava po godinu dana do 10 godina ili ukupno 175,000km ako svake godine radite kod njih proveru hibridnog sistema.

Za odrzavanje dizela stvarno ne znam jer Toyota ne nudi model koji ima opciju i dizela i hibridnog benzinca a mislim da ga nikad nije ni nudila. Zadnji dizel ako se ne varam je bio Avensis koji je prestao da se prodaje '18 ali on nije imao PSA dizele vec BMW kao Proace Verso. Koliko kosta odrzavanje Proace Verso sa BMW dizelom mozete videti na sajtu i 1.6 kosta isto koliko i Camry Hybrid ali najvecu razliku u ceni tokom odrzavanja pravi ulje tj koliko je fino i koliko treba da se sipa. Ostalo je sve manje vise isto.

I ne nisam Toyota prodavac, cak sta vise mislim da su regionalne cene Toyote katastrofa sem nekih akcija pocetnih paketa opreme tipa Korole. Ko normalan bi dao 27 hiljada za 1.6 Korolu sedan ili 1.2 turbo hecbek? Sto je bezobrazno bezobrazno je. Supra kod nas 10 soma skuplja nego u Svabiji.

Brut

pre 4 godine

Kako nema? Stoji na zvanicnom sajtu da je Camry održavanje 1600 eura ili tako nešto sve sa servisnim intervalima.

Najveću uštedu ćete videti u eksplotaciji pogotovo ako koristite dizel za isključivo gradsku vožnju, tu hibrid ima prednost jer nema dpf, nema problem sa diznama, nehaba motor zbog nepostignute radne temperature zbog gradske vožnje itd. Ako je vaš auto na autoputu non stop onda je dizel bolja opcija.

priprema za radio®

pre 4 godine

Misha, 22. novembar 2019 17:27

Malo se (dodatno) informišite. Toyota u ovom trenutku u Proace Verso koristi 1,5 i 2,0 BlueHDI ( "do juče" 1,6 i 2,0 BlueHDI), a na primeru CHR-a i Proace Vesro se na sajtu Toyote.rs jasno vidi da je održavanje za 120 hiljada km za taj manji HDI (1.679e) jeftinije nego za 1,8 Hybrid ( 1.771e) ili 1,2 turbo (1.842e).
To su zaista neznatne razlike (koga briga za 150 evra razlike na 120 kkm), ali, neistina je onda (i zlonamerno) ovde kao papagaj ponavljati kako je održavanje za taj hibrid jeftinije. Jer - nije.
Kao što na tom sajtu jasno i piše kolika je garancija na hibridni pogonski sklop ( 5 godina ili 100 kkm, šta pre nastupi).

p.s. za RAV4 hybrid ili Camry hybrid na sajtu Toyota.rs nema podatak o ceni održavanja. Pa da ne komentarišemo ono za šta nisu javno dostupni podaci.

achitwn

pre 4 godine

Pa nigde ne pomenuste Mitsubishi outlander koji je ujedno i najprodavaniji hybrid ovde u Norge. Ja ga imam i auto je super. E sad sve je stvar navike ali na dobro se čoek lako navikne samo na ovdašnje vremenske uslove i ljude koji ovde žive nikada :) pozz
(zoki naravoucjenije, 21. novembar 2019 16:43
Sto da ga pomenu kad je statisticka greska. Zezno si se dude pravo.

e

pre 4 godine

Tekst o hibridima je prezentovan lepo ali nije uzet u obzir mercedes plug in hibrid. Radi informacije koju sam pročitao u blicu mercedes je izbacio 2 tipa plug in.GLE 350de i E300e. Kako fabrika kaže prvi troši 1,0 l dizela na 100km. a drugi 3-4 l benzina . Kod prvog domet samo na struju 106km, mac brzina 160km/h a max. brzina upareno struja i dizel 220km/h.a drugog 50km, a mac brzina uperena 220km/h.

drvobradi

pre 4 godine

@miloš
Znaci taksisti po Nisu voze bombe na tockovima. Kad god su novine pisale o eksplozijama na hibridima, uglavnom je bilo zato sto je neko budzio na njima plin i slicne gluposti https://www.autoevolution.com/news/toyota-prius-taxi-on-aftermarket-lpg-explodes-in-barcelona-video-70524.html

Izhlapjeli starac

pre 4 godine

Sve to deluje isuviše komplikovano. Možda zato što sam ishlapjeli starac.
Ipak, najviše volim ključ za startovanje a ne kartice i telefone, tablet u autu mrzim i prezirem. Volim i klasične, okrugle "cajgere" a ne digitalne gluposti. Većina pomagala mi se čine kao besmislice, kad ne budem umeo da upalim brisače ili svetla, ostaviću volan.

Mvp

pre 4 godine

@(Alexandar, 21. novembar 2019 11:19)
Gomila gluposti! Itekako je komplikovaniji i skuplji za odrzavanje, sto nije toliki problem dok je u garanciji i ako kupujete nov! Bezite od polovnog hibrida, to ovde nece imati ko da popravlja osim ovlascenih servisa a tamo ce da deru sa cenama i cesto ce se cekati rezervni delovi!

Dobar je tekst, svuda isticete oprez i realno sagledavanje situacije. Kao npr. sa potrosnjom koja zavisi od mnogo faktora... Jedino sto ste mozda mogli da budete hrabriji i da napisete neka vasa ocekivanja po pitanju autonomije na cisto elektricni pogon ;)
Dodao bih za one koji mastaju o regeneraciji prilikom kocenja. Hibridi imaju jako mali kapacitet baterija u odnosu na EV i zbog toga je regeneracija zapravo izuzetno mala! Jos ako uracunate da vozite PHEV i krecete sa punom baterijom prakticno i nema regenracije dok se baterija malo ne isprazni!!!
EV je jedina alternativa Sus motorima, sve ostalo je budzenje...

dzoni

pre 4 godine

Hybrid je neprevaziđen za gradsku vožnju. Pratio sam ranije čoveka iz Hrvatske što vozi Yaris hybrid, troši mu 2-3l u gradu.
Elektro je verovatno još bolji, ali nemaju svi 100.000€/$ za Teslu...
(Eldorado, 21. novembar 2019 19:10)

Jel moze da se laze jos Malo.. Klasicni hibridi koji nisu plug in nemaju nikakav smisao.. Baterija nije dovoljna ni za par km tako da su ustede smesne a uglavom ih I nema jer nosis dodatnu masu hibridnog pogona.. Moj komsija iz zgrade ima Novu tojotu hybrid koja kosta trenutno 25000 eura.. Trosi mu realnih 8 litra u gradu.. Perpetu mobile ne postoji.
Jedino ima smisla plug in hybrid jer tu mozes da napunis bateriju kuci I Onda mozes da se vozis tih 50tak km na bateriju.. Dovoljno po gradu.. Ali takvi mogu u Srbiji da se nabroje na prste.

andrak

pre 4 godine

.... pišite o motorima i vozilima koje pokreće komprimovani vazduh... tvorci ovih rešenja su ugnjeteni od strane ... ovih što žive od prodaje fosilnih goriva...

Eldorado

pre 4 godine

Hybrid je neprevaziđen za gradsku vožnju. Pratio sam ranije čoveka iz Hrvatske što vozi Yaris hybrid, troši mu 2-3l u gradu.
Elektro je verovatno još bolji, ali nemaju svi 100.000€/$ za Teslu...

Jocović

pre 4 godine

Snobovi "vidi šta sve od novih sistema imam" za 3... 2... 1...

Ništa protiv hibrida, za ovaj tehnološko prelazni period su idealno rešenje.

ALI, auto mi služi da, što je moguće bezbednije i jeftinije, pređem iz tačke A u tačku B, da ne bih išao peške.

Biološke ili psihičke nedostatke neće vam nadomestiti nijedan auto.

priprema za radio®

pre 4 godine

"Sve što ste želeli da znate o hibridima"?

Recimo, želeo bih znati zašto je yaris stella hibrid skuplji oko 7.800 evra od yarisa stella 1,5?

Želim znati zašto Ioniq hibrid 1,6 ima bolje ubrzanje od corolle 1,8 hibrid?

Ili, da li je bolje uz hibrid imati DCT (kao Ioniq) ili e-CVT?

Takodje, što se ne plaća carina na corollu sedan hibrid 1,8 Executive, ali se carina plaća na sve ostale verzije?

Želim znati zašto iz javno dostupnih podataka sa sajta Toyota.rs sledi da je održavanje za 120 kkm za aktuelnu Toyotu Proace Verso sa HDI 120 jeftinije ( 1.679e ) nego za neke 1,8 hibride (CHR 1.771e) ili za 1,2 turbaše (CHR 1.842e), a u ovom tekstu se tvrdi drugačije.

Da li je bolja hibridna garancija na sajtu Toyota.rs/Deo za vlasnike/Garancija ( "5-godišnja garancije na hibridne delove pokriva određene komponente hibridnog pogona. Ona važi 5 godina ili 100,000 km, šta pre nastupi." ) ili na sajtu Hyundai.rs (tamo u cenovniku za Ioniq hybrid piše "5+2 godine, neograničena kilometraža")?

Imam dosta tih hibridnih pitanja ...

Sub-Zero

pre 4 godine

svaka cast Izhapljeli starac, donekle se slazemo, ni ja ne volim digitalne table ispred vozaca, ali volim ekrane za multimediju, presao sam na elektricni automobil i mogu reci da sam odusevljen!

Cile Mile

pre 4 godine

TNG, to mene zanima, zašto se ovo alternativno gorivo kod nas ne pominje iako je mnogo dostupnije od hibrida. I zašto je plin najskuplji kod nas, i nemamo povlastice kod registracije, a država nas maltretira sa suludom papirologijom, atestima, reatestima...
Čisto da se zna, zagađenje vazduha kod TNG-a je manje nego kod hibrida, jer je to u praksi osnovno pogonsko gorivo, nije alternativno!

jaretina

pre 4 godine

EV je jedina alternativa Sus motorima, sve ostalo je budzenje...
(Mvp, 21. novembar 2019 12:14)

agree.
frankeštajn koga ni zvanični servis neće umeti da popravlja.
tj. umeće, ali neće vaditi deo koji ode, nego blok delova, što je sigurno, sigurno je, šta znaju deca.

Slobo Spasenović

pre 4 godine

Koliko god da se trude pojedini postavljaci komentara na ovome sajtu da dokazu da su hibridi losi, narod nije pao sa duda. Pa ko god da je bio u skandinaviji, holandiji, belgiji, luksenburgu, svajcarskoj je video da taksisti u 80% slucajeva voze tojote hibride. Ovde o japancima najvise kleveta, verovatno zato sto su losi

zoki naravoucjenije

pre 4 godine

Pa nigde ne pomenuste Mitsubishi outlander koji je ujedno i najprodavaniji hybrid ovde u Norge. Ja ga imam i auto je super. E sad sve je stvar navike ali na dobro se čoek lako navikne samo na ovdašnje vremenske uslove i ljude koji ovde žive nikada :) pozz

Alexandar

pre 4 godine

Na prvom mestu je usteda u odrzavanju automobila,kojeg u opste nema u odnosu na obican auto,a tek na drugom je potrosnja. Toyota nema ni jedan remenik na motoru,ni jedan zatezac ili spaner,nema velikog servisa,nema anlaser,alternator,servo volan,vodena pumpa je elektricna i takodje klima kompresor radi na struju. Toyota hybrid je prakticno neunistiv stotinama hiljada km.

Dejan

pre 4 godine

Elektro je verovatno još bolji, ali nemaju svi 100.000€/$ za Teslu...
(Eldorado, 21. novembar 2019 19:10)

Polovni Leaf, Zoe i Up koštaju ispod 10.000€...

miloš

pre 4 godine

Ne mora se ići do skandinavije, verovali ili ne, dovoljno je otići do niša. Skoro sva taksi vozila Toyota hibridi, a na to im još i ugradili plin. Taksi drugačije radi od beograda, vozač nije vlasnik automobila, već je vlasnik onaj što drži taksi udruženje, vozač vozi smenu od 12h,a onda 12h drugi kolega. Automobili se ne gase, minimum 120000km godišnje i za par godina dođu do pola miliona a nijedan se ne žali na kvarove. Cene niske, zagađenje minimalno, gotovo nepostojeće, jer imaju plin umesto benzina. Jedino što mene nervira je što će sad oni koji su do sad s pravom plaćali porez na luksuz, sa ovim zakonom moći da ga ne plate zahvaljujući jednom malom elektromotoru...

achitwn

pre 4 godine

Pa nigde ne pomenuste Mitsubishi outlander koji je ujedno i najprodavaniji hybrid ovde u Norge. Ja ga imam i auto je super. E sad sve je stvar navike ali na dobro se čoek lako navikne samo na ovdašnje vremenske uslove i ljude koji ovde žive nikada :) pozz
(zoki naravoucjenije, 21. novembar 2019 16:43
Sto da ga pomenu kad je statisticka greska. Zezno si se dude pravo.

drvobradi

pre 4 godine

@miloš
Znaci taksisti po Nisu voze bombe na tockovima. Kad god su novine pisale o eksplozijama na hibridima, uglavnom je bilo zato sto je neko budzio na njima plin i slicne gluposti https://www.autoevolution.com/news/toyota-prius-taxi-on-aftermarket-lpg-explodes-in-barcelona-video-70524.html

priprema za radio®

pre 4 godine

Ovi navalentni Toyota prodajni savetnici su zaista smešni sa svojim komentarima, koji se ovde ponavljaju u nedogled.

Ako već Toyota hybridni sklop nema sve one delove koje ima klasičan SUV, zašto je redovno održavanje za toyota hybrid skuplje nego za PSA dizel koji dolazi u Toyota vozilima?

Ako je Toyota hybrid tako pouzdan, zašto je garancija na hybridni sklop 5 godina ili 100 kkm, koji uslov se pre ispuni ?

Sve to lepo piše na sajtu Toyota.rs. Samo pročitate zvanične Toyota podatke. I tu je kraj svim bajkama koje se ovde neistinito iznose ...

Mvp

pre 4 godine

@(Slobo Spasenović, 21. novembar 2019 14:16)

Procitajte jos jednom tekst! Ako drzava ne daje nikakve subvencije i ne vozite 90% po gradu i nemate kuci punjac za PHEV, cemu onda sve to? Preskupo je! Za nase taksiste je metan majka...(nekad bio plin!)
Skandinavija je nesto sasvim drugo...

e

pre 4 godine

Tekst o hibridima je prezentovan lepo ali nije uzet u obzir mercedes plug in hibrid. Radi informacije koju sam pročitao u blicu mercedes je izbacio 2 tipa plug in.GLE 350de i E300e. Kako fabrika kaže prvi troši 1,0 l dizela na 100km. a drugi 3-4 l benzina . Kod prvog domet samo na struju 106km, mac brzina 160km/h a max. brzina upareno struja i dizel 220km/h.a drugog 50km, a mac brzina uperena 220km/h.

pedja

pre 4 godine

Meni nije jasna ova nasa drzava. Umesto da ukine registraciju za ev i da da neke subvencije, oni nabili glavu u pesak. Alo majstori pa kod nas za 10 godina nece biti vise od hiljadu ev. A ovako bi bili kao ekoloski osvesceni. Za hibride je skroz ok ukidanje takse na luksuz, mada bi mogli dati i neku subvenciju.

Ivan

pre 4 godine

@dzoni... i ja imam toyotu hibrid i nikada pa cak ni zimi kad mnogo vise radi na benzin ne mogu da naguram do 8 litara BENZINA a auto 140ks. Nema dizela koji tako malo trosi a da ima toliko konja a da se vozi zimi po krugu dvojke na kratkim relacijama.

А. Петров

pre 4 godine

“Neki hibridi, kao npr. Prius, uopšte nemaju uobičajeni automatski menjač, već elektromehanički prenosni sistem koji ima višestruku ulogu, ali vozač će teško primetiti razliku”

>>>>>>

Возио сам Пријус 4 године. Итекако има разлике између CVT мењача и класичног аутоматског. CVT је гладак као свила, али урла као да сте у леру дали гас до даске.

Kralj Ibi

pre 4 godine

Srba@ a obicna kola se naprave sama bez zagadjenja, benzin koji trose se sam stvori u kolima , ulje koje trose isto tako..nema busenja , izlivanja nafte , nema prerade , nista od toga zar ne? Skroz cisto samo eto kad se vozi onda zagadjuje a elektricna kola sve zaprljase sa tim baterijama. E moj narode , zato ste tu gde ste, na zalost.

rani

pre 4 godine

Svaka cast na tekstu, napokon da neko objasni detaljno ovu pojavu! Ja sam taksista i po prirodi posla, ozbiljno razmisljam o hibridu vec neko vreme, a ono sto me vise fascinira od potrosnje, je da, recimo, Prius, nema anlaser, alternator, kaiseve, spanere, rolere, DPF, EGR, cuveni plivajuci zamajac zbog koga u Srbiji pucaju brakovi, i sve ostalo sto pravi glavobolju svima nama! Tacno je da je pun, nama nepoznate elekteonike, ali tacno je i to da se i ne kvari, ili je barem prava retkost. Taksisti sirom sveta voze Prius i prelaze ogromne kilometraze, a dovoljan primer je Njujork, gde gotovo da nema vise Fordova, vec voze iskljucivo Tojote. Dobro, nisu svi taksisti i ne treba svakom auto koji moze puno da predje, ali, ovo je definitivno buducnost, a i treba razmisljati o plucima nase dece!

Ministar

pre 4 godine

Postoji jedna jako bitna razlika izmedju Toyota/Honda hibrida (nebitno da li su klasicni ili PHEV) i nemackih MB, BMW, Audi PHEV hibrida. Razlika je ogromna u radu samog automobila. Nemci nikad nisu imali redovnu hibrid tehnologiju i odmah su uskocili na PHEV kao neki stopgap za BEV u buducnosti. Pokusali su da urade klasicne hibride i Audi A6 i BMW 3 ali nije bas uspelo, imali lepe performanse ali usteda nije bila tu.

Njihovi PHEV hibridi nemaju ni blizu toliko efikasnu sinergiju komponenti za ustedu goriva. Jeste imaju vecu litijumsku bateriju i samim tim vecu autonomiju na elektricni pogon od obicnih Toyota/Honda hibrida ali kada se to potrosi efikasnost i performanse padaju dole. Drugim recima Nemci koriste elektricni motor i vecu litijum bateriju kao dodatak motoru umesto kao integrisani deo pogona. Sustina njihovog postojanja je izbegavanje taksi za ulazak u neke centre gradova.

Na papiru to sve zvuci jako slicno i jako lepo ali nije isto. Outlander PHEV kao i novi RAV4 PHEV su automobili koji imaju klasican integrisani efikasni hibrid sistem sa litijum baterijom veceg kapaciteta zbog bolje autonomije na struju i samim tim su najbolji kompromis.

Inace usteda na klasicnom hibridu je i te kako realna. Toyotin 2.5 Hybrid trosi 6.5 litara u Kamriju i isto toliko u Leksusima, a 3.5 V6 varijanta 8.5 na prednji pogon i 9.5 na zadnji pogon. A najveca novcana usteda je upravo u eksplataciji i odrzavanju napsram dizela.

priprema za radio®

pre 4 godine

Misha, 22. novembar 2019 17:27

Malo se (dodatno) informišite. Toyota u ovom trenutku u Proace Verso koristi 1,5 i 2,0 BlueHDI ( "do juče" 1,6 i 2,0 BlueHDI), a na primeru CHR-a i Proace Vesro se na sajtu Toyote.rs jasno vidi da je održavanje za 120 hiljada km za taj manji HDI (1.679e) jeftinije nego za 1,8 Hybrid ( 1.771e) ili 1,2 turbo (1.842e).
To su zaista neznatne razlike (koga briga za 150 evra razlike na 120 kkm), ali, neistina je onda (i zlonamerno) ovde kao papagaj ponavljati kako je održavanje za taj hibrid jeftinije. Jer - nije.
Kao što na tom sajtu jasno i piše kolika je garancija na hibridni pogonski sklop ( 5 godina ili 100 kkm, šta pre nastupi).

p.s. za RAV4 hybrid ili Camry hybrid na sajtu Toyota.rs nema podatak o ceni održavanja. Pa da ne komentarišemo ono za šta nisu javno dostupni podaci.

achitwn

pre 4 godine

u evropi 50% taxi je hybrid ili elektricni...
(gigs, 21. novembar 2019 15:42)
Tako je. U USA masovno taxisti vozw Prius. A to je neki znak oni prolaze 100ne hiljada km i gledaju da ustede na gorivu. Znaci odlicna kupivina.

ludzbunjenog

pre 4 godine

Za par meseci sam na taxiju prešao 20-tak hiljada km Priusom 3. generacije sa ugrađenim plinskim uređajem. Neverovatno niska potrošnja u gradu (400-500 din na 100 km), na otvorenom putu nešto viša(benzinski motor uvek radi). Udoban i prostran, jako kvalitetan auto, ima dosta dodatne opreme. Fantastično među ubrzanje kao i od 0-100. Iole oštrija vožnja u velikoj meri utiče na potrošnju, vožnja samo na elektro pogon je moguća do 70 km/h za šta mu treba oko 20 sekundi i baterija je prazna već posle 2-3 km, dakle, pravilnom kombinacjom oba pogona koje regulšete pritiskanjem papučice gasa i mirnijom vožnjom dobijate dosta jeftin prevoz. Treba se navići i na čudan zvuk benzinskih motora prilikom "gasiranja", zvuči kao tele koje rove u štali. Prilikom kupovine ovog auta jako važno obratiti pažnju na stanje baterije!

Misha

pre 4 godine

(priprema za radio®, 22. novembar 2019 12:46)

Tamo tacno lepo i pise da se garancija na bateriju produzava po godinu dana do 10 godina ili ukupno 175,000km ako svake godine radite kod njih proveru hibridnog sistema.

Za odrzavanje dizela stvarno ne znam jer Toyota ne nudi model koji ima opciju i dizela i hibridnog benzinca a mislim da ga nikad nije ni nudila. Zadnji dizel ako se ne varam je bio Avensis koji je prestao da se prodaje '18 ali on nije imao PSA dizele vec BMW kao Proace Verso. Koliko kosta odrzavanje Proace Verso sa BMW dizelom mozete videti na sajtu i 1.6 kosta isto koliko i Camry Hybrid ali najvecu razliku u ceni tokom odrzavanja pravi ulje tj koliko je fino i koliko treba da se sipa. Ostalo je sve manje vise isto.

I ne nisam Toyota prodavac, cak sta vise mislim da su regionalne cene Toyote katastrofa sem nekih akcija pocetnih paketa opreme tipa Korole. Ko normalan bi dao 27 hiljada za 1.6 Korolu sedan ili 1.2 turbo hecbek? Sto je bezobrazno bezobrazno je. Supra kod nas 10 soma skuplja nego u Svabiji.

Brut

pre 4 godine

Kako nema? Stoji na zvanicnom sajtu da je Camry održavanje 1600 eura ili tako nešto sve sa servisnim intervalima.

Najveću uštedu ćete videti u eksplotaciji pogotovo ako koristite dizel za isključivo gradsku vožnju, tu hibrid ima prednost jer nema dpf, nema problem sa diznama, nehaba motor zbog nepostignute radne temperature zbog gradske vožnje itd. Ako je vaš auto na autoputu non stop onda je dizel bolja opcija.

Ivan

pre 4 godine

@ priprema za radio...garancija osnovna je 5 godina ili 100000km a toyota Srbija preko wiener isiguranja produzava na 5 godina 500000km a za hibride ako u 5 godina ne predjete 250000km svake sledece godine dobijate po 16000km do 10 godina starosti e to je cela kvaka. I meni to odgovara jer cu posle 5 godina prodati auto ispod 250000km a novi vlasnik ima mogucnost jos 5 godina da produzi po 16000km godisnje. za drugi auto za po gradu fantazija kao polovnjak.