Ponedeljak, 14.10.2019.

16:00

Zašto ne treba štedeti pri kupovini zimskih guma?

Izvor: B92

Zašto ne treba štedeti pri kupovini zimskih guma? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

76 Komentari

Sortiraj po:

zox

pre 3 godine

Najbolji moguci izbor medju jeftinijim zimskim gumama je Sava Eskimo HP2. Sve ostalo su Kineske i Turske gume. Cena im je tu negde ili su do 1000 din jeftinije od Save. Lasssa, Matador,Kama, Turus, Wintera, Riken, Fortune, Dayton i ko zna kakva jos imena... To deluje kao da je radjeno u istim fabrikama i samo se stavlja drugo ime brenda po zelji vlasnika firme...Kao fora kupio ovaj ovog, onaj onog... FULDA, Semperit, Kleber, BF GoodRich, Barum su odlicne ko hoce da da jos do 2000 za njih u odnosu na Savu...Ostalo je preskupo...moze samo za jace aute...

Seljak veseljak

pre 4 godine

Dunlop Winter Response 2, prvo mesto na testiranju nemackog ADAC-a i austrijskog ÖAMTC-a. Nisu skupe, a Dunlop je izmislio gume. Kineske ne bih kupio u zivotu, a vidjam po komsiluku na BMW5, X5 i sl. Pozz.
(Oliver, 15. oktobar 2019 17:59)
Goodyear je Dunlop.

Seljak veseljak

pre 4 godine

(Reziel, 14. oktobar 2019 19:52)
Ta nasa Sava je Goodyear a Tigar Mishelin i uvek su bolji izbor od kineskih.
One jesu losijeg kvaliteta,vidi se i po ceni i svakako se ne mogu meriti sa premijum ali su sasvim korektne.

Seljak veseljak

pre 4 godine

Koji ce mi djavo zimske gume. Ne zivimo u podruciju sa snegom. Kod nas padne sneg i zadrzi se na kolovozu maksimum par dana. Tada ne vozim auto jer nemam nameru da cistim vozilo od snega, nego idem prevozom tih par dana, a mogu i peske posto do posla imam 3km.
(Aca, 15. oktobar 2019 00:37)
Za pocetak bi trebao malo da se edukujes.Zimske gume su ti najmanje potrebne za sneg.Najpotrebnije su za vlazno i hladno vreme.Na temperaturama ispod 8 stepeni,letnja guma je tvrda kao kamen i pri kocenju se zaustavni put produzava za par metara.Na hladnom vremenu se gubi svojstvo letnje gume koje ima trajne posledice tako da vise nije dobra ni leti.

Seljak veseljak

pre 4 godine

Premium zimske gume možete uzeti i polovne. Pazario sam za vikend 4 komada ...
(Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dzox, 14. oktobar 2019 16:48)

Ja taman mislio da bacim moje stare.Ako hoces da kupis 225/60/17 99H,Kumho zimske 6 godina stare,sara 4 do 5mm.Ko nove.
100 evra sve cetiri.Placene nove preko 500evra.Nisu premijum vec srednja klasa ali pet puta jeftinije.

Robi

pre 4 godine

Ljudi,treba zimi zimska guma. Ko vozi svaki dan,putuje bas dosta,ne treba da stedi,mocniji auto,zna se-kupuj neki od 6 top velikih brendova. Ostali,koji su isto dosta na putu,porodica,posao,regionalno,nekad auto put,ima dosta kvalitetnih brendova srednje klase: Barum Polaris 3 ili 5,Viking,Sava Eskimo HP2, Hankook, Kleber, Dayton, Semperit itd i biraj i vozi. Godinama tako imamo 2 seta guma,sam ih zamenem kad dodje vreme i to moze da potraje npr.nekih 5 sezona. Nakon 5 godina,ulaskom u 6-tu, svaka! guma je stara,baca se i skida. Inace,moze da ode glava. Ko je bar 1 proklizao zna o cemu pricam. A letnje se voze leti. Mislim,sramota,video sam da su ljude sa zimskim gumama u susednoj drzavi u sred leta "skinuli" sa auto puta,a imali su nase tablice...

ret

pre 4 godine

Ne treba stedeti pri kupovini bilo kojih guma, jer to malo gume velicine dlana je sav kontakt koji imamo sa putem.

Tako sam ja kupovao uvek najbolje po raznoraznim testovima. Letnje Dunlop Bluresponse, zimske GY Ultragrip 8 na jednom, a 9 na drugom autu (na njemu Michelin kao letnje).

Idila je trajala dok mi lopovi iz podruma nisu maznuli dva seta zimskih guma. Policija naravno radi svoj posao - prave po gradu predstave za narod upaljenim rotacijama, kad se neko na pogresnom mestu parkira/zaustavi, puni budzet na sve moguce i nemoguce nacine,... a lopove valjda treba da jurimo mi gradjani.
E od tada samo celogodisnje gume i to najjeftinije. Pa i kada ih ukradu, neka im. Dok sam u Srbiji - tako. Kad budem ziveo na nekom boljem mestu, vraticu sve u normalu.

Аhtung

pre 4 godine

@g3:

Ja za iste pare kupio Kleber, jer su mi tako preporučili u radnji. Odlične po snegu i ledu, a potpuno prosečne za ostale zimske uslove. Izgleda da za iste pare dobiješ isto.

Аhtung

pre 4 godine

@Vozač a ne vozar:

Kolko para, tolko muzike! Za te pare imaš dva para letnjih guma koje loše koče zimi, kao i dva para zimskih, koje loše koče leti, a pogotvo po jačoj kiši. Zar je toliki trošak kupiti i neke solidne zimske gume, kad ionako većina zimi vozi manje, pa se i manje troše, a kad se propisno skladište i ne cepaju po ivičnjacima traju baš dugo.

Deki

pre 4 godine

Jos jedan placeni tekst...
(PedjaM, 15. oktobar 2019 08:16)

Šta ih je odalo Šerloče?
Reklamne slike kompanije Continental ili 'Preporuka stručnjaka kompanije Continental je...'?

:)))

Аhtung

pre 4 godine

@Coyote:

Kakve god da sam imao gume, mislim na proizvođača, uvek su zimske bile premekane na 12°C i preko toga, a letnje pretvrde na 8°C i manje. Nisam neki baja za volanom, ali prosto se tačno u stepen oseti na volanu! Obrati pažnju, ako imaš termometar u kolima.

Oliver

pre 4 godine

Dunlop Winter Response 2, prvo mesto na testiranju nemackog ADAC-a i austrijskog ÖAMTC-a. Nisu skupe, a Dunlop je izmislio gume. Kineske ne bih kupio u zivotu, a vidjam po komsiluku na BMW5, X5 i sl. Pozz.

KUD Idijot

pre 4 godine

Bas sam se ove godine odlucio za all seasons gume, pa cu videti šta i kako. Prelazim godišnje jednim autom preko 30k km drugim tu do 10k km. Kako me brine ozbiljan sneg, a ovde u austriji ume da napada, tako me brine i 40C leti. Ono što sam primetio je da se ovde baš koriste te gume za celu godinu.

Ex Style

pre 4 godine

Ukratko, ko ne vozi zimi po Kopaoniku i sličnim snegovitim krajevima, dovoljne su mu four season gume (sa pahuljicom kao oznakom), kao kompromis između zimskih i letnjih uslova. Ušteda je jasna - 4 nove gume umesto 8, dva puta godišnje bez plaćanja vulkanizeru za zamenu, bez razmišljanja o lagerovanju, kao i opcija redovnije zamene istrošenih guma (jer vam treba samo jedan komplet od 4). Uostalom, razmislite i sami.
(Vozač a ne vozar, 15. oktobar 2019 14:10)

Eto, ja sam prošle zime išao i na Kopaonik po snegu na kolovozu sa Michelin CrossClimate. Bili su tada "obavezni lanci", a ja sam prošao do gore bez lanaca, oko osam ujutro, dok je policija još spavala. Bez ikakvih problema, a u veoma teškim uslovima snega na kolovozu, ravno do ispred "Rtnja", gde su gotovo sva kola ( pa i 2WD SUV-ovi) imala lance na točkovima.
Da li bih uzbrdo krenuo da sam morao da stanem, ne znam. Ali, išao je bez problema. A išao sam sa tim gumama po snegu na kolovozu i na Goliju, Bjelasicu, Rodope (tamo se jesam malo uglavio, ali, uz cimanje je izašao). Oseća se nesporno slabija trakcija na snegu nego sa zimskom (ili sa Kleberom QUADRAXER 2, koji,mada je all season, vizuelno ima šaru kao klasična zimska).

Vozač a ne vozar

pre 4 godine

"All season" gume su obične radijalne gume (dijagonalnih se većina čitalaca verovatno i ne seća), zato što je radijalna guma, kada je ušla u široku potrošnju (pre nekoliko decenija), propagirana kao guma za sve sezone, za razliku od zimske gume sa kramponima (drugačijih tada nije ni bilo) koja je bila predviđena za sneg i blato (Mud & Snow).

U čemu je poenta danas? Ukratko, ko ne vozi zimi po Kopaoniku i sličnim snegovitim krajevima, dovoljne su mu four season gume (sa pahuljicom kao oznakom), kao kompromis između zimskih i letnjih uslova. Ušteda je jasna - 4 nove gume umesto 8, dva puta godišnje bez plaćanja vulkanizeru za zamenu, bez razmišljanja o lagerovanju, kao i opcija redovnije zamene istrošenih guma (jer vam treba samo jedan komplet od 4). Uostalom, razmislite i sami.

jaretina

pre 4 godine

Uvek nesto nedostaje...
Prvo su bili krsevi,ajde,kupili ljude modernije,sofisticiranije polovnjake,abs,asr,esp,da ne nabrajam dalje...
(pitam, 15. oktobar 2019 10:12)

na koju državu misliš? poljsku?
šta je ovde modernije kupljeno (masovno)?
sve sam otpad sa zapada, pola ovoga sada ni ne sme da se nađe na ulici po bilo kom kriterijumu, tehničkom ili moralnom.

pitam

pre 4 godine

Uvek nesto nedostaje...
Prvo su bili krsevi,ajde,kupili ljude modernije,sofisticiranije polovnjake,abs,asr,esp,da ne nabrajam dalje...
Sad su problem gume,ajde,kupimo i gume,zimske/letnje...
Sta god da citas vezano za auto,samo neke pretnje i kazne,za ovo za ono...
I na kraju,ispunis sve sto se trazi,padne prva kisica,kolaps?
Kilometarske kolone,haos.Prvi sneg,jos gore...
Glupo je napomenuti voznja zaustavnom trakom,preticanje preko pune,uletanje,isecanje,naravno retko ko koristi migavac,samo za tren na pesackom parkiranje,a kazna je 25k...Svakom drugom telefon viri iz uveta u voznji.
Cemu ovakvi tekstovi,kad je divlji Zapad sto se tice voznje po Srbiji?
Nije ni po svetu bolje,ali policija je vrlo efikasna,ima na YT dosta toga.
Instant karma,idiot driver,bad drivers itd...Tako da...

g3

pre 4 godine

Vidio sam da se na par mjesta pominju Sava Eskimo S3. Moja preporuka za sve vas (nas) koji živite u planinskim krajevima gdje zimi ima dosta snijega. Na suvom se brže troše, ali kad je snijeg/led u pitanju, zaista su zadovoljavajuće, i više od toga. Ja konstantno vozim po krajevima gdje većina vas dolazi na skijanje i lanci još nisu zatrebali, a nije da su putne službe nešto ažurne. Ako živite u toplijim krajevima, onda uzmite neku drugu gumu, jer će S3 brzo da se troši i otvrdne.

Ex Style

pre 4 godine

Lična iskustva.
Na istom vozilu sam po snegu "po planini" vozio zimski Tigar i zimski Michelin. Zimski Michelin bolje "čupa".
Trenutno privatno-poslovno vozim zimi zimski GoodYear i all season Michelin i all season Kleber.
Po snegu taj Kleber evidentno bolje "čupa" od navedenog Michelina, a od Klebera jedva primetno bolje "čupa" zimski GoodYear.
Izmedju tog Michelina i zimskog GoodYear-a je "na snegu" razlika "nebo i zemlja". Ali, "po snegu" sam sa tim all season Michelinom ipak "pregazio" razne planine u Srbiji i van nje. Ako ste svesni ograničenja te gume "na snegu", može ona "dosta" i "na snegu". "Sve" ne mogu ni lanci, ni čarape.
Zbog nekog "gumi defekta" htedoh pre par meseci uzeti dve Continental all season (da probam "po snegu" kombinacije sa dva Michelin CrossClimate), ali, na žalost, tada nije bilo. I opet uzeh Michelin. Pre par dana ga tražih za jedna poslovna kola, i nigde ga na stanju, jer je sada navala (pa uzeh opet Kleber).
Kada (zbog starosti) dodju za zamenu one zimske GoodYear i njihov letnji par, za ta kola uzimam all season Continental, pa, makar pola Srbije i okruženja prevrnuo da ih nadjem.
Vidim da sada ima i Tigar all season. „Šara“ deluje ok. Cena je kao i za svaki Tigar. Mislim da je to daleko bolja kombinacija nego voziti zimski Tigar (ili bilo koju zimsku drugog brenda) i leti i zimi.

katić

pre 4 godine

Sve krivice su na nama, samo kazne i kazne te za ovo te za ono a šta je sa onom drugom szranom ? To što ne očiste i ne pospu put na vreme nikom ništa .Često putujem kroz razne države jer radim u međunarodnoj špediciji i nijedna država nije tlliko protiv svog naroda kao ova, nažalost! Svaki dan samo izmišljaju kako nas što više kazniti ili uzeti recimo za pasoš po hitnom postupku t000 din ili ssobraćajne itd itd .Dokle više?

хаџија

pre 4 godine

Naki, care, na ALEKA ili SKODU FAVORIT?
(Srdjan, 14. oktobar 2019 18:14)
ma jok, bolja je opcija 4 polovne zimske pa vozaj 365 dana. al da je BMW ili AUDI

achitwn

pre 4 godine

U celoj zapadnoj Evropi se vozi letnja guma sa min 1.6mm dubinom sare i leti i zimi. Osim retkih izuzetaka. U Engleskoj cak ne treba prva pomoc, rez sijalice, sajla i slicne gluposti. S kojima ne znas sta da radis kad zatrebaju, jer nisi strucan i rizikujes povrede. Mi smo najpamentiji narod?!
(veki pekic, 14. oktobar 2019 19:40)
Tako je i u americi i kanadi. Zimske gume nisu obavezne niti lanci, prva pomic, trokuti i ostale gluposti. I gle cuda sve i dalje funkcionise cakum pakum.

achitwn

pre 4 godine

Sta se mi tamo tripujemo sa tim zimskim gumama. Pa u kanadi nisu obavezne sa svim snegom ledom i hladnocom tamo. Samo se pice all season

Boza

pre 4 godine

Bih ja ...ali plata mi je 30 hiljada i gume su 20.000 din..kako...Tigar 5000 x 4
(alex, 14. oktobar 2019 16:58)
Cekaj bre nemas ni za pristojan stan i racune, a kamo li za decu a mislis da ti je bogom dano pravo da vozis!
Nije da pljujem po sirotinji ali treba biti realan, ima vecih prioriteta u zivotu pd voznje nekog krsa.

Coyote

pre 4 godine

Zavisi. Ako se vozite samo po gradu možete bilo koje zimske gume da kupite. Ako vozite zimi na autoputu onda vam trebaju bolje gume, jer zimska guma mora da bude dobra i na suvom i toplom zimskom vremenu, recimo 17 stepeni u februaru.

Aca

pre 4 godine

Koji ce mi djavo zimske gume. Ne zivimo u podruciju sa snegom. Kod nas padne sneg i zadrzi se na kolovozu maksimum par dana. Tada ne vozim auto jer nemam nameru da cistim vozilo od snega, nego idem prevozom tih par dana, a mogu i peske posto do posla imam 3km.

Đuro

pre 4 godine

"" Michelin Cross Climate+ je najbolje resenje ako nemate gde da skladistite gume. Za dve godine presao 25k kilometara, sara se smanjila za oko pola mm. Inace, prve all seasons gume koje su pravljene kao letnje a certifikovane i za zimsku upotrebu. Napominjem, ako nemate gde da skladistite gume koje ne upotrebljavate. Uvek je najbolja varianta imati posebno zimske, posebno letnje. I za one koji misle da su zimske gume trosenje para ... budite srecni sto niste bili u situaciji da vam zbog guma zavisi zivot, inace ne bi imali ovakav stav ... "2

Auu, 25000km, guma se potrošila pola milimetra. Znači 5mm za 250 000 Km. Pa te gume traju duže od automobila

objava pls

pre 4 godine

na tri auta (fiesta, aveo i ceed) sam vozio i vozim wintera gume. I do skijalista i po gradu i po autoputu. Vrhunske gume. Prelazim po 20 hiljada godisnje. Kad su nove bukvalno vam ne trebaju lanci uzbrdo ni u dubljem snegu.

EU Citizen

pre 4 godine

Ja već godinama koristim kvalitetne all seasons gume, i jako sam zadovoljan, odlično se ponašaju i zimi i leti, mada moram da napomenem da nisam ni skijaš ni ljubitelj planina, a još manje snega (zimi obično idem u tropsle krajeve :) ), i zimi ako uopšte vozim izvan grada, to je samo po autoputu, pa ne znam kako bi se ponašale u ekstremnim zimskim uslovima, pretpostavljam da su marginalno inferiorne u odnosu na zimske gume, ali sumnjam da je razlika drastična (na papiru svakako nije gledao sam neke statistile pre nego što sam odlučio da probam). Uzgred, mnogi pominju problem sa skladištenjem guma, ne znam kako je u Srbiji, ali u mnogim zemljama vulkanizerski servisi nude uslugu skladištenja guma za neke sitne pare, to. je najudobnija varijanta, samo dovezete auto kad se dogovorite, popijete kafu, platite nekoliko desetina evra i opet se odvezete kući na drugim gumama, dok prvi set, ako je još dovoljno dobar ostane za sledeću sezonu. Mada mene i to mrzi, zato, između ostalog, i vozim all seasons gume :)

C i n i k

pre 4 godine

Meni su potpuni nejasni likovi sto voze zimske cele godine?
Sta je poenta kod njih,misle da ce neko drugi da pogine a ne oni,kad koce na +40 sa takvim gumama?

Stojko

pre 4 godine

Dobre polovne letnje gume iz Svajcarske, ko nove, surak mi kupio. Pa lepo zenu i troje dece u auto i idemo na vikendicu na Divcibare u januaru. Sta ima ko da mi proca za gume.

Boris

pre 4 godine

Stavio Tigar All Seasion novi model sto je izasao ove godine. Nisu bucne i za sad sam vrlo iznanedjen ponasanjem. Realno za 10 dana snega i voznje par sati po snegu ce biti super. Koliko platim vulkanizerima za 3 godine menjanja sa letnjih na zimske i obrnuto za taj novac cu za tri godine kupiti nove all seasion gume. Inace cesto putujem po Evropi, kad bi videli koje no name brendove guma tamo ljudi voze zacudili bi se, svaki drugi auto ima neke gume koje nisu premium brend. Pre ovih Tigar all seasion sam imao Hankok zimske proslu zimu koje su bucnije 50% od Tigrovih. Necu da robujem brendovima i da bacam novac. Odustao sam da mi stavljaju magarece usi po ko zna koji put.

Bob

pre 4 godine

(Srdjan, 14. oktobar 2019 18:14)

Nagledao sam se takvih kao sto si ti koji kupuju za svoj Audi polovne gume, sve 4 za 100 evra. Vozim punta i sve 4 nove Tigar.

Nikola

pre 4 godine

Resim jedan dan da malo analiziram ko koje gume koristi u sred leta i prebrojim na nekoliko parkinga koliko je letnjih guma (sve 4). Neverovatno izgleda da je samo 35 auta imalo letnje gume. To je tek malo vise od trecine, a medju njima je njih od 7 do 15 imalo gume koje su jako lose (celave). Jednom me je povezao prijatelj koji vozi sa letnjim gumama i u svakoj krivini se culo skripuckanje iako nije vozio brzo, a i nije bio najtopliji deo dana, vec zalazak sunca.
Ja sam kupio pre neki dan premium zimske gume, pobednike na svim testovima, a vec sam se istrosio za auto. Bilo je mnogo drugih stvari koje zelim da kupim, ali svestan sam da je bezbednost najbitnija. Mnogi ne mogu da priuste premijum gume, ali bi trebalo da kupe bar najjeftinije, jer su sigurno bolje od najboljih letnjih. Ono sto mi smeta je, sto mnogi "nabriju" masinu, kupuju razne dodatke, zatamnjuju stakla, a voze na letnjim gumama zimi. Uostalom, bez obzira na platu, ko ne moze da kupi adekvatne gume, ne treba ni da vozi auto. Ja kad nisam mogao da priustim sebi ispravan i bezbedan auto, nisam ga ni vozio i snalazio sam se na druge nacine. Tako je fer prema drugima koji ucestvuju u saobracaju.

Milanče

pre 4 godine

Ne mora najbolja i najskuplja da se kupi, ali pogledajte kako je prošla Sava Eskimo S3 na posdlenjm testu ADAC-a. Prvi je imao ukupnu ocenu 7,4, a Sava ( na 14 mestu ) ocenu 4,8 i napomenu "Weak dry performance".
Zimska guma se kod nas zimi najmanje vozi po snegu (koliko je dana tokom zime na snegom na kolvozu?), a zimi najviše po mokrom ili suvom. Veoma je važno kako se zimska guma ponaša u uslovima koji su zimi preovladavajući. A ne samo po snegu.

ja

pre 4 godine

Za, razliku od letnjih kod zimske gume dubina šare je jako bitna prilikom vožnje po snegu, tako da sa šarom od 4mm ste zakonski ispravni, ali to više nije guma za sneg

Joca

pre 4 godine

Premium zimske gume možete uzeti i polovne. Pazario sam za vikend 4 komada ...
(Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dzox, 14. oktobar 2019 16:48)

Braaaate... polovne gume. Sta znam, da su dobre - ne bi vredele tu sicu.

Ne znam, je l' kupujes i gace polovne, ili krevet? I to je sve jeftinije od novog.

w

pre 4 godine

Michelin Cross Climate+ je najbolje resenje ako nemate gde da skladistite gume. Za dve godine presao 25k kilometara, sara se smanjila za oko pola mm. Inace, prve all seasons gume koje su pravljene kao letnje a certifikovane i za zimsku upotrebu. Napominjem, ako nemate gde da skladistite gume koje ne upotrebljavate. Uvek je najbolja varianta imati posebno zimske, posebno letnje. I za one koji misle da su zimske gume trosenje para ... budite srecni sto niste bili u situaciji da vam zbog guma zavisi zivot, inace ne bi imali ovakav stav ...

Naki

pre 4 godine

Odgovor Srdjanu pezo 307 benzinac 2.0 4 godiste 16 coli radim posao s njim za dve sezone je pojedu i idu nove voleo bih da mogu nove miselin da kupim ali samo sam jednom stavio koriscene letnje na kisi propast preporuka novo je novo

Reziel

pre 4 godine

Čekaj sad... Ajde što nikako ne smeju all weather, nego sad ne smeju ni jeftine, ni srednje cene nego mora najskuplje!. Pa dajte ljudi...

Čitao sam uporedne testove kineskih, pa onda ovih naših i premium zimskih guma. Pišu novinari naširoko i nadugačko kako je Pirelli bolji od nekog Hongameng čuda, pa kako je Goodyear bolji u svemu od nekih što ni ime ne umem da izgovorim, pa onda npr kako Michelin "dere" našu Savu, Tigar i šta ja znam. Kako je kontrola na snegu neuporedivo bolja, kako je zaustavni put kraći... A na slikama neka besna Bembara ispod koje puca i šiklja sneg...
A onda pogledam tabele rezultata i merenja. Naravno, renomirani proizvođači su na vrhu i od anonimnih kineskih brendova su zaista ispred za svetlosnu godinu. Ali od ovih naših... Iskreno i nije neka razlika, zaustavni put Save je recimo duži od Pirellija bio nekih 20cm. Najbolja guma je od te Save bila bolja za jedva pola metra... Vreme na stazi... iako to ne mora biti objektivan polazatelj, isto tako sekunde su u pitanju... Tako da nemoj da ložite ovaj narod i stalno da ga ubedjujete kako MORA da kupi najskuplje kad u odnosu cena kvalitet, može odlično da prodje i ako malo procunja, potraži i informiše se pa uzme domaće.

veki pekic

pre 4 godine

U celoj zapadnoj Evropi se vozi letnja guma sa min 1.6mm dubinom sare i leti i zimi. Osim retkih izuzetaka. U Engleskoj cak ne treba prva pomoc, rez sijalice, sajla i slicne gluposti. S kojima ne znas sta da radis kad zatrebaju, jer nisi strucan i rizikujes povrede. Mi smo najpamentiji narod?!

pavlaka

pre 4 godine

od prvog auta od 2003 pa sve do danas koristim samo Sava gume i zimske i ljetne. Zimskae Sava eskimo S3 205 55 r16 jos me nigdje nisu iznevjerile po snijegu (Majevica u RS), bukvalno lance imam samo zbog policije. Ljetne 235 45 r17 Sava uhp2 po mokrom nema proklizavanja, a i potrosnja je normalna. Oba seta guma sam kupio prije 3 god kad i sadasnji auto (mondeo 2011g). U Brckom, Timko, zimske eskimo s3 su 95km (47e)sa ugradnjom, a ljetne uhp2 104km (52e). Pozdrav

Srdjan

pre 4 godine

Prosek srpski nove vintera oko 5 hilj nova dve pre neki dan dve za mesec dana i lepota
(Naki, 14. oktobar 2019 17:42)

Naki, care, na ALEKA ili SKODU FAVORIT?

Jare u mleku

pre 4 godine

Jesam za zamenu guma ali meni je jedna stvar zanimljiva. Zimi može letnja i to po zakonu, ako nema leda ili snega. Opet može i zimska celo leto. Sve to može dok ne napravite saobraćajku. Osiguranje neće da pokrije štetu ako su zimi letnje a leti zimske gume na vozilu. Nije mi jasno, ako radim sve po zakonu i platim osiguranje po zakonu, kako onda mogu da odbiju da plate štetu.

T Rex

pre 4 godine

Da se ne lazemo svi znamo da su premijum marke najbolje ali za pros Srbina i nova Vintera je premija.Takodje dobre zimske gume vam pomazu po snegu a po ledu ne pomaze ni jedna jedina,bilo iz premijum klase ili neka divca. Neko je vec pomenuo pre mene mnogi voze leti zimske gume a to je opasnije nego li zimi voziti letnje.Ti koji voze zimske gume leti sledece zime imaju zimske gume samo u teoriji a u praksi su opasnost na putu jer se preko leta pojeo sav onaj sloj koji zimsku gumu cini zimskom.

santa justa

pre 4 godine

Elem michelin alpin A4 8 zimskih sezona, ali ove godine moraju nove. Samo kazem da nesto sto jeste skuplje i vredi. Otprilike su presle 50000 ili koji km vise.

Aleksandar

pre 4 godine

U Beogradu bar pola vozila ima zimske gume i leti. A to vidjam i na premium automobilima. Napisite clanak koliki je zaustavni trag zimske gume na +30.

andrak

pre 4 godine

... treba štedeti... pri kupovini svega... jer nemamo para ni za osnovbe potreštine koje civilizovan čovek sebi treba i može da priušti u 21. veku... kod nas su nameti za registracije vozila preko 2.0ccm previsoke, besmislene i ničim opravdane...

dzox

pre 4 godine

Premium zimske gume možete uzeti i polovne. Pazario sam za vikend 4 komada 15" Pireli Snow Contakt, dubina šare 7,8mm, nigde pojedene, u vrhunskom stanju, dot 3717, za 100€. Mislim da je to best buy opcija. Nove takve su drastično skuplje, a za te novce mogao sam kupiti recimo nove Kama koja mi se ne sviđa jer je previše kruta na nižim temperaturama i nema one lepljivosti kao kod Pireli, Miselin ili Bridgestone ili Yokohama itd. Naravno ne želim ponizavati Kama gume, moguće lako da su i one dobre.

ko je ovde lud

pre 4 godine

Lepo imam zimske gume na posebnim felnama i one stoje u hotelu za gume. Hiljadu dinara na 6 meseci uz besplatnu zamenu nije puno a kako dođe loše vreme treba mi 20min da zamenim gume i evo već treća godina.

francek

pre 4 godine

Rok trajanja guma se pomerio,nekad je bio pet godina a sad je dve godine. Znaci koju god da kupite nakon dve godine gubi svoja svojstva.Pet godina joj je maximum upotrebe i mozete je baciti posto je izgubila sva svoja svojstva. Vidite gumu a imate komad plastike koji vise nije guma.

Aleksandar

pre 4 godine

U Beogradu bar pola vozila ima zimske gume i leti. A to vidjam i na premium automobilima. Napisite clanak koliki je zaustavni trag zimske gume na +30.

andrak

pre 4 godine

... treba štedeti... pri kupovini svega... jer nemamo para ni za osnovbe potreštine koje civilizovan čovek sebi treba i može da priušti u 21. veku... kod nas su nameti za registracije vozila preko 2.0ccm previsoke, besmislene i ničim opravdane...

Jare u mleku

pre 4 godine

Jesam za zamenu guma ali meni je jedna stvar zanimljiva. Zimi može letnja i to po zakonu, ako nema leda ili snega. Opet može i zimska celo leto. Sve to može dok ne napravite saobraćajku. Osiguranje neće da pokrije štetu ako su zimi letnje a leti zimske gume na vozilu. Nije mi jasno, ako radim sve po zakonu i platim osiguranje po zakonu, kako onda mogu da odbiju da plate štetu.

Reziel

pre 4 godine

Čekaj sad... Ajde što nikako ne smeju all weather, nego sad ne smeju ni jeftine, ni srednje cene nego mora najskuplje!. Pa dajte ljudi...

Čitao sam uporedne testove kineskih, pa onda ovih naših i premium zimskih guma. Pišu novinari naširoko i nadugačko kako je Pirelli bolji od nekog Hongameng čuda, pa kako je Goodyear bolji u svemu od nekih što ni ime ne umem da izgovorim, pa onda npr kako Michelin "dere" našu Savu, Tigar i šta ja znam. Kako je kontrola na snegu neuporedivo bolja, kako je zaustavni put kraći... A na slikama neka besna Bembara ispod koje puca i šiklja sneg...
A onda pogledam tabele rezultata i merenja. Naravno, renomirani proizvođači su na vrhu i od anonimnih kineskih brendova su zaista ispred za svetlosnu godinu. Ali od ovih naših... Iskreno i nije neka razlika, zaustavni put Save je recimo duži od Pirellija bio nekih 20cm. Najbolja guma je od te Save bila bolja za jedva pola metra... Vreme na stazi... iako to ne mora biti objektivan polazatelj, isto tako sekunde su u pitanju... Tako da nemoj da ložite ovaj narod i stalno da ga ubedjujete kako MORA da kupi najskuplje kad u odnosu cena kvalitet, može odlično da prodje i ako malo procunja, potraži i informiše se pa uzme domaće.

T Rex

pre 4 godine

Da se ne lazemo svi znamo da su premijum marke najbolje ali za pros Srbina i nova Vintera je premija.Takodje dobre zimske gume vam pomazu po snegu a po ledu ne pomaze ni jedna jedina,bilo iz premijum klase ili neka divca. Neko je vec pomenuo pre mene mnogi voze leti zimske gume a to je opasnije nego li zimi voziti letnje.Ti koji voze zimske gume leti sledece zime imaju zimske gume samo u teoriji a u praksi su opasnost na putu jer se preko leta pojeo sav onaj sloj koji zimsku gumu cini zimskom.

ko je ovde lud

pre 4 godine

Lepo imam zimske gume na posebnim felnama i one stoje u hotelu za gume. Hiljadu dinara na 6 meseci uz besplatnu zamenu nije puno a kako dođe loše vreme treba mi 20min da zamenim gume i evo već treća godina.

Joca

pre 4 godine

Premium zimske gume možete uzeti i polovne. Pazario sam za vikend 4 komada ...
(Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dzox, 14. oktobar 2019 16:48)

Braaaate... polovne gume. Sta znam, da su dobre - ne bi vredele tu sicu.

Ne znam, je l' kupujes i gace polovne, ili krevet? I to je sve jeftinije od novog.

Đuro

pre 4 godine

"" Michelin Cross Climate+ je najbolje resenje ako nemate gde da skladistite gume. Za dve godine presao 25k kilometara, sara se smanjila za oko pola mm. Inace, prve all seasons gume koje su pravljene kao letnje a certifikovane i za zimsku upotrebu. Napominjem, ako nemate gde da skladistite gume koje ne upotrebljavate. Uvek je najbolja varianta imati posebno zimske, posebno letnje. I za one koji misle da su zimske gume trosenje para ... budite srecni sto niste bili u situaciji da vam zbog guma zavisi zivot, inace ne bi imali ovakav stav ... "2

Auu, 25000km, guma se potrošila pola milimetra. Znači 5mm za 250 000 Km. Pa te gume traju duže od automobila

veki pekic

pre 4 godine

U celoj zapadnoj Evropi se vozi letnja guma sa min 1.6mm dubinom sare i leti i zimi. Osim retkih izuzetaka. U Engleskoj cak ne treba prva pomoc, rez sijalice, sajla i slicne gluposti. S kojima ne znas sta da radis kad zatrebaju, jer nisi strucan i rizikujes povrede. Mi smo najpamentiji narod?!

Nikola

pre 4 godine

Resim jedan dan da malo analiziram ko koje gume koristi u sred leta i prebrojim na nekoliko parkinga koliko je letnjih guma (sve 4). Neverovatno izgleda da je samo 35 auta imalo letnje gume. To je tek malo vise od trecine, a medju njima je njih od 7 do 15 imalo gume koje su jako lose (celave). Jednom me je povezao prijatelj koji vozi sa letnjim gumama i u svakoj krivini se culo skripuckanje iako nije vozio brzo, a i nije bio najtopliji deo dana, vec zalazak sunca.
Ja sam kupio pre neki dan premium zimske gume, pobednike na svim testovima, a vec sam se istrosio za auto. Bilo je mnogo drugih stvari koje zelim da kupim, ali svestan sam da je bezbednost najbitnija. Mnogi ne mogu da priuste premijum gume, ali bi trebalo da kupe bar najjeftinije, jer su sigurno bolje od najboljih letnjih. Ono sto mi smeta je, sto mnogi "nabriju" masinu, kupuju razne dodatke, zatamnjuju stakla, a voze na letnjim gumama zimi. Uostalom, bez obzira na platu, ko ne moze da kupi adekvatne gume, ne treba ni da vozi auto. Ja kad nisam mogao da priustim sebi ispravan i bezbedan auto, nisam ga ni vozio i snalazio sam se na druge nacine. Tako je fer prema drugima koji ucestvuju u saobracaju.

francek

pre 4 godine

Rok trajanja guma se pomerio,nekad je bio pet godina a sad je dve godine. Znaci koju god da kupite nakon dve godine gubi svoja svojstva.Pet godina joj je maximum upotrebe i mozete je baciti posto je izgubila sva svoja svojstva. Vidite gumu a imate komad plastike koji vise nije guma.

Bob

pre 4 godine

(Srdjan, 14. oktobar 2019 18:14)

Nagledao sam se takvih kao sto si ti koji kupuju za svoj Audi polovne gume, sve 4 za 100 evra. Vozim punta i sve 4 nove Tigar.

santa justa

pre 4 godine

Elem michelin alpin A4 8 zimskih sezona, ali ove godine moraju nove. Samo kazem da nesto sto jeste skuplje i vredi. Otprilike su presle 50000 ili koji km vise.

w

pre 4 godine

Michelin Cross Climate+ je najbolje resenje ako nemate gde da skladistite gume. Za dve godine presao 25k kilometara, sara se smanjila za oko pola mm. Inace, prve all seasons gume koje su pravljene kao letnje a certifikovane i za zimsku upotrebu. Napominjem, ako nemate gde da skladistite gume koje ne upotrebljavate. Uvek je najbolja varianta imati posebno zimske, posebno letnje. I za one koji misle da su zimske gume trosenje para ... budite srecni sto niste bili u situaciji da vam zbog guma zavisi zivot, inace ne bi imali ovakav stav ...

C i n i k

pre 4 godine

Meni su potpuni nejasni likovi sto voze zimske cele godine?
Sta je poenta kod njih,misle da ce neko drugi da pogine a ne oni,kad koce na +40 sa takvim gumama?

Boris

pre 4 godine

Stavio Tigar All Seasion novi model sto je izasao ove godine. Nisu bucne i za sad sam vrlo iznanedjen ponasanjem. Realno za 10 dana snega i voznje par sati po snegu ce biti super. Koliko platim vulkanizerima za 3 godine menjanja sa letnjih na zimske i obrnuto za taj novac cu za tri godine kupiti nove all seasion gume. Inace cesto putujem po Evropi, kad bi videli koje no name brendove guma tamo ljudi voze zacudili bi se, svaki drugi auto ima neke gume koje nisu premium brend. Pre ovih Tigar all seasion sam imao Hankok zimske proslu zimu koje su bucnije 50% od Tigrovih. Necu da robujem brendovima i da bacam novac. Odustao sam da mi stavljaju magarece usi po ko zna koji put.

Boza

pre 4 godine

Bih ja ...ali plata mi je 30 hiljada i gume su 20.000 din..kako...Tigar 5000 x 4
(alex, 14. oktobar 2019 16:58)
Cekaj bre nemas ni za pristojan stan i racune, a kamo li za decu a mislis da ti je bogom dano pravo da vozis!
Nije da pljujem po sirotinji ali treba biti realan, ima vecih prioriteta u zivotu pd voznje nekog krsa.

ja

pre 4 godine

Za, razliku od letnjih kod zimske gume dubina šare je jako bitna prilikom vožnje po snegu, tako da sa šarom od 4mm ste zakonski ispravni, ali to više nije guma za sneg

Naki

pre 4 godine

Odgovor Srdjanu pezo 307 benzinac 2.0 4 godiste 16 coli radim posao s njim za dve sezone je pojedu i idu nove voleo bih da mogu nove miselin da kupim ali samo sam jednom stavio koriscene letnje na kisi propast preporuka novo je novo

achitwn

pre 4 godine

U celoj zapadnoj Evropi se vozi letnja guma sa min 1.6mm dubinom sare i leti i zimi. Osim retkih izuzetaka. U Engleskoj cak ne treba prva pomoc, rez sijalice, sajla i slicne gluposti. S kojima ne znas sta da radis kad zatrebaju, jer nisi strucan i rizikujes povrede. Mi smo najpamentiji narod?!
(veki pekic, 14. oktobar 2019 19:40)
Tako je i u americi i kanadi. Zimske gume nisu obavezne niti lanci, prva pomic, trokuti i ostale gluposti. I gle cuda sve i dalje funkcionise cakum pakum.

pavlaka

pre 4 godine

od prvog auta od 2003 pa sve do danas koristim samo Sava gume i zimske i ljetne. Zimskae Sava eskimo S3 205 55 r16 jos me nigdje nisu iznevjerile po snijegu (Majevica u RS), bukvalno lance imam samo zbog policije. Ljetne 235 45 r17 Sava uhp2 po mokrom nema proklizavanja, a i potrosnja je normalna. Oba seta guma sam kupio prije 3 god kad i sadasnji auto (mondeo 2011g). U Brckom, Timko, zimske eskimo s3 su 95km (47e)sa ugradnjom, a ljetne uhp2 104km (52e). Pozdrav

Aca

pre 4 godine

Koji ce mi djavo zimske gume. Ne zivimo u podruciju sa snegom. Kod nas padne sneg i zadrzi se na kolovozu maksimum par dana. Tada ne vozim auto jer nemam nameru da cistim vozilo od snega, nego idem prevozom tih par dana, a mogu i peske posto do posla imam 3km.

Milanče

pre 4 godine

Ne mora najbolja i najskuplja da se kupi, ali pogledajte kako je prošla Sava Eskimo S3 na posdlenjm testu ADAC-a. Prvi je imao ukupnu ocenu 7,4, a Sava ( na 14 mestu ) ocenu 4,8 i napomenu "Weak dry performance".
Zimska guma se kod nas zimi najmanje vozi po snegu (koliko je dana tokom zime na snegom na kolvozu?), a zimi najviše po mokrom ili suvom. Veoma je važno kako se zimska guma ponaša u uslovima koji su zimi preovladavajući. A ne samo po snegu.

EU Citizen

pre 4 godine

Ja već godinama koristim kvalitetne all seasons gume, i jako sam zadovoljan, odlično se ponašaju i zimi i leti, mada moram da napomenem da nisam ni skijaš ni ljubitelj planina, a još manje snega (zimi obično idem u tropsle krajeve :) ), i zimi ako uopšte vozim izvan grada, to je samo po autoputu, pa ne znam kako bi se ponašale u ekstremnim zimskim uslovima, pretpostavljam da su marginalno inferiorne u odnosu na zimske gume, ali sumnjam da je razlika drastična (na papiru svakako nije gledao sam neke statistile pre nego što sam odlučio da probam). Uzgred, mnogi pominju problem sa skladištenjem guma, ne znam kako je u Srbiji, ali u mnogim zemljama vulkanizerski servisi nude uslugu skladištenja guma za neke sitne pare, to. je najudobnija varijanta, samo dovezete auto kad se dogovorite, popijete kafu, platite nekoliko desetina evra i opet se odvezete kući na drugim gumama, dok prvi set, ako je još dovoljno dobar ostane za sledeću sezonu. Mada mene i to mrzi, zato, između ostalog, i vozim all seasons gume :)

objava pls

pre 4 godine

na tri auta (fiesta, aveo i ceed) sam vozio i vozim wintera gume. I do skijalista i po gradu i po autoputu. Vrhunske gume. Prelazim po 20 hiljada godisnje. Kad su nove bukvalno vam ne trebaju lanci uzbrdo ni u dubljem snegu.

хаџија

pre 4 godine

Naki, care, na ALEKA ili SKODU FAVORIT?
(Srdjan, 14. oktobar 2019 18:14)
ma jok, bolja je opcija 4 polovne zimske pa vozaj 365 dana. al da je BMW ili AUDI

pitam

pre 4 godine

Uvek nesto nedostaje...
Prvo su bili krsevi,ajde,kupili ljude modernije,sofisticiranije polovnjake,abs,asr,esp,da ne nabrajam dalje...
Sad su problem gume,ajde,kupimo i gume,zimske/letnje...
Sta god da citas vezano za auto,samo neke pretnje i kazne,za ovo za ono...
I na kraju,ispunis sve sto se trazi,padne prva kisica,kolaps?
Kilometarske kolone,haos.Prvi sneg,jos gore...
Glupo je napomenuti voznja zaustavnom trakom,preticanje preko pune,uletanje,isecanje,naravno retko ko koristi migavac,samo za tren na pesackom parkiranje,a kazna je 25k...Svakom drugom telefon viri iz uveta u voznji.
Cemu ovakvi tekstovi,kad je divlji Zapad sto se tice voznje po Srbiji?
Nije ni po svetu bolje,ali policija je vrlo efikasna,ima na YT dosta toga.
Instant karma,idiot driver,bad drivers itd...Tako da...

jaretina

pre 4 godine

Uvek nesto nedostaje...
Prvo su bili krsevi,ajde,kupili ljude modernije,sofisticiranije polovnjake,abs,asr,esp,da ne nabrajam dalje...
(pitam, 15. oktobar 2019 10:12)

na koju državu misliš? poljsku?
šta je ovde modernije kupljeno (masovno)?
sve sam otpad sa zapada, pola ovoga sada ni ne sme da se nađe na ulici po bilo kom kriterijumu, tehničkom ili moralnom.

Vozač a ne vozar

pre 4 godine

"All season" gume su obične radijalne gume (dijagonalnih se većina čitalaca verovatno i ne seća), zato što je radijalna guma, kada je ušla u široku potrošnju (pre nekoliko decenija), propagirana kao guma za sve sezone, za razliku od zimske gume sa kramponima (drugačijih tada nije ni bilo) koja je bila predviđena za sneg i blato (Mud & Snow).

U čemu je poenta danas? Ukratko, ko ne vozi zimi po Kopaoniku i sličnim snegovitim krajevima, dovoljne su mu four season gume (sa pahuljicom kao oznakom), kao kompromis između zimskih i letnjih uslova. Ušteda je jasna - 4 nove gume umesto 8, dva puta godišnje bez plaćanja vulkanizeru za zamenu, bez razmišljanja o lagerovanju, kao i opcija redovnije zamene istrošenih guma (jer vam treba samo jedan komplet od 4). Uostalom, razmislite i sami.

katić

pre 4 godine

Sve krivice su na nama, samo kazne i kazne te za ovo te za ono a šta je sa onom drugom szranom ? To što ne očiste i ne pospu put na vreme nikom ništa .Često putujem kroz razne države jer radim u međunarodnoj špediciji i nijedna država nije tlliko protiv svog naroda kao ova, nažalost! Svaki dan samo izmišljaju kako nas što više kazniti ili uzeti recimo za pasoš po hitnom postupku t000 din ili ssobraćajne itd itd .Dokle više?

achitwn

pre 4 godine

Sta se mi tamo tripujemo sa tim zimskim gumama. Pa u kanadi nisu obavezne sa svim snegom ledom i hladnocom tamo. Samo se pice all season

Coyote

pre 4 godine

Zavisi. Ako se vozite samo po gradu možete bilo koje zimske gume da kupite. Ako vozite zimi na autoputu onda vam trebaju bolje gume, jer zimska guma mora da bude dobra i na suvom i toplom zimskom vremenu, recimo 17 stepeni u februaru.

ret

pre 4 godine

Ne treba stedeti pri kupovini bilo kojih guma, jer to malo gume velicine dlana je sav kontakt koji imamo sa putem.

Tako sam ja kupovao uvek najbolje po raznoraznim testovima. Letnje Dunlop Bluresponse, zimske GY Ultragrip 8 na jednom, a 9 na drugom autu (na njemu Michelin kao letnje).

Idila je trajala dok mi lopovi iz podruma nisu maznuli dva seta zimskih guma. Policija naravno radi svoj posao - prave po gradu predstave za narod upaljenim rotacijama, kad se neko na pogresnom mestu parkira/zaustavi, puni budzet na sve moguce i nemoguce nacine,... a lopove valjda treba da jurimo mi gradjani.
E od tada samo celogodisnje gume i to najjeftinije. Pa i kada ih ukradu, neka im. Dok sam u Srbiji - tako. Kad budem ziveo na nekom boljem mestu, vraticu sve u normalu.

Srdjan

pre 4 godine

Prosek srpski nove vintera oko 5 hilj nova dve pre neki dan dve za mesec dana i lepota
(Naki, 14. oktobar 2019 17:42)

Naki, care, na ALEKA ili SKODU FAVORIT?

Ex Style

pre 4 godine

Lična iskustva.
Na istom vozilu sam po snegu "po planini" vozio zimski Tigar i zimski Michelin. Zimski Michelin bolje "čupa".
Trenutno privatno-poslovno vozim zimi zimski GoodYear i all season Michelin i all season Kleber.
Po snegu taj Kleber evidentno bolje "čupa" od navedenog Michelina, a od Klebera jedva primetno bolje "čupa" zimski GoodYear.
Izmedju tog Michelina i zimskog GoodYear-a je "na snegu" razlika "nebo i zemlja". Ali, "po snegu" sam sa tim all season Michelinom ipak "pregazio" razne planine u Srbiji i van nje. Ako ste svesni ograničenja te gume "na snegu", može ona "dosta" i "na snegu". "Sve" ne mogu ni lanci, ni čarape.
Zbog nekog "gumi defekta" htedoh pre par meseci uzeti dve Continental all season (da probam "po snegu" kombinacije sa dva Michelin CrossClimate), ali, na žalost, tada nije bilo. I opet uzeh Michelin. Pre par dana ga tražih za jedna poslovna kola, i nigde ga na stanju, jer je sada navala (pa uzeh opet Kleber).
Kada (zbog starosti) dodju za zamenu one zimske GoodYear i njihov letnji par, za ta kola uzimam all season Continental, pa, makar pola Srbije i okruženja prevrnuo da ih nadjem.
Vidim da sada ima i Tigar all season. „Šara“ deluje ok. Cena je kao i za svaki Tigar. Mislim da je to daleko bolja kombinacija nego voziti zimski Tigar (ili bilo koju zimsku drugog brenda) i leti i zimi.

Аhtung

pre 4 godine

@Coyote:

Kakve god da sam imao gume, mislim na proizvođača, uvek su zimske bile premekane na 12°C i preko toga, a letnje pretvrde na 8°C i manje. Nisam neki baja za volanom, ali prosto se tačno u stepen oseti na volanu! Obrati pažnju, ako imaš termometar u kolima.

dzox

pre 4 godine

Premium zimske gume možete uzeti i polovne. Pazario sam za vikend 4 komada 15" Pireli Snow Contakt, dubina šare 7,8mm, nigde pojedene, u vrhunskom stanju, dot 3717, za 100€. Mislim da je to best buy opcija. Nove takve su drastično skuplje, a za te novce mogao sam kupiti recimo nove Kama koja mi se ne sviđa jer je previše kruta na nižim temperaturama i nema one lepljivosti kao kod Pireli, Miselin ili Bridgestone ili Yokohama itd. Naravno ne želim ponizavati Kama gume, moguće lako da su i one dobre.

g3

pre 4 godine

Vidio sam da se na par mjesta pominju Sava Eskimo S3. Moja preporuka za sve vas (nas) koji živite u planinskim krajevima gdje zimi ima dosta snijega. Na suvom se brže troše, ali kad je snijeg/led u pitanju, zaista su zadovoljavajuće, i više od toga. Ja konstantno vozim po krajevima gdje većina vas dolazi na skijanje i lanci još nisu zatrebali, a nije da su putne službe nešto ažurne. Ako živite u toplijim krajevima, onda uzmite neku drugu gumu, jer će S3 brzo da se troši i otvrdne.

Deki

pre 4 godine

Jos jedan placeni tekst...
(PedjaM, 15. oktobar 2019 08:16)

Šta ih je odalo Šerloče?
Reklamne slike kompanije Continental ili 'Preporuka stručnjaka kompanije Continental je...'?

:)))

Seljak veseljak

pre 4 godine

(Reziel, 14. oktobar 2019 19:52)
Ta nasa Sava je Goodyear a Tigar Mishelin i uvek su bolji izbor od kineskih.
One jesu losijeg kvaliteta,vidi se i po ceni i svakako se ne mogu meriti sa premijum ali su sasvim korektne.

Ex Style

pre 4 godine

Ukratko, ko ne vozi zimi po Kopaoniku i sličnim snegovitim krajevima, dovoljne su mu four season gume (sa pahuljicom kao oznakom), kao kompromis između zimskih i letnjih uslova. Ušteda je jasna - 4 nove gume umesto 8, dva puta godišnje bez plaćanja vulkanizeru za zamenu, bez razmišljanja o lagerovanju, kao i opcija redovnije zamene istrošenih guma (jer vam treba samo jedan komplet od 4). Uostalom, razmislite i sami.
(Vozač a ne vozar, 15. oktobar 2019 14:10)

Eto, ja sam prošle zime išao i na Kopaonik po snegu na kolovozu sa Michelin CrossClimate. Bili su tada "obavezni lanci", a ja sam prošao do gore bez lanaca, oko osam ujutro, dok je policija još spavala. Bez ikakvih problema, a u veoma teškim uslovima snega na kolovozu, ravno do ispred "Rtnja", gde su gotovo sva kola ( pa i 2WD SUV-ovi) imala lance na točkovima.
Da li bih uzbrdo krenuo da sam morao da stanem, ne znam. Ali, išao je bez problema. A išao sam sa tim gumama po snegu na kolovozu i na Goliju, Bjelasicu, Rodope (tamo se jesam malo uglavio, ali, uz cimanje je izašao). Oseća se nesporno slabija trakcija na snegu nego sa zimskom (ili sa Kleberom QUADRAXER 2, koji,mada je all season, vizuelno ima šaru kao klasična zimska).

Stojko

pre 4 godine

Dobre polovne letnje gume iz Svajcarske, ko nove, surak mi kupio. Pa lepo zenu i troje dece u auto i idemo na vikendicu na Divcibare u januaru. Sta ima ko da mi proca za gume.

KUD Idijot

pre 4 godine

Bas sam se ove godine odlucio za all seasons gume, pa cu videti šta i kako. Prelazim godišnje jednim autom preko 30k km drugim tu do 10k km. Kako me brine ozbiljan sneg, a ovde u austriji ume da napada, tako me brine i 40C leti. Ono što sam primetio je da se ovde baš koriste te gume za celu godinu.

Oliver

pre 4 godine

Dunlop Winter Response 2, prvo mesto na testiranju nemackog ADAC-a i austrijskog ÖAMTC-a. Nisu skupe, a Dunlop je izmislio gume. Kineske ne bih kupio u zivotu, a vidjam po komsiluku na BMW5, X5 i sl. Pozz.

Аhtung

pre 4 godine

@Vozač a ne vozar:

Kolko para, tolko muzike! Za te pare imaš dva para letnjih guma koje loše koče zimi, kao i dva para zimskih, koje loše koče leti, a pogotvo po jačoj kiši. Zar je toliki trošak kupiti i neke solidne zimske gume, kad ionako većina zimi vozi manje, pa se i manje troše, a kad se propisno skladište i ne cepaju po ivičnjacima traju baš dugo.

Аhtung

pre 4 godine

@g3:

Ja za iste pare kupio Kleber, jer su mi tako preporučili u radnji. Odlične po snegu i ledu, a potpuno prosečne za ostale zimske uslove. Izgleda da za iste pare dobiješ isto.

Robi

pre 4 godine

Ljudi,treba zimi zimska guma. Ko vozi svaki dan,putuje bas dosta,ne treba da stedi,mocniji auto,zna se-kupuj neki od 6 top velikih brendova. Ostali,koji su isto dosta na putu,porodica,posao,regionalno,nekad auto put,ima dosta kvalitetnih brendova srednje klase: Barum Polaris 3 ili 5,Viking,Sava Eskimo HP2, Hankook, Kleber, Dayton, Semperit itd i biraj i vozi. Godinama tako imamo 2 seta guma,sam ih zamenem kad dodje vreme i to moze da potraje npr.nekih 5 sezona. Nakon 5 godina,ulaskom u 6-tu, svaka! guma je stara,baca se i skida. Inace,moze da ode glava. Ko je bar 1 proklizao zna o cemu pricam. A letnje se voze leti. Mislim,sramota,video sam da su ljude sa zimskim gumama u susednoj drzavi u sred leta "skinuli" sa auto puta,a imali su nase tablice...

Seljak veseljak

pre 4 godine

Premium zimske gume možete uzeti i polovne. Pazario sam za vikend 4 komada ...
(Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dzox, 14. oktobar 2019 16:48)

Ja taman mislio da bacim moje stare.Ako hoces da kupis 225/60/17 99H,Kumho zimske 6 godina stare,sara 4 do 5mm.Ko nove.
100 evra sve cetiri.Placene nove preko 500evra.Nisu premijum vec srednja klasa ali pet puta jeftinije.

Seljak veseljak

pre 4 godine

Koji ce mi djavo zimske gume. Ne zivimo u podruciju sa snegom. Kod nas padne sneg i zadrzi se na kolovozu maksimum par dana. Tada ne vozim auto jer nemam nameru da cistim vozilo od snega, nego idem prevozom tih par dana, a mogu i peske posto do posla imam 3km.
(Aca, 15. oktobar 2019 00:37)
Za pocetak bi trebao malo da se edukujes.Zimske gume su ti najmanje potrebne za sneg.Najpotrebnije su za vlazno i hladno vreme.Na temperaturama ispod 8 stepeni,letnja guma je tvrda kao kamen i pri kocenju se zaustavni put produzava za par metara.Na hladnom vremenu se gubi svojstvo letnje gume koje ima trajne posledice tako da vise nije dobra ni leti.

Seljak veseljak

pre 4 godine

Dunlop Winter Response 2, prvo mesto na testiranju nemackog ADAC-a i austrijskog ÖAMTC-a. Nisu skupe, a Dunlop je izmislio gume. Kineske ne bih kupio u zivotu, a vidjam po komsiluku na BMW5, X5 i sl. Pozz.
(Oliver, 15. oktobar 2019 17:59)
Goodyear je Dunlop.

zox

pre 3 godine

Najbolji moguci izbor medju jeftinijim zimskim gumama je Sava Eskimo HP2. Sve ostalo su Kineske i Turske gume. Cena im je tu negde ili su do 1000 din jeftinije od Save. Lasssa, Matador,Kama, Turus, Wintera, Riken, Fortune, Dayton i ko zna kakva jos imena... To deluje kao da je radjeno u istim fabrikama i samo se stavlja drugo ime brenda po zelji vlasnika firme...Kao fora kupio ovaj ovog, onaj onog... FULDA, Semperit, Kleber, BF GoodRich, Barum su odlicne ko hoce da da jos do 2000 za njih u odnosu na Savu...Ostalo je preskupo...moze samo za jace aute...

dzox

pre 4 godine

Premium zimske gume možete uzeti i polovne. Pazario sam za vikend 4 komada 15" Pireli Snow Contakt, dubina šare 7,8mm, nigde pojedene, u vrhunskom stanju, dot 3717, za 100€. Mislim da je to best buy opcija. Nove takve su drastično skuplje, a za te novce mogao sam kupiti recimo nove Kama koja mi se ne sviđa jer je previše kruta na nižim temperaturama i nema one lepljivosti kao kod Pireli, Miselin ili Bridgestone ili Yokohama itd. Naravno ne želim ponizavati Kama gume, moguće lako da su i one dobre.

francek

pre 4 godine

Rok trajanja guma se pomerio,nekad je bio pet godina a sad je dve godine. Znaci koju god da kupite nakon dve godine gubi svoja svojstva.Pet godina joj je maximum upotrebe i mozete je baciti posto je izgubila sva svoja svojstva. Vidite gumu a imate komad plastike koji vise nije guma.

Srdjan

pre 4 godine

Prosek srpski nove vintera oko 5 hilj nova dve pre neki dan dve za mesec dana i lepota
(Naki, 14. oktobar 2019 17:42)

Naki, care, na ALEKA ili SKODU FAVORIT?

Stojko

pre 4 godine

Dobre polovne letnje gume iz Svajcarske, ko nove, surak mi kupio. Pa lepo zenu i troje dece u auto i idemo na vikendicu na Divcibare u januaru. Sta ima ko da mi proca za gume.

veki pekic

pre 4 godine

U celoj zapadnoj Evropi se vozi letnja guma sa min 1.6mm dubinom sare i leti i zimi. Osim retkih izuzetaka. U Engleskoj cak ne treba prva pomoc, rez sijalice, sajla i slicne gluposti. S kojima ne znas sta da radis kad zatrebaju, jer nisi strucan i rizikujes povrede. Mi smo najpamentiji narod?!

Boza

pre 4 godine

Bih ja ...ali plata mi je 30 hiljada i gume su 20.000 din..kako...Tigar 5000 x 4
(alex, 14. oktobar 2019 16:58)
Cekaj bre nemas ni za pristojan stan i racune, a kamo li za decu a mislis da ti je bogom dano pravo da vozis!
Nije da pljujem po sirotinji ali treba biti realan, ima vecih prioriteta u zivotu pd voznje nekog krsa.

ko je ovde lud

pre 4 godine

Lepo imam zimske gume na posebnim felnama i one stoje u hotelu za gume. Hiljadu dinara na 6 meseci uz besplatnu zamenu nije puno a kako dođe loše vreme treba mi 20min da zamenim gume i evo već treća godina.

Jare u mleku

pre 4 godine

Jesam za zamenu guma ali meni je jedna stvar zanimljiva. Zimi može letnja i to po zakonu, ako nema leda ili snega. Opet može i zimska celo leto. Sve to može dok ne napravite saobraćajku. Osiguranje neće da pokrije štetu ako su zimi letnje a leti zimske gume na vozilu. Nije mi jasno, ako radim sve po zakonu i platim osiguranje po zakonu, kako onda mogu da odbiju da plate štetu.

T Rex

pre 4 godine

Da se ne lazemo svi znamo da su premijum marke najbolje ali za pros Srbina i nova Vintera je premija.Takodje dobre zimske gume vam pomazu po snegu a po ledu ne pomaze ni jedna jedina,bilo iz premijum klase ili neka divca. Neko je vec pomenuo pre mene mnogi voze leti zimske gume a to je opasnije nego li zimi voziti letnje.Ti koji voze zimske gume leti sledece zime imaju zimske gume samo u teoriji a u praksi su opasnost na putu jer se preko leta pojeo sav onaj sloj koji zimsku gumu cini zimskom.

pavlaka

pre 4 godine

od prvog auta od 2003 pa sve do danas koristim samo Sava gume i zimske i ljetne. Zimskae Sava eskimo S3 205 55 r16 jos me nigdje nisu iznevjerile po snijegu (Majevica u RS), bukvalno lance imam samo zbog policije. Ljetne 235 45 r17 Sava uhp2 po mokrom nema proklizavanja, a i potrosnja je normalna. Oba seta guma sam kupio prije 3 god kad i sadasnji auto (mondeo 2011g). U Brckom, Timko, zimske eskimo s3 su 95km (47e)sa ugradnjom, a ljetne uhp2 104km (52e). Pozdrav

w

pre 4 godine

Michelin Cross Climate+ je najbolje resenje ako nemate gde da skladistite gume. Za dve godine presao 25k kilometara, sara se smanjila za oko pola mm. Inace, prve all seasons gume koje su pravljene kao letnje a certifikovane i za zimsku upotrebu. Napominjem, ako nemate gde da skladistite gume koje ne upotrebljavate. Uvek je najbolja varianta imati posebno zimske, posebno letnje. I za one koji misle da su zimske gume trosenje para ... budite srecni sto niste bili u situaciji da vam zbog guma zavisi zivot, inace ne bi imali ovakav stav ...

C i n i k

pre 4 godine

Meni su potpuni nejasni likovi sto voze zimske cele godine?
Sta je poenta kod njih,misle da ce neko drugi da pogine a ne oni,kad koce na +40 sa takvim gumama?

Aca

pre 4 godine

Koji ce mi djavo zimske gume. Ne zivimo u podruciju sa snegom. Kod nas padne sneg i zadrzi se na kolovozu maksimum par dana. Tada ne vozim auto jer nemam nameru da cistim vozilo od snega, nego idem prevozom tih par dana, a mogu i peske posto do posla imam 3km.

santa justa

pre 4 godine

Elem michelin alpin A4 8 zimskih sezona, ali ove godine moraju nove. Samo kazem da nesto sto jeste skuplje i vredi. Otprilike su presle 50000 ili koji km vise.

achitwn

pre 4 godine

U celoj zapadnoj Evropi se vozi letnja guma sa min 1.6mm dubinom sare i leti i zimi. Osim retkih izuzetaka. U Engleskoj cak ne treba prva pomoc, rez sijalice, sajla i slicne gluposti. S kojima ne znas sta da radis kad zatrebaju, jer nisi strucan i rizikujes povrede. Mi smo najpamentiji narod?!
(veki pekic, 14. oktobar 2019 19:40)
Tako je i u americi i kanadi. Zimske gume nisu obavezne niti lanci, prva pomic, trokuti i ostale gluposti. I gle cuda sve i dalje funkcionise cakum pakum.

Reziel

pre 4 godine

Čekaj sad... Ajde što nikako ne smeju all weather, nego sad ne smeju ni jeftine, ni srednje cene nego mora najskuplje!. Pa dajte ljudi...

Čitao sam uporedne testove kineskih, pa onda ovih naših i premium zimskih guma. Pišu novinari naširoko i nadugačko kako je Pirelli bolji od nekog Hongameng čuda, pa kako je Goodyear bolji u svemu od nekih što ni ime ne umem da izgovorim, pa onda npr kako Michelin "dere" našu Savu, Tigar i šta ja znam. Kako je kontrola na snegu neuporedivo bolja, kako je zaustavni put kraći... A na slikama neka besna Bembara ispod koje puca i šiklja sneg...
A onda pogledam tabele rezultata i merenja. Naravno, renomirani proizvođači su na vrhu i od anonimnih kineskih brendova su zaista ispred za svetlosnu godinu. Ali od ovih naših... Iskreno i nije neka razlika, zaustavni put Save je recimo duži od Pirellija bio nekih 20cm. Najbolja guma je od te Save bila bolja za jedva pola metra... Vreme na stazi... iako to ne mora biti objektivan polazatelj, isto tako sekunde su u pitanju... Tako da nemoj da ložite ovaj narod i stalno da ga ubedjujete kako MORA da kupi najskuplje kad u odnosu cena kvalitet, može odlično da prodje i ako malo procunja, potraži i informiše se pa uzme domaće.

andrak

pre 4 godine

... treba štedeti... pri kupovini svega... jer nemamo para ni za osnovbe potreštine koje civilizovan čovek sebi treba i može da priušti u 21. veku... kod nas su nameti za registracije vozila preko 2.0ccm previsoke, besmislene i ničim opravdane...

Boris

pre 4 godine

Stavio Tigar All Seasion novi model sto je izasao ove godine. Nisu bucne i za sad sam vrlo iznanedjen ponasanjem. Realno za 10 dana snega i voznje par sati po snegu ce biti super. Koliko platim vulkanizerima za 3 godine menjanja sa letnjih na zimske i obrnuto za taj novac cu za tri godine kupiti nove all seasion gume. Inace cesto putujem po Evropi, kad bi videli koje no name brendove guma tamo ljudi voze zacudili bi se, svaki drugi auto ima neke gume koje nisu premium brend. Pre ovih Tigar all seasion sam imao Hankok zimske proslu zimu koje su bucnije 50% od Tigrovih. Necu da robujem brendovima i da bacam novac. Odustao sam da mi stavljaju magarece usi po ko zna koji put.

objava pls

pre 4 godine

na tri auta (fiesta, aveo i ceed) sam vozio i vozim wintera gume. I do skijalista i po gradu i po autoputu. Vrhunske gume. Prelazim po 20 hiljada godisnje. Kad su nove bukvalno vam ne trebaju lanci uzbrdo ni u dubljem snegu.

Joca

pre 4 godine

Premium zimske gume možete uzeti i polovne. Pazario sam za vikend 4 komada ...
(Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dzox, 14. oktobar 2019 16:48)

Braaaate... polovne gume. Sta znam, da su dobre - ne bi vredele tu sicu.

Ne znam, je l' kupujes i gace polovne, ili krevet? I to je sve jeftinije od novog.

Ex Style

pre 4 godine

Lična iskustva.
Na istom vozilu sam po snegu "po planini" vozio zimski Tigar i zimski Michelin. Zimski Michelin bolje "čupa".
Trenutno privatno-poslovno vozim zimi zimski GoodYear i all season Michelin i all season Kleber.
Po snegu taj Kleber evidentno bolje "čupa" od navedenog Michelina, a od Klebera jedva primetno bolje "čupa" zimski GoodYear.
Izmedju tog Michelina i zimskog GoodYear-a je "na snegu" razlika "nebo i zemlja". Ali, "po snegu" sam sa tim all season Michelinom ipak "pregazio" razne planine u Srbiji i van nje. Ako ste svesni ograničenja te gume "na snegu", može ona "dosta" i "na snegu". "Sve" ne mogu ni lanci, ni čarape.
Zbog nekog "gumi defekta" htedoh pre par meseci uzeti dve Continental all season (da probam "po snegu" kombinacije sa dva Michelin CrossClimate), ali, na žalost, tada nije bilo. I opet uzeh Michelin. Pre par dana ga tražih za jedna poslovna kola, i nigde ga na stanju, jer je sada navala (pa uzeh opet Kleber).
Kada (zbog starosti) dodju za zamenu one zimske GoodYear i njihov letnji par, za ta kola uzimam all season Continental, pa, makar pola Srbije i okruženja prevrnuo da ih nadjem.
Vidim da sada ima i Tigar all season. „Šara“ deluje ok. Cena je kao i za svaki Tigar. Mislim da je to daleko bolja kombinacija nego voziti zimski Tigar (ili bilo koju zimsku drugog brenda) i leti i zimi.

jaretina

pre 4 godine

Uvek nesto nedostaje...
Prvo su bili krsevi,ajde,kupili ljude modernije,sofisticiranije polovnjake,abs,asr,esp,da ne nabrajam dalje...
(pitam, 15. oktobar 2019 10:12)

na koju državu misliš? poljsku?
šta je ovde modernije kupljeno (masovno)?
sve sam otpad sa zapada, pola ovoga sada ni ne sme da se nađe na ulici po bilo kom kriterijumu, tehničkom ili moralnom.

EU Citizen

pre 4 godine

Ja već godinama koristim kvalitetne all seasons gume, i jako sam zadovoljan, odlično se ponašaju i zimi i leti, mada moram da napomenem da nisam ni skijaš ni ljubitelj planina, a još manje snega (zimi obično idem u tropsle krajeve :) ), i zimi ako uopšte vozim izvan grada, to je samo po autoputu, pa ne znam kako bi se ponašale u ekstremnim zimskim uslovima, pretpostavljam da su marginalno inferiorne u odnosu na zimske gume, ali sumnjam da je razlika drastična (na papiru svakako nije gledao sam neke statistile pre nego što sam odlučio da probam). Uzgred, mnogi pominju problem sa skladištenjem guma, ne znam kako je u Srbiji, ali u mnogim zemljama vulkanizerski servisi nude uslugu skladištenja guma za neke sitne pare, to. je najudobnija varijanta, samo dovezete auto kad se dogovorite, popijete kafu, platite nekoliko desetina evra i opet se odvezete kući na drugim gumama, dok prvi set, ako je još dovoljno dobar ostane za sledeću sezonu. Mada mene i to mrzi, zato, između ostalog, i vozim all seasons gume :)

Vozač a ne vozar

pre 4 godine

"All season" gume su obične radijalne gume (dijagonalnih se većina čitalaca verovatno i ne seća), zato što je radijalna guma, kada je ušla u široku potrošnju (pre nekoliko decenija), propagirana kao guma za sve sezone, za razliku od zimske gume sa kramponima (drugačijih tada nije ni bilo) koja je bila predviđena za sneg i blato (Mud & Snow).

U čemu je poenta danas? Ukratko, ko ne vozi zimi po Kopaoniku i sličnim snegovitim krajevima, dovoljne su mu four season gume (sa pahuljicom kao oznakom), kao kompromis između zimskih i letnjih uslova. Ušteda je jasna - 4 nove gume umesto 8, dva puta godišnje bez plaćanja vulkanizeru za zamenu, bez razmišljanja o lagerovanju, kao i opcija redovnije zamene istrošenih guma (jer vam treba samo jedan komplet od 4). Uostalom, razmislite i sami.

Nikola

pre 4 godine

Resim jedan dan da malo analiziram ko koje gume koristi u sred leta i prebrojim na nekoliko parkinga koliko je letnjih guma (sve 4). Neverovatno izgleda da je samo 35 auta imalo letnje gume. To je tek malo vise od trecine, a medju njima je njih od 7 do 15 imalo gume koje su jako lose (celave). Jednom me je povezao prijatelj koji vozi sa letnjim gumama i u svakoj krivini se culo skripuckanje iako nije vozio brzo, a i nije bio najtopliji deo dana, vec zalazak sunca.
Ja sam kupio pre neki dan premium zimske gume, pobednike na svim testovima, a vec sam se istrosio za auto. Bilo je mnogo drugih stvari koje zelim da kupim, ali svestan sam da je bezbednost najbitnija. Mnogi ne mogu da priuste premijum gume, ali bi trebalo da kupe bar najjeftinije, jer su sigurno bolje od najboljih letnjih. Ono sto mi smeta je, sto mnogi "nabriju" masinu, kupuju razne dodatke, zatamnjuju stakla, a voze na letnjim gumama zimi. Uostalom, bez obzira na platu, ko ne moze da kupi adekvatne gume, ne treba ni da vozi auto. Ja kad nisam mogao da priustim sebi ispravan i bezbedan auto, nisam ga ni vozio i snalazio sam se na druge nacine. Tako je fer prema drugima koji ucestvuju u saobracaju.

g3

pre 4 godine

Vidio sam da se na par mjesta pominju Sava Eskimo S3. Moja preporuka za sve vas (nas) koji živite u planinskim krajevima gdje zimi ima dosta snijega. Na suvom se brže troše, ali kad je snijeg/led u pitanju, zaista su zadovoljavajuće, i više od toga. Ja konstantno vozim po krajevima gdje većina vas dolazi na skijanje i lanci još nisu zatrebali, a nije da su putne službe nešto ažurne. Ako živite u toplijim krajevima, onda uzmite neku drugu gumu, jer će S3 brzo da se troši i otvrdne.

ja

pre 4 godine

Za, razliku od letnjih kod zimske gume dubina šare je jako bitna prilikom vožnje po snegu, tako da sa šarom od 4mm ste zakonski ispravni, ali to više nije guma za sneg

Đuro

pre 4 godine

"" Michelin Cross Climate+ je najbolje resenje ako nemate gde da skladistite gume. Za dve godine presao 25k kilometara, sara se smanjila za oko pola mm. Inace, prve all seasons gume koje su pravljene kao letnje a certifikovane i za zimsku upotrebu. Napominjem, ako nemate gde da skladistite gume koje ne upotrebljavate. Uvek je najbolja varianta imati posebno zimske, posebno letnje. I za one koji misle da su zimske gume trosenje para ... budite srecni sto niste bili u situaciji da vam zbog guma zavisi zivot, inace ne bi imali ovakav stav ... "2

Auu, 25000km, guma se potrošila pola milimetra. Znači 5mm za 250 000 Km. Pa te gume traju duže od automobila

Aleksandar

pre 4 godine

U Beogradu bar pola vozila ima zimske gume i leti. A to vidjam i na premium automobilima. Napisite clanak koliki je zaustavni trag zimske gume na +30.

Bob

pre 4 godine

(Srdjan, 14. oktobar 2019 18:14)

Nagledao sam se takvih kao sto si ti koji kupuju za svoj Audi polovne gume, sve 4 za 100 evra. Vozim punta i sve 4 nove Tigar.

хаџија

pre 4 godine

Naki, care, na ALEKA ili SKODU FAVORIT?
(Srdjan, 14. oktobar 2019 18:14)
ma jok, bolja je opcija 4 polovne zimske pa vozaj 365 dana. al da je BMW ili AUDI

Oliver

pre 4 godine

Dunlop Winter Response 2, prvo mesto na testiranju nemackog ADAC-a i austrijskog ÖAMTC-a. Nisu skupe, a Dunlop je izmislio gume. Kineske ne bih kupio u zivotu, a vidjam po komsiluku na BMW5, X5 i sl. Pozz.

Naki

pre 4 godine

Odgovor Srdjanu pezo 307 benzinac 2.0 4 godiste 16 coli radim posao s njim za dve sezone je pojedu i idu nove voleo bih da mogu nove miselin da kupim ali samo sam jednom stavio koriscene letnje na kisi propast preporuka novo je novo

Milanče

pre 4 godine

Ne mora najbolja i najskuplja da se kupi, ali pogledajte kako je prošla Sava Eskimo S3 na posdlenjm testu ADAC-a. Prvi je imao ukupnu ocenu 7,4, a Sava ( na 14 mestu ) ocenu 4,8 i napomenu "Weak dry performance".
Zimska guma se kod nas zimi najmanje vozi po snegu (koliko je dana tokom zime na snegom na kolvozu?), a zimi najviše po mokrom ili suvom. Veoma je važno kako se zimska guma ponaša u uslovima koji su zimi preovladavajući. A ne samo po snegu.

achitwn

pre 4 godine

Sta se mi tamo tripujemo sa tim zimskim gumama. Pa u kanadi nisu obavezne sa svim snegom ledom i hladnocom tamo. Samo se pice all season

pitam

pre 4 godine

Uvek nesto nedostaje...
Prvo su bili krsevi,ajde,kupili ljude modernije,sofisticiranije polovnjake,abs,asr,esp,da ne nabrajam dalje...
Sad su problem gume,ajde,kupimo i gume,zimske/letnje...
Sta god da citas vezano za auto,samo neke pretnje i kazne,za ovo za ono...
I na kraju,ispunis sve sto se trazi,padne prva kisica,kolaps?
Kilometarske kolone,haos.Prvi sneg,jos gore...
Glupo je napomenuti voznja zaustavnom trakom,preticanje preko pune,uletanje,isecanje,naravno retko ko koristi migavac,samo za tren na pesackom parkiranje,a kazna je 25k...Svakom drugom telefon viri iz uveta u voznji.
Cemu ovakvi tekstovi,kad je divlji Zapad sto se tice voznje po Srbiji?
Nije ni po svetu bolje,ali policija je vrlo efikasna,ima na YT dosta toga.
Instant karma,idiot driver,bad drivers itd...Tako da...

Ex Style

pre 4 godine

Ukratko, ko ne vozi zimi po Kopaoniku i sličnim snegovitim krajevima, dovoljne su mu four season gume (sa pahuljicom kao oznakom), kao kompromis između zimskih i letnjih uslova. Ušteda je jasna - 4 nove gume umesto 8, dva puta godišnje bez plaćanja vulkanizeru za zamenu, bez razmišljanja o lagerovanju, kao i opcija redovnije zamene istrošenih guma (jer vam treba samo jedan komplet od 4). Uostalom, razmislite i sami.
(Vozač a ne vozar, 15. oktobar 2019 14:10)

Eto, ja sam prošle zime išao i na Kopaonik po snegu na kolovozu sa Michelin CrossClimate. Bili su tada "obavezni lanci", a ja sam prošao do gore bez lanaca, oko osam ujutro, dok je policija još spavala. Bez ikakvih problema, a u veoma teškim uslovima snega na kolovozu, ravno do ispred "Rtnja", gde su gotovo sva kola ( pa i 2WD SUV-ovi) imala lance na točkovima.
Da li bih uzbrdo krenuo da sam morao da stanem, ne znam. Ali, išao je bez problema. A išao sam sa tim gumama po snegu na kolovozu i na Goliju, Bjelasicu, Rodope (tamo se jesam malo uglavio, ali, uz cimanje je izašao). Oseća se nesporno slabija trakcija na snegu nego sa zimskom (ili sa Kleberom QUADRAXER 2, koji,mada je all season, vizuelno ima šaru kao klasična zimska).

ret

pre 4 godine

Ne treba stedeti pri kupovini bilo kojih guma, jer to malo gume velicine dlana je sav kontakt koji imamo sa putem.

Tako sam ja kupovao uvek najbolje po raznoraznim testovima. Letnje Dunlop Bluresponse, zimske GY Ultragrip 8 na jednom, a 9 na drugom autu (na njemu Michelin kao letnje).

Idila je trajala dok mi lopovi iz podruma nisu maznuli dva seta zimskih guma. Policija naravno radi svoj posao - prave po gradu predstave za narod upaljenim rotacijama, kad se neko na pogresnom mestu parkira/zaustavi, puni budzet na sve moguce i nemoguce nacine,... a lopove valjda treba da jurimo mi gradjani.
E od tada samo celogodisnje gume i to najjeftinije. Pa i kada ih ukradu, neka im. Dok sam u Srbiji - tako. Kad budem ziveo na nekom boljem mestu, vraticu sve u normalu.

Robi

pre 4 godine

Ljudi,treba zimi zimska guma. Ko vozi svaki dan,putuje bas dosta,ne treba da stedi,mocniji auto,zna se-kupuj neki od 6 top velikih brendova. Ostali,koji su isto dosta na putu,porodica,posao,regionalno,nekad auto put,ima dosta kvalitetnih brendova srednje klase: Barum Polaris 3 ili 5,Viking,Sava Eskimo HP2, Hankook, Kleber, Dayton, Semperit itd i biraj i vozi. Godinama tako imamo 2 seta guma,sam ih zamenem kad dodje vreme i to moze da potraje npr.nekih 5 sezona. Nakon 5 godina,ulaskom u 6-tu, svaka! guma je stara,baca se i skida. Inace,moze da ode glava. Ko je bar 1 proklizao zna o cemu pricam. A letnje se voze leti. Mislim,sramota,video sam da su ljude sa zimskim gumama u susednoj drzavi u sred leta "skinuli" sa auto puta,a imali su nase tablice...

Seljak veseljak

pre 4 godine

Premium zimske gume možete uzeti i polovne. Pazario sam za vikend 4 komada ...
(Android Robot by Google, CC BY 3.0) (dzox, 14. oktobar 2019 16:48)

Ja taman mislio da bacim moje stare.Ako hoces da kupis 225/60/17 99H,Kumho zimske 6 godina stare,sara 4 do 5mm.Ko nove.
100 evra sve cetiri.Placene nove preko 500evra.Nisu premijum vec srednja klasa ali pet puta jeftinije.

Coyote

pre 4 godine

Zavisi. Ako se vozite samo po gradu možete bilo koje zimske gume da kupite. Ako vozite zimi na autoputu onda vam trebaju bolje gume, jer zimska guma mora da bude dobra i na suvom i toplom zimskom vremenu, recimo 17 stepeni u februaru.

Аhtung

pre 4 godine

@Vozač a ne vozar:

Kolko para, tolko muzike! Za te pare imaš dva para letnjih guma koje loše koče zimi, kao i dva para zimskih, koje loše koče leti, a pogotvo po jačoj kiši. Zar je toliki trošak kupiti i neke solidne zimske gume, kad ionako većina zimi vozi manje, pa se i manje troše, a kad se propisno skladište i ne cepaju po ivičnjacima traju baš dugo.

Аhtung

pre 4 godine

@Coyote:

Kakve god da sam imao gume, mislim na proizvođača, uvek su zimske bile premekane na 12°C i preko toga, a letnje pretvrde na 8°C i manje. Nisam neki baja za volanom, ali prosto se tačno u stepen oseti na volanu! Obrati pažnju, ako imaš termometar u kolima.

Seljak veseljak

pre 4 godine

Dunlop Winter Response 2, prvo mesto na testiranju nemackog ADAC-a i austrijskog ÖAMTC-a. Nisu skupe, a Dunlop je izmislio gume. Kineske ne bih kupio u zivotu, a vidjam po komsiluku na BMW5, X5 i sl. Pozz.
(Oliver, 15. oktobar 2019 17:59)
Goodyear je Dunlop.

zox

pre 3 godine

Najbolji moguci izbor medju jeftinijim zimskim gumama je Sava Eskimo HP2. Sve ostalo su Kineske i Turske gume. Cena im je tu negde ili su do 1000 din jeftinije od Save. Lasssa, Matador,Kama, Turus, Wintera, Riken, Fortune, Dayton i ko zna kakva jos imena... To deluje kao da je radjeno u istim fabrikama i samo se stavlja drugo ime brenda po zelji vlasnika firme...Kao fora kupio ovaj ovog, onaj onog... FULDA, Semperit, Kleber, BF GoodRich, Barum su odlicne ko hoce da da jos do 2000 za njih u odnosu na Savu...Ostalo je preskupo...moze samo za jace aute...

katić

pre 4 godine

Sve krivice su na nama, samo kazne i kazne te za ovo te za ono a šta je sa onom drugom szranom ? To što ne očiste i ne pospu put na vreme nikom ništa .Često putujem kroz razne države jer radim u međunarodnoj špediciji i nijedna država nije tlliko protiv svog naroda kao ova, nažalost! Svaki dan samo izmišljaju kako nas što više kazniti ili uzeti recimo za pasoš po hitnom postupku t000 din ili ssobraćajne itd itd .Dokle više?

KUD Idijot

pre 4 godine

Bas sam se ove godine odlucio za all seasons gume, pa cu videti šta i kako. Prelazim godišnje jednim autom preko 30k km drugim tu do 10k km. Kako me brine ozbiljan sneg, a ovde u austriji ume da napada, tako me brine i 40C leti. Ono što sam primetio je da se ovde baš koriste te gume za celu godinu.

Deki

pre 4 godine

Jos jedan placeni tekst...
(PedjaM, 15. oktobar 2019 08:16)

Šta ih je odalo Šerloče?
Reklamne slike kompanije Continental ili 'Preporuka stručnjaka kompanije Continental je...'?

:)))

Аhtung

pre 4 godine

@g3:

Ja za iste pare kupio Kleber, jer su mi tako preporučili u radnji. Odlične po snegu i ledu, a potpuno prosečne za ostale zimske uslove. Izgleda da za iste pare dobiješ isto.

Seljak veseljak

pre 4 godine

Koji ce mi djavo zimske gume. Ne zivimo u podruciju sa snegom. Kod nas padne sneg i zadrzi se na kolovozu maksimum par dana. Tada ne vozim auto jer nemam nameru da cistim vozilo od snega, nego idem prevozom tih par dana, a mogu i peske posto do posla imam 3km.
(Aca, 15. oktobar 2019 00:37)
Za pocetak bi trebao malo da se edukujes.Zimske gume su ti najmanje potrebne za sneg.Najpotrebnije su za vlazno i hladno vreme.Na temperaturama ispod 8 stepeni,letnja guma je tvrda kao kamen i pri kocenju se zaustavni put produzava za par metara.Na hladnom vremenu se gubi svojstvo letnje gume koje ima trajne posledice tako da vise nije dobra ni leti.

Seljak veseljak

pre 4 godine

(Reziel, 14. oktobar 2019 19:52)
Ta nasa Sava je Goodyear a Tigar Mishelin i uvek su bolji izbor od kineskih.
One jesu losijeg kvaliteta,vidi se i po ceni i svakako se ne mogu meriti sa premijum ali su sasvim korektne.