Nedelja, 06.10.2019.

13:00

Pešaci nisu sigurni – savremeni bezbednosni sistemi nepouzdani, noću beskorisni VIDEO

Izvor: B92

Pešaci nisu sigurni – savremeni bezbednosni sistemi nepouzdani, noæu beskorisni VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

41 Komentari

Sortiraj po:

Corvus

pre 4 godine

Najveća šteta od ovih uređaja nije to što su beskorisni (što nisu), nego to što mnogi umesto da ih shvate samo kao pomoć, očekuju previše od njih i imaju previše poverenja u njih, verovatno zavarani reklamom proizvođača i dilera.

Ja se sećam kad sam kupio svoj prvi auto koji mi je "savetovao" kad da menjam brzinu. Prvih par dana sam striktno sledio savete i šaltovao brzine po indikatoru, misleći da valjda on zna bolje od mene šta se dešava u motoru i kad je pravo vreme da menjam brzinu.

Međutim, vrlo brzo sam shvatio da to nema veze s mozgom i da je ceo uređaj jedna potpuno beskorisna igračka, pa nastavio kao dotad da držim jedno oko na obrtomeru i jedno uvo na zvuku motora, a brzine menjam kad JA procenim da treba. Ali činjenica je da sam u početku previše verovao elektronici.

achitwn

pre 4 godine

sto nisu testirali neki evropski auto. mecka ima ir kameru koja po noci kad ugleda pesaka odma ti upali ekran i uokviri crvenim kvadraticem. to sam video na s klasi iz 2018 tako da noci nije beskorisno. mislim da grese sto nisu testirali neki evropski auto ili mozda spinuju. sto se tice bezbednosti evropski proizvodjaci su najbolji.
(s4, 06. oktobar 2019 14:00)
Slicno imaju i ovi. Sta vredi crvrni kvadratic ako ne stanes i ne udarisnpesaka. Problem je ako se ulazi u krivinu radari i senzori detektuju pesaka pod uglon od 0 do 15tak stepeni a kad se skrece pesak je pod uglom od 60 do 90 stepeni u odnosu na osu automobila te ga senzor ne detektuje. A kad bi imao talve auto bise tripovalo na oesake koji hodauju pored na trotoaru. Dakle tehnologija treba da se usavrsi da linije osetljuvosti senzora se “savijaju” kako se volan okrece. Tako nesto.

TipsyS

pre 4 godine

Posedujem BMW serije 5 2018god. I upravo me je sistem spasio u delicu sekunde kada je zakocio na semaforu. Toliko je brzo i snazno odreagovao da nisam bio vezan proleteo bih kroz staklo. Nista nije savrseno ali daleko od toga da sistem nije od pomoci. Testirajte nemce pa onda da pricamo

DC

pre 4 godine

Neka ti sistemi ne funkcionišu 99 puta od 100 tako da ja moram da odreagujem, ali neka odreaguju onaj jedan put kada ja zakažem i opet vrede svake pare.

Lošmi

pre 4 godine

Ne razumem baš ovaj članak, nije da ću ja da se oslonim na ovaj sistem i da namerno ne kočim da bi sistem izbegao pešaka, svakako je koristan, čak i ako ne stane, ne bi stao ni u starijim kolima, a verujem da stane kad su kola u pitanju.
Drugar je vozio Oktaviju 2016. godište i pomogao mu je par puta da zakoči kad je bio previše blizu kola, tako da verujem da smo dosta napredovali u smislu sigurnosti, što sudara sa pešakom, što sa drugim kolima.

marsovac

pre 4 godine

@jaretina Sa takvim mozgom, zaista ne bih voleo da se brines o meni i mojima! Takvih retarda ima u okolini koliko hoces, jedan vise mi nije potreban...

Dragan

pre 4 godine

Vozim Mercedes BAS plus mi je pomogao vise puta. Pogotovo kod detekcije naglog kocenja ispred mene. Jednom je reagovao na psa kojeg uopste nisam video. Nije savrseno, nije zamena za vozaca, ali je dobrodosla npomoc.

live

pre 4 godine

Gluposti. Jednostavno fizika ne dozvoljava da se izbegne pesak u slucajevima koji su prikazani na snimku. Nema tog sistema i komunikacije unutar njega, niti senzora koji ce sve odraditi za 1-2 sekunde, ukljucujici i mehaniku koja treba za to vreme da potpuno zaustavi vozilo od 1,4 tone i vise. Sam zaustavni put vozila pri 40 km/h nije toliko kratak, da ne znam kakve sisteme ima.

Charapan

pre 4 godine

Nije tacno da su beskorisni. Dva puta sam imao iskustvo da mi je sistem pomogao na BMW-u serije 3 iz 2013te. Jednom prilikom voznje auto putem pri naglom kocenju vozila koje nisam detektovao na vreme zbog slabijih stop svetala vozila ispred i jednom verovali ili ne pri izletanju srne ispred auta i to pri prilicnoj brzini (80km+). Nije reklama, znam da nije savrsen sistem pogotovo kad vozite u uslovima smanjene vidljivosti (npr. U krivinama gde nema linije na putu ume da detektuje zvukom da je vozilo u vasoj traci iako nihe) ali punooo moze da pomogne. A dovoljno je u zivotu da to uradi samo jednom.

Hah

pre 4 godine

Ako su spasili 1000 života, a vjerujem da jesu, onda su se isplatili višestruko.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (kele®, 6. oktobar 2019 15:06)

Nisi u pravu. Prosečan srba razmišlja ovako: Dao sam 300e više za auto, a živ sam i nikog nisam udario. Bačena para. Dalje od svog nosa niko i ne gleda.

Smuleco

pre 4 godine

Radarski sistem detekcije nepogrešivo registruje sve prepreke(pa i pešake) na vreme, i zaustavlja vozilo. Problem je u tome što ih mnogi proizvođači zbog toga što su skupi, ne ugrađuju u svoja vozila.

Hmmm

pre 4 godine

Ti sistemi imaju za cilj podići cenu automobila, a ne da budu svrsishodni. To je prevara kao i sa izduvnim gasovima i potrošnjom goriva.
(Abe, 6. oktobar 2019 13:21)

Sistem u uslovima loših vidljivosti se zaustavi u 25% slučajeva. Da se takav automobil zaustavi zbog tebe kao pešaka, verovatno bi promenio mišljenje. Ovi sistemi će sasvim izvesno, iovako nesavršeni, spasiti dosta života.

ljAXE

pre 4 godine

Sistemi su izuzetno korisni u odredjenim situacijama. Nesavrseni da, korisni apsolutno. Ko se nasao u poziciji da mu ovakvi sistemi asistiraju, razumece. Ja sam se nasao dva puta. Reagovao sam pravovremeno ali se sistem ukljucio bez obzira i odradio svoj deo posla. Nijedan od ovih sistema ne zamenjuje vozaca. Ja ih uvek tretiram kao pasivna sigurnost koja je tu samo radi nuzne pomoci i asistencije u ekstremnim situacijama. Jedan od glavnih faktora kupovine automobila bila su mi aktivna i pasivna bezbednost.

ljuta papricica

pre 4 godine

Ogromna je razlika izmedju primene optickih kamera i primene radarskog snopa za detekciju pešaka.

Detekcija optičkom kamerom ima problema u uslovima lošeg osvetljenja, jake kiše i npr magle.

U isto vreme neki proizvodjači poseduju već u standardoj opremi sistem koji prepoznavanje pešaka koji prelazi preko ulice vrši pomoću radara.
(Ognjan, 06. oktobar 2019 14:14)

Za uspesno prepoznavanje pesaka mora se koristiti kombinacija vise tehnologija: senzorska (mikrotalasi), opticka (kamere) i radarska (laseri) kako ste naveli. Problem nastaje jer je u tom slucaju sistem skup i ocigledno neisplativ kada se kao takav ne ugradjuje i koristi.

123

pre 4 godine

Javi kad ukines GSP (i ostale autobuse, kamione, vozove, brodove...), pa da prestanemo da vozimo dizele, svi odmah pristajemo na to, evo obecavam!
(Nikola, 6. oktobar 2019 17:41)

Prilično besmisleno poređenje. Zagađenje dizel autobusa po putniku je višestruko niže od zagađenja po putniku u automobilu. Dalje, većina autobusa je euro 6, većina automobila je euro 4. Čak i avion manje zagađuje po putniku od automobila.

Nix

pre 4 godine

Ti sistemi su apsolutna glupost. Nezgode se desavaju pri skretanjima, pri naglom izletanju bicikliste na pesacki (a neposredno pored je stub od nadvoznjaka, pa se ne vidi kad prilazi), kada pesak ide "ukoso" na automobil, i nista od toga ti sistemi nema teorije da vide, a ni da reaguju.

Ma vojni avioni i ostala vojna vozila moraju da imaju ceo Avaks i satelite da bi imali 360 stepeni pregled, automobili su eonima daleko od toga.

Neki dan je lika samo bog spasio, popravlja car auto, zavukao se ispod kola, a noge mu na kolovozu, od kolena. Ulica uska pa sam vozio vise ka sredini, pa sam ga video, da mi je neko isao u susret i da sam morao da idem vise uz desnu ivicu, razmrljao bi mu noge po putu.

Stefan

pre 4 godine

Ti sistemi su još uvek relativno novi, pa i ne čudi da još uvek nisu pouzdani. Vremenom će se usavršavati i postoaati sve bolji i sigurno će mnogo puta dovesti do izbegavanja nesreća ili bar ublažavanja posledica. Ono što je važno je da se uvek bude oprezan jer nikad ne znaš kada bi tehnologija mogla da otkaže.

Nikola

pre 4 godine

@Ti sistemi imaju za cilj podići cenu automobila, a ne da budu svrsishodni. To je prevara kao i sa izduvnim gasovima i potrošnjom goriva.
(Abe, 06. oktobar 2019 13:21)

Koja bre prevara sa izduvnim gasovima!? o
Pa ne moze da se vozi iza smrdljivih dizela u Beogradu, ugucisemo se svi zbog sirotinje koja nema za katalizator!
(Lars, 6. oktobar 2019 14:08)

Javi kad ukines GSP (i ostale autobuse, kamione, vozove, brodove...), pa da prestanemo da vozimo dizele, svi odmah pristajemo na to, evo obecavam!

Vladimir

pre 4 godine

citat: " Ti sistemi imaju za cilj podići cenu automobila, a ne da budu svrsishodni. To je prevara kao i sa izduvnim gasovima i potrošnjom goriva."

teško tebi i svim sličnima... mora da je jako mučno i tužno živeti u svetu gde "svi hoće da te prevare"...

Rastko

pre 4 godine

A ovde neki kritikuju proizvođača koji nema u ponudi sisteme koji ne rade? Ti sistemi su samo dobri za reklamu proizvođača za sada. Možda u budućnosti postanu efikasni ali do tada treba kazniti one koji varaju potrošače. Mislim da je volvo, koji jedino i radi ozbiljno na sistemima bezbednosti i naveo da rade efikasno do 32km/h

jaretina

pre 4 godine

nikad nisam udario nikoga, ni auto, ni pešaka ni biciklistu.
nikad nisam imao nikakav sistem asistencije, iako sam poželeo da imam, onako impulsivno.

tako planiram da i ostane, osim ako se baš ne zeznem, lako me povede kupovina tehnologije. sva sreća da kad kupujem kola dobro sednem i razmislim šta mi stvarno treba u kolima.

mada sam primetio kod drugih vozača, trenutak kada postaneš retard u kolima je kad kupiš automatski menjač.

samo mi treba nov auto, 5 god max, o svemu i svima ostalima, moj mozak se (uspešno) brine.

Pantelija

pre 4 godine

Ne znam čemu ovi glupi testovi.... Kaže: ""sistem za automatsko kočenje prilikom detekcije pešaka je daleko od savršenog. ""

Naravno da je "daleko od savršenog", ali je bolje da ga ima, nego da ga nema! Vremenom će sve na čemu se radi, postati sve bolje i bolje, to se zove progres...
(Neša iz Beograda, 6. oktobar 2019 13:35)

Ne, to je prevara. Nigde u salonu vam nece reci da je taj sistem daleko od savrsenog. Mnogi ljudi ce smanjiti paznju jer eto imaju auto koji ce zakociti umesto njih. Ovo vec postaje simptomaticno i zabrinjavajuce sta se sve desava u auto industriji.

Lars

pre 4 godine

@Ti sistemi imaju za cilj podići cenu automobila, a ne da budu svrsishodni. To je prevara kao i sa izduvnim gasovima i potrošnjom goriva.
(Abe, 06. oktobar 2019 13:21)

Koja bre prevara sa izduvnim gasovima!? o
Pa ne moze da se vozi iza smrdljivih dizela u Beogradu, ugucisemo se svi zbog sirotinje koja nema za katalizator!

s

pre 4 godine

Nisam imao priliku da mi izadje pesak, ali sam imao iskustva da mi auto ukoci da bi izbegao sudar sa drugim vozilom. Za sada savrseno radi. Vozim Nisan qashqai iz 2017-te god. Ne znam zasto nas narod uvek udara neku kontru, nikad sa nicim nije zadovoljan i sve mu je nepotrebno. Setite se samo kakvi su bili komentari kada uvelo obavezno vezivanje pojasa, svetla po danu..
Razumem da smo siromasni pa ne mozemo da priustimo novi automobil, ali zasto negativni komentari na sve sto je novo? Pa bilo koji, cak i najmanji automobil sa dobrom opremom je mnogo bezbedniji nego ``masine`` poput BMW-a, Mercedesa, Golfa, alfe koje su stare preko 20 god. Moramo da prihvatimo da se sve menja

Djoksa

pre 4 godine

Mogu da kažem, a poznajem ljudski karakter odlično, da je ovakvo istraživanje veoma korisno. Ljudi su po svojoj prirodi inertna odnosno lenja bića i skloni su da se previše oslanjaju na tehnologiju računajući da će ona odraditi sav posao umesto njih. Pa zar nisu doskora vesti bile prepune vozača koji su prepustili vožnju automatskom vozaču dok oni spavaju..? Takvih situacija će biti sve više kako tehnologija bude napredovala jer su ljudi.. znate već.

s4

pre 4 godine

sto nisu testirali neki evropski auto. mecka ima ir kameru koja po noci kad ugleda pesaka odma ti upali ekran i uokviri crvenim kvadraticem. to sam video na s klasi iz 2018 tako da noci nije beskorisno. mislim da grese sto nisu testirali neki evropski auto ili mozda spinuju. sto se tice bezbednosti evropski proizvodjaci su najbolji.

Ognjan

pre 4 godine

Ogromna je razlika izmedju primene optickih kamera i primene radarskog snopa za detekciju pešaka.

Detekcija optičkom kamerom ima problema u uslovima lošeg osvetljenja, jake kiše i npr magle.

U isto vreme neki proizvodjači poseduju već u standardoj opremi sistem koji prepoznavanje pešaka koji prelazi preko ulice vrši pomoću radara.

Neša iz Beograda

pre 4 godine

Ne znam čemu ovi glupi testovi.... Kaže: ""sistem za automatsko kočenje prilikom detekcije pešaka je daleko od savršenog. ""

Naravno da je "daleko od savršenog", ali je bolje da ga ima, nego da ga nema! Vremenom će sve na čemu se radi, postati sve bolje i bolje, to se zove progres...

Neša iz Beograda

pre 4 godine

Ne znam čemu ovi glupi testovi.... Kaže: ""sistem za automatsko kočenje prilikom detekcije pešaka je daleko od savršenog. ""

Naravno da je "daleko od savršenog", ali je bolje da ga ima, nego da ga nema! Vremenom će sve na čemu se radi, postati sve bolje i bolje, to se zove progres...

Lars

pre 4 godine

@Ti sistemi imaju za cilj podići cenu automobila, a ne da budu svrsishodni. To je prevara kao i sa izduvnim gasovima i potrošnjom goriva.
(Abe, 06. oktobar 2019 13:21)

Koja bre prevara sa izduvnim gasovima!? o
Pa ne moze da se vozi iza smrdljivih dizela u Beogradu, ugucisemo se svi zbog sirotinje koja nema za katalizator!

Djoksa

pre 4 godine

Mogu da kažem, a poznajem ljudski karakter odlično, da je ovakvo istraživanje veoma korisno. Ljudi su po svojoj prirodi inertna odnosno lenja bića i skloni su da se previše oslanjaju na tehnologiju računajući da će ona odraditi sav posao umesto njih. Pa zar nisu doskora vesti bile prepune vozača koji su prepustili vožnju automatskom vozaču dok oni spavaju..? Takvih situacija će biti sve više kako tehnologija bude napredovala jer su ljudi.. znate već.

Charapan

pre 4 godine

Nije tacno da su beskorisni. Dva puta sam imao iskustvo da mi je sistem pomogao na BMW-u serije 3 iz 2013te. Jednom prilikom voznje auto putem pri naglom kocenju vozila koje nisam detektovao na vreme zbog slabijih stop svetala vozila ispred i jednom verovali ili ne pri izletanju srne ispred auta i to pri prilicnoj brzini (80km+). Nije reklama, znam da nije savrsen sistem pogotovo kad vozite u uslovima smanjene vidljivosti (npr. U krivinama gde nema linije na putu ume da detektuje zvukom da je vozilo u vasoj traci iako nihe) ali punooo moze da pomogne. A dovoljno je u zivotu da to uradi samo jednom.

Ognjan

pre 4 godine

Ogromna je razlika izmedju primene optickih kamera i primene radarskog snopa za detekciju pešaka.

Detekcija optičkom kamerom ima problema u uslovima lošeg osvetljenja, jake kiše i npr magle.

U isto vreme neki proizvodjači poseduju već u standardoj opremi sistem koji prepoznavanje pešaka koji prelazi preko ulice vrši pomoću radara.

s

pre 4 godine

Nisam imao priliku da mi izadje pesak, ali sam imao iskustva da mi auto ukoci da bi izbegao sudar sa drugim vozilom. Za sada savrseno radi. Vozim Nisan qashqai iz 2017-te god. Ne znam zasto nas narod uvek udara neku kontru, nikad sa nicim nije zadovoljan i sve mu je nepotrebno. Setite se samo kakvi su bili komentari kada uvelo obavezno vezivanje pojasa, svetla po danu..
Razumem da smo siromasni pa ne mozemo da priustimo novi automobil, ali zasto negativni komentari na sve sto je novo? Pa bilo koji, cak i najmanji automobil sa dobrom opremom je mnogo bezbedniji nego ``masine`` poput BMW-a, Mercedesa, Golfa, alfe koje su stare preko 20 god. Moramo da prihvatimo da se sve menja

s4

pre 4 godine

sto nisu testirali neki evropski auto. mecka ima ir kameru koja po noci kad ugleda pesaka odma ti upali ekran i uokviri crvenim kvadraticem. to sam video na s klasi iz 2018 tako da noci nije beskorisno. mislim da grese sto nisu testirali neki evropski auto ili mozda spinuju. sto se tice bezbednosti evropski proizvodjaci su najbolji.

Dragan

pre 4 godine

Vozim Mercedes BAS plus mi je pomogao vise puta. Pogotovo kod detekcije naglog kocenja ispred mene. Jednom je reagovao na psa kojeg uopste nisam video. Nije savrseno, nije zamena za vozaca, ali je dobrodosla npomoc.

Hah

pre 4 godine

Ako su spasili 1000 života, a vjerujem da jesu, onda su se isplatili višestruko.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (kele®, 6. oktobar 2019 15:06)

Nisi u pravu. Prosečan srba razmišlja ovako: Dao sam 300e više za auto, a živ sam i nikog nisam udario. Bačena para. Dalje od svog nosa niko i ne gleda.

Hmmm

pre 4 godine

Ti sistemi imaju za cilj podići cenu automobila, a ne da budu svrsishodni. To je prevara kao i sa izduvnim gasovima i potrošnjom goriva.
(Abe, 6. oktobar 2019 13:21)

Sistem u uslovima loših vidljivosti se zaustavi u 25% slučajeva. Da se takav automobil zaustavi zbog tebe kao pešaka, verovatno bi promenio mišljenje. Ovi sistemi će sasvim izvesno, iovako nesavršeni, spasiti dosta života.

ljAXE

pre 4 godine

Sistemi su izuzetno korisni u odredjenim situacijama. Nesavrseni da, korisni apsolutno. Ko se nasao u poziciji da mu ovakvi sistemi asistiraju, razumece. Ja sam se nasao dva puta. Reagovao sam pravovremeno ali se sistem ukljucio bez obzira i odradio svoj deo posla. Nijedan od ovih sistema ne zamenjuje vozaca. Ja ih uvek tretiram kao pasivna sigurnost koja je tu samo radi nuzne pomoci i asistencije u ekstremnim situacijama. Jedan od glavnih faktora kupovine automobila bila su mi aktivna i pasivna bezbednost.

Vladimir

pre 4 godine

citat: " Ti sistemi imaju za cilj podići cenu automobila, a ne da budu svrsishodni. To je prevara kao i sa izduvnim gasovima i potrošnjom goriva."

teško tebi i svim sličnima... mora da je jako mučno i tužno živeti u svetu gde "svi hoće da te prevare"...

Nix

pre 4 godine

Ti sistemi su apsolutna glupost. Nezgode se desavaju pri skretanjima, pri naglom izletanju bicikliste na pesacki (a neposredno pored je stub od nadvoznjaka, pa se ne vidi kad prilazi), kada pesak ide "ukoso" na automobil, i nista od toga ti sistemi nema teorije da vide, a ni da reaguju.

Ma vojni avioni i ostala vojna vozila moraju da imaju ceo Avaks i satelite da bi imali 360 stepeni pregled, automobili su eonima daleko od toga.

Neki dan je lika samo bog spasio, popravlja car auto, zavukao se ispod kola, a noge mu na kolovozu, od kolena. Ulica uska pa sam vozio vise ka sredini, pa sam ga video, da mi je neko isao u susret i da sam morao da idem vise uz desnu ivicu, razmrljao bi mu noge po putu.

live

pre 4 godine

Gluposti. Jednostavno fizika ne dozvoljava da se izbegne pesak u slucajevima koji su prikazani na snimku. Nema tog sistema i komunikacije unutar njega, niti senzora koji ce sve odraditi za 1-2 sekunde, ukljucujici i mehaniku koja treba za to vreme da potpuno zaustavi vozilo od 1,4 tone i vise. Sam zaustavni put vozila pri 40 km/h nije toliko kratak, da ne znam kakve sisteme ima.

Smuleco

pre 4 godine

Radarski sistem detekcije nepogrešivo registruje sve prepreke(pa i pešake) na vreme, i zaustavlja vozilo. Problem je u tome što ih mnogi proizvođači zbog toga što su skupi, ne ugrađuju u svoja vozila.

ljuta papricica

pre 4 godine

Ogromna je razlika izmedju primene optickih kamera i primene radarskog snopa za detekciju pešaka.

Detekcija optičkom kamerom ima problema u uslovima lošeg osvetljenja, jake kiše i npr magle.

U isto vreme neki proizvodjači poseduju već u standardoj opremi sistem koji prepoznavanje pešaka koji prelazi preko ulice vrši pomoću radara.
(Ognjan, 06. oktobar 2019 14:14)

Za uspesno prepoznavanje pesaka mora se koristiti kombinacija vise tehnologija: senzorska (mikrotalasi), opticka (kamere) i radarska (laseri) kako ste naveli. Problem nastaje jer je u tom slucaju sistem skup i ocigledno neisplativ kada se kao takav ne ugradjuje i koristi.

Stefan

pre 4 godine

Ti sistemi su još uvek relativno novi, pa i ne čudi da još uvek nisu pouzdani. Vremenom će se usavršavati i postoaati sve bolji i sigurno će mnogo puta dovesti do izbegavanja nesreća ili bar ublažavanja posledica. Ono što je važno je da se uvek bude oprezan jer nikad ne znaš kada bi tehnologija mogla da otkaže.

123

pre 4 godine

Javi kad ukines GSP (i ostale autobuse, kamione, vozove, brodove...), pa da prestanemo da vozimo dizele, svi odmah pristajemo na to, evo obecavam!
(Nikola, 6. oktobar 2019 17:41)

Prilično besmisleno poređenje. Zagađenje dizel autobusa po putniku je višestruko niže od zagađenja po putniku u automobilu. Dalje, većina autobusa je euro 6, većina automobila je euro 4. Čak i avion manje zagađuje po putniku od automobila.

DC

pre 4 godine

Neka ti sistemi ne funkcionišu 99 puta od 100 tako da ja moram da odreagujem, ali neka odreaguju onaj jedan put kada ja zakažem i opet vrede svake pare.

Pantelija

pre 4 godine

Ne znam čemu ovi glupi testovi.... Kaže: ""sistem za automatsko kočenje prilikom detekcije pešaka je daleko od savršenog. ""

Naravno da je "daleko od savršenog", ali je bolje da ga ima, nego da ga nema! Vremenom će sve na čemu se radi, postati sve bolje i bolje, to se zove progres...
(Neša iz Beograda, 6. oktobar 2019 13:35)

Ne, to je prevara. Nigde u salonu vam nece reci da je taj sistem daleko od savrsenog. Mnogi ljudi ce smanjiti paznju jer eto imaju auto koji ce zakociti umesto njih. Ovo vec postaje simptomaticno i zabrinjavajuce sta se sve desava u auto industriji.

Nikola

pre 4 godine

@Ti sistemi imaju za cilj podići cenu automobila, a ne da budu svrsishodni. To je prevara kao i sa izduvnim gasovima i potrošnjom goriva.
(Abe, 06. oktobar 2019 13:21)

Koja bre prevara sa izduvnim gasovima!? o
Pa ne moze da se vozi iza smrdljivih dizela u Beogradu, ugucisemo se svi zbog sirotinje koja nema za katalizator!
(Lars, 6. oktobar 2019 14:08)

Javi kad ukines GSP (i ostale autobuse, kamione, vozove, brodove...), pa da prestanemo da vozimo dizele, svi odmah pristajemo na to, evo obecavam!

Lošmi

pre 4 godine

Ne razumem baš ovaj članak, nije da ću ja da se oslonim na ovaj sistem i da namerno ne kočim da bi sistem izbegao pešaka, svakako je koristan, čak i ako ne stane, ne bi stao ni u starijim kolima, a verujem da stane kad su kola u pitanju.
Drugar je vozio Oktaviju 2016. godište i pomogao mu je par puta da zakoči kad je bio previše blizu kola, tako da verujem da smo dosta napredovali u smislu sigurnosti, što sudara sa pešakom, što sa drugim kolima.

marsovac

pre 4 godine

@jaretina Sa takvim mozgom, zaista ne bih voleo da se brines o meni i mojima! Takvih retarda ima u okolini koliko hoces, jedan vise mi nije potreban...

Rastko

pre 4 godine

A ovde neki kritikuju proizvođača koji nema u ponudi sisteme koji ne rade? Ti sistemi su samo dobri za reklamu proizvođača za sada. Možda u budućnosti postanu efikasni ali do tada treba kazniti one koji varaju potrošače. Mislim da je volvo, koji jedino i radi ozbiljno na sistemima bezbednosti i naveo da rade efikasno do 32km/h

jaretina

pre 4 godine

nikad nisam udario nikoga, ni auto, ni pešaka ni biciklistu.
nikad nisam imao nikakav sistem asistencije, iako sam poželeo da imam, onako impulsivno.

tako planiram da i ostane, osim ako se baš ne zeznem, lako me povede kupovina tehnologije. sva sreća da kad kupujem kola dobro sednem i razmislim šta mi stvarno treba u kolima.

mada sam primetio kod drugih vozača, trenutak kada postaneš retard u kolima je kad kupiš automatski menjač.

samo mi treba nov auto, 5 god max, o svemu i svima ostalima, moj mozak se (uspešno) brine.

TipsyS

pre 4 godine

Posedujem BMW serije 5 2018god. I upravo me je sistem spasio u delicu sekunde kada je zakocio na semaforu. Toliko je brzo i snazno odreagovao da nisam bio vezan proleteo bih kroz staklo. Nista nije savrseno ali daleko od toga da sistem nije od pomoci. Testirajte nemce pa onda da pricamo

Corvus

pre 4 godine

Najveća šteta od ovih uređaja nije to što su beskorisni (što nisu), nego to što mnogi umesto da ih shvate samo kao pomoć, očekuju previše od njih i imaju previše poverenja u njih, verovatno zavarani reklamom proizvođača i dilera.

Ja se sećam kad sam kupio svoj prvi auto koji mi je "savetovao" kad da menjam brzinu. Prvih par dana sam striktno sledio savete i šaltovao brzine po indikatoru, misleći da valjda on zna bolje od mene šta se dešava u motoru i kad je pravo vreme da menjam brzinu.

Međutim, vrlo brzo sam shvatio da to nema veze s mozgom i da je ceo uređaj jedna potpuno beskorisna igračka, pa nastavio kao dotad da držim jedno oko na obrtomeru i jedno uvo na zvuku motora, a brzine menjam kad JA procenim da treba. Ali činjenica je da sam u početku previše verovao elektronici.

achitwn

pre 4 godine

sto nisu testirali neki evropski auto. mecka ima ir kameru koja po noci kad ugleda pesaka odma ti upali ekran i uokviri crvenim kvadraticem. to sam video na s klasi iz 2018 tako da noci nije beskorisno. mislim da grese sto nisu testirali neki evropski auto ili mozda spinuju. sto se tice bezbednosti evropski proizvodjaci su najbolji.
(s4, 06. oktobar 2019 14:00)
Slicno imaju i ovi. Sta vredi crvrni kvadratic ako ne stanes i ne udarisnpesaka. Problem je ako se ulazi u krivinu radari i senzori detektuju pesaka pod uglon od 0 do 15tak stepeni a kad se skrece pesak je pod uglom od 60 do 90 stepeni u odnosu na osu automobila te ga senzor ne detektuje. A kad bi imao talve auto bise tripovalo na oesake koji hodauju pored na trotoaru. Dakle tehnologija treba da se usavrsi da linije osetljuvosti senzora se “savijaju” kako se volan okrece. Tako nesto.

jaretina

pre 4 godine

nikad nisam udario nikoga, ni auto, ni pešaka ni biciklistu.
nikad nisam imao nikakav sistem asistencije, iako sam poželeo da imam, onako impulsivno.

tako planiram da i ostane, osim ako se baš ne zeznem, lako me povede kupovina tehnologije. sva sreća da kad kupujem kola dobro sednem i razmislim šta mi stvarno treba u kolima.

mada sam primetio kod drugih vozača, trenutak kada postaneš retard u kolima je kad kupiš automatski menjač.

samo mi treba nov auto, 5 god max, o svemu i svima ostalima, moj mozak se (uspešno) brine.

Pantelija

pre 4 godine

Ne znam čemu ovi glupi testovi.... Kaže: ""sistem za automatsko kočenje prilikom detekcije pešaka je daleko od savršenog. ""

Naravno da je "daleko od savršenog", ali je bolje da ga ima, nego da ga nema! Vremenom će sve na čemu se radi, postati sve bolje i bolje, to se zove progres...
(Neša iz Beograda, 6. oktobar 2019 13:35)

Ne, to je prevara. Nigde u salonu vam nece reci da je taj sistem daleko od savrsenog. Mnogi ljudi ce smanjiti paznju jer eto imaju auto koji ce zakociti umesto njih. Ovo vec postaje simptomaticno i zabrinjavajuce sta se sve desava u auto industriji.

Lars

pre 4 godine

@Ti sistemi imaju za cilj podići cenu automobila, a ne da budu svrsishodni. To je prevara kao i sa izduvnim gasovima i potrošnjom goriva.
(Abe, 06. oktobar 2019 13:21)

Koja bre prevara sa izduvnim gasovima!? o
Pa ne moze da se vozi iza smrdljivih dizela u Beogradu, ugucisemo se svi zbog sirotinje koja nema za katalizator!

Nikola

pre 4 godine

@Ti sistemi imaju za cilj podići cenu automobila, a ne da budu svrsishodni. To je prevara kao i sa izduvnim gasovima i potrošnjom goriva.
(Abe, 06. oktobar 2019 13:21)

Koja bre prevara sa izduvnim gasovima!? o
Pa ne moze da se vozi iza smrdljivih dizela u Beogradu, ugucisemo se svi zbog sirotinje koja nema za katalizator!
(Lars, 6. oktobar 2019 14:08)

Javi kad ukines GSP (i ostale autobuse, kamione, vozove, brodove...), pa da prestanemo da vozimo dizele, svi odmah pristajemo na to, evo obecavam!

Neša iz Beograda

pre 4 godine

Ne znam čemu ovi glupi testovi.... Kaže: ""sistem za automatsko kočenje prilikom detekcije pešaka je daleko od savršenog. ""

Naravno da je "daleko od savršenog", ali je bolje da ga ima, nego da ga nema! Vremenom će sve na čemu se radi, postati sve bolje i bolje, to se zove progres...

s4

pre 4 godine

sto nisu testirali neki evropski auto. mecka ima ir kameru koja po noci kad ugleda pesaka odma ti upali ekran i uokviri crvenim kvadraticem. to sam video na s klasi iz 2018 tako da noci nije beskorisno. mislim da grese sto nisu testirali neki evropski auto ili mozda spinuju. sto se tice bezbednosti evropski proizvodjaci su najbolji.

Nix

pre 4 godine

Ti sistemi su apsolutna glupost. Nezgode se desavaju pri skretanjima, pri naglom izletanju bicikliste na pesacki (a neposredno pored je stub od nadvoznjaka, pa se ne vidi kad prilazi), kada pesak ide "ukoso" na automobil, i nista od toga ti sistemi nema teorije da vide, a ni da reaguju.

Ma vojni avioni i ostala vojna vozila moraju da imaju ceo Avaks i satelite da bi imali 360 stepeni pregled, automobili su eonima daleko od toga.

Neki dan je lika samo bog spasio, popravlja car auto, zavukao se ispod kola, a noge mu na kolovozu, od kolena. Ulica uska pa sam vozio vise ka sredini, pa sam ga video, da mi je neko isao u susret i da sam morao da idem vise uz desnu ivicu, razmrljao bi mu noge po putu.

live

pre 4 godine

Gluposti. Jednostavno fizika ne dozvoljava da se izbegne pesak u slucajevima koji su prikazani na snimku. Nema tog sistema i komunikacije unutar njega, niti senzora koji ce sve odraditi za 1-2 sekunde, ukljucujici i mehaniku koja treba za to vreme da potpuno zaustavi vozilo od 1,4 tone i vise. Sam zaustavni put vozila pri 40 km/h nije toliko kratak, da ne znam kakve sisteme ima.

Vladimir

pre 4 godine

citat: " Ti sistemi imaju za cilj podići cenu automobila, a ne da budu svrsishodni. To je prevara kao i sa izduvnim gasovima i potrošnjom goriva."

teško tebi i svim sličnima... mora da je jako mučno i tužno živeti u svetu gde "svi hoće da te prevare"...

Rastko

pre 4 godine

A ovde neki kritikuju proizvođača koji nema u ponudi sisteme koji ne rade? Ti sistemi su samo dobri za reklamu proizvođača za sada. Možda u budućnosti postanu efikasni ali do tada treba kazniti one koji varaju potrošače. Mislim da je volvo, koji jedino i radi ozbiljno na sistemima bezbednosti i naveo da rade efikasno do 32km/h

123

pre 4 godine

Javi kad ukines GSP (i ostale autobuse, kamione, vozove, brodove...), pa da prestanemo da vozimo dizele, svi odmah pristajemo na to, evo obecavam!
(Nikola, 6. oktobar 2019 17:41)

Prilično besmisleno poređenje. Zagađenje dizel autobusa po putniku je višestruko niže od zagađenja po putniku u automobilu. Dalje, većina autobusa je euro 6, većina automobila je euro 4. Čak i avion manje zagađuje po putniku od automobila.

ljAXE

pre 4 godine

Sistemi su izuzetno korisni u odredjenim situacijama. Nesavrseni da, korisni apsolutno. Ko se nasao u poziciji da mu ovakvi sistemi asistiraju, razumece. Ja sam se nasao dva puta. Reagovao sam pravovremeno ali se sistem ukljucio bez obzira i odradio svoj deo posla. Nijedan od ovih sistema ne zamenjuje vozaca. Ja ih uvek tretiram kao pasivna sigurnost koja je tu samo radi nuzne pomoci i asistencije u ekstremnim situacijama. Jedan od glavnih faktora kupovine automobila bila su mi aktivna i pasivna bezbednost.

Djoksa

pre 4 godine

Mogu da kažem, a poznajem ljudski karakter odlično, da je ovakvo istraživanje veoma korisno. Ljudi su po svojoj prirodi inertna odnosno lenja bića i skloni su da se previše oslanjaju na tehnologiju računajući da će ona odraditi sav posao umesto njih. Pa zar nisu doskora vesti bile prepune vozača koji su prepustili vožnju automatskom vozaču dok oni spavaju..? Takvih situacija će biti sve više kako tehnologija bude napredovala jer su ljudi.. znate već.

TipsyS

pre 4 godine

Posedujem BMW serije 5 2018god. I upravo me je sistem spasio u delicu sekunde kada je zakocio na semaforu. Toliko je brzo i snazno odreagovao da nisam bio vezan proleteo bih kroz staklo. Nista nije savrseno ali daleko od toga da sistem nije od pomoci. Testirajte nemce pa onda da pricamo

Ognjan

pre 4 godine

Ogromna je razlika izmedju primene optickih kamera i primene radarskog snopa za detekciju pešaka.

Detekcija optičkom kamerom ima problema u uslovima lošeg osvetljenja, jake kiše i npr magle.

U isto vreme neki proizvodjači poseduju već u standardoj opremi sistem koji prepoznavanje pešaka koji prelazi preko ulice vrši pomoću radara.

s

pre 4 godine

Nisam imao priliku da mi izadje pesak, ali sam imao iskustva da mi auto ukoci da bi izbegao sudar sa drugim vozilom. Za sada savrseno radi. Vozim Nisan qashqai iz 2017-te god. Ne znam zasto nas narod uvek udara neku kontru, nikad sa nicim nije zadovoljan i sve mu je nepotrebno. Setite se samo kakvi su bili komentari kada uvelo obavezno vezivanje pojasa, svetla po danu..
Razumem da smo siromasni pa ne mozemo da priustimo novi automobil, ali zasto negativni komentari na sve sto je novo? Pa bilo koji, cak i najmanji automobil sa dobrom opremom je mnogo bezbedniji nego ``masine`` poput BMW-a, Mercedesa, Golfa, alfe koje su stare preko 20 god. Moramo da prihvatimo da se sve menja

Charapan

pre 4 godine

Nije tacno da su beskorisni. Dva puta sam imao iskustvo da mi je sistem pomogao na BMW-u serije 3 iz 2013te. Jednom prilikom voznje auto putem pri naglom kocenju vozila koje nisam detektovao na vreme zbog slabijih stop svetala vozila ispred i jednom verovali ili ne pri izletanju srne ispred auta i to pri prilicnoj brzini (80km+). Nije reklama, znam da nije savrsen sistem pogotovo kad vozite u uslovima smanjene vidljivosti (npr. U krivinama gde nema linije na putu ume da detektuje zvukom da je vozilo u vasoj traci iako nihe) ali punooo moze da pomogne. A dovoljno je u zivotu da to uradi samo jednom.

Hmmm

pre 4 godine

Ti sistemi imaju za cilj podići cenu automobila, a ne da budu svrsishodni. To je prevara kao i sa izduvnim gasovima i potrošnjom goriva.
(Abe, 6. oktobar 2019 13:21)

Sistem u uslovima loših vidljivosti se zaustavi u 25% slučajeva. Da se takav automobil zaustavi zbog tebe kao pešaka, verovatno bi promenio mišljenje. Ovi sistemi će sasvim izvesno, iovako nesavršeni, spasiti dosta života.

marsovac

pre 4 godine

@jaretina Sa takvim mozgom, zaista ne bih voleo da se brines o meni i mojima! Takvih retarda ima u okolini koliko hoces, jedan vise mi nije potreban...

Hah

pre 4 godine

Ako su spasili 1000 života, a vjerujem da jesu, onda su se isplatili višestruko.
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (kele®, 6. oktobar 2019 15:06)

Nisi u pravu. Prosečan srba razmišlja ovako: Dao sam 300e više za auto, a živ sam i nikog nisam udario. Bačena para. Dalje od svog nosa niko i ne gleda.

Smuleco

pre 4 godine

Radarski sistem detekcije nepogrešivo registruje sve prepreke(pa i pešake) na vreme, i zaustavlja vozilo. Problem je u tome što ih mnogi proizvođači zbog toga što su skupi, ne ugrađuju u svoja vozila.

Dragan

pre 4 godine

Vozim Mercedes BAS plus mi je pomogao vise puta. Pogotovo kod detekcije naglog kocenja ispred mene. Jednom je reagovao na psa kojeg uopste nisam video. Nije savrseno, nije zamena za vozaca, ali je dobrodosla npomoc.

DC

pre 4 godine

Neka ti sistemi ne funkcionišu 99 puta od 100 tako da ja moram da odreagujem, ali neka odreaguju onaj jedan put kada ja zakažem i opet vrede svake pare.

Lošmi

pre 4 godine

Ne razumem baš ovaj članak, nije da ću ja da se oslonim na ovaj sistem i da namerno ne kočim da bi sistem izbegao pešaka, svakako je koristan, čak i ako ne stane, ne bi stao ni u starijim kolima, a verujem da stane kad su kola u pitanju.
Drugar je vozio Oktaviju 2016. godište i pomogao mu je par puta da zakoči kad je bio previše blizu kola, tako da verujem da smo dosta napredovali u smislu sigurnosti, što sudara sa pešakom, što sa drugim kolima.

Stefan

pre 4 godine

Ti sistemi su još uvek relativno novi, pa i ne čudi da još uvek nisu pouzdani. Vremenom će se usavršavati i postoaati sve bolji i sigurno će mnogo puta dovesti do izbegavanja nesreća ili bar ublažavanja posledica. Ono što je važno je da se uvek bude oprezan jer nikad ne znaš kada bi tehnologija mogla da otkaže.

ljuta papricica

pre 4 godine

Ogromna je razlika izmedju primene optickih kamera i primene radarskog snopa za detekciju pešaka.

Detekcija optičkom kamerom ima problema u uslovima lošeg osvetljenja, jake kiše i npr magle.

U isto vreme neki proizvodjači poseduju već u standardoj opremi sistem koji prepoznavanje pešaka koji prelazi preko ulice vrši pomoću radara.
(Ognjan, 06. oktobar 2019 14:14)

Za uspesno prepoznavanje pesaka mora se koristiti kombinacija vise tehnologija: senzorska (mikrotalasi), opticka (kamere) i radarska (laseri) kako ste naveli. Problem nastaje jer je u tom slucaju sistem skup i ocigledno neisplativ kada se kao takav ne ugradjuje i koristi.

achitwn

pre 4 godine

sto nisu testirali neki evropski auto. mecka ima ir kameru koja po noci kad ugleda pesaka odma ti upali ekran i uokviri crvenim kvadraticem. to sam video na s klasi iz 2018 tako da noci nije beskorisno. mislim da grese sto nisu testirali neki evropski auto ili mozda spinuju. sto se tice bezbednosti evropski proizvodjaci su najbolji.
(s4, 06. oktobar 2019 14:00)
Slicno imaju i ovi. Sta vredi crvrni kvadratic ako ne stanes i ne udarisnpesaka. Problem je ako se ulazi u krivinu radari i senzori detektuju pesaka pod uglon od 0 do 15tak stepeni a kad se skrece pesak je pod uglom od 60 do 90 stepeni u odnosu na osu automobila te ga senzor ne detektuje. A kad bi imao talve auto bise tripovalo na oesake koji hodauju pored na trotoaru. Dakle tehnologija treba da se usavrsi da linije osetljuvosti senzora se “savijaju” kako se volan okrece. Tako nesto.

Corvus

pre 4 godine

Najveća šteta od ovih uređaja nije to što su beskorisni (što nisu), nego to što mnogi umesto da ih shvate samo kao pomoć, očekuju previše od njih i imaju previše poverenja u njih, verovatno zavarani reklamom proizvođača i dilera.

Ja se sećam kad sam kupio svoj prvi auto koji mi je "savetovao" kad da menjam brzinu. Prvih par dana sam striktno sledio savete i šaltovao brzine po indikatoru, misleći da valjda on zna bolje od mene šta se dešava u motoru i kad je pravo vreme da menjam brzinu.

Međutim, vrlo brzo sam shvatio da to nema veze s mozgom i da je ceo uređaj jedna potpuno beskorisna igračka, pa nastavio kao dotad da držim jedno oko na obrtomeru i jedno uvo na zvuku motora, a brzine menjam kad JA procenim da treba. Ali činjenica je da sam u početku previše verovao elektronici.