Nedelja, 15.09.2019.

17:00

Kada možemo očekivati pristupačan i funkcionalan električni automobil do 10.000 €?

Izvor: B92

Kada možemo oèekivati pristupaèan i funkcionalan elektrièni automobil do 10.000 €? IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

48 Komentari

Sortiraj po:

Petar

pre 4 godine

Bice onda kada kineski proizvodjaci omasove proizvodnju, kao i sve sto Kinezi krenu da proizvode.Ljudi i pored mnogo primera iz proslosti ne kapiraju da trenutak kad se menja tehnologija, uvek izbaci nove proizvodjace, neopterecene postojecim proizvodnim procesima i nasledjenim problemima.Kinezi ce biti broj jedan u proizvodnji EV, zato sto oni mogu kao i za sve drugo da ponude najbolju cenu,mogu da proizvedu za svaki dzep robu,a imaju veliki sopstveni ekoloski interes da ucine svoje gradove cistijim.Nemci neka stave prst na celo i razmisle sta ce kad padnu zarade po svakom prodatom vozilu, a cena proizvodnje EV bude jeftinija, manja cena odrzavanja,itd.

T

pre 4 godine

@don giovani Pa jesu se udružili, ima projekat Inter u Kadarasu u Francuskoj, pravi se zajedničkim snagama eksperimentalni tokamak reaktor, najveći do sada. To je sve međutim preskupo i presporo.

CATAPA

pre 4 godine

Vec sam naglasio da lupam gluposti, tako da molim pametnjakovice da ne filozofiraju mnogo.
(Johni, 16. septembar 2019 15:31)
Neću ti reći da si glup, nego religiozan. Po religioznima, Bog jeste u stanju da stvori gigantske generatore energije iz ničega, kao zvezde ili kao Sunce (mada mi nikad neće biti jasno u čemu je razlika jednog i drugog?).

Dakle, i to što ti predlažeš nije glupost nego religija. Jel' ti tako zvuči bolje?

Cinique

pre 4 godine

neprekidno slušam kao samo je pitanje još par sitnih godinica kad ćemo dobiti prvu fisionu elektranu, koja će konačno rešiti sve energetske probleme čovečanstva i pružiti mu praktično neiscrpan izvor čiste energije.
(Don Giovanni, 16. septembar 2019 15:34)
Pretpostavljam da jeste u pitanju lapsus, ali mi ipak nije jasno kako bilo ko fakultetski (tehnički i pogotovo) obrazovan može da napravi takav lapsus? Fisionih elektrana ima koliko hoćeš, po mnogima i više nego što treba. Fuzionih nema. Samo bombe.

Nemanja Bjelica

pre 4 godine

Trik pitanje! Ako auto ima elektromotor snage 60 kW, bateriju kapaciteta 30 kWh, a maksimalna brzina mu je 120 km/h, kako onda pređe 200 km sa punim baterijama, kada je pri punoj brzini isprazni za pola sata, pri čemu pređe samo 60 km. Sve je to, bra?o moja, jedna velika prevara za lakoverne!
(Ahtung, 16. septembar 2019 11:26)

Au nadam se da nemas vise od 11 godina :)

Don Giovanni

pre 4 godine

otprilike 1995, gledao sam, tj. upijao sam, svaku epizodu Beyond 2000.
btw, mnogo dobra intro muzika, i danas mi je u glavi, poslušaj.
tada su pričali kako će 2 bakterije rešiti problem nafte:
jedna prozvoditi naftu
druga "jesti" naftu kada iscuri u more.
pa vidiš kako idu te stvari sa fotosintezom i bakterijama 25 godina kasnije.
(jaretina 16. septembar 2019 13:39)

Sećam se i ja toga. Ali ima još lepše: od davnih dana kad sam upisao elektrotehniku, pa sve do današnjih dana kad nedavno, u zdravlju i veselju dočekah penziju, neprekidno slušam kao samo je pitanje još par sitnih godinica kad ćemo dobiti prvu fisionu elektranu, koja će konačno rešiti sve energetske probleme čovečanstva i pružiti mu praktično neiscrpan izvor čiste energije.

Naravno, uz neizbežne Ruse, Tokamak reaktor i tako to, koji su kao i uvek, daleko prešišali Zapad i samo je pitanje dana kad će objaviti svoj epohalni izum od kojeg će svi pasti na teme!

Međutim, i nakon tolikih godina "sad će, samo što nije" najava, nismo odmakli mnogo dalje od početka. Naravno, problem je užasno komplikovan i niko (pa ni Rusi) ga može i neće rešiti preko noći. Možda jedino ako se udruže i Rusi i svi ostali, ali malo je šanse da se to dogodi.

Koliko mogu da pratim, ima određenog napretka, ali smo još na više "svemirskih" godina od komercijalne primene!

bo

pre 4 godine

@@Papageno
nije nikakva zavera, ovi sto ti danas prodaju naftu prodavace ti vodonik kao gorivo, oni rade na tome a ne auto industrija, tacnije francuski TOTAL prednjaci u istrazivanjima, naravno rade oni i na ostalim opcijama i bice svakako spremni kad ponestane fosilnih goriva

Joca

pre 4 godine

Dovoljno je prekriti 1,2% Sahare solarnim panelima i to bi bilo dovoljno energije za celu planetu. (m, 16. septembar 2019 13:58)
Da bi to neko (ko?) izveo, unapred mora da potroši energije koliko takvo postrojenje proizvede za koliko, desetak godina? I kada bi se navodnjavala, Sahara bi proizvodila dovoljno hrane i energije za čitav svet. Jednako utopija.
Solarne elektrane, energija vetra... sve to jeste neophodno, ali u konceptu štednje energije i smanjivanja zagađivanja. Jedino fuzija i (još manje izvesna) veštačka fotosinteza (uz ograničenu zpotrebljivost hidroelektrana) nude šansu za proizvodnju energije bez prethodnog utroška još veće, odnosno za dobijanje "nove" energije koja nije indirektno poreklom od nafte ili uglja.

"Problem Sahare" je nešto komplikovaniji nego što se čini. Kada bi se zatravila ili drugačije zatamnila njena reflektujuća površina, oblaci sa Mediterana bi se zadržavali i paradoksalno više ne bi izgledala tako perspektivno ni za solarne kolektore. Sada sva ta ogromna voda preskoči Saharu i sruči se u centralnu Afriku, praveći suprotan, ali i ništa manji problem. Daleko od toga da bi (inače imaginarni) solarni kolektori postali neupotrebljivi ili neisplativi, ali računice sličnog tipa nikada ne računaju sa tim faktorom (iznenađenja).

Inače, bio sam u Sahari i poznajem je dosta dobro. I bez Gugla.

Joca

pre 4 godine

pa vidiš kako idu te stvari sa fotosintezom i bakterijama 25 godina kasnije.
(jaretina; profil SR vozača 4/4,... 16. septembar 2019 13:39)
Slažem se i u pravu si. Još gore je sa fuzijom gde je napredak praktično nikakav već dobrih 60 godina. Vodonik je danas nesumnjivo ćorsokak koji i forsiraju samo naftne kompanije (i političari na njihovom platnom spisku). Ipak to ne znači da ga u budućnosti treba potpuno odbaciti, baš kao što nije bilo mudro uništiti električne automobile zbog trenutnih prednosti benzinskih. Tako se danas infrastruktura snabdevanja naftnim derivatima podrazumeva, a električna mora da gradi često od nule.
Vodonik može da ima perspektivu, mada se danas najčešće "koristi" da bi pojeo fondove za razvoj i unapređivanje takozvanih "zelenih" izvora energije.

Johni

pre 4 godine

Priznajem da sam glup za ove stvari, ali zar ne moze nekako da se smisli da se baterija sama puni u toku voznje? Msm imas elektro bicikl, koji dok motas punis bateriju… Isto tako moze neka mini vodeno elektrana koja kruzi da se izmisli,stvara struju i puni bateriju… Ionako ima manje delova, u e-automobilima, ima mesta da se nesto ugradi. Vec sam naglasio da lupam gluposti, tako da molim pametnjakovice da ne filozofiraju mnogo.

P.S ako neko od ovoga dobije ideju,naoravi patent i zaradi pare neka se seti meine :)

M

pre 4 godine

(dzigi, 16. septembar 2019 02:35)

Svaka čast, konačno neko kod nas ko razmišlja u pravom smeru što se tiče električnih automobila, retko se viđa ovakav stav kod Srba. Dopunio bih sa detaljnom računicom oko cene za taj tvoj scenario (koji je inače scenario bar 80% ljudi):

Recimo da auto može da pređe 250 km sa jednim punjenjem, ali nikad nećeš voziti do nule, nego recimo po 200 km između dva punjenja tj. da ga na svakom punjenju dopuniš za 200 km. Prosečna potrošnja električnih automobila je oko 15 kWh / 100 km. Znači da će za 200 km da potroši 30 kWh tj. punićeš ga svaki put po 30 kWh. Kažeš da ćeš da ga puniš jednom nedeljno - to je 4,35 puta mesečno. 4,35 x 30 kWh = 130 kWh mesečno.

Ako imaš odvojeno brojilo koje služi samo za punjenje auta, onda je malo skuplje zbog onih raznih taksi na računu (takva situacija je verovatno u garažama od zgrada). A za nekoga ko ima kuću i garažu na istom brojilu, onda je tek džabe, posebno što bi se tada uvek punio noću po nižoj tarifi.

Posebno brojilo, viša tarifa: 1.870 dinara mesečno
Posebno brojilo, niža tarifa: 1.120 dinara mesečno
Isto brojilo, viša tarifa: 1.150 dinara mesečno dodato na račun za struju
Isto brojilo, niža tarifa: 400 dinara mesečno dodato na račun za struju :)

Luka Laban

pre 4 godine

Moja rodjaka je kupila citroen c1 za 8000 eur nov...
@jedan
Izvini druze, gde je kupila nov C1 za te pare, jel u pitanju dostavno vozilo bez pdv-a, ili je rodjaka kupila auto u Francuskoj na ulazu u Fabriku?

EV

pre 4 godine

Uveliko postoje da se kupe pristojni polovni automobili na struju za oko 10-15.000 evra, npr. VW e-up, Renault Zoe, Nissan Leaf, ili čak i za manje od 10.000 evra, ali oni su veoma sitni po dimenzijama: Mitsubishi i-Miev, Citroen C-Zero, Peugeot iOn. Jedino što svi ovi modeli mogu da pređu samo oko 100 km, ali treba i to uzeti u obzir za grad, retko ko prelazi više od toliko kilometara dnevno.

djilkoš

pre 4 godine

Elektricni automobil za 10000 nece postojati (u Evropi) nikad. To jednostavno nikome ne odgovara, ni proizvodjacima ( zasto bi drasticno spustili ogromne marze koje imaju trenurno?), ni drzavama (zbog poreza i ostalih dadzbina), ni politicarima (veliku vecinu u evropi jos uvek imaju konzervativne partije koje bi morale da priznaju poraz od zelenih/ekoloskih partija odn. udruzenja) bogami ni kupcima (kada bi takav automobil postojao, potraznja bi bila tolika da bi se u momentu srusila sva energetska infrastruktura). Tako da zaboravite ova obecanja...

Milan

pre 4 godine

Stizu za desetak-dvadeset godina - onda kad polovnjaci stignu do nas sa riknulim baterijama i zabagovanim sistemima. Ali to ce nasi "majstori" da premoste i cipuju i ima da ide kao ludo, ili u krajnjem slucaju sto ne bi moglo i na plin da se prebaci. Mozda je bolje pitanje - kada ce obican gradjanin, radnik, o ovoj zemlji biti u stanju da kupi automobil od 10 hiljada. Mislite o tome!

rog

pre 4 godine

Trik pitanje! Ako auto ima elektromotor snage 60 kW, bateriju kapaciteta 30 kWh, a maksimalna brzina mu je 120 km/h, kako onda pređe 200 km sa punim baterijama, kada je pri punoj brzini isprazni za pola sata, pri čemu pređe samo 60 km. Sve je to, bra?o moja, jedna velika prevara za lakoverne!
(Ahtung, 16. septembar 2019 11:26)

Mozda mu treba samo 10kW da bi odrzavao brzinu od 120km/h.

Boki B.

pre 4 godine

Zar nije moguđe dograditi nekakav uređaj,nešto kao alternator,koji bi u toku vožnje dopunjavao bateriju kao što sada alternator dopunjava akumulator.Čini mi se da je elektronika daleko odmaklo i da je to moguće samo u igri je taj naftni lobi koji koči razvoj elektro automobila.

Joca

pre 4 godine

44ks? Pa naš jugić je imao 45ks. Meni je to jadno.
(Momčilo, 15. septembar 2019 20:15)
Jadno je samo tolika količina neznanja. Snaga elektromotora je nominalna; ukoliko izvor struje to može da isporuči, elektromotor kratkotrajno može da radi u režimu "preopterećenja" bez ikakvih posledica, odakle i dolazi strahovito ubrzanje električnih automobila.
S druge strane, benzinskih 45 "konja" je maksimalna snaga motora koju verovatno ni na tvom Jugu nisi nikada dostigao zbog lošeg (recimo eufemistički: neadekvatnog) goriva.
Čak ni teoretski, ne postoji način da benzinski motor od "45 konja" isporuči makar za sekundu veću snagu. Električni to praktično čini prilikom svakog ubrzavanja, plus što vraća deo te energije kod usporavanja, odnosno kočenja. Jednostavno neuporedivo.

Odnos "snaga" električnog i benzinskog motora je uporediv sa snagom LED i običnih sijalica. Kako to da nikoga ne zbunjuje to što LED sijalica od 10W isporučuje svetla kao obična od cca 100W? Naravno kod motora odnos nije 1:10 (nije ni kod LED, btw), ali nikada se ne mogu tretirati kao da su iste snage, odnosno efikasnosti korišćenja njihove snage. Otprilike je to najmanje 1:2, pa i 1:3 sa sadašnjim elektro i benzinskim motorima.

jaretina; profil SR vozača 4/4, alkos; veseo čovek, ne odbija čašicu, kad popije vozi "sigurno" bolje nego trezan, taxi je bacanje para, obavezno da poveze još nekoga, na kraju ubija

pre 4 godine

postoje pokušaji da se vodonik dobija od genetski modifikovanih bakterija, potencijalno energetski mnogo efikasnije od elektrolize.
(Joca, 16. septembar 2019 12:40)

otprilike 1995, gledao sam, tj. upijao sam, svaku epizodu Beyond 2000.
btw, mnogo dobra intro muzika, i danas mi je u glavi, poslušaj.
tada su pričali kako će 2 bakterije rešiti problem nafte:
jedna prozvoditi naftu
druga "jesti" naftu kada iscuri u more.
pa vidiš kako idu te stvari sa fotosintezom i bakterijama 25 godina kasnije.

Papageno

pre 4 godine

ova EV su cista budalastina evo i zasto, pretpostavimo da svi automobili na svetu budu elektricni i da nocas svi ukljucimo kablove da ih napunimo, i sta ce da se desi???
znaci EV su neodrziva, ovo je samo zamazivanje ociju dok se uveliko radi na usavrsavanju vodonicnog pogona...ovo vam nece niko reci ali sticajem cudnih okolnosti ja ovo sto pisem jer znam istinu...razmislite jos jednom - svi ukljucimo nocas da napunimo baterije???
(bo, 15. septembar 2019 20:47)

E, baš ti jaka "logika"!

Šta misliš, kad bismo svi večeras otišli na pumpe da tankujemo, da li bi bilo dovoljno goriva za sve? Ne bi, naravno.

Ali kao što ni svi sada ne idemo na pumpe u isto vreme, tako se neće nikad ni sva el.vozila nakačiti na punjače u isto vreme.

Pošto kažeš da znaš Istinu, pa si prema tome sigurno dobro upućen u (belo)svetske zavere, kaži nam onda i ko je taj što nas zamajava el.vozilima dok se "uveliko radi na usavršavanu vodoničnog pogona"? Koji je njegov interes da nam odvraća pažnju mašući nam pred nosem kao mađioničar električnim vozilima da ga ne bismo provalili da on u stvari radi na vodoničnom pogonu?

Da nije još jedan iz ekipice koja ne želi da saznamo da je Zemlja u stvari ravna ploča?

m

pre 4 godine

Pitanje ukupne raspoložive energije je takođe legitimno. Nafta se danas vadi i arči "kao da nema sutra". Objektivno, ukoliko se ne reši problem fuzije ili (efikasnije) veštačke fotosinteze, šta god da se radi i nema sutra. Treća alternativa je da se energija štedi više nego ikada u istoriji čoveka, ali to je tek i najveća utopija.
(Joca, 16. septembar 2019 12:40)

Dovoljno je prekriti 1,2% Sahare solarnim panelima i to bi bilo dovoljno energije za celu planetu. Guglaj "Sahara solar panels" i otvori više članaka o tome. Naravno, to je samo hipotetički, a u praksi, osim finansiranja, ne bi sigurno bilo tako sve na jednom mestu, jer ne može da se dovede ta struja na udaljene destinacije, nego bi bili solarni paneli raspoređeni po svetu, ali cilj te računice je samo da pokaže koliko NIJE problem snabdevanje ljudi energijom, i to obnovljivom... Kakve nuklearne elektrane, kakvi bakrači. Evo još jednog zanimljivog citata:
In just six hours, the world’s deserts receive more solar energy than the entire human race consumes in a year.

Joca

pre 4 godine

nego, vizionar, zamisli šta bi se desilo da su sva vozila na vodonik. otkud tolika električna energija za dobijanje vodonika?
(jaretina; profil SR vozača 4/4, alkos... 16. septembar 2019 10:13)
Nije neophodno da se vodonik dobija elektrolizom. Naravno, sve je to još na dalekom štapu, ali postoje pokušaji da se vodonik dobija od genetski modifikovanih bakterija, potencijalno energetski mnogo efikasnije od elektrolize. Praktično, vrstom veštačke fotosinteze u kojoj je vodonik koristan nusprodukt.
Glavni problem "vodoničnog motora" je to što još ne postoji vodonični SUS motor. Kada bi se to rešilo, nije nemoguće da i vodonik dobije svoje mesto u nekim vrstama transporta gde ni unapređene baterije ili superkondenzatori ne bi odgovarali. Do tada, vodonik je samo alternativna, manje efikasna i mnogo skuplja vrsta baterije za električnu energiju.

Pitanje ukupne raspoložive energije je takođe legitimno. Nafta se danas vadi i arči "kao da nema sutra". Objektivno, ukoliko se ne reši problem fuzije ili (efikasnije) veštačke fotosinteze, šta god da se radi i nema sutra. Treća alternativa je da se energija štedi više nego ikada u istoriji čoveka, ali to je tek i najveća utopija.

Djak

pre 4 godine

upravljački modul (kompjuter zapravo) električnog automobila je oko 10x skuplji od kompjutera benzinskog automobila (cca 5000€). Jasno, oni i dalje govore o "manjim serijama" kao da ih prave ručno, lemilicom.
(Joca, 15. septembar 2019 20:55)

Kompjuter ne može nikako da košta 5000 eura, to je foliranje, laž. Možda je razvoj softvera skup ali sada je već dostigao nivo kada predstoji samo lagana revolucija. Ne verujem više ničemu sto velike korporacije objavljuju, sve je to laž do laži.

Ahtung

pre 4 godine

Trik pitanje! Ako auto ima elektromotor snage 60 kW, bateriju kapaciteta 30 kWh, a maksimalna brzina mu je 120 km/h, kako onda pređe 200 km sa punim baterijama, kada je pri punoj brzini isprazni za pola sata, pri čemu pređe samo 60 km. Sve je to, bra?o moja, jedna velika prevara za lakoverne!

moron

pre 4 godine

Pa, mislim da NIKADA ne možemo očekivati EV po ceni do 10.000 evra, jer svi proizvodjači i cene SUS verzija koordinisano jako guraju na gore (bez realne srazmere sa izmenama i poboljšanjima koje se nude na novim modelima), a EV bi kao trebalo da je još skuplji, pošto su mu navodno baterije veoma skupe za proizvodnju ( pa i za „prvu ugradnju“ ). Uostalom, da nije tog guranja cena na gore, ne bi u Srbiji aktuelna KIA CEED karavan u halogenom izdanju prebacivala i 30.000 evra, niti bi električni bicikl, recimo, Scott Axis eRide koštao 425.990 dinara ...

jaretina; profil SR vozača 4/4, alkos; veseo čovek, ne odbija čašicu, kad popije vozi "sigurno" bolje nego trezan, taxi je bacanje para, obavezno da poveze još nekoga, na kraju ubija

pre 4 godine

znaci EV su neodrziva, ovo je samo zamazivanje ociju dok se uveliko radi na usavrsavanju vodonicnog pogona...ovo vam nece niko reci ali sticajem cudnih okolnosti ja ovo sto pisem jer znam istinu
(bo, 15. septembar 2019 20:47)

srbin, vizionar, insajder, koji pod sticajem čudnih okolnosti zna istinu.
ja verujem da će i za 10 godina, kad se budu prodavali samo EV/Hybrid, srbi i dalje verovati da "vodonični" pogon samo što nije, tu je, skoro su ga spremili.

nego, vizionar, zamisli šta bi se desilo da su sva vozila na vodonik. otkud tolika električna energija za dobijanje vodonika? da se vodonik proizvodi u tim količinama, ne bi nam bilo dovoljno još 1000 nukelarki. vi ravnozemljaši i dalje verujete da vodonik kaplje sa neba, samo ti treba oluk?

dzigi

pre 4 godine

Dakle, već sada bi mogao za desetak hiljada eura i da prelazi 200 i kusur km u realnoj potrošni.
Pa to je vrlo, vrlo pristojno. Dva punjenja mesečno su moje potrebe za posao mesečno, još toliko i za privatne po gradu - dođe mu jednom nedeljno da se puni par sati ili čak i jednu noć kod prijatelja sa garažom - više mi i ne treba. A ne bi koštalo više od 15-20 ojra mesečno. Džabe.

Ognjen

pre 4 godine

Sa jedne strane razumem zasto ga nema u evropi, prvenstveno zbog prodaje modela Zoe ili nedostupnost baterija za masovniju proizvodnju, ali da je cena 10-12 hiljada sa oko 200km dometa to bi se u Evropi prodavalo kao kupus. Kome smeta električna sirotinja?

jedan

pre 4 godine

nikada ne bih kupio nov automobil do 10 000 eur. Ni benzinac ne moze da se nadje da valja. Dizel moze da se sanja. A tek eletricni... Moja rodjaka je kupila citroen c1 za 8000 eur nov...oprema 0. Znaci kutija, plasticna kutija sa motorom skutera...eto to je osecaj kad ga vozite...uzbrdo ponekad mora druga brzina da se ubaci, nema cak ni pokazivac broja obrtaja jer je i to dodatna oprema...vrata su kvaliteta vrata onih kola koje voze deca po zabavnim parkovima.Ima 4 vrata a zadnja stakla ne mogu da se otvore ni zatvore nego imaju neke plasticne kukice koje se ukoso nakrive pa ulazi malo vazduha. Mnogo je bolje kupiti okej polovnjak nego takav nov automobil.

Aca

pre 4 godine

Niko ne moze da me ubedi da jedna baterija za elektricni automobil kosta vise od celog motora sa unutrasnjim sa njegovim pratecim delovima, celog menjaca, rashladnim sistemom... Mnogo vise se skida nego sto se dodaje, tako da el vozilo moze odmah da duplo pojeftini, ali to proizvodjacima ne ide pod ruku.

max

pre 4 godine

Sve se moze kad se hoce ali je za sada presladak kajmak. Smanjite preveliki profit i eto pristupacnijeg automobila. Cena izrade je ista ali je profit visestruko veci pa je prodajna cena takodje daleko veca. Resenje je u konkurentnosti. Sa sve vecim brojem proizvodjaca i vozila padace cena na normalan nivo kao i kod svakog drugog proizvoda.

Joca

pre 4 godine

Tek kada u proizvodnju automobila uđu elektronske i kompanije za proizvodnju alata, tipa Samsung, Huaweii, Hitachi, Makita... koje nisu u šemi proizvođača automobila i naftnih kompanija.
Ili naravno kada uđu Kinezi koji ionako nisu u šemi sa evropskim i američkim naftnim kompanijama.

Glavni problem ovih koji sada prodaju električne automobile od 30 do 50 k€ je kako naduvati tu cenu, pa je cena za korišćenje višestruko manje patenata višestruko veća. Na primer, upravljački modul (kompjuter zapravo) električnog automobila je oko 10x skuplji od kompjutera benzinskog automobila (cca 5000€). Jasno, oni i dalje govore o "manjim serijama" kao da ih prave ručno, lemilicom. I cena baterija je jednako tako naduvana preko svake mere; kada bi toliko srazmerno učestvovala baterija u ceni telefona, laptopova ili ručnih alata, koštali bi i oni... pa otprilike kao i automobili, triput više nego sada.

bo

pre 4 godine

ova EV su cista budalastina evo i zasto, pretpostavimo da svi automobili na svetu budu elektricni i da nocas svi ukljucimo kablove da ih napunimo, i sta ce da se desi???
znaci EV su neodrziva, ovo je samo zamazivanje ociju dok se uveliko radi na usavrsavanju vodonicnog pogona...ovo vam nece niko reci ali sticajem cudnih okolnosti ja ovo sto pisem jer znam istinu...razmislite jos jednom - svi ukljucimo nocas da napunimo baterije???

Gagi

pre 4 godine

Tu su jaki automobilski i državni lobi kojima odgovaraju visoke cene automobila, zbog pdv i profita. Neće dozvoliti jeftine automobile, jedino ako nas kinezi spase.

kunta bez kinte

pre 4 godine

Kako ove automobile da pune ljudi u gradovima, u zgradama? Sa balkona produžni da pruže?
Punjenje preko stanica koje obezbeđuju el-energetske firme je višestruko skuplje, pogotovo ako su brzi punjači.

Ognjen

pre 4 godine

Sa jedne strane razumem zasto ga nema u evropi, prvenstveno zbog prodaje modela Zoe ili nedostupnost baterija za masovniju proizvodnju, ali da je cena 10-12 hiljada sa oko 200km dometa to bi se u Evropi prodavalo kao kupus. Kome smeta električna sirotinja?

Aca

pre 4 godine

Niko ne moze da me ubedi da jedna baterija za elektricni automobil kosta vise od celog motora sa unutrasnjim sa njegovim pratecim delovima, celog menjaca, rashladnim sistemom... Mnogo vise se skida nego sto se dodaje, tako da el vozilo moze odmah da duplo pojeftini, ali to proizvodjacima ne ide pod ruku.

Joca

pre 4 godine

Tek kada u proizvodnju automobila uđu elektronske i kompanije za proizvodnju alata, tipa Samsung, Huaweii, Hitachi, Makita... koje nisu u šemi proizvođača automobila i naftnih kompanija.
Ili naravno kada uđu Kinezi koji ionako nisu u šemi sa evropskim i američkim naftnim kompanijama.

Glavni problem ovih koji sada prodaju električne automobile od 30 do 50 k€ je kako naduvati tu cenu, pa je cena za korišćenje višestruko manje patenata višestruko veća. Na primer, upravljački modul (kompjuter zapravo) električnog automobila je oko 10x skuplji od kompjutera benzinskog automobila (cca 5000€). Jasno, oni i dalje govore o "manjim serijama" kao da ih prave ručno, lemilicom. I cena baterija je jednako tako naduvana preko svake mere; kada bi toliko srazmerno učestvovala baterija u ceni telefona, laptopova ili ručnih alata, koštali bi i oni... pa otprilike kao i automobili, triput više nego sada.

dzigi

pre 4 godine

Dakle, već sada bi mogao za desetak hiljada eura i da prelazi 200 i kusur km u realnoj potrošni.
Pa to je vrlo, vrlo pristojno. Dva punjenja mesečno su moje potrebe za posao mesečno, još toliko i za privatne po gradu - dođe mu jednom nedeljno da se puni par sati ili čak i jednu noć kod prijatelja sa garažom - više mi i ne treba. A ne bi koštalo više od 15-20 ojra mesečno. Džabe.

Gagi

pre 4 godine

Tu su jaki automobilski i državni lobi kojima odgovaraju visoke cene automobila, zbog pdv i profita. Neće dozvoliti jeftine automobile, jedino ako nas kinezi spase.

max

pre 4 godine

Sve se moze kad se hoce ali je za sada presladak kajmak. Smanjite preveliki profit i eto pristupacnijeg automobila. Cena izrade je ista ali je profit visestruko veci pa je prodajna cena takodje daleko veca. Resenje je u konkurentnosti. Sa sve vecim brojem proizvodjaca i vozila padace cena na normalan nivo kao i kod svakog drugog proizvoda.

jedan

pre 4 godine

nikada ne bih kupio nov automobil do 10 000 eur. Ni benzinac ne moze da se nadje da valja. Dizel moze da se sanja. A tek eletricni... Moja rodjaka je kupila citroen c1 za 8000 eur nov...oprema 0. Znaci kutija, plasticna kutija sa motorom skutera...eto to je osecaj kad ga vozite...uzbrdo ponekad mora druga brzina da se ubaci, nema cak ni pokazivac broja obrtaja jer je i to dodatna oprema...vrata su kvaliteta vrata onih kola koje voze deca po zabavnim parkovima.Ima 4 vrata a zadnja stakla ne mogu da se otvore ni zatvore nego imaju neke plasticne kukice koje se ukoso nakrive pa ulazi malo vazduha. Mnogo je bolje kupiti okej polovnjak nego takav nov automobil.

Djak

pre 4 godine

upravljački modul (kompjuter zapravo) električnog automobila je oko 10x skuplji od kompjutera benzinskog automobila (cca 5000€). Jasno, oni i dalje govore o "manjim serijama" kao da ih prave ručno, lemilicom.
(Joca, 15. septembar 2019 20:55)

Kompjuter ne može nikako da košta 5000 eura, to je foliranje, laž. Možda je razvoj softvera skup ali sada je već dostigao nivo kada predstoji samo lagana revolucija. Ne verujem više ničemu sto velike korporacije objavljuju, sve je to laž do laži.

jaretina; profil SR vozača 4/4, alkos; veseo čovek, ne odbija čašicu, kad popije vozi "sigurno" bolje nego trezan, taxi je bacanje para, obavezno da poveze još nekoga, na kraju ubija

pre 4 godine

znaci EV su neodrziva, ovo je samo zamazivanje ociju dok se uveliko radi na usavrsavanju vodonicnog pogona...ovo vam nece niko reci ali sticajem cudnih okolnosti ja ovo sto pisem jer znam istinu
(bo, 15. septembar 2019 20:47)

srbin, vizionar, insajder, koji pod sticajem čudnih okolnosti zna istinu.
ja verujem da će i za 10 godina, kad se budu prodavali samo EV/Hybrid, srbi i dalje verovati da "vodonični" pogon samo što nije, tu je, skoro su ga spremili.

nego, vizionar, zamisli šta bi se desilo da su sva vozila na vodonik. otkud tolika električna energija za dobijanje vodonika? da se vodonik proizvodi u tim količinama, ne bi nam bilo dovoljno još 1000 nukelarki. vi ravnozemljaši i dalje verujete da vodonik kaplje sa neba, samo ti treba oluk?

Milan

pre 4 godine

Stizu za desetak-dvadeset godina - onda kad polovnjaci stignu do nas sa riknulim baterijama i zabagovanim sistemima. Ali to ce nasi "majstori" da premoste i cipuju i ima da ide kao ludo, ili u krajnjem slucaju sto ne bi moglo i na plin da se prebaci. Mozda je bolje pitanje - kada ce obican gradjanin, radnik, o ovoj zemlji biti u stanju da kupi automobil od 10 hiljada. Mislite o tome!

kunta bez kinte

pre 4 godine

Kako ove automobile da pune ljudi u gradovima, u zgradama? Sa balkona produžni da pruže?
Punjenje preko stanica koje obezbeđuju el-energetske firme je višestruko skuplje, pogotovo ako su brzi punjači.

Joca

pre 4 godine

44ks? Pa naš jugić je imao 45ks. Meni je to jadno.
(Momčilo, 15. septembar 2019 20:15)
Jadno je samo tolika količina neznanja. Snaga elektromotora je nominalna; ukoliko izvor struje to može da isporuči, elektromotor kratkotrajno može da radi u režimu "preopterećenja" bez ikakvih posledica, odakle i dolazi strahovito ubrzanje električnih automobila.
S druge strane, benzinskih 45 "konja" je maksimalna snaga motora koju verovatno ni na tvom Jugu nisi nikada dostigao zbog lošeg (recimo eufemistički: neadekvatnog) goriva.
Čak ni teoretski, ne postoji način da benzinski motor od "45 konja" isporuči makar za sekundu veću snagu. Električni to praktično čini prilikom svakog ubrzavanja, plus što vraća deo te energije kod usporavanja, odnosno kočenja. Jednostavno neuporedivo.

Odnos "snaga" električnog i benzinskog motora je uporediv sa snagom LED i običnih sijalica. Kako to da nikoga ne zbunjuje to što LED sijalica od 10W isporučuje svetla kao obična od cca 100W? Naravno kod motora odnos nije 1:10 (nije ni kod LED, btw), ali nikada se ne mogu tretirati kao da su iste snage, odnosno efikasnosti korišćenja njihove snage. Otprilike je to najmanje 1:2, pa i 1:3 sa sadašnjim elektro i benzinskim motorima.

moron

pre 4 godine

Pa, mislim da NIKADA ne možemo očekivati EV po ceni do 10.000 evra, jer svi proizvodjači i cene SUS verzija koordinisano jako guraju na gore (bez realne srazmere sa izmenama i poboljšanjima koje se nude na novim modelima), a EV bi kao trebalo da je još skuplji, pošto su mu navodno baterije veoma skupe za proizvodnju ( pa i za „prvu ugradnju“ ). Uostalom, da nije tog guranja cena na gore, ne bi u Srbiji aktuelna KIA CEED karavan u halogenom izdanju prebacivala i 30.000 evra, niti bi električni bicikl, recimo, Scott Axis eRide koštao 425.990 dinara ...

Nemanja Bjelica

pre 4 godine

Trik pitanje! Ako auto ima elektromotor snage 60 kW, bateriju kapaciteta 30 kWh, a maksimalna brzina mu je 120 km/h, kako onda pređe 200 km sa punim baterijama, kada je pri punoj brzini isprazni za pola sata, pri čemu pređe samo 60 km. Sve je to, bra?o moja, jedna velika prevara za lakoverne!
(Ahtung, 16. septembar 2019 11:26)

Au nadam se da nemas vise od 11 godina :)

Papageno

pre 4 godine

ova EV su cista budalastina evo i zasto, pretpostavimo da svi automobili na svetu budu elektricni i da nocas svi ukljucimo kablove da ih napunimo, i sta ce da se desi???
znaci EV su neodrziva, ovo je samo zamazivanje ociju dok se uveliko radi na usavrsavanju vodonicnog pogona...ovo vam nece niko reci ali sticajem cudnih okolnosti ja ovo sto pisem jer znam istinu...razmislite jos jednom - svi ukljucimo nocas da napunimo baterije???
(bo, 15. septembar 2019 20:47)

E, baš ti jaka "logika"!

Šta misliš, kad bismo svi večeras otišli na pumpe da tankujemo, da li bi bilo dovoljno goriva za sve? Ne bi, naravno.

Ali kao što ni svi sada ne idemo na pumpe u isto vreme, tako se neće nikad ni sva el.vozila nakačiti na punjače u isto vreme.

Pošto kažeš da znaš Istinu, pa si prema tome sigurno dobro upućen u (belo)svetske zavere, kaži nam onda i ko je taj što nas zamajava el.vozilima dok se "uveliko radi na usavršavanu vodoničnog pogona"? Koji je njegov interes da nam odvraća pažnju mašući nam pred nosem kao mađioničar električnim vozilima da ga ne bismo provalili da on u stvari radi na vodoničnom pogonu?

Da nije još jedan iz ekipice koja ne želi da saznamo da je Zemlja u stvari ravna ploča?

rog

pre 4 godine

Trik pitanje! Ako auto ima elektromotor snage 60 kW, bateriju kapaciteta 30 kWh, a maksimalna brzina mu je 120 km/h, kako onda pređe 200 km sa punim baterijama, kada je pri punoj brzini isprazni za pola sata, pri čemu pređe samo 60 km. Sve je to, bra?o moja, jedna velika prevara za lakoverne!
(Ahtung, 16. septembar 2019 11:26)

Mozda mu treba samo 10kW da bi odrzavao brzinu od 120km/h.

Joca

pre 4 godine

Dovoljno je prekriti 1,2% Sahare solarnim panelima i to bi bilo dovoljno energije za celu planetu. (m, 16. septembar 2019 13:58)
Da bi to neko (ko?) izveo, unapred mora da potroši energije koliko takvo postrojenje proizvede za koliko, desetak godina? I kada bi se navodnjavala, Sahara bi proizvodila dovoljno hrane i energije za čitav svet. Jednako utopija.
Solarne elektrane, energija vetra... sve to jeste neophodno, ali u konceptu štednje energije i smanjivanja zagađivanja. Jedino fuzija i (još manje izvesna) veštačka fotosinteza (uz ograničenu zpotrebljivost hidroelektrana) nude šansu za proizvodnju energije bez prethodnog utroška još veće, odnosno za dobijanje "nove" energije koja nije indirektno poreklom od nafte ili uglja.

"Problem Sahare" je nešto komplikovaniji nego što se čini. Kada bi se zatravila ili drugačije zatamnila njena reflektujuća površina, oblaci sa Mediterana bi se zadržavali i paradoksalno više ne bi izgledala tako perspektivno ni za solarne kolektore. Sada sva ta ogromna voda preskoči Saharu i sruči se u centralnu Afriku, praveći suprotan, ali i ništa manji problem. Daleko od toga da bi (inače imaginarni) solarni kolektori postali neupotrebljivi ili neisplativi, ali računice sličnog tipa nikada ne računaju sa tim faktorom (iznenađenja).

Inače, bio sam u Sahari i poznajem je dosta dobro. I bez Gugla.

bo

pre 4 godine

ova EV su cista budalastina evo i zasto, pretpostavimo da svi automobili na svetu budu elektricni i da nocas svi ukljucimo kablove da ih napunimo, i sta ce da se desi???
znaci EV su neodrziva, ovo je samo zamazivanje ociju dok se uveliko radi na usavrsavanju vodonicnog pogona...ovo vam nece niko reci ali sticajem cudnih okolnosti ja ovo sto pisem jer znam istinu...razmislite jos jednom - svi ukljucimo nocas da napunimo baterije???

Luka Laban

pre 4 godine

Moja rodjaka je kupila citroen c1 za 8000 eur nov...
@jedan
Izvini druze, gde je kupila nov C1 za te pare, jel u pitanju dostavno vozilo bez pdv-a, ili je rodjaka kupila auto u Francuskoj na ulazu u Fabriku?

Cinique

pre 4 godine

neprekidno slušam kao samo je pitanje još par sitnih godinica kad ćemo dobiti prvu fisionu elektranu, koja će konačno rešiti sve energetske probleme čovečanstva i pružiti mu praktično neiscrpan izvor čiste energije.
(Don Giovanni, 16. septembar 2019 15:34)
Pretpostavljam da jeste u pitanju lapsus, ali mi ipak nije jasno kako bilo ko fakultetski (tehnički i pogotovo) obrazovan može da napravi takav lapsus? Fisionih elektrana ima koliko hoćeš, po mnogima i više nego što treba. Fuzionih nema. Samo bombe.

bo

pre 4 godine

@@Papageno
nije nikakva zavera, ovi sto ti danas prodaju naftu prodavace ti vodonik kao gorivo, oni rade na tome a ne auto industrija, tacnije francuski TOTAL prednjaci u istrazivanjima, naravno rade oni i na ostalim opcijama i bice svakako spremni kad ponestane fosilnih goriva

Joca

pre 4 godine

nego, vizionar, zamisli šta bi se desilo da su sva vozila na vodonik. otkud tolika električna energija za dobijanje vodonika?
(jaretina; profil SR vozača 4/4, alkos... 16. septembar 2019 10:13)
Nije neophodno da se vodonik dobija elektrolizom. Naravno, sve je to još na dalekom štapu, ali postoje pokušaji da se vodonik dobija od genetski modifikovanih bakterija, potencijalno energetski mnogo efikasnije od elektrolize. Praktično, vrstom veštačke fotosinteze u kojoj je vodonik koristan nusprodukt.
Glavni problem "vodoničnog motora" je to što još ne postoji vodonični SUS motor. Kada bi se to rešilo, nije nemoguće da i vodonik dobije svoje mesto u nekim vrstama transporta gde ni unapređene baterije ili superkondenzatori ne bi odgovarali. Do tada, vodonik je samo alternativna, manje efikasna i mnogo skuplja vrsta baterije za električnu energiju.

Pitanje ukupne raspoložive energije je takođe legitimno. Nafta se danas vadi i arči "kao da nema sutra". Objektivno, ukoliko se ne reši problem fuzije ili (efikasnije) veštačke fotosinteze, šta god da se radi i nema sutra. Treća alternativa je da se energija štedi više nego ikada u istoriji čoveka, ali to je tek i najveća utopija.

M

pre 4 godine

(dzigi, 16. septembar 2019 02:35)

Svaka čast, konačno neko kod nas ko razmišlja u pravom smeru što se tiče električnih automobila, retko se viđa ovakav stav kod Srba. Dopunio bih sa detaljnom računicom oko cene za taj tvoj scenario (koji je inače scenario bar 80% ljudi):

Recimo da auto može da pređe 250 km sa jednim punjenjem, ali nikad nećeš voziti do nule, nego recimo po 200 km između dva punjenja tj. da ga na svakom punjenju dopuniš za 200 km. Prosečna potrošnja električnih automobila je oko 15 kWh / 100 km. Znači da će za 200 km da potroši 30 kWh tj. punićeš ga svaki put po 30 kWh. Kažeš da ćeš da ga puniš jednom nedeljno - to je 4,35 puta mesečno. 4,35 x 30 kWh = 130 kWh mesečno.

Ako imaš odvojeno brojilo koje služi samo za punjenje auta, onda je malo skuplje zbog onih raznih taksi na računu (takva situacija je verovatno u garažama od zgrada). A za nekoga ko ima kuću i garažu na istom brojilu, onda je tek džabe, posebno što bi se tada uvek punio noću po nižoj tarifi.

Posebno brojilo, viša tarifa: 1.870 dinara mesečno
Posebno brojilo, niža tarifa: 1.120 dinara mesečno
Isto brojilo, viša tarifa: 1.150 dinara mesečno dodato na račun za struju
Isto brojilo, niža tarifa: 400 dinara mesečno dodato na račun za struju :)

djilkoš

pre 4 godine

Elektricni automobil za 10000 nece postojati (u Evropi) nikad. To jednostavno nikome ne odgovara, ni proizvodjacima ( zasto bi drasticno spustili ogromne marze koje imaju trenurno?), ni drzavama (zbog poreza i ostalih dadzbina), ni politicarima (veliku vecinu u evropi jos uvek imaju konzervativne partije koje bi morale da priznaju poraz od zelenih/ekoloskih partija odn. udruzenja) bogami ni kupcima (kada bi takav automobil postojao, potraznja bi bila tolika da bi se u momentu srusila sva energetska infrastruktura). Tako da zaboravite ova obecanja...

Ahtung

pre 4 godine

Trik pitanje! Ako auto ima elektromotor snage 60 kW, bateriju kapaciteta 30 kWh, a maksimalna brzina mu je 120 km/h, kako onda pređe 200 km sa punim baterijama, kada je pri punoj brzini isprazni za pola sata, pri čemu pređe samo 60 km. Sve je to, bra?o moja, jedna velika prevara za lakoverne!

jaretina; profil SR vozača 4/4, alkos; veseo čovek, ne odbija čašicu, kad popije vozi "sigurno" bolje nego trezan, taxi je bacanje para, obavezno da poveze još nekoga, na kraju ubija

pre 4 godine

postoje pokušaji da se vodonik dobija od genetski modifikovanih bakterija, potencijalno energetski mnogo efikasnije od elektrolize.
(Joca, 16. septembar 2019 12:40)

otprilike 1995, gledao sam, tj. upijao sam, svaku epizodu Beyond 2000.
btw, mnogo dobra intro muzika, i danas mi je u glavi, poslušaj.
tada su pričali kako će 2 bakterije rešiti problem nafte:
jedna prozvoditi naftu
druga "jesti" naftu kada iscuri u more.
pa vidiš kako idu te stvari sa fotosintezom i bakterijama 25 godina kasnije.

Joca

pre 4 godine

pa vidiš kako idu te stvari sa fotosintezom i bakterijama 25 godina kasnije.
(jaretina; profil SR vozača 4/4,... 16. septembar 2019 13:39)
Slažem se i u pravu si. Još gore je sa fuzijom gde je napredak praktično nikakav već dobrih 60 godina. Vodonik je danas nesumnjivo ćorsokak koji i forsiraju samo naftne kompanije (i političari na njihovom platnom spisku). Ipak to ne znači da ga u budućnosti treba potpuno odbaciti, baš kao što nije bilo mudro uništiti električne automobile zbog trenutnih prednosti benzinskih. Tako se danas infrastruktura snabdevanja naftnim derivatima podrazumeva, a električna mora da gradi često od nule.
Vodonik može da ima perspektivu, mada se danas najčešće "koristi" da bi pojeo fondove za razvoj i unapređivanje takozvanih "zelenih" izvora energije.

m

pre 4 godine

Pitanje ukupne raspoložive energije je takođe legitimno. Nafta se danas vadi i arči "kao da nema sutra". Objektivno, ukoliko se ne reši problem fuzije ili (efikasnije) veštačke fotosinteze, šta god da se radi i nema sutra. Treća alternativa je da se energija štedi više nego ikada u istoriji čoveka, ali to je tek i najveća utopija.
(Joca, 16. septembar 2019 12:40)

Dovoljno je prekriti 1,2% Sahare solarnim panelima i to bi bilo dovoljno energije za celu planetu. Guglaj "Sahara solar panels" i otvori više članaka o tome. Naravno, to je samo hipotetički, a u praksi, osim finansiranja, ne bi sigurno bilo tako sve na jednom mestu, jer ne može da se dovede ta struja na udaljene destinacije, nego bi bili solarni paneli raspoređeni po svetu, ali cilj te računice je samo da pokaže koliko NIJE problem snabdevanje ljudi energijom, i to obnovljivom... Kakve nuklearne elektrane, kakvi bakrači. Evo još jednog zanimljivog citata:
In just six hours, the world’s deserts receive more solar energy than the entire human race consumes in a year.

EV

pre 4 godine

Uveliko postoje da se kupe pristojni polovni automobili na struju za oko 10-15.000 evra, npr. VW e-up, Renault Zoe, Nissan Leaf, ili čak i za manje od 10.000 evra, ali oni su veoma sitni po dimenzijama: Mitsubishi i-Miev, Citroen C-Zero, Peugeot iOn. Jedino što svi ovi modeli mogu da pređu samo oko 100 km, ali treba i to uzeti u obzir za grad, retko ko prelazi više od toliko kilometara dnevno.

Don Giovanni

pre 4 godine

otprilike 1995, gledao sam, tj. upijao sam, svaku epizodu Beyond 2000.
btw, mnogo dobra intro muzika, i danas mi je u glavi, poslušaj.
tada su pričali kako će 2 bakterije rešiti problem nafte:
jedna prozvoditi naftu
druga "jesti" naftu kada iscuri u more.
pa vidiš kako idu te stvari sa fotosintezom i bakterijama 25 godina kasnije.
(jaretina 16. septembar 2019 13:39)

Sećam se i ja toga. Ali ima još lepše: od davnih dana kad sam upisao elektrotehniku, pa sve do današnjih dana kad nedavno, u zdravlju i veselju dočekah penziju, neprekidno slušam kao samo je pitanje još par sitnih godinica kad ćemo dobiti prvu fisionu elektranu, koja će konačno rešiti sve energetske probleme čovečanstva i pružiti mu praktično neiscrpan izvor čiste energije.

Naravno, uz neizbežne Ruse, Tokamak reaktor i tako to, koji su kao i uvek, daleko prešišali Zapad i samo je pitanje dana kad će objaviti svoj epohalni izum od kojeg će svi pasti na teme!

Međutim, i nakon tolikih godina "sad će, samo što nije" najava, nismo odmakli mnogo dalje od početka. Naravno, problem je užasno komplikovan i niko (pa ni Rusi) ga može i neće rešiti preko noći. Možda jedino ako se udruže i Rusi i svi ostali, ali malo je šanse da se to dogodi.

Koliko mogu da pratim, ima određenog napretka, ali smo još na više "svemirskih" godina od komercijalne primene!

CATAPA

pre 4 godine

Vec sam naglasio da lupam gluposti, tako da molim pametnjakovice da ne filozofiraju mnogo.
(Johni, 16. septembar 2019 15:31)
Neću ti reći da si glup, nego religiozan. Po religioznima, Bog jeste u stanju da stvori gigantske generatore energije iz ničega, kao zvezde ili kao Sunce (mada mi nikad neće biti jasno u čemu je razlika jednog i drugog?).

Dakle, i to što ti predlažeš nije glupost nego religija. Jel' ti tako zvuči bolje?

Boki B.

pre 4 godine

Zar nije moguđe dograditi nekakav uređaj,nešto kao alternator,koji bi u toku vožnje dopunjavao bateriju kao što sada alternator dopunjava akumulator.Čini mi se da je elektronika daleko odmaklo i da je to moguće samo u igri je taj naftni lobi koji koči razvoj elektro automobila.

Petar

pre 4 godine

Bice onda kada kineski proizvodjaci omasove proizvodnju, kao i sve sto Kinezi krenu da proizvode.Ljudi i pored mnogo primera iz proslosti ne kapiraju da trenutak kad se menja tehnologija, uvek izbaci nove proizvodjace, neopterecene postojecim proizvodnim procesima i nasledjenim problemima.Kinezi ce biti broj jedan u proizvodnji EV, zato sto oni mogu kao i za sve drugo da ponude najbolju cenu,mogu da proizvedu za svaki dzep robu,a imaju veliki sopstveni ekoloski interes da ucine svoje gradove cistijim.Nemci neka stave prst na celo i razmisle sta ce kad padnu zarade po svakom prodatom vozilu, a cena proizvodnje EV bude jeftinija, manja cena odrzavanja,itd.

T

pre 4 godine

@don giovani Pa jesu se udružili, ima projekat Inter u Kadarasu u Francuskoj, pravi se zajedničkim snagama eksperimentalni tokamak reaktor, najveći do sada. To je sve međutim preskupo i presporo.

Johni

pre 4 godine

Priznajem da sam glup za ove stvari, ali zar ne moze nekako da se smisli da se baterija sama puni u toku voznje? Msm imas elektro bicikl, koji dok motas punis bateriju… Isto tako moze neka mini vodeno elektrana koja kruzi da se izmisli,stvara struju i puni bateriju… Ionako ima manje delova, u e-automobilima, ima mesta da se nesto ugradi. Vec sam naglasio da lupam gluposti, tako da molim pametnjakovice da ne filozofiraju mnogo.

P.S ako neko od ovoga dobije ideju,naoravi patent i zaradi pare neka se seti meine :)

jedan

pre 4 godine

nikada ne bih kupio nov automobil do 10 000 eur. Ni benzinac ne moze da se nadje da valja. Dizel moze da se sanja. A tek eletricni... Moja rodjaka je kupila citroen c1 za 8000 eur nov...oprema 0. Znaci kutija, plasticna kutija sa motorom skutera...eto to je osecaj kad ga vozite...uzbrdo ponekad mora druga brzina da se ubaci, nema cak ni pokazivac broja obrtaja jer je i to dodatna oprema...vrata su kvaliteta vrata onih kola koje voze deca po zabavnim parkovima.Ima 4 vrata a zadnja stakla ne mogu da se otvore ni zatvore nego imaju neke plasticne kukice koje se ukoso nakrive pa ulazi malo vazduha. Mnogo je bolje kupiti okej polovnjak nego takav nov automobil.

bo

pre 4 godine

ova EV su cista budalastina evo i zasto, pretpostavimo da svi automobili na svetu budu elektricni i da nocas svi ukljucimo kablove da ih napunimo, i sta ce da se desi???
znaci EV su neodrziva, ovo je samo zamazivanje ociju dok se uveliko radi na usavrsavanju vodonicnog pogona...ovo vam nece niko reci ali sticajem cudnih okolnosti ja ovo sto pisem jer znam istinu...razmislite jos jednom - svi ukljucimo nocas da napunimo baterije???

Ahtung

pre 4 godine

Trik pitanje! Ako auto ima elektromotor snage 60 kW, bateriju kapaciteta 30 kWh, a maksimalna brzina mu je 120 km/h, kako onda pređe 200 km sa punim baterijama, kada je pri punoj brzini isprazni za pola sata, pri čemu pređe samo 60 km. Sve je to, bra?o moja, jedna velika prevara za lakoverne!

Johni

pre 4 godine

Priznajem da sam glup za ove stvari, ali zar ne moze nekako da se smisli da se baterija sama puni u toku voznje? Msm imas elektro bicikl, koji dok motas punis bateriju… Isto tako moze neka mini vodeno elektrana koja kruzi da se izmisli,stvara struju i puni bateriju… Ionako ima manje delova, u e-automobilima, ima mesta da se nesto ugradi. Vec sam naglasio da lupam gluposti, tako da molim pametnjakovice da ne filozofiraju mnogo.

P.S ako neko od ovoga dobije ideju,naoravi patent i zaradi pare neka se seti meine :)

Boki B.

pre 4 godine

Zar nije moguđe dograditi nekakav uređaj,nešto kao alternator,koji bi u toku vožnje dopunjavao bateriju kao što sada alternator dopunjava akumulator.Čini mi se da je elektronika daleko odmaklo i da je to moguće samo u igri je taj naftni lobi koji koči razvoj elektro automobila.

jaretina; profil SR vozača 4/4, alkos; veseo čovek, ne odbija čašicu, kad popije vozi "sigurno" bolje nego trezan, taxi je bacanje para, obavezno da poveze još nekoga, na kraju ubija

pre 4 godine

znaci EV su neodrziva, ovo je samo zamazivanje ociju dok se uveliko radi na usavrsavanju vodonicnog pogona...ovo vam nece niko reci ali sticajem cudnih okolnosti ja ovo sto pisem jer znam istinu
(bo, 15. septembar 2019 20:47)

srbin, vizionar, insajder, koji pod sticajem čudnih okolnosti zna istinu.
ja verujem da će i za 10 godina, kad se budu prodavali samo EV/Hybrid, srbi i dalje verovati da "vodonični" pogon samo što nije, tu je, skoro su ga spremili.

nego, vizionar, zamisli šta bi se desilo da su sva vozila na vodonik. otkud tolika električna energija za dobijanje vodonika? da se vodonik proizvodi u tim količinama, ne bi nam bilo dovoljno još 1000 nukelarki. vi ravnozemljaši i dalje verujete da vodonik kaplje sa neba, samo ti treba oluk?

m

pre 4 godine

Pitanje ukupne raspoložive energije je takođe legitimno. Nafta se danas vadi i arči "kao da nema sutra". Objektivno, ukoliko se ne reši problem fuzije ili (efikasnije) veštačke fotosinteze, šta god da se radi i nema sutra. Treća alternativa je da se energija štedi više nego ikada u istoriji čoveka, ali to je tek i najveća utopija.
(Joca, 16. septembar 2019 12:40)

Dovoljno je prekriti 1,2% Sahare solarnim panelima i to bi bilo dovoljno energije za celu planetu. Guglaj "Sahara solar panels" i otvori više članaka o tome. Naravno, to je samo hipotetički, a u praksi, osim finansiranja, ne bi sigurno bilo tako sve na jednom mestu, jer ne može da se dovede ta struja na udaljene destinacije, nego bi bili solarni paneli raspoređeni po svetu, ali cilj te računice je samo da pokaže koliko NIJE problem snabdevanje ljudi energijom, i to obnovljivom... Kakve nuklearne elektrane, kakvi bakrači. Evo još jednog zanimljivog citata:
In just six hours, the world’s deserts receive more solar energy than the entire human race consumes in a year.

Aca

pre 4 godine

Niko ne moze da me ubedi da jedna baterija za elektricni automobil kosta vise od celog motora sa unutrasnjim sa njegovim pratecim delovima, celog menjaca, rashladnim sistemom... Mnogo vise se skida nego sto se dodaje, tako da el vozilo moze odmah da duplo pojeftini, ali to proizvodjacima ne ide pod ruku.

kunta bez kinte

pre 4 godine

Kako ove automobile da pune ljudi u gradovima, u zgradama? Sa balkona produžni da pruže?
Punjenje preko stanica koje obezbeđuju el-energetske firme je višestruko skuplje, pogotovo ako su brzi punjači.

dzigi

pre 4 godine

Dakle, već sada bi mogao za desetak hiljada eura i da prelazi 200 i kusur km u realnoj potrošni.
Pa to je vrlo, vrlo pristojno. Dva punjenja mesečno su moje potrebe za posao mesečno, još toliko i za privatne po gradu - dođe mu jednom nedeljno da se puni par sati ili čak i jednu noć kod prijatelja sa garažom - više mi i ne treba. A ne bi koštalo više od 15-20 ojra mesečno. Džabe.

djilkoš

pre 4 godine

Elektricni automobil za 10000 nece postojati (u Evropi) nikad. To jednostavno nikome ne odgovara, ni proizvodjacima ( zasto bi drasticno spustili ogromne marze koje imaju trenurno?), ni drzavama (zbog poreza i ostalih dadzbina), ni politicarima (veliku vecinu u evropi jos uvek imaju konzervativne partije koje bi morale da priznaju poraz od zelenih/ekoloskih partija odn. udruzenja) bogami ni kupcima (kada bi takav automobil postojao, potraznja bi bila tolika da bi se u momentu srusila sva energetska infrastruktura). Tako da zaboravite ova obecanja...

Gagi

pre 4 godine

Tu su jaki automobilski i državni lobi kojima odgovaraju visoke cene automobila, zbog pdv i profita. Neće dozvoliti jeftine automobile, jedino ako nas kinezi spase.

Joca

pre 4 godine

Tek kada u proizvodnju automobila uđu elektronske i kompanije za proizvodnju alata, tipa Samsung, Huaweii, Hitachi, Makita... koje nisu u šemi proizvođača automobila i naftnih kompanija.
Ili naravno kada uđu Kinezi koji ionako nisu u šemi sa evropskim i američkim naftnim kompanijama.

Glavni problem ovih koji sada prodaju električne automobile od 30 do 50 k€ je kako naduvati tu cenu, pa je cena za korišćenje višestruko manje patenata višestruko veća. Na primer, upravljački modul (kompjuter zapravo) električnog automobila je oko 10x skuplji od kompjutera benzinskog automobila (cca 5000€). Jasno, oni i dalje govore o "manjim serijama" kao da ih prave ručno, lemilicom. I cena baterija je jednako tako naduvana preko svake mere; kada bi toliko srazmerno učestvovala baterija u ceni telefona, laptopova ili ručnih alata, koštali bi i oni... pa otprilike kao i automobili, triput više nego sada.

max

pre 4 godine

Sve se moze kad se hoce ali je za sada presladak kajmak. Smanjite preveliki profit i eto pristupacnijeg automobila. Cena izrade je ista ali je profit visestruko veci pa je prodajna cena takodje daleko veca. Resenje je u konkurentnosti. Sa sve vecim brojem proizvodjaca i vozila padace cena na normalan nivo kao i kod svakog drugog proizvoda.

Don Giovanni

pre 4 godine

otprilike 1995, gledao sam, tj. upijao sam, svaku epizodu Beyond 2000.
btw, mnogo dobra intro muzika, i danas mi je u glavi, poslušaj.
tada su pričali kako će 2 bakterije rešiti problem nafte:
jedna prozvoditi naftu
druga "jesti" naftu kada iscuri u more.
pa vidiš kako idu te stvari sa fotosintezom i bakterijama 25 godina kasnije.
(jaretina 16. septembar 2019 13:39)

Sećam se i ja toga. Ali ima još lepše: od davnih dana kad sam upisao elektrotehniku, pa sve do današnjih dana kad nedavno, u zdravlju i veselju dočekah penziju, neprekidno slušam kao samo je pitanje još par sitnih godinica kad ćemo dobiti prvu fisionu elektranu, koja će konačno rešiti sve energetske probleme čovečanstva i pružiti mu praktično neiscrpan izvor čiste energije.

Naravno, uz neizbežne Ruse, Tokamak reaktor i tako to, koji su kao i uvek, daleko prešišali Zapad i samo je pitanje dana kad će objaviti svoj epohalni izum od kojeg će svi pasti na teme!

Međutim, i nakon tolikih godina "sad će, samo što nije" najava, nismo odmakli mnogo dalje od početka. Naravno, problem je užasno komplikovan i niko (pa ni Rusi) ga može i neće rešiti preko noći. Možda jedino ako se udruže i Rusi i svi ostali, ali malo je šanse da se to dogodi.

Koliko mogu da pratim, ima određenog napretka, ali smo još na više "svemirskih" godina od komercijalne primene!

Ognjen

pre 4 godine

Sa jedne strane razumem zasto ga nema u evropi, prvenstveno zbog prodaje modela Zoe ili nedostupnost baterija za masovniju proizvodnju, ali da je cena 10-12 hiljada sa oko 200km dometa to bi se u Evropi prodavalo kao kupus. Kome smeta električna sirotinja?

moron

pre 4 godine

Pa, mislim da NIKADA ne možemo očekivati EV po ceni do 10.000 evra, jer svi proizvodjači i cene SUS verzija koordinisano jako guraju na gore (bez realne srazmere sa izmenama i poboljšanjima koje se nude na novim modelima), a EV bi kao trebalo da je još skuplji, pošto su mu navodno baterije veoma skupe za proizvodnju ( pa i za „prvu ugradnju“ ). Uostalom, da nije tog guranja cena na gore, ne bi u Srbiji aktuelna KIA CEED karavan u halogenom izdanju prebacivala i 30.000 evra, niti bi električni bicikl, recimo, Scott Axis eRide koštao 425.990 dinara ...

Milan

pre 4 godine

Stizu za desetak-dvadeset godina - onda kad polovnjaci stignu do nas sa riknulim baterijama i zabagovanim sistemima. Ali to ce nasi "majstori" da premoste i cipuju i ima da ide kao ludo, ili u krajnjem slucaju sto ne bi moglo i na plin da se prebaci. Mozda je bolje pitanje - kada ce obican gradjanin, radnik, o ovoj zemlji biti u stanju da kupi automobil od 10 hiljada. Mislite o tome!

Nemanja Bjelica

pre 4 godine

Trik pitanje! Ako auto ima elektromotor snage 60 kW, bateriju kapaciteta 30 kWh, a maksimalna brzina mu je 120 km/h, kako onda pređe 200 km sa punim baterijama, kada je pri punoj brzini isprazni za pola sata, pri čemu pređe samo 60 km. Sve je to, bra?o moja, jedna velika prevara za lakoverne!
(Ahtung, 16. septembar 2019 11:26)

Au nadam se da nemas vise od 11 godina :)

Joca

pre 4 godine

nego, vizionar, zamisli šta bi se desilo da su sva vozila na vodonik. otkud tolika električna energija za dobijanje vodonika?
(jaretina; profil SR vozača 4/4, alkos... 16. septembar 2019 10:13)
Nije neophodno da se vodonik dobija elektrolizom. Naravno, sve je to još na dalekom štapu, ali postoje pokušaji da se vodonik dobija od genetski modifikovanih bakterija, potencijalno energetski mnogo efikasnije od elektrolize. Praktično, vrstom veštačke fotosinteze u kojoj je vodonik koristan nusprodukt.
Glavni problem "vodoničnog motora" je to što još ne postoji vodonični SUS motor. Kada bi se to rešilo, nije nemoguće da i vodonik dobije svoje mesto u nekim vrstama transporta gde ni unapređene baterije ili superkondenzatori ne bi odgovarali. Do tada, vodonik je samo alternativna, manje efikasna i mnogo skuplja vrsta baterije za električnu energiju.

Pitanje ukupne raspoložive energije je takođe legitimno. Nafta se danas vadi i arči "kao da nema sutra". Objektivno, ukoliko se ne reši problem fuzije ili (efikasnije) veštačke fotosinteze, šta god da se radi i nema sutra. Treća alternativa je da se energija štedi više nego ikada u istoriji čoveka, ali to je tek i najveća utopija.

Joca

pre 4 godine

44ks? Pa naš jugić je imao 45ks. Meni je to jadno.
(Momčilo, 15. septembar 2019 20:15)
Jadno je samo tolika količina neznanja. Snaga elektromotora je nominalna; ukoliko izvor struje to može da isporuči, elektromotor kratkotrajno može da radi u režimu "preopterećenja" bez ikakvih posledica, odakle i dolazi strahovito ubrzanje električnih automobila.
S druge strane, benzinskih 45 "konja" je maksimalna snaga motora koju verovatno ni na tvom Jugu nisi nikada dostigao zbog lošeg (recimo eufemistički: neadekvatnog) goriva.
Čak ni teoretski, ne postoji način da benzinski motor od "45 konja" isporuči makar za sekundu veću snagu. Električni to praktično čini prilikom svakog ubrzavanja, plus što vraća deo te energije kod usporavanja, odnosno kočenja. Jednostavno neuporedivo.

Odnos "snaga" električnog i benzinskog motora je uporediv sa snagom LED i običnih sijalica. Kako to da nikoga ne zbunjuje to što LED sijalica od 10W isporučuje svetla kao obična od cca 100W? Naravno kod motora odnos nije 1:10 (nije ni kod LED, btw), ali nikada se ne mogu tretirati kao da su iste snage, odnosno efikasnosti korišćenja njihove snage. Otprilike je to najmanje 1:2, pa i 1:3 sa sadašnjim elektro i benzinskim motorima.

EV

pre 4 godine

Uveliko postoje da se kupe pristojni polovni automobili na struju za oko 10-15.000 evra, npr. VW e-up, Renault Zoe, Nissan Leaf, ili čak i za manje od 10.000 evra, ali oni su veoma sitni po dimenzijama: Mitsubishi i-Miev, Citroen C-Zero, Peugeot iOn. Jedino što svi ovi modeli mogu da pređu samo oko 100 km, ali treba i to uzeti u obzir za grad, retko ko prelazi više od toliko kilometara dnevno.

Joca

pre 4 godine

Dovoljno je prekriti 1,2% Sahare solarnim panelima i to bi bilo dovoljno energije za celu planetu. (m, 16. septembar 2019 13:58)
Da bi to neko (ko?) izveo, unapred mora da potroši energije koliko takvo postrojenje proizvede za koliko, desetak godina? I kada bi se navodnjavala, Sahara bi proizvodila dovoljno hrane i energije za čitav svet. Jednako utopija.
Solarne elektrane, energija vetra... sve to jeste neophodno, ali u konceptu štednje energije i smanjivanja zagađivanja. Jedino fuzija i (još manje izvesna) veštačka fotosinteza (uz ograničenu zpotrebljivost hidroelektrana) nude šansu za proizvodnju energije bez prethodnog utroška još veće, odnosno za dobijanje "nove" energije koja nije indirektno poreklom od nafte ili uglja.

"Problem Sahare" je nešto komplikovaniji nego što se čini. Kada bi se zatravila ili drugačije zatamnila njena reflektujuća površina, oblaci sa Mediterana bi se zadržavali i paradoksalno više ne bi izgledala tako perspektivno ni za solarne kolektore. Sada sva ta ogromna voda preskoči Saharu i sruči se u centralnu Afriku, praveći suprotan, ali i ništa manji problem. Daleko od toga da bi (inače imaginarni) solarni kolektori postali neupotrebljivi ili neisplativi, ali računice sličnog tipa nikada ne računaju sa tim faktorom (iznenađenja).

Inače, bio sam u Sahari i poznajem je dosta dobro. I bez Gugla.

CATAPA

pre 4 godine

Vec sam naglasio da lupam gluposti, tako da molim pametnjakovice da ne filozofiraju mnogo.
(Johni, 16. septembar 2019 15:31)
Neću ti reći da si glup, nego religiozan. Po religioznima, Bog jeste u stanju da stvori gigantske generatore energije iz ničega, kao zvezde ili kao Sunce (mada mi nikad neće biti jasno u čemu je razlika jednog i drugog?).

Dakle, i to što ti predlažeš nije glupost nego religija. Jel' ti tako zvuči bolje?

Djak

pre 4 godine

upravljački modul (kompjuter zapravo) električnog automobila je oko 10x skuplji od kompjutera benzinskog automobila (cca 5000€). Jasno, oni i dalje govore o "manjim serijama" kao da ih prave ručno, lemilicom.
(Joca, 15. septembar 2019 20:55)

Kompjuter ne može nikako da košta 5000 eura, to je foliranje, laž. Možda je razvoj softvera skup ali sada je već dostigao nivo kada predstoji samo lagana revolucija. Ne verujem više ničemu sto velike korporacije objavljuju, sve je to laž do laži.

jaretina; profil SR vozača 4/4, alkos; veseo čovek, ne odbija čašicu, kad popije vozi "sigurno" bolje nego trezan, taxi je bacanje para, obavezno da poveze još nekoga, na kraju ubija

pre 4 godine

postoje pokušaji da se vodonik dobija od genetski modifikovanih bakterija, potencijalno energetski mnogo efikasnije od elektrolize.
(Joca, 16. septembar 2019 12:40)

otprilike 1995, gledao sam, tj. upijao sam, svaku epizodu Beyond 2000.
btw, mnogo dobra intro muzika, i danas mi je u glavi, poslušaj.
tada su pričali kako će 2 bakterije rešiti problem nafte:
jedna prozvoditi naftu
druga "jesti" naftu kada iscuri u more.
pa vidiš kako idu te stvari sa fotosintezom i bakterijama 25 godina kasnije.

rog

pre 4 godine

Trik pitanje! Ako auto ima elektromotor snage 60 kW, bateriju kapaciteta 30 kWh, a maksimalna brzina mu je 120 km/h, kako onda pređe 200 km sa punim baterijama, kada je pri punoj brzini isprazni za pola sata, pri čemu pređe samo 60 km. Sve je to, bra?o moja, jedna velika prevara za lakoverne!
(Ahtung, 16. septembar 2019 11:26)

Mozda mu treba samo 10kW da bi odrzavao brzinu od 120km/h.

Papageno

pre 4 godine

ova EV su cista budalastina evo i zasto, pretpostavimo da svi automobili na svetu budu elektricni i da nocas svi ukljucimo kablove da ih napunimo, i sta ce da se desi???
znaci EV su neodrziva, ovo je samo zamazivanje ociju dok se uveliko radi na usavrsavanju vodonicnog pogona...ovo vam nece niko reci ali sticajem cudnih okolnosti ja ovo sto pisem jer znam istinu...razmislite jos jednom - svi ukljucimo nocas da napunimo baterije???
(bo, 15. septembar 2019 20:47)

E, baš ti jaka "logika"!

Šta misliš, kad bismo svi večeras otišli na pumpe da tankujemo, da li bi bilo dovoljno goriva za sve? Ne bi, naravno.

Ali kao što ni svi sada ne idemo na pumpe u isto vreme, tako se neće nikad ni sva el.vozila nakačiti na punjače u isto vreme.

Pošto kažeš da znaš Istinu, pa si prema tome sigurno dobro upućen u (belo)svetske zavere, kaži nam onda i ko je taj što nas zamajava el.vozilima dok se "uveliko radi na usavršavanu vodoničnog pogona"? Koji je njegov interes da nam odvraća pažnju mašući nam pred nosem kao mađioničar električnim vozilima da ga ne bismo provalili da on u stvari radi na vodoničnom pogonu?

Da nije još jedan iz ekipice koja ne želi da saznamo da je Zemlja u stvari ravna ploča?

Joca

pre 4 godine

pa vidiš kako idu te stvari sa fotosintezom i bakterijama 25 godina kasnije.
(jaretina; profil SR vozača 4/4,... 16. septembar 2019 13:39)
Slažem se i u pravu si. Još gore je sa fuzijom gde je napredak praktično nikakav već dobrih 60 godina. Vodonik je danas nesumnjivo ćorsokak koji i forsiraju samo naftne kompanije (i političari na njihovom platnom spisku). Ipak to ne znači da ga u budućnosti treba potpuno odbaciti, baš kao što nije bilo mudro uništiti električne automobile zbog trenutnih prednosti benzinskih. Tako se danas infrastruktura snabdevanja naftnim derivatima podrazumeva, a električna mora da gradi često od nule.
Vodonik može da ima perspektivu, mada se danas najčešće "koristi" da bi pojeo fondove za razvoj i unapređivanje takozvanih "zelenih" izvora energije.

bo

pre 4 godine

@@Papageno
nije nikakva zavera, ovi sto ti danas prodaju naftu prodavace ti vodonik kao gorivo, oni rade na tome a ne auto industrija, tacnije francuski TOTAL prednjaci u istrazivanjima, naravno rade oni i na ostalim opcijama i bice svakako spremni kad ponestane fosilnih goriva

Luka Laban

pre 4 godine

Moja rodjaka je kupila citroen c1 za 8000 eur nov...
@jedan
Izvini druze, gde je kupila nov C1 za te pare, jel u pitanju dostavno vozilo bez pdv-a, ili je rodjaka kupila auto u Francuskoj na ulazu u Fabriku?

M

pre 4 godine

(dzigi, 16. septembar 2019 02:35)

Svaka čast, konačno neko kod nas ko razmišlja u pravom smeru što se tiče električnih automobila, retko se viđa ovakav stav kod Srba. Dopunio bih sa detaljnom računicom oko cene za taj tvoj scenario (koji je inače scenario bar 80% ljudi):

Recimo da auto može da pređe 250 km sa jednim punjenjem, ali nikad nećeš voziti do nule, nego recimo po 200 km između dva punjenja tj. da ga na svakom punjenju dopuniš za 200 km. Prosečna potrošnja električnih automobila je oko 15 kWh / 100 km. Znači da će za 200 km da potroši 30 kWh tj. punićeš ga svaki put po 30 kWh. Kažeš da ćeš da ga puniš jednom nedeljno - to je 4,35 puta mesečno. 4,35 x 30 kWh = 130 kWh mesečno.

Ako imaš odvojeno brojilo koje služi samo za punjenje auta, onda je malo skuplje zbog onih raznih taksi na računu (takva situacija je verovatno u garažama od zgrada). A za nekoga ko ima kuću i garažu na istom brojilu, onda je tek džabe, posebno što bi se tada uvek punio noću po nižoj tarifi.

Posebno brojilo, viša tarifa: 1.870 dinara mesečno
Posebno brojilo, niža tarifa: 1.120 dinara mesečno
Isto brojilo, viša tarifa: 1.150 dinara mesečno dodato na račun za struju
Isto brojilo, niža tarifa: 400 dinara mesečno dodato na račun za struju :)

Cinique

pre 4 godine

neprekidno slušam kao samo je pitanje još par sitnih godinica kad ćemo dobiti prvu fisionu elektranu, koja će konačno rešiti sve energetske probleme čovečanstva i pružiti mu praktično neiscrpan izvor čiste energije.
(Don Giovanni, 16. septembar 2019 15:34)
Pretpostavljam da jeste u pitanju lapsus, ali mi ipak nije jasno kako bilo ko fakultetski (tehnički i pogotovo) obrazovan može da napravi takav lapsus? Fisionih elektrana ima koliko hoćeš, po mnogima i više nego što treba. Fuzionih nema. Samo bombe.

T

pre 4 godine

@don giovani Pa jesu se udružili, ima projekat Inter u Kadarasu u Francuskoj, pravi se zajedničkim snagama eksperimentalni tokamak reaktor, najveći do sada. To je sve međutim preskupo i presporo.

Petar

pre 4 godine

Bice onda kada kineski proizvodjaci omasove proizvodnju, kao i sve sto Kinezi krenu da proizvode.Ljudi i pored mnogo primera iz proslosti ne kapiraju da trenutak kad se menja tehnologija, uvek izbaci nove proizvodjace, neopterecene postojecim proizvodnim procesima i nasledjenim problemima.Kinezi ce biti broj jedan u proizvodnji EV, zato sto oni mogu kao i za sve drugo da ponude najbolju cenu,mogu da proizvedu za svaki dzep robu,a imaju veliki sopstveni ekoloski interes da ucine svoje gradove cistijim.Nemci neka stave prst na celo i razmisle sta ce kad padnu zarade po svakom prodatom vozilu, a cena proizvodnje EV bude jeftinija, manja cena odrzavanja,itd.