Četvrtak, 15.08.2019.

09:00

Test polovnjaka: Volvo XC60 – švedski tenk za svaki dan VIDEO

Izvor: B92

Test polovnjaka: Volvo XC60 – švedski tenk za svaki dan VIDEO IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

65 Komentari

Sortiraj po:

kele®

pre 4 godine

Rođak ima ovakav i imao sam priliku da se provozam. Meni je bio nesrazmjerno malen unutra u odnosu na vanjsku veličinu. Kao da sam sjeo u obični karavan koji je malo odignut od zemlje. Moj S-Max je pojam prostora za ovaj Volvo. Btw obožavam Volvo dizajn, ali je kao ostali premiumi lifestyle vozilo koji se ne kupuju zbog prostora i funkcionalnosti.

ogio81

pre 4 godine

@boban Upravu si sve. Opcije za kupovinu su bile Kodiaq ili CX-5 (RAV4 nije imao u ponudi dizel sa automatskim menjacem, samo hibrid ili benzinci!?) ali kad je informacija o popustu stigla za Volvo, zaleteo sam se, sta da radim ziv sam covek :) Videcemo za servis, svesan sam rizika, sad nazad nema, u svakom slucaju ako postane veci probelem odrzavanja, prodace se... Makar sam osetio i to iskustvo premium segmenta. Za udobnost, stvarno ne znam sta da kazem, autoput me uspava, los put pokrene kamenje u bubregu (mojoj zeni, istina).

Boban

pre 4 godine

@ogi Astru J nisam vozio. Po svemu sto si naveo, mislim da bi za tebe najbolja kupovina bila neka Toyota, mozda RAV4, jer bi za nizu sumu dobio mnogo vise opreme i jaci motor, a dobio bi pouzdanost koja ti je nedostala u Opelu. Ovako, imas auto za koji si se poprilicno nategao, a ukoliko se (ne daj Boze) bilo sta nepredvidjeno desi, imaces veliki problem jer, kako kazes, nisi iz premium plateznog segmenta, a vozis auto proizvodjaca koji jeste u premium plateznom segmentu... Ne znam kolika ti je garancija, ali treba o tome da razmisljas.
I nikako mi nije jasno to sto ti se cini da je po losem putu Astra udobnija, kad XC60 bas po losem putu "demonstrira silu" i po pitanju oslanjanja i po pitanju zvucne izolacije.

Ognjen Odobašić

pre 4 godine

@DC Dobro pitanje i slazem se sa tvojim razmisljanjem u potpunosti (D4 best buy), moja kupovina je vrlo specificna - odlican (dipl) popust i veoma veoma nategnut budzet. Imao sam veliku srecu sto sebi mogu da priustim uopste nov XC60 jer nisam iz "premium" plateznog segmenta. Cak i da bi uopste ostvario i tu kupovinu sa odlicnim popustom, moralo je da se ide na minimum. Tako da je glavni razlog odabira ovakvih specifikacija - vrlo vrlo ogranicen budzet i neverovatno dobar popust.

Sa druge strane, ne vidim 4WD pod preku potrebu prema mom nacinu koriscenju auta i lokacijama gde ga koristim. Prezadovoljan sam potrosnjom gde je sigurno uticaja imao 2WD a u momentu kupovine ako se dobro secam razlika ka 4WD je bila oko 1800e sto nije bas bilo mala dopuna na vec veliki iznos.

Najiskrenije, 150KS sasvim dobro nose ovaj auto, ako mogu reci odlicno kako sam se nadao. Istina je da ima manje elasticnosti da se na 130kmh se sada odradi neko ultra brzo precitanje, ali daleko od bilo kakvog problematicnog preticanja (tipa Puno 60ks, preticanje slepera na Ibarskoj :)). Ne moram da gasim klimu kada idem uzbrdo i kad je pun :) Razumem ja i vas koji koristite aute sa 200+KS, naravno da znate za bolje, ali mislim da D3 nije za podcenjivanje. Jeste najslabiji motor u ponudi ali odradjuje odlicno posao uz dobru ekonomicnost.

Ognjen Odobašić

pre 4 godine

@Milurin Eto, odlicna info ako postoji mogucnost sa D3. Jesi siguran?
Al mislim da krece tek od D4 motora sa 190ks se ide na 220ks.

Ognjen Odobašić

pre 4 godine

@Boban Ne mozemo se oprostiti od Opel teme :) ali izokreces moje pisanje.

Rekao sam da razlika u ceni ne opravdava razliku u kvalitetu a ne da nema razlike.
Po meni bi morala da postoji drasticnija razlika kod auta od 20 000e i 42 000e.

Na losijem putu, garantujem ti da je Astra meksa i udobnija. Ali mozda SUV globalno i mora da bude malo utegnutiji zbog naginjanja pa se vise oseca svaka rupa i ulegnuce, tako da ova mana mozda ne moze da se pripise XC60 niti poredi sa udobnoscu nizeg auta.

Npr. zvuk zatvaranja vrata kod Astre me vise asocira na kvalitet nego kod XC60.
Ima tu jos par sitnica kod limarije i spojeva, skripanja, da ih ne navodim sve, mozda su moj lose sastavili u fabrici, zurili da izbace novi model :)

Samo iskreno kazem, da ima detalja gde ne bi smela Astra da bude bolja za tu cenovnu razliku. Nek se manje kvari, bicu presrecan, posto me je Astra definitivno izdala po tom osnovu :)

Nisam neko ko je promenio 10 brendova i vozio sve i svasta, prvi put imam SUV, komentare i misljenje dajem samo na osnovu mog licno poslednjeg iskustva. I da, jos nesto, ne reklamiram Astru J (nisu mi platili), ima vrline ali i mnogo mana, al o tome cu kad budu testirali Astru kao polovnjaka :)

Milurin

pre 4 godine

Samo da podsetim cenjeni auditorijum da je moguće uraditi Polestar optimizaciju počevši od D3 motora. košta 1000€ a trenutno je na kampanji 690€. Doduše jedino Kod ovlašćenih...

Boban

pre 4 godine

@aleksandar Kod kog majstora si radio veliki servis? (vecina nema alat za to i nece da prihvate)

Sto se tice auta, tvoja odusevljenja tek prestoje, jer ovo nije BMW koji zaseni na prvu razmetljivoscu vec nesto sasvim, sasvim drugo. (Cenim BMW, da se razumemo).

@ogio81 DC ti je postavio dobro pitanje. Ja vozim 2.4AWD od 205ks, Summum level 3, a pre toga sam vozio Rav4 i Megan, uvek u najvisem paketu opreme i sa najjacim motorom. Ti si rekao da nisi primetio razliku u udobnosti i u kvalitetu izmedju Astre 2011 godiste i XC60 2015, sto jednostavno nema smisla.

aleksandar

pre 4 godine

Vlasnik sam od pre 15 dana.Motor 2.0 d4 190ks automatik 8 stepeni 2015.god.
Mali servis-delovi i ruke majstora 15000 din. Delove za veliki sam nasao u Sarajevu u ovl.ser.po najpovoljnijoj ceni od svih,i to za 430 eura,a imaju ih na stanju,to znaci delovi 430+100e za ruke mog majstora.U Servisu u Sarajevu su mi rekli da sa tim delovima auto moze da ide sledecih 150000 km.Moj utisak,odnosno ocekivanja su bila da je udobniji po gradu,ali s obzirom da nemam ranija iskustva sa suv vozilima,mozda tako treba da bude,dok je na otvorenom utisak totalno drugaciji i kao sto neko rece da je kao plutajuci oblak.Mislim da na otvorenom putu dolaze njegovi kvaliteti do punog izrazaja.Ja sam zadovoljan,a sto ga bolje upoynajem sve sam zadovoljniji

ogio81

pre 4 godine

@boban Poredjenje je proizaslo iz vlasnistva oba automobila a ne iz nagadjanja. Slazem se da je stvar odabira telefon od 1200e i onaj od 350e i smatram da osoba koja je bila vlasnik oba modela ima pravo dati poredjenje. Svakako sam vlasnik XC60, auto je kupljen nov, ne kajem se ni sekunde, ali razlika u ceni (vise od 2x) nije jednaka razlici u kvalitetu prema navedenom iskustvu.

Oliver

pre 4 godine

Drugar ima D5, sa 2.4 motorom. Zadovoljan je kvalitetom ( pre njega vozio je 2 VW-a, Merc i Opel), potrosnjom ( oko 8l prosek - realno u odnosu na snagu, tezinu i to da je SUV), a kaze da su mu i servisi jeftiniji u odnosu na VW.
Ja nisam ljubitelj SUV-a, ali priznajem jedno. Njemu je izletela srna, steta na autu je bila prilicna ( nije mogao dalje da vozi). Sa nizim autom, ne verujem da bi prosli nepovredjeni.

Batica

pre 4 godine

@Konsiljere
Za Mazdu ste u pravu,njima i jeste cilj da budu japanski premium i idu ka tome.Za Subaru bih možda to i potvrdio da nemam neka negativna iskustva ali Mitsubishi već godinama nije ni blizu bilo kakvog kvaliteta.Ono što se prodaje u Evropi izgleda i vozi se tragično i ovo ne pišem jer sam čuo od nekog već lično proverio dosta puta.Dajte malo realnosti...

Reziel

pre 4 godine

Odličan automobil, i odličan kao polovnjak ako nadjete solidno održavan i u dobrom stanju. Vozio sam D3 163ks AWD sa manuelnim menjačem. Veoma udoban za jedan podignut automobil, mekši od recimo X3 2011. koji sam takođe vozio, zvučna izolacija je još bolja, šta više jedna od najboljih sa kojom sam se sreo. Zbog oblika organizacija i ponuda prostora unutra je po meni odlična, prostran gepek.
Ipak, istakao bih dve mane. Prva je motor. Sve ispod D4 od 185KS je za ovaj automobil malo. I nemojte da pogrešite da probate XC60 na pet deset minuta i kao, ma šta mu fali dobar je i ovaj D3 - jer nije. On ostavlja odličan utisak, jer ima lep zvuk i dobro poteže u nižim obrtajima, ali na kraju krajeva u realnost to nije tako. Po zvaničnim ciframa do 100 ubrazava za 10.6 sec, što nećete osetiti kada ga probate, ali ćete itekako videti kada na magistrali krenete u preticanje. Dakle, otvorite se za neki jači motor vredi svaki evro.
Drugo, servisi. Ja u Grand Motorsu nikad nisam imao problema, ali mislim da su im cene izuzetno jake. Ako odlučite da servisirate kod njih, čak i ako zanemarite cene (koje su više nego za recimo X3), postoji problem što uvek morate ranije zakazivati, pa nekada nema termina ni pet dana unapred. Na kraju, pojedini delovi se čekaju, mada te priče od mesec dana nisu tačne, nikad više od četiri dana nisam čekao.

prvo naprave mrak pa onda iskljuce struju

pre 4 godine

Haha.. Polovnjak iz 2015. godine.. Pa ja vozim oldtajmera onda :(
(stringer bell, 15. avgust 2019 13:28)

Nego sta je nego polovnjak, 4 godine star. I trebalo bi da je 50-60% jeftiniji nego nov. Bar na ozbiljnim trzistima

Konsiljere

pre 4 godine

Izuzetna cvrstoca karoserije,vrhunska pouzdanost i bezbednost su glavne odlike ovog suv-a.Bmw je dinamicniji i ima bolje lezanje.Mercedes je udobniji.Audi ima bolji enterijer i imidz.Ali kada se sve sabere on je rame uz rame sa Nemackom premium trojkom a u nekim segmentima i bolji.Medjutim,u ovu borbu se uspesno guraju i Mazda,Subaru i Mitsubishi sa svojim modelima.Svako gradi svoje misljenje o odredjenom brendu na osnovu licnog iskustva i relativno je odredjivati najboljeg.

DC

pre 4 godine

@ogio81: Mozda ce zvucati kao sala, ali zaista me interesuje kojim smernicama si se vodio kada si kupovao auto. Meni sa moje tacke gledista nije razumljivo zasto bi se neko odlucio za SUV bez pogona na 4 tocka, plus 1850kg a motor od samo 150ks a sve to za ipak ozbiljnu investiciju. Nacin na koji razmisljam je da ako finansijski ne mogu da se dobacim do dobro motorizovanog (i opremljenog) XC60 a D4 je recimo OK izbor, onda bih gledao nesto jeftinije ali sa prikladnijim motorom. Ali kao sto rekoh, to je moj nacin razmisljama i potpuno shvatam da neko ima druge prioritete, pa me interesuje koji su bili tvoji.

Miloš Radunović

pre 4 godine

Uvek jedna te ista dilema, da li skupi automobili vrede da se toliko plate ? NEVREDE! Taj automobil je bolji od nekog sličnog recimo 20%, a košta duplo više. Sedite i vozite se, pa samu zaključite.

Boban

pre 4 godine

Jedna vazna stvar postoji kod izbora bilo cega u zivotu: ukoliko ne shvatas razliku izmedju skuplje i jeftinije robe, kupi jeftiniju. Nema veze da li se radi o telefonu, patikama ili o automobilu. Ako me vidis razliku izmedju Volvoa i Opela, kupi Opel. Za jednog XC60 mozes da kupis dve Astre, pa da imas za parne i neparne dane u mesecu :-). Ali porediti Opel i Volvo, e to vec ne mozes. Nista licno, da neko ne shvati pogresno, ali zvucna izolovanost ovog automobila je takva da se on glasnije cuje u Opelu pored nego u svojoj kabini :-).

prvo naprave mrak pa onda iskljuce struju

pre 4 godine

Pa samo štopaljka za ovo vozilo košta blizu 1500€ .
(Fan a ne fen, 15. avgust 2019 10:46)

Ne lupaj. Ako su te odrali u servisu - menjaj servis.
1500e ili malo vise je far za najnoviji XC90. Sa svim modulima i ostalim cudima. Tako se krecu i za BMW, Audi, itd.

hmm

pre 4 godine

prekrasan auto...ali nije za ljude koji rade za platu...kazu"strucnjaci"skupo odrzavanje
(rino, 15. avgust 2019 12:39)

Tamo gde se zaista i prodaje, tj u SAD i EU, vecina kupaca su bas ljudi koji rade za platu, lekari, inzenjeri, arhitekte, programeri.

Jedan momak iz predgradja Stokholma

pre 4 godine

Ukusi su razliciti ali meni su favoriti uvek bili mercedes, audi i volvo. Imao sam 1 mercedes i 2 audi modela i sada sam skoro kupio volvo v70. Utisak je: zuzetna udobnost, stabilnost, odlicna zvucna izolacija. Obozavam to sto dok vozite 110 km/h imate utisak da vozite 50. I uporedio sam npr. prostor unutra sa bmw 5 karavanom od prijatelja, u volvu kada sednete ima mnogo vise prostora za ramena i noge iako su spolja iste velicine.

Gagi

pre 4 godine

Volvo skroz nezanimlhiv za vožnju, još manje za gledati a kad se pokvari(a od kad su ga preuzeli kinezi nije mu to strano) čekaš delove mesecima. Kažu da je bezbedniji od ostalih, aj da verujemo.
Vozio par puta iz nužde, nikad ne bi pozeleo da vozim ponovo.

ogio81

pre 4 godine

XC60 D3 2.0 150ks 2017 AT8, 2WD, 26000km presao. Prezadovoljan potrosnjom (otovoren put 6.2-6.5, grad 7.8-8.6, zimi malo veca potrosnja od navedene) s obzirom da je 1865kg prazan i svakako tu ima uticaj sto nije 4x4 i automatski menjac sa 8 brzina. U 8 brzini na 130kmh okvirno je motor oko 2000 obrtaja.

Prostrano komforan i zvucno odlicno izolovan, medutim za udobnost - previse je "tvrd" na nasim putevima, poprilicno oseca sve neravnine i rupe. Na autoputu definitivno putujuci oblak, zbog zvucne izolovanosti cesto svi saputnici brzo padnu u san ;) Dva mala servisa uradjena, oko 24000din (ovlasceni).

Motor D3 je fizicki identican kao D4 samo mislim da preko bord kompjutera su skinuta snaga (ili je na D4 povecana). Gepek prostran (495l) ali roditelji sa decom i sami znaju "nikad dosta".

Premium kvalitet - hm, ne znam, imao sam Astru J 2011 Cosmo paket (oko 20000e), nisam video drasticnu razliku u enterijeru, udobnosti itd za skoro duplu razliku u ceni ako se poredi sa XC60. Nek opravda pouzdanost sa tom razlikom u ceni, pa cu biti srecan.

Nadam se da informacije mogu pomoci potencijalnim kupcima, nisam hejter BMW / Mercedes / Audi, al mi je nekako Volvo - Volvo... Samo da je malo bolji za nase puteve, bio bi prezadovoljan.

Sone

pre 4 godine

Pitanje u vezi volvoa.sada su najruzniji ali ovi novi kao polovni telativno ili veoma jeftini u odnosu na prodajnu cenu dali zbog kvarova i kvaliteta kao opeli dizeli 1.6cdti.testovi kazu da trose kao trolitarski .mnoge probleme bezbednosne falinke kao obaranje zadnjih naslona za glavu bez senzora prisutnosti na sedistu jako opasno.molim o misljenje kompetentnih.o skoku cena i dizajnu od kako kinezi odlucuju nebih kom.tragedija.

achitwn

pre 4 godine

Ja sam zadovoljan ulozenim jer i ovo sve sto sam zamenio posluzice me jos neke 2 god kada cu da ga prodam. Auto menjam na svake 4 godine.
(nooon, 15. avgust 2019 11:13)
E jes ti isplativo ulaganje brate mili

Bole

pre 4 godine

@pssssst,It is I,Leclerc
Sve je preskupo za naše prostore.
Inače jako kvalitetan auto, što se tiče pouzdanosti ok. Što je veća klasa auta biće skuplji za održavanje i manje pouzdan. To i nije za s..ku koja radi svaki treći servis pa onda "crko mi auto, sr..e, izvikano,precenjeno,prevara" ako hoćeš da se voziš ko čovek onda moraš to i da platiš.

Nebojša

pre 4 godine

Vozim već 4-ti Volvo za redom. Trenutno S60 D3 2011g. 163ks. Pre toga tri S40 ke. Jedan iz 2003g sa Renoovim dizel motorom i dva iz 2005g sa PSA 2.0d. Slucajno sam kupio prvi jer je ciljani Megan u Belgiji bio lošiji od oglasavanog. I ostao vezan za Volvo. Nikad na putu nisu izdali, evo sa ovim, juce sam se vratio sa puta od cca 2000km. Nisu delovi toliko skupi kao što vidim da se piše ako su delovi koji nisu originalni vec od zamenskih proizvođača. Ozbiljnije servise sam radio i radim obavezno u ovlascenom servisu bez obzira na cenu (jer je tu bez njihove dijagnostike i majstora koji znaju da ocitavaju deo po deo, sve dzaba - praktično dokazano u mom slučaju na ovim kolima), a mali servis kako kad, obično kod svog lokalnog majstora.

Fan a ne fen

pre 4 godine

@Pa samo štopaljka za ovo vozilo košta blizu 1500€ . 
(Fan a ne fen, 15. avgust 2019 10:46) 

Ne lupaj, ima ih već od 180€ u originalnom kvalitetu, a original je oko 400€
(Mile Somborac, 15. avgust 2019 11:18)

Ha, ha, ha, nemoj da si smešan...malo li je i 180-400 evra za "štopaljku"??
(Smuleco, 15. avgust 2019 13:30)

Pa naručena iz Engleske Valeo koja je trajala godinu dana je kostala 185 ? . Kod nas je ista 300 € . Odvezen auto u ovlašćen servis da se skine ta Valeo I stavi original sve ispalo 1279 €

Milan ns

pre 4 godine

Birao sam izmedju ovog modela i x5 isto godiste. X5 je bio "malo" skuplji ali dosta ozbiljniji auto. Delovi su i za jednog i za drugog skupi. Zapravo posto mi je ovo drugi X5 mogu vam reci da je svaki kvar ispod 1000eur sitnica. A kvari se relativno cesto.

Vozač

pre 4 godine

U Srb, auto za snobove koji misle da su iznad ,,nemački premijum'' snobova. I ti skinuti sa lizinga posle par godina u inostranstvu kao da su sa ratišta došli.

DC

pre 4 godine

Jedna stvar u vezi tih Aisin automatskih menjača. Ranije je Volvo navodio da su 'sealed for life' i nije predviđao zamenu ulja, pa su znali da prave probleme, i kod vozila iz prve dekade ovog veka su znali da crkavaju na oko 200.000km. Ne znam da li je Volvo nešto menjao po tom pitanju u međuvremenu. Saab, kog sam dugo vozio, je na istim menjačima predviđao zamenu ulja, mislim da su intervali bili na 120.000km no ne mogu da garantujem. Moj serviser je preporučivao i radio zamenu ulja u menjaču na 60.000km a meni objasnio da je secanje pri šaltanju iz R ili između N i D prvi pokazatelj. Tako da ako neko nije zadovoljan radom menjača, moj savet je zamena ulja u njemu pre bilo kakvih drugih ulaganja. Inače, Aisin automat sa 5 i 6 brzina se ugrađivao u ogromnom broju evropskih vozila: od italijana preko Peugeota (npr 407) i Citroena (C5, C6) , u pojedinim Renaultima (sa V6 dizel motorom), u Opelima, Saab, Volvo ali verovatno i drugim...

nzm

pre 4 godine

(.!., 15. avgust 2019 11:29

Vozim d3 2.4 iz 2012 i imao sam isti problem sa automatskim menjacem, menjac je japanski aisin i problem ti je hidraulika, popravka hidro bloka kosta od 600-1000e, ja sam radio u mestu pored jagodine. Moja zena ga obozava a meni se svidja zbog pogona na svim tockovima(extra ide po snegu, jakim kisama i sl.), preglednost mu je odlicna, vidljivost nocu je neverovatno dobra iako nemam ksenone nego obicne h7 sijalice, voznja uopste ne umara... Potrosnja leti voznja mahom van grada 7.2-8, zimi oko 8,5-9,5 registracija 600e, cene delova u rangu mercedesa i bmw-a(vw i audi su malo jeftiniji). Kvalitet plastike nije na zavidnom nivou u donjim delovima i bitno je ne stavljati cvrste predmete(tipa kljuceve i sl) na nju jer onda se cuje, ovako ne. Zbog navedenih troskova nije auto za svakoga, ali ko bira suv sa pogonom na svim tockovima i velikom snagom i kubikazom onda ovo je pravi izbor, barem meni.

Nesa

pre 4 godine

Volvo je jako pouzdan, vozim ga vec 12 godina,S60 2.5 i presao 210.000 milja ,oko 400 hiljada km.....i nikako da ga zamenim sa XC ...Motor i dalje kao nov,puna kompresija....jedino sam mu izmenjao amortizere i sve dole zbog sigurnosti i udobnosti... definitivno je tvrdji od mercedesa c300 ali i zbog sigurnosti je verovatno to tako.

vlajko

pre 4 godine

Mnogi ne razumeju... pustite izgled, provozajte se, nije sve baš tako očigledno. Na osećaj luksuza utiču osim izgleda i miris, zvuk, signali vestibularnog aparata... Volvo je tu izuzetan.

Smuleco

pre 4 godine

@Pa samo štopaljka za ovo vozilo košta blizu 1500€ . 
(Fan a ne fen, 15. avgust 2019 10:46) 

Ne lupaj, ima ih već od 180€ u originalnom kvalitetu, a original je oko 400€
(Mile Somborac, 15. avgust 2019 11:18)

Ha, ha, ha, nemoj da si smešan...malo li je i 180-400 evra za "štopaljku"??

Boban

pre 4 godine

Sto se tice odrzavanja, cene delova, potrosnje i slicnih stvari - ovo nije vozilo za siroke narodne mase, vec premium automobil. Najslicnije poredjenje je sa Mercedesom, jer Audi i BMW su nesto agresivnijeg dizajna. Dakle, brines o potrosnji: nemoj kupiti. Skup ti mali servis: nemoj kupiti. Prosto je. A sam automobil je zaista odlican, za one koji mogu da ga priuste. Upravo je njegova nenaetljivost mozda i najveci njegov kvalitet. Ne stipa za oci, a na putu gospodar.

vucko

pre 4 godine

Sta skupo...
Vozite renoa ako hocete jeftine delove.
Problem kod nas je sto svaka susa hoce da vozi nemce i volvo ali mu je jakooo skupo odrzavanje, ma nemoj?!
Volvo je za gospodu, za ljude srednjeg i viseg materijalnog sloja, i tako i treba da bude.
Takodje, odgovor na neciji ne toliko pametan komentar jeste da onome ko vozi volvo nije bitno da li ce neko da mu zavidi...drz se ti bmwa majstore ;)
Pozdrav i hvala volvou na lepim autima.

Vlada

pre 4 godine

Vozim ovaj auto već 4 godine i zaista je vrhunski. Redovno održavanje nije ništa skuplje nego za ostale automobile slične klase kod ovlašćenih servisera. Problem su samo cene delova ako se nešto kojim slučajem mora menjati. Doduše, do sad (110.000 km) nisam ništa menjao ni popravljao.

Leman

pre 4 godine

D5 215ks automatik, 2015.god sa 150 hiljada prvi sam vlasnik, u garanciji zamenjen hladnjak, fabricka greska bila..ostalo sipaj i vozi, samo redovni servisi. Rade se na 30k km, jedan je 200€, sledeci 380€ i tako redom. udoban, pravi dugoprugas..jedino steta sto je zastupnim slabo zastupljen sa dilerskim kucama..jedan prodavac i jedan ovlasteni servis na celu srbiju...steta za takav brend.

.!.

pre 4 godine

Imam 2.4 D4 motor, automatik. Voznjom sam prezadovoljan. Upravljiv, siguran, snazan. Ono cime nisam zadovoljan je potrosnja i plastika skripi na sve strane. Jos jedan problem koji ima a nije samo kod mene je trzanje mjenjaca kad se prebacuje iz N u D. Da ne bude da ima 250k na satu, jedva 80k sam presao. Po meni velika mana. Mali servis 140 eura, set diskova i pakni 350 eura.

Mile Somborac

pre 4 godine

@Pa samo štopaljka za ovo vozilo košta blizu 1500€ .
(Fan a ne fen, 15. avgust 2019 10:46)

Ne lupaj, ima ih već od 180€ u originalnom kvalitetu, a original je oko 400€

nooon

pre 4 godine

Iskustvo vozaca iz Minhena.
Da krenemo od pocetka.
Svi modeli Volvo brenda su sami po sebi specificni i servisi se rade uvek u ovlastenom servisu. Jer oni imaju kompletan set alata koji je volvo napravio samo za njih prilikom zamene delova.
Menjac automatski obavezno jer je velika razlika naravno i potrosnja ide na 9-10 litara. Disk plocice menjao sam na nekih 30.000 km jer je tezak i brzo se trose.
Jako vazno je u kakvom stanju se kupi. Kod nas u DE je podela auta do 110.000km prva grupa zatim auta do 200.000 druga grupa. Ako ste u grupi dva morate ocekivati i veca ulaganja koja nisu jeftina. Zamenio sam prednji far koji je 450e kostao, staklo za retrovizor 80e, 170e amortizer, Kompresor klime 560e Mali servis je nekih 400e.
Tako da kad krenu ulaganja nakupi se dosta toga. Naravno cenovni rang od 15.000 do 20.000 veliki je izbor auta. Ja sam zadovoljan ulozenim jer i ovo sve sto sam zamenio posluzice me jos neke 2 god kada cu da ga prodam. Auto menjam na svake 4 godine.

pssssst,It is I,Leclerc !

pre 4 godine

Pa samo štopaljka za ovo vozilo košta blizu 1500€ .
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Fan a ne fen, 15. avgust 2019 10:46)
Дјеловало ми је поприлично нераелно ово што си написао иако сам свестан да је сигурно скупље у односу на многе аутомобиле.Мало Гугл претраге и лако је отклонити многе недоумице.
http://proauto.ba/odrzavanje-polovnog-volva-xc60-d4-awd-i-d5-awd-2008-2017/ Ево и једног сајта из Босне гдје су наведене све мане овог аутомобила,мере предострожности приликом куповине и експлоатације као и цијене дјелова у КМ# (подијелити са 2 и ето цијене у еврима). Свакако није за обичне смртнике али цијена 1500е за "штопаљку" је у најмању руку малициозан коментар или чиста дезинформација...

Bb

pre 4 godine

xc 60 je mnogo udoban i prostran
kao putnik jedino što mogu reći je da je prelepa vožnja
ne znam kakav je vozaču
ali to nije moj problem
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Jamie Vardy, 15. avgust 2019 10:37)


Kad vec imas vozaca, mogao si se otvoriti barem za xc90. Dzejmi, skrtice stara.

Jamie Vardy

pre 4 godine

xc 60 je mnogo udoban i prostran
kao putnik jedino što mogu reći je da je prelepa vožnja
ne znam kakav je vozaču
ali to nije moj problem

pssssst,It is I,Leclerc !

pre 4 godine

Колико знам ово је најпродаванији луксузни СУВ у Европи дуги низ година.Оставио је иза себе све моделе БМВ,Мерцедеса и Аудија.Но мислим да се новим моделом то више није случај...
Оно што мене занима колико се показао поуздан?По ономе што сам имао прилику да прочитам нигдје га нисам нашао на листи најпоузданијих.А морао би бити обзиром на цијену и реноме Волвоа.Зна ли неко како се котира када су цијене одржавања у питању?Дјелује на први поглед прескупо за наше просторе....

putnik

pre 4 godine

Imao sam priliku pre par godina da se vozim po Srbiji ovakvim autom, samo što je bio D5 i automatik. Prešli smo nekih 250-300km tog dana, od toga 100 auto putem. Put nisam osetio, auto je komforan, udoban, nenametljiv, odmeren i bukvalno je sve na svom mestu. Nema bespotrebne šminke i kozmetike, uliva svojim kvalitetom, tihim radom i karakterom osećaj sigurnosti i uživanja u vožnji kao suvozaču.

putnik

pre 4 godine

Imao sam priliku pre par godina da se vozim po Srbiji ovakvim autom, samo što je bio D5 i automatik. Prešli smo nekih 250-300km tog dana, od toga 100 auto putem. Put nisam osetio, auto je komforan, udoban, nenametljiv, odmeren i bukvalno je sve na svom mestu. Nema bespotrebne šminke i kozmetike, uliva svojim kvalitetom, tihim radom i karakterom osećaj sigurnosti i uživanja u vožnji kao suvozaču.

Bb

pre 4 godine

xc 60 je mnogo udoban i prostran
kao putnik jedino što mogu reći je da je prelepa vožnja
ne znam kakav je vozaču
ali to nije moj problem
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Jamie Vardy, 15. avgust 2019 10:37)


Kad vec imas vozaca, mogao si se otvoriti barem za xc90. Dzejmi, skrtice stara.

Boban

pre 4 godine

Sto se tice odrzavanja, cene delova, potrosnje i slicnih stvari - ovo nije vozilo za siroke narodne mase, vec premium automobil. Najslicnije poredjenje je sa Mercedesom, jer Audi i BMW su nesto agresivnijeg dizajna. Dakle, brines o potrosnji: nemoj kupiti. Skup ti mali servis: nemoj kupiti. Prosto je. A sam automobil je zaista odlican, za one koji mogu da ga priuste. Upravo je njegova nenaetljivost mozda i najveci njegov kvalitet. Ne stipa za oci, a na putu gospodar.

nooon

pre 4 godine

Iskustvo vozaca iz Minhena.
Da krenemo od pocetka.
Svi modeli Volvo brenda su sami po sebi specificni i servisi se rade uvek u ovlastenom servisu. Jer oni imaju kompletan set alata koji je volvo napravio samo za njih prilikom zamene delova.
Menjac automatski obavezno jer je velika razlika naravno i potrosnja ide na 9-10 litara. Disk plocice menjao sam na nekih 30.000 km jer je tezak i brzo se trose.
Jako vazno je u kakvom stanju se kupi. Kod nas u DE je podela auta do 110.000km prva grupa zatim auta do 200.000 druga grupa. Ako ste u grupi dva morate ocekivati i veca ulaganja koja nisu jeftina. Zamenio sam prednji far koji je 450e kostao, staklo za retrovizor 80e, 170e amortizer, Kompresor klime 560e Mali servis je nekih 400e.
Tako da kad krenu ulaganja nakupi se dosta toga. Naravno cenovni rang od 15.000 do 20.000 veliki je izbor auta. Ja sam zadovoljan ulozenim jer i ovo sve sto sam zamenio posluzice me jos neke 2 god kada cu da ga prodam. Auto menjam na svake 4 godine.

vucko

pre 4 godine

Sta skupo...
Vozite renoa ako hocete jeftine delove.
Problem kod nas je sto svaka susa hoce da vozi nemce i volvo ali mu je jakooo skupo odrzavanje, ma nemoj?!
Volvo je za gospodu, za ljude srednjeg i viseg materijalnog sloja, i tako i treba da bude.
Takodje, odgovor na neciji ne toliko pametan komentar jeste da onome ko vozi volvo nije bitno da li ce neko da mu zavidi...drz se ti bmwa majstore ;)
Pozdrav i hvala volvou na lepim autima.

Mile Somborac

pre 4 godine

@Pa samo štopaljka za ovo vozilo košta blizu 1500€ .
(Fan a ne fen, 15. avgust 2019 10:46)

Ne lupaj, ima ih već od 180€ u originalnom kvalitetu, a original je oko 400€

pssssst,It is I,Leclerc !

pre 4 godine

Pa samo štopaljka za ovo vozilo košta blizu 1500€ .
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Fan a ne fen, 15. avgust 2019 10:46)
Дјеловало ми је поприлично нераелно ово што си написао иако сам свестан да је сигурно скупље у односу на многе аутомобиле.Мало Гугл претраге и лако је отклонити многе недоумице.
http://proauto.ba/odrzavanje-polovnog-volva-xc60-d4-awd-i-d5-awd-2008-2017/ Ево и једног сајта из Босне гдје су наведене све мане овог аутомобила,мере предострожности приликом куповине и експлоатације као и цијене дјелова у КМ# (подијелити са 2 и ето цијене у еврима). Свакако није за обичне смртнике али цијена 1500е за "штопаљку" је у најмању руку малициозан коментар или чиста дезинформација...

Leman

pre 4 godine

D5 215ks automatik, 2015.god sa 150 hiljada prvi sam vlasnik, u garanciji zamenjen hladnjak, fabricka greska bila..ostalo sipaj i vozi, samo redovni servisi. Rade se na 30k km, jedan je 200€, sledeci 380€ i tako redom. udoban, pravi dugoprugas..jedino steta sto je zastupnim slabo zastupljen sa dilerskim kucama..jedan prodavac i jedan ovlasteni servis na celu srbiju...steta za takav brend.

Jamie Vardy

pre 4 godine

xc 60 je mnogo udoban i prostran
kao putnik jedino što mogu reći je da je prelepa vožnja
ne znam kakav je vozaču
ali to nije moj problem

Vlada

pre 4 godine

Vozim ovaj auto već 4 godine i zaista je vrhunski. Redovno održavanje nije ništa skuplje nego za ostale automobile slične klase kod ovlašćenih servisera. Problem su samo cene delova ako se nešto kojim slučajem mora menjati. Doduše, do sad (110.000 km) nisam ništa menjao ni popravljao.

pssssst,It is I,Leclerc !

pre 4 godine

Колико знам ово је најпродаванији луксузни СУВ у Европи дуги низ година.Оставио је иза себе све моделе БМВ,Мерцедеса и Аудија.Но мислим да се новим моделом то више није случај...
Оно што мене занима колико се показао поуздан?По ономе што сам имао прилику да прочитам нигдје га нисам нашао на листи најпоузданијих.А морао би бити обзиром на цијену и реноме Волвоа.Зна ли неко како се котира када су цијене одржавања у питању?Дјелује на први поглед прескупо за наше просторе....

nzm

pre 4 godine

(.!., 15. avgust 2019 11:29

Vozim d3 2.4 iz 2012 i imao sam isti problem sa automatskim menjacem, menjac je japanski aisin i problem ti je hidraulika, popravka hidro bloka kosta od 600-1000e, ja sam radio u mestu pored jagodine. Moja zena ga obozava a meni se svidja zbog pogona na svim tockovima(extra ide po snegu, jakim kisama i sl.), preglednost mu je odlicna, vidljivost nocu je neverovatno dobra iako nemam ksenone nego obicne h7 sijalice, voznja uopste ne umara... Potrosnja leti voznja mahom van grada 7.2-8, zimi oko 8,5-9,5 registracija 600e, cene delova u rangu mercedesa i bmw-a(vw i audi su malo jeftiniji). Kvalitet plastike nije na zavidnom nivou u donjim delovima i bitno je ne stavljati cvrste predmete(tipa kljuceve i sl) na nju jer onda se cuje, ovako ne. Zbog navedenih troskova nije auto za svakoga, ali ko bira suv sa pogonom na svim tockovima i velikom snagom i kubikazom onda ovo je pravi izbor, barem meni.

.!.

pre 4 godine

Imam 2.4 D4 motor, automatik. Voznjom sam prezadovoljan. Upravljiv, siguran, snazan. Ono cime nisam zadovoljan je potrosnja i plastika skripi na sve strane. Jos jedan problem koji ima a nije samo kod mene je trzanje mjenjaca kad se prebacuje iz N u D. Da ne bude da ima 250k na satu, jedva 80k sam presao. Po meni velika mana. Mali servis 140 eura, set diskova i pakni 350 eura.

vlajko

pre 4 godine

Mnogi ne razumeju... pustite izgled, provozajte se, nije sve baš tako očigledno. Na osećaj luksuza utiču osim izgleda i miris, zvuk, signali vestibularnog aparata... Volvo je tu izuzetan.

Nesa

pre 4 godine

Volvo je jako pouzdan, vozim ga vec 12 godina,S60 2.5 i presao 210.000 milja ,oko 400 hiljada km.....i nikako da ga zamenim sa XC ...Motor i dalje kao nov,puna kompresija....jedino sam mu izmenjao amortizere i sve dole zbog sigurnosti i udobnosti... definitivno je tvrdji od mercedesa c300 ali i zbog sigurnosti je verovatno to tako.

Boban

pre 4 godine

Jedna vazna stvar postoji kod izbora bilo cega u zivotu: ukoliko ne shvatas razliku izmedju skuplje i jeftinije robe, kupi jeftiniju. Nema veze da li se radi o telefonu, patikama ili o automobilu. Ako me vidis razliku izmedju Volvoa i Opela, kupi Opel. Za jednog XC60 mozes da kupis dve Astre, pa da imas za parne i neparne dane u mesecu :-). Ali porediti Opel i Volvo, e to vec ne mozes. Nista licno, da neko ne shvati pogresno, ali zvucna izolovanost ovog automobila je takva da se on glasnije cuje u Opelu pored nego u svojoj kabini :-).

ogio81

pre 4 godine

XC60 D3 2.0 150ks 2017 AT8, 2WD, 26000km presao. Prezadovoljan potrosnjom (otovoren put 6.2-6.5, grad 7.8-8.6, zimi malo veca potrosnja od navedene) s obzirom da je 1865kg prazan i svakako tu ima uticaj sto nije 4x4 i automatski menjac sa 8 brzina. U 8 brzini na 130kmh okvirno je motor oko 2000 obrtaja.

Prostrano komforan i zvucno odlicno izolovan, medutim za udobnost - previse je "tvrd" na nasim putevima, poprilicno oseca sve neravnine i rupe. Na autoputu definitivno putujuci oblak, zbog zvucne izolovanosti cesto svi saputnici brzo padnu u san ;) Dva mala servisa uradjena, oko 24000din (ovlasceni).

Motor D3 je fizicki identican kao D4 samo mislim da preko bord kompjutera su skinuta snaga (ili je na D4 povecana). Gepek prostran (495l) ali roditelji sa decom i sami znaju "nikad dosta".

Premium kvalitet - hm, ne znam, imao sam Astru J 2011 Cosmo paket (oko 20000e), nisam video drasticnu razliku u enterijeru, udobnosti itd za skoro duplu razliku u ceni ako se poredi sa XC60. Nek opravda pouzdanost sa tom razlikom u ceni, pa cu biti srecan.

Nadam se da informacije mogu pomoci potencijalnim kupcima, nisam hejter BMW / Mercedes / Audi, al mi je nekako Volvo - Volvo... Samo da je malo bolji za nase puteve, bio bi prezadovoljan.

Milan ns

pre 4 godine

Birao sam izmedju ovog modela i x5 isto godiste. X5 je bio "malo" skuplji ali dosta ozbiljniji auto. Delovi su i za jednog i za drugog skupi. Zapravo posto mi je ovo drugi X5 mogu vam reci da je svaki kvar ispod 1000eur sitnica. A kvari se relativno cesto.

Smuleco

pre 4 godine

@Pa samo štopaljka za ovo vozilo košta blizu 1500€ . 
(Fan a ne fen, 15. avgust 2019 10:46) 

Ne lupaj, ima ih već od 180€ u originalnom kvalitetu, a original je oko 400€
(Mile Somborac, 15. avgust 2019 11:18)

Ha, ha, ha, nemoj da si smešan...malo li je i 180-400 evra za "štopaljku"??

hmm

pre 4 godine

prekrasan auto...ali nije za ljude koji rade za platu...kazu"strucnjaci"skupo odrzavanje
(rino, 15. avgust 2019 12:39)

Tamo gde se zaista i prodaje, tj u SAD i EU, vecina kupaca su bas ljudi koji rade za platu, lekari, inzenjeri, arhitekte, programeri.

DC

pre 4 godine

Jedna stvar u vezi tih Aisin automatskih menjača. Ranije je Volvo navodio da su 'sealed for life' i nije predviđao zamenu ulja, pa su znali da prave probleme, i kod vozila iz prve dekade ovog veka su znali da crkavaju na oko 200.000km. Ne znam da li je Volvo nešto menjao po tom pitanju u međuvremenu. Saab, kog sam dugo vozio, je na istim menjačima predviđao zamenu ulja, mislim da su intervali bili na 120.000km no ne mogu da garantujem. Moj serviser je preporučivao i radio zamenu ulja u menjaču na 60.000km a meni objasnio da je secanje pri šaltanju iz R ili između N i D prvi pokazatelj. Tako da ako neko nije zadovoljan radom menjača, moj savet je zamena ulja u njemu pre bilo kakvih drugih ulaganja. Inače, Aisin automat sa 5 i 6 brzina se ugrađivao u ogromnom broju evropskih vozila: od italijana preko Peugeota (npr 407) i Citroena (C5, C6) , u pojedinim Renaultima (sa V6 dizel motorom), u Opelima, Saab, Volvo ali verovatno i drugim...

Reziel

pre 4 godine

Odličan automobil, i odličan kao polovnjak ako nadjete solidno održavan i u dobrom stanju. Vozio sam D3 163ks AWD sa manuelnim menjačem. Veoma udoban za jedan podignut automobil, mekši od recimo X3 2011. koji sam takođe vozio, zvučna izolacija je još bolja, šta više jedna od najboljih sa kojom sam se sreo. Zbog oblika organizacija i ponuda prostora unutra je po meni odlična, prostran gepek.
Ipak, istakao bih dve mane. Prva je motor. Sve ispod D4 od 185KS je za ovaj automobil malo. I nemojte da pogrešite da probate XC60 na pet deset minuta i kao, ma šta mu fali dobar je i ovaj D3 - jer nije. On ostavlja odličan utisak, jer ima lep zvuk i dobro poteže u nižim obrtajima, ali na kraju krajeva u realnost to nije tako. Po zvaničnim ciframa do 100 ubrazava za 10.6 sec, što nećete osetiti kada ga probate, ali ćete itekako videti kada na magistrali krenete u preticanje. Dakle, otvorite se za neki jači motor vredi svaki evro.
Drugo, servisi. Ja u Grand Motorsu nikad nisam imao problema, ali mislim da su im cene izuzetno jake. Ako odlučite da servisirate kod njih, čak i ako zanemarite cene (koje su više nego za recimo X3), postoji problem što uvek morate ranije zakazivati, pa nekada nema termina ni pet dana unapred. Na kraju, pojedini delovi se čekaju, mada te priče od mesec dana nisu tačne, nikad više od četiri dana nisam čekao.

Nebojša

pre 4 godine

Vozim već 4-ti Volvo za redom. Trenutno S60 D3 2011g. 163ks. Pre toga tri S40 ke. Jedan iz 2003g sa Renoovim dizel motorom i dva iz 2005g sa PSA 2.0d. Slucajno sam kupio prvi jer je ciljani Megan u Belgiji bio lošiji od oglasavanog. I ostao vezan za Volvo. Nikad na putu nisu izdali, evo sa ovim, juce sam se vratio sa puta od cca 2000km. Nisu delovi toliko skupi kao što vidim da se piše ako su delovi koji nisu originalni vec od zamenskih proizvođača. Ozbiljnije servise sam radio i radim obavezno u ovlascenom servisu bez obzira na cenu (jer je tu bez njihove dijagnostike i majstora koji znaju da ocitavaju deo po deo, sve dzaba - praktično dokazano u mom slučaju na ovim kolima), a mali servis kako kad, obično kod svog lokalnog majstora.

Miloš Radunović

pre 4 godine

Uvek jedna te ista dilema, da li skupi automobili vrede da se toliko plate ? NEVREDE! Taj automobil je bolji od nekog sličnog recimo 20%, a košta duplo više. Sedite i vozite se, pa samu zaključite.

prvo naprave mrak pa onda iskljuce struju

pre 4 godine

Haha.. Polovnjak iz 2015. godine.. Pa ja vozim oldtajmera onda :(
(stringer bell, 15. avgust 2019 13:28)

Nego sta je nego polovnjak, 4 godine star. I trebalo bi da je 50-60% jeftiniji nego nov. Bar na ozbiljnim trzistima

aleksandar

pre 4 godine

Vlasnik sam od pre 15 dana.Motor 2.0 d4 190ks automatik 8 stepeni 2015.god.
Mali servis-delovi i ruke majstora 15000 din. Delove za veliki sam nasao u Sarajevu u ovl.ser.po najpovoljnijoj ceni od svih,i to za 430 eura,a imaju ih na stanju,to znaci delovi 430+100e za ruke mog majstora.U Servisu u Sarajevu su mi rekli da sa tim delovima auto moze da ide sledecih 150000 km.Moj utisak,odnosno ocekivanja su bila da je udobniji po gradu,ali s obzirom da nemam ranija iskustva sa suv vozilima,mozda tako treba da bude,dok je na otvorenom utisak totalno drugaciji i kao sto neko rece da je kao plutajuci oblak.Mislim da na otvorenom putu dolaze njegovi kvaliteti do punog izrazaja.Ja sam zadovoljan,a sto ga bolje upoynajem sve sam zadovoljniji

Jedan momak iz predgradja Stokholma

pre 4 godine

Ukusi su razliciti ali meni su favoriti uvek bili mercedes, audi i volvo. Imao sam 1 mercedes i 2 audi modela i sada sam skoro kupio volvo v70. Utisak je: zuzetna udobnost, stabilnost, odlicna zvucna izolacija. Obozavam to sto dok vozite 110 km/h imate utisak da vozite 50. I uporedio sam npr. prostor unutra sa bmw 5 karavanom od prijatelja, u volvu kada sednete ima mnogo vise prostora za ramena i noge iako su spolja iste velicine.

Batica

pre 4 godine

@Konsiljere
Za Mazdu ste u pravu,njima i jeste cilj da budu japanski premium i idu ka tome.Za Subaru bih možda to i potvrdio da nemam neka negativna iskustva ali Mitsubishi već godinama nije ni blizu bilo kakvog kvaliteta.Ono što se prodaje u Evropi izgleda i vozi se tragično i ovo ne pišem jer sam čuo od nekog već lično proverio dosta puta.Dajte malo realnosti...

ogio81

pre 4 godine

@boban Poredjenje je proizaslo iz vlasnistva oba automobila a ne iz nagadjanja. Slazem se da je stvar odabira telefon od 1200e i onaj od 350e i smatram da osoba koja je bila vlasnik oba modela ima pravo dati poredjenje. Svakako sam vlasnik XC60, auto je kupljen nov, ne kajem se ni sekunde, ali razlika u ceni (vise od 2x) nije jednaka razlici u kvalitetu prema navedenom iskustvu.

Ognjen Odobašić

pre 4 godine

@DC Dobro pitanje i slazem se sa tvojim razmisljanjem u potpunosti (D4 best buy), moja kupovina je vrlo specificna - odlican (dipl) popust i veoma veoma nategnut budzet. Imao sam veliku srecu sto sebi mogu da priustim uopste nov XC60 jer nisam iz "premium" plateznog segmenta. Cak i da bi uopste ostvario i tu kupovinu sa odlicnim popustom, moralo je da se ide na minimum. Tako da je glavni razlog odabira ovakvih specifikacija - vrlo vrlo ogranicen budzet i neverovatno dobar popust.

Sa druge strane, ne vidim 4WD pod preku potrebu prema mom nacinu koriscenju auta i lokacijama gde ga koristim. Prezadovoljan sam potrosnjom gde je sigurno uticaja imao 2WD a u momentu kupovine ako se dobro secam razlika ka 4WD je bila oko 1800e sto nije bas bilo mala dopuna na vec veliki iznos.

Najiskrenije, 150KS sasvim dobro nose ovaj auto, ako mogu reci odlicno kako sam se nadao. Istina je da ima manje elasticnosti da se na 130kmh se sada odradi neko ultra brzo precitanje, ali daleko od bilo kakvog problematicnog preticanja (tipa Puno 60ks, preticanje slepera na Ibarskoj :)). Ne moram da gasim klimu kada idem uzbrdo i kad je pun :) Razumem ja i vas koji koristite aute sa 200+KS, naravno da znate za bolje, ali mislim da D3 nije za podcenjivanje. Jeste najslabiji motor u ponudi ali odradjuje odlicno posao uz dobru ekonomicnost.

achitwn

pre 4 godine

Ja sam zadovoljan ulozenim jer i ovo sve sto sam zamenio posluzice me jos neke 2 god kada cu da ga prodam. Auto menjam na svake 4 godine.
(nooon, 15. avgust 2019 11:13)
E jes ti isplativo ulaganje brate mili

Konsiljere

pre 4 godine

Izuzetna cvrstoca karoserije,vrhunska pouzdanost i bezbednost su glavne odlike ovog suv-a.Bmw je dinamicniji i ima bolje lezanje.Mercedes je udobniji.Audi ima bolji enterijer i imidz.Ali kada se sve sabere on je rame uz rame sa Nemackom premium trojkom a u nekim segmentima i bolji.Medjutim,u ovu borbu se uspesno guraju i Mazda,Subaru i Mitsubishi sa svojim modelima.Svako gradi svoje misljenje o odredjenom brendu na osnovu licnog iskustva i relativno je odredjivati najboljeg.

Vozač

pre 4 godine

U Srb, auto za snobove koji misle da su iznad ,,nemački premijum'' snobova. I ti skinuti sa lizinga posle par godina u inostranstvu kao da su sa ratišta došli.

kele®

pre 4 godine

Rođak ima ovakav i imao sam priliku da se provozam. Meni je bio nesrazmjerno malen unutra u odnosu na vanjsku veličinu. Kao da sam sjeo u obični karavan koji je malo odignut od zemlje. Moj S-Max je pojam prostora za ovaj Volvo. Btw obožavam Volvo dizajn, ali je kao ostali premiumi lifestyle vozilo koji se ne kupuju zbog prostora i funkcionalnosti.

DC

pre 4 godine

@ogio81: Mozda ce zvucati kao sala, ali zaista me interesuje kojim smernicama si se vodio kada si kupovao auto. Meni sa moje tacke gledista nije razumljivo zasto bi se neko odlucio za SUV bez pogona na 4 tocka, plus 1850kg a motor od samo 150ks a sve to za ipak ozbiljnu investiciju. Nacin na koji razmisljam je da ako finansijski ne mogu da se dobacim do dobro motorizovanog (i opremljenog) XC60 a D4 je recimo OK izbor, onda bih gledao nesto jeftinije ali sa prikladnijim motorom. Ali kao sto rekoh, to je moj nacin razmisljama i potpuno shvatam da neko ima druge prioritete, pa me interesuje koji su bili tvoji.

Ognjen Odobašić

pre 4 godine

@Boban Ne mozemo se oprostiti od Opel teme :) ali izokreces moje pisanje.

Rekao sam da razlika u ceni ne opravdava razliku u kvalitetu a ne da nema razlike.
Po meni bi morala da postoji drasticnija razlika kod auta od 20 000e i 42 000e.

Na losijem putu, garantujem ti da je Astra meksa i udobnija. Ali mozda SUV globalno i mora da bude malo utegnutiji zbog naginjanja pa se vise oseca svaka rupa i ulegnuce, tako da ova mana mozda ne moze da se pripise XC60 niti poredi sa udobnoscu nizeg auta.

Npr. zvuk zatvaranja vrata kod Astre me vise asocira na kvalitet nego kod XC60.
Ima tu jos par sitnica kod limarije i spojeva, skripanja, da ih ne navodim sve, mozda su moj lose sastavili u fabrici, zurili da izbace novi model :)

Samo iskreno kazem, da ima detalja gde ne bi smela Astra da bude bolja za tu cenovnu razliku. Nek se manje kvari, bicu presrecan, posto me je Astra definitivno izdala po tom osnovu :)

Nisam neko ko je promenio 10 brendova i vozio sve i svasta, prvi put imam SUV, komentare i misljenje dajem samo na osnovu mog licno poslednjeg iskustva. I da, jos nesto, ne reklamiram Astru J (nisu mi platili), ima vrline ali i mnogo mana, al o tome cu kad budu testirali Astru kao polovnjaka :)

Boban

pre 4 godine

@ogi Astru J nisam vozio. Po svemu sto si naveo, mislim da bi za tebe najbolja kupovina bila neka Toyota, mozda RAV4, jer bi za nizu sumu dobio mnogo vise opreme i jaci motor, a dobio bi pouzdanost koja ti je nedostala u Opelu. Ovako, imas auto za koji si se poprilicno nategao, a ukoliko se (ne daj Boze) bilo sta nepredvidjeno desi, imaces veliki problem jer, kako kazes, nisi iz premium plateznog segmenta, a vozis auto proizvodjaca koji jeste u premium plateznom segmentu... Ne znam kolika ti je garancija, ali treba o tome da razmisljas.
I nikako mi nije jasno to sto ti se cini da je po losem putu Astra udobnija, kad XC60 bas po losem putu "demonstrira silu" i po pitanju oslanjanja i po pitanju zvucne izolacije.

ogio81

pre 4 godine

@boban Upravu si sve. Opcije za kupovinu su bile Kodiaq ili CX-5 (RAV4 nije imao u ponudi dizel sa automatskim menjacem, samo hibrid ili benzinci!?) ali kad je informacija o popustu stigla za Volvo, zaleteo sam se, sta da radim ziv sam covek :) Videcemo za servis, svesan sam rizika, sad nazad nema, u svakom slucaju ako postane veci probelem odrzavanja, prodace se... Makar sam osetio i to iskustvo premium segmenta. Za udobnost, stvarno ne znam sta da kazem, autoput me uspava, los put pokrene kamenje u bubregu (mojoj zeni, istina).

Boban

pre 4 godine

@aleksandar Kod kog majstora si radio veliki servis? (vecina nema alat za to i nece da prihvate)

Sto se tice auta, tvoja odusevljenja tek prestoje, jer ovo nije BMW koji zaseni na prvu razmetljivoscu vec nesto sasvim, sasvim drugo. (Cenim BMW, da se razumemo).

@ogio81 DC ti je postavio dobro pitanje. Ja vozim 2.4AWD od 205ks, Summum level 3, a pre toga sam vozio Rav4 i Megan, uvek u najvisem paketu opreme i sa najjacim motorom. Ti si rekao da nisi primetio razliku u udobnosti i u kvalitetu izmedju Astre 2011 godiste i XC60 2015, sto jednostavno nema smisla.

Milurin

pre 4 godine

Samo da podsetim cenjeni auditorijum da je moguće uraditi Polestar optimizaciju počevši od D3 motora. košta 1000€ a trenutno je na kampanji 690€. Doduše jedino Kod ovlašćenih...

prvo naprave mrak pa onda iskljuce struju

pre 4 godine

Pa samo štopaljka za ovo vozilo košta blizu 1500€ .
(Fan a ne fen, 15. avgust 2019 10:46)

Ne lupaj. Ako su te odrali u servisu - menjaj servis.
1500e ili malo vise je far za najnoviji XC90. Sa svim modulima i ostalim cudima. Tako se krecu i za BMW, Audi, itd.

Fan a ne fen

pre 4 godine

@Pa samo štopaljka za ovo vozilo košta blizu 1500€ . 
(Fan a ne fen, 15. avgust 2019 10:46) 

Ne lupaj, ima ih već od 180€ u originalnom kvalitetu, a original je oko 400€
(Mile Somborac, 15. avgust 2019 11:18)

Ha, ha, ha, nemoj da si smešan...malo li je i 180-400 evra za "štopaljku"??
(Smuleco, 15. avgust 2019 13:30)

Pa naručena iz Engleske Valeo koja je trajala godinu dana je kostala 185 ? . Kod nas je ista 300 € . Odvezen auto u ovlašćen servis da se skine ta Valeo I stavi original sve ispalo 1279 €

Oliver

pre 4 godine

Drugar ima D5, sa 2.4 motorom. Zadovoljan je kvalitetom ( pre njega vozio je 2 VW-a, Merc i Opel), potrosnjom ( oko 8l prosek - realno u odnosu na snagu, tezinu i to da je SUV), a kaze da su mu i servisi jeftiniji u odnosu na VW.
Ja nisam ljubitelj SUV-a, ali priznajem jedno. Njemu je izletela srna, steta na autu je bila prilicna ( nije mogao dalje da vozi). Sa nizim autom, ne verujem da bi prosli nepovredjeni.

Bole

pre 4 godine

@pssssst,It is I,Leclerc
Sve je preskupo za naše prostore.
Inače jako kvalitetan auto, što se tiče pouzdanosti ok. Što je veća klasa auta biće skuplji za održavanje i manje pouzdan. To i nije za s..ku koja radi svaki treći servis pa onda "crko mi auto, sr..e, izvikano,precenjeno,prevara" ako hoćeš da se voziš ko čovek onda moraš to i da platiš.

Sone

pre 4 godine

Pitanje u vezi volvoa.sada su najruzniji ali ovi novi kao polovni telativno ili veoma jeftini u odnosu na prodajnu cenu dali zbog kvarova i kvaliteta kao opeli dizeli 1.6cdti.testovi kazu da trose kao trolitarski .mnoge probleme bezbednosne falinke kao obaranje zadnjih naslona za glavu bez senzora prisutnosti na sedistu jako opasno.molim o misljenje kompetentnih.o skoku cena i dizajnu od kako kinezi odlucuju nebih kom.tragedija.

Gagi

pre 4 godine

Volvo skroz nezanimlhiv za vožnju, još manje za gledati a kad se pokvari(a od kad su ga preuzeli kinezi nije mu to strano) čekaš delove mesecima. Kažu da je bezbedniji od ostalih, aj da verujemo.
Vozio par puta iz nužde, nikad ne bi pozeleo da vozim ponovo.

Ognjen Odobašić

pre 4 godine

@Milurin Eto, odlicna info ako postoji mogucnost sa D3. Jesi siguran?
Al mislim da krece tek od D4 motora sa 190ks se ide na 220ks.

Smuleco

pre 4 godine

@Pa samo štopaljka za ovo vozilo košta blizu 1500€ . 
(Fan a ne fen, 15. avgust 2019 10:46) 

Ne lupaj, ima ih već od 180€ u originalnom kvalitetu, a original je oko 400€
(Mile Somborac, 15. avgust 2019 11:18)

Ha, ha, ha, nemoj da si smešan...malo li je i 180-400 evra za "štopaljku"??

Vozač

pre 4 godine

U Srb, auto za snobove koji misle da su iznad ,,nemački premijum'' snobova. I ti skinuti sa lizinga posle par godina u inostranstvu kao da su sa ratišta došli.

Gagi

pre 4 godine

Volvo skroz nezanimlhiv za vožnju, još manje za gledati a kad se pokvari(a od kad su ga preuzeli kinezi nije mu to strano) čekaš delove mesecima. Kažu da je bezbedniji od ostalih, aj da verujemo.
Vozio par puta iz nužde, nikad ne bi pozeleo da vozim ponovo.

vucko

pre 4 godine

Sta skupo...
Vozite renoa ako hocete jeftine delove.
Problem kod nas je sto svaka susa hoce da vozi nemce i volvo ali mu je jakooo skupo odrzavanje, ma nemoj?!
Volvo je za gospodu, za ljude srednjeg i viseg materijalnog sloja, i tako i treba da bude.
Takodje, odgovor na neciji ne toliko pametan komentar jeste da onome ko vozi volvo nije bitno da li ce neko da mu zavidi...drz se ti bmwa majstore ;)
Pozdrav i hvala volvou na lepim autima.

Sone

pre 4 godine

Pitanje u vezi volvoa.sada su najruzniji ali ovi novi kao polovni telativno ili veoma jeftini u odnosu na prodajnu cenu dali zbog kvarova i kvaliteta kao opeli dizeli 1.6cdti.testovi kazu da trose kao trolitarski .mnoge probleme bezbednosne falinke kao obaranje zadnjih naslona za glavu bez senzora prisutnosti na sedistu jako opasno.molim o misljenje kompetentnih.o skoku cena i dizajnu od kako kinezi odlucuju nebih kom.tragedija.

pssssst,It is I,Leclerc !

pre 4 godine

Колико знам ово је најпродаванији луксузни СУВ у Европи дуги низ година.Оставио је иза себе све моделе БМВ,Мерцедеса и Аудија.Но мислим да се новим моделом то више није случај...
Оно што мене занима колико се показао поуздан?По ономе што сам имао прилику да прочитам нигдје га нисам нашао на листи најпоузданијих.А морао би бити обзиром на цијену и реноме Волвоа.Зна ли неко како се котира када су цијене одржавања у питању?Дјелује на први поглед прескупо за наше просторе....

Jamie Vardy

pre 4 godine

xc 60 je mnogo udoban i prostran
kao putnik jedino što mogu reći je da je prelepa vožnja
ne znam kakav je vozaču
ali to nije moj problem

Bb

pre 4 godine

xc 60 je mnogo udoban i prostran
kao putnik jedino što mogu reći je da je prelepa vožnja
ne znam kakav je vozaču
ali to nije moj problem
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Jamie Vardy, 15. avgust 2019 10:37)


Kad vec imas vozaca, mogao si se otvoriti barem za xc90. Dzejmi, skrtice stara.

Mile Somborac

pre 4 godine

@Pa samo štopaljka za ovo vozilo košta blizu 1500€ .
(Fan a ne fen, 15. avgust 2019 10:46)

Ne lupaj, ima ih već od 180€ u originalnom kvalitetu, a original je oko 400€

putnik

pre 4 godine

Imao sam priliku pre par godina da se vozim po Srbiji ovakvim autom, samo što je bio D5 i automatik. Prešli smo nekih 250-300km tog dana, od toga 100 auto putem. Put nisam osetio, auto je komforan, udoban, nenametljiv, odmeren i bukvalno je sve na svom mestu. Nema bespotrebne šminke i kozmetike, uliva svojim kvalitetom, tihim radom i karakterom osećaj sigurnosti i uživanja u vožnji kao suvozaču.

nooon

pre 4 godine

Iskustvo vozaca iz Minhena.
Da krenemo od pocetka.
Svi modeli Volvo brenda su sami po sebi specificni i servisi se rade uvek u ovlastenom servisu. Jer oni imaju kompletan set alata koji je volvo napravio samo za njih prilikom zamene delova.
Menjac automatski obavezno jer je velika razlika naravno i potrosnja ide na 9-10 litara. Disk plocice menjao sam na nekih 30.000 km jer je tezak i brzo se trose.
Jako vazno je u kakvom stanju se kupi. Kod nas u DE je podela auta do 110.000km prva grupa zatim auta do 200.000 druga grupa. Ako ste u grupi dva morate ocekivati i veca ulaganja koja nisu jeftina. Zamenio sam prednji far koji je 450e kostao, staklo za retrovizor 80e, 170e amortizer, Kompresor klime 560e Mali servis je nekih 400e.
Tako da kad krenu ulaganja nakupi se dosta toga. Naravno cenovni rang od 15.000 do 20.000 veliki je izbor auta. Ja sam zadovoljan ulozenim jer i ovo sve sto sam zamenio posluzice me jos neke 2 god kada cu da ga prodam. Auto menjam na svake 4 godine.

vlajko

pre 4 godine

Mnogi ne razumeju... pustite izgled, provozajte se, nije sve baš tako očigledno. Na osećaj luksuza utiču osim izgleda i miris, zvuk, signali vestibularnog aparata... Volvo je tu izuzetan.

Boban

pre 4 godine

Sto se tice odrzavanja, cene delova, potrosnje i slicnih stvari - ovo nije vozilo za siroke narodne mase, vec premium automobil. Najslicnije poredjenje je sa Mercedesom, jer Audi i BMW su nesto agresivnijeg dizajna. Dakle, brines o potrosnji: nemoj kupiti. Skup ti mali servis: nemoj kupiti. Prosto je. A sam automobil je zaista odlican, za one koji mogu da ga priuste. Upravo je njegova nenaetljivost mozda i najveci njegov kvalitet. Ne stipa za oci, a na putu gospodar.

achitwn

pre 4 godine

Ja sam zadovoljan ulozenim jer i ovo sve sto sam zamenio posluzice me jos neke 2 god kada cu da ga prodam. Auto menjam na svake 4 godine.
(nooon, 15. avgust 2019 11:13)
E jes ti isplativo ulaganje brate mili

Konsiljere

pre 4 godine

Izuzetna cvrstoca karoserije,vrhunska pouzdanost i bezbednost su glavne odlike ovog suv-a.Bmw je dinamicniji i ima bolje lezanje.Mercedes je udobniji.Audi ima bolji enterijer i imidz.Ali kada se sve sabere on je rame uz rame sa Nemackom premium trojkom a u nekim segmentima i bolji.Medjutim,u ovu borbu se uspesno guraju i Mazda,Subaru i Mitsubishi sa svojim modelima.Svako gradi svoje misljenje o odredjenom brendu na osnovu licnog iskustva i relativno je odredjivati najboljeg.

Boban

pre 4 godine

Jedna vazna stvar postoji kod izbora bilo cega u zivotu: ukoliko ne shvatas razliku izmedju skuplje i jeftinije robe, kupi jeftiniju. Nema veze da li se radi o telefonu, patikama ili o automobilu. Ako me vidis razliku izmedju Volvoa i Opela, kupi Opel. Za jednog XC60 mozes da kupis dve Astre, pa da imas za parne i neparne dane u mesecu :-). Ali porediti Opel i Volvo, e to vec ne mozes. Nista licno, da neko ne shvati pogresno, ali zvucna izolovanost ovog automobila je takva da se on glasnije cuje u Opelu pored nego u svojoj kabini :-).

Nesa

pre 4 godine

Volvo je jako pouzdan, vozim ga vec 12 godina,S60 2.5 i presao 210.000 milja ,oko 400 hiljada km.....i nikako da ga zamenim sa XC ...Motor i dalje kao nov,puna kompresija....jedino sam mu izmenjao amortizere i sve dole zbog sigurnosti i udobnosti... definitivno je tvrdji od mercedesa c300 ali i zbog sigurnosti je verovatno to tako.

ogio81

pre 4 godine

XC60 D3 2.0 150ks 2017 AT8, 2WD, 26000km presao. Prezadovoljan potrosnjom (otovoren put 6.2-6.5, grad 7.8-8.6, zimi malo veca potrosnja od navedene) s obzirom da je 1865kg prazan i svakako tu ima uticaj sto nije 4x4 i automatski menjac sa 8 brzina. U 8 brzini na 130kmh okvirno je motor oko 2000 obrtaja.

Prostrano komforan i zvucno odlicno izolovan, medutim za udobnost - previse je "tvrd" na nasim putevima, poprilicno oseca sve neravnine i rupe. Na autoputu definitivno putujuci oblak, zbog zvucne izolovanosti cesto svi saputnici brzo padnu u san ;) Dva mala servisa uradjena, oko 24000din (ovlasceni).

Motor D3 je fizicki identican kao D4 samo mislim da preko bord kompjutera su skinuta snaga (ili je na D4 povecana). Gepek prostran (495l) ali roditelji sa decom i sami znaju "nikad dosta".

Premium kvalitet - hm, ne znam, imao sam Astru J 2011 Cosmo paket (oko 20000e), nisam video drasticnu razliku u enterijeru, udobnosti itd za skoro duplu razliku u ceni ako se poredi sa XC60. Nek opravda pouzdanost sa tom razlikom u ceni, pa cu biti srecan.

Nadam se da informacije mogu pomoci potencijalnim kupcima, nisam hejter BMW / Mercedes / Audi, al mi je nekako Volvo - Volvo... Samo da je malo bolji za nase puteve, bio bi prezadovoljan.

Vlada

pre 4 godine

Vozim ovaj auto već 4 godine i zaista je vrhunski. Redovno održavanje nije ništa skuplje nego za ostale automobile slične klase kod ovlašćenih servisera. Problem su samo cene delova ako se nešto kojim slučajem mora menjati. Doduše, do sad (110.000 km) nisam ništa menjao ni popravljao.

nzm

pre 4 godine

(.!., 15. avgust 2019 11:29

Vozim d3 2.4 iz 2012 i imao sam isti problem sa automatskim menjacem, menjac je japanski aisin i problem ti je hidraulika, popravka hidro bloka kosta od 600-1000e, ja sam radio u mestu pored jagodine. Moja zena ga obozava a meni se svidja zbog pogona na svim tockovima(extra ide po snegu, jakim kisama i sl.), preglednost mu je odlicna, vidljivost nocu je neverovatno dobra iako nemam ksenone nego obicne h7 sijalice, voznja uopste ne umara... Potrosnja leti voznja mahom van grada 7.2-8, zimi oko 8,5-9,5 registracija 600e, cene delova u rangu mercedesa i bmw-a(vw i audi su malo jeftiniji). Kvalitet plastike nije na zavidnom nivou u donjim delovima i bitno je ne stavljati cvrste predmete(tipa kljuceve i sl) na nju jer onda se cuje, ovako ne. Zbog navedenih troskova nije auto za svakoga, ali ko bira suv sa pogonom na svim tockovima i velikom snagom i kubikazom onda ovo je pravi izbor, barem meni.

Miloš Radunović

pre 4 godine

Uvek jedna te ista dilema, da li skupi automobili vrede da se toliko plate ? NEVREDE! Taj automobil je bolji od nekog sličnog recimo 20%, a košta duplo više. Sedite i vozite se, pa samu zaključite.

kele®

pre 4 godine

Rođak ima ovakav i imao sam priliku da se provozam. Meni je bio nesrazmjerno malen unutra u odnosu na vanjsku veličinu. Kao da sam sjeo u obični karavan koji je malo odignut od zemlje. Moj S-Max je pojam prostora za ovaj Volvo. Btw obožavam Volvo dizajn, ali je kao ostali premiumi lifestyle vozilo koji se ne kupuju zbog prostora i funkcionalnosti.

Milan ns

pre 4 godine

Birao sam izmedju ovog modela i x5 isto godiste. X5 je bio "malo" skuplji ali dosta ozbiljniji auto. Delovi su i za jednog i za drugog skupi. Zapravo posto mi je ovo drugi X5 mogu vam reci da je svaki kvar ispod 1000eur sitnica. A kvari se relativno cesto.

Jedan momak iz predgradja Stokholma

pre 4 godine

Ukusi su razliciti ali meni su favoriti uvek bili mercedes, audi i volvo. Imao sam 1 mercedes i 2 audi modela i sada sam skoro kupio volvo v70. Utisak je: zuzetna udobnost, stabilnost, odlicna zvucna izolacija. Obozavam to sto dok vozite 110 km/h imate utisak da vozite 50. I uporedio sam npr. prostor unutra sa bmw 5 karavanom od prijatelja, u volvu kada sednete ima mnogo vise prostora za ramena i noge iako su spolja iste velicine.

Ognjen Odobašić

pre 4 godine

@Boban Ne mozemo se oprostiti od Opel teme :) ali izokreces moje pisanje.

Rekao sam da razlika u ceni ne opravdava razliku u kvalitetu a ne da nema razlike.
Po meni bi morala da postoji drasticnija razlika kod auta od 20 000e i 42 000e.

Na losijem putu, garantujem ti da je Astra meksa i udobnija. Ali mozda SUV globalno i mora da bude malo utegnutiji zbog naginjanja pa se vise oseca svaka rupa i ulegnuce, tako da ova mana mozda ne moze da se pripise XC60 niti poredi sa udobnoscu nizeg auta.

Npr. zvuk zatvaranja vrata kod Astre me vise asocira na kvalitet nego kod XC60.
Ima tu jos par sitnica kod limarije i spojeva, skripanja, da ih ne navodim sve, mozda su moj lose sastavili u fabrici, zurili da izbace novi model :)

Samo iskreno kazem, da ima detalja gde ne bi smela Astra da bude bolja za tu cenovnu razliku. Nek se manje kvari, bicu presrecan, posto me je Astra definitivno izdala po tom osnovu :)

Nisam neko ko je promenio 10 brendova i vozio sve i svasta, prvi put imam SUV, komentare i misljenje dajem samo na osnovu mog licno poslednjeg iskustva. I da, jos nesto, ne reklamiram Astru J (nisu mi platili), ima vrline ali i mnogo mana, al o tome cu kad budu testirali Astru kao polovnjaka :)

.!.

pre 4 godine

Imam 2.4 D4 motor, automatik. Voznjom sam prezadovoljan. Upravljiv, siguran, snazan. Ono cime nisam zadovoljan je potrosnja i plastika skripi na sve strane. Jos jedan problem koji ima a nije samo kod mene je trzanje mjenjaca kad se prebacuje iz N u D. Da ne bude da ima 250k na satu, jedva 80k sam presao. Po meni velika mana. Mali servis 140 eura, set diskova i pakni 350 eura.

Nebojša

pre 4 godine

Vozim već 4-ti Volvo za redom. Trenutno S60 D3 2011g. 163ks. Pre toga tri S40 ke. Jedan iz 2003g sa Renoovim dizel motorom i dva iz 2005g sa PSA 2.0d. Slucajno sam kupio prvi jer je ciljani Megan u Belgiji bio lošiji od oglasavanog. I ostao vezan za Volvo. Nikad na putu nisu izdali, evo sa ovim, juce sam se vratio sa puta od cca 2000km. Nisu delovi toliko skupi kao što vidim da se piše ako su delovi koji nisu originalni vec od zamenskih proizvođača. Ozbiljnije servise sam radio i radim obavezno u ovlascenom servisu bez obzira na cenu (jer je tu bez njihove dijagnostike i majstora koji znaju da ocitavaju deo po deo, sve dzaba - praktično dokazano u mom slučaju na ovim kolima), a mali servis kako kad, obično kod svog lokalnog majstora.

hmm

pre 4 godine

prekrasan auto...ali nije za ljude koji rade za platu...kazu"strucnjaci"skupo odrzavanje
(rino, 15. avgust 2019 12:39)

Tamo gde se zaista i prodaje, tj u SAD i EU, vecina kupaca su bas ljudi koji rade za platu, lekari, inzenjeri, arhitekte, programeri.

Oliver

pre 4 godine

Drugar ima D5, sa 2.4 motorom. Zadovoljan je kvalitetom ( pre njega vozio je 2 VW-a, Merc i Opel), potrosnjom ( oko 8l prosek - realno u odnosu na snagu, tezinu i to da je SUV), a kaze da su mu i servisi jeftiniji u odnosu na VW.
Ja nisam ljubitelj SUV-a, ali priznajem jedno. Njemu je izletela srna, steta na autu je bila prilicna ( nije mogao dalje da vozi). Sa nizim autom, ne verujem da bi prosli nepovredjeni.

Ognjen Odobašić

pre 4 godine

@DC Dobro pitanje i slazem se sa tvojim razmisljanjem u potpunosti (D4 best buy), moja kupovina je vrlo specificna - odlican (dipl) popust i veoma veoma nategnut budzet. Imao sam veliku srecu sto sebi mogu da priustim uopste nov XC60 jer nisam iz "premium" plateznog segmenta. Cak i da bi uopste ostvario i tu kupovinu sa odlicnim popustom, moralo je da se ide na minimum. Tako da je glavni razlog odabira ovakvih specifikacija - vrlo vrlo ogranicen budzet i neverovatno dobar popust.

Sa druge strane, ne vidim 4WD pod preku potrebu prema mom nacinu koriscenju auta i lokacijama gde ga koristim. Prezadovoljan sam potrosnjom gde je sigurno uticaja imao 2WD a u momentu kupovine ako se dobro secam razlika ka 4WD je bila oko 1800e sto nije bas bilo mala dopuna na vec veliki iznos.

Najiskrenije, 150KS sasvim dobro nose ovaj auto, ako mogu reci odlicno kako sam se nadao. Istina je da ima manje elasticnosti da se na 130kmh se sada odradi neko ultra brzo precitanje, ali daleko od bilo kakvog problematicnog preticanja (tipa Puno 60ks, preticanje slepera na Ibarskoj :)). Ne moram da gasim klimu kada idem uzbrdo i kad je pun :) Razumem ja i vas koji koristite aute sa 200+KS, naravno da znate za bolje, ali mislim da D3 nije za podcenjivanje. Jeste najslabiji motor u ponudi ali odradjuje odlicno posao uz dobru ekonomicnost.

pssssst,It is I,Leclerc !

pre 4 godine

Pa samo štopaljka za ovo vozilo košta blizu 1500€ .
Komentar poslat iz B92 Android™ aplikacije (Android Robot by Google, CC BY 3.0) (Fan a ne fen, 15. avgust 2019 10:46)
Дјеловало ми је поприлично нераелно ово што си написао иако сам свестан да је сигурно скупље у односу на многе аутомобиле.Мало Гугл претраге и лако је отклонити многе недоумице.
http://proauto.ba/odrzavanje-polovnog-volva-xc60-d4-awd-i-d5-awd-2008-2017/ Ево и једног сајта из Босне гдје су наведене све мане овог аутомобила,мере предострожности приликом куповине и експлоатације као и цијене дјелова у КМ# (подијелити са 2 и ето цијене у еврима). Свакако није за обичне смртнике али цијена 1500е за "штопаљку" је у најмању руку малициозан коментар или чиста дезинформација...

prvo naprave mrak pa onda iskljuce struju

pre 4 godine

Haha.. Polovnjak iz 2015. godine.. Pa ja vozim oldtajmera onda :(
(stringer bell, 15. avgust 2019 13:28)

Nego sta je nego polovnjak, 4 godine star. I trebalo bi da je 50-60% jeftiniji nego nov. Bar na ozbiljnim trzistima

Boban

pre 4 godine

@aleksandar Kod kog majstora si radio veliki servis? (vecina nema alat za to i nece da prihvate)

Sto se tice auta, tvoja odusevljenja tek prestoje, jer ovo nije BMW koji zaseni na prvu razmetljivoscu vec nesto sasvim, sasvim drugo. (Cenim BMW, da se razumemo).

@ogio81 DC ti je postavio dobro pitanje. Ja vozim 2.4AWD od 205ks, Summum level 3, a pre toga sam vozio Rav4 i Megan, uvek u najvisem paketu opreme i sa najjacim motorom. Ti si rekao da nisi primetio razliku u udobnosti i u kvalitetu izmedju Astre 2011 godiste i XC60 2015, sto jednostavno nema smisla.

Leman

pre 4 godine

D5 215ks automatik, 2015.god sa 150 hiljada prvi sam vlasnik, u garanciji zamenjen hladnjak, fabricka greska bila..ostalo sipaj i vozi, samo redovni servisi. Rade se na 30k km, jedan je 200€, sledeci 380€ i tako redom. udoban, pravi dugoprugas..jedino steta sto je zastupnim slabo zastupljen sa dilerskim kucama..jedan prodavac i jedan ovlasteni servis na celu srbiju...steta za takav brend.

Fan a ne fen

pre 4 godine

@Pa samo štopaljka za ovo vozilo košta blizu 1500€ . 
(Fan a ne fen, 15. avgust 2019 10:46) 

Ne lupaj, ima ih već od 180€ u originalnom kvalitetu, a original je oko 400€
(Mile Somborac, 15. avgust 2019 11:18)

Ha, ha, ha, nemoj da si smešan...malo li je i 180-400 evra za "štopaljku"??
(Smuleco, 15. avgust 2019 13:30)

Pa naručena iz Engleske Valeo koja je trajala godinu dana je kostala 185 ? . Kod nas je ista 300 € . Odvezen auto u ovlašćen servis da se skine ta Valeo I stavi original sve ispalo 1279 €

ogio81

pre 4 godine

@boban Poredjenje je proizaslo iz vlasnistva oba automobila a ne iz nagadjanja. Slazem se da je stvar odabira telefon od 1200e i onaj od 350e i smatram da osoba koja je bila vlasnik oba modela ima pravo dati poredjenje. Svakako sam vlasnik XC60, auto je kupljen nov, ne kajem se ni sekunde, ali razlika u ceni (vise od 2x) nije jednaka razlici u kvalitetu prema navedenom iskustvu.

Bole

pre 4 godine

@pssssst,It is I,Leclerc
Sve je preskupo za naše prostore.
Inače jako kvalitetan auto, što se tiče pouzdanosti ok. Što je veća klasa auta biće skuplji za održavanje i manje pouzdan. To i nije za s..ku koja radi svaki treći servis pa onda "crko mi auto, sr..e, izvikano,precenjeno,prevara" ako hoćeš da se voziš ko čovek onda moraš to i da platiš.

DC

pre 4 godine

@ogio81: Mozda ce zvucati kao sala, ali zaista me interesuje kojim smernicama si se vodio kada si kupovao auto. Meni sa moje tacke gledista nije razumljivo zasto bi se neko odlucio za SUV bez pogona na 4 tocka, plus 1850kg a motor od samo 150ks a sve to za ipak ozbiljnu investiciju. Nacin na koji razmisljam je da ako finansijski ne mogu da se dobacim do dobro motorizovanog (i opremljenog) XC60 a D4 je recimo OK izbor, onda bih gledao nesto jeftinije ali sa prikladnijim motorom. Ali kao sto rekoh, to je moj nacin razmisljama i potpuno shvatam da neko ima druge prioritete, pa me interesuje koji su bili tvoji.

Batica

pre 4 godine

@Konsiljere
Za Mazdu ste u pravu,njima i jeste cilj da budu japanski premium i idu ka tome.Za Subaru bih možda to i potvrdio da nemam neka negativna iskustva ali Mitsubishi već godinama nije ni blizu bilo kakvog kvaliteta.Ono što se prodaje u Evropi izgleda i vozi se tragično i ovo ne pišem jer sam čuo od nekog već lično proverio dosta puta.Dajte malo realnosti...

Ognjen Odobašić

pre 4 godine

@Milurin Eto, odlicna info ako postoji mogucnost sa D3. Jesi siguran?
Al mislim da krece tek od D4 motora sa 190ks se ide na 220ks.

Boban

pre 4 godine

@ogi Astru J nisam vozio. Po svemu sto si naveo, mislim da bi za tebe najbolja kupovina bila neka Toyota, mozda RAV4, jer bi za nizu sumu dobio mnogo vise opreme i jaci motor, a dobio bi pouzdanost koja ti je nedostala u Opelu. Ovako, imas auto za koji si se poprilicno nategao, a ukoliko se (ne daj Boze) bilo sta nepredvidjeno desi, imaces veliki problem jer, kako kazes, nisi iz premium plateznog segmenta, a vozis auto proizvodjaca koji jeste u premium plateznom segmentu... Ne znam kolika ti je garancija, ali treba o tome da razmisljas.
I nikako mi nije jasno to sto ti se cini da je po losem putu Astra udobnija, kad XC60 bas po losem putu "demonstrira silu" i po pitanju oslanjanja i po pitanju zvucne izolacije.

ogio81

pre 4 godine

@boban Upravu si sve. Opcije za kupovinu su bile Kodiaq ili CX-5 (RAV4 nije imao u ponudi dizel sa automatskim menjacem, samo hibrid ili benzinci!?) ali kad je informacija o popustu stigla za Volvo, zaleteo sam se, sta da radim ziv sam covek :) Videcemo za servis, svesan sam rizika, sad nazad nema, u svakom slucaju ako postane veci probelem odrzavanja, prodace se... Makar sam osetio i to iskustvo premium segmenta. Za udobnost, stvarno ne znam sta da kazem, autoput me uspava, los put pokrene kamenje u bubregu (mojoj zeni, istina).

DC

pre 4 godine

Jedna stvar u vezi tih Aisin automatskih menjača. Ranije je Volvo navodio da su 'sealed for life' i nije predviđao zamenu ulja, pa su znali da prave probleme, i kod vozila iz prve dekade ovog veka su znali da crkavaju na oko 200.000km. Ne znam da li je Volvo nešto menjao po tom pitanju u međuvremenu. Saab, kog sam dugo vozio, je na istim menjačima predviđao zamenu ulja, mislim da su intervali bili na 120.000km no ne mogu da garantujem. Moj serviser je preporučivao i radio zamenu ulja u menjaču na 60.000km a meni objasnio da je secanje pri šaltanju iz R ili između N i D prvi pokazatelj. Tako da ako neko nije zadovoljan radom menjača, moj savet je zamena ulja u njemu pre bilo kakvih drugih ulaganja. Inače, Aisin automat sa 5 i 6 brzina se ugrađivao u ogromnom broju evropskih vozila: od italijana preko Peugeota (npr 407) i Citroena (C5, C6) , u pojedinim Renaultima (sa V6 dizel motorom), u Opelima, Saab, Volvo ali verovatno i drugim...

prvo naprave mrak pa onda iskljuce struju

pre 4 godine

Pa samo štopaljka za ovo vozilo košta blizu 1500€ .
(Fan a ne fen, 15. avgust 2019 10:46)

Ne lupaj. Ako su te odrali u servisu - menjaj servis.
1500e ili malo vise je far za najnoviji XC90. Sa svim modulima i ostalim cudima. Tako se krecu i za BMW, Audi, itd.

Reziel

pre 4 godine

Odličan automobil, i odličan kao polovnjak ako nadjete solidno održavan i u dobrom stanju. Vozio sam D3 163ks AWD sa manuelnim menjačem. Veoma udoban za jedan podignut automobil, mekši od recimo X3 2011. koji sam takođe vozio, zvučna izolacija je još bolja, šta više jedna od najboljih sa kojom sam se sreo. Zbog oblika organizacija i ponuda prostora unutra je po meni odlična, prostran gepek.
Ipak, istakao bih dve mane. Prva je motor. Sve ispod D4 od 185KS je za ovaj automobil malo. I nemojte da pogrešite da probate XC60 na pet deset minuta i kao, ma šta mu fali dobar je i ovaj D3 - jer nije. On ostavlja odličan utisak, jer ima lep zvuk i dobro poteže u nižim obrtajima, ali na kraju krajeva u realnost to nije tako. Po zvaničnim ciframa do 100 ubrazava za 10.6 sec, što nećete osetiti kada ga probate, ali ćete itekako videti kada na magistrali krenete u preticanje. Dakle, otvorite se za neki jači motor vredi svaki evro.
Drugo, servisi. Ja u Grand Motorsu nikad nisam imao problema, ali mislim da su im cene izuzetno jake. Ako odlučite da servisirate kod njih, čak i ako zanemarite cene (koje su više nego za recimo X3), postoji problem što uvek morate ranije zakazivati, pa nekada nema termina ni pet dana unapred. Na kraju, pojedini delovi se čekaju, mada te priče od mesec dana nisu tačne, nikad više od četiri dana nisam čekao.

aleksandar

pre 4 godine

Vlasnik sam od pre 15 dana.Motor 2.0 d4 190ks automatik 8 stepeni 2015.god.
Mali servis-delovi i ruke majstora 15000 din. Delove za veliki sam nasao u Sarajevu u ovl.ser.po najpovoljnijoj ceni od svih,i to za 430 eura,a imaju ih na stanju,to znaci delovi 430+100e za ruke mog majstora.U Servisu u Sarajevu su mi rekli da sa tim delovima auto moze da ide sledecih 150000 km.Moj utisak,odnosno ocekivanja su bila da je udobniji po gradu,ali s obzirom da nemam ranija iskustva sa suv vozilima,mozda tako treba da bude,dok je na otvorenom utisak totalno drugaciji i kao sto neko rece da je kao plutajuci oblak.Mislim da na otvorenom putu dolaze njegovi kvaliteti do punog izrazaja.Ja sam zadovoljan,a sto ga bolje upoynajem sve sam zadovoljniji

Milurin

pre 4 godine

Samo da podsetim cenjeni auditorijum da je moguće uraditi Polestar optimizaciju počevši od D3 motora. košta 1000€ a trenutno je na kampanji 690€. Doduše jedino Kod ovlašćenih...