Četvrtak, 18.07.2019.

12:00

Italija eksperimentiše sa 150 km/h na auto-putu

Izvor: B92

Italija eksperimentiše sa 150 km/h na auto-putu IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

78 Komentari

Sortiraj po:

kako da ne

pre 4 godine

@Mirko
Stizu nam kazne u Svajcarskoj iz Italije. Ja sam primer :D Samo sto su im kazne mnogo manje negonu CH. U Svajcarskoj vam je na autoputu 120 ogranicenje, radar ne slika do 131. Ako vas slika na 160, zatvor 3 neseca. U Italiji ogranicenje 130, 10 se prasta, mene slika ja 170 i kazna 150 eura. E, zato svi u CH voze normalno npr, nije problem kazna jer kazna se plati, problem je oduzimanje dozvole vec na 150 na autoputu ili zatvor na 160. Na 200 vam vec uzimaju auto ako ste stranac, kazne par hiljada i zabrana voznje u zemlji godinu-dve. Npr u Srbiji mere brzinu i te kazne nisu velike za ljude sa zapada i oni to znaju. Npr kazna od 3000 dinara za prosecnu brzinu od 150 je smesna za svakog ko radi na zapadu. To znaci da moze da vozi veci deo puta 160-170 i samo jedna trasa radova od 4-5 km ce mu napraviti prosek od 150, plati 30 eura i gazi dalje. Ovi to znaju, puniće budžet, ovima nije mnogo i teraj. Zato u CH ima najmanje nesrece na putevima u celoj Evropi. Jer najveca kazna je tipa oko 500 franaka, ali posle takve kazne ako preterate ide dozvola. Pa ti vozi. Iskreno, ovde u novinama izadjes ako vozis na autoputu 180 i zaustave te cika policajci. Izadjes u novinama kao primer drugima. Skoro nekom šeiku zaplenili Rolls Royce vredan 350.000e, zabrana voznje u CH i kazna par hiljada franaka. U Srb bi ga castili jer je šeik.

Milan

pre 4 godine

@Dulex

Godinama sam u grčkoj i policiju sam jedino video da radi ono što joj je i posao: reguliše saobraćaj, upozorava na opasnost...i nikad nikog ne dira ako nije manijak

Mirko

pre 4 godine

sa brzinom vecom od 100km/h ti fakticki ne kontrolises auto,nego auto kontrolise tebe!

zato maximalna brzina na autoputevima ne sme da predje 100km/h!jer je i to vec kriticna brzina i veoma opasna,licno i za bezbednost ostalih ucesnika u saobracaju
(dd, 18. jul 2019 15:02)

Bez uvrede, ali ako imas vozacku dozvolu, nemoj da vozis, bolje je i za tebe i za druge.

Sto se tice Italije Tutor radi punom parom, retko ko prelazi ogranicenje, uglavnom Svajcarci, posto njima ne stizu kazne iz Italije. Ko nema srece, zaustave ga presretaci.

brm

pre 4 godine

Polemišete kako u Nemačkoj povećanje brzine ne utiče na broj nesreća. Pa naravno, ali imaju nikoliko argumenata koje Srbija nema. Kod nas je prosečna starost automobila preko 10 godina i mnogo veća neispravnost istih. Da ne pominjem koliko su vozači u Nemačkoj odgovorniji.

ja

pre 4 godine

@ (C i n i k, 19. jul 2019 12:06)

O čemu ti, prijatelju, pričaš?! Očigledno je da, u svojoj glavi, mešaš krivinu i raskrsnicu. Raskrsnice podrazumevaju situaciju da jedan put seče drugi i toga na autoputevima nema. Krivina znači da put nije prav, već da "zavija" u jednu ili drugu stranu i krivina ima koliko hoćeš na autoputevima - a pogotovo tamo gde je konfiguracija terena takva da ne dozvoljava da se put gradi pravolinijski. U novom delu autoputa kroz Grdeličku klisuru je to potpuno evidentno, jer ima pregršt krivina, kao što će, verujem, biti i na tzv. Koridoru 11, jer je teren brdsko-planinski. Ako ne znaš šta su krivine na autoputu, a ti se, eto, provezi kroz Ražanj i Aleksinac, pa ćeš videti nekoliko "lakat" krivina na autoputu.

Inače, i na potpuno ravnim terenima se često namerno prave krivine, jer je još 30-tih godina u Nemačkoj, kada su izgrađeni prvi autoputevi, primećeno da vozači padaju u tzv. "vozačku hipnozu" ukoliko pred sobom gledaju samo prav put, jer se tako uspavljuju, pošto je učešće vozača u vožnji na pravim putevma minimalno. Kada nateraš vozača da drži pažnju, jer mora da skreće, to utiče na to da se on razbudi. Isto to možeš videti na velikim mostovima koji prelaze preko mora - iako je logično da tamo možeš da napraviš most potpuno pravom linijom i da bi takav način gradnje bio mnogo jeftinije, projektanti prave krivudave mostove, sa čestim visinskim razlikama, kako bi sprečili vozačku hipnozu...

morski valovi

pre 4 godine

medju boljim autoputevima su u Sloveniji bas zbog brzine najvise ogranicenje je 100 a to je najvaznije bezbjednost vozaca i putnika,

Korrespondent

pre 4 godine

@Stojko
To sto teras u svojim snovima druze se ne zove Super be, nego Superb. A kao drugo, gde molim te na Ibarskoj mozes da dostignes brzinu od 190kmh??? Čak i ako uspes, rizikujes tudje zivote toliko, da bi odmah policija trebala da ti oduzme auto, vozacku dozivotno a tebe da posalju na ozbiljno psihijatrijsko posmatranje.

C i n i k

pre 4 godine

Naravno da ima krivina, samo su blage. Na koridoru 11 i nisu baš blage, ali to je druga priča.
(T, 19. jul 2019 00:40)

Pa el su to na autoputu krivine?
1.elementarna stvar je da na autoputu nema krivina,to ne treba valjda dodatno objasnjavati?
Ili se mi ne razumemo oko reci "krivina" ili ti mislis da je isto krivina na lokalnom putu i na autoputu?
Samo pogledaj recimo Koridor 10,gde si video "krivine"?
Gde to imas "krivine" na K11?
To su elementarne stvari kao sto je elementarno pravilo da ako autoput ide kroz klisure i brda da je ogranicenje max 100 i nema zaustavne trake.
Tu sad mogu da se projektuju razne varijacije ali osnovna stvar je da na autoputevima NEMA krivina.

mile

pre 4 godine

Cekaj, Nemci razmisljaju da uvedu ogranicenje na 120 ili 130, a Italijani relaksiraju? Opet populizam i jeftino zadovoljavanje sirokih narodnih masa. 
Ono o cemu komentatori listom ne razmisljaju su ekoloski aspekti: potrosnja goriva, emisija CO2 i NOx, buka. Ako smem da kazem, a vi me zapljujte
(buljgaz, 19. jul 2019 10:23)
evo ja cu prvi. Ti ako si vikend vozac koji ne sme da predje 60kmh ni na Ibarskoj,bolje prodaj auto i vozi se prevozom.

Dulex

pre 4 godine

@Milan nema tu nikakve misterije! U Srbiji crvendaca u saobracajnu i nema problema a ako i ima uvek imas nekog da pozoves, kuma, rodjaka, prijatelja policajca... kad predjes preko stvari malo drugacije funkcionisu.Pokusaj tako nesto da uradis u GR! Produzili bi ti letovanje na par meseci!

Ajao

pre 4 godine

Uvek isto u Srbiji: Na vestima o legalizaciji više brzine na auto putevima, legalizaciji marihuane i legalizaciji prostitucije uvek 300+ komentara za jedan dan koji oduševljeno pozdravljaju i podržavaju.
Mnogo smo liberalan, da ne kažem napredan narod.

buljgaz

pre 4 godine

Cekaj, Nemci razmisljaju da uvedu ogranicenje na 120 ili 130, a Italijani relaksiraju? Opet populizam i jeftino zadovoljavanje sirokih narodnih masa.
Ono o cemu komentatori listom ne razmisljaju su ekoloski aspekti: potrosnja goriva, emisija CO2 i NOx, buka. Ako smem da kazem, a vi me zapljujte

Stojko

pre 4 godine

Ne znam u cemu je problem. Pa ja moju sluzbenu Super be teram 190 po ibarskoj, a zamisli tek kad krenem niza Grdelicu. Mislio sam da su itlaijani ipak bolji od nas.

basketball reference

pre 4 godine

Mogu samo da kažem da su na Sardiniji putevi katastrofalni i verovali ili ne, lošiji nego u Srbiji. Tamo je vožnja 100 km/h rizik.

Za kontinentalni deo Italije je verovatno druga priča...

CZ99

pre 4 godine

Za 80% udesa i sudara na auto putevima odgovorni su autobusi i kamioni, parkirani i ne parkirani oni su opasnost na auto putevima. Obilaze druge kamione I autobuse bez gledanja u retrovizor, parkiraju se bez ikakvog obeležavanja, najmanje poštuju pravila koja vaze u saobračaju.
(Laki, 18. jul 2019 16:59)

U kojim zemljama? Bas si se nalupao, kamioni i autobusi imaju fabricki ogranicene brzine kretanja, te nema jurcanja i najvise postuju pravila saobracaja.

nowave7

pre 4 godine

@CZ99

Pa iako je to tacno, to ne znaci da vozaci kamiona i autobusa ne prave greske. Pri brzini od 90km/h ili 100km/h, sa takvom masom i gabaritima, logicno je da ce vise stete i problema proisteci iz jednog takvog sudara. Na stranu sto ti vozaci obicno voze u neljudskim uslvoima, danima na putu, pritisnuti raznim rokovima, tako da nije bas tako naivno.

hvala

pre 4 godine

nasi ce tek za jedno 20 godina skontati da autoput moze da se pravi i sa vise od cetiri trake, sad su tek provalili obicn autoput kako se pravi pa ga prave svugde ali ne pun profil tako da 100ka!
steta je sto ne kontaju da cetiri trake ne mora da znaci da je auto put, da moze i obican medjugradski put da ima cetiri trake, zivot bi nam bio laksi

ns ja

pre 4 godine

(Cxevu, 18. jul 2019 16:50), nisi ti stigao dalje od Trsta, da vidiš italijanske prave autostrade, sa po 3 trake + zaustavna, a put prav kao strela sa bezbroj tunela kao ovi Vučićevi, samo što i u njima 3+1 traka, sa svetlosnom signalizacijom, infodisplejima i čudima! Slovenija ipak nema takve puteve, mada jesu dobri i dobro održavani

posmatrač

pre 4 godine

Ljudi zaboravljaju da se kod nas, na auto putevima, baš kao i u svetu, pre svega gine zbog umora, čak i kod profesionalnih vozača. Treba pogledati statistiku, i tu ograničenje nije toliko bitno. Onaj koji vas je pretekao sa brzinom na auto putu od 200 km/h neće negde tamo dalje napraviti saobraćajku. A onaj na koga naletite da ispred vas vozi po auto putu 110-120 km/h, a šeta levo-desno, njemu obavezno svirajte, i njega budite, pošto će taj u roku od par minuta da nastrada. Poznato je da se u lokalu najviše gine zbog neprilagođene brzine (najčešće klinci ložači), ili alkohola i nekih drugih opijata.

Milan

pre 4 godine

Mi nemamo osnovnu kulturu za ponašanje bilo gde a pogotovo u vožnji. Svi se lože da voze brzo a kola su nam u lošem stanju. A same procene nekih kada pretiču su kriminalna.
I dalje će mi ostati misterija - što u našoj zemlji se krše propisi u vožnji a čim se pređe granica se vozi po propisima.
I da, brzina je krivac za nezgode na autoputevima u najvećem broju slučajeva.

Gross

pre 4 godine

@nodi ta neispravna vozila treba skloniti sa puta i skinuti im tablice nebitno jesu nova ili stara. Neispravnom vozilu nije mesto na putu, narocito ne na autoputu.

nodi

pre 4 godine

80% vozila u Srbiji nema ispravan trap, vozi sa losim gumama, ni sam ne znam koliki je procenat vozila starijih od 15 godina, i pitam ja vas, sa cim mi u Srbiji da vozimo 150? Ovih 130 je vise nego dovoljno, ionako se gine po putevima vise nego da je rat! Uporedjivati se sa bogatim zemljama i njihovim putevima je skroz glupo i nepotrebno!

Života

pre 4 godine

Ako se levom trakom vozi 150, prilično je opasno krenuti u preticanje jer neki kamioni i penzioneri voze u desnoj 60-70 na sat. Kada bi minimalna brzina bila 100, imalo bi smisla da maksimalna bude 150. Kod nas voziš desnom trakom 120, ili 130 ako je povećano, i odjednom se nacrta ispred tebe GSP iz Dobanovaca koji ne sme da vozi preko 50 jer je na toliko registrovan zbog stajanja.

Smuki

pre 4 godine

Svi bi da voze iznad 200 km/h a sa druge strane kukaju kako nemaju leba da jedu. Auto na 200km/h trosi bar duplo od 100km. I kao da nekome znace ta 15 min sto stigne ranije.

M

pre 4 godine

U Italiji većina godinama vozi prosečno oko 150, u zadnje vreme isto se dešava i kroz Madjarsku, Austriju i kod nas. Uspori se kod nadvožnjaka i na deonicama gde postoje statični...naravno, ako voziš auto a ne neku kantu.

C i n i k

pre 4 godine

mozete na autoputu dici i na 200km/h,problem je sto radijusi krivina nisu isti za 120 i 200 sto obicno dovodi do nesreca...
(sibke, 18. jul 2019 17:43)

Kakve krivine na autoputu? Pa 1.pravilo je da nema krivina na autoputu pobogu!

sokolovo oko

pre 4 godine

Srbin@ Pravo govoris,njihovim autoputevima sam vozio neprekidno izmedju 180-190km/h cela 3 sata i bar njih 30-40 je prislo uz branik i ablenduju da se pomerim i da preteknu znaci vozili su preko 200, one koje sam video na vreme sam sam im se sklanjao i pustao traku normalno,..u Nemackoj je druga prica,Nemac ukljuci pokazivac pravca i ceka da se sklonis i nikad nece da ablenduje ili svira(osim ako je neki nasmislim na ceo balkan i malu aziju).

Dex

pre 4 godine

sa brzinom vecom od 100km/h ti fakticki ne kontrolises auto,nego auto kontrolise tebe!

zato maximalna brzina na autoputevima ne sme da predje 100km/h!jer je i to vec kriticna brzina i veoma opasna,licno i za bezbednost ostalih ucesnika u saobracaju
(dd, 18. jul 2019 15:02)

Kako zanimljiva prva recenica. Izgleda je auto zeleo da stignem u Beograd danas, ja sam verovatno hteo da nastavim do Sofije ili gde god vec. Pripila mu se i kafa, pa me je zaustavio malo pre grada. Ne znam da li si vozac, ali ne bi bilo lose da obrazlozis to kako vozac nema nikakvu kontrolu nad automobilom pri 100 km/h. I ne, ne zagovaram prebrzu voznju, ali ne razumem genijalce iz Srbije koji ocito ne mogu da shvate kako saobracaj funckionise u zemljama kao sto su Italija, Nemacka, Britanija i druge. Rupe verovatno nisu problem.

neca

pre 4 godine

Levom trakom 150, desnom 130, kaznjavati isto tako ko se krece manje od 130 levom.
(Н.И.К., 18. jul 2019 15:16)
po zakonu ti je leva traka samo za preticanje, mom prijatelju su pisali kaznu u Austriji zbog voznje levom trakom

zoran ch

pre 4 godine

Zivim u Svajcarskoj cesto vozim po Italiji ,tako da mogu reci da imaju razvijenu mrezu autoputeva ali kvalitet samih i nije neki ovi sto hvale Ili nisiu videli bolje ili idu na odmor pa im tad sve lepo.Bolime sto moram da kazem ali Hrvatski auto put je neuporedivo bolji od Italijanskog a da ne govorimo o Austriji ili Svajcarskoj itd.

Аhtung

pre 4 godine

U Italiji svaki drugi žvaće na mobilni dok vozi autoputem. Nikad čuli za hendsfri nisu, a siguran sam da devedesetpet odsto njih nema aktivni tempomat. Strah me da vozim njiovim putevima. To je ozbiljno bolesan narod!

hm

pre 4 godine

Ograničenje će se sigurno odnositi na stvarnih 150 km/h. Mnogi komentarišu da italijani već sada voze tom brzinom, jedino ne znamo kolikom stvarnom brzinom voze. To što piše na brzinomeru je samo jedan, najčešće dosta netačan podatak...

aleks

pre 4 godine

ocekivana odluka, verujem da ce i vecina ostalih Evropskih zemalja uciniti isto. Vecina autoputeva se prosiruje na minimum tri trake, automobili su kvalitetniji sa vise sigurnosnih sistema, a, guzve su postale nesnosne ne vecini pravaca, tako da je ovo dobra odluka iz vise razloga, a jedan plus je i povecana potrosnja goriva, a, niko nije imun na visak para...narocito ako se zna da je gorivo na autoputevima, svuda, uvek, skuplje.
Bravo za zabare, ocekujem Hrvate i Austrijance da urade isto, zasto ne i Madjari...

Laki

pre 4 godine

Za 80% udesa i sudara na auto putevima odgovorni su autobusi i kamioni, parkirani i ne parkirani oni su opasnost na auto putevima. Obilaze druge kamione I autobuse bez gledanja u retrovizor, parkiraju se bez ikakvog obeležavanja, najmanje poštuju pravila koja vaze u saobračaju.

C i n i k

pre 4 godine

Brzina kojom vozis na autoputu nikakve veze nema sa udesima.
Nema veze dal si vozio 130 ili 150,u slucaju udesa iste su posledice.
Udesi na autoputevima dedavaju se zbog premora,vremenskih uslova,mozda zbog iznenadnig srcanog udara ali ne zbog brzine.
Brzina nije uzrok nesreca na autoputevima jer autoput nisu gradske ulice ili magistrala.
U tom smislu su, radeci analizu u DE, i odustali od ogranicenja brzine na vecini deonica u Nemackoj.

Cxevu

pre 4 godine

Ipak je ovo možda previše, tu se svako čukanje plaća glavom. Inače, vidim da svi hvale italijanske puteve, ali po meni Slovenija ima uglačaniji put i bolji!

EU Citizen

pre 4 godine

Bravo, suludo je praviti autoputeve da se mili sa sto dvadeset. Najnolke bi bilo kao u Nemačkoj, standard bez ograničenja, a onds smanjivanje na problematičnijim deonicama, ali i sto pedeset je veliki napredak, odmah se osete normalni vetrovi kad je kakva-takva desnica na vlasti.

C i n i k

pre 4 godine

150 km/h je normalna brzina za vecinu modernih vozila. A onog ko ide brze od toga strogo kaznjavati.
(150, 18. jul 2019 13:17)

A sto bi kaznjavao ako neko vozi 170?
Sta tebe ugrozava neko ako projuri levom trakom 170,180?
Ne kapiram stvarno,sta kao 150 je ok a nije 170?
Ili 130 je ok ali nije 150?
Kod nas bi na 80% deonica trebalo ukinuti zabranu tj ogranicenje,red je da idemo u korak sa civilizacijom, tamo gore ka Subotuci dok ne poprave traku neka bude 130 ali realno juzno i istocno ovi novi autoputevi kod nas su extra kvaliteta,nvdm razlog za ogranicenja.

sir oliver

pre 4 godine

Kroz Italiju se i onako vozi 150, nikad nisam primetio da su nekoga zaustavili radi brzine, a ni blic kamere nisam video! Doduse, stalno nesto popravljaju, na prilazima vecim gradovima su kolone, a i ima dosta kamiona! Tako da tih deonica i nema previse!

xyz

pre 4 godine

Ogranicnje jeste 130kmh ali je sasvim normalno voziti 150kmh.Nema presretača i nema merenja brzina kao u nekim zaostalim zemljama,npr Srbije.
Kupis auto u Nemackoj 2010 godiste,ne vidi se jedno slovo broja motora,zbog oksidacije,soli i ostalih uticajnih faktora,uvezes u Srbiju,izvinite molim vas,auto morate da vratite u Nemacku da vam oni ukucaju broj motora ili ga jednostavno bacite.
Ma jok,nismo zaostali. Jel moze neko da mi odgovori kad ce poceti to uskladjivanje zakona sa EU? Sto vreme prolazi,sve smo dalji i dalji od njihovih uredjenih zakona.

Mile

pre 4 godine

Možda da konsultuju našeg stručnjaka za vazduplohove, Babića. Onaj zna koliko brzo može i kroz naplate rampe, a da tebi ništa ne bude...

dd

pre 4 godine

sa brzinom vecom od 100km/h ti fakticki ne kontrolises auto,nego auto kontrolise tebe!

zato maximalna brzina na autoputevima ne sme da predje 100km/h!jer je i to vec kriticna brzina i veoma opasna,licno i za bezbednost ostalih ucesnika u saobracaju

s4

pre 4 godine

ja sam se prosle godine vozio po itali i tamo vec sad svi voze 150 na sat tako da ovo sad je samo legalizacija toga. saobracaj u itali funcionise super tako da ovo treba sto pre uvesti u celoj italiji

комша

pre 4 godine

То је неминовно јер аутомобили су све паметнији са разним системима упозорења и аутоматског кочења. 130 је ок за тренутни возни парк већег дела Европе, али за коју деценију је 150 сасвим изводљиво и безбедно.

smoren

pre 4 godine

Ja stvarno ne znam kako jos uvek postoje teorije o tome da sama brzina utice na broj nesreca. Da, u Srbiji je i 130km/h rizicno od Beograda ka jugu, ali tamo gde konfiguracija puta dozvoljava, nije sama brzina problem vec bahatost. Uvek se moze navesti primer Nemacke - nema ogranicenja, ali je drzanje odstojanja, tj. "nabijanje u gepek" prekrsaj od 400EUR, a policija montira kamericu na nadvoznjaku... Isto tako, cak mislim da je i ista kazna - iskazivanje agresivnosti je skup dozivljaj - ablendovanje, mahanje rukama u pretecem i/ili uvredljivom maniru, pokazivanje srednjeg prsta... I to se sve i primenjuje u praksi.

Zozo

pre 4 godine

Ima više od 17 godina kako nisam vozio u Italiji, ali ovo je moje iskustvo početkom dvehiljaditih.

Vozim službeni džip Land Rover Discovery V8 (radio za englesku firmu u to vreme) oko 140-145 km/sat i pošto navikao da zuje Ferariji i ostala "šklopotancija", svo vreme pratim retrovizor kad god uđem u levoj traci.

Desilo mi se nebrojeno puta da se moram sklanjati što pre u desnoj traci da bi me neki kargo kombi ili laki kamion preticao, vozeći najmanje oko 150 na sat.

Tako da, bar što se nekih delova Italije tiče, tamo se već vozi 150!

mare

pre 4 godine

Jedino zdravo ogranicenje - dovoljno veliko da ne izaziva nervozu, a dovoljno sigurno za danasnje automobile (njihovu snagu kocenja i masu). 110 izaziva nervozu i umor, sem kod onih koji i ne bi trebalo da izlaze na auto-put, jer nisu stasali za njega. Oni mogu uz traktore.

ns ja

pre 4 godine

Tako je bravo! Bio i video, to i nisu putevi to su glatke piste, i tamo se već vozi tim brzinama, zato što je to moguće! Ovo je samo korak i akt zdravog razuma

71

pre 4 godine

Dajte molim vas, ovakvim vestima sokirate nase savesne gradjane koji su i povecanje dozvoljene brzine na 130km/h u Srbiji docekali sa negodovanjem i silnim komentarima o ugrozenoj bezbednosti onih koji spavaju u levoj kolovoznoj traci pri brzini od 90-100km/h. Da takva brzina spada u bahatost itd itd. A ono neko hoce 150 ili poljaci koji vec imaju veci deo autoputeva sa dozvoljenom brzinom 140km/h

Pedja

pre 4 godine

Pametni ljudi, na auto putevima i treba da se vozi brze, a onda po gradovima gde se najveci procenat nesreca i desava ograniciti brzinu i kontrolisati. A ne sada na auto putu se kontrolise a onda divljaju na lokalnim putevima i po gradu. Nemacka je najbolji primer.

Darko

pre 4 godine

Bili pre 2 dana u Italiji, tamo već sada mnogi voze toliko u najbržoj traci, ali im je autoput sa 3 trake i bankinom sa obe strane autoputa konstantno. O kvalitetu asvalta, obeleženosti i ravnoći da ne govorimo. Na deonicama sam imao utisak da vozim po staklu, toliko je ravno. Pregledno je i široko. Moram da kažem i da ima dugih deonica na kojima se radi, kao npr. između Venecije i Trsta gde imaju samo 2 uske trake u jednom smeru i gde su ograničenja od 60-90 km/h, pa se tu formiraju gužve i treba biti obazriv.

Bavaria

pre 4 godine

Vozim dosta dugo po nemackim auto putevima, i nisam primetio veci broj nesreca (tj da budem iskren nisam video ni jednu do sad) na autoputu. Sigurano da ih ima, ali isto tako sam siguran da povecanje dozvoljene brzine ne utice na to.
Ono sto je sigurno je da pri vecim brzina adrenalin pumpa mnogo jace i nama sanse da se neko uspava :).
Jedina mana je sto kada se vozi preko 200km/h i ako neko uleti u traku za preticanje ma koliko daleko da je bio od mene, mora ozbiljno da se koci jer pri tim brzinama metri se tope neverovatnom brzinom...

Dejan

pre 4 godine

Bravo za Italiju! Apsolutno ima smisla gde je put dobar a narocito tamo gde su tri trake. Prosla su vremena fice koja je cak mogla do 110-120 ali zato nije mogla da stane 1km posle te brzine a ogranicenja skoro bukvalno iz tog vremena s tim sto danasnji automobili imaju mnogo bolje kocnice i mnogo bolje gume.

xyz

pre 4 godine

Ogranicnje jeste 130kmh ali je sasvim normalno voziti 150kmh.Nema presretača i nema merenja brzina kao u nekim zaostalim zemljama,npr Srbije.
Kupis auto u Nemackoj 2010 godiste,ne vidi se jedno slovo broja motora,zbog oksidacije,soli i ostalih uticajnih faktora,uvezes u Srbiju,izvinite molim vas,auto morate da vratite u Nemacku da vam oni ukucaju broj motora ili ga jednostavno bacite.
Ma jok,nismo zaostali. Jel moze neko da mi odgovori kad ce poceti to uskladjivanje zakona sa EU? Sto vreme prolazi,sve smo dalji i dalji od njihovih uredjenih zakona.

smoren

pre 4 godine

Ja stvarno ne znam kako jos uvek postoje teorije o tome da sama brzina utice na broj nesreca. Da, u Srbiji je i 130km/h rizicno od Beograda ka jugu, ali tamo gde konfiguracija puta dozvoljava, nije sama brzina problem vec bahatost. Uvek se moze navesti primer Nemacke - nema ogranicenja, ali je drzanje odstojanja, tj. "nabijanje u gepek" prekrsaj od 400EUR, a policija montira kamericu na nadvoznjaku... Isto tako, cak mislim da je i ista kazna - iskazivanje agresivnosti je skup dozivljaj - ablendovanje, mahanje rukama u pretecem i/ili uvredljivom maniru, pokazivanje srednjeg prsta... I to se sve i primenjuje u praksi.

Mile

pre 4 godine

Možda da konsultuju našeg stručnjaka za vazduplohove, Babića. Onaj zna koliko brzo može i kroz naplate rampe, a da tebi ništa ne bude...

Bavaria

pre 4 godine

Vozim dosta dugo po nemackim auto putevima, i nisam primetio veci broj nesreca (tj da budem iskren nisam video ni jednu do sad) na autoputu. Sigurano da ih ima, ali isto tako sam siguran da povecanje dozvoljene brzine ne utice na to.
Ono sto je sigurno je da pri vecim brzina adrenalin pumpa mnogo jace i nama sanse da se neko uspava :).
Jedina mana je sto kada se vozi preko 200km/h i ako neko uleti u traku za preticanje ma koliko daleko da je bio od mene, mora ozbiljno da se koci jer pri tim brzinama metri se tope neverovatnom brzinom...

Pedja

pre 4 godine

Pametni ljudi, na auto putevima i treba da se vozi brze, a onda po gradovima gde se najveci procenat nesreca i desava ograniciti brzinu i kontrolisati. A ne sada na auto putu se kontrolise a onda divljaju na lokalnim putevima i po gradu. Nemacka je najbolji primer.

s4

pre 4 godine

ja sam se prosle godine vozio po itali i tamo vec sad svi voze 150 na sat tako da ovo sad je samo legalizacija toga. saobracaj u itali funcionise super tako da ovo treba sto pre uvesti u celoj italiji

Dex

pre 4 godine

sa brzinom vecom od 100km/h ti fakticki ne kontrolises auto,nego auto kontrolise tebe!

zato maximalna brzina na autoputevima ne sme da predje 100km/h!jer je i to vec kriticna brzina i veoma opasna,licno i za bezbednost ostalih ucesnika u saobracaju
(dd, 18. jul 2019 15:02)

Kako zanimljiva prva recenica. Izgleda je auto zeleo da stignem u Beograd danas, ja sam verovatno hteo da nastavim do Sofije ili gde god vec. Pripila mu se i kafa, pa me je zaustavio malo pre grada. Ne znam da li si vozac, ali ne bi bilo lose da obrazlozis to kako vozac nema nikakvu kontrolu nad automobilom pri 100 km/h. I ne, ne zagovaram prebrzu voznju, ali ne razumem genijalce iz Srbije koji ocito ne mogu da shvate kako saobracaj funckionise u zemljama kao sto su Italija, Nemacka, Britanija i druge. Rupe verovatno nisu problem.

Dejan

pre 4 godine

Bravo za Italiju! Apsolutno ima smisla gde je put dobar a narocito tamo gde su tri trake. Prosla su vremena fice koja je cak mogla do 110-120 ali zato nije mogla da stane 1km posle te brzine a ogranicenja skoro bukvalno iz tog vremena s tim sto danasnji automobili imaju mnogo bolje kocnice i mnogo bolje gume.

mare

pre 4 godine

Jedino zdravo ogranicenje - dovoljno veliko da ne izaziva nervozu, a dovoljno sigurno za danasnje automobile (njihovu snagu kocenja i masu). 110 izaziva nervozu i umor, sem kod onih koji i ne bi trebalo da izlaze na auto-put, jer nisu stasali za njega. Oni mogu uz traktore.

71

pre 4 godine

Dajte molim vas, ovakvim vestima sokirate nase savesne gradjane koji su i povecanje dozvoljene brzine na 130km/h u Srbiji docekali sa negodovanjem i silnim komentarima o ugrozenoj bezbednosti onih koji spavaju u levoj kolovoznoj traci pri brzini od 90-100km/h. Da takva brzina spada u bahatost itd itd. A ono neko hoce 150 ili poljaci koji vec imaju veci deo autoputeva sa dozvoljenom brzinom 140km/h

ns ja

pre 4 godine

Tako je bravo! Bio i video, to i nisu putevi to su glatke piste, i tamo se već vozi tim brzinama, zato što je to moguće! Ovo je samo korak i akt zdravog razuma

Zozo

pre 4 godine

Ima više od 17 godina kako nisam vozio u Italiji, ali ovo je moje iskustvo početkom dvehiljaditih.

Vozim službeni džip Land Rover Discovery V8 (radio za englesku firmu u to vreme) oko 140-145 km/sat i pošto navikao da zuje Ferariji i ostala "šklopotancija", svo vreme pratim retrovizor kad god uđem u levoj traci.

Desilo mi se nebrojeno puta da se moram sklanjati što pre u desnoj traci da bi me neki kargo kombi ili laki kamion preticao, vozeći najmanje oko 150 na sat.

Tako da, bar što se nekih delova Italije tiče, tamo se već vozi 150!

neca

pre 4 godine

Levom trakom 150, desnom 130, kaznjavati isto tako ko se krece manje od 130 levom.
(Н.И.К., 18. jul 2019 15:16)
po zakonu ti je leva traka samo za preticanje, mom prijatelju su pisali kaznu u Austriji zbog voznje levom trakom

sir oliver

pre 4 godine

Kroz Italiju se i onako vozi 150, nikad nisam primetio da su nekoga zaustavili radi brzine, a ni blic kamere nisam video! Doduse, stalno nesto popravljaju, na prilazima vecim gradovima su kolone, a i ima dosta kamiona! Tako da tih deonica i nema previse!

Darko

pre 4 godine

Bili pre 2 dana u Italiji, tamo već sada mnogi voze toliko u najbržoj traci, ali im je autoput sa 3 trake i bankinom sa obe strane autoputa konstantno. O kvalitetu asvalta, obeleženosti i ravnoći da ne govorimo. Na deonicama sam imao utisak da vozim po staklu, toliko je ravno. Pregledno je i široko. Moram da kažem i da ima dugih deonica na kojima se radi, kao npr. između Venecije i Trsta gde imaju samo 2 uske trake u jednom smeru i gde su ograničenja od 60-90 km/h, pa se tu formiraju gužve i treba biti obazriv.

sokolovo oko

pre 4 godine

Srbin@ Pravo govoris,njihovim autoputevima sam vozio neprekidno izmedju 180-190km/h cela 3 sata i bar njih 30-40 je prislo uz branik i ablenduju da se pomerim i da preteknu znaci vozili su preko 200, one koje sam video na vreme sam sam im se sklanjao i pustao traku normalno,..u Nemackoj je druga prica,Nemac ukljuci pokazivac pravca i ceka da se sklonis i nikad nece da ablenduje ili svira(osim ako je neki nasmislim na ceo balkan i malu aziju).

C i n i k

pre 4 godine

Brzina kojom vozis na autoputu nikakve veze nema sa udesima.
Nema veze dal si vozio 130 ili 150,u slucaju udesa iste su posledice.
Udesi na autoputevima dedavaju se zbog premora,vremenskih uslova,mozda zbog iznenadnig srcanog udara ali ne zbog brzine.
Brzina nije uzrok nesreca na autoputevima jer autoput nisu gradske ulice ili magistrala.
U tom smislu su, radeci analizu u DE, i odustali od ogranicenja brzine na vecini deonica u Nemackoj.

комша

pre 4 godine

То је неминовно јер аутомобили су све паметнији са разним системима упозорења и аутоматског кочења. 130 је ок за тренутни возни парк већег дела Европе, али за коју деценију је 150 сасвим изводљиво и безбедно.

Smuki

pre 4 godine

Svi bi da voze iznad 200 km/h a sa druge strane kukaju kako nemaju leba da jedu. Auto na 200km/h trosi bar duplo od 100km. I kao da nekome znace ta 15 min sto stigne ranije.

zoran ch

pre 4 godine

Zivim u Svajcarskoj cesto vozim po Italiji ,tako da mogu reci da imaju razvijenu mrezu autoputeva ali kvalitet samih i nije neki ovi sto hvale Ili nisiu videli bolje ili idu na odmor pa im tad sve lepo.Bolime sto moram da kazem ali Hrvatski auto put je neuporedivo bolji od Italijanskog a da ne govorimo o Austriji ili Svajcarskoj itd.

nodi

pre 4 godine

80% vozila u Srbiji nema ispravan trap, vozi sa losim gumama, ni sam ne znam koliki je procenat vozila starijih od 15 godina, i pitam ja vas, sa cim mi u Srbiji da vozimo 150? Ovih 130 je vise nego dovoljno, ionako se gine po putevima vise nego da je rat! Uporedjivati se sa bogatim zemljama i njihovim putevima je skroz glupo i nepotrebno!

aleks

pre 4 godine

ocekivana odluka, verujem da ce i vecina ostalih Evropskih zemalja uciniti isto. Vecina autoputeva se prosiruje na minimum tri trake, automobili su kvalitetniji sa vise sigurnosnih sistema, a, guzve su postale nesnosne ne vecini pravaca, tako da je ovo dobra odluka iz vise razloga, a jedan plus je i povecana potrosnja goriva, a, niko nije imun na visak para...narocito ako se zna da je gorivo na autoputevima, svuda, uvek, skuplje.
Bravo za zabare, ocekujem Hrvate i Austrijance da urade isto, zasto ne i Madjari...

C i n i k

pre 4 godine

150 km/h je normalna brzina za vecinu modernih vozila. A onog ko ide brze od toga strogo kaznjavati.
(150, 18. jul 2019 13:17)

A sto bi kaznjavao ako neko vozi 170?
Sta tebe ugrozava neko ako projuri levom trakom 170,180?
Ne kapiram stvarno,sta kao 150 je ok a nije 170?
Ili 130 je ok ali nije 150?
Kod nas bi na 80% deonica trebalo ukinuti zabranu tj ogranicenje,red je da idemo u korak sa civilizacijom, tamo gore ka Subotuci dok ne poprave traku neka bude 130 ali realno juzno i istocno ovi novi autoputevi kod nas su extra kvaliteta,nvdm razlog za ogranicenja.

Laki

pre 4 godine

Za 80% udesa i sudara na auto putevima odgovorni su autobusi i kamioni, parkirani i ne parkirani oni su opasnost na auto putevima. Obilaze druge kamione I autobuse bez gledanja u retrovizor, parkiraju se bez ikakvog obeležavanja, najmanje poštuju pravila koja vaze u saobračaju.

posmatrač

pre 4 godine

Ljudi zaboravljaju da se kod nas, na auto putevima, baš kao i u svetu, pre svega gine zbog umora, čak i kod profesionalnih vozača. Treba pogledati statistiku, i tu ograničenje nije toliko bitno. Onaj koji vas je pretekao sa brzinom na auto putu od 200 km/h neće negde tamo dalje napraviti saobraćajku. A onaj na koga naletite da ispred vas vozi po auto putu 110-120 km/h, a šeta levo-desno, njemu obavezno svirajte, i njega budite, pošto će taj u roku od par minuta da nastrada. Poznato je da se u lokalu najviše gine zbog neprilagođene brzine (najčešće klinci ložači), ili alkohola i nekih drugih opijata.

Korrespondent

pre 4 godine

@Stojko
To sto teras u svojim snovima druze se ne zove Super be, nego Superb. A kao drugo, gde molim te na Ibarskoj mozes da dostignes brzinu od 190kmh??? Čak i ako uspes, rizikujes tudje zivote toliko, da bi odmah policija trebala da ti oduzme auto, vozacku dozivotno a tebe da posalju na ozbiljno psihijatrijsko posmatranje.

Аhtung

pre 4 godine

U Italiji svaki drugi žvaće na mobilni dok vozi autoputem. Nikad čuli za hendsfri nisu, a siguran sam da devedesetpet odsto njih nema aktivni tempomat. Strah me da vozim njiovim putevima. To je ozbiljno bolesan narod!

EU Citizen

pre 4 godine

Bravo, suludo je praviti autoputeve da se mili sa sto dvadeset. Najnolke bi bilo kao u Nemačkoj, standard bez ograničenja, a onds smanjivanje na problematičnijim deonicama, ali i sto pedeset je veliki napredak, odmah se osete normalni vetrovi kad je kakva-takva desnica na vlasti.

M

pre 4 godine

U Italiji većina godinama vozi prosečno oko 150, u zadnje vreme isto se dešava i kroz Madjarsku, Austriju i kod nas. Uspori se kod nadvožnjaka i na deonicama gde postoje statični...naravno, ako voziš auto a ne neku kantu.

ns ja

pre 4 godine

(Cxevu, 18. jul 2019 16:50), nisi ti stigao dalje od Trsta, da vidiš italijanske prave autostrade, sa po 3 trake + zaustavna, a put prav kao strela sa bezbroj tunela kao ovi Vučićevi, samo što i u njima 3+1 traka, sa svetlosnom signalizacijom, infodisplejima i čudima! Slovenija ipak nema takve puteve, mada jesu dobri i dobro održavani

ja

pre 4 godine

@ (C i n i k, 19. jul 2019 12:06)

O čemu ti, prijatelju, pričaš?! Očigledno je da, u svojoj glavi, mešaš krivinu i raskrsnicu. Raskrsnice podrazumevaju situaciju da jedan put seče drugi i toga na autoputevima nema. Krivina znači da put nije prav, već da "zavija" u jednu ili drugu stranu i krivina ima koliko hoćeš na autoputevima - a pogotovo tamo gde je konfiguracija terena takva da ne dozvoljava da se put gradi pravolinijski. U novom delu autoputa kroz Grdeličku klisuru je to potpuno evidentno, jer ima pregršt krivina, kao što će, verujem, biti i na tzv. Koridoru 11, jer je teren brdsko-planinski. Ako ne znaš šta su krivine na autoputu, a ti se, eto, provezi kroz Ražanj i Aleksinac, pa ćeš videti nekoliko "lakat" krivina na autoputu.

Inače, i na potpuno ravnim terenima se često namerno prave krivine, jer je još 30-tih godina u Nemačkoj, kada su izgrađeni prvi autoputevi, primećeno da vozači padaju u tzv. "vozačku hipnozu" ukoliko pred sobom gledaju samo prav put, jer se tako uspavljuju, pošto je učešće vozača u vožnji na pravim putevma minimalno. Kada nateraš vozača da drži pažnju, jer mora da skreće, to utiče na to da se on razbudi. Isto to možeš videti na velikim mostovima koji prelaze preko mora - iako je logično da tamo možeš da napraviš most potpuno pravom linijom i da bi takav način gradnje bio mnogo jeftinije, projektanti prave krivudave mostove, sa čestim visinskim razlikama, kako bi sprečili vozačku hipnozu...

Cxevu

pre 4 godine

Ipak je ovo možda previše, tu se svako čukanje plaća glavom. Inače, vidim da svi hvale italijanske puteve, ali po meni Slovenija ima uglačaniji put i bolji!

Života

pre 4 godine

Ako se levom trakom vozi 150, prilično je opasno krenuti u preticanje jer neki kamioni i penzioneri voze u desnoj 60-70 na sat. Kada bi minimalna brzina bila 100, imalo bi smisla da maksimalna bude 150. Kod nas voziš desnom trakom 120, ili 130 ako je povećano, i odjednom se nacrta ispred tebe GSP iz Dobanovaca koji ne sme da vozi preko 50 jer je na toliko registrovan zbog stajanja.

Gross

pre 4 godine

@nodi ta neispravna vozila treba skloniti sa puta i skinuti im tablice nebitno jesu nova ili stara. Neispravnom vozilu nije mesto na putu, narocito ne na autoputu.

hm

pre 4 godine

Ograničenje će se sigurno odnositi na stvarnih 150 km/h. Mnogi komentarišu da italijani već sada voze tom brzinom, jedino ne znamo kolikom stvarnom brzinom voze. To što piše na brzinomeru je samo jedan, najčešće dosta netačan podatak...

Ajao

pre 4 godine

Uvek isto u Srbiji: Na vestima o legalizaciji više brzine na auto putevima, legalizaciji marihuane i legalizaciji prostitucije uvek 300+ komentara za jedan dan koji oduševljeno pozdravljaju i podržavaju.
Mnogo smo liberalan, da ne kažem napredan narod.

mile

pre 4 godine

Cekaj, Nemci razmisljaju da uvedu ogranicenje na 120 ili 130, a Italijani relaksiraju? Opet populizam i jeftino zadovoljavanje sirokih narodnih masa. 
Ono o cemu komentatori listom ne razmisljaju su ekoloski aspekti: potrosnja goriva, emisija CO2 i NOx, buka. Ako smem da kazem, a vi me zapljujte
(buljgaz, 19. jul 2019 10:23)
evo ja cu prvi. Ti ako si vikend vozac koji ne sme da predje 60kmh ni na Ibarskoj,bolje prodaj auto i vozi se prevozom.

kako da ne

pre 4 godine

@Mirko
Stizu nam kazne u Svajcarskoj iz Italije. Ja sam primer :D Samo sto su im kazne mnogo manje negonu CH. U Svajcarskoj vam je na autoputu 120 ogranicenje, radar ne slika do 131. Ako vas slika na 160, zatvor 3 neseca. U Italiji ogranicenje 130, 10 se prasta, mene slika ja 170 i kazna 150 eura. E, zato svi u CH voze normalno npr, nije problem kazna jer kazna se plati, problem je oduzimanje dozvole vec na 150 na autoputu ili zatvor na 160. Na 200 vam vec uzimaju auto ako ste stranac, kazne par hiljada i zabrana voznje u zemlji godinu-dve. Npr u Srbiji mere brzinu i te kazne nisu velike za ljude sa zapada i oni to znaju. Npr kazna od 3000 dinara za prosecnu brzinu od 150 je smesna za svakog ko radi na zapadu. To znaci da moze da vozi veci deo puta 160-170 i samo jedna trasa radova od 4-5 km ce mu napraviti prosek od 150, plati 30 eura i gazi dalje. Ovi to znaju, puniće budžet, ovima nije mnogo i teraj. Zato u CH ima najmanje nesrece na putevima u celoj Evropi. Jer najveca kazna je tipa oko 500 franaka, ali posle takve kazne ako preterate ide dozvola. Pa ti vozi. Iskreno, ovde u novinama izadjes ako vozis na autoputu 180 i zaustave te cika policajci. Izadjes u novinama kao primer drugima. Skoro nekom šeiku zaplenili Rolls Royce vredan 350.000e, zabrana voznje u CH i kazna par hiljada franaka. U Srb bi ga castili jer je šeik.

dd

pre 4 godine

sa brzinom vecom od 100km/h ti fakticki ne kontrolises auto,nego auto kontrolise tebe!

zato maximalna brzina na autoputevima ne sme da predje 100km/h!jer je i to vec kriticna brzina i veoma opasna,licno i za bezbednost ostalih ucesnika u saobracaju

C i n i k

pre 4 godine

mozete na autoputu dici i na 200km/h,problem je sto radijusi krivina nisu isti za 120 i 200 sto obicno dovodi do nesreca...
(sibke, 18. jul 2019 17:43)

Kakve krivine na autoputu? Pa 1.pravilo je da nema krivina na autoputu pobogu!

hvala

pre 4 godine

nasi ce tek za jedno 20 godina skontati da autoput moze da se pravi i sa vise od cetiri trake, sad su tek provalili obicn autoput kako se pravi pa ga prave svugde ali ne pun profil tako da 100ka!
steta je sto ne kontaju da cetiri trake ne mora da znaci da je auto put, da moze i obican medjugradski put da ima cetiri trake, zivot bi nam bio laksi

Milan

pre 4 godine

Mi nemamo osnovnu kulturu za ponašanje bilo gde a pogotovo u vožnji. Svi se lože da voze brzo a kola su nam u lošem stanju. A same procene nekih kada pretiču su kriminalna.
I dalje će mi ostati misterija - što u našoj zemlji se krše propisi u vožnji a čim se pređe granica se vozi po propisima.
I da, brzina je krivac za nezgode na autoputevima u najvećem broju slučajeva.

Mirko

pre 4 godine

sa brzinom vecom od 100km/h ti fakticki ne kontrolises auto,nego auto kontrolise tebe!

zato maximalna brzina na autoputevima ne sme da predje 100km/h!jer je i to vec kriticna brzina i veoma opasna,licno i za bezbednost ostalih ucesnika u saobracaju
(dd, 18. jul 2019 15:02)

Bez uvrede, ali ako imas vozacku dozvolu, nemoj da vozis, bolje je i za tebe i za druge.

Sto se tice Italije Tutor radi punom parom, retko ko prelazi ogranicenje, uglavnom Svajcarci, posto njima ne stizu kazne iz Italije. Ko nema srece, zaustave ga presretaci.

brm

pre 4 godine

Polemišete kako u Nemačkoj povećanje brzine ne utiče na broj nesreća. Pa naravno, ali imaju nikoliko argumenata koje Srbija nema. Kod nas je prosečna starost automobila preko 10 godina i mnogo veća neispravnost istih. Da ne pominjem koliko su vozači u Nemačkoj odgovorniji.

Milan

pre 4 godine

@Dulex

Godinama sam u grčkoj i policiju sam jedino video da radi ono što joj je i posao: reguliše saobraćaj, upozorava na opasnost...i nikad nikog ne dira ako nije manijak

nowave7

pre 4 godine

@CZ99

Pa iako je to tacno, to ne znaci da vozaci kamiona i autobusa ne prave greske. Pri brzini od 90km/h ili 100km/h, sa takvom masom i gabaritima, logicno je da ce vise stete i problema proisteci iz jednog takvog sudara. Na stranu sto ti vozaci obicno voze u neljudskim uslvoima, danima na putu, pritisnuti raznim rokovima, tako da nije bas tako naivno.

Stojko

pre 4 godine

Ne znam u cemu je problem. Pa ja moju sluzbenu Super be teram 190 po ibarskoj, a zamisli tek kad krenem niza Grdelicu. Mislio sam da su itlaijani ipak bolji od nas.

Dulex

pre 4 godine

@Milan nema tu nikakve misterije! U Srbiji crvendaca u saobracajnu i nema problema a ako i ima uvek imas nekog da pozoves, kuma, rodjaka, prijatelja policajca... kad predjes preko stvari malo drugacije funkcionisu.Pokusaj tako nesto da uradis u GR! Produzili bi ti letovanje na par meseci!

basketball reference

pre 4 godine

Mogu samo da kažem da su na Sardiniji putevi katastrofalni i verovali ili ne, lošiji nego u Srbiji. Tamo je vožnja 100 km/h rizik.

Za kontinentalni deo Italije je verovatno druga priča...

CZ99

pre 4 godine

Za 80% udesa i sudara na auto putevima odgovorni su autobusi i kamioni, parkirani i ne parkirani oni su opasnost na auto putevima. Obilaze druge kamione I autobuse bez gledanja u retrovizor, parkiraju se bez ikakvog obeležavanja, najmanje poštuju pravila koja vaze u saobračaju.
(Laki, 18. jul 2019 16:59)

U kojim zemljama? Bas si se nalupao, kamioni i autobusi imaju fabricki ogranicene brzine kretanja, te nema jurcanja i najvise postuju pravila saobracaja.

buljgaz

pre 4 godine

Cekaj, Nemci razmisljaju da uvedu ogranicenje na 120 ili 130, a Italijani relaksiraju? Opet populizam i jeftino zadovoljavanje sirokih narodnih masa.
Ono o cemu komentatori listom ne razmisljaju su ekoloski aspekti: potrosnja goriva, emisija CO2 i NOx, buka. Ako smem da kazem, a vi me zapljujte

morski valovi

pre 4 godine

medju boljim autoputevima su u Sloveniji bas zbog brzine najvise ogranicenje je 100 a to je najvaznije bezbjednost vozaca i putnika,

C i n i k

pre 4 godine

Naravno da ima krivina, samo su blage. Na koridoru 11 i nisu baš blage, ali to je druga priča.
(T, 19. jul 2019 00:40)

Pa el su to na autoputu krivine?
1.elementarna stvar je da na autoputu nema krivina,to ne treba valjda dodatno objasnjavati?
Ili se mi ne razumemo oko reci "krivina" ili ti mislis da je isto krivina na lokalnom putu i na autoputu?
Samo pogledaj recimo Koridor 10,gde si video "krivine"?
Gde to imas "krivine" na K11?
To su elementarne stvari kao sto je elementarno pravilo da ako autoput ide kroz klisure i brda da je ogranicenje max 100 i nema zaustavne trake.
Tu sad mogu da se projektuju razne varijacije ali osnovna stvar je da na autoputevima NEMA krivina.

dd

pre 4 godine

sa brzinom vecom od 100km/h ti fakticki ne kontrolises auto,nego auto kontrolise tebe!

zato maximalna brzina na autoputevima ne sme da predje 100km/h!jer je i to vec kriticna brzina i veoma opasna,licno i za bezbednost ostalih ucesnika u saobracaju

C i n i k

pre 4 godine

mozete na autoputu dici i na 200km/h,problem je sto radijusi krivina nisu isti za 120 i 200 sto obicno dovodi do nesreca...
(sibke, 18. jul 2019 17:43)

Kakve krivine na autoputu? Pa 1.pravilo je da nema krivina na autoputu pobogu!

zoran ch

pre 4 godine

Zivim u Svajcarskoj cesto vozim po Italiji ,tako da mogu reci da imaju razvijenu mrezu autoputeva ali kvalitet samih i nije neki ovi sto hvale Ili nisiu videli bolje ili idu na odmor pa im tad sve lepo.Bolime sto moram da kazem ali Hrvatski auto put je neuporedivo bolji od Italijanskog a da ne govorimo o Austriji ili Svajcarskoj itd.

Аhtung

pre 4 godine

U Italiji svaki drugi žvaće na mobilni dok vozi autoputem. Nikad čuli za hendsfri nisu, a siguran sam da devedesetpet odsto njih nema aktivni tempomat. Strah me da vozim njiovim putevima. To je ozbiljno bolesan narod!

C i n i k

pre 4 godine

150 km/h je normalna brzina za vecinu modernih vozila. A onog ko ide brze od toga strogo kaznjavati.
(150, 18. jul 2019 13:17)

A sto bi kaznjavao ako neko vozi 170?
Sta tebe ugrozava neko ako projuri levom trakom 170,180?
Ne kapiram stvarno,sta kao 150 je ok a nije 170?
Ili 130 je ok ali nije 150?
Kod nas bi na 80% deonica trebalo ukinuti zabranu tj ogranicenje,red je da idemo u korak sa civilizacijom, tamo gore ka Subotuci dok ne poprave traku neka bude 130 ali realno juzno i istocno ovi novi autoputevi kod nas su extra kvaliteta,nvdm razlog za ogranicenja.

C i n i k

pre 4 godine

Naravno da ima krivina, samo su blage. Na koridoru 11 i nisu baš blage, ali to je druga priča.
(T, 19. jul 2019 00:40)

Pa el su to na autoputu krivine?
1.elementarna stvar je da na autoputu nema krivina,to ne treba valjda dodatno objasnjavati?
Ili se mi ne razumemo oko reci "krivina" ili ti mislis da je isto krivina na lokalnom putu i na autoputu?
Samo pogledaj recimo Koridor 10,gde si video "krivine"?
Gde to imas "krivine" na K11?
To su elementarne stvari kao sto je elementarno pravilo da ako autoput ide kroz klisure i brda da je ogranicenje max 100 i nema zaustavne trake.
Tu sad mogu da se projektuju razne varijacije ali osnovna stvar je da na autoputevima NEMA krivina.

mare

pre 4 godine

Jedino zdravo ogranicenje - dovoljno veliko da ne izaziva nervozu, a dovoljno sigurno za danasnje automobile (njihovu snagu kocenja i masu). 110 izaziva nervozu i umor, sem kod onih koji i ne bi trebalo da izlaze na auto-put, jer nisu stasali za njega. Oni mogu uz traktore.

xyz

pre 4 godine

Ogranicnje jeste 130kmh ali je sasvim normalno voziti 150kmh.Nema presretača i nema merenja brzina kao u nekim zaostalim zemljama,npr Srbije.
Kupis auto u Nemackoj 2010 godiste,ne vidi se jedno slovo broja motora,zbog oksidacije,soli i ostalih uticajnih faktora,uvezes u Srbiju,izvinite molim vas,auto morate da vratite u Nemacku da vam oni ukucaju broj motora ili ga jednostavno bacite.
Ma jok,nismo zaostali. Jel moze neko da mi odgovori kad ce poceti to uskladjivanje zakona sa EU? Sto vreme prolazi,sve smo dalji i dalji od njihovih uredjenih zakona.

CZ99

pre 4 godine

Za 80% udesa i sudara na auto putevima odgovorni su autobusi i kamioni, parkirani i ne parkirani oni su opasnost na auto putevima. Obilaze druge kamione I autobuse bez gledanja u retrovizor, parkiraju se bez ikakvog obeležavanja, najmanje poštuju pravila koja vaze u saobračaju.
(Laki, 18. jul 2019 16:59)

U kojim zemljama? Bas si se nalupao, kamioni i autobusi imaju fabricki ogranicene brzine kretanja, te nema jurcanja i najvise postuju pravila saobracaja.

Stojko

pre 4 godine

Ne znam u cemu je problem. Pa ja moju sluzbenu Super be teram 190 po ibarskoj, a zamisli tek kad krenem niza Grdelicu. Mislio sam da su itlaijani ipak bolji od nas.

buljgaz

pre 4 godine

Cekaj, Nemci razmisljaju da uvedu ogranicenje na 120 ili 130, a Italijani relaksiraju? Opet populizam i jeftino zadovoljavanje sirokih narodnih masa.
Ono o cemu komentatori listom ne razmisljaju su ekoloski aspekti: potrosnja goriva, emisija CO2 i NOx, buka. Ako smem da kazem, a vi me zapljujte

morski valovi

pre 4 godine

medju boljim autoputevima su u Sloveniji bas zbog brzine najvise ogranicenje je 100 a to je najvaznije bezbjednost vozaca i putnika,

Cxevu

pre 4 godine

Ipak je ovo možda previše, tu se svako čukanje plaća glavom. Inače, vidim da svi hvale italijanske puteve, ali po meni Slovenija ima uglačaniji put i bolji!

hm

pre 4 godine

Ograničenje će se sigurno odnositi na stvarnih 150 km/h. Mnogi komentarišu da italijani već sada voze tom brzinom, jedino ne znamo kolikom stvarnom brzinom voze. To što piše na brzinomeru je samo jedan, najčešće dosta netačan podatak...

Laki

pre 4 godine

Za 80% udesa i sudara na auto putevima odgovorni su autobusi i kamioni, parkirani i ne parkirani oni su opasnost na auto putevima. Obilaze druge kamione I autobuse bez gledanja u retrovizor, parkiraju se bez ikakvog obeležavanja, najmanje poštuju pravila koja vaze u saobračaju.

nodi

pre 4 godine

80% vozila u Srbiji nema ispravan trap, vozi sa losim gumama, ni sam ne znam koliki je procenat vozila starijih od 15 godina, i pitam ja vas, sa cim mi u Srbiji da vozimo 150? Ovih 130 je vise nego dovoljno, ionako se gine po putevima vise nego da je rat! Uporedjivati se sa bogatim zemljama i njihovim putevima je skroz glupo i nepotrebno!

Milan

pre 4 godine

Mi nemamo osnovnu kulturu za ponašanje bilo gde a pogotovo u vožnji. Svi se lože da voze brzo a kola su nam u lošem stanju. A same procene nekih kada pretiču su kriminalna.
I dalje će mi ostati misterija - što u našoj zemlji se krše propisi u vožnji a čim se pređe granica se vozi po propisima.
I da, brzina je krivac za nezgode na autoputevima u najvećem broju slučajeva.

Bavaria

pre 4 godine

Vozim dosta dugo po nemackim auto putevima, i nisam primetio veci broj nesreca (tj da budem iskren nisam video ni jednu do sad) na autoputu. Sigurano da ih ima, ali isto tako sam siguran da povecanje dozvoljene brzine ne utice na to.
Ono sto je sigurno je da pri vecim brzina adrenalin pumpa mnogo jace i nama sanse da se neko uspava :).
Jedina mana je sto kada se vozi preko 200km/h i ako neko uleti u traku za preticanje ma koliko daleko da je bio od mene, mora ozbiljno da se koci jer pri tim brzinama metri se tope neverovatnom brzinom...

Dex

pre 4 godine

sa brzinom vecom od 100km/h ti fakticki ne kontrolises auto,nego auto kontrolise tebe!

zato maximalna brzina na autoputevima ne sme da predje 100km/h!jer je i to vec kriticna brzina i veoma opasna,licno i za bezbednost ostalih ucesnika u saobracaju
(dd, 18. jul 2019 15:02)

Kako zanimljiva prva recenica. Izgleda je auto zeleo da stignem u Beograd danas, ja sam verovatno hteo da nastavim do Sofije ili gde god vec. Pripila mu se i kafa, pa me je zaustavio malo pre grada. Ne znam da li si vozac, ali ne bi bilo lose da obrazlozis to kako vozac nema nikakvu kontrolu nad automobilom pri 100 km/h. I ne, ne zagovaram prebrzu voznju, ali ne razumem genijalce iz Srbije koji ocito ne mogu da shvate kako saobracaj funckionise u zemljama kao sto su Italija, Nemacka, Britanija i druge. Rupe verovatno nisu problem.

Zozo

pre 4 godine

Ima više od 17 godina kako nisam vozio u Italiji, ali ovo je moje iskustvo početkom dvehiljaditih.

Vozim službeni džip Land Rover Discovery V8 (radio za englesku firmu u to vreme) oko 140-145 km/sat i pošto navikao da zuje Ferariji i ostala "šklopotancija", svo vreme pratim retrovizor kad god uđem u levoj traci.

Desilo mi se nebrojeno puta da se moram sklanjati što pre u desnoj traci da bi me neki kargo kombi ili laki kamion preticao, vozeći najmanje oko 150 na sat.

Tako da, bar što se nekih delova Italije tiče, tamo se već vozi 150!

C i n i k

pre 4 godine

Brzina kojom vozis na autoputu nikakve veze nema sa udesima.
Nema veze dal si vozio 130 ili 150,u slucaju udesa iste su posledice.
Udesi na autoputevima dedavaju se zbog premora,vremenskih uslova,mozda zbog iznenadnig srcanog udara ali ne zbog brzine.
Brzina nije uzrok nesreca na autoputevima jer autoput nisu gradske ulice ili magistrala.
U tom smislu su, radeci analizu u DE, i odustali od ogranicenja brzine na vecini deonica u Nemackoj.

EU Citizen

pre 4 godine

Bravo, suludo je praviti autoputeve da se mili sa sto dvadeset. Najnolke bi bilo kao u Nemačkoj, standard bez ograničenja, a onds smanjivanje na problematičnijim deonicama, ali i sto pedeset je veliki napredak, odmah se osete normalni vetrovi kad je kakva-takva desnica na vlasti.

71

pre 4 godine

Dajte molim vas, ovakvim vestima sokirate nase savesne gradjane koji su i povecanje dozvoljene brzine na 130km/h u Srbiji docekali sa negodovanjem i silnim komentarima o ugrozenoj bezbednosti onih koji spavaju u levoj kolovoznoj traci pri brzini od 90-100km/h. Da takva brzina spada u bahatost itd itd. A ono neko hoce 150 ili poljaci koji vec imaju veci deo autoputeva sa dozvoljenom brzinom 140km/h

Života

pre 4 godine

Ako se levom trakom vozi 150, prilično je opasno krenuti u preticanje jer neki kamioni i penzioneri voze u desnoj 60-70 na sat. Kada bi minimalna brzina bila 100, imalo bi smisla da maksimalna bude 150. Kod nas voziš desnom trakom 120, ili 130 ako je povećano, i odjednom se nacrta ispred tebe GSP iz Dobanovaca koji ne sme da vozi preko 50 jer je na toliko registrovan zbog stajanja.

ns ja

pre 4 godine

Tako je bravo! Bio i video, to i nisu putevi to su glatke piste, i tamo se već vozi tim brzinama, zato što je to moguće! Ovo je samo korak i akt zdravog razuma

комша

pre 4 godine

То је неминовно јер аутомобили су све паметнији са разним системима упозорења и аутоматског кочења. 130 је ок за тренутни возни парк већег дела Европе, али за коју деценију је 150 сасвим изводљиво и безбедно.

sir oliver

pre 4 godine

Kroz Italiju se i onako vozi 150, nikad nisam primetio da su nekoga zaustavili radi brzine, a ni blic kamere nisam video! Doduse, stalno nesto popravljaju, na prilazima vecim gradovima su kolone, a i ima dosta kamiona! Tako da tih deonica i nema previse!

aleks

pre 4 godine

ocekivana odluka, verujem da ce i vecina ostalih Evropskih zemalja uciniti isto. Vecina autoputeva se prosiruje na minimum tri trake, automobili su kvalitetniji sa vise sigurnosnih sistema, a, guzve su postale nesnosne ne vecini pravaca, tako da je ovo dobra odluka iz vise razloga, a jedan plus je i povecana potrosnja goriva, a, niko nije imun na visak para...narocito ako se zna da je gorivo na autoputevima, svuda, uvek, skuplje.
Bravo za zabare, ocekujem Hrvate i Austrijance da urade isto, zasto ne i Madjari...

M

pre 4 godine

U Italiji većina godinama vozi prosečno oko 150, u zadnje vreme isto se dešava i kroz Madjarsku, Austriju i kod nas. Uspori se kod nadvožnjaka i na deonicama gde postoje statični...naravno, ako voziš auto a ne neku kantu.

Darko

pre 4 godine

Bili pre 2 dana u Italiji, tamo već sada mnogi voze toliko u najbržoj traci, ali im je autoput sa 3 trake i bankinom sa obe strane autoputa konstantno. O kvalitetu asvalta, obeleženosti i ravnoći da ne govorimo. Na deonicama sam imao utisak da vozim po staklu, toliko je ravno. Pregledno je i široko. Moram da kažem i da ima dugih deonica na kojima se radi, kao npr. između Venecije i Trsta gde imaju samo 2 uske trake u jednom smeru i gde su ograničenja od 60-90 km/h, pa se tu formiraju gužve i treba biti obazriv.

Dejan

pre 4 godine

Bravo za Italiju! Apsolutno ima smisla gde je put dobar a narocito tamo gde su tri trake. Prosla su vremena fice koja je cak mogla do 110-120 ali zato nije mogla da stane 1km posle te brzine a ogranicenja skoro bukvalno iz tog vremena s tim sto danasnji automobili imaju mnogo bolje kocnice i mnogo bolje gume.

Mile

pre 4 godine

Možda da konsultuju našeg stručnjaka za vazduplohove, Babića. Onaj zna koliko brzo može i kroz naplate rampe, a da tebi ništa ne bude...

smoren

pre 4 godine

Ja stvarno ne znam kako jos uvek postoje teorije o tome da sama brzina utice na broj nesreca. Da, u Srbiji je i 130km/h rizicno od Beograda ka jugu, ali tamo gde konfiguracija puta dozvoljava, nije sama brzina problem vec bahatost. Uvek se moze navesti primer Nemacke - nema ogranicenja, ali je drzanje odstojanja, tj. "nabijanje u gepek" prekrsaj od 400EUR, a policija montira kamericu na nadvoznjaku... Isto tako, cak mislim da je i ista kazna - iskazivanje agresivnosti je skup dozivljaj - ablendovanje, mahanje rukama u pretecem i/ili uvredljivom maniru, pokazivanje srednjeg prsta... I to se sve i primenjuje u praksi.

Smuki

pre 4 godine

Svi bi da voze iznad 200 km/h a sa druge strane kukaju kako nemaju leba da jedu. Auto na 200km/h trosi bar duplo od 100km. I kao da nekome znace ta 15 min sto stigne ranije.

Pedja

pre 4 godine

Pametni ljudi, na auto putevima i treba da se vozi brze, a onda po gradovima gde se najveci procenat nesreca i desava ograniciti brzinu i kontrolisati. A ne sada na auto putu se kontrolise a onda divljaju na lokalnim putevima i po gradu. Nemacka je najbolji primer.

sokolovo oko

pre 4 godine

Srbin@ Pravo govoris,njihovim autoputevima sam vozio neprekidno izmedju 180-190km/h cela 3 sata i bar njih 30-40 je prislo uz branik i ablenduju da se pomerim i da preteknu znaci vozili su preko 200, one koje sam video na vreme sam sam im se sklanjao i pustao traku normalno,..u Nemackoj je druga prica,Nemac ukljuci pokazivac pravca i ceka da se sklonis i nikad nece da ablenduje ili svira(osim ako je neki nasmislim na ceo balkan i malu aziju).

s4

pre 4 godine

ja sam se prosle godine vozio po itali i tamo vec sad svi voze 150 na sat tako da ovo sad je samo legalizacija toga. saobracaj u itali funcionise super tako da ovo treba sto pre uvesti u celoj italiji

neca

pre 4 godine

Levom trakom 150, desnom 130, kaznjavati isto tako ko se krece manje od 130 levom.
(Н.И.К., 18. jul 2019 15:16)
po zakonu ti je leva traka samo za preticanje, mom prijatelju su pisali kaznu u Austriji zbog voznje levom trakom

mile

pre 4 godine

Cekaj, Nemci razmisljaju da uvedu ogranicenje na 120 ili 130, a Italijani relaksiraju? Opet populizam i jeftino zadovoljavanje sirokih narodnih masa. 
Ono o cemu komentatori listom ne razmisljaju su ekoloski aspekti: potrosnja goriva, emisija CO2 i NOx, buka. Ako smem da kazem, a vi me zapljujte
(buljgaz, 19. jul 2019 10:23)
evo ja cu prvi. Ti ako si vikend vozac koji ne sme da predje 60kmh ni na Ibarskoj,bolje prodaj auto i vozi se prevozom.

Korrespondent

pre 4 godine

@Stojko
To sto teras u svojim snovima druze se ne zove Super be, nego Superb. A kao drugo, gde molim te na Ibarskoj mozes da dostignes brzinu od 190kmh??? Čak i ako uspes, rizikujes tudje zivote toliko, da bi odmah policija trebala da ti oduzme auto, vozacku dozivotno a tebe da posalju na ozbiljno psihijatrijsko posmatranje.

ns ja

pre 4 godine

(Cxevu, 18. jul 2019 16:50), nisi ti stigao dalje od Trsta, da vidiš italijanske prave autostrade, sa po 3 trake + zaustavna, a put prav kao strela sa bezbroj tunela kao ovi Vučićevi, samo što i u njima 3+1 traka, sa svetlosnom signalizacijom, infodisplejima i čudima! Slovenija ipak nema takve puteve, mada jesu dobri i dobro održavani

nowave7

pre 4 godine

@CZ99

Pa iako je to tacno, to ne znaci da vozaci kamiona i autobusa ne prave greske. Pri brzini od 90km/h ili 100km/h, sa takvom masom i gabaritima, logicno je da ce vise stete i problema proisteci iz jednog takvog sudara. Na stranu sto ti vozaci obicno voze u neljudskim uslvoima, danima na putu, pritisnuti raznim rokovima, tako da nije bas tako naivno.

kako da ne

pre 4 godine

@Mirko
Stizu nam kazne u Svajcarskoj iz Italije. Ja sam primer :D Samo sto su im kazne mnogo manje negonu CH. U Svajcarskoj vam je na autoputu 120 ogranicenje, radar ne slika do 131. Ako vas slika na 160, zatvor 3 neseca. U Italiji ogranicenje 130, 10 se prasta, mene slika ja 170 i kazna 150 eura. E, zato svi u CH voze normalno npr, nije problem kazna jer kazna se plati, problem je oduzimanje dozvole vec na 150 na autoputu ili zatvor na 160. Na 200 vam vec uzimaju auto ako ste stranac, kazne par hiljada i zabrana voznje u zemlji godinu-dve. Npr u Srbiji mere brzinu i te kazne nisu velike za ljude sa zapada i oni to znaju. Npr kazna od 3000 dinara za prosecnu brzinu od 150 je smesna za svakog ko radi na zapadu. To znaci da moze da vozi veci deo puta 160-170 i samo jedna trasa radova od 4-5 km ce mu napraviti prosek od 150, plati 30 eura i gazi dalje. Ovi to znaju, puniće budžet, ovima nije mnogo i teraj. Zato u CH ima najmanje nesrece na putevima u celoj Evropi. Jer najveca kazna je tipa oko 500 franaka, ali posle takve kazne ako preterate ide dozvola. Pa ti vozi. Iskreno, ovde u novinama izadjes ako vozis na autoputu 180 i zaustave te cika policajci. Izadjes u novinama kao primer drugima. Skoro nekom šeiku zaplenili Rolls Royce vredan 350.000e, zabrana voznje u CH i kazna par hiljada franaka. U Srb bi ga castili jer je šeik.

Gross

pre 4 godine

@nodi ta neispravna vozila treba skloniti sa puta i skinuti im tablice nebitno jesu nova ili stara. Neispravnom vozilu nije mesto na putu, narocito ne na autoputu.

hvala

pre 4 godine

nasi ce tek za jedno 20 godina skontati da autoput moze da se pravi i sa vise od cetiri trake, sad su tek provalili obicn autoput kako se pravi pa ga prave svugde ali ne pun profil tako da 100ka!
steta je sto ne kontaju da cetiri trake ne mora da znaci da je auto put, da moze i obican medjugradski put da ima cetiri trake, zivot bi nam bio laksi

basketball reference

pre 4 godine

Mogu samo da kažem da su na Sardiniji putevi katastrofalni i verovali ili ne, lošiji nego u Srbiji. Tamo je vožnja 100 km/h rizik.

Za kontinentalni deo Italije je verovatno druga priča...

Mirko

pre 4 godine

sa brzinom vecom od 100km/h ti fakticki ne kontrolises auto,nego auto kontrolise tebe!

zato maximalna brzina na autoputevima ne sme da predje 100km/h!jer je i to vec kriticna brzina i veoma opasna,licno i za bezbednost ostalih ucesnika u saobracaju
(dd, 18. jul 2019 15:02)

Bez uvrede, ali ako imas vozacku dozvolu, nemoj da vozis, bolje je i za tebe i za druge.

Sto se tice Italije Tutor radi punom parom, retko ko prelazi ogranicenje, uglavnom Svajcarci, posto njima ne stizu kazne iz Italije. Ko nema srece, zaustave ga presretaci.

posmatrač

pre 4 godine

Ljudi zaboravljaju da se kod nas, na auto putevima, baš kao i u svetu, pre svega gine zbog umora, čak i kod profesionalnih vozača. Treba pogledati statistiku, i tu ograničenje nije toliko bitno. Onaj koji vas je pretekao sa brzinom na auto putu od 200 km/h neće negde tamo dalje napraviti saobraćajku. A onaj na koga naletite da ispred vas vozi po auto putu 110-120 km/h, a šeta levo-desno, njemu obavezno svirajte, i njega budite, pošto će taj u roku od par minuta da nastrada. Poznato je da se u lokalu najviše gine zbog neprilagođene brzine (najčešće klinci ložači), ili alkohola i nekih drugih opijata.

Dulex

pre 4 godine

@Milan nema tu nikakve misterije! U Srbiji crvendaca u saobracajnu i nema problema a ako i ima uvek imas nekog da pozoves, kuma, rodjaka, prijatelja policajca... kad predjes preko stvari malo drugacije funkcionisu.Pokusaj tako nesto da uradis u GR! Produzili bi ti letovanje na par meseci!

brm

pre 4 godine

Polemišete kako u Nemačkoj povećanje brzine ne utiče na broj nesreća. Pa naravno, ali imaju nikoliko argumenata koje Srbija nema. Kod nas je prosečna starost automobila preko 10 godina i mnogo veća neispravnost istih. Da ne pominjem koliko su vozači u Nemačkoj odgovorniji.

ja

pre 4 godine

@ (C i n i k, 19. jul 2019 12:06)

O čemu ti, prijatelju, pričaš?! Očigledno je da, u svojoj glavi, mešaš krivinu i raskrsnicu. Raskrsnice podrazumevaju situaciju da jedan put seče drugi i toga na autoputevima nema. Krivina znači da put nije prav, već da "zavija" u jednu ili drugu stranu i krivina ima koliko hoćeš na autoputevima - a pogotovo tamo gde je konfiguracija terena takva da ne dozvoljava da se put gradi pravolinijski. U novom delu autoputa kroz Grdeličku klisuru je to potpuno evidentno, jer ima pregršt krivina, kao što će, verujem, biti i na tzv. Koridoru 11, jer je teren brdsko-planinski. Ako ne znaš šta su krivine na autoputu, a ti se, eto, provezi kroz Ražanj i Aleksinac, pa ćeš videti nekoliko "lakat" krivina na autoputu.

Inače, i na potpuno ravnim terenima se često namerno prave krivine, jer je još 30-tih godina u Nemačkoj, kada su izgrađeni prvi autoputevi, primećeno da vozači padaju u tzv. "vozačku hipnozu" ukoliko pred sobom gledaju samo prav put, jer se tako uspavljuju, pošto je učešće vozača u vožnji na pravim putevma minimalno. Kada nateraš vozača da drži pažnju, jer mora da skreće, to utiče na to da se on razbudi. Isto to možeš videti na velikim mostovima koji prelaze preko mora - iako je logično da tamo možeš da napraviš most potpuno pravom linijom i da bi takav način gradnje bio mnogo jeftinije, projektanti prave krivudave mostove, sa čestim visinskim razlikama, kako bi sprečili vozačku hipnozu...

Ajao

pre 4 godine

Uvek isto u Srbiji: Na vestima o legalizaciji više brzine na auto putevima, legalizaciji marihuane i legalizaciji prostitucije uvek 300+ komentara za jedan dan koji oduševljeno pozdravljaju i podržavaju.
Mnogo smo liberalan, da ne kažem napredan narod.

Milan

pre 4 godine

@Dulex

Godinama sam u grčkoj i policiju sam jedino video da radi ono što joj je i posao: reguliše saobraćaj, upozorava na opasnost...i nikad nikog ne dira ako nije manijak